Toetsing van de bewezenverklaring van een beboetbaar feit in het belastingrecht met betrekking tot cocaïne en vergrijpboete
4 april 2025Cassatie over de bewezenverklaring van een beboetbaar feit in belastingrecht, met focus op alternatieve scenario’s en vergrijpboete.
Cassatie over de ontvankelijkheid van een beroep in belastingzaken door een niet-aangeslagen partner
21 maart 2025De zaak betreft de ontvankelijkheid van een beroep in belastingzaken door een niet-aangeslagen partner die bezwaar heeft gemaakt als gemachtigde. De Procureur-Generaal pleit voor een versoepeling van de regels omtrent het indienen van bezwaar.
Toerekening van vermogen in een familiestichting onder het APV-regime en de verenigbaarheid met het EVRM
7 maart 2025De zaak betreft de toepassing van het APV-regime bij een familiestichting en de vraag of dit in strijd is met het EVRM. De Hoge Raad wordt geadviseerd het cassatieberoep van de Staatssecretaris gegrond te verklaren.
Cassatie over laattijdig ingediende stukken in belastingzaak met betrekking tot accijns
28 februari 2025Cassatie over de vraag of laattijdig ingediende stukken in een belastingzaak buiten beschouwing mogen worden gelaten.
Cassatie over laattijdig ingediende stukken in belastingzaak met betrekking tot accijns
28 februari 2025Cassatie over de vraag of laattijdig ingediende stukken tot de gedingstukken behoren in een belastingzaak over accijns.
Beoordeling van aangifte vennootschapsbelasting en omkering van bewijslast bij inhoudelijke gebreken
31 januari 2025De zaak betreft de beoordeling van de aangifte vennootschapsbelasting door [X] B.V. en de omkering van de bewijslast bij inhoudelijke gebreken. De belanghebbende ging in cassatie na een navorderingsaanslag door de Inspecteur.
Beoordelingscriteria voor vereiste aangifte en omkering van de bewijslast bij inhoudelijke gebreken in belastingzaken
31 januari 2025De zaak betreft de beoordeling van de vereiste aangifte en de omkering van de bewijslast bij inhoudelijke gebreken in belastingzaken, met een focus op het trustvraagarrest van de Hoge Raad.
Beoordeling van de omkering van de bewijslast in belastingzaken na het trustvraagarrest
31 januari 2025De conclusie behandelt de omkering van de bewijslast in belastingzaken na het trustvraagarrest, met nadruk op de reikwijdte, verwijtbaarheid en evenredigheid.
Navorderingsaanslagen IB/PVV; nieuw feit na boekenonderzoek; kenbare fout
24 januari 2025De zaak betreft navorderingsaanslagen IB/PVV over 2015-2018, waarbij de vraag centraal staat of de kennis van de adviseur aan de belastingplichtige kan worden toegerekend en of de fout kenbaar was.
Herhaalde niet-ontvankelijkheid en de bevoegdheid van de inspecteur om een uitspraak op bezwaar in te trekken of te wijzigen
20 december 2024Belanghebbende is herhaaldelijk niet-ontvankelijk verklaard in zijn bezwaren tegen de omzetbelasting. De vraag is of de inspecteur een uitspraak op bezwaar kan intrekken zonder rechterlijke vernietiging. De Procureur-Generaal adviseert de Hoge Raad om het cassatieberoep gegrond te verklaren en de zaak te verwijzen voor herbehandeling.
Bewijsuitsluiting en geheimhouding in belastingzaken: de toepassing van de vruchtenleer en de rol van de tussenbeslissing
20 december 2024De zaak betreft de vraag of bewijs dat door de Inspecteur is verkregen in een woonplaatsonderzoek onrechtmatig is en of dit bewijs moet worden uitgesloten op basis van de vruchtenleer. De Hoge Raad oordeelt dat het Hof onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het bewijs niet uitgesloten kon worden.
Gebruik van FIOD-stukken voor belastingheffing en informele verschoningsrecht
20 december 2024De zaak betreft het gebruik van FIOD-stukken door de inspecteur voor belastingheffing en de vraag of het informele verschoningsrecht van de belastingadviseur is geschonden. De Procureur-Generaal concludeert tot gegrondverklaring van het beroep in cassatie.
Gebruik van FIOD-verkregen stukken in belastingheffing en informele verschoningsrecht
20 december 2024De zaak betreft het gebruik van FIOD-verkregen stukken door de inspecteur voor belastingheffing en de vraag of het informele verschoningsrecht van toepassing is. De Procureur-Generaal concludeert dat de inspecteur de juridische adviezen niet mag inzien, en dat bewijsuitsluiting moet worden toegepast.
Gebruik van FIOD-verkregen stukken voor belastingheffing en de reikwijdte van het informele verschoningsrecht
20 december 2024De zaak betreft het gebruik van FIOD-verkregen stukken voor belastingheffing en de reikwijdte van het informele verschoningsrecht. De Procureur-Generaal concludeert tot bewijsuitsluiting en verwijzing naar een gerechtshof.
Informele verschoningsrecht en het fair play-beginsel in fiscale procedures
20 december 2024De conclusie van R.J. Koopman behandelt het informele verschoningsrecht van belastingadviseurs en het fair play-beginsel in fiscale procedures, met nadruk op de rol van de FIOD en de juridische implicaties voor belastingplichtigen.
Eenzijdige herziening van verzoek om geruisloze doorschuiving in belastingrecht
28 juni 2024De zaak betreft de vraag of een verzoek om geruisloze doorschuiving door de overnemer eenzijdig kan worden herzien. De Hoge Raad oordeelt dat dit niet mogelijk is en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Correctie naar waarde in het economisch verkeer; genietingstijdstip vervreemdingsvoordelen; vereiste aangifte; omkering en verzwaring van de bewijslast
26 april 2024A-G R.J. Koopman behandelt de uitleg van 'niet onder normale omstandigheden gesloten overeenkomst' in art. 4.22(4) Wet IB 2001 en de gevolgen voor de aangifte van een belanghebbende met aandelen in een B.V. De A-G concludeert dat het cassatieberoep ongegrond is.
Navordering door de Inspecteur op basis van kwade trouw en kenbare fout in belastingaanslag
26 april 2024De zaak betreft de navordering van een belastingaanslag door de Inspecteur op basis van kwade trouw en kenbare fout. De belanghebbende verzuimde aangifte te doen na de vervreemding van aandelen, wat leidde tot een ambtshalve aanslag. Het Hof oordeelde dat de Inspecteur niet bevoegd was tot navordering op basis van een kenbare fout, maar wel op basis van kwade trouw. De Advocaat-Generaal concludeert dat de navorderingsaanslag niet kan steunen op kwade trouw, maar wel op een kenbare fout.
Prejudiciële vraag over de berekening van het premiedeel van de ouderenkorting voor buitenlandse belastingplichtigen in Nederland
19 januari 2024De Hoge Raad behandelt een prejudiciële vraag over de berekening van het premiedeel van de ouderenkorting voor buitenlandse belastingplichtigen in Nederland, met nadruk op het relevante inkomen.
Afwijzing van wrakingsverzoek tegen leden van de Hoge Raad in belastingzaken
22 december 2023De Hoge Raad wijst het verzoek om wraking van R.J. Koopman, J. Wortel en M.T. Boerlage af, omdat er geen objectieve aanwijzingen voor vooringenomenheid zijn.
Volgorde toepassing heffingskorting en regeling ter voorkoming van dubbele belasting; strijd met EU-recht?
1 december 2023Zaak betreft een inwoner van Nederland met lage inkomsten en Belgische bronheffing op dividenden. De A-G concludeert dat de huidige belastingregeling mogelijk in strijd is met EU-recht en adviseert prejudiciële vragen aan het HvJ.
Wrakingsverzoek tegen leden van de Hoge Raad in belastingzaak
29 augustus 2023De Hoge Raad heeft het wrakingsverzoek van R.J. Koopman, M.T. Boerlage en A.E.H. van der Voort Maarschalk buiten behandeling gesteld wegens onvoldoende motivering en misbruik van procesrecht.
Cassatieberoep van erfgenamen tegen staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk verklaard
25 augustus 2023Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van de erfgenamen van [A] tegen de staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk op 25 augustus 2023.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag niet-ontvankelijk verklaard
25 augustus 2023Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk op 25 augustus 2023, zonder verdere motivering.
Cassatieberoep tegen uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant niet-ontvankelijk verklaard
25 augustus 2023Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk op 25 augustus 2023.
Cassatie over de verplichting van de heffingsambtenaar tot verstrekking van gegevens bij WOZ-beschikking
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat de heffingsambtenaar verplicht is om aanvullende gegevens te verstrekken bij WOZ-beschikking. Beroep in cassatie gegrond verklaard.
Cassatie over de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in erfbelastingzaken met betrekking tot ondernemingsvermogen
18 augustus 2023Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in erfbelastingzaken en verwijst de zaak terug.
Massaal bezwaar tegen omzetbelasting en privégebruik van auto door werknemers
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat woon-werkverkeer van werknemers als privégebruik van auto moet worden aangemerkt voor omzetbelasting. Beide beroepen in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak over afvalstoffenheffing en rioolheffing
18 augustus 2023Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over afvalstoffenheffing en rioolheffing, uitspraak van Gerechtshof 's-Hertogenbosch bevestigd.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake navorderingsaanslag inkomstenbelasting
18 augustus 2023Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond inzake navorderingsaanslag inkomstenbelasting voor het jaar 2007.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
18 augustus 2023De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van de erfgenamen van [X 1] en [X 2] tegen de Staatssecretaris van Financiën over aanslagen inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen.
Cassatie over het recht op toezending van op de zaak betrekking hebbende stukken in de bezwaarfase van parkeerbelasting
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat belanghebbende geen recht had op toezending van stukken in bezwaarfase parkeerbelasting zonder verzoek om hoorzitting.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Beroep in cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Beroep in cassatie gegrond verklaard.
Cassatie over de verplichting tot verstrekking van gegevens door de heffingsambtenaar in het kader van de Wet WOZ
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat de heffingsambtenaar verplicht is om gegevens te verstrekken op verzoek van belanghebbende, vernietigt uitspraak Hof en verklaart beroep in cassatie gegrond.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Beroep in cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Cassatie gegrond verklaard en eerdere uitspraak vernietigd.
Cassatie over de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in erfbelasting bij ondernemingsvermogen
18 augustus 2023Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in erfbelasting en verwijst de zaak terug.
Betekenis van het Pottenbakkersarrest voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de erfbelasting
18 augustus 2023Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over erfbelasting en verwijst terug voor herbeoordeling van ondernemingsvermogen in het kader van de bedrijfsopvolgingsregeling.
Betekenis van het Pottenbakkersarrest voor de bedrijfsopvolgingsregeling in erfbelasting
18 augustus 2023Hoge Raad verklaart het principale beroep van belanghebbende ongegrond en het incidentele beroep van de Staatssecretaris gegrond, met verwijzing naar het Gerechtshof 's-Hertogenbosch voor verdere behandeling.
Betekenis van het Pottenbakkersarrest voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de erfbelasting
18 augustus 2023Hoge Raad verklaart het principale beroep van belanghebbende ongegrond en het incidentele beroep van de Staatssecretaris gegrond, met verwijzing naar het Gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Disciplinaire maatregel tegen rechter wegens beïnvloeding van rechtszaak
7 juli 2023De Hoge Raad legt een schriftelijke berisping op aan een rechter wegens beïnvloeding van een lopende strafzaak door het verspreiden van een kritisch boek.
Cassatie over ambtshalve vermindering WOZ-waarde en proceskostenvergoeding
7 juli 2023Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond over ambtshalve vermindering WOZ-waarde en proceskostenvergoeding.
Beoordeling van sectorindeling voor werknemersverzekeringen en herzieningsverzoek
7 juli 2023Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over sectorindeling werknemersverzekeringen van [X] B.V. tegen Staatssecretaris van Financiën.
Cassatie tegen uitspraak schenkbelasting door Hoge Raad
7 juli 2023Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in schenkbelastingzaak, verwijzend naar eerder arrest ECLI:NL:HR:2023:947.
Cassatie tegen uitspraak schenkbelasting door Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
7 juli 2023Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in schenkbelastingzaak, ECLI:NL:HR:2023:947.
Cassatie tegen uitspraak schenkbelasting door Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
7 juli 2023De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen de Staatssecretaris van Financiën over schenkbelasting, met uitspraak op 7 juli 2023.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake navorderingsaanslag erfbelasting
7 juli 2023Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen de Staatssecretaris van Financiën inzake navorderingsaanslag erfbelasting.