Geschil over prijsafspraken in overeenkomst van opdracht tussen Autobedrijf [appellante1] B.V. en [appellant2]
7 december 2021
Geschil over prijsafspraken in een overeenkomst van opdracht tussen Autobedrijf [appellante1] B.V. en [appellant2]. Vordering tot betaling van € 15.020,79 afgewezen. Hoger beroep faalt.
Schending zorgplicht door bank bij kredietovereenkomst en hoofdelijke aansprakelijkheid DGA
19 oktober 2021
Het hof oordeelt dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden bij de kredietovereenkomst, waardoor de DGA niet als borg kan worden aangesproken. De vorderingen van de bank worden afgewezen en de bank wordt in de proceskosten veroordeeld.
Hoger beroep over de verplichting tot creditering van facturen door de eerste advocaat na overstap naar een andere advocaat in een echtscheidingszaak
19 oktober 2021
Hoger beroep over de verplichting van de eerste advocaat om betaalde facturen te crediteren na overstap naar een andere advocaat in een echtscheidingszaak. Het hof vernietigt het vonnis en wijst de vordering van de advocaat af, terwijl de tegenvordering van de cliënt wordt toegewezen.
Geschil tussen advocaten over nakoming van schikkingsafspraken en tuchtklachten
19 oktober 2021
Geschil tussen advocaten over de nakoming van schikkingsafspraken en tuchtklachten, waarbij het hof Moszkowicz c.s. verplicht om tuchtklachten in te trekken en hen verbiedt nieuwe klachten in te dienen.
Hoger beroep over schadevergoeding en tegenvordering in schoonmaakovereenkomst
14 september 2021
Hoger beroep over een tegenvordering van Senso wegens schade aan de gietvloer door schoonmaakwerkzaamheden. Vordering onvoldoende onderbouwd, vonnis kantonrechter bekrachtigd.
Hoger beroep inzake de vernietigbaarheid van een overeenkomst van opdracht en betalingen aan een schuldeiser in faillissement
20 juli 2021
Hoger beroep van de curator van J.T.M. Vastgoed B.V. tegen de afwijzing van vorderingen op basis van artikel 42 en 47 Fw. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de betalingen aan Ambojeba niet vernietigbaar zijn.
Hoger beroep inzake koop-/aannemingsovereenkomst met opschortende financieringsvoorwaarde
13 juli 2021
Hoger beroep over een koop-/aannemingsovereenkomst met opschortende financieringsvoorwaarde. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de geïntimeerde niet tekortgeschoten is.
Uitleg van een koopovereenkomst van aandelen en de gevolgen van betaling onder protest
1 juni 2021
Het hof vernietigt eerdere vonnissen en oordeelt dat De Wolfershoeve recht heeft op terugbetaling van onverschuldigd betaalde bedragen aan BenFrank Beheer en Naast Boeren, met wettelijke rente.
Hoger beroep over bewijslevering en openstaande facturen tussen appellant en Mooring Fiscale en Administratieve Dienstverlening B.V.
18 mei 2021
Hoger beroep over bewijslevering van openstaande facturen door Mooring, waarbij het hof gedeeltelijk de vordering toewijst en de kosten van de procedure vaststelt.
Uitleg overeenkomst van opdracht en aanspraak op redelijke vergoeding in het kader van bemiddeling bij herhuisvesting
20 april 2021
Hoger beroep over uitleg overeenkomst van opdracht en aanspraak op redelijke vergoeding. Geen huurovereenkomst tot stand gekomen, dus geen recht op variabele beloning. Vonnis rechtbank bekrachtigd.
Beëindiging samenwerking en bestuurdersaansprakelijkheid in faillissement; uitleg van vaststellingsovereenkomst en misbruik van omstandigheden
30 maart 2021
Het hof bevestigt de betalingsverplichting van [appellant] aan [geïntimeerde] uit hoofde van een beëindigingsovereenkomst en verwerpt het beroep op misbruik van omstandigheden.
Hoger beroep over de ontbinding van een aannemingsovereenkomst en de vordering tot restitutie van betalingen en schadevergoeding
23 maart 2021
Hoger beroep over de ontbinding van een aannemingsovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Aansprakelijkheid van de curator in faillissement en bestuurdersaansprakelijkheid
12 januari 2021
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de curator niet onrechtmatig heeft gehandeld. Bestuurders zijn hoofdelijk aansprakelijk voor het faillissement wegens onbehoorlijke taakvervulling.
Bindend advies over directe gewasschade en beoordeling van teeltplanschade in het kader van een gewassenverzekering
1 december 2020
Geschil tussen Fa. Pannekoek en Achmea over schadevergoeding na uitbraak van bacterie in kwekerij. Hof oordeelt dat Achmea te laat reageerde op schademelding en dat teeltplanschade beoordeeld moet worden. Comparitie van partijen wordt bepaald.
Aansprakelijkheid van reisorganisatoren en bestuurders bij wanprestatie van reisovereenkomst
24 november 2020
Het hof oordeelt dat Aeroplus en SACP als reisorganisatoren aansprakelijk zijn voor wanprestatie en dat hun bestuurder ook aansprakelijk is voor de schade. De piloten krijgen terugbetaling van reissommen en schadevergoeding voor gederfd reisgenot.
Hoger beroep tegen verstekvonnis inzake bestuurdersaansprakelijkheid en verhaalsbenadeling in vennootschapsrechtelijke context
24 november 2020
Hoger beroep tegen verstekvonnis over bestuurdersaansprakelijkheid; appellant aansprakelijk voor schade van geïntimeerde; kosten toegewezen aan geïntimeerde.
Uitleg van een voorkeursrecht met betrekking tot een perceel bedrijfsgrond en bedrijfsgebouwen
17 november 2020
Het hof oordeelt dat Bruil-Arnhem het voorkeursrecht niet heeft geschonden en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank. Bruil-Kombex wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Beëindiging van managementovereenkomst na overdracht van aandelen en vordering tot betaling van managementfee
27 oktober 2020
Hoger beroep Fleaureijn Beheer B.V. tegen Park Point Benelux B.V. over beëindiging managementovereenkomst en vordering managementfee. Hof oordeelt dat managementovereenkomst niet beëindigd was en wijst vordering toe.
Hoger beroep over eindafrekening administratieve werkzaamheden en belastingaangiften tussen Jobra Accountancy & Consultancy B.V. en Laag en Middenspanning ID-INFRA B.V.
27 oktober 2020
Hoger beroep over eindafrekening tussen Jobra Accountancy & Consultancy B.V. en ID-INFRA B.V. Het hof bekrachtigt het eindvonnis van de kantonrechter en veroordeelt Jobra in de kosten.
Herziening van pachtprijs voor bedrijfsgebouwen met betrekking tot ligboxenstal en jongveestal
9 oktober 2020
De Centrale Grondkamer herzien de pachtprijs van een ligboxenstal en jongveestal naar € 15.456,- per jaar, ingaande 20 december 2017, na beroep van de verpachter tegen de eerdere beslissing.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor onrechtmatig handelen in het kader van een factoringovereenkomst
6 oktober 2020
Het hof bekrachtigt de aansprakelijkheid van [appellant] als bestuurder voor schade aan FF door onrechtmatig handelen in het kader van een factoringovereenkomst, en legt de kosten van het hoger beroep aan hem op.
Hoger beroep inzake internationale verkoop van een pony met betrekking tot aansprakelijkheid van verkopers
29 september 2020
Hoger beroep van MillHill B.V. tegen Hawthorn Bloodstock Limited over aansprakelijkheid bij de verkoop van een pony. Het hof verklaart MillHill niet-ontvankelijk in haar hoger beroep tegen Hawthorn en wijst de vorderingen tegen de bestuurders af.
Beslag door de Ontvanger; faillissement; aanspraak van de boedel en de reikwijdte van artikel 22a Invorderingswet 1990
25 augustus 2020
Hoger beroep van de curator in faillissement Luc B.V. over beslag door de Ontvanger. Het hof oordeelt dat de Ontvanger bevoegd was om zich te verhalen op de leaseauto, ondanks het faillissement. Grieven curator verworpen, vonnis bekrachtigd.
Hoger beroep over betalingen tussen partners en geldlening
18 augustus 2020
Hoger beroep over betalingen tussen partners en geldlening. Het hof bekrachtigt het eindvonnis van de kantonrechter en wijst de restitutievordering van [appellante] af.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens gebrek aan een reëel aflossingsplan en verzuim van informatieverplichtingen
27 juli 2020
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant wegens gebrek aan een aflossingsplan en verzuim van informatieverplichtingen.
Aansprakelijkheid voor tekortkomingen bij de aanleg van een hybride voetbalveld
14 juli 2020
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de gemeente af, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor de tekortkomingen van Newae bij de aanleg van het hybride voetbalveld.
Hoger beroep over onderverzekering en zorgplicht van de tussenpersoon
30 juni 2020
Hoger beroep van CTBB B.V. tegen Rabobank over onderverzekering. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van CTBB, oordelend dat Rabobank niet tekort is geschoten in haar zorgplicht.
Hoger beroep inzake notariële dienstverlening en facturering in nalatenschapskwestie
16 juni 2020
Hoger beroep over notariële dienstverlening en facturering in nalatenschapskwestie tussen [appellante] en KienhuisHoving N.V. Het hof behandelt de omvang van de opdracht en de prijsafspraken.
Faciliteren van bedrog, wanprestatie en onrechtmatige daad door een ander
2 juni 2020
Hoger beroep van [appellante] tegen Folly Group Corp. over bedrog en onrechtmatige daad. Het hof bevestigt dat [appellante] onrechtmatig heeft gehandeld door haar rol in de situatie en legt kosten op.
Hoger beroep over bedrog, wanprestatie en onrechtmatige daad in relatie tot juridische dienstverlening en aandelenoverdracht
2 juni 2020
Hoger beroep over bedrog en wanprestatie door Blaustein CS B.V. en V. Blaustein tegen Folly Group Corp. Het hof bevestigt eerdere oordelen over tekortkomingen in juridische dienstverlening en bekrachtigt de schadevergoeding aan Folly.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor onbehoorlijk bestuur in faillissement
26 mei 2020
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] als bestuurder van El-Ino-Venture Management B.V. aansprakelijk is voor het tekort in het faillissement wegens onbehoorlijk bestuur, en vernietigt het eerdere vonnis.
Afwijzing verzoek tot wettelijke schuldsaneringsregeling wegens onvoldoende goede trouw en inzicht in schuldenproblematiek
14 mei 2020
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing schuldsaneringsregeling. Hof verklaart verzoek niet-ontvankelijk wegens onvoldoende goede trouw en inzicht in schulden.
Bestuurdersaansprakelijkheid en terugbetalingsverplichting na vernietiging van een gunstig vonnis
12 mei 2020
Het hof oordeelt dat de bestuurders van Montarlot aansprakelijk zijn voor het niet terugbetalen van een bedrag aan Sanitech na vernietiging van een gunstig vonnis, wegens onrechtmatig handelen en betalingsonwil.
Afwijzing schade-uitkering na diefstal auto-onderdelen en opzegging verzekering wegens misleiding
12 mei 2020
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de schade-uitkering aan [appellant] door Achmea en oordeelt dat er sprake was van misleiding. [appellant] wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Hoger beroep over afrekening onkosten en uren installatiewerkzaamheden tussen Zonmaat B.V. en DAS Beveiliging
21 april 2020
Hoger beroep van Zonmaat B.V. tegen DAS Beveiliging over onbetaalde facturen voor installatiewerkzaamheden. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en wijst de vorderingen van Zonmaat af.
Herziening van de tegenprestatie van pachtprijzen voor rietland en de invloed van subsidies op de hoogst toelaatbare pachtprijs
16 april 2020
Centrale Grondkamer herziening pachtprijs rietland; geen rekening met subsidies bij bepaling hoogst toelaatbare pachtprijs; nieuwe pachtprijs vastgesteld op € 1.122,68 per jaar.
Causaal verband in aansprakelijkheidskwestie tussen aandeelhouders en bestuurders
24 maart 2020
Hoger beroep over aansprakelijkheid van bestuurder voor schade door verzwijging hoofdelijke aansprakelijkheid. Hof oordeelt dat causaal verband onvoldoende is aangetoond en bekrachtigt eerdere vonnissen.
Hoger beroep inzake rentewijzigingsbeding in kredietovereenkomst met ABN AMRO Bank N.V.
17 maart 2020
Hoger beroep over rentewijzigingsbeding in kredietovereenkomst. ABN AMRO moet vordering herberekenen. Vordering toegewezen, appellant veroordeeld tot betaling van € 50.871,75.
Hoger beroep kort geding over nakoming van een opdracht tussen twee besloten vennootschappen in de energiesector
3 maart 2020
Hoger beroep over nakoming van een opdracht tussen Energy Exchange Enablers B.V. en For Your Energy Freedom B.V. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter, met aanpassing van de termijn voor nakoming.
Hoger beroep kort geding over conservatoir derdenbeslag en afgifte van geleende zaken
18 februari 2020
Hoger beroep over de afgifte van geleende vulpistolen en lijmdoseringsunits. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat beslag niet aan afgifte in de weg staat.
Hoger beroep over de echtheid van een vervalste brief en de gevolgen voor rechtsverwerking
3 december 2019
Hoger beroep van Hoist Portfolio Holding Ltd. over de echtheid van een vervalste brief. Het hof oordeelt dat de geïntimeerde niet kon ontkrachten dat de brief vervalst was en wijst de vordering van Hoist toe.
Ontvankelijkheid van beroep in pachtrecht en termijnoverschrijding
21 november 2019
Centrale Grondkamer verklaart pachtster niet-ontvankelijk in beroep wegens termijnoverschrijding. Beroep niet tijdig ingesteld na ontvangst beschikking.
Effectenlease en aansprakelijkheid van Dexia in relatie tot advisering door tussenpersoon SpaarSelect
1 oktober 2019
Hoger beroep van Dexia over effectenlease en aansprakelijkheid door advisering van SpaarSelect. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en wijst vordering Dexia af.
Effectenlease en de vernietiging van overeenkomsten door de echtgenote van de appellant
24 september 2019
Hoger beroep over de vernietiging van effectenleaseovereenkomsten door de echtgenote van de appellant. Het hof oordeelt dat de vernietiging rechtsgeldig is en wijst de vordering tot terugbetaling toe.
Hoger beroep inzake kredietovereenkomst en eenzijdig wijzigingsbeding
17 september 2019
Hoger beroep over kredietovereenkomst en eenzijdig wijzigingsbeding; ABN AMRO heeft zorgplicht nageleefd, maar wijzigingsbeding wordt als oneerlijk beoordeeld.
Beroepsfout advocaat en onrechtmatige doorbetaling van in beslag genomen gelden
17 september 2019
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing schadevergoeding wegens beroepsfout advocaat; hof oordeelt dat appellant geen recht had op het geld en faalt in zijn vordering.
Schone lei verleend na korte verlenging looptijd WSNP; tekortkoming sollicitatieverplichting buiten beschouwing gelaten
16 september 2019
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en verleent de schone lei aan de appellant, ondanks tekortkomingen in de sollicitatieverplichting, gezien de geringe betekenis daarvan.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling voor appellant na afwijzing door rechtbank
16 september 2019
Het hof verklaart de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing voor appellant, na eerdere afwijzing door de rechtbank, en benadrukt het belang van naleving van verplichtingen.
Geschil over betaling van facturen en wijziging van grondslag van eis in hoger beroep
10 september 2019
Geschil over betaling van facturen tussen autohandelaar en Cargo Export B.V. Het hof bekrachtigt de eerdere veroordeling en oordeelt dat beide partijen onvoldoende bewijs hebben geleverd voor hun claims.
Ontbinding van een distributieovereenkomst tussen Source Investments B.V. en Column Projects B.V. met betrekking tot filmproductie
20 augustus 2019
Het hof vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en oordeelt dat de ontbinding van de distributieovereenkomst door Source rechtsgeldig was. Column wordt veroordeeld tot ongedaanmaking van verrichte prestaties en in de kosten van beide instanties.
Effectenlease en oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten
20 augustus 2019
Hoger beroep over oneerlijke bedingen in effectenleasecontracten. Het hof oordeelt dat de boeterentes niet oneerlijk zijn en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Utrecht, met enkele aanpassingen.
Vordering tot afgifte van stukken na bewijsbeslag in kort geding tussen Provincie Gelderland en Brachium c.s.
13 augustus 2019
Hoger beroep over vordering tot afgifte van stukken na bewijsbeslag door Provincie Gelderland tegen Brachium c.s. Het hof vernietigt de afwijzing van de vordering en staat inzage in bankafschriften toe.
Hoger beroep over schending zorgplicht door financier wegens overkreditering
9 juli 2019
Hoger beroep over schending zorgplicht door Santander bij kredietverlening. Vordering van [appellant] wordt afgewezen, vonnis kantonrechter wordt bekrachtigd.
Effectenlease. Waiverzaak. Beoordeling van de rechtsgeldigheid van effectenleaseovereenkomsten en de gevolgen van advisering door tussenpersonen.
25 juni 2019
Hoger beroep in effectenleasezaak. Appellant vorderde verklaring voor recht dat Dexia aan verplichtingen had voldaan. Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter, grieven appellant ongegrond.
Beroepsaansprakelijkheid accountant en causale verbanden bij investeringen
25 juni 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de appellanten af wegens gebrek aan causaal verband tussen beroepsfout en schade.
Effectenlease en Waiverzaak: Eiswijziging en Belang van Dexia in Hoger Beroep
25 juni 2019
Hoger beroep van Dexia over effectenleaseovereenkomsten. Eiswijziging en belang van Dexia vastgesteld. Vordering van geïntimeerde afgewezen, kostenveroordeling voor Dexia.
Effectenlease en Waiverzaak: Dexia Nederland B.V. tegen [appellant]
25 juni 2019
Hoger beroep van Dexia Nederland B.V. over effectenleaseovereenkomst. Hof oordeelt dat Dexia geen misbruik van bevoegdheid maakt en dat appellant onvoldoende bewijs levert voor vordering op basis van advisering door SpaarSelect. Vordering van Dexia wordt niet toegewezen, maar vonnis van kantonrechter wordt bekrachtigd.
Verplichting van de advocaat tot het aanvragen van gefinancierde rechtsbijstand en de gevolgen van het niet aanvragen daarvan
18 juni 2019
Het hof oordeelt dat de advocaat van appellant tekort is geschoten door geen toevoeging aan te vragen voor gefinancierde rechtsbijstand, en wijst de vordering van appellant tot schadevergoeding toe.
Aansprakelijkheid arbiter voor de gevolgen van vernietiging van arbitraal vonnis
4 juni 2019
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat Qnow B.V. onvoldoende bewijs heeft geleverd voor het causaal verband tussen de fout van arbiter [Geïntimeerde] en de geleden schade door de vernietiging van een arbitraal vonnis. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Limburg en veroordeelt Qnow in de proceskosten.
Cessie en verjaringstermijn van in faillissement geverifieerde vordering van 20 jaar
4 juni 2019
Hoger beroep over cessie en verjaringstermijn van 20 jaar van een in faillissement geverifieerde vordering. Hoist betwistte eerdere afwijzing van de vordering en vroeg om bewijslevering.
Hoger beroep inzake dekking brandverzekering en premieachterstand
4 juni 2019
Hoger beroep over dekking brandverzekering geweigerd door ASR wegens premieachterstand. Hof oordeelt dat algemene voorwaarden van toepassing zijn en vernietigt eerdere uitspraak.
Geschil over advocatendeclaratie en bewijs van prijsafspraak
7 mei 2019
Het hof oordeelt dat de geïntimeerde niet heeft bewezen dat er een vaste prijsafspraak was gemaakt voor de rechtsbijstand. De vordering tot betaling van de declaratie wordt toegewezen, de tegenvordering afgewezen.
Effectenlease en niet-ontvankelijkheid in reconventionele vordering; bekrachtiging van eerdere uitspraak
16 april 2019
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaart appellant niet-ontvankelijk in reconventionele vordering; bekrachtigt eerdere uitspraak en veroordeelt in proceskosten.
Bestuurdersaansprakelijkheid in het kader van arbeidsovereenkomst en faillissement
26 maart 2019
Het hof oordeelt dat de appellant, bestuurder van Horeca B.V., niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schade van de geïntimeerde, omdat geen causaal verband bestaat tussen zijn handelen en de schade.
Beoordeling van de inschrijving van een vonnis en de gevolgen voor de levering van een kavel in faillissement
12 maart 2019
Het hof bevestigt de afwijzing van de vordering tot levering van een kavel in faillissement, o.a. vanwege niet voldaan aan inschrijvingsvereisten. Beide hoger beroepen worden afgewezen.
Collectieve actie van VCG tegen Groeivermogen over effectenlease en zorgplicht. Hof oordeelt over eiswijzigingen, beleggingstechnische gebreken en verjaring van vorderingen.
Bestuurdersaansprakelijkheid en onbehoorlijke taakvervulling in faillissement van Matrassen Hannibal B.V.
19 februari 2019
Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van [Appellant] als bestuurder van Matrassen Hannibal B.V. voor onbehoorlijke taakvervulling, leidend tot faillissement. Grieven worden verworpen en eerdere vonnissen bekrachtigd.
Hoger beroep inzake de verlenging van hypothecaire geldleningen en zorgplicht van de bank
5 februari 2019
Hoger beroep over de niet-verlenging van hypothecaire geldleningen door FGH Bank N.V. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en wijst de vorderingen van de eisers af.
Beroepsaansprakelijkheid van een notaris in het kader van een geldlening en hypotheekverstrekking
22 januari 2019
Het hof oordeelt dat de notaris zijn zorgplicht heeft geschonden bij de notariële vastlegging van een geldlening, wat leidde tot schade voor de nalatenschap van [X]. De notaris wordt veroordeeld tot betaling van € 391.951,03 aan de executeur.
Persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurder voor niet afgedragen pensioenpremies
22 januari 2019
Het hof oordeelt dat de bestuurder persoonlijk aansprakelijk is voor niet afgedragen pensioenpremies van zijn echtgenote en wijst de vordering van de stichting toe.
Effectenleaseovereenkomst en vernietiging door echtgenoot; verjaring en bevoegdheid
15 januari 2019
Hoger beroep over de vernietiging van een effectenleaseovereenkomst door de echtgenoot van de appellant. Het hof laat de appellant toe tot het leveren van tegenbewijs tegen de verjaring van de vernietigingsbevoegdheid.
Effectenlease en Waiver: Verklaring voor recht toegewezen aan Dexia Nederland B.V. zonder misbruik van bevoegdheid
15 januari 2019
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt dat Dexia aan haar verplichtingen heeft voldaan in effectenleasezaak, zonder misbruik van bevoegdheid door Dexia. Geïntimeerden hebben geen vorderingen meer.
Effectenleaseovereenkomst en aansprakelijkheid van Dexia Nederland B.V. in relatie tot advisering door tussenpersoon
8 januari 2019
Hoger beroep van Dexia Nederland B.V. over effectenleaseovereenkomst. Hof oordeelt dat Dexia aan verplichtingen heeft voldaan, behoudens restschuld van € 154,73. Geen aansprakelijkheid voor advisering door tussenpersoon.
Aansprakelijkheid voor waterschade in appartementsrecht en de rol van de splitsingsakte
27 november 2018
Het hof oordeelt dat de gedaagde niet aansprakelijk is voor waterschade in het restaurant van de eiser, omdat onvoldoende bewijs is geleverd dat de schade is veroorzaakt door een gebrek in de privé-installatie van de gedaagde.
Uitleg vaststellingsovereenkomst en nietigheid besluit tot uitkering van dividend in civiele procedure
20 november 2018
Hoger beroep over uitleg vaststellingsovereenkomst en nietigheid dividenduitkering. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van Walas c.s. af.
Verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en opheffing van faillissement
19 november 2018
Hoger beroep over verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling en opheffing faillissement. Appellant niet-ontvankelijk verklaard wegens termijnoverschrijding.
Hoger beroep inzake de uitleg van overeenkomsten tot deponering van door derdenbeslagen getroffen gelden en hoofdelijke aansprakelijkheid
6 november 2018
Hoger beroep over de uitleg van overeenkomsten tot deponering van door derdenbeslagen gelden en hoofdelijke aansprakelijkheid. Vordering van appellanten toegewezen, geïntimeerden hoofdelijk veroordeeld tot betaling van onttrokken gelden.
Bestuurdersaansprakelijkheid in faillissement met betrekking tot de verkoop van aandelen aan een katvanger
30 oktober 2018
Het hof oordeelt dat de bestuurders van [naam bedrijf 1] aansprakelijk zijn voor het faillissementstekort door onbehoorlijk bestuur bij de verkoop van aandelen aan een katvanger.
Effectenlease en Waiver: Verklaring voor recht toegewezen, geen vordering wegens onjuiste afrekenkoers
23 oktober 2018
Hoger beroep over effectenlease. Hof oordeelt dat Dexia aan verplichtingen heeft voldaan. Geen vordering wegens onjuiste afrekenkoers en verjaring van claims.
Effectenlease en Waiver: Verklaring voor recht toegewezen, geen vordering wegens advisering tussenpersoon
23 oktober 2018
Hoger beroep over effectenlease. Hof oordeelt dat Dexia aan verplichtingen heeft voldaan. Geen vorderingen meer openstaand. Appellant verliest en wordt in proceskosten veroordeeld.
Hoger beroep kort geding inzake leaseovereenkomst en eigendom van loterijapparatuur
23 oktober 2018
Hoger beroep in kort geding over leaseovereenkomst en eigendom van loterijapparatuur. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en veroordeelt Econocom in de kosten.
Effectenleaseovereenkomst en Waiverprocedure tussen Dexia Nederland B.V. en appellant
23 oktober 2018
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomst tussen appellant en Dexia. Vordering tot verklaring voor recht toegewezen in eerste aanleg, maar in hoger beroep afgewezen. Veroordeeld in proceskosten.
Effectenlease en de ontvankelijkheid van het hoger beroep in een waiver zaak
23 oktober 2018
Hoger beroep van Dexia over buitengerechtelijke kosten in effectenleasezaak. Hof oordeelt dat Dexia aan al haar verplichtingen heeft voldaan en vernietigt eerdere vonnissen.
Aansprakelijkheid van arbiter voor gevolgen van onvolledige ondertekening van arbitraal vonnis
16 oktober 2018
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt over de aansprakelijkheid van een arbiter voor de gevolgen van een onvolledig ondertekend arbitraal vonnis. De arbiter wordt aansprakelijk gesteld voor de schade van Qnow B.V. door grof plichtsverzuim.
Tekortkoming in nakoming overeenkomst tussen De Politie en [geïntimeerde] met betrekking tot netwerkbeveiliging en tokens
4 september 2018
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van De Politie tegen [geïntimeerde] wegens tekortkoming in de nakoming van een overeenkomst over netwerkbeveiliging. De Politie wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering advocaat en onrechtmatig handelen bij vaststellingsovereenkomst
4 september 2018
Hof oordeelt dat verzekeraar onrechtmatig handelde door brief advocaat niet te overleggen, maar wijst vorderingen tot wijziging vaststellingsovereenkomst af.
Persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders van een stichting voor huurachterstand en onrechtmatig handelen
7 augustus 2018
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde 1] persoonlijk aansprakelijk is voor de niet-betaling van huurpenningen door de stichting, terwijl [geïntimeerde 2] en [geïntimeerde 3] niet aansprakelijk zijn.
Hoger beroep inzake onterecht betaalde bedragen en bewijs van overeenkomst voor medische behandeling in China
24 juli 2018
Hoger beroep over onterecht betaalde bedragen voor medische behandeling in China. Het hof oordeelt dat geen bewijs is voor de overeenkomst en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af, terwijl die van [appellante] worden toegewezen.
Schijn van volmachtverlening ex artikel 3:61 lid 2 BW
17 juli 2018
Het hof oordeelt dat [appellante] gebonden is aan verdelingsafspraken met [geïntimeerde] op basis van schijn van volmachtverlening, en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Effectenlease en buitengerechtelijke kosten in hoger beroep
17 juli 2018
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat Dexia buitengerechtelijke kosten verschuldigd is aan de geïntimeerde, die de overeenkomsten heeft vernietigd.
Effectenleaseovereenkomst en Waiver-zaak met Dexia Nederland B.V.
17 juli 2018
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomst tussen appellant en Dexia. Vordering tot verklaring voor recht toegewezen in eerste aanleg, maar in hoger beroep afgewezen. Grieven falen, vonnis bekrachtigd.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling van een appellant met nieuwe schulden en schending van de informatieplicht
2 juli 2018
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling van de appellant wegens schending van de informatieplicht en het ontstaan van nieuwe schulden.
Effectenlease en de vernietiging van overeenkomsten door de echtgenoot op grond van artikel 1:88 BW
5 juni 2018
Hoger beroep over de vernietiging van effectenleaseovereenkomsten door de echtgenoot op grond van artikel 1:88 BW. Het hof laat appellant toe tot het leveren van tegenbewijs.
Effectenleaseovereenkomsten en vernietiging door echtgenoot
15 mei 2018
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de echtgenote van de appellant de overeenkomsten tijdig heeft vernietigd. Dexia wordt in de proceskosten veroordeeld.
Effectenlease en de vernietiging van overeenkomsten door de echtgenoot
15 mei 2018
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten. De vernietiging door de echtgenote van [appellant] wordt mogelijk geacht. Vordering van Dexia afgewezen.
Beroepsfout notaris en schadestaatprocedure met voordeelstoerekening
24 april 2018
Het hof oordeelt over de beroepsfout van een notaris en de daaruit voortvloeiende schadevergoeding van € 399.046,40, vermeerderd met wettelijke rente. De uitspraak vernietigt het eerdere vonnis en legt de kosten bij de notaris.
Hoger beroep over betalingsverplichting en tekortkoming in juridische bijstand
3 april 2018
Hoger beroep over betalingsverplichting van [appellante] aan Meester Advocaten B.V. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en wijst kosten toe aan [appellante].
Toepassing van artikel 301 lid 2 Fw in verklaringsprocedure en gevolgen voor beslaglegging
13 maart 2018
Het hof oordeelt dat artikel 301 lid 2 Fw ook geldt voor verklaringsprocedures, waardoor de lopende procedures zijn geschorst. De zaak wordt verwezen naar de rol voor ambtshalve doorhaling.
Hoger beroep van een leerlinge tegen het College voor Toetsen en Examens wegens een fout in het correctievoorschrift van het centraal schriftelijk examen Frans VWO 2017
27 februari 2018
Hoger beroep van een leerlinge tegen het CvTE wegens een fout in het correctievoorschrift van het centraal schriftelijk examen Frans VWO 2017. Het hof verklaart [appellante] niet-ontvankelijk in haar vordering bij de burgerlijke rechter.
Effectenleaseovereenkomst en buitengerechtelijke vernietiging door echtgenote
27 februari 2018
Hoger beroep van Dexia tegen afwijzing vordering. Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter, oordeelt dat buitengerechtelijke vernietiging tijdig is en dat vordering mogelijk bestaat.
Effectenlease en mogelijke vordering op basis van advisering door tussenpersoon in een waiver-zaak
20 februari 2018
Het hof wijst de vordering van Dexia af, omdat de geïntimeerde mogelijk nog vorderingen heeft op basis van advisering door een tussenpersoon. Het vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Effectenlease en buitengerechtelijke vernietiging van overeenkomsten door echtgenote
20 februari 2018
Het hof wijst de vordering van Dexia af, omdat de echtgenote van de appellant de overeenkomst heeft vernietigd. De verjaring is tijdig gestuit. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Effectenlease. Waiver-zaak. Verklaring voor recht toegewezen, behoudens verschuldigde buitengerechtelijke kosten.
13 februari 2018
Het hof verklaart voor recht dat Dexia niets meer aan de geïntimeerde verschuldigd is, behoudens buitengerechtelijke kosten. De vordering van de geïntimeerde is onvoldoende onderbouwd.
Hoger beroep inzake de verkoop van aandelen met herzieningsclausule en de gevolgen van executie in kort geding
13 februari 2018
Hoger beroep over de executie van een akte van aandelenoverdracht; het hof bevestigt de afwijzing van de vorderingen van de appellant, maar gebiedt de geïntimeerde om de executie te staken voor onterecht berekende wettelijke rente.
Vergoeding van langdurige antibioticabehandelingen voor ziekte van Lyme door zorgverzekeraar
19 december 2017
Het hof oordeelt dat VGZ niet gehouden is de kosten van langdurige antibioticabehandelingen voor Lyme te vergoeden, omdat deze niet voldoen aan de stand van de wetenschap en niet gebruikelijk zijn in de medische praktijk.
Weigering homologatie akkoord tijdens schuldsaneringsregeling
14 december 2017
Hoger beroep tegen weigering homologatie akkoord tijdens schuldsaneringsregeling. Hof oordeelt dat overbesteding en onvoldoende waarborg voor schuldeisers gronden zijn voor weigering.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij tekortkoming aandeelhoudersovereenkomst en schadeberekening na deskundigenbericht
12 december 2017
Hoger beroep over aansprakelijkheid van Wolsden B.V. en [geïntimeerde sub 2] voor schade aan Igvo B.V. door tekortkoming in aandeelhoudersovereenkomst. Schadevergoeding vastgesteld op € 714.703,84, vermeerderd met wettelijke rente.
Tussenpersoon en effectenlease: aansprakelijkheid en zorgplicht van Defam B.V.
12 december 2017
Hoger beroep over aansprakelijkheid van Defam B.V. voor schade door effectenlease. Defam schoot tekort in zorgplicht. Vordering appellanten toegewezen.
Financiële afwikkeling van samenwerking in bessenteelt tussen buren met betrekking tot pacht en verdeling van gemeenschap
12 december 2017
Financiële afwikkeling van een samenwerking in bessenteelt tussen buren, met vorderingen tot schadevergoeding en gebruiksvergoeding. Het hof gelast een comparitie van partijen.
Verrekening van huurpenningen in faillissement bij bodemverhuurconstructie
5 december 2017
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vordering van de curator af, waarbij het de Rabobank toestaat huurpenningen te verrekenen met haar vorderingen uit de kredietrelatie.
Effectenlease en de rol van de tussenpersoon in de aansprakelijkheid van Dexia Nederland B.V.
21 november 2017
Het hof wijst de vordering van Dexia tot verklaring voor recht af, omdat de geïntimeerde mogelijk nog vorderingen heeft. Vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Incidenten inzake overlegging van bescheiden ex artikel 843a Rv en verzoek ex artikel 22 Rv in civiele procedure tussen vastgoedfondsen en Propertize B.V.
21 november 2017
Appellanten vorderden overlegging van bescheiden ex art. 843a Rv tegen Propertize B.V. Het hof wees de vorderingen af wegens gebrek aan rechtmatig belang.
Aansprakelijkheid assurantietussenpersoon en zorgplicht opstalverzekering met leegstandclausule
31 oktober 2017
Het hof oordeelt dat de Rabobank tekort is geschoten in haar zorgplicht als assurantietussenpersoon, waardoor de geïntimeerde geen verzekeringsuitkering ontving. Het causaal verband is vastgesteld en het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Effectenlease en de rechtsverhouding tussen een consument en een effectenmaatschappij met betrekking tot vernietiging van leaseovereenkomsten
31 oktober 2017
Hoger beroep over effectenlease-overeenkomsten tussen [appellant] en Dexia. Het hof wijst de vordering van Dexia af voor de positieve overeenkomsten en bevestigt de vernietiging van de overeenkomst uit 2000. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding van pachtovereenkomst wegens niet-persoonlijk gebruik en indeplaatsstelling van kleinzoon
24 oktober 2017
Het hof bekrachtigt de ontbinding van de pachtovereenkomst met [appellant 1] wegens niet-persoonlijk gebruik en wijst de indeplaatsstelling van zijn kleinzoon af.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling voor een alleenstaande man met grote schulden door een pilotenopleiding
21 september 2017
Het hof heeft het verzoek van [appellant] tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling toegewezen, ondanks eerdere afwijzing door de rechtbank, en de looptijd vastgesteld op drie jaar.
Consumentenbescherming bij de koop van een paard en de hoedanigheid van de koper
19 september 2017
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde 2] onvoldoende heeft aangetoond dat hij als consument moet worden aangemerkt bij de koop van een paard, waardoor hij geen beroep kan doen op consumentenbescherming.
Schorsing van de tenuitvoerlegging van een pachtvonnis in hoger beroep
12 september 2017
Hoger beroep over schorsing van de tenuitvoerlegging van een pachtvonnis. Het hof schorst de tenuitvoerlegging en verwijst de hoofdzaak naar de rol voor memorie van antwoord.
Aansprakelijkheid voor longklachten van een paard door stofwolken
5 september 2017
Het hof oordeelt dat het bewijs dat de longklachten van het paard Bikkel door stofwolken zijn veroorzaakt, niet is geleverd. De eerdere vonnissen worden bekrachtigd en appellante wordt in de kosten van het hoger beroep veroordeeld.
Terughoudende toetsing van beslissing tuchtorgaan KNVB in kort geding
5 september 2017
Het hof vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van [voetbalvereniging X] af, waarbij het hof oordeelt dat de KNVB in redelijkheid heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake verdeling van gemeenschapsopbrengsten en verplichtingen tot overlegging van overeenkomsten tussen licentiegevers
29 augustus 2017
Hoger beroep over de verdeling van gemeenschapsopbrengsten uit een licentieovereenkomst. Het hof vernietigt eerdere vonnissen en wijst de vordering van [geïntimeerde] af.
Hoger beroep inzake verzekeringsovereenkomst en opzettelijke misleiding door verzekeringnemer
22 augustus 2017
Hoger beroep over opzettelijke misleiding door verzekeringnemer leidt tot bekrachtiging van het eindvonnis; appellant verliest recht op uitkering en wordt veroordeeld in proceskosten.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling na strafrechtelijke veroordeling van bestuurder
14 augustus 2017
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant na strafrechtelijke veroordeling, waarbij nieuwe schulden zijn ontstaan.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens gebrek aan inzicht in financiële situatie
3 augustus 2017
Het hof heeft het verzoek tot schuldsanering afgewezen wegens onvoldoende inzicht in de financiële situatie van de appellant en het ontbreken van goede trouw bij het ontstaan van de schulden.
Tussentijdse beëindiging van wettelijke schuldsaneringsregelingen wegens substantiële boedelachterstand en tekortkomingen in afdrachtverplichting
3 augustus 2017
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregelingen van appellanten wegens substantiële boedelachterstand en tekortkomingen in de afdrachtverplichting.
Effectenlease en de rechtsverhouding tussen Dexia Nederland B.V. en de afnemer
1 augustus 2017
Hoger beroep van Dexia Nederland B.V. tegen afwijzing vordering. Hof oordeelt dat Dexia aan verplichtingen heeft voldaan. Vordering van geïntimeerde afgewezen. Proceskostenveroordeling blijft in stand.
Bekrachtiging van het vonnis tot faillietverklaring en verzet door de curator
27 juli 2017
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Gelderland, waarbij de curator in verzet tegen de faillietverklaring ongegrond werd verklaard. De curator wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Ontbinding van pachtovereenkomst wegens niet-bewoning van gepachte boerderij
4 juli 2017
Het Gerechtshof ontbindt de pachtovereenkomst wegens niet-bewoning van de gepachte boerderij door de pachter, die zijn verplichtingen niet is nagekomen.
Schadevergoeding wegens ongerechtvaardigde verrijking na afgebroken onderhandelingen en mislukte samenwerking
4 juli 2017
Hoger beroep over schadevergoeding wegens ongerechtvaardigde verrijking na afgebroken onderhandelingen. Vordering van ADCIM B.V. toegewezen voor € 34.420,42, vermeerderd met wettelijke rente.
Hoger beroep inzake pachtovereenkomst en zelfbewoning van agrarische woning
4 juli 2017
Hoger beroep over pachtovereenkomst en zelfbewoning. Het hof oordeelt dat perceel 3 regulier is verpacht en wijst de ontbinding van de pachtovereenkomst af. Nieuwe pachtovereenkomst wordt vastgesteld.
Hoger beroep inzake tekortkoming in de levering van een wasinstallatie en de gevolgen voor betaling en subsidie
4 juli 2017
Hoger beroep over tekortkoming in de levering van een wasinstallatie. Kannegiesser vorderde betaling en subsidie, De Beek eiste schadevergoeding. Hof bevestigde opschorting betaling en wees vorderingen Kannegiesser af.
Verzekeringsovereenkomst en dekking bij brandschade door hennepkwekerij
20 juni 2017
Hoger beroep van Moslaan B.V. tegen ASR Schadeverzekering N.V. over dekking bij brandschade door hennepkwekerij. Het hof onderzoekt de toepassing van de NEN-clausule in de verzekeringsovereenkomst en gelast deskundigenonderzoek.
Borgstelling en aansprakelijkheid in zakelijke kredietrelatie
20 juni 2017
Hoger beroep over aansprakelijkheid uit borgstelling in zakelijke kredietrelatie. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de grieven van [appellant] af.
Hoger beroep inzake casco autoverzekering en brandstichting met betrekking tot de aansprakelijkheid van de verzekeringnemer
23 mei 2017
Hoger beroep over de dekking van een casco autoverzekering na brandstichting. Het hof laat appellant toe tot tegenbewijs tegen de stelling dat hij op de hoogte was van gebreken aan de auto voor de brand.
Afwijzing van het faillissementsverzoek van een schoonmaakbedrijf in hoger beroep
18 mei 2017
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het faillissementsverzoek van Schoonmaakbedrijf [geïntimeerde] B.V. De Ontvanger heeft onvoldoende bewijs geleverd dat het bedrijf heeft opgehouden te betalen.
Beëindiging van pachtovereenkomst en belangenafweging in agrarische context
2 mei 2017
Het hof wijst de vordering van De Princepeel tot beëindiging van de pachtovereenkomst af, omdat onvoldoende is aangetoond dat het perceel dringend nodig is voor eigen gebruik. De belangen van de geïntimeerde wegen zwaarder.
Arrest inzake pachtovereenkomst en voortzetting comparitie van partijen
25 april 2017
Het hof heeft arrest gewezen in een pachtzaak, waarbij de comparitie van partijen niet wordt voortgezet. Er zijn onvoldoende aanknopingspunten voor een schikking. Partijen moeten het procesdossier overleggen.
Verjaring en bewijs van ontvangst van aanmaningen in civiele procedure
4 april 2017
Hoger beroep over verjaring van vordering tot betaling van onbetaalde declaraties. Hof oordeelt dat [geïntimeerde] niet heeft bewezen dat aanmaningen zijn ontvangen door [appellante]. Vordering is verjaard en vonnis van de rechtbank wordt vernietigd.
Consumentenbescherming bij de aankoop van een paard en de kwalificatie van de koper
28 maart 2017
Hoger beroep over consumentenbescherming bij de aankoop van een paard. Koper onderbouwt hoedanigheid als consument onvoldoende. Hof vraagt om nadere toelichting.
Misleidende vergelijkende reclame en de Wet van Dam in de propaangaslevering
21 maart 2017
Het hof oordeelt dat de vergelijkende reclame van [bedrijf 1] misleidend is en bevestigt het vonnis van de rechtbank Gelderland. [bedrijf 1] wordt veroordeeld in de proceskosten van het hoger beroep.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst van een zeiljacht met klachten over gebreken en beroep op bedrog en dwaling
31 januari 2017
Hoger beroep over gebreken aan een gekocht zeiljacht. Klachtplicht geschonden, waardoor vorderingen van kopers niet toewijsbaar zijn. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Hoger beroep over effectenleasecontract. Hof oordeelt dat appellanten tijdig hebben geklaagd en dat Defam aansprakelijk is voor schending van zorgplicht.
Hoger beroep inzake verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling met betrekking tot goede trouw en hardheidsclausule
12 december 2016
Het hof verklaart [appellante] niet-ontvankelijk in haar verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling, omdat zij niet heeft voldaan aan de verplichting tot het onderzoeken van een minnelijke regeling met schuldeisers.
Hoger beroep inzake effectenleaseovereenkomst en aansprakelijkheid van tussenpersoon
15 november 2016
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomst; appellanten vorderen schadevergoeding van Defam en Afab. Hof oordeelt dat appellanten tijdig hebben geklaagd en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Beroep op vernietiging door echtgenote van effectenleaseovereenkomsten
1 november 2016
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt de vernietiging van effectenleaseovereenkomsten door de echtgenote van de geïntimeerde, oordeelt dat de verjaring is gestuit en veroordeelt Dexia in de kosten.
Aansprakelijkheid curator na faillissement en onrechtmatige daad
25 oktober 2016
Het hof oordeelt dat de curator onrechtmatig heeft gehandeld door [appellante] niet te informeren over de reservering van gelden, waardoor hij aansprakelijk is voor de schade. Schade wordt 80% aan [appellante] en 20% aan de curator toegerekend.
Aansprakelijkheid van feitelijk beleidsbepalers in een factoringovereenkomst
25 oktober 2016
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde 1] en [geïntimeerde 2] als feitelijk beleidsbepalers aansprakelijk zijn voor de schade van Eurofactor, die voortvloeit uit onrechtmatige handelingen in het kader van een factoringovereenkomst.
Verrekening van oude schuld met WAO-uitkering in het kader van schuldsanering
4 oktober 2016
Het hof bevestigt dat het UWV een vordering op [persoon 1] mag verrekenen met zijn WAO-uitkering in het kader van schuldsanering, omdat de schuld van het UWV vóór de schuldsanering was ontstaan.
Aansprakelijkheid van advocaat in hoger beroep na vernietiging van eerdere uitspraak
20 september 2016
Het hof oordeelt dat de advocaat [geïntimeerde 1] aansprakelijk is voor de schade van [appellant] door onvoldoende juridische bijstand in een Oostenrijkse procedure. Het eerdere vonnis wordt vernietigd en schadevergoeding wordt toegewezen.
Bekrachtiging van een afgewezen verzoek tot vaststelling van een dwangakkoord in het kader van de wettelijke schuldsaneringsregeling
12 september 2016
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot vaststelling van een dwangakkoord, omdat de weigerachtige schuldeisers in redelijkheid hun instemming hebben kunnen weigeren.
Hoger beroep kort geding inzake opheffing conservatoir beslag op aandelen en interpretatie van overeenkomst onder Turks recht
6 september 2016
Hoger beroep over opheffing conservatoir beslag op aandelen. Hof oordeelt dat beslag op aandelen moet worden opgeheven, maar andere vorderingen van [appellant] worden afgewezen. Kostenveroordeling voor [appellant].
Geschil over franchiseovereenkomst: uitleg, beëindiging, matiging boete
23 augustus 2016
Geschil over de uitleg en beëindiging van een franchiseovereenkomst tussen [appellant] en Blue Gum V.O.F. Het hof oordeelt dat [appellant] de overeenkomst op 2 augustus 2013 heeft beëindigd en bevestigt de schadevergoeding van € 2.500. De contractuele boete wordt gematigd tot € 1.500.
Faillissementsrecht en bevoegdheid Nederlandse rechter inzake Cloudiax B.V.
15 augustus 2016
Het hof verklaart Cloudiax B.V. in staat van faillissement na vernietiging van de eerdere beschikking van de rechtbank Gelderland, op basis van bewijs van niet kunnen betalen.
Tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling in hoger beroep
14 juli 2016
Het hof vernietigt de tussentijdse beëindiging van de WSNP van de appellant, oordelend dat de rechtbank niet over alle relevante feiten beschikte bij de toelating tot de regeling.
Hoger beroep inzake beëindiging intentieovereenkomst zorgboerderij en ongerechtvaardigde verrijking
28 juni 2016
Hoger beroep over beëindiging intentieovereenkomst zorgboerderij; geen tekortkoming of ongeoorloofd afbreken onderhandelingen; ongerechtvaardigde verrijking niet bewezen.
Zorgplicht van de bank in relatie tot faillissement en kredietrelatie
31 mei 2016
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de Rabobank niet tekort is geschoten in haar zorgplicht jegens de appellanten in het kader van het faillissement van de tegelhandel.
Hoger beroep inzake faillissementsrecht en huurontbindingsovereenkomst tussen curator en Heineken Nederland B.V.
17 mei 2016
Hoger beroep over de vernietigbaarheid van een huurontbindingsovereenkomst tussen curator en Heineken. Het hof wijst de vorderingen van de curator af en bekrachtigt het eerdere vonnis.
Beëindiging samenwerkingsovereenkomst tussen Thuiszorg van Oranje Service B.V. en Rommana Zorg B.V. met betrekking tot AWBZ gefinancierde thuiszorg
26 april 2016
Hof oordeelt dat TVOA de samenwerkingsovereenkomst met Rommana terecht heeft beëindigd wegens tekortkomingen. Rommana moet boetes betalen en winstaandelen aan TVOA, terwijl schadevergoeding aan Rommana is afgewezen.
Effectenlease en verjaring van de bevoegdheid tot buitengerechtelijke vernietiging
19 april 2016
Hoger beroep van Varde Investments tegen de verjaring van de bevoegdheid tot buitengerechtelijke vernietiging van een effectenleaseovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en veroordeelt Varde in de kosten.
Verjaring en tekortkoming in advies bij motorreparatie door garagehouder
23 februari 2016
Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter; appellant niet in zijn vordering tegen garagehouder. Geen tekortkoming in advies of uitvoering werkzaamheden vastgesteld.
Ontbinding van koopovereenkomst onroerende zaak en de gevolgen van ontbindende voorwaarden
9 februari 2016
Het hof oordeelt dat de koopovereenkomst tussen [appellant] en Restaurant The Hunting Lodge B.V. op 14 oktober 2011 is ontbonden. Het hof bekrachtigt het vonnis in conventie, maar vernietigt het vonnis in reconventie en wijst de vorderingen van Hunting Lodge af.
Bevoegdheid Nederlandse rechter in geschil over forumkeuze in internationale overeenkomst
9 februari 2016
Het hof oordeelt dat de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft in een geschil tussen Tolsma en Mostostal over een forumkeuzebeding in een internationale overeenkomst. Het vonnis van de rechtbank wordt vernietigd en de zaak wordt terugverwezen.
Toerekening van betalingen en verjaring in geschil over onderaanneming bij bouwprojecten
12 januari 2016
Geschil over onbetaalde facturen tussen B.V. en eenmanszaak in tegelwerken. Hof oordeelt dat geïntimeerde recht heeft op betaling van € 11.085,32, met bewijslevering voor € 2.463,75.
Onrechtmatige concurrentie door ex-werknemers van Ventilex B.V. tegen Tema Process B.V.
22 december 2015
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt over onrechtmatige concurrentie door ex-werknemers van Ventilex B.V. tegen Tema Process B.V. en wijst schadevergoeding toe aan Ventilex.
Uitsluiting van motorrijtuigschade in aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
17 november 2015
Het hof oordeelt dat de AVP dekking biedt voor schade door een auto-ongeval, indien aansprakelijkheid van de appellant vaststaat. De onduidelijkheid in de polisvoorwaarden leidt tot een gunstige uitleg voor de appellant.
Ondernemerskrediet en zorgplicht van de bank bij niet-Nederlandstalige klant
10 november 2015
Hof oordeelt dat vrouw, niet-Nederlands sprekend, gebonden is aan ondernemerskrediet bij ABN AMRO. Vordering van bank gedeeltelijk toegewezen, vrouw moet € 2.082,20 plus rente betalen.
Onrechtmatige daad en aansprakelijkheid bij ontvreemding van handelsvoorraad
13 oktober 2015
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat [geïntimeerde] onrechtmatig heeft gehandeld door handelsvoorraad van [appellant] te ontvreemden en kent schadevergoeding toe van € 83.909,30.
Aansprakelijkheid en schadevergoeding na ontbinding van een overeenkomst
8 september 2015
Het hof oordeelt dat Hanzevast III aansprakelijk is voor schadevergoeding aan G4 c.s. van € 1.210.250 na ontbinding van een overeenkomst, met wettelijke rente vanaf 14 februari 2006.
Erfgenamen geschil over verdeling en schadevergoeding bij erfenis
8 september 2015
Geschil tussen erfgenamen over verdeling van erfenis en schadevergoeding. Hof vernietigt eerdere veroordeling tot betaling van € 40.000 en wijst vorderingen af.
Onderwijsvoorzieningen voor zieke leerling en de verplichtingen van de school
25 augustus 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat CVO niet tekort is geschoten in haar verplichtingen om adequaat onderwijs te bieden aan de zieke leerling [appellant sub 3].
Hoger beroep inzake NVM-koopovereenkomst en boetes bij niet-nakoming
21 juli 2015
Hoger beroep over NVM-koopovereenkomst en boetes bij niet-nakoming. Het hof oordeelt dat de geïntimeerden geen aanspraak meer kunnen maken op de boete van € 49.000 naast de verhoogde koopprijs van € 490.000. Schadevergoeding voor kosten wordt toegewezen.
Hoger beroep over de vernietiging van arbitrale vonnissen en de vraag naar de acceptatie van een opdrachtbevestiging
26 mei 2015
Hoger beroep over de vernietiging van arbitrale vonnissen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de grieven van [appellante] falen.
Geschil over wanprestatie en opschorting in contractuele relatie tussen leverancier en afnemer
12 mei 2015
Het hof oordeelt dat de leverancier in verzuim is geraakt door het niet tijdig leveren van goederen, waardoor de afnemer haar betalingsverplichtingen mocht opschorten. Het eerdere vonnis wordt vernietigd en de vorderingen van de leverancier afgewezen.
Incident ex artikel 28 EEX-Verordening; Aanhouding wegens samenhang met Belgische rechtszaak tegen Fortis/Ageas afgewezen
28 april 2015
Het hof heeft de vordering tot aanhouding van Ageas afgewezen en het vonnis van de rechtbank bekrachtigd, met veroordeling van Ageas in de kosten van het hoger beroep.
Hoger beroep inzake effectenlease tussen Vereniging Consument en Geldzaken en Groeivermogen N.V.
21 april 2015
Hoger beroep tussen VCG en Groeivermogen over de vraag of effecten daadwerkelijk zijn aangekocht. Het hof oordeelt dat VCG onvoldoende bewijs heeft geleverd voor haar stellingen.
Beroep op non-conformiteit en bedrog bij kunstkoop
24 maart 2015
Hoger beroep over kunstkoop; appellant stelt dat de sculpturen vervalsingen zijn en dat hij recht had op informatie over de authenticiteit. Het hof oordeelt dat de koopovereenkomst ontbonden kan worden voor de sculptuur van Degas, maar niet voor die van Zorn.
Incident over de vraag of hoger beroep openstaat van een beslissing ex artikel 130 Rv
3 maart 2015
Het hof oordeelt dat hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank op grond van artikel 130 Rv niet openstaat. Vordering in het incident afgewezen, kostenveroordeling aan de zijde van appellanten.
Aansprakelijkheid gemeente voor schade door struikeling over stroomkabels op markt
3 maart 2015
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank Gelderland en oordeelt dat de gemeente niet aansprakelijk is voor de schade van een vrouw die over stroomkabels struikelde op de markt.
Schending mededelingsplicht tussenpersoon en gevolgen voor schadevergoeding bij brand
24 februari 2015
Het hof oordeelt dat de schending van de mededelingsplicht door de tussenpersoon geen schade heeft veroorzaakt, omdat de verzekeraar ook zonder deze tekortkomingen dekking had kunnen weigeren.
Hoger beroep inzake afrekening tussen maatschap en accountantskantoor met betrekking tot goodwillvergoeding en proceskosten
17 februari 2015
Hoger beroep over afrekening en goodwillvergoeding tussen maatschap en accountantskantoor. Maatschap veroordeeld tot € 308.291 aan goodwill en proceskosten.
Bekrachtiging van de beslissing omtrent de schuldsaneringsregeling van appellant na beschuldigingen van benadeling van schuldeisers
5 januari 2015
Het hof bekrachtigt de beslissing van de rechtbank Gelderland dat appellant zijn schuldeisers heeft benadeeld tijdens de schuldsaneringsregeling, waardoor de schone lei niet meer van toepassing is.
Afwijzing vorderingen op grond van artikel 843a Rv in hoger beroep tussen Thuiszorg van Oranje Service B.V. en Rommana Zorg B.V.
30 december 2014
Hoger beroep van Thuiszorg van Oranje Service B.V. en Thuiszorg van Oranje Utrecht B.V. tegen Rommana Zorg B.V. over afwijzing van vorderingen op grond van artikel 843a Rv. Vorderingen afgewezen, kosten aan TVOA en TVO opgelegd.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij onbetaalde facturen en liquiditeitsproblemen van de vennootschap
23 december 2014
Het hof bevestigt dat de bestuurder van [E] geen persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt voor onbetaalde facturen, ondanks de slechte liquiditeitspositie van de vennootschap. De appellante was op de hoogte van deze situatie en besloot desondanks te blijven leveren.
Beëindiging wettelijke schuldsaneringsregeling en niet-ontvankelijkheid in hoger beroep
15 december 2014
Appellant en appellante zijn niet-ontvankelijk verklaard in hun hoger beroep tegen de beëindiging van hun schuldsaneringsregeling, wegens termijnoverschrijding zonder verschoonbare redenen.
Afwijzing verzoek tot instemming met schuldregeling en toepassing wettelijke schuldsaneringsregeling
15 december 2014
Het hof bekrachtigt de afwijzing van verzoeken tot instemming met schuldregeling en toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling door de rechtbank Gelderland.
Herroeping van een arrest in hoger beroep en de eisen van een goede procesorde
2 december 2014
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Utrecht en wijst de herroeping van een eerder arrest af, waarbij de appellant in de kosten van het hoger beroep wordt veroordeeld.
Tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling in verband met detentie
27 november 2014
Het hof heeft de wettelijke schuldsaneringsregeling van de appellant voortgezet en verlengd met vier maanden, ondanks eerdere beëindiging door de rechtbank vanwege detentie.
Weigering homologatie faillissementsakkoord na hoger beroep
27 november 2014
Het hof weigert de homologatie van het faillissementsakkoord van [geïntimeerde] na hoger beroep, omdat de transparantie over zijn financiële situatie onvoldoende was en het akkoord niet in het belang van de schuldeisers is.
Hoger beroep over akte niet dienen in civiele procedure tussen Nodulair en ING Bank
18 november 2014
Nodulair 10 B.V. verliest hoger beroep tegen ING Bank N.V. over akte niet dienen; het hof handhaaft eerdere beslissing en veroordeelt Nodulair in proceskosten.
Onrechtmatige daad en schadevergoeding na ontvreemding van handelsvoorraad
11 november 2014
Het hof oordeelt dat de geïntimeerde onrechtmatig heeft gehandeld door handelsvoorraad van de appellant te ontvreemden. De appellant heeft onvoldoende bewijs geleverd voor schadevergoeding. Een comparitie van partijen wordt gelast voor nadere inlichtingen en mogelijke schikking.
Verzekeringsrecht en onverschuldigde uitkering na in scene gezette aanrijding
11 november 2014
Het hof oordeelt dat de geïntimeerde opzettelijk onjuiste informatie heeft verstrekt aan Aegon, waardoor hij geen recht had op dekking. Het hoger beroep slaagt en de vordering van Aegon wordt toegewezen.
Bevoegdheid van de Nederlandse rechter in een geschil tussen Belgische en Nederlandse partijen met betrekking tot prospectusaansprakelijkheid
21 oktober 2014
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in een geschil tussen BNP Paribas Fortis en de Stichting Investor Claims Against Fortis, en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Utrecht.
Bevoegdheid van de rechter-commissaris bij inname van paspoort van gefailleerde
16 oktober 2014
Het hof vernietigt het bevel van de rechtbank tot afgifte van het paspoort van de gefailleerde, oordelend dat alleen de rechter-commissaris bevoegd is tot inname.
Onvoldoende duidelijkheid in koopovereenkomst leidt tot afwijzing schadevergoeding
14 oktober 2014
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van Beltman wegens onduidelijkheid in de koopovereenkomst, maar oordeelt dat de schade niet aan de geïntimeerden kan worden toegerekend.
Schending van de informatieplicht door verzekeringnemer in het kader van een cascoverzekering
7 oktober 2014
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] zijn informatieplicht heeft geschonden in het kader van een cascoverzekering, waardoor Bovemij in haar belangen is geschaad. De vorderingen van [geïntimeerde] worden afgewezen.
Onrechtmatig handelen van ING ComFin jegens gezamenlijke crediteuren bij leveraged buyout
26 augustus 2014
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat ING ComFin niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens gezamenlijke crediteuren bij financiering van een leveraged buyout, en wijst de vorderingen van de curator af.
Afrekening tussen ouders en schoonzoon na echtscheiding; vraag wie schuldenaar is van de voor de onderneming met de ouders gesloten geldleningen
5 augustus 2014
Afrekening tussen ouders en schoonzoon na echtscheiding; wie is schuldenaar van de geldleningen voor de onderneming? Hof bevestigt eerdere uitspraak, ouders worden in kosten veroordeeld.
Architectenovereenkomst tot ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van multipliceerbaar retailconcept onder algemene voorwaarden DNR 2005
29 juli 2014
Hoger beroep over architectenovereenkomst voor retailconcept. Appellante aansprakelijk voor tekortkomingen. Hof bevestigt uitspraak rechtbank, kent € 4.751,91 toe aan appellante, wijst overige vorderingen af.
Wijziging begunstigde levensverzekering; nog te herroepen?
29 juli 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat ASR bevrijdend heeft betaald aan de neef van [appellant], die onherroepelijk als eerste begunstigde was aangewezen.
Bevoegdheidsincident en arbitrage in geschil tussen Innovative Membrane Technologies Holding B.V. en Whitefox Technologies Ltd.
22 juli 2014
Hoger beroep over bevoegdheidsincident en arbitrage tussen IMT Holding en Whitefox. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank en verklaart IMT c.s. in de kosten van het hoger beroep.
Verzekeringsrecht en onverschuldigde betaling bij in scene gezette aanrijding
10 juni 2014
Aegon vordert terugbetaling van schadevergoeding na een aanrijding die volgens hen in scene is gezet. Het hof verwijst de zaak voor verdere bewijslevering.
Brandverzekering en de vraag naar opzet of roekeloosheid van de verzekerde
13 mei 2014
Het hof oordeelt dat Nationale-Nederlanden niet voldoende bewijs heeft geleverd voor opzet of roekeloosheid van de verzekerde bij de brand. Dekking voor schade wordt toegewezen, maar schadevergoeding afgewezen.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een restrictie op een arbeidsongeschiktheidsverzekering
29 april 2014
Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en oordeelt dat [appellante] haar psychische klachten niet heeft gemeld, waardoor de restrictie op de verzekering terecht is toegepast.
Weigering van de toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens onvoldoende verantwoord ondernemerschap en niet te goeder trouw handelen
31 maart 2014
Het hof weigert de toepassing van de schuldsaneringsregeling voor [appellant sub 1] en [appellante sub 2] wegens onvoldoende verantwoord ondernemerschap en niet te goeder trouw handelen.
Hoger beroep inzake effectenlease en zorgplicht van financiële dienstverleners
25 maart 2014
Hoger beroep van VCG tegen Groeivermogen N.V. over effectenlease en zorgplicht. VCG stelt dat Groeivermogen onrechtmatig heeft gehandeld en vordert verklaringen voor recht. Het hof behandelt de grieven en staat eiswijzigingen toe.
Verzekering en verzwijging van strafrechtelijk verleden
25 maart 2014
Hoger beroep over verzwijging van strafrechtelijk verleden bij verzekering. ASR heeft terecht de verzekering opgezegd. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Aansprakelijkheid assurantietussenpersoon en verzwijging strafrechtelijk verleden in arbeidsongeschiktheidsverzekering
25 maart 2014
Hof bevestigt vernietiging arbeidsongeschiktheidsverzekering door verzwijging strafrechtelijk verleden door tandarts. Grieven van [appellant] worden verworpen; kosten hoger beroep voor [appellant].
Hoger beroep inzake koopovereenkomst en non-conformiteit van een Volvo XC90
18 maart 2014
Hoger beroep over non-conformiteit van een Volvo XC90; het hof oordeelt dat de auto niet voldeed aan de overeenkomst en vermindert de koopprijs tot € 12.750,--.
Schending zorgplicht en tijdig protest in beleggingsadviesrelatie
11 maart 2014
Hoger beroep over schending zorgplicht door [geïntimeerde] in beleggingsadviesrelatie. Hof oordeelt dat [appellant] tijdig heeft geprotesteerd en dat [geïntimeerde] tekort is geschoten in haar zorgplicht. Vonnis van de rechtbank wordt vernietigd en schadevergoeding wordt toegewezen.
Kunstkoop en klachtplicht bij vervalsingen van kunstwerken
25 februari 2014
Kunstkoper vordert terugbetaling na ontdekking dat gekochte sculpturen vervalsingen zijn. Hof oordeelt dat koper tijdig heeft geklaagd en laat bewijslevering toe.
Vordering tot inzage in documenten op basis van artikel 843a Rv in civiele procedure tussen Hogeschool van Amsterdam en T&vT
11 februari 2014
HvA vordert inzage in documenten van T&vT op basis van artikel 843a Rv. Het hof wijst de vordering gedeeltelijk toe, met uitzondering van personeels- en financiële gegevens. T&vT moet binnen dertig dagen de gevraagde documenten verstrekken, onder dwangsom.
Geschil over kosten van stalling, onderhoud en schadevergoeding van motorschip Femina tussen Searocco Yachts B.V. en Altena Yachting B.V.
21 januari 2014
Geschil tussen Searocco Yachts B.V. en Altena Yachting B.V. over kosten van stalling en onderhoud van motorschip Femina. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en veroordeelt Searocco Yachts in proceskosten.
Beëindiging schuldsaneringsregeling en verlenging termijn bij boedelachterstand
13 januari 2014
Het hof heeft de schuldsaneringsregeling van de verzoeker verlengd tot 5 januari 2015, ondanks tekortkomingen in de informatieplicht, omdat deze niet zwaarwegend genoeg waren voor het onthouden van de schone lei.
Beoordeling van de faillietverklaring van Stichting Welzijn Ouderen en de vraag naar misbruik van faillissementsrecht
13 januari 2014
Het hof bekrachtigt de faillietverklaring van Stichting Welzijn Ouderen en oordeelt dat er geen sprake is van misbruik van faillissementsrecht. Appellanten worden veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Misbruik van faillissementsrecht bij eigen aangifte faillietverklaring van Stichting Welzijn Ouderen
13 januari 2014
Het hof bekrachtigt de faillietverklaring van SWO en oordeelt dat er geen sprake is van misbruik van faillissementsrecht. Appellanten worden veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling voor een (ex-)ondernemer met extreme schuldenlast
12 december 2013
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 12 december 2013 de wettelijke schuldsaneringsregeling toegepast voor een (ex-)ondernemer met extreme schuldenlast, na vaststelling van goede trouw in de vijf jaar voorafgaand aan het verzoek.
Regresvordering van brandverzekeraar tegen veroorzaker van brand door onrechtmatig handelen
10 december 2013
Regresvordering van Univé tegen [Eiseres] wegens brand veroorzaakt door onrechtmatig handelen. Het hof bevestigt de toewijzing van de vordering, maar vernietigt de beslissing over de wettelijke rente.
Frauderende bestuurder in civiele procedure tussen twee besloten vennootschappen
10 december 2013
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat [B] B.V. gerechtigd was betaling van facturen op te schorten vanwege fraude door bestuurder van [A] B.V. Ontbinding contracten door [A] B.V. niet rechtsgeldig.
Verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling na faillissementsverzoek door schuldeiser
25 november 2013
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 25 november 2013 het verzoek van [appellant] tot schuldsanering behandeld na een faillissementsverzoek door een schuldeiser. Het hof onderzoekt de goede trouw van [appellant] met betrekking tot zijn schuldenlast van € 4.056.481,- en houdt verdere behandeling aan.
Aansprakelijkheid bij tekortkoming aandeelhoudersovereenkomst en schadeberekening bij verkoop van dochtervennootschap
12 november 2013
Het hof oordeelt dat Wolsden B.V. en [geintimeerde sub 2] aansprakelijk zijn voor schade door verkoop van Fa-med zonder toestemming van Igvo. De schadevergoeding wordt berekend op basis van de waarde van de aandelen.
Verzekeringsrecht en informatieplicht bij schadevergoeding na diefstal van een auto
12 november 2013
Geschil over schadevergoeding na diefstal en brandschade van een auto. Het hof oordeelt dat Bovemij de bewijslast heeft voor uitsluitingsgronden en gelast een comparitie van partijen.
Eisen aan een bewijsaanbod in een civiele procedure met betrekking tot een geldlening
8 oktober 2013
Hoger beroep over bewijsaanbod in een civiele procedure betreffende een geldlening. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat appellanten onvoldoende bewijs hebben geleverd voor terugbetaling aan [X].
Verzekering en vertegenwoordigingsbevoegdheid in het geval van verzwijging van informatie
24 september 2013
Hoger beroep over verzekering en vertegenwoordigingsbevoegdheid. Het hof heroverweegt eerdere oordelen en concludeert dat ASR zich niet kan beroepen op verzwijging van informatie door appellanten.
Aansprakelijkheid van tussenpersoon voor tekortkomingen in zorgplicht bij kredietovereenkomst
17 september 2013
Het hof oordeelt dat Afab Geldservice B.V. tekort is geschoten in haar zorgplicht bij de bemiddeling van een kredietovereenkomst, waardoor zij aansprakelijk is voor de schade van appellanten.
Effectenleaseovereenkomst en zorgplicht van de tussenpersoon in civiel recht
20 augustus 2013
Hoger beroep van [A] tegen Afab over effectenleaseovereenkomst. Hof oordeelt dat Afab zorgplicht heeft geschonden en dat schade voor 20% aan [A] zelf kan worden toegerekend.
Aansprakelijkheid bij ontbinding van koopovereenkomst en bestuurdersaansprakelijkheid
23 juli 2013
Het hof oordeelt dat de ontbinding van de koopovereenkomst door [A2] niet rechtsgeldig was, waardoor [A2] en haar bestuurder [A] schadeplichtig zijn. De schadevergoeding wordt vastgesteld op basis van de marktwaarde van de kantoorruimte.
Toelating tot wettelijke schuldsanering en goede trouw bij ontstaan van schulden
18 juli 2013
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot wettelijke schuldsanering van [A], oordelend dat hij niet te goeder trouw is geweest bij het ontstaan van zijn schulden.
Beëindiging betalingsregeling naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar
16 juli 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat beëindiging van de betalingsregeling door [A] onaanvaardbaar is. [A] wordt in de kosten van het hoger beroep veroordeeld.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering; bewijs van mededeling van medisch incident door eiser aan Achmea
4 juni 2013
Het hof oordeelt dat Achmea niet heeft bewezen dat eiser niet heeft gemeld dat hij zich op 28 januari 2009 bij de spoedeisende hulp had gemeld. Eiser wordt arbeidsongeschikt verklaard en Achmea moet een uitkering betalen.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling na eerdere toepassing binnen tien jaar
30 mei 2013
Het hof heeft het verzoek van [appellante] tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling afgewezen, omdat zij minder dan tien jaar eerder al onder deze regeling had gestaan.
Hoger beroep Paysquare B.V. tegen [geïntimeerde] inzake verzet en aanvang verzettermijn
28 mei 2013
Hoger beroep van Paysquare B.V. tegen [geïntimeerde] over verzet en aanvang verzettermijn. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Zutphen en veroordeelt Paysquare in de kosten van het hoger beroep.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens schending van informatie- en sollicitatieplicht en ontstaan van nieuwe schulden
23 mei 2013
Het hof bevestigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant wegens schending van informatie- en sollicitatieplicht en het ontstaan van nieuwe schulden.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens niet-nakoming van informatieplicht
23 mei 2013
Het hof beëindigt de schuldsaneringsregeling van de appellant wegens niet-nakoming van de informatieplicht en bekrachtigt het eerdere vonnis van de rechtbank.
Tekortkoming in zorgplicht bij beleggingsadviesrelatie en tijdigheid van protest op basis van artikel 6:89 BW
21 mei 2013
Hoger beroep over tekortkoming in zorgplicht bij beleggingsadviesrelatie. Hof oordeelt dat risicoprofiel niet passend was en dat appellant tijdig heeft geprotesteerd.
Omkoping en bedrog bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst
7 mei 2013
Hoger beroep over de geldigheid van een vaststellingsovereenkomst tussen Nethave N.V. en D-Age B.V. Het hof bekrachtigt eerdere vonnissen en wijst vorderingen van Nethave af.
Effectenleaseovereenkomst gesloten door minderjarige en de gevolgen van de WCAM-overeenkomst
23 april 2013
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten gesloten door een minderjarige. Het hof oordeelt dat [appellante] gebonden is aan de WCAM-overeenkomst en verwerpt haar grieven.
Onrechtmatige publicaties door postings op internetfora
2 april 2013
Hoger beroep over onrechtmatige publicaties door PAL op internetfora. Hof oordeelt dat vrijheid van meningsuiting zwaarder weegt dan bescherming van eer van [appellant]. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Uitleg van bedingen in een aandelenovereenkomst en de werking van redelijkheid en billijkheid
2 april 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Utrecht en oordeelt dat Belpharma niet kan terugvallen op de 'conciliatory settlement'-clausule in de aandelenovereenkomst met Amville, maar dat Amville recht heeft op de helft van het schikkingsbedrag.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling op grond van artikel 350 lid 3 sub f van de Faillissementswet
14 maart 2013
Het hof beëindigt de schuldsaneringsregeling van [X] op grond van artikel 350 lid 3 sub f Fw, omdat zij niet te goeder trouw was in haar financiële verplichtingen.
Afwijzing verzoek tot wettelijke schuldsaneringsregeling wegens gebrek aan goede trouw en vernietiging boekhouding
11 maart 2013
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de rechtbank om de appellant toe te laten tot de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens gebrek aan goede trouw en vernietiging van de boekhouding.
Aandelenlease-overeenkomsten en de onderzoeksplicht van de kredietverstrekker
5 maart 2013
Hoger beroep over aandelenlease-overeenkomsten. Het hof oordeelt dat Levob tekort is geschoten in haar onderzoeksplicht en verwijst de zaak voor bewijslevering.
Beëindiging van de schuldsaneringsregeling en de rol van hulpverleners
21 februari 2013
Het hof vernietigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellante, oordelend dat onvoldoende is aangetoond dat zij haar verplichtingen niet kon nakomen door gebrek aan adequate hulpverlening.
Verjaring van een vordering uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid en de bekendheid met schade
12 februari 2013
Het hof oordeelt dat de vordering van Allianz tegen [appellant] is verjaard, omdat Allianz al in 1997 bekend was met de schade en de aansprakelijke persoon. De eerdere vonnissen zijn vernietigd en de vorderingen van Allianz afgewezen.
Afwijzing verzoek tot wettelijke schuldsaneringsregeling na tussentijdse beëindiging
28 januari 2013
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot wettelijke schuldsaneringsregeling, omdat de appellant niet te goeder trouw was en de wettelijke termijn van tien jaar van toepassing is.
Aansprakelijkheid van financieel adviseur in het kader van een financieringsconstructie
22 januari 2013
Het hof oordeelt dat BDO aansprakelijk is voor de schade van Shipcon door tekortkomingen in de advisering over een financieringsconstructie. Het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Niet tijdige opzegging van een verzuimverzekering en de redelijkheid en billijkheid van het beroep op de opzegtermijn
22 januari 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat RadioAccess niet tijdig heeft opgezegd, waardoor zij verplicht is om de verzekeringspremies aan Interpolis te betalen.
Faillissementsgijzeling en contactbeperkingen in het kader van informatieverplichting
21 december 2012
Het hof bekrachtigt de faillissementsgijzeling van de appellant, oordelend dat hij zijn informatieverplichting niet is nagekomen en dat contactbeperkingen noodzakelijk zijn.
Verzet tegen dwangbevel en bevoegdheid tot inning van verbeurde dwangsommen
11 december 2012
BBI verzet zich tegen een dwangbevel van de gemeente Barneveld voor verbeurde dwangsommen. Het hof oordeelt dat de gemeente bevoegd was om deze te innen, ondanks de verwijdering van de loodsen. Het verzet van BBI wordt deels gegrond verklaard.
Hoogste schadevergoeding na malversaties en compensatoire rente in civiele rechtszaak
11 december 2012
Hoger beroep over schadevergoeding na malversaties. Appellant vordert € 346.704,- aan schadevergoeding en rente. Gerechtshof bekrachtigt eerdere vonnissen en wijst vorderingen toe.
Hoger beroep van een schuldeiser tegen aanhouding faillissementsverzoek in verband met wettelijke schuldsanering
3 december 2012
Het hof verklaart [bedrijf X] niet-ontvankelijk in haar hoger beroep tegen de aanhouding van het faillissementsverzoek van [bedrijf Y] in verband met een verzoek tot schuldsanering.
Internationale rechtsmacht van de Nederlandse rechter in geschil tussen vennootschappen en bestuurder
13 november 2012
Het Gerechtshof Arnhem bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Almelo en oordeelt dat de Nederlandse rechter geen rechtsmacht heeft in het geschil tussen de vennootschappen en hun voormalige bestuurder, die in Duitsland woont.
Medische aansprakelijkheid en causaal verband tussen foutieve medicatie en overlijden patiënt
13 november 2012
Het hof oordeelt dat er geen causaal verband is tussen de overdosis Lioresal en het overlijden van de echtgenote van de appellant. Vorderingen worden afgewezen en appellant wordt in de proceskosten veroordeeld.
Aansprakelijkheid van notaris voor uitbetaling aan curator na beslaglegging op onroerende zaak
30 oktober 2012
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van de appellant tegen de notaris wegens te late klacht over uitbetaling aan de curator, in strijd met artikel 6:89 BW.
Aansprakelijkheid van de curator in faillissement bij onrechtmatig handelen jegens derde
16 oktober 2012
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de curator niet onzorgvuldig heeft gehandeld bij de verkoop van goederen, waardoor de vordering van Fermax wordt afgewezen.
Dekking van inboedelverzekering voor tijdelijk opgeslagen bedrijfsinventaris
9 oktober 2012
Het hof oordeelt dat schade aan tijdelijk opgeslagen bedrijfsinventaris niet onder de dekking van de inboedelverzekering valt. Vordering van [geïntimeerde] afgewezen.
Aansprakelijkheid van feitelijk beleidsbepaler in faillissement van Uniek Geveltechniek B.V.
28 augustus 2012
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] als feitelijk beleidsbepaler van UG zich schuldig heeft gemaakt aan onbehoorlijk bestuur, wat heeft geleid tot het faillissement. Hij wordt veroordeeld tot betaling van het tekort in de faillissementsboedel en een voorschot van € 250.000,-.
Toepassing van de verbruggingsregeling in een verzekeringsgeschil na brandschade aan een boerderijgebouw
21 augustus 2012
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat OWM de herbouwwaarde van de kapschuur en ligboxenstal moet vaststellen en de brandschade van [appellant] moet vergoeden, met toepassing van de verbruggingsregeling.
Hoger beroep over stille verpanding van toekomstige vorderingen door Dutch Aircargo Transports B.V. aan ABN Amro Bank N.V. Het hof bevestigt eerdere vonnissen en verwerpt de grieven van appellanten.
Opzegging samenwerkingsovereenkomst tussen Mecal B.V. en Euroact K.K. met betrekking tot joint venture Mecal Asia Co. Ltd.
7 augustus 2012
Het hof oordeelt dat Mecal B.V. de samenwerkingsovereenkomst met Euroact K.K. op 8 februari 2012 terecht heeft opgezegd. De vorderingen van Euroact en Mecal Asia worden afgewezen en Euroact wordt veroordeeld tot terugbetaling aan Mecal.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering en mededelingsplicht bij verzekeringsovereenkomst
12 juni 2012
Geschil over arbeidsongeschiktheidsverzekering tussen [appellant] en Achmea. Hof oordeelt dat Achmea de verzekering rechtsgeldig heeft opgezegd wegens schending van de mededelingsplicht door [appellant].
Hoger beroep inzake kredietrelatie en pandrecht tussen ING Bank N.V. en bewindvoerder in schuldsanering
22 mei 2012
Hoger beroep van ING Bank N.V. tegen bewindvoerder in schuldsanering. Bank gerechtigd om pandrecht uit te winnen; vorderingen van bewindvoerder afgewezen.
Ontbinding van vennootschap en bewijs van baten bij executoriaal beslag
8 mei 2012
Het hof bekrachtigt de ontbinding van Ongo B.V. en oordeelt dat [bedrijf X] niet heeft aangetoond dat er geen baten waren op het moment van ontbinding. [bedrijf Y] krijgt toestemming om de aandelen te verkopen.
Verplichting van de vereffenaar tot het opmaken van een boedelbeschrijving in het erfrecht
6 maart 2012
Het Gerechtshof Arnhem oordeelt over de verplichtingen van een vereffenaar in het erfrecht en bevestigt dat de vereffenaar niet ernstig tekort is geschoten, maar veroordeelt hem wel in de proceskosten van de eerste aanleg.
Letselschadezaak met afwijking van de twee-conclusieregel
28 februari 2012
Het Gerechtshof Arnhem heeft op 28 februari 2012 in een letselschadezaak de appellante veroordeeld tot betaling van € 14.506,67 aan de geïntimeerde, na afwijking van de twee-conclusieregel.
Aansprakelijkheid van bestuurders in het kader van een geldleningsovereenkomst en aandelenoverdracht
20 december 2011
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Zutphen, oordelend dat er geen geldleningsovereenkomst tot stand is gekomen tussen Capital en Zeekate Beheer, en dat bestuurdersaansprakelijkheid niet aan de orde is.
Hoger beroep inzake de bevoegdheid van Saxion om de titel Master of Arts toe te kennen aan studenten van de opleiding Health Care and Social Work
18 oktober 2011
Hoger beroep van Saxion over de bevoegdheid om de titel Master of Arts te verlenen aan studenten. Het hof oordeelt dat Saxion onrechtmatig heeft gehandeld en de studenten recht hebben op terugbetaling van een deel van het studiegeld.
Wilsgebreken bij schenking van grond door overleden moeder aan zoon
6 september 2011
Hoger beroep over schenking van grond door overleden moeder aan zoon. Appellante stelt bedrog, misbruik van omstandigheden en dwaling, maar het hof wijst dit af en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Aansprakelijkheid van Brink’s Nederland B.V. voor vermissing van gelden uit geldautomaten en tijdens transport
23 augustus 2011
Het hof oordeelt dat Brink’s aansprakelijk is voor vermissingen van gelden uit geldautomaten, maar Rabo heeft onvoldoende bewijs geleverd voor andere vermissingen. De vordering van Rabo wordt gedeeltelijk toegewezen, met een schadevergoeding van € 242.140,-.
Hoofdelijkheid en subrogatie in schadevergoeding na verkeersongeval
23 augustus 2011
Menzis Zorgverzekeraar vordert volledige schadevergoeding na verkeersongeval. Hof oordeelt dat Menzis, gesubrogeerd in rechten van slachtoffers, volledige schade kan verhalen op Interpolis. Vonnis van rechtbank vernietigd.
Beheer van geldbedrag en verplichting tot rekening en verantwoording in civiele procedure
16 augustus 2011
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Arnhem, waarbij de appellante niet heeft aangetoond dat zij een beheerd bedrag heeft terugbetaald. De grieven falen en de appellante wordt in de kosten van het hoger beroep veroordeeld.
Beroepsaansprakelijkheid van een psychiater wegens langdurig seksueel misbruik van een patiënt
2 augustus 2011
Het hof Amsterdam oordeelt dat een psychiater onrechtmatig heeft gehandeld door langdurig seksueel misbruik te plegen op zijn patiënte. De schadevergoeding is vastgesteld op € 89.835,--, vermeerderd met wettelijke rente.
Aansprakelijkheid taxateur bij beding in taxatierapport
14 juni 2011
Het hof oordeelt dat de Rabobank niet kan vertrouwen op aansprakelijkheid van de taxateur, gezien het beding in het taxatierapport. De grieven worden afgewezen en het vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Effectenlease-overeenkomst en zorgplicht van de kredietverstrekker
7 juni 2011
Hoger beroep over effectenlease-overeenkomst; tekortkoming in zorgplicht door Defam B.V.; gedeeltelijke toewijzing van schadevergoeding aan [geïntimeerde sub 1].
Effectenleaseovereenkomst en geldigheid van opt out-verklaring in het kader van de WCAM
7 juni 2011
Hoger beroep over de geldigheid van een opt out-verklaring in een effectenleasezaak. Het hof oordeelt dat de opt out-verklaring niet geldig is en bevestigt de binding aan de WCAM-overeenkomst.
Uitleg van verzekeringsovereenkomsten in het kader van arbeidsongeschiktheidsverzekering
31 mei 2011
Het hof oordeelt dat de verzekeringsovereenkomsten van [appellant] met Reaal sommenverzekeringen zijn, en veroordeelt Reaal tot betaling van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan [appellant].
Effectenleaseovereenkomst en zorgplicht van Defam B.V. ten opzichte van particuliere belegger
31 mei 2011
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomst tussen Defam B.V. en particuliere belegger, waarbij het hof oordeelt dat Defam tekortschiet in haar zorgplicht en de vergoedingsplicht voor de restschuld verminderd wordt.
Effectenleaseovereenkomst en vernietiging bij minderjarigheid
17 mei 2011
Hoger beroep van [appellante] tegen Varde over een effectenleaseovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de grieven van [appellante] af, omdat zij niet tijdig een opt-out verklaring heeft ingediend.
Aansprakelijkheid bij gebreken aan onroerende zaak en de verwachtingen van de koper
10 mei 2011
Hoger beroep over aansprakelijkheid voor gebreken aan een woning en zwembad. Het hof bevestigt eerdere vonnissen en oordeelt dat de koper mocht verwachten dat het pand en zwembad geschikt waren voor normaal gebruik.
Vordering tot schadevergoeding uit hoofde van onrechtmatige beslaglegging
3 mei 2011
Appellant vordert schadevergoeding wegens onrechtmatige beslaglegging door financiële instellingen. Het hof oordeelt dat er geen causaal verband is tussen het beslag en de gestelde schade, en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Effectenlease-overeenkomst en zorgplicht van Defam B.V. ten opzichte van particuliere belegger
12 april 2011
Hoger beroep over effectenlease-overeenkomst tussen Defam B.V. en [geïntimeerde]. Het hof oordeelt dat Defam een zorgplicht had, maar dat [geïntimeerde] ook zelf verantwoordelijk was voor de gemaakte keuzes. De vergoedingsplicht van Defam wordt verminderd.
Effectenleaseovereenkomsten en zorgplicht van Levob Bank N.V.
5 april 2011
Hoger beroep van Levob Bank N.V. over effectenleaseovereenkomsten. Het hof oordeelt dat Levob haar zorgplicht heeft geschonden en bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank met een schadeverdeling van 70% voor Levob en 30% voor de geïntimeerden.
Effectenlease-overeenkomst en zorgplicht van Defam
8 maart 2011
Hoger beroep over effectenlease-overeenkomst tussen [geïntimeerde] en Defam, waarbij het hof oordeelt dat Defam tekort is geschoten in haar zorgplicht. Schadevergoeding vastgesteld op € 5.196,76, met een restschuld van € 8.085,42.
Effectenleaseovereenkomsten en de zorgplicht van Levob Bank N.V. bij het aanbieden van complexe financiële producten aan consumenten
1 maart 2011
Hoger beroep van Levob Bank N.V. over schending van zorgplicht bij effectenleaseovereenkomsten. Hof bevestigt aansprakelijkheid en kent schadevergoeding van € 3.602,40 toe aan appellanten.
Effectenleaseovereenkomsten en bijzondere zorgplicht van Levob Bank N.V.
1 maart 2011
Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van Levob Bank N.V. voor schade door schending van de zorgplicht bij effectenleaseovereenkomsten, en bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Aansprakelijkheid van bemiddelingsbureau voor schade door huurder in gemeubileerde woning
1 maart 2011
Het hof oordeelt dat het bemiddelingsbureau EHR aansprakelijk is voor schade door een huurder die een hennepkwekerij in de woning van de appellant heeft opgezet, en ontbindt de bemiddelingsovereenkomst.
Hoger beroep inzake incasso-opdracht en opzegging door opdrachtgever
22 februari 2011
Hoger beroep over incasso-opdracht tussen Mariënbergh en Level One. Hof oordeelt dat beëindiging aan Level One is toe te rekenen, maar dat 12% van het gehele bedrag niet redelijk is. Mariënbergh krijgt recht op 12% van daadwerkelijk geïncasseerde bedragen en contractuele rente wordt toegewezen.
Bevoegdheid en niet-ontvankelijkheid in hoger beroep bij civiele zaken
22 februari 2011
Het hof verklaart ESB Barges B.V. niet-ontvankelijk in haar hoger beroep tegen de rechtbank Zutphen, wegens onbevoegdheid. ESB wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst en klachttermijn onder Weens koopverdrag
22 februari 2011
Hoger beroep van Brienissen Bomen B.V. tegen eerdere uitspraak over koopovereenkomst en klachttermijn. Alle grieven falen, vonnissen worden bekrachtigd.
Verjaring van schadevergoeding na mishandeling en poging tot doodslag
8 februari 2011
Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank Utrecht dat de vordering van de appellant tot schadevergoeding is verjaard, omdat deze niet tijdig is ingesteld.
Effectenlease en de toepassing van de Wet collectieve afwikkeling massaschade in hoger beroep
8 februari 2011
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten en de toepassing van de WCAM. Appellant wordt niet-ontvankelijk verklaard in zijn verweer. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Geschil over herstelverplichtingen en aansprakelijkheid van de Gemeente Nijmegen met betrekking tot het Triavium-complex
8 februari 2011
Geschil tussen Triavium Holding B.V., Triavium Vastgoed B.V. en de Gemeente Nijmegen over herstelverplichtingen en aansprakelijkheid voor lekkages in het Triavium-complex. Het hof oordeelt dat de Gemeente aansprakelijk is voor schade door niet-nakoming van de overeenkomst.
Effectenlease en de gevolgen van de WCAM-overeenkomst in hoger beroep
8 februari 2011
Hoger beroep over effectenlease en WCAM-overeenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [appellant] zijn verplichtingen moet nakomen.
Financieringsvoorbehoud in koopovereenkomst en de maatstaven van redelijkheid en billijkheid
28 december 2010
Hoger beroep over financieringsvoorbehoud in koopovereenkomst. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank en oordeelt dat beroep op ontbinding onaanvaardbaar is.
Aansprakelijkheid van een notaris en de klachtplicht volgens artikel 6:89 BW
7 december 2010
Het hof oordeelt dat de notaris aansprakelijk is voor gebrekkige prestatie, maar dat Rabobank niet tijdig heeft geklaagd volgens artikel 6:89 BW. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd en Rabobank wordt in de kosten veroordeeld.
BTW-heffing over gestolen elektriciteit en de rechtsgeldigheid van overeenkomsten tussen netbeheerder en afnemer
9 november 2010
Het hof oordeelde dat Liander geen recht had op BTW over gestolen elektriciteit, omdat er geen rechtsgeldige overeenkomst was met de geïntimeerde. De vordering werd afgewezen en het vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Aansprakelijkheid van makelaar en de Staat bij verkoop militaire dienstwoning
2 november 2010
Hoger beroep over aansprakelijkheid van makelaar en de Staat bij verkoop militaire dienstwoning. Vorderingen van [X] afgewezen, hof bevestigt eerdere uitspraak.
Bevoegdheid en niet-ontvankelijkheid in hoger beroep van tussenvonnis
7 september 2010
Het Gerechtshof Arnhem verklaarde House of Brides niet-ontvankelijk in haar hoger beroep tegen een tussenvonnis van de rechtbank Almelo, wegens het ontbreken van toestemming voor tussentijds hoger beroep.
Aansprakelijkheid na uitglijden in sauna; kelderluikcriteria; 6:162 BW
23 februari 2010
Het Gerechtshof Arnhem oordeelt dat Sauna [A] niet aansprakelijk is voor het ongeval van [appellant] die uitgleed in de sauna. De huisregels waren duidelijk en [appellant] was zelf verantwoordelijk voor zijn veiligheid.
Effectenleaseovereenkomsten en zorgplicht van AEGON
1 december 2009
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, oordeelt dat de appellant niet misleid was door AEGON en voldoende draagkracht had voor de effectenleaseovereenkomsten.
Kaping van het zeeschip 'Lehmann Timber' door Somalische piraten en de gevolgen voor de aansprakelijkheid en zekerheidstelling
1 december 2009
Het hof heeft het beslag op het zeeschip 'Lehmann Timber' opgeheven, oordelend dat Metall Market OOO tekortschiet in haar verplichtingen en dat de belangen van de rederij zwaarder wegen.
Vordering particuliere belegger tegen bank; vraag of de zaak voorafgaand aan de procedure geschikt is.
28 juli 2009
Het hof oordeelt dat er een schikking tot stand is gekomen tussen particuliere beleggers en Staalbankiers, waardoor de vorderingen van de beleggers niet toewijsbaar zijn.
Huurgeschil tussen Fransbergen en Sulfa over duwbakken; schadevergoeding en huur verschuldigdheid. Hof bevestigt eerdere uitspraken en benoemt deskundige.
Hoger beroep kort geding over nakoming van overeenkomst tot overname van bedrijf in kipproducten
28 juli 2009
Hoger beroep over nakoming van een overeenkomst tot overname van een kipproductenbedrijf. Het hof bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat er wel degelijk een overeenkomst is gesloten op 10 januari 2008.
Onrechtmatig beslag en schadevergoeding in hoger beroep
7 april 2009
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de stichting AK onvoldoende schade heeft aangetoond door onrechtmatig beslag. Kosten van het hoger beroep worden toegewezen aan Landinvest c.s.
Faillissementsrecht: Verplichte aanwezigheid van de advocaat bij faillissementsverzoek
12 februari 2009
Het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft het faillissementsverzoek van de Ontvanger toegewezen, ondanks eerdere afwijzing door de rechtbank wegens afwezigheid van een advocaat. De wet verplicht niet altijd een advocaat bij faillissementsprocedures.
Vordering tot schadevergoeding door Haven Vlissingen wegens niet-nakoming van afvaartverplichtingen door Olau Line
7 oktober 2008
Haven Vlissingen vorderde schadevergoeding van Olau Line wegens niet-nakoming van afvaartverplichtingen. Het hof wees de vordering af, o.a. omdat geen recht op havengelden bestond zonder gebruik van de haven.
Aansprakelijkheid voor kosten van verwijdering en vernietiging van gevaarlijke stoffen bij opslag
16 september 2008
Vopak vordert vergoeding van kosten voor verwijdering van gevaarlijke stoffen na incidenten bij opslag. Hof oordeelt dat Altuglas aansprakelijk is en wijst vordering toe van € 178.669,60, vermeerderd met rente.
Uitstoot van een aandeelhouder op grond van een aandeelhoudersovereenkomst met betrekking tot arbeidsongeschiktheid
7 augustus 2008
Het hof oordeelt dat de uitkoop van Ramsley B.V. op basis van de aandeelhoudersovereenkomst rechtsgeldig is, ondanks de arbeidsongeschiktheid van [OJ]. De vorderingen van Ramsley c.s. worden gedeeltelijk toegewezen.
Toepassing van de schuldsaneringsregeling en de schone lei voor ex-ondernemers zonder voorafgaand faillissement
3 juni 2008
Het hof oordeelt dat boedelschulden van ex-ondernemers zonder voorafgaand faillissement onder de schone lei vallen, en vernietigt het vonnis van de rechtbank.
Aansprakelijkheid van de bank voor verliezen van beleggers door schending van zorgplicht en margeverplichtingen
28 februari 2008
Het Gerechtshof 's-Gravenhage oordeelt dat ROBEIN BANK N.V. aansprakelijk is voor verliezen van beleggers door schending van zorgplicht en margeverplichtingen, en veroordeelt de bank tot betaling van € 5.342.001,--.
Beoordeling van de geldigheid van een koopovereenkomst met een nietige afspraak over de koopprijs
18 december 2007
Het hof oordeelt dat de afspraak om een lagere koopprijs te vermelden nietig is, maar de koopovereenkomst blijft in stand. Geïntimeerde wordt veroordeeld tot betaling van € 41.000,= aan appellante.
Beëindiging schuldsaneringsregeling zonder schone lei na verwijzing door Hoge Raad
16 oktober 2007
Het Gerechtshof 's-Gravenhage bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van [schuldenares] zonder schone lei, wegens niet-nakoming van haar inspanningsplicht.
Tussentijdse beëindiging van schuldsaneringsregeling en niet-ontvankelijkheid hoger beroep
9 augustus 2007
Het hof verklaart appellante niet-ontvankelijk in haar hoger beroep tegen de beëindiging van de schuldsaneringsregeling, wegens overschrijding van de beroepstermijn.
Aansprakelijkheid voor schade aan scheepsmotor door torsietrillingen
28 juni 2007
Het hof oordeelt over de aansprakelijkheid van een scheepvaartbedrijf voor schade aan de motor van de mts. Picardie, veroorzaakt door torsietrillingen. Verdere bewijslevering is nodig, comparitie op 18 september 2007.
Bevoegdheid van de bank tot sluiting van valutaposities en terugbetaling van teveel berekende rente
26 juni 2007
Het hof bekrachtigt de uitspraak dat de bank bevoegd was om valutaposities van Jayaar te sluiten en dat teveel betaalde rente terugbetaald moet worden.
Omvang zorgplicht van de bank bij beleggen in opties
12 juni 2007
Het hof oordeelt dat de bank niet onzorgvuldig heeft gehandeld jegens de appellant in de zorgplicht bij marginverplichtingen. De primaire vorderingen worden afgewezen, maar er wordt een comparitie gelast over de sluiting van posities in oktober 1998.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst en zwart betalen
31 mei 2007
Hoger beroep over de koopprijs van een onderneming en zwart betalen. Het hof oordeelt dat de koopprijs hoger was dan € 32.500,= en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Zaak Citibank-KPN in verband met faillissement KPNQwest
6 februari 2007
Citibank vorderde betaling van KPN voor vorderingen van KPNQwest. Het hof wees de vorderingen grotendeels toe, maar verwierp de vorderingen IV en V op grond van actio pauliana en onrechtmatige daad.
Onzorgvuldige publicatie door ANWB en rectificatieplicht
3 oktober 2006
Het Gerechtshof 's-Gravenhage oordeelt dat ANWB onzorgvuldig handelde door onderzoeksresultaten niet voor publicatie aan Autobedrijf [appellante] voor te leggen. Rectificatie is verplicht.
Toepasselijkheid van de Colportagewet op kredietovereenkomsten voor opleidingen
19 september 2006
Het hof oordeelt dat de Colportagewet van toepassing is op de kredietovereenkomst van [appellante] met Comfort Card, waardoor deze terecht is vernietigd. De vordering van [appellante] wordt toegewezen, terwijl de overeenkomst met Scheidegger standhoudt.
Effectenrecht en de nietigheid van aandelenovereenkomsten
11 juli 2006
Het hof bevestigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] tot nietigheid en vernietiging van de aandelenovereenkomsten, en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Ontvankelijkheid in hoger beroep bij niet-inachtneming van betekeningsvoorschriften uit EG-Betekeningsverordening
31 januari 2006
Het hof verklaart de Haven ontvankelijk in haar hoger beroep, ondanks niet-naleving van betekeningsvoorschriften, omdat Olau in rechte is verschenen en geen nadeel heeft ondervonden.
Intrekking verzoek om inzage in verwerkte gegevens door Dexia
20 december 2005
Het hof bekrachtigt de niet-ontvankelijkheid van [appellant] in zijn verzoek om inzage bij Dexia, omdat het verzoek is ingetrokken. Proceskosten worden gecompenseerd.
Verzoek om verstrekking van gegevens door Dexia aan geïntimeerde
20 december 2005
Het hof verklaart de geïntimeerde niet-ontvankelijk in haar verzoek om gegevens van Dexia, omdat zij geen belang meer heeft. De beschikking van de rechtbank wordt vernietigd en de proceskosten worden gecompenseerd.
Vordering tot schadevergoeding wegens onvoldoende passend onderwijs voor hoogbegaafde leerling
3 augustus 2005
Eisers vorderen schadevergoeding van CSG wegens onvoldoende passend onderwijs voor hun hoogbegaafde zoon. De rechtbank wijst de vorderingen af en oordeelt dat CSG voldoende maatregelen heeft getroffen.
Huur en exploitatie van kiosken in evenementencomplex Ahoy' Rotterdam
27 juli 2005
Rechtbank Dordrecht oordeelt over huur en exploitatie van kiosken in Ahoy'. Kiosken zijn publiek toegankelijk volgens artikel 7:290 BW. Zaak wordt verwezen naar sector kanton.
Toepassing van lijfsdwang in geval van kinderontvoering
16 december 2004
De rechtbank verleent lijfsdwang aan de moeder in een zaak van kinderontvoering door de vader, die het kind zonder toestemming naar Tunesië heeft meegenomen.
Overlast door orgel- en klokgeluid van de Gereformeerde Gemeente te Leerdam
10 november 2004
Rechtbank Dordrecht oordeelt dat de hinder van orgel- en klokgeluid door de Gereformeerde Gemeente Leerdam niet onrechtmatig is. Eiser's vorderingen worden afgewezen.
Afwijzing verzoek tot schuldsaneringsregeling van een Belgische schuldenaar met Nederlandse belangen
12 mei 2004
De rechtbank Dordrecht wijst het verzoek tot schuldsaneringsregeling van een Belgische schuldenaar af, omdat hij niet te goeder trouw is geweest en de regeling niet bedoeld is voor zijn situatie.
Aansprakelijkheid bij aanrijding met letselschade en bewijsvoering
12 mei 2004
Aansprakelijkheid bij aanrijding tussen eiseres en gedaagde, waarbij eiseres letselschade heeft opgelopen. Gedaagde betwist aansprakelijkheid en de rechtbank gelast een comparitie van partijen voor bewijsvoering.
Vonnis inzake de handtekening op de volmacht van de overleden persoon
19 november 2003
De rechtbank verklaart dat de handtekening op de volmacht niet van de overledene is en wijst de vordering tot vermeerdering van eis af. De Bank wordt veroordeeld tot betaling van € 3.220,44 aan eisers c.s.
Vordering tot betaling en inningsbevoegdheid in civiele procedure
12 november 2003
Rechtbank Dordrecht oordeelt dat Rabo Financieringsmaatschappij B.V. recht heeft op betaling van € 11.472,85 door gedaagde, inclusief rente en proceskosten, wegens bewezen inningsbevoegdheid.
Valse handtekening op volmacht en de zorgvuldigheidsnorm van de bank
21 mei 2003
De rechtbank oordeelt over de echtheid van een handtekening op een volmacht en de zorgvuldigheidsnorm van de bank. Een grafoloog wordt ingeschakeld om de handtekening te onderzoeken.
Aansprakelijkheid voor medische fouten na een sportblessure
23 april 2003
De rechtbank oordeelt over aansprakelijkheid na een medische fout bij de behandeling van een sportblessure. De eiser stelt blijvende schade te hebben door onjuiste behandeling. De verjaring van de vordering is gestuit. Verdere specificatie van schade is vereist.
Vrijspraak van verdachte in strafzaak tegen Nieuwe Nationale Partij
11 juni 2002
De Rechtbank Dordrecht sprak op 11 juni 2002 de verdachte vrij van alle ten laste gelegde feiten wegens gebrek aan bewijs, waarbij de rol van de verdachte als penningmeester van de Nieuwe Nationale Partij niet overtuigend kon worden aangetoond.
Vrijspraak in zaak betreffende publicatie in nationalistisch blad
11 juni 2002
De Rechtbank Dordrecht sprak op 11 juni 2002 de verdachte vrij van alle ten laste gelegde feiten in verband met een publicatie in het blad "Barricade", wegens gebrek aan bewijs.
Aanzetten tot haat en discriminatie via internetsite van de Nieuwe Nationale Partij
11 juni 2002
De Rechtbank Dordrecht heeft op 11 juni 2002 een voorzitter van de Nieuwe Nationale Partij veroordeeld voor het aanzetten tot haat en discriminatie tegen Marokkanen via de internetsite van de partij. Hij kreeg een geldboete van € 660,- of dertien dagen hechtenis bij niet-betaling.
Milieucriminaliteit en valsheid in geschrift door bedrijfsleider van een onderneming in Dordrecht
22 januari 2002
De rechtbank Dordrecht heeft een bedrijfsleider van [Bedrijf I] veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor milieudelicten en valsheid in geschrift.
Milieucriminaliteit en leidinggeven aan verboden gedragingen door een bedrijf
22 januari 2002
De rechtbank Dordrecht heeft op 22 januari 2002 een verdachte veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, voor milieudelicten en valsheid in geschrift, waarbij hij feitelijk leiding gaf aan verboden gedragingen van zijn bedrijf.
Niet-ontvankelijkheid van de officier van justitie in vervolging wegens inbreuk op het recht op een eerlijk proces
30 augustus 2001
De rechtbank verklaart de officier van justitie niet-ontvankelijk in de vervolging voor feiten 1 tot en met 4, maar ontvankelijk voor feit 5. Verdere behandeling op 12 oktober 2001.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: