ECLI:NL:PHR:2025:425
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Vordering tot vernietiging arbitrale vonnissen van de Russische Federatie tegen Hulley Enterprises Limited, Veteran Petroleum Limited en Yukos Universal Limited
11 april 2025De Russische Federatie vordert vernietiging van arbitrale vonnissen, maar het hof oordeelt dat het beroep op bedrog niet tijdig is gedaan. Cassatie door de Russische Federatie wordt verworpen.
Onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking bij gebruik van bunkerolie na faillissement olieleverancier
21 maart 2025Zaak over onrechtmatig gebruik van bunkerolie door Zodiac c.s. na faillissement van olieleverancier, met oordelen over eigendomsvoorbehoud en aansprakelijkheid.
ECLI:NL:PHR:2025:193
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Verzoek tot aanvulling arrest en doorbreking rechtsmiddelenverbod in civiele procedure
14 februari 2025TER c.s. verzochten het hof om aanvulling van een eerder arrest. Het hof wees dit verzoek af, wat leidde tot cassatie. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep, omdat het hof artikel 32 Rv niet buiten toepassing heeft gelaten.
ECLI:NL:PHR:2025:247
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Cassatie in het belang der wet betreffende de ambtenaar van de burgerlijke stand en de vraag naar belanghebbendheid in het kader van de aanvulling van registers
11 februari 2025Cassatie in het belang der wet over de vraag of de ambtenaar van de burgerlijke stand als belanghebbende kan worden aangemerkt in het kader van de aanvulling van registers.
ECLI:NL:PHR:2025:65
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Verzoek tot vaststelling Nederlanderschap van minderjarige na erkenning door Nederlandse vader op basis van DNA-onderzoek in Costa Rica
17 januari 2025Verzoek tot vaststelling Nederlanderschap van minderjarige na erkenning door Nederlandse vader op basis van DNA-onderzoek in Costa Rica. De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Den Haag.
Internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter inzake ouderlijke verantwoordelijkheid en kinderontvoering
10 januari 2025De zaak betreft de internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter inzake ouderlijke verantwoordelijkheid en kinderontvoering. Het hof verklaarde zich onbevoegd, omdat de kinderen hun gewone verblijfplaats in Marokko hebben. De moeder heeft cassatie ingesteld.
ECLI:NL:PHR:2024:1392
Civiel recht; Internationaal privaatrechtConclusie
Verzoek tot vaststelling Nederlanderschap van kind geboren uit polygaam huwelijk in Ghana
20 december 2024Verzoek tot vaststelling Nederlanderschap van kind uit polygaam huwelijk in Ghana; rechtbank oordeelt dat kind Nederlanderschap bezit op basis van bezit van staat.
Huwelijksvermogensrecht en de toepassing van Iraans recht in echtscheidingsprocedures
13 december 2024De zaak betreft de afwikkeling van het huwelijksvermogensregime na echtscheiding, met vragen over de geldigheid van Iraanse huwelijkse voorwaarden en de toepassing van het Iraanse recht in Nederland.
Verdeling echtelijke woning na echtscheiding; vraag naar overeenkomst tussen partijen
13 december 2024Kort geding over de verdeling van de echtelijke woning na echtscheiding; vrouw vordert medewerking van de man aan verkoop; vorderingen afgewezen; cassatie ingesteld.
Beoordeling van de Staat van Nederland inzake de export van F-35 onderdelen naar Israël in het kader van internationale mensenrechten en humanitair recht
29 november 2024De zaak betreft de aansprakelijkheid van de Staat voor de export van F-35 onderdelen naar Israël, gezien de risico's van schendingen van internationaal humanitair recht. De rechtbank heeft geoordeeld dat de Staat de export moet heroverwegen en deze moet stoppen indien er een duidelijk risico bestaat op schendingen.
Internationale bevoegdheid Nederlandse rechter bij schadevergoeding skiongeval in Oostenrijk
22 november 2024De zaak betreft de vraag of de Nederlandse rechter bevoegd is voor een schadevergoeding na een skiongeval in Oostenrijk. Het hof verklaarde zich onbevoegd, omdat Alpbacher Bergbahn niet voldoende commerciële activiteiten in Nederland had aangetoond.
ECLI:NL:PHR:2024:1220
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Internationaal privaatrechtelijke bevoegdheid van de Nederlandse rechter bij bestuurdersaansprakelijkheid van Belgische vennootschap
15 november 2024De zaak betreft de vraag of de Nederlandse rechter bevoegd is bij bestuurdersaansprakelijkheid van Belgische vennootschap. Hof en rechtbank verklaarden zich onbevoegd, omdat schade in België is ontstaan. Cassatie ingesteld, maar Procureur-Generaal adviseert tot verwerping.
ECLI:NL:PHR:2024:659
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Tenuitvoerlegging van een arbitraal vonnis in een Caribische zaak met betrekking tot telecommunicatiediensten
21 juni 2024Hoge Raad bevestigt tenuitvoerlegging arbitraal vonnis in Caribische zaak tussen MER en Telem; onvoldoende weigeringsgronden aangetoond door Telem.
ECLI:NL:PHR:2023:611
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Immuniteit van executie en derdenbeslag op aandelen in een Nederlandse BV in het kader van vorderingen op de Republiek Kazachstan
16 juni 2023De zaak betreft de vraag of een conservatoir beslag op aandelen in een Nederlandse BV, gehouden door Samruk-Kazyna JSC, moet worden opgeheven. Het hof oordeelt dat de aandelen immuniteit van executie genieten, omdat eisers niet voldoende bewijs hebben geleverd voor een andere bestemming.
ECLI:NL:PHR:2023:242
Civiel recht; Internationaal privaatrechtConclusie
Beslagrecht en rechtsmacht in het kader van het Yukosfaillissement
24 februari 2023De zaak betreft de rechtsmacht van de Nederlandse rechter in vorderingen van Yukos Capital en FPH tegen Promneftstroy, na het faillissement van Yukos Oil. De Hoge Raad bevestigt dat de beslaglegger zijn recht kan vervolgen, ondanks de status van de beslagdebiteur.
Toepasselijkheid van het toestemmingsvereiste in huwelijksbetrekkingen bij verblijfplaats in het buitenland
3 februari 2023De zaak betreft de vraag of het toestemmingsvereiste van art. 1:88 BW geldt als de echtgenote in de VS woont. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep en bevestigde dat het recht van Oregon geen toestemmingsvereiste kent.
Overgang van onderneming en rechten van werknemers bij KLM en Martinair
24 juni 2022De Hoge Raad oordeelt over de rechten van vrachtvliegers bij de overgang van Martinair naar KLM, waarbij senioriteit niet als recht wordt erkend dat overgaat.
Internationale rechtsmacht van de Nederlandse rechter in geschil over juridische dienstverlening
3 december 2021Geschil over juridische dienstverlening tussen advocatenkantoor en vennootschap en feitelijk bestuurder. Nederlandse rechter niet bevoegd voor vorderingen tegen bestuurder op basis van onrechtmatige daad.
ECLI:NL:PHR:2021:678
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Verzoek tot tussenkomst van het International Oil Pollution Compensation Fund in cassatieprocedure inzake aansprakelijkheid voor olieverontreiniging
2 juli 2021Verzoek tot tussenkomst van het International Oil Pollution Compensation Fund in cassatieprocedure over aansprakelijkheid voor olieverontreiniging door de 'Bow Jubail'.
ECLI:NL:PHR:2021:444
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Uitleg van testament en legaat in het Monegaskisch erfrecht met betrekking tot kunstcollectie
30 april 2021De zaak betreft de uitleg van een testament van een in 1946 overleden erflater met betrekking tot een kunstcollectie en de vraag of kunstvoorwerpen in depot onder het legaat vallen. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep verworpen.
ECLI:NL:PHR:2021:397
Civiel recht; Burgerlijk procesrechtConclusie
Afwikkeling van vermogen in het kader van echtscheiding met Iraans recht beheerst huwelijksvermogensregime
16 april 2021De zaak betreft de afwikkeling van vermogen bij echtscheiding onder Iraans recht, waarbij de man is veroordeeld tot betaling van een bruidsschat van € 99.000,- en medewerking aan ontslag van de vrouw uit de hypotheekschuld.
ECLI:NL:PHR:2020:814
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Uithuisplaatsing van minderjarige bij in België wonende vader en de toepassing van de Jeugdwet
18 september 2020De zaak betreft de uithuisplaatsing van een minderjarige bij zijn vader in België en de toepassing van de Jeugdwet. De Hoge Raad oordeelt dat de uithuisplaatsing rechtmatig is, omdat de zoon zijn woonplaats in Nederland heeft en aanspraak kan maken op jeugdhulp.
Ontvankelijkheid in cassatie tegen beslissing Notariskamer inzake aanwijzing waarnemer oud-notaris
4 september 2020De oud-notaris is niet-ontvankelijk verklaard in zijn cassatieberoep tegen de beslissing van de Notariskamer, omdat er geen mogelijkheid tot cassatie openstaat volgens de Wet op het Notarisambt.
Onrechtmatig handelen van een pastoor bij aanvaarding van een erfenis en de invloed van kerkelijk recht
11 oktober 2019De Hoge Raad oordeelt dat een pastoor die een erfenis aanvaardt van een parochiaan niet automatisch onrechtmatig handelt, ook niet bij schending van de Gedragscode Pastoraat, zonder bijkomende omstandigheden.
Beoordeling verblijfsrecht van een kind in relatie tot grootouders en ouders onder de Vreemdelingenwet
7 december 2018De Hoge Raad bevestigt dat [verzoeker] niet feitelijk tot het gezin van haar grootouders behoort, omdat zij ook met haar ouders samenwoont. Het cassatieberoep wordt verworpen.
Hernieuwd verzoek tot vaststelling van Nederlanderschap en juridische vaderschap naar Ghanees recht
23 maart 2018Verzoeker vraagt opnieuw vaststelling van Nederlanderschap. De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep niet-ontvankelijk, omdat eerdere uitspraken correct zijn toegepast en geen nieuwe feiten zijn gepresenteerd.
Internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter in onrechtmatige daad zaken met buitenlandse elementen
9 juni 2017De Hoge Raad oordeelt dat de Nederlandse rechter geen internationale bevoegdheid heeft in een zaak van Universal Music tegen buitenlandse verweerders, omdat de schade in Tsjechië is ingetreden.
Huwelijksgoederenrecht en de afwikkeling van een wettelijk deelgenootschap met een eenvoudige gemeenschap
14 oktober 2016De zaak betreft de afwikkeling van een wettelijk deelgenootschap tussen echtgenoten, met geschillen over de verrekening van vermogen en de verdeling van een woning in aanbouw. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof en verwijst de zaak terug.
Bewijslast en werkgeversaansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen in Curaçao
25 maart 2016De Hoge Raad oordeelt dat de werknemer niet voldoende bewijs heeft geleverd voor zijn claim van een bedrijfsongeval, waardoor de werkgever niet aansprakelijk is.
ECLI:NL:PHR:2016:19
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Rechtsmiddelenverbod bij wijziging verblijfplaats onder toezicht gestelde minderjarige
29 januari 2016Cassatie over rechtsmiddelenverbod bij wijziging verblijfplaats onder toezicht gestelde minderjarige. Pleegmoeder niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep. Vraag of artikel 807 Rv ook geldt voor artikel 1:265i BW.
Geschil over nakoming huurbeding en bindend advies in vermogensrechtelijke context
16 oktober 2015Geschil tussen broers over huurbeding en bindend advies. Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiser].
Verhouding tussen schorsing en stuiting van de verjaring in het internationaal wegvervoer onder het CMR-Verdrag
6 september 2013De zaak betreft de aansprakelijkheid van Hazeleger voor schade aan kuikens tijdens transport. De Hoge Raad bevestigt dat de verjaringstermijn na schorsing doorloopt en niet opnieuw kan worden gestuit.
Vaststelling van Nederlanderschap en gebruik van valse persoonsgegevens in naturalisatieprocedure
14 juni 2013De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van een verzoeker tot vaststelling van zijn Nederlanderschap niet-ontvankelijk, wegens gebruik van valse persoonsgegevens in de naturalisatieprocedure.
Verzoek tot ontheffing van het ouderlijk gezag en de rol van deskundigen in de beoordeling
31 mei 2013De Hoge Raad oordeelt dat het verzoek van de moeder om ontheffing van het ouderlijk gezag niet ontvankelijk is, omdat het hof haar verzoek om een onafhankelijke deskundige niet heeft gehonoreerd zonder deugdelijke motivering.
Internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter inzake ouderlijk gezag en de gewone verblijfplaats van de minderjarige
3 mei 2013De Hoge Raad oordeelt dat de Nederlandse rechter geen internationale bevoegdheid heeft inzake ouderlijk gezag, omdat de minderjarige zijn gewone verblijfplaats in Suriname had op het moment van indiening van het verzoek.
Compensatie bij langdurige vertraging van vluchten op basis van Verordening (EG) Nr. 261/2004
3 mei 2013De zaak betreft compensatie voor passagiers bij langdurige vertraging van vluchten volgens Verordening (EG) Nr. 261/2004. De conclusie strekt tot verwerping van het beroep van Martinair.
Compensatie bij langdurige vertraging van luchtvaartpassagiers op basis van Verordening (EG) nr. 261/2004
3 mei 2013Deze zaak betreft de compensatie van luchtvaartpassagiers bij langdurige vertraging op basis van Verordening (EG) nr. 261/2004. De conclusie strekt tot vernietiging en verwijzing.
Compensatie bij langdurige vertraging van luchtreizen volgens Verordening (EG) Nr. 261/2004
3 mei 2013Deze zaak betreft de compensatie van passagiers bij langdurige vertraging van vluchten volgens Verordening (EG) Nr. 261/2004. De conclusie strekt tot vernietiging en verwijzing.
Aansprakelijkheid van de Staat der Nederlanden voor de gevolgen van de val van Srebrenica en de rol van Dutchbat
3 mei 2013De Hoge Raad oordeelt dat de Staat der Nederlanden aansprakelijk is voor de schade van Hasan Nuhanovic door het niet beschermen van zijn familie tijdens de val van Srebrenica, waarbij de rol van Dutchbat en de VN centraal staan.
Aansprakelijkheid van de Staat der Nederlanden voor de gevolgen van de val van Srebrenica en de rol van Dutchbat
3 mei 2013De Hoge Raad behandelt de aansprakelijkheid van de Staat der Nederlanden voor de dood van Rizo Mustafic tijdens de evacuatie uit Srebrenica. De zaak onderzoekt de rol van Dutchbat en de toerekening van onrechtmatige daden aan de Staat.
Vaststelling van het Nederlanderschap en familierechtelijke betrekkingen naar Ghanees recht
5 april 2013De zaak betreft de vaststelling van het Nederlanderschap van verzoeker en de juridische erkenning van zijn vaderschap, waarbij de rechtbank oordeelt dat verzoeker al een juridische vader had volgens Ghanees recht.
Toepasselijkheid van Italiaans huwelijksvermogensrecht en rechtskeuze in huwelijksakte
29 maart 2013De zaak betreft de geldigheid van de rechtskeuze voor Italiaans huwelijksvermogensrecht door een in Italië gehuwd paar, met een uitspraak van de Hoge Raad die de eerdere beslissing van het hof vernietigt.
Vernietiging van een arbitraal vonnis en de mogelijkheden tot aanvoeren van vernietigingsgronden
22 maart 2013Bursa verzoekt vernietiging van een arbitraal vonnis, maar zowel de rechtbank als het hof wijzen dit verzoek af. De Hoge Raad bevestigt de afwijzing en oordeelt dat de vernietigingsgronden niet zijn aangetoond.
Beperkingen van de bevoegdheden van de buitenlandse curator in het kader van het Russische faillissement van Yukos Oil
22 maart 2013De Hoge Raad behandelt de beperkingen van de bevoegdheden van de buitenlandse curator in het faillissement van Yukos Oil en bevestigt dat het Russische faillissementsvonnis niet kan worden erkend in Nederland, wat gevolgen heeft voor de uitoefening van bevoegdheden door de curator.
Schadevergoeding na afgebroken onderhandelingen en gerechtvaardigd vertrouwen in totstandkoming overeenkomst
1 maart 2013Geschil over schadevergoeding na afgebroken onderhandelingen voor een Hyundai-dealerovereenkomst. Hoge Raad oordeelt dat Greenib onterecht de onderhandelingen heeft afgebroken en moet vergoeden voor gederfde winst, maar niet voor tevergeefs gemaakte kosten.
Aansprakelijkheid van loodsen in Arubaans recht en concordantiebeginsel
1 februari 2013De zaak betreft de aansprakelijkheid van loodsen in Arubaans recht. De Hoge Raad bevestigt dat een loods alleen aansprakelijk is bij opzet of grove schuld, in overeenstemming met het concordantiebeginsel.
Verzoek tot vaststelling van de Nederlandse nationaliteit op basis van de Rijkswet op het Nederlanderschap
11 januari 2013De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van de Staat der Nederlanden niet-ontvankelijk, omdat de verzoekster niet tijdig de Nederlandse nationaliteit heeft aangevraagd volgens de Rijkswet op het Nederlanderschap.
Toetsing van de Nederlandse Sanctieregeling Iran aan het gelijkheidsbeginsel en internationale verplichtingen
14 december 2012De zaak betreft de toetsing van de Nederlandse Sanctieregeling Iran aan het gelijkheidsbeginsel. De rechtbank en het hof oordeelden dat de regeling discriminerend is en niet effectief in het voorkomen van proliferatiegevoelige kennisoverdracht aan Iran. De A-G concludeert tot verwerping van het cassatieberoep van de Staat.
Formele rechtskracht van intrekking naturalisatie en vaststelling Nederlanderschap
14 december 2012De Hoge Raad oordeelt dat de formele rechtskracht van het intrekkingsbesluit van naturalisatie in de weg staat aan de vaststelling van het Nederlanderschap op basis van artikel 17 RWN.
Ouderlijk gezag en oproeping belanghebbenden in cassatie
16 november 2012De zaak betreft de ontheffing van het ouderlijk gezag en de vraag of de moeder correct is opgeroepen voor de zitting. De Hoge Raad oordeelt dat de oproepingsbrieven op de juiste wijze zijn verzonden en verwerpt het cassatiemiddel.