Beroep tegen afwijzing subsidieaanvraag COVID-19 door de minister van Economische Zaken
28 januari 2025
Het College oordeelt dat de minister ten onrechte subsidieaanvragen afwees. De onderneming is een nieuwe onderneming en voldoet aan de voorwaarden voor subsidie. Het beroep met zaaknummer 23/924 is ongegrond, maar 23/925 is gegrond.
Afwijzing subsidieaanvraag TVL-startersregeling wegens niet voldoen aan inschrijvingseis
28 januari 2025
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de subsidieaanvraag van [naam 1] B.V. afgewezen wegens niet voldoen aan de inschrijvingseis. Het beroep op het evenredigheidsbeginsel slaagde niet.
Beroep tegen besluit minister van Economische Zaken inzake subsidie vaststelling COVID-19
28 januari 2025
Het College verklaart het beroep van [naam 1] B.V. gegrond, vernietigt het besluit van de minister en draagt op binnen zes weken een nieuw besluit te nemen.
Beoordeling van de vaststelling van subsidie op nihil voor grote ondernemingen in het kader van de COVID-19 regeling
28 januari 2025
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een onderneming ongegrond, die tegen de nihil vaststelling van subsidie op grond van de TVL in beroep was gegaan. De minister had terecht vastgesteld dat de onderneming niet voldeed aan de eis van 30% omzetverlies.
Prejudiciële vragen inzake de Landbouwkwaliteitswet en de teelt van bloembollen met betrekking tot het tulpenmozaïekvirus
21 januari 2025
Hoger beroep van [naam 1] V.O.F. tegen tuchtbeschikking over het opplanten van afgekeurde tulpenbollen. Prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie over 'in de handel brengen' en instandhouding van genetische diversiteit.
Afwijzing subsidie op grond van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19 en de bepaling van omzetverlies
14 januari 2025
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de afwijzing van de subsidieaanvraag door de minister, omdat de onderneming niet voldoet aan de omzetverliesdrempel van 30%.
Afwijzing herzieningsverzoek subsidie COVID-19 door de minister van Economische Zaken
10 december 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond; de minister heeft het herzieningsverzoek terecht afgewezen wegens gebrek aan nieuwe feiten.
Beroep tegen vaststelling subsidie COVID-19 door de minister van Economische Zaken
10 december 2024
Het College verklaart het beroep ongegrond. De minister heeft de omzet terecht vastgesteld op basis van de aangiften omzetbelasting. Geen proceskostenvergoeding.
Beoordeling van de subsidieaanvraag op basis van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19 (TVL) en de algemene de-minimisverordening
10 december 2024
Het College verklaart het beroep van de onderneming ongegrond en bevestigt de beslissing van de minister om de subsidie voor Q3 2021 op € 0,- vast te stellen.
Afwijzing verzoek om herziening subsidie aanvragen COVID-19 door de minister van Economische Zaken
3 december 2024
Beroepen van [naam 1] B.V. tegen afwijzing subsidieaanvragen COVID-19 ongegrond verklaard. Minister wijzigde juridische grondslag, maar onderneming niet benadeeld. Proceskostenvergoeding toegewezen.
Hoger beroep tegen boete wegens niet voldoen aan mestverwerkingsplicht
3 december 2024
Hoger beroep van [naam 1] B.V. tegen boete wegens niet voldoen aan mestverwerkingsplicht. College oordeelt dat [naam 1] abusievelijk als verwerker is opgenomen in DPO's. Geen overtreding van de Meststoffenwet vastgesteld. Boete herroepen.
Wijziging subsidieverlening COVID-19 door onjuiste SBI-code
26 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een ondernemer ongegrond, omdat de minister de subsidie voor COVID-19 mocht wijzigen door een onjuiste SBI-code.
Herzieningsverzoek subsidie COVID-19, afwijzing door minister, geen nieuwe feiten of omstandigheden
26 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het herzieningsverzoek van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn die herziening rechtvaardigen.
Herzieningsverzoek subsidie COVID-19 voor ondernemer afgewezen
26 november 2024
Herzieningsverzoek van ondernemer voor subsidie COVID-19 afgewezen; geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden. Beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing subsidieaanvraag COVID-19 door de minister van Economische Zaken
26 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de aanvraag van [naam] B.V. voor subsidie op grond van de TVL afgewezen, omdat deze te laat was ingediend. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beroep tegen intrekking subsidie vaste lasten COVID-19 en afwijzing aanvragen
19 november 2024
Het College verklaart het beroep ongegrond omdat de onderneming geen accountantsproduct heeft aangeleverd voor de subsidieaanvragen op grond van de TVL.
Afwijzing subsidieaanvragen COVID-19 door de minister van Economische Zaken
19 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van de ondernemer ongegrond inzake de afwijzing van subsidieaanvragen COVID-19 door de minister van Economische Zaken.
Beoordeling van de subsidie voor het vierde kwartaal van 2021 op basis van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19
19 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de ondernemer ongegrond, omdat de minister de subsidie voor Q4 2021 op € 0,- mocht vaststellen wegens onvoldoende omzetverlies.
Afwijzing subsidie voor Q4 2021 en herziening subsidie voor Q4 2020 in het kader van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19
19 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen ongegrond inzake de afwijzing van subsidie voor Q4 2021 en de herziening van subsidie voor Q4 2020, oordelend dat er geen sprake is van een nieuwe onderneming en dat de minister bevoegd was om de subsidie te herzien.
Beroep tegen vaststelling subsidie COVID-19 voor derde kwartaal 2021
19 november 2024
Beroep ongegrond; minister mocht vastgestelde subsidie COVID-19 baseren op aangifte omzetbelasting. Geen strijd met vertrouwensbeginsel. Geen proceskostenvergoeding.
Afwijzing subsidieaanvraag TVL voor Q4 2021 door minister van Economische Zaken
19 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van een subsidieaanvraag voor TVL Q4 2021, omdat de aanvraag te laat is ingediend.
Afwijzing herzieningsverzoeken subsidie COVID-19 door de minister van Economische Zaken
19 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de herzieningsverzoeken van [naam 1] B.V. afgewezen, omdat er geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden waren.
Herziening en intrekking van subsidie op grond van de Regeling subsidie vaste lasten financiering COVID-19 voor grote ondernemingen
19 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de herziening en intrekking van subsidie voor grote ondernemingen op grond van de TVL.
Afwijzing subsidieaanvraag TVL en herzieningsverzoeken door de minister van Economische Zaken
5 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van V.O.F. F ongegrond, bevestigt de afwijzing van de subsidieaanvraag en herzieningsverzoeken door de minister van Economische Zaken.
Beroep tegen vaststelling subsidie op nihil voor Q3 2021 op grond van de TVL
5 november 2024
Het College verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond tegen de minister van Economische Zaken over de vaststelling van de subsidie op nihil voor Q3 2021.
Verzet tegen ongegrondverklaring subsidie aanvraag MKB COVID-19
5 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het verzet van een ondernemer tegen de ongegrondverklaring van zijn subsidieaanvraag MKB COVID-19 ongegrond op 5 november 2024.
Verzet tegen ongegrondverklaring subsidie COVID-19 door ondernemer
5 november 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het verzet van een ondernemer tegen de ongegrondverklaring van zijn subsidieaanvraag COVID-19 ongegrond op 5 november 2024.
Afwijzing subsidieaanvraag COVID-19 door de minister van Economische Zaken
29 oktober 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van de subsidieaanvraag COVID-19 door de minister van Economische Zaken, omdat niet voldaan is aan het vereiste van 20% omzetverlies.
Beroep tegen subsidiebesluit COVID-19 regeling en omzetverlies berekening
29 oktober 2024
Het College verklaart het beroep ongegrond; de minister heeft de post 'onderhanden werk' terecht niet betrokken bij de omzetverliesberekening voor de subsidie COVID-19.
Beroep tegen herberekening van landbouwsubsidie en subsidiabele oppervlakte van perceel in getijdengebied
15 oktober 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de minister van Landbouw terecht de subsidiabele oppervlakte van perceel 4 heeft vastgesteld op 92,53 ha en een sanctie heeft toegepast wegens overdeclaratie. Beroepen ongegrond.
Afwijzing subsidieaanvraag COVID-19 door de minister van Economische Zaken
15 oktober 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat de subsidieaanvraag voor COVID-19 buiten de aanvraagperiode was ingediend.
Beoordeling van subsidieaanvragen op basis van omzetbelasting in het kader van COVID-19 steunmaatregelen
15 oktober 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart de beroepen van een onderneming ongegrond, omdat de minister de subsidie voor COVID-19 steun correct heeft vastgesteld op basis van de aangifte omzetbelasting.
Schadevergoeding en omzetbepaling in het kader van de TVL-subsidie
10 oktober 2024
Het College verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de minister de omzetcorrectie terecht heeft vastgesteld. Schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn wordt toegewezen.
Afwijzing subsidieaanvraag TVL voor Q1 2022 wegens te late indiening
10 oktober 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond wegens te late indiening van de TVL-subsidieaanvraag voor Q1 2022.
Prejudiciële vragen over de interpretatie van de Tabaks- en rookwarenwet in relatie tot het in de handel brengen van navulverpakkingen met onjuiste nicotinegehaltes
8 oktober 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie over de verantwoordelijkheden van importeurs bij het in de handel brengen van navulverpakkingen met onjuiste nicotinegehaltes.
Hoger beroep tegen boetebesluit opgelegd aan melkveebedrijf wegens overtredingen Meststoffenwet
8 oktober 2024
Het College van Beroep vernietigt het boetebesluit tegen een melkveebedrijf, dat niet langer door de minister wordt gehandhaafd, en veroordeelt de minister in proceskosten.
Afwijzing subsidieaanvragen door de minister voor ondernemingen ontstaan uit een eenmanszaak in het kader van de COVID-19 regeling
1 oktober 2024
Drie ondernemingen hebben hun aanvragen voor COVID-19 subsidie afgewezen gekregen. Het College oordeelt dat zij niet als voortzetting van een eenmanszaak kunnen worden beschouwd, waardoor de afwijzing terecht was.
Beroep tegen subsidie vaststelling COVID-19 regeling en omzetverlies
24 september 2024
Het College verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat de minister terecht de subsidie op € 0,- heeft vastgesteld wegens onvoldoende omzetverlies.
Herroeping van de schorsing van de erkenning van een pluimveeslachterij na motiveringsgebrek in het herstelbesluit
24 september 2024
Het College vernietigt de schorsing van de erkenning van een pluimveeslachterij wegens motiveringsgebrek in het herstelbesluit van de minister. Schadevergoeding van € 6.000,- en proceskostenvergoeding worden toegewezen.
Afwijzing handhavingsverzoek Stichting Dierenrecht tegen minister inzake kalverhouderij op betonnen roostervloeren
17 september 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van Stichting Dierenrecht ongegrond, oordelend dat de minister terecht het handhavingsverzoek afwees, omdat er geen overtredingen zijn vastgesteld bij de kalverhouderij op betonnen roostervloeren.
Afwijzing handhavingsverzoek Stichting Dierenrecht tegen minister inzake kalverhouderij op houten roostervloeren
17 september 2024
Het College verklaart het beroep van Stichting Dierenrecht tegen de minister ongegrond, omdat er geen overtredingen zijn vastgesteld bij het houden van kalveren op houten roostervloeren.
Beroep tegen vaststelling subsidie TVL en omzetverlies door ondernemer met meerdere activiteiten
3 september 2024
Het College verklaart het beroep van de ondernemer ongegrond, omdat de minister de omzet van beide activiteiten mocht meenemen voor de subsidie TVL, gezien de ondernemer over zijn gehele omzet omzetbelasting betaalt.
Handhaving verzoek Stichting Varkens in Nood tegen varkenshouderij gebruik kraamkooien
27 augustus 2024
Het College vernietigt het besluit van de minister inzake handhaving bij varkenshouderij en draagt op een nieuw besluit te nemen, met vergoeding van proceskosten aan ViN.
Hoger beroep inzake boete voor dierenwelzijn bij varkentransport onder extreme weersomstandigheden
27 augustus 2024
Hoger beroep van [naam 1] B.V. tegen boete voor dierenwelzijn bij varkentransport. Boete gematigd naar € 2.850,- wegens overschrijding redelijke termijn. Verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn benadrukt.
Heropening van het onderzoek in hoger beroep met prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie
27 augustus 2024
Het College heropent het onderzoek in hoger beroep om prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU te stellen, na hoger beroep van de staatssecretaris tegen eerdere uitspraken van de rechtbank Rotterdam.
Voorlopige voorziening inzake last onder dwangsom voor het houden van een ara
23 augustus 2024
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom voor het houden van een ara en oordeelt dat de minister onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de overtreding.
Erkenning van een dochterstamboekvereniging voor Falabella-paarden en goedkeuring van het fokprogramma
23 juli 2024
Het CBb vernietigt de erkenning van EFS als dochterstamboekvereniging voor Falabella-paarden wegens onvoldoende onderzoek door de minister en draagt hem op een nieuwe beslissing te nemen.
Diergezondheidsheffing en recht op ongestoord genot van eigendom in de pluimveesector
23 juli 2024
Het College oordeelt dat de opgelegde diergezondheidsheffing aan de pluimveehouder rechtmatig is en geen ongeoorloofde inmenging vormt in het eigendomsrecht. Tevens wordt een schadevergoeding van € 3.500,- toegekend wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Voorlopige voorziening inzake de huis- en hobbydierenlijst en handhaving door de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
18 juli 2024
De voorzieningenrechter heeft de verzoeken om voorlopige voorziening afgewezen, maar de minister opgedragen het griffierecht van € 371,- aan verzoekers te vergoeden.
Beoordeling van bestuurlijke boete opgelegd aan importeur van tabaksproducten wegens niet aanbrengen van gezondheidswaarschuwing op verpakking
9 juli 2024
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de bestuurlijke boete aan [naam 1] B.V. herroept, omdat de gezondheidswaarschuwing op de verpakking correct was aangebracht.
Hoger beroep inzake boete opgelegd door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wegens overtreding van de Wet dieren
18 juni 2024
Het College bevestigt de boete van € 2.500,- opgelegd aan appellant wegens overtreding van de Wet dieren, waarbij de minister terecht vaststelde dat appellant kadavers niet tijdig had aangegeven en niet afgedekt had gehouden.
Beroep tegen invordering dwangsommen wegens onvoldoende vloeroppervlakte voor varkens
18 juni 2024
Het College verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en herroept het invorderingsbesluit wegens ontoereikend bewijs van overtreding.
Boete opgelegd aan exploitant van dierlijke bijproducten wegens onjuiste gewichten op handelsdocumenten tijdens vervoer
11 juni 2024
[naam 1] B.V. kreeg een boete van € 2.500,- voor onjuiste gewichten op handelsdocumenten tijdens mestvervoer. Het College verlaagde de boete tot € 2.125,- wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Hoger beroep inzake boetebesluiten voor bezoedeling van karkassen in slachterij
11 juni 2024
Hoger beroep van [naam 1] B.V. tegen boetebesluiten voor bezoedeling van karkassen. Het College bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de boetes terecht zijn opgelegd.
Hoger beroep inzake boetebesluiten voor bezoedeling van karkassen in slachterij
11 juni 2024
Hoger beroep van [naam 1] B.V. tegen boetebesluiten voor bezoedeling van karkassen. College bevestigt eerdere uitspraak, geen reden voor prejudiciële vragen. Boetes blijven in stand.
Schorsing en intrekking van chauffeurskaart in het kader van de Wet personenvervoer 2000
5 juni 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat de chauffeurskaart inmiddels was ingetrokken en er geen spoedeisend belang meer was.
Verbod op het optillen van pluimvee aan de poten en handhaving door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
4 juni 2024
Het College vernietigt de lasten onder dwangsom tegen vangbedrijven voor het optillen van pluimvee aan de poten, oordeelt dat dit in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel en dat de minister nieuwe besluiten moet nemen voor 15 augustus 2024.
Automatische erkenning van beroepskwalificaties voor dierenartsen in het Diergeneeskunderegister
28 mei 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de aanvraag van [naam 1] voor erkenning als dierenarts gegrond is. De minister heeft ten onrechte de aanvraag afgewezen. Het bestreden besluit wordt vernietigd en de minister moet binnen vier weken een nieuw besluit nemen.
Hoger beroep tegen boetebesluiten van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inzake overtredingen van de Wet dieren door een slachthuis
28 mei 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 28 mei 2024 het hoger beroep van een slachthuis tegen boetebesluiten van de minister van Landbouw gegrond verklaard en de proceskosten vastgesteld op € 2.998,-.
Herziening van een last onder dwangsom en invorderingsbesluit inzake registratie van honden
30 april 2024
Het College vernietigt de last onder dwangsom en het invorderingsbesluit van de minister inzake hondenregistratie, omdat de begunstigingstermijn te kort was en onduidelijkheid bestond over de uitvoerbaarheid.
Niet-ontvankelijkheid beroep tegen last onder dwangsom wegens verstrijken looptijd zonder verbeurde dwangsommen
30 april 2024
Het College verklaart het beroep van [naam 1] en [naam 2] niet-ontvankelijk wegens het verstrijken van de looptijd van de last onder dwangsom zonder verbeurde dwangsommen.
Weigering Wajong-uitkering op basis van herhaalde aanvraag en beoordeling arbeidsvermogen
18 april 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de Wajong-uitkering aan appellant, omdat geen nieuwe feiten zijn aangetoond die de eerdere besluiten kunnen wijzigen.
Decertificering en intrekking van biocertificaat van graanhandel door Skal
16 april 2024
Het College vernietigt de decertificering van vijf partijen zonnebloempitten en de intrekking van het biocertificaat van de graanhandel, oordeelt dat Skal haar bevoegdheid te buiten is gegaan en draagt Skal op een nieuw besluit te nemen.
Beëindiging WGA-uitkering wegens minder dan 35% arbeidsongeschiktheid na herbeoordeling
10 april 2024
Beëindiging WGA-uitkering per 30 mei 2018 wegens minder dan 35% arbeidsongeschiktheid. Hoger beroep niet succesvol; deskundigenrapporten zijn zorgvuldig en conclusies zijn bevestigd.
Beroep tegen afwijzing handhavingsverzoeken inzake hittestress bij gehouden dieren
9 april 2024
Het College vernietigt het besluit van de minister inzake handhavingsverzoeken van Stichting Wakker Dier en draagt de minister op een nieuw besluit te nemen binnen acht weken.
Hoger beroep inzake boete voor slachterij wegens overtreding van dierenwelzijnsregels
9 april 2024
Hoger beroep van slachterij tegen boete wegens overtreding van dierenwelzijnsregels. Boete verlaagd van € 2.500 naar € 1.875 vanwege overschrijding redelijke termijn.
Randvoorwaardenkorting en hokverrijking voor varkens in het kader van het GLB
26 maart 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de minister terecht een randvoorwaardenkorting van 5% heeft opgelegd aan varkenshouder [naam 1] wegens onvoldoende hokverrijking, in strijd met artikel 2.22 van het Besluit houders van dieren.
Toepassing van randvoorwaardenkorting en last onder dwangsom in het kader van het Besluit houders van dieren met betrekking tot hokverrijking voor varkens
26 maart 2024
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bevestigt de sancties opgelegd aan [naam 2] wegens onvoldoende hokverrijkingsmateriaal voor varkens, en verklaart de beroepen ongegrond.
Beëindiging van WAO-uitkering wegens arbeidsongeschiktheid onder de 15%
21 maart 2024
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging WAO-uitkering van appellante per 14 januari 2021, oordeelt dat Uwv zorgvuldig heeft gehandeld en wijst proceskosten toe.
Hoger beroep inzake de beëindiging van de Ziektewetuitkering en geschiktheid voor functies na medisch onderzoek
13 maart 2024
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv de Ziektewetuitkering van appellante terecht heeft beëindigd. Medisch onderzoek is hersteld, geen aanleiding voor deskundige. Proceskostenveroordeling aan Uwv.
Bestuurlijke boete voor pluimveeslachterij wegens overtreding van hygiënevoorschriften bij vervoer van pluimveevlees
12 maart 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 12 maart 2024 de boete van € 2.500,- voor Pluimveeslachterij [naam 1] B.V. gematigd tot € 1.875,- wegens overschrijding van de redelijke termijn. De slachterij overtrad hygiënevoorschriften door pluimveevlees boven 4 °C in een koelwagen te vervoeren.
Bestuurlijke boete voor overtreding van hygiënevoorschriften bij het vervoer van pluimveevlees
12 maart 2024
Hoger beroep over bestuurlijke boete voor overtreding hygiënevoorschriften bij vervoer pluimveevlees. Boete verlaagd naar € 2.000,- wegens overschrijding redelijke termijn.
Beoordeling van het Specifiek interventiebeleid vlees en de gevolgen voor boetebesluiten inzake verontreiniging van karkassen
12 maart 2024
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de boetebesluiten tegen [naam 1] vernietigde wegens onterecht onderscheid in handhaving. De minister had geen rechtvaardiging voor de beleidsregel die leidde tot boetes voor verontreiniging door baansmeer. Schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn is toegewezen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst gemeente Tynaarlo en werkneemster door verstoorde arbeidsverhouding
8 maart 2024
Het hof oordeelt dat de arbeidsverhouding tussen gemeente Tynaarlo en werkneemster ernstig verstoord is, ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt toegewezen met een billijke vergoeding van € 60.000,- en een transitievergoeding van € 4.567,22, einddatum 1 april 2024.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaren tegen mededelingen en waarschuwingen inzake het vervoer van varkens met letsel
27 februari 2024
Het College verklaart de beroepen van [naam] B.V. ongegrond, omdat de mededelingen en waarschuwingen van de minister geen besluiten zijn in de zin van de Awb.
Hoger beroep inzake overtreding van de Mededingingswet door onderlinge afstemming bij aanbesteding
27 februari 2024
Hoger beroep van [naam 4] tegen boete van € 6.000,- wegens overtreding van de Mededingingswet door onderlinge afstemming bij aanbesteding. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de ACM terecht een overtreding heeft vastgesteld en de boete passend is.
Tussenuitspraak over schorsing erkenning van een pluimveeslachterij in het kader van de Wet dieren
20 februari 2024
Tussenuitspraak over de schorsing van de erkenning van een pluimveeslachterij door de minister, waarbij het College oordeelt dat de minister onvoldoende gemotiveerd heeft waarom de schorsing terecht was.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de accountantskamer inzake klacht tegen accountant met betrekking tot Bibob-onderzoek en tuchtrechtelijke maatregelen
19 december 2023
Hoger beroep ongegrond; accountant [naam 1] betwistte tuchtrechtelijke maatregel van berisping door accountantskamer. College oordeelt dat geen strijd is met geheimhoudingsplicht en bevestigt eerdere uitspraak.
Ontbinding arbeidsovereenkomst gemeente Groningen wegens verstoorde arbeidsverhouding en opzegverboden
14 november 2023
Het hof oordeelt dat de arbeidsovereenkomst van de werknemer bij de gemeente Groningen terecht is ontbonden op g-grond wegens verstoorde verhoudingen, maar dat de gemeente een passende regeling moet treffen.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en arbeidsongeschiktheid van appellante na herbeoordeling
9 november 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de beslissing van het Uwv over de WIA-uitkering van appellante, na deskundigenrapport. Uwv veroordeeld in proceskosten van € 3.766,50.
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheid en uitkeringsrecht na medisch onderzoek
9 november 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de arbeidsongeschiktheid van appellant, die recht heeft op een WAO-uitkering van 35-45%.
Hoger beroep inzake beëindiging Ziektewet-uitkering en geschiktheid functies na hartinfarct
1 november 2023
Hoger beroep over beëindiging Ziektewet-uitkering na hartinfarct. Uwv oordeelt dat appellant meer dan 65% kan verdienen. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding redelijke termijn.
Hoger beroep inzake WIA-aanvraag en medisch oordeel van het Uwv
26 oktober 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv de WIA-aanvraag van appellant terecht heeft afgewezen en veroordeelt het Uwv in de proceskosten van appellant tot € 3.348,-.
Beëindiging WAO-uitkering en nabetaling na vijf jaar
19 oktober 2023
Appellant verzocht om nabetaling van zijn WAO-uitkering over een periode van meer dan vijf jaar. De Centrale Raad van Beroep bevestigde de eerdere uitspraak dat er geen bijzondere omstandigheden waren voor nabetaling, en dat de vijfjaarstermijn van toepassing was.
Beoordeling van de beëindiging van de Ziektewet-uitkering van appellant na zorgvuldige medische beoordeling
11 oktober 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de Ziektewet-uitkering van appellant na zorgvuldige medische beoordeling. Hoger beroep slaagt niet.
Hoger beroep over afwijzing schadevergoeding door UWV wegens niet tijdig beslissen op WIA-aanvraag
5 oktober 2023
Hoger beroep van appellante tegen afwijzing schadevergoeding door UWV wegens niet tijdig beslissen op WIA-aanvraag. Raad bevestigt uitspraak rechtbank.
Hoger beroep over toekenning WIA-uitkering en relatie met psychische klachten
29 september 2023
Centrale Raad bevestigt dat appellant geen recht heeft op WIA-uitkering; psychische klachten niet voortkomend uit dezelfde ziekteoorzaak als knieklachten.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en geschiktheid voor arbeid na ziekmelding
28 september 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geschikt is voor arbeid en geen recht heeft op ZW-uitkering, omdat haar medische situatie niet is verslechterd.
Hoger beroep inzake WIA-uitkeringen en arbeidsongeschiktheidsevaluatie
27 september 2023
Hoger beroep over WIA-uitkeringen; Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraken en oordeelt dat appellante recht heeft op WGA-uitkering, maar niet op IVA-uitkering.
Beëindiging van de ZW-uitkering van appellante en geschiktheid voor eigen arbeid
7 september 2023
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de ZW-uitkering van appellante, die geschikt wordt geacht voor haar eigen arbeid. Het hoger beroep slaagt niet.
Hoger beroep inzake WGA-loonaanvullingsuitkering en arbeidsongeschiktheid
30 augustus 2023
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante recht heeft op WGA-loonaanvullingsuitkering per 1 december 2020, en vernietigt het eerdere besluit van het Uwv dat deze ingangsdatum op 1 februari 2021 stelde.
Herbeoordeling van arbeidsongeschiktheid en het vertrouwensbeginsel in het kader van de Wet WIA
30 augustus 2023
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheid en het vertrouwensbeginsel in de Wet WIA. Appellant krijgt WGA-vervolguitkering naar 80-100% arbeidsongeschiktheid voor bepaalde periode. Uwv's vaststelling van 37,68% arbeidsongeschiktheid wordt bevestigd.
Weigering Wajong-uitkering door het Uwv en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid
23 augustus 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de Wajong-uitkering aan appellant door het Uwv, oordelend dat appellant niet doorlopend arbeidsongeschikt is geweest en in staat is tot licht werk.
Beëindiging ziekengeld en geschiktheid functies na psychische klachten
21 augustus 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak over beëindiging ziekengeld en geschiktheid functies na psychische klachten. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Beoordeling van de duurzaamheid van arbeidsvermogen bij jonggehandicapte appellant met autistische stoornis
2 augustus 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Uwv niet aannemelijk maakt dat appellant met autistische stoornis in de toekomst arbeidsvermogen kan ontwikkelen. Wajong-uitkering toegekend.
Beëindiging van ZW-uitkering wegens verdiencapaciteit boven 65% van maatmaninkomen
19 juli 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering appellant, oordelend dat hij meer dan 65% van zijn maatmaninkomen kan verdienen. Uwv veroordeeld in proceskosten.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en ZW-uitkering met betrekking tot toegenomen beperkingen door migraine en hoofdpijn
19 juli 2023
Hoger beroep over WIA- en ZW-uitkering van appellante met klachten van migraine en hoofdpijn. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraken dat geen toegenomen beperkingen zijn vastgesteld en dat appellante geschikt is voor geselecteerde functies.
Beoordeling van de medische grondslag van een WIA-uitkering en de objectivering van beperkingen
5 juli 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het medisch onderzoek naar de beperkingen van appellant zorgvuldig was en dat er geen aanleiding is om te twijfelen aan de medische grondslag van het bestreden besluit.
Weigering van WIA-uitkering en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
5 juli 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt over WIA-uitkering en schadevergoeding wegens termijnoverschrijding. Schadevergoeding van € 250,- toegekend aan appellante.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellante in het kader van de Wet WIA
21 juni 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de arbeidsongeschiktheid van appellante op 41,84% en oordeelt dat het Uwv voldoende gemotiveerd heeft dat de functies medisch geschikt zijn.
Beëindiging van ZW-uitkering na beoordeling van verdiencapaciteit en medische geschiktheid
15 juni 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering van appellant, oordeelt dat medisch onderzoek zorgvuldig was en dat appellant meer dan 65% van zijn maatmaninkomen kan verdienen.
Beoordeling van het recht op ziekengeld na eerstejaars ZW-beoordeling en geschiktheid van functies
7 juni 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht meer heeft op ziekengeld. De belastbaarheid is correct vastgesteld en de functies zijn medisch geschikt.
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheid en IVA-uitkering na herbeoordeling door het Uwv
2 juni 2023
Hoger beroep over de arbeidsongeschiktheid van appellant en het recht op een IVA-uitkering. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak dat appellant niet volledig arbeidsongeschikt is en dus geen recht heeft op een IVA-uitkering.
Beoordeling van de medische en arbeidskundige grondslag van de WIA-uitkering in hoger beroep
25 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant over de beëindiging van de WIA-uitkering van de appellant, omdat het medisch onderzoek voldoende zorgvuldig was en de geselecteerde functies geschikt zijn.
Hoger beroep inzake arbeidsongeschiktheid en recht op IVA-uitkering
25 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellante geen recht heeft op een IVA-uitkering, omdat er op 23 januari 2021 geen sprake was van duurzame arbeidsongeschiktheid.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens termijnoverschrijding in bestuursrechtelijke zaak van eervol ontslag deurwaarder
24 mei 2023
Hoger beroep van [appellante] tegen eervol ontslag door Beheerraad niet-ontvankelijk verklaard wegens termijnoverschrijding. Beëindigingsvergoeding niet te laag geacht.
Verzoek om herziening van uitspraken en schadevergoeding in bestuursrechtelijke context
17 mei 2023
Betrokkene verzoekt om herziening van eerdere uitspraken en schadevergoeding, maar het Hof wijst deze verzoeken af wegens gebrek aan nieuwe omstandigheden.
Afwijzing aanvraag export Wajong-uitkering naar Duitsland zonder objectieve medische onderbouwing
11 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag export Wajong-uitkering naar Duitsland; geen objectieve medische onderbouwing voor zwaarwegende redenen.
Beoordeling van het recht op ziekengeld na bedrijfsongeval en de geschiktheid van functies
10 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht meer heeft op ziekengeld na bedrijfsongeval. Onderzoek Uwv was zorgvuldig, en verzoek om deskundige werd afgewezen.
Beëindiging van WIA-uitkering na medisch onderzoek en geschiktheid van functies
10 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging WIA-uitkering na zorgvuldig medisch onderzoek en oordeelt dat functies passend zijn voor appellante. Uwv veroordeeld tot betaling van proceskosten.
Beoordeling van het recht op ziekengeld na beëindiging van het dienstverband en de geschiktheid voor arbeid
10 mei 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op ziekengeld, omdat hij geschikt is voor zijn arbeid. Verzoek om onafhankelijk deskundige afgewezen.
Beoordeling van het recht op ziekengeld na beëindiging van de uitkering op basis van de Ziektewet
20 april 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht meer heeft op ziekengeld, omdat zij meer dan 65% kan verdienen van haar maatmaninkomen. Medisch onderzoek en FML zijn zorgvuldig vastgesteld.
Hoger beroep over arbeidsvermogen en Wajong-uitkering met betrekking tot psychiatrische problematiek
12 april 2023
Hoger beroep over de afwijzing van een Wajong-uitkering wegens arbeidsvermogen en basale werknemersvaardigheden. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake arbeidsvermogen van jonggehandicapte met epilepsie en verstandelijke beperking
12 april 2023
Hoger beroep van appellante over afwijzing Wajong-uitkering wegens arbeidsvermogen. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat medisch onderzoek zorgvuldig was en appellante arbeidsvermogen heeft.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkering na auto-ongeval
12 april 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant minder dan 35% arbeidsongeschikt is en weigert WIA-uitkering. Medische beoordeling en geselecteerde functies zijn adequaat.
Weigering WIA-uitkering na zorgvuldig onderzoek en gelijke procespositie
6 april 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een WIA-uitkering aan appellant, oordelend dat het Uwv voldoende gemotiveerd heeft dat de functies medisch geschikt zijn en dat er geen schending van procesrechten is.
Rectificatie van eerdere uitspraak inzake arbeidsongeschiktheid en Ziektewet
31 maart 2023
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat Uwv onvoldoende heeft gemotiveerd waarom beperkingen van psychiater Mutsaers niet gevolgd moeten worden. Uwv moet nieuwe beslissing op bezwaar nemen.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en geschiktheid voor arbeid na ziekte
16 maart 2023
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep tegen WIA-besluit ongegrond. Geschiktheid voor arbeid vastgesteld op basis van FML.
Afwijzing verzoek om herziening van besluiten inzake arbeidsongeschiktheid en uitkering WIA
8 maart 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om herziening van besluiten inzake arbeidsongeschiktheid en uitkering WIA, omdat geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn aangetoond.
Tussenuitspraak over de zorgvuldigheid van medisch onderzoek en arbeidsongeschiktheid in het kader van de Wet WIA
8 maart 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt over de zorgvuldigheid van medisch onderzoek en arbeidsongeschiktheid in het kader van de Wet WIA, en draagt het Uwv op een gebrek in de arbeidskundige beoordeling te herstellen.
Beëindiging van WGA-vervolguitkering na herbeoordeling van arbeidsongeschiktheid
8 maart 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging WGA-vervolguitkering van appellante op basis van deskundigenrapport en herbeoordeling arbeidsongeschiktheid.
Beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid in het kader van de Wet WIA
8 maart 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de mate van arbeidsongeschiktheid van appellant op 55,59% in het kader van de Wet WIA, na zorgvuldige beoordeling van medisch onderzoek.
Hoger beroep inzake ongewijzigde voortzetting WGA-vervolguitkering en beoordeling arbeidsongeschiktheid
8 maart 2023
Hoger beroep over voortzetting WGA-vervolguitkering van appellant. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat deskundige zorgvuldig heeft gewerkt en dat geen toegenomen beperkingen zijn vastgesteld.
Hoger beroep tegen besluit van het Uwv inzake beëindiging WIA-uitkering en verzoek om herziening
8 maart 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat er geen nieuw gebleken feiten zijn die herziening van het WIA-besluit rechtvaardigen.
Hoger beroep inzake ongewijzigde voortzetting ZW-uitkering en geschiktheid van functies voor ex-werkneemster
2 maart 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt de ongewijzigde voortzetting van de ZW-uitkering van ex-werkneemster; medisch onderzoek zorgvuldig, geen twijfel aan belastbaarheid.
Beëindiging van de ZW-uitkering na eerstejaars ZW-beoordeling en geschiktheid van functies
1 februari 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering van appellante na eerstejaars ZW-beoordeling. Geen nieuwe medische informatie ingediend die de ernst van klachten onderbouwt.
Weigering WIA-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheid en medische beoordeling
20 januari 2023
Centrale Raad van Beroep bevestigt weigering WIA-uitkering aan appellant, oordeelt dat Uwv voldoende onderzoek heeft gedaan en dat geen medische noodzaak voor urenbeperking bestaat.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en medische beoordeling in bezwaar
18 januari 2023
Centrale Raad van Beroep oordeelt over WIA-uitkering en medische beoordeling. Beroep tegen niet tijdig beslissen op WW-aanvraag niet-ontvankelijk verklaard. Proceskosten deels toegewezen.
Hoger beroep Wajong-uitkering en beoordeling van nieuwe feiten
23 december 2022
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing Wajong-uitkering. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen nieuwe feiten of omstandigheden, geen medische beperkingen vastgesteld.
Beëindiging van het recht op ZW-uitkering na 104 weken arbeidsongeschiktheid en samenvoeging van ziekteperioden
23 december 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering na 104 weken arbeidsongeschiktheid; appellant had geen recht op ziekengeld na samenvoeging ziekteperioden.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en medisch onderzoek
22 december 2022
Hoger beroep van appellante tegen beëindiging WIA-uitkering. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen recht op uitkering door juiste inschatting van arbeidsongeschiktheid.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar WIA door Uwv
22 december 2022
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank Gelderland en verklaart het beroep van betrokkene ongegrond, omdat er geen verschoonbare termijnoverschrijding is bij het indienen van bezwaar tegen het Uwv.
Beoordeling van de duurzaamheid van arbeidsongeschiktheid en recht op WIA-uitkering
21 december 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant recht heeft op loongerelateerde WGA-uitkering tot 11 oktober 2019, maar niet op een IVA-uitkering, omdat zijn arbeidsongeschiktheid niet duurzaam was.
Beëindiging van de ZW-uitkering na beoordeling van de verdiencapaciteit en medische geschiktheid
15 december 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering van appellant, oordelend dat hij meer dan 65% van zijn maatmaninkomen kan verdienen en dat het medisch onderzoek zorgvuldig was.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en medisch onderzoek door Uwv
15 december 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het medisch onderzoek door Uwv zorgvuldig is uitgevoerd en dat appellante niet in aanmerking komt voor WIA-uitkering. Proceskostenvergoeding van € 3.415,50 aan appellante.
Beoordeling van het recht op ziekengeld na eerstejaars ZW-beoordeling en geschiktheid van geselecteerde functies
14 december 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht meer heeft op ziekengeld, omdat zij meer dan 65% kan verdienen van haar maatmaninkomen. Medisch onderzoek door Uwv was zorgvuldig.
Hoger beroep inzake recht op ziekengeld en belastbaarheid van appellant
7 december 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op ziekengeld per 23 augustus 2020. Zorgvuldigheidsgebrek is hersteld. Proceskostenveroordeling van € 3.036,- aan appellant.
Weigering van WIA-uitkering wegens onvoldoende arbeidsongeschiktheid en deskundigenrapport
30 november 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt weigering WIA-uitkering wegens minder dan 35% arbeidsongeschiktheid, ondanks deskundigenrapport. Uwv veroordeeld in proceskosten.
Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard wegens onvoldoende procesbelang en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
25 november 2022
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep niet-ontvankelijk wegens onvoldoende procesbelang en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Hoger beroep inzake WIA- en ZW-uitkeringen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en medisch onderzoek
23 november 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het Uwv om appellant een WIA-uitkering toe te kennen en beëindigt de ZW-uitkering, o.a. wegens onvoldoende bewijs van arbeidsongeschiktheid.
Beëindiging WIA-uitkering na herbeoordeling van arbeidsongeschiktheid
16 november 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging WIA-uitkering na herbeoordeling; voldoende zorgvuldig medisch onderzoek en geen twijfel aan Uwv-beoordeling.
Weigering Wajong-uitkering na aanvraag en terugkomen op eerder besluit
16 november 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de Wajong-uitkering aan appellante, oordelend dat het Uwv zorgvuldig heeft gehandeld en geen reden is om te twijfelen aan de medische conclusies.
Hoger beroep inzake terugvordering ziekengeld en WGA-uitkering door het Uwv op eigenrisicodrager
28 september 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv terecht ziekengeld en WGA-uitkering op eigenrisicodrager verhaalt, ondanks eerdere toezeggingen. De uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Beoordeling van de geschiktheid van functies in het kader van de Ziektewet na beëindiging van de uitkering
5 september 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het Uwv de geschiktheid van functies voldoende heeft gemotiveerd en dat het medisch onderzoek zorgvuldig is uitgevoerd. Hoger beroep van appellant wordt afgewezen.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en geschiktheid van geselecteerde functies na arbeidsongeschiktheid
1 september 2022
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing WIA-aanvraag. Geen schending van equality of arms. Geschiktheid van functies bevestigd. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Beoordeling van de beëindiging van ziekengeld en de zorgvuldigheid van het medisch onderzoek
1 september 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ziekengeld per 11 mei 2020, oordeelt dat medisch onderzoek niet zorgvuldig was, maar gebrek hersteld in hoger beroep. Uwv veroordeeld in proceskosten.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van verzoeker inzake Wajong-uitkering en beslaglegging
1 september 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt niet-ontvankelijk verklaring van verzoeker inzake Wajong-uitkering en beslaglegging. Verzoeken om voorlopige voorziening afgewezen.
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat geen bijzonder geval aanwezig is voor vervroeging Wajong-uitkering. Appellante was bekend met haar klachten en had eerder een aanvraag kunnen indienen.
Hoger beroep over arbeidsvermogen van jonggehandicapte met ADHD en ODD
31 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Uwv onvoldoende heeft aangetoond dat appellant arbeidsvermogen heeft. Hoger beroep gegrond verklaard, eerdere uitspraak vernietigd en Uwv opgedragen opnieuw te beslissen.
Beoordeling geschiktheid voor arbeid in het kader van de Ziektewet na psychische klachten
25 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante op 26 november 2019 geschikt was voor haar arbeid als schoonmaakster, ondanks psychische klachten. Hoger beroep slaagt niet.
Beëindiging ZW-uitkering en procedurele waarborgen in bestuursrecht
17 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering, maar oordeelt dat rechtbank procedureel onjuist handelde. Uwv veroordeeld tot vergoeding proceskosten en griffierecht.
Intrekking van WAO-uitkering wegens niet-gemelde werkzaamheden en terugvordering van onverschuldigd betaalde uitkering
15 augustus 2022
De intrekking van de WAO-uitkering van appellante is onterecht per 3 februari 2008, maar de terugvordering van onverschuldigd betaalde uitkering is terecht. De Raad heeft het Uwv opgedragen opnieuw te beslissen op de bezwaren.
Hoger beroep inzake arbeidsgeschiktheid en ziekengeld op basis van de Ziektewet
11 augustus 2022
Hoger beroep over arbeidsgeschiktheid en ziekengeld. Appellant betwistte de beëindiging van zijn ZW-uitkering, maar de Centrale Raad bevestigde de eerdere uitspraak dat hij arbeidsgeschikt was voor geselecteerde functies.
Hoger beroep tegen de weigering van een WIA-uitkering op basis van onvoldoende arbeidsongeschiktheid
4 augustus 2022
Hoger beroep tegen de weigering van een WIA-uitkering. Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat Uwv voldoende medische grondslag heeft voor afwijzing.
Beoordeling ingangsdatum verhoging WAO-uitkering en bijzondere gevallen
4 augustus 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellant geen recht heeft op een eerdere ingangsdatum van de WAO-uitkering. Er is geen sprake van een bijzonder geval.
Beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid in het kader van de Wet WIA
3 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de mate van arbeidsongeschiktheid van appellant in het kader van de Wet WIA terecht op minder dan 35% is vastgesteld.
Schadevergoeding en proceskostenveroordeling in hoger beroep WIA-zaak
25 juli 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt over schadevergoeding en proceskosten in WIA-zaak, waarbij de redelijke termijn is overschreden en vergoedingen zijn toegewezen aan de appellant.
Hoger beroep inzake weigering WIA-uitkering en geschiktheid van functies na medisch onderzoek
25 juli 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van WIA-uitkering aan appellant, oordeelt dat medisch onderzoek zorgvuldig was en dat functies geschikt zijn.
Vaststelling WIA-uitkering in strijd met rechtszekerheidsbeginsel door nalatigheid van het Uwv
13 juli 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv nalatig was in het opvragen van informatie, waardoor de terugvordering van WIA-uitkering in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel. WIA-uitkering wordt vastgesteld op het niveau van verstrekte voorschotten.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en geschiktheid van functies in het kader van de Ziektewet
13 juli 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant minder dan 35% arbeidsongeschikt is en dat de beëindiging van de ZW-uitkering per 4 januari 2019 in stand blijft.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkering in hoger beroep
13 juli 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de arbeidsongeschiktheid van appellant en de WIA-uitkering, zonder nieuwe medische gegevens die tot een ander oordeel leiden.
Verjaring van terugvordering van WAO-uitkering en bewijsvoering door het Uwv
4 juli 2022
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat de terugvordering van WAO-uitkering is verjaard, omdat het Uwv niet aan zijn bewijslast voldeed.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellante in het kader van de Wet WIA
29 juni 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante in medisch opzicht geschikt is voor de aan de schatting ten grondslag liggende functies en dat de WGA-uitkering terecht is beëindigd.
Hoger beroep inzake Wajong-uitkering en beoordeling van beperkingen door het Uwv
29 juni 2022
Hoger beroep over Wajong-uitkering; Raad oordeelt dat Uwv onvoldoende rekening hield met beperkingen door ASS. Nieuwe beoordeling vereist met urenbeperking van 20 uur per week.
Hoger beroep inzake arbeidsongeschiktheid en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
27 juni 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het Uwv appellant moet vergoeden voor overschrijding van de redelijke termijn en proceskosten.
Beoordeling van de zorgvuldigheid van medisch onderzoek en geschiktheid van functies in het kader van ziekengeld na eerstejaars ZW-beoordeling
16 juni 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het medisch onderzoek zorgvuldig was en de belastbaarheid van appellant correct is vastgesteld. Hoger beroep slaagt niet.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid in en door de dienst op basis van buitensporige werkomstandigheden
12 mei 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante recht heeft op arbeidsongeschiktheid in en door de dienst vanwege buitensporige werkomstandigheden, en vernietigt eerdere besluiten van het dagelijks bestuur.
Hoger beroep tegen besluiten van de staatssecretaris van Defensie inzake toelage en terugkeer uit uitzending
12 mei 2022
Hoger beroep van appellant tegen besluiten van de staatssecretaris van Defensie over toelage en terugkeer uit uitzending. De Raad oordeelt dat een e-mailbericht als besluit moet worden aangemerkt en vernietigt de uitspraak van de rechtbank in dat opzicht.
Onterecht ontslag van ambtenaar wegens functionele ongeschiktheid zonder verbeterkans
12 mei 2022
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslag van verpleegkundige wegens gebrek aan verbeterkans en herroept het ontslag, dienstverband eindigt op 28 januari 2020.
Toekenning IVA-uitkering na afwijzing door Uwv op basis van onvoldoende gemotiveerde arbeidsongeschiktheid
21 april 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv onvoldoende heeft gemotiveerd dat appellant niet duurzaam arbeidsongeschikt was op 11 januari 2020 en kent hem een IVA-uitkering toe.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellant in het kader van de Wet WIA en beëindiging van de WGA-uitkering
21 april 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het Uwv de arbeidsongeschiktheid van appellant terecht op minder dan 35% heeft vastgesteld en de WGA-uitkering heeft beëindigd.
Beoordeling van het hoger beroep inzake ziekengeld en arbeidsongeschiktheid na verkeersongeval
21 april 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Overijssel dat het Uwv zorgvuldig heeft gehandeld in de beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellante na een verkeersongeval.
Hoger beroep over de arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkering van appellant
21 april 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv de arbeidsongeschiktheid van appellant terecht op minder dan 35% heeft vastgesteld, maar dat de beëindiging van de WGA-uitkering per 1 september 2019 onvoldoende is onderbouwd.
Beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in WIA-zaak
14 april 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de mate van arbeidsongeschiktheid van 42,16% en kent schadevergoeding van € 1.500,- toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Tussenuitspraak over WIA-uitkering en onzorgvuldig onderzoek door Uwv
24 maart 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv onzorgvuldig heeft gehandeld bij de afwijzing van een WIA-uitkering en draagt hen op om het besluit te herstellen.
Weigering WIA-uitkering na zorgvuldig medisch onderzoek en beoordeling van arbeidsongeschiktheid
24 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de WIA-uitkering aan appellante na zorgvuldig medisch onderzoek en beoordeling van haar arbeidsongeschiktheid.
Beoordeling geschiktheid appellant voor werk als werkvoorbereider en recht op ziekengeld
21 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant per 31 januari 2019 geschikt was voor werk als werkvoorbereider en geen recht had op ziekengeld. Proceskosten van € 2.277,- worden toegewezen aan appellant.
Beoordeling arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkering na medisch onderzoek door Uwv
17 maart 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het Uwv de arbeidsongeschiktheid van appellante correct heeft vastgesteld op minder dan 35%, waardoor geen recht op WIA-uitkering bestaat.
Tussenuitspraak over de arbeidsongeschiktheid van appellante in het kader van de Wet WIA
15 maart 2022
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv de arbeidsongeschiktheid van appellante terecht op minder dan 35% heeft vastgesteld, maar het besluit is niet deugdelijk gemotiveerd. Het Uwv moet gebreken herstellen en de cognitieve beperkingen van appellante opnieuw beoordelen.
Hoger beroep WIA-uitkering en arbeidsongeschiktheidsevaluatie
3 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het Uwv om appellant een WIA-uitkering toe te kennen, o.a. omdat de verzekeringsgeneeskundige onderzoeken zorgvuldig zijn uitgevoerd.
Tussenuitspraak over de medische beoordeling van appellant in het kader van de Ziektewet en WAO
24 februari 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Uwv onvoldoende heeft gemotiveerd waarom nieuwe informatie van psychiater Mutsaers geen aanleiding geeft tot herziening van eerdere besluiten over arbeidsongeschiktheid. Uwv moet binnen acht weken het besluit herstellen.
Beoordeling van de WIA-uitkering en de invloed van keuze op eindejaarsuitkering
21 februari 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de juiste vaststelling van de WIA-uitkering door het Uwv, waarbij de keuze van appellante om een deel van de eindejaarsuitkering in te zetten voor reiskostenvergoeding leidde tot een lager uitbetaald bedrag.
Beoordeling van de WIA-aanvraag en de onafhankelijkheid van de psychiater in hoger beroep
13 januari 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland over de afwijzing van de WIA-aanvraag van appellante, waarbij de onafhankelijkheid van psychiater Cohen en de zorgvuldigheid van het medisch onderzoek worden onderschreven.
Hoger beroep inzake recht op ziekengeld en medische beoordeling door het Uwv
11 januari 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht meer heeft op ziekengeld, omdat zij medisch geschikt is voor werk en geen nieuwe medische informatie heeft overgelegd.
Beëindiging van ZW-uitkeringen na zorgvuldige medische beoordeling door het Uwv
5 januari 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging van ZW-uitkeringen na zorgvuldige medische beoordeling door het Uwv. Appellant's verzoek om onafhankelijke deskundige afgewezen.
Beëindiging van ZW-uitkering en geschiktheid voor arbeid na ziekte
5 januari 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de ZW-uitkering van appellante en oordeelt dat het medisch onderzoek door het Uwv zorgvuldig was. Hoger beroep afgewezen.
Beoordeling arbeidsvermogen van appellante met reumatoïde artritis in het kader van de Wajong
5 januari 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante met reumatoïde artritis over arbeidsvermogen beschikt en niet als jonggehandicapte kan worden aangemerkt.
Beoordeling arbeidsongeschiktheid op basis van Wet WIA en medische rapportages
5 januari 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het Uwv de arbeidsongeschiktheid van appellante terecht op 58,16% heeft vastgesteld, zonder aanleiding voor een deskundige.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en geschiktheid voor eigen werk in het kader van de Ziektewet
28 december 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellante geschikt is voor haar eigen werk als orderpicker en dat het Uwv haar Ziektewet-uitkering terecht heeft beëindigd.
Beëindiging van ZW-uitkering na beoordeling van verdiencapaciteit en belastbaarheid
23 december 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de ZW-uitkering van appellant per 3 maart 2018, oordelend dat de medische beoordeling van het Uwv juist was en dat er geen aanleiding was voor een onafhankelijke deskundige.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en beperkingen in het kader van de Wet WIA
23 december 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de beperkingen van appellant niet zijn toegenomen sinds 2014, en dat de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling op feitelijke arbeid kan worden gebaseerd.
Toekenning Wajong-uitkering met terugwerkende kracht van 12 jaar na herhaalde aanvraag
10 december 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt over toekenning Wajong-uitkering met terugwerkende kracht van 12 jaar en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Ontslag van gerechtsambtenaar wegens verstoorde verhoudingen en ongeschiktheid
29 november 2021
Hoger beroep van [appellante] tegen haar ontslag door de Beheerraad wegens verstoorde verhoudingen. Het Hof bevestigt het ontslag en oordeelt dat de Beheerraad op goede gronden heeft gehandeld. Hoger beroep ongegrond.
Beoordeling van de geschiktheid voor een ZW-uitkering na ontslag en psychische klachten
18 november 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat betrokkene ongeschikt was voor zijn werk als lasser op basis van medische rapporten en medicatie, en bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Geen recht op ziekengeld op grond van de Ziektewet door tijdelijke uitbreiding van uren zonder beëindiging van dienstbetrekking
18 november 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat betrokkene geen recht heeft op ziekengeld omdat tijdelijke urenuitbreiding niet leidt tot een tweede dienstbetrekking.
Hoger beroep inzake arbeidsvermogen van jonggehandicapte appellante
18 november 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante op de in geding zijnde datum niet beschikte over arbeidsvermogen, maar dat deze situatie niet duurzaam is.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en beëindiging van WGA-vervolguitkering
18 november 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de beëindiging van de WGA-vervolguitkering van appellante, na zorgvuldige beoordeling van haar arbeidsongeschiktheid.
Weigering van een maatregel tot blijvende, gehele weigering van ziekengeld op basis van een benadelingshandeling voor eigenrisicodrager
18 november 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er geen wettelijke grondslag was voor het opleggen van een maatregel tot weigering van ziekengeld aan betrokkene vóór 1 januari 2018.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsverhouding en aanspraak op bovenwettelijke uitkeringen
15 november 2021
Het hof oordeelt dat de arbeidsovereenkomst van [verzoekster] met SWO terecht is ontbonden, maar dat SWO een passende regeling moet treffen, inclusief aanvullende en na-wettelijke uitkeringen.
Beoordeling van het recht op ziekengeld bij gecombineerde functies en urenbeperkingen
4 november 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het ziekengeld van de werkneemster terecht is voortgezet, omdat zij door een urenbeperking niet meer dan 65% van haar maatmaninkomen kan verdienen.
Hoger beroep niet-ontvankelijk wegens het ontbreken van procesbelang in WIA-zaak
3 november 2021
Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard wegens ontbreken procesbelang; Uwv veroordeeld in proceskosten van € 2.618,- en griffierecht van € 839,- vergoed.
Beoordeling van de geschiktheid van functies voor appellante in het kader van de Ziektewet na beëindiging van ziekengeld
28 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het Uwv terecht het ziekengeld van appellante heeft beëindigd, omdat zij meer dan 65% van haar maatmaninkomen kan verdienen.
Beoordeling van de geschiktheid voor arbeid na beëindiging van de Ziektewetuitkering
28 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam dat appellante geschikt was voor haar werk als schoonmaakster en dat het medisch onderzoek door het Uwv zorgvuldig was.
Beoordeling van toegenomen beperkingen in het kader van de Wet WIA na eerdere afwijzing van WIA-uitkering
28 oktober 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat er geen toegenomen beperkingen zijn vastgesteld voor appellante in het kader van de Wet WIA.
Hoger beroep tegen de weigering van een WIA-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheid
28 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de weigering van een WIA-uitkering aan appellante, die onvoldoende onderbouwde dat haar beperkingen niet correct waren vastgesteld.
Hoger beroep inzake loonsanctie en re-integratie-inspanningen werkgever in het kader van WIA-uitkering
28 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat werkgever voldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht en geen loonsanctie hoeft op te leggen in WIA-zaak.
Beëindiging van ziekengeld met terugwerkende kracht en rechtszekerheid in het bestuursrecht
28 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank over beëindiging ziekengeld met terugwerkende kracht, oordeelt dat dit in strijd is met rechtszekerheid.
Beoordeling van de medische geschiktheid van appellant voor arbeid na ziekmelding en de rol van deskundigen in het bestuursrecht
28 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Maastricht over de medische geschiktheid van appellant voor arbeid na ziekmelding. Hoger beroep niet geslaagd, geen nieuwe gronden ingediend.
Beoordeling van de medische geschiktheid en belastbaarheid van appellant in het kader van de Ziektewet na een auto-ongeval
28 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de medische beoordeling van appellant door het Uwv zorgvuldig was en dat zijn belastbaarheid correct is ingeschat. Hoger beroep verworpen.
Beoordeling van de beëindiging van ziekengeld op basis van medische geschiktheid en deskundigenrapporten
29 september 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van ziekengeld voor appellante op basis van deskundigenrapporten en oordeelt dat de rechtbank terecht geen aanleiding zag om meer beperkingen aan te nemen.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en medische beoordeling van arbeidsongeschiktheid
29 september 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de WIA-uitkering van appellante, oordeelt dat het Uwv correct heeft gehandeld, en veroordeelt het Uwv in proceskosten.
Beoordeling van de medische geschiktheid van appellant voor arbeid na ziektewetuitkering
29 september 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Gelderland dat het medisch onderzoek door het Uwv zorgvuldig was en dat appellant medisch geschikt was voor arbeid.
Beoordeling van de duurzaamheid van arbeidsongeschiktheid en recht op IVA-uitkering na WIA-beëindiging
16 september 2021
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante duurzaam arbeidsongeschikt is en recht heeft op een IVA-uitkering, en vernietigt het besluit van het Uwv. Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn wordt toegekend.
Afwijzing laattijdige aanvraag Wajong-uitkering wegens gebrek aan medische gegevens
8 september 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing laattijdige Wajong-aanvraag wegens gebrek aan medische gegevens over de situatie van appellant op zeventien- of achttienjarige leeftijd.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkering na auto-ongeval
2 september 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Overijssel dat appellante niet meer dan 35% arbeidsongeschikt is en geen recht heeft op WIA-uitkering.
Hoger beroep over de urenbeperking en geschiktheid van de werkneemster voor functies in het CBBS
26 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat Uwv onvoldoende heeft gemotiveerd dat de functie van Receptionist niet passend is voor de werkneemster en dat het combineren van functies niet mogelijk is. Uwv moet het besluit herstellen en nader onderzoek doen.
Weigering WIA-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheidsevaluatie
18 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een WIA-uitkering aan appellant, die minder dan 35% arbeidsongeschikt is bevonden na zorgvuldig onderzoek door het Uwv.
Beoordeling van benadelingshandeling en verminderde verwijtbaarheid bij beëindiging dienstverband en Ziektewetuitkering
12 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant niet in overwegende mate verwijtbaar is voor benadelingshandeling bij beëindiging dienstverband; uitkering wordt gekort met 15% voor vier maanden.
Beoordeling arbeidsvermogen van appellante in het kader van Wajong-uitkering
12 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante op de datum in geding arbeidsvermogen had, ondanks haar psychische problematiek. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt onderschreven.
Tussenuitspraak over de weigering van Wajong-uitkering en de beoordeling van arbeidsvermogen
10 augustus 2021
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de weigering van de Wajong-uitkering op een ontoereikende grondslag berust en draagt het Uwv op dit te herstellen.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkering in hoger beroep met betrekking tot medische rapportages
5 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het Uwv om een WIA-uitkering toe te kennen aan appellante, o.a. vanwege onvoldoende arbeidsongeschiktheid en zorgvuldige besluitvorming.
Beëindiging van de ZW-uitkering en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid na het eerste ziektejaar
8 juli 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de ZW-uitkering van appellant per 9 maart 2018, oordeelt dat het Uwv bevoegd was tot herbeoordeling en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Beëindiging van ZW-uitkering en geschil over proceskostenvergoeding
8 juli 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering, maar vernietigt uitspraak rechtbank voor wat betreft proceskostenvergoeding aan appellant.
Recht op IVA-uitkering in plaats van WGA-uitkering; duurzaam arbeidsongeschiktheid
30 juni 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat werknemer recht heeft op IVA-uitkering in plaats van WGA-uitkering, wegens duurzaam arbeidsongeschiktheid. Uwv onvoldoende gemotiveerd.
Hoger beroep inzake WIA-uitkering en duurzaamheid van arbeidsongeschiktheid
28 juni 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant geen recht heeft op IVA-uitkering, omdat volledige arbeidsongeschiktheid niet duurzaam is. Behandelmogelijkheden zijn aanwezig.
Beoordeling van de aanvraag voor Wajong-uitkering en de vraag naar bijzondere omstandigheden
10 juni 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er geen bijzondere omstandigheden zijn voor de late aanvraag van een Wajong-uitkering door appellant, die al in 2011 inzicht had in zijn arbeidsongeschiktheid.
Terugvordering van onverschuldigd betaalde Wajong-uitkering en de beoordeling van dringende redenen
10 juni 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt terugvordering van onterecht betaalde Wajong-uitkering van € 14.546,06. Appellante kon redelijkerwijs weten dat zij te veel ontving. Geen dringende redenen om van terugvordering af te zien.
Herbeoordeling arbeidsongeschiktheid Wajong-uitkering en geschiktheid van functies
10 juni 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de herbeoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellante door het Uwv, waarbij geen vooringenomenheid werd aangetoond en de geselecteerde functies geschikt werden bevonden.
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheid en ZW-uitkering na zwangerschap
10 juni 2021
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheid van appellante na zwangerschap; Raad oordeelt dat arbeidsongeschiktheid mede veroorzaakt is door zwangerschap en herroept Uwv-besluit.
Schadevergoeding bij onrechtmatig besluit inzake loonsanctie en juridische begeleiding
27 mei 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Uwv schadevergoeding moet betalen voor kosten juridische begeleiding bij loonsanctie. Schade van € 2.074,50 toegewezen.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en Wajong-uitkering na laattijdige aanvraag
12 mei 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de Wajong-aanvraag van appellante, omdat zij op de beoordelingsdatum minder dan 25% arbeidsongeschikt was.
Intrekking Wajong-uitkering en terugvordering na intrekking verblijfsvergunning
12 mei 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking Wajong-uitkering en terugvordering na intrekking verblijfsvergunning. Appellant had moeten begrijpen dat hij geen recht meer had op uitkering vanaf 17 december 2015.
Hoger beroep inzake verlaging Wajong-uitkering en arbeidsvermogen
12 mei 2021
Hoger beroep over verlaging Wajong-uitkering van 75% naar 70% wegens arbeidsvermogen. Appellante betwist de beoordeling van het Uwv, maar de Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Weigering WIA-uitkering voor stewardess met klachten gerelateerd aan aerotoxic syndrome
29 april 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en stelt urenbeperking voor WIA-uitkering op zeven uur per dag, drie dagen per week, met een rustdag tussen werkdagen.
Beoordeling van arbeidsvermogen onder de Wajong 2015 en de SMBA-methode
29 april 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de verlaging van de Wajong-uitkering van appellant naar 70% van het minimumloon, oordeelt dat de SMBA-methode rechtens aanvaardbaar is en dat het medisch onderzoek voldoende zorgvuldig is uitgevoerd.
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op WIA-uitkering per 27 november 2017, omdat hij geen nieuwe wachttijd van 104 weken heeft doorlopen.
Toepassing van de Wajong 2010 in hoger beroep tegen afwijzing uitkering
24 maart 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Wajong 2010 van toepassing is en dat het Uwv voldoende onderzoek heeft gedaan naar de arbeidsongeschiktheid van de appellant. Hoger beroep afgewezen.
Beoordeling arbeidsvermogen en Wajong-uitkering van appellante met betrekking tot medische klachten
18 maart 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de verlaging van de Wajong-uitkering van appellante naar 70% van het minimumloon, o.b.v. voldoende bewijs van arbeidsvermogen en medische beoordeling.
Weigering van een WIA-uitkering en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid
18 maart 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het Uwv om appellant een WIA-uitkering toe te kennen, oordeelt dat de belastbaarheid correct is vastgesteld en veroordeelt het Uwv in proceskosten.
Beoordeling arbeidsvermogen en verlaging Wajong-uitkering
18 maart 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt verlaging Wajong-uitkering van appellante naar 70% van het minimumloon, oordeelt dat appellante arbeidsvermogen heeft en dat het onderzoek door het Uwv zorgvuldig was.
Terugvordering Wajong-uitkering en aflossingscapaciteit
15 maart 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt terugvordering Wajong-uitkering door Uwv. Appellant had onterecht ontvangen uitkering door werkzaamheden. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Weigering van ZW-uitkering bij tijdelijke uitbreiding van uren tijdens ziekte
11 maart 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat geen recht op ZW-uitkering bestaat bij tijdelijke urenuitbreiding tijdens ziekte. Schadevergoeding van € 500,- toegekend wegens overschrijding redelijke termijn.
Hoger beroep tegen afwijzing verzoek om terug te komen van eerder besluit inzake Wajong-uitkering
4 maart 2021
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing verzoek om terug te komen van eerder besluit inzake Wajong-uitkering. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat er geen nieuwe feiten zijn die herziening rechtvaardigen.
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Wajong-uitkering terecht verlaagd is naar 70% van het minimumloon. Schadevergoeding van € 500,- wegens overschrijding redelijke termijn toegekend.
Beoordeling arbeidsvermogen en Wajong-uitkering na medische en arbeidskundige onderzoeken
19 februari 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt verlaging Wajong-uitkering van appellant van 75% naar 70% van het minimumloon, oordeelt dat appellant arbeidsvermogen heeft.
Beoordeling arbeidsvermogen van appellant in het kader van Wajong-uitkering na medische beoordeling door verzekeringsartsen
20 januari 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant arbeidsvermogen heeft en dat zijn Wajong-uitkering terecht is verlaagd naar 70% van het minimumloon, na zorgvuldig onderzoek door verzekeringsartsen.
Beoordeling van de medische situatie en belastbaarheid van appellante in het kader van de Ziektewet
11 januari 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de beëindiging van de ZW-uitkering van appellante, die niet in staat werd geacht om haar werk te verrichten.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellante in het kader van de Wet WIA na beëindiging van de WIA-uitkering
11 januari 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank over de arbeidsongeschiktheid van appellante en de beëindiging van haar WIA-uitkering.
Beoordeling van de geschiktheid van functies voor appellant in het kader van de Ziektewet na een eerstejaars beoordeling
7 januari 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het medisch onderzoek zorgvuldig was en dat appellant geen recht meer had op ziekengeld.
Beoordeling van het recht op ziekengeld en de wachttijd voor de WIA na ziekteverzuim
23 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op ziekengeld en de wachttijd voor de WIA niet heeft doorlopen, na zorgvuldige beoordeling van medische gegevens.
Hoger beroep tegen weigering WIA-uitkering op basis van verzekeringsgeneeskundig onderzoek
17 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het Uwv om appellante een WIA-uitkering toe te kennen, oordeelt dat het medisch onderzoek zorgvuldig was en dat de vastgestelde belastbaarheid juist is.
Afwijzing verzoek om terug te komen van eerder besluit tot weigering Wajong-uitkering na inhoudelijke beoordeling
16 december 2020
Appellant's verzoek om terug te komen van een eerder besluit tot weigering van Wajong-uitkering is afgewezen. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in sociale zekerheidszaak met betrekking tot Ziektewet
10 december 2020
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat er geen redelijke waarschijnlijkheid is dat de eerdere uitspraak niet in stand zal blijven.
Afwijzing aanvraag Wajong-uitkering wegens niet duurzaam arbeidsvermogen
9 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing Wajong-aanvraag; appellant heeft geen duurzaam arbeidsvermogen. Schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn toegewezen.
Beoordeling van de geschiktheid van functies voor appellant in het kader van de Ziektewet na beëindiging van de ZW-uitkering
9 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellant met zijn beperkingen geschikt is voor de geselecteerde functies en dat zijn ZW-uitkering terecht is beëindigd.
Hoger beroep Wajong-uitkering en arbeidsvermogen van appellante
9 december 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante op medische gronden geen arbeidsvermogen had en herstelt haar Wajong-uitkering naar 75% per 1 januari 2018.
Afwijzing aanvraag Wajong-uitkering wegens gebrek aan duurzaam arbeidsvermogen
2 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing Wajong-aanvraag; appellante heeft geen duurzaam arbeidsvermogen, ondanks behandelmogelijkheden voor klachten.
Hoger beroep Wajong-uitkering en duurzaam ontbreken arbeidsvermogen
24 november 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante recht heeft op Wajong-uitkering, omdat het ontbreken van arbeidsvermogen duurzaam is. Eerdere afwijzing door Uwv wordt vernietigd.
Hoger beroep tegen weigering WIA-uitkering op basis van medische belastbaarheid
18 november 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het Uwv om appellant een WIA-uitkering toe te kennen, o.a. op basis van zorgvuldig medisch onderzoek.
Beoordeling van de aanvraag om een Wajong-uitkering en de gevolgen van een laattijdige aanvraag
18 november 2020
Centrale Raad bevestigt afwijzing Wajong-aanvraag; appellant voldoet niet aan voorwaarden. Bewijslast ligt bij appellant door laattijdige aanvraag. Medische beoordeling Uwv wordt onderschreven.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant inzake de Ziektewet en WIA-uitkering van appellante
15 oktober 2020
Hoger beroep van appellante tegen de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant over haar Ziektewet- en WIA-uitkering. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat het Uwv correct heeft gehandeld.
Beëindiging van ZW-uitkering na zorgvuldige medische beoordeling en geschiktheid voor arbeid
30 september 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging ZW-uitkering na zorgvuldige medische beoordeling. Appellante was geschikt voor andere functies, ondanks klachten.
Beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid in het kader van de Wet WIA
30 september 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt de mate van arbeidsongeschiktheid van appellant op 58,25% en oordeelt dat het medisch onderzoek zorgvuldig is uitgevoerd.
Hoger beroep tegen de weigering van een WIA-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheid
30 september 2020
Hoger beroep van appellante tegen de weigering van een WIA-uitkering. Centrale Raad bevestigt dat het Uwv terecht oordeelde dat appellante minder dan 35% arbeidsongeschikt is.
Beoordeling van Wajong-uitkering op basis van AAW voor appellant geboren in 1976
17 september 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing Wajong-aanvraag van appellant, geboren in 1976, op basis van AAW. Geen onderbouwing voor meer beperkingen op zeventien- en achttienjarige leeftijd.
Weigering WIA-uitkering wegens gebrek aan verzekering op de datum van aanvraag
20 augustus 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing WIA-uitkering; verzoeker was op 30 juli 2017 niet verzekerd. Hoger beroep afgewezen en verzoek om voorlopige voorziening afgewezen.
Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure
16 juli 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt over schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure. Minister veroordeeld tot vergoeding van € 1.000,- en proceskosten van € 2.100,-.
Afwijzing aanvraag zorg op grond van de Wet langdurige zorg wegens psychiatrische problematiek
1 juli 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag Wlz-zorg wegens psychiatrische problematiek. Appellant heeft geen recht op Wlz-zorg. Schadevergoeding en proceskosten niet toegewezen.
Afwijzing aanvraag bovenwettelijke uitkering Zavo wegens te late indiening
25 juni 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bovenwettelijke uitkering Zavo wegens te late indiening. Appellant toonde niet aan dat hij redelijkerwijs niet in staat was om tijdig een aanvraag in te dienen.
Proceskostenveroordeling in hoger beroep na tegemoetkoming door bestuursorgaan
17 juni 2020
Centrale Raad van Beroep veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van Den Haag in de proceskosten van appellante tot € 1.050,- na intrekking van het hoger beroep.
Toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz) en de beoordeling van verstandelijke handicap
10 juni 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht heeft op toegang tot de Wlz, omdat niet kan worden vastgesteld dat zij een verstandelijke handicap heeft die recht geeft op zorg.
Weigering persoonsgebonden budget op basis van schuldsanering
10 juni 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een pgb aan appellante op basis van de Wsnp, waarbij het zorgkantoor geen beoordelingsvrijheid had.
Hoger beroep inzake recht op hulp bij het huishouden op basis van de Wmo 2015
3 juni 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante recht heeft op vier uur hulp bij het huishouden per week, in plaats van drie uur, en veroordeelt het college tot schadevergoeding.
Proceskostenveroordeling in hoger beroep na intrekking van het beroep
27 mei 2020
Centrale Raad van Beroep veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van Den Haag in de proceskosten van appellant tot een bedrag van € 1.575,- na intrekking van het hoger beroep.
Afwijzing aanvraag jeugdhulp en de gevolgen van tijdsverloop voor zorgvuldigheid van onderzoek
27 mei 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt uitspraak rechtbank die zelf in de zaak voorzag; college moet gebreken in besluit herstellen en onderzoek naar jeugdhulp herhalen.
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep niet-ontvankelijk wegens ontbreken beroepsgronden. Appellant heeft geen gronden ingediend na herhaaldelijke verzoeken.
Schadevergoeding in bestuursrechtelijke procedure na intrekking hoger beroep
13 mei 2020
Centrale Raad van Beroep veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam tot betaling van € 2.100,- aan appellante in proceskosten na intrekking van het hoger beroep.
Beoordeling van de aanvraag voor een tegemoetkoming in verhuis- en inrichtingskosten op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015
13 mei 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant recht heeft op een tegemoetkoming van € 2.950,- voor verhuis- en inrichtingskosten, na vernietiging van eerdere besluiten van het college.
Intrekking van besluiten en terugvordering van onterecht genoten persoonsgebonden budget
15 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van besluiten en terugvordering van onterecht genoten pgb. Appellanten hebben niet aannemelijk gemaakt dat hun verklaringen onjuist zijn. De hoger beroepen slagen niet.
Hoger beroep inzake aanspraak op huishoudelijke hulp en vertrouwensbeginsel
8 april 2020
Hoger beroep over aanspraak op huishoudelijke hulp na 31 december 2014. Appellante kon niet op de brief van het college vertrouwen dat haar hulp ongewijzigd zou voortgezet worden. Hoger beroep afgewezen.
Wettelijke grondslag voor controle en waarnemingen door zorgkantoor in het kader van persoonsgebonden budgetten
25 maart 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat zorgkantoor wettelijke grondslag heeft voor waarnemingen en controle van pgb's. Eerdere uitspraak van rechtbank vernietigd.
Intrekking van persoonsgebonden budget en vaststelling van zorgkosten over de jaren 2011 tot en met 2014
25 maart 2020
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over de intrekking van een pgb voor de jaren 2011-2013 en de vaststelling voor 2014. Voor 2011-2013 slaagt het hoger beroep, maar voor 2014 niet. Schadevergoeding wordt afgewezen.
Beoordeling van de boete opgelegd door CAK wegens het niet afsluiten van een zorgverzekering
4 maart 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt boete van CAK voor niet afsluiten zorgverzekering. Appellante had niet tijdig voldaan aan de aanmaning. Hoger beroep afgewezen.
Toegang tot de rechter en bestuursrechtelijke premie in het kader van de Zorgverzekeringswet
26 februari 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat gronden van appellant tegen bestuursrechtelijke premie niet beoordeeld kunnen worden. CAK veroordeeld tot schadevergoeding van € 1.500,- wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Beoordeling van zorgprofiel voor appellant in het kader van de Wet langdurige zorg
26 februari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het zorgprofiel VV Beschermd wonen met intensieve dementiezorg passend is voor appellant, en wijst het hoger beroep af.
Beoordeling van de juistheid van door zorgaanbieder verstrekte gegevens in het kader van Wmo 2015
26 februari 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat CAK mag uitgaan van door zorgaanbieder verstrekte gegevens, tenzij er een kennelijke fout is. Appellanten hebben onvoldoende bewijs geleverd voor hun betwisting.
Hoger beroep inzake toekenning maatwerkvoorzieningen voor elektrische deuropeners
26 februari 2020
Hoger beroep over toekenning van elektrische deuropeners aan appellante met MS. Centrale Raad oordeelt dat college onterecht bezwaar niet-ontvankelijk verklaarde en kent appellante vergoeding toe van € 4.261,62.
Hoger beroep inzake de vaststelling van de hulpvraag en tegemoetkoming meerkosten WMO
26 februari 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Delft en kent een tegemoetkoming van € 500,- per maand toe aan appellante voor extra zorgkosten.
Hoger beroep over de grondslag verstandelijke handicap in het kader van de Wet langdurige zorg
26 februari 2020
Hoger beroep over de afwijzing van zorg op basis van de Wlz wegens gebrek aan verstandelijke handicap. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Toekenning maatwerkvoorziening beschermd wonen en vaststelling hoogte bijdrage
26 februari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland over de hoogte van de bijdrage voor beschermd wonen en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Recht op dubbele kinderbijslag bij intensieve zorg voor kinderen met beperkingen
19 februari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen recht heeft op dubbele kinderbijslag voor haar zoon, omdat hij niet voldoet aan de criteria voor intensieve zorg.
Afwijzing aanvraag voor een gesloten buitenwagen op basis van vervoersbehoefte en medische situatie
22 januari 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor een gesloten buitenwagen, oordelend dat de OV-taxi en het persoonsgebonden budget voldoende zijn voor de vervoersbehoefte van appellante.
Afwijzing aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart op basis van medische adviezen
22 januari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag gehandicaptenparkeerkaart; medische adviezen tonen aan dat appellante niet voldoet aan de criteria.
Hoger beroep inzake schorsing, ontslag en schadevergoeding van een ambtenaar bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie
21 januari 2020
Hoger beroep van een ambtenaar tegen schorsing en ontslag wegens plichtsverzuim in financieel beheer. Beheerraad verplichtte tot schadevergoeding. Hof bevestigt schorsing en ontslag, maar vernietigt deel van schadevergoeding.
Hoger beroep inzake afwijzing zorgaanvraag op grond van de Wet langdurige zorg
8 januari 2020
Hoger beroep slaagt niet; onderzoek CIZ is zorgvuldig. Appellante kan hulp inschakelen ondanks geheugenproblemen. Geen medische onderbouwing voor onjuiste inschatting door medisch adviseurs.
Afwijzing aanvraag voor behandeling op grond van de Wet langdurige zorg na zorgvuldig medisch onderzoek
8 januari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag Wlz-behandeling na zorgvuldig medisch onderzoek. Verzoek om schadevergoeding afgewezen, maar griffierecht vergoed.
Hoger beroep inzake maatwerkvoorziening voor individuele begeleiding onder de Wmo 2015
2 januari 2020
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland tegen de rechtbank Rotterdam. De Raad bevestigt dat het college niet voldoende onderbouwd heeft waarom betrokkene specialistische begeleiding nodig heeft en kent een maatwerkvoorziening toe.
Terugvordering van niet-verantwoord persoonsgebonden budget (pgb) over de jaren 2012 en 2013
24 december 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van pgb door VGZ Zorgkantoor B.V. van appellanten, omdat de zorg niet rechtmatig is verleend door zorgverlener [X], die in Zwitserland woonde.
Terugvordering van persoonsgebonden budget (pgb) en bewijsvoering van zorgverlening onder de AWBZ
24 december 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellanten niet hebben aangetoond hoe pgb's zijn besteed aan AWBZ-zorg, waardoor terugvordering door zorgkantoor gerechtvaardigd is.
Hoger beroep inzake maatwerkvoorzieningen voor huishoudelijke ondersteuning en persoonsgebonden budget
11 december 2019
Hoger beroep over maatwerkvoorzieningen voor huishoudelijke ondersteuning en pgb. Raad vernietigt eerdere besluiten van het college wegens onvoldoende motivering en gebrek aan procesbelang.
Afwijzing aanvraag bruikleenauto op basis van medisch advies en adequaat vervoer
11 december 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bruikleenauto; individueel rolstoeltaxivervoer met twee begeleiders is adequate maatwerkvoorziening.
Afwijzing aanvraag voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) na zorgvuldig medisch onderzoek
27 november 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van zorgaanvraag op grond van Wlz; medische adviezen tonen aan dat geen noodzaak voor intensieve zorg bestaat.
Hoger beroep over verstrekking maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning in de vorm van zorg in natura versus persoonsgebonden budget
27 november 2019
Hoger beroep over de weigering van een persoonsgebonden budget voor huishoudelijke ondersteuning; de Centrale Raad bevestigt dat appellant niet in staat is om de taken van een pgb op verantwoorde wijze uit te voeren.
Afwijzing aanvraag tegemoetkoming TOG en dubbele kinderbijslag door de Sociale verzekeringsbank
27 november 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van de Svb van de aanvraag voor TOG en dubbele kinderbijslag, oordelend dat er geen bijzonder geval is en het beleid consistent is toegepast.
Afwijzing aanvraag om zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) door de Centrale Raad van Beroep
25 november 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag Wlz-zorg; geen bewijs voor verstandelijke handicap, psychiatrische grondslag leidt niet tot recht op zorg.
Hoger beroep inzake maatwerkvoorziening Wmo 2015 en beschikbaarheid boodschappendienst
20 november 2019
Hoger beroep over de afwijzing van een maatwerkvoorziening voor boodschappen door het college van Rotterdam. De Raad bevestigt dat een boodschappendienst als algemeen gebruikelijke dienst kan worden aangemerkt.
Intrekking van indicatiebesluit op basis van zorgbehoefte en verstandelijke handicap in het kader van de Wet langdurige zorg
30 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Overijssel over de intrekking van een indicatiebesluit door het CIZ, waarbij onvoldoende bewijs werd geleverd dat betrokkene niet langer op zorg was aangewezen.
Hoger beroep inzake de afwijzing van zorgaanvraag op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz) voor betrokkene met psychiatrische aandoeningen en Adrenogenitaal syndroom (AGS)
23 oktober 2019
CIZ heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland die oordeelde dat onvoldoende was onderzocht of betrokkene met AGS en psychiatrische aandoeningen recht had op Wlz-zorg. De Raad vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake de afwijzing van zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) voor betrokkene met Adrenogenitaal syndroom en psychiatrische problematiek
23 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep tegen afwijzing Wlz-zorg ongegrond; CIZ heeft voldoende onderzoek gedaan naar zorgbehoefte betrokkene.
Beoordeling van de afwijzing van een aanvraag om tegemoetkoming zorgkosten op grond van het Flankerend beleid
9 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van een aanvraag om tegemoetkoming zorgkosten op grond van het Flankerend beleid, oordelend dat de keuze om bepaalde groepen uit te sluiten een politiek-bestuurlijke afweging is.
Beoordeling van de afwijzing van een maatwerkvoorziening op grond van de Wmo 2015 in relatie tot de Wlz en overgangsrecht
2 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt de afwijzing van een maatwerkvoorziening op grond van de Wmo 2015 en herroept het besluit van het college, appellante komt in aanmerking voor hulp bij het huishouden.
Hoger beroep inzake indicatie voor zorgprofiel VG Wonen met intensieve begeleiding en verzorging
2 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante recht heeft op indicatie voor zorgprofiel VG Wonen met intensieve begeleiding en verzorging voor de periode van 23 oktober 2015 tot 30 november 2018. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Toekenning Draaginsigne Gewonden na voedselvergiftiging op militaire basis in Afghanistan
19 september 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing Draaginsigne Gewonden aan appellant na voedselvergiftiging in Afghanistan; appellant voldoet niet aan criteria.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Limburg inzake tijdelijke werkzaamheden en ontslag van ambtenaar
19 september 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank Limburg over procesbelang en ondeugdelijke motivering van tijdelijke werkzaamheden en ontslag van ambtenaar.
Herziening van aanvullende uitkering na dienstongeval en rechtszekerheid
19 september 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak over herziening aanvullende uitkering en stelt ingangsdatum vast op 1 juli 2019, bedrag op € 794,34 per maand.
Hoger beroep inzake de geschiktheid van een woning voor een rolstoelafhankelijke appellante en de afwijzing van een aanvraag op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015
28 augustus 2019
Hoger beroep van een rolstoelafhankelijke appellante over de afwijzing van haar aanvraag voor woningaanpassingen. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de woning niet geschikt was en dat er geen andere woningen beschikbaar waren.
Hoger beroep inzake recht op financiële tegemoetkoming op grond van de Wmo 2015
21 augustus 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van financiële tegemoetkoming op grond van Wmo 2015, omdat inkomen appellanten boven de bijstandsnorm ligt.
Beoordeling van de straf van onvoorwaardelijk ontslag van een politieambtenaar wegens plichtsverzuim en het raadplegen van politiesystemen voor privédoeleinden
25 juli 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een politieambtenaar wegens plichtsverzuim, specifiek het raadplegen van politiesystemen voor privédoeleinden, als niet onevenredig.
Hoger beroep inzake benoeming in de normfunctie Medewerker bedrijfsvoering III en functiewaardering
25 juli 2019
Hoger beroep over functiewaardering en indeling in de normfunctie Medewerker bedrijfsvoering III. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de indeling op voldoende gronden berust.
Ontslag van een ambtenaar wegens onbekwaamheid of ongeschiktheid en de gevolgen van een verstoorde arbeidsrelatie
25 juli 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt het ontslag van een ambtenaar wegens onbekwaamheid, oordeelt dat de staatssecretaris niet aannemelijk heeft gemaakt dat er ongeschiktheid was en herroept het ontslagbesluit.
Beoordeling van ontslag en herplaatsing van een politieambtenaar na negatieve functioneringsbeoordeling
25 juli 2019
Hoger beroep van een politieambtenaar tegen negatieve functioneringsbeoordeling en ontslag. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraken, oordeelt dat er geen aanwijzingen zijn voor onbevooroordeeldheid beoordelaars.
Beroep tegen afwijzing toekenning uitkeringen op grond van de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945
18 juli 2019
Appellant verliest beroep tegen afwijzing uitkeringen Wubo; ingangsdatum vastgesteld op 1 maart 2018. Geen blijvende invaliditeit vastgesteld voor eerdere werkbeëindigingen.
Weigering van toekenningen op grond van de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945 (Wubo) en herziening van eerdere afwijzingen
18 juli 2019
Appellant verzocht om toekenningen op grond van de Wubo, maar zijn verzoek werd afgewezen omdat geen blijvende invaliditeit was vastgesteld. De Raad verklaarde het beroep ongegrond.
Beoordeling ingangsdatum bevordering adjudant-onderofficier in het ambtenarenrecht
18 juli 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet eerder dan 25 augustus 2016 recht had op bevordering tot adjudant-onderofficier, omdat hij pas op die datum de functie vervulde.
Hoger beroep inzake samenhangende zaken onder de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015
19 juni 2019
Hoger beroep over de vraag of de rechtbank drie zaken terecht als samenhangend heeft aangemerkt. De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en veroordeelt het college in de proceskosten.
Hoger beroep inzake extra kinderbijslag en vertrouwensbeginsel
12 juni 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Svb geen vertrouwen heeft gewekt bij appellant voor extra kinderbijslag, gezien de inkomensvoorwaarden. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake aanvraag dubbele kinderbijslag op grond van de Algemene Kinderbijslagwet
12 juni 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Amsterdam over de aanvraag dubbele kinderbijslag, waarbij de oude wetgeving niet van toepassing is.
Beëindiging van persoonsgebonden budget (pgb) wegens onveiligheid en ondoelmatigheid van zorgverlening
5 juni 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging pgb voor appellant wegens onveiligheid en ondoelmatigheid van zorgverlening. Appellant kan nieuwe melding doen voor zorg in natura en pgb.
Bestuurlijke boete wegens overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag met matiging van de boete
29 maart 2019
De rechtbank heeft de bestuurlijke boete van € 4.000,- wegens overtreding van de Wet minimumloon gematigd tot € 1.500,- en het bestreden besluit vernietigd.
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep van Egyptische Grillbar VOF gegrond en vernietigt de intrekking van de exploitatievergunningen. Beroep van Steakhouse VOF is niet-ontvankelijk.
Bevoegdheid van de gemeente Velsen bij het opleggen van een maatregel op grond van de Participatiewet
29 maart 2019
De rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep van de eiser ongegrond, omdat het bestreden besluit bevoegd was genomen, ondanks dat het primaire besluit onbevoegd was.
Intrekking van vergunning voor het vissen met staande netten wegens illegale bevissing
29 maart 2019
De rechtbank vernietigt de intrekking van de vergunning voor het vissen met staande netten, oordelend dat onvoldoende bewijs is voor illegale bevissing in de relevante periode.
Afwijzing horeca exploitatievergunning en drank- en horecavergunning op basis van Bibob-advies met betrekking tot zakelijk samenwerkingsverband
4 maart 2019
Rechtbank Noord-Holland wijst beroep af tegen afwijzing horeca exploitatievergunning en drank- en horecavergunning op basis van Bibob-advies over zakelijk samenwerkingsverband.
Verantwoordelijkheid eigenrisicodrager voor monitoring herstelgedrag ex-werknemer in het kader van de Wet WIA
18 december 2018
De rechtbank oordeelt dat de eigenrisicodrager verantwoordelijk is voor het monitoren van het herstelgedrag van de (ex-)werknemer en dat het UWV hierin geen rol speelt. Het beroep van de eiseres is ongegrond verklaard.
Beroep tegen Natura 2000-beheerplan 'Schoorlse Duinen'
18 december 2018
Rechtbank Noord-Holland verklaart beroep van Stichting Duinbes tegen Natura 2000-beheerplan 'Schoorlse Duinen' ongegrond, met uitzondering van onbevoegdheid inzake kap westelijke bossen.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening omgevingsvergunning voor logies arbeidsmigranten
30 oktober 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is bij de bouw van logies voor arbeidsmigranten.
Ontslag van ambtenaar wegens ongeschiktheid en beoordeling van verbetertraject
18 oktober 2018
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat ontslag van ambtenaar wegens ongeschiktheid onrechtmatig was, maar handhaaft rechtsgevolgen van ontslag per 1 juli 2016. Verweerder moet schadevergoeding betalen.
Afwijzing verzoek om toepassing van de remplaçantenregeling in het kader van het Besluit algemene rechtspositie politie
11 oktober 2018
Rechtbank Noord-Holland vernietigt de afwijzing van het verzoek om toepassing van de remplaçantenregeling en kent eiser recht op ontheffing van werkzaamheden met terugwerkende kracht.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake geweigerde evenementenvergunning voor strandpaviljoen in Bloemendaal
6 juli 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de geweigerde evenementenvergunning voor 14 feesten in een strandpaviljoen in Bloemendaal.
Verzoek om voorlopige voorziening en bodemzaak inzake evenementenvergunning voor strandpaviljoen in Bloemendaal
6 juli 2018
De voorzieningenrechter heeft het beroep van verzoekers ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat het houden van evenementen zonder vergunning in strijd is met het bestemmingsplan.
Beroep tegen besluit tot toekenning van subsidie op grond van het Erasmus+ subsidieprogramma
4 juli 2018
Beroep van de Stichting voor Educatie en Beroepsonderwijs tegen subsidiebesluit EP-Nuffic ongegrond verklaard; rechtbank oordeelt dat de toekenning van subsidie voldoende gemotiveerd is.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
De rechtbank vernietigt de besluiten van het college over planschade en oordeelt dat de adviezen van deskundigen niet controleerbaar zijn. Nieuwe besluiten moeten worden genomen. Schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn is toegekend aan eisers.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eiser verzocht om tegemoetkoming in planschade door bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’. De rechtbank oordeelde dat het college de advisering van Ten Have niet aan zijn besluitvorming mocht ten grondslag leggen, verklaarde het beroep gegrond en vernietigde het besluit.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eiseres verzocht om tegemoetkoming in planschade door bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’. De rechtbank oordeelde dat het nieuwe plan voordeliger is en verklaarde het beroep ongegrond.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers verzoeken om planschadevergoeding na afwijzing door gemeente. Rechtbank vernietigt besluit en oordeelt dat nieuwe taxatie nodig is. Schadevergoeding van € 1.000,- toegekend wegens overschrijding redelijke termijn.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
De rechtbank vernietigt de besluiten van de gemeente over planschade en oordeelt dat de adviezen onvoldoende zijn onderbouwd. Verweerder moet nieuwe besluiten nemen en schadevergoeding betalen aan eisers.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers verzoeken om planschadevergoeding na afwijzing door de gemeente. De rechtbank vernietigt het besluit en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen, met schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eiseres verzocht om planschadevergoeding na wijziging bestemmingsplan. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond en oordeelde dat er geen directe planschade was, maar wel een schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers verzoeken om tegemoetkoming in planschade door wijziging bestemmingsplan. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en oordeelt dat de advisering van Ten Have niet aan de besluitvorming ten grondslag mocht worden gelegd.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eiser verzocht om planschadevergoeding door bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’. De rechtbank vernietigde de afwijzing van verweerder wegens onvoldoende onderbouwing en oordeelde dat contra-expertises niet waren meegenomen. Verweerder moet nieuw besluit nemen en eiser ontvangt € 2.000,- schadevergoeding.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers verzoeken om tegemoetkoming in planschade door bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’. De rechtbank vernietigt het besluit van het college en draagt nieuw besluit voor met schadevergoeding van € 2.000,-.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers verzoeken om planschadevergoeding na wijziging bestemmingsplan. De rechtbank vernietigt de besluiten van de gemeente en oordeelt dat nieuwe besluiten genomen moeten worden. Schadevergoeding van € 1.000,- voor overschrijding redelijke termijn.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers verzochten om planschadevergoeding na inwerkingtreding bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’. De rechtbank vernietigde het bestreden besluit I en oordeelde dat de advisering van Ten Have niet aan de besluitvorming ten grondslag mocht worden gelegd.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers vroegen om planschadevergoeding na de inwerkingtreding van het bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’. De rechtbank vernietigde het besluit van het college en droeg een nieuwe besluitvorming op, met schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Rechtbank Noord-Holland vernietigt afwijzing verzoek planschade door gemeente Bergen; onvoldoende onderbouwing van taxatie. Eiser moet medewerking verlenen aan nieuwe taxatie.
Verzoek om tegemoetkoming in planschade als gevolg van bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’
1 juni 2018
Eisers verzoeken om planschadevergoeding door bestemmingsplan ‘Bergen, Dorpskern Zuid’. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst de verzoeken van eisers af.
Afwijzing verzoek om voorschotten in verband met planschade door de gemeente Bergen
1 juni 2018
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorschotten in verband met planschade af, maar kent een schadevergoeding van € 1.000,- toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Afwijzing van herhaalde aanvraag om voorschotten in verband met planschade
1 juni 2018
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van een herhaalde aanvraag om voorschotten voor planschade, omdat geen nieuwe feiten zijn aangevoerd.
Afwijzing van de aanvraag tot opname van een voorziening onderwijshuisvesting in het Programma voorzieningen onderwijshuisvesting voor een nieuwe school
1 juni 2018
De rechtbank vernietigt het bestreden besluit van verweerder en draagt op binnen drie weken een nieuw besluit te nemen over de aanvraag voor onderwijshuisvesting voor de [naam academie].
Bestuursrechtelijke procedure omtrent de melding van een uitweg en de handhaving van gemeentelijke besluiten
2 mei 2018
De voorzieningenrechter heeft de melding van een uitweg door een derde belanghebbende niet als zodanig behandeld en het bestreden besluit gedeeltelijk vernietigd, omdat de uitweg niet aansluit op een openbare weg.
Beroep en verzoek om voorlopige voorziening inzake handhaving van bestemmingsplan en gebruik van groenstrook
2 mei 2018
De voorzieningenrechter verklaart het beroep en verzoek om voorlopige voorziening niet-ontvankelijk in een zaak over handhaving van bestemmingsplan en gebruik van groenstrook.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake sluiting horecazaak door burgemeester
23 februari 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de sluiting van de horecazaak door de burgemeester gerechtvaardigd is vanwege ernstige veiligheidsrisico's.
Weigering omgevingsvergunning voor appartementencomplex in Alkmaar
22 februari 2018
Rechtbank Noord-Holland vernietigt de weigering van de omgevingsvergunning voor 56 appartementen in Alkmaar, oordeelt dat de gemeenteraad ten onrechte de verklaring van geen bedenkingen heeft geweigerd en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Verzoek om immateriële schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedures
25 januari 2018
Rechtbank Noord-Holland oordeelt over verzoek om schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedures. Verzoeken van verzoeker 4 tot en met 10 toegewezen, verzoeken van verzoeker 1, 2 en 3 afgewezen.
Boete opgelegd op grond van de Meststoffenwet wegens overschrijding van gebruiksnormen voor dierlijke meststoffen
4 januari 2018
Rechtbank Noord-Holland oordeelt over boete Meststoffenwet wegens overschrijding gebruiksnormen. Boete verlaagd van € 35.230,50 naar € 33.468,98 na gegrondverklaring beroep.
Vervolg op de vraag of over het kredietbesluit van de gemeente Zaanstad een referendum kan worden gehouden
21 december 2017
De voorzieningenrechter oordeelt dat de raad van de gemeente Zaanstad geen dringende redenen had om geen referendum te houden over het kredietbesluit. Het bestreden besluit wordt vernietigd en de raad moet binnen acht weken een nieuw besluit nemen.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake goedkeuring Faunabeheerplan door GS
19 december 2017
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, ondanks vaststelling dat het bestuur van de Faunabeheereenheid niet voldeed aan de wettelijke eisen. Het gebrek is herstelbaar en het Faunabeheerplan zal waarschijnlijk worden bekrachtigd door een nieuw bestuur.
Vergunning voor milieuneutrale verandering en procedurele vereisten
12 december 2017
De rechtbank vernietigt de weigering van een omgevingsvergunning voor een milieuneutrale verandering, oordeelt dat de aanvraag niet leidt tot een andere inrichting en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Weigering omgevingsvergunning voor de bouw van winkelgebouwen en gebruiksactiviteiten in strijd met bestemmingsplan
5 december 2017
Rechtbank Noord-Holland vernietigt de weigering van een omgevingsvergunning voor de bouw van winkelgebouwen, oordelend dat zowel detailhandel als tuincentrum is toegestaan volgens het bestemmingsplan.
Toewijzing voorlopige voorziening inzake ontheffing voor het doden van smienten in Noord-Holland
30 november 2017
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening toegewezen en het besluit tot ontheffing voor het doden van smienten in Noord-Holland geschorst, omdat de motivering onvoldoende was.
Afwijzing sollicitatie en niet verlengen tijdelijke aanstelling bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst
3 november 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt over afwijzing sollicitatie en niet verlengen tijdelijke aanstelling bij IND. Eiser krijgt gelijk in sollicitatieprocedure, maar niet in aanstellingskwestie.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake kap van bomen door Natuurmonumenten en handhaving op basis van de Wet natuurbescherming
19 oktober 2017
De voorzieningenrechter heeft het beroep van Stichting Flora- en Faunabescherming Weesp ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen bewijs was voor overtredingen van de Wet natuurbescherming.
Verzoek om handhaving tegen de gemeente Weesp inzake werkzaamheden op de schansen van Weesp en de Wet natuurbescherming
19 oktober 2017
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om handhaving tegen de gemeente Weesp afgewezen, omdat verzoekster niet kon aantonen dat er overtredingen van de Wet natuurbescherming zouden plaatsvinden.
Beroep tegen besluit van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen inzake verstrekking van een iPad Pro
13 oktober 2017
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk, omdat het UWV volledig tegemoet is gekomen aan zijn aanvraag voor een iPad Pro. Eiser heeft geen belang meer bij verdere beoordeling.
Einduitspraak na tussenuitspraak over bijstandsaanvraag na eerdere beëindiging wegens vermogen in het buitenland
6 oktober 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat eisers geen recht op bijstand hebben, omdat zij over voldoende middelen beschikten. Beroep gegrond verklaard, bestreden besluit vernietigd maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Toekenning van vergoeding voor schrijftolk in het kader van scholing onder de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
1 september 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat eiseres de toegekende uren voor schrijftolk mag gebruiken voor haar HBO-opleiding. Het UWV had eerder de vergoeding voor de opleiding afgewezen, maar erkende tijdens de procedure dat dit mogelijk is. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en laat de rechtsgevolgen in stand.
Ontslag wegens achterhouden informatie bij sollicitatie en vertrouwensbreuk
31 augustus 2017
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het ontslag van de verzoeker naar verwachting stand zal houden door vertrouwensbreuk en het achterhouden van informatie.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor huisvesting van seizoenarbeiders nabij camping
29 augustus 2017
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de vrees voor overlast door arbeidsmigranten niet zwaarder weegt dan het belang van huisvesting voor seizoenarbeiders.
Handhaving van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Bergen inzake parkeerplaatsen en openbare weg
25 augustus 2017
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoekster zonder vergunning veranderingen heeft aangebracht aan een openbare weg, wat in strijd is met de Apv.
Oordeel over verzet tegen schrapping van het tableau van een advocaat en de plaatsing op een openbare lijst
22 augustus 2017
De rechtbank verklaart het verzet van [opposante] ongegrond en bevestigt de eerdere beslissing van de Orde van Advocaten tot schrapping van het tableau.
Beroep van bewoners tegen schadevergoeding door wijziging bestemmingsplan Schiphol-West
8 augustus 2017
De rechtbank vernietigt de besluiten van het Schadeschap over schadevergoeding voor bewoners van Hoofddorp-Noord door hinder van grondgeluid van de Polderbaan en draagt het Schadeschap op nieuwe besluiten te nemen.
Schadevergoeding voor hinder door grondgeluid als gevolg van de Polderbaan op Schiphol
8 augustus 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het Schadeschap onvoldoende onderbouwde of er schadevergoeding voor grondgeluid van de Polderbaan moet worden toegekend. Beroep gegrond verklaard, schadevergoeding van € 500,00 toegekend voor overschrijding redelijke termijn.
Aanvullende schadevergoeding in verband met wijziging bestemmingplan Schiphol-West en omgeving
8 augustus 2017
De rechtbank oordeelt dat het Schadeschap opnieuw moet beslissen op aanvragen van eiseressen om aanvullende schadevergoeding, omdat eerdere besluiten onterecht waren ingetrokken.
Schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan op Schiphol
8 augustus 2017
De rechtbank vernietigt de besluiten van het Schadeschap over schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan, oordeelt dat onvoldoende is onderbouwd of er sprake is van waardevermindering van de woning, en veroordeelt het Schadeschap tot betaling van een dwangsom en schadevergoeding.
Openbaarmaking van brongegevens en resultaten van LBP Sight in het kader van schadevergoeding door bewoners van Hoofddorp-Noord
8 augustus 2017
Eiseres verzocht om openbaarmaking van gegevens van LBP Sight. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat de gegevens niet bij het bestuursorgaan berusten en er geen verplichting is om deze te vergaren.
Aanvullende schadevergoeding voor bewoners van Hoofddorp-Noord in verband met de Polderbaan
8 augustus 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het Schadeschap ten onrechte aanvullende schadevergoeding heeft geweigerd aan bewoners van Hoofddorp-Noord in verband met de Polderbaan. De rechtbank vernietigt de besluiten en draagt het Schadeschap op opnieuw te beslissen.
Schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan Schiphol
8 augustus 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het Schadeschap onvoldoende onderbouwde schadevergoeding voor hinder door grondgeluid van de Polderbaan. Beroep gegrond, besluiten vernietigd.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor de aanleg van een natuurpark en natuurbegraafplaats in Koedijk
28 juli 2017
De rechtbank heeft de omgevingsvergunning voor een natuurpark en natuurbegraafplaats in Koedijk beoordeeld en de rechtsgevolgen van het bestreden besluit in stand gelaten, ondanks gegronde beroepen van eisers.
Toekenning van studiefinanciering en prestatiebeurs in het bestuursrecht
29 juni 2017
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake studiefinanciering en prestatiebeurs, omdat zij slechts recht heeft op vier jaar prestatiebeurs.
Tussenuitspraak inzake aanvraag vergoeding iPad Pro voor leerling met motorische en cognitieve beperkingen
13 juni 2017
Tussenuitspraak over aanvraag vergoeding iPad Pro voor leerling met motorische en cognitieve beperkingen; rechtbank oordeelt dat afwijzing niet deugdelijk is gemotiveerd.
Schorsing van besluit tot organisatie Bijzondere Trekking Staatsloterij
11 mei 2017
De voorzieningenrechter verklaart het verzoek tot schorsing van de Bijzondere Trekking van de Staatsloterij niet-ontvankelijk, omdat verzoekers niet als belanghebbenden kunnen worden aangemerkt.
Intrekking en terugvordering bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding en verzwijgen van vermogen
2 mei 2017
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep ongegrond inzake intrekking en terugvordering bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding en verzwijgen van vermogen.
Tussenuitspraak inzake afwijzing bijstandsaanvraag na beëindiging van eerdere bijstandsverlening
26 april 2017
Tussenuitspraak over afwijzing bijstandsaanvraag; rechtbank oordeelt dat vermogenspositie eisers onduidelijk is en geeft verweerder gelegenheid tot herstel.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de Staatssecretaris terecht de hardheidsclausule niet toepaste, waardoor kosten van het Schadeschap Luchthaven Schiphol volledig doorbelast blijven aan de luchtvaartsector.
Beoordeling van een verzoek om handhaving tegen een gedoogplichtbeschikking met betrekking tot de aanleg van een rioolwaterpersleiding
9 maart 2017
De rechtbank verklaart het beroep van eisers niet-ontvankelijk omdat zij hun doel, het stilleggen van de werkzaamheden, niet meer konden verwezenlijken. Er was geen rechtens te honoreren belang bij de beoordeling van het beroep.
Belemmeringenwet Privaatrecht en gedoogplicht bij aanleg ondergrondse hoogspanningsverbinding
2 maart 2017
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de gedoogplicht voor aanleg ondergrondse hoogspanningsverbinding door TenneT rechtmatig is opgelegd. Eisers hebben onvoldoende bewijs geleverd voor hun claims.
Tussenuitspraak over recht op bijstandsuitkering en terugvordering door gemeente Haarlem
17 februari 2017
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Haarlem onvoldoende heeft gemotiveerd dat eisers hun inlichtingenverplichting hebben geschonden en geeft de gemeente de kans om het besluit te herstellen.
Boete opgelegd wegens overtredingen van het Arbeidstijdenbesluit vervoer
16 februari 2017
Rechtbank Noord-Holland vernietigt boete van € 20.500,00 wegens overtredingen van het Arbeidstijdenbesluit vervoer, oordeelt dat verweerder onvoldoende bewijs heeft geleverd voor toezicht tekortkomingen door eiseres.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor de bouw van een Aldi supermarkt in Wieringerwerf
26 januari 2017
De rechtbank verklaart het beroep van Aldi Zaandam B.V. en Aldi Vastgoed B.V. ongegrond, omdat de omgevingsvergunning voor de bouw van een Aldi supermarkt niet verleend kon worden zonder een bestaand hoofdgebouw.
Einduitspraak in Wob-zaak over openbaarmaking documenten project Hoogwaardig Openbaar Vervoer ’t Gooi
15 december 2016
Rechtbank Noord-Holland vernietigt het bestreden besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland inzake Wob-verzoek van Stichting RTV Noord-Holland en verklaart het beroep gegrond.
Herindicatie van hulp bij het huishouden onder de Wmo 2015 en deugdelijk onderzoek
29 november 2016
De voorzieningenrechter vernietigt het besluit van de gemeente Hoorn over de herindicatie van hulp bij het huishouden en kent eiseres voorlopig 240 minuten hulp per week toe.
Bestuurlijke boete en betalingsregeling in het bestuursrecht
28 november 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt over een bestuurlijke boete en betalingsregeling. Eiser's beroep tegen het bestreden besluit II wordt ongegrond verklaard. Verweerder moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor natuurpark en natuurbegraafplaats met aandacht voor financiële haalbaarheid en volksgezondheid
24 november 2016
De rechtbank oordeelt dat de gemeente onvoldoende inzicht heeft gegeven in de financiële haalbaarheid van een omgevingsvergunning voor een natuurpark en natuurbegraafplaats. De overige beroepsgronden van eisers worden verworpen.
Omgevingsvergunning voor natuurpark en natuurbegraafplaats in strijd met bestemmingsplan
24 november 2016
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond tegen de omgevingsvergunning voor een natuurpark en natuurbegraafplaats, ondanks bezwaren van de eiser over waterverontreiniging en draagvlak.
Nabetaling bezoldiging onder aftrek van genoten inkomsten en wettelijke rente
20 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op nabetaling van bezoldiging zonder aftrek van genoten inkomsten en geen recht op wettelijke rente.
Bestuurlijke rechtszaak over omgevingsvergunning en participatie van omwonenden
13 oktober 2016
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de omgevingsvergunning voor verbouwing en nieuwbouw. De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af.
Terugvordering onverschuldigd betaalde subsidiebedragen van fractieleden van de Socialistische Partij
11 oktober 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat fractieleden van de SP niet als subsidie-ontvangers kunnen worden aangemerkt voor terugvordering van subsidiebedragen, omdat de toekenningsbesluiten niet correct zijn bekendgemaakt.
Tussenuitspraak over openbaarmaking van documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur met betrekking tot het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer ’t Gooi
11 augustus 2016
Tussenuitspraak over openbaarmaking van documenten op basis van de Wob inzake het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer ’t Gooi. De rechtbank oordeelt dat de weigering tot openbaarmaking onvoldoende gemotiveerd is en geeft verweerder de kans om dit te herstellen.
Toepassing van de kostendelersnorm op AIO-aanvulling en de gevolgen voor mantelzorgers
28 juli 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de kostendelersnorm rechtmatig is toegepast op de AIO-aanvulling van eiseres, ondanks haar zorgbehoefte en mantelzorgsituatie. Het beroep is ongegrond verklaard.
Toepassing van de woonlandfactor in de kinderbijslag voor een in Indonesië woonachtig kind
13 mei 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de woonlandfactor van 70% voor kinderbijslag aan een in Indonesië woonachtig kind rechtmatig is toegepast. Beroep ongegrond verklaard.
Herindicatie huishoudelijke hulp op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de toekenning van maatwerkvoorzieningen
4 mei 2016
De rechtbank oordeelt dat verzoekster recht heeft op 7 uur huishoudelijke hulp per week, omdat 3 uur onvoldoende is voor een schoon en leefbaar huis. Het bestreden besluit wordt vernietigd.
Hoger beroep inzake recht op bovenwettelijke werkloosheidsuitkering en passende functie voor B3-medewerkers
17 maart 2016
Hoger beroep over recht op bovenwettelijke werkloosheidsuitkering en passende functie voor B3-medewerkers. Centrale Raad oordeelt dat eerdere beslissingen van de provincie niet-ontvankelijk zijn verklaard en wijst aanvragen af.
Beëindiging ziektewetuitkering na bezwaar van ex-werkgever en herbeoordeling arbeidsongeschiktheid
17 maart 2016
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep ongegrond inzake beëindiging ziektewetuitkering na bezwaar van ex-werkgever. UWV hanteerde juiste maatstaf bij herbeoordeling arbeidsongeschiktheid.
Afwijzing voorlopige voorziening doden damherten in Amsterdamse Waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland
10 maart 2016
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, waarbij ontheffing voor het doden van damherten in de AWD en NPZK is verleend. De verkeersveiligheid en schade aan flora en fauna zijn doorslaggevend.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenplicht en afwijzing nieuwe aanvraag
10 maart 2016
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de intrekking van hun bijstandsuitkering en de terugvordering van € 25.254,44. De rechtbank oordeelt dat eisers de inlichtingenplicht hebben geschonden en verklaart het beroep tegen de intrekking ongegrond, maar het beroep tegen de afwijzing van de nieuwe aanvraag gegrond.
Beoordeling van de hoogte van de boete opgelegd op grond van de Participatiewet en de vaststelling van de draagkracht
8 maart 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de opgelegde boete van € 5.880,- op basis van de Participatiewet niet terecht was. De rechtbank stelt de boete vast op € 490,- en verklaart het beroep tegen het bestreden besluit 2 gegrond.
Toepassing van de kostendelersnorm in het kader van de Participatiewet en ongelijke behandeling met AOW-gerechtigde
2 maart 2016
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, oordeelt dat de kostendelersnorm terecht is toegepast op de uitkering van eiser, die samen met zijn moeder woont.
Intrekking en beëindiging van bijstandsuitkering op basis van gezamenlijke huishouding
26 februari 2016
De voorzieningenrechter oordeelt dat verzoeker en zijn partner als gehuwden moeten worden aangemerkt, waardoor de bijstandsuitkering van verzoeker terecht is ingetrokken. Het beroep is ongegrond en het verzoek om voorlopige voorziening is afgewezen.
Toepassing van de kostendelersnorm op de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) en de gevolgen voor bijstandsverlening
25 februari 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de kostendelersnorm correct is toegepast op de AIO-aanvulling van eiseres, die samenwoont met haar zoon. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Schending van de inlichtingenplicht bij bijstandsverlening na ontdekking hennepkwekerij
18 februari 2016
De voorzieningenrechter oordeelt dat verzoeker zijn inlichtingenplicht heeft geschonden door geen melding te maken van een hennepkwekerij, waardoor zijn recht op bijstand op goede gronden is opgeschort en ingetrokken.
Herziening van bijstandsrecht wegens schending inlichtingenplicht en gezamenlijke huishouding
17 februari 2016
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat eiseres haar inlichtingenplicht heeft geschonden door gezamenlijke huishouding niet te melden, waardoor herziening van bijstandsrecht gerechtvaardigd is.
Herziening ontslagbesluit wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen van de minister
11 februari 2016
Centrale Raad van Beroep herroept ontslagbesluit van minister wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen. Appellante was niet geschikt voor eigen werk, maar wel voor aangepast werk. Minister heeft onvoldoende gedaan voor re-integratie.
Afwijzing verzoek om herziening van een eerdere uitspraak inzake ambtenarenrecht
4 februari 2016
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om herziening van een eerdere uitspraak af, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn die tot een andere uitspraak zouden kunnen leiden.
Afwijzing verzoek om nieuwe berekening van salaris en pensioenpremies door de Minister van Infrastructuur en Milieu
4 februari 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van verzoek om nieuwe berekening van salaris en pensioenpremies door de Minister van Infrastructuur en Milieu, omdat geen nieuwe feiten zijn aangevoerd.
Beoordeling functiewaardering Algemeen medewerker facilitair bedrijf in hoger beroep
21 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de functiewaardering van de Algemeen medewerker facilitair bedrijf, waarbij de korpschef op goede gronden de functie op schaal 7 heeft gewaardeerd.
Beperking van kennisneming van een selectieverslag in het bestuursrecht
21 januari 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt over beperking van kennisneming van een selectieverslag in hoger beroep. Privacy van kandidaten versus verdedigingsbeginsel van appellant.
Afwijzing aanvraag arrangement C voor medische herplaatsingskandidaten in het ambtenarenrecht
14 januari 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat afwijzing aanvraag arrangement C voor medische herplaatsingskandidaten terecht was. De Minister heeft in redelijkheid de Tijdelijke regeling niet van toepassing geacht op deze groep.
Eervol ontslag wegens overtolligheid en de zorgvuldigheid van het herplaatsingsonderzoek
14 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep vernietigt het ontslag van de appellant wegens overtolligheid, omdat de minister niet zorgvuldig heeft gehandeld in het herplaatsingsonderzoek.
Hoger beroep inzake reorganisatie binnen het ministerie van Defensie en functiewijzigingen
17 december 2015
Hoger beroep over functiewijzigingen na reorganisatie binnen Defensie. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de functie van appellant is gewijzigd en dat er geen gebreken zijn in het reorganisatieplan.
Hoger beroep tegen besluit reorganisatie binnen Defensie en functiewijziging van Hoofd sector Civielrecht
17 december 2015
Hoger beroep over functiewijziging na reorganisatie binnen Defensie; Raad bevestigt eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de functie van appellant wezenlijk is veranderd.
Aansprakelijkheid van de Minister van Defensie voor schade van een militair door PTSS na uitzending naar Libanon
14 december 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Minister van Defensie aansprakelijk is voor schade van een militair door PTSS na uitzending naar Libanon, wegens schending van de zorgplicht.
Compensatieverlof en toelagen voor onregelmatige dienst en overwerkvergoedingen voor ambtenaren
10 december 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak en wijst het verzoek om compensatieverlof en toelagen af, omdat er geen nieuwe feiten zijn voor een eerdere datum dan 16 april 2011.
Hoger beroep inzake compensatieverlof en toelagen voor onregelmatige dienst en overwerkvergoedingen voor voormalig ambtenaar
10 december 2015
Hoger beroep over compensatieverlof en toelagen voor onregelmatige dienst. Appellant heeft geen nieuwe feiten voor eerdere compensatie. Hoger beroep niet geslaagd, uitspraak bevestigd.
Compensatieverlof en toelagen voor onregelmatige dienst en overwerkvergoedingen voor ambtenaren
10 december 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak en wijst het verzoek om compensatieverlof en toelagen af, omdat er geen nieuwe feiten zijn voor de periode vóór 1 juli 2010.
Ontslag van ambtenaar wegens onjuiste inlichtingen bij indiensttreding en de gevolgen van eerdere kennisgeving
3 december 2015
Hoger beroep over ontslag van ambtenaar wegens onjuiste inlichtingen bij indiensttreding. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en herroept ontslagbesluit.
Hoger beroep inzake ontslag en recht op WW-uitkering van een brugwachter bij de provincie Groningen
3 december 2015
Hoger beroep van een brugwachter tegen ontslag en afwijzing WW-uitkering. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen bewijs voor wijziging ontslaggrond.
Ontslag en afwijzing sollicitatie bij reorganisatie binnen de gemeente Veere
26 november 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslagbesluit en afwijzing sollicitatie van appellant bij gemeente Veere wegens niet-naleving van interne herplaatsingsvoorschriften.
Hoger beroep inzake opheffing functie en uitbetaling niet opgenomen vakantiedagen van een arbeidsongeschikte ambtenaar
26 november 2015
Hoger beroep over de afwijzing van uitbetaling van niet opgenomen vakantiedagen van een arbeidsongeschikte ambtenaar. De Raad oordeelt dat appellante geen mogelijkheid had om vakantiedagen op te nemen en vernietigt de eerdere uitspraak.
Beoordeling van de uitgangspositie van een ambtenaar binnen de plaatsingsprocedure van de NVWA
26 november 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij afwijkende werkzaamheden verrichtte. De procedure voor de vaststelling van zijn uitgangspositie is correct nageleefd.
Hoger beroep inzake niet-ontvankelijkverklaring bezwaar en functieonderhoud binnen de politie
26 november 2015
Hoger beroep over niet-ontvankelijkverklaring bezwaar en functieonderhoud binnen de politie. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de vermelding van het waarderingsniveau niet op rechtsgevolg gericht was.
Ontslag van ambtenaar wegens onbekwaamheid en verstoorde arbeidsverhouding
12 november 2015
Hoger beroep over ontslag van ambtenaar wegens onbekwaamheid en verstoorde arbeidsverhouding. Ontslag op grond van onbekwaamheid vernietigd, maar verstoorde arbeidsverhouding blijft legitieme reden voor ontslag.
Ontslag wegens ongeschiktheid van een docent na meerdere waarschuwingen en coaching
29 oktober 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van docente wegens ongeschiktheid na meerdere waarschuwingen en coaching. Geen wettelijke grondslag voor herplaatsingsonderzoek.
Discretionaire bevoegdheid bij functietoewijzing binnen het ambtenarenrecht
29 oktober 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en stelt de ingangsdatum van de functietoewijzing op 1 november 2013, omdat de noodzaak tot benoeming al eerder bestond.
Hoger beroep inzake herhaalde aanvraag en functiebeschrijving ambtenaar
29 oktober 2015
Hoger beroep van appellant tegen de afwijzing van zijn herhaalde aanvraag voor functiebeschrijving. De Raad bevestigt dat geen nieuwe feiten zijn aangevoerd en dat de functiebeschrijving correct is.
Hoger beroep inzake niet-ontvankelijkheid van beroep door griffierecht
29 oktober 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt niet-ontvankelijkheid van beroep door rechtbank; oordeelt dat griffierecht is betaald en verklaart beroepen ongegrond.
Disciplinair ontslag wegens plichtsverzuim door excessief internetgebruik en privéactiviteiten tijdens werktijd
29 oktober 2015
Hoger beroep over disciplinair ontslag wegens plichtsverzuim door excessief internetgebruik en privéactiviteiten tijdens werktijd. De Centrale Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep tegen afwijzing verhoging huurplafond voor defensie-ambtenaar
29 oktober 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en stelt dat appellant recht heeft op maandelijkse tegemoetkoming in woninghuur, omdat het huurplafond niet op een deugdelijke motivering berust.
Inhouding van loon bij ongeoorloofde afwezigheid van een militair
8 oktober 2015
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat een militair geen aanspraak heeft op loon over de periode van 22 tot en met 31 juli 2013 wegens ongeoorloofde afwezigheid. De eerdere uitspraak van de rechtbank werd vernietigd.
Hoger beroep inzake ontslag van ambtenaren van de provincie Gelderland na reorganisatie
8 oktober 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat ambtenaren van de provincie Gelderland niet ontslagen konden worden zonder intern herplaatsingsonderzoek na reorganisatie.
Disciplinaire straf van ongevraagd ontslag wegens plichtsverzuim van een politieambtenaar door ongewenst gedrag en misbruik van de diensttelefoon
8 oktober 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt ongevraagd ontslag van politieambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim, waaronder ongewenst gedrag en misbruik van de diensttelefoon.
Beoordeling van de niet-verlenging van een tijdelijk dienstverband van een leraar zonder wettelijke lesbevoegdheid
8 oktober 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de niet-verlenging van het tijdelijke dienstverband van een leraar zonder wettelijke lesbevoegdheid, oordelend dat het bestuur niet onzorgvuldig heeft gehandeld.
Toekenning van gratificatie in verband met dienstverband en belastingheffing
1 oktober 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de gratificatie van 100% van het maandsalaris correct is gebruteerd tegen 42%, en niet tegen 52% zoals appellant betoogde.
Beperkte kennisneming van stukken in hoger beroep inzake ontslag ambtenaar
1 oktober 2015
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat beperkte kennisneming van bepaalde stukken gerechtvaardigd is in hoger beroep van een ontslagzaak van een ambtenaar.
Hoger beroep tegen afwijzing verzoek om functieonderhoud door korpschef
1 oktober 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat korpschef ten onrechte verzoek om functieonderhoud heeft afgewezen. Functieonderhoud wordt toegewezen en korpschef wordt veroordeeld in kosten.
Hoger beroep inzake herplaatsingskandidatuur en toezeggingen bij opheffing functie binnen het Ministerie van Defensie
1 oktober 2015
Hoger beroep van appellante tegen de afwijzing van haar verzoek om voortzetting van werkzaamheden na opheffing functie. Raad oordeelt dat toezeggingen niet correct zijn geïnterpreteerd en vernietigt eerdere uitspraak.
Toewijzing van functie binnen de Koninklijke Luchtmacht en de rol van functie-eisen
1 oktober 2015
Hoger beroep van een appellant bij de Koninklijke Luchtmacht over de weigering van functie-toewijzing door de minister van Defensie, waarbij de Centrale Raad van Beroep de eerdere uitspraak van de rechtbank vernietigt en het beroep ongegrond verklaart.
Beoordeling van voorwaardelijk strafontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim
17 september 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt voorwaardelijk strafontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim en oordeelt dat het plichtverzuim aan appellant kan worden toegerekend.
Ontslag wegens ongeschiktheid en terugvordering van teveel betaalde bezoldiging bij de Belastingdienst
10 september 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over ontslag wegens ongeschiktheid en terugvordering van teveel betaalde bezoldiging bij de Belastingdienst. Betrokkene heeft afspraken niet nageleefd, wat leidde tot ontslag en terugvordering.
Beëindiging tijdelijke urenuitbreiding van ambtenaren in het licht van dienstbelang en rechtszekerheid
10 september 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging tijdelijke urenuitbreiding van ambtenaren op basis van dienstbelang. Rechtszekerheidsbeginsel niet geschonden.
Beoordeling geschiktheid kandidaat voor functie binnen de Koninklijke Landmacht
10 september 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de minister onvoldoende motivering heeft gegeven voor het niet toewijzen van de functie aan appellant, maar laat de rechtsgevolgen van het besluit in stand.
Hoger beroep inzake functiebeschrijving en functiewaardering van een Senior medewerker opsporing tactiek binnen de politie
27 augustus 2015
Hoger beroep over functiebeschrijving en waardering van Senior medewerker opsporing tactiek. Raad bevestigt eerdere uitspraken en verklaart hoger beroep ongegrond.
Ontslag wegens wangedrag van een ambtenaar bij de Koninklijke Marechaussee
27 augustus 2015
De Centrale Raad van Beroep vernietigt het ontslag van een ambtenaar bij de Kmar wegens wangedrag, oordelend dat de gedragingen niet ernstig genoeg zijn voor ontslag.
Hoger beroep inzake functieclassificatie en ambtenarenrechtelijke geschillen
27 augustus 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellant niet als functievolger voor Specialistisch Adviseur kan worden aangemerkt, omdat zijn werkzaamheden hoofdzakelijk uitvoerend waren.
Ontslag en plichtsverzuim van een ambtenaar in het onderwijs
20 augustus 2015
Hoger beroep over ontslag wegens plichtsverzuim van een ambtenaar. Ontslag op primaire grond vernietigd, maar subsidiaire grond blijft staan. Proceskosten vergoed.
Eervol ontslag wegens opheffing functie van universitair hoofddocent na reorganisatie bij Universiteit Twente
20 augustus 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de opheffing van de functie van een universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente wegens reorganisatie, waarbij de specialisatie etching/edge and corner lithography is beëindigd.
Tijdelijke verschillen in rechtspositie van politieambtenaren na vorming van de Nationale Politie
23 juli 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat tijdelijke verschillen in rechtspositie van politieambtenaren na de vorming van de Nationale Politie gerechtvaardigd zijn. Beroep op gelijkheidsbeginsel slaagt niet.
Ontslag wegens ongeschiktheid voor de functie en weigering na-wettelijke uitkering
23 juli 2015
Hoger beroep van appellante tegen ontslag wegens ongeschiktheid voor de functie en weigering na-wettelijke uitkering. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraken, oordeelt dat ontslag niet te wijten is aan omstandigheden binnen de werksfeer.
Afwijzing verzoek om herziening van uitspraak inzake ontslag op andere gronden
23 juli 2015
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om herziening van de uitspraak van 28 januari 2014 af, omdat er geen nieuwe feiten zijn die aan de voorwaarden voor herziening voldoen.
Beoordeling van ambtenaar door gemeente en rechtsgeldigheid van beoordeling
23 juli 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de beoordeling van een ambtenaar door de gemeente 's-Hertogenbosch als rechtsgeldig, ondanks langdurige arbeidsongeschiktheid.
Besluitvorming omtrent re-integratiegelden na ontslag en rechtsmiddelen
23 juli 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de gemeente Buren geen re-integratiegelden meer verschuldigd is aan appellante na eerdere besluiten. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing van het wrakingsverzoek in bestuursrechtelijke procedures met betrekking tot sociale zekerheid
22 juli 2015
De Centrale Raad van Beroep wijst het wrakingsverzoek van verzoeker af en bepaalt dat toekomstige wrakingsverzoeken niet in behandeling worden genomen.
Strafontslag en plichtsverzuim in onwerkbare situatie tussen ambtenaren
16 juli 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslag van appellant wegens onvoldoende pogingen van het college om onwerkbare situatie op te lossen. Beroep gegrond verklaard.
Disciplinaire straf wegens ernstig plichtsverzuim van een leerkracht in het onderwijs
16 juli 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat leerkracht zich schuldig heeft gemaakt aan ernstig plichtsverzuim door ongepaste aanrakingen van jonge leerlingen, wat leidde tot onvoorwaardelijk ontslag.
Ontslag op grond van verstoorde arbeidsverhouding en proceskostenvergoeding
16 juli 2015
Hoger beroep van het Kadaster tegen de vernietiging van het ontslag van betrokkene wegens verstoorde arbeidsverhouding. De Raad oordeelt dat het ontslag niet deugdelijk was en kent proceskostenvergoeding toe aan betrokkene.
Intrekking van Wsw-indicatie en de gevolgen voor de arbeidspositie van appellante
2 juli 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking Wsw-indicatie van appellante, die niet bereid was een Wsw-dienstbetrekking te aanvaarden. Hoger beroep afgewezen.
Ontslag van een lid van de commissie regionaal overleg luchthaven Schiphol wegens onverenigbare dubbelfunctie
18 juni 2015
Appellant is ontslagen als lid van de CROS vanwege onverenigbare dubbelfunctie met zijn raadslidmaatschap. De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag en de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Disciplinaire strafoplegging wegens plichtsverzuim en tijdfraude door ambtenaar
18 juni 2015
Hoger beroep over disciplinaire straf wegens plichtsverzuim en tijdfraude door ambtenaar. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat straf evenredig is aan het vergrijp.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep inzake ontslag en salarisspecificatie
18 juni 2015
Hoger beroep van appellante tegen niet-ontvankelijk verklaring van haar beroep inzake ontslag en salarisspecificatie. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat er geen gronden zijn voor proceskostenvergoeding.
Ontslag van een ambtenaar wegens onbekwaamheid en ongeschiktheid voor de functie
11 juni 2015
Hoger beroep van ambtenaar tegen ontslag wegens onbekwaamheid en ongeschiktheid. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat voldoende gelegenheid is geboden om functioneren te verbeteren.
Ontslag op grond van fictieve aanvraag en bescherming ambtenaar
11 juni 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank; ontslag ambtenaar op basis van fictieve aanvraag niet rechtsgeldig door gebrek aan waarschuwing.
Niet verlengen van een tijdelijk dienstverband en de gevolgen van buitengewoon verlof in het ambtenarenrecht
4 juni 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt uitspraak rechtbank en verklaart beroep ongegrond. Niet verlengen tijdelijk dienstverband is rechtmatig, betrokkene voldeed niet aan redelijke eisen.
Terugvordering voorschot door dagelijks bestuur na afschaffing voorschotsysteem
4 juni 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt de terugvordering van een voorschot van € 150,- door het dagelijks bestuur van WSD, omdat niet is bewezen dat het voorschot aan appellant is betaald.
Eervol ontslag en bovenwettelijke werkloosheidsuitkering in het ambtenarenrecht
4 juni 2015
Hoger beroep over eervol ontslag en bovenwettelijke werkloosheidsuitkering. De minister had geen overwegend aandeel in de impasse die tot ontslag leidde. Hoger beroep afgewezen.
Ontslag op grond van ongeschiktheid tot het verrichten van arbeid wegens ziekte en de re-integratieverplichtingen van de werkgever
4 juni 2015
Hoger beroep over ontslag wegens ongeschiktheid tot arbeid door ziekte. De Centrale Raad bevestigt dat de minister niet kon verwachten dat appellant duurzaam zou re-integreren.
Beoordeling van de zorgplicht van de korpschef bij een dienstongeval tijdens een training voor politiemedewerkers
4 juni 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de korpschef zijn zorgplicht niet heeft geschonden bij een dienstongeval tijdens een training.
Financiële afwikkeling van ontslag en nabetaling bij korpschef politie
21 mei 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over nabetaling en verlofuren na ontslag appellant bij politie. Korpschef moet € 633,91 betalen en vergoedt proceskosten.
Beoordeling van de rechtspositie van een ambtenaar na wijziging van de afvloeiingsregeling
21 mei 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep gegrond. Wijziging van de rechtspositie van appellant in strijd met rechtszekerheid. Rechtsgevolgen van het vernietigde besluit blijven in stand.
Hoger beroep tegen ontslagbesluit van de gemeente Drimmelen met betrekking tot de geldigheid van de ontslagregeling
21 mei 2015
Hoger beroep van appellant tegen ontslagbesluit gemeente Drimmelen. Centrale Raad van Beroep bevestigt dat geen nieuwe feiten zijn aangevoerd die herziening rechtvaardigen.
Disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag van een hoofdagent bij de politie wegens plichtsverzuim en schending van de lichamelijke integriteit
19 mei 2015
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van betrokkene ongegrond. Betrokkene, een hoofdagent, wordt onvoorwaardelijk ontslagen wegens plichtsverzuim en schending van de lichamelijke integriteit van een aangeefster.
Disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag van een hoofdagent bij de politie wegens plichtsverzuim en schending van de lichamelijke integriteit
19 mei 2015
Hoger beroep tegen onvoorwaardelijk ontslag van een hoofdagent wegens plichtsverzuim en schending van de lichamelijke integriteit van een aangeefster. De Raad bevestigt de straf als niet onevenredig.
Verjaring van schadevergoeding bij tekortschietend handelen van de Minister van Defensie
7 mei 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de vordering tot schadevergoeding van de erven van een militair niet is verjaard, en oordeelt dat de Minister van Defensie aansprakelijk is voor tekortschietend handelen.
Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedures
7 mei 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn. Beide partijen worden veroordeeld tot betaling van € 500,- aan verzoeker.
Ontslag van een ambtenaar wegens verregaande nalatigheid in de vervulling van plichten
23 april 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslag van ambtenaar wegens verregaande nalatigheid; minister niet bevoegd tot ontslag. Kostenvergoeding aan appellant.
Beoordeling van de beëindiging van de tijdelijke aanstelling van een ziekenhuisarts wegens niet-nakomen van afspraken
23 april 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de tijdelijke aanstelling van een ziekenhuisarts wegens niet-nakomen van afspraken, ondanks aangeboden hulp.
Eervol ontslag en beëindigingsovereenkomst in het ambtenarenrecht
16 april 2015
Hoger beroep over eervol ontslag en beëindigingsovereenkomst. Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet onder druk is gezet en dat er geen wilsgebreken zijn.
Beoordeling van de functioneren van een ambtenaar in relatie tot zijn werkzaamheden voor de ondernemingsraad en centrale ondernemingsraad
2 april 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de onvoldoende beoordeling van een ambtenaar, oordeelt dat werkzaamheden voor de COR en OR niet in de beoordeling betrokken hoeven te worden.
Weigering herplaatsingstermijn te verlengen en ontslag wegens opheffing functie bij Universiteit Twente
2 april 2015
Hoger beroep over weigering herplaatsingstermijn te verlengen en ontslag wegens opheffing functie bij Universiteit Twente. Raad bevestigt eerdere uitspraak.
Ontslag op andere gronden en re-integratieverplichtingen van ambtenaren
26 maart 2015
Hoger beroep over ontslag op andere gronden van een ambtenaar wegens onvoldoende medewerking aan re-integratie. Ontslag bevestigd, geen recht op na-wettelijke uitkering.
Vernietiging van het nadere besluit inzake functieonderhoud van een politiefunctionaris
26 maart 2015
De Centrale Raad van Beroep vernietigt het nadere besluit van de korpschef inzake functieonderhoud en wijst de aanvraag om functieonderhoud toe, met vergoeding van proceskosten.
Hoger beroep inzake functieonderhoud en uitgangspositie Coördinator Jeugdzorg
26 maart 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van betrokkene ongegrond, waarbij de functie van Coördinator Jeugdzorg als uitgangspositie wordt gehandhaafd.
Hoger beroep over functiewaardering en bevordering van een burgerambtenaar binnen de defensieorganisatie
26 maart 2015
Hoger beroep van de Minister van Defensie over functiewaardering van een burgerambtenaar. De rechtbank heeft de functie herzien naar schaal 9. De Raad bevestigt deze uitspraak en stelt de ingangsdatum van de bevordering vast op 7 december 2009.
Eervol ontslag van een luitenant-kolonel en de bevoegdheid van de Kroon
17 maart 2015
Hoger beroep over eervol ontslag van een luitenant-kolonel. De Kroon was bevoegd om ontslag te verlenen per 1 mei 2011. Bestreden besluit vernietigd, maar rechtsgevolgen in stand gelaten. Proceskosten vergoed.
Uitsluiting van OR-werkzaamheden en bevoegdheid van de werkgever
12 maart 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat werkgever geen bevoegdheid heeft om werknemer uit te sluiten van OR-werkzaamheden. Schorsingsbesluit herroepen en college veroordeeld in kosten.
Beoordeling van functie-indeling en dwangsom bij niet tijdig beslissen in ambtenarenrecht
12 maart 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over functie-indeling en toekennen van dwangsom wegens niet tijdig beslissen. Betrokkene moet in dezelfde functie als collega K worden ingedeeld en ontvangt een dwangsom van € 1.260,-.
Hoger beroep inzake functieonderhoud van een hulpofficier van justitie
10 maart 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat werkzaamheden van appellant als hulpofficier van justitie in functiebeschrijving moeten worden opgenomen. Korpschef veroordeeld in proceskosten.
Disciplinair ontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim door herhaalde loonbeslagen en overtreding van ziekteverzuimregels
5 maart 2015
Hoger beroep tegen disciplinair ontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim door loonbeslagen en overtreding van ziekteverzuimregels. Hoger beroep afgewezen.
Loonsuppletie en de verwachtingen van ambtenaren bij salarisverlagingen
26 februari 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op loonsuppletie na salarisverlaging, omdat de voorwaarden in het Sociaal Plan dit niet toestaan.
Ontslag op andere gronden bij de AIVD na verstoorde arbeidsrelatie
26 februari 2015
Hoger beroep van appellante tegen ontslag door de minister van Binnenlandse Zaken wegens verstoorde arbeidsrelatie bij de AIVD. De Raad bevestigt de bevoegdheid van de minister om ontslag te verlenen.
Ontslag wegens ernstig plichtsverzuim en boventalligheid na reorganisatie bij Technische Universiteit Delft
26 februari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van appellant wegens ernstig plichtsverzuim en boventalligheid na reorganisatie bij de Technische Universiteit Delft.
Afwijzing van de aanvraag om met terugwerkende kracht een vergoeding in vrije uren te ontvangen voor uren gewerkt tijdens een aanwezigheidsdienst
19 februari 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag van de appellant om met terugwerkende kracht een vergoeding in vrije uren te ontvangen voor uren gewerkt tussen 16:00 en 23:59 uur tijdens een aanwezigheidsdienst.
Weigering van de minister om terug te komen van het ontslagbesluit van een ambtenaar na vrijspraak in strafrechtelijke procedure
19 februari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van het verzoek van een ambtenaar om terug te komen van zijn ontslag na vrijspraak in een strafzaak, omdat geen nieuwe feiten zijn aangetoond.
Beëindiging officiersopleiding van appellant wegens onvoldoende competenties en vermeende discriminatie
12 februari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontheffing appellant uit officiersopleiding wegens onvoldoende competenties en afwezigheid van bewijs voor discriminatie.
Weigering WSW-indicatie op basis van noodzakelijke persoonlijke begeleiding
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de WSW-indicatie voor appellant, die meer dan 15% begeleiding nodig heeft, op basis van deskundigenrapportages.
Eervol ontslag op eigen verzoek en de vergewisplicht van de werkgever
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante eervol ontslag op eigen verzoek heeft gekregen. Werkgever voldeed aan vergewisplicht; psychische klachten stonden niet in de weg aan wilsbepaling.
Afwijzing aanvraag invaliditeitspensioen na dienstongeval tijdens militaire oefening
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de afwijzing van een invaliditeitspensioen na een dienstongeval onterecht was, en oordeelt dat er sprake was van een verhoogd risico op letsel tijdens de militaire oefening.
Tussenuitspraak over terugvordering van te veel betaalde levensloopuitkering door gemeente Den Haag
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over terugvordering te veel betaalde levensloopuitkering door gemeente Den Haag. Gemeente niet bevoegd om uitkeringen te verlagen. Opdracht tot herstel van besluiten.
Tussenuitspraak over terugvordering van levensloopuitkeringen door gemeente Den Haag
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over terugvordering van te veel betaalde levensloopuitkeringen door gemeente Den Haag. De gemeente is bevoegd om de te veel betaalde levensloopbijdrage terug te vorderen, maar niet de levensloopuitkeringen zelf.
Tussenuitspraak over terugvordering van levensloopuitkering en bevoegdheid van de gemeente
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over de terugvordering van een levensloopuitkering door de gemeente Den Haag. De gemeente was niet bevoegd om de uitkering te verlagen, maar kan wel een bedrag terugvorderen dat te veel is betaald.
Toewijzing aanvraag om functieonderhoud en vaststelling functiebeschrijving voor de functie van groepschef Verkeers Ongevallen Analyse
22 januari 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak rechtbank Overijssel en verklaart beroep tegen besluit van korpschef ongegrond. Functiebeschrijving van groepschef Verkeers Ongevallen Analyse is deugdelijk.
Ontslag wegens ernstige ongeschiktheid voor de functie van leerkracht na intensieve begeleiding en coaching
15 januari 2015
Hoger beroep over ontslag wegens ernstige ongeschiktheid van een leerkracht. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat appellante voldoende kansen heeft gekregen om te verbeteren.
Hoger beroep inzake seniorenregeling en werktijdverkorting bij overgang naar omgevingsdienst
15 januari 2015
Hoger beroep over seniorenregeling en werktijdverkorting bij overgang naar omgevingsdienst. Raad oordeelt dat verzoek om werktijdverkorting niet redelijk is afgewezen en herroept het besluit van de appellant.
Beoordeling van het besluit tot niet-verlenen van een vaste aanstelling aan een ambtenaar binnen de politie in het kader van reorganisatie
15 januari 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het besluit van de korpschef om appellante geen vaste aanstelling te verlenen, gezien de reorganisatie van de politie en de reductie van de formatie.
Terugvordering en (deels) verrekening te veel ontvangen BWOO-uitkering
8 januari 2015
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de terugvordering van te veel ontvangen BWOO-uitkering onvoldoende onderbouwd is. De eerdere uitspraak wordt vernietigd, maar de rechtsgevolgen blijven in stand. De minister wordt veroordeeld in de proceskosten van appellant.
Strafontslag en terugvordering bezoldiging van een ambtenaar in het kader van een outplacementtraject
18 december 2014
Hoger beroep over strafontslag en terugvordering bezoldiging van een ambtenaar wegens niet-melding van dienstverband tijdens outplacement. De Raad bevestigt het ontslag en stelt terugvordering op € 84.545,52 bruto vast.
Onvoorwaardelijk ontslag wegens ernstig plichtsverzuim en de gevolgen van schorsing en inhouding van bezoldiging
11 december 2014
Hoger beroep tegen onvoorwaardelijk ontslag wegens plichtsverzuim. Twee van de drie verweten gedragingen zijn terecht, maar ontslag is niet evenredig aan de ernst van het plichtsverzuim. Schorsing en inhouding bezoldiging zijn wel terecht.
Benoeming en rechtspositie van ambtenaar bij tuchtcollege
11 december 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant als ambtenaar moet worden aangemerkt, ondanks het ontvangen van vacatiegelden. De minister's niet-ontvankelijkverklaring van het bezwaar wordt vernietigd.
Strafontslag van een vrijwilliger bij de politie wegens nevenwerkzaamheden tijdens ziekteverzuim
11 december 2014
Hoger beroep over strafontslag van een vrijwilliger bij de politie wegens nevenwerkzaamheden tijdens ziekteverzuim. De Raad bevestigt de straf en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Afwijzing sollicitaties boventallige medewerker gemeente Amsterdam
4 december 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de sollicitaties van appellant als boventallige medewerker bij de gemeente Amsterdam, omdat de functies niet passend waren.
Disciplinaire straf van schriftelijke berisping wegens toerekenbaar plichtsverzuim van een ambtenaar
4 december 2014
Hoger beroep tegen disciplinaire straf van schriftelijke berisping wegens plichtsverzuim van een ambtenaar. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Korting op bezoldiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid en de beoordeling van werkomstandigheden
4 december 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de korting op bezoldiging van een ambtenaar wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, oordelend dat er geen buitensporige werkomstandigheden waren.
Afwijzing benoeming in eerste echelons functies na herindeling stadsdelen Amsterdam
4 december 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de benoeming van appellant in eerste echelons functies, na een herindeling van stadsdelen in Amsterdam. Appellant weigerde deelname aan een nieuwe selectieprocedure, wat leidde tot de afwijzing.
Beoordeling van het nieuw aanstellingsbesluit en de toepassing van de Harmonisatieregeling GMK voor brandweercentralisten
27 november 2014
Hoger beroep van brandweercentralist over nieuw aanstellingsbesluit en toepassing Harmonisatieregeling GMK. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat de nieuwe regeling van toepassing is.
Ongevraagd ontslag wegens herhaaldelijk ernstig plichtsverzuim van een Universitair Hoofddocent
27 november 2014
Hoger beroep over ongevraagd ontslag van een Universitair Hoofddocent wegens herhaaldelijk plichtsverzuim. Appellant negeerde uitnodigingen voor gesprekken over werkhervatting, wat leidde tot disciplinaire maatregelen.
Ongelijke behandeling van militairen bij tegemoetkoming reiskosten op basis van woonsituatie
24 november 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de minister van Defensie ongelijk heeft gehandeld door militairen zonder eigen huishouding minder tegemoetkoming in reiskosten te geven, in strijd met IVBPR en de Grondwet.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroepschrift inzake beoordelings-, niet-plaatsings- en ontslagbesluit
13 november 2014
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroepschrift inzake beoordelings-, niet-plaatsings- en ontslagbesluit. De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en wijst de zaak terug.
Tenuitvoerlegging van voorwaardelijk strafontslag wegens plichtsverzuim
13 november 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk strafontslag wegens plichtsverzuim, waarbij appellant zich opnieuw schuldig maakte aan vergelijkbaar gedrag.
Beoordeling en ontslag wegens onbekwaamheid van een ambtenaar aan de Technische Universiteit Eindhoven
13 november 2014
Hoger beroep van appellant tegen negatieve beoordelingen en ontslag wegens onbekwaamheid bij de Technische Universiteit Eindhoven. Beoordelingen zijn terecht en voldoende onderbouwd.
Hoger beroep over de overplaatsing van een docent wegens conflictsituatie en passendheid van de nieuwe functie
6 november 2014
Hoger beroep over de overplaatsing van een docent wegens conflictsituatie. De Raad bevestigt dat de nieuwe functie passend is en er een toereikend dienstbelang was voor de ontheffing uit de functie.
Beoordeling van ambtenaar op onvoldoende gronden vernietigd
6 november 2014
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de negatieve beoordeling van appellant, omdat deze op onvoldoende gronden berust. Appellant krijgt kostenvergoeding van € 1.461,-.
Bevordering naar de rang van adjudant onderofficier met terugwerkende kracht
30 oktober 2014
Hoger beroep van appellant tegen de Minister van Defensie over bevordering naar adjudant onderofficier. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de bevordering niet met terugwerkende kracht kan plaatsvinden.
Disciplinair ontslag van een ambtenaar wegens weigering deel te nemen aan de Integrale Beroepsvaardigheden Training
30 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep vernietigt het ontslag van appellante wegens weigering deel te nemen aan de IBT, oordelend dat zij een geldige reden had vanwege pijnklachten.
Beoordeling van functieonderhoud en functiebeschrijving binnen de politie
30 oktober 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Overijssel en oordeelt dat de functiebeschrijving van appellante correct is, zonder aanleiding voor aanpassing.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen niet-ontvankelijk verklaring door het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas
30 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas bezwaar terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. De rechtbank had ten onrechte zelfstandig een oordeel gevormd over de ontvankelijkheid. De uitspraak benadrukt de grenzen van de bestuursrechter in de beoordeling van bezwaren.
Onvoorwaardelijk strafontslag wegens toerekenbaar ernstig plichtsverzuim van een ambtenaar
9 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt onvoorwaardelijk strafontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim door het kosteloos ophalen van bedrijfsafval van een snackbar, wat leidde tot belangenverstrengeling.
Waardering van functie bij het Ministerie van Defensie en de invloed van werkzaamheden op functiewaardering
9 oktober 2014
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de waardering van de functie van de appellant bij het Ministerie van Defensie en stelt deze vast op een hogere schaal, met vergoeding van wettelijke rente en proceskosten.
Ontslag van een werknemer in het onderwijs en de toepassing van de CAO Voortgezet Onderwijs
9 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat ontslag van werknemer in onderwijs niet rechtsgeldig was, omdat de ontslaggrond niet in overwegende mate op de persoon van betrokkene betrekking had. Appellante werd veroordeeld in proceskosten.
Afwijzing verzoek tot herziening van ontslagbesluit van een militair wegens blijvende ongeschiktheid
25 september 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van verzoek tot herziening ontslagbesluit wegens blijvende ongeschiktheid. Geen nieuwe feiten of omstandigheden aangetoond.
Disciplinaire straf en plichtsverzuim van ambtenaar in hoger beroep
25 september 2014
Hoger beroep over disciplinaire straf wegens plichtsverzuim van ambtenaar die tijdens ziekte optredens als zanger gaf. De Raad bevestigt de straf en de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Gedeeltelijke afwijzing verzoek om functieonderhoud op grond van de Tijdelijke regeling functieonderhoud
25 september 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt gedeeltelijke afwijzing van verzoek om functieonderhoud; appellant maakt niet aannemelijk dat hij beleid heeft ontwikkeld.
Ontslag en re-integratie van een ambtenaar na melding van ongewenst gedrag
25 september 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college een overwegend aandeel heeft in het ontslag van een ambtenaar. Ontslagvergoeding vastgesteld en college veroordeeld tot betaling.
Tussenuitspraak over beëindiging vervangende werkzaamheden van ambtenaar
4 september 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de opdracht aan appellante om vervangende werkzaamheden te beëindigen onredelijk was. Nieuwe beslissing op bezwaar vereist.
Bevestiging van eerdere uitspraak en afwijzing verzoek om schadevergoeding in bestuursrechtelijke zaak
4 september 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak en wijst verzoek om schadevergoeding af. Staatssecretaris van Financiën moet proceskosten vergoeden tot € 49,22.
Strafontslag en plichtsverzuim van een forensisch psychiater in het kader van levensloopverlof
28 augustus 2014
Hoger beroep over ontslag van een forensisch psychiater wegens ongeoorloofd verzuim. De Raad legt voorwaardelijk strafontslag op en vernietigt het besluit over bezoldiging.
Hoger beroep inzake functiewaardering en functiebeschrijving van HRM-adviseur bij de Belastingdienst
28 augustus 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Almelo over functiewaardering van HRM-adviseur bij de Belastingdienst; hoger beroep van appellante slaagt niet.
Hoger beroep inzake functiewaardering en -beschrijving van een HRM-adviseur bij de Belastingdienst
28 augustus 2014
Hoger beroep van een HRM-adviseur tegen de functiewaardering door de Staatssecretaris van Financiën. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de functie correct is vastgesteld per 1 januari 2005.
Weigering van uitbetaling van verlofuren door het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn
28 augustus 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn om resterende verlofuren uit te betalen aan appellante, die haar verlof voorafgaand aan ontslag moest opnemen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in het kader van herplaatsing na reorganisatie binnen Defensie
28 augustus 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat onduidelijkheid over functievergelijking onvoldoende grondslag biedt voor toewijzing.
Vergoeding van smartengeld na dienstongeval en de relatie met eerdere schadevergoeding
28 augustus 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt over smartengeld na dienstongeval en de relatie met eerdere schadevergoeding. Eerdere vergoeding van € 25.000,- wordt in mindering gebracht op nieuw toegekend smartengeld.
Ontslag wegens ernstig plichtsverzuim door internetgedrag van ambtenaar
28 augustus 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim door ongepast internetgebruik en bedreigingen. De rechtbank had eerder het ontslag vernietigd, maar de Raad oordeelt dat het ontslag gerechtvaardigd is.
Ontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim en integriteitsschending
21 augustus 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim, waaronder het onder zich houden van contant geld en het laten plaatsen van een valse handtekening.
Ontslag wegens onbekwaamheid en ongeschiktheid voor de functie van wagenparkbeheerder
21 augustus 2014
Hoger beroep over ontslag wegens onbekwaamheid en ongeschiktheid van een wagenparkbeheerder. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak van de rechtbank.
Tussenuitspraak over vergoeding van medische kosten na ongeval tijdens werk
14 augustus 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat stichting De Haagse Scholen medische kosten van leerkracht na ongeval moet vergoeden. Stichting moet besluit herstellen binnen drie maanden.
Ontslagvergoeding en verstoorde arbeidsverhouding bij waterschap Roer en Overmaas
24 juli 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het dagelijks bestuur van waterschap Roer en Overmaas een overwegend aandeel heeft in de verstoorde arbeidsverhouding van appellant, wat leidt tot recht op ontslagvergoeding.
Ontslag van een militair wegens wangedrag in verband met winkeldiefstal
24 juli 2014
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat een militair terecht is ontslagen wegens wangedrag in verband met winkeldiefstal, ondanks een later ingetrokken verklaring van een medeverdachte.
Weigering terug te komen van ontslagbesluit wegens plichtsverzuim en misbruik van bevoegdheid tot inzage in vertrouwelijke gegevens
17 juli 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van het college om terug te komen van het ontslagbesluit van de appellant wegens plichtsverzuim en misbruik van bevoegdheid tot inzage in vertrouwelijke gegevens.
Strafontslag wegens plichtsverzuim bij gebruik van gemeenschapsgeld voor privédoeleinden
17 juli 2014
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en bevestigt strafontslag wegens plichtsverzuim bij gebruik van gemeenschapsgeld voor privédoeleinden van een collega.
Beoordeling van het hoger beroep inzake niet-ontvankelijkheid van bezwaren en disciplinaire maatregelen tegen ambtenaar
17 juli 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank dat bezwaren van betrokkene ten onrechte niet-ontvankelijk waren verklaard en oordeelt dat disciplinaire maatregelen onterecht waren opgelegd.
Stopzetting van salarisbetaling en re-integratieverplichtingen van ambtenaar
3 juli 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt stopzetting salarisbetaling van ambtenaar wegens niet verschijnen bij bedrijfsarts en weigering re-integratiewerkzaamheden.
Hoger beroep over functiewaardering en functiebeschrijving van een Senior beleidsmedewerker Bouwen en Ruimtelijke Ordening
3 juli 2014
Hoger beroep over functiewaardering en functiebeschrijving van een Senior beleidsmedewerker Bouwen en Ruimtelijke Ordening. De Raad bevestigt eerdere uitspraken en heropent het onderzoek voor schadevergoeding.
Herroeping schorsingsbesluit en afwijzing schadevergoeding in bestuursrechtelijke procedure
26 juni 2014
Centrale Raad van Beroep herroept schorsingsbesluit van Minister van Defensie en wijst schadevergoeding af wegens onvoldoende onderbouwing door appellant.
Schorsing en tijdelijke tewerkstelling van ambtenaar bij Defensie
26 juni 2014
Hoger beroep over schorsing en schadevergoeding van ambtenaar bij Defensie. Schorsing niet gerechtvaardigd, verzoek om schadevergoeding afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing.
Hoger beroep inzake functiewaardering van Hoofd Schilderen op de vliegbasis
26 juni 2014
Hoger beroep van de Minister van Defensie tegen uitspraak rechtbank over functiewaardering van Hoofd Schilderen. Raad vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond.
Tenuitvoerlegging voorwaardelijk strafontslag wegens plichtsverzuim door ongeoorloofde afwezigheid
26 juni 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de tenuitvoerlegging van het voorwaardelijk strafontslag van appellante wegens plichtsverzuim door ongeoorloofde afwezigheid.
Beoordeling van functieonderhoud voor medewerkers van de Dienst Spoorwegpolitie
19 juni 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van functieonderhoud voor medewerkers van de Dienst Spoorwegpolitie; werkzaamheden wijken niet wezenlijk af van functiebeschrijving.
Disciplinaire straf wegens grensoverschrijdend gedrag van een politiebrigadier
19 juni 2014
Hoger beroep van een politiebrigadier tegen disciplinaire straf wegens grensoverschrijdend gedrag. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de straf proportioneel is aan het plichtsverzuim.
Afwijzing aanvraag functieonderhoud en beoordeling van de Regeling LSS in het ambtenarenrecht
19 juni 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag functieonderhoud; appellanten maakten niet aannemelijk dat werkzaamheden wezenlijk afweken van functie. Regeling LSS geldig, beroep op vertrouwensbeginsel faalt.
Rectificatie van de uitspraak inzake salaris toekenning aan appellant door de Centrale Raad van Beroep
12 juni 2014
De Centrale Raad van Beroep rectificeert zijn uitspraak van 27 maart 2014 inzake salaris toekenning aan appellant, waarbij de periode van toekenning is gecorrigeerd van 1 september 2006 tot 1 juli 2010.
Beoordeling van functieonderhoud en functiebeschrijving binnen de Politiewet 2012
5 juni 2014
Hoger beroep van een appellant tegen de vaststelling van zijn functiebeschrijving als Digitaal Rechercheur B. De Raad bevestigt dat de appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij wezenlijk afwijkende werkzaamheden heeft verricht.
Beoordeling van functieonderhoud en functiebeschrijving binnen de politie
5 juni 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat zijn werkzaamheden wezenlijk afwijken van de functiebeschrijving van Digitaal Rechercheur B.
Afwijzing verzoek om functieonderhoud door de korpschef van politie
5 juni 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van het verzoek om functieonderhoud van de appellant, oordelend dat zijn werkzaamheden niet wezenlijk afwijken van zijn functiedossier.
Hoger beroep inzake FLO-vervangende uitkering en vertrouwensbeginsel
5 juni 2014
Hoger beroep over FLO-vervangende uitkering van 70% in plaats van 85%. Centrale Raad bevestigt uitspraak rechtbank; geen toezegging van bevoegd orgaan, beroep op vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Herziening van ontslagbesluit in het kader van reorganisatie en toepassing van convenantbepalingen
5 juni 2014
Centrale Raad van Beroep herroept ontslagbesluit van gemeente Zwijndrecht en stelt ontslagdatum vast op 1 oktober 2010, met schadevergoeding voor overschrijding van redelijke termijn.
Tussenuitspraak over bevordering en toezeggingen in ambtenarenrecht
5 juni 2014
Tussenuitspraak over de bevordering van een militair en toezeggingen door de Minister van Defensie. De Raad draagt de Minister op om het besluit te herstellen.
Weigering van herplaatsing in de nieuwe organisatie en de beoordeling van geschiktheid voor functie B
22 mei 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van herplaatsing van betrokkene in functie B na reorganisatie, oordeelt dat de functie niet voor meer dan 65% gelijk is aan de oude functie en dat het assessment een valide basis biedt voor de beslissing.
Disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag wegens ernstig plichtsverzuim van een ambtenaar in dienst van Defensie
22 mei 2014
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en bevestigt onvoorwaardelijk ontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim door bezit en verspreiding van kinderporno.
Oplegging van strafontslag wegens ernstig plichtsverzuim van een ambtenaar
22 mei 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim, waaronder onterecht gebruik van een dienstauto en onjuist registreren van werktijden.
Ontslag wegens blijvende ongeschiktheid op grond van ziekten of gebreken met betrekking tot herplaatsingsmogelijkheden
17 april 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van leraar wegens blijvende ongeschiktheid; geen reële herplaatsingsmogelijkheden aangetoond door werkgever.
Toelage buitenland en toepassing van de hardheidsclausule in het ambtenarenrecht
10 april 2014
Hoger beroep over de afwijzing van de toelage buitenland op basis van de hardheidsclausule. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst het hoger beroep af.
Toelage buitenland en toepassing van de hardheidsclausule in het ambtenarenrecht
10 april 2014
Hoger beroep over de afwijzing van een verzoek om een hogere toelage buitenland op basis van de hardheidsclausule. De Centrale Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat er geen strijd is met het gelijkheidsbeginsel.
Toelage buitenland en hardheidsclausule in het ambtenarenrecht
10 april 2014
Hoger beroep over afwijzing toelage buitenland op basis van hardheidsclausule. Gelijkheidsbeginsel niet van toepassing. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Toelage buitenland en toepassing van de hardheidsclausule in het defensiepersoneel
10 april 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep van appellante ongegrond inzake de toelage buitenland en de hardheidsclausule.
Waardering en typering van functies binnen de gemeente Amsterdam
3 april 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak over de functiewaardering van appellant bij de gemeente Amsterdam, waarbij de ingangsdatum op 1 september 2009 is vastgesteld.
Ontslag wegens plichtsverzuim bij aanbestedingsprocedures en declaratiegedrag
3 april 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim bij aanbestedingen en onjuist declaratiegedrag. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Ontslag wegens arbeidsongeschiktheid op grond van de Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam
3 april 2014
Hoger beroep over ontslag wegens arbeidsongeschiktheid. De Raad bevestigt dat ontslag op grond van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid ook geldt voor medewerkers met minder dan 35% arbeidsongeschiktheid.
Beoordeling van functieonderhoud en detachering binnen de politie
3 april 2014
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing functieonderhoud door korpschef. Centrale Raad bevestigt uitspraak rechtbank: werkzaamheden niet opgedragen door korpschef.
Beoordeling van functieonderhoud voor politiesurveillant B en de rol van de korpschef
3 april 2014
Hoger beroep van een politiesurveillant B over functieonderhoud. De Centrale Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de korpschef de functiebeschrijving correct heeft gehandhaafd.
Afwijzing aanvraag om functieonderhoud door de korpschef van politie
27 maart 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van de aanvraag om functieonderhoud door de korpschef van politie. Appellant maakte niet aannemelijk dat zijn werkzaamheden wezenlijk afweken van de functiebeschrijving van rechercheur.
Weigering van WUV-voorziening voor medicijnen en afwijzing van Wubo-aanvraag wegens gebrek aan blijvende invaliditeit en causaliteit van fysieke klachten
27 maart 2014
Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep ongegrond inzake de weigering van WUV-voorziening voor medicijnen en afwijzing van Wubo-aanvraag wegens gebrek aan blijvende invaliditeit.
Tussenuitspraak over bijzondere beloning en veto door M1 in bestuursrechtelijke context
27 maart 2014
Tussenuitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de motivering van een veto door M1 inzake een bijzondere beloning voor betrokkene, met nadruk op de noodzaak van feitelijke onderbouwing.
Hoger beroep inzake hoogte nabetaling salaris van een burger ambtenaar bij het Ministerie van Defensie
27 maart 2014
Hoger beroep over nabetaling salaris van een burger ambtenaar. De Raad oordeelt dat schaal 14, trede 10 passend is, en vernietigt eerdere besluiten van de minister.
Weigering benoeming tot honorair hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen
20 maart 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de benoeming van appellant tot honorair hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, omdat er geen overeenstemming is bereikt over de voorwaarden.
Ontslag van ambtenaar wegens onherroepelijke veroordeling tot vrijheidsstraf en belangenafweging
20 maart 2014
Hoger beroep over ontslag van ambtenaar wegens veroordeling tot vrijheidsstraf. De Raad oordeelt dat de belangenafweging door het college zorgvuldig was en dat het belang van de gemeente zwaarder weegt dan dat van de ambtenaar.
Hoger beroep over reiskostenvergoeding en zelfstandig bewonen van woonruimte door een militair
6 maart 2014
Hoger beroep over reiskostenvergoeding voor een militair; de Raad bevestigt dat de feitelijke woonsituatie bepalend is voor het zelfstandig bewonen van woonruimte.
Afwijzing aanvraag arrangement C van de Regeling Arrangementen tweede carrière na SBF bij DJI
27 februari 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag arrangement C van de Regeling Arrangementen tweede carrière na SBF bij DJI, omdat appellant niet meer in dienst was bij DJI.
Weigering van plaatsing in een hogere functie binnen de politieorganisatie op basis van ervaring en competenties
27 februari 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de korpschef om de appellant te plaatsen in een hogere functie, omdat hij niet over de vereiste ervaring en competenties beschikt.
Herleving van een uitkering op grond van de Werkloosheidswet en de IOAW
15 januari 2014
De rechtbank oordeelt dat herleving van een WW-uitkering niet gelijkstaat aan recht op IOAW. Eiseres komt niet in aanmerking voor IOAW, omdat haar werkloosheid vóór 50e jaar ontstond. Beroep ongegrond.
Herziening en terugvordering van uitkering op basis van de Wet werk en bijstand na schending van de inlichtingenplicht
30 december 2013
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat eiser zijn inlichtingenplicht heeft geschonden door werkzaamheden niet te melden. Terugvordering van € 15.276,04 wordt vernietigd, nieuwe berekening vereist.
Nihilstelling van projectsubsidie door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
29 november 2013
De rechtbank verklaart het beroep van Stichting Streetdance Nederland ongegrond, omdat de minister de projectsubsidie op nihil mocht vaststellen wegens ontbrekende verantwoordingsbescheiden.
Tussenuitspraak inzake oplegging van een maatregel door eigenrisicodrager op basis van onvoldoende re-integratie-inspanningen
22 november 2013
Tussenuitspraak over de oplegging van een maatregel door Vertical Vision B.V. wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen van eiseres. De rechtbank oordeelt dat de maatregel onvoldoende is gemotiveerd en biedt de werkgever de kans om dit te herstellen.
Verzoek om handhavend optreden tegen luchtvaartmaatschappij TUI Airlines Nederland BV in verband met overtredingen van de verordening (EG) nr. 261/2004
11 oktober 2013
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond in de zaak van eiser tegen de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over handhaving tegen TUI Airlines Nederland BV wegens vermeende overtredingen van de verordening (EG) nr. 261/2004.
Wettelijk bewijsvermoeden bij gezamenlijke huishouding in het kader van de Wet werk en bijstand
8 oktober 2013
De voorzieningenrechter verklaart het beroep van eiseres ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er sprake is van een wettelijk bewijsvermoeden van gezamenlijke huishouding.
Planschade ten gevolge van bestemmingswijziging van agrarisch naar sport en de gevolgen voor uitzicht en geluidhinder
29 augustus 2013
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep van eiser ongegrond in een zaak over planschade door bestemmingswijziging van agrarisch naar sport, met gevolgen voor uitzicht en geluidhinder.
Niet doorbetalen van operationele toelage tijdens vakantie van politieambtenaar in strijd met richtlijn 2003/88
1 augustus 2013
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat het niet doorbetalen van de operationele toelage aan een politieambtenaar tijdens zijn vakantie in strijd is met richtlijn 2003/88. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt het bestreden besluit.
Vernietiging omgevingsvergunning voor de bouw van seniorenappartementen te Hoogwoud na beroep van omwonenden
1 augustus 2013
Rechtbank Noord-Holland vernietigt omgevingsvergunning voor bouw seniorenappartementen te Hoogwoud na gegrond beroep van omwonenden, wegens onjuiste parkeernorm en onvoldoende ruimtelijke onderbouwing.
Vernietiging omgevingsvergunning voor de bouw van seniorenappartementen te Hoogwoud na beroep van omwonenden
1 augustus 2013
Rechtbank Noord-Holland vernietigt omgevingsvergunning voor 11 seniorenappartementen in Hoogwoud na gegrond beroep van omwonenden. Parkeernorm en bestemmingsplan niet correct toegepast.
Intrekking erkenning voor APK-keuringsplaats wegens niet beschikbaar stellen van apparatuur tijdens steekproef
28 juni 2013
De voorzieningenrechter vernietigt de intrekking van de erkenning voor een APK-keuringsplaats en kwalificeert de overtreding als categorie I, met een intrekking van zes weken.
Nadeelcompensatie voor waardevermindering van woningen door luchthavenverkeersbesluiten
25 juni 2013
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat verweerster ten onrechte een drempel van 5% voor schadevergoeding hanteerde. Beroep gegrond verklaard en verweerster veroordeeld in proceskosten.
Vernietiging van besluit tot opleggen van financiële compensatie bij samenvoegingsvergunning
6 juni 2013
De rechtbank vernietigt het besluit tot opleggen van een financiële compensatie bij een samenvoegingsvergunning, omdat het besluit onzorgvuldig is voorbereid en niet deugdelijk is gemotiveerd.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening tegen evenementenvergunning voor de Dijkloop in Volendam
1 mei 2013
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de burgemeester de evenementenvergunning voor de Dijkloop niet kon weigeren op basis van de financiële belangen van de ondernemers.
Weigering verklaring van geschiktheid voor het besturen van motorrijtuigen wegens psychotische stoornis
23 april 2013
De rechtbank weigert de verklaring van geschiktheid voor motorrijtuigen aan eiseres vanwege een psychotische stoornis en onvoldoende recidiefvrije periode.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de Stichting bevordering kwaliteit leefomgeving Schipholregio geen bestuursorgaan is en verklaart zich onbevoegd. Eiser krijgt griffierecht vergoed.
Afwijzing verzoek om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort
11 april 2013
De rechtbank heeft het beroep van eisers ongegrond verklaard, omdat het verzoek om informatie op grond van de Wob terecht door verweerder is afgewezen op basis van geheimhouding volgens artikel 55 van de Gemeentewet.
Tussenuitspraak over samenvoegingsvergunning woningen met financiële compensatie
28 maart 2013
De rechtbank oordeelt dat de vergunning voor samenvoeging van woningen onzorgvuldig is verleend en geeft verweerder de kans om het besluit te herstellen.
Handhaving van bestemmingsplan bij schilderijenbeurs in hotel
11 maart 2013
De rechtbank verklaart het beroep van Vision Gallery B.V. ongegrond en bevestigt de last onder dwangsom wegens strijd met het bestemmingsplan voor het houden van schilderijenbeurzen in een hotel.
Omgevingsvergunning voor woningbouwproject 'Het Houthof' in Haarlem
11 februari 2013
De rechtbank heeft het beroep van eisers tegen de omgevingsvergunning voor het woningbouwproject 'Het Houthof' ongegrond verklaard, oordelend dat de vergunning rechtsgeldig is verleend en dat de belangen van de aanvrager zwaarder wegen dan die van de eisers.
Bestuursrechtelijke procedure inzake bestuursdwang voor woonark in Ringvaart van Haarlemmermeerpolder
25 januari 2013
Rechtbank Noord-Holland verklaart beroep ongegrond inzake bestuursdwang voor woonark. Eiser betwist ontvangst besluit, maar rechtbank oordeelt dat dit niet aannemelijk is. Korte begunstigingstermijn gerechtvaardigd door gevaar voor scheepvaart.
Gegrondverklaring van beroep tegen verhaal van pensioenpremie in verband met buitengewoon verlof zonder behoud van bezoldiging
15 januari 2013
Rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep van eiser gegrond en vernietigt het besluit van verweerder over het verhaal van pensioenpremie. Eiser moet € 14.882,10 betalen en krijgt proceskosten vergoed.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting
21 december 2012
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de intrekking van hun bijstandsuitkering en terugvordering van € 95.506,08. De rechtbank oordeelt dat eisers hun inlichtingenverplichting hebben geschonden door een woning in Turkije niet te melden, en bevestigt de intrekking en terugvordering. Verweerder was echter niet bevoegd om proceskosten te verrekenen met het terugvorderingsbedrag, wat leidt tot een gegrondverklaring op dat punt.
Handhaving bestemmingsplan en het houden van honden in een woning
14 december 2012
Rechtbank Haarlem oordeelt dat het hobbymatig houden van honden door eiseres niet strijdig is met het bestemmingsplan. Het beroep is gegrond, het bestreden besluit is vernietigd en proceskosten zijn toegewezen aan eiseres.
Gedeeltelijke goedkeuring subsidieaanvraag botanisch hooiland en heroverweging van opsplitsing in beheereenheden
12 december 2012
De rechtbank oordeelt dat de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland de opsplitsing van het land van eiseres in twee beheereenheden ten onrechte niet heeft heroverwogen, waardoor het beroep gegrond wordt verklaard en het bestreden besluit wordt vernietigd.
Herziening van WW-uitkering wegens werkzaamheden als zelfstandige, inclusief mensensmokkel en massagesalon
12 december 2012
De rechtbank vernietigt het besluit tot herziening van de WW-uitkering van eiser wegens onvoldoende motivering en stelt zelf de omvang van de werkzaamheden vast.
Weigering tot openbaarmaking van juridische analyse op grond van de Wet openbaarheid van bestuur
23 oktober 2012
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de weigering om de 'juridische analyse' openbaar te maken onterecht was, omdat eiser procesbelang heeft. De rechtbank vernietigt het besluit en verklaart het bezwaar ontvankelijk en ongegrond.
Oordeel over geldigheid rijbewijs na niet verschijnen op voorgesprek Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer
22 oktober 2012
Rechtbank vernietigt ongeldigverklaring rijbewijs eiseres na niet verschijnen op voorgesprek EMA door slecht weer. CBR moet nieuwe datum vaststellen zonder extra kosten voor eiseres.
Projectbesluit en bouwvergunning voor steiger aan de Zaanse Schans
19 oktober 2012
Rechtbank Haarlem vernietigt het projectbesluit en de bouwvergunning voor een steiger aan de Zaanse Schans, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiseres had onvoldoende kenbaarheid van welstandsadviezen. Proceskosten van € 1.311,-- worden vergoed.
Gebruik van bloembollenloods als tennishal en zelfstandige horeca in strijd met bestemmingsplan
18 oktober 2012
Rechtbank Haarlem oordeelt dat gebruik bloembollenloods als tennishal in winterseizoen toegestaan is, maar niet buiten deze periode. Handhaving tegen zelfstandige horeca in strijd met bestemmingsplan, maar bijzondere omstandigheden maken handhaving onredelijk.
Terugvordering van budget ingevolge de Wet participatiebudget en de rechtmatigheid van bestedingen
8 augustus 2012
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep ongegrond inzake terugvordering van budget op basis van de Wet participatiebudget, wegens onrechtmatige bestedingen en niet tijdige verantwoording.
Verzoek om schadevergoeding wegens uitbreiding luchtvaartterrein Schiphol en tijdelijke schade door Luchthavenverkeersbesluit 2003
2 augustus 2012
Eiser verzocht om schadevergoeding wegens uitbreiding luchtvaartterrein Schiphol. De rechtbank oordeelde dat de berekening van de schadevergoeding aanvaardbaar was en verklaarde het beroep ongegrond.
Boete opgelegd aan [naam bedrijf] B.V. wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
12 juli 2012
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep van [naam bedrijf] B.V. ongegrond tegen de boete van € 232.000,-- wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen.
Bestuurlijke lus en pensioenpremie bij buitengewoon verlof voor internationale organisatie
4 juli 2012
Rechtbank Haarlem oordeelt dat KLPD onterecht pensioenpremies op eiser verhaalt tijdens zijn buitengewoon verlof bij Europol. Verweerder krijgt kans om het besluit te herstellen.
Herbeoordeling van het ZZP-dossier en de verplichting tot het doorgeven van uren aan het UWV
25 mei 2012
De rechtbank oordeelt dat eiser verplicht was om ook indirecte uren door te geven aan het UWV. Het besluit tot herziening van de WW-uitkering en terugvordering wordt gedeeltelijk vernietigd, en eiser moet € 8.667,68 terugbetalen.
Weigering omgevingsvergunning voor sluiswachtershuisje te Spaarndam
21 mei 2012
De voorzieningenrechter weigerde de omgevingsvergunning voor een sluiswachtershuisje in Spaarndam, omdat deze in strijd was met het bestemmingsplan en het uitzicht van omwonenden aanzienlijk aantastte.
Beëindiging bijstandsuitkering en terugvordering van onterecht ontvangen uitkering
9 mei 2012
Rechtbank Haarlem vernietigt besluiten van verweerder over beëindiging bijstandsuitkering en terugvordering, oordeelt dat motivering onvoldoende is en draagt verweerder op nieuw besluit te nemen.
Afwijzing van Verklaring van geschiktheid voor het besturen van motorrijtuigen van categorie D op basis van bewustzijnsstoornissen
11 april 2012
Rechtbank Haarlem wijst het beroep van eiser af over de afwijzing van zijn Verklaring van geschiktheid voor motorrijtuigen categorie D, gebaseerd op bewustzijnsstoornissen.
Weigering van subsidie op basis van Algemene Subsidieverordening Haarlemmermeer
30 december 2011
De rechtbank vernietigt de subsidieverlening van € 0,00 aan Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en wijst de subsidie voor 2011 af, omdat eiseres niet verplicht kan worden om werkzaamheden uit te voeren zonder vergoeding.
Afwijzing van een persoonsgebonden budget (PGB) in verband met het bereiken van het subsidieplafond en de indicatiestelling voor palliatief-terminale zorg
27 december 2011
De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt de afwijzing van het PGB, maar laat de rechtsgevolgen in stand omdat er geen indicatie voor palliatief-terminale zorg was op het moment van afwijzing.
Bevoegdheid UWV tot verstrekken van arbeidsgehandicaptenstatussen zonder toestemming werknemers
23 december 2011
De rechtbank oordeelt dat UWV geen arbeidsgehandicaptenstatussen kan verstrekken zonder toestemming van werknemers. Het beroep van Robidus Adviesgroep B.V. wordt ongegrond verklaard.
Herziening indicatiestelling zorg en terugwerkende kracht
23 december 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de indicatiestelling voor zorg van eiser met terugwerkende kracht ingaat op 1 januari 2010, in plaats van 9 maart 2010, en vernietigt eerdere besluiten van verweerder.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening bouwproject Schiphol Logistics Park
28 november 2011
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem heeft op 28 november 2011 het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in de zaak AWB 11 - 6081, betreffende een bouwproject op Schiphol Logistics Park.
Verantwoording van Wsw-gelden en budgetvaststelling door gemeenten
20 oktober 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in strijd met het gelijkheidsbeginsel handelde bij de verantwoording van Wsw-gelden en de budgetvaststelling voor 2010. Beroepen worden gegrond verklaard.
Terugvordering onrechtmatig bestede middelen uit de uitkering werkdeel WWB 2008
20 oktober 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de terugvordering van € 710.000,- door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op basis van onrechtmatig bestede middelen uit de WWB 2008 terecht is, omdat de verantwoordingsinformatie niet tijdig en correct was ingediend.
Terugvordering onrechtmatig bestede werkdeel 2008 op grond van artikel 70 van de WWB
20 oktober 2011
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de terugvordering van € 447.333,- door de Minister op basis van artikel 70 WWB, wegens onrechtmatige bestedingen.
Anticumulatie van UGM-uitkering met recht op WW en de gevolgen voor gewezen militairen
12 oktober 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de UGM-uitkering van eiser niet in mindering mag worden gebracht op zijn WW-uitkering, omdat deze niet als oudedagsvoorziening kan worden gekwalificeerd.
Intrekking erkenning en keuringsbevoegdheid APK door de RDW
15 september 2011
De rechtbank vernietigt de intrekking van erkenning en keuringsbevoegdheid van verzoekers door de RDW, oordeelt dat de opgelegde sancties niet proportioneel zijn en verplicht verweerder nieuwe besluiten te nemen.
Bezwaarschrift en verzoek om voorlopige voorziening tegen aanwijzing op grond van de Wet ruimtelijke ordening
16 augustus 2011
Verzoekers hebben bezwaar gemaakt tegen een aanwijzing op grond van de Wro. De voorzieningenrechter verklaart het bezwaarschrift en het verzoek om voorlopige voorziening niet-ontvankelijk.
Oordeel over verwijtbaarheid en boeteoplegging bij overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
4 augustus 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de B.V. verwijtbaar heeft gehandeld door een werknemer zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk te laten. De opgelegde boete van € 9.500,00 blijft gehandhaafd.
Openbaarheid van aanbestedingsdossiers door het ministerie van BZK
27 juli 2011
De rechtbank oordeelt dat de weigering van het ministerie van BZK om aanbestedingsdossiers openbaar te maken in strijd is met de Wob. Het bestreden besluit wordt vernietigd en de verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake verzekeringsplichtige arbeidsrelatie en Ziektewet
7 juli 2011
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorschot op een Ziektewet-uitkering afgewezen, omdat onvoldoende bewijs was voor een verzekeringsplichtige arbeidsrelatie.
Bevoegdheid van de Sociale Verzekeringsbank bij herziening van WWB-uitkering voor 65-plussers
15 juni 2011
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, bevestigt de bevoegdheid van de SvB bij herziening van de WWB-uitkering en de terugvordering van teveel ontvangen bijstand.
Tussenuitspraak inzake beschikbaarheid voor arbeid en WW-uitkering van eiser als zelfstandig masseur
15 juni 2011
De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder om de WW-uitkering van eiser te beëindigen, wegens onvoldoende bewijs van werkzaamheden als zelfstandig masseur vanaf 1 januari 2005.
Afwijzing proceskostenvergoeding in bezwaar bij indicatiestelling zorg
11 mei 2011
De rechtbank oordeelt dat eisers recht hebben op proceskostenvergoeding in bezwaar en vernietigt de afwijzing van verweerder. Totale kosten in bezwaar: € 2.622,-; in beroep: € 874,-.
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de vergoeding voor woningaanpassingen van eiser, rolstoelgebonden, en verplicht verweerder tot een nieuw besluit.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening bij invordering verbeurde dwangsom
19 april 2011
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem heeft op 19 april 2011 een verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, waarbij de invordering van een verbeurde dwangsom van € 1500,- werd gehandhaafd.
Toekenning van WAO-uitkering na herziening van arbeidsongeschiktheid
18 april 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat eiseres recht heeft op heropening van haar WAO-uitkering naar 15-25% arbeidsongeschiktheid, na toegenomen klachten en eerdere intrekking van de uitkering.
Vernietiging van besluit tot afwijzing bijzondere bijstand en langdurigheidstoeslag
4 april 2011
De rechtbank vernietigt het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Purmerend tot afwijzing van bijzondere bijstand en langdurigheidstoeslag, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiser heeft niet aangetoond recht te hebben op bijzondere bijstand voor medische kosten en legeskosten.
Herziening van de dagloonberekening voor ziekengeld op basis van zwangerschapsgerelateerde ziekte
18 maart 2011
Eiseres heeft zich ziek gemeld om zwangerschapsgerelateerde redenen en vraagt om Ziektewet-uitkering. De rechtbank oordeelt dat de dagloonberekening door verweerder onjuist is en geeft verweerder de kans om dit te herstellen.
Afwijking van bestemmingsplan door binnenplanse vrijstelling voor bouwvergunning
15 maart 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de vrijstelling van het bestemmingsplan voor bouwvergunning van geringe betekenis is en verklaart het beroep van eisers ongegrond.
Toekenning van vrijstelling en bouwvergunning voor appartementen in stedelijke omgeving
14 maart 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de gemeente in redelijkheid vrijstelling en bouwvergunning voor 54 appartementen kon verlenen, ondanks bezwaren van omwonenden. Beroep ongegrond verklaard.
Toekenning van vrijstelling en bouwvergunning voor appartementen in stedelijke omgeving
14 maart 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de vrijstelling en bouwvergunning voor 54 appartementen in Heemskerk rechtmatig zijn verleend, ondanks bezwaren van omwonenden.
Weigering WIA-uitkering wegens onvoldoende arbeidsongeschiktheid en gebrek aan medisch onderzoek
10 februari 2011
Rechtbank Haarlem oordeelt dat UWV onvoldoende medisch onderzoek heeft gedaan naar de arbeidsongeschiktheid van eiser, die een WIA-uitkering heeft aangevraagd. Het ontbreken van een noodzakelijk ergometrisch onderzoek leidt tot een ontoereikende medische grondslag voor de weigering.
Weigering van de burgemeester om toestemming te verlenen voor het opgraven van een lijk
24 januari 2011
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de weigering van de burgemeester van Diemen om toestemming te verlenen voor het opgraven van een lijk. De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang.
Vernietiging van intrekking horecavergunning Café Restaurant door rechtbank Haarlem
12 januari 2011
De rechtbank vernietigt de intrekking van de horecavergunning van Café Restaurant door B&W Haarlem, o.a. wegens onvoldoende onderzoek naar de exploitatie na 2004.
Intrekking van de handelsvergunning voor een homeopathisch zelfzorggeneesmiddel
18 november 2010
De rechtbank heeft de intrekking van de handelsvergunning voor het homeopathisch geneesmiddel Rinileen bevestigd, omdat de therapeutische werking niet was aangetoond volgens de Geneesmiddelenwet.
Voorlopige voorziening WOB-besluit geschorst vanwege onderhandelingsbelang gemeente Heemstede
2 september 2010
De voorzieningenrechter schorst een WOB-besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland vanwege onderhandelingsbelang van de gemeente Heemstede. Bepaalde documenten blijven geheim om financiële belangen te beschermen.
Beroep tegen besluit arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkering
20 augustus 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat UWV in strijd heeft gehandeld door de arbeidsongeschiktheid van eiseres lager vast te stellen. Beroep gegrond verklaard, UWV moet nieuw besluit nemen.
Onrechtmatige verlaging bijstandsuitkering en immateriële schadevergoeding
13 augustus 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de 100% verlaging van de bijstandsuitkering van eiser onrechtmatig was en kent een immateriële schadevergoeding van € 500,- toe.
Weigering vergunning opgraven lichaam op basis van Wet op de lijkbezorging
13 augustus 2010
De rechtbank oordeelt dat de burgemeester ten onrechte een vergunning voor het opgraven van een lichaam heeft geweigerd, omdat hij onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de nabestaanden.
Vernietiging van het advies van de Inspectie voor het Onderwijs inzake de status van onderwijsvoorziening De Koers onder de Leerplichtwet 1969
6 augustus 2010
Rechtbank Haarlem vernietigt het advies van de Inspectie voor het Onderwijs dat De Koers niet als school onder de Leerplichtwet 1969 kan worden aangemerkt, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Overgang van onderneming en uitkering op grond van de Werkloosheidswet
6 augustus 2010
De rechtbank oordeelt dat eisers geen recht hebben op uitkeringen van het Uwv na faillissement van taxibedrijf A, omdat er sprake was van overgang van onderneming naar taxibedrijf B.
Weigering van openbaarmaking van documenten in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) met betrekking tot een Bibob-procedure
15 juli 2010
De rechtbank oordeelt dat de weigering van openbaarmaking van documenten in het kader van de Wob terecht is, met uitzondering van enkele stukken. Eiseressen krijgen griffierecht en proceskosten vergoed.
Intrekking bijstandsuitkering en terugvordering op grond van gezamenlijke huishouding
8 juli 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat eiseres haar bijstandsuitkering ten onrechte ontving door gezamenlijke huishouding met eiser. Beroep ongegrond verklaard.
Beoordeling van re-integratie-inspanningen door werkgever in het kader van loondoorbetalingsverplichting
2 juli 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat Colourfile B.V. tekort is geschoten in re-integratie-inspanningen voor zieke werkneemster, handhaving loondoorbetalingsverplichting.
Aansprakelijkheid werkgever voor Wia-uitkering en verhaalsbesluiten door UWV
2 juli 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat werkgever aansprakelijk is voor Wia-uitkering van ex-werknemer, en bevestigt rechtmatigheid van verhaalsbesluiten door UWV.
Loonsanctie opgelegd aan werkgever wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen van arbeidsongeschikte werknemer
2 juli 2010
De rechtbank oordeelt dat de werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht, waardoor een loonsanctie terecht is opgelegd door het UWV.
Vernietiging van besluit tot afwijzing terrasvergunning op basis van belangenafweging openbare orde
15 juni 2010
De rechtbank vernietigt de afwijzing van een terrasvergunning en oordeelt dat geen belangenafweging is gemaakt. Verweerder moet opnieuw beslissen op het bezwaar van verzoekster.
Voorlopige voorziening inzake verkeersbesluit en vrijstellingsbesluit voor brug De Binding te Zaandam
25 mei 2010
De voorzieningenrechter heeft de verzoeken van Stichting Rondom De Binding afgewezen en geoordeeld dat de openstelling van de brug De Binding per 1 juni 2010 geen verkeersgevaarlijke situaties zal veroorzaken.
Ontheffing van de Keur en Wegenverordening voor de aanleg van een fietspad
20 mei 2010
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af. Verweerder heeft terecht ontheffing verleend voor de aanleg van een fietspad.
Onvoorwaardelijk strafontslag van een ambtenaar wegens plichtsverzuim tijdens dienst
6 mei 2010
De rechtbank oordeelt dat het onvoorwaardelijk strafontslag van eiser, een parkeercontroleur, gerechtvaardigd is wegens plichtsverzuim tijdens zijn dienst op 12 februari 2008.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemeld vermogen
12 april 2010
Rechtbank Haarlem bevestigt intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering van eiseres wegens niet gemeld vermogen, dat aanzienlijk boven de vrij te laten grens ligt.
Intrekking en terugvordering van een persoonsgebonden budget voor huishoudelijke hulp
22 maart 2010
Rechtbank Haarlem vernietigt de intrekking en terugvordering van een Pgb voor huishoudelijke hulp, oordeelt dat de gemeente onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de leefeenheid van eiseres en haar broer.
Beroep tegen besluit omtrent persoonsgebonden budget en eigen bijdrage op grond van de Wmo
18 maart 2010
Rechtbank Haarlem verklaart beroep van eiseres tegen besluit over persoonsgebonden budget en eigen bijdrage ongegrond; termijnoverschrijding niet-ontvankelijk.
Compensatie eigen risico 2008 en de indeling in farmaceutische kostengroepen
5 maart 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat het CAK onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de aanvraag van eiser voor compensatie eigen risico 2008. Eiser voldoet niet aan de voorwaarden voor compensatie, omdat hij niet in een FKG is ingedeeld.
Compensatie eigen risico zorgverzekering en indeling in farmaceutische kostengroepen
19 februari 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat het CAK onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de aanvraag van eiser voor compensatie van het eigen risico. Het beroep wordt gegrond verklaard, het besluit vernietigd, maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Verzoek om nadeelcompensatie in verband met schade door uitbreiding van luchthaven Schiphol
17 februari 2010
Eiser verzocht om nadeelcompensatie voor schade door uitbreiding luchthaven Schiphol. De rechtbank verklaarde het beroep gegrond en oordeelde dat verweerster niet had beslist op het verzoek om nadeelcompensatie. Proceskosten van € 229,76 worden vergoed.
Oordeel over Wav-boete opgelegd aan autobedrijf wegens vermeende arbeid vreemdeling
16 februari 2010
De voorzieningenrechter oordeelt dat de Wav-boete aan autobedrijf Multi Cars V.O.F. ten onrechte is opgelegd, omdat de vreemdeling geen arbeid verrichtte maar een sloopauto-onderdeel kocht.
Schadevergoeding op basis van adviescommissie bij onroerend goed
15 februari 2010
De rechtbank Haarlem oordeelt dat de verweerster zich onvoldoende heeft vergewist van de adviezen van de adviescommissie en stelt de schadevergoeding vast op € 53.300,-.
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening voor een PGB afgewezen, omdat er geen CIZ-indicatiebesluit voor begeleiding aanwezig was.
Reorganisatieontslag en herplaatsing van ambtenaar in het kader van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies
25 januari 2010
De rechtbank oordeelt dat de werkgever voldoende inspanningen heeft geleverd voor herplaatsing van de ambtenaar, maar dat de redelijke termijn is overschreden, wat leidt tot een schadevergoeding van € 500.
Bevoegdheid van CIZ tot indicatiestelling voor AWBZ-zorg voor kinderen met verstandelijke beperking
22 januari 2010
Rechtbank Haarlem oordeelt dat CIZ geen indicatie voor AWBZ-zorg hoeft te geven voor begeleiding van een kind met een verstandelijke beperking, omdat geen sprake is van bovengebruikelijke zorg.
Wob-verzoek om schriftelijk verslag van raadscommissie vergadering
14 januari 2010
Eiser verzocht om een schriftelijk verslag van een raadscommissie vergadering. De rechtbank oordeelt dat de burgemeester en het college van B&W niet tijdig hebben beslist op dit verzoek. Het besluit van de burgemeester wordt vernietigd en beide organen moeten binnen vier weken een beslissing nemen.
Afwijzing tegemoetkoming schade door overzomerende grauwe ganzen aan perceel ijsbergsla
31 december 2009
De rechtbank verklaart het beroep van Firma Ursem-Zuurbier V.O.F. ongegrond, omdat onvoldoende adequaat gebruik is gemaakt van de afschotontheffing voor overzomerende grauwe ganzen.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor een zendmast in de gemeente Drechterland
31 december 2009
Rechtbank Alkmaar oordeelt dat de weigering van bouwvergunning voor een zendmast door de gemeente Drechterland onterecht was, omdat de zendmast binnen de bebouwde kom ligt en aan de wettelijke vereisten voldoet.
Onterecht doorgezonden brief als beroepschrift tegen standplaatsvergunningen
31 december 2009
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk, omdat zijn brief ten onrechte als beroepschrift is doorgezonden. Verweerder moet het griffierecht vergoeden.
Weigering bouwvergunning en ontheffing voor supermarkt in Heiloo
31 december 2009
De rechtbank weigerde de bouwvergunning voor een Aldi-supermarkt in Heiloo vanwege strijd met het bestemmingsplan en onvoldoende laad- en losruimte, wat leidde tot verkeershinder.
Herziening arbeidsongeschiktheid en de noodzaak van sanitaire voorzieningen
22 december 2009
Rechtbank Haarlem vernietigt herziening arbeidsongeschiktheid van eiseres, oordeelt dat verweerder onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar noodzaak van sanitaire voorzieningen.
Wav-boete en de rol van vennoten in een vennootschap onder firma
12 oktober 2009
Rechtbank Haarlem vernietigt boete van € 8.000,- opgelegd aan A.T.A. Fietsenwinkel V.O.F. wegens overtreding van de Wav, oordelend dat vennoten niet als werkgevers kunnen worden aangemerkt.
Openbaarheid van bestuur en inzage in documenten betreffende de verkoop van een schilderij door de gemeente Haarlem
17 september 2009
De rechtbank Haarlem heeft het beroep van een journalist gegrond verklaard en de gemeente Haarlem verplicht om bepaalde documenten openbaar te maken, die betrekking hebben op de verkoop van een schilderij.
Onrechtmatige betaling van onkostenvergoedingen aan gemeenteraadslid
2 september 2009
De rechtbank oordeelt dat de gedaagde onterecht forfaitaire onkostenvergoedingen heeft ontvangen van de Stichting, in strijd met artikel 99 Gemeentewet, en veroordeelt haar tot terugbetaling van EUR 10.000,00.
Ongegrondverklaring van het beroep van een staatsraad tegen besluit van de minister van Binnenlandse Zaken inzake pensioenregeling
6 augustus 2009
De rechtbank verklaart het beroep van een staatsraad ongegrond, omdat de minister niet bevoegd is om af te wijken van de pensioenregeling voor ambtenaren.
Vaststelling gedifferentieerde WGA-premie door de Rechtbank Haarlem
15 juni 2009
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep van V.O.F. X ongegrond inzake de gedifferentieerde WGA-premie voor 2008, waarbij de oorzaak van arbeidsongeschiktheid niet relevant is voor de premie vaststelling.
Beoordeling van de niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen de gedifferentieerde WGA-premie en de rechtsgeldigheid van de premieheffing
11 juni 2009
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep van eiseres gegrond, vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar tegen de WGA-premie ongegrond. Griffierecht van € 288,-- wordt vergoed.
Beroep tegen declaratiegeschil tussen eiser en notaris
28 april 2009
Eiser betwist de declaratie van notaris [naam derde partij] van € 5.498,60. De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af.
Beroep tegen weigering WIA-uitkering gegrond; beoordeling van persoonlijkheidsstoornis en geschiktheid van functies
9 april 2009
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de weigering van de WIA-uitkering aan eiser onterecht was, omdat de functies niet pasten bij zijn beleving en hij deze als krenkend ervoer. De rechtbank vernietigt het besluit van het UWV en gelast een nieuwe beslissing.
Toepassing van het Fooienbesluit 2002 op coffeeshops en de vaststelling van rechtens geldend loon
20 maart 2009
Rechtbank Haarlem vernietigt besluiten UWV over correctienota's en boeten voor coffeeshops, oordeelt dat het Fooienbesluit van toepassing is en dat het UWV onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de toepassing van de Horeca CAO.
Vernietiging monumentenvergunning voor Park Brederode te Bloemendaal wegens onvoldoende motivering
2 februari 2009
De rechtbank vernietigt de monumentenvergunning voor Park Brederode te Bloemendaal wegens onvoldoende motivering van de afbraak van de zuidvleugel en de schoorsteen.
Verlenging loondoorbetalingsverplichting bij arbeidsongeschiktheid en re-integratieverplichtingen
29 januari 2009
Rechtbank Haarlem vernietigt besluit UWV over verlenging loondoorbetalingsverplichting. Werkgever heeft re-integratieverplichtingen niet geschonden. Proceskostenveroordeling en herroeping van UWV-besluit.
Wadloopvergunning en opleidingsvereisten voor wadloopgidsen
22 januari 2009
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn wadloopvergunning ongegrond, omdat hij niet voldeed aan de opleidingsvereisten.
Afwijzing aanvraag ontsluitingsweg naar verzorgingsplaats Den Ruygenhoek aan rijksweg A4
19 januari 2009
Rechtbank Haarlem wijst de aanvraag voor een ontsluitingsweg naar verzorgingsplaats Den Ruygenhoek af, omdat dit afbreuk doet aan de functionaliteit van de verzorgingsplaats en de verkeersveiligheid in gevaar brengt.
Herziening van AOW-pensioen op basis van gezamenlijke huishouding
28 november 2008
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat de SVB terecht concludeerde dat verzoeker een gezamenlijke huishouding voerde, wat leidde tot herziening van zijn AOW-pensioen.
Handhaving bestemmingsplan en gebruiksvergunning voor woningen als hotel of pension
24 november 2008
Rechtbank Amsterdam vernietigt besluiten van de gemeente over gebruik woningen als hotel, oordeelt dat eisers in strijd met bestemmingsplan handelen en schorst besluiten tot nieuwe beslissingen.
Besluit tot bouwen van permanente lokalen voor primair onderwijs in nieuwbouwwijk Dijkwijk
20 november 2008
De rechtbank vernietigt het besluit tot toedeling van lokalen voor primair onderwijs in Dijkwijk, omdat er geen ruimtegebrek is. Eiseres krijgt gelijk en de gemeente wordt veroordeeld in proceskosten.
Schadevergoeding wegens onrechtmatige besluitvorming en toerekening van schade
17 oktober 2008
Eiseres verzoekt schadevergoeding voor onrechtmatige besluitvorming. De rechtbank oordeelt dat een deel van de schade aan eiseres kan worden toegerekend, maar niet de schade van de premienota over 2001. Verweerder moet € 649,84 vergoeden voor deskundigenkosten.
Tijdelijke regeling eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening bij echtscheiding
13 oktober 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat eiseres recht heeft op een eenmalige tegemoetkoming bij pensioenverevening, ondanks afwijzing door de Sociale Verzekeringsbank. De rechtbank vernietigt het besluit en herstelt de situatie.
Tijdige indiening van aanvraag voor eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening in verband met dementie
7 oktober 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat eiseres, door dementie, niet tijdig een aanvraag voor pensioenverevening kon indienen. De aanvraag moest alsnog in behandeling worden genomen, omdat er sprake was van een bijzonder geval. Beroep gegrond verklaard.
Toekenning verhuiskostenvergoeding op basis van Wmo na afwijzing door gemeente
7 oktober 2008
Rechtbank oordeelt dat de gemeente Purmerend ten onrechte de aanvraag voor verhuiskostenvergoeding heeft afgewezen. Eiser krijgt € 2.400,-- toegewezen als tegemoetkoming.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening bij intrekking bijstandsuitkering op grond van Vreemdelingenwet
19 september 2008
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat verzoeker niet voldoet aan de voorwaarden voor bijstandsverlening op grond van de WWB.
Onrechtmatig huisbezoek en gezamenlijke huishouding in het kader van bijstandsverlening
15 september 2008
De rechtbank oordeelt dat een onrechtmatig huisbezoek geen gevolgen heeft voor het onderzoek naar gezamenlijke huishouding. Bepaling in de WWB over zorgbehoefte is in strijd met het IVBPR.
Intrekking bouwvergunning voor bedrijfshallen en voorlopige voorziening
9 september 2008
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van de bouwvergunning voor bedrijfshallen, oordelend dat de verweerder onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de claim dat verzoekster woningen bouwt.
Schorsing van besluit tot verlaging van bijstandsuitkering wegens onvoldoende onderzoek naar verwijtbaarheid en gevolgen voor verzoeker
26 augustus 2008
De voorzieningenrechter schorst het besluit tot verlaging van de bijstandsuitkering van verzoeker, omdat onvoldoende bewijs is dat hij verwijtbaar heeft gehandeld en er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de maatregel.
Tijdelijke regeling eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening bij echtscheiding
4 augustus 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking bepalend is voor de scheidingsdatum. Eiseres komt niet in aanmerking voor een eenmalige uitkering op basis van de Tijdelijke regeling.
Toekenning van bijstand in de vorm van een lening onder zekerheidsstelling van een hypotheek
31 juli 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat een lening aan eiseres van haar dochters als reële schuld moet worden aangemerkt, waardoor zij recht heeft op bijstand om niet, in plaats van een lening.
Persoonsgebonden budget en motiveringsplicht van de gemeente in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning
28 juli 2008
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de aanvraag voor een persoonsgebonden budget door de gemeente Velsen wegens onvoldoende motivering en verplicht de gemeente een nieuwe beslissing te nemen.
Vergunningplicht voor themamarkten op openbare weg in Haarlem
20 juni 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat voor themamarkten op het Schelpenpad geen gebruiksvergunning vereist is, omdat deze niet als inrichting in de zin van de Brandbeveiligingsverordening kunnen worden aangemerkt.
Verlaging van bijstandsuitkering wegens bedreiging met lichamelijk geweld
23 mei 2008
De rechtbank oordeelt dat de 100% verlaging van de bijstandsuitkering wegens bedreiging niet gerechtvaardigd is en stelt deze vast op 50% voor een maand.
Afwijzing WIA-uitkering wegens volledige arbeidsongeschiktheid bij aanvang verzekering
23 mei 2008
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep ongegrond; eiser was bij aanvang van de verzekering volledig arbeidsongeschikt en komt niet in aanmerking voor WIA-uitkering.
Herziening en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenplicht door eiser met betrekking tot autobezit
6 mei 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat eiser niet alle kentekens hoefde te melden, maar schond wel zijn inlichtingenplicht voor enkele auto's. Terugvordering van bijstand door verweerder was onterecht.
Schorsing en beëindiging van WW-uitkering wegens verlies van werknemerschap
29 april 2008
De rechtbank vernietigt de intrekking van de WW-uitkering van eiser wegens onvoldoende bewijs van verlies van werknemerschap, maar verklaart de schorsing ongegrond.
Toelating tot de overgangsregeling klinisch psycholoog en vereisten voor inschrijving in het specialistenregister
1 april 2008
Rechtbank Haarlem verklaart het beroep van eiseres ongegrond; zij wordt niet toegelaten tot de overgangsregeling klinisch psycholoog wegens onvoldoende werkervaring en scholing.
Bestuurlijke boete wegens overtredingen van de Arbeidstijdenwet en de rechtsgeldigheid van de opgelegde sanctie
1 april 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de opgelegde boete van € 19.910,-- voor overtredingen van de Arbeidstijdenwet rechtmatig is. Beroep ongegrond verklaard.
Beoordeling van boetes opgelegd aan een vennootschap onder firma wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
18 maart 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat boetes voor een vennootschap onder firma niet standaard gelijkgesteld moeten worden aan die voor rechtspersonen. Eiseres krijgt lagere boetes opgelegd na beoordeling van haar financiële situatie.
Intrekking bijstandsuitkering op grond van de WWB in verband met Rvb-toelage voor minderjarige vreemdelingen
28 februari 2008
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de intrekking van de WWB-uitkering voor minderjarige kinderen in strijd is met eerdere uitspraken van de CRvB, omdat de Rvb-toelage niet toereikend is voor noodzakelijke kosten.
Intrekking van bijstandsuitkering na opschorting langer dan acht weken
23 januari 2008
Rechtbank Haarlem vernietigt intrekking bijstandsuitkering na opschorting langer dan acht weken. Verweerder moet nieuwe beslissing nemen op bezwaar van eiser.
Ongerechtvaardigde verrijking en schadevergoeding in civiele zaak tussen Design In Balance Beheer B.V. en [X c.s.]
14 november 2007
Rechtbank Haarlem oordeelt dat [X c.s.] ongerechtvaardigd is verrijkt en veroordeelt hen tot betaling van € 40.000 aan Design In Balance, vermeerderd met wettelijke rente.
Verduistering door caissière van supermarkt door vervallen kassabonnen
3 oktober 2007
Rechtbank Haarlem oordeelt dat caissière [Y] geld heeft verduisterd door kassabonnen te laten vervallen. [Y] wordt veroordeeld tot betaling van EUR 13.979,54 aan [X N.V.] en in de proceskosten.
Schadeloosstelling bij onteigening en waardebepaling van onroerend goed
12 september 2007
De rechtbank oordeelt over de schadeloosstelling bij onteigening van grond voor de Rijksweg 5. De waarde van het onteigende wordt vastgesteld op basis van agrarische bestemming, zonder waardevermindering door verkoop aan derden.
Vordering tot betaling van declaraties door Van Mens & Wisselink tegen Miramar Holding B.V. en ITD Management B.V.
1 augustus 2007
Van Mens & Wisselink vordert betaling van openstaande declaraties door Miramar en ITD. De rechtbank wijst de vorderingen toe en veroordeelt beide gedaagden tot betaling van respectievelijk EUR 26.623,91 en EUR 15.829,59, vermeerderd met wettelijke rente.
Tussenvonnis inzake de verhuur van een gedeelte van het gemeenschappelijk dak voor plaatsing van een GSM-zendmast
11 juli 2007
Tussenvonnis van de Rechtbank Haarlem over de verhuur van een gedeelte van het dak voor een GSM-zendmast. [Eiser] vordert nietigheid van het besluit van de VvE, dat volgens hem in strijd is met de statuten.
Vordering tot afgifte van legaat en uitvaartkosten in erfrechtelijke geschil
13 juni 2007
Eiseres vordert afgifte van legaat en vergoeding van uitvaartkosten. De rechtbank wijst de legaat-vordering af wegens te lage huursom, maar gedaagde moet uitvaartkosten vergoeden en DVD/geluidsopname afgeven.
Onteigening van perceelsgedeelten voor de aanleg van de Beechavenue te Haarlemmermeer
14 maart 2007
De Rechtbank Haarlem heeft op 14 maart 2007 de onteigening van perceelsgedeelten voor de aanleg van de Beechavenue goedgekeurd, met een schadeloosstelling van € 39.500,00.
Onteigening van perceelsgedeelten voor de aanleg van de Beechavenue te Haarlemmermeer
14 maart 2007
De Rechtbank Haarlem oordeelt dat er voldoende planologische zekerheid is voor de onteigening van perceelsgedeelten voor de aanleg van de Beechavenue. De onteigende heeft geen onderbouwing gegeven voor zijn verweer. Vonnis uitgesproken op 14 maart 2007.
Bevoegdheid tot vernietiging van vaststellingsovereenkomst vervallen door bevestiging en uitleg vaststellingsovereenkomst bij vordering tot nakoming
28 februari 2007
De rechtbank oordeelt dat de schikkingsovereenkomst is bevestigd door eiseres, waardoor het recht op vernietiging vervalt. Gedaagden worden veroordeeld tot nakoming van de verplichtingen uit de overeenkomst.
Uitwinning van hypotheek- en pandrechten door de ontvanger in het kader van belastinginvordering
31 januari 2007
De rechtbank heeft de vorderingen van Visno c.s. afgewezen en de ontvanger toegestaan om hypotheek- en pandrechten uit te winnen, omdat de gedaagden niet voldeden aan de voorwaarden voor uitstel van betaling.
Auteursrechtelijke geschil over kantoormeubelen en ontwerprechten tussen HS Design en Voortman Kantoormeubelen
17 januari 2007
HS Design vordert auteursrechtelijke bescherming voor kantoormeubelen tegen Voortman. De rechtbank oordeelt dat HS Design rechthebbende is en veroordeelt Voortman tot het overleggen van omzetgegevens.
Schending van contractuele zorgplicht door de bank bij kredietaanvraag voor bedrijfspand
20 december 2006
Rechtbank Haarlem oordeelt dat de Rabobank haar zorgplicht heeft geschonden door eiser niet tijdig te informeren over de afwijzing van een kredietaanvraag, wat leidde tot schade. Schadevergoeding vastgesteld op EUR 46.140,75, verminderd met 75% wegens eigen schuld van eiser.
Gedeeltelijke ontbinding koopovereenkomst wegens mededelingsplicht bij erfdienstbaarheid
8 november 2006
De rechtbank ontbindt de koopovereenkomst gedeeltelijk wegens tekortkoming in mededelingsplicht over erfdienstbaarheid, en veroordeelt verkopers tot betaling van € 42.500,00 aan kopers.
Afwijzing schadevergoeding vordering gemeente Haarlemmermeer door ondernemer voor erotisch uitgaanscentrum
30 augustus 2006
De rechtbank wijst de vordering van ondernemer B. tot schadevergoeding af, oordelend dat de gemeente Haarlemmermeer niet onrechtmatig heeft gehandeld bij de afwijzing van zijn plannen voor een erotisch uitgaanscentrum.
Bezwaren tegen het plan van toedeling in de herinrichting Westzaan
3 mei 2006
De rechtbank verklaart de bezwaren van A.P. O. en H.P. O. tegen het plan van toedeling in de herinrichting Westzaan ongegrond en compenseert de proceskosten.
Bezwaren tegen het plan van toedeling in de herinrichting Westzaan
8 maart 2006
De rechtbank oordeelt over bezwaren van A.P. O. en H.P. O. tegen het plan van toedeling in de herinrichting Westzaan en gelast een deskundigenonderzoek.
Vordering tot terugbetaling van weggenomen geldbedrag na echtscheiding
29 januari 2006
De rechtbank oordeelt dat gedaagde $ 467.000,-- van eiser heeft weggenomen en veroordeelt haar tot terugbetaling van dit bedrag, vermeerderd met rente, en in de proceskosten.
Vergoeding van smartengeld na dienstongeval en de toepassing van artikel 54a Barp
19 september 2005
De rechtbank vernietigt de afwijzing van het verzoek om smartengeld na een dienstongeval, omdat de Korpsbeheerder onvoldoende rekening heeft gehouden met het leed van eiser. Nieuwe beslissing op bezwaar vereist.
Besluit tot opheffing van de functie van een schoolassistent in het kader van de ID-banenregeling
2 augustus 2005
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de opheffing van de functie van schoolassistent per 1 januari 2006, ondanks de voortzetting van de subsidie tot die datum.
Bouwvergunning van rechtswege bij niet tijdig beslissen door het college van burgemeester en wethouders
14 juni 2005
De rechtbank oordeelt dat de bouwvergunning van rechtswege is verleend omdat het college niet tijdig heeft beslist. De besluiten van 29 december 2004 en 20 juli 2004 worden vernietigd.
Tussentijds ontslag van ambtenaar in tijdelijke dienst en de zorgvuldigheidseisen bij beoordeling
26 mei 2005
De rechtbank vernietigt het tussentijdse ontslag van een ambtenaar, omdat de zorgvuldigheidseisen niet zijn nageleefd en de ambtenaar niet de kans heeft gekregen om zijn functioneren te verbeteren.
Verlenging loondoorbetalingsverplichting door werkgever wegens onvoldoende reïntegratie-inspanningen
21 maart 2005
Rechtbank Haarlem oordeelt dat KLM onvoldoende reïntegratie-inspanningen heeft verricht, waardoor de loondoorbetalingsverplichting met vier maanden is verlengd. Het beroep van KLM wordt ongegrond verklaard.
Verlenging loondoorbetalingsverplichting door UWV wegens onvoldoende reïntegratie-inspanningen door werkgever
21 maart 2005
Rechtbank Haarlem vernietigt de verlenging van de loondoorbetalingsverplichting van KLM door het Uwv, oordelend dat KLM mocht vertrouwen op het oordeel van de arbodienst.
Beoordeling arbeidsongeschiktheid van eiser op zijn 17e verjaardag in het kader van de WAJONG
18 maart 2005
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij op zijn 17e verjaardag niet arbeidsongeschikt was in de zin van de WAJONG, volgens de deskundige Tonneijck.
Rechtbank Haarlem vernietigt terugvordering Wajong-uitkering van € 3.114,31 wegens dringende redenen, omdat eiser niet op de hoogte was van doorbetaling aan werkgever en deze failliet is.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens overschrijding van het vrij te laten vermogen
18 november 2004
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoeker niet voldoende bewijs heeft geleverd dat de gelden op zijn bankrekeningen geen onderdeel van zijn vermogen zijn.
Premies sociale werknemersverzekeringswetten en loondagen bij niet-gewerkte dagen
20 april 2004
De rechtbank oordeelt dat premies voor sociale werknemersverzekeringen terecht zijn vastgesteld over dagen waarop loon is betaald, ook als er niet is gewerkt. Eiseres' beroep wordt ongegrond verklaard.
Premieheffing sociale werknemersverzekeringen voor werknemers in ploegendienst op boorplatforms
20 april 2004
De rechtbank oordeelt dat de werkgever sociale verzekeringspremies moet betalen over vijf loondagen per week voor werknemers in ploegendienst op boorplatforms, en verklaart het beroep ongegrond.
Beoordeling van een verzoek om herziening van premiebesluit op basis van nieuwe jurisprudentie
20 april 2004
De rechtbank heeft het verzoek van de werkgever om herziening van een premiebesluit afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden waren die dit rechtvaardigden.
Vergoeding van kosten voor aangepaste rookmelders onder de Ziekenfondswet
7 april 2004
De rechtbank oordeelt dat een aangepaste rookmelder onder de ZFW valt en vernietigt de afwijzing van de zorgverzekeraar. Eiseres krijgt proceskosten vergoed.
Afwijzing asielaanvraag op basis van artikel 1F Vluchtelingenverdrag met betrekking tot de Afghaanse nationaliteit
30 maart 2004
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt afwijzing asielaanvraag op basis van artikel 1F Vluchtelingenverdrag wegens onvoldoende bewijs van betrokkenheid bij misdrijven.
Beoordeling van asielaanvraag van Iraakse nationaliteit in het licht van gewijzigde situatie in Centraal-Irak
24 maart 2004
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Iraakse asielzoekster gegrond, vernietigt de afwijzing van haar verblijfsvergunning en verplicht de overheid tot herbeoordeling in het licht van gewijzigde omstandigheden in Irak.
Afwijzing asielaanvraag op grond van artikel 1F Vluchtelingenverdrag wegens ernstige misdrijven
22 maart 2004
Rechtbank 's-Gravenhage wijst asielaanvraag af op grond van artikel 1F Vluchtelingenverdrag wegens ernstige misdrijven. Eiser heeft B neergestoken; beroep ongegrond verklaard.
Beoordeling arbeidsurenverlies bij werkloosheid en toepassing van de Regeling gelijkstelling niet-gewerkte uren met gewerkte uren
9 maart 2004
Rechtbank Haarlem oordeelt dat verweerder arbeidsurenverlies van eiseres onterecht niet heeft vastgesteld bij afwijzing WW-uitkering. Beroep gegrond verklaard en besluit vernietigd.
Verlenging verblijfsvergunning en ongewenstverklaring van een Turkse werknemer in het kader van Besluit 1/80
19 januari 2004
De voorzieningenrechter oordeelt dat de afwijzing van de verlenging van de verblijfsvergunning van verzoeker, een Turkse werknemer, in strijd is met Besluit 1/80 en dat de ongewenstverklaring onterecht is. Het verzoek om voorlopige voorziening wordt toegewezen.
Toetsing van de afwijzing van verblijfsvergunningen voor gezinshereniging van Afghaanse nationaliteit
28 november 2003
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van verblijfsvergunningen voor gezinshereniging van Afghaanse eisers, oordeelt dat de belangenafweging onzorgvuldig was en draagt verweerder op opnieuw te beslissen.
Toewijzing van tewerkstellingsvergunningen voor derde-landers in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen
23 oktober 2003
De rechtbank verklaart het beroep van VOS LOGISTICS OSS B.V. ongegrond, omdat de werkgever niet voldoende heeft aangetoond dat chauffeurs vóór 19 maart 2002 in dienst waren, zoals vereist voor de tewerkstellingsvergunningen.
Asielaanvraag van alleenstaande minderjarige vreemdeling uit China en de beoordeling van adequate opvang
29 september 2003
De rechtbank 's-Gravenhage heeft de asielaanvraag van een alleenstaande minderjarige uit China afgewezen, oordelend dat adequate opvang in China gewaarborgd is op basis van ambtsberichten.
Beoordeling van de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen uit China
26 juni 2003
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de afwijzing van de verblijfsvergunning voor een Chinese alleenstaande minderjarige niet voldoende gemotiveerd is en vernietigt het besluit.
Afwijzing asielaanvraag van Afghaanse verzoeker in het kader van het categoriale beschermingsbeleid
14 februari 2003
De rechtbank wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af en verklaart het beroep ongegrond, omdat de asielaanvraag van de Afghaanse verzoeker niet voldoet aan de voorwaarden voor bescherming.
Buitenbehandelingstelling aanvraag verblijfsvergunning Bulgaarse nationaliteit en de gevolgen van de Associatieovereenkomst met de EG
21 oktober 2002
De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 21 oktober 2002 het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, waarbij de buitenbehandelingstelling van een aanvraag tot verblijf van een Bulgaarse verzoekster werd beoordeeld in het licht van de Associatieovereenkomst met de EG.
Voorlopige voorziening inzake asielaanvraag van Congolese verzoekster met medische klachten
30 mei 2002
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening van een Congolese asielzoekster toegewezen, gezien haar medische situatie en het risico op schending van artikel 3 EVRM bij terugkeer naar de DRC.
Tijdige afhandeling van asielaanvraag en proces-uren in de AC-procedure
25 januari 2002
De voorzieningenrechter oordeelt dat de afwijzing van de asielaanvraag buiten de 48 proces-uren is gebeurd, maar laat de rechtsgevolgen in stand omdat verzoeker geen gegronde reden voor vervolging heeft aangetoond.
Toewijzing van een vergunning tot verblijf op basis van klemmende redenen van humanitaire aard voor een Marokkaanse vrouw
10 december 2001
De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 10 december 2001 geoordeeld dat de aanvraag van een Marokkaanse vrouw voor een vergunning tot verblijf gegrond is, vanwege klemmende redenen van humanitaire aard, ondanks het ontbreken van een sofinummer.
Toewijzing voorlopige voorziening voor Somaliër van de bevolkingsgroep Reer Hamar met betrekking tot verlenging van de vergunning tot verblijf
20 september 2001
De president van de Rechtbank 's-Gravenhage wijst het verzoek om voorlopige voorziening toe voor Somaliër A, lid van de Reer Hamar, en oordeelt dat de uitzetting niet mag plaatsvinden totdat op het bezwaar is beslist.
Beoordeling van de rechtmatigheid van vrijheidsontneming van vreemdelingen in het Grenshospitium te Amsterdam
29 juni 2001
De rechtbank oordeelt dat de vrijheidsontneming van een vreemdeling in het Grenshospitium niet volledig rechtmatig is, maar opheffing van de maatregel is niet gerechtvaardigd. Beroep ongegrond, verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de vrijheidsontnemende maatregel in het Grenshospitium te Amsterdam
29 juni 2001
De rechtbank oordeelt dat de vrijheidsontnemende maatregel tegen een staatloze Palestijn rechtmatig is, maar dat de uitvoering op twee punten niet voldoet aan het Reglement. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de vrijheidsontnemende maatregel in het Grenshospitium
29 juni 2001
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van de vreemdeling ongegrond, oordeelt dat de vrijheidsontnemende maatregel rechtmatig is, maar dat de bewegingsvrijheid tijdens maaltijden onterecht is beperkt.
Toepassing van vrijheidsbenemende maatregel in het Aanmeldcentrum Schiphol na afronding van de AC-procedure
26 januari 2001
De rechtbank oordeelt dat de vrijheidsbenemende maatregel in het Aanmeldcentrum Schiphol na de AC-procedure onrechtmatig is indien deze langer dan vier dagen duurt, behoudens exceptionele omstandigheden. Het beroep van de vreemdeling wordt ongegrond verklaard.
Verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot Congolese nationaliteit en termijnoverschrijding
23 november 2000
De rechtbank heeft het verzoek om voorlopige voorziening in de asielzaak van een Congolese verzoeker afgewezen, oordelend dat de termijnoverschrijding niet volledig aan de verzoeker kan worden toegerekend en dat zijn asielrelaas onvoldoende overtuigend is.
Recht op verblijf en vestiging voor Zwitserse onderdanen in Nederland
26 september 2000
De rechtbank oordeelt dat eiseres, een Zwitserse onderdaan, recht heeft op verblijf in Nederland op basis van het Tractaat van vriendschap, vestiging en handel. De Staatssecretaris kan niet eisen dat zij een tewerkstellingsvergunning heeft. Het beroep is gegrond en de beschikking is vernietigd.
Asielaanvraag van Rwandese vluchteling en weigering voorwaardelijke vergunning tot verblijf
19 juni 2000
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Rwandese vluchteling gegrond verklaard en de weigering van de voorwaardelijke vergunning tot verblijf vernietigd, omdat het beleid van de Staatssecretaris niet in redelijkheid was vastgesteld.
Toegangsweigering en vrijheidsbeneming van vreemdeling A
22 mei 2000
De rechtbank verklaart het beroep van vreemdeling A niet-ontvankelijk, evenals het verzoek om schadevergoeding, wegens overschrijding van de beroepstermijn.
Intrekking van vergunning tot verblijf en weigering verblijf bij partner van Algerijnse vreemdeling
4 april 2000
De rechtbank vernietigt de intrekking van de vergunning tot verblijf van een Algerijnse vreemdeling en de weigering van verblijf bij partner, wegens onzorgvuldige voorbereiding en ontoereikende motivering.
Weigering tewerkstellingsvergunning voor Pakistaanse werknemer in het Islamitisch basisonderwijs
28 maart 2000
Rechtbank 's-Gravenhage weigert tewerkstellingsvergunning voor Pakistaanse werknemer in het Islamitisch basisonderwijs, oordelend dat er onvoldoende inspanningen zijn geleverd om prioriteit genietend aanbod te vervullen.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: