Verhaal van kosten door UWV op garantsteller bij faillissement eigenrisicodrager
23 januari 2025
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het UWV kosten van WGA-uitkeringen kan verhalen op de garantsteller van een failliete eigenrisicodrager zonder eerst de faillissementsboedel aan te spreken.
Vernietiging van kerkelijke uitspraken inzake ontslag van een predikant en de beoordeling van fundamentele rechtsbeginselen
10 januari 2025
De zaak betreft de vernietiging van kerkelijke uitspraken over het ontslag van een predikant, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat er geen schending van fundamentele rechten is en het cassatieberoep van de predikant wordt verworpen.
Onrechtmatige concurrentie door ex-werknemers zonder concurrentiebeding
20 december 2024
Agib B.V. klaagt over onrechtmatige concurrentie door ex-werknemers zonder concurrentiebeding. De rechtbank en het hof wijzen de vorderingen van Agib af, wat door de Hoge Raad wordt bevestigd.
Uitleg en toepassing van de compensatie van transitievergoeding door het UWV in het geval van bedrijfsbeëindiging
16 juli 2024
De zaak betreft de uitleg van de compensatie van transitievergoeding door het UWV bij bedrijfsbeëindiging. De Centrale Raad van Beroep concludeert dat het recht op provisie in de twaalf maanden voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst bepalend is voor de berekening van de transitievergoeding.
Kwalificatie van arbeidsrelaties in platformwerk: Helpling en de schoonmakers
5 juli 2024
De Hoge Raad oordeelt dat de schoonmakers via Helpling een arbeidsovereenkomst hebben, niet met de huishoudens. Dit heeft gevolgen voor de rechtspositie van platformwerkers.
Erkenning en tenuitvoerlegging van een Frans arbitraal eindvonnis in een geschil tussen de nazaten van de Sultan van Sulu en Maleisië
24 mei 2024
De zaak betreft de erkenning van een Frans arbitraal vonnis van $ 14,92 miljard in een geschil tussen de nazaten van de Sultan van Sulu en Maleisië. Het hof heeft het verzoek tot erkenning afgewezen op basis van meerdere gronden, waaronder het ontbreken van een geldige arbitrageovereenkomst.
Vernietiging van arbitraal vonnis en gezag van gewijsde in arbitrageprocedures tussen Attero B.V. en Gewesten en Gemeenten
9 september 2022
Vernietiging van arbitraal vonnis in geschil tussen Attero B.V. en Gewesten en Gemeenten over suppletievergoedingen voor minderleveringen van brandbaar afval. Hoge Raad oordeelt dat het tweede scheidsgerecht het gezag van gewijsde heeft geschonden.
Ontslag op staande voet van een housekeeper wegens het meenemen van een verloren iPad
21 januari 2022
De Hoge Raad vernietigt het ontslag op staande voet van een housekeeper wegens onvoldoende afweging van persoonlijke omstandigheden en verwijst de zaak terug.
Aansprakelijkheid van de Provincie voor schade door onrechtmatige dwangsombesluit
21 januari 2022
De Hoge Raad oordeelt dat de Provincie aansprakelijk is voor schade door een onrechtmatig dwangsombesluit. De zaak wordt terugverwezen voor herbeoordeling van het causaal verband.
Beoordeling van de maximeringsregels voor processtukken in hoger beroep en de gevolgen voor rechtsbescherming
24 december 2021
De zaak betreft de maximeringsregels voor processtukken in hoger beroep, die de lengte beperken tot 25 pagina's. De regels zijn in lijn met het recht op hoor en wederhoor en toegang tot de rechter, mits duidelijkheid en toestemming voor langere stukken mogelijk zijn.
Cassatie over achterstallig salaris en cao-toepassing in de schoonmaakbranche
24 september 2021
Cassatie over achterstallig salaris en cao-toepassing; het hof heeft aktewisseling na comparitie niet betrokken, waardoor het arrest niet in stand kan blijven.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer en de rol van goed werkgeverschap bij slapende dienstverbanden
2 juli 2021
De Hoge Raad oordeelt dat het hof de omstandigheden van de werkneemster niet in onderling verband heeft beoordeeld bij de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De zaak wordt terugverwezen voor herbeoordeling.
Aansprakelijkheid van de Staat voor gezondheidsschade door blootstelling aan chroom-6 van defensiemedewerkers
21 mei 2021
De Hoge Raad bevestigt de aansprakelijkheid van de Staat voor gezondheidsschade van oud-defensiemedewerkers door blootstelling aan chroom-6, en oordeelt dat de oud-medewerkers voldoende aannemelijk hebben gemaakt dat hun klachten het gevolg zijn van deze blootstelling.
Vernietiging testament wegens geestelijke stoornis en wilsbekwaamheid
5 maart 2021
De zaak betreft de geldigheid van een testament dat erflaatster op 1 augustus 2011 opmaakte. De eisers betogen dat het testament nietig is wegens geestelijke stoornis. De rechtbank en het hof oordelen dat er onvoldoende bewijs is voor wilsonbekwaamheid, en bevestigen de geldigheid van het testament.
Contractuele boete bij niet-tijdige levering van een woning en afstand van recht
5 maart 2021
Challenge Vastgoed B.V. eist een contractuele boete van [eiser] wegens niet-tijdige medewerking aan de levering van een woning. De Hoge Raad oordeelt dat er geen afstand van recht is gedaan door Challenge.
Ontvankelijkheid van verzoek tot vernietiging van ontslag op staande voet en termijnbepaling
4 december 2020
De Hoge Raad oordeelt dat het hof de werknemer ten onrechte niet-ontvankelijk heeft verklaard in zijn verzoek tot vernietiging van het ontslag op staande voet, omdat het verzoek tijdig is ingediend.
Internationale rechtsmacht en onrechtmatige daad in de telecomsector
31 januari 2020
De Hoge Raad bevestigt de rechtsmacht van de Nederlandse rechter in een zaak over onrechtmatige daden in de telecomsector, waarbij voldoende samenhang tussen de vorderingen van de eiseres en de gedaagden wordt vastgesteld.
Internationale rechtsmacht en samenhang in onrechtmatige daad vorderingen
31 januari 2020
De Hoge Raad bevestigt de rechtsmacht van de Nederlandse rechter in een zaak over onrechtmatige daad, waarbij PT Ventures SGPS S.A. verschillende gedaagden aansprakelijk stelt voor schade door onrechtmatige handelingen.
Uitleg cao-bepaling en werkgeversbijdrage pensioenpremie in arbeidsrechtelijke geschil tussen piloten en luchtvaartmaatschappij
25 oktober 2019
De zaak betreft de uitleg van een CAO-bepaling over de beëindigingsvergoeding voor piloten bij Martinair, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat de werkgeversbijdrage pensioenpremie van 18% moet worden gehanteerd.
Buitengerechtelijke vernietiging van arbeidsovereenkomst wegens bedrog en de voorwaarden daartoe
18 oktober 2019
De zaak betreft de vraag of een arbeidsovereenkomst kan worden vernietigd wegens bedrog. De Hoge Raad oordeelt dat buitengerechtelijke vernietiging mogelijk is, mits de overeenkomst (vrijwel) geheel nutteloos is.
Geschil over garanties en schadevergoeding na verkoop van datacenters
20 september 2019
Geschil over garanties en schadevergoeding na verkoop van datacenters, waarbij Equinix vordert dat Rooq c.s. garanties heeft geschonden. De Hoge Raad behandelt de zaak in cassatie.
Herstel van de arbeidsovereenkomst en de gevolgen voor de transitievergoeding na ontbinding
19 oktober 2018
De zaak betreft de vraag of herstel van de arbeidsovereenkomst automatisch leidt tot vervallen van de transitievergoeding. De Hoge Raad oordeelt dat dit niet het geval is en dat de rechter expliciet moet beslissen over terugbetaling.
Schadevergoedingsvordering wegens schending van vaststellingsovereenkomst en procesrecht
7 september 2018
D-Age B.V. vordert schadevergoeding van Nethave N.V. wegens schending van een vaststellingsovereenkomst. De rechtbank en het hof hebben de vorderingen afgewezen, omdat er geen sprake was van misbruik van procesrecht en de vorderingen onvoldoende waren onderbouwd.
Arbeidsrechtelijke geschil over functiewijziging en salarisverlaging bij reorganisatie
7 september 2018
De Hoge Raad oordeelt dat de werknemer niet stilzwijgend heeft ingestemd met de salarisverlaging en dat de werkgever niet gerechtigd was om het salaris te verlagen zonder welbewuste instemming van de werknemer.
Vernietiging van een arbitraal vonnis en de ontvankelijkheid van de vordering tot vernietiging
23 maart 2018
De Hoge Raad oordeelt dat Bursa niet-ontvankelijk is in haar vordering tot vernietiging van een arbitraal vonnis, omdat deze buiten de wettelijke termijn is ingediend.
Contractuele geschillen over de exploitatie van een Bed & Breakfast, inclusief ontbinding van huurovereenkomsten en schadevergoeding
16 maart 2018
Geschil tussen Zeppelin B.V. en Soul-Inn B&B B.V. over huurovereenkomsten en schadevergoeding na ontbinding. De Hoge Raad vernietigt eerdere uitspraken en verwijst de zaak voor herbeoordeling.
Cassatie over de geldigheid van een samenwerkings- en exploitatieovereenkomst tussen grondeigenaar en gemeente, en de verplichtingen tot woonrijp maken
1 december 2017
Cassatie over de geldigheid van een samenwerkings- en exploitatieovereenkomst tussen grondeigenaar en gemeente, en de verplichtingen tot woonrijp maken. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep.
Faillissement en bestuurdersaansprakelijkheid bij te late deponering van jaarrekening
16 september 2016
De bestuurders van [A] B.V. zijn aansprakelijk gesteld voor het boedeltekort van € 6.032.815,01 wegens te late deponering van de jaarrekening. De Hoge Raad bevestigt dat de overschrijding van de publicatietermijn niet als onbelangrijk kan worden aangemerkt en dat onbehoorlijk bestuur een belangrijke oorzaak van het faillissement was.
Beëindiging schuldsaneringsregeling zonder schone lei wegens nieuwe schulden en schending inlichtingenplicht
13 september 2016
De Hoge Raad bevestigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van verzoekster zonder schone lei wegens nieuwe schulden en schending van de inlichtingenplicht.
De vraag of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is verlengd naar onbepaalde tijd in het licht van de CAO voor het Technisch Installatiebedrijf
24 juni 2016
De Hoge Raad bevestigt dat de arbeidsovereenkomst van [verweerder] met [eiseres] na 1 november 2011 voor onbepaalde tijd is voortgezet, omdat de schriftelijke vereisten van de CAO niet zijn nageleefd.
Verschoonbare termijnoverschrijding in schuldsaneringsregeling en de gevolgen van apparaatsfouten
20 juni 2016
[verzoekster] verzocht om schuldsanering, maar werd niet-ontvankelijk verklaard wegens termijnoverschrijding. Het hof oordeelde dat de overschrijding niet verschoonbaar was, ondanks aangevoerde apparaatsfouten.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling en ontstaan van nieuwe schulden
25 april 2016
De Hoge Raad bevestigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de verzoekster vanwege nieuwe schulden en gebrek aan een realistisch aflossingsplan.
Tussenuitspraak inzake afwijzing aanvraag woningaanpassing op grond van de Wmo met betrekking tot handgrepen bij traplift
24 februari 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college gebreken in de afwijzing van een aanvraag om woningaanpassing moet herstellen, omdat er geen zorgvuldig onderzoek heeft plaatsgevonden.
Hoger beroep inzake toekenning van huishoudelijke hulp op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning
24 februari 2016
Hoger beroep over de toekenning van huishoudelijke hulp; Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak dat geen extra tijd voor hand- en spandiensten nodig is.
Hoger beroep inzake betrokkenheid bij heling van gestolen runderslachtafval
23 februari 2016
Het hof oordeelt dat de gebroeders [geïntimeerde] betrokken zijn bij de heling van gestolen runderslachtafval en wijst hun vorderingen tot schadevergoeding af.
Hoger beroep inzake verbeurde dwangsommen en samenwerkingsovereenkomst tussen Préferent Projectontwikkeling B.V. en Stichting Pré Wonen
23 februari 2016
Het hof wijst de vordering van eiseres af om verbeurde dwangsommen op te heffen of te verminderen, omdat zij niet voldoende bewijs heeft geleverd van haar financiële onmogelijkheid.
Vernietiging van leaseovereenkomsten op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW door echtgenote met bewijsvermoeden
9 februari 2016
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomsten rechtsgeldig vernietigd op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan [X].
Toepasselijkheid van Turks recht op onbevoegde ondertekening van overeenkomst
2 februari 2016
Het hof oordeelt dat Turks recht van toepassing is op de onbevoegde ondertekening van een overeenkomst door [X] namens Maya Food. Partijen worden in de gelegenheid gesteld om nadere informatie over het Turkse recht te verstrekken.
Vervolg van tussenarrest inzake redelijke prijs en aansprakelijkheid aannemer voor werkzaamheden aan jacht
26 januari 2016
Het hof oordeelt dat de geïntimeerde € 115.282,81 exclusief btw aan de appellant moet betalen voor werkzaamheden aan jacht 'Akka', vermeerderd met wettelijke rente vanaf 18 december 2001.
Aansprakelijkheid van budgetbeheerder voor schade door ontruiming woning
26 januari 2016
Plangroep B.V. is aansprakelijk voor de schade van [appellant] door wanprestatie in budgetbeheer, leidend tot ontruiming. Het hof wijst vorderingen toe en veroordeelt Plangroep in kosten.
Hoger beroep over de geldigheid van een koopovereenkomst voor een perceel grond met opschortende voorwaarden
26 januari 2016
Ymere in hoger beroep tegen ROC Leiden over de geldigheid van een koopovereenkomst voor een perceel grond. Het hof bevestigt dat de overeenkomst geldig is en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Hoger beroep inzake bewijsvoering en kosten terugbetaling in civiele zaak Beemsterland Bouw & Interieur B.V.
19 januari 2016
Hoger beroep van Beemsterland Bouw & Interieur B.V. over bewijsvoering en kosten terugbetaling. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en veroordeelt Beemsterland in de proceskosten.
Afwijzing aanvraag om verlenging van de indicatie voor Persoonlijke verzorging en Begeleiding op basis van de AWBZ
13 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag om verlenging van de indicatie voor Persoonlijke verzorging en Begeleiding, omdat er nog behandelmogelijkheden zijn vanuit de Zvw.
Verantwoording van de besteding van het persoonsgebonden budget en de verantwoordelijkheden van de verzekerde
13 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellante verantwoordelijk is voor de verantwoording van het pgb. Terugvordering door Zorgkantoor is gerechtvaardigd.
Beoordeling van de bevoegdheid van het Zorgkantoor om het persoonsgebonden budget op nihil vast te stellen
13 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Overijssel en oordeelt dat het Zorgkantoor terecht het pgb op nihil heeft vastgesteld, omdat appellante geen verantwoording heeft afgelegd voor de ontvangen bedragen.
Aansprakelijkheid projectontwikkelaar voor schade aan metroviaduct door damwandverplaatsingen tijdens bouw La Guardia Plaza
22 december 2015
Gerechtshof Amsterdam oordeelt over aansprakelijkheid G&S Vastgoed B.V. voor schade aan metroviaduct door damwandverplaatsingen tijdens bouw La Guardia Plaza. G&S handelde onzorgvuldig door werkzaamheden te starten zonder ontheffing.
Hoger beroep inzake vernietiging leaseovereenkomsten Dexia Nederland B.V.
22 december 2015
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis en verklaart de leaseovereenkomsten met Dexia rechtsgeldig vernietigd. Dexia moet terugbetalen aan appellante, vermeerderd met rente.
Informatieplicht en dwangsom in kort geding tegen de Staat der Nederlanden met betrekking tot bankrekeningen bij KB Luxbank
22 december 2015
Hoger beroep over informatieplicht en dwangsom tegen de Staat der Nederlanden inzake bankrekeningen bij KB Luxbank. Dwangsom verhoogd naar € 1.000 per dag, max. € 100.000.
Inhoud en uitleg van erfdienstbaarheid in civiel recht met betrekking tot toegang tot bedrijfspand
22 december 2015
Hoger beroep over de uitleg van een erfdienstbaarheid van weg ten behoeve van een bedrijfshal. Het hof oordeelt dat de erfdienstbaarheid enkel betrekking heeft op de roldeur en niet op de zijdeur.
Huurgeschil over onderhoudsverplichtingen en huurvermindering bij gebreken aan gehuurde onroerende zaak
8 december 2015
Hof oordeelt dat verhuurder niet heeft voldaan aan onderhoudsverplichtingen, waardoor huurder recht heeft op 40% huurvermindering en kosten voor herstel kan verrekenen.
Vernietiging van aandelenleaseovereenkomst in de Dexia-zaak
8 december 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de vernietiging van een aandelenleaseovereenkomst door de echtgenote van de geïntimeerde, oordelend dat Dexia onvoldoende bewijs heeft geleverd voor verjaring.
Herstelarrest inzake kennelijke fout in eerder arrest
1 december 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 1 december 2015 een herstelarrest uitgesproken, waarbij een kennelijke fout in een eerder arrest van 27 oktober 2015 is gecorrigeerd.
Onrechtmatige daad en schadevergoeding door gemeente na overschrijding beslistermijnen bouwvergunning
24 november 2015
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld door beslistermijnen te overschrijden bij de aanvraag van een bouwvergunning, wat leidt tot schadevergoeding voor de appellant.
Huur bedrijfsruimte en tussentijdse opzegging door zorginstelling
24 november 2015
Hoger beroep over opzegging huur zorgcentra door Amstelring. Hof bevestigt dat opzegging gerechtvaardigd was door substantiële leegstand en niet rendabel exploiteerbare panden.
Hoger beroep inzake vorderingen Recreatie Beheer B.V. en Noord-Holland Recreatie Service B.V. met betrekking tot parkkosten en schadevergoeding
17 november 2015
Hoger beroep over vorderingen Recreatie Beheer B.V. en NHRS inzake parkkosten en schadevergoeding. Het hof oordeelt dat rekening en verantwoording niet voldoet, waardoor vorderingen worden afgewezen en schadevergoeding wordt toegewezen aan [appellant].
Terugvordering van niet verantwoorde persoonsgebonden budgetten door Zorgkantoor
17 november 2015
Het Zorgkantoor vorderde terugbetaling van niet verantwoorde PGB's, maar de kantonrechter wees de vordering af. Het hof bekrachtigde deze beslissing, omdat er geen terugvorderingsbesluit was genomen.
Faillissement van aannemer en gevolgen voor aannemingsovereenkomst
10 november 2015
Hoger beroep over aansprakelijkheid van aannemer na faillissement. Hof bevestigt dat faillissement geen overmacht is en bekrachtigt vonnis van rechtbank.
Hoger beroep inzake ontruiming van woning na onderhandse verkoop op basis van volmacht
10 november 2015
Hoger beroep over ontruiming woning na onderhandse verkoop door SNS Bank op basis van volmacht. Hof bekrachtigt vonnis voorzieningenrechter en wijst grieven van [appellant] af.
Huur bedrijfsruimte; beroep op dringend eigen gebruik ten behoeve van exploitatie als brasserie/café en/of renovatie verworpen
3 november 2015
Hoger beroep van Stadsdeel B.V. tegen afwijzing van huurovereenkomst beëindiging; beroep op dringend eigen gebruik verworpen; belang van huurder zwaarder gewogen.
Ontbinding huurovereenkomst wegens niet-woongebruik en onderverhuur aan derden
27 oktober 2015
Huurster [appellante] heeft de huurovereenkomst met De Alliantie ontbroken door de woning niet als woonruimte te gebruiken en aan derden (toeristen) in gebruik te geven. Het hof bevestigt de ontbinding en ontruiming.
Bouwzaak over aanneming van werk en meerwerk met bewijsaanbod
27 oktober 2015
Geschil tussen [X] BOUW & INTERIEUR B.V. en [geïntimeerde] over aanneming van werk en meerwerk. Hof laat bewijs toe voor specifieke meerwerkposten, verdere beslissing aangehouden.
Huur bedrijfsruimte en betalingsregeling in hoger beroep
27 oktober 2015
Hoger beroep over huurbetalingen; het hof bekrachtigt de veroordeling van [appellant] tot betaling van achterstallige huur aan [geïntimeerde] en oordeelt dat geen onvoorwaardelijke betalingsregeling is getroffen.
Ontbinding huurovereenkomst woonruimte wegens wanprestatie door huurder die niet hoofdverblijf heeft in het gehuurde
27 oktober 2015
Het Gerechtshof Amsterdam ontbindt de huurovereenkomst tussen [X] BV en [geïntimeerde] wegens wanprestatie, omdat [geïntimeerde] een deel van het gehuurde zonder toestemming aan derden in gebruik heeft gegeven.
Vordering tot immateriële schadevergoeding na aanhouding wegens winkeldiefstal
27 oktober 2015
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot immateriële schadevergoeding na aanhouding wegens winkeldiefstal, omdat niet is komen vast te staan dat de appellant letsel heeft opgelopen.
Hoger beroep inzake huurpenningen en borgtocht in civiele zaak
20 oktober 2015
Hoger beroep over huurpenningen en borgtocht; appellant veroordeeld tot betaling van € 10.975,88 en helft proceskosten; huurgarantie als borgtocht aangemerkt.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomsten en vernietiging door echtgenote
20 oktober 2015
Hoger beroep over de vernietiging van leaseovereenkomsten door de echtgenote van [appellant]. Het hof laat [appellant] toe tot het leveren van tegenbewijs en houdt verdere beslissing aan.
Einde huur na afweging belangen huurder en verhuurder in het kader van onderhuur van zelfstandige woning
13 oktober 2015
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de belangen van de verhuurder zwaarder wegen dan die van de onderhuurders, waardoor de onderhuurovereenkomst niet kon worden voortgezet en ontruiming van de woning werd bevolen.
Hoger beroep over betaling openstaande facturen en schadevergoeding in aanneming van werk
13 oktober 2015
Hoger beroep over betaling openstaande facturen van € 23.092,50 door [appellant] aan VWK, waarbij het hof de vordering toewijst en de schadevergoeding van VWK afwijst.
Huurstudentencontract en verhuis- en herinrichtingskosten in hoger beroep
13 oktober 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de vordering van de huurder tot vergoeding van verhuis- en herinrichtingskosten afgewezen en het vonnis van de kantonrechter deels vernietigd.
Toedeling van praktijkruimte en berging in gemeenschap na overlijden van vennoot
6 oktober 2015
Het hof oordeelt dat er geen bindende afspraken zijn gemaakt over de toedeling van de praktijkruimte aan [appellante], ondanks de intenties van [X] van [Y]. De vordering van [appellante] wordt afgewezen.
Hoger beroep inzake huurovereenkomst bedrijfsruimte en woonruimte met betrekking tot beëindiging en gebreken
6 oktober 2015
Hoger beroep over huurovereenkomst bedrijfsruimte en woonruimte. Beëindiging niet met wederzijds goedvinden. Vordering tot huurprijsverlaging en schadevergoeding afgewezen, behalve verrekening waarborgsom.
Geschil over facturen tussen importeur Turkse levensmiddelen en Turks handelsbedrijf met betrekking tot afstand van vorderingsrecht en onbevoegde vertegenwoordiging
6 oktober 2015
Geschil tussen Maya Food GmbH en Al Hoceima Import-Export B.V. over onbetaalde facturen en de bevoegdheid van een vertegenwoordiger. Comparitie van partijen gelast.
Overgang van rechten en plichten bij aannemingsovereenkomst na overlijden opdrachtgever
29 september 2015
Hof oordeelt dat erfgenamen van overleden opdrachtgever aannemingsovereenkomst hebben opgezegd. Flexvorm moet bewijs leveren dat aanneemsom ook architect- en constructiewerkzaamheden omvat.
Geschil over hoogte koopsom tussen opdrachtgever en aannemer met onjuiste inlichtingen
29 september 2015
Geschil over de hoogte van de koopsom tussen Buro Amsterdam en geïntimeerden, waarbij onjuiste informatie over de aankoopsom leidde tot een veroordeling van Buro Amsterdam tot betaling van € 40.000,--.
Aansprakelijkheid gemeente voor schade door onrechtmatig handelen met betrekking tot concurrentie in supermarktsector
29 september 2015
Appellanten vorderen schadevergoeding van de gemeente Hollands Kroon wegens onrechtmatig handelen met betrekking tot concurrentie. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering, omdat de feitelijke grondslag niet is komen vast te staan.
Ontruiming van gehuurde woning na verkoop en de rechtsgeldigheid van huurovereenkomsten onder de Leegstandwet
29 september 2015
Hoger beroep over ontruiming gehuurde woning na verkoop. Hof oordeelt dat huurovereenkomst niet stilzwijgend verlengd is en wijst ontruimingsvordering af.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomsten tussen appellant en Dexia Nederland B.V.
22 september 2015
Hoger beroep over leaseovereenkomsten tussen [appellant] en Dexia, waarbij het hof de grieven van [appellant] verwierp en de zaak aanhield in afwachting van een arrest van de Hoge Raad.
Schadeloosstelling in verband met bouwverbod en waardevermeerdering van grond
15 september 2015
Chipshol III B.V. vraagt om schadeloosstelling voor waardevermeerdering van grond na opheffing bouwverbod. Gerechtshof Amsterdam onderzoekt de waarde op 28 juni 2007 en verwijst naar eerdere uitspraken.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW
15 september 2015
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de appellant toe, waarbij Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling van betaalde bedragen en wettelijke rente.
Toewijzing van voeging en tussenkomst in effectenleasezaak
15 september 2015
Hoger beroep in effectenleasezaak. [Eiser] wordt toegelaten als voegende en tussenkomende partij in de procedure tussen [Verweerster] en Dexia. Vordering tot voeging en tussenkomst toegewezen.
Hoger beroep inzake aandelenleaseovereenkomsten en vernietigingsbevoegdheid echtgenote
8 september 2015
Hoger beroep van Dexia over vernietiging leaseovereenkomsten door echtgenote. Hof laat Dexia toe tot bewijs dat echtgenote eerder op de hoogte was van de overeenkomsten.
Geschil tussen woningbouwvereniging en aannemer over opzegging duurovereenkomst wegens malversaties bij facturering
1 september 2015
Geschil tussen woningbouwvereniging Parteon en aannemer Bouwbedrijf [X] B.V. over opzegging van de duurovereenkomst wegens malversaties bij facturering. Het hof oordeelt dat de opzegging niet rechtsgeldig was en houdt de zaak aan voor bewijslevering.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW; bewijsvermoeden niet ontzenuwd
1 september 2015
Hof oordeelt dat de echtgenote van de appellant de leaseovereenkomsten niet tijdig heeft vernietigd; bewijsvermoeden niet ontzenuwd. Zaak aangehouden voor zorgplicht.
Uitleg overeenkomst tot koop van een perceel aan de Warmoesstraat te Amsterdam met betrekking tot ontbindende voorwaarden en getuigenbewijs
11 augustus 2015
Hoger beroep over de uitleg van een koopovereenkomst en ontbindende voorwaarden. Het hof oordeelt dat de Zusters geen beroep kunnen doen op de ontbindende voorwaarde en dat zij aansprakelijk zijn voor de schade van Nystaete.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming bij structurele wanbetaling
11 augustus 2015
Het hof ontbindt de huurovereenkomst en veroordeelt tot ontruiming, met voorwaarde dat geen rechten kunnen worden ontleend indien huur tijdig wordt betaald.
Nietigheid van leaseovereenkomsten en verjaring in aandelenleasezaken
4 augustus 2015
Het hof oordeelt dat Dexia de vernietigingsbrief van de echtgenote had moeten begrijpen als een verzoek tot vernietiging van alle leaseovereenkomsten. De rechtsvordering tot vernietiging was niet verjaard, en Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling van betaalde bedragen.
Ontbinding huurovereenkomst restaurant in first class business hotel wegens tekortkomingen
4 augustus 2015
Het Gerechtshof Amsterdam ontbindt de huurovereenkomst van een restaurant in een first class business hotel wegens ernstige tekortkomingen in de nakoming door de huurder.
Executiegeschil in kort geding tussen echtelieden en de gemeente Amsterdam over terugvordering van bijstandsuitkering
28 juli 2015
Hoger beroep in kort geding over terugvordering bijstandsuitkering door gemeente Amsterdam. Hof vernietigt vonnis en verklaart civiele rechter onbevoegd.
Duidelijkheid over identiteit en hoedanigheid van procespartij in terugvorderingszaak van heffingen door Dutch Flower Group B.V.
14 juli 2015
Gerechtshof Amsterdam bevestigt afwijzing van DFG's vorderingen tot terugbetaling van heffingen, oordeelt dat bezwaren in bestuursrechtelijke procedures ingediend moeten worden.
Vernietiging leaseovereenkomsten en verjaring van rechtsvordering door echtgenote
7 juli 2015
Het hof bekrachtigt de beslissing van de kantonrechter dat de rechtsvordering tot vernietiging van leaseovereenkomsten door de echtgenote is verjaard, omdat zij eerder op de hoogte was van de overeenkomsten.
Verjaring van de bevoegdheid tot vernietiging van een leaseovereenkomst door de echtgenote
7 juli 2015
Het hof oordeelt dat de bevoegdheid tot vernietiging van de leaseovereenkomst door de echtgenote is verjaard, omdat zij eerder op de hoogte was van de overeenkomst dan drie jaar voor de vernietigingsbrief.
Bevoegdheid tot vernietiging van leaseovereenkomsten en verjaringseisen in civiele rechtszaken
7 juli 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis en oordeelt dat de bevoegdheid tot vernietiging van de leaseovereenkomsten niet is verjaard. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake geschil over de geschiktheid van een pand als poppodium en de gevolgen van externe factoren op de exploitatie
7 juli 2015
Hoger beroep over geschiktheid van een pand als poppodium. Hof oordeelt dat problemen bij exploitatie voortkomen uit externe factoren, niet uit non-conformiteit. Vorderingen stichting afgewezen, kostenveroordeling.
Toewijzing verzoek om inzage in bescheiden inzake gebreken aan parkeergarage door gemeente Amsterdam
7 juli 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 7 juli 2015 het verzoek van de gemeente Amsterdam om inzage in bescheiden inzake gebreken aan de parkeergarage toegewezen, met de verplichting voor ING om deze binnen vier weken te verstrekken.
Schadestaatprocedure tussen TMF AIRMARINE B.V. en HELLMANN WORLDWIDE LOGISTICS B.V. inzake schadevergoeding voor vernietigde vliegtuigonderdelen
7 juli 2015
TMF AIRMARINE B.V. vordert schadevergoeding van HELLMANN WORLDWIDE LOGISTICS B.V. voor vernietigde vliegtuigonderdelen. Het hof oordeelt dat de schade nauwkeurig vastgesteld moet worden en benoemt deskundigen.
Herziening van beslissingen in hoger beroep inzake betaling van facturen voor kinderopvang
30 juni 2015
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de appellante tot betaling van facturen voor kinderopvang toe, inclusief rente en incassokosten.
Tussenarrest inzake benoeming deskundige en waardebepaling percelen in civiele procedure
30 juni 2015
Tussenarrest van het Gerechtshof Amsterdam over de benoeming van een deskundige voor de waardebepaling van percelen in een civiele procedure, met specifieke vragen over de waarde en ontsluiting.
Ontbinding huurovereenkomst wegens brandstichting door huurder met psychische stoornis
30 juni 2015
Het hof ontbindt de huurovereenkomst tussen Eigen Haard en [geïntimeerde] wegens brandstichting door de huurder, die lijdt aan een schizoaffectieve stoornis, en oordeelt dat er gevaar voor herhaling is.
Huurgeschil over schade door hennepkwekerij in gehuurde woning
23 juni 2015
Huurgeschil over schade door hennepkwekerij; huurder aansprakelijk gesteld voor schade aan woning. Vonnis gedeeltelijk vernietigd, huurder veroordeeld tot betaling van €20.902,89.
Veroordeling tot opheffing van conservatoire beslagen op onroerende zaken op bankrekening indien vervangende zekerheid wordt gesteld
23 juni 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 23 juni 2015 de opheffing van conservatoire beslagen op onroerende zaken en bankrekeningen van Blaimont B.V. beoordeeld en voorwaarden gesteld voor de opheffing.
Opheffing van beslag tegen aangeboden zekerheid in civiele procedure
2 juni 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 2 juni 2015 het verzoek tot opheffing van beslag afgewezen, omdat de aangeboden zekerheid door Zeeman niet voldoende was. De Provincie Noord-Holland handhaafde haar vordering.
Hoger beroep inzake conservatoir beslag op gronden door Provincie Noord-Holland
2 juni 2015
Hoger beroep van [X] REAL ESTATE B.V. tegen de weigering van de rechtbank Amsterdam om een conservatoir beslag door Provincie Noord-Holland op te heffen. Vonnis bekrachtigd, kostenveroordeling voor [X].
Huur van bedrijfsruimte en intrekking van huuropzegging door verhuurder
26 mei 2015
Hoger beroep over de intrekking van een huuropzegging door verhuurder UNIBAIL. Het hof bevestigt dat verhuurder bevoegd is om opzegging in te trekken, ook zonder instemming van huurder FORECAST. Vonnis kantonrechter wordt bekrachtigd.
Vernietiging leaseovereenkomst op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW door echtgenote
26 mei 2015
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt de eerdere uitspraak van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomst rechtsgeldig vernietigd op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW, waarbij Dexia wordt veroordeeld tot betaling aan de appellante.
Huur woonruimte of huur bedrijfsruimte? Bewijslevering omtrent de vraag wat partijen omtrent het gebruik bij het sluiten van de overeenkomst voor ogen heeft gestaan.
26 mei 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt dat de huurovereenkomst tussen EXPLOITATIEMAATSCHAPPIJ [X] B.V. en [geïntimeerde] betrekking heeft op woonruimte, niet bedrijfsruimte, en bekrachtigt eerdere beschikkingen van de kantonrechter.
Agentuurovereenkomst tussen deurwaarderskantoor en acquisiteur met betrekking tot terugbetaling van voorschotten en provisieaanspraken
19 mei 2015
Geschil over agentuurovereenkomst tussen deurwaarderskantoor en acquisiteur, met terugbetaling van voorschotten en aanspraken op provisie. Hof oordeelt over leemte in overeenkomst en toekenningsrecht op minimumloon.
Non-conformiteit woning en asbestverwerking in koopovereenkomst
12 mei 2015
Hoger beroep over non-conformiteit woning door asbest. Hof oordeelt dat geïntimeerden moeten betalen voor asbestverwijdering en herstelkosten, totaal € 23.083,50 excl. BTW.
Vervolg op tussenarrest inzake koopoptie en huurcontracten van horecaonderneming en appartementen
12 mei 2015
Het hof oordeelt dat de geïntimeerden niet in staat zijn het bewijs te ontzenuwen dat de koopoptie van € 175.000,= ook de huurovereenkomsten omvat. De eerdere vonnissen worden vernietigd en de geïntimeerden worden veroordeeld tot medewerking aan de uitvoering van de koop.
Eigendomsgeschil over percelen grond te Velserbroek met betrekking tot leveringsakte en kadastrale registratie
12 mei 2015
Hoger beroep over eigendom percelen grond te Velserbroek. Hof oordeelt dat percelen in 2000 aan appellanten zijn geleverd. Vonnis rechtbank vernietigd, vorderingen geïntimeerde afgewezen.
Hoger beroep over de kwalificatie van een bruikleenovereenkomst als huurovereenkomst en de ontruiming van een perceel met woonwagen
28 april 2015
Hoger beroep over de kwalificatie van een bruikleenovereenkomst als huurovereenkomst. Het hof oordeelt dat de gebruiksvergoeding als tegenprestatie moet worden aangemerkt, waardoor de overeenkomst als huurovereenkomst kwalificeert. De vordering tot ontruiming wordt afgewezen.
Huurgeschil tussen huurder en verhuurder over betalingsachterstand en huurprijsvermindering
28 april 2015
Huurgeschil tussen [appellant] en [geïntimeerde] over huurachterstand en huurprijsvermindering. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vordering van [geïntimeerde] af.
Bekrachtiging van een vonnis in een civiele zaak met betrekking tot de handtekening op een overeenkomst
28 april 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter in een civiele zaak, omdat appellant geen tegenbewijs heeft geleverd tegen de stelling van Lindorff over de handtekening op de overeenkomst.
Vaststelling schadevergoeding na beëindiging huurovereenkomst
21 april 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 21 april 2015 de schadevergoeding vastgesteld in een huurovereenkomst, waarbij de appellant grotendeels in het ongelijk is gesteld en veroordeeld tot betaling van € 9.216,80 aan Repla B.V. en € 4.000,-- aan Tielen.
Deskundigenbericht en hoor en wederhoor in civiele procedure over redelijke prijs voor werkzaamheden aan jacht
21 april 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 21 april 2015 een arrest gewezen over de redelijke prijs voor werkzaamheden aan het jacht 'Akka'. Het hof constateert gebreken in het deskundigenrapport en vraagt de deskundige om nadere toelichting.
Hoger beroep inzake huurachterstand en vorderingen verhuurster
21 april 2015
Hoger beroep over huurachterstand en vorderingen verhuurster; Capital Group B.V. toegewezen in huurachterstand van € 9.740,82 en maandelijkse huur van € 2.152,50 vanaf 1 april 2013.
Hoger beroep inzake eisvermeerdering en tijdige kennisgeving in civiele procedure
21 april 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis waarvan beroep en veroordeelt Dexia in de kosten van het geding in hoger beroep, wegens niet tijdige kennisgeving van eisvermeerdering.
Hoger beroep over huurovereenkomst en tijdelijke bewoning in verzorgingstehuis
21 april 2015
Hoger beroep over de kwalificatie van huurovereenkomsten en tijdelijke bewoning in verzorgingstehuis. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter, maar vernietigt de hoofdelijkheid in proceskosten.
Tussenuitspraak inzake Chipshol III B.V. tegen N.V. Luchthaven Schiphol
14 april 2015
Het Gerechtshof Amsterdam verzoekt N.V. Luchthaven Schiphol om te reageren op een processtuk van Chipshol III B.V. en houdt verdere beslissingen aan tot 12 mei 2015.
Heropening van een civiele procedure inzake projectontwikkeling en gemeentelijke medewerking
7 april 2015
Het hof heeft de vordering van de appellant tot herroeping van een eerder arrest afgewezen, oordelend dat de gemeente niet onrechtmatig had gehandeld en dat er onvoldoende bewijs was voor benadeling van de appellant.
Vordering tot terugbetaling studiefinanciering Curaçao en buitengerechtelijke incassokosten
7 april 2015
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de Stichting Studiefinanciering Curaçao toe, inclusief hoofdsom, rente en gematigde buitengerechtelijke kosten.
Executoriaal derdenbeslag door Servaas onder bedrijven in Nederland ter inning van vordering op de staat Irak
7 april 2015
Servaas legt beslag onder Nederlandse bedrijven voor vordering op Irak. Hof oordeelt dat beslag niet in strijd is met volkenrecht. Staat verliest hoger beroep en wordt in kosten veroordeeld.
Gemeentelijke selectieprocedure voor uitgifte van gronden in erfpacht (Ertskade) en rechtsbescherming van inschrijvers
7 april 2015
Hoger beroep over gemeentelijke selectieprocedure voor erfpachtgrond. Appellante betwist de gunning aan een andere inschrijver en vordert herbeoordeling. Hof bekrachtigt vonnis voorzieningenrechter en wijst vorderingen af.
Hoger beroep inzake VVE-bijdragen en opschorting door appartementseigenaar
7 april 2015
Hoger beroep over VVE-bijdragen. [appellante] beroept zich op opschorting, maar het hof oordeelt dat de VVE aan haar verplichtingen heeft voldaan. Vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Vaststelling eigendom percelen en erfdienstbaarheden; extinctieve verjaring; vordering tot opheffing erfdienstbaarheid afgewezen
24 maart 2015
Hoger beroep over eigendom percelen en erfdienstbaarheden; vordering tot opheffing erfdienstbaarheid afgewezen; appellant verkrijgt recht op voordeur en gebruik grindpad.
Conflict over parkkosten en verhuurvergoedingen tussen eigenaar recreatiewoning en parkbeheerder
24 maart 2015
Conflict tussen eigenaar recreatiewoning en parkbeheerder over parkkosten en verhuurvergoedingen, met onrechtmatige afsluiting van riolering door Recreatie Beheer.
Beroep op ontbindende voorwaarde in koopovereenkomst appartement
24 maart 2015
Hoger beroep over ontbinding koopovereenkomst appartement. Hof oordeelt dat ontbindende voorwaarde niet rechtsgeldig is ingeroepen. Vonnis kantonrechter vernietigd, [geïntimeerde sub 1] veroordeeld tot betaling van € 14.500,- boete.
Afwijzing incidentele vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een bestreden vonnis
17 maart 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 17 maart 2015 de incidentele vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een bestreden vonnis afgewezen wegens strijd met de goede procesorde.
Onrechtmatige daad van de gemeente door vertraging in bouwvergunningverlening en schadeberekening
17 maart 2015
Hoger beroep van de Gemeente Amsterdam over onrechtmatige daad door vertraging in bouwvergunningverlening. Schadevergoeding voor gederfde huurinkomsten wordt besproken.
Onteigeningsprocedure tussen de Provincie Zuid-Holland en de geïntimeerden na verwijzing door de Hoge Raad
10 maart 2015
Onteigeningszaak tussen de Provincie Zuid-Holland en de geïntimeerden, waarbij het hof nieuwe deskundigen benoemt voor waardebepaling na verwijzing door de Hoge Raad.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote; beroep op verjaring verworpen
24 februari 2015
Hoger beroep van Dexia tegen vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote; beroep op verjaring verworpen. Zaak wordt verwezen voor overlegging exploot eisvermeerdering.
Contractuele geschillen tussen projectontwikkelaar en Academisch Medisch Centrum over nakoming van samenwerkingsovereenkomst voor laboratoriumontwikkeling
24 februari 2015
Projectontwikkelaar klaagt AMC aan voor niet-nakoming van contractuele verplichtingen bij laboratoriumontwikkeling. Vordering tot schadevergoeding afgewezen; hof bekrachtigt vonnis.
Aansprakelijkheid projectontwikkelaar voor tekortkomingen in samenwerkingsovereenkomst met Academisch Medisch Centrum
24 februari 2015
Projectontwikkelaar vordert schadevergoeding van AMC wegens tekortkomingen in samenwerkingsovereenkomst voor zorghotel. Hof oordeelt dat AMC in verzuim was en wijst vorderingen toe.
Hoger beroep inzake betaling van facturen voor kinderopvang na onterecht geslagen acht op memorie van antwoord
24 februari 2015
Het hof komt terug op eerdere beslissingen in een zaak over kinderopvangfacturen, waarbij ten onrechte acht is geslagen op een memorie van antwoord. De vorderingen van eiseres worden alsnog toegewezen.
Aannemingsovereenkomst en schadeplichtigheid na niet-nakoming door de opdrachtgever
10 februari 2015
Het hof oordeelt dat er op 16 januari 2009 overeenstemming is bereikt over de aannemingsovereenkomst tussen AANNEMERSBEDRIJF [X] & ZONEN B.V. en [geïntimeerde].
Hoger beroep inzake licentieovereenkomst en non-concurrentiebeding tussen Dam Spirit B.V. en Coffee Company Holding B.V.
3 februari 2015
Hoger beroep over non-concurrentiebeding en gebruik van de naam 'Coffee Company'. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en veroordeelt Dam Spirit in de kosten.
Vordering tot vernietiging van schikking in huurovereenkomst wegens bedrog en/of dwaling
3 februari 2015
Vordering tot vernietiging van schikking in huurovereenkomst wegens bedrog en/of dwaling. Appellante krijgt bewijsopdracht op basis van haar bewijslast.
Burengeschil over zwart geschilderde muren en ladderrecht tussen buren met betrekking tot een bakkerij en woonhuis
3 februari 2015
Burengeschil over zwart geschilderde muren en ladderrecht; hof wijst vorderingen van appellanten en geïntimeerden deels toe en compenseert proceskosten.
Tussenarrest inzake herstelwerkzaamheden en deskundigenonderzoek in civiele procedure
27 januari 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft in een tussenarrest geoordeeld dat de gebreken door [appellant] zijn hersteld, waardoor deskundigenonderzoek niet meer nodig is. [appellant] krijgt de kans om tegenbewijs te leveren door getuigen.
Bekrachtiging van een veroordeling tot betaling van een energierekening in hoger beroep
13 januari 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de veroordeling van [appellant] tot betaling van € 2.847,76 aan Energiedirect B.V. wegens onterecht betwiste meterstanden en kosten in hoger beroep.
Huurgeschil over horecabestemming en exploitatievergunning van snackbar/lunchroom
13 januari 2015
Hoger beroep over huurgeschil van snackbar/lunchroom. Hof oordeelt dat gebrek aan horecabestemming geen belemmering vormt voor gebruik. Vonnis kantonrechter bekrachtigd.
Huurovereenkomst bedrijfsruimte en geschil over gasaansluiting voor wasserij
13 januari 2015
Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter; huurders kunnen geen aanspraak maken op gasaansluiting voor wasserij. Verhuurster niet tekortgeschoten in verplichtingen.
Tussenarrest in incident ex art. 351 Rv. Rolverwijzing voor uitlating appellant over de stand van zaken m.b.t. (eventueel) executie kort geding ex art. 438 lid 2 Rv.
23 december 2014
Hoger beroep over beëindiging huurovereenkomst en ontruiming. Appellant vraagt schorsing van de tenuitvoerlegging. Hof verwijst naar rol voor akte en houdt verdere beslissingen aan.
Ontruiming van huurwoning wegens ernstige tekortkomingen in huurovereenkomst
23 december 2014
Hoger beroep over ontruiming huurwoning wegens ernstige tekortkomingen in huurovereenkomst. Huurder heeft hennepplantage in woning gehad en is tekortgeschoten in verplichtingen. Vonnis van kantonrechter wordt bekrachtigd.
Geschil over doorberekening kosten bungalowpark aan individuele eigenaar met betrekking tot elektriciteitsmeter
23 december 2014
Het hof oordeelt dat de appellant niet verplicht is tot vergoeding van parkkosten boven de overeengekomen bijdrage, en wijst de vorderingen van de VVE af.
Onrechtmatige daad door development agent in franchiseovereenkomst
23 december 2014
Hoger beroep over onrechtmatige daad door development agent van Subway. Hof oordeelt dat agent opzettelijk onjuiste informatie heeft verstrekt aan franchisenemer, leidt tot schadevergoeding van € 100.000,=.
Huurder plaatst schotelantenne op gehuurde woning in strijd met huurovereenkomst
16 december 2014
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat huurder schotelantenne moet verwijderen, omdat dit in strijd is met de huurovereenkomst en er voldoende alternatieven zijn voor het volgen van Portugeestalige programma's.
Ontvankelijkheid en invorderingsverbod in belastingzaken
9 december 2014
Gerechtshof Amsterdam oordeelt over ontvankelijkheid en afwijzing van een algemeen invorderingsverbod in belastingzaken. Het hof vernietigt eerdere vonnissen en wijst de vorderingen van Continental af.
Non-conformiteit en dwaling bij koopovereenkomst voor een café/jongerencentrum in Castricum
9 december 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over non-conformiteit bij de koop van een pand voor een jongerencentrum, waarbij akoestische eisen niet zijn nageleefd. Een comparitie van partijen wordt gelast voor verdere verduidelijking.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor huurachterstand van vennootschap
18 november 2014
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de verhuurder af, omdat de bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk is voor de huurachterstand van de vennootschap.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomsten tussen appellante en Dexia Nederland B.V.
18 november 2014
Hoger beroep van [appellante] tegen Dexia over de vernietiging van leaseovereenkomsten. Het hof laat [appellante] toe tot het leveren van tegenbewijs en houdt verdere beslissingen aan.
Niet-verschoonbare termijnoverschrijding bij indienen bezwaarschrift in het kader van AWBZ
29 oktober 2014
Hoger beroep over niet-ontvankelijkheid bezwaarschrift AWBZ. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat termijnoverschrijding niet verschoonbaar is.
Afwijzing aanvraag verhuiskostenvergoeding op basis van fysieke beperkingen en woonplaatsbeginsel
29 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verhuiskostenvergoeding; geen fysieke beperkingen en geen bijzondere omstandigheden voor hardheidsclausule.
Weigering van persoonsgebonden budget in verband met schuldsanering
29 oktober 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een pgb aan een appellant onder schuldsanering, zonder belangenafweging, op basis van de Regeling subsidies AWBZ.
Hoger beroep inzake vernietigingsverklaring leaseovereenkomsten door Dexia Nederland B.V.
28 oktober 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat Dexia de vernietigingsverklaring op 11 mei 2005 heeft ontvangen, waardoor de wettelijke rente toewijsbaar is. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Geschil over betaling van facturen uit overeenkomst van (onder)aanneming en redelijkheid van de prijs
28 oktober 2014
Geschil over betaling van facturen uit een overeenkomst van (onder)aanneming tussen Wedru Montage B.V. en [X]B.V. Het hof oordeelt dat de gefactureerde bedragen niet redelijk zijn en wijst de vordering van [X] tot terugbetaling van € 46.394,07 toe.
Vernietiging van overeenkomst tot stand gekomen bij aanbieding nieuwe canon erfpacht
28 oktober 2014
Hoger beroep over de vraag of er een overeenkomst tot stand is gekomen bij de aanbieding van een nieuwe canon voor erfpacht. Het hof oordeelt dat de aanbiedingsbrief onvoldoende duidelijk was, waardoor er geen overeenkomst is ontstaan.
Rechtsgeldigheid van de bouwvergunningaanvraag en de rol van de gemeente in de besluitvorming
28 oktober 2014
Hoger beroep over de rechtmatigheid van de afwijzing van een bouwvergunning door de gemeente Amsterdam. Het hof geeft [appellant] een bewijsopdracht en houdt verdere beslissingen aan.
Geschil over de verplichting van een projectontwikkelaar om een G5-woning aan te bieden aan een woongroep in Amsterdam na ontruiming van een kraakpand
14 oktober 2014
Geschil over de verplichting van Maeyveld B.V. om een G5-woning aan te bieden aan de vereniging [X] na ontruiming van een kraakpand. Het hof oordeelt dat Maeyveld gebonden is aan deze verplichting en stelt bewijslevering in.
Aansprakelijkheid voor schade door bouwwerkzaamheden aan naburige woning
14 oktober 2014
Appellanten claimen schade door bouwwerkzaamheden van geïntimeerden en BVM. Het hof oordeelt dat er onvoldoende bewijs is voor onrechtmatig handelen en causaal verband. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Verkoop van onroerende zaak met verontreinigde grond en mededelingsplicht
23 september 2014
Hoger beroep over de verkoop van onroerende zaak met verontreinigde grond. Verkopers schonden mededelingsplicht, maar appellante had ook onderzoek moeten doen. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Hoger beroep over huur opzegging wegens renovatie. Vordering van [appellante] afgewezen; geen structurele wanverhouding tussen kosten en huuropbrengsten. Vonnis bekrachtigd.
Hoger beroep over de verplichtingen van Achmea bij de oplevering van een kantoorgebouw
26 augustus 2014
Hoger beroep over de verplichtingen van Achmea bij de oplevering van een kantoorgebouw. Het hof bevestigt dat Achmea in verzuim was en niet gerechtigd om haar medewerking op te schorten. Vorderingen van Achmea worden afgewezen.
Vordering tot schadevergoeding in natura na ontbinding van een mondelinge overeenkomst
26 augustus 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vordering van de appellant tot schadevergoeding in natura af, omdat de overeenkomst is ontbonden en er geen basis is voor wijziging van de schadevergoeding in geld.
Bevoegdheid Nederlandse rechter in internationale privaatrechtelijke geschillen
19 augustus 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is, omdat Brookline niet heeft aangetoond dat een procedure in Italië onmogelijk is.
Vordering tot betaling van achterstallige leasetermijnen en gefixeerde schadevergoeding in een leasegeschil
19 augustus 2014
Hoger beroep over vordering tot betaling van achterstallige leasetermijnen en schadevergoeding. Hof bevestigt eerdere oordelen, met uitzondering van een aanpassing in hoofdsom.
Aansprakelijkheid voor schilderwerk en niet-passend houtwerk in bouwproject
19 augustus 2014
Het hof oordeelt dat Silmar niet heeft bewezen dat Wagenborgen verantwoordelijk is voor gebrekkig schilderwerk en niet-passend houtwerk. Wagenborgen wordt veroordeeld tot betaling van € 640,- en € 6.510,- aan schadevergoeding.
Hoger beroep inzake huurgeschil tussen verhuurder en huurder met betrekking tot gebreken en huurprijs
19 augustus 2014
Hoger beroep over huurprijs en gebreken aan de woning. Het hof bevestigt de beslissing van de kantonrechter en verwijst de zaak voor deskundigenonderzoek.
Huur van woonruimte: beëindiging huurovereenkomst en ontruiming
19 augustus 2014
DuoVest vordert beëindiging huurovereenkomst en ontruiming, maar wordt niet-ontvankelijk verklaard omdat de echtgenote van de huurder niet in de procedure is betrokken.
Waardebepaling en meerwaardeclausule in civiele procedure
22 juli 2014
Het Gerechtshof Amsterdam behandelt de waardebepaling van percelen en de formulering van een meerwaardeclausule in een civiele procedure, met aandacht voor de duur en voorwaarden van de clausule.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst en ontbindende voorwaarden tussen Amersfoortsestraat Beleggingen B.V. en [geïntimeerde]
15 juli 2014
Hoger beroep over koopovereenkomst tussen Amersfoortsestraat Beleggingen B.V. en [geïntimeerde]. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank Haarlem en oordeelt dat ontbindende voorwaarde ter bescherming van verkoper was.
Executieveiling op verzoek van hypotheekhouder en de rol van de makelaar
15 juli 2014
Gerechtshof Amsterdam vernietigt eerdere uitspraak en wijst vordering van hypotheekhouder af; appellante handelde namens een ander, geen rechtsgeldige overeenkomst voor extra betaling.
Schadestaatprocedure inzake onrechtmatige beslaglegging door Westerhout van Eerden B.V.
1 juli 2014
Appellanten vorderen schadevergoeding van Westerhout van Eerden B.V. wegens onrechtmatige beslaglegging. Het hof wijst de vorderingen af wegens onvoldoende bewijs van causaal verband.
Nietigheid leaseovereenkomst en verjaring in effectenleasezaak
1 juli 2014
Hoger beroep over nietigheid leaseovereenkomst door echtgenote van [appellant]. Het hof vernietigt het eindvonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomst rechtsgeldig vernietigd, met terugbetaling door Dexia aan [appellant].
Nietigheid van leaseovereenkomsten en verjaring in effectenleasezaak
24 juni 2014
Hoger beroep over nietigheid leaseovereenkomsten. Hof oordeelt dat bewijsvermoeden van Dexia niet standhoudt. Leaseovereenkomsten worden vernietigd, Dexia moet terugbetalen.
Tussentijds cassatieberoep in civiele procedure tussen Gemeente Amsterdam en twee besloten vennootschappen
17 juni 2014
Het Gerechtshof Amsterdam wijst het verzoek van de geïntimeerden om tussentijds cassatieberoep open te stellen af en verwijst de hoofdzaak naar de rol voor dagbepaling pleidooi.
Benoeming deskundige in civiele procedure inzake bodemverontreiniging en schadevaststelling
17 juni 2014
Het Gerechtshof Amsterdam benoemt deskundigen voor schadevaststelling in een zaak over bodemverontreiniging en koopovereenkomst. De deskundigen zijn P.W. Kooijmans en ing. E. Pekelder.
Aansprakelijkheid van belastingadviseurs en de omvang van schade door voordeelsverrekening
3 juni 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over de aansprakelijkheid van belastingadviseurs en kent € 50.160,-- schadevergoeding toe aan appellante, wegens tekortkomingen in de advisering.
Nietigheid van arbitraal beding in franchiseovereenkomst tussen Subway en franchisenemer
3 juni 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat het arbitraal beding in de franchiseovereenkomst tussen Subway en de franchisenemer ongeldig is, omdat het een aanzienlijk onevenredig verschil in rechten en plichten veroorzaakt.
Bevoegdheid van de Vereniging van Eigenaren tot invordering van bijdragen en procedurele aspecten rondom schilderwerkzaamheden
3 juni 2014
Hoger beroep over bevoegdheid VvE tot invordering van bijdragen en schadevergoeding voor schilderwerk. VvE en [appellant] hebben beide grieven ingediend. Hof bevestigt bevoegdheid VvE en oordeelt over vorderingen van [appellant].
Toelating tot tegenbewijs door getuigen in civiele procedure
27 mei 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft [geïntimeerde] in de gelegenheid gesteld om tegenbewijs te leveren tegen een bewijsvermoeden van heling van gestolen runderslachtafval. Het hof houdt verdere beslissingen aan.
Onrechtmatige aankoop van trucks en schadevergoeding
27 mei 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de aankoop van trucks door de geïntimeerden onrechtmatig was en veroordeelde hen tot betaling van € 300.000,-- aan Alga, vermeerderd met rente.
Verhoging erfpachtcanon en de verplichtingen van de gemeente Amsterdam
20 mei 2014
Hoger beroep over verhoging erfpachtcanon door gemeente Amsterdam. Appellant betwist de rechtmatigheid van de verhoging en eist inzicht in de berekening. Het hof verwijst de zaak voor nadere informatie.
Verjaring van rechtsvordering tot vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote
29 april 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de echtgenote van de geïntimeerde tijdig de nietigheid van de leaseovereenkomst heeft ingeroepen. Dexia's beroep op verjaring wordt verworpen.
Huurrechtelijke geschil tussen Huntington Park Holding B.V. en De Principaal B.V. over de kwalificatie van een gebruiksovereenkomst
29 april 2014
Hof oordeelt dat tussen Huntington Park en De Principaal sprake is van een huurovereenkomst. Vordering tot ontruiming afgewezen en eerdere vonnissen vernietigd.
Koopovereenkomst en exoneratieclausule bij afwijking vloeroppervlakte bedrijfsruimte
29 april 2014
Zwaluw Vastgoed C.V. verliest hoger beroep tegen BFN over afwijking vloeroppervlakte. Exoneratieclausule in koopovereenkomst blijft geldig. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Hoger beroep inzake procesbesluiten Gemeente Amsterdam tegen Onroerend Goed B.V. en Beheer B.V.
15 april 2014
Hoger beroep van Gemeente Amsterdam tegen vonnis rechtbank Amsterdam. Procesbesluiten zijn toereikend. Incidentele vordering tot niet-ontvankelijkheid afgewezen.
Hoger beroep inzake wanprestatie bij koopovereenkomst woning en schuldeisersverzuim
15 april 2014
Hoger beroep over wanprestatie bij koopovereenkomst woning. Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] in schuldeisersverzuim is geraakt voordat [appellant] in verzuim was, en vernietigt de veroordeling tot betaling van de contractuele boete.
Erkenning en verlof tot tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis dat door de Russische overheidsrechter is vernietigd
15 april 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 15 april 2014 een beschikking gegeven over de erkenning van een arbitraal vonnis dat door een Russische rechter is vernietigd, en benoemt deskundigen voor advies over het Russische recht.
Bekrachtiging van een Russisch arbitraal vonnis tot tenuitvoerlegging in Nederland
8 april 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de beschikking tot tenuitvoerlegging van een Russisch arbitraal vonnis in Nederland, ondanks de bezwaren van NRSL.
Beoordeling van de omvang van noodzakelijke individuele begeleiding voor appellant met autistische stoornis
2 april 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat CIZ de zorgbehoefte van appellant met autistische stoornis correct heeft vastgesteld en geen aanleiding ziet voor een hogere indicatie voor begeleiding.
Effectenlease en verjaring van de rechtsvordering tot vernietiging van leaseovereenkomsten
1 april 2014
Hoger beroep van Dexia over de nietigheid van leaseovereenkomsten door de echtgenote van de geïntimeerde. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de kosten toe aan Dexia.
Geschil over de verdeling van appartementsrechten tussen voormalige vennoten en erfgename
1 april 2014
Geschil over de verdeling van appartementsrechten tussen voormalige vennoten en erfgename, met vragen over beschikkingsbevoegdheid en gemaakte toezeggingen.
Contractuele boete bij niet-nakoming koopovereenkomst onroerende zaken en opschorting van verplichtingen
18 maart 2014
Hoger beroep over niet-nakoming koopovereenkomst onroerende zaken. VMA in verzuim; contractuele boete toegewezen. Dwangsom opgelegd voor medewerking aan overdracht.
Huur bedrijfsruimte en uitleg allonge bij overeenkomst met betrekking tot cumulatie van wettelijke rente en contractuele boete
4 maart 2014
Hof oordeelt over huur bedrijfsruimte en uitleg allonge; geen cumulatie van wettelijke rente en contractuele boete mogelijk. [appellante] moet betalen voor niet uitgevoerde werkzaamheden.
Hoger beroep inzake tijdelijke wet huurkoop onroerende zaken en verbeurte van dwangsommen
25 februari 2014
Hoger beroep over de toepassing van de Tijdelijke wet huurkoop onroerende zaken en verbeurte van dwangsommen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Dwangsom opgelegd aan rekeninghouders van Kredietbank Luxembourg voor informatieverstrekking aan de Belastingdienst
25 februari 2014
Gerechtshof Amsterdam legt dwangsom op aan rekeninghouders van Kredietbank Luxembourg voor informatieverstrekking aan de Belastingdienst, met een maximum van € 500.000,--.
Dwangsom opgelegd aan rekeninghouders van de Kredietbank Luxembourg voor informatieverstrekking aan de Belastingdienst
25 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat een dwangsom van € 500.000 kan worden opgelegd aan een appellant die weigert informatie te verstrekken over buitenlandse bankrekeningen aan de Belastingdienst.
Dwangsom opgelegd aan rekeninghouders van Kredietbank Luxembourg voor informatieverstrekking aan de Belastingdienst
25 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam legt een dwangsom op aan een appellant die informatie over buitenlandse bankrekeningen aan de Belastingdienst weigert te verstrekken, met een maximum van € 500.000,-.
Dwangsom opgelegd aan rekeninghouders van Kredietbank Luxembourg voor informatieverstrekking aan de Belastingdienst
25 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam legt een dwangsom op aan rekeninghouders van de Kredietbank Luxembourg die weigeren informatie te verstrekken aan de Belastingdienst, met een maximum van € 500.000.
Verplichtingen van rekeninghouders bij de KB-Luxbank en informatieplicht van de belastingplichtige
25 februari 2014
Hoger beroep over informatieplicht van appellant inzake buitenlandse bankrekeningen bij KB-Luxbank. Appellant moet informatie verstrekken, met dwangsom bij niet-naleving.
Verplichtingen van rekeninghouders bij buitenlandse banken en de rol van de Belastingdienst
25 februari 2014
Hoger beroep over verplichting van [appellant] om informatie te verstrekken over buitenlandse bankrekeningen bij de KB-Luxbank. Dwangsom van € 2.500 per dag, maximering verhoogd naar € 500.000. Identificatie van [appellant] als rekeninghouder voldoende aangetoond.
Identificatie van rekeninghouder bij KB Luxbank in belastingzaak
25 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 25 februari 2014 de vorderingen van de Staat afgewezen, omdat de identificatie van de appellant als rekeninghouder bij de KB Luxbank nog niet onherroepelijk was vastgesteld.
Hoger beroep inzake overeenkomst van opdracht en arbitragebeding tussen Previa Onderhoud B.V. en AA Accountants B.V.
18 februari 2014
Hoger beroep van Previa Onderhoud B.V. tegen AA Accountants B.V. over een overeenkomst van opdracht en arbitragebeding. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd, Previa veroordeeld in proceskosten.
Hoger beroep over samenwerkingsovereenkomst tussen stichtingen voor huisvesting van ouderen met betrekking tot erfpacht en terugkoopmogelijkheden
11 februari 2014
Hoger beroep over de verplichting van Woonzorg om erfpacht aan Huize Buitenveldert aan te bieden; het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Niet-ontvankelijkheid hoger beroep inzake levering onroerend goed en misbruik van omstandigheden
11 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart de Stichting niet-ontvankelijk in haar hoger beroep inzake de levering van onroerend goed en misbruik van omstandigheden, en veroordeelt haar in de proceskosten.
Betekening van verstekvonnis aan de Ontvanger van de Belastingdienst en de rechtsgeldigheid daarvan
4 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de betekening van een verstekvonnis aan de Ontvanger van de Belastingdienst niet rechtsgeldig was, waardoor de verzettermijn niet is aangevangen. De zaak wordt verwezen voor verdere behandeling.
Toekenning van huishoudelijke hulp op basis van medisch advies en objectieve criteria
29 januari 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van twee en een half uur huishoudelijke hulp per week aan appellante, gebaseerd op medisch advies en objectieve criteria.
Hoger beroep over toekenning van vervoersvoorziening en huishoudelijke hulp op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning
29 januari 2014
Hoger beroep over de toekenning van een Canta en huishoudelijke hulp. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de medische adviezen zorgvuldig zijn en de indicatie voor huishoudelijke hulp voldoende gemotiveerd is.
Beoordeling van de indicatie voor persoonsgebonden budget en de kosten van zorgverlening
29 januari 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet is geïndiceerd voor behandeling en dat kosten van zorg door MBL niet ten laste van pgb mogen worden gebracht.
Afwijzing aanvraag om AWBZ-indicatie voor zorg en begeleiding
29 januari 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van AWBZ-indicatie voor zorg aan appellant met ernstige psychische klachten, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij recht heeft op de gevraagde zorg.
Aansprakelijkheid bij koop onroerend goed wegens verborgen gebreken en asbest
7 januari 2014
Hoger beroep over aansprakelijkheid bij de koop van een woning met verborgen asbest. Het hof oordeelt dat verkopers hun mededelingsplicht hebben geschonden en wijst de schadevergoeding toe.
Aannemingsovereenkomst en oplevering bij faillissement van de aannemer
24 december 2013
Geschil over aannemingsovereenkomst en oplevering tussen [appellant] en Ramkema. Hof oordeelt dat appellant stilzwijgend heeft ingestemd met oplevering. Faillissement van Ramkema maakt herstel gebreken onmogelijk, schadevergoeding in de vorm van korting op aanneemsom.
Mandelige muur en funderingsherstel tussen naburige panden
24 december 2013
Hoger beroep over mandeligheid van een muur en funderingsherstel tussen ADFISCASS B.V. en VVE. Hof bevestigt dat muur mandelig blijft en ADFISCASS bij moet dragen aan herstelkosten van € 14.646,24, vermeerderd met rente.
Betrokkenheid bij heling van gestolen runderslachtafval door vennootschappen
24 december 2013
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de gebroeders [geïntimeerde] betrokken zijn bij de heling van gestolen runderslachtafval en stelt hen in de gelegenheid tot het leveren van tegenbewijs.
Tussenarrest inzake schadevergoeding door niet tijdig verzoek om herinvesteringsreserve
24 december 2013
Tussenarrest over schadevergoeding door niet tijdig verzoek om herinvesteringsreserve. Het hof oordeelt dat [appellante] schade heeft geleden en vraagt om aanvullende informatie.
Toewijzing van de wettelijke schuldsaneringsregeling met verlenging van de looptijd
17 december 2013
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 17 december 2013 de wettelijke schuldsaneringsregeling voor [appellant] toegewezen, met een looptijd van vier jaar, na vernietiging van het eerdere vonnis van de rechtbank.
Beoordeling van een service-overeenkomst en de kwalificatie als huur van bedrijfsruimte
17 december 2013
Hoger beroep over de kwalificatie van een service-overeenkomst als huur van bedrijfsruimte. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de grieven van [appellant] af.
Beroepsaansprakelijkheid van een makelaar bij de verkoop van een woning met een te hoge vraagprijs
17 december 2013
Het hof oordeelt dat de makelaar een beroepsfout heeft gemaakt door een onrealistisch hoge vraagprijs te adviseren, wat leidt tot schadevergoeding voor de appellanten.
Beroepsfout van makelaardij door onrealistisch hoge verkoopwaarde en gebrek aan advies over tegenbod
17 december 2013
Het hof oordeelt dat Makelaardij Aerdenhout een beroepsfout heeft gemaakt door een onrealistisch hoge verkoopwaarde te adviseren en niet te adviseren over een tegenbod, wat leidde tot schade voor de appellanten.
Hoger beroep inzake geschil over elektriciteitsmeter en betalingsverplichtingen tussen eigenaar recreatiewoning en vereniging van eigenaren
10 december 2013
Hoger beroep over geschil tussen eigenaar recreatiewoning en Vereniging van Eigenaren over elektriciteitsmeter en betalingsverplichtingen. Het hof laat [appellant] toe tot bewijsvoering.
Hoger beroep inzake koop appartementsrecht met geschil over oppervlakte
10 december 2013
Hoger beroep over koop appartementsrecht met geschil over oppervlakte. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank, oordeelt dat exoneratie van toepassing is en dat appellant onvoldoende bewijs heeft geleverd voor bedrog of dwaling.
Uitleg kettingebeding in leveringsakte en matiging bedongen boete
3 december 2013
Hoger beroep over uitleg kettingbeding en matiging van een boete. Het hof matigt de boete tot € 600.000,- en vernietigt het vonnis van de rechtbank voor het te betalen bedrag.
Aansprakelijkheid van verkoper en notaris bij wanprestatie door niet vermelden van publiekrechtelijke beperking op onroerend goed
19 november 2013
Appellanten vorderen schadevergoeding van Brederode C.V. en de notaris wegens niet vermelden van een publiekrechtelijke beperking op het aangekochte perceel. Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van beide partijen.
Verdeling van een onverdeelde gemeenschap met betrekking tot percelen weiland en de toewijzing van deze percelen aan deelgenoten
19 november 2013
Het hof heeft de vordering tot verdeling van een onverdeelde gemeenschap toegewezen, waarbij percelen weiland aan de geïntimeerden worden toegewezen en een meerwaardeclausule wordt opgenomen.
Verdeling van een onverdeelde gemeenschap van percelen weiland en de gevolgen voor de familieverhoudingen
19 november 2013
Familieleden strijden over de verdeling van percelen weiland. Het hof oordeelt dat de belangen van de geïntimeerden bij verdeling zwaarder wegen dan die van de appellanten, die vrezen voor uitsluiting uit de familie-eigendommen.
Huurgeschil over bedrijfsruimten en de status van huurders
12 november 2013
Hof bevestigt dat huurovereenkomsten voor bedrijfsruimten rechtsgeldig zijn opgezegd en dat appellanten geen huurders zijn geworden. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Plaatsing van een schotelantenne aan de woning Ymere en de afweging van belangen onder artikel 10 EVRM
5 november 2013
Het hof oordeelt over de plaatsing van een schotelantenne door huurders van Ymere en de belangenafweging onder artikel 10 EVRM. Een descente en comparitie worden gelast voor nadere inlichtingen.
Toewijzing schadevergoeding wegens niet-nakoming van contractuele verplichtingen door de gemeente
5 november 2013
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de gemeente Medemblik veroordeeld tot betaling van € 849.000,-- aan [X Beheer B.V.] wegens niet-nakoming van contractuele verplichtingen, met wettelijke rente en proceskosten.
Aansprakelijkheid gemeente voor gebrekkige riolering en gevolgen voor fundering woning
5 november 2013
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat gemeente niet aansprakelijk is voor schade aan fundering door gebrekkige riolering; regelmatig onderhoud en inspecties uitgevoerd, geen gebrek aangetoond.
Huur van bedrijfsruimte en beëindiging huurovereenkomst door Stichting IJcomplex Jaap Eden
22 oktober 2013
Hoger beroep over beëindiging huurovereenkomst door Stichting IJcomplex Jaap Eden; hof oordeelt dat de Stichting het gehuurde dringend nodig heeft voor eigen gebruik en stelt tegemoetkoming in kosten vast op € 78.279,00.
Verantwoordelijkheid voor schade aan caravan tijdens stalling en verplaatsing
22 oktober 2013
Het hof oordeelt dat de schade aan de caravan is veroorzaakt door of onder verantwoordelijkheid van de geïntimeerde. ASR wordt in het gelijk gesteld en de geïntimeerde moet € 3.470,40 betalen.
Uitleg van een (koop)overeenkomst voor een woning en parkeerplaats met betrekking tot de datum van oplevering en de contractuele boete wegens te late oplevering
22 oktober 2013
Hoger beroep over uitleg (koop)overeenkomst woning en parkeerplaats, met betrekking tot opleverdatum en contractuele boete wegens te late oplevering. Boete wordt toegewezen over gehele aanneemsom.
Vernietiging besluit Vereniging van Eigenaren inzake sleutelplan
22 oktober 2013
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het besluit van de VvE Admiraalstaete inzake het sleutelplan, oordeelt dat de VvE onjuiste informatie heeft verstrekt en veroordeelt de VvE in de proceskosten.
Bevoegdheid van de Staat der Nederlanden in belastingzaken met betrekking tot buitenlandse bankrekeningen
22 oktober 2013
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over de bevoegdheid van de Staat in belastingzaken. Incidentele vordering tot schorsing van executie afgewezen. Belangenafweging leidt tot afwijzing van schorsing.
Kosten funderingsherstel mandelige muur en de vraag naar een overeenkomst tot kostenbijdrage
15 oktober 2013
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering van de appellant tot kostenbijdrage voor funderingsherstel van een mandelige muur, omdat er geen bewijs was van een overeenkomst tot kostenbijdrage.
Benoeming deskundige in civiele procedure inzake vervanging vloer en balkenlaag
15 oktober 2013
Het Gerechtshof Amsterdam benoemt deskundige [X] voor aanvullend onderzoek naar de vervanging van vloer en balkenlaag in een civiele procedure. Kosten vastgesteld op € 2.795,10.
Vaststelling van redelijke prijs voor werkzaamheden aan jacht na geschil over nacalculatie en vaste prijs
15 oktober 2013
Het hof oordeelt dat er onvoldoende bewijs is voor zowel nacalculatie als vaste prijsafspraken voor werkzaamheden aan jacht '[X]'. De zaak wordt naar een deskundige verwezen voor vaststelling van een redelijke prijs.
Bevoegdheid tot incasseren van vorderingen door een lastgevingsovereenkomst met de curator
8 oktober 2013
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Alkmaar en oordeelt dat de appellante niet voldoende bewijs heeft geleverd voor haar bevoegdheid om vorderingen te incasseren namens de boedel.
Beoordeling kosten werkzaamheden aannemer na deskundigenbericht en vaststellingsovereenkomst
8 oktober 2013
Het hof oordeelt dat DEMO recht heeft op € 116.328,63 voor werkzaamheden, maar dat appellanten € 131.842,09 hebben betaald. Terugbetaling van € 15.513,46 wordt toegewezen.
Beëindiging huurovereenkomst Fijnhouttheater en rechtsopvolging Combiwel
8 oktober 2013
Hof bevestigt beëindiging huurovereenkomsten Fijnhouttheater per 1 juli 2012, ondanks betwisting door de Stichting. Proceskostenveroordeling aangepast.
Terugkoopgarantie bij niet verlenen bouwvergunning voor gezamenlijke ontwikkeling
1 oktober 2013
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat Stichting Woonpunt zich kan beroepen op de terugkoopgarantie, omdat er geen bouwvergunning is verleend. Metroprop B.V. en [appellant 2] worden veroordeeld tot betaling van € 2.120.000,-- aan Stichting Woonpunt.
Waardebepaling van erfpachtsrecht aan de hand van deskundigenrapport
24 september 2013
Het hof bekrachtigt de waardebepaling van een erfpachtsrecht op € 57.500,-- per 5 november 2008, gebaseerd op deskundigenrapporten. De appellant wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Bewijsvoering en verjaring van erfdienstbaarheid in geschil tussen Vereniging van Eigenaren en bewoners
24 september 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Haarlem en oordeelt dat de VvE niet kan slagen in haar vordering tot opheffing van de erfdienstbaarheid, omdat de geïntimeerden zijn geslaagd in hun bewijsvoering.
Onbetaalde facturen en de toepasselijkheid van algemene voorwaarden in een civiele procedure
10 september 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en veroordeelt de appellanten tot betaling van onbetaalde facturen, met rente en kosten, wegens ondeugdelijk werk en verzuim.
Persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurder voor schending contractuele zorgplicht bij illegale elektriciteitsafname
27 augustus 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis dat de bestuurder van een BV persoonlijk aansprakelijk stelt voor schade door illegale elektriciteitsafname. Er is sprake van een ernstig persoonlijk verwijt.
Het hof oordeelt dat [appellant] niet in het tegenbewijs is geslaagd en stelt zijn eigen schuld op 20%. [geïntimeerde] moet 80% van de schade vergoeden.
Beoordeling van de geldigheid van een arbitraal beding in een franchiseovereenkomst met toepassing van Liechtensteins recht
20 augustus 2013
Hoger beroep over de geldigheid van een arbitraal beding in een franchiseovereenkomst met toepassing van Liechtensteins recht. Het hof onderzoekt of het beding onredelijk bezwarend is en houdt iedere nadere beslissing aan.
Kettingbeding tussen projectontwikkelaar en koper van een woning, ten behoeve van een gemeente
16 juli 2013
Hoger beroep over de verplichting van [appellante] om de afmetingen van een parkeerplaats aan te passen aan gemeentelijke eisen. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de gemeente af.
Hoger beroep over de verdeling van een woning tussen [appellant sub 1], [appellant sub 2] en [geïntimeerde]. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de kosten toe aan de appellanten.
Vordering tot beëindiging huurovereenkomst woonruimte op grond van dringend eigen gebruik vanwege renovatie
16 juli 2013
Appellant vordert beëindiging huurovereenkomst voor renovatie, maar hof bekrachtigt afwijzing door kantonrechter. Geen noodzaak tot renovatie aangetoond, belangen van geïntimeerden wegen zwaar.
Verzoek tot vaststelling nadere huurprijs op basis van artikel 7:304 BW met vernietiging van contractuele regeling ten nadele van de huurder
16 juli 2013
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de beschikking van de kantonrechter over de huurprijs en vernietigt de ongunstige contractuele regeling voor de huurder. Appellant wordt veroordeeld in de proceskosten.
Aansprakelijkheid van belastingadviseurs in het kader van advies over stamrecht-bv en herinvesteringsreserve
16 juli 2013
Hoger beroep over aansprakelijkheid van belastingadviseurs voor onjuist advies over stamrecht-bv en herinvesteringsreserve. De rechtbank kende een schadevergoeding toe, maar andere vorderingen werden afgewezen. Het hof vraagt om informatie van de Belastingdienst voor schadeberekening.
Hoger beroep inzake verdeling van mede-eigendom van percelen weiland
9 juli 2013
Hoger beroep over de verdeling van mede-eigendom van percelen weiland. Appellanten verzoeken vernietiging van het vonnis van de rechtbank Haarlem en toewijzing van hun vorderingen in reconventie. Comparitie gepland op 10 september 2013.
Hoger beroep kort geding over voortzetting huurwoning tussen gewezen samenlevers
9 juli 2013
Hoger beroep over de voortzetting van de huurwoning tussen gewezen samenlevers, waarbij het hof oordeelt dat de huurovereenkomst door [geïntimeerde] mag worden voortgezet en [appellant] de woning moet ontruimen.
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 9 juli 2013 de ontruiming van een huurwoning toegewezen na vaststelling van woonfraude door de huurders. De vordering tot ontruiming werd toegewezen met een termijn van drie maanden.
Bouwgeschil over aanneming van werk en verzuim bij stillegging
25 juni 2013
Bouwgeschil tussen opdrachtgever en aannemer over verzuim en ontbinding van de overeenkomst. Hof oordeelt dat aannemer niet in verzuim was en opdrachtgever niet gerechtigd was tot ontbinding.
Huurgeschil en verbod tot executie van ontruimingsvonnis in kort geding
18 juni 2013
Hoger beroep over huurgeschil; vordering tot verbod van executie van ontruimingsvonnis afgewezen. Geen noodtoestand, vonnis berust niet op juridische of feitelijke misslag.
Onverplichte additionele toezending door DNB van een voorgenomen besluit en de rechtskracht daarvan
11 juni 2013
Het hof oordeelt dat de onverplichte toezending van een voorgenomen besluit door DNB geen formele rechtskracht heeft, maar dat DNB niet onrechtmatig heeft gehandeld. De appellanten worden in de kosten van het geding in hoger beroep verwezen.
Schadevergoeding onderhuurder bedrijfsruimte op basis van artikel 7:309 BW
4 juni 2013
Hoger beroep over schadevergoeding onderhuurder op basis van art. 7:309 BW. Appellant maakt schade aannemelijk; vorderingen toegewezen en eerdere vonnis vernietigd.
Aansprakelijkheid gemeente voor schade door hoogteverschil in houten pad rond molen
4 juni 2013
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat gemeente Haarlem aansprakelijk is voor 80% van de schade na ongeval scootmobiel door hoogteverschil in houten pad, met 50% eigen schuld van appellant.
Aansprakelijkheid voor constructief gebrek en lekkage in woning
21 mei 2013
Het hof oordeelt dat de appellant aansprakelijk is voor lekkage in de meterkast, veroorzaakt door constructieve gebreken, en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Toewijzing ontruiming woonruimte in kort geding na poging tot brandstichting en bedreiging huisgenoten door huurder
21 mei 2013
Het hof bekrachtigt de ontruiming van de kamer van [appellant] wegens brandgevaar en bedreigingen aan medebewoners, en veroordeelt hem in de proceskosten.
Lekkage in woning door constructieve gebreken en aansprakelijkheid van verkoper
21 mei 2013
Het hof oordeelt dat de lekkage in de woning van de geïntimeerden het gevolg is van constructieve gebreken, waardoor de appellant aansprakelijk is voor de schade.
Vordering tot verklaring voor recht inzake huurovereenkomst en bruikleenovereenkomst
7 mei 2013
Hoger beroep over de vraag of er een huurovereenkomst of bruikleenovereenkomst bestaat tussen partijen. Het hof oordeelt dat er geen huurovereenkomst is, maar wel een bruikleenovereenkomst. Proceskosten worden gecompenseerd.
Huurbetalingsverplichting na overlijden van de huurder in een familierelatie
7 mei 2013
Hof bekrachtigt vonnis dat zoon huur verschuldigd is aan erven na overlijden vader, ondanks eerdere betalingen door vader. Appellante's grieven verworpen.
Aansprakelijkheid bij niet-conformiteit en onrechtmatige daad in vastgoedtransactie
23 april 2013
Appellanten kopen perceel voor woningbouw, maar krijgen onjuiste informatie van de Makelaar. Hof ontbindt koopovereenkomst en veroordeelt tot schadevergoeding.
Huur bedrijfsruimte; kort geding; brand in gehuurde; buitengerechtelijke ontbinding
9 april 2013
Hoger beroep over de buitengerechtelijke ontbinding van een huurovereenkomst na brand in casco ruwbouw. Vordering tot ontruiming afgewezen; vonnis bekrachtigd.
Vervallen van erfdienstbaarheid en bouwverbod in civiel recht
2 april 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis dat de erfdienstbaarheid met betrekking tot een bouwverbod en bouwbeperking is vervallen door verjaring. Appellanten hebben geen redelijk belang meer bij de uitoefening van de erfdienstbaarheid.
Opheffing van erfdienstbaarheid en de beoordeling van redelijk belang bij bouwverbod
2 april 2013
Het hof oordeelt dat de erfdienstbaarheid met betrekking tot het bouwverbod kan worden opgeheven, omdat de appellanten geen redelijk belang meer hebben bij de uitoefening ervan. Het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Onrechtmatige mededelingen van de Staat en de gevolgen voor subsidieaanvraag Fabricom Nederland B.V.
2 april 2013
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door onjuiste mededelingen te doen over de sluiting van het subsidieloket, waardoor Fabricom schade heeft geleden.
Aansprakelijkheid gemeente voor schade door onterecht stellen van eisen aan bouwvergunning
26 maart 2013
Het hof oordeelt dat de gemeente Zaanstad onrechtmatig heeft gehandeld door onterecht eisen te stellen aan de bouwvergunning van [appellante], wat leidde tot schade. De gemeente wordt aansprakelijk gesteld en veroordeeld tot schadevergoeding.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een tijdelijke huurovereenkomst met ontruimingsbeding en de eisen voor dringend eigen gebruik
26 maart 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de appellanten niet voldoen aan de vereisten voor een tijdelijke huurovereenkomst en dringend eigen gebruik.
Hoger beroep inzake koop onroerend goed en non-conformiteit met betrekking tot asbest
26 maart 2013
Hoger beroep over non-conformiteit van een woning door asbest. Appellanten vorderen schadevergoeding na afwijzing door rechtbank. Hof laat bewijslevering toe.
Einde huurovereenkomst en ontbinding door wanprestatie van de huurder
19 maart 2013
Het hof oordeelt dat de huurovereenkomst is geëindigd en dat het (wan)gedrag van de huurder grond geeft voor ontbinding. [geïntimeerde] moet het gehuurde ontruimen en wordt in de proceskosten veroordeeld.
Bewijsvoering en toestemming voor het aanleggen van rookgaskanaal op dak van appartementencomplex
19 maart 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de appellant niet geslaagd is in het bewijs van toestemming voor het aanleggen van een rookgaskanaal. Kostenveroordeling volgt.
Aansprakelijkheid voor graafschade en verjaring in het civiele recht
19 maart 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Haarlem en oordeelt dat de vordering van Liander niet is verjaard. Aannemingsbedrijf [ X ] wordt in de proceskosten verwezen.
Uitleg van een overeenkomst na overheidsaanbesteding en de toepassing van de Haviltex-maatstaf
19 maart 2013
MNO Vervat - Wegen B.V. vordert prijsstijgingen van asfaltbitumen door te berekenen aan het Hoogheemraadschap. Het hof oordeelt dat de overeenkomst geen grondslag biedt voor deze vordering en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Aansprakelijkheid gemeente voor schade door gebrekkige riolering en verlaagde grondwaterstand
12 maart 2013
Het hof behandelt de aansprakelijkheid van de gemeente Ouder-Amstel voor schade aan de fundering van de woning van [appellant] door een verlaagde grondwaterstand, veroorzaakt door lekkage in het riool. De vordering is niet verjaard en partijen worden in de gelegenheid gesteld hun standpunten verder toe te lichten.
Eigendomsgeschil over perceelsgedeelte met funderingsresten
12 maart 2013
Appellant verliest eigendomsgeschil over perceelsgedeelte met funderingsresten; beroep op verjaring en natrekking faalt. Vonnissen rechtbank bekrachtigd.
Verzoek tot verwijdering van persoonsgegevens uit de database van Atradius
5 maart 2013
Hoger beroep over verzoek tot verwijdering van persoonsgegevens door [appellant] tegen Atradius, waarbij het hof oordeelt dat het belang van [appellant] zwaarder weegt dan de bedrijfsbelangen van Atradius.
Ontbinding koopovereenkomst woonark en ligplaats door koper
5 maart 2013
Het hof oordeelt dat de koper niet gerechtigd was de koopovereenkomst te ontbinden, omdat hij had ingestemd met de overschrijding van de leveringsdatum. De vordering tot nakoming door Mar B.V. wordt toegewezen.
Wrakingsverzoek tegen rechters in civiele procedure
19 februari 2013
Wrakingsverzoek van [verzoeker 1] en [verzoeker 2] tegen mr. R.H. de Bock en mr. J.C.R. Rang ongegrond verklaard. Vrees voor partijdigheid niet objectief gerechtvaardigd.
Recht op aandeel in waardestijging bij verkoop ouderlijke woning
19 februari 2013
Hoger beroep over recht op aandeel in waardestijging bij verkoop ouderlijke woning. Vonnis van rechtbank bekrachtigd, kostenveroordeling voor [appellant].
Toelaatbaarheid van nieuwe feitelijke stelling in hoger beroep en tekortkoming in rechtsbijstand door CNV Dienstenbond
19 februari 2013
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat CNV tekortschiet in rechtsbijstand aan geïntimeerde, die schade lijdt. CNV moet € 784,-- vergoeden, vermeerderd met rente.
Verzet tegen dwangbevel waterschap slaagt voor zover dwangbevelen zijn ingevorderd op grond van een primair dwangsombesluit, dat in bezwaar op die punten is gewijzigd
19 februari 2013
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en verklaart het verzet van [ Appellant ] gegrond voor de bomen op perceel 186 en 187, waardoor geen dwangsommen zijn verbeurd en het dwangbevel buiten werking wordt gesteld voor een hoger bedrag dan € 3.780,--.
Vernietiging van de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van een schuldenares na ingrijpende stappen en beperkte informatieplicht
5 februari 2013
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellante, die ingrijpende stappen heeft gezet en geen sollicitatieplicht had.
Ontruiming van een woning in kort geding na brand door aanwezigheid van een hennepplantage
5 februari 2013
Hoger beroep over ontruiming woning na brand door hennepplantage. Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter, oordeelt dat bedrijfsmatig kweken van hennep risico's met zich meebracht.
Vordering tot betaling van openstaande bedragen en aanvullende werkzaamheden door Advocatenkantoor
29 januari 2013
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de appellant € 62.794,91 aan het Advocatenkantoor moet betalen voor openstaande bedragen en aanvullende werkzaamheden, te vermeerderen met wettelijke rente.
Schadevergoeding wegens niet-nakoming van contractuele verplichtingen door de gemeente Medemblik
29 januari 2013
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de gemeente Medemblik tekort is geschoten in haar verplichtingen jegens [X Beheer B.V.] door een lagere bijdrage aan [Y v.o.f.] in rekening te brengen dan overeengekomen, wat leidt tot toewijzing van de schadevergoeding.
Aansprakelijkheid van rechtsbijstandsverzekeraar voor niet tijdig doen uitgaan van aansprakelijkstellingen naar architect na melding van gebreken aan vlinderkas
29 januari 2013
DAS werd aansprakelijk gesteld voor het niet tijdig doen uitgaan van aansprakelijkstellingen naar de architect van een vlinderkas, wat leidde tot schade voor [Y]. Het hof oordeelde dat DAS tekortgeschoten was in haar zorgplicht en veroordeelde haar tot schadevergoeding.
Ontbinding van overeenkomst door tekortkoming en gevolgen voor betalingsverplichtingen
22 januari 2013
Het hof oordeelt dat de tekortkomingen van de opdrachtnemer de ontbinding van de overeenkomst rechtvaardigen, waardoor alle betalingsverplichtingen worden getroffen. De verweren van de opdrachtnemer worden verworpen.
Schadevergoeding na oplichting en verduistering in het kader van een huurovereenkomst
22 januari 2013
Hoger beroep over schadevergoeding na oplichting en verduistering door opdrachtnemer, die verantwoordelijk was voor huurbetalingen. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Aansprakelijkheid van de bewindvoerder voor toestemming tot aankoop van een boekwinkel door een onder bewind gestelde
8 januari 2013
Het hof oordeelt dat de bewindvoerder aansprakelijk is voor de schade van de onder bewind gestelde door toestemming te geven voor de aankoop van een boekwinkel, gezien de ongeschiktheid van de onder bewind gestelde.
Aansprakelijkheid van advocaat bij niet accepteren van bankgarantie en bewijslast
18 december 2012
Het hof oordeelt over de aansprakelijkheid van een advocaat voor schade door het niet accepteren van een bankgarantie. De advocaat had de cliënt moeten wijzen op de risico's. De zaak is aangehouden voor nadere memorie.
Verjaring van eigendomsrechten en tegenbewijs in burenconflict
18 december 2012
Het hof bekrachtigt het vonnis in een geschil over de eigendomsrechten van een schutting en oordeelt dat de Geïntimeerden hun bezit niet hebben prijsgegeven, leidend tot verkrijgende verjaring.
Hoger beroep inzake WW- en Ziektewetuitkering met betrekking tot schadevergoeding en wettelijke rente
11 december 2012
Hoger beroep over de weigering van WW- en Ziektewetuitkering door UWV; schadevergoeding beperkt tot wettelijke rente. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Toestemming voor het aanbrengen van een airco-installatie door de Vereniging van Eigenaars
11 december 2012
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de machtiging voor het aanbrengen van een airco-installatie door Bouwinvest, nadat de VVE zonder redelijke grond toestemming had geweigerd.
Hoger beroep inzake leenovereenkomst en winst/verliesdelingsovereenkomst
11 december 2012
Hoger beroep over een leenovereenkomst en een winst/verliesdelingsovereenkomst. Het hof bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat het uit te lenen bedrag is betaald en dat [ appellant ] onvoldoende heeft aangetoond dat [ geïntimeerde ] tekort is geschoten.
Betaling collegegeld en uitleg overeenkomst inzake meerjarige opleiding
4 december 2012
Hoger beroep over betaling collegegeld door student van ITV Hogeschool. Hof oordeelt dat student zich voor de gehele duur van de opleiding heeft ingeschreven en wijst vordering toe.
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Amsterdam over de buitenlandbijdrage Zorgverzekeringswet. Geen vervaltermijn, geen schending van gelijkheidsbeginsel. Hoger beroep van appellante faalt.
Beoordeling van de definitieve jaarafrekening buitenlandbijdrage onder de Zorgverzekeringswet
28 november 2012
Centrale Raad van Beroep bevestigt de jaarafrekening buitenlandbijdrage onder de Zvw. Geen vervaltermijn, geen schending van het gelijkheidsbeginsel. Appellant was op de hoogte van de procedure.
Beroepsaansprakelijkheid van belastingadviseur in relatie tot participatieplan en fiscale gevolgen voor werknemers
27 november 2012
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat KPMG [ X ] geen beroepsfouten heeft gemaakt in de advisering over fiscale risico's van een participatieplan van DCE. De eerdere vonnissen worden bekrachtigd.
Formele rechtskracht van het boetebesluit van De Nederlandsche Bank en de verjaring van de vordering
20 november 2012
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de rechtsgeldigheid van het boetebesluit van DNB en oordeelt dat de vordering niet is verjaard. De appellant wordt in de proceskosten verwezen.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens onvoldoende afdracht en nieuwe schulden
20 november 2012
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellante wegens onvoldoende afdracht en nieuwe schulden.
Hoger beroep over de ontbinding van een koopovereenkomst door Lidl wegens het ontbreken van een onherroepelijke bouwvergunning. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Toewijzing van een voorlopig getuigenverhoor inzake de totstandkoming van een koopovereenkomst tussen Nystaete Real Estate B.V. en de Stichting Zusters Augustinessen van Sint Monica
30 oktober 2012
Het Gerechtshof Amsterdam heeft een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor toegewezen in de zaak tussen Nystaete Real Estate B.V. en de Stichting Zusters Augustinessen van Sint Monica, met betrekking tot een koopovereenkomst.
Toegang ontzegd aan bungalowparkbeheerder door achterstallige betaling rechtvaardigt geen ontzegging van toegang tot het park
23 oktober 2012
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat achterstallige betaling van parklasten geen rechtvaardiging biedt voor ontzegging van toegang tot het park. [ geïntimeerde ] wordt veroordeeld tot betaling aan [ X ].
Aansprakelijkheid voor schade aan elektriciteitskabel door maaiwerkzaamheden in sloot
23 oktober 2012
Hoger beroep van Liander N.V. tegen afwijzing schadevergoeding voor beschadigde elektriciteitskabel door maaiwerkzaamheden. Hof oordeelt dat maaien niet onder 'grondroeren' valt en bekrachtigt vonnis.
Aansprakelijkheid van stucadoor voor tekortkomingen in uitvoering van werkzaamheden
23 oktober 2012
Hoger beroep van [ appellant ] tegen vonnis rechtbank Alkmaar. Hof oordeelt dat geen ingebrekestelling heeft plaatsgevonden en bekrachtigt vonnis. [ appellant ] wordt in proceskosten verwezen.
Inhouding van ZVW-bijdrage op pensioen van appellant woonachtig in Frankrijk
17 oktober 2012
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over de inhouding van de ZVW-bijdrage op het pensioen van een in Frankrijk woonachtige appellant. De rechtbank had de omvang van het geding te beperkt opgevat. De Raad verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de uitvoeringspraktijk van het Cvz.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen de inning van de bestuursrechtelijke premie
17 oktober 2012
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van het Cvz en verklaart het beroep gegrond, met betrekking tot de inning van de bestuursrechtelijke premie.
Recht op zorg in het woonland en buitenlandbijdrage onder de Zorgverzekeringswet
17 oktober 2012
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant recht heeft op zorg in Duitsland en dat de inhouding van de buitenlandbijdrage op zijn pensioen rechtmatig is.
Schadevergoeding door gemeente Amsterdam wegens weigering vergunningen voor prostitutiebedrijf
16 oktober 2012
Eigendomsrecht: Schadevergoeding door gemeente Amsterdam aan eigenaresse van panden wegens weigering vergunningen voor prostitutiebedrijf. Gemeente aansprakelijk voor geleden schade van € 212.297,78.
Exequaturprocedure voor buitenlandse arbitrale vonnissen en appelverbod
16 oktober 2012
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat er geen appelverbod geldt voor verzoeken tot tenuitvoerlegging van buitenlandse arbitrale vonnissen op basis van nationale wetgeving. De uitvoerbaarheid bij voorraad van de bestreden beschikking wordt geschorst.
Verkrijgende verjaring van een erfdienstbaarheid en bewijsopdracht aan gebruikers van het pad
16 oktober 2012
Hoger beroep over verkrijgende verjaring van een erfdienstbaarheid van overpad. VvE betwist het recht van de geïntimeerden op toegang tot het grindpad.
Beroepsaansprakelijkheid van een verzekeringstussenpersoon bij arbeidsongeschiktheidsverzekering
9 oktober 2012
Het hof oordeelt dat AVÉWÉ GROEP B.V. tekortgeschoten is in haar zorgplicht bij de advisering over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat leidt tot aansprakelijkheid voor schade. De schadevergoeding is vastgesteld op 25% van de geleden schade.
Oud-vaderlands recht en de erkenning van zakelijk recht uit de 17e eeuw
2 oktober 2012
Het hof oordeelt dat een oud-vaderlands zakelijk recht uit de 17e eeuw niet is tenietgegaan en door de gemeente gerespecteerd dient te worden. Het eerdere vonnis wordt vernietigd en de gemeente wordt in de proceskosten veroordeeld.
Vernieuwing dakbedekking en ingebrekestelling in civiele procedure
18 september 2012
Hoger beroep over schadevergoeding en ontbinding van overeenkomst voor dakbedekking. Hof oordeelt dat geen geldige ingebrekestelling is gedaan. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Erkenning en verlof tot tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis dat door de Russische overheidsrechter is vernietigd
18 september 2012
Het hof behandelt de erkenning van een arbitraal vonnis dat door de Russische rechter is vernietigd. Deskundige voorlichting over het Russische recht is noodzakelijk voor de beoordeling.
Aansprakelijkheid veilinghuis bij aankoop geretoucheerd schilderij
11 september 2012
Appellant vorderde vernietiging van de koopovereenkomst van een schilderij wegens geretoucheerde staat. Het hof bevestigde eerdere vonnissen en oordeelde dat Christie’s niet aansprakelijk was.
Beëindiging schuldsaneringsregeling wegens tekortkomingen in informatieplicht
30 augustus 2012
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van X wegens tekortkomingen in haar informatieplicht en het ontstaan van nieuwe schulden.
Non-conformiteit bij de verkoop van een hotel met betrekking tot gebruiksvergunningen en aantal kamers
28 augustus 2012
Hoger beroep over non-conformiteit bij de verkoop van een hotel. Het hof bevestigt dat het hotel niet voldeed aan de overeengekomen eigenschap van 17 kamers met gebruiksvergunning.
Weigering van uitkering aan kerkgenootschap door Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland
21 augustus 2012
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de weigering van uitkering aan de Synagoge Nidche Israël Jechanes door de Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland, omdat de Synagoge niet kon aantonen dat de ondertekenaar bevoegd was.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens onterecht vervreemden van een beslagen auto
16 augustus 2012
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellanten wegens onterecht vervreemden van een beslagen auto, oordelend dat zij niet te goeder trouw handelden.
Aansprakelijkheid bij beschadiging van kabels tijdens grondroerende werkzaamheden
17 juli 2012
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de aannemer niet aansprakelijk is voor schade aan kabels, omdat hij mocht vertrouwen op de informatie van de netwerkbeheerder. Liander's vordering wordt afgewezen.
Tussenuitspraak over niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen vaststelling persoonsgebonden budget
4 juli 2012
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar van appellant tegen het Zorgkantoor verschoonbaar is, gezien zijn stoornis van Asperger.
Dwaling over de omzet uit verhuur van appartementencomplex en bewijswaardering
3 juli 2012
Hoger beroep over dwaling bij de verkoop van een appartementencomplex. Het hof oordeelt dat de geïntimeerden onvoldoende bewijs hebben geleverd voor hun claims en wijst hun vorderingen af.
Beëindiging van geschil over aanneming van werk en vaststellingsovereenkomst tussen partijen
3 juli 2012
Het hof oordeelt dat partijen een vaststellingsovereenkomst hebben gesloten, waardoor de geïntimeerden hun rechten op schadevergoeding hebben prijsgegeven. De vorderingen van de appellant worden toegewezen en het eerdere vonnis wordt vernietigd.
Hoger beroep over onbetaalde facturen en rechtsverwerking in civiele zaak tussen B.V. en Geodis Wilson Netherlands B.V.
3 juli 2012
Hoger beroep over onbetaalde facturen tussen [ appellante ] en Geodis. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [ appellante ] haar recht op betwisting heeft verwerkt.
Beëindiging samenwerkingsovereenkomst woningbouw en uitleg briefwisseling
19 juni 2012
Hoger beroep van Abacus Vastgoed B.V. tegen Stichting Novum over beëindiging samenwerkingsovereenkomst woningbouw. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank en oordeelt dat Abacus instemde met beëindiging overeenkomst.
Non-conformiteit bij de verkoop van een tweedehands auto en de bewijslast in het hoger beroep
12 juni 2012
Hoger beroep over non-conformiteit bij de verkoop van een tweedehands auto. [X] B.V. wint de zaak en [geïntimeerde] wordt veroordeeld tot schadevergoeding van € 15.138,86.
Loon voor fiscaal advies en de vraag naar loonafspraken
12 juni 2012
KPMG vordert betaling voor fiscaal advies, maar er zijn geen loonafspraken gemaakt. Het hof gelast een comparitie voor nadere informatie over de opdrachten en werkzaamheden.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep in faillissementsrechtelijke kwestie
5 juni 2012
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart appellanten niet-ontvankelijk in hun hoger beroep wegens gebrek aan duidelijke onderbouwing van de gronden in het beroepschrift.
Beoordeling van de opstalrechtclausule en de gevolgen voor de exploitatie van een benzinestation
29 mei 2012
Het hof oordeelt dat de 30%-clausule in de opstalrechtsovereenkomst berust op een vergissing en dat [Y] misbruik maakt van haar bevoegdheid door het opstalrecht op te zeggen. De vorderingen van [Y] worden afgewezen.
Uitleg van het debiteurenrisicobeding in interim management-overeenkomsten
29 mei 2012
Hoger beroep van Numea B.V. tegen Dutch Group B.V. over onbetaalde facturen voor interim management. Uitleg van het debiteurenrisicobeding en verantwoordelijkheden van partijen staan centraal.
Burengeschil over perceelgrenzen en afwatering na ruilverkaveling
15 mei 2012
Burengeschil over perceelgrenzen en afwatering na ruilverkaveling. Het hof oordeelt dat de erfgrens correct is vastgesteld en dat appellanten zelf verantwoordelijk zijn voor afwatering.
Verkoop onroerende zaak onder voorwaarde van toestemming door de gemeente in verband met de Wet Voorkeursrecht gemeenten
15 mei 2012
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Haarlem in de zaak tussen MEG Holding B.V. en [ geïntimeerden ], waarbij de vorderingen van MEG Holding tot schadevergoeding werden afgewezen.
Aansprakelijkheid bij bouwkundige werkzaamheden en de reikwijdte van constructieve indicaties
8 mei 2012
Het hof oordeelt dat S&W Consultancy B.V. niet tekort is geschoten in haar werkzaamheden voor de appellanten, die een woning in houtskeletbouw bouwden. De appellanten werden in het ongelijk gesteld en veroordeeld in de proceskosten.
Benoeming van deskundigen in erfpachtzaak met betrekking tot waardebepaling
1 mei 2012
Het Gerechtshof Amsterdam benoemt drie deskundigen voor de waardebepaling van erfpacht in een hoger beroep tussen [appellant] en Fagoed. Kosten worden door de appellant voorgeschoten.
Hoger beroep inzake betalingsverplichtingen voor werkzaamheden aan zeiljacht
1 mei 2012
Hoger beroep over betalingsverplichtingen voor werkzaamheden aan zeiljacht '[Y]'. Het hof onderzoekt of er sprake is van een vaste prijs of nacalculatieovereenkomst. Beide partijen moeten bewijs leveren voor hun claims.
Ontvangsttheorie bij dwangsombesluiten van de gemeente en verjaring van vorderingen
1 mei 2012
Hoger beroep over de formele rechtskracht van een dwangsombesluit van de gemeente Blaricum. Het hof oordeelt dat de verjaring is gestuit en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Heropening van de procedure wegens achterhouden van beslissende stukken door de gemeente Haarlemmermeer
24 april 2012
Het hof heropent de procedure wegens het achterhouden van beslissende stukken door de gemeente Haarlemmermeer, die de appellant benadeelden in zijn ontwikkelingsplannen.
Rechtsvraag omtrent de akte van 10 mei 1700 en de rechten van voorkoop, nakoop en naasting
19 april 2012
Het Gerechtshof Amsterdam behandelt de rechtsvraag of de akte van 10 mei 1700 rechten van voorkoop, nakoop of naasting bevat, en benoemt deskundigen voor verder onderzoek.
Arbitrale clausule in bouw/aannemingsovereenkomst als onredelijk bezwarend voor consument
17 april 2012
Het hof oordeelt dat het arbitragebeding in de overeenkomst tussen Bouwfonds en de consument onredelijk bezwarend is, waardoor de consument recht heeft op herstelkosten en andere vergoedingen.
Aansprakelijkheid van advocaat voor onrechtmatige betalingen van derdengelden
3 april 2012
Mr. [ X ] en de Stichting zijn aansprakelijk voor schade door onrechtmatige betalingen van derdengelden. Het hof bekrachtigt de eerdere veroordeling tot betaling aan de geïntimeerden.
Beroep tegen declaraties van advocaat door cliënt met betrekking tot excessief declareren en schadevergoeding
3 april 2012
Hoger beroep over declaraties van advocaat; hof oordeelt dat excessief declareren niet tot schade heeft geleid; grieven afgewezen en vonnis bekrachtigd.
Beroepsaansprakelijkheid notarissen en onderzoek naar Luxemburgse bankrekeningen in nalatenschap
20 maart 2012
Hoger beroep over beroepsaansprakelijkheid notarissen. Hof oordeelt dat notarissen niet tekortgeschoten zijn in hun verplichtingen bij onderzoek naar Luxemburgse bankrekeningen van erflater. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Beroepsfout van advocaat bij schikking zonder instemming cliënt
13 maart 2012
Het hof oordeelt dat advocaat mr. [ Y ] een beroepsfout heeft gemaakt door zonder instemming van cliënt [ Appellant ] een schikking te treffen, wat leidde tot schade voor [ Appellant ].
Verantwoordelijkheid voor kosten crisisopvang van meerderjarige zoon
6 maart 2012
Het hof oordeelt dat appellante niet verantwoordelijk is voor de kosten van de crisisopvang van haar meerderjarige zoon, omdat er geen overeenkomst is gesloten met Voorzet Wonen.
Geschil over advocatendeclaratie en de geldigheid van ontbindende voorwaarden in een overeenkomst van opdracht
28 februari 2012
Het hof oordeelt dat er een overeenkomst van opdracht is ontstaan tussen [ Appellant ] en het Advocatenkantoor, ondanks de ontbindende voorwaarde. [ Appellant ] is gehouden tot betaling van de declaraties.
Ontbinding koopovereenkomst Hästens-matras na faillissement Belgische filialen
28 februari 2012
Hoger beroep over ontbinding koopovereenkomst Hästens-matras. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank; geen misleidende mededelingen, matras ouder dan 10 jaar, maar geen negatieve invloed op kwaliteit.
Executoriale verkoop van aandelen in een familiebedrijf in de erotische sector
23 februari 2012
Het hof oordeelt dat de executoriale verkoop van aandelen in een familiebedrijf toewijsbaar is, maar vereist een objectieve waardebepaling van de aandelen voordat de verkoopprocedure kan worden vastgesteld.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst en ontbinding met betrekking tot percelen voor woningbouw
21 februari 2012
Hoger beroep van Vicarus B.V. tegen vonnis rechtbank Haarlem over koop percelen voor woningbouw. Ontbinding door Vicarus niet rechtsgeldig. Boete niet gematigd.
Heropening van procedure na royement en beoordeling van schikkingsovereenkomst
21 februari 2012
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de heropening van een procedure toegestaan na een schikkingsovereenkomst. De geïntimeerde moet 50% van de kosten van betekening betalen, terwijl andere vorderingen zijn afgewezen.
Onrechtmatig beslag op ontbonden huwelijksgemeenschap en schadevergoeding
21 februari 2012
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de Staat onrechtmatig beslag heeft gelegd op activa van een ontbonden huwelijksgemeenschap. Vordering tot schadevergoeding afgewezen.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat in hoger beroep met betrekking tot huurrestitutie
7 februari 2012
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat onvoldoende bewijs is voor causaal verband tussen de beroepsfout van de advocaat en de gevorderde schade.
Aansprakelijkheid bij koop van rashond met verborgen gebrek
7 februari 2012
Hoger beroep over aansprakelijkheid bij de koop van een rashond met levershunt. Het hof oordeelt dat de tekortkoming niet toerekenbaar is aan de verkoper, en wijst de vordering van de koper af.
Rechtskarakter van overeenkomsten: geldlening of borg? Uitleg overeenkomsten en gevolgen van vernietiging
7 februari 2012
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, oordelend dat de overeenkomsten als geldleningen kwalificeren en dat de vernietiging door de ex-echtgenote van [appellant] geen effect heeft.
Faillissementsrecht en toestand van niet-betalen van Jemako Holding B.V.
7 februari 2012
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 7 februari 2012 het vonnis van de rechtbank vernietigd en het verzoek tot faillietverklaring van Jemako Holding B.V. afgewezen, omdat er geen toestand van niet-betalen was vastgesteld.
Herziening van de schuldsaneringsregeling voor appellanten met psychische beperkingen
7 februari 2012
Het hof oordeelt dat tekortkomingen van appellanten in de schuldsaneringsregeling niet toerekenbaar zijn door hun psychische beperkingen en geeft hen een laatste kans om de regeling succesvol af te ronden.
Schadevergoeding bij tekortkoming in koop-aanneemovereenkomst woonboot
31 januari 2012
Het hof oordeelt over schadevergoeding bij tekortkoming in koop-aanneemovereenkomst woonboot. Appellante moet € 15.464,08 betalen aan geïntimeerde, vermeerderd met rente.
Aansprakelijkheid voor schade aan Expohal door Dura Vermeer tijdens zandafgifte
24 januari 2012
Dura Vermeer is aansprakelijk voor schade aan de Expohal tijdens zandafgifte. Het hof vernietigt de eerdere afwijzing van schadevergoeding en veroordeelt Dura Vermeer tot betaling van € 25.000 aan Vastgoed, vermeerderd met rente.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat in het kader van gefinancierde rechtshulp
17 januari 2012
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Haarlem en oordeelt dat de advocaat geen verwijt treft voor het niet aanvragen van een toevoeging voor gefinancierde rechtshulp.
Hoger beroep inzake vermeende misleiding en aansprakelijkheid van advocaat in aandelenoverdracht Minoan Hotel
13 december 2011
Hoger beroep over vermeende misleiding door advocaat bij aandelenoverdracht Minoan Hotel. [appellant] stelt schade te hebben geleden door onzorgvuldig handelen van [geïntimeerde].
Hoger beroep inzake opdracht en betaling bij afwikkeling nalatenschap en huurovereenkomst
22 november 2011
Hoger beroep over de betaling van bedragen door [geïntimeerde] aan [appellant] voor juridische diensten, met beschuldigingen van verduistering en oplichting.
Beroep tegen toewijzing buitengerechtelijke incassokosten door NVZ aan Slotervaart
22 november 2011
Slotervaart Ziekenhuis B.V. in hoger beroep tegen NVZ Vereniging van Ziekenhuizen over buitengerechtelijke incassokosten. Het hof vernietigt eerdere veroordeling tot betaling van € 5.294,00 aan NVZ en wijst dit bedrag toe aan Slotervaart.
Formele rechtskracht van het besluit van DNB tot afwijzing van de inschrijving als geldtransactiekantoor
8 november 2011
Hoger beroep van Carigna Investments N.V. tegen DNB's afwijzing van inschrijving als geldtransactiekantoor. Het hof bevestigt formele rechtskracht van DNB's besluit en laat DNB toe tot bewijslevering.
Toezeggingen door de gemeente Haarlemmermeer met betrekking tot schadeloosstelling en alternatieve locatie voor jachthaven
1 november 2011
Het hof oordeelt dat onvoldoende aannemelijk is dat de gemeente Haarlemmermeer toezeggingen heeft gedaan aan [ Appellant ] over schadeloosstelling en alternatieve locatie voor zijn jachthaven. Grieven worden verworpen en vonnis bekrachtigd.
Vernietiging van toestemming tot verkoop van woonboot van onderbewindgestelde in psychiatrische instelling
18 oktober 2011
Het hof vernietigt de toestemming voor de verkoop van de woonboot van een onderbewindgestelde, omdat de kantonrechter deze zonder hoorzitting verleende en er geen medische verklaring was over de noodzaak van verkoop.
Uitleg pensioenreglement en duurzame samenleving in relatie tot partnerpensioen
18 oktober 2011
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat appellante recht heeft op partnerpensioen op basis van een duurzame samenleving, ondanks de korte duur van de relatie en de ziekte van haar partner.
Einde opstalrecht bij lager rendement dan 30% en bewijslevering omtrent partijbedoeling
18 oktober 2011
Het Gerechtshof Amsterdam behandelt de beëindiging van een opstalrecht bij lager rendement dan 30%. [appellante] moet bewijs leveren van de partijbedoeling omtrent de duur van het opstalrecht.
Aansprakelijkheid werkgever voor schending van geheimhoudingsverplichting in verband met overname onderhandelingen
11 oktober 2011
Het hof oordeelt dat Ballast Nedam aansprakelijk is voor de schending van de geheimhoudingsverplichting door werknemer [F], die vertrouwelijke informatie over de verkoop van Fernhout heeft gedeeld, wat schade heeft veroorzaakt voor appellant [X].
Ongerechtvaardigde verrijking en vereenzelviging van rechtspersonen in het faillissement van Tankstation Slotermeer
4 oktober 2011
Hoger beroep over ongerechtvaardigde verrijking en vereenzelviging van rechtspersonen. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vordering van [geïntimeerde] af.
Afwijzing verzoek tot schuldsanering op basis van imperatieve afwijzingsgrond
4 oktober 2011
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot schuldsanering van X, omdat de imperatieve afwijzingsgrond van toepassing is na eerdere beëindiging van de regeling.
Verzoek tot opheffing faillissement en toepassing schuldsaneringsregeling
29 september 2011
Het hof verklaart X c.s. niet-ontvankelijk in hun verzoek tot opheffing van het faillissement en toepassing van de schuldsaneringsregeling, wegens het niet naleven van de termijn in artikel 3 lid 1 Fw.
Hoger beroep ontbinding arbeidsovereenkomst en appelverbod
27 september 2011
Hoger beroep van [Verzoeker] tegen ontbinding arbeidsovereenkomst. Hof verwerpt beroep, geen schending fundamentele rechtsbeginselen. [Verzoeker] veroordeeld in proceskosten.
Herziening erfpachtscanon na eerste erfpachtstijdvak in Amsterdam
20 september 2011
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de herziene erfpachtscanon van € 3.135,-- na 50 jaar erfpacht, gebaseerd op deskundigenadvies, en wijst de bezwaren van de gemeente af.
Toepassing van lijfsdwang door de Ontvanger van de Belastingdienst in hoger beroep
6 september 2011
De Ontvanger van de Belastingdienst verzoekt om lijfsdwang tegen [ Appellant ] vanwege een hoge belastingschuld. Het hof overweegt dat de Ontvanger onvoldoende voortvarend heeft geprocedeerd en is voornemens de vordering af te wijzen.
Beroepsfout van advocaat bij advisering over koopovereenkomst en contractuele boete
6 september 2011
Hoger beroep over beroepsfout van advocaat bij advisering over contractuele boete in koopovereenkomst. Hof bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat advocaat niet adequaat heeft geadviseerd.
Totstandkoming overeenkomst en de betekenis van vrijblijvende offertes in het civiele recht
30 augustus 2011
Het hof bevestigt dat een overeenkomst tot stand is gekomen ondanks het gebruik van 'vrijblijvend' in de offerte. De appellant had de offerte ondertekend, wat als aanvaarding werd gezien. De vordering van de geïntimeerde tot schadevergoeding wegens wanprestatie werd toegewezen.
Beëindiging schuldsaneringsregeling zonder schone lei na tekortkomingen in informatieplicht
30 augustus 2011
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van X zonder schone lei, wegens tekortkomingen in de informatieplicht en nieuwe schulden.
Beëindiging schuldsaneringsregeling zonder schone lei wegens niet-nakoming verplichtingen
23 augustus 2011
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellant zonder schone lei wegens niet-nakoming van informatie- en sollicitatieverplichtingen.
Hoger beroep getuigenverhoor en vragen aan partijgetuigen in civiele procedure
23 augustus 2011
Hoger beroep over getuigenverhoor en vragen aan getuigen. Appellanten zijn gebonden aan de beschikking van de rechter-commissaris. Grieven verworpen, beschikking bekrachtigd.
Terugbetaling van een geldlening en verjaring van de vordering
23 augustus 2011
Hoger beroep over terugbetaling van een lening door [ Appellant ] aan de Gemeente Den Helder. Vordering werd toegewezen, verjaring werd rechtsgeldig gestuit. Vonnis bekrachtigd.
Toewijzing verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure tussen Avéro en F&C
26 juli 2011
Het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek van Avéro tot een voorlopig getuigenverhoor toegewezen, nadat de rechtbank dit eerder had afgewezen. Het hof oordeelde dat de rechtbank ten onrechte de slagingskans van een vordering tegen [X] had meegenomen in haar beoordeling.
Beroep tegen beroepsfouten van advocaat in testamentaire kwestie
26 juli 2011
Hoger beroep over beroepsfouten van advocaat in testamentaire kwestie; appellant aansprakelijk voor schade aan geïntimeerde door bekrachtiging testament zonder rechtsgevolg.
Afwijzing van de schuldsaneringsregeling na faillissement wegens gebrek aan goede trouw en onvoldoende inzicht in schuldenlast
19 juli 2011
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de afwijzing van de schuldsaneringsregeling van appellant bekrachtigd, omdat hij niet te goeder trouw was bij het ontstaan van zijn schulden en onvoldoende inzicht gaf in zijn schuldenlast.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens onvoldoende sollicitatie-inspanningen
19 juli 2011
Het Gerechtshof Amsterdam beëindigde op 19 juli 2011 de schuldsaneringsregeling van appellant wegens onvoldoende sollicitatie-inspanningen, ondanks dat zijn echtgenote nog onder de regeling viel.
Toestemming voor het maken en hebben van een steiger in de Ringvaart van de Haarlemmermeer
12 juli 2011
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat het Hoogheemraadschap geen kosten mag rekenen voor het gebruik van een steiger die door [ Appellant ] is geplaatst, omdat de ontheffing uit 1999 zowel publiekrechtelijke als privaatrechtelijke toestemming omvat.
Verjaring van vordering tot verwijdering van een steiger in water van het Hoogheemraadschap Rijnland
12 juli 2011
Het hof bekrachtigt de vonnissen van de rechtbank Haarlem en oordeelt dat de vordering van het Hoogheemraadschap tot verwijdering van een steiger is verjaard.
Toestemming voor het maken en hebben van een steiger en privaatrechtelijk gebruik van water en waterbodem
12 juli 2011
Hoger beroep over ontheffing voor steiger; hof oordeelt dat ontheffing ook privaatrechtelijk gebruik van water omvat. Vordering Hoogheemraadschap afgewezen.
Ontvankelijkheid hoger beroep en oproeping Vereniging van Eigenaars
12 juli 2011
Het Gerechtshof Amsterdam behandelt de ontvankelijkheid van het hoger beroep van verzoekers tegen een beschikking van de kantonrechter. De VvE is niet behoorlijk opgeroepen, waardoor de behandeling wordt aangehouden.
Hoger beroep inzake dwaling over de omzet uit verhuur van appartementencomplex
5 juli 2011
Hoger beroep over dwaling inzake verhuur van appartementencomplex. Het hof oordeelt dat [Appellant] onjuiste informatie heeft verstrekt en laat hem toe tot tegenbewijs.
Non-conformiteit bij de koop van een tweedehands auto en aansprakelijkheid van de verkoper
5 juli 2011
Hoger beroep over non-conformiteit bij de koop van een tweedehands auto. Het hof oordeelt dat de verkoper aansprakelijk is voor gebreken die niet eenvoudig te ontdekken waren.
Contractueel boetebeding in koopovereenkomst woning; geen matiging van boete
5 juli 2011
Hoger beroep over contractueel boetebeding in koopovereenkomst; hof vernietigt eerdere matiging van boete en kent volledige boete van € 24.800,- toe aan appellanten.
Vorderingen tot vergoeding van kosten rechtsbijstand in strafzaak en overige kosten wegens onrechtmatige daad van het UWV
5 juli 2011
Hoger beroep over vorderingen tot vergoeding van kosten rechtsbijstand en andere kosten. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat het UWV niet onrechtmatig heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake niet-betaalde advocatennota's en ontvankelijkheid in declaratieprocedure
5 juli 2011
Hoger beroep over niet-betaalde advocatennota's. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [ Appellante ] ontvankelijk is in hoger beroep. Kostenveroordeling voor [ Appellante ].
Afwijzing verzoek voorlopig deskundigenbericht in hoger beroep na motorongeval
28 juni 2011
Het hof wijst het verzoek van [ Appellant ] tot een voorlopig deskundigenbericht af wegens strijd met de goede procesorde, omdat het verzochte onderzoek een herhaling zou zijn van eerdere onderzoeken.
Verzoek tot vernietiging van besluit VvE inzake benoeming bestuurder
21 juni 2011
Het hof wijst het verzoek van De Jongh c.s. om het besluit van de VvE tot benoeming van de heer De Jong als bestuurder te vernietigen af, en bekrachtigt de eerdere beschikking van de rechtbank.
Hoger beroep inzake vergoeding van de waarde van het erfpachtsrecht na opzegging
31 mei 2011
Hoger beroep over de afwijzing van de vordering tot vergoeding van de waarde van het erfpachtsrecht na opzegging door Fagoed. Deskundigenbericht wordt aangevraagd voor waardebepaling.
Verzoek om voorlopig deskundigenbericht in geschil over aannemingsovereenkomst
31 mei 2011
Het hof heeft het verzoek van [ Appellanten ] om een voorlopig deskundigenbericht afgewezen, omdat de vragen een juridische beoordeling vereisen die niet aan de deskundige kan worden voorgelegd.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van de opzegging van een distributieovereenkomst in het kader van internationale handel
31 mei 2011
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van de opzegging van een distributieovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de opzegging door Enza gerechtvaardigd was.
Aansprakelijkheid van failliete bank voor schade door aandelenverlies na faillissement
15 mei 2011
Het hof oordeelt dat de failliete bank niet aansprakelijk is voor schade door aandelenverlies, omdat toestemming van Euronext waarschijnlijk zou zijn verleend als deze was gevraagd.
Toewijzing verzoek tot heropening van de vereffening van Kunstencentrum op basis van artikel 2:23c BW
10 mei 2011
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de heropening van de vereffening van Kunstencentrum op basis van artikel 2:23c BW, omdat er voldoende bewijs was van enige bate op het moment van ontbinding.
Beroep tegen de uitbetaling van depot door notaris onder bedreiging
10 mei 2011
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank dat de notaris niet onzorgvuldig handelde bij uitbetaling van depot, ondanks bedreiging van [appellante].
Onzorgvuldige bemiddeling door notaris bij financiële transactie tussen cliënten
3 mei 2011
Notaris [ K. sr ] en [ Geïntimeerde 2 ] zijn aansprakelijk voor onzorgvuldig handelen bij een financiële transactie tussen Quatern en de Stichting. Het hof oordeelt dat de notarissen niet hebben voldaan aan hun zorgplicht.
Onterechte betaling door Bpf Beroepsvervoer aan onjuist rekeningnummer, gevolgen voor overeenkomst met Samskip
3 mei 2011
Gerechtshof Amsterdam bevestigt dat Bpf Beroepsvervoer onterecht betaalde op foutief rekeningnummer, waardoor Samskip niet ontving wat verschuldigd was. Bpf Beroepsvervoer wordt veroordeeld in kosten.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat wegens te late indiening van beroep in bestuursrechtelijke procedure
19 april 2011
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over de beroepsaansprakelijkheid van een advocaat wegens te late indiening van beroep, en kent schadevergoeding toe van € 110.835,07 aan de appellant.
Toewijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor in geschil over opstalrecht en huurcontract met Shell Nederland Verkoopmaatschappij B.V.
12 april 2011
Gerechtshof Amsterdam wijst verzoek tot voorlopig getuigenverhoor toe in geschil over opstalrecht en huurcontract met Shell Nederland Verkoopmaatschappij B.V.
Terugvordering van onrechtmatige vergoedingen door de Stichting Bestuursassistentie aan gemeenteraadslid
5 april 2011
Het hof bevestigt dat een gemeenteraadslid onrechtmatige vergoedingen moet terugbetalen aan de Stichting Bestuursassistentie, in strijd met artikel 99 Gemeentewet.
Aansprakelijkheid gemeente voor schade door niet tijdig beslissen op aanvraag exploitatievergunning
29 maart 2011
Gerechtshof Amsterdam bevestigt aansprakelijkheid gemeente voor schade door niet tijdig beslissen op aanvraag exploitatievergunning, met schadevergoeding aan Have en andere betrokken partijen.
Afwijzing van de vordering tot vrijwaring in hoger beroep met betrekking tot onjuiste perceelgrootte
22 maart 2011
Het hof wijst de vordering tot vrijwaring af, oordelend dat de belangen van de waarborgen niet opwegen tegen de afwijzing. De appellant wordt in de proceskosten verwezen.
Hoger beroep over de verdeling van onderhoudskosten in een VVE
15 maart 2011
Hoger beroep over de verdeling van onderhoudskosten in een VVE; appartementseigenaars vorderen afwijking van kostenverdeling, maar het hof wijst hun vorderingen af.
Aansprakelijkheid van de Staat voor onrechtmatig handelen met betrekking tot verkeersboetes en rijbevoegdheid
15 maart 2011
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vordering van [appellant] tot schadevergoeding af, omdat er geen causaal verband is tussen de handelingen van de Staat en de geleden schade.
Vordering tot vernietiging van een VvE-besluit inzake appartementsrecht
1 maart 2011
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vordering tot vernietiging van het VvE-besluit af. De appellant wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Hoger beroep over ontslag op staande voet en wijziging van arbeidsvoorwaarden
22 februari 2011
Hoger beroep over ontslag op staande voet van [geïntimeerde] door [appellante]. Het hof oordeelt dat het ontslag onterecht was en bekrachtigt eerdere vonnissen.
Aansprakelijkheid van notaris voor onzorgvuldig handelen bij levering lidmaatschapsrechten
22 februari 2011
Het hof oordeelt dat de notaris onzorgvuldig heeft gehandeld bij de levering van lidmaatschapsrechten, waardoor schade is ontstaan voor de Vereniging. De notaris wordt veroordeeld tot schadevergoeding.
Hoger beroep over kostenverdeling en vervangingsmachtiging in appartementsrecht
15 februari 2011
Hoger beroep over kostenverdeling en vervangingsmachtiging in appartementsrecht. VvE verliest, kosten voor vervanging zijn voor gezamenlijke appartementseigenaars.
Hoger beroep over de terugbetaling van een succesfee in een wervings- en selectieovereenkomst
15 februari 2011
Hoger beroep van Sharewire B.V. tegen Newpeople International B.V. over terugbetaling van een succesfee na ontslag van een kandidaat. Het hof oordeelt dat de samenwerking niet succesvol was en wijst de vordering van Sharewire toe.
Nakoming van bouwplicht door Manderen met betrekking tot de Westermoskee in Amsterdam
8 februari 2011
Het Gerechtshof Amsterdam heeft Manderen B.V. veroordeeld tot nakoming van de bouwplicht voor de Westermoskee, met aangepaste dwangsommen en termijnen.
Erfdienstbaarheid en het recht van overweg in een geschil tussen ponyrijschool en perceeleigenaar
8 februari 2011
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarin de vorderingen van de appellanten over het recht van overweg zijn afgewezen. De appellanten hebben onvoldoende onderbouwd dat de opgelegde beperkingen hen belemmeren in de exploitatie van hun ponyrijschool.
Onrechtmatige uitzending van radioprogramma en aansprakelijkheid voor schade
8 februari 2011
Het hof oordeelt dat de uitzending van het radioprogramma 'Onderweg' niet onrechtmatig was en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarbij de vorderingen van de appellanten worden afgewezen.
Bewijswaardering in geschil over opdracht en lening tussen Housing Projects B.V. en appellant
8 februari 2011
Het hof oordeelt dat Housing Projects niet heeft bewezen dat [appellant] opdracht heeft gegeven voor werkzaamheden en dat er een lening is verstrekt. Vorderingen worden afgewezen.
Onrechtmatige sluiting van café De Citadel door gemeente Den Helder
8 februari 2011
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Alkmaar, waarbij de vorderingen van de Citadel wegens onrechtmatige sluiting door de gemeente werden afgewezen. De Citadel heeft onvoldoende schade onderbouwd.
Vordering tot vernietiging van een besluit van de Vereniging van Eigenaren afgewezen wegens gebrek aan schade
1 februari 2011
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot vernietiging van een besluit van de VvE, omdat [Appellant] geen schade heeft geleden door het besluit.
Afwijzing verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure tussen Airline Hospitality Services B.V. en DR. EBERTZ & PARTNER OHG
25 januari 2011
Het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek van Airline Hospitality Services B.V. tot een voorlopig getuigenverhoor afgewezen, omdat bindende eindbeslissingen in de hoofdzaak al waren genomen.
Onterechte opname in incidentenregister en weigering uitkering verzekeraar wegens vermeende fraude
30 november 2010
Hoger beroep over onterechte opname in incidentenregister door Achmea wegens vermeende fraude. Hof bekrachtigt beslissing rechtbank dat er geen gegronde verdenking van fraude is.
Erkenning van een buitenlands faillissementsvonnis en de territoriale werking daarvan in Nederland
19 oktober 2010
Het hof weigert de erkenning van het Russische faillissementsvonnis van Yukos Oil vanwege schendingen van de rechtspleging. Promneftstroy wordt niet erkend als rechthebbende op de aandelen Yukos Finance.
Verplichting van de gemeente tot forensisch onderzoek naar grondtransacties en maatschappelijke zorgvuldigheidsplicht
5 oktober 2010
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Haarlem en oordeelt dat de gemeente niet verplicht is tot het uitvoeren van een forensisch onderzoek naar grondtransacties. [ Appellant ] wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat wegens het niet tijdig instellen van beroep
28 september 2010
Het hof oordeelt dat de advocaat van [appellant] een beroepsfout heeft gemaakt door niet tijdig beroep in te stellen, waardoor [appellant] schade heeft geleden. De schade wordt geschat op € 84.295,35.
Bevoegdheid van arbiters in geschil over koop/aannemingsovereenkomst en aansprakelijkheid van directeur
15 juni 2010
Het hof oordeelt dat arbiters niet bevoegd waren om [A] te veroordelen tot schadevergoeding, omdat hij niet als contractspartij kan worden aangemerkt. Vonnis van de rechtbank wordt gedeeltelijk vernietigd en vorderingen van [B] en [BB] afgewezen.
Aansprakelijkheid aannemer voor gebreken in verbouwingswerkzaamheden en betalingsgeschil
8 juni 2010
Geschil tussen opdrachtgever [D] en aannemer [M] over gebreken in verbouwingswerkzaamheden. Hof bevestigt dat [D] in verzuim was en niet kon weigeren [M] de kans te geven gebreken te herstellen. Vorderingen van [M] toegewezen.
Toewijzing van een kort geding vordering tot betaling door een zorgaanbieder
1 juni 2010
Het hof bekrachtigt de toewijzing van een kort geding vordering tot betaling door Bethesda aan Duo Caridad, waarbij geen kennelijke misslag in eerdere oordelen werd vastgesteld.
Onrechtmatige aankoop van een gestolen Ferrari en de goede trouw van de koper
25 mei 2010
Het hof oordeelde dat de appellant niet te goeder trouw was bij de aankoop van een gestolen Ferrari, omdat hij essentiële documenten ontbrak die argwaan hadden moeten wekken.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een herstelakte in het kader van hypothecaire rechten
27 april 2010
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank dat de herstelakte waardeloos is, waardoor de hypotheken van de banken op de onroerende zaak zijn vervallen.
Omzettingsverklaring en crediteursverzuim in bruikleenovereenkomst van zeilen
6 april 2010
Hoger beroep over bruikleenovereenkomst van zeilen. Het hof bevestigt dat [appellant] in verzuim was en dat de omzetting van de overeenkomst rechtsgeldig is. Vervangende schadevergoeding moet worden vastgesteld op basis van de dagwaarde.
Duurzame werkweigering als dringende reden voor ontslag; beoordeling van ontslag op staande voet
16 maart 2010
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat duurzame werkweigering van [W] een dringende reden voor ontslag op staande voet vormt. Het eerdere vonnis van de kantonrechter wordt vernietigd en de vorderingen van [W] worden afgewezen.
Onrechtmatige vertegenwoordiging en contractuele aansprakelijkheid bij niet-bestaande vennootschap
9 maart 2010
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vordering van Verizon BV tegen Varisha BV af, omdat er geen bewijs is dat Varisha BV de contractspartij was.
Instemming van de ondernemingsraad niet vereist voor aanstelling politiechef
9 maart 2010
Hoger beroep van de Ondernemingsraad tegen de aanstelling van een politiechef zonder vereiste instemming werd afgewezen. Het hof oordeelde dat het aanstellingsbesluit geen wijziging van beleid inhield.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van hoger beroep en aanwijzing van een noodweg
9 maart 2010
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Utrecht, waarbij een noodweg werd aangewezen. Appellanten 3 en 4 zijn niet ontvankelijk in hun hoger beroep. De grieven van appellanten 1 en 2 worden verworpen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en geldigheid ontslagvergoeding na afgifte ontslagvergunning
23 februari 2010
Hoger beroep van Flynth tegen ontbinding arbeidsovereenkomst. Hof verwerpt beroep en bevestigt geldigheid ontslagvergoeding. Flynth veroordeeld in proceskosten.
Onrechtmatige daad van bestuurder bij weigering loonbetaling
16 februari 2010
Het hof bekrachtigt de veroordeling van [Appellant 2] tot betaling van achterstallig loon aan [Geïntimeerde] en oordeelt dat hij onrechtmatig heeft gehandeld door uitvoering van het vonnis te weigeren.
Plaatsing van hek op kadastrale erfgrens en vaststellingsovereenkomst
16 februari 2010
Het hof vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vordering van [Geïntimeerde] tot verwijdering van het hek af, wegens gebrek aan bewijs voor een vaststellingsovereenkomst.
Aansprakelijkheid van werknemer Holland Casino voor schade door steekpenningen
9 februari 2010
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat een werknemer van Holland Casino aansprakelijk is voor schade door het aannemen van steekpenningen, en veroordeelt hem tot betaling van USD 1.084.672,65.
Faillissement en de terbeschikkingstelling van gelden aan derden
2 februari 2010
Het hof oordeelt dat het bedrag van € 220.326,21 mogelijk niet tot het vermogen van failliet [B] behoort en stelt partijen in de gelegenheid tot het leveren van tegenbewijs.
Toelating tot bewijs in civiele procedure tussen Maxim Beton Amsterdam B.V. en Desaunois Beheer B.V.
26 januari 2010
Het Gerechtshof Amsterdam laat Desaunois Beheer B.V. toe tot bewijs in een civiele procedure tegen Maxim Beton Amsterdam B.V. over de uitleg van de gietvloer. Een getuigenverhoor wordt gepland.
Hoger beroep kort geding over verbouwingen aan een pand en ontruiming
26 januari 2010
Hoger beroep over verbouwingen aan een pand door huurder A, die zonder toestemming van eigenaar B had plaatsgevonden. Het hof wees de vorderingen van B af en vernietigde het eerdere vonnis.
Afwijzing verzoek tot toelating tot schuldsaneringsregeling na eerdere beëindiging
8 januari 2010
Het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek van appellant tot toelating tot de schuldsaneringsregeling afgewezen, omdat hij niet voldeed aan de voorwaarden na eerdere beëindiging binnen tien jaar.
Afwijzing verzoek tot toelating tot de schuldsaneringsregeling wegens niet te goeder trouw ontstaan van bedrijfsboetes
8 december 2009
Het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek van X tot toelating tot de schuldsaneringsregeling afgewezen, omdat hij niet te goeder trouw was bij het ontstaan van zijn schulden.
Afwijzing verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling
4 december 2009
Het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek van X om toegelaten te worden tot de schuldsaneringsregeling afgewezen, omdat niet is aangetoond dat zij te goeder trouw was ten aanzien van haar schulden.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsanering zonder schone lei wegens tekortkomingen in de informatieplicht en nieuwe schulden
4 december 2009
Het hof bekrachtigt de beslissing van de rechtbank om de schuldsanering van X tussentijds te beëindigen wegens tekortkomingen in de informatieplicht en nieuwe schulden.
Schuldsanering en omzetting faillissement met gelijktijdig uitspreken van schuldsaneringsregeling
20 november 2009
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en verklaart X niet-ontvankelijk in zijn verzoek tot opheffing van het faillissement en toepassing van de schuldsaneringsregeling.
Afwijzing verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling op basis van onvoldoende bewijs van te goeder trouw ontstaan schulden
20 november 2009
Het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek van X tot toelating tot de schuldsaneringsregeling afgewezen, omdat hij onvoldoende bewijs had geleverd dat zijn schulden te goeder trouw waren ontstaan.
Bevoegdheid van de rechtbank bij faillissement op basis van het centrum van voornaamste belangen
13 november 2009
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de faillietverklaring van appellanten X en Y, oordelend dat hun centrum van voornaamste belangen in Nederland ligt, ondanks hun claims over verblijf in Italië.
De Centrale Raad van Beroep verklaart de uitspraak van 11 maart 2009 (07/2444 WAO) vervallen wegens een onjuiste overweging. De beslissing is genomen op 22 juli 2009.
Herziening WAO-uitkering en geschiktheid van functies in het kader van arbeidsongeschiktheid
1 april 2009
Centrale Raad van Beroep vernietigt het besluit van het Uwv over de WAO-uitkering van appellant wegens ontoereikende arbeidskundige grondslag en oordeelt dat de functies niet geschikt zijn.
Bevestiging van de uitspraak over het recht op ziekengeld en geschiktheid voor arbeid
11 maart 2009
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht meer had op ziekengeld omdat zij niet meer ongeschikt was voor haar arbeid. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd.
Toekenning van WGA-uitkering en medische grondslag
11 maart 2009
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van de WGA-uitkering aan appellant, oordeelt dat de medische grondslag voldoende is en dat de geselecteerde functies geschikt zijn.
Herziening van WAO-uitkering en geschiktheid van functies in het kader van arbeidsongeschiktheid
11 maart 2009
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van de WAO-uitkering van appellante en oordeelt dat de geselecteerde functies geschikt zijn, ondanks haar medische beperkingen.
Weigering van ziekengeld en de beoordeling van ingediende stukken in het bestuursrecht
11 maart 2009
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van ziekengeld aan appellant, oordeelt dat de rechtbank terecht ingediende medische stukken buiten beschouwing liet en bevestigt de geschiktheid van appellant voor zijn arbeid.
Weigering van WAJONG-uitkering en ziekengeld na medisch onderzoek en beoordeling van arbeidsongeschiktheid
11 maart 2009
Centrale Raad van Beroep bevestigt weigering WAJONG-uitkering en ziekengeld na zorgvuldig medisch onderzoek; appellant niet arbeidsongeschikt bevonden.
Beoordeling van de weigering van WAO- en WAZ-uitkering op basis van medische informatie en arbeidsongeschiktheid
11 maart 2009
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van WAO- en WAZ-uitkering aan appellant, o.b.v. medische informatie en arbeidsongeschiktheid, en volgt de deskundige Graveland.
Hoger beroep over de afwijzing van een aanvraag voor een gesloten buitenwagen op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten
22 oktober 2008
Hoger beroep over de afwijzing van een aanvraag voor een gesloten buitenwagen door de gemeente Amsterdam. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de gemeente onvoldoende heeft onderbouwd dat andere voorzieningen adequaat zijn.
Hoger beroep inzake proceskostenveroordeling in sociale zekerheidszaak
23 september 2008
Hoger beroep over proceskostenveroordeling in sociale zekerheidszaak. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en veroordeelt appellant in de proceskosten van € 644,--.
Weigering van een gesloten buitenwagen voor een gehandicapte op basis van vervoersbehoefte en beleid
2 juli 2008
Hoger beroep over de weigering van een gesloten buitenwagen voor betrokkene, waarbij de rechtbank de afwijzing vernietigde en de gemeente veroordeelde in de kosten.
Vervoersvoorziening voor gehandicapte met gezondheidsrisico's door weersinvloeden
2 juli 2008
Hoger beroep over afwijzing van vervoersvoorziening voor gehandicapte. Centrale Raad bevestigt dat gezondheidsrisico's door weersinvloeden niet voldoende zijn erkend. College veroordeeld tot vergoeding proceskosten.
Weigering van een gesloten buitenwagen op basis van AOV-gebruik
2 juli 2008
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de gemeente Amsterdam ten onrechte de aanvraag voor een gesloten buitenwagen heeft geweigerd, omdat betrokkene niet adequaat kan worden geholpen met het AOV. De rechtbank's beslissing om de aanvraag te honoreren wordt bevestigd.
Vernietiging van besluit inzake vervoersvoorziening voor gehandicapte appellant
2 juli 2008
De Centrale Raad van Beroep vernietigt het besluit van het College inzake de vervoersvoorziening voor appellant, oordeelt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar zijn situatie en draagt het College op een nieuw besluit te nemen.
Weigering van een bruikleenauto en toekenning van een volledige vervoerskostenvergoeding in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten
18 juni 2008
Hoger beroep over de weigering van een bruikleenauto en toekenning van een vervoerskostenvergoeding aan betrokkene met epilepsie. De Centrale Raad vernietigt het besluit van het College en oordeelt dat een bruikleenauto noodzakelijk is.
Medische noodzaak voor gesloten buitenwagen bij vervoersvoorziening voor gehandicapte
4 juni 2008
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het College onvoldoende onderbouwd heeft dat er geen medische noodzaak is voor een gesloten buitenwagen voor appellante, en vernietigt het besluit.
Toestemming voor plastisch-chirurgische behandeling ooglidcorrectie
20 juni 2007
Hoger beroep over afwijzing van vergoeding voor ooglidcorrectie. Centrale Raad oordeelt dat CZ onvoldoende onderzoek heeft gedaan en vernietigt de eerdere uitspraak.
Hoger beroep over afwijzing aanvraag vervoersvoorziening voor meervoudig gehandicapte appellante
9 mei 2007
Hoger beroep van appellante tegen afwijzing aanvraag vervoersvoorziening. Raad vernietigt besluit College en verplicht tot nieuw besluit binnen zes weken.
Tegemoetkoming in onderhoudskosten voor thuiswonende gehandicapte kinderen en de vraag naar bijzondere gevallen
9 mei 2007
Hoger beroep van appellante over de ingangsdatum van een tegemoetkoming in onderhoudskosten voor haar gehandicapte zoon. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak dat er geen bijzonder geval is voor een eerdere ingangsdatum.
Weigering vergoeding woningaanpassingen voor rolstoelgebruiker
10 mei 2006
Hoger beroep over weigering vergoeding woningaanpassingen voor rolstoelgebruiker. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat besluit onvoldoende gemotiveerd was.
Verzoek om verplicht verzekerd te worden in de zin van de Ziekenfondswet afgewezen
19 april 2006
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het verzoek van appellant om als verplicht verzekerd te worden beschouwd onder de Ziekenfondswet terecht is afgewezen. De wachttijd voor verzekering wordt pas gestart bij ontvangst van de WW-uitkering.
Aanspraak op vergoeding plastisch chirurgische behandeling op basis van Ziekenfondswet
11 januari 2006
Appellante verzocht om vergoeding van plastisch chirurgische behandeling op basis van Ziekenfondswet. De Raad bevestigde de afwijzing van gedaagde, omdat niet voldaan werd aan de criteria.
Weigering vergoeding van vingerprotheses en de beoordeling van doelmatige zorgverlening
5 januari 2005
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de weigering van vergoeding voor vingerprotheses door Zilveren Kruis niet gerechtvaardigd is, omdat de aangeboden pvc-handschoen geen adequaat alternatief is.
Weigering van persoonsgebonden budget voor verpleging en verzorging in verband met verblijf in een zorginstelling
5 januari 2005
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een pgb voor verpleging en verzorging aan de erven van een overleden appellante, omdat zij in een zorginstelling verbleef.
Onbevoegdheid van de Centrale Raad van Beroep inzake hoger beroep tegen afwijzing verzoek om herziening
29 december 2004
De Centrale Raad van Beroep verklaart zich onbevoegd in hoger beroep tegen de afwijzing van een verzoek om herziening, omdat deze uitspraak niet onder de beroepsmogelijkheden valt.
Hoger beroep tegen uitspraken over eigen bijdrage AWBZ en discriminatie op basis van burgerlijke status en geslacht
21 december 2004
Hoger beroep over eigen bijdrage AWBZ en discriminatie. De Raad vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep gegrond, terwijl de uitspraak in geding II wordt bevestigd.
Weigering van vergoeding en hoogte van opleidingskosten voor rechtenstudie aan de Open Universiteit
15 december 2004
Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de vergoeding van studiekosten en laptopkosten aan appellant, oordelend dat de studie niet noodzakelijk is voor zijn arbeidsmarktperspectief.
Weigering toestemming voor aanbrengen nieuwe borstprotheses
8 december 2004
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de weigering van AZIVO om toestemming te verlenen voor nieuwe borstprotheses onvoldoende is gemotiveerd en bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Toestemming voor plastisch chirurgische correctie van mammae en de beoordeling van verminking
8 december 2004
Hoger beroep over de weigering van toestemming voor plastisch chirurgische correctie van mammae. De Raad vernietigt het besluit van de Stichting wegens onbevoegdheid en verklaart het beroep gegrond.
Weigering vergoeding kosten geneesmiddel Sandimmune na niertransplantatie
8 december 2004
Appellante verzocht om vergoeding van het geneesmiddel Sandimmune na niertransplantatie. De Centrale Raad bevestigde de weigering van de zorgverzekeraar, omdat Sandimmune niet geregistreerd was in Nederland.
Beoordeling van termijnoverschrijding in bestuursrechtelijke procedure
24 november 2004
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat er geen sprake is van een verschoonbare termijnoverschrijding in de bestuursrechtelijke procedure.
Weigering van verhuiskostenvergoeding wegens gebrek aan medische noodzaak
24 november 2004
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een verhuiskostenvergoeding, omdat er geen medische noodzaak voor verhuizing was, en oordeelt dat de eerdere uitspraak van de rechtbank niet als een misslag kan worden aangemerkt.
Beroep tegen niet-ontvankelijkverklaring van bezwaar in AWBZ-zaak
24 november 2004
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijkverklaring van bezwaar in AWBZ-zaak. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank Haarlem en oordeelt dat appellante niet bevoegd was om het bezwaar in te dienen.
Verlaging bijstandsuitkering wegens eigen toedoen en weigering passende arbeid
19 oktober 2004
Appellant verliest bijstandsuitkering voor twee maanden wegens eigen toedoen en weigering passende arbeid. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en wijst schadevergoeding af.
Intrekking van bijstandsuitkering en terugvordering onverschuldigd betaalde bijstand na onderzoek naar zelfstandige werkzaamheden
13 juli 2004
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over de intrekking van bijstandsuitkering wegens zelfstandige werkzaamheden van appellant in het bedrijf van zijn zoon. De Raad bevestigt de terugvordering van onterecht betaalde bijstand en legt de proceskosten bij de gemeente Wieringermeer.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen gezamenlijke huishouding
13 juli 2004
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van de bijstandsuitkering van appellante wegens verzwegen gezamenlijke huishouding met haar partner, die niet was gemeld. De Raad oordeelt dat appellante haar inlichtingenplicht heeft geschonden.
Beëindiging van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding
13 juli 2004
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de bijstandsuitkering van appellant wegens gezamenlijke huishouding met [betrokkene]. Appellant heeft niet voldaan aan de inlichtingenverplichting, waardoor zijn recht op uitkering niet kon worden vastgesteld.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor reparatie woonwagen
13 juli 2004
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor bijzondere bijstand voor reparaties aan een woonwagen, omdat de kosten al waren gemaakt voordat op de aanvraag was beslist.
Schending van de inlichtingenplicht en terugvordering van bijstandsuitkering
9 juni 2004
Appellante heeft haar woonplaats niet tijdig gemeld, waardoor haar bijstandsuitkering werd beëindigd en teruggevorderd. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en wijst op de schending van de inlichtingenplicht.
Onrechtmatige inschrijving Ziekenfonds en schadevergoeding wegens overschrijding loongrens
28 april 2004
Appellant heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam over onrechtmatige inschrijving in het ziekenfonds. De Raad oordeelt dat appellant zijn verplichtingen niet is nagekomen en verklaart het beroep ongegrond.
Schending van de inlichtingenplicht en terugvordering van bijstandsuitkering
28 april 2004
Hoger beroep over schending van de inlichtingenplicht door appellant, leidend tot terugvordering van bijstandsuitkering. De Raad vernietigt de eerdere uitspraak en verplicht gedaagde tot nieuw besluit.
Afwijzing aanvraag premie werkaanvaarding op basis van gemeentelijke verordening en Algemene bijstandswet
10 december 2003
De Centrale Raad van Beroep heeft de afwijzing van de aanvraag om een premie werkaanvaarding door de gemeente Assen bevestigd, omdat gedaagde niet voldeed aan de voorwaarden van de gemeentelijke verordening en de Abw.
Afwijzing aanvraag uitstroompremie op basis van inkomen boven wettelijk minimumloon
10 december 2003
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag uitstroompremie wegens inkomen boven 90% van het wettelijk minimumloon. Gelijkheidsbeginsel niet van toepassing. Beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing aanvraag tot aanpassing of vervanging van houten woonkamervloer in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten
1 oktober 2003
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag tot aanpassing van een houten woonkamervloer, oordelend dat de klachten voortkomen uit het gebruikte materiaal.
Beoordeling van de inkomenssuppletie in het kader van de Toeslagenwet en de Wet REA
29 juli 2003
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de inkomenssuppletie niet als loondervingsuitkering kan worden aangemerkt, waardoor de verlaging van de toeslag op grond van de Toeslagenwet onterecht was.
Weigering van woningaanpassing op basis van verhuisprimaat in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten
29 juli 2003
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de weigering van woningaanpassingen door de gemeente Bergen, oordelend dat uitzonderlijke omstandigheden een uitzondering op het verhuisprimaat rechtvaardigen.
Beoordeling van de Rea-status van appellant door het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam
29 april 2003
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de toekenning van de Rea-status aan appellant door de gemeente Amsterdam wegens onvoldoende onderbouwing van psychische belemmeringen.
Toepassing van de Ziekenfondswet bij afwijzing van een kniebrace aanvraag
27 januari 2003
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de afwijzing van de kniebrace aanvraag door VGZ, oordeelt dat appellante recht had op vergoeding en veroordeelt VGZ tot betaling van de kosten.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en herziening van WAO-uitkering
8 oktober 2002
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van de WAO-uitkering van appellant naar 25-35% arbeidsongeschiktheid, na beoordeling van medische en arbeidskundige rapporten.
Hoger beroep inzake eigen bijdrage zorgkosten en kwaliteit van zorg in AWBZ
24 juli 2002
Hoger beroep over eigen bijdrage zorgkosten AWBZ. Raad vernietigt besluit gedaagde wegens onvoldoende onderzoek naar kwaliteit van zorg en verplicht nieuw besluit te nemen.
Aanspraak op vergoeding van plastic luierbroeken onder de Ziekenfondswet
24 juli 2002
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant recht heeft op vergoeding van plastic luierbroeken onder de Ziekenfondswet, en vernietigt het eerdere besluit van de zorgverzekeraar.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: