Herbeoordeling van gunningsbeslissing in aanbestedingsprocedure door Rijkswaterstaat
18 november 2020
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van Van Oord af in kort geding over aanbesteding, o.a. omdat de eerste gunningsbeslissing is ingetrokken en herbeoordeling plaatsvond.
Afwijzing vordering van de Staat om voorafgaand aan uitzending kennis te nemen van een filmdocumentaire
9 oktober 2020
De vordering van de Staat om voorafgaand aan uitzending kennis te nemen van een filmdocumentaire is afgewezen. De Staat wordt veroordeeld in de proceskosten.
Gratieverzoek en de opschorting van de tenuitvoerlegging van een gevangenisstraf
1 oktober 2020
Eiser verzoekt om opschorting van zijn gevangenisstraf in afwachting van een gratieverzoek. De voorzieningenrechter wijst het verzoek af, omdat er geen grond is voor schorsing van de tenuitvoerlegging.
Aanbestedingsgeschil tussen Aquabus B.V. en de Provincie Zuid-Holland met betrekking tot de gunning van een opdracht voor personenvervoer over water
17 september 2020
Aquabus B.V. vordert intrekking van de gunning van een aanbesteding voor personenvervoer over water aan de Combinatie. De rechtbank wijst de vorderingen van Aquabus af en bevestigt de gunning aan de Combinatie.
Executiegeschil over dwangsommen en publicaties in kort geding
31 augustus 2020
Eiser vordert opheffing van beslag en staking van executie. De voorzieningenrechter oordeelt dat eiser dwangsommen heeft verbeurd door publicaties niet te verwijderen, en wijst de vordering af.
Afwijzing vordering tot opschorting van detentie en executieplicht van de Staat
31 augustus 2020
De vordering van [eiser] tot opschorting van zijn detentie werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de executieplicht van de Staat niet kan worden opgeschort en dat de detentie van [eiser] niet onrechtmatig is.
Ontruiming van een sociale huurwoning wegens bedrog bij het aangaan van de huurovereenkomst
24 augustus 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat gedaagden onjuiste informatie hebben verstrekt bij het aangaan van de huurovereenkomst, wat leidt tot ontruiming van de woning.
Toepassing cumulatieregel artikel 15, vijfde lid, Sr in kort geding over voorwaardelijke invrijheidstelling
13 augustus 2020
De voorzieningenrechter heeft de vordering van [eiser] tot optelling van gevangenisstraffen afgewezen, omdat de cumulatieregel van artikel 15, vijfde lid, Sr niet van toepassing was. Eiser werd veroordeeld in de proceskosten.
Uitleg erfdienstbaarheid van overgang en verjaring in kort geding
10 augustus 2020
Kort geding over uitleg erfdienstbaarheid van overgang; eiseres vordert verbod tegen gedaagden om doorgang te belemmeren. Vordering toegewezen, dwangsom opgelegd.
Uitleg van artikel 180 lid 7 Wegenverkeerswet in relatie tot rijontzegging en detentie
3 augustus 2020
De rechtbank heeft de vordering van eiser tot teruggave van zijn rijbewijs afgewezen, o.a. omdat de rijontzegging doorloopt tot de voorwaardelijke invrijheidstelling.
Afwijzing van vorderingen tot opheffing van lijfsdwang in kort geding met betrekking tot ontnemingsmaatregel
3 augustus 2020
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiser] tot opheffing van de lijfsdwang afgewezen, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt in betalingsonmacht te verkeren.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding door gebrek aan tijdige Gedragsverklaring Aanbesteden
27 juli 2020
Rechtbank Den Haag verklaart inschrijving van Freelex ongeldig wegens niet tijdig ingediende GVA. Vordering tot intrekking ongeldigverklaring afgewezen.
Machtiging curator tot verkoop van onroerend goed in faillissement
16 juli 2020
De rechtbank Den Haag heeft op 16 juli 2020 de curator gemachtigd om de woning van [Naam] te gelde te maken in het kader van het faillissement, ondanks verzet van [verweerster].
Ongeldigheid van inschrijving bij aanbesteding en herstelplicht
13 juli 2020
De rechtbank heeft de vorderingen van de Combinatie afgewezen, omdat hun inschrijving op een aanbesteding ongeldig was verklaard wegens een ondertekeningsgebrek. De Combinatie kreeg geen kans om dit gebrek te herstellen.
Kort geding over nakoming van een vaststellingsovereenkomst en concurrentiebeding tussen twee vennootschappen
13 juli 2020
Kort geding over nakoming van een vaststellingsovereenkomst en concurrentiebeding tussen MB Management B.V. en New Line Mobile B.V. tegen Socom B.V. en MB Corp B.V. De rechter heeft de gedaagden veroordeeld tot nakoming van financiële verplichtingen en het delen van vertrouwelijke informatie te verbieden.
Geschil over gedeeltelijk afwijzing gratieverzoek en verjaring van strafrechtelijke feiten
8 juli 2020
Eiser verzoekt om herziening van een gratiebesluit dat gedeeltelijk is afgewezen. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en oordeelt dat de Minister de beslissing voldoende heeft gemotiveerd.
Verplichting van de Staat om gedetineerde te transporteren naar hoorzitting
8 juli 2020
Eiser, gedetineerd, vordert transport naar hoorzitting. Vordering afgewezen; directeur PBC oordeelt dat er bezwaren zijn tegen transport. Rechtbank bevestigt dat hoorzitting niet onder gerechtelijke procedure valt.
Geschil over de afgifte van schilderijen die onder strafvorderlijk beslag zijn genomen en executoriaal beslag rust op
15 juni 2020
Kort geding over de afgifte van schilderijen onder strafvorderlijk beslag; de Staat moet de schilderijen afgeven aan de deurwaarder van [gedaagde, sub 2].
Kort geding over beslaglegging en ontvankelijkheid in vorderingen van een uitzendbedrijf in verband met NOW-regeling en fraudeonderzoek
4 juni 2020
De voorzieningenrechter verklaart [eiseres] niet-ontvankelijk in haar vorderingen wegens voldoende rechtsbescherming via klaagschriftprocedure; kostenveroordeling aan [eiseres].
Intrekking van aanbesteding door de Politie na gunningsbeslissing en de rechtsgeldigheid daarvan
29 mei 2020
AED Solutions vordert dat de Politie de intrekking van de aanbesteding ongedaan maakt. De rechter oordeelt dat de Politie gerechtigd was om de aanbesteding in te trekken, en wijst de vorderingen van AED Solutions af.
Vordering tot betaling van achterstallige alimentatie en voorschot kinderalimentatie in kort geding na echtscheiding
28 mei 2020
Vordering tot betaling van achterstallige alimentatie en voorschot kinderalimentatie in kort geding; achterstallige betalingen toegewezen, partneralimentatie afgewezen.
Niet-ontvankelijkheid van eiser in vorderingen tegen het Openbaar Ministerie en WOB-verzoeken
20 mei 2020
Eiser is niet-ontvankelijk in zijn vorderingen tegen het Openbaar Ministerie en WOB-verzoeken, omdat hiervoor andere rechtsgangen openstaan. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten van € 1.636,-.
Kort geding inzake detailcontrole zorgdossiers en ontbinding overeenkomst zorgaanbieder
15 mei 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Zilveren Kruis de overeenkomst met C2GT niet mocht ontbinden en moet haar verplichtingen nakomen. Vordering tot betaling van openstaande declaraties afgewezen.
Kort geding over de erkenning en tenuitvoerlegging van een Hongaarse vrijheidsstraf in Nederland
7 mei 2020
De Rechtbank Den Haag heeft in een kort geding geoordeeld dat de vrijheidsstraf van de eiser, opgelegd door de Hongaarse rechter, terecht in Nederland wordt ten uitvoer gelegd. De vorderingen van de eiser worden afgewezen.
Kort geding over ontruiming van kantoorruimte in verband met onderhuur en Coronamaatregelen
21 april 2020
Amboz B.V. vorderde ontruiming van kantoorruimte in kort geding. Gedaagden verschenen niet, waardoor verstek werd verleend. De voorzieningenrechter wees de vordering toe en veroordeelde gedaagden in de proceskosten.
Verzoek tot verwijdering uit de Gebeurtenissenadministratie van Achmea Bank na valsheid in geschrifte bij hypotheekaanvraag
2 april 2020
Verzoeker vraagt om verwijdering uit de Gebeurtenissenadministratie van Achmea Bank na valsheid in geschrifte bij hypotheekaanvraag. De rechtbank wijst het verzoek af en compenseert de proceskosten.
Nakoming van een vaststellingsovereenkomst na beëindiging van een aanbestedingsopdracht en verbod op gebruik van een rapport
18 maart 2020
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van VWKO af inzake nakoming van een vaststellingsovereenkomst met de Staat, wegens gebrek aan bewijs van geldigheid en uitvoering.
Afwijzing vordering tot vrijlating en toelating tot zelfmeldprocedure in kort geding
17 maart 2020
Rechtbank Den Haag wijst vordering van eiser tot vrijlating en toelating tot zelfmeldprocedure af. Eiser is gedetineerd op basis van een onherroepelijke strafrechtelijke beslissing.
Niet-ontvankelijkheid van de eiser in zijn vordering tot plaatsing in een ZBBI/PP-traject
16 maart 2020
De eiser is niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering tot plaatsing in een ZBBI/PP-traject. De rechtsgang bij de RSJ is de aangewezen weg en er is geen spoedeisend belang voor ingrijpen door de voorzieningenrechter.
Ongeldigverklaring inschrijving bij aanbesteding door gebruik van onjuiste inschrijfbiljetten en -staten
9 maart 2020
Rechtbank Den Haag verklaart inschrijvingen van MV Bomen ongeldig wegens gebruik van onjuiste inschrijfbiljetten. Vordering tot heraanbesteding afgewezen.
Ongeldigverklaring inschrijving bij aanbesteding voor bomenonderhoud door gebruik van onjuiste inschrijfbiljetten
9 maart 2020
Rechtbank Den Haag verklaart inschrijving van Meijer ongeldig wegens gebruik van onjuiste inschrijfbiljetten bij aanbesteding voor bomenonderhoud. Vordering tot heraanbesteding afgewezen.
Toewijzing van vorderingen in kort geding ondanks eerdere afwijzing door kantonrechter
2 maart 2020
De Rechtbank Den Haag heeft op 2 maart 2020 in kort geding de vorderingen van Stichting Vidomes toegewezen, ondanks eerdere afwijzing door de kantonrechter, vanwege zwaarwegende belangen.
Weigering van de overdracht van de tenuitvoerlegging van een gevangenisstraf aan Polen
24 februari 2020
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiseres] om de overdracht van haar gevangenisstraf aan Polen te verbieden afgewezen, omdat de civiele rechter niet bevoegd was om in te grijpen in reeds bestaande procedures.
Executie van inbeslaggenomen aandelen en de toepassing van aandeelhoudersovereenkomst
13 februari 2020
De rechtbank Den Haag heeft bepaald dat de in beslag genomen aandelen van [Beheer B.V.] in DEG Holding verkocht kunnen worden, zonder dat de aandeelhoudersovereenkomst van toepassing is.
Erkenning en tenuitvoerlegging van een Engelse gevangenisstraf in Nederland op basis van de Wet wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging vrijheidsbenemende en voorwaardelijke sancties
13 februari 2020
De rechtbank heeft de vorderingen van de eiser afgewezen, die om schadevergoeding vroeg voor onterecht lange detentie na erkenning van een Engelse gevangenisstraf. De rechtbank oordeelde dat de minister niet onrechtmatig handelde en dat er geen juridische misslag was.
Overname van gevangenisstraf door Nederland op grond van de Wet wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging vrijheidsbenemende en voorwaardelijke sancties
12 februari 2020
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van eiseres af en veroordeelt haar in de kosten van het geding.
Afwijzing van de vordering tot schorsing van detentie van een in Thailand veroordeelde Nederlander
24 januari 2020
De vordering van eiser tot schorsing van zijn detentie werd afgewezen. De rechtbank oordeelde dat de Staat de gevangenisstraf moest uitvoeren conform het verdrag met Thailand.
Onrechtmatigheid van vervreemding van in beslag genomen voertuigen in kort geding
22 januari 2020
De rechtbank heeft de vorderingen van eisers afgewezen en geoordeeld dat de vervreemding van in beslag genomen voertuigen door het Openbaar Ministerie niet onrechtmatig is.
Toetsing van de beslissing tot uitsluiting van een inschrijving in een aanbestedingsprocedure
20 januari 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de uitsluiting van Wasserij Service Delft Holding B.V. van de aanbestedingsprocedure door de Dienst Justitiële Inrichtingen terecht was, omdat niet voldaan was aan de referentie-eis.
Vordering tot plaatsing in een open inrichting en niet-ontvankelijkheid van de eiser
15 januari 2020
Eiser is niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering tot plaatsing in een open inrichting. De rechter oordeelde dat er een alternatieve rechtsgang beschikbaar was voor eiser.
Bevoegdheid van het Openbaar Ministerie tot executie van strafrestant na vroegtijdige vrijlating
3 januari 2020
De voorzieningenrechter oordeelt dat het OM bevoegd is om het strafrestant van 190 dagen te executeren, ondanks de vroegtijdige vrijlating van de eiser. Vorderingen van de eiser worden afgewezen.
Afwijzing van vordering tot opschorting tenuitvoerlegging gevangenisstraf in verband met voorlopige hechtenis
20 december 2019
De vordering van [eiser] om de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf op te schorten werd afgewezen. De rechtbank oordeelde dat de wetgever de mogelijkheid heeft willen creëren om zowel voorlopige hechtenis als onherroepelijke gevangenisstraf achtereenvolgens ten uitvoer te leggen.
Afwijzing van de vordering tot beëindiging of opschorting van de tenuitvoerlegging van een strafvonnis in kort geding
19 december 2019
De rechtbank heeft de vorderingen van [eiser] tot stopzetting van de executie van zijn gevangenisstraf afgewezen, omdat de gestelde toezegging van het OM niet aannemelijk is gemaakt.
Vordering tot medewerking aan verkoop van de voormalige echtelijke woning in kort geding tussen ex-partners
19 december 2019
In kort geding is de vordering van de man tot medewerking aan de verkoop van de woning afgewezen. Het belang van de vrouw om in de woning te blijven wegen zwaarder dan het belang van de man bij verkoop.
Wetswijziging inzake afvalstoffenbelasting en de gevolgen voor buitenlandse afvalverbranding
18 december 2019
Attero cs vorderden opschorting van de Wetswijziging inzake afvalstoffenbelasting. De rechtbank wees de vorderingen af, oordelend dat de wijziging niet onmiskenbaar onverbindend was en dat de Staat een CO₂-reductie mocht verwachten.
Opschorting tenuitvoerlegging voorgenomen euthanasie van in beslag genomen honden
18 december 2019
De voorzieningenrechter heeft de vordering van [eiser] tot opschorting van de euthanasie van zijn honden afgewezen, o.a. omdat de officier van justitie in redelijkheid tot euthanasie kon besluiten.
Beoordeling van de detentiefasering en zelfmeldstatus van een gedetineerde in kort geding
20 november 2019
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van de eiser in kort geding afgewezen, waaronder de opheffing van de arrestantenstatus en de start van detentiefasering, en bepaald dat iedere partij zijn eigen kosten draagt.
Executiegeschil inzake proceskostenveroordelingen door de Staat
20 november 2019
De voorzieningenrechter wijst de vordering van [eiser] af en oordeelt dat de Staat geen misbruik van bevoegdheid heeft gepleegd bij de executie van proceskostenveroordelingen.
Afwijzing vordering tot aanpassing van detentiestraf in kort geding na Belgische veroordeling
4 november 2019
De vordering van de eiser om de tenuitvoerlegging van een Belgische gevangenisstraf aan te passen naar Nederlandse maatstaven werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de Staat gebonden was aan eerdere beslissingen van de bodemrechter.
Tenuitvoerlegging vervangende hechtenis in het kader van schadevergoedingsmaatregelen
25 oktober 2019
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van [eiser] af in kort geding over betalingsregeling voor schadevergoedingsmaatregelen, oordelend dat betalingsonmacht niet is aangetoond.
Kort geding inzake aanbestedingsprocedure en voorlopige gunningsbeslissing
14 oktober 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Provincie Zuid-Holland de voorlopige gunningsbeslissing aan de Combinatie moet intrekken en de aanbesteding moet heraanbesteden vanwege schending van het transparantiebeginsel.
Vordering tot aanvullende bekostiging onderwijs in verband met leerlingengroei en de rechtsgang bij bestuursrecht
11 oktober 2019
SIO vordert aanvullende bekostiging voor leerlingengroei, maar de Minister heeft nog niet beslist op de aanvraag. De voorzieningenrechter wijst de vordering af en verklaart SIO niet-ontvankelijk in haar subsidiaire vordering.
Onrechtmatige opvang van een moeder en haar minderjarige kind door de Staat der Nederlanden
7 oktober 2019
De voorzieningenrechter weigerde de vordering van een moeder om opvang voor haar en haar kind te bieden, oordelend dat de Staat niet onrechtmatig handelde, aangezien de moeder als zelfredzaam werd beschouwd.
Terechte verwijdering van leerling wegens ernstig wangedrag in kort geding
2 oktober 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de definitieve verwijdering van leerling [A] wegens mishandeling van een medeleerling gerechtvaardigd is. Vordering van moeder afgewezen.
Weigering van de gevraagde voorzieningen in kort geding betreffende aanhouding van vrijheidsstraf
27 september 2019
De Rechtbank Den Haag weigert de vordering van eiseres om de tenuitvoerlegging van haar vrijheidsstraf aan te houden, en verklaart haar niet-ontvankelijk.
Uitlevering aan Turkije en terugkeergarantie in kort geding
18 september 2019
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiser] tot het tegenhouden van zijn uitlevering aan Turkije afgewezen, oordelend dat de Turkse autoriteiten voldoende terugkeergarantie hebben gegeven.
Verzoek om verlof voor conservatoir beslag door dochter op nalatenschap van langstlevende ouder
30 augustus 2019
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van de dochter om verlof voor conservatoir beslag op de nalatenschap van de vader af, omdat niet summierlijk is gebleken van de deugdelijkheid van het ingeroepen recht.
Wraking van de rechter in een faillissementsprocedure met betrekking tot inbewaringstelling
30 augustus 2019
De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van de rechter toegewezen, omdat verzoeker onvoldoende gelegenheid kreeg om zich voor te bereiden op het verhoor over zijn inbewaringstelling.
Geschil over de opzegging van een beheerovereenkomst en de overdracht van vastgoedbeheer
2 augustus 2019
Geschil over de opzegging van een beheerovereenkomst voor vastgoedbeheer door [gedaagde 1]. De voorzieningenrechter oordeelt dat de opzegging rechtsgeldig is en wijst de vorderingen van [eiseres] af.
Ontruiming van bedrijfspand na executieveiling en inroepen huurbeding
26 juli 2019
Celerita B.V. vordert ontruiming van een bedrijfspand na executieveiling. De rechtbank oordeelt dat de gedaagde zonder recht in het pand verblijft en veroordeelt tot ontruiming en betaling van gebruiksvergoeding.
Kort geding inzake aanbesteding en uitsluitingsgronden met betrekking tot prestaties uit het verleden en valse verklaringen
24 juli 2019
Conduent verzet zich tegen de gunning van een aanbesteding aan [B.V. I] vanwege uitsluitingsgronden. De rechtbank wijst de vorderingen van Conduent af en bevestigt de gunning aan [B.V. I].
Kort geding over gratieverzoek en de rol van de Staat in de herbeoordeling van levenslanggestraften
17 juli 2019
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van eiser af in kort geding over gratieverzoek. Staat heeft niet onrechtmatig gehandeld en voldoende informatie verstrekt aan het gerechtshof.
Onrechtmatige reclame-uitingen in het kader van de 'Beter netwerk'-campagne tussen T-Mobile en KPN
8 juli 2019
T-Mobile vordert in kort geding KPN te veroordelen wegens onrechtmatige reclame-uitingen. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en veroordeelt T-Mobile in de kosten.
Vordering tot invrijheidstelling en verbetering proces-verbaal in kort geding
2 juli 2019
Eiser werd niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering tot invrijheidstelling en verbetering van een proces-verbaal, omdat er een alternatieve rechtsgang beschikbaar was.
Botsing tussen het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer in een kort geding over onrechtmatige uitlatingen
21 juni 2019
Kort geding over onrechtmatige uitlatingen door gedaagde over zorgverlening aan haar zus, waarbij de rechter oordeelt dat het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer zwaarder weegt dan het recht op vrijheid van meningsuiting.
Verzoek tot verwijdering van BKR-registratie na brandstichting van geleased voertuig
29 mei 2019
Rechtbank beveelt Volkswagen Bank tot verwijdering van BKR-registratie na verzoek van verzoeker, die financieel stabiel is en de registratie als belemmering ervaart voor nieuwe leningen.
Geschil over betaling van provisie en terugbetaling door energieafnemers in kort geding
10 mei 2019
MKBC vordert betaling van provisie van TGPNL, die dit betwist. Beide vorderingen worden afgewezen wegens onvoldoende bewijs en noodzaak voor nader onderzoek.
Vordering tot verwijdering van stalen uitbouw wegens onredelijke hinder
26 april 2019
Eisers vorderden de verwijdering van een stalen uitbouw van gedaagde wegens onredelijke hinder. De rechtbank wees de vorderingen toe, met uitzondering van de vordering om het zijdak terug te brengen in de oorspronkelijke staat.
Tenuitvoerlegging vervangende hechtnis verbonden aan schadevergoedingsmaatregelen in kort geding
25 april 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis niet onrechtmatig is, ook al kan [eiseres] de schadevergoedingen niet betalen. Vorderingen van [eiseres] worden afgewezen.
Verbod op verdere executie van vervangende hechtenis in verband met taakstraffen
19 april 2019
De voorzieningenrechter verbiedt de Staat om de vervangende hechtenis van [eiser] verder te executeren totdat het gerechtshof Amsterdam op zijn bezwaarschriften beslist.
Verbod op hechtenis en verwijdering signalering tot uitspraak in hoger beroep
18 april 2019
De voorzieningenrechter verbiedt de Staat om [eiser] in hechtenis te nemen totdat het gerechtshof over zijn hoger beroep heeft beslist, en veroordeelt de Staat in de proceskosten.
Executie van vrijheidsstraf en gerechtvaardigd vertrouwen in beëindiging
10 april 2019
De rechtbank heeft de vordering van de eiser om de executie van zijn vrijheidsstraf te staken afgewezen, omdat hij niet gerechtvaardigd kon vertrouwen op beëindiging van de straf.
Aanbesteding uniformkleding Douane; vordering ETP afgewezen; beoordeling op kwalitatieve subgunningscriteria kan de toets der kritiek doorstaan; inschrijvingen beoordeeld conform de vooraf bekendgemaakte beoordelingssystematiek.
9 april 2019
Rechtbank Den Haag wijst vordering van ETP af in aanbestedingszaak voor uniformkleding Douane; beoordeling van inschrijvingen door de Staat correct en conform de regels.
Aanbesteding van InSAR-gebaseerde deformatie diensten en de overdracht van intellectuele eigendomsrechten
27 maart 2019
SkyGeo spande een kort geding aan tegen de Staat over de voorwaarden van een aanbesteding voor InSAR-diensten. De rechter oordeelde dat de voorwaarden niet disproportioneel zijn en wees de vorderingen van SkyGeo af.
Afwijzing vordering tot opheffen vervangende hechtenis in kort geding
22 maart 2019
De vordering van [eiser] tot opheffing van de vervangende hechtenis is afgewezen. De Staat handelt niet onrechtmatig. [eiser] wordt veroordeeld in de proceskosten van € 1.619,--.
Niet-ontvankelijkverklaring van eisers in hun vordering tot verstrekking van afgifte door de Politie van beeldmateriaal van een politiecel
20 maart 2019
Eisers zijn niet-ontvankelijk verklaard in hun vordering tot verstrekking van camerabeelden door de Politie, omdat zij de juiste procedure niet hebben gevolgd.
Afwijzing vordering tot verbod van overlevering aan Polen in kort geding
14 maart 2019
De vordering van [eiser] om de overlevering aan Polen te verbieden is afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat het kort geding niet kan dienen als hoger beroep tegen de beslissing van de IRK.
Schorsing van de tenuitvoerlegging van een Engelse gevangenisstraf en de toepassing van de Nederlandse v.i.-regeling
13 maart 2019
Eiser vorderde schorsing van de tenuitvoerlegging van een Engelse gevangenisstraf. De voorzieningenrechter wees de vordering af en oordeelde dat de aanpassing van de straf naar Nederlands recht op goede gronden was gedaan.
Vervreemding van in beslag genomen voertuigen in kort geding tegen de Staat der Nederlanden
27 februari 2019
Eisers vorderden in kort geding dat de Staat niet zou overgaan tot vervreemding van in beslag genomen voertuigen. De voorzieningenrechter wees de vorderingen af, oordelend dat de Staat binnen zijn beleidsvrijheid handelt en er geen onrechtmatig handelen is.
Beoordeling van een aanbestedingsprocedure en de gunningsbeslissing in kort geding
18 januari 2019
MH vordert in kort geding intrekking van de gunningsbeslissing van de Staat en heraanbesteding. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en oordeelt dat de beoordeling van de inschrijving door de Staat voldoende is gemotiveerd.
Aanbesteding van wegenzout en de gevolgen van niet tijdige en niet besteksconforme levering
4 januari 2019
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Eurosalt af in kort geding over aanbesteding wegenzout. Rijkswaterstaat handelde binnen contractuele mogelijkheden na niet tijdige en niet besteksconforme levering door [BV I].
Zorgplicht van de Staat bij leveringen aan gedetineerden in penitentiaire inrichtingen
2 januari 2019
De vordering van de eiser, een gedetineerde, om de Staat te verplichten tot tijdige levering van goederen werd afgewezen. De rechter oordeelde dat de zorgplicht niet was geschonden en dat de verbeteringen in de winkelvoorzieningen voldoende waren.
Afwijzing van vordering tot opheffing van derdenbeslagen in kort geding tussen BIOPROMOTIONS B.V. en TN PLASTICS B.V.
21 december 2018
De voorzieningenrechter heeft de vordering van BIOPROMOTIONS B.V. tot opheffing van derdenbeslagen afgewezen en de vordering van TN PLASTICS B.V. tot opheffing van het eigenbeslag toegewezen, met veroordeling van BP in de proceskosten.
Wijziging van bijzondere voorwaarden voor voorwaardelijke invrijheidstelling in kort geding
10 december 2018
Eiser verzoekt in kort geding om wijziging van bijzondere voorwaarden bij zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, o.a. omdat de voorwaarden niet onredelijk zijn en bedoeld zijn ter bescherming van slachtoffers.
Afwijzing vorderingen voormalig werkgever jegens werknemer zonder concurrentiebeding
10 december 2018
De rechtbank heeft de vorderingen van de voormalig werkgever afgewezen, omdat de werknemer niet gebonden was aan een concurrentiebeding en geen onrechtmatige concurrentie pleegde door een concurrerende onderneming te starten.
Aanbestedingsprocedure leermiddelen en geschil over gunningscriteria
27 november 2018
De rechtbank Den Haag oordeelt dat de aanbestedingsprocedure van STICHTING CARMELCOLLEGE voor leermiddelen niet in strijd is met aanbestedingsrechtelijke beginselen. Vorderingen van THE LEARNING NETWORK B.V. en IDDINK VOORTGEZET ONDERWIJS B.V. worden afgewezen.
Niet-ontvankelijkheid van een combinatie van bedrijven in aanbestedingsprocedure
27 november 2018
Rechtbank Den Haag verklaart Merwestreek niet-ontvankelijk in haar vorderingen tegen de Gemeente Waddinxveen, omdat zij als onderdeel van een combinatie had ingeschreven op de aanbesteding.
Afwijzing vordering tot schadevergoeding wegens onrechtmatig handelen van de Staat in het kader van arbeidsrelaties
21 november 2018
Eiser vordert schadevergoeding van de Staat wegens onrechtmatig handelen, maar vordering wordt afgewezen vanwege niet voldaan relativiteitsvereiste en causaal verband.
Teruggave van in beslag genomen voorwerpen en geldbedrag in kort geding na vrijspraak
7 november 2018
De voorzieningenrechter heeft de Staat gelast om een geldbedrag van € 18.437,80 en een harddisk aan eiser te verstrekken, en om te onderzoeken of een back-up van zijn administratie beschikbaar is.
Kort geding over uitleveringsbewaring en onmiddellijke invrijheidstelling
5 november 2018
Eiser vordert onmiddellijke invrijheidstelling, maar wordt niet-ontvankelijk verklaard omdat een andere procedure openstaat. Kostenveroordeling van € 1.606,--.
Bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen in het kader van grensoverschrijdende inning van schuldvorderingen
2 november 2018
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft op 2 november 2018 een verzoek tot conservatoir beslag afgewezen wegens onvoldoende bewijs van de vorderingen van de verzoekers.
Kort geding inzake aanbestedingsovereenkomst tussen Xerox en de Staat der Nederlanden
12 oktober 2018
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Xerox af in kort geding over aanbestedingsovereenkomst met de Staat. Geen deugdelijke gronden voor aantasting van de overeenkomst met Ricoh.
Geschil over de executie van een ontruimingsvonnis met betrekking tot een huurovereenkomst en de gevolgen van een noodtoestand
9 oktober 2018
Eiser verzet zich tegen de executie van een ontruimingsvonnis. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af, o.a. omdat er geen noodtoestand is aangetoond.
Afwijzing van een kort geding inzake de inkoopprocedure voor stomamaterialen met betrekking tot rechtsverwerking en de rol van zorgverzekeraars
3 oktober 2018
De rechtbank heeft de vorderingen van Mathot afgewezen wegens rechtsverwerking en onvoldoende bewijs van onjuistheid van de gunning aan andere inschrijvers.
Afwijzing verzoek tot strafonderbreking voor gedetineerde bij bevalling partner
25 september 2018
De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot strafonderbreking van een gedetineerde afgewezen, omdat de afwijzing niet evident onredelijk was en er risico's voor ongewenste confrontaties bestonden.
Vordering tot betaling van waarborgsom en gefixeerde vergoeding in kort geding na niet-nakoming koopovereenkomst onroerende zaak
24 september 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat gedaagde in gebreke is gebleven bij betaling van de waarborgsom en een gefixeerde vergoeding. Vordering van eiser tot betaling wordt toegewezen.
Aanbesteding chauffeursdiensten en rechtsverwerking bij gunning
20 september 2018
Kort geding over gunning van aanbesteding chauffeursdiensten. Eiseres verliest omdat zij haar recht heeft verwerkt om te klagen over de gunning aan HR, die niet over een taxivergunning beschikt. Vordering afgewezen en eiseres veroordeeld in proceskosten.
Beëindiging zakelijke contacten tussen belangenbehartiger en verzekeraars na verbaal ontoelaatbaar gedrag
3 september 2018
Schade 24 vorderde hervatting van communicatie met verzekeraars na beëindiging door verbaal ontoelaatbaar gedrag. De rechtbank wees de vorderingen af en veroordeelde Schade 24 in de kosten.
Afwijzing van vorderingen in kort geding met betrekking tot schorsing en ontslag van bestuurder
24 augustus 2018
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van eiser af in kort geding over schorsing en ontslag als bestuurder, o.a. vanwege formele vereisten en belangenafweging.
Vordering tot huurprijsvermindering en schadevergoeding in kort geding door huurder van winkelpand Kijkduin afgewezen
23 augustus 2018
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Trado tot huurprijsvermindering en schadevergoeding af; onvoldoende bewijs van schade en geen spoedeisend belang voor ontruiming.
Vordering tot opheffing van strafvorderlijke beslagen en betaling van bedragen aan eiser in kort geding
20 augustus 2018
Eiser vordert in kort geding de opheffing van beslagen door de Staat en betaling van bedragen om schulden aan ING te voldoen. De voorzieningenrechter verklaart eiser deels niet-ontvankelijk en wijst de vordering af.
Vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling in kort geding afgewezen
15 augustus 2018
Vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling van [eiser] afgewezen; onvoldoende aannemelijk gemaakt dat hij in België na 1/3 van zijn straf in vrijheid zou worden gesteld.
Afwijzing vordering tot handhaving van verkeersregels voor fietsers in Amsterdam
8 augustus 2018
De rechtbank Den Haag heeft de vordering van een Amsterdamse bewoner tot handhaving van verkeersregels voor fietsers afgewezen, oordelend dat de Staat niet onrechtmatig handelt en dat handhaving prioriteiten kent.
Wraking van rechters in bestuursrechtelijke procedure met betrekking tot aanhoudingsverzoek
7 augustus 2018
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 7 augustus 2018 een wrakingsverzoek afgewezen dat was ingediend tegen rechters E. Kouwenhoven en M.A. Dirks, omdat er geen objectieve aanwijzingen voor vooringenomenheid waren.
Tenuitvoerlegging vervangende hechtenis in het kader van een opgelegde schadevergoedingsmaatregel
6 augustus 2018
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van [eiser] af om de vervangende hechtenis van 53 dagen niet ten uitvoer te leggen, omdat deze rechtmatig is in het kader van de schadevergoedingsmaatregel.
Toepassing van het specialiteitsbeginsel in het kader van de Overleveringswet
2 augustus 2018
De voorzieningenrechter heeft de vordering van de eiser afgewezen en geoordeeld dat hij zich vrijwillig in Nederland bevond, waardoor het specialiteitsbeginsel niet van toepassing was.
Schikking en uitlatingenverbod in geschil over verbouwing Naturalisgebouw
1 augustus 2018
In een kort geding vorderde eiser rectificatie van uitlatingen door de directeur van Naturalis, die in strijd waren met een schikking. De voorzieningenrechter oordeelde dat de uitlatingen in strijd waren met het uitlatingenverbod, maar wees de vordering om een dwangsom af.
Wrakingsverzoek tegen voorzitter meervoudige strafkamer wegens niet beantwoorden van niet zaaksgerelateerde vragen
30 juli 2018
Wrakingsverzoek afgewezen; voorzitter meervoudige strafkamer niet verplicht om niet zaaksgerelateerde vragen te beantwoorden. Wrakingsverbod opgelegd voor toekomstige verzoeken op dezelfde grond.
Uitlevering van een gedetineerde aan Rusland en de beoordeling van het risico op schending van mensenrechten
4 juli 2018
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiser] om zijn uitlevering aan Rusland te verbieden afgewezen, omdat niet aannemelijk is dat hij daar een reëel risico op schending van mensenrechten loopt.
Vonnis in kort geding over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 en de privacy van burgers
26 juni 2018
Eisers vorderden de buitenwerkingstelling van bepalingen van de Wiv 2017, maar de voorzieningenrechter wees dit af en oordeelde dat de wet voldoet aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.
Vordering tot nakoming van samenwerkingsovereenkomst in kort geding tussen horecapersoneel leverancier en ADO
24 mei 2018
De voorzieningenrechter heeft ADO veroordeeld om uitvoering te geven aan een samenwerkingsovereenkomst met Cum Laude, ondanks ADO's betwisting van de geldigheid van de overeenkomst.
Opheffing van executoriaal beslag in kort geding tussen ex-echtgenoten met betrekking tot alimentatiebetalingen en eigendom van woningen
24 mei 2018
De voorzieningenrechter heft het executoriaal beslag op de woning op, omdat de vrouw misbruik van bevoegdheid maakt door niet mee te werken aan de opheffing.
Vordering tot afgifte van een hond in kort geding met betwisting van eigendom
9 mei 2018
De vordering tot afgifte van de hond is afgewezen, omdat de eiseres niet voldoende bewijs heeft geleverd van eigendom en de hond goed wordt verzorgd door de gedaagde.
Verstoring van de vrijheid van meningsuiting door publicatie van een boek met onrechtmatige beschuldigingen
3 mei 2018
De Rechtbank Den Haag heeft op 3 mei 2018 de auteur en de uitgever van een boek veroordeeld tot het staken van de verspreiding van het boek en het vernietigen van voorraden, omdat het boek onrechtmatige beschuldigingen bevatte die niet op feiten waren gebaseerd.
Vordering tot verbod van gijzeling wegens openstaande boetes onder de Wahv
6 april 2018
Eiser vordert verbod op gijzeling wegens openstaande Wahv-boetes. De rechtbank wijst de vordering af, omdat er geen machtiging voor gijzeling is afgegeven.
Tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis en de onrechtmatigheid van de Staat
27 februari 2018
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van [eiser] af en bevestigt de rechtmatigheid van de vervangende hechtenis door de Staat, ondanks de persoonlijke gevolgen voor [eiser].
Verbod op uitlevering aan Albanië van Albanees die daar tot levenslang is veroordeeld
26 februari 2018
De voorzieningenrechter verbiedt de uitlevering van een Albanees die in Albanië tot levenslang is veroordeeld, omdat de levenslange gevangenisstraf daar niet voldoet aan de eisen van het EVRM.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in bestuursrechtelijke zaken
15 februari 2018
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 15 februari 2018 het wrakingsverzoek van verzoeker afgewezen, oordelend dat de rechters niet partijdig waren.
Vordering tot teruggave van in beslag genomen geld in kort geding met betrekking tot overheidsaansprakelijkheid
14 februari 2018
De voorzieningenrechter wijst de vordering van de eiser tot teruggave van in beslag genomen geld af, omdat onvoldoende aannemelijk is dat de Staat onrechtmatig handelt. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vordering tot nakoming hypothecaire geldleningsovereenkomst in kort geding
14 februari 2018
Eisers vorderen nakoming van een hypothecaire geldleningsovereenkomst van € 240.000,-. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af, omdat geen overeenstemming is bereikt over de betrokkenheid van de vennootschap SHAREDBRICKS.
Afwijzing vorderingen in kort geding inzake Europese aanbesteding C2000 randapparatuur
12 februari 2018
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van de Combinatie af in het kort geding over de aanbesteding C2000 randapparatuur. De beoordeling van de inschrijving door de Staat was voldoende gemotiveerd.
Opheffing van executoriaal beslag wegens het ontbreken van een voor tenuitvoerlegging vatbare titel in een echtscheidingsprocedure
9 februari 2018
De rechtbank heeft de executoriale beslagen van de vrouw opgeheven, omdat de beschikking van 27 september 2017 geen executoriale titel opleverde. De vrouw werd veroordeeld in de proceskosten.
Kort geding over publicatie van onderzoeksresultaten naar hygiëne van vakantiehuisjes
7 februari 2018
De Rechtbank Den Haag heeft in een kort geding geoordeeld dat de Consumentenbond de hygiëne van vakantiehuisjes mag publiceren, ondanks de bezwaren van Roompot.
Heroverweging van een Europees betalingsbevel en de verantwoordelijkheden van de verweerder
7 februari 2018
De rechtbank wijst het verzoek tot heroverweging van een Europees betalingsbevel af, omdat de verzoeker niet tijdig verweer heeft gevoerd en zijn verzoek te laat is ingediend.
Vordering tot betaling in kort geding tussen Hejana Beheer B.V. en Dutch Realty Holding I B.V. met betrekking tot geldleningsovereenkomsten
2 februari 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt in kort geding dat DRHI hoofdelijk aansprakelijk is voor een geldlening aan Hejana Beheer B.V. en wijst de vordering tot betaling van € 90.000,- toe.
Afwijzing van de vordering tot schorsing van executoriaal beslag op aandelen in het kader van een geschil over een geldvordering
22 januari 2018
De rechtbank heeft de vordering tot schorsing van executoriaal beslag op aandelen afgewezen, omdat de verzoekschriftprocedure het aangewezen forum is voor het geschil.
Kort geding over terugkeer statutair directeur na herstel van ernstige ziekte en opzegging managementovereenkomst
18 januari 2018
Kort geding over terugkeer statutair directeur na ziekte en opzegging managementovereenkomst. De rechter oordeelt dat de opzegging niet rechtsgeldig was en dat de managementfee moet worden betaald tot juni 2018.
Fraudeonderzoek en medewerking aan dossiercontrole in zorgsector
29 december 2017
TvO vorderde inzage in documenten van ZK cs en betwistte beschuldigingen van fraude. De rechtbank wees de vorderingen van TvO af en beval TvO om mee te werken aan een dossiercontrole.
Afwijzing van ontruiming en straat- en contactverbod in kort geding tussen ouders van minderjarigen
22 december 2017
De vordering van de vrouw tot ontruiming van de woning en een straat- en contactverbod tegen de man is afgewezen. De minderjarigen blijven voorlopig bij de man en de grootmoeder.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in kort geding met betrekking tot de onpartijdigheid van de voorzieningenrechter
22 december 2017
Wraking afgewezen. De wrakingskamer oordeelt dat de beslissing van de voorzieningenrechter om mr. Van Biezen niet als getuige te horen een processuele beslissing is en geen grond voor wraking vormt.
Aanbestedingsgeschil over infuusnaalden tussen Becton Dickinson B.V. en het LUMC met tussenkomst van B. Braun Medical B.V.
21 december 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inschrijving van B. Braun voldoet aan de eisen van de aanbesteding voor infuusnaalden. Vorderingen van Becton Dickinson B.V. worden afgewezen.
Vonnis in kort geding over ongeldigverklaring rijbewijs op basis van recidiveregeling Wegenverkeerswet
20 december 2017
De voorzieningenrechter heeft de vordering van [eiser] tot opheffing van de ongeldigverklaring van zijn rijbewijs afgewezen, oordelend dat de recidiveregeling van toepassing was en dat hij zijn rijvaardigheid opnieuw moest aantonen.
Ongeldigheid van inschrijvingen bij aanbesteding door nauwe verwevenheid tussen inschrijvers
27 november 2017
Eisers vorderen ongeldigverklaring van inschrijvingen bij aanbesteding door nauwe verwevenheid. Rechtbank wijst vorderingen af, oordeelt dat inschrijvingen geldig zijn.
Executiegeschil tussen bewindvoerder en zorgonderneming over huurovereenkomst en betaling
17 november 2017
De voorzieningenrechter schorst de executie van een vonnis tegen de bewindvoerder van een zwakzinnige zoon, oordelend dat hij niet persoonlijk aansprakelijk is voor de huur.
Beëindiging van een bemiddelingsovereenkomst in de energiebranche en de gevolgen daarvan
10 november 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Total de bemiddelingsovereenkomst met Rokz terecht heeft beëindigd vanwege klachten over handelspraktijken. Rokz's vordering tot betaling van € 229.000,-- wordt afgewezen.
Afwijzing vordering tot verbod tenuitvoerlegging van een strafvonnis in kort geding
10 november 2017
De voorzieningenrechter heeft de vordering van [eiser] tot verbod op de tenuitvoerlegging van een strafvonnis afgewezen, oordelend dat de Staat niet onrechtmatig handelde en dat er geen gronden waren voor een uitzondering op de executieplicht.
Vordering tot schorsing executie van een strafvonnis in kort geding
2 november 2017
Eiseres vorderde schorsing van de executie van haar straf wegens noodsituatie en verslavingsproblematiek. De vordering werd afgewezen, er waren geen uitzonderlijke omstandigheden.
Nakoming van een samenwerkingsovereenkomst en de gevolgen van niet-nakoming
27 oktober 2017
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van eiser tot nakoming van een samenwerkingsovereenkomst af, omdat gedaagde niet onredelijk weigerde akkoord te gaan met de voorstellen. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Afwijzing vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling van een Belgische eiser in kort geding
24 oktober 2017
De vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling van een Belgische eiser werd afgewezen. De rechtbank oordeelde dat er geen onrechtmatige detentie was en dat er geen schending van het vertrouwensbeginsel of ongelijke behandeling was.
Afwijzing vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling van eiser die vervangende hechtenis uitzit
13 oktober 2017
De Rechtbank Den Haag wijst de vordering van eiser tot onmiddellijke invrijheidstelling af, omdat de huidige wetgeving geen ruimte biedt voor toewijzing. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Bezwaarschrift tegen tenuitvoerlegging gevangenisstraf en de rol van de voorzieningenrechter
9 oktober 2017
De voorzieningenrechter verklaart [eiser] niet-ontvankelijk in zijn vorderingen tegen de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf, met kostenveroordeling.
Aanbestedingsprocedure voor de levering van Attitude Heading Reference Systems aan de Koninklijke Marine
12 september 2017
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van IXblue af, omdat haar inschrijving niet voldeed aan de eisen van de aanbesteding voor de levering van systemen aan de Koninklijke Marine.
Aanbestedingsgeschil tussen SITA Recycling Services Noord B.V. en de Staat der Nederlanden
11 september 2017
Sita vordert ongeldigverklaring van de inschrijving van Krinkels en schorsing van de overeenkomst met de Staat. De rechter wijst de vorderingen af en veroordeelt Sita in de proceskosten.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding door niet voldoen aan eisen elektronische handtekening
4 september 2017
De rechtbank oordeelt dat de ongeldigverklaring van de inschrijving van de Combinatie door Rijkswaterstaat terecht was, omdat de elektronische handtekening van Topscan niet voldeed aan de vereisten.
Kort geding inzake aanbesteding door de Politie voor digitale opslagvoorzieningen
28 augustus 2017
E-Storage vordert intrekking gunningsbeslissing Politie aan KPN. Rechter oordeelt dat KPN's inschrijving niet irreëel is. Vorderingen E-Storage afgewezen.
Afwijzing verbod voorlopige terbeschikkingstelling aan Duitse autoriteiten in kort geding
22 augustus 2017
De voorzieningenrechter heeft het verbod op voorlopige terbeschikkingstelling aan de Duitse autoriteiten afgewezen. De Staat mag ervan uitgaan dat vervolging van de eiser in Duitsland zal plaatsvinden.
Onrechtmatige daad en wijziging van leaflet in het kader van ammoniakemissie in de veehouderij
21 augustus 2017
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiseres] afgewezen, oordelend dat de wijziging van leaflet V2 naar leaflet V3 geen onrechtmatige verzwaring van eisen inhield.
Afwijzing vordering tot opschorting tenuitvoerlegging gevangenisstraf in afwachting van beslissing op gratieverzoek
15 augustus 2017
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van [eiser] af en oordeelt dat de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf niet kan worden opgeschort in afwachting van het gratieverzoek.
Uitlevering aan Turkije en risico op schending van mensenrechten
11 augustus 2017
De voorzieningenrechter heeft de vordering van eiser tot het verbieden van zijn uitlevering aan Turkije afgewezen, omdat er geen reëel risico op schending van mensenrechten is aangetoond.
Onrechtmatige publicatie en rectificatie vordering van de Stichting Christelijke Gemeente Nederland tegen NRC Media B.V.
31 juli 2017
De Stichting Christelijke Gemeente Nederland vorderde rectificatie van NRC Media wegens onrechtmatige publicatie. De rechter wees de vorderingen af, oordelend dat de publicatie niet onrechtmatig was.
Vordering tot staking tenuitvoerlegging schadevergoedingsmaatregel en vrijlating van eiser in verband met betalingsonmacht
31 juli 2017
De voorzieningenrechter wijst de vordering van [eiser] tot staking van de schadevergoedingsmaatregel af, omdat hij niet in staat is om te betalen, maar de Staat niet onrechtmatig handelt.
Vordering tot onmiddellijke invrijheidsstelling van een terminaal zieke veroordeelde
31 juli 2017
De rechtbank heeft de vordering van een terminaal zieke veroordeelde tot onmiddellijke invrijheidsstelling afgewezen, ondanks zijn verslechterde gezondheid.
Aanbestedingsprocedure en ongeldig verklaarde inschrijving in kort geding
20 juli 2017
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van de Combinatie af, omdat hun inschrijving ongeldig was door het ontbreken van het inschrijvingsbiljet. RWS heeft correct gehandeld volgens de aanbestedingsregels.
Verbod op contact met klanten en werknemers na faillissement van VSC Schoonmaakdiensten B.V. en RSB Uitzendgroep B.V.
6 juli 2017
De voorzieningenrechter verbiedt gedaagden om contact te onderhouden met klanten en werknemers van failliete ondernemingen VSC en RSB, en legt dwangsommen op bij overtreding.
Wrakingsverzoek van verzoeker in strafzaak met betrekking tot oorlogsstrafrecht
23 juni 2017
Wrakingsverzoek van verzoeker niet ontvankelijk verklaard; verzoeker in voorlopige hechtenis op verdenking van oorlogsmisdrijven; wrakingsverzoek te laat ingediend.
Afwijzing vordering tot verbod executieveiling registergoed in kort geding
20 juni 2017
De rechtbank heeft de vordering van ERF en [A] tot verbod van een executieveiling afgewezen, oordelend dat de hypotheekakte geldig is en tot zekerheid strekt van de vordering van Reydek.
Verbod op uitlevering van eiser aan Moldavië wegens schending van artikel 3 EVRM
9 juni 2017
De voorzieningenrechter verbiedt de uitlevering van eiser aan Moldavië vanwege reëel gevaar voor schending van artikel 3 EVRM door slechte detentieomstandigheden.
Voorlopig deskundigenverhoor in zaak rondom overlijden van [de zoon verzoeker] na politieaanhouding
1 juni 2017
Rechtbank Den Haag wijst het verzoek om een voorlopig deskundigenverhoor af, omdat verzoeker voldoende informatie heeft om zijn procespositie te beoordelen. Verzoeker wordt veroordeeld in de kosten van de procedure.
Aansprakelijkheid en herstelverplichtingen bij de aanleg van een rotonde door een aannemer
30 mei 2017
De Provincie Zuid-Holland vorderde in kort geding dat BAM Infra B.V. de gebreken aan de paalmatras zou herstellen. De rechter wees de vorderingen af, o.a. wegens onvoldoende bewijs van aansprakelijkheid.
Ontruiming van bedrijfspand door de Staat na faillissement van huurder en rechtsverhouding met zoon
24 mei 2017
De rechtbank heeft de vordering van [A] tot voortzetting van het gebruik van het bedrijfspand afgewezen en bepaald dat hij het pand moet ontruimen na het faillissement van zijn vader.
Uitsluiting van een inschrijver in een aanbestedingsprocedure voor brandstofpassen en brandstoffen
22 mei 2017
XXlmo B.V. werd uitgesloten van een aanbestedingsprocedure voor brandstofpassen en brandstoffen omdat zij niet voldeed aan de eisen. De rechtbank verklaarde XXlmo niet ontvankelijk in haar vorderingen.
Vordering tot schorsing van vervangende hechtenis en weigering nieuwe betalingsregeling
10 mei 2017
De vordering tot schorsing van vervangende hechtenis werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de Staat niet onrechtmatig handelde door de vervangende hechtenis ten uitvoer te leggen, ondanks de financiële situatie van [eiser].
Vraag of verstek kan worden verleend in kort geding over conservatoir beslag en de status van de gedaagde
10 mei 2017
Eisers werden niet-ontvankelijk verklaard in hun vorderingen tot opheffing van conservatoir beslag, vanwege gerede twijfel over de status van de gedaagde, die niet verschenen was en waarvan werd gesteld dat hij overleden was.
Verzoek tot wraking na afwijzing van uitstelverzoeken in civiele procedure
8 mei 2017
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 8 mei 2017 het verzoek tot wraking van kantonrechter mr. A.J. Japenga afgewezen, na het niet gemotiveerd afwijzen van uitstelverzoeken in een civiele procedure.
Afwijzing van vorderingen in kort geding inzake aanbesteding van multimediavoorzieningen voor operatiekamers
25 april 2017
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van Brainlab om de gunningsbeslissing van Erasmus MC in te trekken afgewezen, omdat de inschrijving van Inter Visuals als economisch meest voordelige is aangemerkt.
Afwijzing van vorderingen tot informatieverstrekking en schadevergoeding in verband met ophokplicht voor pluimvee
24 april 2017
De rechtbank heeft de vorderingen van eisers tot informatieverstrekking en schadevergoeding afgewezen, omdat de ophokplicht was opgeheven en de Staat niet onrechtmatig had gehandeld.
Afwijzing verzoek om onmiddellijke invrijheidstelling en beoordeling van de tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis na niet-naleving taakstraf
24 april 2017
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van [eiser] om onmiddellijke invrijheidstelling afgewezen, omdat hij zijn taakstraf niet had uitgevoerd. De Staat handelt niet onrechtmatig door de vervangende hechtenis ten uitvoer te leggen.
Euthanasieverbod voor in beslag genomen pitbulls in kort geding
21 april 2017
De voorzieningenrechter heeft het verbod aan de Staat om euthanasie te laten plegen op 16 pitbulls afgewezen, na beoordeling van hun agressieve gedrag en slechte verzorging.
Niet-ontvankelijkheid van de Stichting Islamitisch Onderwijs in haar vorderingen tegen de Staat der Nederlanden in kort geding
20 april 2017
De voorzieningenrechter verklaart SIO niet-ontvankelijk in haar vorderingen tegen de Staat, omdat er een andere rechtsgang openstaat en de gevorderde formulieren inmiddels zijn verstrekt.
Duidelijkheid over voorwaarden voor gratie aan levenslang gestrafte
14 april 2017
De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de Staat opgedragen duidelijkheid te geven over de voorwaarden voor gratie aan een levenslang gestrafte man, die al meerdere keren om gratie heeft gevraagd.
Toepassing van de Belgische voorwaardelijke invrijheidstelling in Nederland na overdracht van de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf
12 april 2017
De voorzieningenrechter heeft de vordering van [eiseres] tot toepassing van de Belgische v.i.-regeling afgewezen, omdat de voorwaarden voor toepassing niet zijn vervuld. De Nederlandse v.i.-regeling is van toepassing.
Kort geding over onrechtmatige staatssteun en hypothecaire geldlening aan culturele instelling
3 april 2017
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van eiser af, omdat niet aannemelijk is gemaakt dat de Stichting als onderneming in de zin van artikel 107 VWEU moet worden aangemerkt.
Afwijzing vordering tot verstrekking van personalia van politieagenten in kort geding
31 maart 2017
De voorzieningenrechter wijst de vordering van eisers af omdat eerder in strafprocedures al op een gelijkluidend verzoek is beslist. Via de voorzieningenrechter kan geen beslissing van een andere rechter worden aangevochten.
Kort geding over onrechtmatige overheidsdaad en voorwaardelijke invrijheidstelling van een veroordeelde
27 maart 2017
De rechtbank wijst de vorderingen van de eiser af en oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig handelt door de voorwaardelijke invrijheidstelling op twee derde van de straf te stellen.
Vonnis in kort geding over herplaatsing van vluchtelingen uit Griekenland en Italië
24 maart 2017
De Stichting We Gaan Ze Halen vorderde in kort geding dat de Staat der Nederlanden zijn verplichtingen inzake herplaatsing van vluchtelingen zou nakomen. De rechter wees de vorderingen af en veroordeelde de Stichting in de kosten.
Onrechtmatige uitlatingen door BKR jegens Dynamiet in kort geding
24 maart 2017
Dynamiet vorderde rectificatie van BKR wegens onrechtmatige uitlatingen in Radar. De rechter oordeelde dat BKR niet onrechtmatig handelde en wees de vorderingen af.
Executoriaal beslag op auto van eiser wegens openstaande parkeerboetes
24 maart 2017
De Rechtbank Den Haag heeft de vordering van eiser afgewezen om de verkoop van zijn auto te verbieden, omdat de gemeente rechtmatig beslag had gelegd wegens openstaande parkeerboetes.
Afwijzing geldvordering in kort geding tegen stichting en bestuurders
20 maart 2017
De vordering van eiseres om een geldbedrag van de stichting te ontvangen werd afgewezen, omdat de rechter oordeelde dat de stichting het geld rechtmatig onder zich hield.
Vordering tot verbod tenuitvoerlegging lijfsdwang in verband met ontnemingsmaatregel
9 maart 2017
Eiser wordt niet-ontvankelijk verklaard in zijn vorderingen tegen de Staat over de tenuitvoerlegging van lijfsdwang in verband met een ontnemingsmaatregel.
Afwijzing vordering tot opschorting vervangende hechtenis in verband met schuldsanering
9 maart 2017
De vorderingen van de eiser tot opschorting van de vervangende hechtenis zijn afgewezen. De Staat handelt niet onrechtmatig bij de uitvoering van de schadevergoedingsmaatregel.
Overbrenging van veroordeelde vanuit België naar Nederland en de toepassing van voorwaardelijke invrijheidstelling
3 maart 2017
De rechtbank heeft geoordeeld dat de Staat niet onrechtmatig handelt door de Nederlandse regels voor voorwaardelijke invrijheidstelling toe te passen, aangezien er geen concrete datum voor v.i. in België bekend is. De vordering van [eiser] is afgewezen.
Kort geding over de overdracht van N-certificaten en de rol van pandrechten
1 maart 2017
Kort geding over de overdracht van N-certificaten, waarbij gedaagden verplicht worden duidelijkheid te verschaffen over pandrechten en medewerking te verlenen aan de overdracht.
Vordering tot opschorting van vervangende hechtenis en betalingsregeling door veroordeelde
28 februari 2017
De rechtbank heeft de vordering van [eiser] tot opschorting van vervangende hechtenis en een betalingsregeling afgewezen, omdat het CJIB in redelijkheid de aangeboden regeling kon weigeren.
Vordering tot verwijdering van gedetineerde van de GVM-lijst afgewezen
28 februari 2017
De vordering van de eiser om verwijdering van de GVM-lijst is afgewezen. De rechtbank oordeelt dat de Staat in redelijkheid tot plaatsing op de lijst heeft kunnen besluiten op basis van beschikbare informatie.
Toereikendheid van de motivering van de gunningsbeslissing in aanbestedingsprocedure
22 februari 2017
De voorzieningenrechter oordeelt dat de motivering van de gunningsbeslissing door Rijkswaterstaat toereikend is. Vorderingen van S2N B.V. worden afgewezen.
Ontbinding van een overeenkomst na aanbesteding en de rechtsgeldigheid daarvan
17 februari 2017
PQR B.V. vorderde in kort geding dat het Nationaal Archief niet zou ontbinden. De voorzieningenrechter wees de vorderingen af, o.a. omdat de ontbinding was ingetrokken en PQR geen belang had bij de vorderingen.
Aanbestedingsrecht: onvolledige inschrijving via TenderNed-portal en de gevolgen voor de rechtsgeldigheid van de inschrijving
14 februari 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat PA Consulting niet geldig heeft ingeschreven voor aanbesteding via TenderNed, waardoor uitsluiting gerechtvaardigd is. Vordering tot herstel afgewezen.
Executoriale verkoop van woning in kort geding wegens betalingsachterstand hypotheek
13 februari 2017
De voorzieningenrechter heeft de vordering van de eiseres tot verbod op executie van haar woning afgewezen, omdat zij in betalingsachterstand was en de bank bevoegd was tot verkoop over te gaan.
Verzoek om inzage in persoonsgegevens en afwijzing op grond van misbruik van recht
2 februari 2017
De rechtbank wijst het verzoek van de verzoeker om inzage in persoonsgegevens af, omdat het verzoek misbruik van recht inhoudt en niet voldoet aan de doelstelling van de Wbp.
Geschil over de aanleg van een bouwweg naast woningen in Oegstgeest ten behoeve van het project Kasteeltorens
27 januari 2017
Eisers vorderden stopzetting van de aanleg van een bouwweg door de Gemeente Oegstgeest, maar de rechter wees de vorderingen af en oordeelde dat de Gemeente gerechtigd was de bouwweg aan te leggen.
Beoordeling van inschrijving op aanbesteding Raamovereenkomst Biologie door Rijkswaterstaat
23 januari 2017
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van Aqualab af in kort geding over aanbesteding Raamovereenkomst Biologie, omdat Aqualab niet voldeed aan de kwaliteitscriteria.
Afwijzing van vordering tot toestemming voor vissen met vaste vistuigen in de Oosterschelde
20 januari 2017
De vordering van [eiser] om in februari 2017 te vissen met vaste vistuigen in de Oosterschelde werd afgewezen. De maatregel van de Staatssecretaris om 'claimgedrag' tegen te gaan was rechtmatig.
Afwijzing vorderingen in kort geding inzake aanbesteding remtestbanken
30 december 2016
De rechtbank heeft de vorderingen van Autec in kort geding afgewezen, oordelend dat zowel de RDW als Maha aan de aanbestedingseisen voldeden. Autec werd veroordeeld in de proceskosten.
Verbod op executie van een Europees betalingsbevel in afwachting van heroverwegingsprocedure
20 december 2016
De voorzieningenrechter heeft in kort geding beslist dat de executie van een Europees betalingsbevel tegen een profvoetballer moet worden opgeschort, omdat hij geen verweer heeft kunnen voeren door een foutieve betekening. De gedaagde is veroordeeld tot opschorting van beslagmaatregelen en moet proceskosten vergoeden.
Verplichting tot betaling van voorschot op te verevenen pensioenrechten in kort geding
20 december 2016
Kort geding over de verplichting van de man om een voorschot van € 568.807,50 te storten op de rekening van de pensioen-BV van de vrouw, als voorschot op te verevenen pensioenrechten.
Afwijzing van vorderingen in kort geding betreffende dwangsommen en contactverboden
16 december 2016
Eiseres vorderde in kort geding contactverboden en dwangsommen van gedaagde, maar de voorzieningenrechter wees de vorderingen af wegens gebrek aan bewijs van schending van afspraken door gedaagde.
Afwijzing vordering tot uitstel uitlevering aan Rwanda in afwachting van beantwoording door de Minister van Kamervragen
11 november 2016
De rechtbank heeft de vordering van eisers tot uitstel van uitlevering aan Rwanda afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten waren die een andere beslissing rechtvaardigden.
Afwijzing van inschrijving bij Europese aanbesteding voor Wmo-diensten door de Gemeente Den Haag
7 november 2016
De Rechtbank Den Haag heeft de vorderingen van [eiseres] afgewezen en geoordeeld dat de ongeldigverklaring van haar inschrijving bij de Gemeente Den Haag terecht was, omdat zij niet voldeed aan de eisen van de aanbestedingsleidraad.
Tenuitvoerlegging vervangende hechtenis in verband met schadevergoedingsmaatregel; beoordeling van betalingsregeling en fundamentele mensenrechten
3 november 2016
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiseres] afgewezen en geoordeeld dat de tenuitvoerlegging van de schadevergoedingsmaatregel niet in strijd is met fundamentele mensenrechten. [eiseres] wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vervangende hechtenis en schadevergoedingsmaatregel in kort geding
2 november 2016
De voorzieningenrechter wijst de vordering van [eiser] tot beëindiging van de vervangende hechtenis af, oordelend dat de Staat niet onrechtmatig handelt.
Schorsing van de executie van een vonnis in kort geding met betrekking tot onrechtmatige ontruiming en schadevergoeding
1 november 2016
De Rechtbank Den Haag schorst de executie van een vonnis in kort geding, waarbij SCZ onrechtmatig handelen werd verweten en schadevergoeding moest betalen aan [gedaagde].
Afwijzing vordering tot betaling voorschot op verzekeringsuitkering wegens brandschade
31 oktober 2016
Rechtbank Den Haag wijst vordering van eiseres tot voorschot op verzekeringsuitkering af wegens onvoldoende aannemelijkheid en schending van mededelingsplicht door gedaagde.
Uitsluiting van inschrijver KPN B.V. bij aanbesteding door Politie wegens valse verklaring
31 oktober 2016
KPN B.V. werd uitgesloten van een aanbesteding door de Politie wegens een valse verklaring in de Eigen verklaring. De voorzieningenrechter oordeelde dat KPN zich schuldig had gemaakt aan een ernstige fout, waardoor de uitsluiting terecht was.
Ongeldigheid van inschrijving bij aanbesteding en beoordeling van gunningscriteria
31 oktober 2016
Rechtbank Den Haag verklaart inschrijving van eiser ongeldig in aanbestedingsprocedure. Eiser voldoet niet aan eisen voor plan van aanpak. Vorderingen van eiser afgewezen.
Ontslag van statutair directeur en de rechtsgeldigheid van het ontslagbesluit in kort geding
26 oktober 2016
Kort geding over de rechtsgeldigheid van het ontslag van [eiser] als statutair directeur van CCH. De voorzieningenrechter oordeelt dat het ontslag niet rechtsgeldig is vanwege schending van het hoorrecht en het onverwijldheidsvereiste. [eiser] krijgt zijn salaris toegewezen, maar niet zijn functie terug.
Verstrekking van onderzoeksrapport in het kader van jeugdbescherming en het blokkeren van informatie door de moeder
19 september 2016
Jeugdbescherming West vordert het Haags Ambulatorium om een onderzoeksrapport te verstrekken, ondanks het blokkeren door de moeder. De voorzieningenrechter oordeelt dat het blokkeringrecht moet wijken voor het belang van de kinderen en beveelt de verstrekking van het rapport binnen acht dagen.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding door Provincie Zuid-Holland wegens niet voldoen aan randvoorwaarden
14 september 2016
Rechtbank Den Haag verklaart inschrijving van Honeywell ongeldig wegens niet voldoen aan randvoorwaarden voor real-time inzicht in toegangscontrolesysteem.
Beoordeling van aanbestedingsprocedure en inschrijvingen in kort geding tussen mediabureaus
12 september 2016
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van GroupM af in kort geding tegen DPC, IM en UM, oordelend dat de inschrijvingen onafhankelijk waren en de beoordeling correct is verlopen.
Afwijzing verzoek om onbegeleid verlof voor gedetineerde in verband met overlijden schoonmoeder
2 september 2016
De rechtbank heeft het verzoek van een gedetineerde om onbegeleid verlof voor de crematie van zijn schoonmoeder afgewezen, maar hem wel onder begeleiding afscheid laten nemen.
Ontruiming van voetbalvelden door Haaglandia na opzegging huurovereenkomst door Gemeente Rijswijk
24 augustus 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Haaglandia de voetbalvelden moet ontruimen na opzegging huurovereenkomst door Gemeente Rijswijk wegens betalingsachterstand.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschap van Rudolph de Jongh
19 augustus 2016
De rechtbank benoemt een vereffenaar voor de nalatenschap van Rudolph de Jongh, omdat zijn erfgenamen niet te achterhalen zijn. De beschikking is gegeven door mr. G.P. van Ham op 19 augustus 2016.
Kort geding over exclusief licentierecht op aardappelrassen in Australië
12 augustus 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt in kort geding dat [X] onmiddellijk alle licentierechten op aardappelrassen in Australië moet beëindigen, behoudens die aan Mitolo, vanwege beëindiging van de overeenkomst met Oakville.
Vordering tot ontruiming van een gekraakte woning afgewezen na belangenafweging
12 augustus 2016
De vordering tot ontruiming van een gekraakte woning door Haag Wonen is afgewezen, omdat de aanwezigheid van de gedaagden de voorgenomen verkoop niet belemmert en zij de veiligheidssituatie hebben verbeterd.
Hinder door coniferenhaag en privacykwesties in burengeschil
10 augustus 2016
Eiser vordert dat gedaagde de coniferenhaag terugbrengt naar 2.50 meter vanwege hinder. De vordering tot verwijdering van een camera wordt afgewezen. Gedaagde moet de haag snoeien en verbeurt een dwangsom bij niet-nakoming.
Immuniteit van jurisdictie van de Europese Octrooi Organisatie in kort geding
5 augustus 2016
De Rechtbank Den Haag verklaarde zich onbevoegd om kennis te nemen van de vorderingen van VEOB c.s. tegen de EOO, omdat deze organisatie immuniteit van jurisdictie geniet. De vorderingen werden afgewezen.
Uitsluiting van inschrijver in aanbestedingsprocedure voor hoist simulation training
1 augustus 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Helios terecht is uitgesloten van aanbesteding voor hoist simulation training. Uitsluiting wegens schending communicatieverbod. Vorderingen van Helios en Priority afgewezen.
Afwijzing vordering tot schorsing van locatiegebod en elektronisch toezicht in kort geding
29 juli 2016
Eiser vordert schorsing van locatiegebod en elektronisch toezicht. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, oordelend dat de voorwaarden niet onredelijk zijn gezien het hoge recidiverisico van eiser.
Vordering tot nakoming van een overeenkomst en rectificatie van een persbericht in het kader van een aanbesteding
29 juli 2016
Eiser vorderde nakoming van een overeenkomst en rectificatie van een persbericht. De rechtbank wees de vorderingen af, o.a. omdat de gemeente de overeenkomst op goede gronden had ontbonden.
Kort geding over exclusief licentierecht voor aardappelrassen in Australië
29 juli 2016
Kort geding over de beëindiging van een licentieovereenkomst voor aardappelrassen tussen Oakville en [X]. De voorzieningenrechter oordeelt dat de overeenkomst is geëindigd en wijst de vorderingen van Oakville af.
Vordering tot rectificatie in kort geding tegen de Staat der Nederlanden naar aanleiding van een geschil met de Belastingdienst
27 juli 2016
Eiseres vordert rectificatie van informatie aan de Zwitserse belastingdienst. De rechtbank wijst de vordering af en veroordeelt eiseres in de proceskosten.
Opzegging van een duurovereenkomst in het kader van aanbesteding door de Belastingdienst
25 juli 2016
De rechtbank heeft de vorderingen van [eiseres] in kort geding afgewezen, o.a. omdat de opzegtermijn van drie maanden door de Belastingdienst als redelijk werd beschouwd in het kader van de aanbestedingsplicht.
Vordering tot opschorting van gevangenisstraf in afwachting van beslissing op tweede gratieverzoek
25 juli 2016
Eiser vordert opschorting van gevangenisstraf in afwachting van tweede gratieverzoek. Vordering afgewezen; onvoldoende aannemelijk gemaakt dat hij detentieongeschikt is.
Opheffing van conservatoir beslag op windturbines en de rechten van opstallers en landeigenaren
18 juli 2016
De voorzieningenrechter heeft het conservatoire beslag op windturbines opgeheven, oordelend dat het wegneemrecht van Windpark Rijnwoude niet is beperkt en er geen exploitatieplicht bestaat. Landeigenaren hebben geen recht op een koopoptie.
Vordering tot wedertewerkstelling van een fysiotherapeut in penitentiaire inrichting afgewezen
14 juli 2016
De vordering van een fysiotherapeut tot wedertewerkstelling in een penitentiaire inrichting werd afgewezen. De rechter oordeelde dat de ontzegging van toegang gerechtvaardigd was na een klacht over ongepaste handelingen.
Benoeming van een vereffenaar van de nalatenschap van Anna Apolonia Maria van der Arend
14 juli 2016
De Rechtbank Den Haag benoemt mr. L.E.M. de Vries-Blom tot vereffenaar van de nalatenschap van Anna Apolonia Maria van der Arend, na verzoek van de erfgenamen.
Afwijzing van vordering tot verbod op huisvesting van statushouders in verzorgingshuis
13 juli 2016
Vordering tot verbod op huisvesting van statushouders in 't Koetshuis afgewezen. Geen onrechtmatig handelen door WSN of gemeente. Eisers niet ontvankelijk.
Afwijzing vordering tot verbod gijzeling in kader van Wet Mulder
11 juli 2016
De vordering van [eiseres] tot verbod van gijzeling werd afgewezen. De rechter oordeelde dat er sprake was van betalingsonwil en dat de gijzeling rechtmatig was.
Afwijzing vordering tot toekenning van een Persoonsgebonden Budget in kort geding
8 juli 2016
De rechtbank heeft de vordering van eiseres tot toekenning van een PGB afgewezen, omdat Zilveren Kruis niet verplicht was zorg in de vorm van een PGB te leveren. Eiseres werd veroordeeld in de proceskosten.
Beoordeling van de inschrijving op de aanbesteding voor de renovatie van Boezemgemaal Spaarndam
7 juli 2016
Kort geding over de afwijzing van de inschrijving van [X] Watermanagement B.V. op de aanbesteding voor de renovatie van Boezemgemaal Spaarndam. Vordering afgewezen, beoordeling van de planning door het Hoogheemraadschap was redelijk.
Vordering tot rectificatie van een persbericht van de politie afgewezen in kort geding tegen de Staat der Nederlanden
13 juni 2016
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van [eiseres] tot rectificatie van een persbericht van de politie af, oordelend dat het persbericht niet onrechtmatig is.
Vordering tot verbod van gijzeling in verband met schadevergoedingsmaatregel
10 juni 2016
De vordering van [eiser] tot verbod van gijzeling werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de Staat niet onrechtmatig handelde bij de tenuitvoerlegging van de schadevergoedingsmaatregel.
Vordering tot medewerking bij passeren van een leveringsakte door een notaris in het kader van aanbiedingsplicht
10 juni 2016
De voorzieningenrechter oordeelt dat de notaris moet meewerken aan het passeren van de leveringsakte, omdat er geen gegronde redenen zijn voor weigering.
Uitsluiting van KPN B.V. van aanbesteding door de Belastingdienst wegens ernstige fouten en valse verklaringen
9 juni 2016
KPN B.V. werd uitgesloten van een aanbesteding door de Belastingdienst wegens ernstige fouten en het verstrekken van valse verklaringen. De rechtbank bevestigde de uitsluiting en wees de vorderingen van KPN en Telindus af.
Vordering tot verbod van terugkeer naar Sint Maarten en verzoek om in vrijheidstelling in Nederland van een gedetineerde
3 juni 2016
Eiser vordert verbod om terug naar Sint Maarten te worden gebracht en in vrijheidstelling in Nederland. Vordering afgewezen; geen acute dreiging aangetoond.
Afwijzing van vordering tot opschorting tenuitvoerlegging gevangenisstraf op basis van medische en sociale omstandigheden
1 juni 2016
De vordering van [eiseres] tot opschorting van haar gevangenisstraf is afgewezen. De rechtbank oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig handelt en dat de benodigde zorg in detentie kan worden geleverd.
Afwijzing vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling en schadevergoeding in kort geding tegen de Staat der Nederlanden
26 mei 2016
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van [eiser] tot invrijheidstelling en schadevergoeding af, o.a. omdat de intrekking van zijn noodpaspoort niet onterecht was.
Verplichting tot informatieverstrekking en beantwoording vragen in het kader van meldplicht bij reclassering na voorwaardelijke invrijheidstelling
25 mei 2016
De voorzieningenrechter in Den Haag oordeelt dat eiser verplicht is informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden tijdens meldplichtgesprekken bij de reclassering, als onderdeel van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.
Ontvankelijkheid van de eiser in kort geding tegen de Staat der Nederlanden inzake overplaatsing naar een penitentiaire inrichting met ander regime
24 mei 2016
De eiser is niet ontvankelijk in zijn vordering tot overplaatsing naar een andere penitentiaire inrichting. De procedure bij de RSJ biedt voldoende waarborgen. De subsidiaire vorderingen zijn afgewezen.
Afwijzing van het gevorderde verbod tot executie van een gevangenisstraf in kort geding
23 mei 2016
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiser] tot verbod op executie van een gevangenisstraf afgewezen, omdat niet aannemelijk was dat de straf al was uitgezeten.
Afwijzing van een geldvordering in kort geding met betrekking tot schadevergoeding en spoedeisend belang
13 mei 2016
De rechtbank heeft de vordering van TDSL tot schadevergoeding in kort geding afgewezen, omdat onvoldoende spoedeisend belang en aannemelijkheid van de vordering was aangetoond.
Afwijzing van een vordering tot voorschot op schadevergoeding na brandschade in een apotheek
11 mei 2016
De rechtbank heeft de vordering van LAROZI B.V. tot voorschot op schadevergoeding na brandschade afgewezen, omdat NN niet over alle noodzakelijke gegevens beschikte.
Afwijzing vordering tot verstrekking van onderzoeksmateriaal in kort geding met betrekking tot strafzaak
4 mei 2016
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van eiseres af om onderzoeksmateriaal te verstrekken voor een tegenonderzoek, oordelend dat de Staat niet onrechtmatig handelt door dit materiaal niet af te geven.
Beoordeling van aanbestedingsprocedure en gunning van ICT-professionals door Universiteit Leiden
2 mei 2016
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van eiseres af in een kort geding over de aanbesteding van ICT-professionals door de Universiteit Leiden, waarbij de Universiteit correct handelde volgens de beoordelingscriteria.
Beoordeling van inschrijving en gunningsbeslissing in aanbestedingsprocedure door de Gemeente Alphen aan den Rijn
29 april 2016
HMC vorderde herbeoordeling van haar inschrijving na gunningsbeslissing Gemeente Alphen aan den Rijn. De rechter oordeelde dat HMC onvoldoende inzicht gaf in het productieproces, waardoor haar vordering werd afgewezen.
Tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis en gijzeling in kort geding
29 april 2016
De Rechtbank Den Haag heeft de vordering van eiser om de tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis en gijzeling te schorsen afgewezen. Eiser is veroordeeld in de kosten van het geding.
Aanbesteding van mobiele communicatiemiddelen voor de Politie en geschil over gunning
28 april 2016
Kort geding over aanbesteding mobiele communicatiemiddelen voor de Politie. Vordering van [de VOF] om gunning aan [de BV] te schorsen afgewezen. Geen bewijs van manipulatieve inschrijving door [de BV].
Toepassing van lijfsdwang ter zake achterstallige kinderalimentatie
13 april 2016
De voorzieningenrechter staat de vrouw toe om lijfsdwang toe te passen tegen de man wegens achterstallige kinderalimentatie van € 13.604,36, met een maximale gijzeling van dertig dagen.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding rioolwaterzuiveringsinstallatie door Hoogheemraadschap
13 april 2016
Strukton en anderen vorderen vernietiging van ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding. Rechter oordeelt dat HDSR terecht ongeldig verklaarde vanwege voorwaardelijke inschrijving en onduidelijke effluentkwaliteitswaarden.
Vordering tot verbod van teruggeleiding naar Curaçao van gedetineerde met resocialisatiebelang in Nederland
11 april 2016
Eiser vordert verbod op teruggeleiding naar Curaçao vanwege levensgevaar. Vordering afgewezen; geen recht op resocialisatie in Nederland volgens de geldende regeling.
Vordering tot afgifte van gegevens uit strafrechtelijk onderzoek door eiser tegen de Staat der Nederlanden
8 april 2016
Eiser vordert afgifte van gegevens uit strafrechtelijk onderzoek, maar de rechtbank wijst de vordering af wegens gebrek aan bewijs van een reëel gevaar.
Benoeming van een vereffenaar van de nalatenschap van Hermanus Johannes Mens
7 april 2016
De Rechtbank Den Haag benoemt mr. J. Voskamp tot vereffenaar van de nalatenschap van Hermanus Johannes Mens, die op 19 januari 2015 overleed, en wijst het verzoek tot benoeming toe.
Vordering tot inschrijving notariële verklaring inzake opstalrecht door verjaring afgewezen
4 april 2016
Dunea vorderde inschrijving van een notariële verklaring voor opstalrecht door verjaring, maar de rechtbank wees dit af omdat Dunea nooit bezit van het recht had.
Geschil over auteursrecht en schadevergoeding tussen student en Technische Universiteit Delft met betrekking tot het E-Quarium
25 maart 2016
Student vordert schadevergoeding van TU Delft voor ongeautoriseerd gebruik van E-Quarium; rechtbank wijst vordering af en oordeelt dat TU Delft niet onterecht heeft gehandeld.
Vordering tot intrekking en schorsing van ontslagbesluit van een bestuurder van een zorgorganisatie
25 maart 2016
De vordering van [eiseres] tot intrekking van haar ontslag als bestuurder van HWW Zorg werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de RvT bevoegd was tot schorsing en dat er een onhoudbare situatie was ontstaan.
Kort geding tegen de Staat der Nederlanden inzake executie geldboete en detentieongeschiktheid
25 maart 2016
Eiser vordert in kort geding de Staat te gelasten de tenuitvoerlegging van een geldboete te staken. De voorzieningenrechter wijst de vordering af en veroordeelt eiser in de kosten.
Uitleg aanbestedingsvoorwaarde Social Return in kort geding tussen UTS Abbink B.V. en Gemeente Den Haag
25 maart 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat UTS Abbink B.V. de aanbestedingsvoorwaarde Social Return onjuist heeft geïnterpreteerd. Vordering tot intrekking gunningsbeslissing afgewezen, UTS veroordeeld in proceskosten.
Afwijzing van een verzoek om voorschot op verzekeringspenningen in kort geding
25 maart 2016
De vordering van [eiseres] om een voorschot op verzekeringspenningen werd afgewezen, omdat niet aannemelijk was dat zij de mededelingsplicht niet had geschonden.
Uitlevering aan Turkije en de bescherming van fundamentele rechten
23 maart 2016
Rechtbank Den Haag wijst het verzoek van eiser om zijn uitlevering aan Turkije te verbieden af, oordelend dat er geen schending van fundamentele rechten zal plaatsvinden.
Vordering tot het treffen van maatregelen voor het aantal stembureaus bij het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne
11 maart 2016
De vordering van de Stichting Forum voor Democratie om de Staat te veroordelen tot het verhogen van het aantal stembureaus voor het referendum werd afgewezen, omdat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor deze beslissing.
Tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis in verband met schadevergoedingsmaatregel
4 maart 2016
De voorzieningenrechter oordeelt dat de tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis in verband met een schadevergoedingsmaatregel niet onrechtmatig is. Vordering van [eiser] wordt afgewezen.
Vordering tot schadevergoeding na brand in bedrijfsverzamelgebouw met hennepkwekerij
4 maart 2016
KOV vorderde schadevergoeding van Reaal na brand in een unit met hennepkwekerij. De vordering werd afgewezen omdat KOV niet voldeed aan meldplicht van gebruikswijzigingen.
Vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling na nietigheid van de terechtzitting
26 februari 2016
Eiseres vordert onmiddellijke invrijheidstelling na nietigheid van de terechtzitting. De rechtbank verklaart haar niet-ontvankelijk, omdat er voldoende rechtsgang openstaat.
Beëindiging samenwerkingsovereenkomst en vorderingen in kort geding
25 februari 2016
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Traffic IT Services B.V. af in kort geding tegen Tenuki B.V. en Goudappel Coffeng B.V. wegens gebrek aan bewijs voor een samenwerkingsovereenkomst die niet tussentijds kon worden beëindigd.
Conservatoire beslagen door de Belastingdienst op koeriersbedrijf P&P Transport V.O.F.
22 februari 2016
De rechtbank heeft het verzoek van P&P om opheffing van conservatoire beslagen door de Belastingdienst afgewezen, omdat P&P onvoldoende aannemelijk maakte dat de vordering ondeugdelijk was.
Geschil over verdeling en uitkering van opbrengst onderhandse verkoop verhypothekeerd goed
12 februari 2016
Geschil over de verdeling van de opbrengst van een onderhandse verkoop van een verhypothekeerd goed. Curatoren vorderen uitkering van de meeropbrengst, rechtbank wijst vorderingen toe.
Niet-ontvankelijkheid van gedetineerde in kort geding tegen de Staat over celinspectie en schadevergoeding
10 februari 2016
De rechtbank verklaart de gedetineerde niet-ontvankelijk in zijn vorderingen tegen de Staat over celinspectie en schadevergoeding, omdat beklagprocedure nog openstaat.
Vordering van gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn tegen de Staat der Nederlanden inzake windturbines en rijkscoördinatieregeling
3 februari 2016
De vordering van gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn om de Staat te verbieden verdere medewerking te verlenen aan windturbines werd afgewezen. De Staat mocht zich beroepen op de rijkscoördinatieregeling.
Niet-ontvankelijkheid van eiser in vordering tot ontheffing alcoholslotprogramma
1 februari 2016
Eiser werd niet-ontvankelijk verklaard in zijn vordering tot ontheffing van het alcoholslotprogramma, omdat er een adequate rechtsgang bij de bestuursrechter openstond.
Benoeming van een vereffenaar van de nalatenschap van Patrick Noël Eissens
26 januari 2016
De rechtbank benoemt mr. L.E.D. Tjeertes tot vereffenaar van de nalatenschap van Patrick Noël Eissens, overleden op 29 oktober 2015, en bepaalt dat de beschikking alleen elektronisch gepubliceerd hoeft te worden.
Eiser vordert ontruiming van onroerende zaak. Gedaagden moeten binnen 24 uur vertrekken. Vonnis uitvoerbaar bij voorraad, gedaagden veroordeeld in proceskosten.
Vordering tot verbod op strafrechtelijke vervolging in verband met verdenking van deelname aan terroristische activiteiten
21 januari 2016
Eiser vordert een verbod op strafrechtelijke vervolging wegens verdenking van deelname aan terroristische activiteiten. De rechtbank wijst de vordering af en oordeelt dat de officier van justitie in redelijkheid heeft kunnen besluiten tot vervolging.
Geschil over ontruiming van woonark na kraken door gedaagde
15 januari 2016
Eiser vordert ontruiming van woonark door gedaagde, die zonder recht in de woonark verblijft. De rechter wijst de vordering toe en geeft gedaagden twee weken om te vertrekken.
Ontruiming van een gekraakt pand door de gemeente Alphen aan den Rijn
15 januari 2016
De gemeente Alphen aan den Rijn vordert ontruiming van een gekraakt pand in Boskoop. De voorzieningenrechter wijst de vordering toe en gedaagden moeten binnen 24 uur ontruimen.
Afwijzing van het gevorderde verbod op uitzetting in kort geding wegens gebrek aan spoedeisend belang
6 januari 2016
De vordering van [eiseres] om een verbod op uitzetting werd afgewezen wegens gebrek aan spoedeisend belang. De aanvraag voor een verblijfsvergunning is nog in behandeling.
Niet-ontvankelijkheid van eiser in vordering tot ontheffing van verplichtingen uit alcoholslotprogramma
6 januari 2016
Eiser is niet-ontvankelijk in zijn vordering tot ontheffing van verplichtingen uit het alcoholslotprogramma, omdat er een rechtsgang bij de bestuursrechter openstaat.
Vordering tot ontheffing van verplichtingen uit het alcoholslotprogramma in kort geding
6 januari 2016
De rechtbank verklaart eiser niet-ontvankelijk in zijn vordering tot ontheffing van verplichtingen uit het alcoholslotprogramma, omdat er een bestuursrechtelijke rechtsgang openstaat.
Vordering tot verbod tenuitvoerlegging strafrechtelijke schadevergoedingsmaatregel afgewezen
30 december 2015
Vordering tot verbod tenuitvoerlegging strafrechtelijke schadevergoedingsmaatregel afgewezen. [eiser] kan niet ontsnappen aan de gevolgen van de opgelegde schadevergoedingsmaatregel, ondanks verslechterde financiële situatie.
Kort geding inzake inkoopprocedure orthopedisch schoeisel door zorgverzekeraar Zilveren Kruis
28 december 2015
Kort geding tussen orthopedisch schoenmaker [eiser] en Zilveren Kruis over inkoopprocedure orthopedisch schoeisel. Vordering van [eiser] afgewezen; Zilveren Kruis is geen aanbestedende dienst.
Opheffing van executoriale beslagen en uitleg van betalingsregeling in kort geding
23 december 2015
Eisers vorderen opheffing van executoriale beslagen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de beslagen de nakoming van een betalingsregeling frustreren en heft deze op.
Aanbestedingsprocedure politiekluizen; vordering eiseres afgewezen; marktconformiteit niet voor meerderlei uitleg vatbaar; geen gebruik gemaakt van niet-transparante formule/onjuiste rekenmethode; eiseres kan aan artikel 2.116 Aanbestedingswet 2012 geen rechten ontlenen
23 december 2015
Rechtbank Den Haag wijst vordering eiseres af; marktconformiteit niet voor meerdere uitleg vatbaar; geen onjuiste rekenmethode; eiseres kan geen rechten ontlenen aan Aanbestedingswet 2012.
Vaststelling van de Nederlandse nationaliteit van een minderjarige in het kader van naturalisatie
17 december 2015
De rechtbank heeft vastgesteld dat [verzoekster] vanaf 13 maart 1996 in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, na meegenaturaliseerd te zijn met haar moeder.
Intrekking van het Nederlanderschap en de formele rechtskracht van het besluit
10 december 2015
De rechtbank verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn verzoek om vaststelling van het Nederlanderschap, omdat het intrekkingsbesluit formele rechtskracht heeft verkregen.
Afwijzing verzoek om vaststelling van het Nederlanderschap op basis van de Rijkswet op het Nederlanderschap
10 december 2015
De rechtbank wijst het verzoek van verzoekster om vaststelling van het Nederlanderschap af, omdat zij niet voldoet aan de voorwaarden van de Rijkswet op het Nederlanderschap.
Afwijzing van vordering tot schadeloosstelling op grond van artikel 119 Sv in kort geding
5 november 2015
De vordering tot schadeloosstelling van eiser is afgewezen, omdat niet aannemelijk is dat de bodemrechter deze zal toewijzen. Eiser is veroordeeld in de kosten van het geding.
Afwijzing van het gevorderde verbod op uitlevering aan Turkije in kort geding met betrekking tot de rechten van de opgeëiste persoon
4 november 2015
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [eiser] om hem niet aan Turkije uit te leveren afgewezen, omdat er onvoldoende bewijs was voor een reëel risico op schending van zijn rechten onder het EVRM.
Afwijzing vordering tot verbod op elektronisch toezicht na voorwaardelijke invrijheidstelling
2 november 2015
De rechtbank heeft de vordering van eiser tot verbod op elektronisch toezicht afgewezen, omdat hij geen belang had bij de spoedvoorziening en er op inhoudelijke gronden geen plaats was voor toewijzing.
Uitsluiting zorgaanbieder uit inkoopprocedure Wlz 2016 door Achmea
30 oktober 2015
ZORGNETWERK OP MAAT COÖPERATIE U.A. vordert in kort geding tegen ACHMEA ZORGKANTOOR N.V. om een overeenkomst aan te gaan. De rechter wijst de vorderingen af wegens het ontbreken van een VOG en veroordeelt ZOM in de proceskosten.
Uitlevering van Nederlandse vrouw vanuit de Verenigde Staten en de medische geschiktheid van het vervoer
30 oktober 2015
De rechtbank heeft de vordering van een vrouw om haar uitlevering vanuit de VS naar Nederland te verbieden afgewezen, omdat het vervoer medisch verantwoord is volgens de overgelegde verklaringen.
Uitlevering van eiser aan Turkije en de beoordeling van terugkeergarantie en schending van mensenrechten
30 oktober 2015
De Rechtbank Den Haag heeft de uitlevering van de eiser aan Turkije toegewezen, ondanks bezwaren over schending van mensenrechten en het specialiteitsbeginsel. De vorderingen van de eiser zijn afgewezen.
Onrechtmatige eis in aanbestedingsprocedure voor vakliteratuur en abonnementen
26 oktober 2015
De voorzieningenrechter oordeelt dat de eis van de Staat voor krediet bij uitgeverijen onrechtmatig is en verstoort de eerlijke mededinging. De Staat moet de aanbestedingsprocedure afbreken en heraanbesteden.
Uitleg van aanbestedingseis in kort geding tussen Stema Survey Services B.V. en de Staat der Nederlanden
19 oktober 2015
De rechtbank oordeelt dat Stema niet voldoet aan aanbestedingseis 29 en haar recht heeft verwerkt om te klagen. Vorderingen van Stema worden afgewezen.
Afwijzing geldvordering in kort geding tussen Vereniging van Eigenaars de Markthof en Markthof B.V. c.s.
12 oktober 2015
De vordering van de VVE om geld van Markthof B.V. c.s. te ontvangen werd afgewezen wegens onvoldoende spoedeisend belang. De VVE werd veroordeeld in de proceskosten.
Toestemming tot uitlevering van verdachte aan Brazilië in kort geding
9 oktober 2015
De Rechtbank Den Haag heeft de uitlevering van een verdachte aan Brazilië toegestaan, ondanks bezwaren over detentieomstandigheden. De vordering van de verdachte werd afgewezen.
Toegangsweigering tot gesloten afdeling voor bezoek aan moeder in psychiatrisch verpleegtehuis
5 oktober 2015
De rechtbank oordeelt dat de stichting Topaz niet onrechtmatig handelt door de toegang van de eiser tot zijn moeder in de gesloten afdeling te weigeren, gezien zijn gedrag en de veiligheid van andere bewoners.
Afwijzing van inschrijving bij aanbesteding door onjuiste informatieverstrekking door inschrijver
2 oktober 2015
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van SP Architecten aan de Maas af wegens onjuiste informatieverstrekking bij aanbesteding. De inschrijving werd ongeldig verklaard.
Afwijzing gratieverzoek en de beoordeling van de minister in het licht van persoonlijke omstandigheden van de veroordeelde
2 oktober 2015
De voorzieningenrechter heeft het gratieverzoek van de eiser afgewezen, oordelend dat de minister niet flagrant onjuist heeft gehandeld in zijn beslissing, ondanks de persoonlijke omstandigheden van de eiser.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschap van Petrus Johannes Cornelis van den Broek
24 september 2015
De Rechtbank Den Haag benoemt een vereffenaar voor de nalatenschap van Petrus Johannes Cornelis van den Broek, op verzoek van Achmea Hypotheekbank N.V., en bepaalt dat de beschikking alleen in de Staatscourant gepubliceerd hoeft te worden.
Verzoek tot verwijdering van online artikel en foto wegens schending van privacy en reputatie
23 september 2015
Eiser vordert verwijdering van een online artikel en foto wegens schending van privacy. De rechtbank wijst de vorderingen af, oordelend dat het artikel geen onmiskenbaar onrechtmatig karakter heeft.
Benoeming van een vereffenaar van de nalatenschap van Cornelis Vet
18 september 2015
De Rechtbank Den Haag benoemt op 18 september 2015 mevrouw Linda Elisabeth Denise Tjeertes tot vereffenaar van de nalatenschap van Cornelis Vet, overleden op 5 mei 2014, op verzoek van ING Bank N.V.
Vordering tot verbod gunning opdracht aan ProNova door APTC in aanbestedingsprocedure protonentherapie
16 september 2015
Varian vordert verbod op gunning opdracht aan ProNova door APTC. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en oordeelt dat de beoordeling van APTC niet onjuist is geweest.
Opheffing van derdenbeslagen onder huurders in kort geding
8 september 2015
In kort geding heeft de Rechtbank Den Haag op 8 september 2015 de derdenbeslagen opgeheven die door gedaagden waren gelegd op de onroerende zaken van eiser, omdat de belangenafweging in het voordeel van eiser uitviel.
Beoordeling van inschrijving in aanbestedingsprocedure voor speeltoestellen door Lappset Nederland B.V.
7 september 2015
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Lappset af in aanbestedingszaak. Beoordelingssystematiek was duidelijk; inschrijving werd terecht terzijde gelegd.
Kort geding over omzetschade na ontbinding huisartsenmaatschap
4 september 2015
Eiser [X] vordert een voorschot op omzetschade na ontbinding van de huisartsenmaatschap met [Y]. De vordering wordt afgewezen omdat de uitkomst van een bodemprocedure niet met voldoende waarschijnlijkheid kan worden voorspeld.
Toestemming voor verhuizing van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Almelo naar andere gezinslocaties
4 september 2015
De Rechtbank Den Haag heeft op 4 september 2015 geoordeeld dat de verhuizing van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Almelo naar andere locaties gerechtvaardigd is, en de vordering van eisers afgewezen.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschap van Jan Jacob Paas
3 september 2015
De rechtbank benoemt Gerhardus Johannes Bernardus Schrickx tot vereffenaar van de nalatenschap van Jan Jacob Paas, na verzoek van ABN AMRO BANK N.V. wegens hypotheekachterstanden.
Uitlevering van verdachte van doodslag aan Turkije
2 september 2015
De Haagse kortgedingrechter heeft geoordeeld dat Nederland een verdachte van doodslag in Turkije mag uitleveren, ondanks zijn vorderingen om dit te voorkomen.
Afwijzing geldvordering van een aannemingsbedrijf op de Staat der Nederlanden in kort geding
31 augustus 2015
De vorderingen van [eiseres] tegen de Staat der Nederlanden in kort geding zijn afgewezen; het bestaan van de vordering was niet voldoende aannemelijk.
Benoeming van vereffenaars van de nalatenschap van Willem Jan van der Linde
28 augustus 2015
De Rechtbank Den Haag benoemt op 28 augustus 2015 mr. Benjamin Johannes Groenhuijzen en mr. Maarten van der Meulen tot vereffenaars van de nalatenschap van Willem Jan van der Linde, na verzoek van MNF BANK N.V. wegens hypotheekachterstanden.
Uitlevering aan Turkije en de gevolgen voor mensenrechten en terugkeergarantie
25 augustus 2015
De rechtbank heeft de vorderingen van de eiser tot het verbieden van zijn uitlevering aan Turkije afgewezen, oordelend dat er geen voldoende bewijs was voor een dreigende schending van zijn mensenrechten.
Afwijzing verbod tenuitvoerlegging Belgisch arrest in kort geding
24 augustus 2015
De rechtbank heeft de vorderingen van [eiser] afgewezen en de tenuitvoerlegging van een Belgisch arrest toegestaan, oordelend dat er geen onzorgvuldigheid was in de erkenning en geen strijd met het EVRM.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van eisers in kort geding tegen de omvorming van gezinslocatie Almelo tot regulier asielzoekerscentrum
19 augustus 2015
Eisers vorderden een verbod op de omvorming van gezinslocatie Almelo tot regulier asielzoekerscentrum. De rechtbank verklaarde hen niet-ontvankelijk, omdat de beslissing onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris viel.
Uitleveringsverzoek van Turkse autoriteiten tegen een dubbele nationaliteit houder met verdenking van drugshandel
17 augustus 2015
Uitleveringsverzoek van Turkse autoriteiten aan Nederland voor eiser met dubbele nationaliteit, verdacht van drugshandel. De zaak is aangehouden voor verduidelijking van het uitleveringsverzoek.
Vervangende hechtenis en schadevergoedingsmaatregelen in kort geding
14 augustus 2015
De rechtbank oordeelt dat de Staat niet onrechtmatig handelt door vervangende hechtenis op te leggen aan de eiser wegens openstaande schadevergoedingsmaatregelen.
Schorsing executie alimentatiebeschikking in kort geding tussen ex-echtgenoten
10 augustus 2015
De voorzieningenrechter schorst de executie van de alimentatiebeschikking van 2008 op verzoek van de man, totdat het Gerechtshof uitspraak doet in zijn hoger beroep.
Afwijzing van vordering tot strafonderbreking en plaatsing op Forensisch Psychiatrische Afdeling door gedetineerde
7 augustus 2015
De vordering van een gedetineerde tot strafonderbreking en plaatsing op een FPA is afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de RSJ de juiste instantie is voor dergelijke verzoeken.
Aanbestedingsgeschil over gunningscriteria en beoordeling van offertes voor trajectcontrolesystemen
5 augustus 2015
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Gatsometer B.V. af in aanbestedingsgeschil over trajectcontrolesystemen. Gunning aan ARS en CSC blijft in stand, proceskosten voor Gatsometer.
Toewijzing van vordering tot nakoming van alimentatieovereenkomst in kort geding
3 augustus 2015
De vrouw vordert nakoming van een alimentatieovereenkomst. De voorzieningenrechter wijst de vordering toe en bepaalt dat de man de alimentatie moet betalen, terwijl de vordering van de man in reconventie wordt afgewezen.
Afwijzing verzoek tot vakantieverlof voor voorwaardelijk veroordeelde wegens niet-naleving van bijzondere voorwaarden
31 juli 2015
De rechtbank heeft het verzoek van [eiser] om vakantieverlof afgewezen, omdat hij niet kon voldoen aan de bijzondere voorwaarden van zijn voorwaardelijke veroordeling.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschappen van Bernard van Gageldonk en Huiberdina Jozina Kort
28 juli 2015
De Rechtbank Den Haag benoemt mr. G.J.B. Schrickx tot vereffenaar van de nalatenschappen van Bernard van Gageldonk en Huiberdina Jozina Kort, op verzoek van ABN AMRO BANK N.V.
Rechtsgeldigheid van buitengebruikstelling van voertuigen in het kader van administratieve sancties
24 juli 2015
De voorzieningenrechter heeft de vordering van de eiser tot opheffing van de buitengebruikstelling van zijn auto en aanhangwagen afgewezen, omdat deze rechtmatig was toegepast.
Benoeming van een vereffenaar van de nalatenschap van Reinier Frans de Bruine
24 juli 2015
De Rechtbank Den Haag benoemt mr. J.T. van Burg tot vereffenaar van de nalatenschap van Reinier Frans de Bruine, na verworpen erfgenamen en hypotheekachterstanden.
Afwijzing van het verzoek tot opheffing van gijzeling in kort geding met betrekking tot betalingsonmacht
17 juli 2015
De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot opheffing van de gijzeling afgewezen, omdat eiser onvoldoende betalingsonmacht kon aantonen. Eiser werd veroordeeld in de proceskosten.
Benoeming van een vereffenaar van de nalatenschap van Louis Wilhelmus Petrus Joannes Marie Seeuwen
14 juli 2015
De Rechtbank Den Haag benoemt mr. J.D.M. Oude Grote Bevelsborg tot vereffenaar van de nalatenschap van Louis Wilhelmus Petrus Joannes Marie Seeuwen, na verworpen erfgenamen en een niet-aanvaarde executeur.
Wraking van de kantonrechter in een civiele procedure
29 juni 2015
Verzoeker is niet-ontvankelijk in zijn wrakingsverzoek, omdat dit niet tijdig is ingediend. De wrakingskamer heeft de wrakingsgronden inhoudelijk beoordeeld en geen grond voor wraking gevonden.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen kantonrechter in bestuursrechtelijke zaak
29 juni 2015
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag wijst het wrakingsverzoek van verzoeker af, omdat er geen sprake is van partijdigheid van de kantonrechter mr. O. van der Burg.
Besluit tot royement van leden van de Haagse Moslim-Vereniging in strijd met de statuten
22 juni 2015
Eisers [A] c.s. vorderen dat het royement door de Haagse Moslim-Vereniging nietig is. De voorzieningenrechter oordeelt dat het besluit tot royement in strijd met de statuten is genomen en wijst de vorderingen van eisers toe.
Vordering tot ontheffing van non-concurrentiebeding in het kader van franchiseovereenkomst
22 juni 2015
Eiseres [A] vorderde ontheffing van een non-concurrentiebeding in een franchiseovereenkomst. De rechter wees de vorderingen af en oordeelde dat eiseres misbruik van procesrecht maakte, met veroordeling in proceskosten.
Afwijzing vordering tot betaling voorschot op verzekeringspenningen na brand in zalencomplex
22 juni 2015
Vordering van eiser tot betaling van een voorschot op verzekeringspenningen na brand in zalencomplex afgewezen. Nationale-Nederlanden had gerede twijfel over de toedracht van de brand en de betrokkenheid van eiser.
Wraking van kantonrechter in civiele procedure met identieke wrakingsgronden
19 juni 2015
Verzoeker is niet ontvankelijk in zijn wrakingsverzoek tegen kantonrechter mr. A.C. Bordes, omdat de gronden identiek zijn aan eerdere wrakingsprocedure. Er is een wrakingsverbod opgelegd.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen kinderrechter in zaak van voorlopige ondertoezichtstelling
19 juni 2015
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 19 juni 2015 het wrakingsverzoek van verzoeker afgewezen, omdat er geen gegronde redenen waren om te vrezen voor onpartijdigheid van mr. C.L. Strop.
Kort geding over aanbesteding en afgifte van documenten met betrekking tot de overeenkomst tussen de Staat en ECC
16 juni 2015
Eiseressen vorderen in kort geding dat de Staat de uitvoering van de overeenkomst met ECC staakt en documenten afgeeft. De rechter wijst de vorderingen af, o.a. wegens gebrek aan bewijs voor wezenlijke wijziging.
Aanbestedingsprocedure en rechtsverwerking in kort geding
12 juni 2015
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van KPN B.V. en anderen af in kort geding over aanbesteding C2000. KMK heeft recht verwerkt om te klagen over deelname Hytera en Eurofunk. Proceskostenveroordeling voor KMK.
Aanbesteding en geschil over de gunning van een opdracht voor de vernieuwing van de C2000-Communicatieinfrastructuur
12 juni 2015
KMK vordert een verbod voor de Staat om de opdracht voor perceel 2 van de aanbesteding voor de C2000-Communicatieinfrastructuur te gunnen aan een andere partij. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en veroordeelt KMK in de proceskosten.
Tenuitvoerlegging vervangende hechtenis en betalingsregeling in kort geding
19 mei 2015
Eiser vorderde een betalingsregeling voor een schadevergoedingsmaatregel, maar de rechtbank wees dit af. De tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis werd rechtmatig geacht.
Vordering tot verbod executie gevangenisstraf afgewezen; uitleg strafvonnis en voorarrest
19 mei 2015
Eiser vorderde een verbod op de executie van zijn gevangenisstraf, maar de rechtbank wees dit af. Het voorarrest wordt alleen in mindering gebracht op het onvoorwaardelijke deel van de straf.
Benoeming van een vereffenaar voor een onbeheerde nalatenschap met hypotheekachterstanden
7 mei 2015
De rechtbank benoemt mr. L.E.D. Tjeertes als vereffenaar van de nalatenschap van Sabitrie Rosaline Bhugwansing, die is overleden op 16 juni 2014, en kent de verzoeken van ING Bank N.V. toe.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschap van Paulus Johannes Vrijmens
7 mei 2015
De rechtbank benoemt mr. L.E.D. Tjeertes tot vereffenaar van de nalatenschap van Paulus Johannes Vrijmens, gezien de onbeheerde nalatenschap en hypotheekachterstanden.
Onrechtmatige tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregelen
7 mei 2015
De voorzieningenrechter oordeelt dat de tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis onrechtmatig is zolang eiser een passende betalingsregeling nakomt.
Kort geding inzake declaraties zorgverlener tegen zorgkantoor na inkoopprocedure
7 mei 2015
Home-Care vordert vergoeding van zorgdeclaraties van € 392.582,14 van Menzis, maar wordt niet-ontvankelijk verklaard. De NZa is bevoegd voor goedkeuring van declaraties.
Vordering tot levering van aandelen in een strandpaviljoen na bindend advies
1 mei 2015
Scheef Beheer B.V. vordert levering van aandelen in Fonk Beach B.V. van Back 2 the Beach B.V. na bindend advies. De rechtbank oordeelt dat de aandelen gewaardeerd zijn op € 250.000,- en gelast levering binnen drie weken.
Aanbestedingsrechtelijke geschil over stopzetting en heraanbesteding van een opdracht voor vakliteratuur en abonnementen
24 april 2015
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van Tietopalvelut c.s. af, oordelend dat de Staat gerechtigd was de aanbesteding stop te zetten en dat de nieuwe opdracht wezenlijke wijzigingen bevat.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschap van Hendrica Adriana Zwarts
23 april 2015
De Rechtbank Den Haag benoemt mr. Mark Schwarze tot vereffenaar van de nalatenschap van Hendrica Adriana Zwarts, die op 24 juli 2014 is overleden. De vereffenaar wordt ontheven van publicatieplicht.
Uitsluiting van inschrijving bij aanbesteding wegens ontbreken plan van aanpak
22 april 2015
De Rechtbank Den Haag heeft AllSolutions B.V. uitgesloten van deelname aan een aanbesteding wegens het ontbreken van een plan van aanpak. De vorderingen van eiseres om toegelaten te worden tot de aanbesteding werden afgewezen.
Vordering van vakcentrales tegen de Minister voor Wonen en Rijksdienst inzake pensioenpremievrijval
10 april 2015
De vakcentrales vorderen een salarisverhoging van 0,8% met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015, maar de Minister stelt dat dit pas kan na cao-onderhandelingen. De rechter wijst de vordering af, omdat het overleg hierover nog niet heeft plaatsgevonden.
Onrechtmatige publicatie van persoonsgegevens van medewerkers van Rabobank in boek
10 april 2015
De voorzieningenrechter oordeelt dat het vermelden van namen van medewerkers van Rabobank in een boek onrechtmatig is en verbiedt verdere verspreiding van het boek.
Ongeldigheid van inschrijving in aanbestedingsprocedure en gevolgen voor heraanbesteding
10 april 2015
Rechtbank Den Haag verklaart inschrijving van Vob-Issos ongeldig in aanbestedingsprocedure voor paspoortbalies. Vordering tot heraanbesteding afgewezen; Vob-Issos veroordeeld in proceskosten.
Vordering tot betaling van bemiddelingsvergoeding in kort geding na verkoop ADO Den Haag aandelen
9 april 2015
De rechtbank wees de vordering van SMC en Dong Dao tot betaling van een bemiddelingsvergoeding af, omdat de aandelenverkoop na de deadline plaatsvond. SSO werd in het gelijk gesteld en de conservatoire beslagen werden opgeheven.
Vordering tot schorsing tenuitvoerlegging van een arrest met betrekking tot een dwangsom in een executiegeschil
9 april 2015
Eiser vordert schorsing van de tenuitvoerlegging van een arrest met een dwangsom. De vordering wordt afgewezen omdat eiser het gebod onvoldoende heeft nageleefd.
Kort geding over de opheffing van beslag en bepaling van een beslagvrije voet
8 april 2015
Eiser is niet-ontvankelijk in zijn vordering tot opheffing van beslag en de subsidiaire vordering tot bepaling van een beslagvrije voet is afgewezen. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Afwijzing vordering tot rectificatie in kort geding over uitlatingen betreffende erotische feesten
8 april 2015
Eisers vorderen rectificatie van gedaagde wegens onrechtmatige uitlatingen over hun erotische feest. De rechtbank wijst de vordering af wegens gebrek aan causaliteit en onvoldoende onderbouwing van schade.
Verbod op executiemaatregelen tegen de Republiek Oezbekistan door buitenlandse onderneming op basis van arbitrale vonnissen
7 april 2015
De rechtbank verbiedt [X] om executiemaatregelen te treffen tegen de Republiek Oezbekistan op basis van arbitrale vonnissen, met een dwangsom van € 5.000.000,- per schending.
Vonnis in kort geding over aanbesteding en geschiktheidseisen voor bewegwijzering
1 april 2015
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van [A] af in kort geding over aanbesteding en geschiktheidseisen voor bewegwijzering. De inschrijving van [A] werd terecht afgewezen.
Kort geding over geschiktheidseisen in aanbestedingsprocedure voor bewegwijzering
1 april 2015
Kort geding over geschiktheidseisen in aanbestedingsprocedure. Eiseres [A] WEGEN B.V. vordert herbeoordeling van inschrijvingen van BAM en [B]. Vordering afgewezen, inschrijvingen voldoen aan eisen.
Geschil over de ontbinding van een franchiseovereenkomst en de gevolgen daarvan
27 maart 2015
Kort geding over de ontbinding van een franchiseovereenkomst. Vorderingen van [A] afgewezen, omdat beide partijen niet langer voornemens waren de overeenkomst uit te voeren. Kostenveroordeling aan beide partijen.
Aanbesteding van hrHPV-test voor bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker en geschil over technologiekeuze
25 maart 2015
Qiagen Benelux B.V. spande een kort geding aan tegen de Staat over de keuze voor PCR-technologie in de aanbesteding voor hrHPV-tests. De rechter oordeelde dat de keuze gerechtvaardigd was en wees de vorderingen van Qiagen af.
Aanbestedingsrecht en de keuze voor PCR-technologie in bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
25 maart 2015
Hologic betwistte de keuze van het RIVM voor PCR-technologie in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. De rechtbank oordeelde dat de keuze voldoende wetenschappelijk was onderbouwd en wees de vorderingen van Hologic af.
Ongeldigheid van inschrijving in aanbestedingsprocedure voor vervanging paspoortbalies
24 maart 2015
De voorzieningenrechter verklaart de inschrijving van [A] ongeldig in aanbestedingsprocedure voor paspoortbalies, omdat deze niet voldeed aan de bestekspecificaties. Vordering van [A] afgewezen.
Vordering tot levering van woningcomplexen tussen woningcorporaties Arcade en Staedion afgewezen wegens gebrek aan bevoegdheid tot sluiten van overeenkomst
20 maart 2015
Vordering van woningcorporatie Arcade tot levering van woningcomplexen afgewezen; geen bewijs van bevoegdheid van onderhandelaars van Staedion.
Executiegeschil gevangenisstraf en herkenningsprocedure in kort geding
19 maart 2015
Eiser [A] vordert onmiddellijke vrijlating, maar de voorzieningenrechter wijst de vordering af. Er is voldoende bewijs dat [A] de veroordeelde is. Het recht tot executie is niet verjaard.
Verrekening van voorarrest met opgelegde straf in kort geding
12 maart 2015
De vordering van de eiser tot verrekening van voorarrest met de huidige gevangenisstraf werd afgewezen, omdat er geen wettelijke grondslag voor was. Ook de schadevergoeding werd afgewezen.
Onrechtmatigheid van de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens en de impact op privacyrechten
11 maart 2015
De rechtbank verklaart de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens onwerkzaam vanwege inbreuken op privacyrechten en de strijdigheid met Europese wetgeving.
Kort geding over gijzeling op basis van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften
9 maart 2015
Eiseres vorderde beëindiging van gijzeling wegens betalingsonmacht. De voorzieningenrechter wees de vordering af, o.a. omdat gijzeling rechtmatig was en eiseres onvoldoende onderbouwd had dat er bijzondere omstandigheden waren.
Hoger beroep inzake de afwikkeling van een faillissement en de toepassing van artikel 137g Faillissementswet
3 maart 2015
Hoger beroep tegen de beschikking van de rechter-commissaris in het faillissement van [appellant]. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en bepaalt een verificatievergadering.
Afwijzing kort geding Ricoh tegen Nationale Politie inzake aanbesteding printers en kopieerapparaten
27 februari 2015
Ricoh verliest kort geding tegen Nationale Politie over aanbesteding van printers en kopieerapparaten. De rechter oordeelt dat Ricoh onvoldoende bewijs heeft geleverd voor fouten in de gunningsprocedure.
Vordering tot vervroeging van de ISD-maatregel in verband met mogelijke dubbele tenuitvoerlegging van gevangenisstraf
20 februari 2015
Eiser vordert vervroeging van zijn ISD-maatregel met 19 dagen wegens mogelijke dubbele tenuitvoerlegging van gevangenisstraf. De voorzieningenrechter wijst de vordering af en veroordeelt eiser in de kosten.
Afbreking aanbestedingsprocedure voor blaastests door de Politie
16 februari 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de Politie de aanbestedingsprocedure voor blaastests op goede gronden heeft afgebroken vanwege tegenstrijdige eisen. EE Devices' vorderingen worden afgewezen.
Ongeldigheid van inschrijving bij aanbesteding door Gemeente Den Haag
12 februari 2015
De voorzieningenrechter verklaart de inschrijving van eiseres ongeldig in een aanbestedingszaak tegen de Gemeente Den Haag, omdat deze niet conform de aanbestedingsstukken was ingediend.
Wraking van de kantonrechter in het kader van toezicht op curatoren en bewindvoerders
10 februari 2015
Verzoekster wordt niet-ontvankelijk verklaard in haar wrakingsverzoek tegen kantonrechter mr. F.A.M. Veraart, omdat het voorgenomen besluit niet onder de wrakingsbepaling valt.
Afwijzing van de vordering tot opschorting van ontruiming van huurwoning na eerdere betalingsregelingen
2 februari 2015
De vordering van eisers tot opschorting van de ontruiming van hun woning werd afgewezen. De rechter oordeelde dat er geen bijzondere omstandigheden waren die een noodtoestand rechtvaardigden.
Geldigheid inschrijving bij private aanbesteding en de rol van de voorzieningenrechter
30 januari 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Dek onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de inschrijving van [A] ongeldig was in het kader van een private aanbesteding. Vordering afgewezen.
Geldigheid inschrijving bij private aanbesteding en de rol van de beoordelingscommissie
30 januari 2015
De voorzieningenrechter verklaart de inschrijving van Verkeersschool [A] ongeldig, waardoor het gunningsvoornemen van VTL niet in stand kan blijven. VTL moet het gunningsvoornemen intrekken en de inschrijving van [A] ongeldig verklaren.
Afwijzing van de vordering tot opheffing van vervangende hechtenis in verband met schadevergoedingsmaatregel
29 januari 2015
De rechtbank wijst de vordering tot opheffing van vervangende hechtenis af, omdat de eiser niet heeft voldaan aan de schadevergoedingsmaatregel. Betalingsonmacht maakt de tenuitvoerlegging niet onrechtmatig.
Kort geding over gunningsbeslissing in private aanbesteding voor BBL-rijopleidingen
26 januari 2015
Eiser AUTORIJSCHOOL [A] B.V. vordert intrekking gunningsbeslissing VTL ten gunste van E&R Opleidingen B.V. De rechter wijst de vorderingen af en veroordeelt eiser in proceskosten.
Bezwaren tegen de uitkomst van een mini-competitie binnen een raamovereenkomst voor digitalisering van gedrukt tekstmateriaal
19 januari 2015
X-Cago B.V. vorderde in kort geding de Koninklijke Bibliotheek te verbieden een opdracht te gunnen aan Microformat Group. De rechtbank wees de vorderingen af, o.a. omdat X-Cago haar recht had verwerkt om te klagen over de geschiktheid van Microformat Group.
Afwijzing verzoek om verlof voor bijwonen uitvaart in uitleveringsdetentie
13 januari 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van eiser om verlof voor het bijwonen van de uitvaart van zijn vader af, omdat de Staat geen beveiliging kan garanderen en er een reëel vluchtgevaar bestaat.
Kort geding inzake aanbesteding door Rijkswaterstaat en IT-Staffing Nederland B.V.
9 januari 2015
IT-Staffing vorderde in kort geding dat Rijkswaterstaat niet overging tot de gunningsfase van een aanbesteding. De voorzieningenrechter wees de vorderingen af, omdat IT-Staffing geen belang had bij de vorderingen.
Vordering tot nakoming van raamovereenkomsten tussen Vodafone en Protelindo in kort geding
24 december 2014
Vodafone vordert in kort geding nakoming van raamovereenkomsten door Protelindo voor plaatsing van antennes. De rechter wijst de vordering af en veroordeelt Vodafone in de proceskosten.
Afwijzing wrakingsverzoek in strafzaak tegen verdachte
16 december 2014
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag wijst op 16 december 2014 het verzoek tot wraking van de strafrechters af, omdat er geen sprake is van vooringenomenheid.
Verzoek tot verwijdering van paspoortvermelding en teruggave van ingenomen paspoort in kort geding
15 december 2014
Eiser vorderde verwijdering van zijn naam uit het Register Paspoortsignaleringen en teruggave van zijn paspoort. De rechtbank verklaarde eiser niet-ontvankelijk, omdat er een bestuursrechtelijke rechtsgang openstond.
Afwijzing verzoek tot conservatoir beslag op handelsvoorraden in kort geding tussen Fourtrading B.V. en Wooky Entertainment Inc.
4 december 2014
Fourtrading B.V. verzocht om conservatoir beslag op handelsvoorraden van Wooky Entertainment Inc. Dit verzoek werd afgewezen, omdat de vordering niet opeisbaar was en Wooky haar verplichtingen nakwam.
Beoordeling van aanbestedingsprocedure en gunningscriteria in kort geding
21 november 2014
De Rechtbank Den Haag heeft de vorderingen van Aannemingsbedrijf [A] afgewezen in een kort geding tegen COA en [B] over de gunningsbeslissing van een aanbesteding. De voorzieningenrechter oordeelde dat COA binnen zijn beoordelingsvrijheid handelde.
Wraking van rechter-commissaris in strafzaak met verzoeker
7 november 2014
De wrakingskamer verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in het eerste wrakingsverzoek en wijst het tweede verzoek af, zonder aanwijzingen voor partijdigheid van de rechter-commissaris.
Executiegeschil over dwangsom en omgevingsvergunning in kort geding
3 november 2014
In een kort geding vordert eiseres opschorting van een dwangsom vanwege een benodigde omgevingsvergunning. De rechtbank oordeelt dat eiseres tijdelijk niet kan voldoen aan de hoofdveroordeling en schort de dwangsom op tot na verlening van de vergunning.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschap van Wilfred Florus Cornelis Johannes Melse
28 oktober 2014
De Rechtbank Den Haag benoemt op 28 oktober 2014 mr. E.J. Kosters tot vereffenaar van de nalatenschap van Wilfred Florus Cornelis Johannes Melse, na verzoek van ABN AMRO HYPOTHEKEN GROEP B.V. wegens onbeheerde nalatenschap.
Tenuitvoerlegging vervangende hechtenis in het kader van schadevergoedingsmaatregel
24 oktober 2014
Eiser [X] vorderde opheffing van gijzeling wegens schadevergoedingsmaatregel. Vordering afgewezen; geen bijzondere omstandigheden voor onrechtmatigheid.
Vordering tot medewerking aan ontbinding van een religieus huwelijk in het kader van huwelijkse gevangenschap
21 oktober 2014
De vrouw vordert medewerking van de man aan de ontbinding van hun religieuze huwelijk. De rechtbank oordeelt dat de man onrechtmatig handelt en gelast hem om binnen twee weken zijn medewerking te verlenen, op straffe van een dwangsom.
Afwijzing vordering verbod uitlevering aan Albanië in kort geding met betrekking tot bloedwraak
15 oktober 2014
De rechtbank heeft de vordering van [eiser] tot verbod van uitlevering aan Albanië afgewezen, o.a. omdat er geen reëel risico op schending van het EVRM is.
Vordering tot opheffing van een door de gemeente opgelegd pand- en toegangsverbod afgewezen
14 oktober 2014
Eiser vordert opheffing van een door de Gemeente opgelegd pand- en toegangsverbod. De rechter wijst de vordering af en oordeelt dat het verbod gerechtvaardigd is.
Benoeming van vereffenaar voor nalatenschap van Jessie Anne Munro-Macrae
13 oktober 2014
De Rechtbank Den Haag benoemt op 13 oktober 2014 drie vereffenaars voor de nalatenschap van Jessie Anne Munro-Macrae, op verzoek van de Gemeente Schiedam.
Onrechtmatige daad en bankgarantie in huurovereenkomst tussen MCH en [A] c.s.
7 oktober 2014
MCH vorderde € 450.000,-- van [A] c.s. wegens onrechtmatig handelen bij het trekken van een bankgarantie. De rechtbank wees de vordering af, omdat MCH geen partij was bij de huurovereenkomst. In reconventie werd het beslag opgeheven.
Aanbestedingsprocedure Medisch Advies Horen en Beslissen van de IND
6 oktober 2014
MediFirst B.V. vordert in kort geding de IND te verbieden de opdracht aan FMMU te gunnen, omdat de tarieven niet marktconform zijn. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en oordeelt dat de IND de opdracht aan FMMU kan gunnen.
Belangenverstrengeling bij aanbesteding Veilig Werken op Hoogte Tranche II
3 oktober 2014
Eurosafe werd uitgesloten van de aanbesteding Veilig Werken op Hoogte Tranche II vanwege belangenverstrengeling door het inschakelen van een onderaannemer die ook betrokken was bij de voorbereiding van de aanbesteding. De rechtbank bevestigde de ongeldigverklaring van de inschrijving.
Afwijzing verzoek tot voorlopig deskundigenonderzoek in kort geding betreffende uitlevering aan de Verenigde Staten
1 oktober 2014
De rechtbank wijst het verzoek tot voorlopig deskundigenonderzoek af, omdat de behandeling van het kort geding over uitlevering aan de VS eerst dient plaats te vinden.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding door Retro Donatio B.V. en geschil met aanbestedende diensten
30 september 2014
Retro Donatio B.V. heeft haar inschrijving voor een aanbesteding ongeldig verklaard gekregen. De rechter bevestigt deze ongeldigverklaring vanwege het gebruik van een verouderd inschrijfformulier. Vorderingen van Retro Donatio worden afgewezen.
Executiegeschil over afgifte van een beeld uit Cambodja na beëindiging van een affectieve relatie
22 september 2014
Executiegeschil over afgifte van een beeld uit Cambodja na beëindiging van een relatie; vrouw moet het beeld afgeven en wordt in proceskosten veroordeeld.
Kort geding over uitstel van gevangenisstraf en ontvankelijkheid van eiser
22 augustus 2014
Eiser verzocht om uitstel van zijn gevangenisstraf, maar werd niet-ontvankelijk verklaard omdat hij al een procedure bij de RSJ had doorlopen. De voorzieningenrechter oordeelde dat er geen gewijzigde omstandigheden waren die een herbeoordeling rechtvaardigden.
Bevoegdheid van de gemeente tot wijziging van aflossingsbedrag bij terugvordering van bijstand
4 augustus 2014
De voorzieningenrechter heeft de vordering van [eiseres] tot opheffing van het loonbeslag afgewezen, oordelend dat de gemeente bevoegd was het aflossingsbedrag te verhogen en dat het besluit formele rechtskracht heeft.
Afwijzing van de vordering tot intrekking van vervangende hechtenis in kort geding
1 augustus 2014
De vordering van [eiser] tot intrekking van vervangende hechtenis werd afgewezen. De rechtbank oordeelde dat er geen onrechtmatigheid was en dat [eiser] op de hoogte was van de incassofase.
Schorsing locatieverbod en elektronisch toezicht bij voorwaardelijke invrijheidstelling van eiser
30 juli 2014
De voorzieningenrechter schorst het locatieverbod en elektronisch toezicht voor eiser, maar handhaaft mediaverbod en contactverbod. Voorwaarden zijn niet onrechtmatig, maar locatieverbod is disproportioneel.
Ongeldigheid inschrijving aanbesteding Rijkswaterstaat door overschrijding pagina-eisen
25 juli 2014
De voorzieningenrechter verklaart de inschrijving van [C] [D] ongeldig wegens overschrijding van het aantal pagina's en formaatseisen, en gebiedt Rijkswaterstaat de opdracht aan [AB] te gunnen.
Benoeming van een vereffenaar voor de nalatenschap van Peter Johan Marinus van Dijk
25 juli 2014
De Rechtbank Den Haag benoemt mr. Frank Jeroen Pitstra tot vereffenaar van de nalatenschap van Peter Johan Marinus van Dijk, na een verzoek van de curatoren van DSB Bank N.V.
Geschil over de uitvoering van de renovatie van de brug te Ewijk en de vervanging van tuikabels
16 juli 2014
De rechtbank heeft de vordering van Rijkswaterstaat toegewezen om de opdrachtnemers te gebieden de werkzaamheden aan de brug bij Ewijk te continueren, met een dwangsom bij niet-nakoming.
Geschil tussen groothandel en Inspectie van Leefomgeving en Transport over de status van producten als biociden en handhaving door de inspectie
15 juli 2014
Haveco B.V. vordert in kort geding dat de inspectie stopt met het waarschuwen van haar afnemers over de status van haar producten als biociden. De voorzieningenrechter wijst de vordering af en oordeelt dat de inspectie rechtmatig handelt.
Ontslag van vereffenaar in nalatenschap met onverhaalbare restschuld
9 juli 2014
De Rechtbank Den Haag ontslaat mr. L.A.L. Westerwoudt als vereffenaar van de nalatenschap van Bastiaan Bernd Balmus, gezien de onverhaalbare restschuld en het ontbreken van activa.
Afwijzing verbod op feitelijke overlevering naar Polen na geweldincident
13 juni 2014
De rechtbank wijst de vorderingen van eiser af en oordeelt dat er geen belemmeringen zijn voor zijn overlevering aan Polen, ondanks eerdere geweldincidenten.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechter in strafzaak met emotionele elementen
13 juni 2014
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft het wrakingsverzoek tegen mr. C.W. de Wit afgewezen, oordelend dat het tonen van emoties door de rechter geen vooringenomenheid impliceert.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in een strafzaak met emotionele elementen
13 juni 2014
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 13 juni 2014 een wrakingsverzoek afgewezen, omdat het tonen van emoties door de rechter niet leidde tot de conclusie van vooringenomenheid.
Verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in arbeidsrechtelijke kwestie tussen universitair hoofddocent en Universiteit Leiden
12 juni 2014
De rechtbank verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in een arbeidsrechtelijke kwestie met de Universiteit Leiden.
Openbaarheid van onderzoeksverslag in enquêteprocedure en verstrekking van kopieën
11 juni 2014
Eisers vorderden een verbod op de Staat om kopieën van een onderzoeksverslag te verstrekken. De rechter wees de vorderingen af en oordeelde dat de Ondernemingskamer niet onrechtmatig handelde.
Wrakingsverzoek in een familiezaak niet-ontvankelijk verklaard
11 juni 2014
Wrakingsverzoek in een familiezaak is niet-ontvankelijk verklaard omdat het verzoek te laat is ingediend. De omstandigheden voor de wraking hadden zich al voorgedaan voor de zitting was gesloten.
Wrakingsverzoek in een strafzaak deels niet-ontvankelijk verklaard en deels afgewezen
10 juni 2014
Wrakingsverzoek in strafzaak deels niet-ontvankelijk verklaard en deels afgewezen. Eerste grond was te laat ingediend, tweede grond was een procedurele beslissing zonder aanwijzingen voor partijdigheid.
Beoordeling van de gunningsbeslissing in een aanbestedingsprocedure voor rijbewijskaarten
6 juni 2014
De rechtbank heeft de vorderingen van Morpho B.V. om de gunningsbeslissing van RDW in te trekken afgewezen, oordelend dat de beoordeling van de inschrijvingen voldoet aan de eisen van de Aanbestedingswet 2012.
Beoordeling van de executorialiteit van een proces-verbaal van een vaststellingsovereenkomst in kort geding
6 juni 2014
De voorzieningenrechter oordeelt dat een proces-verbaal van een vaststellingsovereenkomst niet zonder meer een executoriale titel oplevert voor de invordering van boetes die zijn opgelegd voor overtredingen vóór betekening.
Afwijzing vorderingen in kort geding inzake aanbesteding Concessie beheer en exploitatie binnensportvoorzieningen Gemeente Leidschendam-Voorburg
6 juni 2014
De vorderingen van Optisport in kort geding tegen de Gemeente Leidschendam-Voorburg werden afgewezen. De Gemeente mocht de Concessie aan Sportfondsen gunnen.
Vordering getuige Internationaal Strafhof om overname door de Staat der Nederlanden
5 juni 2014
De voorzieningenrechter heeft de vordering van [eiser] om overname door de Staat der Nederlanden afgewijzen, omdat er geen uitzichtloze situatie is en de verdragsrechtelijke procedures niet mogen worden doorkruist.
Vordering tot opheffing van vervangende hechtenis in kort geding
4 juni 2014
De vordering van [eiser] tot opheffing van zijn vervangende hechtenis is afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de tenuitvoerlegging rechtmatig is en dat betalingsonmacht geen reden is voor opheffing.
Vordering tot adequate opvang voor moeder en zoon met medische behoeften in Nederland
3 juni 2014
De rechtbank heeft de vordering van een moeder en haar rolstoelgebonden zoon tot adequate opvang in Nederland afgewezen, oordelend dat de geboden voorzieningen niet tot een humanitaire noodsituatie leiden.
Afwijzing vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling en beoordeling van overleveringsdetentie
28 mei 2014
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van eiser tot invrijheidstelling af en oordeelt dat de overleveringsdetentie slechts van 20 juni 2012 tot 28 juni 2012 heeft geduurd.
Tussenvonnis in kort geding betreffende de overname van een getuige door de Staat der Nederlanden van het Internationaal Strafhof
28 mei 2014
Tussenvonnis in kort geding over de overname van getuige [eiser] door de Staat der Nederlanden van het Internationaal Strafhof, met aanhouding tot 2 juni 2014 voor nadere informatie.
Kort geding over aanbesteding verhoging Hoornbrug en de geldigheid van inschrijvingen
23 mei 2014
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Rijswijk het voorlopige gunningsvoornemen aan de combinatie Strabag moet intrekken vanwege een ongeldige inschrijving.
Verbod op gunning van aanbesteding aan combinatie Strabag wegens ongeldige inschrijving
23 mei 2014
De voorzieningenrechter verbood de gemeente Rijswijk om de opdracht voor de verhoging van de Hoornbrug aan combinatie Strabag te gunnen wegens een ongeldige inschrijving.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbestedingsprocedure door gemeente Leiden
22 mei 2014
Mobilis B.V. vorderde geldigheid van haar inschrijving bij de gemeente Leiden, die deze ongeldig verklaarde. De rechter oordeelde dat de ongeldigverklaring terecht was, Mobilis werd in de proceskosten veroordeeld.
Ongeldigheid inschrijving bij aanbesteding en herstelmogelijkheden
20 mei 2014
De rechtbank verklaarde de inschrijving van KUST- & OEVERWERKEN B.V. ongeldig wegens het ontbreken van het inschrijvingsbiljet. De vorderingen om de inschrijving geldig te verklaren werden afgewezen.
Ongeldigheid inschrijving bij aanbesteding en herstelmogelijkheden
20 mei 2014
De voorzieningenrechter verklaart de inschrijving van de Combinatie ongeldig wegens het ontbreken van het inschrijvingsbiljet, en wijst hun vorderingen af.
Ontruiming van een gekraakt woningcomplex in verband met noodzakelijke renovatiewerkzaamheden en asbestsanering
9 mei 2014
De rechtbank oordeelde dat de gedaagden de gekraakte woning moesten ontruimen voor noodzakelijke renovatie en asbestsanering. De ontruiming werd gerechtvaardigd door de gezondheidsrisico's en de slechte staat van het complex.
Kort geding over dwangsommen en beslaglegging door stichtingen tegen de Staat der Nederlanden
9 mei 2014
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de Staat geen dwangsommen heeft verbeurd en heeft de stichtingen verboden om deze te executeren. De vordering in reconventie van de Staat is toegewezen.
Vervangende hechtenis bij niet voldoen aan schadevergoedingsmaatregel
9 mei 2014
De Rechtbank Den Haag heeft de vordering van eiseres tot het niet ten uitvoer leggen van vervangende hechtenis afgewezen, omdat betalingsonmacht de tenuitvoerlegging niet onrechtmatig maakt. Eiseres voldoet niet aan de voorwaarden voor elektronische detentie.
Aanbestedingsprocedure en gunning van opdrachten in kort geding
7 mei 2014
De voorzieningenrechter oordeelt dat het Hoogheemraadschap zijn gunningsbeslissing mocht herzien en de inschrijving van De Vlieg als economisch meest voordelig kon aanmerken. Vordering van [A] afgewezen.
Afwijzing vordering tot opschorting tenuitvoerlegging gevangenisstraf in afwachting van gratieverzoek
6 mei 2014
De vordering van [eiser] tot opschorting van de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf in afwachting van een gratieverzoek werd afgewezen. De rechter oordeelde dat het gratieverzoek geen opschortende werking had en dat [eiser] niet tijdig had gereageerd op de vooraankondiging.
Erkenning van een minderjarige en de gevolgen voor het Nederlanderschap
1 mei 2014
De rechtbank heeft op 1 mei 2014 het verzoek van [A] tot erkenning van [B] en vaststelling van het Nederlanderschap afgewezen, omdat de erkenning niet rechtsgeldig was volgens Kameroens recht.
Behouden van de Nederlandse nationaliteit na verkrijging van de Surinaamse nationaliteit
1 mei 2014
De rechtbank oordeelt dat verzoeker zijn Nederlandse nationaliteit heeft behouden na de verkrijging van de Surinaamse nationaliteit op 5 april 2011, ondanks de stelling van de IND dat hij deze zou hebben verloren.
Wrakingsverzoek van [verzoeker] tegen arbiters [arbiter 1], [arbiter 2] en [arbiter 3] afgewezen. Geen gerechtvaardigde twijfel aan onpartijdigheid en onafhankelijkheid van arbiters.
Verzoek om vaststelling van het Nederlanderschap van minderjarige kinderen na wettiging en erkenning
24 april 2014
De rechtbank heeft verzoeker niet-ontvankelijk verklaard in zijn verzoek voor [A] en het verzoek voor [B] afgewezen, omdat de kinderen niet door wettiging of optie de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen.
Toestemming voor interview met Rwandese man in detentie afgewezen
16 april 2014
De voorzieningenrechter wijst de vordering van een journaliste af om een Rwandese man in detentie te interviewen, omdat de uitkomst van een lopende procedure bij de RSJ moet worden afgewacht.
Beperking van telefonische contacten tussen gedetineerde en advocaat in het licht van detentieregels
7 april 2014
De rechtbank heeft de vordering van een gedetineerde om gebruik te maken van de 'advocatentelefoon' afgewezen, oordelend dat hij niet-ontvankelijk is in zijn vordering en dat er voldoende alternatieve rechtsgangen zijn.
Verzoek om afgifte van vertrouwelijke correspondentie tussen Belgische en Nederlandse advocaten
7 april 2014
De vordering van een Nederlandse advocaat om afgifte van vertrouwelijke correspondentie tussen Belgische en Nederlandse advocaten werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de vertrouwelijkheid volgens Belgisch recht gewaarborgd is.
Ontslag van vereffenaar op eigen verzoek in nalatenschap zonder activa
28 maart 2014
De Rechtbank Den Haag ontslaat op 28 maart 2014 de vereffenaar van een nalatenschap zonder activa op eigen verzoek, en bepaalt dat de bekendmaking via internet zal plaatsvinden.
Vaststelling van de Nederlandse nationaliteit van een in Zuid-Afrika geboren kind na erkenning door de vader
20 maart 2014
Rechtbank Den Haag verklaart [verzoeker] niet-ontvankelijk in verzoek tot vaststelling Nederlandse nationaliteit van [A], geboren in Zuid-Afrika. [A] is vanaf 2 juni 2012 in het bezit van de Nederlandse nationaliteit na erkenning door [verzoeker].
Toewijzing van een kort geding over de overlevering aan Griekenland
19 maart 2014
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van eiser tot verbod op overlevering aan Griekenland afgewezen, oordelend dat er geen nieuwe feiten waren die de eerdere beslissing van de rechtbank Amsterdam konden ondermijnen.
Vordering tot teruggave van in beslag genomen goederen na verdenking van witwassen
13 maart 2014
Eiser vordert teruggave van in beslag genomen goederen na verdenking van witwassen. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af wegens onvoldoende spoedeisend belang.
Afwijzing verzoek tot vaststelling Nederlanderschap op basis van niet-gelegaliseerde geboorteakten
6 maart 2014
De rechtbank wijst het verzoek van twee Ghanaese verzoeksters tot vaststelling van hun Nederlanderschap af, omdat de geboorteakten niet gelegaliseerd zijn en het biologisch vaderschap niet tijdig is aangetoond.
Vaststelling van het Nederlanderschap van een minderjarige in het kader van Koninklijk Besluit
6 maart 2014
De rechtbank heeft het verzoek tot vaststelling van het Nederlanderschap van een minderjarige afgewezen, omdat het Nederlanderschap bij Koninklijk Besluit was onthouden en het EVN niet van toepassing was.
Afwijzing vordering tot verbod tenuitvoerlegging vervangende hechtenis in kader van schadevergoedingsmaatregel
4 maart 2014
De vordering van [eiser] tot verbod op tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis in het kader van schadevergoedingsmaatregelen is afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat vervangende hechtenis niet gelijkgesteld kan worden aan gijzeling.
Vordering tot nakoming van stageovereenkomst door de Staat der Nederlanden
27 februari 2014
Eiseres vordert nakoming van een stageovereenkomst met de Staat, die onterecht werd beëindigd. De voorzieningenrechter oordeelt dat de beëindiging niet rechtsgeldig was en wijst de vordering toe.
Geldigheid van winnende inschrijving in aanbestedingsprocedure voor aanleg golfbaan
26 februari 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres niet aannemelijk heeft gemaakt dat de winnende inschrijving niet voldeed aan de kerncompetentie in aanbestedingsprocedure voor aanleg golfbaan. Vordering van eiseres afgewezen.
Aanbestedingsprocedure en de verplichting tot een contradictoir debat
12 februari 2014
De rechtbank oordeelt dat de Staat de opdracht niet mag gunnen zonder een daadwerkelijk en contradictoir debat met BAM cs over hun inschrijving, en veroordeelt de Staat in de proceskosten.
Geschil over voortzetting van dienstverlening tussen ziekenhuizen met betrekking tot Pathologie en Medische Microbiologie
31 januari 2014
MCH vorderde voortzetting van dienstverlening door 't Lange Land, maar de rechter wees de vorderingen af omdat geen overeenkomst was aangetoond. MCH moet de proceskosten vergoeden.
Ontslag van vereffenaar in nalatenschapszaak met onverhaalbare restschuld
31 januari 2014
De rechtbank ontslaat de vereffenaar van de nalatenschap van de erflater vanwege onverhaalbare restschuld en draagt zorg voor inschrijving in het boedelregister.
Uitlevering van verdachte van online drugshandel aan de Verenigde Staten
29 januari 2014
De voorzieningenrechter oordeelt dat Nederland een verdachte van online drugshandel mag uitleveren aan de VS, er zijn geen dwingende redenen om dit te verbieden.
Beëindiging executie gevangenisstraf en rechtmatig verblijf van een vreemdeling
28 januari 2014
De Rechtbank Den Haag wees de vordering van de eiser tot beëindiging van de executie van zijn gevangenisstraf af, omdat hij geen rechtmatig verblijf in Nederland had.
Toetsing van de bekwaamheid van inschrijvers bij aanbesteding voor pakketdiensten
27 januari 2014
JBM Koeriers B.V. vorderde de gunning van een aanbesteding voor pakketdiensten, maar haar inschrijving werd ongeldig verklaard. De rechter oordeelde dat alleen reeds verrichte diensten meetellen voor de referentie-eisen, waardoor JBM niet voldeed aan de eisen. Vorderingen van JBM werden afgewezen.
Afwijzing vordering tot verbod op tenuitvoerlegging vervangende hechtenis na schadevergoedingsmaatregel
24 januari 2014
De vordering tot verbod op tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis werd afgewezen. Eiser verkeert in betalingsonmacht, maar de rechter oordeelde dat de wetgeving tenuitvoerlegging vereist, ongeacht de financiële situatie van de veroordeelde.
Kort geding over aanbesteding Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg door GGD'en
22 januari 2014
De rechtbank wees de vorderingen van GINO B.V. af in een kort geding over de opzegging van een aanbesteding door de GGD'en, omdat GINO niet voldeed aan de afgegeven garanties.
Vaststelling van het Nederlanderschap van een verzoekster met meerdere geboorteregistraties in Ghana
9 januari 2014
De rechtbank heeft vastgesteld dat de verzoekster, geboren in Ghana, vanaf 5 juni 1985 in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, ondanks twijfels van de IND over haar identiteit.
Ontslag van vereffenaar in nalatenschap met onverhaalbare restschuld
6 januari 2014
De Rechtbank Den Haag ontslaat op 6 januari 2014 de verzoeker als vereffenaar van een nalatenschap met onverhaalbare restschuld, en bepaalt dat de bekendmaking via internet zal plaatsvinden.
Afwijzing vordering tot verbod op executie van gevangenisstraffen wegens identiteitskwestie
31 december 2013
Eiseres vordert verbod op executie van straffen op naam van mevrouw A, maar de voorzieningenrechter wijst de vordering af en veroordeelt eiseres in de proceskosten.
Vordering tot afgifte van paspoort in kort geding na schorsing voorlopige hechtenis
31 december 2013
Eiseres vordert in kort geding afgifte van haar paspoort na schorsing van voorlopige hechtenis. De rechter wijst de vordering toe en veroordeelt de Staat tot afgifte voor 1 januari 2014.
Beoordeling van de gunning van een aanbesteding voor parkeerbeheer door de Gemeente Zoetermeer
23 december 2013
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van Inpublic af in een kort geding over de gunning van een aanbesteding voor parkeerbeheer aan P1 On Street B.V. De Gemeente handelde correct bij de beoordeling van de inschrijvingen.
Vordering tot verbod tenuitvoerlegging vervangende hechtenis in verband met schadevergoedingsmaatregelen
20 december 2013
De vordering van eiser tot verbod op tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis werd afgewezen. De rechter oordeelde dat de omstandigheden van eiser geen uitzondering rechtvaardigden op het beleid van het CJIB.
Afwijzing van gratieverzoek en tenuitvoerlegging gevangenisstraf
18 december 2013
De rechtbank heeft het gevorderde verbod op tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf afgewezen en geoordeeld dat er geen schending van het vertrouwensbeginsel of zorgvuldigheidsbeginsel was bij de afwijzing van het gratieverzoek.
Verkoopprocedure Spinhuiswalcomplex en geschil over biedingseisen
16 december 2013
Hurks-Haystack vorderde heropening van de verkoopprocedure van het Spinhuiswalcomplex, maar de rechter wees dit af omdat hun bod niet voldeed aan de 80%-regel en zij niet konden aantonen dat de voorwaarden waren gewijzigd.
Afwijzing inschrijving schoonmaakdienstverlening door stichting en vorderingen van schoonmaakbedrijf
6 december 2013
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Mammoet Schoonmaakservice B.V. af in kort geding tegen Stichting Middin over afwijzing inschrijving voor schoonmaakdienstverlening.
Aanbestedingsprocedure busvervoer op Texel en geschil over gunning
4 december 2013
Texelcars vorderde ongedaanmaking van de gunning van een aanbesteding voor busvervoer aan de Staat. De rechtbank oordeelde dat de aanbestedingsdocumenten geen verplichting voor één bus bevatten en wees de vorderingen af.
Afwijzing vorderingen in kort geding inzake aanbesteding en EPC-score
20 november 2013
De rechtbank heeft de vorderingen van Wijnen afgewezen en Cyclus toegestaan de opdracht aan Ballast Nedam te gunnen, na een herbeoordeling van de inschrijvingen. De EPC-score werd correct berekend en de toegepaste correctiefactor was gerechtvaardigd.
Zorginkoopprocedure en gelijke behandeling van zorgaanbieders in kort geding
13 november 2013
De rechtbank Den Haag oordeelt dat Achmea terecht de herschikking 2013 als basis voor de productieafspraak 2014 hanteerde. Pi-groep's vorderingen worden afgewezen wegens rechtsverwerking.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in bestuursrechtelijke procedure
11 november 2013
De wrakingskamer van de Rechtbank Den Haag heeft op 11 november 2013 het verzoek tot wraking van de rechter afgewezen, omdat er geen objectief gerechtvaardigde vrees voor partijdigheid bestond.
Kort geding over onrechtmatige overheidsdaad en executie schadevergoedingsmaatregel
6 november 2013
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van eiseres af in kort geding over vervangende hechtenis en schadevergoedingsmaatregel, oordelend dat betalingsonmacht geen grond is voor schorsing.
Uitreiking getuigschrift aan studente Media en Entertainment Management door Hogeschool Inholland
4 november 2013
De voorzieningenrechter oordeelt dat Hogeschool Inholland onrechtmatig handelt door het getuigschrift van een studente MEM niet uit te reiken, ondanks eerdere uitspraken van het College van Beroep voor de Examens. Schadevergoeding voor juridische kosten wordt toegewezen.
Bepaling van de Nederlandse nationaliteit van een minderjarige in het kader van bigaam huwelijk
31 oktober 2013
De rechtbank heeft vastgesteld dat [C] vanaf zijn geboorte op [geboortedatum] 2011 in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, ondanks de bewering van de IND over een bigaam huwelijk.
Kort geding over zorginkoopbeleid AWBZ-zorg tussen zorgaanbieder en zorgkantoor
30 oktober 2013
Kort geding tussen Stichting Sint Jacob en Achmea Zorgkantoor over zorginkoopbeleid AWBZ-zorg. Vordering van Sint Jacob om herziening van zorgproductie afgewezen. Achmea niet gehouden tot afwijking van inkoopbeleid.
Vordering tot aanpassing van appartement voor rolstoeltoegankelijkheid door de Staat en het COA
23 oktober 2013
Eiseres vorderde aanpassing van haar appartement voor rolstoeltoegankelijkheid. De rechtbank wees de vordering af, oordelend dat er geen humanitaire noodsituatie was.
Afwijzing verzoek om onmiddellijke invrijheidstelling van gedetineerde wegens overschrijding strafmaximum
18 oktober 2013
De voorzieningenrechter in Den Haag heeft het verzoek om onmiddellijke invrijheidstelling van een gedetineerde man afgewezen, omdat de opgelegde straffen het strafmaximum niet overschreden en de tenuitvoerlegging rechtmatig was.
Toestemming tot overlevering aan Litouwen in kort geding met betrekking tot vervolging voor drugshandel
16 oktober 2013
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van eiser af om overlevering aan Litouwen te verbieden, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat er sprake is van een juridische misslag of humanitaire redenen die de overlevering in de weg staan.
Toelaatbaarheid van overlevering aan Litouwen in kort geding met betrekking tot vrees voor flagrante schending van fundamentele rechten
16 oktober 2013
De rechtbank wijst de vordering van eiser af om zijn overlevering aan Litouwen te verbieden, en oordeelt dat er geen gronden zijn voor een schending van fundamentele rechten.
Ontruiming huurwoning na ernstige overlast en huurachterstand
14 oktober 2013
De Rechtbank Den Haag heeft ontruiming van de huurwoning van [gedaagde] toegewezen wegens ernstige overlast en huurachterstand. Vestia vorderde ontruiming en kreeg gelijk, met een termijn van twee weken voor ontruiming.
Vordering tot schorsing tenuitvoerlegging schadevergoedingsmaatregel afgewezen in kort geding
14 oktober 2013
De vordering van [eiser] tot schorsing van de schadevergoedingsmaatregel werd afgewezen, omdat niet met zekerheid kon worden aangenomen dat het herzieningsverzoek zou slagen.
Geschil over aanleg van alternatieve holes op golfcentrum en opzegging erfpacht
30 september 2013
Eiseres vorderde toestemming voor aanleg van alternatieve holes op golfcentrum na opzegging erfpacht. Vordering afgewezen, spoedeisend belang ontbrak door aanbod gedaagde.
Gunningsbeslissing en herbeoordeling inschrijvingen in aanbestedingsprocedure
4 september 2013
De voorzieningenrechter oordeelt dat de gunningsbeslissing van Cyclus onterecht was en gebiedt herbeoordeling van alle inschrijvingen in de aanbestedingsprocedure.
Afwijzing verzoek om incidenteel verlof voor bijwonen uitvaart door terbeschikkinggestelde
4 september 2013
Eiser verzocht om incidenteel verlof om de uitvaart van zijn vader bij te wonen, maar dit werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de Staat niet onrechtmatig handelde en dat de vorderingen van eiser werden afgewezen.
Kort geding overheidsaansprakelijkheid en Europees Aanhoudingsbevel
26 augustus 2013
De Rechtbank Den Haag wees de vorderingen van de eiser af in een kort geding over een Europees Aanhoudingsbevel, omdat hij niet op de afgesproken datum voor verhoor was verschenen en niet gerechtvaardigd kon vertrouwen op toezeggingen van de officier van justitie.
Verzoek tot vaststelling van het bezit van de Nederlandse nationaliteit na verlies door verblijf in Suriname
15 augustus 2013
De rechtbank wijst het verzoek van de verzoeker om vaststelling van de Nederlandse nationaliteit af, omdat hij deze heeft verloren door verblijf in Suriname en er geen optiemogelijkheid is.
Verplichting van de Staat tot huisvesting van ex-gedetineerden in kort geding
12 augustus 2013
De rechtbank oordeelt dat de Staat geen extra inspanningen hoeft te doen voor de huisvesting van eiser, omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor ex-gedetineerden. Eiser's vorderingen worden afgewezen.
Afwijzing verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in faillissementszaak
8 augustus 2013
De Rechtbank Den Haag wijst het verzoek tot voorlopig getuigenverhoor af, omdat de curator onvoldoende belang heeft aangetoond in de zaak tegen de Belastingdienst.
Aanbesteding laboratoriumdiensten en de beoordeling van inschrijvingen
7 augustus 2013
U-Diagnostics B.V. vorderde in kort geding dat de Staat de gunning van laboratoriumdiensten aan UMC zou intrekken. De rechter oordeelde dat U-Diagnostics niet compliant was en wees de vorderingen af.
Verlies van de Nederlandse nationaliteit door verkrijging van de Amerikaanse nationaliteit onder bijzondere omstandigheden
30 juli 2013
De rechtbank oordeelt dat verzoekster haar Nederlandse nationaliteit niet heeft verloren door de verkrijging van de Amerikaanse nationaliteit, omdat deze niet vrijwillig was.
Vaststelling Nederlandse nationaliteit van minderjarige geboren in Irak
30 juli 2013
De rechtbank heeft vastgesteld dat [C], geboren op 25 januari 2007 in Irak, vanaf haar geboorte in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, op basis van de nationaliteit van haar moeder.
Ontruiming van gekraakt pand door gedaagden op verzoek van eigenaar
26 juli 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt in kort geding dat gedaagden onrechtmatig in een pand verblijven en wijst de vordering tot ontruiming toe, met schadevergoeding van € 259,72.
Ontruiming van tijdelijke huurwoningen in het kader van herontwikkelingsproject
22 juli 2013
Vijverhof vorderde ontruiming van woningen door bewoners met tijdelijke gebruiksovereenkomsten. De voorzieningenrechter oordeelde dat de bewoners geen huurbescherming toekwam en wees de ontruiming toe per 1 oktober 2013.
Niet-ontvankelijkheid van de eiseres in vordering tot verbod op uitzetting van haar vader
19 juli 2013
Eiseres is niet-ontvankelijk in haar vordering tot verbod op de uitzetting van haar vader. De rechtbank oordeelt dat de bestuursrechtelijke procedure voldoende waarborgen biedt.
Onrechtmatige overheidsdaad en teruggave van in beslag genomen Porsche
17 juli 2013
GCW vorderde teruggave van een in beslag genomen Porsche, maar de rechtbank wees dit af omdat het openbaar ministerie in cassatie was gegaan. GCW werd veroordeeld in de proceskosten.
Afwijzing verzoek tot overbrenging naar België van een veroordeelde
14 juni 2013
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van eiser om overbrenging naar België af, omdat dit niet recht doet aan het Nederlandse strafvonnis. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Bevoegdheid van de Deken van de Orde van Advocaten om op te treden tegen een advocaat wegens uitlatingen jegens de president van een rechtbank
14 juni 2013
De voorzieningenrechter oordeelt over de bevoegdheid van de Deken van de Orde van Advocaten om op te treden tegen een advocaat wegens uitlatingen. De vorderingen van de eiser worden afgewezen en hij wordt veroordeeld in de proceskosten.
Beëindiging samenwerking tussen huisartsen door alcoholproblematiek
13 juni 2013
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat een huisarts zijn maatschap moet verlaten vanwege alcoholproblematiek, met een ontruimingstermijn tot 1 oktober 2013 en een dwangsom van € 1.000 per dag bij niet-nakoming.
Geschil tussen postzegelhandelaren en PostNL over de geldigheid van guldenzegels
12 juni 2013
De rechtbank heeft de vorderingen van postzegelhandelaren tegen PostNL afgewezen, omdat de zaak te complex is voor kort geding en er onvoldoende spoedeisend belang is aangetoond.
Terugvordering schadevergoeding door Provincie Noord-Holland van Chipshol III B.V. en de beoordeling van de voorwaarden voor terugbetaling
5 juni 2013
De Provincie Noord-Holland vorderde terugbetaling van € 500.000,- van Chipshol III B.V. De rechtbank oordeelde dat de voorwaarden voor terugbetaling niet waren vervuld en wees de vordering af.
Vordering tot beëindiging van de tenuitvoerlegging van een door de Noorse rechter opgelegde gevangenisstraf
29 mei 2013
Eiser vordert beëindiging van de tenuitvoerlegging van een Noorse gevangenisstraf. De voorzieningenrechter verklaart eiser niet-ontvankelijk in zijn vorderingen wegens misbruik van procesbevoegdheid en eerdere afwijzing.
Aanbestedingsrechtelijke geschil tussen Peutz en de Gemeente Den Haag met betrekking tot de gunning van de Opdracht voor akoestisch advies
23 mei 2013
Peutz B.V. heeft in kort geding de Gemeente Den Haag aangeklaagd over de gunning van een aanbesteding voor akoestisch advies. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat Peutz onvoldoende bewijs heeft geleverd dat de winnende inschrijver niet aan de omzeteis voldoet, en heeft de vorderingen van Peutz afgewezen.
Weigering continuering betalingsregeling door CJIB in kort geding
15 mei 2013
De Rechtbank Den Haag heeft de vordering van eiser tot continuering van een betalingsregeling van € 150,-- per maand afgewezen, omdat dit zou leiden tot een onredelijke aflossingstermijn van meer dan 26 jaar.
Kort geding over stoffenbeoordeling onder de REACH-verordening
3 mei 2013
Eisers vorderden in kort geding dat gedaagde het ontwerpbesluit inzake stoffenbeoordeling introk en hen de gelegenheid gaf hun zienswijze te geven. De rechtbank wees de vorderingen af, o.a. omdat er geen schending van het vertrouwensbeginsel was en voldoende rechtsbescherming onder de REACH-verordening bestaat.
Afwijzing vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling en betalingsregeling door de Staat der Nederlanden
16 april 2013
De rechtbank heeft de vordering tot onmiddellijke invrijheidstelling van eiseres afgewezen en geoordeeld dat de Staat de schadevergoedingsmaatregel terecht heeft toegepast. Eiseres werd niet-ontvankelijk verklaard in haar vorderingen tot elektronisch toezicht en detentiefasering.
Ontruiming van bedrijfsruimte in kort geding tussen Heineken Nederland B.V. en huurder
27 maart 2013
Heineken vordert ontruiming van een café wegens huurachterstand. De rechter wijst de ontruiming toe, maar wijst de vordering tot betaling van huurachterstand af.
Teruggave inboedel na vernietiging pandrecht door echtgenote
15 maart 2013
Eiser vordert teruggave van inboedel die door gedaagde is meegenomen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de inboedel buiten het pandrecht valt, omdat de echtgenote van eiser de rechtshandelingen heeft vernietigd. Gedaagde moet de inboedel teruggeven en wordt veroordeeld in proceskosten.
Afwijzing verzoek tot vaststelling van het Nederlanderschap op basis van valse persoonsgegevens
7 maart 2013
De rechtbank heeft het verzoek van [verzoeker sub 1] en zijn kinderen tot vaststelling van het Nederlanderschap afgewezen, omdat zij gebruik hebben gemaakt van valse persoonsgegevens.
Erkenning van het huwelijk en de Nederlandse nationaliteit van kinderen geboren uit een bigame relatie
7 maart 2013
De rechtbank oordeelt dat verzoeker niet kan worden erkend als vader van zijn kinderen uit een bigame relatie, omdat zijn huwelijk met [Y] niet rechtsgeldig was ontbonden. De Nederlandse nationaliteit van [K] wordt wel erkend.
Afwijzing verzoek tot vaststelling van het Nederlanderschap op basis van erkenning door een niet-Nederlander
7 maart 2013
De rechtbank heeft het verzoek tot vaststelling van de Nederlandse nationaliteit afgewezen, omdat de erkenner ten tijde van de erkenning niet in het bezit was van de Nederlandse nationaliteit.
Uitleg van ontbindende voorwaarde in koopovereenkomst met betrekking tot bestemmingswijziging voor perceel tuinland
6 maart 2013
In een kort geding vordert eiser dat gedaagde meewerkt aan de levering van een perceel tuinland. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, omdat er geen uitzicht is op de benodigde bestemmingswijziging.
Griffierecht verschuldigd in renvooiprocedure, ook zonder verschijning eiser
1 maart 2013
De rechtbank Den Haag oordeelt dat griffierecht verschuldigd is in een renvooiprocedure, ook als de eiser niet verschijnt. Het verzet van de curator wordt afgewezen.
Afwijzing verzoek om vaststelling Nederlanderschap en naturalisatie op basis van onjuiste persoonsgegevens
28 februari 2013
De rechtbank heeft het verzoek om vaststelling van het Nederlanderschap afgewezen, omdat de verzoeker met onjuiste persoonsgegevens een naturalisatieverzoek had ingediend. Er waren geen bijzondere omstandigheden die de identificatie rechtvaardigden.
Onrechtmatig en misleidend aanbod van KPN aan CPS-klanten van Tele2
28 februari 2013
Tele2 c.s. vorderden een verbod op KPN's misleidende aanbod aan CPS-klanten. De rechter wees de vorderingen af, oordelend dat KPN niet onrechtmatig handelde en de verwarring had weggenomen.
Uitlevering van een terreurverdachte aan de Verenigde Staten en de implicaties van artikel 3 EVRM
26 februari 2013
De Rechtbank Den Haag heeft op 26 februari 2013 de vorderingen van [eiser] tot het verbieden van zijn uitlevering aan de VS afgewezen, o.a. omdat er geen bewijs was voor schending van artikel 3 EVRM.
Verzoek tot verwijdering van de GVM-lijst door gedetineerde met maatschappelijk risico
4 februari 2013
Eiser vordert verwijdering van de GVM-lijst, maar zijn verzoek wordt afgewezen. De Staat heeft in redelijkheid kunnen besluiten tot plaatsing op de lijst vanwege maatschappelijk risico.
Misleidende reclame en vergelijkende reclame in de telecommunicatiesector
30 januari 2013
In een kort geding tussen Lebara en Vectone oordeelde de Rechtbank Den Haag dat Vectone misleidende reclame maakte door starttarieven niet te vermelden. De rechter wees de vorderingen van Lebara toe en verplichtte Vectone tot rectificatie en aanpassing van haar reclame-uitingen.
Verzoek tot verbod van verdere tenuitvoerlegging van gevangenisstraf in verband met voorarrest
28 januari 2013
Eiser vordert verbod op tenuitvoerlegging van 54 dagen gevangenisstraf, maar de rechtbank wijst dit af omdat er geen wettelijke grond voor verrekening van voorarrest bestaat.
Onrechtmatige aanbestedingsprocedure en gunningsbeslissing in kort geding tussen Port-o-Let en de Staat der Nederlanden
23 januari 2013
Port-o-Let spande een kort geding aan tegen de Staat der Nederlanden over een aanbestedingsprocedure voor mobiele sanitaire voorzieningen. De rechter wees de vorderingen van Port-o-Let af, oordelend dat de aanbesteding correct was uitgevoerd en de bezwaren ongegrond waren.
Afwijzing vorderingen HoorProfs in kort geding tegen gunning door Achmea aan Specsavers
16 januari 2013
De rechtbank heeft de vorderingen van HoorProfs afgewezen in het kort geding tegen Achmea over de gunning van een opdracht voor hoorhulpmiddelen aan Specsavers. HoorProfs voldeed niet aan de eisen en had onvoldoende bewijs geleverd.
Regulering van topinkomens in de zorg en de Wet Normering Topinkomens
11 januari 2013
De vordering van NVZD om de WNT buiten toepassing te verklaren voor zorginstellingen werd afgewezen. De rechter oordeelde dat de wet niet onredelijk is en dat de inmenging in eigendomsrechten gerechtvaardigd is.
Onrechtmatige uitlatingen van het Openbaar Ministerie over voormalig rechercheur in de Passagezaak
12 december 2012
De rechtbank oordeelt dat het OM onrechtmatig heeft gehandeld door onzorgvuldige uitlatingen te doen over de eiser, een voormalig rechercheur, zonder hem de kans te geven op de beschuldigingen te reageren.
Kort geding over zorginkoopbeleid AWBZ 2013 tussen zorgaanbieder en zorgkantoor
12 december 2012
Kort geding tussen zorgaanbieder RRR en zorgkantoor Achmea over zorginkoopbeleid AWBZ 2013. RRR's vorderingen werden afgewezen; rechter oordeelde dat RRR haar recht om te klagen had verwerkt.
Inkoopprocedure zorgkantoor en rechtsverwerking in kort geding
7 december 2012
In een kort geding tussen Sint Jacob en Achmea over de inkoopprocedure AWBZ 2013, oordeelde de rechter dat Sint Jacob haar recht om te klagen had verwerkt. De vorderingen werden afgewezen en Sint Jacob werd veroordeeld in de proceskosten.
Afwijzing verzoek om incidenteel verlof voor afscheidsplechtigheid van overleden vader door terbeschikkinggestelde
29 november 2012
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een terbeschikkinggestelde om incidenteel verlof voor de afscheidsplechtigheid van zijn overleden vader afgewezen, omdat hij eerder al zijn vader had bezocht en de kliniek geen tweede verlof kon verlenen.
Vaststelling van het Nederlanderschap van verzoekster op basis van de Rijkswet op het Nederlanderschap
26 november 2012
De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 26 november 2012 vastgesteld dat verzoekster vanaf haar geboorte in het bezit is van de Nederlandse nationaliteit, op basis van de Rijkswet op het Nederlanderschap.
Verbod tot tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis gekoppeld aan schadevergoedingsmaatregel
20 november 2012
Eiser vordert een verbod op de tenuitvoerlegging van vervangende hechtenis gekoppeld aan schadevergoedingsmaatregelen. De rechter wijst de vorderingen af en oordeelt dat het CJIB niet onrechtmatig handelt.
Afwijzing verzoek tot onmiddellijke vrijlating van eiser na overbrenging naar Nederland
19 november 2012
De rechtbank heeft het verzoek van [eiser] om onmiddellijke vrijlating afgewezen, omdat de overbrenging naar Nederland correct was en er geen grond was voor schorsing van de tenuitvoerlegging.
Vordering tot overplaatsing van gedetineerde naar regulier regime
16 november 2012
Eiser vordert overplaatsing naar regulier regime. De voorzieningenrechter verklaart eiser niet-ontvankelijk in zijn vordering, omdat de beroepscommissie van de RSJ de aangelegenheid moet beoordelen.
Afwijzing van de opheffing van beslagen op panden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen
16 november 2012
De vorderingen van eiseressen tot opheffing van beslagen op panden werden afgewezen, omdat de Staat in cassatie was gegaan. De voorzieningenrechter oordeelde dat er geen onrechtmatig handelen was van de Staat.
Toegang tot Penitentiaire Inrichting ontzegd aan advocaat wegens contrabande
6 november 2012
De voorzieningenrechter heeft de vordering van een advocaat toegewezen om hem weer toegang te verlenen tot de PI, nadat hem deze toegang was ontzegd wegens het verzenden van contrabande naar zijn cliënt.
Afwijzing vordering tot staken van vrijheidsbeneming in kort geding
1 november 2012
De vordering van eiser tot staken van zijn vrijheidsbeneming werd afgewezen, omdat niet voldaan was aan de criteria voor opschorting van de tenuitvoerlegging van de straf.
De wrakingskamer van de rechtbank 's-Gravenhage heeft het verzoek tot wraking van rechters afgewezen, omdat er geen aanwijzingen voor vooringenomenheid waren.
Afwijzing vordering tot beëindiging tenuitvoerlegging gevangenisstraf en omzettingsprocedure
9 oktober 2012
De vordering van [eiser] tot beëindiging van de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf en toepassing van de omzettingsprocedure is afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de procedure van voortgezette tenuitvoerlegging van toepassing is en dat de Staat niet onrechtmatig handelt.
Afwijzing vordering tot beëindiging tenuitvoerlegging gevangenisstraf en omzettingsprocedure
9 oktober 2012
De vordering van [eiser] tot beëindiging van de tenuitvoerlegging van zijn gevangenisstraf en toepassing van de omzettingsprocedure werd afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de procedure van voortgezette tenuitvoerlegging rechtmatig was toegepast.
Vordering tot ontruiming van een woning en de vraag naar duurzame gemeenschappelijke huishouding
28 september 2012
De rechtbank oordeelde dat [X] zonder recht in de woning verbleef en wees de vordering tot ontruiming van de gemeente toe, terwijl de vordering van [X] om de huurovereenkomst voort te zetten werd afgewezen.
Verbod op het verstrekken van informatie door ex-docent over onderwijsinstelling
28 september 2012
De voorzieningenrechter verbiedt een ex-docent om informatie over de onderwijsinstelling te verstrekken en gebiedt hem een website te verwijderen met onjuiste uitlatingen.
Proportionaliteitstoets bij strafrechtelijke ontruiming van gekraakte woning
28 september 2012
De voorzieningenrechter wijst de vordering tot ontruiming van een gekraakte woning af, oordelend dat de strafrechtelijke ontruiming de proportionaliteitstoets doorstaat en de huiseigenaren belang hebben bij ontruiming voor verkoop.
Eiser vordert ontruiming van winkelpand wegens huurachterstand van € 10.000,--. Gedaagde is veroordeeld tot ontruiming en betaling van huursommen en boetes. Vonnis uitgesproken op 21 september 2012.
Afwijzing van het wrakingsverzoek in kort geding tussen Abdelhakim en Exportslachterij B.V.
11 september 2012
De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van Abdelhakim afgewezen, omdat er geen grond was voor vrees van partijdigheid van de voorzieningenrechter. De procedure in de hoofdzaak wordt voortgezet.
Verzoek tot wraking van kinderrechter in ondertoezichtstelling van minderjarige
10 juli 2012
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 10 juli 2012 het verzoek tot wraking van kinderrechter mr. S.M. Westerhuis-Evers afgewezen, omdat er geen sprake was van partijdigheid.
Klacht tegen notaris over vermeende intimidatie en onrechtmatige handelingen bij eigendomsoverdracht
3 juli 2012
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart de klacht van klager tegen de notaris ongegrond, oordelend dat de notaris niet intimiderend heeft gehandeld en de wettelijke vereisten heeft nageleefd.
Verzoek tot wraking van de voorzieningenrechter in een civiele zaak tegen het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers
25 juni 2012
Verzoekster heeft de voorzieningenrechter gewraakt wegens vermeende vooringenomenheid. De wrakingskamer heeft het verzoek afgewezen, oordelend dat er geen voldoende aanwijzingen zijn voor vooringenomenheid.
Verzoek tot wraking van de voorzieningenrechter in civiele procedure
1 juni 2012
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 1 juni 2012 het verzoek tot wraking van de voorzieningenrechter afgewezen, omdat er geen grond was voor vrees van partijdigheid.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in een procedure over ouderlijk gezag
6 april 2012
Verzoekster heeft een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechter in een procedure over ouderlijk gezag. Het verzoek is afgewezen omdat de rechter onpartijdig is en verzoekster niet in haar rechten is geschonden.
Verzoek tot wraking van de voorzitter van de meervoudige kamer in een ontnemingszaak
6 april 2012
De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van de voorzitter van de meervoudige kamer afgewezen, omdat er geen objectief gerechtvaardigde vrees voor vooringenomenheid is.
Wraking van voorzieningenrechter in kort geding tegen de Staat der Nederlanden
6 april 2012
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 6 april 2012 het wrakingsverzoek van verzoeker afgewezen, oordelend dat er geen sprake was van vooringenomenheid van de voorzieningenrechter.
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 6 april 2012 het wrakingsverzoek van de verzoeker afgewezen, omdat er geen sprake was van vooringenomenheid van de rechter.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in een strafzaak met betrekking tot het Kiekendief-onderzoek
12 maart 2012
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 12 maart 2012 een verzoek tot wraking afgewezen, omdat processuele beslissingen geen grond vormen voor wraking, tenzij deze onbegrijpelijk zijn en een objectieve vrees voor vooringenomenheid oproepen. Het verzoeker kon dit niet aantonen.
Afwijzing van wrakingsverzoek tegen de rechter in de hoofdzaak en de rechters van de wrakingskamer
12 maart 2012
De wrakingskamer wijst het verzoek tot wraking van de rechter in de hoofdzaak en de rechters van de wrakingskamer af, en bepaalt dat verdere wrakingsverzoeken van verzoeker niet in behandeling worden genomen.
Compensatie voor langdurige vertraging van vlucht op basis van EU-verordening 261/2004
29 augustus 2011
Eisers vorderen compensatie van ArkeFly wegens langdurige vertraging van vlucht OR109. De kantonrechter honoreert de vordering op basis van EU-verordening 261/2004, omdat ArkeFly niet kon aantonen dat de vertraging door overmacht was veroorzaakt.
Afwijzing van het wrakingsverzoek in een strafzaak met betrekking tot filmopnamen
8 augustus 2011
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft het wrakingsverzoek van verzoekers A. en B. afgewezen, omdat de politierechter rechtmatig filmopnamen tijdens de zitting heeft geweigerd en verzoekers geen gebruik hebben gemaakt van hun mogelijkheid om het verzoek toe te lichten.
Afwijzing van een wrakingsverzoek tegen rechter mr. [X] in bestuursrechtelijke zaak
10 juni 2011
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 10 juni 2011 het verzoek tot wraking van rechter mr. [X] afgewezen, omdat geen uitzonderlijke omstandigheden voor partijdigheid zijn aangetoond.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in bestuursrechtelijke procedure
10 juni 2011
De wrakingskamer van de Rechtbank 's-Gravenhage heeft op 10 juni 2011 het verzoek tot wraking van mr. [X] afgewezen, omdat er geen grond was voor de vrees van partijdigheid.
Compensatie bij langdurige vertraging van een vlucht op basis van EU-verordening
12 mei 2011
Eisers vorderden compensatie van TUI wegens vertraging van hun vlucht naar Curaçao. De kantonrechter wees de vordering af, oordelend dat deze tegen de luchtvaartmaatschappij ArkeFly ingesteld moest worden.
Wraking van de raadkamer in een strafzaak met betrekking tot voorlopige hechtenis
10 februari 2011
Verzoekster heeft op 9 februari 2011 een wrakingsverzoek ingediend tijdens de behandeling van haar voorlopige hechtenis. De rechtbank heeft het verzoek afgewezen, o.a. omdat er geen aanwijzingen voor vooringenomenheid waren.
Compensatie voor langdurige vertraging van vlucht op basis van EU-verordening
9 februari 2011
Eisers vorderden compensatie van ArkeFly wegens een vertraging van 26 uur van hun vlucht. De kantonrechter oordeelde dat de EU-verordening van toepassing was en ArkeFly werd veroordeeld tot betaling van € 1.200,- aan eisers.
Compensatie voor langdurige vertraging van vlucht op basis van EU-verordening; overmacht verworpen
7 februari 2011
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat ArkeFly compensatie moet betalen aan EUclaim voor langdurige vertraging van vlucht OR341, omdat overmacht niet is aangetoond.
Compensatie voor langdurige vertraging van een vlucht op basis van EU-verordening
12 augustus 2010
Eisers vorderen compensatie van ArkeFly wegens langdurige vertraging van hun vlucht naar Curaçao. De kantonrechter oordeelt dat eisers recht hebben op compensatie op basis van EU-verordening, maar verklaart hen niet-ontvankelijk voor de aanspraken van hun meerderjarige zoon.
De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 18 maart 2010 een verzoek tot wraking afgewezen, omdat er geen grond was voor de vrees dat de rechters onpartijdig waren.
Afwijzing van een kort geding over de overlevering aan België en de rol van de Minister van Justitie
5 februari 2010
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van eiser tot het weigeren van overlevering aan België afgewezen, omdat deze feitelijk een verkapt hoger beroep vormden. Eiser werd veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake de afhandeling van een nalatenschap door een notaris
21 april 2009
Hoger beroep van klaagster tegen de notaris over de afhandeling van een nalatenschap. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de eerdere beslissing van de Kamer van Toezicht.
Aansprakelijkheid voor kabelschade tijdens slootreiniging en de toepassing van de klicmeldingsprocedure
5 juni 2008
Kantonrechter oordeelt dat Loonbedrijf [A] niet aansprakelijk is voor kabelschade tijdens slootreiniging; klicmeldingsprocedure niet gevolgd, maar geen bewijs van onzorgvuldig handelen.
Schuldeisersverzuim en de uitleg van algemene voorwaarden in een mobiele telefonie overeenkomst
16 augustus 2007
Orange Nederland N.V. blokkeerde de aansluiting van de gedaagde zonder vooraankondiging en eiste een waarborgsom. De kantonrechter oordeelde dat Orange onrechtmatig handelde en wees de vordering tot betaling van de waarborgsom af.
Zorgplicht van de bank en de afweging van de fout van de bank en de eigen schuld van de benadeelde
16 maart 2006
De zaak betreft de zorgplicht van de bank jegens een particuliere cliënt in het kader van een rekening-courantovereenkomst. De bank werd deels verantwoordelijk gehouden voor de betalingsproblemen van de cliënt en de gedaagde werd veroordeeld tot betaling van € 1.037,45.
Toekenning van zorgverlof aan werknemer na operatie partner
24 februari 2005
De kantonrechter oordeelt dat de werknemer recht heeft op zorgverlof voor de verzorging van zijn partner na een operatie, maar wijst de schadevergoeding voor hypotheekbetalingen af.
Vernietiging lease-overeenkomst door echtgenote wegens ontbreken schriftelijke toestemming
9 december 2004
De kantonrechter vernietigt de lease-overeenkomst van Dexia op verzoek van de echtgenote van de gedaagde wegens gebrek aan schriftelijke toestemming. Dexia wordt veroordeeld tot betaling van € 7.143,50 aan de gedaagde.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: