Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake nabestaandenuitkering
27 november 2024
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellante ongegrond, omdat zij geen redenen heeft gegeven voor het niet betalen van het griffierecht.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens te late indiening
27 november 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond; hoger beroep was te laat ingediend. Professionele gemachtigde had bekend moeten zijn met termijnregels.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake nabestaandenuitkering
27 november 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake nabestaandenuitkering. Appellante heeft geen reden gegeven voor het niet betalen van griffierecht.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van herzieningsverzoek in bestuursrechtelijke zaak
5 september 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijkverklaring herzieningsverzoek. Appellant had verzet moeten instellen in plaats van hoger beroep.
Niet-ontvankelijkheid van verzet wegens termijnoverschrijding in bestuursrechtelijke procedure
1 augustus 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding. Appellant heeft te laat verzet ingediend en niet gereageerd op verzoek om uitleg.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake WIA-V
24 mei 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond; appellant erkent termijnoverschrijding zonder bijzondere omstandigheden. Griffierecht wordt terugbetaald.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens termijnoverschrijding
24 mei 2024
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet ongegrond omdat het hoger beroepschrift te laat is ingediend. De termijn begon te lopen bij verzending van de uitspraak, niet bij ontvangst.
Onbevoegdheid van de Raad in hoger beroep tegen verzetzaak en herhaling van argumenten
24 mei 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond; geen hoger beroep mogelijk tegen verzetzaak. Appellant's argumenten herhaling zonder ernstige schending van procesorde.
Verschoonbaarheid van termijnoverschrijding bij indienen bezwaarschrift in bestuursrechtelijke procedures
8 mei 2024
De Raad oordeelt dat de termijnoverschrijding bij het indienen van het bezwaarschrift verschoonbaar is door bijzondere persoonlijke omstandigheden van appellant, waardoor het college het bezwaar ten onrechte niet-ontvankelijk heeft verklaard.
Beoordeling van verschoonbaarheid bij termijnoverschrijding in bezwaar tegen studiefinanciering
8 mei 2024
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat termijnoverschrijding in bezwaar tegen studiefinanciering verschoonbaar is, vernietigt eerdere uitspraak en besluit van de minister.
Termijnoverschrijding niet verschoonbaar in bezwaar tegen besluit Uwv
8 mei 2024
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de termijnoverschrijding van appellant niet verschoonbaar is, waardoor zijn bezwaar tegen het besluit van het Uwv niet-ontvankelijk is verklaard.
Hoger beroep inzake erfdeel uit geboortetrust en verzoek om informatie op grond van de Wet open overheid
20 maart 2024
Hoger beroep van [appellant A] en anderen tegen de Raad van State over erfdeel uit geboortetrust en verzoek om informatie. Hoger beroep ongegrond; uitspraak bevestigd en verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Hoger beroep inzake Trustbelastingdienst en erfdeel uit geboortetrust
20 maart 2024
Hoger beroep van [appellant A] en anderen tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland over het uitblijven van een reactie van de Trustbelastingdienst op hun verzoek om een erfdeel uit een geboortetrust.
Hoger beroep inzake openbaarmaking van het openbare volmachtregister van de Raad van State
13 maart 2024
Hoger beroep over de afwijzing van het verzoek om openbaarmaking van het openbare volmachtregister van de Raad van State. De Afdeling bevestigt dat er geen vervaardigingsplicht is onder de Wet open overheid.
Afwijzing verzoek om toekenning studiefinanciering aan betrokkene als migrerend werknemer tijdens stages
29 februari 2024
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat betrokkene geen recht heeft op studiefinanciering tijdens stages, omdat hij niet als migrerend werknemer kan worden aangemerkt.
Toekenning studiefinanciering aan buitenlandstudent tijdens stage; migrerend werknemerschap
29 februari 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant tijdens stage niet als migrerend werknemer kan worden aangemerkt; geen recht op studiefinanciering voor september-november 2020, wel voor december 2020.
Herziening en terugvordering van studiefinanciering voor migrerend werknemer
29 februari 2024
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant als migrerend werknemer moet worden aangemerkt en dat de minister ten onrechte studiefinanciering heeft herzien en teruggevorderd.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens te late indiening van het hogerberoepschrift
22 februari 2024
Het hoger beroep is niet ontvankelijk verklaard omdat het hogerberoepschrift niet tijdig is ingediend. Appellant kon niet aannemelijk maken dat hij het op tijd had verzonden.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep in sociale zekerheidszaak
17 januari 2024
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep. Appellant ging niet in op termijnoverschrijding.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring wegens te late betaling griffierecht
30 november 2023
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond wegens te late betaling griffierecht. Appellant heeft geen tijdig beroep op betalingsonmacht gedaan.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring wegens niet tijdig betaald griffierecht
24 november 2023
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond wegens niet tijdig betaald griffierecht. Appellante heeft onvoldoende onderbouwd dat zij in verzuim was. Griffierecht wordt teruggestort.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake griffierecht
24 november 2023
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond wegens niet-betaling griffierecht. Appellante heeft onvoldoende bewijs geleverd voor haar stelling.
Herziening van het aantal uren huishoudelijke hulp en procesbelang in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning
15 november 2023
Centrale Raad van Beroep vernietigt het besluit van het college over de herziening van huishoudelijke hulp voor appellante, oordeelt dat het college onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar haar situatie en verklaart het beroep gegrond.
Niet-ontvankelijkheid van verzet wegens niet-betaling griffierecht
22 september 2023
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet niet-ontvankelijk wegens niet-betaling griffierecht. Appellante heeft geen gronden ingediend na uitnodigingen.
Onbevoegdheid van de Raad in hoger beroep tegen beschikking van de rechtbank Rotterdam
22 september 2023
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellant ongegrond, omdat de Raad niet bevoegd is het hoger beroep te behandelen. Appellant heeft geen nieuwe feiten aangevoerd die de onbevoegdheid van de Raad kunnen weerleggen.
Hoger beroep inzake de weigering van een Ziektewet-uitkering wegens benadelingshandeling
2 augustus 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een Ziektewet-uitkering wegens benadelingshandeling, met een maatregel van 50% van het uitkeringsbedrag.
Hoger beroep inzake zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen en heroverweging van besluiten
2 augustus 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er geen financieel nadeel is voor appellante en dat het Uwv niet verplicht was om haar te horen. Hoger beroep afgewezen.
Beoordeling van maatschappelijke ondersteuning voor boodschappen op basis van de Wmo 2015
20 juli 2023
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het college van burgemeester en wethouders van Den Haag terecht geen maatschappelijke ondersteuning voor boodschappen heeft verstrekt aan appellante, die gebruik kan maken van een boodschappendienst.
Beoordeling van de afwijzing van een aanvraag voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) met betrekking tot de vaststelling van een verstandelijke handicap
20 juli 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het CIZ ten onrechte de grondslag verstandelijke handicap niet heeft vastgesteld en draagt het CIZ op een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep wegens termijnoverschrijding bij indienen gronden
15 juni 2023
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet gegrond wegens technische belemmeringen bij indienen gronden, waardoor termijnoverschrijding verschoonbaar is. Uwv moet € 759,- aan proceskosten vergoeden.
Herziening van AOW-uitkering en niet-ontvankelijkheid van het verzoek
4 mei 2023
De Centrale Raad van Beroep verklaart het herzieningsverzoek van verzoeker niet-ontvankelijk, omdat hij inmiddels AOW ontvangt en er geen procesbelang meer is.
Tenuitvoerlegging van voorwaardelijk strafontslag wegens ernstig plichtsverzuim van ambtenaar
26 januari 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt tenuitvoerlegging van voorwaardelijk strafontslag wegens ernstig plichtsverzuim van ambtenaar. Hoger beroep afgewezen.
Afwijzing aansprakelijkheidsverzoek wegens tinnitus en gehoorschade in gemeentelijke zwembaden
26 januari 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aansprakelijkheidsverzoek voor tinnitus en gehoorschade door onvoldoende bewijs van oorzakelijk verband met werkzaamheden.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake griffierecht en correspondentie
15 december 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet gegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake griffierecht, na gebleken miscommunicatie over correspondentie.
Niet-ontvankelijkheid van verzet wegens termijnoverschrijding in bestuursrechtelijke procedure
8 december 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding. Appellant heeft verzet te laat ingediend en geen verschoonbare redenen aangevoerd.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens te late indiening
29 november 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep niet-ontvankelijk wegens te late indiening. Appellant had termijnoverschrijding niet goed in de gaten gehouden. Verzet ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om herziening van een eerdere uitspraak inzake AOW met betrekking tot niet-ontvankelijkheid van hoger beroep en verzet
24 november 2022
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om herziening af, omdat verzoekster geen nieuwe feiten of omstandigheden heeft aangedragen die herziening rechtvaardigen.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep wegens niet-betaling griffierecht
6 oktober 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond; appellanten hebben geen griffierecht betaald en niet aangetoond dat dit hun toegang tot de rechter belemmert.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring in hoger beroep inzake AOW
4 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep inzake AOW. Appellant had onvoldoende bewijs voor tijdige indiening van gronden.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep inzake WIA-V
24 juni 2022
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellant ongegrond, omdat hij niet tijdig hoger beroep heeft ingediend en geen bewijs heeft geleverd voor zijn gezondheidsklachten.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep in sociale zekerheidszaak
20 mei 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet gegrond tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep. Appellant krijgt termijn om gronden in te dienen.
Verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring hoger beroep in bestuursrechtelijke zaak
21 april 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring hoger beroep. Appellante heeft niet tijdig hoger beroep ingesteld.
Verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake griffierecht en betalingsonmacht
21 april 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens onbetaald griffierecht. Appellant voldeed niet aan criteria voor betalingsonmacht.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens niet-betaling griffierecht
24 maart 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond wegens niet-betaling griffierecht. Appellant kan niet ontkomen aan administratieve fout van zijn gemachtigde.
Herziening van een uitspraak inzake griffierecht en betalingsonmacht
24 maart 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet gegrond, eerdere uitspraak vervalt. Verzoekster kon griffierecht niet tijdig betalen door late ontvangst van betalingsherinnering.
Onvoorwaardelijk ontslag van een ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim in het onderwijs
4 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt onvoorwaardelijk ontslag van een docent wegens ernstig plichtsverzuim, waaronder ongepast gedrag ten opzichte van leerlingen.
Disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag wegens plichtsverzuim van politieambtenaar
4 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt onvoorwaardelijk ontslag van politieambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim, waaronder niet werkgerelateerd gebruik van politiesystemen.
Beoordeling van de bevordering en aanstelling van een wetenschappelijk medewerker binnen de tenure track regeling van de Rijksuniversiteit Groningen
4 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet bevorderd kan worden en geen vaste aanstelling krijgt, omdat hij niet voldeed aan de publicatiecriteria.
Ongegrondverklaring van verzet tegen onbevoegdverklaring in bestuursrechtelijke procedure
3 maart 2022
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellant ongegrond, omdat er geen hoger beroep mogelijk is tegen een uitspraak in een voorlopige voorziening.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake TOZO-V
17 februari 2022
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellant ongegrond, omdat hij geen feiten heeft aangevoerd die aantonen dat hij niet in verzuim was bij het indienen van zijn hoger beroep.
Hoger beroep inzake de sluiting van een woning wegens drugshandel door de burgemeester van Harderwijk
2 februari 2022
Hoger beroep van de burgemeester van Harderwijk tegen de sluiting van een woning wegens drugshandel. De rechtbank vernietigde het besluit, maar de Raad van State oordeelt dat de sluiting gerechtvaardigd was en draagt de burgemeester op een nieuw besluit te nemen.
Hoger beroep van [appellant] tegen invordering dwangsom van € 50.000,- wegens overtreding Huisvestingswet 2014. De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank Amsterdam.
Sluiting van een pand door de burgemeester van Waadhoeke na drugsvondst
2 februari 2022
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de sluiting van een pand door de burgemeester van Waadhoeke na drugsvondst op zes maanden vaststelt, in plaats van twaalf maanden.
Hoger beroep inzake functieonderhoud en herziening besluiten gemeente Amsterdam
27 januari 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om functieonderhoud en herziening besluiten gemeente Amsterdam. Betrokkenen maken onvoldoende aannemelijk dat hun werkzaamheden wezenlijk afwijken van de A-functie.
Rectificatie van eerdere uitspraak inzake ambtenarenrecht en griffierecht door de Centrale Raad van Beroep
27 januari 2022
Centrale Raad van Beroep rectificeert eerdere uitspraak van 14 oktober 2021 inzake ambtenarenrecht en griffierecht, waarbij kennelijke fouten zijn hersteld.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens niet-betaling griffierecht
24 december 2021
Verzet gegrond verklaard; griffierecht tijdig betaald maar teruggestort door foutief betalingskenmerk. College veroordeeld in proceskosten van € 374,-.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep wegens termijnoverschrijding
24 december 2021
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellante ongegrond wegens termijnoverschrijding van het hoger beroep, zonder verschoonbare redenen.
Hoger beroep inzake indicatie voor zorgprofiel in het kader van de Wet langdurige zorg
8 december 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat betrokkene recht heeft op zorgprofiel VG Wonen met intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering, en vernietigt eerdere CIZ-beslissing.
Hoger beroep inzake indicatie voor zorgprofiel VG Wonen met intensieve begeleiding en verzorging
8 december 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat betrokkene voor onbepaalde tijd geïndiceerd wordt voor zorgprofiel VG Wonen met intensieve begeleiding, verzorging en gedragsregulering.
Ontslag op grond van disfunctioneren en verstoorde arbeidsverhouding bij de Rijksuniversiteit Groningen
25 november 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslag van docente RUG wegens onvoldoende bewijs van disfunctioneren en verstoorde arbeidsrelatie. College niet bevoegd tot ontslag. Schadevergoeding afgewezen.
Herziening van inschaling van een aspirant bij de politie in het kader van duuraanspraak
11 november 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de inschaling van een aspirant bij de politie herzien moet worden op basis van eerdere werkervaring en duuraanspraak.
Beoordeling van de stopzetting van de bezoldiging van een ambtenaar in het kader van mediation en plichtsverzuim
11 november 2021
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de stopzetting van de bezoldiging van appellante, oordelend dat er onvoldoende grondslag was voor deze beslissing.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens niet-betaling griffierecht
22 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond wegens niet-betaling griffierecht. Appellant had geen uitstel van betaling ontvangen en het griffierecht van € 131,- was niet voldaan.
Verzet ongegrond verklaard in hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring door rechtbank Limburg
22 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring door rechtbank Limburg. Appellante had geen recht op hoger beroep.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake WAO-V
22 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake WAO-V. Appellant had griffierecht niet betaald en hoger beroep te laat ingediend.
Hoger beroep inzake functieonderhoud en herziening besluiten ambtenaren gemeente Amsterdam
14 oktober 2021
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam tegen de uitspraak van de rechtbank over functieonderhoud en herziening van besluiten. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en verklaart het beroep van betrokkenen ongegrond.
Hoger beroep inzake ontslag wegens ziekte en herplaatsingsonderzoek
14 oktober 2021
Hoger beroep van de korpschef van politie tegen uitspraak rechtbank over ontslag wegens ziekte. Centrale Raad bevestigt uitspraak rechtbank, oordeelt dat korpschef onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar herplaatsingsmogelijkheden.
Verzet tegen niet-ontvankelijkverklaring van hoger beroep inzake sociale zekerheidswetgeving
8 oktober 2021
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellant ongegrond, omdat het hoger beroep te laat is ingesteld en de niet-ontvankelijkheid terecht is vastgesteld.
Onbevoegdheid van de Centrale Raad van Beroep in verzoek om herziening van wrakingsbeslissing
10 september 2021
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van de appellant ongegrond, omdat tegen de beslissing op een verzoek om wraking geen rechtsmiddel openstaat. De eerdere uitspraak blijft in stand.
Onbevoegdheid van de Centrale Raad van Beroep in verzoek om herziening van wrakingsbesluit
10 september 2021
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellante ongegrond, omdat tegen een beslissing op een wrakingsverzoek geen rechtsmiddel openstaat.
Tijdige indiening van hoger beroep en verzet in bestuursrechtelijke procedure
13 augustus 2021
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellant ongegrond, omdat het hogerberoepschrift te laat was ingediend. De omstandigheden van appellant zijn niet verschoonbaar.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens niet-betaald griffierecht
16 juli 2021
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van appellante gegrond, waardoor de eerdere niet-ontvankelijk verklaring van het hoger beroep vervalt en de zaak opnieuw in behandeling wordt genomen.
Afwijzing aanvraag uitbreiding ondersteuning op basis van Wmo 2015 en beoordeling uurtarief voor sociale netwerk
14 juli 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag uitbreiding ondersteuning Wmo 2015; college voldeed aan onderzoeksplicht, betrokkene niet aan medewerkingsverplichting.
Beoordeling van de blijvende behoefte aan 24 uur zorg in de nabijheid voor betrokkene met verstandelijke beperking en gedragsproblematiek
14 juli 2021
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat CIZ ten onrechte heeft gesteld dat betrokkene niet blijvend is aangewezen op 24 uur zorg in de nabijheid. CIZ moet het gebrek in het besluit herstellen door nader onderzoek naar het zorgprofiel.
Afwijzing verzoek om herziening van een eerdere uitspraak inzake AOW
9 juli 2021
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om herziening van een eerdere uitspraak inzake AOW af, omdat verzoekster geen nieuwe feiten heeft aangedragen.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens postproblemen
9 juli 2021
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet gegrond wegens postproblemen, waardoor appellant uitspraak niet tijdig ontving. Hoger beroep wordt alsnog in behandeling genomen.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroepschrift inzake WIA-V
9 juli 2021
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond tegen niet-ontvankelijk verklaring beroepschrift WIA-V. Appellante's omstandigheden niet verschoonbaar. Geen proceskostenveroordeling.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellant en de toekenning van een WGA-vervolguitkering op basis van medische rapportages
12 mei 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de arbeidsongeschiktheid van appellant op 35,5% en de toekenning van een WGA-vervolguitkering, oordeelt dat het medisch onderzoek zorgvuldig was.
Hoger beroep tegen de vaststelling van arbeidsongeschiktheid door het Uwv
12 mei 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv de arbeidsongeschiktheid van appellant terecht op 53,45% heeft vastgesteld. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd en het Uwv wordt veroordeeld in de proceskosten van appellant.
Herbeoordeling arbeidsongeschiktheid en geschiktheid functies in het kader van de WAO
12 mei 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het medisch onderzoek zorgvuldig was en dat de arbeidsongeschiktheid van appellante correct is vastgesteld op 62,26%.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellante in het kader van de Wet WIA
6 mei 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant over de arbeidsongeschiktheid van appellante, die geen nieuwe gegevens heeft overgelegd die haar standpunt ondersteunen.
Herziening en terugvordering van AOW-toeslag in verband met schending van de inlichtingenplicht
4 mei 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening en terugvordering van AOW-toeslag wegens schending van de inlichtingenplicht door betrokkene en zijn echtgenote.
Herziening van ouderdomspensioen op basis van niet-nakoming van medewerkingsverplichting
30 april 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening AOW-pensioen van appellante wegens niet-nakoming medewerkingsverplichting. Hoorplicht niet geschonden. Geen dringende redenen voor afzien van herziening.
Verzet ongegrond wegens niet tijdig betalen griffierecht en criteria voor vrijstelling
16 april 2021
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond wegens niet tijdig betalen griffierecht. Appellant voldeed niet aan de criteria voor vrijstelling van griffierecht.
Bevrijdende betaling van ouderdomspensioen door Sociale verzekeringsbank ondanks verzoek tot storting op budgetbeheerrekening
19 maart 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Svb bevrijdend heeft betaald op de ING-rekening van betrokkene, ondanks verzoek tot storting op budgetbeheerrekening. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Bevordering tot eerste luitenant en ervaringsvereiste in het AMAR
28 januari 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet voldoet aan het ervaringsvereiste voor bevordering tot eerste luitenant, en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van verzoek om herziening van uitspraak inzake griffierecht
23 december 2020
Centrale Raad van Beroep verklaart verzet ongegrond inzake niet-ontvankelijk verklaring van verzoek om herziening door niet tijdig betalen griffierecht.
Hoger beroep inzake beroepsincident en schadevergoeding na brand in detentiecentrum
17 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank over beroepsincident en schadevergoeding na brand in detentiecentrum. Minister moet nieuw besluit nemen.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep wegens niet tijdig betalen griffierecht
11 december 2020
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet van de appellant ongegrond, omdat hij het griffierecht te laat heeft betaald en geen nieuwe feiten heeft aangevoerd.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens te late indiening van het hogerberoepschrift
11 december 2020
Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard wegens te late indiening van het hogerberoepschrift. Appellante kon geen geldige redenen aanvoeren voor het verzuim.
Afwijzing aanvraag voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) met betrekking tot blijvende behoefte aan 24 uur per dag zorg in de nabijheid
9 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag voor zorg op grond van de Wlz; appellant heeft geen blijvende behoefte aan 24 uur per dag zorg in de nabijheid.
Hoger beroep inzake afwijzing maatwerkvoorzieningen Wmo 2015 voor appellant met Wlz-indicatie
25 november 2020
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing maatwerkvoorzieningen Wmo 2015 door college. Centrale Raad bevestigt afwijzing, college heeft in redelijkheid kunnen besluiten.
Hoger beroep inzake afstemming bijstandsuitkering en inlichtingenplicht
3 november 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak over bijstandsafstemming; onvoldoende reden voor verlaging bijstand, geen schending inlichtingenplicht.
Hoger beroep inzake vaststelling van blijvende invaliditeit en herziening smartengeld bij posttraumatische stressstoornis
15 oktober 2020
Hoger beroep van de korpschef tegen uitspraak rechtbank over vaststelling invaliditeit en smartengeld bij PTSS. Raad vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep betrokkene ongegrond.
Hoger beroep inzake arbeidsongeschiktheid en zorgplicht van het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord
24 september 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid in en door de dienst en dat het dagelijks bestuur zijn zorgplicht niet heeft geschonden. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen een brief van de korpschef met betrekking tot ontslaguitkering en maatwerkafspraken
24 september 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart bezwaar tegen korpschef niet-ontvankelijk, omdat de brief niet op rechtsgevolg was gericht. Korpschef wordt veroordeeld in proceskosten.
Onterechte ontvankelijkheid van bezwaar tegen brief korpschef politie met betrekking tot ontslaguitkering
24 september 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart bezwaar tegen korpschef niet-ontvankelijk, omdat de brief niet op rechtsgevolg was gericht.
Ontvankelijkheid bezwaar tegen brief korpschef politie inzake ontslaguitkering
24 september 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart bezwaar tegen korpschef niet-ontvankelijk, omdat de brief niet op rechtsgevolg was gericht.
Ontvankelijkheid bezwaar tegen brief korpschef politie inzake ontslaguitkering
24 september 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat bezwaar tegen brief korpschef politie niet-ontvankelijk is, omdat de brief niet op rechtsgevolg is gericht. Proceskosten van appellant worden vergoed.
Ontvankelijkheid bezwaar tegen brief korpschef politie inzake ontslaguitkering
24 september 2020
Centrale Raad van Beroep verklaart bezwaar tegen brief korpschef politie niet-ontvankelijk, omdat de brief niet op rechtsgevolg was gericht. Proceskosten van appellant worden vergoed.
Tussenuitspraak over de toekenning van kinderbijslag aan co-ouders na echtscheiding
21 augustus 2020
Tussenuitspraak over de toekenning van kinderbijslag aan co-ouders na echtscheiding. De Raad oordeelt dat de Svb het verzoek van appellante om als co-ouder aangemerkt te worden niet voldoende heeft gemotiveerd en draagt de Svb op het besluit te herstellen.
Schuldnalatigheid bij niet-betaling van AOW-premies over de jaren 2003 tot en met 2007
10 juli 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt schuldig nalatig verklaring van appellant over AOW-premies 2003-2007. Appellant toont geen bijzondere omstandigheden aan die het niet betalen rechtvaardigen.
Vernietiging van de vaststelling van schuldige nalatigheid door de Sociale verzekeringsbank met betrekking tot AOW-premie
10 juli 2020
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de vaststelling van schuldige nalatigheid door de Svb met betrekking tot AOW-premie, herroept het besluit van 15 juni 2016 en veroordeelt de Svb in de proceskosten van appellant.
Besluit tot beperking van vrachtverkeer in Buitenveldert, Amsterdam
19 november 2019
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Amsterdam terecht vrachtverkeer in Buitenveldert mag weren om de verkeersveiligheid te verbeteren. Beroepen van Evofenedex en DHL worden ongegrond verklaard, Jumbo's beroep is niet-ontvankelijk.
Tussenuitspraak inzake persoonsgebonden budget voor specialistische jeugdhulp onder de Jeugdwet
7 november 2019
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Amsterdam onvoldoende toelichting heeft gegeven over de toekenning van een pgb voor specialistische jeugdhulp aan eiseres, een meisje met MCAD deficiëntie. De gemeente moet nadere toelichting geven en advies inwinnen bij een medisch deskundige.
Afwijzing verzoek tot oprichting daklozencamping in Vondelpark
22 augustus 2019
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een daklozencamping in het Vondelpark af, omdat kamperen daar niet is toegestaan en verzoeker onvoldoende duidelijkheid gaf over het evenement.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag door echtpaar met Turkse nationaliteit
2 juli 2019
Eisers, een echtpaar van Turkse nationaliteit, hebben beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op hun asielaanvragen. De rechtbank verklaart de beroepen gegrond, kent een dwangsom van € 2.880,- toe en draagt verweerder op binnen vier weken een besluit te nemen.
Bestuurlijke boete wegens woningvorming zonder vergunning en matiging op basis van verminderde verwijtbaarheid
9 januari 2019
Rechtbank Amsterdam vernietigt boete van € 18.000,- wegens woningvorming zonder vergunning en stelt deze vast op € 6.000,- vanwege verminderde verwijtbaarheid.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening sluitingsbevel restaurant na ernstige dreiging
18 december 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, gezien de ernstige dreiging en schending van de openbare orde rondom het restaurant.
Toetsing van de rechtmatigheid van de evenementenvergunning voor Pride Amsterdam 2017 en de geluidshinder voor omwonenden
22 mei 2018
De rechtbank oordeelt dat de geluidshinder van Pride Amsterdam 2017 aanvaardbaar was en de burgemeester de vergunning rechtmatig heeft verleend. Het beroep van het Wijkcentrum is ongegrond.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van het beroep tegen de evenementenvergunning verleend door de burgemeester van Amsterdam
22 mei 2018
De rechtbank verklaart het beroep van eisers tegen de evenementenvergunning niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang, maar vergoedt wel griffierecht en proceskosten.
Verlening verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd zonder beperking op grond van driejarenbeleid en standstill-bepaling
26 april 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser recht heeft op verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd zonder beperking op basis van driejarenbeleid en standstill-bepaling.
Asielaanvraag van een homoseksuele man uit Sierra Leone en de beoordeling van zijn geloofwaardigheid door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
14 december 2017
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een homoseksuele man uit Sierra Leone en oordeelt dat de staatssecretaris een nieuw besluit moet nemen.
Afwijzing herhaalde aanvraag tot verlening van een verblijfsvergunning asiel en de beoordeling van het individueel ambtsbericht
10 november 2017
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en oordeelt dat de staatssecretaris zich terecht op het standpunt heeft gesteld dat eiser geen nova aan zijn aanvraag ten grondslag heeft gelegd.
Beoordeling van de toekenning van maatschappelijke opvang op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning
21 september 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de brief van 9 mei 2017 een besluit is en verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar alsnog ongegrond.
Vernietiging van een besluit tot verlening van een exploitatievergunning voor een terras op een brugvleugel in Amsterdam
26 juli 2017
Rechtbank Amsterdam vernietigt het besluit van de burgemeester over een exploitatievergunning voor een terras op een brugvleugel wegens motiveringsgebrek, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Beoordeling van het invaarverbod op de Prinsengracht te Amsterdam en de belangenafweging van de gemeente
26 april 2017
De rechtbank verklaart het beroep van het Comité Woonboten Prinsengracht ongegrond, oordelend dat de gemeente Amsterdam rechtmatig een invaarverbod heeft ingesteld op de Prinsengracht en Singelgracht, na zorgvuldige belangenafweging.
Beroep tegen niet tijdig beslissen door gemeente Amsterdam inzake maatschappelijke opvang
20 april 2017
Eiser stelt beroep in tegen niet tijdig beslissen door gemeente Amsterdam over maatschappelijke opvang. De rechtbank oordeelt dat de gemeente een dwangsom verschuldigd is, maar verklaart het beroep tegen de nieuwe aanvraag niet-ontvankelijk.
Bestuurlijke boetes wegens overtreding van de Huisvestingswet; omzetting van zelfstandige woonruimte in onzelfstandige woonruimte voor studenten
12 april 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt over bestuurlijke boetes voor omzetting van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte zonder vergunning; boetes gematigd van € 96.000,- naar € 86.400,- per eiser.
Asielaanvraag van Eritrese vrouw en de overdracht aan Noorwegen onder de Dublinverordening
8 maart 2017
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een Eritrese vrouw ongegrond en wijst haar verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat er geen reden is om aan te nemen dat Noorwegen zijn internationale verplichtingen niet nakomt.
WOB-verzoek inzake openbaarmaking documenten over mobiel banditisme door de Korpschef van Politie
7 maart 2017
Eiser verzocht om documenten over mobiel banditisme. De Korpschef weigerde openbaarmaking van bepaalde documenten. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond, maar veroordeelde de Korpschef in proceskosten.
Weigering exploitatievergunning voor kiosk in strijd met bestemmingsplan
3 maart 2017
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers ongegrond en oordeelt dat de weigering van de exploitatievergunning voor de kiosk terecht was, omdat deze in strijd was met het bestemmingsplan.
Overplaatsing van asielzoekers naar een andere gezinslocatie en de inmenging in hun rechten onder het EVRM
5 september 2016
De rechtbank oordeelt dat de overplaatsing van asielzoekers naar een andere gezinslocatie een inmenging vormt in hun rechten onder het EVRM, maar dat deze inmenging gerechtvaardigd is door de belangen van de overheid.
Afwijzing asielaanvraag en overdracht aan Duitsland op basis van Dublinverordening
20 juli 2016
De rechtbank verklaart het beroep van een Iraanse asielzoeker ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag op basis van de Dublinverordening.
Strijd met de Huisvestingswet door hotelmatige exploitatie van woningen
21 juni 2016
De rechtbank oordeelt dat de vrouw een bestuurlijke boete van € 48.000,- terecht kreeg opgelegd voor het onttrekken van woningen aan de woonruimtevoorraad door hotelmatige exploitatie. Het beroep is ongegrond verklaard.
Bestuurlijke boete voor onttrekken woonruimten aan de woonruimtevoorraad zonder vergunning
21 juni 2016
Rechtbank Amsterdam matigt boete voor onttrekken woonruimten aan de woonruimtevoorraad zonder vergunning van € 48.000,- naar € 45.500,- wegens schending redelijke termijn.
Beoordeling verblijfsrecht van Turkse werknemer en gezinsleden onder Besluit 1/80
27 mei 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat verweerder onvoldoende heeft gemotiveerd dat eiser niet langer als Turkse werknemer kan worden aangemerkt. Beroep gegrond verklaard en bestreden besluit vernietigd.
Bestuurlijke boete wegens onttrekking woonruimte aan bestemming zonder vergunning voor hotelmatige exploitatie
16 februari 2016
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiser een boete van € 12.000,-- terecht kreeg opgelegd voor het onterecht exploiteren van zijn woning als B&B zonder vergunning. Eiser voldeed niet aan de voorwaarden en had geen hoofdverblijf in de woning.
Afwikkeling huwelijkse voorwaarden en verdeling van de gemeenschappelijk echtelijke woning
23 december 2015
De rechtbank heeft de echtscheiding uitgesproken en de man veroordeeld tot betaling van € 35.486,84 aan de vrouw. De vrouw krijgt de kans om de echtelijke woning over te nemen, anders wordt deze verkocht.
Bepaling van de behoefte van kinderen in een netwerkpleeggezin en wijziging van alimentatieverplichtingen
14 oktober 2015
Rechtbank Amsterdam oordeelt over wijziging van alimentatieverplichtingen en de behoefte van kinderen in een netwerkpleeggezin. De man moet partneralimentatie betalen, kinderbijdrage op nihil gesteld.
Toegang tot Nederland geweigerd voor gezin met minderjarige kinderen; rechtmatigheid van detentie in Justitieel Centrum Schiphol
11 december 2013
De rechtbank Den Haag oordeelt dat de detentie van een gezin met minderjarige kinderen in het JCS rechtmatig was, omdat zij minder dan veertien dagen in detentie verbleven en de omstandigheden niet in strijd waren met het EVRM.
Evenementenvergunning voor de Sinterklaas Intocht in Amsterdam 2013 en de juridische implicaties van Zwarte Piet
8 november 2013
De voorzieningenrechter heeft de evenementenvergunning voor de Sinterklaas Intocht in Amsterdam 2013 goedgekeurd, ondanks bezwaren van verzoekers over Zwarte Piet. De burgemeester heeft in redelijkheid de vergunning verleend, zonder dat de openbare orde in gevaar was.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening omgevingsvergunning voor UMTS-mast in Amsterdam
5 november 2013
De voorzieningenrechter wijst het verzoek tot schorsing van de omgevingsvergunning voor een UMTS-mast in Amsterdam af, wegens onvoldoende bewijs van gezondheidsrisico's en de mogelijkheid tot verwijdering van de mast.
Vervallen van het besluit tot aanwijzing van gronden onder de Wet voorkeursrecht gemeenten
16 augustus 2013
De rechtbank verklaart het beroep van eisers ongegrond, oordeelt dat het voorkeursrecht op de percelen terecht is gevestigd en dat de gemeente voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van eisers.
Winkelstraatregime en de toetsing van besluitvorming door de rechtbank
17 juli 2013
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiser ongegrond inzake het winkelstraatregime, oordelend dat de besluitvorming van verweerder de terughoudende toets kan doorstaan.
Weigering exploitatievergunning en gedoogverklaring voor coffeeshop op basis van slecht levensgedrag exploitant
10 juli 2013
Rechtbank Amsterdam weigert exploitatievergunning en gedoogverklaring voor coffeeshop op basis van slecht levensgedrag exploitant. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Ontslag van een ambtenaar wegens ziekte en de verplichtingen van de werkgever bij re-integratie
27 juni 2013
De voorzieningenrechter vernietigt het ontslag van een ambtenaar wegens ziekte, oordeelt dat de werkgever niet heeft voldaan aan de re-integratieverplichtingen en schorst het ontslag.
Intrekking verblijfsvergunningen en inreisverboden wegens onjuiste gegevens verstrekking
29 maart 2013
De rechtbank heeft de intrekking van verblijfsvergunningen en inreisverboden aan verzoekers bevestigd wegens onjuiste gegevensverstrekking over werkzaamheden. Het beroep is ongegrond verklaard.
Vrijspraak van verdachte in strafzaak wegens overval met geweld en bedreiging
14 februari 2013
De rechtbank sprak de verdachte vrij van de beschuldigingen van overval, omdat de belastende verklaringen van de medeverdachte niet effectief konden worden ondervraagd, wat een schending van het recht op een eerlijk proces opleverde.
Herziening van herregistratie in het register heelkunde en bewijsvoering door de Medisch Specialisten Registratie Commissie
28 december 2012
Rechtbank Amsterdam vernietigt de herziening van de registratie van eiser in het register heelkunde, oordeelt dat de bewijslast bij verweerder ligt en kent proceskosten toe aan eiser.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening verblijfsbeëindiging en ongewenstverklaring EU-onderdaan
1 oktober 2012
De voorzieningenrechter wijst het verzoek tot voorlopige voorziening af, omdat het bezwaar tegen de verblijfsbeëindiging en ongewenstverklaring geen redelijke kans van slagen heeft.
Afwijzing asielaanvraag op basis van artikel 1F Vluchtelingenverdrag en artikel 3 EVRM
20 juli 2012
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat eiser's asielaanvraag terecht is afgewezen op basis van artikel 1F Vluchtelingenverdrag, maar dat verweerder onvoldoende motiveerde dat eiser geen risico liep onder artikel 3 EVRM. Beroep gegrond verklaard tegen besluit van 1 juni 2010, ongegrond tegen besluit van 25 mei 2012.
Beoordeling van de vergunningverlening voor een horecabedrijf in Naarden met betrekking tot geluidsoverlast en milieunormen
13 juli 2012
Rechtbank Amsterdam vernietigt de vergunning voor een horecabedrijf wegens onvoldoende onderbouwing van geluidsoverlast, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Beoordeling van de vergunningverlening voor een horecabedrijf in Naarden met betrekking tot geluidsoverlast en woon- en leefklimaat
13 juli 2012
Rechtbank Amsterdam oordeelt over de vergunningverlening voor een horecabedrijf in Naarden, waarbij de geluidsoverlast en de impact op het woon- en leefklimaat van eiser centraal staan. Beroep gegrond verklaard, bestreden besluit vernietigd, maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in verband met inreisvisum voor ongewenst verklaarde vreemdeling
9 juli 2012
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoeker, een ongewenst verklaarde vreemdeling, geen onderbouwing heeft gegeven voor zijn stelling dat hij geen actuele bedreiging vormt voor de samenleving.
Verblijfrecht van vreemdelingen op basis van het EU-recht in relatie tot nationale wetgeving
29 juni 2012
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de afwijzing van de verblijfsaanvraag van eiseres in strijd is met het EU-recht. Beroep gegrond verklaard, bestreden besluit vernietigd.
Beoordeling van de status van vreemdelingen als werknemers in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen
4 juni 2012
De rechtbank oordeelt dat een Bulgaarse vreemdeling niet als werknemer kan worden aangemerkt onder de Wav. De opgelegde boete van € 32.000,-- wordt herzien naar € 20.000,--.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat de aanvraag van de Turkse zelfstandige onvoldoende onderbouwd was en geen redelijke kans van slagen had.
Recht op arbeid voor niet-geregistreerde partners van Unieburgers tijdens verblijfsaanvraag
18 april 2012
De rechtbank oordeelt dat niet-geregistreerde partners van Unieburgers geen recht hebben op arbeid tijdens de aanvraagprocedure voor een verblijfsdocument. Het beroep van eiser wordt ongegrond verklaard.
Afwijzing asielaanvraag en oplegging inreisverbod met toepassing van artikel 66a Vw 2000
6 april 2012
De rechtbank heeft de asielaanvraag van verzoeker afgewezen en een inreisverbod van tien jaar opgelegd. Het beroep is ongegrond verklaard en het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen.
Strafrechtelijke vervolging van ongewenst verklaarde vreemdeling in Nederland
23 maart 2012
De rechtbank heeft een verdachte, die als ongewenst vreemdeling in Nederland verbleef, veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf. De rechtbank oordeelde dat de Terugkeerrichtlijn niet leidt tot onrechtmatigheid van de ongewenstverklaring.
Strafrechtelijke vervolging van ongewenst verklaarde vreemdeling na diefstal
23 maart 2012
De rechtbank veroordeelt een ongewenst verklaarde vreemdeling tot 11 maanden gevangenisstraf voor diefstal en verblijf in Nederland zonder rechtmatig verblijf.
Herhaalde asielaanvraag en de beoordeling van nieuwe feiten en omstandigheden
21 november 2011
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van asielaanvragen van Kazachse eisers wegens onvoldoende onderzoek naar nieuwe feiten. Verweerder moet nieuwe besluiten nemen.
Eindvonnis in de strafzaak tegen Geert Wilders met betrekking tot haatzaaiende uitlatingen
23 juni 2011
De rechtbank sprak Geert Wilders vrij van het aanzetten tot haat en discriminatie tegen moslims, oordelend dat zijn uitlatingen vooral gericht waren tegen de islam als religie. De officieren van justitie werden niet-ontvankelijk verklaard voor bepaalde uitlatingen.
Afwijzing asielaanvraag wegens manipulatie van vingerafdrukken en de gevolgen voor de procedurele behandeling
15 april 2011
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van een asielaanvraag wegens manipulatie van vingerafdrukken en oordeelt dat nieuwe feiten in de beoordeling moeten worden betrokken.
Verzoek om vergoeding van proceskosten na intrekking asielaanvraag
29 maart 2011
De rechtbank wijst het verzoek om vergoeding van proceskosten af, omdat eiser niet tijdig een DNA-onderzoek heeft aangevraagd, waardoor de minister niet in de gelegenheid was om de resultaten af te wachten.
Afwijzing aanvraag verblijfsvergunning op basis van strafrechtelijke veroordelingen en openbare orde
4 maart 2011
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser ongegrond, waarbij de afwijzing van zijn aanvraag tot verlenging van de verblijfsvergunning op basis van strafrechtelijke veroordelingen en openbare orde rechtmatig wordt bevonden.
Hervatting van het strafproces na wraking en onderzoekswensen
14 februari 2011
De rechtbank Amsterdam hervatte op 14 februari 2011 het strafproces na een schorsing. De verdediging diende nieuwe onderzoekswensen in, die door de rechtbank werden beoordeeld. Verschillende verzoeken werden afgewezen. Het onderzoek werd geschorst voor onbepaalde tijd.
Afwijzing van asielaanvraag en verzoek om voorlopige voorziening in het kader van de veiligheidssituatie in Afghanistan
25 oktober 2010
De rechtbank heeft het beroep van verzoeker ongegrond verklaard en het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat de veiligheidssituatie in Afghanistan zodanig is verslechterd dat dit zijn asielaanvraag rechtvaardigt.
Intrekking verblijfsvergunning asielaanvraag van Iraakse soenniet in verband met algemene veiligheidssituatie in Irak
15 oktober 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de intrekking van de verblijfsvergunning van een Iraakse soenniet terecht is, omdat zijn vrees voor vervolging niet specifiek genoeg is en de algemene situatie in Irak niet voldoende zwaarwegend is.
Toepassing van EU-recht op verblijfsrecht van een Tunesische vreemdeling in Nederland
13 september 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Tunesische vreemdeling ongegrond, omdat zijn kortdurende verblijf op Kreta niet leidt tot verblijfsrecht in Nederland.
Intrekking verblijfsvergunning van een kind na langdurig verblijf buiten Nederland
20 juli 2010
De rechtbank vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning van een zevenjarig kind, maar laat de rechtsgevolgen in stand, omdat de intrekking op zichzelf juist was.
Wraking van de wrakingskamer en verzoek tot wraking van een kantonrechter
16 juli 2010
De rechtbank verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn wrakingsverzoeken tegen de wrakingskamer en de kantonrechter. Beide verzoeken worden afgewezen wegens gebrek aan objectieve aanwijzingen voor partijdigheid.
Beoordeling asielaanvraag van een Iraanse bekeerde Christen in het licht van WBV 2007/15
16 juli 2010
De rechtbank verklaart het beroep van een Iraanse bekeerde Christen ongegrond, omdat hij niet voldoet aan de voorwaarden van WBV 2007/15 en onvoldoende bewijs heeft geleverd van eerdere problemen in Iran.
Toelating als zelfstandige van Turkse onderdaan en de standstillbepaling
9 juli 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de afwijzing van de verblijfsvergunning voor een Turkse zelfstandige niet in strijd is met de standstillbepaling. Eiser voldoet niet aan de voorwaarden voor toelating.
Voorlopige voorziening in asielzaak van minderjarige vreemdeling met betrekking tot verblijfsvergunning
2 juli 2010
De voorzieningenrechter verklaart het beroep van een Afghaanse minderjarige ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat geen schending van de Procedurerichtlijn is aangetoond.
Afwijzing asielaanvraag van Somalische vreemdeling met herhaalde aanvragen en beoordeling van vestigingsalternatief in Somaliland
25 maart 2010
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Somalische vreemdeling ongegrond, o.a. omdat er geen reëel risico is bij terugkeer naar Somaliland en eerdere afwijzingen in rechte onaantastbaar zijn.
Afwijzing verblijfsvergunning voor Colombiaanse asielzoeker op basis van vestigingsalternatief in veilige gebieden
23 maart 2010
De rechtbank heeft het beroep van een Colombiaanse asielzoeker ongegrond verklaard, omdat hij niet aannemelijk maakte dat hij persoonlijk werd geviseerd en er een vestigingsalternatief in veilige gebieden in Colombia aanwezig was.
Afwijzing asielaanvraag van een Sri Lankaanse Tamil met betrekking tot risico op foltering en onmenselijke behandeling bij terugkeer
18 maart 2010
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Sri Lankaanse Tamil afgewezen, oordelend dat er geen reëel risico op foltering of onmenselijke behandeling bij terugkeer naar Sri Lanka is.
Verzoek tot opheffing van ongewenstverklaring en (N)SIS-signalering in het kader van gemeenschapsrecht
3 maart 2010
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de ongewenstverklaring en SIS-signalering van eiser, oordeelt dat Nederland moet toetsen aan Europees recht en bepaalt dat nieuwe besluiten moeten worden genomen.
Vrijstelling van tewerkstellingsvergunning voor schepelingendiensten aan boord van een zeeschip
19 februari 2010
De rechtbank oordeelt dat de werkzaamheden van vreemdelingen aan boord van het schip "Rochdale One" onder schepelingendiensten vallen, waardoor geen tewerkstellingsvergunning vereist is. De opgelegde boete wordt vernietigd.
Weigering aanbod op grond van de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet (Ranov) wegens herhaaldelijk plegen van misdrijven
19 februari 2010
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de staatssecretaris terecht een aanbod op basis van de Ranov heeft geweigerd wegens herhaaldelijk plegen van misdrijven. Eiser's beroep wordt ongegrond verklaard.
Toepasselijkheid van de verblijfsrichtlijn op een familielid van een EU-burger in het kader van een visumaanvraag
11 februari 2010
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van de visumaanvraag van eiseres, een Thaise vrouw, en oordeelt dat zij rechten ontleent aan de verblijfsrichtlijn als familielid van een EU-burger.
Toepasselijkheid van het gemeenschapsrecht op het verblijf en werk van een Nederlandse partner in een andere lidstaat
29 december 2009
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij geen rechten kan ontlenen aan het gemeenschapsrecht. De referente heeft geen substantieel bewijs geleverd van grensoverschrijdende diensten en haar eerdere verblijf in Engeland is niet relevant voor de huidige situatie.
Onrechtmatige vrijheidsontneming en schadevergoeding in het kader van Dublinclaim
18 november 2009
De rechtbank heeft de bewaring van eiseres opgeheven wegens onrechtmatige vrijheidsontneming en schadevergoeding van € 4.750,-- toegekend, omdat verweerder niet de vereiste 'due diligence' heeft betracht bij de Dublinclaim.
Intrekking verblijfsvergunning van alleenstaande minderjarige asielzoeker wegens onjuiste gegevens over herkomst
17 november 2009
De rechtbank 's-Gravenhage heeft de intrekking van de verblijfsvergunning van een alleenstaande minderjarige asielzoeker bevestigd, omdat zij onjuiste gegevens over haar afkomst heeft verstrekt.
Interlocutoire uitspraak inzake Europees Aanhoudingsbevel en rechtsmachtvereiste
18 september 2009
De rechtbank heeft de zaak aangehouden om informatie in te winnen bij Bulgarije over de mogelijkheid om de straf van de opgeëiste persoon in Nederland ten uitvoer te leggen, gezien het risico van straffeloosheid.
Weigering en toestemming tot overlevering in verband met criminele organisatie en hennepplantages
18 september 2009
De rechtbank weigert de overlevering van de opgeëiste persoon aan België voor de meeste feiten, maar staat deze toe voor een hennepplantage in 2004, omdat er in Nederland een strafvervolging gaande is.
Overlevering in verband met seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie
18 september 2009
De Rechtbank Amsterdam heeft op 18 september 2009 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Groot-Brittannië toegestaan in verband met beschuldigingen van seksuele uitbuiting van kinderen en kinderpornografie, ondanks verjaringsargumenten.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen in het kader van de Overleveringswet
3 juli 2009
Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen toe, ondanks bezwaren over het rechtsmachtvereiste in de Overleveringswet.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen en de rechtsmachtvereiste
3 juli 2009
De Rechtbank Amsterdam heeft op 3 juli 2009 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen toegestaan, oordelend dat het rechtsmachtvereiste van de Overleveringswet gerechtvaardigd is en dat er geen straffeloosheid zal optreden.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk voor strafrechtelijk onderzoek naar illegale handel in verdovende middelen
7 mei 2009
De Rechtbank Amsterdam heeft op 7 mei 2009 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk toegestaan voor een strafrechtelijk onderzoek naar illegale handel in verdovende middelen, zonder dat sprake is van een onherroepelijk Frans verstekvonnis.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk voor mensenhandel
7 mei 2009
De Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk toe voor mensenhandel, omdat er geen onherroepelijk Frans verstekvonnis is.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk voor strafrechtelijk onderzoek
7 mei 2009
De rechtbank heeft de overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk toegestaan voor strafrechtelijk onderzoek, omdat er geen onherroepelijk verstekvonnis is en de opgeëiste persoon recht heeft op een eerlijk proces.
Overlevering van een opgeëiste persoon in verband met strafbare feiten in het Verenigd Koninkrijk
24 april 2009
De rechtbank heeft de overlevering van een opgeëiste persoon aan het VK toegestaan voor bepaalde feiten, maar geweigerd voor feiten die ook in Nederland worden vervolgd.
Overlevering van een opgeëiste persoon in het kader van een Europees aanhoudingsbevel
24 april 2009
De Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan België toe, oordelend dat er geen Nederlandse vervolging aanhangig is voor dezelfde feiten.
Overlevering van een Zweedse burger aan Duitsland in het kader van een Europees aanhoudingsbevel
24 april 2009
Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een Zweedse burger aan Duitsland toe op basis van een Europees aanhoudingsbevel, ondanks vertraging bij de aanvraag van een verblijfsdocument.
Overlevering van een gewortelde vreemdeling aan Italië voor strafrechtelijk onderzoek
28 november 2008
De Rechtbank Amsterdam heeft op 28 november 2008 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Italië toegestaan, ondanks eerdere bezwaren en een ingetrokken uitleveringsverzoek.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan België met betrekking tot strafzaken
28 november 2008
De Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan België toe voor oplichting, racketeering, afpersing, vervalsing van betaalmiddelen en diefstal, maar weigert dit voor andere feiten.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Italië op basis van een Europees aanhoudingsbevel
28 november 2008
De Rechtbank Amsterdam heeft op 28 november 2008 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Italië toegestaan op basis van een Europees aanhoudingsbevel, met uitzondering van het voorhanden hebben van drie messen.
Overlevering en verlenging gevangenhouding in het kader van Europees Arrestatiebevel
4 juli 2008
De rechtbank heeft de verzoeken tot verlenging en schorsing van de gevangenhouding van de opgeëiste persoon afgewezen, omdat de situatie niet onder de Overleveringswet viel.
Meervoudige strafzaak tegen verdachte wegens opzetheling en mishandeling
27 juni 2008
Verdachte is schuldig bevonden aan opzetheling en mishandeling. Hij heeft goederen ingekocht waarvan hij wist dat ze van misdrijf afkomstig waren. De rechtbank legt een werkstraf van 150 uur en een geldboete van €750,-- op.
Overlevering aan Duitsland toegestaan onder voorwaarden van de Overleveringswet
20 juni 2008
Rechtbank Amsterdam staat overlevering van opgeëiste persoon aan Duitsland toe, ondanks verweer over onvoldoende feitelijke omschrijving en overlap van feiten.
Overlevering aan Roemenië toegestaan in het kader van Europees aanhoudingsbevel
13 juni 2008
De Rechtbank Amsterdam heeft op 13 juni 2008 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Roemenië toegestaan op basis van een Europees aanhoudingsbevel, waarbij de feiten voldoen aan de eisen van de Overleveringswet.
Overlevering aan Polen en redelijke termijn in het kader van Europees aanhoudingsbevel
28 maart 2008
De Rechtbank Amsterdam heeft op 28 maart 2008 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen toegestaan, ondanks het verstrijken van tijd sinds de eerste verhoor in 1999. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een flagrante schending van de rechten van de opgeëiste persoon.
Overlevering aan België en verzet tegen verstekvonnis
28 maart 2008
Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan België toe, ondanks verzet tegen een verstekvonnis. De rechtbank oordeelt dat aan alle eisen van de Overleveringswet is voldaan.
Bevoegdheid van de officier van justitie bij internationale rechtshulpverzoeken en inbeslagneming
15 februari 2008
De rechtbank oordeelt dat de officier van justitie onbevoegd was tot inbeslagneming in het kader van een rechtshulpverzoek van Duitsland. Het klaagschrift van Fortis Intertrust (Netherlands) B.V. wordt gegrond verklaard en de in beslag genomen goederen dienen te worden teruggegeven.
Overlevering van een opgeëiste persoon in het kader van een Europees aanhoudingsbevel met betrekking tot verjaring en vervolgingshandelingen
13 februari 2008
De Rechtbank Amsterdam heeft op 13 februari 2008 de overlevering van een opgeëiste persoon toegestaan voor feiten gepleegd in 1993 en 1994, maar geweigerd voor feiten gepleegd in 1995 vanwege verjaring.
Opheffing van schorsing van de overleveringsdetentie van de opgeëiste persoon
1 februari 2008
De Rechtbank Amsterdam heft op 1 februari 2008 de schorsing van de overleveringsdetentie op, omdat de opgeëiste persoon zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden en er sprake is van vluchtgevaar.
Prejudiciële vragen over de uitvoerbaarheid van een Europees aanhoudingsbevel in relatie tot verblijfsrechten van EU-burgers
28 december 2007
De rechtbank stelt prejudiciële vragen aan het HvJ EG over de uitvoerbaarheid van een EAB voor EU-burgers zonder verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. De zaak betreft mogelijke discriminatie en de interpretatie van relevante EU-regelgeving.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Duitsland op basis van een Europees aanhoudingsbevel
5 december 2007
De Rechtbank Amsterdam heeft op 5 december 2006 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Duitsland toegestaan op basis van een Europees aanhoudingsbevel, ondanks verweren van de verdediging.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan het Verenigd Koninkrijk op basis van een Europees aanhoudingsbevel
5 december 2007
De Rechtbank Amsterdam heeft op 5 december 2006 de overlevering van een opgeëiste persoon aan het Verenigd Koninkrijk toegestaan op basis van een Europees aanhoudingsbevel, waarbij werd geoordeeld dat aan alle eisen van de Overleveringswet is voldaan.
Verlenging gevangenhouding en verzoek tot opheffing overleveringsdetentie van opgeëiste persoon
30 november 2007
Rechtbank Amsterdam verlengt de gevangenhouding van de opgeëiste persoon met 30 dagen en wijst het verzoek tot opheffing af, vanwege een ingesteld rechtsmiddel in Nederland.
Vrijspraak voor ongewenstverklaring op basis van onjuiste criteria en diefstal in de Openbare Bibliotheek
29 november 2007
De rechtbank sprak de verdachte vrij van ongewenstverklaring op basis van onjuiste criteria en veroordeelde hem tot 4 weken gevangenisstraf voor diefstal in de Openbare Bibliotheek.
Vrijspraak van verdachte wegens gebrek aan bewijs in ongewenstverklaring onder EU-recht
29 november 2007
De rechtbank spreekt de verdachte vrij wegens gebrek aan bewijs in een zaak over ongewenstverklaring, waarbij niet is aangetoond dat hij een actuele bedreiging vormt voor de samenleving.
Veroordeling van een ongewenst verklaarde vreemdeling die in Nederland verbleef
15 november 2007
De rechtbank veroordeelt een ongewenst verklaarde vreemdeling tot 2 maanden gevangenisstraf voor verblijf in Nederland, ondanks zijn ongewenstverklaring.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan België voor diefstal
11 oktober 2007
De rechtbank heeft de overlevering van een opgeëiste persoon aan België toegestaan voor diefstal, oordelend dat aan de eisen van de Overleveringswet is voldaan.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Estland voor tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf
11 oktober 2007
De Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan Estland toe voor de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf van 1 jaar en 6 maanden, ondanks dat de straf nog niet voor tenuitvoerlegging vatbaar is.
Toelaatbaarheid van uitlevering van een opgeëiste persoon aan Kroatië ter zake van oplichting
28 september 2007
Rechtbank Amsterdam verklaart de uitlevering van een opgeëiste persoon aan Kroatië toelaatbaar voor oplichting. De rechtbank verwerpt verweren van de verdediging en oordeelt dat aan alle eisen voor uitlevering is voldaan.
Overlevering van een persoon aan Polen voor tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf
27 juli 2007
De Rechtbank Amsterdam heeft op 27 juli 2007 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen toegestaan voor de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf van zes jaar, ondanks verzoeken om weigering op basis van artikel 12 OLW.
Valse bommelding en wapenbezit tijdens concert Madonna
16 mei 2007
Verdachte heeft een valse bommelding gedaan om het concert van Madonna te voorkomen en wapens en munitie voorhanden gehad. De rechtbank legt een werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf op.
Verzoek tot uitlevering aan België wegens verdenking van mensenhandel
6 maart 2007
De Rechtbank Amsterdam heeft op 6 maart 2007 de overlevering van een opgeëiste persoon aan België toegestaan voor mensenhandel, maar geweigerd voor feiten die in Nederland niet strafbaar zijn.
Overlevering aan België in verband met georganiseerde of gewapende diefstal
23 februari 2007
Rechtbank Amsterdam staat overlevering toe aan België voor georganiseerde of gewapende diefstal, maar weigert dit voor deelneming aan een criminele organisatie.
Overlevering aan België van een opgeëiste persoon in verband met strafrechtelijk onderzoek
23 februari 2007
De Rechtbank Amsterdam heeft op 23 februari 2007 de overlevering van een opgeëiste persoon aan België toegestaan voor georganiseerde of gewapende diefstal, maar geweigerd voor deelneming aan een criminele organisatie.
Overlevering aan Frankrijk toegestaan onder voorwaarden van de Overleveringswet
9 februari 2007
Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk toe op basis van een Europees aanhoudingsbevel, met inachtneming van de Overleveringswet.
Overlevering op basis van Europees Aanhoudingsbevel met betrekking tot gewelddadige beroving
5 januari 2007
Rechtbank Amsterdam staat de overlevering toe van een opgeëiste persoon op basis van een Europees Aanhoudingsbevel voor gewelddadige beroving, ondanks verweer van de raadsvrouw.
Toestemming voor overlevering aan Portugal in verband met strafrechtelijk onderzoek
19 december 2006
Rechtbank Amsterdam staat overlevering van opgeëiste persoon aan Portugal toe voor strafrechtelijk onderzoek. Vrees voor onrechtmatige behandeling onvoldoende onderbouwd.
Overlevering aan België toegestaan na verwerping van verweren tegen procesgang en aanhouding
19 december 2006
Rechtbank Amsterdam staat overlevering aan België toe na verwerping van verweren tegen procesgang en aanhouding. De rechtbank oordeelt dat aan alle eisen van de Overleveringswet is voldaan.
Overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen voor tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf
5 december 2006
De Rechtbank Amsterdam heeft op 5 december 2006 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Polen toegestaan voor de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf van twee jaar en zeventien dagen wegens fraude.
Weigering van overlevering van een opgeëiste persoon in verband met verjaring
24 oktober 2006
De Rechtbank Amsterdam weigert de overlevering van een opgeëiste persoon aan Spanje wegens verjaring van de feiten. De rechtbank oordeelt dat de verjaringstermijn is verstreken en dat er geen relevante vervolgingshandelingen door Nederlandse autoriteiten zijn geweest.
Weigering van overlevering op basis van onvoldoende identiteit en betrokkenheid
24 oktober 2006
De Rechtbank Amsterdam weigert de overlevering van de opgeëiste persoon wegens onvoldoende duidelijkheid over identiteit en betrokkenheid bij het strafbare feit.
Weigering van overlevering aan Frankrijk op grond van schending van fundamentele rechten en redelijke termijn
12 september 2006
De Rechtbank Amsterdam weigerde op 12 september 2006 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Frankrijk wegens schending van fundamentele rechten en overschrijding van de redelijke termijn.
Heropening van het onderzoek naar verblijfspositie van de opgeëiste persoon in het kader van een Europees aanhoudingsbevel
16 juni 2006
De rechtbank heropent het onderzoek naar de verblijfspositie van de opgeëiste persoon in het kader van een Europees aanhoudingsbevel en stelt vragen om zijn verblijfsstatus te verduidelijken.
Weigering van overlevering aan Spanje wegens ongenoegzaamheid der stukken
26 mei 2006
De Rechtbank Amsterdam heeft op 26 mei 2006 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Spanje geweigerd wegens ongenoegzaamheid van de stukken in het Europees aanhoudingsbevel.
Toestemming voor overlevering van een opgeëiste persoon aan België op basis van een Europees aanhoudingsbevel
28 april 2006
Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van een opgeëiste persoon aan België toe op basis van een Europees aanhoudingsbevel, waarbij voldaan is aan de vereisten van de Overleveringswet.
Toestemming voor overlevering aan Duitsland op basis van Europees aanhoudingsbevel
28 april 2006
De Rechtbank Amsterdam heeft op 28 april 2006 de overlevering van een opgeëiste persoon aan Duitsland toegestaan op basis van een Europees aanhoudingsbevel, ondanks verweren van de raadsvrouw.
Beoordeling van de zorgvuldigheid van het leeftijdsonderzoek in asielprocedure van Vietnamese eiseres
22 maart 2006
De rechtbank oordeelt dat de aanvraag van een Vietnamese vrouw voor een verblijfsvergunning op basis van artikel 28 van de Vw 2000 ongegrond is, maar vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning op basis van artikel 14. Verweerder moet binnen tien weken een nieuw besluit nemen.
Toepassing van binnenlands vluchtalternatief voor Azerbeidzjaanse vluchtelingen in Nagorny Karabach
30 december 2005
De rechtbank verklaart de beroepen van Azerbeidzjaanse vluchtelingen ongegrond, omdat Nagorny Karabach als binnenlands vluchtalternatief kan worden tegengeworpen.
Beoordeling van ongewenstverklaring van een gemeenschapsonderdaan in het licht van de openbare orde
28 december 2005
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de ongewenstverklaring van eiser, oordelend dat deze niet voldoende gemotiveerd was en dat eiser geen actuele bedreiging voor de openbare orde vormt.
Naturalizatieverzoek en ambtelijk verzuim in het kader van de Rijkswet op het Nederlanderschap
5 augustus 2005
De rechtbank vernietigt de afwijzing van het naturalisatieverzoek van eiser, oordeelt dat er sprake is van ambtelijk verzuim en dat verweerder onvoldoende heeft gemotiveerd dat er geen bijzonder geval is.
Uitleg van de hoorplicht en de vereisten voor garantstelling bij visumaanvragen
30 juni 2005
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de hoorplicht is geschonden bij de afwijzing van een visumaanvraag. Beroep gegrond verklaard, besluit vernietigd en nieuwe beslissing binnen 12 weken vereist.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake verblijfsvergunningen voor Iraakse eisers
31 mei 2005
De rechtbank verklaart de beroepen van Iraakse eisers A en B niet-ontvankelijk in hun verzoek om verblijfsvergunningen, omdat er geen voldoende concreet en actueel belang is.
Tijdsverloop in de asielprocedure en de ontvankelijkheid van bezwaarschriften
31 mei 2005
De rechtbank verklaart de beroepen van eiseressen gegrond, vernietigt het bestreden besluit en oordeelt dat het bezwaar ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard.
Beoordeling van de aanvraag voor een verblijfsvergunning op basis van schrijnende omstandigheden
18 mei 2005
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de aanvraag voor een verblijfsvergunning van eiser en zijn familie ten onrechte is afgewezen. Beroep gegrond, besluit vernietigd en verweerder moet nieuw besluit nemen.
Beoordeling van de verblijfsvergunning aanvraag van een staatloze vreemdeling in het kader van de schrijnende-gevallenregeling
4 mei 2005
De rechtbank verklaart het beroep van een staatloze vreemdeling om een verblijfsvergunning bij zijn ouders ongegrond, omdat de ouders geen rechtmatig verblijf hebben en de aanvraag niet voldoet aan de wettelijke vereisten.
Vernietiging van besluiten inzake verblijfsvergunningen voor Iraakse nationaliteit
22 maart 2005
De rechtbank vernietigt de besluiten van de Minister voor Vreemdelingenzaken inzake verblijfsvergunningen voor Iraakse eiseressen en stelt een termijn voor nieuwe besluiten.
Vernietiging van besluit tot afwijzing verblijfsvergunning voor Somaliër op basis van mensenrechtenschendingen
31 januari 2005
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor een Somaliër, oordelend dat onvoldoende rekening is gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden en risico's bij terugkeer.
Toepassing van de eenmalige regeling voor asielzoekers en de rechtsgeldigheid van aanvragen
21 december 2004
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de aanvraag van eisers voor een verblijfsvergunning op grond van de eenmalige regeling voor asielzoekers terecht is ingediend. De afwijzing door de Minister wordt vernietigd wegens onvoldoende motivatie.
Beroep tegen afwijzing aanvraag verblijfsvergunning op basis van de Eenmalige Regeling
7 december 2004
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning op basis van de Eenmalige Regeling gegrond en vernietigt het bestreden besluit.
Beoordeling van het mvv-vereiste in relatie tot de standstill-bepaling voor Turkse onderdanen
19 november 2004
De rechtbank oordeelt dat het mvv-vereiste een nieuwe beperking vormt voor Turkse onderdanen, in strijd met de standstill-bepaling van het Aanvullend Protocol. Het beroep van eiser wordt gegrond verklaard.
Verzoek om verblijfsvergunning op grond van schrijnende omstandigheden
29 oktober 2004
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep gegrond en vernietigt het bestreden besluit inzake de verblijfsvergunning van eiser A, wegens strijd met de Awb.
Verlening verblijfsvergunning op basis van humanitaire redenen en hoorplicht in vreemdelingenzaken
29 oktober 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de aanvraag van eiseres voor een verblijfsvergunning op basis van humanitaire redenen terecht was en dat verweerder de hoorplicht heeft geschonden. Beroep gegrond verklaard en bestreden besluit vernietigd.
Afwijzing asielaanvraag op basis van artikel 1F VSV voor voormalig KhAD-luitenant-generaal
19 december 2003
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een voormalige KhAD-luitenant-generaal afgewezen op basis van artikel 1F VSV, omdat hij betrokken was bij misdrijven tegen de menselijkheid. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Toepassing van het driejarenbeleid in het vreemdelingenrecht met betrekking tot medische behandeling en humanitaire redenen
4 juli 2003
De rechtbank vernietigt het besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de verblijfsvergunning van eisers op grond van het driejarenbeleid, omdat de besluiten op een onjuiste grondslag berusten.
Weigering verblijfsvergunning op basis van driejarenbeleid en gezinsleven
4 juli 2003
De rechtbank weigert de verblijfsvergunning voor eiseres op basis van het driejarenbeleid, omdat de feitelijke gezinsband met haar moeder verbroken is. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Toepassing van het driejarenbeleid in het vreemdelingenrecht en de rechtspositie van de eiser
4 juli 2003
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt het besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, omdat het driejarenbeleid onjuist is toegepast en eiser niet is gehoord. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Weigering visum kort verblijf wegens onvoldoende motivering vestigingsgevaar
26 juni 2003
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de weigering van een visum kort verblijf wegens onvoldoende motivering van vestigingsgevaar. Beroep gegrond verklaard.
Beoordeling van de voortduring van de vrijheidsontnemende maatregel op basis van artikel 6 Vw 2000
19 juni 2003
De rechtbank oordeelt dat de voortduring van de vrijheidsontnemende maatregel van eiser gerechtvaardigd is, gezien zijn onvoldoende medewerking aan de vertrekplicht. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Toekenning van een vergunning tot verblijf aan een Kroatische asielzoeker van gemengde afkomst
16 juni 2003
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de aanvraag van een Kroatische asielzoeker om een vergunning tot verblijf op grond van humanitaire redenen gegrond is, maar de rechtsgevolgen van de afwijzing blijven in stand.
Verlening verblijfsvergunning en contra-indicaties in vreemdelingenrechtelijke procedures
6 mei 2003
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep gegrond en vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor eiser uit Iran, vanwege onjuiste toepassing van het beleid door verweerder.
Herziening van rechterlijke uitspraak inzake Nepal en verzoek om voorlopige voorziening
26 maart 2003
Eiser verzoekt om herziening van een uitspraak inzake Nepal. De rechtbank verklaart het verzoek niet-ontvankelijk en wijst ook het verzoek om voorlopige voorziening af.
Wijziging verblijfsdoel en overgangsrecht in vreemdelingenzaken
13 maart 2003
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser ongegrond, oordelend dat hij een nieuwe aanvraag moest indienen voor wijziging van zijn verblijfsdoel.
Toepassing van artikel 1F Vluchtelingenverdrag op asielaanvraag van Afghaanse eiser met betrokkenheid bij huiszoekingen
25 februari 2003
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Afghaanse eiser, oordelend dat onvoldoende bewijs is voor betrokkenheid bij misdrijven als bedoeld in artikel 1F Vluchtelingenverdrag.
Asielaanvraag van Turkse eiseres met betrokkenheid bij PKK en artikel 1F Vluchtelingenverdrag
17 december 2002
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Turkse eiseres, betrokken bij de PKK, wegens onvoldoende motivatie van de ernstige redenen voor uitsluiting onder artikel 1F Vluchtelingenverdrag.
Toekenning van een machtiging tot voorlopig verblijf op basis van duurzaam inkomen als zelfstandige
8 november 2002
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat referent duurzaam over voldoende middelen van bestaan beschikt voor mvv-aanvraag. Beroep gegrond, besluit vernietigd.
Verlenging verblijfsvergunning op basis van het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag
3 oktober 2002
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van de verlenging van de verblijfsvergunning van eiser op basis van het Nederlands-Amerikaans Vriendschapsverdrag en verklaart het beroep gegrond.
Schending van hoorplicht in asielprocedure van Joegoslavische eisers
6 augustus 2002
De rechtbank heeft de beroepen van Joegoslavische eisers gegrond verklaard wegens schending van de hoorplicht in hun asielprocedure. De bestreden besluiten zijn vernietigd en verweerder moet nieuwe besluiten nemen.
Gelijke behandeling van zwangere werkneemsters en zieke werknemers in het kader van de WAO
4 september 2001
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat gelijkstelling van bevallingsverlof met ziekte leidt tot discriminatie van zwangere vrouwen in de WAO. Beroep gegrond verklaard.
Strafzaak tegen Stichting [verdachte] inzake opzettelijk niet voldoen aan vordering van politie
10 oktober 2000
De Rechtbank Amsterdam oordeelt dat Stichting [verdachte] opzettelijk niet voldeed aan politie vorderingen, maar legt geen straf op vanwege bijzondere omstandigheden.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: