Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens tekortkomingen in sollicitatieverplichtingen
10 december 2024
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant wegens ernstige tekortkomingen in zijn sollicitatieverplichtingen.
Beëindiging schuldsaneringsregeling met toekenning van de schone lei na onvoldoende medische basis voor arbeidsgeschiktheid
10 december 2024
Het hof vernietigt de verlenging van de schuldsaneringsregeling en kent een schone lei toe aan appellante, omdat het medisch advies onvoldoende basis bood voor arbeidsgeschiktheid.
Verlenging van de schuldsaneringsregeling ondanks tekortkomingen in verplichtingen
13 februari 2024
Het Gerechtshof Amsterdam verlengt de schuldsaneringsregeling van appellante met 24 maanden, ondanks eerdere tekortkomingen, om haar de kans te geven de boedelachterstand in te lopen.
Huur woonruimte. Vordering tot voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder op basis van artikel 7:268 lid 2 BW.
6 februari 2024
Hoger beroep over de voortzetting van een huurovereenkomst na overlijden van de huurder. Vordering afgewezen wegens gebrek aan bewijs voor duurzame gemeenschappelijke huishouding.
Huurrecht en kwalificatie van een kapsalon in een woonzorgcentrum
30 januari 2024
Hof oordeelt dat kapsalon in woonzorgcentrum niet voor publiek toegankelijk is, waardoor artikel 7:230a BW van toepassing is. Pennemes mocht huurovereenkomst opzeggen. Vordering [appellant] afgewezen.
Schadestaatprocedure na ontbinding huurovereenkomst met betrekking tot schadevergoeding en bevoegdheid van de rechter
28 november 2023
Hoger beroep over schadevergoeding na ontbinding huurovereenkomst. Het hof bekrachtigt de vorderingen van HSV en oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is.
Aansprakelijkheid voor schade door bouwwerkzaamheden aan appartementencomplex
28 november 2023
Hoger beroep over aansprakelijkheid voor schade aan appartementencomplex door bouwwerkzaamheden. Hof bevestigt onrechtmatig handelen en stelt schadevergoeding vast op € 128.965,16.
Huur- en opstalovereenkomst tussen de Companeros Motorcycleclub en de Gemeente Heiloo
28 november 2023
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de beëindiging van de huur- en opstalovereenkomst tussen de Companeros Motorcycleclub en de Gemeente Heiloo, zonder recht op schadevergoeding.
Ontruiming van een woning na beëindiging van zorg- en huurovereenkomst
21 november 2023
Stichting Leviaan vordert ontruiming van een woning na beëindiging van zorg- en huurovereenkomst. Het hof oordeelt dat er spoedeisend belang is en wijst de vordering toe.
Geschil over bepalingen in koopovereenkomsten en leveringsaktes van bungalows op een bungalowpark met betrekking tot parkkosten en aanpassing van overeenkomsten
31 oktober 2023
Geschil over parkkosten en aanpassing van koopovereenkomsten van bungalows. Geen naheffing mogelijk. Deskundigenbericht wordt gelast voor verdere beoordeling.
Nietigheid van besluit tot kostenverdeling in appartementsrecht en de gevolgen voor redelijkheid en billijkheid
24 oktober 2023
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de nietigheid van een besluit tot kostenverdeling in een VvE, dat in strijd was met het splitsingsreglement. De VvE wordt veroordeeld in de proceskosten.
Bevoegdheid van de Vereniging van Eigenaars bij ongedaanmaking van wijzigingen in gemeenschappelijke gedeelten van een appartementsgebouw
17 oktober 2023
Hoger beroep over bevoegdheid VvE bij ongedaanmaking wijzigingen in trappenhuis. Appellant vordert herstel, maar hof bekrachtigt afwijzing van de voorzieningenrechter.
Ontruiming van een woning na overlijden van de huurder; voortzetting van de huurovereenkomst door de weduwe; bewijs van hoofdverblijf ten tijde van overlijden
17 oktober 2023
Hoger beroep over ontruiming woning na overlijden huurder; weduwe stelt medehuurder te zijn, maar voldoet niet aan bewijsverplichting. Vonnis kantonrechter wordt bekrachtigd.
Uitleg splitsingsstukken en verzoeken tot vervangende machtiging in appartementsrecht
29 augustus 2023
Hoger beroep over de uitleg van splitsingsstukken in appartementsrecht. VvE heeft geen zeggenschap over privé gedeelte van de overloop. Grieven appellanten verworpen, beschikking bekrachtigd.
Civielrechtelijke geschil over hotelquotum en omgevingsvergunning tussen appellant en B.V.'s
25 juli 2023
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat [X] ongerechtvaardigd is verrijkt door gebruik te maken van de aan [appellant] afgegeven omgevingsvergunning en hotelquotum, en verwijst de zaak naar schadestaatprocedure.
Hoger beroep inzake aannemingsovereenkomst en ontbinding van koopovereenkomst met betrekking tot natuursteen
25 juli 2023
Hoger beroep over aannemingsovereenkomst en ontbinding van koopovereenkomst tussen De Bijenkorf en Kolen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarbij Kolen niet in verzuim is geraakt.
Eigendom van een strook grond en verjaring in civiel recht
27 juni 2023
Het hof oordeelt dat de strook grond voor het overgrote deel aan [geïntimeerde] toebehoort, maar dat een klein deel aan [appellante] in eigendom toebehoort. Het vonnis van de rechtbank is vernietigd en de proceskosten zijn gecompenseerd.
Huurgeschil over gebreken in woonruimte en aansprakelijkheid verhuurder
23 mei 2023
Hof bevestigt dat schimmel- en vochtproblemen niet toerekenbaar zijn aan verhuurder. Vordering tot schadevergoeding en herstel afgewezen. Kostenveroordeling voor [appellante].
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een ontbinding van een koopovereenkomst op basis van financieringsvoorbehoud
28 maart 2023
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van de ontbinding van een koopovereenkomst op basis van financieringsvoorbehoud. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [geïntimeerden] aan hun verplichtingen hebben voldaan.
Geschil over de beëindiging van koopovereenkomsten en schadevergoeding na afbreken van onderhandelingen
27 december 2022
Het hof bevestigt dat de koopovereenkomst op 1 juli 2019 is geëindigd en dat de geïntimeerden niet schadeplichtig zijn voor het afbreken van onderhandelingen. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Hoger beroep inzake aanneming van werk en verbouwing appartement met betrekking tot nakoming aannemingsovereenkomst en betaling factuur
13 december 2022
Hoger beroep over aanneming van werk en betaling factuur; vordering [geïntimeerde] toegewezen, tegenvordering [appellante] afgewezen; hof bekrachtigt vonnis.
Huur woonruimte en verzwaarde stelplicht bij voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder
15 november 2022
Hoger beroep over voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder. Appellant kan verzwaarde stelplicht niet waarmaken. Vonnis kantonrechter wordt bekrachtigd.
Diverse vorderingen van kopers van percelen tegen verkoper op grond van wanprestatie en uitleg overeenkomst
1 november 2022
Appellanten vorderden schadevergoeding wegens wanprestatie door de verkoper. Het hof heeft de vorderingen afgewezen en de maatschap in het gelijk gesteld.
Hoger beroep kort geding over huur woonruimte en spoedeisend belang bij ontruiming
18 oktober 2022
Hoger beroep van Woningstichting Rochdale tegen een vonnis van de kantonrechter over ontruiming van een huurwoning. Het hof bekrachtigt het vonnis en oordeelt dat er geen spoedeisend belang is voor ontruiming.
Gebondenheid van de Vereniging van Eigenaren aan afspraken met individuele eigenaren over het aanbrengen van gevelreclame
12 april 2022
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de VvE niet gebonden is aan afspraken over gevelreclame met individuele eigenaren. Het vonnis van de kantonrechter wordt deels vernietigd en [X] wordt in de proceskosten veroordeeld.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens niet hoofdverblijf en huurachterstand
29 maart 2022
Het hof ontbindt de huurovereenkomst tussen Eigen Haard en [geïntimeerde sub 1] wegens niet hoofdverblijf en huurachterstand, en veroordeelt tot ontruiming en betaling van huur en onderzoekskosten.
Hoger beroep kort geding over de uitleg van erfdienstbaarheid van voetpad tussen buren
1 maart 2022
Hoger beroep over de uitleg van een erfdienstbaarheid van voetpad tussen buren, waarbij het hof het vonnis van de voorzieningenrechter bekrachtigt en de vorderingen van de appellanten afwijst.
Non-conformiteit bij woningverkoop en de gevolgen van een onjuiste mededeling over de staat van het dak
22 februari 2022
Hoger beroep over non-conformiteit bij woningverkoop. Het hof oordeelt dat onjuiste mededeling over de staat van het dak leidt tot aansprakelijkheid van de verkoper. Vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Onrechtmatige bouwwerkzaamheden en schade aan appartementencomplex OpZuid
11 januari 2022
Hof oordeelt dat aannemers onrechtmatig hebben gehandeld jegens VvE OpZuid door bouwwerkzaamheden zonder adequate voorzorgsmaatregelen, gelast deskundigenonderzoek naar schadeoorzaak.
Huur woonruimte. Vordering tot voortzetting huurovereenkomst na overlijden van de huurder.
16 november 2021
Hof bekrachtigt vonnis dat vordering tot voortzetting huurovereenkomst na overlijden huurder toewijst. Geïntimeerde voldoet aan eisen voor voortzetting huur.
Uitleg van herontwikkelingsovereenkomst en verplichtingen bij realisatie van recreatiewoningen
5 oktober 2021
Hoger beroep over de uitleg van een herontwikkelingsovereenkomst tussen Grootslag en IJsselhof. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak dat IJsselhof niet verplicht was om 190 vakantiewoningen te realiseren.
Huurgeschil en schorsing van executie van ontruimingsvonnis in kort geding
28 september 2021
Het hof vernietigt het bestreden vonnis en wijst de vorderingen van [geïntimeerden] af, omdat eerdere oordelen in de bodemzaak niet genegeerd kunnen worden.
Burenrecht en erfdienstbaarheid: Uitleg van notariële akte en geschillen over kadastrale grenzen
21 september 2021
Hoger beroep over burenrecht en erfdienstbaarheid. Het hof bevestigt dat de erfdienstbaarheid op het gehele pad rust en laat [appellante] toe tot bewijslevering over geschillen betreffende de schutting en beschoeiing.
Beoordeling van de kwalificatie van een schikking als vaststellingsovereenkomst in het huurrecht
20 juli 2021
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de schikking tussen de huurder en De Key als vaststellingsovereenkomst kwalificeert, waardoor de appellant zich aan deze schikking moet houden.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens onderverhuur
22 juni 2021
Huurder schiet tekort in huurovereenkomst door onderverhuur. Ontbinding en ontruiming toegewezen. Huurachterstand en onderzoekskosten toegewezen aan verhuurder.
Burengeschil met contact- en locatieverbod, vordering tot verwijderen van een houten hok en vlag
15 juni 2021
Burengeschil met contact- en locatieverbod; vordering tot verwijderen van een houten hok en vlag toegewezen. Dwangsom van € 500,- per dag, max. € 50.000,-.
Hoger beroep inzake opheffing van beslagen in civiele zaak over grondverkoop en aansprakelijkheid
15 juni 2021
Hoger beroep over afwijzing vordering tot opheffing van beslagen in civiele zaak. Vordering afgewezen, hof bekrachtigt vonnis en veroordeelt appellanten in kosten.
Huur bedrijfsruimte en betalingsverplichtingen in coronatijd
11 mei 2021
Hoger beroep over huurachterstand en ontruiming door coronamaatregelen. Appellant betwist betalingsverplichtingen, maar hof bekrachtigt eerdere uitspraak.
Lijfsdwang en informatieverplichting van voormalig bestuurder van vastgoedfonds
20 april 2021
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de lijfsdwang tegen een voormalig bestuurder van EREF III wegens het niet voldoen aan informatieverplichtingen aan de Stichting, met een zwaarwegend belang voor de deelnemers.
Huur woonruimte; beoordeling duurzame gemeenschappelijke huishouding tussen zoon en moeder
23 februari 2021
Hoger beroep over de afwijzing van de vordering tot voortzetting van de huurovereenkomst na het overlijden van de moeder. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter.
Verbetering van een eerder arrest inzake kostenveroordeling in hoger beroep
23 februari 2021
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 23 februari 2021 een eerdere uitspraak van 26 januari 2021 verbeterd door een schrijffout in de kostenveroordeling te corrigeren van € 2.1488,= naar € 2.148,=.
Hoger beroep kort geding over erfpacht en overstap naar eeuwigdurende erfpacht
26 januari 2021
Hoger beroep van erfpachters tegen Gemeente Amsterdam over overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Vordering afgewezen, belang van Gemeente zwaarder gewogen.
Hoger beroep inzake overeenkomst beveiligingswerkzaamheden en opzegging met wederzijds goedvinden
14 april 2020
Hoger beroep over opzegging van beveiligingswerkzaamheden door Hureco. G4S's vorderingen werden afgewezen; het hof bevestigde de beslissing van de rechtbank.
Huurder vordert verstrekking van bescheiden door verhuurder op grond van artikel 843a Rv, vordering afgewezen wegens gebrek aan rechtmatig belang
31 maart 2020
Huurder vordert op basis van artikel 843a Rv verstrekking van bescheiden door verhuurder, maar vordering wordt afgewezen wegens gebrek aan rechtmatig belang.
Verzoek tot wijziging van erfdienstbaarheid in het kader van een basisschool en de gevolgen van gewijzigde omstandigheden
31 maart 2020
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de erfdienstbaarheid van weg voor de Dordtse Schoolvereniging niet kan worden opgeheven, ondanks gewijzigde omstandigheden. De geïntimeerden moeten de erfdienstbaarheid naleven, met uitzondering van de poort/het ijzeren hek.
Aansprakelijkheid van bestuurder in huurgeschil tussen verhuurder en vennootschap
3 maart 2020
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid van WFC Vastgoed tegen [geïntimeerde], omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor onrechtmatig handelen.
Uitleg en toepassing van een bemiddelingsovereenkomst bij huur en verhuur van bedrijfsruimte met betrekking tot courtage en intrekking van de opdracht
25 februari 2020
Hestia Amstelveen B.V. en [X] in geschil over bemiddelingsovereenkomst en courtage. Hof oordeelt dat [X] recht heeft op € 5.537,50 aan courtage, te vermeerderen met btw en wettelijke rente.
Hoger beroep inzake opheffing executoriaal beslag en terugbetaling geldsom
25 februari 2020
Hoger beroep van CLAG B.V. en FASHION ALIEN B.V. tegen DENNESTAETE B.V. over opheffing executoriaal beslag en terugbetaling van € 5.000,-. Appellanten niet ontvankelijk verklaard.
Huurder vordert schadevergoeding voor gebreken aan gehuurde woning, causaal verband en schadeomvang onvoldoende onderbouwd
17 december 2019
Huurder vordert schadevergoeding voor gebreken aan gehuurde woning, maar causaal verband en schadeomvang zijn onvoldoende onderbouwd. Vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Hoger beroep inzake huurovereenkomst bedrijfsruimte en exploitatieverplichting
26 november 2019
HBC Netherlands B.V. in hoger beroep tegen Kalverpassage B.V. over exploitatieverplichting uit huurovereenkomst. HBC moet winkelruimte tot 31 augustus 2022 exploiteren. Vordering Kalverpassage toegewezen, HBC in proceskosten veroordeeld.
Hoger beroep over nakoming exploitatieverplichting huurovereenkomst winkelruimte
26 november 2019
HBC Netherlands B.V. in hoger beroep tegen [X] Groep B.V. over nakoming exploitatieverplichting huurovereenkomst winkelruimte. Hof bevestigt eerdere uitspraak en wijst incidentele vorderingen af.
Beoordeling van de ontneming van de schone lei in het kader van de schuldsaneringsregeling
30 juli 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank dat de schone lei van appellante wordt ontnomen vanwege het verzwijgen van inkomsten uit arbeid tijdens de schuldsaneringsregeling.
Benoeming deskundige voor huurprijsadvies in huurgeschil tussen ondernemer en verhuurder
23 juli 2019
Hoger beroep over benoeming deskundige voor huurprijsadvies in huurgeschil. Appellant betwist betrokkenheid en tijdigheid van verzoeken. Grieven verworpen, beschikking bekrachtigd.
Schending van bijzondere zorgplicht door bank in tripartiete overeenkomst met particuliere belegger
16 juli 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat IGB haar zorgplicht heeft geschonden in een tripartiete overeenkomst met een particuliere belegger, door te beleggen in niet-gereguleerde hedge funds.
Ongerechtvaardigde verrijking en de gevolgen van Moldavische vonnissen op aandelenbelangen
16 juli 2019
Hoger beroep over ongerechtvaardigde verrijking door aandelenoverdracht op basis van gebrekkige Moldavische vonnissen. Vordering van appellanten gegrond verklaard.
Hoger beroep inzake aanneming van werk en architectenwerkzaamheden met openstaande facturen
28 mei 2019
Hoger beroep van [X] B.V. tegen vonnis rechtbank Amsterdam over openstaande facturen voor architectenwerkzaamheden. Vonnis bekrachtigd, kostenveroordeling voor [X] B.V.
Faillissement Lehman Brothers Treasury Co. B.V.; renvooiprocedure en uitleg van het faillissementsakkoord
21 mei 2019
Het hof erkent de vordering van Julius Bär op LBT ter hoogte van EUR 8.922.363,18, te vermeerderen met wettelijke rente, en vernietigt eerdere vonnissen van de rechtbank.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens bestemmingswijziging en gebruik zonder toestemming
23 april 2019
Het hof bekrachtigt de ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming wegens bestemmingswijziging en gebruik zonder toestemming. Kosten voor het hoger beroep worden toegewezen aan de verhuurder.
Bevoegdheid en relativiteit in hoger beroep van een stichting na faillissement
26 februari 2019
Het hof bekrachtigt de niet-ontvankelijkheid van de stichting in haar vorderingen tegen DNB, oordelend dat de stichting niet meer bestaat na faillissement en dat er onvoldoende bewijs is voor onrechtmatig handelen jegens de bestuurder in privé.
Vaststelling arbeidsomvang en loonvordering op basis van cao horeca
19 februari 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over de loonvordering van Lundi Finance B.V. en vaststelling van de arbeidsomvang. De arbeidsomvang wordt vastgesteld op 61,65 uur per maand, en Lundi Finance wordt veroordeeld tot betaling van achterstallig loon en vakantiegeld.
Borgtocht en zorgplicht van de bank bij herfinanciering van een bedrijf
5 februari 2019
Hoger beroep over de geldigheid van een borgtocht en zorgplicht van de bank bij herfinanciering van een bedrijf. Borgtocht is geldig, zorgplicht niet geschonden.
Vernietiging van een scheidsrechterlijk appelvonnis wegens gebrekkige motivering en strijd met de goede procesorde
29 januari 2019
Jean Bouw B.V. verliest hoger beroep tegen GFM over vernietiging scheidsrechterlijk appelvonnis. Hof bevestigt dat geen gebrekkige motivering en geen schending van hoor en wederhoor is vastgesteld.
Deskundigenbericht inzake marktwaarde van door de gemeente verrichte werkzaamheden
18 december 2018
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 18 december 2018 een arrest gewezen inzake de benoeming van een deskundige voor de marktwaarde van door de gemeente verrichte werkzaamheden. De appellant heeft bezwaar gemaakt tegen de benoeming van Van Heesbeen, maar het hof heeft deze benoeming gehandhaafd.
Onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking in de context van aandelenoverdracht in Moldavische financiële instellingen
27 november 2018
Hoger beroep over onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking met betrekking tot aandelen in Moldavische financiële instellingen. Vorderingen van appellanten afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing en niet aannemelijke schade.
Huur bedrijfsruimte en uitleg voorwaardelijke beëindigingsovereenkomst met betrekking tot huurachterstand
6 november 2018
Hoger beroep over huur bedrijfsruimte; uitleg voorwaardelijke beëindigingsovereenkomst; verhuurder kan huurovereenkomst niet ontkennen door onredelijke voorwaarden; huurachterstand onvoldoende betwist.
Huur geliberaliseerde woonruimte en servicekosten; terugbetaling van onverschuldigd betaalde kosten
30 oktober 2018
Hof vernietigt vonnis kantonrechter; [geïntimeerde] heeft geen recht op terugbetaling van servicekosten en VVE-bijdragen. [appellante] wordt in het gelijk gesteld.
Ontslag op staande voet van een medewerker van een goede-doelen-organisatie wegens misbruik van positie en onregelmatige donaties
11 september 2018
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt het ontslag op staande voet van een medewerker van War Child wegens misbruik van zijn positie voor persoonlijke voordelen. De grieven van de medewerker worden verworpen.
Verzoek tot verwijdering van BKR-registratie in hoger beroep afgewezen
11 september 2018
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing verzoek tot verwijdering BKR-registratie door ABN AMRO. Registratie niet disproportioneel, geen verjaring of rechtsverwerking. Beschikking bekrachtigd.
Huur woonruimte en ontruiming bij verboden ingebruikgeving tijdens detentie
4 september 2018
Hoger beroep over ontruiming van huurwoning wegens verboden ingebruikgeving tijdens detentie. Hof oordeelt dat huurder in strijd met huurovereenkomst heeft gehandeld en ontruiming gerechtvaardigd is.
Hoger beroep kort geding inzake hypothecaire en zakelijke leningen met cross-defaultbepaling
28 augustus 2018
Hoger beroep over de rechtmatigheid van de opeising van een woninglening door ABN AMRO op basis van een cross-defaultbepaling. Vorderingen van appellanten afgewezen, vonnis bekrachtigd.
Nietigheid exploitatieovereenkomst en onverschuldigde betaling in civiele procedure tussen appellant en Gemeente Molenwaard
7 augustus 2018
Civiele procedure over de nietigheid van een exploitatieovereenkomst en onverschuldigde betaling tussen appellant en Gemeente Molenwaard, met verwijzing naar deskundige voor marktwaardebepaling.
Vordering van gewezen cliënt tegen advocaat wegens schadevergoeding door niet tijdige overdracht van dossier
17 juli 2018
Appellant vordert schadevergoeding van zijn voormalige advocaat wegens niet tijdige overdracht van dossier, wat leidde tot extra kosten. Hof wijst vordering gedeeltelijk toe en veroordeelt advocaat tot betaling van € 206,34.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst van een auto met betwisting van opschortende voorwaarde
26 juni 2018
Hoger beroep over de koop van een auto waarbij de koper stelt dat de koop onder opschortende voorwaarde is gesloten. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter.
VvE-zaak betreffende vernietiging van besluiten op basis van artikel 5:130 BW
24 april 2018
Hoger beroep over de vernietiging van besluiten van de VvE op basis van artikel 5:130 BW. Het hof bekrachtigt de eerdere beschikking en oordeelt dat de besluiten niet in strijd zijn met de redelijkheid en billijkheid.
Vordering tot ontruiming van woonruimte in kort geding met betrekking tot huurovereenkomst
13 maart 2018
Het hof bevestigt de afwijzing van de ontruimingsvordering van [appellante] tegen [geïntimeerden], oordelend dat er sprake is van een huurovereenkomst en dat huurbescherming van toepassing is.
Huur bedrijfsruimte en woonruimte in het kader van raamprostitutie: splitsing van huurovereenkomst
30 januari 2018
Hof bekrachtigt beschikking kantonrechter over huurovereenkomst voor pand met raamprostitutiebedrijf; splitsing in bedrijfsruimte en woonruimte niet mogelijk.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens tekortkomingen in de medewerking
28 november 2017
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellante wegens tekortkomingen in haar medewerking en sollicitatieverplichting.
Hoger beroep kort geding inzake de verkoop van een woning en de nakoming van contractuele verplichtingen
21 november 2017
Hoger beroep in kort geding over de nakoming van een koopovereenkomst voor een woning. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de grieven van [appellant] af.
Opheffing van erfdienstbaarheid van weg door gebrek aan redelijk belang voor eigenaar heersend erf
26 september 2017
Het hof heeft de erfdienstbaarheid van weg opgeheven, omdat de eigenaar van het heersende erf geen redelijk belang meer heeft bij de uitoefening ervan. De situatie is veranderd, waardoor directe toegang tot de openbare weg is verkregen.
Huurgeschil over overlast door huisdieren en ontruiming van de woning
12 september 2017
Huurder veroorzaakte ernstige overlast door het houden van twaalf katten. Hof bekrachtigt ontruiming van de woning en wijst proceskosten toe aan Rochdale.
Hoger beroep inzake de rechtsgeldigheid van een onderhuurovereenkomst en de ontruiming van een sociale huurwoning
20 juni 2017
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van een onderhuurovereenkomst en ontruiming van een sociale huurwoning. Het hof oordeelt dat de onderhuurovereenkomst niet rechtsgeldig is en bekrachtigt de ontruiming.
Huurwoning en tekortkomingen in huurovereenkomst: beoordeling van ontbinding
13 juni 2017
Hoger beroep over tekortkomingen in huurovereenkomst. Het hof oordeelt dat de tekortkomingen van [geïntimeerde] te gering zijn voor ontbinding van de huurovereenkomst. Vonnis van de kantonrechter wordt bekrachtigd.
Hoger beroep inzake koopovereenkomst onroerende zaak en invloed van dementie op rechtshandelingen
16 mei 2017
Hoger beroep over de vernietigbaarheid van koopovereenkomsten door dementie. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd; geen bewijs van misbruik van omstandigheden door [Z].
Huur woonruimte en redelijkheid van servicekosten bij geliberaliseerde huurprijs
9 mei 2017
Hoger beroep over redelijkheid van servicekosten bij geliberaliseerde huurprijs. Hof stelt servicekosten vast op € 41,03 en € 29,85 per maand en wijst terugbetaling van € 3.915,90 toe aan appellant.
Huurrechtelijke geschil over ontbinding huurovereenkomst en ontruiming
14 maart 2017
Het hof bekrachtigt de ontbinding van de huurovereenkomst tussen [X] en de Gemeente Haarlem vanwege een aanzienlijke huurachterstand van vijf maanden, ondanks latere betalingen.
Aansprakelijkheid onderaannemer voor onrechtmatige daad bij sloopwerkzaamheden en asbestverwijdering
29 november 2016
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank waarin [X] aansprakelijk wordt gesteld voor schade door onzorgvuldige sloopwerkzaamheden met asbest. De zaak wordt terugverwezen naar de rechtbank voor verdere afhandeling.
Faillissement en vordering tot faillietverklaring van Freelux Worldwide B.V.
15 november 2016
Hoger beroep van Freelux B.V. tegen afwijzing faillietverklaring Freelux Worldwide B.V. Het hof bekrachtigt de beschikking van de rechtbank, omdat niet summierlijk is gebleken van een vordering van Freelux.
Vervolg van tussenarrest inzake wanprestatie bij verhuur van bedrijfsruimte en exploitatie van speelautomaten
25 oktober 2016
Hoger beroep over wanprestatie bij verhuur bedrijfsruimte en exploitatie speelautomaten. Appellant veroordeeld tot betaling van € 36.975,00 en € 18.500,00 aan DGT.
Bindend advies en vernietiging van bindend advies in geschil over keukenlevering
30 augustus 2016
Hoger beroep over bindend advies inzake keukenlevering. Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter en oordeelt dat vernietiging van bindend advies niet mogelijk is.
Huurder van kantine op camping hoeft huur onder gewijzigde condities niet voort te zetten en heeft recht op schadevergoeding wegens wanprestatie van de verhuurster
23 augustus 2016
Huurder van kantine op camping hoeft huur onder gewijzigde condities niet voort te zetten en heeft recht op schadevergoeding wegens wanprestatie van de verhuurster.
Voorkeursrecht bij verkoop van bedrijfsruimte en aanbiedingsplicht verhuurder
26 april 2016
Gerechtshof Amsterdam bevestigt dat voorkeursrecht van [X] B.V. is tenietgegaan; geen verplichting voor [geïntimeerde] om bedrijfsruimte opnieuw aan te bieden.
Hoger beroep inzake toelating tot de wettelijke schuldsanering met betrekking tot overbesteding en schulden
5 april 2016
Hoger beroep over toelating tot wettelijke schuldsanering; appellanten kunnen onvoldoende bewijs leveren voor goede trouw van schulden. Vonnis bekrachtigd.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van echtpaar wegens onvoldoende medewerking en informatieverstrekking
5 april 2016
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van echtpaar [Y] en [X] wegens onvoldoende medewerking en informatieverstrekking aan de bewindvoerder.
Hoger beroep inzake vordering betaling boetes en verwijdering schotelantenne door Vereniging van Eigenaars
22 maart 2016
VvE vordert betaling van boetes en verwijdering van schotelantenne door [X]. Hof bevestigt verbeurdverklaring van boetes, maar oordeelt dat eis voor identiteitsbewijs niet contractueel is vastgelegd.
Huur woonruimte; bewijs van gebruik door huurster en boete bij overtreding van algemene bepalingen
10 november 2015
Hof oordeelt dat huurster niet in strijd heeft gehandeld met gebruiksverplichting, maar wel zonder toestemming aan derde in gebruik gegeven; partijen moeten zich uitlaten over boete en ontbinding.
Vordering tot betaling van facturen wegens zandstraal- en impregneringswerkzaamheden met verrekenbare tegenvordering
10 november 2015
FaV vordert betaling van onbetaalde facturen voor werkzaamheden. Het hof wijst de vordering van [geïntimeerde] af en kent FaV een tegenvordering toe van € 147,12 met wettelijke rente.
Hoger beroep over ontruiming huurwoning. Appellant heeft woning aan derden in gebruik gegeven zonder toestemming. Vonnis gedeeltelijk vernietigd, maar overige beslissingen bekrachtigd.
Hoger beroep inzake huurovereenkomst visrechten en leeftijdsdiscriminatie
13 oktober 2015
Hoger beroep over beëindiging huurovereenkomst visrechten door gemeente Amsterdam op basis van leeftijd. Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter en wijst beroep af.
Huurrecht bedrijfsruimte: geschil over huurprijsverhoging en kostenverdeling gas en elektriciteit
29 september 2015
Huurrecht geschil over huurprijsverhoging en kostenverdeling gas en elektriciteit. Huurder vordert hogere huurprijs en verhuurder betwist dit. Vonnis kantonrechter gedeeltelijk toegewezen, maar hof bekrachtigt dit en wijst vorderingen af.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling en informatieplicht van de schuldenaar
18 augustus 2015
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant, omdat hij niet aan zijn informatieplicht heeft voldaan en niet te goeder trouw is geweest.
Hoger beroep inzake wijziging van erfdienstbaarheid door gemeente Beverwijk
4 augustus 2015
Hoger beroep van gemeente Beverwijk over wijziging erfdienstbaarheid afgewezen; stichting heeft toestemming gegeven voor restaurant. Grief in incidenteel appel gegrond verklaard, eerdere uitspraak vernietigd.
Huur bedrijfsruimte; exploitatie als coffeeshop; beroep op dringend eigen gebruik ten behoeve van exploitatie als theehuis en/of renovatie verworpen; belangenafweging ook ten voordele van huurder
28 juli 2015
Hoger beroep over huur bedrijfsruimte; opzegging door verhuurder voor eigen gebruik verworpen; belangenafweging ten voordele van huurder.
Tegenbewijslevering in civiele procedure over materiële schade door verkoop van goederen uit opslagunit
21 juli 2015
Het hof oordeelt dat Allsafe het bewijs heeft geleverd dat de inboedel in de opslagunit geen waardevolle goederen bevatte, en veroordeelt Allsafe tot betaling van € 400,= aan de geïntimeerde.
Ontbinding van een koopovereenkomst van een boerderij in Frankrijk en de gevolgen van een wilsgebrek
16 juni 2015
Het hof ontbindt de koopovereenkomst van een boerderij in Frankrijk, omdat de erfgenaam niet voldoende bewijs heeft geleverd voor een wilsgebrek. Schadevergoeding is afgewezen.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van een appellant met ernstige tekortkomingen
28 mei 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellant [X] wegens toerekenbare tekortkomingen in zijn verplichtingen.
Formele rechtskracht van aanslagen woonwagenrecht en uitzonderingen daarop
17 maart 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat geen uitzonderingen op de formele rechtskracht van de aanslagen woonwagenrecht zijn aangetoond door [appellant].
Onrechtmatige daad van de gemeente door vertraging in bouwvergunningverlening en schadeberekening
17 maart 2015
Hoger beroep van de Gemeente Amsterdam over onrechtmatige daad door vertraging in bouwvergunningverlening. Schadevergoeding voor gederfde huurinkomsten wordt besproken.
Hoger beroep inzake licentieovereenkomst en non-concurrentiebeding tussen Dam Spirit B.V. en Coffee Company Holding B.V.
3 februari 2015
Hoger beroep over non-concurrentiebeding en gebruik van de naam 'Coffee Company'. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en veroordeelt Dam Spirit in de kosten.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens het ontstaan van nieuwe schulden
13 januari 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellante wegens het ontstaan van nieuwe schulden, die als verwijtbaar worden aangemerkt.
Toewijzing van het verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling na afwijzing door de rechtbank
13 januari 2015
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst het verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling toe, na vaststelling dat de CJIB-schuld is voldaan en er geen andere schulden zijn.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van een appellant met alcoholverslaving
4 november 2014
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellant [X] vanwege onvoldoende inspanningen en een alcoholverslaving.
Geschil over de verplichting van een projectontwikkelaar om een G5-woning aan te bieden aan een woongroep in Amsterdam na ontruiming van een kraakpand
14 oktober 2014
Geschil over de verplichting van Maeyveld B.V. om een G5-woning aan te bieden aan de vereniging [X] na ontruiming van een kraakpand. Het hof oordeelt dat Maeyveld gebonden is aan deze verplichting en stelt bewijslevering in.
Heropening van voorlopig getuigenverhoor en niet-ontvankelijkheid in hoger beroep
14 oktober 2014
Lidl is niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep tegen Achmea over heropening voorlopig getuigenverhoor. Het hof oordeelt dat geen gronden zijn voor doorbreking van appelverbod.
Hoger beroep inzake de woonplaats van de appellant en de gevolgen voor getuigenverhoor
2 september 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis waarvan beroep en wijst het bewijsaanbod van de appellant af, omdat hij zijn woonplaats niet bekend heeft gemaakt. De appellant wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Rechtsgeldigheid van erfdienstbaarheid uit 1780 en verjaringseisen
29 april 2014
Het hof oordeelt dat de erfdienstbaarheid uit 1780 rechtsgeldig is en verwerpt de verjaringsargumenten van de gemeente Beverwijk. Een comparitie ter plaatse wordt gelast.
Hoger beroep inzake huurovereenkomst en proceskosten
4 maart 2014
Hoger beroep over huurovereenkomst en proceskosten. Appellant betwist huurachterstand en woonplaatsvermelding. Grieven worden besproken en afgewezen. Verdere beslissingen worden aangehouden.
Herroeping van een eerder arrest op basis van bedrog in civiele procedure
4 maart 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de vordering tot herroeping van Fotoshop afgewezen, omdat het gestelde bedrog tijdens de eerdere procedure ontdekt had kunnen worden. Fotoshop werd veroordeeld in de kosten.
Beëindiging van de schuldsaneringsregeling en terugvordering WWB-uitkering
25 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de schuldsaneringsregeling van de appellante beëindigd zonder schone lei, vanwege nieuwe schulden en het niet voldoen aan informatieverplichtingen.
Bevoegdheid tot incasseren van vorderingen door een lastgevingsovereenkomst met de curator
8 oktober 2013
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Alkmaar en oordeelt dat de appellante niet voldoende bewijs heeft geleverd voor haar bevoegdheid om vorderingen te incasseren namens de boedel.
Hoger beroep inzake huurovereenkomst en betaling contractuele boete
6 augustus 2013
Hoger beroep over huurovereenkomst; vordering tot betaling contractuele boete toegewezen. Geen bijzondere omstandigheden die huurachterstand rechtvaardigen.
Hoger beroep inzake geldlening en betalingsverplichtingen
6 augustus 2013
Hoger beroep over een geldlening van € 27.000,-. Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en oordeelt dat [appellant] onvoldoende bewijs heeft geleverd voor zijn verweer.
Faillissement en vorderingsrecht van pensioenfondsen in hoger beroep
4 juni 2013
Hoger beroep van stichtingen tegen vernietiging faillietverklaring. Hof oordeelt dat vorderingsrecht voldoende is aangetoond en vernietigt het vonnis van de rechtbank.
Huur van bedrijfsruimte en redelijke vergoeding bij opzegging huurovereenkomst
21 mei 2013
Hoger beroep over redelijke vergoeding bij opzegging huurovereenkomst voor bedrijfsruimte. Hof oordeelt dat € 20.000 een redelijke vergoeding is, met wettelijke rente vanaf 1 november 2011.
Bewijsvoering en toestemming voor het aanleggen van rookgaskanaal op dak van appartementencomplex
19 maart 2013
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de appellant niet geslaagd is in het bewijs van toestemming voor het aanleggen van een rookgaskanaal. Kostenveroordeling volgt.
Vernietiging en wijziging van koopovereenkomst door onvoorziene omstandigheden met betrekking tot overdrachtsbelasting
12 maart 2013
Hoger beroep over de uitleg van een koopovereenkomst inzake overdrachtsbelasting. Het hof oordeelt dat de verlaging van de overdrachtsbelasting een onvoorziene omstandigheid is, waardoor partijen het voordeel en nadeel moeten delen. Vordering van appellanten toegewezen tot € 3.794,40.
Uitleg van een overeenkomst tussen BK Ingenieurs B.V. en de Gemeente Hoorn met betrekking tot werkzaamheden en facturering
12 maart 2013
Hoger beroep van BK Ingenieurs B.V. tegen Gemeente Hoorn over betaling van gefactureerde uren voor werkzaamheden. Hof oordeelt dat gemeente gehouden is tot betaling, vernietigt eerdere uitspraak en wijst vordering BK toe.
Beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik en ontruimingstermijn
19 februari 2013
Beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik door [geïntimeerde]. Het hof bevestigt de rechtsgeldigheid van de huuropzegging en stelt de einddatum op 1 augustus 2013.
Huurgeschil over bewoning en onderverhuur van een woning met stadsvernieuwingsurgentie
19 februari 2013
Huurgeschil tussen [ Appellant ] en Eigen Haard over bewoning en onderverhuur. Het hof bevestigt de vernietiging van de huurovereenkomst en de boetes, maar wijst de vordering tot vernietiging van de stadsvernieuwingsurgentie af.
Huur woonruimte; beëindiging wegens dringend eigen gebruik door verhuurster met progressieve ziekte
19 februari 2013
Hof bevestigt beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik door verhuurster met progressieve ziekte. Einddatum huurovereenkomst vastgesteld op 1 augustus 2013.
Huur woonruimte; beëindiging wegens dringend eigen gebruik door verhuurster met progressieve ziekte
19 februari 2013
Hof bevestigt beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik door verhuurster met progressieve ziekte. Einddatum huurovereenkomst vastgesteld op 1 augustus 2013.
Vordering tot vernietiging koopovereenkomst schilderij op grond van dwaling
29 januari 2013
Hoger beroep over de vernietiging van een koopovereenkomst van een schilderij op grond van dwaling. Het hof oordeelt dat de verkoper niet heeft aangetoond dat hij heeft gedwaald en wijst de vordering af.
Aansprakelijkheid van rechtsbijstandsverzekeraar voor niet tijdig doen uitgaan van aansprakelijkstellingen naar architect na melding van gebreken aan vlinderkas
29 januari 2013
DAS werd aansprakelijk gesteld voor het niet tijdig doen uitgaan van aansprakelijkstellingen naar de architect van een vlinderkas, wat leidde tot schade voor [Y]. Het hof oordeelde dat DAS tekortgeschoten was in haar zorgplicht en veroordeelde haar tot schadevergoeding.
Verkeersongeval met whiplash en immateriële schadevergoeding
18 december 2012
Verkeersongeval met whiplash. Causaal verband tussen ongeval en schade vastgesteld. Schadevergoeding toegewezen voor verlies verdienvermogen, fysiotherapie en immateriële schade.
Bewijsopdracht en bevoegdheid middelijke vertegenwoordiging na vernietiging cessieovereenkomst
18 december 2012
Hoger beroep van [X] Beheer B.V. tegen CAV Agrotheek B.V. over vernietiging cessieovereenkomst en bevoegdheid om vordering in te stellen. Het hof laat [X] Beheer B.V. toe tot bewijs van haar bevoegdheid om in eigen naam te procederen.
Niet-ontvankelijkheid van ontbonden rechtspersoon in hoger beroep en causaal verband bij beslaglegging
4 december 2012
Het hof verklaart Freedreams Distribution B.V. niet-ontvankelijk in hoger beroep en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarbij het causaal verband tussen beslaglegging en schade niet is aangetoond.
Tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens schending van de informatieplicht door de schuldenaar
6 november 2012
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant bekrachtigd wegens schending van de informatieplicht, waaronder het niet melden van belastingteruggaven van € 11.751,00.
Vernietiging van faillietverklaring en beoordeling van de omstandigheden rondom de betalingsonmacht
30 oktober 2012
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt de faillietverklaring van Cleaningbedrijf De Residentie B.V. en wijst het inleidend verzoek van de Stichting Bpf af, omdat niet is gebleken van betalingsonmacht.
Consumentenkoop en authenticiteit van kunstwerk bij veiling
9 oktober 2012
Hoger beroep over de vernietiging van een koopovereenkomst van een schilderij, dat als authentiek werk van Jopie Huisman werd aangeboden, maar niet authentiek bleek te zijn. Het hof vernietigt het eerdere vonnis en verklaart de overeenkomst vernietigd.
Toewijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling na controle van de financiële situatie van de schuldenaar
26 juni 2012
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 26 juni 2012 het verzoek van X tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling toegewezen, ondanks eerdere afwijzing door de rechtbank, omdat X haar financiële situatie onder controle heeft gekregen.
Verlenging van de schuldsaneringsregeling na misverstand over sollicitatieplicht
26 juni 2012
Het hof verlengt de schuldsaneringsregeling van X met negen maanden, ondanks eerdere beëindiging door de rechtbank, vanwege onduidelijkheid over sollicitatieplicht.
Eigendom en status van de steiger in relatie tot het gebouw 'De Prinsenwerf'
26 juni 2012
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de steiger onderdeel is van het gebouw 'De Prinsenwerf' en geen gemeente-eigendom is. De appellanten worden veroordeeld in de proceskosten.
Geschil over de afrekening van een samenwerkingsovereenkomst inzake leaseovereenkomsten
5 juni 2012
Finpartners en KBC Lease strijden over de afrekening van een samenwerkingsovereenkomst. Het hof oordeelt dat KBC € 140.673,39 aan Finpartners moet betalen, vermeerderd met wettelijke rente.
Toelating tot de schuldsaneringsregeling en onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag
3 mei 2012
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot toelating tot de schuldsaneringsregeling, omdat appellanten niet te goeder trouw waren bij het onbetaald laten van schulden en onterecht kinderopvangtoeslag ontvingen.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling en de verantwoordelijkheid van de schuldenaar
1 mei 2012
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de afwijzing van het verzoek van X om toegelaten te worden tot de schuldsaneringsregeling, omdat hij niet te goeder trouw was ten aanzien van zijn schulden aan de Belastingdienst.
Uitleg van splitsingsstukken en gemeenschappelijk gebruik van gedeelten in appartementsrecht
31 januari 2012
Hoger beroep over de uitleg van splitsingsstukken en gemeenschappelijk gebruik van gedeelten in appartementsrecht. Het hof concludeert dat de gedeelten gemeenschappelijk zijn en wijst verzoeken van appellanten af.
Dwangsommen en niet-naleving van voorlopige voorzieningen in civiele rechtszaak tussen Methon B.V. en Automatic Systems S.A.
13 september 2011
Het hof verwierp het beroep van Methon B.V. en vernietigde het vonnis van de rechtbank, waarbij Methon werd veroordeeld tot terugbetaling aan Automatic Systems S.A. van € 131.055,24.
Faillissementscurator tegen ABN AMRO Bank N.V. over betalingen voor faillissement
13 september 2011
Curator vordert betaling van ABN AMRO voor betalingen gedaan vóór faillissement, terwijl beslag was gelegd. Hof wijst vordering af en bekrachtigt eerdere uitspraak.
Uitleg overeenkomst inzake courtage en incentive tussen Holland Realty Partners B.V. en VNU Media B.V.
26 juli 2011
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat Holland Realty Partners B.V. recht heeft op een incentive van maximaal 35% bij een 'cash positief' resultaat van de aanhuur van een nieuw pand door VNU Media B.V., en gelastte partijen om een berekening van de incentive voor de comparitie aan te leveren.
Tegenbewijs geleverd door assurantietussenpersoon in hoger beroep
12 juli 2011
Het hof oordeelt dat de assurantietussenpersoon tegenbewijs heeft geleverd dat de verzekering van de geïntimeerde niet in haar portefeuille zat. Vonnis van de rechtbank wordt vernietigd en vorderingen afgewezen.
Deskundigenbericht en blokkeringsrecht in arbeidsongeschiktheidsverzekering
28 juni 2011
Hoger beroep over deskundigenbericht en blokkeringsrecht in arbeidsongeschiktheidsverzekering. Appellant heeft geen blokkeringsrecht; deskundige moet partijen gelegenheid geven tot opmerkingen.
Bevoegdheidsregels van het CMR en de toepassing door gerechten van verdragsluitende staten
7 juni 2011
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van Interzuid af, waarbij het belang van de bevoegdheidsregels van het CMR wordt benadrukt.
Tijdelijke opheffing van erfdienstbaarheid bij vergoeding
31 mei 2011
Het hof oordeelt dat de erfdienstbaarheid tijdelijk kan worden opgeheven bij betaling van € 10.000,- door de appellant aan de geïntimeerde, vanwege ernstige conflicten over het gebruik van het recht op overpad.
Verschil tussen koopoptie en recht van eerste koop in verband met moment waardebepaling
19 april 2011
Hoger beroep over waardebepaling woning bij recht van eerste koop. Hof bekrachtigt eerdere vonnissen en oordeelt dat de waarde van de woning op basis van taxaties uit 2002 moet worden bepaald.
Vordering tot terugbetaling van in bewaring gegeven geldbedrag door erfgenamen
19 april 2011
Appellanten, erfgenamen van de erflater, vorderen terugbetaling van een bedrag dat in bewaring is gegeven. Het hof oordeelt dat zij ontvankelijk zijn in hun vordering en laat bewijslevering toe.
Aansprakelijkheid huurder bij onderverhuur zonder toestemming en exploitatie van wietkwekerij
5 april 2011
Hof oordeelt over aansprakelijkheid huurder en bestuurder bij onderverhuur zonder toestemming en exploitatie van wietkwekerij. Schadevergoeding en toezicht zijn centrale thema's.
Opschorting van huurverplichtingen in samenhang met tekortkomingen van verhuurder
15 maart 2011
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat opschorting van huurverplichtingen niet mogelijk is zonder voldoende samenhang tussen de vorderingen.
Tuchtrechtelijke klacht tegen gerechtsdeurwaarders wegens onduidelijke communicatie en executie van een vonnis
8 maart 2011
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat gerechtsdeurwaarders klachtwaardig hebben gehandeld door onduidelijke communicatie over executie van een vonnis. Maatregel van berisping opgelegd.
Appelverbod in huurzaak tussen Vereniging De Binnenpret en Vereniging Sauna Fenomeen
22 februari 2011
Het hof verwerpt het hoger beroep van Vereniging De Binnenpret tegen de verlenging van de ontruimingstermijn voor Vereniging Sauna Fenomeen. Het appelverbod kan niet worden doorbroken.
Toewijzing van de wettelijke schuldsaneringsregeling na gewijzigde omstandigheden
27 januari 2011
Het hof heeft de wettelijke schuldsaneringsregeling voor X toegewezen, ondanks eerdere afwijzing door de rechtbank, vanwege gewijzigde omstandigheden en stabilisatie van zijn financiële situatie.
Aansprakelijkheid na schade door omgevallen boom en rechtsverwerking
18 januari 2011
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat [Appellant] zijn recht op schadevergoeding heeft verwerkt door bijna vijf jaar geen actie te ondernemen, wat Rochdale in haar procespositie benadeelt.
Hoger beroep inzake bewijslastverdeling en vordering tot nakoming
18 januari 2011
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de vordering van Stichting Trustee Ilias toegewezen, maar de uitvoerbaarheid bij voorraad afgewezen. De tweede geïntimeerde heeft onvoldoende bewijs geleverd voor zijn verweer.
Deskundigenonderzoek naar gewasschade en de rol van betrokkenheid van partijen
23 november 2010
Het hof oordeelt dat de gewasschade aan de tulpen van [ Geïntimeerde ] niet door de bespuiting door [ Appellant ] is veroorzaakt, en wijst de vordering van [ Geïntimeerde ] af.
Hoger beroep over aannemingsovereenkomst en betaling van meerwerk
23 november 2010
Hoger beroep over een aannemingsovereenkomst waarbij [ Appellant ] en [ Geïntimeerde ] in geschil zijn over betaling van meerwerk en de gevolgen van opschorting van werkzaamheden.
Aansprakelijkheid van makelaar bij gebreken aan onroerend goed en schadevergoeding
23 november 2010
Koper spreekt makelaar aan wegens gebreken aan een huis. Hof oordeelt dat makelaar had moeten adviseren tot bouwkundig onderzoek. Schadevergoeding vastgesteld op € 40.000,-. Vonnis van rechtbank vernietigd.
Vaststelling van restantvordering van uienleverancier door bepaling van de marktprijs overeenkomstig het Weens Koopverdrag
2 november 2010
Het hof oordeelt dat de restantvordering van Produce op € 87.207,63 moet worden vastgesteld, met wettelijke rente, en compenseert de kosten van het geding.
Huurgeschil over gebreken in klimaatbeheersing winkelcentrum
19 oktober 2010
Hoger beroep over huurgeschil inzake gebreken in klimaatbeheersing van winkelruimte. Huurder krijgt 15% huurverlaging toegewezen van 7 juni 2004 tot 6 mei 2010. Achterstallige huur wordt toegewezen, rente gaat pas vanaf 6 mei 2010 lopen.
Aansprakelijkheid bij bedrijfsovername en garanties in koopovereenkomst
31 augustus 2010
Hoger beroep over aansprakelijkheid bij bedrijfsovername. Het hof oordeelt dat Havenmeester Vis Beheer garanties heeft geschonden en wijst schadevergoeding toe aan B.A.K. Beheer.
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van overeenkomsten en ontbinding tussen Beleggingsmaatschappij Manderen B.V. en Woningbouwvereniging Stadgenoot
6 juli 2010
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat Manderen de rechtsgeldigheid van de overeenkomsten erkende, maar dat Stadgenoot deze had ontbonden. Het hof vernietigde het vonnis in conventie, maar bekrachtigde het in reconventie.
Klacht tegen gerechtsdeurwaarder over voortvarendheid en betalingsregeling
6 juli 2010
Het hof oordeelt dat de klacht over het niet voortvarend handelen van de gerechtsdeurwaarder ongegrond is, maar dat de acceptatie van een betalingsregeling zonder goedkeuring van de klager gegrond is. Geen maatregel opgelegd.
Aansprakelijkheid bij roeiongeval op de Amstel tussen een acht en een skiff
6 juli 2010
Aansprakelijkheid van de stuurman van een acht bij een aanvaring met een skiff op de Amstel, waarbij 15% eigen schuld van de skiffeur wordt vastgesteld.
Aansprakelijkheid WAM-verzekeraar bij bergingskosten na een eenzijdig ongeval met gevaarlijke stoffen
29 juni 2010
Hoger beroep over aansprakelijkheid WAM-verzekeraar na een eenzijdig ongeval met gevaarlijke stoffen. Vordering afgewezen, geen schade in de zin van WAM.
Vernietiging van studieovereenkomst door Hogeschool wegens niet toekennen van beloofde graad
22 juni 2010
Hoger beroep over tekortkoming in studieovereenkomst door Hogeschool, waarbij oud-studenten niet de beloofde graad ‘Master of Arts’ ontvingen, maar ‘Master of Museology’.
Vervoersovereenkomst en forumkeuze in internationale handel
15 juni 2010
Hoger beroep van Spliethoff over een vervoersovereenkomst en de geldigheid van een forumkeuze. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de forumkeuze niet rechtsgeldig is.
Kwalificatie van de huurovereenkomst en de bestemming van bedrijfsruimte versus woonruimte
8 juni 2010
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt dat de huurovereenkomst onder artikel 7:230a BW valt en dat het gehuurde in overwegende mate als bedrijfsruimte wordt gebruikt, niet als woonruimte.
Uitleg van de overeenkomst tot bemiddeling bij de aankoop van bedrijfspanden door een belegger
1 juni 2010
Kopal Beleggingsmaatschappij B.V. in hoger beroep tegen DV Vastgoed Bemiddeling B.V. over de uitleg van een bemiddelingsovereenkomst bij de aankoop van bedrijfspanden. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat DV Vastgoed niet verplicht was om zelfstandig onderzoek te verrichten.
Bouwkundige gebreken aan de achter- en oostgevel van een woning en de gevolgen voor de koopovereenkomst
11 mei 2010
Hoger beroep over gebreken aan de achter- en oostgevel van een woning. Het hof oordeelt dat de gebreken al vóór de aankoop zichtbaar waren en dat de appellanten schade hebben geleden door de tekortkoming van de geintimeerden.
Bewijsvoering en zorgplicht van assurantietussenpersoon in kredietverzekeringsovereenkomst
27 april 2010
Het hof oordeelt dat IFR niet heeft bewezen dat BIG als solide verzekeraar functioneerde en dat IFR haar zorgplicht heeft geschonden, wat leidt tot wanprestatie.
Aansprakelijkheid van de notaris en vordering tot nakoming door Stichting Trustee Ilias
13 april 2010
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over de aansprakelijkheid van de notaris en de vordering tot nakoming door Stichting Trustee Ilias, waarbij de bewijslast op de notaris rust.
Beoordeling van een klacht tegen een gerechtsdeurwaarder met betrekking tot tuchtrechtelijk laakbaar handelen
23 februari 2010
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de beslissing van de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders dat de klacht van klager tegen de gerechtsdeurwaarder ongegrond is. De gerechtsdeurwaarder handelde niet tuchtrechtelijk laakbaar bij het leggen van beslag.
Aansprakelijkheid van brandstichter voor schade aan strandhuisjes en regresmogelijkheden voor brandverzekeraars
23 februari 2010
Het hof oordeelt dat de brandstichter aansprakelijk is voor de schade aan strandhuisjes en dat brandverzekeraars regres kunnen nemen, ondanks eerdere matiging van de schadevergoeding. [ appellant ] moet € 1.411.912,69 betalen, vermeerderd met wettelijke rente.
Huur bedrijfsruimte en ontruimingsbescherming in hoger beroep
16 februari 2010
Hoger beroep over huur bedrijfsruimte; kantonrechter verklaart huurders niet-ontvankelijk in verzoek tot verlenging ontruimingsbescherming. Beschikking bekrachtigd, proceskosten voor huurders.
Deskundigenonderzoek naar brandstichting in verzekeringsovereenkomst
2 februari 2010
Hoger beroep van Twice-O BV tegen Delta Lloyd en Nieuwe Hollandse Lloyd over de oorzaak van een brand en de noodzaak van deskundigenonderzoek. Het hof heeft deskundigen benoemd en de kosten aan Twice-O opgelegd.
Optieovereenkomst tot verfilming van het boek 'Joe Speedboot' niet tot stand gekomen
12 januari 2010
Het hof oordeelt dat er geen optieovereenkomst tot stand is gekomen voor de verfilming van 'Joe Speedboot'. Wieringa heeft niet ingestemd met de voorwaarden, en de eerdere uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Stilzwijgende voortzetting van een proefovereenkomst en de gevolgen van wanprestatie
1 oktober 2009
Hoger beroep over stilzwijgende voortzetting van een proefovereenkomst tussen KPN Telecom en InformaNet. KPN Telecom wordt veroordeeld tot schadevergoeding aan InformaNet voor wanprestatie.
Huurrechtelijke geschil over gebruiksrecht atelier in voormalig kraakpand
8 september 2009
Hof oordeelt dat [geïntimeerde] geen recht heeft op het gebruik van het atelier, waardoor SHB niet ontvankelijk wordt verklaard in haar verzoek tot verlenging van de ontruimingstermijn.
Beëindiging huurovereenkomsten door gemeente Amsterdam voor renovatie van kraakpand
11 augustus 2009
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de huurovereenkomsten van een kraakpand beëindigd voor renovatie door de gemeente. Huurders weigerden huuropzegging, maar het hof oordeelde dat de belangen van de gemeente zwaarder wogen. Ontruiming per 1 december 2009 en afwijzing van schadeloosstelling.
Beroep tegen de notaris inzake geheimhoudingsplicht en informatieplicht
14 juli 2009
Het hof oordeelt dat de notaris op juiste wijze heeft gehandeld en verklaart de klacht van klaagster ongegrond, met uitzondering van het tweede onderdeel dat wordt terugverwezen naar de kamer van toezicht.
Faillissement van Hagee-Import B.V. en de steunvordering van Glashütter Uhrbetrieb GmbH
11 juli 2009
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart Hagee-Import B.V. in staat van faillissement op verzoek van Glashütter Uhrbetrieb GmbH, ondanks dat Hagee-Import een lege vennootschap is zonder activa.
Faillietverklaring op eigen aangifte en de voorwaarden voor toewijzing
23 juni 2009
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart X in staat van faillissement op eigen aangifte, ondanks eerdere afwijzing door de rechtbank, omdat hij in de toestand verkeert van te hebben opgehouden te betalen.
Huurgeschil over gebrekkigheid van het gehuurde en contractuele boeterente
23 juni 2009
Hoger beroep over gebrekkigheid van het gehuurde en boeterente. Het hof oordeelt dat tegenvallende bezoekersaantallen geen gebrek vormen. SBZ moet wettelijke rente terugbetalen.
Deskundigenonderzoek naar betalingsverplichtingen in lease-overeenkomst
24 maart 2009
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat één deskundige kan volstaan voor het onderzoek naar de betalingsverplichtingen van [appellant] aan Spector in een lease-overeenkomst. De deskundige moet de financiële situatie analyseren en rapporteren.
Misbruik van bevoegdheid bij huuropzegging en ongerechtvaardigde verrijking
24 februari 2009
Het hof oordeelt dat de huuropzegging door de verhuurder misbruik van bevoegdheid is en nietig, waardoor de huurovereenkomst in stand blijft. De zaak wordt terugverwezen naar de kantonrechter voor verdere beoordeling.
Hoger beroep inzake aansprakelijkheid makelaar bij aankoop woning met gebreken
3 februari 2009
Hoger beroep over aansprakelijkheid van makelaar bij aankoop woning met gebreken. Het hof oordeelt dat de makelaar tekort is geschoten in zijn zorgplicht en stelt appellanten in de gelegenheid bewijs te leveren.
Aansprakelijkheid voor schulden in gemeenschap van goederen na ontbinding huwelijk
6 januari 2009
Het hof oordeelt dat de vrouw aansprakelijk is voor de helft van de schuld aan Finata Bank, ondanks dat zij niet op de hoogte was van de kredietovereenkomst. De schuld valt in de gemeenschap van goederen.
Afwijzing van een verzoek tot omzetting van faillissement naar schuldsanering
21 oktober 2008
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 21 oktober 2008 het verzoek van de appellant tot omzetting van faillissement naar schuldsanering afgewezen, omdat hij eerder de schuldsaneringsregeling had gehad en deze was beëindigd zonder schone lei.
Inbreuk op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer door de Nationale Postcode Loterij
7 oktober 2008
Het hof oordeelt dat de Nationale Postcode Loterij geen inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van appellanten [X] en [Y]. Hun vordering tot schadevergoeding wordt afgewezen.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een clausule in de Algemene Voorwaarden van een notaris met betrekking tot klachtprocedures
16 september 2008
Het hof oordeelt dat een clausule in de Algemene Voorwaarden van een notaris die kosten aan klagers oplegt, in strijd is met de wet en de eer van het notarisambt schaadt. De klacht van de KNB is gegrond verklaard zonder oplegging van een maatregel.
Hoger beroep inzake de niet-ontvankelijkheid van een notaris in een klachtprocedure
3 juli 2008
Hoger beroep van een notaris tegen een tussenbeslissing van de Kamer van Toezicht inzake inzage in een testamentair dossier. Het hof oordeelt dat het hoger beroep niet ontvankelijk is, maar maakt een uitzondering op basis van procesorde.
Toewijzing van de wettelijke schuldsaneringsregeling aan een echtgenote zonder zeggenschap binnen de vennootschap onder firma
4 april 2008
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 4 april 2008 de wettelijke schuldsaneringsregeling toegewezen aan appellante, die geen zeggenschap had binnen de v.o.f. van haar echtgenoot, en oordeelde dat zij te goeder trouw was ten aanzien van de schulden.
Onbehoorlijk bestuur en aansprakelijkheid van de bestuurder in faillissement van Cash Converters Nederland B.V.
26 juli 2006
De rechtbank Haarlem heeft op 26 juli 2006 de vorderingen van de curator tegen R. afgewezen, omdat niet kon worden vastgesteld dat R. zijn taken als bestuurder onbehoorlijk heeft vervuld in het faillissement van Cash Converters Nederland B.V.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: