Cassatie over wederzijdse dwaling bij verhuur tankstation en vergunningverlening
12 juli 2024
Hoge Raad oordeelt over wederzijdse dwaling bij verhuur tankstation; vernietiging huurovereenkomst door A.I.M. gegrond op onjuiste veronderstellingen over vergunningverlening.
Verlenging van de looptijd van de schuldsaneringsregeling en de afdrachtverplichting
12 juli 2024
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het gerechtshof Amsterdam en verwijst de zaak naar het gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling van de verlenging van de schuldsaneringsregeling.
Aansprakelijkheid van echtgenoten voor verbintenissen ten behoeve van de gewone gang van de huishouding en verjaringstermijnen
5 juli 2024
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid echtgenoten voor verbintenissen ten behoeve van de huishouding en bevestigt toepasselijkheid van verjaringstermijnen.
Cassatie over ontbinding en vereffening van vennootschap en benadeling huwelijksgemeenschap
21 juni 2024
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Accon c.s. over ontbinding vennootschap en benadeling huwelijksgemeenschap. Kosten aan zijde van verweerder begroot op nihil.
Cassatie over vergunningseisen voor apotheekbereidingen van geneesmiddelen in het licht van de Geneesmiddelenrichtlijn
21 juni 2024
Hoge Raad behandelt cassatie over vergunningseisen voor apotheekbereidingen van geneesmiddelen en stelt voor om prejudiciële vragen aan het HvJEU te stellen.
Verplichting tot vergoeding van kosten bij afbreken van onderhandelingen in het verbintenissenrecht
14 juni 2024
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Amsterdam en verwijst de zaak naar het gerechtshof Den Haag. Verplichting tot schadevergoeding bij afbreken van onderhandelingen in het verbintenissenrecht.
Cassatie over de eerbiediging van beslissingen van de klachtencommissie in het kader van de Wvggz
7 juni 2024
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Limburg en verklaart klachten van betrokkene gegrond, waarbij de rol van de klachtencommissie in de Wvggz wordt benadrukt.
Cassatie over geldlening en de rol van de geldnemer in verbintenissenrecht
31 mei 2024
Hoge Raad verwerpt cassatie van Solidiam N.V. over wie als geldnemer kan worden aangemerkt bij geldlening. Kosten van het geding worden aan Solidiam opgelegd.
Cassatie over rechtmatigheid conservatoir beslag en ontnemingsmaatregel
31 mei 2024
Hoge Raad verwerpt cassatie van J&M Europa Vastgoed B.V. en een andere eiseres over rechtmatigheid conservatoir beslag. Kosten van € 3.057,-- aan eiseressen opgelegd.
Machtiging tot voortzetting crisismaatregel en de eisen aan psychiateronderzoek via beeldbellen
31 mei 2024
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over machtiging tot voortzetting crisismaatregel; onvoldoende gemotiveerd waarom fysiek onderzoek psychiater niet mogelijk was.
Onrechtmatige daad en aansprakelijkheid bij adoptie uit Sri Lanka
19 april 2024
Hoge Raad oordeelt over onrechtmatige daad en aansprakelijkheid bij adoptie uit Sri Lanka. Zowel de Staat als de Stichting hebben onrechtmatig gehandeld jegens de geadopteerde, [verweerster].
Uitleg van werkingssfeerbepaling in verplichtstellingsbesluit behorend bij bedrijfstakpensioenfonds (Wet Bpf 2000)
19 april 2024
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Like Meat c.s. tegen VLEP en oordeelt dat de klachten niet leiden tot vernietiging van de beschikking van het hof.
Cassatie over verjaring en aansprakelijkheid voormalige vennoot in verbintenissenrecht
19 april 2024
Hoge Raad verwerpt cassatie over verjaring en aansprakelijkheid voormalige vennoot in verbintenissenrecht. Eiser veroordeeld in kosten, die op nihil zijn begroot.
Uitoefening van stemrechten door gesanctioneerde aandeelhouders in het kader van EU-sancties
19 april 2024
De Hoge Raad vraagt zich af of gesanctioneerde aandeelhouders hun stemrechten kunnen uitoefenen. Dit betreft SBK ART LIMITED LIABILITY COMPANY, die onder EU-sancties valt. De zaak wordt voorgelegd aan het HvJEU voor verduidelijking van de sanctieregels.
Schadevergoeding en de rol van zwart werk bij de begroting van schade wegens verlies van arbeidsvermogen
12 april 2024
De Hoge Raad oordeelt dat bij schadevergoeding wegens verlies van arbeidsvermogen ook rekening kan worden gehouden met inkomsten uit zwart werk, mits deze rechtmatig zijn. De benadeelde moet aantonen in welke mate hij deze inkomsten zou hebben genoten zonder het ongeval.
Schadebegroting en verzuim in koopovereenkomst met betrekking tot onroerend goed
12 april 2024
Hoge Raad oordeelt over verzuim in koopovereenkomst; verzuim is ingetreden op 3 februari 2017. Arrest van het hof vernietigd en zaak verwezen naar 's-Hertogenbosch.
Aansprakelijkheid van curator voor mishandeling door onder curatele gestelde in het buitenland
12 april 2024
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid curator voor mishandeling door onder curatele gestelde zoon. Arrest vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof Amsterdam.
Klacht over uitblijven van beslissing op verzoek om ontslag uit accommodatie onder de Wet zorg en dwang
5 april 2024
Hoge Raad verwerpt cassatie van zoon die namens zijn moeder een klacht indiende over uitblijven beslissing op ontslagverzoek uit zorginstelling. Enkel de wettelijk vertegenwoordiger, de mentor, is bevoegd om dit verzoek in te dienen.
Cassatie over auteursrechtelijke bescherming van een waterballonvuller en de techniekexceptie
5 april 2024
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Tinnus Enterprises LLC inzake auteursrechtelijke bescherming van een waterballonvuller en oordeelt over de proceskostenvergoeding.
Beoordeling van zorgmachtiging en de bereidheid van betrokkene om te worden gehoord
5 april 2024
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Noord-Holland over zorgmachtiging wegens ontoereikende motivering van de bereidheid van betrokkene om te worden gehoord.
Aansprakelijkheid van banken en zorgplicht in faillissementen
22 maart 2024
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van curator in faillissement tegen AEGON Bank N.V. over zorgplicht en aansprakelijkheid. Curator veroordeeld in kosten van het geding.
Beoordeling van re-integratiemogelijkheden en goed werkgeverschap in arbeidsrechtelijke geschillen
15 maart 2024
Hoge Raad oordeelt over goed werkgeverschap en re-integratiemogelijkheden in arbeidsrechtelijke geschil tussen werknemer en ROC. Vordering tot schadevergoeding afgewezen.
Aansprakelijkheid van verkrijgende rechtspersonen voor verbintenissen van splitsende rechtspersoon en de toepassing van Pauliana in faillissement
15 maart 2024
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van verkrijgende rechtspersonen en toepassing van Pauliana in faillissement, vernietigt arrest hof en verwijst zaak voor verdere behandeling.
Cassatie over kinderalimentatie en draagkracht in het kader van gemeentelijke schuldhulpverlening
8 maart 2024
Hoge Raad vernietigt beschikking hof over kinderalimentatie en verwijst naar gerechtshof Den Haag. Belang van schulden bij bepaling draagkracht benadrukt.
Verplichtingen van pensioenfondsen onder de Pensioenwet in relatie tot de IORP II-richtlijn en de dekking van biometrische risico's
9 februari 2024
Hoge Raad oordeelt dat de verplichtingen van pensioenfondsen onder de Pensioenwet niet in strijd zijn met de IORP II-richtlijn. Cassatieberoep van Stichting Pensioenbehoud en Katholieke Bond van Ouderen in Noord-Brabant wordt verworpen.
Prejudiciële beslissing inzake de betekenis van gehomologeerd akkoord voor niet voor verificatie vatbare vorderingen in het insolventierecht
9 februari 2024
De Hoge Raad heeft op 9 februari 2024 beslist dat een gehomologeerd akkoord niet verbindend is voor rentevorderingen die niet voor verificatie vatbaar zijn, en dat concurrente schuldeisers na faillissement recht hebben op voldoening van die vorderingen.
Ontslag van een bestuurder van een stichting en de nietigverklaring van het ontslagbesluit
9 februari 2024
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de eiser tegen het ontslag van een bestuurder van de Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland en veroordeelt de eiser in de proceskosten.
Bevoegdheid van de overheidsrechter in ontslagzaken met arbitragebeding en proceskostenvergoeding
2 februari 2024
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [verzoeker] inzake bevoegdheid overheidsrechter bij ontslagzaken onder arbitragebeding en wijst proceskostenvergoeding af.
Cassatie over bijbetalingsverplichting bij dekkingstekort in uitvoeringsovereenkomst met pensioenverzekeraar
2 februari 2024
Hoge Raad verwerpt cassatie van IV-Groep c.s. tegen Zwitserleven over bijbetalingsverplichting in pensioenovereenkomst; kostenveroordeling van € 16.429,--.
Onrechtmatige daad en schade aan bomen door hoge grondwaterstand
26 januari 2024
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eiseres] B.V. tegen Staatsbosbeheer inzake schade aan bomen door hoge grondwaterstand en veroordeelt [eiseres] in de proceskosten.
Prejudiciële vragen over de rechtsgang na uitspraak van de huurcommissie in huurrechtzaken
19 januari 2024
De Hoge Raad oordeelt dat huurder of verhuurder zich na een voorzittersuitspraak van de huurcommissie rechtstreeks tot de kantonrechter kan wenden zonder verzet. De termijn voor deze vordering is acht weken na de uitspraak.
Verzoek om verlof tot tenuitvoerlegging van Amerikaanse alimentatiebeslissingen in het kader van internationaal privaatrecht
22 december 2023
Hoge Raad oordeelt over verzoek tot tenuitvoerlegging van Amerikaanse alimentatiebeslissingen; man niet-ontvankelijk in cassatie tegen hof, maar ontvankelijk tegen rechtbank.
Vernietiging van hypotheekrechten en niet-ontvankelijkheid in hoger beroep
22 december 2023
Hoge Raad vernietigt arrest hof over niet-ontvankelijkheid in hoger beroep wegens niet-tijdige inschrijving van hypotheekrechten. De verklaring van nietigheid is geen verklaring van waardeloosheid.
Uitsluiting erfgenaam bij weigering medewerking aan verdeling nalatenschap
22 december 2023
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van eiseres over uitsluiting erfgenaam bij weigering medewerking aan verdeling nalatenschap. Kostenveroordeling aan eiseres.
Ontstaan van erfdienstbaarheid door verkrijgende verjaring en de rol van goede trouw in het bezit
22 december 2023
Hoge Raad oordeelt over erfdienstbaarheid door verkrijgende verjaring en goede trouw. Arrest vernietigt eerdere uitspraken en verwijst terug naar gerechtshof.
Huwelijksvermogensrecht en verdeling van eenvoudige gemeenschappen in cassatie
8 december 2023
Hoge Raad oordeelt over de verdeling van onroerende zaken na huwelijk; vernietigt eerdere hofbeschikkingen en verwijst naar gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Cassatie over wilsgebreken in vaststellingsovereenkomst
1 december 2023
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Adversa Media Groep B.V. tegen eValue AG over wilsgebreken in vaststellingsovereenkomst. Kosten van het geding worden aan Adversa opgelegd.
Cassatie over begroting van vervangende schadevergoeding en onderbouwing van schadebetwisting
1 december 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] B.V. tegen PME Investment Services B.V. over schadevergoeding. Kosten aan [eiseres] opgelegd. Arrest op 1 december 2023.
Cassatie in het belang der wet betreffende inzagerecht van patiënten in medische adviezen
1 december 2023
De Hoge Raad oordeelt dat een patiënt geen recht heeft op inzage in het advies van een medisch adviseur, omdat dit advies geen handeling op het gebied van de geneeskunde is.
Aansprakelijkheid voor gebrekkige opstal op parkeerterrein en de rol van biggenruggen in het ongeval
1 december 2023
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid ABN AMRO voor ongeval op parkeerterrein door gebrekkige inrichting met biggenruggen. Zaak wordt verwezen naar gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Prejudiciële vragen over inzage in medisch dossier en aansprakelijkheid in medische beroepsaansprakelijkheid
1 december 2023
Hoge Raad beantwoordt prejudiciële vragen over inzage in medisch dossier en aansprakelijkheid in medische beroepsaansprakelijkheid. Toestemming van de patiënt is vereist voor inzage.
Cassatie over erfpacht en wijzigingsbedingen in algemene voorwaarden van de gemeente Zaanstad
1 december 2023
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van BEZ c.s. inzake erfpacht en wijzigingsbedingen van de gemeente Zaanstad, en veroordeelt beide partijen in de proceskosten.
Prejudiciële vragen over de toepassing van de verzettermijn in huurincassozaken met betrekking tot oneerlijke bedingen
24 november 2023
De Hoge Raad oordeelt dat de wettelijke verzettermijn in huurincassozaken niet buiten toepassing blijft, ook als er geen toetsing op oneerlijke bedingen heeft plaatsgevonden.
Cassatieberoep tegen afwijzing verzoek tot heropening van de behandeling van de zaak
17 november 2023
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Taxi Horn Tours B.V. tegen afwijzing verzoek tot heropening van de zaak. THT wordt veroordeeld in de kosten van het geding.
Vernietiging van arbitraal vonnis op basis van investeringsverdrag tussen Verenigde Staten en Ecuador
17 november 2023
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Ecuador tegen Chevron en TexPet, oordelend dat klachten niet leiden tot vernietiging van het hofarrest. Ecuador wordt in kosten veroordeeld.
Cassatieberoep en niet-ontvankelijkheid in verband met inschrijvingsvoorschrift hypotheekrecht
17 november 2023
De Hoge Raad verklaart Overhaghe niet-ontvankelijk in haar cassatieberoep wegens te late inschrijving in het rechtsmiddelenregister, met betrekking tot een hypotheekrecht.
Vernietiging van besluit van vergadering van eigenaars inzake oproeping per e-mail
10 november 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van Fresch Projectontwikkeling B.V. tegen VvE Parkeerterrein Amstelland Business Center over rechtsgeldigheid oproeping per e-mail voor VvE-vergadering.
Erfrechtelijke aanspraak op een som ineens op grond van artikel 4:36 BW en de beoordeling van ontvangen voordelen
13 oktober 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van [C] die een som ineens van € 233.469,25 eiste voor werkzaamheden in het agrarisch bedrijf van zijn overleden vader, waarbij voordelen in mindering zijn gebracht.
Cassatie over zorgmachtiging en oproeping op BRP-adres
6 oktober 2023
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Midden-Nederland over zorgmachtiging, omdat niet is vastgesteld of betrokkene op de hoogte was van de mondelinge behandeling.
Passeren aanbod tot leveren van (aanvullend) tegenbewijs in hoger beroep
6 oktober 2023
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eiser] tegen het arrest van het hof, waarbij het aanbod tot aanvullend tegenbewijs in hoger beroep is gepasseerd.
Prejudiciële vragen over intrekking van schadevergoeding door het Instituut Mijnbouwschade Groningen
27 september 2023
De Raad van State heeft prejudiciële vragen beantwoord over de intrekking van schadevergoeding door het Instituut Mijnbouwschade Groningen, met betrekking tot bevoegdheid, peilmoment en uitleg van contractuele bepalingen.
Toepasselijkheid van de Algemene termijnenwet op de driedagentermijn van de Wvggz in het kader van crisismaatregelen
22 september 2023
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep inzake de toepassing van de Algemene termijnenwet op de driedagentermijn van de Wvggz. De rechtbank heeft terecht geoordeeld dat de Atw van toepassing is.
Beoordeling van de eisen aan medische verklaringen in het kader van de Wvggz en de rol van onafhankelijke psychiaters
22 september 2023
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van betrokkene inzake eisen aan medische verklaringen onder Wvggz. Klachten leiden niet tot vernietiging van de beschikking van de rechtbank.
Vergoeding van verhuis- en inrichtingskosten bij renovatie in huurrecht
15 september 2023
Hoge Raad oordeelt over verhuiskostenvergoeding bij renovatie; verhuizing hoeft niet te betekenen dat inboedel verplaatst wordt. Verwijzing naar gerechtshof Amsterdam.
Verhaalsrecht en goede trouw bij schadevergoeding na verkeersongeval onder invloed van alcohol
8 september 2023
Hoge Raad oordeelt over goede trouw bij verhaal van schade na verkeersongeval onder invloed van alcohol. Vordering van Univé afgewezen door hof, maar Hoge Raad vernietigt dit oordeel en verwijst de zaak terug.
Onrechtmatige overheidsdaad en verjaring van schadevergoeding bij bouwperceel
8 september 2023
Hoge Raad oordeelt over verjaring van schadevergoeding bij onrechtmatige overheidsdaad. Gemeente Brummen heeft onjuist geïnformeerd over bouwperceel. Schadebegroting moet opnieuw worden bekeken.
Cassatie over motivering van bewijsoordeel in contractuele verhoudingen en aansprakelijkheid
1 september 2023
Hoge Raad vernietigt eerdere vonnissen over aansprakelijkheid SMPD voor schade na inbraak in juwelierszaak Ballerina, oordeelt dat motivering onvoldoende was.
Huwelijksvermogensrecht en maritaal beslag in cassatieprocedure
1 september 2023
De Hoge Raad verwerpt zowel het principale als het incidentele cassatieberoep in een huwelijksvermogensrechtelijke zaak en legt kosten op aan beide partijen.
Bestuurdersaansprakelijkheid en verjaring van vorderingen van vennootschap op eigen bestuurder
25 augustus 2023
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [Holding] B.V. inzake bestuurdersaansprakelijkheid en verjaring van vorderingen, en veroordeelt [Holding] in de proceskosten.
Cassatie over rechtsgeldige bekendmaking van naheffingsaanslagen aan ontbonden vennootschap onder firma
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat naheffingsaanslagen aan ontbonden VOF niet rechtsgeldig zijn bekendgemaakt aan voormalige vennoten. Verwijzing naar Gerechtshof Den Haag.
Cassatie over klachtprocedure Wvggz en Wkkgz met betrekking tot zorgmachtiging en beperkingen in vrijheid
7 juli 2023
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Midden-Nederland over klachtprocedure Wvggz en Wkkgz inzake zorgmachtiging en terugverwijzing voor verdere behandeling.
Verzekeringsrecht en mededelingsplicht in cassatie: beoordeling van ontdekking en vervaltermijn
7 juli 2023
Hoge Raad oordeelt over mededelingsplicht in verzekeringsrecht en de termijn voor verzwijging. Sasagar B.V. verliest cassatie tegen Nationale-Nederlanden.
Beoordeling van wilsbekwaam verzet bij machtiging tot opname op basis van de Wet zorg en dwang
7 juli 2023
De Hoge Raad oordeelt dat wilsbekwaam verzet niet in de weg staat aan de verlening van een machtiging tot opname op basis van de Wet zorg en dwang, mits aan de wettelijke voorwaarden is voldaan.
Huurrecht en timeshareovereenkomsten: rechtsklachten tegen oordeel hof over gebruiksrechten en gebod tot eerbiediging
7 juli 2023
Hoge Raad vernietigt vonnis Gemeenschappelijk Hof over huurrecht en timeshareovereenkomsten, oordeelt dat Alegria onrechtmatig handelde door gebruiksrechten niet te eerbiedigen en wijst zaak terug.
Zorgmachtiging onder de Wvggz in het kader van continuïteit van zorg bij verschuiving naar Wzd-problematiek
7 juli 2023
Hoge Raad bevestigt zorgmachtiging op grond van Wvggz voor betrokkene met neurocognitieve stoornis, benadrukt belang van continuïteit van zorg en actuele zorgbehoefte.
Borgtocht en faillissement: ontvankelijkheid in cassatie en schorsing van procedures
7 juli 2023
Cassatie over borgtocht en faillissement. Hoge Raad verklaart [eiser 2] niet-ontvankelijk in cassatie en vernietigt arrest voor [eiseres 1], zaak terug naar hof.
Auteursrechtelijke bescherming van productvormgeving en slaafse nabootsing in de zaak tussen Koninklijke Philips N.V. en Lidl Nederland GmbH
7 juli 2023
Hoge Raad oordeelt dat Lidl geen inbreuk maakt op het auteursrecht van Philips en dat de ST3D geen auteursrechtelijk beschermd werk is. De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Amsterdam voor verdere behandeling.
Ontbinding huurovereenkomst en de toepassing van art. 6:265 lid 1 BW in het huurrecht
7 juli 2023
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst de zaak naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De ontbinding van de huurovereenkomst door Beachhotel was gerechtvaardigd op basis van de garanties in de overeenkomst.
Cassatie over nietigheid van appeldagvaarding en onredelijke benadeling van de wederpartij
7 juli 2023
Cassatie over de nietigheid van de appeldagvaarding en de vraag of de wederpartij onredelijk benadeeld is. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een crisismaatregel op basis van beeldbellen door een psychiater
30 juni 2023
Hoge Raad oordeelt dat crisismaatregel onrechtmatig is omdat psychiater betrokkene alleen via beeldbellen heeft onderzocht. De rechtbank had niet aangetoond dat fysiek onderzoek niet mogelijk was. Zaak wordt terugverwezen voor verdere behandeling.
Ontvankelijkheid en onrechtmatig handelen in erf(proces)recht bij verkoop van onroerend goed
30 juni 2023
De Hoge Raad oordeelt over de ontvankelijkheid van eiseressen in cassatie en onrechtmatig handelen bij verkoop van onroerend goed. Het arrest vernietigt eerdere beslissingen en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Verzuim beroepschrift en herstel gebrekkige indiening in cassatie
30 juni 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van de man wegens niet-tijdige indiening van het beroepschrift. Geen bijzondere omstandigheden voor herstel van de gebrekkige indiening.
Cassatie over voordeelstoerekening bij schadevergoeding na onrechtmatige daad in verbintenissenrecht
23 juni 2023
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof over voordeelstoerekening bij schadevergoeding na onrechtmatige daad en verwijst de zaak terug naar het gerechtshof Amsterdam.
Vernietiging van de beschikking van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake beloning opvolgende bewindvoerder
23 juni 2023
Hoge Raad oordeelt dat opvolgende bewindvoerder recht heeft op volledige beloning van € 559 voor aanvangswerkzaamheden, vernietigt eerdere beschikking die dit bedrag verlaagde.
Vordering tot invrijheidsstelling en rechtsgeldigheid van gijzeling in het kader van ontnemingsmaatregel
16 juni 2023
Hoge Raad vernietigt arrest van gerechtshof Den Haag en oordeelt dat lijfsdwang van [verweerder] geen geldige grondslag heeft. Vordering tot invrijheidsstelling toegewezen.
Cassatie over zorgmachtiging en mededeling rechter in Wvggz-zaken
16 juni 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie over zorgmachtiging en mededeling rechter in Wvggz-zaken, oordelend dat collegiaal overleg niet in strijd is met art. 6 EVRM.
Uitleg van het begrip 'vakantie' in het arbeidsrecht en de toepassing van cao-bepalingen met betrekking tot loon en vakantieaanspraken
9 juni 2023
Hoge Raad oordeelt dat vrije uren van werknemer als vakantie gelden en recht geven op onregelmatigheidstoeslag. Cao-bepalingen mogen niet ten nadele van werknemer afwijken van wettelijke regels.
Werkgeversaansprakelijkheid bij arbeidsongeval en de rol van zorgplicht, stelplicht en bewijslast
9 juni 2023
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Hydrauvision c.s. inzake werkgeversaansprakelijkheid bij een arbeidsongeval en veroordeelt hen in de proceskosten.
Ontbinding arbeidsovereenkomst op g-grond wegens verstoorde relatie tussen werkneemster en leidinggevende
2 juni 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van Gemeente Utrecht inzake ontbinding arbeidsovereenkomst op g-grond wegens verstoorde relatie. Kostenveroordeling aan de zijde van de werknemer.
Huur of bruikleen van gemeentewoning: beoordeling van tegenprestatie en huurbescherming
2 juni 2023
Hoge Raad oordeelt dat vergoeding voor gebruik gemeentewoning als huur moet worden aangemerkt, waardoor huurbescherming van toepassing is. Arrest van het hof vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof Amsterdam.
Cassatie over de vraag of groothandel in slachtafval als dienst valt onder de Dienstenrichtlijn en de informatieve verplichtingen omtrent algemene voorwaarden
2 juni 2023
Hoge Raad oordeelt over de kwalificatie van groothandel in slachtafval als dienst onder de Dienstenrichtlijn en de informatieve verplichtingen van algemene voorwaarden.
Cassatie over contractuele boete en achterstellingsovereenkomst in Caribische zaak
2 juni 2023
Hoge Raad vernietigt eindvonnis en wijst zaak terug naar hof; Korpodeko's vordering tot betaling van boete wordt bevestigd, maar matiging van de boete wordt overwogen.
Uitleg van de werkingssfeer van bedrijfstakregelingen in het pensioenrecht met betrekking tot de Metaal en Techniek
2 juni 2023
Hoge Raad oordeelt over de werkingssfeer van bedrijfstakregelingen in de Metaal en Techniek en verwijst de zaak terug naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor verdere behandeling.
Huur woonruimte en waterschade: bewijsvermoeden van tekortkoming en aansprakelijkheid
26 mei 2023
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst de zaak terug. Het bewijsvermoeden van art. 7:218 lid 2 BW betreft zowel de tekortkoming als de schade.
Beoordeling van internetstoring als grond voor verschoonbare termijnoverschrijding bij indiening incidentele memorie tot aanhouding
26 mei 2023
Hoge Raad vernietigt rolbeslissing en verwijst zaak terug naar gerechtshof. Beoordeling van internetstoring als verschoonbare termijnoverschrijding bij indiening incidentele memorie tot aanhouding.
Cassatie over de vraag of een eigenaar gebonden is aan de instemming van haar directeur met een beding inzake verlenging van vruchtgebruik
21 april 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van DZA c.s. over de binding van de eigenaar aan de instemming van de directeur met een beding inzake vruchtgebruik. Kostenveroordeling aan DZA c.s.
Beoordeling van marktconformiteit van zorgkosten door zorgverzekeraars in het kader van restitutiepolissen
21 april 2023
Hoge Raad oordeelt dat zorgverzekeraars bij restitutiepolissen niet alleen eigen tarieven mogen hanteren, maar ook andere marktprijzen moeten overwegen. Declaraties van de kliniek moeten volledig worden vergoed.
Machtiging tot voortzetting crisismaatregel en de rol van beeldbellen in medisch onderzoek
21 april 2023
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Noord-Holland over de machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel, omdat het onderzoek door de psychiater niet in fysieke aanwezigheid van de betrokkene heeft plaatsgevonden.
Zorgmachtiging en de rol van beeldbellen in psychiatrisch onderzoek
21 april 2023
Hoge Raad vernietigt zorgmachtiging omdat psychiater betrokkene niet fysiek heeft onderzocht. Beeldbellen voldeed niet aan wettelijke eisen. Zaak terugverwezen naar rechtbank voor verdere behandeling.
Cassatie over vereisten voor concernenquête en reikwijdte van enquête ten aanzien van stichting administratiekantoor
14 april 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie over vereisten voor concernenquête en reikwijdte van enquête ten aanzien van stichting administratiekantoor. Kostenveroordeling voor verzoekers.
Vermogensrecht en ruimtelijke ordening: Woonark in openbaar vaarwater planologisch toegestaan, gemeente mag gebruik maken van eigenaarsbevoegdheden om woonark te verwijderen
31 maart 2023
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst de zaak naar het gerechtshof Amsterdam. Gemeente mag eigenaarsbevoegdheden uitoefenen, maar niet misbruiken om woonark te laten verwijderen die onder overgangsrecht valt.
Auteursrechtelijke bescherming van de DSW stoel en de materiële-reciprociteitstoets in het EU-recht
31 maart 2023
De Hoge Raad behandelt de auteursrechtelijke bescherming van de DSW stoel en vraagt het HvJEU om uitleg over de materiële-reciprociteitstoets in het EU-recht, met implicaties voor de bescherming van buitenlandse werken van toegepaste kunst.
Verzoek tot DNA-onderzoek door beweerde biologische vader in het kader van afstammingsinformatie en omgangsregeling
31 maart 2023
Hoge Raad oordeelt dat het belang van de minderjarige en de verzoeker om biologisch vaderschap zwaarder weegt dan de belangen van de juridische ouders. DNA-onderzoek moet binnen drie maanden plaatsvinden.
Cassatie over wanprestatie en verzuim in de ontwikkeling van een sportapplicatie
24 maart 2023
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof over wanprestatie en verzuim in softwareontwikkeling door Capgemini voor Equihold. Zaak wordt verwezen naar gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Kwalificatie van de rechtsverhouding tussen maaltijdbezorgers en Deliveroo als arbeidsovereenkomst
24 maart 2023
Hoge Raad oordeelt dat maaltijdbezorgers van Deliveroo als werknemers moeten worden aangemerkt, ondanks hun vrijheid om werk te weigeren. De rechtsverhouding wordt gekwalificeerd als arbeidsovereenkomst.
Aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement en de rol van feitelijke beleidsbepalers
24 maart 2023
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement en de rol van feitelijke beleidsbepalers, bevestigt dat feitelijke terzijdestelling niet vereist is.
Verlenging ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van minderjarige in het kader van jeugdrecht
24 maart 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie over verlenging ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van minderjarige, bevestigt eerdere beslissingen van rechtbank en hof.
Cassatie over onteigeningsrecht en schadeloosstelling in verband met woningmarktkrapte
24 maart 2023
Hoge Raad verwerpt zowel het principale als het incidentele cassatieberoep in een onteigeningszaak tussen Gemeente Rotterdam en een eigenaresse, met kostenveroordelingen voor beide partijen.
Onteigeningsrecht en schadeloosstelling bij huurderving voorafgaand aan peildatum
24 maart 2023
Hoge Raad oordeelt over schadeloosstelling bij onteigening en huurderving vóór peildatum. Vonnis van rechtbank vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof Den Haag.
Toepasselijk recht op arbeidsovereenkomst bij internationaal wegvervoer en de rol van het gewoonlijke werkland
17 maart 2023
Hoge Raad oordeelt over toepasselijk recht op arbeidsovereenkomsten in internationaal wegvervoer, vernietigt eerdere uitspraak en verwijst naar gerechtshof Amsterdam.
Vernietiging van arbitrale vonnissen in verband met gezag van gewijsde en terughoudendheid van de rechter
17 maart 2023
Hoge Raad vernietigt arbitrale vonnissen in verband met gezag van gewijsde en terughoudendheid van de rechter. Vordering van Gewesten en Gemeenten tot vernietiging afgewezen.
Beperkingen in communicatiemiddelen en onderzoek aan kleding en lichaam bij separatie onder Wvggz
10 maart 2023
Hoge Raad oordeelt over beperkingen in communicatiemiddelen en onderzoek aan kleding en lichaam bij separatie onder Wvggz. Beschikking van rechtbank vernietigd en zaak teruggeworpen voor verdere behandeling.
Vernietiging van een besluit tot wijziging van de akte van splitsing van een VvE op basis van art. 5:140b BW en de gevolgen voor appartementseigenaren
24 februari 2023
Hoge Raad vernietigt besluit van VvE tot wijziging akte van splitsing; onvoldoende bewijs dat appartementseigenaar geen schade lijdt. Cassatieberoep verworpen.
Cassatie overheidsaansprakelijkheid en ontbinding realisatieovereenkomst
24 februari 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van Lelylaan C.V. tegen Gemeente Amsterdam over ontbinding realisatieovereenkomst. Kosten van het geding zijn voor Lelylaan.
Toestemming voor overdracht van opstalrecht door gemeente; toetsing aan algemene beginselen van behoorlijk bestuur en Wet Bibob
17 februari 2023
Hoge Raad vernietigt de weigering van de Gemeente Zoetermeer om toestemming te verlenen voor de overdracht van een opstalrecht, oordelend dat de weigering zonder redelijke gronden was.
Beëindiging gezag van ouders en de verhouding tot artikel 8 EVRM
10 februari 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van de moeder inzake beëindiging gezag ouders. Klachten niet gegrond, geen motivering nodig. Belang van eenheid recht niet in het geding.
Cassatie over dwangsommen en schorsing van verjaring in executiegeschil
10 februari 2023
Hoge Raad verwerpt cassatie van EOX INTERNATIONAL B.V. en COOL CLEANING LICENCY B.V. in executiegeschil over dwangsommen. Kosten van het geding zijn begroot op € 3.045,--.
Inzageverzoek nabestaanden in PRISMA-onderzoeksrapport na suïcide in de gezondheidszorg
10 februari 2023
Hoge Raad oordeelt dat ouders geen recht hebben op inzage in PRISMA-onderzoeksrapport na suïcide van hun zoon, omdat dit onder de bescherming van de Wkkgz valt.
Toepassing van de bestuursrechtelijke dwangsomregeling op ambtshalve vermindering van gemeentelijke heffingen
3 februari 2023
De Hoge Raad oordeelt dat de bestuursrechtelijke dwangsomregeling van toepassing is op ambtshalve genomen besluiten tot vermindering van gemeentelijke heffingen. Het vonnis van de kantonrechter wordt vernietigd.
Bestuurdersaansprakelijkheid en goedkeuring van de Raad van Commissarissen in een stichting
3 februari 2023
Hoge Raad oordeelt over bestuurdersaansprakelijkheid en goedkeuring van de RvC in een stichting. Vonnis van het Gemeenschappelijk Hof vernietigd en zaak teruggeworpen voor verdere behandeling.
Huur bedrijfsruimte en ontruimingstermijn bij dringend eigen gebruik
27 januari 2023
Hoge Raad bepaalt dat de huurovereenkomst tussen Fietspoint Weesp en NS Fiets eindigt op 27 april 2023, met ontruiming door Fietspoint Weesp. Kosten van het geding in cassatie zijn voor Fietspoint Weesp.
Hoger beroep inzake schadevergoeding door mijnbouwactiviteiten in Groningen
11 januari 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing schadevergoeding door mijnbouwactiviteiten. De Raad van State bevestigt eerdere uitspraak rechtbank en wijst schadeoorzaken aan als niet gerelateerd aan mijnbouw.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een ruilplan in het kader van de herverkaveling en de oproeping van belanghebbenden
23 december 2022
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Noord-Nederland over ruilplan en wijst zaak terug voor verdere behandeling, omdat buren van eiser ten onrechte niet als belanghebbenden zijn opgeroepen.
Schadevergoeding bij onrechtmatige ontruiming en stelplicht van de huurder
23 december 2022
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eisers] tegen De Woonplaats inzake schadevergoeding voor onrechtmatige ontruiming. Stelplicht en bewijslast lagen bij [eisers], die onvoldoende bewijs hebben geleverd voor hun vordering.
Cassatie over inbreuk op octrooien en gemeenschapsmodellen in de verkoop van tonercartridges
23 december 2022
Hoge Raad oordeelt over inbreuk op octrooien en gemeenschapsmodellen in de verkoop van tonercartridges, bevestigt nietigheid van modellen en wijst proceskosten toe.
Bevoegdheidsverdeling tussen burgerlijke rechter en bestuursrechter inzake inkomensverklaringen door de Belastingdienst
16 december 2022
Hoge Raad oordeelt over de onrechtmatigheid van inkomensverklaringen van de Belastingdienst aan verhuurders. De Woonbond vorderde een verklaring voor recht, en de Hoge Raad bevestigde dat de gegevensverstrekking in strijd was met de geheimhoudingsplicht.
Onteigeningsrecht en schadeloosstelling bij ontpoldering van de Hedwigepolder
16 december 2022
Hoge Raad oordeelt over schadeloosstelling bij onteigening Hedwigepolder; bevestigt dat redelijkheid geen andere interpretatie van de Onteigeningswet rechtvaardigt.
Cassatie over verzoeken om voorlopig getuigenverhoor en verstrekking van bescheiden in het kader van een strafzaak met betrekking tot verschoningsrecht
16 december 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie over verzoeken om voorlopig getuigenverhoor en verstrekking van bescheiden, oordelend dat klachten niet tot vernietiging leiden.
Bestuurdersaansprakelijkheid in samenwerkingsovereenkomst voor afslankbeugel
9 december 2022
Hoge Raad oordeelt over bestuurdersaansprakelijkheid in samenwerkingsovereenkomst voor afslankbeugel. Eiser aansprakelijk voor lasterlijke uitingen die samenwerking frustreerden. Principale beroep verworpen, kostenveroordeling.
Cassatie over wilsonbekwaamheid en toepassing van verplichte zorg in de vorm van medicatie
25 november 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie over wilsonbekwaamheid en verplichte zorg in medicatie. Klachten leiden niet tot vernietiging van de beschikking van de rechtbank.
Zekerheidstelling voor proceskosten in het kader van het Vriendschapsverdrag tussen Nederland en Colombia
25 november 2022
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst de zaak terug. FISA moet zekerheid stellen voor proceskosten, maar hof moet alternatieve voorstellen onderzoeken.
Hoger beroep over tegemoetkoming in planschade na wijziging bestemmingsplan in Oldebroek
23 november 2022
Hoger beroep over tegemoetkoming in planschade na wijziging bestemmingsplan in Oldebroek. De rechtbank had een bedrag van € 110.000,00 toegekend, maar de Raad van State vernietigde deze uitspraak en bevestigde de eerdere tegemoetkoming van € 34.000,00.
Bevoegdheid Nederlandse rechter in arbeidsovereenkomst piloot en de rol van de thuisbasis
18 november 2022
Hoge Raad oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is in de zaak van een piloot die in dienst was van NetJets, met Schiphol als thuisbasis voor zijn werkzaamheden.
Aanvulling arrest inzake verwijzing naar gerechtshof Amsterdam in cassatiezaak van cardiologen tegen de Staat der Nederlanden
18 november 2022
De Hoge Raad heeft op 18 november 2022 het arrest van 14 oktober 2022 aangevuld door de zaak van de cardiologen naar het gerechtshof Amsterdam te verwijzen voor verdere behandeling.
Cassatie over enquêteverzoek van het Openbaar Ministerie inzake het Havenbedrijf Sint Maarten
18 november 2022
Hoge Raad bevestigt afwijzing enquêteverzoek OM inzake Havenbedrijf Sint Maarten; belangenafweging tussen openheid van zaken en bedrijfsvoering leidt tot verwerping van het beroep.
Bevoegdheid Nederlandse rechter in arbeidsovereenkomst piloot en belang van 'home base'
18 november 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van NetJets inzake de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in een arbeidsovereenkomst van een piloot, zonder verdere motivering.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag tegemoetkoming in planschade door college van burgemeester en wethouders van Ede
16 november 2022
Hoger beroep van [appellant sub 1] en anderen tegen afwijzing aanvraag tegemoetkoming in planschade door college van Ede. Hoger beroep ongegrond, uitspraak rechtbank bevestigd.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag tegemoetkoming in planschade door college van burgemeester en wethouders van Grave
16 november 2022
Hoger beroep van college van burgemeester en wethouders van Land van Cuijk tegen uitspraak rechtbank Oost-Brabant over afwijzing aanvraag tegemoetkoming in planschade door [appellant sub 2].
Uitleg van de Xella-norm met betrekking tot slapende dienstverbanden en de verplichtingen van werkgevers
11 november 2022
Hoge Raad oordeelt over de Xella-norm en verplichtingen van werkgevers bij slapende dienstverbanden. Ammeraal niet gehouden om arbeidsovereenkomst te beëindigen onder transitievergoeding. Zaak verwezen naar gerechtshof Den Haag.
Cassatie over de temporele werking van de Xella-norm en schadevergoeding bij slapende dienstverbanden
11 november 2022
Hoge Raad oordeelt dat ESD niet gehouden was om slapend dienstverband van werknemer te beëindigen met transitievergoeding, omdat compensatieregeling pas op 20 juli 2018 in werking trad.
Cassatie over de toepasselijkheid van algemene voorwaarden en de bekendheidsuitzondering in koopovereenkomsten
11 november 2022
Hoge Raad bevestigt dat De Eendracht bekend was met de CNGD en kan zich niet beroepen op vernietigbaarheid van het arbitraal beding. Cassatie verworpen.
Cassatieberoep van de Gemeente Amsterdam tegen de verwersters inzake aannemingsovereenkomst met betrekking tot vluchtwegen van ondergrondse metrostations
11 november 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Gemeente Amsterdam tegen de verwersters inzake een aannemingsovereenkomst voor vluchtwegen van metrostations en veroordeelt de Gemeente in de proceskosten.
Aansprakelijkheid van derden voor niet geheven belasting door de Staat
4 november 2022
Hoge Raad oordeelt dat de Staat c.s. geen schadevergoeding kunnen vorderen van derden voor niet geheven belasting, gebaseerd op het legaliteitsbeginsel.
Vernietiging van beschikking inzake partner- en kinderalimentatie met verwijzing
21 oktober 2022
Hoge Raad vernietigt beschikking van het hof inzake partner- en kinderalimentatie en verwijst de zaak naar het gerechtshof Amsterdam voor verdere behandeling.
Beoordeling van de psychische stoornis in het kader van de Wvggz en de gevolgen van alcoholverslaving
14 oktober 2022
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Oost-Brabant en oordeelt dat niet voldoende is vastgesteld dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis in de zin van de Wvggz.
Aansprakelijkheid van de Staat voor schade door onrechtmatige handelingen van de Inspectie in de zorgsector
14 oktober 2022
De Hoge Raad oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens cardiologen die schade claimen door een bevel van de Inspectie. De kans op werk na opheffing van het bevel was te klein om schadevergoeding toe te kennen.
Cassatie over ontslag van instantie en gelegenheid tot herstel verzuim van advocaatstelling
7 oktober 2022
Cassatieberoep van Depra c.s. tegen ontslag van instantie door het hof. Hoge Raad oordeelt dat het hof fundamentele rechtsbeginselen heeft veronachtzaamd en vernietigt het arrest.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een docente na publicatie van een boek over haar ervaringen, en de gevolgen voor de arbeidsverhouding
7 oktober 2022
Hoge Raad oordeelt over de ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een docente na publicatie van een boek, met gevolgen voor de arbeidsverhouding en vrijheid van meningsuiting.
Prejudiciële vragen over de geldigheid van overdracht van fosfaatrechten onder de Meststoffenwet
30 september 2022
De Hoge Raad oordeelt dat voor de overdracht van fosfaatrechten onder de Meststoffenwet alleen registratie bij de RVO vereist is, geen geldige titel nodig is.
Pensioenrecht en de verplichtingen van werkgevers bij overdracht van pensioenrechten
23 september 2022
Hoge Raad oordeelt dat Euronext in strijd heeft gehandeld met de Pensioenwet bij de overdracht van pensioenrechten aan Delta Lloyd. De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Aansprakelijkheid gemeente voor schade door verstopping duiker na uitzonderlijke regenval
23 september 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] B.V. tegen Gemeente Nederweert over aansprakelijkheid voor schade door verstopping duiker na regenval. Kosten van het geding zijn begroot op € 9.286,34.
Zorgmachtiging voor twee jaar en de vraag naar vijf jaar aaneengesloten verplichte zorg
23 september 2022
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van betrokkene tegen beschikking rechtbank Overijssel over zorgmachtiging voor twee jaar, zonder dat vragen van belang voor de ontwikkeling van het recht aan de orde zijn.
Auteursrechtelijke bescherming van de DSW stoel en de materiële-reciprociteitstoets in het EU-recht
23 september 2022
Hoge Raad oordeelt over auteursrechtelijke bescherming van de DSW-stoel en de toepassing van de materiële-reciprociteitstoets. Vitra stelt inbreuk door Kwantum, die de Paris-stoel verhandelt. Prejudiciële vragen aan HvJEU worden overwogen.
Cassatie over overeenkomst van geldlening en dwaling t.a.v. gerechtelijke erkentenis
16 september 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie over geldlening en dwaling t.a.v. gerechtelijke erkentenis. Eiseres en verweerder worden in de kosten van het geding veroordeeld.
Beoordeling van zorgmachtiging onder de Wvggz en vereisten voor afgifte
16 september 2022
De Hoge Raad heeft de zorgmachtiging van de rechtbank Overijssel vernietigd en beperkt tot twaalf maanden, omdat betrokkene niet voldeed aan de eis van vijf jaar aaneengeschakelde zorg.
Bewijslastverdeling bij CMR-vervoer en aansprakelijkheid van de afzender
16 september 2022
Hoge Raad oordeelt over bewijslastverdeling bij CMR-vervoer en aansprakelijkheid van de afzender. Vordering van [eiseres] tot schadevergoeding afgewezen, maar betaling openstaande facturen toegewezen.
Cassatie over conservatoir beslag en dagvaarding van geëxecuteerde
9 september 2022
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof Den Haag over conservatoir beslag en verwijst naar gerechtshof Amsterdam. Proceskosten toegewezen aan Philip Morris.
Verzekeringsrecht en redelijke kosten tot vaststellen van schade na verkeersongeval
9 september 2022
Hoge Raad oordeelt over de vergoeding van redelijke kosten tot schadevaststelling na verkeersongeval. NH1816 moet kosten vergoeden, maar [eiser] voldeed niet aan stelplicht. Zaak wordt verwezen naar gerechtshof Den Haag.
Herroeping van een arrest in aansprakelijkheidsprocedure en de vraag naar de materiële juistheid van belastingaanslagen in faillissementen
9 september 2022
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en wijst de zaak terug. De curator kan belastingaanslagen niet aanvechten, en de aangetroffen stukken zijn niet van beslissende aard.
Hoger beroep inzake inzageverzoek persoonsgegevens door appellant tegen college van burgemeester en wethouders van Westerveld
24 augustus 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen college van burgemeester en wethouders van Westerveld inzake inzageverzoek persoonsgegevens. De Afdeling bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst het verzoek af.
Hoger beroep inzageverzoek persoonsgegevens gemeente Haarlem
24 augustus 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen niet-ontvankelijk verklaring van de rechtbank inzake inzageverzoek persoonsgegevens. Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Hoger beroep inzake verzoek om inzage in persoonsgegevens op grond van de AVG
24 augustus 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen niet-ontvankelijk verklaring door rechtbank. Verzoek om inzage in persoonsgegevens op grond van de AVG. Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Cassatie over aansprakelijkheid voor naheffingsaanslag en verrekening door de Ontvanger
15 juli 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van ESP Consultancy B.V. over aansprakelijkheid voor naheffingsaanslag en bevestigt rechtmatigheid van verrekening door de Ontvanger.
Aansprakelijkheid van belastingadvies- en accountantskantoor bij herstructurering
15 juli 2022
Baker Tilly heeft cassatie ingesteld tegen een arrest van het hof over aansprakelijkheid bij herstructurering. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Baker Tilly in de kosten.
Ontslag als bestuurder na bestuurscrisis en de vernietigbaarheid van het ontslag
15 juli 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eiser] tegen het ontslag als bestuurder van SIO na een bestuurscrisis en oordeelt dat de klachten niet leiden tot vernietiging van eerdere arresten.
Ontslag als bestuurder na bestuurscrisis en motiveringsklachten over belang bij vernietigbaarheid ontslag
15 juli 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eiser] tegen SIO inzake ontslag als bestuurder na bestuurscrisis en oordeelt dat de klachten niet leiden tot vernietiging van eerdere arresten.
Ontvankelijkheid van onder curatele gestelde in cassatieberoep tegen wijziging huwelijkse voorwaarden
15 juli 2022
De Hoge Raad verklaart [de man] niet-ontvankelijk in zijn cassatieberoep tegen wijziging huwelijkse voorwaarden, omdat de curator geen toestemming heeft verleend.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en reïntegratieverplichtingen in het arbeidsrecht
8 juli 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van Werkneemster inzake ontbinding arbeidsovereenkomst en reïntegratieverplichtingen, en veroordeelt haar in de proceskosten.
Cassatie over schadevergoeding en ten onrechte geheven griffierecht in belastingzaken
8 juli 2022
Hoge Raad oordeelt over schadevergoeding en rentevergoeding voor ten onrechte geheven griffierecht in belastingzaken. De uitspraak van het Hof werd vernietigd en de griffier gelastte om wettelijke rente te vergoeden.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van een verzoekschrift in het kader van de Wvggz en de rol van de klachtencommissie
8 juli 2022
Hoge Raad oordeelt over de ontvankelijkheid van een verzoekschrift in het kader van de Wvggz en bevestigt dat de klachtencommissie tijdig een beslissing had moeten nemen over de klacht en schadevergoeding.
Uitleveringsrecht en het recht op familie- en gezinsleven in het kader van art. 8 EVRM
8 juli 2022
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof over uitlevering van [verweerder] aan de VS, oordeelt dat het hof een verkeerd uitgangspunt heeft gehanteerd m.b.t. art. 8 EVRM.
De juridische implicaties van onoverdraagbaarheidsbedingen in het goederenrecht met betrekking tot pandrechten
1 juli 2022
Hoge Raad oordeelt over de onverpandbaarheid van vorderingen met onoverdraagbaarheidsbedingen in het goederenrecht. De vordering uit participatiereserve is toekomstig, de ledenlening is onder voorwaarden verpandbaar.
Doodslag door een moeder op haar dochter en de toewijzing van shockschade aan de vader
28 juni 2022
Hoge Raad bevestigt toewijzing van shockschade aan vader na doodslag door moeder op dochter; vermindert gevangenisstraf wegens overschrijding redelijke termijn.
Vordering tot terugbetaling van bankgarantie door kopers in het kader van aannemingsovereenkomst
17 juni 2022
Hoge Raad oordeelt over vordering tot terugbetaling van bankgarantie door kopers; vernietiging arrest hof voor [eiser] en bekrachtiging vonnis rechtbank.
Schadevergoeding voor interne kosten na beroepsfout door notarissen in exploitatieovereenkomst
17 juni 2022
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof Arnhem-Leeuwarden en verwijst de zaak terug voor verdere behandeling inzake schadevergoeding voor interne kosten door beroepsfout van notarissen.
Cassatie over inbreng van economische eigendom in commanditaire vennootschap en waardevermeerdering perceel grond
10 juni 2022
Hoge Raad oordeelt over inbreng economische eigendom in C.V. en recht op waardevermeerdering perceel. Eiser heeft geen dwingend bewijs geleverd. Zaak wordt verwezen naar gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Erkenning en tenuitvoerlegging van een Engels strafvonnis in Nederland en de procedurele waarborgen
10 juni 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eiser] tegen de erkenning van een Engels strafvonnis en bevestigt de rechtmatigheid van de aanpassing van de straf tot 16 jaar.
Tussenuitspraak over planschade aanvraag en vertrouwensbeginsel in bestuursrechtelijke context
8 juni 2022
Tussenuitspraak over de afwijzing van een aanvraag voor planschade door het college van burgemeester en wethouders van Grave, met nadruk op het vertrouwensbeginsel en de planologische gevolgen van het nieuwe bestemmingsplan.
Zorgplicht van onderwijsinstelling bij het vinden van een stageplaats en de gevolgen van een tekortkoming
3 juni 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van het Graafschap College inzake zorgplicht bij stageplaatsen en oordeelt dat de klachten niet tot vernietiging van het hofarrest leiden.
Onrechtmatige daad en de toepassing van het relatiebeding in het arbeidsrecht met betrekking tot zelfstandigen en uitzendarbeid
20 mei 2022
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst de zaak naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De toepassing van het relatiebeding in het arbeidsrecht en de Waadi zijn centraal in deze uitspraak.
Wisseling van zorgverantwoordelijke en vereisten van de Wvggz
13 mei 2022
Hoge Raad oordeelt dat voor wisseling van zorgverantwoordelijke een beslissing van de geneesheer-directeur vereist is volgens Wvggz. Beschikking van rechtbank vernietigd en zaak terugverwezen.
Huur bedrijfsruimte en ontruiming bij dringend eigen gebruik
13 mei 2022
Hoge Raad oordeelt over de beëindiging van een huurovereenkomst voor een stationsfietsenstalling en stelt een nieuwe ontruimingsdatum vast op 15 augustus 2022.
Cassatie over de waardering van overbedelingsvorderingen en latente belastingclaims in erfrechtelijke verdelingen
22 april 2022
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over waardering van overbedelingsvorderingen en latente belastingclaims in erfrechtelijke verdelingen.
Onrechtmatige daad en schadevergoeding door uitzending van beelden met verborgen camera
22 april 2022
Hoge Raad oordeelt over onrechtmatige daad en schadevergoeding na uitzending van beelden van eiser. Verwijzing naar gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Verbodenverklaring en ontbinding van informele vereniging (motorclub) en daaraan verbonden chapters/brotherhoods
22 april 2022
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van motorclub No Surrender tegen ontbinding en verbodenverklaring. Kosten van het geding worden aan No Surrender opgelegd.
Aansprakelijkheid belastingadviseur voor beroepsfout en klachten over grenzen rechtsstrijd
22 april 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van [Senior] tegen ABAB over aansprakelijkheid belastingadviseur. Kosten van het geding zijn begroot op € 902,34 en € 2.200,-- voor salaris.
Prejudiciële beslissing over de toepassing van het woningwaarderingsstelsel bij onbekende WOZ-waarde
22 april 2022
De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over de toepassing van het woningwaarderingsstelsel bij onbekende WOZ-waarde en concludeert dat de minimum WOZ-waarde niet geschikt is voor de beoordeling van de huurprijs.
Verlenging ondertoezichtstelling in jeugdbeschermingszaak
8 april 2022
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van de vader inzake verlenging ondertoezichtstelling; klachten leiden niet tot vernietiging van de beschikking van het hof.
Beoordeling van de psychische stoornis in het kader van de Wvggz en de gevolgen van alcoholverslaving
8 april 2022
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Overijssel over de zorgmachtiging voor betrokkene, omdat onvoldoende is aangetoond dat zijn alcoholverslaving een psychische stoornis in de zin van de Wvggz vormt.
Bevoegdheid van de Nederlandse rechter inzake beëindiging ouderlijk gezag over minderjarige
25 maart 2022
Hoge Raad oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is om het verzoek tot beëindiging van het ouderlijk gezag over de minderjarige te behandelen, gezien haar verblijf in Nederland.
Aansprakelijkheid van werknemer voor onderzoekskosten werkgever na verzending van bedrijfsgevoelige informatie naar privé-e-mailadres
25 maart 2022
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep over aansprakelijkheid werknemer voor onderzoekskosten na verzending van bedrijfsgevoelige informatie naar privé-e-mailadres.
Beoordeling van klachten over schadeloosstelling en waardebepaling in onteigeningszaken
25 maart 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van Gemeente Den Haag over schadeloosstelling en waardebepaling in onteigeningszaak. Kostenveroordelingen voor partijen vastgesteld.
Vernietiging van de beschikking van het gerechtshof inzake de ontbinding van de arbeidsovereenkomst en de rechtsmacht onder de Verordening Brussel I-bis
Recht op informatie over eigen afstamming versus recht op privacy van de vermoedelijke biologische vader
11 maart 2022
Hoge Raad oordeelt over het recht van een kind op informatie over zijn biologische afstamming versus het recht van de vermoedelijke vader op privacy. Arrest vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof Den Haag.
Cassatie over de nietigheid van een octrooi op mobiele telecommunicatie door gebrek aan inventiviteit
25 februari 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van Philips tegen vernietiging van octrooi EP 659 wegens gebrek aan inventiviteit. Wiko's vordering tot vernietiging wordt bevestigd. Proceskosten vastgesteld op € 90.000,--.
Cassatie over inbreukverbod en FRAND-licentieaanbod in octrooirechtelijke geschil tussen WIKO SAS en Koninklijke Philips N.V.
25 februari 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van WIKO SAS tegen Koninklijke Philips N.V. over FRAND-licentieaanbod en inbreukverbod in octrooirecht. Wiko wordt veroordeeld in proceskosten van € 80.000,--.
Cassatie over inbreukverbod en misbruik van machtspositie in octrooirecht met betrekking tot standaard essentieel octrooi (SEP) in mobiele telecommunicatie
25 februari 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van WIKO SAS tegen Koninklijke Philips N.V. over inbreukverbod en FRAND-licentieaanbod in octrooirecht. Wiko wordt in proceskosten veroordeeld tot € 80.000,--.
Cassatie over conservatoir beslag en verjaring in rangregeling
25 februari 2022
Cassatie over de vraag of conservatoir beslag en verklaring voor recht voldoende zijn voor rangregeling. Hoge Raad bevestigt recht van Lisman op netto-opbrengst, ondanks verjaring.
Verjaring en eigendomsverkrijging van overheidsgrond in Aruba
25 februari 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van WLW inzake eigendomsverkrijging door verjaring van overheidsgrond in Aruba en veroordeelt WLW in de proceskosten.
Ongerechtvaardigde verrijking en bijdrage na opzegging lidmaatschap vereniging van kaveleigenaren
25 februari 2022
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiser] inzake bijdrage na opzegging lidmaatschap vereniging van kaveleigenaren en veroordeelt [eiser] in proceskosten.
Ongerechtvaardigde verrijking en bijdrage na opzegging lidmaatschap vereniging van kaveleigenaren
25 februari 2022
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van eiser inzake bijdrage na opzegging lidmaatschap vereniging van kaveleigenaren en veroordeelt eiser in proceskosten.
Prejudiciële vragen over Nederlanderschap en geboorteakte in Caribische context
25 februari 2022
De Hoge Raad beantwoordt prejudiciële vragen over Nederlanderschap en geboorteakte in een Caribische context, zonder temporele begrenzing voor betwisting door autoriteiten.
Uitleg van het begrip ‘geboorteakte’ in het kader van het Nederlanderschap en erkenning
25 februari 2022
De Hoge Raad verduidelijkt dat de term ‘geboorteakte’ in art. 1:209 BW verwijst naar de oorspronkelijke buitenlandse geboorteakte, niet naar latere erkenningsakten, in het kader van het Nederlanderschap.
Vordering tot vernietiging van arbitraal vonnis en onafhankelijkheid van arbiters
4 februari 2022
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van eisers tegen het arrest van het gerechtshof Amsterdam inzake een vordering tot vernietiging van een arbitraal vonnis.
Cassatie over beroepsaansprakelijkheid van accountant in faillissement
4 februari 2022
Hoge Raad verwerpt cassatie van curator in faillissement Welsec Schilders- en Classificeerbedrijf B.V. tegen Deloitte over beroepsaansprakelijkheid. Curator veroordeeld in kosten.
Bestuurders- en aandeelhoudersaansprakelijkheid bij onrechtmatige dividenduitkeringen
4 februari 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van HHI c.s. tegen het arrest van het hof van 24 maart 2020, met betrekking tot bestuurders- en aandeelhoudersaansprakelijkheid en onrechtmatige dividenduitkeringen.
Cassatie van Deloitte Accountants B.V. tegen Harlingen Holding Industries B.V. en anderen inzake vrijwaringszaak
4 februari 2022
Deloitte Accountants B.V. heeft cassatie ingesteld tegen Harlingen Holding Industries B.V. en anderen. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Deloitte in de kosten van het geding.
Vergoeding van kosten contra-expert in schadeverzekeringen en onredelijk bezwarende bedingen
28 januari 2022
Hoge Raad oordeelt over vergoeding van kosten contra-expert in schadeverzekeringen en onredelijk bezwarende bedingen. Achmea's voorwaarden zijn in strijd met de wet.
Ontvankelijkheid van tussentijds cassatieberoep in civiele procedure
28 januari 2022
De Hoge Raad oordeelt dat Capgemini ontvankelijk is in haar tussentijdse cassatieberoep. Het incidentele beroep van de verweerder wordt niet-ontvankelijk verklaard.
Onrechtmatige overheidsdaad en verkeersboetes onder de Wahv
28 januari 2022
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van bewindvoerder tegen de Staat over onrechtmatige verkeersboetes onder de Wahv. Kosten van het geding zijn vastgesteld op € 902,34 en € 2.200,-- voor salaris.
Bestuurdersaansprakelijkheid en betalingsonmacht in pensioenrecht bij overgang van onderneming
14 januari 2022
Hoge Raad oordeelt over bestuurdersaansprakelijkheid voor pensioenpremies na overgang van onderneming. Vordering PFZW afgewezen, omdat bestuurder niet aansprakelijk kan worden gesteld als rechtspersoon niet meer aansprakelijk is.
Cassatie over de devolutieve werking van het appel en dwaling in vaststellingsovereenkomsten
24 december 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van Ecuaflor c.s. over devolutieve werking van het appel en dwaling in vaststellingsovereenkomsten. Kosten van het geding zijn begroot op € 9.171,34.
Geoorloofde wijziging van de systematiek van heffing vastrecht voor levering van drinkwater door monopolist
24 december 2021
Evides N.V. heeft cassatie ingesteld tegen een arrest van het hof over de wijziging van de heffing van vastrecht voor drinkwater. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Evides in de kosten.
Bepaling hoofdverblijfplaats minderjarige tijdens uithuisplaatsing
24 december 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van de moeder over hoofdverblijfplaats minderjarige tijdens uithuisplaatsing bij de vader. Geen nader onderzoek nodig geacht.
Prejudiciële beslissing over de werking van de scheidingsregeling in huurovereenkomsten tussen contractuele medehuurders
24 december 2021
De Hoge Raad bevestigt dat de scheidingsregeling in huurovereenkomsten ook geldt voor verhuurders en dat deze van toepassing is bij gezamenlijke huur door meerdere huurders.
Incidenteel verzoek tot tussenkomst of voeging in cassatiegeding over beperking aansprakelijkheid en vormen van fonds
24 december 2021
Hoge Raad oordeelt over incidenteel verzoek van het Fonds tot tussenkomst in cassatiegeding over aansprakelijkheidsbeperkingen na olieverontreiniging. Subsidiaire verzoek tot toelating als belanghebbende toegewezen.
Prejudiciële beslissing over huurprijsvermindering door coronamaatregelen
24 december 2021
Hoge Raad oordeelt over huurprijsvermindering door coronamaatregelen. Sluiting horeca niet als gebrek, maar onvoorziene omstandigheden rechtvaardigen huurprijsvermindering. Rekenmodel voor huurprijsvermindering gepresenteerd.
Aansprakelijkheid van bestuurders voor pensioenpremies en de mededeling van betalingsonmacht
24 december 2021
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van bestuurders voor pensioenpremies en de noodzaak van een mededeling van betalingsonmacht. Arrest vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Onrechtmatige overheidsdaad en bestuursdwang in Caribische context
24 december 2021
Hoge Raad vernietigt vonnis Gemeenschappelijk Hof van Justitie inzake onrechtmatige overheidsdaad door Land Aruba en wijst de zaak terug voor verdere behandeling.
Overeenkomst tot levering van drinkwater tussen consument en drinkwaterbedrijf
17 december 2021
Hoge Raad oordeelt over de totstandkoming van een overeenkomst tot levering van drinkwater tussen consument en drinkwaterbedrijf, en vernietigt eerder arrest van het gerechtshof.
Auteursrechtelijke geschil tussen uitgeverijen en lesmateriaal aanbieder met betrekking tot didactische keuzes en niet-ontvankelijkheid
17 december 2021
Auteursrechtelijk geschil tussen uitgeverijen en lesmateriaal aanbieder over didactische keuzes en niet-ontvankelijkheid. Hoge Raad verwerpt cassatieberoep.
Openstelling tussentijds hoger beroep van een tussenvonnis; ontvankelijkheid tussentijds hoger beroep
17 december 2021
Hoge Raad oordeelt over de ontvankelijkheid van tussentijds hoger beroep tegen een tussenvonnis in een aansprakelijkheidszaak. Gemeente Borger-Odoorn is ontvankelijk verklaard in hoger beroep.
Aansprakelijkheid makelaar voor onjuiste informatie over woonoppervlakte woning en schadevergoeding
10 december 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van eiseressen tegen arrest hof over aansprakelijkheid makelaar voor onjuiste informatie over woonoppervlakte. Kostenveroordeling aan zijde van verweerders op nihil.
Aansprakelijkheid makelaar voor onjuiste informatie over woonoppervlakte woning en schadevergoeding
10 december 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiseres] B.V. inzake aansprakelijkheid makelaar voor onjuiste informatie over woonoppervlakte en schadevergoeding.
Vernietiging van de beschikking van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake omgangsregeling en DNA-onderzoek in het kader van biologisch vaderschap
10 december 2021
Hoge Raad vernietigt beschikking hof over omgangsregeling en DNA-onderzoek in vaderschapskwestie. Belangenafweging vereist bij verzoeken van verwekker.
Vernietiging van een arrest in een arbeidsrechtelijke zaak met betrekking tot loonvordering en procesvoering
3 december 2021
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het gerechtshof Den Haag in een arbeidsrechtelijke zaak over loonvordering, omdat het hof onvoldoende rekening heeft gehouden met processtukken van partijen.
Rechtsvraag over rechthebbendheid van het Kadaster op kwaliteitsrekening van notaris
19 november 2021
De Hoge Raad oordeelt dat het Kadaster rechthebbende is op een aandeel in de kwaliteitsrekening van een notaris voor inschrijvings- en recherchekosten, indien een partij een bedrag ten behoeve van deze vorderingen bijschrijft.
Prejudiciële vragen over de toepassing van vreemd recht in huwelijkse voorwaarden en de Nederlandse openbare orde
19 november 2021
De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over de toepassing van Iraans recht in huwelijkse voorwaarden en de Nederlandse openbare orde, met focus op de rechten van de vrouw bij echtscheiding.
Aansprakelijkheid van gemeente voor letselschade veroorzaakt door afgebroken boomtak
19 november 2021
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Gemeente Zutphen inzake aansprakelijkheid voor letselschade door een afgebroken boomtak en veroordeelt de Gemeente in de proceskosten.
Prejudiciële vragen over bemiddeling en oneerlijke handelspraktijken bij kortetermijnverhuur via platforms zoals Airbnb
19 november 2021
De Hoge Raad oordeelt dat Airbnb bemiddelingskosten mag vragen bij kortetermijnverhuur van vakantieaccommodaties en niet in strijd handelt met de Richtlijn oneerlijke bedingen.
Vernietiging van arbitrale vonnissen in het kader van het Verdrag inzake het Energiehandvest en de rol van de Russische Federatie
5 november 2021
De Hoge Raad vernietigt eerdere arresten en oordeelt dat de Russische Federatie niet kan aantonen dat de arbitrale vonnissen in strijd zijn met de openbare orde.
Cassatie over annulering van arbitrale uitspraken in het kader van het Energiehandvestverdrag
5 november 2021
Hoge Raad vernietigt eerdere uitspraken over annulering van arbitrale uitspraken in het kader van het ECT en verwijst de zaak terug naar een ander Hof van Beroep.
Onrechtmatige daad en zorgplicht van de grondroerder bij schade aan elektriciteitskabels
29 oktober 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] B.V. en bevestigt dat zorgplicht grondroerder zich uitstrekt tot gehele graafprofiel bij schade aan Liander's kabel.
Aansprakelijkheid van NAM voor aardbevingsschade en de vergoeding van immateriële en vermogensschade aan bewoners
15 oktober 2021
Hoge Raad oordeelt dat NAM aansprakelijk is voor immateriële en vermogensschade aan bewoners door aardbevingsschade. Schadevergoeding moet worden berekend op basis van huurwaarde zonder en met bodembewegingen.
Onrechtmatige overheidsdaad in het geneesmiddelenvergoedingssysteem: clustering van geneesmiddelen en indicaties
15 oktober 2021
Hoge Raad oordeelt dat de minister niet alleen gebonden is aan geregistreerde indicaties bij clustering van geneesmiddelen in het GVS. Vordering van Biogen tot buiten toepassing stellen van clustering afgewezen.
Uitleg van erfdienstbaarheid met betrekking tot parkeren op strook grond naast woning
1 oktober 2021
De Hoge Raad behandelt de uitleg van erfdienstbaarheden over parkeren op een strook grond. Het hof's uitleg wordt als onbegrijpelijk bestempeld, en de zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Den Haag.
Cassatie over goedkeuringsprocedure bij vervreemding onroerende zaken door woningcorporatie
1 oktober 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep over goedkeuringsprocedure bij vervreemding grond door woningcorporatie, omdat alleen onbebouwde grond wordt vervreemd.
Cassatie over de totstandkoming van een overeenkomst en het passeren van bewijsaanbod
24 september 2021
A&E Consulting heeft cassatie ingesteld tegen een arrest van het hof over de totstandkoming van een overeenkomst. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt A&E in de kosten van het geding.
Huurrecht en vermindering huurprijs bij discrepantie in oppervlakte gehuurd gebouw
24 september 2021
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Stichting Divine Romance Ministries tegen de Gemeente Rotterdam, met betrekking tot huurrecht en oppervlakte discrepantie.
Cassatie over gemeentelijke afvalstoffenverordening en vrijheid van meningsuiting
24 september 2021
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Gemeente Utrecht tegen DPG Media B.V. inzake de gemeentelijke afvalstoffenverordening en vrijheid van meningsuiting, en veroordeelt de Gemeente in proceskosten.
Cassatieberoep tegen arrest inzake verzoek tot toelating na aanvraag faillissement
17 september 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep inzake verzoek tot toelating na faillissementsaanvraag. Klachten leiden niet tot vernietiging van het arrest van het hof.
Zorgmachtiging en het recht op gehoord worden in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
16 juli 2021
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Rotterdam over zorgmachtiging, oordeelt dat betrokkene niet voldoende in de gelegenheid is gesteld om gehoord te worden.
Verzoek tot verwijdering van persoonsgegevens uit een hulpverleningsplan in het kader van jeugdhulp
16 juli 2021
Hoge Raad oordeelt over verzoek van vader tot verwijdering van persoonsgegevens uit hulpverleningsplan. Vader wordt als betrokkene aangemerkt, maar heeft geen recht op vernietiging van gegevens die niet op hem betrekking hebben.
Vernietiging van een arbitraal vonnis en de gevolgen voor de verplichting tot betaling
16 juli 2021
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof en wijst vordering tot vernietiging van arbitraal vonnis af, omdat geen vernietigingsgronden zijn aangevoerd tegen de verplichting tot betaling.
Productaansprakelijkheid en vervaltermijn bij samengestelde heupprothese
16 juli 2021
Hoge Raad oordeelt over vervaltermijn productaansprakelijkheid bij samengestelde heupprothese. Vervaltermijn begint te lopen bij in verkeer brengen laatste onderdeel. Zaak terugverwezen naar rechtbank.
Onteigeningsrecht en schadeloosstelling voor gerooide bomen op landgoed
16 juli 2021
Hoge Raad oordeelt over onteigening en schadeloosstelling voor gerooide bomen op landgoed. Waarde bomen inbegrepen in landgoedwaarde. Vonnis rechtbank vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof.
Cassatie over afwijzing verzoek verzwaarde aansluiting door netbeheerder wegens capaciteitstekort
9 juli 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van Liander N.V. tegen afwijzing verzwaarde aansluiting door netbeheerder wegens capaciteitstekort. Liander veroordeeld in kosten van het geding.
Diefstal met geweld uit kassalade supermarkt en immateriële schadevergoeding
29 juni 2021
Hoge Raad oordeelt over diefstal met geweld en immateriële schadevergoeding na supermarktoverval. Vordering benadeelde partij gedeeltelijk toegewezen, maar redelijke termijn overschreden, wat leidt tot strafvermindering.
Cassatie over bescherming persoonsgegevens en afgifte van naam- en adresgegevens in verband met illegaal downloaden
25 juni 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van Dutch Filmworks over afgifte naam- en adresgegevens in illegaal downloaden zaak. Ziggo c.s. hoeven incidenteel beroep niet te behandelen.
Cassatie over de uitleg van een exploitatieovereenkomst en verjaring van vordering
18 juni 2021
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Gemeente Lansingerland over de uitleg van een exploitatieovereenkomst en verjaring van vordering, en veroordeelt de Gemeente in de proceskosten.
Cassatie over de uitleg van een exploitatieovereenkomst en verjaring van vordering
18 juni 2021
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Gemeente Lansingerland tegen een arrest van het hof over de uitleg van een exploitatieovereenkomst en verjaring van vordering.
Cassatie over bewijsaanbod en kredietovereenkomst in Caribische zaak
11 juni 2021
Hoge Raad vernietigt vonnis van het hof over bewijsaanbod in kredietovereenkomst tussen verzoeker en Girobank N.V. en wijst de zaak terug voor verdere behandeling.
Zorgmachtiging en de bereidheid van betrokkene om te worden gehoord in het kader van de Wvggz
11 juni 2021
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Limburg over zorgmachtiging, oordeelt dat niet voldoende is vastgesteld dat betrokkene niet bereid was zich te laten horen.
Aansprakelijkheid van een bank voor het adviseren van een rentederivaat en de gevolgen van eigen schuld van de benadeelde
11 juni 2021
Hoge Raad oordeelt over de aansprakelijkheid van Rabobank voor het adviseren van een rentederivaat aan CIA, bevestigt de schadevergoeding en verwijst de zaak terug naar het gerechtshof Den Haag.
Zorgmachtiging en actualisering van medische verklaringen door verpleegkundig specialist
11 juni 2021
Hoge Raad oordeelt dat een verpleegkundig specialist geen niet actuele medische verklaring kan actualiseren voor zorgmachtiging; enkel een psychiater kan dit doen.
Cassatie over de vraag wie partij is bij een overeenkomst van opdracht tot dienstverlening in verband met Surinaamse goudconcessies
11 juni 2021
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Amsterdam over de vraag wie opdrachtgever is in een overeenkomst van opdracht tot dienstverlening inzake Surinaamse goudconcessies.
Cassatie over aansluitende zorgmachtiging in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
4 juni 2021
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Rotterdam over aansluitende zorgmachtiging, omdat verzoek niet tijdig was ingediend door de officier van justitie.
Schadestaatprocedure en verlies van kans in cassatie met betrekking tot causaal verband en financiële middelen
28 mei 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van Artocarpus N.V. en bevestigt eerdere arresten, zonder verdere motivering. Artocarpus wordt veroordeeld in proceskosten.
Cassatie over betaling van vervalste factuur en de toepasselijkheid van art. 6:34 BW
28 mei 2021
Cassatie over de vraag of betaling op basis van een vervalste factuur bevrijdend is. De Hoge Raad oordeelt dat Hascor zich niet kan beroepen op de vervalste factuur en bevestigt de afwijzing van de vordering.
Cassatie over aanbestedingsrecht en kwalificatie als aanbestedende dienst
28 mei 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Exterion Media inzake aanbestedingsrecht en kwalificatie als aanbestedende dienst, en veroordeelt Exterion in proceskosten.
Aanbestedingsrecht en de verbeurdverklaring van dwangsommen bij onduidelijkheid over nakomingstermijnen
28 mei 2021
Hoge Raad oordeelt over aanbestedingsrecht en verduidelijkt dat dwangsommen pas verbeurd worden bij duidelijke nakomingstermijnen. NS Stations moet binnen vijftien werkdagen voldoen aan de veroordelingen.
Vernietiging van ontslag op staande voet en tijdigheid van het verzoekschrift
21 mei 2021
Hoge Raad oordeelt over tijdigheid van verzoekschrift tot vernietiging ontslag op staande voet. Verzoekschrift was tijdig ingediend, hof oordeelde onterecht niet-ontvankelijk.
Toestemming van pleegouders voor uitstapjes of vakanties met minderjarige onder toezicht
21 mei 2021
De Hoge Raad oordeelt dat pleegouders geen toestemming van ouders met gezag nodig hebben voor uitstapjes met een minderjarige, tenzij de omgangsregeling in het gedrang komt.
Aansprakelijkheid van de bank voor onrechtmatige afboekingen zonder toestemming van de cliënt
21 mei 2021
Hoge Raad oordeelt dat ING aansprakelijk is voor onrechtmatige afboekingen van de rekening van de cliënt, die geen toestemming heeft gegeven voor deze transacties.
Beroepsaansprakelijkheid van juridisch adviseur bij onderhandelingen over huurbeëindiging en schadevergoeding
21 mei 2021
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof over beroepsaansprakelijkheid van juridisch adviseur in huurbeëindigingszaak; onvoldoende rekening gehouden met omstandigheden van eisers.
Aansprakelijkheid van bestuurders voor niet afdragen van pensioenpremies en de toetsing van bestuurshandelingen na mededeling van betalingsonmacht
21 mei 2021
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van bestuurders voor niet afdragen pensioenpremies, ook na mededeling van betalingsonmacht. Eiser aansprakelijk voor onbetaalde premies.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verstoorde arbeidsverhouding en de toerekening van verwijtbaarheid aan de werkgever
7 mei 2021
Hoge Raad verwerpt het principale cassatieberoep van de werknemer tegen Talpa Media B.V. inzake ontbinding arbeidsovereenkomst. Kostenveroordeling aan de zijde van Talpa.
Cassatie over uitputting van merkrechten en vertrouwelijkheidsregime in merkinbreukzaak
23 april 2021
Hoge Raad oordeelt dat merkrechten van Hennessy c.s. zijn uitgeput door verkoop in de EER. Vertrouwelijkheidsregime voor bedrijfsgeheimen wordt bevestigd.
Ontvankelijkheid cassatieberoep tegen incidenteel arrest met betrekking tot zekerheidstelling voor uitvoerbaarheid bij voorraad
23 april 2021
De Hoge Raad verklaart eisers niet-ontvankelijk in hun cassatieberoep tegen een incidenteel arrest over zekerheidstelling voor uitvoerbaarheid bij voorraad.
Vernietiging van een arrest inzake de verdeling van een nalatenschap en de niet-ontvankelijkheid van hoger beroep
23 april 2021
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof en verklaart de verweerders niet-ontvankelijk in hun hoger beroep wegens het niet inschrijven in het rechtsmiddelenregister.
Prejudiciële vragen over de ontvankelijkheid van vorderingen in reconventie in huurcommissiezaken na termijn van acht weken
23 april 2021
De Hoge Raad bevestigt dat gedaagde in huurcommissiezaken ook na de termijn van acht weken een vordering in reconventie kan instellen, mits deze betrekking heeft op de uitspraak van de huurcommissie.
Vernietiging van de beschikking inzake kinderalimentatie en onderzoek naar werkelijke woonlasten
16 april 2021
Hoge Raad vernietigt beschikking over kinderalimentatie en oordeelt dat werkelijke woonlasten van de man in de beoordeling van de draagkracht moeten worden meegenomen.
Niet-ontvankelijkheid van cassatieberoep wegens ontbreken handtekening advocaat
16 april 2021
De Hoge Raad verklaart [de vader] niet-ontvankelijk in zijn cassatieberoep wegens het ontbreken van de handtekening van een advocaat, zoals vereist door de wet.
Ontslag op staande voet en de beoordeling van dringende redenen in het arbeidsrecht
16 april 2021
Hoge Raad vernietigt ontslag op staande voet wegens onjuiste beoordeling van verlofaanvraag. Werknemer komt niet in aanmerking voor transitievergoeding.
Cassatie over arbeidsongeschiktheidsverzekering en uitleg begrip arbeidsongeschiktheid
9 april 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van Interpolis over arbeidsongeschiktheidsverzekering; uitleg begrip arbeidsongeschiktheid. Kostenveroordeling aan de zijde van verweerder.
Rangwijziging bij pandrecht en inningsbevoegdheid van de pandhouder
9 april 2021
Hoge Raad bevestigt dat rangwijziging bij pandrecht mogelijk is en dat de inningsbevoegdheid van de pandhouder zich uitstrekt over alle verpande vorderingen. Cassatieberoep van de curator wordt verworpen.
Cassatie over de voortzetting van een vennootschap onder firma door een commanditaire vennootschap en de toepassing van kwekersrecht
9 april 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie van eiseressen over voortzetting vennootschap onder firma door commanditaire vennootschap en kwekersrecht. Kostenveroordeling aan de zijde van verweerster op nihil.
Verzekeringsrecht en de dekking van schade door hagel na storm
9 april 2021
Hoge Raad verwerpt het beroep van eisers in een verzekeringsrechtelijke zaak over schade door hagel na storm. Kosten van het geding worden aan eisers opgelegd.
Cassatie over partneralimentatie en vermogensrechtelijke gevolgen van echtscheiding met betrekking tot devolutieve werking van hoger beroep
26 maart 2021
Hoge Raad vernietigt beschikking hof over partneralimentatie en verwijst naar gerechtshof Den Haag. De devolutieve werking van hoger beroep is miskend.
Merkenrecht en uitputting van merkrechten bij verkoop van merkproducten
19 maart 2021
Hoge Raad oordeelt over uitputting van merkrechten bij verkoop van merkproducten. Merkenrecht van Guy Laroche is uitgeput door eerdere verkoop aan Carrefour. Zaak terugverwezen naar hof voor verdere behandeling.
Ongerechtvaardigde verrijking en de relatie tussen verarming en verrijking in het verbintenissenrecht
12 maart 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van OTIV PRIME HOLDING B.V. inzake ongerechtvaardigde verrijking. Geen vernietiging van eerdere arresten, kostenveroordeling aan OPH.
Toepassing van correctiefactoren bij de berekening van kosten voor levering van warmte onder de Warmtewet
12 maart 2021
Hoge Raad oordeelt dat correctiefactoren bij warmtelevering niet zijn uitgesloten door de Warmtewet. Arrest vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof Den Haag.
Bevoegdheid van de Nederlandse rechter in zaken van ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van minderjarigen
5 maart 2021
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de vader en stiefmoeder inzake ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van een minderjarige, zonder verdere motivering.
Bevoegdheid van de Nederlandse rechter in zaken van ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van minderjarigen
5 maart 2021
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de vader en stiefmoeder inzake ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van een minderjarige, zonder verdere motivering.
Toerekenbare tekortkoming van een bank in een vastgoedproject op Curaçao en de gevolgen voor de schadestaatprocedure
5 maart 2021
Hoge Raad oordeelt over toerekenbare tekortkoming van Banco di Caribe in vastgoedproject op Curaçao; vernietiging van het hofvonnis en terugverwijzing voor verdere behandeling.
Vernietiging van een arrest in een geschil over de uitvoering van een aannemingsovereenkomst en de gevolgen voor schadevergoeding
5 maart 2021
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof in een geschil over de uitvoering van een aannemingsovereenkomst en verwijst de zaak naar het gerechtshof Den Haag.
Cassatie over de gevolgen van termijnoverschrijding bij mededeling verplichte zorg onder de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
5 maart 2021
Hoge Raad oordeelt dat overschrijding van de termijn voor mededeling door de officier van justitie onder de Wvggz geen niet-ontvankelijkheid met zich meebrengt, mits de betrokkene niet in haar belangen is geschaad.
Prejudiciële beslissing over de bescherming van beschrijvende handelsnamen onder de Handelsnaamwet
19 februari 2021
De Hoge Raad oordeelt dat voor bescherming van beschrijvende handelsnamen onder de Handelsnaamwet geen bijkomende omstandigheden vereist zijn, enkel verwarringsgevaar.
Cassatie over bewijsbeslag en verschoningsrecht van advocaten in strafrechtelijke onderzoeken
19 februari 2021
Hoge Raad oordeelt over bewijsbeslag en verschoningsrecht van advocaten; bevestigt schending van verschoningsrecht en noodzaak van bewijsbeslag, maar heft beslag op strafdossier op.
Niet-ontvankelijkheid van cassatieberoep tegen tussenbeschikking in een echtscheidingszaak met betrekking tot alimentatie en hoofdverblijfplaats van minderjarigen
12 februari 2021
De Hoge Raad verklaart de man niet-ontvankelijk in zijn cassatieberoep tegen een tussenbeschikking over alimentatie en hoofdverblijfplaats van minderjarigen.
Cassatie over meerpartijenovereenkomst en ongedaanmakingsverbintenis in schadevergoeding bij geldlening voor vakantieresorts
12 februari 2021
Hoge Raad oordeelt over meerpartijenovereenkomst en ongedaanmakingsverbintenis in schadevergoeding bij geldlening voor vakantieresorts. Cassatie van Maatschap c.s. verworpen.
Verzekeringsrecht en mededelingsplicht bij overlijden verzekeringnemer
5 februari 2021
Hoge Raad oordeelt dat Aegon niet kon terugkomen op de verzekeringsovereenkomst wegens schending van de mededelingsplicht, omdat de kennisgeving niet aan de verzekeringnemer zelf was gedaan.
Cassatie over de beëindiging van een arbeidsovereenkomst en de tijdigheid van het verzoekschrift tot toekenning van een transitievergoeding
5 februari 2021
Hoge Raad oordeelt dat de arbeidsovereenkomst eindigde op 28 februari 2018. Verzoek tot transitievergoeding was niet tijdig ingediend, werkneemster is niet-ontvankelijk verklaard.
Uitleg van een exploitatieovereenkomst voor een tankstation en de beoordeling van cassatieberoep
29 januari 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van DE PAAL WILP B.V. tegen TOTAL NEDERLAND N.V. inzake uitleg exploitatieovereenkomst tankstation. Kostenveroordeling aan DPW.
Cassatie over erfgenamen en verzwijging van goederen in huwelijksgemeenschap
29 januari 2021
Hoge Raad verwerpt cassatie over erfgenamen en verzwijging van goederen in huwelijksgemeenschap; artikel 4:1090 BW niet van toepassing op huwelijksgemeenschap.
Uitleg en beoordeling van een exploitatieovereenkomst voor een tankstation in cassatie
29 januari 2021
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van DE PAAL WILP B.V. tegen ESSO NEDERLAND B.V. inzake een exploitatieovereenkomst voor een tankstation. Kostenveroordeling voor beide partijen.
Aansprakelijkheid verhuurder voor schade door asbest in gehuurde bedrijfsruimte; exoneratiebeding en redelijkheid en billijkheid
29 januari 2021
Hoge Raad vernietigt arrest hof over aansprakelijkheid verhuurder voor asbest in gehuurde ruimte; exoneratiebeding onaanvaardbaar volgens redelijkheid en billijkheid.
Toelaatbaarheid van zorgmachtiging en de rol van de officier van justitie in het verzoek om verplichte zorg
29 januari 2021
De Hoge Raad vernietigt de zorgmachtiging van de rechtbank Noord-Nederland omdat deze een zorgvorm ('insluiten') heeft toegevoegd die niet door de officier van justitie was verzocht, wat in strijd is met het recht op een eerlijk proces.
Cassatie over voeging in hoger beroep van een partij die al in eerste aanleg was gevoegd
15 januari 2021
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof en oordeelt dat Sona zich opnieuw kan voegen in hoger beroep, ondanks het niet instellen van hoger beroep.
Aansprakelijkheid assurantietussenpersoon en onderverzekering bij brandschade
15 januari 2021
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid assurantietussenpersoon bij onderverzekering en bevestigt bindende taxatie van 2002. Eiser's vorderingen worden afgewezen.
Ontslag op staande voet en billijke vergoeding in arbeidsrechtelijke geschillen
18 december 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van werknemer tegen ontslag op staande voet; klachten leiden niet tot vernietiging. Billijke vergoeding en contractuele aanspraak op bonus aan de orde.
Cassatie over verzoek tot onmiddellijke voorziening in ondernemingsrechtelijke procedure
11 december 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van Delco c.s. over verzoek tot onmiddellijke voorziening in ondernemingsrechtelijke procedure. Kostenveroordeling aan de zijde van SVO c.s.
Cassatie over octrooirecht en stand van de techniek met betrekking tot koelsystemen voor computers
11 december 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van Asetek over octrooi EP 1 923 771 B1 en oordeelt dat de Silent Stream nieuwheidsschadelijk is. Asetek wordt veroordeeld in proceskosten.
Cassatie over de verdeling van een nalatenschap en de motiveringsklachten in verband met een vaststellingsovereenkomst
4 december 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Normanco c.s. inzake de verdeling van een nalatenschap en motiveringsklachten over een vaststellingsovereenkomst.
Huurrecht en ontbinding van de huurovereenkomst in kort geding
4 december 2020
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van eiser in een huurrechtelijke zaak over ontbinding van de huurovereenkomst. Eiser wordt in de kosten van het geding veroordeeld.
Ontvankelijkheid en procesbevoegdheid in cassatie tegen crisismaatregel onder Wvggz
20 november 2020
Hoge Raad bevestigt ontvankelijkheid cassatieberoep tegen crisismaatregel Wvggz en oordeelt dat burgemeester procesbevoegd is. Cassatieberoep wordt verworpen.
Ontvankelijkheid cassatieberoep tegen crisismaatregel en schadevergoeding in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
20 november 2020
Hoge Raad oordeelt over ontvankelijkheid cassatieberoep tegen crisismaatregel en bevestigt dat burgemeester aan hoorplicht heeft voldaan. Betrokkene is niet-ontvankelijk in verzoek tot schadevergoeding.
Cassatie over boetevorderingen wegens niet nakoming van bepalingen uit huurovereenkomst en uitleg petitum
20 november 2020
Cassatie over boetevorderingen wegens niet nakoming van bepalingen uit huurovereenkomst. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Herstelarrest inzake de samenstelling van de rechters in een eerder arrest
20 november 2020
De Hoge Raad herstelt een vergissing in de samenstelling van rechters in een eerder arrest (ECLI:NL:HR:2020:1736) en bevestigt de correctie op 20 november 2020.
Nationaliteitsrecht en erkenning van ouderschap in Marokko met betrekking tot het Nederlanderschap
20 november 2020
Hoge Raad verwerpt het beroep van verzoeker om vaststelling van Nederlanderschap op basis van erkenning door vader in Marokko; erkenning voldoet niet aan RWN-eisen.
Machtiging tot voortzetting van crisismaatregel in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
20 november 2020
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van betrokkene tegen de beschikking van de rechtbank Rotterdam inzake een machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel op basis van de Wvggz.
Vragen omtrent de mogelijkheid van het verbinden van een dwangsom aan de naleving van voorwaarden voor het gebruik van een noodweg door huurders van een ingesloten erf
13 november 2020
Hoge Raad bevestigt dat aan de naleving van voorwaarden voor gebruik van een noodweg een dwangsom kan worden verbonden, ook als deze voorwaarden door derden moeten worden nageleefd.
Cassatie over bestanddeelvorming van gestold aluminium in elektrolysefabriek
13 november 2020
Hoge Raad oordeelt dat gestold aluminium in ovens geen bestanddeel is van de ovens, vernietigt arrest gerechtshof en verwijst naar gerechtshof Den Haag.
Aansprakelijkheid en pandrecht in faillissement van aluminiumproducent: Misbruik van bevoegdheid door curatoren
13 november 2020
Hoge Raad oordeelt dat curatoren van Zalco onrechtmatig handelden door misbruik te maken van hun bevoegdheden bij de uitoefening van het pandrecht door Glencore. De ingangsdatum van de wettelijke rente wordt vastgesteld op 10 september 2012.
Verbodenverklaring en ontbinding van informele vereniging en supportclubs in het kader van het rechtspersonenrecht
13 november 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van Satudarah Motorcycle Club en supportclubs tegen het OM; bevestigt verbodenverklaring en ontbinding als noodzakelijk en proportioneel.
Cassatie over afwikkeling pensioenaanspraken na ontbinding arbeidsovereenkomst en klachten over eiswijziging
13 november 2020
Cassatie over pensioenaanspraken na ontbinding arbeidsovereenkomst; klachten over eiswijziging en rekenrente. Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt eiser in de kosten.
Cassatie over de kwalificatie van een participatieplaats als arbeidsovereenkomst en de vraag of een stimuleringspremie als loon kan worden aangemerkt
6 november 2020
De Hoge Raad oordeelt dat de werkzaamheden van [betrokkene] op een participatieplaats niet als arbeidsovereenkomst kunnen worden gekwalificeerd en dat de stimuleringspremie niet als loon kan worden aangemerkt.
Cassatie tegen beschikking inzake voorlopige machtiging op basis van de Wet Bopz
30 oktober 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen beschikking inzake voorlopige machtiging op basis van de Wet Bopz. Geen vernietiging van de beschikking van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Uitleg parkeerovereenkomst en onverschuldigde betaling in cassatie
30 oktober 2020
Hoge Raad vernietigt toewijzing van wettelijke handelsrente in parkeerovereenkomst; Q-Park moet terugbetalen aan Deka, vermeerderd met wettelijke rente.
Erfrechtelijke geschil over legitieme portie en begunstiging in stichting naar Liechtensteins recht
9 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt over legitieme portie en begunstiging in stichting naar Liechtensteins recht; vernietiging eerdere arresten en verwijzing naar gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Cassatieberoep tegen executoriaal beslag door de Ontvanger van de Belastingdienst
9 oktober 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiser] tegen executoriaal beslag door de Ontvanger van de Belastingdienst en veroordeelt [eiser] in de proceskosten.
Compensatie voor passagiers luchtvaartmaatschappij op grond van EG-Verordening 261/2004 wegens annulering vlucht
9 oktober 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van Ryanair en bevestigt recht op compensatie voor passagiers wegens annulering vlucht, zonder bewijs van buitengewone omstandigheden.
Beroepsaansprakelijkheid van taxateur en erkenning van aansprakelijkheid door curator
9 oktober 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van De Vereende N.V. inzake beroepsaansprakelijkheid van een taxateur en de erkenning van aansprakelijkheid door de curator.
Cassatie over onteigeningsrecht en verstrekking van griffiersaantekeningen
9 oktober 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van [Eigenaar] tegen Provincie Groningen inzake onteigeningsrecht en griffiersaantekeningen, en veroordeelt [Eigenaar] in proceskosten.
Compensatie voor passagiers luchtvaartmaatschappij op grond van EG-Verordening 261/2004 wegens annulering vlucht
9 oktober 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van Aegean Airlines over compensatie passagiers wegens annulering vlucht, zonder verdere motivering. Kosten aan Aegean opgelegd.
Machtiging tot voortgezet verblijf na verstrijken geldigheidsduur voorafgaande machtiging in het kader van de Wet zorg en dwang
9 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt over machtiging tot voortgezet verblijf na termijnoverschrijding in het kader van de Wet zorg en dwang. De geldigheidsduur van de machtiging wordt aangepast.
Verjaring van rechtsvordering tot vergoeding van schade wegens ondeugdelijk belastingadvies
9 oktober 2020
De Hoge Raad oordeelt over de verjaring van een rechtsvordering tot schadevergoeding wegens ondeugdelijk belastingadvies. De verjaringstermijn begint te lopen wanneer de benadeelde voldoende zekerheid heeft over de schade en de aansprakelijkheid.
Aansprakelijkheid van de Staat voor onrechtmatige rechtspraak in het vreemdelingenrecht met betrekking tot schending van Unierecht
2 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt dat de Staat niet aansprakelijk is voor onrechtmatige rechtspraak in vreemdelingenzaken; individuele beoordeling door ABRvS is voldoende.
Cassatie over rechtsgeldigheid uitkering dividend en managementvergoedingen in faillissementen
2 oktober 2020
Cassatie over de rechtsgeldigheid van dividenduitkeringen en managementvergoedingen in faillissementen, waarbij het beroep is verworpen en kosten zijn opgelegd aan [eiseres 3] B.V.
Verdeling van voordelen bij onteigening van gronden met winbare bodembestanddelen
2 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt over verdeling van voordelen bij onteigening van gronden met winbare bodembestanddelen. Vonnis van rechtbank Limburg vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof.
Verdeling van voordelen bij onteigening van gronden met winbare bodembestanddelen
2 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt over verdeling van voordelen bij onteigening van gronden met winbare bodembestanddelen en vernietigt het vonnis van de rechtbank Limburg.
Beoordeling van de bevoegdheid van de geneesheer-directeur om een medische verklaring op te stellen in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
2 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt dat een geneesheer-directeur die psychiater is, een medische verklaring kan opstellen onder voorwaarden van de Wvggz. Cassatieberoep verworpen.
Cassatie over subjectieve cumulatie en de werking van verzet in procesrecht
2 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt over subjectieve cumulatie en werking van verzet in procesrecht. Vernietiging van het verstekvonnis betreft alleen Youngray, WG en Rabobank blijven zelfstandig.
Auteursrechtelijke geschil tussen collectieve beheersorganisatie en kabelexploitanten over overdracht van auteursrechten op filmwerken
2 oktober 2020
Hoge Raad oordeelt over auteursrechten tussen Lira en kabelexploitanten; bevestigt vermoeden van overdracht aan producent, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.
Herstel van hoger beroep en de rol van partijdeskundigen in bewijsrecht
25 september 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van opdrachtgever tegen arrest hof, o.a. inzake partijdeskundigen en bewijsrecht. Kostenveroordeling aan de zijde van Interland.
Huurrecht en timeshare-overeenkomsten in de Caribische context: de toepassing van het concordantiebeginsel en de rechten van timeshare-nemers
25 september 2020
Hoge Raad oordeelt dat Alegria gebonden is aan timeshare-overeenkomsten na eigendomsoverdracht, ter bescherming van de rechten van timeshare-nemers op Sint Maarten.
Cassatie over nationaliteitsrecht en erkenning familierechtelijke betrekking
25 september 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van de Staat der Nederlanden inzake nationaliteitsrecht en erkenning familierechtelijke betrekking, uitspraak op 25 september 2020.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en transitievergoeding in cassatie
25 september 2020
Euregio Recycling B.V. verliest cassatie over ontbinding arbeidsovereenkomst en transitievergoeding; Hoge Raad verwerpt het beroep en oordeelt dat klachten niet leiden tot vernietiging.
Zorgmachtiging en combinatie van ambulante en voorwaardelijke verplichte zorg onder de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
25 september 2020
Hoge Raad oordeelt over combinatie van ambulante en voorwaardelijke verplichte zorg onder Wvggz; zorgmachtiging voor zes maanden verleend, recente medische verklaring niet vereist voor opname.
Cassatie over de bevoegdheid van de raad van commissarissen bij vergoedingen aan bestuurders en onrechtmatige daad
18 september 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Orthocenter N.V. over de bevoegdheid van de raad van commissarissen bij vergoedingen aan bestuurders. Kosten van het geding worden aan Orthocenter opgelegd.
Gevolgen van gezag van gewijsde in schadestaatprocedures tussen dezelfde partijen
11 september 2020
Hoge Raad bevestigt dat een tweede schadestaatprocedure tussen dezelfde partijen niet als een voortzetting van de eerste kan worden beschouwd, en verwerpt het cassatieberoep van Sleutelstad.
Exclusieve rechtsmacht van het beslagforum bij conservatoir beslag op zeeschip en de gevolgen voor de Nederlandse rechter
17 juli 2020
De Hoge Raad oordeelt dat de Nederlandse rechter geen rechtsmacht heeft in een zaak van conservatoir beslag op een zeeschip, waarbij de exclusieve rechtsmacht bij de Marokkaanse rechter ligt.
Beoordeling van het adviesrecht van de ondernemingsraad in relatie tot politieke besluiten
17 juli 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van GOR Rijk tegen de Staat der Nederlanden en oordeelt dat de klachten over de beschikking van het hof niet tot vernietiging kunnen leiden.
Aansprakelijkheid van beleggingsadviseur en onrechtmatige daad in cassatie
17 juli 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van eisers tegen arrest hof. Aansprakelijkheid beleggingsadviseur en onrechtmatige daad aan de orde. Kosten voor eisers begroot op nihil.
Vernietiging en verwijzing in cassatie betreffende billijke vergoeding voor naburige rechten in de muzieksector
17 juli 2020
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof en bevestigt exclusieve bevoegdheid van Sena voor het vaststellen van billijke vergoedingen voor naburige rechten.
Cassatie over opschortingsrecht in koop- en aannemingsovereenkomst met projectontwikkelaar
17 juli 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van SWL tegen curator in zaak over opschortingsrecht bij koop- en aannemingsovereenkomst. Kostenveroordeling aan de zijde van de curator.
Verjaring van vordering op ontbonden rechtspersoon na faillissement en heropening van vereffening
17 juli 2020
Hoge Raad oordeelt dat de verjaring van een vordering op een ontbonden rechtspersoon niet afloopt zolang de vereffening in faillissement niet is heropend.
Ontvankelijkheid van de vereffenaar in cassatieberoep tegen eindbeschikking van de kantonrechter in erfrechtelijke zaak
17 juli 2020
De Hoge Raad verklaart de vereffenaar niet-ontvankelijk in haar cassatieberoep tegen de eindbeschikking van de kantonrechter, omdat hoger beroep openstond.
Bevoegdheid burgemeester bij crisismaatregel en ontvankelijkheid officier van justitie
17 juli 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van betrokkene over de bevoegdheid van de burgemeester bij de crisismaatregel en de ontvankelijkheid van de officier van justitie.
Aansprakelijkheid gemeente voor onrechtmatige geluidshinder naast exploitant buurthuis
10 juli 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiser] tegen gemeente Oosterhout wegens onrechtmatige geluidshinder. Kostenveroordeling van € 882,34 en € 2.200,-- voor salaris.
Cassatie over de uitleg van polisvoorwaarden in het kader van arbeidsongeschiktheidsverzekering
10 juli 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van eiser tegen de Nationale Nederlanden over de uitleg van polisvoorwaarden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en veroordeelt eiser in de proceskosten.
Overdraagbaarheid van vorderingsrechten van banken aan niet-banken en de zorgplicht van niet-banken
10 juli 2020
De Hoge Raad oordeelt dat vorderingen van banken uit geldleningen overdraagbaar zijn aan niet-banken en dat zorgplichten van banken niet automatisch overgaan op niet-banken, maar dat niet-banken wel verplichtingen kunnen hebben op basis van redelijkheid en billijkheid.
Beroepsaansprakelijkheid van fiscaal adviseur bij verzuim tijdige beroepsgronden
3 juli 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eiser] tegen de afwijzing van zijn vorderingen wegens beroepsfouten van zijn fiscaal adviseurs, omdat onvoldoende schade is aangetoond.
Cassatieberoep tegen ASR Schadeverzekering N.V. inzake letselschade en schadebegroting
3 juli 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiser] tegen ASR Schadeverzekering N.V. inzake letselschade en schadebegroting, en veroordeelt [eiser] in de proceskosten.
Ontvankelijkheid van incidenteel cassatieberoep en fatale termijnen in het procesreglement
3 juli 2020
De Hoge Raad oordeelt over de ontvankelijkheid van een incidenteel cassatieberoep en de toepassing van fatale termijnen in het procesreglement. De vordering van de eiseres tot niet-ontvankelijkheid wordt afgewezen.
Cassatie over onteigeningsrecht en terugbetaling teveel ontvangen voorschotten
3 juli 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie over terugbetaling teveel ontvangen voorschotten in onteigeningszaak; rechter kan ambtshalve veroordelen tot terugbetaling en wettelijke rente toekennen.
Cassatie over octrooirecht en schadevergoeding in farmaceutische context
26 juni 2020
Cassatie over octrooirecht en schadevergoeding tussen Sandoz B.V. en AstraZeneca AB, waarbij de Hoge Raad de vorderingen van beide partijen in het ongelijk stelde en proceskosten toewijsde.
Bevel tot aanpassing van jaarrekening en de gevolgen van inkoop van eigen aandelen
26 juni 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking ondernemingskamer over jaarrekening GGN Brabant en oordeelt dat eigen vermogen niet verminderd mag worden door ingekochte aandelen.
Aansprakelijkheid van advocaat en stichting derdengelden bij omleiding van geldbedrag
19 juni 2020
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid advocaat en stichting derdengelden bij omleiding van € 363.000, waarbij pandrecht bank is gefrustreerd. Curator en stichting aansprakelijk, maar stichting niet verplicht tot onderzoek naar vordering.
Vernietiging van de beschikking inzake onderbewindstelling en mentorschap met verwijzing naar het gerechtshof Amsterdam
19 juni 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking van het gerechtshof Den Haag inzake onderbewindstelling en mentorschap, verwijst naar gerechtshof Amsterdam voor verdere behandeling.
Cassatie over wilsovereenstemming en kennisgeving bij schuldoverneming
19 juni 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van V.O.F. [koper] over wilsovereenstemming en kennisgeving bij schuldoverneming. Kostenveroordeling aan de zijde van [verkoper].
Vernietiging van de beschikking inzake partneralimentatie met terugwerkende kracht en verwijzing naar het gerechtshof Amsterdam
19 juni 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking van het gerechtshof Den Haag inzake partneralimentatie en verwijst naar het gerechtshof Amsterdam voor verdere behandeling.
Verstekverlening en corona-betekening in civiele procedures
19 juni 2020
De Hoge Raad oordeelt dat de 'corona-betekening' rechtsgeldig is, waarbij een exploot in een gesloten envelop wordt achtergelaten, en verleent verstek tegen de niet verschenen verweerders.
Cassatie in octrooizaak met proceskostenveroordeling
12 juni 2020
Fresenius Kabi Nederland B.V. verliest cassatie tegen ELI LILLY & COMPANY. Hoge Raad oordeelt dat klachten niet leiden tot vernietiging van het hofarrest en stelt proceskosten vast op € 140.000,--.
Cassatie over erfdienstbaarheid van weg en uitlegmaatstaf
12 juni 2020
Cassatie over de uitleg van een erfdienstbaarheid van weg, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat de erfdienstbaarheid ook het recht omvat om de weg te gebruiken als verbinding met een ander perceel.
Cassatie over opheffing faillissement wegens gebrek aan baten en de rol van de Garantstellingsregeling curatoren 2012
5 juni 2020
Cassatie over de opheffing van faillissement wegens gebrek aan baten en de rol van de Garantstellingsregeling curatoren 2012. De Hoge Raad bevestigt de beslissing van het hof.
Faillissementsrecht en de toepassing van de richtlijn 2001/23/EG bij de overgang van onderneming
29 mei 2020
Hoge Raad behandelt de toepassing van richtlijn 2001/23/EG bij de overgang van onderneming in faillissement. FNV vordert behoud van arbeidsvoorwaarden voor werknemers bij doorstart. Prejudiciële vragen aan HvJ EU over liquidatie en toezicht.
Beoordeling van de rechtsmacht van de Nederlandse rechter in een procedure tot fondsvorming en beperking van aansprakelijkheid voor maritieme vorderingen
29 mei 2020
Hoge Raad oordeelt over rechtsmacht Nederlandse rechter in maritieme aansprakelijkheidskwestie. Cassatieberoep van A Line c.s. verworpen.
Toepassing van het recht op een arbeidsovereenkomst tussen een Nederlandse werknemer en een Turkse werkgever met betrekking tot dwingende regels van Nederlands arbeidsrecht
29 mei 2020
Hoge Raad oordeelt over toepasselijkheid van Nederlands arbeidsrecht op arbeidsovereenkomst tussen Nederlandse werknemer en Turkse werkgever, ondanks keuze voor Turks recht.
Bestuurdersaansprakelijkheid en onrechtmatige daad in het kader van een licentieovereenkomst
29 mei 2020
Hoge Raad oordeelt over bestuurdersaansprakelijkheid in het kader van een licentieovereenkomst. Bestuurders worden hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor onverschuldigd betaalde voorschotten. Arrest van het hof wordt vernietigd en zaak wordt verwezen.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat bij verjaring van een aan cliënt gecedeerde vordering
29 mei 2020
De Hoge Raad oordeelt dat de advocaat niet aansprakelijk is voor het niet stuiten van de verjaring van een vordering, omdat de cliënt geen rechthebbende was.
Cassatie over alimentatie en procesrechtelijke vragen na sluiting hoofdzaak
15 mei 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie over alimentatie en procesrechtelijke vragen na sluiting hoofdzaak. Klachten van de vrouw leiden niet tot vernietiging van de beschikking van het hof.
Onrechtmatige daad en contractuele verplichtingen bij ontwikkeling bouwplan
24 april 2020
Huizon B.V. heeft cassatie ingesteld tegen de Gemeente Alkmaar over onrechtmatige daad en contractuele verplichtingen bij de ontwikkeling van een bouwplan. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Huizon in de kosten.
Verbod en ontbinding van de Bandidos Motorcycle Club in Nederland en de juridische status van lokale chapters
24 april 2020
Hoge Raad bevestigt verbod Bandidos Motorcycle Club in Nederland, maar oordeelt dat lokale chapters zelfstandige rechtspersonen zijn en niet automatisch onder het verbod vallen.
Cassatie over de reële eigendom en het bodembeslag in Curaçaose belastingzaak
24 april 2020
Hoge Raad vernietigt vonnis over bodembeslag en reële eigendom in Curaçaose belastingzaak, oordeelt dat het hof onterecht oordeelde over feitelijk gebruik en beschikking over het pand.
Niet-ontvankelijkheid van cassatieberoep wegens ontbreken handtekening advocaat
24 april 2020
De Hoge Raad verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn cassatieberoep wegens het ontbreken van een handtekening van een advocaat, zoals vereist door de wet.
Beëindiging faillissement op verzoek van bestuurders van failliete B.V. met voldoende activa
24 april 2020
Hoge Raad oordeelt dat faillissement van B.V. beëindigd moet worden als voldoende activa aanwezig zijn om geverifieerde schuldeisers te voldoen. Beschikking rechtbank vernietigd.
Cassatie in het belang van de wet inzake euthanasie op demente patiënt en tuchtzaak tegen arts
21 april 2020
Hoge Raad vernietigt beslissing CTG over euthanasie op demente patiënt; arts voldeed niet aan zorgvuldigheidseisen, maar tuchtrechter moet zelfstandig oordelen.
Verplichting van de werkgever tot loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid en de opschorting van re-integratieverplichtingen door de werknemer
17 april 2020
Hoge Raad oordeelt dat een werknemer haar re-integratieverplichtingen mag opschorten bij niet-nakoming van loondoorbetaling door de werkgever. De zaak is verwezen naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Aansprakelijkheid in arbeidsongevallen en regresmogelijkheden voor uitzendbureaus
17 april 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van Flexpoint tegen Acco over aansprakelijkheid in arbeidsongeval en regresmogelijkheden, bevestigt eerdere uitspraak van het hof.
Cassatie in het belang der wet betreffende de bevoegdheid van rechtbanken in zaken van Gemeenschapsmodellen en Uniemerken
17 april 2020
De Hoge Raad verwerpt op 17 april 2020 het cassatieberoep in het belang der wet over de bevoegdheid van rechtbanken in zaken van Gemeenschapsmodellen, bevestigend dat andere rechtbanken ook bevoegd zijn om voorlopige maatregelen te treffen.
Prejudiciële beslissing over aanspraak op transitievergoeding na herplaatsing in lager betaalde functie na langdurige arbeidsongeschiktheid
17 april 2020
De Hoge Raad oordeelt dat een werknemer na herplaatsing in een lager betaalde functie geen recht heeft op een gedeeltelijke transitievergoeding, omdat herplaatsing niet gelijkgesteld kan worden aan beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Rechtsgevolgen van het vervallen van het vereiste van een instandhoudingsverklaring voor auteursrecht op toegepaste kunst
17 april 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Montis over het auteursrecht op de stoel 'Charly', bevestigt dat het auteursrecht niet herleefde na vervallen instandhoudingsverklaring en wijst proceskosten toe aan [verweerster].
Bevoegdheid van schuldenaar en beschermingsbewindvoerder in hoger beroep tegen beslissing rechter-commissaris over wooncompensatie
17 april 2020
Hoge Raad oordeelt over bevoegdheid schuldenaar en beschermingsbewindvoerder in hoger beroep tegen beslissing rechter-commissaris over wooncompensatie. Verzoekers zijn niet-ontvankelijk verklaard wegens termijnoverschrijding.
Beoordeling van concurrente en achtergestelde vorderingen in het contractenrecht
3 april 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van Stichting Beheer tegen arrest hof Amsterdam over concurrente en achtergestelde vorderingen. Kostenveroordeling aan de zijde van SRH en de Staat.
Uitleg van een overeenkomst en de gevolgen van een beëindigingsovereenkomst in het contractenrecht
3 april 2020
De Hoge Raad bevestigt dat [verweerder] recht heeft op een vergoeding van 10% van de toegekende subsidies, ondanks VDL's betoog dat dit niet van toepassing was. Tevens wordt een vordering tot terugbetaling van proceskosten toegewezen.
Vernietiging en verwijzing in kort geding over verbod tot conservatoire maatregelen
3 april 2020
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst de zaak naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch. Belangenafweging bij verbod op conservatoire maatregelen niet gemaakt.
Incident tot voeging in cassatie; vereisten voor voeging door procespartij
3 april 2020
De Hoge Raad verklaart AT Osborne niet-ontvankelijk in haar incidentele vordering tot voeging in cassatie, omdat een procespartij geen belang heeft bij voeging.
Toepassingsbereik van art. 3:301 lid 2 BW in cassatie over levering registergoed
27 maart 2020
Hoge Raad oordeelt over toepassingsbereik van art. 3:301 lid 2 BW en niet-ontvankelijkheid bij niet-ingeschreven rechtsmiddel. Vonnis vernietigd en zaak verwezen.
Cassatie over onrechtmatige daad en bevoegdheid Nederlandse rechter in internationale context
20 maart 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van eisers over onrechtmatige daad en bevestigt bevoegdheid Nederlandse rechter. Kosten van het geding in cassatie worden aan eisers opgelegd.
Cassatie over de mogelijkheid van vordering in reconventie tegen afzonderlijke vennoten van een vennootschap onder firma
20 maart 2020
Hoge Raad oordeelt dat een vordering in reconventie alleen tegen de vennootschap kan worden ingesteld, niet tegen afzonderlijke vennoten. Arrest van het hof vernietigd en zaak verwezen naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering advocaat en onrechtmatige vaststellingsovereenkomst
6 maart 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep NN c.s. inzake onrechtmatige vaststellingsovereenkomst door verzekeraar zonder inzage in advocaatbrief. Kostenveroordeling aan zijde van verweerders op nihil.
Onteigeningsrecht en bijkomende voorzieningen in cassatie
6 maart 2020
Hoge Raad oordeelt over onteigeningsrecht en bijkomende voorzieningen; vernietigt vonnis rechtbank en verplicht Provincie Groningen om aangeboden voorzieningen te honoreren.
Cassatie tegen voorlopige machtiging tot voortduren van verblijf in psychiatrisch ziekenhuis
6 maart 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking van rechtbank Zeeland-West-Brabant over voorlopige machtiging tot verblijf in psychiatrisch ziekenhuis en verwijst terug voor verdere behandeling.
Cassatie over beroepsaansprakelijkheidsverzekering en dekking bij claims made-stelsel
28 februari 2020
Cassatie over de dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor Huvass c.s. tegen Bavam, met focus op claims made-stelsel en verzekerde hoedanigheden.
Gedeeltelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst en de transitievergoeding in het arbeidsrecht
21 februari 2020
Hoge Raad oordeelt over gedeeltelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst en transitievergoeding. Werkneemster weigerde te verschijnen op nieuwe werkplek, wat leidde tot ontbindingsverzoek van werkgever. Cassatieberoep verworpen.
Toerekenbare tekortkoming in samenwerkingsovereenkomst tussen vastgoedontwikkelaar en gemeente
21 februari 2020
Ludinga Vastgoed B.V. heeft cassatie ingesteld tegen de gemeente Harlingen over een samenwerkingsovereenkomst. De Hoge Raad verwerpt het beroep en oordeelt dat de klachten niet leiden tot vernietiging van het arrest.
Overeenkomstenrecht en verplichtingen van woningcorporatie bij bouwprojecten
21 februari 2020
Ludinga Vastgoed B.V. heeft cassatie ingesteld tegen Stichting Accolade over de verplichtingen bij de bouw van appartementen. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Ludinga in de proceskosten.
Cassatieberoep tegen ontslag op staande voet en motiveringsklachten in arbeidsrechtelijke context
21 februari 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiser] tegen ontslag op staande voet door [verweerster]. Kosten van het geding in cassatie zijn begroot op € 3.082,34.
Schadevergoeding bij leidingschade en abstracte schadeberekening door netbeheerder
21 februari 2020
Hoge Raad oordeelt over schadevergoeding bij leidingschade en abstracte schadeberekening door netbeheerder Liander. Vordering afgewezen wegens onvoldoende objectieve aanknopingspunten voor tarieven.
Hervatting hoger beroep en de gevolgen van berusting na het aanwenden van rechtsmiddelen
21 februari 2020
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de Gemeente Wijchen tegen het arrest van het hof Arnhem-Leeuwarden. De gemeente wordt veroordeeld in de kosten van het geding.
Gevolgen van overschrijding van de termijn voor schriftelijke uitwerking van een mondelinge uitspraak in jeugdzaken
21 februari 2020
Hoge Raad oordeelt dat overschrijding van de termijn voor schriftelijke uitwerking van een mondelinge uitspraak in jeugdzaken niet leidt tot nietigheid van de uitspraak. Cassatieberoep van de moeder verworpen.
Cassatie in het belang der wet over verrekening van WAO-uitkering in schuldsaneringsregeling
21 februari 2020
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over verrekening van WAO-uitkering in schuldsaneringsregeling, oordelend dat de schuld van UWV aan uitkeringsgerechtigde vóór de schuldsaneringsregeling is ontstaan.
Cassatie over de verplichting tot voortzetting van onderhandelingen en onvoorziene omstandigheden in verbintenissenrecht
7 februari 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] B.V. over verplichting tot voortzetting onderhandelingen en onvoorziene omstandigheden in verbintenissenrecht. Kostenveroordeling aan de zijde van Staedion.
Vernietiging arbeidsovereenkomst wegens bedrog door werknemer en de gevolgen voor de werkgever
7 februari 2020
Hoge Raad oordeelt over vernietiging arbeidsovereenkomst wegens bedrog door werknemer. Extra vereiste van 'nutteloosheid' afgewezen. Zaak verwezen naar gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Cassatie over betalingsverplichting en onduidelijkheid in schriftelijke overeenkomst met betrekking tot aansluitkosten
31 januari 2020
De Hoge Raad oordeelt dat Deem NL B.V. geen aansluitbijdrage bij [verweerder] in rekening mag brengen vanwege onduidelijkheid in de overeenkomst. Het beroep van Deem wordt verworpen.
Leeftijdsdiscriminatie in sociaal plan bij reorganisatie en ontslag
24 januari 2020
Hoge Raad oordeelt over leeftijdsdiscriminatie in sociaal plan bij ontslag. Aftoppingsregeling in strijd met WGBLA. Zaak verwezen naar gerechtshof Den Haag.
Cassatie over schadevergoeding en inzagevordering na verkoop van datacenters
24 januari 2020
Hoge Raad oordeelt over schadevergoeding en inzagevordering na verkoop van datacenters. Rooq c.s. vorderen tegen Equinix, die garanties zou hebben geschonden. Hoge Raad verwijst de zaak terug voor verdere behandeling van de inzagevordering.
Huwelijksvermogensrecht en de toepassing van het Huwelijksvermogensverdrag in internationaal privaatrecht
17 januari 2020
Hoge Raad oordeelt over toepasselijkheid van het Huwelijksvermogensverdrag en bevestigt dat Nederlands recht van toepassing is op het huwelijksvermogensregime van partijen.
Machtiging tot voortgezet verblijf voor dementerende met depressie en de vereisten voor geneeskundige verklaringen
17 januari 2020
Hoge Raad vernietigt machtiging tot voortgezet verblijf van dementerende met depressie, omdat alleen een specialist ouderengeneeskunde het onderzoek heeft verricht, terwijl ook een psychiater vereist was.
Herstelverzoek van Fair Play Centers B.V. en Janshen-Hahnraths Exploitatie B.V. inzake eerdere uitspraken over arbeidsvoorwaarden en instemming ondernemingsraad
17 januari 2020
Hoge Raad wijst verzoek tot herstel van eerdere uitspraken af, o.a. omdat geen bedrijfseconomische noodzaak voor wijziging arbeidsvoorwaarden is aangetoond.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij selectieve betaling in faillissement
17 januari 2020
Hoge Raad oordeelt dat bestuurders niet onrechtmatig handelen bij selectieve betaling in faillissement zonder persoonlijk ernstig verwijt. Vordering curator afgewezen.
Aansprakelijkheid producent voor brand door ontwerpfout in soldeermachine
10 januari 2020
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid producent voor brand door ontwerpfout in soldeermachine. Cassatie ingesteld door Vivat Schadeverzekeringen N.V. tegen ATF GmbH.
Aansprakelijkheid van een bank voor beleggingsverlies en zorgplicht in vermogensbeheerrelatie
10 januari 2020
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van bank voor beleggingsverlies en schending van zorgplicht in vermogensbeheerrelatie. Zaak wordt verwezen naar gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Onrechtmatige overheidsdaad en schadeplichtigheid bij afwijzing bouwvergunning
10 januari 2020
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiseres] B.V. tegen Gemeente Noordoostpolder inzake afwijzing bouwvergunning. Kosten van het geding zijn aan [eiseres] opgelegd.
Cassatie over aanbestedingsvoorwaarden voor medische instrumenten en de proportionaliteit van eisen
20 december 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Medtronic tegen VUmc over aanbestedingsvoorwaarden voor medische instrumenten, oordelend dat de eisen niet disproportioneel of discriminatoir zijn.
Vernietiging en zelf afdoen van een arrest inzake verdeling van gemeenschappelijke goederen in een samenlevingsovereenkomst
20 december 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof inzake verdeling van gemeenschappelijke goederen en herstelt de betalingsverplichting van de man voor huuropbrengsten.
Beoordeling van de maatstaf voor schorsing van de tenuitvoerlegging in kort geding en hoger beroep
20 december 2019
De Hoge Raad behandelt de maatstaf voor schorsing van de tenuitvoerlegging in kort geding en hoger beroep, oordeelt dat de man geen belang meer heeft bij cassatie en verwerpt het beroep.
Prejudiciële vragen inzake verkrijging van Nederlanderschap door erkenning en wettiging in Caribische context
20 december 2019
De Hoge Raad beantwoordt prejudiciële vragen over de verkrijging van Nederlanderschap door erkenning en wettiging in een Caribische context, en concludeert dat de verzoekers niet automatisch het Nederlanderschap hebben verkregen.
Verboden leeftijdsonderscheid in pensioenreglement en objectieve rechtvaardiging
20 december 2019
De Hoge Raad oordeelt dat Stichting Pensioenfonds ABP geen verboden leeftijdsonderscheid maakt in zijn pensioenreglement en bevestigt de objectieve rechtvaardiging van de leeftijdsgrens van 62 jaar voor pensioenopbouw.
Cassatie over de ontbinding van een koopovereenkomst en financieringsvoorbehoud
13 december 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van Grow-Company B.V. tegen Coöperatieve Groenvoederdrogerij Oosterwolde. Vraag betreft financieringsvoorbehoud en ontbinding koopovereenkomst. Kostenveroordeling aan Grow-Company.
Cassatie over de uitleg van een koopovereenkomst en de rechtsgeldigheid van een tussenarrest na defungeren van een raadsheer
13 december 2019
Hoge Raad vernietigt eerdere arresten over de uitleg van een koopovereenkomst en de rechtsgeldigheid van een tussenarrest na defungeren van een raadsheer.
Toepassing van griffierechten in cassatie voor personen onder schuldsaneringsregeling
13 december 2019
De Hoge Raad verklaart het verzet van [betrokkene 1] gegrond en stelt het griffierecht op nihil, omdat er geen griffierecht verschuldigd is voor personen onder de schuldsaneringsregeling.
Cassatie over onzorgvuldig handelen van voormalig werkgever bij verstrekking van negatieve informatie aan nieuwe werkgever
13 december 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiser] tegen Van Lanschot over onzorgvuldig handelen bij verstrekking van negatieve informatie. Kostenveroordeling voor [eiser].
Cassatie over vereiste geneeskundige verklaring bij machtiging tot voortgezet verblijf in psychiatrisch ziekenhuis
13 december 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Rotterdam over machtiging tot voortgezet verblijf, omdat geneeskundige verklaring niet voldeed aan vereisten voor gecombineerde diagnose.
Ongevraagde levering van drinkwater en de totstandkoming van een overeenkomst tussen consument en drinkwaterbedrijf
13 december 2019
Hoge Raad oordeelt over ongevraagde levering van drinkwater en de totstandkoming van een overeenkomst tussen Waternet en consument. Prejudiciële vragen aan HvJEU gesteld.
Aansprakelijkheid van een bank voor zorgplichtschending bij effectenbemiddeling
6 december 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof Amsterdam en verwijst de zaak naar het gerechtshof Den Haag. Eiser stelt dat de bank tekortgeschoten is in haar zorgplicht bij effectenbemiddeling.
Aansprakelijkheid van een bank voor tekortkomingen in zorgplicht jegens particuliere belegger in effectenbemiddeling
6 december 2019
Hoge Raad oordeelt dat TGB tekortschiet in zorgplicht jegens particuliere belegger, vernietigt eerdere uitspraak en verwijst naar gerechtshof Den Haag.
Onrechtmatige overheidsdaad en de vrijheid van vereniging in het kader van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants
6 december 2019
Hoge Raad oordeelt dat de verplichting voor accountants om lid te zijn van de NBA niet in strijd is met artikel 11 EVRM, omdat de NBA geen vereniging in de zin van dit artikel is.
Vernietiging van een arrest in een cassatieprocedure over dwaling bij de koop van een onderneming en de aanpassing van de koopprijs
6 december 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof over dwaling bij koop van onderneming en aanpassing van de koopprijs; verwijzing naar gerechtshof 's-Hertogenbosch voor verdere behandeling.
Cassatie over de gevolgen van faillissement voor procespartijen en de toepassing van de tweeconclusieregel
6 december 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst de zaak terug naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vanwege schending van het beginsel van hoor en wederhoor in faillissementsprocedure.
Cassatie over onteigening en rechtsstrijdgrenzen in het kader van een inpassingsplan
29 november 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van [de eigenaar] tegen Provincie Overijssel inzake onteigening en rechtsstrijdgrenzen. Kosten van het geding zijn aan [de eigenaar] opgelegd.
Beoordeling van een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst met betrekking tot pensioenpremie
29 november 2019
Hoge Raad oordeelt dat FPC onvoldoende zwaarwichtig belang heeft aangetoond voor wijziging pensioenpremie, waardoor de belangen van de werknemer niet kunnen wijken.
Beoordeling van een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst met betrekking tot pensioenpremie
29 november 2019
Hoge Raad oordeelt over de rechtsgeldigheid van een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst met betrekking tot pensioenpremie. FPC kan niet aantonen dat er een zwaarwichtig belang is voor de wijziging.
Beoordeling van een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst met betrekking tot pensioenpremie
29 november 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van JHE inzake de wijziging van de pensioenpremie, oordelend dat er geen zwaarwichtig belang was voor de wijziging.
Beoordeling van de oneerlijkheid van wijzigingsbedingen in hypothecaire overeenkomsten met betrekking tot Euribor-rente
22 november 2019
Hoge Raad oordeelt over de oneerlijkheid van wijzigingsbedingen in hypothecaire overeenkomsten. De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Cassatie over arbeidsongeval met heftruck en zorgplicht werkgever
22 november 2019
Papyrus Groep Nederland B.V. heeft cassatie ingesteld tegen een arrest van het hof over een arbeidsongeval met een heftruck. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Papyrus in de kosten.
De vraag of contractuele verplichtingen tot alcohol- en drugstests door de Staatsregeling van Aruba worden beperkt
22 november 2019
De Hoge Raad oordeelt dat contractuele verplichtingen tot alcohol- en drugstests niet in strijd zijn met de Staatsregeling van Aruba. Het ontslag van de werknemer werd bevestigd.
Aansprakelijkheid van bank voor niet-tijdige afgifte bankgarantie in aanbestedingsrecht
22 november 2019
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van eiseressen tegen De Volksbank over aansprakelijkheid voor niet-tijdige afgifte bankgarantie in aanbestedingsrecht.
Incident tot voeging in cassatie en de gevolgen voor procespartijen
15 november 2019
De Hoge Raad heeft op 15 november 2019 de incidentele vordering tot voeging van Naftogaz in cassatie toegewezen, waarbij Naftogaz zich aan de zijde van Omni mocht voegen. Trameta werd veroordeeld in de kosten van het incident.
Incident tot voeging in cassatie over de uitleg van de Regeling zorgverzekering en het belang van het Zorginstituut
15 november 2019
Hoge Raad oordeelt dat het Zorginstituut zich kan voegen aan de zijde van de Staat in cassatie tegen Biogen over de uitleg van de Regeling zorgverzekering.
Faillissementsrecht en contractuele uitbreiding van verrekeningsbevoegdheid in het licht van art. 53 Fw
15 november 2019
Hoge Raad oordeelt dat contractuele uitbreiding van verrekeningsbevoegdheid niet in strijd is met art. 53 Fw. Zaak betreft openstaande schuld van € 18.702,55 die [eiseres] wilde verrekenen. Arrest van het hof vernietigd en zaak terugverwezen.
De vraag of er sprake is van een overeenkomst tot levering van drinkwater tussen een consument en een drinkwaterbedrijf, en de uitleg van relevante Europese richtlijnen
8 november 2019
De Hoge Raad behandelt de vraag of er een overeenkomst tot levering van drinkwater is tussen Waternet en [verweerder], of dat er sprake is van ongevraagde levering. De zaak is complex door de toepassing van Europese richtlijnen.
Prejudiciële vragen over de ambtshalve beoordeling van arbitraal bedingen in consumentenzaken
8 november 2019
Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over ambtshalve beoordeling van arbitraal bedingen in consumentenzaken, met nadruk op bescherming van consumentenrechten.
Prejudiciële vragen over slapende dienstverbanden en goed werkgeverschap in het arbeidsrecht
8 november 2019
De Hoge Raad oordeelt dat werkgevers in beginsel verplicht zijn in te stemmen met beëindiging van slapende dienstverbanden na langdurige arbeidsongeschiktheid, onder toekenning van een transitievergoeding aan de werknemer.
Prejudiciële vragen over de geldigheid van een niet-wijzigingsbeding voor kinderalimentatie en de toepassing van wettelijke maatstaven
1 november 2019
De Hoge Raad behandelt de geldigheid van een niet-wijzigingsbeding voor kinderalimentatie en concludeert dat een dergelijk beding dat een toename van de draagkracht uitsluit, nietig is, terwijl een beding dat een afname uitsluit, rechtsgevolg kan hebben.
Uitlevering van Bulgaarse nationaliteit naar Turkije en de informatieverplichting van de Staat
1 november 2019
Hoge Raad vernietigt arrest hof over uitlevering Bulgaarse nationaliteit aan Turkije; Staat voldeed niet aan informatieverplichting. Zaak wordt verwezen naar gerechtshof Amsterdam voor herbeoordeling.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van het cassatieberoep inzake machtiging tot voortzetting van inbewaringstelling en wrakingsverzoek
1 november 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Den Haag inzake voortzetting inbewaringstelling en wrakingsverzoek, oordeelt dat rechter niet bevoegd was te beslissen zonder behandeling wrakingsverzoek.
Cassatie over non-conformiteit in koopovereenkomst en klachtplicht
18 oktober 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van [eiseres] B.V. inzake non-conformiteit en klachtplicht in een koopovereenkomst, en veroordeelt [eiseres] in de proceskosten.
Incident tot zekerheidstelling bij uitvoerbaarheid bij voorraad in civiele procedure
18 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt over incidentele vordering tot zekerheidstelling in civiele procedure tussen ISG en Natwest, waarbij ISG zekerheid moet stellen voor uitvoerbaarheid bij voorraad.
Machtiging tot voortgezet verblijf en de rol van de officier van justitie in het Bopz-proces
18 oktober 2019
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van betrokkene inzake machtiging tot voortgezet verblijf op basis van de Wet Bopz, zonder dat de rechtbank de officier van justitie in de gelegenheid hoefde te stellen een andere maatregel te verzoeken.
Cassatie over voorlopige machtiging op basis van de Wet Bopz en het horen van betrokkene
11 oktober 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking van rechtbank Noord-Nederland over voorlopige machtiging Wet Bopz, omdat betrokkene niet is gehoord tijdens de mondelinge behandeling.
Cassatie over beëindiging samenwerking tussen vennootschappen en financiële afwikkeling managementovereenkomsten
11 oktober 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van InnoParking c.s. tegen Pink and Nelson B.V. over beëindiging samenwerking en financiële afwikkeling. Kostenveroordeling aan de zijde van P&N begroot op nihil.
Herstel van arrest inzake informatieverstrekking bij renteswap en dwaling
11 oktober 2019
Hoge Raad herstelt arrest van 4 oktober 2019 inzake informatieverstrekking bij renteswap en dwaling. Verbeteringen zijn aangebracht op basis van artikel 31 Rv.
Vernietiging van een arrest inzake erfpachtrecht en appartementsrechten met betrekking tot de waarde bepaling
11 oktober 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Amsterdam inzake erfpachtrecht en verwijst de zaak naar het gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Incident tot zekerheidstelling proceskosten in faillissementsprocedure in cassatie
11 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt over incidenteel verzoek tot zekerheidstelling proceskosten in cassatie door curatoren van failliete [verzoeker]. Verzoek toegewezen, zekerheid van € 2.900,-- moet voor 8 november 2019 worden gesteld.
Ontbinding van een overeenkomst tussen hoofdaannemer en onderaannemer in het kader van verzuim en ingebrekestelling
11 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt dat de ontbinding van de overeenkomst tussen hoofdaannemer en onderaannemer prematuur was, omdat de onderaannemer nog niet in verzuim verkeerde.
Persoonlijke aansprakelijkheid van curatoren tijdens pre-packprocedure en faillissement
4 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt over de persoonlijke aansprakelijkheid van curatoren tijdens pre-packprocedure en faillissement. Cassatieberoep van [eiser] wordt verworpen.
Persoonlijke aansprakelijkheid van curatoren tijdens pre-packprocedure en faillissement
4 oktober 2019
Hoge Raad bevestigt de Maclou-norm voor persoonlijke aansprakelijkheid van curatoren tijdens pre-pack en faillissement. Cassatieberoep van [eiseres] wordt verworpen.
Hoge Raad over informatieplicht en dwaling bij renteswapovereenkomst
4 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt dat ING tekort is geschoten in haar informatieplicht bij renteswapovereenkomst, waardoor [Cliënt] terecht een beroep op dwaling heeft gedaan en de overeenkomst heeft vernietigd.
Cassatie over beneficiaire aanvaarding en grenzen van de rechtsstrijd na cassatie en verwijzing in erfrechtelijke zaak
27 september 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van [de Executeur] in erfrechtelijke zaak over beneficiaire aanvaarding en rechtsstrijd na cassatie. Kosten aan [de Executeur] opgelegd.
Cassatie over gebruiksvoorwaarden van luchtvaartmaatschappij en rechtsstrijd na vernietiging
27 september 2019
Ryanair heeft cassatie ingesteld tegen PR Aviation over gebruiksvoorwaarden van een website. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Ryanair in de kosten.
Uitleg van een koopovereenkomst betreffende een monumentaal pand in Amsterdam met betrekking tot garanties en schadevergoeding
20 september 2019
Hoge Raad oordeelt over de uitleg van een koopovereenkomst en de rechtsgeldigheid van een tussenarrest in een cassatieprocedure. Verzoek om informatie aan het hof over de vaststelling van het arrest.
Aansprakelijkheid van de politie voor schietincident in Alphen aan den Rijn en de relativiteit van schadevergoeding
20 september 2019
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van de politie voor schietincident in Alphen aan den Rijn; onrechtmatige verlening van wapenverlof leidt tot schadevergoeding aan slachtoffers.
Aansprakelijkheid van de Staat voor de gevolgen van de evacuatie van mannelijke vluchtelingen tijdens de val van Srebrenica
19 juli 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door mannelijke vluchtelingen op 13 juli 1995 niet de keuze te bieden om op de compound te blijven, wat hen blootstelde aan onmenselijke behandeling door de Bosnische Serven.
Aansprakelijkheid voor aardbevingsschade in Groningen en de rol van de Staat en exploitanten
19 juli 2019
De Hoge Raad behandelt aansprakelijkheid voor aardbevingsschade in Groningen, met vragen over de rol van de Staat en exploitanten. Belangrijke uitspraken over risicoaansprakelijkheid, onrechtmatige daad en schadevergoeding worden gedaan.
Aansprakelijkheid van de Staat voor de handelingen van Dutchbat tijdens de evacuatie van Srebrenica
19 juli 2019
De Hoge Raad oordeelt over de aansprakelijkheid van de Staat voor de handelingen van Dutchbat tijdens de evacuatie van Srebrenica. De Staat is aansprakelijk voor 10% van de schade, omdat Dutchbat mannelijke vluchtelingen niet de keuze bood om in de compound te blijven, wat hen de kans ontnam om te ontsnappen aan de Bosnische Serven.
Bevoegdheid van de Nederlandse rechter in internationale kinderontvoeringszaken en de uitsluiting van cassatieberoep
5 juli 2019
De Hoge Raad oordeelt over de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in internationale kinderontvoeringszaken en verklaart de moeder ontvankelijk in haar beroep.
Cassatie over kinderalimentatie en draagkracht van de alimentatieplichtige
5 juli 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking gerechtshof over kinderalimentatie en verwijst naar gerechtshof Amsterdam. Draagkracht en schuldenlast van de man onvoldoende gemotiveerd door het hof.
Bestuurdersaansprakelijkheid bij verkoop van aandelen zonder vereiste instemming
28 juni 2019
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van bestuurders bij verkoop aandelen zonder instemming. Vernietiging eerdere arresten en verwijzing naar gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Prejudiciële vragen over dwaling bij renteswaps en de zorgplicht van banken
28 juni 2019
Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over dwaling bij renteswaps en de zorgplicht van banken. Eiseressen vorderen dat ABN AMRO onrechtmatig heeft gehandeld en dat zij hebben gedwaald bij het aangaan van de renteswaps. De Hoge Raad bevestigt de mededelingsplicht van de bank en de voorwaarden voor een succesvol beroep op dwaling.
Hoge Raad oordeelt over de toepassing van het hinderpaalcriterium in de Zorgverzekeringswet met betrekking tot niet-gecontracteerde zorg
7 juni 2019
Hoge Raad bevestigt dat zorgverzekeraars een korting van 25% mogen toepassen op vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg, mits dit geen hinderpaal vormt voor verzekerden.
Overzichtsarrest vordering benadeelde partij in strafzaken met betrekking tot schadevergoeding en aansprakelijkheid
28 mei 2019
Hoge Raad oordeelt over vordering benadeelde partij in strafzaak. Toewijzing schadeposten door Hof niet onbegrijpelijk. Belang van eenvoudige procedure voor benadeelde partijen benadrukt. Bepaling aantal uren taakstraf en vervangende hechtenis aangepast.
Cassatie over de toepasselijkheid van art. 140 lid 3 Rv in een verstekprocedure met tussenkomst
24 mei 2019
Hoge Raad oordeelt over de toepasselijkheid van art. 140 lid 3 Rv in een verstekprocedure met tussenkomst. Eiser krijgt kans om hoger beroep in te stellen tegen eerder vonnis.
Toelaatbaarheid van voorlopige machtiging tot opname in psychiatrisch ziekenhuis onder opschortende voorwaarde van schorsing of beëindiging voorlopige hechtenis
24 mei 2019
Hoge Raad oordeelt over voorlopige machtiging tot opname in psychiatrisch ziekenhuis onder opschortende voorwaarde van schorsing of beëindiging voorlopige hechtenis. Cassatieberoep verworpen.
Causaal verband tussen onrechtmatige besluiten en tussentijdse beëindiging van schuldsanering
17 mei 2019
Hoge Raad oordeelt over causaal verband tussen onrechtmatige besluiten van de Gemeente en beëindiging van schuldsanering van verweerster. Gemeente aansprakelijk voor schade.
Cassatie over de vraag of na drie jaar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan en de juridische kwalificatie van werkzaamheden voorafgaand aan de ingangsdatum
10 mei 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van [werkgever] over de vraag of na drie jaar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. Kostenveroordeling aan de zijde van de werkneemster.
Relatievermogensrecht bij samenwoning zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap: recht op vergoeding van investering in woning
10 mei 2019
Hoge Raad bevestigt dat vrouw geen recht heeft op vergoeding van investering in woning van man, omdat geen gemeenschap bestaat en artikel 1:87 BW niet van toepassing is.
Aansprakelijkheid curator bij onrechtmatige daad en verlies van kans
19 april 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] B.V. tegen curator Imogène B.V. inzake aansprakelijkheid bij onrechtmatige daad en verlies van kans. Kostenveroordeling van € 4.249,34.
Oordeel over leeftijdsdiscriminatie in sociaal plan bij reorganisatie en ontslagvergoeding
19 april 2019
Hoge Raad oordeelt over leeftijdsdiscriminatie in sociaal plan bij reorganisatie; vernietigt eerdere uitspraak en verwijst zaak voor verdere behandeling.
Prejudiciële vragen over de rechtskarakterisering van de vennootschap onder firma en de gevolgen voor arbeidsovereenkomsten en schulden in faillissement en schuldsanering
19 april 2019
De Hoge Raad heeft prejudiciële vragen beantwoord over de rechtskarakterisering van de vennootschap onder firma en de gevolgen voor arbeidsovereenkomsten en schulden in faillissement en schuldsanering.
Cassatie over de geldigheid van een Europees octrooi op printercartridges en de beoordeling van inbreuk door een concurrent
19 april 2019
Hoge Raad oordeelt over de geldigheid van Europees octrooi EP 2 170 617 van HP en de inbreuk door Digital Revolution. Het octrooi wordt nietig verklaard, en HP wordt veroordeeld in proceskosten.
Cassatie over de totstandkoming van een overeenkomst van bindend advies en afstand van recht op toegang tot de overheidsrechter
12 april 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] over bindend advies en afstand van recht op toegang tot de rechter. Kostenveroordeling van € 4.907,34 aan [eiseres].
Vernietiging van een arrest in cassatie met verwijzing naar het gerechtshof Amsterdam in een arbeidsgeschil over beëindigingsovereenkomst en beëindigingsvergoeding
12 april 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof Den Haag en verwijst de zaak naar het hof Amsterdam in een arbeidsgeschil over beëindigingsovereenkomst en beëindigingsvergoeding.
Vernietiging van een arrest in cassatie met verwijzing naar het gerechtshof Amsterdam
12 april 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van gerechtshof Den Haag en verwijst zaak naar gerechtshof Amsterdam. Werknemer vorderde beëindigingsvergoeding na beëindigingsovereenkomst, maar hof wees vordering af. Procesfout in comparitie leidt tot vernietiging.
Vernietiging van eerdere arresten en verwijzing naar gerechtshof Den Haag in geschil over handtekening en aannemingssom
12 april 2019
Hoge Raad vernietigt eerdere arresten van het gerechtshof en verwijst de zaak naar het gerechtshof Den Haag, met betrekking tot de echtheid van een handtekening en vorderingen van eisers.
Prejudiciële beslissing inzake renteswap en beantwoording van prejudiciële vragen
12 april 2019
De Hoge Raad ziet af van beantwoording van prejudiciële vragen inzake renteswap, omdat de onderliggende procedure is doorgehaald na een schikking tussen partijen.
Aansprakelijkheid van de bank als pandhouder voor het handelen van de curator bij tenuitvoerlegging van een uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis
5 april 2019
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiseres] tegen ABN AMRO over aansprakelijkheid van de bank als pandhouder voor curator bij tenuitvoerlegging vonnis. Kosten van het geding worden aan [eiseres] opgelegd.
Internationale rechtsmacht en onrechtmatige ontneming van aandelen in financiële instellingen
29 maart 2019
Hoge Raad bevestigt dat Nederlandse rechter rechtsmacht heeft in internationale onrechtmatige ontnemingszaak, maar niet voor alle verweerders. Cassatieberoep verworpen.
Transitievergoeding en gelijkwaardige voorziening in arbeidsongeschiktheid bij beëindiging arbeidsovereenkomst
29 maart 2019
Hoge Raad oordeelt over transitievergoeding en gelijkwaardige voorzieningen in cao bij arbeidsongeschiktheid. De voorzieningen in de cao van ING zijn niet gelijkwaardig aan de wettelijke transitievergoeding, omdat ze al voor 1 juli 2015 bestonden.
Cassatie over voorwaardelijke machtiging en behandeling in afwachting van second opinion in psychiatrische zorg
22 maart 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Gelderland over voorwaardelijke machtiging en oordeelt dat onvoldoende duidelijk was welk psychiatrisch ziekenhuis bereid was tot opname. Ook onvoldoende motivering voor afwijzing aanhoudingsverzoek in afwachting van second opinion.
Medezeggenschapsrecht en de verhouding tussen de Ondernemingsraad en politieke besluiten
22 maart 2019
Hoge Raad verwerpt het beroep van de Ondernemingsraad van de Gemeente Maastricht tegen de Gemeente inzake de voortzetting van het SSC-ZL, oordelend dat dit een politieke afweging betreft die niet onder het advies- en beroepsrecht van de Ondernemingsraad valt.
Vernietiging ontslag op staande voet en ontbinding arbeidsovereenkomst; ontvankelijkheid verzoeken tot transitievergoeding en billijke vergoeding
22 maart 2019
Hoge Raad vernietigt ontslag op staande voet en ontbinding arbeidsovereenkomst; ontvankelijkheid verzoeken tot transitievergoeding en billijke vergoeding beoordeeld.
Aansprakelijkheid voor gebrekkige opstal en verjaring van vorderingen in het civiele recht
22 maart 2019
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid voor gebrekkige opstal en verjaring van vorderingen. De verjaringstermijn begint te lopen bij de voortdurende schadeveroorzakende situatie, niet bij de aanleg van de oprit.
Onrechtmatige overheidsdaad en besluitaansprakelijkheid bij weigering bouwvergunning
15 maart 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van eiseressen tegen Gemeente Den Haag over onrechtmatige weigering bouwvergunning. Eiseressen kunnen causaal verband niet aantonen.
Onrechtmatige overheidsdaad en besluitaansprakelijkheid in relatie tot schadevergoeding voor stilgelegde zandwinning
15 maart 2019
Hoge Raad oordeelt over onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding voor stilgelegde zandwinning door Provincie Zuid-Holland. Causaal verband tussen besluit en schade ontbreekt.
Cassatie over de noodzaak van concurrentie- en relatiebedingen in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd
8 maart 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Fromatech over de noodzaak van concurrentie- en relatiebedingen in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.
Cassatie over de aansprakelijkheid van een bank bij onderhandse verkoop van een woning
8 maart 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie van ABN AMRO BANK N.V. over aansprakelijkheid bij onderhandse verkoop woning; kostenveroordeling aan de zijde van de koper.
Beroepsfout advocaat door niet tijdig instellen van cassatieberoep in strafzaak en de vraag naar de kans van slagen voor een voorlopig deskundigenbericht
22 februari 2019
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [verzoeker] wegens beroepsfout van advocaat [verweerder] en oordeelt dat beoordeling van kans op succes in cassatie aan de rechter is voorbehouden.
Bevoegdheid Nederlandse rechter inzake vorderingen tot opheffing van in België gelegd conservatoir derdenbeslag en verbod om opnieuw conservatoir beslag te leggen; vorderingen gegrond op immuniteit van executie van internationale organisatie
22 februari 2019
Hoge Raad vraagt HvJEU om uitleg over bevoegdheid Nederlandse rechter inzake vorderingen tot opheffing van conservatoir beslag gelegd in België door internationale organisatie SHAPE.
Vernietiging van het arrest van het gerechtshof Amsterdam inzake de uitwisselbaarheid van functies binnen KLM na reorganisatie
15 februari 2019
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Amsterdam en oordeelt dat KLM voormalige teamleiders moet toelaten tot de functie van Shiftleader, tenzij zij niet aan de functievereisten voldoen.
Aansprakelijkheid van bestuurders voor niet-nakoming van huurgarantie door vennootschap
15 februari 2019
Hoge Raad oordeelt over bestuurdersaansprakelijkheid voor niet-nakoming huurgarantie door vennootschap. Arrest vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof Den Haag.
Verzekeringsrecht en directe actie bij opgeheven rechtspersoon na arbeidsongeval
1 februari 2019
Hoge Raad oordeelt over directe actie van benadeelde tegen verzekeraar na arbeidsongeval, waarbij rechtspersoon aansprakelijke partij is opgehouden te bestaan. Uitzondering op meldingsvereiste van toepassing.
Cassatie over machtiging tot voortgezet verblijf in inrichting voor verstandelijk gehandicapten en vereiste deskundigheid
1 februari 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Den Haag over machtiging tot voortgezet verblijf in inrichting voor verstandelijk gehandicapten; vereist deskundigheid van psychiater bij gecombineerde diagnose.
Herstel van de arbeidsovereenkomst na ontbinding door de kantonrechter en terugbetaling van de transitievergoeding
25 januari 2019
Hoge Raad oordeelt dat herstel van de arbeidsovereenkomst niet automatisch leidt tot terugbetaling van de transitievergoeding. De zaak is terugverwezen naar het gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Erkenning van een Russisch faillissementsvonnis in Nederland en de toepassing van de openbare-orde-exceptie
18 januari 2019
De Hoge Raad weigerde de erkenning van een Russisch faillissementsvonnis van Yukos Oil in Nederland, omdat dit in strijd is met de Nederlandse openbare orde. De Russische autoriteiten hebben fundamentele rechtsbeginselen geschonden.
Cassatie over recht op transitievergoeding en doorwerkregeling in gemeentelijk sociaal plan
11 januari 2019
Hoge Raad oordeelt dat de Gemeente Den Haag verplicht is transitievergoeding van € 32.766,68 te betalen aan werknemer, ondanks doorwerkregeling in sociaal plan.
Bevoegdheid Nederlandse rechter inzake vorderingen tot opheffing van in België gelegd conservatoir derdenbeslag en verbod om opnieuw conservatoir beslag te leggen; vorderingen gegrond op immuniteit van executie van internationale organisatie
21 december 2018
Hoge Raad oordeelt over bevoegdheid Nederlandse rechter inzake vorderingen tot opheffing van conservatoir beslag door SHAPE, met vragen aan HvJEU over immuniteit van executie.
Overheidsaansprakelijkheid en identiteitsfraude in cassatie met betrekking tot schadevergoeding en verjaring
21 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiser] tegen de Staat der Nederlanden inzake overheidsaansprakelijkheid en identiteitsfraude, en legt kosten op van € 8.775,34.
Bestuurdersaansprakelijkheid en faillissementsaanvraag door bestuurder
21 december 2018
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het gerechtshof en verwijst de zaak naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De bestuurder heeft zijn taak kennelijk onbehoorlijk vervuld door faillissement aan te vragen zonder voldoende overleg met aandeelhouders.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van bepalingen in algemene voorwaarden voor voortdurende erfpacht
21 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam tegen Gemeente Amsterdam over rechtsgeldigheid van bepalingen in algemene voorwaarden voor erfpacht.
Erkenning van minderjarigen in het buitenland en de gevolgen voor het Nederlanderschap
21 december 2018
Hoge Raad oordeelt over erkenning van minderjarigen door een Nederlandse man en de gevolgen voor het Nederlanderschap. Erkenning vóór 1 april 2014 kan nu worden erkend. Zaak terugverwezen voor verder onderzoek.
Cassatie over wijziging van kinderalimentatie en de toepassing van wettelijke maatstaven
21 december 2018
Hoge Raad oordeelt over wijziging kinderalimentatie en toepassing wettelijke maatstaven. Cassatie verworpen, vrouw heeft geen belang meer bij uitvoerbaarverklaring.
Bevoegdheid Nederlandse rechter bij internationale echtscheiding en nevenvorderingen
21 december 2018
Hoge Raad oordeelt over rechtsmacht Nederlandse rechter bij internationale echtscheiding en verklaart incidenteel beroep van de vrouw niet-ontvankelijk.
Vernietiging van de beschikking van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake transitievergoeding en overbruggingsregeling
14 december 2018
Hoge Raad vernietigt beschikking gerechtshof over transitievergoeding en overbruggingsregeling; verwijzing naar gerechtshof 's-Hertogenbosch voor verdere behandeling.
Prejudiciële vragen over ondertoezichtstelling en contactbeperkingen in het personen- en familierecht
14 december 2018
De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over contactbeperkingen bij ondertoezichtstelling van minderjarigen en de rol van gecertificeerde instellingen en de kinderrechter.
Uitleg van de Detacheringsrichtlijn in het kader van internationaal wegvervoer en de toepassing van cao's
14 december 2018
Hoge Raad vraagt HvJ EU om uitleg over de Detacheringsrichtlijn en cao's in internationaal wegvervoer. FNV vordert naleving cao GN door buitenlandse verweersters.
Cassatie over de berekening van de opzegtermijn en opvolgend werkgeverschap in het arbeidsrecht
30 november 2018
Hoge Raad bevestigt dat ESS als opvolgend werkgever van Rucanor/SSE moet worden aangemerkt en dat de opzegtermijn moet worden berekend op basis van de totale duur van de dienstverbanden.
Onrechtmatige daad en verjaring in relatie tot schadevergoeding door rechter aan advocaat
23 november 2018
Hoge Raad oordeelt over onrechtmatige daad en verjaring in een zaak tussen een rechter en een advocaat, bevestigt dat de rechter onrechtmatig heeft gehandeld.
Onrechtmatige overheidsdaad en aansprakelijkheid van de Staat voor proceskosten in rechtszaken tegen rechters
23 november 2018
Hoge Raad oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door negatieve kwalificatie van [verweerder] in een brief aan de Tweede Kamer. Rectificatie en kostenvergoeding aan [verweerder] zijn opgelegd.
Internationaal wegvervoer en toepasselijk recht op arbeidsovereenkomsten
23 november 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof over toepasselijk recht op arbeidsovereenkomsten van Hongaarse chauffeurs en verwijst terug voor herbeoordeling.
Internationale arbeidsovereenkomst en Detacheringsrichtlijn in het wegvervoer
23 november 2018
Hoge Raad oordeelt over de toepassing van de cao Goederenvervoer op buitenlandse chauffeurs in internationaal wegvervoer en stelt prejudiciële vragen aan het HvJEU.
Prejudiciële vraag over de reikwijdte van openbaar pandrecht in faillissementsrechtelijke context
23 november 2018
Hoge Raad beantwoordt prejudiciële vraag over openbaar pandrecht in faillissement. Rabobank kan zich niet verhalen op vorderingen na peilmoment art. 54 Fw.
Toetsing van onteigeningsverzoek aan beginselen van behoorlijk bestuur in vervroegde onteigening
16 november 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiser] tegen de Staat der Nederlanden inzake onteigeningsverzoek; kostenveroordeling van € 854,34 en € 2.200,-- voor salaris.
Beroepsaansprakelijkheid advocaat en verzet tegen verstekvonnis
16 november 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] tegen Carigna Investments N.V. wegens beroepsaansprakelijkheid advocaat. Klachten leiden niet tot cassatie. Kostenveroordeling aan de zijde van Carigna op nihil.
Aansprakelijkheid van curator voor onrechtmatige daad bij gebruik van winkelruimte zonder toestemming verhuurder
9 november 2018
Hoge Raad oordeelt dat curator onrechtmatig handelde door winkelruimte zonder toestemming verhuurder aan derde ter beschikking te stellen, wat leidt tot persoonlijke aansprakelijkheid.
Cassatie over de totstandkoming en uitleg van een overeenkomst in het kader van de Haviltexmaatstaf met betrekking tot de Oude Catalogus
2 november 2018
Hoge Raad vernietigt eerdere arresten en verwijst de zaak naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor verdere behandeling inzake de Oude Catalogus en de rol van [betrokkene 5].
Faillissementsrecht en pluraliteit van schuldeisers in het kader van de Faillissementswet
26 oktober 2018
Hoge Raad oordeelt dat de Staat en zijn onderdelen voor de Faillissementswet niet als onderscheiden schuldeisers kunnen worden aangemerkt, waardoor het verzoek tot faillietverklaring van [verweerster] werd afgewezen.
Aansprakelijkheid van de Staat voor niet-tijdige of onjuiste omzetting van Europese richtlijnen inzake energieprestatie van gebouwen
19 oktober 2018
Hoge Raad oordeelt dat de Staat niet aansprakelijk is voor schade door niet-tijdige omzetting van Europese richtlijnen inzake energieprestatie, omdat de richtlijnen niet de belangen van de eisers beschermen.
Aansprakelijkheid van werkgever voor arbeidsgerelateerd verkeersongeval en de gebondenheid van de rechter aan de in hoofdprocedure vastgestelde grondslag voor aansprakelijkheid
19 oktober 2018
De Hoge Raad oordeelt over de aansprakelijkheid van de werkgever voor schade door een verkeersongeval van een werknemer en de gebondenheid van de rechter aan de in hoofdprocedure vastgestelde aansprakelijkheid.
Onrechtmatige overheidsdaad en gezag over minderjarige in het jeugdrecht
19 oktober 2018
Hoge Raad oordeelt over onrechtmatige overheidsdaad en gezag over minderjarige; vernietigt arrest van het hof en verwijst naar gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Afwikkeling huwelijkse voorwaarden na echtscheiding en waarde van aandelen in cassatie
19 oktober 2018
Hoge Raad verwerpt zowel het principale als het incidentele cassatieberoep inzake de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden na echtscheiding en de waarde van aandelen.
Cassatie over transitievergoeding en opvolgend werkgeverschap in arbeidsrecht
12 oktober 2018
Hoge Raad vernietigt beschikking hof over transitievergoeding en verwijst naar gerechtshof Den Haag. Belang van opvolgend werkgeverschap en juiste rechtsopvatting benadrukt.
Verantwoordelijkheid van prijsvergelijkingswebsite voor misleidende informatie over prijzen in de luchtvaartsector
5 oktober 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van Skyscanner tegen Stichting Reclame Code over misleidende prijzen op prijsvergelijkingswebsite. Kostenveroordeling voor Skyscanner.
Cassatie over de rechtsgevolgen van schending van de precontractuele mededelingsplicht door de verzekeringnemer
5 oktober 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Amsterdam en verwijst de zaak naar het gerechtshof Den Haag. Belangrijke uitspraak over de mededelingsplicht van verzekeringnemers en de gevolgen van schending daarvan.
Ongerechtvaardigde verrijking en uitleg van schade in de context van bankgarantie
5 oktober 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Gemeente Stadskanaal inzake ongerechtvaardigde verrijking en uitleg van schade in bankgarantie. Gemeente veroordeeld in kosten van het geding.
Transitievergoeding bij ontslag wegens ziekte kort voor pensioengerechtigde leeftijd en de toepassing van redelijkheid en billijkheid
5 oktober 2018
Hoge Raad bevestigt toekenning van volledige transitievergoeding aan werknemer die kort voor pensioen werd ontslagen wegens ziekte; redelijkheid en billijkheid niet van toepassing.
Cassatie over verbintenissenrecht en overeenkomst van opdracht met betrekking tot geldbedragen voor derde
28 september 2018
Hoge Raad vernietigt arrest hof en oordeelt over tekortkoming in overeenkomst van opdracht; schadevergoeding voor niet doorgegeven geldbedragen aan derde.
Overdracht van een koopoptie en de aard van het vorderingsrecht
28 september 2018
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de erven inzake de overdracht van een koopoptie en de aard van het vorderingsrecht, en veroordeelt hen in de kosten van het geding.
Cassatie over proceskostenveroordeling in kort geding en belang bij hoger beroep
28 september 2018
Cassatie over de vraag of een proceskostenveroordeling in kort geding voldoende belang voor hoger beroep biedt. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof en verwijst de zaak naar het gerechtshof Amsterdam.
Cassatie over de toepassing van een raamovereenkomst en de gevolgen van een fusie voor licentievergoedingen
28 september 2018
Hoge Raad vernietigt eerdere arresten en verwijst de zaak terug naar het gerechtshof Amsterdam. Belangrijke uitspraak over raamovereenkomsten en fusies.
Prejudiciële beslissing over ontbinding van huurovereenkomst en voorwaarden voor ontbinding in sociale woningbouw
28 september 2018
Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over ontbinding huurovereenkomst sociale woningbouw. Bevestigt dat tekortkomingen ontbinding rechtvaardigen, maar benadrukt belang van omstandigheden.
Cassatie over de mogelijkheid tot intrekking van een ontbindingsverzoek in het arbeidsrecht
28 september 2018
Hoge Raad vernietigt beschikking van het gerechtshof over intrekking ontbindingsverzoek in arbeidsrecht. BAM had de mogelijkheid om verzoek in te trekken, maar hof ging buiten rechtsstrijd om.
Cassatie over franchiseovereenkomst en precontractuele informatieplicht franchisegever
21 september 2018
Hoge Raad oordeelt dat Albert Heijn niet verplicht was om omzetprognoses te verstrekken aan [eiseres] en dat de prognoses zorgvuldig tot stand zijn gekomen. Beroep van [eiseres] verworpen.
Beoordeling van dwangbehandeling in zorgcarrousel onder de Wet Bopz
21 september 2018
Hoge Raad oordeelt dat voortzetting van dwangbehandeling in zorgcarrousel niet rechtmatig is zonder nieuwe beoordeling door behandelaar na overplaatsing.
Vernietiging van de beschikking van het gerechtshof Amsterdam inzake transitievergoeding na gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
14 september 2018
Hoge Raad oordeelt dat werknemer recht heeft op gedeeltelijke transitievergoeding na gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens arbeidsongeschiktheid. Beschikking van het gerechtshof vernietigd en kantonrechter bekrachtigd.
Cassatie over de invloed van het einde van een overeenkomst tussen afnemer en leverancier op de voortzetting van een overeenkomst tussen leverancier en producent, met betrekking tot exclusiviteit en onrechtmatige daad
14 september 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof over de beëindiging van overeenkomsten tussen [eiseres] en Bast, en verwijst de zaak terug voor verdere behandeling.
Cassatie over de eis tot overlegging van een UWV-deskundigenverklaring in kort geding bij loondoorbetaling tijdens arbeidsongeschiktheid
14 september 2018
Hoge Raad oordeelt dat de eis tot overlegging van een UWV-deskundigenverklaring niet geldt in kort geding bij loondoorbetaling tijdens arbeidsongeschiktheid.
Cassatie over pensioenrecht en affinanciering van pensioenaanspraken in arbeidsrelatie
13 juli 2018
Hoge Raad bevestigt afwijzing van vorderingen van [eiser] tegen Ecolab over pensioenaffinanciering, maar vernietigt hofuitspraak wegens onduidelijke motivering en verwijst terug.
Merkenrechtelijke oppositie tussen Heksenkaas en Witte Wievenkaas met betrekking tot verwarringsgevaar en begripsmatige overeenstemming
13 juli 2018
Hoge Raad vernietigt beschikking hof Den Haag over oppositie tussen 'Heksenkaas' en 'Witte Wievenkaas' en oordeelt over begripsmatige overeenstemming en verwarringsgevaar.
Merkenrechtelijke geschil over de inschrijving van het woord-/beeldmerk WITTE WIEVENKAAS en de oppositie van HEKSENKAAS
13 juli 2018
Hoge Raad vernietigt beslissing hof Den Haag over inschrijving WITTE WIEVENKAAS na beoordeling van overeenstemming met HEKSENKAAS. Levola wordt in kosten veroordeeld.
Vernietigbaarheid van borgtochtovereenkomst wegens ontbreken toestemming echtgenote in het huwelijksvermogensrecht
13 juli 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en bevestigt dat toestemming echtgenote vereist is voor borgtochtovereenkomst, die niet ten behoeve van normale bedrijfsuitoefening was.
Bestuurdersaansprakelijkheid en beëindiging samenwerking tussen B.V.’s en hun bestuurders/aandeelhouders
6 juli 2018
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en verwijst de zaak terug voor verdere behandeling inzake de aansprakelijkheid van een bestuurder in een geschil over de beëindiging van samenwerking tussen B.V.’s.
Cassatie over uitsluiting van inschrijver bij aanbesteding wegens ernstige beroepsfout en evenredigheidsbeginsel
6 juli 2018
Hoge Raad oordeelt dat VWS onterecht afweek van uitsluitingsgrond bij ernstige beroepsfout inschrijver. Uitsluiting is verplicht volgens aanbestedingsvoorwaarden.
Beroepsaansprakelijkheid van belastingadviseur en zorgplicht
29 juni 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van eiser tegen Accon AVM Belastingadvies B.V. inzake beroepsaansprakelijkheid en zorgplicht. Eiser wordt in kosten veroordeeld.
Vernietiging van een eindarrest in een civiele zaak met betrekking tot een samenwerkingsovereenkomst en non-disclosure-overeenkomst
22 juni 2018
Hoge Raad vernietigt eindarrest van het gerechtshof Den Haag in een civiele zaak over samenwerkingsovereenkomst en verwijst naar gerechtshof Amsterdam.
Cassatie over vordering werknemersorganisatie tot nakoming van CAO zonder bewijs van bezwaar van werknemers
22 juni 2018
Hoge Raad oordeelt dat een vakbond als contractspartij nakoming van CAO kan vorderen zonder bewijs van bezwaar van werknemers. Eerdere arresten vernietigd en zaak verwezen naar gerechtshof 's Hertogenbosch.
Cassatie over schorsing van geding tussen onder curatele gestelde persoon en voormalig curator
22 juni 2018
Hoge Raad oordeelt over schorsing van geding tussen onder curatele gestelde persoon en voormalig curator; geen schorsing, oproeping opvolgend curator toegestaan.
Onrechtmatige daad van de Staat en Bureau Jeugdzorg bij teruggeleiding van kinderen naar Nederland
15 juni 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van ouders over onrechtmatige daad bij teruggeleiding van kinderen naar Nederland. Kosten van het geding zijn begroot op € 4.408,68.
Verplichting tot toekenning billijke vergoeding bij niet-herstel arbeidsovereenkomst
8 juni 2018
Hoge Raad bevestigt dat geen verplichting bestaat tot toekenning billijke vergoeding bij niet-herstel arbeidsovereenkomst. Cassatieberoep van verzoeker verworpen.
Afwijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor wegens gebrek aan belang
8 juni 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van Walmaro B.V. en incidenteel cassatieberoep van Nationale-Nederlanden c.s. wegens gebrek aan belang. Kostenveroordeling voor beide partijen.
Vernietiging en verwijzing in cassatie betreffende huurovereenkomsten en onverschuldigde betaling in het kader van exploitatie van een bed & breakfast
8 juni 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Den Haag en verwijst de zaak naar het gerechtshof Amsterdam in een geschil over huurovereenkomsten en onverschuldigde betaling.
Verzekeringsrecht en de reikwijdte van verplichte verzekeringsdekking in het kader van WAM bij ongevallen met vorkheftrucks
8 juni 2018
Hoge Raad bevestigt dat de WAM dekking biedt voor schade door een vorkheftruck ongeval in een loods, ondanks dat het voertuig ook als werktuig werd gebruikt.
Vernietiging van het arrest van het gerechtshof Den Haag in een octrooizaken tussen Becton Dickinson en B. Braun Melsungen
18 mei 2018
Hoge Raad vernietigt arrest gerechtshof Den Haag in octrooizaak tussen Becton c.s. en Braun, oordeelt over kosten van cassatie en verwijst terug naar hof.
Vernietiging van rechtshandeling op grond van Pauliana in faillissementsrecht
18 mei 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Paro Transport B.V. inzake vernietiging rechtshandeling op grond van Pauliana. Kostenveroordeling aan de zijde van de curator.
Verjaring van de rechtsvordering tot uitkering in het verzekeringsrecht en de stuiting van verjaring
18 mei 2018
Hoge Raad oordeelt over verjaring van rechtsvordering tot uitkering uit verzekering na brand. Vordering van [eiser] is verjaard. Cassatieberoep verworpen.
Cassatie over terugbetaling van proceskosten na vernietiging van een eerdere uitspraak
18 mei 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Den Haag en verwijst de zaak naar het gerechtshof Amsterdam voor verdere behandeling van de terugbetaling van proceskosten.
Uitleg van het begrip ‘nachtrit’ in de CAO voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen
4 mei 2018
Hoge Raad oordeelt over de uitleg van ‘nachtrit’ in de CAO voor het Beroepsgoederenvervoer. Eiseres moet nachttoeslag betalen voor werkzaamheden tussen 20.00 en 04.00 uur, ongeacht of deze na middernacht plaatsvinden.
Huurrecht bedrijfsruimte en buitengerechtelijke ontbinding huurovereenkomst in Caribische context
4 mei 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van Imagine c.s. inzake huurrecht en buitengerechtelijke ontbinding huurovereenkomst; kostenveroordeling aan de zijde van de Stichting.
Uitleg van het begrip ‘woning’ in de CAO Bouwnijverheid en de toepassing op arbeidsmigranten
4 mei 2018
De Hoge Raad oordeelt over de uitleg van ‘woning’ in de CAO Bouwnijverheid voor arbeidsmigranten. De term verwijst naar de woning in Nederland, niet naar de woonplaats in het land van herkomst. Het beroep van FNV wordt verworpen.
Cassatie over de ontvankelijkheid van een beroep tegen een beschikking inzake inbewaringstelling op basis van de Wet Bopz
4 mei 2018
Hoge Raad verklaart betrokkene niet-ontvankelijk in cassatieberoep inzake inbewaringstelling; klacht over mondelinge uitspraak zonder aanwezigheid officier van justitie niet voldoende voor doorbreking rechtsmiddelenverbod.
Partneralimentatie en draagkracht in cassatie: beoordeling van inkomensverklaringen
4 mei 2018
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de man inzake partneralimentatie, oordelend dat hij onvoldoende bewijs heeft geleverd voor zijn gebrek aan draagkracht.
Cassatie over aansprakelijkheidsverzekering en buitengerechtelijke erkenning van aansprakelijkheid
20 april 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiseres] tegen Nationale-Nederlanden over aansprakelijkheidsverzekering en erkenning van aansprakelijkheid. Kosten van het geding zijn begroot op € 4.872,34.
Vernietiging van vonnis inzake onteigening en schadeloosstelling van pachter
20 april 2018
Hoge Raad vernietigt vonnis van rechtbank Overijssel inzake onteigening en schadeloosstelling pachter, oordeelt dat schade als gevolg van onteigening inkomensschade is.
Prejudiciële beslissing over transitievergoeding en leeftijdsdiscriminatie in het arbeidsrecht
20 april 2018
Hoge Raad oordeelt dat uitsluiting van transitievergoeding voor AOW-gerechtigden niet in strijd is met EU-richtlijn; legitiem doel en geen individuele toetsing vereist.
Vernietiging van een arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake toerekenbare tekortkoming door een uitzendbureau en schadevergoeding
13 april 2018
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake een uitzendbureau dat tekortschiet in de nakoming van een overeenkomst van opdracht, en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Prejudiciële vragen over de nietigheid van een vonnis en de gevolgen van defungeren van een rechter in civiele zaken
13 april 2018
De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over de nietigheid van een vonnis en de gevolgen van defungeren van een rechter. Het vonnis is nietig indien gewezen door een niet meer bevoegde rechter. De zaak moet terug naar de rechtbank voor een nieuwe behandeling.
Cassatie over bedrog en achterhouden van stukken in arbeidsrechtelijke procedure
6 april 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiser] in arbeidsrechtelijke zaak tegen RBS, bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt over bedrog en achterhouden van stukken.
Mentorschap meerderjarigen en de waarborgen van een eerlijk proces
6 april 2018
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van het gerechtshof Amsterdam vanwege schending van het recht op een eerlijk proces, omdat betrokkene zich niet kon uitlaten over een belangrijke brief van Mentrum.
Cassatie over de mogelijkheid voor deelgenoten om vorderingen in te stellen ten behoeve van de gemeenschap
6 april 2018
Hoge Raad bevestigt dat een deelgenoot geen vorderingen tegen een andere deelgenoot kan instellen ten behoeve van de gemeenschap, tenzij het gaat om vorderingen tegen derden. Vordering van [eiseres] wordt afgewezen.
Cassatieberoep tegen uitspreken overdrachtsregeling in financieel recht
6 april 2018
Hoge Raad oordeelt over cassatieberoep van Conservatrix Groep tegen DNB's verzoek tot uitspreken overdrachtsregeling. Onzekerheid over cassatietermijn leidt tot niet-ontvankelijkheid achterwege laten.
Prejudiciële vragen over ouderlijk gezag en belanghebbendheid in hoger beroep
30 maart 2018
De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over ouderlijk gezag en de positie van ouders in hoger beroep, bevestigt dat beide ouders als belanghebbenden moeten worden aangemerkt.
Aansprakelijkheid van bestuurders in het kader van onrechtmatige daad en financieel recht
30 maart 2018
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van bestuurders bij onrechtmatige daad en financieel recht. Persoonlijk ernstig verwijt vereist voor aansprakelijkheid. Beroep verworpen.
Beëindiging ouderlijk gezag en de processuele positie van de niet met ouderlijk gezag beklede ouder
30 maart 2018
Hoge Raad oordeelt dat de vader niet als belanghebbende kan worden aangemerkt in de procedure tot beëindiging van het ouderlijk gezag van de moeder over de minderjarigen, omdat hij nooit met het gezag was belast.
Cassatie over uitstel van termijn voor het nemen van akte na tussenarrest en verval van recht in civiele procedure
16 maart 2018
Hoge Raad vernietigt rolbeslissing en arrest van het hof over uitstel van termijn voor het nemen van akte in civiele procedure en verwijst de zaak naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Toelaatbaarheid van kantoorbetekening van rechtsmiddelexploot voor een persoon met woonplaats buiten Nederland
16 maart 2018
Hoge Raad verleent verstek tegen Carigna Investments N.V. wegens niet verschijnen in cassatie. Kantoorbetekening van rechtsmiddelexploot aan advocaat in Nederland is toelaatbaar voor partijen met woonplaats buiten Nederland.
Huwelijksgoederenrecht en de verdeling van huwelijksgemeenschap met betrekking tot ontslagvergoedingen en stamrecht-B.V.
23 februari 2018
Hoge Raad oordeelt over de verdeling van huwelijksgemeenschap en verknochtheid van ontslagvergoedingen in een echtscheidingszaak. De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor verdere behandeling.
Huwelijksvermogensrecht en belastinglatentie bij lijfrentepolissen na echtscheiding
23 februari 2018
Hoge Raad vernietigt beschikking hof over belastinglatentie bij lijfrentepolissen en peildatum woning na echtscheiding, verwijst naar hof 's-Hertogenbosch.
Huurrecht en onderverhuur: tekortkoming in nakoming door hoofdhuurder en aanspraak op gebruiksvergoeding
23 februari 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en verwijst zaak naar gerechtshof Amsterdam. Kernvraag betreft tekortkoming hoofdhuurder in onderverhuur en aanspraak op gebruiksvergoeding.
Cassatie over gerechtelijke erkentenis en vernietiging tussenvonnis zonder hoger beroep
23 februari 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van AB DOCUMENT B.V. tegen Stichting Administratiekantoor FMI-V.T.U. Groep over gerechtelijke erkentenis en vernietiging tussenvonnis zonder hoger beroep.
Cassatie over de matiging van een boetebeding in een exclusiviteitsovereenkomst tussen een uitzendbureau en een payrollorganisatie
16 februari 2018
Hoge Raad oordeelt over de matiging van een boetebeding in een exclusiviteitsovereenkomst tussen Turan B.V. en Easystaff. Cassatie verworpen, kosten voor Turan.
Cassatieberoep tegen arresten in twee gevoegde zaken met betrekking tot Yukos en de vraag naar de omvang van het cassatieberoep
16 februari 2018
Cassatieberoep door Promneftstroy en Yukos Finance B.V. tegen arresten van het Gerechtshof Amsterdam. De Hoge Raad bevestigt dat het cassatieberoep ook betrekking heeft op de tweede zaak, ondanks het ontbreken van het zaaknummer in de procesinleiding.
Cassatie over uitleg cao en contractswisseling bij faillissement van schoonmaakbedrijf
9 februari 2018
Hoge Raad oordeelt over uitleg cao en contractswisseling na faillissement van schoonmaakbedrijf Albatros, vernietigt eerdere arresten en verwijst naar gerechtshof Den Haag.
Beperking van aansprakelijkheid in het maritieme recht bij aanvaring en wrakopruiming
2 februari 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van Amasus inzake aansprakelijkheid na aanvaring; vorderingen ELG c.s. vallen onder LLMC en kunnen in wrakkenfonds worden ingediend.
Beoordeling van aansprakelijkheid en beperking van aansprakelijkheid in het maritieme recht na aanvaring tussen schepen
2 februari 2018
Hoge Raad bevestigt aansprakelijkheid en beperking van aansprakelijkheid na aanvaring tussen schepen, waarbij Eitzen haar aansprakelijkheid slechts kan beperken door een wrakkenfonds te stellen.
Cassatie over verlening akte en termijn voor het nemen van de akte in civiele procedure
2 februari 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van Mayia Travel tegen TUI Nederland N.V. over verlening akte en termijn. Kosten van het geding in cassatie zijn aan Mayia Travel opgelegd.
Ontvankelijkheid cassatieberoep van onder curatele gestelde persoon en erkenning van Spaans vonnis
2 februari 2018
Hoge Raad oordeelt over ontvankelijkheid cassatieberoep van onder curatele gestelde persoon en erkenning van Spaans vonnis. Eiseres 1 niet-ontvankelijk, tutor ontvankelijk na verkrijging rechterlijke machtiging.
Verjaring van schadevordering van bedrijf op gemeente wegens onrechtmatige daad en de stuiting van de verjaring door schriftelijke mededeling vervat in overeenkomst
26 januari 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van het hof en oordeelt dat de verjaring van de schadevordering niet was gestuit door de overeenkomst.
Verzoek tot ontslag curator in faillissement en ontvankelijkheid van de indirect bestuurder
5 januari 2018
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de indirect bestuurder van [A] Beheer B.V. tegen de niet-ontvankelijk verklaring van zijn verzoek tot ontslag van de curator.
Onteigening en schadeloosstelling bij waardevermindering van bouwpercelen
22 december 2017
Hoge Raad vernietigt vonnis over onteigening en schadeloosstelling, oordeelt dat rechtbank onvoldoende gemotiveerd heeft beslist over waardevermindering en omrijschade.
Schadevergoeding wegens kennelijk onredelijke opzegging van de arbeidsovereenkomst en de ingangsdatum van wettelijke rente
22 december 2017
Hoge Raad oordeelt over schadevergoeding wegens kennelijk onredelijke opzegging van arbeidsovereenkomst en ingangsdatum wettelijke rente. SRL moet rente betalen vanaf 29 juni 2010.
Beoordeling van de redelijkheid van een vergoeding bij vervroegde aflossing van een kredietrelatie
22 december 2017
Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Deutsche Nederland N.V. inzake een vergoeding bij vervroegde aflossing van een kredietrelatie, en veroordeelt Deutsche in de proceskosten.
Cassatie over de toepassing van de tweeconclusieregel en de grenzen aan uitbreiding van verweer door geïntimeerde
22 december 2017
Hoge Raad verwerpt cassatie van [eiser] en bevestigt de toepassing van de tweeconclusieregel in het geschil over loonsanctie en gebrekkige uitvoering van werkzaamheden.
Herstel van arbeidsovereenkomst na ontbinding door kantonrechter; beoordeling van voorzieningen voor periode van onderbreking
22 december 2017
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van verzoekster tegen ontbinding arbeidsovereenkomst door kantonrechter; herstel van de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 oktober 2016, zonder voorziening voor onderbrekingsperiode.
Onteigeningsrecht en zekerheidstelling in cassatie
22 december 2017
Hoge Raad vernietigt vonnis rechtbank Den Haag over zekerheidstelling in onteigeningszaak en stelt Gemeente verplicht € 270.000,-- als zekerheid te stellen.
Cassatie over voorlopige machtiging en onderzoekstermijn in het kader van de Wet Bopz
22 december 2017
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Gelderland over voorlopige machtiging op basis van verouderde geneeskundige verklaring en wijst zaak terug voor verdere behandeling.
Cassatie over ontvankelijkheid hoger beroep en verzoek tot vaststellingsovereenkomst in faillissementsrecht
22 december 2017
Hoge Raad oordeelt over ontvankelijkheid hoger beroep en verzoek tot vaststellingsovereenkomst in faillissementsrecht. Wederpartij niet-ontvankelijk verklaard in cassatie.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat in verband met bodemverontreiniging en advisering over saneringsrisico's
22 december 2017
De Hoge Raad behandelt de beroepsaansprakelijkheid van een advocaat die zijn cliënten niet adequaat waarschuwde voor de risico's van bodemverontreiniging bij de aankoop van een perceel grond. De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Den Haag voor verdere behandeling.
Cassatie in een echtscheidingszaak met betrekking tot huurrecht en nevenvoorzieningen
22 december 2017
Hoge Raad verwerpt cassatie in echtscheidingszaak over huurrecht en nevenvoorzieningen. De vrouw wordt huurder van de echtelijke woning, met ingang van dertien weken na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking.
Verzet van curator tegen faillietverklaring en de rol van de curator als belanghebbende
22 december 2017
Hoge Raad verwerpt cassatie van curator mr. Boersen tegen faillietverklaring van Polski Sklep Hogestraat Tiel B.V. Curator kan alleen pro se verzet instellen. Proceskosten worden opgelegd aan de curator.
Onteigeningsrecht en schadeloosstelling na onteigening ten behoeve van omlegging Rijksweg A9
15 december 2017
Hoge Raad oordeelt over onteigening en schadeloosstelling na onteigening voor Rijksweg A9. Kosten voor vervangende onroerende zaak niet vergoed, geen duurzame belegging.
Cassatie over de uitleg van een overeenkomst tot leverantie van software en de verplichting tot het aanbieden van additionele werkzaamheden
15 december 2017
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Den Haag en verwijst de zaak naar het gerechtshof Amsterdam voor verdere behandeling over de uitleg van een overeenkomst tot leverantie van software.
Schadeloosstelling na onteigening ten behoeve van omlegging Rijksweg A9 en reconstructie knooppunt Badhoevedorp
15 december 2017
Hoge Raad oordeelt over schadeloosstelling na onteigening voor omlegging Rijksweg A9. Vonnis van rechtbank vernietigd, zaak verwezen naar gerechtshof Amsterdam.
Cassatie inzake verzoek curator op grond van art. 69 Fw met betrekking tot proceskostenveroordeling
15 december 2017
Hoge Raad verwerpt cassatie van Gründstückverwaltung Brammer GmbH & Co KG tegen curator Emotech B.V. inzake proceskostenveroordeling op grond van art. 69 Fw.
Aansprakelijkheid voor schade aan een boom door graafwerkzaamheden en de begroting van schadevergoeding
15 december 2017
Hoge Raad vernietigt arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en verwijst de zaak naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch. Aansprakelijkheid voor schade aan een boom door graafwerkzaamheden en schadevergoeding voor ondersteuning en zelfherstel.
Onteigeningsrecht en schadeloosstelling na onteigening ten behoeve van omlegging Rijksweg A9
15 december 2017
Chipshol VII B.V. verliest cassatie tegen de Staat der Nederlanden over onteigeningsrecht en schadeloosstelling na onteigening voor de omlegging van de Rijksweg A9. De Hoge Raad verwerpt het beroep en veroordeelt Chipshol VII in de proceskosten.
Onteigeningsrecht en schadeloosstelling na onteigening ten behoeve van omlegging Rijksweg A9
15 december 2017
Hoge Raad verwerpt het principale beroep van Televerde B.V. inzake schadeloosstelling na onteigening voor Rijksweg A9; kostenveroordeling aan de zijde van de Staat.
Internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter in geschil over zeggenschap in onderneming
8 december 2017
Hoge Raad oordeelt over internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter in geschil tussen Inversiones MA y MO S.L. en Cancun Holding II B.V. over zeggenschap in onderneming. Cassatieberoep wordt verworpen.
Onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding bij rechtmatige daad in de context van gedoogverklaringen voor coffeeshops
1 december 2017
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van Otah c.s. tegen de Gemeente Amsterdam inzake onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding, en veroordeelt hen in de proceskosten.
Immuniteit van jurisdictie en executie van vreemde staten in het Nederlandse recht
1 december 2017
Hoge Raad oordeelt over immuniteit van jurisdictie en executie van vreemde staten. De Nederlandse rechter moet ambtshalve toetsen of immuniteit van toepassing is. Principale beroep van Irak c.s. wordt verworpen.
Aansprakelijkheid voor gebrekkige opstal in het kader van bedrijfsuitoefening en onpartijdigheid van de rechter
24 november 2017
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid voor schade door brand in bedrijfsgebouw en onpartijdigheid van de rechter. Verwijzing naar gerechtshof Den Haag.
Faillissementsrecht en de werking van pandrechten in geval van faillissement
24 november 2017
Hoge Raad vernietigt arrest gerechtshof en oordeelt over de werking van pandrechten in faillissement. Artis mag tegenvordering verrekenen met vordering van Parallel Groep.
Verantwoordelijkheid van een provider voor onrechtmatige publicatie op een weblog
10 november 2017
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van [eiser] tegen Google Inc. over verantwoordelijkheid voor onrechtmatige publicatie op weblog. Kosten van het geding zijn begroot op € 4.878,34.
Beroepsaansprakelijkheid van een notaris in het kader van hypotheekvestiging en onterving
10 november 2017
De Hoge Raad oordeelt over de beroepsaansprakelijkheid van een notaris die een hypotheek vestigde ten behoeve van twee kinderen, terwijl andere kinderen benadeeld werden. De notaris handelde onrechtmatig, behalve voor de geldleningen.
Cassatie over de verplichting tot betaling van cursusgeld na opzegging van de cursusovereenkomst
27 oktober 2017
Hoge Raad bevestigt dat cursist niet verplicht is het volledige cursusgeld te betalen na opzegging van de cursusovereenkomst, omdat het annuleringsbeding onredelijk bezwarend is.
Cassatie over ontbinding arbeidsovereenkomst en transitievergoeding na ernstig verwijtbaar handelen van werknemer
13 oktober 2017
Hoge Raad verwerpt cassatie van AVT Industrial Components B.V. over ontbinding arbeidsovereenkomst en transitievergoeding na ernstig verwijtbaar handelen werknemer.
Cassatie tegen beschikking BOPZ en ontvankelijkheid beroep
6 oktober 2017
Hoge Raad verklaart betrokkene niet-ontvankelijk in beroep tegen beschikking van 19 januari 2017 en verwerpt beroep tegen beschikking van 9 februari 2017.
Onrechtmatige overheidsdaad en wegbestemmen van een woning in bestemmingsplan
6 oktober 2017
Cassatie over onrechtmatige overheidsdaad en wegbestemmen van een woning in bestemmingsplan. Hoge Raad vernietigt arrest van het hof voor gemeente Borne en verwijst de zaak terug.
Huurrecht en gebruiksrecht in de context van erfpacht en huurovereenkomsten in de Mega Yacht Mall te Sint Maarten
6 oktober 2017
Hoge Raad vernietigt vonnis van het hof en oordeelt over de huurovereenkomst tussen Marble House en Cimba Management in de Mega Yacht Mall te Sint Maarten.
Arbitragebeding in aannemingsovereenkomst en toetsing aan oneerlijke bedingen
5 juli 2011
Hoger beroep over de onredelijkheid van een arbitragebeding in een aannemingsovereenkomst. Het hof bevestigt dat het beding de consument in zijn rechten belemmert en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
De toepassing van de Wet op de vaste boekenprijs in relatie tot cashbackadvertenties door boekverkopers
14 juni 2011
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat een boekverkoper niet in strijd handelt met de Wet op de vaste boekenprijs door te adverteren op een cashbackwebsite, mits de vaste prijs wordt gehanteerd.
Toelating van gijzeling wegens onrechtmatige uitlatingen op internet
4 oktober 2007
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 4 oktober 2007 gijzeling van [A] toegestaan wegens onrechtmatige uitlatingen op internet over Continental c.s., na eerdere rechtszaken waarin hij zich niet aan opgelegde verboden heeft gehouden.