Prejudiciële vragen inzake de Landbouwkwaliteitswet en de teelt van bloembollen met betrekking tot het tulpenmozaïekvirus
21 januari 2025
Hoger beroep van [naam 1] V.O.F. tegen tuchtbeschikking over het opplanten van afgekeurde tulpenbollen. Prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie over 'in de handel brengen' en instandhouding van genetische diversiteit.
Tussenbeslissing inzake verschoningsrecht in tuchtprocedures tegen accountants
16 januari 2025
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat klager zijn verschoningsrecht niet kan inroepen in tuchtprocedures, omdat hij de stukken zelf heeft ingebracht. [naam 2] krijgt de kans om zijn hoger beroep aan te vullen.
Verzoek om voorlopige voorziening afgewezen; KTB-vergunning ingetrokken wegens overtredingen. Voorzieningenrechter oordeelt dat voorschriften duidelijk zijn en intrekking niet onevenredig is.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake last onder bestuursdwang voor inbewaringneming van paarden
18 november 2024
Verzoekster vraagt om schorsing van een last onder bestuursdwang vanwege verwaarlozing van haar paarden. De voorzieningenrechter wijst het verzoek af, omdat de last rechtmatig is.
Beslissing over geheimhouding in hoger beroep inzake mededingingskwesties tussen Dataprovider B.V. en de Autoriteit Consument en Markt
15 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven beslist over geheimhouding van stukken in hoger beroep van Dataprovider B.V. tegen de ACM, waarbij de belangen van partijen worden afgewogen.
Uitschrijving van een buitenlandse vennootschap uit het handelsregister en de rechtsgeldigheid van het certificaat van discontinuance
5 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een vennootschap ongegrond, omdat de KvK terecht de vennootschap uit het handelsregister heeft uitgeschreven op basis van een certificaat van discontinuance.
Rectificatie van inschrijving bestuurder in het handelsregister en de rol van de Kamer van Koophandel
5 november 2024
De holding verzocht om rectificatie van haar inschrijving als bestuurder in het handelsregister. De KvK weigerde dit, en het College oordeelde dat er geen duidelijke onjuistheid was, waardoor het beroep ongegrond werd verklaard.
Beoordeling van de kwalificatie van een e-mail als besluit onder de Algemene wet bestuursrecht in het kader van registratie als uiteindelijk belanghebbende
5 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat een e-mail van de KvK niet als besluit kan worden gekwalificeerd, vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar niet-ontvankelijk.
Niet-ontvankelijkheid van beroep na ontbinding onderneming
5 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. niet-ontvankelijk wegens ontbinding van de onderneming op 31 december 2023.
Intrekking van subsidie op grond van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies wegens niet tijdig in gebruik nemen van productie-installatie
29 oktober 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond. Subsidie is terecht ingetrokken wegens niet tijdig in gebruik nemen van de productie-installatie.
Beoordeling van de niet-ontvankelijkheid van bezwaren en subsidieverlening in het kader van de Kaderwet EZK- en LNV-subsidies
8 oktober 2024
Het College verklaart de beroepen van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat bezwaren niet-ontvankelijk zijn en subsidieaanvragen niet voldoen aan de voorwaarden voor stimulerend effect.
Afwijzing subsidieaanvraag voor warmtepomp in bijgebouw door minister van Klimaat en Groene Groei
8 oktober 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam] ongegrond inzake de afwijzing van de subsidieaanvraag voor een warmtepomp in een bijgebouw, omdat hij daar geen hoofdverblijf heeft.
Afwijzing handhavingsverzoek door ACM inzake mededingingswet en invloed van Big Four binnen NBA
8 oktober 2024
Het College bevestigt de afwijzing van het handhavingsverzoek door de ACM inzake de invloed van de Big Four binnen de NBA. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Voorlopige voorziening inzake ontheffing Winkeltijdenwet voor bakkerij in Den Haag
1 oktober 2024
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen voor een bakkerij in Den Haag, die van maandag tot en met zaterdag geopend mag zijn van 5.00 uur tot 6.00 uur, ondanks eerdere weigeringen van het college van b en w.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaren door de Kamer van Koophandel inzake inschrijving bestuurders Vereniging van Eigenaars
24 september 2024
Het College vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van de KvK en oordeelt dat appellanten als leden van de VvE belanghebbenden zijn bij de inschrijving van bestuurders.
Beoordeling van de ongedaanmaking van de inschrijving in het handelsregister door de Kamer van Koophandel
24 september 2024
De KvK heeft de inschrijving van de ontbinding van [naam 2] & [naam 1] en de overdracht aan [naam 3] ongedaan gemaakt. Het beroep van [naam 1] is ongegrond verklaard.
Verzoek om schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure
17 september 2024
Het College wijst het verzoek om schadevergoeding af wegens overschrijding van de redelijke termijn, omdat er geen onrechtmatigheid is vastgesteld en de appellant zijn verzoek niet kon baseren op artikel 6 van het EVRM.
Afwijzing subsidieaanvraag op grond van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies en het evenredigheidsbeginsel
17 september 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de afwijzing van de subsidieaanvraag door de minister, waarbij het evenredigheidsbeginsel niet is geschonden.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor zonnepanelen en vaststelling op nihil door de minister
13 augustus 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de minister bevoegd was om de subsidie voor zonnepanelen op nihil vast te stellen, omdat de maatschap de verplichting voor de aanschaf vóór de aanvraag was aangegaan. Het beroep is ongegrond.
Afwijzing subsidieaanvraag dakisolatie op basis van Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies
13 augustus 2024
De minister heeft de subsidieaanvraag voor dakisolatie afgewezen omdat het isolatiemateriaal niet in de bestaande thermische schil is aangebracht. Het beroep op het gelijkheidsbeginsel slaagt niet. Het College verklaart het beroep ongegrond.
Afwijzing ontheffing openingstijden avondwinkel in Den Haag
13 augustus 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven wijst het beroep van [naam 1] af om zijn avondwinkel tot 02.00 uur open te houden, omdat deze buiten het toeristische gebied ligt.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor warmtepompen en vaststelling op nihil door de minister
13 augustus 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond, omdat de ondernemer onjuiste informatie verstrekte bij de subsidieaanvraag voor warmtepompen, waardoor de subsidie op nihil werd vastgesteld.
Weigering van de minister om terug te komen op het vaststellingsbesluit van garanties van oorsprong voor 2019
13 augustus 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van de BV ongegrond, omdat de minister terecht weigerde terug te komen op het vaststellingsbesluit van garanties van oorsprong voor 2019.
Toepassing van correctiebedrag voor SDE+-subsidie bij wijziging van productie van hernieuwbare energie
13 augustus 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat de minister terecht het correctiebedrag voor warmte heeft toegepast en geen subsidie voor gas is verleend.
Hoger beroep inzake renteswapovereenkomsten tussen TB Investments B.V. en ING Bank N.V. met betrekking tot dwaling en zorgplicht
13 augustus 2024
Hoger beroep TB Investments B.V. tegen ING Bank N.V. over renteswaps. Beroep op dwaling is verjaard. Geen schending zorgplicht door ING. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Beoordeling van subsidievaststelling en terugvordering in het kader van een energiedemonstratieproject voor geothermie
25 juni 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de minister de subsidie voor de TU Delft terecht heeft vastgesteld op een lager bedrag, omdat het project niet volledig is uitgevoerd. Het beroep van de TU Delft wordt ongegrond verklaard.
Onterecht niet als belanghebbende aangemerkt bij inschrijving bestuurders in handelsregister door Kamer van Koophandel
25 juni 2024
Het College oordeelt dat [naam 1] ten onrechte niet als belanghebbende is aangemerkt bij de inschrijving van bestuurders in het handelsregister. Het herzieningsbesluit van de KvK wordt vernietigd en er moet een nieuw besluit op bezwaar komen.
Intrekking van SDE-subsidie voor zonnepanelen wegens onjuiste plaatsing en vergunningstatus
18 juni 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van een vennootschap ongegrond verklaard inzake de intrekking van SDE-subsidie voor zonnepanelen, omdat deze niet op een bestaand gebouw waren geplaatst en er geen omgevingsvergunning was.
Intrekking van SDE-subsidie voor zonnepaneleninstallatie wegens onjuiste informatie in subsidieaanvraag
18 juni 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond verklaard tegen de intrekking van de SDE-subsidie wegens onjuiste informatie in de aanvraag.
Beroep tegen inschrijving van UBO's in het handelsregister door Stichting Administratiekantoor
28 mei 2024
Het College verklaart het beroep van de STAK tegen de inschrijving van UBO's in het handelsregister gegrond, maar verklaart het bezwaar ongegrond omdat de registratiedatum feitelijk juist is.
Automatische erkenning van beroepskwalificaties voor dierenartsen in het Diergeneeskunderegister
28 mei 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de aanvraag van [naam 1] voor erkenning als dierenarts gegrond is. De minister heeft ten onrechte de aanvraag afgewezen. Het bestreden besluit wordt vernietigd en de minister moet binnen vier weken een nieuw besluit nemen.
Hoger beroep tegen boetebesluiten van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inzake overtredingen van de Wet dieren door een slachthuis
28 mei 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 28 mei 2024 het hoger beroep van een slachthuis tegen boetebesluiten van de minister van Landbouw gegrond verklaard en de proceskosten vastgesteld op € 2.998,-.
Bevestiging van boete wegens overtreding van hygiënevoorschriften in levensmiddelenbedrijf
28 mei 2024
Het College bevestigt de boete van € 1.050,00 aan [naam 1] wegens overtreding van hygiënevoorschriften in haar levensmiddelenbedrijf, ondanks haar verweer.
Bezwaarschrift tegen besluit van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet-ontvankelijk verklaard
28 mei 2024
Bezwaar van [naam 1] tegen de brief van de VOPBO niet-ontvankelijk verklaard; minister moet schadevergoeding van € 1.000,- betalen voor termijnoverschrijding.
Afwijzing subsidieaanvraag voor SDEK-subsidie door de minister voor Klimaat en Energie aan AVR-Afvalverwerking B.V. met betrekking tot de Thermische Conversie Installatie
21 mei 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de afwijzing van de subsidieaanvraag van AVR-Afvalverwerking B.V. door de minister voor Klimaat en Energie bevestigd, omdat de TCI dezelfde installatie is waarvoor eerder MEP-subsidie is verleend.
Randvoorwaardenkorting en hokverrijking voor varkens in het kader van het GLB
26 maart 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de minister terecht een randvoorwaardenkorting van 5% heeft opgelegd aan varkenshouder [naam 1] wegens onvoldoende hokverrijking, in strijd met artikel 2.22 van het Besluit houders van dieren.
Besluit tot wijziging van de tenaamstelling van een SDE-subsidie voor zonnepanelen en de gevolgen daarvan voor de subsidieperiode
26 maart 2024
Het College oordeelt dat de minister de startdatum van de subsidieperiode niet later kan vaststellen dan 18 maanden na het subsidiebesluit. Het beroep tegen het herzieningsbesluit is gegrond.
Toepassing van randvoorwaardenkorting en last onder dwangsom in het kader van het Besluit houders van dieren met betrekking tot hokverrijking voor varkens
26 maart 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bevestigt de sancties opgelegd aan [naam 2] wegens onvoldoende hokverrijkingsmateriaal voor varkens, en verklaart de beroepen ongegrond.
Afwijzing verzoek om uitstel einddatum project MIT-subsidie door de minister van Economische Zaken en Klimaat
19 maart 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat de minister het verzoek om uitstel van de einddatum van het MIT-project terecht heeft afgewezen.
Hoger beroep inzake overtreding van de Mededingingswet door onderlinge afstemming bij aanbesteding
27 februari 2024
Hoger beroep van [naam 4] tegen boete van € 6.000,- wegens overtreding van de Mededingingswet door onderlinge afstemming bij aanbesteding. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de ACM terecht een overtreding heeft vastgesteld en de boete passend is.
Opzegging bankrelatie na verbale agressie door klant
20 februari 2024
Gerechtshof Amsterdam bevestigt opzegging bankrelatie van klant na verbale agressie. Vorderingen tot herstel bankrelatie en verwijdering gegevens afgewezen.
Bevoegdheid van de bank tot verrekening van uitkering aan klant in vaststellingsovereenkomst met debetstand van klant in het kader van renteswap
20 februari 2024
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat Deutsche Bank bevoegd was tot verrekening van de uitkering aan Moneyview met de debetstand in het kader van een renteswap.
Hoger beroep tegen maatregel van berisping opgelegd aan accountant wegens schending van vertrouwelijkheid en integriteit
13 februari 2024
Het College van Beroep verklaart het hoger beroep van accountant [naam 1] ongegrond en bevestigt de maatregel van berisping wegens schending van vertrouwelijkheid en integriteit.
Hoger beroep tegen boete opgelegd aan accountant wegens niet verrichten van verplichte PE-activiteiten
13 februari 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het hoger beroep ongegrond en bevestigt de boete van € 420,-- aan de accountant wegens het niet verrichten van verplichte PE-activiteiten.
Bestuurlijke boete opgelegd aan slachthuis wegens overtreding van Verordening 1099/2009 met betrekking tot tekenen van leven bij dieren
13 februari 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boete van € 5.000,- voor een slachthuis bevestigd, maar gematigd tot € 2.375,- wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Bestuurlijke boete opgelegd aan slachthuis wegens overtreding van de Wet dieren en Verordening 1099/2009
13 februari 2024
Het College vernietigt de boete van € 5.000,- voor het slachthuis en stelt deze vast op € 2.500,- wegens overtreding van de Wet dieren en Verordening 1099/2009.
Hoger beroep tegen geldboete voor overtreding biologische regelgeving door varkenshouder
6 februari 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het hoger beroep van [naam 1] B.V. ongegrond en bevestigt de geldboete van € 15.000,- voor overtreding van de biologische regelgeving.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de accountantskamer inzake klacht tegen accountant met betrekking tot Bibob-onderzoek en tuchtrechtelijke maatregelen
19 december 2023
Hoger beroep ongegrond; accountant [naam 1] betwistte tuchtrechtelijke maatregel van berisping door accountantskamer. College oordeelt dat geen strijd is met geheimhoudingsplicht en bevestigt eerdere uitspraak.
Hoger beroep tegen afwijzing handhaving wegens misleidende etikettering van zuivelproducten
21 november 2023
Hoger beroep van de Stichting tegen afwijzing handhaving wegens misleidende etikettering van zuivelproducten. College bevestigt dat er geen misleiding is en kent schadevergoeding toe voor termijnoverschrijding.
Bestuurlijke boetes voor misleidende voedselinformatie en gezondheidsclaims op opvolgmelk
14 november 2023
Het College bevestigt de boete van € 525,00 voor misleidende voedselinformatie op opvolgmelk, maar vernietigt de boete voor de gezondheidsclaim 'groeimelk'.
Opgave tot inschrijving van bestuurders van een stichting en gerede twijfel over de juistheid van de opgave
17 oktober 2023
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de KvK terecht gerede twijfel had over de inschrijving van bestuurders van een stichting en weigert de opgave.
Afwijzing subsidieaanvraag voor vloerisolatie op basis van eerdere subsidie voor glasisolatie
3 oktober 2023
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] ongegrond, omdat de aanvraag voor vloerisolatie niet in aanmerking komt voor subsidie na eerdere toekenning voor glasisolatie.
Afwijzing aanvraag investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor warmtepomp
3 oktober 2023
De aanvraag van [naam 1] voor een investeringssubsidie voor een warmtepomp is afgewezen omdat deze niet door een bouwinstallatiebedrijf is geïnstalleerd, wat in strijd is met de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies.
Afwijzing subsidieaanvraag voor dakisolatie en glasisolatie op basis van Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies
26 september 2023
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam] ongegrond, omdat de subsidieaanvraag voor dakisolatie en glasisolatie niet voldeed aan de vereisten van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies.
Afwijzing aanvraag investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing door de minister
26 september 2023
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de aanvraag van [naam 1] voor een investeringssubsidie afgewezen, omdat de aanvraag meer dan 12 maanden na de eerste maatregel werd ingediend. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beroep tegen subsidiebesluit voor dakisolatie en glasisolatie
19 september 2023
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de hoogte van de subsidie voor dakisolatie, vastgesteld op € 20 per m2, en bevestigt dat de SEEH niet van toepassing is.
Beroep tegen tuchtmaatregel opgelegd door het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel met betrekking tot overtredingen in de handel van kippeneieren
19 september 2023
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond en bevestigt de opgelegde boetes door het tuchtgerecht van het COKZ.
Ongeldig taxivervoer zonder vergunning op illegale opstapplaats in Amsterdam
15 augustus 2023
Taxichauffeur [naam 1] kreeg een last onder dwangsom wegens het aanbieden van taxivervoer zonder vergunning op een illegale opstapplaats. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Verzoek om voorlopige voorziening in verband met besmetverklaring van stal met salmonella enteritidis
18 juli 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is en geen reden voor twijfel aan de rechtmatigheid van de besmetverklaring van stal met salmonella.
Wijziging maximumtarieven Warmtewet en verrekening gemiste tariefinkomsten
11 juli 2023
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep tegen het bestreden besluit niet-ontvankelijk en het beroep tegen het wijzigingsbesluit ongegrond, met proceskostenvergoeding aan appellanten.
Beoordeling van het methodebesluit voor gastransport door GTS in het licht van de Gaswet en de Gasrichtlijn
4 juli 2023
Het College vernietigt het methodebesluit van de ACM voor GTS, oordeelt dat de gekozen methodologie niet voldoet aan zorgvuldigheidseisen en draagt de ACM op een nieuw besluit te nemen binnen zes maanden.
Bevoegdheid en methodiek van de ACM bij het methodebesluit voor systeemtaken van TenneT
4 juli 2023
Het College vernietigt het methodebesluit van de ACM voor TenneT, oordeelt dat de ACM bevoegd was en stelt dat een nieuw besluit binnen zes maanden moet worden genomen.
Beroep tegen methodebesluit net op zee 2022-2026 en kostenvoet eigen vermogen WACC
4 juli 2023
Het College vernietigt het methodebesluit van de ACM inzake de regulering van het net op zee, oordeelt dat de kosten voor de aanleg van netverbindingen niet ondoelmatig zijn en veroordeelt de ACM in proceskosten.
Beoordeling van het methodebesluit voor de transporttaken van TenneT door de Autoriteit Consument en Markt
4 juli 2023
Het College vernietigt het methodebesluit van de ACM voor TenneT vanwege onvoldoende zorgvuldigheid en controleerbaarheid van de gebruikte benchmarkdata en draagt de ACM op een nieuw besluit te nemen.
Beroep tegen methodebesluit regionale netbeheerders gas 2022-2026
4 juli 2023
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt het methodebesluit van de ACM voor regionale netbeheerders gas en draagt de ACM op een nieuw besluit te nemen binnen zes maanden.
Beoordeling van het methodebesluit voor regionale netbeheerders elektriciteit 2022-2026 en de rol van de ACM
4 juli 2023
Het College vernietigt het methodebesluit van de ACM voor regionale netbeheerders elektriciteit en draagt de ACM op een nieuw besluit te nemen, rekening houdend met de onderdekking van kosten en de belangen van netbeheerders en consumenten.
Vermogensbeheerovereenkomsten en de naleving van beleggingsbeleid en profielen
30 mei 2023
Appellanten stellen dat de geïntimeerde de vermogensbeheerovereenkomsten niet correct heeft uitgevoerd. Het hof oordeelt dat de geïntimeerde niet in strijd heeft gehandeld met het beleggingsbeleid en wijst de vorderingen van de appellanten af.
Beoordeling van subsidieverlening voor brongerichte verduurzaming in de veehouderij
18 april 2023
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart de beroepen van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat de afschrijvingskosten van bestaande stallen niet subsidiabel zijn voor de aangevraagde projecten gericht op brongerichte verduurzaming.
Hoger beroep inzake de duurzaamheid van arbeidsongeschiktheid en de beoordeling door deskundigen
6 april 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de arbeidsbeperkingen van betrokkene niet duurzaam zijn, er is nog verbetering van functionele mogelijkheden te verwachten. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Terugvordering van ZW-uitkering en beoordeling van kennelijk onredelijk resultaat bij inkomen uit onderneming
6 april 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv het inkomen van betrokkene correct heeft berekend en dat er geen sprake is van een kennelijk onredelijk resultaat. Terugvordering van te veel betaalde ZW-uitkering is terecht.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar inzake intrekking subsidie duurzame energieproductie
7 maart 2023
Het College verklaart het beroep gegrond en vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaar tegen de intrekking van de subsidie voor duurzame energieproductie.
Bevestiging van de uitspraak van de Accountantskamer en ongegrondverklaring van hoger beroepen inzake tuchtrechtspraak accountants
31 januari 2023
Het College bevestigt de uitspraak van de Accountantskamer en verklaart de hoger beroepen van curatoren en accountants ongegrond, met maatregelen voor de accountants.
Beoordeling van het recht op ziekengeld na beëindiging van het dienstverband en de medische beoordeling van de arbeidsongeschiktheid
12 januari 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht meer heeft op ziekengeld, omdat zij meer dan 65% van haar oude loon kan verdienen. Medische beoordeling door Uwv wordt als zorgvuldig beschouwd.
Hoger beroep Wajong-uitkering en ontwikkelmogelijkheden appellant
12 januari 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing Wajong-uitkering; appellant heeft geen duurzaam arbeidsvermogen, maar ontwikkelmogelijkheden zijn niet uitgesloten.
Beoordeling van het recht op ziekengeld na beëindiging van het dienstverband en de rol van medische beoordelingen
28 december 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht meer heeft op ziekengeld, omdat hij in staat is meer dan 65% van zijn maatmaninkomen te verdienen.
Voortzetting van ZW-uitkering na beëindiging wegens niet verschijnen op spreekuren
22 december 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de ZW-uitkering van appellant voortgezet moet worden na vernietiging van eerdere besluiten van het Uwv, wegens ongeschiktheid van appellant om op spreekuren te verschijnen.
Energie-investeringsaftrek en schadevergoeding bij overschrijding redelijke termijn
29 november 2022
Het College oordeelt dat de kosten voor luchtkanalen niet in aanmerking komen voor EIA. Appellante krijgt € 500,- schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn en € 379,50 aan proceskosten vergoed.
Afwijzing S&O-verklaring voor het jaar 2020 wegens gebrek aan aannemelijkheid van technisch nieuwe programmatuur
29 november 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond, omdat de appellante niet aannemelijk heeft gemaakt dat er sprake is van technisch nieuwe programmatuur voor de S&O-verklaring 2020.
Toestemming voor verkoop van zwak-alcoholhoudende drank na reguliere openingstijden in het kader van de Winkeltijdenwet
29 november 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de tijdelijke toestemming voor verkoop van zwak-alcoholhoudende drank na 22.00 uur niet onevenredig is en verklaart het beroep van de appellant ongegrond.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor brongerichte verduurzaming in de varkenshouderij
25 oktober 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de subsidieaanvraag van [naam 1] B.V. terecht als experimentele ontwikkeling is gekwalificeerd, waardoor een lager subsidiepercentage van toepassing is. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen
25 oktober 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de subsidieaanvraag van [naam 1] B.V. voor het project 'Koeientuin 2.0' als experimentele ontwikkeling moet worden gekwalificeerd, met een subsidiepercentage van 25%. Bepaalde kosten werden afgewezen als niet subsidiabel.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen
25 oktober 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de subsidieaanvraag van [naam 1] B.V. voor het project ‘[naam 4]’ terecht als experimentele ontwikkeling is gekwalificeerd, en verklaart het beroep ongegrond.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen
25 oktober 2022
Het College vernietigt het bestreden besluit van de minister inzake de subsidieaanvraag van [naam 1] B.V. voor brongerichte verduurzaming van stallen, omdat de minister ten onrechte het subsidiebedrag had gecorrigeerd.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen
25 oktober 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de subsidieaanvraag van [naam 1] B.V. voor brongerichte verduurzaming van stallen terecht als experimentele ontwikkeling is gekwalificeerd, en dat bepaalde kosten niet subsidiabel zijn.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor brongerichte verduurzaming van stallen en managementmaatregelen
25 oktober 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de subsidieaanvraag van [naam 1] B.V. voor brongerichte verduurzaming terecht als experimentele ontwikkeling is gekwalificeerd, en wijst het beroep ongegrond.
Terugvordering van steun op basis van de Regeling schoolfruit 2016 en de toepassing van het evenredigheidsbeginsel
13 september 2022
Het College vernietigt de terugvordering van € 167.632,20 door de minister en stelt het terug te vorderen bedrag vast op € 13.500,-, oordelend dat de terugvordering niet evenwichtig was.
Beoordeling van een benadelingshandeling bij vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte en de gevolgen voor de ZW-uitkering
12 september 2022
Hoger beroep over benadelingshandeling bij vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte. Uwv legt maatregel op voor ZW-uitkering. Geen sprake van goed werkgeverschap. Appellante verwijtbaar.
Beslissing wrakingsverzoek in bestuursrechtelijke procedure
1 september 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 1 september 2022 een wrakingsverzoek van een verzoeker niet in behandeling genomen wegens evident misbruik van het wrakingsmiddel.
Afwijzing subsidieaanvraag varkenshouderij op basis van niet voldoen aan milieuvergunningen
16 augustus 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante ongegrond, omdat zij niet voldoet aan de subsidievoorwaarden voor de sanering van varkenshouderijen.
Hoger beroep inzake de verhuur en exploitatie van sportaccommodaties door de gemeente in het algemeen belang
9 augustus 2022
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de verhuur van sportaccommodaties door de gemeente onvoldoende gemotiveerd is en onder de kostprijs plaatsvindt, wat niet gerechtvaardigd is.
Hoger beroep inzake proceskostenveroordeling en Mededingingswet bij verhuur sportcentrum door gemeente
9 augustus 2022
Het College vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van de gemeente ongegrond, waarbij ACM in de proceskosten wordt veroordeeld.
Afwijzing subsidieverlening op basis van tenderprincipe en heroverweging van bezwaar
26 juli 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van een subsidieaanvraag voor een sensorsysteem, waarbij de procedure zorgvuldig is verlopen en geen sprake is van vooringenomenheid.
Aanpassing van subsidie voor zonne-pv-installatie wegens niet-naleving van verplichtingen
26 juli 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond, omdat appellante niet voldeed aan de subsidievoorwaarden voor haar zonne-pv-installatie.
Afwijzing wijzigingsverzoek subsidie voor demontabele windturbine en bezwaar tegen afschrijvingsduur
26 juli 2022
College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over afwijzing wijzigingsverzoek subsidie demontabele windturbine. Bezwaar tegen afschrijvingsduur niet-ontvankelijk verklaard, maar College oordeelt dat dit onterecht was. Beroep gegrond verklaard, maar bezwaar inhoudelijk ongegrond.
Beoordeling van subsidieverlening en onjuiste gegevensverstrekking in het kader van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies
19 juli 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellante ongegrond, omdat zij onjuiste gegevens heeft verstrekt in haar aanvraag voor subsidie voor warmtepompen, terwijl zij al een bindende verplichting was aangegaan.
Beoordeling van de afwijzing van een subsidieaanvraag op grond van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen met betrekking tot de status van een geurgevoelig object
19 juli 2022
Het College verklaart het beroep ongegrond, omdat de woning aan de [adres 1] geen geurgevoelig object is volgens de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen.
Hoger beroep tegen uitspraak accountantskamer over gedrags- en beroepsregels van registeraccountant
12 juli 2022
Appellant heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de accountantskamer die de klacht tegen betrokkene ongegrond verklaarde. Het College bevestigt deze uitspraak en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Afwijzing subsidieaanvraag voor warmtepomp op basis van eerdere subsidieverstrekking
12 juli 2022
Appellant's subsidieaanvraag voor een warmtepomp werd afgewezen omdat er al subsidie was verstrekt aan de installateur. Het College verklaarde het beroep ongegrond.
Schorsing van maatregelen opgelegd aan veehouder in het kader van de Wet Dieren
7 juli 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven schorst de maatregelen opgelegd aan een veehouder wegens onduidelijkheid over de nalevingseisen. Proceskosten van € 1.900,50 worden aan de veehouder vergoed.
Afwijzing subsidieaanvraag voor warmtepomp op basis van installatiedatum
21 juni 2022
Appellant's subsidieaanvraag voor een warmtepomp is afgewezen omdat deze niet binnen zes maanden na installatie is ingediend. Het College oordeelt dat de opgegeven installatiedatum niet klopt.
Bestuursrechtelijke geschillen over bestuurswisselingen binnen een familiestichting
24 mei 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt over bestuurswisselingen binnen een familiestichting. Beroep van appellant 1 ongegrond, beroep van appellant 2 ongegrond. Proceskostenveroordeling voor appellant 1.
Toelating en uitbreiding van gewasbeschermingsmiddelen: beoordeling van risico's voor voedselveiligheid en milieu
24 mei 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van PAN Europe ongegrond en bevestigt de uitbreiding van toelatingen voor gewasbeschermingsmiddelen Captosan 500 SC en Merpan Spuitkorrel, met aandacht voor risico's voor voedselveiligheid en milieu.
Beoordeling van subsidieverlening voor biomassaketels en gelijkwaardigheidseisen
17 mei 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de beroepen van appellanten ongegrond verklaard, omdat de geïnstalleerde biomassaketels niet voldoen aan de subsidie-eisen en het beroep op het gelijkheidsbeginsel niet slaagt.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de accountantskamer inzake klacht tegen accountants
3 mei 2022
Hoger beroep ongegrond verklaard; accountants hebben niet in strijd met fundamentele beginselen gehandeld. Klachten van appellant over rapport en gedrag accountants ongegrond.
Tussenuitspraak over maximumtarieven voor afleversets en kostenvoet vreemd vermogen in de Warmtewet
26 april 2022
Tussenuitspraak over de vaststelling van maximumtarieven voor afleversets door ACM, waarbij het College oordeelt dat ACM de vermogenskostenvoet ten onrechte niet heeft gebaseerd op daadwerkelijke kosten.
Afwijzing wrakingsverzoek door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven
25 april 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het wrakingsverzoek van 8 april 2022 afgewezen, omdat verzoeksters geen relevante feiten hebben aangedragen en misbruik maken van het wrakingsmiddel.
Beslissing over wrakingsverzoek in bestuursrechtelijke zaken met betrekking tot ontbinding rechtspersonen
20 april 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het wrakingsverzoek van [naam 1] B.V., [naam 2] B.V. en [naam 3] B.V. afgewezen wegens evident misbruik van het wrakingsmiddel, zonder relevante gronden voor wraking.
Hoger beroep tegen uitspraak rechtbank Rotterdam over last onder dwangsom aan PostNL
12 april 2022
Het College vernietigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam en verklaart het hoger beroep van PostNL gegrond, wegens onrechtmatige besluiten van ACM.
Toepassing van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen en de definitie van dierenverblijf
29 maart 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de buitenuitlopen van de varkens niet als dierenverblijf kunnen worden aangemerkt, waardoor het subsidiebedrag van € 203.115,43 terecht is vastgesteld.
Beoordeling van de geheimhoudingsbeslissing in hoger beroep inzake mededingingswet en persoonsgegevens
24 maart 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 24 maart 2022 een geheimhoudingsbeslissing genomen in een hoger beroep van de gemeente Heumen tegen de ACM, waarbij de vertrouwelijkheid van bepaalde documenten is bevestigd, met uitzondering van een e-mailadres.
Beoordeling van de subsidieregeling sanering varkenshouderijen en de definitie van geurgevoelig object
22 maart 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante ongegrond, omdat de afwijzing van de subsidieaanvraag op basis van de geurscore terecht was.
Afwijzing subsidieaanvraag op basis van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen wegens niet voldoen aan de vijfjaarseis
22 maart 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een varkenshouder ongegrond, omdat hij niet voldoet aan de vijfjaarseis voor subsidie op basis van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen.
Hoger beroep tegen ongegrondverklaring van de accountantskamer inzake integriteit en verplichting tot voorleggen aan scheidsgerecht
22 maart 2022
Hoger beroep ongegrond verklaard; geen bewijs van niet-integer handelen door betrokkene en geen verplichting om geschil voor te leggen aan scheidsgerecht.
Beroep tegen besluiten inzake garanties van oorsprong voor duurzame energieproductie en de beoordeling van glycerinewater als zuivere biomassa
8 maart 2022
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt de besluiten van de minister inzake garanties van oorsprong voor glycerinewater, oordeelt dat appellanten gebruik mochten maken van naar haar aard zuivere biomassa en veroordeelt de minister in proceskosten.
Beroep tegen korting op Garanties van Oorsprong door de minister van Economische Zaken en Klimaat
8 maart 2022
Het College vernietigt de korting op GvO’s door de minister, oordeelt dat het eerste meetrapport tijdig was ingediend en veroordeelt de minister in proceskosten van € 1.518,-.
Geschilbesluit tussen Redworks en KPN over de afhandeling van verkeer naar 084/087-nummers
22 februari 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat KPN niet verplicht is om met Redworks te onderhandelen over de afhandeling van vervolgdiensten naar 084/087-nummers. Het beroep van Redworks is ongegrond.
Afwijzing subsidieaanvraag varkenshouderij op basis van omgevingsvergunning vereisten
22 februari 2022
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de subsidieaanvraag van een varkenshouderij afgewezen omdat niet voldaan werd aan de vereisten van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. De appellante beschikte niet over een geldige omgevingsvergunning.
Beroep tegen afwijzing subsidieaanvraag en schadevergoeding in het kader van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen
22 februari 2022
Beroep van Maatschap [naam 1] tegen afwijzing subsidieaanvraag en schadevergoeding afgewezen. College oordeelt dat geen onrechtmatigheid aan verweerder te wijten is. Beroepen ongegrond verklaard.
Beroep tegen gedeeltelijke afwijzing van EU-subsidie voor groenten en fruit door verweerder
21 december 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep gegrond en vernietigt de gedeeltelijke afwijzing van de EU-subsidie voor groenten en fruit. De minister moet binnen vier weken een nieuw besluit nemen.
Intrekking ontheffing openingstijden winkel wegens overtredingen van voorschriften
23 november 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de intrekking van de ontheffing voor openingstijden van een avondwinkel bevestigd wegens meerdere overtredingen van voorschriften, ondanks de bezwaren van de appellant.
Beoordeling van de inschrijving van de ontbinding van een vennootschap onder firma in het handelsregister
16 november 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de inschrijving van de ontbinding van de vof [naam] door de Kamer van Koophandel rechtmatig is, en verklaart het beroep van appellante ongegrond.
Opgave van ontslag en benoeming van bestuurders in het handelsregister
16 november 2021
Het College verklaart het beroep ongegrond, omdat de opgave van ontslag en benoeming van bestuurders niet onderbouwd is en terecht niet is ingeschreven in het handelsregister.
Bevoegdheid van notaris tot inschrijving in het handelsregister en de juistheid van bestuurswisselingen
16 november 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de notaris bevoegd was tot inschrijving van bestuurswisselingen in het handelsregister. Het beroep van appellant tegen deze inschrijving is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de subsidieregeling sanering varkenshouderijen en de vaststelling van het subsidiebedrag
16 november 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van een varkenshouder ongegrond en bevestigt de hoogte van het subsidiebedrag van € 337.863,12 op basis van de subsidieregeling sanering varkenshouderijen.
Toekenning startersfaciliteit op basis van S&O-verklaringen en verbondenheid tussen vennootschappen
2 november 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante ongegrond, omdat zij niet in aanmerking komt voor de startersfaciliteit op basis van verbondenheid met andere vennootschappen.
Hoger beroep inzake de berekening van het WIA-dagloon en de toepassing van het Dagloonbesluit
21 oktober 2021
Appellant gaat in hoger beroep tegen de vaststelling van zijn WIA-dagloon. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak dat het Uwv de WW-uitkeringen buiten beschouwing heeft gelaten, omdat deze na de referteperiode zijn betaald. De beroepsgrond van appellant slaagt niet.
Weigering van S&O-verklaring voor IT-projecten wegens onvoldoende onderbouwing van speur- en ontwikkelingswerk
19 oktober 2021
Slimstock Holding B.V. kreeg geen S&O-verklaring omdat niet aannemelijk was gemaakt dat de werkzaamheden speur- en ontwikkelingswerk betroffen. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Beoordeling van subsidieaanvraag en uitvoering van projectplan binnen de Regeling nationale EZ-subsidies
21 september 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de beslissing van de minister om de subsidie op nihil vast te stellen, omdat de appellanten niet voldeden aan de projectvereisten.
Beroep tegen last onder dwangsom en invordering wegens overtreding van de Winkeltijdenwet
16 september 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de beroepen van appellant gegrond verklaard en de bestreden besluiten vernietigd, omdat de last onder dwangsom ten onrechte was opgelegd. Verweerder moet binnen twee weken een nieuw besluit nemen en de ingevorderde dwangsommen terugbetalen.
Beoordeling van tarieven en voorwaarden voor Schiphol in het kader van de Wet luchtvaart
14 september 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de tarieven en voorwaarden voor Schiphol niet onredelijk of discriminatoir zijn voor low-cost carriers, en verklaart het beroep van easyJet ongegrond.
Beoordeling van subsidievaststelling en terugvordering van voorschotten in het kader van de Regeling nationale EZ-subsidies
3 augustus 2021
Het College vernietigt de ambtshalve vaststelling van de subsidie op nihil, omdat de appellante niet correct was aangemaand om een aanvraag in te dienen. Verweerder moet een nieuwe termijn stellen voor de aanvraag.
Afwijzing van subsidieaanvragen op grond van het Besluit Stimulering Duurzame Energieproductie
3 augustus 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 3 augustus 2021 het beroep van appellante ongegrond verklaard, omdat de subsidieaanvragen op grond van het Besluit SDE zijn afgewezen wegens gebrek aan toestemming van de locatie-eigenaar.
Onbevoegdheid van de Autoriteit Consument en Markt in geschil over systeemdiensttarieven onder de Elektriciteitswet 1998
27 juli 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de Autoriteit Consument en Markt onbevoegd is om te oordelen over een klacht van een netbeheerder over systeemdiensttarieven, en vernietigt het eerdere besluit.
Beroep tegen niet vergoeden kosten hoorzitting in bezwaar en schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn
6 juli 2021
Appellante verzoekt om vergoeding van kosten hoorzitting in bezwaar en schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn. Het College wijst het beroep af, maar kent € 1000,- schadevergoeding toe.
Beoordeling procesbelang bij verlopen last onder dwangsom en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
6 juli 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat appellante procesbelang heeft bij de beoordeling van haar beroep, ondanks de verlopen last onder dwangsom. De last wordt vernietigd en appellante ontvangt schadevergoeding van € 500,- wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Intrekking van communautaire vergunning voor beroepsgoederenvervoer op basis van de Wet Bibob en de beoordeling van ernstig gevaar
6 juli 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt over de intrekking van de communautaire vergunning voor beroepsgoederenvervoer van [naam 1 BV] door de NIWO op basis van ernstig gevaar volgens de Wet Bibob. De appellante krijgt schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Weigering van S&O-verklaring voor project gericht op grondwatertransportmechanismen
22 juni 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de weigering van een S&O-verklaring voor een project gericht op grondwatertransportmechanismen.
Rectificatie van een eerdere uitspraak inzake gewasbeschermingsmiddelen
1 juni 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven rectificeert op 1 juni 2021 een eerdere uitspraak van 26 april 2021 vanwege een kennelijke onjuistheid in het ECLI-nummer.
Beëindiging VIHB-registratie en onbevoegdheid College van Beroep voor het Bedrijfsleven
4 mei 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart zich onbevoegd in de zaak over de beëindiging van de VIHB-registratie van [naam 1] B.V. en veroordeelt verweerster in proceskosten van € 534,-.
Intrekking chauffeurskaart na melding COVOG en verzoek om nieuwe VOG
4 mei 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de intrekking van de chauffeurskaart terecht was na het niet tijdig overleggen van een nieuwe VOG.
Toelating van het gewasbeschermingsmiddel TAVAS op basis van metribuzin en diflufenican
26 april 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft op 26 april 2021 de toelating van het gewasbeschermingsmiddel TAVAS, dat metribuzin en diflufenican bevat, gehandhaafd. Het beroep van Pesticide Action Network Europe is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de cumulatietoets bij SDE-subsidie en de gevolgen van overstimulering
26 april 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat over de SDE-subsidie wegens onzorgvuldige uitvoering van de cumulatietoets en onvoldoende motivatie.
Beroep tegen niet-tijdig beslissen over toelatingsbesluit gewasbeschermingsmiddel
26 april 2021
Beroep tegen niet-tijdig beslissen over toelatingsbesluit gewasbeschermingsmiddel gegrond verklaard; verzoek om dwangsom afgewezen; proceskostenvergoeding van € 534,- aan appellante.
Hoger beroep inzake boete voor overtreding van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden
26 april 2021
Hoger beroep van [naam] B.V. tegen boete voor overtredingen van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de overtredingen zijn vastgesteld.
Besluit tot afzetting van pootaardappelen besmet met quarantaine-organisme Meloidogyne chitwoodi
26 april 2021
Het College verklaart het beroep ongegrond in de zaak over de afzetting van pootaardappelen besmet met Meloidogyne chitwoodi. De appellante was niet tijdig geïnformeerd, maar de regelgeving voorziet niet in een termijn voor mededeling van de uitslag.
Bevoegdheid van de Stichting Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen om maatregel op te leggen op basis van artikel 20a Regeling verhandeling teeltmateriaal
20 april 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat NAK onterecht een maatregel heeft opgelegd aan appellanten wegens het in de handel brengen van ongekeurd pootgoed. Het beroep is gegrond en het bestreden besluit is vernietigd.
Hoger beroep tegen besluit aanwijzing hoofdspoorwegen en lokale spoorwegen in verband met ombouw van de Hoekse Lijn tot metrolijn
20 april 2021
Hoger beroep van DB Cargo en Spoorgoederenvervoer Nederland tegen de aanwijzing van de Hoekse Lijn als lokale spoorweg. College vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroepen gegrond.
Beoordeling van de geheimhouding van bedrijfsvertrouwelijke gegevens in bestuursrechtelijke procedures
8 april 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 8 april 2021 besloten dat de kennisneming van bepaalde bedrijfsvertrouwelijke gegevens gerechtvaardigd is beperkt, in het kader van een beroep van easyJet plc. tegen de Autoriteit Consument en Markt.
Hoger beroep inzake de berekening van het in aanmerking te nemen inkomen bij WIA-uitkering
10 maart 2021
Hoger beroep over de berekening van het in aanmerking te nemen inkomen bij WIA-uitkering. De Raad bevestigt dat het Uwv de juiste berekeningswijze heeft toegepast en dat de keuze van appellant om EPS voor andere doeleinden in te zetten, de reden is voor het lagere bedrag aan EPS.
Hoger beroep tegen besluit Uwv over arbeidsongeschiktheid en hoorplicht
10 maart 2021
Hoger beroep van appellant tegen Uwv over arbeidsongeschiktheid. Uwv heeft geen nieuwe feiten aangetoond. Hoorrecht geschonden. Hoger beroep afgewezen, Uwv veroordeeld in proceskosten.
Twee beroepen van Porkwatt B.V. tegen besluiten van de minister van Economische Zaken en Klimaat inzake SDE-subsidies en niet-toegestane co-producten
9 maart 2021
Porkwatt B.V. verliest twee beroepen tegen de minister van Economische Zaken en Klimaat over SDE-subsidies, wegens niet-toegestane co-producten in de vergistingsinstallatie.
Afwijzing subsidieaanvraag op grond van Kaderbesluit nationale EZ-subsidies
2 maart 2021
Het College verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de afwijzing van de subsidieaanvraag op grond van onvoldoende vertrouwen in de financiering en uitvoering van het project.
Beoordeling van de korting op subsidie voor Windpark Holding B.V. wegens overstimulering door cumulatie van subsidies en belastingvoordelen
2 maart 2021
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de korting op de subsidie voor Windpark Holding B.V. terecht is, wegens overstimulering door cumulatie van subsidies en belastingvoordelen. Het beroep is ongegrond verklaard.
Toewijzing voorlopige voorziening bij schorsing chauffeurskaart op basis van betrouwbaarheidseisen
25 februari 2021
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening toegewezen, waarbij de schorsing van de chauffeurskaart van de taxichauffeur onterecht werd geacht.
Hoger beroep over boetes voor het gebruik van verboden additieven in vleesbereidingen door vleeswarenproducenten
23 februari 2021
Hoger beroep over boetes voor verboden additieven in vleesbereidingen door vleeswarenproducenten. Het College bevestigt enkele uitspraken van de rechtbank, maar handhaaft boetes voor andere producenten.
Weigering invoer verontreinigd kippenvlees en de verhouding tussen Richtlijn 97/78/EG en Verordening 882/2004
23 februari 2021
Het College bevestigt de weigering van de NVWA om verontreinigd kippenvlees in te voeren, omdat dit niet voldeed aan de voedselveiligheidscriteria volgens Europese richtlijnen.
Verboden gezondheidsclaims op voedingssupplementen en de handhaving van de Warenwet
23 februari 2021
Het College bevestigt de boete aan een B.V. voor verboden gezondheidsclaims op glucosamine-supplementen, oordeelt dat de claims in strijd zijn met de Warenwet en de Europese Verordening 1924/2006.
Weigering inschrijving handelsregister op basis van gerede twijfel over juistheid opgaven
23 februari 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de weigering van de KvK om inschrijving in het handelsregister goedgekeurd, omdat er gerede twijfel bestond over de juistheid van de opgaven van [naam 1].
Intrekking van subsidie op grond van de Regeling nationale EZ-subsidies na faillissement van appellante
19 januari 2021
Het College verklaart het beroep van [naam 1] B.V. niet-ontvankelijk na intrekking van subsidie door de minister, wegens faillissement en gebrek aan procesbelang.
Intrekking van subsidie op grond van de Regeling Nationale EZ-subsidies en de vraag naar de aanwezigheid van een samenwerkingsverband
19 januari 2021
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond verklaard inzake de intrekking van subsidie op basis van de Regeling Nationale EZ-subsidies, omdat niet is aangetoond dat er sprake was van een samenwerkingsverband.
Hoger beroep inzake handhaving van de Wet op het financieel toezicht door de AFM en de rol van de collectieve vergunninghouder
15 december 2020
Hoger beroep van [naam 1] B.V. tegen AFM over handhaving van de Wft. College bevestigt dat AFM geen besluit heeft genomen en dat de centrale rechtspersoon verantwoordelijk is voor naleving.
Beroep tegen vaststelling subsidies op nihil in het kader van de Regeling LNV-subsidies voor jonge landbouwers
15 december 2020
Het College vernietigt de besluiten van de minister die subsidies op nihil vaststelden en draagt verweerder op nieuwe besluiten te nemen, met inachtneming van de uitspraak.
Tuchtrechtelijke klacht tegen accountants en de beoordeling van individuele gedragingen
15 december 2020
Het College verklaart de hoger beroepen van zowel [naam 1] als de accountants ongegrond, omdat de klachten niet voldoende specifiek en onderbouwd waren.
Bestuurlijke boete opgelegd aan netbeheerder wegens overtreding van het concurrentieverbod in de Elektriciteitswet en Gaswet
8 december 2020
Het College bevestigt de vernietiging van een boete van ACM aan [naam 1] B.V. wegens overtreding van het concurrentieverbod in de Elektriciteitswet en Gaswet, en oordeelt dat ACM onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar vergelijkbare gevallen.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake wijziging tariefstructuren en voorwaarden onder de Gaswet
8 december 2020
Het College verklaart het beroep van Engie en Electrabel niet-ontvankelijk wegens gebrek aan specifiek belang in de wijziging van tariefstructuren onder de Gaswet.
Kwalificatie van een middel als biocide onder de Europese regelgeving en de gevolgen van het ontbreken van toelating
17 november 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat het product 'Pure Air' van [naam] B.V. als biocide moet worden gekwalificeerd, omdat het schadelijke organismen bestrijdt, en bevestigt de opgelegde last onder dwangsom.
Uitleg van artikel 52 van Verordening 1107/2009 inzake parallelimport van gewasbeschermingsmiddelen
10 november 2020
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat Chrysal niet heeft aangetoond dat de gewasbeschermingsmiddelen niet identiek zijn, verklaart het beroep van Vaselife gegrond en herleeft de vergunning voor parallelhandel.
Weigering van S&O-verklaring voor onderzoeksproject naar effecten van gewasbeschermingsmiddelen op ecosystemen
3 november 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de aanvraag van Eurofins MITOX B.V. voor een S&O-verklaring afgewezen, omdat het project niet aannemelijk maakte dat het gericht was op technisch-wetenschappelijk onderzoek.
Afwijzing subsidieaanvraag voor ammoniakreductie in stallen voor vleeskalveren
3 november 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de subsidieaanvraag van [naam 1] V.O.F. voor ammoniakreductie in stallen afgewezen, omdat het systeem niet voldeed aan de BWL-code. Het beroep is ongegrond verklaard.
Tussenuitspraak over correctie van S&O-verklaring en motivering van verweerder
13 oktober 2020
Tussenuitspraak over de correctie van S&O-verklaring van Semiconductor Ideas to the Market B.V. en de motivering van de staatssecretaris. Het College oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd en draagt op het besluit te herstellen.
Afwijzing handhavingsverzoek van de Vereniging ter bevordering en ondersteuning van kleine regionale commerciële omroepen tegen de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
6 oktober 2020
Het College bevestigt de afwijzing van het handhavingsverzoek van KRCO tegen de staatssecretaris, waarbij prioriteitstelling in handhaving is toegestaan.
Afwijzing EIA-verklaring op basis van besparingseis en gangbaarheid van investeringen in energiezuinige systemen
6 oktober 2020
Afwijzing van de EIA-verklaring voor Loonbedrijf [naam 1] C.V. omdat niet voldaan is aan de besparingseis. Beroep ongegrond, griffierecht wordt vergoed.
Subsidieverlening voor joint industry projects en de kwalificatie als industrieel onderzoek versus experimentele ontwikkeling
6 oktober 2020
Het College vernietigt het besluit van de minister en herstelt de subsidie voor een project tot € 1.315.995,-, oordelend dat de werkzaamheden als industrieel onderzoek moeten worden gekwalificeerd.
Geschil over aansluitplicht en termijn voor aansluiting op het elektriciteitsnet
22 september 2020
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat Liander N.V. in strijd heeft gehandeld met de aansluitplicht door een aansluiting voor Coöperatie Cohesie Heiloo U.A. pas na 37 weken te realiseren, terwijl de wettelijke termijn 18 weken bedraagt.
Geschil over aansluitplicht en termijn voor aansluiting onder de Elektriciteitswet 1998
22 september 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat Liander N.V. de aansluitplicht onder de E-wet niet heeft nageleefd door aansluitingen niet binnen 18 weken te realiseren. Het beroep van Liander is ongegrond verklaard.
Gedeeltelijke ontheffing terugbetalingsverplichting Innovatiekrediet na projectmislukking
1 september 2020
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de minister terecht een gedeeltelijke ontheffing van de terugbetalingsverplichting heeft verleend voor een Innovatiekrediet, na een project dat deels mislukt was.
Afwijzing EIA-verklaring voor appartementen als woonhuizen onder de Wet IB 2001
1 september 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de EIA-aanvraag van [naam 1] B.V. afgewezen, oordelend dat de appartementen als woonhuizen zijn aan te merken onder de Wet IB 2001.
Onbevoegdheid College van Beroep in geschil over elektriciteitsnet op station Leiden Centraal
11 augustus 2020
College van Beroep verklaart zich onbevoegd in geschil over elektriciteitsnet op station Leiden Centraal; proceskostenveroordeling van € 1.050,- aan NS Stations.
Tussenuitspraak over verlenging hersteltermijn in bestuursrechtelijke procedure inzake energie-investeringsaftrek
9 juni 2020
Tussenuitspraak van 9 juni 2020 over verlenging hersteltermijn in bestuursrechtelijke procedure inzake energie-investeringsaftrek, verlengd tot 17 juli 2020.
Aansluitplicht voor netbeheerders in geschil tussen Liander N.V. en Autoriteit Consument en Markt
2 juni 2020
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat Liander N.V. niet verplicht is om meer dan één aansluiting te realiseren voor de Coöperatie Nij Altoenae Energie Neutraal 2020 U.A. De klacht van NAEN wordt ongegrond verklaard.
Geschil over aansluitplicht netbeheerder en objectafbakening in het bestuursrecht
2 juni 2020
Het College vernietigt het besluit van ACM over de aansluitplicht van Liander en oordeelt dat WOZ-beschikkingen niet altijd leidend zijn voor objectafbakening.
Geschil over aansluiting op elektriciteitsnet tussen Zuivelcoöperatie Friesland Campina U.A. en Liander N.V. met betrekking tot de Elektriciteitswet
2 juni 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat het stelsel van verbindingen van ZFC kwalificeert als een net onder de E-wet. Het beroep van Liander wordt niet-ontvankelijk verklaard, en het beroep van ZFC ongegrond.
Beoordeling van ontheffingen voor openbaar vervoer door FlixBus in concessiegebied van Hermes
26 mei 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Hermes ongegrond en bevestigt de ontheffingen voor FlixBus, omdat er geen onevenredige afbreuk aan de exploitatie van Hermes wordt gedaan.
Weigering communautaire vergunning op grond van onvoldoende vakbekwaamheid voor wegvervoerondernemer
26 mei 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van M&H International Tranz B.V. ongegrond verklaard, omdat zij niet heeft aangetoond te voldoen aan de eis van vakbekwaamheid voor een communautaire vergunning.
Beoordeling van de subsidieverlening en terugbetalingsverplichting in het kader van het Kaderbesluit EZ-subsidies
14 april 2020
Het College vernietigt het besluit van de minister inzake de terugbetalingsverplichting van een innovatiekrediet, oordeelt dat het project niet geslaagd is en draagt de minister op een nieuw besluit te nemen.
Beoordeling van de vermindering van SDE-subsidie wegens overstimulering door cumulatie van subsidies en belastingvoordelen
14 april 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de SDE-subsidie van appellante terecht is verminderd wegens overstimulering door cumulatie van subsidies, inclusief de TKI-subsidie.
Tussenuitspraak over EIA-verklaring voor automatische snelheidsbeïnvloeding bij vrachtwagens
7 april 2020
Tussenuitspraak over EIA-verklaring voor automatische snelheidsbeïnvloeding bij vrachtwagens; verweerder moet berekeningen maken op basis van juiste referentiegroep.
Hoger beroep inzake Wajong-uitkering en arbeidsvermogen van appellante met ziekte van Crohn
2 april 2020
Hoger beroep over Wajong-uitkering van appellante met ziekte van Crohn; Raad bevestigt afwijzing aanvraag door Uwv, maar veroordeelt tot schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn.
Beroep tegen goedkeuringsbesluit van ACM inzake toerekeningssysteem Schiphol niet-ontvankelijk verklaard
31 maart 2020
Het beroep van Royal Schiphol Group N.V. tegen het goedkeuringsbesluit van ACM is niet-ontvankelijk verklaard, omdat ACM aan het verzoek van Schiphol had voldaan.
Niet-ontvankelijkheid van klacht ingediend door niet-bestaande entiteit in geschil over transportcapaciteit
17 maart 2020
Het College verklaart de klacht van [naam 1] B.V. niet-ontvankelijk, omdat deze entiteit niet meer bestaat. ACM had de klacht niet inhoudelijk mogen beoordelen.
Beoordeling van het Marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven
17 maart 2020
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt het WFA-besluit van de ACM, oordelend dat onvoldoende bewijs is geleverd voor gezamenlijke AMM van KPN en VodafoneZiggo.
Vangnetregeling voor vaststelling maximumtarieven elektriciteit en de toepassing door ACM
3 maart 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de vangnetregeling voor maximumtarieven elektriciteit niet in strijd is met de Europese richtlijn. Het beroep van Nuon wordt ongegrond verklaard.
Wraking van een raadsheer in een bestuursrechtelijke procedure tegen de Kamer van Koophandel
27 februari 2020
Verzoekers hebben mr. H.S.J. Albers gewraakt wegens onvoldoende spreektijd en vermeende partijdigheid. Het College heeft het verzoek afgewezen en het proces voortgezet.
Afwijzing aanvraag EIA-verklaring voor investeringen in vistechnieken en voortstuwing van een nieuwbouwkotter
25 februari 2020
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van de EIA-verklaring voor investeringen in een nieuwbouwkotter, omdat de energiebesparingsberekening niet voldeed aan de eisen.
Afwijzing wijzigingsverzoek subsidie MIT R&D-samenwerkingsproject
11 februari 2020
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het beroep van appellante ongegrond verklaard en de afwijzing van het wijzigingsverzoek voor haar subsidie bevestigd.
Bestuurlijke boetes voor overtredingen bij het vervoeren van dierlijke meststoffen en de rol van feitelijk leidinggevende
4 februari 2020
Het College oordeelt dat de minister terecht boetes oplegde voor overtredingen van de Meststoffenwet, maar dat deze gematigd moesten worden. De uiteindelijke boetes zijn vastgesteld op € 7.525,80.
Afwijzing aanvraag voor een gesloten buitenwagen op basis van vervoersbehoefte en medische situatie
22 januari 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor een gesloten buitenwagen, oordelend dat de OV-taxi en het persoonsgebonden budget voldoende zijn voor de vervoersbehoefte van appellante.
Afwijzing aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart op basis van medische adviezen
22 januari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag gehandicaptenparkeerkaart; medische adviezen tonen aan dat appellante niet voldoet aan de criteria.
Hoger beroep inzake overtredingen Meststoffenwet door Loon- en Grondverzetbedrijf BV
7 januari 2020
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat Loon- en Grondverzetbedrijf BV overtredingen van de Meststoffenwet heeft begaan en dat de opgelegde boetes terecht zijn.
Hoger beroep over de vaststelling van een eenmalig bedrag voor FM-vergunning met terugwerkende kracht en de wettelijke rente
7 januari 2020
Sky Radio Nederland B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de vaststelling van een eenmalig bedrag voor de FM-vergunning. Het CBB vernietigde de wettelijke rente, maar bevestigde de overige onderdelen van de uitspraak van de rechtbank.
Compensatievergoeding bij storing in elektriciteitstransport en de toepassing van de Elektriciteitswet en Netcode
17 december 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat Liander N.V. in strijd heeft gehandeld met de Elektriciteitswet door geen compensatie te bieden aan Meerwind voor een storing in de elektriciteitstransportdienst.
Beroep tegen indeling in tariefcategorie elektriciteit door ACM en Enduris
17 december 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond inzake de indeling in de tariefcategorie MS voor elektriciteit door ACM en Enduris.
Beroep tegen goedkeuring transporttarieven door ACM in het kader van de Elektriciteitswet
17 december 2019
Ducor Petrochemicals B.V. verzet zich tegen de goedkeuring van transporttarieven door ACM. Het College oordeelt dat de tarieven voldoen aan de Elektriciteitswet en verklaart het beroep ongegrond.
Afwijzing aanvraag bruikleenauto op basis van medisch advies en adequaat vervoer
11 december 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bruikleenauto; individueel rolstoeltaxivervoer met twee begeleiders is adequate maatwerkvoorziening.
Beoordeling van de afwijzing van subsidieaanvraag op grond van het Besluit Stimulering Duurzame Energieproductie
3 december 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante gegrond, vernietigt de afwijzing van de subsidieaanvraag en draagt de minister op opnieuw te beslissen op de bezwaren van appellante.
Cumulatietoets en overstimulering van subsidie in het kader van duurzame energieproductie
3 december 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de minister de cumulatietoets niet correct heeft uitgevoerd, waardoor er geen sprake is van overstimulering van subsidie. Het beroep van V.O.F. [naam 1] wordt gegrond verklaard en het besluit van de minister vernietigd.
Beroep tegen methodebesluiten 2017-2021 voor transporttaken en systeemtaken door TenneT en GTS
28 november 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de beroepen van TenneT en GTS gegrond verklaard, de WACC voor 2021 vastgesteld op 3,0% en ACM veroordeeld in de proceskosten van TenneT.
Beroep tegen methodebesluit Net op Zee 2017-2021 door TenneT TSO B.V. en de rol van de Autoriteit Consument en Markt
28 november 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt het methodebesluit Net op Zee 2017-2021 van ACM en oordeelt dat de WACC voor 2021 3,0% moet zijn, met verplichting tot nacalculatie van onderhoudskosten.
Beroep tegen methodebesluiten WACC voor regionale netbeheerders gas en elektriciteit
28 november 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart de beroepen van Netbeheer Nederland gegrond en vernietigt de methodebesluiten van ACM inzake de WACC voor 2021, die vastgesteld wordt op 3,0%.
Toekenning van beschikbaarheidbijdragen voor spoedeisende hulp en acute verloskunde in relatie tot de 45-minutennorm
19 november 2019
Het College verklaart het beroep van Stichting Ziekenhuis Rivierenland gegrond en vernietigt het besluit van de NZa over de beschikbaarheidbijdragen voor SEH en acute verloskunde voor 2018.
Hoger beroep inzake de weigering van verhoging van de Wajong-uitkering op basis van studiefinanciering
31 oktober 2019
Hoger beroep over de weigering van verhoging van de Wajong-uitkering. De Centrale Raad bevestigt dat appellant recht had op studiefinanciering, waardoor de uitkering niet verhoogd kon worden.
Beoordeling van de verlaging van de Wajong-uitkering en de vaststelling van arbeidsvermogen
31 oktober 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de verlaging van de Wajong-uitkering van appellante, oordelend dat zij ondanks haar klachten ten minste vier uur per dag belastbaar is.
Beoordeling laattijdige Wajong-aanvraag en verzekeringsgeneeskundige beoordeling
31 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv bij laattijdige Wajong-aanvraag geen arbeidskundige herbeoordeling hoefde te verrichten. Eerdere uitspraken van de rechtbank zijn vernietigd en het beroep ongegrond verklaard.
Niet-ontvankelijkheid van beroepen van zonneparken en gegrondverklaring van beroep van intermediair Powerfield in subsidieaanvraag voor duurzame energieproductie
29 oktober 2019
De beroepen van de zonneparken zijn niet-ontvankelijk verklaard omdat zij geen bezwaar hebben gemaakt. Powerfield heeft geen rechtstreeks belang en zijn bezwaren zijn ook niet-ontvankelijk verklaard. Verweerder is veroordeeld tot proceskostenvergoeding.
Correctie S&O-verklaring en bevoegdheid bestuursorgaan bij eigen fouten
29 oktober 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de staatssecretaris bevoegd was om S&O-verklaringen te corrigeren. Appellanten waren ten onrechte als starters aangemerkt. Beroepen ongegrond verklaard.
Geheimhoudingsbeslissing inzake e-mails met persoonlijke beleidsopvattingen in bestuursrechtelijke procedures
25 oktober 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de beperking van de kennisneming van e-mails met persoonlijke beleidsopvattingen niet gerechtvaardigd is en verzoekt verweerster deze stukken te overleggen.
Correctie van S&O-verklaringen en de beoordeling van kosten in relatie tot speur- en ontwikkelingswerk
15 oktober 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Strukton Immersion Projects B.V. ongegrond, omdat de S&O-verklaringen voor projecten niet voldeden aan de eisen van de Wva.
Correctie van S&O-verklaring en administratieverplichting in het kader van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen
15 oktober 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van J.K. Son en Breugel Beheer B.V. ongegrond, omdat de administratie niet voldeed aan de eisen van de Wva en de S&O-verklaringen terecht zijn gecorrigeerd.
Afwijzing subsidieaanvraag voor thermische conversie-installatie op basis van het Besluit Stimulering Duurzame Energieproductie
15 oktober 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van een subsidieaanvraag voor een thermische conversie-installatie, omdat deze niet als één productie-installatie kan worden aangemerkt.
Afwijzing subsidieaanvraag Innovatieprestatiecontracten wegens onvoldoende gerichtheid op innovatie
15 oktober 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de subsidieaanvraag van appellante afgewezen wegens onvoldoende gerichtheid op innovatie. Het beroep is ongegrond verklaard.
Afwijzing aanvragen SDE-subsidie voor windturbines wegens ontbrekende toestemming van locatie-eigenaar
15 oktober 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Windpark Zeewolde B.V. ongegrond, omdat aanvragen voor SDE-subsidie zijn afgewezen wegens ontbrekende toestemming van de locatie-eigenaar.
Bestuurlijke boete voor illegale radio-uitzendingen en de rol van de functionele dader
15 oktober 2019
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over een bestuurlijke boete van € 3.325,- voor illegale radio-uitzendingen. Appellant wordt als functionele dader aangemerkt.
Beroep tegen subsidie vaststelling op nihil door investeringsmaatschappij
1 oktober 2019
Het College heeft geoordeeld dat de subsidie voor de investering in Intermedium Shoes B.V. ten onrechte op nihil is vastgesteld en heeft het besluit van verweerder vernietigd.
Toegang tot geschilbeslechting en voorwaarden bij aansluiting op elektriciteitsnet
17 september 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat Liander N.V. onterecht voorwaarden heeft gesteld aan de aansluiting van [naam 1] B.V. op het elektriciteitsnet, in strijd met de E-wet.
Beroep tegen mededelingen van ACM inzake goedkeuring voorwaarden en vergoedingen spoorconcessies
10 september 2019
Beroepen van NS en dochterondernemingen tegen ACM niet-ontvankelijk verklaard; mededelingen ACM zijn geen besluiten. Proceskostenveroordeling van € 2.304,- en griffierechten van € 2.664,- aan NS.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor zonnepark en de toepassing van beleid inzake economische haalbaarheid
3 september 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de minister van Economische Zaken en Klimaat ten onrechte een subsidieaanvraag voor een zonnepark beperkte tot tien jaar. Het beleid vereiste een beoordeling van de economische haalbaarheid voor vijftien jaar. Het beroep werd gegrond verklaard en het besluit vernietigd.
Beoordeling van subsidieaanvraag voor zonnepark en wijziging van beleid door de minister van Economische Zaken en Klimaat
3 september 2019
Het College vernietigt de afwijzing van de subsidieaanvraag voor een zonnepark, oordeelt dat de minister zijn beleid niet tijdig heeft gewijzigd en draagt hem op opnieuw te beslissen.
Afwijzing subsidieaanvraag voor zonnepark op basis van economische haalbaarheid en vergunningen
3 september 2019
Het College vernietigt de afwijzing van de subsidieaanvraag voor een zonnepark door de minister van Economische Zaken en Klimaat, oordeelt dat de minister zijn beleid niet correct heeft toegepast en draagt hem op opnieuw te beslissen.
Afwijzing subsidieaanvragen voor duurzame energieproductie en de economische haalbaarheid van zonneparken
3 september 2019
College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt afwijzing subsidieaanvragen voor zonneparken wegens onvoldoende onderbouwing van economische haalbaarheid door de minister.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen GLB wegens niet-naleving door loonwerker
13 augustus 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de randvoorwaardenkorting van 20% op rechtstreekse betalingen voor 2016 bevestigd, wegens niet-naleving van glyfosaatgebruik door een loonwerker.
Randvoorwaardenkorting op GLB-betalingen wegens niet-emissiearme aanwending van drijfmest
13 augustus 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigt de 20% randvoorwaardenkorting op GLB-betalingen wegens niet-emissiearme aanwending van drijfmest door de maatschap.
Randvoorwaardenkorting wegens gebruik van glyfosaat in sloot; geen overmacht; opzet; geen waarschuwing
13 augustus 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de randvoorwaardenkorting van 20% op rechtstreekse betalingen terecht is opgelegd wegens opzettelijk gebruik van glyfosaat, zonder overmacht.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen GLB wegens niet-nalevingen bij mestopslag en identificatie van runderen
13 augustus 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de randvoorwaardenkorting van 4% wegens niet-nalevingen bij mestopslag en identificatie van runderen.
Beroep tegen afwijzing tegemoetkoming op grond van de Plantenziektenwet en Kaderwet EZ-subsidies na schade door paprikasnuitkever
30 juli 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de minister ten onrechte geen vergoeding toekende aan een paprika teler voor schade door de paprikasnuitkever, en draagt de minister op opnieuw te beslissen op het bezwaar.
Wettelijke grondslag Taxiverordening en overtreding van taxivervoer door appellant
16 juli 2019
Het College oordeelt dat de Taxiverordening geen wettelijke grondslag heeft en vernietigt het bestreden besluit, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Appellant heeft taxivervoer aangeboden zonder vergunning.
Loonsanctie opgelegd aan werkgever wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen van werknemer met ziekteverlof
5 juli 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt loonsanctie opgelegd aan werkgever wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen van werknemer, oordeelt dat Uwv onvoldoende onderbouwing had voor zijn besluit.
Beëindiging WIA-uitkering en betrokkenheid appellant bij bezwaarprocedure
5 juli 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de WIA-uitkering van appellant per 22 augustus 2017, ondanks bezwaren over de betrokkenheid bij de bezwaarprocedure en de medische onderbouwing.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete op grond van overtreding van de Meststoffenwet
25 juni 2019
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete voor overtreding van de Meststoffenwet. De uitspraak van de rechtbank Gelderland wordt bevestigd. Proceskostenveroordeling van de staatssecretaris.
Beroep tegen de vaststelling van marges voor meettarieven door de Autoriteit Consument en Markt
18 juni 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt de besluiten van ACM over meettarieven, verklaart de bezwaren van appellanten niet-ontvankelijk en veroordeelt ACM in proceskosten van € 1.536,-.
Hoger beroep tegen boetebesluit Autoriteit Consument & Markt inzake transparantie- en non-discriminatieverplichting KPN
21 mei 2019
KPN heeft hoger beroep ingesteld tegen een boetebesluit van ACM wegens overtreding van transparantie- en non-discriminatieverplichtingen. Het College heeft het beroep gegrond verklaard en het besluit van ACM vernietigd.
Ontvankelijkheid van beroep tegen subsidieaanvraag en rol van intermediair
21 mei 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat appellante geen belanghebbende is bij het bestreden besluit en verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar niet-ontvankelijk.
Beroep tegen tariefbesluit nieuwe diensten FttH en proceskostenveroordeling
14 mei 2019
Het College vernietigt het tariefbesluit van ACM voor de dienst Project- en bulkmigraties en oordeelt dat T-Mobile procesbelang heeft. ACM moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen en vergoedt de proceskosten van T-Mobile.
Afwijzing subsidieaanvraag voor energiedemonstratieproject door College van Beroep voor het Bedrijfsleven
30 april 2019
College van Beroep voor het Bedrijfsleven wijst subsidieaanvraag voor energiedemonstratieproject af wegens niet voldoen aan criteria en ontwikkelingsfase van technologie.
Hoger beroep inzake verzoek om herziening van bestuurlijke boete wegens overtreding van de Meststoffenwet
30 april 2019
Hoger beroep ongegrond verklaard; verzoek om herziening van bestuurlijke boete wegens overtreding Meststoffenwet afgewezen. Geen nieuwe feiten of omstandigheden aangetoond.
Verzoek om herziening van randvoorwaardenkorting wegens overtreding van de Meststoffenwet
30 april 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond inzake de herziening van een randvoorwaardenkorting wegens overtreding van de Meststoffenwet.
Toezichtkosten voor gebruik van maritiem mobiele frequentieruimte en voor het gebruik van amateur frequentieruimte
30 april 2019
Het College bevestigt de eerdere uitspraken van de rechtbank over de kosten voor maritieme en amateur frequentieruimte. Appellant's hoger beroep is ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake invordering verbeurde dwangsom en verjaring van invorderingsbevoegdheid
23 april 2019
Appellant heeft hoger beroep ingesteld tegen de invordering van een verbeurde dwangsom. Het College verklaart het hoger beroep niet-ontvankelijk wegens verjaring van de invorderingsbevoegdheid.
Hoger beroep over verlenging van vergunningen voor niet-landelijke commerciële radio-omroep en de uitleg van regiogerichtheid
23 april 2019
Hoger beroep over verlenging van vergunningen voor niet-landelijke commerciële radio-omroep. Het College verklaart enkele beroepen niet-ontvankelijk en andere ongegrond.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar wegens ontbreken procesbelang in telecom vergunningzaak
16 april 2019
Appellant stelde hoger beroep in tegen de niet-ontvankelijk verklaring van zijn bezwaar tegen een tijdelijke zendvergunning. Het College bevestigde de uitspraak van de rechtbank dat er geen procesbelang was, aangezien de vergunning inmiddels was verlopen.
Afwijzing subsidieaanvraag zonneboiler wegens te late indiening en vertrouwensbeginsel
9 april 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de subsidieaanvraag voor een zonneboiler afgewezen wegens te late indiening. Beroep op coulance en vertrouwensbeginsel slaagt niet. De aanvraag voldeed niet aan de termijn van de Regeling nationale EZ-subsidies.
Weigering van energie-investeringsaftrek voor een schip geregistreerd als zeeschip
9 april 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond verklaard, omdat de minister de aanvragen voor een EIA-verklaring voor een schip geregistreerd als zeeschip terecht had afgewezen.
Afwijzing S&O-verklaring voor programmatuurontwikkeling door College van Beroep voor het Bedrijfsleven
9 april 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van Advanced Team Systems Center B.V. ongegrond inzake de afwijzing van een S&O-verklaring voor programmatuurontwikkeling.
Beroep tegen besluit tot korting op SDE-subsidie wegens overstimulering door cumulatie van subsidies
9 april 2019
Appellant verzet zich tegen korting op SDE-subsidie wegens overstimulering. Het College oordeelt dat de minister de beleidsregel correct heeft toegepast en verklaart het beroep ongegrond.
Herbeoordeling van het Tariefbesluit MDF Pair Bonding door de Autoriteit Consument en Markt
2 april 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van T-Mobile en Tele2 ongegrond, bevestigt de tariefplafonds van ACM voor MDF Pair Bonding en benadrukt de noodzaak van transparantie in kostentoerekening.
Afwijzing subsidieaanvragen op grond van het Besluit stimulering duurzame energieproductie en de vereiste vergunningen
19 maart 2019
College van Beroep voor het Bedrijfsleven wijst subsidieaanvragen TBM Europe B.V. af wegens ontbrekende vergunningen. Beroep ongegrond verklaard, proceskosten vergoed.
Afwijzing subsidieaanvraag voor innovatie in duurzame energie door Eagle Energy B.V. en de beoordeling door de adviescommissie
12 maart 2019
Het College verklaart het beroep van Eagle Energy B.V. ongegrond inzake de afwijzing van de subsidieaanvraag voor het eNEEF Energy Saving System, omdat de adviescommissie onvoldoende punten toekende.
Intrekking van subsidie en terugvordering voorschotten in het kader van de Regeling nationale EZ-subsidies
12 maart 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de intrekking van subsidies en terugvordering van voorschotten aan Eagle Energy B.V. en anderen bevestigd, wegens niet-naleving van de voorwaarden van de Regeling nationale EZ-subsidies.
Afwijzing verzoek om herziening van besluiten inzake S&O-verklaringen en toepassing van artikel 4:6 Awb
12 maart 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Netzozeker B.V. ongegrond, omdat er geen nieuwe feiten zijn voor herziening van eerdere besluiten inzake S&O-verklaringen.
Intrekking van subsidie voor duurzame energieproductie en de definitie van ingebruikname
5 maart 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de subsidie voor duurzame energieproductie is ingetrokken omdat de installatie eerder in gebruik was genomen dan de aanvraagdatum. Het beroep van appellante is ongegrond.
Afwijzing aanvragen energie-investeringsaftrek voor cokesovengashouder door College van Beroep voor het Bedrijfsleven
26 februari 2019
College van Beroep voor het Bedrijfsleven wijst aanvragen voor EIA-verklaringen af, omdat de energiebesparing niet voldoet aan de wettelijke vereisten.
Bevoegdheid van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven inzake besluiten op grond van de Warmtewet
19 februari 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart zich onbevoegd in een zaak over handhaving op grond van de Warmtewet, waarbij de rechtbank Rotterdam exclusief bevoegd is.
Bevoegdheid van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven inzake handhaving op grond van de Warmtewet
19 februari 2019
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart zich onbevoegd in een handhavingszaak op grond van de Warmtewet, waarbij de rechtbank Rotterdam bevoegd is.
Ontheffing van de eis voor een RTX-vergunning in de Taxiverordening Rotterdam
19 februari 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van de appellant ongegrond verklaard, omdat de Taxiverordening geen ontheffingsmogelijkheid biedt voor de eis van een SKRT-certificaat voor een RTX-vergunning.
Weigering ontheffing Winkeltijdenwet door burgemeester en wethouders van Amsterdam
5 februari 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de weigering van de ontheffing van de Winkeltijdenwet door de gemeente Amsterdam wegens onvoldoende onderbouwing en motivering.
Schorsing van chauffeurskaart van taxichauffeur wegens verdenking van niet voldoen aan eisen VOG
1 februari 2019
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de schorsing van de chauffeurskaart van de taxichauffeur op voldoende gronden is gebaseerd.
Beëindiging van ZW-uitkering en de arbeidskundige grondslag van het besluit
23 januari 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het Uwv onvoldoende inzicht heeft gegeven in de arbeidskundige grondslag van de beëindiging van de ZW-uitkering van de ex-werkneemster.
Beroep tegen korting op GLB-betalingen wegens beschadiging van oormerken en registratie van runderen
18 december 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Vof ongegrond, wegens een 3% korting op GLB-betalingen door beschadiging van oormerken.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake openingstijden avondwinkel en de gevolgen voor het woon- en leefklimaat
12 december 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de openingstijden van de avondwinkel een negatieve invloed hebben op het woon- en leefklimaat, wat leidt tot overlast.
Beroep tegen wijziging tariefstructuren en voorwaarden door ACM door Anexo B.V.
4 december 2018
Anexo B.V. heeft beroep ingesteld tegen ACM's wijziging van tariefstructuren, maar werd niet-ontvankelijk verklaard omdat zij niet als belanghebbende werd aangemerkt.
Beroep tegen tariefbesluit elektriciteit door Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen
4 december 2018
NEPROM heeft beroep ingesteld tegen ACM's tariefbesluit 2017 voor Stedin. Het College verklaart het beroep ongegrond, oordelend dat NEPROM als belanghebbende kan worden aangemerkt en dat de kosten voor de prijsstijging gerechtvaardigd zijn.
Bestuurlijke boete meststoffenwet en verwijtbaarheid van overtreding
4 december 2018
Het College vernietigt de eerdere uitspraak en stelt de bestuurlijke boete op € 26.325,- vast, rekening houdend met overschrijding van de redelijke termijn.
Beroep tegen subsidiebesluit voor zonneboiler in het kader van de Regeling nationale EZ-subsidies
20 november 2018
Appellant verzet zich tegen de hoogte van de subsidie voor een zonneboiler. Het College verklaart het beroep ongegrond, omdat er geen ondubbelzinnige toezegging is gedaan door de minister.
Afwijzing aanvraag voor S&O-verklaring in het kader van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen
20 november 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de aanvraag voor een S&O-verklaring afgewezen, omdat de werkzaamheden niet als speur- en ontwikkelingswerk werden gekwalificeerd.
Tariefbesluit ontbundelde glastoegang (FttH) en de effectiviteit van tariefplafonds voor concurrentie
6 november 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart de beroepen van T-Mobile en Tele2 ongegrond, bevestigt de tariefplafonds van ACM voor KPN en Reggefiber en oordeelt dat de concurrentiemogelijkheden niet onterecht worden belemmerd.
Beoordeling van de dominantie van KPN op de wholesalemarkt voor telefoniediensten en de proportionaliteit van opgelegde verplichtingen
6 november 2018
Het College oordeelt dat KPN tot 1 april 2019 dominant is op de wholesalemarkt voor tweevoudige gespreksdiensten, maar dat deze dominantie daarna niet kan worden gehandhaafd. De aan KPN opgelegde verplichtingen blijven tot 31 maart 2019 in stand.
Afkeuring van een partij pootaardappelen van het ras Desiree wegens schurft
6 november 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van Maatschap [naam 1] ongegrond inzake de afkeuring van pootaardappelen wegens schurft.
Beoordeling van de afwijzing van ontheffing van terugbetalingsplicht van innovatiekrediet door de minister van Economische Zaken en Klimaat
30 oktober 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de afwijzing van de ontheffing van de terugbetalingsplicht van het innovatiekrediet door de minister terecht is, omdat ontheffing alleen vóór subsidievaststelling kan worden verleend.
Beoordeling van subsidieverlening en verantwoording van kosten in het kader van de Subsidieregeling Innoveren
30 oktober 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de subsidie aan de Stichting Platform Integreren van Technologieën terecht lager is vastgesteld, omdat het onderzoek niet als collectief onderzoek werd aangemerkt en onvoldoende verantwoording is afgelegd over de kosten.
Afwijzing EIA-verklaring voor zeewaardig kraanschip op basis van transportmiddeldefinitie
30 oktober 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van de EIA-verklaring voor een zeewaardig kraanschip, omdat het schip als transportmiddel wordt beschouwd en niet onder de aangevraagde code valt.
Intrekking van een taxivergunning in Amsterdam en de voorlopige voorziening
25 oktober 2018
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van de taxivergunning van de verzoeker, oordelend dat de gemeente onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de overtreding.
Intrekking van een taxivergunning in Amsterdam en de gevolgen voor taxichauffeur
25 oktober 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de intrekking van een taxivergunning in Amsterdam, wegens overtredingen van de Taxiverordening.
Intrekking hoger beroep na tegemoetkoming door bestuursorgaan; schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn
25 oktober 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking hoger beroep na tegemoetkoming door Uwv en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding redelijke termijn.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellante in het kader van de WIA
24 oktober 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de arbeidsongeschiktheid van appellante op 60,80% en de resterende verdiencapaciteit op € 952,13 per maand, na beoordeling van psychische beperkingen.
Beoordeling van aanvragen voor S&O-verklaringen met betrekking tot technische nieuwheid en risico's in ontwikkelingsprojecten
23 oktober 2018
College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat appellanten niet aannemelijk maken dat hun projecten voor S&O-verklaringen voldoen aan de eisen van technische nieuwheid en risico's.
Hoger beroep tegen besluit Uwv over arbeidsongeschiktheid ex-werkneemster na beëindiging dienstverband
4 oktober 2018
Hoger beroep van een B.V. tegen Uwv over arbeidsongeschiktheid ex-werkneemster. Raad vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat Uwv onvoldoende onderbouwd heeft waarom er geen passende functies zijn.
Beëindiging van ZW-uitkering en geschiktheid van functies voor appellante
3 oktober 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de ZW-uitkering van appellante, oordelend dat de functies medisch geschikt zijn en het hoger beroep niet slaagt.
Toelating van biocide als houtverduurzamingsmiddel en milieueffecten
2 oktober 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van Arch Timber Protection Limited ongegrond, bevestigt dat Tanalith E 3462 niet kan worden toegelaten in gebruiksklasse 4b vanwege onaanvaardbare milieueffecten.
Afwijzing RDA-beschikking voor Genetwister: Kosten van uitbesteed onderzoek niet in aanmerking genomen
18 september 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat de kosten voor Genetwister als uitbesteed onderzoek worden aangemerkt en niet in aanmerking komen voor RDA.
Prejudiciële vraag over de definitie van biociden in relatie tot de werking van het middel Pure Air
18 september 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vraagt het Hof van Justitie om uitleg over de definitie van biociden in relatie tot het middel Pure Air, dat door appellante wordt aangeboden.
Beroep tegen besluit Marktanalyse vaste en mobiele gespreksafgifte door ACM
11 september 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt gedeeltelijk het besluit van ACM over gespreksafgifte tarieven en verplichtingen, en verklaart de beroepen van KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo en Tele2 gegrond.
Vernietiging marktanalysebesluit ACM inzake 24-uurs zakelijke post en de rol van digitale communicatie
3 september 2018
Het College vernietigt het marktanalysebesluit van ACM inzake 24-uurs zakelijke post, o.a. vanwege onvoldoende bewijs dat digitale communicatie niet tot de relevante markt behoort.
Beoordeling van het hoger beroep tegen wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 en de uitgifte van middengolfvergunningen
28 augustus 2018
Quality RTV B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de wijziging rechtmatig is en dat Quality geen procesbelang heeft.
Beroep tegen besluit tot verlengbaarheid van vergunningen voor commerciële radio-omroepen
28 augustus 2018
Quality RTV B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de afwijzing van haar beroep tegen het Besluit Verlengbaarheid van vergunningen voor commerciële radio-omroepen. Het College verklaart het beroep niet-ontvankelijk.
Afwijzing aanvraag S&O-verklaring wegens onvoldoende technische knelpunten en oplossingsrichtingen
28 augustus 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de aanvraag van PCP1501 IP Joint Venture B.V. voor een S&O-verklaring afgewezen, omdat de werkzaamheden niet als S&O konden worden aangemerkt.
Verantwoordelijkheid van de curator voor milieuwetgeving na faillissement
7 augustus 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de curator van een failliet bedrijf verantwoordelijk is voor de naleving van milieuwetgeving, inclusief de verplichting tot gegevensverstrekking, ongeacht wanneer overtredingen zijn ontstaan. Het beroep van de curator wordt ongegrond verklaard.
Beroep tegen methodebesluit ACM voor Gasunie Transport Services B.V. en Vereniging Energie Nederland
24 juli 2018
Het College verklaart het beroep van GTS gegrond, vernietigt het methodebesluit van ACM en draagt ACM op een nieuw besluit te nemen. Het beroep van VEN is ongegrond.
Tussenuitspraak over methodebesluiten van TenneT door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven
24 juli 2018
Tussenuitspraak van het CBB over de methodebesluiten van ACM voor TenneT, waarbij ACM wordt opgedragen de WACC en frontier shift te herberekenen en de gebreken in de besluiten te herstellen.
Beroep tegen niet tijdig nemen van besluiten inzake HBAG-heffingen door de minister van Economische Zaken
10 juli 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over beroepen tegen het niet tijdig nemen van heffingsbesluiten door de minister van Economische Zaken. Bepaalde beroepen zijn niet-ontvankelijk verklaard, terwijl andere gegrond zijn verklaard, met schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn.
Prejudiciële vragen over de geldigheidsduur van vergunningen voor parallelhandel in gewasbeschermingsmiddelen
3 juli 2018
Het CBB vraagt het Hof van Justitie om verduidelijking over de geldigheidsduur van parallelhandelsvergunningen voor gewasbeschermingsmiddelen en de voorwaarden voor identieke status.
Toewijzing van betalingsrechten aan een V.O.F. in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
3 juli 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van een V.O.F. ongegrond verklaard inzake de afwijzing van betalingsrechten, maar de minister veroordeeld tot schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Beroep tegen besluiten Autoriteit Consument en Markt inzake gebruiksvergoeding spoorinfrastructuur
26 juni 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart de beroepen van FMN en ProRail ongegrond en het beroep van KNV niet-ontvankelijk. ACM wordt veroordeeld tot het vergoeden van proceskosten aan ProRail.
Beroepen tegen marktanalysebesluit FttO door telecomaanbieders met betrekking tot de wholesalemarkt voor toegang tot glasvezelnetwerken
19 juni 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de ACM terecht concludeerde dat KPN geen aanmerkelijke marktmacht heeft op de wholesalemarkt voor toegang tot glasvezelnetwerken, ondanks de beroepen van telecomaanbieders.
Prejudiciële vragen over de uitleg van artikel 13 van Verordening 715/2009 (Gasverordening) met betrekking tot tarieven voor gastransport
12 juni 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vraagt het Hof van Justitie om uitleg over de verenigbaarheid van een uniform capaciteitstarief met artikel 13 van de Gasverordening, na bezwaren van VGN en TAQA tegen ACM's tariefbesluiten.
Beoordeling van subsidieaanvraag en rechtszekerheid bij kredietinstelling
5 juni 2018
Het College oordeelt dat de subsidie op nihil is vastgesteld omdat de appellant geen lening heeft afgesloten bij een erkende kredietinstelling. Beroep ongegrond, schadevergoeding van € 1.000,- toegekend.
Afwijzing subsidieaanvraag vroegefasefinanciering op grond van de Regeling nationale EZ-subsidies
29 mei 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van een subsidieaanvraag voor vroegefasefinanciering door de minister van Economische Zaken en Klimaat.
Afwijzing verzoek om nadeelcompensatie op basis van de Plantenziektenwet na schade door maatregelen ter bestrijding van Ralstonia Solanacearum
22 mei 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een rozenkweker ongegrond, omdat de schade door maatregelen tegen Ralstonia Solanacearum tot het normale bedrijfsrisico behoort.
Afwijzing verzoek om tegemoetkoming op basis van de Plantenziektenwet na besmetting met Ralstonia solanacearum
22 mei 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een B.V. ongegrond, waarbij de aanvraag om tegemoetkoming op basis van de Plantenziektenwet na besmetting met Ralstonia solanacearum werd afgewezen.
Afwijzing verzoek om nadeelcompensatie op basis van de Plantenziektenwet na besmetting met Ralstonia Solanacearum
22 mei 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een kwekerij ongegrond, die nadeelcompensatie vroeg na schade door maatregelen tegen Ralstonia Solanacearum. De schade behoort tot het normale bedrijfsrisico.
Afwijzing verzoek om nadeelcompensatie op basis van de Plantenziektenwet voor schade door bestrijdingsmaatregelen tegen Ralstonia solanacearum
22 mei 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het verzoek om nadeelcompensatie voor schade door bestrijdingsmaatregelen tegen Ralstonia solanacearum afgewezen, oordelend dat de schade tot het normale bedrijfsrisico behoort.
Afwijzing erkenning instelling voor het bijhouden van een stamboek voor het Klassiek Gelderlander paard
15 mei 2018
Het College verklaart het beroep van de Vereniging Klassiek Paarden Stamboek ongegrond, omdat er geen nieuwe feiten zijn die de afwijzing van de erkenning als stamboekinstelling rechtvaardigen.
Afwijzing subsidieaanvraag vroegefasefinanciering door de minister van Economische Zaken en Klimaat
15 mei 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond inzake de afwijzing van haar subsidieaanvraag voor vroegefasefinanciering door de minister van Economische Zaken en Klimaat.
Afwijzing subsidieaanvraag voor windenergieproject door de minister van Economische Zaken en Klimaat
15 mei 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van een subsidieaanvraag voor een windenergieproject door de minister van Economische Zaken en Klimaat op basis van onvoldoende scores op de gestelde criteria.
Beoordeling van de subsidievaststelling en de opschortende voorwaarden in de Garantstellingsovereenkomst
1 mei 2018
Het College vernietigt de subsidie vaststelling door de minister, oordeelt dat de peildatum 2 juli 2015 is en dat de minister niet mocht afwijken van deze datum. Een nieuw besluit moet worden genomen.
Randvoorwaardenkorting op GLB-subsidies wegens overtreding van de Meststoffenwet
1 mei 2018
Het College van Beroep verklaart het beroep van een melkveehouderij ongegrond, wegens een 3% korting op GLB-subsidies door overtreding van de Meststoffenwet.
Besluit tot bestrijding van schadelijke organismen in de pootaardappelteelt
24 april 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van een pootaardappelteler ongegrond, omdat de minister aan zijn vergewisplicht heeft voldaan bij de bestrijding van schadelijke organismen.
Hoger beroep tegen bestuurlijke boetes opgelegd voor overtredingen van de Meststoffenwet
17 april 2018
Appellant heeft hoger beroep ingesteld tegen boetes voor overtredingen van de Meststoffenwet. Het College bevestigt dat de mest op het eigen bedrijf geproduceerd moet zijn voor toepassing van de Grensboerregeling. De minister was bevoegd tot het opleggen van de boetes.
Herziening van ambtshalve heffing op basis van nieuwe feiten en omstandigheden in de bloembollensector
10 april 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een tulpenkwekerij ongegrond, omdat er geen nieuwe feiten zijn die herziening van een ambtshalve heffing rechtvaardigen.
Hoger beroep inzake boetes opgelegd aan affiliatenetwerk en bestuurders wegens overtreding van het spamverbod
3 april 2018
Het College van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en herroept de boetes aan de bestuurders van [naam 1] B.V. wegens overtredingen van het spamverbod, maar bevestigt de boetes aan [naam 1] zelf, met matiging.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een vrijstellingsbesluit onder de Meststoffenwet
15 maart 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de brief van 13 mei 2016 geen besluit is in de zin van de Awb, waardoor het bezwaar van appellante niet-ontvankelijk is. Het bestreden besluit wordt vernietigd en verweerder moet proceskosten vergoeden.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een vrijstellingsbesluit onder de Meststoffenwet
15 maart 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de brief van de staatssecretaris van 13 mei 2016 geen besluit is in de zin van de Awb. Het beroep van de appellante is gegrond, het bestreden besluit wordt vernietigd en het bezwaar wordt niet-ontvankelijk verklaard.
Tegemoetkoming in schade door maatregelen ter bestrijding van plantenziekte in de glastuinbouw
15 maart 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] V.O.F. ongegrond, omdat de geleden schade door maatregelen ter bestrijding van plantenziekte tot het normale bedrijfsrisico behoort.
Hoger beroep inzake vergunningverlening concentratie tussen KPN en Reggeborgh Glasvezelinvesteringen B.V. onder de Mededingingswet
14 februari 2018
Vodafone Libertel B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de vergunningverlening voor de concentratie tussen KPN en Reggeborgh. Het College bevestigt dat de prijsstijgingen onder de maximumtarieven blijven en geen mededingingsprobleem opleveren. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Beroep tegen maatregelen ingevolge de Plantenziektenwet ter bestrijding van Ralstonia solanacearum in rozenkwekerij
25 januari 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een rozenkwekerij ongegrond tegen maatregelen ter bestrijding van Ralstonia solanacearum, opgelegd door de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.
Wijziging van x-factoren en q-factoren door de Autoriteit Consument en Markt in het kader van de Elektriciteitswet en Gaswet
18 januari 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van netbeheerders tegen wijzigingen van x- en q-factoren door ACM ongegrond, oordelend dat de wijzigingen niet in strijd zijn met het rechtszekerheidsbeginsel.
Geschil over aansluit- en transporttarieven in de elektriciteitssector met betrekking tot indeling in tariefcategorieën
18 januari 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] ongegrond inzake de indeling in tariefcategorieën voor aansluit- en transporttarieven door Enexis.
Uitspraken over de verplichting tot verstrekking van abonneegegevens aan nummerinformatiediensten in het kader van de Universeledienstrichtlijn
17 januari 2018
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat telecomaanbieders verplicht zijn om abonneegegevens te verstrekken aan EDA, ongeacht de vestigingsplaats van de onderneming. De privacyrechten van eindgebruikers blijven gewaarborgd. Proceskosten worden vastgesteld op € 3.006,- per appellant.
Beroep tegen marktanalysebesluit 24-uurs zakelijke post door leveranciers en vakbond
22 december 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van leveranciers en vakbond tegen het marktanalysebesluit 24-uurs zakelijke post niet-ontvankelijk, omdat zij geen rechtstreeks belanghebbenden zijn.
Beroep tegen subsidiebesluit inzake coördinatiekosten onder de subsidieregeling Internationaal Excelleren
20 december 2017
Appellante verliest beroep tegen subsidiebesluit; subsidie voor coördinatiekosten blijft op € 150.000,- vastgesteld, geen vertrouwen gewekt door de minister.
De gedeeltelijke afwijzing van een EIA-verklaring voor LED-verlichting door de minister van Economische Zaken en Klimaat
20 december 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de gedeeltelijke afwijzing van de EIA-verklaring voor LED-verlichting door de minister van Economische Zaken en Klimaat.
Bevoegdheid van de minister tot opleggen van boetes onder de Meststoffenwet in het geval van hobbymatig paarden houden
11 december 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de minister geen bevoegdheid had om een boete op te leggen aan een particulier die hobbymatig paarden houdt, omdat er geen sprake is van een bedrijf in de zin van de Meststoffenwet.
Beoordeling van bestuurlijke boete opgelegd op basis van de Meststoffenwet voor het niet naar waarheid opgeven van landbouwpercelen
11 december 2017
Hoger beroep over bestuurlijke boete van € 300,- wegens niet naar waarheid opgeven van landbouwpercelen volgens de Meststoffenwet. College bevestigt eerdere uitspraak van de rechtbank.
Intrekking van productierechten voor pluimvee en de evenredigheid van de sanctie
11 december 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond verklaard inzake de intrekking van productierechten voor pluimvee, waarbij de evenredigheid van de sanctie werd beoordeeld.
Herziening en terugvordering van de fictieve mate van arbeidsongeschiktheid in het kader van de Wajong
8 december 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van de uitkering van appellant op basis van de Wajong, omdat hij niet correct rapporteerde over zijn inkomsten. Er zijn geen dringende redenen om van terugvordering af te zien.
Toewijzing van betalingsrechten uit de Nationale reserve voor jonge landbouwers en de eis van schriftelijke overeenkomst
7 december 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de toewijzing van betalingsrechten voor jonge landbouwers, omdat de jonge landbouwer geen schriftelijke overeenkomst had die zijn zeggenschap aantoonde.
Toewijzing van betalingsrechten aan jonge landbouwers en de vereisten voor blokkerende zeggenschap binnen een maatschap
21 november 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het beroep ongegrond verklaard inzake de afwijzing van betalingsrechten voor jonge landbouwers, omdat niet is aangetoond dat de jonge maten blokkerende zeggenschap hadden.
Weigering van jaarlijkse betaling voor jonge landbouwers en de vereisten voor daadwerkelijke zeggenschap binnen een vennootschap onder firma
21 november 2017
Het College vernietigt de afwijzing van de aanvraag voor betaling jonge landbouwers, oordeelt dat de minister onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar zeggenschap binnen de vennootschap en draagt de minister op een nieuw besluit te nemen.
Vernietiging van besluiten inzake subsidieaanvragen voor vervanging van windturbines op basis van onjuiste toepassing van de Aanwijzingsregeling 2015
13 november 2017
Het College vernietigt de afwijzing van subsidieaanvragen voor windturbines, oordeelt dat de minister artikel 62 onjuist heeft toegepast en draagt op nieuwe besluiten te nemen.
Verzoek om uitbetaling betalingsrechten en vergroeningsbetaling GLB; beoordeling van kennelijke fout in aanvraag
9 november 2017
Het College verklaart het beroep van de Maatschap [naam 1] en [naam 2] ongegrond, oordelend dat er geen kennelijke fout was in de aanvraag voor uitbetaling van betalingsrechten en vergroeningsbetaling GLB.
Hoger beroep tegen handhavingsverzoek met betrekking tot frequentievergunningen en belanghebbendheid
1 november 2017
Hoger beroep van de minister van Economische Zaken tegen uitspraak rechtbank Rotterdam over handhavingsverzoek van [naam] inzake FM-frequenties. Het College oordeelt dat [naam] geen belanghebbende is en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en medische onderbouwing
27 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt over WIA-uitkering; medische en arbeidskundige onderbouwing zijn deugdelijk. Beroep tegen besluit van 9 maart 2017 ongegrond verklaard.
WGA-loonaanvullingsuitkering en diploma-eisen in arbeidsongeschiktheid
27 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante recht heeft op WGA-loonaanvullingsuitkering. Diploma-eisen voor functie schadecorrespondent niet voldaan. Schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn vastgesteld op € 500,-.
Beoordeling van de WGA-vervolguitkering en de vaststelling van het maatmaninkomen in het kader van de Wet WIA
27 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank over de WGA-vervolguitkering en maatmaninkomen van appellante, waarbij de medische grondslag en berekening correct zijn bevonden.
Beroep tegen subsidiebesluit Jonge Landbouwers 2013
16 oktober 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van de staatssecretaris van Economische Zaken over de subsidieverlening voor Jonge Landbouwers 2013, oordeelt dat de appellant geen verplichtingen was aangegaan vóór de subsidieverlening en kent schadevergoeding toe.
Beoordeling van de afwijzing van een verzoek om vrijstelling van de AMvB grondgebondenheid in het kader van de Meststoffenwet
28 september 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de afwijzing van een verzoek om vrijstelling van de AMvB grondgebondenheid geen besluit is in de zin van de Awb. Het beroep is gegrond en het bestreden besluit wordt vernietigd.
Nihilstelling bedrijfstoeslag en gebruik van percelen bij verhuur van dieren ter begrazing
25 september 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante ongegrond en bevestigt de nihilstelling van de bedrijfstoeslag. Verweerder wordt veroordeeld tot schadevergoeding en proceskosten.
Weigering van S&O-verklaring voor technische projecten door de minister van Economische Zaken
22 september 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de aanvraag van Dutch-Shape B.V. voor een S&O-verklaring afgewezen, omdat niet aannemelijk was gemaakt dat de projecten voldeden aan de criteria van de Wva.
Beoordeling van de handhaving van vergunningplicht voor taxivervoer door Uber International B.V. en Uber B.V.
21 september 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat Uber International en Uber B.V. als medeplegers van overtredingen van de vergunningplicht voor taxivervoer kunnen worden aangemerkt. De handhaving is gerechtvaardigd, behalve voor invorderingsbesluit V, dat wordt vernietigd.
Hoger beroep tegen boetes opgelegd aan KPN door ACM wegens overtredingen van non-discriminatie- en transparantieverplichtingen in de telecommunicatiemarkt
12 september 2017
KPN heeft hoger beroep ingesteld tegen boetes van ACM wegens overtredingen van non-discriminatie- en transparantieverplichtingen. Het College herzag de boete tot € 70.000,- en vernietigde eerdere uitspraken.
Hoger beroep tegen bestuurlijke boete opgelegd aan Pretium B.V. wegens overtreding van de Telecommunicatiewet
27 juli 2017
Het College vernietigt de boete van ACM aan Pretium B.V. wegens gebrek aan bewijs dat het recht van verzet niet werd aangeboden tijdens telemarketinggesprekken.
Subsidievaststelling en korting bij investeringen in onroerende zaken voor Jonge Landbouwers
27 juli 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond inzake de subsidievaststelling voor investeringen in onroerende zaken, waarbij kosten voor sloop niet subsidiabel zijn.
Randvoorwaardenkorting en opzettelijke niet-naleving van meststoffenregels
27 juli 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat appellant opzettelijk de meststoffenregels heeft overtreden, wat leidt tot een randvoorwaardenkorting van 20%.
Randvoorwaardenkorting en opzettelijke niet-naleving bij gebruik van meststoffen
27 juli 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de appellante opzettelijk niet heeft voldaan aan de randvoorwaarden voor het gebruik van meststoffen, wat leidt tot een 20% korting op rechtstreekse betalingen.
Beoordeling van subsidieaanvraag en terugvordering door College van Beroep voor het Bedrijfsleven
24 juli 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond verklaard, omdat de subsidieaanvraag niet voldeed aan de eisen en de staatssecretaris terecht een terugvordering heeft gedaan.
Heropening van het onderzoek naar de tariefbesluiten van Gas Transport Services B.V. en de rol van programmaverantwoordelijken
21 juli 2017
Het College heropent het onderzoek naar de tariefbesluiten van GTS en oordeelt dat TAQA Onshore B.V. en TAQA Piek Gas B.V. als belanghebbenden moeten worden aangemerkt. Prejudiciële vragen worden gesteld aan het Hof van Justitie van de EU over de uitleg van artikel 13 van de Gasverordening.
Marktanalysebesluit ontbundelde toegang tot netwerkinfrastructuur en de gevolgen voor concurrentie in de telecommunicatiesector
17 juli 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigt de regulering van de markt voor ontbundelde toegang door ACM, oordeelt dat KPN AMM heeft en verklaart de beroepen van KPN en anderen ongegrond.
Geschil over aansluit- en transporttarieven door TenneT voor Utility Support Group B.V. in de periode 2008-2014
13 juli 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Utility Support Group B.V. ongegrond inzake aansluit- en transporttarieven door TenneT voor de periode 2008-2014.
Beroep tegen het Tariefbesluit MDF Pair Bonding door telecombedrijven
12 juli 2017
Het College vernietigt het Tariefbesluit MDF Pair Bonding van 25 november 2013 en stelt de ingangsdatum van de gewijzigde tariefplafonds op 1 januari 2012. ACM wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep over schorsing en intrekking van ziekengeld door eigenrisicodrager
12 juli 2017
Hoger beroep over schorsing en intrekking van ziekengeld door eigenrisicodrager. Uwv heeft onvoldoende rekening gehouden met belangen appellante. Rechtsgevolgen van vernietigd besluit blijven in stand.
Regulering van gespreksafgifte tarieven op basis van pure BULRIC in de telecommunicatiemarkt
10 juli 2017
Het College oordeelt dat de keuze voor pure BULRIC gerechtvaardigd is, maar vernietigt het besluit van ACM wegens het ontbreken van een glijpad voor de tariefverlagingen.
Herziening van besluit inzake ontheffing voor pluimveerechten in de pluimveehouderij
29 juni 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van De Linge Pluimvee B.V. ongegrond, omdat er geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden zijn die een herziening van het besluit rechtvaardigen.
Toewijzing van vordering op grond van bestuurdersaansprakelijkheid in leasegeschil
27 juni 2017
Het hof heeft de vordering van Jedi Lease B.V. op grond van bestuurdersaansprakelijkheid toegewezen en [geïntimeerde] veroordeeld tot betaling van € 30.118,48, te vermeerderen met wettelijke rente.
Wijziging S&O-verklaring en fictieve dienstbetrekking in het bestuursrecht
16 juni 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een B.V. ongegrond inzake wijziging S&O-verklaring en fictieve dienstbetrekking, omdat er geen loonbetalingsverplichting bestond.
Weigering EIA-verklaring voor zonnepanelen met grootverbruikaansluiting
15 mei 2017
DVC Holding B.V. verliest beroep tegen weigering EIA-verklaring voor zonnepanelen met grootverbruikaansluiting. College oordeelt dat aanvraag terecht is geweigerd.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van EconGas in beroep tegen tariefbesluit van ACM
11 mei 2017
EconGas GmbH is niet-ontvankelijk verklaard in beroep tegen ACM's tariefbesluit. Het College oordeelt dat EconGas geen voldoende persoonlijk belang heeft dat haar onderscheidt van anderen.
Randvoorwaardenkorting en opzettelijke niet-naleving bij gebruik van meststoffen
4 mei 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond, omdat hij opzettelijk niet heeft voldaan aan de randvoorwaarden voor het gebruik van meststoffen.
Beoordeling van subsidieaanvraag Jonge Landbouwers 2013 en de gevolgen van niet-naleving van investeringsvoorwaarden
4 mei 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de appellant niet voldeed aan de voorwaarden voor subsidie Jonge Landbouwers 2013, omdat de machines niet op 1 juli 2015 aanwezig waren. Het beroep is ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete onder de Meststoffenwet
14 april 2017
Hoger beroep van appellanten tegen bestuurlijke boete onder de Meststoffenwet. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de boetes terecht zijn opgelegd aan de v.o.f. van appellanten.
Einduitspraak na bestuurlijke lus over tariefbesluit transporttaken en systeemdiensten 2013 met betrekking tot kosten NorNed-kabel
3 april 2017
Einduitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over het tariefbesluit transporttaken 2013 van TenneT, waarbij ACM in de proceskosten wordt veroordeeld.
Accountantstucht: Hoger beroep tegen de uitspraak van de accountantskamer over het ontbreken van hoor en wederhoor in een rapport
30 maart 2017
Hoger beroep van een accountant tegen een uitspraak van de accountantskamer over het niet toepassen van hoor en wederhoor in een rapport. Het College bevestigt de eerdere uitspraak en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Uitleg van de Gaswet en de rol van de Autoriteit Consument en Markt in geschillen over gastransportcapaciteit
23 maart 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van VETNL ongegrond, oordelend dat GTS in overeenstemming met de Gaswet handelt en geen verplichting heeft om capaciteitsboekingen te reduceren voor gasopslagen.
Toelaatbaarheid van wijziging van subsidieaanvraag binnen investeringscategorie Jonge Landbouwers 2013
20 maart 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake wijziging subsidieaanvraag Jonge Landbouwers 2013 van spuitmachine naar trekker.
Bestuurlijke boete wegens overschrijding gebruiksnormen Meststoffenwet en ontvankelijkheid van beroep door vennoten van een vof
17 maart 2017
Het College bevestigt de niet-ontvankelijkheid van de V.O.F. Camping en Stoeterij De Laarse Heide in haar beroep tegen een bestuurlijke boete wegens overtreding van de Meststoffenwet, omdat geen bezwaar was gemaakt.
Bestuurlijke boetes opgelegd aan KPN wegens overtredingen van de Telecommunicatiewet en Marktanalysebesluit
22 februari 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boetes aan KPN wegens overtredingen van de Telecommunicatiewet verlaagd en enkele besluiten van ACM vernietigd.
Berisping van accountant wegens schending van fundamentele beginselen in relatie tot dubieuze factuur
16 februari 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het hoger beroep van een accountant ongegrond en handhaaft de berisping wegens schending van fundamentele beginselen in verband met een dubieuze factuur.
Beroep tegen de verlening van een onderhandse concessie voor het hoofdrailnet aan NS
9 februari 2017
Appellanten hebben beroep ingesteld tegen de verlening van een concessie aan NS voor het hoofdrailnet. Het College verklaart het beroep ongegrond, o.a. omdat de staatssecretaris voldoende gemotiveerd heeft waarom de HSL-Zuid als openbaredienstverplichting is aangemerkt.
Beoordeling van een bestuurlijke boete voor illegale radio-uitzendingen door een etherpiraat
2 februari 2017
Het College bevestigt de boete van € 3.125,- voor illegale radio-uitzendingen door appellant, waarbij de spijtoptantenregeling niet van toepassing is. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Beoordeling van een bestuurlijke boete opgelegd aan een etherpiraat wegens overtreding van de Telecommunicatiewet
2 februari 2017
Het College van Beroep bevestigt de boete van € 4.750,- aan een etherpiraat wegens overtreding van de Telecommunicatiewet, ondanks bezwaren over de hoogte van de boete en financiële situatie van de appellant.
Hoger beroep over de wijziging van WGA-vervolguitkering en arbeidsongeschiktheidsgraad
26 januari 2017
Hoger beroep over de wijziging van WGA-vervolguitkering, waarbij de arbeidsongeschiktheid van appellant op 65 tot 80% is vastgesteld. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Intrekking van een taxivergunning op de Amsterdamse opstapmarkt na overtreding van de Taxiverordening Amsterdam 2012
28 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een taxichauffeur ongegrond, na intrekking van zijn vergunning wegens het aanbieden van taxivervoer zonder geldige vergunning op de Amsterdamse opstapmarkt.
Terugvordering onverschuldigd betaalde ZW-uitkering zonder dringende reden om van terugvordering af te zien
28 december 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van onverschuldigd betaalde ZW-uitkering aan appellante, zonder dringende reden om van terugvordering af te zien.
Beroep tegen weigering ontheffingen voor aanwijzen netbeheerder in Alblasserdam
27 december 2016
Het College verklaart de beroepen van Nedstaal B.V. en FNsteel B.V. tegen ACM niet-ontvankelijk, omdat zij geen rechtstreeks belang hebben bij de weigering van ontheffingen voor netbeheerder.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar Vervoerplan GVB 2016-2017
23 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaar tegen het Vervoerplan GVB 2016-2017.
Beroep tegen de beslissing van de staatssecretaris van Economische Zaken over subsidiabele kosten voor melkrobots in het kader van de Regeling LNV-subsidies
19 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante ongegrond inzake de subsidiabele kosten voor melkrobots, waarbij de staatssecretaris de juiste KWIN-norm heeft gehanteerd.
Bevoegdheid van de Inspectie Leefomgeving en Transport bij handhaving van schadevergoeding voor treinvertraging
15 december 2016
Appellant diende een klacht in over NS' weigering schadevergoeding voor treinvertraging. Het College oordeelde dat ILT niet bevoegd is om handhavend op te treden in individuele gevallen, en dat het geschil civielrechtelijk van aard is.
Beroep tegen besluiten inzake melkveefosfaatreferentie en proceskostenveroordeling
12 december 2016
Het College vernietigt de besluiten van de staatssecretaris inzake de melkveefosfaatreferentie en draagt nieuwe besluiten op, rekening houdend met de individuele omstandigheden van de appellanten.
Beroep tegen methodebesluiten elektriciteit en gas 2014-2016
8 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de methodebesluiten van ACM inzake elektriciteit en gas 2014-2016 vanwege onjuiste toepassing van de voorzichtigheidsmarge en geeft ACM vier weken om het gebrek te herstellen.
Beoordeling van de tariefverplichting voor transitverkeer naar niet-geografische nummers door de Autoriteit Consument en Markt
21 november 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de tariefverplichting opgelegd aan KPN door de ACM, oordelend dat deze niet noodzakelijk en evenredig is. KPN wordt in het gelijk gesteld en ACM wordt veroordeeld in de proceskosten.
Bestuurlijke boete opgelegd aan KPN wegens overtreding van de zorgplicht in de Telecommunicatiewet
16 november 2016
KPN kreeg een boete van € 364.000 van ACM wegens onvoldoende maatregelen ter bescherming van persoonsgegevens na een hack. Het College bevestigde de boete en oordeelde dat KPN de zorgplicht had geschonden.
Discriminatoir handelen door PostNL bij last onder dwangsom op basis van de Postwet
8 november 2016
Het College vernietigt de last onder dwangsom van ACM aan PostNL wegens discriminatoir handelen en oordeelt dat PostNL niet in strijd met de Postwet heeft gehandeld.
Hoger beroep van Koninklijke PostNL B.V. tegen Autoriteit Consument en Markt inzake last onder dwangsom
8 november 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam en herroept de last onder dwangsom opgelegd aan PostNL door ACM.
Tussenuitspraak over subsidievaststelling en bestuursrechtelijke bevoegdheid in het kader van garantstellingsovereenkomst
6 oktober 2016
Tussenuitspraak over de subsidievaststelling en bestuursrechtelijke bevoegdheid in het kader van garantstellingsovereenkomst, waarbij het College oordeelt dat de mededeling van verweerder als besluit moet worden aangemerkt en de bestuurlijke lus toepast.
Weigering vergunning voor het verlenen van beleggingsdiensten door Optieclub.nl B.V. en de rol van de Autoriteit Financiële Markten
4 oktober 2016
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat Optieclub met het aanbieden van binaire opties ook beleggingsdiensten verleent. De AFM heeft de vergunning niet op de juiste gronden geweigerd.
Beoordeling van de mogelijkheid van De Nederlandsche Bank om voorschriften te verbinden aan goedkeuring van verwervingen van gekwalificeerde deelnemingen in vennootschappen
12 september 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat DNB bevoegd is om voorschriften te verbinden aan goedkeuring van verwervingen van gekwalificeerde deelnemingen, mits deze noodzakelijk zijn voor prudentieel toezicht.
Handhaving van de Winkeltijdenwet en de gevolgen van onjuiste tenaamstelling in bestuursrechtelijke procedures
5 september 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 5 september 2016 de last onder dwangsom en invorderingsbeschikking vernietigd wegens onjuiste tenaamstelling, en de proceskosten van appellante vastgesteld op € 992,-.
Beroep tegen tariefregulering en toepassing van efficiëntieparameters door ACM in de energiesector
30 augustus 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart de beroepen van TenneT tegen ACM ongegrond, betreffende de tariefregulering en de toepassing van efficiëntieparameters op de NorNed-kosten.
Tussenuitspraak over tariefbesluit en nacalculatie in de energiesector
30 augustus 2016
Tussenuitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over het tariefbesluit van ACM voor TenneT, met nadruk op nacalculatie van kosten en belangenafweging.
Voorlopige voorziening inzake openstellingstijden slijterij in verband met Winkeltijdenwet
23 augustus 2016
De voorzieningenrechter heeft de weigering van de ontheffing voor openstelling van de slijterij tussen 22.00 en 24.00 uur onterecht geacht en een voorlopige voorziening getroffen.
Terugvordering onverschuldigd betaalde Wajong-uitkering en voorschotten
12 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv verplicht is tot terugvordering van onverschuldigd betaalde Wajong-uitkering en voorschotten, zonder dat een belangenafweging nodig is.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet duurzaam gescheiden leven
2 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand wegens niet duurzaam gescheiden leven, herroept eerdere besluiten en veroordeelt het dagelijks bestuur tot vergoeding van kosten.
Accountantstucht en kwaliteitstoetsing van accountantspraktijk met betrekking tot niet afgeronde dossiers en onderkende bedreigingen
21 juli 2016
Beroep tegen eindoordeel accountantspraktijk; toetsing op basis van niet afgeronde dossiers; onderkende bedreigingen; beroep gegrond voor waardering jaarrekeningen.
Beoordeling van tariefbeschikkingen voor hyperbare zuurstoftherapie door de Nederlandse Zorgautoriteit
21 juli 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de tariefbeschikking van de NZa voor hyperbare zuurstoftherapie, met uitzondering van de VGREV, en draagt de NZa op een nieuw besluit te nemen binnen twee maanden.
Hoger beroep tegen besluit Uwv over WIA-uitkering en schadevergoeding
1 juli 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt in hoger beroep over WIA-uitkering en schadevergoeding. Immateriële schade niet toegewezen, maar belastingschade en Wtcg tegemoetkoming wel.
Beoordeling van de duurzaamheid van arbeidsongeschiktheid in het kader van WIA-uitkering
1 juli 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de arbeidsongeschiktheid van appellante niet duurzaam is, en dat zij geen recht heeft op een IVA-uitkering.
Herbeoordeling loongerelateerde WGA-uitkering en afwijzing IVA-uitkering met betrekking tot psychische klachten
1 juli 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellante niet in aanmerking komt voor een IVA-uitkering en dat de WGA-uitkering terecht is voortgezet. Het medisch onderzoek is zorgvuldig uitgevoerd en de vastgestelde beperkingen zijn juist.
Herbeoordeling van arbeidsongeschiktheid en geschiktheid voor functies na WIA-uitkering
1 juli 2016
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheid en geschiktheid voor functies na WIA-uitkering. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat er geen medische argumenten zijn voor een urenbeperking.
Schorsing van Taxxxivergunning en lijnbusbaanontheffing in verband met overtreding verkeersregels door taxichauffeur
29 juni 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een taxichauffeur ongegrond, waarbij de schorsing van zijn Taxxxivergunning en lijnbusbaanontheffing rechtmatig werd bevonden na overtreding van verkeersregels.
Intrekking Taxxxivergunning Amsterdam na beëindiging aansluiting bij TTO
29 juni 2016
Appellant's Taxxxivergunning werd ingetrokken omdat hij niet meer bij een TTO was aangesloten. Het college oordeelt dat de intrekking rechtmatig was en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake openbaarmaking van informatie door de Autoriteit Consument en Markt onder de Wet openbaarheid van bestuur en de Instellingswet ACM
17 juni 2016
Sandd B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de weigering van ACM om informatie openbaar te maken op basis van de Wob, waarbij ACM zich beroept op de geheimhoudingsplicht van artikel 7 van de Iw. Het College oordeelt dat ACM niet zonder onderzoek kan stellen dat alle gevraagde informatie onder de geheimhoudingsplicht valt en vernietigt de uitspraak van de rechtbank.
Opschorting en intrekking van bijstand in verband met gegevensverplichting en privacykwesties
24 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand aan appellanten wegens schending van de gegevensverplichting, waarbij privacy niet onevenredig werd geschonden.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van inlichtingenverplichting door het verrichten van op geld waardeerbare werkzaamheden als snorder
24 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstandsuitkering van appellant wegens schending van de inlichtingenverplichting door het verrichten van op geld waardeerbare werkzaamheden als snorder.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding en afwijzing langdurigheidstoeslag
24 mei 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstandsuitkering en terugvordering wegens gezamenlijke huishouding. Afwijzing langdurigheidstoeslag is terecht.
Afwijzing verzoek tot deelname aan het traject Eigen Werk en beoordeling van benodigde capaciteiten
24 mei 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraken en besluit van het college over afwijzing deelname traject Eigen Werk wegens ondeugdelijke motivering.
Hoger beroep accountantstucht: onderzoek naar gedragingen en zorgvuldigheid van accountant
19 mei 2016
Hoger beroep van accountant tegen klacht over onderzoek naar gedragingen. Appellant heeft onvoldoende zorgvuldigheid betracht. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake tariefplafond voor CPS-diensten door Tele2 Nederland B.V. tegen Autoriteit Consument en Markt en Koninklijke KPN N.V.
19 april 2016
Tele2 Nederland B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen ACM over de uitleg van het tariefplafond voor KPN. Het College bevestigt de eerdere uitspraak dat KPN zich aan de tariefplafonds heeft gehouden en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Beoordeling van de proceskostenveroordeling en de bandsnelheid in slachterijprocedures
18 maart 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt over de proceskostenveroordeling en de bandsnelheid in slachterijprocedures, waarbij het beroep van Vitelco B.V. in de meeste zaken ongegrond wordt verklaard, maar in één zaak gegrond.
Boete opgelegd aan buitenlandse onderneming wegens overtreding van het spamverbod in de Telecommunicatiewet
17 maart 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de boete van € 90.000 voor [naam 1] verlaagd naar € 75.000, oordelend dat de overtreding minder ernstig was dan aanvankelijk vastgesteld.
Ontheffing van de Winkeltijdenwet en de verbindendheid van verordening in het kader van belangenafweging
3 maart 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de tijdelijke ontheffing voor Jumbo terecht is verleend en dat de belangen van andere winkeliers niet onevenredig zijn geschaad. Beroepen van Jumbo en de winkeliers worden ongegrond verklaard.
Toepasselijkheid van de Warmtewet op de levering van grondwater via warmte- en koudeopslag
22 februari 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de levering van grondwater via WKO onder de Warmtewet valt, ondanks de lage temperatuur van 11,95 graden Celsius.
Bepaling van schadevergoeding na onterecht niet opleggen van loonsanctie aan werkgever
17 februari 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat schadevergoeding van appellante door Uwv te laag is vastgesteld na onterecht niet opleggen van loonsanctie. Totale schadevergoeding vastgesteld op € 3.652,54.
Hoger beroep tegen boete voor illegale etheruitzendingen en de rol van de functionele dader
11 januari 2016
Hoger beroep van appellant tegen een boete van € 12.475,- voor illegale etheruitzendingen. Het College verlaagde de boete naar € 5.000,- en oordeelde dat appellant als functioneel dader kon worden aangemerkt.
Bestuurlijke boete voor etherpiraterij en proceskostenveroordeling
11 januari 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de boete voor etherpiraterij verlaagd van € 7.500 naar € 5.000 en de minister veroordeeld in de proceskosten van appellant tot € 268,32.
Klacht van VVR tegen KLM en SLM wegens misbruik van economische machtspositie op de vliegroute Amsterdam-Paramaribo
22 december 2015
VVR klaagt over KLM en SLM wegens misbruik van machtspositie op de vliegroute Amsterdam-Paramaribo. ACM vindt geen misbruik. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Tussenuitspraak over weigering WIA-uitkering en de beoordeling van medicijngebruik en arbeidsmogelijkheden
18 december 2015
Tussenuitspraak over de weigering van een WIA-uitkering aan appellant, waarbij onvoldoende rekening is gehouden met medicijngebruik en de noodzaak van een geleidelijke opbouw van arbeid.
Weigering van WAO-uitkering na toename van beperkingen door andere ziekteoorzaak
4 december 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de WAO-uitkering aan appellant, omdat de toename van beperkingen voortkomt uit een andere ziekteoorzaak dan eerder beoordeeld.
Intrekking van taxivergunning van een taxichauffeur in Amsterdam na overtredingen van de Taxiverordening
19 november 2015
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat de intrekking van de taxivergunning van de verzoeker rechtmatig was en de verzoeker op de hoogte was van de schorsing.
Voorlopige voorziening inzake intrekking taxivergunning Amsterdam na verkeersincidenten
19 november 2015
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van de taxivergunning van een Amsterdamse chauffeur wegens onvoldoende bewijs van gevaarlijk rijgedrag en oordeelt dat de intrekking niet proportioneel was.
Beoordeling van niet-ontvankelijkheid van bezwaarschriften inzake legesbesluiten onder de Meststoffenwet
10 november 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen ongegrond en bevestigt de niet-ontvankelijkheid van bezwaarschriften inzake legesbesluiten onder de Meststoffenwet.
Vervolg van tussenarrest inzake schadevergoeding na beëindiging leaseovereenkomst
10 november 2015
Het Gerechtshof Amsterdam behandelt een vervolg van een zaak over schadevergoeding na beëindiging leaseovereenkomst. JEDI LEASE B.V. heeft schade berekend, die door de geïntimeerde wordt betwist. De zaak wordt aangehouden voor verdere instructie.
Last onder bestuursdwang wegens overtreding van de Wet Dieren en voorwaarden voor teruggave van in beslag genomen dieren
27 oktober 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoekster niet de nodige zorg voor haar dieren heeft geboden en de staatssecretaris voorwaarden heeft gesteld voor teruggave.
Hoger beroep inzake terugvordering WIA-uitkering en rechtsgevolgen van invorderingsbrief
23 oktober 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Uwv appellant ten onrechte in bezwaar tegen invorderingsbrief heeft ontvangen; herziening uitkering terecht, geen dringende redenen voor afzien van terugvordering.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van klacht tegen accountant wegens overschrijding van de driejaarstermijn
22 oktober 2015
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van klacht tegen accountant wegens overschrijding van de driejaarstermijn. Klacht betreft handelen van accountant en rapport van BING.
Beroep tegen last onder dwangsom voor identificatie en registratie van paarden
5 oktober 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een paardenhouder ongegrond, die bezwaar maakte tegen een last onder dwangsom voor het chippen van zijn paarden.
Intrekking van een taxivergunning wegens gevaarzettend verkeersgedrag van een taxichauffeur
22 september 2015
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat de intrekking van de taxivergunning van de verzoeker gerechtvaardigd is wegens gevaarzettend verkeersgedrag.
Bevoegdheid en publiekrechtelijke rechtshandeling in het kader van gedoogplicht bij aanleg van kabels
15 september 2015
NEM Utrecht B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de rechtbank die oordeelde dat een factuur een publiekrechtelijke rechtshandeling was. Het College oordeelde dat de factuur geen besluit was en bevestigde de uitspraak van de rechtbank, met verbetering van gronden.
Het College vernietigt de nearnetverplichting voor KPN en verklaart de beroepen van KPN en Eurofiber gegrond, terwijl die van Tele2 en Vodafone ongegrond zijn.
Tuchtrechtelijke maatregel tegen accountants wegens gebrek aan zorgvuldigheid en deskundigheid in rapportage
19 augustus 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigt de berisping van accountants wegens onzorgvuldigheid in rapportage en gebrek aan hoor en wederhoor.
Tuchtrechtelijke beoordeling van accountants en niet-ontvankelijkheid van klachten
19 augustus 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het hoger beroep ongegrond en bevestigt de niet-ontvankelijkheid van de klacht tegen accountants.
Tuchtrechtelijke verantwoordelijkheid van accountants in faillissementsaanvraag
19 augustus 2015
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het hoger beroep ongegrond en bevestigt de eerdere uitspraak van de accountantskamer over tuchtrechtelijke verantwoordelijkheid van accountants.
Herziening van tariefplafonds in het kader van de Telecommunicatiewet en de gevolgen voor wholesaleafnemers
21 juli 2015
Het College oordeelt dat de ACM de tariefplafonds met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009 moet vaststellen, in plaats van 1 januari 2011, en dat de afschrijvingsduur van KPN niet mag worden afgeweken.
Prejudiciële vragen over de uitleg van artikel 25, tweede lid, van Richtlijn 2002/22/EG (Universeledienstrichtlijn)
3 juli 2015
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vraagt het Hof van Justitie om uitleg over artikel 25, tweede lid, van de Universeledienstrichtlijn in het kader van een geschil over de beschikbaarstelling van abonneegegevens aan een buitenlandse onderneming.
Afwijzing verzoek tot marktanalysebesluit mobiele gespreksafgifte 2005-2010
12 mei 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van UPC ongegrond, wegens onredelijk late indiening van het verzoek om marktanalysebesluit mobiele gespreksafgifte 2005-2010.
Bevoegdheid tot het verbinden van voorschriften aan nieuwe ontheffingen in het kader van de Gaswet
7 mei 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Akzo Nobel ongegrond en bevestigt de bevoegdheid van ACM om voorschriften te verbinden aan nieuwe ontheffingen onder de Gaswet.
Last onder dwangsom in het kader van dierenwelzijn en Varkensbesluit
6 mei 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond inzake opgelegde lasten onder dwangsom voor overtredingen van het Varkensbesluit.
Beoordeling van de algemeen verbindendheid van de Wijzigingsregeling voor de Postregeling 2009
28 april 2015
Het College bevestigt de algemeen verbindendheid van de Wijzigingsregeling voor de Postregeling 2009, die een afwijkend percentage voor tariefstijgingen in 2013 vaststelt.
Hoger beroep over de verdeling van kosten voor de verplaatsing van kabels op grond van de Telecommunicatiewet
31 maart 2015
Hoger beroep over de verdeling van kosten voor kabelverplaatsing. De rechtbank oordeelt dat gemeenten de kosten moeten dragen. Hoger beroep van gemeenten gegrond, uitspraak vernietigd.
Intrekking van chauffeurskaart wegens niet overleggen verklaring omtrent het gedrag
4 maart 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de intrekking van de chauffeurskaart van de appellant wegens het niet overleggen van een VOG.
Last onder dwangsom opgelegd voor illegaal taxivervoer zonder vergunning
4 maart 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de last onder dwangsom voor illegaal taxivervoer zonder vergunning, opgelegd door de minister van Infrastructuur en Milieu.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake bestuursdwang en overtreding van de Wet dieren
27 februari 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoeker niet tijdig voldeed aan de last onder bestuursdwang van de staatssecretaris inzake de gezondheid van zijn schapen.
Prejudiciële vragen over kostengeoriënteerde tarieven voor gespreksafgifte in de telecommunicatiemarkt
13 januari 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vraagt het HvJEU om verduidelijking over kostengeoriënteerde tarieven voor gespreksafgifte, na geschil tussen telecomaanbieders en ACM over de toepassing van pure BULRIC.
Beroep tegen maatregelen ter bestrijding van schadelijke organismen in verband met Aziatische boktor
7 januari 2015
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond tegen de opgelegde maatregelen vanwege verdenking van besmetting met de Aziatische boktor.
Beroep tegen besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken inzake maatregelen tegen schadelijke organismen
7 januari 2015
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van een transportbedrijf tegen maatregelen van de Staatssecretaris van Economische Zaken ongegrond, met betrekking tot de bestrijding van schadelijke organismen.
Geschil over redelijke vergoeding voor medegebruik van antenne-opstelpunten tussen Alticom B.V. en NOVEC B.V.
18 december 2014
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat ACM buiten haar bevoegdheid is getreden door een redelijk tarief voor medegebruik van antenne-opstelpunten vast te stellen. De bestreden besluiten worden vernietigd en ACM wordt veroordeeld in de proceskosten.
Geschil over vergoeding voor gereguleerde wholesale-diensten tussen Tele2 en KPN
27 november 2014
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het beroep van Tele2 tegen ACM ongegrond verklaard in een geschil over de kostencomponent IoR die KPN in rekening brengt voor gereguleerde wholesale-diensten.
Afwijzing verzoek versnelde afschrijving door de Nederlandse Zorgautoriteit voor het Vlietland Ziekenhuis
25 november 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van het Vlietland Ziekenhuis tegen de afwijzing van de NZa om versneld af te schrijven op kapitaallasten afgewezen. De afwijzing was gerechtvaardigd, gezien de verbeterde financiële positie van het ziekenhuis.
Beroep tegen het Aanvullend besluit Marktanalyse Vaste Telefonie 2008
21 november 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Tele2, Esprit en Pretium niet-ontvankelijk en het beroep van KPN ongegrond in de zaak over het Aanvullend besluit Marktanalyse Vaste Telefonie 2008.
Herziening arbeidsongeschiktheidspercentage en rechtspositie in WIA-zaak
29 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat Uwv ten onrechte bezwaar ongegrond verklaarde; herroept besluit en veroordeelt Uwv tot vergoeding proceskosten.
Beëindiging van ZW-uitkering na zorgvuldig medisch onderzoek en geschiktheid voor arbeid
17 september 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de ZW-uitkering van appellante, oordelend dat het medisch onderzoek zorgvuldig was en dat zij geschikt was voor de functie van koekjesinpakker.
Heropening van WAO-uitkering en toepassing van buitenwettelijk, begunstigend beleid
17 september 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de heropening van de WAO-uitkering van appellante, die eerder was ingetrokken. Het hoger beroep wordt ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en geschiktheid voor arbeid
17 september 2014
Hoger beroep over WIA-uitkering en geschiktheid voor arbeid. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst het verzoek om wettelijke rente af.
Weigering WIA-uitkering op basis van onveranderde belastbaarheid na medisch onderzoek
17 september 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de WIA-uitkering aan appellante, omdat haar belastbaarheid niet wezenlijk was veranderd sinds de vorige beoordeling.
Weigering terug te komen van het besluit van 17 februari 1998 inzake ziekengeld
17 september 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het Uwv om terug te komen op het besluit van 17 februari 1998 inzake ziekengeld. Appellant heeft onvoldoende nieuwe feiten aangedragen.
Geschil over vergoeding voor MO sms-berichten tussen KPN en CM Telecom
14 augustus 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat KPN niet verplicht is CM een vergoeding voor MO sms-berichten te betalen, en vernietigt het besluit van ACM.
Geschil over eenzijdige tariefverhoging in de telecommunicatiesector
14 augustus 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van CM Telecom B.V. ongegrond in een geschil over eenzijdige tariefverhogingen door KPN, die niet in strijd zijn met de Telecommunicatiewet.
Tariefbesluit ontbundelde toegang tot glasvezelnetwerk en de rol van ACM en Reggefiber
17 juli 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Tele2 ongegrond en bevestigt de tariefplafonds voor ontbundelde toegang tot glasvezelnetwerken zoals vastgesteld door ACM.
Vermogensbeheerovereenkomst en aansprakelijkheid van vermogensbeheerder bij wijziging risicoprofiel
15 juli 2014
Hoger beroep over vermogensbeheerovereenkomst; hof oordeelt dat Van Lanschot niet aansprakelijk is voor verliezen van [geïntimeerde] en wijst vorderingen af.
Bevestiging van de uitspraak en proceskostenveroordeling in hoger beroep inzake vrijstelling van pensioenverplichtingen
26 juni 2014
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en veroordeelt appellante in de proceskosten van Barts tot € 1.217,50, na herziening van het besluit inzake pensioenverplichtingen.
Aansprakelijkheid van een notaris bij de geldigheid van een volmacht voor de verkoop van een woning
13 mei 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarbij de vordering van [appellant] tot schadevergoeding wegens aansprakelijkheid van de notaris werd afgewezen. [Appellant] heeft niet tijdig geprotesteerd, waardoor zijn vorderingen niet ontvankelijk zijn.
Aansprakelijkheid van adviseur en aandeelhouder bij leeghalen kasgeldvennootschap
29 april 2014
Het hof oordeelt dat de adviseur en aandeelhouder niet aansprakelijk zijn voor schade van de Ontvanger, omdat er geen bewijs is dat zij wisten dat Marisan zou worden leeggehaald.
Geschilbesluit over tariefvaststelling voor medegebruik van antenne-opstelpunten tussen KPN, BNT en NOVEC
10 april 2014
Het College vernietigt de besluiten van ACM over tarieven voor medegebruik van antenne-opstelpunten, oordeelt dat ACM onvoldoende heeft gemotiveerd en opgedragen nieuwe besluiten te nemen.
Hoger beroep inzake verplichte deelneming in bedrijfspensioenfonds detailhandel en proceskostenveroordeling
13 maart 2014
Hoger beroep van DRM Etiket B.V. tegen verplichting tot deelname in bedrijfspensioenfonds detailhandel. College verklaart rechtbank onbevoegd en bevestigt proceskostenveroordeling.
Tariefbeschikking en korting op ziekenhuisbudgetten in het kader van de Wet marktordening gezondheidszorg
6 maart 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Stichting Amphia ongegrond, betreffende de korting op ziekenhuisbudgetten in het kader van de Wet marktordening gezondheidszorg.
Beoordeling van tariefbeschikking door de Nederlandse Zorgautoriteit met betrekking tot Stichting Atrium Medisch Centrum Parkstad
6 maart 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Stichting Atrium Medisch Centrum Parkstad ongegrond, omdat de NZa terecht geen rekening heeft gehouden met individuele omstandigheden bij de tariefbeschikking.
Verjaring van rechtsvordering en stuitende werking van brieven in civiele procedure
4 maart 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van ISG tegen RBS op grond van verjaring. ISG had te laat een eis ingesteld en de brieven van haar advocaat hadden geen stuitende werking.
Hoger beroep Tele2 Nederland B.V. tegen Autoriteit Consument en Markt inzake goedkeuring kostentoerekeningssysteem KPN voor co-locatiediensten
26 februari 2014
Hoger beroep van Tele2 tegen ACM over goedkeuring kostentoerekeningssysteem KPN voor co-locatiediensten. College vernietigt eerdere uitspraak, maar laat goedkeuring in stand.
Prejudiciële vragen over de toepassing van artikel 5 Besluit Interoperabiliteit in relatie tot de Universeledienstrichtlijn
12 februari 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vraagt het Hof van Justitie om verduidelijking over de rechtmatigheid van artikel 5 BI in relatie tot de Universeledienstrichtlijn, na een geschil tussen KPN en ACM over tariefregulering voor niet-geografische nummers.
Aansprakelijkheid assurantietussenpersoon voor late betaling van verzekeringsuitkeringen
28 januari 2014
Hoger beroep over aansprakelijkheid van assurantietussenpersoon AFAB voor late betaling van verzekeringsuitkeringen door Aegon. Appellant vordert schadevergoeding.
Vermoeden van bekendheid echtgenoot met leaseovereenkomst en verjaring van vernietigingsbevoegdheid
21 januari 2014
Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt vonnis van de rechtbank en wijst vorderingen van Dexia af, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor bekendheid echtgenote met leaseovereenkomsten.
Marktanalysebesluit lage kwaliteit wholesalebreedbandtoegang door de Autoriteit Consument en Markt
15 januari 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 15 januari 2014 de beroepen van Euronet, Tele2 en Vodafone ongegrond verklaard en de intrekking van de verplichtingen voor lage kwaliteit wholesalebreedbandtoegang door ACM bevestigd.
Prejudiciële vragen over de toepassing van de Antonveneta-Richtlijn met betrekking tot voorwaarden aan verklaringen van geen bezwaar voor kredietverzekeraars
30 december 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vraagt het Hof van Justitie om verduidelijking over de bevoegdheid van DNB om voorwaarden te verbinden aan verklaringen van geen bezwaar voor kredietverzekeraars, in het kader van de Antonveneta-Richtlijn.
Hoger beroep over vrijstelling van deelname aan bedrijfstakpensioenfonds voor werknemers van Barts B.V.
24 december 2013
Hoger beroep over vrijstelling van deelname aan bedrijfstakpensioenfonds voor Barts B.V. Het College oordeelt dat de wijziging van rechtsvorm geen invloed heeft op het recht op vrijstelling, omdat werknemers al deelnamen in een pensioenregeling.
Effectenlease en zorgplicht van financieel adviseur in relatie tot vernietiging leaseovereenkomst
24 december 2013
Hoger beroep over effectenlease; vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote; zorgplicht financieel adviseur; vordering tot terugbetaling en schadevergoeding afgewezen.
Vernietiging marktanalysebesluit ODF-access (FttO) door College van Beroep voor het Bedrijfsleven
18 december 2013
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt het marktanalysebesluit van ACM, oordelend dat KPN niet over aanmerkelijke marktmacht beschikt op de ODF-access (FttO) markt. Proceskosten worden toegewezen aan de appellanten.
Tuchtrechtelijke maatregel tegen accountant wegens onprofessioneel gedrag en onvoldoende onderbouwing van declaraties
3 december 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het hoger beroep van een accountant ongegrond en bevestigt de maatregel van doorhaling van zijn inschrijving in het register wegens onprofessioneel gedrag en onvoldoende onderbouwing van declaraties.
Tuchtrechtelijke maatregel van doorhaling van de inschrijving van een accountant na gegrondverklaring van klachten
3 december 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het hoger beroep van een accountant ongegrond en bevestigt de maatregel van doorhaling van zijn inschrijving in het register voor tien jaar.
Tussenuitspraak over vrijstelling van deelname aan bedrijfstakpensioenfonds in het kader van de Wet Bpf 2000
3 december 2013
Tussenuitspraak over vrijstelling van deelname aan bedrijfstakpensioenfonds; verzoek afgewezen, maar rechtbank vernietigt besluit. Appellante moet opnieuw beslissen met inachtneming van de omstandigheden van E-Z Up.
Kostenveroordeling in bestuursrechtelijke procedure tussen Netbeheer Nederland en Autoriteit Consument en Markt
6 november 2013
Netbeheer Nederland verzoekt kostenveroordeling tegen ACM na gedeeltelijke tegemoetkoming in beroep. Het College wijst het verzoek toe en veroordeelt ACM tot betaling van € 708 aan Netbeheer.
Verjaring van de rechtsvordering tot vernietiging van effectenleaseovereenkomsten en bewijsvermoeden van bekendheid echtgenote
15 oktober 2013
Het hof bevestigt dat de rechtsvordering tot vernietiging van effectenleaseovereenkomsten is verjaard. De appellant kan het bewijsvermoeden van de bekendheid van zijn echtgenote niet weerleggen. Dexia is gerechtigd resterende maandtermijnen te kapitaliseren.
Beoordeling van de aansprakelijkheid van een curator bij de verkoop van onroerend goed
8 oktober 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de curator niet aansprakelijk is voor de verkoopprijs van de onroerende zaak, aangezien de appellant geen bewijs heeft geleverd voor een hogere waarde.
Tussenuitspraak over de Wholesale Price Cap besluiten van de Autoriteit Consument en Markt met betrekking tot co-locatie tarieven
23 september 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de WPC-besluiten van ACM inzake co-locatietarieven. Beroepen van telecombedrijven zijn ongegrond, maar ACM moet gebreken in haar besluiten herstellen binnen zes maanden.
Tussenuitspraak over geschil inzake regionale interconnectie tussen KPN en Tele2
9 juli 2013
Tussenuitspraak over geschil tussen KPN en Tele2 inzake regionale interconnectie en tarieven. ACM moet redelijke tarieven vaststellen binnen drie maanden.
Tuchtrechtelijke klacht tegen accountant over advisering bij participatie in onderneming
4 juli 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het hoger beroep ongegrond in een tuchtrechtelijke zaak tegen accountant [D] AA over advisering bij participatie in [G] B.V.
Hoger beroep tegen maatregel van tijdelijke doorhaling en geldboete voor niet behalen van PE-punten door accountant
4 juli 2013
Appellant [A] gaat in hoger beroep tegen een tijdelijke doorhaling en een boete van € 4.000,- voor het niet behalen van PE-punten. Het College verlaagt de boete naar € 300,- maar handhaaft de tijdelijke doorhaling van zes maanden.
Beroep tegen herstelbesluit methodebesluit regionale netbeheerders elektriciteit niet-ontvankelijk verklaard
2 juli 2013
VEMW's beroep tegen het herstelbesluit van ACM werd niet-ontvankelijk verklaard, omdat niet was aangetoond dat het hen in een nadeliger positie bracht.
Herstel gebrek in methodebesluit regionale netbeheerders elektriciteit en bestuurlijke lus
2 juli 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Westland Infra Netbeheer B.V. ongegrond en bevestigt de beslissing van ACM over de kosten van decentrale invoeding van elektriciteit.
Verzoek om herziening van een tussenuitspraak inzake de Elektriciteitswet 1998 en de Algemene wet bestuursrecht
2 juli 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het verzoek om herziening van Westland Infra Netbeheer B.V. niet-ontvankelijk, omdat verzoekster geen partij was in het eerdere geding.
Onrechtmatig handelen jegens de Ontvanger door vennootschap met vervangingsreserve
2 juli 2013
Hoger beroep over onrechtmatig handelen jegens de Ontvanger door vennootschap met vervangingsreserve. Het hof bevestigt aansprakelijkheid voor niet voldoen aan belastingverplichtingen.
Bevoegdheid van hypotheekhouder om courtage van makelaar op te nemen in aflossingsnota
25 juni 2013
Het hof oordeelt dat ING niet gerechtigd was om de courtage van de makelaar op te nemen in de aflossingsnota. De appellant wordt in het gelijk gesteld en ING moet de proceskosten terugbetalen.
Uitleg van het Wholesale price cap-besluit en de handhaving van tariefplafonds door de Autoriteit Consument en Markt
20 juni 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat KPN zich aan de tariefplafonds van het WPC-besluit heeft gehouden en verklaart het beroep van Tele2 e.a. ongegrond.
Hoger beroep tegen tuchtrechtelijke maatregel opgelegd aan accountant wegens weigering tot medewerking aan toetsing
4 juni 2013
Hoger beroep van A AA tegen accountantskamer; maatregel van berisping en geldboete omgezet naar doorhaling inschrijving wegens niet meewerken aan toetsing.
Verlenging hersteltermijn in bestuursrechtelijke procedure omtrent Wholesale Line Rental besluiten
27 mei 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verlengt op 27 mei 2013 de termijn voor herstel van gebreken in het WLR-II besluit tot 9 juli 2013, op verzoek van ACM.
Beoordeling van beroepschriften tegen besluiten van de Autoriteit Consument en Markt inzake tariefregulering voor gespreksafgifte op vaste en mobiele netwerken
22 mei 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Tele2 en KPN ongegrond en UPC's beroep niet-ontvankelijk in de zaak over tariefregulering voor gespreksafgifte op netwerken.
Toestemming echtgenoot bij aandelenleaseovereenkomsten en verjaring van vernietigingsverklaring
7 mei 2013
Het hof bekrachtigt de vernietiging van aandelenleaseovereenkomsten door [geïntimeerde] zonder toestemming van zijn echtgenote, oordeelt dat het vernietigingsrecht niet is verjaard en veroordeelt Dexia tot terugbetaling.
Schending van de precontractuele zorgplicht door verzekeraar bij levensverzekering
7 mei 2013
Hoger beroep over schending precontractuele zorgplicht bij levensverzekering. Hof oordeelt dat vertraging in aanvraag niet onredelijk was. Vordering nabestaanden afgewezen.
Hoger beroep inzake transporttarieven elektriciteit tussen Tata Steel en TenneT
7 mei 2013
Tata Steel verliest hoger beroep tegen TenneT over transporttarieven elektriciteit; het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van Tata Steel af.
Regulering van ontbundelde toegang tot netwerkinfrastructuur en de gevolgen voor concurrentie op de telecommunicatiemarkt
25 april 2013
Het College vernietigt delen van het besluit van de ACM over de regulering van ontbundelde toegang tot netwerkinfrastructuur, oordeelt dat de ND-5 toets moet worden aangepast en verduidelijkt de aankondigingstermijn voor KPN.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij niet-nakoming van leaseovereenkomst
9 april 2013
Het hof oordeelt dat de bestuurder van [geïntimeerde] Vastgoed aansprakelijk is voor schade aan Jedi Lease B.V. door het aangaan van een leaseovereenkomst terwijl hij wist dat de vennootschap niet aan haar verplichtingen kon voldoen.
Aansprakelijkheid assurantietussenpersoon en schadevergoeding wegens niet-nakomen toezeggingen
2 april 2013
Het hof oordeelt dat er geen toezeggingen zijn gedaan door de assurantietussenpersoon en dat er geen overeenkomst van opdracht is ontstaan. Bloomedical's vorderingen worden afgewezen.
Beoordeling van de last onder dwangsom opgelegd aan KPN in het kader van de aanbesteding van vaste telefoniediensten
25 maart 2013
Het College vernietigt de last onder dwangsom opgelegd aan KPN door OPTA, oordelend dat deze onevenredige gevolgen heeft en niet leidt tot een gelijk speelveld in de aanbesteding.
Huurrecht en bevoegdheid tot ontbinding huurovereenkomst
19 maart 2013
Hoger beroep over de bevoegdheid tot ontbinding van een huurovereenkomst. Het hof oordeelt dat [X] als middellijk vertegenwoordiger kan optreden en dat [geïntimeerde] in strijd met de huurovereenkomst heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake loon voor werkzaamheden van accountant
26 februari 2013
Hoger beroep over loon voor accountantwerkzaamheden; hof oordeelt dat geen mondelinge overeenkomst is bewezen, maar toewijzing van redelijk loon van € 4.522,00 inclusief btw.
Aansprakelijkheid van een bestuurder voor pensioenbijdragen op basis van de Wet Bpf 2000
26 februari 2013
Het hof oordeelt dat de geïntimeerde als bestuurder aansprakelijk is voor achterstallige pensioenbijdragen op basis van de Wet Bpf 2000, ondanks zijn verweer dat hij nooit daadwerkelijk bestuurder is geweest.
Toepassing van emissiearm uitrijden van mest in het kader van GLB-inkomenssteun
15 februari 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van Maatschap A, B, C en D en E ongegrond verklaard, wegens het niet-emissiearm aanwenden van mest, met een korting van 20% op de bedrijfstoeslag 2010.
Toepassing van de Winkeltijdenwet en vrijstelling voor winkelopenstelling op zondag in Tilburg
1 februari 2013
Het College vernietigt de vrijstelling voor winkelopenstelling op zondag in Tilburg, oordelend dat er geen substantiële toeristische aantrekkingskracht is die dit rechtvaardigt.
Beoordeling van ontheffingen voor zondagopenstelling van supermarkten in de gemeente Uden
1 februari 2013
Het CBB oordeelt dat Jan Linders B.V. niet in aanmerking komt voor een ontheffing voor zondagopenstelling, omdat de supermarkt niet voldoet aan de eis van minimaal 1.200 m² verkoopvloeroppervlak. De bezwaren van de appellante worden grotendeels ongegrond verklaard.
Afwijzing ontheffing voor zondagopenstelling Media Markt in Maastricht
9 januari 2013
Media Markt verliest beroep tegen afwijzing ontheffing voor zondagopenstelling op 29 januari 2012; 'BTW-dagen' niet aangemerkt als bijzondere gelegenheid.
Methodebesluit gas en prejudiciële vragen inzake ondersteunende diensten
28 december 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van N.V. Rendo tegen de NMa ongegrond, na intrekking van relevante beroepsgronden en zonder noodzaak voor prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie.
Oordeel over superheffing in de melksector en de toepassing van Europese regelgeving
21 december 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van melkveehouders tegen superheffingsnota's ongegrond, bevestigt de rechtmatigheid van de besluiten van het Productschap Zuivel en behandelt de toepassing van Europese regelgeving.
Beroep tegen tariefbesluit ontbundelde glastoegang door Reggefiber, KPN en Tele2
19 december 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Reggefiber, KPN en Tele2 ongegrond tegen het tariefbesluit van OPTA voor ontbundelde glastoegang, oordelend dat de tariefregulering passend is en concurrentie bevordert.
Wijziging van het marktanalysebesluit en de gevolgen voor de tarieven in de telecommunicatiemarkt
9 november 2012
Tussenuitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven over de tarieven voor Wholesale Line Rental, waarbij OPTA wordt opgedragen de gebreken in het WLR-II besluit te herstellen.
Afwijzing verzoek tot regulering van de televisiemarkt door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit
5 november 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven wijst de verzoeken tot regulering van de televisiemarkt af, oordelend dat de markt niet voldoet aan de drie-criteriatoets voor ex ante regulering.
Beoordeling van geschil over medegebruik van antenne-opstelpunten onder de Telecommunicatiewet
17 oktober 2012
Het College oordeelt dat het door Alticom in rekening gebrachte tarief voor medegebruik van antenne-opstelpunten niet onredelijk is en vernietigt het geschilbesluit van OPTA.
Toepassing van de Winkeltijdenwet en de toerismebepaling in Harenkarspel
5 oktober 2012
Het College vernietigt het besluit van de raad over de toerismebepaling in Harenkarspel wegens onvoldoende onderbouwing van substantieel toerisme en oordeelt dat de vrijstelling voor zondagopenstelling niet gerechtvaardigd is.
Beroep tegen besluiten WLR-tarieven en WLR-implementatie door KPN, Tele2 en Pretium
26 september 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de beroepen van KPN, Tele2 en Pretium tegen besluiten van OPTA over WLR-tarieven. KPN's beroep is gegrond, de andere beroepen zijn ongegrond.
Toekenning van een schaarse ontheffing voor zondagopenstelling van winkels in Castricum
24 augustus 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de ontheffing voor zondagopenstelling verleend aan Albert Heijn, oordeelt dat de gemeente Castricum onzorgvuldig heeft gehandeld en veroordeelt de gemeente tot proceskostenvergoeding aan Vomar.
Regulering van tarieven voor gasaansluitdienst en restitutieregeling in het kader van de Gaswet
24 augustus 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van VEMW ongegrond, betreffende de regulering van gasaansluitdiensttarieven en restitutieregeling, met uitsluiting van aansluitingen vóór 1 januari 2011.
Tussenuitspraak inzake wijziging van de TarievenCode Gas door de Nederlandse Mededingingsautoriteit
24 augustus 2012
Tussenuitspraak over wijziging TarievenCode Gas door NMa; Netbeheer betwist verhoging EAV voor nieuwe aansluitingen. NMa moet binnen zes maanden herzien besluit nemen.
Beoordeling van systeemdienstentarief in het kader van de Elektriciteitswet 1998
23 juli 2012
Het College oordeelt dat Salinco en de Akzo-fabrieken niet als één afnemer kunnen worden aangemerkt voor het systeemdienstentarief, en herroept het besluit van de NMa.
Beroep tegen systeemdienstentarief door Dow Benelux B.V. en de uitleg van aansluiting onder de Elektriciteitswet 1998
23 juli 2012
Het College vernietigt de besluiten van NMa over het systeemdienstentarief voor Dow Benelux B.V. en oordeelt dat Dow geen aansluiting heeft op een net beheerd door een netbeheerder.
Toewijzing van toeslagrechten uit de nationale reserve in het kader van overheidsinterventie voor landbouwers
18 juli 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een landbouwer ongegrond inzake de toewijzing van toeslagrechten uit de nationale reserve, gebaseerd op Europese regelgeving.
Wijziging van gecombineerde aanvraag en kennelijke fout in kavelruil bij GLB-inkomenssteun
18 juli 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellant ongegrond inzake de wijziging van de Gecombineerde Opgave en de toepassing van een korting op de bedrijfstoeslag 2010.
Vervallen toeslagrechten en nationale reserve in het kader van GLB-inkomenssteun
18 juli 2012
Appellante A heeft beroep ingesteld tegen het vervallen van 19 toeslagrechten. Het College oordeelt dat de rechten niet zijn vervallen, omdat er geen ongebruikte rechten zijn gedurende twee jaren. Beroep gegrond, besluit vernietigd.
Hoger beroep tegen handhaving van vergunningvoorschriften voor frequentieruimte door Telfort B.V.
22 juni 2012
Hoger beroep van KPN en Vodafone tegen uitspraak rechtbank over handhaving vergunningvoorschriften Telfort. College bevestigt uitspraak en verklaart hoger beroep Vodafone niet-ontvankelijk.
Toelating van KPN als partij in hoger beroep tegen besluiten inzake frequentievergunningen T-Mobile en Vodafone
22 juni 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de toelating van KPN als partij in hoger beroep en bevestigt de last onder dwangsom aan T-Mobile. De rechtbank wordt gecorrigeerd in haar onbevoegdheid en besluit 4 wordt vernietigd.
Terugvordering slachtpremie na beëindiging maatschap en voorwaarden voor toekenning
20 juni 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de terugvordering van slachtpremie aan appellante, omdat verweerder onvoldoende aanwijzingen gaf over administratieve handelingen na beëindiging van de maatschap.
Verplichting voor apotheek om overeenkomsten met zorgverzekeraars te sluiten en de gevolgen voor de marktwerking
7 juni 2012
Het College bevestigt de verplichting voor Apotheek A om contracten met zorgverzekeraars te sluiten, gezien haar aanmerkelijke marktmacht en de noodzaak voor mededinging op de zorginkoopmarkt.
Toekenning van toeslagrechten uit de Nationale Reserve voor uitbreiding van stalcapaciteit
6 juni 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de afwijzing van de aanvraag voor toeslagrechten uit de Nationale Reserve terecht was, maar dat appellante niet in de bezwaarfase is gehoord. Het beroep is gegrond verklaard en de proceskosten zijn vergoed.
Beroep tegen het Oordeel 'Analyse Televisie' van OPTA inzake regulering van de televisiemarkt
30 mei 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Tele2, T-Mobile, YouCa en KPN tegen het Oordeel 'Analyse Televisie' van OPTA niet-ontvankelijk, omdat de analyse geen besluit is in de zin van de Awb.
Randvoorwaardenkorting op GLB-inkomenssteun en de beoordeling van niet-naleving van hygiënevoorschriften
25 mei 2012
Het College vernietigt de randvoorwaardenkorting van 3% op GLB-inkomenssteun voor appellant, oordelend dat de niet-naleving van hygiënevoorschriften onvoldoende is onderbouwd. Verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten.
Beoordeling van de vergunningverlening voor frequentieruimte in de 2,6 GHz-band
24 mei 2012
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam en oordeelt dat de Minister bevoegd was om een individuele cap op de vergunningverlening voor frequentieruimte in de 2,6 GHz-band toe te passen.
Toewijzing en reactivering van melkquotum in het kader van de Regeling superheffing
25 april 2012
De zaak betreft de registratie van een overdracht van melkquotum door C aan de appellante, waarbij de rechtbank oordeelt dat de voorwaarden voor hernieuwde toewijzing niet zijn vervuld.
Verlenging hersteltermijn voor methodebesluit regionale netbeheerders elektriciteit
24 april 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verlengt de hersteltermijn voor het methodebesluit regionale netbeheerders elektriciteit tot 16 juni 2012, op verzoek van de NMa.
Ongegrond beroep Broadcast NewCo Two B.V. tegen marktanalysebesluit radiotransmissiediensten van OPTA
12 april 2012
Het beroep van Broadcast NewCo Two B.V. tegen het marktanalysebesluit van OPTA is ongegrond verklaard. Het College oordeelt dat er geen hoge toegangsbelemmeringen zijn en dat de bestaande regelgeving voldoende is voor een eerlijke concurrentie op de markt voor radiotransmissiediensten.
Randvoorwaardenkorting op GLB-inkomenssteun en de gevolgen van nalatigheid in de veehouderij
21 maart 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een veehouder ongegrond, omdat hij niet voldeed aan randvoorwaarden voor GLB-inkomenssteun, resulterend in een 5% korting op zijn betalingen.
Beroep tegen besluiten van OPTA inzake gespreksafgifte op vaste netwerken
8 februari 2012
Het College vernietigt delen van het FTA-2-besluit van OPTA inzake gespreksafgifte op vaste netwerken en verplicht OPTA om opnieuw te beslissen over de marktafbakening van 085-nummers.
Geschil over periodieke aansluitvergoeding tussen netbeheerder en afnemer
1 februari 2012
Liander en Global Switch strijden over de hoogte van de periodieke aansluitvergoeding. Het College oordeelt dat de Mededingingsautoriteit onvoldoende heeft getoetst en vernietigt het besluit. Nieuwe beslissing binnen vier maanden vereist.
Heropening van het onderzoek naar de regulering van gasaansluitdiensten en de erkenning van ondersteunende diensten in het kader van de Gaswet
23 december 2011
Het College heropent het onderzoek naar de regulering van gasaansluitdiensten en vraagt het Hof van Justitie om uitleg over 'ondersteunende diensten' in de Gaswet. De erkenning van ORV aansluitdichtheid wordt niet gehonoreerd.
Beroep tegen besluit inzake GLB-inkomenssteun en bedrijfstoeslag 2009
20 december 2011
Het College verklaart het beroep van Maatschap A-B gegrond en vernietigt het besluit van de Staatssecretaris inzake de bedrijfstoeslag 2009, met opdracht tot herbeoordeling.
Tussenuitspraak over methodebesluit voor regionale netbeheerders elektriciteit en decentrale invoeding
16 december 2011
Tussenuitspraak over het methodebesluit van NMa voor regionale netbeheerders elektriciteit, met aandacht voor lokale heffingen en decentrale invoeding.
Beoordeling van technische voorwaarden en proceskostenveroordeling in het kader van de Gaswet
2 december 2011
Het College vernietigt het bestreden besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en draagt verweerder op binnen drie maanden een nieuw besluit te nemen. Proceskosten van VEMW worden vergoed.
Weigering controle door veehouder leidt tot afwijzing van bedrijfstoeslag
30 november 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van veehouder A ongegrond, omdat hij de controle door de AID heeft verhinderd, wat leidde tot afwijzing van zijn bedrijfstoeslag voor 2008.
Tegemoetkoming tijdelijk aalvisverbod 2009 en de ontvankelijkheid van subsidieaanvraag
12 oktober 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellant ongegrond, omdat hij niet tijdig aan de vereisten voor een tegemoetkoming in het kader van het aalvisverbod voldeed.
Mep-subsidie en de uitgifte van certificaten in het kader van de Elektriciteitswet 1998
30 september 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de brief van 18 april 2006 van TenneT TSO B.V. een besluit is. Het beroep van appellante is gegrond, het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard en proceskosten vergoed.
Beroep tegen subsidievaststelling Mep-subsidie en uitgifte van certificaten
30 september 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Maatschap Dow Benelux B.V. en Elsta B.V. & Co. C.V. ongegrond, omdat de subsidie voor de maanden zonder uitgegeven certificaten terecht op nihil is gesteld.
Mep-subsidie en certificaten voor elektriciteitsproductie
30 september 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Elsta B.V. en Co. C.V. ongegrond, omdat de Mep-subsidie op nihil is vastgesteld wegens het ontbreken van certificaten voor de in geding zijnde periode.
Weigering intrekking geschilbesluit en last onder dwangsom in telecomtarievenkwestie
27 september 2011
College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de weigering van OPTA om een geschilbesluit in te trekken en legt UPC een last onder dwangsom op wegens overtreding van dit besluit.
Marktanalysebesluit gespreksafgifte en tariefregulering door OPTA
31 augustus 2011
Het College vernietigt delen van het marktanalysebesluit van OPTA en oordeelt dat de tariefplafonds voor mobiele gespreksafgifte op basis van plus BULRIC moeten worden vastgesteld. OPTA moet een nieuw besluit nemen over de tariefplafonds voor vaste gespreksafgifte.
Toegang tot controle op landbouwbedrijf geweigerd door appellante
22 juli 2011
Het College verklaart het beroep van A B.V. ongegrond, omdat appellante de controle op haar bedrijf op 11 november 2008 heeft verhinderd en niet tijdig melding heeft gemaakt van overmacht.
Beoordeling van de rechtmatigheid van besluiten inzake WLR-C tarieven door het College van Beroep voor het bedrijfsleven
16 juni 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de besluiten van OPTA inzake WLR-C tarieven, oordeelt dat Ziggo belang heeft bij de beoordeling en veroordeelt OPTA in de proceskosten.
Beoordeling van handhaving bij overtredingen van de Telecommunicatiewet
15 juni 2011
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat OPTA niet verplicht was handhavend op te treden tegen de VVD voor een eenmalige overtreding van de Telecommunicatiewet.
Marktanalyse en regulering van ontbundelde toegang in de telecommunicatiesector
3 mei 2011
Het College vernietigt het besluit van OPTA over de marktanalyse van ontbundelde toegang, oordeelt dat er geen substitutie is tussen ODF-access (FttO) en ontbundelde toegang tot koper, en legt KPN's verplichtingen op.
Toezicht op de telecommunicatiemarkt en de regulering van breedbandtoegang
3 mei 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de regulering van KPN in de telecommunicatiemarkt, bevestigt de aanmerkelijke marktmacht van KPN en de noodzaak van opgelegde verplichtingen voor concurrentie, maar vernietigt het bestreden besluit met behoud van rechtsgevolgen voor WBT LK.
Beroep tegen besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake transporttarieven elektriciteit
27 april 2011
TenneT TSO B.V. heeft beroep ingesteld tegen de NMa over transporttarieven elektriciteit. Het College oordeelt dat de NMa de tarieven correct heeft vastgesteld, maar dat herziening noodzakelijk is.
Compensatieregeling en aansprakelijkheid netbeheerder bij stroomonderbrekingen
13 april 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de compensatievrije hersteltijd van 1 uur voor hoogspanningsnetten redelijk is en dat de financiële belangen van TenneT niet doorslaggevend zijn. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Geschil over aansluittarief en aansluiting op netbeheerder in het kader van de Elektriciteitswet 1998
13 april 2011
Appellante verliest beroep tegen NMa over aansluittarief en aansluiting op netbeheerder; College bevestigt dat netbeheerder niet verplicht is meerdere aansluitingen te bieden op hetzelfde WOZ-object.
Hoger beroep inzake mededingingsafspraken tussen producentenorganisaties en groothandelaren in de garnalenvisserij
17 maart 2011
Hoger beroep over boetes opgelegd aan producentenorganisaties en groothandelaren in de garnalenvisserij wegens mededingingsafspraken. De rechtbank bevestigt de boetes, maar het College herzien deze op basis van de omstandigheden.
Beroep tegen subsidiebesluit milieukwaliteit elektriciteitsproductie
10 maart 2011
Beroep van B.V. Grondbezit Avi Moerdijk tegen subsidiebesluit van de Minister van Economische Zaken ongegrond verklaard. Subsidie van € 0,00 per kWh voor duurzame elektriciteit niet onterecht vastgesteld.
Batavia's erkenning als producentenorganisatie werd geschorst wegens het niet vaststellen van prijzen voor ledenproducten, wat een ernstige inbreuk op de erkenningscriteria vormde.
Beroep tegen besluit subsidie duurzame elektriciteit BioEnergieCentrale Delfzijl I B.V.
16 februari 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van BioEnergieCentrale Delfzijl I B.V. gegrond verklaard en de Minister van Economische Zaken veroordeeld tot vergoeding van de kosten in bezwaar. De aanvangsdatum van de subsidie is vastgesteld op 1 december 2010.
Beoordeling van de afsluiting van elektriciteit en gas door netbeheerder Stedin
26 januari 2011
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat Stedin terecht elektriciteit en gas heeft afgesloten wegens betalingsachterstand. De NMa heeft correct gehandeld door te concluderen dat Stedin aan haar verplichtingen voldeed en geen beleid had geschonden.
Compensatieregeling bij stroomonderbrekingen en de rol van netbeheerders
30 december 2010
Stedin B.V. heeft beroep ingesteld tegen de wijziging van de Netcode door de NMa, die kwaliteitscriteria en compensatieregelingen voor netbeheerders regelt. Het College verklaarde het beroep ongegrond en oordeelde dat de wijziging rechtmatig was.
Beoordeling van de aanvraag voor een ontheffing van de aanwijzing van een netbeheerder op basis van de Elektriciteitswet 1998
15 december 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van A B.V., C B.V. en D B.V. i.o. ongegrond, omdat zij niet voldoen aan de voorwaarden voor een ontheffing van de aanwijzing van een netbeheerder op basis van de Elektriciteitswet 1998.
Beoordeling van de superheffingsregeling voor melkproducenten en de toepassing van de negatieve vetcorrectie
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een melkveehouder ongegrond, waarbij de wijziging van de superheffingsregeling en de beperking van de negatieve vetcorrectie als rechtmatig worden beschouwd.
Beoordeling van de superheffing in de melkveehouderij en de gevolgen van de wijzigingsverordening voor melkproducenten
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van melkveehouder A ongegrond, oordelend dat de wijzigingsverordening voor superheffing niet in strijd is met het evenredigheidsbeginsel en dat er geen ontneming van eigendom plaatsvindt.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de superheffing in de melksector en de wijziging van de negatieve vetcorrectie
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van A B.V. tegen de superheffing ongegrond, oordelend dat de wijziging van de negatieve vetcorrectie rechtmatig is en niet in strijd met het evenredigheidsbeginsel.
Beoordeling van de superheffing op melkleveranties en de toepassing van de negatieve vetcorrectie
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Maatschap A – B ongegrond, bevestigt de rechtmatigheid van de superheffing en de beperking van de negatieve vetcorrectie.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de superheffing in de melksector en de toepassing van de wijzigingsverordening
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de wijzigingsverordening van de superheffing in de melksector rechtmatig is en niet in strijd met het evenredigheidsbeginsel of het recht op eigendom. Het beroep van appellante wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van de superheffing in de melkveehouderij en de gevolgen van de wijzigingsverordening voor melkproducenten
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de wijzigingsverordening voor superheffing in de melkveehouderij rechtmatig is en dat appellante niet kan vertrouwen op het voortbestaan van de oude regeling. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van de superheffing in de melkveehouderij en de toepassing van de Regeling superheffing 2008
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de superheffing op melkleveranties rechtmatig is en in overeenstemming met de regelgeving, ondanks de bezwaren van appellante A B.V. tegen de wijziging van de negatieve vetcorrectie.
Beoordeling van de superheffing in de melksector en de gevolgen voor melkveehouders
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de superheffing en wijziging van de negatieve vetcorrectie in de melksector rechtmatig zijn, en dat de belangen van melkveehouders niet zwaarder wegen dan het algemeen belang.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de superheffing in de melksector en de toepassing van de negatieve vetcorrectie
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de wijziging van de regelgeving omtrent superheffing en negatieve vetcorrectie rechtmatig is en niet in strijd met het evenredigheidsbeginsel of eigendomsrecht.
Beoordeling van de superheffing in de melksector en de gevolgen voor melkveehouders
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van melkveehouder A ongegrond, oordelend dat de superheffing en de beperking van de negatieve vetcorrectie in overeenstemming zijn met de Europese regelgeving en niet in strijd zijn met het evenredigheidsbeginsel.
Beoordeling van de superheffing in de melkveehouderij en de gevolgen van de wijzigingsverordening voor melkproducenten
29 oktober 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de wijziging van de superheffingsregeling gerechtvaardigd is en dat de gevolgen voor appellante niet onevenredig zijn. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Beroep tegen de superheffing in de melksector en de toepassing van de Regeling superheffing 2008
29 oktober 2010
A B.V. heeft beroep ingesteld tegen de superheffing opgelegd door het Productschap Zuivel. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond, omdat de regelgeving nog steeds van toepassing was en het vertrouwensbeginsel niet kon worden ingeroepen.
Regulering van gastransporttarieven en de rol van de Mededingingsautoriteit
29 juni 2010
Het College vernietigt de methodebesluiten van de NMa van 16 december 2008 en oordeelt dat de jaren 2006-2008 alsnog gereguleerd moeten worden. De beleidsregel van de Minister was onrechtmatig en de NMa moet een nieuwe methode van regulering vaststellen.
Beroep tegen besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake tariefmethoden voor netbeheerders TenneT en Liander
29 juni 2010
Het College vernietigt het besluit van de NMa over de tariefmethoden voor TenneT en Liander, omdat indirecte operationele kosten niet zijn vergoed. Het beroep van Liander is ongegrond, dat van TenneT gegrond.
Beroep tegen methodebesluit regionale netbeheerders elektriciteit
29 juni 2010
Het College vernietigt het methodebesluit van de NMa inzake de x-factor en q-factor voor regionale netbeheerders, oordeelt dat de NMa in strijd heeft gehandeld met de wet en draagt op een nieuw besluit te nemen.
Wijziging van de Netcode Elektriciteitswet 1998 en de rol van producenten en netbeheerders in de blindvermogenshuishouding
9 juni 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de wijziging van de Netcode Elektriciteitswet 1998, die producenten verplicht dynamisch blindvermogen te leveren, rechtmatig is. De appellante kan niet aantonen dat zij de rechtsopvolgster is van EnergieNed, waardoor haar beroep ongegrond wordt verklaard.
Regulering van mobiele gespreksafgiftetarieven en de rol van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit
26 mei 2010
Het College vernietigt het besluit van OPTA over mobiele gespreksafgiftetarieven, oordeelt dat de mobiele aanbieders geen aanmerkelijke marktmacht hebben en dat de opgelegde tarieven niet proportioneel zijn.
Beoordeling van aanvragen voor Rijnvaartverklaringen en de vereisten voor exploitatieverklaringen in het kader van de Wet vervoer binnenvaart
14 april 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de bezwaren van Christa Intershipping S.à.r.l. gegrond verklaard en de besluiten van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat vernietigd, omdat de aanvragen voor Rijnvaartverklaringen ten onrechte niet in behandeling zijn genomen.
Beoordeling van de aanvraag voor een Rijnvaartverklaring en de procedurele aspecten van bezwaar en beroep
14 april 2010
Het College verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar van appellante niet-ontvankelijk. Verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten van € 322,- en moet het griffierecht van € 297,- vergoeden.
Toewijzing van een Rijnvaartverklaring voor het binnenvaartschip Valiente na niet-ontvankelijk verklaring van de aanvraag
14 april 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de aanvraag voor een Rijnvaartverklaring voor het schip Valiente ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard, en vernietigt het besluit van de Staatssecretaris.
Beoordeling van marktafbakening voor laag- en hoogcapacitaire huurlijnen in de telecommunicatiesector
13 april 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van OPTA over de marktafbakening voor huurlijnen en oordeelt dat de grens van 20 Mbit/s niet voldoende is onderbouwd.
Heropening van hoger beroep inzake vertalingen in mededingingszaak
12 februari 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 12 februari 2010 beslist dat NMa één document moet vertalen voor de Duitse PO’s in een mededingingszaak, en het onderzoek zal op een later moment worden voortgezet.
Hoger beroep tegen toezichtvergoedingen Telecommunicatiewet door Tele2 Nederland B.V. en Pretium Telecom B.V.
10 februari 2010
Hoger beroep van Tele2 en Pretium tegen toezichtvergoedingen van OPTA, waarbij het College de eerdere uitspraak bevestigt en oordeelt dat de omzetmaatstaf niet onredelijk is.
Toepassing van de Telecommunicatiewet op aanbieders met aanmerkelijke marktmacht in de gespreksafgiftemarkt
3 februari 2010
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat UPC en Tele2 aanmerkelijke marktmacht bezitten in de gespreksafgiftemarkt en bevestigt de opgelegde verplichtingen door OPTA. Beroepen van UPC en Tele2 worden ongegrond verklaard, die van KPN en Vodafone niet-ontvankelijk.
Boete opgelegd aan Tele2 voor overtreding van de Telecommunicatiewet met betrekking tot doorschakeling van nummers
2 februari 2010
Het College vernietigt de boete van € 200.000,- opgelegd aan Tele2 voor overtredingen van de Telecommunicatiewet en legt een nieuwe boete van € 120.000,- op, waarbij de ernst van de overtreding en de omstandigheden van het geval worden meegewogen.
Toekenning van ontheffing op grond van de Winkeltijdenwet aan Dekamarkt B.V. en weigering aan Albert Heijn B.V.
8 januari 2010
Het College vernietigt de weigering van de ontheffing aan Albert Heijn en oordeelt dat de gemeente onterecht het 'wie het eerst komt'-criterium heeft toegepast. Nieuwe beslissing binnen twaalf weken vereist.
Afwijzing registratie quotumoverdracht en superheffing in de melkveehouderij
23 december 2009
Appellanten A en B hebben beroep ingesteld tegen de afwijzing van hun registratieverzoek voor een quotumoverdracht, wat leidde tot superheffing. Het College verklaarde het beroep ongegrond.
Beroep tegen besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake gasnetbeheerders en de x-factor
3 november 2009
Het CBB vernietigt het besluit van de NMa over de x-factor voor gasnetbeheerders, omdat onvoldoende rekening is gehouden met catch-up en specifieke situaties van netbeheerders.
Marktanalysebesluit inzake ontbundelde toegang tot netwerkinfrastructuur op wholesaleniveau
28 oktober 2009
Het College vernietigt het besluit van OPTA over de marktanalyse van ontbundelde toegang tot netwerkinfrastructuur en draagt OPTA op binnen zes maanden een nieuw besluit te nemen.
Beroep tegen besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake flexibiliteitsdiensten onder de Gaswet
9 oktober 2009
Gas Transport Services B.V. heeft beroep ingesteld tegen een besluit van de NMa over flexibiliteitsdiensten. Het College vernietigt het besluit en oordeelt dat de NMa de procedure niet correct heeft gevolgd.
Geschil over tariefstructuren en voorwaarden voor transport van elektriciteit tussen netbeheerder en producent
23 juli 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat Stedin B.V. geen kosten voor blindverbruik mag in rekening brengen aan Windpark de Plaet B.V. en vernietigt het eerdere besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
Geschil over hoogte FTA-tarieven tussen KPN en BT onder de Telecommunicatiewet
23 juli 2009
KPN heeft beroep ingesteld tegen OPTA's besluit over FTA-tarieven. De rechtbank oordeelt dat BT niet in strijd heeft gehandeld met de regelgeving en bevestigt dat KPN's beroep ongegrond is.
Bindende aanwijzing van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake de Zebra gaspijpleiding en de verplichtingen van netbeheerder Zebra
20 juli 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de bindende aanwijzing van de NMa aan Zebra Gasnetwerk B.V. inzake ongebruikte transportcapaciteit, omdat deze inbreuk maakt op bestaande contracten en eigendomsrechten.
Regeling dierlijke EG-premies en de voorwaarden voor zoogkoeienpremie
8 juli 2009
Het College vernietigt de afwijzing van de zoogkoeienpremie aan appellant, oordelend dat vervangingen van zoogkoeien mogelijk zijn onder de Regeling, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.
Regeling dierlijke EG-premies en de voorwaarden voor zoogkoeienpremie
8 juli 2009
Het College vernietigt het besluit van de verweerder over de zoogkoeienpremie, omdat de voorwaarden voor de premie niet correct zijn toegepast. Appellant had recht op de premie, ondanks de vervangingen van de runderen.
Afsluiting elektriciteit en meetverantwoordelijkheid in het kader van de Elektriciteitswet 1998
25 juni 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat Eneco gerechtigd was de elektriciteitslevering aan appellant te staken vanwege verbroken verzegeling van de meter, en dat de heraansluiting afhankelijk gesteld mocht worden van betaling van kosten.
Handhaving van de Elektriciteitswet en Gaswet in het Parc Emslandermeer te Vlagtwedde
18 juni 2009
Appellanten A en C betwisten de handhaving van de Elektriciteitswet en Gaswet door de NMa inzake onvergunde leveringen op Parc Emslandermeer. Het College bevestigt dat Emslandermeer geen vergunning nodig heeft voor gas, maar Emsrent levert elektriciteit zonder vergunning, wat niet als overtreding wordt aangemerkt. Beroepen ongegrond verklaard.
Beroep tegen niet-ontvankelijkheid van bezwaren inzake ontheffingen Emslandermeer B.V. op grond van de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet
18 juni 2009
Appellanten A en C gingen in beroep tegen de niet-ontvankelijkheid van hun bezwaren tegen besluiten van de Minister van Economische Zaken inzake ontheffingen voor Emslandermeer B.V. Het College verklaarde de beroepen ongegrond.
Afwijzing verzoek om motortankschip als compenserende tonnage te beschouwen
22 april 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van Atlas Oil Shipping B.V. ongegrond verklaard, omdat het verzoek om motortankschip "B" als compenserende tonnage aan te merken, niet voldeed aan de voorwaarden van de Raadsverordening.
Beroep tegen besluit Minister van Verkeer en Waterstaat inzake speciale bijdrage voor duwboot
16 april 2009
Appellante A V.O.F. verzet zich tegen de speciale bijdrage opgelegd door de Minister van Verkeer en Waterstaat. Het College oordeelt dat de Minister het juiste tarief heeft toegepast en het beroep ongegrond verklaart.
Erkenning van certificeringssystemen voor varkens en de toepassing van de Verordening zelfcontrole
1 april 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van De Groene Belangenbehartiger B.V. ongegrond inzake de erkenning van IKB Varkens door het Productschap Vee en Vlees, en oordeelt dat er geen strijd is met de Awb of Europese regelgeving.
Beroep tegen besluit van OPTA inzake marktanalyse voor mobiele gespreksafgifte
10 maart 2009
Colt Telecom B.V. en anderen hebben beroep ingesteld tegen een besluit van OPTA. Het College verklaart het beroep niet-ontvankelijk, omdat de wijziging van de motivering geen nieuw besluit oplevert.
Restitutie van uitvoerrestituties voor runderen en de naleving van welzijnsvoorschriften tijdens vervoer
3 februari 2009
Appellante A B.V. heeft beroep ingesteld tegen de terugvordering van € 9.794,-- aan restitutie voor de uitvoer van runderen naar Macedonië. Het College oordeelt dat de administratieve verplichtingen inzake welzijnsvoorschriften niet zijn nageleefd, maar vernietigt het besluit en verplicht verweerder opnieuw te beslissen.
Beroep tegen besluit inzake schadevergoeding op grond van de Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
24 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van A B.V. tegen de Minister van Verkeer en Waterstaat gegrond verklaard en het besluit van 6 april 2007 vernietigd, met een proceskostenveroordeling van € 644,-.
Beroep tegen besluit inzake schadevergoeding op grond van de Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
22 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van V.O.F. A tegen de Minister van Verkeer en Waterstaat gegrond verklaard en het besluit van 10 april 2007 vernietigd, met een proceskostenveroordeling van € 644,-.
Beroep tegen besluit inzake schadevergoeding op grond van de Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
22 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van V.O.F. A tegen de Minister van Verkeer en Waterstaat gegrond verklaard en het besluit van 5 april 2007 vernietigd. Appellante heeft recht op schadevergoeding voor teveel aangekochte slooptonnen.
Beroep tegen besluit inzake speciale bijdrage op grond van de Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
22 januari 2009
Het College vernietigt het besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat inzake de speciale bijdrage en oordeelt dat appellante recht heeft op schadevergoeding voor teveel aangekochte slooptonnage.
Beroep tegen besluit inzake vergoeding voor nodeloos aangekochte slooptonnage op grond van de Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
22 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat inzake schadevergoeding voor nodeloos aangekochte slooptonnage en draagt de minister op opnieuw te beslissen.
Beroep tegen besluit inzake schadevergoeding voor nodeloos aangekochte slooptonnage op grond van de Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
22 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van V.O.F. Sandokan gegrond, vernietigt het besluit van de minister inzake schadevergoeding voor nodeloos aangekochte slooptonnage en veroordeelt de minister in proceskosten.
Beroep tegen besluit Minister van Verkeer en Waterstaat inzake speciale bijdrage Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
22 januari 2009
V.O.F. Hego heeft beroep ingesteld tegen een besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat over een speciale bijdrage. Het College heeft het besluit vernietigd en de Minister veroordeeld in de proceskosten.
Beroep tegen besluit inzake speciale bijdrage op grond van de Wet capaciteitsbeheersing binnenvaartvloot
22 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat inzake schadevergoeding voor nodeloos aangekochte slooptonnage en veroordeelt de minister in proceskosten.
Openstelling van winkels op zon- en feestdagen in Rosada/recreatiepark De Stok te Roosendaal
21 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Stichting Keerpunt te Roosendaal gegrond en herroept het besluit van de gemeente Roosendaal over de openstelling van winkels op zon- en feestdagen.
Heropening van het onderzoek in hoger beroep inzake mededingingsrechtelijke geschillen tussen de Nederlandse Mededingingsautoriteit en Duitse producentenorganisaties
19 januari 2009
Het College heropent het onderzoek in hoger beroep inzake geschillen tussen de NMa en Duitse producentenorganisaties, oordeelt dat de procedure niet voldeed aan het recht op een eerlijk proces en draagt NMa op een inventarislijst van relevante stukken op te stellen.
Bestuursrechtelijke geschillen over heffingen in de vee- en vleessector
14 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de heffingen op basis van de Verordening bestemmingsheffing fonds voedselveiligheid vee- en vleessector rechtmatig zijn en niet in strijd met Europees recht. Het beroep van A B.V. wordt ongegrond verklaard.
Beroep tegen heffingen op grond van de Verordening bestemmingsheffing fonds voedselveiligheid vee- en vleessector
14 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de heffingen van het Productschap Vee en Vlees op basis van de Verordening bestemmingsheffing fonds voedselveiligheid gerechtvaardigd zijn, maar vernietigt de bestreden besluiten met instandhouding van de rechtsgevolgen.
Beroep tegen heffingsverordening fonds voedselveiligheid vee- en vleessector
14 januari 2009
Compaxo Vlees Zevenaar B.V. verzet zich tegen heffingen opgelegd door het Productschap Vee en Vlees, die zijn bedoeld voor de financiering van voedselveiligheid in de vee- en vleessector. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Herziening van areaalheffing vollegrondsgroenten 2005 en de rechtsgrondslag voor heffingen door het Productschap Tuinbouw
12 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de heffing voor vollegrondsgroenten 2005, omdat appellant geen groenten heeft geteeld en de heffing niet terecht was opgelegd. Verweerder moet opnieuw beslissen op het bezwaar en vergoeden van proceskosten.
Geschil over gespreksafgifte tarieven tussen KPN en Tele2
12 januari 2009
KPN B.V. heeft beroep ingesteld tegen OPTA over gespreksafgifte tarieven van Tele2. Het College oordeelt dat de tarieven niet in strijd zijn met de Telecommunicatiewet en vernietigt het besluit van OPTA. KPN krijgt proceskosten vergoed.
Beroep tegen heffingen opgelegd in verband met slachten van runderen en schapen
8 januari 2009
Appellanten A en Vitalis B.V. hebben beroep ingesteld tegen heffingen voor slachten in 2006. Het College verklaart het beroep ongegrond, omdat geen nieuwe feiten zijn aangevoerd.
Beroep tegen besluit Minister van Landbouw inzake toeslagrechten GLB-inkomenssteun
8 januari 2009
Beroep van Maatschap A, B en C tegen Minister van Landbouw over toeslagrechten GLB-inkomenssteun. College vernietigt besluit en oordeelt dat suikerquotum in berekening moet worden meegenomen.
Registratie van ondernemingen in de afbouwsector en de definitie van afbouwactiviteiten
8 januari 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de registratie van Metaflex Isosystems B.V. als afbouwbedrijf onterecht was, omdat de activiteiten niet voldoen aan de definitie van afbouw.
Toekenning van kostenvergoeding voor MEP-subsidie aan producenten van duurzame elektriciteit
30 december 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de Vereniging Mineralen Verwerking Someren recht heeft op kostenvergoeding voor MEP-subsidie, omdat zij vóór 18 augustus 2006 de benodigde vergunningen had aangevraagd. Het bestreden besluit werd vernietigd.
Kostenvergoeding voor MEP-subsidie en tijdige indiening van vergunningaanvragen
30 december 2008
Firma A verliest beroep tegen Minister van Economische Zaken over kostenvergoeding MEP-subsidie, omdat vergunningen niet tijdig zijn aangevraagd. Beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing aanvraag kostenvergoeding op basis van Beleidsregels subsidie milieukwaliteit elektriciteitsproductie
30 december 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de aanvraag van Maatschap A en B voor kostenvergoeding afgewezen, omdat niet voldaan was aan de voorwaarden van de Beleidsregels subsidie milieukwaliteit elektriciteitsproductie 2006.
Weigering aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaten in horeca-inrichting
24 december 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de weigering van een aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaten in een horeca-inrichting te Den Helder.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar heffing slachtactiviteiten
24 december 2008
Vitalis B.V. heeft beroep ingesteld tegen de niet-ontvankelijk verklaring van haar bezwaar tegen een heffing van € 10.896,00. Het College verklaarde het beroep ongegrond, omdat het bezwaar te laat was ingediend.
Toepassing van de Telecommunicatiewet en de verplichtingen voor toegang tot kabelnetwerken
17 december 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van OPTA over toegang tot kabelnetwerken wegens onvoldoende onderbouwing van de noodzaak van opgelegde verplichtingen.
Afwijzing van kostenvergoeding voor MEP-subsidie aanvragen in verband met Elektriciteitswet 1998
16 december 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Gebroeders A en B ongegrond, omdat zij niet voldeden aan de voorwaarden voor kostenvergoeding op basis van de Beleidsregels subsidie milieukwaliteit elektriciteitsproductie.
Beslissing over geschil tussen Tele2 Nederland B.V. en KPN B.V. inzake FTA-tarieven onder de Telecommunicatiewet
2 december 2008
Het College verklaart het beroep van Tele2 tegen OPTA ongegrond, oordelend dat de FTA-tarieven niet hoger mogen zijn dan het niveau van de tarieven volgens de rekenregels van vertraagde reciprociteit.
Toekenning van toeslagrechten uit de nationale reserve in het kader van de Regeling GLB-inkomenssteun 2006
10 november 2008
Appellante verzocht om toeslagrechten uit de nationale reserve, maar het College oordeelde dat de investeringen niet leidden tot hogere rechtstreekse betalingen. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Geschil over aansluiting op elektriciteitsnet en tariefstructuren voor windpark
22 oktober 2008
Windpark Zeeland I B.V. heeft beroep ingesteld tegen de NMa over aansluiting op het elektriciteitsnet. Het College oordeelt dat de NMa een onjuiste uitleg gaf aan de Elektriciteitswet, en vernietigt het besluit.
Beroep tegen de vaststelling van toeslagrechten op grond van de Regeling GLB-inkomenssteun 2006
16 oktober 2008
Appellant heeft beroep ingesteld tegen de vaststelling van zijn toeslagrechten vanwege wild- en vogelschade. Het College verklaart het beroep gegrond en vernietigt het besluit van de Minister.
Geschil over lokale interconnectie tussen Tele2 en KPN met betrekking tot de Telecommunicatiewet
14 oktober 2008
Het College vernietigt het besluit van OPTA over lokale interconnectie tussen Tele2 en KPN wegens onvoldoende zorgvuldigheid en motivering, en veroordeelt OPTA in proceskosten.
Toepassing van de Regeling superheffing en melkpremie 2004 met betrekking tot de toevoeging aan de nationale reserve
1 oktober 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellant ongegrond inzake de toevoeging van onbenutte referentiehoeveelheid aan de nationale reserve, omdat geen sprake is van overmacht.
Beroep tegen besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake de q-factor en compensatievergoedingen voor netbeheerders
29 september 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van N.V. Continuon Netbeheer ongegrond, waarbij de afschaffing van saldering van compensatievergoedingen door de NMa wordt bevestigd.
Toekenning van MEP-subsidie voor elektriciteit ingevoerd op eigen installatie
18 september 2008
Appellant verzocht om terugwerkende kracht voor MEP-subsidie, maar het College oordeelde dat dit niet mogelijk was volgens de wet. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake tarieven voor lokale interconnectie door KPN en Tele2
8 augustus 2008
Hoger beroep over tarieven voor lokale interconnectie door KPN en Tele2; rechtbank oordeelt dat OPTA niet op kostenoriëntatie heeft beoordeeld, wat in strijd is met de Telecommunicatiewet.
Heropening van het onderzoek naar de marktanalysebesluiten van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit inzake wholesalemarkten voor gespreksafgifte
23 juli 2008
Het College heropent het onderzoek naar de marktanalysebesluiten van OPTA inzake wholesalemarkten voor gespreksafgifte, omdat de eerdere beslissing niet deugdelijk gemotiveerd was.
Hoger beroep inzake interconnectie tarieven en kostengeoriënteerdheid in de telecommunicatiemarkt
18 juli 2008
Hoger beroep over interconnectietarieven en kostengeoriënteerdheid in de telecommunicatiemarkt. KPN's beroep tegen OPTA's besluiten ongegrond verklaard.
Beoordeling van de inschrijving van een horecabedrijf in het register van het Bedrijfschap Horeca en Catering
3 juli 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Black Box Theater Exploitatie B.V. ongegrond, bevestigt de inschrijving in het register van het Bedrijfschap Horeca en Catering.
Herziening van restitutiebesluiten inzake uitvoer van kippenproducten en de toepassing van gemeenschapsrecht
19 juni 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Kühne & Heitz N.V. ongegrond en wijst het verzoek om heroverweging van restitutiebesluiten af, waarbij de formele rechtskracht van eerdere besluiten wordt gehandhaafd.
Herziening van restitutiebesluiten in het kader van douanerechten voor pluimveeproducten
19 juni 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van Sminkfood B.V. ongegrond verklaard en de afwijzing van het verzoek om heroverweging van restitutiebesluiten bevestigd, met nadruk op de formele rechtskracht van eerdere besluiten.
Beroep tegen besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake aansluitkosten en tarieven onder de Elektriciteitswet 1998
17 juni 2008
Het College vernietigt het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit over de aansluitvergoeding van Global Switch Amsterdam B.V. en oordeelt dat de mededingingsautoriteit opnieuw moet beslissen op de bezwaren.
Toepassing van de Elektriciteitswet 1998 op subsidieaanvragen en de gevolgen van elektronische indiening
29 mei 2008
Het College vernietigt het besluit van TenneT TSO B.V. dat het bezwaar van de Gemeente Venlo tegen het niet tijdig nemen van een besluit op een subsidieaanvraag niet-ontvankelijk was. De gemeente had recht op een besluit en terugbetaling van griffierecht.
Hoger beroep inzake medegebruik van antenne-opstelpunten en de redelijke vergoeding
7 mei 2008
Hoger beroep van Nozema en Broadcast tegen uitspraak rechtbank over medegebruik antennes. OPTA's vergoeding en afschrijvingstermijn worden bevestigd. Argumenten van appellanten worden verworpen.
Toegang tot het netwerk van KPN voor Tele2 zonder boetebepalingen in het kader van Carrier Pre Select
7 mei 2008
KPN B.V. heeft beroep ingesteld tegen OPTA over toegang van Tele2 tot haar netwerk zonder boetebepalingen. Het College oordeelt dat KPN de redelijkheid van de boetebepalingen niet heeft aangetoond en verklaart het beroep ongegrond.
Geschil over aansluitplicht netbeheerder en toestemming eigenaar onroerende zaak
23 april 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat N.V. Continuon Netbeheer niet kan worden verplicht een aansluiting te realiseren zonder toestemming van de eigenaar. De klacht van de bewoners is ten onrechte gegrond verklaard.
Beroep tegen besluit TenneT TSO B.V. inzake subsidieverlening Elektriciteitswet 1998
3 april 2008
Yara Sluiskil B.V. verliest beroep tegen TenneT TSO B.V. over subsidieverlening Elektriciteitswet 1998; verzoek om wijziging wordt als nieuwe aanvraag beschouwd.
Toewijzing subsidie voor warmtekrachtkoppeling en niet-ontvankelijkheid bezwaar
3 april 2008
Yara Sluiskil B.V. verliest beroep tegen TenneT TSO B.V. over niet-ontvankelijkheid bezwaar subsidie warmtekrachtkoppeling. College oordeelt dat termijnoverschrijding niet verschoonbaar is.
Oud-voor-nieuw verplichtingen in de binnenvaart: beoordeling van schadevergoeding en proceskosten
26 maart 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over oud-voor-nieuw verplichtingen en kent schadevergoeding van € 483,06 toe aan appellante A B.V. De Minister wordt veroordeeld tot betaling van proceskosten van € 805,--.
Schadevergoeding voor onterecht opgelegde verplichtingen in de binnenvaart
19 maart 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat A B.V. recht heeft op schadevergoeding van € 9.092,63 wegens onterecht opgelegde verplichtingen door de Minister van Verkeer en Waterstaat.
Beroep tegen besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inzake de waarde van de APX en verrekening met veilingopbrengst
19 maart 2008
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de Vereniging voor Energie, Milieu en Water als belanghebbende moet worden aangemerkt in de procedure tegen de NMa over de waarde van de APX en de verrekening met veilingopbrengsten. Het eerdere besluit van de NMa wordt vernietigd.
Beroep tegen besluit vaststelling tariefstructuren en voorwaarden gas
15 februari 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van gasnetbeheerders tegen de NMa ongegrond, betreffende tariefstructuren en voorwaarden gas.
Herziening van een uitspraak inzake geschil tussen Venus & Mercury Telecom B.V. en OPTA
23 januari 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven wijst het verzoek om herziening van de uitspraak van 20 maart 2007 af, omdat verzoekster geen nieuwe feiten aanvoert die herziening rechtvaardigen.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen last onder dwangsom opgelegd op basis van de Telecommunicatiewet
23 januari 2008
Hoger beroep van appellant A tegen de niet-ontvankelijkverklaring van zijn bezwaar tegen een last onder dwangsom. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de termijnoverschrijding niet verschoonbaar is.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaren door OPTA inzake factuurbesluiten
23 januari 2008
Vocalis Telecom Licences GmbH gaat in hoger beroep tegen de niet-ontvankelijk verklaring van bezwaren door OPTA. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de bezwaren te laat zijn ingediend.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van shippers in bezwaar tegen besluit Gaswet
17 januari 2008
Het CBB verklaart het beroep van GasTerra B.V. gegrond en vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van appellanten in hun bezwaar tegen het besluit van de Raad van Bestuur. Verweerder moet binnen zes weken opnieuw beslissen op het bezwaar van appellante sub 1.
Weigering aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaat in laagdrempelige horeca-inrichting
14 januari 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Total Package Productions B.V. ongegrond, omdat de inrichting als laagdrempelig werd aangemerkt en de vergunning voor een kansspelautomaat werd geweigerd.
Toepassing van de Regeling superheffing en melkpremie in het kader van melkquotumoverdracht
14 januari 2008
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellanten ongegrond inzake de registratie van een melkquotumoverdracht, omdat deze niet voldeed aan de eisen van de Regeling superheffing.
Toepassing van de Regeling superheffing en melkpremie 2004 met betrekking tot de toevoeging aan de nationale reserve
19 december 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellant A ongegrond, omdat hij in de heffingsperiode 2004/2005 minder dan 70% van zijn referentiehoeveelheid melk heeft geleverd en geen overmacht kan aantonen.
KPN Telecom B.V. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de terminating access tarieven van Versatel. Het College oordeelt dat de rechtbank onterecht oordeelde dat KPN geen procesbelang had en dat OPTA haar beoordelingsruimte overschreed. Het beroep van KPN wordt gegrond verklaard.
Intrekking en terugvordering van landbouwrestantie bij uitvoer van broedeieren
1 november 2007
Pluriton B.V. heeft beroep ingesteld tegen de intrekking van landbouwrestantie voor broedeieren. Het College oordeelt dat de eieren in ongewijzigde staat zijn ingevoerd en vernietigt het bestreden besluit.
Beroep tegen besluiten inzake verontreiniging van melkmonsters en de mogelijkheid tot contra-expertise
1 november 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van melkproducent A ongegrond, omdat de verontreiniging van melkmonsters terecht is vastgesteld en er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd in de onderzoeken.
Beoordeling van frequentievergoedingen voor commerciële radio-omroep door het College van Beroep voor het bedrijfsleven
19 oktober 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigt de eerdere uitspraken over de vergoedingen voor commerciële radiofrequenties en wijst de grieven van Radlon Media Limited en Quality Radio B.V. af.
Beoordeling van de marktanalyse en mededingingspositie in de telecommunicatiesector
25 september 2007
Het College vernietigt het besluit van OPTA over de marktanalyse van de wholesalemarkt voor omroeptransmissiediensten en draagt OPTA op een nieuwe analyse uit te voeren.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het Tariefbesluit van OPTA inzake de tariefregulering Wholesale Line Rental en draagt OPTA op een nieuw besluit te nemen, waarbij de werkelijke kosten van KPN in acht moeten worden genomen.
Beroep tegen besluit OPTA inzake Wholesale Line Rental door KPN en Tele2
12 september 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van OPTA inzake Wholesale Line Rental, waarbij KPN en Tele2 in hun beroepen worden gegrond verklaard.
Beroep tegen besluit inzake invoercertificaat voor melkpoeder uit Litouwen
31 augustus 2007
Het College verklaart de beroepen van A International B.V. en Industrie- en Handelsonderneming C B.V. ongegrond inzake invoercertificaten voor melkpoeder uit Litouwen, o.a. wegens gebrek aan overmacht.
Schadevergoeding in het kader van de Regeling dierlijke EG-premies
30 augustus 2007
Appellanten A, B en C verzochten schadevergoeding na afwijzing van hun verzoek door de Minister van Landbouw. Het College verklaarde het beroep ongegrond, omdat de kosten niet voor vergoeding in aanmerking kwamen.
Intrekking KKM-erkenning van een melkveehouderij op basis van tekortkomingen in hygiëne en registratie
9 augustus 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de intrekking van de KKM-erkenning van een melkveehouderij wegens tekortkomingen in hygiëne en registratie.
Registratie van overdrachten van melkquotum in het kader van de Regeling superheffing en melkpremie 2004
8 augustus 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de registratie van overdrachten van melkquotum in de heffingsperiode 2004-2005 terecht is geweigerd, maar dat de verschuiving naar 2005-2006 onterecht was. Het beroep van appellante is gegrond.
Beroep tegen besluiten van de OPTA inzake markten voor omroeptransmissiediensten
24 juli 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de besluiten van OPTA inzake markten voor omroeptransmissiediensten, maar bevestigt de marktafbakening. KPN's belangen zijn betrokken, ondanks dat zij niet actief is op de afgebakende markten.
Goedkeuring kostentoerekeningssysteem door OPTA voor KPN en andere telecomaanbieders
19 juli 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van telecomaanbieders tegen de goedkeuring van KPN's kostentoerekeningssysteem ongegrond, en bevestigt de keuzes van OPTA.
Regeling superheffing en melkpremie 2004 en de toepassing van referentiehoeveelheden door producenten
13 juni 2007
Het College vernietigt het besluit van het Productschap Zuivel over de toepassing van melkquotum door appellant en draagt verweerder op opnieuw te beslissen op het bezwaar.
Verbeurdverklaring van certificaatzekerheid wegens onderbenutting in landbouwrecht
13 juni 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van A International G.m.b.H. ongegrond inzake de verbeurdverklaring van een certificaatzekerheid wegens een vergissing bij de aanvraag van een uitvoercertificaat.
Toewijzing van vergunning voor gebruik van frequentieruimte in kavel A9 voor commerciële radio-omroep
30 mei 2007
Het College bevestigt de toewijzing van de vergunning voor kavel A9 aan Radiocorp, ondanks hoger beroep van Distrined en Arrow. De minister heeft de aanvragen correct beoordeeld en het bedrijfsplan van Radiocorp als financieel haalbaar aangemerkt.
Beroep tegen besluit OPTA inzake marktanalyse huurlijnen en datacommunicatiediensten
30 mei 2007
Het College vernietigt het besluit van OPTA inzake marktanalyse huurlijnen en datacommunicatiediensten, waarbij KPN als AMM is aangewezen, en draagt OPTA op een nieuw besluit te nemen.
Beroep tegen besluit van de directeur van de Dienst uitvoering en toezicht Energie inzake blindstroomcompensatiemiddelen
16 mei 2007
Het College verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar van appellanten tegen het besluit van 15 december 2004 niet-ontvankelijk.
Verbeurdverklaring van zekerheid in het kader van landbouwsteun en de rol van de Duitse douane
16 mei 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van A B.V. ongegrond, omdat de zekerheid van € 30.646,58 verbeurd is verklaard wegens te late indiening van T5-documenten door de Duitse douane.
Restitutie van douanerechten en het beroep op overmacht in landbouwverordeningen
16 mei 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van CheesePartners Holland v.o.f. ongegrond, omdat appellante niet tijdig het bewijs voor restitutie van douanerechten heeft geleverd en het beroep op overmacht niet slaagt.
Beroep tegen marktanalysebesluit OPTA inzake retailmarkten voor vaste telefonie
14 mei 2007
Het College vernietigt het marktanalysebesluit van OPTA op punten van marktafbakening en verplichting tot openbaarmaking van financiële rapportages, maar bevestigt KPN's AMM op relevante markten.
Regulering van gespreksafgifte op de Nederlandse telecommunicatiemarkt
11 mei 2007
Het College vernietigt de AMM-aanwijzingen van Tele2 en UPC en oordeelt dat OPTA een nieuw besluit moet nemen over de regulering van gespreksafgifte op de Nederlandse telecommunicatiemarkt.
Beoordeling van de marktanalyse en regulering van wholesalebreedbandtoegang door OPTA
9 mei 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van Tele2 en ACT ongegrond, oordelend dat OPTA de marktanalyse van wholesalebreedbandtoegang adequaat heeft uitgevoerd en geen aanmerkelijke marktmacht heeft vastgesteld voor KPN op de WBT LQ-markt.
Toezicht op de markt voor ontbundelde toegang tot het aansluitnetwerk van KPN en de verplichtingen van KPN
2 mei 2007
Het College vernietigt het besluit van OPTA over de verplichtingen van KPN inzake ontbundelde toegang en draagt OPTA op een nieuw besluit te nemen, waarbij de rechtszekerheid en zorgvuldigheid in acht moeten worden genomen.
Hoger beroep tegen de Regeling vaststelling eenmalig bedrag landelijke commerciële radio-omroep 2003
4 april 2007
Hoger beroep over de Regeling vaststelling eenmalig bedrag landelijke commerciële radio-omroep 2003. De rechtbank vernietigde de regeling, maar het College oordeelt dat de minister rechtmatig heeft gehandeld.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaren tegen regeling vaststelling eenmalig bedrag landelijke commerciële radio-omroep
4 april 2007
Hoger beroep van Sky Radio en BNR tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaren tegen regeling voor eenmalig bedrag landelijke commerciële radio-omroep. Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Beëindiging samenvoeging melkquota en registratie van quotum
22 maart 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de beëindiging van de samenvoeging van melkquota en de registratie van deze quota. Het beroep van A wordt gegrond verklaard, het bestreden besluit wordt vernietigd en het productschap moet opnieuw beslissen op de bezwaren van A.
Regulering van wholesalemarkten voor gespreksdoorgifte op het vaste openbare telefoonnetwerk
20 maart 2007
Het College vernietigt het besluit van OPTA over de wholesalemarkten voor gespreksdoorgifte, oordeelt dat KPN niet over AMM beschikt op de interregionale markt en legt nieuwe rapportageverplichtingen op.
Beroep tegen besluit OPTA over wholesalemarkt voor gespreksopbouw op het vaste openbare telefoonnetwerk
20 maart 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van OPTA over de wholesalemarkt voor gespreksopbouw, oordeelt dat KPN en andere aanbieders niet proportioneel zijn belast met verplichtingen, en draagt OPTA op een nieuw besluit te nemen.
Toegang en Interoperabiliteit in de Telecommunicatiemarkt: Geschil tussen V&M en Telfort
20 maart 2007
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van V&M ongegrond, omdat V&M niet kan worden aangemerkt als aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk. Telfort is niet verplicht om toegang te verlenen, aangezien V&M niet beschikt over de benodigde infrastructuur.
Hoger beroep tegen uitspraak van de rechtbank Rotterdam inzake KPN en OPTA
15 maart 2007
Hoger beroep van KPN tegen OPTA over het Operator Controlled Model. Het College vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van KPN ongegrond.
Toezicht en informatieplicht van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) ten aanzien van TNT N.V. en Koninklijke TPG Post B.V.
8 december 2006
OPTA heeft in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank bevestigd gekregen, waarin werd geoordeeld dat TNT N.V. niet verplicht was om informatie over niet-wettelijk opgedragen postvervoer te verstrekken.
Hoger beroep inzake transitvergoedingen tussen UPC en KPN Telecom
6 december 2006
Hoger beroep over transitvergoedingen tussen UPC en KPN Telecom. Het College vernietigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van UPC ongegrond.
Hoger beroep tegen uitspraak van de rechtbank te Rotterdam inzake geschil over transitvergoedingen en interconnectie tussen KPN Mobile, UPC en OPTA
6 december 2006
Hoger beroep tegen uitspraak van de rechtbank over geschil tussen KPN Mobile, UPC en OPTA inzake transitvergoedingen en interconnectie. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en vernietigt het besluit van OPTA.
Regulering van flexibiliteitsdiensten door GTS en de economische machtspositie van GuTS
1 december 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt delen van de regulering van flexibiliteitsdiensten door GTS, oordeelt dat de NMa bevoegd was om de methode van regulering vast te stellen, maar dat specifieke voorschriften niet in overeenstemming zijn met de wet.
Regulering van de wholesalemarkt voor vaste telefonie en de rol van KPN
30 november 2006
Het College vernietigt delen van het besluit van OPTA over de regulering van KPN op de wholesalemarkt voor vaste telefonie, gezien de veranderende marktomstandigheden door VoIP.
Regulering van tarieven voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet
30 november 2006
Het College vernietigt de besluiten van de Nederlandse Mededingingsautoriteit over de regulering van tarieven voor de netbeheerder van het landelijk gastransportnet, wegens onduidelijkheid en strijdigheid met de Gaswet.
Beroep tegen heffingsverordening van het Productschap Tuinbouw
16 november 2006
Het College verklaart het beroep van B.V. Handelmaatschappij v/h A & Zn tegen de heffingsverordening van het Productschap Tuinbouw ongegrond en niet-ontvankelijk.
Beroep tegen heffing opgelegd door het Productschap Tuinbouw
16 november 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van A en Zn. B.V. gegrond verklaard, de heffing van € 1.540,00 vernietigd en verweerder opgedragen opnieuw te beslissen op het bezwaar.
Beroep tegen heffing opgelegd door het Productschap Tuinbouw
16 november 2006
Appellant A heeft beroep ingesteld tegen een heffing van het Productschap Tuinbouw. Het College heeft het beroep gegrond verklaard en het bestreden besluit vernietigd, omdat de heffing niet correct was vastgesteld.
Beroep tegen heffingen voor de teelt van groenten en fruit door het Productschap Tuinbouw
16 november 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van VOF A en B ongegrond, betreffende heffingen voor de teelt van groenten en fruit door het Productschap Tuinbouw.
Beroep tegen heffingen opgelegd door het Productschap Tuinbouw voor de teelt van groenten en fruit
16 november 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt heffingen van het Productschap Tuinbouw en oordeelt dat de besluiten niet deugdelijke motivering hebben. Proceskosten worden vergoed aan appellante.
Intrekking van subsidie op basis van de Regeling stimulering biologische productiemethode
27 oktober 2006
Het College verklaart het beroep van Maatschap A ongegrond, omdat de Minister terecht de subsidie introk wegens niet-naleving van de Regeling stimulering biologische productiemethode.
Schadevergoeding na afkeuring van geslacht rund en vernietiging zonder compensatie
27 oktober 2006
Appellant verzocht om schadevergoeding na afkeuring en vernietiging van zijn rund. Het College oordeelde dat de Minister aansprakelijk was voor de volledige schade van € 856,52, te vermeerderen met rente, en veroordeelde de Minister in proceskosten.
Hoger beroep inzake geschillen over mobiele terminating tarieven tussen KPN Telecom en andere aanbieders
27 september 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt eerdere uitspraken over MTA-tarieven en verklaart de beroepen van KPN Telecom en andere aanbieders gegrond, waarbij OPTA's beslissingen worden herroepen.
Beroep tegen uitnodigingen tot betaling van antidumpingheffing op spaarlampen uit China
27 september 2006
Appellant heeft beroep ingesteld tegen uitnodigingen tot betaling van antidumpingheffing op spaarlampen uit China. Het College oordeelt dat het bestreden besluit niet deugdelijk is gemotiveerd en vernietigt dit.
Beroep tegen antidumpingheffing op invoer van elektronische compacte fluorescentielampen
27 september 2006
Spido Transport B.V. verliest beroep tegen antidumpingheffing op lampen; College oordeelt dat heffing terecht is opgelegd op basis van goederencode 8539.3190.
Regulering van gespreksafgifte op mobiele netwerken en aanmerkelijke marktmacht van aanbieders
29 augustus 2006
Het College vernietigt de besluiten van OPTA over gespreksafgifte op mobiele netwerken wegens onvoldoende onderzoek naar marktomstandigheden en AMM. Nieuwe besluiten moeten worden genomen.
Herziening van heffingen door het Productschap Tuinbouw en de definitie van verpakkingskosten
24 augustus 2006
Appellante, een glastuinbouwbedrijf, heeft beroep ingesteld tegen naheffingen van het Productschap Tuinbouw. Het College oordeelt dat de heffingen onterecht zijn, omdat de verpakkingskosten niet correct zijn meegenomen. Het bestreden besluit wordt vernietigd.
Onterecht opgelegde areaalheffing voor blauwe bessen door het Productschap Tuinbouw
24 augustus 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de onterecht opgelegde areaalheffing van € 5.592,26 aan A B.V. voor blauwe bessen, wegens strijd met het gelijkheidsbeginsel.
Beoordeling van het besluit van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit inzake de markt voor toegang en gespreksopbouw op mobiele openbare telefoonnetwerken
13 juli 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat OPTA terecht concludeert dat KPN geen aanmerkelijke marktmacht heeft op de wholesalemarkt voor toegang en gespreksopbouw op mobiele netwerken. De beroepen van Orange en Venus & Mercury zijn ongegrond.
Beroep tegen besluiten inzake superheffing in de melk- en zuivelsector
12 juli 2006
De beroepen van de erven A tegen de besluiten van het Productschap Zuivel inzake superheffing worden ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelt dat de vastgestelde hoeveelheden melk en kaas redelijk zijn.
Bestemmingsheffing hotelclassificatie en heffingsplicht voor logiesverstrekkende ondernemingen
31 mei 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante ongegrond inzake de bestemmingsheffing hotelclassificatie, ondanks dat appellante geen profijt heeft van het systeem.
Bestemmingsheffing hotelkwalificatie en heffingsplicht van logiesverstrekkende ondernemingen
31 mei 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van A/B V.O.F. ongegrond, betreffende de opgelegde bestemmingsheffing van € 88,00 voor 2004, gebaseerd op de Verordening hotelclassificatie.
Beoordeling van de hotelclassificatie van Hotel Damrak te Amsterdam
19 mei 2006
Hotel Damrak Keizershof B.V. verliest beroep tegen inschrijving zonder categorie in hotelclassificatieregister. College oordeelt dat niet gerenoveerde kamers meetellen voor classificatie. Beroep ongegrond verklaard.
Weigering ontheffing Nederlandse hotelclassificatie voor Hotel Winselerhof
19 mei 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Hotel Winselerhof ongegrond, omdat de ontheffing van de hotelclassificatie niet kan worden verleend op basis van monumentale status en onvoldoende bewijs van alternatieve oplossingen.
Hoger beroep tegen boete opgelegd aan KPN Telecom B.V. door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit wegens overtreding van het non-discriminatiebeginsel
17 mei 2006
KPN Telecom B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen een boete van OPTA wegens overtreding van het non-discriminatiebeginsel. Het College bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en handhaaft de boete van € 180.000,--.
Registratie van permanente en tijdelijke overdracht van fabrieksquotum in het kader van de Regeling superheffing en melkpremie 2004
17 mei 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de weigering van de registratie van permanente en tijdelijke overdracht van fabrieksquotum niet gerechtvaardigd is. Het beroep van appellante wordt gegrond verklaard en het bestreden besluit vernietigd.
Hoger beroep inzake de vergoedingen op basis van de Telecommunicatiewet
3 mei 2006
Hoger beroep van Q-Music Nederland B.V. tegen de minister van Economische Zaken over de hoogte van vergoedingen voor het gebruik van frequenties. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de minister in redelijkheid heeft gehandeld.
Hoger beroep over de vergoedingen op basis van de Telecommunicatiewet en de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom
3 mei 2006
Hoger beroep van Q-Music Nederland B.V. tegen de Minister van Economische Zaken over de rechtmatigheid van vergoedingen op basis van de Telecommunicatiewet. Het College bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep KPN Telecom B.V. tegen het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam inzake instemmingsbesluit voor kabelverplaatsing
2 mei 2006
KPN Telecom B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de gemeente Rotterdam over de noodzaak van een instemmingsbesluit voor kabelverplaatsing. Het College bevestigt dat een instemmingsbesluit vereist is voor de verplaatsing van kabels.
Hoger beroep tegen uitspraak van de rechtbank Rotterdam inzake Telecommunicatiewet en boete opgelegd aan KPN Telecom B.V.
19 april 2006
Hoger beroep van OPTA tegen uitspraak rechtbank Rotterdam over KPN's verplichtingen onder de Telecommunicatiewet. College bevestigt dat OPTA geen regels kan stellen over WPS, maar vernietigt uitspraak voor PCN-check.
Hoger beroep inzake toegang tot telecommunicatienetwerken en diensten
19 april 2006
Hoger beroep van Atlantic Holding B.V. tegen KPN en OPTA over toegang tot WPS nummerinformatiedienst. College bevestigt eerdere uitspraak dat OPTA geen regels kan stellen over WPS, omdat deze dienst geen bijzondere toegang is.
Beoordeling van de boete opgelegd aan KPN Telecom B.V. door de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit
19 april 2006
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam dat KPN Telecom B.V. niet in strijd heeft gehandeld met de Telecommunicatiewet, en vernietigt de boete van OPTA.
Hoger beroep tegen wijziging van het Nummerplan voor telecommunicatiediensten
14 april 2006
Hoger beroep van de Minister van Economische Zaken tegen uitspraak rechtbank over wijziging Nummerplan. College oordeelt dat minister voldoende gemotiveerd heeft waarom beperkte bestemming van nummers noodzakelijk is. Hoger beroep gegrond.
Beoordeling van de goedkeuring van het kostentoerekeningssysteem van KPN door OPTA in het kader van de Telecommunicatiewet
6 april 2006
Het College vernietigt de goedkeuring van KPN's kostentoerekeningssysteem door OPTA, oordeelt dat transit- en sleepdiensten interconnectie zijn en dat tarieven op kosten georiënteerd moeten zijn.
Definitief anti-dumpingrecht op invoer van rijwielen uit de Volksrepubliek China
4 april 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt een definitief anti-dumpingrecht in op rijwielen uit China. Beroep van Oportocargo International tegen besluiten van de Minister van Economische Zaken wordt ongegrond verklaard.
Beroep tegen heffing door het Productschap Vee en Vlees
4 april 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van A Varkens- en Veehandel B.V. ongegrond inzake een opgelegde heffing van € 39.212,79 over 2002, gebaseerd op de Heffingsverordening dieren 2002.
Hoger beroep inzake erkenning exameninstelling voor marifonie en GMDSS-B
24 maart 2006
Hoger beroep van de Minister van Economische Zaken tegen de erkenning van A als exameninstelling voor marifonie en GMDSS-B. De rechtbank had eerder de afwijzing van de minister vernietigd. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake de verlening van bijzondere toestemmingen voor onbemande relaisstations op basis van de Telecommunicatiewet
22 maart 2006
Hoger beroep van appellant A tegen de niet-verlenging van bijzondere toestemmingen voor onbemande relaisstations. Het College oordeelt dat de minister de belangen van appellant niet voldoende heeft betrokken en vernietigt de eerdere uitspraak.
Wijziging van vergunningen voor frequentieruimte in het kader van de Telecommunicatiewet
3 maart 2006
Hoger beroep over wijziging van vergunningen voor frequentieruimte door de Minister van Economische Zaken, waarbij de rechtbank de besluiten vernietigde. Het College bevestigt de uitspraak en oordeelt dat de minister onvoldoende gemotiveerd heeft waarom de wijzigingen noodzakelijk waren.
Toekenning en afwijzing van slachtpremie op basis van de Regeling dierlijke EG-premies
10 februari 2006
Het College verklaart het beroep van appellante ongegrond inzake de afwijzing van slachtpremie door het ontbreken van een bedrijfsregister, wat controle onmogelijk maakte.
Restitutie van aanvullende invoerrechten in de landbouwsector met betrekking tot kippenborstfilet uit Brazilië
3 februari 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de restitutie van aanvullende invoerrechten voor kippenborstfilet uit Brazilië. De inspecteur had de douanewaarde onjuist vastgesteld, maar de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit blijven in stand. Appellante wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake ontbundelde toegang tot telecommunicatienetwerk door KPN Telecom B.V.
18 januari 2006
KPN Telecom B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank Rotterdam over ontbundelde toegang tot telecommunicatienetwerk. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat KPN verplicht is om ontbundelde toegang te verlenen.
Toekenning van EG-steunverlening voor akkerbouwgewassen en de voorwaarden voor premiewaardigheid
13 januari 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de afwijzing van akkerbouwsteun aan appellante. De bevindingen van GeoRas over de percelen werden niet weerlegd. De hoogte van het uitsluitingsbedrag moet echter opnieuw worden berekend.
Toepassing van de Regeling superheffing in het kader van melkquotum en overmacht
11 januari 2006
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellant A ongegrond inzake de Regeling superheffing en de verhuur van melkquotum.
Toekenning van dierlijke EG-premies en de voorwaarden voor zoogkoeien
6 januari 2006
Maatschap A heeft beroep ingesteld tegen de Minister van Landbouw inzake de toekenning van dierlijke EG-premies. Het College verklaart het beroep ongegrond, omdat de Minister terecht geen premie heeft toegekend voor vijf dieren die niet aan de voorwaarden voldeden.
Beroep tegen besluiten van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit inzake toegang tot netwerken en tarieven
21 december 2005
Het College verklaart de beroepen van Globalcall tegen besluiten van OPTA niet-ontvankelijk, omdat Globalcall niet als belanghebbende kan worden aangemerkt.
Toegang tot telecommunicatienetwerk en interconnectie tussen KPN en Tele2
21 december 2005
KPN Telecom B.V. verliest beroep tegen OPTA's besluit om Tele2 toegang te verlenen tot haar netwerk voor carrierselectie. Het College bevestigt dat KPN verplicht is om aan redelijke verzoeken om toegang te voldoen op basis van de Telecommunicatiewet.
Restitutie van sanctie opgelegd aan Lamaga B.V. door het Productschap Vee en Vlees
21 december 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Lamaga B.V. ongegrond, bevestigt de sanctie van 50% en oordeelt dat er geen sprake is van overmacht.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank te Rotterdam inzake frequentieverdeling voor commerciële radio-omroepen
16 december 2005
Hoger beroep van VRON tegen de minister over frequentieverdeling voor commerciële radio-omroepen. De rechtbank oordeelde dat de minister bevoegd was en de keuze voor de procedure niet onredelijk was. Het College bevestigde de uitspraak en verklaarde het hoger beroep van de minister niet-ontvankelijk.
Beoordeling van de Regeling aanvraag en vergelijkende toets vergunningen commerciële radio-omroep 2003 door het College van Beroep voor het bedrijfsleven
9 december 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de Regeling aanvraag en vergelijkende toets vergunningen commerciële radio-omroep 2003 als algemeen verbindend voorschrift geldt. Hoger beroep van Vrije Radio Omroep Nederland B.V. ongegrond verklaard.
Hoger beroep tegen het Besluit vergoedingen Telecommunicatiewet door BAVLOS
9 december 2005
BAVLOS gaat in hoger beroep tegen het Besluit vergoedingen Telecommunicatiewet. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de vergoedingen rechtmatig zijn.
Vergunningverlening frequentieruimte voor lokale omroep en de technische eigenschappen van uitzendingen
9 december 2005
BAVLOS verzet zich tegen de uitgifte van frequentie 89.6 MHz Arnhem-West en stelt recht te hebben op stereo-uitzendingen. Het College bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat er geen recht op stereo-uitzendingen bestaat.
Bestemmingsheffing sportdetailhandel 2003 en rechtszekerheid
7 december 2005
Het College vernietigt de bestemmingsheffing sportdetailhandel 2003 wegens strijd met rechtszekerheid. Appellante was niet tijdig geïnformeerd over de heffing. Hoofdbedrijfschap moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Beroep tegen besluit OPTA inzake medegebruik antennesystemen Nozema
11 november 2005
Nozema Services N.V. heeft beroep ingesteld tegen een besluit van OPTA over medegebruik van antennesystemen door Broadcast. Het College oordeelt dat de verzoeken van Broadcast redelijk zijn en dat Nozema verplicht is deze te honoreren.
Uitleg van relevante informatie en kostenvergoedingen onder de Telecommunicatiewet
26 oktober 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft geoordeeld dat KPN verplicht is om relevante abonneegegevens te verstrekken volgens de Telecommunicatiewet, en dat alleen marginale kosten in rekening mogen worden gebracht voor deze gegevens.
Heffing visheffing en de rechtsgeldigheid van de opgelegde heffingen door het Productschap Vis
28 september 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de heffingen opgelegd aan Ibro Mar B.V. door het Productschap Vis rechtmatig zijn, ondanks de bezwaren van appellante over de heffingsgrondslag en de hoogte van de heffingen.
Terugvordering van onterecht betaalde EG-steun voor akkerbouwgewassen
24 augustus 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de terugvordering van onterecht betaalde EG-steun aan appellant gerechtvaardigd is, omdat de aangevraagde percelen niet voldeden aan de voorwaarden voor akkerland.
Beroep tegen besluit slachtpremie op grond van de Regeling dierlijke EG-premies
17 augustus 2005
Appellante heeft beroep ingesteld tegen de afwijzing van slachtpremies voor runderen. Het College vernietigt het besluit van verweerder wegens onvoldoende zorgvuldigheid en draagt hem op opnieuw te beslissen.
Beroep tegen wijziging van de TarievenCode Elektriciteitswet 1998 door diverse appellanten
6 juli 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van vier appellanten tegen de wijziging van de TarievenCode niet-ontvankelijk, omdat zij niet als belanghebbenden kunnen worden aangemerkt.
Beroep tegen wijziging van tariefstructuren in de Elektriciteitswet 1998
6 juli 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van PAWEX gegrond en vernietigt gedeeltelijk het besluit van de directeur van de Dienst uitvoering en toezicht energie, met betrekking tot de tariefstructuren in de Elektriciteitswet 1998.
Beroep tegen besluit inzake superheffing in de melksector
10 juni 2005
Appellant A heeft beroep ingesteld tegen een besluit van het Productschap Zuivel over de registratie van melkquota. Het College verklaart het beroep ongegrond, o.a. vanwege de juiste toepassing van Europese regelgeving.
Extra heffing in de melk- en zuivelsector en de berekening van melkequivalenten
8 juni 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een melkproducent ongegrond inzake extra heffing op melkequivalenten, met nadruk op naleving van Europese regelgeving.
Erkenning van zelfcontrolesystemen voor varkens en de rechtsbescherming van betrokken partijen
4 mei 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de erkenning van zelfcontrolesystemen voor varkens en bevestigt het belang van rechtsbescherming voor betrokken partijen.
Restitutie van landbouwsubsidies en de toepassing van overmacht in uitvoerprocedures
4 maart 2005
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat Agri-Best B.V. niet in aanmerking komt voor restitutie van landbouwsubsidies vanwege termijnoverschrijding, zonder dat sprake is van overmacht.
Compenserende heffing op invoer van krenten en rozijnen
4 maart 2005
Van den Meerendonk Op- en Overslag B.V. verliest beroep tegen UTB van € 171.975,90 voor te weinig in rekening gebrachte landbouwheffing op krenten en rozijnen. De douane twijfelde aan de opgegeven prijzen, en de appellante kon onvoldoende bewijs leveren voor haar standpunt.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: