Hoger beroep over uitbetaling kinderbijslag aan ex-partner na niet-naleving ouderschapsplan
16 januari 2025
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat kinderbijslag voor dochter aan ex-partner moet worden uitbetaald, wegens niet-naleving ouderschapsplan door appellant.
Onbevoegdheid Centrale Raad van Beroep inzake hoger beroep tegen civielrechtelijk vonnis rechtbank Gelderland
9 januari 2025
Centrale Raad van Beroep verklaart zich onbevoegd inzake hoger beroep tegen civielrechtelijk vonnis rechtbank Gelderland; appellant moet zich wenden tot gerechtshof Arnhem.
Verzoek om herziening van uitspraak Centrale Raad van Beroep niet-ontvankelijk verklaard wegens ontbreken schriftelijke machtiging
5 december 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzoek om herziening niet-ontvankelijk wegens ontbreken schriftelijke machtiging. Geen verontschuldigingen voor verzuim aangetoond.
Herziening AOW-pensioen en verzekeringsstatus over specifieke perioden
5 december 2024
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante verzekerd is voor AOW over de periode van 3 juni 2005 tot en met 31 mei 2006. Geen proceskostenvergoeding voor Svb, wel griffierechtvergoeding.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en anticumulatievoorschriften met Poolse arbeidsongeschiktheidsuitkering
5 december 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Poolse uitkering terecht in mindering is gebracht op de WIA-uitkering van appellante, die ook aanspraak maakt op anticumulatievoorschriften.
Benoeming en schadevergoeding in ambtenarenrechtelijke context met betrekking tot groepsfunctie C
16 oktober 2024
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante niet benoemd hoefde te worden in groepsfunctie C en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Hoger beroep tegen ontslag en schorsing van een militair ambtenaar wegens misleiding bij indiensttreding
16 oktober 2024
Hoger beroep van een militair ambtenaar tegen schorsing en ontslag wegens misleiding bij indiensttreding. Schorsing blijft in stand, maar ontslag wordt vernietigd. Staatssecretaris moet nieuw besluit nemen.
Weigering compensatie op grond van de Compensatieregeling vervallen hoge Anw-uitkering
9 oktober 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de Svb om appellante compensatie te verlenen op grond van de Compensatieregeling vervallen hoge Anw-uitkering, omdat zij op 1 januari 2015 niet voldeed aan de voorwaarden.
Afwijzing aanvraag dubbele kinderbijslag op basis van CIZ-advies met betrekking tot zorgbehoefte van kind met autistische stoornis en ADHD
12 september 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag dubbele kinderbijslag; CIZ-advies over zorgbehoefte van kind met autistische stoornis en ADHD is zorgvuldig en voldoende gemotiveerd.
Afwijzing verzoek om terug te komen van de weigering van de Wajong-uitkering na zorgvuldig medisch onderzoek zonder nieuwe feiten of omstandigheden
5 september 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van het verzoek om terug te komen van de weigering van de Wajong-uitkering, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn.
Disciplinair ontslag wegens plichtsverzuim en belangenverstrengeling bij politieambtenaar
4 september 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een politieambtenaar wegens plichtsverzuim en belangenverstrengeling, maar kent een schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Hoger beroep inzake toekenning dubbele kinderbijslag voor intensieve zorg
4 juli 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor dubbele kinderbijslag voor [X] en oordeelt dat de Svb terecht geen herziening heeft toegestaan.
Toekenning van AOW-pensioen naar de norm voor gehuwden en de beoordeling van duurzaam gescheiden leven
4 juli 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van AOW-pensioen naar de norm van een gehuwde, omdat appellante en haar echtgenoot niet duurzaam gescheiden leven.
Ontslag wegens wangedrag van een militair onterecht verklaard na hoger beroep
5 juni 2024
De Centrale Raad van Beroep heeft het ontslag van een militair wegens wangedrag onterecht verklaard, omdat er onvoldoende bewijs was voor de verweten gedragingen.
Ontslag op andere gronden en weigering toekenning aanvullende vergoeding in het bestuursrecht
5 juni 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag op andere gronden en weigering aanvullende vergoeding. Appellante's gedrag leidde tot verstoorde arbeidsrelatie.
Beoordeling van het functioneren van een ambtenaar in het kader van de Ambtenarenwet 2017
29 mei 2024
De Raad bevestigt de resultaatsbeoordeling van appellant over 2016, die door de rechtbank als voldoende onderbouwd is beoordeeld. Appellant's hoger beroep wordt verworpen.
Proceskostenveroordeling in hoger beroep tegen de Staatssecretaris van Defensie
2 mei 2024
Centrale Raad van Beroep veroordeelt de Staatssecretaris van Defensie in proceskosten na intrekking hoger beroep, waarbij het bezwaar van appellant gegrond is verklaard.
Toekenning van militair invaliditeitspensioen en de vaststelling van de mate van invaliditeit
26 april 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van een militair invaliditeitspensioen aan appellant, vastgesteld op 20,42%, en oordeelt dat het medisch onderzoek zorgvuldig is uitgevoerd.
Wijziging van AOW-pensioen met terugwerkende kracht en de voorwaarden voor bijzondere gevallen
18 april 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Svb het AOW-pensioen van de ouders van appellant terecht met maximaal één jaar terugwerkende kracht heeft gewijzigd, zonder dat er sprake was van een bijzonder geval.
Dwangsom wegens niet tijdig beslissen op bezwaar door het bestuur van de rechtbank Overijssel
17 april 2024
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het bestuur niet tijdig heeft beslist op het bezwaar van appellant, waardoor hij recht heeft op een dwangsom van € 1.442,-. Het beroep tegen het bestreden besluit wordt niet-ontvankelijk verklaard wegens gebrek aan procesbelang.
Veroordeling staatssecretaris in proceskosten na intrekking hoger beroep
4 april 2024
De Centrale Raad van Beroep veroordeelt de staatssecretaris van Defensie in de proceskosten van € 875,- na intrekking van het hoger beroep, omdat betrokkene niet tijdig was geïnformeerd over de gevolgen van zijn reactie.
Verzet tegen uitspraak over AOW en onbevoegdheid van de Raad
29 maart 2024
De Centrale Raad van Beroep verklaart zich onbevoegd in het verzet van de appellant tegen de uitspraak van 10 november 2023, omdat verzet niet mogelijk is volgens de Awb.
Hoger beroep over recht op ouderdomspensioen en compensatie na stopzetting door Sociale Verzekeringsbank
7 maart 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op hoger ouderdomspensioen en compensatie, omdat geen duurzaam gescheiden leven is vastgesteld.
Bevestiging van eervol ontslag van een ambtenaar en afwijzing van uitstelverzoek
7 maart 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het eervolle ontslag van appellante per 1 oktober 2017 en wijst het uitstelverzoek af. Appellante krijgt geen gelijk in hoger beroep.
Hoger beroep inzake de tijdigheid van het indienen van een bezwaarschrift tegen de Sociale verzekeringsbank en het recht op ouderdomspensioen
7 maart 2024
Appellante heeft hoger beroep ingesteld tegen de Svb vanwege een te laat ingediend bezwaarschrift en het recht op ouderdomspensioen. De Raad bevestigt dat het bezwaar niet-ontvankelijk is en wijst het hoger beroep af.
Afwijzing aanvraag ouderdomspensioen door de Sociale Verzekeringsbank na te late indiening bezwaarschrift
7 maart 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor ouderdomspensioen door de Svb, omdat het bezwaarschrift te laat is ingediend zonder geldige reden.
Afwijzing aanvraag kinderbijslag voor zoon woonachtig in Marokko en de toepassing van het NMV
23 februari 2024
De aanvraag voor kinderbijslag over de eerste twee kwartalen van 2019 is afgewezen omdat de zoon van appellant in Marokko woonde. Het NMV was niet van toepassing op appellant, die niet als werknemer werd aangemerkt.
Hoger beroep inzake ambtenarenrechtelijke geschillen over ontslag en werkloosheidsuitkering
1 februari 2024
Hoger beroep over ambtenarenrechtelijke geschillen inzake ontslag, salarisstopzetting en werkloosheidsuitkering. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank, maar vernietigt deze op het punt van de inhouding van pensioenpremie.
Niet-ontvankelijkheid van beroepschrift wegens termijnoverschrijding in sociale zekerheidszaak
18 januari 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart beroep niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding. Appellant diende beroepschrift meer dan een jaar te laat in, zonder verschoonbare reden.
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om deelname aan de RVU; appellant voldoet niet aan de voorwaarde van 25 jaren als ambtenaar voor de uitvoering van de politietaak.
Hoger beroep inzake ambtenarenrechtelijke dienstjaren en deelname aan de Regeling Vervroegde Uittreding Sector Politie
16 januari 2024
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat jaren bij de Koninklijke Marechaussee meetellen voor deelname aan de RVU. Hoger beroep van de korpschef verworpen.
Beoordeling van de beëindiging van een tijdelijke aanstelling op proef in het ambtenarenrecht
16 januari 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de tijdelijke aanstelling van de appellant niet is omgezet in een vaste aanstelling. De Raad oordeelt dat de appellant niet voldeed aan de voorwaarden voor voortzetting van de aanstelling op proef.
Intrekking van kinderbijslag door de Sociale verzekeringsbank en de beoordeling van onderhoudsbijdragen door de Centrale Raad van Beroep
12 januari 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van kinderbijslag door de Svb, omdat belanghebbende niet heeft aangetoond de kinderen in belangrijke mate te onderhouden.
Toekenning ouderdomspensioen met korting wegens niet-verzekerde jaren en woonplaatsbepaling
12 januari 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt korting op ouderdomspensioen van 30% wegens niet-verzekerde jaren; appellant niet verzekerd voor AOW omdat hij niet in Nederland woonde.
Beoordeling van het recht op nabestaandenuitkering en arbeidsongeschiktheid onder de Algemene nabestaandenwet
12 januari 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Svb terecht geen nabestaandenuitkering aan appellante heeft toegekend per 1 januari 2021, omdat zij minder dan 45% arbeidsongeschikt is. De herzieningen van de uitkering zijn ook terecht.
Herziening van de toeslag op ouderdomspensioen in verband met inkomen partner
12 januari 2024
De Raad herzien de toeslag op het ouderdomspensioen van appellant en beperkt de terugvordering tot € 2.004,54 bruto, oordelend dat de Svb meer verwijtbaar is dan appellant.
Ontslag wegens ongeschiktheid tot het verrichten van arbeid wegens ziekte en de voorwaarden voor duurzame re-integratie
21 december 2023
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslag van ambtenaar wegens ziekte; onvoldoende herplaatsingsonderzoek en niet voldaan aan voorwaarden voor ontslag.
Beëindiging van nabestaanden- en halfwezenuitkering op grond van de ANW na het bereiken van de leeftijd van achttien jaar door het jongste kind
21 december 2023
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het bezwaar van betrokkene tegen de beëindiging van de ANW-uitkering niet tijdig is ingediend, omdat zij pas na bijna twaalf jaar bezwaar maakte. De uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Toekenning van toelage op grond van de Regeling Tijdelijke Toelage Luchtverkeersleiders en de afwijzing daarvan
29 november 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op toelage op grond van de Regeling Tijdelijke Toelage Luchtverkeersleiders. Beroep op gelijkheids- en vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Herziening en terugvordering van de partnertoeslag AOW door de Sociale verzekeringsbank
24 november 2023
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening en terugvordering van de partnertoeslag AOW door de Svb. Appellante moet € 9.248,64 terugbetalen. Schadevergoeding afgewezen.
Verrekening van kostenvergoeding door de Sociale verzekeringsbank met openstaande schuld van appellante
23 november 2023
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Svb de kostenvergoeding mocht verrekenen met de openstaande schuld van appellante, maar niet met de in beroep toegekende vergoeding vanwege schorsende werking van het hoger beroep.
Verhoging van nabestaandenuitkering met terugwerkende kracht van vijf jaar
12 oktober 2023
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de verhoging van de nabestaandenuitkering van appellante met terugwerkende kracht van vijf jaar, oordelend dat de Svb correct heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake nabestaandenuitkering en terugwerkende kracht
5 oktober 2023
Appellante heeft recht op nabestaandenuitkering met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014, maar niet verder. Svb moet opnieuw beslissen op bezwaar en wordt veroordeeld tot schadevergoeding van € 500,- en proceskosten van € 2.511,-.
Afwijzing van het wrakingsverzoek in hoger beroep tegen de minister van Defensie
25 september 2023
De Centrale Raad van Beroep wijst het wrakingsverzoek van verzoeker af, omdat er geen concrete feiten zijn die de onpartijdigheid van de behandelend rechter onderbouwen.
Vakantieopbouw en verlof tijdens schorsing van ambtenaar
21 september 2023
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de periode van schorsing van een ambtenaar moet worden betrokken bij de vakantieopbouw. Het college moet een nieuwe beslissing nemen over de vakantieopbouw van de appellant.
Ontslag wegens wangedrag van beroepsmilitair niet gerechtvaardigd
14 september 2023
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslag beroepsmilitair wegens wangedrag; onvoldoende bewijs voor verweten gedraging. Schadevergoeding voor redelijke termijn afgewezen.
Besluit tot niet toewijzing van geambieerde functie aan appellant op basis van leeftijdscriteria en functieduur
14 september 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de niet-toewijzing van de functie aan appellant op basis van leeftijdscriteria en functieduur, zonder schending van de Wgbla.
Herziening van ouderdomspensioen en boeteoplegging door de Sociale verzekeringsbank
24 augustus 2023
Centrale Raad van Beroep vernietigt de boete van appellant wegens niet tijdig melden huwelijk, maar laat terugvordering ouderdomspensioen en AIO-aanvulling in stand.
Afwijzing aanvraag militair invaliditeitspensioen met betrekking tot PTSS en militaire dienst
3 augustus 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant recht heeft op een nieuw onderzoek naar zijn PTSS in verband met militaire dienst en vernietigt eerdere afwijzing van het invaliditeitspensioen.
Beoordeling van consignatiediensten als arbeidstijd in het kader van het AMAR en de VROB
13 juli 2023
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat consignatiediensten van appellanten niet als arbeidstijd, maar als rusttijd moeten worden aangemerkt, waardoor geen vergoeding als aanwezigheidsdienst verschuldigd is.
Beoordeling van ontslag wegens wangedrag in het kader van het drugsbeleid van Defensie
13 juli 2023
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een militair wegens wangedrag en oordeelt dat het drugsbeleid van Defensie redelijk is. Hoger beroep van de staatssecretaris en incidenteel hoger beroep van betrokkene slagen niet.
Herziening en terugvordering van AOW-pensioen met betrekking tot gehuwde status en ingangsdatum AIO-aanvulling
13 juli 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat herziening AOW-pensioen met terugwerkende kracht kennelijk onredelijk is; ingangsdatum AIO-aanvulling vastgesteld op 1 oktober 2019.
Beëindiging nevenwerkzaamheden als tolk/vertaler binnen de politieorganisatie
30 juni 2023
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de korpschef terecht de toestemming voor nevenwerkzaamheden als tolk/vertaler binnen de politieorganisatie heeft beëindigd, met een afbouwperiode van zes maanden.
Intrekking van toestemming voor nevenwerkzaamheden als tolk/vertaler binnen de politieorganisatie
30 juni 2023
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de toestemming voor nevenwerkzaamheden als tolk/vertaler binnen de politieorganisatie, zonder verdere compensatie of afbouwregeling.
Niet-ontvankelijkheid van beroep wegens gebrek aan procesbelang na overlijden appellante
22 juni 2023
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang na het overlijden van appellante en het niet tijdig betalen van het griffierecht.
Herziening en terugvordering van nabestaandenuitkering op basis van inkomen als zelfstandige
1 juni 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening en terugvordering van nabestaandenuitkering van appellante, vastgesteld op basis van inkomen als zelfstandige.
Ontslag wegens verstoorde arbeidsverhouding en werkloosheidsuitkering
19 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag appellant wegens verstoorde arbeidsverhouding. Geen grond voor compensatie of ontslagvergoeding. Hoger beroep slaagt niet.
Onvoorwaardelijk ontslag wegens ernstig plichtsverzuim van politieambtenaar met schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn
19 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van politieambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim en kent schadevergoeding toe voor overschrijding van de redelijke termijn.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de weigering van een werkloosheidsuitkering op basis van de Werkloosheidswet
12 mei 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de weigering van het Uwv om appellant een werkloosheidsuitkering toe te kennen onrechtmatig was, omdat er op 16 oktober 2018 nog een contractuele verhouding bestond met [BV].
Ontslag van een militair wegens wangedrag door harddrugsgebruik
20 april 2023
Appellant is ontslagen wegens wangedrag door harddrugsgebruik. De Raad bevestigt dat het ontslag niet onevenredig is en dat het gebruik van harddrugs aannemelijk is.
Recht op kinderbijslag voor uitzendkracht met onderbreking in Nederland
31 maart 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op kinderbijslag over januari en februari 2016, omdat hij niet verzekerd was voor de AKW.
Herroeping boetebesluit en opdracht tot nieuw besluit op bezwaar inzake verrekening kinderbijslag en kindgebonden budget
30 maart 2023
Centrale Raad van Beroep herroept boetebesluit van de Svb en geeft opdracht tot nieuw besluit op bezwaar inzake verrekening kinderbijslag en kindgebonden budget.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en korting op bezoldiging na beroepsincidenten
16 maart 2023
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de korting op de bezoldiging van appellante, omdat niet is aangetoond dat haar arbeidsongeschiktheid het gevolg is van beroepsincidenten.
Afwijzing verzoek om herziening van de toepassing van de Nederlandse socialezekerheidswetgeving voor Rijnvarende
3 maart 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om herziening van de toepassing van de Nederlandse socialezekerheidswetgeving voor Rijnvarende. Hoger beroep slaagt niet.
Herziening van kinderbijslag en verzekeringsstatus van appellant in relatie tot de Algemene Kinderbijslagwet
3 maart 2023
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Svb terecht de kinderbijslag van appellant heeft herzien, omdat hij niet verzekerd was voor de AKW in de betreffende periode. Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn is afgewezen.
Hoger beroep over AOW-verzekering van uitzendkracht met onderbrekingen in Nederland en toepassing van Duitse wetgeving
24 februari 2023
Hoger beroep over AOW-verzekering van een uitzendkracht die in Nederland werkt en in Duitsland woont. De Raad bevestigt dat Duitse wetgeving van toepassing is tijdens tussenliggende periodes zonder arbeidsverhouding.
Onbevoegdheid Centrale Raad van Beroep in hoger beroep tegen uitspraak Raad van Beroep in Ambtenarenzaken van Aruba
16 februari 2023
Centrale Raad van Beroep verklaart zich onbevoegd in hoger beroep tegen uitspraak Raad van Beroep in Ambtenarenzaken van Aruba; griffierecht wordt terugbetaald.
Afwijzing verzoek om toekenning van het Draaginsigne Gewonden (DIG) aan een voormalig militair met PTSS
12 januari 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om Draaginsigne Gewonden (DIG) aan voormalig militair met PTSS, omdat appellant gebeurtenissen niet aannemelijk heeft gemaakt.
Intrekking hoger beroep en proceskostenveroordeling in bestuursrechtelijke zaak
5 januari 2023
Centrale Raad van Beroep veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van Vlaardingen in proceskosten van € 837,- na intrekking hoger beroep.
Hoger beroep inzake schadevergoeding en buitensporige werkomstandigheden van een ambtenaar
22 december 2022
Hoger beroep over schadevergoeding wegens buitensporige werkomstandigheden van een ambtenaar, waarbij de Raad oordeelt dat geen sprake is van buitensporigheid.
Disciplinaire straf van ontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim van ambtenaar met betrekking tot het meenemen van usb-sticks en mobiele telefoon
22 december 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van ambtenaar wegens zeer ernstig plichtsverzuim door meenemen van usb-sticks en mobiele telefoon zonder toestemming.
Hoger beroep inzake inschaling en functieniveau van appellant in het ambtenarenrecht
22 december 2022
Appellant heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank over zijn inschaling. De Raad bevestigt dat appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij op een hoger niveau functioneerde dan ingeschaald.
Ontslag op grond van onherstelbaar verstoorde arbeidsverhouding bij de gemeente Rotterdam
1 december 2022
Hoger beroep over ontslag wegens onherstelbaar verstoorde arbeidsverhouding bij gemeente Rotterdam. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en wijst hoger beroep af.
Intrekking hoger beroep en proceskostenveroordeling in bestuursrechtelijke zaak
29 november 2022
Centrale Raad van Beroep veroordeelt appellant in proceskosten tot € 1.518,00 na intrekking hoger beroep door college van burgemeester en wethouders van Rotterdam.
Afwijzing schadevergoeding voor uitzending naar Libanon en de toepassing van de Regeling Volledige Schadevergoeding
17 november 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de schadevergoeding aan een voormalig militair voor uitzending naar Libanon, omdat er nog geen medische eindtoestand was vastgesteld.
Beëindiging van de aanstelling van een ambtenaar en rechtsgeldigheid van de vaststellingsovereenkomst
13 oktober 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de rechtsgeldigheid van de vaststellingsovereenkomst voor beëindiging van de aanstelling van appellant bij de Universiteit van Amsterdam.
Hoger beroep over schadeloosstelling militair ambtenaar bij plaatsing in het buitenland en juridische kosten
25 augustus 2022
Hoger beroep over de toekenning van schadeloosstelling aan een militair ambtenaar voor juridische kosten bij verhuurgeschil. De Raad vernietigt eerdere uitspraak en vraagt om heroverweging van de vergoeding.
Hoger beroep over de toepassing van artikel 13 van het VBD inzake huurkostenvergoeding voor defensieambtenaar
25 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de staatssecretaris artikel 13 van het VBD onjuist toepaste en wijst het verzoek van de appellant om een verlaagde eigen bijdrage van 10% toe.
Beoordeling van de eigen bijdrage voor huurwoning van defensieambtenaar bij verhuizing vanuit het buitenland
25 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek eigen bijdrage huurwoning defensieambtenaar bij verhuizing vanuit België naar de VS; voorwaarden artikel 13 VBD niet voldaan.
Verzoek om lage eigen bijdrage voor huurwoning op Curaçao en de voorwaarden van het VBD
25 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet in aanmerking komt voor lage eigen bijdrage huurwoning op Curaçao, omdat hij niet vanuit eigendomswoning is verhuisd.
Bewaring en voortvarendheid bij overdracht van vreemdeling onder de Dublinverordening
13 april 2022
De rechtbank verklaart het beroep van een Algerijnse vreemdeling ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring niet onrechtmatig is.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening uitstel van vertrek voor minderjarige met ADHD
12 april 2022
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat het bezwaar van de minderjarige Venezolaanse verzoeker geen redelijke kans van slagen heeft.
Bewaring van vreemdeling in het kader van Dublinverordening en weigering PCR-test
12 april 2022
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring niet onevenredig was en eiser niet gedwongen werd de PCR-test af te nemen.
Ongegrondverklaring beroep tegen maatregel van bewaring en verzoek om schadevergoeding in vreemdelingenzaak
12 april 2022
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een Syrische eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring gerechtvaardigd is voor terugkeer naar Bulgarije.
Afwijzing aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf voor gezinslid met middelenvereiste
21 maart 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond. Eiser krijgt geen mvv voor verblijf als gezinslid, omdat referente niet voldoet aan het middelenvereiste en er geen bijzondere omstandigheden zijn die een uitzondering rechtvaardigen.
Beroep tegen het niet tijdig beslissen op bezwaar door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht
1 maart 2022
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht wegens het niet tijdig beslissen op bezwaar. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op Wob-verzoek door gemeente Utrecht
1 maart 2022
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de gemeente Utrecht niet tijdig heeft beslist op een Wob-verzoek. Beroep is gegrond, gemeente moet binnen twee weken beslissen en een dwangsom van € 100,- per dag betalen.
Beoordeling van de vermindering van de WGA-uitkering met de duur van de WW-uitkering uit hetzelfde dienstverband
16 februari 2022
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond; de WGA-uitkering wordt verminderd met de WW-uitkering uit hetzelfde dienstverband.
Afwijzing aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf voor een pleegkind uit Sierra Leone
15 februari 2022
De rechtbank heeft het beroep van een minderjarige uit Sierra Leone ongegrond verklaard, die een mvv-aanvraag indiende om bij zijn tante in Nederland te verblijven vanwege medische klachten. De aanvraag werd afgewezen omdat niet is aangetoond dat hij in Sierra Leone een onaanvaardbare toekomst heeft.
Afwijzing aanvragen machtiging tot voorlopig verblijf op basis van familierechtelijke relatie en belangenafweging onder artikel 8 EVRM
8 februari 2022
Rechtbank Den Haag wijst de aanvragen voor mvv van Eritrese eisers af, omdat de familierechtelijke relatie niet is aangetoond en de belangenafweging onder artikel 8 EVRM in het nadeel van eisers uitvalt.
Beoordeling van een asielaanvraag en de ontvankelijkheid daarvan in het licht van nieuwe feiten en omstandigheden
2 februari 2022
De rechtbank vernietigt het besluit van de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid om de asielaanvraag van eiser niet-ontvankelijk te verklaren, omdat onvoldoende is gemotiveerd waarom nieuwe feiten de kans op bescherming niet aanzienlijk vergroten.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in asielzaak na niet-ontvankelijk verklaring aanvraag
2 februari 2022
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af en veroordeelt de Staatssecretaris in de proceskosten van verzoeker tot € 759,00.
Afwijzing aanvraag bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet wegens schending inlichtingenplicht
16 december 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat eiser de inlichtingenplicht heeft geschonden bij zijn aanvraag om bijstand op grond van de Participatiewet.
Herziening van recht op bijstand en terugvordering in het kader van de Participatiewet
13 december 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de eiser zijn inlichtingenplicht heeft geschonden, waardoor het recht op bijstand terecht is herzien en een bedrag van € 129,62 is teruggevorderd.
Toekenning van individuele begeleiding op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor een 76-jarige vrouw met lichamelijke en visuele beperkingen
8 december 2021
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat eiseres recht heeft op begeleiding bij administratie en vernietigt de afwijzing van de aanvraag voor individuele begeleiding op grond van de Wmo.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitstel van vertrek en opvang
26 november 2021
De voorzieningenrechter heeft een verzoek om voorlopige voorziening toegewezen, waardoor de opvang van de verzoeker wordt voortgezet tot vier weken na de beslissing op bezwaar.
Afwijzing aanvraag zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) en beroep ongegrond verklaard
22 november 2021
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake afwijzing aanvraag zorg op grond van de Wlz. Eiser voldoet niet aan de voorwaarden voor zorg.
Toepassing van de regeling overbruggingsuitkeringen en de gevolgen voor bijzondere bijstand
22 november 2021
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat de regeling overbruggingsuitkeringen verkeerd is toegepast door verweerder. Eiseres heeft geen recht op volledige kwijtschelding van de lening.
Ongegrond beroep tegen maatregel van bewaring in vreemdelingenzaak met verzoek om schadevergoeding
4 november 2021
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring op juiste gronden is opgelegd.
Onrechtmatige bewaring van een vreemdeling met een aanvraag voor verblijfsvergunning op humanitaire gronden
3 november 2021
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een Braziliaanse vreemdeling ongegrond, die in bewaring is gesteld na afwijzing van haar aanvraag voor een verblijfsvergunning op humanitaire gronden.
Ongegrondverklaring van beroep tegen bewaring en inreisverbod van Chinese eiseres
3 november 2021
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van een Chinese eiseres tegen bewaring en inreisverbod ongegrond. Eiseres had onvoldoende bewijs voor lichter middel en verweerder handelde voortvarend.
Ongegrond beroep tegen maatregel van bewaring in vreemdelingenzaak met betrekking tot Dublinverordening
2 november 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af in een vreemdelingenzaak betreffende bewaring en Dublinverordening.
Beroep tegen maatregel van bewaring in vreemdelingenrechtelijke context
2 november 2021
Rechtbank Den Haag verklaart beroep ongegrond tegen maatregel van bewaring van eiser, oordeelt dat verweerder voldoende voortvarend heeft gehandeld en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Afwijzing asielaanvraag van Marokkaanse eiser op grond van ongeloofwaardigheid en veilig land van herkomst
21 oktober 2021
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Marokkaanse eiser afgewezen als kennelijk ongegrond, omdat hij onvoldoende aannemelijk maakte dat hij bij terugkeer naar Marokko te vrezen had voor vervolging. Het beroep is ongegrond verklaard.
Afwijzing herhaalde asielaanvraag op grond van ongeloofwaardige bekering tot het christendom
21 oktober 2021
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de bekering tot het christendom ongeloofwaardig is en de afvalligheid van de islam niet als relevant element wordt meegewogen.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het beroep in een andere zaak is behandeld. Geen proceskostenveroordeling.
Herziening van het recht op bijstand en toepassing van vrijlating medisch urenbeperkt
19 oktober 2021
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat verweerder niet verplicht was om ambtshalve vast te stellen of eiseres medisch urenbeperkt was en niet verplicht was haar te informeren over de vrijlating van inkomsten.
Beroep inzake toekenning OVW-periodieken en proceskostenvergoeding in ambtenarenrechtelijke context
14 oktober 2021
De rechtbank heeft het verzoek om proceskostenvergoeding afgewezen, omdat de korpschef niet tegemoet is gekomen aan de verzoeker en het beroep is ingetrokken.
Afwijzing verzoek om proceskostenvergoeding in ambtenarenrechtelijke zaak
14 oktober 2021
De rechtbank heeft het verzoek om proceskostenvergoeding afgewezen, omdat verzoeker niet is tegemoetgekomen in zijn bezwaren en geen recht heeft aangetoond op een waarnemingstoelage.
Toekenning van OVW-periodieken en proceskostenvergoeding in bestuursrechtelijke procedure
14 oktober 2021
De rechtbank heeft verweerder veroordeeld in de proceskosten van verzoekers tot € 748,- en moet het griffierecht van € 340,- vergoeden, na intrekking van de beroepen.
Afwijzing verzoek om proceskostenvergoeding in ambtenarenrechtelijke zaak
14 oktober 2021
De rechtbank Midden-Nederland wijst het verzoek om vergoeding van proceskosten af, omdat de Korpschef niet tegemoet is gekomen aan het beroep van verzoeker.
Toewijzing voorlopige voorziening voor persoonsgebonden budget in jeugdhulpzaak
20 september 2021
De voorzieningenrechter heeft een verzoek om voorlopige voorziening toegewezen, waardoor het college verplicht is een pgb te verstrekken voor zorg bij Raeger tot zes weken na de beslissing op bezwaar.
Beroep tegen themacontrole van vermogen inzake de Participatiewet
13 september 2021
Eisers hebben geen tijdig CIN-nummer overgelegd voor de Participatiewet, waardoor hun bijstandsuitkering is opgeschort. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat er geen verboden onderscheid naar afkomst is.
Bewaring van vreemdeling in het kader van Dublinverordening en illegale uitreis
26 augustus 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat er voldoende gronden voor bewaring zijn op basis van de Dublinverordening.
Onrechtmatige bewaring en schadevergoeding in bestuursrechtelijke procedure
19 augustus 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de maatregel van bewaring van eiser onrechtmatig was vanaf 4 augustus 2021 en kent schadevergoeding van € 200,- toe, naast proceskosten van € 748,-.
Afwijzing aanvraag verblijfsdocument EU/EER wegens schijnrelatie en tegenstrijdige verklaringen
17 augustus 2021
De rechtbank heeft de aanvraag voor een verblijfsdocument EU/EER afgewezen wegens een schijnrelatie en tegenstrijdige verklaringen van de eiser en zijn referente. Het beroep is ongegrond verklaard.
Bewaring van Nigeriaanse asielzoekers en de gronden voor inbewaringstelling
15 juli 2021
De rechtbank verklaart de beroepen van Nigeriaanse asielzoekers ongegrond en wijst de verzoeken om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring terecht was opgelegd.
Recht op kinderbijslag voor niet-ingezetene in Nederland
13 juli 2021
Rechtbank Midden-Nederland verklaart beroep ongegrond; eiser heeft geen recht op kinderbijslag omdat hij niet als ingezetene van Nederland wordt aangemerkt op de peildata.
Besluit tot toekenning van kinderbijslag met terugwerkende kracht in het kader van de Algemene Kinderbijslagwet
13 juli 2021
Eiseres verzocht om langere terugwerkende kracht voor kinderbijslag, maar de rechtbank verklaarde het beroep ongegrond. De SVB heeft terecht kinderbijslag toegekend vanaf het tweede kwartaal van 2019.
Herziening AOW-pensioen na huwelijk en terugvordering van teveel betaalde AOW
13 juli 2021
Rechtbank Midden-Nederland verklaart beroep gegrond wegens niet meenemen bezwaargronden bij herziening AOW-pensioen, maar laat rechtsgevolgen in stand.
Afwijzing van TOZO-aanvraag en gelijkstelling met Nederlander in bestuursrechtelijke context
8 juli 2021
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond, omdat hij niet gelijkgesteld kan worden met een Nederlander en geen rechtmatig verblijf had tijdens de beoordelingsperiode voor de TOZO-aanvraag.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake bestuursrechtelijke premie door CAK
8 juli 2021
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk wegens niet-tijdige indiening en omdat het CAK terecht afzag van het horen van eiseres.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep van een Nigeriaanse vreemdeling tegen de afwijzing van de verblijfsvergunning
30 juni 2021
De rechtbank verklaart het beroep van een Nigeriaanse vreemdeling niet-ontvankelijk wegens verblijf in Duitsland en gebrek aan contact met zijn gemachtigde.
Onrechtmatige bewaring en schadevergoeding in vreemdelingenrechtelijke zaak
29 juni 2021
De rechtbank oordeelt dat de maatregel van bewaring van de eiser onrechtmatig was en kent een schadevergoeding van € 1.100,- toe voor 11 dagen onrechtmatige detentie.
Afwijzing opvolgende asielaanvraag van Iraakse eiser met vrees voor eerwraak en algemene veiligheidssituatie in Irak
29 juni 2021
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de opvolgende asielaanvraag van een Iraakse eiser, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiser heeft onvoldoende aangetoond dat hij risico loopt op vervolging in Irak.
Vreemdelingenbewaring en de gronden van bewaring in het bestuursrecht
17 juni 2021
De rechtbank verklaart het beroep van de Tunesische eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de gronden voor vreemdelingenbewaring voldoende zijn gemotiveerd.
Vreemdelingenbewaring en medewerking aan uitzetting van Guinese eiser
15 juni 2021
De rechtbank verklaart het beroep van de Guinese eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de Staatssecretaris voldoende inspanningen heeft geleverd voor uitzetting.
Onrechtmatige staandehouding en schadevergoeding in vreemdelingenbewaring
17 mei 2021
De rechtbank oordeelt dat de staandehouding onrechtmatig was, maar wijst het verzoek om schadevergoeding af. Proceskosten van € 1.068,- worden toegewezen aan de eiser.
Proceskostenveroordeling en voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak
15 april 2021
De rechtbank Den Haag heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid veroordeeld tot betaling van € 1.068 aan proceskosten in een vreemdelingenrechtelijke zaak, waarbij verzoekster vrijstelling van griffierecht is verleend.
Beëindiging van bijstandsuitkering wegens hoofdverblijf buiten gemeente Utrecht en bewijslastverdeling
13 april 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de beëindiging van de bijstandsuitkering van eiser per 9 maart 2020, omdat hij zijn hoofdverblijf buiten de gemeente Utrecht had.
Herziening van bijstandsbesluit in verband met kinderalimentatie en nieuw gebleken feiten
9 april 2021
Eiseres verzocht om herziening van haar bijstandsuitkering vanwege kinderalimentatie. De rechtbank oordeelde dat het college ten onrechte het herzieningsverzoek had afgewezen en vernietigde de besluiten, maar liet de rechtsgevolgen in stand.
Beslissing over bewaring en intrekking van rechtmatig verblijf in vreemdelingenrechtelijke context
9 maart 2021
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring terecht is opgelegd.
Toetsing van de rechtmatigheid van de maatregel van bewaring in het vreemdelingenrecht
9 maart 2021
De rechtbank verklaart het beroep van een Nigeriaanse asielzoeker ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring rechtmatig was.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening bij bijstandsuitkering voor minderjarige
9 maart 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is bij de afwijzing van de bijstandsaanvraag voor de minderjarige zoon.
Bewaring en uitzetting van een Marokkaanse staatsburger in het kader van de coronamaatregelen
5 maart 2021
De rechtbank verklaart het beroep van een Marokkaanse staatsburger tegen de maatregel van bewaring ongegrond, ondanks de tijdelijke sluiting van de grenzen door coronamaatregelen.
Beroep tegen de beslissing van de Sociale Verzekeringsbank inzake ontheffing van de verzekeringsplicht voor volksverzekeringen
5 maart 2021
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij niet tijdig om ontheffing van de verzekeringsplicht heeft gevraagd en niet voldoende is geïnformeerd door de SVB.
Afstemming of toekenning bijzondere bijstand bij terugvordering door de Belastingdienst/toeslagen van de ALO-kop
23 februari 2021
Eiser vraagt bijzondere bijstand na terugvordering ALO-kop door de Belastingdienst. De rechtbank oordeelt dat er geen bijzondere omstandigheden zijn voor bijstand met terugwerkende kracht. Eiser heeft onjuiste informatie verstrekt en geen bewijsstukken overgelegd.
Geschil over de aanvraagdatum van de uitkering op grond van de Participatiewet
18 februari 2021
Eiser betwist de aanvraagdatum van zijn bijstandsuitkering. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt dat de uitkering terecht is toegekend per 23 januari 2020.
Beroep tegen WOZ-waarde vaststelling van onroerende zaken met waardedrukkend effect van een beding
18 februari 2021
De rechtbank heeft het beroep van eiseres gegrond verklaard en de WOZ-waarde van zes onroerende zaken vastgesteld op € 824.000,--, rekening houdend met een waardedrukkend effect van een beding.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot overdracht aan Duitsland
11 februari 2021
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat verzoeker niet aan Duitsland mag worden overgedragen totdat er uitspraak is gedaan op zijn beroep en verzoek om voorlopige voorziening.
Onbevoegdheid voorzieningenrechter in vreemdelingenzaak met terugkeerbesluit en inreisverbod
11 februari 2021
De voorzieningenrechter verklaarde zich onbevoegd om kennis te nemen van de spoedvoorziening in een vreemdelingenzaak, omdat de e-mail van de regievoerder geen besluit was.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake overdracht aan Duitsland in het kader van asielprocedure
4 februari 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat het bezwaar tegen de overdracht aan Duitsland geen redelijke kans van slagen heeft.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak met interstatelijk vertrouwensbeginsel
3 februari 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, waardoor verzoekers uitgezet mogen worden naar Italië. Het bezwaar heeft geen redelijke kans van slagen.
Intrekking van kinderbijslag wegens onvoldoende onderhoudsbijdrage door eiseres
27 januari 2021
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij niet heeft aangetoond dat zij aan de onderhoudsbijdrage voor haar kinderen voldeed, wat leidde tot de intrekking van de kinderbijslag.
Toestemming voor het opstarten van een bedrijf met behoud van bijstandsuitkering en de gevolgen van het niet voldoen aan de sollicitatieplicht
20 januari 2021
Eiser ontving bijstand en kreeg toestemming om een bedrijf op te starten. Verweerder stelde een termijn voor zelfstandigheid, maar eiser voldeed niet aan de sollicitatieplicht. De rechtbank oordeelde dat het besluit van verweerder redelijk was en het beroep ongegrond verklaarde.
Korting op AOW-pensioen wegens langdurig verblijf in het buitenland
8 januari 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond; de korting van 60% op het AOW-pensioen van eiser is terecht opgelegd wegens langdurig verblijf in het buitenland.
Tussenuitspraak inzake herziening bijstandsuitkering en kinderalimentatie
8 januari 2021
Tussenuitspraak over herziening bijstandsuitkering; verweerder heeft verzoek om herziening niet beoordeeld en eiseres niet gehoord. Verweerder moet het gebrek herstellen binnen vier weken.
Herziening en intrekking van bijstandsuitkering met terugvordering en boete wegens schending van de inlichtingenplicht
10 december 2020
Rechtbank Midden-Nederland verklaart de beroepen van eiser ongegrond inzake herziening en intrekking van bijstandsuitkering en oplegging van boete wegens schending van de inlichtingenplicht.
Afwijzing aanvraag vervoersvoorziening op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015
12 november 2020
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake de afwijzing van haar aanvraag voor een vervoersvoorziening op basis van de Wmo.
Afwijzing aanvraag bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet; beoordeling gezamenlijke huishouding
12 november 2020
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de afwijzing van de bijstandsaanvraag van eiser onterecht was, omdat onvoldoende bewijs was voor een gezamenlijke huishouding met partner [A]. Eiser krijgt recht op bijstand van 10 december 2019 tot 27 maart 2020.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake beëindiging bijstandsuitkering en verblijfsrecht
4 november 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de beëindiging van de bijstandsuitkering terecht was en verzoeker geen rechtmatig verblijf had.
Beslissing over terugkeerbesluit en inreisverbod in vreemdelingenzaak met betrekking tot Albanese eiser
2 november 2020
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van een Albanese eiser tegen een terugkeerbesluit en inreisverbod ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Bewaring van asielzoeker en de noodzakelijkheid van de maatregel volgens de Vreemdelingenwet
28 oktober 2020
De rechtbank verklaart het beroep van een asielzoeker ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring voldoende gemotiveerd is.
Bewaring van Nigeriaanse asielzoekers en de rechtmatigheid van binnentreden door de autoriteiten
28 oktober 2020
De rechtbank heeft de bewaring van vier Nigeriaanse asielzoekers rechtmatig verklaard en het beroep ongegrond verklaard, ondanks bezwaren over de wijze van binnentreden door de autoriteiten.
Niet-ontvankelijkheid van asielaanvraag door prematuur ingediende ingebrekestelling
28 oktober 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk omdat de ingebrekestelling prematuur was ingediend; de beslistermijn was nog niet verstreken.
Bewaring en zicht op uitzetting in vreemdelingenrechtelijke procedure
26 oktober 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat er voldoende zicht op uitzetting is en de maatregel van bewaring gerechtvaardigd blijft.
Bewaring van vreemdeling zonder zicht op uitzetting en gezondheidsklachten
22 oktober 2020
De rechtbank verklaart het beroep van de vreemdeling ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring rechtmatig is en er geen detentieongeschiktheid is vastgesteld.
Beroep tegen terugvordering bijzondere bijstand op grond van de Participatiewet
22 oktober 2020
Eiseres verliest beroep tegen terugvordering bijzondere bijstand; rechtbank oordeelt dat gronden herhaling zijn van bezwaargronden en geen nieuwe bewijsstukken zijn overgelegd.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in verband met aanvraag persoonsgebonden budget
8 oktober 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoeker onvoldoende onderbouwd heeft dat er sprake is van onverwijlde spoed.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenplicht
6 oktober 2020
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenplicht.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening Participatiewet wegens gebrek aan spoedeisend belang
1 oktober 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af wegens gebrek aan spoedeisend belang en concludeert dat het bestreden besluit niet evident onrechtmatig is.
Afwijzing aanvraag AIO-aanvulling op basis van vermogen boven vermogensgrens
1 oktober 2020
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond, omdat zijn vermogen boven de vermogensvrije grens ligt, en wijst de aanvraag voor AIO-aanvulling af.
Intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenplicht met betrekking tot online handelsactiviteiten
1 oktober 2020
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenplicht door eisers met betrekking tot online handelsactiviteiten.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
29 september 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt het beroep gegrond en legt een dwangsom op van € 1.442,-.
Voorlopige voorziening in bezwaar tegen onvoorwaardelijk strafontslag van ambtenaar met dienstcreditcardgebruik
25 september 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het bezwaar van de verzoeker geen redelijke kans van slagen heeft en het primaire besluit niet evident onrechtmatig is.
Niet-ontvankelijkheid van asielberoep wegens te vroege indiening
24 september 2020
De rechtbank verklaart het asielberoep niet-ontvankelijk omdat het te vroeg is ingediend. Eiser had verweerder in gebreke moeten stellen na het verstrijken van de beslistermijn.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is en het bestreden besluit niet evident onrechtmatig is.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag
17 september 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van acht weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag voor overschrijding.
Beroep tegen de hoogte van de dwangsom in asielprocedure met betrekking tot overmacht door coronamaatregelen
17 september 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de hoogte van de dwangsom in zijn asielprocedure. De rechtbank verklaart het beroep tegen het niet tijdig nemen van een besluit niet-ontvankelijk, maar stelt de dwangsom vast op € 1.442,- en veroordeelt verweerder in de proceskosten.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke asielzaak
17 september 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid € 262,50 aan proceskosten moet vergoeden aan verzoeker, die in beroep ging wegens een te late beslissing op zijn aanvraag.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag
16 september 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk omdat de ingebrekestelling prematuur was.
Beroep tegen dwangsom na beschikking asielaanvraag
15 september 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het uitblijven van een besluit op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep tegen het niet tijdig nemen van een besluit niet-ontvankelijk, maar het beroep tegen de dwangsom gegrond en stelt deze vast op € 532,-.
Onrechtmatigheid van bewaring en verzoek om schadevergoeding in vreemdelingenrechtelijke zaak
8 september 2020
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring niet onrechtmatig was.
Beroep tegen maatregel van bewaring in vreemdelingenzaak
8 september 2020
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af in de zaak van een Algerijnse vreemdeling die in bewaring is gesteld.
Beslissing over asielaanvraag en dwangsom wegens te late besluitvorming door bestuursorgaan
8 september 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te laat heeft beslist op de asielaanvraag van eiser. Beroep is gegrond, dwangsom van € 100,- per dag opgelegd en proceskosten van € 262,50 toegewezen.
Beslissing over asielaanvraag en overschrijding beslistermijn door de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
4 september 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres gegrond wegens overschrijding van de beslistermijn door de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en legt een dwangsom op van € 100,- per dag.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep inzake asielaanvraag door prematuur ingediende ingebrekestelling
4 september 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk omdat de ingebrekestelling prematuur was ingediend, waardoor de beslistermijn nog niet was overschreden.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
3 september 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelt het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom bij overschrijding beslistermijn
2 september 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in asielzaak na intrekking van beroep
2 september 2020
De rechtbank heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid veroordeeld tot betaling van € 262,50 aan proceskosten aan de verzoeker in een asielzaak, na intrekking van het beroep.
Beslissing over te late beslissing op asielaanvraag en dwangsom
2 september 2020
De rechtbank oordeelt dat de Staatssecretaris te laat heeft beslist op de asielaanvraag van eiser en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en vaststelling dwangsom
28 augustus 2020
De rechtbank oordeelt dat het beroep van eiseres tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gegrond is, vanwege het niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. Verweerder moet een dwangsom van € 1.442,- betalen en binnen zestien weken een besluit nemen.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in asielzaak na overschrijding beslistermijn
28 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid € 262,50 aan proceskosten moet vergoeden aan verzoekster, na overschrijding van de beslistermijn.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag
27 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag voor overschrijding.
Beroep tegen het niet tijdig beslissen op asielaanvraag en de opgelegde beslistermijn
27 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op hun asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat het beroep gegrond is en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom voor overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en vaststelling dwangsom
26 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond, legt een beslistermijn van zestien weken op en stelt een dwangsom van € 100,- per dag vast.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
26 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat het beroep gegrond is en legt een beslistermijn van zestien weken op aan verweerder.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag tot verlening van een verblijfsvergunning asiel
26 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens te late beslissing op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag voor overschrijding.
Bewaring van een Dublinclaimant en de rechtmatigheid van de aanhouding
26 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring rechtmatig was opgelegd en de aanhouding strafrechtelijk was.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom bij overschrijding beslistermijn
26 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond, legt een beslistermijn van 16 weken op en bepaalt een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
26 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt verweerder een dwangsom op.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het beroep van eiser tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gegrond is, omdat er niet tijdig op zijn asielaanvraag is beslist. Verweerder moet een dwangsom van € 1.442,- betalen en binnen zestien weken een besluit nemen.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvragen en dwangsom
26 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op hun asielaanvragen. De rechtbank verklaart de beroepen gegrond en legt een dwangsom op van € 1.442,-. Verweerder moet binnen zestien weken een besluit nemen.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
26 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de aanvraag gegrond is en legt een dwangsom op van € 1.442,-.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep gegrond wegens niet tijdig beslissen op asielaanvraag. Verweerder moet dwangsom van € 1.442,- betalen en binnen 16 weken een besluit nemen.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom bij overschrijding beslistermijn
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart beroep gegrond wegens niet tijdig beslissen op asielaanvraag; dwangsom van € 1.442,- en proceskostenvergoeding van € 262,50 aan eiser.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en vaststelling dwangsom
26 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond, legt een beslistermijn van zestien weken op en stelt een dwangsom vast van € 1.442,-.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
26 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvragen en dwangsom bij overschrijding beslistermijn
26 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op asielaanvragen. De rechtbank oordeelt dat de beroepen gegrond zijn en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Beslissing over asielaanvragen en dwangsommen in bestuursrechtelijke procedure
25 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eisers gegrond wegens te late besluitvorming door de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid op asielaanvragen. Dwangsom vastgesteld op € 1.442,- en beslistermijn verlengd naar zestien weken.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
25 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvragen en vaststelling dwangsom
25 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris wegens niet tijdig beslissen op hun asielaanvragen. De rechtbank oordeelt dat de beroepen gegrond zijn en legt een dwangsom op van € 1.442,-. De Staatssecretaris moet binnen 16 weken een besluit nemen.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
21 augustus 2020
De rechtbank heeft verweerder veroordeeld tot betaling van € 262,50 aan proceskosten aan verzoekers, die in beroep zijn gegaan wegens het niet tijdig beslissen door verweerder.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
21 augustus 2020
De rechtbank heeft verweerder veroordeeld tot betaling van € 262,50 aan proceskosten aan verzoekers, die in beroep zijn gegaan wegens het niet tijdig beslissen door verweerder.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom bij overschrijding beslistermijn
21 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser gegrond wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag en legt een dwangsom op van € 1.442,- aan verweerder.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
21 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep gegrond, oordeelt dat verweerder een dwangsom van € 1.442,- moet betalen en legt een beslistermijn van zestien weken op voor de asielaanvraag.
Bewaring van vreemdeling in het kader van de Dublinverordening en de beoordeling van persoonlijke omstandigheden
19 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, o.a. omdat de gronden voor bewaring voldoende zijn gemotiveerd.
Onrechtmatige bewaring en verzoek om schadevergoeding in vreemdelingenrechtelijke context
19 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eisers ongegrond en wijst verzoek om schadevergoeding af, wegens onterecht opgelegde maatregel van bewaring.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
19 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelt het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag voor overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
19 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de vertraging niet gerechtvaardigd is en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
19 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid € 262,50 aan proceskosten moet vergoeden aan verzoeker, omdat er te laat op zijn aanvraag is beslist.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
19 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid € 262,50 aan proceskosten moet vergoeden aan verzoeker, omdat de beslistermijn is overschreden.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
19 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep gegrond wegens niet tijdig beslissen op asielaanvraag, legt een dwangsom op van € 1.442,- en bepaalt een beslistermijn van zestien weken.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
19 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep gegrond wegens niet tijdig beslissen op de asielaanvraag en legt een dwangsom op van € 100,- per dag voor overschrijding van de termijn van zestien weken.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
19 augustus 2020
De rechtbank heeft verweerder veroordeeld tot betaling van € 262,50 aan proceskosten aan verzoekers, omdat verweerder niet tijdig op hun aanvragen heeft beslist.
Beslissing over dwangsom en beslistermijnen in asielaanvragen van echtgenoten
19 augustus 2020
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers gegrond wegens te late beslissingen op hun asielaanvragen en legt een dwangsom op aan de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en vaststelling dwangsom
19 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op hun asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de beroepen gegrond zijn en legt een dwangsom op van € 100,- per dag, met een maximum van € 7.500,-. De dwangsom voor de periode van 18 februari tot 31 maart 2020 wordt vastgesteld op € 1.442,-.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
18 augustus 2020
Beroep gegrond; verweerder moet dwangsom van € 1.442,- betalen wegens niet tijdig beslissen op asielaanvraag; termijn voor besluit vastgesteld op zestien weken.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
18 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te laat heeft beslist op de asielaanvraag van eiser. Eiser krijgt een dwangsom en proceskostenvergoeding.
Beslissing over dwangsom en beslistermijnen in asielaanvragen
18 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eisers gegrond wegens te late beslissingen op asielaanvragen. Dwangsom vastgesteld op € 1.442,- en beslistermijn van 16 weken opgelegd.
Beslissing over overschrijding beslistermijn asielaanvraag en dwangsom
18 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser gegrond wegens overschrijding van de beslistermijn voor asielaanvraag en legt een dwangsom op aan verweerder.
Beslissing over overschrijding beslistermijn asielaanvraag en dwangsom
18 augustus 2020
Rechtbank oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te laat heeft beslist op de asielaanvraag van eiser. Dwangsom van € 100,- per dag opgelegd, met een maximum van € 7.500,-. Eiser krijgt € 262,50 aan proceskosten vergoed.
Bewaring en voortvarendheid in vreemdelingenrechtelijke procedures
17 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep van de Eritrese eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring rechtmatig was en er geen onregelmatigheden zijn vastgesteld.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
13 augustus 2020
De rechtbank oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid € 262,50 aan proceskosten moet vergoeden aan eiser, na een beroep wegens overschrijding van de beslistermijn.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag tot verlening van verblijfsvergunning asiel
13 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag voor overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag
13 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 200,- per dag bij overschrijding.
Beslissing over overschrijding beslistermijn asielaanvraag en dwangsom
13 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser gegrond wegens overschrijding van de beslistermijn voor asielaanvraag en legt een dwangsom op van € 100,- per dag.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
12 augustus 2020
De rechtbank oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid niet tijdig heeft beslist op de asielaanvraag van eiser, waardoor een dwangsom van € 1.442,- verschuldigd is. Verweerder krijgt zestien weken om alsnog een besluit te nemen.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
12 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart beroep gegrond wegens niet tijdig beslissen op asielaanvraag. Verweerder moet binnen 16 weken beslissen en een dwangsom van € 100,- per dag betalen bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
12 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de aanvraag gegrond is, legt een dwangsom op en bepaalt een termijn voor het nemen van een besluit.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
12 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de dwangsom van € 1.442,- moet worden betaald en legt een beslistermijn van zestien weken op.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
12 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en verweerder een beslistermijn van zestien weken opgelegd, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
12 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het beroep van eiser tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gegrond is, omdat er niet tijdig is beslist op zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel. Verweerder moet binnen zestien weken een besluit nemen en een dwangsom van € 100,- per dag betalen bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvragen tot verblijfsvergunning asiel
12 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te laat heeft beslist op asielaanvragen van eisers. Beroepen zijn gegrond, dwangsom van € 1.442,- vastgesteld en termijn voor beslissing op aanvragen op zestien weken gesteld.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvragen
12 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op hun asielaanvragen. De rechtbank oordeelt de beroepen gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 200,- per dag bij overschrijding.
Beslissing over asielaanvragen en dwangsom bij niet tijdig beslissen
12 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid niet tijdig heeft beslist op asielaanvragen van eisers. Er wordt een beslistermijn van zestien weken opgelegd en een dwangsom van € 200,- per dag voor overschrijding, met een maximum van € 15.000,-. Eisers krijgen € 262,50 aan proceskosten vergoed.
Beslistermijn en dwangsom in asielprocedure; gegrond beroep wegens niet tijdig beslissen
12 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid niet tijdig heeft beslist op asielaanvragen van eisers. Beroep is gegrond; dwangsom van € 200,- per dag opgelegd, met een maximum van € 15.000,-. Proceskostenvergoeding van € 262,50 toegekend.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en vaststelling dwangsom
12 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt het beroep gegrond en legt een dwangsom op van € 100,- per dag, met een maximum van € 7.500,-. Eiser ontvangt € 262,50 aan proceskosten.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
12 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op.
Bepaling van dwangsom en beslistermijn in asielaanvraag
11 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te laat heeft beslist op de asielaanvraag van eiseres. Dwangsom vastgesteld op € 1.442,- en termijn van 16 weken voor nieuw besluit.
Bepaling van dwangsom en beslistermijn in asielaanvraag
11 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat verweerder te laat is met beslissen op asielaanvraag en legt dwangsom van € 1.442,- op. Beslistermijn vastgesteld op zestien weken.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
11 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de vertraging niet gerechtvaardigd is en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag voor overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
11 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de dwangsom van € 1.442,- moet worden betaald en dat verweerder binnen zestien weken een besluit moet nemen.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
11 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid niet tijdig heeft beslist op de asielaanvraag van eiser, en legt een dwangsom op van € 100,- per dag, met een maximum van € 7.500,-.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
11 augustus 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres gegrond wegens niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. Verweerder moet binnen 16 weken een besluit nemen en een dwangsom van € 100,- per dag betalen bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
11 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld omdat verweerder niet tijdig besliste op hun asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat het beroep gegrond is en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom voor overschrijding.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
11 augustus 2020
De rechtbank heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid veroordeeld tot betaling van € 262,50 aan proceskosten aan verzoeker, na een beroepsprocedure over de vergoeding van proceskosten.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
7 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
7 augustus 2020
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom voor overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en dwangsom
5 augustus 2020
Rechtbank oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een dwangsom van € 1.442,- moet betalen wegens niet tijdig beslissen op asielaanvraag. Eiser krijgt ook proceskostenvergoeding van € 262,50.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
5 augustus 2020
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een beslistermijn van zestien weken op.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvragen tot verlening van verblijfsvergunning asiel
5 augustus 2020
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de Staatssecretaris wegens niet tijdig beslissen op hun asielaanvragen. De rechtbank oordeelt dat de beroepen gegrond zijn en legt een beslistermijn van zestien weken op, met een dwangsom van € 1.442,- en proceskostenvergoeding van € 262,50.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
5 augustus 2020
Eiser's beroep tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid is gegrond verklaard wegens niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. Verweerder moet binnen zestien weken een besluit nemen en een dwangsom van € 100,- per dag betalen bij overschrijding.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag verblijfsvergunning asiel
5 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te laat heeft beslist op de aanvraag van eiser voor een verblijfsvergunning asiel. Eiser krijgt een dwangsom en proceskostenvergoeding.
Intrekking van WW-uitkering wegens verwijtbare werkloosheid na zelf ontslag nemen
26 maart 2020
De rechtbank heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard en de intrekking van zijn WW-uitkering bevestigd, omdat hij verwijtbaar werkloos was geworden door zelf ontslag te nemen zonder dat er onoverkomelijke bezwaren waren voor voortzetting van het dienstverband.
Terugvordering WAO en mededelingsplicht van eiser tijdens detentie en KvK-inschrijving
26 maart 2020
De rechtbank oordeelt dat de terugvordering van de WAO-uitkering door het UWV terecht is, omdat eiser niet aan zijn mededelingsplicht heeft voldaan. De beslissing op bezwaar wordt vernietigd, maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Tussenuitspraak over herziening en terugvordering van WW-uitkering na onderzoek naar zwart werken
20 maart 2020
Tussenuitspraak over herziening en terugvordering WW-uitkering; rechtbank oordeelt dat verweerder onvoldoende bewijs heeft geleverd voor herziening en terugvordering in bepaalde periodes.
Voorlopige voorziening opvang asielzoeker na niet-ontvankelijk verklaring asielaanvraag
12 maart 2020
De voorzieningenrechter oordeelt dat de afwijzing van de asielaanvraag niet als meeromvattende beschikking kan worden aangemerkt en draagt de verweerder op de opvang van de verzoeker te continueren tot uitspraak op het beroep.
Vreemdelingenbewaring en de vereisten voor inbewaringstelling op grond van artikel 59a Vw
28 november 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af in een zaak over vreemdelingenbewaring op grond van artikel 59a Vw.
Vreemdelingenbewaring en motivering van significant risico op onttrekken aan toezicht
27 november 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de maatregel van bewaring van eiser onrechtmatig is, omdat onvoldoende is aangetoond dat hij zich aan toezicht zal onttrekken. Eiser krijgt schadevergoeding van € 1.005,- en proceskostenvergoeding van € 1.024,-.
Onrechtmatige vreemdelingenbewaring en motivering van risico op onttrekken aan toezicht
27 november 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de maatregel van vreemdelingenbewaring onrechtmatig is wegens onvoldoende motivering van risico op onttrekken aan toezicht. Schadevergoeding van € 1.005,- toegekend.
Terugvordering mobiliteitstoeslag en het vertrouwensbeginsel in het ambtenarenrecht
18 oktober 2019
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat eiser niet verplicht is mobiliteitstoeslag terug te betalen, omdat hij erop mocht vertrouwen dat hij recht had op de toeslag. Besluit van verweerder vernietigd.
Afstemming van bijstand voor alleenstaande ouders zonder recht op ALO-kop
11 oktober 2019
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat verweerder de bijstand van eiseres had moeten afstemmen, omdat zij in 2016 en 2017 geen recht had op de ALO-kop. De rechtbank vernietigt het besluit op bezwaar en draagt verweerder op om een nieuw besluit te nemen.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak met betrekking tot uitzetting naar Frankrijk
30 september 2019
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat de brief van de Staatssecretaris geen besluit was en er geen sprake was van gedwongen uitzetting.
Afwijzing AOW-uitkering op basis van Koppelingswet en duurzame persoonlijke band met Nederland
30 september 2019
Eiseres, een Marokkaanse vrouw, kreeg aanvankelijk AOW, maar deze werd ingetrokken wegens gebrek aan verzekering. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond, o.a. vanwege de Koppelingswet en onvoldoende bewijs van een duurzame band met Nederland.
Verzekering voor de Wet langdurige zorg en de voorwaarden voor ingezetenschap in Nederland
4 juli 2019
De rechtbank oordeelt dat eiseres niet verzekerd was voor de Wlz, omdat zij niet voldeed aan de voorwaarden voor ingezetenschap in Nederland. Het beroep is ongegrond verklaard.
Onrechtmatige bewaring en staandehouding in het vreemdelingenrecht
26 juni 2019
De rechtbank oordeelt dat de maatregel van bewaring onrechtmatig is, omdat de staandehouding niet rechtmatig was. Eiser ontvangt een schadevergoeding van € 1.245,- en de proceskosten worden vergoed.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening minderjarige broers uit Oekraïne ter voorkoming van uitzetting
14 december 2018
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken van twee minderjarige broers uit Oekraïne om een voorlopige voorziening af. De verzoeken zijn gedaan ter voorkoming van hun uitzetting naar Oekraïne op 15 december 2018.
Onrechtmatige bewaring van asielzoekers in het licht van het arrest Gnandi
13 december 2018
De rechtbank oordeelt dat de bewaring van twee Azerbeidzjaanse asielzoekers onrechtmatig was, omdat zij nog niet bij een instantie recht hadden op een doeltreffend beroep. Schadevergoeding van € 1600,- en proceskosten van € 1.002,- worden toegekend.
Afhankelijkheidsrelatie tussen vreemdeling en Nederlandse kinderen in het kader van verblijfsrecht
28 juni 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de afhankelijkheidsrelatie tussen eiser en zijn Nederlandse kinderen niet voldoende is voor verblijfsrecht. Bewaring is gerechtvaardigd.
Terugkeerbesluit en inreisverbod in het kader van afhankelijkheidsrelatie met Nederlandse kinderen
28 juni 2018
Rechtbank Den Haag verklaart beroep ongegrond tegen terugkeerbesluit en inreisverbod, o.a. vanwege onvoldoende bewijs van afhankelijkheidsrelatie met kinderen.
Onrechtmatige overbrenging van Dublinclaimant vanuit strafdetentie naar politiebureau
23 mei 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de overbrenging van een Dublinclaimant vanuit strafdetentie onrechtmatig was, waardoor de maatregel van bewaring wordt opgeheven en schadevergoeding wordt toegekend.
Vreemdelingenbewaring en gescheiden uitzetting van een gezin
22 februari 2018
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser tegen de maatregel van bewaring ongegrond. Eiser, van Mongolische nationaliteit, had geen rechtmatig verblijf en weigerde medewerking aan zijn uitzetting. De rechtbank oordeelt dat de maatregel rechtmatig was en er zicht op uitzetting bestond.
Bevordering tot senior GGP en de motivering van de ingangsdatum
31 januari 2018
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de bevordering van eiser tot senior GGP met terugwerkende kracht naar 1 april 2012 moet ingaan, en vernietigt het besluit van verweerder. Eiser ontvangt een schadevergoeding van € 3.500,- voor overschrijding van de redelijke termijn.
Watervergunning voor waterkrachtcentrale in Borgharen; relativiteitsvereiste en gelijkheidsbeginsel
25 april 2017
Rechtbank vernietigt watervergunning voor waterkrachtcentrale Borgharen wegens strijd met de Waterwet en KRW; belangen van visstand onvoldoende gewogen.
Beroep werkgever tegen toekenning en voortzetting van WIA-uitkering aan ex-werknemer met betrekking tot maatman vaststelling
22 maart 2017
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de maatman voor WIA-uitkering van ex-werknemer terecht is vastgesteld op basis van eerdere arbeid, ondanks beroep van werkgever.
Beëindiging van WIA-uitkering op basis van feitelijke verdiensten en de rol van passende arbeid
21 maart 2017
De rechtbank vernietigt de beslissing van het Uwv om de WIA-uitkering van de betrokkene per 1 mei 2016 te beëindigen en stelt dat deze per 15 maart 2013 had moeten eindigen, enkel gebaseerd op feitelijke verdiensten.
Omgevingsvergunning voor uitbreiding van een tuincentrum met dierenkliniek en de beoordeling van belanghebbendheid
1 november 2016
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt over omgevingsvergunning voor uitbreiding tuincentrum met dierenkliniek. Belanghebbendheid van bewonersvereniging en dierenkliniek erkend. Vergunning herroepen en gemeente opgedragen opnieuw te beslissen.
Omgevingsvergunning voor het bouwen van een woongebouw met 85 appartementen en een parkeergarage, gedeeltelijk slopen en veranderen van een rijksmonument, verbouwen en wijzigen van het gebruik van een bestaand gebouwdeel, vellen van bomen en aanleggen van een uitrit op het perceel te Hilversum
2 september 2016
Rechtbank Midden-Nederland verklaart de beroepen ongegrond en laat de omgevingsvergunning voor het bouwen van een woongebouw met 85 appartementen en een parkeergarage in stand, ondanks bezwaren van eisers over de sloop van een rijksmonument.
Voorlopige voorziening inzake tijdelijke parkeervoorziening gemeente Gooise Meren
28 juli 2016
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, oordelend dat de veiligheidsaspecten zwaarder wegen dan de bezwaren van omwonenden tegen de tijdelijke parkeervoorziening.
Bestuursrechtelijke procedure omtrent omgevingsvergunning voor tijdelijke losvoorziening in Bloemendalerpolder te Weesp
19 mei 2016
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt over omgevingsvergunning voor tijdelijke losvoorziening in Weesp. Reguliere procedure onterecht gevolgd; echter, besluit niet vernietigd vanwege relativiteitsvereiste. Gebrek in motivering, maar rechtsgevolgen blijven in stand. Kostenveroordeling voor verweerder.
Beëindiging van de Ziektewetuitkering en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid
22 maart 2016
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de beëindiging van zijn Ziektewetuitkering ongegrond, omdat hij in staat werd geacht meer dan 65% van zijn loon te verdienen.
Beroep tegen beëindiging loonaanvullende werkhervattingsuitkering gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) op basis van arbeidsongeschiktheid
8 maart 2016
Eiseres gaat in beroep tegen beëindiging WGA-uitkering. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat de medische beoordeling door verzekeringsartsen zorgvuldig is uitgevoerd en voldoende gemotiveerd.
Loonsanctie opgelegd aan werkgever wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen van werknemer met psychische klachten
2 februari 2016
De rechtbank oordeelt dat Agrico B.V. onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht, waardoor een loonsanctie terecht is opgelegd. Het beroep is ongegrond en het verzoek om schadevergoeding wordt afgewezen.
Bestuursrechtelijke procedure inzake omgevingsvergunning voor biologische varkenshouderij en milieueffectrapportage
10 november 2015
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor biologische varkenshouderij wegens onvoldoende milieueffectrapportage en vergewisplicht. Verweerder moet binnen 15 weken nieuw besluit nemen.
Herziening en terugvordering van WW- en ZW-uitkering wegens vermeende inlichtingenplicht schending
10 november 2015
Rechtbank vernietigt herziening en terugvordering van WW- en ZW-uitkering wegens gebrek aan bewijs voor inlichtingenplicht schending. Beroep gegrond verklaard.
Herziening en terugvordering van WAO-uitkering en toeslag op grond van de Toeslagenwet wegens niet gemelde inkomsten uit criminele activiteiten
21 augustus 2015
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat het Uwv terecht de WAO-uitkering en toeslag heeft herzien en teruggevorderd wegens niet gemelde inkomsten uit criminele activiteiten.
Schadevergoeding wegens overschrijding van beslistermijn in bestuursrechtelijke procedure
10 augustus 2015
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de Raad van bestuur van het UWV onrechtmatig heeft gehandeld door de beslistermijn op de aanvraag van eiser voor vrijlatingsuren te overschrijden. Eiser krijgt € 12.525,- schadevergoeding.
Tussenuitspraak inzake omgevingsvergunning voor het veranderen van een inrichting met betrekking tot opslag en productie van gevaarlijke stoffen
2 juli 2015
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor het veranderen van een inrichting; gedeeltelijke weigering vergunning; rechtbank oordeelt dat hoger beschermingsniveau niet noodzakelijk is.
Omgevingsvergunning voor oprichten van bioscoopvoorziening en beroep van concurrent
13 mei 2015
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij niet als belanghebbende kan worden aangemerkt in de zaak over de omgevingsvergunning voor een bioscoopvoorziening.
Toetsing van de rechtmatigheid van een omgevingsvergunning voor de oprichting van een bioscoopvoorziening in Utrecht
13 mei 2015
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor een bioscoop in Utrecht. Eiseressen kunnen hun bezwaren niet onderbouwen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor herbouw woning
7 mei 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake een omgevingsvergunning voor herbouw woning. De aanvraag was duidelijk en de vergunning was alleen verleend voor vergunningplichtige onderdelen.
Omgevingsvergunning voor fruitteelt- annex pluimveebedrijf in strijd met bestemmingsplan
14 april 2015
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor fruitteelt- annex pluimveebedrijf wegens strijd met bestemmingsplan en onvoldoende beoordeling van geluid- en geurhinder.
Bouwvergunning en handgeschreven aantekeningen bij constructieve gegevens voor parkeergarage Vredenburg te Utrecht
2 april 2015
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat handgeschreven aantekeningen op constructieve gegevens geen besluit zijn, maar vernietigt het niet-ontvankelijk verklaarde bezwaar wegens procedurele fouten.
Weigering van verkorting van de loondoorbetalingsverplichting wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen
27 maart 2015
Rechtbank vernietigt besluit tot handhaving loonsanctie wegens onzorgvuldige besluitvorming door UWV en stelt loondoorbetalingsverplichting vast op eerdere datum.
Beroep tegen WOZ-waarde van onroerende zaak in Hilversum
2 december 2014
Rechtbank Midden-Nederland verklaart beroep ongegrond tegen WOZ-waarde van € 55.058.000,- voor onroerende zaak in Hilversum, vastgesteld door de heffingsambtenaar.
Beroep tegen omgevingsvergunning voor reconstructie A1 en N525 te Laren
13 november 2014
Rechtbank Midden-Nederland verklaart beroep ongegrond tegen omgevingsvergunning voor reconstructie A1 en N525 te Laren. Eiser's bezwaren over noodzaak en gevolgen worden verworpen.
Beroep tegen de beslissing van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen inzake WW- en WIA-uitkering
17 juli 2014
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond. Eiser had recht op loon tijdens de fictieve opzegtermijn, maar de WW-uitkering ging pas in op 3 juli 2013.
Herziening van dagloon in het kader van de Wet WIA en de toepassing van de Algemene wet bestuursrecht
14 juli 2014
Rechtbank Midden-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake herziening van haar dagloon op basis van de Wet WIA. Geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden vastgesteld.
Vernietiging van omgevingsvergunning voor uitbreiding en verbouwing van McDonald's door fundamenteel gebrek in besluitvorming
27 mei 2014
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor McDonald's vanwege fundamentele gebreken in de besluitvorming en onvoldoende belangenafweging. Verweerder moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Geschil over de rechtmatigheid van aanslagen rioolheffing en de opbrengstlimiet volgens de Gemeentewet
10 april 2014
Rechtbank Midden-Nederland vernietigt aanslagen rioolheffing voor 2013, oordeelt dat opbrengstlimiet is overschreden, en vermindert aanslagen met 3,7%.
Overnamegeschil en schadeberekening na schending garantie in overnameovereenkomst
19 maart 2014
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt in overnamegeschil dat Zorg Holding schade heeft geleden door schending van garantie, en kent schadevergoeding van € 4.441.719,00 toe.
Loonsanctie en re-integratie-inspanningen van werkgever in bestuursrechtelijke context
5 maart 2014
De rechtbank vernietigt de loonsanctie opgelegd aan de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen, oordeelt dat de werkgever zich mocht baseren op een deskundigenoordeel en herroept het primaire besluit van het Uwv.
Waardevaststelling woningen en objectafbakening in het kader van de Wet WOZ
27 februari 2014
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt over de WOZ-waarde van woningen en objectafbakening. De waarde wordt verlaagd door onjuiste afbakening van parkeerplaatsen. Eiseres krijgt gelijk en de waarde wordt vastgesteld op € 173.025,- per woning.
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de intrekking van de Waz-uitkering van eiser rechtmatig was, ondanks zijn beroep op uitkeringsfraude. Beroep tegen besluit op bezwaar I niet-ontvankelijk, beroep tegen II ongegrond. Schadevergoeding afgewezen.
Beroepsprocedure tegen aanslagen rioolheffing en afvalstoffenheffing door gemeente Rhenen
5 december 2013
Rechtbank vernietigt aanslagen rioolheffing en afvalstoffenheffing van gemeente Rhenen wegens overschrijding van de opbrengstlimiet. Eiser krijgt griffierecht vergoed.
Last onder dwangsom wegens reclame-uitingen bij tankstation in strijd met Landschapsverordening Provincie Utrecht
23 september 2013
De rechtbank oordeelt dat de eiseres de reclame-uitingen bij het tankstation moet verwijderen, omdat deze in strijd zijn met de Landschapsverordening. Het beroep is ongegrond en de begunstigingstermijn wordt verlengd tot 1 januari 2014.
Faillissement en aansprakelijkheid van aandeelhouders in dividendbesluiten
11 september 2013
De rechtbank oordeelt dat de curator onvoldoende onderbouwd heeft dat een dividendbesluit een belangrijke oorzaak van het faillissement was, maar stelt Trinitas c.s. wel aansprakelijk voor benadeling van schuldeisers.
Toepassing reguliere versus uitgebreide voorbereidingsprocedure bij aanvraag omgevingsvergunning voor rijksbeschermd monument
30 augustus 2013
De voorzieningenrechter oordeelt dat de reguliere voorbereidingsprocedure geldt voor de aanvraag omgevingsvergunning van eiser, waardoor de vergunning van rechtswege is verleend. Verweerder moet de vergunning binnen twee weken bekendmaken en krijgt een dwangsom opgelegd.
Wijziging geluidsvoorschriften motorcrossvereniging en gevolgen voor vergunningen
30 juli 2013
De rechtbank heeft de geluidsvoorschriften voor de motorcrossvereniging gewijzigd. Het beroep van MCU is ongegrond, het beroep van SMZ is gegrond. De mogelijkheid om op erkende feestdagen te crossen is geschrapt.
Omgevingsvergunning voor verbouwing van gymzaal en plaatsing van dakkapellen ten behoeve van basisschool De Wilge
19 juli 2013
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken om een voorlopige voorziening af met betrekking tot de omgevingsvergunning voor de verbouwing van de gymzaal en plaatsing van dakkapellen bij basisschool De Wilge, omdat er geen strijd is met het bestemmingsplan.
Disciplinaire maatregel en ontslag van ambtenaar na weigering tot werkhervatting
12 juni 2013
De rechtbank oordeelt dat de disciplinaire maatregelen tegen de ambtenaar, wegens weigering tot werkhervatting, terecht zijn opgelegd. Het beroep tegen het bestreden besluit I is gegrond, maar de andere beroepen zijn ongegrond.
Intrekking standplaatsvergunning op basis van niet-naleving Marktreglement Utrecht
5 juni 2013
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van de standplaatsvergunning van verzoeker, oordelend dat verweerder onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de stelling dat verzoeker zijn standplaats aan een ander heeft overgedragen.
Tussenuitspraak inzake omgevingsvergunning voor het aanhelen van een woning na sloop van een deel van een twee-onder-eenkapwoning
4 juni 2013
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor het aanhelen van een woning na sloop van een deel van een twee-onder-eenkapwoning. Bestreden besluit onvoldoende gemotiveerd, verweerder krijgt gelegenheid tot herstel.
Bestuurdersaansprakelijkheid en dividendbesluiten in faillissement Trinitas Maritime Carriers B.V.
22 mei 2013
De rechtbank oordeelde dat de eerste drie dividendbesluiten van Accuraa Beheer niet onrechtmatig waren, maar het vierde besluit wel, wat leidde tot aansprakelijkheid voor de schade aan schuldeisers van TMC.
Vernietiging van besluit tot vaststelling en terugvordering van loonkostensubsidie in strijd met de Awb
9 april 2013
Rechtbank vernietigt besluit tot vaststelling en terugvordering van loonkostensubsidie, o.a. wegens strijd met de Awb. Rechtsgevolgen blijven in stand.
Overnamegeschil en schadevergoeding bij garantieschending in koopovereenkomst
3 april 2013
Overnamegeschil tussen Zorg Holding B.V. en SZ Management B.V. over garantieschending in koopovereenkomst. De rechtbank oordeelt dat Zorg Holding voldoende bewijs heeft geleverd voor schadevergoeding.
Verlenging van de schuldsanering na tekortkomingen in sollicitatieverplichting
30 oktober 2012
Rechtbank Utrecht verlengt de schuldsanering van een schuldenares met zes maanden vanwege tekortkomingen in de sollicitatieverplichting, ondanks haar huidige werkstatus en inspanningen.
Verzoek tot tenuitvoerlegging van verzekerde bewaring met beperkingen in contacten
16 oktober 2012
De rechtbank heeft de verzekerde bewaring van de gefailleerde bevolen, met beperkingen in contacten, vanwege het niet nakomen van informatieverplichtingen en het risico op vermogensverschuivingen.
Vordering tot betaling van een gemeentelijke bijdrage voor nieuwbouw door Bartiméus
12 september 2012
Bartiméus vorderde € 1,9 miljoen van de Gemeente Zeist voor nieuwbouw, maar de rechtbank oordeelde dat er geen rechtsgeldige overeenkomst was en wees de vorderingen af.
Bewijsopdracht overeenkomst van opdracht in civiele zaak tussen vennootschappen en particulieren
15 augustus 2012
Civiele zaak over een overeenkomst van opdracht tussen vennootschappen en particulieren inzake training en verkoop van springpaarden. Vorderingen van eisers zijn afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing. Gedaagden vorderen opheffing van beslagen, ook afgewezen.
Prejudiciële vraag over executoriale titel van notariële hypotheekakte in kort geding
3 augustus 2012
De Rechtbank Utrecht vraagt de Hoge Raad of de grosse van een notariële hypotheekakte een executoriale titel oplevert voor restantvorderingen uit geldleningen die bestonden ten tijde van de hypotheek.
Beoordeling van tuchtrechtelijke klachten binnen de Hersteld Hervormde Kerk
6 juni 2012
De rechtbank vernietigt de tuchtrechtelijke uitspraken van de GCO tegen predikant [eiser] en oordeelt dat de gebondenheid aan deze uitspraken onaanvaardbaar is. De Kerk wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vordering tot uitbetaling van winst door vennoot van vennootschap onder firma
7 maart 2012
Eiseres vorderde betaling van haar winstaandeel van € 82.085, maar de rechtbank wees de vordering af omdat zij al een deel had ontvangen via privéonttrekkingen en de jaarrekening correct was.
Vonnis inzake de overeenkomsten tussen Eprom Organisatie Adviseurs B.V. en Voorziening tot Samenwerking Politie Nederland met betrekking tot het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie
14 december 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat Eprom tekort is geschoten in de uitvoering van overeenkomsten met VTSPN, wat leidt tot ontbinding van de overeenkomsten en een veroordeling tot betaling van € 72.899,40.
Beroep op dwaling en zorgplicht in opleidingsovereenkomst
14 december 2011
Eiser vorderde schadevergoeding van EPST B.V. wegens beëindiging van zijn opleiding. De rechtbank oordeelde dat EPST niet aan haar zorgplicht voldeed en gaf EPST de opdracht te bewijzen dat eiser onjuiste informatie had verstrekt.
Beoordeling van franchiseovereenkomst en beleidsvrijheid franchisegever bij overname door derde
30 november 2011
De rechtbank oordeelt dat TPH Netherlands beleidsvrijheid heeft bij het beoordelen van overnamekandidaten, maar dat deze vrijheid begrensd is door redelijkheid. De vorderingen van [eiseres] worden afgewezen.
Paulianeus handelen door vennootschap en onrechtmatige verkoop van activa door bestuurder
30 november 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat [gedaagde] onrechtmatig heeft gehandeld door € 20.000,- en € 21.500,- van de vennootschap naar zijn privérekening over te maken. Vorderingen van de curator worden toegewezen, inclusief wettelijke rente en proceskosten.
Afwijzing verzoek tot faillietverklaring wegens onvoldoende bewijs van aansprakelijkheid
27 september 2011
De rechtbank heeft het verzoek tot faillietverklaring afgewezen omdat niet summierlijk vaststond of de gerekwestreerde aansprakelijk was voor de vorderingen van de verzoeksters.
Toerekenbaar tekortschieten in de uitvoering van een overeenkomst van achterstelling en onrechtmatig handelen door de Rabobank
3 augustus 2011
De rechtbank oordeelt dat Rabobank tekortgeschoten is in de overeenkomst van achterstelling met de Bouwcombinatie, maar wijst vorderingen tot onrechtmatig handelen af.
Afwijzing faillissementsverzoek van KEIM B.V.B.A. tegen INNO NAUTIC B.V.
23 juni 2011
De Rechtbank Utrecht heeft het faillissementsverzoek van KEIM B.V.B.A. tegen INNO NAUTIC B.V. afgewezen, omdat niet is aangetoond dat de gerekestreerde heeft opgehouden te betalen.
Persoonlijke aansprakelijkheid van advocaten voor niet uitgevoerde reservering op derdengeldenrekening
15 juni 2011
Rechtbank Utrecht oordeelt dat drie advocaten persoonlijk aansprakelijk zijn voor het niet uitvoeren van een reservering op de derdengeldenrekening, en wijst de vordering van de scheepswerf tot betaling van het gereserveerde bedrag toe.
Bestuurdersaansprakelijkheid bij verkoop van vennootschap zonder onderzoek naar overnemende partij
25 mei 2011
De rechtbank oordeelt dat de bestuurder van [bedrijf 1] B.V. onrechtmatig heeft gehandeld door de vennootschap voor € 1,- te verkopen zonder onderzoek naar de overnemende partij, en veroordeelt hem tot betaling van € 13.823,26 aan LBP SIGHT B.V.
Afwijzing verzoek tot toelating schuldsanering op grond van onverantwoord groot risico
11 mei 2011
De rechtbank wijst het verzoek tot toelating tot de schuldsaneringsregeling af, omdat de verzoeker onaanvaardbaar grote risico's heeft genomen en niet te goeder trouw is geweest in het onbetaald laten van zijn schulden.
Inbreuk op auteursrechten door PR Aviation op vluchtgegevens van Ryanair
28 juli 2010
Ryanair klaagt PR Aviation aan voor inbreuk op auteursrechten op vluchtgegevens. De rechtbank oordeelt dat PR Aviation inbreuk maakt en legt een dwangsom op van 5.000 euro per dag, met schadevergoeding en proceskosten.
Onrechtmatig handelen van de Gemeente in relatie tot bouwvergunning en bestemmingsplan
28 juli 2010
ABD Vastgoed B.V. vorderde schadevergoeding van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug wegens vermeend onrechtmatig handelen. De rechtbank wees de vorderingen af, oordelend dat er geen bindende toezeggingen waren gedaan en dat de Gemeente niet onzorgvuldig handelde.
Toezeggingen van de gemeente over de bestemming van een perceel groen en de rechtsgeldigheid daarvan
7 juli 2010
De rechtbank oordeelde dat de gemeente niet gebonden was aan toezeggingen van de wethouder over de bestemming van een perceel groen. Vorderingen van de eisers werden afgewezen en het beslag op het perceel opgeheven.
Overdracht van octrooirechten en erkenning van een buitenlands vonnis
9 juni 2010
De rechtbank oordeelt dat de overdracht van octrooirechten aan [eiser] niet heeft plaatsgevonden en wijst zijn vorderingen af. De erkenning van een Amerikaans vonnis wordt ook afgewezen.
Faillissementspauliana en wetenschap van benadeling bij kredietverstrekking
26 mei 2010
Rechtbank Utrecht oordeelt dat Jaya B.V. bij het verstrekken van een lening aan de failliete [A] onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar diens financiële situatie, wat leidt tot benadeling van schuldeisers. Vorderingen van Jaya worden afgewezen en proceskosten worden aan Jaya opgelegd.
Vaststellingsovereenkomst en non-conformiteit bij koop van kantoorpand met gebrekkige luchtbehandeling- en koelinstallatie
7 april 2010
Geschil tussen Opus One B.V. en Corin Vastgoedontwikkeling B.V. over gebreken aan luchtbehandeling- en koelinstallatie van kantoorpand. Vaststellingsovereenkomst is tot stand gekomen, maar Corin is niet aansprakelijk voor gebreken door eigen handelen van Opus One.
Aansprakelijkheid van G4S voor schade door ontploffing geldkoffer
7 april 2010
Achmea vorderde schadevergoeding van G4S na de ontploffing van een geldkoffer. De rechtbank oordeelde dat G4S aansprakelijk was, maar wees het grootste deel van de vordering af, met uitzondering van omzetschade en eigen risico.
Eigendomsgeschil over bunker tussen buren met betrekking tot horizontale natrekking
17 maart 2010
Rechtbank Utrecht oordeelt dat de Stichting Bubo eigenaar is van de bunker door horizontale natrekking. Eiser's vorderingen worden afgewezen en hij wordt veroordeeld in de proceskosten.
Tekortkomingen in afnameverplichting en gevolgen voor schadevergoeding
17 maart 2010
De rechtbank oordeelt dat [gedaagde] tekortgeschoten is in zijn afnameverplichting van 340.000 geraniums. De vordering van [eiseres] tot schadevergoeding van EUR 44.627,06 wordt toegewezen, terwijl de reconventionele vordering van [gedaagde] wordt afgewezen.
Achtergestelde leningen en surseanceakkoord in de zaak FC Den Bosch
23 december 2009
De rechtbank oordeelt over achtergestelde leningen en de gevolgen van een surseanceakkoord in de zaak FC Den Bosch. De gedaagde wordt veroordeeld tot betaling van ƒ 221.386,65 en in de proceskosten van € 34.601,04.
Koop/verkoop beleggingspand met garantiebeding over huuropbrengsten en tekortkoming in nakoming
2 december 2009
SBB c.s. vorderde schadevergoeding wegens tekortkoming in garantiebeding over huuropbrengsten bij de koop van panden. De rechtbank oordeelde dat de verkopers toerekenbaar tekort waren geschoten en stelde de schade vast op EUR 48.544,61.
Vordering tot betaling en bewijsopdracht in geschil tussen Auto Bordeaux B.V. en gedaagde
28 oktober 2009
Auto Bordeaux B.V. vordert betaling van € 9.250,00 van [gedaagde]. De rechtbank laat [gedaagde] toe tot bewijsvoering over een mondelinge afspraak betreffende de betaling van de Renault. Indien bewijs niet slaagt, wordt de reconventionele vordering afgewezen.
Beoordeling van vordering van Stichting de Alliantie op grond van overtreding van Terugkoopregeling door particuliere verkoper van woning in sociale sector
30 september 2009
Rechtbank Utrecht wijst vordering van Stichting de Alliantie af wegens onduidelijkheid in de aanbiedingsprijs bij overtreding van de Terugkoopregeling door particuliere verkoper.
Vordering tot betaling van een geldlening en reconventionele vordering tot terugbetaling van aflossingen en rente
16 september 2009
MDS vorderde betaling van een geldlening van NRF, maar de rechtbank oordeelde dat de overeenkomst nietig was wegens belastingontduiking. De vordering in conventie werd afgewezen, terwijl NRF in reconventie terugbetaling van aflossingen en rente kreeg toegewezen.
Vonnis inzake contractuele verplichtingen en schadevergoeding tussen Tiscali en Ettel
9 september 2009
Rechtbank Utrecht oordeelt in geschil tussen Tiscali en Ettel over contractuele verplichtingen en schadevergoeding. Tiscali krijgt gelijk en wordt vergoed voor openstaande facturen van € 115.524,00, terwijl Ettel's vorderingen in reconventie worden afgewezen.
Aansprakelijkheid van Mininova voor auteursrechtinbreuk door gebruikers op BitTorrent-platform
26 augustus 2009
Rechtbank Utrecht oordeelt dat Mininova onrechtmatig handelt door gebruikers gelegenheid te geven tot auteursrechtinbreuk via torrents. Mininova moet maatregelen nemen om inbreuken te voorkomen en wordt veroordeeld in proceskosten van EUR 2.147,44.
Ontbinding van overeenkomst en schadevergoeding in softwarelevering geschil
8 juli 2009
Raindrop vorderde dat de ontbinding door Fortis geen effect had. De rechtbank oordeelde dat Fortis niet gerechtigd was tot ontbinding, waardoor de overeenkomst bleef bestaan en Fortis moest betalen.
Vonnis inzake contractsoverneming tussen Big Boss Oud B.V. en Bouwmarkt [X] V.O.F.
1 juli 2009
De rechtbank oordeelt dat Big Boss Oud B.V. geen contractspartij is van Bouwmarkt [X] en wijst de vorderingen van BBO af. BBO wordt veroordeeld in de proceskosten van Bouwmarkt [X].
Disciplinair ontslag van politieambtenaar wegens plichtsverzuim en mishandeling
13 januari 2009
Eiser, een politieambtenaar, is ontslagen wegens mishandeling van zijn ex-echtgenote. De rechtbank bevestigt het ontslag op basis van voldoende bewijs van plichtsverzuim.
Bevoegdheid civiele rechter in geschil over pensioenafspraken tussen ex-ambtenaar en werkgever
1 oktober 2008
De rechtbank oordeelt over de bevoegdheid van de civiele rechter in een geschil over pensioenafspraken tussen een ex-ambtenaar en haar werkgevers, waarbij de ex-ambtenaar bewijs moet leveren van gemaakte afspraken.
Beoordeling van de handhaving van gebruik als loswal door de gemeente Oudewater
12 september 2008
De rechtbank oordeelt dat de last voor intensief gebruik van deelpercelen als loswal door de gemeente Oudewater voldoende concreet is. Het beroep van eisers wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van de aanschrijving inzake intensief gebruik van een loswal door de gemeente Oudewater
12 september 2008
De rechtbank verklaart het beroep van eisers ongegrond en oordeelt dat de aanschrijving van de gemeente Oudewater inzake intensief gebruik van een loswal voldoende concreet en controleerbaar is.
Schorsing van een bouwstop en voorlopige voorziening in bestuursrechtelijke procedure
21 augustus 2008
De voorzieningenrechter schorst de bouwstop opgelegd aan verzoekster, oordelend dat zij beschikt over een bouwvergunning van rechtswege en dat de bouwwerkzaamheden niet in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Verzoek om schadevergoeding wegens arbeidsongeschiktheid en de afwijzing daarvan door de Staatssecretaris van Financiën
12 augustus 2008
Eiser verzocht om schadevergoeding wegens arbeidsongeschiktheid, maar de rechtbank oordeelde dat er geen causaal verband was tussen de werkzaamheden en de klachten. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Verlenging van het tijdvak van 104 weken bij te late aanvraag voor WIA-uitkering en onvoldoende re-integratie-inspanningen
4 augustus 2008
Rechtbank Utrecht oordeelt dat de te late aanvraag voor WIA-uitkering geen besluit is en dat het Uwv onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft onderzocht. Beroep gegrond verklaard.
Beoordeling van de re-integratievisie en de kwalificatie als besluit onder de Awb
31 juli 2008
De rechtbank oordeelt dat de re-integratievisie van eiseres geen besluit is in de zin van de Awb, waardoor bezwaar niet mogelijk was. Het beroep wordt gegrond verklaard en het bestreden besluit vernietigd.
Tijdelijke vestiging jongerenontmoetingsruimte op industrieterrein Amerongen
2 juli 2008
De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak over de tijdelijke vestiging van een jongerenontmoetingsruimte op een industrieterrein in Amerongen.
Beroep tegen besluit Uwv over dagloon en vakantiebonnen in het kader van de Wet WIA
1 juli 2008
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het Uwv over de hoogte van het dagloon in het kader van de Wet WIA. De rechtbank oordeelt dat 90% van de nominale waarde van vakantiebonnen correct is meegenomen. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Bouwvergunning en vrijstelling voor vrijstaande woning met afwijking van welstandscriteria
1 juli 2008
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af en verklaart het beroep ongegrond inzake de bouwvergunning voor een vrijstaande woning in Vinkeveen.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling in het kader van het bestemmingsplan en reconstructieplan
3 april 2008
Rechtbank Utrecht vernietigt de weigering van een bouwvergunning en oordeelt dat de gemeenteraad eerst moet beslissen over vrijstelling voordat verweerder kan oordelen op het bezwaar.
Herziening van WAO-uitkering en arbeidsongeschiktheidsevaluatie na bezwaar
2 april 2008
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de herziening van zijn WAO-uitkering. De rechtbank oordeelt dat de beslissing van het Uwv om eiser op 45-55% arbeidsongeschikt te beschouwen, correct is en verklaart het beroep ongegrond.
Beroep tegen bouwvergunning voor kantoorgebouw in Utrecht
27 maart 2008
De rechtbank heeft het beroep van de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht ongegrond verklaard, waarbij een bouwvergunning voor een kantoorgebouw in Utrecht is bevestigd.
Boete voor illegale tewerkstelling van vreemdelingen en werkgeverschap in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen
11 februari 2008
Rechtbank Utrecht vernietigt boete van € 184.000 voor illegale tewerkstelling van 23 vreemdelingen, oordeelt dat eiseres niet als werkgever kan worden aangemerkt.
Beroep tegen bouwvergunning voor commerciële ruimte en appartementen in Montfoort
11 februari 2008
Eisers hebben beroep ingesteld tegen een bouwvergunning voor een commerciële ruimte en 15 appartementen. De rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard en de vergunning bevestigd.
Afwijzing aanvraag overgangsuitkering ziektekostenvoorziening onderwijs- en onderzoekspersoneel
10 januari 2008
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de afwijzing van zijn aanvraag voor een overgangsuitkering, omdat deze buiten de indieningstermijn was ingediend. De rechtbank vernietigt het besluit en draagt de Minister op een nieuw besluit te nemen.
Beoordeling van de subsidieverlening op basis van de Subsidieregeling ESF-3 door de Rechtbank Utrecht
2 januari 2008
De rechtbank Utrecht verklaart het beroep van het Hoornbeeck College ongegrond, omdat de subsidie op nihil is vastgesteld wegens niet-naleving van de verplichtingen uit de Subsidieregeling ESF-3.
Beroep tegen handhaving van permanente bewoning op recreatieverblijf
24 december 2007
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond tegen de handhaving van permanente bewoning op camping De Berekuil. Eiser moet de bewoning voor 1 januari 2009 staken.
Beroep tegen besluit tot handhaving van permanente bewoning op recreatieverblijf
24 december 2007
Eiser verliest beroep tegen handhaving van verbod op permanente bewoning van recreatieverblijf. De rechtbank oordeelt dat er geen recht op gedogen is en dat handhaving gerechtvaardigd is.
Beroep tegen handhaving van permanent wonen op recreatieverblijf
24 december 2007
Rechtbank Utrecht verklaart beroep ongegrond tegen handhaving van permanent wonen op recreatieverblijf. Eiser was niet op de hoogte van verbod, maar gemeente heeft handhaving rechtmatig uitgevoerd.
Beroep tegen handhaving van permanent wonen op recreatieverblijf
24 december 2007
Rechtbank Utrecht verklaart beroep ongegrond tegen handhaving permanent wonen op recreatieverblijf. Eiser was niet op de hoogte van verbod, maar gemeente had voldoende informatie verstrekt.
Waardering van de functie Hoofd Preventie binnen de Veiligheidsregio Utrecht
19 december 2007
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de functiewaardering van zijn functie 'Hoofd Preventie'. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat de waardering goed gemotiveerd is en de functiebeschrijving leidend is.
Beoordeling van subsidievaststelling op nihil onder de Subsidieregeling ESF-3 en het gelijkheidsbeginsel
17 december 2007
De rechtbank verklaart de beroepen van eiseres ongegrond en oordeelt dat de subsidievaststelling op nihil niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.
Ambtenaar. Plaatsing na reorganisatie en functievergelijking bij de gemeente Utrecht
14 december 2007
Eiser, een ambtenaar, heeft beroep ingesteld tegen de gemeente Utrecht over zijn plaatsing na reorganisatie. De rechtbank oordeelt dat de functievergelijking niet correct is uitgevoerd, wat leidt tot vernietiging van het besluit.
Terugvordering van onverschuldigd betaalde huurtoeslag zonder aanvraag
6 december 2007
De rechtbank vernietigt de terugvordering van huurtoeslag van € 875,- omdat er geen aanvraag was ingediend en de wettelijke grondslag voor terugvordering ontbreekt.
Hoofdelijkheid van inlenende werkgever voor niet-afgedragen premies door uitzendbureau
4 december 2007
Rechtbank Utrecht oordeelt over aansprakelijkheid inlenende werkgever voor niet-afgedragen premies door uitzendbureau. Aansprakelijkheid voor 2001 vernietigd, voor 1999 en 2000 gehandhaafd. Eiseres krijgt kostenvergoeding.
Boeteoplegging ingevolge de Wet arbeid vreemdelingen; herziening van de opgelegde boete door de rechtbank
22 november 2007
De rechtbank herzag de boete van € 4.000,-- naar € 1.000,-- wegens het laten verrichten van arbeid door een vreemdeling zonder vergunning, oordelend dat de boete niet in verhouding stond tot de feiten.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake handhaving illegale standplaats woonwagen
20 november 2007
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat verzoeker illegaal een tourcaravan heeft geplaatst en er geen zicht is op legalisering.
Weigering bouwvergunning voor uitbreiding woning in strijd met bestemmingsplan
3 oktober 2007
Eiser verzocht om een bouwvergunning voor uitbreiding van zijn woning, maar deze werd geweigerd omdat het plan in strijd was met het bestemmingsplan. De rechtbank oordeelde dat de inhoud van de kelder meegeteld moest worden en verklaarde het beroep ongegrond.
Weigering restitutie lesgeld op basis van tijdstip indiening verzoek en hardheidsclausule
25 september 2007
Eiseres verzocht om restitutie van lesgeld, maar dit werd afgewezen wegens te late indiening. De rechtbank oordeelde dat de IBG niet in redelijkheid kon weigeren en verleende restitutie van € 305,33.
Weigering van WW-uitkering wegens verwijtbare werkloosheid na ontslag op staande voet
20 augustus 2007
Eiser verzet zich tegen de weigering van zijn WW-uitkering wegens verwijtbare werkloosheid na ontslag op staande voet. De rechtbank vernietigt het besluit van het Uwv, omdat er geen dringende reden voor ontslag was, en veroordeelt het Uwv in de proceskosten.
Onverbindendheid van artikel 13, zesde lid, van de Dagloonregels bij vaststelling WW-dagloon
6 augustus 2007
De rechtbank vernietigt het besluit van het Uwv over de WW-uitkering van eiseres, oordeelt dat artikel 13, zesde lid, van de Dagloonregels onverbindend is en veroordeelt het Uwv in de proceskosten.
Weigering beginseltoestemming voor adoptie op grond van geloofsovertuiging en medische behandelingen
23 juli 2007
Eisers, Jehovah's Getuigen, hebben beroep ingesteld tegen de weigering van de Minister van Justitie om hun adoptieaanvraag in behandeling te nemen vanwege hun weigering bloedtransfusies toe te staan. De rechtbank bevestigt de weigering en oordeelt dat dit geen schending van discriminatie of godsdienstvrijheid is.
Herziening huursubsidie en terugvordering door de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
20 juli 2007
De rechtbank vernietigt het besluit van de Minister van VROM over de herziening van huursubsidie en terugvordering, wegens onzorgvuldigheid en schending van de redelijke termijn.
Vernietiging van besluit inzake eigen bijdrage AWBZ wegens strijd met rechtszekerheidsbeginsel
10 juli 2007
De rechtbank vernietigt het besluit van het IZA inzake de eigen bijdrage AWBZ, oordelend dat eiseressen niet op de hoogte waren van de vaststelling en dat er geen rechtsplicht bestaat om te betalen.
Intrekking van toestemming voor particuliere beveiligingsorganisatie op basis van onvoldoende zorgvuldigheid en motivering
5 juli 2007
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de intrekking van zijn toestemming als portier. De rechtbank oordeelt dat de Korpschef onvoldoende zorgvuldig heeft gehandeld en vernietigt het besluit.
Beoordeling van de resterende verdiencapaciteit en toekenning van WGA-uitkering onder de Wet WIA
21 juni 2007
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de ongegrondverklaring van haar bezwaar tegen de toekenning van een WGA-uitkering. De rechtbank oordeelt dat de medische beoordeling zorgvuldig was en dat de resterende verdiencapaciteit een zelfstandig besluitonderdeel is. Eiseres krijgt recht op vergoeding van proceskosten.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep wegens niet tijdig overleggen van uittreksel handelsregister
5 juni 2007
Maatwerk B.V. stelde beroep in tegen een besluit van de gemeente Utrecht. De rechtbank verklaarde het beroep niet-ontvankelijk wegens het niet tijdig overleggen van een uittreksel uit het handelsregister.
Terugvordering van premie slotverplichtingen Ziektewet en de toepassing van artikel 4:6 Awb
12 april 2007
De rechtbank verklaart het beroep van Stichting Meander Medisch Centrum ongegrond inzake de restitutie van premie slotverplichtingen Ziektewet, omdat geen nieuwe feiten zijn aangetoond.
Verzoek tot opheffen van vrijheidsbeperkende maatregel en beroep tegen niet tijdig nemen van besluit
8 maart 2007
Eisers verzochten om opheffing van een vrijheidsbeperkende maatregel. De rechtbank oordeelde dat verweerder niet tijdig had beslist en droeg hem op binnen een week een besluit te nemen.
Beoordeling van de opzegtermijn bij faillissement en de rol van de curator in het arbeidsrecht
8 maart 2007
Eiser betwist de opzegtermijn van 2 mei 2006 en stelt dat de curator op 11 april 2006 rechtsgeldig heeft opgezegd. De rechtbank oordeelt dat de opzegtermijn dertien weken bedraagt, beginnend op 11 april 2006, en vernietigt het besluit van het Uwv.
Weigering van vierde voorschot op subsidie in het kader van de Subsidieregeling ESF-EQUAL
23 januari 2007
Rechtbank Utrecht weigert vierde voorschot op subsidie voor project 'Multicultural Media Masterclasses' wegens achterblijvende realisatie en overschrijding van het maximaal uit te keren bedrag.
Niet-ontvankelijkheid van beroep door niet-bestaande rechtspersoon
9 januari 2007
De rechtbank verklaart het beroep van de Stichting Hervormd Bejaardencentrum Veenendaal niet-ontvankelijk, omdat deze rechtspersoon ten tijde van het indienen van het beroep niet meer bestond.
Verzoek om schadevergoeding door werkgever wegens niet tijdig beslissen over WAO-aanspraken van werkneemster
9 januari 2007
De Rechtbank Utrecht oordeelt dat de werkgever geen recht heeft op schadevergoeding wegens het niet tijdig beslissen over WAO-aanspraken van een werkneemster, omdat er geen causaal verband is tussen het uitblijven van besluiten en de gestelde schade.
Tijdelijke regeling inkomensgevolgen herbeoordeelde arbeidsongeschikten en recht op WW-uitkering
2 januari 2007
Eiser verliest beroep tegen Uwv over TRI en WW-uitkering; rechtbank oordeelt dat TRI niet bedoeld is voor personen die recht hebben op WW maar dit niet kunnen geldend maken.
Intrekking en terugvordering van WW-uitkering wegens exploitatie van een hennepkwekerij en schending van de inlichtingenverplichting
19 december 2006
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de intrekking van zijn WW-uitkering wegens exploitatie van een hennepkwekerij. De rechtbank oordeelt dat het Uwv onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de inlichtingenverplichting van eiser en vernietigt het besluit.
Weigering WW-uitkering op basis van arbeidstherapeutische werkzaamheden
19 december 2006
Eiseres verzocht om een WW-uitkering, maar het Uwv wees dit af. De rechtbank vernietigde het besluit wegens onvoldoende motivering en droeg het Uwv op een nieuw besluit te nemen.
Verzoek om openbaarmaking van documenten betreffende advisering door deskundige in bestuursrechtelijke context
5 oktober 2006
Parkeer Management Nederland Holding B.V. verzocht om documenten over advisering door een deskundige. De rechtbank oordeelt dat er geen schriftelijke adviezen zijn en verklaart het beroep ongegrond.
Toeslagenwet en recht op toeslag voor minderjarige kinderen zonder kinderbijslag
22 juni 2006
Eiseres heeft geen recht op toeslag ingevolge de Toeslagenwet omdat zij voor haar kinderen geen kinderbijslag ontvangt. Het beroep is ongegrond verklaard.
Weigering toekenning plaatsingsbudget op grond van de Wet REA ten behoeve van werknemers met een arbeidsovereenkomst voor 1 januari 2002
19 mei 2006
Eiseres verzocht om plaatsingsbudget voor werknemers met arbeidsovereenkomsten voor 1 januari 2002. De rechtbank oordeelde dat deze aanvragen ongegrond waren, omdat de arbeidsovereenkomsten onder de Wet inschakeling werkzoekenden vallen en niet onder de Wet REA.
Beoordeling van de aanpassingen van het Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) door het Uwv in relatie tot de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling van eiseres
15 mei 2006
Rechtbank Utrecht oordeelt dat het Uwv met de aanpassingen van het CBBS niet voldoet aan de eisen van transparantie en toetsbaarheid in de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling van eiseres, en vernietigt het bestreden besluit.
Loondoorbetalingsverplichting en re-integratie-inspanningen in het kader van de WAO
11 april 2006
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de verlenging van haar loondoorbetalingsplicht op grond van de WAO. De rechtbank oordeelt dat eiseres onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht en verklaart het beroep ongegrond.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en maatmanomvang in het kader van de WAO
14 maart 2006
Eiser betwist de vaststelling van zijn arbeidsongeschiktheid door het Uwv, waarbij een maatman van 38 uur per week is aangenomen. De rechtbank oordeelt dat de wijziging van het Schattingsbesluit niet in strijd is met het EVRM en bevestigt dat eiser minder dan 15% arbeidsongeschikt is, waardoor hij geen recht heeft op een WAO-uitkering.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en fictieve maatman in het kader van de WAO
9 maart 2006
De rechtbank vernietigt het besluit van het Uwv over de WAO-uitkering van eiser wegens onzorgvuldige voorbereiding en onvoldoende bewijs voor de vastgestelde einddatum van de wachttijd.
Loonsanctie en re-integratie-inspanningen bij arbeidsongeschiktheid
9 maart 2006
Rechtbank Utrecht vernietigt loonsanctie wegens onvoldoende motivatie van het Uwv en oordeelt dat eiseres niet voldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht.
Bevoegdheid van de rechtbank in geschil over intrekking WAO-uitkering na tijdsverloop
2 december 2005
De rechtbank oordeelt dat de intrekking van de WAO-uitkering van eiseres binnen de grondslag van het primaire besluit valt, ondanks een tijdsverloop van 18 maanden. Het beroep is ongegrond verklaard.
Verbod op nevenwerkzaamheden en inperking van grondrechten bij organisatie van de Pleuroparade
5 oktober 2005
De rechtbank vernietigt het verbod op nevenwerkzaamheden van eiseres, oordeelt dat het recht op betoging ook geldt voor organisatie, en herroept het eerdere besluit van de gemeente Utrecht.
Fictieve weigering van bestuursorgaan om te beslissen op bezwaarschrift inzake boedelverdeling
17 augustus 2005
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de fictieve weigering van de gemeente Utrecht om te beslissen op zijn bezwaarschrift inzake boedelverdeling. De rechtbank heeft het beroep gegrond verklaard en verweerder opgedragen binnen vier weken een beslissing te nemen, met een dwangsom bij overschrijding.
Toestemming voor eigenrisicodrager WAO en tijdige indiening garantieverklaring
17 augustus 2005
Rechtbank Utrecht vernietigt de afwijzing van het Uwv voor eigenrisicodrager WAO, oordeelt dat de garantieverklaring tijdig was ingediend en draagt Uwv op nieuw besluit te nemen.
Toestemming voor eigenrisicodrager WAO geweigerd door Uwv
12 augustus 2005
Rechtbank Utrecht vernietigt besluit Uwv om toestemming voor eigenrisicodrager WAO te weigeren, oordeelt dat aanvraag tijdig was en dat garantieverklaring aanwezig was.
Beroep tegen besluiten inzake WAO-uitkering en dagloon vastgesteld op basis van arbeidsongeschiktheid
22 juni 2005
Eiser heeft beroep ingesteld tegen besluiten van het Uwv over zijn WAO-uitkering en dagloon. De rechtbank vernietigt de besluiten wegens onvoldoende motivering en oordeelt dat eiser om medische redenen 32 uur per week heeft gewerkt.
Bestuursrechtelijke procedure inzake huursubsidie en ondermandaat van de belastingdienst
10 juni 2005
Rechtbank Utrecht vernietigt het besluit van de Minister van Volkshuisvesting inzake huursubsidie, oordeelt dat de inkomensgegevens niet verifieerbaar zijn en verplicht verweerder een nieuw besluit te nemen.
Wob-verzoek inzage gegevens geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg
5 april 2005
Rechtbank Utrecht oordeelt dat het Wob-verzoek van Reed Business Information B.V. om inzage in vertrouwelijke gegevens van GGZ- en GHZ-instellingen gegrond is. Het bestreden besluit wordt vernietigd en verweerder moet de gegevens verstrekken.
Loondoorbetalingsverplichting en reïntegratie-inspanningen in het kader van de WAO
24 februari 2005
De rechtbank vernietigt het besluit van het Uwv om de loondoorbetalingsverplichting van eiseres te verlengen, oordeelt dat het besluit niet zorgvuldig is voorbereid en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Intrekking loondoorbetalingsverplichting op basis van interne gedragslijn en reïntegratie-inspanningen
16 november 2004
De rechtbank vernietigt het besluit van het Uwv om de loondoorbetalingsverplichting van Oracle in te trekken, omdat dit besluit onvoldoende gemotiveerd was en in strijd met de WAO.
Loondoorbetalingsverplichting en re-integratie-inspanningen in het kader van de WAO
1 november 2004
De rechtbank vernietigt het besluit van het Uwv tot verlenging van de loondoorbetalingsverplichting, oordeelt dat eiseres ten onrechte aannam dat er geen duurzaam benutbare mogelijkheden waren voor de werkneemster, en veroordeelt verweerder in de proceskosten.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: