Oneerlijk beding in huurovereenkomst betreffende proceskostenveroordeling
24 januari 2025
De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over de oneerlijkheid van een beding in een huurovereenkomst dat de huurder verplicht alle proceskosten te betalen. Het beding wordt als oneerlijk aangemerkt, wat gevolgen heeft voor de proceskostenveroordeling.
Vernietiging van overeenkomst tussen advocaat en cliënt wegens dwaling over gefinancierde rechtsbijstand
17 januari 2025
De overeenkomst tussen [eiser] en [verweerster] is vernietigd wegens dwaling over gefinancierde rechtsbijstand. Het hof oordeelde dat terugbetaling van het betaalde bedrag onaanvaardbaar was, omdat [eiser] niet in een slechtere positie was gekomen.
Erfrechtelijke geschillen tussen broers over nalatenschap en legitieme portie
20 december 2024
Broers [zoon 1] en [zoon 2] strijden over de nalatenschap van hun moeder, waarbij [zoon 1] in cassatie gaat tegen de kwalificatie van een gift en de berekening van de legitieme portie.
Schadevergoeding bij niet-conforme luchtbehandelingskast geleverd door Gasco Nederland N.V.
28 juni 2024
[A] vordert schadevergoeding van Gasco voor een niet-conforme luchtbehandelingskast. De rechtbank en het hof wijzen de vordering af, omdat Gasco niet instond voor de eisen van IFF. De Hoge Raad bevestigt deze afwijzing.
Toepassing van de klachtplicht in het arbeidsrecht met betrekking tot loonvorderingen
5 april 2024
Een voormalig werknemer vordert betaling van overuren, maar de werkgever beroept zich op de klachtplicht. De Hoge Raad oordeelt dat de klachtplicht niet van toepassing is op loonvorderingen.
Benoeming van een onafhankelijke derde tot curator in het kader van curatele en de betekenis van een levenstestament
6 januari 2023
De Hoge Raad bevestigt de ondercuratelestelling van een vrouw met vasculaire dementie en de benoeming van een onafhankelijke derde als curator, ondanks het levenstestament van de betrokkene.
Onderzoeksplicht werkgever bij opzegging arbeidsovereenkomst door arbeidsongeschikte werknemer met psychische klachten
2 juli 2021
Cassatie over onderzoeksplicht werkgever bij opzegging door arbeidsongeschikte werknemer. Hoge Raad bevestigt dat werkgever niet zonder meer mag aannemen dat werknemer daadwerkelijk wil opzeggen.
Beperkingen van de vrijheid van meningsuiting door gemeentelijke verordening inzake huis-aan-huisbladen
7 mei 2021
De zaak betreft de vraag of de Gemeente Utrecht een opt-in systeem voor huis-aan-huisbladen mag invoeren, wat door DPG Media B.V. wordt betwist als in strijd met de vrijheid van meningsuiting (art. 10 EVRM).
Ontbinding van overeenkomst tot levering en implementatie van ziekenhuisinformatiesysteem en elektronisch patiëntendossier
5 februari 2021
TsZ ontbindt de overeenkomst met Alert c.s. voor de levering van een ziekenhuisinformatiesysteem. Het hof oordeelt dat de ontbinding rechtsgeldig is en dat Alert c.s. tekortschoten in hun verplichtingen, met toewijzing van de vordering tot terugbetaling van € 4.620.253,97.
Aansprakelijkheid van de bank voor het adviseren van een rentederivaat en de rol van eigen schuld van de benadeelde
4 december 2020
De zaak betreft de aansprakelijkheid van Rabobank voor het adviseren van een rentederivaat aan CIA, waarbij het hof oordeelt dat Rabobank haar zorgplicht heeft geschonden. De Hoge Raad bevestigt dat CIA geen eigen schuld kan worden toegerekend.
Erfrechtelijke geschil over legitieme portie en kwalificatie van handelingen als gift
25 oktober 2019
Erfrechtelijk geschil over legitieme portie en de kwalificatie van handelingen als gift. Hoge Raad oordeelt dat de verwerping van de nalatenschap en aandelentransacties geen gift zijn, omdat de intentie van de erflaatster niet gericht was op bevoordeling van haar kinderen.
Prejudiciële vragen over dwaling en mededelingsplicht bij renteswapovereenkomsten
8 maart 2019
De zaak betreft prejudiciële vragen over dwaling en mededelingsplicht bij renteswapovereenkomsten, waarbij de Hoge Raad moet oordelen over de mededelingsplicht van banken en de mogelijkheid om een beroep te doen op dwaling zonder dat er nadeel is.
Huurrecht en overdracht van huurovereenkomsten in Sint Maarten
16 juni 2017
De zaak betreft de vraag of de huurovereenkomst tussen [betrokkene 1] en [betrokkene 2] overgaat op [verzoeker], de nieuwe eigenaar van een deel van het perceel. De Hoge Raad oordeelt dat de huurovereenkomst niet volledig is overgedragen en verwijst de zaak terug.
Beschermingsomvang van een tweede medische indicatie-octrooi en de vraag naar directe en indirecte inbreuk
9 juni 2017
De zaak betreft de beschermingsomvang van een tweede medische indicatie-octrooi voor ribavirine en de vraag of Teva's generieke producten inbreuk maken op dit octrooi. De Hoge Raad onderzoekt de juridische kaders van directe en indirecte inbreuk.
Ontbinding huurovereenkomst bedrijfsruimte tussen Simply Bread Nederland B.V. en Swissôtel Amsterdam B.V. wegens wanprestatie
10 februari 2017
Hoge Raad oordeelt over ontbinding huurovereenkomst tussen Simply Bread en Swissôtel wegens wanprestatie. Simply Bread voldoet niet aan kwaliteitsstandaarden, wat leidt tot ontbinding en ontruiming.
Uitleg van canonaanpassingsbeding in erfpacht en ambtshalve toetsing van oneerlijke bedingen
20 januari 2017
De zaak betreft de uitleg van een canonaanpassingsbeding in erfpacht en de ambtshalve toetsing van oneerlijke bedingen. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van eiseres, omdat de richtlijn ter bescherming van consumenten niet van toepassing is.
Prejudiciële vragen over buitengerechtelijke incassokosten en veertiendagenbrief
23 september 2016
De Hoge Raad heeft prejudiciële vragen beantwoord over buitengerechtelijke incassokosten en de veertiendagenbrief, waarbij de aanvang van de termijn en de gevolgen van onjuiste vermeldingen centraal staan.
Effectenleaseovereenkomst en restschuld in de context van de hardheidsclausule
12 augustus 2016
Eiseres tot cassatie is veroordeeld tot betaling van restschulden aan Varde, die de vordering van Dexia heeft overgenomen. De vragen zijn of Dexia aandelen heeft aangekocht en of eiseres een beroep kan doen op de hardheidsclausule. Het hof heeft de vordering toegewezen en het cassatieberoep verworpen.
Ontbinding van huurovereenkomst bedrijfsruimte wegens huurachterstand en de toepassing van de tenzij-bepaling van artikel 6:265 BW
29 april 2016
De Hoge Raad bevestigt de ontbinding van een huurovereenkomst wegens huurachterstand en de toepassing van de tenzij-bepaling van artikel 6:265 BW. De huurachterstand was voldoende ernstig om de ontbinding te rechtvaardigen.
Uitleg van de Standaard exploitatiecontract motorbrandstoffen tussen tankstation exploitant en leverancier
22 januari 2016
De zaak betreft de uitleg van de Standaard exploitatieovereenkomst motorbrandstoffen tussen DPW en Esso, waarbij DPW in cassatie gaat tegen de uitleg van de handelaarsprijs door het hof. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van DPW.
Uitleg van artikel 38 van de CAO Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf met betrekking tot contractswisseling en aanbiedingsplicht
9 oktober 2015
De zaak betreft de uitleg van artikel 38 CAO Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf over de aanbiedingsplicht bij contractswisseling. De Hoge Raad oordeelt dat Balans niet verplicht was om arbeidsovereenkomsten aan te bieden aan de werknemers van Cum Laude, omdat de CAO op dat moment niet meer van toepassing was.
Aansprakelijkheid Universiteit Twente voor afgebroken onderhandelingen inzake gezondheidscentrum
25 september 2015
De Universiteit Twente is aansprakelijk voor schade door het afbreken van onderhandelingen over een gezondheidscentrum. De Hoge Raad bevestigt de schadevergoeding voor het positief contractsbelang en verwijst de zaak terug voor nieuwe schadebegroting.
Onrechtmatig afbreken van onderhandelingen over een overeenkomst tussen gerechtsdeurwaarders en AGC
5 juni 2015
Eiseressen vorderen schadevergoeding van AGC wegens onrechtmatig afbreken van onderhandelingen. De Hoge Raad oordeelt dat AGC vrijstond om de onderhandelingen af te breken, en wijst de vordering af.
Huur woonruimte: Vordering tot ontbinding en ontruiming wegens dringend eigen gebruik in verband met renovatie
24 april 2015
Eiseres vordert ontbinding huurovereenkomst en ontruiming wegens dringend eigen gebruik voor renovatie. Hoge Raad bevestigt dat belangen van huurder en verhuurder in afweging moeten worden meegenomen. Vordering wordt afgewezen.
Huurrecht en gebruik van bergruimte: gevolgen van contractsoverneming en tegenprestatie
20 maart 2015
Cassatieberoep van [eiseres] tegen arrest hof Amsterdam over huurrecht en gebruik bergruimte. Klachten falen door onjuiste lezing van het hof. Cassatie kan niet-ontvankelijk worden verklaard.
Onrechtmatige overheidsdaad en schadevergoeding in de energiemarkt
23 januari 2015
Eneco Beheer N.V. klaagt de Staat aan wegens onrechtmatig handelen bij de verdeling van importcapaciteit op de energiemarkt. Het hof oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld, maar wijst de schadevergoeding af. Uiteindelijk wordt de Staat veroordeeld tot betaling van € 2.904.446 aan Eneco.
Cassatieberoep van [eiser] tegen het hof Amsterdam over verjaring van huurvorderingen en ontbinding van een koopovereenkomst. Hoge Raad verwerpt het beroep.
Onrechtmatige daad bij aanwijzing van koper in vastgoedtransactie
5 september 2014
V.O.C. Beheer B.V. vordert schadevergoeding van DMA Vastgoed B.V. wegens onrechtmatige daad bij aanwijzing van Tido als koper in vastgoedtransactie. De Hoge Raad bevestigt dat DMA niet onrechtmatig handelde.
Non-conformiteit bij de koop van een recreatiewoning en de gevolgen van afwijkingen van bouwtekeningen
6 december 2013
De zaak betreft de non-conformiteit van een recreatiewoning die niet volgens de bouwtekeningen is gebouwd. De Hoge Raad bevestigt dat afwijkingen van bouwvoorschriften in beginsel kunnen leiden tot non-conformiteit, maar oordeelt dat de koper onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de gestelde schade.
Duurzame gemeenschappelijke huishouding bij huurovereenkomst na overlijden van huurder
29 november 2013
De Hoge Raad oordeelt dat eiser, de zoon van een overleden huurder, geen recht heeft op voortzetting van de huurovereenkomst, omdat er geen duurzame gemeenschappelijke huishouding was.
Huur bedrijfsruimte: beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik na renovatie
22 november 2013
Huur bedrijfsruimte: beëindiging huurovereenkomst wegens dringend eigen gebruik na renovatie. Hoge Raad verwerpt cassatie en bevestigt dat Ultimo het gehuurde dringend nodig heeft voor renovatie.
Vernietiging van samenlevingsovereenkomsten op grond van dwaling en mededelingsplicht
1 november 2013
De Hoge Raad vernietigt het arrest van het hof Arnhem en bevestigt de eerdere vonnissen van de rechtbank, waarbij de vorderingen tot vernietiging van de samenlevingsovereenkomsten op grond van dwaling zijn afgewezen.
Uitleg van de werkingssfeer van de cao voor de Metalektro en de verplichtstelling tot deelneming in het bedrijfstakpensioenfonds
1 november 2013
De zaak betreft de vraag of Adimec onder de werkingssfeer van de CAO voor de Metalektro valt. De Hoge Raad oordeelt dat de R&D-activiteiten van Adimec niet onder deze werkingssfeer vallen, en bevestigt het oordeel van het hof.
Cassatieberoep tegen machtiging tot opname in gesloten jeugdzorg
27 september 2013
Cassatieberoep van [verzoeker] tegen machtiging tot opname in gesloten jeugdzorg. Hoge Raad oordeelt dat verklaring gedragswetenschapper voldoet aan wettelijke eisen. Cassatieberoep wordt verworpen.
Goederenrecht en Merkenrecht: Verkrijging van Merkenrechten te Goeder Trouw van Beschikkingsonbevoegde Rechtsopvolger van Geprivatiseerde Russische Staatsonderneming
20 september 2013
De zaak betreft de toekenning van Benelux-merkrechten van wodkamerken aan Spirits International B.V. versus FKP Sojuzplodoimport. De rechtbank en het hof oordeelden dat Spirits niet te goeder trouw was bij de verkrijging van de merkrechten, die nooit onder algemene titel zijn overgegaan. FKP kan de merken terugvorderen op basis van artikel 3:296 BW.
Ontbinding koopovereenkomst schilderij wegens dwaling of niet-nakoming
21 juni 2013
De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van de eiser niet-ontvankelijk in de zaak over de ontbinding van een koopovereenkomst van een schilderij wegens dwaling of niet-nakoming.
Vernietiging koopovereenkomst wegens dwaling en aansprakelijkheid voor schade door schending garanties
14 juni 2013
Vernietiging van koopovereenkomst wegens dwaling en schending van garanties door Vano Vastgoed B.V. De Hoge Raad oordeelt dat de vordering tot vernietiging en schadevergoeding toewijsbaar is.
Beroep op dwaling bij grondtransactie tussen Nou Biourbanisme en verweerders
7 juni 2013
Nou Biourbanisme S.A. vorderde € 5.000.000,- wegens dwaling in een grondtransactie. De rechtbank en het hof oordeelden dat de dwaling voor rekening van Nou Biourbanisme kwam, wat door de Hoge Raad werd bevestigd.
Onrechtmatig profiteren van wanprestatie door onderaannemer via g-rekeningen
24 mei 2013
De zaak betreft onrechtmatig profiteren door [eiseres] van wanprestatie door K&R en Perfect, die te hoge stortingen op haar g-rekening deden, wat leidde tot schade voor het UWV.
Aansprakelijkheid van bestuurders bij faillissement en de gevolgen van te late publicatie van de jaarrekening
17 mei 2013
De zaak betreft de aansprakelijkheid van bestuurders voor te late publicatie van de jaarrekening van Apeldoornse Asbestsanering B.V. Het hof oordeelt dat deze overschrijding niet als onbelangrijk kan worden aangemerkt, wat leidt tot aansprakelijkheid voor het faillissement.
Afwikkeling huwelijkse voorwaarden na echtscheiding en vergoedingsrecht
3 mei 2013
Cassatie over afwikkeling huwelijkse voorwaarden en vergoedingsrecht na echtscheiding. Man vordert terugbetaling lening aan moeder vrouw. Hoge Raad vernietigt eerdere beschikking.
Huurrechtelijke geschillen over ontbinding en ontruiming van woonruimte met achterstallige huurbetalingen
30 november 2012
Huurrechtelijke zaak over ontbinding en ontruiming van een woning met achterstallige huurbetalingen. De Hoge Raad verwerpt de klachten van de huurder en bevestigt eerdere uitspraken.
Verlenging van uitlening door openbare bibliotheken en de vraag naar nieuwe uitlening in het auteursrecht
23 november 2012
De zaak betreft de vraag of de verlenging van een uitlening door een bibliotheek als nieuwe uitlening moet worden beschouwd. Het hof oordeelt van niet, wat in cassatie wordt bestreden.
De kwalificatie van zelfstandige woonruimte in het huurrecht en de rol van gemeenschappelijke verkeersruimten
23 november 2012
De zaak betreft de vraag of de onderhuurder recht heeft op voortzetting van de huurovereenkomst na het overlijden van de hoofdhuurder, waarbij het hof oordeelt dat de woning niet als zelfstandige woning kan worden gekwalificeerd.
Huurrecht en de kwalificatie van bedrijfsruimte in het kader van artikel 7:230a en 7:290 BW
5 oktober 2012
De Hoge Raad oordeelt over de kwalificatie van een schoonheidssalon als bedrijfsruimte onder artikel 7:230a BW. Het beroep van [verzoekster] op doorbreking van het appelverbod wordt verworpen.
Vaststelling en wijziging van kinderalimentatie met betrekking tot terugbetalingsverplichting
28 september 2012
Hoge Raad oordeelt over kinderalimentatie en terugbetalingsverplichting. Geen verplichting tot terugbetaling van teveel betaalde alimentatie door de vrouw.
Splitsing van gemengde huurovereenkomst en toepasselijkheid huurregimes
10 augustus 2012
De Hoge Raad bevestigt dat splitsing van een gemengde huurovereenkomst tussen de Gemeente Rotterdam en Utopia niet mogelijk is, gezien de onderlinge verbondenheid van de ruimtes en de bedoeling van partijen.
Huur van bedrijfsruimte en de kwalificatie van huurovereenkomsten in het licht van artikel 7:290 BW
13 juli 2012
De zaak betreft de vraag of er sprake is van huur van bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW. Het hof oordeelt dat de huurovereenkomst van NS met [eiser] alleen betrekking heeft op het terrein, niet op de opstallen, waardoor de bescherming van artikel 7:290 BW niet van toepassing is. De Hoge Raad bevestigt dit oordeel.
Matiging van een contractuele boete bij koop van een woning tussen particulieren
13 juli 2012
Kopers van een woning vroegen om matiging van de contractuele boete van 10% na het niet kunnen financieren van de woning. De Hoge Raad bevestigde dat de boete niet gematigd hoefde te worden, gezien de omstandigheden.
Huur van onbebouwde onroerende zaak en kwalificatie als bedrijfsruimte
13 juli 2012
De zaak betreft de kwalificatie van een huurovereenkomst tussen de Gemeente Rotterdam en BPM voor percelen grond waarop benzinestations zijn opgericht. Het hof oordeelt dat de overeenkomst niet kwalificeert als huur van bedrijfsruimte, maar als huur van onbebouwde grond.
Koopovereenkomst en bewijsopdracht in civiele procedure tussen Westlandse Plantenkwekerij B.V. en Société Marachaire de l'Ouest h.o.d.n. S.i.c.a. Saveol
1 juni 2012
Westlandse Plantenkwekerij B.V. vordert in cassatie tegen Saveol over de vraag of een koopovereenkomst tot stand is gekomen. Het hof oordeelt dat Saveol in haar bewijsopdracht is geslaagd. Het beroep wordt verworpen.
Non-conformiteit bij de verkoop van onroerende zaken en de onderzoeksplicht van de koper
4 mei 2012
Deze zaak betreft de non-conformiteit van een onroerende zaak, waarbij een gedeelte volgens het bestemmingsplan niet afzonderlijk verhuurbaar bleek te zijn. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van [Eiser].
Beëindiging huurovereenkomst en betalingsverplichtingen huurder
20 april 2012
De zaak betreft de beëindiging van een huurovereenkomst en de betalingsverplichtingen van [verweerder] aan Pluvezo B.V. Het hof oordeelt dat [verweerder] aan zijn verplichtingen heeft voldaan, maar dit oordeel wordt in cassatie betwist.
Exoneratiebeding in schadestaatprocedure tussen Finiconsult B.V. en Reuters B.V.
6 april 2012
De Hoge Raad oordeelt dat een exoneratiebeding in een schadestaatprocedure kan worden ingeroepen, mits het beding duidelijk in de overeenkomst is opgenomen. Het beroep van Finiconsult op schadevergoeding wordt verworpen.
Nietigheid van koopovereenkomst en leveringsakte met betrekking tot onroerende zaak
27 januari 2012
De Hoge Raad oordeelt dat de koopovereenkomst en leveringsakte van A-2 nietig zijn, omdat eiser c.s. onvoldoende bewijs hebben geleverd voor een zwarte betaling of schenking.
Beëindiging van een ontwikkelings- en distributieovereenkomst tussen Nunhems en Limseeds
27 januari 2012
De zaak betreft de beëindiging van een distributieovereenkomst tussen Nunhems en Limseeds, met geschillen over margeverdeling en leveringsverplichtingen. De Hoge Raad bevestigt eerdere oordelen van het hof.
Opzegging van een bruikleenovereenkomst voor onbepaalde tijd en de eisen van redelijkheid en billijkheid
16 december 2011
De zaak betreft de opzegging van een bruikleenovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij de eisen van redelijkheid en billijkheid centraal staan. De Hoge Raad concludeert tot verwerping van de klachten van [eiser].
Beroep op non-conformiteit in internationale koopovereenkomst onder Weens Koopverdrag
16 december 2011
Geschil tussen C.A.B. Truck Trading B.V. en [verweerder] over non-conformiteit van geleverde vrachtwagens onder Weens Koopverdrag. Hoge Raad verwerpt cassatie.
Toepasselijkheid van algemene voorwaarden in overeenkomsten tussen professionele partijen
2 december 2011
De Hoge Raad oordeelt dat de ALIB '92 niet zijn overeengekomen tussen Echoput c.s. en [eiseres], omdat er geen wilsovereenstemming was over de toepasselijkheid van deze voorwaarden.
Vermoeden van misbruik van omstandigheden bij kunsttransacties en de rol van de benadeelde partij in strafzaken
21 oktober 2011
Het hof oordeelt dat er sprake is van misbruik van omstandigheden bij kunsttransacties, waarbij de gezondheid van [betrokkene 1] en de relatie met [eiseres] centraal staan. De voeging als benadeelde partij in een Belgische strafzaak wordt erkend als eis in de hoofdzaak.
De toepassing van artikel 6:94 BW op oneigenlijke boetebedingen in de context van bodemsaneringsovereenkomsten
16 september 2011
De zaak betreft de vraag of een bepaling in de algemene voorwaarden van Subat een 'oneigenlijk boetebeding' is, waarop artikel 6:94 BW analogisch kan worden toegepast, en of het hof's oordeel over de matiging voldoende is gemotiveerd.
De totstandkoming van een maatschapsovereenkomst tussen dierenartsen zonder schriftelijke overeenkomst
2 september 2011
De Hoge Raad bevestigt dat een maatschapsovereenkomst kan ontstaan uit feitelijke omstandigheden en gedragingen, ook zonder schriftelijke overeenkomst. De samenwerking tussen dierenartsen wordt gekwalificeerd als een maatschap.
Onterecht ontbindingsberoep en schadevergoeding bij koopovereenkomst
8 juli 2011
G4 c.s. vorderen schadevergoeding na onterecht ontbindingsberoep door Hanzevast c.s. De Hoge Raad oordeelt dat schadevergoeding toewijsbaar is, ook zonder formele ontbinding.
Verzet van ouder tegen ontheffing van gezag over minderjarige na ondertoezichtstelling
8 juli 2011
De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van een moeder tegen de ontheffing van haar gezag over haar kind, waarbij de belangen van het kind voorop stonden.
Overgang van verzekerd belang door fusie en gevolgen voor brandverzekering
24 juni 2011
De Hoge Raad oordeelt dat het beroep van verzekeraars op verval van de verzekering door niet-melding van de fusie onaanvaardbaar is, gezien de omstandigheden van de zaak.
Beoordeling van de behoeftigheid en ingangsdatum van partneralimentatie na echtscheiding
10 juni 2011
De zaak betreft een geschil over partneralimentatie na echtscheiding, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat de vrouw niet behoeftig is en het verzoek tot overlegging van stukken niet-ontvankelijk is verklaard.
Buitengerechtelijke ontbinding van een koopovereenkomst van appartementsrechten en de vraag van verzuim
13 mei 2011
De zaak betreft de buitengerechtelijke ontbinding van een koopovereenkomst van appartementsrechten en de vraag of [verweerder] in verzuim was. Het hof oordeelde dat [verweerder] niet in verzuim was en dat [eiser] c.s. zelf tekort waren geschoten.
Uitleg van huwelijkse voorwaarden en Haviltex-maatstaf in cassatie
22 april 2011
De Hoge Raad behandelt een cassatieberoep over de uitleg van huwelijkse voorwaarden. De vrouw stelt dat de regeling over de echtelijke woning onduidelijk is, maar de A-G concludeert dat de klachten niet tot cassatie leiden en verwerpt het beroep.
Verzoek tot wijziging kinderalimentatie op basis van artikel 1:401 lid 4 BW
25 maart 2011
Cassatieberoep van de man tegen de beschikking van het hof over kinderalimentatie. Het hof oordeelt dat de man voldoende draagkracht heeft, ondanks zijn klachten over de motivering. Conclusie strekt tot verwerping van het cassatieberoep.
Uitleg van een overeenkomst en de gevolgen van belastingheffing bij schadevergoeding
4 maart 2011
De zaak betreft de uitleg van een overeenkomst tussen eiseres en verweerder over een schadevergoeding wegens wanprestatie. De Hoge Raad oordeelt dat belastingheffing niet verdisconteerd hoeft te worden in de schadevergoeding.
Beëindiging van een stallingsovereenkomst voor een springpaard en de gevolgen daarvan
11 februari 2011
De zaak betreft de beëindiging van een stallingsovereenkomst voor het paard Jolita. Het hof oordeelde dat de overeenkomst op 13 februari 2002 is beëindigd en dat [verweerder] niet aansprakelijk was voor de toestand van het paard bij teruggave.
De vraag of tussen een tennisleraar en een tennisvereniging een arbeidsovereenkomst bestaat in het kader van een uitzendconstructie
24 december 2010
De zaak betreft de vraag of tussen een tennisleraar en Tennisvereniging Westzaan een arbeidsovereenkomst bestaat, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat de uitleg van de CAO door het hof begrijpelijk is en het cassatieberoep wordt verworpen.
Vaststelling van kinderalimentatie en verdiencapaciteit van de man na echtscheiding
10 december 2010
De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van de man verworpen in een zaak over kinderalimentatie, waarbij de man onvoldoende bewijs heeft geleverd voor zijn stellingen over zijn verdiencapaciteit en arbeidsongeschiktheid.
Cassatie over ontbinding van overeenkomst en bewijswaardering in verbintenissenrecht
3 september 2010
Cassatie over de ontbinding van een overeenkomst wegens wanprestatie en bewijswaardering. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van [eiser] tegen Coral Estate, oordelend dat het Hof de bewijswaardering correct had uitgevoerd.
Tekortkoming in de nakoming van een dealerovereenkomst door Nissan Nederland N.V. en de gevolgen voor Renault Nederland N.V.
9 juli 2010
Nissan Nederland N.V. heeft tekortgeschoten in de nakoming van een dealerovereenkomst met [verweerster], wat leidt tot recht op schadevergoeding voor [verweerster].
Verdeling van de huwelijksgemeenschap en uitleg van huwelijkse voorwaarden
4 juni 2010
Geschil tussen voormalige echtelieden over de uitleg van huwelijkse voorwaarden en verdeling van de huwelijksgemeenschap. De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van het hof dat alleen de reële waardestijging van de woning tijdens het huwelijk moet worden verdeeld.
Wijziging omgangsregeling tijdens ondertoezichtstelling en de gevolgen na beëindiging
28 mei 2010
De Hoge Raad bevestigt dat een gewijzigde omgangsregeling tijdens ondertoezichtstelling van kracht blijft na beëindiging van de OTS, met nadruk op het belang van het kind.
Aansprakelijkheid van notaris bij onrechtmatige daad en bedrog in nalatenschapskwestie
23 april 2010
De Hoge Raad oordeelt dat een notaris aansprakelijk is voor bedrog en onzorgvuldig handelen bij de afwikkeling van een nalatenschap, doordat hij een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven in een volmachtakte.
Faillissementsperikelen van rijksambulances en de gevolgen voor opleidingsorganisaties
13 oktober 2009
Het hof verklaart SAN niet-ontvankelijk in hoger beroep en bevestigt dat IAN recht heeft op betaling van € 28.393,01 door VVCR, met proceskostenveroordeling voor VVCR.
Bewijslevering bij diefstal van een auto; betrouwbaarheid van getuigenverklaringen
24 maart 2009
Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank Arnhem en oordeelt dat de appellante niet voldoende bewijs heeft geleverd voor de gestelde diefstal van de auto.
Verzuim en ingebrekestelling in aannemingsovereenkomst met betrekking tot lekkages in destillatietoren
4 oktober 2002
Eiseres in cassatie betwistte het oordeel van het hof dat zij in verzuim was geraakt zonder ingebrekestelling. De Hoge Raad bevestigde het hof, oordelend dat de gestelde termijn als fatale termijn gold, waardoor eiseres in verzuim was.