Beoordeling van een verzoek om voorlopige voorziening tegen lasten onder dwangsom voor asbestverwijdering en andere overtredingen in het omgevingsrecht
16 januari 2025
De voorzieningenrechter verklaart het beroep van eiser gegrond, vernietigt de last tot verwijdering van al het asbest en verlengt de begunstigingstermijnen voor de overige lasten.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de omgevingsvergunning voor de realisatie van een hotel en wellnesscentrum op het perceel Molenweg 18 te Nes
28 november 2024
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor een hotel en wellnesscentrum op Molenweg 18 te Nes, omdat deze in strijd is met de beheersverordening 'Strandweg Nes'.
Verzoek om handhaving op grond van de Wet natuurbescherming met betrekking tot Natura 2000-gebied Waddenzee
22 november 2024
Eisers hebben een handhavingsverzoek ingediend tegen een agrarische inrichting in de nabijheid van het Natura 2000-gebied Waddenzee. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond op basis van het relativiteitsbeginsel.
Tegemoetkoming in faunaschade en toepassing van KWIN-normprijzen in bestuursrechtelijke context
22 november 2024
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond en bevestigt de toepassing van KWIN-normprijzen voor faunaschadevergoeding, zonder recht op bijkomende kosten.
Beoordeling van de vergunning Wet natuurbescherming voor militaire activiteiten op de Vliehors Range op Vlieland
18 november 2024
De rechtbank vernietigt de vergunning voor militaire activiteiten op de Vliehors Range, oordelend dat de referentiesituatie onvoldoende is gemotiveerd en dat significante gevolgen voor Natura 2000-gebieden niet zijn uitgesloten.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een last onder dwangsom opgelegd door het college van burgemeester en wethouders met betrekking tot de verbouwing van een woning tot meerdere wooneenheden zonder vergunning
1 november 2024
De rechtbank vernietigt de last onder dwangsom opgelegd aan eiser voor het verbouwen van zijn woning tot meerdere wooneenheden zonder vergunning, wegens onzorgvuldige besluitvorming door het college.
Beoordeling van de weigering van het college om handhavend op te treden tegen de plaatsing van een garage op een perceel in Harlingen
1 november 2024
De rechtbank vernietigt het besluit van het college om handhavend op te treden tegen een garage in Harlingen, omdat het besluit niet deugdelijk is gemotiveerd.
Afwijzing herzieningsverzoek inzake omgevingsvergunning en handhaving
1 november 2024
De rechtbank wijst het herzieningsverzoek af, omdat de feiten bekend waren vóór de eerdere uitspraak en niet tot een andere beslissing zouden hebben geleid.
Beoordeling van het beroep tegen de verlening van een omgevingsvergunning voor een hippisch centrum in Roden
11 oktober 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eisers tegen de omgevingsvergunning voor een hippisch centrum kennelijk ongegrond, omdat zij geen directe gevolgen ondervinden van de vergunning.
Beoordeling van de verlening van een omgevingsvergunning voor de bouw van een paardenschuur in strijd met het bestemmingsplan
1 augustus 2024
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de verlening van een omgevingsvergunning voor een paardenschuur, ondanks zorgen van eisers over bedrijfsmatige activiteiten.
Voorlopige voorziening tegen lasten onder dwangsom voor niet-ondergeschikte horeca-activiteiten op landgoed
31 juli 2024
Voorlopige voorzieningen toegewezen tegen lasten onder dwangsom voor horeca-activiteiten op landgoed; voorzieningenrechter oordeelt dat lasten onvoldoende gemotiveerd zijn en dat verzoekster sub 2 niet kan voorkomen dat dwangsommen verbeurd worden.
Onterecht afgewezen handhavingsverzoek voor aanleg wandelpad zonder omgevingsvergunning
29 juli 2024
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat het college ten onrechte handhavingsverzoek voor wandelpad zonder vergunning heeft afgewezen. Bestreden besluiten vernietigd.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor een tweede uitweg en de noodzaak van aanvullende vergunningen
26 juli 2024
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor een tweede uitweg, omdat deze niet volledig was en strijdig met de bestemming. Het college had de aanvraag moeten aanvullen en opnieuw beslissen.
Vernietiging van voorschriften in omgevingsvergunning voor verwerking van rubberen bandensnippers
19 juli 2024
De rechtbank vernietigt enkele voorschriften van de omgevingsvergunning voor Circtec Netherlands, die rubberen bandensnippers verwerkt, en oordeelt dat het college binnen 12 weken een nieuw besluit moet nemen.
Beoordeling van planschadevergoeding en deskundigheid taxateur in Groningen
20 juni 2024
Rechtbank vernietigt besluit college over planschadevergoeding wegens onvoldoende deskundigheid taxateur en gebrekkige onderbouwing. College moet nieuw besluit nemen binnen 12 weken.
Verlening omgevingsvergunning voor het brakwatergebied Deikum en de juridische implicaties van bestemmingsplan afwijkingen
13 juni 2024
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt omgevingsvergunning voor brakwatergebied Deikum wegens onduidelijkheid over bestemmingsplan afwijkingen. Verweerder moet opnieuw beslissen op aanvraag.
Beroep tegen niet-tijdige bekendmaking van omgevingsvergunning en toepasselijkheid van voorbereidingsprocedure
24 april 2024
Rechtbank oordeelt dat het college de omgevingsvergunning niet tijdig heeft bekendgemaakt en draagt op dit binnen twee weken te doen, met een dwangsom van € 100,- per dag.
Afwijzing verzoek handhaving op grond van de Wet natuurbescherming met betrekking tot stikstofdepositie en de Aerius-calculator
12 april 2024
Rechtbank Noord-Nederland wijst het handhavingsverzoek van eiseres af, oordelend dat de Aerius-calculator correct is toegepast en geen stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden binnen 25 km is aangetoond.
Tussenuitspraak inzake de weigering van een omgevingsvergunning voor een proefboring in het licht van landschappelijke en cultuurhistorische waarden
22 maart 2024
Tussenuitspraak over de weigering van een omgevingsvergunning voor een proefboring, waarbij de rechtbank oordeelt dat de weigering onvoldoende gemotiveerd is en verweerder de gelegenheid krijgt om gebreken te herstellen.
Beoordeling handhavingsverzoek opslag grasbalen in relatie tot bestemmingsplan
25 januari 2024
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de opslag van grasbalen niet in strijd is met het bestemmingsplan. Het beroep van eiser is gegrond, maar de rechtsgevolgen van het bestreden besluit blijven in stand.
Beoordeling van beroepen tegen omgevingsvergunning voor zonnepark in Midden-Groningen
23 januari 2024
De rechtbank verklaart de beroepen van eiseressen gegrond, vernietigt de omgevingsvergunning voor zonnepark [naam], maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiseressen krijgen griffierecht vergoed.
Omgevingsvergunning voor het realiseren van een vergistingsinstallatie met stikstofrapportage en geurbelasting
18 januari 2024
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor een vergistingsinstallatie vanwege onjuiste stikstofrapportage en oordeelt dat de vergunning niet in stand kan blijven.
Verlening van een watervergunning voor lozing van stoffen uit een vergistingsinstallatie op het Van Harinxmakanaal
18 januari 2024
Rechtbank vernietigt watervergunning voor lozing van stoffen uit vergistingsinstallatie vanwege onzorgvuldige besluitvorming en onvoldoende onderzoek naar lozingsnormen.
Beoordeling van het beroep tegen de omgevingsvergunning voor het uitbreiden van de inrichting met voorschriften over Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en milieubeheersysteem
22 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van PreZero Recycling Services Noord B.V. tegen de omgevingsvergunning ongegrond, waarbij de voorschriften over ZZS en opslaghoogtes worden bevestigd als rechtmatig en adequaat gemotiveerd.
Beoordeling van de ambtshalve wijziging van de voorschriften van de omgevingsvergunning voor PreZero Recycling Services Noord B.V. met betrekking tot ZZS en milieubeheersysteem
22 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van PreZero Recycling Services Noord B.V. ongegrond en bevestigt de ambtshalve wijziging van de omgevingsvergunning met betrekking tot ZZS en milieubeheersysteem.
Beroep tegen vergunning voor uitweg van 5,5 meter breed ongegrond verklaard
15 december 2023
Beroep tegen vergunning voor uitweg van 5,5 meter breed ongegrond verklaard; rechtbank oordeelt dat vergunninghouder belanghebbende is en dat de gemeente in redelijkheid kon besluiten tot verlening van de vergunning.
Beoordeling van de verlening van een omgevingsvergunning voor het plaatsen van een carport en het gebruik van grond als erf in strijd met de bestemming water
15 december 2023
De rechtbank oordeelt dat de omgevingsvergunning voor het plaatsen van een carport en het gebruik van grond als erf terecht is verleend, ondanks de bestemming 'water'. Het beroep van eiseressen is ongegrond.
Beoordeling van de verlening van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een schuur/carport en een vlonder
15 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de verlening van de omgevingsvergunning voor een schuur/carport, ondanks een geringe overschrijding van de gevelhoogte.
Beoordeling van de verlening van een omgevingsvergunning voor het dempen van een sloot en het bouwen van een fietsenschuur
15 december 2023
De rechtbank oordeelt dat de vergunning voor het dempen van een sloot en het bouwen van een fietsenschuur terecht is verleend, en wijst het beroep van eisers ongegrond.
Beoordeling van het beroep tegen de omgevingsvergunning voor een tijdelijke woonunit, luifel en berging
20 oktober 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser en eiseres tegen de omgevingsvergunning voor een tijdelijke woonunit ongegrond, omdat de termijn van 10 jaar nog niet is verstreken en de belangen van eiser en eiseres voldoende zijn meegewogen.
Bestuurlijke ontheffing voor festival in stiltegebied Terschelling
13 oktober 2023
De rechtbank vernietigt de ontheffing voor het festival Eilân in het stiltegebied Terschelling wegens onzorgvuldige voorbereiding en onvoldoende belangenafweging.
Weigering evenementenvergunning voor meerdaags muziekevenement op Terschelling
13 oktober 2023
De rechtbank vernietigt de weigering van de evenementenvergunning voor een muziekevenement op Terschelling, oordeelt dat de burgemeester onvoldoende onderbouwd heeft waarom de vergunning geweigerd werd en verklaart het beroep gegrond.
Bestuursrechtelijke procedure omtrent vergunning voor festival Eilân in Natura 2000-gebieden op Terschelling
13 oktober 2023
De rechtbank vernietigt de vergunning voor het festival Eilân op Terschelling vanwege onvolledige stikstofbeoordeling en oordeelt dat de vergunning in strijd is met de Wet natuurbescherming.
Ambtshalve wijziging van de omgevingsvergunning voor tankplasbrandbestrijding en de toepassing van het Beleidskader
11 oktober 2023
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt de ambtshalve wijziging van de omgevingsvergunning voor tankplasbrandbestrijding, oordeelt dat eiseres niet in de gelegenheid is gesteld om een zienswijze in te dienen op het niet-brandscenario, en veroordeelt verweerder in de proceskosten.
Beoordeling van het beroep tegen de afwijzing van handhaving op geluidvoorschriften voor een windturbinepark
26 september 2023
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep gegrond, vernietigt het besluit van 18 november 2021, maar laat de rechtsgevolgen in stand na geluidmetingen door het college.
Wijziging aanwijzingsbesluit Natura 2000-gebieden en de bescherming van natuurwaarden
7 september 2023
Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroepen van melkveehouders ongegrond inzake wijziging Natura 2000-gebieden. Belangen niet verweven met natuurbelangen, relativiteitsbeginsel speelt rol.
Wijziging aanwijzingsbesluit Natura 2000-gebieden en de gevolgen voor bedrijfsbelangen
7 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep van een melk- en rundveehouderij ongegrond, omdat de wijziging van het Natura 2000-gebied geen bescherming biedt voor de bedrijfsbelangen van eiser.
Bevoegdheid van de voorzieningenrechter in verzoek om voorlopige voorziening en beroep niet tijdig met betrekking tot festival Psylân – Soul of Essence
16 augustus 2023
De voorzieningenrechter verklaart zich onbevoegd in het verzoek om voorlopige voorziening en het beroep niet tijdig inzake het festival Psylân – Soul of Essence, omdat verzoeker geen belanghebbende is.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening tegen evenementenvergunning voor festival in Tytsjerksteradiel
3 augustus 2023
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken om voorlopige voorzieningen af, omdat de evenementenvergunning voldoet aan de normen en geen strijdigheid met het bestemmingsplan is aangetoond.
Voorlopige voorziening en onbevoegdheid in bestuursrechtelijke handhaving
13 juli 2023
De voorzieningenrechter oordeelt kennelijk onbevoegd in een verzoek om voorlopige voorziening met betrekking tot een wedstrijddag, omdat er geen bodemgeschil aanhangig is.
Beroep tegen buitenbehandelingstelling aanvraag om omgevingsvergunning voor pluimveestal
30 juni 2023
De rechtbank verklaart het beroep gegrond tegen de buitenbehandelingstelling van een aanvraag om omgevingsvergunning voor een pluimveestal, omdat het college de grondslag wijzigde zonder eiseres te horen.
Vernietiging van vergunning voor melkveehouderij wegens strijd met Wet natuurbescherming en onvoldoende beoordeling van stikstofdepositie
12 mei 2023
De rechtbank vernietigt de vergunning voor een melkveehouderij wegens strijd met de Wet natuurbescherming en onvoldoende beoordeling van stikstofdepositie.
Omgevingsvergunning voor omschakeling van melkkoeien naar melkgeiten en de zorgvuldigheid van besluitvorming
28 februari 2023
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor omschakeling van melkkoeien naar melkgeiten, maar laat rechtsgevolgen in stand. Onzorgvuldigheid in besluitvorming over geurbelasting leidt niet tot onaanvaardbare gevolgen voor het milieu.
Weigering omgevingsvergunning voor bewoning voormalige schuur en last onder dwangsom
10 februari 2023
Rechtbank vernietigt weigering omgevingsvergunning voor bewoning voormalige schuur en last onder dwangsom, oordeelt dat vergunning van rechtswege is verleend.
Partiële vernietiging van last onder dwangsom met betrekking tot milieu-informatie en openbaarmaking
10 februari 2023
De rechtbank vernietigt de last onder dwangsom opgelegd aan eiser en oordeelt dat deze onterecht was. Het college moet binnen 12 weken een nieuw besluit nemen. Eiser krijgt recht op proceskostenvergoeding.
Besluit over omgevingsvergunning voor uitbreiding en wijziging van een melkrundveehouderij met betrekking tot Natura 2000-gebied
10 februari 2023
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over omgevingsvergunning voor melkrundveehouderij; beroep eiseres niet-ontvankelijk, besluit van 22 juli 2021 ongegrond.
Voorlopige voorziening inzake ontheffing voor het vangen en doden van steenmarters ter bescherming van weidevogels in Fryslân
9 februari 2023
De voorzieningenrechter heeft de ontheffing voor het vangen en doden van steenmarters gematigd tot maximaal 200 dieren, ter bescherming van weidevogels in Fryslân.
Omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van een zeugenstal en de bouw van een tussenbouw tussen twee stallen
9 februari 2023
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor nieuwbouw zeugenstal wegens onvoldoende motivering en onduidelijkheid over emissiefactoren. Verweerder moet opnieuw beslissen op aanvraag.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor de realisatie van een vleeskalverenstal en de toelaatbaarheid van geluidsoverschrijding
3 februari 2023
De rechtbank verklaart het beroep gegrond wegens onvoldoende motivatie van geluidsoverschrijding in de omgevingsvergunning voor een vleeskalverenstal, maar laat de rechtsgevolgen in stand na aanpassing van voorschriften.
Omgevingsvergunning voor de realisatie van sleufsilo's en het verlengen van een stal, met aandacht voor belanghebbendheid en stikstofemissie
31 januari 2023
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor stalverlenging en sleufsilo's, oordeelt dat Stichting Tinallinge Plus als belanghebbende kan worden aangemerkt.
Beoordeling van beroepen tegen wijziging van last onder bestuursdwang en kostenverhaal door Gedeputeerde Staten van Groningen
26 januari 2023
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over beroepen tegen bestuursdwang en kostenverhaal door Gedeputeerde Staten van Groningen. Beroep LEE 17/2151 gegrond, LEE 18/1001 ongegrond. Kostenverhaal op boedel toegestaan.
Verzoek om handhaving op grond van de Wet natuurbescherming in verband met niet uitvoeren van maatregelen uit het Aktiviteitenplan
26 januari 2023
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van Stichting Vleermuiswerkgroep Groningen gegrond en vernietigt de afwijzing van handhaving door Gedeputeerde Staten. Verweerder moet binnen zes weken opnieuw beslissen en krijgt een dwangsom van € 10.000,- opgelegd bij niet tijdig beslissen.
Beoordeling van het beroep tegen het besluit tot opleggen van maatwerkvoorschriften ter voorkoming van lichthinder
13 januari 2023
De rechtbank vernietigt het besluit van het college om maatwerkvoorschriften op te leggen wegens onzorgvuldige voorbereiding en gebrekkige motivering. Eiseres krijgt proceskosten vergoed.
Verlening van omgevingsvergunning voor sidetrackboring en boortoren met beroep en verzoek om voorlopige voorziening
22 december 2022
De voorzieningenrechter vernietigt de omgevingsvergunning voor sidetrackboring, maar laat rechtsgevolgen in stand voor bouwen en milieu. Verzoek om voorlopige voorziening afgewezen.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen last onder dwangsom en invorderingsbeschikkingen in het omgevingsrecht
6 december 2022
Rechtbank vernietigt besluit tot last onder dwangsom en invorderingsbeschikkingen wegens onterecht niet-ontvankelijk verklaren bezwaar en gebrek aan bevoegdheid.
Gedeeltelijke opheffing van schorsing van besluiten inzake ontheffingen Wet Natuurbescherming voor woonwijk en natuurcompensatiegebied
15 november 2022
De voorzieningenrechter heeft op 15 november 2022 het verzoek om gedeeltelijke opheffing van een schorsing van besluiten inzake ontheffingen Wet Natuurbescherming toegewezen, zodat werkzaamheden in de waswatervijver kunnen worden uitgevoerd.
Omgevingsvergunning milieu voor uitbreiding van de dagproductie van aardgaswinning
28 september 2022
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over omgevingsvergunning voor aardgaswinning, verklaart beroep van eiseres sub 1 gegrond voor voorschrift C11, en beroep van eisers sub 2 ongegrond.
Vernietiging omgevingsvergunning voor meerdaags muziekevenement wegens schending zienswijzeprocedure
19 augustus 2022
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor het Psy-Fi festival wegens schending van de zienswijzeprocedure, waarbij belangrijke stukken niet ter inzage zijn gelegd.
Verzoek om voorlopige voorziening in verband met geluidsontheffing en omgevingsvergunning voor muziekevenement
19 augustus 2022
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de beroepen tegen de vergunningen gegrond zijn verklaard, waardoor het belang van het verzoek is komen te vervallen.
Vernietiging geluidsontheffing voor meerdaags muziekevenement wegens onjuist geluidsspectrum en beperkte handhaving
19 augustus 2022
De rechtbank vernietigt de geluidsontheffing voor Stichting Psy-Fi wegens onjuist geluidsspectrum en onvoldoende handhaving, en verklaart het beroep gegrond.
Voorlopige voorziening inzake de productie van siliciumcarbide en de emissie van zeer zorgwekkende stoffen
20 juli 2022
De voorzieningenrechter schorst het besluit van de provincie Groningen inzake de emissie van SiC-vezels, oordelend dat de bevoegdheid tot het stellen van maatwerkvoorschriften ontbreekt.
Tegen de ontheffing voor de aanleg van een woonwijk en natuurcompensatiegebied in Groningen
8 juli 2022
De voorzieningenrechter oordeelt dat de ontheffing voor de geoorde fuut ten onrechte is geweigerd en schorst het bestreden besluit tot zes weken na de uitspraak van de meervoudige kamer.
Invordering van verbeurde dwangsommen wegens overschrijding van geluidsnormen bij motorcrossterrein
7 juni 2022
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de invordering van verbeurde dwangsommen wegens geluidsoverschrijdingen bij een motorcrossterrein terecht is. Eiseres had voldoende gelegenheid om maatregelen te nemen.
Afwijzing verzoek om handhaving geitenhouderij zonder omgevingsvergunning
19 april 2022
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om handhaving van een geitenhouderij zonder omgevingsvergunning afgewezen, na belangenafweging tussen verzoeksters en de derde-belanghebbende.
Bevoegdheid van de rechtbank in bestuursrechtelijke geschillen met betrekking tot last onder dwangsom
7 april 2022
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk en is onbevoegd om kennis te nemen van het beroep tegen het besluit van 4 maart 2021. Verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten van eiseres.
Last onder dwangsom wegens overtreding van de Wet natuurbescherming met betrekking tot dassenburcht en vegetatie
8 maart 2022
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat eiser opzettelijk de kans op schade aan dassenburcht heeft aanvaard door werkzaamheden zonder melding. Beroep ongegrond.
Intrekking van een last onder dwangsom voor een motorcrosscircuit en de beoordeling van spoedeisend belang
10 februari 2022
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen spoedeisend belang was aangetoond in de zaak over de intrekking van een last onder dwangsom voor een motorcrosscircuit.
Voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor aanleg mountainbikeroute in Natura 2000-gebied
3 februari 2022
De voorzieningenrechter schorst de omgevingsvergunning voor de aanleg van een MTB-route in een Natura 2000-gebied wegens onjuiste publicatie en niet nageleefde procedures.
Omgevingsvergunning voor zonnepark Fledderbosch in Garmerwolde
31 januari 2022
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor zonnepark Fledderbosch, waarbij de belangen van eiseressen niet in strijd zijn met de verleende vergunning.
Omgevingsvergunning voor zonnepark Fledderbosch in Garmerwolde
31 januari 2022
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor zonnepark Fledderbosch, maar draagt verweerder op het griffierecht te vergoeden.
Bevoegdheidsperikelen en handhaving in het kader van camera-toezicht en geluidsnormen bij scheepswerf
9 december 2021
Rechtbank vernietigt besluiten tot invordering van dwangsommen wegens overtredingen van geluidsnormen en bouwkundige opnames bij scheepswerf. Gemeente veroordeeld in proceskosten van € 2.992,-- en griffierechten van € 714,--.
Last onder dwangsom opgelegd aan verzoekster wegens overtreding van de opslagtermijn van thermisch gereinigde grond
25 november 2021
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom opgelegd aan verzoekster wegens overtreding van de opslagtermijn van thermisch gereinigde grond, omdat deze niet uitvoerbaar is binnen de gestelde termijn.
Beroep tegen schadevergoeding door mijnbouwschade in Groningen
5 november 2021
Eiser verzet zich tegen de schadevergoeding van € 16.681,31 voor mijnbouwschade. De rechtbank oordeelt dat verweerder het bewijsvermoeden heeft weerlegd en verklaart het beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening inzake revisievergunning RWE-centrale in de Eemshaven met betrekking tot meetvoorschriften voor emissies
28 oktober 2021
De voorzieningenrechter schorst het voorschrift voor continue metingen van emissies van HCl, HF en Hg in de revisievergunning van de RWE-centrale in de Eemshaven tot twee weken na de uitspraak op het beroep van verzoekster.
Omgevingsvergunning voor omschakeling van pluimveehouderij van leghennen naar vleeskuikens en de gevolgen voor volksgezondheid en milieu
24 september 2021
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt omgevingsvergunning voor omschakeling pluimveehouderij vanwege gebrek aan verklaring van geen bedenkingen en onvoldoende beoordeling van geur- en volksgezondheidsaspecten.
Schadevergoeding voor waardevermindering en fysieke schade door aardbevingen als gevolg van gaswinning
8 september 2021
Eisers vorderen schadevergoeding van NAM voor waardevermindering van hun woning en fysieke schade aan een woonboerderij door aardbevingen. De rechtbank wijst de vordering voor fysieke schade af, maar kent een voorschot van € 25.000,- toe voor waardevermindering.
Schadevergoeding voor mijnbouwschade aan woning in Groningen
18 augustus 2021
Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroep ongegrond inzake schadevergoeding voor mijnbouwschade aan woning, oordeelt dat schade niet door mijnbouw is veroorzaakt.
Voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor ligboxenstal met betrekking tot ammoniakemissie en Natura 2000-gebied
11 augustus 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af inzake een omgevingsvergunning voor een ligboxenstal, met overwegingen over ammoniakemissie en Natura 2000-gebied.
Wob-verzoek inzake PAS-meldingen en openbaarmaking van bedrijfsadresgegevens
25 juni 2021
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat bedrijfsadresgegevens in PAS-meldingen openbaar moeten worden gemaakt. Beroep verzoekster gegrond, dwangsom van € 36.000,-- opgelegd aan de Minister bij niet-naleving.
Wob-verzoek en PAS-meldingen met betrekking tot openbaarmaking van locatiegegevens en emissiegegevens
25 juni 2021
De voorzieningenrechter heeft in een Wob-zaak geoordeeld dat de openbaarmaking van locatiegegevens van PAS-meldingen niet in strijd is met de Wob, maar heeft het beroep van verzoekster sub VI gegrond verklaard vanwege onvoldoende onderbouwing van onveiligheid.
Toekenning schadevergoeding wegens mijnbouwschade na deskundigenonderzoek
25 juni 2021
Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroep ongegrond inzake schadevergoeding voor mijnbouwschade. Deskundigenadviezen zijn voldoende onderbouwd en schade niet veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten.
Toekenning schadevergoeding na mijnbouwschade met betrekking tot opstallen en deskundigenadvisering
25 juni 2021
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat schadevergoeding van € 24.580,38 terecht is toegekend voor mijnbouwschade aan opstallen. Beroep ongegrond verklaard.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor lelieteelt nabij Natura 2000 gebied Holtingerveld
18 juni 2021
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat lelieteelt nabij Holtingerveld als project onder Wnb valt. Verweerder heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar significante effecten. Bestreden besluit vernietigd.
Toekenning schadevergoeding wegens mijnbouwschade met betrekking tot de herstelmethode en deskundigenrapporten
2 juni 2021
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake schadevergoeding voor mijnbouwschade, oordelend dat deskundigen niet van onjuiste feiten zijn uitgegaan en dat plaatselijk herstel voldoende is.
Bestuursrechtelijke handhaving van omgevingsvergunningen en dwangsommen bij overtredingen
1 juni 2021
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond en bevestigt de handhaving van de opgelegde lasten onder dwangsom voor overtredingen van de omgevingsvergunning.
Omgevingsvergunning en emissie van SiC-vezels: beoordeling van vergunningverlening en handhaving
28 mei 2021
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de emissie van SiC-vezels niet expliciet in de vergunning was opgenomen. Eiseres mocht erop vertrouwen dat zij niet in overtreding was. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en herroept de last onder dwangsom.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaarschrift inzake schadevergoeding mijnbouwschade
12 mei 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat eiser zijn bezwaarschrift te laat heeft ingediend. Persoonlijke omstandigheden vormen geen verschoonbare termijnoverschrijding.
Mijnbouwschade en bewijsvermoeden in aardbevingsgebied Groningen
6 mei 2021
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat er geen causaal verband is tussen verzakkingsschade aan aanbouw en aardbevingen. Beroep van eiser ongegrond verklaard.
Verzoek tot opheffing van schorsing van last onder dwangsom door Gedeputeerde Staten van Groningen
19 april 2021
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van Gedeputeerde Staten van Groningen om de schorsing van een last onder dwangsom ten aanzien van ESD op te heffen afgewezen, omdat de belangen van ESD zwaarder wegen.
Verzoek tot intrekking van de natuurvergunning van de RWE-centrale in de Eemshaven met betrekking tot Natura 2000-gebied Lieftinghsbroek
19 april 2021
Rechtbank vernietigt besluit tot afwijzing intrekking natuurvergunning RWE-centrale; onvoldoende motivering over staat van instandhouding Natura 2000-gebied.
Herziening van schadevergoeding voor aardbevingsschade door mijnbouwactiviteiten met betrekking tot schoorsteen en vochtplekken
16 april 2021
Rechtbank vernietigt herziene besluit over schadevergoeding voor aardbevingsschade, maar laat rechtsgevolgen in stand. Proceskostenvergoeding aan eiseres.
Beroep tegen schadevergoeding door het Instituut Mijnbouwschade Groningen
14 april 2021
Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroep ongegrond; schadevergoeding van € 19.582,26 voor schade aan woning niet veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten.
Toekenning schadevergoeding op grond van de Regeling Stuwmeer TCMG voor bedrijfsunits na mijnbouwschade
2 april 2021
Eiser verzocht om schadevergoeding voor mijnbouwschade. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, o.a. omdat eiser geen onderscheid maakte tussen schade per unit en de Regeling geen verplichting tot dossier per unit bevat.
Beroep tegen niet tijdig nemen van besluit inzake schadevergoeding door Instituut Mijnbouwschade Groningen
2 april 2021
Beroep tegen niet tijdig nemen van besluit door Instituut Mijnbouwschade Groningen niet-ontvankelijk verklaard; schadevergoeding van € 75.906,04 toegekend.
Intrekking van omgevingsvergunningen door het college van burgemeester en wethouders van Groningen
24 maart 2021
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de intrekking van omgevingsvergunningen door het college van burgemeester en wethouders van Groningen rechtmatig was, omdat eiser geen gebruik had gemaakt van de vergunningen.
Beroep tegen omgevingsvergunning voor de bouw van garageboxen in Woudsend
1 maart 2021
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor de bouw van garageboxen in Woudsend, oordelend dat de vergunning in strijd is met het bestemmingsplan en dat de belangen van omwonenden onvoldoende zijn afgewogen.
Niet-ontvankelijkverklaring van bezwaar in mijnbouwschadezaak met betrekking tot termijnoverschrijding
10 februari 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de niet-ontvankelijkverklaring van het bezwaar in een mijnbouwschadezaak wegens termijnoverschrijding.
Herroeping van omgevingsvergunning en weigering aanvraag voor aanlegvoorzieningen in strijd met bestemmingsplan
9 februari 2021
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt het bestreden besluit en weigert de omgevingsvergunning voor aanlegvoorzieningen, omdat deze in strijd is met het bestemmingsplan.
Vernietiging van omgevingsvergunning voor recreatiearken door gebrek aan zelfstandige beoordeling gemeenteraad
9 februari 2021
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor recreatiearken omdat de gemeenteraad onvoldoende zelfstandig heeft beoordeeld, waardoor het besluit niet rechtsgeldig is.
Beoordeling van schadevergoeding bij mijnbouwschade door aardbeving in Groningen
29 januari 2021
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de schade aan de woning van eiseres niet door de aardbeving is veroorzaakt, maar door andere factoren. Beroep gegrond verklaard, rechtsgevolgen in stand gelaten.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen handhaving carbidschieten en drankgebruik in Emmen en Zwartemeer
31 december 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, maar bepaalt dat de gemeente het griffierecht van € 178,- aan verzoekers vergoedt en veroordeelt de gemeente tot betaling van reiskosten van verzoeker [verzoeker 1].
Schadevergoeding bij mijnbouwschade: beoordeling van de hoogte en herstelmethodiek
31 december 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de schadevergoeding van € 11.427,22 passend is en de door eiser gemaakte kosten voor herstel een substantiële verbetering van de gevel betreffen, wat niet vergoed hoeft te worden.
Afwijzing handhavingsverzoek carbidschieten in Noordbarge
18 december 2020
De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en wijst het handhavingsverzoek af wegens gebrek aan deugdelijke motivering.
Afwijzing verzoek om schadevergoeding op grond van het Besluit mijnbouwschade Groningen
18 december 2020
Rechtbank Noord-Nederland wijst het beroep van eiser af en bevestigt de afwijzing van schadevergoeding op basis van het Besluit mijnbouwschade Groningen, omdat de schade niet door mijnbouwactiviteiten is veroorzaakt.
Schadevergoeding op grond van het Besluit mijnbouwschade Groningen met betrekking tot fysieke schade aan een pand in het aardbevingsgebied
18 december 2020
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over schadevergoeding voor fysieke schade aan een pand in het aardbevingsgebied. Beroep gedeeltelijk gegrond, schadevergoeding vastgesteld op € 47.190,28.
Vergoeding van aardbevingsschade en ontvankelijkheid bezwaar in het bestuursrecht
18 december 2020
Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroep ongegrond inzake vergoeding aardbevingsschade; bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Corona-maatregelen niet verschoonbaar voor te laat indienen bezwaar.
Beoordeling van het Faunabeheerplan en het Afschot van Ganzen in Fryslân
17 december 2020
De rechtbank vernietigt het goedkeuringsbesluit van het Faunabeheerplan 'Winterganzen 2018-2020' en oordeelt dat het maximale afschot van ganzen niet voldoende gemotiveerd is. Verweerder moet de bezwaren van eiseres opnieuw beoordelen.
Vernietiging van natuurvergunning voor melkrundveehouderij wegens strijd met Habitatrichtlijn
3 december 2020
Rechtbank vernietigt natuurvergunning voor melkrundveehouderij wegens strijd met Habitatrichtlijn en herroept eerder besluit. Verweerder moet proceskosten vergoeden.
Vernietiging van natuurvergunning voor kippenhouderij wegens strijd met Habitatrichtlijn en Wet natuurbescherming
3 december 2020
Rechtbank vernietigt natuurvergunning voor kippenhouderij wegens strijd met Habitatrichtlijn en Wet natuurbescherming. Proceskosten van eisers worden vergoed.
Toepassing handhavingsbeleid en beoordeling van vergunningaanvraag in het kader van de Wet natuurbescherming
12 november 2020
De voorzieningenrechter vernietigt de afwijzing van het handhavingsverzoek onder de Wnb en gelast opnieuw te beslissen, omdat er geen zicht is op legalisatie van de bouwactiviteiten.
Voorlopige voorziening omgevingsvergunning voor het vellen van een houtopstand in Groningen
9 november 2020
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af in de zaak over de omgevingsvergunning voor het vellen van 279 bomen in Groningen.
Bestuursrechtelijke uitspraak over mijnbouwschade en bewijsvermoeden
25 september 2020
Rechtbank oordeelt over mijnbouwschade en bewijsvermoeden. Eiser claimt schade door aardbeving, maar deskundigen concluderen dat schade door constructie is veroorzaakt. Bestreden besluit vernietigd, rechtsgevolgen blijven in stand.
Bestuursrechtelijke procedure inzake Wob-verzoek en bevoegdheid rechtbank
21 augustus 2020
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat een verzoek van eiser om stukken ten onrechte niet als Wob-verzoek is behandeld. Het bestreden besluit wordt vernietigd en verweerder moet opnieuw beslissen.
Niet-ontvankelijk verklaring beroep tegen niet-tijdig beslissen op bezwaar in bestuursrechtelijke procedure
21 augustus 2020
De rechtbank verklaart het beroep tegen het niet-tijdig beslissen op bezwaar niet-ontvankelijk, omdat er geen bezwaartermijn loopt die overschreden kan worden.
Openbaarmaking locatiegegevens meldingen in het kader van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) met betrekking tot veehouderijen en de rol van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob)
3 juli 2020
De voorzieningenrechter heeft de Minister van LNV veroordeeld tot openbaarmaking van locatiegegevens van PAS-meldingen, noodzakelijk voor publieke controle op emissies, en het eerdere besluit vernietigd.
Voorlopige voorziening inzake vergunning voor het bedrijfsmatig rapen van Japanse oesters in de Waddenzee
3 juli 2020
De voorzieningenrechter heeft de vergunning voor het rapen van Japanse oesters in de Waddenzee voor twee Zeeuwse bedrijven verlengd en verweerder opgedragen hun aanvragen opnieuw te beoordelen.
Verzoek om handhaving ten aanzien van de uitbreiding van een veehouderij nabij het Lauwersmeer zonder vergunning op grond van de Wet natuurbescherming
3 juli 2020
De voorzieningenrechter vernietigt de vergunning voor een veehouderij nabij het Lauwersmeer wegens onvoldoende onderzoek naar stikstofemissie en gebrek aan een passende beoordeling, en beveelt heroverweging van het handhavingsverzoek.
Beoordeling van niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen schadevergoeding voor mijnbouwschade in Groningen
2 juni 2020
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar tegen schadevergoeding voor mijnbouwschade, omdat het bezwaar te laat is ingediend.
Onbevoegdheid van de voorzieningenrechter in verzoek om voorlopige voorziening op basis van de Wet natuurbescherming
28 mei 2020
De voorzieningenrechter verklaart zich onbevoegd in een verzoek om voorlopige voorziening op basis van de Wnb, omdat het ontwerpbesluit niet als besluit kan worden aangemerkt.
Bestuursrechtelijke beoordeling van schadevergoeding door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen
18 mei 2020
De rechtbank oordeelt dat de TCMG het bewijsvermoeden correct heeft toegepast en verhoogt de schadevergoeding voor mijnbouwschade van € 6.413,43 naar € 6.672,74, vermeerderd met wettelijke rente.
Bestuursrechtelijke procedure inzake vergunning voor melkrundveehouderij en stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden
28 april 2020
De rechtbank vernietigt de vergunning voor een melkrundveehouderij vanwege strijd met de Habitatrichtlijn en herroept het primaire besluit. Verweerder wordt veroordeeld tot vergoeding van proceskosten.
Niet-ontvankelijkheid van beroep tegen last onder dwangsom na faillissement
28 februari 2020
De rechtbank verklaart het beroep van Schipper Recycling Blijham B.V. niet-ontvankelijk wegens het faillissement en het ontbreken van een eigen belang.
Goedkeuring monitoringsplan voor de rietproef in het Lauwersmeer met betrekking tot de gevolgen voor grondwater en verzilting
14 februari 2020
De voorzieningenrechter heeft het gewijzigde monitoringsplan voor de rietproef in het Lauwersmeer goedgekeurd, maar verplicht verweerder om de groei van de zoetwaterlenzen te evalueren voor de tweede peilverhoging in 2021.
Schorsing van last onder dwangsom voor Stichting Altijd Zorg inzake bewoning van zorgcomplex
13 februari 2020
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom voor Stichting Altijd Zorg tot twee weken na de beslissing op bezwaar, wegens onvoldoende specificiteit van de overtreding.
Bevoegdheid van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij aanwijzing en last onder dwangsom in zorgverlening
13 februari 2020
De voorzieningenrechter oordeelt dat de Minister van VWS niet bevoegd was om een aanwijzing en last onder dwangsom op te leggen aan Stichting Altijd Zorg, en schorst de besluiten.
Toewijzing van een evenementenvergunning voor '3FM Serious Request' en de belangenafweging met betrekking tot geluidshinder
20 december 2019
De voorzieningenrechter heeft op 20 december 2019 het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in de zaak rondom de evenementenvergunning voor '3FM Serious Request', waarbij de belangenafweging tussen geluidshinder en het evenement positief uitviel voor de vergunninghoudster.
Schadevergoeding voor waardedaling van onroerend goed door gaswinning in Groningen
18 december 2019
Eisers vorderen schadevergoeding voor waardedaling van woning en boerderij door gaswinning. Rechtbank benoemt deskundige voor taxatie en wacht RCA-resultaten af.
Onverbindendheid uitzondering op vergunningplicht in de Wet natuurbescherming en handhaving van natuurvergunningen
18 december 2019
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt besluit provincie Drenthe over handhaving Wet natuurbescherming; uitzondering op vergunningplicht is onverbindend.
Afwijzing verzoek om handhaving in het kader van de Wet natuurbescherming met betrekking tot het weiden van vee en uitrijden van mest
18 december 2019
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt het besluit van de provincie Fryslân om niet handhavend op te treden tegen het weiden van vee en uitrijden van mest, omdat dit in strijd is met de Wet natuurbescherming.
Vernietiging van natuurvergunningen voor agrarische bedrijven in Friesland wegens strijd met de Habitatrichtlijn
28 november 2019
Rechtbank vernietigt natuurvergunningen voor agrarische bedrijven in Friesland wegens strijd met de Habitatrichtlijn en herroept de primaire besluiten van verweerder.
Schorsing van een noodbevel tot sluiting van een zorginstelling wegens onvoldoende onderbouwing van verstoring openbare orde
19 november 2019
De voorzieningenrechter schorst het noodbevel tot sluiting van een zorginstelling wegens onvoldoende onderbouwing van verstoring van de openbare orde en draagt de burgemeester op om binnen twee weken aanpassingen te communiceren.
Schorsing van omgevingsvergunning voor bouwen stadsboerderij wegens niet-naleving wettelijke coördinatieplicht
8 november 2019
De voorzieningenrechter schorst de omgevingsvergunning voor het bouwen van een stadsboerderij wegens niet-naleving van de wettelijke coördinatieplicht en veroordeelt de gemeente in proceskosten.
Handhaving van emissiegrenswaarden voor zoutzuur in afvalverbrandingsinstallatie met betrekking tot verzoek om voorlopige voorziening
6 november 2019
De voorzieningenrechter heeft het beroep van verzoeksters ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen concreet zicht op legalisatie was en de opgelegde last onder dwangsom niet onuitvoerbaar was.
Omgevingsvergunning voor windmolenpark Pottendijk te Emmen
31 oktober 2019
Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroep ongegrond tegen omgevingsvergunning voor windmolenpark Pottendijk te Emmen, eisers onvoldoende onderbouwd in hun bezwaren.
Toewijzing omgevingsvergunning voor windmolenpark Pottendijk te Emmen
31 oktober 2019
De rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard en de omgevingsvergunning voor een windmolenpark te Emmen bevestigd, ondanks bezwaren over gezondheidsrisico's door laagfrequent geluid.
Vernietiging van het besluit tot wijziging van de begrenzing van ganzenfoerageergebieden in Fryslân
8 oktober 2019
De rechtbank vernietigt het besluit van het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân over de begrenzing van ganzenfoerageergebieden, oordeelt dat het college onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de percelen van eiseres niet zijn opgenomen, en draagt het college op opnieuw te beslissen.
Vernietiging van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een afvalenergiecentrale op basis van de PAS en de Habitatrichtlijn
3 oktober 2019
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een afvalenergiecentrale vanwege strijd met de Habitatrichtlijn en de PAS, en oordeelt dat de eisers belanghebbenden zijn.
Omgevingsvergunning voor consumentenvuurwerkopslagplaats en verkooppunt op bedrijventerrein
13 september 2019
De rechtbank heeft de beroepen van Parkmanagement B.V. en de Wijkvereniging ongegrond verklaard inzake de omgevingsvergunning voor een consumentenvuurwerkopslagplaats op een bedrijventerrein in Emmen.
Vernietiging van een revisievergunning voor gaswinningsinstallatie in Warffum wegens gebrek aan milieueffectrapportage
10 september 2019
Rechtbank vernietigt revisievergunning voor gaswinningsinstallatie in Warffum wegens gebrek aan milieueffectrapportage. Eiseres en eisers zijn belanghebbenden en de minister moet opnieuw beslissen op de aanvraag.
Planschade door wijziging van bestemmingsplan van agrarische naar woonbestemming met betrekking tot bebouwing op voormalig weiland
30 augustus 2019
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over planschade door wijziging bestemmingsplan van agrarisch naar woonbestemming. NMR vastgesteld op 5%, waardoor tegemoetkomingen in planschade verlaagd worden. Eiseres krijgt griffierecht en proceskosten vergoed.
Tijdelijke omgevingsvergunning voor het festival Welcome to the Village 2019 in Leeuwarden
11 juli 2019
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, waardoor de tijdelijke omgevingsvergunning voor het festival Welcome to the Village 2019 in Leeuwarden kon doorgaan.
Voorlopige voorziening geluidsontheffing voor evenement Welcome to the Village 2019 in Leeuwarden
11 juli 2019
De voorzieningenrechter heeft de geluidsontheffing voor het evenement Wttv 2019 in Leeuwarden aangepast, vanwege onvoldoende onderbouwing van de verlenging van de dagperiode en mogelijke geluidshinder voor omwonenden.
Voorlopige voorziening inzake vergunning voor evenement in Natura 2000-gebied met betrekking tot stikstofdepositie en geluidseffecten
11 juli 2019
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af inzake de vergunning voor het evenement "Welcome to the Village". Er is onvoldoende grond voor schorsing van de vergunning, ondanks het ontbreken van een passende beoordeling.
Schorsing van een last onder dwangsom betreffende de emissie van siliciumcarbidevezels
21 juni 2019
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom voor ESD-SIC BV betreffende de emissie van siliciumcarbidevezels, omdat de onderneming onvoldoende tijd heeft gehad om een vergunning aan te vragen.
Vergunningverlening voor uitbreiding veestapel en verplaatsing activiteiten in Natura 2000-gebied Alde Feanen
24 mei 2019
Rechtbank Noord-Nederland verklaart de beroepen van eisers niet-ontvankelijk in de zaak over vergunningverlening voor uitbreiding veestapel in Natura 2000-gebied Alde Feanen.
Wijziging peilbesluit Westerhornermolenpolder - Polder De Oude Leij en de zorgplicht van verweerder in het kader van waterbeheer
8 mei 2019
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake wijziging peilbesluit Westerhornermolenpolder. Zorgplicht van verweerder strekt niet tot volledige oplossing wateroverlast.
Beoordeling van eisen op grond van de Arbeidsomstandighedenwet met betrekking tot psychosociale arbeidsbelasting en discriminatie op de werkvloer
5 april 2019
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt het besluit van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake eisen op grond van de Arbowet met betrekking tot discriminatie, oordeelt dat de eisen onvoldoende zijn gemotiveerd en verklaart het beroep gegrond.
Weigering omgevingsvergunning voor proefboring nabij De Ripen 19 te Nij Beets
28 februari 2019
Rechtbank vernietigt weigering omgevingsvergunning voor proefboring nabij De Ripen 19 te Nij Beets, oordeelt dat minister EZK bevoegd is en herroept het primaire besluit.
Beoordeling van een pleinverbod opgelegd aan verzoekster door het college van bestuur van de Stichting Zaan Primair
21 december 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat het pleinverbod onbevoegd is opgelegd, maar het bevoegdheidsgebrek kan in de bezwaarfase worden hersteld.
Voorlopige voorziening in bestuursrechtelijke zaak betreffende vergunningen Wet natuurbescherming en de toepassing van de AVG
20 december 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in een zaak over vergunningen Wet natuurbescherming, waarbij de verzoekers onvoldoende specifieke gronden aandragen.
Geschil over de rechtmatigheid van de intrekking van een ligplaatsvergunning in het kader van de Woonschepenverordening en het bestemmingsplan
20 november 2018
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de intrekking van een ligplaatsvergunning onterecht was, omdat de Woonschepenverordening niet onverbindend is en geen grond biedt voor intrekking op basis van strijd met het bestemmingsplan.
Handhaving van vergunning op basis van de Flora- en Faunawet voor heropening Polderhoofdkanaal
18 oktober 2018
De rechtbank oordeelt dat de handhaving van de Flora- en Faunawet niet goed is uitgevoerd, waardoor het beroep van eiseres gegrond is verklaard en het bestreden besluit is vernietigd.
Afwijzing monumentensubsidie door Gedeputeerde Staten van Fryslân en de beoordeling van de onafhankelijkheid van deskundigen
7 augustus 2018
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de monumentensubsidie door GS van Fryslân, oordeelt dat Monumentenwacht als onafhankelijk deskundige kan worden beschouwd en draagt GS op een nieuw besluit te nemen.
Afwijzing aanvraag monumentensubsidie door Gedeputeerde Staten van Fryslân wegens schijn van belangenverstrengeling
7 augustus 2018
Rechtbank vernietigt afwijzing monumentensubsidie door Gedeputeerde Staten van Fryslân wegens schijn van belangenverstrengeling en draagt nieuw besluit op.
Afwijzing aanvraag monumentensubsidie door Gedeputeerde Staten van Fryslân en de beoordeling van de onafhankelijkheid van deskundigen
7 augustus 2018
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat GS van Fryslân ten onrechte de aanvraag voor monumentensubsidie heeft afgewezen op basis van vermeende belangenverstrengeling van de Monumentenwacht.
Bestuursrechtelijke procedure inzake eis op grond van de Arbeidsomstandighedenwet met betrekking tot tagging van handafsluiters
3 juli 2018
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat Vopak Terminal Eemshaven B.V. verplicht is handafsluiters te taggen ter voorkoming van zware ongevallen. Beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing handhavingsverzoek tegen een agrarisch bedrijf met betrekking tot bestemmingsplan en omgevingsvergunning
7 juni 2018
De voorzieningenrechter heeft het beroep van verzoekers ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen overtreding van het bestemmingsplan was vastgesteld.
Toewijzing evenementenvergunning voor Pinksteractiviteiten 2018 te Schiermonnikoog met betrekking tot dierenwelzijn
18 mei 2018
De voorzieningenrechter wijst het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening af in de zaak over een evenementenvergunning voor Pinksteractiviteiten 2018 te Schiermonnikoog, met betrekking tot dierenwelzijn.
Omgevingsvergunning voor vleeskalverenstallen en aanpassingen aan bestaande stallen
14 maart 2018
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake omgevingsvergunning voor vleeskalverenstallen. Eiser betwist de kwalificatie van de omgeving, maar rechtbank oordeelt dat het college terecht een rustige woonwijk heeft vastgesteld.
Omgevingsvergunning voor vleeskalverenstallen en aanpassingen aan de inrichting in Wâlterswâld
14 maart 2018
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep ongegrond inzake omgevingsvergunning voor vleeskalverenstallen in Wâlterswâld, met aandacht voor geluidshinder en geurbelasting.
De voorzieningenrechter heeft de verzoeken tot schorsing van het goedkeuringsbesluit van het monitoringsplan voor de rietproef in het Lauwersmeer afgewezen, omdat het plan adequaat is en voldoende waarborgen biedt.
Rechtsgeldigheid evenementenvergunning voor muziekavond op ponyclubterrein
16 februari 2018
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt evenementenvergunning voor muziekavond wegens onvoldoende motivering door de burgemeester, maar laat rechtsgevolgen in stand.
Watervergunning voor rietproef en tijdelijke waterpeilverhoging in het Lauwersmeer
1 februari 2018
De rechtbank bevestigt de watervergunning voor een rietproef in het Lauwersmeer, oordeelt dat de belangen van eisers voldoende zijn meegewogen en verklaart de beroepen ongegrond.
Verlening van een omgevingsvergunning voor bepaalde tijd op basis van de Wet Bibob en de Wabo
19 januari 2018
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over de verlening van een omgevingsvergunning voor bepaalde tijd op basis van de Wet Bibob. Eiseres had eerder een vergunning voor onbepaalde tijd, maar door eerdere strafbare feiten werd de vergunning nu voor vijf jaar verleend. Het beroep van eiseres werd ongegrond verklaard.
Wijziging vergunning voor het bereiden en ter hand stellen van geneesmiddelen door huisarts in aaneengesloten gebied
22 december 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de minister ten onrechte de aanvraag van een huisarts voor wijziging van de vergunning voor geneesmiddelen afwees. Beroep gegrond verklaard.
Wob-verzoek tot openbaarmaking van het rapport ‘Toets waarde bloot eigendom SBB’ en de beperking daarvan wegens financiële belangen van de Staat
22 november 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de Minister voor Wonen en Rijksdienst ten onrechte informatie heeft zwartgelakt in het kader van een Wob-verzoek. Beroep gegrond verklaard en proceskosten vergoed.
Verzoek om nadeelcompensatie wegens verbod op exploitatie van prostitutie-inrichtingen in A-Kwartier te Groningen
19 oktober 2017
Eiser verzoekt om nadeelcompensatie na verbod op prostitutie-exploitatie in Groningen. De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder wegens onvoldoende bewijsvoering.
Bevoegdheid van de bestuursrechter bij verzoek om instemming met statutenwijziging in het onderwijs
25 september 2017
De rechtbank oordeelt dat de gemeenteraad niet tijdig een besluit heeft genomen op het verzoek van eiseressen om instemming met een statutenwijziging. Het beroep is gegrond verklaard en er is een dwangsom opgelegd.
Wijziging omgevingsvergunning voor festivals in recreatiegebied De Groene Ster te Leeuwarden
14 juli 2017
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor festivals in De Groene Ster wegens strijd met rechtszekerheidsbeginsel. Beroepen van eiseressen gegrond verklaard.
Randvoorwaardenkorting op de subsidie op grond van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (SNL)
14 juli 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over korting op subsidies voor agrarisch natuurbeheer. Beroep gegrond, besluit vernietigd maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Toewijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor seismologisch onderzoek in Smallingerland
14 juli 2017
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening toegewezen, waarbij verweerder is opgedragen binnen twee weken een besluit op bezwaar te nemen inzake de omgevingsvergunning voor seismologisch onderzoek in Smallingerland.
Verrekening van grenscorrectie tussen gemeenten Heerenveen en De Fryske Marren
12 juli 2017
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de gemeente Heerenveen niet hoeft te compenseren voor het verlies aan ozb-opbrengsten van De Fryske Marren.
Verzoek om vergoeding van contributie voor lidmaatschap van een beroepsvereniging door een raadslid
12 juli 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de vereniging van raadsleden als beroepsvereniging moet worden aangemerkt, waardoor de gemeente verplicht is de contributie te vergoeden.
Vergoeding contributie lidmaatschap vereniging door gemeente
12 juli 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat een vereniging als belanghebbende kan worden aangemerkt in een verzoek om vergoeding van contributie voor leden. Het bestreden besluit van de gemeente wordt vernietigd.
Vernietiging geluidsontheffingen voor muziekevenementen in recreatiegebied Leeuwarden
26 juni 2017
De rechtbank vernietigt de geluidsontheffingen voor 'Welcome to the Village' in 2015 en 2016 wegens onvoldoende bescherming tegen geluidshinder voor omwonenden.
Bevoegdheid en ontvankelijkheid van bezwaar tegen verruiming openstelling Polderhoofdkanaal voor recreatievaart
16 juni 2017
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, maar draagt verweerder op het griffierecht te vergoeden en veroordeelt hem in de proceskosten van verzoekster.
Voorlopige voorziening inzake last onder dwangsom voor groencompostering in Groningen
16 juni 2017
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat verzoekster niet voldeed aan de vergunningsvoorschriften voor groencompostering en er geen concreet zicht op legalisatie was.
Nadeelcompensatieregeling voor verlegging van kabels en leidingen in rijkswaterstaatswerken
15 juni 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat Gasunie niet overtuigend heeft aangetoond dat haar tarieven voor nadeelcompensatie volledig voor vergoeding in aanmerking komen. Beroep ongegrond verklaard.
Onrechtmatige weigering omgevingsvergunning voor woningbouw in Vlagtwedde
14 juni 2017
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt de weigering van een omgevingsvergunning voor woningbouw in Vlagtwedde wegens gebrek aan een verklaring van geen bedenkingen.
Beoordeling van een verzoek om voorlopige voorziening met betrekking tot een omgevingsvergunning voor het tijdelijk verlengen van een duiker in de Noordhorner Schipsloot
14 juni 2017
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat de veiligheid van de hogedruk gasleiding voldoende gewaarborgd was tijdens de werkzaamheden.
Beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar inzake handhaving Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus
23 mei 2017
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaar van eiser tegen de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie inzake handhaving Wpbr, en legt een dwangsom op van € 1.260,-.
Vernietiging omgevingsvergunning voor hotelbouw in strijd met bestemmingsplan en procedurele tekortkomingen
14 april 2017
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor hotelbouw in strijd met bestemmingsplan en procedurele tekortkomingen. Verweerder moet opnieuw beslissen op aanvraag.
Last onder dwangsom wegens overschrijding van het vergunde aantal vervoersbewegingen en afwijzing aanvraag omgevingsvergunning
31 maart 2017
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken tot voorlopige voorziening af, omdat de last onder dwangsom terecht is opgelegd en de aanvraag omgevingsvergunning buiten behandeling is gesteld.
Last onder dwangsom opgelegd aan Refening & Trading Holland N.V. wegens overtreding van vergunningvoorschrift 2.2.5
10 februari 2017
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt last onder dwangsom aan RTH wegens overtreding vergunningvoorschrift 2.2.5, oordeelt dat last te ruim geformuleerd is en herroept eerdere besluiten.
Preventieve last onder bestuursdwang aan de curator met betrekking tot de naamloze vennootschap Refining & Trading Holland N.V.
10 februari 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de curator van Refining & Trading Holland N.V. preventieve lasten onder bestuursdwang moet naleven. Beroep ongegrond verklaard.
Weigering van omgevingsvergunningen voor het Noorderkerk en Bethesda-gebouw in Groningen
26 januari 2017
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over de weigering van omgevingsvergunningen voor de Noorderkerk en het Bethesda-gebouw in Groningen. Beroep gegrond in de eerste zaak, ongegrond in de tweede.
Afwijzing van een aanvraag voor een jachtakte op basis van vrees voor misbruik van wapens en munitie
26 januari 2017
Rechtbank Noord-Nederland wijst de aanvraag voor een jachtakte af vanwege vrees voor misbruik van wapens en munitie door de eiser, die onder psychische druk staat.
Vernietiging van gefaseerde omgevingsvergunning voor mijnbouwlocatie Wapse wegens onjuiste milieueffectrapportage
16 januari 2017
Rechtbank vernietigt omgevingsvergunning voor mijnbouwlocatie Wapse wegens onjuiste beoordeling van milieueffectrapportage. Verweerder moet aanvraag opnieuw beoordelen.
Bevoegdheid van toezichthouder bij invordering dwangsommen inzake lozing PCB-houdend afvalwater
11 november 2016
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat verzoekster niet voldeed aan de opgelegde last tot beëindiging van de lozing van PCB-houdend afvalwater, en er geen zicht op legalisatie was.
Proceskostenvergoeding in bezwaarfase en vergaarplicht informatie in bestuursrechtelijke procedures
10 oktober 2016
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de afwijzing van proceskostenvergoeding in bezwaarfase onterecht was, wegens gebrek aan informatie door bestuursorgaan. Eiser krijgt vergoeding van € 980,-- en griffierecht van € 45,--.
Sluiting van een horecabedrijf op basis van het Handhavingsprotocol horeca 2010 en de vereiste vergunningen
30 augustus 2016
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoekster zonder de benodigde vergunningen een horecabedrijf exploiteert. De sluiting is gerechtvaardigd op basis van het Handhavingsprotocol horeca 2010.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake handhaving bestemmingsplan Teatertún te Rijs
11 juli 2016
De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente onvoldoende handhavend optreedt tegen strijdige activiteiten in de Teatertún te Rijs. Beroep gegrond, bestreden besluit vernietigd, en gemeente moet toezichthouders aanstellen.
Voorlopige voorziening inzake evenementenvergunning en geluidsontheffing voor festival Welcome to the Village te Leeuwarden
8 juli 2016
De voorzieningenrechter heeft de evenementenvergunning en geluidsontheffing voor het festival Welcome to the Village in Leeuwarden beoordeeld en de verzoeken van omwonenden afgewezen, maar wel aanpassingen aan de vergunning opgelegd.
Handhavingsprocedure en maatwerkvoorschriften voor windturbine in Kollum
5 juli 2016
De rechtbank oordeelt dat de geluidsvoorschriften voor de windturbine in Kollum als maatwerkvoorschriften gelden, maar dat verweerder ten onrechte niet handhavend optreedt. Verweerder moet een nieuw besluit nemen en een dwangsom betalen.
Belanghebbendheid bij handhaving milieu en risico's van dioxine-emissie
14 juni 2016
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat verzoekers niet als belanghebbenden kunnen worden aangemerkt en er geen spoedeisend belang is.
Omgevingsvergunning voor de realisatie van een busstation op industrieterrein Bolsward met betrekking tot geluidsaspecten en ruimtelijke onderbouwing
22 april 2016
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt de omgevingsvergunning voor een busstation in Bolsward vanwege onvoldoende onderbouwing van geluidsaspecten en onvoldoende maatregelen ter beperking van geluidshinder voor eisers.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen de gehele rechtbank Noord-Nederland
20 april 2016
De rechtbank wijst het wrakingsverzoek van de verzoekster af, omdat het verzoek gericht is tegen de gehele rechtbank en niet tegen de persoon van de rechter.
Afwijzing voorlopige voorziening omgevingsvergunning voor het Bethesda-gebouw in Groningen
15 april 2016
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken tot het treffen van een voorlopige voorziening af in de zaak rondom de omgevingsvergunning voor het Bethesda-gebouw in Groningen.
Voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor appartementen in Groningen
15 maart 2016
De voorzieningenrechter heeft op 15 maart 2016 een verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in een zaak over een omgevingsvergunning voor acht appartementen in Groningen, omdat het bouwplan voldoet aan de regelgeving.
Wraking van een kantonrechter in civiele zaken met betrekking tot de ontvankelijkheid van het verzoek
16 februari 2016
De rechtbank verklaart verzoekster niet-ontvankelijk in haar wrakingsverzoek tegen mr. M.A.B. Faber-Siermann, omdat het verzoek niet tijdig is ingediend.
Wrakingsverzoek tegen rechter in bestuursrechtelijke procedure
28 januari 2016
De rechtbank wijst het wrakingsverzoek tegen mr. P.G. Wijtsma af, omdat geen feiten zijn aangetoond die de onpartijdigheid van de rechter in gevaar brengen.
Beroep tegen het Natuurbeheerplan Fryslân 2016 en de ontvankelijkheid van eisers
21 januari 2016
De rechtbank verklaart de beroepen van eiser en eiseres 3 niet-ontvankelijk en het beroep van eiseres 2 gegrond, met vernietiging van het Natuurbeheerplan 2016 voor bepaalde gronden.
Weigering van naamscorrectie door gemeente Leeuwarden na naturalisatie
26 november 2015
De rechtbank heeft het beroep van de eiser ongegrond verklaard, waarbij de weigering van de gemeente Leeuwarden om de geslachtsnaam te corrigeren werd bevestigd.
Verzoek om openbaarmaking van documenten met betrekking tot gaswinning in Groningen en de beoordeling van milieu-informatie
16 oktober 2015
De rechtbank oordeelt dat de Minister van Economische Zaken niet aannemelijk heeft gemaakt dat alle relevante documenten zijn achterhaald in het kader van een Wob-verzoek over gaswinning in Groningen. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Wraking van rechter mr. C.H. de Groot in bestuursrechtelijke procedures
13 oktober 2015
Verzoekster [A] heeft mr. C.H. de Groot gewraakt wegens afwijzing van een uitstelverzoek. De rechtbank heeft het verzoek afgewezen, oordelend dat er geen bijzondere omstandigheden waren die de onpartijdigheid van de rechter in gevaar brachten.
Omgevingsvergunning voor de aanleg van de Helperzoomtunnel te Groningen met betrekking tot ontvankelijkheid en belangenafweging
16 september 2015
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over de omgevingsvergunning voor de Helperzoomtunnel in Groningen. Bepaalde eisers zijn niet ontvankelijk, terwijl anderen als belanghebbenden worden erkend. De rechtbank concludeert dat de vergunning rechtmatig is, met voldoende aandacht voor verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en ecologische effecten.
Ongeldigverklaring rijbewijs door CBR na foutieve hertesten in alcoholslotprogramma
1 juli 2015
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt ongeldigverklaring rijbewijs door CBR wegens onvoldoende afweging van persoonlijke omstandigheden bij foutieve hertesten in alcoholslotprogramma.
Geschil over constructiefouten en binnenklimaat van schoolgebouwen in Groningen
21 mei 2015
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Groningen verantwoordelijk is voor constructiefouten en gebrekkig binnenklimaat in schoolgebouwen. Beroep GRO 13/1 ongegrond, GRO 13/2 gegrond. Gemeente moet opnieuw beslissen op bezwaren.
Intrekking exploitatievergunning coffeeshop wegens onvoldoende motivatie en vergewisplicht
25 maart 2015
De rechtbank vernietigt de intrekking van de exploitatievergunning van de coffeeshop Upper Ten in Groningen wegens onvoldoende motivatie en vergewisplicht van de burgemeester.
Intrekking van exploitatievergunningen voor prostitutie-inrichtingen na onherroepelijke veroordeling
3 februari 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat de burgemeester in redelijkheid de exploitatievergunningen heeft ingetrokken na een onherroepelijke veroordeling van de verzoeker.
Afwijzing verzoek om referendum inzake windenergieprojecten in Fryslân
16 december 2014
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een referendum over windenergieprojecten in Fryslân afgewezen, omdat het voorgenomen besluit niet als algemeen verbindend voorschrift kan worden aangemerkt.
Weigering omgevingsvergunning voor biogasinstallatie en de uitleg van gezoneerd industrieterrein in het kader van de Wet geluidhinder
18 november 2014
De rechtbank heeft de beroepen van eisers ongegrond verklaard en de weigering van de omgevingsvergunning voor een biogasinstallatie bevestigd, omdat de Klaas Nieboerweg niet binnen een gezoneerd industrieterrein ligt.
Omgevingsvergunning voor uitbreiding kartonfabriek met rejectvergassingsinstallatie in Hoogezand
20 februari 2014
De rechtbank verklaart de beroepen ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een kartonfabriek in Hoogezand met een rejectvergassingsinstallatie.
Afwijzing subsidieaanvragen voor proof of concept door de Rechtbank Noord-Nederland
17 januari 2014
Rechtbank Noord-Nederland verklaart de beroepen van A1 Internet B.V. ongegrond; subsidieaanvragen voor proof of concept afgewezen wegens gebrek aan materiaalkosten.
Openbaarheid van documenten betreffende vergunningverlening energiecentrales Eemshaven
18 juli 2013
De rechtbank oordeelt dat het college van gedeputeerde staten van Groningen ten onrechte een beroep deed op intern beraad bij de weigering van openbaarmaking van documenten over vergunningverlening energiecentrales. De besluiten zijn vernietigd en het college moet opnieuw beslissen.
Bestuursdwang en aansprakelijkheid voor verontreiniging door bluswater in faillissement van Bavin B.V.
9 juli 2013
De rechtbank verklaart de beroepen van de curator van Bavin B.V. ongegrond, oordeelt dat hij verantwoordelijk is voor de naleving van milieuwetgeving en bevestigt de toepassing van bestuursdwang na verontreiniging door bluswater.
Vaststelling Legger Waterkeringen-Zeekering 2010 en de verplichtingen van de beheerder
21 mei 2013
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond in de zaak over de vaststelling van de Legger Waterkeringen-Zeekering 2010, waarbij de verplichtingen van de beheerder zijn beoordeeld.
Vernietiging van besluit tot afwijzing naturalisatieverzoek wegens onvoldoende motivering en risico op foltering bij terugkeer naar Azerbeidzjan
7 juni 2012
De rechtbank vernietigt het besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken tot afwijzing van het naturalisatieverzoek van eiseres, wegens onvoldoende motivering en risico op foltering bij terugkeer naar Azerbeidzjan.
Toekenning Wajong-uitkering en ingangsdatum bij terugkomen op eerder besluit
5 juni 2012
Rechtbank Assen oordeelt dat de Wajong-uitkering van eiseres per 1 november 2004 moet ingaan, niet per 2 mei 2010, vanwege onjuiste eerdere medische beoordeling.
Weigering UWV om besluit te nemen inzake WW-uitkering en terugvordering
1 juni 2012
De rechtbank Groningen verklaart het beroep van een scholengemeenschap tegen de weigering van het UWV om een besluit te nemen inzake de WW-uitkering van een werknemer ongegrond, omdat er geen nieuwe gegevens zijn overgelegd die aanleiding geven tot terugvordering.
Terugvordering van integratiegelden na faillissement van integratiebureau
24 februari 2012
De rechtbank verklaart het beroep van de gemeente ongegrond en bevestigt de terugvordering van € 400.000,00 op basis van de WWB, wegens onrechtmatige besteding na faillissement van het integratiebureau.
Beoordeling van de onttrekkingsvergunning voor kamerverhuur in Groningen
9 juni 2011
De rechtbank oordeelt dat de onttrekkingsvergunning voor kamerverhuur aan Zonnelaan 377 te Groningen rechtmatig is. Het beroep van eiseres is ongegrond, er zijn geen bijzondere omstandigheden die een afwijking van het beleid rechtvaardigen.
Bevoegdheid en ontvankelijkheid van beroep tegen provinciaal besluit tot vaststelling van het buitengebied
28 april 2011
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers niet-ontvankelijk, omdat zij niet als belanghebbenden kunnen worden aangemerkt bij het provinciaal besluit tot vaststelling van het buitengebied.
Toetsing van de aanvraag voor een opsporingsvergunning voor zout door Électricité de France S.A. (EDF)
17 februari 2011
De rechtbank Groningen verklaart het beroep van Électricité de France S.A. (EDF) ongegrond en oordeelt dat de aanvraag voor een opsporingsvergunning voor zout niet geweigerd kon worden op basis van de Mijnbouwwet.
Opleggen van een last onder dwangsom wegens het ontbreken van een bouwvergunning voor gewijzigde uitvoering
10 juni 2010
Rechtbank Groningen verklaart het beroep van eiseres ongegrond wegens het ontbreken van een bouwvergunning voor gewijzigde uitvoering en handhaving van de Woningwet.
Intrekking van bijstandsuitkering en terugvordering op basis van gezamenlijke huishouding
10 juni 2010
Rechtbank Groningen oordeelt dat de bijstandsuitkering van eiser terecht is ingetrokken wegens schending van de inlichtingenplicht en dat de terugvordering van onterecht verstrekte bijstand gerechtvaardigd is.
Bevoegdheid van de gemeente om handhavend op te treden tegen illegale erfafscheiding
2 juni 2010
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Haren niet bevoegd was om handhavend op te treden tegen een illegale erfafscheiding, omdat de aanschrijving niet in de plaats kon komen van een bouwvergunning. Het beroep van eisers werd gegrond verklaard.
Overname betalingsverplichting wegens betalingsonmacht van werkgever en rechtsverhouding tussen werknemer en werkgever
27 mei 2010
Rechtbank Groningen oordeelt dat Uwv onvoldoende rekening heeft gehouden met relevante wetgeving bij de afwijzing van de aanvraag voor overname van betalingsverplichting door werkgever. Beroep gegrond verklaard.
Definitieve afrekening van wachtgelden van gewezen VO-medewerkers en de rechtsgeldigheid van eerdere besluiten
21 mei 2010
Rechtbank Groningen oordeelt dat het verzoek om definitieve afrekening van wachtgelden ten onrechte als herzieningsverzoek is aangemerkt. Beroep gegrond verklaard en bestreden besluit vernietigd.
Onjuiste toepassing van artikel 54, tweede lid, van de WAO door verweerder
26 maart 2010
De rechtbank oordeelt dat de UWV de WAO-uitkering van eiser ten onrechte aan de Van Mesdagkliniek heeft uitbetaald. Het beroep van eiser is gegrond en het bestreden besluit wordt vernietigd.
Toewijzing bouwvergunning voor hospice in Uithuizen met betrekking tot ruimtelijke ordening en parkeernormen
25 maart 2010
Rechtbank Groningen verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de verlening van een bouwvergunning voor een hospice in Uithuizen, met aandacht voor ruimtelijke ordening en parkeernormen.
Schending hoorplicht en ingangsdatum bijstandsverlening in bestuursrechtelijke procedure
15 maart 2010
Rechtbank Groningen oordeelt dat verweerder de hoorplicht heeft geschonden door eiser niet persoonlijk te horen. Eiser heeft recht op bijstand met terugwerkende kracht tot 17 november 2007. Bestreden besluit vernietigd.
Onjuiste gegevensaanlevering door onderwijsinstelling leidt niet tot niet-bekostiging
8 maart 2010
Rechtbank Groningen oordeelt dat onjuiste gegevensaanlevering door onderwijsinstelling niet automatisch leidt tot niet-bekostiging. Beroepen gegrond verklaard en besluiten vernietigd.
Opleggen van een WAV-boete aan een vennootschap onder firma voor het tewerkstellen van een vreemdeling zonder vergunning
19 februari 2010
Rechtbank Groningen vernietigt boete van € 8.000,- opgelegd aan Café-Grillroom Shalom VOF wegens overtreding Wav, oordeelt dat vennoot niet als werknemer kan worden aangemerkt.
Beoordeling van de vaststelling van de grens van de bebouwde kom en de ontvankelijkheid van bezwaar en beroep
15 februari 2010
De rechtbank Groningen verklaart het beroep ongegrond inzake de vaststelling van de grens van de bebouwde kom te Froombosch, omdat dit besluit niet vatbaar is voor bezwaar en beroep.
Toekenning van subsidie uit het Waddenfonds voor het project 'Aanleg stoomnetwerk Oosterhorn'
7 januari 2010
De rechtbank verklaart de subsidieaanvraag uit het Waddenfonds voor het project 'Aanleg stoomnetwerk Oosterhorn' niet-ontvankelijk, omdat deze betrekking heeft op economische activiteiten.
Toepassing van artikel 11 CSV en restitutie van premies werknemersverzekeringen in het kader van de Tijdelijke Ouderen Regeling
23 december 2009
Rechtbank Groningen oordeelt over restitutie van premies werknemersverzekeringen in het kader van de Tijdelijke Ouderen Regeling. Beroep gegrond verklaard, bestreden besluit vernietigd, rechtsgevolgen in stand gehouden. Proceskosten € 645,72, griffierecht € 297,-- vergoed.
Openbaarheid van besluiten inzake invoer van afvalstoffen en de belangenafweging onder de Wet openbaarheid van bestuur
11 december 2009
Rechtbank Groningen oordeelt over de openbaarmaking van besluiten inzake afvalstoffen. Eiseres betwist de publicatie en stelt onevenredig benadeeld te worden. De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Handhaving van gebruik van de Geertsemaheerd in Slochteren en rechtszekerheidsbeginsel
27 november 2009
Rechtbank Groningen vernietigt besluit tot handhaving van gebruik Geertsemaheerd; strijd met rechtszekerheidsbeginsel en ondeugdelijke belangenafweging door verweerder.
Herhaalde asielaanvraag van Iraakse nationaliteit met betrekking tot de situatie in Kirkuk
18 augustus 2009
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van eiser uit Irak, oordeelt dat de verslechterde situatie in Kirkuk relevant is en verplicht de Staatssecretaris opnieuw te beslissen.
Ongewenstverklaring en de toepassing van artikel 3 EVRM in vreemdelingenzaken
20 januari 2009
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de ongewenstverklaring van eiser, oordelend dat de Staatssecretaris artikel 3 EVRM niet correct heeft afgewogen tegen de openbare orde.
Toekenning van een verblijfsvergunning op basis van gezinshereniging en de toepassing van artikel 8 EVRM in het vreemdelingenrecht
15 januari 2009
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor gezinshereniging, oordeelt dat het gepleegde misdrijf niet meer tegengeworpen kan worden en dat de belangen van de eiser en zijn dochter zwaarder wegen dan de belangen van de Staat.
Intrekking van een WWB-uitkering wegens niet meewerken aan onderzoek naar verblijfssituatie
15 oktober 2008
De rechtbank vernietigt de intrekking van een WWB-uitkering per 14 mei 2007, omdat deze niet rechtsgeldig was. Eiser had onder druk van emoties zijn uitkering ingetrokken. Verweerder moet de proceskosten vergoeden.
Toewijzing voorlopige voorziening voor Syrische kinderen met verblijfsvergunning aanvraag
15 augustus 2008
De voorzieningenrechter heeft de aanvragen van vier Syrische kinderen voor een verblijfsvergunning toegewezen, omdat hun verblijf in Nederland niet aan de misdragingen van hun moeder kan worden toegerekend.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake verblijfsaantekening voor arbeid vrij toegestaan
12 augustus 2008
Verzoeker vroeg om een voorlopige voorziening voor een verblijfsaantekening 'arbeid vrij toegestaan'. De voorzieningenrechter oordeelde dat de termijn van vijf werkdagen redelijk was, maar verklaarde het verzoek niet-ontvankelijk. Verweerder werd veroordeeld in de proceskosten.
Afwijzing asielaanvraag van Iraakse vreemdeling met beroep op intern gewapend conflict in Noord-Irak
5 augustus 2008
De rechtbank verklaart het beroep van een Iraakse vreemdeling ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat geen bewijs is geleverd voor een intern gewapend conflict in Noord-Irak.
Weigering van informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)
24 juni 2008
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de weigering van hun informatieverzoek op basis van de WOB. De rechtbank oordeelt dat de verweerder buiten zijn bevoegdheid is getreden door het verzoek op basis van de Wbp af te handelen en vernietigt het besluit.
Weigering van verstrekking van akte van aanstelling en vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke procedure
4 juni 2008
De rechtbank oordeelt dat de Korpsbeheerder ten onrechte het bezwaar van eiseres niet-ontvankelijk heeft verklaard en dat zij recht heeft op vergoeding van proceskosten.
Schadevergoeding in verband met huursubsidie en de redelijkheid van kosten in bezwaarprocedures
4 juni 2008
Eiser heeft beroep ingesteld tegen de afwijzing van zijn verzoek om schadevergoeding door de Minister van Volkshuisvesting. De rechtbank oordeelt dat eiser recht heeft op schadevergoeding van € 1.000,00 en vernietigt het bestreden besluit.
Beroep tegen bouwvergunningen voor kantoorgebouw en parkeergarage op Damsterdiep te Groningen
11 februari 2008
Eisers hebben beroep ingesteld tegen bouwvergunningen voor een kantoorgebouw en parkeergarage op het Damsterdiep. De rechtbank verklaart de beroepen ongegrond, oordelend dat aan de vereisten van een goede ruimtelijke onderbouwing is voldaan.
Herhaalde asielaanvraag van Hazara-eisers uit Afghanistan met betrekking tot WBV 2004/60 en de beoordeling van hun kwetsbaarheid
22 januari 2008
De rechtbank verklaart de herhaalde asielaanvraag van Hazara-eisers uit Afghanistan ongegrond, omdat zij niet hebben aangetoond dat zij uit een minderheidsgebied komen en geen nieuwe feiten hebben aangedragen.
Asielaanvraag van een Afghaanse vluchteling en de beoordeling van het risico op schending van artikel 3 EVRM bij terugkeer naar Afghanistan
8 januari 2008
De rechtbank verklaart het beroep van een Afghaanse vluchteling ongegrond, omdat hij onvoldoende bewijs heeft geleverd voor een reëel risico op schending van artikel 3 EVRM bij terugkeer naar Afghanistan.
Toepassing van artikel 64 Vreemdelingenwet 2000 in geval van medische noodsituatie bij dreigende uitzetting
12 december 2007
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de Staatssecretaris van Justitie artikel 64 Vw 2000 ten onrechte niet toepaste, waardoor een medische noodsituatie kan ontstaan bij uitzetting van de vreemdeling.
Ongewenstverklaring van vreemdeling met sterke banden in Nederland
28 november 2007
De rechtbank vernietigt de ongewenstverklaring van een Surinaamse eiser, oordeelt dat de belangenafweging onvoldoende is gemotiveerd en dat de persoonlijke omstandigheden van de eiser niet goed zijn meegewogen.
Vernietiging van de afwijzing van een verblijfsvergunning op basis van onduidelijke communicatie en procedurele tekortkomingen
19 november 2007
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning van een Egyptische vreemdeling wegens onduidelijke communicatie en procedurele tekortkomingen.
Beroep tegen besluit Waarderingskamer inzake vangnetregeling WOZ en waarderingskosten
31 oktober 2007
Beroep van Waterschap Hunze en Aa’s tegen besluit Waarderingskamer over waarderingskosten WOZ gegrond verklaard; besluit vernietigd en nieuwe beslissing op bezwaar opgedragen.
Beroep tegen besluit Waarderingskamer inzake waarderingskosten Wet WOZ
31 oktober 2007
Eiser 1 en eiser 2 hebben beroep ingesteld tegen een besluit van de Waarderingskamer over waarderingskosten Wet WOZ. De rechtbank verklaart het beroep van eiser 1 ongegrond en dat van eiser 2 gegrond, vernietigt het bestreden besluit en draagt verweerder op nieuwe beslissingen te nemen.
Ongeloofwaardig asielrelaas en motivering niet inzichtelijk
12 juli 2007
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de motivering van de afwijzing van de asielaanvraag niet inzichtelijk is, omdat verklaringen van de zus van de vreemdeling ontbreken. Het beroep wordt gegrond verklaard en het besluit van de verweerder vernietigd.
Toewijzing voorlopige voorziening bij aanvraag verblijfsvergunning regulier en onterecht buiten behandeling stellen
21 mei 2007
De voorzieningenrechter heeft de aanvraag voor een verblijfsvergunning toegewezen, omdat de aanvraag onterecht buiten behandeling was gesteld. Verweerder had geen wettelijk voorschrift dat een in persoon indienen vereiste.
Overtredingen van de Regeling eisen, administratie en registratie inzake uitoefening visserij door een visafslag in De Marne
5 februari 2007
De rechtbank Groningen oordeelde dat een visafslag in De Marne zich schuldig maakte aan overtredingen van de Regeling eisen inzake visserij, door niet de juiste etikettering van viskisten te waarborgen. De verdachte kreeg een gedeeltelijk voorwaardelijke geldboete opgelegd.
Vrijspraak van verdachte in arbeidsomstandighedenzaak na ongeval met container
13 november 2006
De rechtbank sprak de verdachte vrij van de tenlastelegging wegens het niet nemen van veiligheidsmaatregelen, omdat het slachtoffer niet als 'andere persoon' onder de wet valt.
Verantwoordelijkheid van vervoerder bij vistransport en documentatieplicht
13 maart 2006
De rechtbank sprak de verdachte vrij van het niet voldoen aan documentatieplicht bij vistransport, omdat de chauffeur niet als vervoerder kan worden aangemerkt volgens de regeling.
Meervoudige strafzaak inzake woninginbraken en recidive
28 december 2005
De rechtbank Groningen heeft op 28 december 2005 een verdachte vrijgesproken van het primair tenlastegelegde, maar hem wel veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf voor meerdere woninginbraken, rekening houdend met recidive en de ernst van de feiten.