Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.V.O.F. [X] ,
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
6.Omgevingsbeïnvloeding
1.Inleiding
(…) Het huidige damwandadvies betreft een concept waarbij een keuze moet worden gemaakt tussen het trillend of drukkend aanbrengen en of een combinatie ervan. Geluid en trilhinder maakt onderdeel uit van het besluit echter ook de technische haalbaarheid ervan. (…)
6.Aanbrengen en verwijderen damwanden en ankers
(…)
Het drukkend aanbrengen middels het voorboren van het damwandtracé is dat na het verwijderen van de damwanden de waterremmende laag van NAP -2,00 tot -11.00m1 geperforeerd zal zijn. Dit kan voor ongunstige waterstromingen langs het gebouw zorgen en het omliggende maaiveld natter maken. Voorts heeft het een direct effect op het waterbezwaar en het evenwicht;
(…)
Tevens zijn er meer risico’s ten aanzien van de waterdichtheid en de garantie om de damwanden op diepte te kunnen krijgen.
7.Monitoring
Het is van belang verschillende onderdelen te monitoren. (…) Ook is monitoring van belang om risico’s te kunnen bepalen en de noodzaak van maatregelen af te wegen. Tot slot is monitoring van belang omdat de verschillende overheden dit als eis stellen.(…) Voor het totaal aan monitoringswerkzaamheden dient een separaat monitoringsplan te worden opgesteld. In deze betreft het de monitoring welke direct aan de damwandconfiguratie is gerelateerd. Wij adviseren om op de vier omliggende gebouwen twee trillingsmeters te monteren en deformatiepunten aan te brengen, daar deze gebouwen relatief in de buurt gelegen zijn, binnen de 50 meter.
silent piling, waarbij de planken hydraulisch uit de grond werden getrokken.
zijn als trillingsarme werkzaamheden aan te duiden. Deze wijze van aanbrengen en verwijderen van de damwandplanken kan op basis van de bovenstaande gegevens ons inziens geen invloed hebben op de draagkracht van de funderingspalen van de plantenbakken. (…)
zijn aangebracht en verwijderd, is onderhavige schade naar onze mening niet zozeer een gevolg van trillingen. (…) ons inziens hoofdzakelijk sprake is van verzakking door grondverzet, hetgeen met name ontstaat tijdens het verwijderen van damwanden.
.
de gemetselde plantenbakken niet voorzien zijn van een betonnen (constructieve) vloer of dat er een betonnen balkenrooster is aangebracht. De voorwand van de gemetselde plantenbak is zodoende uitsluitend middels de 2 gemetselde kopzijden constructief verbonden met de gevel van het Appartementencomplex. De gemetselde voorwand van de plantenbakken hebben een lengte van ca. 17,5 m. Dit houdt in dat de horizontale krachten die op de voorwand van de gemetselde plantenbakken worden uitgeoefend (grond, evt. hydrostatische waterdruk) uitsluitend middels de 2 gemetselde kopzijden van de plantenbakken afgevoerd kunnen worden (naar de betonconstructie van de kelderbak);
de voorwand van de gemetselde plantenbak zou – volgens deze constructietekening – voorzien zijn van een strokenfundering. E.e.a betekent dat volgens deze informatiebron de voorwand van de gemetselde plantenbak niet is voorzien van een paalfundering.
de leidingdoorvoeren niet waterdicht zijn uitgevoerd (hetgeen als een gebrek kan worden geclassificeerd);