Intrekking asielvergunning en terugkeerbesluit in verband met strafrechtelijke veroordeling
2 oktober 2024
Rechtbank Den Haag vernietigt de intrekking van de asielvergunning van eiser wegens poging tot doodslag, oordelend dat dit geen bijzonder ernstig misdrijf is.
Afwijzing asielaanvraag Somaliër wegens ongeloofwaardige verklaringen over bedreigingen door Al-Shabaab
22 september 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Somalische eiser tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat zijn verklaringen over bedreigingen door Al-Shabaab ongeloofwaardig zijn.
Asielaanvraag en Dublinverordening: Verantwoordelijkheid van Oostenrijk
2 mei 2024
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat Oostenrijk verantwoordelijk is voor de behandeling van zijn asielaanvraag en er geen bewijs is van schending van het EVRM.
Toetsing van de afwijzing van verblijfsvergunning voor langdurig verblijvende kinderen en de evenredigheidstoets
22 december 2023
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor langdurig verblijvende kinderen wegens gebreken in de besluitvorming en oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende rekening heeft gehouden met de persoonlijke omstandigheden.
Intrekking erkenning referent en verzoek om terug te komen van besluit in strijd met hogere regelgeving
20 december 2023
De rechtbank vernietigt de intrekking van de erkenning van [eiser] als referent, omdat deze in strijd is met hogere regelgeving. [eiser] blijft erkend referent en ontvangt schadevergoeding van € 4.212,-.
Beoordeling van asielaanvraag en medische omstandigheden in het kader van de Dublinverordening
13 december 2023
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres gegrond, vernietigt het besluit van de staatssecretaris en draagt op binnen tien weken een nieuw besluit te nemen, rekening houdend met de medische omstandigheden van eiseres.
Beoordeling van asielaanvragen en overdracht aan Oostenrijk met betrekking tot medische zorg en interstatelijk vertrouwensbeginsel
5 december 2023
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eisers gegrond en vernietigt de besluiten van de staatssecretaris inzake asielaanvragen, omdat niet is nagegaan of medische zorg in Oostenrijk beschikbaar is.
Afwijzing verblijfsdocument voor man van Algerijnse afkomst in verband met zorg- en opvoedingstaken
15 november 2023
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een Algerijnse man ongegrond, die verzocht om een verblijfsdocument voor verblijf bij zijn zoon. De IND had de aanvraag afgewezen wegens onvoldoende bewijs van zorg- en opvoedingstaken.
Afwijzing verblijfsvergunning onder beperking medische behandeling en beoordeling afhankelijkheidsrelatie
7 september 2023
De rechtbank oordeelt dat de afwijzing van de verblijfsvergunning niet terecht was, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiser heeft onvoldoende aangetoond dat hij in Suriname geen toegang heeft tot medische zorg.
Beoordeling van een opvolgende asielaanvraag van een Algerijnse nationaliteit met betrekking tot geloofsgroei en de afwijzing door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
5 september 2023
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van eiseres wegens onzorgvuldige beoordeling van haar geloofsgroei en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Voorlopige voorziening in het kader van tijdelijke bescherming voor derdelanders uit Oekraïne
31 augustus 2023
De voorzieningenrechter schorst de rechtsgevolgen van het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, waardoor de verzoeker niet mag worden uitgezet en recht houdt op opvang en verstrekkingen.
Afwijzing asielaanvraag van Iraanse eiseres wegens kennelijke ongegrondheid en onvoldoende beoordeling van landeninformatie
8 augustus 2023
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Iraanse eiseres wegens kennelijke ongegrondheid en onvoldoende beoordeling van landeninformatie, en draagt de staatssecretaris op een nieuw besluit te nemen.
Bestuurlijke boete en last onder dwangsom voor het zonder vergunning verhuren van een woning in Amsterdam
21 juli 2023
Rechtbank Amsterdam vernietigt boete en last onder dwangsom voor zonder vergunning verhuren woning, stelt boete op nihil door persoonlijke omstandigheden eiseres.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende Turkse zelfstandigen en mvv-beleid
11 juli 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening toe, verbiedt uitzetting van de Turkse verzoeker totdat op bezwaar is beslist, en veroordeelt verweerder tot vergoeding van griffierecht en proceskosten.
Afwijzing asielaanvraag van een minderjarige Guinese vreemdeling, onvoldoende zorgvuldigheid en motivatie van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
13 juni 2023
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een minderjarige Guinese vreemdeling wegens onvoldoende zorgvuldigheid en motivatie door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
Beroep tegen buiten behandeling stelling aanvraag exploitatievergunning passagiersvaart
29 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep van Infinity Tours B.V. ongegrond en bevestigt de buiten behandeling stelling van hun aanvraag voor een exploitatievergunning passagiersvaart.
Beroep tegen buitenbehandelingstelling aanvragen exploitatievergunning passagiersvaart
29 maart 2023
Rechtbank Amsterdam verklaart beroep ongegrond tegen buitenbehandelingstelling aanvragen exploitatievergunning passagiersvaart. Procedure en eisen zijn redelijk en noodzakelijk.
Beroep tegen buitenbehandelingstelling exploitatievergunning passagiersvaart Amsterdam
29 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres tegen de buitenbehandelingstelling van haar aanvraag om een exploitatievergunning ongegrond, oordelend dat de procedure redelijk was en de gevraagde documenten noodzakelijk zijn.
Beroep tegen buitenbehandelingstelling aanvragen exploitatievergunning passagiersvaart
29 maart 2023
Rechtbank Amsterdam verklaart beroep ongegrond tegen buitenbehandelingstelling aanvragen exploitatievergunning passagiersvaart. Eiser voldeed niet aan vereisten, waaronder het indienen van tekeningen.
Beroep tegen buitenbehandelingstelling aanvragen exploitatievergunning passagiersvaart
29 maart 2023
Rechtbank Amsterdam verklaart beroep ongegrond; aanvragen exploitatievergunning passagiersvaart buiten behandeling gesteld. Eiseres voldeed niet aan eisen, hersteltermijn van twee weken was redelijk.
Beoordeling van de leeftijd van een asielzoeker en de gevolgen voor de verblijfsvergunning
10 maart 2023
De rechtbank vernietigt het besluit dat eiseres meerderjarig is, oordeelt dat de leeftijdsbepaling niet zorgvuldig is uitgevoerd en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Beoordeling van de afwijzing van een Bbz-aanvraag door de rechtbank Amsterdam
9 maart 2023
Rechtbank Amsterdam vernietigt de afwijzing van een Bbz-aanvraag van een architect, oordeelt dat het college onvoldoende rekening heeft gehouden met de situatie van eiser en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Beroep van eiseres tegen niet-ontvankelijk verklaring van de staatssecretaris inzake asielvergunningen en belanghebbendheid
8 maart 2023
Rechtbank Den Haag verklaart beroep van eiseres tegen staatssecretaris niet-ontvankelijk en gedeeltelijk ongegrond, omdat eiseres geen belanghebbende is.
Bevoegdheid bestuursorgaan na herroeping van een primair besluit en vergunning van rechtswege
17 februari 2023
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat het college bevoegd was om de aanvraag voor een omgevingsvergunning af te wijzen. Geen vergunning van rechtswege ontstaan. Beroep gegrond voor proceskostenvergoeding.
Rechtszaak over gezinshereniging voor asielzoekers en de nareismaatregel
23 december 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gezinsleden van een Turkse vluchteling direct moet toelaten in Nederland, in strijd met de nareismaatregel.
Intrekking verblijfsvergunning wegens scheiding en verzoek om humanitaire gronden
20 december 2022
Rechtbank Den Haag vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning van eiseres wegens het niet horen in bezwaar en oordeelt dat er vragen zijn over huiselijk geweld.
Beroep tegen buiten behandeling stellen aanvraag verblijfsvergunning op grond van IVBPR
6 december 2022
De rechtbank vernietigt het besluit van de staatssecretaris om de aanvraag van eiser voor een verblijfsvergunning buiten behandeling te stellen, en herroept het primaire besluit.
Toekenning van bijzondere bijstand voor hogere energiekosten in het kader van de Participatiewet
29 september 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de gemeente onvoldoende rekening heeft gehouden met hogere energiekosten van eiser en vernietigt de afwijzing van zijn aanvraag voor bijzondere bijstand.
Bestuursrechtelijke procedure inzake vergunning op basis van de Huisvestingswet met betrekking tot de vorming van zelfstandige woonruimten
15 september 2022
De rechtbank vernietigt het besluit van het college dat de bezwaren van eisers niet-ontvankelijk verklaarde en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Weigering omgevingsvergunning voor kamergewijze verhuur van arbeidsmigranten in strijd met afstandseis van het Paraplubestemmingsplan
22 juli 2022
De rechtbank oordeelt dat de weigering van de omgevingsvergunning voor kamergewijze verhuur van arbeidsmigranten door de gemeente Amstelveen terecht was, gezien de afstandseis van het Paraplubestemmingsplan.
Vergunningplicht voor exploitanten van Bed & Breakfasts in Amsterdam
17 juni 2022
De rechtbank bevestigt de vergunningplicht voor B&B's in Amsterdam en oordeelt dat de eisen aan vergunningen evenredig zijn en niet in strijd met de Dienstenrichtlijn.
Beroep tegen vaststelling van niet rechtmatig verblijf op grond van het Unierecht en verzoek om voorlopige voorziening
25 mei 2022
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser gegrond, vernietigt het besluit van de staatssecretaris over niet rechtmatig verblijf en stelt een vertrektermijn van 25 juni 2022 vast.
Herziening van een omgevingsvergunning voor dakopbouw en dakterras in strijd met bestemmingsplan
24 mei 2022
De rechtbank vernietigt het bestreden besluit over een omgevingsvergunning voor een dakopbouw en dakterras, omdat het bestuursorgaan ten onrechte afweek van de hoofdregel voor heroverweging in bezwaar.
Afwijzing van de aanvraag tot wijziging van verblijfsvergunning van medische behandeling naar niet-tijdelijke humanitaire gronden
26 april 2022
De rechtbank heeft de afwijzing van de aanvraag tot wijziging van de verblijfsvergunning van eiseres vernietigd, omdat deze niet zorgvuldig was voorbereid en onvoldoende gemotiveerd. Verweerder moet binnen acht weken een nieuw besluit nemen.
Toekenning van bijzondere bijstand voor ontruimings- en verhuizingskosten in het kader van de Participatiewet
18 maart 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres recht heeft op bijzondere bijstand voor ontruimingskosten, vernietigt de afwijzing van verweerder en kent € 3.374,- toe.
Afwijzing verzoek tot naturalisatie van moeder en dochter op basis van niet voldoen aan inburgeringseisen en identiteitsvereisten
1 maart 2022
Rechtbank Amsterdam wijst verzoek tot naturalisatie van moeder en dochter af wegens niet voldoen aan inburgeringseisen en identiteitsvereisten. Beroepen ongegrond verklaard.
Omgevingsvergunningen voor evenementen bij de Gaasperplas in Amsterdam, strijd met bestemmingsplan en goede ruimtelijke ordening
20 januari 2022
Rechtbank Amsterdam bevestigt de rechtmatigheid van omgevingsvergunningen voor evenementen in 2019 bij de Gaasperplas, ondanks overschrijding van termijnen. Eiseres heeft procesbelang voor 2019, maar niet voor 2018.
Omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air festival en de status van belanghebbende Stichting Natuurbescherming Zuidoost
20 januari 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat Stichting Natuurbescherming Zuidoost geen belanghebbende is in de zaak over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air festival, waardoor haar beroep ongegrond is.
Einduitspraak na tussenuitspraak over jongvolwassenenbeleid en belangenafweging in vreemdelingenzaak
20 januari 2022
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eisers gegrond, vernietigt het bestreden besluit en draagt de staatssecretaris op om binnen vier weken een nieuw besluit te nemen, met inachtneming van de uitspraak.
Tozo-uitkering en recht op bijstand voor meerdere ondernemingen
13 januari 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres met twee ondernemingen recht heeft op slechts één Tozo-uitkering. De tweede aanvraag is terecht afgewezen. Verweerder moet proceskosten en griffierecht vergoeden.
Asielaanvraag van Libanese eiser en afwijzing door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 december 2021
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Libanese eiser wegens onvoldoende zorgvuldigheid in de beoordeling van een uitreisverbod.
Intrekking verblijfsvergunning van een Ghanese minderjarige in het kader van artikel 8 EVRM en artikel 4:84 Awb
17 september 2021
Rechtbank Den Haag vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning van een Ghanese minderjarige, oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende rekening heeft gehouden met relevante feiten en omstandigheden.
Beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning op grond van familieleven en medische situatie
14 september 2021
Rechtbank Den Haag verklaart beroep gegrond tegen afwijzing verblijfsvergunning op grond van familieleven. Verweerder heeft relevante feiten niet betrokken in de belangenafweging. Besluit vernietigd, nieuw besluit binnen zes weken vereist.
Bezwaar tegen niet-ontvankelijk verklaring van omgevingsvergunning door college van burgemeester en wethouders van Amsterdam
8 september 2021
Rechtbank Amsterdam vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaar van [eiser] tegen de weigering van een omgevingsvergunning, oordeelt dat het college te formalistisch heeft opgetreden en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Afwijzing aanvraag verblijfsvergunning op basis van familie- en gezinsleven in het kader van artikel 8 EVRM
27 augustus 2021
Rechtbank Den Haag wijst de aanvraag van eiser voor een verblijfsvergunning af, o.a. omdat de relatie met de referente is beëindigd en er geen belemmeringen zijn om het gezinsleven in Suriname voort te zetten. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een last onder dwangsom en de ontvankelijkheid van bezwaar
16 augustus 2021
De rechtbank oordeelt dat het bezwaar van eisers ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard en verklaart het beroep gegrond. Verweerder moet binnen zes weken opnieuw op het bezwaar beslissen en de proceskosten vergoeden.
Intrekking exploitatievergunning passagiersvaart door gemeente Amsterdam
6 juli 2021
De rechtbank oordeelt dat de intrekking van de exploitatievergunning voor passagiersvaart door de gemeente Amsterdam onterecht was, gezien de onduidelijkheid over het beleid.
Ligplaatsvergunning voor rondvaartboot voor bepaalde duur; beoordeling van schaarste en gelijkheidsbeginsel
21 mei 2021
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de ligplaatsvergunning voor Rederij Lovers B.V. voor drie jaar terecht is verleend; geen schaarse vergunning voor onbepaalde tijd.
Ligplaatsvergunning voor rondvaartboten in Amsterdam: beoordeling van schaarste en tijdelijke vergunningverlening
21 mei 2021
Rechtbank Amsterdam oordeelt over tijdelijke ligplaatsvergunningen voor rondvaartboten. Beroep ongegrond verklaard, schaarste aan vergunningen vastgesteld.
Afwijzing aanvraag uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet door de Sociale Verzekeringsbank voor een in Marokko wonende nabestaande
23 maart 2021
Rechtbank Amsterdam verklaart beroep ongegrond inzake afwijzing Anw-uitkering voor in Marokko wonende nabestaande; echtgenoot niet verzekerd op moment van overlijden.
Intrekking verblijfsvergunning en inreisverbod op basis van strafrechtelijke veroordeling
18 maart 2021
De rechtbank vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning en het inreisverbod, oordelend dat de staatssecretaris niet bevoegd was tot intrekking.
Asielaanvragen van Afghaanse zussen en de beoordeling van hun verwestering in het licht van de Vreemdelingenwet
10 maart 2021
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvragen van twee Afghaanse zussen, oordeelt dat onvoldoende is onderzocht of zij zich kunnen aanpassen aan Afghanistan en draagt de staatssecretaris op nieuwe besluiten te nemen.
Intrekking van asielvergunning en inreisverbod na veroordeling voor medeplegen van moord
5 maart 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat asielvergunning van eiser terecht is ingetrokken na veroordeling voor moord. Eiser vormt gevaar voor openbare orde; inreisverbod van 10 jaar opgelegd.
Beoordeling van aanvragen voor verblijfsvergunningen op basis van schrijnende omstandigheden en de rechtszekerheid in bestuursrechtelijke procedures
4 maart 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt over aanvragen verblijfsvergunningen op basis van schrijnende omstandigheden. Eiser krijgt vrijstelling griffierecht, maar aanvragen worden deels afgewezen. Rechtbank vernietigt besluiten en verplicht verweerder tot heroverweging.
Afwijzing aanvraag verblijfsdocument op basis van afhankelijkheid en meerderjarigheid
2 maart 2021
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat de aanvraag voor een verblijfsdocument is afgewezen op basis van meerderjarigheid en onvoldoende afhankelijkheid van de dochter.
Afwijzing visumaanvraag kort verblijf op basis van COVID-19 en schending hoorplicht
9 februari 2021
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake visum kort verblijf, maar veroordeelt verweerder tot vergoeding van griffierecht en proceskosten.
Intrekking verblijfsvergunning en inreisverbod op basis van openbare orde in vreemdelingenrecht
5 februari 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat intrekking verblijfsvergunning en inreisverbod van eiser gerechtvaardigd zijn op basis van openbare orde, gezien zijn strafblad en de belangen van de samenleving.
Afwijzing verblijfsvergunning voor arbeid als zelfstandige en voorlopige voorziening
26 januari 2021
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser om een verblijfsvergunning voor arbeid als zelfstandige ongegrond, wegens onvoldoende onderbouwing van de aanvraag.
Afwijzing visumaanvragen voor kort verblijf door vreemdelingen met Syrische en staatloze nationaliteit
22 december 2020
De rechtbank heeft de visumaanvragen van vier eisers afgewezen wegens onvoldoende binding met hun land van herkomst en het ontbreken van geldige reisdocumenten. De beroepen zijn ongegrond verklaard.
Boete opgelegd aan Coöperatie Royal Floraholland U.A. wegens overtreding van het Arbobesluit na arbeidsongeval met elektrotrekker
21 december 2020
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat Coöperatie Royal Floraholland U.A. terecht een boete van € 27.000,- is opgelegd wegens overtreding van het Arbobesluit na een arbeidsongeval met een elektrotrekker.
Intrekking verblijfsvergunning en schijnrelatie tussen eiser en referent
29 oktober 2020
De rechtbank vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning van eiser wegens onvoldoende bewijs van een schijnrelatie en draagt de staatssecretaris op een nieuw besluit te nemen.
Intrekking van verblijfsvergunning en inreisverbod wegens crimineel gedrag en gevaar voor openbare orde
23 september 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en bevestigt de intrekking van zijn verblijfsvergunning en het inreisverbod wegens crimineel gedrag en gevaar voor de openbare orde.
Weigering toegang tot de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) op basis van zwaar inreisverbod
13 augustus 2020
De rechtbank heeft het beroep van een ongedocumenteerde vreemdeling tegen de weigering van toegang tot de LVV ongegrond verklaard, omdat hij niet voldeed aan de voorwaarden door een zwaar inreisverbod.
Weigering toegang tot de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) voor ongedocumenteerde vreemdeling afkomstig uit veilig derde land
13 augustus 2020
De rechtbank oordeelt dat de weigering van toegang tot de LVV voor een ongedocumenteerde vreemdeling uit Ghana rechtmatig is, omdat hij niet voldoet aan de voorwaarden voor opvang.
Beoordeling van de aanvraag tot verlening van een verblijfsvergunning voor slachtoffers van mensenhandel en de impact van beleidswijzigingen
20 juli 2020
De rechtbank verklaart het beroep van een Angolese vrouw, slachtoffer van mensenhandel, gegrond en vernietigt de afwijzing van haar verblijfsvergunning, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van perspectiefplannen en indicaties in de jeugdzorg
24 juni 2020
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat perspectiefplannen in de jeugdzorg besluiten zijn in de zin van de Awb. Bestreden besluit vernietigd; nieuw besluit vereist binnen 6 weken.
Weigering van omzettingsvergunningen voor onzelfstandige woonruimtes in Amsterdam
10 juni 2020
De rechtbank heeft de weigering van omzettingsvergunningen voor onzelfstandige woonruimtes in Amsterdam bevestigd, omdat woningen op de begane grond met een eigen opgang niet meetellen voor de 25% norm.
Verkeersbesluit tot verwijdering van verkeersborden en schadevergoeding wegens termijnoverschrijding
28 mei 2020
Rechtbank Amsterdam oordeelt over verkeersbesluit tot verwijdering van verkeersborden en kent schadevergoeding toe wegens termijnoverschrijding. Beroep ongegrond verklaard.
Bestuursrechtelijke procedure over vergunning voor energielaadpunt bij benzinestation
5 maart 2020
Fastned krijgt geen gelijk in de beroepsprocedure tegen de vergunning voor elektrische oplaadpunten bij Shell's benzinestation. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.
Intrekking verblijfsvergunning en oplegging inreisverbod wegens strafrechtelijke veroordelingen
5 maart 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat intrekking verblijfsvergunning en inreisverbod van eiser gerechtvaardigd zijn vanwege strafrechtelijke veroordelingen. Beroep ongegrond verklaard.
Beroep tegen beslissing Uwv over verhoging WIA-uitkering wegens hulpbehoevendheid
30 januari 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres gegrond en vernietigt het besluit van het Uwv over de verhoging van de WIA-uitkering. Het Uwv moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Bestuurlijke boete en last onder bestuursdwang bij onrechtmatige woningonttrekking voor toeristische verhuur
19 december 2019
Eisers hebben beroep ingesteld tegen een bestuurlijke boete en last onder bestuursdwang wegens onrechtmatige woningonttrekking voor toeristische verhuur. De rechtbank oordeelde dat de B&B een zelfstandige woonruimte is en dat eisers niet voldeden aan de voorwaarden voor een B&B. De beroepen zijn ongegrond verklaard.
Beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek inzake vergunningvrij bouwen van een schuur
25 oktober 2019
Echtpaar uit Amstelveen verliest beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek voor schuur die 1,3 cm te hoog is. Rechtbank oordeelt dat college in redelijkheid niet handhavend optrad.
Bestuursrechtelijke beoordeling van omgevingsvergunning voor logiesgebouw in Aalsmeer met betrekking tot geluidshinder en parkeerbehoefte
11 september 2019
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van Duif’s Florist Articles B.V. ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor een logiesgebouw, o.a. vanwege geluidshinder en parkeerbehoefte.
Weigering omgevingsvergunning voor horeca in strijd met bestemmingsplan
6 september 2019
Rechtbank Amsterdam weigert omgevingsvergunning voor horeca in strijd met bestemmingsplan; beroep op overgangsrecht en vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Weigering bijstandsuitkering aan dakloze man wegens onduidelijke woon- en leefsituatie
4 september 2019
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Amsterdam terecht de bijstandsuitkering aan een dakloze man weigerde vanwege onduidelijke woon- en leefsituatie. Het beroep van eiser wordt ongegrond verklaard.
Weigering omgevingsvergunning voor plaatsing ATM-geldautomaat in strijd met bestemmingsplan
30 augustus 2019
De rechtbank weigert de omgevingsvergunning voor een ATM-geldautomaat, oordelend dat deze in strijd is met het bestemmingsplan dat toeristische dienstverlening verbiedt. Eiseres heeft geen recht op legalisatie en de handhaving is gerechtvaardigd.
Beroep tegen aanslagen waterschapsbelasting en de rechtsgeldigheid van digitale bekendmaking
16 juli 2019
De rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiser tegen de aanslagen waterschapsbelasting ongegrond en bevestigt de rechtsgeldigheid van digitale bekendmaking.
Beroep tegen vergunningverlening voor het Namenmonument aan de Weesperstraat
9 juli 2019
De rechtbank verklaart het beroep van omwonenden tegen de vergunning voor het Namenmonument ongegrond, met uitzondering van één eiser die niet als belanghebbende werd aangemerkt.
Interpretatie van de Verordening Toeristenbelasting door de gemeente Amsterdam en de gevolgen voor campinghouders
19 juni 2019
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Amsterdam de Verordening Toeristenbelasting anders mocht interpreteren, wat leidt tot hogere belasting voor campings. De aangiften waren niet correct, waardoor de heffingsambtenaar een redelijke schatting mocht maken.
Tussenuitspraak over de omgevingsvergunning voor het bouwen in afwijking van een eerdere vergunning in Amsterdam
18 juni 2019
De rechtbank oordeelt dat de keermuur en het terras onderdeel zijn van het gebouw, wat leidt tot strijd met het bestemmingsplan. Het college heeft een motiveringsgebrek in de besluitvorming.
Beoordeling van de status van een nieuw te bouwen woonboot als woonschip in het kader van omgevingsvergunningen
13 juni 2019
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor een nieuw te bouwen woonboot, omdat deze niet voldoet aan de definitie van een woonschip. Het college moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Bepaling WOZ-waarde kantoorgebouw en erfpachtcorrectie in bestuursrechtelijke procedure
27 december 2018
Rechtbank Amsterdam stelt WOZ-waarde kantoorgebouw vast op € 4.500.000 na onvoldoende onderbouwing door partijen. Heffingsambtenaar moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de WOZ-waarde van een woning op erfpachtgrond in relatie tot het Eerste Protocol bij het EVRM
12 december 2018
De rechtbank oordeelt dat de overdrachtsfictie in de Wet WOZ niet in strijd is met het Eerste Protocol bij het EVRM en dat de WOZ-waarde van de woning van eiseres niet te hoog is vastgesteld.
Aanpassing van de erfpachtcorrectiemethode door de belastingdienst van Amsterdam
7 december 2018
De rechtbank vernietigt de WOZ-waarde van de woning van eiser, stelt deze vast op € 900.000 en oordeelt dat de heffingsambtenaar de erfpachtcorrectie niet correct heeft berekend.
Afwijzing verzoek om WOZ-waardebeschikking en de gevolgen voor eigendomsrecht onder het Eerste Protocol
28 november 2018
Rechtbank Amsterdam wijst het verzoek om een nieuwe WOZ-waardebeschikking af, oordelend dat de afwijzing geen voor bezwaar vatbare beschikking is en dat het beroep ongegrond is.
Niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting door gebrek aan belanghebbendheid
16 november 2018
De rechtbank verklaart de bezwaren van de eiser tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting niet-ontvankelijk, omdat hij geen belanghebbende is. De heffingsambtenaar moet griffierechten en proceskosten vergoeden.
Afwijzing verzoek om nieuwe WOZ-waardebeschikking en niet-ontvankelijkheid bezwaar
6 november 2018
De rechtbank Amsterdam wijst de verzoeken om een nieuwe WOZ-waardebeschikking af, omdat deze niet voor bezwaar vatbaar zijn. De bezwaren van eisers zijn terecht niet-ontvankelijk verklaard.
Afwijzing verzoek om nieuwe WOZ-waardebeschikking in verband met erfpacht
6 november 2018
Eisers verzochten om nieuwe WOZ-waardebeschikkingen voor 2015 en 2016, maar de rechtbank verklaarde de bezwaren ongegrond en niet-ontvankelijk, omdat de Wet WOZ dit niet toestaat.
Uitspraken in vergunningszaken over waterkrachtcentrales in de Maas en Nederrijn
2 november 2018
Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat RWE Generation NL B.V. geen geldige vergunning heeft voor waterkrachtcentrale in Linne. Bepaalde voorschriften worden vernietigd wegens onvoldoende onderbouwing en onevenredige belasting voor de eiseres.
Vergunningverlening voor waterkrachtcentrales en vissterfte in de Nederrijn
2 november 2018
Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat Nuon Energy Sourcing N.V. een vergunning nodig heeft voor waterkrachtcentrales in de Nederrijn. Bepaalde voorschriften worden vernietigd, maar de noodzaak van monitoring en visbescherming blijft gehandhaafd.
Uitspraken in vergunningszaken over waterkrachtcentrales in de Maas en Nederrijn
2 november 2018
Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat Nuon Energy geen vergunning had voor waterkrachtcentrales in de Maas en Nederrijn. Bepaalde voorschriften werden vernietigd, maar monitoring blijft noodzakelijk.
Omgevingsvergunning voor vergroting van een supermarkt in Amsterdam
23 oktober 2018
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van [eiseres] ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor vergroting van een supermarkt, oordelend dat de procedure eerlijk is verlopen en geen strijd is met de Dienstenrichtlijn.
Weigering omgevingsvergunning voor uitbreiding supermarkt in strijd met bestemmingsplan en goede ruimtelijke ordening
23 oktober 2018
Rechtbank Amsterdam vernietigt de weigering van een omgevingsvergunning voor uitbreiding van een supermarkt, oordelend dat het college onvoldoende heeft gemotiveerd dat de uitbreiding in strijd is met het bestemmingsplan en de goede ruimtelijke ordening.
Beroep tegen vastgestelde WOZ-waarde van onroerende zaak in Amsterdam
3 oktober 2018
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de WOZ-waarde van € 618.500 voor de woning in Amsterdam, vastgesteld door de heffingsambtenaar.
Vernietiging van de bestreden uitspraak wegens schending van de hoorplicht in WOZ-zaak met handhaving van de WOZ-waarde
3 oktober 2018
De rechtbank vernietigt de bestreden uitspraak wegens schending van de hoorplicht, maar laat de WOZ-waarde van € 181.000 in stand. De heffingsambtenaar moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Beoordeling van een wijzigingsverzoek voor subsidie uit het Nederlands Operationeel Programma 'Perspectief voor een duurzame visserij' met betrekking tot visvangstverlies
25 september 2018
Het College vernietigt het bestreden besluit van de minister over subsidie voor visvangstverlies en draagt de minister op een nieuw besluit te nemen.
Handhaving Flora- en faunawet met betrekking tot ontsnapte Amerikaanse rode eekhoorns
15 augustus 2018
Rechtbank vernietigt besluit minister om geen handhavend op te treden tegen eigenaar ontsnapte Amerikaanse rode eekhoorns, maar laat rechtsgevolgen in stand.
Beroep tegen WOZ-waarde vaststelling en ontvankelijkheid bezwaar
2 augustus 2018
De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt de bestreden uitspraak en verklaart het bezwaar ongegrond. De heffingsambtenaar moet het griffierecht vergoeden.
Omgevingsvergunningen voor dakopbouwen met dakterrassen en balkons in strijd met bestemmingsplan
26 juli 2018
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat omgevingsvergunningen voor dakopbouwen met dakterrassen en balkons rechtmatig zijn verleend, zonder inbreuk op woongenot en privacy.
Beroep tegen WOZ-waarde van onroerende zaken in Amsterdam met betrekking tot erfpachtcorrectie en huurwaardekapitalisatiemethode
10 juli 2018
Rechtbank Amsterdam vernietigt WOZ-waarden voor onroerende zaken, stelt nieuwe waarden vast en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding redelijke termijn.
Omgevingsvergunning voor bouwen en strijdig gebruik in Amsterdam
27 juni 2018
Rechtbank Amsterdam oordeelt over omgevingsvergunning voor nieuwbouwproject. Beroep van eisers ongegrond verklaard, vergunningverlening door college in redelijkheid toegestaan.
Overlevering op basis van Europees Aanhoudingsbevel met gedeeltelijke weigering
21 juni 2018
De rechtbank heeft de overlevering van de opgeëiste persoon toegestaan voor enkele vonnissen, maar geweigerd voor andere, op basis van de Overleveringswet.
Toestemming tot overlevering op basis van Europees aanhoudingsbevel met waarborg voor terugkeer naar Nederland
21 juni 2018
Rechtbank Amsterdam staat de overlevering van de opgeëiste persoon toe op basis van een Europees aanhoudingsbevel, met waarborg voor terugkeer naar Nederland.
Overlevering op basis van Europees Aanhoudingsbevel met betrekking tot detentieomstandigheden en onschuldverweer
21 juni 2018
De Rechtbank Amsterdam heeft op 21 juni 2018 de overlevering van een Algerijnse man aan België toegestaan op basis van een Europees Aanhoudingsbevel, ondanks zijn onschuldverweer en zorgen over detentieomstandigheden.
Toestemming voor overlevering op basis van Europees Aanhoudingsbevel met betrekking tot witwassen en oplichting
21 juni 2018
Rechtbank Amsterdam staat overlevering toe op basis van Europees Aanhoudingsbevel voor witwassen en oplichting, met waarborg voor uitvoering van straf in Nederland.
Beroep tegen ambtshalve vaststelling subsidie en procesbelang bij verlenging termijn aanvraag
30 maart 2018
Het College vernietigt de ambtshalve vaststelling van subsidie op nihil en herroept het besluit, omdat de minister niet bevoegd was zonder aanmaning. Beroep 16/687 is niet-ontvankelijk.
Schending van de hoorplicht in de WOZ-bezwaarschriftprocedure
29 maart 2018
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de hoorplicht in de WOZ-bezwaarschriftprocedure is geschonden, verklaart het beroep gegrond en vernietigt de bestreden uitspraak.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroepen inzake parkeerbelasting door de Rechtbank Amsterdam
22 maart 2018
De rechtbank verklaart het verzet ongegrond en bevestigt de niet-ontvankelijkheid van de beroepen inzake parkeerbelasting wegens niet-betaald griffierecht.
Subsidievaststelling en subsidiabiliteit van kosten voor houtsnippers en opstartadvies in het kader van de Regeling LNV-subsidies
12 februari 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat kosten voor houtsnippers en opstartadvies niet subsidiabel zijn onder de Regeling LNV-subsidies. Het beroep van de appellant is gegrond, het bestreden besluit wordt vernietigd en de minister moet een nieuw besluit nemen.
Handhaving van bestuursdwang en dwangsom met betrekking tot reclameborden aan gevels van monumentale panden
25 januari 2018
Rechtbank Amsterdam oordeelt over handhaving van bestuursdwang en dwangsom voor reclameborden aan monumentale panden. Eiseressen hebben geen vergunningen en handhaving is gerechtvaardigd.
Beroep tegen WOZ-waarde van een hotel in Amsterdam
24 januari 2018
De rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiseres tegen de WOZ-waarde van haar hotel ongegrond. De heffingsambtenaar heeft aannemelijk gemaakt dat de waarde niet te hoog is vastgesteld.
Afwijzing meldingen van overdracht van melkquotum door de staatssecretaris van Economische Zaken
15 januari 2018
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de afwijzing van meldingen van overdracht van melkquotum door de staatssecretaris van Economische Zaken.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een supermarkt in Aalsmeer met betrekking tot verkeers- en parkeerbehoefte en welstandseisen
9 januari 2018
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep ongegrond inzake de omgevingsvergunning voor een supermarkt in Aalsmeer, maar kent proceskostenvergoeding toe aan eisers.
Vergunningverlening voor laadpalen bij benzinestation De Andel en de rechtsgeldigheid daarvan
22 december 2017
De rechtbank heeft de vergunningverlening aan Shell voor laadpalen bij benzinestation De Andel bevestigd, ondanks bezwaar van Fastned, die stelt dat dit in strijd is met het beleid en leidt tot verkeersonveiligheid.
Afwijzing aanvragen betalingsrechten GLB en actieve landbouwer inschrijving KVK
20 december 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de afwijzing van betalingsrechten aan een B.V. omdat deze ten onrechte niet als actieve landbouwer werd aangemerkt. Verweerder moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Toewijzing van betalingsrechten voor 2015 op grond van de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB
15 december 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de toewijzing van betalingsrechten voor 2015 aan V.O.F. [naam 1] en [naam 2].
Bestuursrechtelijke procedure omtrent de verlening van een omgevingsvergunning voor een dakterras in Amsterdam
15 december 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt over de verlening van een omgevingsvergunning voor een dakterras, waarbij de belangen van eiser onvoldoende zijn meegewogen. Beroep gegrond verklaard en proceskostenvergoeding toegewezen.
Vergunningverlening voor energielaadpunten op verzorgingsplaatsen langs rijkswegen en de rol van concurrentie en belanghebbendheid
8 december 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de minister terecht een vergunning verleende voor energielaadpunten aan De Wegman, en dat Fastned geen belanghebbende is in deze zaak.
Beroep tegen besluit toekenning betalingsrechten 2015 en schending hoorplicht
5 december 2017
Appellant heeft beroep ingesteld tegen de toekenning van betalingsrechten 2015. Het College oordeelt dat de hoorplicht is geschonden en vernietigt het bestreden besluit.
Beroep tegen randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen GLB na controle op emissiearm gebruik van mest
16 november 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een agrariër ongegrond, bevestigt een randvoorwaardenkorting van 20% op rechtstreekse betalingen GLB wegens niet-emissiearm gebruik van mest.
Omgevingsvergunning voor aanpassing van gevels en entrees van appartementencomplex in Amsterdam
15 november 2017
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de omgevingsvergunning voor het aanpassen van gevels en entrees van een appartementencomplex in Amsterdam rechtmatig is verleend.
Beroep tegen de uitbetaling van betalingsrechten en vergroeningsbetaling in het kader van de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen GLB
13 november 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond, omdat hij bewust bepaalde percelen niet voor uitbetaling heeft opgegeven en er geen sprake is van een kennelijke fout.
Beroep tegen de afwijzing van uitbetaling van betalingsrechten en vergroeningsbetaling 2015 op basis van kennelijke fout
13 november 2017
Het beroep van de Maatschap [naam 1] en [naam 2] tegen de afwijzing van uitbetaling van betalingsrechten en vergroeningsbetaling 2015 is ongegrond verklaard. Er was geen sprake van een kennelijke fout.
Beroep tegen besluit staatssecretaris Economische Zaken inzake betalingsrechten GLB
13 november 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond inzake de vaststelling van betalingsrechten GLB, waarbij geen kennelijke fout is aangetoond.
Afwijzing vergoeding proceskosten in bezwaar wegens gebrek aan beroepsmatige rechtsbijstand
13 november 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en wijst de vergoeding van proceskosten af, omdat de gemachtigde geen beroepsmatige rechtsbijstand verleent.
Weigering omgevingsvergunning voor terras in strijd met bestemmingsplan in Amsterdam
7 november 2017
De rechtbank heeft de weigering van een omgevingsvergunning voor een terras in Amsterdam bevestigd, omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan. De belangenafweging was correct en er was geen aanleiding voor een uitzondering.
Handhavingsverzoek tegen opslag van houtskool in woonblok, onjuiste uitleg bestemmingsplan door verweerder
2 november 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de opslag van houtskool in een woonblok in strijd is met het bestemmingsplan. Verweerder heeft onterecht geen handhavend optreden overwogen. Beroep gegrond verklaard.
Beoordeling subsidieaanvraag collectieve acties in de visketen door College van Beroep voor het Bedrijfsleven
16 oktober 2017
Appellanten hebben beroep ingesteld tegen de afwijzing van hun subsidieaanvraag voor collectieve acties in de visketen. Het College bevestigt de afwijzing en stelt een dwangsom vast van € 120,- wegens te late beslissing op bezwaar.
Bevoegdheid Bureau Financieel Toezicht om samenstellingsverklaring te eisen bij kwartaalcijfers
7 september 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat het Bureau Financieel Toezicht geen bevoegdheid heeft om een samenstellingsverklaring bij kwartaalcijfers te eisen. Het bestreden besluit wordt vernietigd en eiseres hoeft geen verklaring te overleggen.
Bevoegdheid Bureau Financieel Toezicht om samenstellingsverklaring te eisen bij kwartaalcijfers
7 september 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat het BFT geen wettelijke grondslag heeft om een samenstellingsverklaring bij kwartaalcijfers te eisen. Beroep van een notaris gegrond verklaard, andere eisers niet-ontvankelijk.
Herziening bedrijfstoeslag 2012 en subsidiabiliteit van landbouwgrond met rietbegroeiing
31 augustus 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt het bestreden besluit over de bedrijfstoeslag 2012, oordeelt dat de percelen 5, 6 en 7 geen subsidiabele landbouwgrond zijn, maar dat de slotenmarge van percelen 1 tot en met 4 onterecht is verkleind.
Weigering van een stageverklaring aan een advocaat-ondernemer op basis van onvoldoende kantoororganisatie en advocatuurlijke vaardigheden
30 augustus 2017
De rechtbank heeft het beroep van eiseres ongegrond verklaard, omdat de Algemene Raad terecht de stageverklaring weigerde op basis van onvoldoende kantoororganisatie en advocatuurlijke vaardigheden.
Geschil over systeemtarief tussen netbeheerder en elektriciteitsverbruikende fabriek
29 augustus 2017
Het College verklaart het beroep van Stedin ongegrond en oordeelt dat systeemtarief niet in rekening kan worden gebracht bij Chemours, omdat deze via een particulier net is aangesloten.
Herziening van de bedrijfstoeslag voor landbouwpercelen en proceskostenveroordeling
18 augustus 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken over de bedrijfstoeslag van appellante en oordeelt dat het bestreden besluit onvoldoende gemotiveerd is. Verweerder moet binnen acht weken een nieuw besluit nemen en de proceskosten vergoeden.
Beroep tegen vaststelling subsidiabele oppervlakte GLB-inkomenssteun 2012
17 augustus 2017
Het College vernietigt het bestreden besluit over de subsidiabele oppervlakte GLB-inkomenssteun 2012 en draagt de staatssecretaris op een nieuw besluit te nemen.
Herziening van AOW-pensioen en AIO-aanvulling met terugwerkende kracht door bijzondere omstandigheden
16 augustus 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat bijzondere omstandigheden een eerdere ingangsdatum van de AIO-aanvulling rechtvaardigen. Beroep gegrond verklaard en ingangsdatum vastgesteld op 1 april 2016.
Intrekking en terugvordering van gezinsbijstand op basis van schending inlichtingenplicht en werkzaamheden op de markt
4 augustus 2017
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de intrekking van gezinsbijstand terecht is, wegens schending van de inlichtingenplicht door werkzaamheden op de markt. Beroepen ongegrond.
Beroep tegen de melkveefosfaatreferentie en proceskostenveroordeling
27 juli 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over de melkveefosfaatreferentie van een agrarisch ondernemer en wijst het beroep ongegrond. Proceskosten van € 990,- worden vergoed.
Weigering monumentenvergunning voor verplaatsing van de monumentale houtzaagmolen 'de Otter'
25 juli 2017
De rechtbank weigert de monumentenvergunning voor de verplaatsing van de houtzaagmolen 'de Otter' vanwege de hoge cultuurhistorische waarde op de huidige locatie.
Heropening van het onderzoek naar de tariefbesluiten van Gas Transport Services B.V. en de rol van programmaverantwoordelijken
21 juli 2017
Het College heropent het onderzoek naar de tariefbesluiten van GTS en oordeelt dat TAQA Onshore B.V. en TAQA Piek Gas B.V. als belanghebbenden moeten worden aangemerkt. Prejudiciële vragen worden gesteld aan het Hof van Justitie van de EU over de uitleg van artikel 13 van de Gasverordening.
Beroep tegen de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie en de invulling van het begrip houderschap
13 juli 2017
Het College verklaart het beroep gegrond, vernietigt het bestreden besluit en draagt de staatssecretaris op een nieuw besluit te nemen over de melkveefosfaatreferentie.
Oordeel over de rechtmatigheid van de voorafmeldplicht voor mesttransporten onder de Meststoffenwet
12 juli 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt de voorafmeldplicht voor mesttransporten, oordeelt dat deze onevenredig is en herroept de primaire besluiten.
Toekenning betalingsrechten en betekenis pachtovereenkomst in het kader van het GLB
11 juli 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de besluiten van de staatssecretaris van Economische Zaken over de toekenning van betalingsrechten en oordeelt dat de pachtovereenkomst geen reden is om de regelgeving buiten toepassing te laten.
Toekenning van betalingsrechten voor landbouwperceel en de onverbindendheid van de uitvoeringsregeling
11 juli 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt de afwijzing van betalingsrechten voor een landbouwperceel, oordeelt dat de uitvoeringsregeling onverbindend is en veroordeelt de staatssecretaris in proceskosten.
Uitsluiting van betalingsrechten voor landbouwpercelen op basis van natuurbeheertypen
11 juli 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt de afwijzing van betalingsrechten voor landbouwpercelen en oordeelt dat de staatssecretaris opnieuw moet beslissen.
Beroep tegen besluit staatssecretaris Economische Zaken inzake betalingsrechten landbouwpercelen
30 juni 2017
Het beroep van de Maatschap [naam 1] en [naam 2] tegen het besluit van de staatssecretaris van Economische Zaken is gegrond verklaard. Het bestreden besluit is vernietigd en de staatssecretaris moet binnen 8 weken een nieuw besluit nemen.
Beroep tegen subsidiebesluit voor duurzame stallen en houderijsystemen
29 juni 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de Maatschap [naam 1], [naam 2] en [naam 3] ongegrond inzake de subsidie voor duurzame stallen.
Herziening van besluit inzake ontheffing voor pluimveerechten in de pluimveehouderij
29 juni 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van De Linge Pluimvee B.V. ongegrond, omdat er geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden zijn die een herziening van het besluit rechtvaardigen.
Beroep tegen besluit staatssecretaris van Economische Zaken inzake betalingsrechten GLB
29 juni 2017
Het College vernietigt het besluit van de staatssecretaris inzake betalingsrechten GLB en oordeelt dat het bestreden besluit onvoldoende is gemotiveerd.
Beroep tegen de vaststelling van bedrijfstoeslag en proceskostenveroordeling
29 juni 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het bestreden besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken inzake de bedrijfstoeslag voor 2011 en draagt op een nieuw besluit te nemen.
Beroep tegen afwijzing bedrijfstoeslag en randvoorwaardenkorting na controleweigering
29 juni 2017
Het College verklaart het beroep van de maatschap [naam 1] niet-ontvankelijk voor het bezwaar tegen de randvoorwaardenkorting en ongegrond voor de afwijzing van de bedrijfstoeslag, omdat appellante de controle heeft verhinderd.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen in verband met niet-naleving van hygiënevoorschriften voor diergeneesmiddelen
22 juni 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de 9% randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen van de appellant terecht is opgelegd wegens niet-naleving van hygiënevoorschriften voor diergeneesmiddelen.
Toekenning van betalingsrechten voor actieve landbouwers in het kader van het GLB
21 juni 2017
Het College vernietigt de afwijzing van de aanvraag voor betalingsrechten van appellante, omdat deze ten onrechte als geen actieve landbouwer werd aangemerkt.
Toekenning van betalingsrechten voor actieve landbouwers in het kader van de GLB-regeling
21 juni 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de afwijzing van de aanvraag voor betalingsrechten, oordelend dat de appellant ten onrechte als niet-actieve landbouwer is aangemerkt.
Toewijzing van betalingsrechten en subsidiabele oppervlakte in het kader van de GLB-regeling
20 juni 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart de beroepen van een firma tegen besluiten van de Staatssecretaris van Economische Zaken ongegrond, betreffende de toewijzing van betalingsrechten en subsidiabele oppervlakte.
Beoordeling van subsidieverlening en vaststelling in het kader van de Regeling LNV-subsidies met betrekking tot het project 'Merry merries van Groninger bloede'
19 juni 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de subsidie voor het project 'Merry merries van Groninger bloede' terecht is vastgesteld op € 44.268,00, omdat niet alle activiteiten zijn uitgevoerd zoals vereist.
Beoordeling van GLB-inkomenssteun en randvoorwaarden bij bedrijfstoeslag aanvraag
7 juni 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de aanvraag om bedrijfstoeslag voor 2014 terecht is afgewezen wegens verhindering van controle door de appellant. Schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn is toegekend.
Herziening van besluit door ACM inzake systeemtarieven door Stedin aan Desco
24 mei 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Stedin ongegrond, omdat ACM terecht geen nieuwe feiten of veranderde omstandigheden heeft erkend in de herziening van het besluit over systeemtarieven.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen in verband met niet-emissiearm gebruik van meststoffen
24 mei 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat appellant terecht een randvoorwaardenkorting van 20% is opgelegd wegens niet-emissiearm gebruik van meststoffen, ondanks zijn verweer dat de nalatigheid van de loonwerker niet aan hem kan worden toegerekend.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van EconGas in beroep tegen tariefbesluit van ACM
11 mei 2017
EconGas GmbH is niet-ontvankelijk verklaard in beroep tegen ACM's tariefbesluit. Het College oordeelt dat EconGas geen voldoende persoonlijk belang heeft dat haar onderscheidt van anderen.
Toekenning en herziening van betalingsrechten in het kader van de GLB-regeling
10 mei 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 10 mei 2017 een tussenuitspraak gedaan over de toekenning van betalingsrechten aan [naam 1] V.O.F. en opgedragen om gebreken in de besluiten te herstellen.
Toekenning van betalingsrechten uit de Nationale Reserve voor jonge landbouwers; beoordeling van landbouwactiviteiten en zeggenschap
9 mei 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt over de afwijzing van betalingsrechten voor jonge landbouwers. Het beroep is gegrond, en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Herziening van bedrijfstoeslag op landbouwgrond en de subsidiabiliteit van percelen
8 mei 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond inzake de herziening van de bedrijfstoeslag voor landbouwgrond, met afkeuring van perceel 1 en bevestiging van de opgelegde boete.
Randvoorwaardenkorting en overmacht bij niet-naleving van meststoffenverplichtingen
26 april 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de randvoorwaardenkorting van 3% terecht is opgelegd aan een landbouwbedrijf wegens niet-naleving van meststoffenverplichtingen, ondanks beroep op overmacht.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen in verband met niet-naleving meststoffenverordening
26 april 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat een randvoorwaardenkorting van 3% op rechtstreekse betalingen terecht is opgelegd wegens niet-naleving van meststoffenverplichtingen, ook al was appellante niet direct verantwoordelijk voor de overtreding.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen in verband met niet-naleving meststoffenverplichtingen
26 april 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de 3% randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen wegens niet-naleving meststoffenverplichtingen.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete opgelegd op grond van de Meststoffenwet met betrekking tot gebruik van bospercelen als landbouwgrond
20 april 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boete van € 17.633,- wegens overtreding van de Meststoffenwet verlaagd naar € 14.322,41, omdat appellant niet de feitelijke beschikkingsmacht had over de opgegeven bospercelen.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete opgelegd op grond van de Meststoffenwet met betrekking tot gebruik van bospercelen als landbouwgrond
20 april 2017
Hoger beroep over bestuurlijke boete van € 10.941,- wegens overtreding van de Meststoffenwet. Boete verlaagd naar € 8.886,83 na overschrijding van de redelijke termijn.
Toekenning schadevergoeding na vernietiging van besluit van de minister van Economische Zaken
19 april 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 19 april 2017 een schadevergoeding van € 35.363,48 toegekend aan BioCandeo N.V. na vernietiging van een besluit van de minister van Economische Zaken.
Hoger beroep van VOF Melkveehouderij tegen boete wegens overtreding Meststoffenwet. College bevestigt eerdere uitspraak rechtbank, oordeelt dat perceel niet tot bedrijf behorende landbouwgrond was.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete onder de Meststoffenwet
14 april 2017
Hoger beroep van appellanten tegen bestuurlijke boete onder de Meststoffenwet. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de boetes terecht zijn opgelegd aan de v.o.f. van appellanten.
Bestuurlijke boete wegens overschrijding gebruiksnormen Meststoffenwet en ontvankelijkheid van beroep door vennoten van een vof
17 maart 2017
Het College bevestigt de niet-ontvankelijkheid van de V.O.F. Camping en Stoeterij De Laarse Heide in haar beroep tegen een bestuurlijke boete wegens overtreding van de Meststoffenwet, omdat geen bezwaar was gemaakt.
Herziening bedrijfstoeslag 2012 in het kader van de GLB-inkomenssteun
16 maart 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een maatschap tegen de herziening van de bedrijfstoeslag 2012 ongegrond, o.a. vanwege niet-subsidiabele percelen en de opgelegde korting.
Toewijzing van betalingsrechten en geschil over subsidiabele oppervlakte van landbouwperceel
8 maart 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 8 maart 2017 het bestreden besluit van de staatssecretaris van Economische Zaken vernietigd, omdat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de subsidiabele oppervlakte van een landbouwperceel. De staatssecretaris moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Herziening bedrijfstoeslag 2012 voor kerstbomen met geringe oppervlakteverschillen
8 maart 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het bestreden besluit van de staatssecretaris vernietigd en de bedrijfstoeslag voor 2012 hersteld, met proceskostenvergoeding aan appellante.
Beroep tegen de vaststelling van bedrijfstoeslag 2012 en 2014 in relatie tot natuurgebied en landbouwgrond
8 maart 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van appellante ongegrond inzake de bedrijfstoeslag 2012 en 2014, o.a. vanwege de status van de percelen als landbouwgrond.
Herberekening van bedrijfstoeslag en terugvordering van onverschuldigd betaalde bedragen
6 maart 2017
Het College verklaart het beroep van [naam 1] V.O.F. ongegrond inzake de herberekening van de bedrijfstoeslag en terugvordering van onverschuldigd betaalde bedragen.
Afwijzing aanvragen rechtstreekse betalingen door controle weigering appellant
3 maart 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een melkveehouder ongegrond, omdat hij de controle voor rechtstreekse betalingen heeft verhinderd door te eisen dat deze op afspraak plaatsvond.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen GLB wegens niet-naleving van dierenwelzijnseisen
28 februari 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft het beroep van een vennootschap ongegrond verklaard, omdat zij niet voldeed aan de dierenwelzijnseisen, wat leidde tot een randvoorwaardenkorting van 3% op rechtstreekse betalingen.
Beroep tegen toewijzing betalingsrechten en proceskostenveroordeling in bestuursrechtelijke procedure
23 februari 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelt dat de appellant ten onrechte niet is gehoord in de procedure over betalingsrechten. Het beroep is gegrond, het bestreden besluit wordt vernietigd, maar de rechtsgevolgen blijven in stand. Proceskosten worden vergoed.
Beroep tegen de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie en fosfaatdifferentiatie in het kader van de Meststoffenwet
16 februari 2017
Het College vernietigt het bestreden besluit van de staatssecretaris over de melkveefosfaatreferentie en verklaart het bezwaar van de appellant ongegrond.
Verrekening van bedrijfstoeslag en uitsluitingsbedrag in bestuursrechtelijke procedure
6 februari 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellante ongegrond inzake de verrekening van bedrijfstoeslag met een uitsluitingsbedrag.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete op grond van de Meststoffenwet met betrekking tot overschrijding van gebruiksnormen
19 januari 2017
Appellant, een akkerbouwer, heeft hoger beroep ingesteld tegen een bestuurlijke boete wegens overtreding van de Meststoffenwet. Het College oordeelt dat appellant als functionele dader kan worden aangemerkt en herzien de boete tot € 12.055,-.
Beroep tegen de vaststelling van bedrijfstoeslag 2012 en sanctie wegens onjuiste oppervlakte opgave
17 januari 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt het bestreden besluit over de bedrijfstoeslag 2012, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Sanctie voor onjuiste oppervlakte opgave is terecht.
Toewijzing van betalingsrechten voor landbouwgrond en de beoordeling van subsidiabele oppervlakte
17 januari 2017
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond inzake de toewijzing van betalingsrechten voor landbouwgrond, gebaseerd op luchtfoto's en subsidiabele oppervlakte.
Herziening bedrijfstoeslag 2012 en subsidiabele landbouwgrond in dynamisch natuurgebied
17 januari 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellant ongegrond inzake de herziening van de bedrijfstoeslag 2012 en de subsidiabele landbouwgrond.
Afwijzing bedrijfstoeslag 2012 op basis van perceelgebruik als crossbaan
17 januari 2017
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond, omdat perceel 15 niet als subsidiabele landbouwgrond kan worden aangemerkt vanwege het gebruik als crossbaan.
Niet-ontvankelijkheid van beroepen wegens ontbreken van procesbelang in het kader van de Winkeltijdenwet
29 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart de beroepen van appellanten niet-ontvankelijk wegens het ontbreken van procesbelang, aangezien de winkel inmiddels op zondag geopend was op basis van een nieuwe supermarktvrijstelling.
Beroep tegen de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie en de zorgvuldigheid van het besluit
29 december 2016
Het College vernietigt het bestreden besluit over de melkveefosfaatreferentie wegens onvoldoende zorgvuldigheid en draagt de staatssecretaris op een nieuw besluit te nemen binnen twaalf weken.
Wijziging van de vaststelling van de bedrijfstoeslag 2011 en de toepassing van de 50-bomennorm
22 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een vennootschap onder firma ongegrond inzake de wijziging van de bedrijfstoeslag 2011 op basis van de 50-bomennorm.
Randvoorwaardenkorting voor niet-naleving oormerkplicht schapen in het kader van GLB-inkomenssteun
22 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake een randvoorwaardenkorting van 3% voor niet-naleving van de oormerkplicht voor schapen.
Beroep tegen de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie na bedrijfsoverdracht
15 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellant ongegrond inzake de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie na bedrijfsoverdracht.
Beroep tegen besluiten inzake melkveefosfaatreferentie en proceskostenveroordeling
12 december 2016
Het College vernietigt de besluiten van de staatssecretaris inzake de melkveefosfaatreferentie en draagt nieuwe besluiten op, rekening houdend met de individuele omstandigheden van de appellanten.
Beroep tegen de vaststelling van de melkveefosfaatreferentie door de Staatssecretaris van Economische Zaken
12 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de appellante ongegrond, ondanks onjuiste gegevens in het primaire besluit over de melkveefosfaatreferentie.
Afwijzing verzoeken om ontheffing mestverwerkingsplicht voor de jaren 2015 en 2016
1 december 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de verzoeken om ontheffing van de mestverwerkingsplicht voor 2015 en 2016 afgewezen, oordelend dat er voldoende mestverwerkingscapaciteit was.
Beroep tegen het niet verder verlengen van de realisatietermijn van ontheffingen op grond van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet
23 november 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] B.V. ongegrond, omdat verweerder in redelijkheid de realisatietermijn van ontheffingen niet verder heeft verlengd dan tot 31 december 2015.
Bestuurlijke boete opgelegd aan KPN wegens overtreding van de zorgplicht in de Telecommunicatiewet
16 november 2016
KPN kreeg een boete van € 364.000 van ACM wegens onvoldoende maatregelen ter bescherming van persoonsgegevens na een hack. Het College bevestigde de boete en oordeelde dat KPN de zorgplicht had geschonden.
Hoger beroep tegen bestuurlijke boete opgelegd aan melkveehouderij wegens overtreding Meststoffenwet
3 november 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boete van € 25.923,50 voor V.O.F. [naam 1] gematigd naar € 15.703,50 wegens overtreding van de Meststoffenwet. De staatssecretaris werd veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep inzake proceskostenveroordeling en naleving Meststoffenwet
31 oktober 2016
Appellant in hoger beroep tegen boetes wegens overtredingen Meststoffenwet. College bevestigt uitspraak rechtbank, maar veroordeelt staatssecretaris tot proceskostenvergoeding van € 1.984,-.
Beroep tegen intrekking melkveefosfaatreferentie en proceskostenveroordeling
25 oktober 2016
Het beroep van V.O.F. Melkveebedrijf tegen de intrekking van de melkveefosfaatreferentie werd ongegrond verklaard, maar de staatssecretaris werd veroordeeld in de proceskosten.
Beroep tegen nihilstelling subsidie GLB-inkomenssteun voor duurzame stallen
20 oktober 2016
Het College verklaart het beroep van de maatschap [naam 1] en [naam 2] ongegrond, omdat de subsidie op nihil is vastgesteld wegens niet tijdige realisatie van het investeringsplan voor duurzame stallen.
Afwijzing subsidieaanvraag voor windenergieproject door Adviescommissie en vergewisplicht van bestuursorgaan
22 september 2016
Delft Offshore Turbine B.V. verliest beroep tegen afwijzing subsidieaanvraag voor windenergieproject. College oordeelt dat minister tekortschiet in vergewisplicht en vernietigt besluit.
Afwijzing subsidieaanvraag voor energie-efficiëntie in glastuinbouw door overschrijding energieverbruikseisen
22 september 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de afwijzing van de subsidieaanvraag voor een tweede energiescherm vanwege overschrijding van het energieverbruik.
Afwijzing subsidieaanvraag op basis van de Regeling GLB-inkomenssteun 2006 voor duurzame stallen
22 september 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond en handhaaft de afwijzing van de subsidieaanvraag voor duurzame stallen op basis van onvoldoende score in de tenderprocedure.
Hoger beroep tegen boetes opgelegd wegens overtreding van de Meststoffenwet
19 september 2016
Appellant heeft hoger beroep ingesteld tegen boetes opgelegd wegens overtredingen van de Meststoffenwet. Het College vernietigt de eerdere uitspraak en herzien de boetes naar € 20.841,50 voor 2010 en € 280,50 voor 2011.
Afwijzing aanvraag SDE-subsidie wegens niet voldoen aan eis productie-installatie
15 september 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven wijst de aanvraag van Smurfit Kappa Roermond Papier B.V. voor SDE-subsidie af, omdat de productie-installatie niet voldoet aan de eisen van de Aanwijzingsregeling 2014.
Beoordeling van subsidievaststelling en terugvordering van subsidie in het kader van de Kaderwet LNV-subsidies
14 september 2016
Het College vernietigt de subsidievaststelling van de staatssecretaris van Economische Zaken, omdat appellante niet kon weten dat de verleningsbeschikking onjuist was. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Randvoorwaardenkorting op rechtstreekse betalingen voor landbouwers bij niet-emissiearm aanwenden van meststoffen
14 september 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de maatschap [naam 1] ongegrond, omdat de opgelegde randvoorwaardenkorting van 3% voor niet-emissiearm aanwenden van meststoffen terecht was.
Afwijzing aanvraag Innovatiekrediet voor project Lybridos door de minister van Economische Zaken
13 september 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van Emotional Brain B.V. ongegrond, bevestigt de afwijzing van de aanvraag voor Innovatiekrediet door de minister van Economische Zaken.
Beroep tegen besluit staatssecretaris Economische Zaken inzake melkveefosfaatreferentie en Wet verantwoorde groei melkveehouderij
17 augustus 2016
Het College verklaart het beroep van Maatschap [naam] gegrond, vernietigt het besluit van de staatssecretaris en draagt op binnen twaalf weken een nieuw besluit te nemen.
Beroep tegen besluit staatssecretaris inzake melkveefosfaatreferentie en toepassing Wet verantwoorde groei melkveehouderij
17 augustus 2016
Appellante, een melkveehouder, betwist de vaststelling van haar fosfaatreferentie en stelt dat de Wvgm haar bedrijfsvoering onterecht beperkt. Het College verklaart het beroep gegrond en vernietigt het besluit van de staatssecretaris.
Beroep tegen besluit staatssecretaris inzake melkveefosfaatreferentie en toepassing Wet verantwoorde groei melkveehouderij
17 augustus 2016
Appellante, een melkveehouder, heeft beroep ingesteld tegen de vaststelling van haar melkveefosfaatreferentie. Het College vernietigt het besluit van de staatssecretaris wegens strijd met de Awb en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Beroep tegen besluit staatssecretaris inzake melkveefosfaatreferentie en toepassing Wet verantwoorde groei melkveehouderij
17 augustus 2016
Appellante heeft beroep ingesteld tegen de vaststelling van haar melkveefosfaatreferentie. Het College vernietigt het besluit van de staatssecretaris wegens strijd met de Awb en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Randvoorwaardenkorting voor erosiebevorderend gewas op hellingen
11 augustus 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake een randvoorwaardenkorting van 20% op landbouwsubsidies voor het telen van erosiebevorderend gewas op hellingen.
Subsidiabiliteit van kosten voor asbestsanering en dakvervanging onder de Regeling GLB-inkomenssteun 2006
5 augustus 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de subsidiabiliteit van kosten voor asbestsanering en dakvervanging onder de Regeling GLB-inkomenssteun 2006.
Afwijzing subsidieaanvraag voor duurzame stallen op basis van beoordelingscriteria
4 augustus 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van een subsidieaanvraag voor duurzame stallen, omdat de aanvraag niet voldeed aan de beoordelingscriteria.
Onterecht opgelegde randvoorwaardenkorting in het kader van GLB-inkomenssteun; niet bewezen dat niet voldaan is aan welzijnseisen voor dieren
4 augustus 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vernietigt de randvoorwaardenkorting van 5% op GLB-inkomenssteun, omdat niet is bewezen dat de appellant niet voldeed aan welzijnseisen voor zijn schapen.
Uitspraken over de afwijzing van RDA-aanvraag voor speur- en ontwikkelingswerk door Swedish Match Lighters B.V.
4 augustus 2016
Het College vernietigt de afwijzing van de RDA-aanvraag van Swedish Match Lighters B.V. wegens onvoldoende bewijs van commerciële betekenis van de proeflijn en draagt de minister op een nieuw besluit te nemen.
Randvoorwaardenkorting op GLB-inkomenssteun wegens niet-naleving gebruiksvoorschriften gewasbeschermingsmiddelen
4 augustus 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond wegens niet-naleving van gebruiksvoorschriften voor gewasbeschermingsmiddelen, wat leidde tot een randvoorwaardenkorting van 3% op GLB-inkomenssteun.
Afwijzing subsidieaanvraag jonge landbouwers op basis van niet voldoen aan definitie
4 augustus 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond, omdat de appellant niet voldoet aan de definitie van jonge landbouwer voor subsidie.
Beroep tegen afwijzing ontheffingsaanvraag Gaswet door ACM
26 juli 2016
Rendant Parknet Beheer B.V. verliest beroep tegen ACM's afwijzing ontheffingsaanvraag Gaswet; College oordeelt dat appellante niet voldoet aan vereisten.
Afwijzing aanvraag ontheffing netbeheerder op basis van de Elektriciteitswet 1998
26 juli 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van Rendant Parknet Beheer B.V. ongegrond, omdat niet voldaan is aan de voorwaarden voor ontheffing van netbeheerder volgens de Elektriciteitswet 1998.
Afwijzing subsidieaanvraag voor integraal duurzame stal op basis van rangschikking tenderprocedure
21 juli 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven verklaart het beroep van Maatschap [naam 1] ongegrond en handhaaft de afwijzing van de subsidieaanvraag voor de bouw van een integraal duurzame stal.
Hoger beroep tegen bestuurlijke boete opgelegd op basis van de Meststoffenwet
13 juli 2016
Het College bevestigt de boete van € 6.826,- opgelegd aan een agrarisch bedrijf wegens overtreding van de Meststoffenwet. De staatssecretaris had de juiste forfaitaire normen toegepast. Schadevergoeding en matiging van de boete werden afgewezen.
Afwijzing subsidieaanvraag voor duurzame stallen en houderijsystemen
7 juli 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van een melkveebedrijf ongegrond inzake de afwijzing van een subsidieaanvraag voor duurzame stallen. De appellant voldeed niet aan de vereiste score voor subsidie.
Afwijzing registratie overdracht melkquotum door College van Beroep voor het Bedrijfsleven
7 juli 2016
Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft het beroep van appellante ongegrond verklaard, omdat de registratie van de overdracht van melkquotum niet kon plaatsvinden zonder instemming van de C.V. als vervreemder.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete wegens overtreding van de Meststoffenwet door melkveehouderij
6 juli 2016
Hoger beroep van VOF [naam 1] tegen bestuurlijke boete wegens overtreding Meststoffenwet. College bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat percelen hoofdzakelijk natuur zijn, waardoor boete terecht is opgelegd.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boete op grond van de Meststoffenwet
5 juli 2016
Hoger beroep van appellant tegen een bestuurlijke boete wegens overtreding van de Meststoffenwet. Het College bevestigt de eerdere uitspraak en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep tegen bestuurlijke boete opgelegd aan melkveehouderij wegens overtreding van de Meststoffenwet
4 juli 2016
Appellante, een melkveehouderij, heeft hoger beroep ingesteld tegen een bestuurlijke boete van € 12.001,- wegens overtreding van de Meststoffenwet. Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het perceel geen landbouwgrond is en dat de boete terecht is opgelegd.
Beoordeling van de melkveefosfaatreferenties en de toepassing van de Wet verantwoorde groei melkveehouderij
15 juni 2016
Het College vernietigt de besluiten over de melkveefosfaatreferenties van appellanten, omdat onvoldoende rekening is gehouden met hun individuele omstandigheden. De Wvgm wordt als gerechtvaardigd beschouwd, maar de appellanten krijgen de kans om hun situatie opnieuw te laten beoordelen.
Afwijzing taxivergunning op basis van onvoldoende aannemelijkheid van ondernemerschap
10 juni 2016
Het College vernietigt de afwijzing van de taxivergunning aan appellante, oordelend dat zij als vervoerder kan worden aangemerkt. Verweerder moet binnen 10 weken een nieuw besluit nemen.
Hoger beroep inzake proceskostenveroordeling en Meststoffenwet
9 mei 2016
Het College vernietigt de uitspraak van de rechtbank en herroept de boete opgelegd aan appellante wegens overtreding van de Meststoffenwet, omdat voldoende bewijs is geleverd voor mestscheiding.
Tussenuitspraak over schadevergoeding in bestuursrechtelijke procedure met betrekking tot subsidieaanvragen
4 mei 2016
Tussenuitspraak over schadevergoeding aan BioCandeo N.V. wegens afwijzing van subsidieaanvragen. Minister moet kostenpost 'uitvoeringskosten' opnieuw beoordelen.
Hoger beroep inzake bestuurlijke boetes opgelegd op basis van de Meststoffenwet
25 april 2016
Het College bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de staatssecretaris geen boetes mocht opleggen aan de verweerders, omdat zij niet als bedrijf in de zin van de Meststoffenwet konden worden aangemerkt.
Besluit tot afwijzing van melding tijdelijke overdracht melkquotum en de gevolgen daarvan voor appellante
14 april 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] V.O.F. ongegrond inzake de afwijzing van de melding tijdelijke overdracht van melkquotum.
Beoordeling van de producentstatus van melkveebedrijf in het kader van quotumoverdracht en superheffing
14 april 2016
Het College oordeelt dat [naam 2] niet als producent kan worden aangemerkt in het kader van de Regeling Superheffing 2008, waardoor het melkquotum vervalt. Het bezwaar tegen een administratieve aanwijzing wordt niet-ontvankelijk verklaard.
Vernietiging van besluit tot afgifte van een machtiging tot voorlopig verblijf wegens strijd met de Algemene wet bestuursrecht
30 maart 2016
De rechtbank vernietigt het besluit van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie tot afgifte van een mvv, omdat niet aannemelijk is dat sprake is van een gefingeerd dienstverband.
Intrekking asielaanvraag zonder instemming en gevolgen van besluitmoratorium
30 maart 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de staatssecretaris de asielaanvraag van eiser onverplicht heeft ingetrokken zonder instemming, waardoor de beslistermijn niet is nageleefd. Beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Weigering van document duurzaam verblijf voor burgers van de Unie en hun familieleden op basis van onvoldoende middelen van bestaan
30 maart 2016
De rechtbank heeft het beroep van een Franse eiseres ongegrond verklaard, omdat zij niet over voldoende middelen van bestaan beschikte voor het verkrijgen van een document duurzaam verblijf.
Intrekking verblijfsvergunning Turkse werknemer met terugwerkende kracht
30 maart 2016
Rechtbank Den Haag vernietigt intrekking verblijfsvergunning Turkse vrouw met terugwerkende kracht, oordeelt dat dit in strijd is met de regelgeving en de standstillbepaling.
Afwijzing aanvraag ontheffing mestverwerkingsplicht door de Staatssecretaris van Economische Zaken
7 maart 2016
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van [naam 1] U.A. en anderen ongegrond inzake de afwijzing van hun aanvraag om ontheffing van de mestverwerkingsplicht door de Staatssecretaris van Economische Zaken.
Tijdige beslissing op verzoek om tijdelijke maatwerkvoorziening in het kader van de Wmo 2015
16 april 2015
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers niet-ontvankelijk, omdat zij niet aannemelijk hebben gemaakt dat er sprake is van een spoedeisend geval voor een tijdelijke maatwerkvoorziening.
Tijdige beslissing op aanvraag tijdelijke maatwerkvoorziening in het kader van de Wmo 2015
16 april 2015
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig nemen van een besluit op zijn aanvraag voor een tijdelijke maatwerkvoorziening. De rechtbank oordeelt dat het beroep gegrond is en bepaalt dat verweerder binnen twee weken alsnog een beslissing moet nemen, met een dwangsom van € 100,- per dag bij niet-naleving.
Toepasselijkheid van artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag op asielaanvraag van Afghaanse eiser
19 december 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag van toepassing is op de Afghaanse eiser, waardoor hij geen verblijfsvergunning kan krijgen. Het beroep is gegrond verklaard wegens onvoldoende motivering van het besluit van de staatssecretaris.
Niet-ontvankelijkheid van bezwaarschrift wegens te late indiening en bewijs van verzending van het primaire besluit
10 december 2014
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep ongegrond; bezwaarschrift is niet-ontvankelijk wegens te late indiening. Verweerder heeft voldoende bewijs geleverd van verzending van het primaire besluit.
Verblijf voor Yezidi meisjes uit Irak in het kader van gezinshereniging
7 november 2014
De rechtbank oordeelt dat de aanvraag van twee Yezidi meisjes voor verblijf in Nederland gegrond is, omdat verweerder niet heeft getoetst aan artikel 8 van het EVRM. Het besluit wordt vernietigd en verweerder moet binnen drie weken een nieuw besluit nemen.
Verzoekers zijn niet-ontvankelijk verklaard in hun wrakingsverzoek tegen de rechters van de Rechtbank Amsterdam, wegens misbruik van recht en ongegronde klachten.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep inzake dwangsomverzoek
7 augustus 2014
De rechtbank verklaart het verzet gegrond en het beroep niet-ontvankelijk, omdat de opposant niet tijdig bezwaar heeft gemaakt tegen het uitblijven van een dwangsombesluit.
Vernietiging van besluit tot afwijzing verblijfsvergunning op grond van risico op schending van artikel 3 EVRM
30 juli 2014
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning van eiser wegens onvoldoende onderbouwing van risico op schending van artikel 3 EVRM bij terugkeer naar Afghanistan.
Afwijzing verblijfsvergunning op basis van Kinderpardonregeling voor Nigeriaanse kinderen
17 juli 2014
Rechtbank Den Haag vernietigt afwijzing verblijfsvergunning voor Nigeriaanse kinderen op basis van Kinderpardonregeling, maar laat rechtsgevolgen in stand.
Toetsing van evenementenvergunning voor de Sinterklaasintocht in Amsterdam met betrekking tot de figuur van Zwarte Piet
3 juli 2014
Rechtbank Amsterdam vernietigt evenementenvergunning voor Sinterklaasintocht vanwege negatieve stereotypering van Zwarte Piet en gebrek aan zorgvuldige belangenafweging.
Afwijzing aanvraag kinderpardon wegens overschrijding leeftijdsgrens en niet ingediende asielaanvraag
5 juni 2014
De rechtbank heeft de aanvraag van eiser voor een verblijfsvergunning op basis van de Kinderpardonregeling afgewezen wegens overschrijding van de leeftijdsgrens en het niet indienen van een asielaanvraag. Het beroep is ongegrond verklaard.
Nieuwe aanvraag bijstandsuitkering na eerdere afwijzing wegens gezamenlijke huishouding
28 mei 2014
De voorzieningenrechter heeft de afwijzing van een bijstandsuitkering vernietigd, maar de rechtsgevolgen in stand gelaten, en verweerder veroordeeld in de proceskosten.
Afwijzing asielaanvraag en terugkeerbesluit in verband met VN-sancties en artikel 1(F) van het Vluchtelingenverdrag
28 mei 2014
Rechtbank vernietigt afwijzing asielaanvraag van eiser, oordeelt dat verweerder onvoldoende bewijs heeft geleverd voor artikel 1(F) van het Vluchtelingenverdrag en legt verweerder op een nieuw besluit te nemen binnen 12 weken.
Vernietiging van besluit tot afwijzing verblijfsvergunning op humanitaire gronden
2 april 2014
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning van eiser, oordeelt dat hij ten onrechte niet is gehoord en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Intrekking van een belanghebbendenvergunning voor een taxistandplaats en de reikwijdte van de voorschriften
11 maart 2014
De rechtbank vernietigt de intrekking van een belanghebbendenvergunning voor een taxistandplaats, omdat de voorwaarden niet rechtsgeldig waren. Eiser krijgt zijn vergunning terug en de gemeente moet de proceskosten vergoeden.
Niet-ontvankelijkheid van beroep tegen wijziging vergunningsvoorschrift taxistandplaats
11 maart 2014
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang, aangezien de belanghebbendenvergunning is vervallen en het taxivervoer nu onder de Taxiverordening 2012 valt.
Afwijzing asielaanvraag op basis van artikel 1F Vluchtelingenverdrag en risico op schending van artikel 3 EVRM
4 maart 2014
De rechtbank oordeelt dat de afwijzing van de asielaanvraag van eiser op basis van artikel 1F Vluchtelingenverdrag terecht is, maar dat de staatssecretaris onvoldoende onderbouwt dat eiser geen risico loopt op schending van artikel 3 EVRM. De staatssecretaris krijgt de kans om gebreken te herstellen.
Ongewenstverklaring van een Turkse onderdaan in het kader van de Terugkeerrichtlijn
19 december 2013
De rechtbank vernietigt de ongewenstverklaring van een Turkse eiser, oordelend dat de Terugkeerrichtlijn van toepassing is. De staatssecretaris moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Beroep op artikel 20 VWEU door een burger van een derde land zonder bijzondere afhankelijkheidsrelatie met een Burger van de Unie
18 december 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat een burger van een derde land geen beroep kan doen op artikel 20 VWEU zonder bijzondere afhankelijkheidsrelatie met een Burger van de Unie. Het beroep van de eiseres is gegrond, maar de rechtsgevolgen van het bestreden besluit blijven in stand.
Afwijzing asielaanvraag van Congolese getuige bij het Internationaal Strafhof
14 oktober 2013
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Congolese getuige bij het ICC wegens strijd met de zorgvuldigheidseisen en het ontbreken van een eerlijke rechtsgang.
Afwijzing asielaanvraag van Congolese getuige bij het Internationale Strafhof met betrekking tot mensenrechtenschendingen
14 oktober 2013
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Congolese getuige bij het ICC wegens strijd met het motiveringsvereiste en flagrant denial of justice.
Afwijzing asielaanvraag van Congolese getuige bij het Internationaal Strafhof
14 oktober 2013
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Congolese getuige bij het ICC, oordeelt dat de Vw 2000 niet correct is toegepast en draagt de staatssecretaris op een nieuw besluit te nemen.
Legestarief voor familieleden van een Turks onderdaan die zich in Nederland als zelfstandige vestigt
16 juli 2013
De rechtbank oordeelt dat familieleden van een Turks onderdaan recht hebben op een verlaagd legestarief van € 41,– voor verblijfsvergunningen, in plaats van € 830,–. Het beroep is gegrond verklaard en verweerder moet het teveel betaalde bedrag terugbetalen.
Schadevergoeding bij onrechtmatige vrijheidsontneming van vreemdeling in Nederland
23 mei 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de vrijheidsontneming van eiser onrechtmatig was en kent schadevergoeding van € 3360,-- toe, gebaseerd op € 80,-- per dag voor onterecht verblijf in detentie.
Verhaal van verblijfskosten op vervoersonderneming bij uitzetting vreemdeling
16 mei 2013
Rechtbank Den Haag vernietigt besluit van staatssecretaris over verblijfskosten van vreemdeling, oordeelt dat geen geldige aanwijzing was voor 15 maart 2011.
Beoordeling van de ernst van de bedreiging voor de openbare orde in het vreemdelingenrecht
20 maart 2013
De rechtbank oordeelt dat het inreisverbod van tien jaar voor eiser, een Surinaamse vreemdeling, niet gerechtvaardigd is, omdat het tijdsverloop sinds zijn strafbare feiten niet is meegewogen. Het beroep wordt gegrond verklaard en het besluit vernietigd.
Afwijzing asielaanvraag en ongewenstverklaring van een Afghaanse vreemdeling met betrekking tot artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag
7 maart 2013
De rechtbank verklaart het beroep van een Afghaanse vreemdeling tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag en ongewenstverklaring ongegrond, met aandacht voor artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag en risico's bij terugkeer naar Afghanistan.
Uitzetting van Iraakse asielzoekers en de toepassing van artikel 3 EVRM in relatie tot medische omstandigheden
12 december 2012
De rechtbank vernietigt de besluiten van de minister inzake de verblijfsvergunningen van een Iraaks gezin, oordelend dat onvoldoende is gemotiveerd waarom er geen schending van artikel 3 EVRM zou zijn bij terugkeer van hun zieke dochter naar Irak.
Belemmering van het verblijfsrecht van een kind in het kader van de Verblijfsrichtlijn
9 november 2012
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de weigering van verblijfsrecht aan een kind in strijd is met het gemeenschapsrecht, en vernietigt het besluit van de overheid.
Opleggen van een terugkeerbesluit in het bestuursrecht bij vreemdelingenzaken met betrekking tot duurzaamheid en disproportionaliteit
1 augustus 2012
Rechtbank Amsterdam vernietigt het terugkeerbesluit van de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn in de asielprocedure.
Herhaalde aanvraag asiel met betrekking tot artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag en zorgvuldigheidsgebreken in de asielprocedure
12 juli 2012
De rechtbank vernietigt het bestreden besluit van de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel wegens zorgvuldigheidsgebreken in de asielprocedure en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Weigering kinderbijslag aan derdelander zonder rechtmatig verblijf met Nederlandse kinderen
1 juni 2012
Rechtbank Amsterdam weigert kinderbijslag aan derdelander zonder rechtmatig verblijf, ondanks Nederlandse kinderen. Beroep op Europese rechtspraak slaagt niet.
Weigering kinderbijslag aan derdelander zonder rechtmatig verblijf in Nederland met een Nederlands kind
1 juni 2012
Rechtbank Amsterdam weigert kinderbijslag aan derdelander zonder rechtmatig verblijf, ondanks Nederlandse nationaliteit van het kind. Beroep op EVRM en IVRK verworpen.
Afwijzing asielaanvraag van Sri Lankaanse verzoeker met betrekking tot LTTE-banden en risico op terugkeer
16 maart 2012
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Sri Lankaanse verzoeker afgewezen, omdat zijn relaas niet geloofwaardig was en er geen reëel risico op vervolging bij terugkeer naar Sri Lanka bestond. Verweerder moet binnen vier weken een nieuw besluit nemen.
Asielaanvragen van getuigen bij het Internationaal Strafhof en de toepasselijkheid van de Vreemdelingenwet 2000
28 december 2011
De rechtbank oordeelt dat de asielaanvragen van getuigen bij het Internationaal Strafhof onder de Vreemdelingenwet 2000 behandeld moeten worden. De aanvragen zijn gegrond en verweerder moet binnen zes maanden nieuwe besluiten nemen.
Afwijzing verblijfsvergunning op basis van gezinshereniging en de toepassing van het Zambrano-arrest
20 december 2011
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt afwijzing verblijfsvergunning voor gezinshereniging op basis van het Zambrano-arrest en oordeelt dat verweerder onvoldoende gemotiveerd heeft.
Toepassing van het arrest Zambrano in vreemdelingenzaken met betrekking tot verblijfsrecht en ongewenstverklaring
7 september 2011
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de ongewenstverklaring van eiseres op basis van het arrest Zambrano, oordelend dat haar rechten als moeder van een EU-burger niet correct zijn beoordeeld.
Schending van privéleven en gezinsleven bij afwijzing verblijfsvergunningen voor Ghanese nationaliteit
25 augustus 2011
De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt de afwijzing van verblijfsvergunningen voor een Ghanese vrouw en haar kind, wegens schending van privéleven en onvoldoende motivering door de verweerder.
Beoordeling van het rechtmatig verblijf van een vreemdeling in het kader van asielprocedures
22 augustus 2011
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser gegrond, vernietigt het bestreden besluit en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen, met inachtneming van de uitspraak.
Asielaanvraag van Yezidi-echtpaar uit Irak en intrekking van verblijfsvergunningen
17 augustus 2011
De rechtbank vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunningen van een Yezidi-echtpaar uit Irak, oordelend dat er een verhoogd risico op schending van artikel 3 EVRM bestaat.
Uitzetting van een Ghanese vrouw met Nederlandse kinderen en partner
29 juli 2011
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt het besluit tot uitzetting van een Ghanese vrouw met Nederlandse kinderen, oordeelt dat haar belangen zwaarder wegen dan het algemeen belang.
Ongewenstverklaring op basis van AIVD-ambtsberichten en de rechtsgevolgen daarvan
28 juni 2011
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de ongewenstverklaring van eiser, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiser werd ongewenst verklaard op basis van een AIVD-ambtsbericht, maar de rechtbank oordeelt dat de onderliggende feiten niet inzichtelijk zijn gemaakt.
Ingangsdatum verblijfsvergunning en meestbegunstigingsclausule in het Nederlands-Japans Verdrag
23 juni 2011
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt over ingangsdatum verblijfsvergunning en bevestigt dat eiser zich kan beroepen op de meestbegunstigingsclausule van het Nederlands-Japans Verdrag.
Afwijzing opvangverzoek van ongewenst verklaarde vreemdeling
15 juni 2011
De rechtbank verklaart het beroep van een ongewenst verklaarde vreemdeling tegen de afwijzing van zijn opvangverzoek ongegrond, omdat hij geen rechtmatig verblijf heeft en niet onder de Opvangrichtlijn valt.
Beoordeling van aanvullend asielrelaas in beroep en de geloofwaardigheid daarvan
8 juni 2011
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat het aanvullende asielrelaas van eiseres in beroep kan worden betrokken, maar dat de minister het relaas in redelijkheid ongeloofwaardig heeft kunnen achten. Beroep ongegrond.
Toepassing van de Terugkeerrichtlijn in het kader van bewaring van een vreemdeling
1 juni 2011
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de bewaring van eiser in strijd is met de Terugkeerrichtlijn en beveelt onmiddellijke opheffing. Eiser heeft recent stappen ondernomen voor zijn terugkeer naar Suriname.
Ongewenstverklaring en asielaanvraag van een Russische vreemdeling met jihadistische sympathieën
27 mei 2011
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart de ongewenstverklaring van een Russische vreemdeling ongegrond, en zijn asielaanvraag niet-ontvankelijk, op basis van AIVD-ambtsberichten over nationale veiligheid.
Onrechtmatige bewaring van een vreemdeling zonder terugkeerbesluit
9 februari 2011
De rechtbank oordeelt dat de bewaring van eiser onrechtmatig was, omdat er geen terugkeerbesluit was genomen voorafgaand aan de inbewaringstelling. Eiser krijgt schadevergoeding en de bewaring wordt opgeheven.
Onrechtmatige grensdetentie van minderjarige asielzoekster in AC Schiphol
13 oktober 2010
Rechtbank oordeelt dat de grensdetentie van een 17-jarige asielzoekster in AC Schiphol onrechtmatig was. Beroep gegrond verklaard, schadevergoeding van € 880,-- toegekend.
Afwijzing verblijfsvergunning op basis van juridisch vaderschap en gezinshereniging
3 oktober 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij niet heeft aangetoond dat referent haar juridische vader is en het rechtmatig gezag over haar heeft. Het verzoek om een voorlopige voorziening wordt afgewezen.
Taalanalyse en contra-expertise in asielprocedure met betrekking tot herkomst van eiser uit Sierra Leone
24 augustus 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de herkomst van eiser uit Sierra Leone vaststaat op basis van deskundigenrapporten. Beroep gegrond verklaard en bestreden besluit vernietigd.
Beoordeling asielaanvraag van een Iraanse bekeerde Christen in het licht van WBV 2007/15
16 juli 2010
De rechtbank verklaart het beroep van een Iraanse bekeerde Christen ongegrond, omdat hij niet voldoet aan de voorwaarden van WBV 2007/15 en onvoldoende bewijs heeft geleverd van eerdere problemen in Iran.
Mondelinge uitspraak over detentie van vreemdelingen en de mogelijkheid van een mondelinge uitspraak
23 juni 2010
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat detentie niet uitsluit dat een mondelinge uitspraak kan worden gedaan. Het beroep van de eiser wordt ongegrond verklaard en de intrekking van zijn verblijfsvergunning is rechtsgeldig.
Vergoeding van kosten voor contra-expertise taalanalyse in asielprocedure
18 juni 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat kosten voor contra-expertise taalanalyse noodzakelijk zijn, maar dat COA redelijke beslissing heeft genomen om slechts € 800 te vergoeden. Beroep ongegrond verklaard.
Ongewenstverklaring van een vreemdeling met een reëel risico op schending van artikel 3 EVRM
15 juni 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser tegen zijn ongewenstverklaring ongegrond, ondanks het risico op schending van artikel 3 EVRM bij terugkeer naar China.
Tegenwerpingen van justitiële documentatie en Ranov-beleid in vreemdelingenzaken
1 juni 2010
De rechtbank vernietigt het besluit van de minister van Justitie, oordeelt dat de contra-indicatie van het Ranov-beleid ten onrechte aan eiser is tegengeworpen en veroordeelt de minister in de proceskosten.
Asielaanvraag en vrijheidsontneming van een Ugandese vreemdeling
18 maart 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Ugandese vreemdeling tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag en de vrijheidsontnemende maatregel ongegrond, en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Toewijzing voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak met ongewenstverklaring
17 februari 2010
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening toegewezen, waardoor de ongewenstverklaring van verzoeker wordt geschorst. Verweerder is veroordeeld in de proceskosten.
Beoordeling van de geloofwaardigheid van asielrelaas van Syrische asielzoekers in het licht van het arrest-Saïd
10 maart 2006
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van twee Syrische asielzoekers, omdat de geloofwaardigheid van hun relaas onvoldoende is beoordeeld in het licht van het arrest-Saïd van het EHRM.
Asielaanvraag van Nigeriaanse vreemdeling en beoordeling van geloofwaardigheid van het asielrelaas
10 maart 2006
De rechtbank verklaart het beroep van een Nigeriaanse vreemdeling ongegrond, oordelend dat zijn asielrelaas ongeloofwaardig is en dat de Minister de aanvraag terecht heeft afgewezen.
Beoordeling van ongewenstverklaring van een gemeenschapsonderdaan in het licht van de openbare orde
28 december 2005
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de ongewenstverklaring van eiser, oordelend dat deze niet voldoende gemotiveerd was en dat eiser geen actuele bedreiging voor de openbare orde vormt.
Grensdetentie en wijziging tenuitvoerlegging na brand in Uitzetcentrum Schiphol
8 november 2005
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de tenuitvoerlegging van de maatregel tegen eiser moet worden gewijzigd na klachten over zorg na een brand in het detentiecentrum. Eiser wordt overgeplaatst naar een andere locatie.
Overplaatsing van een vreemdeling naar een andere detentieplaats na brand in detentiecentrum Schiphol
8 november 2005
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat eiser, een Chinese vreemdeling, moet worden overgeplaatst naar een andere detentieplaats na een brand in het detentiecentrum Schiphol, omdat zijn rechten niet zijn nageleefd.
Herziening van asielaanvraag na niet-naleving eerdere rechterlijke uitspraak
16 augustus 2005
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt besluiten van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie wegens niet-naleving eerdere uitspraak over asielaanvragen van eisers.
Bewaring van vreemdeling in het kader van gezag en zorg voor kind
11 augustus 2005
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de gronden voor haar bewaring rechtmatig zijn.
Asielaanvraag en vrijheidsontneming van een Sierra Leoonse vreemdeling met betrekking tot de Poro-gemeenschap
11 augustus 2005
De rechtbank verklaart het beroep van een Sierra Leoonse vreemdeling gegrond, vernietigt het bestreden besluit en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, terwijl de vrijheidsontnemende maatregel ongegrond wordt verklaard.
Uitleg van de hoorplicht en de vereisten voor garantstelling bij visumaanvragen
30 juni 2005
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de hoorplicht is geschonden bij de afwijzing van een visumaanvraag. Beroep gegrond verklaard, besluit vernietigd en nieuwe beslissing binnen 12 weken vereist.
Uitspraken over de asielaanvraag van een Sierraleoonse nationaliteit met betrekking tot artikel 1F VSV en personal participation
27 juni 2005
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Sierraleoonse eiser gegrond, vernietigt de afwijzing van zijn asielaanvraag en oordeelt dat onvoldoende bewijs is geleverd voor uitsluiting onder artikel 1F VSV.
Toetsing van de vrijheidsontnemende maatregel en kennisgeving aan de rechtbank
14 juni 2005
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser tegen de voortduring van de vrijheidsontnemende maatregel ongegrond, omdat verweerder niet verplicht was de rechtbank in kennis te stellen na intrekking van het beroep.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake verblijfsvergunningen voor Iraakse eisers
31 mei 2005
De rechtbank verklaart de beroepen van Iraakse eisers A en B niet-ontvankelijk in hun verzoek om verblijfsvergunningen, omdat er geen voldoende concreet en actueel belang is.
Tijdsverloop in de asielprocedure en de ontvankelijkheid van bezwaarschriften
31 mei 2005
De rechtbank verklaart de beroepen van eiseressen gegrond, vernietigt het bestreden besluit en oordeelt dat het bezwaar ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard.
Beoordeling van de verblijfsvergunning aanvraag van een staatloze vreemdeling in het kader van de schrijnende-gevallenregeling
4 mei 2005
De rechtbank verklaart het beroep van een staatloze vreemdeling om een verblijfsvergunning bij zijn ouders ongegrond, omdat de ouders geen rechtmatig verblijf hebben en de aanvraag niet voldoet aan de wettelijke vereisten.
Vernietiging van besluit tot afwijzing verblijfsvergunning voor Somaliër op basis van mensenrechtenschendingen
31 januari 2005
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor een Somaliër, oordelend dat onvoldoende rekening is gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden en risico's bij terugkeer.
Toepassing van de eenmalige regeling voor asielzoekers en de rechtsgeldigheid van aanvragen
21 december 2004
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de aanvraag van eisers voor een verblijfsvergunning op grond van de eenmalige regeling voor asielzoekers terecht is ingediend. De afwijzing door de Minister wordt vernietigd wegens onvoldoende motivatie.
Beroep tegen afwijzing aanvraag verblijfsvergunning op basis van de Eenmalige Regeling
7 december 2004
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning op basis van de Eenmalige Regeling gegrond en vernietigt het bestreden besluit.
Verzoek om verblijfsvergunning op grond van schrijnende omstandigheden
29 oktober 2004
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep gegrond en vernietigt het bestreden besluit inzake de verblijfsvergunning van eiser A, wegens strijd met de Awb.
Verlening verblijfsvergunning op basis van humanitaire redenen en hoorplicht in vreemdelingenzaken
29 oktober 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de aanvraag van eiseres voor een verblijfsvergunning op basis van humanitaire redenen terecht was en dat verweerder de hoorplicht heeft geschonden. Beroep gegrond verklaard en bestreden besluit vernietigd.
Medische noodsituatie en uithuisplaatsing van een kind in het vreemdelingenrecht
21 juni 2004
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt het besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken inzake verblijfsvergunning voor eiseres en haar zoon, o.a. wegens onvoldoende onderzoek naar medische noodsituatie en uithuisplaatsing.
Asielaanvraag van Angolese vrouw en de beoordeling van de geloofwaardigheid van haar asielrelaas
24 mei 2004
De rechtbank verklaart het beroep van een Angolese vrouw ongegrond, maar wijst op gebreken in de besluitvorming van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie met betrekking tot de geloofwaardigheid van haar asielrelaas.
Beoordeling van legesverplichting bij aanvraag verblijfsvergunning voor staatloze vreemdeling
10 mei 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat een vreemdeling die geen asiel wenst, leges voor een verblijfsvergunning niet verschuldigd is. Beroep gegrond, besluit vernietigd.
Asielaanvraag van een alleenstaande Afghaanse vrouw en de beoordeling van haar kwetsbare positie
6 april 2004
De rechtbank verklaart het beroep van een alleenstaande Afghaanse vrouw gegrond, vernietigt de afwijzing van haar asielaanvraag en verplicht de Minister tot heroverweging, rekening houdend met haar kwetsbare positie.
Beroep tegen besluit tot verlening van een verblijfsvergunning en de verbeuring van dwangsommen
26 maart 2004
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep gegrond, vernietigt het besluit van de minister en stelt een nieuwe dwangsom vast van € 230,-- per dag voor niet-naleving.
Intrekking verblijfsvergunning en peildatum voor legale arbeidsmarktpositie van vreemdeling
25 maart 2004
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de intrekking van de verblijfsvergunning van eiser onterecht was, omdat hij tot 11 mei 2001 in een stabiele arbeidsmarktpositie verkeerde. Beroep gegrond verklaard.
Beroep tegen vrijheidsontnemende maatregel voor minderjarige in uitzetcentrum
11 februari 2004
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart beroep gegrond tegen vrijheidsontnemende maatregel voor minderjarige, kent schadevergoeding toe van € 210,-- en proceskosten van € 644,--.
Beoordeling van het mvv-vereiste in het kader van de medische situatie van de referent
29 augustus 2003
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor eiseres, oordelend dat de medische situatie van referent onvoldoende is meegewogen en de woonsituatie in Marokko onzekerder is dan verondersteld.
Asielaanvraag van Ivoriaanse vrouw met vrees voor besnijdenis
27 augustus 2003
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Ivoriaanse vrouw gegrond, vernietigt het besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken en oordeelt dat de vrouw een reëel risico loopt op besnijdenis.
Weigering verblijfsvergunning op basis van inschrijving huwelijk in de GBA
22 augustus 2003
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de weigering van de mvv voor eiser, omdat het huwelijk correct is ingeschreven in de GBA, en veroordeelt de Minister in de proceskosten.
Beoordeling van medische noodsituatie en verblijfvergunning voor Oekraïense vluchtelingen
12 augustus 2003
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat het BMA-advies onzorgvuldig is en dat Nederland het meest aangewezen land is voor medische behandeling van eiseres. Beroep gegrond verklaard.
Afwijzing visumaanvraag op basis van onvoldoende middelen en garantverklaring
25 juli 2003
Eiser A vroeg een visum aan voor familiebezoek, maar de aanvraag werd afgewezen wegens onvoldoende middelen en een onjuiste garantverklaring. De rechtbank oordeelt dat de afwijzing niet voldoende gemotiveerd is en verklaart het beroep gegrond.
Beoordeling van de verblijfsvergunning in het kader van polygamie en huwelijksbevestiging
19 juni 2003
De rechtbank oordeelt dat eiser niet hoefde te melden dat hij een relatie had met mevrouw F bij zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning in 1990. De aanvraag wordt gegrond verklaard en het besluit van de verweerder wordt vernietigd.
Asielaanvraag van Joegoslavische moslims uit de Sandjak-regio en de beoordeling van gegronde vrees voor vervolging
12 juni 2003
Eisers, moslims uit de Sandjak-regio, vreesden vervolging en vroegen om asiel. De rechtbank oordeelde dat hun vrees niet gegrond was en verklaarde het beroep ongegrond.
Asielaanvraag van Burundese vluchtelinge en beoordeling verblijfsalternatief in Tanzania
12 mei 2003
De rechtbank vernietigt het besluit van de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de asielaanvraag van een Burundese vrouw, omdat onvoldoende is onderbouwd of zij veilig kan terugkeren naar Tanzania.
Intrekking voorwaardelijke vergunning tot verblijf van een Iraakse asielzoeker
14 april 2003
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat de intrekking van de vvtv van eiser, een Iraakse asielzoeker, op goede gronden is gebeurd. Eiser dient een nieuwe aanvraag in te dienen voor een reguliere vergunning.
Asielaanvraag en misbruik van recht in het bestuursrecht
9 april 2003
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van eiser wegens misbruik van recht, omdat niet is aangetoond dat de aanvraag enkel bedoeld was om uitzetting te frustreren.
Beroep tegen beschikking vrijheidsontneming en uitzetting van vreemdeling
5 maart 2003
Eiser is niet-ontvankelijk in zijn beroep tegen de beschikking tot vrijheidsontneming en uitzetting. De rechtbank oordeelt dat er geen appelabel besluit was en dat eiser geen daadwerkelijk rechtsmiddel is onthouden.
Medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet met aanzienlijke hoeveelheden hashish
31 juli 2002
De Rechtbank Amsterdam veroordeelt een verdachte tot 1 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 10.000 euro voor het medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet met aanzienlijke hoeveelheden hashish.
Medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet met aanzienlijke hoeveelheden hashish
31 juli 2002
De Rechtbank Amsterdam heeft op 31 juli 2002 een verdachte veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een geldboete van 10.000 euro voor het medeplegen van opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet door het smokkelen van meer dan 1000 kilogram hashish.
Ontslag van rechtsvervolging wegens niet-strafbaarheid van het feit in de glastuinbouw
17 januari 2002
De rechtbank heeft de verdachte ontslagen van rechtsvervolging omdat het feit niet strafbaar was, gezien het bestuurlijk gedogen en de onduidelijkheid in de regelgeving.
Ongelijke behandeling van KNIL-dienstplichtigen met betrekking tot uitkering krachtens de UDV
10 oktober 2000
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de ongelijke behandeling van KNIL-dienstplichtigen met meer dan vijf jaar diensttijd in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Eiser krijgt een uitkering van ƒ 1000 toegekend.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: