Beoordeling van een terugkeerbesluit en zwaar inreisverbod voor een Albanese vreemdeling na veroordeling voor cocaïnesmokkel
21 januari 2025
De rechtbank verklaart het beroep van een Albanese vreemdeling ongegrond, die tegen een terugkeerbesluit en zwaar inreisverbod in beroep was gegaan na veroordeling voor cocaïnesmokkel.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
13 januari 2025
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Frankrijk verantwoordelijk is voor de behandeling.
Disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag wegens ernstig plichtsverzuim van politieambtenaar
20 december 2024
Rechtbank Noord-Nederland bevestigt het onvoorwaardelijk ontslag van eiseres wegens ernstig plichtsverzuim, waaronder drugsgebruik en misbruik van de diensttelefoon.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
19 december 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Syrische eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag kennelijk ongegrond, met de conclusie dat Frankrijk verantwoordelijk is voor de aanvraag.
Afwijzing asielaanvraag van een niet-praktiserende moslim uit Afghanistan
17 december 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Afghaanse asielzoeker ongegrond, omdat hij geen reëel risico op vervolging aannemelijk heeft gemaakt. Eiser moet onmiddellijk vertrekken.
Herziening en terugvordering van WIA-uitkering in verband met strafrechtelijk onderzoek naar criminele activiteiten
13 december 2024
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van eiser ongegrond inzake herziening en terugvordering WIA-uitkering, gebaseerd op strafrechtelijk onderzoek naar criminele activiteiten.
Intrekking van persoonsgebonden budget (pgb) en terugvordering zorgkosten na fraudeonderzoek
6 december 2024
De rechtbank vernietigt de intrekking van het pgb van eiser wegens onvoldoende motivatie door het zorgkantoor en oordeelt dat camerabeelden niet onrechtmatig zijn verkregen.
Afwijzing asielaanvraag wegens ongeloofwaardige identiteit en nationaliteit
5 december 2024
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een vreemdeling ongegrond, die zijn asielaanvraag niet geloofwaardig kon maken. Eiser moet Nederland onmiddellijk verlaten en krijgt een inreisverbod van twee jaar.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag Mohammed Amine Bel Hadj
5 december 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de asielzaak van Mohammed Amine Bel Hadj, omdat een eerdere uitspraak op het beroep is gedaan.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
2 december 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag kennelijk ongegrond. Eiser mag worden overgedragen aan Polen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verantwoordelijkheid Polen
2 december 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in asielzaak, omdat Polen verantwoordelijk is voor de behandeling van de aanvraag.
Afwijzing asielaanvraag op basis van ongeloofwaardige homoseksuele gerichtheid
28 november 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de minister de homoseksuele gerichtheid van eiser als ongeloofwaardig heeft gemotiveerd. Eiser krijgt geen asielvergunning en moet onmiddellijk vertrekken.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de asielzaak van de verzoeker, omdat de noodzaak hiervoor is komen te vervallen.
Beoordeling van de niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen kennisgeving van leeftijdswijziging in asielprocedure
28 november 2024
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de kennisgeving van de leeftijdswijziging een besluit is en vernietigt het niet-ontvankelijk verklaarde bezwaar van eiser. Minister moet binnen acht weken nieuw besluit nemen.
Beoordeling van het beroep tegen het besluit van de minister van Asiel en Migratie inzake uitstel van vertrek op grond van medische redenen
20 november 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat er geen medische noodsituatie op korte termijn is en de minister terecht geen uitstel van vertrek heeft verleend.
Afwijzing asielaanvraag op basis van onvoldoende onderbouwing en geloofwaardigheid
20 november 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij zijn asielaanvraag niet voldoende heeft onderbouwd en zijn verklaringen niet geloofwaardig zijn.
Beëindiging verblijfrecht en ongewenstverklaring van een EU-burger na strafrechtelijke veroordeling
18 november 2024
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser tegen zijn ongewenstverklaring ongegrond en het beroep tegen beëindiging van zijn verblijfsrecht niet-ontvankelijk, gezien zijn strafrechtelijke verleden.
Afwijzing asielaanvraag op basis van geloofwaardigheid en herkomst
18 november 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag ongegrond, o.a. vanwege onterecht geachte geloofwaardigheid van zijn herkomst en asielmotieven.
Beoordeling van het beroep tegen de afwijzing van uitstel van vertrek op medische gronden
14 november 2024
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres ongegrond, bevestigt de afwijzing van uitstel van vertrek op medische gronden en oordeelt dat de benodigde zorg in Armenië beschikbaar is.
Beoordeling van de asielaanvraag van een Turkse nationaliteit eiser met betrekking tot vervolging als Gülen-aanhanger
13 november 2024
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Turkse eiser, omdat de minister de beleidswijziging voor Gülenisten niet voldoende heeft onderbouwd. De minister moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Afwijzing asielaanvraag van Turkse eiser met betrekking tot vermeende betrokkenheid bij Gülen-beweging
13 november 2024
De rechtbank oordeelt dat de afwijzing van de asielaanvraag van een Turkse eiser, die als Gülen-aanhanger wordt gezien, niet onterecht is. Eiser krijgt een gedeeltelijke proceskostenvergoeding.
Beoordeling van de omvang en duur van het persoonsgebonden budget voor jeugdhulp in de vorm van begeleiding
8 november 2024
De rechtbank oordeelt dat het college het pgb voor jeugdhulp terecht heeft toegekend ter overbrugging naar een kinderdagcentrum, en dat het aantal uren en het uurtarief niet onredelijk zijn. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de afwijzing van een aanvraag om zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)
7 november 2024
De rechtbank oordeelt dat het CIZ onvoldoende heeft gemotiveerd waarom eiser niet in aanmerking komt voor zorg op grond van de Wlz. Het beroep is gegrond en het CIZ moet een nieuw besluit nemen.
Geschil over bestuurlijke boete wegens off-label voorschrijven van ivermectine voor Covid-19
5 november 2024
De rechtbank vernietigt de bestuurlijke boete aan eiseres wegens onduidelijkheid in de Geneesmiddelenwet over off-label voorschrijven van ivermectine voor Covid-19.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
29 oktober 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Somalische asielzoeker tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Frankrijk verantwoordelijk is op basis van de Dublinverordening.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
15 oktober 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Syrische eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, op basis van de Dublinverordening.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
13 september 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Duitsland verantwoordelijk is op basis van de Dublinverordening.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublinverordening
13 september 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af in de asielzaak van een Algerijnse man, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de behandeling.
Beroep tegen het niet verstrekken van meetgegevens van trilling- en geluidsoverlast door de gemeente Westerwolde
29 augustus 2024
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond inzake het niet verstrekken van meetgegevens van trilling- en geluidsoverlast door de gemeente Westerwolde.
Vernietiging Woo-besluit wegens schending van de hoorplicht door de heffingsambtenaar
29 augustus 2024
De rechtbank vernietigt het Woo-besluit van de heffingsambtenaar wegens schending van de hoorplicht en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Beoordeling van asielaanvraag en overdracht aan Duitsland onder de Dublinverordening
13 augustus 2024
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond. Eiser mag worden overgedragen aan Duitsland, waar de aanvraag verantwoordelijk is.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Er is geen hoger beroep mogelijk.
Beoordeling van asielaanvraag en overdracht aan Duitsland op basis van Dublinverordening
10 juli 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Syrische eiseres tegen de afwijzing van haar asielaanvraag kennelijk ongegrond, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de behandeling op basis van de Dublinverordening.
De Rechtbank Den Haag heeft op 10 juli 2024 het verzoek om voorlopige voorziening in een asielzaak afgewezen, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de behandeling van de aanvraag.
Beoordeling van de vaststelling van de eigen bijdrage voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz) en de vermogensinkomensbijtelling
25 juni 2024
De rechtbank oordeelt dat de bijtelling van 4% van het vermogen van eiseres bij de berekening van de eigen bijdrage voor zorg op grond van de Wlz gerechtvaardigd is. Het beroep van eiseres is ongegrond.
Verantwoordelijkheid van eigen risicodrager voor Ziektewet-uitkering na dienstverband met nieuwe werkgever
25 juni 2024
De rechtbank oordeelt dat eiseres als eigen risicodrager verantwoordelijk blijft voor de ZW-uitkering aan de ex-werknemer, ook na diens indiensttreding bij een nieuwe werkgever, omdat de arbeidsongeschiktheid al was ingetreden.
Intrekking van toestemming voor beveiligingswerkzaamheden door de korpschef van de politie
7 juni 2024
De rechtbank verklaart de beroepen van eiser ongegrond en bevestigt de intrekking van zijn toestemming voor beveiligingswerkzaamheden door de korpschef, wegens twijfels over zijn betrouwbaarheid.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake verblijfsdocument en asielaanvraag op basis van Europese Overeenkomst
3 juni 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk wegens niet tijdig indienen van een ingebrekestelling na beslissing op aanvragen voor verblijfsdocument en asiel.
Toetsing van verblijfsvergunning op humanitaire gronden in het licht van artikel 8 EVRM
16 mei 2024
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft getoetst aan artikel 8 EVRM in de afwijzing van eisers verblijfsvergunning op humanitaire gronden. Beroep gegrond verklaard.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
8 mei 2024
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt het niet in behandeling nemen van de asielaanvraag van eiser, die van Kazachse nationaliteit is.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublin-regelgeving
8 mei 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de asielzaak van verzoeker, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de behandeling.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
7 mei 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Syrische eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Spanje verantwoordelijk is volgens de Dublinverordening en er geen bewijs is van tekortkomingen in de opvang.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de asielzaak van een Syrische verzoeker, omdat Spanje verantwoordelijk is voor de behandeling.
Toekenning bijzondere bijstand voor kosten bewindvoering en de toepassing van beleidskeuzes door het college
7 mei 2024
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake de afwijzing van bijzondere bijstand voor kosten bewindvoering van 2 juni 2020 tot 31 juli 2021, gebaseerd op beleidskeuzes van het college.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
3 mei 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de aanvraag op basis van de Dublinverordening.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublinverordening
3 mei 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de asielzaak van een Tunesische man, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de behandeling.
Beoordeling van de herziening, intrekking en terugvordering van een persoonsgebonden budget voor beschermd wonen
12 april 2024
De rechtbank verklaart de beroepen gegrond en vernietigt de besluiten van het college over de intrekking en terugvordering van pgb-gelden, met opdracht tot nieuwe besluitvorming.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublin-regelgeving
4 april 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de asielaanvraag niet in behandeling is genomen op grond van de Dublin-regelgeving.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een vreemdeling toegewezen, waardoor hij als onder de Richtlijn 2001/55/EG valt totdat op het beroep is beslist. De staatssecretaris moet € 875,- aan proceskosten betalen.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een vreemdeling toegewezen om behandeld te worden onder Richtlijn 2001/55/EG, totdat op het beroep is beslist. De staatssecretaris is veroordeeld tot betaling van € 875,- aan proceskosten.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van een vreemdeling toe om behandeld te worden onder Richtlijn 2001/55/EG, totdat op het beroep is beslist, en veroordeelt de Staatssecretaris tot betaling van € 875,- aan proceskosten.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek toe en bepaalt dat de vreemdeling onder de werking van Richtlijn 2001/55/EG blijft totdat op het beroep is beslist. De staatssecretaris moet € 875,- aan proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van de vreemdeling toe, zodat hij als onder de Richtlijn 2001/55/EG valt totdat op het beroep is beslist, en veroordeelt de staatssecretaris tot betaling van € 875,- aan proceskosten.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een vreemdeling toegewezen, zodat hij als onder de Richtlijn 2001/55/EG vallend wordt behandeld totdat op het beroep is beslist. De staatssecretaris is veroordeeld tot betaling van € 875,- aan proceskosten.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling met tijdelijke bescherming uit Oekraïne
29 maart 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een Oekraïense vreemdeling om voorlopige voorziening toegewezen, zodat hij als vreemdeling onder de Richtlijn 2001/55/EG blijft vallen tot de uitspraak in het beroep.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van de vreemdeling toe, zodat zij als onder de Richtlijn 2001/55/EG valt totdat op het beroep is beslist, en veroordeelt de staatssecretaris tot betaling van € 875,- aan proceskosten.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek toe, waardoor de vreemdeling als onder de Richtlijn 2001/55/EG valt tot er op het beroep is beslist. De staatssecretaris moet € 875,- aan proceskosten betalen.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van een vreemdeling toe, zodat zij als onder de Richtlijn 2001/55/EG valt, en veroordeelt de staatssecretaris tot betaling van € 875,- aan proceskosten.
Voorlopige voorziening voor vreemdeling onder Richtlijn 2001/55/EG
29 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van een vreemdeling toe om als tijdelijk beschermd te worden behandeld onder Richtlijn 2001/55/EG, en veroordeelt de staatssecretaris tot betaling van € 875,- aan proceskosten.
Afwijzing van een dwangsom wegens niet tijdig beslissen op bezwaar door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
28 maart 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond en oordeelt dat de minister geen dwangsom verschuldigd is wegens niet tijdig beslissen op bezwaar.
Afwijzing van een dwangsom wegens niet tijdig beslissen op bezwaar door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
28 maart 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond en oordeelt dat de minister de dwangsom terecht heeft afgewezen wegens niet tijdig beslissen op bezwaar.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep inzake niet tijdig beslissen op aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf
13 maart 2024
De rechtbank verklaart het verzet van opposante gegrond en heropent de procedure inzake haar aanvraag voor een machtiging tot voorlopig verblijf, met proceskosten van € 437,50 voor de staatssecretaris.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en termijnoverschrijding door staatssecretaris
11 maart 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris voor termijnoverschrijding.
Verzet tegen uitspraak over asielaanvraag en termijn voor besluitvorming
7 maart 2024
De rechtbank verklaart het verzet van de opposant ongegrond en bevestigt dat de termijn voor de Staatssecretaris begint te lopen op de dag van verzending van de uitspraak.
Afwijzing tijdelijke bescherming voor Oekraïense eiser op basis van peildatum en doelgroepen
29 februari 2024
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond; eiser komt niet in aanmerking voor tijdelijke bescherming omdat hij voor de peildatum Oekraïne heeft verlaten.
Beoordeling van asielaanvraag en overdracht aan Zwitserland onder de Dublinverordening
28 februari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en oordeelt dat hij kan worden overgedragen aan Zwitserland, omdat hij onvoldoende bewijs heeft geleverd dat Zwitserland zijn internationale verplichtingen niet nakomt.
Beoordeling van procesbelang in bestuursrechtelijke beroepen tegen besluiten van de korpschef van de Nationale Politie
19 februari 2024
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers tegen besluiten van de korpschef niet-ontvankelijk wegens het ontbreken van procesbelang, omdat eisers voldoende zijn gecompenseerd voor minder gewerkte uren.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
7 februari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Nigeriaanse eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, op basis van de Dublinverordening.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag
6 februari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep inzake verblijfsvergunning asiel onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming
6 februari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid niet-ontvankelijk wegens een prematuur ingediende ingebrekestelling.
Beoordeling van hoge eigen bijdrage voor zorg in instelling en herzieningsverzoek eigen bijdragen over eerdere jaren
31 januari 2024
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de hoge eigen bijdrage voor zorg in instelling over 2022 terecht is vastgesteld door het CAK, en wijst het herzieningsverzoek van eiser af.
Sluiting van een coffeeshop voor vier maanden wegens overtreding van de Opiumwet
31 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van de eigenaresse van de Driemaster ongegrond; de sluiting van de coffeeshop voor vier maanden wegens overtreding van de Opiumwet is rechtmatig.
Sluiting van een coffeeshop wegens overtreding van de Opiumwet en de beoordeling van de burgemeester
31 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van de eigenaresse van café Dees ongegrond, bevestigt de sluiting van een maand wegens overtreding van de Opiumwet en oordeelt dat de burgemeester bevoegd was tot deze maatregel.
Beroep tegen vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd aan vreemdeling zonder rechtmatig verblijf
30 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond. Eiseres kan geen terugplaatsing naar reguliere opvang bereiken. De vrijheidsbeperkende maatregel is rechtmatig opgelegd.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten van bewindvoering op grond van de Participatiewet
29 januari 2024
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de afwijzing van de aanvraag om bijzondere bijstand voor kosten van bewindvoering onterecht was. Eiseres krijgt recht op bijstand met terugwerkende kracht.
Afwijzing definitieve tegemoetkoming NOW-1 en terugvordering voorschot
25 januari 2024
Rechtbank Noord-Nederland wijst het beroep van eiseres ongegrond en bevestigt de afwijzing van de NOW-1 tegemoetkoming en de terugvordering van € 27.171,-.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en niet tijdig beslissen door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
23 januari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat het beroep gegrond is en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag met betrekking tot Zwitserland
12 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Zwitserland verantwoordelijk is voor de aanvraag en eiser niet aannemelijk heeft gemaakt dat het interstatelijk vertrouwensbeginsel niet geldt.
Beoordeling van het beroep tegen de sluiting van een bedrijfspand op grond van artikel 13b Opiumwet
11 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en bevestigt de sluiting van zijn bedrijfspand op grond van artikel 13b Opiumwet, wegens aangetroffen drugs en de noodzaak tot bescherming van de openbare orde.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en dwangsom bij niet tijdig beslissen
10 januari 2024
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Besluitvorming en dwangsom bij niet tijdig beslissen op asielaanvraag
10 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser gegrond wegens het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag en legt de staatssecretaris een dwangsom op van € 100,- per dag, met een maximum van € 7.500,-.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en termijnoverschrijding door staatssecretaris
10 januari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Besluitvorming over asielaanvraag en dwangsom bij niet tijdig beslissen door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
10 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres gegrond wegens het niet tijdig beslissen door de staatssecretaris op haar asielaanvraag en legt een dwangsom op.
Kennelijk niet-ontvankelijk beroep wegens ontbreken van beroepsgronden
10 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kennelijk niet-ontvankelijk wegens het ontbreken van beroepsgronden.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en dwangsom tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
10 januari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris van € 200,- per dag, met een maximum van € 15.000,-.
Besluitvorming asielaanvraag en dwangsom bij niet tijdig beslissen door staatssecretaris
10 januari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en niet tijdig beslissen door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
10 januari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat het beroep gegrond is en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en niet tijdig beslissen door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
10 januari 2024
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op haar asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Besluitvorming over asielaanvraag en dwangsom bij niet tijdig beslissen door staatssecretaris
10 januari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op asielaanvraag en oplegging van een dwangsom
10 januari 2024
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op aan de staatssecretaris.
Verzoek om proceskostenveroordeling na intrekking asielaanvraag
10 januari 2024
De rechtbank heeft de staatssecretaris veroordeeld tot vergoeding van proceskosten van € 437,50 na intrekking van een asielaanvraag, waarbij de staatssecretaris niet reageerde op het verzoek om kostenvergoeding.
Bestuursrechtelijke procedure inzake asielaanvraag en dwangsom bij niet tijdig beslissen door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
10 januari 2024
Eiser heeft een asielaanvraag ingediend en de staatssecretaris in gebreke gesteld wegens niet tijdig beslissen. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt een dwangsom op voor het niet tijdig nemen van een besluit.
Besluitvorming en dwangsom in asielaanvraag na overschrijding beslistermijn
10 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep gegrond en legt de staatssecretaris een dwangsom op wegens het niet tijdig beslissen op een asielaanvraag. De staatssecretaris moet binnen zestien weken een besluit nemen en vergoedt proceskosten van € 437,50.
Toeslagpartnerschap en zorgtoeslag: beoordeling van de relatie tussen eiser en zijn huisgenote
21 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat zijn huisgenote als toeslagpartner wordt aangemerkt voor de zorgtoeslag, wat leidt tot een verlaging van het voorschot.
Beoordeling van de herziene voorschotbeschikking zorgtoeslag 2022 en terugvordering door de Rechtbank Noord-Nederland
21 december 2023
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van eiser tegen de herziene voorschotbeschikking zorgtoeslag 2022 ongegrond. Nabetaling UWV wordt terecht als inkomen aangemerkt, zonder ruimte voor matiging van terugvordering.
Verrekening van toeslagen en niet-ontvankelijkheid van bezwaar in bestuursrechtelijke procedure
21 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat er geen bezwaar kan worden gemaakt tegen de verrekeningsbeschikking van de Belastingdienst/Toeslagen. Eiseres krijgt geen griffierecht terug en geen proceskostenvergoeding.
Voorlopige voorziening in asielprocedure met betrekking tot overdracht aan Oostenrijk
12 december 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in asielprocedure, omdat er geen aanleiding is om te twijfelen aan het eerdere oordeel van de rechtbank.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
11 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de aanvraag en eiser niet heeft aangetoond dat hij vreest voor een onrechtmatige behandeling.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublin-regeling
11 december 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag van de Nigeriaanse verzoeker.
Beoordeling van de definitieve vaststelling van zorg- en huurtoeslag 2021 en terugvorderingen
8 december 2023
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake zorg- en huurtoeslag 2021. Terugvorderingen blijven in stand, geen griffierecht of proceskostenvergoeding.
Vestiging van voorkeursrecht door Provinciale Staten van Groningen in de Oostpolder nabij de Eemshaven
5 december 2023
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers ongegrond en bevestigt de vestiging van het voorkeursrecht door Provinciale Staten van Groningen in de Oostpolder nabij de Eemshaven.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
23 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Frankrijk verantwoordelijk is voor de aanvraag en er geen reëel risico op schending van rechten is.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
23 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Frankrijk verantwoordelijk is voor de aanvraag.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublinverordening
23 november 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de asielaanvraag niet in behandeling is genomen op grond van de Dublinverordening.
Beoordeling van twee beroepen tegen besluiten op bezwaar inzake verzoeken op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming
22 november 2023
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over twee beroepen van eiseres inzake besluiten op bezwaar over AVG-verzoeken. Beroep tegen college gegrond, besluit vernietigd. Beroep tegen commissie ongegrond. Schadevergoeding toegekend voor termijnoverschrijding.
Beoordeling van een verzoek om inzage in persoonsgegevens op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming
22 november 2023
De rechtbank oordeelt dat het college niet voldoet aan de AVG bij het verzoek om inzage in persoonsgegevens. Het besluit op bezwaar wordt vernietigd en het college moet een nieuw besluit nemen.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
21 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres tegen het niet in behandeling nemen van haar asielaanvraag ongegrond, omdat zij niet aannemelijk heeft gemaakt dat er een reëel risico op refoulement is bij overdracht aan Zweden.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
16 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, op basis van de Dublinverordening en het interstatelijk vertrouwensbeginsel.
Beroep tegen niet-ontvankelijkverklaring van bezwaar tegen rijgeschiktheid na medische beoordeling
9 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de niet-ontvankelijkverklaring van zijn bezwaar tegen het CBR ongegrond, omdat de termijnoverschrijding niet verschoonbaar is.
Beoordeling van de rijgeschiktheid van eiser na ongeldigverklaring van het rijbewijs op basis van rijtesten
9 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, waarbij de ongeldigverklaring van zijn rijbewijs op basis van onvoldoende rijtesten wordt bevestigd.
Weigering goedkeuring tot verkoop van een pand in strijd met de Wet Bibob
2 november 2023
De rechtbank vernietigt de weigering van de minister om goedkeuring te verlenen voor de verkoop van een pand, omdat deze in strijd is met de Wet Bibob en niet evenredig is.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
12 oktober 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Spanje verantwoordelijk is voor de behandeling op basis van de Dublinverordening.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublin-regelgeving
12 oktober 2023
De Rechtbank Den Haag heeft op 12 oktober 2023 het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat de asielaanvraag van de verzoeker niet in behandeling werd genomen op basis van de Dublin-regelgeving.
Toepasselijkheid van Nederlandse socialezekerheidswetgeving op eiser in internationale binnenvaart
22 september 2023
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de Nederlandse socialezekerheidswetgeving niet terecht op eiser van toepassing is verklaard. Beroep gegrond, besluit vernietigd en terugverwezen.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
15 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt dat Frankrijk verantwoordelijk is voor de asielaanvraag van eiser, die niet in behandeling is genomen. Eiser krijgt geen proceskostenvergoeding.
Bewaring op grond van artikel 59, lid 1, sub a, van de Vreemdelingenwet 2000 met betrekking tot een vreemdeling met een strafrechtelijk voortraject
13 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep van een vreemdeling tegen de maatregel van bewaring ongegrond, oordelend dat er voldoende gronden zijn voor de bewaring en dat de rechtmatigheid van het terugkeerbesluit niet ter beoordeling staat.
Beroep tegen inbewaringstelling, terugkeerbesluit en inreisverbod van een Albanese vreemdeling
13 september 2023
De rechtbank verklaart de beroepen van een Albanese vreemdeling tegen inbewaringstelling en terugkeerbesluit ongegrond, en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Bewaring op grond van artikel 59a lid 1 van de Vreemdelingenwet 2000; opheffing van bewaring na overdracht aan Spanje
13 september 2023
De rechtbank heeft de bewaring van een staatloze vreemdeling opgeheven na overdracht aan Spanje. Het beroep is ongegrond verklaard en het verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Bewaring op grond van artikel 59 lid 1 sub a Vw 2000; onrechtmatigheid van de maatregel en verzoek om schadevergoeding
12 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, maar veroordeelt de staatssecretaris tot betaling van proceskosten van € 837,00.
Bewaring op grond van artikel 59b lid 1 sub a en sub b van de Vreemdelingenwet 2000
12 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring op juiste gronden is opgelegd.
Onrechtmatigheid van de maatregel van bewaring in vreemdelingenrechtelijke context
11 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep gegrond en heft de maatregel van bewaring op, omdat deze onrechtmatig was. Schadevergoeding van € 1.400,00 en proceskosten van € 1.674,00 worden toegewezen aan de eiser.
Beslissing over verzoek tot vergoeding van proceskosten na intrekking van beroep tegen bewaring
6 september 2023
De rechtbank wijst het verzoek om vergoeding van proceskosten af, omdat de maatregel van bewaring niet onrechtmatig was en de opheffing daarvan niet als tegemoetkoming aan het beroep wordt gezien.
Bewaring van een vreemdeling en de rechtmatigheid van de maatregel
6 september 2023
De rechtbank heeft de bewaring van een vreemdeling bevestigd, oordelend dat de staatssecretaris voldoende voortvarend heeft gehandeld en dat er risico bestond dat eiser zich aan het toezicht zou onttrekken. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beroep tegen terugkeerbesluit en inreisverbod van vreemdeling met Oezbeekse nationaliteit
6 september 2023
Rechtbank Den Haag verklaart beroep tegen terugkeerbesluit en inreisverbod ongegrond. Eiser, van Oezbeekse nationaliteit, heeft geen gronden aangetoond die strijdig zijn met zijn rechten. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Terugkeerbesluit en inreisverbod van een vreemdeling met een verblijfsvergunning in Polen
6 september 2023
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de staatssecretaris terecht een terugkeerbesluit en inreisverbod van twee jaar heeft opgelegd aan eiser, die geen rechtmatig verblijf in Nederland had.
Beroep tegen vrijheidsbeperkende maatregel in vreemdelingenrechtelijke context
5 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres tegen de vrijheidsbeperkende maatregel ongegrond, omdat de maatregel noodzakelijk is voor de openbare orde en er geen alternatieve opvang beschikbaar is.
Bewaring van Nigeriaanse eiser in vreemdelingenrechtelijke procedure
30 augustus 2023
De rechtbank verklaart het beroep van een Nigeriaanse eiser tegen zijn bewaring ongegrond, oordelend dat de staatssecretaris voldoende voortvarend handelt en zicht op uitzetting bestaat.
Bewaring op grond van artikel 59 lid 1 sub a Vw 2000; beoordeling van de rechtmatigheid van de bewaring en de medische omstandigheden van de eiser
30 augustus 2023
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond en bevestigt de maatregel van bewaring. Eiser heeft niet aangetoond dat zijn verblijf in Nederland effectief is beëindigd. Proceskosten van € 1.674,00 worden toegewezen aan de staatssecretaris.
Bewaring op grond van artikel 59a lid 1 Vw 2000 en de rechtmatigheid van de inbewaringstelling
30 augustus 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de maatregel van bewaring ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, maar veroordeelt de staatssecretaris in de proceskosten van eiser tot € 1.674,00.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot plaatsing in Handhavings- en Toezichtlocatie
25 augustus 2023
De Rechtbank Den Haag heeft op 25 augustus 2023 het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat onvoldoende spoedeisendheid was aangetoond in de asielzaak van verzoeker.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
2 augustus 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag niet-ontvankelijk, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de aanvraag en eiser geen procesbelang heeft.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Er is geen aanleiding voor proceskostenveroordeling.
Oordeel over de oplegging van een vrijheidsbeperkende maatregel op basis van de Vreemdelingenwet 2000
18 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, oordelend dat de vrijheidsbeperkende maatregel gerechtvaardigd is op basis van de Vreemdelingenwet 2000.
Beoordeling van vrijheidsbeperkende maatregel en plaatsing in Handhaving- en Toezichtlocatie (HTL) voor asielzoeker met psychische problematiek
17 juli 2023
De rechtbank verklaart de beroepen van de asielzoeker ongegrond, oordelend dat de vrijheidsbeperkende maatregel en plaatsing in de HTL gerechtvaardigd zijn, ondanks de psychische problematiek en minderjarigheid van de eiser.
Bewaring volgberoep Tunesië; beoordeling voortduren van de maatregel van bewaring en zicht op uitzetting
12 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van de Tunesische eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat er voldoende zicht op uitzetting bestaat en eiser niet voldoende meewerkt aan zijn terugkeer.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen afwijzing aanvragen algemene en bijzondere bijstand op grond van de Participatiewet
12 juli 2023
De voorzieningenrechter oordeelt dat de afwijzing van de aanvragen om bijstand onterecht is, omdat verzoeker niet rechtens zijn vrijheid is ontnomen. Het beroep is gegrond en het bestreden besluit wordt vernietigd.
Bewaring en schadevergoeding in vreemdelingenrechtelijke procedure
11 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat er voldoende zicht op uitzetting was en de maatregel van bewaring rechtmatig was.
Bewaring en verlenging van de maatregel van bewaring in het bestuursrecht en vreemdelingenrecht
11 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van de vreemdeling tegen het verlengingsbesluit van de maatregel van bewaring ongegrond, ondanks een gebrek in de kennisgeving. Het verzoek om schadevergoeding wordt afgewezen.
Beoordeling van asielaanvragen en interstatelijk vertrouwensbeginsel in het kader van de Dublinverordening
10 juli 2023
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eisers tegen het niet in behandeling nemen van asielaanvragen ongegrond, op basis van het interstatelijk vertrouwensbeginsel en de Dublinverordening.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
3 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Spanje verantwoordelijk is voor de aanvraag. Eiser heeft niet aangetoond dat er sprake is van onmenselijke behandeling in Spanje.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat verzoeker geen spoedeisend belang heeft en het besluit van de korpschef niet evident onrechtmatig is.
Voorlopige voorziening in verband met bezwaar tegen feitelijke uitzetting van een minderjarige naar Marokko
27 juni 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in verband met de voorgenomen uitzetting van een minderjarige naar Marokko, omdat verzoeker niet rechtmatig in Nederland verblijft en zijn argumenten niet relevant zijn voor de uitzetting.
Voorlopige voorziening inzake woningsluiting op basis van artikel 13b Opiumwet
14 juni 2023
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, waardoor de sluiting van de woning van de verzoeker voor zes maanden blijft staan op basis van artikel 13b Opiumwet.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening voor vierwiel scootmobiel op basis van spoedeisend belang en evident onrechtmatig besluit
14 juni 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening voor een vierwiel scootmobiel af, omdat er geen spoedeisend belang is en de bestreden besluiten niet evident onrechtmatig zijn.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening bij verlaging bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet
14 juni 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat verzoeker niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij niet kon solliciteren, ondanks eerdere maatregelen wegens schending van de sollicitatieplicht.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake woningsluiting op basis van artikel 13b Opiumwet
1 juni 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, waardoor de sluiting van de woning van verzoeker voor drie maanden blijft staan, gezien de aangetroffen drugs en de kwetsbaarheid van de wijk.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake verblijfsvergunning asiel na tijdsoverschrijding door de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
22 mei 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid niet-ontvankelijk, omdat er inmiddels een inhoudelijk besluit is genomen op de aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel.
Afwijzing aanvraag uitstel van vertrek op grond van medische omstandigheden en overdracht aan Spanje
3 mei 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om uitstel van vertrek af, omdat verzoeker niet heeft aangetoond dat hij niet kan reizen. Overdracht aan Spanje is toegestaan op basis van het interstatelijk vertrouwensbeginsel.
Verantwoordelijkheid Duitsland voor asielaanvraag onder de Dublinverordening
26 april 2023
De rechtbank verklaart het beroep van een Algerijnse eiser ongegrond, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag op basis van de Dublinverordening. De staatssecretaris heeft terecht geen gebruik gemaakt van artikel 17 van de verordening.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublin-regelgeving
26 april 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag. Er is geen hoger beroep mogelijk.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublin-regelgeving
26 april 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de asielaanvraag niet in behandeling is genomen op grond van de Dublin-regelgeving.
Beoordeling van de afwijzing van een aanvraag om compensatie van transitievergoeding na beëindiging van een dienstverband tijdens ziekte
18 april 2023
Rechtbank Noord-Nederland wijst het beroep van eiseres af, omdat de aanvraag om compensatie van de transitievergoeding is afgewezen op basis van een nieuw opzegverbod dat is ontstaan na de tweede ziekmelding.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak
11 april 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het beroep inmiddels is behandeld en geen voorlopige voorziening meer nodig is.
Beoordeling van het beroep inzake inzage in persoonsgegevens op grond van de AVG
3 april 2023
De rechtbank oordeelt dat het college onvoldoende heeft gezocht naar persoonsgegevens van eiser, waardoor het bestreden besluit onzorgvuldig is. Het beroep is gegrond en het college moet een nieuw besluit nemen.
Beoordeling van het beroep inzake niet tijdig beslissen op asielaanvraag en bestuurlijke dwangsom
29 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep tegen het niet tijdig beslissen niet-ontvankelijk en het beroep tegen het besluit van 21 februari 2023 ongegrond. Eiser krijgt een proceskostenvergoeding van € 418,50.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak met betrekking tot uitstel van vertrek
22 maart 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat een uitspraak in de beroepszaak is gedaan en een voorlopige voorziening niet meer nodig is.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in asielzaak met verwijzing naar verantwoordelijkheidsbeginsel
21 maart 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in een asielzaak, omdat Italië verantwoordelijk is voor de behandeling. Er is geen aanleiding voor proceskostenveroordeling.
Afwijzing van een opvolgende asielaanvraag en verzoek om voorlopige voorziening
10 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat eiser met onbekende bestemming is vertrokken en geen contact meer heeft met zijn gemachtigde.
Asielaanvraag en Dublinverordening: beoordeling van meerderjarigheid en interstatelijk vertrouwensbeginsel
23 februari 2023
De rechtbank verklaart het beroep van de Eritrese eiser ongegrond, omdat Italië verantwoordelijk is voor de asielaanvraag en de registratie van zijn geboortedatum als meerderjarig correct is bevonden.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag op grond van Dublin-regelgeving
23 februari 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat de rechtbank al uitspraak heeft gedaan op het beroep van de verzoeker.
Beoordeling van een verzoek om herstel van gegevens in de basisregistratie kadaster op grond van artikel 7t van de Kadasterwet
22 februari 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eisers ongegrond en bevestigt de afwijzing van hun verzoek tot herstel van gegevens in de basisregistratie kadaster.
Beoordeling van de toekenning van huishoudelijke hulp op basis van de Wmo 2015
9 februari 2023
De rechtbank oordeelt dat de toekenning van 3 uur en 25 minuten huishoudelijke hulp aan eiseres op basis van de Wmo 2015 juist is. Het beroep is ongegrond verklaard.
Afwijzing asielaanvraag op grond van veilig land van herkomst zonder individuele omstandigheden
2 februari 2023
Rechtbank Den Haag verklaart asielaanvraag van eiser ongegrond, o.a. omdat Georgië als veilig land van herkomst wordt aangemerkt en geen individuele omstandigheden zijn aangetoond.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak
2 februari 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de asielzaak van een Georgische man, omdat er geen noodzaak meer is na eerdere uitspraak.
Beoordeling van de ingangsdatum van de WAO-uitkering in verband met bijzondere omstandigheden en medische problematiek
23 december 2022
Rechtbank oordeelt dat het Uwv de ingangsdatum van de WAO-uitkering ten onrechte op 11 december 2018 heeft vastgesteld. De ingangsdatum wordt nu vastgesteld op 11 december 2014, met terugwerkende kracht van vijf jaar.
Compensatie van bijstandsverschil door gebrekkige afstemming fiscale regelingen
27 september 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat gemeente Arnhem extra bijstand moet verlenen aan echtpaar door gebrekkige afstemming fiscale regelingen, waardoor hun inkomen onder bestaansminimum ligt.
Afwijzing aanvraag om bijstand wegens onduidelijke woonsituatie
20 september 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van bijstandsaanvraag door college van burgemeester en wethouders van Veenendaal, wegens onvoldoende bewijs van hoofdverblijf op opgegeven adres.
Deels onterechte intrekking en terugvordering van IOAW-uitkering en boete; schattenderwijs vaststellen van inkomsten uit handel in voertuigen
16 augustus 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Drechtstedenbestuur ten onrechte geen schatting heeft gemaakt van inkomsten uit handel in voertuigen bij intrekking IOAW-uitkering. Beroep gegrond verklaard, boete blijft staan.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens detentie en schending van de inlichtingenverplichting
26 juli 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting door appellant tijdens detentie.
Herziening en intrekking van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting
19 juli 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en herziening van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting door appellant. Boete van € 1.189,44 is evenredig aan de overtreding.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van hoofdverblijf en bewijsvoering
19 juli 2022
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand en herroept het besluit van het college, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor het niet hebben van hoofdverblijf op het uitkeringsadres.
Herziening en intrekking van bijstand wegens verblijf in het buitenland
12 juli 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitsluiting van bijstand voor appellante wegens verblijf in Somalië langer dan vier weken, zonder zeer dringende redenen voor bijstandsverlening aan te tonen.
Afwijzing van een TOZO-aanvraag voor een student-ondernemer op basis van voorliggende voorzieningen en discriminatieverbod
12 juli 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van een TOZO-aanvraag voor een student-ondernemer, oordelend dat studiefinanciering een voorliggende voorziening is en dat er geen sprake is van ongelijkheid in behandeling.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting en vermogen in de vorm van goederen
12 juli 2022
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting. Appellanten hadden vermogen boven de grens, maar recht op bijstand na diefstal.
Hoger beroep over onterechte afwijzing van TOZO-aanvragen en schadevergoeding
12 juli 2022
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere besluiten over TOZO-aanvragen en kent appellant recht op bijstand toe, evenals schadevergoeding voor wettelijke rente.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting
21 juni 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting. Appellante heeft niet gemeld dat haar zoon een bankrekening had met een saldo boven het vrij te laten vermogen.
Herziening van bijstandsrecht op basis van marktplaatsactiviteiten en schending van inlichtingenverplichting
14 juni 2022
Centrale Raad van Beroep herziening bijstandsrecht na schending inlichtingenverplichting door marktplaatsactiviteiten. Bijstand herzien, terugvordering gedeeltelijk vernietigd.
Tozo bijstandsverlening aan zelfstandigen en de voorwaarde van zelfstandigheid op 17 maart 2020
14 juni 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet voldoet aan de voorwaarden voor Tozo-bijstand, omdat hij niet als zelfstandige werkzaam was vóór 18 maart 2020.
Beëindiging en intrekking van bijstand na onderzoek naar rechtmatigheid op basis van openbare gegevens
31 mei 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging en intrekking van bijstand wegens schending van inlichtingenverplichting en gerechtvaardigde inbreuk op privacy door onderzoek op Facebook.
Intrekking en terugvordering van IOAZ-uitkering wegens niet beëindigd bedrijf
17 mei 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de IOAZ-uitkering aan appellant, omdat zijn partner haar bedrijf niet had beëindigd, zoals vereist door de IOAZ.
Intrekking en terugvordering van NIOAW-uitkering en buitenbehandelingstelling van nieuwe aanvragen
17 mei 2022
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van de NIOAW-uitkering van appellante, die haar inlichtingenverplichting heeft geschonden. Nieuwe aanvragen zijn buiten behandeling gesteld.
Bijstandsverlening met terugwerkende kracht en bijzondere omstandigheden
16 mei 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen bijzondere omstandigheden heeft aangetoond voor bijstand met terugwerkende kracht. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor woninginrichting en beoordeling van bijzondere omstandigheden
16 mei 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor woninginrichting; appellant kan niet worden gelijkgesteld met voormalig dakloze en schulden vormen geen bijzondere omstandigheid.
Intrekking en terugvordering IOAW-uitkering; Leenbijstand; Spoedeisend belang; Voorzieningenrechter voorziet zelf
20 april 2022
Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van verzoekster gegrond, omdat het college ten onrechte een lening heeft verstrekt in plaats van een nabetaling van de IOAW-uitkering.
Dwangsom en ingebrekestelling in bestuursrechtelijke procedure
19 april 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het college een dwangsom verschuldigd is wegens niet tijdig beslissen op bezwaar. Proceskosten van € 1.518,- en griffierecht van € 532,- opgelegd aan het college.
Intrekking van bijstand en de rechtmatigheid van waarnemingen door sociale rechercheurs
12 april 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand op basis van waarnemingen door sociale rechercheurs; schadevergoeding van € 500,- toegekend wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Afwijzing aanvraag bijstand en inlichtingenverplichting
29 maart 2022
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag. Centrale Raad oordeelt dat college niet deugdelijk heeft gemotiveerd dat appellanten niet aan inlichtingenverplichting voldeden. Beroep gegrond verklaard, college moet nieuwe beslissing nemen.
Intrekking van bijstand na niet verschijnen op gesprek en onvoldoende onderbouwing van omstandigheden
15 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand wegens niet verschijnen op gesprek. Appellante heeft onvoldoende onderbouwd dat haar niet verweten kan worden dat zij niet verscheen.
Verrekening van inkomsten met NIOAW-uitkering en de toepassing van artikel 5, vijfde lid, IOAW
8 maart 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt over de verrekening van inkomsten met NIOAW-uitkering en bevestigt dat het college de IOAW-uitkering correct heeft vastgesteld.
Weigering terug te komen van een afwijzing van een aanvraag om bijstand op basis van verblijfsrecht
8 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van het herzieningsverzoek om bijstand op basis van verblijfsrecht, omdat geen nieuw feit of veranderde omstandigheid is aangetoond.
Herziening en terugvordering van bijstand op basis van stortingen en bijschrijvingen op bankrekening
1 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening en terugvordering van bijstand op basis van stortingen op bankrekening van appellant, die zijn inlichtingenverplichting heeft geschonden.
Herziening en terugvordering van bijstand in verband met onterecht aangemerkte inkomsten
1 maart 2022
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep gegrond inzake onterecht aangemerkte bijschrijving als inkomen, waardoor herziening en terugvordering van bijstand niet standhouden.
Toekenning van bijstand naar de kostendelersnorm en de beoordeling van commerciële huurrelaties
1 maart 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen commerciële huurrelatie heeft aangetoond en als kostendelende medebewoner wordt beschouwd, waardoor bijstandsaanvraag wordt afgewezen.
Terugvordering van bijstand na uitspraak van de Raad
1 maart 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt over terugvordering bijstand en schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn. Beroep ongegrond verklaard.
Terugvordering van bijstand en intrekking in verband met erfenis en interingsnorm
15 februari 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstand door het college van Maastricht, ondanks onterecht intrekken over een korte periode. Interingsnorm niet van toepassing.
Hoger beroep inzake IOAZ-uitkering en procesbelang bij beëindiging bedrijfsactiviteiten
11 januari 2022
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante procesbelang heeft bij de beoordeling van de IOAZ-uitkering en vernietigt eerdere uitspraken. Het bezwaar tegen het besluit van 23 mei 2016 wordt ongegrond verklaard, beroep tegen tweede besluit niet-ontvankelijk.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand wegens te hoog vermogen
11 januari 2022
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand wegens te hoog vermogen van appellante, die enig bestuurder was van een stichting.
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand woonkostentoeslag wegens onvoldoende gegevens over financiële situatie. College veroordeeld in proceskosten.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-nakoming inlichtingenverplichting en boete opgelegd aan appellante
21 december 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking en terugvordering van bijstand aan appellante wegens niet-nakoming inlichtingenverplichting en bevestigt opgelegde boete.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten eigen risico Zorgverzekeringswet
7 december 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten eigen risico Zorgverzekeringswet; appellant voldoet niet aan vereisten voor bijstandsverlening.
Intrekking van AIO-aanvulling en vermogensvaststelling in het kader van sociale zekerheid
23 november 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de AIO-aanvulling van appellanten wegens het niet melden van een woning in Marokko, en oordeelt dat de schuld aan de Svb niet op het vermogen in mindering kan worden gebracht.
Intrekking van bijstand en terugvordering op basis van schending inlichtingenverplichting
23 november 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat bijstandsintrekking deels onterecht was, wegens onvoldoende bewijs voor bepaalde maanden.
Terugvordering TOZO-voorschot na afwijzing aanvraag op grond van de pensioengerechtigde leeftijd
9 november 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt terugvordering TOZO-voorschot na afwijzing aanvraag vanwege pensioengerechtigde leeftijd. Appellant had geen recht op bijstand en beroep op vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Herziening en terugvordering van bijstand met betrekking tot ontvangen giften van ouders
26 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt over terugvordering van bijstand en boete wegens schending inlichtingenverplichting. Terugvordering over specifieke bijschrijving niet toegestaan, boete vastgesteld op € 647,22.
Intrekking en terugvordering van AIO-aanvulling in verband met vermogen in het buitenland en bewijsuitsluiting
26 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering AIO-aanvulling van appellante wegens vermogen in Turkije. Onrechtmatig huisbezoek leidt niet tot bewijsuitsluiting. Dringende redenen voor terugvordering niet aangetoond.
Onterechte opschorting en intrekking van bijstand door het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven
26 oktober 2021
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de opschorting en intrekking van bijstand aan appellanten door het college van Eindhoven, omdat het college niet duidelijk maakte welke gegevens verlangd werden.
Niet-ontvankelijkheid van beroep wegens niet voldoen aan griffierecht in sociale zekerheidszaak
20 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt niet-ontvankelijkheid van beroep wegens niet voldoen griffierecht; appellant niet adequaat geïnformeerd. Beroep ongegrond verklaard, griffierecht van € 128,- terugbetaald.
Herziening en terugvordering van bijstand in verband met pgb-inkomsten
12 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat pgb-inkomsten van betrokkenen terecht in mindering zijn gebracht op de bijstand. De eerdere uitspraak van de rechtbank werd vernietigd.
Definitieve vaststelling en terugvordering van bijstand op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004
12 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstand op grond van het Bbz 2004, waarbij goed koopmansgebruik vereist dat maximaal 20% kan worden afgeschreven.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstand op grond van de Participatiewet
11 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er geen gezamenlijke huishouding was tussen betrokkene en haar ex-partner, waardoor de intrekking van bijstand onterecht was.
Intrekking, herziening en terugvordering van bijstand en boete wegens onduidelijke financiële situatie
11 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de intrekking en herziening van bijstand terecht zijn, maar vernietigt de terugvordering over februari en juni 2016. Boete van € 1.190,- blijft in stand.
Intrekking en terugvordering IOAW-uitkering op basis van ontvangen inkomsten uit arbeid
11 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking IOAW-uitkering wegens niet gemelde inkomsten uit arbeid. Appellante heeft in hoger beroep onvoldoende bewijs geleverd voor haar standpunt.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen werkzaamheden en inkomsten als zelfstandige
5 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen inkomsten als zelfstandige. Appellant schond inlichtingenverplichting. Zesmaandenjurisprudentie niet van toepassing.
Beoordeling van de toekenning van bijzondere bijstand voor inrichtings- en stofferingskosten na echtscheiding
5 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de toekenning van bijzondere bijstand aan appellant na echtscheiding. Kosten voor Playstation 4, magnetron en wasdroger zijn niet noodzakelijk.
Intrekking en herziening van IOAW-uitkering met terugvordering en boete wegens schending inlichtingenplicht
5 oktober 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking en herziening IOAW-uitkering en boete wegens schending inlichtingenplicht. Boete vastgesteld op € 5.200,-.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens handelsactiviteiten en op geld waardeerbare werkzaamheden
5 oktober 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellanten wegens handelsactiviteiten op Marktplaats en werkzaamheden bij een garage, die niet zijn gemeld.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van vermoedelijke op geld waardeerbare werkzaamheden
28 september 2021
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens vermoedelijke op geld waardeerbare werkzaamheden door appellant. Hoger beroep niet geslaagd; uitspraak rechtbank bevestigd.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens vermogen in de vorm van een voertuig
28 september 2021
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over de intrekking van bijstand aan appellante wegens een voertuig op haar naam. De Raad vernietigt de intrekking over de tweede periode, omdat het college onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de verkoopopbrengst.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in het bestuursrechtelijke geschil over bijstandsverlening en verblijfsrecht
9 september 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoekster niet gelijkgesteld kan worden met een Nederlander en de intrekking van bijstand naar verwachting standhoudt in hoger beroep.
Afwijzing aanvraag bijstand Tozo na beëindiging samenwerking vennootschap onder firma
26 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat afwijzing aanvraag Tozo in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Appellant en partner waren zelfstandig ondernemers, maar kregen verschillende behandelingen. Besluit vernietigd en college moet nieuwe beslissing nemen.
Afwijzing verzoek tot afkoop van schuld onder het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004
24 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt vernietiging van afwijzing afkoopverzoek schuld door college. Belangenafweging en gewijzigde wetgeving moeten in nieuw besluit worden meegenomen.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de in mindering gebrachte nawettelijke uitkering op de IOAW-uitkering
24 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de nawettelijke uitkering van appellante terecht in mindering is gebracht op de IOAW-uitkering, aangezien deze als overig inkomen wordt aangemerkt.
Afwijzing aanvragen tegemoetkoming inkomenstoeslag en toeslagen 2016; intrekking en terugvordering IOAW-uitkering; schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn
16 augustus 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvragen inkomenstoeslag en intrekking IOAW-uitkering; schadevergoeding van € 1.000,- wegens overschrijding redelijke termijn.
Herziening en terugvordering van bijstandsuitkeringen in het kader van de Participatiewet met betrekking tot bijschrijvingen door ouders
20 juli 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat bijschrijvingen van ouders aan appellant als inkomen moeten worden aangemerkt. Boetes wegens niet-melding van deze bedragen zijn verlaagd tot € 399,45.
Afwijzing aanvraag zelfstandige bijstandsverlening op basis van niet-levensvatbaar bedrijf met schadevergoeding voor overschrijding redelijke termijn
20 juli 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijstandsverlening zelfstandige; schadevergoeding van € 3.000,- voor overschrijding redelijke termijn.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet vast te stellen recht op bijstand door werkzaamheden voor autobedrijf
19 juli 2021
Intrekking en terugvordering van bijstand aan appellanten wegens niet vast te stellen recht op bijstand door werkzaamheden voor autobedrijf. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Beoordeling van de verplichting tot deelname aan aangeboden voorzieningen in het kader van arbeidsinschakeling
13 juli 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de verlaging van bijstand van appellante wegens niet-nakomen van verplichtingen voor deelname aan assertiviteitstraining.
Toepassing van de kostendelersnorm en de gevolgen voor bijstandsverlening
6 juli 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm en oordeelt dat er geen onzorgvuldig handelen van het college is geweest. Hoger beroep van appellante afgewezen.
Intrekking en terugvordering van bijstand in verband met gokactiviteiten en hoofdverblijf
29 juni 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en herroept intrekking van bijstand wegens onvoldoende bewijs van niet-wonen op uitkeringsadres en gokactiviteiten.
Afwijzing aanvraag bijstandsverlening en de gevolgen van niet verschijnen op oproep
29 juni 2021
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag. Centrale Raad van Beroep oordeelt dat college onvoldoende heeft gemotiveerd dat recht op bijstand niet kon worden vastgesteld. Bijstand verleend vanaf 30 juni 2017.
Beoordeling van de toekenning van gebundelde uitkeringen op basis van het verdeelmodel in het kader van de Participatiewet
29 juni 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de toekenning van gebundelde uitkeringen aan Groningen, zonder ruimte voor exceptieve toetsing.
Herziening van boetebesluit en terugvordering bijzondere bijstand in het kader van de Participatiewet
22 juni 2021
Centrale Raad van Beroep herroept boetebesluit en vernietigt terugvordering bijzondere bijstand wegens overschrijding van de maximaal toegestane boete.
Intrekking van bijstand wegens verzwegen vermogen en inlichtingenverplichting
15 juni 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstand wegens verzwegen vermogen en schending inlichtingenverplichting. Kostenvergoeding aan appellant vastgesteld op € 1.602,-.
Intrekking van bijstand wegens vermeende snordersactiviteiten zonder voldoende bewijs
15 juni 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt intrekking bijstand wegens onvoldoende bewijs van snordersactiviteiten. Appellant krijgt recht op doorbetaling van bijstand.
Intrekking hoger beroep en verzoek om proceskostenveroordeling in bestuursrechtelijke zaak
1 juni 2021
Centrale Raad van Beroep wijst verzoek om proceskostenveroordeling af; geen tegemoetkoming door dagelijks bestuur Werk en Inkomen Lekstroom aan appellante.
Bevoegdheid tot opschorting van bijstandsrecht en verwijtbaarheid van niet verschijnen
1 juni 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt over opschorting van bijstandsrecht en verwijtbaarheid van niet verschijnen op afspraken. Besluit college vernietigd, maar maatregel bevestigd.
Afwijzing verzoeken om bijzondere bijstand voor kosten aanvullende zorgverzekering en eigen risico
18 mei 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van bijzondere bijstand voor kosten aanvullende zorgverzekering en eigen risico, omdat deze niet als noodzakelijke kosten van bestaan worden aangemerkt.
Vernietiging van boete wegens schending inlichtingenverplichting bij bijstandsverlening
11 mei 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt boete van € 420,- wegens schending inlichtingenverplichting en stelt deze vast op € 230,45, rekening houdend met verminderde verwijtbaarheid.
Herziening en terugvordering van bijstand op basis van schending inlichtingenverplichting en beoordeling van bijschrijvingen als inkomen
28 april 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting door appellant, die bijschrijvingen als inkomen niet meldde.
Buitenbehandelingstelling aanvraag bijstandsverzoek en onzorgvuldige voorbereiding door college
28 april 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluit college om aanvraag bijstand buiten behandeling te stellen wegens onzorgvuldige voorbereiding. College moet opnieuw beslissen op bezwaar.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting
30 maart 2021
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Verlaging van bijstand wegens niet meewerken aan beroepskeuze-onderzoek
9 maart 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt verlaging van bijstand met 100% voor niet meewerken aan beroepskeuze-onderzoek. Appellant had procesbelang en college voldeed aan maatwerkverplichting.
Intrekking van bijstandsrecht na niet verschijnen op uitnodiging voor gesprek en schending van medewerkingsverplichting
2 maart 2021
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstand van appellant wegens niet verschijnen op uitnodigingen en schending van de medewerkingsverplichting, ondanks zijn psychische beperkingen.
Intrekking en terugvordering van bijstand in verband met onroerend goed en schenking
2 maart 2021
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over de intrekking van bijstand aan appellanten wegens schending van de inlichtingenverplichting met betrekking tot onroerend goed in Marokko. De Raad vernietigt eerdere besluiten en draagt het dagelijks bestuur op een nieuw besluit te nemen.
Intrekken en terugvorderen van bijstand wegens gezamenlijke huishouding en onterecht niet melden
23 februari 2021
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding. Waarnemingen en verklaringen buurtbewoners ondersteunen standpunt college.
Intrekking van bijstand en inzicht in uitgavenpatroon van appellant
26 januari 2021
Centrale Raad van Beroep vernietigt intrekking van bijstand en terugvordering door college, oordeelt dat onvoldoende gegronde redenen zijn voor inzage in uitgavenpatroon van appellant.
Toekenning schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure
19 januari 2021
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam schadevergoeding moet betalen wegens overschrijding van de redelijke termijn in de procedure, vastgesteld op € 1.000,-.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde inkomsten en schending van de inlichtingenverplichting
22 december 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de intrekking van bijstand terecht was vanwege niet-gemelde inkomsten en schending van de inlichtingenverplichting. Rechtsgevolgen van het besluit blijven in stand.
Hoger beroep over de hoogte van woonkostentoeslag en hoorplicht bij bezwaar
22 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het college ten onrechte geen hoorzitting heeft gehouden bij bezwaar tegen woonkostentoeslag, maar dat dit gebrek kan worden gepasseerd. Kosten voor groot onderhoud vallen niet onder bijzondere bijstand.
Afwijzing aanvraag bijstand en inlichtingenverplichting
22 december 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank Overijssel over afwijzing bijstandsaanvraag. College onvoldoende bewijs dat betrokkene inlichtingenverplichting heeft geschonden.
Afwijzing verzoeken om voorlopige voorzieningen in sociale zekerheidszaak met betrekking tot bijstandsverlening en executieverkoop woning
10 december 2020
De Centrale Raad van Beroep wijst de verzoeken om voorlopige voorzieningen af, gezien de grote onzekerheid over de financiële situatie van de verzoeker en het risico van misbruik van procesrecht.
Herziening en terugvordering van bijstand in verband met kostendelersnorm en bewijs van huurbetalingen
8 december 2020
Herziening en terugvordering van bijstand aan appellanten op basis van kostendelersnorm. Geen bewijs van commerciële huurovereenkomst en kasstortingen als inkomen aangemerkt. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Intrekking en terugvordering van bijstand in verband met gezamenlijke huishouding
1 december 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluiten tot intrekking en terugvordering van bijstand, oordeelt dat onvoldoende bewijs is voor gezamenlijke huishouding.
Schending van de inlichtingenverplichting en gevolgen voor bijstandsrecht
1 december 2020
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat betrokkene de inlichtingenverplichting heeft geschonden door geen melding te maken van inschrijving van X op zijn adres, wat leidde tot intrekking van bijstand en handhaving van boete.
Terugvordering van bijstand in verband met ontvangen pensioen door de Sociale verzekeringsbank
1 december 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstand door de Svb, oordelend dat de nabetaling van pensioen als inkomen geldt en de Svb bevoegd was tot terugvordering.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en gezamenlijke huishouding
24 november 2020
Hoger beroep over bijstandsverlening en gezamenlijke huishouding; intrekking bijstand door college niet voldoende onderbouwd; proceskosten van € 1.050,- toegewezen.
Afwijzing verzoek om herziening van intrekkingsbesluit AIO-aanvulling
24 november 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om herziening van intrekkingsbesluit AIO-aanvulling. Geen nieuwe feiten of omstandigheden aangetoond.
Intrekking van bijstand en inlichtingenverplichting in het bestuursrecht
17 november 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellante wegens onvoldoende bewijs van inkomsten en onjuiste wettelijke grondslag.
Afwijzing aanvragen woonkostentoeslag en verzoek om schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn
6 november 2020
De aanvragen om woonkostentoeslag zijn afgewezen omdat de kosten van de woning niet als noodzakelijke kosten worden gezien. Verzoeken om schadevergoeding zijn afgewezen.
Hoger beroep inzake bijstandsherziening en boete wegens niet-gemelde banktransacties
6 oktober 2020
Hoger beroep van appellante tegen de herziening van bijstand en boete wegens niet-gemelde banktransacties. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de inlichtingenverplichting is geschonden.
Onterecht vastgesteld aflossingsbedrag en terugbetaling door college van burgemeester en wethouders
29 september 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluit college Hellevoetsluis over terugvordering bijstandsbedrag en oordeelt dat college wettelijke rente moet vergoeden.
Intrekken en terugvorderen van bijstand op basis van extreem laag waterverbruik en schending van inlichtingenverplichting
29 september 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens extreem laag waterverbruik en schending van inlichtingenverplichting.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van niet gemelde aanvullende middelen
29 september 2020
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde aanvullende middelen. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst het hoger beroep af.
Niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen uitkeringsspecificaties en overschrijding van bezwaartermijn
29 september 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen uitkeringsspecificaties wegens te late indiening en ontbreken rechtsmiddelenverwijzing.
Intrekking van bijstand wegens niet verstrekken van gegevens door echtgenote
22 september 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstand wegens niet verstrekken gegevens echtgenote. Huwelijk in VS erkend, appellant moet als gehuwd worden aangemerkt.
Hoger beroep inzake aanvragen om individuele inkomenstoeslag en peildatum vaststelling door college
22 september 2020
Hoger beroep over de peildatum van individuele inkomenstoeslag. College stelde peildatum op aanvraagdatum, geen bijzondere omstandigheden voor terugwerkende kracht. Hoger beroep afgewezen.
Afwijzing aanvraag om IOAW-uitkering na schending inlichtingenverplichting
15 september 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing IOAW-aanvraag; appellant schond inlichtingenverplichting. Kostenvergoeding aan appellant vastgesteld op € 1.589,-.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering AIO-aanvulling wegens niet gemeld bezit van appartement in Turkije
15 september 2020
Hoger beroep over intrekking en terugvordering AIO-aanvulling wegens niet gemeld bezit van appartement in Turkije. Geen discriminatoir onderzoek door Svb. Geen dringende redenen om van terugvordering af te zien.
Herziening en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde kasstortingen en hoofdverblijf op uitkeringsadres
11 augustus 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde kasstortingen en onvoldoende bewijs van hoofdverblijf op uitkeringsadres.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in sociale zekerheidszaak
11 augustus 2020
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen actueel spoedeisend belang is. Verzoekster ontvangt inmiddels bijstand en de intrekking betrof een afgesloten periode.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten rechtsbijstand en verrekening van bruto inkomsten met IOAW-uitkering
11 augustus 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten rechtsbijstand en verrekening bruto inkomsten met IOAW-uitkering.
Herziening en terugvordering van bijstand op basis van kasstortingen en bijschrijvingen
11 augustus 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening en terugvordering van bijstand op basis van kasstortingen en bijschrijvingen, oordeelt dat appellant niet aan inlichtingenverplichting voldeed.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde op geld waardeerbare aangeboden seks-diensten
4 augustus 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand aan appellante wegens niet gemelde op geld waardeerbare aangeboden seks-diensten. Appellante heeft de inlichtingenverplichting geschonden.
Hoger beroep inzake opschorting en intrekking van bijstandsrecht op basis van niet ingeleverde bankafschriften
29 juli 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand van appellant wegens niet ingeleverde bankafschriften van de Toprekening, die relevant zijn voor de beoordeling van het recht op bijstand.
Intrekking van bijstandsrecht na opschorting en niet verschijnen op oproep; hersteltermijn te kort
21 juli 2020
De Raad vernietigt de intrekking van bijstandsrecht van appellant, omdat de hersteltermijn te kort was en appellant niet verweten kan worden dat hij niet tijdig reageerde op oproepen.
Herziening en terugvordering van bijstand in strijd met rechtszekerheidsbeginsel
21 juli 2020
Hoger beroep over herziening en terugvordering van bijstand. Centrale Raad van Beroep oordeelt dat college in strijd met rechtszekerheidsbeginsel handelde.
Herziening van bijstandsinhouding op basis van premie ziektekostenverzekering
14 juli 2020
Appellante verzocht om herziening van bijstandsinhouding op basis van premie ziektekostenverzekering. De Raad oordeelde dat het college ten onrechte de inhouding had voortgezet, maar het gebrek kon worden gepasseerd. Kosten van appellante werden vergoed.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens uitbaten van een kroeg vanuit een berging
14 juli 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand aan appellante wegens het uitbaten van een kroeg vanuit haar berging, ondanks haar verweer dat het om informele bijeenkomsten ging.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens vermeende niet-duurzame scheiding
7 juli 2020
De Raad vernietigt de intrekking van bijstand, oordeelt dat appellante wel duurzaam gescheiden leefde van haar echtgenoot en herroept de besluiten van het college.
Hoger beroep inzake niet-ontvankelijk verklaring bezwaar en herziening van bijstand op grond van de Participatiewet
16 juni 2020
Hoger beroep over niet-ontvankelijk verklaring bezwaar en herziening van bijstand. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening aan alleenstaande ouder na afwijzing aanvraag
28 april 2020
Hoger beroep van appellante over afwijzing bijstandsaanvraag. Centrale Raad oordeelt dat appellante recht heeft op bijstand vanaf 9 januari 2018 en vernietigt eerdere besluiten.
Afwijzing bijzondere bijstand voor eigen bijdrage rechtsbijstand en griffierecht
21 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor kosten eigen bijdrage rechtsbijstand en griffierecht, omdat aanvraag te laat is ingediend.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten thuisstudie zoon
21 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten thuisstudie zoon; kosten niet noodzakelijk en geen bijzondere omstandigheden aangetoond.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen gezamenlijke huishouding en opgelegde boete
14 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand en boete wegens verzwegen gezamenlijke huishouding. Appellante heeft inlichtingenverplichting geschonden.
Herziening van bijstand naar kostendelersnorm voor een driepersoonshuishouden en tweepersoonshuishouden
14 april 2020
Centrale Raad van Beroep herziening bijstand naar kostendelersnorm voor drie- en tweepersoonshuishouden; onvoldoende bewijs voor herziening over bepaalde periode.
Intrekken en terugvorderen van bijstand wegens niet wonen op uitkeringsadres en de gevolgen van een bestuursrechtelijk onderzoek
14 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet wonen op uitkeringsadres. Appellante voldeed niet aan inlichtingenverplichting.
Intrekking van bijstand na verkoopactiviteiten via Marktplaats.nl en de inlichtingenverplichting
14 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstand na niet melden van handelsactiviteiten via Marktplaats.nl. Appellanten schonden inlichtingenverplichting, waardoor recht op bijstand niet kon worden vastgesteld.
Beoordeling van arbeidsverplichtingen en re-integratieverplichtingen in het kader van de Participatiewet
14 april 2020
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de oplegging van arbeidsverplichtingen aan de appellant, omdat niet is onderzocht of hij duurzaam en volledig arbeidsongeschikt is volgens de Participatiewet.
Afwijzing aanvraag om algemene bijstand wegens onvoldoende duidelijkheid over hoofdverblijf en inlichtingenverplichting
7 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag om bijstand wegens onvoldoende duidelijkheid over hoofdverblijf en schending van inlichtingenverplichting.
Herziening AOW-pensioenen op basis van samenlevingscontract en onweerlegbaar rechtsvermoeden van gezamenlijke huishouding
7 april 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van AOW-pensioenen van appellanten op basis van een samenlevingsovereenkomst, waarbij een onweerlegbaar rechtsvermoeden van gezamenlijke huishouding geldt.
Intrekking van gezinsbijstand wegens langdurig verblijf in het buitenland
7 april 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking gezinsbijstand wegens langdurig verblijf in Hongarije. Appellanten konden niet aantonen recht op bijstand te hebben.
Hoger beroep tegen niet gehandhaafde maatregel van 100% bijstandsverlaging
25 februari 2020
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep gegrond, herroept bijstandsverlaging en veroordeelt college tot proceskostenvergoeding van € 1.575,-.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkeringen wegens niet gemelde onroerende zaken in Turkije
25 februari 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstandsuitkeringen aan appellanten wegens niet gemelde onroerende zaken in Turkije. De Raad oordeelt dat appellanten hun inlichtingenverplichting hebben geschonden.
Toekenning IOAZ-uitkering en beëindiging bedrijfseconomische activiteiten
25 februari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de IOAZ-uitkering van appellante ingaat op 22 juni 2017, niet eerder, omdat zij niet heeft aangetoond dat haar bedrijf eerder was beëindigd.
Herziening AOW naar norm gehuwden zonder toeslag in het kader van gezamenlijke huishouding versus meerpersoonshuishouding
18 februari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op AOW-toeslag voor Z, omdat er voor 1 januari 2015 sprake was van een meerpersoonshuishouden met Y en Z, niet van een gezamenlijke huishouding.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten eigen bijdrage rechtsbijstand en griffierechten
18 februari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten eigen bijdrage rechtsbijstand en griffierechten, omdat aanvraag te laat was ingediend.
Afwijzing aanvraag om bijstand en onderzoek naar woon- en leefsituatie
18 februari 2020
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag om bijstand. Appellant heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij op het opgegeven adres woont. Hoger beroep niet geslaagd.
Hoger beroep inzake afwijzing aanvragen bijzondere bijstand en algemene bijstand op grond van de Participatiewet
18 februari 2020
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing aanvragen bijzondere bijstand en algemene bijstand. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, appellant toont geen wijziging van omstandigheden aan.
Intrekking en herziening van bijstand wegens niet-gemelde kasstorting en bijschrijvingen
18 februari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en herziening van bijstand wegens niet-gemelde kasstorting en bijschrijvingen. Appellante heeft inlichtingenverplichting geschonden.
Herziening en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde inkomsten op bankrekening van minderjarige zoon
18 februari 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstand aan appellante wegens niet-gemelde bijschrijvingen op de bankrekening van haar minderjarige zoon.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting
18 februari 2020
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellanten wegens schending van de inlichtingenverplichting. Hoger beroep slaagt niet.
Intrekking en terugvordering van AIO-aanvulling wegens niet gemeld onroerend goed in Turkije
28 januari 2020
Intrekking en terugvordering AIO-aanvulling wegens niet gemeld onroerend goed in Turkije. Centrale Raad bevestigt dat appellanten inlichtingenverplichting hebben geschonden.
Intrekking en terugvordering van bijstand en opleggen boete; recht op bijstand niet vast te stellen door stortingen en bijschrijvingen
21 januari 2020
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand; recht op bijstand niet vastgesteld door onverklaarde stortingen en bijschrijvingen.
Beroep op vertrouwensbeginsel in bijstandszaak met betrekking tot verblijf in het buitenland
31 december 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante gerechtvaardigde verwachtingen had over haar verblijf in het buitenland, waardoor het college haar bijstand ten onrechte introk.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten medische expertise op grond van buitenwettelijk beleid
17 december 2019
Afwijzing van de aanvraag om bijzondere bijstand voor kosten medische expertise, omdat deze niet binnen de termijn van drie maanden na ontstaan van de kosten was ingediend.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstand op grond van de Participatiewet met betrekking tot gezamenlijke huishouding
17 december 2019
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat appellante haar inlichtingenverplichting heeft geschonden.
Herziening en terugvordering van bijstandsuitkering in verband met huwelijk en kasstortingen
17 december 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening en terugvordering van bijstand aan appellant wegens huwelijk en kasstortingen, met oplegging van een boete.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten elektrisch bed in het kader van de Zorgverzekeringswet
17 december 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor elektrisch bed, oordelend dat Zvw een voorliggende voorziening is en geen zeer dringende redenen aanwezig zijn.
Hoger beroep inzake onrechtmatig vermogensonderzoek in Turkije en privacykwesties
17 december 2019
Hoger beroep over de rechtmatigheid van een vermogensonderzoek in Turkije door de Svb. De Raad bevestigt dat de inbreuk op de privacy van appellanten gerechtvaardigd was en dat de intrekking van de AIO-aanvulling rechtmatig was.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van onroerend goed in het buitenland
3 december 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering bijstandsuitkering wegens onroerend goed in Turkije. Appellanten schonden inlichtingenverplichting. Verzoeken om schadevergoeding afgewezen.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen bankrekeningen en niet overgelegde bankafschriften
3 december 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen bankrekeningen en niet overgelegde bankafschriften.
Weigering van bijzondere bijstand voor extra kosten van tweetalig voortgezet onderwijs
26 november 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van bijzondere bijstand voor extra kosten van tweetalig voortgezet onderwijs, oordelend dat deze kosten voortvloeien uit een eigen keuze van de ouders.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting
26 november 2019
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Toepassing van de kostendelersnorm bij bijstandsverlening en de beoordeling van huurrelaties
12 november 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm bij bijstandsverlening aan appellant, die samenwoont met een medebewoner. De huurrelatie wordt niet als commercieel aangemerkt.
Intrekking van bijstandsverlening en terugvordering van kosten in het kader van de Participatiewet
12 november 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstandsverlening en terugvordering van kosten. Appellant slaagt niet in bewijslast voor recht op aanvullende bijstand.
Terugvordering woonkostentoeslag op basis van ANW-uitkering en vertrouwensbeginsel
5 november 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van woonkostentoeslag op basis van een Anw-uitkering en wijst het beroep op het vertrouwensbeginsel af.
Intrekking van bijstand na opschorting wegens niet tijdige overlegging van bankafschriften
5 november 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstand van de appellant wegens niet tijdige overlegging van bankafschriften en het niet melden van een kasstorting als inkomen.
Schending van de inlichtingenverplichting bij bijstandsverlening en de gevolgen voor de intrekking van bijstand
15 oktober 2019
Hoger beroep over intrekking bijstand wegens schending inlichtingenverplichting. Raad oordeelt dat bijstand als geldlening had moeten worden verstrekt. Intrekking over periode 2 vernietigd.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet verblijven op opgegeven woonadres
8 oktober 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellante wegens niet verblijven op het opgegeven woonadres, op basis van voldoende bewijs van schending van de inlichtingenverplichting.
Intrekking van bijstand op grond van artikel 54 lid 4 PW na niet verschijnen op uitnodigingen
8 oktober 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstand van appellant op grond van artikel 54 lid 4 PW, omdat hij niet op uitnodigingen is verschenen.
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het college opnieuw moet beslissen over de terugvordering van bijstands kosten, wegens onvoldoende bewijs van gezamenlijke huishouding.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van gokactiviteiten en inlichtingenverplichting
1 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond; intrekking bijstand op basis van gokactiviteiten en inlichtingenverplichting.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en herziening van besluit op basis van nieuw gebleken feiten
1 oktober 2019
Hoger beroep van appellante tegen de afwijzing van haar verzoek om herziening van een besluit over bijstandsverlening. Geen nieuw gebleken feiten aangetoond. Uitspraak bevestigd.
Intrekking van bijstandsverlening op grond van artikel 54, lid 4 van de Participatiewet na niet overleggen van bankafschriften
1 oktober 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstandsverlening aan appellanten wegens het niet overleggen van bankafschriften, in strijd met artikel 54, lid 4 van de PW.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens vermeende gezamenlijke huishouding
1 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluiten tot intrekking en terugvordering van bijstand wegens onvoldoende bewijs van gezamenlijke huishouding. College moet nieuwe beslissingen nemen.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor verhuis- en inrichtingskosten op basis van niet-bijzondere omstandigheden en consistente toepassing van buitenwettelijk beleid
1 oktober 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor verhuis- en inrichtingskosten; geen bijzondere omstandigheden en consistente toepassing van beleid.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde waardevolle bezittingen na woninginbraak
24 september 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellant wegens niet gemelde waardevolle bezittingen na een woninginbraak.
Medeterugvordering bijstand in verband met niet gemelde gezamenlijke huishouding
24 september 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de medeterugvordering van bijstand aan appellante wegens niet gemelde gezamenlijke huishouding met X, ondanks haar beroep op bijzondere omstandigheden.
Terugvordering IOAW wegens niet in aanmerking genomen pensioeninkomsten en toepassing van zesmaandenjurisprudentie
24 september 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van IOAW-uitkering door het college van Leusden wegens niet in aanmerking genomen pensioeninkomsten. Geen toepassing van zesmaandenjurisprudentie.
Uitleg van het begrip 'kind' in de IOAW en onweerlegbaar rechtsvermoeden van gezamenlijke huishouding
24 september 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de definitie van 'kind' in de IOAW niet van toepassing is voor het onweerlegbare rechtsvermoeden van gezamenlijke huishouding, ook niet voor meerderjarige kinderen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake bijstandsverlening en spoedeisend belang
17 september 2019
De Centrale Raad van Beroep heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen spoedeisend belang was. Verzoeker ontving inmiddels weer bijstand en het verzoek betrof een periode in het verleden.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding
10 september 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding, appellante heeft inlichtingenverplichting geschonden.
Beoordeling van de opgelegde maatregel van bijstandsverlaging op grond van gedrag tijdens een intakegesprek
27 augustus 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de maatregel van 50% bijstandsverlaging voor appellant wegens negatief gedrag tijdens intakegesprek, wat het verkrijgen van werk belemmerde.
Hoger beroep tegen buiten behandeling stellen aanvraag bijstandsverlening Participatiewet
27 augustus 2019
Hoger beroep van appellante tegen het buiten behandeling stellen van haar aanvraag voor bijstand. De Centrale Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de aanvraag terecht buiten behandeling is gesteld.
Herziening en beëindiging van AIO-aanvulling met terugvordering van ontvangen bedragen
20 augustus 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van AIO-aanvulling en terugvordering door de Svb, geen dringende redenen om van terugvordering af te zien.
Intrekking en terugvordering van bijstand in verband met niet gemelde exploitatie hennepkwekerij
20 augustus 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde hennepkwekerij. Geen schending van het EVRM en redelijke termijn niet overschreden.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten van bewindvoering met betrekking tot nieuwe bewindvoerder
20 augustus 2019
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten van bewindvoering. Geen bijstand met terugwerkende kracht, beleid consistent toegepast.
Intrekking van bijstand wegens niet melden van op geld waardeerbare werkzaamheden en schending van inlichtingenverplichting
23 juli 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand wegens schending van inlichtingenverplichting en niet melden van op geld waardeerbare werkzaamheden.
Weigering ongehuwdenpensioen in plaats van gehuwdenpensioen; onderzoek naar gezamenlijk hoofdverblijf door Sociale verzekeringsbank
23 juli 2019
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de weigering van de Svb om ongehuwdenpensioen toe te kennen en oordeelt dat er nader onderzoek naar gezamenlijk hoofdverblijf moet plaatsvinden.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde financiële gegevens en schending van de inlichtingenverplichting
16 juli 2019
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde financiële gegevens. Schending van de inlichtingenverplichting door appellanten.
Afwijzing bijzondere bijstand voor woninginrichting en verhuiskosten wegens te late aanvraag en gebrek aan toezegging
16 juli 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor woninginrichting en verhuiskosten wegens te late aanvraag en gebrek aan toezegging.
Herziening en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van kasstortingen en bijschrijvingen als inkomen
16 juli 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat kasstortingen en bijschrijvingen op bankrekening van bijstandsontvanger als inkomen moeten worden aangemerkt, leidend tot herziening en terugvordering van bijstandsuitkering.
Hoger beroep inzake boete voor niet-melden van inkomsten uit werkzaamheden en vaststelling van benadelingsbedrag
16 juli 2019
Centrale Raad van Beroep herziening boete wegens niet-melden van inkomsten; benadelingsbedrag vastgesteld op € 563,78, boete op € 281,89. College veroordeeld in kosten van appellant tot € 2.048,-.
Onrechtmatig huisbezoek en bewijsvoering bij intrekking van bijstand
9 juli 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat een onrechtmatig huisbezoek geen bewijs kan leveren voor intrekking van bijstand. Besluit van het college vernietigd en kosten vergoed.
Rectificatie van eerdere uitspraak inzake proceskostenveroordeling en griffierecht
3 juli 2019
Centrale Raad van Beroep rectificeert uitspraak van 23 april 2019 inzake proceskostenveroordeling en griffierecht, waarbij het college van burgemeester en wethouders van Hengelo wordt veroordeeld tot € 1.024,- en griffierecht van € 501,-.
Verrekening van bijstandsuitkeringen en de beslagvrije voet in het kader van terugvordering
2 juli 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt over de terugvordering van bijstandsuitkeringen en de beslagvrije voet. Het college moet nader onderzoek doen naar de beslagvrije voet en de terugvordering wordt herzien.
Weigering bijstandsverlening met terugwerkende kracht op grond van bijstandsbehoevendheid
2 juli 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van bijstand met terugwerkende kracht aan appellante, die niet aannemelijk heeft gemaakt in bijstandbehoevende omstandigheden te verkeren.
Toepassing van de kostendelersnorm bij bloedverwanten in de tweede graad en de rechtvaardiging van onderscheid in bijstandsverlening
2 juli 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm bij bloedverwanten in de tweede graad en wijst het hoger beroep van appellant af.
Beoordeling van de verlaging van bijstand op basis van niet-nakomen van verplichtingen uit de Participatiewet
25 juni 2019
Hoger beroep van appellante tegen verlaging van bijstand wegens niet-nakomen van verplichtingen. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen bewijs van verwijtbaarheid.
Hoger beroep inzake afwijzing bijstandsaanvraag op basis van vermogen en lijfrente
11 juni 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag op basis van vermogen en lijfrente; appellante voldoet niet aan voorwaarden van de Participatiewet.
Hoger beroep tegen verlaging van bijstand op grond van niet-nakomen arbeidsverplichtingen
11 juni 2019
Hoger beroep van appellant tegen verlaging bijstand wegens niet-nakomen arbeidsverplichtingen. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen dringende redenen voor aanpassing verlaging.
Herziening en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting en niet gemelde money transfers
11 juni 2019
Hoger beroep over herziening en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting door appellant. De Centrale Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Verlaging van bijstand wegens niet-nakomen van arbeidsverplichtingen en de beoordeling van dringende redenen
11 juni 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt verlaging van bijstand wegens niet-nakomen arbeidsverplichtingen. Appellant heeft onvoldoende bijzondere omstandigheden aangetoond. Proceskosten worden vergoed.
Intrekking van bijstand wegens onvoldoende medewerking aan huisbezoek en onderzoek naar woonsituatie
11 juni 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstand van appellante wegens onvoldoende medewerking aan een huisbezoek, noodzakelijk voor het onderzoek naar haar woonsituatie.
Intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting en de ontvankelijkheid van het beroep
21 mei 2019
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond wegens schending van de inlichtingenverplichting door appellant.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en de status van een zorgboerderij als inrichting onder de Participatiewet
21 mei 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat een zorgboerderij als inrichting kan worden aangemerkt onder de Participatiewet, wat gevolgen heeft voor de bijstandsverlening.
Intrekking van bijstand wegens verzwegen werkzaamheden in eigen voetbalschool
21 mei 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand wegens verzwegen werkzaamheden in eigen voetbalschool. Appellant heeft inlichtingenverplichting geschonden.
Herziening van bijstandsverlening en hoofdverblijf op uitkeringsadres in het kader van de Participatiewet
14 mei 2019
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de intrekking van bijstand over de periode van 3 maart 2014 tot 31 augustus 2014 terecht is, maar dat voor de periode van 1 september 2014 tot 24 maart 2015 onvoldoende bewijs is voor intrekking. Kasstortingen worden als inkomen aangemerkt.
Herziening van bijstand en oplegging van een bestuurlijke boete wegens niet gemelde inkomsten
14 mei 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van bijstand en de boete wegens niet gemelde inkomsten. Appellant heeft zijn inlichtingenverplichting geschonden.
Intrekking en terugvordering van bijstandsverlening op basis van de Participatiewet met betrekking tot de woonplaats van de appellant
14 mei 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellant, oordeelt dat het college onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de woonplaats buiten Rotterdam en veroordeelt het college in de kosten van appellant.
Intrekking van bijstandsuitkeringen wegens niet-gemelde autotransacties en de gevolgen voor het recht op inkomensvoorziening
14 mei 2019
De Raad vernietigt de intrekking van bijstandsuitkeringen aan appellant wegens niet-gemelde autotransacties. Het college moet opnieuw beslissen over de terugvordering en is veroordeeld in de kosten van appellant.
Beëindiging en terugvordering van bijstandsuitkering na onderzoek naar op geld waardeerbare werkzaamheden
14 mei 2019
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over de beëindiging en terugvordering van bijstand aan appellanten wegens niet-gemelde op geld waardeerbare werkzaamheden. De Raad vernietigt besluiten voor de periode na 13 oktober 2015 en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Hoger beroep inzake beëindiging bijstandsverlening en woonplaatsbepaling
7 mei 2019
Hoger beroep tegen beëindiging bijstandsverlening. Raad oordeelt dat college niet zorgvuldig heeft gehandeld en vernietigt eerdere uitspraak. College moet nieuw besluit nemen.
Intrekking van bijstand wegens niet ingeleverde gegevens en inlichtingenverplichting
30 april 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand wegens niet ingeleverde gegevens. Appellant heeft inlichtingenverplichting geschonden, waardoor recht op bijstand niet kan worden vastgesteld.
Herziening en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting en oplegging van een bestuurlijke boete
23 april 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt herziening van bijstand en boete wegens schending inlichtingenverplichting door appellante, die alimentatie niet meldde.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding en inlichtingenverplichting
16 april 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding en schending van de inlichtingenverplichting.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van inlichtingenverplichting bij verkoop via Marktplaats
16 april 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting bij verkoop op Marktplaats. Appellante heeft geen melding gemaakt van haar handelsactiviteiten, wat leidt tot terugvordering van € 45.340,36.
Terugvordering van bijstand wegens niet gemelde verkoopactiviteiten via Marktplaats
16 april 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstand aan appellante wegens niet gemelde verkoopactiviteiten via Marktplaats, waarbij de inlichtingenverplichting is geschonden.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en terugvordering door het college van burgemeester en wethouders van Beverwijk
2 april 2019
Hoger beroep over bijstandsverlening en terugvordering door het college van Beverwijk; Centrale Raad vernietigt eerdere besluiten en stelt dwangsom vast op € 1.260,-.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten van beheer van persoonsgebonden budget door bewindvoerder
29 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten van beheer pgb; appellant maakte niet aannemelijk dat kosten noodzakelijk waren.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar inzake bijstandsrecht
26 maart 2019
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar inzake bijstandsrecht. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat het bezwaar te laat is ingediend.
Herroeping van intrekking en terugvordering van gehuwdenbijstand na criminele activiteiten
19 maart 2019
Centrale Raad van Beroep herroept intrekking en terugvordering van gehuwdenbijstand na criminele activiteiten. Terugvordering niet langer geldig door herroeping intrekking. Schadevergoeding afgewezen.
Afwijzing aanvraag om bijzondere bijstand voor zorgverlening en persoonsgebonden budget
19 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor zorgverlening; appellante maakte niet aannemelijk dat kosten noodzakelijk waren.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting
19 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting. Appellant had geen hoofdverblijf op het uitkeringsadres.
Afwijzing bijzondere bijstand voor kosten beheer persoonsgebonden budget door bewindvoerder
19 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor kosten beheer pgb. Appellante maakte niet aannemelijk dat kosten noodzakelijk waren.
Hoger beroep inzake beëindiging bijstandsverlening op basis van gezamenlijke huishouding
19 maart 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en herroept besluit tot beëindiging bijstand wegens gezamenlijke huishouding, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor wederzijdse zorg.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting en onverklaarde herkomst van contante middelen
12 maart 2019
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting door appellant, met onvoldoende bewijs voor de periode van 1 januari 1999 tot en met 10 september 2002.
Bevestiging van maatregel bijstandverlaging wegens niet verschijnen bij arbeidsinschakelingstraject
12 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt de verlaging van bijstand van appellant met 100% voor twee maanden wegens niet verschijnen bij arbeidsinschakelingstraject.
Weigering van bijzondere bijstand voor de aanschaf van iPads voor schoolgaande kinderen
5 maart 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van bijzondere bijstand voor iPads, omdat appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat de kosten noodzakelijk waren.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en gezamenlijke huishouding
5 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er onvoldoende bewijs is voor gezamenlijke huishouding en dat betrokkene in bijstandsbehoevende omstandigheden verkeerde. College wordt veroordeeld in proceskosten.
Afwijzing bijzondere bijstand voor kosten medisch haalbaarheidsonderzoek in letselschadezaken
5 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor medisch haalbaarheidsonderzoek; Regeling wordt als voorliggende voorziening aangemerkt.
Afwijzing bijzondere bijstand voor kosten van fietsreparatie, matras en digitale hulpmiddelen
5 maart 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor fietsreparatie, matras en laptop; kosten waren voorzienbaar en niet noodzakelijk.
Beoordeling van de uitvoering van een eerdere uitspraak inzake bijstandsverlening en arbeidsverhouding
26 februari 2019
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellant ongegrond, oordelend dat het college de bijstandsverlening correct heeft uitgevoerd conform eerdere uitspraken.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering en IOAW-uitkering wegens schending van inlichtingenverplichting
26 februari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering en IOAW-uitkering wegens schending van inlichtingenverplichting door appellante.
Afwijzing bijstandsaanvraag en proceskostenveroordeling
19 februari 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt proceskostenveroordeling van het college in hoger beroep, omdat betrokkenen zelf in gebreke zijn gebleven met het aanleveren van benodigde documenten.
Afwijzing bijzondere bijstand voor psychomotorische therapie en proceskostenveroordeling
19 februari 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt over afwijzing bijzondere bijstand voor psychomotorische therapie en vernietigt eerdere uitspraak wegens gebrek aan proceskostenveroordeling.
Intrekking van bijstandsuitkering op basis van onvoldoende informatie over financiële situatie
19 februari 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt intrekking bijstandsuitkering wegens onvoldoende bewijs van inlichtingenverplichting schending. Proceskosten van € 3.072,- worden vergoed aan appellanten.
Afwijzing aanvraag bijstandsuitkering dakloze op basis van onjuiste informatie over verblijfplaats
22 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag dakloze op basis van onjuiste informatie over verblijfplaats, maar veroordeelt college tot betaling van proceskosten.
Beoordeling ingangsdatum IOAW-uitkering en informatieplicht Uwv
22 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er geen aanleiding is voor een eerdere ingangsdatum van de IOAW-uitkering dan 28 december 2015. Uwv had geen informatieplicht.
Intrekking van bijstand wegens gezamenlijke huishouding en inlichtingenverplichting
22 januari 2019
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand aan appellant wegens gezamenlijke huishouding en schending van de inlichtingenverplichting.
Hoger beroep inzake bijzondere bijstand en misbruik van recht
22 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante geen misbruik van recht heeft gemaakt bij aanvragen om bijzondere bijstand. College van Hellevoetsluis had aanvragen afgewezen wegens gebrek aan informatie. Bepaalde uitspraak van de rechtbank werd vernietigd.
Terugvordering bijstandsuitkering op basis van ontvangen schadevergoeding na verkeersongeval
22 januari 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt de terugvordering van bijstandsuitkering op basis van ontvangen schadevergoeding, oordeelt dat college onterecht handelde en veroordeelt tot vergoeding van kosten.
Buiten behandeling stellen van aanvraag om bijstand en nadere beoordeling van ingediende stukken
22 januari 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat het college de nadere beoordeling van ingediende stukken had moeten meenemen in de besluitvorming. College moet nieuwe beslissing nemen op bezwaren van appellant.
Medeterugvordering en gezamenlijke huishouding in het bestuursrecht
15 januari 2019
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak over medeterugvordering bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding; onvoldoende bewijs voor vaderschap.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting
15 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting; appellante heeft niet aangetoond duurzaam gescheiden te leven.
Herziening van besluit tot intrekking en terugvordering van bijstand in verband met psychische problemen en hennepkwekerij
15 januari 2019
Hoger beroep tegen afwijzing herzieningsverzoek van bijstandsintrekking wegens psychische problemen en hennepkwekerij. Geen nieuwe feiten, college hoefde besluit niet te herzien.
Hoger beroep over toekenning AOW-pensioen voor gehuwde status
8 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant als gehuwde moet worden aangemerkt voor AOW-pensioen, ondanks eerdere IOAW-toekenning als alleenstaande.
Weigering van bijzondere bijstand voor verhuiskosten op basis van de Participatiewet
8 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van bijzondere bijstand voor verhuiskosten; verhuizing was voorzienbaar en geen bijzondere omstandigheden.
Intrekking van bijstandsverlening en boete wegens schending van de inlichtingenverplichting
8 januari 2019
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking bijstand en boete wegens schending inlichtingenverplichting. Boete verlaagd van € 3.980,- naar € 1.195,87.
Beoordeling van de wijziging van AOW-pensioenen op basis van gehuwdenstatus
8 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt wijziging AOW-pensioenen van appellanten naar gehuwdenstatus op basis van gezamenlijke huishouding vanaf 15 november 2012.
Afwijzing bijzondere bijstand voor ziekenhuiskosten en de rol van voorliggende voorzieningen
8 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor ziekenhuiskosten; Zorgverzekeringswet als voorliggende voorziening; geen zeer dringende redenen voor bijstandsverlening.
Beoordeling van de toekenning van bijzondere bijstand voor tandartskosten en de rol van de Zorgverzekeringswet
8 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Zorgverzekeringswet een passende voorziening is voor tandartskosten en dat het college niet verplicht is tot voorafgaande betaling van bijstand.
Afwijzing bijzondere bijstand medische kosten voor gemoedsbezwaarde onder Zorgverzekeringswet
8 januari 2019
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor medische kosten; Zorgverzekeringswet biedt toereikende voorziening voor gemoedsbezwaarden.
Afwijzing aanvraag bedrijfskrediet en bijstand op grond van het Bbz 2004, levensvatbaarheid bedrijf, equality of arms
18 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bedrijfskrediet en bijstand; appellant slaagt er niet in levensvatbaarheid aan te tonen, geen schending equality of arms.
Weigering van individuele inkomenstoeslag op basis van inkomen uit alimentatie en referteperiode
13 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de individuele inkomenstoeslag aan appellante, omdat zij geen langdurig laag inkomen had en ontvangen alimentatie als inkomen werd aangemerkt.
Weigering van individuele inkomenstoeslag wegens geen langdurig laag inkomen en niet terugbetaalde bijstand
13 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de individuele inkomenstoeslag aan appellante wegens geen langdurig laag inkomen en niet terugbetaalde bijstand.
Weigering van individuele inkomenstoeslag op basis van referteperiode en inkomenscriteria
13 december 2018
Hoger beroep tegen afwijzing individuele inkomenstoeslag. Raad bevestigt dat referteperiode van vijf jaar niet onrechtmatig is en dat appellante niet voldoet aan inkomenseisen.
Weigering van individuele inkomenstoeslag op basis van referteperiode en inkomenscriteria
13 december 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de individuele inkomenstoeslag aan appellanten, omdat zij niet voldeden aan de inkomenseisen in de referteperiode van vijf jaar.
Weigering van individuele inkomenstoeslag en de referteperiode in het bestuursrecht
13 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de individuele inkomenstoeslag aan appellante, omdat zij niet gedurende de referteperiode een laag inkomen had.
Weigering van individuele inkomenstoeslag en terugvordering bijstand op basis van referteperiode
13 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de individuele inkomenstoeslag en de terugvordering van bijstand, omdat appellant niet voldeed aan de referteperiode van vijf jaar.
Weigering van individuele inkomenstoeslag op basis van referteperiode en inkomen
13 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van individuele inkomenstoeslag; referteperiode van vijf jaar niet onrechtmatig, appellante had geen langdurig laag inkomen.
Weigering van de individuele inkomenstoeslag op basis van referteperiode in de Participatiewet
13 december 2018
Hoger beroep tegen de weigering van de individuele inkomenstoeslag op basis van een referteperiode van vijf jaar. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Weigering van individuele inkomenstoeslag en beoordeling van referteperiode in het bestuursrecht
13 december 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor individuele inkomenstoeslag over 2015 en 2016, omdat appellante niet voldeed aan de voorwaarden van de Participatiewet.
Weigering van individuele inkomenstoeslag op basis van ontbrekende inkomensgegevens en referteperiode
13 december 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de individuele inkomenstoeslag aan appellante, omdat zij geen inkomensgegevens heeft overgelegd en de referteperiode van vijf jaar niet onrechtmatig is.
Weigering van individuele inkomenstoeslag en beoordeling van langdurig laag inkomen
13 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de individuele inkomenstoeslag aan appellanten, omdat zij niet voldeden aan de voorwaarden voor langdurig laag inkomen.
Intrekking en terugvordering van bijstand en boete wegens verblijf in het buitenland zonder melding
11 december 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand en boete wegens verblijf in het buitenland zonder melding. Appellante's argumenten worden verworpen.
Terugvordering van bijstandsuitkeringen en de rechtmatigheid van besluitvorming door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag
11 december 2018
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep tegen het terugvorderingsbesluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag ongegrond.
Intrekking van bijstandsuitkering op basis van verhuurderverklaring en inlichtingenverplichting
4 december 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond inzake intrekking bijstandsuitkering op basis van verhuurderverklaring.
Herziening en terugvordering van WAO-uitkering en toeslag na onderzoek naar werkzaamheden van appellant
21 november 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt over herziening en terugvordering WAO-uitkering. Appellant verrichtte in 2012 werkzaamheden, maar niet in 2013. Uwv moet nieuwe beslissing nemen.
Toepassing van de kostendelersnorm op AIO-aanvulling bij inwoning van een niet rechtmatig verblijvende zoon
20 november 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm op AIO-aanvulling, ondanks de onrechtmatige verblijfstatus van de zoon van appellanten.
Hoger beroep inzake intrekking bijstandsverlening en terugvordering van bijstandsuitkeringen op basis van onroerend goed in Marokko
20 november 2018
Hoger beroep tegen intrekking bijstandsverlening en terugvordering op basis van onroerend goed in Marokko. De Raad oordeelt dat de verklaring van de Mokaddem onvoldoende is voor de conclusie dat appellant eigenaar was van een woning.
Toekenning van individuele inkomenstoeslag naar norm voor alleenstaande in het kader van de Participatiewet
20 november 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt toekenning van individuele inkomenstoeslag naar norm voor alleenstaande; appellant heeft geen recht op hogere toeslag voor gehuwden.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam inzake bijstandsverlening en verblijf in het buitenland
20 november 2018
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over bijstandsverlening bij verblijf in het buitenland. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat brieven van het college geen besluiten zijn.
Terugvordering van onverschuldigde WAO-uitkering en verjaringstermijn
14 november 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat terugvordering van onverschuldigde WAO-uitkering niet is verjaard, omdat Uwv pas in april 2014 op de hoogte was van relevante inkomsten.
Beoordeling van de beëindiging van de WAO-uitkering en de toekenning van de Wajong-uitkering
14 november 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de beëindiging van de WAO-uitkering per 19 juli 2004 en de toekenning van de Wajong-uitkering per 1 augustus 2012, zonder nieuwe feiten die de eerdere beslissing van het Uwv onderbouwen.
Intrekking van hoger beroep kan niet ongedaan worden gemaakt
13 november 2018
De Centrale Raad van Beroep verklaart het hoger beroep niet-ontvankelijk omdat de intrekking bevoegdelijk is gedaan en er geen wilsgebrek is aangetoond.
Maatregel bijstandsverlaging wegens niet verschijnen op intakegesprekken en de gevolgen van schending van de verordening
13 november 2018
Hoger beroep over bijstandsverlaging wegens niet verschijnen op intakegesprekken. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat appellant niet is benadeeld, ondanks schending van de verordening.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen besluit tot verlaging van bijstand op grond van de Participatiewet
13 november 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat bezwaar tegen verlaging bijstand niet-ontvankelijk is verklaard wegens termijnoverschrijding. Toezending aan bewindvoerder geldt als toezending aan appellant.
Intrekking van bijstand en woonplaatsbepaling in het kader van de Participatiewet
13 november 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellante, oordelend dat het dagelijks bestuur onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de stelling dat appellante haar woonplaats niet meer in [plaatsnaam 1] had.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellant op basis van medisch en arbeidskundig onderzoek door het Uwv
7 november 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het Uwv de arbeidsongeschiktheid van appellant correct heeft beoordeeld en dat er geen aanleiding was voor benoeming van een onafhankelijke deskundige.
Buiten behandelingstelling bijstandsaanvraag wegens ontbrekende gegevens en identiteitsfraude
23 oktober 2018
Hoger beroep tegen buiten behandelingstelling bijstandsaanvraag. Appellante kon geen gegevens overleggen door identiteitsfraude. Raad bevestigt eerdere uitspraak.
Toetsing van de hoogte van de individuele inkomenstoeslag in het kader van de Participatiewet
23 oktober 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de hoogte van de individuele inkomenstoeslag van € 50,- in het kader van de Participatiewet, oordelend dat gemeenten vrij zijn in hun invulling.
Toetsing van de hoogte van de individuele inkomenstoeslag in het kader van de Participatiewet
23 oktober 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de hoogte van de individuele inkomenstoeslag in het kader van de Participatiewet.
Afwijzing aanvraag individuele inkomenstoeslag op basis van ontbrekende inkomensgegevens en referteperiode van vijf jaar
23 oktober 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag individuele inkomenstoeslag wegens ontbrekende inkomensgegevens over referteperiode van vijf jaar.
Beoordeling van de maatregel tot verlaging van bijstand op basis van gedrag en kleding van de appellant
16 oktober 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de maatregel van 100% verlaging van bijstand voor appellant wegens belemmerend gedrag en kleding bij het verkrijgen van werk.
Afwijzing aanvraag bijstandsverlening en herbeoordeling van financiële situatie van appellant
16 oktober 2018
De Raad herroept de afwijzing van de bijstandsaanvraag en verleent bijstand aan appellanten per 25 november 2015, met veroordeling van het college tot schadevergoeding.
Weigering van inkomenstoeslag en de beoordeling van persoonlijke omstandigheden in het bestuursrecht
16 oktober 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de afwijzing van de inkomenstoeslag en oordeelt dat het college de persoonlijke omstandigheden van appellante niet heeft meegewogen. Het college moet opnieuw beslissen op het bezwaar.
Beoordeling van de niet-ontvankelijkheid van een bezwaar tegen een besluit van het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk
16 oktober 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar van appellante tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Rijswijk, omdat de intrekking door haar gemachtigde rechtsgeldig was.
Intrekking van bijstand voor minderjarige op basis van ALO-kop en zeer dringende redenen
9 oktober 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand voor minderjarige appellant, omdat ALO-kop en andere middelen voldoende zijn om in noodzakelijke kosten te voorzien.
Hoger beroep inzake tijdelijke ontheffing sollicitatieplicht en arbeidsongeschiktheid
9 oktober 2018
Hoger beroep over tijdelijke ontheffing sollicitatieplicht. Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak; appellante niet duurzaam arbeidsongeschikt volgens Wet WIA.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding en afwijzing aanvraag bijzondere bijstand
9 oktober 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking bijstand wegens gezamenlijke huishouding en afwijzing bijzondere bijstand. Bijstand wordt hersteld tot € 143,-.
Beoordeling van de eerste arbeidsongeschiktheidsdag in het kader van de Wet WIA na psychische klachten
3 oktober 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de eerste arbeidsongeschiktheidsdag van appellante op 5 juli 2011 ligt, na beoordeling van de medische gegevens.
Hoger beroep inzake WIA-schatting en IVA-uitkering met betrekking tot arbeidsongeschiktheid door chronische aandoening
3 oktober 2018
Hoger beroep over WIA-schatting en IVA-uitkering; appellant met chronische aandoening krijgt geen IVA-uitkering, omdat hij gedeeltelijk arbeidsgeschikt is.
Terugvordering van bijstand na verkoop van de echtelijke woning en de beoordeling van schulden
2 oktober 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstand aan appellante na verkoop van de echtelijke woning, omdat de opgevoerde schulden niet aannemelijk zijn gemaakt.
Terugvordering WAO-uitkering wegens te veel ontvangen uitkering en anticumulatie
14 september 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt terugvordering WAO-uitkering van appellant wegens te veel ontvangen uitkering. Geen dringende reden om van terugvordering af te zien.
Intrekking en terugvordering van bijstand in verband met niet gemelde chauffeurswerkzaamheden voor escortbureau
6 september 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellanten wegens onvoldoende bewijs van niet-gemelde werkzaamheden als chauffeur voor een escortbureau.
Hoger beroep inzake afwijzing IOAW-uitkering op basis van ontbrekende vertaling van Franstalige documenten
4 september 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt afwijzing IOAW-uitkering wegens ontbrekende vertaling van Franstalige documenten; appellant heeft recht op uitkering op basis van EU Verordening 883/2004.
Intrekking en terugvordering van IOAW-uitkering wegens verzwegen werkzaamheden als klusser
4 september 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering IOAW-uitkering wegens verzwegen werkzaamheden als klusser. Appellant schond inlichtingenverplichting.
Intrekking IOAW-uitkering en terugvordering van betaalde uitkering na onderzoek naar huishoudelijke werkzaamheden
4 september 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluiten van het college inzake intrekking IOAW-uitkering en terugvordering, oordeelt dat college niet aannemelijk heeft gemaakt dat appellante inkomen heeft genoten.
Intrekking en terugvordering van bijstand in verband met flessentrekkerij en de gevolgen van een strafrechtelijke veroordeling
3 september 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellant, omdat de strafrechtelijke veroordeling niet voldoende grondslag biedt voor de gehele periode. Het college moet een nieuw besluit nemen en wettelijke rente vergoeden.
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag en de rechtsgeldigheid van aangetekende verzending
28 augustus 2018
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag; Centrale Raad van Beroep oordeelt dat niet kan worden vastgesteld of aangetekende brief correct is aangeboden, vernietigt eerdere uitspraak en besluit.
Niet-ontvankelijkheid van bezwaar wegens ontbreken handtekening en herstelmogelijkheid
28 augustus 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar van appellante wegens het ontbreken van een handtekening en het niet tijdig herstellen van dit gebrek.
Herziening van ouderdomspensioen op basis van gezamenlijke huishouding
21 augustus 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraken en verklaart de beroepen gegrond, herroept besluiten van de Svb over de herziening van ouderdomspensioenen wegens onvoldoende bewijs van gezamenlijke huishouding.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen bankrekeningen en inkomsten
21 augustus 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking en terugvordering van bijstand wegens onvoldoende onderzoek naar verzwegen bankrekeningen en inkomsten. Boete vastgesteld op € 1.793,80.
Hoger beroep inzake de vaststelling van bijstand op grond van het Bbz 2004 over boekjaar 2014
21 augustus 2018
Hoger beroep over de vaststelling van bijstand op grond van het Bbz 2004. De Raad vernietigt de eerdere uitspraak en het bestreden besluit, en draagt het college op een nieuwe beslissing te nemen.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstand op basis van woonadres en inlichtingenverplichting
21 augustus 2018
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van inlichtingenverplichting en woonadres. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak.
Afwijzing verzoek om herziening van de uitspraak van de Raad van 19 mei 2015, 14/4901
14 augustus 2018
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om herziening van de uitspraak van 19 mei 2015 af, omdat verzoeker in wezen een discussie over de juistheid van die uitspraak voert.
Beoordeling van de aanvraag om bijstand op grond van de Participatiewet en de gevolgen van het niet aanleveren van gevraagde gegevens
14 augustus 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de aanvraag om bijstand buiten behandeling is gesteld omdat appellante niet de gevraagde gegevens heeft aangeleverd.
Geen recht op bijstand voor kosten van ziekenhuisopname in Duitsland; centrum van maatschappelijk leven niet meer in Nederland
14 augustus 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant geen recht heeft op bijstand tijdens verblijf in Duitsland en wijst verzoek om bijzondere bijstand voor ziekenhuisopname af.
Beoordeling van de geschiktheid voor loongerelateerde WGA-uitkering na arbeidsongeschiktheid
2 augustus 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellant geschikt is voor zijn eigen arbeid en geen recht heeft op een loongerelateerde WGA-uitkering.
Intrekking en terugvordering van bijstand in het kader van autohandel en inlichtingenverplichting
31 juli 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand over april 2015, maar bevestigt de intrekking over andere maanden wegens schending van de inlichtingenverplichting door appellant.
Toetsing van derdenbeslag en de rol van bestuursorganen in betalingsbeslissingen
31 juli 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over derdenbeslag op het pensioen van appellante, waarbij de Svb niet de geldigheid van het beslag kon beoordelen.
Beëindiging voorbereidingsperiode op grond van het Bbz 2004 en de vereisten voor marktonderzoek en ondernemingsplan
24 juli 2018
Hoger beroep over beëindiging voorbereidingsperiode Bbz 2004. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak; appellante voldeed niet aan vereisten voor marktonderzoek en ondernemingsplan.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting
24 juli 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt intrekking en terugvordering bijstand voor periode 2 juli 2014 tot 12 augustus 2014, maar bevestigt schending inlichtingenverplichting voor latere periode.
Afwijzing bijzondere bijstand voor eigen bijdrage rechtsbijstand na advocaatwissel
24 juli 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor eigen bijdrage rechtsbijstand na advocaatwissel; geen dwingende reden aangetoond door appellant.
Hoger beroep niet-ontvankelijk wegens onvoldoende procesbelang in sociale zekerheidszaak
24 juli 2018
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep niet-ontvankelijk wegens onvoldoende procesbelang. Appellant wenste principe-uitspraak, maar dit levert geen procesbelang op.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor griffierecht en onbevoegdheid bestuursrechter inzake verzoek om inzage dossier
24 juli 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor griffierecht; bestuursrechter onbevoegd inzake verzoek om inzage dossier.
Hoger beroep inzake intrekking bijstandsverlening en terugvordering kosten bijstand na melding van op geld waardeerbare arbeid
17 juli 2018
Hoger beroep tegen intrekking bijstandsverlening en terugvordering kosten bijstand na melding van op geld waardeerbare arbeid. Bevestiging van de aangevallen uitspraak.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag bijstandsverlening op basis van vermogen en vertrouwensbeginsel
17 juli 2018
Hoger beroep van appellante tegen afwijzing bijstandsaanvraag op basis van vermogen. Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen rekening gehouden met lening en afkoopwaarde pensioen.
Hoger beroep tegen de Sociale verzekeringsbank over de intrekking van AIO-aanvulling en bewijs van verzending van besluiten
17 juli 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank dat Svb niet aannemelijk heeft gemaakt dat besluit tot intrekking AIO-aanvulling is verzonden. Svb veroordeeld in proceskosten van € 1.002,- en griffierecht van € 501,-.
Terugvordering van bijstand in verband met ontvangen erfenis en de toepassing van de Participatiewet
17 juli 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstand aan appellant na ontvangst van een erfenis, met als peildatum de datum van bijstandsverlening. Beroep op gelijkheidsbeginsel en hardheidsclausule wordt afgewezen.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens onbekende inkomstenbron en tegenstrijdige verklaringen over kostgeld
3 juli 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand wegens onvoldoende bewijs van onbekende inkomstenbron en tegenstrijdige verklaringen over kostgeld.
Hoger beroep inzake intrekking bijstandsverlening en boete wegens schending inlichtingenverplichting
3 juli 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstandsverlening en boete wegens schending inlichtingenverplichting. Appellante en partner voerden gezamenlijke huishouding.
Weigering van individuele inkomenstoeslag op basis van uitzicht op inkomensverbetering en de noodzaak van individuele beoordeling
3 juli 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat individuele inkomenstoeslag niet terecht is geweigerd zonder individuele beoordeling van de omstandigheden van de aanvrager.
Intrekking van bijstand op basis van niet verblijven op opgegeven adressen
3 juli 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van betrokkene ongegrond, omdat de intrekking van bijstand op basis van niet verblijven op opgegeven adressen gerechtvaardigd is.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemelde verkopen via Marktplaats
3 juli 2018
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemelde verkopen via Marktplaats. Centrale Raad bevestigt schending inlichtingenverplichting.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en studiefinanciering
3 juli 2018
Hoger beroep over bijstandsverlening en studiefinanciering. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het college het inkomen uit studiefinanciering correct heeft vastgesteld.
Intrekking van bijstand en terugvordering na ontdekking van contant geld en hennepactiviteiten
3 juli 2018
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de bijstand van appellanten terecht is ingetrokken vanwege het aantreffen van contant geld en hennepactiviteiten, maar vernietigt de intrekking over een bepaalde periode wegens onvoldoende motivatie.
Afwijzing aanvraag bijstandsverlening zelfstandigen op basis van levensvatbaarheid van het bedrijf
3 juli 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijstandsverlening zelfstandigen op basis van niet-levensvatbaarheid van het bedrijf. Proceskosten van € 1.002,- toegewezen aan appellante.
Afwijzing verzoek om schadevergoeding in het kader van Ziektewet na onrechtmatig besluit van het Uwv
28 juni 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om schadevergoeding na beëindiging ZW-uitkering door Uwv. Geen ernstige inbreuk op persoonsrechten aangetoond.
Afwijzing aanvraag bijstandsverlening wegens onvoldoende inzicht in woonsituatie en levensonderhoud
19 juni 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag wegens onvoldoende inzicht in woonsituatie en levensonderhoud. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag appellant op basis van gezamenlijke huishouding en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Toepassing van de kostendelersnorm en gezamenlijke huishouding in het bestuursrecht
5 juni 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand van de appellant wegens gezamenlijke huishouding met [X] en toepassing van de kostendelersnorm.
Beëindiging en intrekking van bijstandsverlening op grond van gezamenlijke huishouding
15 mei 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellante over de periode van 9 oktober 2013 tot 14 juli 2015, oordelend dat er pas vanaf 15 juli 2015 sprake was van een gezamenlijke huishouding.
Intrekking van bijstandsverlening na niet verschijnen op oproep en weigering van medewerking aan huisbezoek
15 mei 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstandsverlening aan appellant wegens niet verschijnen op oproep en weigering medewerking aan huisbezoek.
Hoger beroep tegen besluit tot verlaging van bijstand wegens onvoldoende medewerking aan re-integratietraject
15 mei 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep gegrond wegens onrechtmatige bijstandsverlaging na medisch advies over ziekte van Lyme.
Herziening van bijstand en terugvordering in het kader van Wajong-uitkering
15 mei 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt herziening van bijstand en terugvordering wegens schending inlichtingenverplichting door appellante, die niet op de hoogte was van Wajong-verhoging.
Intrekking van bijstand en gezamenlijke huishouding in het bestuursrecht
1 mei 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand wegens onvoldoende bewijs van gezamenlijke huishouding over een bepaalde periode en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en maatregel op grond van de Participatiewet
1 mei 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat betrokkene bezwaar kon maken tegen de opgelegde maatregel in het toekenningsbesluit.
Hoger beroep inzake vaststelling aflossingsbedrag bijstandsverlening en beslagvrije voet
3 april 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het college geen aanleiding had om het aflossingsbedrag met terugwerkende kracht aan te passen, omdat appellant de benodigde gegevens pas later overlegde.
Vermogensvaststelling bijstandsverlening na echtscheiding en onroerend goed in het buitenland
3 april 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en besluit van het college over bijstandsverlening, oordeelt dat vermogen uit onroerend goed in Turkije ten onrechte niet is meegenomen.
Herziening en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van niet-gemelde inkomsten
3 april 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt over herziening en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde inkomsten. Terugvordering vastgesteld op € 3.237,22 en boete op € 292,16.
Afwijzing aanvraag bijstandsverlening en beoordeling woon- en leefsituatie
27 maart 2018
De aanvraag om bijstand is afgewezen wegens onvoldoende informatie over de woon- en leefsituatie van appellante. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Beëindiging en terugvordering van nabestaandenuitkering in het kader van gezamenlijke huishouding
27 maart 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak over beëindiging nabestaandenuitkering wegens gezamenlijke huishouding; Svb moet nieuwe beslissing nemen over terugvordering.
Afwijzing van bijstandsaanvraag op grond van het volgen van bekostigd onderwijs
27 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag appellant die bekostigd onderwijs kan volgen, ondanks dat hij niet kon starten met de opleiding.
Afwijzing van bijstandsaanvraag op grond van uitsluitingsgrond onderwijsverplichting
27 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag op grond van uitsluitingsgrond onderwijsverplichting; appellant niet ingeschreven voor opleiding.
Afwijzing aanvragen om bijstand wegens onduidelijke woonsituatie en schending van inlichtingenverplichting
20 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van bijstandsaanvragen van appellant wegens onduidelijke woonsituatie en schending van inlichtingenverplichting.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening met terugwerkende kracht op grond van de Participatiewet
20 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er geen bijzondere omstandigheden zijn voor bijstandsverlening met terugwerkende kracht op grond van de Participatiewet.
Buitenbehandelingstelling aanvraag bijzondere bijstand voor babyset
20 maart 2018
Hoger beroep tegen buitenbehandelingstelling aanvraag bijzondere bijstand voor babyset. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, college bevoegd om aanvraag buiten behandeling te stellen.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor reiskosten en belastingadviseur
20 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor reiskosten en belastingadviseur. Kosten zijn algemene kosten van bestaan.
Intrekking van bijstand en boete wegens schending van de inlichtingenverplichting
20 maart 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking bijstand en boete wegens schending inlichtingenverplichting. Boete verlaagd van € 10.608,77 naar € 5.466,67.
Toepassing van de kostendelersnorm op gezin met inwonende moeder en de gevolgen voor de bijstandsverlening
13 maart 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm op een gezin met inwonende moeder, oordelend dat de appellant onvoldoende bewijs heeft geleverd voor een buitensporige last.
Herziening bijstandsverlening en schending inlichtingenplicht bij inkomsten uit arbeid
13 maart 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt over herziening bijstandsverlening en schending inlichtingenplicht door betrokkenen. Bepaalde perioden werden vernietigd, maar schending voor andere maanden werd bevestigd.
Hoger beroep inzake bijzondere bijstand voor budgetbeheer en de toepassing van mededingingsrecht
13 maart 2018
Hoger beroep van appellante over afwijzing bijzondere bijstand voor budgetbeheer door het dagelijks bestuur. De Raad bevestigt dat mededingingsrecht niet beschermt en dat KBL een passende voorziening is.
Schending van de inlichtingenverplichting door niet melden van kledingverkoop aan huis
13 maart 2018
Hoger beroep over intrekking bijstand na schending inlichtingenverplichting door niet melden kledingverkoop aan huis. Boete niet gehandhaafd, college moet nieuw besluit nemen over terugvordering.
Beoordeling van rechtmatig verblijf en bijstandsrecht in vreemdelingrechtelijke procedure
13 maart 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat betrokkene na intrekking verblijfsvergunning geen rechtmatig verblijf meer had en niet gelijkgesteld kon worden met een Nederlander, waardoor het beroep ongegrond werd verklaard.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en fictieve loonafspraak
13 maart 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college onvoldoende heeft aangetoond dat betrokkene recht heeft op middelen gebaseerd op een dienstverband van twintig uur per week, en vernietigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens op geld waardeerbare werkzaamheden in supermarkt
13 maart 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens op geld waardeerbare werkzaamheden in de supermarkt van de zoon van appellanten.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen gezamenlijke huishouding met onweerlegbaar rechtsvermoeden
6 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen gezamenlijke huishouding op basis van onweerlegbaar rechtsvermoeden.
Afwijzing van bijzondere bijstand voor eigen risico in verband met orthopedische schoenen
6 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor eigen risico bij aanschaf orthopedische schoenen; geen acute noodsituatie aangetoond.
Beoordeling van de boete opgelegd door de Sociale Verzekeringsbank wegens niet tijdige melding van verblijf in het buitenland
6 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de boete van de Svb voor niet tijdige melding van verblijf in het buitenland. Appellanten hebben de inlichtingenverplichting geschonden. Geen dringende redenen voor afzien van boete.
Weigering van een individuele inkomenstoeslag aan een student met goed arbeidsperspectief
6 maart 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van een individuele inkomenstoeslag aan een student, omdat deze geacht wordt uitzicht te hebben op inkomensverbetering.
Buitenbehandelingstelling aanvraag om bijstand en misbruik van bevoegdheid
6 maart 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt buitenbehandelingstelling aanvraag om bijstand. Appellant voldeed niet aan informatieverplichtingen. Misbruik van bevoegdheid niet aangetoond.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting door appellant met een besloten vennootschap
27 februari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting door appellant met een BV. Boete vastgesteld op € 5.400,-.
Terugvordering bedrijfskrediet en aanwending voor verhuiskosten
27 februari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt terugvordering van bedrijfskrediet van € 4.938,25, omdat appellant het krediet niet conform de voorwaarden heeft aangewend voor bedrijfsdoeleinden.
Afwijzing van het verzoek om uitbetaling van resterend bedrijfskrediet en verlengingsaanvraag wegens niet-levensvatbaarheid van het bedrijf
27 februari 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van het verzoek om uitbetaling van bedrijfskrediet en verlenging van bijstand, omdat het bedrijf niet levensvatbaar is.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde massagebehandelingen en afwijzing bijzondere bijstand tijdens detentie
20 februari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstand en terugvordering, maar vernietigt afwijzing bijzondere bijstand tijdens detentie wegens onzorgvuldige besluitvorming.
Beoordeling van de invloed van vermogensaanwas op bijstandsverlening bij aanzienlijke schulden
20 februari 2018
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat bijstandsverlening niet kan worden onthouden bij een negatief vermogen, ondanks vermogensaanwas. De intrekking van de bijstand was onterecht en het college moet opnieuw op het bezwaar van appellante beslissen.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep inzake bijstandsverlening en terugvordering
13 februari 2018
Centrale Raad van Beroep verklaart het hoger beroep niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang. Bijstand is op andere grondslag ingetrokken en teruggevorderd.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting met betrekking tot auto-registraties
30 januari 2018
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en bevestigt intrekking van bijstand en terugvordering wegens schending van inlichtingenverplichting door appellant met betrekking tot auto-registraties.
Toepassing van de kostendelersnorm en eigendomsrecht in het sociale zekerheidsrecht
30 januari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt de verlaging van bijstandsuitkering op basis van de kostendelersnorm, oordeelt dat er geen gezamenlijke huishouding is en dat inmenging in eigendomsrecht gerechtvaardigd is.
Bevoegdheid van het college tot brutering van vordering in verband met niet gemelde gezamenlijke huishouding
30 januari 2018
Hoger beroep tegen de rechtbank Rotterdam over brutering van een vordering door het college. De Raad vernietigt de uitspraak en het besluit van het college, en draagt het college op een nieuwe beslissing te nemen.
Hoger beroep over herziening IOAW-uitkering en verblijfsrecht van een Roemeense echtgenote
30 januari 2018
Hoger beroep over herziening IOAW-uitkering van een Nederlandse man en zijn Roemeense echtgenote. De Raad bevestigt dat de vrouw niet gelijkgesteld kan worden met een Nederlander en dat de herziening van de uitkering terecht was.
Beëindiging en intrekking van de AIO-aanvulling en verblijfsrecht van de partner van een Hongaarse burger
30 januari 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de AIO-aanvulling van een Hongaarse appellante, wiens verblijfsrecht is geëindigd. De Svb handelde conform beleid en er waren geen bijzondere omstandigheden om van dit beleid af te wijken.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemelde epileeractiviteiten
23 januari 2018
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemelde epileeractiviteiten. Boete vastgesteld op € 1.190,54.
Schadevergoeding bij onterecht ingetrokken bijstand en ingehouden bedragen
23 januari 2018
Appellant verzocht om schadevergoeding voor onterecht ingetrokken bijstand. De Raad oordeelde dat alleen wettelijke rente vergoed kon worden, geen immateriële schadevergoeding. De uitspraak van de rechtbank werd bevestigd.
Intrekking van bijstand wegens vermeende verhuizing en de motivering daarvan
9 januari 2018
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellante, omdat het college onvoldoende heeft aangetoond dat zij haar woonplaats heeft verplaatst. De Raad herroept het eerdere besluit en veroordeelt het college in de kosten.
Intrekken en terugvorderen van bijstand wegens verzwegen gezamenlijke huishouding en toepassing van onweerlegbaar rechtsvermoeden
2 januari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding tussen appellanten, ondanks echtscheiding.
Intrekking van bijstand wegens niet-gemelde gezamenlijke huishouding en de rechtsgeldigheid van heimelijke waarnemingen
2 januari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstand wegens niet-gemelde gezamenlijke huishouding. Appellante heeft geen nieuwe gronden in hoger beroep aangevoerd.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde bankrekeningen
2 januari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde bankrekeningen. Appellant kon over tegoeden beschikken, ondanks zijn claim dat deze van zijn moeder waren.
Afwijzing bijstandsaanvraag wegens onvoldoende bewijs van levensonderhoud en inlichtingenverplichting
2 januari 2018
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag wegens onvoldoende bewijs van levensonderhoud en schending van inlichtingenverplichting.
Intrekking van bijstand wegens verblijf in het buitenland zonder zeer dringende redenen
2 januari 2018
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand aan appellant wegens verblijf in Turkije zonder zeer dringende redenen. Hoger beroep slaagt niet.
Hoger beroep inzake schending hoorrecht en inlichtingenverplichting bij bijstandsverlening
2 januari 2018
Hoger beroep over schending hoorrecht en inlichtingenverplichting bij bijstandsverlening. Centrale Raad bevestigt uitspraak rechtbank en verlaagt boete.
Intrekking van bijstand wegens weigering medewerking aan huisbezoek
19 december 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstand van appellante wegens weigering om mee te werken aan een huisbezoek, wat noodzakelijk was voor de rechtmatigheid van de bijstand.
Afwijzing van bijstandsaanvragen wegens niet-wonen op uitkeringsadres en huisbezoek na eerdere intrekking
19 december 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van bijstandsaanvragen van appellante wegens niet-wonen op uitkeringsadres en onvoldoende informatieverstrekking.
Bevoegdheid en rechtmatigheid van besluitvorming inzake bijstandsverlening en privacy-inbreuk tijdens huisbezoek
19 december 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak over intrekking bijstand, oordeelt dat huisbezoek rechtmatig was, maar privacy-inbreuk door openen kasten ongerechtvaardigd.
Intrekken en terugvorderen van bijstandsuitkering wegens niet gemeld bezit van appartementen in Turkije
28 november 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemeld bezit van appartementen in Turkije. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet-gemelde verkoopactiviteiten
28 november 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet-gemelde verkoopactiviteiten. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat appellanten inlichtingenverplichting hebben geschonden.
Herziening en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemelde bijschrijvingen op bankrekening
28 november 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening en terugvordering van bijstandsuitkering van appellant wegens niet gemelde bijschrijvingen op zijn bankrekening.
Intrekking en terugvordering AIO-aanvulling wegens niet melden onroerend goed in Marokko
14 november 2017
Intrekking en terugvordering AIO-aanvulling wegens niet melden onroerend goed in Marokko; appellant heeft niet aangetoond dat hij niet over de onroerende zaak beschikte.
Intrekking en terugvordering IOAW-uitkering met boete wegens niet melden van inkomsten uit website en schoonheidsbehandelingen
14 november 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de IOAW-uitkering en de boete van € 1.110,- wegens het niet melden van inkomsten uit een website en schoonheidsbehandelingen.
Beoordeling kinderalimentatie en bijstandsverlening aan alleenstaande ouder
14 november 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat kinderalimentatie terecht in mindering wordt gebracht op de bijstand voor alleenstaande ouders. De uitspraak van de rechtbank Overijssel wordt bekrachtigd.
Toepassing van de kostendelersnorm bij bijstandsverlening aan een alleenstaande moeder met een inwonende gehandicapte zoon
24 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm bij bijstandsverlening aan een alleenstaande moeder met een inwonende gehandicapte zoon.
Weigering van bijstandsverlening op basis van niet-naleving van verplichtingen uit de Participatiewet
24 oktober 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van bijstandsverlening aan appellant wegens niet-naleving van verplichtingen uit de Participatiewet.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen inkomsten uit arbeid
24 oktober 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen inkomsten. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat appellant zijn inlichtingenplicht heeft geschonden.
Intrekking van bijstand op basis van ontbrekende bankafschriften en werkvermoeden
24 oktober 2017
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellant, omdat het college niet aannemelijk heeft gemaakt dat het ontbreken van bankafschriften invloed had op het recht op bijstand. De Raad herroept het besluit van 11 mei 2015 en bevestigt de intrekking over de periode waarin appellant inkomsten had.
Herziening en terugvordering van bijstand wegens niet wonen op uitkeringsadres
17 oktober 2017
Hoger beroep van appellant tegen de herziening en terugvordering van bijstand wegens niet wonen op uitkeringsadres. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Buiten behandeling stellen aanvraag bijstand op grond van onvoldoende gegevens
17 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de aanvraag voor bijstand buiten behandeling is gesteld wegens onvoldoende gegevens. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake aanvraag bijstand en ingangsdatum zonder bijzondere omstandigheden
17 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de aanvraag om bijstand, zonder bijzondere omstandigheden voor terugwerkende kracht.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en ingangsdatum bijstandsuitkering voor dakloze appellant
17 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag over bijstandsverlening aan dakloze appellant, zonder bijzondere omstandigheden voor terugwerkende kracht.
Afwijzing verzoek om schadevergoeding wegens immateriële schade na onrechtmatige besluitvorming
10 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om schadevergoeding wegens immateriële schade. Appellante heeft onvoldoende bewijs geleverd voor geestelijk letsel.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar tegen uitnodiging voor gesprek over arbeidsmogelijkheden
10 oktober 2017
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar tegen uitnodiging voor gesprek over arbeidsmogelijkheden. De Raad bevestigt dat de brief geen besluit is en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Niet-ontvankelijkheid bezwaar en aangetekende verzending in bestuursrechtelijke context
10 oktober 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart bezwaar ontvankelijk, omdat college niet kan aantonen dat terugvorderingsbesluit is ontvangen door appellanten.
Hoger beroep inzake intrekking bijstandsverlening en boete wegens schending inlichtingenplicht
3 oktober 2017
Hoger beroep over intrekking bijstandsverlening en boete wegens schending inlichtingenplicht. De Raad oordeelt dat de bekendmaking van het intrekkingsbesluit correct was en bevestigt de boete van € 1.179,35.
Toepassing van de kostendelersnorm op bijstandsverlening aan een moeder met een meerderjarige zoon met Wajong-uitkering
3 oktober 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm op de bijstand van een moeder die samenwoont met haar meerderjarige zoon met Wajong-uitkering, zonder ongerechtvaardigde discriminatie ten opzichte van AOW-gerechtigden.
Hoger beroep inzake afgewezen aanvraag om inkomenstoeslag onder de Participatiewet met betrekking tot uitzicht op inkomensverbetering
26 september 2017
Hoger beroep over afgewezen aanvraag inkomenstoeslag. Centrale Raad bevestigt uitspraak rechtbank dat betrokkene geen uitzicht had op inkomensverbetering.
Intrekking van bijstand wegens gezamenlijke huishouding en de gevolgen voor verblijfsrecht
26 september 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand aan appellant wegens gezamenlijke huishouding met partner G, die gevolgen heeft voor verblijfsrecht.
Hoger beroep inzake afwijzing aanvraag IOAZ voor gewezen zelfstandige met betrekking tot urencriterium en verblijf in het buitenland
29 augustus 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat betrokkene voldoet aan het urencriterium voor IOAZ-uitkering ondanks verblijf in het buitenland; hoger beroep ongegrond verklaard.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van woonplaats en inlichtingenverplichting
29 augustus 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van inlichtingenverplichting. Boete vastgesteld op € 1.670,-.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening op grond van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen 2004 (Bbz) en schadevergoeding
15 augustus 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat bijstandsverlening op grond van Bbz alle inkomsten van het boekjaar meetelt en wijst verzoek om schadevergoeding af, behalve wettelijke rente.
Hoger beroep inzake beëindiging bijstand en gezamenlijke huishouding
15 augustus 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraken van de rechtbank en oordeelt dat er geen gezamenlijke huishouding was, waardoor de intrekking van de bijstand onterecht was.
Centrale Raad van Beroep vernietigt terugvordering bijstandsuitkering en boete wegens schending inlichtingenverplichting, college moet nieuwe beslissing nemen.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen woning in Marokko
15 augustus 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen woning in Marokko, waarde woning vastgesteld op € 30.600,-.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en bewijslast aanvrager
15 augustus 2017
Hoger beroep over bijstandsverlening; Raad oordeelt dat appellant aannemelijk heeft gemaakt in bijstandbehoevende omstandigheden te verkeren. Eerdere uitspraak en besluit college vernietigd.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en boeteoplegging door colleges van burgemeester en wethouders
8 augustus 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt over bijstandsverlening en boeteoplegging aan appellante, bevestigt intrekking bijstand, maar verlaagt boete college 2 van € 903,32 naar € 589,67.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en vermogen in eigen woning
8 augustus 2017
Hoger beroep over bijstandsverlening en vermogen in eigen woning. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, schuld aan ex-schoonvader niet in aanmerking genomen.
Afwijzing bijzondere bijstand voor stofferingskosten en babyuitzet bij verhuizing
8 augustus 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor stofferingskosten en babyuitzet bij verhuizing; geen noodzakelijkheid aangetoond.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet gemelde exploitatie van een hennepkwekerij
8 augustus 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellante wegens niet gemelde exploitatie van een hennepkwekerij.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet wonen op uitkeringsadres
4 juli 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand aan appellante wegens niet wonen op het uitkeringsadres, gebaseerd op voldoende onderzoeksresultaten en verklaringen.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen gezamenlijke huishouding
4 juli 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellante wegens het voeren van een gezamenlijke huishouding met appellant, ondanks dat appellant soms elders verbleef.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en verblijfsrecht van EU-burger
27 juni 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraken en verklaart beroep ongegrond; betrokkene had geen recht op bijstand na intrekking verblijfsrecht.
Terugvordering van bijstandsverlening in het kader van het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen
27 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijstandsverlening aan appellant, omdat er geen sprake is van strijd met het vertrouwensbeginsel.
Hoger beroep inzake niet gemelde ZW-uitkering en benadeling door schending inlichtingenplicht
27 juni 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant de inlichtingenverplichting heeft geschonden, maar geen benadeling heeft plaatsgevonden. Boete wordt omgezet in schriftelijke waarschuwing.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet-gemelde massages
27 juni 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde massages. De Raad bevestigt dat appellant de inlichtingenverplichting heeft geschonden en dat de massages op geld waardeerbare arbeid zijn.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding
27 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de eerdere uitspraak en herroept de intrekking van bijstand aan appellante over de periode van 1 september 2012 tot en met 27 februari 2014, wegens onvoldoende bewijs voor gezamenlijke huishouding.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar inzake terugvordering bedrijfskrediet
20 juni 2017
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar inzake terugvordering bedrijfskrediet. De Raad oordeelt dat het college niet aannemelijk heeft gemaakt dat het besluit op de juiste wijze is verzonden, waardoor het bezwaar ontvankelijk is.
Buiten behandeling gestelde aanvraag bijzondere bijstand voor kosten rechtsbijstand
6 juni 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de buiten behandelingstelling van de aanvraag bijzondere bijstand voor kosten rechtsbijstand wegens het ontbreken van een noodzakelijke nota.
Intrekking van bijstandsverlening na niet verschijnen op gesprekken en niet verstrekken van gevraagde gegevens
6 juni 2017
Hoger beroep tegen intrekking bijstandsverlening na niet verschijnen op gesprekken. De Centrale Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Hoger beroep inzake de toekenning van een IOAW-uitkering en de ingangsdatum daarvan
6 juni 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op IOAW-uitkering met terugwerkende kracht tot 29 december 2014; ingangsdatum blijft 15 januari 2015.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en vermogensvaststelling na intrekking
6 juni 2017
Hoger beroep over bijstandsverlening na intrekking. Appellant kan niet aantonen dat zijn vermogen onder de vrij te laten grens ligt. De rechtbank bevestigt de afwijzing van de aanvraag.
Proceskostenvergoeding in hoger beroep bij toekenning bijstand
6 juni 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de rechtbank ten onrechte geen proceskostenvergoeding heeft toegekend aan appellante. Proceskosten van € 990,- in beroep en € 495,- in hoger beroep worden vergoed.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en vergoeding kosten bezwaar na beëindiging WW-uitkering
30 mei 2017
Hoger beroep over bijstandsverlening na beëindiging WW-uitkering. Geen recht op bijstand met terugwerkende kracht, maar wel recht op vergoeding van kosten bezwaar.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet-gemelde auto-registraties en tekortschietend verantwoordelijkheidsbesef
30 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet-gemelde auto-registraties en tekortschietend verantwoordelijkheidsbesef.
Hoger beroep inzake afwijzing aanvraag bijstandsverlening op basis van gezamenlijke huishouding
30 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijstand op basis van gezamenlijke huishouding. Appellant en nicht S werden als gehuwden aangemerkt, waardoor bijstandsverlening niet mogelijk was.
Buiten behandeling laten aanvraag om bijstand ingevolge de Participatiewet door gebrek aan vertaling van documenten
30 mei 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de aanvraag om bijstand buiten behandeling is gelaten wegens het ontbreken van vertalingen van documenten.
Afwijzing verzoek om schadevergoeding wegens onrechtmatig besluit inzake bijstandsverlening
30 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om schadevergoeding wegens onrechtmatig besluit inzake bijstandsverlening. Geen immateriële schadevergoeding toegekend.
Ingetrokken toeslag op basisnorm van 20% WWB vanwege inkomsten inwonende meerderjarige zoon
23 mei 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond; ingetrokken toeslag van 20% WWB verlaagd naar 10% vanwege inkomsten inwonende meerderjarige zoon.
Toepassing van de kostendelersnorm bij bijstandsverlening aan alleenstaande moeder met meerderjarige kinderen
23 mei 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm voor drie personen bij de bijstandsverlening aan een alleenstaande moeder met meerderjarige kinderen.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen eigendom en inkomsten uit hazelnootplantages in Turkije
23 mei 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluit tot intrekking bijstandsuitkering wegens onvoldoende onderzoek naar eigendom en inkomsten uit hazelnootplantages in Turkije.
Beoordeling van giften in het kader van bijstandsverlening en de rechtmatigheid van ontvangen bijstand
23 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat ontvangen giften voor familiebezoek in Thailand niet verantwoord zijn voor bijstandsverlening, leidend tot te hoog bestedingsniveau.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemelde eigendommen in Turkije
16 mei 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet gemelde eigendommen in Turkije. De Raad bevestigt eerdere uitspraak en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstand op basis van gezamenlijke huishouding
16 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand wegens gezamenlijke huishouding na onrechtmatig verkregen bewijs. Voldoende grondslag voor besluit.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en duurzaam gescheiden leven
16 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante en haar echtgenoot niet duurzaam gescheiden leven, waardoor de bijstandsverlening correct is herzien.
Intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenplicht door niet melden van inschrijving bij de Kamer van Koophandel en huur van bedrijfsruimte
16 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstand wegens schending inlichtingenplicht door niet melden inschrijving KvK en huur bedrijfsruimte.
Hoger beroep inzake bijzondere bijstand en eigen bijdrage advocaatkosten
16 mei 2017
Hoger beroep over afwijzing bijzondere bijstand voor advocaatkosten. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen bijzondere omstandigheden aanwezig.
Beoordeling van de gezamenlijke huishouding en inlichtingenverplichting in het bestuursrecht
16 mei 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstand van appellante wegens gezamenlijke huishouding met S, maar constateert een gebrek in de besluitvorming van het college. Proceskosten van € 1.980,- worden vergoed.
Intrekking van bijstand na schending medewerkingsverplichting door appellanten
16 mei 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand van appellanten wegens schending van de medewerkingsverplichting tijdens een huisbezoek.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van onvoldoende bewijs van verblijf in het buitenland
9 mei 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt intrekking bijstand wegens onvoldoende bewijs van verblijf in buitenland. Appellant heeft recht op bijstand behouden in bepaalde perioden. College moet opnieuw beslissen op bezwaar.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en terugvordering bijstand na verblijf in het buitenland
9 mei 2017
Hoger beroep over bijstandsverlening na verblijf in Egypte. Centrale Raad van Beroep vernietigt terugvordering, maar verklaart beroep tegen intrekking bijstand ongegrond.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde activiteiten voor een school
9 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde activiteiten voor een school. Appellante heeft inlichtingenverplichting geschonden. Boete vastgesteld op 50% van het benadelingsbedrag.
Hoger beroep inzake opschorting en intrekking van bijstandsrecht op basis van niet overgelegde gegevens van een stichting
9 mei 2017
Hoger beroep over opschorting en intrekking van bijstand wegens niet overgelegde gegevens van een stichting. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak.
Uitsluiting van bijstand en procesbelang bij beoordeling van beroep inzake verblijf in het buitenland
9 mei 2017
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de rechtbank ten onrechte het beroep van appellant niet-ontvankelijk verklaarde inzake uitsluiting van bijstand tijdens verblijf in het buitenland. De Raad vernietigt de uitspraak en verklaart het beroep ongegrond.
Beëindiging en intrekking van bijstand wegens het kunnen volgen van bekostigd onderwijs; geen grondslag voor toekennen van bijstand voor bepaalde tijd
2 mei 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt de beëindiging van bijstand per 21 november 2014; geen grondslag voor bijstand voor bepaalde tijd; appellant heeft geen recht op bijstand vanaf 21 november 2014.
Intrekking bijstandsverlening wegens gezamenlijke huishouding en op geld waardeerbare activiteiten
18 april 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstandsverlening wegens gezamenlijke huishouding en op geld waardeerbare activiteiten. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag wegens gezamenlijke huishouding. Appellant en medebewoner K voerden zorg voor elkaar, wat leidde tot de conclusie van een gezamenlijke huishouding.
Intrekking van bijstand wegens niet woonachtig zijn op het uitkeringsadres en afwijzing van bijstandsaanvragen
18 april 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand en afwijzing van aanvragen wegens niet woonachtig zijn op het uitkeringsadres en onvoldoende informatie.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten van bewindvoering en beoordeling draagkracht
18 april 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten van bewindvoering; beoordeling draagkracht zonder rekening te houden met schulden.
Intrekking bijstandsuitkering op basis van scholingsplicht en psychische beperkingen
18 april 2017
Hoger beroep over intrekking bijstandsuitkering wegens niet voldoen aan scholingsplicht. Centrale Raad oordeelt dat college onvoldoende ondersteuning bood aan appellant met psychische beperkingen.
Afwijzing bijstandsaanvraag en rechtsgevolgen van vernietigd besluit in hoger beroep
18 april 2017
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag. Centrale Raad van Beroep vernietigt uitspraak rechtbank, maar laat rechtsgevolgen in stand. Appellanten verschaften onvoldoende duidelijkheid over financiële situatie.
Toepassing van de kostendelersnorm op AIO-aanvulling en de gevolgen voor zorgverlenende ouders
4 april 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm op AIO-aanvulling, ondanks zorgverlening aan dochter. Geen discriminatie of schending van eigendomsrecht.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding
4 april 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt intrekking bijstand over periode 1-9-2008 tot 22-6-2014, maar bevestigt terugvordering over latere periode. Schadevergoeding toegewezen.
Intrekken en terugvorderen van bijstand wegens verzwijgen van werkzaamheden en rechtmatigheidsonderzoek
4 april 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwijgen van werkzaamheden. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het college terecht handelde.
Hoger beroep inzake intrekking bijstandsuitkering en gezamenlijke huishouding
4 april 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat onvoldoende bewijs is voor gezamenlijke huishouding en herroept intrekking bijstandsuitkering. Proceskosten worden vergoed, verblijfskosten niet.
Beëindiging bijstand en afwijzing woonkostentoeslag in het kader van de Wet werk en bijstand
28 maart 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt de beëindiging van de bijstand en wijst schadevergoeding toe, maar bevestigt de afwijzing van de woonkostentoeslag.
Bevoegdheid tot buiten behandeling stellen van een aanvraag om bijstand ingevolge de Participatiewet
21 maart 2017
Hoger beroep tegen buiten behandeling stellen aanvraag bijstand. Centrale Raad bevestigt bevoegdheid college. Appellant voldeed niet aan bewijsstukken.
Bezwaarschrift tegen handhaving opschorting bijstandsverlening niet-ontvankelijk verklaard
21 maart 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen handhaving opschorting bijstandsverlening. Geen rechtsgevolg van de beslissing op 4 juni 2015.
Toepassing van de kostendelersnorm bij collectieve huurovereenkomst en bijstandsverlening
7 maart 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm bij een collectieve huurovereenkomst, waarbij geen zakelijke relatie tussen bewoners is aangetoond.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet wonen in opgegeven woonplaats
28 februari 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet wonen in opgegeven woonplaats. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens niet-wonen op uitkeringsadres
28 februari 2017
Hoger beroep van appellante tegen intrekking bijstandsuitkering wegens niet-wonen op uitkeringsadres. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat appellante niet haar hoofdverblijf had op het uitkeringsadres.
Bevoegdheid college tot buiten behandeling laten van bijstandsaanvraag
21 februari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat het college bevoegd was de bijstandsaanvraag buiten behandeling te laten wegens het niet tijdig aanleveren van gevraagde gegevens door appellanten.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde kasstortingen met onbekende herkomst
21 februari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellant wegens niet-gemelde kasstortingen. Appellant heeft onvoldoende bewijs geleverd voor de herkomst van de stortingen.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde autotransacties
21 februari 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van bijstand aan appellante wegens niet-gemelde autotransacties. Appellante heeft haar inlichtingenverplichting geschonden.
Afwijzing verzoek om bijstand als alleenstaande op basis van gezamenlijke huishouding
21 februari 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de bijstandsaanvraag van appellante, omdat zij een gezamenlijke huishouding voerde met de hoofdbewoner.
Herziening van bijstandsuitkering op basis van schending inlichtingenverplichting
21 februari 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van de bijstandsuitkering van appellant wegens schending van de inlichtingenverplichting. Appellant had werkzaamheden verricht die hij niet had gemeld, wat leidde tot de herziening van zijn uitkering.
Afwijzing van bijstandsaanvragen op basis van opleidingsmogelijkheden en begeleiding
14 februari 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt afwijzing bijstandsaanvragen; college moet nieuwe beslissing nemen op basis van zorgvuldiger onderzoek naar opleidingsmogelijkheden en begeleiding.
Intrekking van bijstandsrecht na opschorting wegens niet ingeleverde bankgegevens
31 januari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstandsrecht wegens niet ingeleverde bankgegevens. Appellante heeft niet tijdig de gevraagde informatie overgelegd, waardoor het hoger beroep niet slaagt.
Hoger beroep tegen maatregel verlaging bijstandsuitkering wegens niet-naleving re-integratieverplichtingen
31 januari 2017
Hoger beroep van appellante tegen verlaging bijstandsuitkering met 50% wegens niet-naleving re-integratieverplichtingen. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak.
Hoger beroep inzake afwijzing bijstandsaanvraag na beëindiging onderneming
31 januari 2017
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing bijstandsaanvraag na beëindiging onderneming. Centrale Raad bevestigt afwijzing, appellant heeft onvoldoende bewijs geleverd voor bijstandsbehoevendheid.
Afwijzing van bijstandsaanvragen wegens onvoldoende financiële duidelijkheid
31 januari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van bijstandsaanvragen wegens onvoldoende financiële duidelijkheid en schending van de inlichtingenverplichting.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting en boete oplegging
31 januari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting en verlaagt boete naar € 1.150,-.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting
31 januari 2017
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van inlichtingenverplichting. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake afwijzing aanvraag bijstandsuitkering op grond van de Wet werk en bijstand (WWB) wegens vermogen boven de grens
24 januari 2017
Hoger beroep van appellante tegen afwijzing aanvraag bijstandsuitkering wegens vermogen boven de grens. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Hoger beroep inzake herziening en terugvordering bijstandsverlening op basis van de Wet werk en bijstand
24 januari 2017
Hoger beroep over herziening en terugvordering van bijstand op basis van de WWB. De Raad bevestigt de verlaging van de bijstand met 10% vanwege het inkomen van de dochter. Beroep op gelijkheidsbeginsel en hardheidsclausule slaagt niet.
Toepassing van de kostendelersnorm op verhuurder en onderhuurder in het kader van bijstandsverlening
17 januari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm op de bijstandsverlening aan appellanten, omdat geen commerciële huurprijs is aangetoond voor de onderhuurde kamer.
Herziening en terugvordering van bijstandsverlening in het kader van de Wet werk en bijstand met betrekking tot de langdurigheidstoeslag
17 januari 2017
Hoger beroep over herziening en terugvordering van bijstandsverlening. Centrale Raad bevestigt dat appellante inlichtingenverplichting heeft geschonden en terugvordering terecht is vastgesteld.
Intrekking van bijstandsverlening wegens verzwegen onroerend goed en de waarde daarvan
17 januari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstandsverlening wegens verzwegen onroerend goed in Marokko, waarde vastgesteld op € 158.022,-. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing bijzondere bijstand voor kosten gebruiksgoederen na detentie en echtscheiding
17 januari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor gebruiksgoederen na detentie en echtscheiding; geen bijzondere omstandigheden aangetoond.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding
3 januari 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding. Appellanten hebben in hoger beroep geen gegronde argumenten aangevoerd.
Afwijzing aanvraag bijstandsverlening zelfstandigen op grond van BBZ 2004 wegens niet-levensvatbaarheid van het bedrijf
27 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijstandsverlening zelfstandigen op grond van BBZ 2004 wegens niet-levensvatbaarheid van het bedrijf.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en gezamenlijke huishouding
27 december 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en besluit van het college over gezamenlijke huishouding; appellant krijgt bijstand naar norm alleenstaande vanaf 9 oktober 2014.
Intrekking van IOAW-uitkering wegens niet woonachtig op uitkeringsadres en onrechtmatige huisbezoeken
13 december 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de IOAW-uitkering van appellant wegens niet woonachtig op het uitkeringsadres, ondanks onrechtmatige huisbezoeken. Schadevergoeding wordt afgewezen.
Intrekking van bijstand wegens verzwegen gezamenlijke huishouding en onrechtmatige huisbezoeken
13 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstand wegens gezamenlijke huishouding, maar kent schadevergoeding toe voor onrechtmatige huisbezoeken.
Herziening AIO-aanvulling in verband met niet gemelde, ontvangen afkoopsom opgebouwd pensioen
13 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van de AIO-aanvulling van appellanten, die een afkoopsom van pensioen niet hadden gemeld. De afkoopsom wordt als inkomen aangemerkt.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor aanvullende ziektekostenverzekering op basis van noodzakelijke kosten en actualiteitsbeginsel
13 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor aanvullende ziektekostenverzekering; premies niet als noodzakelijke kosten erkend.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen gezamenlijke huishouding
13 december 2016
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen gezamenlijke huishouding. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Afwijzing aanvraag bijstand en zelfstandigheid in het kader van de WWB
13 december 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt de afwijzing van de bijstandsaanvraag en oordeelt dat het college onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de zelfstandigheid van appellant.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering bijstandsuitkering op basis van schending inlichtingenverplichting door appellant als voorzitter van een stichting
13 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering bijstandsuitkering van appellant wegens schending inlichtingenverplichting als voorzitter van een stichting.
Hoger beroep inzake ontvankelijkheid bezwaar en aflossingscapaciteit bijstand
13 december 2016
Hoger beroep over ontvankelijkheid bezwaar en aflossingscapaciteit bijstand. Bezwaar te laat ingediend, college niet gehouden om appellant te wijzen op bezwaar. Kosten woon-werkverkeer niet meegewogen.
Beoordeling van de boete opgelegd aan appellant wegens schending van de inlichtingenplicht op basis van anonieme tip
13 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de boete van € 75,- voor schending van de inlichtingenplicht door appellant, die niet verscheen op een gesprek na een anonieme tip.
Intrekking van bijstand wegens niet gemeld onroerend goed in Turkije
13 december 2016
Intrekking van bijstand wegens niet gemeld onroerend goed in Turkije. Appellant heeft zijn inlichtingenverplichting geschonden, waardoor recht op bijstand niet kan worden vastgesteld.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting in het kader van een hennepkwekerij
13 december 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluit tot intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting; appellante ontvangt schriftelijke waarschuwing.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor studiekosten in het kader van de Wet werk en bijstand
6 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor studiekosten; kosten zijn geen noodzakelijke kosten voor arbeidsintegratie.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting
6 december 2016
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting. Boete verlaagd naar € 520,-. Proceskostenvergoeding aan appellant.
Wijziging bijstandsnorm van alleenstaande naar norm gezin en wederzijdse zorg
6 december 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt over wijziging bijstandsnorm van alleenstaande naar norm gezin. Wederzijdse zorg is aangetoond, maar wijziging met terugwerkende kracht is onterecht. Ingangsdatum wijziging vastgesteld op 6 juni 2014.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van onjuiste informatie over woonsituatie
29 november 2016
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens onjuiste informatie over woonsituatie. Centrale Raad vernietigt intrekking voor bepaalde periode, bevestigt voor andere periode.
Herziening van bijstandsrecht en terugvordering bijstand op basis van onderzoek naar ongebruikelijke financiële transacties
29 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt herzieningsbeslissing en terugvordering bijstand na onderzoek naar ongebruikelijke financiële transacties door appellante.
Hoger beroep tegen buiten behandelingstelling aanvraag bijstandsverlening op grond van de Wet werk en bijstand
29 november 2016
Hoger beroep tegen buiten behandelingstelling aanvraag bijstandsverlening WWB. Raad oordeelt dat college ten onrechte aanvraag buiten behandeling heeft gesteld. Aanvraag afgewezen, college veroordeeld in kosten.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering door onduidelijke woonsituatie
29 november 2016
Hoger beroep van appellante tegen intrekking bijstandsuitkering wegens onduidelijke woonsituatie. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat appellante onvoldoende bewijs heeft geleverd voor haar verblijf.
Herziening van bijstandsrecht en terugvordering van bijstandsuitkeringen na melding van ongebruikelijke financiële transacties
29 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt herzieningsbeslissing van bijstandsrecht en terugvordering van bijstandsuitkeringen, ondanks bezwaar van appellanten.
Intrekking en terugvordering van bijstand met betrekking tot markthandel en boeteoplegging
29 november 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking en terugvordering van bijstand en boete wegens schending inlichtingenverplichting. Boete vastgesteld op € 350,-.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding
22 november 2016
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en verklaart hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake IOAW-uitkering voor gehuwde versus alleenstaande werkloze werknemers
22 november 2016
Hoger beroep over IOAW-uitkering voor gehuwde versus alleenstaande werkloze werknemers. Centrale Raad oordeelt dat de bedoeling van de wetgever prevaleert boven de letterlijke tekst.
Hoger beroep inzake verlaging toeslag bijstandsverlening op basis van de Wet werk en bijstand
15 november 2016
Hoger beroep van appellante tegen verlaging van haar bijstands toeslag naar 10% door het college, omdat haar dochter inkomsten uit studiefinanciering ontving. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Terugvordering van bijstandsverlening wegens verzwegen gezamenlijke huishouding en onweerlegbaar rechtsvermoeden
15 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt terugvordering van bijstandsverlening wegens verzwegen gezamenlijke huishouding. Appellant en A voerden een gezamenlijke huishouding, ondanks ontkenning door appellant.
Intrekking van bijstand en terugvordering in verband met gezamenlijke huishouding
15 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand en terugvordering wegens gezamenlijke huishouding. Geen dringende redenen voor afzien van terugvordering.
Terugvordering bijzondere bijstand in de vorm van geldlening en niet nakomen van verplichtingen
15 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van bijzondere bijstand in de vorm van geldleningen, omdat appellante haar verplichtingen niet is nagekomen.
Beoordeling van bijzondere bijstand in de vorm van collectieve zorgverzekering en de toepassing van de Participatiewet
15 november 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant over de beëindiging van bijzondere bijstand voor appellante, omdat haar vermogen de grens overschrijdt.
Rechtmatigheid van bijstandsbetalingen en onderzoeksplicht van het college
15 november 2016
Hoger beroep over rechtmatigheid van bijstandsbetalingen. Centrale Raad bevestigt uitspraak rechtbank; college hoeft rechtmatigheid vordering niet te onderzoeken.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde werkzaamheden als zelfstandige
15 november 2016
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet-gemelde werkzaamheden als zelfstandige. Appellant heeft zijn inlichtingenverplichting geschonden. Hoger beroep afgewezen.
Afwijzing van bijstandsaanvraag voor bedrijfskapitaal op basis van levensvatbaarheidseisen
15 november 2016
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag voor bedrijfskapitaal. Centrale Raad bevestigt dat bedrijf niet levensvatbaar is op basis van deskundigenadvies.
Toepassing van de kostendelersnorm in het kader van bijstandsverlening aan een zorgdragende ouder
1 november 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm op de bijstandsverlening aan een zorgdragende ouder, zonder ruimte voor afwijkingen op basis van onbillijkheid.
Toepassing van de kostendelersnorm bij bijstandsuitkering voor alleenstaande inwonende bij vader
1 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm op bijstandsuitkering van appellant die bij zijn vader woont, ondanks zijn argumenten over kostenverdeling en inkomen onder sociaal minimum.
Toepassing van de kostendelersnorm bij gezamenlijke hoofdverblijven en zorgbehoefte
1 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toepassing van de kostendelersnorm bij gezamenlijke hoofdverblijven, ook bij zorgbehoefte, en wijst het hoger beroep van appellante af.
Toepassing van het overgangsrecht bij bijstandsverlening en kostendelersnorm
1 november 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college ten onrechte het overgangsrecht heeft toegepast bij de bijstandsverlening aan appellante, die recht heeft op bijstand naar de volledige norm voor een alleenstaande.
Toepassing van de kostendelersnorm bij bijstandsverlening aan appellant die inwoont bij zoon en schoondochter
1 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging bijstand op basis van kostendelersnorm; appellant woont bij zoon en schoondochter. Kosten medicijnen niet onder algemene kosten van bestaan.
Oordeel over de rechtmatigheid van bijstandsverlening en de toepassing van de Maatregelenverordening
18 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en herroept besluit tot intrekking bijstand wegens onterecht tekortschietend besef van verantwoordelijkheid.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen onroerend goed in Turkije
11 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen onroerend goed in Turkije. Appellanten hebben inlichtingenverplichting geschonden.
Herziening AOW-pensioen naar norm van gehuwden en de beoordeling van gezamenlijke huishouding
11 oktober 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van het AOW-pensioen van appellanten naar de norm voor gehuwden, op basis van de vastgestelde gezamenlijke huishouding.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening in de vorm van een krediethypotheek
11 oktober 2016
Hoger beroep over bijstandsverlening in de vorm van een krediethypotheek. Bijstand terecht als lening verstrekt; beroep op vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Beëindiging van bijstand wegens verzwegen woning in Marokko en inlichtingenverplichting
11 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging bijstand wegens verzwegen woning in Marokko. Appellant schond inlichtingenverplichting. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Afwijzing bijstandsaanvraag op basis van middelen van ex-echtgenoot
11 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart bijstandsaanvraag ongegrond, omdat ontvangen bedragen van ex-echtgenoot als inkomen worden aangemerkt.
Beoordeling van verwervingskosten bij inkomsten uit arbeid in het kader van de bijstandsverlening
27 september 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat bij de vaststelling van inkomsten uit arbeid geen rekening wordt gehouden met verwervingskosten, en wijst het hoger beroep van appellant af.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en verrekening van vorderingen
20 september 2016
Hoger beroep over bijstandsverlening en verrekening van vorderingen; intrekking bijstand niet gerechtvaardigd voor periode vanaf 21 mei 2012; college moet rekening houden met beslagvrije voet.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van verzwegen onroerend goed in Marokko
20 september 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van AIO-aanvulling door de Svb op basis van verzwegen onroerend goed in Marokko, zonder ongerechtvaardigde discriminatie.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstand op grond van de Wet werk en bijstand
13 september 2016
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand. Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak dat appellanten niet duurzaam gescheiden leefden.
Terugvordering van bedrijfskapitaal van gewezen zelfstandige en de toepassing van de Wet werk en bijstand
13 september 2016
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het Drechtstedenbestuur niet bevoegd was tot terugvordering van de lening aan een gewezen zelfstandige. Het besluit van 13 december 2012 wordt herroepen en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn wordt afgewezen.
Buitenbehandelingstelling bijstandsaanvraag en de rol van bankrekeningen van minderjarige kinderen in het recht op bijstand
13 september 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt buitenbehandelingstelling bijstandsaanvraag vanwege onvoldoende gegevens over bankrekeningen van minderjarige kinderen.
Afwijzing van WIJ-uitkering en beoordeling van BBZ met betrekking tot zelfstandige inkomsten
30 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep wijst hoger beroep af inzake afwijzing WIJ-uitkering en bevestigt dat appellant geen recht had op BBZ-uitkering. Proceskostenvergoeding toegekend.
Beoordeling van de ingangsdatum van bijstand en toepassing van kortingen op basis van inkomsten
30 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat er geen bijzondere omstandigheden zijn voor een eerdere ingangsdatum van bijstand en dat kortingen op basis van inkomsten terecht zijn toegepast.
Hoger beroep inzake afgewezen aanvraag bijstandsverlening en financiële verstrengeling
30 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak over afgewezen bijstandsaanvraag wegens vermeende financiële verstrengeling. College moet nieuwe beslissing nemen.
Intrekking en terugvordering van bijstand; opschorting van bijstand niet gerechtvaardigd door verzuim; wettelijke rente en proceskostenvergoeding
16 augustus 2016
De Raad vernietigt de opschorting van bijstand en herroept het besluit. De intrekking van bijstand tot 1 juli 2013 is onterecht, maar appellanten hebben vanaf die datum recht op bijstand. College moet wettelijke rente en proceskosten vergoeden.
Intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenplicht met betrekking tot autotransacties en onderhoud van een paard
2 augustus 2016
Intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenplicht door appellanten met betrekking tot autotransacties en onderhoud van een paard. De Raad vernietigt de eerdere uitspraak en verklaart het beroep gegrond.
Hoger beroep inzake blokkering van bijstandsuitkering en rechtmatigheid van besluitvorming door het college van burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen
2 augustus 2016
Hoger beroep over blokkering bijstandsuitkering. Centrale Raad van Beroep oordeelt dat blokkering vanaf 1 januari 2013 niet meer rechtmatig was en herroept deze.
Hoger beroep inzake afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor entreekosten bewindvoering
2 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de aanvraag voor bijzondere bijstand voor entreekosten tijdig was ingediend en dat het college deze ten onrechte had afgewezen.
Afwijzing bijzondere bijstand entreekosten onder curatele stelling
2 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat aanvraag bijzondere bijstand voor entreekosten niet te laat is ingediend. Afwijzing college vernietigd. Aanvraag voor eigen bijdrage afgewezen.
Hoger beroep tegen buiten behandeling gelaten aanvragen bijzondere bijstand. De Raad bevestigt dat het college rechtmatig aanvraagformulieren heeft vereist en dat appellanten hieraan niet hebben voldaan.
Afwijzing van bijzondere bijstand voor inrichtingskosten op basis van vermogen
12 juli 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijzondere bijstand voor inrichtingskosten op basis van vermogen, appellant overschrijdt de vrij te laten grens van € 5.795,-.
Hoger beroep inzake re-integratievoorziening en arbeidsverplichtingen onder de Wet werk en bijstand
12 juli 2016
Hoger beroep van appellanten tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland over re-integratievoorzieningen onder de WWB. Hoger beroep van appellant ongegrond, dat van appellante niet-ontvankelijk verklaard.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens betrokkenheid bij hennepkwekerij
12 juli 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand aan appellante wegens betrokkenheid bij hennepkwekerij. Hoger beroep slaagt niet.
Hoger beroep tegen afwijzing verzoek om re-integratievoorziening op grond van de Wet werk en bijstand
12 juli 2016
Hoger beroep tegen afwijzing van re-integratievoorziening door het dagelijks bestuur. De Raad vernietigt de eerdere uitspraak en verklaart het beroep gegrond.
Intrekking van bijstand en afwijzing van aanvraag door te late bezwaar en onjuist adres
28 juni 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand en afwijzing van aanvraag door te late bezwaar en onjuist adres. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van onvoldoende inlichtingen over vermogen en inkomsten
21 juni 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand aan appellanten wegens onvoldoende inlichtingen over vermogen en inkomsten, en oordeelt dat bijstand vanaf 25 januari 2013 niet ingetrokken kan worden.
Intrekking en terugvordering van bijstand op basis van onvoldoende verifieerbare inlichtingen over autohandel
21 juni 2016
Hoger beroep tegen intrekking en terugvordering van bijstand wegens onvoldoende informatie over autohandel. De Centrale Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding
14 juni 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding. Appellante heeft onvoldoende bewijs geleverd tegen de conclusies van het college.
Gelijkstellen van vreemdeling met Nederlander in het kader van bijstandsrecht en inreisverbod
7 juni 2016
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de appellant, een Marokkaanse vreemdeling, niet gelijkgesteld kan worden met een Nederlander voor bijstandsrecht vanwege een inreisverbod. De intrekking van bijstand met terugwerkende kracht is niet toegestaan.
Hoger beroep inzake bijstandsverlening en hoofdverblijf van appellante
31 mei 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond. Appellante kan niet als dakloze worden aangemerkt; hoofdverblijf op adres vastgesteld.
Afwijzing aanvraag bijstandsverlening wegens onvoldoende duidelijkheid over inkomens- en vermogenssituatie
31 mei 2016
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag wegens onvoldoende informatie over inkomens- en vermogenssituatie. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van gezamenlijke huishouding en inlichtingenverplichting
31 mei 2016
Hoger beroep over intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding en schending inlichtingenverplichting. Hoger beroep afgewezen.
Beoordeling van de verlaging van bijstandsuitkering wegens onvoldoende sollicitatie-inspanningen
31 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de verlaging van de bijstandsuitkering van de appellant wegens onvoldoende sollicitatie-inspanningen, ondanks zijn technische problemen.
Hoger beroep inzake bijzondere bijstand voor woninginrichting en de beoordeling van noodzakelijke kosten
31 mei 2016
Hoger beroep over afwijzing bijzondere bijstand voor woninginrichting. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen bijzondere omstandigheden aangetoond.
Hoger beroep inzake verlaging bijstandsuitkering wegens onvoldoende medewerking aan re-integratietraject
31 mei 2016
Hoger beroep over verlaging bijstandsuitkering wegens onvoldoende medewerking aan re-integratietraject. De Raad heeft de verlaging herzien naar 100% voor één maand en het dagelijks bestuur veroordeeld in de kosten.
Intrekking en terugvordering IOAZ-uitkering wegens schending van de inlichtingenverplichting en het verrichten van activiteiten die overeenkomen met eerdere bedrijf
31 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van de IOAZ-uitkering aan appellante wegens schending van de inlichtingenverplichting en het verrichten van activiteiten die overeenkomen met haar eerdere bedrijf.
Opschorting en intrekking van bijstand in verband met gegevensverplichting en privacykwesties
24 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van bijstand aan appellanten wegens schending van de gegevensverplichting, waarbij privacy niet onevenredig werd geschonden.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van inlichtingenverplichting door het verrichten van op geld waardeerbare werkzaamheden als snorder
24 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de bijstandsuitkering van appellant wegens schending van de inlichtingenverplichting door het verrichten van op geld waardeerbare werkzaamheden als snorder.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding en afwijzing langdurigheidstoeslag
24 mei 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking bijstandsuitkering en terugvordering wegens gezamenlijke huishouding. Afwijzing langdurigheidstoeslag is terecht.
Afwijzing verzoek tot deelname aan het traject Eigen Werk en beoordeling van benodigde capaciteiten
24 mei 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraken en besluit van het college over afwijzing deelname traject Eigen Werk wegens ondeugdelijke motivering.
Hoger beroep inzake aanvraag bijstandsverlening zelfstandigen en de beoordeling van eigen vermogen
24 mei 2016
Hoger beroep over bijstandsverlening zelfstandigen; eigen woning als vermogen; geen ongerechtvaardigd onderscheid; recht op privé- en gezinsleven niet geschonden.
Terugvordering van te veel betaalde AIO-aanvulling en schending van redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure
24 mei 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt over terugvordering AIO-aanvulling en schending redelijke termijn. Appellant had zijn ABP-pensioen afgekocht, wat leidde tot terugvordering door Svb. Schadevergoeding toegekend voor overschrijding redelijke termijn.
Hoger beroep inzake de hoogte van bijstand en de toepassing van de schoolverlaterskorting op grond van de Wet werk en bijstand
24 mei 2016
Hoger beroep over de hoogte van bijstand en schoolverlaterskorting. De Raad oordeelt dat appellant geen aanspraak had op studiefinanciering, waardoor de korting onterecht was toegepast.
Hoger beroep inzake afwijzing bijstandsaanvraag op grond van de WWB met betrekking tot uitsluitingsgronden voor bekostigd onderwijs
24 mei 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en besluit van het college inzake bijstandsaanvraag op grond van de WWB, vanwege onjuiste uitleg van uitsluitingsgronden.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten stoffering en gasfornuis door het college van burgemeester en wethouders van Schiedam
17 mei 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten stoffering en gasfornuis; geen bijzondere omstandigheden aangetoond.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van verzwegen vermogen en ongerechtvaardigd onderscheid
17 mei 2016
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens verzwegen vermogen in Turkije. Ongerechtvaardigd onderscheid en schending van privacy niet bewezen. Hoger beroep ongegrond.
Intrekking van bijstandsverlening na opschorting wegens niet verstrekken van informatie over vermogen in het buitenland
17 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van de AIO-aanvulling door de Svb, omdat de opschortingstermijn was verstreken. De rechtsgevolgen blijven in stand en de Svb wordt veroordeeld in de kosten van appellanten.
Intrekking van bijstand op basis van onverklaarbare discrepantie tussen uitgaven en inkomsten uit autohandel
17 mei 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking van bijstand, maar vernietigt uitspraak voor maanden augustus tot en met december 2012. Onvoldoende bewijs voor onverklaarbare discrepantie tussen uitgaven en inkomsten.
Herziening toeslag en boete wegens niet melden tijdelijke staking studie en wegvallen studiefinanciering
17 mei 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante de inlichtingenverplichting heeft geschonden, maar verminderd verwijtbaar is. Boete vastgesteld op € 150,-.
Hoger beroep inzake recht op IOAW na beëindiging WW-uitkering op basis van vertrouwensbeginsel
5 april 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op IOAW-uitkering, omdat zijn WW-uitkering niet langer dan drie maanden was gebaseerd op hoofdstuk II van de WW.
Hoger beroep inzake opschorting en intrekking van bijstand op basis van schending inlichtingenverplichting
5 april 2016
Hoger beroep over opschorting en intrekking van bijstand wegens schending van de inlichtingenverplichting. Centrale Raad bevestigt opschorting, vernietigt terugvordering.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting en onduidelijkheid over woningbezit in Thailand
5 april 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending inlichtingenverplichting en onduidelijkheid over woningbezit in Thailand.
Afwijzing bijstand voor minderjarige die bij grootmoeder en voogd verblijft; beoordeling van zeer dringende redenen en rol van inkomen verzorgers
29 maart 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing bijstandsaanvraag voor minderjarige; inkomen verzorgers speelt rol bij beoordeling zeer dringende redenen.
Hoger beroep inzake verrekening van middelen en inkomsten uit vermogen onder de Wet werk en bijstand
29 maart 2016
Hoger beroep over de verrekening van middelen en inkomsten uit vermogen onder de Wet werk en bijstand. De Centrale Raad bevestigt dat rentebetalingen van de moeder van appellant als inkomen moeten worden aangemerkt.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen onroerend goed in Turkije
29 maart 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van bijstand over de periode van 1 juli 1997 tot 1 januari 1999, maar bevestigt de intrekking over de periode van 1 januari 1999 tot 30 juni 2006 vanwege verzwegen onroerend goed in Turkije.
Intrekking en terugvordering van de aanvullende inkomensvoorziening ouderen wegens verzwegen onroerend goed in Turkije
29 maart 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking en terugvordering van de AIO-aanvulling van appellanten wegens onroerend goed in Turkije, oordelend dat zij de inlichtingenverplichting hebben geschonden.
Hoger beroep inzake wijziging en herziening van toeslag op bijstand in verband met inwonende zoon en afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kleindochter
29 maart 2016
Hoger beroep over wijziging toeslag bijstand en afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kleindochter. Toeslag wijziging terecht, geen zeer dringende redenen voor bijstand kleindochter.
Verrekening van schuld en opschorting van bijstandsinhoudingen in het kader van de Wet werk en bijstand
29 maart 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de opschorting van de verrekening van schuld met bijstand correct was. De aangevallen uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd en het beroep tegen het besluit van het college ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake afwijzing aanvraag bijstandsverlening op basis van psychiatrische beperkingen
29 maart 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt uitspraak rechtbank Limburg en verklaart beroep college van burgemeester en wethouders ongegrond, omdat betrokkene niet aan inlichtingenverplichting voldeed.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding en onderzoeksmiddelen
22 maart 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering van bijstand wegens gezamenlijke huishouding. Onderzoeksmiddelen niet onevenredig zwaar.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen onroerend goed in Turkije
15 maart 2016
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen onroerend goed in Turkije. Appellant heeft zijn inlichtingenverplichting geschonden. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Herziening van bijstandsverlaging op basis van verhuisinformatie van de zoon
8 maart 2016
De verlaging van de bijstand van appellanten is ongedaan gemaakt, omdat zij aannemelijk hebben gemaakt dat hun zoon al op 1 juni 2013 was verhuisd. De Raad heeft de eerdere uitspraak van de rechtbank vernietigd en het besluit van 4 juli 2013 herroepen.
Terugvordering van bijstand en dringende redenen voor afzien van terugvordering
1 maart 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de terugvordering van bijstand aan appellante, omdat er geen dringende redenen zijn om van terugvordering af te zien.
Hoger beroep inzake bezwaar tegen uitkeringsspecificaties en verschoonbare termijnoverschrijding
1 maart 2016
Hoger beroep over bezwaar tegen uitkeringsspecificaties en verschoonbare termijnoverschrijding. De Raad vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het bezwaar ongegrond.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering; medewerkingsverplichting en informed consent
23 februari 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt over intrekking bijstandsuitkering; medewerkingsverplichting niet geschonden. Schadevergoeding afgewezen, proceskosten vergoed.
Beoordeling van de aanvraag om bijstand en de bevoegdheid van het college om deze buiten behandeling te stellen
23 februari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant dat de aanvraag om bijstand buiten behandeling is gesteld, omdat de appellant niet tijdig de gevraagde gegevens heeft overgelegd.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet duurzaam gescheiden leven
23 februari 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en herroept besluiten van het college over intrekking en terugvordering van bijstand wegens niet duurzaam gescheiden leven.
Hoger beroep inzake bijstandsverlaging en recidive in het kader van de Wet werk en bijstand
23 februari 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt over bijstandsverlaging en recidive in het kader van de WWB. Betrokkene heeft niet op een bijeenkomst voor werkaanbod verschenen, wat als verwijtbaar wordt gezien. De Raad vernietigt eerdere uitspraak en stelt verlaging bijstand op 50%.
Hoger beroep inzake afwijzing bijstandsaanvraag na beëindiging arbeidsovereenkomst en compensatie van loon
16 februari 2016
Hoger beroep over afwijzing bijstandsaanvraag na beëindiging arbeidsovereenkomst. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen werkzaamheden en schending van de inlichtingenverplichting
16 februari 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant zijn inlichtingenverplichting heeft geschonden door verzwegen werkzaamheden, wat leidt tot intrekking en terugvordering van bijstand.
Weigering van ontheffing van arbeids- en re-integratieverplichtingen op basis van de Wet werk en bijstand
19 januari 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een definitieve ontheffing van arbeids- en re-integratieverplichtingen voor appellant op basis van de WWB.
Hoger beroep tegen buiten behandelingstelling aanvraag bijstandsverlening
19 januari 2016
Hoger beroep tegen buiten behandelingstelling aanvraag bijstandsverlening. Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraak; appellanten hebben niet tijdig benodigde gegevens verstrekt.
Intrekking van bijstand in verband met huisverbod en detentie; beoordeling van woonplaats
19 januari 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak over intrekking bijstand; appellant heeft zijn woonplaats niet verloren tijdens detentie en huisverbod.
Afwijzing aanvraag bijstandsuitkering en meldingsdatum
19 januari 2016
Hoger beroep tegen afwijzing bijstandsaanvraag. Appellant heeft niet aangetoond zich tijdig te hebben gemeld voor bijstand. De Centrale Raad bevestigt de eerdere uitspraak.
Verrekening van schuld met uitkering en bewijslastverdeling bij verrekening in het bestuursrecht
12 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en het besluit van de Svb over de verrekening van een schuld met een uitkering, en herroept het besluit tot verrekening.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering in verband met mensenhandel en prostitutie
29 december 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt intrekking en terugvordering bijstandsuitkering van appellant wegens mensenhandel en valsheid in geschrifte, op basis van strafrechtelijk bewijs.
Beëindiging bijstand en gelijkstelling vreemdelingen met Nederlanders in het kader van de Wet werk en bijstand
29 december 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond; betrokkene had geen recht op bijstand op basis van de Wet werk en bijstand.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor kosten psychotherapie en de beoordeling van voorliggende voorzieningen
22 december 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor bijzondere bijstand voor psychotherapie, omdat appellant een beroep kan doen op zijn zorgverzekering als voorliggende voorziening.
Hoger beroep inzake bijstandsaanvraag en afwijzing door college van burgemeester en wethouders van Rotterdam
22 december 2015
Hoger beroep van appellante tegen afwijzing bijstandsaanvraag. Raad oordeelt dat verslag huisbezoek onzorgvuldig is en appellante voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat zij woonachtig was op het uitkeringsadres. Hoger beroep slaagt.
Herziening van ouderdomspensioen en terugvordering door de Sociale Verzekeringsbank in het kader van gezamenlijke huishouding
15 december 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de herziening van AOW door de Svb op basis van gezamenlijke huishouding en wijst het hoger beroep van appellanten af.
Hoger beroep inzake intrekking nabestaandenuitkering en herziening ouderdomspensioen door de Sociale verzekeringsbank
15 december 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt intrekking nabestaandenuitkering en herziening AOW van appellante door de Svb, oordeelt dat onvoldoende bewijs is voor gezamenlijke huishouding met P.
Hoger beroep inzake recht op bijstandsuitkering voor alleenstaande ouder en de definitie van zelfstandig wonen
15 december 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat betrokkene recht heeft op bijstandsuitkering als alleenstaande ouder, omdat zij zelfstandig woont en niet in een inrichting verblijft.
Beoordeling aanvraag bijzondere bijstand en onterecht buiten behandeling gelaten door college
24 november 2015
Hoger beroep over afwijzing aanvraag bijzondere bijstand. College heeft aanvraag onterecht buiten behandeling gelaten. Raad vernietigt uitspraak en draagt college op nieuw besluit te nemen.
Inkomen uit partnerpensioen en afwijzing bijzondere bijstand
24 november 2015
Hoger beroep over afwijzing bijzondere bijstand en inkomen uit partnerpensioen. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat college correct heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake maatregel bijstandsverlening en inlichtingenverplichting
24 november 2015
Hoger beroep over maatregel bijstandsverlening wegens schending inlichtingenverplichting. Geen dringende redenen voor afzien van maatregel. Bevestiging uitspraak rechtbank.
Omgevingsvergunning voor de aanleg van de Helperzoomtunnel te Groningen met betrekking tot ontvankelijkheid en belangenafweging
16 september 2015
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt over de omgevingsvergunning voor de Helperzoomtunnel in Groningen. Bepaalde eisers zijn niet ontvankelijk, terwijl anderen als belanghebbenden worden erkend. De rechtbank concludeert dat de vergunning rechtmatig is, met voldoende aandacht voor verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en ecologische effecten.
Ongeldigverklaring rijbewijs door CBR na foutieve hertesten in alcoholslotprogramma
1 juli 2015
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt ongeldigverklaring rijbewijs door CBR wegens onvoldoende afweging van persoonlijke omstandigheden bij foutieve hertesten in alcoholslotprogramma.
Misbruik van procesrecht in Wob-verzoek en niet-ontvankelijk verklaring van beroep
29 april 2015
Rechtbank Noord-Nederland verklaart beroep niet-ontvankelijk wegens misbruik van procesrecht in Wob-verzoek. Eiser heeft onvoldoende onderbouwing gegeven voor zijn verzoek, wat de besluitvorming belemmerde.
Omgevingsvergunning voor de plaatsing van een vakwerkmast ten behoeve van mobiele telecommunicatie op Terschelling
29 april 2015
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor een vakwerkmast op Terschelling, omdat eisers niet als belanghebbenden kunnen worden aangemerkt.
Beoordeling van de aanstelling in de functie Specialist A bij de FUMO en de zorgvuldigheid van het aanstellingsbesluit
27 maart 2015
De rechtbank oordeelt dat het aanstellingsbesluit van eiseres in de functie Specialist A niet zorgvuldig tot stand is gekomen, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiseres blijft in functie.
Intrekking exploitatievergunning coffeeshop wegens onvoldoende motivatie en vergewisplicht
25 maart 2015
De rechtbank vernietigt de intrekking van de exploitatievergunning van de coffeeshop Upper Ten in Groningen wegens onvoldoende motivatie en vergewisplicht van de burgemeester.
Beroep tegen bestuurlijke boete opgelegd op grond van de Binnenvaartwet wegens overtreding van bemanningssterkte
9 december 2014
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat eiser als werkgever kan worden aangemerkt en bevestigt de bestuurlijke boete van € 700,- wegens overtreding van de Binnenvaartwet.
Verrekening van vorderingen in het bestuursrecht en de rol van proceskostenvergoedingen
7 oktober 2014
De rechtbank oordeelt dat de verrekening van vorderingen van eiseres met proceskostenvergoedingen niet is toegestaan. Het beroep is gegrond en het bestreden besluit wordt vernietigd.
Beoordeling van bestuursdwang bij aanwezigheid van softdrugs in een woning
12 juni 2014
Rechtbank Noord-Nederland vernietigt besluit tot sluiting woning wegens softdrugs, oordeelt dat enkel aanwezigheid niet voldoende is voor bestuursdwang zonder bijkomende omstandigheden.
Sluiting van tandartskliniek wegens ernstige tekortkomingen in zorgverlening
28 mei 2014
De rechtbank verklaart de beroepen van de tandarts ongegrond en bevestigt de sluiting van de kliniek wegens ernstige tekortkomingen in de zorgverlening.
Nadeelcompensatie voor groente- en fruithandel door bouwwerkzaamheden en verkeersbesluit
28 mei 2014
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat geen planschadevergoeding is verschuldigd aan groente- en fruithandel door bouwwerkzaamheden. Nadeelcompensatie is vastgesteld op € 9.570,-, met een korting van 15% voor normaal maatschappelijk risico. Beroep ongegrond verklaard.
Beroep tegen subsidietoekenning in Wsnp-zaken en toepassing van BTW-verhoging
13 mei 2014
Rechtbank Noord-Nederland verklaart het beroep van de Beroepsvereniging Bewindvoerders WSNP niet-ontvankelijk en het beroep van de bewindvoerder ongegrond, met betrekking tot de subsidietoekenning en toepassing van BTW-verhoging.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen beëindiging studiefinanciering
11 maart 2014
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij haar bezwaar tegen de beëindiging van studiefinanciering te laat heeft ingediend. De rechtbank oordeelt dat het besluit op de juiste wijze bekend is gemaakt.
Toepassing van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid in relatie tot de boetetoemeting bij overtreding van de inlichtingenplicht
4 maart 2014
De rechtbank oordeelt dat eiseres de inlichtingenplicht heeft geschonden, waardoor een boete is opgelegd. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en stelt de boete vast op 10% van het benadelingsbedrag voor de periode tot 1 januari 2013, plus 100% voor de periode daarna.
Beoordeling van de algemene voorziening schoonmaakondersteuning als individuele voorziening onder de Wmo
23 december 2013
De rechtbank oordeelt dat de algemene voorziening schoonmaakondersteuning van de gemeente Emmen als individuele voorziening moet worden aangemerkt onder de Wmo. De gemeente mag de keuzemogelijkheid voor een pgb uitsluiten vanwege overwegende bezwaren. Er is geen wettelijke grondslag voor het heffen van een tariefsbijdrage.
Aansprakelijkheid voor schade na assistentie bij ontruiming hennepplantage
11 september 2013
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij het causaal verband tussen zijn schade en de assistentie bij de ontruiming van de hennepplantage niet aannemelijk heeft gemaakt.
Intrekking van toestemming voor werkzaamheden in de particuliere beveiligingsbranche
25 juli 2013
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van de toestemming voor beveiligingswerkzaamheden van verzoeker, oordelend dat zijn belangen zwaarder wegen dan die van de korpschef.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake WOB-verzoek gemeente Tynaarlo
18 juli 2013
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake een WOB-verzoek aan de gemeente Tynaarlo, waarbij de belangenafweging in het voordeel van de gemeente uitvalt.
Beoordeling van de compensatieplicht van de Wet maatschappelijke ondersteuning in het kader van huishoudelijke hulp
14 maart 2013
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de gemeente Emmen onvoldoende voldoet aan de compensatieplicht van de Wmo bij toekenning van huishoudelijke hulp. De rechtbank vernietigt het besluit en verplicht de gemeente opnieuw te beslissen op het bezwaar van eiseres.
Handhaving van bestuursrechtelijke voorschriften met betrekking tot bedrijfsactiviteiten op water en kade
26 februari 2013
De rechtbank bevestigt de handhaving van bestuursrechtelijke voorschriften tegen een ondernemer in bootreparaties, die zijn activiteiten zonder vergunning uitvoerde. Het verzoek om een voorlopige voorziening wordt afgewezen.
Omgevingsvergunning voor nieuwbouw van appartementen in strijd met bestemmingsplan
26 februari 2013
Rechtbank Noord-Nederland bevestigt de verlening van een omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van 25 appartementen, ondanks strijd met het bestemmingsplan. Beroep van eisers ongegrond verklaard.
Aanbesteding apotheekdiensten en ongeoorloofde staatssteun in de gemeente Assen
30 mei 2012
De rechtbank Assen wijst de vorderingen van apotheek [X] af, oordelend dat de gemeente niet gehouden was tot aanbesteding voor apotheekdiensten. De gemeente heeft geen onrechtmatig gehandeld en [X] heeft geen schade geleden.
Delegatie van bevoegdheden van de Minister aan gedeputeerde staten van de provincie Drenthe in het kader van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer
8 juli 2010
Rechtbank Assen oordeelt dat de delegatie van bevoegdheden van de Minister aan gedeputeerde staten van Drenthe rechtmatig is in het kader van de intrekking van subsidie op basis van de Subsidieregeling agrarisch natuurbeheer.
Aanwijzing van woningen als gemeentelijk monument in Assen
4 maart 2010
Rechtbank Assen bevestigt de aanwijzing van woningen als gemeentelijk monument. Eiseres's bezwaren worden ongegrond verklaard, er zijn geen concrete sloopplannen en de cultuurhistorische waarde is erkend.
Bevoegdheid tot vaststelling ingangsdatum duurzaam verblijfsrecht van Unie burgers
17 december 2009
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de IND niet bevoegd is om de ingangsdatum van het duurzaam verblijfsrecht van eisers vast te stellen. Beroep gegrond verklaard en proceskosten vergoed.
Vernietiging van besluit tot weigering vrijstelling voor zorgboerderij op agrarisch perceel
27 oktober 2009
Rechtbank Assen vernietigt besluit van gemeente Midden-Drenthe om vrijstelling voor zorgboerderij te weigeren, wegens onvoldoende zorgvuldigheid en motivering.
Toetsing van de ruimtelijke onderbouwing van een vrijstellingsbesluit voor de vestiging van een melkveehouderij met mini-camping in Kalteren
1 oktober 2009
De voorzieningenrechter vernietigt de bouwvergunning voor een melkveehouderij met mini-camping in Kalteren wegens gebrekkige ruimtelijke onderbouwing en onvoldoende beoordeling van de gevolgen voor het Drents-Friese Wold.
Verlening reguliere bouwvergunning voor asielzoekerscentrum te Aalden met toepassing van artikel 19 WRO
29 september 2009
De voorzieningenrechter heeft de bouwvergunning voor een AZC in Aalden bevestigd, oordelend dat de vergunning onder vrijstelling kon worden verleend en verzoekers niet als belanghebbenden konden worden aangemerkt.
Afwijzing van een wrakingsverzoek wegens onvoldoende onderbouwing en gebrek aan objectieve gronden
7 juli 2009
De rechtbank Assen heeft op 7 juli 2009 een wrakingsverzoek afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing en gebrek aan objectieve gronden voor de vrees van partijdigheid van de rechter.
Afwijzing asielaanvraag op grond van artikel 1(F) Vluchtelingenverdrag met betrekking tot Afghanistan
23 april 2009
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Afghaanse eiser afgewezen op grond van artikel 1(F) van het Vluchtelingenverdrag, omdat er ernstige redenen waren om te veronderstellen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige misdrijven.
Afwijzing asielaanvragen van Afghaanse familieleden en toetsing van relevante rechtwijzigingen
23 april 2009
Rechtbank 's-Gravenhage wijst asielaanvragen van Afghaanse familie af, o.a. wegens geen wijziging van relevant recht sinds eerdere afwijzingen. Beroepen ongegrond verklaard.
Vernietiging van besluiten inzake asielaanvragen van Afghaanse nationaliteit en beoordeling van categoriaal beschermingsbeleid
23 april 2009
De rechtbank vernietigt de besluiten van de IND inzake asielaanvragen van Afghaanse eisers wegens onvoldoende motivering en oordeelt dat de IND de situatie in Afghanistan niet correct heeft beoordeeld.
Verzoek om schadevergoeding in vreemdelingenrechtelijke procedure
20 april 2009
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser om schadevergoeding ongegrond, omdat het relativiteitsvereiste en de redelijke termijn niet zijn overschreden.
Onbillijkheid van overwegende aard bij vaststelling huursubsidie en overschrijding redelijke termijn
7 april 2009
Rechtbank Assen oordeelt dat de Minister van VROM onvoldoende motiveert waarom er geen onbillijkheid van overwegende aard is bij de vaststelling van huursubsidie. Eiser krijgt € 1.000,- schadevergoeding voor overschrijding redelijke termijn.
Afwijzing wrakingsverzoek in civiele procedure tussen Ecotec Industrial B.V. en De Moed
18 december 2008
De Rechtbank Assen heeft op 18 december 2008 het wrakingsverzoek van Ecotec Industrial B.V. afgewezen, omdat de bezwaren niet voldoende waren om aan te nemen dat de rechter partijdig was.
Oordeel over werkgeverschap en boeteoplegging in het kader van de Wet arbeid vreemdelingen
1 december 2008
Rechtbank Assen oordeelt dat De Linthorst BV als werkgever kan worden aangemerkt en dat de opgelegde boete van € 32.000,-- terecht is, omdat er geen sprake was van grensoverschrijdende dienstverlening.
Toetsing van de verlening van een bouwvergunning voor een biogasinstallatie in strijd met het bestemmingsplan
30 oktober 2008
Rechtbank Assen oordeelt dat de bouwvergunning voor een biogasinstallatie in strijd met het bestemmingsplan terecht is verleend, met voldoende ruimtelijke onderbouwing.
Vreemdelingenbewaring en zicht op uitzetting naar China
25 september 2008
De rechtbank verklaart het beroep van een Chinese vreemdeling ongegrond, oordelend dat er voldoende zicht op uitzetting naar China is en dat de Staatssecretaris van Justitie voortvarend heeft gehandeld.
Verrekening van bijstandsuitkering in het kader van schuldsaneringsregeling
24 september 2008
De voorzieningenrechter heeft op 24 september 2008 geoordeeld dat de verrekening van € 1.056 met de bijstandsuitkering van verzoekers in strijd is met de Faillissementswet, omdat verzoekers onder de schuldsaneringsregeling vallen. Het verzoek om voorlopige voorziening is toegewezen.
Bouwvergunning voor vleeskuikenstal in strijd met bestemmingsplan?
29 augustus 2008
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat de bouwvergunning voor een vleeskuikenstal in overeenstemming is met het wijzigingsplan en er geen grond is om deze te weigeren.
Rechtbank Assen wijst het beroep van eiser ongegrond, omdat wijzigingsverzoeken voor subsidie als nieuwe aanvragen worden beschouwd en terecht zijn afgewezen.
Beoordeling van de niet-ontvankelijkheid van bezwaren tegen een kennisgeving van festiviteiten
24 juli 2008
De rechtbank oordeelt dat de reactie van de burgemeester op een kennisgeving van festiviteiten geen besluit is in de zin van de Awb. Het beroep van eisers wordt ongegrond verklaard.
Toetsing van vrijstelling voor horeca-activiteiten op landgoed in strijd met provinciaal beleid
24 juli 2008
Rechtbank Assen oordeelt dat vrijstelling voor horeca-activiteiten op landgoed niet in strijd is met provinciaal beleid. Beroep van eisers ongegrond verklaard.
Ontslag op eigen verzoek van vrijwilliger bij de brandweer en de gevolgen van dwaling
23 mei 2008
Eiser verzocht om ontslag bij de brandweer, maar stelde later dat dit verzoek het gevolg was van dwaling. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van een duidelijke wilsverklaring en verklaarde het beroep ongegrond.
Beoordeling van plaatsingsbesluiten van ambtenaren en heroverweging in bezwaar
23 mei 2008
Rechtbank Assen vernietigt het besluit van de Staatssecretaris van Defensie over de plaatsing van eiser en draagt op een nieuw besluit te nemen, met inachtneming van eerdere uitspraken.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake handhaving bouwvergunning voor horecabedrijf te Geesbrug
9 april 2008
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen concreet zicht op legalisatie was en het handhavingsbeleid van de gemeente Coevorden correct was toegepast.
Tijdelijke intrekking van erkenning voor APK-keuringen wegens afgifte keuringsrapport zonder afmelding
17 maart 2008
De Rechtbank Assen heeft de tijdelijke intrekking van de erkenning voor APK-keuringen van verzoekster bevestigd, wegens afgifte van een keuringsrapport zonder afmelding bij de RDW.
Afwijzing bijstandsuitkering op grond van de Wet werk en bijstand en de rechtspositie van vreemdelingen
21 februari 2008
De Rechtbank Assen verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij niet tot de kring van rechthebbenden behoort voor bijstandsuitkering volgens de WWB.
Afwijzing wrakingsverzoek in civiele procedure met getuigenverhoor
14 februari 2008
De rechtbank Assen heeft op 14 februari 2008 een wrakingsverzoek afgewezen, omdat verzoekers niet konden aantonen dat de rechter niet onpartijdig was tijdens de procedure.
Oordeel over boete wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen door een restaurant
15 augustus 2007
Rechtbank Assen oordeelt dat een restaurant terecht is beboet voor het tewerkstellen van een vreemdeling zonder vergunning. Het beroep van de eiseres wordt ongegrond verklaard.
Oplegging van een bestuurlijke boete wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
1 juni 2007
Rechtbank Assen oordeelt dat een boete van € 16.000,- terecht is opgelegd aan een restaurantuitbater voor het tewerkstellen van vreemdelingen zonder vergunning. Eiseres had onvoldoende bewijs voor haar goede trouw.
Oplegging van een bestuurlijke boete wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
15 mei 2007
Rechtbank Assen bevestigt boete van € 12.000,- aan A.S. Swart wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen door het inschakelen van Poolse arbeidskrachten zonder vergunning.
Weigering van vergunning voor het vissen op mesheften (Ensis) in het kader van het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij 2005-2020
11 april 2007
De rechtbank Groningen verklaart het beroep ongegrond inzake de weigering van een vergunning voor het vissen op mesheften (Ensis) door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gebaseerd op het Beleidsbesluit Schelpdiervisserij 2005-2020.
Intrekking exploitatievergunning op grond van de wet BIBOB; zakelijk samenwerkingsverband; ernstig gevaar dat exploitatievergunning gebruikt wordt/zal worden voor het plegen van strafbare feiten
9 maart 2007
Rechtbank Assen bevestigt intrekking exploitatievergunning coffeeshop Meram op basis van BIBOB-advies; ernstig gevaar voor gebruik vergunning voor strafbare feiten.
Beroep tegen besluit tot verlening bouwvergunning voor koikwekerij met bijbehorende gebouwen en terreininrichting
1 maart 2006
Eisers hebben beroep ingesteld tegen de verlening van een bouwvergunning voor een koikwekerij. De rechtbank oordeelt dat de vrijstelling van het bestemmingsplan terecht is verleend en verklaart de beroepen ongegrond.
Bouwvergunning voor 24 woningen aan de Wouwstraat te Assen
16 juni 2005
De voorzieningenrechter heeft het beroep van verzoekster ongegrond verklaard en het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, waardoor de bouw van 24 woningen aan de Wouwstraat te Assen kan doorgaan.
Asielaanvraag van een Congolese vrouw en haar minderjarige kind, gelijke behandeling en verblijfsvergunning na drie jaar
27 juli 2004
De rechtbank oordeelt dat de asielaanvraag van een Congolese vrouw en haar minderjarige kind ten onrechte is afgewezen en vernietigt het besluit van verweerder, met nadruk op gelijke behandeling.
Intrekking verblijfsvergunning op basis van artikel 1F VSV en het vertrouwensbeginsel
16 juli 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt over intrekking verblijfsvergunning op basis van artikel 1F VSV. Eiser had gerechtvaardigd vertrouwen in vergunning, intrekking in strijd met vertrouwensbeginsel. Beroep gegrond, nieuw besluit vereist.
Toekenning van verblijf aan kleinkinderen op basis van positieve verplichting van de staat
12 juli 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de IND onvoldoende rekening heeft gehouden met de bijzondere omstandigheden van twee kleinkinderen en verklaart hun beroep gegrond, waardoor verblijf in Nederland wordt toegestaan.
Toegang tot rechtsbescherming in vreemdelingenzaken en de formele rechtskracht van eerdere uitspraken
23 juni 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat eerdere uitspraken rechtskracht hebben en dat verweerder ten onrechte geen verblijfsvergunning op basis van artikel 8 EVRM heeft verleend. Beroep gegrond verklaard.
Toekenning van verblijfsvergunning aan etnische Serviërs uit Kosovo op basis van artikel 3 EVRM
26 maart 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de Minister voor Vreemdelingenzaken ondeugdelijk heeft gemotiveerd waarom etnische Serviërs uit Kosovo geen verblijfsvergunning krijgen. Beroep gegrond, besluiten vernietigd.
Beoordeling van de afwijzing van een asielaanvraag en de 48-uurstermijn in het bestuursrecht
24 december 2003
De voorzieningenrechter oordeelt dat de IND de asielaanvraag van een Nigeriaanse man ten onrechte heeft afgewezen, omdat de 48-uurstermijn niet correct is toegepast. Het beroep wordt gegrond verklaard en de beschikking van de IND vernietigd.
Onrechtmatige inbewaringstelling van vreemdeling en schadevergoeding
16 oktober 2003
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de tenuitvoerlegging van de maatregel van bewaring in een politiecel langer dan tien dagen heeft geduurd, wat niet is toegestaan.
Herziening van een onherroepelijke uitspraak inzake vreemdelingenbewaring en schadevergoeding
22 juli 2003
De rechtbank herziet een eerdere uitspraak over vreemdelingenbewaring en kent schadevergoeding toe aan de vreemdeling, die onterecht in bewaring was gehouden.
Toewijzing verzoek om voorlopige voorziening in het kader van opvang op medische gronden voor vreemdeling
9 juli 2003
De voorzieningenrechter heeft verzoekster, een 73-jarige vrouw van Azerbeidzjaanse nationaliteit, toegelaten tot opvang op medische gronden, gezien haar kwetsbare gezondheidssituatie.
Asielaanvraag van Afghaanse vreemdeling en de toepassing van artikel 1F Vluchtelingenverdrag
17 juni 2003
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Afghaanse vreemdeling, oordeelt dat nieuwe feiten niet buiten beschouwing kunnen worden gelaten en dat de Minister onvoldoende zorgvuldig heeft gehandeld.
Onrechtmatige bewaring en schadevergoeding in vreemdelingenrechtelijke procedure
12 mei 2003
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de bewaring van eiser onrechtmatig was na 6 november 2002 en kent schadevergoeding toe van € 910 voor de periode van 6 tot 19 november 2002.
Beëindiging van het categoriaal beschermingsbeleid voor asielzoekers uit Sierra Leone
14 februari 2003
De rechtbank verklaart het beroep van een Sierraleoonse asielzoeker ongegrond, oordelend dat de beëindiging van het categoriaal beschermingsbeleid voor Sierra Leone rechtmatig is.
Asielaanvraag van Syrische vrouw met trauma door mishandeling door veiligheidsdienst
14 november 2002
De rechtbank 's-Gravenhage heeft het beroep van een Syrische vrouw gegrond verklaard, die asiel aanvroeg na mishandeling door de veiligheidsdienst. De rechtbank oordeelde dat haar trauma in de beoordeling betrokken moest worden, ondanks eerdere twijfels van de verweerder.
Weigering van asielaanvraag door staatloze Palestijnen uit Gaza
8 oktober 2002
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een staatloze Palestijnse familie uit Gaza wegens onvoldoende motivatie door de IND en draagt hen op een nieuw besluit te nemen.
Onrechtmatige inbewaringstelling van vreemdeling in afwachting van asielbesluit
19 september 2002
De rechtbank oordeelt dat de inbewaringstelling van vreemdeling A onrechtmatig was, omdat hij rechtmatig verblijf had in afwachting van een asielbesluit. De maatregel van bewaring wordt opgeheven.
Toepassing van het mvv-vereiste in het kader van de Associatieovereenkomst EG-Bulgarije en de gevolgen voor verblijfsvergunningen
16 september 2002
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt over mvv-vereiste voor verblijfsvergunningen van Bulgaarse en Poolse eiseressen en stelt prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU.
Vluchtelingenstatus van gemengd gehuwden van Armeense en Azeri afkomst in het licht van etnische vervolging
24 juni 2002
De rechtbank oordeelt dat een gemengd echtpaar van Armeense en Azeri afkomst vluchtelingschap heeft in verband met etnische vervolging in Azerbeidzjan. De staatssecretaris heeft onvoldoende rekening gehouden met hun situatie, waardoor de eerdere besluiten zijn vernietigd.
Asielaanvraag van Armeense vrouw uit Azerbeidzjan en de beoordeling van vervolgingsrisico
21 juni 2002
De rechtbank verklaart het beroep van een Armeense vrouw uit Azerbeidzjan ongegrond, omdat zij niet voor vervolging te duchten had en geen pogingen heeft ondernomen om bescherming te zoeken.
Vernietiging van de afwijzing van een verblijfsvergunning voor een Somalische vluchteling van de Reer Hamar bevolkingsgroep
15 april 2002
De rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor een Somalische vluchteling van de Reer Hamar bevolkingsgroep, oordelend dat de aanvraag onterecht is afgewezen en dat de etnische afkomst van eiser een rol speelt in de vervolging die hij heeft ondergaan.
Asielaanvraag van een Somalische vrouw van de Sheikhal-clan en de beoordeling van haar verblijfsalternatieven in Somalië
15 april 2002
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Somalische vrouw van de Sheikhal-clan, oordelend dat onvoldoende is aangetoond dat zij geen verblijfsalternatief heeft in Somalië.
Toelating als vluchteling van een alleenstaande vrouw van de Midgan bevolkingsgroep uit Somalië
5 maart 2002
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor een alleenstaande vrouw van de Midgan bevolkingsgroep uit Somalië, o.a. vanwege onvoldoende onderbouwing van de veiligheidssituatie.
Asielaanvraag van Somaliërs van de Sheikhal-clan en de beoordeling van hun vestigingsalternatieven in Hiiraan
15 november 2001
De rechtbank vernietigt de beslissing van de IND om de asielaanvragen van de Sheikhal-clan ongegrond te verklaren, omdat onvoldoende is aangetoond dat zij zich veilig kunnen vestigen in Hiiraan, Somalië.
Onrechtmatigheid van de maatregel van bewaring van een Bulgaarse vreemdeling
21 juni 2001
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep gegrond en heft de onrechtmatige bewaring van een Bulgaarse vreemdeling op, omdat de procedure niet aan de wettelijke vereisten voldeed.
Tijdigheid van kennisgeving voortduren van bewaring onder de Vreemdelingenwet 2000
10 mei 2001
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de kennisgeving van het voortduren van de bewaring tijdig was, in overeenstemming met de Vreemdelingenwet 2000.
Beoordeling van asielaanvraag van een lid van de Reer Hamar bevolkingsgroep uit Somalië
19 april 2001
De rechtbank heeft het beroep van eiser, lid van de Reer Hamar bevolkingsgroep uit Somalië, ongegrond verklaard. De IND kon op basis van ambtsberichten oordelen dat de veiligheid bij hervestiging in Puntland voldoende gewaarborgd is.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: