ECLI:NL:GHARL:2024:7933StrafrechtUitspraak
Brandstichting met dodelijke afloop in Arnhem
Verdachte veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor brandstichting met dodelijke afloop in Arnhem.
Rechter
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct:
7 dagen gratis uitproberen, geen creditcard nodig
Rechter-Plaatsvervanger
Rechtbank Arnhem
Rechter-Plaatsvervanger
Rechtbank Arnhem
Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding
Rechtbank Arnhem
Senior Rechter
Rechtbank Gelderland
Raadsheer
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Rechter
Rechtbank Arnhem
Vice-President
Rechtbank Arnhem
Senior Rechter
Rechtbank Arnhem
Gerechtsauditeur
Rechtbank Arnhem
Senior Rechter
Rechtbank Oost-Nederland
Brandstichting met dodelijke afloop in Arnhem
Verdachte veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor brandstichting met dodelijke afloop in Arnhem.
Verklaringsprocedure derdenbeslag en bewijslastverdeling in het kader van paulianeus handelen
Het hof oordeelt dat de VSO van appellant paulianeus is en dat er onvoldoende bewijs is geleverd voor de rechtsgeldigheid ervan. Appellant wordt veroordeeld tot betaling van € 3.523.793,31 aan Zuidwal, met wettelijke rente.
Verzoek tot verbetering of aanvulling van een arrest na cassatie
Het hof wijst het verzoek van Catilia om verbetering/aanvulling van een vernietigd arrest af, omdat het hof niet bevoegd is om het arrest te verbeteren na cassatie.
Veroordeling fysiotherapeut voor ontuchtige handelingen met minderjarige en meerderjarige patiënten
Fysiotherapeut veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor ontucht met twee patiënten, waaronder een minderjarige.
Hoger beroep inzake wijziging van eis en koopoptie bij onroerend goed
Hoger beroep over wijziging van eis en koopoptie bij onroerend goed. Het hof verwijst de zaak naar de rol om eiswijziging te betekenen aan niet verschenen geïntimeerden.
Bevestiging vonnis doodslag met tbs en schadevergoeding
Het hof bevestigt het vonnis van de rechtbank, waarbij de verdachte voor doodslag is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met verpleging.
Medeplegen poging woninginbraak in Breukelen met veroordeling tot gevangenisstraf
Het hof heeft de verdachte veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf voor medeplegen van poging tot woninginbraak in Breukelen, na eerdere veroordeling tot 6 maanden door de rechtbank.
Medeplegen woningoverval met dodelijke afloop in Breukelen
Verdachte veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor medeplegen van woningoverval met dodelijke afloop in Breukelen.
Medeplegen woningoverval met dodelijke afloop in Breukelen
Verdachte veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor medeplegen woningoverval met dodelijke afloop in Breukelen.
Niet-ontvankelijkheid van het hoger beroep in strafzaak tegen verdachte
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaart de verdachte niet-ontvankelijk in het hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank Midden-Nederland, omdat de verdachte zijn bezwaren niet langer wenst te handhaven.
Aansprakelijkheid van maatschappen voor uittredingsvergoedingen en verhaalsmogelijkheden
Het hof oordeelt dat de maatschappen aansprakelijk zijn voor de uittredingsvergoedingen van Mocomar B.V. en vernietigt het eerdere vonnis van de rechtbank. De vorderingen van Mocomar worden deels toegewezen.
Toestemming van de Vereniging van Eigenaren voor verhuur van winkelappartement aan New York Pizza en plaatsing van reclame en fietsen
Hoger beroep over toestemming van de VvE voor verhuur van winkelappartement aan NYP en plaatsing van reclame en fietsen. Hof verleent vervangende machtiging en vernietigt eerdere beschikking.
Tussenarrest in coldcaseonderzoek Opera met onderzoeksopdrachten en afwijzing voorlopige hechtenis
Het hof heeft in het coldcaseonderzoek Opera een tussenarrest gewezen, getuigen gehoord en verzoeken tot opheffing van de voorlopige hechtenis afgewezen.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens gebrek aan goede trouw en onvermogen om verplichtingen na te komen
Het hof bekrachtigt de afwijzing van verzoeker om opnieuw toegelaten te worden tot de WSNP, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij te goeder trouw is en niet in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen.
Hoger beroep over betalingsverplichting van gedaagden voor advocatenfacturen zonder instemming
Het hof oordeelt dat eiser onvoldoende heeft aangetoond dat gedaagden instemden met de betaling van advocatenfacturen. Geen overeenkomst van opdracht, gedaagden zijn niet verplicht te betalen.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling na afwijzing door de rechtbank, met aandacht voor de financiële situatie en onbetaald laten van CJIB-boetes
Het hof heeft de afwijzing van de wettelijke schuldsaneringsregeling door de rechtbank vernietigd en deze regeling alsnog van toepassing verklaard op de appellant, die zijn verplichtingen kan nakomen.
Faillissementsverzoek afgewezen wegens gebrek aan summierlijk bewijs van vorderingsrecht in investeringsovereenkomst met cryptovaluta
Hoger beroep afgewezen; geen summierlijk bewijs van vorderingsrecht investeerder op serviceverlener in faillissementsverzoek.
Vernietiging van tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling en voortzetting daarvan
Het hof vernietigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant en bepaalt dat deze wordt voortgezet, rekening houdend met zijn psychische klachten en inspanningen.
Bevoegdheid Nederlandse rechter inzake verzoek tot wettelijke schuldsanering van natuurlijke persoon woonachtig in Duitsland
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaart zich onbevoegd in het verzoek tot wettelijke schuldsanering van [appellant], woonachtig in Duitsland, en vernietigt het eerdere vonnis van de rechtbank.
Faillissement van E-Bike Nederland B.V. na verzoek van Moovo Mobility LTD
Het hof verklaart E-Bike Nederland B.V. in staat van faillissement op verzoek van Moovo Mobility LTD, na vaststelling van een opeisbare vordering en het ontbreken van misbruik van bevoegdheid.
Afwijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure omtrent gebruiksrecht Kasteel De Haar
Hoger beroep van [verzoekster] tegen afwijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor. Hof bevestigt eerdere beslissing rechtbank en wijst verzoek af wegens misbruik van bevoegdheid en onvoldoende duidelijkheid.
Incident ex artikel 234 Rv. Tussenarrest over uitvoerbaar bij voorraadverklaring in civiele koopovereenkomst
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaart het vonnis van de rechtbank Gelderland uitvoerbaar bij voorraad in een geschil over een auto-koopovereenkomst, waarbij [appellant] schadevergoeding vorderde.
Hoger beroep tegen faillietverklaring met afwijzing verzoek tot faillietverklaring na betalingsregeling
Het hof vernietigt de faillietverklaring van de rechtbank en wijst het verzoek tot faillietverklaring af, omdat de appellant niet langer in betalingsonmacht verkeert.
Afwijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure met betrekking tot installatiewerkzaamheden
Het hof wijst het verzoek van verzoeker tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor af, omdat het in strijd is met de goede procesorde en verzoeker niet tijdig heeft gehandeld. Verzoeker wordt veroordeeld in de proceskosten van Biomontage.
Incident in hoger beroep over de ontvankelijkheid van een vordering tot inzage van bescheiden in een civiele zaak tussen twee bedrijven in de biogasindustrie
Het hof heeft de vordering van Groot Zevert Vergisting tot inzage van bescheiden afgewezen, maar haar ontvankelijkheid in het hoger beroep erkend. De vordering was onvoldoende specifiek en niet voldoende onderbouwd.
Hoger beroep over schadevergoeding na onrechtmatige daad in kapperszaak
Hoger beroep over schadevergoeding na onrechtmatige daad in kapperszaak; hof bekrachtigt eerdere vonnissen en wijst vordering van [appellante] af.
Ontslag van instantie in hoger beroep wegens niet-stellen van procesvertegenwoordiging
Borgenbouw c.s. zijn in hoger beroep niet verschenen en hebben geen advocaat gesteld, wat leidt tot ontslag van instantie en veroordeling tot proceskosten.
Vernietiging van de weigering tot toelating in de wettelijke schuldsaneringsregeling na drie jaar oude schulden
Het hof vernietigt de weigering tot toelating in de WSNP en verklaart de regeling van toepassing op de appellant, die voldoende heeft aangetoond zijn verplichtingen te kunnen nakomen.
Vernietiging van de verlenging van de schuldsaneringsregeling en toekenning van een schone lei aan de appellant
Het hof vernietigt de verlenging van de schuldsaneringsregeling en kent een schone lei toe aan de appellant, gezien haar persoonlijke omstandigheden.
Schadevergoeding na beroepsfout advocaat met betrekking tot sieraden en immateriële schade
Het hof oordeelt dat [appellant] de waarde van de sieraden moet vergoeden, maar wijst vorderingen tot immateriële schade en incassokosten af. Proceskosten worden toegewezen aan [geïntimeerde].
Vordering tot verbod van executoriale verkoop van auto’s en proceskostenveroordeling
Hoger beroep over verbod executoriale verkoop auto’s; appellant veroordeeld in proceskosten op basis van liquidatietarief.
Incidentele vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een vonnis in civiele zaak met betrekking tot schenking en geldlening
Hoger beroep over schorsing van tenuitvoerlegging vonnis inzake schenking en geldlening; vordering afgewezen.
Beslissing op verzoeken ex artikel 31 en 32 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in hoger beroep van Banketbakkerij ‘De Maro’ B.V.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 31 oktober 2023 uitspraak gedaan in hoger beroep van Banketbakkerij ‘De Maro’ B.V. Het hof heeft verzoeken van de geïntimeerde afgewezen en de vorderingen van De Maro toegewezen.
Herroeping van een arrest wegens bedrog in civiele procedure
Het hof wijst de vordering tot herroeping van DDC-Products B.V. af, oordelend dat het gestelde bedrog niet van beslissende aard is. FRD wordt veroordeeld tot betaling van proceskosten.
Onbevoegd en zonder toestemming uitvoeren van aanpassingen in motormanagement systeem van een BMW bij plaatsing ander uitlaatsysteem. Is fabrieksgarantie daardoor vervallen?
Moorman vordert schadevergoeding van Mosselman wegens verval fabrieksgarantie na aanpassing motormanagement BMW. Hof oordeelt dat bewijs voor verval ontbreekt en wijst vorderingen af.
Auteursrechtelijke bescherming van de Rubik’s Cube en de NexCube
Het hof oordeelt dat de Rubik’s Cube geen auteursrechtelijke bescherming toekomt en dat de NexCube geen inbreuk maakt op de auteursrechten van Spin Master. De vorderingen van Spin Master zijn afgewezen en zij moet proceskosten betalen aan Goliath.
Bestuurdersaansprakelijkheid van MTA B.V. en haar bestuurder [bestuurder A] jegens Travelcard B.V. wegens onjuiste mededelingen en verwachtingen over betalingsverplichtingen
Het hof oordeelt dat [bestuurder A] van MTA B.V. persoonlijk aansprakelijk is voor onjuiste mededelingen aan Travelcard B.V. over betalingsverplichtingen, en bekrachtigt de veroordeling tot betaling van € 1,5 miljoen.
Verplichting tot levering van aandelen in het kader van samenwerkingsovereenkomst voor innovatief liftsysteem in offshore sector
Het hof oordeelt dat Offco verplicht is 120 aandelen te leveren aan BCMS en Ambtman Group, en wijst vorderingen van Ambtman Marine af. De eerdere vonnissen worden grotendeels bekrachtigd.
Aansprakelijkheid van feitelijke bestuurders in het kader van onrechtmatige daad en de Beklamelnorm
Het hof oordeelt dat Senior als feitelijk bestuurder aansprakelijk is voor onrechtmatig handelen, terwijl Junior niet als feitelijk bestuurder wordt aangemerkt.
Aansprakelijkheid van bestuurders van zorgaanbieders bij terugvordering van pgb-gelden
Hoger beroep VGZ Zorgkantoor B.V. tegen [geïntimeerde] over bestuurdersaansprakelijkheid bij terugvordering pgb-gelden. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank; geen bewijs van onrechtmatig handelen.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens het niet indienen van memorie van grieven
Appellant niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep wegens het niet indienen van memorie van grieven. Kostenveroordeling aan de zijde van de geïntimeerde.
Afwijzing incidentele vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging bij voorraad van een veroordeling tot betaling van een geldsom
Het hof heeft de incidentele vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een veroordeling tot betaling van een geldsom afgewezen. De appellanten zijn in het ongelijk gesteld en moeten de proceskosten betalen.
Bekrachtiging van de afwijzing van een verzoek tot instemming met een schuldregeling in het kader van de wettelijke schuldsaneringsregeling
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek van de appellant om de geïntimeerde te bevelen in te stemmen met een schuldregeling, omdat het aanbod niet het maximaal haalbare is.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor faillissementstekort en onbillijke bevoordeling bij verkoop van appartement
Het hof oordeelt dat de bestuurder aansprakelijk is voor het faillissementstekort en dat de verkoop van een appartement aan de (ex)-schoondochter onbillijk was, met een vordering van € 44.658,64 aan de curator.
Afwijzing incidentele vordering tot het treffen van een voorlopige voorziening tot ontruiming van bedrijfsruimten
Het hof heeft de incidentele vordering van Gemeente Utrecht tot ontruiming van bedrijfsruimten afgewezen, omdat de belangen van OK Oliecentrale niet onevenredig geschaad mochten worden en er onvoldoende zekerheid was over de uitkomst van de hoofdzaak.
Hoger beroep over ontbinding van bemiddelingsovereenkomst en opleidingskosten
Hoger beroep over ontbinding van een bemiddelingsovereenkomst. Het hof wijst de vordering van Rail Safety af en veroordeelt tot terugbetaling aan [de opdrachtnemer].
Bevoegdheidsincident in hoger beroep tussen Car Import Service B.V. en De Staat der Nederlanden
Het hof oordeelt dat het bevoegd is in het hoger beroep van CIS tegen de Staat. De vordering tot onbevoegdverklaring van de Staat wordt afgewezen. CIS mag reageren in het incidenteel hoger beroep.
Schending zorgplicht door overkreditering en het ontbreken van waarschuwing voor risico's; schadeomvang van restschuld en rentetermijnen
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt over schending zorgplicht door Volksbank bij hypothecaire leningen, leidend tot overkreditering en schade voor [appellante]. Volksbank veroordeeld tot betaling van € 53.706,64.
Beoordeling van bewijs in een geschil over een geldleningsovereenkomst
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat appellant niet heeft bewezen dat de geldleningsovereenkomst tot stand is gekomen. Appellant wordt veroordeeld tot betaling van proceskosten.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling op basis van onterecht gebruik van verhuiskostenvergoeding
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant wegens onterecht gebruik van de verhuiskostenvergoeding en inconsistentie in zijn verklaringen.
Afwijzing incidentele vordering tot schorsing van de uitvoerbaarheid bij voorraad van de vervangende toestemming voor het verblijf van de vader met zijn dochter in België tijdens zijn zorgweekenden
Het hof heeft de incidentele vordering van de moeder tot schorsing van de uitvoerbaarheid bij voorraad afgewezen, omdat het belang van de vader zwaarder weegt.
Incidentele vorderingen tot openlegging van bescheiden en deskundigenonderzoek in civiele procedure
Hoger beroep over incidentele vorderingen tot openlegging van bescheiden en deskundigenonderzoek in civiele procedure. Beoordeling aangehouden.
Afwijzing verzoek voorlopig deskundigenonderzoek naar gebreken in kozijnen in het kader van een geschil tussen VvE en aannemer
Het hof wijst het verzoek van de VvE om een voorlopig deskundigenonderzoek af, omdat het verzoek onvoldoende concreet is en in strijd met de goede procesorde. De VvE wordt veroordeeld tot betaling van proceskosten aan Provilla.
Toewijzing verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in beleggingsadviesrelatie met Triodos Bank N.V.
Hof wijst verzoek tot voorlopig getuigenverhoor toe in hoger beroep tegen Triodos Bank N.V. over beleggingsadviesrelatie. Proceskostenveroordeling voor Triodos.
Incidentele vordering tot zekerheidsstelling proceskosten in hoger beroep met betrekking tot arbeidsovereenkomst en toegang tot de rechter
Hoger beroep over incidentele vordering tot zekerheidsstelling proceskosten in arbeidsovereenkomstzaak; hof oordeelt dat [appellante] zekerheid moet stellen.
Toewijzing verzoek voorlopig deskundigenonderzoek inzake gebreken luchtbehandelingssysteem
Hoger beroep toegewezen; verzoek om voorlopig deskundigenonderzoek inzake gebreken luchtbehandelingssysteem toegewezen. Zaak terugverwezen naar rechtbank voor verdere afhandeling.
Hoger beroep kort geding inzake vergoeding van buitengerechtelijke kosten in letselschadezaak
Hoger beroep in kort geding over vergoeding van buitengerechtelijke kosten in letselschadezaak. Vordering afgewezen, kosten voldoen niet aan redelijkheidseisen.
Hoger beroep over de weigering van de memorie van grieven en de procesorde in civiele zaken
Prosyn I B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de rechtbank Overijssel. Het hof weigerde de eerste memorie van grieven vanwege overschrijding van het aantal pagina's, maar accepteerde de tweede memorie. Het bezwaar van de gemeente tegen de eiswijziging werd ongegrond verklaard.
Schending van de informatieplicht door een rioolontstopper en de gevolgen voor de overeenkomst
Het hof bevestigt dat de rioolontstopper zijn informatieplicht heeft geschonden, waardoor de overeenkomst vernietigd is en het betaalde bedrag terugbetaald moet worden aan de consument.
Aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement en civielrechtelijk bestuursverbod
Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van de appellanten als bestuurders voor het faillissementstekort van [naam1] Transport B.V. en legt een civielrechtelijk bestuursverbod op van vijf jaar.
Schadevergoeding na onrechtmatige overboeking van schenking zonder toestemming
Het hof oordeelt dat de appellante € 120.000 zonder toestemming van haar oudtante heeft overgemaakt en moet de schade vergoeden. De vordering van de Stichting wordt toegewezen en de proceskosten zijn voor de appellante.
Aansprakelijkheid na verkeersongeval in Oostenrijk tussen Nederlandse en Duitse bestuurders
Hoger beroep over aansprakelijkheid na verkeersongeval in Oostenrijk. Het hof oordeelt dat de Nederlandse bestuurder niet aansprakelijk is, omdat bewijslevering niet is geslaagd.
Vordering tot terugbetaling van kosten door eigenaren van een vakantiewoning aan parkbeheerder
Eigenaren van een vakantiewoning vorderen terugbetaling van kosten van de parkbeheerder. Het hof wijst de vorderingen toe en oordeelt dat de parkbeheerder onvoldoende onderbouwing heeft gegeven voor de in rekening gebrachte kosten.
Totstandkoming overeenkomst van opdracht voor bereddingswerkzaamheden en volmachtverlening
Hoger beroep over de totstandkoming van een overeenkomst van opdracht voor bereddingswerkzaamheden na brand. Het hof oordeelt dat [appellant] ACI heeft ingeschakeld en moet betalen.
Bezwaar tegen vermeerdering van eis in hoger beroep en indienen van productie
Het hof verklaart het bezwaar van de appellant tegen de eisvermeerdering ongegrond en weigert productie 36 van Zuidwal, die niet voldoet aan de definitie van een bewijsstuk.
Hoger beroep over onverschuldigde premiebetaling voor aanvullende tandartsverzekering
Hoger beroep van [appellant] over onverschuldigde premiebetaling voor tandartsverzekering afgewezen; appelgrens niet bereikt. Proceskosten opgelegd aan [appellant].
Hoger beroep over overeenkomst van geldlening en verrekening van vorderingen
Hoger beroep over een geldlening tussen [appellant] en [geïntimeerde], waarbij het hof oordeelt dat [appellant] niet-ontvankelijk is in haar tegenvordering en de vorderingen van [geïntimeerde] afwijst.
Bekrachtiging vonnis rechtbank tot weigering schone lei bij einddatum WSNP na toerekenbare tekortkomingen
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Gelderland, waarbij de schone lei aan de appellant is geweigerd vanwege toerekenbare tekortkomingen tijdens de WSNP.
Eindarrest na bewijslevering over misbruik jongerenrekening door moeder en stiefvader
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat [appellante] geen bewijs heeft geleverd voor toestemming van [geïntimeerde] voor het gebruik van zijn jongerenrekening.
Bekrachtiging van de beschikking van de rechtbank Gelderland inzake verzoek om voorlopig getuigenverhoor
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor, omdat appellant geen belang heeft bij het verzoek. Proceskosten worden toegewezen aan geïntimeerde.
Hoger beroep over onrechtmatige beëindiging van een duurovereenkomst en betalingsgeschil tussen leverancier en afnemer
Hoger beroep over onrechtmatige beëindiging duurovereenkomst; BNI mocht betalingstermijnen aanpassen en nieuwe orders weigeren. Mepco moet € 178.938,60 betalen.
Toewijzing bewijsaanbod in geschil over mondelinge geldleningsovereenkomst
Hoger beroep over mondelinge geldlening van € 38.000. Appellant moet bewijs leveren voor de overeenkomst. Hof laat bewijsaanbod toe en houdt verdere beslissingen aan.
Vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van geschil in hoger beroep met veroordeling tot nakoming
Hoger beroep over vaststellingsovereenkomst; hof veroordeelt partijen tot nakoming van afspraken uit de overeenkomst.
Hoger beroep inzake betaling van openstaande overnamesom en verjaringstermijn
Think-S B.V. heeft hoger beroep ingesteld tegen de afwijzing van haar vordering tot betaling van een openstaande overnamesom. Het hof oordeelt dat de verjaring tijdig is gestuit en wijst de vordering toe.
Incident schorsing in hoger beroep met betrekking tot executie van vonnis
Het hof heeft de vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging afgewezen, omdat er geen dreiging van dakloosheid meer was voor de appellante. De kosten van het incident werden aan de appellante opgelegd.
Schending zorgplicht door overkreditering en het ontbreken van waarschuwing voor risico's
Hoger beroep over schending zorgplicht door overkreditering en het ontbreken van waarschuwing voor risico's. Volksbank niet geslaagd in tegenbewijs.
Verdeling van een gemeenschap van broers met betrekking tot een bedrijfshal en omliggende grond
Hoger beroep over de verdeling van een gemeenschap tussen broers met betrekking tot een bedrijfshal. Het hof bekrachtigt de beslissing van de rechtbank om de bedrijfshal te verkopen aan een derde.
Decharge van bestuurder en aansprakelijkheid van aandeelhouders in vennootschapsrechtelijke context
Pluvezo B.V. verliest hoger beroep over decharge van bestuurder [geïntimeerde1] en aansprakelijkheid van aandeelhouders. Vonnis van rechtbank Limburg wordt bekrachtigd.
Betrekking derde in procedure op grond van artikel 118 Rv en processueel ondeelbare rechtsverhouding
Hoger beroep van Pieba tegen vonnis rechtbank Gelderland over nietigheid koopovereenkomst met Vleeshandel [naam1]. Hof bevestigt processueel ondeelbare rechtsverhouding en wijst verzoek om tussentijds cassatieberoep af.
Opheffing van conservatoir beslag in internationale context met belangenafweging
Kamps c.s. heeft hoger beroep ingesteld tegen de afwijzing van de opheffing van conservatoir beslag. Het hof oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is en wijst de vordering tot opheffing af na belangenafweging.
Zorgplicht van assurantietussenpersoon in relatie tot verzekeringsdekking voor alarminstallateur
Het hof oordeelt dat Kroezen c.s. tekort is geschoten in haar zorgplicht als assurantietussenpersoon, en bekrachtigt de eerdere vonnissen van de rechtbank.
Vernietiging faillietverklaring Clear Polymers B.V. in hoger beroep
Het Gerechtshof vernietigt de faillietverklaring van Clear Polymers B.V. en wijst het verzoek tot faillietverklaring af, omdat Clear Polymers B.V. niet langer in de toestand verkeert dat zij heeft opgehouden te betalen.
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van de benoeming van een bestuurder van een Vereniging van Eigenaren en de rechtmatigheid van geïnde VVE-bijdragen
Hoger beroep over de benoeming van Casa als bestuurder van de hoofd VVE en de rechtmatigheid van VVE-bijdragen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en verklaart de sub VVE niet ontvankelijk in haar hoger beroep.
Internationaal auteursrechtgeschil en de toepassing van de reciprociteitstoets op voertuigvormgeving
Internationaal auteursrechtgeschil tussen Jaguar Land Rover Limited en Ineos Automotive Ltd over de bescherming van voertuigvormgeving. Geen bescherming in Nederland vastgesteld.
Internationaal auteursrechtgeschil tussen Jaguar Land Rover Limited en Ineos Automotive Ltd over de bescherming van de vormgeving van de Land Rover Defender
Internationaal auteursrechtgeschil tussen JLR en Ineos over de bescherming van de vormgeving van de Land Rover Defender. Het hof wijst de vorderingen van JLR af en bevestigt de proceskostenveroordeling.
Bevoegdheid en afnameverplichting in aandeelhoudersgeschil met verwijzing naar Ondernemingskamer
Het hof verklaart zich onbevoegd in aandeelhoudersgeschil en verwijst de zaak naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam.
Afwijzing incidentele vordering inzake inzage in gegevens op grond van artikel 843a Rv
Het hof heeft de incidentele vordering van [appellant] tot inzage in gegevens afgewezen, omdat onvoldoende is aangetoond dat [geïntimeerde] de gevraagde gegevens tot haar beschikking heeft.
Aansprakelijkheid van bestuurders van een failliete thuiszorgorganisatie op grond van onbehoorlijk bestuur
Het hof oordeelt dat de bestuurders van de failliete thuiszorgorganisatie Solace aansprakelijk zijn voor het tekort in het faillissement op grond van onbehoorlijk bestuur, en veroordeelt hen tot betaling van € 750.000 aan de curator.
Wanbeleid bij DLL en aansprakelijkheid van bestuurders HVC en gelieerde vennootschappen
Het hof oordeelt over wanbeleid bij DLL en aansprakelijkheid van bestuurders HVC. Betalingen aan DLL en IBB worden toegewezen, inclusief beslagkosten en deskundigenkosten.
Hoger beroep over de rechtmatigheid van het inroepen van een abstracte bankgarantie en de vereisten voor contractsoverneming
Hoger beroep over de rechtmatigheid van het inroepen van een bankgarantie; geen huurovereenkomst en geen contractsoverneming vastgesteld.
Beroep van curator op artikel 42 Fw; vernietiging van rechtshandelingen in faillissement
Het hof vernietigt de rechtshandelingen van Jewef Beheer B.V. in het faillissement van [naam1] B.V. op grond van artikel 42 Fw, en bevestigt de vordering van de curator.
Onrechtmatige daad door verwijdering van grafsteen zonder toestemming
Hoger beroep over onrechtmatige daad door verwijdering van grafsteen zonder toestemming. Kerk vordert schadevergoeding van € 4.995,-. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak en wijst vordering toe.
Hoger beroep Gemeente Nijmegen tegen diverse geïntimeerden inzake bestuurdersaansprakelijkheid en anticipatie-exploot
Hoger beroep van de Gemeente Nijmegen tegen diverse geïntimeerden over bestuurdersaansprakelijkheid en anticipatie-exploot. Het hof heeft de zaken op de rol gevoegd en verdere beslissingen aangehouden.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen raadsheren in civiele aansprakelijkheidszaak
Wrakingsverzoek van twee B.V.'s tegen raadsheren afgewezen; geen objectieve vrees voor vooringenomenheid aangetoond.
Bekrachtiging van faillietverklaring en beoordeling van vorderingsrechten in hoger beroep
Het hof bekrachtigt de faillietverklaring van de appellante, oordelend dat er voldoende bewijs is van vorderingsrechten en dat de appellante in de toestand verkeert van te hebben opgehouden te betalen.
Geen inbreuk door Vackracht op de handelsnamen en woord-beeldmerken van Kracht Recruitment
Het hof oordeelt dat Vackracht geen inbreuk maakt op de handelsnamen en merkrechten van Kracht Recruitment, omdat er geen verwarringsgevaar is door het beschrijvende karakter van de namen.
Schending zorgplicht door De Volksbank N.V. met betrekking tot overkreditering en verjaring van vorderingen
Hoger beroep over schending zorgplicht door De Volksbank N.V. inzake overkreditering en verjaring van vorderingen. Het hof oordeelt dat Volksbank haar zorgplicht heeft geschonden en laat tegenbewijs toe.
Oproeping in vrijwaring in hoger beroep met betrekking tot huurovereenkomst en stalovereenkomst
Hoger beroep over oproeping in vrijwaring in een zaak betreffende huurovereenkomst en stalovereenkomst. Vordering afgewezen, kosten vastgesteld op nihil.
Verbod en ontbinding van motorclub Caloh Wagoh wegens strijd met de openbare orde
Het hof bevestigt het verbod en de ontbinding van motorclub Caloh Wagoh wegens strijd met de openbare orde, na hoger beroep door vier leden.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens te late indiening en kennisname van vonnis
Het hof verklaart Zaphira niet-ontvankelijk in haar hoger beroep wegens te late indiening en kennisname van het vonnis. Zaphira wordt veroordeeld in de proceskosten van € 2.534,32.
Verzoek tot ontslag of schorsing van bestuurders van een stichting en de vraag naar het belanghebbend zijn van de verzoeker
Het hof bekrachtigt de beschikking van de rechtbank en oordeelt dat de verzoeker niet als belanghebbende kan worden aangemerkt in het verzoek tot ontslag van de bestuurders van de stichting.
Toewijzing verzoek voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure tussen AfricInvest en Rabobank
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft het verzoek van AfricInvest tot een voorlopig getuigenverhoor toegewezen in een civiele procedure tegen Rabobank, waarbij onrechtmatig handelen en verrekening van gelden centraal staan.
Toewijzing verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 26 april 2022 het verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor toegewezen in een civiele procedure over achterstallig salaris en bestuurdersaansprakelijkheid.
Tussenarrest inzake onrechtmatige daad door misbruik van jongerenrekening
Tussenarrest over onrechtmatige daad door misbruik van jongerenrekening. Moeder wordt toegelaten tot nadere bewijslevering.
Schorsingsincident en vordering tot zekerheidsstelling in geschil over echtelijke woning na scheiding
In deze zaak gaat het om een schorsingsincident en vordering tot zekerheidsstelling in een geschil over de verdeling van een echtelijke woning na scheiding. Het hof wijst de vorderingen van [de man] af en stelt hem in de kosten.
Consumentenkoop van een tweedehands Jaguar F-type en geschil over non-conformiteit
Hoger beroep over non-conformiteit van een tweedehands Jaguar F-type. Vordering tot nakoming en schadevergoeding afgewezen. Vonnis kantonrechter bekrachtigd.
Ontvankelijkheid in hoger beroep en doorbreking van de appelgrens in civiele zaken
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaart Claimant niet-ontvankelijk in hoger beroep wegens het niet overschrijden van de appelgrens van € 1.750,- en wijst de vordering af.
Ontbinding van koopovereenkomsten en tekortkomingen in de nakoming tussen DDC-Products B.V. en Furukawa Rock Drill Europe B.V.
Het hof oordeelt dat DDC-P tekort is geschoten in de nakoming van koopovereenkomsten met FRD, waardoor FRD gerechtigd was tot ontbinding. De vorderingen van DDC-P worden afgewezen, terwijl FRD recht heeft op nakoming van de minimumafnameverplichting.
Aansprakelijkheid ProRail voor treinongeval Stavoren en schadevergoeding aan BAM
ProRail is aansprakelijk voor 35% van de schade door een treinongeval bij Stavoren, BAM voor 65%.
Einde samenwerking binnen vennootschap onder firma en geschil over waardering en afrekening
Geschil over beëindiging samenwerking binnen vof en waardering van de vennootschap. Appellante vordert betaling van € 16.768,75, geïntimeerde vordert € 20.981,25. Hof laat appellante toe tot bewijslevering.
Hoger beroep over informatieverplichtingen en terugbetaling van kosten door parkbeheerder aan eigenaren van vakantiewoningen
Hoger beroep over informatieverplichtingen en terugbetaling van kosten door parkbeheerder aan eigenaren van vakantiewoningen.
Ontslag van instantie in hoger beroep wegens niet-betaling griffierecht
Het hof ontslaat Easy Clean van instantie in hoger beroep wegens niet-betaling van het griffierecht. De omstandigheden van Easy Clean bieden geen grond voor toepassing van de hardheidsclausule.
Hoger beroep kort geding over werkelijke proceskosten en misbruik van procesrecht
Hoger beroep over werkelijke proceskosten en misbruik van procesrecht. Wiggers Faber N.V. veroordeeld tot betaling van werkelijke kosten aan [geïntimeerde].
Verzoek tot het gelasten van een voorlopig getuigenverhoor in een erfgenamenkwestie
Hoger beroep over verzoek tot voorlopig getuigenverhoor in erfgenamenkwestie. Hof wijst verzoek toe en vernietigt eerdere afwijzing.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling na langdurige gevangenisstraf en schuldenproblematiek
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot schuldsanering van [appellant] vanwege niet te goeder trouw zijn en onvoldoende bewijs van gedragsverandering na criminele activiteiten.
Hoger beroep schuldeiser tegen verlening schone lei aan schuldenaar; niet-ontvankelijkheid wegens te late indiening
Hoger beroep van schuldeiser tegen verlening schone lei aan schuldenaar; hof verklaart appellante niet-ontvankelijk wegens te late indiening.
Afwijzing verzoek tot opheffing faillissement in wettelijke schuldsaneringsregeling met betrekking tot appellant met aanzienlijke schuldenlast
Het hof heeft het verzoek van appellant tot opheffing van faillissement en schuldsaneringsregeling afgewezen, omdat hij niet te goeder trouw is geweest en zijn schuldenlast aanzienlijk is.
Tussenuitspraak over aansprakelijkheid bij schending van de Beklamelnorm in charterparty geschil
Hoger beroep over aansprakelijkheid bij schending van de Beklamelnorm in charterparty geschil tussen OSV en IISP.
Niet-ontvankelijkheid in hoger beroep wegens verkeerd ingesteld rechtsmiddel
Het hof verklaart de appellant niet-ontvankelijk in zijn hoger beroep wegens verkeerd ingesteld rechtsmiddel en veroordeelt hem in de proceskosten.
Aansprakelijkheid van een bestuurder voor onbetaalde facturen en de vereisten voor bestuurdersaansprakelijkheid
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van Gerridzen af, omdat er geen sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij turboliquidatie en onbetaalde loonvordering
Het hof oordeelt dat de bestuurders van [SK] en [XXL B] aansprakelijk zijn voor onbetaalde loonvorderingen van [de oud-werknemer] door selectieve betalingen en het niet aanwenden van activa. De bestuurders worden hoofdelijk veroordeeld tot betaling van de loonvordering.
Hoger beroep over onverschuldigde betaling en bewijslevering in verband met persoonsgebonden budget
Hoger beroep over onverschuldigde betaling; appellant heeft geen bewijs geleverd voor zijn verweer. Vonnis kantonrechter bekrachtigd en appellant veroordeeld in proceskosten.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor terugbetalingsverplichting van vennootschap na niet-nakoming van overeenkomst
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] persoonlijk aansprakelijk is voor € 968.795 aan ODS B.V. wegens het niet terugbetalen van voorschotten en het niet reserveren van deze bedragen in het licht van een mogelijke terugbetalingsverplichting.
Aansprakelijkheid bij verkeersongeval tussen Nederlandse en Duitse bestuurder in Oostenrijk
Hoger beroep over aansprakelijkheid bij verkeersongeval in Oostenrijk tussen Nederlandse en Duitse bestuurder. Hof laat Pruchnewski toe bewijs te leveren.
Onbevoegdheid van het hof ten aanzien van vorderingen op basis van de Gemeenschapsmodellenverordening; auteursrechten op de Barntent; afbreken van onderhandelingen en kostenvergoeding
Het hof verklaart zich onbevoegd voor vorderingen op basis van de Gemeenschapsmodellenverordening en wijst schadevergoeding toe aan Biek voor gemaakte kosten.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling op basis van de hardheidsclausule
Het hof heeft [appellant] toegelaten tot de WSNP, ondanks eerdere afwijzing door de rechtbank, op basis van positieve ontwikkelingen in zijn financiële situatie en het voldoen aan de hardheidsclausule.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling zonder schone lei
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellante wegens het niet voldoen aan informatie- en sollicitatieverplichtingen.
Hoofdelijke aansprakelijkheid na opzegging huurovereenkomst door curator
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde1] en de erven van [geïntimeerde2] hoofdelijk aansprakelijk zijn voor € 150.000,- na opzegging huurovereenkomst door curator van Opzeeland Transport.
Aansprakelijkheid van bestuurders en moedermaatschappij in het kader van selectieve betalingen en conservatoire beslagen
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van Spie af, oordelend dat er geen sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid of schending van zorgplicht door de moedermaatschappij.
Vernietiging vonnis tot beëindiging wettelijke schuldsaneringsregeling zonder verlening schone lei met verlenging looptijd
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en verlengt de schuldsaneringsregeling van de appellante tot 4 juli 2023, zodat zij de boedelachterstand kan inlopen.
Tussenarrest inzake whiplashklachten na auto-ongeval en de gevolgen voor arbeidsongeschiktheid
Hoger beroep over whiplashklachten na auto-ongeval. Het hof oordeelt dat het causaal verband tussen klachten en ongeval nader onderzocht moet worden en benoemt een psychiater als deskundige.
Afwikkeling van de onrechtmatige toe-eigening van een muziekcatalogus en de hoogte van de schade door ten onrechte ontvangen royalty’s
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Roermond over de schadevergoeding voor ten onrechte ontvangen royalty’s en veroordeelt de curatoren in de kosten van het hoger beroep.
Auteursrechtelijke inbreuk door grafisch vormgeefster op foto’s van fotografe
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de grafisch vormgeefster inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van de fotografe door haar foto’s zonder toestemming te publiceren. Schadevergoeding van € 825,00 voor exploitatierechten en € 825,00 voor persoonlijkheidsrechten toegekend.
Hoger beroep over onverschuldigde betaling van btw in huurovereenkomst voor kamer in pension
Hoger beroep over onverschuldigde betaling van btw in huurovereenkomst voor kamer in pension; het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de rechtsgrond voor de betalingen ligt in de overeenkomst.
Aanbesteding en geschil over de uitleg van eis 8.29 in aanbestedingsprocedure voor ombouw Den Haag Centraal
Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en oordeelt dat eis 8.29 in de aanbestedingsprocedure niet duidelijk is geformuleerd, wat leidt tot ernstige procedurele gebreken.
Aansprakelijkheid en subrogatie in het kader van een treinongeval te Stavoren
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat BAM aansprakelijk is voor schade na een treinongeval te Stavoren, waarbij de piloterend machinist grobe Fahrlässigkeit heeft getoond. Bâloise is gesubrogeerd in de rechten van haar verzekerde, maar kan slechts 65% van de schade vorderen.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en de beoordeling van goede trouw van de schuldenaar
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot schuldsanering van de appellant, omdat hij niet te goeder trouw is geweest en onvoldoende inspanningen heeft geleverd om zijn schulden af te lossen.
Hoger beroep inzake notarisfacturen en de stelplicht en bewijslast van de opdracht
Hoger beroep over de stelplicht en bewijslast van de notaris in een zaak over notarisfacturen. Het hof laat [appellante] toe tot bewijslevering van een prijsafspraak.
Auteursrechtelijke bescherming van de Rubik kubus en inbreuk door Beckx Trading & Co B.V.
Het hof bevestigt de auteursrechtelijke bescherming van de Rubik kubus en oordeelt dat Beckx c.s. inbreuk maken met hun producten. Proceskosten worden gecompenseerd.
Verzet tegen griffierecht in faillissementszaken en financiële onvermogen
Het hof verklaart het verzet van [opposante] ongegrond, omdat griffierecht terecht is geheven in faillissementszaken, ondanks haar financiële onvermogen.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens niet te goeder trouw handelen en benadeling van schuldeisers
Het hof wijst het verzoek van [appellant] tot toepassing van de WSNP af wegens niet te goeder trouw handelen en benadeling van schuldeisers.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens niet te goeder trouw handelen en benadeling van schuldeisers
Het hof wijst het verzoek van [appellante] tot toepassing van de WSNP af wegens niet te goeder trouw handelen en benadeling van schuldeisers.
Incidentele vordering ex art. 351 Rv en art. 235 Rv afgewezen in hoger beroep
Het hof heeft de incidentele vordering van Rapide c.s. afgewezen en hen in de kosten van het incident veroordeeld. De hoofdzaak wordt voortgezet in de huidige stand.
Verzekering en schadevergoeding bij brand van leegstaand chalet
Appellant heeft geen recht op schadevergoeding voor brand in leegstaand chalet, omdat hij dit niet meldde bij de verzekering. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Erkenning en verlof tot tenuitvoerlegging van een Duits arbitraal vonnis in Nederland
Het hof erkent en verleent verlof tot tenuitvoerlegging van een Duits arbitraal vonnis in Nederland tussen Zahit en ESTG, waarbij ESTG wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep over onverschuldigde betaling en persoonsgebonden budget
Hoger beroep over onverschuldigde betaling van € 12.800,00 in verband met een persoonsgebonden budget. Het hof staat [appellant] toe om tegenbewijs te leveren tegen de veronderstelling dat de betalingen onverschuldigd zijn gedaan.
Incident in hoger beroep betreffende verwijzing en voeging van procedures inzake coronavouchers
TUI Nederland N.V. vordert in hoger beroep de vernietiging van een vonnis van de kantonrechter en verwijzing van de procedure naar de rechtbank Den Haag. Het hof wijst de vorderingen toe en compenseert de proceskosten.
Faillietverklaring van Wopereis Vredeveld B.V. na afwijzing door rechtbank
Het hof heeft Wopereis Vredeveld B.V. in staat van faillissement verklaard na afwijzing van het faillissementsverzoek door de rechtbank.
Beëindiging schuldsaneringsregeling en onthouding schone lei wegens tekortkomingen in informatieplicht
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van [appellant] wegens toerekenbare tekortkomingen in de informatieplicht. De schone lei wordt niet verleend.
Bestuursverbod en informatieverplichtingen in faillissement
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de curator af, omdat niet is aangetoond dat de appellant zijn informatieverplichtingen heeft geschonden.
Faillietverklaring van NTB Holding B.V. op verzoek van Euroman B.V. na afwijzing door rechtbank Overijssel
Het hof verklaart NTB Holding B.V. failliet op verzoek van Euroman B.V. na afwijzing door de rechtbank Overijssel, vanwege niet terugbetaalde lening en toestand van te hebben opgehouden te betalen.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor tekortkomingen van vennootschap in het kader van een huurovereenkomst
Het hof behandelt de aansprakelijkheid van de bestuurder van IISP voor betalingsverplichtingen aan OSV. De zaak is aangehouden voor bewijslevering.
Bestuurdersaansprakelijkheid en faillissementsaanvraag Geocopter B.V.
Het hof oordeelt dat de bestuurder van Geocopter B.V. niet onbehoorlijk heeft gehandeld bij de faillissementsaanvraag. De curator's vorderingen worden afgewezen.
Faillietverklaring en hoger beroep inzake Hof Filmprodukties B.V. tegen de Europese Unie
Hof Filmprodukties B.V. verliest hoger beroep tegen faillietverklaring door de Europese Unie. Het hof bevestigt dat de vennootschap in de toestand verkeert dat zij heeft opgehouden te betalen en bekrachtigt het eerdere vonnis.
Afwijzing verzoek tot vaststelling van een dwangakkoord en schuldsaneringsregeling
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing van verzoek tot schuldsaneringsregeling. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank, onvoldoende inspanning aangetoond.
Vordering van Rabobank op Vrobel uit hoofde van pandrecht op vorderingen van Eurocommerce Holding
Rabobank vorderde € 2.050.000 van Vrobel B.V. op basis van een pandrecht op vorderingen van Eurocommerce Holding. Het hof bevestigde de nietigheid van eerdere overeenkomsten en oordeelde dat de appellanten onrechtmatig hadden gehandeld.
Beoordeling van de nietigheid van de gebruiksovereenkomst en de verplichtingen van de curator in faillissement
Het hof verklaart de gebruiksovereenkomst nietig en oordeelt dat appellante moet meewerken aan de verkoop en ontruiming van de woning.
Misbruik van algemene volmacht en schenking onder omstandigheden
Het hof oordeelt dat [appellante] tekort is geschoten in haar volmacht en verplicht is schade te vergoeden. Onderzoek naar schenking van € 120.000 wegens misbruik van omstandigheden is nodig.
Uitleg overeenkomst tot geldverstrekking en Haviltex-maatstaf in civiele rechtszaak
Het hof oordeelt dat de overeenkomst tussen [geldverstrekker] en [ontvanger] niet als risicodragende investering kan worden gekwalificeerd, en veroordeelt [ontvanger] tot betaling van € 12.500,- plus wettelijke rente.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens schending van verplichtingen
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant wegens schending van verplichtingen. Het hoger beroep faalt.
Herroeping van een arrest op basis van vervalste stukken in faillissementszaak
Het hof wijst de vordering tot herroeping af op basis van vervalste stukken en te late indiening door de stichting.
Herroeping van een arrest op basis van vervalste stukken en misbruik van procesrecht
De stichting Syanora verzoekt om herroeping van een arrest op basis van vervalste stukken. Het hof wijst de vordering af en veroordeelt de stichting in de proceskosten.
Bekrachtiging van de weigering tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens niet te goeder trouw handelen met betrekking tot schulden
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de schuldsaneringsregeling voor [appellant] wegens niet te goeder trouw handelen met betrekking tot zijn schulden.
Weigering toepassing wettelijke schuldsaneringsregeling wegens niet te goeder trouw handelen en benadeling schuldeisers
Het hof bekrachtigt de weigering van de WSNP-toepassing voor de appellante wegens niet te goeder trouw handelen en benadeling van schuldeisers.
Vernietiging koopovereenkomst van dressuursportpaard wegens wederzijdse dwaling en vergoeding van gemaakte kosten
Het hof vernietigt de koopovereenkomst van een dressuursportpaard wegens wederzijdse dwaling en kent Hanzon schadevergoeding toe voor gemaakte kosten.
Bevoegdheid van de kantonrechter en het hof in verzoekschriftprocedure tot vernietiging en nietigheid van besluiten van de Vereniging van Eigenaars
Het hof bekrachtigt de eerdere beschikking van de kantonrechter en oordeelt dat de besluiten van de VvE over de elektravoorziening niet nietig of vernietigbaar zijn.
Schorsingsincident in hoger beroep tussen New Future Zorg B.V. en [geïntimeerde]
Het hof wijst de vordering van New Future Zorg B.V. tot schorsing van de uitvoerbaarverklaring af en veroordeelt haar in de kosten van het incident.
Geschil over onbetaalde facturen en bewijswaardering van prijsafspraak tussen accountantskantoor en modewinkel
Het hof vernietigt de vonnissen van de kantonrechter en wijst de vorderingen van Traanman toe, omdat de prijsafspraak niet is komen vast te staan. La Patoe c.s. wordt in de proceskosten veroordeeld.
Toewijzing verzoek conservatoir beslag op onroerend goed in het kader van een mogelijke vordering uit de nalatenschap
Het hof heeft het verzoek tot conservatoir beslag op onroerend goed toegewezen, gebaseerd op een mogelijke vordering van € 780.000,- uit de nalatenschap van [de man].
Verzoek tot verwijdering van BKR-coderingen en de juridische grondslagen voor verwerking van persoonsgegevens
Het hof heeft de Volksbank bevolen om de BKR-coderingen van verzoeker te verwijderen, omdat deze niet langer noodzakelijk waren voor het voldoen aan wettelijke verplichtingen. De Volksbank is veroordeeld in de proceskosten.
Interne bestuurdersaansprakelijkheid en onrechtmatige overname in de context van een overeenkomst voor werving van voetbaltrainers
Hoger beroep over interne bestuurdersaansprakelijkheid en onrechtmatige overname van een contract voor werving van voetbaltrainers. Vonnis van de rechtbank vernietigd, HPSS in de kosten veroordeeld.
Geschil over de omvang van de opdracht tot financiële dienstverlening en de zorgplicht van de financiële dienstverlener
Geschil over de opdracht tot financiële dienstverlening en zorgplicht van Bevelander Financiële Diensten B.V. Het hof oordeelt dat Bevelander niet tekort is geschoten in haar verplichtingen.
Faillissementsrecht en de nietigheid van rechtshandelingen in het kader van een faillissement
Het hof bevestigt de nietigheid van rechtshandelingen in faillissement en matigt de boete van de curator tot € 50.000, uitvoerbaar bij voorraad.
Toewijzing verzoek en tegenverzoek tot voorlopig getuigenverhoor in civiele procedure tussen Staatsbosbeheer en Rabobank
Het hof heeft het verzoek van Staatsbosbeheer en het tegenverzoek van Rabobank tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor toegewezen, met kostencompensatie.
Vernietiging herstelvonnis en faillietverklaring Horeca Exploitatie B.V. na hoger beroep door Blosan Vastgoed B.V.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden verklaart Horeca Exploitatie B.V. in faillissement na vernietiging herstelvonnis en toewijzing verzoek Blosan Vastgoed B.V.
Tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling en sollicitatieverplichting
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellante wegens onvoldoende sollicitaties, ondanks haar beroep op persoonlijke omstandigheden.
Tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling en sollicitatieverplichting
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant wegens onvoldoende sollicitaties en bevestigt de beslissing van de rechtbank Midden-Nederland.
Vernietiging besluit VvE over zonneschermen op houten kozijnen
Hof vernietigt besluit VvE dat zonneschermen niet op houten kozijnen mogen worden aangebracht, oordelend dat dit in strijd is met redelijkheid en billijkheid.
Afwijzing verzoek om voorlopig deskundigenonderzoek in civiele procedure tussen Contec B.V. en Beheer B.V.
Het hof wijst het verzoek om voorlopig deskundigenonderzoek af wegens onvoldoende concreet verzoek en strijd met goede procesorde.
Incident in hoger beroep kort geding over schorsing en verbod tenuitvoerlegging vonnis
Het hof wijst de vorderingen van de appellant af in een incident over schorsing en verbod tenuitvoerlegging van een vonnis. De kosten worden op € 759,- vastgesteld.
Incidentele vordering tot tussenkomst en voeging in civiele procedure met betrekking tot vernietiging van rechtshandelingen
Het hof heeft de incidentele vordering van de gemeente tot voeging aan de zijde van Rabobank toegewezen en de vordering tot tussenkomst afgewezen. De zaak is verwezen naar een roldatum voor beraad partijen.
Afwijzing hoger beroep inzake verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling
Hoger beroep van appellante inzake afwijzing verzoek WSNP afgewezen. Appellante niet-ontvankelijk verklaard in haar verzoek.
Bekrachtiging van het vonnis tot afwijzing van de toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling op basis van onvoldoende stabiliteit en te groot risico op voortijdige beëindiging
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Overijssel, dat de aanvraag voor de WSNP afwees vanwege onvoldoende stabiliteit en te groot risico op voortijdige beëindiging.
Faillissement A50 Transport B.V. en vorderingsrecht van de Stichtingen
Het Gerechtshof bekrachtigt de faillietverklaring van A50 Transport B.V. wegens onvoldoende bewijs van financiële middelen en betalingsregelingen.
Bekrachtiging van de weigering van de schone lei en verlenging van de schuldsaneringsregeling
Het hof bekrachtigt de beslissing van de rechtbank om appellante geen schone lei te verlenen en de looptijd van de schuldsaneringsregeling met twee jaar te verlengen, wegens tekortkomingen in de inspanningsplicht.
Ontbinding van een maatschap in het agrarische recht met betrekking tot verstoorde verhoudingen tussen maten
Het hof oordeelt dat de maatschap tussen [appellanten] c.s. en [geïntimeerde] ontbonden moet worden wegens verstoorde verhoudingen, waarbij de vordering van [appellanten] c.s. op basis van 7A:1684 BW wordt toegewezen.
Beroepsaansprakelijkheid advocaat; onjuiste advisering over bestemmingsplan en verjaring van vorderingen
Hoger beroep over beroepsaansprakelijkheid advocaat wegens onjuiste advisering over bestemmingsplan. Vordering deels verjaard, maar schadevergoeding niet. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Bekrachtiging van de afwijzing van het verzoek tot toelating tot de schuldsaneringsregeling wegens onvoldoende inzicht in schulden
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek tot toelating tot de schuldsaneringsregeling wegens onvoldoende inzicht in de schulden van de appellante.
Hoger beroep inzake schuldsaneringsregeling en schone lei voor appellant
Het hof bekrachtigt de verlenging van de schuldsaneringsregeling van de appellant, maar vernietigt de verplichting tot boedelafdracht en sollicitatieplicht, met uitzondering van het maandelijkse bewindvoerderssalaris.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij faillissement van vennootschap en de rol van bankgarantie
Dusseldorp vordert schadevergoeding van bestuurders van WBC na faillissement. Het hof oordeelt dat bestuurders geen onrechtmatig handelen kan worden verweten en bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen.
Rentedervingsvergoeding bij openbreken rentevast periode hypothecaire lening; toetsing aan Richtlijn 93/13/EG en Richtlijn 2014/17/EU
Hoger beroep over rentedervingsvergoeding bij hypothecaire lening; vorderingen van [appellant1] afgewezen; voorwaarden Volksbank niet oneerlijk; vonnis bekrachtigd.
Vordering tot vernietiging arbitraal vonnis van de arbitragecommissie KNVB afgewezen
Het hof heeft de vordering tot vernietiging van het arbitraal vonnis van Fontaine Beheer afgewezen, omdat er geen gronden voor vernietiging waren en de commissie zich aan haar opdracht had gehouden.
Geschil over geldlening en verjaring in hoger beroep
Hoger beroep over geldlening van NLG 25.000; vordering is verjaard. Afgifte litho niet meer toewijsbaar omdat deze is teruggegeven.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens gebrekkige nakoming van de informatieplicht en aanzienlijke boedelachterstand
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellante wegens gebrekkige nakoming van de informatieplicht en aanzienlijke boedelachterstand van € 1.151,87.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens gebrekkige nakoming van verplichtingen
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van [appellant] wegens gebrekkige nakoming van verplichtingen, waaronder informatie- en sollicitatieplicht.
Verlenging van de looptijd van de wettelijke schuldsaneringsregelingen en vernietiging van de weigering van de schone lei
Het hof verlengt de schuldsaneringsregelingen van [appellant] en [appellante] tot 8 augustus 2022 en vernietigt de weigering van de schone lei, omdat tekortkomingen niet ernstig genoeg zijn.
Afwijzing verzoek om toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling met betrekking tot CJIB-boetes en voorwaardelijk sepot
Het hof vernietigt de afwijzing van de rechtbank en verklaart de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing op [appellant], die zijn leven weer op de rit heeft.
Wederzijdse dwaling bij de koop van een dressuursportpaard met een gebrek
Hof oordeelt dat de koop van een dressuursportpaard door Hanzon rechtsgeldig is vernietigd wegens wederzijdse dwaling over de geschiktheid van het paard. Hanzon heeft recht op terugbetaling van de koopsom en vergoeding van gemaakte kosten.
Bekrachtiging van de weigering van een schone lei in het kader van de wettelijke schuldsanering met verlenging van de looptijd door tekortkoming in sollicitatieverplichting
Het hof bekrachtigt de verlenging van de schuldsanering van appellante en wijst haar verzoek om een schone lei af vanwege tekortkomingen in de sollicitatieverplichting.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en de beoordeling van goede trouw bij onbetaald laten van hypotheekschulden
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de schuldsaneringsregeling voor de appellant, die niet te goeder trouw is geweest bij het onbetaald laten van zijn schulden.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens overschrijding van de termijn voor verzoeken tot vernietiging van VvE-besluiten
Hoger beroep van verzoekster niet-ontvankelijk verklaard wegens te late indiening. Kosten van het hoger beroep vastgesteld op € 537.
Bevoegdheid van het hof in hoger beroep na verweer in eerste aanleg
Het hof oordeelt dat [verzoeker] zich niet tijdig heeft beroepen op onbevoegdheid in de eerste aanleg en wijst zijn vorderingen af. De hoofdzaak wordt voortgezet.
Faillissement en loonvorderingen van werknemers na doorstart
Het hof oordeelt dat UWV's vorderingen als boedelvorderingen niet kunnen worden erkend, omdat werknemers na doorstart geen loonvordering meer hebben op failliete werkgever.
Uitleg van vaststellingsovereenkomsten en beoordeling van vorderingen na cassatie
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Maastricht en oordeelt dat de oorspronkelijke vordering van de appellant reeds in 2006 was afbetaald. De grieven van de appellant falen.
Hoger beroep teruggave geldbedrag in faillissement met betrekking tot verbruikleen en revindicatie
Hoger beroep over teruggave van € 30.000 in faillissement; revindicatie en verbruikleen. Vonnis van rechtbank Gelderland bekrachtigd.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring in burgerlijke procedure wegens verstrijken verzettermijn
Hoger beroep verworpen; verzet niet tijdig ingesteld. Bekrachtiging vonnis kantonrechter.
Consumentenkoop en herstelwerkzaamheden bij defecte zitbank
Hoger beroep over defecte zitbank. Het hof oordeelt dat Decor Wonen niet adequaat herstel heeft uitgevoerd en ontbindt de koopovereenkomst. Decor Wonen moet € 2.500,- plus rente en € 375,- aan incassokosten betalen.
Opheffing van het verbod aan derden mededelingen te doen over het verhandelde tijdens de mondelinge behandeling met gesloten deuren
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heft het mededelingsverbod op dat was ingesteld tijdens een mondelinge behandeling in hoger beroep, zodat [verzoeker] de benodigde informatie kan gebruiken in een nieuwe procedure.
Geschil over de rechtsgeldigheid van ontbinding van een renovatieovereenkomst tussen opdrachtgever en interieurbouwer
Het hof bevestigt dat de ontbinding van de renovatieovereenkomst niet rechtsgeldig was en dat de interieurbouwer niet schadeplichtig is.
Hoger beroep inzake notariële dienstverlening en facturering in nalatenschapskwestie
Hoger beroep over notariële dienstverlening en facturering in nalatenschapskwestie tussen [appellante] en KienhuisHoving N.V. Het hof behandelt de omvang van de opdracht en de prijsafspraken.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling na gebrek aan inzicht in de afwikkeling van de onderneming en de samenhang met transacties
Het hof wijst het verzoek van [appellant] tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling af wegens gebrek aan inzicht in de afwikkeling van zijn onderneming en de samenhang met transacties.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling op basis van de hardheidsclausule na langdurige financiële problemen
Het hof vernietigt de afwijzing van de wettelijke schuldsaneringsregeling voor [appellant] en verklaart deze regeling alsnog van toepassing, op basis van de hardheidsclausule.
Kredietinperking door Rabobank en faillissement van Hakenbergvennootschappen
Het hof oordeelde dat de kredietinperking door Rabobank niet ongeoorloofd was en niet de oorzaak van de faillissementen van de Hakenbergvennootschappen. De vordering van de curatoren werd afgewezen en zij werden veroordeeld in de proceskosten.
Bekrachtiging van de weigering tot toelating tot de schuldsaneringsregeling wegens niet te goeder trouw zijn ten aanzien van belastingschulden
Het hof bekrachtigt de weigering van de rechtbank Gelderland om [appellant] en [appellante] toe te laten tot de schuldsaneringsregeling, omdat zij niet te goeder trouw zijn geweest ten aanzien van hun belastingschulden.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens het verzwegen van pensioenaanspraken
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellante wegens het verzwegen van pensioenaanspraken, wat een schending van de informatieplicht inhoudt.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat in het kader van projectontwikkeling en onteigening
De zaak betreft de beroepsaansprakelijkheid van een advocaat die niet heeft gewezen op het risico van onteigening in een projectontwikkeling. De vordering tot schadevergoeding is verjaard, en de opvolgend advocaat heeft geen beroepsfout gemaakt.
Bekrachtiging faillissement en vorderingsrecht in het kader van een executieveiling
Het hof bekrachtigt de faillietverklaring van [appellant] en [appellante] en oordeelt dat Achmea een vorderingsrecht heeft. De appellanten betwisten de toestand van te hebben opgehouden te betalen, maar het hof oordeelt dat hier voldoende bewijs voor is.
Tussentijds hoger beroep van tussenvonnis zonder verleend verlof
Het hof verklaart de appellant niet-ontvankelijk in zijn hoger beroep van tussenvonnissen, omdat er geen verlof was verleend voor tussentijds hoger beroep. Kosten worden aan de zijde van de geïntimeerde op nihil vastgesteld.
Hoger beroep in renvooiprocedure over rangregeling netto-executieopbrengst na executieverkoop
Hoger beroep over rangregeling netto-executieopbrengst na executieverkoop; toelating Lisman en Lisman B.V. tot rangregeling voor € 97.800,38; proceskostenveroordeling bevestigd.
Geschil over financiële afwikkeling van samenwerking bij ontwikkeling onroerend goed projecten met vorderingen tot forensisch accountantsonderzoek en schadevergoeding
Geschil over financiële afwikkeling samenwerking bij onroerend goed projecten; vorderingen tot forensisch accountantsonderzoek en schadevergoeding afgewezen; vonnis rechtbank bekrachtigd.
Aansprakelijkheid van OK-functionarissen bij mislukte verkoop van onderneming en aandeelhoudersschade
Het hof oordeelt dat de OK-functionarissen niet aansprakelijk zijn voor de schade van de appellanten bij de mislukte verkoop van Vikariën B.V. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Notarisaansprakelijkheid en schadevergoeding bij verzuim hypotheekvestiging
Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van het notariskantoor voor schade door verzuim hypotheekvestiging bij verkoop landbouwgrond. Grieven van appellanten worden verworpen en eerdere vonnissen worden bekrachtigd.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens niet tijdig indienen appeldagvaarding
Het hof verklaart Mooring niet-ontvankelijk in haar hoger beroep wegens niet tijdig indienen van de appeldagvaarding. Mooring wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Aansprakelijkheid van bestuurders voor niet-nakoming van betalingsverplichtingen na bedrijfsovername
Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van [appellant jr.] en [appellant sr.] voor de schade van Tempelaar Holding B.V. door het niet nakomen van betalingsverplichtingen na de overname van Eigendraads. Beide appellanten worden persoonlijk verweten dat zij wisten dat HIM niet aan haar verplichtingen kon voldoen.
Incident ex art. 351 Rv. Schorsing tenuitvoerlegging vonnis gevorderd in verband met aangezegde executieveiling van woning
Het hof heeft het verzoek tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een vonnis afgewezen, omdat het belang van TCMN zwaarder woog dan dat van Dent-Groep c.s. bij schorsing.
Beoordeling van de rechtmatigheid van het opt-in systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen in de gemeente Utrecht
Het hof schorst de handhaving van het opt-in systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk in Utrecht, oordelend dat dit mogelijk in strijd is met de persvrijheid (art. 10 EVRM).
Verjaring en bewijslast bij dwanginvordering van naheffingsaanslagen door de Ontvanger van de Belastingdienst
Hoger beroep over verjaring en bewijslast bij dwanginvordering van naheffingsaanslagen door de Ontvanger van de Belastingdienst. Vonnis van de rechtbank vernietigd en vorderingen afgewezen.
Aansprakelijkheid installateur voor tekortkomingen bij aanleg alarminstallatie en gevolgen voor schadevergoeding
Aansprakelijkheid van de alarminstallateur voor schade door inbraak na tekortkomingen bij aanleg alarminstallatie. Hoger beroep faalt, vonnissen rechtbank bekrachtigd.
Afwijzing schuldsaneringsverzoek wegens onvoldoende inzicht in schulden en niet te goeder trouw handelen
Het hof heeft het verzoek van [appellant] tot toepassing van de schuldsaneringsregeling afgewezen wegens onvoldoende inzicht in zijn schulden en niet te goeder trouw handelen.
Beroepsfout bij taxatie en aankoopbemiddeling van bedrijfspand met behoefte aan deskundigenbericht
Beroepsfout bij taxatie en aankoopbemiddeling van bedrijfspand door Castanea, deskundigenbericht nodig voor beoordeling schade.
Weigering homologatie van een crediteurenakkoord in faillissement met uitzicht op hogere uitkering voor schuldeisers
Het hof weigert homologatie van een crediteurenakkoord in faillissement, omdat er zicht is op hogere uitkering voor schuldeisers dan het aangeboden percentage.
Geschil over de uitvoering van een overeenkomst tussen ProRail B.V. en Nonaf betreffende de Nonaf-goot en de vrijgave van het auteursrecht
ProRail en Nonaf zijn in geschil over de Nonaf-goot en de vrijgave van het auteursrecht. Het hof oordeelt dat ProRail in redelijkheid heeft kunnen besluiten dat de goot niet voldoet aan de eisen. Een deskundige wordt benoemd om de metingen te onderzoeken.
Bijzondere zorgplicht van banken in projectfinanciering en de gevolgen van wanprestatie
Het hof oordeelt dat Rabobank geen bijzondere zorgplicht had jegens [geïntimeerde] in het kader van projectfinanciering. Eerdere vonnissen worden vernietigd en vorderingen van [geïntimeerde] afgewezen.
Beëindiging van de schuldsaneringsregeling en toerekenbare tekortkomingen van de saniet
Het hof bekrachtigt de beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellant, die toerekenbaar tekortgeschoten is in zijn verplichtingen. De persoonlijke omstandigheden bieden geen aanleiding om de regeling voort te zetten.
Beëindiging schuldsaneringsregeling zonder schone lei wegens toerekenbare tekortkomingen
Het hof heeft de schuldsaneringsregeling van [belanghebbende] beëindigd zonder schone lei, wegens toerekenbare tekortkomingen in de nakoming van verplichtingen.
Hoger beroep over vergoeding van buitengerechtelijke kosten in letselschadezaak na arbeidsongeval
Hoger beroep van [appellant] over afwijzing van vergoeding voor buitengerechtelijke kosten na arbeidsongeval. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en wijst de vordering af.
Toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling na afwijzing door de rechtbank
Het hof heeft de afwijzing van de rechtbank vernietigd en de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing verklaard op de appellant, die in financiële problemen verkeerde.
Zorgplicht van de bank bij kredietverstrekking en opzegging van de kredietovereenkomst
Hoger beroep over de opzegging van een kredietovereenkomst door Staalbankiers. Het hof oordeelt dat geen zorgplicht is geschonden en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Weigering toepassing wettelijke schuldsaneringsregeling en schade-uitkering leaseauto
Hof bevestigt weigering schuldsanering voor [appellante] wegens niet te goeder trouw handelen en niet gebruiken schade-uitkering leaseauto voor schulden.
Schone lei verleend na korte verlenging looptijd WSNP; tekortkoming sollicitatieverplichting buiten beschouwing gelaten
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en verleent de schone lei aan de appellant, ondanks tekortkomingen in de sollicitatieverplichting, gezien de geringe betekenis daarvan.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling voor appellant na afwijzing door rechtbank
Het hof verklaart de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing voor appellant, na eerdere afwijzing door de rechtbank, en benadrukt het belang van naleving van verplichtingen.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en beoordeling van alcoholafhankelijkheid
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en verklaart de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing op de appellant, die voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat hij aan de verplichtingen kan voldoen.
Toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en de hardheidsclausule in het geval van niet te goeder trouw ontstaan schulden
Het hof heeft de wettelijke schuldsaneringsregeling toegepast voor de appellant, ondanks eerdere afwijzing door de rechtbank, op basis van de hardheidsclausule.
Tussentijdse beëindiging van de wettelijke schuldsaneringsregeling wegens tekortkomingen in informatie- en sollicitatieplicht
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van appellante wegens tekortkomingen in haar informatie- en sollicitatieplicht.
Hoger beroep inzake afrekening koopprijs assurantieportefeuille en uitleg koopprijsbepaling
Hoger beroep over afrekening koopprijs assurantieportefeuille; appellant toegewezen in vordering van € 19.116,30; geïntimeerde onvoldoende bewijs voor verrekening.
Geschil tussen verhuurder en huurder over de hoogte van de meerpremie voor de brandverzekering van een bedrijfsruimte
Geschil tussen verhuurder Inbev en huurder MUZ over meerpremie brandverzekering. Hof oordeelt dat meerpremie niet marktconform is en dat heronderhandeling nodig was. Terugbetaling van teveel betaalde premie wordt toegewezen.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en niet-ontvankelijkheid in verzoek om schuldregeling
Het hof verklaart [appellant] niet-ontvankelijk in zijn verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Geschil over betaling van facturen door failliete onderaannemer met toepassing van FME-voorwaarden
Hoger beroep over betaling van facturen door failliete onderaannemer. Hof oordeelt dat werk stilzwijgend is opgeleverd en FME-voorwaarden van toepassing zijn. Vordering curator tot betaling toegewezen.
Hoger beroep inzake inboedelverzekering en onjuiste schademelding met betrekking tot fraude en verval van recht op uitkering
Hoger beroep over inboedelverzekering; Achmea weigerde uitkering wegens vermeende fraude, maar hof oordeelt dat onvoldoende bewijs is geleverd voor opzet tot misleiding.
Bekrachtiging van de weigering om een dwangakkoord op te leggen aan schuldeisers in het kader van de schuldsaneringsregeling
Het hof bekrachtigt de afwijzing van het verzoek om een dwangakkoord, oordelend dat de schuldeisers in redelijkheid hun instemming konden weigeren.
Faillissementsgijzeling en inbewaringstelling van een bestuurder in het kader van informatieplicht en vluchtgevaar
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigt de inbewaringstelling van een bestuurder wegens niet-naleving van informatieplicht en reëel vluchtgevaar.
Terugbetalingsverplichting na vernietiging van een eerdere veroordeling
Het hof oordeelt dat [Appellant] € 5.342,69 moet terugbetalen aan [Geïntimeerde], vermeerderd met wettelijke rente, en bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter, met uitzondering van de buitengerechtelijke incassokosten die worden afgewezen.
Bekrachtiging van de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling wegens niet-nakoming van informatie- en sollicitatieplicht
Het hof bekrachtigt de tussentijdse beëindiging van de schuldsaneringsregeling van de appellante wegens niet-nakoming van haar informatie- en sollicitatieplicht.
Bevel tot instemming met schuldregeling door weigerachtige schuldeisers in faillissementszaak
Hof beveelt weigerachtige schuldeisers in te stemmen met schuldregeling van appellant, die een totale schuldenlast van € 316.954,52 heeft. Het hof oordeelt dat de weigerachtige schuldeisers in redelijkheid niet konden weigeren.
Hoger beroep inzake dwaling en misbruik van omstandigheden bij vaststellingsovereenkomst
Hoger beroep over dwaling en misbruik van omstandigheden bij vaststellingsovereenkomst. Vordering tot vernietiging is verjaard. ASR niet aansprakelijk. Boetes verlaagd naar € 60.000.
Hoger beroep over cessie van schadevergoedingsvordering van verzekeringstussenpersoon tegen verzekeraar met betrekking tot verjaring en onrechtmatig handelen
Hoger beroep over cessie van schadevergoedingsvordering van verzekeringstussenpersoon tegen ASR, waarbij verjaring en onrechtmatig handelen aan de orde zijn. Vordering afgewezen, kostenveroordeling voor [appellant].
Verplichting van de advocaat tot het aanvragen van gefinancierde rechtsbijstand en de gevolgen van het niet aanvragen daarvan
Het hof oordeelt dat de advocaat van appellant tekort is geschoten door geen toevoeging aan te vragen voor gefinancierde rechtsbijstand, en wijst de vordering van appellant tot schadevergoeding toe.
Hoger beroep inzake dekking brandverzekering en premieachterstand
Hoger beroep over dekking brandverzekering geweigerd door ASR wegens premieachterstand. Hof oordeelt dat algemene voorwaarden van toepassing zijn en vernietigt eerdere uitspraak.
Beroep tegen toewijzing vordering uit geldlening met betwisting handtekening
Hoger beroep over toewijzing vordering uit geldlening, waarbij de handtekening op de overeenkomst wordt betwist. Deskundigenonderzoek naar echtheid handtekening is aangevraagd.
Faillissementsgijzeling en inbewaringstelling van bestuurder in hoger beroep
Het hof bekrachtigt de inbewaringstelling van [Appellant] vanwege vluchtgevaar en onvoldoende informatievoorziening in het faillissement.
Hoger beroep inzake verzoek tot toelating tot de wettelijke schuldsaneringsregeling
Hoger beroep van [Appellant] tegen afwijzing van verzoek tot schuldsanering. Hof oordeelt dat geen uitzichtloze financiële situatie aanwezig is. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Hoger beroep inzake opheffing conservatoir leveringsbeslag in kort geding
Hoger beroep over opheffing conservatoir leveringsbeslag; vordering afgewezen. Cordonnier B.V. onvoldoende gedaan om instemming hypotheekhouders te verkrijgen. Proceskostenveroordeling.
Onrechtmatige daad en zorgfraude in de zorgverlening door R2 c.s. aan Gemeente Nijmegen
Rechtbank Gelderland oordeelt dat R2 c.s. onrechtmatig heeft gehandeld door zorg niet te leveren zoals afgesproken, met recht op terugvordering van € 156.656,79 door de Gemeente Nijmegen.
Vordering tot vernietiging van hypotheekrecht en schadevergoeding in verband met financieringsovereenkomst
Eiser vordert vernietiging van hypotheekrecht en schadevergoeding wegens misleiding door verweerster over financiering. De rechtbank wijst de vordering af, maar staat verweerster toe tegenbewijs te leveren.
Liquidatie van een vennootschap onder firma en geschillen tussen vennoten
De rechtbank heeft de liquidatie van de VOF per 13 november 2017 bevestigd en de vorderingen van de eiseres toegewezen, terwijl de tegenvorderingen van de verweerder zijn afgewezen.
Schadevergoeding en deskundigenbericht inzake kunstmeststrooier met betrekking tot onjuist gebruik van strooitabellen
Rechtbank Gelderland oordeelt dat schade niet is ontstaan door ondeugdelijk functioneren kunstmeststrooier; vorderingen eisers afgewezen.
Uitleg van een begrip in een huurovereenkomst met betrekking tot het gebruik van een kunstgrasveld in een multifunctionele accommodatie
Rechtbank Gelderland wijst de vorderingen van De Speelboerderij af in een geschil over het gebruik van een kunstgrasveld, dat niet onder de huurovereenkomst valt. De Speelboerderij wordt veroordeeld in de proceskosten.
Verbod op plaatsing container voor winkel Van Haren wegens onrechtmatige hinder
De rechtbank verbood Alliander en Liander de plaatsing van een container voor de winkel van Van Haren wegens onrechtmatige hinder, met een dwangsom voor niet-naleving.
Onrechtmatige handelingen van broers met betrekking tot onderneming La Mondiale
Twee broers hebben onrechtmatig gehandeld door geld van La Mondiale naar zichzelf te schuiven. De rechtbank oordeelt dat zij € 360.000,00 moeten terugbetalen.
Aansprakelijkheid van indirect bestuurder wegens selectieve wanbetaling in faillissementssituatie
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de indirect bestuurder van Ebag Ede onrechtmatig heeft gehandeld door selectieve wanbetaling, waardoor Scania niet werd betaald. Gedaagde wordt veroordeeld tot betaling van € 229.252,50, vermeerderd met rente.
Vordering tot voortzetting van IC-behandeling in kort geding met betrekking tot medische behandeling en professionele autonomie van artsen
Kort geding over voortzetting IC-behandeling van [eiser 1] afgewezen; artsen oordelen dat verdere behandeling medisch zinloos is.
Wraking van rechter in civiele procedure wegens vermeende partijdigheid
De rechtbank heeft het wrakingsverzoek van verzoekster tegen mr. D.M.I. De Waele afgewezen, omdat er geen objectieve aanwijzingen voor partijdigheid waren.
Aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement en onrechtmatig handelen van de curator
De rechtbank oordeelt dat de curator niet onrechtmatig heeft gehandeld en dat de bestuurders van de gefailleerde vennootschap aansprakelijk zijn voor het faillissementstekort.
Vordering tot opheffing van conservatoir beslag en verbod tot uitoefening van retentierecht op zeilschip
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat [gedaagde partij] zich niet kan beroepen op een retentierecht op het zeilschip. De vorderingen van [eisende partij] zijn toegewezen, en [gedaagde partij] is veroordeeld tot het betalen van een dwangsom en proceskosten.
Vordering tot afgifte van een geleasede auto in kort geding met betrekking tot pandrecht en retentierecht
De voorzieningenrechter oordeelt dat de gedaagde geen geldig pandrecht heeft op de Volkswagen Up en beveelt de afgifte aan de eiseres, met veroordeling van de gedaagde tot betaling van een dwangsom en proceskosten.
Vordering van gemeenten tot schadevergoeding wegens onrechtmatige daad en bestuurdersaansprakelijkheid
De rechtbank wijst de vordering van drie gemeenten tot schadevergoeding wegens onrechtmatige daad en bestuurdersaansprakelijkheid af, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor de gestelde tekortkomingen door Job Lanceer.
Tussenvonnis inzake onrechtmatige daad en zorgfraude door zorgaanbieders in relatie tot persoonsgebonden budgetten
Tussenvonnis over onrechtmatige daad en zorgfraude door zorgaanbieders. Gemeente Nijmegen vordert schadevergoeding wegens onterecht aangewende pgb-gelden. Geen contractuele relatie of bestuurdersaansprakelijkheid vastgesteld.
Vordering tot realisatie van een verzwaarde aansluiting op het elektriciteitsnet in kort geding
Nedcool vordert in kort geding dat Liander een verzwaring van de aansluiting op het elektriciteitsnet uiterlijk op 13 juli 2018 realiseert. De vordering wordt toegewezen, met een dwangsom van € 25.000,00 per dag.
Beroepsfout advocaat en aansprakelijkheid in het kader van een vaststellingsovereenkomst
Eiseres vorderde schadevergoeding wegens beroepsfout van haar advocaten. De rechtbank wees de vorderingen af wegens gebrek aan bewijs en niet tijdig klagen.
Buitengerechtelijke ontbinding van verzekeringsovereenkomst door verzekeraar en de gevolgen daarvan voor de verzekeringnemer
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Achmea de verzekering van TSB ten onrechte heeft ontbonden. Achmea moet de verzekering hervatten en achterstallige uitkeringen voldoen, inclusief een voorschot van € 54.000,00.
Collectieve actie van Stichting Sint Jan voor Eerlijk Proces tegen Stichting Beheer & Toezicht i.z. Seksueel Misbruik in de R.-K. Kerk in Nederland
Rechtbank Gelderland oordeelt over de ontvankelijkheid van Stichting Sint Jan in een collectieve actie tegen Stichting B&T i.z. Seksueel Misbruik. Eiseres is niet-ontvankelijk in vorderingen tegen één individu, maar ontvankelijk voor bredere vorderingen. Klachtencommissie heeft onzorgvuldig gehandeld.
Incident internationale bevoegdheid in geschil over distributieovereenkomst tussen Nederlandse en Amerikaanse rechtspersoon
De rechtbank Gelderland oordeelt dat zij bevoegd is in een geschil over een distributieovereenkomst tussen Overland Adventure en USTC, en wijst het gevorderde af.
Internationale bevoegdheid bij geldleningsovereenkomst met nauwe band met Duitsland
Rechtbank Gelderland verklaart zich onbevoegd in een zaak over een geldleningsovereenkomst met nauwe band met Duitsland, oordeelt dat Duits recht van toepassing is.
Borgtocht en onrechtmatige daad van indirect bestuurder in kredietovereenkomst
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de bijstortingsverplichting uit een kredietovereenkomst een borgtocht is. De indirect bestuurder heeft onrechtmatig gehandeld door niet te informeren over deze verplichting. Gedaagden worden hoofdelijk veroordeeld tot betaling aan eiseressen.
Vordering tot medewerking aan doorhaling van tweede recht van hypotheek in kort geding
Eisers vorderen medewerking aan doorhaling van hypotheekrecht, maar vorderingen worden afgewezen wegens onvoldoende bewijs van misbruik van recht.
Aanbesteding en beoordeling van inschrijvingen in kort geding
Boer Speeltoestellen B.V. en anderen vorderen in kort geding tegen de gemeente Nijmegen over onduidelijke gunningscriteria in een aanbestedingsprocedure. De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente de beginselen van gelijkheid en transparantie niet heeft nageleefd en vernietigt de gunningsbeslissingen.
Geschil over nakoming koopovereenkomst snijmachine en buffertorens met automatisering
Eiser vordert nakoming van koopovereenkomst voor buffertorens en automatisering. Gedaagde mag levering niet opschorten. Vonnis: levering binnen 10 weken, dwangsom van € 5.000 per dag bij niet-nakoming.
Auteursrechtelijke geschillen over scan en herken software en de vraag naar auteursrechthebbendheid
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen af in auteursrechtzaak over scan en herken software; onvoldoende bewijs voor auteursrechthebbendheid.
Verzoek tot medewerking aan verkoop en cessie van schadevorderingen in faillissement
De rechtbank Gelderland beveelt de curator om medewerking te verlenen aan de verkoop van schadevorderingen van Hobo Hifi op Rabobank, na vernietiging van de eerdere beschikking van de rechter-commissaris.
Merkenrechtelijke en handelsnaamrechtelijke geschillen tussen ExcluFloorS B.V. en Exclu-Floors N.V.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Exclu-Floors inbreuk maakt op het merk van ExcluFloorS. Vordering in conventie gedeeltelijk toegewezen, vordering in reconventie afgewezen. Proceskosten toegewezen aan ExcluFloorS.
Partiële ontbinding van een sorteermachineovereenkomst en vorderingen tot liquidated damages en kostenvergoeding
Rechtbank Gelderland oordeelt over de partiële ontbinding van een sorteermachineovereenkomst en toewijzing van liquidated damages aan Reparco, terwijl vorderingen tot kostenvergoeding worden afgewezen.
Benoeming van een buitenlandse deskundige in een civiele procedure betreffende kunstmeststrooiers
De rechtbank benoemt dr. [persoon C] als deskundige in een civiele procedure over kunstmeststrooiers en legt partijen verplichtingen op met betrekking tot het onderzoek.
Onrechtmatige daad en oneerlijke handelspraktijken met betrekking tot gymmatten en REACH-Verordening
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Airtrack Factory onrechtmatig heeft gehandeld door misleidende mededelingen over gymmatten te doen, die schadelijke stoffen bevatten. Bevel tot rectificatie en dwangsommen opgelegd.
Hoofdelijke aansprakelijkheid en zorgplicht van de bank bij kredietverlening aan concern met meerdere schuldenaren
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Rabobank rechtmatig gedaagden kan aanspreken voor volledige vordering, ondanks hoofdelijkheid en zorgplicht.
Aanbestedingsrecht en vergoeding van meerkosten in leerlingenvervoer door gemeente
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de gemeente Neder-Betuwe meerkosten van Citax voor leerlingenvervoer moet vergoeden vanwege niet-incidentele combinatiebeperkingen.
Compensatieplicht provincie bij afname vervoersvolume Regiotaxi Gelderland
RVC vordert compensatie van de Provincie Gelderland wegens een afname van het vervoersvolume van meer dan 20% in 2015. De rechtbank oordeelt dat er een compensatieplicht bestaat en dat partijen in overleg moeten treden over de hoogte van de compensatie.
Vorderingen uit onrechtmatige daad door een stichting en haar bestuurder tegen voormalig curatoren en advocatenkantoor
De rechtbank verklaarde de stichting niet-ontvankelijk in haar vorderingen wegens beëindiging na faillissement. De bestuurder werd ook niet-ontvankelijk verklaard. Vorderingen afgewezen en alleen de bestuurder in proceskosten veroordeeld.
Vordering tot afgifte technische gegevens en kennis in het kader van samenwerkingsovereenkomst en geschil over handelsnaam en merkregistratie
Mosman vordert afgifte van technische gegevens en schadevergoeding na beëindiging samenwerking. Gedaagden vorderen verklaring voor recht over handelsnaam en merkregistratie. Rechtbank wijst vorderingen van Mosman af en verklaart depot van merk nietig.
Verbod tot trekken van bankgarantie in faillissement van zorginstelling
Rechtbank Gelderland verbiedt voormalig bestuurder [Gedaagde] om aanspraak te maken op bankgarantie in faillissement van Stichting Diafaan totdat zijn vordering is vastgesteld.
Beroepsaansprakelijkheid accountant en wilsbekwaamheid van de cliënt in een civiele procedure
Rechtbank Gelderland oordeelt dat [gedaagden] c.s. niet tekort zijn geschoten in hun zorgplicht jegens [eiseres]. Vordering afgewezen, proceskosten voor [eiseres].
Vordering tot verklaring voor recht en rekening en verantwoording in faillissement met betrekking tot pandrecht en geldleningsovereenkomst
Curator vordert verklaring voor recht en rekening en verantwoording in faillissement van IBG Europe B.V. Rechtbank oordeelt dat pandrecht geldig is en wijst vordering tot verklaring voor recht af, maar kent dwangsom toe voor rekening en verantwoording.
Eindvonnis over aansprakelijkheid in complexe bouwzaak inzake staalconstructie indoorsporthal Almelo
Rechtbank Gelderland oordeelt over aansprakelijkheid in bouwzaak inzake staalconstructie indoorsporthal Almelo. Eiseres in conventie krijgt geen vergoeding voor herstelwerkzaamheden. Gedaagden worden in reconventie schadeloosgesteld.
Aansprakelijkheid van de Gemeente Arnhem voor schade van failliete Stichting Binnenstadmanagement Arnhem
De rechtbank oordeelt dat de Gemeente Arnhem niet aansprakelijk is voor schade van de failliete Stichting Binnenstadmanagement Arnhem, omdat de opschorting van betalingen gerechtvaardigd was en de Gemeente zich kon beroepen op een exoneratieclausule.
Aansprakelijkheid van bestuurders voor onrechtmatig handelen en vordering tot afdracht van modelrecht en volstorting van aandelen
Curator spreekt bestuurders van Trint aan voor onrechtmatig handelen en vordert € 18.000,- voor volstorting van aandelen. Vordering afgewezen, maar Trint moet € 9.000,- betalen.
Vordering tot betaling en doorhaling van de zaak in het kader van een overeenkomst voor herontwikkeling
De rechtbank Gelderland heeft op 17 mei 2017 uitspraak gedaan over een vordering tot betaling door eiseres aan de gemeente Nijmegen, waarbij de zaak is doorgehaald na een regeling tussen partijen.
Vordering tot betaling na frauduleuze factuur en de gevolgen van bevrijdende betaling
Devante vordert betaling van $ 363.394,13 van Hascor na een frauduleuze betaling op basis van een valse factuur. De rechtbank oordeelt dat Hascor niet bevrijdend heeft betaald en wijst de vordering toe.
Gunning van aanbesteding en rechtsgeldigheid van inschrijvingen in kort geding
Kort geding over de gunning van een aanbesteding voor openbare verlichting. De gemeente Epe moet heraanbesteden en de inschrijving van eiser geldig verklaren.
Onrechtmatige daad van bestuurders van vennootschap wegens onbetaalde geldlening na faillissement
Eiser vorderde betaling van € 92.003,69 wegens onbetaalde lening. De rechtbank wees de vorderingen af, o.a. omdat onvoldoende bewijs was dat gedaagden ernstig verwijtbaar handelden.
Hoofdelijkheid van vennoten in vennootschap onder firma bij toetreding en aansprakelijkheid voor bestaande schulden
Rechtbank Gelderland oordeelt dat een vennoot hoofdelijk aansprakelijk is voor bestaande schulden van de vof bij toetreding. CvV wordt veroordeeld tot betaling van € 735.738,25 aan [eiser] B.V.
Aansprakelijkheid curator bij faillissement en eigendom auto
De rechtbank Gelderland oordeelt dat de curator niet onrechtmatig heeft gehandeld en wijst de vorderingen van [eiser sub 1] en [eiser sub 2] af.
Vordering tot betaling van geleverde schoenen afgewezen wegens gebrek aan bewijs van rechtstreekse levering en onrechtmatig handelen
GMS vorderde € 40.000,00 voor niet-betaalde schoenen, maar de rechtbank wees de vordering af wegens gebrek aan bewijs van rechtstreekse levering en onrechtmatig handelen.
Inbreuk op eigendomsrecht en vorderingen in kort geding
Eisers vorderen in kort geding een verbod voor gedaagden om hun percelen te betreden en te gebruiken. De rechtbank wijst de vorderingen gedeeltelijk toe en verbiedt gedaagden de percelen te betreden.
Aansprakelijkheid gemeente voor gebrekkige staalconstructie van Gelredome stadion
HGS vorderde € 246.032,33 van de gemeente Arnhem wegens gebrekkige staalconstructie van Gelredome. De rechtbank oordeelde dat de gemeente aansprakelijk was voor de gebreken en veroordeelde tot schadevergoeding.
Geschil over kunstmeststrooier en aansprakelijkheid voor schade door ondeugdelijk functioneren
Geschil over kunstmeststrooier; eisers vorderen schadevergoeding wegens ondeugdelijk functioneren. Rechtbank benoemt deskundige voor onderzoek.
Ontbinding koopovereenkomst appartement door stankoverlast
Eiser vordert ontbinding koopovereenkomst appartement door stankoverlast. Rechter oordeelt dat overlast niet zodanig is dat normaal gebruik in de weg staat. Vordering afgewezen, eiser veroordeeld in proceskosten.
Bevoegdheid van de rechtbank Gelderland in vrijwaringszaak na verwijzing door rechtbank Midden-Nederland
Rechtbank Gelderland verwijst vrijwaringszaak naar rechtbank Midden-Nederland na bevoegdheidskwestie. Proceskosten worden gecompenseerd.
Ontslag van instantie in faillissement van eiseres met betrekking tot procedure in conventie
De rechtbank heeft Red Dragon ontslagen van instantie in de procedure in conventie, omdat de curator van [eiseres] geen gevolg heeft gegeven aan de oproeping. [eiseres] is veroordeeld in de proceskosten.
Aansprakelijkheid bij onderaanneming en onrechtmatige daad in bouwcontracten
Rechtbank Gelderland oordeelt over aansprakelijkheid van een onderaannemer bij tekortkomingen in de uitvoering van een bouwproject, met aandacht voor onrechtmatige daad en eigen schuld van de gemeente.
Vonnis inzake exploitatieovereenkomst en bestemmingsplan tussen gemeente en ontwikkelaar
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van eiseres af in geschil over exploitatieovereenkomst en bestemmingsplan, oordelend dat Gemeente niet tekort is geschoten in haar verplichtingen.
Hoofdelijke verbondenheid en vernietiging van hypothecaire geldleningsovereenkomst
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de hypothecaire geldleningsovereenkomst niet vernietigbaar is zonder toestemming van de echtgenotes. Gedaagden moeten de restschuld hoofdelijk vergoeden.
Vonnis inzake samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en wederpartijen over nieuwbouw en verzelfstandiging zwembad De Lubert
Vonnis van 15 juni 2016 over samenwerkingsovereenkomst tussen Gemeente Berg en Dal en twee wederpartijen inzake zwembad De Lubert. Vorderingen in conventie afgewezen, vorderingen in reconventie eveneens afgewezen. Gemeente veroordeeld in proceskosten.
Geschil over intentieovereenkomst en schadevergoeding bij verplaatsing tuincentrum
[Eiseres] vorderde schadevergoeding van de Gemeente Culemborg wegens afgebroken onderhandelingen over de verplaatsing van een tuincentrum. De rechtbank wees de vordering af, oordelend dat de Gemeente binnen haar verantwoordelijkheden handelde.
Bestuurdersaansprakelijkheid en afwijzing van vorderingen door Autoriteit Consument en Markt
De rechtbank heeft de vorderingen van ACM afgewezen, omdat de gedaagde niet persoonlijk ernstig verwijtbaar heeft gehandeld in zijn rol als bestuurder. ACM is veroordeeld in de proceskosten.
Geschil over de kwaliteit van geleverde uien en de gevolgen van non-conformiteit in een koopovereenkomst
Geschil over de kwaliteit van geleverde uien. De rechtbank oordeelt dat de overeenkomst terecht is ontbonden vanwege non-conformiteit. Vordering in conventie afgewezen, schadevergoeding in reconventie toegewezen.
Vergoeding van kosten door gemeente na annulering van opdracht aan projectontwikkelaar
De rechtbank heeft de vorderingen van de projectontwikkelaar tegen de Gemeente Beuningen afgewezen, omdat er geen samenwerkingsovereenkomst was en de Gemeente niet onrechtmatig heeft gehandeld. Eiser is in de proceskosten veroordeeld.
Geschil over samenwerkingsovereenkomst en opzegging door GGZ in relatie tot exploitatie zwembad De Lubert
Geschil over opzegging samenwerkingsovereenkomst door GGZ en vorderingen van de Gemeente Groesbeek. Rechtbank oordeelt dat GGZ terecht heeft opgezegd en dat Resort niet tekort is geschoten.
Vordering tot nakoming van afspraken bij koopovereenkomst en akte van levering met betrekking tot percelen grond en opheffing beslag
Taxon vordert nakoming van afspraken over parkeerplaatsen van de gemeente, maar de rechtbank wijst de vorderingen af. De gemeente krijgt gelijk in reconventie en Taxon moet een boete betalen.
Geschil over de betekenis van een erfdienstbaarheid in een koopovereenkomst en de gevolgen van dwaling
Geschil over erfdienstbaarheid in koopovereenkomst; beroep op dwaling slaagt niet. Vorderingen in conventie afgewezen, vorderingen in reconventie toegewezen.
Schorsing van de tenuitvoerlegging van een verstekvonnis in een huurgeschil met een woningbouwstichting
De voorzieningenrechter schorst de tenuitvoerlegging van een verstekvonnis in een huurgeschil, omdat het belang van de eiser om zijn woning te behouden zwaarder weegt dan het belang van de woningbouwstichting bij ontruiming.
Verrekening van huurtermijnen na faillissement en de toepassing van artikel 53 Fw
De curator vordert betaling van huurpenningen van Rabobank na faillissement van [bedrijf B] en [bedrijf C]. De kantonrechter wijst de vordering toe, omdat Rabobank geen recht heeft op verrekening van de huurtermijnen.
Faillissement en fiscale claims: uitleg van de overeenkomst tussen curator en schuldeisers
De rechtbank oordeelt dat de curator de algemene faillissementskosten mag omleggen over het bedrag van € 120.000,00 dat in depot is gestort voor fiscale claims. Eiseressen in dwaling over de overeenkomst, maar geen recht op vernietiging.
Vordering tot betaling van dwangsommen en de rechtsgeldigheid van een bankgarantieovereenkomst in het kader van publiekrechtelijke handhaving
Rechtbank Gelderland wijst de vorderingen van eiser af en veroordeelt hem in de proceskosten. De Gemeente heeft niet onterecht de bankgarantie ingeroepen.
Vordering tot betaling uit hoofde van een vermeende koopovereenkomst met betrekking tot een bouwkavel
Eiser vordert betaling van € 22.450,00 van gedaagden op basis van een vermeende koopovereenkomst voor een bouwkavel. De rechter wijst de vorderingen af omdat er geen schriftelijke overeenkomst is, zoals vereist door de wet.
Vernietiging van betalingen door curator op grond van faillissementspauliana
De rechtbank vernietigt betalingen door Steroko aan Poelmann op grond van faillissementspauliana, oordeelt dat deze betalingen benadeling van schuldeisers opleverden en wijst de vordering van de curator toe.
Incidentele vorderingen tot opheffing van beslagen bij wijze van voorlopige voorziening
De rechtbank heeft incidentele vorderingen tot opheffing van beslagen afgewezen, omdat deze geen tijdelijke maatregel zijn. De zaak gaat verder naar comparitie van partijen.
Vordering tot schadevergoeding en terugbetaling van boetes wegens afwijkende vervoersvolumes in aanbestedingsrecht
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van eiseres af wegens geen wanprestatie of onrechtmatige daad door Provincie Gelderland. Proceskosten toegewezen aan Provincie.
Verplichting tot betaling van fiscale claim na echtscheiding en vaststellingsovereenkomst
De rechtbank oordeelt dat de gedaagde op basis van de vaststellingsovereenkomst verplicht is de fiscale claim van de eiseres te betalen, en wijst de vorderingen van de gedaagde in reconventie af.
Vonnis inzake overeenkomst en betalingsverplichtingen tussen twee vennootschappen
De rechtbank heeft de vordering van de NV Liberty Equine Products afgewezen, omdat zij niet kon bewijzen dat er een overeenkomst was met de BV Liberty Equine Products. De NV werd veroordeeld in de proceskosten van de BV.
Incident tot betaling voorschot op schadevergoeding in aanbestedingszaak Regiotaxi Gelderland
Rechtbank Gelderland wijst het verzoek om voorschot op schadevergoeding af in aanbestedingszaak Regiotaxi Gelderland, eiseres onvoldoende aannemelijk gemaakt dat provincie tekortschiet.
Vordering tot betaling van openstaande facturen door een bestuurslid van een stichting
[eiseres] vordert betaling van openstaande facturen van de Stichting Vrienden op de Fiets, maar de rechtbank wijst de vordering af en veroordeelt [eiseres] in de proceskosten.
Geschil over levering van een woning met betrekking tot contractuele boete en hypotheekrecht
De rechtbank oordeelt dat de verkoper te laat heeft geleverd, waardoor kopers aanspraak maken op een contractuele boete. Het hypotheekrecht is nietig verklaard, wat leidt tot schadevergoeding voor de eiser.
Geschil over de verhuur van een woning in een nalatenschap en overbedeling
Geschil over de verhuur van een woning in een nalatenschap. De rechtbank oordeelt dat de gedaagden schadevergoeding moeten betalen voor onrechtmatige verhuur en ontruimingskosten, maar wijst andere vorderingen af.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor faillissementstekort door onbehoorlijke taakvervulling en niet-deponering jaarrekeningen
Rechtbank Gelderland oordeelt dat bestuurder [gedaagde] aansprakelijk is voor faillissementstekort van Greenfield Benelux B.V. door onbehoorlijke taakvervulling en niet-deponering van jaarrekeningen. Vordering tot betaling van € 1.500.000,00 toegewezen.
Benoeming leden raad van toezicht stichting en wijziging statuten
De rechtbank verklaart de Stichting Parousie niet-ontvankelijk in haar verzoek tot benoeming van leden van de raad van toezicht, maar wijst het subsidiaire verzoek tot wijziging van de statuten toe.
Vordering tot schadevergoeding wegens beroepsfouten door notarissen en handelen in strijd met zorgvuldigheid
WVGH Beheer vorderde schadevergoeding van notarissen wegens beroepsfouten. De rechtbank Gelderland oordeelde dat gedaagden hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schade en wees de vorderingen van GrondVermogen I en II af.
Vordering tot vaststelling en betaling van het vrij te laten bedrag in faillissement
[Eiser] vordert vaststelling en betaling van het vtlb in faillissement. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af wegens gebrek aan bewijs van inkomsten.
Bevoegdheidsincident en forumkeuze in vaststellingsovereenkomst tussen voormalige echtelieden
De rechtbank Gelderland oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is in een geschil tussen voormalige echtelieden over een vaststellingsovereenkomst, waarbij de forumkeuze in de overeenkomst wordt erkend. Een comparitie wordt bevolen voor verdere inlichtingen.
Faillietverklaring van een zelfstandig ondernemer ondanks lopende WSNP-aanvraag
De Rechtbank Arnhem verklaart een zelfstandig ondernemer failliet, ondanks een lopende WSNP-aanvraag, vanwege disproportionele inbreuk op werknemersrechten op loon.
Faillietverklaring van Power Job Uitzendorganisatie B.V. op grond van bijzondere omstandigheden en achtergestelde schulden
Rechtbank Arnhem verklaart Power Job Uitzendorganisatie B.V. failliet op 14 oktober 2011 wegens bijzondere omstandigheden en onbetaalde vorderingen van verzoeker.
Faillietverklaring van Seleqtive B.V. na betalingsproblemen met Vistacode B.V.
Rechtbank Arnhem verklaart Seleqtive B.V. failliet op verzoek van Vistacode B.V. wegens betalingsproblemen en erkende vordering van € 96.730,10.
Faillietverklaring van Iceland Enterprises N.V. en de beoordeling van baten na ontbinding
De rechtbank verklaart Iceland Enterprises N.V. failliet na vaststelling van mogelijke baten ondanks ontbinding en verwerping van verweer.
Faillietverklaring in hoofdinsolventieprocedure met betwisting van vordering
Rechtbank Arnhem verklaart verweerder in staat van faillissement op verzoek van verzoeker, die een vordering van € 144.251,40 heeft. De rechtbank oordeelt dat er voldoende bewijs is van de faillissementstoestand.
Verzoek tot opleggen van een schuldregeling aan de Dienst Uitvoering Onderwijs
De rechtbank wijst het verzoek van verzoekster om DUO te bevelen in te stemmen met de schuldregeling af, omdat niet is aangetoond dat het bod het uiterste is waartoe verzoekster financieel in staat is.
Afwijzing verzoekschrift tot faillietverklaring van Stichting Multicultureel Dagverzorging Zuid-Hollandse Eilanden
De Rechtbank Arnhem wijst het verzoek tot faillietverklaring van Stichting Multicultureel Dagverzorging Zuid-Hollandse Eilanden af, omdat het vorderingsrecht van verzoeker niet summierlijk is komen vast te staan.
Toewijzing verzoek tot dwangakkoord en opheffing van gelegde beslagen in het kader van schuldsanering
Rechtbank Arnhem wijst het verzoek van M. [schuldenaar] tot dwangakkoord toe en heft de gelegde beslagen op, omdat de schuldeiser [schuldeiser] niet in redelijkheid kon weigeren in te stemmen met de schuldregeling.
Verzoek tot toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling en voorlopige voorziening in verband met huurachterstand
De rechtbank schorst de ontruiming van de woning van verzoekers en wijst hun verzoek tot schuldsanering toe, onder voorwaarden.
Toepassing van de schuldsanering in het kader van de Faillissementswet
De Rechtbank Arnhem heeft op 25 februari 2010 het verzoek om toepassing van de schuldsanering toegewezen, ondanks eerdere beëindiging, op basis van de 'tenzij-bepaling' in de Faillissementswet.
Toewijzing verzoek tot schuldregeling en bevel tot instemming door schuldeisers
Rechtbank Arnhem beveelt Webcasso en Fa-med B.V. om in te stemmen met de schuldregeling van de verzoeker, die een aanzienlijke schuldenlast heeft en psychische problemen ondervindt.
Voorlopige voorziening op verzoek van ondernemers in financiële problemen met betrekking tot loonbeslagen
De rechtbank heeft op 19 januari 2009 een voorlopige voorziening toegewezen aan [verzoeker sub 1] en [verzoeker sub 2] om loonbeslagen op te heffen, vanwege hun financiële problemen en dreigende huurachterstand.
Verzoek om dwangregeling en gedwongen schuldregeling ex artikel 287a Faillissementswet
De rechtbank heeft het verzoek van verzoekers om een gedwongen schuldregeling ex artikel 287a Fw toegewezen, omdat de schuldeisers in redelijkheid niet konden weigeren in te stemmen met de regeling.
Opheffing van erfdienstbaarheid ter vergroting van woongenot
Eiser verzoekt om opheffing van een erfdienstbaarheid om zijn woongenot te vergroten. De rechtbank weegt de belangen van eiser en gedaagden af en concludeert dat opheffing mogelijk is, mits eiser de waarde van de erfdienstbaarheid vergoedt.
Herroeping vonnis toelating schuldsaneringsregeling niet mogelijk; tussentijdse beëindiging op grond van artikel 350 lid 3 sub b Faillissementswet
Rechtbank Arnhem beëindigt de schuldsaneringsregeling van verzoekster, omdat zij niet aansprakelijk is voor de schulden. Herroeping van het eerdere vonnis is niet mogelijk.
Erfdienstbaarheid van weg tussen aan elkaar grenzende percelen
Geschil over erfdienstbaarheid van weg tussen percelen. Eiseressen vorderen verwijdering hek, gedaagden vorderen opheffing erfdienstbaarheid. Rechtbank handhaaft erfdienstbaarheid en oordeelt over gebruik van de weg.
Bezwaren tegen opheffing faillissement van Audacious Sheet Metal Solutions B.V. en Metalxps B.V. en de rol van ING Bank
Rechtbank Arnhem heft faillissementen op van Audacious Sheet Metal Solutions B.V. en Metalxps B.V. op verzoek van [betrokkene], ondanks bezwaren tegen de rol van ING Bank.
Onthouden van de schone lei in verband met niet tijdig aanvragen van heffingskorting door de partner van de schuldenaar
Rechtbank Arnhem onthoudt de schuldenaar de schone lei vanwege het niet tijdig aanvragen van heffingskorting door zijn partner, wat leidt tot een achterstand in de boedel van € 2.485,92.
Beëindiging schuldsaneringsregeling wegens niet-nakoming verplichtingen en fraude
De Rechtbank Arnhem beëindigt de schuldsaneringsregeling van de schuldenaar wegens niet-nakoming van verplichtingen en fraude, en verklaart de schuldenaar in staat van faillissement.
Geschil over de totstandkoming van een koopovereenkomst tussen de Gemeente Duiven en Arjatex Vastgoed B.V. betreffende bouwkavel 10
De rechtbank oordeelt dat er geen koopovereenkomst tot stand is gekomen tussen de Gemeente Duiven en Arjatex Vastgoed B.V. in 2001. Arjatex is aansprakelijk voor de niet-nakoming van de overeenkomst uit 2004, en de Gemeente krijgt gelijk in haar vorderingen.
Geschil over de breedte van een achterpad en onrechtmatige inbezitneming door gedaagden
Rechtbank Arnhem oordeelt dat eisers recht hebben op een achterpad van 1,50 meter breed en gedaagden onrechtmatig hebben gehandeld door dit te verkleinen tot 1,20 meter. Gedaagden moeten de grond ontruimen en kosten vergoeden.
Grensoverschrijdende bebouwing en afwatering tussen naburige percelen
Rechtbank Arnhem oordeelt over grensoverschrijdende bebouwing en afwatering tussen buren. Gedaagden moeten bebouwing verwijderen en afwatering staken.
Tijdigheid van verzet tegen dwangbevel door exploitant van poolcafé
Rechtbank Arnhem verklaart [eiser] niet-ontvankelijk in zijn verzet tegen dwangbevel van Gemeente Wageningen, omdat verzet te laat is ingediend. [eiser] wordt veroordeeld in proceskosten.
Grensbepaling tussen erven en verkrijgende verjaring in civiel recht
Civiele zaak over grensbepaling tussen erven en verkrijgende verjaring, uitspraak op 22 juni 2005.
Vordering tot schadevergoeding na ontbinding van een mondelinge koopovereenkomst van een appartementsrecht
Eiser vordert schadevergoeding na ontbinding van een mondelinge koopovereenkomst voor een appartementsrecht. De rechtbank oordeelt dat de koopovereenkomst tot stand is gekomen en niet rechtsgeldig is ontbonden. Verdere bewijslevering is nodig.
Vordering tot terugbetaling van de koopsom van een paard na ontbinding van de koopovereenkomst
Eiseres vordert terugbetaling van de koopsom van het paard Romero na ontbinding van de koopovereenkomst. De rechtbank laat gedaagde toe tot het leveren van tegenbewijs.
Erfdienstbaarheid van weg en het recht op gebruik met een auto
De rechtbank oordeelt dat de erfdienstbaarheid van weg ook het recht omvat om met een auto over de dam te rijden. Gedaagden moeten de erfdienstbaarheid eerbiedigen en mogen de dam afsluiten met een poort, mits eigenaren van de heersende percelen toegang hebben tot de sleutel.
Verzet tegen dwangbevel van de Staat inzake overtredingen van lozingsnormen door Outokumpu Copper Strip B.V.
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Outokumpu terecht verzet aantekende tegen dwangbevel van de Staat, maar bevestigt verbeurte van € 48.000,- aan dwangsommen voor overtredingen van lozingsnormen.
Bewijsopdracht inzake onbetaalde facturen voor rechtskundige bijstand
Eiser vordert betaling van onbetaalde facturen voor rechtskundige bijstand. De rechtbank laat eiser toe tot bewijslevering over de afstand van bevoegdheden door gedaagden en de hoogte van de declaraties.
Erfdienstbaarheden en onderhoud van vensters in geschil tussen buren
Burengeschil over erfdienstbaarheden en onderhoud van vensters; rechtbank oordeelt dat beplanting lichtinval niet onredelijk hindert, maar snoeien is verplicht.
Onrechtmatige hinder door plaatsing afwateringspompput door Provincie Gelderland
Eiser vorderde verplaatsing van een pompput door de Provincie Gelderland, maar de rechtbank oordeelde dat de Provincie niet onrechtmatig had gehandeld. Eiser kreeg wel een schadevergoeding van € 450,- toegewezen.
Geschil over tekortkoming in softwarelevering en ontbinding van overeenkomst
V.O.F. BUREAU SMIT vordert schadevergoeding van ONLINE SOFTWARE B.V. wegens tekortkoming in softwarelevering. De rechtbank wijst de vordering af en veroordeelt Smit in de kosten. In reconventie wordt Smit veroordeeld tot betaling van € 7.406,08 aan Online.
Betwisting van betaling en opschorting in aannemingsovereenkomst
De rechtbank oordeelt dat de gedaagde de betaling van facturen niet terecht heeft opgeschort en wijst de vordering van de eiseres tot betaling toe, met uitzondering van een betwist bedrag.
Vordering tot vernietiging van koopovereenkomst wegens non-conformiteit en dwaling met betrekking tot gebreken aan onroerend goed
Eisers vorderen vernietiging koopovereenkomst wegens gebreken aan de woning. De rechtbank onderzoekt mededelingsplicht en verwijst naar deskundige voor beoordeling van de gebreken.
Verzet tegen dwangbevel van de gemeente Maasdriel
De rechtbank verklaart het verzet van [eiser] tegen het dwangbevel van de gemeente Maasdriel gedeeltelijk gegrond, met een vaststelling van verbeurde dwangsommen op € 108.500,- en afwijzing van de invorderingskosten.
Buitengerechtelijke ontbinding van koopovereenkomst en schadevergoeding
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagden onterecht een koopovereenkomst hebben ontbonden en veroordeelt hen tot betaling van een boete van € 50.736,- en proceskosten.
Aansprakelijkheid van bestuurders en accountants in verband met onrechtmatige betalingen en misleidende jaarrekeningen
De rechtbank oordeelt dat Lovinklaan en [gedaagde 2] aansprakelijk zijn voor onverschuldigde betalingen aan de stichting, en dat de accountant [gedaagde 6] tekort is geschoten in zijn informatieplicht, wat leidde tot schade voor de stichting.
Vordering tot betaling van kosten voor serologisch onderzoek in het kader van MKZ-bestrijding
De rechtbank heeft de vordering van de Gezondheidsdienst tot betaling van kosten voor serologisch onderzoek afgewezen, omdat deze kosten als verboden heffing van gelijke werking werden beschouwd.
Vordering tot vaststelling koopovereenkomst tussen Gemeente Zaltbommel en eisers met betrekking tot bouwkavel 25
Rechtbank Arnhem oordeelt dat een koopovereenkomst tussen Gemeente Zaltbommel en eisers voor bouwkavel 25 rechtsgeldig tot stand is gekomen en veroordeelt de Gemeente tot nakoming.
Conservatoir beslag op paarden en opheffing daarvan met bankgarantie als zekerheid
Rechtbank Arnhem oordeelt over opheffing conservatoir beslag op paarden. Bankgarantie van € 12.000,- is onvoldoende zekerheid. Opheffing mogelijk bij bankgarantie van € 30.000,-.
Vordering tot ontbinding van een koopovereenkomst met betrekking tot onroerend goed en schadevergoeding
Comox vorderde ontbinding van een koopovereenkomst wegens tekortkomingen van Hoevens c.s. De rechtbank wees de vordering af en veroordeelde Comox tot betaling van € 100.000,- aan Hoevens c.s.
Kadastrale grens tussen percelen Zandbergseweg 9 en 11 te Rijswijk
Eisers vorderen erkenning van de kadastrale grens tussen hun perceel en dat van gedaagden. De rechtbank laat gedaagden toe tot bewijs van hun bezit van de betwiste strook grond.
Toestemming tot ingebruikneming van een appartement in een serviceappartementencomplex en de gevolgen van de afwijzing
De rechtbank oordeelt dat de Vereniging van Eigenaren onrechtmatig handelde door de toestemming tot ingebruikneming van een appartement te weigeren zonder adequate motivering, en moet de schade vergoeden die eisers hierdoor hebben geleden.
Erfdienstbaarheid en de rechtsgeldigheid van een vaststellingsovereenkomst met betrekking tot bouwverboden
Rechtbank Arnhem oordeelt dat [Z] geen exclusief recht heeft op opheffing van een erfdienstbaarheid. [V] wordt in het gelijk gesteld en [Z] wordt veroordeeld tot schadevergoeding.
Burenrecht en verjaring van erfdienstbaarheid met betrekking tot coniferen
Eisers [X] vorderen verwijdering van coniferen van gedaagde [Z] op basis van burenrecht. De rechtbank oordeelt dat de vordering verjaard is, omdat de coniferen al meer dan 20 jaar binnen de wettelijk toegestane afstand staan.
Aannemingsovereenkomst en tekortkomingen in de uitvoering met betrekking tot wandplaten en lekkage
Geschil over aannemingsovereenkomst tussen Duivenvoorde en Maco over wandplaten met blaasvorming. Maco vorderde betaling, maar werd veroordeeld tot betaling aan Duivenvoorde. Vaststellingsovereenkomst niet vernietigbaar.
Onrechtmatige daad en aansprakelijkheid van notaris bij vestiging erfdienstbaarheid
De rechtbank oordeelt dat de notaris niet onrechtmatig heeft gehandeld bij het verlijden van een transportakte zonder vestiging van een erfdienstbaarheid. Vorderingen van Maarno en Nieuwenhuis worden afgewezen.
Non-conformiteit bij levering van tuinhuisje en buitengerechtelijke ontbinding van de koopovereenkomst
Eisers X en Y vorderden terugbetaling van de koopprijs van een tuinhuisje, maar de rechtbank wees de vorderingen af omdat niet voldaan was aan de vereisten voor ontbinding.
Vordering tot herstel van perceelgrenzen en onrechtmatig gebruik van grond
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Y onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van een deel van het perceel van X en veroordeelt hem tot herstel en verbod op gebruik zonder toestemming.
Nakoming van een koopovereenkomst met betrekking tot een perceel grond met opstallen en de gevolgen van een bestemmingsplanwijziging
De rechtbank oordeelt dat Y de koopovereenkomst met X moet nakomen, ondanks de vernietiging van het bestemmingsplan. Y wordt veroordeeld tot betaling en medewerking aan de levering van het perceel.
Aansprakelijkheid voor schade door wortelopslag van een abeel tussen buren
Rechtbank Arnhem wijst vorderingen van eisers af in zaak over schade door wortelopslag van abeel. Eisers zijn verantwoordelijk voor het niet nemen van maatregelen.
Aansprakelijkheid bij tekortkoming in de nakoming van een koopovereenkomst met betrekking tot een monumentaal pand
Eisers vorderden dat gedaagden aansprakelijk zijn voor schade door een niet-waterkerende kelder. De rechtbank oordeelde dat K tekortschoten in hun mededelingsplicht en dat bewijs geleverd moest worden over eerdere kennis van het gebrek.
Onrechtmatige daad en precontractuele rechtsverhouding bij gemeentelijke bouwkavels
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de Gemeente Overbetuwe niet onrechtmatig heeft gehandeld bij het intrekken van de inschrijvingslijst voor bouwkavels. Eisers konden geen rechtens afdwingbare aanspraak maken op het oude beleid.
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct:
7 dagen gratis uitproberen, geen creditcard nodig
Rechter-Plaatsvervanger
Rechtbank Arnhem
Rechter-Plaatsvervanger
Rechtbank Arnhem
Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding
Rechtbank Arnhem
Senior Rechter
Rechtbank Gelderland
Raadsheer
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Rechter
Rechtbank Arnhem
Vice-President
Rechtbank Arnhem
Senior Rechter
Rechtbank Arnhem
Gerechtsauditeur
Rechtbank Arnhem
Senior Rechter
Rechtbank Oost-Nederland