Bekrachtiging van een machtiging in het kader van schuldsanering door de kantonrechter
12 december 2024
De kantonrechter heeft het verzoek om bekrachtiging van een machtiging voor schuldsanering afgewezen, omdat de betrokkene in staat is om zelf te handelen.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) met verzoek om eerdere ingangsdatum
18 november 2024
De rechtbank Den Haag heeft op 18 november 2024 een verzoek tot toelating tot de WSNP toegewezen en de ingangsdatum vastgesteld op 18 mei 2023, met een totale termijn van vierentwintig maanden.
Homologatie van een akkoord in surseance van betaling met betrekking tot [schuldenaar] B.V. en toetsing aan de weigeringsgronden van de Faillissementswet
13 november 2024
De rechtbank heeft het akkoord in de surseance van betaling van [schuldenaar] B.V. gehomologeerd, waarbij de crediteuren 10% van hun vorderingen ontvangen. Het akkoord voldeed aan de eisen van de Faillissementswet.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) met verzoek om eerdere ingangsdatum
14 oktober 2024
De rechtbank heeft de heer [verzoeker] toegelaten tot de WSNP met een ingangsdatum twaalf maanden voor het vonnis. De termijn van de regeling is achttien maanden.
Afwijzing verzoek tot faillietverklaring van een vennootschap met betwiste vordering
17 september 2024
De rechtbank heeft het verzoek tot faillietverklaring van [verweerster] afgewezen, omdat het vorderingsrecht van [verzoekster] niet summierlijk kon worden vastgesteld.
Afwijzing verzoek tot faillietverklaring van een B.V. door obligatiehouders op basis van trustakte
17 september 2024
De rechtbank heeft het verzoek tot faillietverklaring van [verweerster] B.V. afgewezen, omdat niet is aangetoond dat er sprake is van pluraliteit van schuldeisers en dat [verzoekster sub 2] Holding niet-ontvankelijk is in haar verzoek.
Vereenvoudigde afwikkeling faillissement en verdeling nagekomen bate
14 augustus 2024
De rechtbank beveelt de vereffening en verdeling van een nagekomen bate in het faillissement van Frans en Kees van Tol B.V. en benoemt mr. D. de Loor tot rechter-commissaris.
Ontslag van professionele beschermingsbewindvoerder wegens verdacht gedrag en financiële misstanden
18 juli 2024
De kantonrechter ontslaat een bewindvoerder wegens verdacht gedrag en financiële misstanden, benoemt een nieuwe bewindvoerder en stelt dat de ontslagen bewindvoerder geen vergoeding mag vragen voor de eindrekening.
Afwijzing verzoek om beloning voor verhuizing door beschermingsbewindvoerder
5 juli 2024
De kantonrechter wijst het verzoek van de beschermingsbewindvoerder om een beloning voor verhuizing af, omdat er geen extra werkzaamheden zijn aangetoond die rechtvaardigen dat een beloning wordt toegekend.
Afwijzing van een verzoek tot oplegging van een dwangakkoord in een schuldregeling
10 juni 2024
De rechtbank heeft het verzoek van de heer [verzoeker] om een dwangakkoord op te leggen afgewezen, omdat het aanbod niet het maximaal haalbare is en de weigering van mevrouw [verweerster] niet onredelijk is.
Afwijzing verzoek tot toelating in de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) wegens onvoldoende bewijs van problematische schuldensituatie en nakoming verplichtingen
10 juni 2024
De rechtbank heeft het verzoek van de heer [verzoeker] tot toelating in de WSNP afgewezen wegens onvoldoende bewijs van een problematische schuldensituatie en het niet nakomen van verplichtingen.
Tweede verlenging van de inbewaringstelling van gefailleerde wegens onvoldoende openheid van zaken
12 april 2024
De rechtbank verlengt de inbewaringstelling van [naam 1] wegens onvoldoende openheid van zaken en selectieve informatieverstrekking. De termijn wordt verlengd met maximaal dertig dagen.
Toewijzing voorlopige voorziening in huurkwestie met betrekking tot ontruiming en schuldenregeling
4 maart 2024
De rechtbank heeft een voorlopige voorziening toegewezen die ontruiming van de woning van verzoekers voor zes maanden verbiedt, zodat zij hun schulden kunnen regelen.
Klachtprocedure tegen beschermingsbewindvoerder en verzoek om schadevergoeding
1 februari 2024
Klaagster diende een klacht in tegen de bewindvoerder, maar de kantonrechter verklaarde deze niet-ontvankelijk, evenals het verzoek om schadevergoeding, omdat de schade niet door betrokkene was geleden.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) en verzoek om eerdere ingangsdatum
16 januari 2024
De rechtbank heeft de heer [verzoeker] toegelaten tot de WSNP en de ingangsdatum vastgesteld op 6 oktober 2022. De termijn van de WSNP is verlengd met 3 maanden en 10 dagen, eindigend op 16 juli 2024.
Klacht over de handelwijze van de beschermingsbewindvoerder in relatie tot schuldhulpverlening en letselschade-uitkering
20 november 2023
De kantonrechter verklaart de klacht van de huidige beschermingsbewindvoerder tegen de voormalige bewindvoerder ongegrond, wegens onvoldoende onderbouwing.
Afwijzing verzoek om eerdere ingangsdatum van de WSNP wegens onvoldoende onderbouwing
12 september 2023
De rechtbank heeft het verzoek om een eerdere ingangsdatum van de WSNP afgewezen wegens onvoldoende onderbouwing. Verzoekster voldoet niet aan de eisen voor een eerdere ingangsdatum.
Toewijzing verzoek tot eerdere ingangsdatum van de WSNP voor schuldenaar in problematische schuldensituatie
12 september 2023
De rechtbank heeft het verzoek van de heer [verzoeker] om toegelaten te worden tot de WSNP toegewezen en de ingangsdatum vastgesteld op 12 februari 2023.
Verzoek om achteraf machtiging voor uitgaven uit compensatie Kinderopvangtoeslagaffaire
13 juli 2023
Kantonrechter wijst verzoek om achteraf machtiging voor uitgaven uit compensatie Kinderopvangtoeslagaffaire af, omdat uitgaven met instemming zijn gedaan en er geen grond is voor machtiging.
Ambtshalve beschikking inzake kindregeling en BEM-clausule voor minderjarige
6 juli 2023
De Rechtbank Den Haag heeft op 6 juli 2023 een beschikking gegeven over de kindregeling van een minderjarige, waarbij een BEM-clausule is opgelegd voor het ontvangen bedrag van € 10.000,--.
Ontslag van professionele beschermingsbewindvoerder wegens niet-naleving kwaliteitseisen
26 juni 2023
CBMB Nederland B.V. is ambtshalve ontslagen als bewindvoerder wegens niet-naleving van kwaliteitseisen. Een nieuwe bewindvoerder is benoemd en de beschikking is uitvoerbaar bij voorraad.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening en niet-ontvankelijk verklaring in schuldsaneringsregeling
1 juni 2023
De rechtbank wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af en verklaart verzoeker niet-ontvankelijk in zijn verzoek tot schuldsaneringsregeling, omdat er geen reële mogelijkheden zijn voor een minnelijke regeling.
Schadevergoeding wegens slecht bewind door voormalig beschermingsbewindvoerder
4 april 2023
De rechtbank veroordeelt de voormalig bewindvoerder tot betaling van € 380,07 wegens schade door slecht bewind, waarbij erfdeel niet voor schuldeisers is gereserveerd.
Ontslag en benoeming van een beschermingsbewindvoerder door de kantonrechter
21 maart 2023
Kantonrechter ontslaat Mulder Zorgt Voor Jou! B.V. als bewindvoerder en benoemt H. van den Bos h.o.d.n. Bossie's Bewind als opvolger, ingaande 1 april 2023.
Verzoek om inschrijving in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS) wegens gokverslaving
17 februari 2023
De kantonrechter wijst het verzoek van de beschermingsbewindvoerder af om betrokkene wegens gokverslaving in te schrijven in het CRUKS, omdat hiervoor geen wettelijke basis bestaat.
Afwijzing verzoek tot oplegging van een dwangakkoord in een schuldregeling
31 oktober 2022
De rechtbank heeft het verzoek van de heer [naam01] om een dwangakkoord op te leggen afgewezen, omdat het voorstel niet het maximaal haalbare was en er onvoldoende waarborgen waren voor een succesvolle uitvoering van het minnelijk traject.
Toewijzing verzoek tot oplegging van een dwangakkoord in faillissementsprocedure met betrekking tot alimentatie en verstoorde relaties
31 oktober 2022
Rechtbank Den Haag wijst verzoek tot oplegging dwangakkoord toe, ondanks weigering van enkele schuldeisers, gezien de problematische schuldensituatie van verzoeker.
Toewijzing verzoek tot oplegging van een dwangakkoord in faillissementszaak
31 oktober 2022
De rechtbank heeft het verzoek van de heer [naam01] om een dwangakkoord op te leggen aan ABN AMRO toegewezen, omdat de weigering van de bank onredelijk was.
Toewijzing verzoek tot oplegging van een dwangakkoord in een schuldregeling
31 oktober 2022
De rechtbank heeft het verzoek van de heer [naam01] om een dwangakkoord op te leggen aan de heer [naam02] toegewezen, omdat de meerderheid van de schuldeisers akkoord is gegaan met de regeling.
Wijziging van bewind en benoeming van mentor in verband met geestelijke toestand en schuldenproblematiek
16 september 2022
Betrokkene verzoekt om ontslag van haar bewindvoerder en opheffing van het beschermingsbewind. Het verzoek tot opheffing wordt afgewezen, maar het ontslag van de bewindvoerder wordt toegewezen. Een mentor wordt benoemd.
Afwijzing machtigingsverzoek tot opmaken testament door curatoren wegens onbekwaamheid betrokkene
12 september 2022
De Rechtbank Den Haag weigert toestemming voor het opmaken van een testament door curatoren, omdat de betrokkene onder curatele staat en niet in staat is zijn wil te bepalen.
Opheffing van bewind en mentorschap met ontslag van bewindvoerder
25 augustus 2022
De kantonrechter wijst het opheffingsverzoek van betrokkene af, maar ontslaat de huidige bewindvoerder/mentor en benoemt een nieuwe, onafhankelijke bewindvoerder/mentor.
Machtiging tot schenking onder testamentair bewind en beschermingsbewind
24 augustus 2022
De kantonrechter heeft het verzoek om machtiging tot schenking afgewezen, omdat de betrokkene instemt met de schenking en er geen noodzaak is voor een machtiging.
Opheffing van beschermingsbewind in het kader van het Haags Volwassenenbeschermingsverdrag
22 juni 2022
De kantonrechter heeft het beschermingsbewind opgeheven omdat betrokkene in Duitsland woont en daar al een beschermingsmaatregel loopt. De opheffing gaat in per 1 augustus 2022.
Afwijzing verzoek tot oplegging van een dwangakkoord in het kader van een saneringskrediet
14 juni 2022
De rechtbank Den Haag wijst het verzoek van [verzoeker] om een dwangakkoord op te leggen af, omdat de weigering van de schuldeisers niet onredelijk is en het voorstel niet het maximaal haalbare is.
Afwijzing verzoek tot oplegging van een dwangakkoord in faillissementsprocedure
14 juni 2022
De rechtbank Den Haag wijst het verzoek van [verzoeker] om een dwangakkoord op te leggen af, omdat het voorstel niet het maximaal haalbare is en de weigering van de schuldeisers niet onredelijk is.
Ontslagverzoek bewindvoerder en benoeming nieuwe bewindvoerder in het kader van beschermingsbewind
8 juni 2022
De kantonrechter heeft het verzoek tot ontslag van de bewindvoerder afgewezen, omdat er geen gegronde redenen voor ontslag waren en de voorgestelde opvolgers niet ter zitting verschenen.
Afwijzing machtigingsverzoeken voor kosten van belastingaangifte door bewindvoerder
27 mei 2022
De kantonrechter wijst de machtigingsverzoeken af, omdat de kosten voor belastingaangifte en toeslagen tot de standaardwerkzaamheden van de bewindvoerder behoren en niet ten laste van de cliënt kunnen worden gebracht.
Afwijzing van verzoeken tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling (WSNP) door de rechtbank Den Haag
12 april 2022
De rechtbank Den Haag wijst de WSNP-verzoeken van [verzoeker] en [verzoekster] af, omdat niet aannemelijk is dat zij hun verplichtingen kunnen nakomen.
Afwijzing verzoeken tot oplegging van een dwangakkoord in verband met problematische schulden en bijstandsfraude
12 april 2022
De rechtbank wijst de verzoeken tot oplegging van een dwangakkoord af vanwege onvoldoende documentatie en het niet maximaal haalbare aanbod van de verzoekers.
Verzoek om aanstelling gewaarborgde hulp in het kader van persoonsgebonden budget
31 maart 2022
De kantonrechter wijst het verzoek van de bewindvoerder om een gewaarborgde hulp aan te stellen voor de betrokkene in het kader van een PGB af, omdat het aan de betrokkene zelf is om dit verzoek in te dienen.
Verzoek om machtiging tot inschakeling van een advocaat door beschermingsbewindvoerder in strafprocedure
16 februari 2022
De kantonrechter wijst het verzoek van de beschermingsbewindvoerder af om een advocaat in te schakelen voor betrokkene, die zelf zijn verdediging wil voeren in een strafprocedure.
Faillietverklaring TEDDY KIDS B.V. na vaststelling van vorderingsrecht en toestand van hebben opgehouden te betalen
11 januari 2022
Rechtbank Den Haag verklaart TEDDY KIDS B.V. failliet na vaststelling van vorderingsrecht en toestand van hebben opgehouden te betalen op 11 januari 2022.
Provisioneel bewind en ondercuratelestelling in verband met geestelijke en lichamelijke toestand van betrokkene
3 november 2021
De kantonrechter benoemt een provisionele bewindvoerder voor betrokkene, die niet in staat is haar belangen te behartigen, en verklaart verzoeker niet ontvankelijk in zijn verzoek tot ondercuratelestelling.
Afwijkende beloning voor mentor in verband met uitzonderlijke omstandigheden
29 oktober 2021
De kantonrechter heeft de beloning van de mentor van een betrokkene met het syndroom van Down vastgesteld op basis van uitzonderlijke omstandigheden, met een vergoeding van € 1.495 per jaar voor reiskosten over 2020 en 2021.
Erkenning van een Amerikaanse beschikking tot curatele en de voorwaarden voor tenuitvoerlegging in Nederland
12 oktober 2021
De Rechtbank Den Haag verleent verlof tot erkenning en tenuitvoerlegging van een Amerikaanse beschikking tot curatele, oordelend dat aan de voorwaarden voor erkenning is voldaan.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens huurachterstand met bijzondere omstandigheden
1 september 2021
Verhuurder vordert ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens huurachterstand. De rechter wijst de vorderingen af, maar gedaagde moet huurachterstand en proceskosten betalen.
Schadevergoeding wegens slecht bewindvoerderschap in beschermingsbewind
20 april 2021
De rechtbank veroordeelt de voormalig bewindvoerder tot schadevergoeding van € 2.976,64 wegens slecht bewindvoerderschap, wat leidde tot schade voor de betrokkene.
Benoeming van een provisionele bewindvoerder over het vermogen van een betrokkene woonachtig in de Verenigde Staten
16 april 2021
De kantonrechter benoemt een provisionele bewindvoerder over het vermogen van een betrokkene in de VS, die onder voorlopige curatele staat, en bevestigt de noodzaak van deze maatregel op basis van psychiatrische rapporten.
Ontslag van bewindvoerder afgewezen wegens onvoldoende bewijs van belangenverstrengeling en kwaliteit van werk
13 januari 2020
De Rechtbank Den Haag heeft de voordracht tot ontslag van de bewindvoerder afgewezen, omdat onvoldoende bewijs was voor belangenverstrengeling en de kwaliteit van het werk niet was onderbouwd.
Vordering tot betaling van kosten van afsluiting gasaansluiting door netbeheerder
14 november 2019
Rendo vordert betaling van afsluitkosten gasaansluiting door gedaagde. De kantonrechter oordeelt dat gedaagde als 'aangeslotene' verantwoordelijk is en wijst de vordering toe.
Weigering machtiging beschermingsbewindvoerder voor proceskostenvergoeding in bezwaarprocedure
3 oktober 2019
De kantonrechter weigert de machtiging aan de beschermingsbewindvoerder voor het aanvragen van een proceskostenvergoeding, omdat hij niet gelijkgesteld kan worden met een derde en het verzoek niet voldoende onderbouwd is.
Ontslag van een professioneel bewindvoerder wegens niet-naleving van kwaliteitseisen en belangenverstrengeling
1 maart 2019
De kantonrechter ontslaat een professioneel bewindvoerder wegens niet-naleving van kwaliteitseisen en belangenverstrengeling, met ingang van 16 maart 2019.
Vernietiging van opzegging arbeidsovereenkomst en vorderingen tot loonbetaling en re-integratie
6 juni 2018
De kantonrechter heeft de opzegging van de arbeidsovereenkomst door [verzoeker] niet bewezen geacht, waardoor de arbeidsovereenkomst voortduurt. VKVE Detachering is veroordeeld tot loonbetaling en re-integratie.
Vonnis over de aansprakelijkheid van Q-Park bij het niet betalen van parkeergeld en de gevolgen van 'treintje rijden'
3 mei 2018
Q-Park vorderde betaling van € 261,65 van '[gedaagde]' wegens 'treintje rijden'. De rechter oordeelde dat de gedaagde in strijd met de algemene voorwaarden handelde en wees de vordering van Q-Park toe.
Aansprakelijkheid en schadevergoeding in civiele procedure tussen opdrachtgever en architectenbureau
20 januari 2016
Eiser vorderde schadevergoeding van Onderwater c.s. wegens onrechtmatig handelen. De kantonrechter wees de vorderingen van eiser af en kende Onderwater c.s. de openstaande bedragen toe.
Opheffing van de vereffening van een nalatenschap na beneficiaire aanvaarding door de erfgenaam
5 september 2013
De kantonrechter heeft op 5 september 2013 de opheffing van de vereffening van een nalatenschap bevolen, omdat de vereffenaar zijn taak veronachtzaamde en er geen adequaat toezicht mogelijk was.
Verschuldigdheid van facturen na niet doorgaan van fusie tussen Best Opleidingen B.V. en Solidé Projectadvies B.V.
13 februari 2013
Best vorderde betaling van Solidé voor onbetaalde facturen na niet doorgaan fusie. De kantonrechter wees de vordering van Best af en kende Solidé een bedrag van € 5.695,82 toe na verrekening.
Verzet tegen verstekvonnis en bekendheid met de inhoud daarvan
25 september 2012
De Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het verzet van [Opposante] tegen een verstekvonnis niet-ontvankelijk wegens te late indiening. Proceskosten worden toegewezen aan [geopposeerde].
Beroep tegen boete WAHV door Duitse kentekenhouder niet-ontvankelijk verklaard
25 februari 2011
Duitse kentekenhouder heeft beroep tegen boete WAHV aangetekend. Beroep niet-ontvankelijk verklaard wegens niet tijdig stellen van zekerheid. Verrekening met proceskosten niet toegestaan.
Ontruiming van tijdelijke studentenwoningen in Rijnfront te Oegstgeest
30 januari 2009
De kantonrechter heeft Duwo in het gelijk gesteld en de studenten veroordeeld om uiterlijk 22 februari 2013 hun tijdelijke woningen in Rijnfront te ontruimen, zonder recht op huurbescherming.
Machtiging tot binnentreding in faillissement van Stichting [A] te Curaçao
8 november 2008
De Rechtbank 's-Gravenhage verleent op 8 november 2008 een machtiging tot binnentreding aan curator mr. B.J. Tideman in het faillissement van Stichting [A] te Curaçao, voor toegang tot administratie van de gefailleerde.
Toewijzing van een dwangakkoord in een schuldregeling met schuldeisers
26 maart 2008
De rechtbank heeft een verzoek tot toewijzing van een dwangakkoord in een schuldregeling toegewezen, omdat schuldeisers niet in redelijkheid konden weigeren.
Beëindiging schuldsaneringsregeling wegens tekortkomingen in informatieplicht
1 september 2006
De Hoge Raad oordeelt dat de schuldsaneringsregeling van [verzoeker] c.s. terecht is beëindigd wegens tekortkomingen in de informatieplicht. Het beroep op noodsituatie en schending van EVRM-bepalingen faalt.
Faillietverklaring en schuldsaneringsregeling van een natuurlijke persoon met aanzienlijke schuldenlast
19 juli 2006
De rechtbank verklaart de verweerder in staat van faillissement wegens het niet kunnen betalen van schulden, ondanks verzoek tot schuldsaneringsregeling.
Verzoekschrift tot toepassing van de schuldsaneringsregeling voor een psychisch kwetsbare persoon
15 maart 2006
De rechtbank heeft de voorlopige toepassing van de schuldsaneringsregeling uitgesproken voor mevrouw [achternaam] vanwege haar psychische gesteldheid, die haar belemmert om haar situatie te onderkennen.
Aansprakelijkheid van de Staat voor schade door onrechtmatig handelen met betrekking tot slachthuizen en welzijn van kalveren
24 augustus 2005
De rechtbank oordeelt dat de Staat aansprakelijk is voor schade door onrechtmatig handelen met betrekking tot slachthuizen, waardoor eiseressen hun kalveren niet konden laten slachten.
Onrechtmatig handelen van NAKT en de Staat jegens eiseres met betrekking tot wijziging van de B-lijst
16 maart 2005
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat NAKT en de Staat onrechtmatig hebben gehandeld jegens eiseres door een onjuist voorstel tot wijziging van de B-lijst te doen en niet de instandhouder op de hoogte te stellen. Schadevergoeding toegewezen.
Onrechtmatige handeling van de Staat en teruggave inbeslaggenomen tegoeden
26 januari 2005
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door inbeslaggenomen tegoeden van eiseres aan de belastingdienst over te maken. Eiseres krijgt teruggave van € 51.860,00.
Beoordeling van het recht op werkloosheidsuitkering na beëindiging door Franse autoriteiten
23 december 2003
De rechtbank verklaarde het beroep van de Engelse eiseres ongegrond, omdat de beslissing over haar werkloosheidsuitkering in handen lag van de Franse autoriteiten, niet de Nederlandse.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en geschiktheid voor functies in het kader van de WAO
29 augustus 2003
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt het besluit van het UWV over de WAO-uitkering van eiseres A, oordeelt dat de geselecteerde functies niet passend zijn en verplicht het UWV een nieuw besluit te nemen.
Weigering uitkering op basis van arbeidsongeschiktheid door UWV
20 mei 2003
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiseres ongegrond; UWV's weigering van WAO-uitkering is terecht, gezien de mate van arbeidsongeschiktheid van minder dan 15%.
Toepasselijkheid van de Toeslagenwet onder het Algemeen verdrag inzake sociale zekerheid tussen Nederland en Marokko
30 augustus 2002
De rechtbank oordeelt dat de Toeslagenwet onder het Algemeen verdrag inzake sociale zekerheid valt, waardoor de intrekking van de toeslag onterecht is. Het beroep van eiser wordt gegrond verklaard en het UWV moet de proceskosten vergoeden.
Ontbinding van arbeidsovereenkomst en fictieve opzegtermijn in het bestuursrecht
15 juli 2002
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de fictieve opzegtermijn begint op 16 februari 2001, na ontbinding van de arbeidsovereenkomst op 15 februari 2001, en verklaart het beroep ongegrond.
Draagkrachtberekening in Vergoedingenbesluit gemeente Zoetermeer niet in overeenstemming met berekeningswijze als bepaald in art. 3 Regeling inzake financiële tegemoetkomingen en eigen bijdragen Wvg
3 juni 2002
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Zoetermeer de draagkrachtberekening voor de eigen bijbetaling van eisers onjuist heeft uitgevoerd, en verklaart het beroep gegrond.
Afwijzing aanvraag bijstandsuitkering op basis van Koppelingswet en IVBPR
28 maart 2002
Eisers A en B hebben een aanvraag voor bijstandsuitkering afgewezen gekregen. De rechtbank oordeelt dat de afwijzing terecht was, omdat eisers niet rechtmatig in Nederland verblijven en de bescherming van het IVBPR niet leidt tot recht op bijstand.
Verplichte verzekering van interim-managers in het kader van de Ziektewet, Werkloosheidswet en WAO
26 oktober 2001
De rechtbank oordeelt dat interim-managers [betrokkene 1] en [betrokkene 2] niet verplicht verzekerd zijn onder de ZW, WW en WAO, omdat er geen gezagsverhouding bestaat. De eerdere besluiten van verweerder worden vernietigd.
Beroep tegen premievaststelling WAO-premie door werkgever
5 juli 2001
De rechtbank vernietigt de premievaststelling van de WAO-premie voor 2000, omdat eiseres niet in staat was om bezwaar te maken tegen de toekenning van de WAO-uitkering aan haar voormalige werknemer. Verweerder moet een nieuw besluit nemen en de proceskosten vergoeden.
Weigering van ziekengeld en WAO-uitkering wegens arbeidsongeschiktheid
26 april 2001
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk en veroordeelt verweerder in de proceskosten. Eiseres had bezwaar gemaakt tegen de weigering van ziekengeld en WAO-uitkering.
Beroep tegen ongegrondverklaring bezwaar sociale verzekeringspremies en premieloon
24 april 2001
De rechtbank vernietigt het besluit van het Landelijk instituut sociale verzekeringen dat kasuitgaven van eiseres als premieloon aanmerkt, en herroept eerdere besluiten.
Discriminatie op grond van nationaliteit bij toekenning WAO-uitkering aan vreemdeling
8 september 2000
De rechtbank vernietigt de weigering van de WAO-uitkering aan een Marokkaanse vreemdeling, oordelend dat de voorwaarden voor niet-Nederlanders leiden tot discriminatie op basis van nationaliteit.
Beroep tegen besluit inzake verzekeringsplicht vreemdelingen en ontvankelijkheid bezwaar
8 september 2000
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres gegrond en vernietigt het bestreden besluit. Eiseres wordt niet-ontvankelijk verklaard in haar bezwaar. Verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten.
Weigering terug te komen op malusbesluit in het kader van de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet
4 augustus 2000
De rechtbank vernietigt de weigering van verweerder om terug te komen op een malusbesluit van 30 november 1994, oordeelt dat de uitvoering willekeurig was en herroept het besluit.
Discriminatie van zwangere vrouwen in de Werkloosheidswet
27 juli 2000
De rechtbank oordeelt dat de toepassing van artikel 43, tweede lid, WW (oud) discriminerend is voor zwangere vrouwen en vernietigt het besluit van de verweerder.
Beëindiging van de verzekeringsplicht voor vreemdelingen in het kader van de Koppelingswet
26 juli 2000
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij op 1 juli 1998 niet rechtmatig in Nederland verbleef en de beëindiging van zijn verzekeringsplicht op grond van de Koppelingswet rechtmatig was.
Beëindiging van WAO-uitkering op basis van verblijfsstatus van eiseres
26 juli 2000
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij niet rechtmatig in Nederland verbleef en daarom geen recht had op een WAO-uitkering.
Beëindiging verzekeringsplicht van vreemdeling zonder verblijfstitel en de gevolgen voor sociale zekerheid
26 juli 2000
De rechtbank vernietigt het besluit om de verzekeringsplicht van eiser te beëindigen, oordeelt dat hij rechtmatig in Nederland verbleef en veroordeelt verweerder in de proceskosten.
Toekenning van vervoersvoorzieningen aan gehandicapte eiseres in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten
14 april 2000
De rechtbank verklaart het beroep van een gehandicapte eiseres ongegrond, die een aangepaste auto eiste, maar alleen recht kreeg op rolstoeltaxivervoer, wat de gemeente als goedkoopste adequate oplossing beschouwt.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: