Verlenging ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige
7 januari 2025
De kinderrechter heeft de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige verlengd voor een jaar, gezien de aanhoudende zorgen over zijn ontwikkeling en gedrag.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen kantonrechter in civiele procedure
6 januari 2025
De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van mr. M.E. Groeneveld-Stubbe afgewezen, omdat er geen objectieve aanwijzingen voor partijdigheid waren.
Medeplegen van opzettelijke brandstichting met levensgevaar en gemeen gevaar voor goederen in Antwerpen
12 december 2024
De rechtbank Den Haag heeft een verdachte veroordeeld tot 16 maanden jeugddetentie voor medeplegen van opzettelijke brandstichting in Antwerpen, met levensgevaar en gemeen gevaar voor goederen.
Voortzetting van een crisismaatregel op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
10 december 2024
De rechtbank verleent een machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel voor een minderjarige, met als doel verplichte zorg te bieden tot en met 25 november 2024.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechter in bestuurs- en belastingrechtelijke procedures
28 november 2024
Wrakingsverzoek afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing en misbruik van het wrakingsmiddel. Volgende verzoek van dezelfde gemachtigde wordt niet in behandeling genomen.
Afwijzing verzoek tot voortzetting van de inbewaringstelling in het kader van de Wet zorg en dwang
4 november 2024
De rechtbank heeft het verzoek tot voortzetting van de inbewaringstelling afgewezen, omdat de cliënt zich niet langer verzet tegen verblijf in de accommodatie.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechter en griffier in bestuursrechtelijke procedure
22 oktober 2024
Wrakingsverzoek van P.D. Vastgoed en Ontwikkeling B.V. afgewezen; verzoek niet-ontvankelijk tegen griffier. Volgende wrakingsverzoek van gemachtigde wordt niet in behandeling genomen.
Machtiging tot het verlenen van verplichte zorg in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
18 oktober 2024
De rechtbank verleent een zorgmachtiging voor betrokkene op basis van de Wvggz, ter bescherming van zijn geestelijke gezondheid, voor een periode van zes maanden.
Aansluitende machtiging tot het verlenen van verplichte zorg
18 oktober 2024
De Rechtbank Den Haag verleent op 18 oktober 2024 een aansluitende zorgmachtiging voor een betrokkene met psychische stoornissen, geldig tot 18 oktober 2025.
Voorlopige ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige met complexe problematiek
7 oktober 2024
De kinderrechter heeft een voorlopige ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing verleend voor een minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedproblemen, maar heeft een verzoek tot gesloten uithuisplaatsing afgewezen.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechter-commissaris in strafzaak
30 september 2024
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 30 september 2024 het wrakingsverzoek van een gedetineerde afgewezen, omdat er geen objectief gerechtvaardigde vrees voor vooringenomenheid was aangetoond.
Vervangende toestemming voor medische behandeling van minderjarigen in het kader van systeemtherapie en psychologische ondersteuning
27 september 2024
De kinderrechter verleent vervangende toestemming voor systeemtherapie en psychologische ondersteuning voor twee minderjarigen, ondanks de weigering van de vader.
Verlenging machtiging tot uithuisplaatsing van kinderen in pleegzorg
27 september 2024
De kinderrechter verlengt de machtiging tot uithuisplaatsing van drie kinderen in pleegzorg voor drie maanden, met ernstige zorgen over de opvoedsituatie bij de moeder.
Benoeming van de bijzondere curator voor minderjarige in het kader van financiële en praktische ondersteuning
27 september 2024
De kinderrechter benoemt mr. I.G.M. van Gorkum opnieuw als bijzondere curator voor de minderjarige [de minderjarige] ter ondersteuning in financiële en praktische zaken tot haar meerderjarigheid.
Machtiging tot het verlenen van verplichte zorg in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
17 september 2024
De rechtbank verleent een zorgmachtiging voor verplichte zorg aan een betrokkene met anorexia nervosa, gezien de ernstige ondervoeding en wilsonbekwaamheid. De machtiging geldt tot 17 maart 2025.
Machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in een gezinsgerichte voorziening
10 september 2024
De kinderrechter verleent een machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in een gezinsgerichte voorziening, ter bescherming van haar belangen.
Beslissing over klacht inzake toedienen van medicatie en wilsbekwaamheid in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
6 september 2024
De rechtbank verklaart de klacht van verzoeker ongegrond en wijst verzoeken om second opinion en schadevergoeding af, oordelend dat verzoeker niet wilsbekwaam is.
Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen
18 juni 2024
De kinderrechter verleent een machtiging voor gesloten jeugdhulp aan een minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen, tot 26 september 2024.
Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen
18 juni 2024
De kinderrechter verleent een machtiging voor gesloten jeugdhulp aan een minderjarige, van 25 juni tot 25 september 2024, vanwege ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen.
Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen
18 juni 2024
De kinderrechter verleent een machtiging voor gesloten jeugdhulp aan een minderjarige met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen, van 22 juni tot 22 augustus 2024.
Jeugdstrafrecht - Gewelddadige straatroof en mishandeling van klasgenoot met bewezenverklaring eendaadse samenloop van diefstal met geweld in vereniging en mishandeling
8 mei 2024
Verdachte (14) veroordeeld voor gewelddadige straatroof en mishandeling, jeugddetentie van 134 dagen (90 dagen voorwaardelijk) en werkstraf van 40 uren opgelegd.
Jeugdstrafrecht - Gewelddadige straatroof en opzettelijk bezit van harddrugs door minderjarige
8 mei 2024
De rechtbank veroordeelt een minderjarige tot 165 dagen jeugddetentie voor gewelddadige straatroof en bezit van harddrugs, met bijzondere voorwaarden en schadevergoeding aan de benadeelde partij.
Afwijzing verzoek tot verlenging ondertoezichtstelling van een minderjarige na positieve ontwikkelingen in thuissituatie en schoolgang
7 mei 2024
De kinderrechter heeft het verzoek tot verlenging van de ondertoezichtstelling van de minderjarige afgewezen, omdat twee doelen zijn behaald en de resterende doelen niet haalbaar zijn door gebrek aan bereidheid tot hulpverlening.
Onderzoek naar ondertoezichtstelling van een minderjarige in het kader van gezinsproblemen en ontwikkelingsbedreigingen
7 mei 2024
De kinderrechter heeft op 7 mei 2024 een minderjarige onder toezicht gesteld vanwege ontwikkelingsbedreigingen en een onrustige thuissituatie. De ouders moeten samenwerken met een jeugdbeschermer om stabiliteit te creëren.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechters in strafzaak
22 april 2024
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 22 april 2024 het wrakingsverzoek van verzoeker afgewezen, omdat er geen grond was voor veronderstelde vooringenomenheid van de rechters.
Machtiging tot uithuisplaatsing en afwijzing verzoek benoeming bijzondere curator in jeugdzorgzaak
28 maart 2024
De kinderrechter verleent een machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige] voor drie maanden en wijst het verzoek tot benoeming van een bijzondere curator af.
Ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van drie jonge kinderen
28 maart 2024
De kinderrechter verleent een ondertoezichtstelling van één jaar en een machtiging tot uithuisplaatsing van drie maanden voor drie jonge kinderen, vanwege ernstige zorgen over de opvoedsituatie.
Verlenging van de machtiging tot uithuisplaatsing van een kind in een pleegzorgvoorziening
28 maart 2024
De kinderrechter verlengt de machtiging tot uithuisplaatsing van een kind in een pleegzorgvoorziening tot 14 augustus 2024, in het belang van de verzorging en opvoeding.
Machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder en bij de vader met gezag
6 maart 2024
De kinderrechter verleent een machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in een jeugdhulpaanbieder en bij de vader met gezag, vanwege ernstige zorgen over zijn ontwikkeling.
Wraking van kantonrechter op basis van vermeende partijdigheid en eerdere uitspraken
26 februari 2024
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 26 februari 2024 de wrakingsverzoeken tegen kantonrechter mr. J.R.K.A.M. Waasdorp afgewezen, met uitzondering van één niet-ontvankelijk verklaarde grond. De gronden betroffen vermeende partijdigheid en eerdere uitspraken.
Afwijzing wrakingsverzoek wegens gebrek aan objectieve grond voor partijdigheid
26 februari 2024
De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van mr. A.J. Japenga afgewezen, omdat de inhoud van een voorlopig oordeel geen grond voor wraking kan opleveren en er geen objectieve aanwijzingen voor partijdigheid zijn.
Machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in het kader van de jeugdzorg
19 februari 2024
De kinderrechter verleent een machtiging tot uithuisplaatsing van [minderjarige] bij de grootmoeder, met een duur tot 20 juli 2024, in het belang van haar ontwikkeling en veiligheid.
Machtiging tot uithuisplaatsing van minderjarige in het belang van verzorging en opvoeding
16 februari 2024
De kinderrechter heeft op 16 februari 2024 een machtiging tot uithuisplaatsing van de minderjarige toegewezen, gezien de zorgen over de opvoedsituatie bij de moeder.
Jeugdrecht. Openlijke geweldpleging, diefstal in vereniging en mishandeling met voorwaardelijke jeugddetentie en werkstraf
15 februari 2024
De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot 6 weken voorwaardelijke jeugddetentie en 70 uren werkstraf voor openlijke geweldpleging, diefstal en mishandeling.
Jeugdrechtelijke uitspraak over openlijke geweldpleging, afpersing en diefstal in vereniging met jeugddetentie als gevolg
15 februari 2024
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 80 dagen jeugddetentie, waarvan 39 dagen voorwaardelijk, voor openlijke geweldpleging, afpersing en diefstal in vereniging.
Jeugdstrafrecht: Veroordeling voor bedreiging, mishandeling, vernieling en brandstichting met onvoorwaardelijke jeugddetentie en voorwaardelijke werkstraf
8 februari 2024
Verdachte (geboren 2005) veroordeeld tot 224 dagen jeugddetentie en 30 uur voorwaardelijke werkstraf voor bedreiging, mishandeling, vernieling en brandstichting, met opname in zorginstelling als bijzondere voorwaarde.
Verlenging ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing in gezinsgerichte voorziening met geschillenregeling
22 januari 2024
De kinderrechter heeft de ondertoezichtstelling van [minderjarige] verlengd en een machtiging tot uithuisplaatsing verleend in een gezinsgerichte voorziening. Verzoeken van de moeder zijn afgewezen.
Machtiging tot uithuisplaatsing van minderjarige na spoedverzoek
19 januari 2024
De kinderrechter verleent een machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige vanwege ernstige zorgen over haar mentale gezondheid en onveilige thuissituatie, tot 18 mei 2024.
Afwijzing verzoek tot opheffing ondertoezichtstelling van een minderjarige met ernstige ontwikkelingsbedreiging
18 december 2023
De rechtbank Den Haag heeft het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling van [minderjarige] afgewezen, omdat er nog steeds ernstige ontwikkelingsbedreigingen zijn en de hulpverlening moet starten.
Ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van minderjarige met beëindiging gezag moeder
18 december 2023
De rechtbank heeft de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige vastgesteld, met beëindiging van het gezag van de moeder.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechter in bestuursrechtelijke procedure
18 december 2023
De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van mr. A.C. de Winter afgewezen, omdat verzoekers geen concrete feiten hebben aangevoerd die de vrees voor partijdigheid objectief gerechtvaardigd maken.
De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de moeder over [naam01] en benoemt de gecertificeerde instelling tot voogdes, gezien de onveilige thuissituatie en de ontwikkeling van het kind.
De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de ouders over [naam01] en benoemt de gecertificeerde instelling tot voogdes, gezien de ernstige zorgen over de ontwikkeling van het kind.
Beëindiging ouderlijk gezag en benoeming voogdij in een complexe jeugdzorgzaak
24 november 2023
De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de moeder over [naam01] en benoemt de gecertificeerde instelling tot voogd, gezien de onveilige situatie en de problematiek van de moeder.
Machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige in het kader van de jeugdbescherming
14 november 2023
De kinderrechter verleent een machtiging tot uithuisplaatsing van [naam01] in een pleeggezin, met de mogelijkheid van plaatsing in een gezinsgerichte voorziening, vanwege zorgen over haar gedrag en opvoedsituatie.
Beschikking over ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing in gesloten jeugdhulp
10 november 2023
De kinderrechter heeft op 10 november 2023 een ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van [naam01] in gesloten jeugdhulp verleend, vanwege ernstige zorgen over haar ontwikkeling en veiligheid.
Trajectmachtiging voor uithuisplaatsing in gesloten accommodatie voor jeugdhulp
6 november 2023
De kinderrechter verleent een trajectmachtiging voor uithuisplaatsing van [naam01] in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp tot 12 februari 2024, na positieve ontwikkelingen in zijn behandeling.
De verdachte is veroordeeld voor het medeplegen van gijzeling, waarbij het slachtoffer werd bedreigd en mishandeld. Hij krijgt 180 dagen gevangenisstraf, waarvan 163 dagen voorwaardelijk, en 200 uren taakstraf.
Behandeling van een jeugdstrafzaak met betrekking tot seksueel misbruik van minderjarigen
18 september 2023
De rechtbank heeft een verdachte veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen, met een voorwaardelijke jeugddetentie van twee maanden en een taakstraf van 50 uren. Schadevergoedingen aan de slachtoffers zijn toegewezen.
Poging tot doodslag en oplichting door minderjarige verdachte in jeugdstrafrecht
18 september 2023
De rechtbank heeft een minderjarige verdachte schuldig bevonden aan poging tot doodslag en oplichting, en hem veroordeeld tot 60 dagen jeugddetentie en een werkstraf van 80 uren.
Beëindiging ouderlijk gezag en benoeming voogdij in een jeugdzorgzaak met betrekking tot een minderjarige
12 september 2023
De rechtbank beëindigt het ouderlijk gezag van de moeder over [naam01] en benoemt de pleegmoeder tot voogdes, vanwege de ongeschiktheid van de moeder om voor [naam01] te zorgen.
Machtiging tot uithuisplaatsing in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp na een spoedmachtiging
8 september 2023
De kinderrechter verleent een machtiging tot uithuisplaatsing van [naam01] in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp van 8 september 2023 tot 8 december 2023, vanwege ernstige zorgen over haar veiligheid en ontwikkeling.
Verlenging ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing in een gesloten accommodatie voor jeugdhulp
8 september 2023
De kinderrechter verlengt de ondertoezichtstelling van [naam01] tot 13 september 2024 en verleent een machtiging voor gesloten jeugdhulp tot 13 december 2023, vanwege ernstige zorgen over haar veiligheid en ontwikkeling.
Beschikking van de kinderrechter over ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een minderjarige
6 juli 2023
De kinderrechter heeft op 6 juli 2023 een ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van de minderjarige [naam01] verleend, vanwege ernstige zorgen over zijn ontwikkeling en opvoedsituatie.
Jeugdstrafrecht – Bewezenverklaring van verschillende cyberdelicten en het voorhanden hebben van vuurwapens
6 juli 2023
De rechtbank veroordeelt een verdachte tot 138 dagen jeugddetentie, waarvan 120 dagen voorwaardelijk, voor verschillende cyberdelicten en het voorhanden hebben van vuurwapens.
Bekrachtiging schriftelijke aanwijzingen inzake omgangsregeling tussen vader en kinderen
13 juni 2023
Rechtbank bekrachtigt schriftelijke aanwijzingen voor omgang tussen vader en kinderen, ondanks verzet van de moeder. De rechtbank oordeelt dat stoppen van de omgang niet in het belang van de kinderen is.
Toepassing van de 30%-bewijsregel bij wijziging van werkgever en formele rechtskracht van eerdere beschikkingen
5 juni 2023
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep gegrond en past de 30%-bewijsregel toe van 1 juli 2019 tot en met 31 augustus 2020, ondanks eerdere afwijzing door de inspecteur.
Onderzoek naar de opvoedcapaciteiten van ouders in het kader van ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van een minderjarige
28 maart 2023
De kinderrechter heeft de ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van de minderjarige [minderjarige01] toegewezen vanwege zorgen over de opvoedcapaciteiten van de ouders. De ouders zijn niet in staat om de noodzakelijke zorg te bieden, wat leidt tot een machtiging tot uithuisplaatsing voor drie maanden.
Voorlopige ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van minderjarigen in onveilige opvoedsituatie
28 maart 2023
De kinderrechter heeft op 28 maart 2023 een voorlopige ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van drie minderjarigen uitgesproken vanwege een onveilige opvoedsituatie.
Wraking van rechter in bestuursrechtelijke procedure wegens vermeende partijdigheid en te late indiening van het wrakingsverzoek
28 februari 2023
De wrakingskamer verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn wrakingsverzoek tegen mr. D.R. van der Meer, omdat het verzoek te laat is ingediend, meer dan een maand na de zitting.
Wraking van een rechter in bestuursrechtelijke procedure wegens vermeende partijdigheid en te late indiening van het wrakingsverzoek
28 februari 2023
De wrakingskamer verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn wrakingsverzoek tegen mr. D.R. van der Meer, omdat dit te laat is ingediend, meer dan een maand na de zitting.
Beslissing over tenuitvoerlegging voorwaardelijke maatregel en bijzondere voorwaarden in jeugdstrafzaak
7 februari 2023
De rechtbank heeft de vordering tot tenuitvoerlegging van de PIJ-maatregel toegewezen en bijzondere voorwaarden gewijzigd, na overtredingen door de veroordeelde.
Afwijzing wrakingsverzoek wegens misbruik van recht in civiele procedure
23 december 2022
Wrakingsverzoek afgewezen wegens evident misbruik van recht. Procedurele beslissingen vormen geen grond voor wraking, tenzij er objectieve aanwijzingen voor partijdigheid zijn. Volgende wrakingsverzoek wordt niet in behandeling genomen.
Teruggaafverzoek dividendbelasting over boekjaren 2006 tot en met 2011 afgewezen
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2006 tot en met 2011 afgewezen, omdat het verzoek voor 2006 en 2007 te laat was en de belanghebbende niet vergelijkbaar is met een fiscale beleggingsinstelling.
Afwijzing verzoek om teruggaaf van dividendbelasting voor buitenlandse beleggingsinstelling
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting door een in het VK gevestigd beleggingsfonds afgewezen, omdat het niet vergelijkbaar is met een fiscale beleggingsinstelling.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over meerdere boekjaren afgewezen
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2003/2004 tot en met 2007/2008 afgewezen, omdat de belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat er dividendbelasting is ingehouden.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over boekjaren 2012/2013, 2013/2014 en 2014/2015
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2012/2013, 2013/2014 en 2014/2015 afgewezen. De belanghebbende voldeed niet aan de dooruitdelingseis en de beroepen zijn ongegrond verklaard.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over boekjaren 2013/2014, 2014/2015 en 2015/2016
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2013/2014, 2014/2015 en 2015/2016 afgewezen. De belanghebbende is niet vergelijkbaar met een fiscale beleggingsinstelling, waardoor de beroepen ongegrond zijn verklaard.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over boekjaren 2007/2008 tot en met 2010/2011 afgewezen
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2007/2008 tot en met 2010/2011 afgewezen, omdat het verzoek voor 2007/2008 te laat was ingediend en voor de andere jaren geen recht op teruggaaf bestond.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2007 tot en met 2012
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2007 tot en met 2012 afgewezen, omdat de belanghebbende niet vergelijkbaar is met een fiscale beleggingsinstelling.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2007, 2008 en 2009
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2007, 2008 en 2009 afgewezen, omdat de belanghebbende niet vergelijkbaar is met een fiscale beleggingsinstelling. Het beroep is ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over boekjaren 2012, 2013 en 2014
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2012, 2013 en 2014 afgewezen, omdat de belanghebbende niet vergelijkbaar is met een fiscale beleggingsinstelling.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over boekjaren 2012 tot en met 2015
22 december 2022
De rechtbank heeft het verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2012 tot en met 2015 afgewezen, omdat de belanghebbende niet vergelijkbaar is met een fiscale beleggingsinstelling.
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2005/2006, 2006/2007 en 2007/2008
22 december 2022
Verzoek om teruggaaf van dividendbelasting over de boekjaren 2005/2006, 2006/2007 en 2007/2008 afgewezen. Belanghebbende niet vergelijkbaar met fiscale beleggingsinstelling. Beroepen ongegrond.
Belastingheffing van overtollige liquide middelen in box 3 en de toepassing van het vertrouwensbeginsel
19 december 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt over de belastingheffing van overtollige liquide middelen in box 3 en het vertrouwensbeginsel. Eiser heeft recht op dwangsom en proceskostenvergoeding.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2017 en rechtsherstel box 3
19 december 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de aanslag IB/PVV 2017 niet correct is vastgesteld en verklaart het beroep gegrond, waarbij de belastingaanslag wordt verminderd en verweerder in de proceskosten wordt veroordeeld.
Belastingheffing op certificaten van aandelen en de kwalificatie als negatief loon
19 december 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat certificaten van aandelen tot box 3 behoren en dat negatief loon alleen kan worden aangenomen bij verkoop onder marktwaarde. Beroep 2016 ongegrond, beroep 2017 gegrond.
Beroep tegen WOZ-waarde van horeca-pand en waardedrukkende effecten van coronamaatregelen
13 december 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de WOZ-waarde van de horecagelegenheid correct is vastgesteld, met voldoende rekening houdend met coronamaatregelen.
Beroep tegen WOZ-waarde van horeca-pand en waardedrukkende effecten van coronamaatregelen
13 december 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de WOZ-waarde van de horecagelegenheid correct is vastgesteld, rekening houdend met coronamaatregelen.
Onzakelijke lening en afwaardering van vorderingen in het belastingrecht
13 december 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur terecht de afwaarderingen van vorderingen op gelieerde vennootschappen heeft gecorrigeerd, omdat deze als onzakelijke leningen zijn aangemerkt. Het beroep van eiser wordt ongegrond verklaard.
Belastingheffing op inkomen uit sparen en beleggen van een werknemer van het Europees Octrooi Bureau met Nederlandse nationaliteit
12 december 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur de aanslag inkomstenbelasting op inkomen uit sparen en beleggen van eiser terecht heeft opgelegd. Eiser kan zich niet beroepen op vrijstelling op basis van EU-recht.
Beoordeling van een verzoek tot beperkte kennisneming van stukken in belastingzaken met betrekking tot navorderingsaanslagen
8 december 2022
De geheimhoudingskamer heeft besloten tot beperkte kennisneming van bepaalde stukken in belastingzaken, waarbij privacy van betrokkenen zwaarwegend is, maar heeft een verzoek tot geheimhouding van een specifieke brief afgewezen.
Aftrekbaarheid van kosten voor hyperthermiebehandelingen door een Heilpraktiker in het kader van de inkomstenbelasting
21 november 2022
De rechtbank oordeelt dat kosten voor hyperthermiebehandelingen door een Heilpraktiker niet aftrekbaar zijn, omdat deze behandelingen niet door een paramedicus zijn uitgevoerd. Eiser's beroep op discriminatie en het gelijkheidsbeginsel faalt.
Afwijzing verzoek om schadevergoeding wegens termijnoverschrijding bij zorgmachtiging
18 november 2022
De rechtbank heeft het verzoek om schadevergoeding afgewezen wegens een termijnoverschrijding van één dag bij de zorgmachtiging, zonder dat voldoende schade is aangetoond.
Beroep tegen WOZ-waarde vaststelling van onroerende zaken in verband met coronamaatregelen
15 november 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de WOZ-waarde van onroerende zaken niet aannemelijk is gemaakt door verweerder, en verlaagt de waarden. Beroepen gegrond verklaard.
Belastingplicht van een gemeente voor reclameactiviteiten en de toepassing van de overheidstakenvrijstelling
14 november 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Gemeente belastingplichtig is voor reclameactiviteiten en dat de overheidstakenvrijstelling niet van toepassing is. De aanslag wordt vastgesteld op € 183.857.
Aftrek van kosten voor farmaceutische hulpmiddelen en genees- en heelkundige hulp in het belastingrecht
7 november 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres geen recht heeft op aftrek van kosten voor farmaceutische hulpmiddelen en behandelingen bij een spermabank, omdat deze niet voldoen aan de voorwaarden van de Wet IB 2001.
Belastingplicht van gemeente voor reclameactiviteiten en de toepassing van de overheidstakenvrijstelling
1 november 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Gemeente belastingplichtig is voor reclameactiviteiten en dat de overheidstakenvrijstelling niet van toepassing is. Aanslag vennootschapsbelasting verminderd tot € 334.040.
Ongegrondverklaring van bezwaar en beroep inzake aanslag vennootschapsbelasting en verliesbeschikking met betrekking tot verliesverdamping
29 september 2022
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond inzake aanslag vennootschapsbelasting en verliesbeschikking, omdat bezwaar en beroep niet kunnen leiden tot verhoging van de aanslag of verlaging van de verliesbeschikking.
Beroep tegen WOZ-waarde van onroerende zaak en schadevergoeding wegens termijnoverschrijding
1 september 2022
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres tegen de WOZ-waarde ongegrond en kent een schadevergoeding van € 500 toe wegens termijnoverschrijding.
BPM naheffingsaanslag en waardevermindering door schadeverleden
25 augustus 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt over BPM naheffingsaanslag en schadeverleden van een auto, vermindert de aanslag tot € 10.047 en kent immateriële schadevergoeding toe.
Beroep tegen vastgestelde waarde onroerende zaak en aanslag onroerendezaakbelasting
16 augustus 2022
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres ongegrond in de WOZ-zaak over de waarde van een onroerende zaak, maar kent een schadevergoeding van € 500 toe wegens termijnoverschrijding.
Beroep tegen WOZ-waarde van onroerende zaak en aanslag onroerendezaakbelastingen
16 augustus 2022
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres tegen de WOZ-waarde en aanslag onroerendezaakbelastingen ongegrond. De waarde van de onroerende zaak is vastgesteld op € 1.995.000.
Beroep tegen WOZ-waarde en aanslagen onroerendezaakbelasting
16 augustus 2022
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond in WOZ-zaak, bevestigt waarde woning op € 419.000, kent schadevergoeding van € 500 toe en veroordeelt verweerder tot proceskosten van € 759.
Beroep tegen WOZ-waarde en aanslagen onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing
16 augustus 2022
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep tegen de WOZ-waarde en aanslagen ongegrond, kent € 500 immateriële schadevergoeding toe en veroordeelt verweerder tot € 759 proceskosten.
Beroep tegen WOZ-beschikking en aanslagen onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing
16 augustus 2022
De rechtbank Den Haag oordeelt in een WOZ-zaak en kent eiser € 500 schadevergoeding toe voor overschrijding van de redelijke termijn, en veroordeelt verweerder tot vergoeding van proceskosten van € 759.
Onrechtmatige daad en aansprakelijkheid van de Staat in het kader van naheffingsaanslagen loonheffingen
6 juli 2022
KiMi c.s. vorderen schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatig handelen in het kader van naheffingsaanslagen. De rechtbank verklaart KiMi c.s. niet-ontvankelijk in hun vorderingen en veroordeelt hen in de proceskosten.
Schending van de hoorplicht en proceskostenvergoeding in belastingzaak
24 juni 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat verweerder de hoorplicht heeft geschonden in belastingzaak. Beroep gegrond verklaard, zaak teruggewezen. Eiser krijgt schadevergoeding van € 500 en proceskostenvergoeding van € 379,50.
Schending van de hoorplicht en beoordeling van aanslagen rioolheffing en afvalstoffenheffing
24 juni 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat verweerder de hoorplicht heeft geschonden bij aanslagen rioolheffing en afvalstoffenheffing. Beroep gegrond, uitspraak op bezwaar vernietigd en zaak teruggewezen naar verweerder.
Naheffingsaanslagen fijnstoftoeslag motorrijtuigenbelasting en bewijsvoering omtrent fijnstofuitstoot
27 mei 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat naheffingsaanslagen fijnstoftoeslag motorrijtuigenbelasting terecht zijn opgelegd aan eiseres, die niet voldoende bewijs heeft geleverd voor lagere fijnstofuitstoot.
Beroep tegen vastgestelde WOZ-waarde van een woning in Den Haag
27 mei 2022
De rechtbank Den Haag heeft het beroep van eiseres tegen de vastgestelde WOZ-waarde van haar woning ongegrond verklaard, omdat de waarde aannemelijk is gemaakt en de vergelijkingsobjecten goed bruikbaar zijn.
Beoordeling van de bron van inkomen van een eenmanszaak en boekschrijver in belastingzaak
7 april 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de activiteiten van eiser met zijn eenmanszaak en het schrijven van een boek niet als bron van inkomen kunnen worden aangemerkt. Beroep ongegrond verklaard.
Beroep tegen aanslagen vennootschapsbelasting en verliesvaststellingsbeschikkingen
29 maart 2022
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van [eiser] BV ongegrond inzake aanslagen vennootschapsbelasting 2017 en 2018, omdat verliesvaststellingsbeschikkingen onherroepelijk zijn.
WOZ-waarde vaststelling en indexering van verkoopcijfers van vergelijkingsobjecten
29 maart 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond in de WOZ-zaak over de waarde van een woning, vastgesteld op € 576.000, en oordeelt dat de indexering van verkoopcijfers voldoende inzichtelijk is gemaakt.
Toekenning inkomensafhankelijke combinatiekorting ondanks niet voldoen aan inschrijvingseis
29 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser recht heeft op inkomensafhankelijke combinatiekorting ondanks niet voldoen aan inschrijvingseis, vanwege bijzondere omstandigheden.
Navorderingsaanslagen vennootschapsbelasting en naheffingsaanslag omzetbelasting; omkering en verzwaring van de bewijslast; redelijke schatting; vergrijpboete
24 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat navorderingsaanslagen vennootschapsbelasting en naheffingsaanslag omzetbelasting terecht zijn opgelegd; vergrijpboetes verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Aftrek studiekosten en discriminatie naar nationaliteit in belastingrechtelijke context
17 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser geen recht heeft op aftrek van studiekosten, omdat hij op het moment van betaling niet als binnenlands belastingplichtige kon worden aangemerkt. Discriminatie naar nationaliteit wordt afgewezen.
Aftrek studiekosten en belastingplicht van een Indiase studente in Nederland
17 maart 2022
De rechtbank oordeelt dat de studiekosten van een Indiase studente niet aftrekbaar zijn omdat zij op het moment van betaling geen binnenlands belastingplichtige was. Beroep op vertrouwensbeginsel en non-discriminatie faalt. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen; vraag naar economische eigendom van erfpacht
10 maart 2022
Rechtbank Den Haag verklaart beroep ongegrond; eiser heeft geen economische eigendom van erfpacht verkregen, waardoor geen eigen woning in de zin van de Wet IB 2001.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen met betrekking tot horecaonderneming en winstcorrecties
10 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat navorderingsaanslagen IB/PVV terecht zijn opgelegd aan horecaondernemer, met vermindering van vergrijpboetes wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Tijdigheid en ontvankelijkheid van de aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2015
8 maart 2022
Rechtbank Den Haag vernietigt de aanslag IB/PVV 2015 omdat deze te laat is opgelegd. De informatiebeschikking is eiser niet bekendgemaakt, waardoor de aanslag niet kon worden verlengd.
Onrechtmatige informatiebeschikking en bewijslastverdeling bij aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
8 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de informatiebeschikking niet onherroepelijk is, waardoor de bewijslast niet kan worden omgekeerd. De aanslag IB/PVV 2016 wordt echter terecht geacht.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2018 en vergrijpboete
8 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt over aanslag IB/PVV 2018 en vergrijpboete. Aanslag verminderd tot € 75.837, boete verlaagd tot € 34.126. Eiser had (voorwaardelijk) opzet, maar niet alle strafverzwarende omstandigheden bewezen.
Omkering bewijslast en redelijke schatting bij navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
8 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen IB/PVV en vergrijpboetes. Eiser heeft geen aangifte gedaan voor 2006 en 2009. Navorderingsaanslagen voor 2013 en 2014 niet op redelijke schatting gebaseerd. Boetes gematigd.
Verlenging navorderingstermijn en omkering bewijslast bij navorderingsaanslag IB/PVV 2005
8 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de navorderingsaanslag IB/PVV 2005 tijdig is vastgesteld, maar vermindert deze tot € 54.292 vanwege het heffingvrije vermogen. Proceskosten van eiser worden toegewezen.
Bestuursrechtelijke geschil over navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen met betrekking tot specifieke zorgkosten en resultaat uit overige werkzaamheden
1 februari 2022
Rechtbank Den Haag vernietigt navorderingsaanslagen IB/PVV 2016 en Zvw, oordeelt dat eiseres geen ROW heeft verricht en kent schadevergoeding toe.
Weigering loonkostenvoordeel voor werknemers zonder doelgroepverklaring
20 januari 2022
Rechtbank Den Haag weigert loonkostenvoordeel voor werknemers zonder doelgroepverklaring. Eiseres voldeed niet aan de vereisten van de Wet tegemoetkoming loondomein.
Belastingrechtelijke geschil over de overdracht van onroerende zaak door een BV aan de kinderen van de dga en de daaruit voortvloeiende navorderingsaanslag inkomstenbelasting
16 december 2021
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond in een belastingrechtelijk geschil over de overdracht van onroerende zaak aan zijn kinderen, waarbij de inspecteur terecht een winstcorrectie toepaste en belastbare inkomsten in aanmerking nam.
Terecht opgelegde naheffingsaanslagen loonheffingen en verzuimboetes aan (voormalig) v.o.f. X
16 december 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat naheffingsaanslagen loonheffingen aan (voormalig) v.o.f. X terecht zijn opgelegd, maar vermindert de correctie voor 2017. Verzuimboetes zijn onterecht opgelegd.
Belastingrechtelijke geschil over renteaftrek en fiscale eenheid tussen X B.V. en Y N.V.
9 december 2021
X B.V. verzoekt om renteaftrek voor een lening aan Y N.V. De rechtbank oordeelt dat er geen recht op renteaftrek bestaat, maar vermindert de aanslag vennootschapsbelasting voor 2004 en kent schadevergoeding toe.
Vennootschapsbelasting en herinvesteringsreserve bij woningcorporatie: terugname afwaardering en fiscale gevolgen
4 november 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eerdere afwaardering van bedrijfsmiddelen teruggenomen moet worden voor dotatie aan herinvesteringsreserve. Beroep woningcorporatie ongegrond verklaard.
De toepassing van de deelnemingsvrijstelling bij vervreemdingsvoordeel van aandelen in een buitenlandse vennootschap
4 november 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing is op het vervreemdingsvoordeel van eiseres, een N.V., bij de verkoop van haar belang in vennootschap Z.
Belastingrechtelijke gevolgen van fusie en valutawinst bij vennootschapsbelasting
4 november 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat valutawinst van X N.V. niet onder deelnemingsvrijstelling valt en voorfusieverliezen niet verrekend kunnen worden. Beroep ongegrond verklaard.
Belastingaanslag en de kwalificatie van inkomen uit werk en woning van een acteur
15 juli 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het inkomen van een acteur niet als winst uit onderneming kan worden aangemerkt. Beroep op vertrouwensbeginsel en gelijkheidsbeginsel faalt. Aanslag verminderd tot € 41.569.
Belastingaanslag en de kwalificatie van inkomen uit werk en onderneming van een actrice
15 juli 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het inkomen van een actrice niet als winst uit onderneming kan worden aangemerkt. Beroep op vertrouwensbeginsel en gelijkheidsbeginsel faalt. Aanslag inkomstenbelasting verlaagd tot € 30.732.
Toepassing van de NOW-3 regeling voor seizoensgebonden sportclubs en de representativiteit van loonsom
5 juli 2021
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van Stichting Eredivisie Basketball BS Leiden ongegrond inzake de NOW-3 regeling, waarbij de loonsom over juni 2020 als referentie wordt gehanteerd.
Belastingheffing op per diem vergoeding voor piloot in dienst van buitenlandse werkgever
12 mei 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de per diem allowance van eiser, een piloot, terecht als belaste vergoeding is aangemerkt. Eiser heeft niet aangetoond dat aan de voorwaarden voor onbelaste vrijstelling is voldaan. Beroepen ongegrond verklaard.
Belastingaanslag en verdragstoepassing inzake inwonerschap en belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
19 april 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser niet als inwoner van de VS kan worden aangemerkt voor belastingverdragstoepassing. Aanslag IB/PVV voor 2014 wordt gegrond verklaard, belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang vastgesteld op € 262.652.
Belastingplicht en kwalificerende buitenlandse belastingplichtige in het kader van de inkomstenbelasting
19 april 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser niet als kwalificerende buitenlandse belastingplichtige kan worden aangemerkt wegens het ontbreken van een inkomensverklaring. Beroep gegrond, aanslag verminderd tot € 394.965.
Beroep tegen de vastgestelde waarde van een woning en verzoek om schadevergoeding wegens termijnoverschrijding
16 april 2021
De rechtbank Den Haag heeft het beroep van eiser tegen de vastgestelde waarde van zijn woning ongegrond verklaard en het verzoek om schadevergoeding wegens termijnoverschrijding afgewezen.
Beroep tegen vastgestelde waarde onroerende zaak en verzoek om schadevergoeding
16 april 2021
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond en wijst verzoek om schadevergoeding af. Waarde woning vastgesteld op € 665.000, eiser bepleit € 615.000. Bijzondere omstandigheden door coronamaatregelen rechtvaardigen termijnoverschrijding.
Navorderingsaanslag vennootschapsbelasting en afwaarderingsverlies vorderingen
15 april 2021
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond inzake navorderingsaanslag vennootschapsbelasting en afwaarderingsverlies vorderingen, omdat eiseres niet aan haar bewijslast voldeed.
Afwijzing wrakingsverzoek wegens vermeende vooringenomenheid van de rechter
8 maart 2021
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft het wrakingsverzoek van verzoekster afgewezen, omdat procedurele beslissingen geen grond voor wraking vormen en verzoekster geen bijzondere omstandigheden heeft aangetoond.
Bestuursrechtelijke geschillen over aanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen van een coffeeshop
11 februari 2021
Rechtbank Den Haag vernietigt aanslagen IB/PVV voor een coffeeshop, oordeelt dat de inspecteur onvoldoende bewijs heeft geleverd voor te lage aangiften en vernietigt boetebeschikkingen.
Bestuursrechtelijke geschillen over aanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen van een coffeeshop
11 februari 2021
Rechtbank Den Haag vernietigt aanslagen IB/PVV voor een coffeeshop en boetebeschikkingen, oordeelt dat de inspecteur onvoldoende bewijs heeft geleverd voor te lage aangiften.
Beoordeling van de objectafbakening van onroerende zaken in het kader van de Wet WOZ
2 februari 2021
De rechtbank verklaart de beroepen van [eiseres] ongegrond, oordelend dat de onroerende zaken niet als samenstel kunnen worden aangemerkt volgens de Wet WOZ.
Belastingheffing en dubbele belastingverdragen in de context van internationale arbeid op een schip
4 januari 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser geen recht heeft op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting, omdat het schip in 2015 niet in internationaal verkeer werd geëxploiteerd.
Belastingheffing en dubbele belastingverdragen in de context van internationale scheepvaart
4 januari 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat het schip niet in internationaal verkeer werd geëxploiteerd en Nederland het heffingsrecht over de inkomsten heeft.
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de aanvrager van NOW 1.0 verantwoordelijk is voor de juiste gegevens en dat wijzigingen na indiening niet zijn toegestaan. Het beroep van eiseres is ongegrond.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen opgelegd aan horecaonderneming wegens verzwegen omzet
2 december 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser, als aandeelhouder en leidinggevende, verzwegen omzet heeft gerealiseerd, wat leidt tot navorderingsaanslagen en een vergrijpboete.
Beroep tegen aanslagen vennootschapsbelasting en herinvesteringsreserve
26 november 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de afboeking van de herinvesteringsreserve door eiseres niet terecht was, maar verklaart het beroep tegen de aanslag 2015 gegrond.
Rechtsvormwijziging van een eenmanszaak naar een vennootschap onder firma en de gevolgen voor het loonkostenvoordeel oudere werknemers
13 november 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat een vennootschap onder firma geen recht heeft op loonkostenvoordeel voor een werknemer na overgang van onderneming, omdat de werknemer niet voldeed aan de voorwaarden op het moment van indiensttreding.
Belastingplicht van indirect overheidsbedrijf in het kader van vennootschapsbelasting
21 oktober 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat [eiseres] B.V. terecht als belastingplichtig voor vennootschapsbelasting is aangemerkt, omdat zij een indirect overheidsbedrijf is. De aanslagen voor 2012 en 2013 zijn terecht opgelegd.
Correctie van giftenaftrek en vergrijpboetes in belastingzaken met betrekking tot ANBI-status
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser onvoldoende bewijs heeft geleverd voor giftenaftrek, vergrijpboetes gematigd tot 50%, en toekent immateriële schadevergoeding van € 1.000.
Correctie van giftenaftrek en vergrijpboete in belastingzaak met betrekking tot ANBI-status
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser onvoldoende bewijs heeft geleverd voor giftenaftrek, waardoor de correctie en vergrijpboete terecht zijn opgelegd. Eiser krijgt € 1.000 schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn.
Beroep tegen navorderingsaanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen en vergrijpboete
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag vernietigt navorderingsaanslag en boete wegens onvoldoende bewijs van donatie. Eiser krijgt schadevergoeding van € 500 voor overschrijding redelijke termijn.
Correctie van giftenaftrek en vergrijpboete in belastingzaak met betrekking tot ANBI-status
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser onvoldoende bewijs heeft geleverd voor giftenaftrek en bevestigt de vergrijpboete, maar matigt deze tot 50%. Eiser krijgt schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn.
Giftenaftrek en vergrijpboetes in belastingzaken met betrekking tot ANBI-status
26 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt over giftenaftrek en vergrijpboetes. Eiser slaagt niet in bewijs van giften aan IUE. Boete voor 2013 gematigd tot 45%, boete voor 2012 vernietigd. Vergoeding immateriële schade toegekend.
Informatiebeschikking inzake buitenlandse trust en belastingheffing
20 augustus 2020
Rechtbank Den Haag bevestigt de informatiebeschikking van de Belastingdienst inzake buitenlandse trust. Eiseres moet volledige administratie overleggen voor belastingheffing. Beroep ongegrond verklaard.
Belastingrechtelijke navorderingsaanslag en de rol van vennootschapsstructuren in belastingheffing
19 augustus 2020
Rechtbank Den Haag vernietigt navorderingsaanslag IB/PVV 2008, oordeelt dat voordeel uit vennootschapsstructuur niet belastbaar is als resultaat uit overige werkzaamheden.
Belastingaanslagen en navorderingsaanslagen in verband met vennootschapsstructuur en onverschuldigde betalingen
19 augustus 2020
Rechtbank Den Haag vernietigt navorderingsaanslagen IB/PVV voor 2010-2013, oordeelt dat voordeel in vennootschapssfeer ligt en niet bij eiser in privé. Verweerder veroordeeld in proceskosten van € 3.537.
Informatiebeschikking inzake buitenlandse trust en belastingheffing
22 juli 2020
Rechtbank Den Haag bevestigt informatiebeschikking aan eiseres over buitenlandse trust; eiseres moet volledige administratie overleggen voor belastingheffing.
Omkering en verzwaring van de bewijslast bij belastingaanslagen en vergrijpboete
15 juli 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de aanslagen IB/PVV rechtsgeldig zijn en dat de bewijslast omgekeerd en verzwaard is. Vergrijpboete wordt gematigd tot 40%.
Toerekening van vermogen van een stichting aan erflaatster in het kader van erfbelasting
15 juli 2020
De rechtbank oordeelt dat de aanslag erfbelasting correct is vastgesteld, omdat het vermogen van de stichting aan erflaatster moet worden toegerekend. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de bron van inkomen van een eenmanszaak in het belastingjaar 2017
8 juli 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat zijn eenmanszaak in 2017 een bron van inkomen vormde.
Bevoegdheid en rechtmatigheid van aanslag forensenbelasting opgelegd aan eigenaar caravan
30 april 2020
De rechtbank oordeelt dat de aanslag forensenbelasting aan eiser terecht is opgelegd, omdat de caravan als gemeubileerde woning wordt beschouwd. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen van een piloot met betrekking tot per diem onkostenvergoeding
2 april 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de per diem vergoeding van een piloot als onbelaste kostenvergoeding kan worden aangemerkt, waardoor de aanslag inkomstenbelasting wordt gewijzigd.
Bepaling of kazerne als woning kan worden aangemerkt voor overdrachtsbelasting
31 maart 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat kazerne als woning kan worden aangemerkt voor overdrachtsbelasting, waardoor verlaagd tarief van 2% van toepassing is. Eiseres krijgt te veel betaalde belasting terug.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen; zelfstandigenaftrek en erfpachtcanon
26 maart 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk, omdat verweerder volledig tegemoet is gekomen aan haar bezwaren met betrekking tot de navorderingsaanslagen.
Beroep tegen de hoogte van het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen in box 3
26 maart 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond inzake de hoogte van het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen, waarbij de bank- en spaartegoeden van eiser tot de rendementsgrondslag voor box 3 worden gerekend.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen met betrekking tot persoonsgebonden budget
26 maart 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij niet voldoende bewijs heeft geleverd voor de aftrekbare kosten van € 11.707 in verband met PGB-inkomsten.
Niet-ontvankelijkheid van verzet tegen uitspraak bestuursrechtelijke zaak
19 maart 2020
De rechtbank verklaart het verzet van de opposant niet-ontvankelijk wegens te late indiening van het verzetschrift. Er is geen aanleiding voor proceskostenveroordeling.
Vergrijpboetes en inkeerregeling in belastingzaken met buitenlandse bankrekeningen
3 februari 2020
De rechtbank oordeelt dat de vergrijpboetes terecht zijn opgelegd aan eiseres voor de jaren 2005-2016, met betrekking tot niet-gemelde buitenlandse bankrekeningen. De beroepen zijn deels niet-ontvankelijk en deels ongegrond verklaard.
Vergrijpboetes en inkeerregeling in belastingzaken met buitenlandse bankrekeningen
3 februari 2020
De rechtbank oordeelt dat de vergrijpboetes terecht zijn opgelegd aan eiser voor de jaren 2004-2014, zonder pleitbaar standpunt. Eiser's beroep op strijdigheid met mensenrechten wordt verworpen.
Terecht opgelegde naheffingsaanslag parkeerbelasting en de definitie van parkeren volgens de Verordening
30 januari 2020
De rechtbank oordeelt dat de naheffingsaanslag parkeerbelasting terecht is opgelegd, ondanks het feit dat de auto deels op het trottoir stond geparkeerd.
Onrechtmatige daad en gerechtvaardigd vertrouwen in fiscale context van hypotheekproduct
29 januari 2020
Tulp Hypotheken B.V. vordert schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatig handelen door het wekken van gerechtvaardigd vertrouwen in de fiscale kwalificatie van de Optimaal Hypotheek. De rechtbank oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld, maar wijst de vorderingen af die betrekking hebben op de eigenwoningschuld.
Afwijzing aanmelding voorgenomen investering in nieuwbouwproject en uitleg Wet maatregelen woningmarkt
14 januari 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres ongegrond, bevestigt de afwijzing van de aanmelding voor een voorgenomen investering in nieuwbouw, en oordeelt dat de bouwwerkzaamheden zijn aangevangen met het slaan van de eerste heipaal op 23 november 2016.
Winstuitdeling en navorderingsaanslag inkomstenbelasting bij rekening-courantvordering tussen aandeelhouder en B.V.
9 januari 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur terecht een navorderingsaanslag oplegde aan eiser wegens winstuitdeling via rekening-courantvordering. Het beroep is gegrond en het belastbare inkomen wordt verminderd tot € 40.575.
Winstuitdeling en naheffingsaanslag dividendbelasting in relatie tot rekening-courantschuld
9 januari 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de naheffingsaanslag dividendbelasting onterecht was, omdat de dga niet kon vertrouwen op de definitieve aanslag en de rekening-courantschuld niet volledig kon worden afgelost.
Afwijzing van aftrekbare zorgkosten en inkomensafhankelijke combinatiekorting in belastingzaak
26 november 2019
De rechtbank heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij recht heeft op aftrekbare zorgkosten en inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Bevoegdheid van de rechtbank in geschil over immateriële schadevergoeding bij belastingaangifte
21 november 2019
De rechtbank verklaart zich onbevoegd in een geschil over immateriële schadevergoeding bij belastingaangifte, omdat de belastingrechter niet bevoegd is over dit besluit te oordelen.
Rechtsvraag omtrent RSU's en PU's in relatie tot vertrekvergoeding onder de Wet LB
14 november 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat RSU's en PU's niet gelijk zijn aan aandelenoptierechten en behoren tot de vertrekvergoeding onder de Wet LB. Beroep ongegrond verklaard.
Naheffingsaanslagen en vergrijpboetes opgelegd aan uitzendbureau; verantwoordelijkheden werkgever bij uitbesteding loonadministratie
14 november 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat naheffingsaanslagen en vergrijpboetes aan uitzendbureau terecht zijn opgelegd; verantwoordelijkheden blijven bestaan bij uitbesteding loonadministratie.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor onbetaald gebleven naheffingsaanslagen loonheffingen na faillissementen van vennootschappen
5 november 2019
Eiser, bestuurder van failliete vennootschappen, wordt aansprakelijk gesteld voor onbetaald gebleven loonheffingen. De rechtbank oordeelt dat eiser terecht aansprakelijk is, ondanks zijn beroep op samenloop van aansprakelijkstellingen. Beroep ongegrond, met recht op schadevergoeding voor overschrijding redelijke termijn.
Informatiebeschikking inzake vennootschapsbelasting en dividendbelasting met betrekking tot eiseres
31 oktober 2019
Rechtbank Den Haag bevestigt informatiebeschikking inzake vennootschapsbelasting en dividendbelasting, stelt eiseres termijn van zes weken om informatie te verstrekken. Beroep ongegrond.
Liquidatieverliesregeling en toepassing van de Ierse group relief-regeling in vennootschapsbelasting
31 oktober 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres recht heeft op een liquidatieverlies van € 202.687.308, ondanks gebruik van de Ierse group relief-regeling. Beroep gegrond, belastingaanslag verminderd tot € 184.707.926.
Toerekening van resultaten op valutatermijncontracten aan eiseres in belastingzaak
31 oktober 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat resultaten op valutatermijncontracten aan eiseres moeten worden toegerekend, niet aan de dochtervennootschap. Beroepen voor 2008-2010 gegrond, voor 2006-2007 ongegrond.
Onterechte naheffingsaanslag accijns op onveraccijnsde waterpijptabak aangetroffen in opslagbox
15 oktober 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser terecht een naheffingsaanslag accijns van € 80.200 is opgelegd voor onveraccijnsde waterpijptabak aangetroffen in zijn opslagbox. Beroep ongegrond.
Belastingrente in strijd met zorgvuldigheidsbeginsel bij niet-uitbetaalde voorlopige aanslag
8 oktober 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat belastingrente onterecht is opgelegd aan eiser, omdat hij nooit de teruggaaf uit de voorlopige aanslag heeft ontvangen. Beroep gegrond verklaard.
Verlenging van de inbewaringstelling in faillissement met betrekking tot de gefailleerde en de rol van de curator
19 september 2019
De rechtbank heeft de inbewaringstelling van de gefailleerde verlengd met maximaal dertig dagen, omdat hij informatie weigert te verstrekken aan de curator.
Waarde vaststelling onroerende zaak en bezwaar tegen WOZ-beschikking
16 september 2019
Rechtbank Den Haag verklaart beroep ongegrond inzake WOZ-waarde onroerende zaak. Eiser betwistte waarde van € 164.000, maar rechtbank oordeelt dat verweerder voldoende onderbouwing heeft gegeven.
Naheffingsaanslag parkeerbelasting en de verantwoordelijkheid van de parkeerder
12 september 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de naheffingsaanslag parkeerbelasting terecht is opgelegd, ondanks de goede intenties van eiser om te betalen.
Niet-ontvankelijkheid beroep inzake navorderingsaanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen door termijnoverschrijding
12 september 2019
Rechtbank Den Haag verklaart beroep niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding bij navorderingsaanslag IB/PVV. Eiser had postadres niet aangepast na terugkeer naar Nederland.
Ongegrond beroep tegen navorderingsaanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
12 september 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond inzake de navorderingsaanslag IB/PVV 2013. Eiser betwistte de aanslag, maar de rechtbank oordeelde dat deze tijdig was opgelegd en dat eiser onvoldoende bewijs had geleverd voor zijn stellingen.
Beroep tegen de vastgestelde WOZ-waarde van een woning en de daarop gebaseerde aanslag onroerendezaakbelasting
5 september 2019
Eiser betwist de WOZ-waarde van zijn woning, vastgesteld op € 450.000. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, oordelend dat de waarde correct is vastgesteld op basis van vergelijkbare verkoopcijfers.
Bevoegdheid tot naheffing van omzetbelasting en boetebeschikkingen in belastingzaak
29 augustus 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat naheffingsaanslagen omzetbelasting terecht zijn opgelegd aan eiser, die na uitschrijving als ondernemer toch belasting in rekening bracht. Boetes worden gematigd wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Belastingplicht en woonplaats van eiser in Nederland; navorderingsaanslagen IB/PVV en Zvw
28 augustus 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser, ondanks verblijf in Thailand, in Nederland belastingplichtig is voor de jaren 2009-2014. Navorderingsaanslagen voor 2009 en 2010 vernietigd, overige aanslagen gehandhaafd.
Waarde vaststelling onroerende zaak en bezwaar tegen aanslag onroerendezaakbelasting
23 augustus 2019
Rechtbank Den Haag verklaart beroep ongegrond inzake waarde woning en aanslag onroerendezaakbelasting. Waarde correct vastgesteld, geen rekening gehouden met slechte ligging en onderhoudstoestand.
Beroep tegen de vastgestelde waarde van een onroerende zaak in het kader van de Wet WOZ
23 augustus 2019
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de waarde van de woning op € 443.000, zonder objectief waardedrukkend effect van minicontainers en zonder vergelijkbare gevallen voor het gelijkheidsbeginsel.
Beoordeling van het recht op zelfstandigenaftrek en het urencriterium voor een ondernemer in de inkomstenbelasting
23 augustus 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser niet voldoet aan het urencriterium voor zelfstandigenaftrek in 2016, waardoor zijn beroep ongegrond wordt verklaard.
Waardering onroerende zaken op recreatieterrein en objectafbakening volgens de Wet WOZ
5 augustus 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat stacaravans op recreatieterrein als één geheel moeten worden gewaardeerd volgens de Wet WOZ. WOZ-beschikkingen vernietigd en beroep gegrond verklaard.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de aanslag rioolheffing opgelegd aan een recreatiewoning op een recreatiepark
5 augustus 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de aanslag rioolheffing aan eiseres voor een recreatiewoning terecht is opgelegd. De verordening is niet onredelijk en de gemeentelijke wetgever heeft de vrijheid om af te wijken van de Wet WOZ.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een aanslag rioolheffing opgelegd aan een recreatiewoning op een recreatiepark
5 augustus 2019
De rechtbank oordeelt dat de aanslag rioolheffing voor een recreatiewoning op een recreatiepark rechtmatig is en dat de gemeentelijke verordening niet onverbindend is. Het beroep van eiser is ongegrond.
Navorderingsaanslag en boetebeschikking inkomstenbelasting; uitdelingen aan aandeelhouder
13 juni 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de navorderingsaanslag en boete voor inkomstenbelasting terecht zijn opgelegd aan eiser, die als aandeelhouder uitdelingen heeft ontvangen. Boete wordt verlaagd tot € 1.500.
Belastingaanslag en economische eigendom van de woning in het belastingrecht
3 juni 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres de volledige economische eigendom van de woning heeft, waardoor de belastingaanslag voor 2016 moet worden verminderd.
Verdeling kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij vennoten in een VOF
17 mei 2019
Eisers, vennoten in een VOF, betwisten de verdeling van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek door de Belastingdienst. De rechtbank oordeelt dat de verdeling correct is en verklaart het beroep ongegrond.
Verdeling kleinschaligheidsinvesteringsaftrek tussen vennoten van een VOF
17 mei 2019
Eisers, vennoten van een VOF, betwisten de verdeling van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek door de Belastingdienst. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de aanslag.
Verzuimboete bij stelselmatig niet indienen van aangifte inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
17 mei 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres stelselmatig niet tijdig aangifte IB/PVV heeft gedaan, waardoor een verzuimboete van € 5.278 terecht is opgelegd. Beroep ongegrond verklaard.
Bestuursrechtelijke geschillen over naheffingsaanslagen parkeerbelasting en kentekenwijzigingen
17 mei 2019
Eiser heeft beroep ingesteld tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting. De rechtbank verklaart het beroep met zaaknummer SGR 18/7346 niet-ontvankelijk en de beroepen met zaaknummers SGR 18/7348, SGR 18/7350, SGR 18/7351 en SGR 18/7352 ongegrond.
Verrekenbaarheid van bronbelasting op betalingen aan een in Nederland gevestigde vennootschap
25 april 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat bronbelasting door Uruguay niet verrekenbaar is, omdat Uruguay niet als ontwikkelingsland wordt erkend. Beroep ongegrond verklaard.
Toepassing van afdrachtvermindering onderwijs en naheffingsaanslagen loonheffingen in relatie tot opleidingsprogramma's
23 april 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat afdrachtvermindering onderwijs niet van toepassing is op het opleidingsprogramma 'Slimmer Produceren'. Naheffingsaanslagen zijn terecht opgelegd, maar vergrijpboetes worden vernietigd. Eiseres krijgt schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn.
Waardering van een bungalowpark voor de onroerendezaakbelasting en de toepassing van de operationele cashflow-methode
23 april 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de WOZ-waarde van een bungalowpark onterecht is vastgesteld op € 5.527.000 en stelt deze vast op € 4.465.000, waarbij de waarde van een woning buiten beschouwing blijft.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen met betrekking tot Zwitserse bankrekening en boetebeschikkingen
28 februari 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen IB/PVV en boetes wegens onjuiste aangiften met betrekking tot een Zwitserse bankrekening. Beroepen worden ongegrond verklaard.
Afwaardering van vorderingen en onzakelijke lening in vennootschapsbelasting
21 februari 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt over afwaardering van vorderingen en onzakelijke lening in vennootschapsbelasting. Eiseres slaagt niet in bewijsvoering, verzuimboetes zijn terecht opgelegd.
Bezwaar tegen naheffingsaanslag niet-ontvankelijk verklaard wegens termijnoverschrijding
21 februari 2019
De rechtbank verklaart het bezwaar tegen de naheffingsaanslag niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding. Eiseres heeft onvoldoende feiten gesteld om ontvangst van de aanslag te betwisten.
Naheffingsaanslag omzetbelasting en gebruik van strafrechtelijke gegevens voor belastingheffing
17 januari 2019
Rechtbank Den Haag vernietigt naheffingsaanslag omzetbelasting voor 2012-2013, maar handhaaft voor 2014-2015. Eiser had geen omzet aangegeven, maar ontving aanzienlijke bedragen. Proceskostenvergoeding van € 1.532 toegekend.
Belastingaanslag vennootschapsbelasting en renteaftrekbeperkingen in fiscale eenheid
13 december 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat rente over leningen van aandeelhouder niet aftrekbaar is. Aanslag vennootschapsbelasting verminderd tot € 870.123. Proceskosten van eiseres vergoed.
Belastingrechtelijke geschil over voorziening ter zake van claim ex-bestuurder
1 november 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat X BV geen voorziening mag vormen voor de claim van een ex-bestuurder van haar dochtermaatschappij. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Teruggaaf van omzetbelasting en finale kwijting in vaststellingsovereenkomst
4 oktober 2018
Eiseres verzocht om teruggaaf van omzetbelasting, maar de rechtbank oordeelde dat de vordering als voldaan wordt beschouwd door finale kwijting in de vaststellingsovereenkomst. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Belastingheffing op uitkeringen van een Liechtensteinse stichting en de kwalificatie als resultaat uit overige werkzaamheden
31 juli 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat uitkeringen van een Liechtensteinse stichting aan eiser terecht als resultaat uit overige werkzaamheden zijn aangemerkt. Aanslag IB/PVV 2013 wordt verminderd, maar beroepen tegen Zvw 2011 en 2012 zijn niet-ontvankelijk.
De fiscale kwalificatie van participatie in een Filmfonds en de vraag of dit een bron van inkomen vormt
26 juli 2018
De rechtbank oordeelt dat participatie in een Filmfonds geen bron van inkomen vormt, omdat eiser niet kon aantonen dat er redelijkerwijs voordeel te verwachten viel. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de bron van inkomen van participaties in filmfondsen en de toepassing van het gelijkheidsbeginsel
26 juli 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat participaties in Filmfonds I en II geen bron van inkomen zijn. Eiser kan niet aannemelijk maken dat er een voordeel te verwachten was. Beroep op het gelijkheidsbeginsel wordt verworpen. Beroep ongegrond verklaard.
Bepaling resterende duur van de aflosfase in het kader van de Wet studiefinanciering 2000
24 juli 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de resterende duur van de aflosfase in het kader van de Wet studiefinanciering 2000 correct is vastgesteld op 60 maanden na vermindering. Eiseres heeft haar stelling over het ontbreken van een partner niet onderbouwd.
Bepaling van de verkrijgingsprijs van aandelen in een vennootschap en de waarde in economisch verkeer van participaties
13 juli 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verkrijgingsprijs van aandelen in [B.V. 2] op € 4,6 miljoen is vastgesteld, en verklaart het beroep van eiser ongegrond.
Fictieve verkrijging erfbelasting en kwalificatie als lastbevoordeling
19 juni 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de ik-oma-making als lastbevoordeling moet worden gekwalificeerd, waardoor de aanslagen erfbelasting terecht zijn opgelegd. Beroepen van eisers ongegrond verklaard.
Schenking van aandelen in concernvennootschap aan werknemer en statutair bestuurder als loon uit dienstbetrekking
19 juni 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat schenking van aandelen aan werknemer en bestuurder terecht als loon uit dienstbetrekking is aangemerkt. Beroep ongegrond verklaard.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2014
4 mei 2018
Eiser's beroep tegen de aanslag IB/PVV 2014 is ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelt dat de aanslag terecht is opgelegd en er geen proceskostenveroordeling volgt.
Beroep tegen de afwijzing van aftrek specifieke zorgkosten en giften in de inkomstenbelasting
4 mei 2018
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat eiser de specifieke zorgkosten en giften niet aannemelijk heeft gemaakt voor de inkomstenbelasting 2015.
Rechtsgeldigheid van forfaitaire vermogensrendementsheffing op spaartegoeden
4 mei 2018
Eiser's beroep tegen de forfaitaire vermogensrendementsheffing op spaartegoeden werd ongegrond verklaard. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een individuele buitensporige last.
Belastingheffing van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en hoorplicht in bezwaarprocedures
5 april 2018
De rechtbank verklaart de beroepen van de eiser ongegrond en oordeelt dat arbeidsongeschiktheidsuitkeringen terecht tot het belastbare inkomen zijn gerekend.
Fiscale transparantie en toerekening van vermogen van een stichting aan een belastingplichtige
23 maart 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het vermogen van een stichting niet aan eiser kan worden toegerekend op basis van fiscale transparantie. De belastingaanslag wordt verminderd en proceskosten worden vergoed.
Weigering van ambtshalve toepassing van premievrijstelling voor oudere werknemers in het kader van overheidsaansprakelijkheid
28 februari 2018
De rechtbank oordeelt dat de weigering van de inspecteur om de premievrijstelling voor oudere werknemers toe te passen niet onmiskenbaar onjuist is. De vorderingen van de stichtingen worden afgewezen.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen en verzuimboete in verband met zakelijke lening
5 februari 2018
Eiser X BV heeft beroep ingesteld tegen een aanslag IB/PVV voor 2014. De rechtbank oordeelt dat de lening niet zakelijk is en vermindert de aanslag tot € 66.274, maar bevestigt de verzuimboete.
Onzakelijke lening en afwaardering belastbaar inkomen uit werk en woning
5 februari 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat er sprake is van een onzakelijke lening en dat er geen afwaardering ten laste van het belastbare inkomen uit werk en woning kan plaatsvinden.
Weigering aftrek omzetbelasting en naheffingsaanslagen bij huisvesting onderwijsinstellingen
19 december 2017
De rechtbank oordeelt dat de weigering van aftrek van omzetbelasting voor de bouw van onderwijsgebouwen terecht is, omdat geen economische activiteit is aangetoond. De verzuimboetes worden verminderd tot nihil en schadevergoeding wordt toegekend.
Verkeersongeval door onoplettendheid van vrachtwagenchauffeur met letsel tot gevolg
19 december 2017
Vrachtwagenchauffeur rijdt achterop stilstaande file, veroorzaakt letsel bij bestuurder van Fiat. Veroordeeld tot € 1.000,- boete en voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden.
Rechtszaak over recht op aanvullende uitnamen uit het BTW-compensatiefonds voor terbeschikkingstelling van een sporthal aan een basisschool
12 december 2017
De rechtbank verklaart het beroep van de gemeente Nissewaard ongegrond, omdat de terbeschikkingstelling van een sporthal aan een basisschool niet leidt tot recht op compensatie uit het BTW-compensatiefonds.
Herziening van waardevermindering van auto’s met gebruiksschade in het kader van BPM-aangifte
12 december 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de waardevermindering van 15 auto’s met gebruiksschade niet hoger is dan 72% van de gecalculeerde herstelkosten. Beroepen ongegrond verklaard.
Navorderingsaanslagen IB/PVV en toepassing van de standstill-bepaling in het VWEU met betrekking tot buitenlandse banktegoeden
6 november 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen IB/PVV en de toepassing van de standstill-bepaling in het VWEU met betrekking tot buitenlandse banktegoeden.
Kansspelbelasting en vestigingsplaats van kansspelen via PropagandaPoker
27 september 2017
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt over kansspelbelasting en vestigingsplaats van PropagandaPoker. Belanghebbende krijgt teruggaaf van € 636 en schadevergoeding van € 500.
Bron van inkomen en resultaat uit overige werkzaamheden bij multi-levelmarketingbedrijf
1 september 2017
De rechtbank Den Haag oordeelt dat de activiteiten van eiser voor een multi-levelmarketingbedrijf een bron van inkomen vormen, en verklaart het beroep ongegrond.
Aftrekbaarheid van onderhoudskosten voor monumentenpand in belastingaanslag
1 september 2017
De rechtbank oordeelt dat de uitgaven voor een terrasscherm en windscreens aftrekbaar zijn als onderhoudskosten van een monumentenpand. Beroep gegrond.
Beoordeling van de afschrijvingstermijn van zonnepaneleninstallatie in relatie tot herinvesteringsreserve
18 juli 2017
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat zonnepaneleninstallatie één bedrijfsmiddel is en bevestigt afschrijvingstermijn van twintig jaar. Beroep gegrond verklaard.
Vernietiging van informatiebeschikking wegens onvoldoende bewijs van administratieverplichtingen
24 mei 2017
De rechtbank vernietigt de informatiebeschikking omdat de inspecteur niet aannemelijk heeft gemaakt dat de belanghebbende niet voldeed aan zijn administratieverplichtingen. Tevens wordt de inspecteur veroordeeld tot schadevergoeding.
Belastingrechtelijke geschillen over navorderingsaanslagen en vergrijpboeten
24 mei 2017
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt over navorderingsaanslagen IB/PVV, Zvw en OB, en vergrijpboeten. Belanghebbende wordt te kwade trouw geacht, maar er is dubbeltelling in de berekeningen. Vergrijpboeten worden verminderd tot 71,25%.
Belastingplicht en navorderingsaanslagen IB/PVV en OB van belanghebbende met betrekking tot ventwerkzaamheden in Europa
24 mei 2017
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat belanghebbende in Nederland woonde en bevestigt navorderingsaanslagen IB/PVV en OB. Belanghebbende was te kwade trouw, maar vergrijpboetes worden gematigd.
Verzekeringsplicht en belastingaanslagen voor Rijnvarende met buitenlandse werkgevers
6 april 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt over de sociale verzekeringsplicht en belastingaanslagen van een Rijnvarende met buitenlandse werkgevers. Eiser is voor 2012 en 2013 sociaal verzekerd in Nederland. Beroep voor 2013 gegrond, aanslag verminderd tot € 33.098.
Verzekeringsplicht voor bemanningslid van een schip en de geldigheid van de A1-verklaring
6 april 2017
De rechtbank oordeelt dat de A1-verklaring van de SVB geldig is en dat eiser recht heeft op een vrijstelling van premie volksverzekeringen. De aanslag inkomstenbelasting is onterecht opgelegd.
Belastingheffing en kwalificatie van vennoten in een vennootschap onder firma
4 april 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat chauffeurs van V.O.F. X geen werknemers zijn, maar vennoten. Naheffingsaanslagen loonheffingen zijn onterecht. De rechtbank vernietigt de aanslagen en boetes.
Belastingheffing box 3 en de forfaitaire rendementsheffing in relatie tot artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM
30 maart 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de woning van eiser terecht in box 3 is betrokken en het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen correct is vastgesteld. Eiser's beroep wordt ongegrond verklaard.
De rechtmatigheid van de pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoeding in de betaald voetbalsector
30 maart 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de pseudo-eindheffing excessieve vertrekvergoeding in strijd is met artikel 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM, en vernietigt de naheffingsaanslag.
Toeslagpartnerschap en pleegkinderen in het kader van zorgtoeslag
10 februari 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres, als pleegkind, niet als toeslagpartner van X kan worden aangemerkt. De beroepen zijn gegrond en verweerder moet opnieuw beslissen over het voorschot zorgtoeslag.
Toeslagpartnerschap en pleegkinderen in het kader van het kindgebonden budget
10 februari 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat een pleegkind na 18 jaar niet als toeslagpartner kan worden aangemerkt, waardoor het beroep van eiseres gegrond is verklaard.
Recht op afdrachtvermindering onderwijs voor maatwerkopleidingstrajecten in het bestuursrecht
30 januari 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres recht heeft op afdrachtvermindering onderwijs voor maatwerkopleidingstrajecten, ondanks dat niet de volledige beroepspraktijkvorming is gevolgd.
Belastingheffing bij emigratie en goede verdragstrouw in het belastingverdrag met Israël
27 december 2016
De rechtbank oordeelt dat de conserverende aanslag inkomstenbelasting in strijd is met de goede verdragstrouw ten aanzien van het belastingverdrag met Israël en vernietigt de aanslag.
Toeslagpartnerschap en zorgtoeslag: beoordeling van de relatie tussen eiser en zijn moeder
27 december 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser geen toeslagpartner is van zijn moeder, waardoor hij zelfstandig recht heeft op zorgtoeslag voor 2015. Beroep gegrond, bestreden besluit vernietigd.
Beoordeling van de status van gastouderinkomsten als winst uit onderneming in het belastingrecht
28 november 2016
De rechtbank oordeelt dat de inkomsten van eiseres als gastouder niet als winst uit onderneming kunnen worden aangemerkt, waardoor haar verzoek om vermindering van aanslagen ongegrond wordt verklaard.
Vermogensrendementsheffing en de rechtmatigheid volgens het EVRM
24 november 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de vermogensrendementsheffing voor 2012 en 2013 niet in strijd is met het EVRM. Eiser maakt geen individuele buitensporige last aannemelijk. Beroepen tegen eerdere aanslagen zijn niet-ontvankelijk verklaard.
Vermogensrendementsheffing en de strijdigheid met het Eerste Protocol bij het EVRM
24 november 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de vermogensrendementsheffing voor 2012 en 2013 niet in strijd is met het EVRM. Eiseres maakt geen individuele buitensporige last aannemelijk. Beroep tegen aanslag 2013 gegrond, maar andere beroepen niet-ontvankelijk.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen na ontdekking hennepkwekerij
24 november 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen en vergrijpboetes na ontdekking hennepkwekerij in huurwoning. Aanslagen worden verminderd, boetes gematigd.
Belastingheffing op pensioenuitkeringen en prijsgeven van pensioenaanspraken
24 november 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur terecht een pensioenuitkering van € 38.218 tot het belastbaar inkomen heeft gerekend, omdat niet voldaan is aan de voorwaarden voor beperking van pensioenrechten.
Beroep tegen aanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen; beoordeling van specifieke zorgkosten en resultaat overige werkzaamheden
14 oktober 2016
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eiseres tegen aanslagen IB/PVV ongegrond; specifieke zorgkosten en negatief resultaat overige werkzaamheden niet aannemelijk gemaakt.
Belastingaanslagen en boetebeschikkingen na boekenonderzoek bij onderneming
22 september 2016
De rechtbank Den Haag oordeelt dat de ondernemer geen aangifte heeft gedaan en legt naheffingsaanslagen en boetes op. De vergrijpboete wordt gematigd tot € 5.322. Beroepen van eiser worden grotendeels ongegrond verklaard.
Naheffingsaanslagen loonheffingen en gebruikelijk loon DGA
22 september 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat naheffingsaanslagen loonheffingen terecht zijn opgelegd aan eiseres, omdat zij niet kon aantonen dat het gebruikelijk loon lager was dan de normbedragen.
Aansprakelijkheid van dochtermaatschappij voor onbetaalde vennootschapsbelasting van moedermaatschappij
25 augustus 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat dochtermaatschappij niet aansprakelijk is voor onbetaalde vennootschapsbelasting van moedermaatschappij. Aansprakelijkstelling onterecht, bedrag verminderd tot € 2.400.726,34.
Aansprakelijkheid van dochtermaatschappij voor vennootschapsbelasting van moedermaatschappij binnen fiscale eenheid
25 augustus 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat [X] B.V. niet aansprakelijk is voor heffings- en invorderingsrente en kosten van [A] B.V. en vermindert de aansprakelijkstelling tot € 2.400.726,34.
Aansprakelijkheid van dochtermaatschappij voor vennootschapsbelasting van moedermaatschappij binnen fiscale eenheid
25 augustus 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat [X] B.V. aansprakelijk is voor onbetaald gebleven vennootschapsbelasting van moedermaatschappij [A] B.V. De aansprakelijkstelling wordt verminderd en het beroep van eiseres wordt gegrond verklaard.
Fictieve dienstbetrekking en kwalificatie van inkomsten uit werkzaamheden voor een BV in de financiële dienstverlening
23 augustus 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inkomsten van eiser als fictief loon uit dienstbetrekking moeten worden gekwalificeerd, waardoor kosten niet aftrekbaar zijn. Beroepen van eiser worden ongegrond verklaard.
Belastingheffing op optievoordelen van buitenlandse werknemers en toepassing van de 30%-regeling
23 augustus 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat optievoordelen van buitenlandse werknemers onderworpen zijn aan Nederlandse loonbelasting en dat de 30%-regeling niet van toepassing is.
Naheffingsaanslag loonheffingen en afdrachtvermindering onderwijs; beoordeling van de wettelijke vereisten voor praktijkovereenkomsten
23 augustus 2016
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van Stichting [X] ongegrond inzake naheffingsaanslag loonheffingen en afdrachtvermindering onderwijs, wegens niet voldoen aan wettelijke vereisten.
Winstuitdeling en toerekening van inkomen uit aanmerkelijk belang bij ex-echtgenoot na faillissement
18 augustus 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat eiseres X en haar ex-echtgenoot Y ieder voor de helft verantwoordelijk zijn voor een winstuitdeling van € 547.400, ondanks het faillissement van Y. Het beroep van X is ongegrond verklaard.
Belastingrechtelijke beoordeling van verlies uit aanmerkelijk belang bij middellijk gehouden aandelen
18 augustus 2016
Eiser X heeft geen recht op verlies uit aanmerkelijk belang van € 5.803.000 bij middellijk gehouden aandelen. De rechtbank oordeelt dat er geen verlies is zoals bedoeld in de Wet IB 2001. Het beroep is ongegrond verklaard.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen; aftrek specifieke zorgkosten; nieuw feit
7 juli 2016
Rechtbank Den Haag bevestigt navorderingsaanslagen IB/PVV 2012 en 2013; eiseres kan specifieke zorgkosten niet voldoende onderbouwen; beroep ongegrond.
Tussenvonnis in strafzaak met preliminaire verweren tegen de officier van justitie
5 juli 2016
Tussenvonnis van 5 juli 2016 in strafzaak, waarbij preliminaire verweren van de raadsman zijn verworpen en verzoeken om deskundige en dossiercontrole zijn behandeld.
Bbz-uitkering en de vraag van periodiciteit in de inkomstenbelasting
2 juni 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Bbz-uitkering ten onrechte tot het verzamelinkomen van eiseres is gerekend, omdat niet is voldaan aan het vereiste van periodiciteit.
Recht op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor een werknemer op een binnenschip
26 mei 2016
De rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser geen recht heeft op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting, omdat hij niet kan aantonen dat hij op een Belgisch schip heeft gewerkt. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de bron van inkomen uit uitgeversactiviteiten en de objectieve voordeelsverwachting
7 april 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de uitgeversactiviteiten van eiser geen bron van inkomen vormen, omdat er geen objectieve voordeelsverwachting is. Beroep ongegrond verklaard.
ANBI-status van stichting voor watersportactiviteiten voor mensen met een beperking
24 maart 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Stichting [X] met haar watersportactiviteiten voor mensen met een beperking het algemeen belang dient en herstelt de ANBI-status.
Tussenuitspraak inzake navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen met betrekking tot buitenlandse bankrekeningen
10 maart 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur navorderingsaanslagen IB/PVV terecht heeft opgelegd voor vermogen op Isle of Man, maar niet voortvarend handelde voor vermogen in het VK. De zaak wordt aangehouden tot uitspraak Hoge Raad.
Belastingrechtelijke navorderingsaanslagen en de rol van een trust in box 3-heffing
6 januari 2016
De rechtbank vernietigt de navorderingsaanslag voor 2002, oordeelt dat de inspecteur niet over nieuw feit beschikte, maar bevestigt de aanslagen voor andere jaren. Schadevergoeding voor overschrijding redelijke termijn toegekend.
Belastingrechtelijke navorderingsaanslagen en beschikkingsmacht over trustvermogen
6 januari 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen IB/PVV en beschikkingsmacht over trustvermogen. Beroep ongegrond, schadevergoeding voor overschrijding redelijke termijn toegekend.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen over de jaren 2009 tot en met 2012; beoordeling van nieuw feit en ongebruikelijke terbeschikkingstelling
4 december 2015
Rechtbank Den Haag vernietigt navorderingsaanslagen IB/PVV over 2009-2012; oordeelt over nieuw feit en ongebruikelijke terbeschikkingstelling; beroepen gegrond verklaard.
Omkering van de bewijslast bij niet ingediende aangifte inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen, verzuimboete en schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn
16 november 2015
Eiser heeft geen aangifte IB/PVV 2003 gedaan. De rechtbank oordeelt dat de aanslag terecht is vastgesteld met omkering van de bewijslast. De redelijke termijn is met drie jaar overschreden, de Staat moet € 3.000 schadevergoeding betalen.
Omkering van de bewijslast bij niet ingediende aangiften inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
16 november 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat aanslagen IB/PVV 2003 en 2005 terecht zijn vastgesteld met omkering van de bewijslast. Eiseres krijgt € 3.000 schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn.
Naheffingsaanslagen loonheffingen en vergrijpboetes in verband met privégebruik van auto’s en bovenmatige reiskostenvergoedingen
12 november 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt over naheffingsaanslagen loonheffingen en vergrijpboetes wegens privégebruik auto’s en bovenmatige reiskostenvergoedingen. Boetes verminderd naar € 1.447, € 3.078 en € 1.754.
Naheffingsaanslagen loonheffingen en vergrijpboete wegens privégebruik auto en bovenmatige reiskostenvergoedingen
12 november 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat naheffingsaanslag loonheffingen terecht is opgelegd wegens privégebruik auto en bovenmatige reiskostenvergoedingen. Boete verminderd naar € 9.854.
Belastingheffing op verkoopresultaat van aandelen in relatie tot werkzaamheden en lucratief belang
3 november 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verkoopopbrengst van aandelen door de erflater als inkomen uit een lucratief belang moet worden aangemerkt. Beroep van de erven ongegrond verklaard.
Belastingheffing op verkoopresultaat van aandelen in relatie tot werkzaamheden en lucratief belang
3 november 2015
Eiser heeft beroep ingesteld tegen een aanslag inkomstenbelasting. De rechtbank oordeelt dat het verkoopresultaat van aandelen terecht als inkomen uit lucratief belang is aangemerkt. Beroep ongegrond.
Belastingheffing op verkoopresultaat van aandelen in relatie tot werkzaamheden en gelijkheidsbeginsel
3 november 2015
Eiser betwistte de aanslag inkomstenbelasting op basis van de verkoop van aandelen, maar de rechtbank oordeelde dat er een verband was tussen zijn werkzaamheden en het aandeelhouderschap. Het beroep op het gelijkheidsbeginsel werd verworpen. Beroep ongegrond.
Toepassing van de afdrachtvermindering onderwijs bij uitzendbureau voor werknemers in de voedingsindustrie
17 september 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat [X] BV geen recht heeft op afdrachtvermindering onderwijs voor werknemers in de voedingsindustrie, omdat niet is aangetoond dat zij voldeden aan de praktijkvereisten.
Toepassing van afdrachtvermindering onderwijs bij BBL-opleiding voor uitzendbureau
17 september 2015
Eiseres, een uitzendbureau, heeft geen recht op afdrachtvermindering onderwijs voor BBL-opleiding, omdat niet is aangetoond dat werknemers 60% praktijkervaring hebben opgedaan. Naheffingsaanslag blijft staan, boetebeschikking wordt vernietigd.
Belastingheffing over ouderdomspensioen van Agence Spatiale Europeenne (ESA)
14 september 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het ESA-pensioen van eiser terecht in de belastingheffing is betrokken. Beroep ongegrond, schadevergoeding van € 1.000 toegekend voor overschrijding redelijke termijn.
Legesheffing bij verbouwing van bedrijfsruimte tot woonhuis en de vaststelling van bouwkosten
11 september 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de leges voor de verbouwing van een bedrijfsruimte tot woonhuis correct zijn vastgesteld op € 111.200, en verklaart het beroep van eiseres ongegrond.
Beoordeling van de aanslag erfbelasting en toepassing van de mantelzorgvrijstelling en bedrijfsopvolgingsfaciliteit
21 augustus 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt over aanslag erfbelasting, toepassing mantelzorgvrijstelling en BOR. Eiseres niet als partner aangemerkt, maar ondernemingsvermogen BV erkend. Beroep gegrond, aanslag verminderd tot € 41.162.
Aanslag erfbelasting en toepassing bedrijfsopvolgingsregeling na overlijden erflaatster
21 augustus 2015
Eiser verliest beroep tegen aanslag erfbelasting na overlijden moeder. 50% van aandelen in BV terecht tot belaste verkrijging gerekend. Verzoek om toepassing BOR afgewezen.
Aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor loon ontvangen in de Filipijnen en Indonesië
19 augustus 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser recht heeft op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor loon ontvangen in de Filipijnen en Indonesië, en verklaart het beroep gegrond.
Onzakelijke lening en indirecte ongebruikelijke terbeschikkingstelling in belastingrechtelijke context
17 augustus 2015
Eiser verstrekte een lening aan zijn dochter, die door de Belastingdienst als onzakelijk werd aangemerkt. De rechtbank bevestigde de aanslag en oordeelde dat de lening niet als zakelijke lening kon worden beschouwd.
Toezegging door de Belastingdienst en het vertrouwensbeginsel in belastingzaken
28 juli 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Belastingdienst een toezegging heeft gedaan aan eiser, waardoor hij recht heeft op een hogere heffingskorting van € 3.484. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt de aanslag.
Herziening kindgebonden budget onder toepassing van het woonlandbeginsel in relatie tot het Algemeen Verdrag inzake sociale zekerheid met Marokko
22 juli 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de herziening van het kindgebonden budget van eiser, die in Marokko woont, op basis van het woonlandbeginsel in strijd is met het NMV. Beroep gegrond verklaard.
Toepassing van afdrachtvermindering onderwijs bij deelkwalificaties in het kader van de Wet vermindering afdracht loonbelasting
21 juli 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres niet aannemelijk heeft gemaakt dat werknemers opleidingen hebben gevolgd die recht geven op afdrachtvermindering onderwijs. Beroepen worden ongegrond verklaard.
De rechtbank verklaart het beroep van eiser gegrond, vermindert de belastingaanslag en draagt verweerder op het betaalde griffierecht aan eiser te vergoeden.
Omzetbelasting en vergrijpboetes bij naheffingsaanslagen na boekenonderzoek
2 juli 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser niet heeft aangetoond dat de in aftrek gebrachte omzetbelasting terecht was, waardoor naheffingsaanslagen en vergrijpboetes zijn opgelegd. Beroep ongegrond.
Afwijzing aanvraag VAR-WUO en toekenning VAR-ROW voor zelfstandig ondernemer in de sloopsector
2 juli 2015
Rechtbank Den Haag wijst het beroep van eiser af en bevestigt de afgifte van een VAR-ROW, omdat eiser niet heeft aangetoond zelfstandig ondernemer te zijn.
Beroep tegen afgifte VAR-Loon en ondernemerschap bij hovenierswerkzaamheden en loonwerk
2 juli 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de VAR-Loon onterecht is afgegeven voor loonwerk bij agrariërs. Eiser kwalificeert niet als ondernemer voor deze werkzaamheden, maar er is ook geen gezagsverhouding aangetoond. Beroep gegrond verklaard.
Informatie- en administratieverplichtingen in belastingzaken met betrekking tot café en verhuuractiviteiten
30 juni 2015
De rechtbank oordeelt dat de informatiebeschikking ten aanzien van de administratieverplichting van het café terecht is, maar voor de overige verplichtingen onterecht. Proceskosten van € 1.468 worden vergoed.
Tijdigheid van navorderingsaanslag en belastbaarheid van afkoopsom in belastingzaak
25 juni 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de navorderingsaanslag IB/PVV 2007 tijdig is opgelegd en dat de afkoopsom door eiser is genoten. Boete van € 4.000 is passend. Beroep ongegrond verklaard.
Toepassing van de partnervrijstelling in erfbelasting bij overlijden van de moeder van eiser
18 juni 2015
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond inzake de partnervrijstelling in erfbelasting, omdat hij niet als partner van de erflaatster kan worden aangemerkt.
Energiebelasting en levering van elektriciteit door coöperatie aan leden
15 juni 2015
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de afwijzing van haar bezwaar inzake energiebelasting over elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van levering en verklaart het beroep ongegrond.
Beroep tegen definitieve aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen na Wajong-uitkering
4 juni 2015
Eiser heeft in 2012 een Wajong-uitkering ontvangen en aangifte IB/PVV gedaan. De rechtbank oordeelt dat de definitieve aanslag terecht is opgelegd, omdat eiser niet het vertrouwen kon ontlenen aan de voorlopige aanslag dat zijn inkomen correct zou worden vastgesteld. Het beroep is ongegrond verklaard.
Onterecht opgelegde naheffingsaanslag parkeerbelasting door omstandigheden van eiseres
4 juni 2015
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat de naheffingsaanslag parkeerbelasting terecht is opgelegd. Eiseres had niet aangetoond dat er sprake was van overmacht.
Afwijzing van afdrachtvermindering onderwijs startkwalificatie en oplegging van vergrijpboetes
4 juni 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres geen recht heeft op afdrachtvermindering onderwijs startkwalificatie en dat vergrijpboetes terecht zijn opgelegd.
Inkomstenbelasting en de aftrekbaarheid van eigen bijdrage voor ter beschikking gestelde auto
28 april 2015
De rechtbank oordeelt dat de eigen bijdrage van eiser voor een ter beschikking gestelde auto niet als negatief loon kan worden aangemerkt en verklaart het beroep ongegrond.
Omzetbelasting en integratielevering in de bouw van een ziekenhuis met betrekking tot naheffingsaanslag en teruggaafverzoek
9 maart 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat bouwleges deel uitmaken van de vergoeding voor integratielevering en dat eiseres niet recht heeft op hogere aftrek van voorbelasting. Beroep ongegrond.
WOZ-waarde en eigen verkoopcijfer na waardepeildatum
20 januari 2015
Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat de WOZ-waarde van een woning te hoog is vastgesteld en verlaagt deze naar € 181.000, na beroep van de eigenaar.
Premieheffing volksverzekeringen van Rijnvarenden en de toepassing van de Wet vervoer binnenvaart en de Algemene Ouderdomswet
6 januari 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser als Rijnvarende in Nederland verzekerd is voor volksverzekeringen en dat de aanslag inkomstenbelasting terecht is gehandhaafd. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Premieheffing volksverzekeringen van Rijnvarenden en vrijstelling van premieheffing
6 januari 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiser als Rijnvarende premieplichtig is voor volksverzekeringen. Eiser komt niet in aanmerking voor vrijstelling van premieheffing, omdat het schip werd geëxploiteerd door een in Nederland gevestigde onderneming.
Beroep tegen verhuurderheffing en de terugwerkende kracht van de Wet verhuurderheffing
6 januari 2015
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de verhuurderheffing van € 1.125 over 2013. De rechtbank oordeelt dat de heffing rechtmatig is en verklaart het beroep ongegrond.
Fictieve verkrijging erfbelasting op basis van Successiewet 1956
6 januari 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de fictieve verkrijging van € 375.000 op basis van de Successiewet 1956 onterecht is, en vermindert de aanslag erfbelasting tot € 107.236.
Beroep tegen aanslagen in de Watersysteemheffing en Zuiveringsheffing voor het jaar 2014
5 januari 2015
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond inzake aanslagen Watersysteemheffing en Zuiveringsheffing 2014. Eiser betwistte de rechtsgeldigheid van de aanslagen, maar de rechtbank oordeelt dat deze correct zijn opgelegd en gepubliceerd.
Beroep tegen belastingaanslag loonheffing en stamrechtuitkering
13 november 2014
De Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres ongegrond in een zaak over loonheffing en stamrechtuitkering. De rechtbank oordeelt dat de waarde van het stamrecht correct is vastgesteld op € 546.740, en dat de aanspraak voor 80% in de heffing moet worden betrokken.
Afschaffing vrijstelling kolenbelasting en rechtszekerheidsbeginsel in het belastingrecht
12 augustus 2014
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres ongegrond, oordeelt dat de afschaffing van de vrijstelling voor kolenbelasting op milieubeleidsoverwegingen is gebaseerd en dat er geen sprake is van staatssteun of fiscale discriminatie.
Belastingaanslagen en bewijslast bij onroerend goed exploitatie
15 juli 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt over belastingaanslagen van eiser voor 2008, vermindert de aanslag IB tot € 702.945 en handhaaft de aanslag Zvw. Eiser ontving niet alle stukken en getuigenaanbod werd afgewezen.
Belastingaanslag en bewijsvoering bij onroerend goed exploitatie
15 juli 2014
Rechtbank Den Haag vermindert de belastingaanslag voor eiseres tot € 702.945 voor werk en woning, en € 376.000 voor sparen en beleggen, na omkering van de bewijslast.
Aftrekbaarheid van kosten van een werkkamer in een gehuurde woning voor een zelfstandige zonder personeel
6 juni 2014
De rechtbank oordeelt dat de kosten van een werkkamer in een gehuurde woning niet aftrekbaar zijn voor een zelfstandige zonder personeel, omdat het huurrecht niet tot het ondernemingsvermogen behoort.
Inhoudingsplicht loonheffingen bij kinderdagverblijven en de gevolgen van een payrolling overeenkomst
6 maart 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat [X] B.V. terecht als inhoudingsplichtige is aangemerkt voor loonheffingen van werknemers in kinderdagverblijven. De rechtbank verwierp het standpunt van eiseres over payrolling en handhaafde de naheffingsaanslagen en boetes.
Waarde onroerende zaken in box 3 en navorderingsaanslagen inkomstenbelasting
6 maart 2014
Eiser in geschil met de Belastingdienst over de waarde van onroerende zaken in box 3. De rechtbank bevestigt de door de inspecteur vastgestelde waarden en wijst de beroepen ongegrond.
Navorderingsaanslagen vennootschapsbelasting en proceskostenvergoeding in geschil
6 maart 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen vennootschapsbelasting en proceskostenvergoeding. Beroep 2007 niet-ontvankelijk, overige beroepen ongegrond. Geen vergoeding immateriële schade.
Belastingheffing en vestigingsplaats van een beleggingsvennootschap met internationale elementen
6 maart 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat X B.V. in 2004 in Nederland was gevestigd, maar in 2005-2007 in Singapore. Beroep voor 2004 ongegrond, voor 2005-2007 gegrond. Immateriële schadevergoeding toegekend.
Belastingheffing op verkoopopbrengst van aandelen in relatie tot werkzaamheden
27 februari 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verkoopopbrengst van aandelen van eiseres belast is als inkomen uit werk, omdat de aandelen als beloning voor werkzaamheden zijn verstrekt.
Tijdige indiening van bezwaar tegen besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
23 januari 2014
Eiser heeft zijn bezwaar tegen een besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te laat ingediend. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond en het bezwaar niet-ontvankelijk.
Herzieningsbeschikking tegemoetkoming buitengewone uitgaven 2008 en de termijn voor herziening
16 januari 2014
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond in de zaak over de herzieningsbeschikking van de tegemoetkoming buitengewone uitgaven 2008, die betrekking heeft op het kalenderjaar 2007.
Beroep tegen aanslag onroerendezaakbelastingen en waardering van een kantoorgebouw
26 november 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de onroerende zaak van eiseres als één WOZ-object moet worden aangemerkt. Het beroep tegen de aanslag onroerendezaakbelastingen wordt ongegrond verklaard.
Onterecht niet-ontvankelijk verklaarde bezwaren tegen aanslagen vennootschapsbelasting
21 november 2013
Rechtbank Den Haag verklaart de bezwaren van [X] BV tegen aanslagen vennootschapsbelasting gegrond en veroordeelt verweerder in de proceskosten tot € 944.
Onmogelijk om in één uitspraak op bezwaar te beslissen voor meerdere partijen
5 november 2013
De rechtbank oordeelt dat het niet mogelijk is om in één uitspraak op bezwaar te beslissen voor meerdere partijen. De uitspraak op bezwaar van 2 augustus 2012 wordt vernietigd en verweerder moet opnieuw uitspraak doen op het bezwaar van eiser.
Onmogelijkheden van gezamenlijke bezwaarprocedures tegen WOZ-beschikkingen door meerdere belastingplichtigen
5 november 2013
De rechtbank oordeelt dat het niet mogelijk is om in één uitspraak op bezwaar te beslissen op de bezwaren van verschillende belastingplichtigen. De eerdere uitspraak wordt vernietigd en verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten.
Beroep tegen WOZ-beschikkingen inzake afvalwaterzuiveringsinstallatie
5 november 2013
Rechtbank Den Haag vernietigt WOZ-aanslagen voor afvalwaterzuiveringsinstallatie en stelt waarde op nihil. Proceskosten van € 1.179 toegewezen aan eiser.
Proceskostenvergoeding bezwaarfase voor woningen van verhuurbedrijf in Den Haag
31 oktober 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt over proceskostenvergoeding voor 80 woningen. Eiseres krijgt € 4.779,75 toegewezen, maar beroep is ongegrond omdat verweerder € 9.476,25 toekent.
Schending hoorplicht en naheffingsaanslag loonheffingen bij eenmanszaak X
8 oktober 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur de hoorplicht heeft geschonden en vernietigt de naheffingsaanslag loonheffingen van eiser, een eenmanszaak.
Beoordeling van de aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen en de VAR-winst uit onderneming
8 augustus 2013
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en oordeelt dat de inspecteur terecht geen winst uit onderneming heeft aangenomen, maar resultaat uit overige werkzaamheden.
Aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen; beoordeling ondernemerschap en VAR-winst uit onderneming
8 augustus 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur terecht aanslagen IB/PVV en Zvw handhaafde, geen winst uit onderneming, maar resultaat uit overige werkzaamheden.
Beoordeling van de aanslagen inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet en de VAR-winst uit onderneming
8 augustus 2013
De rechtbank oordeelt dat de inspecteur terecht de aanslagen IB/PVV en Zvw handhaafde, waarbij geen winst uit onderneming werd vastgesteld. Het beroep tegen de Zvw-aanslag werd gegrond verklaard, maar het beroep tegen de IB/PVV-aanslag ongegrond.
Beoordeling van de aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen en de VAR-winst uit onderneming
8 augustus 2013
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, oordelend dat de inspecteur terecht geen winst uit onderneming heeft aangenomen en de aanslagen IB/PVV voor 2009 terecht zijn opgelegd.
Navorderingsaanslag vennootschapsbelasting en herinvesteringsreserve
8 augustus 2013
De rechtbank vernietigt de navorderingsaanslag vennootschapsbelasting en de beschikking heffingsrente, oordelend dat er geen nieuw feit of kwade trouw was.
Informatiebeschikkingen wegens niet verstrekken informatie buitenlandse bankrekening terecht afgegeven
27 juni 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat informatiebeschikkingen wegens niet verstrekken informatie buitenlandse bankrekening terecht zijn afgegeven. Eiseres heeft geen gegevens verstrekt, ondanks verzoeken van de Belastingdienst.
Informatiebeschikkingen wegens niet verstrekken informatie buitenlandse bankrekening terecht afgegeven
27 juni 2013
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eiseres ongegrond en bevestigt de informatiebeschikkingen wegens het niet verstrekken van informatie over buitenlandse bankrekeningen.
Rechtbank Den Haag vernietigt onterecht opgelegde informatiebeschikking aan eiseres over buitenlandse bankrekening. Eiseres heeft voldaan aan informatieverplichting.
Informatiebeschikking wegens onterecht afgegeven informatie over buitenlandse bankrekening
27 juni 2013
Rechtbank Den Haag vernietigt onterecht afgegeven informatiebeschikkingen over buitenlandse bankrekening van eiser, verklaart beroepen gegrond en veroordeelt Belastingdienst in proceskosten.
Beroep tegen besluit studiefinanciering en boete opgelegd aan student
12 juni 2013
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een student gegrond, vernietigt de beslissing op bezwaar en het primaire besluit over studiefinanciering, en oordeelt dat de student ten onrechte als thuiswonend is aangemerkt.
Navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en vergrijpboetes in verband met tuindersfraude
12 juni 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen IB/PVV en vergrijpboetes wegens tuindersfraude. Eiser heeft aanzienlijke provisie-inkomsten genoten, maar niet aangegeven. Beroepen deels gegrond, boetes verminderd.
Toepassing van het kwarttarief voor motorrijtuigenbelasting bij omgebouwde voertuigen
11 juni 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de weigering van het kwarttarief voor motorrijtuigenbelasting onterecht is, omdat de hoogte-eisen leiden tot ongelijke behandeling. Eiseres krijgt het kwarttarief toegewezen en de Belastingdienst moet proceskosten vergoeden.
Navorderingsaanslagen en vergrijpboetes opgelegd aan buitenlandse bankrekeninghouder
29 mei 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt over navorderingsaanslagen en vergrijpboetes aan buitenlandse bankrekeninghouder. Aanslagen zijn terecht, maar vergrijpboetes worden verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Aftrekbaarheid van kosten in het kader van een draagmoederprogramma en de toepassing van de Algemene wet inzake rijksbelastingen
8 januari 2013
De rechtbank oordeelt dat kosten gemaakt in het kader van een draagmoederprogramma niet volledig aftrekbaar zijn. Slechts medische kosten van eiser komen voor aftrek in aanmerking, wat leidt tot een vermindering van het belastbare inkomen tot €140.473.
Medeplegen van zware mishandeling met voorbedachte raad en wederrechtelijke vrijheidsberoving met dodelijke afloop
7 december 2012
Verdachte [verdachte A.] is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor medeplegen van zware mishandeling met voorbedachte raad en wederrechtelijke vrijheidsberoving, wat leidde tot de dood van het slachtoffer.
Grote schaal oplichting en valsheid in geschrift bij hypotheekaanvragen
10 oktober 2012
Verdachte is veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrift bij hypotheekaanvragen, met een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.
Vrijspraak in zaak rondom de dood van het slachtoffer door onduidelijke omstandigheden
28 augustus 2012
De rechtbank spreekt de verdachte vrij van de dood van het slachtoffer, omdat niet kan worden vastgesteld wat er precies is gebeurd en of de verdachte schuldig is aan de dood.
Poging tot moord en zware mishandeling met zwavelzuur
8 mei 2012
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 16 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor poging tot moord en zware mishandeling met zwavelzuur.
Poging tot doodslag met een mes op ex-echtgenote met aanwezigheid van kind
6 april 2012
De rechtbank 's-Gravenhage heeft de verdachte veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag op zijn ex-echtgenote, waarbij het kind van de verdachte aanwezig was.
Poging doodslag en afpersing met vuurwapens in Leidschendam
12 juli 2011
De rechtbank 's-Gravenhage veroordeelt de verdachte tot 4 jaar gevangenisstraf voor poging doodslag en afpersing met vuurwapens, met schadevergoeding aan het slachtoffer.
Vrijspraak van verdachte in strafzaak wegens poging tot doodslag en witwassen
12 juli 2011
De rechtbank spreekt verdachte vrij van poging tot doodslag en witwassen wegens onvoldoende bewijs. De benadeelde partij wordt niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering tot schadevergoeding.
Diefstal door stagiair bij ABN AMRO bank met aanzienlijke schade voor de bank en slachtoffers
6 juni 2011
Verdachte, stagiair bij ABN AMRO, heeft € 80.725,- gestolen en twee creditcards verduisterd. Veroordeeld tot 180 dagen gevangenisstraf (77 dagen voorwaardelijk) en 240 uur werkstraf.
Vrijspraak van kinderpornografie en poging tot afdreiging
3 mei 2011
De rechtbank spreekt de verdachte vrij van kinderpornografie, maar veroordeelt haar voor poging tot afdreiging tot een gevangenisstraf van 72 dagen, gelijk aan het voorarrest.
Vrijspraak voor mensensmokkel wegens ontbreken van winstbejag
24 februari 2011
De rechtbank sprak de verdachte vrij van mensensmokkel wegens het ontbreken van winstbejag, oordelend dat zijn handelingen humanitaire motieven hadden en niet gericht waren op financieel voordeel.
Vrijspraak in zaak van mensensmokkel en onjuiste gegevensverstrekking
24 februari 2011
De rechtbank sprak de verdachte vrij van mensensmokkel en onjuiste gegevensverstrekking, oordelend dat de feiten niet wettig en overtuigend bewezen waren.
Vrijspraak van verdachte in zaak mensensmokkel na beoordeling van omstandigheden van doorreis
24 februari 2011
De rechtbank sprak de verdachte vrij van mensensmokkel, oordelend dat niet bewezen was dat zij behulpzaam was bij de wederrechtelijke doorreis van een medeverdachte.
Vrijspraak in zaak van mensensmokkel en behulpzaamheid bij wederrechtelijke doorreis
24 februari 2011
De rechtbank sprak de verdachte vrij van mensensmokkel en behulpzaamheid bij een wederrechtelijke doorreis, omdat niet bewezen kon worden dat zij opzettelijk handelde.
Veroordeling en vrijspraak in mensensmokkelzaak met betrekking tot familieleden
24 februari 2011
De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 24 februari 2011 een verdachte vrijgesproken van mensensmokkel, maar hem wel veroordeeld tot een werkstraf van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, wegens het helpen van familieleden zonder winstbejag.
Pogingen tot doodslag op minderjarige zoon door schudden met ernstige gevolgen
14 juni 2010
Vader veroordeeld voor twee pogingen tot doodslag op zijn zoon door schudden, met ernstige gevolgen. Gevangenisstraf van 15 maanden, deels voorwaardelijk, met bijzondere voorwaarden voor behandeling.
Gewelddadige straatroven en diefstal met geweld in 's-Gravenhage
9 juni 2010
De rechtbank 's-Gravenhage heeft de verdachte veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor meerdere gewelddadige straatroven en een diefstal, met schadevergoeding aan de slachtoffers.
Verkeersdelict met poging tot zware mishandeling tijdens politieachtervolging
27 april 2010
Verdachte veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf (6 maanden voorwaardelijk) voor poging tot zware mishandeling tijdens politieachtervolging. Schadevergoeding van € 380,-- aan benadeelde partij toegewezen.
Verkeersdelicten en bedreiging van opsporingsambtenaren door verdachte onder invloed van alcohol
20 april 2010
Verdachte is veroordeeld voor verkeersdelicten en bedreiging van politieambtenaren onder invloed van alcohol, met een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan 175 dagen voorwaardelijk.
Naheffing omzetbelasting en vergrijpboete in verband met kamerverhuur en seksuele diensten
20 januari 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat eiseres omzetbelasting verschuldigd is over vergoedingen voor kamerverhuur en seksuele diensten. Beroep ongegrond, vergrijpboete gematigd wegens overschrijding redelijke termijn.
Naheffing omzetbelasting en vergrijpboete in verband met exploitatie van een seksinrichting
20 januari 2010
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt naheffingsaanslag en vergrijpboete voor omzetbelasting aan exploitant van seksinrichting, beroep gegrond op vertrouwensbeginsel.
Ontslag van instantie in belastingzaak na faillissement van eiseres
13 januari 2010
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep tegen de naheffingsaanslag niet-ontvankelijk, maar het beroep tegen de boetebeschikking gegrond, vanwege het faillissement van eiseres en het recht op een eerlijke rechtsgang.
Ontslag van instantie in belastingzaak na faillissement van eiseres
13 januari 2010
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep tegen de naheffingsaanslag niet-ontvankelijk, maar het beroep tegen de boetebeschikking gegrond. Boete vernietigd en proceskosten vergoed.
Aansprakelijkheid van bestuurders voor belastingschulden van een B.V. en de meldingsplicht bij betalingsonmacht
9 december 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat eiser ten onrechte aansprakelijk is gesteld voor belastingschulden van de B.V. en vermindert de aansprakelijkstelling tot € 7.734.
Loonbelasting en exploitatie van een privéhuis: geen dienstbetrekking tussen exploitant en prostituees
9 december 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat er geen dienstbetrekking bestaat tussen V.O.F. [X] en prostituees, waardoor de naheffingsaanslag loonbelasting ten onrechte is opgelegd.
Omzetbelasting en exploitatie van een privéhuis in het kader van prostitutie
9 december 2009
De rechtbank oordeelt dat V.O.F. [X] omzetbelasting verschuldigd is over de totale vergoeding voor de gelegenheid tot seksuele omgang, en verklaart het beroep ongegrond.
Betaling van retourprovisies aan werknemers als loon en de gevolgen voor kostenvergoedingen
8 december 2009
De rechtbank oordeelt dat retourprovisies aan werknemers als loon moeten worden aangemerkt. De naheffingsaanslag is ongegrond, maar de boetebeschikking wordt vernietigd.
Aanmerkelijk belang en gebruikelijk loon in belastingrechtelijke context
8 december 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de heer [A] een aanmerkelijk belang heeft in [X] Advies B.V. en dat de gebruikelijkloonregeling van toepassing is. Beroep gegrond verklaard, naheffingsaanslag vernietigd maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Gebruikelijk loon directeur-grootaandeelhouder in holdingvennootschap en werkmaatschappij; afroommethode niet toepasbaar
5 november 2009
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt naheffingsaanslag loonbelasting en boetebeschikking; gebruikelijk loon voor directeur-grootaandeelhouder moet per dienstbetrekking worden vastgesteld, afroommethode niet toepasbaar.
Onrechtmatigheid bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting en proceskostenvergoeding
26 augustus 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de Belastingdienst onrechtmatig handelde bij het opleggen van een voorlopige aanslag en dat eiseres recht heeft op proceskostenvergoeding.
Aanslag in het Recht van Schenking opgelegd aan een onbekende belastingplichtige
26 augustus 2009
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep ongegrond inzake aanslag in het Recht van Schenking aan onbekende belastingplichtige; eiseres is geen belanghebbende.
Naheffingsaanslag loonheffing aan BV in oprichting opgelegd; geschil over identiteitsbewijzen van Poolse werknemers
6 augustus 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat naheffingsaanslag loonheffing aan BV in oprichting terecht is opgelegd; identiteitsbewijzen Poolse werknemers ontbraken.
Vergrijpboete en opzet bij naheffingsaanslag loonbelasting en premie volksverzekeringen
6 augustus 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat eiseres bewust een onjuiste administratie heeft gevoerd, wat leidt tot een vergrijpboete. Beroep wegens overschrijding van de redelijke termijn gegrond, boete verminderd tot € 12.757.
Verleggingsregeling omzetbelasting bij bouwproject in Nederland door Duitse onderneming
22 juli 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat een Duitse onderneming niet kan aantonen dat de afnemer van haar bouwprestatie in Nederland is gevestigd, waardoor de verleggingsregeling niet van toepassing is. Bepaalde beroepen zijn gegrond, met vermindering van boetes.
Belastingheffing op ontslagvergoeding en stamrechtvrijstelling
3 juni 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat ontslagvergoeding als loon moet worden aangemerkt, stamrechtvrijstelling niet van toepassing is. Boete verminderd wegens redelijke termijnoverschrijding.
Verkeersongeval met dodelijke afloop door niet verlenen van voorrang
28 januari 2009
Verdachte betrokken bij verkeersongeval waarbij bestuurster van een auto overleed. Vrijspraak voor roekeloosheid, wel veroordeling voor niet verlenen van voorrang.
Mishandeling en poging tot doodslag tijdens steekpartij op de Beresteinlaan
10 december 2008
Verdachte veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf voor mishandeling en poging tot doodslag op onbekende man op Beresteinlaan, met schadevergoeding aan slachtoffer van € 5.245.
Mishandeling en poging tot doodslag tijdens steekpartij op de Beresteinlaan
10 december 2008
Verdachte is schuldig bevonden aan poging tot doodslag na ernstige mishandeling van slachtoffer [A] op de Beresteinlaan. Hij is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf en moet € 5.245 schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Poging tot doodslag met meerdere verdachten op de Beresteinlaan te 's-Gravenhage
10 december 2008
Verdachte [verdachte 3] is veroordeeld voor poging tot doodslag na een steekpartij op de Beresteinlaan, waarbij het slachtoffer ernstig gewond raakte. Hij krijgt 36 maanden gevangenisstraf en moet € 5.245 schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Oplegging van een gedragsbeïnvloedende maatregel aan een zwakbegaafde jeugdige na ernstige strafbare feiten, waaronder brandstichting en mishandeling
20 november 2008
De rechtbank legt een gedragsbeïnvloedende maatregel op aan een zwakbegaafde jeugdige na ernstige strafbare feiten, waaronder brandstichting en mishandeling, voor de duur van twaalf maanden.
Feitelijke aanranding van de eerbaarheid door een werkgever van jonge vrouwelijke werknemers
30 oktober 2008
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het betasten van drie jonge vrouwen in dienst. Hij krijgt een werkstraf van 150 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: