Niet-ontvankelijkverklaring van verzet tegen verstekvonnis in huurzaak
8 oktober 2024
Het hof bekrachtigt de niet-ontvankelijkverklaring van [appellant] in zijn verzet tegen een verstekvonnis, omdat het verzet te laat is ingesteld. De grieven van [appellant] worden verworpen.
Buitengerechtelijke ontbinding van huurovereenkomst na sluiting wegens hennepkwekerij
8 oktober 2024
Hof bekrachtigt ontbinding huurovereenkomst na sluiting panden wegens hennepkwekerij. Appellanten betwisten eigendom gehuurde panden, maar hof oordeelt dat verhuurders bevoegd waren tot ontbinding.
Burenruzie over wilde wingerd en schutting; vordering tot verwijdering
24 september 2024
Het hof oordeelt dat de wilde wingerd van [verweerster] schade toebrengt aan de schutting van [appellant] en vernietigt het eerdere vonnis van de rechtbank, waarbij [verweerster] wordt veroordeeld tot verwijdering van de wilde wingerd en in de proceskosten.
Onrechtmatig handelen van het Leger des Heils en de Staat bij uithuisplaatsing van kinderen
17 september 2024
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het Leger des Heils en de Staat niet onrechtmatig hebben gehandeld bij de uithuisplaatsing van de kinderen.
Uitlevering van een verdachte aan de Verenigde Staten en de beoordeling van de detentieomstandigheden en schending van mensenrechten
25 juni 2024
Het Gerechtshof Den Haag heeft de uitlevering van [appellant] aan de VS bevestigd, oordelend dat er geen bewijs is voor schending van artikel 3 EVRM en dat er geen reëel risico op schending bestaat.
Illegale interlandelijke adoptie vanuit Brazilië; Staat niet onrechtmatig gehandeld door de adoptie niet te voorkomen of door deze te faciliteren; geen werkgeversaansprakelijkheid; geen schending informatieverplichting artikel 8 EVRM
21 mei 2024
Het hof oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld in de zaak van de illegale adoptie van [verweerder] uit Brazilië. Alle vorderingen van [verweerder] worden afgewezen.
Hoger beroep kort geding over gevangenisregime en faciliteiten voor gedetineerde
21 mei 2024
Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de gewijzigde vordering van [appellant] af, die betreft het gevangenisregime en faciliteiten voor gedetineerden.
Huurrecht en teruggaaf energiebelasting bij centrale aansluiting voor onzelfstandige huurders
21 mei 2024
Het hof bevestigt dat de teruggaaf van energiebelasting door Stadswonen aan huurders van onzelfstandige woonruimten onder de servicekosten valt en dat SHS instemmingsrecht heeft over de verdeling.
Hoger beroep kort geding over overheidsaansprakelijkheid en vordering verwijdering van GVM-lijst
21 mei 2024
Hoger beroep van gedetineerde [appellant] tegen plaatsing op GVM-lijst en verzoek om in het Fries te communiceren. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak, oordeelt dat plaatsing rechtmatig is en wijst vorderingen af.
Onrechtmatige aanhouding van fotojournalist door Politie en Staat in het kader van protestactie
23 april 2024
Het hof oordeelt dat de aanhouding van fotojournalist [appellant] door de Politie onrechtmatig was, en kent hem een schadevergoeding toe van € 2.512,50.
Hoger beroep over de plaatsing van tbs-passanten en de rechtmatigheid van het voorrangsbeleid
23 april 2024
Hoger beroep over de plaatsing van tbs-passanten. Appellant wacht al langer dan vier maanden op plaatsing in een tbs-kliniek. Het hof bevestigt de afwijzing van zijn vordering om voorrang te krijgen.
Afsluiting van drinkwatervoorziening aan gezinnen met minderjarige kinderen wegens wanbetaling en de onrechtmatigheid daarvan
19 maart 2024
Het hof oordeelt dat gezinnen met minderjarige kinderen onrechtmatig kunnen worden afgesloten van drinkwater wegens wanbetaling, en beveelt de Staat en drinkwaterbedrijven om maatregelen te nemen ter bescherming van de rechten van kinderen.
Verzoek tot wraking van de wrakingskamer; verzoeker niet-ontvankelijk
19 februari 2024
Verzoeker is niet-ontvankelijk verklaard in zijn wrakingsverzoek van 25 november 2023 tegen wrakingskamer I, omdat dit verzoek na de uitspraak in wrakingszaak I was ingediend.
Beslissing over wrakingsverzoek in civiele procedure
5 februari 2024
De wrakingskamer van het Gerechtshof Den Haag verklaart verzoekster niet-ontvankelijk in haar wrakingsverzoek, omdat dit te laat is ingediend. De raadsheer toonde geen vooringenomenheid aan.
Wraking van rechters in belastingprocedure met verzoekster tegen heffingsambtenaar
2 februari 2024
Verzoekster heeft een wrakingsverzoek ingediend tegen rechters in haar belastingprocedure. Het verzoek is afgewezen omdat er geen aanwijzingen voor vooringenomenheid zijn gevonden.
Verbod tot uitlevering aan Rwanda; risico van flagrante schending van art. 6 EVRM
19 december 2023
Het Gerechtshof Den Haag verbiedt de uitlevering van [appellant] aan Rwanda vanwege het risico op flagrante schending van art. 6 EVRM, dat recht op een eerlijk proces waarborgt.
Geschil over de betaling van restantkoopsom na aandelentransactie tussen LCS Piping International B.V. en [verweerster] Beheer B.V.
5 december 2023
Geschil over restantkoopsom na aandelentransactie; LCS Piping International B.V. moet € 384.468,- betalen aan [verweerster] Beheer B.V. met contractuele rente van 6%.
Uitlevering van een verdachte aan de Verenigde Staten en de beoordeling van mensenrechtenrisico's
14 november 2023
Het Gerechtshof Den Haag heeft de uitlevering van [appellant] aan de VS toegestaan, oordelend dat er geen reëel risico is op schending van mensenrechten bij uitlevering.
Toetsing van het besluit van de Politie om appellant niet meer als tolk/vertaler in te schakelen na vertrouwelijke schending
24 oktober 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen de beslissing van de Politie om hem niet meer als tolk/vertaler in te schakelen na een vertrouwelijke schending. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Verjaring van schadevergoeding na onrechtmatige vervolging en vrijspraak
17 oktober 2023
[appellant] vordert schadevergoeding van de Staat na vrijspraak. Het hof oordeelt dat de vordering is verjaard, omdat de verjaringstermijn begon te lopen na de eerste toepassing van dwangmiddelen, niet na de vrijspraak.
Afwijzing verzoek tot wraking door de vennootschap naar het recht van Iran in een civiele procedure
13 oktober 2023
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 13 oktober 2023 het wrakingsverzoek van NIOC afgewezen, oordelend dat er geen sprake was van vooringenomenheid van de raadsheren.
Wraking van raadsheer in beklagzaken met betrekking tot strafrechtelijke vervolging
29 september 2023
Het verzoek tot wraking van raadsheer mr. T.E. van der Spoel door [naam A] en [naam B] is afgewezen, omdat geen objectieve vrees voor partijdigheid is aangetoond.
Hoger beroep over de vraag of een seizoenplaats op een camping jaarlijks automatisch wordt verlengd en de rechtmatigheid van de verwijdering van een caravan
19 september 2023
Hoger beroep over de vraag of een seizoenplaats op een camping jaarlijks automatisch wordt verlengd en de rechtmatigheid van de verwijdering van een caravan. Het hof laat [appellant] toe tot bewijslevering over de schade.
Interlandelijke adoptie uit Bangladesh; beoordeling van verjaring en onrechtmatig handelen door betrokken organisaties
12 september 2023
Zaak betreft interlandelijke adoptie van [appellante] uit Bangladesh. Hof bevestigt verjaring en afwijzing vorderingen tegen Staat, o.a. wegens onvoldoende bewijs van onrechtmatig handelen.
Herbeoordeling van de omzetting van een Zweedse strafmaatregel in Nederland met betrekking tot de rechtspositie van de veroordeelde
5 september 2023
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de Staat de beslissing tot omzetting van de Zweedse strafmaatregel moet heroverwegen, omdat de appellant niet is gehoord in de procedure.
Verstek in hoger beroep over ontbinding van operational leaseovereenkomst en schadevergoeding voor toekomstige leasetermijnen
5 september 2023
Grenke vordert in hoger beroep betaling van toekomstige leasetermijnen na ontbinding van een leaseovereenkomst. Het hof wijst de vorderingen toe en vernietigt het eerdere vonnis.
Verstek in hoger beroep over ontbinding operational leaseovereenkomst en schadevergoeding toekomstige leasetermijnen
5 september 2023
Grenke vordert in hoger beroep volledige toewijzing van toekomstige leasetermijnen na ontbinding leaseovereenkomst. Hof oordeelt dat deze verschuldigd zijn en wijst vordering toe.
Verstek in hoger beroep over ontbinding van operational leaseovereenkomsten en schadevergoeding voor toekomstige termijnen
5 september 2023
Grenke vordert in hoger beroep volledige toewijzing van haar vorderingen na ontbinding van leaseovereenkomsten. Het hof oordeelt dat toekomstige leasetermijnen verschuldigd zijn en vernietigt het eerdere vonnis.
Ontruiming sociale huurwoning na buitengerechtelijke ontbinding van de huurovereenkomst
18 juli 2023
Hof bekrachtigt ontruiming sociale huurwoning na buitengerechtelijke ontbinding door drugs in woning. Belangen verhuurder wegen zwaarder dan woonbelang appellant.
Hoger beroep over de vraag of enkel opdracht tot diagnose van motorproblemen is gegeven of ook tot reparatiewerkzaamheden, met betrekking tot retentierecht en bewijswaardering
4 juli 2023
Hoger beroep over de vraag of enkel opdracht tot diagnose is gegeven of ook tot reparatie. Het hof oordeelt dat [de garage] niet in haar bewijslast is geslaagd en bevestigt de eerdere uitspraak.
Hoger beroep over de onrechtmatigheid van de overplaatsing van een terbeschikkinggestelde naar een gesloten tbs-kliniek
20 juni 2023
Hoger beroep over de onrechtmatigheid van de overplaatsing van [appellant] naar een gesloten tbs-kliniek. Het hof bevestigt de afwijzing van de vorderingen en oordeelt dat de Staat niet aansprakelijk is.
Hoger beroep over aannemingsovereenkomst en gebreken bij verbouwing woning met vorderingen tot schadevergoeding en ontbinding
30 mei 2023
Hoger beroep over gebreken bij verbouwing woning; Ailant Bouwtech B.V. veroordeeld tot € 59.302,79 aan herstelkosten en € 2.314,52 voor dubbele woonlasten.
Hoger beroep kort geding over erkenning en overname van Belgisch strafvonnis en toepassing Belgische v.i.-regeling
16 mei 2023
Hoger beroep van de Staat tegen een uitspraak over de toepassing van de Belgische v.i.-regeling voor een in Nederland verblijvende veroordeelde. Het hof vernietigt de eerdere uitspraak en wijst de vorderingen van de verweerder af.
Hoger beroep kort geding over erkenning en overname van Belgisch strafvonnis en toepassing van Belgische v.i.-regeling
16 mei 2023
Hoger beroep over erkenning van Belgisch strafvonnis en toepassing Belgische v.i.-regeling. Hof oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig handelt door alleen op het moment van erkenning te toetsen.
Onrechtmatige afwijzing van gratieverzoek door de Staat der Nederlanden
25 april 2023
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het gratieverzoek van de appellant door de Staat, oordelend dat de motivering toereikend is en dat er geen onrechtmatige afwijzing heeft plaatsgevonden.
Onrechtmatige categorische weigering van privaatrechtelijke toestemming voor shops bij laadstations langs snelwegen
21 maart 2023
Het hof oordeelt dat de categorische weigering van de Staat om privaatrechtelijke toestemming voor shops bij snellaadstations onrechtmatig is, in strijd met het evenredigheidsbeginsel en het gelijkheidsbeginsel.
Onrechtmatige informatieverstrekking door de Staat aan werkgever omtrent strafrechtelijke verdenking van werknemer
14 maart 2023
Het hof oordeelt dat de Staat rechtmatig heeft gehandeld door de werkgever van [appellant] te informeren over strafrechtelijke verdenkingen, en bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen in hoger beroep.
Geschil over gefactureerde uren en de uitvoering van een automatiseringsproject door IT-leveranciers
14 maart 2023
Het hof wijst de vorderingen van Buch af, omdat niet is bewezen dat IT-leveranciers teveel uren hebben gefactureerd. Buch wordt veroordeeld in de proceskosten.
Etnisch profileren door Koninklijke Marechaussee; onderscheid op grond van ras of etniciteit bij controles in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid
14 februari 2023
Het hof oordeelt dat de KMar zich schuldig maakt aan etnisch profileren en verbiedt de Staat om bij MTV-controles selectiebeslissingen te nemen die gebaseerd zijn op ras.
Hoger beroep kort geding over onrechtmatige overheidsdaad en plaatsing op de GVM-lijst van gedetineerde
10 januari 2023
Hoger beroep over de plaatsing van [appellant] op de GVM-lijst. Het hof oordeelt dat de vordering tot verwijdering niet toewijsbaar is en bekrachtigt het vonnis van de kortgedingrechter.
Hoger beroep over opvang asielzoekers en gelijke behandeling van vluchtelingen uit Oekraïne
20 december 2022
Het hof oordeelt dat de opvang van asielzoekers niet voldoet aan de wettelijke normen en dat er ongeoorloofd onderscheid is tussen Oekraïense vluchtelingen en andere asielzoekers. De Staat moet kwetsbare asielzoekers gelijk behandelen en niet in crisisnoodopvang plaatsen zonder adequate zorg.
Hoger beroep kort geding overheidsaansprakelijkheid inzake vordering van Uber en chauffeurs tegen de Staat en CAO-partijen
13 december 2022
Uber en chauffeurs vorderden in kort geding dat het AVV-besluit van de Minister buiten werking werd gesteld. Het hof oordeelde dat de vorderingen niet toewijsbaar waren en het AVV-besluit niet onmiskenbaar onrechtmatig was.
Hoger beroep over de vraag of een intentieovereenkomst leidt tot een aannemingsovereenkomst en de schending van inspanningsverplichtingen
29 november 2022
Hoger beroep tussen De Nieuwe Norm B.V. en Nera Vastgoed B.V. over de vraag of een intentieovereenkomst leidt tot een aannemingsovereenkomst. Het hof oordeelt dat de vorderingen van De Nieuwe Norm niet toewijsbaar zijn en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Beoordeling van verbeurde dwangsommen in belastingzaak tegen de Staat der Nederlanden
8 november 2022
Het hof bevestigt dat de appellant dwangsommen heeft verbeurd wegens het niet voldoen aan informatieverplichtingen aan de Belastingdienst over zijn KBL-rekening.
Hoger beroep burengeschil over erfdienstbaarheid en toegangspoorten
8 november 2022
Hoger beroep over burengeschil en erfdienstbaarheid; vordering van [appellant] om poorten terug te plaatsen afgewezen. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en veroordeelt [appellant] in proceskosten.
Burengeschil over erfdienstbaarheid en toegang tot garage
8 november 2022
Burengeschil over erfdienstbaarheid; het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat [appellant] c.s. geen poorten mag terugplaatsen die de toegang tot de garage van [verweerder] c.s. belemmeren.
Vordering tot schorsing van uitspraak voorzieningenrechter inzake opvang asielzoekers
17 oktober 2022
Het hof wijst de vordering tot schorsing van de uitvoerbaarverklaring bij voorraad af, waarbij het belang van onmiddellijke uitvoering van maatregelen voor asielzoekers zwaarder weegt dan de belangen van de Staat.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens agressief gedrag van huurder
11 oktober 2022
Woonbron vordert ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens agressief gedrag van huurder. Het hof bevestigt de ontbinding en verlengt de ontruimingstermijn naar vier weken.
Onrechtmatige rechtspraak en forensenbelasting in strijd met EU-recht
11 oktober 2022
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de forensenbelasting niet in strijd is met EU-recht en dat de Hoge Raad niet onrechtmatig heeft gehandeld door geen prejudiciële vragen te stellen. De vorderingen van de appellant worden afgewezen.
Vervangende schadevergoeding na omzettingsverklaring en ingangsdatum rente in verbintenissenrechtelijke geschillen
4 oktober 2022
Hoger beroep over vervangende schadevergoeding na omzettingsverklaring en ingangsdatum rente. Hof oordeelt dat wettelijke rente verschuldigd is vanaf leveringsdata, niet vanaf omzettingsverklaring. Proceskosten toegewezen aan PME.
Voortzetting huurovereenkomst na overlijden van de huurder
20 september 2022
Appellant wil huurovereenkomst van overleden moeder voortzetten, maar hof bevestigt dat hij niet tijdig een verzoek heeft ingediend en onvoldoende bewijs heeft geleverd voor gemeenschappelijke huishouding.
Hoger beroep over ontruiming van pand in faillissementsboedel
20 september 2022
Hoger beroep over ontruiming van pand door curator in faillissement. Het hof bekrachtigt het kortgedingvonnis en oordeelt dat appellanten geen recht meer hebben op het pand door huurachterstanden.
Vordering tot overbrenging van Afghaanse fixer naar Nederland; bijzondere verantwoordelijkheid van de Staat; motie Belhaj en gelijkheidsbeginsel
26 juli 2022
Het hof wijst de vordering van een Afghaanse fixer tot overbrenging naar Nederland af, oordelend dat de Staat geen bijzondere verantwoordelijkheid heeft en de toezeggingen niet specifiek aan hem gericht zijn.
Vordering tot overbrenging van Afghaanse fixer naar Nederland; bijzondere verantwoordelijkheid van de Staat; motie Belhaj en gelijkheidsbeginsel
26 juli 2022
Het hof wijst de vordering van een Afghaanse fixer tot overbrenging naar Nederland af, o.a. omdat de Staat geen bijzondere verantwoordelijkheid heeft en toezeggingen niet aan hem zijn gericht.
Onrechtmatige inbeslagname van auto in verband met strafrechtelijk onderzoek naar witwassen
19 juli 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over onrechtmatige inbeslagname van zijn auto. Het hof bevestigt de afwijzing van schadevergoeding, oordelend dat er een redelijk vermoeden van schuld was.
Onrechtmatig handelen bij interlandelijke adoptie uit Sri Lanka; aansprakelijkheid van de Staat en bemiddelingsorganisatie
12 juli 2022
Het hof oordeelt dat de Staat en de Stichting onrechtmatig hebben gehandeld bij de adoptie van [appellante] uit Sri Lanka, en wijst schadevergoeding toe.
Uitlevering aan Zuid-Korea en de waarborging van mensenrechten in het strafproces
17 mei 2022
Het hof bevestigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] om uitlevering aan Zuid-Korea te verbieden, oordelend dat er geen reëel risico is op schending van mensenrechten.
Onrechtmatige rechtspraak en verjaringstermijn in schadevergoedingzaak tegen de Staat
26 april 2022
[appellant] vordert schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatige rechtspraak na een strafrechtelijke veroordeling. Het hof bevestigt dat de verjaringstermijn begon in 2011, en wijst de vordering af.
Toepasselijkheid WAMCA in hoger beroep; oordeel over ontvankelijkheid; aanwijzing exclusieve belangenvertegenwoordiger; 3-maand termijn; voldoende procesbelang individuele eisers naast vordering van belangenorganisaties
5 april 2022
Hoger beroep over ontvankelijkheid en belangenvertegenwoordiging in een zaak over etnische profilering door de Kmar. Het hof bevestigt de ontvankelijkheid van appellanten en de aanwijzing van Amnesty International als belangenbehartiger.
Vordering tot vernietiging van een arbitraal vonnis en herroeping op grond van onbevoegdheidsverweer
5 april 2022
Het hof wijst de vorderingen tot vernietiging en herroeping van een arbitraal vonnis af, omdat het onbevoegdheidsverweer niet eerder is gevoerd en het document waar [eiseres] naar verwijst al bekend was.
Vordering tot schadevergoeding van biologische vader zonder gezag; onrechtmatig handelen/nalaten van Staat, Jeugdbescherming en/of de moeder door niet mee te werken aan totstandkoming en uitvoering van omgangsregeling
29 maart 2022
Biologische vader vordert schadevergoeding van Staat, Jeugdbescherming en moeder wegens onrechtmatig handelen bij omgangsregeling. Hof bevestigt afwijzing vorderingen, maar erkent onrechtmatig handelen van moeder.
Afwijzing verzoek tot wraking in beklagzaak op basis van artikel 12 Sv
23 maart 2022
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 23 maart 2022 het verzoek tot wraking van [klager] afgewezen, omdat er geen bewijs was van vooringenomenheid van de raadsheren.
Vernietiging van overeenkomst van schuldoverneming op grond van dwaling of bedrog
22 maart 2022
Hoger beroep over vernietiging van een overeenkomst van schuldoverneming. Het hof bevestigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] wegens gebrek aan bewijs van dwaling of bedrog.
Herstel dakbedekking door aannemer en de weigering van de opdrachtgever om het aangeboden herstel te accepteren
15 maart 2022
VvE weigert herstel dakbedekking door Consolidated, die ballasten aanbiedt. Hof oordeelt dat VvE in schuldeisersverzuim is geraakt en bevestigt dat het aanbod van Consolidated niet onredelijk was.
Huur bedrijfsruimte en de ontvankelijkheid van hoger beroep in het kader van voorwaardelijke verlengingsverzoeken
1 maart 2022
Hoger beroep van Gemeente Schiedam tegen Arsenius B.V. over de ontvankelijkheid van een voorwaardelijk verlengingsverzoek voor ontruiming van bedrijfsruimte. Het hof vernietigt de beschikking en stelt de ontruimingstermijn vast tot 1 februari 2022.
Beëindiging huurovereenkomsten en schadevergoeding bij verhuurderswisseling
8 februari 2022
Appellanten vorderen schadevergoeding na beëindiging huurovereenkomsten. Het hof wijst de vorderingen af wegens onvoldoende onderbouwing en bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter.
Schadevergoeding wegens onrechtmatig overheidshandelen na vrijspraak in strafzaak
25 januari 2022
[appellant] vordert schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatig handelen na vrijspraak in strafzaak. Het hof wijst de vordering af, o.a. omdat niet is voldaan aan de eisen voor schadevergoeding.
Huurrechtelijke geschil over verhuiskostenvergoeding en huurprijsvermindering na renovatie van een flatwoning
18 januari 2022
Hof wijst verhuiskostenvergoeding af omdat huurder niet daadwerkelijk is verhuisd. Huurprijsvermindering afgewezen; overlast niet boven verwachting voor een doorsneehuurder.
Contractuele verhouding tussen COA en PTH met betrekking tot huur en vergunningen
21 december 2021
Het hof oordeelt dat het COA de contractuele verhouding met PTH ten onrechte als beëindigd heeft beschouwd en veroordeelt het COA tot betaling aan PTH.
Hoger beroep over de rechtmatigheid van de mondkapjesplicht in het kader van de coronamaatregelen
14 december 2021
Hoger beroep over de rechtmatigheid van de mondkapjesplicht; het hof bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de Staat in redelijkheid heeft kunnen besluiten tot de invoering van de mondkapjesplicht ter bestrijding van het coronavirus.
Functionele immuniteit van jurisdictie in civiele procedures tegen (voormalige) commandanten van het Israëlische leger
7 december 2021
Het Gerechtshof Den Haag bevestigt de functionele immuniteit van jurisdictie voor voormalige commandanten van het Israëlische leger in een civiele procedure, ondanks beschuldigingen van oorlogsmisdaden.
Burenruzie over eigendom van een strook grond en verkrijgende verjaring
23 november 2021
Burenruzie over eigendom van een strook grond; het hof oordeelt dat [appellant] c.s. eigenaar is van strook 1 en [geïntimeerde 1] c.s. niet als bezitter te goeder trouw kan worden beschouwd.
Het hof oordeelt dat SRC c.s. tekort is geschoten in de huurovereenkomst met Weidevogels, wat leidde tot de ontbinding van de overeenkomst en schadevergoeding voor Weidevogels.
Uitlevering van een in Nederland gearresteerde verdachte aan de Verenigde Staten in verband met een zedenmisdrijf
2 november 2021
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de uitlevering van [appellant] aan de VS kan doorgaan, er is geen reëel risico op een met art. 3 EVRM strijdige behandeling.
Misleidende mededelingen door Staatsloterij en de gevolgen voor deelnemers
26 oktober 2021
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering van de appellante tegen de Staatsloterij wegens onvoldoende bewijs van causaal verband tussen misleiding en schade.
Misleidende mededelingen door Staatsloterij en de gevolgen voor deelnemers
26 oktober 2021
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van de appellant tegen de Staatsloterij wegens onvoldoende bewijs van causaal verband tussen misleiding en schade.
Uitlevering van een moeder met minderjarige kinderen en de impact op hun rechten onder het EVRM en IVRK
28 september 2021
Het hof heeft de vordering van [appellante] tot verbod op uitlevering aan de VS afgewezen, oordelend dat de uitlevering legitiem en proportioneel is, ondanks de impact op haar en haar kinderen.
Tussenarrest inzake schadevergoeding door Gemeente Leiden aan [appellant 2] voor niet tijdige goedkeuring van verlofaanvraag voor coffeeshop
31 augustus 2021
Tussenarrest van het Gerechtshof Den Haag over schadevergoeding aan [appellant 2] door Gemeente Leiden wegens niet tijdige goedkeuring van verlofaanvraag voor coffeeshop.
Onrechtmatige vreemdelingendetentie en redelijke beslistermijn in asielprocedures
31 augustus 2021
Het hof oordeelt dat de appellant niet-ontvankelijk is in zijn vordering tot schadevergoeding wegens onrechtmatige vreemdelingenbewaring en dat er geen sprake is van overschrijding van de redelijke beslistermijn.
Geschil over de rechtmatigheid van een balkonoverkapping en schadevergoeding tussen appartementseigenaren
31 augustus 2021
Geschil tussen appartementseigenaren over een balkonoverkapping. Het hof oordeelt dat de overkapping niet verwijderd hoeft te worden en wijst de vorderingen van de benedenbuurman af.
Aansprakelijkheid van de Staat voor schade door onrechtmatige doorzoeking van trustkantoor First Alliance Trust N.V.
27 juli 2021
Het hof oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld bij de doorzoeking van FAT. De vorderingen van FAT c.s. worden afgewezen en het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Hoger beroep overheidsaansprakelijkheid en betalingsonmacht bij schadevergoedingsmaatregelen
27 juli 2021
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over betalingsonmacht bij schadevergoedingsmaatregelen. Vordering tot lagere maandlasten afgewezen; onvoldoende onderbouwing van betalingsonmacht.
Hoger beroep over de afwijzing van re-integratieactiviteiten voor levenslanggestrafte
20 juli 2021
Hoger beroep van levenslanggestrafte [appellant] over afwijzing van re-integratieactiviteiten door de Staat. Vordering afgewezen; proceskostenveroordeling bevestigd.
Aansprakelijkheid van de Staat voor letselschade door ongeval tijdens werkzaamheden in penitentiaire inrichting
20 juli 2021
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de Staat aansprakelijk is voor letselschade van [appellant] door een ongeval tijdens werkzaamheden in een penitentiaire inrichting, wegens onvoldoende instructies en controle.
Huurgeschil over ontbinding huurovereenkomst en betalingsverplichtingen
13 juli 2021
Hof bekrachtigt ontbinding huurovereenkomst tussen [appellant] en [geïntimeerde] wegens huurachterstand. [appellant] moet gebruiksvergoeding betalen voor onterecht gebruik van de woning.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een beëindigingsovereenkomst en de verplichting tot betaling van een beëindigingsvergoeding na beëindiging van samenwerking
6 juli 2021
Het hof bevestigt dat er een overeenkomst is gesloten na beëindiging van de samenwerking, die recht geeft op een beëindigingsvergoeding van € 55.000,-. Velox c.s. is verplicht deze vergoeding te betalen, inclusief wettelijke handelsrente.
Executie van een geldlening met betrekking tot schilderijen en de rechtsverhouding tussen de partijen
29 juni 2021
Hoger beroep over de executie van een geldlening met schilderijen als onderpand. Vordering tot staking van executie afgewezen. Akte van geldlening is executoriale titel. Kosten gecompenseerd.
Hoger beroep over de toelaatbaarheid van een vervalbeding in consumentenovereenkomst met betrekking tot duurzame energievoorziening
8 juni 2021
Hoger beroep over de toelaatbaarheid van een vervalbeding in consumentenovereenkomst; appellanten vorderen nakoming van duurzame energievoorziening, maar vordering afgewezen wegens vervalbeding.
Onrechtmatig handelen van de Staat bij de bevrijdingsactie van de Molukse treinkaping bij De Punt
1 juni 2021
Het hof oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld tijdens de bevrijdingsactie van de Molukse treinkaping. De mariniers handelden vanuit een oprechte overtuiging van dreiging.
Afgeleid verschoningsrecht en geheimhoudernummer in relatie tot gedetineerde cliënt
25 mei 2021
Het hof bevestigt dat een medewerker van een advocatenkantoor, die mediawoordvoering voor een gedetineerde cliënt verzorgt, recht heeft op een afgeleid verschoningsrecht en gebruik kan maken van een geheimhoudernummer voor vertrouwelijke communicatie.
Verplichting voor reizigers uit hoogrisicogebieden om negatieve testuitslagen te tonen bij toegang tot Nederland
18 mei 2021
Het hof bevestigt de testverplichting voor reizigers uit hoogrisicogebieden en wijst de vordering van de Stichting Viruswaarheid.nl af, oordelend dat deze niet in strijd is met het recht op toegang tot Nederland.
Hoger beroep kort geding over gebruik PCR-test en communicatie door de Staat inzake corona-maatregelen
18 mei 2021
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van Stichting Viruswaarheid.nl tegen de Staat over het gebruik van de PCR-test en communicatie over coronamaatregelen.
Onrechtmatige staandehouding en verhoor door de Nationale Politie
13 april 2021
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering van [appellante] tegen de Nationale Politie wegens onrechtmatige staandehouding en verhoor, oordelend dat de politie bevoegd was te handelen.
Hoger beroep inzake aannemingsovereenkomst en onverschuldigde betaling in bouwgeschil
2 februari 2021
Hoger beroep over aannemingsovereenkomst en onverschuldigde betaling; [appellant] vordert schadevergoeding van [geïntimeerde] na onvoltooid bouwproject. Hof oordeelt in het voordeel van [appellant] en veroordeelt [geïntimeerde] tot betaling van € 39.615,-.
Inzage camerabeelden na terroristische aanslag in tram Utrecht
2 februari 2021
Hoger beroep over inzage in camerabeelden na aanslag in tram Utrecht. Hof bekrachtigt vonnis, oordeelt dat belangen van slachtoffers zwaarder wegen dan verzoek van [appellant].
Hoger beroep over betaling exploitatievergoeding en huurovereenkomst tussen Advanz Netherlands B.V. en [geïntimeerde]
12 januari 2021
Hoger beroep over de betaling van een exploitatievergoeding van € 250.000,- door Advanz c.s. aan [geïntimeerde]. Het hof bevestigt de geldigheid van de overeenkomst en wijst de grieven van Advanz c.s. af.
Onrechtmatige verstrekking van inkomensverklaringen door de Belastingdienst aan verhuurders en de gevolgen voor huurders
22 december 2020
Het hof oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door inkomensverklaringen aan verhuurders te verstrekken vóór 1 april 2016, maar niet na deze datum.
Geschil tussen Vereniging van Eigenaren en appartementseigenaar over lekkageschades en achterstallige bijdragen
22 december 2020
Geschil tussen een appartementseigenaar en de VvE over lekkageschades en achterstallige bijdragen, met gedeeltelijke toewijzing van schadevergoeding aan de eigenaar.
Verzoek om voorlopig getuigenverhoor in echtscheidingszaak met geschil over gezag en omgang, en aangifte van smaad en belaging
1 december 2020
Gerechtshof Den Haag oordeelt dat [appellante] belang heeft bij voorlopig getuigenverhoor over bemoeienis OM in echtscheidingszaak. Beschikking rechtbank vernietigd.
Hoger beroep tegen afwijzing gratieverzoek levenslang gestrafte
17 november 2020
Hoger beroep van de Staat tegen afwijzing gratieverzoek levenslang gestrafte. Het hof oordeelt dat de Minister onrechtmatig heeft gehandeld door het verzoek af te wijzen zonder voldoende motivering.
Uitleg koopovereenkomst en betekenis verkoopinformatie bij nieuwbouwappartementen
3 november 2020
Hoger beroep over uitleg koopovereenkomst en verkoopinformatie bij nieuwbouwappartementen. Hof oordeelt dat Staedion inspanningsverplichting heeft om appartementen boven liberalisatiegrens te verhuren.
Hoger beroep kort geding over de tenuitvoerlegging van een Hongaarse gevangenisstraf in Nederland en de vraag van onrechtmatig handelen door de Minister
3 november 2020
Hoger beroep over de vraag of de Minister onrechtmatig handelde bij de tenuitvoerlegging van een Hongaarse gevangenisstraf. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering van de appellant en veroordeelt hem in de proceskosten.
Hoger beroep inzake servicekosten en huurovereenkomst tussen Stone Company B.V. en UW Rotterdamsch Vastgoed
27 oktober 2020
Hoger beroep over servicekosten tussen Stone Company B.V. en UW Rotterdamsch Vastgoed. Het hof oordeelt dat URV gebonden is aan een eerdere afspraak over gaslevering, waardoor Stone geen kosten hiervoor hoeft te betalen.
Verzet tegen verstekvonnis inzake erfpacht en zelfbewoningsplicht
6 oktober 2020
Het hof verklaart [geïntimeerde] niet-ontvankelijk in zijn verzet tegen het verstekvonnis inzake erfpacht en zelfbewoningsplicht, en vernietigt het verzetvonnis van de rechtbank.
Uitleg geheimhoudingsbeding uit vaststellingsovereenkomst tussen gemeente en wederpartij
6 oktober 2020
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de ISD niet in strijd heeft gehandeld met het geheimhoudingsbeding door de vso aan derden te verstrekken. De appellant wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep ontruiming huurwoning wegens overlast door huurder
6 oktober 2020
Hoger beroep over ontruiming huurwoning wegens overlast door huurder. Het hof bevestigt de ontruiming op basis van structurele overlast en verlengt de termijn naar een maand.
Aansprakelijkheid van de Gemeente Leiden voor schadevergoeding aan eigenaar coffeeshop na afwijzing verlofaanvraag
29 september 2020
Eigenaar coffeeshop vordert schadevergoeding van Gemeente Leiden na onterechte afwijzing verlofaanvraag. Gerechtshof oordeelt dat Gemeente aansprakelijk is en vraagt om nadere informatie.
Onrechtmatige handelingen van de Staat jegens cardiologen en gevolgen voor de zorgverlening
15 september 2020
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld jegens drie cardiologen door het bevel tot schorsing onterecht te verlengen, wat leidde tot schadevergoeding voor gederfde inkomsten.
Hoger beroep over de teruglevering van een appartement. [appellante] vordert vernietiging van eerdere vonnissen en bewijs van gemaakte afspraken. Het hof laat [appellante] toe tot bewijs en houdt verdere beslissingen aan.
Tussenarrest inzake schade aan de achtergevel van een gezamenlijk gebouw met betrekking tot eiswijziging in hoger beroep
8 september 2020
Hoger beroep over eiswijziging in geschil tussen mede-eigenaren van een gebouw. Het hof verklaart bezwaar ongegrond en verwijst naar rol voor memorie van antwoord in incidenteel hoger beroep.
Geschil tussen Vereniging van Eigenaars en appartementseigenaar over terugbetaling energiekosten
8 september 2020
Geschil tussen appartementseigenaar en VvE over terugbetaling van energiekosten. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en wijst vorderingen van [appellant] af.
Geschil over de levering van een perceel grond en de verplichtingen van de Gemeente in het kader van een bouwplan
11 augustus 2020
Kruisstraat Delft B.V. en Gemeente Delft in geschil over de levering van een perceel grond en verplichtingen uit een koopovereenkomst. Hof oordeelt dat Gemeente geen recht had om verplichtingen op te schorten en boete gematigd tot € 300.000,-.
Hoger beroep overheidsaansprakelijkheid inzake vernietiging van in beslag genomen goederen
28 juli 2020
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 28 juli 2020 de vorderingen van [geïntimeerde] afgewezen en het bestreden vonnis vernietigd, omdat de Staat niet aansprakelijk is voor de vernietiging van de goederen, die geen verkoopwaarde hadden.
Aansprakelijkheid van de Staat voor letsel door nekklem tijdens training van penitentiair inrichtingswerker
14 juli 2020
Hoger beroep over aansprakelijkheid van de Staat voor letsel door nekklem tijdens training; vorderingen afgewezen; geen fout van ondergeschikte; artikel 7:658 BW niet van toepassing.
Aansprakelijkheid van de Staat voor onrechtmatige overheidsdaad en verjaringstermijn
9 juni 2020
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de afwijzing van de vordering van [appellant] tegen de Staat wegens verjaring. De verjaringstermijn begon te lopen op 3 oktober 2008, toen [appellant] bekend was met de schade en de aansprakelijke persoon.
Aansprakelijkheid van de Staat voor verloren administratie en apparatuur na strafrechtelijk onderzoek
19 mei 2020
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] tegen de Staat wegens verjaring van de schadevergoeding. De Staat is niet aansprakelijk voor het verlies van administratie en apparatuur.
Vernietiging van een arbitraal vonnis inzake geschil over gevelreparatie en waardevermindering
19 mei 2020
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 19 mei 2020 de vordering tot vernietiging van een arbitraal vonnis afgewezen, waarbij [eiser] een schadevergoeding van € 8.750,- was toegekend voor gevelreparatie. De rechter oordeelde dat de Commissie voldoende gemotiveerd had gehandeld.
Vordering tot ontruiming zonder recht of titel in kort geding
19 mei 2020
SAS vordert ontruiming van geïntimeerden zonder recht of titel in kort geding. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot ontruiming, oordelend dat niet aannemelijk is dat de bodemrechter deze zal toewijzen.
Schadevergoeding wegens onrechtmatige overheidsdaad en teruggave van in beslag genomen voorwerpen
21 april 2020
Hof oordeelt dat de Staat aansprakelijk is voor schade door niet-teruggave van in beslag genomen voorwerpen. Schadevergoeding vastgesteld op € 49.500,-, te vermeerderen met wettelijke rente.
Hoger beroep over de levering van toiletpapier en de vraag naar non-conformiteit
21 april 2020
Hoger beroep van Europower B.V. tegen TZE Global Dis Ticaret A.S. over de levering van toiletpapier en de vraag naar non-conformiteit. Het hof bekrachtigt het eerdere vonnis en wijst de vorderingen van Europower af.
Erkenning en tenuitvoerlegging van een Belgische vrijheidsbenemende straf in Nederland met betrekking tot voorwaardelijke invrijheidsstelling
14 april 2020
Het hof heeft de erkenning van een Belgische vrijheidsbenemende straf door de Staat niet onrechtmatig geacht en de vorderingen van de appellant tot vervroegde voorwaardelijke invrijheidsstelling afgewezen.
Aansprakelijkheid van de Gemeente Den Haag voor misgelopen toeslagen en weigering inschrijving in de GBA
14 april 2020
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [appellant] af, omdat hij niet voldoende bewijs heeft geleverd voor zijn stellingen over de weigering van inschrijving door de Gemeente.
Huur bedrijfsruimte; teruggave waarborgsom bij voortijdige beëindiging huurovereenkomst
31 maart 2020
Hoger beroep over teruggave waarborgsom na beëindiging huur bedrijfsruimte. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en veroordeelt appellant tot terugbetaling.
Hoger beroep over vocht- en schimmelproblemen in huurwoning en aansprakelijkheid verhuurder
24 maart 2020
Hoger beroep over vocht- en schimmelproblemen in huurwoning. Vestia aansprakelijk voor schade aan inboedel huurder. Huurprijs verlaagd door kantonrechter. Grieven Vestia verworpen door hof.
Ontbinding huurovereenkomst wegens overlast door huurder
24 maart 2020
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst wegens geluidsoverlast door huurder. Het hof oordeelt dat de overlast voldoende ernstig is en ontbindt de huurovereenkomst.
Bevoegdheid en reikwijdte van de onderzoeksopdracht van de Parlementaire Ondervragingscommissie Ongewenste Beïnvloeding uit onvrije landen
24 maart 2020
Hoger beroep van stichtingen tegen beschikking van voorzieningenrechter over medewerking aan parlementaire enquête. Hof bevestigt bevoegdheid Commissie en verplicht stichtingen tot verstrekking van gevraagde informatie.
Huurgeschil tussen korfbalvereniging en sporthal eigenaar over verbouwing en toegang tot gehuurde ruimte
24 maart 2020
Huurgeschil tussen Korfbalvereniging Weidevogels en SRC over verbouwing en toegang tot de sporthal. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en veroordeelt SRC in proceskosten.
Huurgeschil over onderverhuur en ontbinding huurovereenkomst
17 maart 2020
Huurgeschil tussen [appellant] en Haag Wonen over onderverhuur. Het hof bekrachtigt de ontbinding van de huurovereenkomst en veroordeelt [appellant] in de proceskosten.
Hoger beroep overheidsaansprakelijkheid en schikking n.a.v. ontnemingsvordering
17 maart 2020
Hoger beroep over de schikking van [appellant] met de Staat inzake ontnemingsvordering. Het hof oordeelt dat de saldi van de bankrekeningen onder de schikking vallen, en bevestigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant].
Hoger beroep inzake aanbesteding sociale en andere specifieke diensten door Gemeente Venlo
10 maart 2020
Hoger beroep door Wel.kom c.s. tegen Gemeente Venlo inzake aanbesteding sociale diensten. Vonnis van voorzieningenrechter bekrachtigd, vorderingen afgewezen.
Aansprakelijkheid Gemeente Zuidplas voor verzakkingsschade en waterverbruik door lekkage op woonwagenstandplaats
3 maart 2020
Het hof oordeelt dat de Gemeente Zuidplas aansprakelijk is voor de toegenomen waterkosten van € 175,00 door lekkage, maar niet voor verzakkingsschade door onvoldoende bewijs van causaal verband.
Beoordeling van de rechtmatigheid van inspectierapporten van de Inspectie van het Onderwijs met betrekking tot Stichting voor Persoonlijk Onderwijs
25 februari 2020
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de Inspectie van het Onderwijs niet in redelijkheid kon concluderen dat de scholen van de SvPO niet voldeden aan de WVO, en bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter.
Onrechtmatigheid van gijzeling en boetebeschikkingen in het kader van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften
25 februari 2020
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellante] inzake onrechtmatigheid van gijzeling en boetebeschikkingen, en veroordeelt haar in de proceskosten.
Aansprakelijkheid van de Staat voor schadevergoeding na onterecht strafrechtelijk onderzoek
18 februari 2020
Hoger beroep over de aansprakelijkheid van de Staat voor schadevergoeding na onterecht strafrechtelijk onderzoek. Vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Hoger beroep over de vraag of sprake is van twee leningsovereenkomsten tussen partijen
28 januari 2020
Hoger beroep over de vraag of sprake is van twee leningsovereenkomsten. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [geïntimeerde] recht heeft op terugbetaling van de geleende bedragen.
Uitleg voorkeursrecht in huurovereenkomsten met De Bijenkorf: alleen van toepassing bij verkoop van de panden of ook bij aandelenoverdracht?
24 december 2019
Het hof heeft geoordeeld dat het voorkeursrecht in de huurovereenkomsten van De Bijenkorf niet van toepassing is op een aandelentransactie. De bestreden vonnissen zijn bekrachtigd en De Bijenkorf is in de proceskosten veroordeeld.
Beslissing over de afluistermogelijkheden van geluidsopnamen van de bevrijdingsactie tijdens de treinkaping in 1977
24 december 2019
Hof beslist over de afluistermogelijkheden van geluidsopnamen van de bevrijdingsactie tijdens de treinkaping in 1977, waarbij appellanten recht hebben op inzage onder strikte voorwaarden.
Hoger beroep tegen dwangbevelen en belastingaanslagen door de Invorderingsambtenaar van de Gemeente Haarlemmermeer
24 december 2019
Appellanten in hoger beroep tegen dwangbevelen en belastingaanslagen van de Gemeente Haarlemmermeer. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van appellanten af.
Bekrachtiging van een vonnis in een aanbestedingszaak met betrekking tot intrekking van vorderingen
24 december 2019
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter in de rechtbank Den Haag en veroordeelt TLN in de proceskosten na intrekking van haar vorderingen.
Hoger beroep over de totstandkoming van een overeenkomst van opdracht tussen advocaat en cliënt in het kader van schadevergoeding na mishandeling
17 december 2019
Hoger beroep over de vraag of een overeenkomst van opdracht tot aansprakelijkstelling tot stand is gekomen tussen advocaat en cliënt na mishandeling. Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en oordeelt dat het bewijs voor de overeenkomst ontbreekt.
Schadevergoeding bij burgerlijke rechter na vrijspraak in strafzaak; onschuldpresumptie van art. 6 EVRM; Begaclaim-criterium; prejudiciële vragen aan Hoge Raad
17 december 2019
Hoger beroep over schadevergoeding na vrijspraak in strafzaak; prejudiciële vragen aan Hoge Raad over onschuldpresumptie en Begaclaim-criterium.
Uitleg van overeenkomst inzake onderhoud van printers
10 december 2019
Het hof oordeelt dat IPG tekort is geschoten in haar verplichtingen uit de onderhoudsovereenkomst met [naam B.V.], waardoor de overeenkomst terecht is ontbonden. Het vonnis van de rechtbank wordt vernietigd en de vorderingen van IPG worden afgewezen.
Hoger beroep inzake schadevergoeding na bouwkundige inspectie bij woningkoop
10 december 2019
Hoger beroep van Perfectkeur B.V. tegen schadevergoeding na bouwkundige inspectie. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vordering van [geïntimeerde] af.
Rechtszaak over de repatriëring van IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië en de verantwoordelijkheden van de Nederlandse Staat
22 november 2019
Het hof oordeelt dat de Staat niet verplicht is IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië te repatriëren, gezien de nationale veiligheidsrisico's en het ontbreken van rechtsmacht.
Vordering tot opheffing van conservatoire beslagen in het kader van een geschil over huurinkomsten en participatieovereenkomsten
12 november 2019
Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot opheffing van conservatoire beslagen, o.a. vanwege ondeugdelijkheid van de vorderingen van [appellant].
Beoordeling van de rechtmatigheid van strafrechtelijke contact- en locatieverboden in het kader van voorwaardelijke invrijheidstelling
29 oktober 2019
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 29 oktober 2019 de grieven van de appellant tegen de opgelegde contact- en locatieverboden afgewezen en de uitspraak van de voorzieningenrechter bekrachtigd, waarbij de appellant in de proceskosten is veroordeeld.
Onrechtmatige overheidsdaad; standrechtelijke executies tijdens koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië; beroep op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar; geen recht op vergoeding van immateriële schade
1 oktober 2019
Het Gerechtshof Den Haag bevestigt dat de Staat aansprakelijk is voor onrechtmatige daden tijdens de koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië, en dat het beroep op verjaring onaanvaardbaar is. Geen recht op immateriële schadevergoeding.
Onrechtmatige overheidsdaad; martelingen tijdens koloniale oorlog in voormalig Nederlands-Indië; beroep op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar
1 oktober 2019
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de Staat aansprakelijk is voor martelingen tijdens de koloniale oorlog in Nederlands-Indië en dat verjaring in deze zaak onaanvaardbaar is.
Aanpassing van registratie in de CIS-databank na gratieverlening en onrechtmatige overheidsdaad
17 september 2019
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over de registratie van een rijontzegging in de CIS-databank na gratieverlening. Het hof bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de registratie correct is.
Onrechtmatige overheidsdaad en de gevolgen voor een politieagent na een incident in privésfeer
10 september 2019
Hoger beroep van een politieagent tegen de Staat na ontslag wegens ongeschiktheid na een incident in privésfeer. Het hof oordeelt dat het ontslag rechtmatig was en de grieven van [appellant] worden verworpen.
Wraking verzoek niet-ontvankelijk verklaard wegens gebrek aan procesvertegenwoordiging
4 september 2019
Verzoekers tot wraking zijn niet-ontvankelijk verklaard wegens het ontbreken van verplichte procesvertegenwoordiging; verzoek niet ondertekend door advocaat.
Bevel tot verstrekking van politiegegevens op grond van artikel 843a Rv in een kort geding tegen de Nationale Politie
3 september 2019
Het hof beveelt de Politie om camerabeelden van een incident in een politiecel te verstrekken aan appellanten, die schadevergoeding eisen na onrechtmatig handelen.
Hoger beroep inzake achterstand in betaling van VVE-bijdragen
23 juli 2019
Hoger beroep van Somayeh Hayat tegen de VVE inzake achterstallige servicekosten. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de appellant niet-ontvankelijk in haar vordering tot verbod op verdere tenuitvoerlegging.
Verzoek om voorlopig getuigenverhoor door stichting inzake staatssteun aan vastgoedonderneming
16 juli 2019
Hoger beroep van stichting Karmedia tegen afwijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor over staatssteun. Verzoek afgewezen, geen belang bij getuigenverhoor.
Schadevergoeding na vrijspraak en de onschuldpresumptie in het licht van het EVRM
25 juni 2019
Hoger beroep over schadevergoeding na vrijspraak. Het hof stelt prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over de onschuldpresumptie en het 'gebleken onschuld-criterium'.
Onrechtmatige perspublicatie en bescherming van goede naam in het kader van artikel 8 en 10 EVRM
4 juni 2019
CGN vordert rectificatie van een artikel in NRC dat onterecht zou zijn, maar het hof oordeelt dat de publicatie niet onrechtmatig is en bevestigt het eerdere vonnis.
Hoger beroep over de terugkoopregeling en berekening van de terugkoopprijs in het kader van de Koopgarantregeling
28 mei 2019
Kopers in hoger beroep tegen Woonbron over terugkoopregeling en berekening terugkoopprijs onder de Koopgarantregeling. Vonnis van rechtbank Rotterdam wordt bekrachtigd.
Weigering toestemming voor wijziging (onder)splitsingsakte door appartementseigenaars
16 april 2019
Hoger beroep over weigering toestemming voor wijziging (onder)splitsingsakte door appartementseigenaars. Hof vernietigt eerdere beschikking en wijst verzoek af.
Incident in hoger beroep betreffende schorsing van uitvoerbaar bij voorraad verklaard verstekarrest in huurzaak
2 april 2019
Het hof heeft de incidentele vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een verstekarrest afgewezen, waarbij de belangen van partijen zijn afgewogen.
Afwijzing verzoek om voorlopig deskundigenverhoor in civiele procedure na overlijden van zoon door politiegeweld
26 maart 2019
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing verzoek voorlopig deskundigenverhoor na overlijden zoon door politie. Hof bekrachtigt afwijzing, o.a. wegens voldoende rapporten en geen nieuw bewijs.
Onrechtmatige rechtspraak en aansprakelijkheid van de Staat in civiele procedures
26 maart 2019
Hoger beroep van [X c.s.] tegen de Staat over onrechtmatige rechtspraak. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [X c.s.] af.
Incident in hoger beroep over aanbestedingsprocedure door onderwijsstichting met betrekking tot leermiddelen en onderwijsdiensten
19 maart 2019
TLN vordert in hoger beroep een verbod op gunning van een aanbesteding door Carmel, maar het hof wijst de vordering af wegens strijd met de Aanbestedingswet 2012.
Hoger beroep inzake verzoek om ambtshalve vermindering van belastingaanslagen en de rechtmatigheid daarvan
12 maart 2019
Hoger beroep over de weigering van de inspecteur om belastingaanslagen ambtshalve te verminderen. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de inspecteur rechtmatig heeft gehandeld.
Onrechtmatige overheidsdaad en gedoogbepaling in het kader van windturbines bij themapark Neeltje Jans
19 februari 2019
Gerechtshof Den Haag oordeelt over gedoogbepaling en onrechtmatige hinder door windturbines bij themapark Neeltje Jans. Vonnis van kantonrechter vernietigd, vorderingen Neeltje Jans afgewezen.
Onrechtmatige overheidsdaad en verjaring in het kader van strafrechtelijke vervolging
19 februari 2019
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over onrechtmatige vervolging en verjaring. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en wijst de vordering tot schadevergoeding af.
Hoger beroep over staatsaansprakelijkheid en overtijdbehandeling door huisartsen
12 februari 2019
Hoger beroep van Women on Waves tegen de Staat over de strafbaarheid van medicamenteuze overtijdbehandelingen door huisartsen. Het hof bevestigt dat de uitlatingen van de minister en de IGZ niet onrechtmatig zijn en wijst de vorderingen af.
Hoger beroep inzake koopoptie in huurovereenkomst bedrijfspand en financieringsvoorbehoud
5 februari 2019
Hoger beroep over koopoptie in huurovereenkomst. Datacenter Beheer B.V. wint; hof oordeelt dat financieringsvoorbehoud geen afwijzing van aanbod is. Verhuurder moet koopovereenkomst opstellen en kantoorgebouw leveren.
Uitlevering aan Albanië en risico op bloedwraak in het kader van mensenrechten
5 februari 2019
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot verbod van uitlevering aan Albanië, oordelend dat de appellant onvoldoende bewijs heeft geleverd voor een reëel risico op bloedwraak.
Onrechtmatige perspublicatie door politie en de onschuldpresumptie
15 januari 2019
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de politie geen onrechtmatige perspublicatie heeft gedaan over de aanhouding van [geïntimeerde], en vernietigt de eerdere schadevergoeding.
Uitlevering aan Oekraïne en de waarborgen van mensenrechten in detentie
8 januari 2019
Het Gerechtshof Den Haag heeft de uitlevering van de appellant aan Oekraïne toegestaan, ondanks zijn bezwaren over detentieomstandigheden, en het eerdere vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Toezicht op kinderopvang en inzage in risicoprofielen; verzoek ex artikel 843a Rv
8 januari 2019
Dikkedeur verzoekt om inzage in risicoprofielen van de Gemeente Rotterdam. Het hof wijst het verzoek af, oordelend dat Dikkedeur geen rechtmatig belang heeft bij inzage. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Hoger beroep inzake opzegvergoeding en oneerlijk boetebeding in een duurovereenkomst tussen ondernemers
13 november 2018
Hoger beroep van Proximedia tegen een vonnis over opzeggingsvergoeding en openstaande facturen. Het hof oordeelt dat de vordering tot betaling van de opzeggingsvergoeding toewijsbaar is en vernietigt het eerdere vonnis.
Hoger beroep inzake aanbestedingsprocedure voor consulaire diensten met betrekking tot visumaanvragen
30 oktober 2018
Hoger beroep van VFS tegen de Staat en BLS inzake aanbestedingsprocedure voor consulaire diensten. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter, die ernstige procedurele fouten constateerde en een herbeoordeling van inschrijvingen noodzakelijk achtte.
Geschil over erfgrens en verkrijgende verjaring met betrekking tot een schuur tussen twee percelen
16 oktober 2018
Geschil over erfgrens en verkrijgende verjaring tussen twee percelen. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en wijst de vorderingen van appellanten af.
Hoger beroep inzake de voorwaardelijke invrijheidsstelling van een veroordeelde met een lange straf en onrechtmatig overheidshandelen
16 oktober 2018
Hoger beroep over de afwijzing van de voorwaardelijke invrijheidsstelling van een veroordeelde, waarbij het hof oordeelt dat er geen causaal verband is tussen onrechtmatig handelen van de Staat en de schade van de appellant.
Onrechtmatige rechtspraak en schending van het vertrouwensbeginsel in het kader van vervroegde invrijheidstelling van een ongewenste vreemdeling
25 september 2018
Hoger beroep van een ongewenste vreemdeling tegen afwijzing van vervroegde invrijheidstelling. Het hof bekrachtigt de afwijzing en oordeelt dat er geen schending van het vertrouwensbeginsel is.
Hoger beroep over de verschuldigdheid van courtage en kosten van het Mediaplan in een bemiddelingsovereenkomst
18 september 2018
Hoger beroep over de verschuldigdheid van courtage en kosten van het Mediaplan in een bemiddelingsovereenkomst. Het hof bekrachtigt de vonnissen van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Hoger beroep inzake huur en executiegeschil tussen huurder en verhuurder
11 september 2018
Hoger beroep van [appellante] tegen Stichting Vestia over huurachterstand en ontruiming. Het hof bekrachtigt het eerdere vonnis en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Onrechtmatige overheidsdaad door medewerking aan komst snellaadstations bij benzinestations en wegrestaurants
24 juli 2018
Fastned c.s. vorderde een verbod aan de Staat om medewerking te verlenen aan snellaadstations bij benzinestations. Het hof oordeelt dat de beleidswijziging van de Staat niet onrechtmatig is en bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter.
Onrechtmatige overheidsdaad en gebleken onschuld in hoger beroep tegen de Staat der Nederlanden
17 juli 2018
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over onrechtmatige overheidsdaad en gebleken onschuld. Vordering tot schadevergoeding afgewezen, grieven verworpen en proceskostenveroordeling.
Onrechtmatige overheidsdaad en formele rechtskracht in belastingzaken
10 juli 2018
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over onrechtmatige overheidsdaad en formele rechtskracht van belastingaanslagen. Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart de appellant in de proceskosten.
Onrechtmatige overheidsdaad en de verantwoordelijkheden van de NVWA in de vleessector
3 juli 2018
COV stelde hoger beroep in tegen de niet-ontvankelijkverklaring door de rechtbank in haar vorderingen tegen de Staat over een handhavingsprotocol van de NVWA. Het hof bekrachtigde de uitspraak en oordeelde dat COV geen zelfstandig belang had.
Uitlevering van een Bulgaarse onderdaan aan Turkije en de gevolgen voor het gezinsleven onder artikel 8 EVRM
26 juni 2018
Het Gerechtshof Den Haag heeft de uitlevering van een Bulgaarse onderdaan aan Turkije vernietigd, o.a. vanwege schending van artikel 8 EVRM en onvoldoende informatieverstrekking door de Staat.
Onrechtmatig handelen van de Staat bij vernietiging van hennepplanten en schadevergoeding
29 mei 2018
Sensi Seed B.V. vorderde schadevergoeding van de Staat voor de onrechtmatige vernietiging van hennepplanten. Het hof verwierp de vorderingen en bekrachtigde het vonnis van de rechtbank, oordelend dat er geen onrechtmatig handelen was.
Verplicht lidmaatschap voor accountants van de NBA en de strijdigheid met verdragsrecht
3 april 2018
Het Gerechtshof Den Haag bevestigt dat het verplichte lidmaatschap van de NBA voor accountants niet in strijd is met het EVRM en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Informatieplicht van de Staat ten aanzien van re-integratie bij levenslang gestrafte in hoger beroep
27 februari 2018
Het Gerechtshof Den Haag bevestigt dat de Staat onvoldoende duidelijkheid biedt aan levenslang gestrafte [geïntimeerde] over gratievoorwaarden en bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter.
Hoger beroep tegen de Staat wegens onrechtmatige detentie in TBS-kliniek
19 december 2017
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat wegens onterecht lange detentie in TBS-kliniek; vorderingen afgewezen, geen onrechtmatige rechtspraak vastgesteld.
Hoger beroep kort geding over voorwaardelijke invrijheidstelling en strafoverdracht in het kader van Belgisch strafvonnis
17 oktober 2017
Hoger beroep over voorwaardelijke invrijheidstelling van [appellant] na Belgische veroordeling; het hof bevestigt dat de Nederlandse v.i.-regeling van toepassing is.
Faillissementsgijzeling en voorlopige hechtenis in relatie tot strafexecutie en detentieregistratie
26 september 2017
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van de appellant inzake faillissementsgijzeling en voorlopige hechtenis, en oordeelt dat er geen gerechtvaardigd vertrouwen was op de detentieregistratie.
Weigering van machtiging voor begeleid verlof aan tbs-gestelde zonder verblijfsvergunning
29 augustus 2017
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de weigering van de staatssecretaris om een machtiging voor begeleid verlof aan een tbs-gestelde zonder verblijfsvergunning te verlenen, in strijd is met het EVRM. De vordering van de tbs-gestelde wordt afgewezen wegens het ontbreken van spoedeisend belang.
Overheidsaansprakelijkheid en identiteitsfraude na verlies rijbewijs met klachten over Wahv en uitvoering
29 augustus 2017
Appellant eist schadevergoeding van de Staat na identiteitsfraude door verlies rijbewijs. Hof bevestigt verjaring van vorderingen en bekrachtigt eerdere uitspraak van de rechtbank.
Aansprakelijkheid politie bij gebruik van geweld tijdens schietincident met mes
29 augustus 2017
Het hof oordeelt dat de politie rechtmatig en proportioneel heeft gehandeld bij het gebruik van geweld tijdens een schietincident met de appellant, die met een mes dreigend op de agenten afkwam.
Hoger beroep kort geding inzake staatsaansprakelijkheid en uitzetting versus uitlevering van een persoon met een verblijfsvergunning
25 juli 2017
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over staatsaansprakelijkheid en uitzetting versus uitlevering, waarbij het hof oordeelt dat de appellant niet-ontvankelijk is in zijn vorderingen.
Hoger beroep kort geding over onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding
25 juli 2017
Hoger beroep over afwijzing vordering tot teruggave in beslag genomen goederen en schadevergoeding. Hof bekrachtigt vonnis en oordeelt dat geen spoedeisend belang en restitutierisico aanwezig zijn.
Verrekening van gevangenisstraf en oproeping zelfmelder in hoger beroep
27 juni 2017
Hoger beroep over verrekening gevangenisstraf en oproeping zelfmelder. Het hof vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af.
Aansprakelijkheid van de Staat voor de gevolgen van de val van Srebrenica en de rol van Dutchbat
27 juni 2017
Het hof oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door op 13 juli 1995 de afscheiding van mannelijke vluchtelingen te vergemakkelijken, wat leidde tot onmenselijke behandeling en executie. De Staat wordt veroordeeld tot schadevergoeding, maar de kans op overleven wordt op 30% gesteld.
Schending van ambtsgeheim, eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer en Wet bescherming persoonsgegevens in het kader van publicatie van een boek
27 juni 2017
Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en wijst de vorderingen van [appellant] af, o.a. wegens schending van ambtsgeheim en privacy in het kader van een boekpublicatie.
Aansprakelijkheid van de Staat voor de rol van Dutchbat tijdens de evacuatie van Srebrenica
27 juni 2017
De Staat is aansprakelijk voor de rol van Dutchbat tijdens de evacuatie van Srebrenica, waarbij mannen werden gescheiden en risico liepen op executie. Dutchbat had hen de keuze moeten geven om in de compound te blijven.
Hoger beroep kort geding over de verplichting van de Staat der Nederlanden om vluchtelingen op te nemen
20 juni 2017
Hoger beroep van de Stichting We Gaan Ze Halen tegen de Staat der Nederlanden over de verplichting om vluchtelingen op te nemen. Het hof oordeelt dat de EU-besluiten geen rechtstreekse werking hebben en bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter.
Hoger beroep inzake thuiskopievergoeding en auteursrechtelijke vorderingen van fabrikanten tegen de Staat
23 mei 2017
Hoger beroep over de hoogte van de thuiskopievergoeding en de rechtmatigheid van de AMvB's. Het hof bevestigt dat de vergoedingen in overeenstemming zijn met de Auteurswet en de Europese richtlijnen.
Aansprakelijkheid van het Hoogheemraadschap voor zoutgehalte in oppervlaktewater en de zorgplicht ten aanzien van glastuinbouw
16 mei 2017
Hoger beroep over aansprakelijkheid van het Hoogheemraadschap voor zoutgehalte in gietwater. Appellant vordert schadevergoeding voor waardeverlies van lelies. Hof bevestigt dat Hoogheemraadschap niet aansprakelijk is en wijst vordering af.
Bevoegdheid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders om bestuursregels vast te stellen inzake voorfinanciering van out-of-pocketkosten
9 mei 2017
Het hof bevestigt de bevoegdheid van de KBvG om bestuursregels vast te stellen over voorfinanciering van out-of-pocketkosten, en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Hoger beroep ontruiming op basis van de Leegstandswet
9 mei 2017
Hoger beroep over ontruiming op basis van de Leegstandswet. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en veroordeelt [appellante] in de proceskosten.
Onrechtmatige overheidsdaad en aansprakelijkheid in het kader van terbeschikkingstelling en behandeling
25 april 2017
Hoger beroep over onrechtmatige overheidsdaad en aansprakelijkheid van de Van Mesdagkliniek en de Staat. Schadevergoeding van € 700,- toegekend aan [appellant] voor vertraging in behandeling.
Vordering tot verklaring voor recht inzake onrechtmatige staatshandeling en implementatie Europese richtlijn energieprestaties van gebouwen
11 april 2017
Stichting EnergyClaim vordert verklaring voor recht dat de Staat in strijd handelt met Unierecht door onjuiste implementatie van de Europese richtlijn energieprestaties van gebouwen. Het hof wijst de vorderingen af en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Hoger beroep inzake informatieplicht en dwangsom in belastingzaak tegen de Staat der Nederlanden
11 april 2017
Hoger beroep over informatieplicht en dwangsom in belastingzaak. [appellant] moet informatie over buitenlandse bankrekeningen verstrekken aan de Belastingdienst.
Inspanningsovereenkomst en redelijkheid van verwachtingen bij opdrachtgevers
11 april 2017
Het hof oordeelt dat ADN aan haar inspanningsverplichting heeft voldaan in de overeenkomst met [X] B.V. over werkbladen. Grieven van [X] B.V. worden verworpen en het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Hoger beroep overheidsaansprakelijkheid en schadevergoeding na inbeslagname van reptielen
7 maart 2017
Hoger beroep over de afwijzing van schadevergoeding na inbeslagname van reptielen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Hoger beroep over de verplichting van het openbaar ministerie om onderzoeksmateriaal ter beschikking te stellen aan de verdediging in een strafzaak
28 februari 2017
Hoger beroep over de verplichting van het openbaar ministerie om onderzoeksmateriaal ter beschikking te stellen aan de verdediging. Het hof bevestigt de afwijzing van het verzoek, oordelend dat de weigering van de Staat niet onrechtmatig is.
Hoger beroep inzake huur van een volkstuin en de opzegging daarvan
24 januari 2017
Hoger beroep over de beëindiging van een huurovereenkomst voor een volkstuin. Het hof bevestigt de opzegging per 1 januari 2014 en de einddatum per 31 december 2014, met veroordeling tot betaling van huur en schadevergoeding.
Hoger beroep inzake huur van een volkstuin en ontruimingsbescherming
24 januari 2017
Hoger beroep van [verzoeker] tegen beëindiging huurovereenkomst volkstuin. Hof verklaart [verzoeker] niet-ontvankelijk in zijn appel en veroordeelt hem in proceskosten.
Hoger beroep inzake onrechtmatige overheidsdaad en longstay-plaatsing van tbs-er met formele rechtskracht
10 januari 2017
Hoger beroep over onrechtmatige overheidsdaad en longstay-plaatsing van tbs-er. Vordering afgewezen, formele rechtskracht niet doorbroken. Grieven verworpen, kostenveroordeling.
Hoger beroep inzake onrechtmatige overheidsdaad en beslaglegging door de Staat en de Ontvanger
10 januari 2017
Hoger beroep over onrechtmatige overheidsdaad en beslaglegging door de Staat en de Ontvanger, waarbij het hof de vorderingen van de appellanten grotendeels afwijst, maar een gedeeltelijke schadevergoeding toekent voor in beslag genomen goederen.
Hoger beroep over overlegverplichting minister met ambtenarenvakbonden inzake initiatiefwetsvoorstel Wet normalisering rechtspositie ambtenaren
23 december 2016
Hoger beroep van Ambtenarencentrales tegen de Staat over overlegverplichting inzake initiatiefwetsvoorstel Wet normalisering rechtspositie ambtenaren. Vonnis van voorzieningenrechter bekrachtigd.
Handelsrechtelijk geschil over de verkoop van een perceel grond en de uitleg van de koopovereenkomst
20 december 2016
Handelsrechtelijk geschil over de verkoop van een perceel grond en uitleg van de koopovereenkomst. Het hof bekrachtigt eerdere vonnissen en oordeelt dat [appellante] de kosten van de knip en klantruimte moet dragen.
Uitlevering naar de Verenigde Staten; risico op schending van artikel 3 EVRM door levenslange gevangenisstraf en onmenselijke behandeling
13 december 2016
Het Gerechtshof Den Haag heeft de uitlevering van een Amerikaanse burger aan de VS verboden vanwege risico op schending van artikel 3 EVRM door levenslange gevangenisstraf en onmenselijke behandeling.
Gratieverzoek wegens medische omstandigheden en de mogelijkheid van intrekking van de schorsing
29 november 2016
Hoger beroep over gratieverzoek van [appellant] wegens medische omstandigheden. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de voorzieningenrechter en veroordeelt [appellant] in de kosten van het geding.
Gebod aan de Staat tot opheffing van schorsing fysiotherapeut in penitentiaire inrichting na beschuldigingen van ongepast gedrag
29 november 2016
Het Gerechtshof Den Haag heeft de Staat veroordeeld om fysiotherapeut [appellant] binnen drie dagen weer toe te laten tot zijn werk in de PI Nieuwersluis, na een schorsing van meer dan 10 maanden wegens ongepast gedrag.
Vordering tot verstrekking van informatie over buitenlandse bankrekeningen en dwangsom bij niet-nakoming
29 november 2016
Hoger beroep over vordering tot verstrekking van informatie over buitenlandse bankrekeningen door de Staat. Appellanten zijn veroordeeld tot informatieverstrekking met dwangsom bij niet-nakoming.
Hoger beroep inzake opschortende voorwaarde en uitleg overeenkomst in civiele zaak
29 november 2016
Hoger beroep over opschortende voorwaarde en uitleg overeenkomst. Vordering I afgewezen, Vordering II toegewezen. Appellanten verliezen, geïntimeerden krijgen gedeeltelijk gelijk.
Burengeschil over dakraam tussen buren in Zwijndrecht met betrekking tot visuele privacy en verjaringstermijn
8 november 2016
Burengeschil over een dakraam in Zwijndrecht; het hof oordeelt dat de appellanten recht hebben op bescherming van hun visuele privacy en vernietigt het eerdere vonnis.
Incident tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een vonnis in een civiele zaak tussen Votis c.s. en [geïntimeerde]
1 november 2016
Het Gerechtshof Den Haag heeft de vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een vonnis afgewezen en zich onbevoegd verklaard voor de opheffing van executoriale beslagen.
Hoger beroep inzake onrechtmatige daad en onverschuldigde betaling tussen echtgenoten en derde partij
25 oktober 2016
Hoger beroep over onrechtmatige daad en onverschuldigde betaling. Appellanten vorderen vernietiging van het vonnis van de rechtbank, maar het hof bekrachtigt de meeste beslissingen en verklaart [appellant 2] alsnog ontvankelijk.
Hoger beroep inzake de totstandkoming van een koopovereenkomst tussen H&B Bouw B.V. en Coöperatieve Rabobank U.A.
25 oktober 2016
Hoger beroep over de vraag of een koopovereenkomst tot stand is gekomen tussen H&B Bouw en Rabobank. Het hof bevestigt dat er geen overeenkomst is en dat Rabobank niet onrechtmatig heeft gehandeld door onderhandelingen af te breken.
Hoger beroep over wanprestatie en bewijswaardering in een geschil tussen zwagers over restaurantexploitatie
27 september 2016
Hoger beroep over wanprestatie in een geschil tussen zwagers over restaurantexploitatie, waarbij het hof de eerdere uitspraak bevestigt, behalve de toewijzing van immateriële schadevergoeding.
Aansprakelijkheid voor schade door illegale elektriciteitsafname ten behoeve van hennepkwekerij
16 augustus 2016
Aansprakelijkheid van [appellant] voor schade door illegale elektriciteitsafname ten behoeve van hennepkwekerij; het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Aansprakelijkheid voor schade door illegale aftapping van elektriciteit ten behoeve van hennepkwekerij
16 augustus 2016
Het hof bekrachtigt de aansprakelijkheid van [appellant] voor schade door illegale elektriciteitsaftapping ten behoeve van een hennepkwekerij en veroordeelt hem in de proceskosten.
Opheffing van erfdienstbaarheid en geschil over erfgrens tussen buren
9 augustus 2016
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 9 augustus 2016 de erfdienstbaarheid opgeheven en geoordeeld dat de erfafscheiding van [geïntimeerden] gedeeltelijk op het perceel van [appellant] staat, met veroordeling tot verwijdering en kostenvergoeding.
Hoger beroep over de vernietiging van een overeenkomst op grond van dwaling en de toepassing van de Colportagewet
5 juli 2016
Hoger beroep over de vernietiging van een overeenkomst op grond van dwaling. Het hof oordeelt dat de overeenkomst duidelijk was en dat [geïntimeerde] niet gerechtigd was om deze te ontbinden. Vordering van Proximedia wordt gedeeltelijk toegewezen.
Vordering tot vaststelling van staatloosheid en de rechtspositie van staatlozen in Nederland
14 juni 2016
Het hof heeft de vordering van de appellant tot vaststelling van staatloosheid afgewezen en het eerdere vonnis van de rechtbank bekrachtigd, omdat de appellant niet kan aantonen dat hij staatloos is.
Informatieverschaffing over buitenlandse bankrekeningen en dwangsommen in belastingzaken
14 juni 2016
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat [appellante] verplicht is informatie over buitenlandse bankrekeningen te verstrekken, met dwangsommen bij niet-naleving.
Hoger beroep burengeschil over gemeenschappelijke eigendom en mandeligheid van een muur
7 juni 2016
Burengeschil over gemeenschappelijke muur en mandeligheid; hof bevestigt gemeenschappelijk eigendom, maar appellant hoeft niet mee te werken aan vernieuwing blinde muur.
Schadevergoeding voor niet doorgaan tijdelijke opvang asielzoekers door COA
31 mei 2016
VVC vordert schadevergoeding van COA voor niet doorgaan tijdelijke opvang asielzoekers. Hof oordeelt dat VVC deels eigen schuld heeft aan de schade. Vonnis gedeeltelijk vernietigd, maar schadevergoeding blijft lager dan geëist.
Verplichting tot verstrekking van informatie over buitenlandse bankrekeningen en dwangsom bij niet-nakoming
31 mei 2016
Hoger beroep over de verplichting van [X] om informatie over buitenlandse bankrekeningen te verstrekken aan de Belastingdienst, met dwangsom bij niet-nakoming.
Hoger beroep kort geding inzake informatieplicht over buitenlandse bankrekeningen
31 mei 2016
Hoger beroep over informatieplicht van [appellant] inzake buitenlandse bankrekeningen. Het hof bevestigt de verplichting tot informatieverstrekking en verhoogt de dwangsom naar € 2.500,- per dag.
Vordering tot verstrekking van informatie over buitenlandse bankrekeningen op basis van artikel 47 Awr
31 mei 2016
Hoger beroep over de verplichting van [X] om informatie te verstrekken over buitenlandse bankrekeningen op basis van artikel 47 Awr. Het hof bevestigt de vordering van de Staat en legt dwangsommen op.
Vordering tot verstrekking van informatie over buitenlandse bankrekeningen op basis van artikel 47 Awr
31 mei 2016
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat appellanten verplicht zijn informatie over buitenlandse bankrekeningen te verstrekken op basis van artikel 47 Awr, met enkele restricties.
Executiegeschil over dwangsommen en informatieplicht aan de Belastingdienst met betrekking tot buitenlands vermogen
10 mei 2016
Hoger beroep in executiegeschil over dwangsommen en informatieplicht aan de Belastingdienst. Appellant heeft niet voldaan aan informatieverplichting, hof bekrachtigt eerdere uitspraak.
Beslissing op gratieverzoek met onrechtmatige afwijzing door de minister
5 april 2016
Gratieverzoek van gedetineerde afgewezen door minister, ondanks positief advies van hof. Minister motiveert afwijking onvoldoende, waardoor beslissing onrechtmatig is.
Onrechtmatige daad door trage behandeling verzoek tot overbrenging vanuit de Verenigde Staten
29 maart 2016
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over onrechtmatige daad door vertraging in overbrenging vanuit de VS. Vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Aansprakelijkheid verhuurder voor waterschade door riooloverstroming in garagebox
15 maart 2016
Hof oordeelt dat verhuurder niet aansprakelijk is voor waterschade door riooloverstroming in garagebox. Vordering huurder afgewezen en proceskosten toegewezen aan verhuurder.
Huurachterstand en ontbinding van huurovereenkomst in hoger beroep
8 maart 2016
Hoger beroep over huurachterstand en ontbinding van huurovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en veroordeelt de appellant in de proceskosten.
Hoger beroep inzake huurachterstand en ontbinding huurovereenkomst
8 maart 2016
Hoger beroep over huurachterstand en ontbinding huurovereenkomst. Het hof heeft de betalingsachterstand verminderd, maar de ontbinding van de huurovereenkomst bekrachtigd.
Huurprijs woonruimte en de toepassing van het woningwaarderingsstelsel in hoger beroep
8 maart 2016
Hoger beroep over huurprijs woonruimte en toepassing woningwaarderingsstelsel. Hof bevestigt dwingend karakter van artikel 7:249 BW en verklaart [appellant] niet-ontvankelijk in zijn hoger beroep voor bepaalde vorderingen.
Beroep tegen bemiddelingsvergoeding in huurovereenkomst tussen huurder en verhuurmakelaar
1 maart 2016
Hoger beroep over bemiddelingsvergoeding tussen huurder en verhuurmakelaar. Hof oordeelt dat geen vergoeding verschuldigd is aan Direct Wonen. Appellant krijgt € 741,77 terug.
Huurrecht: ontbinding huurovereenkomst en ontruiming winkelruimte na huurachterstand
1 maart 2016
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens huurachterstand. [appellant] heeft nooit huur betaald en vorderingen van [geïntimeerde] zijn toegewezen. Vonnis gedeeltelijk vernietigd, [appellant] moet € 5.250,- betalen.
Onrechtmatige aanhouding door politie op basis van anonieme melding
23 februari 2016
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] wegens onrechtmatige aanhouding door de Politie op basis van een anonieme melding, en oordeelt dat de aanhouding niet disproportioneel was.
Huurgeschil over schade door gebrekkige suskasten en gezondheidsklachten
16 februari 2016
Hoger beroep over huurgeschil en gezondheidsklachten door gebrekkige suskasten. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Verzet-arrest inzake de bewijslast van de stelling dat een bewoner geen huurder is
16 februari 2016
Verzet-arrest van 16 februari 2016 over de bewijslast dat een bewoner geen huurder is. Het hof bekrachtigt het verstekarrest en wijst de kosten toe aan de opposant.
Verstekarrest inzake verschuldigdheid waarborgsom en proceskosten in hoger beroep
9 februari 2016
Het hof vernietigt de veroordeling tot betaling van een waarborgsom van € 6.000,- en wijst de vordering van de geïntimeerde af. Tevens wordt de geïntimeerde veroordeeld tot terugbetaling aan de appellant.
Vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel onrechtmatig?
2 februari 2016
Het Gerechtshof Den Haag bevestigt de rechtmatigheid van vervangende hechtenis bij niet-nakoming van schadevergoedingsmaatregel door appellant, en bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter.
Onrechtmatige overheidsdaad door opleggen en/of ten uitvoer leggen tbs-maatregel en onrechtmatige rechtspraak
2 februari 2016
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over de onrechtmatigheid van de TBS-maatregel. Het hof bevestigt de eerdere veroordeling en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Hoger beroep inzake de contractuele relatie en courtage tussen Herbel Beleggingen B.V. en VGSA
2 februari 2016
Hoger beroep van Herbel Beleggingen B.V. tegen de curator van VGSA over de contractuele relatie en courtage. Het hof bevestigt dat Herbel contractspartij is en bekrachtigt de veroordeling tot betaling van de courtage.
Uitleveringsverzoek Turkije en de dreiging van schending van artikel 3 EVRM
2 februari 2016
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden inzake uitlevering aan Turkije. Het hof verbiedt uitlevering vanwege risico op schending van artikel 3 EVRM.
Hoger beroep over uitlevering van een verdachte aan Turkije met betrekking tot criminele organisatie en medische toestand
2 februari 2016
Hoger beroep over uitlevering van [appellant] aan Turkije voor criminele activiteiten. Uitlevering toegestaan ondanks medische bezwaren en onduidelijkheid over vervolging.
Afnameverplichting perceel grond na misgelopen samenwerking; deskundigenrapport als bindend advies?; waardering door deskundigen
2 februari 2016
Hoger beroep over afnameverplichting perceel grond; deskundigenrapport als bindend advies; waarde vastgesteld op € 205.000; wettelijke rente toegewezen vanaf 1 augustus 2010.
Hoger beroep inzake geldvordering voor kinderopvang door Kern Kinderopvang Zoetermeer B.V.
2 februari 2016
Hoger beroep over geldvordering van Kern Kinderopvang op [appellante] voor kinderopvang in 2011. Hof bekrachtigt deels vonnis kantonrechter, wijzigt één onderdeel en veroordeelt [appellante] tot betaling van € 2.215,12 aan Kern, met wettelijke rente.
Executiegeschil over informatieplicht aan de Belastingdienst met betrekking tot buitenlandse bankrekeningen
26 januari 2016
Hoger beroep over de informatieplicht van [appellant] aan de Belastingdienst inzake buitenlandse bankrekeningen. Vordering afgewezen, dwangsommen verbeurd.
Civiele procedure inzake vordering benadeelde partij in strafprocedure
12 januari 2016
Gerechtshof Den Haag oordeelt over vordering benadeelde partij in civiele procedure; Stichting niet-ontvankelijk in hoofdsom, wettelijke rente toegewezen.
Uitleg van een koopovereenkomst met betrekking tot een vastgoedproject en de toepassing van de Haviltexmaatstaf
12 januari 2016
Het hof behandelt de uitleg van een koopovereenkomst tussen Dret en ING Vastgoed over een vastgoedproject, waarbij de Haviltexmaatstaf wordt toegepast. De grieven van Dret worden verworpen en het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Executie vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel; onrechtmatige overheidsdaad?
5 januari 2016
Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig handelt bij de executie van vervangende hechtenis voor schadevergoedingsmaatregelen, ondanks de psychische toestand van [geïntimeerde].
Verjaring en uitleg van een verplaatsingsovereenkomst in het civiele recht
22 december 2015
Hoger beroep over verjaring en uitleg van een verplaatsingsovereenkomst tussen [appellant] en ING. Het hof oordeelt dat de vordering niet is verjaard en verplicht ING om een huurovereenkomst aan te bieden, met dwangsom en proceskostenvergoeding.
Uitleg servicecontract horeca-automatisering en de gevolgen van ongerechtvaardigde verrijking
20 oktober 2015
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van Beconet af, waarbij het oordeelt dat Rotown er vanuit mocht gaan dat het servicecontract ook op de kassa-apparatuur betrekking had.
Onrechtmatige overheidsdaad door Erfgoedinspectie tegen Archeomedia B.V. in het kader van archeologisch onderzoek
29 september 2015
Archeomedia B.V. vordert schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatige uitlatingen door de Erfgoedinspectie. Het hof oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld en veroordeelt tot schadevergoeding.
Uitlevering van een gedetineerde met Turkse nationaliteit en de implicaties van het EVRM
15 september 2015
Het hof bekrachtigt de beslissing om [appellant] uit te leveren aan Turkije, ondanks zijn bezwaren over mogelijke schendingen van het EVRM. De grieven falen en de proceskosten worden toegewezen aan de Staat.
De vraag of het mededingingsrecht zich verzet tegen cao-bepalingen voor zelfstandige remplaçanten in de muzieksector
1 september 2015
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat het mededingingsrecht zich niet verzet tegen cao-bepalingen voor zelfstandige remplaçanten in de muzieksector, die als 'schijnzelfstandigen' worden beschouwd.
Beoordeling van de totstandkoming van een koopovereenkomst en de dwingende bewijskracht van een onderhandse akte
4 augustus 2015
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat [appellant] niet heeft aangetoond dat de koopovereenkomst niet tot stand is gekomen. [Appellant] wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Hoger beroep inzake huurbeding en oudere huurovereenkomst tussen ING Bank N.V. en [de vrouw]
4 augustus 2015
Hoger beroep van ING Bank N.V. tegen afwijzing van verzoek om huurbeding in te roepen tegen [de vrouw]. Hof oordeelt dat er een rechtsgeldige huurovereenkomst bestaat, bekrachtigt de beschikking en veroordeelt ING in proceskosten.
Hoger beroep inzake huurbeding en appelverbod in verband met hypotheekrecht
4 augustus 2015
Hoger beroep van [K] en [R] tegen ABN AMRO over huurbeding en appelverbod. Het hof verklaart het appel niet-ontvankelijk en veroordeelt [K] en [R] in de proceskosten.
Onrechtmatige gijzeling wegens verkeersboetes en de toepassing van LOCK-aanbevelingen
21 juli 2015
Het Gerechtshof Den Haag vernietigt de eerdere uitspraak over onrechtmatige gijzeling wegens verkeersboetes en wijst de vorderingen van de geïntimeerde af, met proceskostenveroordeling voor de geïntimeerde.
Terbeschikkingstelling van Nederlandse gevangenis aan Noorse autoriteiten en overplaatsing van Nederlandse gedetineerden; onrechtmatige overheidsdaad?
14 juli 2015
Hoger beroep over terbeschikkingstelling van Norgerhaven aan Noorwegen en overplaatsing van gedetineerden; vorderingen afgewezen, geen onrechtmatige overheidsdaad.
Hoger beroep inzake aanbesteding voor vervanging paspoortbalies Koninklijke Marechaussee
7 juli 2015
Hoger beroep van VOB-ISSOS B.V. tegen de Staat der Nederlanden inzake ongeldigverklaring van inschrijving voor aanbesteding paspoortbalies. Hof bekrachtigt vonnis en wijst vorderingen af.
Hoger beroep kort geding overheidsaanbesteding paspoortbalies Koninklijke Marechaussee
7 juli 2015
Hoger beroep van Smeulders Interieurwerken B.V. tegen de Staat der Nederlanden over ongeldigverklaring van inschrijving voor aanbesteding paspoortbalies. Vonnis van voorzieningenrechter bekrachtigd.
Ontbinding huurovereenkomst wegens betalingsachterstand en ontruiming
7 juli 2015
Het Gerechtshof Den Haag heeft de huurovereenkomst tussen Stichting Rijswijk Wonen en [geïntimeerde] ontbonden wegens betalingsachterstand, met veroordeling tot ontruiming en betaling van achterstallige huur.
Hoger beroep inzake aanbesteding wijkverpleging door zorgverzekeraar en uitsluiting van inschrijver
30 juni 2015
Hoger beroep van Stichting Multidag tegen Menzis over uitsluiting van inschrijving voor wijkverpleging. Het hof vraagt om inlichtingen en houdt verdere beslissingen aan.
Buitengerechtelijke ontbinding van huurovereenkomst door Gemeente Rotterdam na drugsvondst
30 juni 2015
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de huurovereenkomst tussen de Gemeente Rotterdam en de geïntimeerden buitengerechtelijk is ontbonden na drugsvondst, met veroordeling tot ontruiming binnen vier weken.
Onrechtmatige daad van de Staat jegens in buitenland gedetineerde Nederlander; rechtshulpverzoek en informatieverstrekking aan ander land
23 juni 2015
Hoger beroep van een Nederlander in Thailand tegen de Staat over rechtshulpverzoek en informatieverstrekking; vorderingen afgewezen, geen onrechtmatig handelen van de Staat vastgesteld.
Gedeeltelijke ontbinding van een overeenkomst en vergoeding van positief contractsbelang na beëindiging van een affectieve relatie
23 juni 2015
Hoger beroep over gedeeltelijke ontbinding van een overeenkomst na beëindiging van een relatie. Vordering tot betaling van € 16.565,- toegewezen, wettelijke rente vanaf 16 december 2013. Proceskosten gecompenseerd.
Huurrecht en medehuur in hoger beroep na verstekzaak
26 mei 2015
Hoger beroep over huurrecht en medehuur. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af, waarbij deze in de proceskosten wordt veroordeeld.
Opeising van een geldlening en de rechtsgeldigheid van de opzegging door de bank
26 mei 2015
ING Bank N.V. vorderde in hoger beroep betaling van een investeringskrediet na rechtsgeldige opzegging. Het hof oordeelde dat de opzegging geldig was en veroordeelde [geïntimeerde] tot betaling van € 7.378,15, vermeerderd met wettelijke rente.
Aansprakelijkheid huurster voor schade aan voordeur na politie-inval
19 mei 2015
Huurster aansprakelijk voor schade aan voordeur na politie-inval waarbij haar zoon werd aangehouden. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak van kantonrechter.
Overschrijding van de redelijke termijn in civiele procedures tegen de Staat der Nederlanden
28 april 2015
Appellanten vorderden schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in procedures tegen de Staat. Het hof bekrachtigde de afwijzing van hun vorderingen en oordeelde dat er geen substantiële overschrijding was.
Huurgeschil over beëindigingsovereenkomst en kwalificatie van huurovereenkomst
28 april 2015
Hoger beroep over de beëindiging van een huurovereenkomst tussen [appellant] en Gemeente Zederik. Het hof bevestigt de rechtsgeldigheid van de beëindigingsovereenkomst en wijst de grieven van [appellant] af.
Incident tot zekerheidstelling in hoger beroep tegen de Staat der Nederlanden
28 april 2015
Hoger beroep van [appellant 1] c.s. tegen de Staat der Nederlanden inzake een incident tot zekerheidstelling. Het hof bekrachtigt het vonnis en oordeelt dat de appellanten zekerheid moeten stellen voor proceskosten.
Hoger beroep over onrechtmatig strafvorderlijk optreden en schadevergoeding na vernietiging van inbeslaggenomen voorwerpen
28 april 2015
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over schadevergoeding na vernietiging van inbeslaggenomen voorwerpen. Vordering van € 143.000,- afgewezen, enkel € 5.658,18 toegewezen. Hof bevestigt eerdere vonnissen.
Hoger beroep ontruiming van een gekraakte woning met asbestproblematiek
28 april 2015
Hoger beroep over ontruiming van een gekraakte woning met asbest. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Hoger beroep inzake de afwijzing van buitengerechtelijke kosten in een huurovereenkomst
21 april 2015
Hoger beroep over de afwijzing van buitengerechtelijke kosten in een huurovereenkomst. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de geïntimeerde de buitengerechtelijke kosten verschuldigd is, ondanks een onjuiste aanmaning.
Beoordeling van het gunningscriterium 'kwaliteit' in overheidsaanbesteding door het Gerechtshof Den Haag
21 april 2015
Het Gerechtshof Den Haag vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van SLTN af in een zaak over de beoordeling van gunningscriteria in een overheidsaanbesteding.
Huurrechtelijke geschil over gastouderopvang in huurwoning
14 april 2015
Hof oordeelt dat gastouderopvang in huurwoning in strijd is met huurbestemming; Vidomes krijgt gelijk in vordering tot beëindiging en ontbinding huurovereenkomst.
Huurprijsvermindering en ontbinding huurovereenkomst
7 april 2015
Hoger beroep over huurprijsvermindering en ontbinding huurovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Aansprakelijkheid van de Staat voor onrechtmatige daad door douaneambtenaren en vertraging in medische hulpverlening
24 maart 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de douanebeambten niet onrechtmatig hebben gehandeld door te lang te wachten met medische hulp voor de appellant.
Onrechtmatige overheidsdaad en voorlopige hechtenis in hoger beroep
17 maart 2015
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over onrechtmatige voorlopige hechtenis. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Hoger beroep kort geding over onrechtmatige gijzeling op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften
17 maart 2015
Hoger beroep over onrechtmatige gijzeling van [appellante] door de Staat op basis van de Wahv. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Aanbestedingsprocedure en geschiktheidseisen in kort geding
17 maart 2015
Het hof vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en gebiedt de gemeenten de aanbestedingsprocedure in te trekken, omdat de eisen niet in overeenstemming zijn met de Aanbestedingswet 2012.
Incidentiële vordering tot tussenkomst in overheidsaanbesteding
3 maart 2015
De Staat der Nederlanden heeft hoger beroep ingesteld tegen een vonnis inzake een overheidsaanbesteding. Fujitsu heeft een incidentele vordering tot tussenkomst ingediend, die door het hof is toegewezen.
Hoger beroep over leaseovereenkomst en vertegenwoordiging in verkoopgesprek
24 februari 2015
Hoger beroep over leaseovereenkomst; De Jongens V.O.F. ontbindt lease vanwege gebreken aan de kopieermachine. Hof oordeelt dat ontbinding gerechtvaardigd was en veroordeelt De Jongens tot betaling van € 680,- aan Grenke.
Huur bedrijfsruimte; onderhuur zonder toestemming; verjaring en rechtsverwerking in het huurrecht
24 februari 2015
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst wegens onderhuur zonder toestemming. Het hof bekrachtigt de ontbinding en oordeelt dat de vordering niet is verjaard.
Hoger beroep over de overlevering van een gedetineerde aan Frankrijk in verband met medische zorg en behandeling
17 februari 2015
Hoger beroep over de overlevering van een gedetineerde aan Frankrijk, waarbij de appellant betoogt dat zijn medische behandeling niet adequaat kan worden voortgezet. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de grieven van de appellant af.
Toetsing van de rechtmatigheid van het Early Bird programma in het primair onderwijs
10 februari 2015
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat het Early Bird programma voor onderwijs in het Engels niet in strijd is met de Wet op het Primair Onderwijs, en wijst de vorderingen van Stichting Taalverdediging af.
Beoordeling van een hoger beroep inzake schadevergoeding door verhuurder voor niet uitgevoerde werkzaamheden
3 februari 2015
Hoger beroep over schadevergoeding door verhuurder voor niet uitgevoerde werkzaamheden. Het hof bekrachtigt het vonnis en veroordeelt appellant in de proceskosten.
Beoordeling van een derdenbeding in een huurovereenkomst en de persoonlijke aansprakelijkheid van aandeelhouders
3 februari 2015
Het hof vernietigt het eindvonnis en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af, omdat de persoonlijke aansprakelijkheid van [appellante] niet vaststaat in verband met de aandelenoverdracht.
Hoger beroep inzake erfpachtsrecht en vrijwaringsgeding tussen Morgan Stanley, HCI en Parklaan
3 februari 2015
Hoger beroep over erfpachtsrecht en vrijwaringsgeding tussen Morgan Stanley, HCI en Parklaan. Vordering van Morgan Stanley afgewezen; gemeente had geen recht op aanvullende canonbetaling.
Huurgeschil over baggerslibdepot op voormalig vliegveld Valkenburg met explosieven en bodemverontreiniging
27 januari 2015
Huurgeschil tussen de Staat en het Hoogheemraadschap over baggerslibdepot op voormalig vliegveld Valkenburg, met explosieven en bodemverontreiniging. Het hof oordeelt dat de Staat niet aansprakelijk is voor schade aan het Hoogheemraadschap.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij commanditaire vennootschap en de gevolgen van wanprestatie
20 januari 2015
Het hof oordeelt over de aansprakelijkheid van Minturn Ltd. en [geïntimeerde 1] in een geschil over wanprestatie door W.R. Onderhoud. Minturn Ltd. wordt hoofdelijk aansprakelijk gesteld, terwijl de vordering tegen [geïntimeerde 1] wordt afgewezen.
Hoger beroep inzake consumentbescherming en koopovereenkomst tussen Monarch Recreatie B.V. en [geïntimeerde]
13 januari 2015
Hoger beroep van Monarch Recreatie B.V. tegen de rechtbank Den Haag over consumentbescherming en ontbinding van een koopovereenkomst. Het hof bevestigt de consumentstatus van de geïntimeerde en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Huurrechtelijke geschil over hennepkwekerij en ontruiming van gehuurde woning
13 januari 2015
Hoger beroep over huurrecht en ontruiming na ontdekking hennepkwekerij. Het hof bevestigt tekortkomingen van huurder, maar verlengt ontruimingstermijn tot 1 juli 2015.
Handelen in strijd met splitsingsreglement; uitleg splitsingsakte
30 december 2014
Gerechtshof Den Haag bevestigt dat [appellante] in strijd heeft gehandeld met het splitsingsreglement door zonder toestemming een constructie op haar dakterras te plaatsen. VvE krijgt recht op boete en dwangsom.
Rechtsgeldigheid van het coffeeshopgedoogbeleid en de I- en B-criteria in het kader van de Opiumwet
16 december 2014
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de I- en B-criteria van het coffeeshopgedoogbeleid rechtmatig zijn en niet in strijd met het vrij verkeer van diensten of de persoonlijke levenssfeer.
Onrechtmatige daad door de Staat c.s. bij ongeval met Apache-helikopter en schadevergoeding aan gemeenten
25 november 2014
Hoger beroep van gemeenten tegen de Staat wegens schadevergoeding na ongeval met Apache-helikopter. Het hof oordeelt dat gemeenten recht hebben op schadevergoeding voor gemaakte kosten.
Hoger beroep over nacalculatie van kapitaallasten door zorginstelling RoderSana Holding B.V. tegen de Staat der Nederlanden
11 november 2014
Hoger beroep over nacalculatie van kapitaallasten door zorginstelling RoderSana tegen de Staat. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van RoderSana af.
Onrechtmatige vervolging en gebleken onschuld van verdachte in civiele procedure
7 oktober 2014
Het hof oordeelt dat de strafrechtelijke vervolging van [appellant sub 1] onrechtmatig was, omdat zijn onschuld is gebleken. De Staat wordt veroordeeld tot schadevergoeding aan [appellant sub 1].
Verjaring en formele rechtskracht van dwangbevelen inzake studiefinanciering
7 oktober 2014
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over verjaring en formele rechtskracht van dwangbevelen inzake studiefinanciering. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraken en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Financieringsmaatschappij en autoverhuurbedrijf in geschil over financial lease overeenkomsten en pandrechten
30 september 2014
PSA Finance Nederland B.V. vordert betaling van € 26.807,57 van Centraal Autoverhuur B.V. wegens openstaande termijnen uit financial lease overeenkomsten. Het hof oordeelt dat de overeenkomsten niet als huurkoop zijn aan te merken en wijst de vorderingen van PSA toe.
Huurgeschil over gebreken in bedrijfsruimte en proceskostenverdeling
30 september 2014
Huurgeschil tussen Delphi Hotels en een huurder over gebreken in de bedrijfsruimte. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van de huurder en compenseert de proceskosten.
Opheffing van beslag en ondeugdelijkheid van vordering in octrooirechtelijke geschil
30 september 2014
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 30 september 2014 het beslag opgeheven dat door [appellant] was gelegd op een octrooi, oordelend dat de vordering ondeugdelijk was en de belangen van Synex-Tube zwaarder wogen.
Onrechtmatig binnentreden door politie en schade aan woning
23 september 2014
Hoger beroep over onrechtmatig binnentreden door politie zonder toestemming. Vordering tot schadevergoeding afgewezen. Politie handelde in noodsituatie.
Aansprakelijkheid voor schade door tekortkoming in de nakoming van een koop-/aanneemovereenkomst met betrekking tot een elektrische installatie in een palingkwekerij
16 september 2014
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] aansprakelijk is voor de schade door tekortkoming in de nakoming van een koop-/aanneemovereenkomst, veroorzaakt door een stroomuitval in de palingkwekerij op 21 april 2010.
Onrechtmatige overheidsdaad en adequate voorzieningen voor asielzoekers met minderjarige kinderen met speciale behoeften
5 augustus 2014
Hoger beroep over onrechtmatige overheidsdaad en inadequate voorzieningen voor asielzoekers met een kind met speciale behoeften. Het hof oordeelt dat de huidige woonsituatie niet voldoet aan de noodzakelijke eisen en wijst de vordering van de appellanten toe.
Hoger beroep van [appellante] tegen ontbinding huurovereenkomst wegens huurachterstand. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en compenseert de proceskosten.
Onrechtmatige onttrekking van gelden door penningmeester van Wmo-adviesraad
22 juli 2014
Hoger beroep over onrechtmatige onttrekking van € 55.654,29 door penningmeester van Wmo-adviesraad. Vonnis van rechtbank bekrachtigd, appellant veroordeeld in proceskosten.
Onrechtmatige daad en bewijsvoering in civiele procedure tegen de Staat
22 juli 2014
Dombo Beheer B.V. vorderde schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatige daad. Het hof bevestigde dat er geen causaal verband was en bekrachtigde de afwijzing van de vordering.
Hoger beroep kort geding inzake onrechtmatige overheidsdaad en detentieongeschiktheid
15 juli 2014
Hoger beroep van [appellant] tegen de afwijzing van zijn vordering tot invrijheidsstelling. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de grieven van de appellant af.
Beëindiging huurovereenkomst door detentie huurder en hoofdverblijf
8 juli 2014
Het Gerechtshof Den Haag ontbindt de huurovereenkomst wegens het niet hebben van hoofdverblijf door de huurder tijdens detentie. De huurder wordt veroordeeld tot ontruiming.
Arrest over executie eerder vonnis en vorderingen tot verwijdering en herstel in civiele zaken
8 juli 2014
Hoger beroep over executie van dwangsommen en vorderingen tot verwijdering en herstel in civiele zaken. Vonnissen van rechtbank Dordrecht zijn bekrachtigd, vorderingen afgewezen.
Geschil over erfgrens tussen buren na levering van bouwpercelen
24 juni 2014
Geschil over erfgrens tussen buren na levering van bouwpercelen; hof oordeelt dat erfgrens loopt langs de rand van de dakgoot van de carport van de geïntimeerden.
Huurgeschil over gebreken in woonruimte en schadevergoeding
17 juni 2014
Huurgeschil tussen [appellante] en Haagwonen over gebreken in de woning. Hof oordeelt dat Haagwonen aansprakelijk is voor schade door vochtproblemen en veroordeelt tot schadevergoeding en herstelwerkzaamheden.
Huurrecht; ontbinding huurovereenkomst wegens huurachterstand en onrechtmatige daad door brandstichting
27 mei 2014
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst wegens huurachterstand en brandstichting door [appellant]. Vordering van Maasdelta tot ontruiming en schadevergoeding toegewezen.
Hoger beroep kort geding overheidsaansprakelijkheid en detentieongeschiktheid van gedetineerde
13 mei 2014
Hoger beroep van gedetineerde over opschorting detentie wegens gezondheid. Hof oordeelt dat gedetineerde onvoldoende aannemelijk maakt dat de Staat onrechtmatig handelt. Vonnis van voorzieningenrechter bekrachtigd.
Onrechtmatige overheidsdaad en detentieongeschiktheid in hoger beroep
22 april 2014
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 22 april 2014 de vorderingen van [geïntimeerde] afgewezen en het bestreden vonnis vernietigd, oordelend dat er geen sprake is van detentieongeschiktheid.
Huurrecht; voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder; termijn van zes maanden
8 april 2014
Hoger beroep over de voortzetting van een huurovereenkomst na overlijden van de huurder. Het hof bekrachtigt de uitspraak van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Onrechtmatige overheidsdaad en strafvorderlijk beslag in hoger beroep
25 maart 2014
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over onrechtmatige overheidsdaad en strafvorderlijk beslag. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] en veroordeelt hem in de proceskosten.
Onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding wegens onrechtmatig beslag op geluidsdragers
25 maart 2014
Hoger beroep over onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding wegens beslag op geluidsdragers. Vordering afgewezen, verjaring en bewijsvoering centraal.
Onrechtmatige overheidsdaad en voorzieningen voor asielzoekers met minderjarige kinderen
18 maart 2014
Hoger beroep van asielzoekers over voorzieningen in gezinslocatie. Het hof oordeelt dat de huidige woonomstandigheden niet volledig voldoen aan de behoeften van een gehandicapt kind, maar dat er geen sprake is van onrechtmatig handelen.
Geschil over (kunst)fouten van (gewezen) advocaten en de hoogte van de schadevergoeding
18 maart 2014
Hoger beroep over aansprakelijkheid van advocaten voor schade door niet tijdige aanmelding in rangregeling. Hof oordeelt dat zowel advocaat als cliënt verantwoordelijk zijn voor de schade. Schadevergoeding verlaagd en proceskostenveroordelingen bevestigd.
Het Gerechtshof Den Haag heeft de vordering van CAV tot voorschot schadevergoeding en zekerheidstelling afgewezen, omdat onvoldoende onderbouwing werd gegeven voor de solvabiliteit van PSA en de hoogte van de schade.
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [appellantnaam] c.s. geen erfdienstbaarheid van overpad heeft verkregen door verjaring.
Hoger beroep inzake boetebeding en matiging van boetes in civiele zaak
25 februari 2014
Hoger beroep over boetebeding en matiging van boetes. Boetes van € 200.000,- zijn gematigd tot € 26.000,- en € 80.000,-. Proceskostenveroordeling in hoger beroep toegewezen aan appellanten.
Hoger beroep kort geding inzake huur en ontruiming door Stichting Maasdelta Groep
25 februari 2014
Hoger beroep inzake huur en ontruiming door Stichting Maasdelta Groep. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en veroordeelt [appellante] in de proceskosten.
Hoger beroep kort geding over executie van strandpaviljoen en pandrecht
25 februari 2014
Hoger beroep over de executie van een strandpaviljoen. Het hof bevestigt dat het paviljoen onroerend is en dat er misbruik van executierecht is. Vonnis van de voorzieningenrechter wordt bekrachtigd.
Verjaring en misbruik van eigendomsrecht in geschil over schuurtje
18 februari 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis en wijst de vorderingen van de appellant tot verwijdering van het schuurtje af, oordelend dat er geen risico op vochtproblemen is en dat de belangen niet opwegen tegen die van de geïntimeerde.
Uitlevering van een Vietnamese student en de beoordeling van bijzondere hardheid
4 februari 2014
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 4 februari 2014 de vorderingen van een Vietnamese student afgewezen en de uitlevering toegestaan, oordelend dat er geen sprake was van bijzondere hardheid.
Verbod op excessieve verzoeken aan de gemeente Dordrecht in het kader van misbruik van recht
28 januari 2014
Hoger beroep over verbod voor [K.] om meer dan 10 verzoeken per maand aan de gemeente Dordrecht te doen wegens misbruik van recht. Dwangsom verhoogd tot € 1.260 per overtreding.
Verzet tegen dwangbevel; niet-ontvankelijkheid van het verzet
21 januari 2014
Hoger beroep van [appellante] tegen afwijzing van vorderingen door rechtbank. Hof verklaart [appellante] niet-ontvankelijk in verzet tegen dwangbevel wegens te late indiening. Proceskosten aan [appellante] opgelegd.
Verzet tegen dwangbevel en illegale onderhuur in Den Haag
21 januari 2014
Hoger beroep van [appellant] tegen de Gemeente Den Haag over een dwangbevel wegens illegale onderhuur. Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en veroordeelt [appellant] in de proceskosten.
Onrechtmatig handelen door de Gemeente Leiden met betrekking tot executoriaal beslag
21 januari 2014
Hoger beroep van [appellante] tegen de Gemeente Leiden over onrechtmatig handelen bij executoriaal beslag. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de Gemeente niet onrechtmatig heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake mosselkwekerij en onrechtmatige overheidsdaad
21 januari 2014
Hoger beroep van Gebr. [N] Yerseke B.V. tegen de Staat der Nederlanden over de toepassing van de 70/30-regeling in de mosselkweeksector. Het hof bekrachtigt de eerdere afwijzing van de vorderingen van [N] en oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld.
Huur van een bedrijfsruimte voor een coffeeshop en de opzegging van de huurovereenkomst
21 januari 2014
Hoger beroep van Stichting Woonbron tegen afwijzing van huurovereenkomst opzegging voor coffeeshop. Hof bevestigt vonnis rechtbank, oordeelt dat bedrijfsvoering huurders voldoet aan eisen.
Verzet tegen verstekarrest inzake onrechtmatige daad en stelplicht
7 januari 2014
Het hof vernietigt het verstekarrest van 20 december 2011 en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Rotterdam van 29 april 2009, omdat [geopposeerde] niet aan haar stelplicht heeft voldaan.
Begeleidingsovereenkomst bij inschrijving Europese aanbesteding met knock-out vereiste en uitleg garantiebepaling
10 december 2013
Hoger beroep van Stichting D&V Topzorg tegen Tendercoach V.O.F. over aansprakelijkheid bij mislukte inschrijving op Europese aanbesteding. Hof oordeelt dat Tendercoach tekortschiet en wijst vorderingen van Topzorg toe.
Onrechtmatige overheidsaansprakelijkheid en conservatoir beslag in strafrechtelijk onderzoek
3 december 2013
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over onrechtmatige overheidsaansprakelijkheid en conservatoir beslag. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en verklaart [appellant] niet-ontvankelijk in zijn vorderingen.
Huurgeschil over raambewassing en kosten van onbereikbare ramen
12 november 2013
Hoger beroep over de verplichting van Woongoed Flakkee om onbereikbare ramen van huurders te wassen. Het hof bevestigt dat Woongoed verantwoordelijk is voor de kosten en stelt de frequentie op eenmaal per zes maanden.
Verjaring van schadevergoeding vordering tegen de Staat der Nederlanden
5 november 2013
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over verjaring van schadevergoeding vordering. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering en veroordeelt [appellant] in proceskosten.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming na verboden onderhuur
29 oktober 2013
Gerechtshof Den Haag ontbindt huurovereenkomst na verboden onderhuur door huurder. Huurder bood woning aan voor € 650,- zonder toestemming, wat in strijd was met goed huurderschap.
Incidentele vordering tot schorsing van de executie in hoger beroep
29 oktober 2013
Liniper Exploitatie I B.V. vordert schorsing van de executie van een vonnis, maar het hof wijst de vordering af, omdat geen misbruik van bevoegdheid is aangetoond en de subsidiaire vordering tot zekerheidstelling niet is onderbouwd.
Hoger beroep inzake medehuurderschap en hoofdverblijf in huurzaak
29 oktober 2013
Hoger beroep over medehuurderschap en hoofdverblijf in huurzaak. Het hof oordeelt dat de appellanten niet als goede huurders hebben gehandeld en staat hen toe tot tegenbewijs.
Aansprakelijkheid van de gemeente voor onjuiste inlichtingen en toezeggingen betreffende bestemmingsplannen
22 oktober 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [appellant] af, waarbij de Gemeente niet aansprakelijk is voor onjuiste inlichtingen over bestemmingsplannen.
Bevoegdheid van de Nederlandse rechter in geschil over Guatapuri-overeenkomst tussen Llanos Oil en Ecopetrol
15 oktober 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is in het geschil tussen Llanos Oil en Ecopetrol over de Guatapuri-overeenkomst.
Niet-medewerking door gemeente aan realisatie woningen; uitleg overeenkomst
24 september 2013
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellante] tegen de Gemeente Leiden over de uitleg van een overeenkomst inzake woningrealisatie en legt de kosten van het hoger beroep op aan [appellante].
Hoger beroep kort geding inzake afschaffing van de guldenpostzegels door PostNL
24 september 2013
Hoger beroep over ongeldigverklaring van guldenpostzegels door PostNL. Vordering van NVPH en anderen afgewezen; PostNL bevoegd om besluit te nemen. Vonnis bekrachtigd.
Hoger beroep kort geding over de rechtsgeldigheid van de opzegging van een huurovereenkomst door de curator van een failliete onderneming
24 september 2013
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van de opzegging van een huurovereenkomst door de curator van Schoenenreus B.V. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de huurovereenkomst per 1 mei 2013 is geëindigd.
Huurgeschil over parkeergarage en servicekosten tussen Pijzelaar B.V. en IVG Institutional Funds G.m.b.H.
17 september 2013
Huurgeschil tussen Pijzelaar B.V. en IVG over parkeergarage en servicekosten. Pijzelaar vordert huurprijsvermindering en schadevergoeding wegens tekort aan parkeerplaatsen. Hof oordeelt dat Pijzelaar recht heeft op huurprijsvermindering en is servicekosten verschuldigd.
Aanbesteding sociaalrecreatief vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking en de beoordeling van ernstige beroepsfouten
3 september 2013
Hoger beroep over aanbesteding sociaalrecreatief vervoer; hof oordeelt dat uitsluiting van de Combinatie niet proportioneel was en vernietigt eerdere uitspraak.
Hoger beroep inzake bestuurdersaansprakelijkheid en gerechtelijke erkentenis in huurovereenkomst
3 september 2013
Hoger beroep over bestuurdersaansprakelijkheid en gerechtelijke erkentenis. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de Gemeente af.
Hoger beroep over de ondeugdelijkheid van een softwareprogramma en de klachtplicht
27 augustus 2013
Hoger beroep over de ondeugdelijkheid van een softwareprogramma. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [appellant] niet tijdig heeft geklaagd over de gebreken.
Afrekening van verbruik energiekosten en de geoorloofdheid van schatting
20 augustus 2013
Hoger beroep van NLE tegen afwijzing van vordering voor energiekosten. Hof vernietigt vonnis, wijst elektriciteitskosten toe, maar gasverbruikskosten afgewezen wegens onvoldoende bewijs.
Hoger beroep kort geding over gebruiksrecht en ontruiming van een dienstwoning
23 juli 2013
Hoger beroep over gebruiksrecht van een dienstwoning. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vordering van de appellante af.
Uitlevering aan de Verenigde Staten en onderzoeksplicht van de aangezochte staat in het kader van mensenrechten
23 juli 2013
Het Gerechtshof Den Haag verbood de uitlevering van [X] aan de VS, oordelend dat de Staat zijn onderzoeksplicht niet had nagekomen met betrekking tot mogelijke mensenrechtenschendingen.
Beëindiging franchiseovereenkomst en onderhuurovereenkomst tussen Kruidvat en VOF Vrijhof
16 juli 2013
Het hof bevestigt de rechtsgeldige beëindiging van de franchiseovereenkomst tussen Kruidvat en VOF Vrijhof per 7 november 2010 en wijst de vorderingen van Vrijhof c.s. af.
CAO-bepalingen voor zelfstandige remplaçanten en de mededingingswetgeving
9 juli 2013
Het Gerechtshof Den Haag behandelt de vraag of CAO-bepalingen voor zelfstandige remplaçanten in strijd zijn met de mededingingswetgeving. FNV vordert een verklaring dat het mededingingsrecht zich niet verzet tegen deze CAO-bepalingen.
Hoger beroep inzake betalingsgeschil tussen PKF Wallast en Integis B.V. over onderzoekswerkzaamheden
2 juli 2013
Hoger beroep tussen PKF Wallast en Integis B.V. over betaling van € 11.900,- voor onderzoekswerkzaamheden. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en veroordeelt PKF Wallast in proceskosten.
Hoger beroep inzake incasso ouderbijdrage kinderopvang door vader tegen B4Kids B.V.
25 juni 2013
Hoger beroep van [appellant] tegen B4Kids B.V. inzake incasso ouderbijdrage kinderopvang. Het hof vernietigt het vonnis en wijst de vorderingen van B4Kids af.
Beoordeling van aanbestedingsprocedure en uitsluiting van inschrijver wegens ernstige beroepsfout
25 juni 2013
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de uitsluiting van ZCN van de aanbesteding voor Wmo-vervoer en leerlingenvervoer wegens een ernstige beroepsfout, en bevestigt de objectiviteit van de beoordelingsprocedure door de BAR-gemeenten.
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst en ontruiming gehuurde bedrijfsruimte
28 mei 2013
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst en ontruiming van bedrijfsruimte. Het hof oordeelt dat de ontbinding gerechtvaardigd is door non-exploitatie en huurachterstanden. [appellant] moet het gehuurde ontruimen voor 1 juli 2013.
Uitlevering van een persoon aan de Verenigde Staten met betrekking tot medische behandeling en garanties
28 mei 2013
Het hof heeft de vorderingen van [X] tot het verbieden van zijn uitlevering aan de VS afgewezen, oordelend dat de Staat niet onvoorwaardelijk heeft gegarandeerd dat alleen EMDR-behandeling zal worden aangeboden.
Uitlevering aan de Verenigde Staten en de betrokkenheid van foltering
28 mei 2013
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt over de uitlevering van [X] aan de VS en de mogelijke betrokkenheid van foltering. De Staat moet nader onderzoek doen naar de rol van de VS in de aanhouding van [X].
Huur bedrijfsruimte; gebreken en huurprijsvermindering in hoger beroep
21 mei 2013
Hoger beroep van Keukenmanager B.V. tegen Baan Beheer B.V. over huurprijsvermindering en gebreken aan de gehuurde bedrijfsruimte. Vorderingen afgewezen, vonnis bekrachtigd.
Verzet tegen verstekarrest inzake schadevergoeding bij autohuur
14 mei 2013
Verzet tegen verstekarrest over schadevergoeding bij autohuur. Silverline moet bewijs leveren van de echtheid van de handtekening van [geopposeerde]. Getuigenverhoren zijn gelast en executie van het verstekarrest is geschorst.
Onrechtmatige overheidsdaad en tbs-maatregel in hoger beroep
23 april 2013
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat over de onrechtmatigheid van de tbs-maatregel. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering en veroordeelt [appellant] in de proceskosten.
Vordering tot betaling van vergoeding voor werkzaamheden in het kader van een ontwerp voor een applicatie
23 april 2013
Hoger beroep over de vordering van [appellant] tot betaling van € 1.864,73 door KincaidFisher voor werkzaamheden aan een applicatie. Het hof oordeelt dat [appellant] recht heeft op € 500,- en vernietigt het eerdere vonnis.
Hoger beroep kort geding over reparatieopdracht en retentierecht
23 april 2013
THT Elektrotechniek B.V. heeft in hoger beroep een kort geding aangespannen over de afgifte van een auto en betaling van kosten. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van THT af.
Bevoegdheid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit om inlichtingen te vorderen van derden in het kader van mededingingsonderzoek
23 april 2013
Het hof oordeelt dat de NMa bevoegd is om inlichtingen te vorderen van derden, zoals Difotrust, in het kader van mededingingsonderzoek. De eerdere beslissing van de voorzieningenrechter is vernietigd en Difotrust moet het gevraagde overzicht van opdrachtgevers verstrekken.
Bevoegdheid Nederlandse rechter en uitleg overeenkomst inzake Bali Beach Garden
16 april 2013
Geschil over de contractspartij in een overeenkomst voor vakantievilla's op Bali; hof oordeelt dat de vennootschap de werkelijke verkoper is, niet de geïntimeerden.
Bestuurdersaansprakelijkheid in het faillissement van Skis Corporate Consulting
2 april 2013
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] niet aansprakelijk is voor het faillissement van Skis Corporate Consulting. De grieven van Green05 c.s. worden verworpen en het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Aansprakelijkheid bij niet-nakoming van een aanbesteed contract voor schoonmaakwerkzaamheden door GOM Schoonhouden B.V. en schadevergoeding door de Gemeente Zoetermeer
2 april 2013
Hoger beroep van GOM Schoonhouden B.V. tegen de Gemeente Zoetermeer over ontbinding van een schoonmaakcontract en schadevergoeding. GOM voldeed niet aan kwaliteitsnormen, gemeente vordert schadevergoeding.
Onrechtmatige detentie en overbrenging van veroordeelde naar Nederland
2 april 2013
Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de afwijzing van de vordering van [appellante] tot onvoorwaardelijke vrijlating, oordelend dat haar detentie niet onrechtmatig is.
Matiging van schadevergoeding in leaseovereenkomst
26 maart 2013
Hoger beroep van Grenkefinance N.V. tegen matiging van schadevergoeding door de rechtbank. Hof matigt schadevergoeding tot € 11.867,72, te vermeerderen met wettelijke rente.
Onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding na strafvorderlijk beslag
19 maart 2013
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door een in beslag genomen auto beschadigd terug te geven en veroordeelt de Staat tot betaling van € 11.388,65 aan [X].
Bestuursdwang en aansprakelijkheid van appartementseigenaar voor kosten van VVE
19 maart 2013
Het hof oordeelt over de aansprakelijkheid van een appartementseigenaar voor bestuursdwangkosten door de Gemeente. De Gemeente kan kosten van individuele eigenaren vorderen, maar niet alle kosten zijn terecht in rekening gebracht.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens overlast door huurster en huisgenoten
12 maart 2013
Het Gerechtshof Den Haag ontbindt de huurovereenkomst van [appellante] wegens structurele overlast en verplicht haar de woning te ontruimen binnen vier weken.
Bewijslevering en vordering tot betaling in telecomovereenkomst
26 februari 2013
Het Gerechtshof Den Haag vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van T-Mobile af wegens onvoldoende bewijs van een overeenkomst met de appellante. T-Mobile wordt veroordeeld in de proceskosten.
Huurgeschil tussen Need2Care en Gemeente Rotterdam over ontbinding huurovereenkomst en ontruiming
26 februari 2013
Huurgeschil tussen Need2Care en Gemeente Rotterdam over ontbinding huurovereenkomst en ontruiming. Het hof bekrachtigt de beslissing van de kantonrechter en wijst de grieven van Need2Care af.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van cessie van vordering en aansprakelijkheid voor telefoniecontract
26 februari 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de cessie van de vordering rechtsgeldig is. [appellant] wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake onrechtmatige daad en ontvankelijkheid van de vordering van een deurwaarder
12 februari 2013
Hoger beroep over onrechtmatige daad en ontvankelijkheid van de vordering van een deurwaarder. Vordering afgewezen wegens twijfels over ontvankelijkheid en causaal verband.
Uitlevering van appellant aan Marokko en rechtsmacht Nederland
12 februari 2013
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig handelt bij de uitlevering van de appellant aan Marokko zonder garanties. De appellant wordt veroordeeld in de proceskosten.
Huurrecht en recht op verhuiskostenvergoeding bij renovatie door toegelaten instelling
12 februari 2013
Appellant heeft recht op verhuiskostenvergoeding bij renovatie door Poort 6, ondanks gebruik van douchewoning. Kosten voor douchewoning worden in mindering gebracht op vergoeding.
Huur bedrijfsruimte en energiekostencomponent in huurovereenkomst
29 januari 2013
Hof Den Haag wijst vorderingen van De Ruyter af inzake huurverhoging van 34% door onvoldoende bewijs van gestegen energiekosten. Eerdere vonnissen bevestigd.
Huurders v. Stichting Poort 6: Redelijkheid van renovatievoorstel en recht op verhuiskostenvergoeding
29 januari 2013
Huurders vorderen schadevergoeding en verhuiskostenvergoeding na onredelijke renovatie door Poort 6. Hof oordeelt dat renovatie in bewoonde staat niet redelijk was en bevestigt recht op verhuiskostenvergoeding.
Hoger beroep kort geding inzake huurovereenkomst en pachtovereenkomst tussen Marcan Vastgoed B.V. en Angels B.V.
27 januari 2013
Hoger beroep in kort geding tussen Marcan Vastgoed B.V. en Angels B.V. over huurovereenkomst en pachtovereenkomst. Vorderingen van Marcan afgewezen, hof bekrachtigt vonnis.
Aansprakelijkheid van ontwerper voor bouwkundige gebreken en klachtplicht
15 januari 2013
Hoger beroep van [appellant] tegen DENC NETHERLANDS B.V. over aansprakelijkheid voor bouwkundige gebreken. Het hof bevestigt de afwijzing van de vorderingen op grond van niet tijdig klagen volgens artikel 6:89 BW.
Schadevergoedingsmaatregel en vervangende hechtenis; hoofdelijkheid van de betalingsverplichting
15 januari 2013
Het Gerechtshof Den Haag oordeelt over de schadevergoedingsmaatregel en vervangende hechtenis van [geïntimeerde sub 1], waarbij de Staat in hoger beroep is gekomen. De voorzieningenrechter had de tenuitvoerlegging van de hechtenis verboden onder voorwaarden. Het hof bevestigt de redelijke termijn voor betaling en roept partijen op voor een comparitie.
Geen spoedeisend belang bij inning contractuele boete; reconventionele vordering in kort geding kan niet zonder procesvertegenwoordiging worden ingesteld
15 januari 2013
Hof oordeelt dat geen spoedeisend belang bestaat bij inning contractuele boete; reconventionele vordering in kort geding kan niet zonder procesvertegenwoordiging worden ingesteld.
Ontvankelijkheid van verzet in hoger beroep en rechtsmiddelenregister
15 januari 2013
Het hof verklaart [appellant] niet-ontvankelijk in zijn verzet tegen het verstekvonnis, omdat niet voldaan is aan de inschrijvingsplicht in het rechtsmiddelenregister.
De Staat der Nederlanden tegen Congolese getuigen in detentie bij het Internationaal Strafhof
18 december 2012
Het Gerechtshof 's-Gravenhage oordeelt dat de Staat der Nederlanden niet verplicht is drie Congolese getuigen van het ICC over te nemen, en wijst hun vorderingen af.
Vordering tot vernietiging van arbitraal vonnis in civiele zaak tussen appellant en BM Projectontwikkeling B.V.
18 december 2012
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot vernietiging van arbitraal vonnissen in een geschil tussen [appellant] en BM Projectontwikkeling B.V. over gebreken aan een woning.
Schadevordering verhuurder tegen student-onderhuurders wegens huurderving en zaakschade afgewezen
11 december 2012
Het hof bekrachtigt de afwijzing van Remo's schadevorderingen tegen student-onderhuurders wegens huurderving en zaakschade, met uitzondering van de proceskostenveroordeling ten aanzien van [geïntimeerde sub 10].
Ontruiming van woning wegens aanhoudende overlast door huurders
4 december 2012
Hoger beroep over ontruiming woning wegens aanhoudende overlast door huurders. Het hof bevestigt de ontruiming, maar verlengt de termijn naar twee maanden.
Huurgeschil tussen huurder en verhuurder over betalingsachterstanden en ontbinding huurovereenkomst
4 december 2012
Huurgeschil tussen huurder en verhuurder over betalingsachterstanden en ontbinding huurovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis en wijst de kosten toe aan de huurder.
Beoordeling van een hoger beroep inzake een Europese niet-openbare aanbesteding en de rechtsgeldigheid van inschrijvingen
27 november 2012
Hoger beroep van Facilicom tegen de Staat over een aanbesteding. Het hof bekrachtigt de afwijzing van Facilicom's vorderingen en oordeelt dat AAFM correct is geselecteerd.
Ontbinding van huurovereenkomst en verrekening van huur na kort geding
13 november 2012
Het hof ontbindt de huurovereenkomst per 6 april 2010 en veroordeelt Penelope tot betaling van € 48.838,92 aan [geïntimeerde] voor huur/schadevergoeding tot en met 31 oktober 2009.
Aansprakelijkheid van de Staat in het kader van ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing van een minderjarige met ernstige gedragsproblemen
6 november 2012
Aansprakelijkheid van de Staat voor onrechtmatige plaatsing van een minderjarige in een ongeschikte setting zonder adequate behandeling. Schadevergoeding van € 5.000,- toegekend.
Onrechtmatige overheidsdaad en vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel
30 oktober 2012
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing vorderingen door rechtbank. Hof bekrachtigt vonnis, oordeelt dat geen onrechtmatig handelen van de Staat is en veroordeelt [appellant] in proceskosten.
Huurgeschil over goed huurderschap, gebreken en huurprijsvermindering
16 oktober 2012
Huurgeschil tussen [appellant] en [geïntimeerde] over goed huurderschap en huurprijsvermindering. Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] tekortschiet, maar ontbinding van de huurovereenkomst niet gerechtvaardigd is.
Hoger beroep inzake betalingsverplichting en bewijslastverdeling tussen T-Mobile en appellante
9 oktober 2012
Hoger beroep over betalingsverplichting van [appellante] aan T-Mobile. Hof oordeelt dat T-Mobile de bewijslast heeft voor overeenkomst met nummer B. Zaak wordt verwezen voor nader bewijs.
Aansprakelijkheid van notaris bij onjuiste akte van levering
9 oktober 2012
Het hof bekrachtigt de afwijzing van Blokland's vordering tegen notaris [geïntimeerde] wegens niet tijdige klachtplicht. Blokland wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Hoger beroep kort geding over onrechtmatige overheidsdaad en vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel
25 september 2012
Hoger beroep over onrechtmatige overheidsdaad en vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel. Vorderingen van [appellant] afgewezen, proceskostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad.
Incident ex artikel 843a Rv inzake verzoek om inzage in bescheiden met betrekking tot uitkeringsfraude
11 september 2012
In deze zaak heeft het Gerechtshof 's-Gravenhage op 11 september 2012 een incidentele vordering ex artikel 843a Rv toegewezen, waarbij de geïntimeerde werd veroordeeld tot afgifte van bescheiden aan de opposante.
Vordering tot betaling van geleverde brandstoffen en de gevolgen van een vaststellingsovereenkomst
4 september 2012
Het Gerechtshof 's-Gravenhage bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak tussen Berkel en VEP over een openstaande schuld voor geleverde brandstoffen, waarbij Berkel geen aanspraak kan maken op verdere schadevergoeding.
Hoger beroep ontruiming huurwoning en opschorting huurprijs
28 augustus 2012
Hoger beroep over ontruiming huurwoning en opschorting huurprijs. Het hof vernietigt de proceskostenveroordeling en veroordeelt [geïntimeerde] in de kosten.
Arbitragebeding en rechtsopvolging in civiele procedure tussen Kinex Bearings A/S en [geïntimeerde]
28 augustus 2012
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vordering tot onbevoegdverklaring af, waarbij Kinex Bearings niet gebonden is aan het arbitragebeding in de overeenkomst uit 1997.
Hoger beroep inzake betaling van BTW over verbouwingswerkzaamheden
28 augustus 2012
Hoger beroep over de verplichting van [appellant] tot betaling van BTW over verbouwingswerkzaamheden. Het hof bekrachtigt de eerdere veroordeling tot betaling van het bedrag inclusief BTW.
Ontbinding van de overeenkomst tussen NS Fiets B.V. en Fietspoint Oldenburger B.V. inzake de exploitatie van de stationsfietsenstalling te Leiden
28 augustus 2012
Het hof ontbindt de overeenkomst tussen NS Fiets B.V. en Fietspoint Oldenburger B.V. inzake de exploitatie van de stationsfietsenstalling te Leiden, en veroordeelt Oldenburger tot ontruiming en betaling van stallingsgelden.
Huurkortingsregeling onder invloed van dwaling in huurovereenkomst tussen Serval S.R.L. en Aprisco B.V.
31 juli 2012
Hoger beroep van Serval S.R.L. tegen Aprisco B.V. over huurkortingsregeling, vernietigd wegens dwaling. Serval had mededelingsplicht over financiële situatie niet nagekomen. Vonnis bekrachtigd.
Schadevergoeding na vrijspraak in strafzaak wegens onrechtmatige overheidsdaad
17 juli 2012
Hoger beroep van [appellant] tegen de Staat der Nederlanden over schadevergoeding na vrijspraak in strafzaak. Vordering afgewezen, geen onrechtmatig handelen vastgesteld.
Hoger beroep over de kwalificatie van e-sigaretten als geneesmiddel onder de Geneesmiddelenwet
26 juni 2012
Het hof oordeelt dat e-sigaretten van UTVG niet als geneesmiddel kunnen worden gekwalificeerd, vernietigt het eerdere vonnis voor andere e-sigaretten en bevestigt de toestemming voor UTVG.
Toekenning van subsidies aan politieke partijen en de gevolgen voor lokale politieke groeperingen
26 juni 2012
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank dat subsidieaanvragen van de VPPG c.s. op basis van de Wspp zijn afgewezen. De grieven van de appellanten worden verworpen, en de kosten worden aan hen opgelegd.
Aansprakelijkheid en tekortkoming in de uitvoering van een aannemingsovereenkomst
19 juni 2012
Hoger beroep over tekortkoming in aannemingsovereenkomst voor schilderwerk. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering van [appellant] en oordeelt dat [geïntimeerde] niet tekort is geschoten.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst en aannemingsovereenkomst met betrekking tot de afbouw van een basiswoning
29 mei 2012
Hoger beroep over facturen van BAM aan [appellante] voor afbouw van basiswoning. Opschorting door [appellante] afgewezen. Vordering BAM toegewezen, reconventionele vorderingen van [appellante] afgewezen. Comparitie gelast voor nadere inlichtingen.
Hoger beroep kort geding inzake diverse samenhangende overeenkomsten in kader van strategisch samenwerkingsverband inkoop/levering duurzame energie
31 januari 2012
Hoger beroep tussen Eneco en Greenchoice over de opzegging van een dienstenovereenkomst en de beëindiging van een garantieovereenkomst in het kader van een strategisch samenwerkingsverband voor duurzame energie.
Huurgeschil over achterstallige huurbetalingen en beroep op opschorting
20 december 2011
Huurgeschil over achterstallige huurbetalingen; huurder kan zich niet beroepen op opschorting van betalingsverplichting. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Bewijsopdracht en vermoeden van verplaatsing van woonstede op basis van uitschrijving en inschrijving GBA
20 december 2011
Hoger beroep van Woonbron tegen vonnis rechtbank Rotterdam over bewijslast van bewoning door [geïntimeerde]. Hof oordeelt dat vermoeden van verplaatsing woonstede naar België aannemelijk is, maar laat [geïntimeerde] toe tot tegenbewijs.
Weigering van onbegeleid verlof voor levenslang gestrafte in TBS-kliniek
13 december 2011
Het hof bekrachtigt de weigering van onbegeleid verlof voor een levenslang gestrafte in een TBS-kliniek, waarbij maatschappelijke belangen zwaarder wegen dan de belangen van de appellant.
Vrijheid van de rechter in de waardering van deskundigenrapporten in civiele zaken
29 november 2011
Het Gerechtshof 's-Gravenhage bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de rechter vrij is in de waardering van deskundigenrapporten. Appellante kan niet bewijzen dat de schade aan de oplegger aan [geïntimeerde] kan worden toegerekend.
Hoger beroep inzake vordering tot betaling huurachterstand door Wijkontwikkelingsmaatschappij Stationsbuurt – Oude Centrum Den Haag C.V.
15 november 2011
Hoger beroep van Wijkontwikkelingsmaatschappij tegen afwijzing huurachterstand vordering. Hof oordeelt dat geïntimeerde € 8.227,06 verschuldigd is, met wettelijke rente vanaf arrestdatum. Buitengerechtelijke kosten afgewezen. Proceskosten gecompenseerd.
Hoger beroep over ontbinding huurcontract tussen medehuurders. Het hof vernietigt de eerdere veroordeling tot betaling van € 5.849,93 en stelt [appellante] aansprakelijk voor € 2.824,93. Contractuele boete gematigd tot € 300,-.
Beëindiging overeenkomst van opdracht en volle loon ex artikel 7:411 lid 2 BW
15 november 2011
Hoger beroep over beëindiging overeenkomst van opdracht en recht op volle loon ex artikel 7:411 lid 2 BW. Hof bevestigt eerdere uitspraak en veroordeelt Panagro tot betaling van buitengerechtelijke kosten aan Triade.
Hoger beroep over opheffing van conservatoir beslag in kinderopvangzaak
1 november 2011
Hoger beroep van Seva Kinderopvang tegen afwijzing opheffing conservatoir beslag door voorzieningenrechter. Vordering van Seva Sangh van € 44.000,- wordt door hof bevestigd. Seva Kinderopvang in proceskosten veroordeeld.
Aansprakelijkheid verhuurder voor schade door hennepkwekerij en manipulatie elektriciteitsmeter
25 oktober 2011
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank dat [geïntimeerde] niet aansprakelijk is voor schade door hennepkwekerij en manipulatie elektriciteitsmeter, omdat hij niet op de hoogte was van deze activiteiten.
Buurweg en erfdienstbaarheid van uitweg tussen perceel [A] en perceel [X]
25 oktober 2011
Geschil over het bestaan van een buurweg tussen perceel [A] en perceel [X]. Het hof bevestigt het recht van buurweg en verplicht de appellant tot vrije doorgang voor de geïntimeerden.
Hoger beroep over bemiddelingsovereenkomst en kostenveroordeling
18 oktober 2011
Hoger beroep over bemiddelingsovereenkomst tussen Premtech en Netlijn. Het hof bevestigt de overeenkomst en veroordeelt Premtech tot betaling van € 7.140,- en proceskosten.
Familieruzie over eigendom en afwikkeling van een vakantiehuis in Duitsland
18 oktober 2011
Het Gerechtshof 's-Gravenhage bekrachtigt het vonnis van de rechtbank in een familieruzie over een vakantiehuis in Duitsland, waarbij de appellante haar vorderingen tot ontbinding en toewijzing van het huis niet kan onderbouwen.
Betekenis van afspraken tussen het Openbaar Ministerie en verdachte bij transactie in strafzaken
11 oktober 2011
Hoger beroep van de Staat tegen vonnis voorzieningenrechter over transactie met verdachte. Hof bekrachtigt vonnis, oordeelt over betekenis van afspraken tussen OM en verdachte.
Proceskostenveroordeling na vermindering vordering tot nihil in koopovereenkomst met belastingkwestie
4 oktober 2011
Hoger beroep over proceskostenveroordeling na vermindering vordering tot nihil in koopovereenkomst. Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en legt proceskosten ten laste van [appellant].
Uitleg en uitvoering van een huurovereenkomst met betrekking tot een hekwerk
20 september 2011
Gerechtshof 's-Gravenhage bekrachtigt vonnis dat huurder niet in gebreke is gebleven bij plaatsing hekwerk; geen boete of gebruiksvergoeding verschuldigd.
Huurprijsvermindering door overlast veroorzaakt door zoon van andere huurder
23 augustus 2011
Hoger beroep over huurprijsvermindering wegens overlast door zoon van andere huurder. MDG veroordeeld tot 30% huurprijsverlaging en terugbetaling van te veel betaalde huur.
Aansprakelijkheid van eigenaar appartementsrecht voor schade door brand hennepplantage
16 augustus 2011
Het hof oordeelt dat de eigenaar van een appartement niet aansprakelijk is voor schade in een ondergelegen appartement door brand uit een hennepplantage, tenzij er bewijs is van wetenschap van de hennepkwekerij.
Ontbinding van huurovereenkomst door overlast en geweld tussen buren
16 augustus 2011
Het hof bekrachtigt de ontbinding van de huurovereenkomst van [appellant] door Haag Wonen wegens langdurige overlast en geweld tussen [appellant] en de buren.
Huurgeschil en opschorting van huurbetalingen na executoriale verkoop
16 augustus 2011
Huurgeschil tussen [appellante] en [geïntimeerde] over huurbetalingen na executoriale verkoop van het pand. Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en wijst de vordering van [appellante] af.
Aansprakelijkheid voor kosten funderingsherstel na sloop van mandelige muur
16 augustus 2011
Het hof oordeelt dat Dubbelveste niet aansprakelijk is voor de kosten van funderingsherstel na de sloop van een mandelige muur. De wettelijke mandeligheid is vervallen en er is geen onrechtmatige daad vastgesteld.
Compensatie voor schade door gebrekkige levering van bloembollen
2 augustus 2011
Het hof bekrachtigt het eindvonnis van de rechtbank, waarbij [geïntimeerde] werd veroordeeld tot schadevergoeding aan Lievaart voor gebrekkige levering van bloembollen. Lievaart wordt in de proceskosten veroordeeld.
Ontbinding huurovereenkomst wegens hennepkwekerij in huurwoning
26 juli 2011
Het hof bekrachtigt de ontbinding van de huurovereenkomst van [appellant] wegens de ontdekking van een hennepkwekerij in de huurwoning, en verklaart [appellant] niet-ontvankelijk in zijn vorderingen.
Tussenarrest inzake huurovereenkomst en beroep op nietigheid op grond van artikel 3:40 BW
26 juli 2011
Hoger beroep inzake huurovereenkomst; [appellante] betwist geldigheid op grond van artikel 3:40 BW. Het hof verwijst de zaak naar de rol voor akte aan de zijde van [appellante].
Verdeling van gemeenschappelijk eigendom van appartementen tussen broer en erven
26 juli 2011
Het hof bevestigt de verdeling van gemeenschappelijk eigendom van appartementen tussen broer en erven, waarbij [geïntimeerde] recht heeft op de helft van de verkoopopbrengst.
Incident tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een ontbindingsvonnis van een huurovereenkomst
26 juli 2011
Het hof heeft de vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een ontbindingsvonnis van een huurovereenkomst afgewezen en de appellant in de kosten van het incident veroordeeld.
Huurgeschil over opzegging van huurovereenkomsten voor bedrijfsruimte en belangenafweging
26 juli 2011
Hoger beroep over opzegging huurovereenkomsten voor speelweide en parkeerterrein; belangenafweging tussen Rondeweibos B.V. en geïntimeerden leidt tot afwijzing primaire vorderingen.
Verzet tegen kostenverhaal bestuursdwang bij sloop zonder vergunning
19 juli 2011
Hoger beroep van Lingebloei tegen bestuursdwangkosten voor sloop zonder vergunning. Grieven verworpen, kosten marktconform. Vonnissen rechtbank bekrachtigd.
Hoger beroep kort geding inzake onrechtmatige detentie en betalingsregeling
19 juli 2011
Hoger beroep over onrechtmatige detentie en betalingsregeling. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] en oordeelt dat het CJIB niet onrechtmatig heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake betaling van onbetaalde facturen door accountant
19 juli 2011
Hoger beroep over betaling van onbetaalde facturen voor administratieve werkzaamheden. Het hof bekrachtigt eerdere vonnissen en veroordeelt [appellant] in proceskosten.
Hoger beroep over opzegging huur wegens dringend eigen gebruik en renovatie door Woonstad Rotterdam
19 juli 2011
Hoger beroep over de opzegging van de huurovereenkomst door Woonstad Rotterdam wegens dringend eigen gebruik voor renovatie. Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en oordeelt dat de belangen van Woonstad zwaarder wegen dan die van de huurder.
Huurzaak; aanvullende afspraken over huurbetaling en bewijswaardering
21 juni 2011
Huurzaak tussen [appellant] en ZHOGB over huurbetalingen en bewijswaardering. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [appellant] af.
Aansprakelijkheid makelaar en schadevergoeding na vernietiging verkoopovereenkomst
21 juni 2011
Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van de makelaar voor schade na het niet doorgaan van een verkoop, en kent € 3.685,43 voor notariskosten toe, met wettelijke rente.
Onrechtmatige vernietiging van auto en accessoires door de Staat der Nederlanden
21 juni 2011
Appellant vordert schadevergoeding voor de onrechtmatige vernietiging van zijn auto en accessoires door de Staat. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen af.
Hoger beroep ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens overlast
7 juni 2011
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens overlast. Het hof bekrachtigt de beslissing van de kantonrechter en veroordeelt [appellante] in de proceskosten.
Hoger beroep over de aanvaarding als huurder door Woonkracht 10 na ontruiming wegens huurschuld
24 mei 2011
Hoger beroep van [appellant] tegen Woonkracht 10 over de weigering van huurovereenkomst na ontruiming wegens huurschuld. Vonnis van rechtbank Dordrecht bekrachtigd.
Oordeel over staatsaansprakelijkheid en redelijke termijn in vreemdelingenprocedures
24 mei 2011
Het Gerechtshof 's-Gravenhage bekrachtigt de afwijzing van de schadevergoeding aan [appellant] wegens overschrijding van de redelijke termijn in vreemdelingenprocedures. De Staat is niet automatisch aansprakelijk voor termijnoverschrijdingen.
Schadevergoeding wegens schending redelijke termijn in vreemdelingenzaak en verbeurde dwangsommen
24 mei 2011
Gerechtshof 's-Gravenhage oordeelt over schadevergoeding en verbeurde dwangsommen in vreemdelingenzaak. Appellant krijgt € 2.500,- voor overschrijding redelijke termijn, maar moet € 7.000,- terugbetalen aan de Staat.
Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in vreemdelingenprocedure
24 mei 2011
Het hof oordeelt dat de Staat schadeplichtig is wegens overschrijding van de redelijke termijn in de vreemdelingenprocedure en veroordeelt tot schadevergoeding van € 500,-.
Betaling van facturen en bewijsvoering in civiele procedure
17 mei 2011
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van Wittebrug af, oordelend dat [appellant] het bedrag van € 1.444,41 contant heeft betaald.
Ontbinding van samenwerkingsovereenkomst en leningsovereenkomst tussen Worldwood B.V. en [appellant]
17 mei 2011
Hoger beroep over ontbinding samenwerkingsovereenkomst en leningsovereenkomst tussen Worldwood B.V. en [appellant]. Het hof vernietigt de ontbinding en compenseert proceskosten.
Huurachterstand en ontbinding huurovereenkomst tussen huurders en woningcorporatie
3 mei 2011
Hoger beroep over huurachterstand en ontbinding huurovereenkomst. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de kantonrechter en legt proceskosten op aan de appellanten.
Hoger beroep inzake dwaling en nadeelscompensatie bij koopovereenkomst van appartementsrecht
26 april 2011
Hoger beroep over dwaling bij koopovereenkomst van een appartementsrecht. Vordering tot nadeelscompensatie afgewezen, omdat geen daadwerkelijk nadeel is geleden.
Staatsaansprakelijkheid en schadevergoeding bij overschrijding van de redelijke termijn in vreemdelingenprocedures
19 april 2011
Het hof bekrachtigt de veroordeling van de Staat tot schadevergoeding van € 18.000,- wegens overschrijding van de redelijke termijn in een vreemdelingenprocedure.
Schadevergoeding na arbeidsongeval en beoordeling van restverdiencapaciteit
12 april 2011
Het hof oordeelt dat [Maro] € 12.500,- schadevergoeding moet betalen aan [appellant] na een arbeidsongeval, met wettelijke rente vanaf 1 februari 2005. Proceskosten worden gecompenseerd.
Hoger beroep kort geding over onrechtmatige plaatsing van pollerkast door gemeente
5 april 2011
Hoger beroep van de VVE tegen de Gemeente Zoetermeer over de onrechtmatige plaatsing van een pollerkast. Het hof verklaart de VVE niet-ontvankelijk wegens gebrek aan spoedeisend belang.
Ontbinding huurovereenkomst wegens exploitatie hennepkwekerij en huurachterstand
29 maart 2011
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst wegens hennepkwekerij en huurachterstand. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en ontbindt de huurovereenkomst.
Toerekenbare tekortkoming bij opzegging contract en onrechtmatige uitlatingen door publiekrechtelijk lichaam
15 maart 2011
Hoger beroep van [Naam] B.V. tegen Avalex over onterecht opzeggen van contract en reputatieschade. Hof bevestigt eerdere uitspraak en schat schade op € 20.000,-.
Hoger beroep inzake ontbinding huurovereenkomst en ontruiming
8 maart 2011
Hoger beroep over ontbinding huurovereenkomst; hof oordeelt dat overeenkomst per december 2009 is geëindigd. Vonnis kantonrechter vernietigd, [huurster] moet € 282,55 betalen aan [verhuurder].
Beëindiging huurovereenkomst tussen Stichting Kindercentrum de Schaapskooi en Vereniging Jenaplanschool Gouda op basis van artikel 108 WPO
21 december 2010
Het hof bevestigt de beëindiging van de huurovereenkomst tussen de Schaapskooi en de Carrousel op basis van artikel 108 WPO, waarbij de Carrousel het gehuurde nodig heeft voor eigen gebruik.
Gelijke behandeling van parttimers in pensioenregeling en verjaring van vorderingen
7 december 2010
Gerechtshof 's-Gravenhage oordeelt over gelijke behandeling van parttimers in pensioenregeling en verjaring van vorderingen. Appellanten vorderen opname in pensioenregeling en schadevergoeding.
Aansprakelijkheid werkgever bij arbeidsongeval en bewijswaardering
16 november 2010
Hof oordeelt dat arbeidsongeval heeft plaatsgevonden, maar onvoldoende bewijs voor causaal verband met arbeidsongeschiktheid. Zorgplicht werkgever niet geschonden.
Uitleg pensioenreglement en a-normale uren toeslag in arbeidsovereenkomst
9 november 2010
Het hof bekrachtigt de uitspraak dat de a-normale uren toeslag als pensioengevend salaris moet worden aangemerkt, en veroordeelt Stena Line in de proceskosten.
Executiegeschil over loonvordering en uitleg van het dictum in een arbeidsovereenkomst
26 oktober 2010
Executiegeschil over loonvordering; het hof oordeelt dat de loondoorbetalingsverplichting eindigde per 2 april 2007, en beperkt de executie tot die datum.
Internationale bevoegdheid en geschillenbeslechting in bouwbegeleidingsovereenkomst
26 oktober 2010
Het hof bevestigt dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is in het geschil tussen Contentus B.V. en [geïntimeerde] over de bouwbegeleidingsovereenkomst en het voorkeursrecht, en verklaart de Spaanse rechter exclusief bevoegd.
Hoger beroep over de geldigheid van een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst
19 oktober 2010
Hoger beroep over de geldigheid van een concurrentiebeding; werknemer mag tot 1 oktober 2011 geen werkzaamheden verrichten voor concurrerende bedrijven.
Hoger beroep over eenzijdige aanpassing van functie en arbeidsvoorwaarden in het kader van goed werkgeverschap
19 oktober 2010
Hoger beroep over eenzijdige wijziging van functie en arbeidsvoorwaarden. Hof oordeelt dat Tui niet kan eisen dat [appellant] de nieuwe functie aanvaardt zonder salarisgarantie. Vonnis kantonrechter vernietigd.
Hoger beroep over aanspraak op niet-gegarandeerd deel van bonus na beëindiging dienstverband
31 augustus 2010
Hoger beroep over aanspraak op niet-gegarandeerd deel van bonus na beëindiging dienstverband. Het hof kent de werknemer € 31.250,00 toe, omdat Serco onvoldoende bewijs heeft geleverd voor het ontbreken van doelstellingen.
Overgang van onderneming en rechtsgeldigheid van arbeidsovereenkomsten
10 augustus 2010
Het hof oordeelt dat de overgang van onderneming van Avenance naar Metro heeft plaatsgevonden, waardoor de arbeidsovereenkomsten van de medewerkers zijn overgegaan. Metro wordt veroordeeld tot betaling van achterstallig salaris en de medewerkers tot terugbetaling aan Avenance.
Executiegeschil tussen [appellante] en de Nederlandse Antillen met betrekking tot salaris en toelage voor waarnemend directeurschap
10 augustus 2010
Hoger beroep in executiegeschil tussen [appellante] en de Nederlandse Antillen over salaris en toelage. Vonnis van voorzieningenrechter bekrachtigd, [appellante] veroordeeld in proceskosten.
Aansprakelijkheid werkgever bij arbeidsongeval en zorgplicht
20 juli 2010
Het hof oordeelt dat Meuva B.V. aansprakelijk is voor de schade van de appellant na een arbeidsongeval, wegens onvoldoende veiligheidsmaatregelen en zorgplicht.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: