Afwijzing verzoek om voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure met betrekking tot de waarde van aandelen en vermeende samenspanning
27 november 2024Het hof heeft het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor afgewezen, omdat de ingebrachte e-mails als vervalst zijn beschouwd. Tevens zijn belanghebbende 2 en 3 niet als belanghebbenden aangemerkt.
ECLI:NL:GHDHA:2024:1981
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Internationale kinderontvoering en teruggeleiding van minderjarigen naar Servië
23 september 2024Het hof heeft het hoger beroep van de vader afgewezen en de teruggeleiding van de kinderen naar Servië gelast, met een uiterste datum van 7 oktober 2024.
ECLI:NL:GHDHA:2024:1583
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Toetsing van de rechtmatigheid van de uithuisplaatsing van een minderjarige en het perspectiefbesluit
28 augustus 2024Het Gerechtshof Den Haag bekrachtigt de uithuisplaatsing van [de minderjarige] en wijst de verzoeken van de ouders af, met nadruk op het belang van continuïteit en stabiliteit.
ECLI:NL:GHDHA:2024:1483
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Hoger beroep inzake ondertoezichtstelling en procespositie van de moeder
21 augustus 2024Het hof heeft de moeder als belanghebbende aangemerkt en de ondertoezichtstelling van [de minderjarige] verlengd tot 22 januari 2025, ter bevordering van contactherstel.
ECLI:NL:PHR:2024:383
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Verzoening na scheiding van tafel en bed en de gevolgen voor erfrecht
5 april 2024De zaak betreft de vraag of er sprake is van verzoening tussen ouders na scheiding van tafel en bed, met gevolgen voor het erfrecht. De Hoge Raad moet oordelen over de juiste maatstaf en de feiten.
Toepassing van volwassenenstrafrecht bij minderjarige verdachte in moordzaak
16 januari 2024Verdachte, geboren in 2002, veroordeeld voor moord met 10 jaar gevangenisstraf. Cassatieberoep over toepassing volwassenenstrafrecht in plaats van jeugdstrafrecht. Hoge Raad bevestigt eerdere uitspraak.
ECLI:NL:PHR:2024:38
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Ontvankelijkheid van een klacht ingediend door een zoon als gemachtigde van zijn moeder in het kader van de Wet zorg en dwang
12 januari 2024De Hoge Raad oordeelt dat de zoon niet ontvankelijk is in zijn klacht tegen de zorginstelling, omdat hij niet de wettelijk vertegenwoordiger is van zijn moeder, die onder mentorschap staat.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor woninginbraken, opzetheling en schuldheling
28 november 2023Cassatieberoep tegen veroordeling voor woninginbraken, opzetheling en schuldheling. De Hoge Raad oordeelt dat de afwijzing van het getuigenverzoek niet voldoende gemotiveerd is en dat de zaak terugverwezen wordt voor herbehandeling.
ECLI:NL:PHR:2023:311
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Benoeming bijzondere curator en schorsing omgangsregeling in familierechtelijke procedure
24 februari 2023Moeder verzoekt benoeming bijzondere curator en schorsing omgangsregeling. Hof bekrachtigt afwijzing door rechtbank. Cassatie ingesteld.
ECLI:NL:PHR:2022:586
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Afwikkeling huwelijkse voorwaarden en verrekening bij echtscheiding
17 juni 2022Hoge Raad oordeelt over de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en de verrekening van schulden bij echtscheiding. Cassatieberoep van de man verworpen.
Wettelijke vereffening van een nalatenschap en de rechtsgeldigheid van intrekking van een uitdelingslijst
3 juni 2022De zaak betreft de rechtsgeldigheid van de intrekking van een tussentijdse uitdelingslijst door de vereffenaar van een nalatenschap, waarbij de rechtbank oordeelt dat de intrekking niet rechtsgeldig was en het verzet van de erfgenaam ontvankelijk is.
ECLI:NL:PHR:2022:184
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Cassatie over benoeming onafhankelijke professionele bewindvoerder in meerderjarigenbewind
25 februari 2022Cassatie over de benoeming van een onafhankelijke professionele bewindvoerder in een meerderjarigenbewind, waarbij de echtgenote in cassatie gaat tegen de beslissing van het hof.
ECLI:NL:PHR:2022:185
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Verlenging ondertoezichtstelling en motivering van de kinderrechter in het kader van ouderverstoting
25 februari 2022De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van de vader verworpen tegen de verlenging van de ondertoezichtstelling van zijn dochter, waarbij het hof de motivering van de kinderrechter heeft overgenomen en de vader's verzoeken heeft afgewezen.
ECLI:NL:PHR:2022:46
Civiel recht; Personen- en familierechtConclusie
Wijziging van kinder- en partneralimentatie en bewijsvoering in alimentatiezaken
21 januari 2022De vrouw verzoekt wijziging van kinder- en partneralimentatie. Het hof wijst het verzoek tot wijziging van de kinderalimentatie toe, maar de partneralimentatie wordt afgewezen. De vrouw gaat in cassatie tegen de ingangsdatum en bewijsafwijzing.
Onderzoek naar de bereidheid van betrokkene om te worden gehoord in het kader van een zorgmachtiging
30 november 2021De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank die een zorgmachtiging verleende zonder betrokkene te horen, omdat niet is vastgesteld dat hij niet in staat of niet bereid was om te worden gehoord.
Machtiging tot voortzetting van een crisismaatregel op andere naam dan machtiging crisismaatregel door burgemeester. Persoonsverwisseling.
15 oktober 2021De Hoge Raad oordeelt dat de rechtbank terecht een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel heeft verleend, ondanks een persoonsverwisseling en het ontbreken van bepaalde documenten.
Verschoningsrecht in civiele getuigenverhoren met betrekking tot politiegegevens
8 oktober 2021De Hoge Raad behandelt het verschoningsrecht van een FIOD-ambtenaar in een civiel getuigenverhoor. Het hof oordeelt dat een beroep op de Wjsg mogelijk is, maar niet op de Wpg. De Hoge Raad bevestigt deze lijn en benadrukt dat de wetgever geen verschoningsrecht aan de Wpg heeft verbonden.
Verschoningsrecht in civiele procedures en de toepassing van de Wet politiegegevens
8 oktober 2021De Hoge Raad behandelt het verschoningsrecht van een FIOD-ambtenaar in een civiele procedure, bevestigt dat de Wpg geen verschoningsrecht biedt, maar de Wjsg dat wel doet.
Beoordeling van de draagkracht bij kinderalimentatie en de toepassing van forfaitaire woonlasten
12 februari 2021De zaak betreft de beoordeling van de draagkracht van de man voor kinderalimentatie, waarbij het hof oordeelt dat forfaitaire woonlasten mogen worden gehanteerd. De vrouw klaagt dat dit niet in lijn is met de werkelijke woonlasten.
Ontslag op staande voet en de gevolgen voor de arbeidsovereenkomst in het licht van verwijtbaarheid
4 september 2020De werknemer werd op staande voet ontslagen, maar het hof oordeelde dat dit ontslag niet rechtsgeldig was. De beëindiging van de arbeidsovereenkomst werd echter als verwijtbaar aan de werknemer beschouwd, waardoor hij geen recht had op salaris en bonus tot zijn AOW-gerechtigde leeftijd.
Cassatie over voorlopige machtiging op basis van de Wet Bopz en de beoordeling ex tunc versus ex nunc
4 september 2020Cassatieberoep van betrokkene tegen voorlopige machtiging op basis van de Wet Bopz. De rechtbank heeft terecht ex tunc beoordeeld, ondanks vertraging door coronamaatregelen. Cassatieberoep verworpen.
Huwelijksgoederenrecht en procesrecht in kort geding over verkoop woning van ongehuwde ex-partners
8 maart 2019Kort geding over verkoop woning van ongehuwde ex-partners; vrouw vordert medewerking man aan verkoop; rechtbank en hof wijzen vordering toe; man in cassatie.
Huwelijksvermogensrecht en het recht van reprise bij schenkingen onder uitsluitingsclausule
18 januari 2019De zaak betreft het recht van de vrouw op vergoeding uit de huwelijksgemeenschap voor schenkingen onder uitsluitingsclausule, die zijn besteed aan consumptieve uitgaven. Het hof heeft de vordering afgewezen, oordelend dat er geen recht van reprise bestaat.
Uitleg van een vaststellingsovereenkomst na beëindiging van een affectieve relatie met betrekking tot pensioenuitkeringen en belastingheffing
26 oktober 2018De zaak betreft de uitleg van een vaststellingsovereenkomst over pensioenuitkeringen na beëindiging van een affectieve relatie, met de vraag of belastingheffing voor rekening van de man komt. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep.
Veroordeling wegens ontuchtige handelingen met aanvulling van artikel 63 Wetboek van Strafrecht
13 december 2017Het Gerechtshof Den Haag heeft de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie weken voor ontuchtige handelingen, met een proeftijd van twee jaren, na bevestiging van het vonnis van de rechtbank.
Mishandeling door een arts met zwaar lichamelijk letsel als gevolg van ondeugdelijke chirurgische ingrepen
30 november 2017Een arts is veroordeeld voor mishandeling van negen patiënten door ondeugdelijke chirurgische ingrepen, met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. Hij krijgt een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk.
Poging tot zware mishandeling met disproportioneel geweld in uitgaanssituatie
29 november 2017Verdachte veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf voor poging tot zware mishandeling, waarbij disproportioneel geweld werd gebruikt tegen een roerloos slachtoffer.
Afwijzing verzoek tot opheffing van voorlopige hechtenis in verband met voorwaardelijke invrijheidstelling
1 augustus 2017Het Gerechtshof Den Haag wijst op 1 augustus 2017 het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis af, omdat de verdachte niet voldoet aan de voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidstelling.
Opruiing en aanzetten tot haat via sociale media
2 mei 2017Verdachte veroordeeld voor opruiing en aanzetten tot haat via sociale media, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 180 uren.
Veroordeling voor meerdere gewapende overvallen met vuurwapen en mes
19 april 2017Het hof veroordeelt de verdachte tot 7 jaar gevangenisstraf voor vijf gewapende overvallen, waarbij hij met een vuurwapen en mes dreigde. De straf is verhoogd ten opzichte van de eerdere veroordeling.
Voorbereiding en poging tot gewapende woningoverval met wapens en munitie
14 april 2017Verdachte veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 23 voorwaardelijk, voor voorbereiding van gewapende woningoverval en voorhanden hebben van wapens.
ECLI:NL:GHDHA:2017:534
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Verzoek tot benoeming bijzondere curator en teruggeleiding minderjarigen in internationale kinderontvoeringszaak
23 februari 2017Hof gelast teruggeleiding minderjarigen naar [woonplaats 2], [land] na ongeoorloofde overbrenging door de vrouw. Verzoek om benoeming bijzondere curator afgewezen. Vrouw veroordeeld tot betaling van kosten aan de man.
Oplichting en verduistering door advocaat met vervalsing van juridische documenten
9 februari 2017De verdachte, een advocaat, is veroordeeld voor oplichting en verduistering van cliënten door vervalsing van juridische documenten, met een gevangenisstraf van 40 maanden.
Ontvankelijkheid van de verdachte in hoger beroep en de eisen voor bijzondere volmacht
22 december 2016Het hof verklaart de verdachte ontvankelijk in hoger beroep, ondanks het ontbreken van een handtekening van de raadsman op de volmacht, en schorst het onderzoek tot een nadere zitting.
Hoger beroep tegen vonnis van de rechtbank Rotterdam inzake straatroof met geweld
11 november 2016Verdachte veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf voor straatroof met geweld, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hoger beroep tegen vonnis rechtbank Rotterdam.
Veroordeling van een verdachte voor meerdere diefstallen met braak en poging daartoe, met bijzondere voorwaarden en jeugddetentie
31 oktober 2016Verdachte veroordeeld tot 50 uren werkstraf en 200 dagen jeugddetentie voor diefstallen met braak, met bijzondere voorwaarden en schadevergoeding aan slachtoffer.
Poging tot doodslag en bedreiging met een vuurwapen in Nootdorp
28 oktober 2016Verdachte veroordeeld tot 42 maanden gevangenisstraf voor poging tot doodslag en bedreiging met een vuurwapen in Nootdorp.
Poging tot diefstal uit een woning door middel van inklimming
29 september 2016Het Gerechtshof Den Haag heeft op 29 september 2016 de verdachte veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf voor poging tot diefstal uit een woning door middel van inklimming op 25 december 2015.
Diefstal van babyvoeding door werknemers van Albert Heijn
22 september 2016Het Gerechtshof Den Haag veroordeelt de verdachte tot 3 weken gevangenisstraf voor diefstal van babyvoeding bij Albert Heijn, gepleegd samen met een mededader.
Veroordeling voor moord en fraudedelicten met levensverzekering
21 juli 2016Het Gerechtshof Den Haag heeft op 21 juli 2016 twee verdachten veroordeeld voor de moord op A.S. Rijsdijk en diverse fraudedelicten. De 28-jarige verdachte kreeg 20 jaar gevangenisstraf, de 43-jarige verdachte 5 jaar en tbs. De zaak betreft een levensverzekering als motief voor de moord.
Veroordeling voor moord met voorbedachte rade en fraudedelicten
21 juli 2016Het Gerechtshof Den Haag heeft op 21 juli 2016 twee verdachten veroordeeld voor de moord op A.S. Rijsdijk, gepleegd in 2013. De 28-jarige verdachte kreeg 20 jaar gevangenisstraf, de 43-jarige verdachte 5 jaar en tbs. Het hof bevestigde de veroordelingen en benadrukte de ernst van de feiten.
Hoger beroep tegen veroordeling voor mishandeling van echtgenote met taakstraf als gevolg
6 juli 2016Het Gerechtshof Den Haag heeft de verdachte veroordeeld tot een taakstraf van 25 uren voor mishandeling van zijn echtgenote, na hoger beroep tegen een eerdere veroordeling.
Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in vervolging ter zake van smaad door gebrek aan klacht
1 juni 2016Het Gerechtshof Den Haag verklaart het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging ter zake van smaad wegens gebrek aan een ingediende klacht.
Verkeersmisdrijf onder invloed van alcohol met eerdere veroordelingen
22 april 2016Verdachte veroordeeld voor alcohol verkeersmisdrijf met eerdere veroordelingen; geldboete van € 650,00 of 13 dagen hechtenis.
Vrijspraak van verdachte voor wederrechtelijk binnendringen in woning na beëindiging relatie
24 maart 2016Het Gerechtshof Den Haag sprak de verdachte vrij van wederrechtelijk binnendringen in de woning van zijn ex-partner, omdat niet bewezen kon worden dat hij dit had gedaan.
Jeugddetentie en vrijspraak in strafzaak met meerdere inbraken en heling
15 maart 2016Het hof heeft de verdachte veroordeeld tot 150 dagen jeugddetentie voor meerdere inbraken en heling, met bijzondere voorwaarden. Vrijspraken in eerste aanleg zijn niet in hoger beroep aan de orde.
Verwerping hoger beroep en veroordeling voor het bezit van kinderporno met zware pedoseksuele handelingen
1 februari 2016Het hof veroordeelt de verdachte tot 48 maanden gevangenisstraf voor het bezit van kinderporno, met ernstige pedoseksuele handelingen, en spreekt hem vrij van het aanbieden van dergelijke afbeeldingen.
Hoger beroep tegen vonnis van de politierechter in de rechtbank 's-Gravenhage inzake beschadiging van gebouwen en verstoring van een openbare vergadering
8 december 2015Het Gerechtshof Den Haag heeft op 8 december 2015 de verdachte veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden voor het beschadigen van gebouwen en het verstoren van een openbare vergadering. Tevens is een schadevergoeding van € 378,42 toegewezen aan de benadeelde partij.
ECLI:NL:GHDHA:2013:4032
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Hoger beroep inzake gezag en verzorging van minderjarige na terugkeer uit Suriname
1 november 2013Het Gerechtshof Den Haag heeft op 1 november 2013 beslist dat de vader van een minderjarige het kind in Nederland moet houden in afwachting van een gezagsbeslissing, en de vorderingen van de grootouders afgewezen.