De huidige bewindvoerder voert, samengevat, het volgende verweer.
De bewindvoerder is aangesteld per 13 oktober 2021. Betrokkene heeft tijdens het intakegesprek aangegeven dat zij graag wilde overstappen omdat ze het vertrouwen in Britt Helpt B.V. had verloren. Tot op heden krijgt de bewindvoerder het dossier niet stabiel. Het budgetplan is niet sluitend en dit heeft onder andere te maken met de verhoogde energiekosten. Op dit moment is de bewindvoerder druk bezig om de inkomsten en uitgaven te stabiliseren. Helaas levert betrokkene niet de juiste medewerking.
Zo zijn er meer schulden dan bij het intakegesprek was doorgegeven. Ook recent is er nog een schuld ontstaan bij een tandarts. Op 29 april 2022 gaf betrokkene aan dat ze naar de tandarts moest. De bewindvoerder heeft er toen alles aan gedaan om een spoedtandarts te regelen voor haar. Er was een bedrag nodig van € 150,-- op de leefgeldrekening, zodat de spoedtandarts betaald kon worden. De bewindvoerder vroeg om een factuur van deze tandarts. Uiteindelijk heeft betrokkene een e-mail gestuurd met een factuur uit 2020. Achteraf blijkt dat betrokkene naar een andere tandarts is geweest en dat zij het bedrag van € 150,-- gebruikt heeft voor andere dingen. Nu staat bij deze tandarts een bedrag open.
Betrokkene vertoont over de telefoon verward gedrag. De bewindvoerder heeft een zorgmelding gemaakt bij de afdeling WMO van de gemeente. Daar bleek betrokkene al bekend te zijn. De gemeente heeft aangegeven dat betrokkene zich eerder niet aan de afspraken hield en dat het traject daarom was stopgezet. Er is sprake van een verslavingsproblematiek, naast de psychische gesteldheid. Er is meer begeleiding nodig naast het bewind.
Er worden bedragen op de leefgeldrekening gestort door derden. De bewindvoerder heeft betrokkene er op gewezen dat dit niet mag, omdat dit invloed kan hebben op haar uitkering. Helaas zijn deze stortingen nog niet gestopt. Een groot deel van haar leefgeld wordt besteed bij de coffeeshop.
Door de onduidelijkheid en het niet meewerken van betrokkene is het voor de bewindvoerder niet mogelijk om het dossier langer te behandelen. De bewindvoerder zit vast in het dossier en kan niet achterhalen of betrokkene eerlijk is. Het vertrouwen is weg. De bewindvoerder gaat akkoord met de overdracht aan Britt Helpt B.V. Ook met het verzoek van betrokkene om het bewind op te heffen gaat de bewindvoerder akkoord, aangezien het bewind onwerkbaar is.
De bewindvoerder vraagt zich af of betrokkene zonder bewind, maar begeleid door de gemeente, haar zaken geregeld gaat krijgen. De bewindvoerder heeft eerder contact gehad met de afdeling schuldhulpverlening. Dat kon geen doorgang vinden omdat de afdeling het dossier nog niet stabiel genoeg vond, mede door de psychische klachten van betrokkene. Dat moest eerst opgelost worden. Dat heeft de bewindvoerder ook aan betrokkene laten weten, maar ze houdt zich niet aan de afspraken van de WMO.
Het eerdere verzoek mentorschap is niet van de grond gekomen omdat Britt Helpt B.V. niet langer de bewindvoerder was en de voorgestelde mentor geen contact kon krijgen met betrokkene.