Opheffing conservatoir beslag op schip en bankrekening in kort geding
12 december 2024
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft de vorderingen van Sinbad Charters N.V. en [eiser] tot opheffing van conservatoir beslag afgewezen en hen in de proceskosten veroordeeld.
Vordering tot schadevergoeding na aanrijding tussen voertuig en motorfiets met discussie over dekking en aansprakelijkheid
23 oktober 2024
Nagico vorderde schadevergoeding van [gedaagde] na een aanrijding. Het Gerecht wees de vordering af wegens onvoldoende bewijs van aansprakelijkheid en veroordeelde Nagico in de proceskosten.
Onbevoegdheid van het Gerecht in verband met EEX-verdrag en schadevergoeding bij niet-nakoming
16 oktober 2024
Het Gerecht verklaart zich onbevoegd om van de vordering van Consultancy VBA tegen DTS Nederland B.V. kennis te nemen, en veroordeelt eiseres in de proceskosten.
Vordering tot betaling van achterstallige elektriciteitskosten door elektriciteitsmaatschappij aan resort
9 oktober 2024
ELMAR vorderde betaling van Afl. 77.936,03 aan Perle D'Or voor achterstallige elektriciteitskosten. De rechtbank wees de vordering toe, met uitzondering van de buitengerechtelijke kosten.
Onrechtmatige toepassing van commerciële elektriciteitstarieven door N.V. Elektriciteit-Maatschappij Aruba aan Vereniging van Eigenaren Oceania
11 september 2024
Oceania vorderde dat Elmar onrechtmatig handelde door het commerciële DB-tarief toe te passen. Het Gerecht oordeelde dat Elmar niet onrechtmatig handelde en wees de vorderingen van Oceania af.
Verdeling van huwelijksgoederengemeenschap tussen ex-echtgenoten met internationale elementen
24 juli 2024
De zaak betreft de verdeling van huwelijksgoederengemeenschap tussen een vrouw en man, gehuwd in New York, met vorderingen in Aruba. Het gerecht heeft de verkoop van onroerend goed in Aruba bevolen en de voormalige echtelijke woning in New York aan de vrouw toegewezen.
Tussenvonnis inzake bewijslevering in geschil over geldlening tussen partijen
3 juli 2024
Eiser vordert betaling van € 24.390,-- van gedaagde op basis van een geldlening. Gedaagde betwist de overeenkomst. De rechter laat eiser toe bewijs te leveren en verwijst de zaak naar 21 augustus 2024.
Erkenning van echtscheidingsbeslissingen buiten Aruba en de toepassing van het Arubaanse interregionaal en internationaal privaatrecht
1 juli 2024
De vrouw verzoekt erkenning van een echtscheidingsbeslissing uit Nederland. Het gerecht wijst het verzoek af, omdat de echtscheiding al is ingeschreven. Erkenning volgens Arubaanse wetgeving wordt besproken.
Huurachterstand en ontruiming in kort geding met betrekking tot huurovereenkomst
30 mei 2024
Kort geding over huurachterstand en ontruiming; gedaagde moet het gehuurde uiterlijk op 3 juni 2024 ontruimen en is veroordeeld tot betaling van achterstallige huur en nutsvoorzieningen.
Vordering tot betaling van achterstallig loon door leerkracht tegen onderwijsstichting
16 april 2024
Vordering tot betaling achterstallig loon door leerkracht afgewezen; werkgever had geen bevoegdheid om hoger loon toe te kennen door niet voldoen aan diploma-eisen.
Schorsing van executie in kort geding met betrekking tot erfpacht en beslaglegging
10 april 2024
In kort geding heeft [eiseres] de schorsing van de executie van een vonnis uit 2009 gevorderd. Het gerecht oordeelt dat de executie misbruik van bevoegdheid oplevert en schorst deze, maar heft het beslag niet op. [Gedaagde] wordt in de proceskosten veroordeeld.
Vordering tot betaling wegens tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst voor de vernieuwing en uitbreiding van een elektrische installatie
27 maart 2024
Kulture Café vorderde betaling van B.B. Electrical wegens tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst. Vordering afgewezen, Kulture Café veroordeeld in proceskosten.
Internationale rechtsmacht en nakoming van verplichtingen uit Share Purchase Agreement
6 maart 2024
Eiseres vorderde nakoming van een Share Purchase Agreement, maar de vordering werd afgewezen omdat gedaagde niet als mede-schuldenaar kon worden aangesproken zonder toestemming van haar echtgenoot.
Vordering tot betaling uit overeenkomst van geldlening met betwisting van betalingsverplichtingen
14 februari 2024
Vordering tot betaling door IFA van Afl. 14.972,41 aan gedaagde op basis van een overeenkomst van geldlening. Hoofdsom en rente toegewezen, boeterente afgewezen.
Vonnis inzake overeenkomst van geldlening met hoge rente en boeterente
14 februari 2024
Vonnis van 14 februari 2024 waarin gedaagde wordt veroordeeld tot betaling van Afl. 24.680,85 aan IFA, vermeerderd met rente en kosten, na erkenning van de vordering door gedaagde.
Verzoek om gezamenlijk gezag over minderjarigen afgewezen wegens onvoldoende betrokkenheid van de vader
16 januari 2024
De vader's verzoek om gezamenlijk gezag over de minderjarigen is afgewezen vanwege zijn onvoldoende betrokkenheid en communicatieproblemen met de moeder.
Bepaling van kinderalimentatie en onderhoudsplicht in een alimentatiezaak
16 januari 2024
De vrouw verzoekt om kinderalimentatie van de man. Het gerecht stelt een minimale bijdrage van Afl. 50,- per kind per maand vast, ondanks de beperkte draagkracht van de man.
Beoordeling van de aard van de arbeidsovereenkomst tussen verzoeker en eenmanszaak
9 januari 2024
Het Gerecht heeft geoordeeld dat de overeenkomst tussen verzoeker en de eenmanszaak als een uitzendovereenkomst moet worden gekwalificeerd. Het verzoek van de verzoeker is afgewezen en hij is veroordeeld in de proceskosten.
Ontslag op staande voet en de beoordeling van dringende redenen in een arbeidsovereenkomst
9 januari 2024
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba oordeelt dat het ontslag op staande voet van de verzoekster gerechtvaardigd was vanwege dringende redenen, waaronder bedreigingen aan collega's en weigering van drugstests.
Ontslag op staande voet en bewijsopdracht in arbeidsconflict tussen werknemer en werkgever
27 december 2023
Ontslag op staande voet van een buschauffeur door werkgever na schade aan bus. Verzoeker betwist de beschuldigingen en eist loonbetaling. Gerecht laat werkgever toe bewijs te leveren.
Verzoek tot correctie van salarisstroken en werkgeversverklaring in arbeidsconflict
7 november 2023
Verzoeker vraagt om correctie van salarisstroken en werkgeversverklaring, maar verzoek wordt afgewezen omdat niet is aangetoond dat hij onafgebroken in dienst was bij werkgever [VBA].
Bekrachtiging voorlopige toevertrouwing aan de Voogdijraad van minderjarigen in het kader van gezagsontzetting
11 oktober 2023
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba bekrachtigt de voorlopige toevertrouwing van twee minderjarigen aan de Voogdijraad en schorst de moeder uit het gezag over hen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst tussen Telearuba N.V. en werknemer wegens onherstelbare vertrouwensbreuk
25 juli 2023
Telearuba N.V. vraagt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met [verweerder] wegens onherstelbare vertrouwensbreuk. Het Gerecht oordeelt dat de ontbinding gerechtvaardigd is en wijst de kosten toe aan de werknemer.
Loonvordering van werknemer tegen werkgever na ziekte en beëindiging van arbeidsovereenkomst
13 juni 2023
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft CDI veroordeeld tot betaling van achterstallig loon aan [verzoeker] en toestemming verleend om kosteloos te procederen.
Verzoek om vervangende toestemming voor reis met minderjarigen
7 juni 2023
De moeder krijgt vervangende toestemming om met haar minderjarige kinderen naar Nederland te reizen van 6 juli tot 9 augustus 2023, ondanks verzet van de vader.
Vonnis inzake vaststellingsovereenkomst en aanneemovereenkomst tussen eisers en gedaagde met betrekking tot betalingsverplichtingen en schadevergoeding
10 mei 2023
Eisers vorderen betaling van AWG 39.500,- van gedaagde op basis van een vaststellingsovereenkomst. Gedaagde heeft niet voldaan aan zijn betalingsverplichtingen. Het Gerecht heeft de vordering toegewezen, vermeerderd met rente en incassokosten.
Vordering tot betaling van eindejaarsbonus door vakbond voor werknemers van Prographics N.V.
29 maart 2023
Het gerecht heeft Prographics N.V. veroordeeld om de eindejaarsbonus over 2022 aan zestien werknemers van de vakbond te betalen, ondanks de financiële problemen van Prographics.
Verbod op zich voordoen als bestuurder en verrichten van handelingen na ontslag als bestuurder
22 maart 2023
Eiseressen vorderen verbod voor [gedaagde] om zich voor te doen als bestuurder van Coco en Crystal na ontslag. Vonnis wijst vorderingen toe, met dwangsommen voor overtredingen.
Ontslag op staande voet en de rechtsgeldigheid van de arbeidsovereenkomst
21 maart 2023
[Verzoeker] verzocht om de nietigheid van zijn ontslag door Serlimar, maar het Gerecht wees zijn vorderingen af en veroordeelde hem in de proceskosten.
Vordering tot wedertewerkstelling en loondoorbetaling na ontslag op staande voet in het hotelwezen
15 maart 2023
Eiser vorderde wedertewerkstelling en loondoorbetaling na ontslag op staande voet. Het Gerecht oordeelde dat het ontslag rechtmatig was vanwege herhaald agressief gedrag van eiser.
Onrechtmatige geluidshinder door nachtclub The Venue in Aruba
8 maart 2023
Vonnis in kort geding over onrechtmatige geluidshinder door nachtclub The Venue in Aruba. Gedaagde moet binnen 48 uur geluidsoverlast staken, met dwangsom van Afl. 20.000,- per dag bij niet-naleving.
Vordering tot uitbetaling van vakantie-uitkering na overlijden werknemer
1 maart 2023
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft [eiser] in zijn vordering tot uitbetaling van een vakantie-uitkering van Afl 2.222,50 toegewezen, evenals Afl 250,- voor incassokosten. De overige vorderingen werden afgewezen.
Vordering tot betaling van een schuld door de Stichting Ziekenverpleging Aruba
1 maart 2023
SZA vordert betaling van Afl. 8.034,- van gedaagden, die niet hebben betaald. Gedaagde 1 erkent de schuld maar vraagt om een betalingsregeling. Het Gerecht wijst de vordering toe, behalve de buitengerechtelijke incassokosten.
Eiseres is benoemd als bewindvoerder en mentor van gedaagde vanwege diens geestelijke en lichamelijke toestand, die hem belemmert in het waarnemen van zijn belangen.
Regresvordering na verkeersongeval met schade aan garagedeur
22 februari 2023
New India vordert regres van gedaagde na schade aan garagedeur door verkeersongeval. Gedaagde erkent aansprakelijkheid, maar betwist schadebedrag. Gerecht wijst vordering toe en veroordeelt gedaagde tot betaling.
Civiele procedure over verzet tegen verstekvonnis inzake geldvordering en procedurele punten
22 februari 2023
Civiele procedure over verzet tegen verstekvonnis inzake geldvordering van Afl. 24.705,68, waarbij de opposant gedeeltelijk in het ongelijk werd gesteld en veroordeeld tot betaling van Afl. 21.194,03 aan TATC.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens dringende reden door alcoholgebruik op de werkvloer
7 februari 2023
Het Gerecht ontbindt de arbeidsovereenkomst van [verweerder] wegens dringende reden door alcoholgebruik op de werkvloer, met veroordeling in proceskosten.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen met verzoek tot vergoeding
17 januari 2023
Het Gerecht ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen [verzoeker] en Aruba Joe’s N.V. wegens gewichtige redenen en kent een billijkheidsvergoeding van Afl. 12.000,- toe aan de werknemer.
Vonnis in kort geding over versobering van arbeidsvoorwaarden van schoonmaakpersoneel bij Stichting Katholiek Onderwijs Aruba
19 december 2022
Eiseres vordert doorbetaling van loon en uitkeringen na een eenzijdige versobering van arbeidsvoorwaarden door SKOA. Het Gerecht oordeelt dat de versobering te ingrijpend is en beveelt doorbetaling.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen en gewijzigde omstandigheden in de zaak Bucuti Beach Hotel N.V. tegen [verweerder]
15 november 2022
Het Gerecht ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen Bucuti Beach Hotel N.V. en [verweerder] wegens gewichtige redenen en gewijzigde omstandigheden, zonder vergoeding aan [verweerder].
Beëindiging gezamenlijk gezag over minderjarige na wijziging van omstandigheden
4 oktober 2022
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba beëindigt het gezamenlijk gezag van ouders over hun minderjarige na wijziging van omstandigheden, waarbij de moeder voortaan alleen het gezag uitoefent.
Omgangsregeling en hoofdverblijfplaats van minderjarige in het kader van ouderschap en voogdij
4 oktober 2022
De zaak betreft een omgangsregeling en hoofdverblijfplaats van een minderjarige, waarbij de vader de hoofdverblijfplaats behoudt en de moeder om de week omgang heeft.
Vernietiging erkenning van vaderschap na DNA-test in Aruba
4 oktober 2022
De man verzoekt vernietiging van de erkenning van zijn kind na een DNA-test die aantoont dat hij niet de biologische vader is. De zaak is aangehouden voor DNA-onderzoek.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een piloot wegens gewijzigde omstandigheden en billijkheidsvergoeding
12 augustus 2022
ALM vraagt ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een piloot wegens gewijzigde omstandigheden door Covid-19. De rechter oordeelt dat ontbinding gerechtvaardigd is en kent een billijkheidsvergoeding van Afl. 32.400,-- toe aan de piloot.
Voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens schending van bedrijfsregels en vertrouwensbreuk
5 juli 2022
Calloway Corporation N.V. vraagt om voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer wegens schending van bedrijfsregels. De rechter oordeelt dat de werknemer de regels heeft overtreden en ontbindt de overeenkomst zonder vergoeding.
Ontslag op staande voet wegens het meenemen van gevonden goederen in een wasserij
14 juni 2022
De werknemer werd op staande voet ontslagen wegens het meenemen van gevonden oortelefoontjes. Het Gerecht oordeelde dat er sprake was van een dringende reden voor ontslag en wees de vorderingen van de werknemer af.
Verbetering en doorhaling van akte burgerlijke stand in het kader van de geboorteakte van een minderjarige
7 juni 2022
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 7 juni 2022 de geboorteakte van een minderjarige verbeterd door de gegevens van de vader toe te voegen, op verzoek van het Openbaar Ministerie.
Bepaling van kinderalimentatie in een echtscheidingsprocedure met betrekking tot minderjarige kinderen
3 mei 2022
De rechter heeft de vader verplicht tot betaling van Afl. 650,- en Afl. 450,- per maand voor de kinderalimentatie van respectievelijk [minderjarige I] en [minderjarige II], met ingang van 1 mei 2022.
Verdeling ontbonden huwelijksgemeenschap na echtscheiding met betrekking tot woning en schulden
13 april 2022
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 13 april 2022 de verdeling van de ontbonden huwelijksgemeenschap vastgesteld, waarbij de woning aan de vrouw wordt toegedeeld en de schulden gelijkelijk worden verdeeld.
Ontslag op staande voet en vorderingen tot loondoorbetaling en wedertewerkstelling in kort geding
23 maart 2022
Eiseres vorderde loondoorbetaling en wedertewerkstelling na ontslag op staande voet. Het Gerecht wees de vorderingen af, oordelend dat het ontslag gerechtvaardigd was.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens ongeoorloofd verzuim en schending van de ziektemeldingsprocedure
15 maart 2022
Het Gerecht ontbindt de arbeidsovereenkomst van Arutram N.V. met de verweerder wegens ongeoorloofd verzuim en schending van de ziektemeldingsprocedure. Vordering toegewezen.
Wijziging kinderalimentatie afgewezen na beoordeling van draagkracht en kosten van verzorging
8 maart 2022
Het verzoek van de vader om wijziging van de kinderalimentatie is afgewezen, omdat hij onvoldoende bewijs heeft geleverd van gewijzigde omstandigheden die de alimentatie zouden beïnvloeden.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens dringende reden na ongeoorloofd handelen werknemer met fooien
8 maart 2022
Het Gerecht ontbindt de arbeidsovereenkomst van [verweerder] met Divi wegens dringende reden, na ongeoorloofd handelen met fooien. [verweerder] wordt veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en billijke vergoeding in het kader van onregelmatigheden bij statiegeldprogramma
8 februari 2022
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba ontbindt de arbeidsovereenkomst van [naam verweerder] met Tropical wegens verstoring van de arbeidsrelatie, maar kent een billijke vergoeding van Afl. 6.363,- toe.
Civiele procedure over terugbetaling van een geldlening met verrekening van werkzaamheden
2 februari 2022
Eiser vordert terugbetaling van een lening van Afl. 16.300,- van gedaagde, die slechts gedeeltelijk heeft afgelost. Het Gerecht oordeelt dat de vordering toewijsbaar is en wijst gedaagde tot betaling van Afl. 16.200,- inclusief kosten en rente.
Vordering tot betaling van een schuld met rente en kosten
19 januari 2022
RBC vordert betaling van een schuld door Zega, die niet aan de betalingsregeling heeft voldaan. Het Gerecht heeft Zega veroordeeld tot betaling van het verschuldigde bedrag, rente en kosten.
Bepaling van gezamenlijk gezag over een minderjarige na communicatiebegeleiding
18 januari 2022
De vader en moeder worden gezamenlijk belast met het ouderlijk gezag over hun minderjarige na positieve communicatiebegeleiding. De omgangsregeling blijft gehandhaafd en proceskosten worden gecompenseerd.
Ontslag op staande voet van casino security supervisor wegens diefstal van TITO-ticket
11 januari 2022
Een casino security supervisor is op staande voet ontslagen wegens diefstal van een TITO-ticket ter waarde van $300,76. De rechter oordeelt dat het ontslag rechtsgeldig is en wijst het verzoek van de werknemer af.
Onrechtmatige onttrekking van goederen uit de echtelijke woning tijdens echtscheidingsprocedure
7 januari 2022
De vrouw heeft onrechtmatig goederen uit de echtelijke woning gehaald, in strijd met een gerechtelijke uitspraak. De rechter gebiedt haar deze terug te brengen en legt een dwangsom op.
Wettelijke onderhoudsverplichting jongmeerderjarige na 21 jaar
15 december 2021
Eiseres vordert dat haar vader de studiekosten en levensonderhoud blijft betalen. Het gerecht oordeelt dat de vader hiertoe verplicht is op basis van artikel 1:395a lid 3 BW.
Beroep op vertrouwensbeginsel in erfpachtzaak tussen eiseres en het Land Aruba
15 december 2021
Eiseres vorderde in kort geding dat het Land Aruba haar een erfpachtovereenkomst zou aanbieden na een langdurig aanvraagproces. De rechter oordeelde dat het Land de toezeggingen moest nakomen en de overeenkomst binnen 14 dagen moest aanbieden.
Rectificatie in kort geding tussen Island Guide B.V. en Island Leisure Publication VBA
8 december 2021
Island Guide B.V. vordert rectificatie van ILP en verbod op afkoppelen van mediaplayers. Rechter oordeelt dat geen misleidende reclame is gemaakt, maar ILP moet afkoppelen van mediaplayers staken. Eiseres veroordeeld in proceskosten.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een werknemer wegens gewichtige redenen en toekenning van een ontbindingsvergoeding
7 december 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba ontbindt de arbeidsovereenkomst van een werknemer wegens gewichtige redenen en kent een ontbindingsvergoeding toe van Afl. 177.285,-.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst tussen verzoekster en Advocatenpraktijk Ecury & Partners N.V.
7 december 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen [verzoekster] en E&P en kent een vergoeding van Afl. 70.000,- toe aan [verzoekster].
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en Credit Care Aruba N.V. met betrekking tot een ontslagverzoek en billijke vergoeding
7 december 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba ontbindt de arbeidsovereenkomst tussen [naam verzoekster] en Credit Care Aruba N.V. en kent een billijke vergoeding van Afl. 22.500,- toe.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen en dringende reden ontslag
17 november 2021
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens gewichtige redenen. Werknemer heeft ingeklokt, naar huis gegaan en 8 uur later uitgeklokt, terwijl hij niet had gewerkt. Plichten uit arbeidsovereenkomst zijn grovelijk veronachtzaamd.
Onrechtmatige weigering van Banco di Caribe om een bankrekening te openen voor Kalpa Exchange Services
3 november 2021
Kalpa Exchange Services vorderde dat Banco di Caribe een bankrekening zou openen. De rechter wees de vordering af, oordelend dat Banco di Caribe niet onrechtmatig handelde.
Proceskostenveroordeling in kort geding met verzoek om rectificatie
20 oktober 2021
In kort geding is gedaagde veroordeeld in de proceskosten na een schikking over rectificatie van uitlatingen. Gedaagde krijgt toestemming om kosteloos te procederen.
Machtiging tot verkoop van onverdeelde nalatenschap en onbekende erfgenamen
13 oktober 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba machtigt [eiseres] om namens alle erfgenamen de verkoop van een perceel en woning te realiseren, ter voorkoming van waardevermindering.
Vordering tot beslissing op splitsingsaanvraag in erfpachtverhouding
6 oktober 2021
Eisers vorderen dat het Land Aruba binnen vijf maanden een beslissing neemt op hun splitsingsaanvraag. De rechter oordeelt dat er sprake is van spoedeisend belang en wijst de vordering toe, met veroordeling van het Land in proceskosten.
Kort geding over loondoorbetaling na ontslag op staande voet wegens positieve drugstest
6 oktober 2021
Eiser heeft een kort geding aangespannen na ontslag op staande voet wegens een positieve drugstest. De rechter oordeelt dat de testprocedure niet zorgvuldig was, waardoor het ontslag niet gerechtvaardigd is. Eiser krijgt loondoorbetaling en wordt weer toegelaten tot zijn werk.
Ontslag op staande voet wegens het weggeven van latex handschoenen aan dochter, beoordeling van dringende reden en waarde
5 oktober 2021
Ontslag op staande voet van verzoekster wegens het geven van latex handschoenen aan haar dochter is nietig verklaard; geen dringende reden, geringe waarde en geen zero-tolerancebeleid.
Wijziging kinderalimentatie tussenbeslissing in de alimentatiezaak
5 oktober 2021
In deze zaak verzoekt de vader om wijziging van de kinderalimentatie vanwege gewijzigde financiële omstandigheden. De rechter heeft partijen gevraagd om aanvullende stukken in te dienen voor de volgende zitting op 26 oktober 2021.
Beëindiging gezamenlijk gezag en toekenning eenhoofdig gezag aan vader met omgangsregeling voor moeder en aanhouding kinderalimentatie
5 oktober 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 5 oktober 2021 het gezamenlijk gezag van de ouders beëindigd en eenhoofdig gezag aan de vader toegekend, met een omgangsregeling voor de moeder. De beslissing over kinderalimentatie is aangehouden.
Dwangsommen en uitvoerlegging van een eerder vonnis in kort geding tussen een eiseres en het Land Aruba
29 september 2021
Eiseres vordert in kort geding dwangsommen tegen het Land Aruba voor het niet naleven van een eerder vonnis. De rechter oordeelt in het voordeel van eiseres en legt dwangsommen op.
Geschil over de uitvoering van de budgetovereenkomst tussen stichting Respaldo en het UAZV met betrekking tot de zorgfinanciering in Aruba
22 september 2021
In kort geding vorderde Respaldo dat het UAZV de budgetovereenkomst zonder korting zou nakomen. De rechter oordeelde dat de korting al in het budget was verwerkt en wees de vordering van het UAZV af.
Dwangsom opgelegd aan het Land Aruba, aanvullende rechtsbescherming door de burgerlijke rechter
15 september 2021
Eiseres verzoekt het Land Aruba om binnen 30 dagen te beslissen op haar bevorderingsverzoek. Het Gerecht legt een dwangsom op van AWG 250,- per dag bij niet-nakoming, met een maximum van AWG 250.000,-.
Machtiging tot onderhandse verkoop van een perceel eigendomsgrond in Savaneta, Aruba
7 september 2021
De RBC Royal Bank (ARUBA) N.V. heeft toestemming gekregen voor de onderhandse verkoop van een perceel eigendomsgrond in Savaneta, Aruba, na het niet voldoen van de verweerder aan zijn betalingsverplichtingen.
Verzoek tot afgifte verklaring als bedoeld in artikel 1:26 BWA afgewezen
7 september 2021
Het verzoek tot afgifte van een verklaring als bedoeld in artikel 1:26 BWA is afgewezen, omdat de echtscheiding al was ingeschreven in het bevolkingsregister van Aruba.
Opzegging arbeidsovereenkomst en rechtsgeldigheid van de beëindiging
24 augustus 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba oordeelt over de rechtsgeldigheid van de opzegging van een arbeidsovereenkomst en wijst het verzoek tot doorbetaling van loon toe voor maart en april 2021.
Verzoek om uitbetaling van cessantia, opzegtermijn, vakantiedagen en pensioengelden
6 juli 2021
[verzoeker] verzoekt om uitbetaling van cessantia, opzegtermijn, vakantiedagen en pensioengelden. Het Gerecht wijst het verzoek toe en verleent toestemming om kosteloos te procederen.
Vervangende toestemming voor erkenning en omgangsregeling in het personen- en familierecht
22 juni 2021
Beschikking over vervangende toestemming voor erkenning van een minderjarige en omgangsregeling tussen vader en kinderen, gegeven door mr. J.M.J. Keltjens op 22 juni 2021.
Wijziging kinderalimentatiebeschikking in de zaak tussen ouders van minderjarige
22 juni 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 22 juni 2021 de kinderalimentatie voor de minderjarige gewijzigd van Afl. 450,-- naar Afl. 290,-- per maand tot 1 juli 2021 en Afl. 440,-- per maand daarna, op basis van gewijzigde omstandigheden.
Vervangende toestemming tot erkenning en omgangsregeling voor minderjarige
8 juni 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba verleent vervangende toestemming voor erkenning van een minderjarige door de biologische vader en stelt een omgangsregeling vast.
Gezamenlijk gezag en informatieplicht in een familierechtelijke procedure
1 juni 2021
De beschikking betreft gezamenlijk gezag en informatieplicht over een minderjarige, waarbij de vader en moeder gezamenlijk verantwoordelijk worden gesteld voor het gezag, met de hoofdverblijfplaats bij de vader.
Gerechtelijke vaststelling van vaderschap in Aruba met betrekking tot Venezolaanse verzoekers
25 mei 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 25 mei 2021 het vaderschap van de man vastgesteld voor twee Venezolaanse verzoekers, met terugwerkende kracht tot hun geboortedatum, na DNA-onderzoek dat vaderschap bevestigde.
Toestemming voor kosteloos procederen en vorderingen inzake cessantia en pensioenpremies
11 mei 2021
De zaak betreft een verzoek om kosteloos te procederen en vorderingen tot cessantia en pensioenpremies door [naam verzoeker] tegen Johnson’s Supermarket N.V. Het gerecht heeft de verzoeker in het gelijk gesteld en Johnson’s veroordeeld tot betaling.
Onder curatelestelling van een meerderjarige wegens geestelijke stoornis
11 mei 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 11 mei 2021 een verzoek tot ondercuratelestelling toegewezen, maar het verzoek om de verzoeker als toeziend curator te benoemen afgewezen.
Verjaring van loonvordering na ontslag op staande voet
11 mei 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft de vordering van [naam verzoeker] tot doorbetaling van loon afgewezen wegens verjaring, na ontslag op staande voet op 3 september 2015.
Beëindiging arbeidsovereenkomst en kennelijk onredelijk ontslag
4 mei 2021
Het verzoek van [verzoeker] om te verklaren dat Serlimar de arbeidsovereenkomst kennelijk onredelijk heeft beëindigd, is afgewezen. Er was geen sprake van een kennelijk onredelijke opzegging.
Onder curatelestelling van een meerderjarige wegens geestelijke stoornis
4 mei 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 4 mei 2021 verweerster onder curatele gesteld wegens een geestelijke stoornis, met benoeming van verzoekster sub 1 als curatrice. Het verzoek om een toeziend curator te benoemen is afgewezen.
Ontruiming van woning na vaststellingsovereenkomst tussen echtgenoten
28 april 2021
Eiser vordert ontruiming van woning na vaststellingsovereenkomst; gedaagde heeft woning niet verlaten. Rechter oordeelt dat gedaagde zonder recht in de woning verblijft en wijst ontruiming toe.
Wijziging van partneralimentatie in het kader van gewijzigde omstandigheden
20 april 2021
De rechtbank wijzigt de partneralimentatie van Afl. 1.400,- naar Afl. 1.300,- per maand, vanwege gewijzigde omstandigheden door inkomensdaling van de man.
Beoordeling van de loonkorting van 12,6% door WEB in het kader van liquiditeitssteun van Nederland aan Aruba
10 maart 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba oordeelde dat WEB de loonkorting van 12,6% op salarissen mocht voortzetten, ondanks bezwaren van werknemers, vanwege de voorwaarden voor liquiditeitssteun van Nederland.
Beoordeling van de loonkorting van werknemers van het Water- en Energiebedrijf Aruba in het kader van liquiditeitssteun
10 maart 2021
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba oordeelde dat WEB de loonkorting van 12,6% op de salarissen van werknemers mocht voortzetten in het kader van liquiditeitssteun van Nederland, gezien de uitzonderlijke economische omstandigheden door Covid-19.
Ontslag op staande voet van een Security Officer bij Aruba Airport Authority N.V. wegens niet naleven van röntgen screening procedures
9 februari 2021
De werknemer, een Security Officer bij AAA, verzocht om vernietiging van haar ontslag op staande voet wegens niet naleven van screening procedures. Het Gerecht wees de vordering af en verklaarde het ontslag rechtsgeldig.
Verrekening van verbouwingskosten en ongerechtvaardigde verrijking in huurgeschil
9 februari 2021
Eiser vordert betaling van verbouwingskosten van Afl. 229.872,86 van Global, maar het Gerecht wijst de vordering af wegens eerdere uitspraken en gebrek aan bewijs voor de verrekenafspraak.
Ontruiming van onroerend goed in faillissement en erfrechtelijke geschillen
23 december 2020
De curator vraagt ontruiming van de woning van wijlen A, waarin gedaagde verblijft. Het gerecht beveelt ontruiming en wijst gedaagde in de proceskosten.
Verklaring voor recht omtrent ouderlijk gezag over minderjarige
8 december 2020
De vader verzoekt om een verklaring voor recht dat hij het ouderlijk gezag over zijn dochter heeft. Het gerecht oordeelt dat de vader samen met de moeder ouderlijk gezag heeft en verklaart dit voor recht.
Ontslag en benoeming van bewindvoerder in personen- en familierechtelijke procedure
8 december 2020
De beschikking betreft het ontslag van de huidige bewindvoerster en de benoeming van een opvolgend bewindvoerder in een personen- en familierechtelijke procedure.
Bevoegdheid van de rechter in kort geding inzake loonvordering en arbeidsovereenkomst tussen werknemer en werkgever
11 november 2020
Gonzalez vorderde loonbetaling van CDS en MORI. De rechter wees de vorderingen af, oordeelde dat er geen rechtsmacht was ten aanzien van MORI en dat de arbeidsovereenkomst met CDS niet meer bestond.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een arbeidsovereenkomst en de gevolgen van niet-naleving van de schriftelijke vereisten
10 november 2020
Verzoeker vraagt om nietigverklaring van zijn ontslag en doorbetaling van loon. Het Gerecht oordeelt dat de arbeidsovereenkomst niet schriftelijk is aangegaan, waardoor de beëindiging onrechtmatig is. Vordering tot doorbetaling wordt toegewezen, maar gematigd tot drie maanden salaris.
Afwijzing verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing met minderjarige naar het buitenland
28 oktober 2020
De moeder's verzoek om vervangende toestemming voor verhuizing met de minderjarige naar New York is afgewezen, omdat de belangen van de minderjarige zwaarder wegen.
Alimentatiezaak tussen ouders van minderjarige kinderen met verzoek om kinderalimentatie
20 oktober 2020
De vader is veroordeeld tot betaling van Afl. 253,- en Afl. 317,- per maand voor de verzorging van zijn minderjarige kinderen, met ingang van de uitspraak.
Ontruiming van gehuurde woning na huurachterstand en overlijden van gedaagde
14 oktober 2020
Eiseres vraagt ontruiming van woning na huurachterstand en overlijden van gedaagde. Gedaagde sub 1 moet woning binnen vijf dagen ontruimen, gedaagde sub 2 is niet-ontvankelijk.
Kort geding over rechtsgeldigheid Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de Caribbean Palm Village Resort Vereniging
16 september 2020
Kort geding over de rechtsgeldigheid van de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de Caribbean Palm Village Resort Vereniging; vorderingen afgewezen.
Verzoek tot wijziging gezag en omgangsregeling afgewezen
15 september 2020
De verzoeken van de vader tot wijziging van het gezag en het vaststellen van een omgangsregeling zijn afgewezen. De moeder heeft aangetoond dat de vader haar heeft mishandeld, wat de gezamenlijke gezagsuitoefening in de weg staat.
Vervangende toestemming tot erkenning van een minderjarige in het civiele recht
15 september 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba verleent vervangende toestemming aan de man om zijn minderjarige kind te erkennen, met behoud van de geslachtsnaam van de moeder.
Toewijzing van een kort geding met betrekking tot een straat- en contactverbod in een gezinsconflict
9 september 2020
Eiseres vorderde een straat- en contactverbod tegen gedaagde na een bedreiging met een mes. Het Gerecht wees de vorderingen af wegens onvoldoende bewijs van een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.
Onder curatelestelling van een meerderjarige wegens drugsmisbruik en de benoeming van een curator
8 september 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 8 september 2020 een meerderjarige onder curatele gesteld wegens drugsmisbruik en hem geplaatst in een rehabilitatiecentrum voor één jaar.
Kinderalimentatie en draagkracht in een alimentatiezaak
8 september 2020
In een alimentatiezaak is de vader verplicht Afl. 685,83 per maand te betalen voor de verzorging van zijn minderjarige kind, met ingang van 1 september 2020, na het niet verstrekken van financiële informatie.
Wijziging van kinderalimentatie en bewijs van draagkracht in alimentatiezaak
8 september 2020
De vader verzocht om verlaging van de kinderalimentatie, maar het Gerecht wees dit verzoek af wegens onvoldoende bewijs van zijn onvermogen. De moeder kreeg toestemming om kosteloos te procederen.
Aanvulling van het register van overlijden na aantreffen van een skelet in Aruba
8 september 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba gelast de ambtenaar van de burgerlijke stand om het register van overlijden aan te vullen met een akte van overlijden van de heer [naam belanghebbende], na de vondst van een skelet dat zeer waarschijnlijk van hem is.
Afwijzing verzoek tot machtiging verdeling onzijdig persoon in gemeenschap van goederen na echtscheiding
8 september 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba wijst het verzoek tot machtiging voor verdeling van gemeenschap van goederen af, omdat de voorgestelde verdeling onbillijk is voor de man.
Ontslag op staande voet en de rechtsgeldigheid daarvan in de arbeidsovereenkomst tussen werknemer en werkgever
1 september 2020
Het Gerecht oordeelt dat het ontslag op staande voet van [verzoeker] door GenAir rechtsgeldig is, ondanks zijn betwisting van de onverwijldheid en de dringende reden.
Beoordeling van internationale rechtsmacht in kort geding tussen eiseres en internationale rechtspersonen
28 augustus 2020
In kort geding vordert eiseres loonbetaling van CDS en MORI. De voorzieningenrechter beoordeelt de internationale rechtsmacht en vraagt partijen om schriftelijke reacties voor 9 september 2020.
Vordering tot voldoening van een geldsom in kort geding tussen een coördinator van AHLEI-cursussen en de Land Aruba
20 augustus 2020
Eiser vordert in kort geding betaling van Afl. 4.600,- van Land Aruba, welke vordering is toegewezen. Gedaagde heeft niet kunnen onderbouwen dat een deel van dit bedrag al betaald is.
Vordering tot heraansluiting van elektriciteit en water na toezegging van gedaagde
20 augustus 2020
Eiseres vordert heraansluiting van elektriciteit en water na toezegging van gedaagde. Gedaagde heeft woonlasten niet betaald, wat leidde tot afsluiting. Vonnis wijst vorderingen toe en compenseert proceskosten.
Rectificatie van onrechtmatige uitlatingen door een journalist over een minister in Aruba
19 augustus 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft [Gedaagde] veroordeeld tot rectificatie van onrechtmatige uitlatingen over [Eiser], een minister, en een dwangsom opgelegd voor niet-naleving.
Verzoek om onderzoek naar omgangsrecht en veiligheidstraject voor minderjarigen
7 juli 2020
In deze zaak verzoekt de moeder om wijziging van de omgangsregeling met haar minderjarigen, onder supervisie. Het gerecht vraagt de Voogdijraad om onderzoek naar de sociale omstandigheden en omgangsbegeleiding.
Gezamenlijk gezag en omgangsregeling voor minderjarige vastgesteld
7 juli 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft op 7 juli 2020 gezamenlijk gezag en een omgangsregeling vastgesteld voor een minderjarige, na advies van de Voogdijraad.
Verzoek tot wijziging van gezag en omgangsregeling in een voogdijzaak
7 juli 2020
De vader verzoekt om gezamenlijk gezag over zijn minderjarige kind. Het Gerecht vraagt de Voogdijraad om onderzoek naar de sociale omstandigheden en stelt een voorlopige omgangsregeling vast.
Wijziging van gezag en omgangsregeling in een echtscheidingszaak met minderjarigen
7 juli 2020
In deze zaak is een voorlopige omgangsregeling vastgesteld en is de Voogdijraad verzocht onderzoek te doen naar de sociale omstandigheden van de ouders van twee minderjarigen.
Beëindiging gezamenlijk gezag over minderjarige na verslechterde communicatie tussen ouders
7 juli 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba beëindigt het gezamenlijk gezag van de ouders over de minderjarige, waarbij de moeder alleen met het gezag wordt belast, vanwege ernstige communicatieproblemen en het belang van de minderjarige.
Gegrondverklaring van de ontkenning van het door het huwelijk ontstane vaderschap
7 juli 2020
Het gerecht verklaart gegrond de ontkenning van het door het huwelijk ontstane vaderschap van de man, en de moeder wordt niet-ontvankelijk verklaard in haar verzoek.
Verzoek tot gezamenlijk gezag en omgangsregeling in een familierechtelijke procedure
7 juli 2020
De vader verzocht om gezamenlijk gezag en een omgangsregeling. Het gerecht wees het verzoek tot gezamenlijk gezag af vanwege verstoorde communicatie tussen de ouders, maar stelde een omgangsregeling vast.
Afwijzing verzoek tot wijziging geslachtsnaam van minderjarige
10 maart 2020
Het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba heeft het verzoek van de moeder tot wijziging van de geslachtsnaam van haar minderjarige kind afgewezen, omdat het verzoek niet-ontvankelijk is verklaard.
Alimentatiezaak tussen de Voogdijraad en de vader betreffende de bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van minderjarige kinderen
3 maart 2020
In deze zaak is de vader veroordeeld tot het betalen van alimentatie voor zijn minderjarige kinderen, met bedragen van Afl. 340,-- en Afl. 375,-- per maand, ingaande op 1 januari 2020.
Uitlevering aan Turkije en risico op schending van mensenrechten
25 september 2019
De rechtbank heeft de vordering van de eiser tot uitstel van uitlevering aan Turkije afgewezen, oordelend dat er geen reëel risico is op schending van zijn mensenrechten.
Afwijzing vordering tot toekenning van status als zelfmelder in kort geding
13 september 2019
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van eiser af om als zelfmelder te worden aangemerkt, gezien de ernst van de strafbare feiten. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vordering tot straat- en contactverbod van zoon als mentor van zijn moeder tegen vriend moeder in kort geding
17 juli 2019
De voorzieningenrechter verbiedt de vriend van de moeder om contact te hebben en zich te begeven op het terrein van het verpleeg- en verzorgingshuis voor zes maanden, ter bescherming van de moeder die aan Alzheimer lijdt.
Bevoegdheid civiele rechter in geschil over rijbewijzenregister en verklaring van rijvaardigheid
10 juli 2019
Eiser vordert opname verklaring rijvaardigheid in rijbewijzenregister. De voorzieningenrechter verklaart eiser niet-ontvankelijk, bevoegdheid ligt bij bestuursrechter.
Aanbestedingsprocedure en rechtsgeldigheid van inschrijvingen in kort geding
21 september 2018
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van VRS af in kort geding over aanbesteding. DMO heeft rechtmatig verduidelijkingsvragen gesteld. Geen gerede twijfel over besteksconformiteit inschrijvingen.
Geschil over de verplichting van erfpachter tot openstelling en onderhoud van de SilverDome
14 september 2017
De voorzieningenrechter heeft de Gemeente Zoetermeer in het gelijk gesteld in een kort geding tegen Aprisco over de verplichtingen tot openstelling en onderhoud van de Oval in de SilverDome.
Vordering tot vaststelling ongenoegzaamheid bankgarantie in kort geding
22 maart 2017
De voorzieningenrechter oordeelt dat de door Bacardi gestelde bankgarantie ongenoegzaam is en geeft Bacardi de kans om een nieuwe bankgarantie te stellen.
Afwijzing verzoek tot opheffing vervangende hechtenis en betalingsregeling
8 maart 2017
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiser] tot opheffing van de vervangende hechtenis en het treffen van een betalingsregeling afgewezen. De Staat hoeft geen betalingsregeling te treffen.
Schorsing van tenuitvoerlegging gevangenisstraf in kort geding met betrekking tot onherroepelijk vonnis
2 maart 2017
Eiser verzoekt om schorsing van de tenuitvoerlegging van een gevangenisstraf, maar wordt niet-ontvankelijk verklaard omdat de strafrechter bevoegd is. Eiser moet de proceskosten betalen.
Onbevoegdheid Nederlandse rechter in interregionale zaak met Curaçaose vrouw
6 december 2016
De Nederlandse rechter verklaart zich onbevoegd in een kort geding tussen een man en een vrouw, omdat de vrouw op Curaçao woont en er geen rechtsmacht is.
Geschil tussen deelgenoten over toekomstplannen gemeenschappelijk eigendom en aanvullende werking van redelijkheid en billijkheid
25 november 2016
Kort geding over geschil tussen deelgenoten over toekomstplannen van gemeenschappelijk eigendom. Vordering tot medewerking aan samenwerkingsovereenkomst met K3 Delta B.V. afgewezen.
Internationale rechtsmacht en forumkeuze in verstekzaak met buitenlandse gedaagde
13 juli 2016
De Rechtbank Den Haag verklaart zich onbevoegd in een verstekzaak tussen een Zwitserse eiseres en een buitenlandse gedaagde, vanwege gebrek aan internationale rechtsmacht en geldige forumkeuze voor de rechtbank Amsterdam.
Herstelvonnis inzake verbetering van een eerder vonnis in een civiele procedure tussen twee besloten vennootschappen en curatoren van een faillissement
1 juni 2016
Herstelvonnis van 1 juni 2016 waarin de rechtbank een eerdere fout in een vonnis corrigeert, betreft een civiele procedure tussen Stitch Fashion B.V. en JED Textiles B.V. tegen curatoren van Etam Groep Retail B.V.
Verzoek tot verwijdering van de GVM-lijst door gedetineerde met crimineel verleden
28 december 2015
Eiser vordert verwijdering van de GVM-lijst, maar de rechtbank wijst dit af op basis van voldoende aanwijzingen voor voortgezet crimineel handelen in detentie.
Afwijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure tegen de Staat
21 oktober 2015
Rechtbank Den Haag wijst verzoek tot voorlopig getuigenverhoor af wegens onvoldoende belang; verzoeker kan strafrechtelijke veroordeling niet via civiele procedure aanvechten.
Vordering tot onmiddellijke invrijheidsstelling van een veroordeelde vreemdeling
15 april 2015
Eiser vordert onmiddellijke invrijheidsstelling na afwijzing van zijn verzoek tot strafonderbreking. De voorzieningenrechter wijst de vordering af en legt de kosten bij eiser.
Vonnis inzake onteigening en schadeloosstelling door de Provincie Zuid-Holland
23 juli 2014
De rechtbank heeft de schadeloosstelling voor onteigening door de Provincie Zuid-Holland vastgesteld op € 75.281,50, inclusief rente, en de provincie veroordeeld tot betaling van kosten voor deskundigen en rechtsbijstand.
Afwijzing verzoek tot schorsing van vervangende hechtenis wegens onrechtmatige overheidsdaad
13 februari 2014
De vordering van eiser tot schorsing van vervangende hechtenis werd afgewezen. De rechter oordeelde dat de medische situatie van eisers echtgenote niet voldoende was onderbouwd en dat eiser geen waarborgen had geboden voor de betalingsregeling.
Kort geding over onrechtmatige overheidsdaad en executie schadevergoedingsmaatregel
6 november 2013
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van eiseres af in kort geding over vervangende hechtenis en schadevergoedingsmaatregel, oordelend dat betalingsonmacht geen grond is voor schorsing.
Weigering van de Rabobank om in te stemmen met de pachtovereenkomst van [A] Onroerend Goed B.V. en de zorgplicht van de bank
2 oktober 2013
De rechtbank wijst de vorderingen van [A] OG af en oordeelt dat de Rabobank niet onrechtmatig heeft gehandeld door geen toestemming te geven voor de pachtovereenkomst, gezien de gewijzigde omstandigheden na het faillissement van [A] Rozen.
Vordering tot zekerheidstelling in kort geding met betrekking tot huwelijkse voorwaarden en alimentatieverplichtingen
21 augustus 2013
Vordering van de vrouw tot zekerheidstelling in kort geding afgewezen; geen wettelijke basis voor verplichting tot zekerheidstelling en geen achterstand in alimentatiebetalingen.
Vrijspraak van verdachte voor brandstichting na ongelukkige samenloop van omstandigheden
1 november 2012
De rechtbank sprak de verdachte vrij van brandstichting, oordelend dat er geen opzet of strafrechtelijk verwijtbare schuld was. De benadeelde partijen werden niet-ontvankelijk verklaard in hun schadevorderingen.
Ernstige misdrijven, waaronder poging zware mishandeling en vernielingen
7 augustus 2012
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 10 maanden gevangenisstraf voor ernstige misdrijven, waaronder poging zware mishandeling en vernielingen, met bijzondere voorwaarden en schadevergoeding aan slachtoffers.
Ontslag van rechtsvervolging en terbeschikkingstelling met dwangverpleging voor opzettelijke brandstichting
22 juni 2012
De rechtbank verklaart de verdachte niet strafbaar voor opzettelijke brandstichting en legt terbeschikkingstelling met dwangverpleging op, gezien zijn geestelijke toestand.
Verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige naar de Verenigde Staten na internationale kinderontvoering
12 oktober 2011
De rechtbank gelast de terugkeer van een minderjarige naar de Verenigde Staten na een verzoek van de Centrale Autoriteit, ondanks bezwaren van de moeder.
Vonnis inzake vrijheidsberoving, verkrachting en mishandeling van ex-vriendin met kinderen
4 augustus 2011
De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor vrijheidsberoving, verkrachting en mishandeling van zijn ex-vriendin, met een schadevergoeding van € 4.000,00 aan het slachtoffer.
Vernielingen van meerdere voertuigen door verdachte met een hard voorwerp in 's-Gravenhage
21 juli 2011
De rechtbank 's-Gravenhage heeft de verdachte veroordeeld tot een ISD-maatregel van twee jaar voor het meermalen vernielen van auto's, met een tussentijdse beoordeling na twaalf maanden.
Teruggeleiding van minderjarigen naar Noorwegen in het kader van internationale kinderontvoering
24 februari 2011
De rechtbank gelast de teruggeleiding van minderjarigen naar Noorwegen, ondanks de bezwaren van de moeder over vermeend misbruik door de vader. De moeder heeft niet aangetoond dat er een ernstig risico bestaat voor de kinderen.
Ongeoorloofde overbrenging van een minderjarige naar Nederland in strijd met gezagsrecht
16 december 2010
De rechtbank oordeelt dat de moeder de minderjarige ongeoorloofd naar Nederland heeft overgebracht zonder toestemming van de vader, maar wijst het verzoek tot teruggeleiding af op basis van artikel 13 van het Haagse Verdrag.
Verduistering door bestuurder van vennootschap met aanzienlijke schade voor de onderneming
1 december 2010
Verdachte heeft als bestuurder een bedrag van 280.015,12 euro verduisterd, wat leidde tot een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.
Gewapende overval op tuincentrum met bedreiging en geweld
14 juli 2010
Verdachte krijgt 3 jaar gevangenisstraf (1 jaar voorwaardelijk) voor gewapende overval op tuincentrum in Voorschoten, waarbij slachtoffers met geweld zijn bedreigd.
Gewapende overval op tuincentrum met geweld en bedreiging
14 juli 2010
Verdachte veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf voor gewapende overval op tuincentrum, met 12 maanden voorwaardelijk. Benadeelde partij niet-ontvankelijk in schadevergoeding.
Heropening en schorsing van het onderzoek in de strafzaak tegen verdachte wegens overval op tuincentrum Voorschoten
14 juli 2010
De rechtbank heropent en schorst het onderzoek in de strafzaak tegen de verdachte wegens een overval op het tuincentrum Intratuin Voorschoten, en beveelt dat het onderzoek binnen drie maanden wordt hervat.
Verzoek tot teruggeleiding van minderjarige ingetrokken na mediation tussen ouders
1 juli 2010
De rechtbank heeft het verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige ingetrokken na overeenstemming tussen de ouders via mediation. De minderjarige blijft bij de moeder in Nederland.
Internationale kinderontvoering en mediation tussen ouders
10 juni 2010
De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 10 juni 2010 een beschikking gegeven in een zaak van internationale kinderontvoering, waarbij ouders middels mediation overeenstemming hebben bereikt over de verblijfplaats van hun minderjarige kind.
Internationale kinderontvoering en teruggeleiding van een minderjarige naar Polen
25 maart 2010
De rechtbank gelast de terugkeer van de minderjarige [A] naar Polen op 6 mei 2010, na een verzoek van de vader wegens ongeoorloofde overbrenging door de moeder.
Internationale kinderontvoering en gezag bij teruggeleiding van minderjarigen
19 oktober 2009
De rechtbank verklaart zich onbevoegd ten aanzien van het verzoek tot teruggeleiding van de kinderen naar Nederland, maar heeft wel rechtsmacht over verzoeken inzake gezag en zorgregeling. De zaak is aangehouden voor onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming.
Internationale kindontvoering en de rol van de minderjarigen in het terugleidingsverzoek
17 september 2009
De rechtbank gelast de teruggeleiding van twee minderjarigen naar België, ondanks hun verzet, omdat zij niet de rijpheid hebben om met hun mening rekening te houden. De terugkeer is uitgesteld tot 30 oktober 2009.
Internationale kinderontvoering en teruggeleiding van minderjarigen naar België
17 september 2009
De rechtbank gelast de teruggeleiding van twee minderjarigen naar België, oordeelt dat er geen weigeringsgrond is en stelt de terugkeer uit tot 30 oktober 2009.
Verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige naar Suriname in het kader van internationale kinderontvoering
10 september 2009
De rechtbank heeft het verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige naar Suriname afgewezen, omdat de minderjarige zich verzet tegen terugkeer en er sprake is van ongeoorloofde overbrenging.
Internationale kinderontvoering en verzoek tot teruggeleiding van minderjarigen
20 augustus 2009
De rechtbank oordeelt dat de ongeoorloofde overbrenging van minderjarigen naar Nederland in strijd is met het gezagsrecht van de moeder. De zaak wordt aangehouden voor een rapport van de raad voor de kinderbescherming.
Executiegeschil over teruggeleiding van minderjarige naar Portugal
20 mei 2009
De rechtbank wijst de vorderingen van eiseres af en oordeelt dat de executie van de teruggeleiding van minderjarige [Y] naar Portugal kan doorgaan, met afwijzing van de vorderingen en veroordeling in proceskosten.
Onbevoegdheid van de rechtbank in een geschil over ouderlijke verantwoordelijkheid
17 maart 2009
De rechtbank verklaart zich onbevoegd om van de verzoeken van de man kennis te nemen inzake ouderlijke verantwoordelijkheid, omdat de gewone verblijfplaats van de minderjarige in Tsjechië ligt.
Ouderlijke verantwoordelijkheid en bevoegdheid in internationale context
17 maart 2009
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart zich onbevoegd in een zaak over ouderlijke verantwoordelijkheid, waarbij de gewone verblijfplaats van het kind in [land] ligt.
Omgangsregeling tussen biologische vader en minderjarige dochter na beëindiging relatie
11 maart 2009
De rechtbank stelt een omgangsregeling vast voor de man met zijn dochter [A], waarbij hij elke twee weken op zaterdag omgang heeft, afwisselend onder begeleiding van de vrouw en zonder begeleiding.
Internationale kinderontvoering en teruggeleiding van een minderjarige naar Zuid-Afrika
7 oktober 2008
De rechtbank heeft de teruggeleiding van een minderjarige naar Zuid-Afrika gelast, na vaststelling van ongeoorloofde achterhouding door de vader. De minderjarige moet op 18 oktober 2008 terugkeren.
Verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige vanuit Nederland naar de Verenigde Staten
30 september 2008
De rechtbank heeft het verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige naar de Verenigde Staten afgewezen, oordelend dat Nederland de gewone verblijfplaats is van de minderjarige.
Internationale kinderontvoering en teruggeleiding van een minderjarige
3 september 2008
De rechtbank behandelt een verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige naar Spanje. De moeder verzet zich tegen het verzoek en stelt dat zij nooit de intentie had om zich permanent in Spanje te vestigen. De zaak is aangehouden tot 1 november 2008 voor verder onderzoek.
Ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in het kader van vermoedelijke kindermishandeling
5 augustus 2008
De rechtbank heeft op 5 augustus 2008 de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige uitgesproken vanwege vermoedens van kindermishandeling, met een uithuisplaatsing voor drie maanden.
Internationale kinderontvoering - verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige naar Engeland
26 juni 2008
De rechtbank gelast de terugkeer van een minderjarige naar Engeland na een verzoek van de Centrale Autoriteit, oordelend dat de achterhouding in Nederland ongeoorloofd was.
Internationale kinderontvoering en omgangsregeling in het kader van ondertoezichtstelling
12 juni 2008
De rechtbank behandelt een verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige naar Zuid-Afrika, met vragen over gezag en omgangsregeling. De behandeling is aangehouden tot 1 september 2008.
Verzoek tot teruggeleiding van minderjarige in het kader van internationale kinderontvoering
3 juni 2008
De rechtbank heeft het verzoek tot teruggeleiding van een minderjarige afgewezen, oordelend dat zijn gewone verblijfplaats in Nederland is en er geen sprake was van ongeoorloofde vasthouding.
Internationale kinderontvoering en bezwaarschrift tegen besluit Centrale Autoriteit
15 mei 2008
De rechtbank verklaart het bezwaar van de man ongegrond in de zaak van internationale kinderontvoering, omdat de vrouw op het moment van vertrek alleen het gezag over de minderjarige had.
Internationale kinderontvoering en verzoek tot teruggeleiding van minderjarige naar Canada
23 april 2008
De rechtbank beveelt de onmiddellijke terugkeer van een minderjarige naar Canada, oordelend dat de moeder in strijd met het gezagsrecht heeft gehandeld en dat er geen sprake is van worteling in Nederland.
Bevoegdheid van de rechtbank in geschillen omtrent minderjarige in het kader van Brussel IIbis
13 maart 2008
De rechtbank heeft de bevoegdheid aanvaard om te oordelen over geschillen aangaande de minderjarige, geboren in 2002, in het kader van Brussel IIbis, en heeft een zitting gepland op 14 mei 2008.
Verlenging ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van minderjarige A.B.
29 januari 2008
De kinderrechter verlengt de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van de minderjarige A.B. tot 8 november 2008, met behoud van de huidige pleegouders, op basis van deskundigenadvies over hechting en ontwikkeling.
Internationale kinderontvoering en omgangsregeling tussen ouders van een minderjarige
17 december 2007
De rechtbank heeft het verzoek tot teruggeleiding van de minderjarige afgewezen, omdat zij in Nederland is geworteld. Een omgangsregeling tussen de moeder en de minderjarige is vastgesteld.
Adoptie van een kind dat middels hoogtechnologisch draagmoederschap in het buitenland is verwekt
11 december 2007
De Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 10 december 2007 de adoptie toegewezen van een kind dat middels hoogtechnologisch draagmoederschap in het buitenland is verwekt, waarbij de Wobka niet van toepassing was.
Adoptie van een kind dat door middel van hoogtechnologisch draagmoederschap in het buitenland is verwekt
10 december 2007
De Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 10 december 2007 de adoptie van een Brits kind, verwekt door hoogtechnologisch draagmoederschap, toegewezen aan een Nederlands-Oostenrijks echtpaar. De rechtbank oordeelde dat de Wobka niet van toepassing is en dat aan alle wettelijke vereisten voor adoptie is voldaan.
Verlenging ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in pleegzorg
6 november 2007
De rechtbank verlengt de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van de minderjarige A.B. bij pleegouders, en vraagt om een orthopedagogisch onderzoek naar de situatie.
Voorlopige voorziening in zaak van kindontvoering en omgangsregeling
25 oktober 2006
De rechtbank heeft de minderjarige voorlopig aan de vrouw toevertrouwd en een begeleide omgangsregeling voor de man vastgesteld, in het belang van het kind.
Kinderontvoering door de moeder van minderjarigen naar Nederland en de procedure tot teruggeleiding
6 juli 2006
De rechtbank vernietigt het besluit van de Centrale Autoriteit om het verzoek tot teruggeleiding van minderjarigen te weigeren, en bepaalt dat de Centrale Autoriteit vóór 31 augustus 2006 een verzoek tot teruggeleiding moet indienen.
Teruggeleiding van minderjarigen naar Denemarken na ongeoorloofde overbrenging door de moeder
19 mei 2006
Rechtbank 's-Gravenhage gelast teruggeleiding van minderjarige kinderen naar Denemarken na ongeoorloofde overbrenging door de moeder. De moeder had onvoldoende bewijs voor gevaarlijke situatie in Denemarken.
Erkenning van een Chinese adoptie door Nederlandse rechtbank
29 maart 2006
De Rechtbank 's-Gravenhage erkent op 29 maart 2006 een Chinese adoptie, oordeelt dat aan de voorwaarden van de Wet conflictenrecht adoptie is voldaan en gelast de wijziging van de voornaam van de minderjarige.
Wijziging voorlopige voorzieningen in een kinderontvoeringszaak met betrekking tot de toevertrouwing van een minderjarige
12 januari 2006
De rechtbank wijst het verzoek van de man tot wijziging van voorlopige voorzieningen af, maar compenseert de proceskosten. De zaak betreft een kinderontvoeringskwestie en de toevertrouwing van een minderjarige.
Wijziging van partneralimentatie en verzoek om pensioenverevening na echtscheiding
16 augustus 2005
De rechtbank 's-Gravenhage wijst het verzoek van de vrouw om pensioenverevening af en stelt de partneralimentatie op nihil vast, gezien het aanzienlijke vermogen van de vrouw.
Echtscheiding en nevenvoorzieningen met betrekking tot minderjarige kinderen en alimentatie
22 maart 2005
De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 22 maart 2005 de echtscheiding tussen de man en vrouw uitgesproken, met nevenvoorzieningen zoals omgangsregeling voor de kinderen en alimentatie van € 1.200 per kind en € 3.000 voor de vrouw.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: