Uitspraak
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
2.1 De kosten die op de eigendomsoverdracht betrekking hebben en die de notaris in rekening brengt, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kadasterkosten, zijn voor rekening van koper.
(…)
[website] tarief is een basis tarief waarin we zoveel mogelijk gebruikelijke werkzaamheden hebben verwerkt. In sommige gevallen is het niet meer “gebruikelijk” en brengen we een toeslag in rekening. Deze toeslagen worden in rekening gebracht op basis van de daaraan bestede tijd of het hierna te vermelden tarief:
Artikel 2: Opdrachten
Gaarne vooraf opgave van de kosten die aan de verkoper in rekening worden gebracht.”
[bedrijf] te [plaats 2] vernam ik vanmiddag, dat het pand gisteren op naam van de erven is overgeschreven. Dat zou nu dus bij het Kadaster zichtbaar moeten zijn.”
(…) Naar aanleiding van mijn telefoongesprek met notaris [geïntimeerde] van hedenmorgen, wijs ik er voor de goede orde nogmaals op, dat de kadastrale overschrijving van het pand op naam van de erfgenamen is verzorgd door [Persoon 3] , die ook de verklaring van erfrecht heeft opgemaakt en niet door uw kantoor, zoals uw nota van afrekening suggereert. Misschien moet de heer [geïntimeerde] daar toch nog even naar kijken.”
Ter voorkoming van misverstanden wil ik graag terug komen op ons telefoongesprek van vanochtend, en uw onderstaande e-mailbericht van vanmiddag.
(…) In de voorwaarden van [website] , die bij de opdrachtbevestiging aan u toegezonden zijn, staat klip en klaar vermeld dat deze kosten voor rekening van de verkopers komen. Daarnaast heb ik begrepen dat u enige tijd geleden ook telefonisch geinformeerd heeft bij een collega van mij of er kosten in rekening gebracht zouden worden. Zij heeft daarbij toen al aan u aangegeven dat wij deze kosten voor de vererving van de nalatenschap aan de verkopers in rekening zouden brengen.
(…) In aanvulling op mijn standpunt wil ik u graag nog even wijzen op het u door mij op 24 juni 2022 toegezonden controle- en toestemmingsformulier, waarop ik u heb verzocht mij vooraf opgave te doen van de kosten die aan de verkoper in rekening worden gebracht. Daarop hebt u nimmer gereageerd. Ik heb er dan ook op vertrouwd en mocht er ook op vertrouwen, dat er van zodanige kosten geen sprake zou zijn. Dat u mij nog geen 4 dagen voor het passeren van de akte toch confronteert met extra kosten, is dan ook volstrekt onacceptabel. (…)”
(…) U stelt dat wij nimmer vooraf opgave hebben gedaan van de eventuele kosten die wij u in rekening zouden brengen. Volgend op de ontvangst van de koopovereenkomst heeft een van mijn collega’s wel degelijk telefonisch aan u de meerkosten opgegeven inzake de vererving van uw schoonouders, en die wij aan de verkopers in rekening zouden brengen. U ontkent dat, en dat vind ik buitengewoon ernstig. (…)”
4.De klacht
5.Beoordeling
- tussen partijen staat vast dat de notaris extra werkzaamheden heeft moeten verrichten in verband met het onderzoek naar de aankomsttitel en de beschikkingsbevoegdheid van erflater (c.q. zijn erfgenamen en klager) vanwege de vererving van erflaatster;
- artikel 27.2 van de koopovereenkomst biedt reeds voldoende grondslag om de kosten in verband met de extra werkzaamheden bij de erfgenamen in rekening te brengen. In dit artikel is immers vastgelegd dat de extra kosten in verband met de afhandeling van het dossier inzake de nalatenschap voor rekening van de verkoper komen;
- de notaris mocht de kosten voor de extra werkzaamheden ook op grond van de tussen partijen gesloten overeenkomst van opdracht en de daarop van toepassing zijnde algemene voorwaarden bij de erfgenamen in rekening brengen. Op basis van de omschreven gang van zaken heeft de kamer geconcludeerd dat klager de opdrachtbevestiging heeft geaccepteerd. Klager heeft weliswaar na het toesturen van de concept-akte en de concept-afrekening geprotesteerd tegen het feit dat de kosten voor de extra werkzaamheden bij de erfgenamen in rekening zijn gebracht, maar dit is te laat;
- het staat vast dat een medewerker van het notariskantoor, na de ontvangst van de koopovereenkomst, telefonisch contact met klager heeft gehad waarbij (de hoogte van) de extra kosten zijn besproken. Ook is in de aan klager toegestuurde opdrachtbevestiging, bijlage A en de algemene voorwaarden reeds vermeld in welke gevallen en bij welke partij er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht;
- het was in het voordeel van de erfgenamen dat de notaris zijn werkzaamheden heeft geschaard onder de in bijlage A genoemde categorie ‘Overlijden met verklaring van erfrecht’ en dat hij het daarbij behorende tarief in rekening heeft gebracht, terwijl de notaris eigenlijk op basis van een uurtarief had mogen declareren, in welk geval de rekening veel hoger zou zijn uitgevallen.