Hoger beroep inzake renteswaps en dwaling met betrekking tot zorgplicht van Deutsche Bank
21 januari 2025
Appellanten vorderen schadevergoeding van Deutsche Bank wegens dwaling en schending van zorgplicht bij renteswaps. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de rechtbank en wijst de vorderingen af.
Bevoegdheid Nederlandse rechter bij conservatoire beslaglegging door Kroatische onderneming tegen Servische bank
14 januari 2025
Fortenova Group Topco B.V. legt conservatoire beslagen in Nederland tegen Banca Intesa. De rechtbank oordeelt dat zij niet bevoegd is, wat in hoger beroep wordt bekrachtigd.
Bestuurdersaansprakelijkheid en Actio Pauliana in faillissement van een fysiotherapiebedrijf
14 januari 2025
Het hof oordeelt over de aansprakelijkheid van bestuurders van een failliet fysiotherapiebedrijf en de vernietiging van betalingen aan een derde partij op grond van actio Pauliana.
Effectenlease en zorgplicht van Dexia in hoger beroep
14 januari 2025
Het hof bekrachtigt het verstekvonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van afnemer af, omdat het verstekvonnis in kracht van gewijsde is gegaan.
Klacht tegen een notaris inzake wijziging van een samenlevingsovereenkomst en bejegening
7 januari 2025
Klager diende een klacht in tegen een notaris over de wijziging van een samenlevingsovereenkomst en onprofessionele bejegening. Het hof verklaarde het eerste klachtonderdeel ongegrond en het tweede gegrond, met een waarschuwing voor de notaris.
Klacht tegen een notaris over toerekening van kosten extra werkzaamheden bij woningoverdracht
10 december 2024
Klager, executeur van de nalatenschap van zijn schoonvader, diende een klacht in tegen de notaris over onterecht ingehouden kosten voor extra werkzaamheden bij de woningoverdracht. Het hof verklaarde de klacht ongegrond.
Klacht tegen kandidaat-notarissen inzake afwikkeling nalatenschap en rolonduidelijkheid
10 december 2024
Klager heeft een klacht ingediend tegen kandidaat-notarissen over de afwikkeling van een nalatenschap. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de eerdere beslissing van de kamer.
Klacht tegen een notaris inzake de vereffening van een complexe nalatenschap met tuchtrechtelijke implicaties
10 december 2024
Het hof vernietigt de beslissing van de kamer en verklaart de klacht tegen de notaris ongegrond, oordelend dat de notaris zijn taken als vereffenaar voldoende zorgvuldig heeft uitgevoerd.
Klacht tegen een notaris inzake de afwikkeling van een nalatenschap met beschuldigingen van partijdigheid en onzorgvuldig handelen
26 november 2024
Klager diende een klacht in tegen notaris [notaris 1] over de afwikkeling van de nalatenschap van zijn moeder. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en bevestigde de beslissing van de kamer.
Klacht tegen een notaris over de rol bij executieveiling van appartementsrechten en de vraag naar redelijk belang bij de klacht
26 november 2024
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de klacht tegen de notaris ongegrond is, ondanks dat klager ontvankelijk is in zijn klacht. De notaris heeft zich onafhankelijk opgesteld en de verrekening van de koopprijs was niet onrechtmatig.
Herstel van een eerder arrest in een civiele procedure tussen Stichting Emission Claim en Mercedes-Benz Group AG
26 november 2024
Het Gerechtshof Amsterdam herstelt op 26 november 2024 een eerder arrest van 13 augustus 2024 in de zaak tussen Stichting Emission Claim en Mercedes-Benz Group AG, vanwege een kennelijke verschrijving.
Hoger beroep tegen ongegrond verklaard verzet inzake klacht tegen notaris
5 november 2024
Klager is niet-ontvankelijk in zijn hoger beroep tegen de ongegrond verklaarde klacht tegen de notaris, omdat er geen hoger beroep openstaat volgens de Wet op het notarisambt.
Klacht tegen kandidaat-notaris over onjuiste verdelingsakte en schending van zorgplicht
5 november 2024
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat een kandidaat-notaris zijn zorgplicht heeft geschonden bij het opstellen van een verdelingsakte, wat leidt tot een ontzegging van twee weken en proceskostenveroordeling.
Schadevergoeding bij kredietverstrekking: zorgplicht van de bank en ondernemersrisico
22 oktober 2024
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de schadevergoeding door de rechtbank, oordelend dat de ondernemer zijn ondernemersrisico niet kan afwentelen op de bank.
Aansprakelijkheid van effectenleaseaanbieder voor schade door onrechtmatige advisering zonder vergunning
15 oktober 2024
Dexia is aansprakelijk voor schade van een afnemer van effectenleaseovereenkomsten, omdat de tussenpersoon zonder vergunning adviseerde. Het hof bevestigt de eerdere uitspraak van de kantonrechter en veroordeelt Dexia tot schadevergoeding.
Beroep tegen schadevergoeding na aanvaringsschade tussen woonarken
8 oktober 2024
Hoger beroep over schadevergoeding na aanvaringsschade tussen woonarken. Appellant betwist hoogte schade, maar hof bekrachtigt eerdere uitspraak en veroordeelt appellant in proceskosten.
Klacht tegen notaris over wilsbekwaamheid en vrije wilsvorming bij testament
1 oktober 2024
Klaagster verwijt de notaris onzorgvuldig handelen bij het opmaken van het testament van haar overleden vader, maar het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de eerdere beslissing.
Effectenlease en aansprakelijkheid van de aanbieder bij onrechtmatig handelen door tussenpersoon zonder vergunning
1 oktober 2024
Het hof oordeelt dat Dexia aansprakelijk is voor schade van de afnemer door onrechtmatig handelen van een tussenpersoon zonder vergunning. Dexia moet de schade volledig vergoeden.
Klacht tegen notaris inzake verdeling nalatenschap en afgifte legaat
27 augustus 2024
Klager dient een klacht in tegen de notaris over de afhandeling van de nalatenschap van zijn vader. Het hof oordeelt dat de klacht ongegrond is en bevestigt de beslissing van de kamer voor het notariaat.
Klacht tegen een notaris inzake de afwikkeling van nalatenschap met betrekking tot legitieme portie
27 augustus 2024
Klaagster dient klacht in tegen notaris over afwikkeling nalatenschap; eerdere klacht ongegrond verklaard. Hof oordeelt dat klachtonderdelen ongegrond zijn, behalve klachtonderdeel a. dat niet-ontvankelijk is.
Klacht tegen oud-notaris inzake certificering aandelen en informatieplicht
27 augustus 2024
Het hof verklaart de klacht tegen de oud-notaris ongegrond, met uitzondering van de gegrondheid van klachtonderdeel 2 over onvoldoende voorlichting over erfrechtelijke keuzemogelijkheden.
Effectenlease en onaanvaardbaar zware financiële last in leaseovereenkomsten
27 augustus 2024
Hoger beroep over effectenlease; het hof oordeelt dat leaseovereenkomst 3 een onaanvaardbaar zware financiële last vormde, terwijl dat voor de andere overeenkomsten niet het geval was. Resterende termijnen en beëindigingskosten zijn oneerlijk en komen te vervallen.
Collectieve actie van Stichting Diesel Emissions Justice tegen Stellantis en andere autofabrikanten inzake dieselvoertuigen en emissienormen
13 augustus 2024
Tussenuitspraak over collectieve actie van SDEJ tegen Stellantis inzake dieselvoertuigen en emissienormen, met vragen over rechtsmacht en toepasselijk regime.
Collectieve actie van Stichting Diesel Emissions Justice tegen Autofabrikanten inzake dieselvoertuigen en emissienormen
13 augustus 2024
SDEJ heeft collectieve vorderingen ingesteld tegen autofabrikanten over dieselvoertuigen die niet voldoen aan emissienormen. De zaak betreft rechtsmacht en toepasselijkheid van WAMCA.
Collectieve actie van Stichting Emission Claim tegen Mercedes-Benz Group AG en partners inzake dieselvoertuigen en emissienormen
13 augustus 2024
SEC heeft collectieve vorderingen ingesteld tegen Mercedes-Benz en partners wegens niet-naleving van emissienormen. De rechtbank verklaarde SEC niet-ontvankelijk, maar het hof oordeelt dat dit onterecht was en bevestigt de rechtsmacht van de rechtbank Amsterdam.
Klacht tegen notaris over rolonduidelijkheid en onjuiste voorlichting in nalatenschapsafwikkeling
30 juli 2024
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris over rolonduidelijkheid en onjuiste voorlichting. Het hof verklaarde enkele klachtonderdelen gegrond en legde de notaris een berisping op.
Verzoek tot ontslag bestuurders van stichtingen in het kader van de Yukos-affaire
30 juli 2024
Hoger beroep over verzoek tot ontslag bestuurders van stichtingen in de Yukos-affaire; verzoekers niet-ontvankelijk verklaard wegens onvoldoende bewijs van aandeelhouderschap.
Effectenleaseovereenkomst en vergunningplichtig advies door tussenpersoon
30 juli 2024
Het hof oordeelt dat de tussenpersoon geen vergunningplichtig advies heeft gegeven en dat Dexia niet aansprakelijk is voor de schade van de afnemer. De afnemer wordt veroordeeld tot betaling aan Dexia.
Schorsing van de uitvoerbaarheid bij voorraad van een beschikking betreffende de verkoop van een beslagen aandeel
16 juli 2024
Het Gerechtshof Amsterdam schorst de uitvoerbaarheid bij voorraad van een beschikking over de verkoop van een beslagen aandeel in SN Industries B.V. tot de eindbeslissing in de hoofdzaak.
Effectenlease en vergunningplichtig advies door tussenpersoon
2 juli 2024
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat Dexia schadevergoeding moet betalen aan afnemer wegens onrechtmatig handelen door het niet waarborgen van vergunningplichtig advies door de tussenpersoon.
Collectieve actie van Stichting Elco Foundation tegen Rabobank en andere financiële instellingen over beïnvloeding van rentebenchmarks
11 juni 2024
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de zaak van Stichting Elco Foundation tegen Rabobank en andere instellingen terugverwezen naar de rechtbank voor verdere afdoening, na een oordeel over de rechtsmacht en ontvankelijkheid van de Stichting in haar vorderingen.
Aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen van Fairstar Heavy Transport N.V. in verband met de bouw van het schip FATHOM
14 mei 2024
Het hof oordeelt dat de bestuurders van Fairstar aansprakelijk zijn voor onbehoorlijke taakvervulling bij de bouw van het schip FATHOM, met een contractwaarde van USD 111 miljoen, en bevestigt de aansprakelijkheid van de commissarissen.
Verjaring en vernietiging van leaseovereenkomst in de aandelenleaseaffaire
30 april 2024
Het hof bekrachtigt de vernietiging van een leaseovereenkomst door [geïntimeerde] en oordeelt dat Dexia niet kan aantonen dat de bevoegdheid tot vernietiging was verjaard.
Klacht tegen notaris over afwikkeling nalatenschap en rol van de notaris
23 april 2024
Klaagster verwijt de notaris dat de afwikkeling van de nalatenschap te lang duurt en dat hij onvoldoende reageert. Het hof bevestigt de ongegrondheid van de klacht.
Geschil over de verlenging van een financieringsovereenkomst voor vastgoed en de zorgplicht van de bank
16 april 2024
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellante] Beheer tegen Rabobank over de verlenging van een financieringsovereenkomst voor vastgoed, oordelend dat de bank niet in strijd met haar zorgplicht heeft gehandeld.
Uitleg van een schikkingsovereenkomst en de gevolgen van onterechte BKR-registratie
16 april 2024
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de schikking tussen partijen geen afstand van de schadevergoeding voor onterechte BKR-registratie uitsloot. [appellant] wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake kredietovereenkomst en rentewijzigingsbeding tussen Interbank N.V. en appellanten
2 april 2024
Het hof heeft de vorderingen van appellanten in hoger beroep afgewezen en geoordeeld dat het rentewijzigingsbeding in de kredietovereenkomst niet oneerlijk is.
Klacht tegen notaris inzake wilsbekwaamheid en partijdigheid bij akte van levering van percelen weiland
26 maart 2024
Klagers hebben een klacht ingediend tegen notaris mr. [geïntimeerde] over wilsbekwaamheid en partijdigheid bij de akte van levering van percelen weiland. Het hof bevestigt de ongegrondheid van de klacht.
Klacht tegen notaris inzake zorgplicht en verkoop woning in faillissement
26 maart 2024
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart de klacht van klager tegen notaris ongegrond. Klager verwijt de notaris het niet naleven van zijn zorgplicht bij de verkoop van een woning in faillissement. Het hof bevestigt de eerdere beslissing van de kamer.
Vernietiging van leaseovereenkomsten door echtgenote op grond van artikel 1:88 BW; betwisting van ontvangst van vernietigingsbrief door Dexia
26 maart 2024
Het hof bekrachtigt de vernietiging van leaseovereenkomsten door de echtgenote van [geïntimeerde] op grond van artikel 1:88 BW, ondanks betwisting van Dexia over de ontvangst van de vernietigingsbrief.
Aansprakelijkheid van beheerders en bestuurders van de Primaire Sinano Fondsen voor misleidende informatie aan beleggers
26 maart 2024
Beleggers in de Primaire Sinano Fondsen vorderen schadevergoeding van de beheerder en bestuurders wegens misleiding over de NAV's. Het hof oordeelt dat de beheerder aansprakelijk is, maar de bestuurders niet. De zaak wordt verwezen naar de schadestaatprocedure.
Collectieve actie inzake onrechtmatige gedragingen en ongerechtvaardigde verrijking van Rabobank c.s. met betrekking tot rentebenchmarks
5 maart 2024
Stichting vordert in collectieve actie verklaringen voor recht over onrechtmatige gedragingen van Rabobank c.s. inzake rentebenchmarks. Hof oordeelt dat Stichting deels ontvankelijk is in haar vorderingen.
Vernietiging leaseovereenkomst en incident tot voeging en tussenkomst in civiele procedure
5 maart 2024
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de incidentele vordering van [eiser] tot voeging en tussenkomst toegewezen in de zaak tegen Dexia over de vernietiging van leaseovereenkomsten.
Klacht tegen notaris inzake fideï-commis en beschikkingsbevoegdheid in nalatenschap
27 februari 2024
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de klacht van Stichting SFO tegen een notaris ongegrond verklaard, ondanks eerdere gegrondverklaring door de kamer voor het notariaat. De notaris handelde binnen zijn bevoegdheden bij de liquidatie van de effectenportefeuille.
Klacht tegen notaris over ontslag als executeur en communicatieproblemen
27 februari 2024
Klager, een voormalig notaris, diende een klacht in tegen notaris mr. [geïntimeerde] over zijn ontslag als executeur. Het hof verklaarde de klacht ongegrond, oordelend dat de notaris correct handelde in het belang van de erfgename.
Beslissing na verwijzing in een langdurig geschil over openstaande facturen en geldleningen tussen een accountant en een transportbedrijf
6 februari 2024
Langdurig geschil tussen accountant en transportbedrijf over openstaande facturen en geldleningen. Hof oordeelt dat geïntimeerde nog € 273,90 verschuldigd is aan appellant, en heft het beslag op.
Klacht van drie zussen tegen notaris over wilsbekwaamheid en geheimhouding bij passeren testament
30 januari 2024
Drie zussen klagen over een notaris die een (levens)testament van hun moeder heeft gepasseerd zonder voldoende aandacht voor haar wilsbekwaamheid. Het hof bevestigt dat de notaris zorgvuldig heeft gehandeld en verklaart de klacht ongegrond.
Klacht tegen een notaris inzake de akte van levering en onderzoek naar wilsbekwaamheid
30 januari 2024
Het hof verklaart de klacht tegen de notaris deels gegrond, met name over zorgvuldigheid en vrije wilsvorming, maar ongegrond over wilsbekwaamheid. Notaris moet griffierecht vergoeden.
Hoger beroep inzake handelsbeperkingen opgelegd door ABN AMRO Clearing Bank N.V. aan Kirchberg-groep
23 januari 2024
Hoger beroep over handelsbeperkingen door ABN AMRO Clearing Bank N.V. aan Kirchberg-groep. Het hof oordeelt dat de bank toerekenbaar tekort is geschoten in haar verplichtingen.
Afwijzing van een wrakingsverzoek in een hoger beroep inzake parkeerbelasting en gegevensverwerking
19 januari 2024
De wrakingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek tot wraking van raadsheren afgewezen, omdat er geen (schijn van) partijdigheid was aangetoond.
Hoger beroep inzake klacht tegen notarissen over leverings- en hypotheekakten en informatieplicht
9 januari 2024
Klagers dienden een klacht in tegen notarissen over leverings- en hypotheekakten. Het hof verklaart de klacht ongegrond, oordelend dat de notarissen niet tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld.
Registratie in Incidentenregister en Extern Verwijzingsregister wegens hypotheekfraude en valsheid in geschrifte
19 december 2023
ABN AMRO heeft [appellant] voor acht jaar in registers opgenomen wegens hypotheekfraude. Het hof bekrachtigt de registratie en wijst de grieven van [appellant] af.
Vernietiging leaseovereenkomsten door niet-handelende echtgenote en verjaring van vorderingen
19 december 2023
Het hof oordeelt dat de niet-handelende echtgenote een eigen vordering kan instellen voor de vernietiging van leaseovereenkomsten. Het verjaringsverweer van Dexia faalt. De leaseovereenkomsten worden vernietigd en Dexia moet terugbetalen.
Klacht tegen kandidaat-notaris inzake Wwft-verplichtingen en honorarium op waarborgsom
5 december 2023
Klager dient klacht in tegen kandidaat-notaris over inhouden honorarium op waarborgsom. Hof verklaart klachtonderdelen 1, 2 en 3 ongegrond, maar klachtonderdeel 4 gegrond. Kandidaat-notaris krijgt waarschuwing en moet kosten vergoeden.
Klacht tegen notaris over wilsbekwaamheid testateur en zorgvuldigheid bij testamentwijziging
28 november 2023
Klaagsters dienden een klacht in tegen de notaris over de wijziging van het testament van hun oom, waarbij zij de zorgvuldigheid en wilsbekwaamheid betwistten. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en bevestigde de beslissing van de kamer.
Klacht tegen een notaris over partijdigheid en communicatie in een ontbinding van een koopovereenkomst
28 november 2023
Klagers dienden een klacht in tegen een notaris over partijdigheid en communicatie in een ontbinding van een koopovereenkomst. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en bevestigde de beslissing van de kamer.
Bankgarantie en schadevergoeding in civiele procedure tussen Stichting en ING
28 november 2023
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de Stichting af, omdat de bankgaranties niet vervallen waren en de Stichting geen schade heeft geleden.
Hoger beroep inzake mishandeling en feitelijke aanranding in discotheek met betrekking tot schadevergoeding
28 november 2023
Hoger beroep over mishandeling en feitelijke aanranding in discotheek; schadevergoeding verhoogd van € 500 naar € 1.250; proceskosten vastgesteld op € 360; materiële schade niet-ontvankelijk verklaard.
Aanspraak op terugbetaling lening door C.V. en de afdoening van grieven in hoger beroep
28 november 2023
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat appellanten € 25.000 aan [geïntimeerde] moeten betalen, vermeerderd met wettelijke rente.
Vordering tot vernietiging van een renteswap door een woningcorporatie wegens dwaling en doeloverschrijding
28 november 2023
Vryleve vordert vernietiging van een renteswap met Rabobank wegens dwaling. Het hof bevestigt de afwijzing van de vorderingen door de rechtbank, oordelend dat Rabobank niet tekort is geschoten in haar informatieplicht.
Effectenlease en oneerlijke bedingen in de zin van Richtlijn 93/13/EEG
21 november 2023
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat een beding van Dexia inzake beëindigingskosten oneerlijk is en vernietigd dient te worden. Dexia moet € 24.499,77 terugbetalen aan de consument, die € 1.507,99 aan Dexia moet betalen.
Geschil over de vaststelling van de koopprijs voor de vierde tranche van aandelen in een vennootschap, met betrekking tot de uitleg van de Share Purchase Agreement en de rol van de Independent Accountant
24 oktober 2023
HNC HOLDING B.V. en [geïntimeerde] B.V. zijn in geschil over de koopprijs voor de vierde tranche van aandelen. Het hof oordeelt dat correcties op de jaarrekening niet zijn toegestaan en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af, terwijl het de vorderingen van HNC toewijst.
Effectenleaseovereenkomst en advisering door Spaar Select in relatie tot Dexia
17 oktober 2023
Het hof oordeelt dat Dexia onrechtmatig heeft gehandeld door de geïntimeerde niet te waarschuwen voor het restschuldrisico en moet de volledige schade vergoeden.
Zorgplicht van ABN AMRO bij renteswaps en de gevolgen van onvoldoende informatieverstrekking
17 oktober 2023
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering van [X] tegen ABN AMRO, oordelend dat onvoldoende bewijs is geleverd voor schending van de zorgplicht met betrekking tot renteswaps.
Afwikkeling hypothecaire geldlening na beëindiging relatie tussen hypotheekgevers met geschil over restschuld
17 oktober 2023
Hoger beroep over hypothecaire geldlening na relatiebeëindiging. Restschuld van € 56.822,39 blijft voor rekening van [appellant]. Vonnis rechtbank bekrachtigd.
Eindarrest in hoger beroep inzake consumentenkrediet en ambtshalve toetsing van kredietovereenkomst
10 oktober 2023
Het hof vernietigt het eindvonnis van de kantonrechter en wijst de vordering van Freo toe, waarbij de consumenten hoofdelijk worden veroordeeld tot betaling van € 5.975,55.
Terugvordering van een geldlening na opzegging van een kredietovereenkomst met geschil over ingebrekestelling
26 september 2023
Defam B.V. heeft in hoger beroep de afwijzing van haar vordering door de kantonrechter bestreden. Het hof oordeelt dat de vordering toewijsbaar is en vernietigt het vonnis, waarbij de geïntimeerde wordt veroordeeld tot betaling van € 26.772,78.
Klacht tegen gerechtsdeurwaarder over fout in beslagexploot en tegenstrijdige uitspraken
26 september 2023
Klaagster dient klacht in tegen gerechtsdeurwaarder vanwege fout in beslagexploot en tegenstrijdige uitspraken. Het hof bevestigt dat de klacht ongegrond is en de beslissing van de kamer handhaaft.
Klacht tegen notaris inzake leugenachtige verklaringen en ne bis in idem beginsel
22 augustus 2023
Klager verwijt de notaris leugenachtige verklaringen in een tuchtprocedure. Het hof bevestigt de ongegrondheid van de klacht en het ne bis in idem-beginsel is van toepassing.
Klacht tegen notaris over wilsbekwaamheid en zorgvuldigheid bij testamentwijzigingen
22 augustus 2023
Klaagster verwijt notaris onzorgvuldigheid bij testamentwijzigingen van haar moeder. Het hof verklaart de klacht ongegrond en vernietigt de eerdere beslissing.
Effectenleaseovereenkomst en vergunningplichtige advisering door tussenpersoon
15 augustus 2023
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter in een zaak over een effectenleaseovereenkomst, waarbij de appellant onvoldoende bewijs heeft geleverd dat Dexia wist van vergunningplichtige advisering door de tussenpersoon.
Onrechtmatige handeling door curator in faillissement en de gevolgen voor crediteuren
15 augustus 2023
Hoger beroep over onrechtmatig handelen door curator in faillissement van [X] B.V. Curatoren kunnen onvoldoende bewijs leveren voor hun claims. Vonnis wordt bekrachtigd en curatoren worden in de proceskosten veroordeeld.
Hoger beroep tegen beslissing notaris- en gerechtsdeurwaarderskamer inzake verzet
1 augustus 2023
Hoger beroep van klager tegen beslissing notaris- en gerechtsdeurwaarderskamer ongegrond verklaard. Klager stelde dat de behandeling niet onafhankelijk was, maar het hof oordeelde dat er geen gronden waren voor doorbreking van het appelverbod.
Klacht tegen gerechtsdeurwaarder en verantwoordelijkheidskwesties in civiel recht
1 augustus 2023
Het hof vernietigt de beslissing van de kamer en verklaart de klacht tegen de gerechtsdeurwaarder ongegrond, omdat deze niet betrokken was bij de verweten gedragingen.
Herzieningsverzoek tegen eerdere beslissing van het hof inzake klacht tegen notaris
18 juli 2023
Het hof wijst het herzieningsverzoek van klager af, omdat het onredelijk laat is ingediend en de nieuwe feiten niet als zodanig kunnen worden gekwalificeerd.
Geldleningsovereenkomst en terugbetaling met matiging van boeterente
18 juli 2023
Hoger beroep over geldlening van € 900.000. Geen terecht beroep op opschorting, maar wel geslaagd beroep op matiging van boeterente. Vonnis gedeeltelijk vernietigd.
Klacht tegen notaris over medewerking aan levering van pand en belangen van derden
18 juli 2023
Klagers dienden een klacht in tegen een notaris die weigerde medewerking te verlenen aan de levering van een pand vanwege belangen van een hypotheekhouder. Het hof bevestigde de ongegrondheid van de klacht, maar op andere gronden.
Bezwaar van consumenten tegen de afbouw van kredietlimiet in rekening-courant en de rechtsgeldigheid van de opzegging door de bank
11 juli 2023
Appellanten maken bezwaar tegen de afbouw van hun kredietlimiet door ABN AMRO. Het hof bekrachtigt de eerdere afwijzing van hun vorderingen, oordelend dat de opzegging van het krediet niet onredelijk was.
Bestuurdersaansprakelijkheid en samenwerking tussen vennootschappen in juridische strijd om eigendom van hotels
11 juli 2023
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de appellanten af, waarbij de bestuurders niet onrechtmatig hebben gehandeld in de juridische strijd om hotelbezit.
Bestuurdersaansprakelijkheid en onrechtmatige daad in het kader van management fees en dividenduitkeringen
11 juli 2023
Het hof oordeelt dat bestuurders aansprakelijk zijn voor onrechtmatige daad jegens een schuldeiser door onttrekking van management fees en dividend, en veroordeelt hen tot betaling van € 139.765,76.
Zorgplicht van banken bij renteswaps en dwaling door ondernemers
4 juli 2023
Appellanten stellen dat Rabobank haar zorgplicht heeft geschonden bij het afsluiten van renteswaps. Het hof oordeelt dat de bank niet tekort is geschoten en bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen.
Ontvankelijkheid van klaagster in hoger beroep tegen beslissing notaris
27 juni 2023
Klaagster is ontvankelijk in hoger beroep tegen de beslissing van de notaris, ondanks dat het beroepschrift na de termijn is ontvangen, omdat de kamer voor het notariaat niet heeft doorgezonden.
Verrekening in internationale factoring overeenkomst met toepassing van Unidroit Convention
20 juni 2023
Hoger beroep over verrekening in internationale factoring. Citadele vordert betaling van onbetaalde facturen, maar MMF beroept zich op verrekening. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank en wijst vorderingen Citadele af.
Aansprakelijkheid belastingadviseur voor schade door onjuiste btw-advisering in internationale autohandel
20 juni 2023
Appellant stelt belastingadviseur aansprakelijk voor schade door onjuist btw-advies in internationale autohandel. Hof bevestigt eerdere uitspraken en wijst vorderingen af.
Geldvordering in kort geding tussen Safe & Secure en DHL/AIG betreffende zoekgeraakte zendingen
6 juni 2023
Safe & Secure vordert in kort geding € 25.000 van DHL en AIG voor zoekgeraakte zendingen. Het hof oordeelt dat er geen spoedeisend belang is en wijst de vorderingen af.
Incident tot afgifte van bescheiden ex art. 843a Rv; rechtmatig belang; voldoende bepaalde bescheiden; partij bij rechtsbetrekking; toewijzing
6 juni 2023
Het hof heeft de incidentele vordering tot afgifte van bescheiden ex art. 843a Rv toegewezen, met een termijn van zes weken voor afgifte en een dwangsom bij niet-naleving.
Vermogensbeheerovereenkomsten en de naleving van beleggingsbeleid en profielen
30 mei 2023
Appellanten stellen dat de geïntimeerde de vermogensbeheerovereenkomsten niet correct heeft uitgevoerd. Het hof oordeelt dat de geïntimeerde niet in strijd heeft gehandeld met het beleggingsbeleid en wijst de vorderingen van de appellanten af.
Effectenlease en oneerlijke bedingen in leaseovereenkomsten
30 mei 2023
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat een beding in de leasevoorwaarden van Dexia over beëindigingskosten oneerlijk is en vernietigd dient te worden. De consument wordt veroordeeld tot betaling van € 2.819,90 en € 25.863,12 aan Dexia, met wettelijke rente.
Klacht tegen notaris over wilsbekwaamheid en testamentaire beschikking
23 mei 2023
Klaagster verwijt de notaris onzorgvuldig handelen bij de beoordeling van de wilsbekwaamheid van de erflater bij het opstellen van een testament. Het hof oordeelt dat de notaris onvoldoende onderzoek heeft gedaan en legt een berisping op.
Klacht tegen een notaris over medewerking aan verkoop en levering van percelen met ouder recht op levering
23 mei 2023
Klaagster heeft een klacht ingediend tegen de notaris over medewerking aan de verkoop van percelen, terwijl zij een ouder recht op levering stelt te hebben. Het hof bevestigt de beslissing van de kamer dat de klacht deels ongegrond en deels niet-ontvankelijk is.
Incident tot schorsing tenuitvoerlegging van een kortgedingvonnis in civiele zaak tussen Tennor Finance B.V. en Juno Holdings Ltd.
23 mei 2023
Het hof wijst de incidentele vordering van Tennor tot schorsing van de tenuitvoerlegging af, omdat er geen reëel restitutierisico is en de voorzieningenrechter gemotiveerd heeft vastgesteld dat het vonnis uitvoerbaar bij voorraad is.
Persoonlijke aansprakelijkheid van curator bij betaling aan boedel in faillissement
16 mei 2023
De zaak betreft de persoonlijke aansprakelijkheid van curator [geïntimeerde] voor een betaling aan de boedel van [bedrijf 1] B.V. die na faillietverklaring van [X] niet terugbetaald is. Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] onrechtmatig heeft gehandeld en persoonlijk aansprakelijk is voor de schade.
Klacht tegen een notaris over de uitleg van een btw-clausule in een vaststellingsovereenkomst en het gebruik van een derdengeldenrekening
2 mei 2023
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de berisping van een notaris die een btw-bedrag in depot hield, waardoor hij het belang van een partij diende en niet de onafhankelijkheid en onpartijdigheid respecteerde.
Geschil over gezag van gewijsde van een verstekvonnis inzake hypotheeklastenbescherming en uitkering bij arbeidsongeschiktheid
2 mei 2023
AEI vorderde in hoger beroep een verklaring voor recht over beperkingen in de polisvoorwaarden, maar het hof bevestigde het gezag van gewijsde van het verstekvonnis en oordeelde dat AEI verplicht is om de uitkering van € 500,- per maand te blijven betalen.
Voeging van zaken in hoger beroep met betrekking tot civiele geschillen
21 maart 2023
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 21 maart 2023 de voeging van twee civiele zaken toegewezen, waarbij de appellanten in hoger beroep zijn gekomen van eerdere vonnissen van de rechtbank.
Incident tot zekerheidstelling voor proceskosten in hoger beroep door een vennootschap naar buitenlands recht
7 maart 2023
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 7 maart 2023 Dofoho bevolen zekerheid te stellen voor proceskosten van € 19.044,- in een incident, met een termijn van acht weken voor de zekerheidstelling.
Onterechte melding van strafrechtelijke persoonsgegevens bij het fraudeloket van het Verbond van Verzekeraars
21 februari 2023
Het hof oordeelt dat AAS onterecht gegevens van [appellant] bij het fraudeloket heeft gemeld. De vordering tot schadevergoeding wordt gegrond verklaard, maar de vordering tot excuses wordt afgewezen.
Opheffing van beslag en vorderingen uit geldlening in civiele procedure
7 februari 2023
Nortra Holding N.V. vordert opheffing van beslag gelegd door [geïntimeerde]. Het hof oordeelt dat de vorderingen van [geïntimeerde] ondeugdelijk zijn en heft de beslagen op.
Aansprakelijkheid en bevrachtingsovereenkomst bij incident tijdens lossen van jacht
24 januari 2023
Incident tijdens lossen van jacht leidt tot aansprakelijkheidskwesties tussen bevrachters en charterers. Hof bevestigt aansprakelijkheid van appellanten en wijst vorderingen van BBC c.s. toe.
Klacht tegen gerechtsdeurwaarder over niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis en verrekening vordering
24 januari 2023
Klagers hebben een klacht ingediend tegen een gerechtsdeurwaarder over de executie van een niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard vonnis. Het hof bevestigt de beslissing van de kamer dat de klacht ongegrond is.
Vordering tot opheffing, opschorting of vermindering van een dwangsom in civiele procedure
10 januari 2023
Appellanten vorderen opheffing van een dwangsom opgelegd voor het niet verstrekken van stukken aan Vickers. Het hof wijst de vordering af, omdat appellanten niet voldoende hebben aangetoond dat zij aan de veroordeling hebben voldaan.
Hoger beroep inzake de uitleg en ontbinding van een overeenkomst tot belegging van geld
10 januari 2023
Hoger beroep over de uitleg en ontbinding van een overeenkomst tot belegging van GBP 175.000. Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en veroordeelt [appellant] tot terugbetaling.
Aansprakelijkheid van een bank wegens onrechtmatige uitwinning van zekerheid en schadebegroting
3 januari 2023
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat Van Lanschot onrechtmatig heeft gehandeld door een uitkering niet door te betalen aan [appellante]. Van Lanschot wordt veroordeeld tot betaling van € 409.604,10 aan [appellante], vermeerderd met wettelijke rente.
Toegang tot vergaderingen van certificaathouders en stemrechten van gesanctioneerde partijen in het kader van Europese sancties
29 december 2022
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat SBK, onderworpen aan Europese sancties, niet mag deelnemen aan vergaderingen van certificaathouders en haar stemrechten niet kan uitoefenen, en vernietigt het eerdere vonnis.
Klacht tegen notaris over informatieplicht en druk op legitimaris
27 december 2022
Klaagsters dienden een klacht in tegen de notaris wegens onjuiste informatie en druk over hun legitieme portie na het overlijden van hun vader. Het hof verklaarde klachtonderdeel 2 gegrond en legde de notaris een waarschuwing op.
Hoger beroep inzake de verkoop van aandelen en de afrekening van een vennootschap met minimale vermogenseisen
20 december 2022
Hoger beroep van 3BHoreca B.V. tegen afwijzing van vorderingen inzake aandelenverkoop en afrekening. Hof wijst subsidiaire vordering van € 102.985,70 toe, verwerpt aansprakelijkheid van [geïntimeerde 2].
Vordering tot vernietiging van renteswapovereenkomst en schadevergoeding wegens onrechtmatige daad
13 december 2022
Ap Support vordert vernietiging van een renteswapovereenkomst en schadevergoeding van ING. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak dat de vorderingen zijn verjaard.
Klacht tegen notaris over onzorgvuldige levering registergoed in strijd met voorkeursrecht
13 december 2022
Klager diende een klacht in tegen de notaris wegens onzorgvuldige levering van een registergoed, waarbij het voorkeursrecht van klager niet zou zijn gerespecteerd. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Klacht tegen notaris inzake wilsbekwaamheid en testamentaire beschikking
15 november 2022
Klagers hebben een klacht ingediend tegen de notaris over de wilsbekwaamheid van hun vader bij het passeren van zijn testament. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Wrakingsbeslissing inzake verzoeker tegen de voorzitter van het Gerechtshof Amsterdam
10 november 2022
De wrakingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft op 10 november 2022 het verzoek tot wraking van mr. G.C. Boot afgewezen, omdat er geen objectieve gronden voor partijdigheid waren.
Klacht tegen notaris inzake zorg- en informatieplicht bij speculatieve grondtransacties
1 november 2022
Klaagster heeft een klacht ingediend tegen de notaris wegens onvoldoende zorg- en informatieplicht bij grondtransacties. Het hof verklaart de klacht niet-ontvankelijk wegens te late indiening.
Klacht tegen notaris inzake zorg- en informatieplicht bij grondtransacties
1 november 2022
Klager diende een klacht in tegen de notaris wegens onvoldoende zorg- en informatieplicht bij grondtransacties. Het hof verklaarde de klacht niet-ontvankelijk wegens te late indiening.
Klacht tegen notaris inzake zorg- en informatieplicht bij speculatieve grondtransacties
1 november 2022
Klagers dienen klacht in tegen notaris over zorg- en informatieplicht bij grondtransacties. Klacht niet-ontvankelijk verklaard wegens te late indiening.
Klacht tegen notarissen en oud-kandidaat-notaris over onterecht in rekening gebrachte uren en niet-ontvankelijkheid van nieuw geformuleerde klachten in hoger beroep
25 oktober 2022
Klaagster heeft een klacht ingediend tegen notarissen over onterecht in rekening gebrachte uren. Het hof bevestigt de eerdere beslissing van de kamer dat de klacht ongegrond is en verklaart nieuwe klachten niet-ontvankelijk.
Klacht tegen notaris over zorgplicht bij passeren testament en fiscale gevolgen van pensioenregeling
18 oktober 2022
Klagers dienden een klacht in tegen de notaris over zorgplicht bij testament. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en bevestigde de eerdere beslissing.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij toerekenbare tekortkoming in geldleningsovereenkomst voor scheepsbouw
11 oktober 2022
Hoger beroep over aansprakelijkheid van bestuurders bij geldleningen voor scheepsbouw. Hof oordeelt dat [appellante 1] tekortschiet en [appellante 4] persoonlijk aansprakelijk is.
Klacht tegen kandidaat-notaris over onduidelijke koopprijsbepaling en zorgvuldigheid bij aandelenoverdracht
20 september 2022
Het hof verklaart de klacht tegen de kandidaat-notaris gegrond en legt een berisping op wegens onzorgvuldigheid bij de opstelling van de koopprijsbepaling in de akte van aandelenoverdracht.
Hoger beroep over dwaling en zorgplicht bij renteswaps in nieuwbouwfinanciering
20 september 2022
Hoger beroep over dwaling en zorgplicht bij renteswaps; Rabobank voldoet aan mededelingsplicht; vorderingen van Forte c.s. afgewezen en verjaring van de vordering vastgesteld.
Hoger beroep inzake misleiding beleggers in beleggingsfondsen en aansprakelijkheid van beheerders en bewaarders
13 september 2022
Hoger beroep van beleggers tegen beheerders van beleggingsfondsen wegens misleiding en schade. De rechtbank wees eerdere vorderingen af. Het hof vraagt om NAV's en houdt verdere beslissingen aan.
Toetsing van doorlopende kredietovereenkomsten aan de Richtlijn 93/13 en de beoordeling van de kredietvergoeding
16 augustus 2022
Hoger beroep over doorlopende kredietovereenkomsten en de toetsing aan Richtlijn 93/13. Het hof oordeelt dat de kredietvergoeding niet voldoet aan de transparantievereisten en wijst de vorderingen van [geïntimeerden] af.
Schending van zorgplicht door bank bij advisering over rentederivaten en gevolgen van verjaring
16 augustus 2022
Appellanten vorderen schadevergoeding van Rabobank wegens schending van zorgplicht bij rentederivaten. Het hof oordeelt dat de vorderingen zijn verjaard en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Verzoek om inzage in persoonsgegevens en weigering door financiële instelling
26 juli 2022
Hoger beroep over weigering van Travelex om persoonsgegevens te verstrekken aan [appellant]. Hof oordeelt dat verzoeker ontvankelijk is en wijst verzoek tot verstrekking van persoonsgegevens toe, maar weigert verzoek om belastende gegevens.
Klacht tegen oud-notaris niet-ontvankelijk; notaris verantwoordelijk voor het handelen van de oud-notaris als medewerker van zijn kantoor
26 juli 2022
Het hof verklaart de klacht tegen de oud-notaris niet-ontvankelijk, maar oordeelt dat de notaris tuchtrechtelijk verantwoordelijk is voor onzorgvuldig handelen. De notaris krijgt een waarschuwing en moet kosten vergoeden aan klager.
Beëindiging van bankrelatie met rechtspersoon door de bank en de redelijkheid en billijkheid van deze opzegging
19 juli 2022
Het hof oordeelt dat de beëindiging van de bankrelatie door ING met [X] B.V. gerechtvaardigd was, gezien de twijfels over de bedrijfsvoering en de integriteitsrisico's. De vordering om een nieuwe bankrelatie aan te gaan werd afgewezen.
Afwijzing van incassovordering op basis van redelijkheid en billijkheid in een no cure no pay overeenkomst
5 juli 2022
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de vordering van een incassobureau afgewezen omdat de toepassing van de voorwaarden naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar was. Het hof oordeelde dat de opdrachtgever de spelregels niet had overtreden en dat de incassokosten niet op hem konden worden verhaald.
Klacht van erfgenamen tegen kandidaat-notaris over onzorgvuldige akte van levering en wilsbekwaamheid
5 juli 2022
Klaagsters, erfgenamen van een overleden moeder, hebben een klacht ingediend tegen een kandidaat-notaris over onzorgvuldige akte van levering en wilsbekwaamheid. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Klacht tegen notaris over levering onroerend goed en fouten in nota van afrekening
5 juli 2022
Klager diende een klacht in tegen de notaris over de levering van onroerend goed zonder juiste toestemming. Het hof verklaarde de klacht ongegrond, evenals de bezwaren over fouten in de nota van afrekening.
Klacht tegen notaris inzake informatieplicht en beneficiaire aanvaarding in erfrechtelijke kwestie
21 juni 2022
Klager verwijt de notaris dat hij niet heeft geïnformeerd naar daden van beheer door erfgenamen. Het hof bevestigt de beslissing van de kamer dat de klacht ongegrond is.
Klacht tegen notarissen over leveringsakte en redelijk belang in tuchtrecht
7 juni 2022
Klager, als adviseur betrokken bij een transactie, heeft een klacht ingediend tegen notarissen over een leveringsakte. Het hof verklaart de klacht niet-ontvankelijk, omdat klager geen redelijk belang heeft.
Hoofdelijke aansprakelijkheid van de echtgenote van de heftruckchauffeur na schade door onrechtmatige daad
31 mei 2022
Hof oordeelt over hoofdelijke aansprakelijkheid van echtgenote na schade door onrechtmatige daad van haar echtgenoot. 60% schadevergoeding toegewezen aan geïntimeerde.
Aansprakelijkheid van heftruckchauffeur bij schade door onjuiste handling van zware printer
31 mei 2022
Hof oordeelt dat heftruckchauffeur aansprakelijk is voor schade door onjuiste handling van zware printer, vermindert aansprakelijkheid tot 60% en kent schadevergoeding toe van € 83.996,13.
Ongewenste Ideal-betalingen en aansprakelijkheid van de bank
31 mei 2022
Hoger beroep van [appellante] tegen ABN AMRO over niet-toegestane Ideal-betalingen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vordering van [appellante] af.
Nietigheid van overeenkomst in het kader van afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij aankoop nieuwbouwwoning
31 mei 2022
Hoger beroep over de nietigheid van een overeenkomst inzake afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, waarbij het hof de vorderingen van de appellanten afwijst.
Nietigheid van overeenkomst in het kader van afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij aankoop nieuwbouwwoning
31 mei 2022
Hoger beroep over de nietigheid van een overeenkomst inzake afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, waarbij het hof oordeelt dat de overeenkomst niet in strijd is met de Wft.
Nietigheid van overeenkomst in het kader van afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij aankoop nieuwbouwwoning
31 mei 2022
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de kopers af, omdat de overeenkomst niet in strijd is met de goede zeden of openbare orde.
Nietigheid van overeenkomst in het kader van afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij aankoop nieuwbouwwoning
31 mei 2022
Hoger beroep over de nietigheid van een overeenkomst inzake afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, waarbij het hof de vorderingen van de kopers afwijst.
Nietigheid van overeenkomst in het kader van afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij aankoop nieuwbouwwoning
31 mei 2022
Hoger beroep over de nietigheid van een overeenkomst inzake afbouwgarantie en zekerheidsstelling bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, waarbij het hof de vorderingen van de kopers afwijst.
Klacht tegen een notaris inzake grondspeculatie en zorgplicht
24 mei 2022
Klager heeft een klacht ingediend tegen de notaris wegens vermeende schending van zijn zorgplicht bij de verkoop van een perceel grond. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Beoordeling van de redelijkheid van een beding in hypothecaire geldleningsovereenkomst met betrekking tot vergoeding bij vervroegde aflossing
24 mei 2022
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarbij de vorderingen van appellanten inzake een vergoeding bij vervroegde aflossing zijn afgewezen. Het beding in de hypothecaire overeenkomst is niet onredelijk bezwarend of oneerlijk.
Onrechtmatige daad bank en pandrecht op levensverzekering
24 mei 2022
Hoger beroep over onrechtmatige daad van bank en pandrecht op levensverzekering. Hof oordeelt dat bank geen pandrecht had en verwijst terug voor schadebepaling.
Klacht tegen notaris over schending van eerste recht van koop bij levering registergoed
10 mei 2022
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris wegens schending van haar eerste recht van koop bij de levering van een bedrijfsruimte aan een derde. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en vernietigde de eerdere beslissing van de kamer.
Vervalst kentekenbewijs en te goeder trouw aankoop van een auto
10 mei 2022
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat Auto1 niet te goeder trouw de Jaguar heeft gekocht, omdat zij onvoldoende onderzoek heeft verricht naar de herkomst van de auto.
Klacht tegen kandidaat-notaris inzake royement hypotheekrechten en onderzoeksplicht
3 mei 2022
Klagers dienen klacht in tegen kandidaat-notaris voor royement hypotheekrechten zonder betrokkenheid. Klacht gegrond verklaard, kandidaat-notaris berispt en veroordeeld tot kostenvergoeding.
Hoger beroep inzake renteswaps ter afdekking van renterisico vastgoedportefeuille
3 mei 2022
Appellanten vorderen schadevergoeding van ING Bank N.V. wegens vermeende schending van zorgplicht bij renteswaps. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen en honoreert het verjaringsverweer van ING.
Hoger beroep inzake dwaling en verjaring bij renteswap en Cap with Knock-in Floor
3 mei 2022
Hoger beroep van ROVEG ONROEREND GOED B.V. tegen ABN AMRO BANK N.V. over dwaling en verjaring bij renteswap en Cap with Knock-In Floor. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Klacht tegen notaris inzake uitkering legaten en afwikkeling nalatenschap
12 april 2022
Klagers hebben een klacht ingediend tegen de notaris wegens het uitblijven van legaten. Het hof bevestigt de beslissing van de kamer dat de notaris niet tuchtrechtelijk verwijtbaar is.
Uitleg van overeenkomst tot uitstel van de tenuitvoerlegging van een onherroepelijk arrest en de gevolgen voor betalingen
29 maart 2022
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat betalingen van de appellant in het kader van uitstel van tenuitvoerlegging niet in mindering komen op de hoofdsom. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de appellant af.
Aansprakelijkheid van de bank bij grove nalatigheid van de rekeninghouder en onderzoeksplicht na melding van verlies bankpas
29 maart 2022
Het hof oordeelt dat zowel de Rabobank als [x B.V.] aansprakelijk zijn voor de schade van € 45.000 na verlies van de bankpas. De schade wordt gelijkelijk verdeeld, en Rabobank moet € 22.500 betalen aan [x B.V.].
Hoger beroep inzake overeenkomst tot overdracht van vorderingen en doorbelasting van incassokosten
29 maart 2022
Hoger beroep van TRFI B.V. tegen Metselbedrijf [X B.V.] over doorbelasting van incassokosten. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [X B.V.] af.
Ontvankelijkheid van klaagster in hoger beroep inzake beslissing kamer voor het notariaat
29 maart 2022
Klaagster is ontvankelijk in hoger beroep tegen de beslissing van de kamer voor het notariaat, ondanks dat het beroepschrift na de termijn is ontvangen, vanwege doorzendplicht.
Klacht tegen een notaris over zorgplicht en testamentaire beschikkingen
29 maart 2022
Klagers hebben een klacht ingediend tegen de notaris over de zorgplicht en de inhoud van het testament van hun moeder. Het hof heeft de klacht ongegrond verklaard en de beslissing van de kamer bevestigd.
Klacht tegen een notaris wegens onzorgvuldig handelen bij de certificering van vermogen en nalatenschap
22 maart 2022
Het hof oordeelt dat de notaris onzorgvuldig heeft gehandeld bij de certificering van het vermogen van de moeder van klager, wat leidt tot schorsing van vier weken en proceskostenvergoeding aan klager.
Herroeping van erfstelling en wilsbekwaamheid bij testament
8 maart 2022
Klaagster verwijt oud-notaris dat hij wilsbekwaamheid niet correct heeft beoordeeld bij herroeping testament. Hof oordeelt dat oud-notaris zorgvuldig heeft gehandeld en verklaart klacht ongegrond.
Faillissement en Pauliana: Terugvordering door curatoren van bedragen op derdenrekening van advocaat
8 maart 2022
Het hof heeft geoordeeld dat de gelden op de derdenrekening van advocaat [X] voor [A] waren en niet voor Plassania. De curatoren konden niet aantonen dat de betalingen aan [X] onrechtmatig waren, waardoor hun vorderingen zijn afgewezen.
Klacht tegen notarissen over het niet bespreken van een 30-dagenclausule en het ontbreken van een gesprek onder vier ogen
1 maart 2022
Klaagsters dienden een klacht in tegen notarissen over het niet bespreken van een 30-dagenclausule en het ontbreken van een gesprek onder vier ogen. Het hof verklaarde de klacht deels gegrond en legde een berisping op aan de notarissen.
Aansprakelijkheid van bank voor niet tijdig afmelden van kredieten bij BKR na schuldsanering
1 maart 2022
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] tegen ABN AMRO, omdat niet is aangetoond dat de bank eerder op de hoogte was van de schone lei na de schuldsanering.
Tussenarrest inzake effectenleaseovereenkomsten en onaanvaardbaar zware financiële last
22 februari 2022
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de leaseovereenkomsten van Dexia met [geïntimeerde] een onaanvaardbaar zware financiële last vormden. De zaak is verwezen naar de rol voor verdere behandeling.
Tussenarrest inzake effectenleaseovereenkomsten en oneerlijke bedingen
22 februari 2022
Tussenarrest van het Gerechtshof Amsterdam over effectenleaseovereenkomsten van Dexia, met focus op onaanvaardbare financiële lasten en oneerlijke bedingen.
Aansprakelijkheid voor brand in zendmasten in Lopik en Hoogersmilde (2011)
22 februari 2022
Q-music stelt masteigenaar en operator aansprakelijk voor schade door brand in zendmasten. Hof wijst vorderingen af, o.a. wegens exoneratieclausule en gebrek aan onzorgvuldig handelen.
Opzegging van financiering door de bank en de zorgplicht van de kredietverstrekker
22 februari 2022
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van appellante tegen Rabobank inzake de opzegging van de financiering en de zorgplicht, en veroordeelt appellante in de proceskosten.
Aansprakelijkheid werkgever bij arbeidsongeval van dakdekker tijdens afdalen van ladder
22 februari 2022
Het hof oordeelt dat de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan bij een arbeidsongeval van een dakdekker. De vordering van de werknemer wordt afgewezen.
Hoger beroep tegen ongegrond verklaard verzet inzake klacht tegen notaris
8 februari 2022
Hoger beroep van klager tegen ongegrond verklaard verzet tegen notaris. Klager niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep. Schending fundamentele rechtsbeginselen niet aangetoond.
Restschuld na onderhandse verkoop van hypothecaire geldlening en verjaring van vorderingsrecht
8 februari 2022
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank dat de vordering van ING niet is verjaard en dat er geen afstand is gedaan van het vorderingsrecht met betrekking tot de restschuld.
Civiele procedure inzake onrechtmatige daad en schadevergoeding met betrekking tot een heftruckincident
1 februari 2022
Civiele procedure over onrechtmatige daad van [A] en schadevergoeding aan Guni. Hoger beroep met betrekking tot heftruckincident. Verdere beoordeling en rolverwijzing voor indienen van stukken.
Klacht tegen een notaris inzake wilsbekwaamheid en zorgplicht bij verkoop van onroerend goed
25 januari 2022
Klacht tegen notaris over wilsbekwaamheid bij verkoop perceel. Klacht gegrond voor één broer, ongegrond voor de ander. Notaris geschorst voor twee weken en veroordeeld tot proceskosten.
Klacht tegen een notaris inzake executoriale verkoop van een woning
21 december 2021
Klaagster heeft een klacht ingediend tegen notaris [notaris 1] over de executoriale verkoop van haar woning. Het hof bevestigt de ongegrondheid van de klacht.
Hoger beroep inzake renteswapovereenkomst en verjaring van vorderingen tegen Deutsche Bank
21 december 2021
Bomo III B.V. verliest hoger beroep tegen Deutsche Bank over renteswapovereenkomsten; vorderingen zijn verjaard. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Hoger beroep inzake kredietrelatie en renteswapovereenkomsten tussen [X] B.V. en Deutsche Bank A.G.
21 december 2021
Hoger beroep over kredietrelatie en renteswapovereenkomsten tussen [X] B.V. en Deutsche Bank A.G. Appellanten stellen schade door onterecht handelen van de bank, maar het hof bekrachtigt de afwijzing van hun vorderingen.
Klacht tegen notaris wegens schending zorgplicht bij testamentaire beschikking en fiscale consequenties
14 december 2021
Het hof verklaart de klacht tegen de notaris gegrond wegens schending van de zorgplicht bij het opstellen van een testament, met aanzienlijke fiscale gevolgen voor de klaagster.
Klacht tegen een notaris over onzorgvuldig handelen met betrekking tot erfbelasting en communicatie met de Belastingdienst
14 december 2021
Klagers dienden een klacht in tegen een notaris wegens onzorgvuldig handelen met betrekking tot erfbelasting. Het hof verklaarde de klacht gegrond, maar legde geen nieuwe maatregel op.
Klacht tegen notaris over onjuist advies inzake huwelijkse voorwaarden en belastingaanslag
14 december 2021
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris over onjuist advies inzake huwelijkse voorwaarden, maar de klacht werd niet-ontvankelijk verklaard wegens overschrijding van de vervaltermijn.
Incident op grond van artikel 843a Rv inzake bewijsopdracht en verzoek tot overlegging van stukken
23 november 2021
Vickers Holding & Finance Inc. vordert op grond van art. 843a Rv de overlegging van stukken door de geïntimeerden. Het hof wijst de vordering gedeeltelijk toe en legt een dwangsom op.
Klacht tegen notaris over schending identificatieplicht en andere plichten in het kader van hypotheekdoorhaling
16 november 2021
Klaagster heeft een klacht ingediend tegen de notaris wegens schending van zijn plichten bij de doorhaling van een hypotheekrecht. Het hof heeft de notaris in de gelegenheid gesteld om zich schriftelijk uit te laten over de identificatieplicht.
Klacht tegen een notaris en ontvankelijkheid in hoger beroep
9 november 2021
Klager is niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep tegen de beslissing van de kamer van 21 december 2020, wegens te late indiening van het beroepschrift.
Klacht tegen een kandidaat-notaris inzake de afwikkeling van een nalatenschap
9 november 2021
Klager diende een klacht in tegen een kandidaat-notaris over de afwikkeling van een nalatenschap. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en bevestigde de beslissing van de kamer voor het notariaat.
Aansprakelijkheid voor schade door onbedoelde dubbele uitgifte van aandelen en verjaringstermijn
2 november 2021
Stewart vordert schadevergoeding van Gilissen wegens onbedoelde dubbele uitgifte van aandelen. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak dat de vordering is verjaard, omdat de schade in 1999 is ontstaan.
Effectenleasezaak met betrekking tot oneerlijke bedingen in leaseovereenkomsten
26 oktober 2021
Hoger beroep van Dexia tegen een vonnis van de kantonrechter over oneerlijke bedingen in leaseovereenkomsten. Het hof vernietigt het vonnis en wijst vorderingen van Dexia toe.
Effectenlease en de beoordeling van onaanvaardbaar zware financiële lasten in het kader van leaseovereenkomsten
26 oktober 2021
Hoger beroep van Dexia over effectenlease en onaanvaardbare financiële lasten. Hof oordeelt over de toepassing van de hofformule en de eerlijkheid van contractuele bedingen.
Effectenlease en de beoordeling van onaanvaardbare financiële lasten in het licht van oneerlijke bedingen
26 oktober 2021
Hoger beroep over effectenlease; beoordeling van onaanvaardbare financiële lasten en oneerlijke bedingen. Het hof oordeelt dat de verplichtingen geen onaanvaardbare last vormen en vernietigt bepaalde bedingen.
Ontvankelijkheid van een stichting in een collectieve actie inzake schadevergoeding voor slachtoffers van giftige afvalstoffen in Ivoorkust
12 oktober 2021
Het Gerechtshof Amsterdam verklaarde de Stichting niet-ontvankelijk in haar vorderingen tegen Trafigura, omdat de belangen van de slachtoffers onvoldoende gewaarborgd zijn. De Stichting voldeed niet aan de eisen van artikel 3:305a BW.
Aansprakelijkheid werkgever bij arbeidsongeval van dakdekker tijdens afdalen van ladder
5 oktober 2021
Hoger beroep over aansprakelijkheid werkgever na arbeidsongeval van dakdekker. Hof oordeelt dat werkgever aan zorgplicht heeft voldaan, maar laat werknemer toe tot tegenbewijs.
Hoger beroep over bemiddelingsovereenkomst en verschuldigd loon bij opzegging
21 september 2021
Hoger beroep over bemiddelingsovereenkomst tussen [X BV] en [geïntimeerden]. Hof oordeelt dat [X BV] € 200.000,- moet betalen aan [geïntimeerden] wegens opzegging van de overeenkomst, met wettelijke rente vanaf 8 juni 2017.
Effectenlease en de vernietiging van oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten
14 september 2021
Hoger beroep van Dexia tegen vonnis kantonrechter over effectenlease. Hof oordeelt over oneerlijke bedingen en verjaring. Vordering toegewezen, [geïntimeerde] moet € 937,92 betalen.
Hoger beroep inzake opzegging financiering door bank en vordering tot schadevergoeding
7 september 2021
Hoger beroep over opzegging financiering door bank en schadevergoeding. Vordering niet verjaard, opzegging rechtsgeldig. Bank moet boeterente terugbetalen.
Geschil over fosfaatrechten tussen V.O.F. [X] en [geïntimeerden] c.s. met betrekking tot opfok van jongvee
17 augustus 2021
V.O.F. [X] vordert fosfaatrechten van [geïntimeerde sub 1] voor opfok van jongvee, maar het hof oordeelt dat de gebruiksregeling nietig is en bevestigt de afwijzing van de vorderingen.
Klacht tegen notarissen over onzorgvuldige afwikkeling van een nalatenschap en onnodige kosten
10 augustus 2021
Klager diende een klacht in tegen notarissen over onzorgvuldige afwikkeling van een nalatenschap en onnodige kosten. Het hof bevestigde de ongegrondheid van de klacht.
Klacht tegen een notaris inzake zorgplicht en belehrungsplicht bij leningsovereenkomst en aandelenoverdracht
10 augustus 2021
Klacht tegen notaris over zorgplicht en belehrungsplicht bij leningsovereenkomst en aandelenoverdracht. Klacht deels gegrond, berisping en boete opgelegd.
Klacht tegen notaris over bejegening en geheimhouding van uitvaartwensen
10 augustus 2021
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris vanwege onheus gedrag en geheimhouding van uitvaartwensen. Het hof oordeelde dat de notaris niet zorgvuldig handelde en legde een waarschuwing op.
Hoger beroep kort geding inzake opzegging bancaire relatie na know your customer-onderzoek
10 augustus 2021
Hoger beroep over opzegging bancaire relatie door ING na know your customer-onderzoek. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van appellanten.
Bank- en effectenrecht: Opzegging bancaire relatie en blokkering bankrekeningen in het kader van de Wwft
3 augustus 2021
Hoger beroep over blokkering bankrekeningen van Ornix en Firmeza door ING wegens vermoedens van fraude. Vonnis van de voorzieningenrechter bekrachtigd.
Beëindiging kredietrelatie door Rabobank na cliëntenonderzoek op basis van de Wwft
27 juli 2021
Polikliniek Holding c.s. verzetten zich tegen de beëindiging van hun kredietrelatie door Rabobank, die dit deed op basis van de Wwft. Het hof bekrachtigt de eerdere afwijzing van hun vorderingen.
Effectenlease en onaanvaardbaar zware financiële last in hoger beroep
13 juli 2021
Hoger beroep over effectenlease; hof oordeelt dat Dexia onaanvaardbaar zware financiële last heeft veroorzaakt voor [geïntimeerde] en veroordeelt tot schadevergoeding van € 16.619,38.
Hoger beroep kort geding over demurrage en derdenbeding in containervervoer
13 juli 2021
Hoger beroep over demurrage en derdenbeding in containervervoer. NOVE is gehouden tot betaling van demurrage aan Newport. Vonnis van de voorzieningenrechter wordt bekrachtigd.
Hoger beroep inzake WhatsApp-fraude en blokkering bankrekening
6 juli 2021
Hoger beroep over blokkering bankrekening na WhatsApp-fraude. Vordering van [appellante] tot ongedaanmaking afgewezen; bekrachtiging vonnis voorzieningenrechter.
Klacht tegen een notaris over de oprichting van een besloten vennootschap en extra kosten
29 juni 2021
Klager heeft een klacht ingediend tegen een notaris over het niet nakomen van een opdracht tot oprichting van een B.V. en extra kosten. Het hof verklaart de klacht ongegrond.
Klacht van het Bureau Financieel Toezicht tegen een notaris wegens overtreding van het beleggingsverbod en het verbod om leningen aan te gaan
29 juni 2021
Het hof verklaart de klacht van het BFT tegen de notaris gegrond wegens overtreding van het beleggingsverbod en het verbod om leningen aan te gaan, en legt een berisping op.
Aansprakelijkheid van echtgenote van heftruckchauffeur bij schade door manoeuvre met zware printer
22 juni 2021
Hoger beroep over aansprakelijkheid van echtgenote van heftruckchauffeur voor schade door manoeuvre met zware printer. Tussenarrest voor nadere partijdebat.
Klacht tegen notaris over zorg- en informatieplicht bij herstructurering agrarisch familiebedrijf
15 juni 2021
Klagers hebben een klacht ingediend tegen hun notaris wegens tekortkomingen in zorg- en informatieplicht bij de herstructurering van hun agrarisch familiebedrijf. De notaris is deels in het gelijk gesteld, met een schorsing van zes maanden als gevolg.
Verzekeringskwestie omtrent schadevergoeding voor omgekomen vleesvarkens door verstikking
8 juni 2021
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de maatschap af, omdat er geen sprake was van brand in de zin van de polisvoorwaarden.
Bevoegdheid civiele rechter inzake het Uniform Herstelkader Rentederivaten MKB en coulancevergoeding
8 juni 2021
Hoger beroep over de bevoegdheid van de civiele rechter inzake het Herstelkader Rentederivaten MKB. Vordering van F&F tot onderbouwing en voorschot afgewezen.
Verzekeringsfraude en registratie in het Extern Verwijzingsregister: beoordeling van spoedeisend belang in kort geding
25 mei 2021
Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] onvoldoende spoedeisend belang heeft bij de vordering tot verwijdering van zijn registratie in het EVR, en wijst de vorderingen af.
Vervangende uitvoering van terugvlucht door andere luchtvaartmaatschappij en de gevolgen voor de vervoerovereenkomst
18 mei 2021
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellante] af, omdat Transavia niet tekort is geschoten en er geen materiële schade is aangetoond.
Octrooi en schadestaatprocedure tussen NGen Pharmaceuticals N.V. en All Capital N.V. met betrekking tot toerekenbare tekortkomingen en schadevergoeding
4 mei 2021
NGen Pharmaceuticals N.V. vorderde schadevergoeding van All Capital N.V. wegens toerekenbare tekortkomingen. Het hof bekrachtigde de afwijzing van de vordering door de rechtbank, omdat NGen onvoldoende bewijs had geleverd voor causaal verband en schade.
Effectenlease en de zorgplicht van de aanbieder in relatie tot de rol van de tussenpersoon
20 april 2021
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de vorderingen van [appellante] tegen Dexia afgewezen en het eerdere vonnis van de kantonrechter bekrachtigd, waarbij werd geoordeeld dat Dexia niet onrechtmatig heeft gehandeld in de effectenleaseovereenkomst.
Effectenlease en de zorgplicht van de aanbieder in relatie tot de rol van de tussenpersoon
20 april 2021
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de appellant geen persoonlijk advies heeft ontvangen en dat Dexia niet onrechtmatig heeft gehandeld.
Effectenlease en de zorgplicht van de aanbieder in relatie tot de rol van de tussenpersoon
20 april 2021
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de eerdere vonnissen in een zaak over effectenlease, waarbij de appellant onvoldoende bewijs levert voor onrechtmatig handelen door Dexia.
Hoger beroep inzake voorgenomen vervreemding van aandelen in Human Concern B.V. door Human Concern Holding B.V.
7 april 2021
Hoger beroep over de vervreemding van aandelen in Human Concern B.V. Het hof oordeelt dat geen goedkeuring van de AVA vereist is en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af.
Rechtsvordering tot teruggave van cultuurgoed en verjaring in civiele procedure
6 april 2021
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de rechtsvordering van Zweden tot teruggave van een cultuurgoed is verjaard.
Klacht tegen notaris over onzorgvuldigheden bij afwikkeling nalatenschap
6 april 2021
Klaagster verwijt de notaris onzorgvuldigheden bij de afwikkeling van de nalatenschap van haar moeder. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de eerdere beslissing van de kamer.
Klacht tegen een notaris inzake verklaring van erfrecht en volmachtverlening
6 april 2021
Klager heeft een klacht ingediend tegen een notaris over de verklaring van erfrecht en volmachtverlening. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Klacht tegen een notaris inzake de afwikkeling van een nalatenschap met beschuldigingen van onzorgvuldig en misleidend handelen
30 maart 2021
Klager heeft een klacht ingediend tegen de notaris over onzorgvuldig handelen bij de afwikkeling van een nalatenschap. Het hof bevestigt de eerdere beslissing van de kamer dat de klacht ongegrond is.
Verjaring van restitutievordering in effectenleasezaak met betrekking tot leaseovereenkomst en vernietiging
16 maart 2021
Hoger beroep van Dexia over verjaring restitutievordering na vernietiging leaseovereenkomst. Ontbrekende stukken moeten worden ingediend. Arrest op 16 maart 2021.
Schadevergoeding bij onrechtmatige renteswapovereenkomst en vaststelling van schade
16 maart 2021
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat ING onrechtmatig heeft gehandeld in een renteswapovereenkomst en veroordeelt tot schadevergoeding van € 75.000 en € 27.870, te vermeerderen met wettelijke rente.
Toelaatbaarheid van een stichting als 305a-stichting en de gevolgen voor verjaring en aansprakelijkheid in het Groengroeiplan
16 maart 2021
Hoger beroep van Stichting GIN Schade tegen IDM Financieringen en notarissen. SGS niet-ontvankelijk als 305a-stichting. Vordering afgewezen wegens verjaring en geen strijd met Colportagewet.
Vordering tot schorsing van executie door hypotheekhouder; betalingsregeling en uitwinning van levensverzekering
16 maart 2021
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering van [appellant] tot schorsing van de executie van zijn woning door Lloyds, omdat geen betalingsregeling is getroffen en Lloyds voldoende gelegenheid heeft geboden om tot een oplossing te komen.
Overkreditering door de bank en verjaring van vordering in civiele zaak
9 maart 2021
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de bank niet onrechtmatig heeft gehandeld en dat de vordering van [appellante] is verjaard.
Toetsing van een boetebeding in een leaseovereenkomst aan de Richtlijn oneerlijke bedingen
9 maart 2021
Hoger beroep over de ontbinding van een leaseovereenkomst en de toetsing van een boetebeding aan de Richtlijn oneerlijke bedingen. Het hof oordeelt dat het boetebeding oneerlijk is en wijst een lager bedrag toe aan Directlease.
Effectenlease en de zorgplicht van de aanbieder in het kader van beleggingsadvies
2 maart 2021
Hoger beroep over effectenlease en zorgplicht van Dexia. Appellant stelt dat er geen persoonlijk advies is gegeven en dat er sprake is van een oneerlijk beding. Het hof oordeelt dat de appellant niet kan aantonen dat hij een persoonlijk advies heeft ontvangen.
Verzekeringsfraude en registratie in het Extern Verwijzingsregister van Stichting CIS
2 februari 2021
[geïntimeerde] vordert verwijdering van zijn persoonsgegevens uit het Extern Verwijzingsregister wegens onterechte beschuldigingen van verzekeringsfraude. Het hof oordeelt dat de juiste rechtsgang niet is gevolgd en het spoedeisend belang onvoldoende is aangetoond.
Hoger beroep kort geding over beëindiging duurovereenkomst en opzegbaarheid
2 februari 2021
Hoger beroep over de opzegbaarheid van een duurovereenkomst tussen [X] B.V. en Maandag Interim Professionals B.V. Het hof oordeelt dat de overeenkomst opzegbaar is en wijst de vorderingen van [X] c.s. toe.
Deskundigenonderzoek naar schade aan een freesmachine verzekerd onder een machinebreukverzekering
19 januari 2021
Hoger beroep Delta Lloyd tegen Witec over schade aan een freesmachine. Deskundige benoemd voor onderzoek naar oorzaak en omvang van schade. Kosten vastgesteld op € 8.210,-.
Pauliana en rechtshandelingen in nalatenschap met pandrechten en vruchtgebruik
19 januari 2021
Hoger beroep over rechtshandelingen in nalatenschap van [C], met vragen over pauliana, pandrechten en vruchtgebruik. Hof bevestigt vonnis rechtbank, geen onrechtmatige daad of ongerechtvaardigde verrijking.
Distributierechten en samenwerkingsovereenkomst tussen investeerder en PAL-V N.V. voor vliegende auto
19 januari 2021
Geschil over exclusieve distributierechten voor vliegende auto tussen STRONG CACTUS Ltd. en PAL-V N.V. Hof bevestigt eerdere uitspraak dat geen exclusieve rechten zijn verleend.
Vordering tot betaling van €2,8 miljoen en bewijsvoering omtrent schuldbekentenissen in civiele procedure
12 januari 2021
Het hof oordeelt dat de geïntimeerden onvoldoende tegenbewijs hebben geleverd tegen de vordering van de appellant van €2,8 miljoen, en wijst de vordering toe.
Vordering van een Nederlandse vennootschap tegen een in Spanje woonachtige ex-bestuurder wegens onbehoorlijke vervulling van zijn taak als bestuurder
12 januari 2021
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de Nederlandse rechter rechtsmacht heeft in een vordering van Cancun Holding II B.V. tegen haar ex-bestuurder, die in Spanje woont, en wijst het verzet van de bestuurder af.
Effectenleaseovereenkomst en rechtsgeldigheid van vernietiging door echtgenoot
22 december 2020
Het hof oordeelt dat de effectenleaseovereenkomst rechtsgeldig is vernietigd door de echtgenote. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan Leaseproces, vermeerderd met wettelijke rente.
Overkreditering en zorgplicht van kredietverstrekkers in hypothecaire leningen
15 december 2020
Het hof oordeelt dat ELQ tekort is geschoten in haar zorgplicht bij het verstrekken van een hypothecaire lening aan [X] en [Y], en veroordeelt ELQ tot betaling van € 112.174,86 aan schadevergoeding.
Hoger beroep inzake schadevergoeding voor omgekomen vleesvarkens door uitval van regelapparatuur en de toepassing van polisvoorwaarden Dierenverzekering Agrarisch
15 december 2020
Hoger beroep over schadevergoeding voor 477 omgekomen vleesvarkens door uitval van regelapparatuur. Uitsluiting in polisvoorwaarden Dierenverzekering Agrarisch beoordeeld door het hof.
Hoger beroep inzake risico-opslag in rentebeding en informatieplicht van de bank
8 december 2020
Hoger beroep over risico-opslag in rentebeding van hypothecair krediet. ABN AMRO niet tekortgeschoten in informatieplicht. Vonnis kantonrechter bekrachtigd.
Bevoegdheid van bestuurder tot het maken van afspraken en de verschuldigdheid van een distributiefee
8 december 2020
Hoger beroep van Mint Tower tegen Kas Trading over de verschuldigdheid van een distributiefee. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat Mint Tower de fee verschuldigd is.
Verhaal van executiekosten na afgeblazen executies en de beoordeling van oneerlijke bedingen in algemene voorwaarden
8 december 2020
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 8 december 2020 de vordering van [appellante] gedeeltelijk toegewezen en ING veroordeeld tot betaling van € 946,22, met wettelijke rente. De proceskosten werden gecompenseerd.
Beroep tegen beslissing notaris inzake boedelafwikkeling en onafhankelijkheid
17 november 2020
Klaagster heeft de notaris verweten niet als een behoorlijk notaris te hebben gehandeld bij de boedelafwikkeling. Het hof oordeelt dat de notaris zorgvuldig heeft gehandeld en bevestigt de ongegrondheid van de klacht.
Klacht tegen een notaris inzake informatieplicht en declaraties
17 november 2020
Klagers dienen een klacht in tegen de notaris wegens het weigeren van inzage in een taxatierapport en excessieve declaraties. Het hof oordeelt dat de notaris zijn informatieplicht heeft geschonden en legt een berisping op.
Klacht tegen een notaris over wilsbekwaamheid en wijziging van een volmacht
17 november 2020
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris over de wilsbekwaamheid van haar vader bij wijziging van een volmacht. Het hof oordeelde dat de notaris voldoende zorgvuldigheid had betracht en verklaarde de klacht ongegrond.
Aansprakelijkheid van vervoerder bij internationaal zeevervoer onder de Hague-Visby Rules
10 november 2020
Aansprakelijkheid van [X] TRANSPORT B.V. voor schade aan metaalspoelen tijdens zeevervoer onder de Hague-Visby Rules bevestigd. Grieven van [X] verworpen, met uitzondering van de ingangsdatum van de wettelijke rente.
Aansprakelijkheid Logistics Solutions voor diefstal van kostbare horloges tijdens vervoer en opslag
3 november 2020
Logistics Solutions B.V. aansprakelijk voor diefstal van horloges tijdens vervoer; limitering aansprakelijkheid niet van toepassing voor buitenlandse afnemers. Veroordeling tot betaling van € 306 en € 315.869 aan TSM.
Hoger beroep over de bewijsopdracht en goedkeuring van dividendarbitrages tussen Dulogical B.V. en Webb Traders B.V.
13 oktober 2020
Dulogical B.V. verliest het hoger beroep tegen Webb Traders B.V. over de bewijsopdracht inzake dividendarbitrages. Het hof bekrachtigt het vonnis en oordeelt dat Dulogical niet heeft aangetoond dat zij werkzaamheden heeft verricht die onder 'Approved Activities' vallen.
Cessie en rechtsgeldigheid van vorderingen in civiele procedure
6 oktober 2020
Het hof oordeelt dat [X] Nieuw geen rechthebbende is van de vorderingen door gebrek aan geldige titel bij cessie. Vorderingen tegen Kopers worden afgewezen, behalve tegen geïntimeerde sub 8.
Bevriezing van banktegoeden van Staroil B.V. door ING Bank N.V. in verband met Amerikaanse sancties
6 oktober 2020
Staroil B.V. verliest hoger beroep tegen ING Bank N.V. over bevroren banktegoeden vanwege Amerikaanse sancties. Vordering niet toewijsbaar, beroep op overmacht gegrond.
Beoordeling van litispendentie in hoger beroep met betrekking tot een Ierse zaak en de toepassing van art. 27 EEX-Vo (oud)
29 september 2020
Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en oordeelt dat de Nederlandse rechter bevoegd blijft in verband met litispendentie, waarbij de vorderingen tussen dezelfde partijen en op dezelfde oorzaak berusten.
Geschil over de beëindiging van een distributieovereenkomst voor dierenverzorgingsproducten en schadevergoeding bij afgebroken onderhandelingen
29 september 2020
Geschil tussen EMAX NEDERLAND B.V. en BOEHRINGER INGELHEIM ANIMAL HEALTH NETHERLANDS B.V. over beëindiging distributieovereenkomst en schadevergoeding bij afgebroken onderhandelingen. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank en wijst vorderingen Emax af.
Klacht tegen een notaris met betrekking tot niet-ontvankelijkheid en vervaltermijn
22 september 2020
Klager heeft een klacht ingediend tegen een notaris, die niet-ontvankelijk werd verklaard vanwege het verstrijken van de vervaltermijn. Het hof bevestigt deze beslissing en wijst verzoeken van klager af.
Klacht tegen notaris over wilsbekwaamheid en zorgvuldigheid bij testament
22 september 2020
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris over de beoordeling van de wilsbekwaamheid van haar vader bij het opstellen van zijn testament. Het hof verklaarde de klacht ongegrond, oordelend dat de notaris voldoende zorgvuldigheid had betracht.
Verjaring van aanspraak op arbeidsongeschiktheidsuitkering en de uitleg van relevante wetgeving
8 september 2020
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank dat de aanspraak van [appellant] op een arbeidsongeschiktheidsuitkering is verjaard, en wijst de grieven van [appellant] af.
Hoger beroep inzake bemiddelingsovereenkomst en makelaarscourtage
8 september 2020
Hoger beroep over de toewijzing van makelaarscourtage aan PC22 door de rechtbank. Het hof bekrachtigt het vonnis en oordeelt dat PC22 recht heeft op de courtage.
Klacht tegen notarissen inzake nalatenschap en verdeling saldo
1 september 2020
Klager heeft een klacht ingediend tegen notarissen over de afhandeling van de nalatenschap van zijn moeder. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Verantwoordelijkheid van de notaris en kandidaat-notaris bij wilsbekwaamheid en testamenten
1 september 2020
Klaagster heeft een klacht ingediend tegen de notaris en kandidaat-notaris over wilsbekwaamheid en inzage in testamenten. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Verrekening van vorderingen in het kader van lastgeving tussen een producentenorganisatie en een afnemer van champignons
28 juli 2020
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van Funghi af, omdat [X] bevoegd was tot verrekening van vorderingen op [Y].
Hoger beroep inzake de ontvankelijkheid en dekking van een motorverzekering na diefstal
14 juli 2020
Hoger beroep over dekking motorverzekering na diefstal. Hof bevestigt eerdere uitspraak: geen dekking door niet voldoen aan beveiligingseisen. Appellanten niet-ontvankelijk verklaard wegens verkeerde tenaamstelling.
Dekking van machinebreukverzekering en gevolgen van verkoop van de machine
7 juli 2020
Geschil over dekking machinebreukverzekering tussen Delta Lloyd en Witec. Hof oordeelt dat dekking niet terecht is geweigerd en deskundigenonderzoek nodig is.
Aansprakelijkheid voor letselschade na mishandeling tijdens ruzie
7 juli 2020
Hoger beroep over aansprakelijkheid voor letselschade na mishandeling. Hof oordeelt dat [geïntimeerde] aansprakelijk is voor het beenletsel van [appellant] en wijst schadevergoeding toe.
Verzekeringsrechtelijke geschil over schade aan zonnepanelen door hagelstenen en de dekking onder de verzekering
30 juni 2020
Hoger beroep over schade aan zonnepanelen door hagelstenen. Het hof oordeelt dat Delta Lloyd verplicht is om de schade te vergoeden, ondanks dat de schade niet met het blote oog zichtbaar was.
Tuchtklacht BFT tegen notaris wegens schending Wwft en onderzoeksplicht
23 juni 2020
Het BFT heeft een tuchtklacht ingediend tegen een notaris wegens schending van de Wwft. Het hof verklaart de klacht gegrond en legt een berisping en een geldboete van € 3.000 op.
Hoger beroep inzake overeenkomst van geldlening tussen SWISS FINANCE ASSET MANAGEMENT AND TRUST AG en SUWEST BEHEER B.V.
23 juni 2020
Hoger beroep over een overeenkomst van geldlening tussen SFAM en Suwest, waarbij het hof het vonnis van de rechtbank bekrachtigt en de vorderingen van beide partijen gedeeltelijk afwijst.
Vordering uit onverschuldigde betaling en ongerechtvaardigde verrijking in civiele procedure
9 juni 2020
Hoad Holding B.V. heeft in hoger beroep geen vordering uit onverschuldigde betaling of ongerechtvaardigde verrijking op [geïntimeerde] kunnen onderbouwen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter.
Effectenlease en verklaring voor recht inzake Dexia Nederland B.V. en onverschuldigde betalingen door de afnemer
9 juni 2020
Hoger beroep van Dexia Nederland B.V. over onverschuldigde betalingen door de afnemer. Het hof oordeelt dat Dexia moet terugbetalen en compenseert de proceskosten.
Bevoegdheid en onrechtmatige daad in het kader van afgebroken onderhandelingen tussen investment banking partijen
26 mei 2020
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de vonnissen van de rechtbank Noord-Holland en oordeelt dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is in de zaak tussen Bryan Garnier c.s. en EOC c.s. over afgebroken onderhandelingen.
Aansprakelijkheid bij aanrijding tussen een bestelbus met aanhanger en een geparkeerde auto
19 mei 2020
Hoger beroep over aansprakelijkheid bij aanrijding tussen een bestelbus en een geparkeerde auto. Het hof oordeelt dat de schadevergoedingsplicht van de verzekeraar tot de helft wordt verminderd.
Verwijzing na Hoge Raad inzake schadevergoeding bij tekortkomingen in overeenkomst tussen softwareverkoper en ontwikkelaar
12 mei 2020
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat IBIS B.V. tekortgeschoten is in haar verplichtingen jegens [geïntimeerde] en veroordeelt IBIS tot betaling van € 41.739,50 aan schadevergoeding, vermeerderd met wettelijke rente.
Beoordeling van de ontvankelijkheid en afwijzing van verzoek tot vermindering van betekeningskosten door de Ontvanger van de Belastingdienst
12 mei 2020
Hoger beroep van [X] Beheer c.s. tegen de Ontvanger van de Belastingdienst over de afwijzing van hun verzoek tot vermindering van betekeningskosten. Het hof verklaart de appellanten ontvankelijk, maar wijst hun vordering af.
Klacht tegen een notaris wegens niet-inschrijving in het boedelregister en partijdig optreden bij de afwikkeling van een nalatenschap
28 april 2020
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris wegens niet-inschrijving in het boedelregister en partijdig optreden. Het hof verklaarde de klacht gedeeltelijk gegrond en legde een waarschuwing op aan de notaris.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten op grond van art. 1:88/89 BW
28 april 2020
Hoger beroep van Dexia tegen de erfgenamen van [X] over de vernietiging van leaseovereenkomsten. Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en veroordeelt Dexia in de kosten.
Vernietiging van effectenleaseovereenkomsten op grond van art. 1:88 en 1:89 BW na stuiting door collectieve procedure
28 april 2020
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt de effectenleaseovereenkomsten op grond van art. 1:88 en 1:89 BW, na stuiting door een collectieve procedure. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan de appellant.
Herstelarrest inzake collectieve actie betreffende in Ivoorkust gestorte afvalstoffen
28 april 2020
Herstelarrest in een collectieve actie van Stichting Victimes des Dechets Toxiques Cote d'Ivoire tegen Trafigura Beheer B.V. en Trafigura Limited, met correctie van een kennelijke fout in het dictum van een eerder arrest.
Tweede schadestaatprocedure met betrekking tot verjaringstermijnen en goede procesorde in civiele rechtszaak
28 april 2020
Tweede schadestaatprocedure tussen HAC en [Y] over verjaring en goede procesorde. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van HAC af.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomsten en onaanvaardbare financiële lasten
21 april 2020
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat leaseovereenkomsten 1, 2 en 4 een onaanvaardbare last op [geïntimeerde] legden, en wijst schadevergoeding toe aan [geïntimeerde].
Effectenlease en onaanvaardbaar zware last in hoger beroep
14 april 2020
Hoger beroep over effectenlease waarbij het hof oordeelt dat leaseovereenkomsten een onaanvaardbaar zware last vormen voor de appellant. Dexia moet schadevergoeding betalen. Vonnis vernietigd en kosten gecompenseerd.
Hoger beroep inzake renteswapovereenkomsten en de rol van ABN AMRO in de advisering aan mkb-ondernemers
14 april 2020
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de vonnissen van de rechtbank en wijst de vorderingen van Claim Participants af, o.a. wegens onvoldoende bewijs van schending van zorgplicht door ABN AMRO.
Vernietiging leaseovereenkomsten en terugbetaling door Dexia
7 april 2020
Het hof vernietigt leaseovereenkomsten tussen [appellant] en Dexia en veroordeelt Dexia tot terugbetaling van betaalde bedragen, verminderd met opbrengsten van aandelen.
Hoger beroep inzake renteswap en renteopslagen door ING Bank N.V.
7 april 2020
Hoger beroep over renteswapovereenkomsten en renteopslagen door ING Bank N.V. KVR c.s. vorderen terugbetaling van teveel betaalde renteopslagen. Hof oordeelt dat ING onrechtmatig handelde door rentevisie niet te delen.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat in het kader van een echtscheidingsprocedure en de gevolgen van het niet instellen van incidenteel appel
31 maart 2020
Het hof oordeelt over de beroepsaansprakelijkheid van [X] Advocaten in een echtscheidingsprocedure, waarbij de advocaat geen incidenteel appel heeft ingesteld. De ontbinding van de overeenkomst wordt uitgesproken, maar de terugbetaling van het honorarium wordt afgewezen.
Hoger beroep inzake ongetekende overeenkomst en aansprakelijkheid Team 10 B.V. c.s.
31 maart 2020
Hoger beroep over ongetekende overeenkomst tussen [appellant] en Team 10 B.V. c.s. Hof oordeelt dat overeenkomst juiste weergave is van afspraken. Vorderingen [appellant] afgewezen, geen onrechtmatig handelen vastgesteld.
Klacht tegen een notaris met betrekking tot (schijn van) partijdigheid en opgelegde maatregelen
24 maart 2020
Klagers hebben een klacht ingediend tegen de notaris wegens (schijn van) partijdigheid. Het hof heeft de klacht gegrond verklaard en de notaris voor twee weken geschorst.
Klacht tegen een notaris over uitstel van transportdatum en communicatieproblemen
24 maart 2020
Klager diende een klacht in tegen een notaris over uitstel van de transportdatum en communicatieproblemen. Het hof oordeelde dat het uitstellen van de transportdatum tuchtrechtelijk verwijtbaar was en legde de notaris een waarschuwing op.
Klacht tegen een notaris inzake belangenverstrengeling en koppelverkoop
24 maart 2020
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de ongegrondverklaring van de klacht tegen een notaris inzake belangenverstrengeling en koppelverkoop van een woning.
Dekkingsgeschil D&O-verzekering en faillissement Imtech
17 maart 2020
Dekkingsgeschil D&O-verzekering na faillissement Imtech; commissarissen vorderen dekking voor juridische kosten, maar CNA weigert dekking omdat primaire verzekering niet is uitgeput. Hof wijst vorderingen af.
Aansprakelijkheid van ABN Amro jegens borgsteller in faillissementsaanvraag en schadestaatprocedure
10 maart 2020
Het hof oordeelt dat ABN Amro aansprakelijk is jegens borgsteller [X] en verwijst de zaak naar de schadestaatprocedure. De vordering van [appellanten] wordt gedeeltelijk toegewezen, maar de reconventionele vordering van ABN Amro wordt afgewezen.
Vernietiging bestuursbeslissing en dividenduitkering in vennootschapsrechtelijke context
25 februari 2020
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot vernietiging van de bestuursbeslissing en goedkeuring van de jaarrekening door de rechtbank, met verwijzing in de proceskosten.
Vordering tot schadevergoeding door gedupeerde aandeelhouder aan bestuurders wegens foutief handelen
25 februari 2020
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de schadevergoeding door de rechtbank, omdat Divino c.s. niet konden aantonen dat zij de vordering rechtsgeldig konden instellen.
Vervolg van tussenarrest inzake aansprakelijkheid van bestuurder voor onrechtmatige besluiten en winstcorrectie
18 februari 2020
Het hof oordeelt dat de bestuurder van de B.V. onrechtmatig heeft gehandeld door huurovereenkomsten aan te gaan die niet in het belang van de B.V. waren, en veroordeelt hem tot schadevergoeding van € 130.000 en € 310.000, vermeerderd met wettelijke rente.
Hoger beroep inzake medewerking aan vervangend aandeelhoudersregister van Inmoves B.V.
11 februari 2020
Hoger beroep over medewerking aan vervangend aandeelhoudersregister van Inmoves B.V. De Klerk moet meewerken, maar proceskostenveroordeling wordt aangepast.
Hoger beroep inzake de rechtsgeldigheid van de overdracht van aandelen in Yukos Finance B.V. aan OOO Promneftstroy
4 februari 2020
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van de overdracht van aandelen in Yukos Finance aan Promneftstroy, na eerdere uitspraken van de Hoge Raad en rechtbank.
Verbetering van een eerder arrest inzake kosten van het geding in civiele procedure
21 januari 2020
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 21 januari 2020 een eerder arrest verbeterd, waarbij de kosten van het geding in eerste aanleg zijn aangepast van € 639,00 naar € 1.039,11.
Klacht tegen een notaris over vervaltermijn en onpartijdigheid bij aandelenoverdracht
21 januari 2020
Klager diende een klacht in tegen notaris [notaris] over onpartijdigheid en vervaltermijn bij aandelenoverdracht. Het hof verklaarde de klacht ongegrond, omdat deze te laat was ingediend.
Klacht tegen een voormalig gerechtsdeurwaarder over aanplakbiljet executoriale verkoop
14 januari 2020
Klager diende een klacht in tegen een gerechtsdeurwaarder over een aanplakbiljet dat een verkeerde indruk wekte. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en vernietigde de eerdere beslissing.
Aansprakelijkheid voor schade door verlies van controle over domeinnamen en verjaring van schadevergoeding
14 januari 2020
Hoger beroep over verjaring van schadevergoeding wegens verlies van controle over domeinnamen. Vordering van appellant is verjaard, hof bekrachtigt vonnis rechtbank.
Klacht tegen notaris over onzorgvuldig handelen bij testament en wilsbekwaamheid
7 januari 2020
Klacht tegen notaris over onzorgvuldig handelen bij testament en wilsbekwaamheid gedeeltelijk gegrond verklaard, zonder maatregel. Notaris moet griffierecht van € 50,- vergoeden.
Klacht tegen een notaris wegens schending van ministerieplicht en onzorgvuldig handelen
17 december 2019
Klagers dienden een klacht in tegen een notaris wegens schending van ministerieplicht. Het hof verklaarde de klacht ongegrond en bevestigde de eerdere beslissing van de kamer.
Klacht tegen oud-notaris over wilsbekwaamheid en maatschap
17 december 2019
Klagers hebben een klacht ingediend tegen een oud-notaris over wilsbekwaamheid en het bestaan van een maatschap. Het hof verklaart de klachtonderdelen ongegrond en oordeelt dat de oud-notaris niet tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld.
Hoger beroep inzake onbetaalde leveringen en bevrijdende betalingen in het kader van Italiaanse insolventieprocedure
17 december 2019
Hoger beroep over onbetaalde leveringen door Flory Cart aan Albert Heijn, waarbij het hof bevestigt dat Albert Heijn bevrijdend heeft betaald aan derden ondanks de Italiaanse insolventieprocedure.
Hoger beroep kort geding inzake onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking met betrekking tot een leningsovereenkomst
17 december 2019
Hoger beroep van Vickers tegen [appellant] en [gedaagde] over onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking. Vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Borgstelling en buitengerechtelijke vernietiging door echtgenote in het kader van financiering
26 november 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de borgstelling van [geïntimeerde] niet rechtsgeldig was vernietigd en veroordeelt hem tot betaling van € 275.000,-- aan Rabobank.
Hoofdelijke aansprakelijkheid en zorgplicht van de bank bij bouwhypotheek op Sint Maarten
19 november 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat [appellante] hoofdelijk aansprakelijk is voor de hypotheekschuld en dat de bank niet in strijd met haar zorgplicht heeft gehandeld. Vordering van CHB tot betaling van ANG 25.172,59 wordt toegewezen.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat in verband met belangenverstrengeling en schending van vertrouwelijke informatie
12 november 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de advocaten onrechtmatig hebben gehandeld door beslag te leggen op vorderingen van de appellanten, die een voormalig cliënt zijn. De appellanten hebben echter niet aangetoond dat zij schade hebben geleden.
Civiele rechtsstrijd na cassatie en verwijzing met betrekking tot schadevergoeding en causale toerekening
5 november 2019
Civiele rechtsstrijd tussen Avi Cranes Ltd. en Trading Company [X] B.V. over schadevergoeding na verwijzing door de Hoge Raad. Het hof oordeelt dat [X] toerekenbaar tekort is geschoten en kent schadevergoeding toe aan Avi.
Klacht tegen gerechtsdeurwaarder over ambtshandeling en kosten in het kader van E-court
29 oktober 2019
Het hof oordeelt dat de gerechtsdeurwaarder bevoegd was om registers te raadplegen, maar onterecht kosten in rekening bracht. Berisping opgelegd en kostenveroordeling aan de gerechtsdeurwaarder.
Beëindiging bankrelatie door ING Bank N.V. met Hap Foods Holland B.V. en de juridische implicaties van contractueel opzeggingsrecht en zorgplicht
29 oktober 2019
Hoger beroep over beëindiging bankrelatie tussen Hap Foods en ING. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van Hap Foods, ondanks onvoldoende bewijs voor onacceptabel risico op witwassen.
Effectenlease en prejudiciële vragen aan de Hoge Raad met betrekking tot de vernietiging van leaseovereenkomsten en verjaring van restitutievorderingen
15 oktober 2019
Arrest van het Gerechtshof Amsterdam over effectenlease en prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over de vernietiging van leaseovereenkomsten en verjaring van restitutievorderingen.
Vernietiging leaseovereenkomsten en terugbetaling door Dexia
15 oktober 2019
Het hof vernietigt het vonnis en verklaart dat de leaseovereenkomsten 2 tot en met 5 tijdig zijn vernietigd. Dexia moet terugbetalen aan [geïntimeerde].
Effectenlease en de verplichtingen van Dexia ten aanzien van leaseovereenkomsten
15 oktober 2019
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 15 oktober 2019 geoordeeld dat Dexia aan haar verplichtingen uit een leaseovereenkomst heeft voldaan en niets meer aan [geïntimeerde] verschuldigd is. [geïntimeerde] is veroordeeld tot terugbetaling van het betaalde bedrag, vermeerderd met wettelijke rente.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomsten tussen Dexia Nederland B.V. en [geïntimeerde] met betrekking tot schadevergoeding en verjaring
15 oktober 2019
Hoger beroep van Dexia Nederland B.V. tegen een vonnis van de kantonrechter over leaseovereenkomsten en schadevergoeding. Het hof oordeelt over verjaring en houdt verdere beslissing aan.
Effectenleasezaak tussen Dexia Nederland B.V. en een particuliere appellant met betrekking tot onaanvaardbare financiële lasten en leaseovereenkomsten
8 oktober 2019
Effectenleasezaak tussen Dexia en een appellant over onaanvaardbare financiële lasten. Het hof verwijst de zaak naar de rol voor verdere behandeling en moedigt schikking aan.
Schadevergoeding op grond van onrechtmatig handelen van de advocaat
8 oktober 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de geïntimeerde aansprakelijk is voor schadevergoeding aan de appellant wegens onrechtmatig handelen, en kende een bedrag van € 58.946,44 toe, vermeerderd met rente.
Hoger beroep kort geding inzake executiegeschil over eigendom van een Ferrari in faillissement
8 oktober 2019
Hoger beroep van curator tegen Robi House en Barron over eigendom van een Ferrari in faillissement. Hof oordeelt dat Daytona eigenaar is en vernietigt eerdere uitspraak.
Verzoek tot herziening van eerdere beslissingen in notariële tuchtzaak
1 oktober 2019
Verzoekers zijn niet-ontvankelijk in hun verzoek tot herziening van eerdere beslissingen van het hof. Het verzoek tot herziening van de beslissing van 13 juni 2017 is afgewezen.
Hoger beroep inzake effectenlease en vernietiging leaseovereenkomst op grond van oneerlijke bedingen
1 oktober 2019
Hoger beroep over effectenlease en vernietiging leaseovereenkomst. Hof bekrachtigt eerdere vonnissen en oordeelt dat [appellant] onvoldoende belang heeft bij hoger beroep.
Schadevergoeding in verband met renteswap tussen Creative Industry Amsterdam B.V. en Coöperatieve Rabobank Amsterdam U.A.
24 september 2019
Creative Industry Amsterdam B.V. vordert € 5.228.965 schadevergoeding van Rabobank wegens onjuist advies over renteswap. Het hof oordeelt dat Rabobank aansprakelijk is en kent de schadevergoeding toe, inclusief wettelijke rente.
Aansprakelijkheid voor terugbetaling van een geldlening en bewijsvoering in civiele procedures
17 september 2019
Het hof oordeelt dat [appellant] zich heeft verbonden tot terugbetaling van een lening van € 100.000 aan [X] Beheer B.V. en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Beroepsaansprakelijkheid van een adviserend accountant en de aanvang van de verjaringstermijn
17 september 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de verjaringstermijn voor de vorderingen van [X] is aangevangen op 17 juni 2008. [geïntimeerden] hebben niet tekortgeschoten in hun zorgplicht.
De overdraagbaarheid van een opdrachtenportefeuille in het civiele recht
17 september 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat een opdrachtenportefeuille niet overdraagbaar is, waardoor geen pandrecht kan worden gevestigd. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Aansprakelijkheid van assurantietussenpersoon voor niet-honoren van claim op beroepsaansprakelijkheidsverzekering
17 september 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat Aon niet aansprakelijk is voor de bereddingskosten van Juresta c.s. omdat er geen causaal verband is aangetoond.
Vordering tot betaling van vervroegd opeisbare kredietsom en buitengerechtelijke kosten in het faillissement
17 september 2019
Hoger beroep over vordering tot betaling van vervroegd opeisbare kredietsom en buitengerechtelijke kosten. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de curatoren toe.
Beroepsaansprakelijkheid van advocaat wegens niet indienen bezwaarschrift en gevolgen voor schadevergoeding
3 september 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat Interbulb niet heeft aangetoond dat het niet indienen van bezwaar door haar advocaat tot schade heeft geleid.
Hoger beroep kort geding inzake registratie in Extern Verwijzingsregister na schadeclaim
20 augustus 2019
Hoger beroep van [appellant] tegen ANSVAR over registratie in EVR na schadeclaim. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering om registratie ongedaan te maken.
Beëindiging bankrelatie ING met Yin Yang Exploitatie B.V. en aanverwante vennootschappen na verdenking van witwassen
30 juli 2019
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de vorderingen van Yin Yang c.s. tot voortzetting van de bankrelatie met ING afgewezen, gezien de verdenkingen van witwassen en de zorgplicht van de bank.
Schending van bijzondere zorgplicht door bank in tripartiete overeenkomst met particuliere belegger
16 juli 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat IGB haar zorgplicht heeft geschonden in een tripartiete overeenkomst met een particuliere belegger, door te beleggen in niet-gereguleerde hedge funds.
Bevel deskundigenbericht en benoeming deskundige in hoger beroep Achmea Schadeverzekeringen N.V.
16 juli 2019
Hoger beroep Achmea Schadeverzekeringen N.V. over arbeidsongeschiktheid. Deskundigen benoemd voor onderzoek naar gezondheidsklachten en arbeidsongeschiktheid.
Klacht tegen notaris wegens niet verstrekken urenspecificatie en schending van de AVG
9 juli 2019
Het hof bevestigt de berisping van de notaris wegens het niet verstrekken van een urenspecificatie en legt hem een kostenveroordeling op van € 3.000,-.
Toerekening van garanties aan de overheid in het kader van staatssteun en de gevolgen van onbevoegdheid van de bestuurder
9 juli 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de garantie van 4 juni 2004 door HbR nietig is vanwege onbevoegdheid van de bestuurder. De gemeente Rotterdam was niet betrokken bij de garantieverlening, waardoor toerekening aan de overheid niet mogelijk was. Commerz's vorderingen worden afgewezen, behalve voor de RDM-garanties.
Klacht tegen notarissen over uitgifte preferente aandelen en schending informatieplicht
9 juli 2019
Klagers dienen klacht in tegen notarissen over niet-uitgeven preferente aandelen en schending informatieplicht. Hof verklaart klagers niet-ontvankelijk in hun klachten.
Hoger beroep inzake effectenleaseovereenkomsten en aansprakelijkheid van Dexia Nederland B.V.
9 juli 2019
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten tussen [appellante] en Dexia. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de kosten van het geding in hoger beroep toe aan Dexia.
Hoger beroep inzake effectenlease en vernietiging leaseovereenkomst
9 juli 2019
Hoger beroep over effectenlease; leaseovereenkomst vernietigd. Appellant kan bewijs niet leveren, verzoek om meer tijd afgewezen. Proceskostenveroordeling.
Beoordeling van de vernietiging van rechtshandelingen in faillissement en de benadeling van schuldeisers
2 juli 2019
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de vernietiging van rechtshandeling door [X] q.q. en oordeelt dat schuldeisers benadeeld zijn. [X] q.q. wordt veroordeeld in de kosten van het geding.
Vervolg van tussenarrest inzake aanvullend voorschot deskundigen in civiele procedure
25 juni 2019
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 25 juni 2019 een aanvullend voorschot van € 30.250,- voor deskundigen toegewezen in een civiele procedure tussen Q-Music en verschillende geïntimeerden.
Effectenlease en de verplichtingen van Dexia ten aanzien van leaseovereenkomsten
25 juni 2019
Het hof heeft Dexia in het gelijk gesteld en geoordeeld dat zij aan haar verplichtingen heeft voldaan, waardoor de vordering van [geïntimeerde] werd afgewezen.
Effectenlease en advisering door een onafhankelijke tussenpersoon in de zaak Dexia Nederland B.V.
25 juni 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter, waarbij Dexia's vordering tot terugbetaling van € 2.902,02 aan de geïntimeerde wordt afgewezen. Geen advisering door een onafhankelijke tussenpersoon vastgesteld.
Onrechtmatige daad door onbehoorlijke taakvervulling van de penningmeester van een stichting met betrekking tot niet terugbetaalde geldopnames voor privé-doeleinden
28 mei 2019
Hoger beroep over onrechtmatige daad door penningmeester van stichting die geld voor privédoeleinden gebruikte. Vordering van stichting toegewezen, [geïntimeerde] veroordeeld tot € 110.543,11 schadevergoeding.
Discussie over herinvesteringsreserve en zorgvuldigheidsplicht van fiscaal adviseur
21 mei 2019
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vordering van Waterland af. Waterland wordt veroordeeld tot terugbetaling van onverschuldigd betaalde bedragen aan Middenweg c.s. wegens schending van de zorgvuldigheidsplicht als fiscaal adviseur.
Discussie over herinvesteringsreserve en zorgvuldigheidsplicht fiscaal adviseur
21 mei 2019
Hoger beroep over herinvesteringsreserve en zorgvuldigheidsplicht fiscaal adviseur. Hof vernietigt vonnis en wijst vordering Contaxus af, Middenweg krijgt terugbetaling van € 26.017,68 en € 7.176,81.
Aansprakelijkheid van de bank voor schending van zorgplicht bij ongebruikelijke transacties op een zakelijke rekening
14 mei 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat ING aansprakelijk is voor 50% van de schade van Foot Locker door schending van zorgplicht bij ongebruikelijke transacties op de rekening van een eenmanszaak. Schadevergoeding bedraagt € 502.253,75, met wettelijke rente vanaf 29 januari 2015.
Aansprakelijkheid bij val in toiletruimte van tankstation en zorgplicht van eigenaar
16 april 2019
Hoger beroep over aansprakelijkheid na val in tankstation. Hof oordeelt dat eigenaar niet aansprakelijk is; voldoende zorgplicht en geen gebrekkige opstal.
Klacht tegen een notaris over onzorgvuldig handelen bij testament en levenstestament
16 april 2019
Klagers verwijten de notaris onzorgvuldig handelen bij testament en levenstestament. Het hof verklaart de klacht gedeeltelijk gegrond en legt een berisping op aan de notaris.
Effectenlease en de vernietiging van leaseovereenkomsten door niet-handelende echtgenoten
2 april 2019
Hoger beroep over de vernietiging van een effectenleaseovereenkomst door de niet-handelende echtgenoot. Het hof overweegt prejudiciële vragen aan de Hoge Raad te stellen over de bindende kracht van eerdere uitspraken.
Hoger beroep inzake beding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid en schadevergoeding wegens onrechtmatige verstrekking van rapport
2 april 2019
Hoger beroep over beding redelijkheid en billijkheid en schadevergoeding voor onrechtmatige rapportverstrekking. Grieven afgewezen, kostenveroordeling voor [appellant].
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomst op grond van art. 1:88 en 1:89 BW met betrekking tot verjaring en stuiting
2 april 2019
Hoger beroep over de vernietiging van een effectenleaseovereenkomst. Het hof oordeelt dat de verjaringstermijn is gestuit en dat de overeenkomst rechtsgeldig is vernietigd.
Vernietiging leaseovereenkomsten en verjaringstermijn in effectenleasezaken
2 april 2019
Het hof vernietigt de eerdere vonnissen en verklaart de leaseovereenkomsten rechtsgeldig vernietigd. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan de appellant, vermeerderd met wettelijke rente.
Internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter in civiele zaken en de toepassing van EEX-Vo
28 maart 2019
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de Nederlandse rechter geen internationale bevoegdheid heeft over de vorderingen van Omni en Naftogaz, en vernietigt het bestreden vonnis.
Uitleg van een samenwerkingsovereenkomst inzake dividendarbitrage en de vraag of het handelen van Dulogical onder ‘Approved Activities’ valt
26 maart 2019
Dulogical B.V. in hoger beroep tegen Webb Traders B.V. over de uitleg van een samenwerkingsovereenkomst inzake dividendarbitrage. Het hof laat Dulogical toe bewijs te leveren van haar stellingen.
Klacht van een Vereniging van Eigenaars tegen een notaris inzake zorgvuldigheidsplicht bij overdracht van appartementsrechten
26 maart 2019
Het hof bevestigt de beslissing van de kamer dat de klacht van de VvE tegen de notaris ongegrond is, omdat de notaris niet onzorgvuldig heeft gehandeld bij de overdracht van appartementsrechten.
Klacht tegen een notaris wegens schending van de geheimhoudingsplicht en onbetamelijk handelen
19 maart 2019
Klagers hebben een klacht ingediend tegen een notaris wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Het hof verklaart de klacht gegrond en legt de notaris een berisping op.
Effectenlease en verjaring van vorderingen uit onverschuldigde betaling
19 maart 2019
Hoger beroep over effectenlease; vordering uit onverschuldigde betaling niet verjaard. Echtgenote mag tegenbewijs leveren tegen bewijsvermoeden van bekendheid met leaseovereenkomst.
Zorgplicht van banken bij hypotheekovereenkomsten en de gevolgen van restschuld na gedwongen verkoop
19 maart 2019
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat ING niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens [appellant] in het kader van hypothecaire leningen, ondanks de restschuld na verkoop.
Hoger beroep inzake de verkoop van bieten en de afkeuring door de afnemer
19 maart 2019
Hoger beroep over de afkeuring van bieten door de afnemer. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Hoger beroep inzake effectenlease-overeenkomsten en bewijsvermoeden van bekendheid met leaseovereenkomst
5 maart 2019
Hoger beroep over effectenlease-overeenkomsten; bewijsvermoeden van bekendheid met leaseovereenkomst niet ontzenuwd; vernietiging van leaseovereenkomst van 4 september 2000.
Hoger beroep inzake onrechtmatige daad en nalatenschap met betrekking tot erfgenamen en verklaring van erfrecht
26 februari 2019
Hoger beroep over onrechtmatige daad inzake nalatenschap. [geïntimeerde] heeft onrechtmatig gehandeld door nalatenschap te aanvaarden zonder melding van [appellanten]. Schadevergoeding van € 242.537,85 toegekend.
Hoger beroep kort geding inzake registratie persoonsgegevens in het Incidentenregister en Extern Verwijzingsregister
21 februari 2019
Het hof heeft de vordering van [appellante] tot verwijdering uit het EVR toegewezen, maar de overige vorderingen afgewezen. De proceskosten zijn gecompenseerd tussen partijen.
Effectenlease en de beoordeling van onaanvaardbaar zware lasten in leaseovereenkomsten
12 februari 2019
Hoger beroep in effectenlease-zaak. Hof oordeelt dat leaseovereenkomsten geen onaanvaardbaar zware last vormen voor [appellant]. Dexia moet € 2.063,78 vergoeden voor leaseovereenkomst IV. Proceskosten gecompenseerd.
Dekkingsgeschil over CAR-verzekering na wijziging van bestek en schade door groutwerkzaamheden
12 februari 2019
Dekkingsgeschil tussen Achmea en Bouwcombinatie over schade door groutwerkzaamheden. Hof oordeelt dat schade niet verzekerd is, vernietigt vonnis rechtbank en wijst vorderingen af.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomst op basis van art. 1:88/89 BW met betrekking tot bewijsvermoeden en verjaring
12 februari 2019
Hoger beroep over de vernietiging van een leaseovereenkomst. Het hof oordeelt dat het bewijsvermoeden van de kantonrechter is ontzenuwd en dat de leaseovereenkomst rechtsgeldig is vernietigd.
Borgtocht en zorgplicht van de bank bij herfinanciering van een bedrijf
5 februari 2019
Hoger beroep over de geldigheid van een borgtocht en zorgplicht van de bank bij herfinanciering van een bedrijf. Borgtocht is geldig, zorgplicht niet geschonden.
Effectenleaseovereenkomsten en onaanvaardbaar zware financiële last in hoger beroep
29 januari 2019
Het hof oordeelt dat de leaseovereenkomsten geen onaanvaardbaar zware financiële last vormen voor de geïntimeerde, maar dat Dexia wel schadevergoeding moet betalen voor de restschuld van leaseovereenkomst 1.
Klacht tegen notarissen over testament en volmacht van de vader
22 januari 2019
Klager diende een klacht in tegen notarissen over hun handelen bij testament en volmacht van zijn vader. Het hof verklaarde de klacht deels ongegrond en bevestigde de eerdere beslissing van de kamer.
Klacht tegen een notaris over vervaltermijn en gang van zaken tijdens bijeenkomst op notariskantoor
22 januari 2019
Klager diende een klacht in tegen de notaris, die ongegrond werd verklaard. Het hof bevestigde de beslissing van de kamer en oordeelde dat klager niet-ontvankelijk was in zijn nieuw geformuleerde klachten.
Klacht tegen notaris met betrekking tot niet-ontvankelijkheid in hoger beroep
22 januari 2019
Het hof verklaart appellant niet-ontvankelijk in zijn hoger beroep tegen de notaris in twee zaken, omdat hij geen belanghebbende is volgens de Wet op het Notarisambt.
Klacht tegen een gerechtsdeurwaarder met betrekking tot onterecht dreigen met executiemaatregelen en incassokosten
8 januari 2019
Het hof oordeelt dat de klacht tegen de gerechtsdeurwaarder ongegrond is, met uitzondering van klachtonderdeel c, waar klaagster niet ontvankelijk in wordt verklaard.
Vernietiging leaseovereenkomst en verjaring in effectenleasezaken
18 december 2018
Het hof vernietigt de leaseovereenkomst van 20 december 2000 en veroordeelt Dexia tot terugbetaling van betaalde bedragen, maar wijst de vordering tot vergoeding van buitengerechtelijke kosten af.
Geen overkreditering bij hypotheekverstrekking aan arts, die niet in dienstbetrekking werkzaam is
18 december 2018
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank dat er geen overkreditering was bij de hypotheekverstrekking aan de appellant, een arts, en dat de Rabobank als redelijk handelend adviseur heeft gehandeld.
Faillissementsaanvraag en particuliere borgstelling in civiel recht
18 december 2018
Het hof oordeelt dat [X] als particuliere borg moet worden aangemerkt en dat ABN AMRO onterecht de borgstellingen ten grondslag legt aan de faillissementsaanvraag. De zaak wordt verwezen voor nadere memorie.
Hoger beroep inzake doorlopend krediet en contractsoverneming
18 december 2018
Hoger beroep over een doorlopend krediet waarbij de geïntimeerde de ondertekening van de overeenkomst betwist. Het hof oordeelt dat de overeenkomst rechtsgeldig is en verwijst de zaak voor verdere behandeling.
Hoger beroep inzake conservatoir beslag en herbegroting vordering T-Regent tegen Infinity c.s.
18 december 2018
Hoger beroep van T-Regent tegen opheffing conservatoir beslag door voorzieningenrechter. Hof herbegroot vordering op € 3.000.000,- en vernietigt eerdere beslissing.
Klacht tegen gerechtsdeurwaarders over onterecht in rekening gebrachte kosten en gebrek aan informatie
18 december 2018
Klager heeft een klacht ingediend tegen gerechtsdeurwaarders over onterecht in rekening gebrachte kosten en gebrek aan informatie. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de beslissing van de kamer.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten in het kader van verjaring en bewijsvermoeden
4 december 2018
Hoger beroep over de vernietiging van effectenleaseovereenkomsten. Het hof oordeelt dat de verjaringstermijn is gestuit en dat de leaseovereenkomsten vernietigbaar zijn. De zaak wordt verwezen voor verdere behandeling.
Ongerechtvaardigde verrijking en aansprakelijkheid van een bankrekeninghouder na oplichting
4 december 2018
Het hof bevestigt de aansprakelijkheid van een bankrekeninghouder voor ongerechtvaardigde verrijking na oplichting, en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Vernietiging leaseovereenkomst en verjaring in effectenleasezaken
4 december 2018
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt de eerdere vonnissen en verklaart de leaseovereenkomst rechtsgeldig vernietigd. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling van betaalde bedragen met wettelijke rente.
Hoger beroep inzake opheffing conservatoire verhaalsbeslagen en leveringsbeslag op aandelen in een Nederlandse BV
27 november 2018
Hoger beroep over opheffing conservatoire verhaalsbeslagen door Rhea, waarbij het hof de eerdere beslissing bekrachtigt en oordeelt dat Rhea de kosten van het hoger beroep moet dragen.
Beroepsaansprakelijkheid van een advocaat wegens onvoldoende informatie over procesrisico's
20 november 2018
Het hof oordeelt dat de advocaat niet onrechtmatig heeft gehandeld door de appellant niet voldoende te informeren over procesrisico's, en wijst de vorderingen af.
Effectenlease en de rol van Vero Telemarketing in de aansprakelijkheid van Dexia
20 november 2018
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten tussen [appellante] en Dexia, waarbij het hof oordeelt dat Dexia volledig aansprakelijk is, ondanks de rol van Vero Telemarketing.
Klacht tegen een notaris over onderzoek naar scheiding en deling van huwelijksgemeenschap en verkoop van woning
13 november 2018
Klaagster verwijt de notaris dat hij niet heeft onderzocht of de scheiding en deling van de huwelijksgemeenschap heeft plaatsgevonden en dat hij zonder toestemming heeft meegewerkt aan de verkoop van de woning. Het hof bevestigt de beslissing van de kamer.
Effectenlease en de beoordeling van oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten
6 november 2018
Hoger beroep van Dexia over de oneerlijkheid van bedingen in effectenleaseovereenkomsten. Het hof stelt prejudiciële vragen aan het HvJEU over richtlijn 93/13.
Aansprakelijkheid van Binckbank voor schade door storing bij Euronext en schending zorgplicht
6 november 2018
Hoger beroep van [appellant] tegen Binckbank over schade door storing bij Euronext en schending zorgplicht. Hof bevestigt eerdere uitspraak, vorderingen niet toewijsbaar.
Effectenlease en de toepassing van de hofformule in het kader van onaanvaardbaar zware financiële lasten
23 oktober 2018
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en kent Dexia een schadevergoeding toe voor leaseovereenkomst 2, terwijl leaseovereenkomst 1 geen onaanvaardbare last vormde. Proceskosten worden gecompenseerd.
Hoger beroep van Stichting Union des Victimes de Déchets Toxiques d’Abidjan tegen Trafigura Beheer B.V. inzake niet-ontvankelijkheid en hoedanigheidswissel
16 oktober 2018
Het Gerechtshof Amsterdam verklaarde de Stichting niet-ontvankelijk in haar hoger beroep tegen Trafigura vanwege ongeoorloofde hoedanigheidswissel. De kosten werden aan de Stichting opgelegd.
Herroeping van beslissingen in de Sprintplan-zaak door de Vereniging Consument en Geldzaken tegen Aegon Bank N.V.
16 oktober 2018
VCG's vordering tot herroeping van eerdere uitspraken in de Sprintplan-zaak tegen Aegon is afgewezen. Het hof oordeelt dat er geen nieuwe feiten zijn die herroeping rechtvaardigen.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW
2 oktober 2018
Hoger beroep over de vernietiging van effectenleaseovereenkomsten op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW. Het hof laat [geïntimeerde] toe tot het leveren van tegenbewijs.
Hoger beroep inzake arbeidsongeschiktheid en polisvoorwaarden
2 oktober 2018
Hoger beroep van Achmea Schadeverzekeringen N.V. inzake arbeidsongeschiktheid en polisvoorwaarden. Het hof gelast een comparitie van partijen voor nadere inlichtingen en overleg over deskundigen.
Effectenlease en de toepassing van de hofformule in hoger beroep
25 september 2018
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter in een effectenleasezaak, oordelend dat de leaseovereenkomst geen onaanvaardbaar zware financiële last op de appellant legde.
Klacht tegen een notaris wegens schending van zorgplicht en onherroepelijke volmacht
18 september 2018
Het hof oordeelt dat de notaris zijn zorgplicht heeft geschonden door geen contact op te nemen met de klaagster bij de levering van aandelen. De klacht is gegrond verklaard, met een waarschuwing en kostenveroordeling voor de notaris.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten op basis van art. 1:88/89 BW
18 september 2018
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over de vernietiging van effectenleaseovereenkomsten en stelt de waarde van aandelen vast op € 4.446,60, met terugbetaling door Dexia aan de geïntimeerde.
Effectenlease en schending van zorgplicht door Dexia in relatie tot overname leaseovereenkomst
18 september 2018
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat Dexia haar zorgplicht heeft geschonden in een effectenleasezaak, en kent de cliënt € 13.433,03 toe, vermeerderd met rente.
Klacht tegen een notaris inzake onjuiste vestigingsadres en niet-bestaande koopakte
18 september 2018
Klaagster diende een klacht in tegen de notaris over een onjuist vestigingsadres en een niet-bestaande koopakte. Het hof verklaart het vierde klachtonderdeel gegrond en legt de notaris een waarschuwing op.
Klacht tegen notarissen over wilsbekwaamheid bij testament
18 september 2018
Klaagster verwijt notarissen dat zij een testament hebben opgesteld voor haar verstandelijk beperkte broer zonder dat hij wilsbekwaam was. Het hof verklaart de klacht tegen de oud-notaris niet-ontvankelijk en de klacht tegen de notaris ongegrond.
Cassatieberoep tegen tussenarrest inzake rechtsmacht Nederlandse rechter
4 september 2018
Het Gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat tegen het tussenarrest van 14 augustus 2018 onmiddellijk cassatieberoep kan worden ingesteld, met betrekking tot de rechtsmacht van de Nederlandse rechter.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomst tussen Dexia Nederland B.V. en [geïntimeerde] met betrekking tot financiële verplichtingen
14 augustus 2018
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 14 augustus 2018 uitspraak gedaan in hoger beroep tussen Dexia Nederland B.V. en [geïntimeerde] over leaseverplichtingen, waarbij het hof Dexia veroordeelt tot terugbetaling en de proceskosten compenseert.
Hoger beroep inzake rechtsmacht en onrechtmatige daden in telecomtransacties
14 augustus 2018
Hoger beroep over rechtsmacht en onrechtmatige daden in telecomtransacties; Nederlandse rechter heeft rechtsmacht bevestigd; incidentele vordering afgewezen.
Klacht tegen een notaris over onjuiste verklaring van erfrecht en gebrek aan communicatie
31 juli 2018
Klager heeft de notaris aangeklaagd voor een onjuiste verklaring van erfrecht en gebrek aan communicatie. Het hof verklaart klager niet-ontvankelijk in zijn verzoeken en vernietigt de eerdere beslissing.
Onrechtmatige daad of wanprestatie door niet meedelen van criminele herkomst van uitgeleende gelden
17 juli 2018
Hoger beroep over onrechtmatige daad en wanprestatie door niet meedelen van criminele herkomst van uitgeleende gelden. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Hoger beroep inzake de nietigheid van een renteswapovereenkomst en wilsovereenstemming
17 juli 2018
Hoger beroep over de nietigheid van een renteswapovereenkomst. Het hof bevestigt dat er wilsovereenstemming was en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid in verband met garantieovereenkomst door vennootschap
3 juli 2018
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering tot bestuurdersaansprakelijkheid van Kim Heng tegen [geïntimeerde] en veroordeelt Kim Heng in de kosten van het hoger beroep.
Uitleg van een contractuele bepaling inzake succesvergoeding en beëindiging van de overeenkomst tussen een corporate finance adviseur en zijn cliënt
26 juni 2018
Hoger beroep over de uitleg van een contractuele bepaling inzake succesvergoeding tussen Cornerstone en TNM. Het hof oordeelt dat de overeenkomst niet is geëindigd en wijst de vordering van Cornerstone toe.
Verrekening van het door Dexia verschuldigde bedrag met de verkoopwaarde van de overgenomen aandelen in effectenlease
19 juni 2018
Hoger beroep over effectenlease; het hof bekrachtigt de vernietiging van leaseovereenkomsten en wijst de vordering van [appellant] af, omdat geen bewijs van verkoop van aandelen is overgelegd.
Herzieningsverzoek inzake klacht over notaris afgewezen
5 juni 2018
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 5 juni 2018 het herzieningsverzoek van de verzoeker afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden waren die herziening rechtvaardigden.
Klacht tegen een kandidaat-notaris over onzorgvuldige nota van afrekening en niet-willingheid tot aanpassing
5 juni 2018
Klaagster verwijt de kandidaat-notaris een onzorgvuldige nota van afrekening. Het hof bevestigt de eerdere beslissing van de kamer en verklaart klaagster niet-ontvankelijk in haar verzoeken.
Klacht tegen notaris over zorgvuldigheidsverplichtingen bij akten van aandelenlevering
5 juni 2018
Klaagster verwijt de notaris schending van zorgvuldigheidsverplichtingen bij aandelenlevering. Het hof verklaart de klacht ongegrond en bevestigt de eerdere beslissing.
Klacht tegen een notaris over weigering levering appartement en onjuiste koopovereenkomst
5 juni 2018
Klager verwijt de notaris dat hij op de transportdatum de akte van levering niet heeft gepasseerd en de koopovereenkomst niet correct heeft opgesteld. Het hof verklaart de klacht ongegrond en vernietigt de eerdere beslissing.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten met betrekking tot verjaring en bewijsvermoeden
22 mei 2018
Hoger beroep van Dexia over vernietiging leaseovereenkomsten. Hof oordeelt dat verjaring niet is ingetreden en kent schadevergoeding van € 4.929,14 toe aan [geïntimeerde].
Vernietiging van leaseovereenkomsten in het kader van effectenlease en verjaringstermijnen
22 mei 2018
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt leaseovereenkomsten tussen appellant en Dexia, oordeelt dat verjaring niet is ingetreden en veroordeelt Dexia tot terugbetaling van betaalde bedragen.
Vernietiging leaseovereenkomst en verjaringstermijn in effectenleasezaak
22 mei 2018
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomst met Dexia rechtsgeldig vernietigd, waarbij Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan de appellant.
Aansprakelijkheid van erven in faillissement en schuldbekentenissen
22 mei 2018
De zaak betreft de aansprakelijkheid van de erven van [Persoon 1] voor een schuld van € 2,8 miljoen, voortvloeiend uit schuldbekentenissen. Het hof laat de erven toe tot tegenbewijs tegen de stelling van [appellant] dat zij zich aansprakelijk hebben gesteld.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten op grond van art. 1:88/89 BW
8 mei 2018
Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt vernietiging van leaseovereenkomsten door echtgenote op grond van art. 1:88/89 BW. Dexia's beroep op misbruik van recht verworpen.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten op basis van art. 1:88/89 BW
8 mei 2018
Het hof vernietigt de leaseovereenkomsten van Dexia op basis van art. 1:88/89 BW en wijst de vordering van de geïntimeerde tot terugbetaling af, terwijl Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan de geïntimeerde.
Begroting van schadeloosstelling en loon deskundige in hoger beroep
8 mei 2018
Het Gerechtshof Amsterdam begroot de schadeloosstelling en het loon van deskundige prof. dr. P.A.M. Sampers op € 13.552 inclusief btw, na beoordeling van de ingediende declaratie en bezwaren van partijen.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten door echtgenote zonder toestemming
17 april 2018
Het hof oordeelt dat de echtgenote van de appellant de leaseovereenkomsten rechtsgeldig heeft vernietigd wegens het ontbreken van toestemming. Dexia's beroep op verjaring wordt verworpen.
Hoger beroep inzake bankgarantie en afbouwverplichtingen bij appartementencomplex
10 april 2018
Hoger beroep over de afroep van een bankgarantie voor niet afgebouwde appartementen. Het hof bevestigt dat de bankgarantie op goede gronden is ingeroepen door de kopers.
Geen zorgplicht van de bank om te waarschuwen dat zij zich bezig hield met securitisatie
10 april 2018
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat ING niet gehouden was om appellanten te waarschuwen voor de risico's van securitisatie bij hypothecaire leningen.
Verdeling van gemeenschap en verkoop van woning na beëindiging relatie
3 april 2018
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 3 april 2018 de verdeling van een gemeenschap gelast, waarbij de woning verkocht zal worden. De vordering van appellante is toegewezen, en geïntimeerde moet meewerken aan de verkoop.
Hoger beroep inzake effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten
27 maart 2018
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst het beroep van Dexia op verjaring af, waarbij de vernietiging van leaseovereenkomsten wordt bevestigd.
Klacht tegen een notaris en de ontvankelijkheid van hoger beroep
6 maart 2018
Het hof verklaart klager niet-ontvankelijk in zijn hoger beroep tegen de beslissing van de kamer voor het notariaat, omdat er geen schending van fundamentele rechtsbeginselen is aangetoond.
Vernietiging opslagwijzigingsbeding in algemene voorwaarden van Deutsche Bank
6 maart 2018
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het opslagwijzigingsbeding van Deutsche Bank en veroordeelt de bank tot terugbetaling van onterecht in rekening gebrachte bedragen aan de appellanten.
Vernietiging leaseovereenkomst Profit Effect en verjaringstermijn
6 maart 2018
Hoger beroep over de vernietiging van leaseovereenkomst Profit Effect. Het hof oordeelt dat de verjaringstermijn is gestuit en veroordeelt Dexia tot terugbetaling aan [appellant].
Onrechtmatige daad en zorgplicht van de bank bij participatie in beleggingsfonds
6 maart 2018
Hoger beroep van [appellant] tegen Deutsche Bank over schadevergoeding na investering in beleggingsfonds. Bank heeft zorgplicht geschonden. Vordering toegewezen: € 303.000 plus rente.
Effectenlease en onaanvaardbare zware financiële last in leaseovereenkomsten
20 februari 2018
Hoger beroep van Dexia tegen een vonnis over effectenlease. Het hof oordeelt dat Dexia onrechtmatig heeft gehandeld en dat leaseovereenkomst III een onaanvaardbare zware last vormde. Schadevergoeding is toegewezen.
Onrechtmatige opzegging van een overeenkomst door Starbucks jegens aandeelhouder en schuldeiser
20 februari 2018
Hoger beroep over onrechtmatige opzegging van een overeenkomst door Starbucks. Het hof bevestigt dat de beëindiging rechtmatig was, ondanks de claims van [appellant].
Bekrachtiging van een vonnis inzake hoofdelijkheid en geldleningen tussen vennootschappen en echtgenoten
13 februari 2018
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarbij de vorderingen van Gotcha c.s. tot hoofdelijkheid van de geïntimeerden voor leningen worden afgewezen.
Ontvankelijkheid van hoger beroep tegen beslissing van de kamer voor gerechtsdeurwaarders
13 februari 2018
Klaagster is ontvankelijk verklaard in haar hoger beroep tegen de beslissing van de kamer voor gerechtsdeurwaarders, ondanks een overschrijding van de appeltermijn.
Tuchtrechtelijke procedure tegen oud-notaris wegens valsheid in geschrifte en schending van notariële zorgplicht
6 februari 2018
Het Gerechtshof Amsterdam schorst een oud-notaris voor drie maanden wegens het verleden van twee notariële akten met hetzelfde aktenummer. Klager beschuldigde de oud-notaris van valsheid in geschrifte en nalatigheid, maar deze beschuldigingen werden ongegrond verklaard.
Tuchtprocedure tegen notaris wegens onjuiste advisering bij aanvaarding nalatenschap
6 februari 2018
Klagers verwijten de notaris onjuiste advisering bij de aanvaarding van de nalatenschap van hun moeder. Het hof bevestigt de waarschuwing aan de notaris wegens onvoldoende zorgvuldigheid in haar advisering.
Tuchtrechtelijke klacht tegen notaris wegens onterecht niet uitkeren van gelden aan rechthebbenden
6 februari 2018
Het hof verklaart de klacht van het BFT tegen de notaris gegrond en legt een schorsing van twee weken op wegens het niet uitkeren van gelden aan rechthebbenden.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten in het kader van verjaring en bewijsvermoeden
23 januari 2018
Het hof oordeelt dat de verjaring van de rechtsvordering tot vernietiging van leaseovereenkomsten is gestuit door een collectieve procedure. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan de appellante.
Onrechtmatige daad en schorsing tenuitvoerlegging in nalatenschapskwestie
23 januari 2018
Hoger beroep over onrechtmatige daad in nalatenschapskwestie. Schorsing tenuitvoerlegging afgewezen. Belang van [verweerders] bij uitvoerbaarverklaring zwaarder gewogen.
Herstel van een eerder arrest inzake de beëindiging van de bankrelatie tussen ING Bank N.V. en Yin Yang Exploitatie B.V. e.a.
23 januari 2018
Het Gerechtshof Amsterdam heeft een herstelarrest uitgesproken in de zaak tussen Yin Yang Exploitatie B.V. en ING Bank N.V., waarbij een kennelijke fout in een eerder arrest is gecorrigeerd en de bankrelatie met Stichting CS Bedrijven is verlengd tot 16 februari 2018.
Hoger beroep kort geding over beëindiging bankrelatie in verband met verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte
19 januari 2018
Hoger beroep over beëindiging bankrelatie van Yin Yang c.s. door ING wegens verdenking van witwassen. Hof oordeelt dat ING gerechtvaardigde redenen had voor beëindiging, maar verlengt bankrelatie met Stichting CS Bedrijven tot 16 februari 2018.
Hoger beroep inzake hypothecaire inschrijving en royement
9 januari 2018
Hoger beroep over vordering tot royement hypothecaire inschrijving door Notariskantoor [A] tegen ING Bank N.V. Vordering afgewezen, geen grond voor royement vanwege openstaande schuld.
Hoger beroep kort geding inzake de geheimhouding van informatie door de AFM en KPMG in faillissementen van Royal Imtech
9 januari 2018
Curatoren van Royal Imtech vorderen vertrouwelijke informatie van KPMG, maar het hof bevestigt de geheimhoudingsplicht van de AFM en wijst de vorderingen af.
Hoger beroep over de wijzigingsbedingen in Euribor-hypotheken van ABN AMRO en de transparantie daarvan
19 december 2017
Hoger beroep van ABN AMRO over wijzigingsbedingen in Euribor-hypotheken. Het hof bekrachtigt de vernietiging van de bedingen wegens onvoldoende transparantie en onredelijke bezwarendheid.
Toewijzing schadevergoeding in beleggingsadviesrelatie met percentage eigen schuld
19 december 2017
Het hof heeft de schade van appellanten vastgesteld op € 395.086 in een beleggingsadvieszaak, waarbij 50% eigen schuld is vastgesteld. Taler wordt veroordeeld tot betaling en in de proceskosten.
Erkenning van buitenlandse rechterlijke uitspraken in het kader van een aanvaring op de Witte Zee
19 december 2017
Hoger beroep over erkenning van Russische rechterlijke uitspraken inzake aanvaring op de Witte Zee. Het hof bekrachtigt de afwijzing van Ice Shipping's vorderingen en oordeelt dat de Russische uitspraken voor erkenning in aanmerking komen.
Onrechtmatige daad en schadevergoeding in civiele procedure tussen Maintenance Trading Company B.V. en Praxis Doe-Het-Zelf-Center B.V.
19 december 2017
Gerechtshof Amsterdam oordeelt over onrechtmatige daad en schadevergoeding tussen MTC en Praxis, waarbij schadevergoeding van € 305.618,06 wordt toegewezen.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomst in hoger beroep
12 december 2017
Hoger beroep over de vernietiging van een leaseovereenkomst. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de rechtsvordering tot vernietiging is verjaard.
Toelating van gefailleerde rechtspersoon tot procedure op eigen belang in faillissement
5 december 2017
Het hof bevestigt dat een gefailleerde rechtspersoon niet zelfstandig kan optreden in een procedure die de failliete boedel betreft, en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Deskundigenonderzoek naar oorzaak brand in Lopik en Hoogersmilde in civiele rechtszaak
28 november 2017
Het Gerechtshof Amsterdam heeft een deskundigenonderzoek bevolen naar de oorzaak van branden in Lopik en Hoogersmilde, met Q-Music als appellante en verschillende andere bedrijven als geïntimeerden.
Hoger beroep inzake aansprakelijkheid en deskundigenonderzoek in civiele procedure
31 oktober 2017
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 31 oktober 2017 uitspraak gedaan in hoger beroep inzake Pirson Refractories B.V. en de aansprakelijkheid van [geïntimeerde]. Een deskundigenonderzoek is bevolen om de winstcorrectie van € 660.000 te onderzoeken.
Vernietiging leaseovereenkomst op grond van art. 1:88 en 1:89 BW na bewijsvermoeden ontzenuwd
24 oktober 2017
Het hof vernietigt het vonnis en verklaart de leaseovereenkomst rechtsgeldig vernietigd op grond van art. 1:88 en 1:89 BW, Dexia moet terugbetalen en wordt veroordeeld in proceskosten.
Vernietiging leaseovereenkomsten en verjaring in effectenleasezaken
24 oktober 2017
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomsten met Dexia rechtsgeldig vernietigd. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling van betalingen met wettelijke rente.
Hoger beroep inzake vastgoedontwikkeling en leningsovereenkomsten met betrekking tot projecten in Duitsland
17 oktober 2017
Hoger beroep over vastgoedontwikkeling en leningsovereenkomsten; GDG c.s. moeten hoofdsom, rente en kosten aan [geïntimeerde] voldoen. Het hof bevestigt de verplichtingen van GDG c.s. en bekrachtigt de meeste beslissingen van de rechtbank.
Vernietiging leaseovereenkomsten door echtgenote op grond van toestemming en verjaring
3 oktober 2017
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de leaseovereenkomsten rechtsgeldig zijn vernietigd door de echtgenote van de appellant. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling met wettelijke rente.
Effectenlease en verjaring van rechtsvorderingen tot vernietiging van leaseovereenkomsten
3 oktober 2017
Hoger beroep over effectenlease en verjaring van rechtsvorderingen tot vernietiging van leaseovereenkomsten. Vordering van appellant afgewezen, beroep op verjaring door Dexia slaagt.
Incidentieel hoger beroep inzake niet-ontvankelijkheid en zekerheidstelling proceskosten in de zaak van Stichting Union des Victimes de Déchets Toxiques d'Abidjan tegen Trafigura Beheer B.V.
3 oktober 2017
Hoger beroep van Stichting Union des Victimes de Déchets Toxiques d'Abidjan tegen Trafigura Beheer B.V. over niet-ontvankelijkheid en zekerheidstelling proceskosten. Vordering tot niet-ontvankelijkheid afgewezen; Stichting hoeft geen zekerheid te stellen.
Hoger beroep inzake de verkoop van een woning en schuldsanering
26 september 2017
Hoger beroep over de verkoop van een woning door een appellante die schuldsanering zoekt. Het hof oordeelt dat partijen zelf tot een verdeling moeten komen, met een comparitie gelast voor verdere informatie.
Vernietiging leaseovereenkomst en verjaringstermijn in effectenleasezaak
26 september 2017
Het hof vernietigt eerdere vonnissen en verklaart de leaseovereenkomst met Dexia rechtsgeldig vernietigd. Dexia moet € 3.467,30 terugbetalen aan de appellant.
Hoger beroep kort geding over geldvordering en schuldeisersverzuim
26 september 2017
Hoger beroep kort geding door LATINA S.A. tegen METCO TOILETRIES & COSMETICS B.V. over geldvordering en schuldeisersverzuim. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van METCO c.s. af.
Vernietiging leaseovereenkomst en verjaringstermijn in effectenleasezaak
19 september 2017
Het hof vernietigt de leaseovereenkomst tussen [appellant] en Dexia en oordeelt dat de verjaringstermijn is gestuit door een collectieve procedure. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan de appellant.
Beoordeling van bestuurdersaansprakelijkheid in het kader van huurgarantie en faillissement
19 september 2017
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat bestuurders niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor gederfde huurpenningen, gezien hun onbekendheid met relevante rechtsregels.
Deskundigenonderzoek in civiele procedure inzake rapportages door 4iTrust en aansprakelijkheid
29 augustus 2017
Het Gerechtshof Amsterdam heeft een deskundigenonderzoek bevolen in een civiele procedure tussen [appellant] en 4iTrust over de juistheid van rapportages. Prof. dr. P.A.M. Sampers is benoemd als deskundige.
Vernietiging leaseovereenkomsten en verjaringseisen in effectenleasezaken
22 augustus 2017
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt leaseovereenkomsten tussen [appellant] en Dexia, oordeelt dat verjaring is gestuit door een collectieve procedure, en veroordeelt Dexia tot terugbetaling van bedragen met rente.
Verweerder in hoger beroep tegen de weigering van betaling onder een abstracte bankgarantie
15 augustus 2017
Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en oordeelt dat Rabobank niet tijdig en voldoende heeft gereageerd op het verzoek tot betaling onder de bankgarantie.
Hoger beroep inzake vordering van maatschap [X] & CO ACCOUNTANTS EN ADVISEURS tegen HOLDING T2 DETACHERINGEN B.V.
8 augustus 2017
Hoger beroep van [X] & CO ACCOUNTANTS EN ADVISEURS tegen HOLDING T2 DETACHERINGEN B.V. over vordering op Nu Advies. Het hof laat T2 toe te bewijzen dat Nu Advies nota's heeft toegezegd te crediteren en beveelt een getuigenverhoor.
Hoger beroep inzake tussenkomst en vermeerdering van eis in civiele procedure
8 augustus 2017
Hoger beroep van Garda en Bär tegen Lehman. Garda niet-ontvankelijk in hoger beroep wegens te late indiening. Vordering tot tussenkomst afgewezen. Kostenveroordeling voor Garda.
Hoger beroep inzake rechtsmacht Nederlandse rechter bij terugbetaling creditcard saldo
8 augustus 2017
Hoger beroep van ICS tegen vonnis kantonrechter over rechtsmacht. Vordering tot terugbetaling creditcard saldo. Vonnis vernietigd, zaak terugverwezen naar kantonrechter.
Effectenlease en aansprakelijkheid van Dexia in relatie tot cliëntenremisier zonder vergunning
1 augustus 2017
Hoger beroep van Dexia over effectenlease, waarbij het hof oordeelt dat geen onaanvaardbare financiële last voor [geïntimeerde] was en Dexia aansprakelijk is voor restschuld van € 2.769,11.
Vernietiging leaseovereenkomst en verjaring in effectenleasezaak
1 augustus 2017
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vordering van appellante tot vernietiging van de leaseovereenkomst toe, waarbij Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling met wettelijke rente.
Hoger beroep inzake renteswap en dwaling tussen maatschap en ABN AMRO
1 augustus 2017
Hoger beroep van maatschap [naam maatschap] tegen ABN AMRO over renteswap en dwaling. Het hof onderzoekt de zorgplicht van ABN AMRO en de verwachtingen over de renteontwikkeling.
Hoger beroep inzake de vernietiging van effectenleaseovereenkomsten en de rechtsgeldigheid van vernietigingsbrieven
18 juli 2017
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van vernietigingsbrieven van effectenleaseovereenkomsten. Het hof bevestigt de afwijzing van de vordering van de echtgenote en wijst de kosten toe aan de appellant.
Vernietiging leaseovereenkomst op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW in het kader van effectenlease
18 juli 2017
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomst rechtsgeldig vernietigd op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW, met veroordeling van Dexia tot betaling aan [appellante].
Hoger beroep over de toerekening van schade door het niet verstrekken van een overbruggingskrediet
27 juni 2017
Hoger beroep over schade door niet verstrekken overbruggingskrediet. Appellanten slagen niet in bewijs dat ze huis niet hadden gekocht zonder krediet. Vonnis bekrachtigd.
Rechtszaak over vermogensbeheer en aansprakelijkheid van Delta Lloyd en Ten Cate
27 juni 2017
Appellanten vorderen schadevergoeding van Delta Lloyd en Ten Cate wegens vermeende dwaling en zorgplichtschending in vermogensbeheer. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen af.
Verwijdering van persoonsgegevens uit het Interne en Externe Verwijzingsregister
13 juni 2017
Hoger beroep over de afwijzing van de vordering tot verwijdering van persoonsgegevens uit het IVR en EVR. Het hof bevestigt de betrokkenheid van [appellant] bij fraude en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Aansprakelijkheid van een bank voor schending van zorgplicht bij vermogensbeheer en de gevolgen van een offensieve portefeuille-inrichting
6 juni 2017
Hoger beroep over aansprakelijkheid van Theodoor Gilissen Bankiers N.V. voor schade door risicovolle portefeuille-inrichting. Vonnis van de rechtbank bekrachtigd, geen oorzakelijk verband aangetoond.
Terugvordering van onverschuldigde betalingen door een commissaris van een vennootschap
23 mei 2017
Hoger beroep over terugvordering van onverschuldigde betalingen aan een commissaris. Hof oordeelt dat de geïntimeerde slechts recht heeft op de vastgestelde beloning van € 12.000,- per jaar. Vordering tot terugbetaling van € 563.750,- toegewezen, onkostenvergoeding afgewezen.
Erkenning van het faillissement van Yukos Oil en de gevolgen voor Yukos Finance B.V.
9 mei 2017
Het hof oordeelt dat de erkenning van het faillissement van Yukos Oil strijdig is met de openbare orde, waardoor de verkoop van aandelen in Yukos Finance nietig is.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten op grond van artikel 1:88/89 BW met betrekking tot verjaring en bewijsvermoeden
2 mei 2017
Hoger beroep over vernietiging leaseovereenkomsten. Hof oordeelt dat verjaring is gestuit door dagvaarding. Vordering van [appellante] wordt toegewezen.
Vernietiging van leaseovereenkomsten en verjaring in effectenleasezaken
2 mei 2017
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomsten rechtsgeldig vernietigd. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan [appellante] en in de proceskosten.
Hoger beroep inzake vordering tot betaling uit hoofde van leningsovereenkomst tussen visbedrijven
2 mei 2017
Hoger beroep van Beacon c.s. tegen NSE over een vordering tot betaling van € 2 miljoen uit een leningsovereenkomst. Het hof verwierp de grieven van Beacon c.s. en verwees de zaak voor verdere behandeling.
Intrekking voorlopige surseance van betaling en faillissement van Oi Coop na hoger beroep door Citadel c.s.
19 april 2017
Het hof heeft de voorlopige surseance van Oi Coop ingetrokken en faillissement uitgesproken, o.a. vanwege benadelingshandelingen richting schuldeisers.
Intrekking voorlopige surseance van betaling en faillissement van Portugal Telecom International Finance B.V.
19 april 2017
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de voorlopige surseance van betaling van PTIF ingetrokken en haar faillissement uitgesproken, wegens onvoldoende samenwerking met de bewindvoerder en belangen van schuldeisers.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomst en vernietiging door echtgenote
11 april 2017
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing van vorderingen inzake leaseovereenkomst door kantonrechter. Het hof onderzoekt stuitende werking van eerdere dagvaarding.
Hoger beroep kort geding inzake hypotheekrecht en aansprakelijkheid van de bank
4 april 2017
Hoger beroep over de uitoefening van hypotheekrecht door ABN AMRO. Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van [appellante] af.
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheid en uitleg van verzekeringspolis voor eigenaar/exploitant van een automontagebedrijf
21 maart 2017
Hoger beroep over de arbeidsongeschiktheid van een eigenaar/exploitant van een automontagebedrijf. Het hof verwijst de zaak voor nieuw rapport van de arbeidsdeskundige.
Dekkingsgeschil aansprakelijkheidsverzekering voor de ontwerpende aannemer met betrekking tot een fout in het ontwerp
14 maart 2017
Dekkingsgeschil over aansprakelijkheidsverzekering voor ontwerpende aannemer; hof oordeelt dat er sprake is van een fout in het ontwerp, waardoor dekking bestaat.
Hoger beroep inzake de aansprakelijkheid van verzekeraars voor bedrijfsschade na faillissement
7 maart 2017
Hoger beroep van curator mr. Johan Wind tegen verzekeraars over aansprakelijkheid voor bedrijfsschade na faillissement van Esti Gevelelementen B.V. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake vaststellingsovereenkomst tussen Autorijschool [X] en Proximedia Nederland B.V.
28 februari 2017
Hoger beroep over vaststellingsovereenkomst tussen Autorijschool [X] en Proximedia Nederland B.V. Het hof heeft een comparitie van partijen gelast voor 9 maart 2017.
Geschil over de levering van zonnecelpanelen en de gevolgen van niet-nakoming van de overeenkomst
14 februari 2017
Het hof oordeelt dat ESTG tekort is geschoten in de levering van zonnecelpanelen aan SolarNrg, die tijdig wilde afnemen na inklaring. ESTG wordt veroordeeld tot schadevergoeding van € 564.203,11 en terugbetaling van eerder betaalde bedragen.
Aansprakelijkheid van auteursrechtenorganisatie Buma jegens tekstschrijver van René Froger in het kader van exploitatieovereenkomst
14 februari 2017
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat Buma niet tekort is geschoten in haar verplichtingen jegens de tekstschrijver van René Froger. De vorderingen van de tekstschrijver werden afgewezen en hij werd veroordeeld in de proceskosten.
Aansprakelijkheidsverzekering particulieren en de uitleg van uitsluitingsclausules met betrekking tot schade door onroerende zaken in aanbouw
20 december 2016
Hoger beroep over aansprakelijkheidsverzekering en uitleg van uitsluitingsclausule. Het hof bevestigt dat schade door bouwactiviteiten niet onder de uitsluiting valt, maar geeft Nh 1816 gelegenheid om verweer tegen advocatendeclaraties uit te werken.
Geen vordering in rechte bij gebreke van een buitengerechtelijke vernietiging van een vaststellingsovereenkomst
20 december 2016
Hoger beroep over de opzegging van een kredietovereenkomst door ABN AMRO, waarbij het hof de opzegging gerechtvaardigd achtte en het eindvonnis van de rechtbank bekrachtigde.
Effectenleaseovereenkomst en de toepassing van het internationaal privaatrecht in huwelijksbetrekkingen
13 december 2016
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten waarbij het hof oordeelt dat Dexia onrechtmatig heeft gehandeld door haar waarschuwingsplicht niet na te komen, terwijl de vorderingen van de appellant gedeeltelijk worden toegewezen.
Huurkoopovereenkomst en aansprakelijkheid voor gebreken bij een balenpers
13 december 2016
Hoekstra International B.V. en Riva Verzekeringen B.V. in geschil over een huurovereenkomst die als huurkoop wordt gekwalificeerd. Het hof bevestigt dat Riva aansprakelijkheid voor gebreken mag uitsluiten en wijzigt de renteveroordeling.
Aansprakelijkheid producent voor schade door defecte verf in schilderijen
13 december 2016
Hoger beroep over aansprakelijkheid producent voor schade door defecte verf. Vonnis vernietigd, voorschot op schadevergoeding vastgesteld op € 100.000.
Onrechtmatige daad in driehoeksverhouding tussen kweker en tuincentrum met tussenpersoon
13 december 2016
Hoger beroep over onrechtmatige daad in driehoeksverhouding tussen kweker en tuincentrum. Praxis heeft onzorgvuldig gehandeld door lagere afname van planten, wat schade voor de kweker heeft veroorzaakt.
Borgtocht en dwaling in het faillissement van DSB Bank N.V. met betrekking tot kredietverlening aan Jamati Onroerend Goed B.V.
29 november 2016
Hoger beroep over borgtocht en dwaling in faillissement DSB Bank N.V. Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van de curatoren toe.
Schending van de bijzondere zorgplicht door een beleggingsadviseur in een vermogensadviesrelatie
15 november 2016
Hoger beroep over schending zorgplicht door beleggingsadviseur. Appellant vordert schadevergoeding wegens risicovolle adviezen in strijd met zijn risicoprofiel. Hof oordeelt dat Harmony tekort is geschoten en veroordeelt tot schadevergoeding van € 298.691,06.
Vernietiging van een cessie en de gevolgen voor de proceskostenveroordeling in civiele procedures
15 november 2016
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en verklaart dat de vordering van Previa op AA Accountants deels is verrekend met de vordering van AA Accountants op Previa, maar wijst de overige vorderingen af.
Effectenlease en onaanvaardbare financiële last bij toepassing van de hofformule
18 oktober 2016
Hoger beroep over effectenlease; hof bevestigt dat negatieve bedrijfsinkomsten van [appellant] buiten beschouwing blijven bij beoordeling van onaanvaardbare financiële last.
Verzoek tot verwijdering van persoonsgegevens uit het Incidentenregister en Extern Verwijzingsregister
18 oktober 2016
Appellanten vorderen verwijdering van persoonsgegevens uit het Incidentenregister. Het hof bekrachtigt de afwijzing van deze vordering door de voorzieningenrechter, gezien de ernst van de fraude en de wettelijke grondslagen.
Vernietiging van een renteswapovereenkomst en toewijzing van schadevergoeding
11 oktober 2016
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de renteswapovereenkomst tussen [X] Vastgoed B.V. en ABN AMRO Bank N.V. buitengerechtelijk vernietigd en ABN AMRO veroordeeld tot betaling van € 2.029.024,43 aan [X], vermeerderd met wettelijke handelsrente en schadevergoeding.
Hoger beroep kort geding tegen deken van de orde van advocaten Noord-Holland
11 oktober 2016
Hoger beroep kort geding van [X] tegen de deken van de orde van advocaten Noord-Holland. Vordering tot verbod op kantoorbezoek en aanhangig bezwaar afgewezen. Hof bekrachtigt eerdere uitspraak.
Vordering van pandhouder op debiteuren van pandgever met betwisting van pandrecht
4 oktober 2016
Vordering van pandhouder [X] op debiteuren van Nu Advies, met betwisting van het pandrecht door T2. Deskundigenbericht en comparitie van partijen gelast.
Toelating tot schuldsanering en verdeling van gemeenschap met hypotheekrecht
4 oktober 2016
Het hof oordeelt dat de medegerechtigdheid van [appellante] tot een goed met hypotheekrecht niet in de weg staat aan haar toelating tot de schuldsanering. Vordering tot verdeling van de gemeenschap wordt besproken in een comparitie van partijen.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW
6 september 2016
Het hof vernietigt de leaseovereenkomst op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW, oordeelt dat de echtgenote niet eerder op de hoogte was, en veroordeelt Dexia tot terugbetaling aan de appellant.
Vernietiging van leaseovereenkomsten door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW
6 september 2016
Het hof bekrachtigt de vernietiging van leaseovereenkomsten door de echtgenote op basis van artikel 1:88 en 1:89 BW, omdat de appellant niet kon aantonen dat zij niet op de hoogte was van de overeenkomsten.
Vernietiging van effectenleaseovereenkomsten op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW en de rol van de echtgenoot in het procesrecht
30 augustus 2016
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomsten rechtsgeldig vernietigd op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW, met veroordeling van Dexia tot terugbetaling aan de appellant.
Professionele standaard in oogchirurgie en de beoordeling van deskundigenrapporten
9 augustus 2016
Het hof bekrachtigt het vonnis van de eerste rechter en oordeelt dat de oogchirurg niet in strijd heeft gehandeld met de professionele standaard. De appellant wordt veroordeeld in de kosten van het geding.
Prejudiciële vragen over de effectenleaseovereenkomst en de oneerlijkheid van contractuele bedingen
9 augustus 2016
Het Gerechtshof Amsterdam stelt prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over de oneerlijkheid van bedingen in effectenleaseovereenkomsten van Dexia, in het kader van de wettelijke regeling van huurkoop.
Aansprakelijkheid eigenaar hond voor schade door doodbijten kat
2 augustus 2016
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de kantonrechter en oordeelt dat de eigenaar van de hond aansprakelijk is voor de schade door het doodbijten van de kat, zonder bewijs dat de kat de hond heeft gekrabd of gebeten.
Aansprakelijkheid voor schade door branden in zendmasten te Lopik en Hoogersmilde
19 juli 2016
Q-Music vordert schadevergoeding voor branden in zendmasten. Het hof gelast een deskundigenbericht om de oorzaak van de branden vast te stellen en houdt verdere beslissing aan.
Vordering tot terugbetaling van verstrekt krediet en de gevolgen van verjaring
12 juli 2016
LaSer Nederland B.V. vordert terugbetaling van krediet van [X]. Het hof oordeelt dat de vordering is verjaard en bevestigt de beslissing van de kantonrechter, met uitzondering van de uitvoerbaarheid bij voorraad van de proceskostenveroordeling.
Bekrachtiging vonnis eerste aanleg in hoger beroep met betrekking tot onrechtmatige daad en schadevergoeding
12 juli 2016
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de rechtbank in een zaak over onrechtmatige daad en schadevergoeding, waarbij de appellant is veroordeeld voor oplichting en valsheid in geschrifte.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een vaststellingsovereenkomst tussen een Nederlandse cliënt en een Luxemburgse bank met betrekking tot vermogensbeheer en beleggingsadvies
5 juli 2016
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van een vaststellingsovereenkomst tussen een Nederlandse cliënt en Nordea Bank S.A. Het hof oordeelt dat finale kwijting rechtsgeldig is en verwerpt de grieven van [appellant].
Bevoegdheidsincident en toepasselijkheid arbitragebeding naar Spaans recht in geschil tussen Inversiones Ma y Mo S.L. en Cancun Holding II B.V.
28 juni 2016
Hoger beroep van Inversiones Ma y Mo S.L. tegen vonnis rechtbank Amsterdam over bevoegdheidsincident. Hof bevestigt bevoegdheid rechtbank en bekrachtigt vonnis.
Incidenten tot bepaling van de omvang van de rechtsstrijd na verwijzing in de zaak Yukos
21 juni 2016
Het hof heeft incidentele vorderingen tot bepaling van de omvang van de rechtsstrijd na verwijzing in de zaak Yukos behandeld en beslist dat bepaalde processtukken buiten de rechtsstrijd vallen. De vorderingen zijn afgewezen en de beslissing over proceskosten is aangehouden.
Hoger beroep inzake effectenlease en bewijs van bekendheid met leaseovereenkomsten
14 juni 2016
Het hof bekrachtigt het vonnis en oordeelt dat Dexia niet heeft aangetoond dat [geïntimeerde] eerder op de hoogte was van de leaseovereenkomsten. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake de beëindiging van een samenwerkingsovereenkomst en de gevolgen daarvan
7 juni 2016
Hoger beroep over de beëindiging van een samenwerkingsovereenkomst. Het hof bevestigt dat de samenwerking op 11 februari 2006 is geëindigd, gelijktijdig met de beëindiging van de ET-overeenkomst.
Hoger beroep inzake de rechtsgeldigheid van leaseovereenkomsten en bewijsvermoeden
17 mei 2016
Het hof vernietigt de leaseovereenkomsten van Dexia op grond van bewijsvermoeden en oordeelt dat deze rechtsgeldig zijn vernietigd. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan de geïntimeerden, vermeerderd met rente.
Herstelarrest inzake [X] Vastgoed B.V. tegen ABN AMRO Bank N.V. met betrekking tot eerdere uitspraak
17 mei 2016
Herstelarrest van het Gerechtshof Amsterdam in de zaak [X] Vastgoed B.V. tegen ABN AMRO Bank N.V. betreffende een eerdere uitspraak met een correctie van de rechters.
Vernietiging betalingsregeling wegens dwaling in het kader van gefinancierde rechtsbijstand
10 mei 2016
Het hof vernietigt de betalingsregeling tussen appellanten en Oudendijk B.V. wegens dwaling over het recht op gefinancierde rechtsbijstand. Oudendijk B.V. had appellanten moeten informeren over hun recht op een toevoeging.
Schadestaatprocedure tussen Cross Options Beheer B.V. en ING Bank N.V. over onvoldoende ter beschikking gestelde leenstukken
3 mei 2016
Cross Options vorderde schadevergoeding van ING wegens onvoldoende leenstukken. Het hof bekrachtigde de afwijzing van de rechtbank, omdat Cross Options onvoldoende bewijs voor schade had geleverd.
Bevoegdheid Nederlandse rechter bij particuliere borgtocht en proceskostencompensatie
3 mei 2016
Hoger beroep over bevoegdheid Nederlandse rechter en vorderingen uit borgtocht. Hof bekrachtigt vonnis met aanpassing hoofdsom tot € 14.049,54 en compenseert proceskosten.
Aansprakelijkheid bij kop-staartbotsing en afstand houden in het verkeer
26 april 2016
Het hof bekrachtigt de eerdere vonnissen en oordeelt dat Allianz aansprakelijk is voor de schade na een kop-staartbotsing, waarbij onvoldoende afstand werd gehouden door de achteropkomende bestuurder.
Beroep op taxatierapport door bank zonder toestemming van makelaar
26 april 2016
SNS Bank N.V. kan geen beroep doen op een taxatierapport van [X] B.V. zonder toestemming, waardoor de vordering tot schadevergoeding faalt. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Bevoegdheid tot vernietiging effectenleaseovereenkomsten in het kader van de WCAM-overeenkomst
15 maart 2016
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af, omdat zij niet bevoegd was de leaseovereenkomsten te vernietigen in het kader van de WCAM-overeenkomst.
Vernietiging van vonnissen en toewijzing van vordering tot betaling op basis van stil pandrecht
1 maart 2016
Het hof vernietigt eerdere vonnissen en wijst de vordering van Parallel Groep tot betaling van € 66.941,21 toe, inclusief wettelijke rente, op basis van rechtsgeldig stil pandrecht.
Hoger beroep inzake pensioenovereenkomsten en bankgaranties tussen Zwitserleven en Sekisui
16 februari 2016
Hoger beroep van Zwitserleven tegen vonnis kantonrechter over onterecht geïnde bankgaranties. Het hof oordeelt dat Zwitserleven niet gerechtigd was om de bankgaranties te innen en verwijst de zaak voor schadebegroting.
Hoger beroep inzake de geldvordering en ontbinding van een overeenkomst tussen een beautysalon en een reisbemiddelingsbedrijf
16 februari 2016
Hoger beroep over een vordering van € 23.750,- door [X] aan [appellante] voor niet geleverde diensten. Hof kent € 5.000,- toe en compenseert proceskosten.
Beroep op ontbreken internationale rechtsmacht en gebreken in de dagvaarding in civiele procedure
9 februari 2016
Pharmis stelt hoger beroep in tegen vonnis rechtbank Amsterdam. Hof oordeelt dat beroep op onbevoegdheid te laat is en bekrachtigt vonnis. Pangenerika niet verplicht tot leveren van dossiers.
Vernietiging van leaseovereenkomsten op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW door echtgenote met bewijsvermoeden
9 februari 2016
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomsten rechtsgeldig vernietigd op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling aan [X].
Kredietverstrekking en opschortende voorwaarden in kredietovereenkomsten
9 februari 2016
Hoger beroep over kredietverstrekking door ABN AMRO aan Core Business B.V. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vordering wegens onvoldoende onderbouwing van de schade.
Geschil over de totstandkoming van een escrow-overeenkomst tussen een petrochemisch bedrijf en een bank
2 februari 2016
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat er een escrow-overeenkomst is tot stand gekomen tussen Ghadir Petrochemical Company en ABN AMRO Bank N.V. Bank is tekortgeschoten in haar verplichtingen en moet € 1.716.875,- betalen aan Ghadir.
Aansprakelijkheid van ING Bank N.V. voor overkreditering en schending van zorgplicht bij hypothecaire lening
2 februari 2016
ING Bank N.V. is aansprakelijk voor overkreditering en schending van zorgplicht bij hypothecaire lening aan appellanten. Het hof vernietigt het eerdere vonnis en wijst schadevergoeding toe.
Beëindiging bancaire relatie door bank op basis van contante stortingen en Wwft
22 december 2015
Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat ABN AMRO BANK N.V. onterecht de bancaire relatie met Stichting HELLS ANGELS MC heeft beëindigd op basis van contante stortingen.
Hoger beroep inzake vernietiging leaseovereenkomsten Dexia Nederland B.V.
22 december 2015
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis en verklaart de leaseovereenkomsten met Dexia rechtsgeldig vernietigd. Dexia moet terugbetalen aan appellante, vermeerderd met rente.
Aanspraak op doorlopende provisie door curator van failliete remisier tegen vermogensbeheerder
22 december 2015
Curator van failliete Fortucon vordert doorlopende provisies van Insinger de Beaufort. Hof oordeelt dat curator recht heeft op provisies, maar laat tegenbewijs toe.
Hoger beroep inzake partijwisseling en kostenveroordeling in civiele procedure
22 december 2015
Hoger beroep over partijwisseling en kostenveroordeling; Hoist wordt als partij aanvaard, eerdere vordering afgewezen, kostenveroordeling opgelegd aan Hoist.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de executie van een hypothecaire lening door de bank
22 december 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de rechtmatigheid van de executie van een hypothecaire lening door de Bank of Scotland PLC, waarbij de appellant in het ongelijk werd gesteld.
Vervolg van tussenarrest inzake vernietiging leaseovereenkomsten en tegenbewijs door appellanten
15 december 2015
Het hof vernietigt het vonnis en verklaart de leaseovereenkomsten rechtsgeldig vernietigd. Dexia moet terugbetalen aan appellanten en wordt in de proceskosten veroordeeld.
Effectenlease en de vraag naar de oneerlijkheid van bedingen in consumentenovereenkomsten
15 december 2015
Hoger beroep over de oneerlijkheid van bedingen in effectenleaseovereenkomsten. Het hof stelt prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over de toepassing van Richtlijn 93/13 EEG.
Vernietiging van aandelenleaseovereenkomst in de Dexia-zaak
8 december 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de vernietiging van een aandelenleaseovereenkomst door de echtgenote van de geïntimeerde, oordelend dat Dexia onvoldoende bewijs heeft geleverd voor verjaring.
Hoger beroep over betalingsverplichting en afgifte van beslagen object tussen advocaten
8 december 2015
Hoger beroep over de betalingsverplichting van [X] aan Noble House na afgifte van een beslagen auto. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat [X] aan de toezegging van haar advocaat gebonden is.
Vernietiging leaseovereenkomst en verrekening vordering in aandelenleasezaak
17 november 2015
Het hof vernietigt de leaseovereenkomsten en veroordeelt Dexia tot terugbetaling aan de appellant, met verrekening van een bedrag. De vordering van de appellant wordt voor een deel toegewezen.
Aansprakelijkheid van expert bij schadevaststelling na brand
17 november 2015
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van [appellant] tegen Knipmeijer Expertises B.V. wegens onvoldoende bewijs van schade na brand. Kostenveroordeling voor [appellant].
Beoordeling van de rechtmatigheid van liquidatie van een optieportefeuille door een bank in het kader van execution only dienstverlening
17 november 2015
Het hof bevestigt dat Binck Bank onterecht de optieportefeuille van Fibonacci heeft geliquideerd en bekrachtigt de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter.
Aansprakelijkheid van bestuurder voor onbehoorlijk bestuur en onrechtmatige daad in vennootschapsrechtelijke context
3 november 2015
Gerechtshof Amsterdam oordeelt over aansprakelijkheid van bestuurder [geïntimeerde sub 1] voor onbehoorlijk bestuur en onrechtmatige daad, waarbij eigen belangen prevaleren boven die van [X] Refractories B.V.
Mededelingen bij aangaan overeenkomst en beroep op dwaling; opschortende voorwaarde overeengekomen?
3 november 2015
Hoger beroep over dwaling en opschortende voorwaarde bij overeenkomst tussen Autorijschool [X] en Proximedia Nederland B.V.; appellant moet bewijs leveren voor zijn stellingen.
Verhouding tussen partijen bij het aangaan van een leningsovereenkomst en de gevolgen van dwaling
3 november 2015
Het hof vernietigt de leningsovereenkomst tussen [appellant] en [geïntimeerde] wegens dwaling, omdat [geïntimeerde] haar mededelingsplicht over een relatie met een derde niet nakwam. [geïntimeerde] moet € 100.000,= terugbetalen aan [appellant].
Hoger beroep inzake overeenkomst van opdracht en ondeugdelijk werk met betrekking tot beletteringswerkzaamheden
27 oktober 2015
Hoger beroep over ondeugdelijk werk bij beletteringswerkzaamheden. Hof oordeelt dat schriftelijke ingebrekestelling vereist was, waardoor [geïntimeerde] niet in verzuim is gekomen. Vonnis kantonrechter wordt bekrachtigd.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een adviesopdracht tussen Octavian King Holdings N.V. en de geïntimeerden
20 oktober 2015
Hoger beroep van Octavian King Holdings N.V. over de rechtsgeldigheid van een adviesopdracht. Het hof bekrachtigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de overeenkomst rechtsgeldig tot stand is gekomen.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomsten en vernietiging door echtgenote
20 oktober 2015
Hoger beroep over de vernietiging van leaseovereenkomsten door de echtgenote van [appellant]. Het hof laat [appellant] toe tot het leveren van tegenbewijs en houdt verdere beslissing aan.
Hoger beroep inzake leaseovereenkomsten tussen appellant en Dexia Nederland B.V.
22 september 2015
Hoger beroep over leaseovereenkomsten tussen [appellant] en Dexia, waarbij het hof de grieven van [appellant] verwierp en de zaak aanhield in afwachting van een arrest van de Hoge Raad.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW
15 september 2015
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de vorderingen van de appellant toe, waarbij Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling van betaalde bedragen en wettelijke rente.
Bevoegdheid van bestuurders van vastgoed-B.V. bij betalingsregelingen en huurschuld
15 september 2015
Het hof oordeelt dat de vennootschap gebonden is aan de betalingsregeling getroffen door één van de bestuurders, ondanks bezwaren van de andere bestuurder. Vorderingen van [Y] B.V. worden toegewezen.
Hoger beroep inzake aandelenleaseovereenkomsten en vernietigingsbevoegdheid echtgenote
8 september 2015
Hoger beroep van Dexia over vernietiging leaseovereenkomsten door echtgenote. Hof laat Dexia toe tot bewijs dat echtgenote eerder op de hoogte was van de overeenkomsten.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW; bewijsvermoeden niet ontzenuwd
1 september 2015
Hof oordeelt dat de echtgenote van de appellant de leaseovereenkomsten niet tijdig heeft vernietigd; bewijsvermoeden niet ontzenuwd. Zaak aangehouden voor zorgplicht.
Aansprakelijkheid voor schade door gewelddadig optreden in groepsverband
25 augustus 2015
Hoger beroep over aansprakelijkheid voor schade na gewelddadig optreden in groepsverband. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst de grieven van [appellant] af.
Hoger beroep inzake betaling en schadevergoeding tussen architect en bouwbedrijf
25 augustus 2015
Hoger beroep van architect tegen bouwbedrijf over onbetaalde facturen en schadevergoeding. Hof vernietigt eerdere uitspraak en wijst betaling van € 4.695,94 toe aan architect.
Hoger beroep inzake de rechtsgeldigheid van het hoger beroep door Emperica Marketing (PTY) LTD naar Zuid-Afrikaans recht
4 augustus 2015
Hoger beroep van Emperica Marketing (PTY) LTD tegen Starbucks over de rechtsgeldigheid van het hoger beroep naar Zuid-Afrikaans recht. Het hof houdt verdere beslissing aan en verwijst de zaak naar de rol voor akte.
Nietigheid van leaseovereenkomsten en verjaring in aandelenleasezaken
4 augustus 2015
Het hof oordeelt dat Dexia de vernietigingsbrief van de echtgenote had moeten begrijpen als een verzoek tot vernietiging van alle leaseovereenkomsten. De rechtsvordering tot vernietiging was niet verjaard, en Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling van betaalde bedragen.
Voorlopige voorziening tot schorsing bestuurder ex art. 2:298 lid 2 BW met betrekking tot curatoren en belanghebbenden in faillissement
21 juli 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de schorsing van een bestuurder op basis van art. 2:298 BW, wegens vrees voor wanbeleid en de belangen van de failliete boedel.
Hoger beroep inzake registratie in het incidentenwaarschuwingsregister van financiële instellingen
21 juli 2015
Hoger beroep van [appellante] tegen afwijzing vordering tot verwijdering van registratie in EVR door ING. Hof bekrachtigt vonnis voorzieningenrechter en wijst vordering af.
Verbod aan curatoren om hangende de hoofdzaak het aluminium ex art 58 Fw op te eisen en te verkopen
14 juli 2015
Gerechtshof Amsterdam verbiedt curatoren om aluminium op te eisen en te verkopen tot einduitspraak in hoofdzaak, wegens mogelijke misbruik van bevoegdheid.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW
14 juli 2015
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over de vernietiging van een leaseovereenkomst door de echtgenote van de appellant op basis van artikel 1:88 en 1:89 BW. Het bewijsvermoeden dat zij eerder op de hoogte was, is ontzenuwd.
Verzekeringskwestie inzake arbeidsongeschiktheidsverzekering en mededelingsplicht
14 juli 2015
Hoger beroep over arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank; appellante niet gevolgd in stelling dat geïntimeerde niet correct heeft geantwoord op medische vragen.
Vernietiging leaseovereenkomsten en verjaring van rechtsvordering door echtgenote
7 juli 2015
Het hof bekrachtigt de beslissing van de kantonrechter dat de rechtsvordering tot vernietiging van leaseovereenkomsten door de echtgenote is verjaard, omdat zij eerder op de hoogte was van de overeenkomsten.
Verjaring van de bevoegdheid tot vernietiging van een leaseovereenkomst door de echtgenote
7 juli 2015
Het hof oordeelt dat de bevoegdheid tot vernietiging van de leaseovereenkomst door de echtgenote is verjaard, omdat zij eerder op de hoogte was van de overeenkomst dan drie jaar voor de vernietigingsbrief.
Bevoegdheid tot vernietiging van leaseovereenkomsten en verjaringseisen in civiele rechtszaken
7 juli 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis en oordeelt dat de bevoegdheid tot vernietiging van de leaseovereenkomsten niet is verjaard. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Verwijzing na cassatie en wijziging van eis in civiele procedure met betrekking tot aandelenoverdracht en fusie
7 juli 2015
Hoger beroep na verwijzing door de Hoge Raad over aandelenoverdracht en fusie. Vordering tot nakoming afgewezen, overeenkomst blijft in stand. Incidenteel hoger beroep van Synobsis tot vernietiging van de overeenkomst afgewezen.
Cessie van vordering van financieringsinstelling aan vennootschap op Jersey en onzorgvuldig handelen van de financieringsinstelling
7 juli 2015
Hoger beroep over cessie van vordering en onzorgvuldig handelen van financieringsinstelling. Hof vernietigt vonnis en wijst vorderingen van [appellante] toe.
Hoger beroep inzake beroep op hardheidsclausule in civiele zaak
30 juni 2015
Hoger beroep over beroep op hardheidsclausule; beroep is tardief en zou lessee niet hebben gebaat. ARC krijgt gelegenheid te reageren op ingediende documenten.
Bekrachtiging van verstekarrest in civiele procedure tussen Schut & Partners Juristen B.V. en Deutsche Bank Nederland N.V.
16 juni 2015
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het verstekarrest van 22 april 2014 in de zaak tussen Schut & Partners Juristen B.V. en Deutsche Bank Nederland N.V. en veroordeelt de opposanten in de proceskosten.
Toekenning van schadevergoeding aan appellant in geschil over winstcertificatenreglement
16 juni 2015
Het hof heeft ROBC veroordeeld tot betaling van € 50.000 aan appellant in een geschil over het Winstcertificatenreglement, na beoordeling van de financiële gegevens en belangen van betrokken partijen.
Leegstandschade door verhuurder geclaimd onder bankgarantie en de gevolgen voor de faillissementsboedel
2 juni 2015
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat Hansteen ongerechtvaardigd is verrijkt door het innen van een bankgarantie ten laste van de faillissementsboedel van Bouwgros B.V. De zaak is verwezen voor schikkingsonderhandelingen.
Vernietiging leaseovereenkomst op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW door echtgenote
26 mei 2015
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt de eerdere uitspraak van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomst rechtsgeldig vernietigd op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW, waarbij Dexia wordt veroordeeld tot betaling aan de appellante.
Bestuurdersaansprakelijkheid en schending van de Beklamel-norm door feitelijk en statutair bestuurder
21 april 2015
Het hof oordeelt dat de bestuurders van Etirc onrechtmatig hebben gehandeld jegens Goodwin door niet te informeren over liquiditeitsproblemen, waardoor Goodwin haar facturen niet betaald kreeg. Het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd, met uitzondering van de wettelijke handelsrente.
Hoger beroep inzake eisvermeerdering en tijdige kennisgeving in civiele procedure
21 april 2015
Het hof bekrachtigt het vonnis waarvan beroep en veroordeelt Dexia in de kosten van het geding in hoger beroep, wegens niet tijdige kennisgeving van eisvermeerdering.
Executie op basis van hypotheekakte en de rechtsgeldigheid van de vordering
21 april 2015
Hoger beroep over de rechtsgeldigheid van een hypotheekexecutie door curatoren van DSB Bank N.V. Het hof vernietigt het eerdere vonnis en wijst de vorderingen van [geïntimeerde] af.
Hoger beroep over huurgarantie en toerekenbare tekortkoming in nakoming van verplichtingen
14 april 2015
Hoger beroep over huurgarantie en toerekenbare tekortkoming in nakoming van verplichtingen. HPG c.s. niet-ontvankelijk verklaard in hun principaal hoger beroep. Vonnis van de kantonrechter bekrachtigd.
Verkoop van een gebouw van openbare bibliotheek en opschorting van betalingen vanwege fiscale claims
7 april 2015
Hoger beroep over de verkoop van een gebouw en opschorting van betalingen door fiscale claims. Het hof oordeelt dat opschorting gerechtvaardigd was, maar dat CIA rente verschuldigd is.
Hoger beroep inzake vermogensbeheer en adviesrelatie tussen een consument en een bank met betrekking tot perpetuele obligaties
31 maart 2015
Hoger beroep van [appellant] tegen ABN AMRO over vermogensbeheer en adviesrelatie. Het hof oordeelt dat [appellant] niet tijdig heeft geprotesteerd en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Hoger beroep inzake opheffing van executoriale beslagen in kort geding
31 maart 2015
Hoger beroep over de opheffing van executoriale beslagen. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat er geen misbruik van recht is en geen noodtoestand is aangetoond.
Hoger beroep inzake ontbinding van overeenkomst tot bouw van interactieve website en schadevergoeding
17 maart 2015
Hoger beroep over ontbinding van een overeenkomst voor de bouw van een website. Het hof bevestigt de ontbinding en wijst schadevergoeding toe van € 10.654,00 aan de Wandelpool.
Effectenlease en de toepassing van de hofformule in hoger beroep
3 maart 2015
Hoger beroep van [appellant] tegen Dexia over effectenlease. Het hof bekrachtigt het eindvonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de leaseovereenkomsten geen onaanvaardbare financiële last vormden.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote; beroep op verjaring verworpen
24 februari 2015
Hoger beroep van Dexia tegen vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote; beroep op verjaring verworpen. Zaak wordt verwezen voor overlegging exploot eisvermeerdering.
Onverschuldigde betaling en terugbetalingsverplichting van Rabobank na faillissement van SPN
10 februari 2015
Hoger beroep over onverschuldigde betaling aan SPN door Avaya, waarbij Rabobank niet verplicht is tot terugbetaling. Vonnis van rechtbank Noord-Holland bekrachtigd.
Onrechtmatige daad van de producent van verf en de aansprakelijkheid voor schade door gebruik van olieverf
10 februari 2015
Het hof oordeelt dat de producent van verf aansprakelijk is voor schade door gebruik van olieverf, waarbij pasteus schilderen als normaal gebruik wordt aangemerkt.
Effectenlease en privé-onttrekkingen in de maatschap: invloed op inkomen en financiële lasten
20 januari 2015
Hoger beroep over effectenlease en privé-onttrekkingen. Hof oordeelt dat privé-onttrekkingen als inkomen moeten worden meegenomen. Geen onaanvaardbaar zware financiële last. Eindvonnis in reconventie vernietigd.
Vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote op grond van artikel 1:88 en 1:89 BW
23 december 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de echtgenote van de appellant niet eerder dan drie jaren voor de vernietigingsbrieven op de hoogte was van de leaseovereenkomsten, waardoor de vernietiging van de leaseovereenkomst wordt bevestigd.
Vervolg van tussenarrest inzake schadevergoeding en aansprakelijkheid in civiele procedure
23 december 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 23 december 2014 de aansprakelijkheid van [geïntimeerde] bevestigd en de schadevergoeding aan [appellante] vastgesteld op € 34.687,50, vermeerderd met wettelijke rente. Het vonnis van de rechtbank is vernietigd.
Hoger beroep inzake de hardheidsclausule in effectenleaseovereenkomst
23 december 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en wijst het beroep op de hardheidsclausule in de effectenleaseovereenkomst af. Appellante wordt veroordeeld in de kosten van het hoger beroep.
Aansprakelijkheid bij borgtocht en toestemming echtgenote onder Zwitsers recht
23 december 2014
Het hof vernietigt de veroordeling van de appellant tot betaling van een geldlening, omdat zijn echtgenote geen toestemming heeft gegeven voor de borgtocht, wat vereist is onder Zwitsers recht.
Effectenleaseovereenkomst en schadevergoeding bij beëindiging
9 december 2014
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten met Dexia. Hof oordeelt dat Dexia aansprakelijk is voor 2/3 van de schade. Vordering appellanten toegewezen tot € 14.096,76, met wettelijke rente.
Hoger beroep inzake de opheffing van beslagen en schorsing van executie in kort geding
25 november 2014
Hoger beroep over opheffing van beslagen en schorsing van executie. Het hof vernietigt het vonnis in conventie en bekrachtigt het in reconventie, met kostenveroordeling voor de in het ongelijk gestelde partij.
Incident in hoger beroep inzake inzage en afgifte van bescheiden in verband met renteswap-overeenkomst
25 november 2014
Incident in hoger beroep over inzage in bescheiden inzake renteswap-overeenkomst tussen [appellant] en ING Bank N.V. Het hof verwijst de zaak naar de rol voor beraad partijen.
Hoger beroep inzake de vernietiging van leaseovereenkomsten en bewijsvermoeden
18 november 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de appellanten bewijs moeten leveren tegen het bewijsvermoeden dat de echtgenote eerder dan drie jaar voor de vernietigingsbrief wetenschap had van de leaseovereenkomsten. De zaak wordt aangehouden voor verdere bewijslevering.
Vordering tot schadevergoeding na kredietopzegging en uitwinning hypotheekrecht
4 november 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de afwijzing van de schadevergoeding door ING na kredietopzegging. Appellant kreeg voldoende gelegenheid om het onderpand te verkopen. Geen toerekenbaar tekortschieten door ING.
Hoger beroep inzake vernietigingsverklaring leaseovereenkomsten door Dexia Nederland B.V.
28 oktober 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat Dexia de vernietigingsverklaring op 11 mei 2005 heeft ontvangen, waardoor de wettelijke rente toewijsbaar is. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Uitleg en geschil over de Sale and Purchase Agreement tussen SHN C.V. en CoBe Graphics Industries GmbH
21 oktober 2014
Hoger beroep over uitleg van een Sale and Purchase Agreement tussen SHN C.V. en CoBe Graphics Industries GmbH. Het hof vernietigt het vonnis van de voorzieningenrechter en wijst de vorderingen van CoBe af.
Juridisch geschil over de uitleg van een overeenkomst inzake de verkoop van aandelen en de berekening van de koopprijs
21 oktober 2014
Hoger beroep over de uitleg van een overeenkomst inzake de verkoop van aandelen. Het hof oordeelt dat het geschil juridisch van aard is en vernietigt het vonnis van de rechtbank, waarbij CoBe in de kosten wordt veroordeeld.
Overdracht van aandelen in champignonverwerkingsbedrijf en schadevergoeding wegens schending van garanties
14 oktober 2014
Overdracht van aandelen in F&F Europe B.V. en schadevergoeding wegens schending van garanties door Jothima N.V. Het hof oordeelt dat de drempelwaarden voor schadevergoeding alternatieve voorwaarden zijn.
Kort geding over verbod executie dwangsommen en auteursrechtelijke geschillen inzake hardlooptrainingen
14 oktober 2014
Hoger beroep over kort geding inzake verbod executie dwangsommen en auteursrechtelijke claims van [appellant] tegen [geïntimeerden]. Vonnis van de voorzieningenrechter wordt bekrachtigd.
Vermogensbeheerovereenkomsten en aansprakelijkheid van vermogensbeheerder na faillissement van Lehman Brothers
7 oktober 2014
Hoger beroep over aansprakelijkheid van vermogensbeheerder na verliezen door Lehman Brothers. Hof bevestigt tekortkomingen en stelt schade vast op € 34.588,85.
Hoger beroep inzake wanprestatie koopovereenkomst van Frans onroerend goed met curator in faillissement
30 september 2014
Hoger beroep over wanprestatie van een koopovereenkomst van Frans onroerend goed. Het hof vernietigt de onbevoegdheid van de rechtbank en verwijst de zaak terug.
Beoordeling van de oneerlijkheid van een beding in een effectenleaseovereenkomst
30 september 2014
Hoger beroep over de oneerlijkheid van een beding in een effectenleaseovereenkomst. Het hof onderzoekt of de verplichting tot contante betaling van resterende termijnen bij beëindiging oneerlijk is volgens de Richtlijn 93/13 EEG.
Verjaring van een geverifieerde vordering in faillissement en erkenning van vorderingen
30 september 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter en oordeelt dat de vordering van de bank niet is verjaard, ondanks het beroep van de appellant op verjaring.
Vernietiging effectenleaseovereenkomsten en bewijsvermoeden van kennisname
23 september 2014
Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de effectenleaseovereenkomsten rechtsgeldig vernietigd. Dexia wordt veroordeeld tot terugbetaling van alle door de appellant betaalde bedragen, vermeerderd met rente.
Hypothecaire geldlening en vervroegde aflossing: geschil over boetebeding
23 september 2014
Appellant in hoger beroep tegen ING Bank over boetebeding bij vervroegde aflossing hypothecaire lening. Hof stelt ING in de gelegenheid bewijs te leveren van aanvaarding door appellant.
Effectenleaseovereenkomst en de toepassing van de hardheidsclausule
23 september 2014
Hoger beroep over effectenleaseovereenkomsten. Het hof bevestigt de binding aan de Overeenkomst Dexia Aanbod en oordeelt dat de hardheidsclausule niet tardief is ingeroepen.
Kredietverstrekking en zorgplicht van de bank in geval van overcreditering
2 september 2014
Hoger beroep over kredietverstrekking door Intermediaire Voorschotbank B.V. Appellanten stellen overcreditering en schending van zorgplicht door de bank. Hof bekrachtigt vonnis rechtbank en wijst grieven af.
Beoordeling van de verjaring van de vernietigingsbevoegdheid van een effectenleaseovereenkomst
2 september 2014
Het hof oordeelt dat de vernietigingsbevoegdheid van de effectenleaseovereenkomst niet is verjaard, en bevestigt de toewijzing van de vorderingen van de geïntimeerde.
Gevolgen van gezag van gewijsde in bestuurskwesties van een stichting
26 augustus 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over het gezag van gewijsde in bestuurskwesties van een stichting en bevestigt dat de geïntimeerden samen met een appellant het rechtsgeldig bestuur vormen. Appellanten worden veroordeeld tot het verstrekken van sleutels en toegangscodes, met dwangsom.
Verklaring na derdenbeslag en ongerechtvaardigde verrijking in huwelijkse voorwaarden
19 augustus 2014
Hoger beroep over verklaring na derdenbeslag en ongerechtvaardigde verrijking. Het hof veroordeelt [appellante] tot betaling van € 204.442,39 aan Cyrte, met wettelijke rente.
Vordering op grond van gestelde handelen in strijd met concurrentiebeding en geschillenregeling
12 augustus 2014
Appellanten vorderen dat het hof het vonnis van de rechtbank vernietigt, maar worden niet-ontvankelijk verklaard in hun vordering tegen geïntimeerden. Geschillenregeling door bindend advies blijft van kracht.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij faillissement van aannemer in bouwproject
5 augustus 2014
Het hof oordeelt dat de bestuurders van Citypole B.V. aansprakelijk zijn voor de schade van MSS International B.V. door het niet informeren over de financiële problemen van Citypole, wat leidde tot onbetaalde vorderingen.
Vernietiging van besluit van besloten vennootschap en schadevergoeding
22 juli 2014
Hoger beroep over de vernietiging van een besluit van RBOC "FORT MARKENBINNEN" BV. Het hof gelast een comparitie van partijen om financiële gegevens te bespreken.
Vervolg op een vervoerovereenkomst en de verplichtingen van de (onder)vervoerder met betrekking tot fustaflevering
22 juli 2014
Hoger beroep over de nakoming van een vervoerovereenkomst. Het hof vernietigt eerdere vonnissen en wijst de vorderingen van [Y] af, met veroordeling in proceskosten.
Borgstelling en verhaal op hypotheken in bankrechtelijke geschillen
15 juli 2014
Het hof bekrachtigt de vordering van Rabobank op de borg [appellant] en oordeelt dat Rabobank zowel op de borg als op hypotheekrechten verhaal kan nemen.
Nietigheid van leaseovereenkomsten en verjaring in effectenleasezaak
24 juni 2014
Hoger beroep over nietigheid leaseovereenkomsten. Hof oordeelt dat bewijsvermoeden van Dexia niet standhoudt. Leaseovereenkomsten worden vernietigd, Dexia moet terugbetalen.
Aansprakelijkheid belastingadviseur voor niet aanvragen fiscale eenheid
24 juni 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat belastingadviseur [Y] aansprakelijk is voor schade door het niet aanvragen van een fiscale eenheid voor Julianaburgh. De zaak wordt aangehouden voor schadevergoeding.
Herstelarrest inzake leaseovereenkomsten tussen appellante en Dexia Nederland B.V.
17 juni 2014
Herstelarrest van het Gerechtshof Amsterdam over leaseovereenkomsten tussen appellante en Dexia, met aanpassing van het dictum en bepalingen over wettelijke rente.
Ontbinding van overeenkomst tussen discotheek en bemiddelaars voor artiesten na te late en onvolledige betaling
10 juni 2014
Hof oordeelt dat ontbinding van de overeenkomst tussen discotheek en bemiddelaars rechtmatig was na te late betaling. Kastelijns wordt veroordeeld tot betaling van € 574,90 aan Platinum.
Incidenten inzake openlegging van boeken en bescheiden door Dexia Nederland B.V. in effectenleasezaak
10 juni 2014
Het hof wijst de incidentele vorderingen van [geïntimeerden] tot openlegging van boeken en bescheiden door Dexia af, wegens onvoldoende rechtmatig belang. De hoofdzaak wordt verwezen voor memorie van antwoord in incidenteel hoger beroep.
Aansprakelijkheid van grootaandeelhouder voor boedeltekort na faillissement
27 mei 2014
Het hof oordeelt dat de grootaandeelhouder niet als feitelijk bestuurder kan worden aangemerkt, maar bevestigt dat het bestuur zijn boekhoudplicht niet heeft nageleefd, wat bijdroeg aan het faillissement.
Aansprakelijkheid van een bank voor beleggingsverliezen door schending van zorgplicht in adviesrelatie
13 mei 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de afwijzing van de vordering van Ordago tegen Schretlen wegens schending van zorgplicht in een adviesrelatie. Ordago blijft verantwoordelijk voor haar beleggingsbeslissingen.
Verzoek om tussentijds cassatieberoep in civiele zaak tussen Potasse & Produits Chimiques S.A.S. en ICP-IL Europe B.V.
29 april 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft bepaald dat er tussentijds beroep in cassatie kan worden ingesteld in de zaak tussen Potasse & Produits Chimiques S.A.S. en ICP-IL Europe B.V. over leveringsgeschillen.
Geschil over de uitvoering van een uitgaveovereenkomst en de gevolgen van te late klacht
29 april 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank, waarbij NSV's vordering tot schadevergoeding wordt afgewezen wegens te late klacht over onjuist papiergebruik door MM.
Effectenlease en de rechtsgevolgen van de Overeenkomst Dexia Aanbod
29 april 2014
Hoger beroep over effectenlease en de rechtsgevolgen van de Overeenkomst Dexia Aanbod. Het hof oordeelt dat [appellante] gebonden is aan de overeenkomst en dat de hardheidsclausule moet worden beoordeeld.
Aanspraak op bemiddelingsfee na niet verlenen bouwvergunning voor supermarkt
22 april 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat LZI geen recht heeft op de bemiddelingsfee van Ahold, omdat de voorwaarde van een onherroepelijke bouwvergunning niet is vervuld.
Effectenlease en vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote
22 april 2014
Hoger beroep van Dexia over nietigheid leaseovereenkomst door echtgenote. Hof bekrachtigt vonnis kantonrechter, oordeelt dat verjaring niet van toepassing is en veroordeelt Dexia in proceskosten.
Effectenlease en vernietiging van leaseovereenkomsten op grond van echtgenoot's toestemming
22 april 2014
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de kantonrechter en verklaart de leaseovereenkomsten van [appellante] met Dexia rechtsgeldig vernietigd op grond van toestemming van de echtgenoot, met terugbetaling van betaalde bedragen.
Verjaring van rechtsvordering tot vernietiging leaseovereenkomst door echtgenote in effectenleasezaak
15 april 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter waarin de nietigheid van een leaseovereenkomst door de echtgenote werd toegewezen, ondanks het beroep van Dexia op verjaring.
Diefstal van een auto en de onderbouwing van schade-uitkering door de verzekeraar
8 april 2014
Hoger beroep over schade-uitkering na vermeende diefstal van een auto. Appellant kan diefstal niet voldoende onderbouwen. Vonnis kantonrechter wordt bekrachtigd.
Arrest inzake de rechtsverhouding tussen Potasse & Produits Chimiques S.A.S. en ICP-IL Europe B.V. betreffende leveringsverplichtingen en dwangsommen
8 april 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 8 april 2014 geoordeeld dat ICL aan haar leveringsverplichtingen heeft voldaan en dat er geen dwangsommen zijn verbeurd aan PPC, die in hoger beroep was gekomen tegen een eerdere uitspraak.
Effectenleaseovereenkomst en vernietiging door echtgenoot
8 april 2014
Hoger beroep over de nietigheid van leaseovereenkomsten door echtgenoot. Hof vernietigt vonnis kantonrechter en wijst vorderingen van [appellante] toe.
Vernietiging effectenleaseovereenkomst en verjaring van de rechtsvordering
1 april 2014
Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt vonnis van kantonrechter over vernietiging effectenleaseovereenkomst. Dexia's beroep op verjaring verworpen; appellante slaagt in tegenbewijs.
Betaling en facturering in luchtvrachtzendingen tussen expediteur en handelsagent
18 maart 2014
Zygene en Geodis zijn in geschil over een betaling van € 46.639,03 voor luchtvrachtzendingen. Geodis vorderde terugbetaling, stellende dat de betaling onverschuldigd was. Het hof bekrachtigde de uitspraak van de rechtbank en oordeelde dat Geodis de gevolgen van de betaling aan Zygene moest dragen.
Verantwoordelijkheid en zorgplicht van professionele dienstverleners in fiscale structuren
4 maart 2014
Hoger beroep over zorgplicht van PWC en [geïntimeerde sub 3] bij fiscale structuren. Vonnis van rechtbank bekrachtigd; geen causaal verband tussen zorgplichtschending en schade.
Vernietiging effectenleaseovereenkomst en verjaring van vordering
25 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de vernietiging van een effectenleaseovereenkomst door de echtgenote van [geïntimeerde] en wijst het beroep van Dexia op verjaring af.
Vernietiging effectenleaseovereenkomst en verjaring van vordering
25 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam bekrachtigt de vernietiging van een effectenleaseovereenkomst door de echtgenote van de geïntimeerde, en verwerpt het beroep van Dexia op verjaring.
Hoger beroep inzake vordering tot betaling tussen KUNSTOFFEN INDUSTRIE VOLENDAM C.V. en WALBEEK FOODS B.V.
4 februari 2014
Hoger beroep van KUNSTOFFEN INDUSTRIE VOLENDAM C.V. tegen WALBEEK FOODS B.V. over een vordering tot betaling. Vordering afgewezen, kostenveroordeling voor Walbeek.
Aansprakelijkheid van advocaat in hoger beroep na memorie van antwoord
4 februari 2014
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en oordeelt dat de advocaat niet tekort is geschoten in zijn werkzaamheden, waardoor de aansprakelijkstelling ongegrond is.
Aansprakelijkheid bij medische behandeling en deskundigenrapporten
4 februari 2014
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt over aansprakelijkheid bij medische behandeling en de noodzaak van servicerapporten. Een comparitie van partijen wordt gelast om verdere vragen te bespreken.
Hoger beroep inzake onrechtmatige daad en aansprakelijkheid van werknemer
28 januari 2014
Hoger beroep van [appellant] tegen vonnis rechtbank Amsterdam over onrechtmatige daad en aansprakelijkheid. Zaak aangehouden in afwachting van uitspraak Hoge Raad.
Bevoegdheid tot inroepen van nietigheid van effectenleaseovereenkomsten en verjaring van vernietigingsrecht
21 januari 2014
Het hof bekrachtigt de uitspraak van de kantonrechter dat de effectenleaseovereenkomsten rechtsgeldig zijn vernietigd. Dexia kan niet aantonen dat de echtgenote van [geïntimeerde] eerder op de hoogte was van de overeenkomsten. Dexia wordt veroordeeld in de proceskosten.
Vernietiging van besluit van de besloten vennootschap RBOC ‘Fort Markenbinnen’ BV en de stichting RBOC ‘Fort Markenbinnen’ inzake winstcertificaten en jaarrekening
21 januari 2014
Het hof vernietigt de besluiten van de AVA van RBOC ‘Fort Markenbinnen’ BV en het bestuur van de stichting inzake de jaarrekening en het WinstcertificatenReglement, en verwijst de zaak voor verdere uitlating.
Onrechtmatige daad en toestemming bij bankoverschrijvingen
21 januari 2014
Hoger beroep over onrechtmatige daad bij bankoverschrijvingen zonder toestemming. Hof bevestigt eerdere vonnissen en oordeelt dat appellant geen toestemming had voor de overboekingen.
Verzekeringsrecht en meldingsplicht bij kredietverzekering: gevolgen van het niet verstrekken van een wissel
14 januari 2014
VDL en Atradius in geschil over dekking kredietverzekering na niet verstrekken wissel door NME. Hof oordeelt dat VDL meldingsplicht schond, maar beroep op vervalbeding is onaanvaardbaar. Dekking voor kosten tot 3 augustus 2007 toegewezen.
Varde Investments (Ireland) Limited tegen [geïntimeerde] inzake de Overeenkomst Dexia Aanbod en de gevolgen van geestelijke stoornis
24 december 2013
Hoger beroep van Varde Investments tegen [geïntimeerde] over de Overeenkomst Dexia Aanbod. Het hof vernietigt de afwijzing van de vordering en wijst deze toe, met proceskostenveroordeling.
Schending van de mededelingsplicht bij overlijdensrisicoverzekering
17 december 2013
Het hof bekrachtigt de afwijzing van de claim op basis van schending van de mededelingsplicht bij een overlijdensrisicoverzekering. De heer [X] heeft niet vermeld dat hij aan suikerziekte leed, wat relevant was voor de verzekeraar.
Vordering tot terugbetaling onverschuldigde betaling aan erfgenamen onder voorrecht van boedelbeschrijving
17 december 2013
Nationale Nederlanden vordert terugbetaling van € 23.889,43 van erfgenamen na onverschuldigde betaling. Het hof oordeelt dat de vordering kan worden ingediend in de vereffening, maar niet direct kan worden opgelegd aan erfgenamen onder voorrecht van boedelbeschrijving.
Hoger beroep inzake opheffing van derdenbeslag en vaststellingsovereenkomst
10 december 2013
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 10 december 2013 het derdenbeslag opgeheven en de vorderingen van de geïntimeerde afgewezen, op basis van een vaststellingsovereenkomst tussen partijen.
Aansprakelijkheid luchtvervoerder voor schade door bagage van medepassagier
3 december 2013
Het hof oordeelt dat EL AL aansprakelijk is voor schade van [appellante] na een incident waarbij bagage van een medepassagier op haar hoofd viel. EL AL moet schadevergoeding betalen en de eerdere vonnissen worden vernietigd.
Effectenlease en verjaring van vernietigingsbevoegdheid ex artikel 1:89 BW
3 december 2013
Hoger beroep over effectenlease en verjaring van vernietigingsbevoegdheid. Appellant betwist verjaring en het hof laat hem toe tot tegenbewijs. Ook onaanvaardbare financiële last vastgesteld.
Vaststelling loon bij voortijdige beëindiging van de opdracht tot juridische dienstverlening
29 oktober 2013
Hoger beroep over vaststelling loon bij beëindiging juridische opdracht. Appellant vorderde vernietiging vonnis, geïntimeerde vorderde bekrachtiging. Hof oordeelde dat appellant recht had op € 674,73, leidend tot terugbetaling voorschot van € 4.325,27.
Vonnis inzake paulianeus handelen en bestuursaansprakelijkheid in faillissementen
7 augustus 2013
De rechtbank oordeelt over paulianeus handelen en bestuursaansprakelijkheid in faillissementen. De curator stelt dat gedaagden onterecht zijn bevoordeeld. Gedaagden krijgen de kans om tegenbewijs te leveren.
Buitengewone omstandigheden bij vluchtvertraging door technisch probleem
24 juli 2013
Rechtbank Gelderland oordeelt dat TUI niet heeft aangetoond dat een vluchtvertraging door een technisch probleem niet te vermijden was. Vordering tot betaling van vertragingsvergoeding toegewezen.
Overgang van onderneming in de thuishulpsector en de gevolgen voor personeel na aanbesteding
23 juli 2013
Kantonrechter oordeelt dat eisers van rechtswege in dienst zijn bij Vérian na overgang van onderneming. Vérian c.q. Vérian Care and Clean moet loon betalen en eisers tewerkstellen.
Huurprijs en servicekosten in een oppasovereenkomst met een woonvereniging
5 juli 2013
Kantonrechter oordeelt dat gedaagden vanaf 1 augustus 2012 € 80,- per maand aan servicekosten moeten betalen, maar wijst verhoging van de huurprijs af.
Afwijzing vordering tot betaling van kosten voor taxatierapport door makelaar wegens wanprestatie
24 mei 2013
De rechtbank Gelderland heeft de vordering van de NVM makelaar tot betaling van € 500,00 voor een taxatierapport afgewezen wegens wanprestatie, omdat de vermelde verkoopprijzen onjuist waren.
Ontruiming van woning wegens hennepteelt door huurder
24 mei 2013
De Rechtbank Gelderland oordeelt dat de huurder aansprakelijk is voor hennepteelt in zijn woning. Ontruiming wordt toegewezen met een termijn van drie maanden, rekening houdend met de gezondheid van de huurder.
Rechtsgeldige cessie van een vordering met betrekking tot een telefoonabonnement
26 april 2013
Marjoc I B.V. vordert betaling van een bedrag van € 117,22, maar de kantonrechter wijst de vordering af wegens ongeldige cessie van de vordering door Telfort.
Vertegenwoordiging en volmacht in civiele rechtszaak met betrekking tot autoverhuur
5 april 2013
Eiseres vordert betaling van een factuur voor autoverhuur, maar de rechter wijst de vordering af wegens gebrek aan bewijs van volmachtverlening door gedaagde partij.
Huurovereenkomst en geldigheid van de Algemene Dienstverlenings Overeenkomst
1 maart 2013
De kantonrechter oordeelt dat de huurovereenkomst en de ADO geldig zijn. De huurder moet € 167,23 betalen aan ZZG, vermeerderd met rente en proceskosten.
Ontslag op staande voet van een reclasseringswerker wegens intieme relatie met cliënt
28 februari 2013
De rechtbank oordeelt dat het ontslag op staande voet van een reclasseringswerker wegens een intieme relatie met een cliënt geen stand houdt. Wedertewerkstelling en betaling van achterstallig loon worden toegewezen.
Afrekening na einde dienstverband en terugkeer in oude functie
22 februari 2013
Kantonrechter oordeelt over salariscorrectie en vakantiedagen na einde dienstverband van werkneemster bij Biolegio B.V. Werkneemster heeft recht op hogere salaris en uitbetaling niet-genoten vakantiedagen.
Inruil van een tweedehands auto en de mededelingsplicht van een particulier
22 februari 2013
De kantonrechter wijst de vordering van ABD af, oordelend dat er geen mededelingsplicht van de particulier was en dat de garage zelf nader onderzoek had moeten verrichten.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens dringende reden na langdurige verduistering van goederen
21 februari 2013
De Rechtbank Oost-Nederland ontbindt de arbeidsovereenkomst van een werknemer wegens dringende reden na stelselmatige verduistering van blikjes cola. De werknemer was zich bewust van zijn verboden handelen en zijn persoonlijke omstandigheden wegen niet op tegen de ernst van de gedragingen.
Compensatie voor vertraging van vlucht door technische mankementen en buitengewone omstandigheden
18 februari 2013
Eisende partijen vorderen compensatie van TUI voor vluchtvertraging door technisch mankement. TUI betwist aansprakelijkheid, stelt buitengewone omstandigheden. Rechter verwijst zaak voor nadere onderbouwing door TUI.
Vergoeding op basis van Verordening EG nr. 261/2004 na vertraging van vlucht door technische problemen
15 februari 2013
Eisende partijen vorderen € 1.200,-- van SLM op basis van vertraging van hun vlucht. SLM geeft verweer prijs en wordt veroordeeld tot betaling, inclusief proceskosten.
Verlof voor dagvaarding op verkorte termijn van buitenlandse vennootschap
11 februari 2013
De Rechtbank Oost-Nederland verleent Enoteca Nederland BV verlof om de Italiaanse vennootschap Contarini Vini E Spumanti Spa te dagvaarden op verkorte termijn, met specifieke voorwaarden voor betekening.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en bewijs van gelijkstelling voor operatieassistent
15 januari 2013
De kantonrechter oordeelt dat de ontbindende voorwaarde in de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig is, waardoor de arbeidsovereenkomst blijft bestaan. UMC moet salaris betalen vanaf 1 december 2012.
Aansprakelijkheid werkgever bij arbeidsongeval en deelgeschilprocedure
14 december 2012
De kantonrechter wijst het verzoek van de werknemer om B.A.S. Groep aansprakelijk te stellen voor een arbeidsongeval af, omdat bewijslevering nodig is. Kosten worden begroot op € 3.082,95.
Schadevordering van voormalig rechthebbende tegen zijn voormalig bewindvoerder
7 december 2012
Eisende partij vorderde schadevergoeding van voormalig bewindvoerder, maar de kantonrechter oordeelde dat onvoldoende schade was onderbouwd. Vordering afgewezen en eisende partij veroordeeld in proceskosten.
Vordering tot verwijdering van een ongeoorloofde serre door de huurder
7 december 2012
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de gedaagde partij een ongeoorloofde serre heeft geplaatst, maar de tekortkoming is van te geringe betekenis voor ontbinding van de huurovereenkomst. Vordering tot verwijdering van de serre wordt toegewezen.
Rechtsverwerking in arbeidsgeschil tussen werknemer en werkgever over loonbetaling en terugvordering
30 november 2012
De kantonrechter oordeelt dat de vorderingen van de werkneemster in verband met loonbetaling worden afgewezen wegens rechtsverwerking. Ook de vordering van de werkgever tot terugvordering wordt afgewezen.
Huurgeschil tussen verhuurder en huurders over huurindexering en gebreken aan de woning
16 november 2012
Verhuurder vorderde huurindexering, huurders betwisten en schorten betaling op vanwege gebreken. Kantonrechter wijst ontbinding af en stelt huurprijsvermindering vast.
Vordering tot veroordeling in proceskosten na geschil over informatieverstrekking
9 november 2012
Eiseres vordert veroordeling van gedaagden in proceskosten, maar de kantonrechter oordeelt dat eiseres onvoldoende onderbouwd heeft dat de procedure noodzakelijk was voor informatieverstrekking.
Aansprakelijkheid en beëindiging van verzekeringsovereenkomst na kentekenoverschrijving
2 november 2012
De kantonrechter wijst de vordering van Unigarant af, omdat de verzekeringsovereenkomst niet was beëindigd bij kentekenoverschrijving. Unigarant wordt veroordeeld in de proceskosten.
Omzetting oproepovereenkomst naar arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en geschil over arbeidsomvang
12 oktober 2012
Kantonrechter oordeelt dat oproepovereenkomst van werknemer omgezet is naar arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. UMC moet arbeidsomvang vaststellen op dertig uur per week en betaalt werknemer € 188,07 bruto per maand.
Aansprakelijkheid werkgever bij arbeidsongeval en de zorgplicht volgens art. 7:658 BW
14 september 2012
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat Anco Holland B.V. aansprakelijk is voor een arbeidsongeval van een dakdekker, omdat de werkgever niet voldeed aan de zorgplicht volgens art. 7:658 BW. De vorderingen tegen andere gedaagden werden afgewezen.
Executiegeschil in een kantonzaak met betrekking tot bevoegdheid kantonrechter
31 augustus 2012
Executiegeschil in kantonzaak; eisende partij vordert gegevens en betaling van € 7.713,28. Incidentele vordering afgewezen, gedaagden veroordeeld in proceskosten. Kantonrechter verklaart zich bevoegd.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens privébestellingen bij leverancier
16 juli 2012
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van [verweerder] wegens privébestellingen bij leverancier Novi, wat leidt tot ontslag op staande voet. Geen vergoeding toegekend.
Ontslag op staande voet wegens privébestellingen door werknemer
16 juli 2012
Kantonrechter oordeelt dat ontslag op staande voet van werknemer terecht is wegens privébestellingen bij leverancier, in strijd met goed werknemerschap.
Voorlopige voorziening in arbeidsgeschil tussen werknemer en Royal Roofing
26 juni 2012
Kantonrechter schorst concurrentiebeding werknemer bij Royal Roofing, maar wijst vordering tot loonbetaling af. Geen keten van arbeidsovereenkomsten aangetoond.
Ontbinding huurovereenkomst en ontruiming van buurthuis Randwijks Hof door gemeente Overbetuwe
22 juni 2012
De kantonrechter ontbindt de huurovereenkomst van buurthuis Randwijks Hof en veroordeelt de huurder tot ontruiming wegens huurachterstand. Vordering tot compensatie door de huurder wordt afgewezen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst van een docent wegens onprofessioneel en ongewenst gedrag
13 juni 2012
De Rechtbank Arnhem heeft het verzoek van het ROC om de arbeidsovereenkomst met een docent te ontbinden afgewezen, omdat de docent zich had gehouden aan de voorwaarden van een coachingstraject.
Voorlopige voorziening inzake gebruik voormalige echtelijke woning na echtscheiding
11 juni 2012
De kantonrechter wijst de vordering van [de man] af en kent [de vrouw] het gebruik van de voormalige echtelijke woning toe totdat zij vervangende woonruimte heeft gevonden, met compensatie van proceskosten.
Ontslag op staande voet en beëindigingsovereenkomst in arbeidsconflict
30 mei 2012
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat het ontslag op staande voet van de werknemer onterecht was en wijst zijn vorderingen tot loondoorbetaling en wedertewerkstelling toe.
Loonvordering wegens niet-genoten ouderschapsverlof van spoedeisende hulparts
27 april 2012
De kantonrechter oordeelt dat het UMC de loonvordering van de eisende partij wegens niet-genoten ouderschapsverlof toewijst en veroordeelt tot betaling van € 7.081,26 bruto.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens dringende reden door ongepast internetgebruik tijdens werktijd
27 maart 2012
De Rechtbank Arnhem ontbindt de arbeidsovereenkomst van [werknemer] wegens het bezoeken van gok- en sekswebsites tijdens werktijd, wat in strijd is met het ICT-reglement van de HAN.
Ontslag op staande voet en vorderingen tot schadevergoeding in arbeidsovereenkomst
23 maart 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat ontslag op staande voet van werknemer rechtsgeldig is. Vorderingen tot schadevergoeding van werknemer afgewezen, SKU toegewezen in reconventie voor € 177.888,16.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en toekenning ontbindingsvergoeding in arbeidszaak UMC en werknemer
12 maart 2012
Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst tussen UMC en werknemer, kent hogere ontbindingsvergoeding van € 50.000,00 toe. UMC voldeed niet aan herplaatsingsverplichting.
Loonvordering en tewerkstelling in kort geding met betrekking tot rijschool
9 maart 2012
Een vrouw vorderde tewerkstelling en doorbetaling van een hoog salaris in kort geding. De kantonrechter wees de vordering af wegens twijfel over de geldigheid van de overeenkomst. Ook de reconventionele vordering van de werkgever werd afgewezen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst na disfunctioneren en onvoldoende begeleiding
2 maart 2012
Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst van [verweerder] met B.V. Houthandel wegens onvoldoende bewijs van disfunctioneren en gebrek aan begeleiding. Ontbindingsvergoeding vastgesteld op € 50.000,00 bruto.
Vonnis inzake huurovereenkomst en bewindvoering met betrekking tot onderbewindgestelde
25 november 2011
Vonnis over de ontbinding van een huurovereenkomst en ontruiming van woonruimte van een onderbewindgestelde, waarbij de bewindvoerder Argus wordt vertegenwoordigd.
Schadevordering wegens ongeoorloofde publicatie van auteursrechtelijk beschermd werk door een weekblad
11 november 2011
Een beroepsfotograaf vorderde € 600,00 schadevergoeding van Wijchens Weekblad voor ongeoorloofde publicatie van zijn foto. De kantonrechter schatte de schade op € 300,00 en compenseerde de proceskosten.
Studiekostenovereenkomst tussen uitzendbureau en uitzendkracht; vordering tot terugbetaling studiekosten afgewezen wegens strijd met goed werkgeverschap
21 oktober 2011
Vordering tot terugbetaling studiekosten afgewezen; strijd met goed werkgeverschap.
Compensatie van proceskosten in een incassozaken met meerdere vorderingen
29 juli 2011
Telfort vorderde € 752,10 van de gedaagde partij. De kantonrechter wees de hoofdsom en rente toe, maar compenseerde de proceskosten vanwege strijd met redelijkheid en billijkheid in de overdracht van vorderingen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens onvoldoende functioneren en gebrek aan medewerking aan verbetertraject
27 juli 2011
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van [werkneemster] met de Rabobank wegens onvoldoende functioneren en gebrek aan medewerking aan een verbetertraject, met een vergoeding van € 41.122,00 bruto.
Eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst en loonbetaling bij ziekte
15 juli 2011
De Rechtbank Arnhem oordeelt over de eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst van een werknemer bij GGZ Nijmegen en de stopzetting van loonbetaling tijdens ziekte. De vordering tot loondoorbetaling wordt toegewezen, maar de vordering tot terugkeer in de oorspronkelijke functie wordt afgewezen.
Schending van een non-concurrentiebeding en de gevolgen van voorbereidende handelingen voor concurrentie
17 juni 2011
De kantonrechter wijst de vorderingen van Fornix en Laprolan af, oordelend dat het oprichten van M4Y geen schending van het non-concurrentiebeding opleverde, aangezien er geen actieve concurrentie was.
Wanprestatie bij verkoop van tweedehands auto met gebreken
10 juni 2011
De kantonrechter oordeelt dat er geen wanprestatie is bij de verkoop van een tweedehands auto, ondanks gebreken kort na de koop. De eisende partij wordt in het ongelijk gesteld en moet de proceskosten dragen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en afwijzing billijke vergoeding in het voortgezet onderwijs
3 mei 2011
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van een werknemer bij de Alliantie en wijst het verzoek om een billijke vergoeding af, gezien de omvangrijke bovenwettelijke uitkering waar de werknemer recht op heeft.
Huurgeschil over bedrijfsruimte en ontruiming van gehuurde schuur
2 mei 2011
Huurgeschil tussen Recreatiecentrum Heumens Bos B.V. en gedaagden over ontruiming van een gehuurde schuur. De kantonrechter oordeelt dat het gehuurde niet kwalificeert als 7:290 BW-bedrijfsruimte en wijst de vordering tot ontruiming toe.
Cessie van toekomstige vorderingen niet rechtsgeldig door onbekendheid gedaagde
29 april 2011
Lindorff's vordering tot cessie van toekomstige vorderingen wordt afgewezen omdat de gedaagde niet bekend was als schuldenaar bij het opmaken van de akte, in strijd met de wet.
Incident tot niet-ontvankelijkheid van een vennootschap onder firma wegens ontbinding
1 april 2011
De kantonrechter wijst de incidentele vordering tot niet-ontvankelijkheid van Mamegaai af, omdat deze vennootschap niet meer bestaat. Interactie wordt veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens ongeschiktheid en gebrek aan herplaatsingsmogelijkheden
25 maart 2011
Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst van werknemer bij NedTrain wegens ongeschiktheid en gebrek aan herplaatsingsmogelijkheden, zonder vergoeding.
Oproepovereenkomst: voorovereenkomst of arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplichten?
16 maart 2011
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat er tussen de eisende partij en Ziengs een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan, en veroordeelt Ziengs tot betaling van achterstallig loon en proceskosten.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst en vergoeding na mediationconflict
17 februari 2011
Rechtbank Arnhem ontbindt arbeidsovereenkomst tussen Jobstap en [werknemer] en kent een vergoeding van € 48.197,30 bruto toe, na vaststelling dat geen rechtsgeldige beëindigingsovereenkomst was.
Nietigheid van beding inzake betaling makelaarskosten door huurder aan woningbemiddelaar
26 november 2010
De Rechtbank Arnhem verklaart het beding inzake betaling van makelaarskosten door huurder aan woningbemiddelaar nietig, omdat de huurder niet de opdrachtgever is. Vordering van Berkien wordt afgewezen.
Ontbinding huurovereenkomst wegens gebrek aan hoofdverblijf in de huurwoning
5 november 2010
De kantonrechter ontbindt de huurovereenkomst tussen Portaal en [gedaagden c.s.] wegens het niet hebben van hoofdverblijf in de huurwoning en veroordeelt hen tot ontruiming binnen 14 dagen.
Afwijzing vordering tot schadevergoeding wegens blootstelling aan organische oplosmiddelen
15 oktober 2010
De kantonrechter wijst de vordering van de eisende partij af wegens onvoldoende bewijs van schade door blootstelling aan organische oplosmiddelen. Kosten worden toegewezen aan de gedaagde partij.
Vernietiging van een opleidingsovereenkomst wegens dwaling en mededelingsplicht
30 juli 2010
De kantonrechter heeft de opleidingsovereenkomst tussen [opposante] en The Stewardess Academy vernietigd wegens dwaling en onvoldoende informatie. De oorspronkelijke vordering van The Stewardess Academy is afgewezen en de kosten zijn aan hen opgelegd.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en vergoeding bij Heeren Investors B.V.
2 juli 2010
Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst tussen Heeren Investors B.V. en [werknemer] met een vergoeding van € 98.030,88 bruto, wegens onvoldoende onderbouwde financiële omstandigheden en toezeggingen bij indiensttreding.
Telefoonabonnement: Afwijzing resterende abonnementskosten door gebrekkige stelplicht
9 april 2010
Rechtbank Arnhem wijst vordering van Intrum Justitia af wegens gebrekkige stelplicht in dagvaarding. Gedaagde niet in staat adequaat verweer te voeren. Wettelijke rente toegewezen, overige vorderingen afgewezen.
Beoordeling van de rechtsverhouding tussen een praktijkarbeidsovereenkomst en een arbeidsovereenkomst in het kader van beroepspraktijkvorming
4 februari 2010
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de praktijkarbeidsovereenkomst primair gericht is op leren, waardoor de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing zijn. Het ontslag op staande voet van de eiser door Stivako is niet rechtsgeldig.
Civielrechtelijke aansprakelijkheid bij arbeidsongeval en causaal verband met hernia
4 december 2009
De rechtbank oordeelt dat er geen causaal verband is tussen het arbeidsongeval van [werknemer] en de later opgetreden hernia. De vordering tot schadevergoeding wordt afgewezen.
Consumentenkoop van meubelen en ontbinding van de overeenkomst
25 november 2009
Eisende partij vordert ontbinding van de koopovereenkomst van meubelen wegens gebreken. De kantonrechter wijst de vordering af, omdat ontbinding prematuur was. Vissers Meubelen moet wel een deel van de deskundigenkosten vergoeden.
Kort geding over arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en CAO-regels bij ABN AMRO Bank
22 oktober 2009
Kantonrechter oordeelt dat ABN AMRO Bank in strijd met CAO heeft gehandeld door meerdere tijdelijke contracten aan werkneemster aan te bieden. Vordering tot wedertewerkstelling toegewezen.
Ontbinding arbeidsovereenkomst na fusie met toekenning van vergoeding
12 oktober 2009
ChampionChip vraagt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met [werknemer] na fusie, maar de kantonrechter kent een vergoeding van € 36.190,80 toe wegens onredelijk handelen van de werkgever.
Beëindiging huurovereenkomst en ontruimingsbescherming onderhuurders
6 oktober 2009
De kantonrechter wijst de vordering tot ontruiming af, omdat onderhuurders geen ontruimingsbescherming genieten na beëindiging huurovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en vergoeding bij beëindiging R&D-afdeling
30 september 2009
Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst tussen Henogen S.A. en [verwerende partij] wegens sluiting R&D-afdeling, met toekenning van een ontbindingsvergoeding van € 91.567,80 bruto.
Vonnis inzake wedertewerkstelling en BAPO-verlof van werknemer bij ROC Nijmegen
24 september 2009
Kantonrechter oordeelt dat ROC Nijmegen onterecht werknemer uitsloot van zijn functie en BAPO-verlof. Vordering tot wedertewerkstelling toegewezen voor schooljaar 2009-2010.
Verzet tegen dwangbevel en dwangsommen na verval Besluit horeca
10 juli 2009
De kantonrechter verklaart het verzet van Cafe-Restaurant De Linde B.V. tegen het dwangbevel van de gemeente Groesbeek gegrond, omdat het Besluit horeca per 1 januari 2008 is vervallen. De gemeente wordt veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en toekenning van vergoeding aan werknemer na slechte prestaties
30 juni 2009
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst van een 57-jarige werknemer wegens slechte prestaties en kent een vergoeding van € 19.440,- bruto toe.
Huur bedrijfsruimte; indeplaatsstelling en contractsoverneming in het kader van een tankstation
24 april 2009
De vordering van Delek om [rechtspersoon B] als huurder van een tankstation in haar plaats te stellen is afgewezen. De kantonrechter oordeelt dat er geen bedrijfsoverdracht heeft plaatsgevonden en dat de weigering van de gedaagden om mee te werken aan contractsoverneming niet onaanvaardbaar is.
Aansprakelijkheid van de bewaarnemer voor schade aan in bewaring genomen auto
20 maart 2009
Kantonrechter J.W.M. Tromp oordeelt dat [gedaagde] aansprakelijk is voor schade aan de auto van [eiser] en veroordeelt hem tot betaling van € 541,15, vermeerderd met wettelijke rente.
Toepassing van CAO-bepalingen voor uitzendwerknemers in de bouwsector
27 februari 2009
Eisers vorderden betaling van vakantiebonnen en reisuren van Bergland. De rechtbank oordeelde dat de Bouw-CAO van toepassing was, en veroordeelde Bergland tot betaling.
Seniorenverlofregeling in arbeidsovereenkomst in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL)
6 februari 2009
De kantonrechter wees de vordering van zes werknemers af, die extra verlofdagen eisten op basis van een seniorenverlofregeling, omdat deze in strijd was met de WGBL.
Huurvermindering en gebreken in nieuwbouwwoning door vochtproblemen
14 november 2008
Eisende partijen vorderen huurvermindering van Talis wegens gebreken in de nieuwbouwwoning door vochtproblemen. De kantonrechter oordeelt dat de vordering ontvankelijk is en wijst huurverlaging toe van € 200,- per maand over zes maanden, plus rente.
Annuleringskosten bij annulering van een reisovereenkomst binnen enkele minuten na totstandkoming
4 juli 2008
Kantonrechter oordeelt dat annuleringskosten verschuldigd zijn, ondanks annulering binnen drie minuten na boeking. Gedaagde moet € 611,39 betalen aan Labyrinth.
Ontbinding huurovereenkomst wegens woonfraude en hoofdverblijfseis
27 juni 2008
De Rechtbank Arnhem ontbindt de huurovereenkomst van een woning wegens woonfraude, omdat de gedaagde partij niet zijn hoofdverblijf in de woning houdt. Hij moet de woning ontruimen en de proceskosten betalen.
Vonnis inzake huurachterstand en substantiëringsplicht
27 juni 2008
Rechtbank Arnhem wijst vordering van Portaal af wegens niet voldoen aan substantiëringsplicht. Gedaagde partij krijgt gelijk en wordt in proceskosten vergoed.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een geheimhoudingsbeding en de daarop gebaseerde boete in een arbeidsovereenkomst
27 juni 2008
Hectas vorderde betaling van een boete wegens schending van een geheimhoudingsbeding door een werknemer. De kantonrechter oordeelde dat de werknemer het beding had geschonden, maar matigde de boete tot € 4.000,- en verklaarde de arbeidsovereenkomst op 9 oktober 2007 beëindigd.
Niet-ontvankelijkheid van eiser in opnieuw ingestelde vordering wegens eerdere uitspraak zonder hoger beroep
25 april 2008
Rechtbank Arnhem verklaart eiser niet-ontvankelijk in zijn vordering wegens eerdere uitspraak zonder hoger beroep. Eerdere vorderingen zijn inhoudelijk gelijk, waardoor heropening niet mogelijk is.
Ontruiming huurwoning in kort geding door ernstige tekortkomingen huurder
23 april 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt in kort geding dat gedaagde partij de huurwoning moet ontruimen wegens ernstige tekortkomingen in de huurovereenkomst, waaronder bedreigingen en intimidatie.
Gevolgen van veroordelend en vrijsprekend strafvonnis in civiele procedure
14 maart 2008
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat de gedaagde partij aansprakelijk is voor schade aan de auto van de eisende partij, ondanks een eerdere vrijspraak in een strafzaak. De gedaagde moet € 928,24 betalen, vermeerderd met rente en proceskosten.
Huurder verzet zich tegen verstekvonnis over overlast door blaffende hond. De kantonrechter wijst de vordering van Oosterpoort af, omdat de hond niet meer aanwezig is.
Relatiebeding en boetebeding in arbeidsovereenkomst: Overtredingen en matiging van boetes
21 december 2007
Kantonrechter J.W.M. Tromp oordeelt over overtredingen van relatiebeding door werknemer. Vordering Accon om € 782.770,85 wordt afgewezen; werknemer moet € 25.000,- betalen, vermeerderd met rente.
Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst tussen Dichterbij en werknemer wegens onvoldoende herplaatsingsinspanningen van de werknemer. Geen vergoeding toegekend.
Aansprakelijkheid bij arbeidsongeval en letselschadevergoeding
30 november 2007
De Rechtbank Arnhem heeft de vordering van Witlox B.V. afgewezen, omdat deze niet kon aantonen dat de gefactureerde kosten meer waren dan het bedrag dat de heer X had betaald. Witlox B.V. heeft geen eigen vorderingsrecht tegen Smit.
Bevoegdheid van de kantonrechter in Dexia-zaak met betrekking tot aandelenleaseovereenkomst
12 november 2007
De kantonrechter verklaart zich onbevoegd in de Dexia-zaak en verwijst deze naar de civiele sector, omdat de aandelenleaseovereenkomst niet als huurkoop kan worden gekwalificeerd.
Vordering tot betaling in het kader van effectenlease-overeenkomst tussen Dexia en gedaagde partij
12 november 2007
Dexia vordert betaling van € 4.537,01 van gedaagde partij in verband met een effectenlease-overeenkomst. De kantonrechter oordeelt dat de overeenkomst nietig is wegens strijd met de WCK-oud, maar dat partijen de helft van de restschuld moeten dragen. Gedaagde wordt veroordeeld tot betaling van € 1.744,41 aan Dexia.
Ontbinding arbeidsovereenkomst en billijke vergoeding na langdurige arbeidsrelatie
6 november 2007
Kantonrechter ontbindt arbeidsovereenkomst van [werkneemster] met OBGZ en kent een vergoeding van € 127.422,09 bruto toe, wegens onvoldoende externe begeleiding door werkgever.
Nietigheid van lease-overeenkomst in Dexia-zaak onder WCK-oud
22 oktober 2007
De Rechtbank Arnhem verklaart de lease-overeenkomst tussen Dexia en de gedaagde partij nietig wegens strijd met de WCK-oud. Iedere partij draagt de helft van de restschuld en de vordering van Dexia wordt afgewezen.
Loonvordering van arbeidsongeschikte werknemer en afwijzing van vordering wegens gebrek aan deskundigenverklaring en medewerking aan reïntegratie
19 oktober 2007
De kantonrechter wees de loonvordering van [werkneemster] af wegens het ontbreken van een deskundigenverklaring en onvoldoende medewerking aan reïntegratie. [werkneemster] werd veroordeeld in de proceskosten.
Vonnis over loonbetaling en reïntegratie-inspanningen in kort geding
11 oktober 2007
Kantonrechter oordeelt dat Succes onterecht loon heeft stopgezet van [eisende partij] en veroordeelt tot betaling van € 3.294,68 bruto, vermeerderd met rente.
Terugvordering onverschuldigd betaald loon door werkgever na voorgewende ziekte en niet gemeld zwangerschapsverlof
5 oktober 2007
De kantonrechter oordeelt dat [gedaagde partij] onverschuldigd betaald loon moet terugbetalen aan de Stichting, omdat zij haar ziekte heeft voorgewend en niet aan haar meldingsplicht voor zwangerschapsverlof heeft voldaan.
Nietigheid van overeenkomst wegens ontbreken vergunning en verdeling van restschuld en rente
5 oktober 2007
De rechtbank verklaart de overeenkomst tussen Dexia en partij B nietig wegens ontbreken vergunning. Restschuld en rente worden gelijk verdeeld. Dexia moet € 664,74 aan partij B betalen.
Nietigheid van overeenkomst wegens ontbreken vergunning in Dexia-zaak
5 oktober 2007
De overeenkomst tussen Dexia en de cliënt is nietig verklaard wegens het ontbreken van een vergunning. De restschuld en betaalde rente worden gelijkelijk verdeeld tussen beide partijen.
Huur van bedrijfsruimte en ongerechtvaardigde verrijking na beëindiging huurovereenkomst
5 oktober 2007
[partij A] vorderde achterstallige huur van de coöperatie. De kantonrechter oordeelde dat [partij A] ongerechtvaardigd was verrijkt door het voortzetten van de exploitatie na beëindiging van de huurovereenkomst, maar dat de coöperatie geen recht had op schadevergoeding. De zaak werd aangehouden voor verdere uitlatingen.
Kennelijk onredelijk ontslag en schadevergoeding naar billijkheid
28 september 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat het ontslag door Kouwenberg kennelijk onredelijk is en kent een schadevergoeding van € 30.588,- toe aan de eisende partij, te vermeerderen met wettelijke rente.
Interne aansprakelijkheid en draagplicht binnen vennootschap onder firma bij huur bedrijfsruimte
21 september 2007
De kantonrechter wijst de vordering in vrijwaring af, oordelend dat [partij A] intern gebonden is aan de huurovereenkomst, ondanks de betwisting van de bevoegdheid van [partij B].
Belediging en mishandeling van politieambtenaar in de uitoefening van zijn functie met betrekking tot immateriële schadevergoeding
7 september 2007
Vordering tot schadevergoeding door politieambtenaar [A] wegens belediging en mishandeling door [B]. Schadevergoeding van € 250,- toegewezen voor immateriële schade.
Nietigheid van besluit tot vaststelling algemene boetebepaling door vergadering van eigenaars
5 september 2007
De kantonrechter verklaart het besluit van de vergadering van eigenaars tot vaststelling van een algemene boetebepaling nietig wegens strijd met de akte van splitsing.
Aansprakelijkheid van een Engelse limited en haar gevolmachtigde in Nederland
31 augustus 2007
De kantonrechter wees de vordering van de eisende partij af, omdat niet was aangetoond dat [gedaagde sub 2] onrechtmatig handelde of aansprakelijk was voor de niet-betaling door [gedaagde sub 1].
Vonnis inzake ontruiming huurwoning door zorginstelling ten behoeve van nieuwbouw
13 juli 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat zorginstelling woning nodig heeft voor nieuwbouw, beëindigt huurovereenkomst en veroordeelt gedaagde tot ontruiming en schadevergoeding.
Onrechtmatige daad door VVE Diensten en bestuurder bij betekening van exploot
29 juni 2007
Eisende partij vorderde schadevergoeding wegens onrechtmatige dagvaarding door VVE Diensten. De rechter oordeelde dat de gedaagde partijen onzorgvuldig handelden, leidend tot schadevergoeding van € 594,-, maar wees de vordering wegens aantasting van de eer af.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens ongeoorloofde nevenactiviteiten en integriteitsschending
5 juni 2007
De kantonrechter heeft het verzoek van Portaal tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met [verwerende partij] afgewezen wegens onvoldoende bijkomende omstandigheden en veroordeeld in de proceskosten.
Ontbinding huurovereenkomst wegens exploitatie van een hennepkwekerij in gehuurde woning
11 mei 2007
Rechtbank Arnhem ontbindt huurovereenkomst wegens exploitatie van een hennepkwekerij in gehuurde woning. [gedaagde] moet woning ontruimen en proceskosten betalen.
Aansprakelijkheid van advocatenmaatschap voor schade door RSI als gevolg van werkplekomstandigheden
16 maart 2007
De Rechtbank Arnhem oordeelt dat een advocatenmaatschap aansprakelijk is voor RSI-schade van een secretaresse door onveilige werkplekomstandigheden, en kent een voorschot van € 40.000,- toe.
Vordering tot betaling van buitengerechtelijke kosten afgewezen wegens onredelijke incassohandelwijze
16 maart 2007
Kantonrechter wijst vordering tot betaling van buitengerechtelijke kosten af wegens onredelijke incassohandelwijze van Kluwer. [gedaagde] moet € 128,17 aan rente betalen.
Toekenning immateriële schadevergoeding aan politie-ambtenaar na mishandeling tijdens demonstratie
16 maart 2007
De kantonrechter heeft een politie-ambtenaar € 250,- schadevergoeding toegekend na mishandeling door de gedaagde tijdens een demonstratie, met wettelijke rente en proceskosten.
Disciplinaire maatregel ontheffing uit consignatiedienst wegens onvoldoende zorgvuldige besluitvorming
9 februari 2007
De kantonrechter oordeelt dat de ontheffing van [eiser] uit de consignatiedienst niet rechtmatig was door onvoldoende zorgvuldige besluitvorming. Vordering tot betaling van consignatietoeslag wordt toegewezen.
Ontslag op staande voet en bewijsvoering van agressief gedrag
27 oktober 2006
De kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet van de eiser onterecht was, omdat de gedaagde niet voldoende bewijs heeft geleverd voor de beschuldigingen van agressief gedrag. De gedaagde wordt veroordeeld tot betaling van diverse bedragen aan de eiser.
Aansprakelijkheid werkgever voor beroepsziekte OPS en bewijslastverdeling
30 juni 2006
Eiser vordert schadevergoeding van gedaagde wegens beroepsziekte OPS. Gedaagde betwist aansprakelijkheid. De kantonrechter oordeelt dat eiser de bewijslast heeft en verwijst de zaak naar de rol voor bewijsvoering.
Wijziging pensioenregeling en gevolgen instemming ondernemingsraad voor niet instemmende werknemers
30 juni 2006
De kantonrechter oordeelt dat de gewijzigde pensioenregeling ook geldt voor niet instemmende werknemers, omdat de ondernemingsraad en een meerderheid van het personeel hebben ingestemd. Vorderingen van [eiser c.s.] worden afgewezen.
Vordering tot betaling van eindejaarsuitkering door werknemer aan werkgever in het kader van gesubsidieerde arbeid
10 februari 2006
Werknemer vordert betaling van eindejaarsuitkering van werkgever. De kantonrechter oordeelt dat werknemer recht heeft op uitkering over 2003 en 2004, ondanks gemeentelijk beleid. Werkgever wordt veroordeeld tot betaling van € 581,25.
Aandelenlease en de gevolgen van nietigheid onder de Wet op het Consumentenkrediet
19 oktober 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat een effectenlease-overeenkomst nietig is wegens strijd met de Wet op het Consumentenkrediet. Gedaagde moet € 1.282,96 aan Dexia betalen, vermeerderd met rente.
Aandelenlease-zaak en de gevolgen van nietigheid op grond van redelijkheid en billijkheid
14 oktober 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de overeenkomst tussen Dexia en gedaagde nietig is wegens het ontbreken van een vergunning. De gevolgen van de nietigheid worden gematigd, en gedaagde moet € 335,69 aan Dexia betalen.
Nietigheid van aandelenlease-overeenkomst en gevolgen voor partijen
14 oktober 2005
De rechtbank oordeelt dat de aandelenlease-overeenkomst tussen Dexia en de gedaagde nietig is wegens het ontbreken van een vergunning. Beide partijen moeten de helft van de restschuld dragen, met een veroordeling tot betaling van € 22,08 door de gedaagde aan Dexia.
Nietigheid van aandelenleaseovereenkomst en gevolgen voor partijen
14 oktober 2005
De rechtbank oordeelt dat de aandelenleaseovereenkomst tussen Dexia en de gedaagde nietig is wegens strijd met de WCK, maar dat de gevolgen van de nietigheid gematigd moeten worden. Beide partijen dragen de helft van de restschuld.
Aandelenlease en de gevolgen van nietigheid op basis van redelijkheid en billijkheid
14 oktober 2005
De kantonrechter oordeelt dat de effectenlease-overeenkomst tussen Dexia en de gedaagde nietig is wegens het ontbreken van een vergunning. Dexia moet € 3.591,09 aan de gedaagde betalen, terwijl de vordering in conventie wordt afgewezen.
Toestemming voor wijziging dienstrooster ambulancevervoer op basis van bedrijfseconomische redenen
9 juni 2005
De kantonrechter verleent de RAV toestemming voor wijziging van het dienstrooster op basis van zwaarwegende bedrijfseconomische redenen, ondanks bezwaren van de ondernemingsraad.
Verzoek tot doorbetaling van loon na arbeidsongeschiktheid en detentie
25 mei 2005
Werknemer vraagt om doorbetaling van loon na arbeidsongeschiktheid en detentie. De kantonrechter oordeelt dat loon niet hoeft te worden doorbetaald tot het strafvonnis onherroepelijk is. Vanaf 25 maart 2005 heeft de werknemer wel recht op loon.
Aansprakelijkheid van advocatenmaatschap voor RSI-klachten van secretaresse
22 april 2005
Rechtbank Arnhem oordeelt over aansprakelijkheid van advocatenmaatschap voor RSI-klachten van secretaresse. Gedaagde heeft niet voldaan aan ergonomische eisen, wat leidt tot vermoedelijke aansprakelijkheid.
Ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een medewerkster van de KUN wegens het verzenden van anonieme e-mailberichten
3 maart 2005
De Rechtbank Arnhem ontbindt de arbeidsovereenkomst van een KUN-medewerkster wegens het verzenden van anonieme e-mailberichten naar een hoogleraar, zonder vergoeding.
Nietigheid van aandelenlease-overeenkomst en financiële gevolgen voor partijen
18 februari 2005
Rechtbank Arnhem verklaart aandelenlease-overeenkomst nietig wegens gebrek aan vergunning. Gedaagde moet helft van restschuld aan Dexia betalen, vastgesteld op € 396,57, met wettelijke rente vanaf 11 april 2002.
Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens vertrouwensbreuk en arbeidsconflict
6 oktober 2004
Rabobank verzoekt ontbinding arbeidsovereenkomst met werknemer wegens vertrouwensbreuk. Rechtbank oordeelt dat werkgever onvoldoende heeft gedaan voor reïntegratie en kent vergoeding van € 360.696,72 toe.
Aansprakelijkheid van advocatenmaatschap voor RSI-klachten van secretaresse
25 juni 2004
Rechtbank Arnhem oordeelt over de aansprakelijkheid van een advocatenmaatschap voor RSI-klachten van een secretaresse. De gedaagde heeft niet aangetoond aan ergonomische eisen te voldoen, waardoor vermoed wordt dat de klachten zijn ontstaan door de werkzaamheden.
Moord en poging tot moord op portiers bij de Matrixx in Nijmegen
15 oktober 2003
Verdachte is veroordeeld voor moord en poging tot moord op portiers van de Matrixx in Nijmegen, met een gevangenisstraf van 18 jaar en schadevergoeding aan de slachtoffers.
Medeplichtigheid bij moord en poging tot moord op portiers van de Matrixx te Nijmegen
15 oktober 2003
Verdachte is medeplichtig aan moord en poging tot moord op portiers van de Matrixx te Nijmegen. De rechtbank legt een gevangenisstraf en werkstraf op, en wijst schadevergoeding toe aan de benadeelde partij.
Geweldsdelict met diefstal en schadevergoeding aan benadeelde partij
25 september 2003
De Rechtbank Arnhem veroordeelt de verdachte tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor diefstal met geweld. Schadevergoedingen aan benadeelde partijen zijn toegewezen en niet-ontvankelijk verklaard.
Medeplichtigheid aan diefstal met geweld, gepleegd door meerdere personen
25 september 2003
De Rechtbank Arnhem veroordeelt F.B. [naam] tot 240 uur dienstverlening en 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor medeplichtigheid aan diefstal met geweld, gepleegd op 8 mei 2003.
Verkrachting en gewelddadige diefstal met vuurwapen in Arnhem
4 juli 2003
De Rechtbank Arnhem veroordeelt een man tot tien jaar gevangenisstraf en tbs voor meerdere verkrachtingen en gewelddadige diefstallen, gepleegd onder bedreiging met een vuurwapen.
Vordering tot naamswijziging van een rondvaartbedrijf in verband met handelsnaamconflict
11 januari 2002
Rechtbank Arnhem oordeelt dat gedaagde de naam van haar schip 'De Gelderse Poort' moet wijzigen indien zij een vaste ligplaats aan de Eurosteiger krijgt, om verwarring met het koffie- en eethuis van eisers te voorkomen.
Vordering tot teruglevering van theelichten en opheffing van conservatoir beslag
24 augustus 2001
Eiseres A vorderde teruglevering van theelichten van gedaagde C. De rechtbank wees de vordering af en hefte het conservatoir beslag op, omdat A geen recht had op de lading.
Vaststelling van een verworpen akkoord in schuldsanering ondanks tegenstem van preferente schuldeiser
31 maart 2000
De rechter-commissaris stelde een verworpen akkoord vast als aangenomen, ondanks de tegenstem van een preferente schuldeiser, op basis van een redelijke uitleg van de wet.
Hoofdelijkheid van bestuurdersaansprakelijkheid voor belastingschulden na faillissement
9 maart 2000
De Rechtbank Arnhem oordeelt over de aansprakelijkheid van bestuurder PH voor belastingschulden van de failliete H B.V. en belegt een comparitie van partijen voor verdere inlichtingen.
Hoofdelijkheid van aansprakelijkheid voor belastingschuld van bestuurder van failliete vennootschap
9 maart 2000
De Rechtbank Arnhem oordeelt over de hoofdelijkheid van BH voor de belastingschuld van de failliete vennootschap H B.V. De Ontvanger moet bewijzen dat BH onbehoorlijk bestuur heeft gepleegd.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: