Beëindiging overeenkomst van opdracht met deurwaarder en overdracht derdenbeslagdossier
13 januari 2022
Kort geding over beëindiging overeenkomst met deurwaarder en overdracht van dossier aan opvolgend deurwaarder, met vorderingen tot afgifte van exploten en financiële afwikkeling.
Inzage in bescheiden en bewijsbeslag in kort geding inzake merkinbreuk door parallelimport en vervalsing
23 november 2021
HPE c.s. vorderen inzage in bescheiden na bewijsbeslag wegens merkinbreuk door PTP. De rechtbank wijst de vorderingen toe en stelt een onafhankelijke selecteur aan.
Vordering tot nakoming van overeenkomst inzake levering van Microsoft licenties door gemeente Ede aan [gedaagde]
17 november 2021
De gemeente Ede vordert nakoming van een overeenkomst voor Microsoft licenties. De rechter oordeelt dat [gedaagde] niet kan leveren vanwege niet-naleving van voorwaarden door de gemeente. Ontbinding van de overeenkomst is mogelijk, en heraanbesteding kan plaatsvinden.
Executiegeschil tussen broer en zus over nalatenschap en geldigheid van executoriale titel
8 november 2021
In een kort geding vordert een broer dat zijn zus de executie van een akte van boedelbeschrijving stopt. De rechtbank wijst de vordering af en oordeelt dat de executoriale titel geldig is.
Verbod op wegwerkzaamheden aan de N786 in Loenen zonder verkeersbesluit
20 september 2021
Rechtbank Gelderland verbiedt Provincie Gelderland om wegwerkzaamheden aan de N786 uit te voeren zonder verkeersbesluit, en veroordeelt de provincie in proceskosten.
Kort geding over nakoming overeenkomst tussen Nvirox Benelux B.V. en Internet Marketing Gemak B.V.
17 augustus 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat Internet Marketing Gemak B.V. tekort is geschoten in de nakoming van een overeenkomst met Nvirox Benelux B.V. en veroordeelt hen tot uitvoering van resterende werkzaamheden.
Vordering tot medewerking aan verkoop van gezamenlijke woning in kort geding
10 augustus 2021
Eiseres vordert in kort geding medewerking van gedaagde aan de verkoop van hun gezamenlijke woning. De rechter heeft gedaagde veroordeeld tot medewerking en opgelegd een dwangsom bij niet-naleving.
Vergoeding van magistraal bereide afbouwmedicatie voor antidepressiva door zorgverzekeraar VGZ
5 augustus 2021
De rechtbank oordeelt dat VGZ niet verplicht is magistraal bereide afbouwmedicatie voor antidepressiva te vergoeden, omdat deze niet voldoet aan de eisen van rationele farmacotherapie. De vorderingen van de vereniging worden afgewezen.
Vordering tot verstrekking HAVO schooladvies afgewezen in kort geding
28 juli 2021
Vordering tot verstrekking HAVO schooladvies afgewezen; rechter oordeelt dat schooladvies VMBO kaderberoepsgerichte leerweg terecht is gegeven op basis van zwakke leerprestaties.
Vordering tot opheffing conservatoir beslag in het kader van de afwikkeling van een vennootschap onder firma en verdeling van gemeenschappelijke goederen
23 juli 2021
Rechtbank Gelderland wijst de vordering tot opheffing van conservatoir beslag af in een kort geding over de afwikkeling van een VOF en verdeling van goederen.
Vordering tot opheffing van strafvorderlijk beslag en zekerheidstelling in kort geding
22 juli 2021
In kort geding vorderen eisende partijen de opheffing van strafvorderlijk beslag en zekerheidstelling. De rechtbank oordeelt dat de gedaagde partij moet meewerken aan de overeenkomst met de Staat voor de verkoop van de woning.
Vordering tot aanleveren van gegevens en toegang tot jachthaven in kort geding
21 juli 2021
Rabobank vordert in kort geding dat [gedaagde partij] gegevens over de jachthaven aanlevert en toegang verleent voor taxatie. De rechter oordeelt dat [gedaagde partij] verplicht is hieraan te voldoen en legt een dwangsom op.
Bevoegdheden van een door de rechtbank benoemde vereffenaar in kort geding met betrekking tot de heropening van de vereffening van een vennootschap
10 juni 2021
Holding Maasplassen vorderde in kort geding dat de vereffenaar zich als advocaat terugtrekt. De rechtbank oordeelde dat de vereffenaar autonoom handelt en zijn rol als advocaat mag vervullen. Vorderingen afgewezen.
Zorgverzekering en preferentiebeleid: de rol van toedieningsvormen in de vergoeding van geneesmiddelen
13 april 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt dat VGZ haar preferentiebeleid moet aanpassen, zodat Enstilar vergoed wordt voor patiënten behandeld door dermatologen, en veroordeelt VGZ tot betaling van proceskosten.
Kort geding over de nakoming van een koopovereenkomst betreffende aandelen in Kalur B.V.
1 april 2021
Kort geding over de nakoming van een koopovereenkomst betreffende aandelen in Kalur B.V. De rechter oordeelt dat er een bindende overeenkomst is en veroordeelt de gedaagde tot medewerking aan de uitvoering.
Vordering tot vernietiging van franchiseovereenkomst en non-concurrentiebeding in kort geding
16 februari 2021
Eisers vorderen vernietiging van franchiseovereenkomst en ontheffing van non-concurrentiebeding. De rechtbank wijst de vorderingen af en oordeelt dat de overeenkomst is verjaard.
Afscheid nemen van een overledene in kort geding zonder familieband
26 januari 2021
Eisers vorderen in kort geding om afscheid te nemen van de overledene, maar de rechtbank wijst de vorderingen af omdat er geen rechtsregel is die hen dat recht geeft.
Vonnis in kort geding over inschrijving zorgaanbieder voor Beschermd Wonen
17 december 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat BORIZ B.V. niet voldoet aan de eisen voor personeel bij inschrijving voor 'Intramuraal beschermd wonen basis', maar laat mogelijkheid open voor beoordeling van andere zorgvormen.
Beoordeling van zorgovereenkomsten en inkoopbeleid wijkverpleging
15 december 2020
Dichtbij vordert een zorgovereenkomst voor 2021 van VGZ c.s. De rechter oordeelt dat VGZ c.s. niet transparant en objectief heeft gehandeld en wijst de vorderingen van Dichtbij toe.
Cessieverbod in polisvoorwaarden van zorgverzekeraars en de gevolgen voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders
10 december 2020
HVA vordert dat zorgverzekeraars cessieverbod in polisvoorwaarden opheffen. Rechter wijst vorderingen af, oordeelt dat zorgverzekeraars niet onrechtmatig handelen.
Kort geding over opschorting van verplichtingen uit overeenkomst tussen Sino Pro Trading Ltd en Rotra Logistics Solutions B.V.
16 november 2020
Kort geding tussen Sino Pro Trading Ltd en Rotra Logistics Solutions B.V. over opschorting van verplichtingen uit overeenkomst. De rechter oordeelt dat Rotra haar verplichtingen mag opschorten, maar dat Sino Pro recht heeft op afgifte van de wintervoorraad na betaling van openstaande facturen.
Kort geding over aanbesteding huishoudelijke ondersteuning in Regio Rivierenland
12 november 2020
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van Zorg op Maat Thuis af in kort geding over aanbesteding huishoudelijke ondersteuning. Bezwaren te laat ingediend, gunningscriteria zijn objectief en transparant.
Vergoeding van zorg door registerpodologen en podoposturaal therapeuten onder de aanvullende verzekering
10 november 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat VGZ c.s. onrechtmatig handelen door zorg van registerpodologen en podoposturaal therapeuten niet langer te vergoeden. Vergoeding moet in 2021 worden voortgezet.
Vordering tot veroordeling van Liander tot contracteren van aansluit- en transportcapaciteit in kort geding
9 november 2020
Senefelder Misset B.V. vorderde in kort geding dat Liander N.V. een aansluit- en transportcapaciteit van 4,5 MVA zou contracteren. De rechtbank wees de vorderingen af, oordelend dat de aansluiting niet als maatwerk AC6-aansluiting kon worden gekwalificeerd.
Verzoek tot verwijdering van BKR-registratie in kort geding met betrekking tot betalingsachterstand en kredietovereenkomst
20 oktober 2020
Eiser vordert verwijdering van BKR-registratie A2, maar de rechtbank wijst de vordering af wegens onvoldoende spoedeisend belang en handhaving van de registratie is rechtmatig.
Aanbestedingsgeschil tussen Geoborg B.V. en Waterschap Rivierenland over uitsluiting van inschrijving
7 september 2020
Geoborg B.V. werd uitgesloten van een aanbesteding door Waterschap Rivierenland. De rechtbank oordeelde dat Geoborg's inschrijving niet voldeed aan de eisen van het programma van eisen, en wees de vorderingen van Geoborg af.
Vonnis in kort geding over dwangsommen en informatieplicht
1 september 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat Empire Solutions B.V. c.s. moet voldoen aan informatieverplichtingen en dwangsommen verbeurt bij niet-naleving.
Kort geding over de levering van producten onder een distributieovereenkomst en de vraag naar de relatieve competentie
19 augustus 2020
Kort geding over de levering van producten onder een distributieovereenkomst. Vordering afgewezen wegens gebrek aan bewijs voor een separate overeenkomst.
Vordering tot betaling van een geldsom in Amerikaanse dollars en buitengerechtelijke kosten in kort geding
13 augustus 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat EMPIRE SOLUTIONS B.V. moet betalen aan I-TEAM CONSUMER B.V. een bedrag van $ 511.830,00 en € 3.684,30 aan buitengerechtelijke kosten, na verstekverlening.
Onrechtmatige daad en matchfixing; rectificatie van uitlatingen in een radio-interview
11 augustus 2020
Eiser vorderde rectificatie van gedaagde wegens onrechtmatige uitlatingen over matchfixing. De rechter oordeelde dat gedaagde onrechtmatig handelde en gelastte rectificatie in Nigeria, met proceskostenvergoeding aan eiser.
Inbreuk op auteursrecht door zelf samengesteld desinfectiemiddel met gebruik van etiket LogicSept
27 juli 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat TRENDX inbreuk maakt op auteursrecht van Logic Chemie door gebruik van etiket LogicSept voor zelf samengesteld middel LogiScept2. TRENDX moet inbreuk staken en informatie verstrekken over verkoop.
Kort geding over ontruiming woonwagen en grasland na niet-nakoming vaststellingsovereenkomst
22 juli 2020
De rechtbank verbiedt de Gemeente West Maas en Waal om de gedaagde te ontruimen, ondanks enkele te late betalingen, en veroordeelt de Gemeente in de proceskosten.
Executieverbod en onderhandse verkoop van percelen in kort geding tussen eigenaar en Rabobank
13 juli 2020
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van eiser af om executie van percelen door Rabobank te verbieden en onderhandse verkoop goed te keuren. Eiser moet proceskosten betalen.
Bevoegdheid voorzieningenrechter en opschorting inschrijftarieven in kort geding tussen huisartsenpraktijk en zorgverzekeraar
28 mei 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat VGZ gerechtigd was inschrijftarieven op te schorten. Vorderingen van HAP Breezand afgewezen, proceskosten voor HAP Breezand.
Ontbinding koopovereenkomst door intreden ontbindende voorwaarde in kort geding
26 mei 2020
Kort geding over ontbinding koopovereenkomst door intreden ontbindende voorwaarde. Vonnis wijst vorderingen van GRID af en geeft Fortu gelijk in reconventie.
Aansprakelijkheid bij gebruik van verboden bestrijdingsmiddel fipronil in de pluimveesector
20 mei 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Chickfriend en Chickclean aansprakelijk zijn voor schade door gebruik van verboden fipronil bij bloedluisbestrijding in pluimveestallen.
Aanbesteding en geschil over inschrijvingen voor onderhoud bomen en boomvakken in Gelderland
1 april 2020
Kort geding over aanbesteding voor onderhoud bomen in Gelderland; vorderingen van [B.V. 1] afgewezen, Provincie niet in strijd met inschrijvingsleidraad.
Vordering tot levering van aandelen in het kader van aandeelhoudersgeschil met beroep op exit-regeling uit aandeelhoudersovereenkomst
25 maart 2020
Kort geding over levering van aandelen in Secmatix; rechter oordeelt dat geen vaststellingsovereenkomst is ontstaan en dat eiseressen recht hebben op levering op basis van exit-regeling.
Aanbestedingsrechtelijke geschil over geschiktheidseisen en gunning van een opdracht in kort geding
25 maart 2020
Cyient B.V. vorderde in kort geding gunning van een aanbesteding, maar werd afgewezen wegens het niet voldoen aan de geschiktheidseis 'GE4 SPO verklaring'. De rechtbank oordeelde dat deze eis op het moment van inschrijving moest worden voldaan.
Inbreuk op verpakkingsmerk HEKS’NKAAS door Dip & Smeer’m smeerdip
12 maart 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Kühlmann inbreuk maakt op het verpakkingsmerk HEKS’NKAAS door de Dip & Smeer’m smeerdip te verkopen. Vordering Heksenkaas B.V. toegewezen.
Kort geding inzake aanbesteding en ongeldigverklaring inschrijving
10 maart 2020
Kort geding over ongeldigverklaring inschrijving Noot Touringcar Ede B.V. in aanbesteding door BVO DRAN. Vonnis wijst vorderingen Noot af en gebiedt BVO DRAN perceel I aan W-dK te gunnen.
Inbreuk op auteursrecht op de recreatiewoning Cube Elite door Lacet Bixx
5 maart 2020
Droomparken c.s. vorderden in kort geding een verbod op de Lacet Bixx wegens auteursrechtinbreuk op de Cube Elite. De rechter oordeelde dat de Lacet Bixx inbreuk maakt en legde Lacet een verbod op en dwangsommen op.
Aanbestedingsprocedure en heraanbesteding zonder wezenlijke wijziging van de opdracht
21 februari 2020
De vorderingen van de Combinatie om de aanbestedingsprocedure te hervatten worden afgewezen. TenneT mocht de procedure intrekken wegens onvoldoende concurrentie en opnieuw aankondigen zonder wezenlijke wijziging.
Internationaal geschil over opheffing conservatoir beslag tussen Artjobs B.V. en Riadria Works J.D.O.O.
19 februari 2020
Artjobs B.V. vordert opheffing van conservatoire beslagen gelegd door Riadria Works J.D.O.O. De rechtbank oordeelt dat de vordering van Riadria ondeugdelijk is en heft de beslagen op.
Onrechtmatige publicatie en inbreuk op persoonlijke levenssfeer in kort geding tussen eiseres en gedaagden
19 februari 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat publicatie van foto en beschuldiging van eiseres onrechtmatig is, en beveelt rectificatie en verbod op verdere publicatie.
Vordering exploitant zwembad jegens gemeente tot betaling van exploitatievergoeding
11 februari 2020
NLG Rijnwaarden B.V. vordert in kort geding betaling van € 19.793,40 van gemeente Zevenaar op basis van een exploitatieovereenkomst voor zwembad De Boskuul. De rechter wijst de vordering toe.
Vordering tot ontruiming van perceel door verwijdering van hekwerk in burenzaak met grensreconstructie
27 januari 2020
Eiseres vordert ontruiming van haar perceel door verwijdering van een hekwerk van gedaagden, dat volgens een grensreconstructie van het Kadaster op haar perceel staat. De vordering wordt toegewezen.
Vordering van tennisvereniging om toegang tot tennispark te verkrijgen tijdens onderhandelingsperiode
10 januari 2020
Tennisvereniging Dieren vordert toegang tot tennispark tijdens onderhandelingen. De rechter oordeelt dat Polysport hen toegang moet verlenen, ondanks opzegging van de overeenkomst, en wijst proceskosten toe aan TVD.
Vonnis in hoofdzaak en vrijwaring inzake aansprakelijkheid en producties
8 januari 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Chickfriend producties van de Staat in de vrijwaringszaak moet inbrengen in de hoofdzaak. Verdere beslissingen worden aangehouden.
Vordering tot medewerking aan onderhoudswerkzaamheden en toegang voor postbezorgers op basis van erfdienstbaarheid
12 december 2019
De stichting vordert medewerking van de jachthaven aan onderhoudswerkzaamheden en toegang voor postbezorgers. De voorzieningenrechter heeft de vorderingen grotendeels toegewezen, met voorwaarden.
Vordering tot afgifte van stukken en verbod tot procederen in het kader van echtscheiding en optieregeling
10 december 2019
Eiser vordert afgifte van stukken in het kader van echtscheiding; vorderingen afgewezen wegens gebrek aan rechtmatig belang. Gedaagde's vordering tot procesverbod ook afgewezen.
Vordering tot nakoming van een koopovereenkomst in kort geding
20 november 2019
Eisers vorderen nakoming van een koopovereenkomst voor percelen grond. De voorzieningenrechter oordeelt dat een koopovereenkomst tot stand is gekomen en wijst de vorderingen toe.
Auteursrechtinbreuk op damesmodel parka’s en de rol van de maker
14 november 2019
Krakatau vordert in kort geding een verbod op inbreuk op auteursrechten door The Sting op hun damesmodel parka. De rechter oordeelt dat de Qw183 auteursrechtelijk beschermd is en wijst de vorderingen van Krakatau toe.
Geschil over de motivering van de gunningsbeslissing in een aanbestedingsprocedure
7 november 2019
Processfive B.V. spant een kort geding aan tegen de Gemeente Lingewaard over de motivering van een gunningsbeslissing in een aanbestedingsprocedure. De rechter oordeelt dat de gemeente onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de inschrijving van Processfive is afgewezen en beveelt een nieuwe gunningsbeslissing.
Burengeschil over afwerking nieuwbouwwoningen en erfdienstbaarheden
7 november 2019
Burengeschil over afwerking nieuwbouwwoningen; eisers vorderen gebruik van gedaagden' perceel voor afwerking; rechter oordeelt deels in het voordeel van eisers en gedaagden.
Vordering tot overschrijving kentekenbewijs van een auto na diefstal en de geldigheid van de overdracht
5 november 2019
Kort geding over de overschrijving van een kentekenbewijs na diefstal van een auto. Eiser vordert dat gedaagde meewerkt aan overschrijving, gedaagde betwist eigendom. Rechtbank oordeelt dat gedaagde geen eigenaar is en wijst vorderingen van eiser toe.
Aanbestedingsprocedure en herstelmogelijkheden in kort geding
5 november 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat er geen herstelbare fout is in de inschrijving van [Eiser] voor een aanbesteding, waardoor haar vorderingen worden afgewezen.
Vordering tot beëindiging van een concessieovereenkomst in het kader van aanbestedingsrecht
31 oktober 2019
Clear Channel vordert in kort geding beëindiging van een concessieovereenkomst. De rechter wijst de vorderingen af wegens te late indiening en fusie van Gripp met een derde partij.
Merkinbreuk op sportkleding en verbod op gebruik van het merk KWD
29 oktober 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat Footasylum inbreuk maakt op de merkrechten van K.W.D. Sport door het gebruik van het merk KWD. Verbod op gebruik van het merk wordt opgelegd.
Verzoek tot verwijdering van persoonsgegevens uit incidentenregisters in verband met zorgverzekeringsfraude
26 september 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat VGZ onterecht persoonsgegevens van Ranonkel Wonen B.V. heeft geregistreerd in incidentenregisters. Verwijdering van deze gegevens is bevolen.
Vordering tot staking van activiteiten in strijd met relatiebeding en inzage in bescheiden
14 augustus 2019
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van No Brothers tot staking van activiteiten in strijd met het relatiebeding afgewezen, maar IJsselrust wel veroordeeld tot inzage in bepaalde bescheiden.
Executiegeschil tussen Benlie B.V.B.A. en Aviation Glass & Technology B.V. over non-concurrentiebeding
13 augustus 2019
In een kort geding vorderden eisers dat AG&T executiemaatregelen zou staken. De rechtbank wees de vorderingen af, oordelend dat er geen herbeoordeling van het eerdere vonnis kon plaatsvinden.
Kort geding over aanbesteding en gunningscriteria met betrekking tot CO2-uitstoot en transportkosten
16 juli 2019
Kort geding over aanbesteding waarbij ESE B.V. de gunningsbeslissing van AVRI aan Eurobins B.V. aanvecht. De rechtbank oordeelt dat het gunningscriterium W-1.05 proportioneel is en wijst de vorderingen van ESE af.
Kort geding over aanbesteding leerlingenvervoer door gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen
12 juli 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat gemeenten de opdracht voor leerlingenvervoer niet aan Willemsen-de Koning Groep mogen gunnen en gelast herbeoordeling van Witteveen's inschrijving.
Vonnis in kort geding over de gunning van een aanbesteding voor bedrijfskleding en de geschiktheid van ingediende inschrijvingen
14 juni 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Circulus-Berkel de inschrijving van [naam leverancier] ongeldig moet verklaren en een nieuwe draagproef moet organiseren, omdat de aangeboden bedrijfskleding niet voldeed aan de eisen voor industriële reiniging.
Toepassing van generieke kortingen op vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg door zorgverzekeraars
13 juni 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat zorgverzekeraars generieke kortingen op vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg mogen toepassen. Vorderingen van Stichting SGGZ worden afgewezen en zij wordt veroordeeld in de proceskosten.
Kort geding over besluitvorming en verweervoering door stichting in conflict met bestuursleden
11 juni 2019
In een kort geding oordeelt de voorzieningenrechter dat gedaagden met een tegenstrijdig belang niet mogen deelnemen aan de besluitvorming over verweervoering door de stichting. Gedaagden worden verboden deel te nemen aan beraadslaging en veroordeeld in proceskosten.
Aansluitplicht van netbeheerder Liander voor zonnepark in twee gemeenten
5 juni 2019
De rechtbank wijst de vorderingen van SAM af, die een tweede AC5-aansluiting op het elektriciteitsnet van Liander vorderde voor een zonnepark dat zich uitstrekt over twee gemeenten. De zaak moet eerst aan de ACM worden voorgelegd.
Verplichtingen van zorgverzekeraars uit artikel 13 Zorgverzekeringswet en de beoordeling van vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg
4 juni 2019
De rechtbank Gelderland behandelt een kort geding van Stichting SGGZ tegen zorgverzekeraars over vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg. De zaak is aangehouden tot na de uitspraak van de Hoge Raad.
Vonnis in kort geding over onrechtmatige uitlatingen door burgemeester betreffende imam en salafisme
29 mei 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat burgemeester Marcouch onrechtmatig handelde door imam als salafist te bestempelen zonder feitelijke basis. Rectificatie en schadevergoeding van € 4.000,- toegewezen.
Bevel tot overdracht van Benelux-merken en staken van gebruik in kort geding tussen Bigfoot Detailing Centre en Ayanmo Europe B.V.
28 mei 2019
Bigfoot vorderde in kort geding overdracht van Benelux-merken en staking van gebruik door Ayanmo. De voorzieningenrechter wees de vorderingen toe op basis van nauwe betrokkenheid van Ayanmo bij de distributieovereenkomst.
Vordering tot beëindiging van retentierecht en toegang tot boomgaard
8 mei 2019
De Stichting vorderde beëindiging van het retentierecht door gedaagden op een boomgaard. De rechter oordeelde dat de gedaagden geen feitelijke macht meer hadden en dat de uitoefening van het retentierecht onaanvaardbaar was. Vordering van de Stichting werd toegewezen.
Verbod op gebruik van onzichtbaar gemaakte informatie in kort geding tussen eisers en gemeente Barneveld
30 april 2019
In kort geding is de gemeente Barneveld verboden om onzichtbaar gemaakte informatie door eisers te gebruiken. De gemeente had geen recht op deze informatie, die als vertrouwelijk werd beschouwd.
Geschil over de tenuitvoerlegging van een door de gemeente uitgevaardigd dwangbevel in kort geding
18 april 2019
Kort geding over de tenuitvoerlegging van een dwangbevel door de gemeente Zaltbommel. Vorderingen van eiseres afgewezen, geen misbruik van bevoegdheid door de gemeente.
Discriminatie bij weigering transportcapaciteit door netbeheerder Liander N.V. in kort geding
16 april 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Liander N.V. onterecht een aanvraag voor extra transportcapaciteit afwees op basis van contractuele congestie. Liander moet binnen een week een aanbod doen voor 6,7 MVA extra capaciteit.
Vordering tot betaling van zorgkosten in kort geding tussen zorgaanbieder en zorgkantoor
19 maart 2019
Kort geding tussen Zeker Zorg en Zorgkantoor Menzis over betaling van zorgkosten. Vordering tot voorschot afgewezen, maar Zorgkantoor Menzis moet betalingen voor zorg vanaf 2019 hervatten.
Kort geding over valsheid in geschrifte en frauduleus handelen in zorgverzekeringskwestie
5 maart 2019
Eiseres vordert verwijdering van haar registratie in zorgverzekeringsregisters, maar de rechter oordeelt dat er voldoende aanwijzingen zijn voor valsheid in geschrifte en fraude, en wijst de vorderingen af.
Kort geding over de geldigheid van een besluit van een Vereniging van Eigenaars met betrekking tot de installatie van cv-ketels
1 maart 2019
De vorderingen van de Vereniging van Eigenaars om [gedaagde] te verplichten een Nefit 1650 ketel te installeren, worden afgewezen. De regeling is mogelijk nietig en de Remeha-ketel is niet ongeschikt bevonden.
Vordering tot vergoeding van magistraal bereide afbouwmedicatie voor antidepressiva in de vorm van taperingstrips afgewezen
15 februari 2019
Vordering tot vergoeding van magistraal bereide afbouwmedicatie in de vorm van taperingstrips afgewezen; VGZ hoeft geen ongeclausuleerde vergoeding te verstrekken.
Executiegeschil tussen gemeente Nijmegen en gedaagden over terugbetaling van ontvangen bedrag en voortzetting van bodemprocedures
7 februari 2019
De voorzieningenrechter verbiedt gedaagden om het arrest van het hof Arnhem-Leeuwarden ten uitvoer te leggen voor wat betreft de inning van dwangsommen en wijst de vordering van de gemeente toe.
Kort geding over zorgverzekeringskwestie en betalingsverplichtingen
7 januari 2019
Ixora vordert betaling van declaraties van VGZ voor geleverde zorg. VGZ heeft betalingen opgeschort vanwege fraudeonderzoek. De rechter wijst de vorderingen van Ixora af en veroordeelt haar in de proceskosten.
Kort geding over slaafse nabootsing van gezelschapsspel Kletspot
20 december 2018
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van eiseres af in kort geding over slaafse nabootsing van gezelschapsspel Kletspot door Hanos. Eiseres wordt veroordeeld in proceskosten van € 2.930,00.
Kort geding over internationale koopovereenkomst van effecten en arbitrageovereenkomst met betrekking tot stemrechten en levering van toonderaandelen
11 december 2018
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van Landwasser af in kort geding over levering van effecten en stemrechten, o.a. vanwege verwachte uitspraak van Zwitserse rechter.
Kort geding over aanbestedingsprocedure en contractuele verplichtingen tussen projectontwikkelaar en gemeente
21 november 2018
Dro Dun vordert dat de gemeente Ede de aanbestedingsprocedure voor de bouw van een school staakt, maar de rechter wijst de vorderingen af en veroordeelt Dro Dun in de proceskosten.
Afwijzing incident tot voeging en vorderingen in kort geding over erfdienstbaarheid en gebruik van pad
6 november 2018
De vordering tot voeging van de erven van wijlen de heer [naam eiser] werd afgewezen. De vorderingen van wijlen de heer [naam eiser] om [naam gedaagde] het gebruik van een pad te verbieden werden afgewezen, omdat [naam gedaagde] een erfdienstbaarheid door verjaring had verkregen.
Bevoegdheid van zorgverzekeraar tot aanwijzing van preferente geneesmiddelen in het kader van het preferentiebeleid
1 november 2018
De voorzieningenrechter oordeelt dat Menzis niet bevoegd is om bepaalde doseringen van Colecalciferol uit te sluiten van vergoeding, en verbiedt Menzis per 1 januari 2019 een preferentiebeleid te voeren dat in strijd is met de wet.
Onrechtmatige uitlatingen en inbreuk op de persoonlijke levenssfeer in het kader van een spookhuisevent
30 oktober 2018
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gedaagden onrechtmatige uitlatingen hebben gedaan over eisers in de media, wat leidt tot schade aan hun eer en goede naam. Gedaagden worden verboden om soortgelijke uitlatingen te doen en moeten bepaalde uitingen verwijderen.
Vonnis in kort geding over de uitvoering van een gasreinigingsinstallatie en de werking van warmtekrachtcentrales
23 oktober 2018
Kort geding over de werking van warmtekrachtcentrales en de uitvoering van een gasreinigingsinstallatie. Eiseres niet voldaan aan eerdere voorwaarden, vorderingen afgewezen.
Vergoeding van zorgkosten in kort geding met betrekking tot fraudeonderzoek en opschorting van betalingen
18 oktober 2018
De vordering van Just Care tot betaling van zorgkosten werd afgewezen. VGZ mocht de betalingen opschorten vanwege een fraudeonderzoek en mogelijke verrekening van toekomstige vorderingen.
Uitsluiting van inschrijver bij aanbestedingsprocedure wegens betrokkenheid bij voorbereiding
14 september 2018
Rechtbank Gelderland oordeelt dat KWS Infra niet uitgesloten hoeft te worden van aanbesteding. Vordering van [naam eiser] afgewezen, KWS Infra mag opdracht ontvangen.
Executiegeschil tussen gemeente en vennootschappen over terugbetaling van koopsom en werkgelegenheidsgarantie
14 juni 2018
Eiseressen vorderen schorsing van de tenuitvoerlegging van een vonnis over terugbetaling van € 7.426.000,00 aan de gemeente. De voorzieningenrechter wijst de vordering af en oordeelt dat er geen evidente juridische fouten zijn.
Oproeping en herstelexploot in civiele procedure met betrekking tot de coöperatie Rabobank
13 juni 2018
De rechtbank oordeelt dat Rabobank niet tijdig de oproepingsexploten heeft ingediend, waardoor verweerders niet in staat waren om te verschijnen. Een nieuwe uiterste verschijndatum moet worden aangezegd.
Kort geding over nakoming van overeenkomst inzake stortgas voor elektriciteitsopwekking
6 juni 2018
StortStroom vordert nakoming van overeenkomst door Vink inzake stortgas voor elektriciteitsopwekking. Vink moet maatregelen treffen voor kwaliteitsverbetering van het gas. Onderzoek naar technische staat van WKK's wordt toegestaan.
Burgerlijk procesrecht en de gevolgen van niet-betekening van een oproepingsbericht
4 juni 2018
Rechtbank Gelderland oordeelt dat verstek niet kan worden verleend omdat het oproepingsbericht niet aan [verweerder] is betekend. [eiser] moet het vonnis en oproepingsbericht laten betekenen.
Vordering tot levering van propionaat in kort geding met betrekking tot economische machtspositie en onrechtmatig handelen
29 mei 2018
Eastman c.s. vorderen in kort geding levering van propionaat door Niacet, die dit weigert. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af, o.a. omdat Niacet geen economische machtspositie heeft en niet onrechtmatig handelt.
Preferentiebeleid zorgverzekeraar en onrechtmatige daad in kort geding over methotrexaat injecties
9 mei 2018
Rechtbank Gelderland wijst de vorderingen van Lamepro B.V. af in kort geding tegen VGZ UA over preferentiebeleid voor methotrexaat injecties, oordelend dat VGZ niet onrechtmatig heeft gehandeld.
Vordering tot verstrekking van informatie op grond van de Wet openbaarheid van Bestuur in het kader van een concurrentiestrijd tussen reclame-exploitanten
26 april 2018
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van Exterion af om informatie van de gemeente Arnhem te verkrijgen, o.a. wegens onvoldoende bewijs van staatssteun aan JCDecaux.
Herstel van verzetexploot in civiele procedure met betrekking tot uiterste verschijndag
11 april 2018
Vonnis in verzet van 11 april 2018 waarin de rechtbank oordeelt dat het verzetexploot niet voldoet aan de wettelijke vereisten omtrent de uiterste verschijndag.
Onterecht afgewezen inschrijving bij aanbesteding trapliften door gemeenten
10 april 2018
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gemeenten onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de haalbaarheid van de inschrijving van de winnende partij bij een aanbesteding voor trapliften. Gunningsbeslissing wordt ingetrokken en opdracht moet aan [Eiser] worden gegund.
Beëindiging van een licentieovereenkomst en betalingsverplichtingen in kort geding
6 april 2018
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat CGB ernstig tekortschiet in betalingsverplichtingen aan Recofix, wat leidt tot ontbinding van de licentieovereenkomst.
Besluit tot plaatsing van een verkeersregelinstallatie door de gemeente Apeldoorn
29 maart 2018
Eisers vorderden in kort geding dat de gemeente Apeldoorn de werkzaamheden aan de kruising Laan van Spitsbergen/Asselsestraat zou staken. De rechter wees de vorderingen af en oordeelde dat de gemeente in redelijkheid tot de plaatsing van een verkeersregelinstallatie had kunnen besluiten.
Geschil tussen bewoners van een bungalowpark en de exploitant over opschorting van toegangspassen en betalingsverplichtingen
16 maart 2018
Bewoners van een bungalowpark vorderen in kort geding dat de exploitant de geblokkeerde toegangspassen heractiveert. De voorzieningenrechter wijst de vordering toe, omdat opschorting onaanvaardbaar is.
Geschil tussen bewoners van een bungalowpark en de exploitant over opschorting van toegangspassen
8 maart 2018
In een kort geding oordeelt de voorzieningenrechter dat de opschorting van toegangspassen door de exploitant van een bungalowpark onaanvaardbaar is. De exploitant kan deze opschorting niet gebruiken als pressiemiddel voor betaling door de bewoners.
Afhandeling van verzoek om afgifte medisch dossier met betrekking tot overleden patiënt en bescherming van persoonlijke levenssfeer
2 maart 2018
Kort geding over afgifte medisch dossier van overleden patiënt, met aandacht voor bescherming van persoonlijke levenssfeer. Vonnis wijst vordering toe en veroordeelt Sint Maartenskliniek tot betaling van proceskosten.
Afwijzing van een verzoek tot conservatoir beslag op bankrekeningen op basis van de Verordening (EU) Nr. 655/2014
1 maart 2018
De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot conservatoir beslag afgewezen, omdat verzoekster niet het vereiste bewijs heeft geleverd voor vrijstelling van zekerheid.
Vordering tot herinschrijving in het handelsregister door onbevoegd orgaan van een stichting
16 februari 2018
Eiseres A en B vorderen herinschrijving in het handelsregister, maar de rechter wijst de vorderingen af omdat gedaagde onbevoegd handelde. Kosten worden aan eisers opgelegd.
Executiegeschil over rekening en verantwoording met betrekking tot huurinkomsten en dwangsommen
14 februari 2018
Executiegeschil tussen [eiseres] en AZUR INVESTMENTS over rekening en verantwoording van huurinkomsten. Dwangsommen niet verbeurd, executie gestaakt en beslagen opgeheven.
Afwijzing van een vordering tot een gebiedsverbod in kort geding na mishandeling en TBS
9 februari 2018
De rechtbank heeft de vordering tot een gebiedsverbod afgewezen, omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat gedaagde eiseres zou benaderen tijdens zijn verloven.
Oproeping van de beschermingsbewindvoerder in plaats van de onder bewind gestelde
9 februari 2018
Interbank N.V. mag de beschermingsbewindvoerder oproepen om in plaats van de onder bewind gestelde in het geding te verschijnen. Vonnis uitgesproken op 9 februari 2018 door mr. R.J.B. Boonekamp.
Afwijzing verzoek om voorlopig getuigenverhoor in jeugdzorgzaak
5 februari 2018
De rechtbank Gelderland wijst het verzoek om een voorlopig getuigenverhoor af, omdat verzoekster niet voldoende concrete feiten heeft aangedragen die voor bewijslevering in aanmerking komen.
Vordering tot medewerking aan aanvraag omgevingsvergunning en bestemmingsplanwijziging voor splitsing van wooneenheid
5 februari 2018
Eiseres vordert medewerking van gedaagden aan splitsing van een wooneenheid in twee woningen. De rechter wijst de vorderingen toe en legt dwangsommen op bij niet-naleving.
Beoordeling van een kort geding met betrekking tot een gebiedsverbod na seksueel misbruik van een minderjarige
26 januari 2018
De rechtbank heeft een gebiedsverbod opgelegd aan de gedaagde na een veroordeling voor seksueel misbruik, maar de vorderingen van de eiseres werden grotendeels afgewezen.
Aanbesteding en geschiktheidseisen in kort geding tussen GGZ-instelling en gemeente
5 januari 2018
Rechtbank Gelderland wijst vordering van Evergreen GGZ af in kort geding over aanbesteding specialistische GGZ, wegens niet voldoen aan geschiktheidseisen.
Kort geding over geheimhoudingsverplichtingen en onderzoek naar bedrijfsinformatie
5 januari 2018
Kort geding over geheimhoudingsverplichtingen en onderzoek naar bedrijfsinformatie, waarbij de rechtbank oordeelt dat onderzoek naar laptop is toegestaan, maar verdere vorderingen worden afgewezen.
Aanbestedingsprocedure Wmo en Jeugdhulp: geschil over gunningscriteria en herbeoordeling inschrijvingen
15 december 2017
Zorgaanbieders vorderen herbeoordeling van inschrijvingen in aanbestedingsprocedure Wmo en Jeugdhulp. Vorderingen afgewezen; gemeenten hebben beoordelingsvrijheid en zorgaanbieders hebben niet tijdig geklaagd.
Aanbestedingsprocedure en rechtsgeldigheid van gunning door gemeenten
15 december 2017
Multidag vordert nietigverklaring van de aanbestedingsprocedure van gemeenten. De rechter oordeelt dat de beoordeling van inschrijvingen transparant was en wijst de vorderingen af.
Aanbestedingsprocedure en geschil over gunning van zorgopdracht
15 december 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding over aanbesteding zorgopdracht. Eiser vordert herbeoordeling inschrijving, maar vorderingen worden afgewezen. Gemeenten handelden conform aanbestedingsregels.
Incident vrijwaring en overgangsrecht KEI in civiele procedure
29 november 2017
De rechtbank heeft in een incident van vrijwaring de vordering van Securex toegewezen om Van Deelen Beheer B.V. op te roepen, terwijl Europlus zich refereerde aan het oordeel van de rechtbank.
Toegang tot medisch dossier in kort geding met betrekking tot wilsbekwaamheid
21 november 2017
De voorzieningenrechter oordeelt dat het Radboud UMC het medisch dossier van [de heer A] moet afgeven aan de eiser, omdat er zwaarwegende belangen zijn omtrent de wilsbekwaamheid van [de heer A] ten tijde van het testament.
Verlenging van een beleggingsverzekering met garantie van 4% rendement
17 november 2017
Eiser vordert verlenging van zijn beleggingsverzekering met 4% rendement, maar de rechter wijst de vorderingen af en stelt dat de garantie niet geldt bij verlenging.
Vonnis in kort geding over handelsnaamgebruik en onrechtmatige concurrentie tussen Powerlight International B.V. en ex-werknemer
17 november 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gedaagde onrechtmatig handelt door gebruik van een handelsnaam die verwarring kan veroorzaken met Powerlight International, en wijst vorderingen van Powerlight toe.
Vordering tot uitbetaling van openstaande declaraties voor verleende zorg en de rechtmatigheid daarvan
25 oktober 2017
Ciran vordert betaling van openstaande declaraties voor verleende zorg. VGZ betwist de rechtmatigheid van deze declaraties. De rechter wijst de vorderingen van Ciran af en oordeelt dat VGZ het recht heeft om betaling op te schorten.
Geheimhoudingsverplichting na afloop van uitvoering van diverse overeenkomsten van opdracht met betrekking tot Valys-aanbestedingen
21 oktober 2017
In kort geding vorderen eiseressen geheimhouding van gedaagden na beëindiging van overeenkomsten. De rechter oordeelt dat gedaagden vertrouwelijke informatie hebben en legt hen geheimhoudingsverplichtingen op, met dwangsommen bij overtreding.
Aanbestedingsprocedure en gunningsbeslissing in kort geding met betrekking tot subsidieadviseur door Provincie Gelderland
17 oktober 2017
Eiseres vorderde intrekking van de gunningsbeslissing van de Provincie Gelderland voor de functie van subsidieadviseur. De voorzieningenrechter oordeelde dat de Provincie onvoldoende waarborgen had getroffen tegen favoritisme en wees de vorderingen van eiseres grotendeels toe.
Aanbesteding en rechtsgeldigheid van de aanbestedingsprocedure door de gemeente Wageningen
26 september 2017
Opella vordert verbod op aanbesteding door gemeente Wageningen. Rechter wijst vordering af, oordeelt dat gemeente rechtmatig heeft gehandeld in aanbestedingsprocedure.
Kort geding inzake aanbesteding busvervoer en valse verklaringen
5 september 2017
Kort geding over ongeldig verklaarde inschrijving bij aanbesteding busvervoer. Valse verklaring in eerdere procedure leidt tot uitsluiting. Vorderingen van eiseres afgewezen.
Vonnis inzake de beëindiging van de overeenkomst voor re-integratiediensten tussen P1 Werkt B.V. en de gemeente Ede
1 augustus 2017
P1 Werkt B.V. vorderde een voorlopige voorziening tegen de gemeente Ede na beëindiging van hun re-integratieovereenkomst. De rechter wees de vorderingen af en veroordeelde P1 in de proceskosten.
Benoeming van een buitenlandse deskundige in een civiele procedure betreffende kunstmeststrooiers
19 juli 2017
De rechtbank benoemt dr. [persoon C] als deskundige in een civiele procedure over kunstmeststrooiers en legt partijen verplichtingen op met betrekking tot het onderzoek.
Vordering tot nakoming van een overeenkomst inzake afvalverwerking met betrekking tot een eenzijdige verlenging door de opdrachtgever
19 juli 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt dat ZZG Zorggroep tijdig gebruik heeft gemaakt van haar recht om de overeenkomst inzake afvalverwerking te verlengen. SITA wordt veroordeeld tot nakoming en betaling van een dwangsom.
Vordering tot nakoming van een duurovereenkomst en schijn van vertegenwoordigingsbevoegdheid in kort geding
14 juli 2017
In kort geding vorderde [Eiser] nakoming van een duurovereenkomst met Vitesse. De voorzieningenrechter oordeelde dat de overeenkomst rechtsgeldig was opgezegd en wees de vordering af, met veroordeling van [Eiser] in de proceskosten.
Vonnis in kort geding over aanbesteding van sanitaire artikelen door Wageningen Universiteit
14 juli 2017
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van [Eiseres] in kort geding afgewezen, waarbij WUR niet onterecht handelde in de aanbestedingsprocedure voor sanitaire artikelen.
Verzoek om voorlopig deskundigenbericht inzake zaaddonorschap en KID-behandeling met zwaarwichtig bezwaar tegen onderzoek naar dossiers van andere vrouwen
12 juni 2017
Rechtbank Gelderland wijst verzoek om voorlopig deskundigenbericht af inzake zaaddonorschap en KID-behandeling, omdat belangen van andere patiënten zwaarder wegen.
Vordering tot staking van concurrerend handelen door ex-werknemer op basis van non-concurrentiebeding in aandeelhoudersovereenkomst
9 juni 2017
Crosby Worldwide Limited vorderde dat [verweerder] zou stoppen met concurrerende werkzaamheden bij RUD op basis van een non-concurrentiebeding. De voorzieningenrechter oordeelde dat het beding rechtsgeldig was en wees de vordering toe.
Aanbesteding en beoordeling van inschrijvingen volgens de Best Value Procurement-methodiek in kort geding
7 juni 2017
CSU Cleaning Services B.V. vordert in kort geding de intrekking van de gunningsbeslissing van de Gemeente Apeldoorn inzake een aanbesteding voor schoonmaakwerkzaamheden. De rechter wijst de vordering af en bevestigt dat de aanbestedende dienst zich aan de beoordelingscriteria heeft gehouden.
Inbreuk op auteursrechten door live uitzending van eredivisie wedstrijden in een café
12 mei 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt dat een café inbreuk maakt op auteursrechten door eredivisie wedstrijden live uit te zenden zonder toestemming. Verbod opgelegd en gedaagde veroordeeld in proceskosten.
Uitleg vaststellingsovereenkomst en maatstaven van redelijkheid en billijkheid in kort geding
12 mei 2017
In kort geding oordeelt de rechtbank dat de gedaagde niet verplicht is tot aandelenoverdracht, maar wel moet meewerken aan de uitvoering van de vaststellingsovereenkomst.
Beëindiging samenwerkingsovereenkomst en gebruik handelsnaam in kort geding
12 mei 2017
Kort geding over beëindiging samenwerkingsovereenkomst en gebruik handelsnaam. Gedaagden mogen handelsnaam "ORGA bouw" voeren tot 31 december 2017. Vordering tot betaling van bijdragen afgewezen.
Executiegeschil en verbod tot tenuitvoerlegging van vonnis in kort geding tussen gemeente en vleeshandelaren
12 mei 2017
In een kort geding vorderden vleeshandelaren een verbod op de tenuitvoerlegging van een vonnis van de gemeente Nijmegen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de gemeente niet kon bewijzen dat de vleeshandelaren niet aan hun verplichtingen voldeden en heeft de gemeente veroordeeld tot medewerking aan noodzakelijke betalingen.
Herbeoordeling van inschrijvingen in een Europese aanbesteding voor cateringdiensten
2 mei 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het Waterschap de inschrijving van [eiseres] onterecht heeft afgewezen en beveelt herbeoordeling van de inschrijving.
Schorsing ten uitvoerlegging eerder vonnis rechtbank tot verstrekken van gegevens in kort geding tussen Rabobank en Vryleve
21 april 2017
Kort geding tussen Rabobank en Vryleve over de schorsing van een eerder vonnis tot verstrekking van gegevens. Rabobank heeft voldaan aan de veroordeling, geen dwangsommen verbeurd. Vryleve in proceskosten veroordeeld.
Vordering tot betaling en vrijwaring in kort geding tussen particulier en jachtbouwbedrijf
18 april 2017
Kort geding tussen particulier en Euroship Jachtbouw B.V. over betaling en vrijwaring. Vordering tot betaling van € 19.051,91 afgewezen; vordering tot verwijdering van verwijzingen op website toegewezen.
Vordering tot rectificatie van misleidende mededelingen door stichtingen in het kader van vastgoedveilingen
7 april 2017
Eiseressen vorderden rectificatie van misleidende mededelingen door gedaagden over publicatieplicht. Vordering afgewezen, mededelingen niet onjuist of misleidend bevonden.
Afwijzing vordering tot aanwijzing noodweg in kort geding tussen buren met geschil over erfdienstbaarheid
5 april 2017
Eisers vorderen een noodweg over het perceel van gedaagde, maar de voorzieningenrechter wijst de vordering af. Geen recht van erfdienstbaarheid en eisers hebben geen vergunning aangevraagd voor een eigen uitweg.
Inbreuk op het woordmerk CONNECT en handelsnaamrecht tussen CONNECT B.V. en CONNECT PROFESSIONALS B.V.
4 april 2017
Connect B.V. vorderde in kort geding dat Connect Professionals B.V. het gebruik van het woordmerk 'CONNECT' en de handelsnaam 'Connect Professionals' zou staken. De rechter oordeelde dat er sprake was van merkinbreuk, maar wees de vordering op basis van handelsnaamrecht af.
Geschil over de verhuur van roerende zaken en ontbinding van de huurovereenkomst
23 maart 2017
Kort geding over teruggave van roerende zaken na ontbinding huurovereenkomst. M4M vordert teruggave van zaken, N&A c.s. hebben geen huur betaald sinds februari 2015. Vonnis wijst vorderingen van M4M toe.
Geschil over de rechtmatigheid van het preferentiebeleid van zorgverzekeraars voor orale fentanyl en de toelaatbaarheid van de regeling voor vergoeding
10 maart 2017
Kort geding over de rechtmatigheid van het preferentiebeleid van zorgverzekeraars voor orale fentanyl. Vonnis aangehouden in afwachting van bodemprocedure.
Schorsing van de executie van een verstekvonnis in een huurgeschil met betrekking tot betalingsachterstand
1 maart 2017
De Rechtbank Gelderland schorst de executie van een verstekvonnis in een huurgeschil vanwege mogelijke schending van het beginsel van hoor- en wederhoor.
Vonnis in kort geding over concurrentiebeding in franchiseovereenkomst tussen franchisegever en franchisenemer
28 februari 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding over concurrentiebeding in franchiseovereenkomst. Vordering tot verbod op concurrerende activiteiten afgewezen. Vordering tot betaling van boetes afgewezen, maar € 10.000,00 toegewezen onder voorwaarde van ontbinding franchiseovereenkomst.
Kort geding inzake Europese aanbesteding voor landmeetkundige inwinningsapparatuur en informatieverplichtingen van de aanbestedende dienst
28 februari 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het Kadaster onvoldoende informatie heeft verstrekt aan Geometius, waardoor deze niet kon deelnemen aan de functietest. Gunningsbeslissing wordt ingetrokken en procedure heropend.
Vordering tot teruggave van onvoorwaardelijke bankgarantie in kort geding
21 februari 2017
Hotel Tiel vordert teruggave van een bankgarantie van € 134.000,00, maar de rechter wijst de vordering af omdat de bankgarantie onvoorwaardelijk is afgegeven.
Vonnis in kort geding over aanbesteding bloedtransfusiesystemen door Radboud UMC
20 februari 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding over aanbesteding bloedtransfusiesystemen. OCD's vorderingen worden afgewezen; Radboud UMC moet opdracht aan DiaMed gunnen.
Opheffing conservatoir beslag in kort geding tussen zorginstelling en huurder met betrekking tot achterstallige huur en intellectuele eigendomsrechten
17 februari 2017
In kort geding vorderden eiseressen opheffing van conservatoire beslagen door Siza. De rechtbank oordeelde dat de huurovereenkomst was geëindigd en dat de beslagen opgeheven moesten worden, met uitzondering van een bedrag waarvoor een bankgarantie moest worden gesteld.
Vordering tot opheffing van conservatoir beslag en nakoming van franchise- en consignatieovereenkomst
9 februari 2017
Novis Cyclia vorderde opheffing van conservatoir beslag en nakoming van overeenkomsten. De rechtbank oordeelde dat het beslag onterecht was, maar wees de vordering tot nakoming van de consignatieovereenkomst af.
Kort geding over de geldigheid van een non-concurrentiebeding en de toepassing van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs
7 februari 2017
Kort geding over de geldigheid van een non-concurrentiebeding. Q4U vordert verbod voor [gedaagde] om voor ABC te werken, maar de rechter schorst het beding en legt beperkingen op aan [gedaagde].
Aanbesteding en marktconforme prijs in kort geding tussen Achterhoek Nieuws B.V. en Gemeente Oude IJsselstreek
3 februari 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat de gemeente de opdracht aan De Persgroep mag gunnen, Achterhoek Nieuws kan niet aantonen dat de prijs niet marktconform is.
Vonnis inzake rechtsmacht en forumkeuze in een huurovereenkomst met de Republiek Irak
1 februari 2017
Rechtbank Gelderland verklaart zich onbevoegd van de vordering tegen de Republiek Irak kennis te nemen wegens gebrek aan rechtsmacht. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vonnis in kort geding over veroordeling tot rekening en verantwoording door ondernemingen aan gemeente
24 januari 2017
Kort geding over rekening en verantwoording door ondernemingen aan gemeente; voorzieningenrechter oordeelt dat ondernemingen voldoende hebben aangetoond dat bedrag is gebruikt voor exploitatie; gemeente veroordeeld in proceskosten.
Vordering tot opheffing conservatoir beslag op schepen met betrekking tot een geschil over onbetaalde werkzaamheden en contractuele verplichtingen
17 januari 2017
EMT vordert opheffing van conservatoire beslagen op schepen door [gedaagde 1]. De voorzieningenrechter oordeelt dat het beslag op ms. Joansico moet worden opgeheven, terwijl de beslagen op ms. Lina Muller en ms. Nautrans onder voorwaarden worden opgeheven.
Aansprakelijkheid gemeente voor gebrekkige staalconstructie van Gelredome stadion
11 januari 2017
HGS vorderde € 246.032,33 van de gemeente Arnhem wegens gebrekkige staalconstructie van Gelredome. De rechtbank oordeelde dat de gemeente aansprakelijk was voor de gebreken en veroordeelde tot schadevergoeding.
Executiegeschil in kort geding over arbitraal vonnis en goodwillverdeling tussen voormalige maatschap van fysiotherapeuten
6 januari 2017
Kort geding over executie van arbitraal vonnis inzake goodwillverdeling tussen voormalige maatschap van fysiotherapeuten. Executie wordt gestaakt, vorderingen gedaagden afgewezen.
Burengeschil over erfafscheiding en hinder door beplanting
13 december 2016
Burengeschil over beplanting en hinder; eisers vorderen snoeien van haag en leilinden, gedaagden voeren verweer. Vonnis wijst vorderingen deels toe, met proceskostenveroordeling voor gedaagden.
Inlichtingen omtrent voor verhaal vatbare goederen in kort geding tussen Provincie Gelderland en Willemsen-De Koning B.V.
2 december 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Willemsen-De Koning verplicht is inlichtingen te verstrekken over voor verhaal vatbare goederen aan de Provincie Gelderland, met een dwangsom van € 5.000,00 per dag bij niet-naleving.
Informatieverplichting van obligatiefonds jegens stichting van obligatiehouders in kort geding
11 november 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Rijnvast verplicht is om informatie te verstrekken aan de Stichting Obligatiehouders Rijnvast, waaronder de jaarrekening en een register van obligatiehouders, en legt een dwangsom op voor niet-naleving.
Herbeoordeling van aanbesteding door gemeente Zutphen na bezwaar van de Persgroep
10 november 2016
De Persgroep spande een kort geding aan tegen de gemeente Zutphen over de aanbesteding voor gemeentelijk nieuws. De rechter oordeelde dat de gemeente buiten het beoordelingskader was getreden en gebiedde herbeoordeling van de inschrijvingen.
Onrechtmatige gunning van verkoop van onroerend goed door gemeente Culemborg
4 november 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gemeente Culemborg in strijd heeft gehandeld met transparantie- en gelijkheidsbeginsel bij gunning van onroerend goed. Nieuwe verkoopprocedure moet worden georganiseerd.
Onrechtmatige concurrentie door voormalig zakenpartner na afloop relatiebeding
21 oktober 2016
De rechtbank oordeelt dat de gedaagden onrechtmatige concurrentie plegen door klanten van de eiseressen te benaderen na afloop van een relatiebeding. Verbod en dwangsom opgelegd.
Kort geding tot opheffing van beslag in een geschil over zonnepanelenlevering
17 oktober 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat ESTG onvoldoende aannemelijk maakt dat de vordering van Zahit ondeugdelijk is. Vordering tot opheffing van beslag afgewezen, maar ESTG kan onder voorwaarden een bankgarantie stellen.
Vonnis in kort geding over aanbesteding en beoordeling van inschrijvingen
12 oktober 2016
Rechtbank Gelderland wijst vordering van ICT Automatisering af en staat gunning van aanbesteding aan ENGIE toe, oordelend dat het Waterschap voldoende onderzoek heeft gedaan naar de inschrijving van ENGIE.
Aansprakelijkheid voor immateriële schadevergoeding na doodslag en shockschade bij nabestaanden
12 oktober 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt over schadevergoeding voor nabestaanden na doodslag. Immateriële schadevergoeding van € 40.000,00 voor minderjarige zoon toegewezen, overige vorderingen afgewezen.
Verlenging van publicatieverbod in kort geding met betrekking tot vertrouwelijke getuigenverklaringen
6 oktober 2016
De Rechtbank Gelderland heeft een verlenging van een publicatieverbod toegewezen, waarbij de gedaagde werd verboden vertrouwelijke getuigenverklaringen openbaar te maken, ter bescherming van de veiligheid van getuigen en het eerlijk proces.
Onrechtmatige concurrentie door Allego B.V. en Alliander N.V. in de exploitatie van laadpalen voor elektrische voertuigen
28 september 2016
Nuon vorderde een verbod op Allego en Alliander voor onrechtmatige concurrentie in de exploitatie van laadpalen. De rechter oordeelde dat Allego zich niet mag presenteren als elektriciteitsleverancier en legde een dwangsom op.
Intrekking van een kort geding en beslissing over proceskosten in civiele procedure
28 september 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt over intrekking kort geding en proceskostenveroordeling. Eiseres intrekt vordering, gedaagde vraagt om kostenvergoeding. Eiseres wordt veroordeeld in proceskosten van € 1.104,00.
Bevel tot levering van aandelen in het kader van een strafrechtelijk onderzoek
12 september 2016
Rechtbank Gelderland wijst de vorderingen van AppyKnows Group af, die [gedaagde] wilde dwingen tot levering van aandelen in AppyCare, wegens gebrek aan bewijs van strafrechtelijke betrokkenheid.
Schending van exclusiviteitsbeding in franchiseovereenkomst en gevolgen voor concurrentiepositie
9 september 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt over schending exclusiviteitsbeding in franchiseovereenkomst. Gedaagde moet overeenkomst met eiseres voortzetten en levering van huisstijl hervatten.
Schorsing van de tenuitvoerlegging van beschikkingen en dwangsommen in arbeidsconflict
26 augustus 2016
Kort geding over schorsing van dwangsommen in arbeidsconflict tussen Duitse vennootschap en financieel directeur. Eiseres heeft voldaan aan eerdere beschikkingen, geen dwangsommen verbeurd.
Uitsluiting van een topsporter van deelname aan de Olympische Spelen wegens niet-naleving van verplichtingen uit de Topsportersovereenkomst
12 augustus 2016
Uitsluiting van topsporter [eiser] van deelname aan de Olympische Spelen door NOC*NSF wegens niet-naleving van verplichtingen uit de Topsportersovereenkomst. Vordering afgewezen.
Dwangsom bij dreiging van hernieuwde inbreuk op handelsnaam in kort geding
2 augustus 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt in kort geding dat Microbel inbreuk maakt op de handelsnaam van [eiseres] en legt dwangsom op voor naleving van het vonnis.
Aanbesteding leerlingenvervoer gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Oude IJsselstreek
22 juli 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Connexxion voldoet aan de eisen voor de aanbesteding leerlingenvervoer, Willemsen-de Koning's vorderingen worden afgewezen.
Opheffing conservatoir beslag en bestuurdersaansprakelijkheid in kort geding
21 juli 2016
De voorzieningenrechter heeft op 21 juli 2016 de beslagen op de privé bankrekeningen van de bestuurders opgeheven, maar de overige beslagen op de vennootschappen gehandhaafd, gezien de vordering van de gemeente.
Onrechtmatig gebruik van handelsnaam en domeinnaam in de beddenbranche
19 juli 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gedaagde onrechtmatig handelde door de handelsnaam van eiser te gebruiken, wat leidde tot verwarring. Vordering tot staking van gebruik en overdracht domeinnaam toegewezen.
Geschil over geluidsoverlast door liftinstallatie in appartementencomplex en de verplichtingen van de VvE en BPD
19 juli 2016
Eiser vorderde vervanging van de liftinstallatie vanwege geluidsoverlast. De rechter wees de vordering af, omdat toestemming van de VvE nodig was voor aanpassingen aan gemeenschappelijke gedeelten.
Opzegging distributieovereenkomst en rechtsgeldigheid van de opzegtermijn in kort geding
10 juni 2016
Ro-Ad vorderde nakoming van een distributieovereenkomst na ongeldige opzegging door Doosan. De rechtbank oordeelde dat de opzegging niet rechtsgeldig was en veroordeelde Doosan tot nakoming en schadevergoeding.
Aansprakelijkheid van werkgever voor schade door blootstelling aan mangaanoxide en tekortkomingen in zorgplicht
8 juni 2016
Wienerberger B.V. is aansprakelijk voor schade aan werknemer door blootstelling aan mangaanoxide. De rechtbank oordeelt dat de werkgever zijn zorgplicht niet heeft nagekomen en veroordeelt tot schadevergoeding.
Kort geding over samenwerkingsovereenkomsten en zorgverlening tussen gezinshuizen en zorgaanbieder
7 juni 2016
Kort geding tussen gezinshuizen en zorgaanbieder over opzegging samenwerkingsovereenkomsten en zorgverlening. Vorderingen van gezinshuizen afgewezen, Karmel moet verplichtingen nakomen tot beëindiging.
Vordering tot staking of schorsing van de executie van een eerder bodemvonnis met betrekking tot merkrechten en handelsnaamrechten
3 juni 2016
Eiseres vorderde staking van de executie van een bodemvonnis, omdat dit in strijd was met de regels omtrent rechterswissel. De rechtbank wees de vordering toe en schorste de executie.
Vordering tot nakoming van zorgverzekeringsovereenkomst en vergoeding van medische kosten voor behandeling in het buitenland
26 mei 2016
Eiseres vordert vergoeding van medische kosten voor behandeling in Duitsland. De rechter beveelt Univé om de zorgverzekeringsovereenkomst na te komen en legt een dwangsom op voor niet-nakoming.
Onrechtmatige beslaglegging en betalingsregeling in kort geding
24 mei 2016
Eiser vordert opheffing van onrechtmatig loonbeslag door gedaagde. De rechter oordeelt dat de betalingsregeling nog geldt en het beslag onrechtmatig is, met restitutie van afgedragen gelden.
Inbreuk op auteursrechten door vertoning van eredivisiewedstrijden in een horecagelegenheid
20 mei 2016
Eiseressen vorderen verbod op vertoning van live beelden van eredivisiewedstrijden door gedaagden in horecagelegenheid. Rechter oordeelt dat inbreuk op auteursrechten plaatsvond en legt gebod en dwangsom op.
Opzegging van een distributieovereenkomst en de gevolgen daarvan in het kader van contractsvrijheid en mededingingsrecht
13 mei 2016
De Rechtbank Gelderland heeft de vorderingen van [eiser] tot voortzetting van de distributieovereenkomst met Shure afgewezen, oordelend dat de opzegging rechtsgeldig was en dat er geen reden was voor een langere opzegtermijn.
Auteursrechtelijke bescherming van artikelen en slaafse nabootsing in kort geding tussen Paper Dreams B.V. en So Low B.V.
3 mei 2016
Paper Dreams vorderde in kort geding dat So Low producten zou verbieden die gelijk zijn aan hun artikelen. De rechter oordeelde dat er geen auteursrecht rust op de artikelen en wees de vorderingen af.
Vonnis in kort geding over de uitleg en uitvoering van een distributieovereenkomst tussen een Nederlandse onderneming en een multinational
29 april 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat een distributieovereenkomst tussen een Nederlandse onderneming en een multinational voortduurt tot 1 mei 2018, ondanks gedaagdes betwisting. Gedaagde wordt veroordeeld tot nakoming en betaling van proceskosten.
Vordering tot rekening en verantwoording door de gemeente Nijmegen inzake de aanwending van de koopsom voor bedrijfsverplaatsing
28 april 2016
De gemeente Nijmegen vordert rekening en verantwoording van Slachthuis Nijmegen over een koopsom van € 21.000.000,00. De voorzieningenrechter oordeelt dat de gedaagden inzicht moeten geven in de besteding van het bedrag.
Vordering in kort geding om voorschot op schadevergoeding wegens medische fout door oogarts
25 april 2016
Eiser vordert € 100.000,00 als voorschot op schadevergoeding wegens medische fout door gedaagde. Voorzieningenrechter kent € 15.000,00 toe in afwachting van nader onderzoek.
Vordering tot verwijdering van een transformatorstation uit een pand en de juridische implicaties van verjaring en verplichtingen tot dulden
15 april 2016
Eiser vordert verwijdering van een transformatorstation uit haar pand. De rechter wijst de vordering af, omdat er geen toezegging tot verwijdering is vastgesteld en de eiser niet kan aantonen dat de gedaagde zonder recht in het pand aanwezig is.
Executiegeschil over verbeurde dwangsommen en verstrekking van gewaarmerkte afrekeningen
5 april 2016
In een kort geding vordert Tergouw de opheffing van derdenbeslagen en betaling van verbeurde dwangsommen. De rechter oordeelt dat Tergouw aan het bevel heeft voldaan door fotokopieën van afrekeningen te verstrekken, en wijst de vorderingen van de gedaagde af.
Aansprakelijkheid van gedaagde voor letselschade opgelopen door politieman tijdens aanhouding
30 maart 2016
De rechtbank oordeelt dat de gedaagde aansprakelijk is voor letselschade van een politieman die zich tegen zijn aanhouding verzette. De gedaagde moet € 20.878,63 aan de politieman en € 23.666,61 aan de politie betalen, plus rente.
Aanbesteding ambtelijke en executiediensten door gemeente Apeldoorn aan gerechtsdeurwaarders
23 maart 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de gemeente Apeldoorn de inschrijving van Karreman opnieuw moet beoordelen in aanbestedingsprocedure voor ambtelijke en executiediensten.
Kort geding over geheimhoudingsbeding in mediationovereenkomst tussen gemeente en gedaagden
23 maart 2016
Kort geding over geheimhoudingsbeding in mediation tussen gemeente Someren en gedaagden, waarbij de gemeente vorderingen indient wegens schending van de geheimhoudingsplicht.
Vordering tot verhoging van dwangsom in kort geding tussen FNV en [gedaagde] met betrekking tot de toepassing van de CAO Taxivervoer
11 maart 2016
FNV vordert verhoging van dwangsom tegen [gedaagde] wegens niet-naleving van CAO Taxivervoer. De rechter wijst de vordering af en veroordeelt FNV in proceskosten.
Vordering tot stopzetten van de bouw van een distributiecentrum en afbraak van reeds gebouwde delen, met belangenafweging
11 maart 2016
Eisers vorderden stopzetting en afbraak van een distributiecentrum van gedaagde. Vordering afgewezen wegens belangenafweging; gedaagde zou onevenredig veel schade lijden.
Vordering tot overlegging van stukken in onteigeningsprocedure met betrekking tot verkeerskundige slinger
6 maart 2016
GA1 B.V. en BPN B.V. vorderen inzage in documenten van de gemeente Barneveld en Goudappel Coffeng B.V. in een onteigeningsprocedure. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af, omdat geen rechtmatig belang is aangetoond voor de gevraagde inzage.
Uitsluiting van inschrijver op basis van uitsluitingsgronden in aanbestedingsprocedure
1 maart 2016
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van eiseres afgewezen en geoordeeld dat de provincie op goede gronden tot uitsluiting van eiseres kon besluiten in de aanbestedingsprocedure.
Onrechtmatige daad en retentierecht in kort geding met betrekking tot casco's van binnenschepen
12 februari 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat ING onrechtmatig handelde door dreiging met executie, waardoor eiseres schade leed. Eiseres krijgt € 59.000,00 als voorschot op schadevergoeding toegewezen.
Beëindiging samenwerkingsovereenkomst tussen een koepelorganisatie voor alternatieve zorgverleners en een verzekeraar met betrekking tot opzegbaarheid en belangenafweging
12 februari 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de samenwerkingsovereenkomst tussen SRBAG en VGZ per 31 december 2015 kon worden beëindigd. SRBAG's vorderingen worden afgewezen en SRBAG wordt veroordeeld in de proceskosten.
Burenrecht en erfdienstbaarheid in kort geding met betrekking tot noodweg voor agrarisch perceel
2 februari 2016
Eisers vorderen toegang tot hun agrarische percelen via het erf van gedaagde. De rechter oordeelt dat gedaagde tijdelijk gebruik moet dulden van zijn weg als noodweg, met een dwangsom bij niet-naleving.
Vergelijkende reclame en misleidende informatie in de propaangaslevering tussen Primagaz en Tankgas
26 januari 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Tankgas onjuiste en misleidende vergelijkingen maakt over Primagaz in hun reclame. Tankgas wordt verboden deze mededelingen te herhalen en moet rectificatie bieden aan klanten.
Beoordeling van de aanbestedingsprocedure en de lotingsmethodiek door de gemeente Apeldoorn
22 januari 2016
De voorzieningenrechter oordeelt dat de lotingssystematiek van de gemeente Apeldoorn in strijd is met de Aanbestedingswet 2012 en gebiedt de gemeente om de beslissing van 18 november 2015 in te trekken.
Vordering tot staking van productie en distributie van Bar’s producten en afrekening van opbrengsten in kort geding
18 januari 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gedaagden moeten stoppen met de productie van Bar’s producten en opbrengsten moeten afdragen aan BPI. Reconventionele vorderingen van gedaagden afgewezen.
Bevoegdheidsincident in civiele procedure tussen Dawn Foods en Südzucker
23 december 2015
De rechtbank Gelderland verklaart zich onbevoegd in een bevoegdheidsincident tussen Dawn Foods en Südzucker, verwijst de zaak naar het Landgericht Mannheim en wijst proceskosten toe.
Vordering tot wedertewerkstelling van een op non-actief gestelde werknemer in kort geding
18 december 2015
Eiseres vordert in kort geding wedertewerkstelling na non-actiefstelling door werkgever. Vordering toegewezen, werkgever moet eiseres toelaten tot werk en informeren over haar voortzetting.
Bevel tot voortzetting van tweewekelijkse behandeling voor broers met zeldzame erfelijke ziekte
18 december 2015
Rechtbank Gelderland beveelt Rijnstate om de tweewekelijkse behandeling van twee broers met XLA in het weekend voort te zetten tot 1 juli 2016, maar wijst de vordering voor een dwangsom af.
Vordering tot nakoming van geldleningsovereenkomsten en opeisbaarheid van verschuldigde bedragen
18 december 2015
Eiser vordert betaling van gedaagden op basis van geldleningsovereenkomsten. De voorzieningenrechter wijst vorderingen toe, o.a. € 35.000,00 en € 154.482,00, vermeerderd met rente, en veroordeelt gedaagden in proceskosten.
Opheffing van executoriaal derdenbeslag en gebod tot staking van executie van kortgedingvonnis met betrekking tot onverschuldigde betaling
10 december 2015
De rechtbank heeft het executoriaal derdenbeslag opgeheven en de stichting veroordeeld tot betaling van € 111.785,55 aan Holbo, wegens onverschuldigde betaling.
Vordering tot uitbetaling van het saldo van de spaarrekening van erflater aan eiseres (executeur) afgewezen wegens onvoldoende grond voor uitbetaling vooruitlopend op verdere verdeling van de nalatenschap
8 december 2015
Eiseres vorderde uitbetaling van het saldo van de spaarrekening van erflater, maar dit werd afgewezen wegens onvoldoende grond voor uitbetaling en onzekerheid over de rechten op de nalatenschap.
Geschil over exploitatieovereenkomst en bestemmingsplan tussen projectontwikkelaar en gemeente
1 december 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gemeente Zevenaar niet onrechtmatig handelt jegens Solidiam N.V. in geschil over exploitatieovereenkomst en bestemmingsplan voor een Factory Outlet Center.
Rechtszaak over gebruik handelsnaam en merk tussen FASHION ON STAGE HOLDING B.V. en gedaagde
12 november 2015
FOS Holding vorderde dat gedaagde het gebruik van de handelsnaam zou staken. De rechtbank oordeelde dat gedaagde de handelsnaam had overgedragen aan FOS B.V. en dat er verwarringsgevaar bestond. Vordering toegewezen, reconventie afgewezen.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor faillissementstekort in kort geding
12 november 2015
Curator vordert in kort geding voorschot op faillissementstekort van Ibas Ede B.V. Aansprakelijkheid gedaagde voor onbehoorlijk bestuur vastgesteld. Vordering tot € 250.000,-- toegewezen.
Vernietigbaarheid van besluit tot staking van menactiviteiten door paardensportvereniging
10 november 2015
Eisers vorderden opschorting van het besluit tot staking van menactiviteiten door De Veluweruiters. De rechtbank oordeelde dat het besluit rechtsgeldig was en wees de vorderingen af.
Inbreuk op auteursrecht en merkrecht door gebruik van foto’s van Lifemaxx door [bedrijf]
9 november 2015
Lifemaxx B.V. vorderde in kort geding dat [bedrijf] zou stoppen met het gebruik van haar foto’s, die inbreuk maken op auteurs- en merkrechten. De rechter oordeelde in het voordeel van Lifemaxx en wees de vorderingen toe.
Vonnis in kort geding over handelsnaam en merkinbreuk tussen FASHION ON STAGE HOLDING B.V. en FREDDY ANDRE
4 november 2015
Kort geding tussen FASHION ON STAGE HOLDING B.V. en FREDDY ANDRE over handelsnaam en merkinbreuk. Vordering tot staking van handelsnaam toegewezen, vordering tot teruggave kledingvoorraad afgewezen.
Onrechtmatige daad en slaafse nabootsing van PVC structuurmatten in de betonindustrie
3 november 2015
De voorzieningenrechter heeft DG Rubber bevolen om de slaafse nabootsing van de PVC structuurmatten GIAN 1 wafel klein en GIAN 2S van eiser te staken, met een dwangsom voor elke overtreding.
Executiegeschil over loonbeslag en cessie van vorderingen
23 oktober 2015
In een kort geding heeft de Rechtbank Gelderland beslist dat Synergy het loon van [gedaagde 1] moet afdragen aan de deurwaarder, ondanks een akte van cessie aan B&W Inkomensbeheer. De cessie werd ongeldig verklaard.
Ongeldigverklaring inschrijving Ballast Nedam in aanbestedingsprocedure provincie Gelderland voor realisatie traverse Dieren
20 oktober 2015
Ballast Nedam's inschrijving voor de aanbesteding van de provincie Gelderland werd ongeldig verklaard. De voorzieningenrechter oordeelde dat de provincie dit terecht deed, omdat de maakbaarheid van het ontwerp niet voldoende was aangetoond. Vorderingen van Ballast Nedam werden afgewezen.
Toegang tot verzorgingstehuis en opheffing lokaalverbod voor bezoek aan vader
13 oktober 2015
Eiser vordert opheffing lokaalverbod voor bezoek aan zijn vader in Villa Regina. De voorzieningenrechter wijst de vordering gedeeltelijk toe, met voorwaarden voor toegang.
Burenrecht en misbruik van bevoegdheid bij erfgrensgeschillen
30 september 2015
De rechtbank oordeelt dat eisers in conventie geen misbruik van bevoegdheid maken bij het vorderen van de verwijdering van een haag bij de erfgrens. Bewijslevering wordt toegestaan voor andere geschilpunten.
Aanbestedingszaak met ongeoorloofde wijziging van beoordelingsmaatstaf en gevolgen voor inschrijvingen
15 september 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat wijziging van beoordelingsmaatstaf in aanbestedingsprocedure ongeoorloofd is, leidt tot ongeldigverklaring inschrijving eiseres. Vorderingen afgewezen, provincie veroordeeld in proceskosten.
Toegankelijkheid van de Oude Rijksweg tijdens onderhoudswerkzaamheden door de gemeente Maasdriel
10 september 2015
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van de exploitant van een chauffeurscafé af, oordelend dat de afsluiting van de Oude Rijksweg door de gemeente Maasdriel voor onderhoud niet onrechtmatig is.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een verkeersmaatregel door de gemeente in het kader van onderhoudswerkzaamheden
10 september 2015
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van VVHO afgewezen en geoordeeld dat de gemeente in redelijkheid de afsluiting van de Oude Rijksweg voor onderhoudswerkzaamheden heeft kunnen besluiten.
De Rechtbank Gelderland oordeelt dat Durasolar verplicht is om huurpenningen aan [eiser] te betalen voor de verhuur van zonnepanelen, ondanks eerdere betalingsproblemen.
Onrechtmatigheid van cessieverbod in zorgverzekeringsovereenkomst
28 augustus 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het cessieverbod in de zorgverzekering onrechtmatig is jegens Stichting GGZ Momentum, en verbiedt Menzis dit verbod te hanteren.
Toegang tot patiëntendossiers in elektronisch netwerk voor zorgverleners en de voorwaarden voor deelname
29 juli 2015
Apotheek Culemborg vordert toegang tot patiëntendossiers van Apotheek Parijsch en Apotheek de Fonteijn, maar de rechtbank wijst de vorderingen af wegens gebrek aan een waarnemingsregeling en toestemming van patiënten.
Erfdienstbaarheid van weg en burenrecht in kort geding
24 juli 2015
Kort geding over erfdienstbaarheid van weg; eiseres vordert vrijmaking van haar garage en eerbiediging van de erfdienstbaarheid. Gedaagden betwisten gebruik met auto. Vordering gedeeltelijk toegewezen.
Verkoop van het Opusgebouw te Nijmegen en de rechtsgeldigheid van de inschrijvingsprocedure
21 juli 2015
De rechtbank heeft de vorderingen van DVG Vastgoed afgewezen, oordelend dat de Gemeente Nijmegen vrij was om onderhands te verkopen en geen verplichting had om de openbare inschrijvingsprocedure voort te zetten.
Dopingzaak en de toepassing van bewijsregels in het Dopingreglement
21 juli 2015
Eiser, een atleet, spande een kort geding aan tegen de KNAU na een positieve dopingtest. De rechter oordeelde dat eiser niet voldoende bewijs had geleverd dat afwijkingen in de procedure het resultaat hadden beïnvloed en wees zijn vorderingen af.
Aanbestedingszaak betreffende de verkoop van het HKA-terrein door de gemeente Arnhem
21 juli 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de gemeente Arnhem de inschrijvingen voor de verkoop van het HKA-terrein niet correct heeft beoordeeld en gebiedt herbeoordeling.
Aanvullend deskundigenonderzoek naar verlies van arbeidsvermogen
15 juli 2015
Rechtbank Gelderland gelast aanvullend deskundigenonderzoek naar verlies van arbeidsvermogen van eiseres, met herberekening van schade en voorschotten door Interpolis.
Eigendomsgeschil over strook grond en verkrijgende verjaring
12 juni 2015
De rechtbank oordeelde dat gedaagden door verkrijgende verjaring eigenaar zijn geworden van een strook grond, waardoor de vordering tot ontruiming werd afgewezen.
Vordering tot vaststelling van de vraagprijs van een woning in het kader van een echtscheiding
27 mei 2015
De vorderingen van de vrouw om de vraagprijs van de woning te verhogen naar € 375.000,00 werden afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de vraagprijs van € 350.000,00 marktconform was.
Afwijzing van de vordering tot opheffing van het bewijsbeslag in kort geding tussen MAS c.s. en PPG c.s.
27 mei 2015
De rechtbank heeft de vordering van MAS c.s. tot opheffing van het bewijsbeslag afgewezen, omdat PPG c.s. een rechtmatig belang hebben bij het behoud van het bewijs.
Aansprakelijkheid ziekenhuis na medische behandeling en letselschade door curettage
19 mei 2015
De rechtbank oordeelt dat het ziekenhuis niet aansprakelijk is voor letselschade na een curettage, omdat deskundigenrapporten niet aan de vereisten voldeden. Verzoekster's verzoeken worden afgewezen.
Vonnis in kort geding over aanbesteding leermiddelen voor voortgezet onderwijs
6 mei 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat De Samenwerkende Scholen de aanbestedingsprocedure voor leermiddelen moeten intrekken en heraanbesteden vanwege onduidelijkheid in de gunningscriteria.
Inbreuk op auteursrecht op een computerprogramma en de rol van de maker
28 april 2015
Eiser vorderde een verbod op inbreuk op zijn auteursrechten op het platform Service2Fruit. De rechtbank wees de vorderingen af, o.a. wegens onvoldoende bewijs van auteurschap en stilzwijgende licentie.
Vastgoedgeschil tussen projectontwikkelaar en Bouwfonds over kortingsregeling en uitleg van koopovereenkomsten
15 april 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Bouwfonds geen recht heeft op korting op de koopprijs, omdat de voorwaarden voor de kortingsregeling niet zijn vervuld. Bouwfonds wordt veroordeeld tot betaling van de volledige koopsommen aan [eiseres] c.s.
Aanbestedingsprocedure en beoordelingssystematiek in kort geding tussen NMC en Provincie Gelderland
10 april 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de Provincie zich moet houden aan de beoordelingssystematiek in de aanbestedingsprocedure. Gunningsvoornemen wordt ingetrokken en herbeoordeling van inschrijvingen wordt bevolen.
Inconsistentie in beoordelingsmaatstaven bij aanbestedingsprocedure gemeente Arnhem
7 april 2015
De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente Arnhem terecht de gunningsbeslissing introk vanwege inconsistenties in de beoordelingssystematiek, wat leidde tot schending van het aanbestedingsrecht.
Aanbestedingsprocedure gemeente Arnhem: intrekking gunningsbeslissing en inconsistentie in beoordelingssystematiek
7 april 2015
De voorzieningenrechter oordeelt dat de gemeente Arnhem de aanbestedingsprocedure op goede gronden heeft ingetrokken vanwege inconsistenties in de beoordelingssystematiek, wat strijdig is met de beginselen van gelijke behandeling en transparantie.
Vordering tot betaling van loon en afgifte van jaaropgave door een voetballer tegen zijn vereniging na schorsing en royement
3 april 2015
Voetballer vordert loon en jaaropgave na schorsing en royement door VV Bennekom. Rechter oordeelt dat royement in risicosfeer van vereniging ligt en veroordeelt tot betaling van loon en afgifte van jaaropgave.
Vonnis in kort geding over schorsing en royement van een lid van een voetbalvereniging na incident tijdens een wedstrijd
3 april 2015
Rechtbank Gelderland wijst de vorderingen van [eiser] af in kort geding over schorsing en royement door VV Bennekom na een incident tijdens een wedstrijd, waarbij onvoldoende bewijs van geweld werd geleverd.
Verzet tegen tenuitvoerlegging van dwangbevelen en misbruik van bevoegdheid in kort geding
31 maart 2015
Rechtbank Gelderland wijst het verzet van UNIBUS B.V. tegen de tenuitvoerlegging van dwangbevelen af, oordelend dat het verzet kansloos is en misbruik van bevoegdheid wordt gemaakt.
Geschil tussen zorginstelling en gemeente over tarief huishoudelijke hulp onder Wmo 2015
27 maart 2015
Geschil tussen TSN Thuiszorg B.V. en gemeente Nijkerk over tarief huishoudelijke hulp onder Wmo 2015. Vordering van TSN voor hoger tarief afgewezen; gemeente heeft voldoende rekening gehouden met kostprijs.
Beroep op hardheidsclausule bij te late betaling griffierecht
18 maart 2015
PAPKO B.V. vorderde tegen GEMEENTE NIJMEGEN wegens te late betaling griffierecht. De rechtbank wees het beroep op de hardheidsclausule af en verleende verstek, maar de gevolgen vervielen na betaling op 15 januari 2015.
Ontbinding franchiseovereenkomst en ontruiming bedrijfspand met betrekking tot Bakker Bart
9 maart 2015
Bart’s Retail heeft de franchiseovereenkomst opgezegd. De franchisenemer mag een soortgelijke bakkerswinkel beginnen, mits hij een huurovereenkomst met de verhuurder afsluit. Het non-concurrentiebeding is opgeheven.
Verwarring tussen handelsnamen van advocatenkantoren in Apeldoorn
3 maart 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Parck advocatuur inbreuk maakt op de handelsnaam van Parick advocatuur, wat leidt tot verwarring bij het publiek. Parck moet haar naam wijzigen en een dwangsom betalen.
Bevoegdheid van IGZ tot handhavend optreden tegen melatonineproducten en de kwalificatie als geneesmiddel
24 februari 2015
De voorzieningenrechter oordeelt dat IGZ onzorgvuldig handhavend optreden tegen melatonineproducten heeft aangekondigd en gebiedt IGZ om een termijn voor besluitvorming bekend te maken.
Beperkingen op aanspraak van patiënten op dieetpreparaten onder de Zorgverzekeringswet
24 februari 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Menzis onrechtmatig de aanspraken van patiënten op dieetpreparaten beperkt door generiek voorschrijven te eisen zonder medische motivatie.
Non-concurrentiebeding en relatiebeding in franchiseovereenkomst tussen Yarden Franchise B.V. en De Passage Holding B.V. c.s.
13 februari 2015
De rechtbank oordeelt dat De Passage Holding B.V. en haar dochterondernemingen in strijd handelen met het non-concurrentie- en relatiebeding van de franchiseovereenkomst met Yarden Franchise B.V. en legt dwangsommen op.
Vordering tot nakoming van vervoersovereenkomsten door provincie Gelderland tegen Willemsen-De Koning B.V. in kort geding
11 februari 2015
De provincie Gelderland vordert in kort geding nakoming van vervoersovereenkomsten door Willemsen-De Koning B.V. De rechter oordeelt dat Willemsen-De Koning verplicht is om de vervoersactiviteiten te continueren tot 1 juli 2015, met een dwangsom bij niet-nakoming.
Kort geding over slaafse nabootsing van displays voor lolly's tussen Original Gourmet Food Company en Candy Dudes Benelux
6 februari 2015
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van Original Gourmet en Starsweets af in kort geding over slaafse nabootsing van displays door Candy Dudes, omdat geen verwarringsgevaar is aangetoond.
Informatieverstrekking en geschil over de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen tussen de Patiëntenadviesraad en de Sint Maartenskliniek
23 januari 2015
Kort geding tussen de Patiëntenadviesraad en de Sint Maartenskliniek over informatieverstrekking op basis van de WMCZ. De rechter wijst vorderingen deels toe en roept op tot samenwerking en bemiddeling.
Verbod op uitvoering zorgovereenkomsten door zorgverzekeraar VGZ met betrekking tot dieetpreparaten
19 december 2014
FHI vorderde een verbod op VGZ om zorgovereenkomsten aan te gaan die parallelimport van dieetpreparaten ontmoedigen. De rechtbank wees de vorderingen af en veroordeelde FHI in de proceskosten.
Vordering tot het aangaan van een overeenkomst voor wijkverpleging door een nieuwe zorgaanbieder
16 december 2014
De vordering van SMN om een overeenkomst voor wijkverpleging met VGZ aan te gaan wordt afgewezen. SMN voldoet niet aan de eisen voor nieuwe zorgaanbieders.
Toelating tot proeve van bekwaamheid voor leerling verdacht van ontucht
9 december 2014
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Rijn en IJssel een leerling, verdacht van ontucht, moet toelaten tot de proeve van bekwaamheid. De onderwijsinstelling kan deelname aan examens niet verhinderen op basis van een verdenking.
Onrechtmatige hinder door geluidsbelasting van autowasstraat op kantoorgebouw
9 december 2014
Rechtbank Gelderland wijst vorderingen van R en H Beheer af in kort geding over geluidsoverlast door autowasstraat, oordelend dat onduidelijk is of geluidsnormen van toepassing zijn.
Kort geding tussen erfgenamen over verkoop gemeenschappelijke woning
5 november 2014
Kort geding tussen erfgenamen over de verkoop van een gemeenschappelijke woning, waarbij de rechtbank oordeelt dat de gedaagde moet meewerken aan de verkoop aan een derde partij voor € 335.000,00.
Vonnis in kort geding over medewerking aan crediteurenakkoord en doorhaling hypotheek
4 november 2014
Eiser vorderde medewerking aan een crediteurenakkoord. De rechter oordeelde dat gedaagden misbruik maakten van hun bevoegdheid door niet mee te werken, en veroordeelde hen tot medewerking en terugbetaling van € 1.473,20 aan eiser.
Opheffing van conservatoir beslag in kort geding tussen QCEAS B.V. en [gedaagde]
31 oktober 2014
QCEAS B.V. vorderde opheffing van conservatoire beslagen gelegd door [gedaagde]. De voorzieningenrechter oordeelde dat de ondeugdelijkheid van het ingeroepen recht summierlijk was gebleken en hefte de beslagen op.
Vordering tot verwijdering van website wegens onrechtmatige inhoud en beschuldigingen
21 oktober 2014
Eisers vorderden verwijdering van een website met onrechtmatige beschuldigingen van fraude. De rechter oordeelde dat beschrijvingen van ervaringen niet onrechtmatig zijn, maar dat beschuldigingen van fraude verwijderd moesten worden.
Aanbestedingsrecht en classificatie van zorg onder de Wet maatschappelijke ondersteuning
14 oktober 2014
Carinova c.s. vorderden aanpassing van zorgclassificaties en tarieven onder de Wmo. De rechtbank wees de vorderingen af, o.a. omdat gemeenten de zorg mogen indelen en tarieven vaststellen.
Vergoeding hooggebergtebehandeling voor astmapatiënt door zorgverzekeraar
7 oktober 2014
Rechtbank Gelderland oordeelt dat zorgverzekeraar IZZ de kosten van hooggebergtebehandeling voor astmapatiënt moet vergoeden, ondanks gebrek aan wetenschappelijk bewijs.
Rectificatie vordering van de statutair directeur van Aldi Inkoop B.V. inzake ontslag
30 september 2014
De vordering tot rectificatie van de statutair directeur van Aldi Inkoop B.V. werd afgewezen wegens gebrek aan belang, aangezien zijn arbeidsovereenkomst was ontbonden.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst van de statutair directeur van Aldi Inkoop B.V. met toekenning van een vergoeding
30 september 2014
De rechtbank ontbindt de arbeidsovereenkomst van de statutair directeur van Aldi Inkoop B.V. met toekenning van een vergoeding van € 900.000,- bruto, wegens een verstoorde arbeidsrelatie en onvoldoende onderzoek naar klachten.
Vonnis in kort geding over aanbesteding Jeugdhulp 2015 door gemeenten in Achterhoek
18 september 2014
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gemeenten de inschrijvingstermijn voor aanbesteding Jeugdhulp 2015 moeten opschorten tot twee werkdagen na de uitspraak in kort geding op 30 september 2014.
Toelating tot Erkenningsregeling in Aanbestedingsrecht: Eiseres niet gekwalificeerd door TenneT
17 september 2014
Rechtbank Gelderland oordeelt dat eiseres niet gekwalificeerd is voor de Erkenningsregeling van TenneT, omdat zij niet voldeed aan de technische eisen. Vorderingen tot schadevergoeding afgewezen.
Executoriaal derdenbeslag en verklaringsprocedure tussen JOH. ENSCHEDÉ STAMPS BV en ST. ACADEMIE VOOR BEWUSTZIJNSONTWIKKELING SOERIA
10 september 2014
In deze zaak vordert JOH. ENSCHEDÉ STAMPS BV dat ST. ACADEMIE VOOR BEWUSTZIJNSONTWIKKELING SOERIA een verklaring aflegt over vorderingen uit een executoriaal derdenbeslag. De rechtbank heeft de bewijslast bij Enschedé gelegd en Soeria moet stukken overleggen ter onderbouwing van haar verweer.
Vordering tot vestigen van een opstalrecht in kort geding tussen Stichting Mens en Werk en Stichting Nijmeegs Interconfessioneel Ziekenhuis Canisius-Wilhelmina
4 september 2014
De rechtbank wees de vordering van Stichting Mens en Werk tot vestiging van een opstalrecht af, omdat er onvoldoende duidelijkheid was over de voorwaarden. Mens en Werk werd veroordeeld in de proceskosten.
Beëindiging franchiseovereenkomst en geheimhoudingsbeding in kort geding
15 juli 2014
Cristal Cleaning vorderde nakoming van een vaststellingsovereenkomst van 30 november 2012 tegen gedaagden, die negatieve uitlatingen deden. De rechtbank oordeelde dat gedaagden gebonden zijn aan de geheimhoudingsverplichtingen en legde dwangsommen op voor niet-nakoming.
Aanbestedingsprocedure en gunningscriteria in kort geding
7 juli 2014
Kort geding tussen Van Driesten Bouw B.V. en Stichting Trivium over aanbesteding voor de verbouw van de Airborneschool. De rechtbank oordeelt dat Trivium de aanbesteding terecht heeft afgebroken en veroordeelt Trivium om Van Driesten toe te laten tot de heraanbesteding.
Geschil over beoordelingssystematiek in niet openbare aanbestedingsprocedure voor dijkverbetering
10 juni 2014
Geschil over de gunningsbeslissing van een aanbesteding voor dijkverbetering door Waterschap Rivierenland, waarbij eisers niet als winnaar zijn aangewezen. Vorderingen van eisers afgewezen.
Derdenverzet in aanbestedingsprocedure en misbruik van procesrecht
3 juni 2014
Wam & Van Duren vorderde in kort geding tegen de gemeente Zevenaar, maar werd niet-ontvankelijk verklaard wegens misbruik van procesrecht. De gemeente had eerder onrechtmatig aanbesteed, maar Wam & Van Duren had niet ingegrepen in de eerdere procedure.
Onrechtmatige beperking van vergoedingen door zorgverzekeraars voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders
27 mei 2014
Rechtbank Gelderland oordeelt dat zorgverzekeraars onrechtmatig handelen door vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg te beperken tot 60%. Momentum krijgt recht op 80% van de marktconforme tarieven.
Opzegging bankrelatie wegens integriteitsrisico's door betrokkenheid bij kartelvorming op executieveilingen
15 april 2014
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de opzegging van de bankrelatie met eiser, wegens integriteitsrisico's door kartelvorming, niet onrechtmatig is. Eiser had de bank niet geïnformeerd over een opgelegde boete.
Ongeldigverklaring inschrijving bij aanbestedingsprocedure door niet volledig ingevulde inschrijvingsstaat
4 april 2014
Rechtbank Gelderland verklaart inschrijving ongeldig wegens niet volledig ingevulde inschrijvingsstaat in aanbestedingsprocedure. Eiseres wordt in proceskosten veroordeeld.
Aanbestedingsprocedure en openbaarmaking van biedingen in kort geding
3 april 2014
In deze zaak heeft de Rechtbank Gelderland de vorderingen van een glasaalleverancier afgewezen in een kort geding over een aanbestedingsprocedure voor glasaal. De rechtbank oordeelde dat de aanbestedingsdocumenten duidelijk waren en dat de gunning aan een andere partij rechtmatig was.
Afwijzing van een kort geding over schadevergoeding wegens onrechtmatige aanhouding door de politie
11 maart 2014
De rechtbank heeft de vordering van [eiser] tot schadevergoeding afgewezen, oordelend dat de aanhouding door de politie rechtmatig was en er geen schade was aangetoond.
Merkinbreuk en handelsnaamrecht in de dance-industrie: de zaak tussen WE R Music B.V. en Confusion Events
7 maart 2014
De rechtbank oordeelt dat gedaagde geen inbreuk maakt op het woordmerk 'WE R' van eiser, omdat het gebruikte teken 'We are Hardstyle' niet gelijk is aan het merk en er geen verwarringsgevaar bestaat. Eiser wordt veroordeeld in de proceskosten.
Afwijzing vordering tot staking van merkinbreuk en handelsnaam in kort geding tussen Eisma Media Groep B.V. en Macrider Nederland B.V.
4 maart 2014
Vordering tot staking van inbreuk op de beeldmerken HORSES en HORSES.NL door Eisma Media Groep B.V. wordt afgewezen; geen merkinbreuk en geen handelen in strijd met de Handelsnaamwet.
Afwikkeling van nalatenschap en vordering tot stellen van zekerheid voor vordering uit overbedeling
28 februari 2014
Kort geding over afwikkeling nalatenschap. Eisers vorderen inzage in documenten en zekerheid voor vordering uit overbedeling. Gedaagde moet informatie verstrekken, maar vordering tot zekerheid wordt afgewezen.
Vonnis in kort geding tussen Forlan ICT en Total Software Solutions B.V.B.A. over onrechtmatige daad en samenwerkingsovereenkomst
14 februari 2014
Forlan ICT spant een kort geding aan tegen TSS over onrechtmatige daad en samenwerkingsovereenkomst. De rechtbank oordeelt dat TSS de overeenkomst moet nakomen en zich moet onthouden van het benaderen van Forlan's klanten.
Voorschot op schadevergoeding na letsel door verkeersongeluk
14 februari 2014
Eiser vordert een voorschot van € 30.000,- op schadevergoeding na letsel door een verkeersongeluk. De rechter wijst dit toe, evenals de proceskosten van € 985,82.
Aanbestedingsrecht en de gevolgen van het niet vermelden van derde partijen in de Eigen Verklaring
11 februari 2014
De rechtbank oordeelt dat Rentex Awé niet onterecht is geselecteerd voor de aanbesteding, ondanks het niet vermelden van derden in de Eigen Verklaring. CleanLeaseFortex's vorderingen worden afgewezen.
Executie- en beslagrecht: Tenuitvoerlegging van een notariële akte en verplichtingen tot het verstrekken van inlichtingen
11 februari 2014
In deze zaak vorderen 't Reylof c.s. dat Sandton Holding verplicht wordt om inlichtingen te verstrekken over haar vermogenspositie. De rechtbank oordeelt dat deze verplichting bestaat en legt dwangsommen op bij niet-naleving.
Vonnis inzake zorgcontracten en vergoedingen voor dieetpreparaten
7 februari 2014
Rechtbank Gelderland wijst de vorderingen van Nutricia af in kort geding tegen VGZ c.s. over vergoedingen voor dieetpreparaten, oordelend dat de nieuwe vergoedingen niet onzorgvuldig zijn vastgesteld.
Stopzetting van levering van lagedrukstoom en drinkwater aan gedaagden in verband met betalingsachterstand
28 januari 2014
De rechter oordeelt dat de stopzetting van de levering van utilities door De Kleef aan Hyet c.s. gerechtvaardigd was vanwege betalingsachterstand, maar verplicht De Kleef om in de toekomst vooraf te waarschuwen voor afsluitingen.
Vonnis inzake de huurovereenkomsten en de verplichtingen van de curator in faillissement
24 januari 2014
De rechtbank oordeelt dat de huurders onterecht de huurovereenkomsten hebben ontbonden en veroordeelt hen tot nakoming en betaling van achterstallige huur en boetes.
Aanbestedingsrecht en de toepassing van EMVI versus laagste prijs in aanbestedingsprocedures
24 januari 2014
BAM spande een kort geding aan tegen de gemeente Zevenaar over de aanbesteding van het gemeentehuis. De rechtbank oordeelde dat de gemeente in strijd met de Aanbestedingswet handelde door de laagste prijs te hanteren in plaats van EMVI. De gemeente moest haar gunningsvoornemen intrekken en de aanbesteding staken.
Opschorting van dienstverlening door distributeur aan groothandel in boeken op basis van algemene voorwaarden
22 januari 2014
De rechtbank heeft de vorderingen van Veldboeket c.s. afgewezen, omdat de dienstverlening door CB c.s. gerechtvaardigd was op basis van openstaande facturen. Veldboeket c.s. werden veroordeeld in de proceskosten.
Vonnis over handelsnaamconflict tussen Helldorfer Antiek B.V. en Helldorfer Binnenstad B.V.
21 januari 2014
Vonnis over handelsnaamconflict tussen Helldorfer Antiek B.V. en Helldorfer Binnenstad B.V. waarbij het gebruik van de naam 'Helldorfer' door de laatste wordt verboden.
Toepassing van gunningscriteria in aanbestedingsprocedure
20 januari 2014
In deze zaak oordeelde de rechtbank dat de gunningscriteria in een aanbestedingsprocedure correct waren toegepast, waardoor de vorderingen van [eiseres] werden afgewezen.
Inbreuk op auteursrecht op meubels van Piet Hein Eek
17 januari 2014
Piet Hein Eek B.V. c.s. vorderden in kort geding wegens inbreuk op auteursrecht door gedaagde op meubels. De rechtbank oordeelde dat de totaalindruk van de meubels identiek is, en veroordeelde gedaagde tot staken van inbreuk en betaling van proceskosten.
Vordering tot opheffing van conservatoire beslagen en schadevergoeding in kort geding
14 januari 2014
Eiser vordert opheffing van conservatoire beslagen door gedaagde. De voorzieningenrechter wijst de vordering af, oordelend dat het belang van gedaagde bij handhaving van het beslag zwaarder weegt. Eiser wordt ook veroordeeld in de proceskosten.
Vordering tot verbod op levering van producten onder het merk BEMO in strijd met exclusieve distributieovereenkomst
9 januari 2014
VAB Handel vordert verbod voor Maas Profile om producten van het merk BEMO aan derden te leveren, in strijd met exclusieve distributieovereenkomst. Vordering toegewezen met dwangsom.
Aansprakelijkheid huisarts wegens gemiste diagnose en tekortkomingen in zorgverlening
11 december 2013
Eiser vordert schadevergoeding van zijn huisarts wegens gemiste diagnose en tekortkomingen in zorgverlening, wat leidde tot sepsis en blijvende schade.
Gebruik van logo na aandelenoverdracht door Retail Bouw Nederland B.V.
3 december 2013
De rechtbank oordeelt dat Retail Bouw het gebruik van het logo moet staken na de aandelenoverdracht, omdat het logo auteursrechtelijk beschermd is en sterk lijkt op het logo van Bouwbedrijf Klomps.
Afwijzing uitstelverzoek en verstekverlening in kort geding tegen de Bond van Wetsovertreders
28 november 2013
De voorzieningenrechter heeft het uitstelverzoek van de Bond van Wetsovertreders afgewezen en verstek verleend. De gedaagde is veroordeeld tot het intrekken van een persbericht en het betalen van schadevergoeding aan de eisers.
Onrechtmatigheid van preferentiebeleid in zorgcontracten voor dieetpreparaten
15 november 2013
De voorzieningenrechter oordeelt dat het preferentiebeleid van VGZ c.s. voor dieetpreparaten onrechtmatig is, en verbiedt verdere uitvoering van de zorgcontracten.
Betalingsachterstand en huurbeding in hypotheekakte tussen eiser en Rabobank
8 november 2013
Eiser in betalingsachterstand bij Rabobank en heeft huurbeding in hypotheekakte overtreden. Vonnis wijst vorderingen van eiser af en veroordeelt hem in proceskosten.
Auteursrechtinbreuk en verrekening in faillissement
5 november 2013
De rechtbank heeft de vordering van de eiser afgewezen, omdat hij geen tegenvordering had die de vordering van de curator kon verrekenen. Eiser werd veroordeeld in de proceskosten.
Onrechtmatige concurrentie door ex-werknemer zonder concurrentiebeding
5 november 2013
EZA vorderde in kort geding dat [gedaagde] zou stoppen met onrechtmatige concurrentie. De rechter oordeelde dat [gedaagde] niet onrechtmatig had gehandeld en wees de vorderingen van EZA af.
Verplichting tot ondertekening van praktijkopleidingsovereenkomsten voor BBL-cursisten
1 november 2013
Eisers vorderden dat Helicon praktijkopleidingsovereenkomsten voor BBL-cursisten zou ondertekenen. De rechter oordeelde dat Helicon dit moest doen, mits aan wettelijke vereisten werd voldaan, en legde een dwangsom op bij niet-nakoming.
Stilzwijgend gebruiksrecht van merk door DRI zonder vergoeding aan Rieberjo
29 oktober 2013
Rechtbank Gelderland oordeelt dat DRI gerechtigd is het merk 'AIRWASH' te gebruiken zonder vergoeding aan Rieberjo, op basis van een stilzwijgend gebruiksrecht. Rieberjo's vorderingen worden afgewezen.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de verlaging van de kredietlimiet door Centraal Boekhuis B.V.
25 oktober 2013
De rechtbank heeft de vorderingen van Veldboeket c.s. afgewezen en geoordeeld dat CB rechtmatig de kredietlimiet heeft verlaagd naar € 835.000,00, rekening houdend met de belangen van partijen.
Aanbestedingsprocedure en uitsluiting inschrijver wegens niet voldoen aan eisen
25 oktober 2013
De Combinatie Eendracht Infra B.V. en HENS N.V. spande een kort geding aan tegen het Waterschap Rivierenland na uitsluiting van hun inschrijving in een aanbestedingsprocedure. De rechter oordeelde dat het Waterschap de Combinatie onvoldoende gelegenheid had gegeven om gebreken te herstellen en verbood de gunning aan Ploegam B.V.
Geschil over het gebruik van de merk- en handelsnaam 'Boerenbond' tussen Agri Retail B.V. en Boerenbond Retail B.V.
14 oktober 2013
In deze zaak vordert Agri Retail dat Boerenbond Retail het gebruik van de merk- en handelsnaam 'Boerenbond' staakt. De rechter oordeelt dat Boerenbond Retail de naam mag blijven gebruiken tot er duidelijkheid is over de ontvlechting van de samenwerking.
Onrechtmatige verlaging van vergoeding voor specialistische GGZ door zorgverzekeraars
3 oktober 2013
Rechtbank Gelderland oordeelt dat VGZ en Univé onrechtmatig handelen door de vergoeding voor specialistische GGZ te verlagen van 80% naar 60%. CrisisCare krijgt gelijk en zorgverzekeraars moeten 80% vergoeden.
Vordering tot informatieverstrekking door de Belastingdienst inzake buitenlandse bankrekeningen
19 september 2013
De Belastingdienst vorderde in kort geding dat [gedaagde 1] en [gedaagde 2] informatie verstrekken over hun buitenlandse bankrekeningen bij de KB Luxbank. De voorzieningenrechter oordeelde dat de gedaagden verplicht waren om deze informatie te verstrekken en wees de vorderingen van de Belastingdienst toe.
Onrechtmatige handelswijze van VGZ Zorgverzekeraar N.V. jegens tandarts in verband met bovengemiddelde declaraties
30 augustus 2013
De voorzieningenrechter oordeelt dat VGZ niet onrechtmatig heeft gehandeld door patiënten van de tandarts te informeren over bovengemiddelde declaraties, gezien de weigering van de tandarts om inlichtingen te verschaffen.
Aanbesteding leerlingenvervoer gemeenten Lingewaard en Overbetuwe
28 augustus 2013
Eiseres, een besloten vennootschap, verzet zich tegen de ongeldigverklaring van haar inschrijving voor leerlingenvervoer door gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. De rechter oordeelt dat de inschrijving niet ongeldig kon worden verklaard, maar wijst de vorderingen van eiseres af wegens gebrek aan bewijs van benadeling.
Huur bedrijfsruimte; geschil over de totstandkoming van een huurovereenkomst en de omvang van het te verhuren gedeelte
1 augustus 2013
Kort geding over de totstandkoming van een huurovereenkomst voor een bedrijfsruimte; partijen zijn het niet eens over de omvang van het te verhuren gedeelte. Vonnis van 1 augustus 2013.
Vervangende toestemming voor medische behandeling van minderjarige in kort geding
1 augustus 2013
De voorzieningenrechter verleent vervangende toestemming voor colonspoelingen bij de dochter van partijen, gezien de ernstige darmproblemen en het gebrek aan overeenstemming tussen ouders.
Vergoeding van het geneesmiddel Bosentan door Zorgverzekeraar in kort geding
19 juli 2013
De rechtbank oordeelde dat de zorgverzekeraar Bosentan aan een 11-jarig meisje met systemische sclerose moet vergoeden, ondanks de leeftijdsrestrictie, vanwege de ernstige medische noodzaak.
Schorsing van de tenuitvoerlegging van een beschikking in een executiegeschil tussen Circuit Park en PR Advices
4 juni 2013
De voorzieningenrechter heeft de vorderingen van Circuit Park tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een beschikking afgewezen, omdat er geen juridische of feitelijke misslagen zijn vastgesteld.
Auteursrechtelijke geschil over cursusboek wijnmaken en wijn beoordelen
17 mei 2013
Eiser vorderde erkenning van auteursrechten op cursusboek wijnmaken. De rechter oordeelde dat eiser niet de enige auteursrechthebbende was en wees de vorderingen af.
Aansprakelijkheid na aanvaring tussen binnenvaartschepen op de Waal
15 mei 2013
De rechtbank Gelderland oordeelt dat de eigenaar van de [m.t.s. B] aansprakelijk is voor de schade na een aanvaring met de [m.s. A] op de Waal, en wijst de vorderingen van de eisers toe.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding door gemeente Arnhem
7 mei 2013
Rechtbank Gelderland oordeelt dat gemeente Arnhem Mic-o-data ten onrechte ongeldig verklaarde. Gemeente moet inschrijving opnieuw beoordelen en nieuw gunningsvoornemen bekendmaken.
Vordering tot benoeming van een registeraccountant en verstrekking van informatie door gedaagden in kort geding
3 mei 2013
Promocean vordert in kort geding dat gedaagden een registeraccountant benoemen en informatie verstrekken over hun vermogen. De rechtbank wijst de vorderingen toe en veroordeelt gedaagden in de proceskosten.
Opzegging distributieovereenkomst tussen W&H en Yanmar
24 april 2013
De rechtbank oordeelt dat Yanmar de distributieovereenkomst met W&H rechtmatig heeft opgezegd vanwege slechte verkoopresultaten. W&H's vorderingen worden afgewezen en zij wordt in de proceskosten veroordeeld.
Executiegeschil tussen een vereniging en een voormalig havenmeester over dwangsommen en gebruik van een ligplaats
19 april 2013
Executiegeschil tussen [eiseres] en vereniging Het Esmeer over dwangsommen en gebruik van een ligplaats. Vonnis van 19 april 2013: schorsing executie dwangsommen toegewezen, vorderingen in reconventie grotendeels afgewezen.
Beslagvrije voet en executoriaal derdenbeslag op AOW-uitkering in internationaal kader
19 april 2013
De Rechtbank Gelderland heeft de vorderingen van eiser afgewezen, die vroeg om toepassing van een beslagvrije voet op zijn AOW-uitkering. De rechter oordeelde dat onvoldoende bewijs was geleverd voor zijn verblijf in Nederland.
Verwijdering van een dubbele deur in de zijgevel van een pand op erfgrens
5 april 2013
Eiseres vorderde de verwijdering van een dubbele deur op de erfgrens. De rechter oordeelde dat de deur in strijd was met artikel 5:50 BW en wees de vorderingen van eiseres toe, inclusief proceskosten.
Vordering tot uitvoering van kort geding vonnis en toegang tot pand
5 april 2013
De voorzieningenrechter heeft Kaplan c.s. veroordeeld om eiser toegang te verschaffen tot het pand en de uitvoering van een eerder vonnis te gedogen, met dwangsommen bij niet-naleving.
Vordering tot betaling van openstaande facturen in kort geding tussen Cape Five en Juicy Line
22 maart 2013
Cape Five vordert in kort geding betaling van € 36.000,- van Juicy Line voor geleverde sinaasappels. De rechtbank wijst de vordering toe, oordeelt dat Juicy Line geen tegenvordering kan verrekenen, en veroordeelt Juicy Line in de proceskosten.
Aanbesteding thuiszorg Rijk van Nijmegen en de overnameverplichting van personeel
21 maart 2013
Axxicom Thuiszorg B.V. spande een kort geding aan tegen gemeenten over de gunning van een aanbesteding voor huishoudelijke hulp. De rechter oordeelde dat de gemeenten niet verplicht waren om inschrijvers uit te sluiten op basis van twijfels over de naleving van de CAO VVT. De vorderingen van Axxicom werden afgewezen.
Misbruik van procesrecht en onrechtmatige executie in kort geding tussen eiser en gedaagde
15 maart 2013
Eiser vorderde schorsing van de executie van een eerder vonnis wegens misbruik van procesrecht door gedaagde. De rechter oordeelde dat de executie onrechtmatig was en schorste deze.
Aanbestedingsprocedure en technische bekwaamheid van Ploegam B.V. in geschil met Waterschap Valleien en Veluwe
5 maart 2013
Ploegam B.V. betwist de ongeldigverklaring van hun deelname aan een aanbestedingsprocedure door Waterschap Valleien en Veluwe, die stelt dat Ploegam niet voldoet aan de technische bekwaamheidseisen. De rechtbank oordeelt in het voordeel van Ploegam en wijst hun vorderingen toe.
Aanbestedingsgeschil tussen Swets ODV B.V. en Waterschap Rivierenland over geschiktheidseisen en gunning van een opdracht voor flexibele arbeid
13 februari 2013
Swets ODV B.V. vordert in kort geding dat Waterschap Rivierenland de opdracht voor flexibele arbeid niet aan MDN gunt, omdat MDN niet voldoet aan de referentie- en personeelseisen. De voorzieningenrechter oordeelt in het voordeel van Swets en gebiedt Waterschap de overeenkomst met MDN op te zeggen.
Verschoonbare termijnoverschrijding bij betaling griffierechten en beroep op hardheidsclausule
13 februari 2013
De rechtbank oordeelt dat er geen verschoonbare termijnoverschrijding is bij betaling griffierechten en dat het beroep op de hardheidsclausule niet slaagt.
Verstrekking van verstek en gevolgen van niet tijdige betaling griffierecht
13 februari 2013
De rechtbank Oost-Nederland oordeelt dat verstek tegen de gedaagde verleend had moeten worden wegens te late betaling van het griffierecht, maar dat de gevolgen vervallen nu de betaling alsnog heeft plaatsgevonden. Kosten van € 192,-- worden aan de zijde van de eiseres begroot.
Aansprakelijkheid en schadevergoeding na ongeval met rugklachten
16 januari 2013
Eiser vorderde schadevergoeding na een ongeval, maar de rechtbank oordeelde dat er geen causaal verband was tussen het ongeval en de rugklachten. Interpolis werd wel aansprakelijk verklaard voor de schade, en eiser werd in de proceskosten veroordeeld.
Vordering tot betaling van loon na beëindiging overeenkomst van opdracht
19 december 2012
Eiser vordert betaling van loon na beëindiging overeenkomst van opdracht. TPP heeft griffierecht niet tijdig betaald, maar geen processuele consequenties. Vordering wordt toegewezen en TPP in kosten veroordeeld.
Incident tot het stellen van zekerheid voor proceskosten en schadevergoeding in civiele procedure
19 december 2012
De rechtbank oordeelt dat ZHARKOL zekerheid moet stellen voor proceskosten van € 12.073,--, maar wijst de vordering voor schadevergoeding af. ZHARKOL wordt veroordeeld in de proceskosten van het incident.
Onredelijke opzegging van een duurovereenkomst tussen C1000 en Bakkersland
19 december 2012
C1000 vorderde nakoming van een duurovereenkomst met Bakkersland, die onredelijk was opgezegd. De rechter oordeelde dat de opzegging niet rechtsgeldig was en Bakkersland moest de overeenkomst nakomen.
Aansprakelijkheid en eigen schuld bij verkeersongeval met gordeldracht
19 december 2012
De rechtbank oordeelt dat de gedaagde niet heeft bewezen dat het slachtoffer geen gordel droeg. Het beroep op eigen schuld is gegrond, maar de rechtbank past een billijkheidscorrectie toe, waardoor de gedaagde 85% van de schade moet vergoeden.
Aanbestedingsrecht en de geldigheid van inschrijvingen in een aanbestedingsprocedure voor brandweerauto's
13 december 2012
Rechtbank Arnhem verklaart inschrijving van DRV ongeldig in aanbestedingsprocedure voor brandweerauto's, wegens verstoring van gunningssystematiek. VGGM moet herbeoordelen.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor schade door medische kunstfout na verkeersongeval
12 december 2012
Eiser vorderde schadevergoeding van het ziekenhuis na amputatie van zijn onderbeen door vermeende medische kunstfout. De rechtbank oordeelde dat er geen causaal verband was tussen de vertraging in behandeling en de amputatie, en wees de vorderingen af.
Deskundigenonderzoek naar medische toestand van patiënte M. de Jong
12 december 2012
De rechtbank Arnhem heeft prof. dr. P.E. Postmus benoemd als deskundige in de zaak van mevrouw M. de Jong, met vragen over haar medische toestand en behandeling in 1997. Gedaagde moet een voorschot van € 6.000,00 betalen voor het deskundigenonderzoek.
Hypotheekverlening en nietigheid van overeenkomsten in kort geding
11 december 2012
De rechtbank oordeelt dat hypotheken op onroerend goed in strijd zijn met artikel 3:43 BW en daarom nietig zijn. Gedaagden worden veroordeeld tot medewerking aan het royement van de hypotheken en hoofdelijk in de proceskosten.
Afwijzing van vordering tot verklaring van prijsgeven van aanspraken jegens hypotheeknemer
11 december 2012
De rechtbank heeft de vordering van eiser tot verklaring van prijsgeven van aanspraken jegens hypotheeknemer afgewezen, omdat er geen rechtsgrond voor was. Eiser had geen belang meer bij het gevorderde verzoek, aangezien de hypotheeknemer al was veroordeeld tot medewerking aan royement.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor schade door Miragelplombe
28 november 2012
Eiser vorderde schadevergoeding van het ziekenhuis wegens complicaties na implantatie van een Miragelplombe. De rechtbank wees de vordering af, oordelend dat het ziekenhuis niet aansprakelijk was voor de complicaties die zich bij eiser voordeden.
Onenigheid tussen buren over erfgrens en vernielingen op recreatiepark
27 november 2012
Burengeschil over erfgrens en vernielingen op recreatiepark; eisers vorderen verbod op bedreigingen en vernielingen, maar rechtbank wijst meeste vorderingen af.
Inbreuk op auteurs- en Gemeenschapsmodelrechten door slaafse nabootsing van schoenenmodellen
23 november 2012
Blackstone B.V. vorderde in kort geding tegen Brainwave B.V. en AQA B.V. wegens inbreuk op auteurs- en Gemeenschapsmodelrechten. De voorzieningenrechter verklaarde zich onbevoegd voor het Gemeenschapsmodelrecht en wees de vorderingen op basis van auteursrecht en slaafse nabootsing af.
Aanbestedingsprocedure en schending van het gelijkheidsbeginsel in kort geding
6 november 2012
De voorzieningenrechter heeft in kort geding geoordeeld dat KWS Infra B.V. onvoldoende bewijs heeft geleverd voor schending van het gelijkheidsbeginsel in de aanbestedingsprocedure door Grontmij. De vorderingen van KWS werden afgewezen en proceskosten werden toegewezen aan DAR en Grontmij.
Tenuitvoerlegging van arrest inzake verdeling nalatenschap en onterving
2 november 2012
De Rechtbank Arnhem wijst de vorderingen van de erven eiser af en bevestigt de tenuitvoerlegging van een eerder arrest over de verdeling van de nalatenschap, zonder grond voor schorsing.
Nakoming van een overeenkomst inzake de levering van zonnepaneleninstallaties en de verplichtingen van de partijen
30 oktober 2012
GS-Solar vordert nakoming van een overeenkomst van Wilro voor de levering van zonnepaneleninstallaties. De rechter oordeelt dat Wilro verplicht is om ontbrekende onderdelen te leveren en legt een dwangsom op voor niet-nakoming.
Aansprakelijkheid van medische instelling voor onzorgvuldig handelen tijdens nabehandeling
24 oktober 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Klein Rosendael aansprakelijk is voor onzorgvuldig handelen tijdens nabehandeling op 8 en 24 januari 2007, maar niet voor complicatie tijdens operatie.
Incident tot het stellen van zekerheid van de proceskosten in een civiele procedure tussen een buitenlandse vennootschap en een Nederlandse eiser
17 oktober 2012
De rechtbank oordeelt dat BMH Instruments (HK) Co. Ltd. zekerheid moet stellen voor proceskosten in een civiele procedure, tot een bedrag van € 15.705,--, uiterlijk op 14 november 2012.
Incident tot het stellen van zekerheid voor de proceskosten in civiele procedure
10 oktober 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Rana Global Transport zekerheid moet stellen voor proceskosten van € 9.305,-- in incident tegen Pinarci Machines Europe. Vonnis op 10 oktober 2012.
Executiegeschil over schadevergoeding na verkoop woning zonder bouwvergunning
9 oktober 2012
Eisers zijn veroordeeld tot schadevergoeding aan gedaagde A voor verkoop woning zonder vergunning. Vordering tegen gemeente afgewezen, executie van € 10.000 geschorst, € 26.900 niet.
Beroep op hardheidsclausule faalt bij te late betaling griffierecht
3 oktober 2012
Eiseres heeft te laat het griffierecht betaald en haar beroep op de hardheidsclausule faalt. Berkenrode wordt ontslagen van instantie, eiseres wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vonnis inzake bewijslevering en verkeersongeluk met gordeldracht
26 september 2012
Vonnis over bewijslevering inzake gordeldracht bij verkeersongeval. De rechtbank oordeelt dat de bewijslast bij het Bureau ligt en benoemt een deskundige voor verdere beoordeling.
Onrechtmatige beëindiging van duurovereenkomst in kort geding
21 september 2012
Eiseres vordert in kort geding schadevergoeding na onterecht beëindigen van duurovereenkomst door gedaagden. Vordering wordt afgewezen; geen nieuwe feiten en risico van onmogelijkheid van terugbetaling.
Causaal verband tussen tekortkoming huisarts en overlijden patiënte
19 september 2012
De rechtbank onderzoekt het causaal verband tussen de tekortkoming van de huisarts en het overlijden van de patiënte, waarbij deskundigen worden ingeschakeld voor verdere oordeelsvorming.
Onrechtmatige slaafse nabootsing van gasmeterkoppelstukken tussen Bosma, BK-Formteile, Sinfra en Siral
14 september 2012
Bosma en BK-Formteile vorderen in kort geding tegen Sinfra en Siral wegens onrechtmatige slaafse nabootsing van hun gasmeterkoppelstuk. De rechter wijst de vorderingen af, oordelend dat er geen verwarringsgevaar bestaat tussen de producten.
Aansprakelijkheid voor schade door onrechtmatig handelen in civiele procedure
12 september 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Giesbers Groep B.V. onrechtmatig heeft gehandeld jegens Stichting Trudo en veroordeelt tot schadevergoeding van € 400.000,-.
Vonnis inzake salarisindexatie en vakantiedagen van statutair directeur
12 september 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt in geschil tussen statutair directeur en Giesbers Groep over salarisindexatie en niet opgenomen vakantiedagen. Vordering van eiser op vakantiedagen wordt toegewezen.
Tussentijdse beëindiging van afvalverwerkingsovereenkomst door Rivierenland
11 september 2012
Rivierenland kan de afvalverwerkingsovereenkomst met ARN niet tussentijds beëindigen. De rechter oordeelt dat de redenen voor opzegging niet voldoende zijn en verplicht Rivierenland om afval te blijven aanleveren tegen het afgesproken tarief.
Incassovordering tegen buitenlandse vennootschap met betrekking tot internationale rechtsmacht en toepasselijk recht
4 september 2012
Eiser vorderde € 122.151,32 van MaSanté S.A.S. op basis van een consultancyovereenkomst. De rechter oordeelde dat de Nederlandse rechter bevoegd was en wees de vordering toe, inclusief rente en kosten.
Onzekerheid over betalingsverplichtingen tussen zorgaanbieders en zorgkantoor in kort geding
31 augustus 2012
In kort geding tussen Stichting Sensire en Stichting Menzis oordeelt de voorzieningenrechter dat Menzis de betaling van overproductievorderingen mag opschorten vanwege onduidelijkheid over de rechtmatige schuldeiser. Vordering van Sensire wordt afgewezen.
Ontslag van instantie wegens niet tijdige betaling griffierecht en afwijzing beroep op hardheidsclausule
29 augustus 2012
Exology Holding B.V. werd ontslagen van instantie wegens niet tijdige betaling van griffierecht. Het beroep op de hardheidsclausule faalde. Vonnis uitgesproken op 29 augustus 2012 door mr. R.J.B. Boonekamp.
Aansprakelijkheid bij aanvaring op de Waal tussen de Pride of Braila en de Heliodor
29 augustus 2012
De rechtbank oordeelt dat zowel de Pride of Braila als de Heliodor schuld hebben aan de aanvaring op de Waal, met een schuldverdeling van 40% voor Pride of Braila en 60% voor Heliodor.
Benoeming deskundige in medische aansprakelijkheidszaak tegen ziekenhuis
22 augustus 2012
Rechtbank Arnhem benoemt neurochirurg dr. R.H.M.A. Bartels als deskundige in medische aansprakelijkheidszaak tegen ziekenhuis, onderzoekt gezondheidstoestand eiseres en mogelijke tekortkomingen.
Executiegeschil over verbeurde dwangsommen tussen Angro en Bonnie Doon
26 juli 2012
Executiegeschil tussen Angro en Bonnie Doon over verbeurde dwangsommen wegens niet-nakoming van een eerder vonnis. Bonnie Doon wordt in de kosten van de procedure veroordeeld.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor verloren kans op minder zenuwschade na operatie
25 juli 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat een ziekenhuis aansprakelijk is voor verloren kans op minder zenuwschade door vertraging in operatie. Eiseres ontvangt € 5.000,00 als voorschot op schadevergoeding.
Schadevergoeding voor verloren kans op minder zenuwschade door tekortschieten ziekenhuis
25 juli 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat het ziekenhuis tekort is geschoten, waardoor eiseres een kans op minder zenuwschade heeft verloren. Schadevergoeding van € 5.000,-- toegewezen als voorschot, plus proceskosten van € 7.272,93.
Toewijzing verzoek tot tussenkomst in civiele procedure
25 juli 2012
De Rechtbank Arnhem heeft op 25 juli 2012 de vordering tot tussenkomst van verzoekers in een civiele procedure toegewezen, waarbij belang is aangetoond om verlies van rechten te voorkomen. Verweerster is veroordeeld in de proceskosten van het incident.
Verplichting tot aanleg van natuurterrein en boeteclausule in overeenkomst
25 juli 2012
Rechtbank Arnhem wijst de vordering van Het Lijndensche Fonds tot betaling van een boete af, omdat er al een natuurterrein is aangelegd. De verplichtingen uit de overeenkomst zijn niet alleen op 1 januari 2005 van toepassing.
Aanbestedingszaak tussen Educus B.V. en Wageningen Universiteit/Wageningen University
17 juli 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt in aanbestedingszaak tussen Educus B.V. en WUR. Educus vordert intrekking gunningsbeslissing aan itelligence, maar rechtbank wijst vorderingen af en bevestigt gunning aan itelligence.
Vordering tot nakoming zorgovereenkomst en toevoeging geneesmiddel aan limitatieve lijst
3 juli 2012
Medizorg vorderde dat VGZ Victrelis aan de limitatieve lijst zou toevoegen. De rechter wees de vordering af, oordelend dat VGZ in redelijkheid kon besluiten om het geneesmiddel niet op de lijst te zetten.
Uitsluiting van leerling van deelname aan studiereis wegens wangedrag
28 juni 2012
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de school de leerling terecht heeft uitgesloten van deelname aan een studiereis wegens wangedrag. De vorderingen van de leerling worden afgewezen.
Letselschadezaak met betrekking tot SMA type II en causaal verband met ongeval
30 mei 2012
Letselschadezaak waarin de rechtbank oordeelt dat de klachten van de eiseres, met uitzondering van nekpijn, niet volledig aan het ongeval kunnen worden toegeschreven. Vordering tot schadevergoeding afgewezen.
Aanbestedingsprocedure en heraanbesteding door Wageningen Universiteit
11 mei 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Wageningen Universiteit de aanbestedingsprocedure voor sanitair papier mag afbreken en heraanbesteden, omdat geen enkele inschrijver voldeed aan de eisen. Vorderingen van King Nederland B.V. worden afgewezen.
Opheffing van conservatoir beslag in kort geding met betrekking tot een koopovereenkomst voor onroerend goed
8 mei 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt over opheffing conservatoir beslag in kort geding. Eiseres ontbindt koopovereenkomst, maar gedaagden betwisten dit. Vordering tot opheffing afgewezen, maar opheffing toegestaan onder voorwaarden.
Auteursrechtelijke bescherming van sloepen en slaafse nabootsing in kort geding
4 mei 2012
De voorzieningenrechter wijst de vorderingen van eiser af, o.a. wegens gebrek aan auteursrechtelijke bescherming van de Xsloepen en geen sprake van slaafse nabootsing door gedaagde.
Toewijzing van vorderingen in kort geding met betrekking tot beslagkosten en contractuele rente
25 april 2012
De Rechtbank Arnhem heeft in kort geding eiseres PON EQUIPMENT RENTAL & LEASE B.V. in het gelijk gesteld en gedaagde E & W IV B.V. veroordeeld tot betaling van beslagkosten en contractuele rente, met een totaalbedrag van € 5.276,52 aan rente en € 2.392,17 aan proceskosten.
Schorsing van de executie van een vonnis tot ontruiming van woonboten in de haven te Arnhem
19 april 2012
De vorderingen van de woonbootbewoners tot schorsing van de executie van een ontruimingsvonnis werden afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelde dat er geen nieuwe feiten waren die een schorsing rechtvaardigden.
Ongevalspatiënt en medische behandeling in ziekenhuis Rivierenland
18 april 2012
De rechtbank oordeelt dat ziekenhuis Rivierenland tekortschiet in de behandeling van eiseres na een ongeval, met name door het niet volgen van de professionele standaard en het afwijken van protocollen.
Onrechtmatige daad en samenwerkingsovereenkomst in projectontwikkeling tussen Trudo en Giesbers
18 april 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Giesbers onrechtmatig handelde door Trudo niet te betrekken bij onderhandelingen met de gemeente, wat leidde tot schade voor Trudo. Giesbers is aansprakelijk voor deze schade.
Verstrekking van verstek wegens te late betaling griffierecht door advocaat
11 april 2012
Rechtbank Arnhem verleent verstek tegen gedaagde wegens te late betaling griffierecht. Beroep op hardheidsclausule faalt. Gedaagde betaalt griffierecht alsnog, maar kosten blijven staan.
Vordering van Novartis tegen Menzis inzake preferentiebeleid voor geneesmiddelen Exforge® en Exforge HCT®
2 maart 2012
Novartis vorderde dat Menzis de geneesmiddelen Exforge® en Exforge HCT® als preferent zou aanwijzen en vergoeden. De voorzieningenrechter oordeelde dat Menzis onzorgvuldig handelde en gebiedde tot opschorting van het preferentiebeleid.
Geldigheid inschrijving RSR Revalidatieservice B.V. in aanbestedingsprocedure Gemeente Arnhem
17 februari 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat RSR Revalidatieservice B.V. ongeldig is uitgesloten van aanbestedingsprocedure door gebrek aan ISO 14001-2004 certificaat. Vorderingen van RSR afgewezen, Gemeente opgedragen opdracht aan Harting-Bank te gunnen.
Ongeldigverklaring inschrijving aanbesteding door gemeente Lingewaard
3 februari 2012
Raetshagen Assuradeuren B.V. heeft de Gemeente Lingewaard aangeklaagd wegens ongeldigverklaring van haar inschrijving voor een aanbesteding. De rechter oordeelt dat Raetshagen ten onrechte 0 punten kreeg voor Administratieve afwikkeling en dat zij 10 punten had moeten scoren, waardoor de opdracht aan haar gegund dient te worden.
Verzoek om DNA-onderzoek ter vaststelling van biologische afstamming na overlijden van de vader
25 januari 2012
Eiser vordert DNA-onderzoek om biologische afstamming vast te stellen. De voorzieningenrechter oordeelt dat het belang van eiser zwaarder weegt dan de geheimhoudingsplicht van het ziekenhuis en gebiedt medewerking aan het onderzoek.
Aanbestedingsrechtelijke geschillen tussen Océ, Alliander en Ricoh
24 januari 2012
Océ vordert in kort geding tegen Alliander en Ricoh wegens vermeende schending van aanbestedingsregels. De rechtbank wijst de vorderingen af en oordeelt dat Alliander correct heeft gehandeld.
Opheffing van non-actiefstelling en rehabilitatie van een rector in het onderwijs
20 januari 2012
De rechtbank heeft de non-actiefstelling van de rector opgeheven, oordelend dat de Raad van Toezicht onzorgvuldig heeft gehandeld en de maatregel niet gerechtvaardigd was.
Ontruiming van de Rijnhal te Arnhem door Circus Belly Wien
5 januari 2012
De Rechtbank Arnhem heeft Circus Belly Wien veroordeeld tot ontruiming van de Rijnhal binnen 6 uur na betekening van het vonnis, met dwangsommen voor niet-naleving.
Ontruiming van de Rijnhal te Arnhem door Circus Belly Wien na faillissement van Stichting Rijnhal Arnhem
5 januari 2012
De rechtbank Arnhem heeft Circus Belly Wien veroordeeld tot ontruiming van de Rijnhal binnen 6 uur na betekening van het vonnis, wegens het ontbreken van rechtmatige titel na afloop van de huurovereenkomst.
Intellectuele eigendomsrechten en conservatoir beslag in meubelgeschil
14 december 2011
DTP-Import legt beslag op meubelen van Troedoor wegens inbreuk op intellectuele eigendomsrechten. De rechtbank oordeelt dat DTP-Import gerechtigd is tot het beslag, en veroordeelt Troedoor in de proceskosten.
Onrechtmatige concurrentie en geheimhoudingsplicht in faillissement van I&C Trainingen B.V.
13 december 2011
De rechtbank Arnhem oordeelde dat gedaagden onrechtmatig handelden door voormalige klanten van I&C Trainingen B.V. te benaderen en legde hen een verbod op voor één jaar, met dwangsommen voor overtredingen.
Voorlopige voorziening tot herstel van poortcomplex en terugplaatsing van hekken
1 december 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de VvE en gedaagde sub 2 verplicht zijn het poortcomplex te herstellen en de hekken terug te plaatsen, met kosten ten laste van de VvE.
Openbaarmaking pandrecht en kosten van inning door ING Bank
18 november 2011
KWH Transport vorderde dat ING Bank een lijst van debiteuren zou verstrekken en dat kosten van inning niet ten laste van haar konden worden gebracht. De rechter wees alle vorderingen af en veroordeelde KWH Transport in de proceskosten van ING.
Handelsnaamrecht en handelsnaaminbreuk in kort geding tussen Ecostuc en Eco-Stuc International CV
15 november 2011
Eiser Ecostuc vordert verbod op gebruik handelsnaam Eco-Stuc door gedaagden. Rechtbank oordeelt dat verwarring mogelijk is en veroordeelt gedaagden tot staking gebruik handelsnaam en betaling proceskosten.
Vordering tot afstand van recht op levering van percelen in vlek B door Megahome aan de Gemeente Ede
10 november 2011
De vordering van de Gemeente Ede tot afstand van recht op levering van percelen door Megahome wordt afgewezen. De Gemeente wordt veroordeeld in de proceskosten van Megahome, begroot op € 1.376,00.
Benoeming van arbeidsdeskundigen in civiele procedure
9 november 2011
Vonnis van 9 november 2011 over de benoeming van arbeidsdeskundigen in een civiele procedure tussen eisers en de vereniging Nederlands Bureau der Motorrijtuigenverzekeraars.
Vordering tot verstrekking van informatie over buitenlandse vermogensbestanddelen door Aabo Trading aan de Belastingdienst
27 oktober 2011
De Belastingdienst vorderde in kort geding dat Aabo Trading informatie over buitenlandse vermogens verstrekt. De rechter oordeelde dat Aabo Trading verplicht was om deze gegevens te verstrekken en legde een dwangsom op voor niet-naleving.
Onbevoegdheid van de rechtbank in geschil over arbitrageovereenkomst tussen Arns Holding, IWP en Wenco Bouw
19 oktober 2011
Rechtbank Arnhem verklaart zich onbevoegd in geschil tussen Arns Holding, IWP en Wenco Bouw over arbitrageovereenkomst. Proceskosten van € 3.989,00 worden aan Arns Holding en IWP opgelegd.
Aanbestedingsrecht en geschiktheidseisen in kort geding tussen Kemkens en Gemeente Westervoort
17 oktober 2011
De Rechtbank Arnhem heeft Kemkens in kort geding afgewezen omdat zij niet voldeed aan de geschiktheidseisen voor de aanbesteding van de Gemeente Westervoort, met name de omzeteis.
Straat- en contactverbod in kort geding wegens intimidatie en bedreiging
14 oktober 2011
Eiseres vordert een straat- en contactverbod tegen gedaagde wegens bedreigingen en intimidatie. De rechtbank oordeelt dat de vorderingen toewijsbaar zijn en legt gedaagde een dwangsom op voor overtredingen.
Voorschot op verzekeringspenningen na brandstichting in woning
14 oktober 2011
Eiser vorderde een voorschot op schade-uitkering na brand in zijn woning. RVS weigerde uitkering wegens vermeende betrokkenheid bij brandstichting. De rechtbank oordeelde dat RVS onvoldoende bewijs had en kende eiser een voorschot van € 25.000 toe.
Benoeming van een deskundige in een medische aansprakelijkheidszaak met betrekking tot orthopedische chirurgie
12 oktober 2011
Rechtbank Arnhem benoemt dr. L. Moke als deskundige in een medische aansprakelijkheidszaak en stelt vragen over de operatie van eiseres op 5 november 2001.
Aansprakelijkheid bij motorcross: exoneratieclausule en verzekerbaarheid van risico's
5 oktober 2011
De rechtbank Arnhem oordeelt dat de motorclub niet aansprakelijk is voor schade na een ongeval op de crossbaan, omdat het beroep op de exoneratieclausule niet onaanvaardbaar is. Eiser had zich bewust moeten zijn van de risico's en voorwaarden.
Weigering afgifte proces-verbaal getuigenverhoor en verzet ex artikel 28 lid 6 Rv
5 oktober 2011
De rechtbank heeft het verzet van de verzoeker ongegrond verklaard, omdat hij niet als belanghebbende kan worden aangemerkt voor de afgifte van het proces-verbaal van zijn getuigenverhoor.
Afwijzing van vordering wegens onvoldoende bewijs in medische aansprakelijkheidszaak
28 september 2011
Rechtbank Arnhem wijst de vordering van eiseres af wegens onvoldoende bewijs van onzorgvuldig handelen door het ziekenhuis in een medische aansprakelijkheidszaak.
Verklaring voor recht inzake overname van zaken door lokale omroep
14 september 2011
De rechtbank verklaart dat de SLOH gehouden is de zaken van de SHK over te nemen tegen € 8.203,79. De vordering tot betaling van een dwangsom wordt afgewezen.
Nakoming van dealer- en distributieovereenkomst; geen grond voor opschorting leveringsverplichting
26 augustus 2011
Kort geding over nakoming dealer- en distributieovereenkomst tussen DIT en gedaagden; geen grond voor opschorting leveringsverplichting door Trelleborg.
Auteursrechtelijke inbreuk op het miniatuurmodel van het Rat Verlegh-stadion
26 augustus 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat het miniatuurmodel van het Rat Verlegh-stadion een auteursrechtelijke inbreuk vormt op het ontwerp van het stadion, en beveelt Fanahave om de inbreuk te staken.
Inbreuk op het merkenrecht door gebruik van de domeinnaam wobenzym.nl
24 augustus 2011
Mucos vordert dat Sano-Pharm het gebruik van de domeinnaam wobenzym.nl staakt wegens inbreuk op het merkenrecht. De rechter oordeelt in het voordeel van Mucos en legt Sano-Pharm veroordelingen op.
Letselschade na ongeval; vaststelling van aan het ongeval toe te schrijven verwondingen en klachten
17 augustus 2011
Letselschade na ongeval; vaststelling van verwondingen en klachten. De rechtbank bevestigt de aan het ongeval toe te schrijven letsels en benoemt een arbeidsdeskundige voor verdere beoordeling.
Schadestaatprocedure inzake schade aan onroerende zaak door tekortkoming gemeente
20 juli 2011
De rechtbank oordeelt dat de Gemeente Rheden tekortgeschoten is in haar verplichtingen jegens eisers, die schade hebben geleden door verzakkingen van de grond. De zaak wordt verwezen naar de rol voor het benoemen van een deskundige om de schade te begroten.
Aanpassing vraagstelling deskundige in medische aansprakelijkheidszaak
20 juli 2011
In deze medische aansprakelijkheidszaak past de rechtbank de vraagstelling aan voor de benoeming van een deskundige. Eiseres betwist de handelwijze van de behandelend arts en de zaak wordt naar de rol verwezen voor verdere uitlatingen.
Beoordeling aanbestedingsprocedure en gunning van een opdracht voor StudieInformatieSysteem
15 juli 2011
De voorzieningenrechter oordeelt dat de aanbestedingsprocedure van de HAN niet voldoet aan de beginselen van het aanbestedingsrecht en gebiedt heraanbesteding.
Geschil over wetenschappelijke rapporten en de vrijheid van godsdienst in het kader van ritueel slachten
7 juli 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat rapporten over onverdoofd ritueel slachten niet onjuist zijn en dat gedaagden niet verplicht zijn vragen van eiseressen te beantwoorden. Vorderingen afgewezen.
Aanbesteding leerlingenvervoer gemeente Nijkerk en geschil over gunningsbeslissing
29 juni 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de gemeente Nijkerk in redelijkheid de inschrijving van Noot Holding B.V. heeft afgewezen voor leerlingenvervoer. Vorderingen tot gunning en herbeoordeling worden afgewezen.
Vrijwaringszaak inzake hoofdelijke aansprakelijkheid voor schade na moord en brandstichting
22 juni 2011
Eiseres vordert schadevergoeding van gedaagden na moord op haar dochter. De rechtbank oordeelt dat gedaagden en eiseres hoofdelijk aansprakelijk zijn, maar dat de schade volledig voor rekening van gedaagden komt.
Uitsluiting van dekking op basis van opzetclausule in aansprakelijkheidsverzekering
22 juni 2011
De rechtbank Arnhem oordeelt dat Reaal zich terecht beroept op de opzetclausule in de aansprakelijkheidsverzekering van [eiseres], waardoor dekking voor schade uitgesloten is. De vordering van [eiseres] wordt afgewezen.
Verzet tegen begrotingsbeschikking op basis van de Wet tarieven in burgerlijke zaken
11 juni 2011
G.S. Verzekeringen B.V. heeft verzet aangetekend tegen een begrotingsbeschikking van de Raad van Toezicht. De rechtbank verklaarde het verzet ongegrond en veroordeelde G.S. Verzekeringen B.V. in de proceskosten.
Eigendomsgeschil over 5 tons pyrolyse-installatie tussen Bio Olie Nederland B.V. en Bio Oil Exploitation N.V.
1 juni 2011
In kort geding vordert Bio Olie Nederland schorsing van de executoriale verkoop van een 5 tons installatie. De rechtbank oordeelt dat de eigendomsvraag niet met zekerheid kan worden beantwoord en schorst de executie.
Vonnis inzake tenuitvoerlegging van een oud vonnis en verjaring van vorderingen
27 mei 2011
Rechtbank Arnhem wijst de vorderingen van [eiseres] af en bevestigt de tenuitvoerlegging van een oud vonnis. [Eiseres] wordt veroordeeld in de proceskosten van IDM tot EUR 1.384,00.
Vordering tot eigendom van apparatuur tussen lokale omroepen
25 mei 2011
In deze zaak vordert de SHK eigendom van apparatuur van de SLOH. De rechtbank heeft de SHK in de gelegenheid gesteld haar vordering te onderbouwen, terwijl de SLOH de waarde van de apparatuur betwist. De zaak is aangehouden voor verdere beoordeling.
Vorderingen tot nakoming van een dealerovereenkomst en distributieovereenkomsten tussen landbouwmachines distributeurs
25 mei 2011
Eiseres vorderde nakoming van een dealerovereenkomst en distributieovereenkomsten, maar de rechtbank wees de vorderingen af wegens rechtsgeldige beëindiging van de overeenkomsten door gedaagde sub 1.
Geschil over ontruimingsbescherming en huurverplichtingen tussen twee stichtingen in de zweefvliegsector
20 mei 2011
Geschil tussen SZT en SNZT over ontruimingsbescherming en huurverplichtingen, met uitspraak dat SZT tot 24 juni 2011 mag blijven vliegen en SNZT rectificaties op haar website moet aanbrengen.
Incident tot verwijzing en voeging ex art. 220 Rv in civiele procedure tussen advocaat en cliënten
18 mei 2011
De rechtbank heeft de incidentele vordering tot verwijzing en voeging afgewezen, omdat er geen verknochtheid is tussen de procedures. Mr. [eiser] is veroordeeld in de proceskosten.
Onrechtmatige publicatie en de gevolgen voor de Genous stent in de Genius Stemi trial
13 mei 2011
Orbus c.s. vorderden een verbod op publicatie van de Genius Stemi trial resultaten, die onterecht zouden zijn en hen schade berokkend hebben. De rechtbank wees de vorderingen af, o.a. vanwege de vrijheid van meningsuiting en het belang van wetenschappelijke publicatie.
Aanbesteding leerlingenvervoer gemeente Ede 2011-2014 en geschil over gunning
20 april 2011
De rechtbank heeft de vorderingen van Willemsen-de Koning afgewezen in het geschil over de aanbesteding van leerlingenvervoer door de gemeente Ede, waarbij de beoordeling van de inschrijvingen correct was.
Benoeming deskundige in civiele procedure tussen eiseres en ziekenhuis
20 april 2011
De Rechtbank Arnhem benoemt drs. M.B.M. Vermeulen als deskundige in een civiele procedure tussen eiseres en het ziekenhuis, met specifieke vragen over medische klachten.
Shockschade van ouders van vermoorde dochter en de gevolgen van onrechtmatig handelen
13 april 2011
De rechtbank oordeelt dat ouders van vermoorde dochter recht hebben op schadevergoeding wegens shockschade, vastgesteld door deskundigen. Gedaagden zijn aansprakelijk voor de geleden schade.
Auteursrechtelijke geschillen en verplichtingen na beëindiging samenwerkingsovereenkomst tussen Rijschool [eiser sub 1] c.s. en Echoboomers B.V.
13 april 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Echoboomers B.V. verplicht is de broncode van software PlanDrive af te geven aan Rijschool [eiser sub 1] c.s. na beëindiging van de samenwerkingsovereenkomst, en legt dwangsommen op bij niet-nakoming.
Proeftijd in opvolgende arbeidsovereenkomsten en rechtsgeldigheid van ontslag
28 maart 2011
De rechtbank oordeelt dat een nieuwe proeftijd in de tweede arbeidsovereenkomst geldig is, omdat de functie wezenlijk anders is. Eiseres wordt in het ongelijk gesteld en moet de proceskosten betalen.
Vordering tot opheffing van executoriaal derdenbeslag in verband met een verstekvonnis uit 1997
25 maart 2011
Eiseres vorderde opheffing van executoriaal derdenbeslag. De rechtbank wees de vorderingen af en veroordeelde eiseres in de proceskosten van EUR 1.384,00.
Geschil over leveringen en betalingen van douche-units in kort geding
23 maart 2011
Rechtbank Arnhem wijst vorderingen van Uniwall af in kort geding over betaling en levering van douche-units, onduidelijkheid over afspraken en betalingsverplichtingen.
Vonnis inzake deskundigenonderzoek in medische aansprakelijkheidszaak
16 maart 2011
De rechtbank Arnhem behandelt een medische aansprakelijkheidszaak waarbij de eiseres haar vordering niet langer handhaaft. De zaak wordt aangehouden voor deskundigenonderzoek en verdere uitlatingen van partijen.
Oordeel over overtreding van relatiebeding en boeteverplichtingen in kort geding
8 maart 2011
De rechtbank oordeelde dat de gedaagde het relatiebeding had overtreden door contact te onderhouden met Sophos en legde een boete van € 20.000,-- op. Vorderingen tegen EN werden afgewezen.
Vordering tot schadevergoeding wegens fouten bij medische behandeling door ziekenhuis
2 maart 2011
Eiser vordert schadevergoeding van het ziekenhuis wegens fouten bij een medische behandeling. De rechtbank oordeelt dat het ziekenhuis aan de verzwaarde stelplicht heeft voldaan en dat eiser bewijs moet leveren van zijn stelling dat hij pijn had en door zijn knie zakte.
Vonnis in geschil tussen fruittelers over zorgplicht en aansprakelijkheid bij bewaring van rode bessen
2 maart 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat fruittelers niet aansprakelijk zijn voor schade aan rode bessen door tekortkomingen in zorgplicht, beroep op exoneratiebeding geaccepteerd.
Vordering tot schadevergoeding na verkeersongeval met verlies van arbeidsvermogen
23 februari 2011
Eiser vordert schadevergoeding van Reaal na een verkeersongeval op 7 januari 2004, waarbij hij verlies van arbeidsvermogen stelt door whiplashklachten. De rechtbank benoemt deskundigen voor onderzoek naar de gevolgen van het ongeval.
Verkeersongeval en gevolgen voor arbeidsvermogen en schadevergoeding
16 februari 2011
De rechtbank wijst de vorderingen van de eiseres af wegens onvoldoende bewijs van blijvende schade na een verkeersongeval. Eiseres wordt veroordeeld in de proceskosten van € 8.951,00.
Vordering tot afwachten van hoger beroep in aanbestedingsprocedure
11 februari 2011
ABT vorderde dat HAN zou wachten met de gunning van een opdracht tot de uitkomst van een hoger beroep. De rechter wees de vorderingen af, o.a. omdat er geen rechtsregel is die dit verplicht.
Non-concurrentiebeding en geheimhoudingsbeding in kort geding tussen K.S.M. Koel- en Smeermiddelen B.V. en voormalig werknemer
11 februari 2011
K.S.M. vordert in kort geding dat [gedaagde] zijn non-concurrentie- en geheimhoudingsbeding naleeft. De rechtbank oordeelt dat [gedaagde] zijn werkzaamheden voor BP moet staken op de koelsmeermiddelenmarkt voor de metaalindustrie, maar wijst de vordering inzake het geheimhoudingsbeding af.
Beoordeling van de contractuele relatie tussen zorgverzekeraars en de Reinaert Kliniek met betrekking tot zorgovereenkomsten voor 2011
2 februari 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat zorgverzekeraars UVIT niet op redelijke wijze hebben gehandeld door geen nieuwe overeenkomst met de Reinaert Kliniek aan te bieden voor 2011. UVIT moet onderhandelen over een nieuwe overeenkomst en alle declaraties vergoeden.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor onzorgvuldig handelen bij behandeling van dystrofie
2 februari 2011
De rechtbank oordeelt over de aansprakelijkheid van het ziekenhuis voor het niet tijdig onderkennen van dystrofie bij [eiseres], die na een enkelblessure ernstige klachten ontwikkelde.
Aansprakelijkheid van vrijgestelde gemoedsbezwaarde bij verkeersongeval
2 februari 2011
De rechtbank Arnhem oordeelt over de aansprakelijkheid van Hop Hekwerken B.V. voor schade na een verkeersongeval. Het Waarborgfonds vordert vergoeding van schade aan het slachtoffer, ondanks de vrijstelling van verzekeringsplicht van Hop Hekwerken. De rechtbank bevestigt het verhaalsrecht van het Waarborgfonds.
Verbod op gebruik handelsnaam en logo in verband met inbreuk op handelsnaamrecht en auteursrecht
28 januari 2011
Ebo van den Bor BV vorderde een verbod tegen Van den Bor BV voor het gebruik van de handelsnaam en logo, wegens inbreuk op handelsnaamrecht en auteursrecht. De rechter oordeelde in het voordeel van Ebo van den Bor BV.
Vordering tot schadevergoeding na ongeval met spinale musculaire atrofie
26 januari 2011
Eiseres vordert schadevergoeding na ongevallen in 1998 en 1999, waarbij de rechtbank aanvullende vragen aan deskundige Wokke stelt over de relatie tussen SMA type II en de klachten van eiseres.
De rechtbank heeft de vorderingen van de eiseressen afgewezen en hen veroordeeld in de proceskosten aan de zijde van de gedaagde, begroot op € 805,- en € 579,- aan advocaatkosten.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor niet tijdig ingrijpen bij hematoom na rugoperatie
26 januari 2011
Eiseres verwijt het ziekenhuis dat de instructie van haar behandelend arts niet is opgevolgd, wat leidde tot zenuwschade door een hematoom. De rechtbank oordeelt dat het ziekenhuis aansprakelijk is voor de schade door de vertraging in de behandeling.
Vordering tot opschorting van exclusieve distributieovereenkomst tussen Natudis Nederland B.V. en Do It B.V.
21 januari 2011
Natudis vorderde in kort geding dat Do-it zou worden verboden om producten van La Bio Idea en Amaizin via andere partijen te distribueren. De rechter wees de vorderingen af en veroordeelde Natudis in de proceskosten.
Aanbestedingsrecht: ongeldig verklaarde inschrijving en heraanbesteding door gemeente Doesburg
19 januari 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de aanbestedingsprocedure van de gemeente Doesburg niet voldoet aan de beginselen van aanbestedingsrecht. De gemeente wordt verboden de opdracht aan Markant te gunnen en moet opnieuw aanbesteden.
Geschil tussen farmaceuten en zorgverzekeraars over preferentiebeleid voor geneesmiddelen
22 december 2010
De vorderingen van AstraZeneca en GlaxoSmithKline tegen Uvit over het preferentiebeleid voor geneesmiddelen worden afgewezen. De rechtbank oordeelt dat het relativiteitsvereiste niet is voldaan en veroordeelt de farmaceuten in de proceskosten.
Afbreken van onderhandelingen door de gemeente Arnhem met bioscoopexploitant over de Rijnhal
17 december 2010
De Rechtbank Arnhem heeft op 17 december 2010 geoordeeld dat de gemeente Arnhem terecht de onderhandelingen met [eiseres] B.V. heeft afgebroken, omdat er geen bindende overeenkomst was. Eiseres werd veroordeeld in de proceskosten van de gemeente.
Executiegeschil over huurovereenkomst en uitvoerbaarheid bij voorraad
17 december 2010
Eiseres vordert een verbod tegen de [camping] om een eerder vonnis ten uitvoer te leggen. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en oordeelt dat er geen evidente juridische misslag is en geen noodtoestand voor eiseres.
Afwijzing zorgovereenkomst tussen zorgaanbieder SMD en VGZ Zorgkantoor voor 2011
10 december 2010
De vordering van SMD om VGZ Zorgkantoor te verplichten een zorgovereenkomst voor 2011 aan te gaan, werd afgewezen. SMD voldeed niet aan de eisen van VGZ Zorgkantoor, waaronder het ontbreken van een offerte en een concreet plan van aanpak.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor tekortkomingen in medische behandeling en informatievoorziening
8 december 2010
Eiseres vorderde dat het ziekenhuis aansprakelijk is voor schade door tekortkomingen in medische behandeling en informatievoorziening. De rechtbank oordeelde dat het ziekenhuis niet conform de standaard heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de schade.
Aanbesteding en ongeldig verklaren van inschrijving in kort geding
6 december 2010
Start People vorderde ongeldigverklaring van Tempo-Team's inschrijving (€ 0,00) in aanbesteding. De rechtbank wees de vorderingen af, oordeelde dat de inschrijving niet manipulatief was en kende proceskosten toe aan Tempo-Team.
Beoordeling van aanbestedingscriteria in kort geding tussen B.V. en Gemeente Ede
1 december 2010
Kort geding over aanbestedingscriteria tussen [eiseres] B.V. en Gemeente Ede. Vonnis wijst vorderingen van [eiseres] af en bevestigt de beslissing van de gemeente.
Aanbestedingsrecht en rechtsgeldigheid van inschrijvingen in kort geding
24 november 2010
In kort geding oordeelt de Rechtbank Arnhem over de rechtsgeldigheid van een inschrijving voor een aanbesteding. ABT B.V. stelt dat de inschrijving ongeldig is, maar de rechter wijst deze vordering af. HAN moet wel de prijs van de combinatie bekendmaken.
Aanbestedingsprocedure gemeente Overbetuwe en de beginselen van behoorlijk bestuur
19 november 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de Gemeente Overbetuwe de aanbesteding voor installatieadviseur moet staken en heraanbesteden, wegens schending van aanbestedingsbeginselen.
Letselschadezaak met betrekking tot een operatie en de gevolgen daarvan
17 november 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat het causale verband tussen de tekortkomingen van het ziekenhuis en de schade niet is komen vast te staan. Vorderingen van eiseres worden afgewezen.
Verjaring van rechtsvorderingen in verband met seksueel misbruik na 14 juli 1989
17 november 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt over verjaring van rechtsvorderingen inzake seksueel misbruik na 14 juli 1989. Eiseres moet bewijs leveren van misbruik, maar verjaringstermijnen zijn verstreken.
Kort geding inzake de afwikkeling van een commanditaire vennootschap en de gevolgen voor hoofdelijke aansprakelijkheid
12 november 2010
In kort geding vordert eiser ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid voor vennootschapschulden. De rechter wijst de vordering af en oordeelt dat er onvoldoende bewijs is voor ontslag. In reconventie wordt beslag op paarden voorwaardelijk opgeheven.
Vrijwaringsincident en incident ex art. 843a Rv. in de zaak van B.J. Janson Beheer B.V. tegen [ged.hfdz./eis.inc.]
3 november 2010
De rechtbank wijst de vorderingen in een vrijwaringsincident en op basis van art. 843a Rv af. B.J. Janson Beheer B.V. vordert € 49.000,- van [ged.hfdz./eis.inc.].
Vergoeding van occipitale neurostimulatiebehandeling onder de Zorgverzekeringswet
1 november 2010
Eiser vorderde vergoeding van de kosten voor occipitale neurostimulatiebehandeling bij VGZ. De rechter oordeelde dat VGZ de kosten moest vergoeden, gezien de gezondheidstoestand van eiser en het gebrek aan definitief bewijs over de behandeling.
Onrechtmatige publicaties door gedaagde over UMC St. Radboud en medewerkers
29 oktober 2010
Gedaagde moet onrechtmatige publicaties over UMC St. Radboud verwijderen en rectificeren. De rechter oordeelt dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn en de eer van zorgverleners aantasten.
Civiele aansprakelijkheid en letselschade na verkeersongeval met posttraumatische dystrofie
27 oktober 2010
Aegon betwist het causaal verband tussen de klachten van [ged.conv./eis.reconv.] en het ongeval van 1995. De rechtbank oordeelt dat er een opleving van bestaande klachten is, maar wijst de vorderingen van [ged.conv./eis.reconv.] af en bevestigt de schadevergoeding van € 52.500,00.
Vonnis inzake ontbinding koopovereenkomst en contractuele boete
27 oktober 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de koopovereenkomst is ontbonden en legt een contractuele boete van € 20.250,-- op aan de gedaagde partij, zonder aanleiding voor matiging.
Vordering tot nakoming van het relatiebeding en inzage in correspondentie door Clever-ID tegen [gedaagde]
25 oktober 2010
Clever-ID vorderde nakoming van het relatiebeding en inzage in correspondentie van [gedaagde]. De rechtbank oordeelde in het voordeel van Clever-ID en legde [gedaagde] een dwangsom op bij niet-nakoming.
Vonnis inzake rechtsgeldige huurovereenkomst en eigendomsoverdracht van onroerend goed
8 oktober 2010
De rechtbank oordeelde dat er geen rechtsgeldige huurovereenkomst bestond tussen de gedaagden en de eiser, die ontruiming van het pand vorderde. De gedaagden moesten het pand ontruimen, met uitzondering van de verhuurde delen.
Vordering tot vestiging van hypotheek op aandeel in villa na overlijden van partner
4 oktober 2010
Hillock Holding B.V. vorderde de ondertekening van een volmacht voor een hypotheek op een villa. Gedaagde stelde afstand te hebben gedaan van de gemeenschap. De vordering werd afgewezen, Hillock werd veroordeeld in proceskosten.
Ontruiming van panden door krakers in het kader van nieuwbouwproject door woningcorporatie
30 september 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt in kort geding dat de ontruiming van panden door krakers moet plaatsvinden, zodat woningcorporatie Woonstede kan starten met nieuwbouwproject.
Aansprakelijkheid van psychiater voor medicatie voorgeschreven tijdens zwangerschap en gevolgen voor ongeboren kind
22 september 2010
Eisers vorderden schadevergoeding van een psychiater wegens onterecht voorgeschreven medicatie tijdens de zwangerschap, wat leidde tot ontwikkelingsstoornissen bij hun kind. De rechtbank wees de vorderingen af wegens verjaring en onvoldoende bewijs van aansprakelijkheid.
Aansprakelijkheid voor schade door onterecht beslaglegging en verzoek om deskundigenbericht
11 augustus 2010
De rechtbank Arnhem wees het verzoek om een deskundigenbericht af en oordeelde dat de SHK aansprakelijk was voor schade door onterecht beslag. Vorderingen tot schadevergoeding werden afgewezen en SHK werd veroordeeld in proceskosten.
Geschil tussen echtelieden over maatschapovereenkomst en alimentatie in het kader van echtscheiding
6 augustus 2010
Eiseres vordert een voorschot op haar aandeel in de maatschap en inzicht in de financiën. De rechtbank wijst een maandelijks bedrag van € 4.550,00 toe en verplicht gedaagde tot verantwoording.
Ontbinding van gebruikers- en begeleidingsovereenkomst door overlast en tekortkomingen van de cliënt
4 augustus 2010
De voorzieningenrechter oordeelt dat de cliënt ernstige overlast veroorzaakt en tekortschiet in haar verplichtingen, wat leidt tot ontbinding van de overeenkomsten en ontruiming van de woning.
Vordering tot nakoming van overeenkomsten voor buitenschoolse opvang en huurovereenkomst
30 juli 2010
Brood & Spelen vordert nakoming van overeenkomsten voor buitenschoolse opvang en huurovereenkomst. De rechter oordeelt dat de overeenkomsten tot stand zijn gekomen en veroordeelt Proominent tot nakoming en betaling van proceskosten.
Verzoek om Europees betalingsbevel en de procedurele vereisten voor de indiening van een akte
28 juli 2010
De rechtbank Arnhem behandelt een Europees betalingsbevel tegen NFSI, waarbij BIT B.V. wordt opgedragen een akte in te dienen met de benodigde informatie over de vordering. De zaak is aangehouden voor verdere beslissingen.
Benoeming deskundige en formulering aan hem te stellen vragen in letselschadezaak
28 juli 2010
De rechtbank benoemt prof. dr. J.M.M. Hooymans als deskundige in een letselschadezaak en formuleert vragen over de behandeling van eiser en de risico's van de Miragelplombe.
Bevoegdheid Nederlandse rechter in incassokwestie met Duitse gedaagde
28 juli 2010
De rechtbank bekrachtigt het verstekvonnis in een incassokwestie, oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is en veroordeelt de gedaagde in de kosten.
Vordering tot medewerking bij levering van registergoederen in het kader van projectontwikkeling Kernhem Vlek B
23 juli 2010
De voorzieningenrechter oordeelt dat gedaagden moeten meewerken aan de levering van registergoederen voor projectontwikkeling Kernhem Vlek B. Vordering gemeente toegewezen, vorderingen Rotij en Van Campen afgewezen.
Vordering tot medewerking aan notariële akte tot levering van percelen in kort geding
21 juli 2010
Eisers vorderen medewerking van ADST aan notariële akte tot levering van percelen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de opschortende voorwaarde is vervuld en wijst de vorderingen toe, inclusief dwangsommen.
Vordering tot opheffing van beslag in kort geding met betrekking tot kredietovereenkomst en faillissement DSB Bank N.V.
14 juli 2010
De rechtbank Arnhem heeft de vorderingen tot opheffing van beslag en schorsing van de executie afgewezen, o.a. wegens gebrek aan bewijs voor betalingsafspraken. Eisers zijn veroordeeld in proceskosten.
Vordering tot medewerking aan bloedonderzoek naar hepatitis/HIV-besmetting na bijtwond
8 juli 2010
Eiser vordert dat gedaagde meewerkt aan bloedonderzoek naar hepatitis/HIV-besmetting na een bijtwond. De rechter wijst de vordering toe en veroordeelt gedaagde in de proceskosten.
Onrechtmatige handelwijze van zorgverzekeraar Menzis jegens GlaxoSmithKline in preferentiebeleid voor geneesmiddel sumatriptan
30 juni 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Menzis onrechtmatig handelde jegens GlaxoSmithKline door onvoldoende gelegenheid te bieden voor prijsopgave van sumatriptan. Menzis moet de aanwijzing van het preferente geneesmiddel herroepen en een nieuwe procedure volgen.
Executiegeschil over erfdienstbaarheid en dwangsommen tussen buren
25 juni 2010
In dit kort geding is geoordeeld dat eisers geen dwangsommen hebben verbeurd wegens overtredingen van een eindvonnis. Het beslag is opgeheven en [gedaagde] is verplicht de haag te snoeien en de codes van de hekken te vereenvoudigen.
Aanbestedingszaak gemeente Rheden en [eiser] Schilders B.V. over model K-verklaring in aanbestedingsprocedure
25 juni 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gemeente Rheden in aanbestedingsprocedure geen model K-verklaring verlangde in fase 3. Vordering van [eiser] afgewezen, proceskosten voor [eiser].
Aanspraak op teruggave van in gebruik gegeven zaken door Stichting Heumense Kabelkrant aan Stichting Lokale Omroep Heumen
23 juni 2010
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de Stichting Heumense Kabelkrant recht heeft op teruggave van goederen van de Stichting Lokale Omroep Heumen, tenzij de SLOH kiest voor een waardevergoeding.
Onrechtmatige uitlatingen over eiser in verband met pedofilie na uitzending Undercover in Nederland
18 juni 2010
De voorzieningenrechter te Arnhem oordeelt dat gedaagden onrechtmatig hebben gehandeld door eiser als pedofiel neer te zetten na een uitzending van 'Undercover in Nederland'. Gedaagden worden veroordeeld tot rectificatie en het staken van uitlatingen.
Schadestaatprocedure inzake onrechtmatig beslag op fruitteeltbedrijf
16 juni 2010
De rechtbank oordeelt in een schadestaatprocedure dat gedaagde onrechtmatig beslag heeft gelegd op het fruitteeltbedrijf van eisers, en kent schadevergoeding toe.
Aansprakelijkheid voor seksueel misbruik door oom en verjaring van de vordering
16 juni 2010
Eiseres vorderde aansprakelijkheid van gedaagde voor seksueel misbruik. Gedaagde voerde verjaring aan, eiseres betwistte dit. De rechtbank hield verdere beslissing aan en verwees de zaak naar de rol.
Manipulatieve inschrijving bij aanbesteding van Wmo-hulpmiddelen door Harting-Bank B.V.
11 juni 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Harting-Bank B.V. met een manipulatieve inschrijving van € 0,01 de aanbestedingsregels heeft overtreden. De inschrijving werd ongeldig verklaard en de opdracht werd gegund aan Welzorg Nederland B.V.
Shockschade en directe confrontatie met de gevolgen van een moord
9 juni 2010
De rechtbank oordeelt dat ouders van een slachtoffer recht hebben op schadevergoeding voor shockschade, ondanks dat zij niet fysiek aanwezig waren bij de moord, omdat zij via media en strafprocedures geconfronteerd zijn met de gevolgen.
Verzoek om omzetting van Europees betalingsbevel naar dagvaardingsprocedure
9 juni 2010
De rechtbank Arnhem behandelt een Europees betalingsbevel en verwijst de zaak naar de rol voor aanvulling van de procedure door eiseres Spedition Balter.
Geschil over erfgrens en schadevergoeding in burenrechtelijke context
4 juni 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de schutting buiten de erfgrens staat en eisers in het ongelijk stelt. Gedaagde krijgt gelijk in zijn vorderingen en eisers moeten de schutting verwijderen en kadasterkosten vergoeden.
Benoeming van een neuroloog in letselschadezaak met betrekking tot whiplash en gebitsletsel
2 juni 2010
Rechtbank Arnhem benoemt een neuroloog in een letselschadezaak na een ongeval, waarbij whiplash en gebitsletsel zijn opgetreden. Partijen krijgen de kans om zich uit te laten over de benoeming.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor schade door vertraging in behandeling van onderbeenbreuk
2 juni 2010
Eiser vorderde schadevergoeding van het ziekenhuis wegens vertraging in de behandeling van zijn onderbeenbreuk. De rechtbank oordeelde dat een deskundigenbericht nodig was voor de schadeberekening en kende smartengeld toe, maar wees de vordering tot autokosten af.
Vordering tot schadevergoeding wegens gebreken in onroerend goed na levering
12 mei 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat [gedaagde] tekort is geschoten in de nakoming van de koopovereenkomst door een huis met gebreken te leveren. Vordering tot schadevergoeding toegewezen.
Aanbestedingsprocedure Hogeschool Arnhem en Nijmegen: Schending van aanbestedingsbeginselen door HAN?
29 april 2010
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat HAN de aanbestedingsbeginselen niet heeft geschonden in de procedure voor de architectenselectie van een nieuwbouwproject. Eiseressen worden in het ongelijk gesteld en veroordeeld in de proceskosten.
Toepasselijkheid en vernietigbaarheid van algemene voorwaarden in koopovereenkomst
28 april 2010
De rechtbank oordeelt dat de algemene voorwaarden van CA F.N.Z. Agri B.V. niet van toepassing zijn op de koopovereenkomst van 26 mei 2008, omdat er sinds anderhalf jaar geen verwijzing meer naar deze voorwaarden was gedaan op de facturen.
Benoeming en ontheffing van deskundige in civiele procedure
28 april 2010
De rechtbank ontheft prof. dr. P.R.G. [betrokkene] als deskundige en benoemt dr. J.D. Meeuwis. Voorschot op deskundigenkosten vastgesteld op € 5.000,00, met aanvullende € 3.000,00 door het ziekenhuis.
Vonnis in kort geding over eigendomsoverdracht en ontruiming van een pand na overlijden van de erfgenaam
23 april 2010
Kort geding over eigendomsoverdracht van een pand na overlijden van de erfgenaam, waarbij de erven zijn veroordeeld tot medewerking aan de overdracht en ontruiming van het pand.
Vonnis inzake schadevergoeding en een-ogigenverzekering na ongeval met oogletsel
21 april 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat eiseres niet kan bewijzen dat haar pijnklachten verband houden met het ongeval. Wel recht op een-ogigenverzekering op kosten van gedaagde.
Bevoegdheid en toepasselijk recht in vastgoedprojecten in Turkije
16 april 2010
Eisers vorderen nakoming van huur- en koopovereenkomsten voor vastgoed in Turkije. De rechtbank oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd is en wijst de vorderingen grotendeels toe, met veroordeling van gedaagden in de kosten van het geding.
Executiegeschil tussen huurders en De Hoge Veluwe over exploitatie van restaurant
14 april 2010
Eisers vorderen schorsing van de executie van een vonnis van de kantonrechter, maar de voorzieningenrechter wijst de vorderingen af en veroordeelt eisers in de proceskosten.
Vordering tot betaling van maandelijkse voorschotbedragen voor levering van utilities in kort geding
7 april 2010
De rechtbank oordeelt dat IPKW B.V. gehouden is om maandelijkse voorschotbedragen aan De Kleef B.V. te betalen voor de levering van utilities, ondanks gewijzigde omstandigheden. Vordering van € 243.035,02 toegewezen.
Vordering tot schadevergoeding na auto-ongeluk met schuldloze derde
7 april 2010
Eiser vordert schadevergoeding van Bovemij na auto-ongeluk, waarbij hij als passagier wordt aangemerkt. De rechtbank oordeelt dat Bovemij aansprakelijk is en wijst de vordering toe.
Bevoegdheid van de rechter-commissaris in faillissement en de uitvoerbaarheid van verlof in kort geding
30 maart 2010
De voorzieningenrechter oordeelt dat de beschikking van de rechter-commissaris de uitvoering van een eerder verleend verlof belemmert. ING wordt veroordeeld in de proceskosten van de curator en W.V.M.
Nakoming van een overeenkomst tot levering van goederen uit China met betrekking tot een aanbetaling en de verplichtingen van partijen
16 maart 2010
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de gedaagde in conventie verplicht is om de bestelde goederen te leveren na een aanbetaling van 50%. Een dwangsom van € 1.000,00 per dag wordt opgelegd voor niet-nakoming.
Eindvonnis na deskundigenbericht over restverschijnselen na geweldsincident
10 maart 2010
Eindvonnis van de Rechtbank Arnhem over schadevergoeding na geweldsincident. Eiser had bezwaren tegen deskundigenrapport, maar deze werden verworpen. Totale schadevergoeding vastgesteld op € 6.104,08, met smartengeld van € 2.000,00.
Vergoeding van zorgkosten voor experimentele behandeling van chronische clusterhoofdpijn
8 maart 2010
Eiser vorderde vergoeding van zorgkosten voor een experimentele behandeling van chronische clusterhoofdpijn. De rechter oordeelde dat Delta Lloyd de kosten moest vergoeden, zolang niet vaststond dat de behandeling niet onder de dekking viel.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor schade door gebruik van Miragelplombe bij netvliesoperatie
3 maart 2010
Eiser vordert schadevergoeding van het ziekenhuis wegens gebruik van een Miragelplombe bij een netvliesoperatie in 1992. De rechtbank vraagt om deskundigenadvies over de geschiktheid van de plombe en de informatieplicht van het ziekenhuis.
Non-concurrentiebeding en onrechtmatige concurrentie in kort geding tussen Vredo-Dodewaard B.V. en voormalige werknemers
26 februari 2010
Vredo-Dodewaard B.V. vordert in kort geding dat voormalige werknemers en hun nieuwe vennootschap worden verboden om concurrerende activiteiten te ontplooien, wegens overtreding van het non-concurrentiebeding. De rechtbank wijst de vorderingen grotendeels toe.
Betekening en kennisgeving in internationale civiele procedures
17 februari 2010
De rechtbank weigerde het gevraagde verstek tegen Borial en veroordeelde Northern Linen in de kosten van de procedure, omdat er geen bewijsstukken van betekening in Portugal waren overgelegd.
Vordering tot betaling van contractuele boete na gebreke nakoming koopovereenkomst
17 februari 2010
Eisers vorderen betaling van een contractuele boete van € 59.950,- na gedaagden in gebreke bleven met hun verplichtingen uit de koopovereenkomst. De rechtbank wijst de vordering toe en matigt de buitengerechtelijke kosten.
Vordering tot opheffing van conservatoir beslag in kort geding met betrekking tot bestuurdersaansprakelijkheid
17 februari 2010
Eiser vorderde opheffing van conservatoire beslagen gelegd door de curator wegens bestuurdersaansprakelijkheid. De voorzieningenrechter wees de vordering af, o.a. wegens onbehoorlijk bestuur van eiser.
Schorsing van de tenuitvoerlegging van een vonnis en de gevolgen daarvan voor reeds genomen executiemaatregelen
12 februari 2010
De Rechtbank Arnhem weigerde de vordering van eisers tot terugbetaling van € 492.500,-- en oordeelde dat reeds genomen executiemaatregelen niet teruggedraaid hoefden te worden, ondanks de schorsing van de tenuitvoerlegging van het vonnis.
Geschil over levering van strooizout tussen Provincie Gelderland en Eurosalt
5 februari 2010
Provincie Gelderland vordert levering van strooizout door Eurosalt. De rechter oordeelt dat Eurosalt verplicht is te leveren, ondanks het gestelde maximum tonnage. Vonnis wijst vorderingen toe en legt proceskosten op.
Eindvonnis in langlopende zaak over bijwerkingen door gebruik van het slaapmiddel Halcion
20 januari 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Upjohn onrechtmatig heeft gehandeld door Halcion te verkopen, wat leidde tot ernstige bijwerkingen bij eiser. Eiser krijgt EUR 18.151,21 schadevergoeding en vergoeding van materiële schade, op te maken bij staat.
Ongeval tijdens motorcrosstraining met schadevergoeding vordering
23 december 2009
Eiser vordert schadevergoeding na ongeval tijdens motorcrosstraining. De rechtbank onderzoekt de zorgplicht van gedaagden en de toedracht van het ongeval.
Onverschuldigde betaling door notaris aan ex-echtgenote na eigendomsoverdracht
16 december 2009
Notaris vordert terugbetaling van abusievelijk gestort bedrag aan ex-echtgenote op grond van onverschuldigde betaling. Rechtbank oordeelt dat betaling onverschuldigd was en veroordeelt gedaagde tot terugbetaling.
Ongeldigheid van inschrijving bij Europese aanbesteding door Waterschap Rivierenland
11 december 2009
De rechtbank oordeelt dat Waterschap Rivierenland de inschrijving van Klokbouw B.V. terecht ongeldig heeft verklaard vanwege formele gebreken. Klokbouw voldeed niet aan de eisen van het bestek, waaronder het ontbreken van noodzakelijke verklaringen.
Deskundigenonderzoek in medische aansprakelijkheidszaak
9 december 2009
Rechtbank Arnhem beveelt deskundigenonderzoek naar de medische behandeling van eiseres na ongeval, met vragen over professionele standaard en zorgvuldigheid.
Verzet tegen bij verstek gewezen echtscheidingsbeschikking
9 december 2009
De rechtbank verklaart de man niet ontvankelijk in zijn verzet tegen een bij verstek gewezen echtscheidingsbeschikking en veroordeelt hem in de proceskosten.
Verjaring van schadevergoeding na mishandeling en aansprakelijkheid
25 november 2009
Eiseres vorderde schadevergoeding voor mishandeling, maar haar vordering was verjaard. De rechtbank wees de vordering af en veroordeelde eiseres in de proceskosten van gedaagde.
Dwingende bewijskracht van onderhandse akte in geldleningsovereenkomst
11 november 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt dat een onderhandse akte van een geldlening dwingende bewijskracht heeft, ondanks het ontbreken van een goedschrift, omdat gedaagde de lening in de uitoefening van zijn beroep heeft aangegaan.
Vonnis in kort geding betreffende teruggave van dossier en uitvoerbaarheid bij lijfsdwang
6 november 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt in kort geding dat gedaagde het dossier moet teruggeven en legt lijfsdwang op wegens niet-nakoming van eerdere veroordelingen.
Vordering tot onthouding van financiële transacties en ontbinding van maatschap tussen notarissen
30 oktober 2009
In kort geding vorderden [eiseres] c.s. dat [gedaagde] c.s. zich zouden onthouden van onrechtmatige financiële transacties. De rechtbank oordeelde dat de vorderingen toewijsbaar waren en verbood [gedaagde] c.s. om de praktijk te betreden.
Vonnis in kort geding over aanbestedingsprocedure voor werktuigbouwkundige werken bij RWZI Geldermalsen
14 oktober 2009
Kort geding over aanbesteding werktuigbouwkundige werken bij RWZI Geldermalsen. Vonnis wijst vorderingen Aan de Stegge af, inschrijving Heijmans is geldig. Proceskosten voor Aan de Stegge.
Ongeldigheid van inschrijving in aanbestedingsprocedure door Waterschap Rivierenland
14 oktober 2009
De voorzieningenrechter verklaart de inschrijving van [eiseres] ongeldig in de aanbestedingsprocedure van Waterschap Rivierenland, omdat niet voldaan is aan de geschiktheidseisen. Eiseres wordt veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming woonwagenstandplaats door gemeente
7 oktober 2009
De gemeente vorderde ontruiming van de woonwagenstandplaats van gedaagde wegens overtredingen van de huurovereenkomst. De voorzieningenrechter oordeelde dat ontbinding van de huurovereenkomst aannemelijk was en wees de vorderingen van de gemeente toe.
Incident tot oproeping in vrijwaring en als derde in de hoofdzaak
30 september 2009
De rechtbank Arnhem heeft in een incident tot oproeping in vrijwaring de vordering van eiseres toegewezen, maar de oproeping van Satellite als derde in de hoofdzaak afgewezen. Eiseres is veroordeeld in de proceskosten.
Vordering tot verklaring voor recht inzake tekortkoming in nakoming overeenkomst en schadevergoeding wegens ontbrekende dakisolatie
30 september 2009
Eisers vorderen verklaring voor recht dat Horsthuis tekort is geschoten in de nakoming van de koopovereenkomst door het ontbreken van dakisolatie. De rechtbank oordeelt dat de bewijslast bij eisers ligt en dat hun kennisgeving tijdig was. Vonnis uitgesproken op 30 september 2009.
Verzekeringsovereenkomst en aansprakelijkheid na ongeval met bestelbus
23 september 2009
De rechtbank Arnhem oordeelde dat RVS niet aansprakelijk was voor schade na een ongeval met een bestelbus, omdat er onvoldoende bewijs was voor voorlopige dekking vóór het ongeval. London Verzekeringen werd veroordeeld in de proceskosten.
Inbreuk op merkrechten door Lidl met betrekking tot onderlegde yoghurt van De Zuivelhoeve
28 augustus 2009
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat Lidl inbreuk maakt op de merkrechten van De Zuivelhoeve door een vergelijkbaar product in een soortgelijke verpakking aan te bieden. Lidl wordt veroordeeld tot staking van de verkoop en moet dwangsommen betalen.
Onrechtmatige concurrentie door ex-werknemer na beëindiging dienstverband
26 augustus 2009
De rechtbank Arnhem oordeelt dat [gedaagde] onrechtmatig handelde door klanten van Dis te benaderen met vertrouwelijke informatie na beëindiging van zijn dienstverband. Hij wordt veroordeeld tot een verbod van één jaar op zakelijke contacten met Dis' klanten.
Bouwperceel en recht van eerste koop in relatie tot beeldkwaliteitsplan
19 augustus 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagden tekortschoten in hun verplichtingen jegens eisers met betrekking tot het recht van eerste koop op een bouwperceel, en veroordeelt hen tot betaling van € 113.445,-.
Aansprakelijkheid voor schade door niet tot stand gekomen koopovereenkomst
22 juli 2009
De rechtbank oordeelt dat gedaagden aansprakelijk zijn voor schade door het niet tot stand komen van een koopovereenkomst. Gedaagden moeten in totaal € 58.962,72 vergoeden aan eisers, inclusief wettelijke rente en proceskosten.
Geschil over de berekening van warmtetarieven van een stadsverwarmingssysteem
22 juli 2009
De Gemeente Almere vorderde dat Nuon de warmtetarieven voor stadsverwarming volgens het 'niet meer dan principe' berekent. De rechtbank wees de vorderingen af en veroordeelde de Gemeente in de proceskosten.
Aanbestedingsrechtelijke geschil tussen Twence B.V. en Regio De Vallei over de gunning van een opdracht voor de verwerking van huishoudelijk gft-afval
17 juli 2009
Twence B.V. vordert dat Regio De Vallei de opdracht voor gft-verwerking niet aan een ander gunt. De voorzieningenrechter oordeelt dat de besteksvoorwaarden onduidelijk zijn en gebiedt heraanbesteding.
Vordering tot levering van een perceel bouwgrond en de rechtsverhouding tussen partijen na eerdere bodemprocedure
17 juli 2009
In kort geding vorderden eiseressen levering van een rouwcentrum na eerdere bodemprocedure. De voorzieningenrechter oordeelde dat de gedaagden verplicht waren tot levering en veroordeelde hen hiertoe.
Aansprakelijkheid voor geestelijk letsel na moord op dochter
15 juli 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagde sub 3 aansprakelijk is voor de geestelijke schade van eiseres na de moord op haar dochter, en kent € 10.000,- immateriële schadevergoeding toe.
Geschil over joint venture en kwaliteitseisen bij exploitatie kerncentrale Borssele
10 juli 2009
Geschil tussen Delta en Essent over joint venture en kwaliteitseisen bij kerncentrale Borssele. Voorlopige voorziening getroffen om handelingen te verbieden die in strijd zijn met de kwaliteitseis.
Aansprakelijkheid van notaris voor onrechtmatige betalingen uit depot zonder toestemming
5 juli 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt dat notaris mr. [gedaagde sub 1] aansprakelijk is voor onrechtmatige betalingen aan de belastingdienst uit depot zonder toestemming van Pantapharma. Gedaagden worden veroordeeld tot schadevergoeding en proceskosten.
Afwijzing vordering tot afgifte van medische dossiers in kort geding
26 juni 2009
Allianz vorderde in kort geding afgifte van medische dossiers van gedaagde. De rechter wees de vordering af, o.a. omdat deze prematuur was en Allianz in de proceskosten werd veroordeeld.
Geschil over het rechtmatige bestuur van de International Horse Breeders Association Heavy Warmblood
19 juni 2009
Het geschil betreft wie het rechtmatige bestuur van de IHW vormt. De rechtbank oordeelt dat de eisers het rechtmatige bestuur zijn en veroordeelt de gedaagden tot afgifte van bescheiden en verbiedt hen zich als bestuurders op te stellen.
Vordering tot deblokkering van g-rekening door uitzendorganisatie Arrowflex B.V. tegen de Belastingdienst en de Staat der Nederlanden
19 juni 2009
Arrowflex B.V. vordert de deblokkering van een g-rekening, maar de rechtbank wijst de vorderingen af wegens onvoldoende bewijs van een overtollig saldo. Arrowflex wordt veroordeeld in de proceskosten van de Belastingdienst.
Aansprakelijkheid van notaris voor beroepsfout bij vestiging bankhypotheek
1 juni 2009
Friesland Bank vorderde € 315.920,02 van notaris wegens beroepsfout bij vestiging bankhypotheek. De rechtbank oordeelde dat de notaris tekortschoten in zorgplicht, leidend tot schade voor de bank.
Vordering tot betaling van achterstallig loon bij ziekte en wettelijke verhoging
17 april 2009
Eiser vorderde betaling van achterstallig loon en andere vergoedingen wegens ziekte. De rechter wees de vordering toe op basis van artikel 7:629 BW en veroordeelde Agio Huys in de proceskosten.
Onrechtmatige beëindiging van onderwijsovereenkomst door onderwijsinstelling
17 april 2009
Kort geding over onrechtmatige beëindiging van onderwijsovereenkomst. Onderwijsinstelling heeft onvoldoende zorgvuldigheid betracht bij verwijdering van [eiseres]. Vordering tot nakoming van de onderwijsovereenkomst toegewezen.
Executiegeschil tussen Velocitas Ede B.V. en [gedaagde] over de zuivering van verstek in kort geding
26 maart 2009
Executiegeschil tussen Velocitas Ede B.V. en [gedaagde] over de zuivering van verstek in kort geding. Vonnis van de kantonrechter werd bevestigd, geen misbruik van executiebevoegdheid.
Deskundigenonderzoek naar ongevalsgerelateerde klachten en schadevergoeding
25 maart 2009
Eiseres vordert schadevergoeding na een ongeval in 1989. De rechtbank gelast een deskundigenonderzoek naar de toename van klachten en de causaliteit met het ongeval. De zaak is aangehouden voor verdere akten.
Vordering tot opheffing van bewijsbeslag door de Internetvakbond tegen VIA
16 maart 2009
Rechtbank Arnhem weigert de vordering van de Internetvakbond tot opheffing van bewijsbeslag door VIA. Belang van VIA bij handhaving van het beslag weegt zwaarder dan dat van de Internetvakbond.
Vordering tot toewijzing van tijdelijke standplaats woonwagen en teruggave caravan
11 maart 2009
Eiseres vordert tijdelijke standplaats en teruggave caravan. De rechter wijst de tijdelijke standplaats af, maar oordeelt dat de gemeente de caravan onrechtmatig heeft afgevoerd en deze moet teruggeven.
Ongeval en medische aansprakelijkheid van ziekenhuis bij behandeling van slachtoffer van hoog-energetisch ongeval
11 maart 2009
Eiseres verwijt het ziekenhuis tekortkomingen in de behandeling na een auto-ongeval, wat heeft geleid tot een dwarslaesie. De rechtbank beveelt het ziekenhuis om relevante protocollen in het geding te brengen.
Aansprakelijkheid van BDO voor onjuist advies inzake overdracht certificaten aandelen
2 maart 2009
Eisers vorderden betaling van BDO voor onjuist advies over de overdracht van aandelen. De rechtbank wees de vorderingen af wegens onvoldoende bewijs van schade en onjuist advies.
Vordering tot nakoming van koopovereenkomst met betrekking tot gemeentelijk monument
27 februari 2009
Eiseres vordert nakoming van koopovereenkomst. Gedaagden mogen verplichtingen opschorten vanwege onduidelijkheid over vergunningen voor een serre. De woning is gemeentelijk monument, wat extra beperkingen met zich meebrengt. De rechter oordeelt dat gedaagden hun verplichtingen mogen opschorten en dat de koopsom gedeeltelijk opgeschort kan worden.
Onrechtmatig handelen van Lycos bij beëindiging webhostingdiensten
27 februari 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Lycos niet onrechtmatig handelde bij beëindiging webhostingdiensten. Vorderingen van SIDN afgewezen, SIDN veroordeeld in proceskosten van € 1.078,00.
Geschil over ledenraadpleging door de Internetvakbond met betrekking tot CAO VIA
25 februari 2009
Vonnis over de vraag of de Internetvakbond een correcte ledenraadpleging heeft gehouden voor een CAO met VIA. De vorderingen van VIA werden afgewezen, en VIA werd in de proceskosten veroordeeld.
Geschil over onrechtmatige hinder door uitbouw van aangrenzende woning na verkregen bouwvergunning
20 februari 2009
Eisers vorderden om bouwwerkzaamheden aan een uitbouw te staken, maar de rechtbank wees dit af. De hinder was niet onrechtmatig en eisers werden veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding en nakoming van overeenkomsten tussen scholen en inkooporganisatie voor schoolboeken
18 februari 2009
Pro Mereor vorderde nakoming van overeenkomsten door scholen voor schoolboeken. De rechter oordeelde dat de ontbinding door scholen niet rechtsgeldig was en veroordeelde hen tot nakoming, met uitzondering van het schooljaar 2009-2010.
Verkeersongeval met Duits kenteken; rechtskeuze voor Nederlands recht
18 februari 2009
Verkeersongeval tussen twee Duitse voertuigen; eisers vorderen schadevergoeding van de Nederlandse verzekeraar. Rechtskeuze voor Nederlands recht vastgesteld. Aansprakelijkheid erkend, schadevergoeding in geschil.
Geschil over tariefswijziging voor transport van elektriciteit na overdracht van het Hoogspanningsnet aan TenneT
11 februari 2009
CVIM vordert dat Liander de aangekondigde tariefswijziging voor elektriciteit per 1 januari 2009 niet doorvoert. De rechtbank wijst de vordering af en veroordeelt CVIM in de proceskosten van Liander.
Vonnis in vrijwaring inzake nietigheid dagvaarding en instaan voor volmacht in onroerend goed transactie
11 februari 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt over de nietigheid van een dagvaarding en de aansprakelijkheid van gedaagden in een onroerend goed transactie. Vordering van eisers gedeeltelijk toegewezen.
Aanbestedingsprocedure en onrechtmatigheid van het vastgestelde uurtarief in de zorgsector
4 februari 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Stichting Vilente haar bezwaren tegen de aanbestedingsprocedure te laat heeft ingediend. Het vastgestelde uurtarief van € 21,50 wordt niet onrechtmatig geacht. Vorderingen van Vilente worden afgewezen en zij wordt veroordeeld in de proceskosten.
Tekortkomingen in de levering van medische bedden en de gevolgen voor de overeenkomst
4 februari 2009
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Thuasne tekortschiet in de levering van bedden aan Vivium, die niet voldoen aan de veiligheidsnorm EN 1970/2000. Vivium krijgt recht op ontbinding van de overeenkomst en schadevergoeding.
Geschil over de hoogte van de parkvergoeding voor kavels in recreatiepark
28 januari 2009
Geschil tussen JWP Investments B.V. en Landgoed Kerkendel B.V. over de hoogte van de parkvergoeding voor kavels in een recreatiepark. De rechter oordeelt dat Kerkendel maximaal € 1.300,- mag vragen voor 2009.
Eigendomsgeschil over een auto tussen Cartrust en Van Hal
9 januari 2009
Cartrust vorderde de teruggave van een auto van Van Hal. De rechtbank oordeelde dat Cartrust de eigenares was en dat Van Hal niet te goeder trouw had gehandeld. De vordering van Cartrust werd toegewezen, en Van Hal moest de auto afgeven.
Benoeming van een neuroloog als deskundige in civiele aansprakelijkheidszaak
17 december 2008
De rechtbank benoemt dr. E. van den Doel als deskundige in een civiele aansprakelijkheidszaak om de gezondheidssituatie van [eiser] te onderzoeken na een incident op 5 juli 2003.
Vordering tot schadevergoeding uit onrechtmatige daad wegens aanvaring tussen binnenvaartschip en duwboot
3 december 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de vordering van REEDEREI GMBH tegen F.L.B. SPRL wegens schade door aanvaring is geschorst vanwege het faillissement van gedaagde.
Herbeoordeling van tegenbewijsopdracht in medische aansprakelijkheidszaak
3 december 2008
De rechtbank heroverweegt de tegenbewijsopdracht in een medische aansprakelijkheidszaak over onvoldoende gesteriliseerde instrumenten tijdens een oogoperatie, waarbij de eiseres oogletsel heeft opgelopen.
Onenigheid over de uitoefening van erfdienstbaarheden en de executie van dwangsommen
21 november 2008
Kort geding over de uitoefening van erfdienstbaarheden en de executie van dwangsommen. Vorderingen van eisers afgewezen, gedaagde in het gelijk gesteld.
Executiegeschil over ontruiming van woonruimte en gezondheidsaspecten van de huurder
19 november 2008
Executiegeschil over ontruiming van woonruimte; eiser verzet zich tegen ontruiming wegens gezondheidsproblemen en vertraging van nieuw appartement. Vorderingen afgewezen, eiser veroordeeld in proceskosten.
Onrechtmatige toewijzing van koopappartementen door de Gemeente Nijkerk
19 november 2008
De rechtbank oordeelt dat de Gemeente Nijkerk niet onrechtmatig heeft gehandeld bij de toewijzing van koopappartementen aan een stichting, en wijst de vorderingen van eiser af.
Aanbestedingsrecht en de rol van Stibob in de gunning van mobiele units voor mammografie
24 oktober 2008
Smit heeft in kort geding Stibob en andere partijen aangeklaagd over een aanbesteding voor mobiele units. De rechter heeft de vorderingen van Smit afgewezen en Lamboo als tussenkomende partij toegelaten. Smit is veroordeeld in de proceskosten van € 1.324,00.
Derdenverzet in aanbestedingszaak Dura Vermeer tegen Gemeente Nijmegen en BAM Wegen
24 oktober 2008
Dura Vermeer wordt niet-ontvankelijk verklaard in haar vorderingen tegen de Gemeente Nijmegen en BAM Wegen in een aanbestedingszaak, wegens misbruik van procesrecht.
Beoordeling van aandeelhoudersovereenkomst en benoeming van algemeen directeur in kort geding
7 oktober 2008
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat LWF Holding moet meewerken aan de benoeming van EuroSort tot algemeen directeur van DistriSort, zoals vastgelegd in de aandeelhoudersovereenkomst. LWF wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vonnis in verzet inzake koopovereenkomsten en restitutie van koopsommen tussen Unifin Groep B.V. en Euro Holding A.S.
3 oktober 2008
Vonnis in verzet waarbij Unifin en Euro Holding worden veroordeeld tot restitutie van koopsommen aan gedaagden in het verzet, met dwangsommen bij niet-naleving.
Vordering tot betaling en derdenbeslag in civiele procedure
1 oktober 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt over vorderingen en derdenbeslag in civiele procedure, waarbij gedaagde € 6.735,49 aan eiseres moet betalen, vermeerderd met rente.
Waardering van getuigenbewijs in letselschadezaak na handgemeen
24 september 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt over getuigenbewijs in letselschadezaak na handgemeen. Eiser krijgt gedeeltelijk gelijk, maar eigen schuld leidt tot schadeverdeling.
Benoeming van een deskundige in een civiele procedure inzake verlies van verdienvermogen
17 september 2008
Rechtbank Arnhem benoemt deskundige in zaak [eiser] tegen OHRA Schadeverzekeringen N.V. inzake verlies van verdienvermogen. Deskundige moet impact van voortschrijdende artrose op belastbaarheid onderzoeken.
Aanbestedingsrecht en de mogelijkheid tot herstel van een vergissing in de Eigen Verklaring
12 september 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Gemeente Nijmegen BAM Wegen de kans had moeten geven om een vergissing in de Eigen Verklaring te herstellen, en verbiedt de gunning aan een ander.
Incident tot verwijzing naar de kantonrechter in verband met agentuurovereenkomst
10 september 2008
De rechtbank oordeelt dat de zaak moet worden verwezen naar de kantonrechter in verband met een agentuurovereenkomst, waarbij Nederlands recht van toepassing is. Proceskosten worden toegewezen aan de gedaagden.
Tussentijdse opzegging van een overeenkomst voor nieuwslevering tussen Novum Nieuws en De Pers
8 september 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat De Pers geen rechtsgeldige reden had om de overeenkomst met Novum Nieuws tussentijds op te zeggen en wijst de vordering tot nakoming toe.
Schadevergoeding na auto-ongeval met cognitieve en lichamelijke klachten
3 september 2008
Eiseres vorderde schadevergoeding na een auto-ongeval. De rechtbank oordeelde dat er geen cognitieve beperkingen waren en stelde de immateriële schade vast op € 5.000,--. Totale schade bedraagt € 12.512,46.
Vordering tot schorsing van de tenuitvoerlegging van een vonnis in kort geding inzake ontruiming van horecapand na sluiting op grond van de Opiumwet
25 juli 2008
Andalusia C.V. vorderde schorsing van een vonnis tot ontruiming van een horecapand. De rechter wees de vorderingen af en veroordeelde Andalusia in de proceskosten.
Vordering tot aanpassing van erfdienstbaarheid voor beeldentransport
25 juli 2008
De voorzieningenrechter oordeelt dat [gedaagde] de weg moet aanpassen voor beeldentransport, omdat de huidige situatie vermindering van genot voor [eisers] met zich meebrengt. Vordering in reconventie wordt afgewezen.
Auteursrechtelijke bescherming van een ontwerpplan en de beoordeling van inbreuk door een bouwplan
25 juli 2008
De voorzieningenrechter heeft de vordering van eiser tot intrekking van een bouwplan afgewezen, omdat er voldoende verschillen waren met zijn ontwerpplan, waardoor geen auteursrechtinbreuk was.
Auteursrechtelijke bescherming van het CRYPTO-1 algoritme van de MIFARE Classic Chip en de publicatie van onderzoeksresultaten
18 juli 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat NXP niet kan aantonen dat het CRYPTO-1 algoritme auteursrechtelijk beschermd is. Publicatie van onderzoeksresultaten door Radboud Universiteit is niet onrechtmatig. Vorderingen van NXP afgewezen.
Pro-actief executiegeschil tussen Vereniging van Eigenaren en AVB Vastgoed B.V. over renovatiewerkzaamheden
18 juli 2008
VvE spant kort geding aan tegen AVB over renovatiewerkzaamheden. De rechter oordeelt dat de VvE kan doorgaan met de werkzaamheden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. AVB wordt veroordeeld in proceskosten.
Deskundigenonderzoek in civiele procedure omtrent schadevergoeding door gebruik van Halcion
11 juni 2008
Eiser vordert schadevergoeding van Upjohn NV wegens gebruik van Halcion. De rechtbank oordeelt dat een deskundigenonderzoek noodzakelijk is voor de beoordeling van de vordering en benoemt deskundigen.
Begroting van vervoerskosten en tuinonderhoud in letselschadezaak
4 juni 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt over begroting van vervoerskosten en tuinonderhoud in letselschadezaak. Eiser vordert schadevergoeding van Bovemij, maar geen aanvraag voor vergoeding ingediend. Vordering tot aanpassing woning afgewezen.
Onrechtmatige hinder door geluidsoverlast van laminaatvloer in appartementsrecht
29 mei 2008
Eisers vorderden verwijdering van de laminaatvloer van gedaagde wegens geluidsoverlast. De rechtbank oordeelde dat de vloer onredelijke hinder veroorzaakte en gaf gedaagde zes maanden om deze te verwijderen, met een dwangsom voor niet-naleving.
Aansprakelijkheid voor oogafwijkingen na ongeval en deskundigenrapport
28 mei 2008
De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was voor een causaal verband tussen de oogafwijkingen van eiser en het ongeval op 21 mei 2004, op basis van het deskundigenrapport.
Vonnis inzake verjaring van vordering tot nakoming van vaststellingsovereenkomst
28 mei 2008
De rechtbank verklaarde de inschrijving van een conservatoir beslag waardeloos, omdat de vordering tot betaling verjaard was. Gedaagden werden in de proceskosten veroordeeld.
Aansprakelijkheid van dader en ouders na moord; shockschade en onrechtmatige daad
21 mei 2008
Eiseres vordert schadevergoeding na de moord op haar dochter door gedaagde. De rechtbank oordeelt dat de dader onrechtmatig heeft gehandeld, maar ouders zijn niet aansprakelijk. Shockschade wordt erkend, maar ouders niet onrechtmatig.
Aansprakelijkheid en schadevergoeding na ongeval met rolstoelvervoer
21 mei 2008
Eiseres vordert schadevergoeding van Bovemij na ongevallen tijdens rolstoelvervoer. De rechtbank oordeelt dat Bovemij aansprakelijk is, maar er is onduidelijkheid over de omvang van de schade en de causaliteit van de klachten. Deskundigen worden benoemd voor verder onderzoek.
Aansprakelijkheid voor shockschade van ouders na moord op dochter
16 april 2008
Ouders vorderen schadevergoeding voor shockschade na de moord op hun dochter. De rechtbank oordeelt dat niet is aangetoond dat de ouders geestelijk letsel hebben opgelopen door de confrontatie met de gevolgen van de moord.
Aansprakelijkheid van opdrachtgever voor schade door sloop- en bouwwerkzaamheden
9 april 2008
Eisers vorderen schadevergoeding van Vrijleve voor schade aan hun woning door sloop- en bouwwerkzaamheden. De rechtbank wijst de vordering af, omdat Vrijleve niet aansprakelijk is op basis van art. 6:171 BW en eisers onvoldoende bewijs hebben geleverd voor onzorgvuldig handelen.
Schending van aanbestedingsbeginselen door gemeente Zaltbommel in aanbestedingsprocedure parkeerbeheer
4 april 2008
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de gemeente Zaltbommel de aanbestedingsbeginselen heeft geschonden in de procedure voor parkeerbeheer. De gemeente wordt verboden de procedure voort te zetten totdat de gunningscriteria zijn herzien.
Onrechtmatige handelwijze van werkgever in kort geding betreffende verstrekking NAW-gegevens
28 maart 2008
Eiser vorderde in kort geding dat gedaagde NAW-gegevens verstrekt om zich te verweren tegen anonieme beschuldigingen. De rechter wees de vorderingen af, behalve de verstrekking van de NAW-gegevens, die werd toegewezen.
Aansprakelijkheid van gedaagde sub 3 voor geweldpleging en mishandeling
5 maart 2008
De rechtbank oordeelt dat gedaagde sub 3 aansprakelijk is voor geweldpleging en mishandeling, op grond van artikel 6:166 BW, en wijst de vordering van de Staat toe.
Incident over substantiërings- en bewijsaandraagplicht in civiele procedure
5 maart 2008
De rechtbank verklaart de gedaagde niet-ontvankelijk in zijn incidentele vordering over substantiërings- en bewijsaandraagplicht, en legt de kosten op aan de gedaagde.
Onrechtmatige verkoop van stadion Gelredome door gemeente Arnhem aan Eurocommerce zonder toestemming van Gelredome
27 februari 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gemeente Arnhem onrechtmatig stadion Gelredome verkocht aan Eurocommerce zonder toestemming van Gelredome. Schadevergoeding voor Gelredome afgewezen, maar gemeente krijgt gelijk in tegenvordering.
Opzegging lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaren van recreatiewoningen en de rechtsgeldigheid van een koopovereenkomst
22 februari 2008
De rechtbank oordeelt dat de opzegging van het lidmaatschap van de VvE rechtsgeldig is en dat de VvE de bungalow niet meer mag verhuren. Tevens blijft de koopovereenkomst met CKR bestaan.
Vernietigbaarheid van algemene voorwaarden in een detacheringsovereenkomst
20 februari 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt over de vernietigbaarheid van algemene voorwaarden in een detacheringsovereenkomst tussen Maintec en Snijtech. Snijtech kan zich beroepen op bescherming als 'kleine rechtspersoon'.
Aanbestedingsrecht en geschiktheidseisen in kort geding tussen Jacobs Wegenbouw Nijmegen-Wijchen B.V. en Gemeente Nijmegen
15 februari 2008
In kort geding oordeelt de rechtbank dat de gemeente Nijmegen de inschrijving van de laagste inschrijver ongeldig had moeten verklaren, waardoor de gunning aan deze aannemer onterecht was. De gemeente wordt gelast de overeenkomst op te zeggen.
Onrechtmatige daad van gemeenten jegens werknemers van stichtingen RSWS en TAAK
13 februari 2008
AbvaKabo vorderde dat gemeenten onrechtmatig handelden jegens werknemers van stichtingen RSWS en TAAK. De rechtbank verklaarde AbvaKabo niet-ontvankelijk tegen regiogemeenten en wees de vordering tegen gemeente Arnhem af.
Beveiligingscamera in gemeenschappelijke gang van kantoorruimte en de gevolgen voor medehuurders
8 februari 2008
De voorzieningenrechter oordeelt dat de beveiligingscamera van [eiseres] in de gemeenschappelijke gang onevenredig bezwarend is voor medehuurders en gelast verwijdering binnen drie werkdagen.
Vordering in incident tot overleggen van originele facturen in civiele procedure
6 februari 2008
Rechtbank Arnhem verklaart SWWAP niet ontvankelijk in haar vordering tot overleggen van originele facturen. SWWAP wordt veroordeeld in de proceskosten van het incident.
Geschil tussen verzekeraars over schadevergoeding na verkeersongeval met bestelbus
23 januari 2008
Geschil tussen London Verzekeringen, RVS en het Waarborgfonds over schadevergoeding na een verkeersongeval met een niet-verzekerde bestelbus. De rechtbank houdt de beslissing aan voor bewijslevering.
Aansprakelijkheid van Fortis Corporate Insurance N.V. voor letselschade door uitglijden in supermarkt
16 januari 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Fortis aansprakelijk is voor letselschade van eiseres door uitglijden in supermarkt. Eiseres krijgt schadevergoeding toegewezen.
Geschil over de totstandkoming van een koopovereenkomst tussen JMI Beheer B.V. en gedaagden
8 januari 2008
De rechtbank oordeelt dat er geen rechtsgeldige koopovereenkomst tot stand is gekomen tussen JMI Beheer B.V. en de gedaagden, en wijst de vorderingen van JMI toe.
Vordering tot opheffing van conservatoir beslag in verband met voorkeursrecht van koop
21 december 2007
Eiser vorderde opheffing van conservatoir beslag door HWB, maar de rechter oordeelde dat het voorkeursrecht van koop mogelijk op eiser was overgegaan, waardoor het beslag gerechtvaardigd was. Vordering tot opheffing werd afgewezen.
Vonnis inzake letselschade en verlies van verdienvermogen
19 december 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt in letselschadezaak dat HDI Verzekeringen N.V. aan eiser schadevergoeding moet betalen voor verlies van verdienvermogen en zelfwerkzaamheid, inclusief proceskosten.
Letselschade na ongeval met femur fractuur en commotio cerebri
5 december 2007
Letselschadezaak na ongeval met femur fractuur en hersenschudding; rechtbank bevestigt aansprakelijkheid Achmea en erkent psychische klachten als ongevalsgevolg.
Vonnis in kort geding over nietigheid dagvaarding en oproepingstermijn
4 december 2007
Rechtbank Arnhem wijst vorderingen van MPC c.s. af in kort geding. Geen nietigheid dagvaarding, maar onvoldoende bewijs voor schadevergoeding. Proceskosten voor eiseressen.
Toezegging van het waterschap en de bindende werking daarvan in het kader van bouwplannen
30 november 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat het waterschap gebonden is aan een toezegging van een medewerker om toestemming te geven voor de bouw van een woning op zijn grond. Vordering van [eisers] toegewezen.
Onvoldoende zorgvuldige informatieverstrekking na vasectomie leidt niet tot aansprakelijkheid ziekenhuis
21 november 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat ziekenhuis niet aansprakelijk is voor vermeende foutieve uitslag spermaonderzoek na vasectomie. Eisers kunnen niet bewijzen dat verkeerde uitslag is doorgegeven. Proceskosten voor eisers.
Vonnis inzake dwangsommen en geheimhoudingsplicht in kort geding tussen Astellas Pharma Inc. en Synthon B.V.
30 oktober 2007
Astellas Pharma Inc. vorderde in kort geding dat Synthon B.V. de executie van een vonnis zou staken. De voorzieningenrechter oordeelde dat er geen dwangsommen waren verbeurd en dat het beslag op de aandelen van Astellas opgeheven moest worden.
Onrechtmatige daad door het omzagen van bomen op het perceel van eisers zonder toestemming
26 oktober 2007
Eisers vorderen schadevergoeding voor het omzagen van bomen door gedaagde. De rechter oordeelt dat gedaagde onrechtmatig heeft gehandeld, maar wijst de vordering af omdat eisers geen schade hebben geleden.
Aansprakelijkheid voor compensatievergoeding bij kabelschade door graafwerkzaamheden
10 oktober 2007
Continuon vorderde schadevergoeding van BR-4 en Aannemingsbedrijf voor een stroomstoring door kabelschade. De rechtbank oordeelde dat de compensatievergoedingen niet aan gedaagden konden worden toegerekend, omdat Continuon zelf verantwoordelijk was voor het tijdig herstellen van storingen.
Ontbinding koopovereenkomst wegens gebrek aan de woning
12 september 2007
Eiseres vordert ontbinding van de koopovereenkomst wegens een gebrek aan de woning, veroorzaakt door een vochtprobleem in het souterrain. De rechtbank vraagt om een deskundigenonderzoek naar de aard en omvang van het probleem.
Aansprakelijkheid en schadevergoeding na verkeersongeval met London Verzekeringen
29 augustus 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt over schadevergoeding na verkeersongeval; London Verzekeringen erkent aansprakelijkheid, totale schadevergoeding vastgesteld op EUR 71.772,21.
Aansprakelijkheid werknemer voor schade door diefstal van sigaretten
25 juli 2007
CSU vorderde schadevergoeding van [gedaagde] voor diefstal van sigaretten. De rechtbank oordeelde dat [gedaagde] aansprakelijk was voor de schade en veroordeelde hem tot betaling van € 18.551,50 aan CSU, inclusief wettelijke rente en kosten.
Opheffing van conservatoir beslag op motorjacht in aanbouw
20 juli 2007
Rechtbank Arnhem heft conservatoir beslag op motorjacht op, oordelend dat de vordering van Ceelen ondeugdelijk is en Searocco het casco moet ontvangen.
Vordering tot betaling en aansprakelijkheid in het kader van een koopovereenkomst van mini tractoren
18 juli 2007
Goedhart vordert betaling van € 29.667,38 voor mini tractoren van [gedaagde], die stelt namens zijn bedrijf te hebben gehandeld. De rechtbank vraagt om bewijs van deze stelling en wijst op gebreken in de klachten van [gedaagde].
Nakomen van een koopovereenkomst en de gevolgen van het niet tijdig inroepen van een financieringsvoorbehoud
18 juli 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagden tekortschoten in de nakoming van de koopovereenkomst, waardoor eiseres recht heeft op schadevergoeding van € 12.328,57.
Vordering tot afgifte van diepvriesauto's in kort geding
18 juli 2007
Eismann B.V. vordert in kort geding afgifte van diepvriesauto's van TTC en Mefrigro. De rechtbank wijst de vordering toe en legt een dwangsom op voor niet-naleving.
Vordering tot nakoming van een samenwerkingsovereenkomst tussen Giza Vastgoed B.V. en Bronswerk Heat Transfer B.V.
13 juli 2007
Giza vordert nakoming van een samenwerkingsovereenkomst van 16 december 2004 met Bronswerk. De rechtbank oordeelt dat Bronswerk haar verplichtingen moet nakomen en medewerking moet verlenen aan noodzakelijke onderzoeken. Vordering tot betaling van kosten wordt afgewezen.
Geschil over tekortkomingen in franchiseovereenkomst tussen franchisenemer en franchisegever
6 juli 2007
Kern van het geschil is of tekortkomingen van Only Natural in de franchiseovereenkomst de beëindiging daarvan rechtvaardigen. De rechter oordeelt dat de franchiseovereenkomst voortduurt en wijst de vorderingen van de eiser toe.
Schadestaatprocedure inzake verlies arbeidsvermogen en zelfredzaamheid
4 juli 2007
De Rechtbank Arnhem oordeelde in een schadestaatprocedure dat Univé EUR 13.001,08 aan de eiser moet betalen wegens arbeidsvermogensschade, vermeerderd met wettelijke rente. De totale schadevergoeding bedraagt EUR 56.686,14.
Vordering tot opheffing van conservatoir beslag op casco motorjacht
20 juni 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt in kort geding dat conservatoir beslag op casco motorjacht opgeheven moet worden, omdat eiser voldoende zekerheid heeft gesteld. Vorderingen van eiser worden toegewezen.
Vordering tot betaling en bewijsopdracht in civiele procedure
20 juni 2007
De rechtbank Arnhem heeft op 20 juni 2007 de vordering van Huis en Haard tot betaling van € 6.825,- toegewezen, maar de vordering tot betaling van de koopprijs is afgewezen wegens verjaring. [gedaagde] c.s. zijn veroordeeld in de proceskosten.
Verzoek tot conservatoir bewijsbeslag en gedetailleerde beschrijving in octrooi-inbreukzaak
1 juni 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt over verzoek tot bewijsbeslag door Astellas tegen Synthon in octrooi-inbreukzaak. Astellas moet documenten geheimhouden en opgave doen van betrokken personen.
Beoordeling van opschorting en retentierecht in civiele procedure tussen administratie- en belastingadviesbureau en gedaagde
30 mei 2007
De rechtbank Arnhem oordeelt over de opschorting van verplichtingen en retentierecht in een civiele procedure tussen een administratie- en belastingadviesbureau en een gedaagde. Er is behoefte aan meer inlichtingen van partijen, en een comparitie is bevolen.
Vordering tot betaling van een geldsom in kort geding tussen SHIPYARD B.V. en SEAROCCO YACHTS B.V.
25 mei 2007
Vordering tot betaling van € 59.500,- door SHIPYARD B.V. aan SEAROCCO YACHTS B.V. in kort geding, toegewezen op basis van aannemelijkheid en spoedeisend belang.
Uitleg van de overeenkomst van converteerbare geldlening tussen de Gemeente Nijmegen en N.V. Nuon Netwerk Services
11 april 2007
Geschil over de uitleg van een overeenkomst van converteerbare geldlening tussen de Gemeente Nijmegen en N.V. Nuon Netwerk Services. De rechtbank oordeelt dat de rente na conversie vooraf betaald moet worden.
Beëindiging van de bruikleenovereenkomst tussen het Geldersch Landschap en het Luthers Buitencentrum
11 april 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt over beëindiging bruikleenovereenkomst tussen Geldersch Landschap en Luthers Buitencentrum. Vordering tot afgifte afgewezen, terugplaatsing mobilia toegewezen.
Erfdienstbaarheid en geschil over gebruik van ligplaatsen en pad
11 april 2007
Geschil tussen Middelwaard B.V. en gedaagde over erfdienstbaarheid, gebruik ligplaatsen en pad. Vonnis wijst vorderingen gedeeltelijk toe en compenseert proceskosten.
Bewijsopdracht en contractspartij in civiele procedure
4 april 2007
De rechtbank oordeelt dat de eiseres niet in het bewijs is geslaagd dat [gedaagde sub 1] zijn contractspartner was bij de lening van EUR 25.000,00. Vorderingen van eiseres tegen beide gedaagden worden afgewezen.
Aansprakelijkheid voor letselschade door duw in bar-dancing
28 maart 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagde sub 1 aansprakelijk is voor letselschade van eiser door een duw in een bar-dancing, met een schadevergoeding van € 3.750,--, rekening houdend met eigen schuld van eiser.
Vordering tot schadevergoeding na ongeval met letselschade door AEGON SCHADEVERZEKERINGEN N.V.
21 maart 2007
Eiseres vorderde schadevergoeding van AEGON na een ongeval. De rechtbank oordeelde dat de meeste schadeposten toewijsbaar waren, maar wees de vordering af omdat AEGON al een voorschot had betaald.
Ontruiming van een gekraakt horecabedrijfspand te Berg en Dal
19 maart 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt in kort geding over ontruiming van gekraakt horecabedrijfspand. Gedaagden moeten binnen 3 dagen ontruimen en worden veroordeeld in proceskosten van € 848,85.
Aanbestedingsrecht en het gelijkheidsbeginsel in aanbestedingsprocedures
16 maart 2007
Flygt vordert dat de gemeente Buren de aanbestedingsprocedure staakt, omdat deze in strijd zou zijn met het gelijkheidsbeginsel. De rechter wijst de vorderingen af en benadrukt het belang van transparantie in aanbestedingen.
Vordering tot betaling van een bedrag na schuldigerkenning onder bedreiging en misbruik van omstandigheden
7 maart 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de schuldigerkenning door gedaagde niet onrechtmatig was en veroordeelt hem tot betaling van € 29.923,31 aan Vroom en Dreesmann.
Vordering tot vergoeding van proceskosten en buitengerechtelijke kosten in civiele procedure
14 februari 2007
De rechtbank heeft geoordeeld dat eiseres onvoldoende heeft aangetoond dat de gemaakte proceskosten hoger zijn dan de wettelijk te begroten kosten, en heeft deze gematigd.
Verplichting tot medewerking aan levering van onroerend goed in vennootschap onder firma
6 februari 2007
Eiser vorderde dat gedaagde zou meewerken aan de verkoop van een gezamenlijk pand. De rechter oordeelde dat gedaagde niet verplicht was tot medewerking en wees de vordering af.
Benoeming van deskundige in letselschadezaak met whiplashklachten
31 januari 2007
In deze letselschadezaak heeft de rechtbank een neuroloog benoemd als deskundige om de klachten van de eiseres te onderzoeken. De deskundige concludeert dat er een functieverlies van 4% is en dat er geen pre-existente aandoeningen zijn. Een neuropsychologisch onderzoek wordt gelast voor de cognitieve klachten.
Vraag naar verzekerde prestaties van een operatie in Duitsland in het kader van zorgverzekering
23 januari 2007
De Rechtbank Arnhem oordeelt over de vraag of een operatie in Duitsland onder de verzekerde prestaties van een zorgverzekering valt. De voorzieningenrechter vraagt het College voor Zorgverzekeringen om advies.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor overlijden na operatie door onzorgvuldig handelen
17 januari 2007
Eiser vorderde schadevergoeding van het ziekenhuis na het overlijden van zijn echtgenote door complicaties na een operatie. De rechtbank oordeelde dat het ziekenhuis onzorgvuldig had gehandeld door geen CT-scan te maken, wat in causaal verband stond met het overlijden.
Beoordeling van aanbestedingsprocedure voor hulp bij het huishouden door de gemeente Barneveld
22 december 2006
Rechtbank Arnhem oordeelt in kort geding dat de gemeente Barneveld de aanbesteding voor hulp bij het huishouden correct heeft uitgevoerd. Vordering van HdS om gunning te verkrijgen wordt afgewezen.
Aansprakelijkheid van gedaagden voor schade door rekening-courantverhouding
11 oktober 2006
De rechtbank oordeelt dat gedaagden aansprakelijk zijn voor schade door een rekening-courantverhouding. [gedaagde sub 4] en provincie Gelderland moeten € 35.177,71 betalen, vermeerderd met rente. Proceskosten worden gecompenseerd.
Vordering tot opheffing van conservatoir beslag op onroerende zaak in kort geding
6 oktober 2006
Eiseres vordert opheffing van conservatoir beslag op haar woning. De voorzieningenrechter oordeelt dat de vordering van gedaagde ondeugdelijk is en wijst de vordering tot opheffing toe.
Onrechtmatig handelen van gedaagde in bijstandsfraudezaak tegen de gemeente Ede
27 september 2006
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagde onrechtmatig heeft gehandeld door onjuiste informatie te verstrekken in bijstandsformulieren, wat leidde tot onterecht verstrekte uitkeringen aan haar moeder.
Toestemming voor overdracht van onderneming in kort geding
14 september 2006
In kort geding werd de vraag behandeld of Laurus N.V. terecht toestemming weigerde voor de overdracht van de onderneming van gedaagde sub 1 aan Gelders Have Groep B.V. De rechter oordeelde dat Laurus niet onrechtmatig handelde en wees de vorderingen van Gelders Have Groep af.
Toestemming voor overdracht van onderneming en indeplaatsstelling in franchiseovereenkomst
14 september 2006
Gelders Have Groep vorderde toestemming voor de overdracht van de onderneming van [partijnaam 1] aan haar. De voorzieningenrechter wees de vorderingen af, oordelend dat Laurus niet onrechtmatig handelde door geen toestemming te verlenen.
Verzoek tot schorsing van procedure in verband met mededingingskwesties
6 september 2006
Alletekoopstaandehuizen.nl B.V. verzoekt om schorsing van de procedure tot er een oordeel is in een mededingingszaak. De rechtbank wijst het verzoek af en legt de procedure stil tot er een uitspraak in het kort geding is.
Beoordeling van deskundigenrapport inzake de ziekte van Ménière en visusproblemen na oogoperatie
30 augustus 2006
Rechtbank Arnhem oordeelt over de relatie tussen Ménière-achtige klachten en oogoperatie. Deskundigenrapport concludeert geen causaal verband, maar mogelijke negatieve invloed van visusproblemen op klachten. Verdere toelichting door deskundige wordt gevraagd.
Vordering tot schadevergoeding wegens gederfde winst en kosten door annulering van staalorders
19 juli 2006
Rechtbank Arnhem oordeelt over schadevergoeding wegens gederfde winst door annulering van staalorders. Vordering Van Dijk tot € 68.051,-- toegewezen, Skoda veroordeeld tot € 90.206,84.
Aansprakelijkheid van bestuurders van vennootschap voor onrechtmatige daad en schadevergoeding
12 juli 2006
Rechtbank Arnhem oordeelt dat bestuurders van Factory/Enschede Automation niet aansprakelijk zijn voor schade van eiser c.s. en wijst hun vorderingen af. Eiser c.s. worden in reconventie veroordeeld tot betaling van € 1.278.853,87 aan gedaagde c.s.
Vordering tot medewerking aan de totstandkoming van een schriftelijke koopovereenkomst na mondelinge overeenstemming
7 juli 2006
Eisers vorderden dat gedaagde zou meewerken aan de schriftelijke vastlegging van een mondelinge koopovereenkomst. De rechter oordeelde dat gedaagde verplicht was om mee te werken aan de overeenkomst, ondanks het schriftelijkheidsvereiste.
Toerekenbare tekortkoming in nakoming van saneringsovereenkomst tussen Biosoil B.V. en Arns Brandstoffenhandel B.V.
28 juni 2006
De rechtbank oordeelt dat Biosoil B.V. niet toerekenbaar tekortgeschoten is in de nakoming van de saneringsovereenkomst met Arns Brandstoffenhandel B.V. en wijst de vordering van Arns af.
Aanbestedingsprocedure en uitsluiting van inschrijving door Waterschap Rivierenland
23 juni 2006
Samas Nederland B.V. vordert dat Waterschap Rivierenland haar inschrijving voor een aanbesteding alsnog beoordeelt. De rechter oordeelt dat de inschrijving niet voldoet aan de eisen van het bestek en wijst de vorderingen af.
Verzoek tot voorrang bij plaatsing in tbs-kliniek van tbs-passant
21 juni 2006
Eiser vordert voorrang bij plaatsing in tbs-kliniek. De voorzieningenrechter oordeelt dat de Staat onrechtmatig handelt door eiser niet te plaatsen, en wijst de vordering toe.
Ontruiming van gekraakte onroerende zaken door Plegt-Vos Vastgoedontwikkeling B.V.
14 juni 2006
Plegt-Vos vorderde ontruiming van gekraakte panden. De rechtbank oordeelde dat Plegt-Vos voldoende belang had bij de ontruiming, maar vroeg om informatie van de gemeente over herhuisvesting van gedaagden.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor onzorgvuldig handelen bij informatieverstrekking rondom sterilisatie
12 juni 2006
Eisers vorderden aansprakelijkheid van het ziekenhuis voor onzorgvuldig handelen bij informatieverstrekking rondom de sterilisatie van [eiser]. De rechtbank liet eisers toe tot bewijslevering.
Eigendomsgeschil tussen Hervormde Gemeente en Gemeente in Hersteld Verband te Gameren
24 mei 2006
De Hervormde Gemeente te Gameren vorderde dat de Gemeente in Hersteld Verband zich zou onthouden van het gebruik van kerkelijke goederen. De voorzieningenrechter oordeelde dat de eigendom bij de Hervormde Gemeente blijft en wees de vordering toe.
Verduistering door werknemer en de gevolgen voor de werkgever
17 mei 2006
Vroom en Dreesmann vorderde betaling van € 31.081,31 van gedaagde wegens verduistering. Gedaagde erkende verduistering, betwistte echter de omvang. De rechtbank gaf gedaagde de kans bewijs te leveren voor vernietiging van de schuldbekentenis. De zaak werd aangehouden voor getuigenverhoren.
Vonnis inzake bierafnamebeding tussen Brand Bierbrouwerij B.V. en Uffing Horeca Exploitatie B.V. en M.A.H.F. Uffing Beheer B.V.
19 april 2006
Vonnis van 19 april 2006 over bierafnamebeding tussen Brand Bierbrouwerij B.V. en Uffing c.s. waarbij vorderingen tot boetes werden afgewezen, maar hoofdsommen werden toegewezen.
Onrechtmatige concurrentie door slaafse nabootsing van bromscooter
15 maart 2006
Kymco vorderde in kort geding een verbod op de verkoop van de Sachs 49er, die als slaafse nabootsing van de Filly werd beschouwd. De rechtbank wees de vorderingen toe en legde dwangsommen op voor niet-naleving.
Vordering tot nakoming van een koopovereenkomst inzake zandwinning
15 maart 2006
Basal vordert nakoming van een koopovereenkomst voor zandwinning. De voorzieningenrechter oordeelt dat er geen perfecte overeenkomst is tot stand gekomen en wijst de vordering af.
Nakoming overeenkomst en schadevergoeding in het kader van het Weens Koopverdrag tussen Skoda Kovarny en B. van Dijk Jr. Staalhandelmaatschappij B.V.
1 maart 2006
Skoda Kovarny en B. van Dijk Jr. Staalhandelmaatschappij B.V. in geschil over nakoming van staalleveringscontracten. Skoda annuleert orders, Van Dijk vordert schadevergoeding. Rechtbank oordeelt dat Skoda tekortschiet en schade moet vergoeden.
Bevoegdheidsincident tussen Konijn c.s. en Inego en Geluk
15 februari 2006
In een bevoegdheidsincident heeft de rechtbank de vordering van Konijn c.s. tot voeging van procedures afgewezen en hen in de kosten veroordeeld. De zaak is verwezen naar de rol van 3 mei 2006 voor conclusie van antwoord.
Ontslag en rechtsgeldigheid van de arbeidsovereenkomst in het kader van de Wet sociale werkvoorziening
10 februari 2006
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat het ontslag van eiser rechtsgeldig is, omdat het BBA niet van toepassing is op gedaagde. Eiser wordt in de kosten van de procedure veroordeeld.
Beroepsfout van advocaat in asielprocedure en gevolgen voor schadevergoeding
25 januari 2006
Eiser vordert schadevergoeding wegens beroepsfout van zijn advocaat in asielprocedure. De rechtbank oordeelt dat eiser niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij een verblijfsvergunning zou hebben verkregen indien de gronden van bezwaar tijdig waren ingediend. Vordering tot schadevergoeding wordt afgewezen.
Vordering tot proceskostenvergoeding in kort geding na intrekking door gedaagden
18 januari 2006
Van Munster Media vorderde proceskostenvergoeding in kort geding na intrekking door AV Press. De rechtbank wees de vorderingen af en veroordeelde Van Munster Media in de proceskosten van EUR 771,00.
Toewijzing van een geldvordering in kort geding met betrekking tot non-conformiteit van een verkochte woning
18 november 2005
Eisers vorderen in kort geding schadevergoeding wegens non-conformiteit van een woning. De rechtbank wijst de vordering af wegens onvoldoende bewijs van overlast en aansprakelijkheid van gedaagden.
Geschil over onjuiste urenregistratie en schorsing van arbeidsovereenkomst
18 november 2005
Eiseres vordert wedertewerkstelling na schorsing door werkgever wegens onjuiste urenregistratie. De voorzieningenrechter wijst de vordering toe, oordelend dat de werkgever onvoldoende redenen heeft voor de schorsing.
Schadevergoeding na verkeersongeval met blijvende invaliditeit en gevolgen voor arbeid en zorgbehoefte
16 november 2005
Eiseres vorderde schadevergoeding na een verkeersongeval. De rechtbank oordeelde dat eiseres recht had op schadevergoeding voor verlies aan verdienvermogen, hulpbehoefte en smartengeld van € 50.000,-.
Verstrekking van ledenlijst door vereniging aan lid voor het beleggen van een buitengewone ledenvergadering
28 oktober 2005
Eiseres vordert de ledenlijst van ICSN om een buitengewone ledenvergadering te beleggen. De rechter oordeelt dat ICSN verplicht is de lijst te verstrekken, ondanks de weigering van het bestuur.
Vordering tot betaling van een factuur en verrekening van schulden
26 oktober 2005
Prefabwapeningstaal vordert betaling van € 5.000,00 van [gedaagde] wegens onbetaalde facturen. De rechtbank oordeelt dat gedaagde niet voldoende bewijs heeft geleverd voor zijn verweer en wijst de vordering toe, inclusief proceskosten.
Ongerechtvaardigde concurrentie door uitgave van tijdschriften en de gevolgen voor contractuele verplichtingen
21 oktober 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat AV Press niet kan aantonen dat Sales contractueel gebonden is aan acquisitieovereenkomsten. Vordering tot verbod op concurrentie afgewezen. Beslagen blijven in stand.
Bewijswaardering in civiele procedure met betrekking tot contractsovername en leningen
12 oktober 2005
De rechtbank oordeelt dat gedaagde niet heeft aangetoond dat eiser heeft ingestemd met de contractsovername. De vordering van eiser wordt tot de helft toegewezen, buitengerechtelijke kosten afgewezen en proceskosten gecompenseerd.
Verkrijgende verjaring van eigendom door een parochie en de rol van erfgenamen
7 oktober 2005
De parochie vordert eigendom van percelen door verjaring, maar de rechter wijst de vordering af omdat er geen bewijs is van bezit en erfgenamen niet zijn opgeroepen.
Geschil over koopovereenkomst en schadevergoeding tussen Hazag Holding B.V. en Dura Vermeer Bouw Ede B.V. tegen [gedaagde]
28 september 2005
Hazag Holding B.V. en Dura Vermeer Bouw Ede B.V. vorderen schadevergoeding van [gedaagde] wegens niet-nakoming van een koopovereenkomst. De rechtbank oordeelt dat bewijs van de overeenkomst moet worden geleverd.
Vordering tot verstrekking van informatie in faillissement en mededingingsrechtelijke aspecten
21 september 2005
Total Creation B.V. vordert in kort geding informatie van de curator van Tamminga Siegers B.V. De rechtbank wijst de vordering af, oordelend dat de curator niet onrechtmatig heeft gehandeld door de informatie niet te verstrekken.
Aansprakelijkheid en auteursrechtinbreuk in kort geding tussen Brink Kantoormeubelen B.V. en Eltink Projektmeubilerings B.V.
9 september 2005
Brink vorderde in kort geding Eltink tot nakoming van contractuele verplichtingen en schadevergoeding wegens auteursrechtinbreuk. De rechtbank wees de vorderingen af en verwees Brink in de kosten.
Geschil over de vaststelling van een prijs voor werkzaamheden in de bouwsector
7 september 2005
Geschil tussen Bouwmanagement en Hecra Afbouw B.V. over de vaststelling van een prijs voor uitgevoerde werkzaamheden. De rechtbank oordeelt dat Hecra de bewijslast heeft voor de vastgestelde prijs.
Onrechtmatige concurrentie door aanbieder van kansspelen zonder vergunning
31 augustus 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Ladbrokes onrechtmatig handelt door kansspelen aan te bieden zonder vergunning, wat leidt tot oneerlijke concurrentie met de Lotto. Ladbrokes wordt bevolen blokkeringsmaatregelen in stand te houden.
Aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor schade door inbeslagneming van vrachtauto met lading als gevolg van strafrechtelijk handelen
31 augustus 2005
Eek Transport vorderde schadevergoeding van [gedaagde] wegens inbeslagneming van een vrachtauto. De rechtbank oordeelde dat [gedaagde] tekortschietend was in zijn verplichtingen en veroordeelde hem tot betaling van € 22.752,42.
Geschil over subsidieverlening en uitvoering beplantingsplan door gemeente Nijkerk
27 juli 2005
De gemeente Nijkerk vordert betaling van € 11.996,71 van gedaagde voor niet-subsidiabele onderdelen van een beplantingsplan. De rechtbank laat de gemeente toe om bewijs te leveren van de overeenkomst met gedaagde.
Frauduleuze handelingen met bankrekening en aansprakelijkheid
27 juli 2005
Fortis vorderde betaling van € 9.899,21 van de gedaagde wegens vermeende betrokkenheid bij frauduleuze handelingen. De rechtbank wees de vordering af wegens onvoldoende bewijs van onrechtmatig handelen door de gedaagde.
Ontbinding koopovereenkomst en ongedaanmakingsverbintenissen in kort geding
21 juli 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de koopovereenkomst tussen [eiser] en [gedaagde 1] en [gedaagde 2] op terechte gronden is ontbonden, maar dat ongedaanmaking niet kan plaatsvinden voordat de schadevergoeding is vastgesteld. Vordering van [eiser] afgewezen.
Afwijzing van vorderingen in civiele zaak betreffende verkeersongeluk
20 juli 2005
De rechtbank wijst de vorderingen van [eiser] af en veroordeelt hem in de proceskosten van Delta Lloyd, begroot op € 1.056,00, wegens onvoldoende bewijs van onrechtmatig handelen.
Beëindiging van overeenkomst tussen De Media Managers en Stadsomroep Arnhem
1 juli 2005
De rechtbank oordeelt dat de Stadsomroep Arnhem de overeenkomst met De Media Managers rechtsgeldig heeft beëindigd wegens het niet voldoen aan verplichtingen. Eiser's vorderingen worden afgewezen.
Vonnis inzake faillissement en vorderingen tussen Spark Energy N.V. en Enerco Global B.V.
29 juni 2005
Vonnis van de Rechtbank Arnhem over vorderingen tussen Spark Energy N.V. en Enerco Global B.V. in het kader van faillissement. Procedure in conventie geschorst, reconventie voortgezet.
Erfdienstbaarheid en bouwvergunning in kort geding
23 juni 2005
Eiser vordert in kort geding dat W-5 PROJECT B.V. wordt verboden een appartementencomplex te bouwen, omdat dit in strijd is met een erfdienstbaarheid. De voorzieningenrechter wijst de vordering toe en legt een dwangsom op.
Vonnis inzake betaling door gedaagde aan gemeente na overlijden gedaagde
8 juni 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de gemeente Nijmegen € 2.785,72 van de overleden gedaagde moet ontvangen, met wettelijke rente, na hervatting van de procedure na overlijden.
Erfdienstbaarheid van overpad en de uitvoering van rechterlijke uitspraken
6 juni 2005
Kort geding over erfdienstbaarheid van overpad. Eiser vordert verbod op executie van eerdere uitspraak en voorwaarden voor gebruik van het overpad door gedaagden. Rechtbank oordeelt in het voordeel van eiser en legt dwangsommen op.
Vordering tot vernietiging van een bindend advies inzake de eigenschappen van een auto in relatie tot het trekken van een caravan
1 juni 2005
De rechtbank vernietigt het bindend advies van de Geschillencommissie Voertuigen inzake de eigenschappen van een Volkswagen Bora 1.6, en wijst de vordering van De Waal toe.
Aanbesteding en geschiktheidseisen in kort geding tussen Combinatie en Waterschap Hunze & Aa's
27 mei 2005
De rechtbank heeft de vorderingen van de Combinatie afgewezen, omdat zij niet voldeed aan de ervaringseisen voor de aanbesteding van de RWZI te Gieten. De Combinatie werd veroordeeld in de proceskosten.
Beoordeling van schadevergoeding bij verkoop van onroerend goed en deskundigenrapport
25 mei 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat eisers geen schade hebben geleden bij de verkoop van hun woning. Deskundigenrapporten bevestigen de verkoopwaarde. Vorderingen worden afgewezen.
Beoordeling van de verplichting tot het verlenen van ontheffing van het verbod tot doorverkoop door de gemeente
18 mei 2005
De rechtbank oordeelt dat de gemeente niet verplicht was ontheffing te verlenen van het verbod tot doorverkoop, omdat eisers onvoldoende bewijs hebben geleverd van hun intentie om samen te wonen.
Vordering tot herstel oude situatie en schadevergoeding na onrechtmatige daad bij aankoop onroerend goed
20 april 2005
Eiseres 1 c.s. vorderde herstel van de oude situatie en schadevergoeding na onrechtmatige daad bij aankoop onroerend goed. De rechtbank wees de vordering tot herstel af, maar kende een voorschot van € 250.000,-- toe voor schadevergoeding.
Aansprakelijkheid voor letsel opgelopen tijdens vechtpartij in discotheek
6 april 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt over aansprakelijkheid voor letsel tijdens vechtpartij in discotheek. Eiser krijgt € 6.000,00 als voorschot op schadevergoeding.
Vergoeding van Remicadebehandeling door ziekenfonds in strijd met Ziekenfondswet
23 maart 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Ziekenfonds VGZ niet verplicht is om Remicadebehandeling volledig te vergoeden, in overeenstemming met de Ziekenfondswet. Eisers worden niet-ontvankelijk verklaard in hun vorderingen.
Verbod op contact en straatverbod in kort geding na echtscheiding
4 maart 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt in kort geding dat gedaagde contactverbod en straatverbod moet respecteren na ernstige bedreigingen aan eiseres, maar wijst straatverbod af wegens onvoldoende bewijs.
Eigendomsoverdracht en voorovereenkomst naar Frans recht
19 januari 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagden niet hebben voldaan aan hun verplichtingen uit een voorovereenkomst inzake eigendomsoverdracht van een chalet en parkeerplaats, en veroordeelt hen tot schadevergoeding aan eiser.
Aansprakelijkheid van bestuurders en accountants in verband met onrechtmatige betalingen en misleidende jaarrekeningen
15 december 2004
De rechtbank oordeelt dat Lovinklaan en [gedaagde 2] aansprakelijk zijn voor onverschuldigde betalingen aan de stichting, en dat de accountant [gedaagde 6] tekort is geschoten in zijn informatieplicht, wat leidde tot schade voor de stichting.
Vordering tot betaling van kosten voor serologisch onderzoek in het kader van MKZ-bestrijding
15 december 2004
De rechtbank heeft de vordering van de Gezondheidsdienst tot betaling van kosten voor serologisch onderzoek afgewezen, omdat deze kosten als verboden heffing van gelijke werking werden beschouwd.
Bevoegdheid en voeging in civiele procedure tussen Galva Power Group N.V. en Constructiebedrijf Willems B.V.
8 december 2004
De rechtbank Arnhem voegt de civiele procedure tussen Galva Power Group N.V. en Constructiebedrijf Willems B.V. met een andere procedure tussen HDI en Galva, om tegenstrijdige uitspraken te voorkomen.
Aansprakelijkheid van Enschede Automation en de rol van Kranendonk Holding en Production Systems in faillissement
8 december 2004
De rechtbank Arnhem behandelt de aansprakelijkheid van Enschede Automation en de rol van Kranendonk Holding en Production Systems in het faillissement. Het verstekvonnis tegen Enschede Automation heeft kracht van gewijsde, maar bindt de gedaagden niet automatisch.
Ontruiming van een onroerende zaak door de Staat der Nederlanden tegen krakers
27 oktober 2004
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de ontruimingstermijn voor krakers zes maanden bedraagt, zodat zij tijd hebben om alternatieven te vinden. De gedaagden worden veroordeeld in de proceskosten.
Geldvordering in kort geding en verrekening ex art. 53 Faillissementswet
22 oktober 2004
De rechtbank heeft de vordering van de curator afgewezen en geoordeeld dat de curator niet aannemelijk heeft gemaakt dat er sprake was van een spoedeisend belang.
Aansprakelijkheid van psychiatrische behandelaren voor schade door ondeugdelijke rapportages
20 oktober 2004
Eiseres vorderde schadevergoeding van haar behandelaren wegens ondeugdelijke rapportages. De rechtbank wees de vorderingen af wegens verjaring en gebrek aan causaal verband.
Aansprakelijkheid voor schade door executoriaal beslag en onrechtmatige handelingen
20 oktober 2004
Eiser vorderde schadevergoeding van gedaagde wegens onrechtmatig beslag op zijn auto. De rechtbank wees de vordering af, oordelend dat het beslag niet onrechtmatig was en eiser in de kosten werd veroordeeld.
Onrechtmatige daad en schadevergoeding door de Gemeente Geldermalsen aan MJK Beheer B.V. na bouwstop en weigering bouwvergunning
13 oktober 2004
MJK Beheer vorderde schadevergoeding van de Gemeente Geldermalsen wegens onrechtmatige bouwstop en vergunningweigering. De rechtbank wees de vorderingen af, omdat de schade niet voldoende was aangetoond.
Uitleg en toepassing van bankgarantie in kort geding
12 oktober 2004
Eisers vorderden € 200.000,00 op basis van een bankgarantie. De rechtbank oordeelde dat de voorwaarden strikt moesten worden nageleefd en wees de vordering af.
Bevrijding van betalingsverplichting na annulering racecursus
6 oktober 2004
De rechtbank oordeelt dat het architectenbureau recht heeft op terugbetaling van € 5.852,42 na annulering van een racecursus, met wettelijke rente vanaf 6 november 2002.
Opheffing van conservatoir beslag in kort geding tussen Pantapharma Beheer B.V. en [gedaagde]
24 september 2004
De Rechtbank Arnhem heeft op 24 september 2004 het conservatoir beslag van [gedaagde] opgeheven, oordelend dat zijn vordering ondeugdelijk was en dat hij structureel te laat had betaald.
Ontruiming van een gekraakt garagecomplex door de Staat der Nederlanden
25 augustus 2004
De Staat der Nederlanden vorderde de ontruiming van een gekraakt garagecomplex. De rechtbank oordeelde dat de ontruiming niet onmiddellijk kon plaatsvinden zonder inlichtingen van de gemeente over de ontruimingstermijn.
Ontbinding koopovereenkomst onroerende zaak in Frankrijk en toepasselijkheid van het recht
11 augustus 2004
Eiser vordert ontbinding van een koopovereenkomst voor een onroerende zaak in Frankrijk. De rechtbank onderzoekt de toepasselijkheid van het recht en verwijst de zaak voor nadere onderbouwing door gedaagden.
Onbevoegde vertegenwoordiging en aansprakelijkheid in een vrijwaringsprocedure
28 juli 2004
Y werd aansprakelijk gesteld voor schade door onbevoegde vertegenwoordiging van X bij de koop van een woning. De rechtbank oordeelde dat Y onrechtmatig handelde en veroordeelde hem tot schadevergoeding.
Toewijzing van een straatverbod en afwijzing van verhuis- en contactverbod in kort geding
27 juli 2004
De rechtbank wijst een straatverbod toe aan gedaagde, maar wijst de vorderingen tot verhuis- en contactverbod af. Gedaagde moet een dwangsom betalen bij overtreding van het straatverbod.
Vordering tot betaling van servicekosten en GWE-kosten door B.V. HET ZWANEMEER aan rechtuiteigenaar X
21 juli 2004
De rechtbank wees de vordering van B.V. HET ZWANEMEER tot betaling van servicekosten en GWE-kosten door rechtuiteigenaar X af, wegens onvoldoende verantwoording van kosten door de B.V.
Onrechtmatige handeling door toezichthouder van bungalowpark door plaatsing slagboom
16 juli 2004
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de toezichthouder van bungalowpark Ponderosa niet onrechtmatig handelt door een slagboom te plaatsen. Vorderingen van Ponderosa worden afgewezen.
Aansprakelijkheid voor medische fouten tijdens de bevalling en bewijslastomkering
7 juli 2004
De rechtbank oordeelt dat W en de Stichting tekort zijn geschoten in de zorg tijdens de bevalling van Y, wat heeft geleid tot schade bij haar zoon Z. Door het ontbreken van het CTG wordt de bewijslast omgekeerd, en W en de Stichting moeten aantonen dat de zorg adequaat was.
Aansprakelijkheid van een onderwijsinstelling voor letselschade tijdens gymnastiekles
7 juli 2004
De rechtbank wees de vordering van X af, oordelend dat de gymnastiekdocente niet onzorgvuldig handelde tijdens de oefening aan de ringen, en dat het ongeval niet voorzienbaar was.
Vordering tot nakoming van overeenkomst inzake asverstrooiing na overlijden
2 juli 2004
Eiseres X vordert nakoming van een overeenkomst inzake asverstrooiing van Z sr. De voorzieningenrechter oordeelt dat het boekje met uitvaartwensen geen rechtsgeldige beschikking is. De vordering van X wordt afgewezen, maar Z c.s. worden veroordeeld tot nakoming van de overeenkomst tot asverstrooiing.
Vervoersovereenkomst en aansprakelijkheid in kort geding tussen Tiemex Logistics B.V. en Gothaer Allgemeine Versicherung AG
4 juni 2004
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de overeenkomst tussen Tiemex en Axthelm een vervoersovereenkomst is, met toepassing van het CMR-verdrag. Gothaer kan geen beroep doen op aansprakelijkheidsbeperkingen. Conservatoir beslag opgeheven.
Bevoegdheid van de rechtbank in geschil tussen Arcadis Planrealisatie B.V. en Draaijer & Partners B.V. over betalingsverplichtingen
19 mei 2004
De rechtbank verklaarde zich onbevoegd in het geschil tussen Arcadis en Draaijer over betalingsverplichtingen en verwees de zaak naar de rechtbank te Groningen.
Beëindiging van een dealerovereenkomst en schadevergoeding na opzegging
12 mei 2004
De rechtbank oordeelt dat de opzegging van de dealerovereenkomst door Nagel niet rechtsgeldig was. X c.s. hebben recht op schadevergoeding, die op te maken bij staat zal worden vastgesteld.
Onrechtmatige uitlatingen op website over zeilvakanties en zorgvuldigheidsverplichting
23 april 2004
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagde onrechtmatig handelt door negatieve uitlatingen over eiseres op zijn website te plaatsen. Eiseres krijgt gelijk en gedaagde moet de naam van eiseres verwijderen.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst en de mogelijkheid van voorlopige voorzieningen
23 april 2004
Rechtbank Arnhem oordeelt over de rechtsgeldigheid van een concurrentiebeding en wijst vorderingen van Orlaco af, met uitzondering van de naleving voor één jaar.
Bewijslast bij onverschuldigde betaling en de rol van de handtekening onder een onderhandse akte
21 april 2004
De rechtbank Arnhem oordeelt over de bewijslast bij onverschuldigde betaling en schakelt een deskundige in om de echtheid van een handtekening te onderzoeken.
Verplichting tot het planten van een beukenhaag door bewoners en de rol van de gemeente
14 april 2004
Eiser X vorderde dat de gemeente Tiel bewoners zou aanmanen om een beukenhaag te planten. De rechtbank wees de vordering af, omdat er geen contractuele verplichting bestond voor de gemeente om toezicht te houden op de naleving door bewoners.
Vordering tot nakoming van een overeenkomst en de kwalificatie daarvan in het civiele recht
25 februari 2004
Eiser vordert nakoming van een overeenkomst die niet als arbeidsovereenkomst kan worden gekwalificeerd. De rechtbank oordeelt dat de overeenkomst niet opzegbaar is en dat de vordering tot nakoming toewijsbaar is.
Aansprakelijkheid van verzekeraar voor schade aan wegdek door brandend motorrijtuig
25 februari 2004
De Staat vorderde schadevergoeding van OHRA voor schade aan het wegdek door een brandend motorrijtuig. De rechtbank oordeelde dat OHRA aansprakelijk was en veroordeelde hen tot betaling van € 5.339,40.
Schadevergoeding na verkeersongeval met arbeidsvermogensschade en immateriële schade
11 februari 2004
Eiser X vorderde schadevergoeding van N.V. BOVEMIJ na een verkeersongeval. De rechtbank oordeelde dat de restverschijnselen volledig te wijten waren aan het ongeval en verwees de zaak voor verdere uitlating over de benoeming van een arbeidsdeskundige.
Vergoeding van dwangsommen in kort geding tussen De Kleijn Handel en Exploitatie B.V. en De Vries & Van de Wiel B.V.
6 februari 2004
Rechtbank Arnhem weigert vordering van De Kleijn om De Vries te veroordelen tot betaling van dwangsommen, o.a. omdat onvoldoende aannemelijk is dat De Vries aansprakelijk is.
Beroepsfout van een neuroloog bij de beoordeling van klachten en de gevolgen voor de aansprakelijkheid
4 februari 2004
De rechtbank oordeelt dat de neuroloog Y de klachten van eiseres X onjuist heeft beoordeeld, wat leidt tot aansprakelijkheid. Er is causaal verband tussen de beroepsfout en het letsel, maar nader deskundigenonderzoek is nodig voor de aansprakelijkheidsomvang.
Contractuele boete wegens overschrijding voltooiingstermijn woning en zelfbewoningseisen
28 januari 2004
X is contractuele boete verschuldigd aan de Gemeente Heumen wegens overschrijding van de voltooiingstermijn van de woning. De vordering van X tot afwijzing van de boete werd afgewezen, en de Gemeente kreeg gelijk in reconventie.
Bewijsopdracht kosten archeologisch onderzoek in geschil tussen gemeente Nijmegen en projectontwikkelaar
12 november 2003
De Rechtbank Arnhem oordeelt over een geschil tussen gemeente Nijmegen en projectontwikkelaar X over kosten van archeologisch onderzoek. De gemeente vordert betaling, maar X betwist de verschuldigdheid. De rechtbank draagt de gemeente op bewijs te leveren van gemaakte afspraken.
Verzekeringsovereenkomst en dekking voor schade door seksueel misbruik
12 november 2003
Eiser X vorderde dat RVS Schadeverzekering NV dekking verleent voor schade door seksueel misbruik. De rechtbank oordeelde dat de zaak aangehouden wordt tot na de uitspraak in een soortgelijke zaak.
Geschil over de koopprijs en de verplichtingen uit een aannemingsovereenkomst tussen PON Onroerend Goed BV en Hondong Onroerend Goed Nijmegen BV
22 oktober 2003
PON Onroerend Goed BV vordert betaling van Hondong Onroerend Goed Nijmegen BV, maar de rechtbank wijst de vordering af op basis van de notariële akte die dwingend bewijs oplevert van de gemaakte afspraken.
Non-conformiteit bij de koop van een onroerende zaak en de rol van de makelaar
22 oktober 2003
Eisers vorderen schadevergoeding van de makelaar wegens non-conformiteit bij de aankoop van een appartement. De rechtbank oordeelt dat de makelaar tekort is geschoten in zijn zorgplicht en verwijst de zaak voor deskundigenonderzoek.
Niet-ontvankelijkheid van verzoek tot vernietiging van beslissing Klachtencommissie Kan Regio
8 oktober 2003
Verzoeker X is niet ontvankelijk in zijn verzoek tot vernietiging van de beslissing van de Klachtencommissie Kan Regio, omdat de civiele rechter geen bevoegdheid heeft over dit verzoek.
Schadevergoeding wegens valse facturen en onrechtmatige daad door ex-directeur en anderen
30 juli 2003
GOM vorderde schadevergoeding van ex-directeur X en anderen wegens valse facturen. De rechtbank oordeelde dat GOM benadeeld was en wees de vorderingen grotendeels toe, met specifieke schadebedragen.
Verduistering en onrechtmatige daad door statutair directeur en betrokken vennootschappen
30 juli 2003
Rechtbank Arnhem oordeelt dat A, als statutair directeur, zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en onrechtmatige daad door valse facturen te laten opstellen, en veroordeelt hem tot schadevergoeding aan GOM en GOM Services.
Aansprakelijkheid huisarts voor medische fout bij inbrengen anticonceptiemiddel Implanon
11 juni 2003
Rechtbank Arnhem oordeelt dat huisarts Q aansprakelijk is voor schade door medische fout bij inbrengen Implanon, en veroordeelt tot schadevergoeding aan X.
Verbod op benadering van gemeente door veelschrijver X
28 mei 2003
De rechtbank verbiedt X om de Gemeente Renkum op privé-adressen te benaderen en stelt een dwangsom in bij overtreding. X wordt veroordeeld in de proceskosten.
Onrechtmatige daad en precontractuele rechtsverhouding bij gemeentelijke bouwkavels
2 april 2003
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de Gemeente Overbetuwe niet onrechtmatig heeft gehandeld bij het intrekken van de inschrijvingslijst voor bouwkavels. Eisers konden geen rechtens afdwingbare aanspraak maken op het oude beleid.
Aansprakelijkheid en schadevergoeding in het kader van WOZ-taxaties door Kafi B.V. voor de Gemeente Utrecht
19 februari 2003
Kafi B.V. vordert betaling van de Gemeente Utrecht voor WOZ-taxaties, terwijl de Gemeente stelt dat Kafi tekort is geschoten in de uitvoering. De rechtbank roept partijen op voor een comparitie.
Schadevergoeding wegens wanpresteren en onrechtmatig handelen van jeugdzorginstellingen
29 januari 2003
X c.s. vorderden schadevergoeding van JJG en GSJ wegens wanpresteren en onrechtmatig handelen in verband met de verdenking van seksueel misbruik van hun pleegkind. De rechtbank kende € 3.676,10 toe voor kosten van rechtsbijstand en deskundigenonderzoek.
Onrechtmatige daad en bestuursdwang door de Gemeente Neerijnen met betrekking tot goederen van appellant X
8 januari 2003
X in hoger beroep tegen de Gemeente Neerijnen wegens onrechtmatige daad en bestuursdwang. De rechtbank bekrachtigt eerdere vonnissen en oordeelt dat X niet in bewijslevering is geslaagd.
Onbevoegdheid van de kantonrechter en niet-ontvankelijkheid van de eiser in civiele procedure
24 oktober 2002
De rechtbank verklaart eiser X niet ontvankelijk in zijn vordering tegen KUN, wegens onjuiste procedurele inleiding en veroordeelt hem in de proceskosten.
Aansprakelijkheid ziekenhuis voor zorgplicht jegens patiënt na val uit bed
3 oktober 2002
Rechtbank Arnhem wijst vorderingen van eiseres X af in aansprakelijkheidszaak tegen ziekenhuis na val uit bed, oordeelt dat ziekenhuis niet tekort is geschoten in zorgplicht.
Onrechtmatige publicatie van portret door middel van screensaver zonder toestemming
29 augustus 2002
Hoger beroep over onrechtmatige publicatie van foto's door [appellant] zonder toestemming van [geintimeerde]. De rechtbank oordeelt dat de publicatie inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van [geintimeerde] en kent schadevergoeding toe.
Onrechtmatige daad door onprofessionele begeleiding en therapie van gedaagde jegens eisers met betrekking tot E.
7 maart 2002
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagde onrechtmatig heeft gehandeld jegens eisers door onprofessionele begeleiding van E. te bieden, wat leidde tot onterechte aangifte van incest. Eisers krijgen EUR 9.075,44 schadevergoeding.
Aansprakelijkheid voor fraude met creditcards in restaurant
9 november 2000
Rechtbank Arnhem oordeelt over aansprakelijkheid van X voor fraude met creditcards in hun restaurant. VSB c.s. stellen dat de fraude in het restaurant heeft plaatsgevonden, wat X betwist. De rechtbank wijst op de aansprakelijkheid van X en laat beide partijen toe bewijs te leveren.
Nietigheid van het beding inzake onderhoudskosten van openbare groenvoorzieningen door de Gemeente Beuningen
9 november 2000
De rechtbank verklaart het beding in de groenovereenkomst van 25 oktober 1993, dat de Gemeente Beuningen onderhoudskosten kan verhalen op eiseressen, nietig. De Gemeente wordt veroordeeld in de proceskosten.
Onrechtmatige ontruiming van een woning door verhuurder en deurwaarder
8 november 2000
Eiser X vorderde schadevergoeding wegens onrechtmatige ontruiming door Portaal en deurwaarders. De rechtbank oordeelde dat de ontruiming onrechtmatig was, kende X f. 3.000,-- toe en compenseerde de proceskosten.
Aansprakelijkheid verkoper bij gebreken aan appartement en wateroverlast in kelderbox
8 juni 2000
Rechtbank Arnhem oordeelt over aansprakelijkheid van verkoper H voor gebreken aan appartement van koper R, met focus op elektrische installatie en wateroverlast.
Vonnis inzake bodemverontreiniging en aansprakelijkheid van Heijting’s Aannemingsbedrijf
18 mei 2000
De rechtbank heeft de vorderingen van de Staat en WOG afgewezen in een zaak over bodemverontreiniging door Heijting, omdat geen onrechtmatig handelen kon worden vastgesteld.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: