Bestuursrechtelijke uitspraak over omgevingsvergunning voor Windpark Goyerbrug B.V. in Houten
29 januari 2025
De Raad van State vernietigt de omgevingsvergunning voor Windpark Goyerbrug B.V. wegens onvoldoende motivering en onderbouwing van de vergunningseisen.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor staatloze vreemdelingen met kinderen in Nederland
24 januari 2025
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen afwijzing mvv voor staatloze vreemdelingen. De Raad van State vernietigt eerdere uitspraken van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening in asielzaak van vreemdeling tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
22 januari 2025
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in de asielzaak van een vreemdeling, waarbij de beëindiging van verstrekkingen op 1 februari 2025 is opgeschort.
Beëindiging verblijfsrecht van vreemdeling als gemeenschapsonderdaan en ongewenstverklaring
22 januari 2025
De Raad van State bevestigt de ongegrondverklaring van het hoger beroep van een vreemdeling tegen de beëindiging van zijn verblijfsrecht en ongewenstverklaring.
Hoger beroep inzake invordering van dwangsommen door het college van gedeputeerde staten van Limburg tegen Bontrup Exploitatie en Bontrup Vastgoed
22 januari 2025
Hoger beroep van Bontrup Exploitatie en Bontrup Vastgoed tegen invordering van dwangsommen door het college van gedeputeerde staten van Limburg. De rechtbank matigde het bedrag tot € 40.000,00. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Bestemmingsplan Hoek van Holland - Buitengebied en de rechtsgeldigheid van de functieaanduiding plattelandswoning
22 januari 2025
De Raad van State verklaart het beroep van appellanten tegen het bestemmingsplan "Hoek van Holland - Buitengebied" ongegrond en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Tussenuitspraak inzake bestemmingsplan Hoevesteeg 27a Tonden en de gevolgen van dierziekten
22 januari 2025
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Brummen over het bestemmingsplan 'Hoevesteeg 27a Tonden', maar laat de rechtsgevolgen in stand. De raad moet proceskosten vergoeden aan Maatschap De Veldhoeve.
Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
21 januari 2025
Hoger beroep van twee Syrische vreemdelingen tegen afwijzing van hun asielaanvraag door de staatssecretaris. De Raad van State vernietigt de eerdere uitspraak en de besluiten van de staatssecretaris.
Voorlopige voorziening in asielzaak van vreemdeling tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
20 januari 2025
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in de asielzaak van een vreemdeling, waarbij de beëindiging van verstrekkingen op 21 januari 2025 is tegengehouden.
Voorlopige voorziening in asielzaak na afwijzing verblijfsvergunning
20 januari 2025
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in een asielzaak, waarbij de afwijzing van de verblijfsvergunning is aangevochten. De minister moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep van een Afghaanse bewaker tegen de afwijzing van zijn verzoek om overkomst naar Nederland na de Taliban-overname
15 januari 2025
Hoger beroep van een Afghaanse bewaker die zijn verzoek om overkomst naar Nederland na de Taliban-overname aanvecht. De Raad van State bevestigt de afwijzing door de minister van Buitenlandse Zaken.
Hoger beroep inzake afwijzing aanvraag overkomst naar Nederland van Afghaanse bewaker
15 januari 2025
Hoger beroep van een Afghaanse bewaker tegen afwijzing van zijn aanvraag voor overkomst naar Nederland. De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep van een Afghaanse bewaker van de Nederlandse ambassade in Kabul tegen de afwijzing van zijn aanvraag voor overkomst naar Nederland
15 januari 2025
Hoger beroep van een Afghaanse bewaker van de Nederlandse ambassade in Kabul tegen de afwijzing van zijn aanvraag voor overkomst naar Nederland. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de minister niet verplicht was om de appellant voor overbrenging in aanmerking te brengen.
Voorlopige voorziening inzake bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor woningbouw Carolus Simplexplein in Netersel
7 januari 2025
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in de zaak over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor woningbouw aan het Carolus Simplexplein in Netersel.
Tussenuitspraak over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor het Energielandgoed Wells Meer
24 december 2024
De Raad van State heeft op 24 december 2024 een tussenuitspraak gedaan over het bestemmingsplan "Energielandgoed Wells Meer" en de omgevingsvergunningen, waarbij gebreken in de motivering zijn vastgesteld.
Bestemmingsplanwijziging en herstelplan voor de Marke Zuid in Deventer
24 december 2024
De Raad van State heeft op 24 december 2024 de beroepen van omwonenden tegen het bestemmingsplan "Chw Marke Zuid" ongegrond verklaard, en het beroep tegen het eerdere besluit niet-ontvankelijk verklaard.
Hoger beroep van vreemdeling tegen uitspraak rechtbank Den Haag inzake verblijfsvergunning asiel
23 december 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen uitspraak rechtbank Den Haag over verblijfsvergunning asiel is ongegrond verklaard. De uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd.
Hoger beroep inzake verblijfsvergunning asiel voor vreemdeling en proceskostenvergoeding
19 december 2024
Hoger beroep van vreemdeling inzake verblijfsvergunning asiel; rechtbank had minister niet veroordeeld tot proceskostenvergoeding. Hoger beroep gegrond verklaard.
Hoger beroep over vergunningverlening en handhaving van de Amercentrale in Geertruidenberg
18 december 2024
Hoger beroep over de Amercentrale, waarbij de Raad van State de vernietiging van de natuurvergunning uit 2019 bevestigt en het college opdraagt een nieuw besluit te nemen op de aanvraag en het intrekkingsverzoek.
Wijziging van rechtspraak over intern salderen en de gevolgen voor natuurvergunningen
18 december 2024
De Raad van State wijzigt de rechtspraak over intern salderen, waardoor significante gevolgen voor Natura 2000-gebieden strikter moeten worden beoordeeld. Dit heeft gevolgen voor natuurvergunningprocedures en een overgangsperiode van vijf jaar voor bepaalde activiteiten.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor splitsing woning in Tilburg
18 december 2024
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant en verklaart het beroep ongegrond in de zaak over de weigering van een omgevingsvergunning voor het splitsen van een woning in Tilburg.
Hoger beroep tegen de afwijzing van een asielaanvraag en vrijheidsontnemende maatregel
9 december 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris tegen de uitspraak van de rechtbank die de asielaanvraag van een Syrische vreemdeling gegrond verklaarde. De Raad van State vernietigt de uitspraak en verklaart de beroepen ongegrond.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan en cultuurhistorische waarden in Hengelo
4 december 2024
Tussenuitspraak over bestemmingsplan in Hengelo, waarbij cultuurhistorische waarden in het geding zijn. Raad opgedragen gebreken te herstellen binnen 26 weken.
Wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke procedures
3 december 2024
Verzoeker vraagt om wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke zaken. De wrakingskamer wijst het verzoek af, o.a. wegens gebrek aan nieuwe feiten. Toekomstige wrakingsverzoeken van verzoeker worden niet in behandeling genomen.
Hoger beroep asielaanvraag vreemdeling met Syrische nationaliteit en afwijzing door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
29 november 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag die de asielaanvraag van een Syrische vreemdeling gegrond verklaarde. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en wijst de zaak terug.
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake de afwijzing van een verblijfsvergunning voor een Turkse vreemdeling
29 november 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de rechtbankuitspraak die een verblijfsvergunning voor een Turkse vreemdeling goedkeurde. De Raad van State vernietigde de uitspraak en verklaarde het beroep ongegrond.
Afwijzing verzoek om wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke procedure
26 november 2024
Het verzoek om wraking van staatsraden Meijer, Van Gastel en Besselink wordt afgewezen wegens het ontbreken van wrakingsgronden, ondanks herhaalde gelegenheid tot presentatie.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel voor vreemdeling
25 november 2024
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van de verblijfsvergunning asiel door de staatssecretaris vernietigde. Hoger beroep van de staatssecretaris is ongegrond.
Afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor Syrische vreemdeling in het kader van gezinshereniging
20 november 2024
De Raad van State vernietigt de afwijzing van de mvv-aanvraag van een Syrische vreemdeling voor gezinshereniging, omdat niet alle relevante feiten zijn meegenomen in de beoordeling.
Beoordeling van gezinshereniging en feitelijke gezinsbanden in het kader van asielaanvragen
20 november 2024
De Raad van State oordeelt dat de staatssecretaris ten onrechte de mvv-aanvraag voor vreemdeling 1 heeft afgewezen, omdat herstel van een verbroken feitelijke gezinsband mogelijk is. De afwijzing van de mvv-aanvraag voor vreemdeling 2 wordt bevestigd.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen afwijzing verblijfsvergunning
20 november 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de minister van Asiel en Migratie geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank tot de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Hoger beroep inzake omgevingsvergunning voor opbouw en dakterras in Almere
20 november 2024
Hoger beroep van [appellant A] en [appellant B] tegen afwijzing omgevingsvergunning voor opbouw en dakterras in Almere. Hoger beroep gegrond, uitspraak rechtbank vernietigd.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake verblijfsvergunning asiel
18 november 2024
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de verblijfsvergunning asiel en veroordeelt de minister tot proceskostenvergoeding van € 875,00.
Voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunningen voor woningbouwprojecten in Middelburg
14 november 2024
De voorzieningenrechter schorst de besluiten van het college van burgemeester en wethouders van Middelburg inzake omgevingsvergunningen voor woningbouwprojecten, na belangenafweging in het voordeel van de verzoeker.
Afwijzing wijziging bestemmingsplan Regentesse-/Valkenboskwartier door college van burgemeester en wethouders van Den Haag
13 november 2024
De Raad van State verklaart het beroep van [appellante] ongegrond inzake de afwijzing van de wijziging van het bestemmingsplan 'Regentesse-/Valkenboskwartier'.
Hoger beroep inzake intrekking verblijfsvergunning asiel en Bahaddar-beoordeling
12 november 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de intrekking van de verblijfsvergunning van een Syrische vreemdeling. De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en het beroep niet-ontvankelijk.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf van vreemdeling
12 november 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing mvv-aanvraag. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat vreemdeling tot gezin van partner behoort.
Hoger beroep van vreemdeling tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar tegen uitnodiging presentatie bij Nigeriaanse autoriteiten
8 november 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar tegen uitnodiging presentatie bij Nigeriaanse autoriteiten. Hoger beroep ongegrond, uitspraak rechtbank bevestigd.
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake de ingangsdatum van de verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd van een vreemdeling
7 november 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de rechtbankuitspraak over de ingangsdatum van de verblijfsvergunning asiel van een vreemdeling. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen minister van Asiel en Migratie
7 november 2024
De voorzieningenrechter schorst de uitspraak van de rechtbank Den Haag in asielzaak, waarbij de minister van Asiel en Migratie is opgedragen binnen zestien weken een besluit te nemen.
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de intrekking van het verblijfsrecht van de vreemdeling. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Herziening bestemmingsplan Buitengebied Nijkerk 2017, veegplan 2 na tussenuitspraak
6 november 2024
De Raad van State heeft het beroep van een appellante tegen de wijziging van haar perceel van woon- naar agrarische bestemming gegrond verklaard, maar het beroep tegen het herstelbesluit ongegrond verklaard.
Hoger beroep tegen last onder dwangsom voor wijzigingen aan gemeentelijk monument zonder omgevingsvergunning
6 november 2024
Hoger beroep van [appellante] tegen last onder dwangsom voor wijzigingen aan gemeentelijk monument zonder vergunning. Handhaving niet onevenredig, belang behoud monument prevaleert.
Bestemmingsplan Slot-Oost Veldhoven en beroep van omwonenden
6 november 2024
De Raad van State oordeelt over het bestemmingsplan "Slot-Oost" in Veldhoven, waarbij beroep is ingesteld door omwonenden. De Afdeling verklaart het beroep van [appellant sub 5] niet-ontvankelijk en de andere beroepen ongegrond. De Staat wordt veroordeeld tot schadevergoeding van € 1.000,00.
Hoger beroep over afwijzing uitstel van vertrek voor vreemdeling met medische zorgbehoefte
5 november 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing uitstel van vertrek. De Raad van State oordeelt dat de vreemdeling niet aannemelijk heeft gemaakt dat noodzakelijke zorg in Irak niet toegankelijk is. Uitspraak van de rechtbank vernietigd.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel en terugkeerbesluit
5 november 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie en een vreemdeling tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de afwijzing van een asielaanvraag en een terugkeerbesluit. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de minister een land van terugkeer moet noemen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak na niet in behandeling nemen aanvraag verblijfsvergunning
5 november 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in een asielzaak, na eerdere afwijzing van de verblijfsvergunning aanvraag.
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake de afwijzing van een asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
4 november 2024
De Raad van State heeft het hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie gegrond verklaard en de uitspraak van de rechtbank vernietigd, omdat de vreemdeling niet aannemelijk heeft gemaakt dat zij bij terugkeer naar Syrië een reëel risico loopt op ernstige schade.
Hoger beroep tegen last onder dwangsom voor woningsplitsing in Kerkrade
30 oktober 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen last onder dwangsom voor woningsplitsing in Kerkrade. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en handhaaft de last onder dwangsom.
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning regulier op basis van de Afsluitingsregeling
24 oktober 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning regulier; Afdeling oordeelt dat vreemdeling niet voldoet aan voorwaarden Afsluitingsregeling.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan Recreatieterreinen Utrechtse Heuvelrug met bestuurlijke lus
23 oktober 2024
Tussenuitspraak over bestemmingsplan Recreatieterreinen Utrechtse Heuvelrug; gebreken in besluitvorming vastgesteld, raad moet binnen 26 weken herstellen.
Bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor supermarkt in Eelderwolde
23 oktober 2024
De Raad van State verklaart de beroepen tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor een supermarkt in Eelderwolde ongegrond, oordelend dat de besluiten rechtmatig zijn en geen onaanvaardbare gevolgen voor het woon- en leefklimaat veroorzaken.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
18 oktober 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op zijn hoger beroep is beslist en de minister moet de proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
18 oktober 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op zijn hoger beroep is beslist en de minister van Asiel en Migratie moet de proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitzetting en opvang van vreemdeling
18 oktober 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op zijn hoger beroep is beslist, en de minister moet de proceskosten vergoeden.
Verlening omgevingsvergunning voor praktijkruimte en bezwaar van omwonende
16 oktober 2024
De Raad van State bevestigt de verlening van een omgevingsvergunning voor een praktijkruimte aan de woning van [partij] in Riethoven, ondanks bezwaar van omwonende [verzoeker].
Wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke procedure
16 oktober 2024
Verzoek om wraking van staatsraden afgewezen; verzoekster had eerder wrakingsverzoeken ingetrokken. Nieuwe gronden onvoldoende voor onpartijdigheid. Volgend verzoek wordt niet in behandeling genomen.
Wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke procedures met meerdere verzoeken
16 oktober 2024
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het wrakingsverzoek van [verzoeker] tegen staatsraden afgewezen, oordelend dat er geen nieuwe feiten waren die de onpartijdigheid in gevaar zouden brengen.
Wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke procedures met meerdere verzoeken
16 oktober 2024
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het wrakingsverzoek van [verzoeker] tegen staatsraden afgewezen, o.a. wegens onvoldoende gronden en misbruik van het wrakingsinstrument.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende uitstel van vertrek
15 oktober 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de minister van Asiel en Migratie geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank tot de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening inzake bestemmingsplan en omgevingsvergunning in Gemert-Bakel met betrekking tot de bouw van patiowoningen
10 oktober 2024
De voorzieningenrechter schorst de bouw van 13 patiowoningen in Gemert-Bakel vanwege de vrees voor aantasting van cultuurhistorische waarden van het kasteelcomplex.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
10 oktober 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op zijn hoger beroep is beslist, en de minister van Asiel en Migratie moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep over de afwijzing van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening en het interstatelijk vertrouwensbeginsel
9 oktober 2024
De Raad van State oordeelt dat de minister van Asiel en Migratie terecht het interstatelijk vertrouwensbeginsel toepaste in de asielaanvraag van een Syrische vreemdeling, ondanks vrees voor pushbacks in Kroatië.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel en inreisverbod
9 oktober 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen niet-ontvankelijk verklaring door rechtbank. Raad van State vernietigt uitspraak en wijst zaak terug voor inhoudelijke behandeling.
Beroep tegen saneringsplan Noord-Brabant West - Fase 1 en geluidproductieplafonds
9 oktober 2024
De Raad van State heeft de beroepen van [appellant sub 1] en [appellant sub 2] tegen het saneringsplan 'Noord-Brabant West - Fase 1' ongegrond verklaard, maar schadevergoeding van € 1.500,00 toegewezen wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Verlenging hersteltermijn bestuursrechtelijke uitspraak gemeente Stichtse Vecht
4 oktober 2024
De Raad van State verlengt de hersteltermijn voor de gemeente Stichtse Vecht tot 4 februari 2025, na een verzoek om verlenging vanwege het wachten op nadere stukken.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf van vreemdeling met medische omstandigheden
4 oktober 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van een machtiging tot voorlopig verblijf van een vreemdeling vernietigde. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Bestemmingsplan wijziging en lichthinder door nieuwbouw appartementen in Maurik
4 oktober 2024
De Raad van State heeft op 4 oktober 2024 het beroep van een verzoeker tegen het bestemmingsplan voor 21 appartementen in Maurik ongegrond verklaard, waarbij zorgen over lichthinder en parkeeroverlast zijn afgewezen.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel voor vreemdeling
3 oktober 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de afwijzing van een asielaanvraag. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verwijst de zaak terug.
Voorlopige voorziening inzake kennisgeving grensoverschrijdende afvaloverbrenging van geshredderde luchtbanden door Granuband B.V.
2 oktober 2024
De voorzieningenrechter oordeelt dat Granuband B.V. shreds van oude luchtbanden onder code B3140 naar India mag uitvoeren tot zes weken na de bekendmaking van het besluit op bezwaar.
Voorlopige voorziening inzake bestemmingsplan Buitengebied 2023 gemeente Nunspeet
1 oktober 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat op het perceel in Elspeet maximaal 20 caravans mogen worden gestald, en veroordeelt de gemeente Nunspeet tot vergoeding van proceskosten aan verzoeker.
Bestemmingsplan 'Tussen de Leijen' en de gevolgen voor de bedrijfsvoering van een melkgeitenhouderij
25 september 2024
De Raad van State heeft het beroep van een melkgeitenhouderij tegen het bestemmingsplan 'Tussen de Leijen' ongegrond verklaard, oordelend dat de belangen van de appellante niet worden geschaad door de nieuwe woonwijk.
Hoger beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek met betrekking tot permanente bewoning van een zeilboot in passantenhaven
25 september 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing handhavingsverzoek voor permanente bewoning zeilboot. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en besluit college, en verplicht nieuw besluit te nemen.
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake de afwijzing van een asielaanvraag
20 september 2024
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag en verklaart het beroep van de vreemdeling ongegrond, waarbij de minister van Asiel en Migratie in het gelijk wordt gesteld.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak
18 september 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening in een asielzaak afgewezen en de minister veroordeeld tot vergoeding van proceskosten van € 875,00.
Hoger beroep inzake de intrekking van omgevingsvergunningen voor Windpark Windplan Blauw
18 september 2024
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland over de omgevingsvergunningen voor Windpark Windplan Blauw, oordelend dat er geen verplichting is tot intrekking.
Hoger beroep tegen afwijzing verzoek om intrekking omgevingsvergunning windpark De Rietvelden
18 september 2024
Hoger beroep van de Vereniging Actiecomité Windpark Rietvelden NEE tegen afwijzing verzoek om intrekking omgevingsvergunning windpark De Rietvelden. De Afdeling bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat er geen verplichting is tot heroverweging of intrekking.
Bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor uitbreiding veehouderij in Oud Ootmarsum met betrekking tot Natura 2000-gebied
18 september 2024
De Raad van State vernietigt de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een veehouderij in Oud Ootmarsum vanwege onvoldoende waarborgen voor stikstofdepositie op Natura 2000-gebied, terwijl het beroep tegen het bestemmingsplan ongegrond is verklaard.
Hoger beroep van vreemdeling tegen overplaatsing naar Handhavings- en Toezichtlocatie
17 september 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen overplaatsing naar Handhavings- en Toezichtlocatie, waarbij de rechtbank de beroepen ongegrond verklaarde. De Raad van State bevestigt deze uitspraak op 17 september 2024.
Hoger beroep over vrijheidsbeperkende maatregel en overplaatsing naar Handhavings- en Toezichtlocatie
17 september 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen uitspraak rechtbank over vrijheidsbeperkende maatregel en overplaatsing naar HTL. Afdeling verklaart zich onbevoegd voor vrijheidsbeperkende maatregel en bevestigt uitspraak rechtbank voor overige.
Bestemmingsplan 'Churchillweg-Spelstraat' en verzoek om voorlopige voorziening
17 september 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in de zaak over het bestemmingsplan 'Churchillweg-Spelstraat' in Wageningen, waarbij verzoeker A vreest voor verlies van zonlicht en privacy.
Bezwaarschrift tegen overbrenging van afvalstoffen van België naar Nederland
17 september 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in een zaak over de overbrenging van slakken van België naar Nederland, waarbij milieubescherming voorop staat.
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake verblijfsrecht van een vreemdeling op basis van gezinsleven
13 september 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de rechtbankuitspraak over verblijfsrecht van een vreemdeling. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep over de rechtmatigheid van de overplaatsing van een vreemdeling naar de Handhavings- en Toezichtlocatie en de vraag of dit vrijheidsontneming inhoudt
11 september 2024
Hoger beroep over de rechtmatigheid van de overplaatsing van een vreemdeling naar de HTL. De rechtbank oordeelt dat dit geen vrijheidsontneming is. De Raad van State bevestigt deze uitspraak.
Hoger beroep over vrijheidsontneming van vreemdeling in asielopvang
11 september 2024
De Raad van State oordeelt dat de overplaatsing van een vreemdeling naar een ROV-kamer geen vrijheidsontneming is, ondanks eerdere rechtbankuitspraak. De uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning en risico op pushbacks
5 september 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de minister moet proceskosten vergoeden.
Natuurvergunning voor varkenshouderij en ammoniakemissie: hoger beroep tegen college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant
4 september 2024
Hoger beroep over natuurvergunning voor varkenshouderij in Reusel. De Raad van State vernietigt de vergunning vanwege onvoldoende zekerheid over ammoniakreductie.
Natuurvergunning voor veehouderij in Etten-Leur en stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden
4 september 2024
Hoger beroep van MOB en Leefmilieu tegen natuurvergunning voor veehouderij in Etten-Leur. De Raad van State vernietigt het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van 8 april 2024 en oordeelt dat een nieuw besluit moet worden genomen.
Natuurvergunning voor veehouderij in Luyksgestel en stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden
4 september 2024
Hoger beroep van Stichting Groen Kempenland tegen natuurvergunning voor veehouderij in Luyksgestel. De Raad van State vernietigt het besluit van 2 februari 2024 en oordeelt dat de emissie niet met voldoende zekerheid is vastgesteld.
Hoger beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek voor bouwwerk zonder vergunning in Oisterwijk
4 september 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing handhavingsverzoek voor bouwwerk zonder vergunning in Oisterwijk. Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard op 4 september 2024.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende machtiging tot voorlopig verblijf
2 september 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de minister van Asiel en Migratie geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank tot de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel op basis van homoseksualiteit
27 augustus 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen uitspraak rechtbank over afwijzing asielaanvraag vreemdeling uit Irak, die homoseksualiteit als reden aanvoert.
Hoger beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek bouw woning en beoordeling van procesbelang
21 augustus 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing handhavingsverzoek door college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen. De rechtbank verklaarde het beroep niet-ontvankelijk, maar de Raad van State oordeelt dat [appellant] wel belang heeft en vernietigt de uitspraak.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak met betrekking tot machtiging tot verblijf
16 augustus 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in een vreemdelingenzaak. De minister van Asiel en Migratie moet de proceskosten van € 875,00 vergoeden.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf en beoordeling jongvolwassenenbeleid
15 augustus 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen uitspraak rechtbank over afwijzing mvv-aanvraag vreemdeling. De Raad van State vernietigt de uitspraak en oordeelt dat de minister opnieuw moet beoordelen of er sprake is van afhankelijkheid.
Hoger beroep asielaanvraag van vreemdeling met Syrische nationaliteit na eerdere terugkeer naar Syrië
14 augustus 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van de asielaanvraag van een Syrische vreemdeling vernietigde. De Raad van State bevestigt de uitspraak en verplicht de minister tot een deugdelijke herbeoordeling.
Tussenuitspraak inzake bestemmingsplan "Bruine gebieden" en gebreken in besluitvorming door de raad van de gemeente Winterswijk
14 augustus 2024
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Winterswijk tot vaststelling van het bestemmingsplan "Bruine gebieden" vanwege gebreken in de besluitvorming en gebrek aan zorgvuldigheid.
Afwijzing asielaanvraag van vreemdeling met Syrische nationaliteit na meerdere terugkeerrondes naar Syrië
14 augustus 2024
Hoger beroep van vreemdeling met Syrische nationaliteit over afwijzing asielaanvraag ongegrond verklaard; rechtbank bevestigt dat vreemdeling geen reëel risico loopt op ernstige schade bij terugkeer naar Syrië.
Verlenging hersteltermijn bestuursrechtelijke procedure gemeente Brummen
6 augustus 2024
De Raad van State heeft op 6 augustus 2024 de hersteltermijn voor de gemeente Brummen verlengd tot 30 oktober 2024, na een verzoek om verlenging vanwege noodzakelijke aanvullende informatie.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen uitspraak rechtbank Den Haag
6 augustus 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de minister van Asiel en Migratie geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank tot de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Hoger beroep tegen de niet-in behandeling name van een asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
5 augustus 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de vernietiging van een besluit om een asielaanvraag niet in behandeling te nemen. De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en vernietigt de eerdere uitspraak.
Bestuursrechtelijke procedure omgevingsvergunning voor windturbinepark in Bladel
31 juli 2024
De Raad van State heeft de omgevingsvergunning voor een windturbinepark in Bladel bevestigd, ondanks beroep van milieuorganisaties en lokale bedrijven. De vergunning is rechtmatig verleend en voldoet aan de wet- en regelgeving.
Beroep tegen ontheffing voor Windpark De Pals en de gevolgen voor beschermde diersoorten
31 juli 2024
Beroep van Stichting Milieu-Werkgroep Kempenland en Stichting Brabantse Milieufederatie tegen ontheffing voor Windpark De Pals, waarbij de Afdeling oordeelt dat de ontheffing in strijd met de zorgvuldigheid is verleend, maar de rechtsgevolgen in stand blijven.
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake de verblijfsvergunning van een Armeense vreemdeling
31 juli 2024
Hoger beroep van de minister van Asiel en Migratie tegen de rechtbankuitspraak die een verblijfsvergunning voor een Armeense vreemdeling goedkeurde. De Raad van State oordeelt dat de vreemdeling niet voldeed aan de vereisten van de Afsluitingsregeling.
Wraking van staatsraad in bestuursrechtelijke procedure
31 juli 2024
De Afdeling bestuursrechtspraak wijst het wrakingsverzoek van [verzoeker] tegen staatsraad mr. J.Th. Drop af, omdat er geen objectieve aanwijzingen zijn voor partijdigheid.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot niet in behandeling nemen van verblijfsvergunning aanvraag
24 juli 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de minister van Asiel en Migratie moet proceskosten vergoeden.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel en inreisverbod
16 juli 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel en inreisverbod. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank dat minister geen land van terugkeer heeft genoemd.
Bestemmingsplan 'Horselerweg III, partiële herziening Buitengebied 2012' en beroep tegen de vaststelling door de raad van de gemeente Barneveld
10 juli 2024
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake het bestemmingsplan 'Horselerweg III' van de gemeente Barneveld, vastgesteld op 3 november 2022.
Hoger beroep tegen besluit college van burgemeester en wethouders van Berkelland inzake bouwwerkzaamheden en omgevingsvergunning
10 juli 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen besluit college van burgemeester en wethouders van Berkelland over bouwwerkzaamheden. De Afdeling vernietigt eerdere uitspraak en besluit, oordeelt dat tuinkamer vergunningvrij gebouwd mag worden.
Hoger beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek inzake vrijvallende gevels van een woning
10 juli 2024
Hoger beroep van [appellant A] tegen afwijzing handhavingsverzoek voor vrijvallende gevels. De Raad van State bevestigt dat er geen overtreding is en het college niet bevoegd is om handhavend op te treden.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan Maarsseveense Plassen e.o. 2e herziening en bouwmogelijkheden
3 juli 2024
De Raad van State oordeelt dat de raad van Stichtse Vecht het bestemmingsplan niet deugdelijk heeft gemotiveerd en draagt hen op dit binnen 20 weken te herstellen.
Voorlopige voorziening in asielzaak met inreisverbod
3 juli 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op het hoger beroep is beslist, en de minister van Asiel en Migratie moet de proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak met inreisverbod
3 juli 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op het hoger beroep is beslist, en de minister van Asiel en Migratie moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep asielaanvraag en procesbelang na MOB-melding
1 juli 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen niet-ontvankelijk verklaring van zijn asielaanvraag. Raad van State oordeelt dat rechtbank ten onrechte aannam dat vreemdeling geen belang meer had bij inhoudelijke behandeling. Zaak wordt terugverwezen naar rechtbank.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot niet in behandeling nemen aanvraag verblijfsvergunning
1 juli 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep inzake last onder dwangsom voor geur- en geluidshinder opgelegd aan hondenvoerproducent in Meerssen
26 juni 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen last onder dwangsom voor geur- en geluidshinder opgelegd door college van burgemeester en wethouders van Meerssen. De Raad van State vernietigt de invorderingsbeschikking van 16 juni 2020, maar laat de last onder dwangsom in stand.
Verzoek om voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak met betrekking tot identiteitsgegevens
25 juni 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, waarbij de staatssecretaris niet verplicht werd proceskosten te vergoeden.
Bestemmingsplan Windmolenpark Elzenburg-De Geer en de juridische implicaties van geluidshinder en omgevingsvergunningen
19 juni 2024
De Raad van State heeft op 19 juni 2024 het beroep tegen het bestemmingsplan Windmolenpark Elzenburg-De Geer ongegrond verklaard, waarbij de appellanten vrezen voor geluidshinder. De Afdeling oordeelde dat de procedure correct is gevolgd en dat de besluiten voldoen aan de wettelijke vereisten.
Bestemmingsplanwijziging voor uitbreiding datacenter Agriport A7 en de gevolgen voor de leefomgeving
19 juni 2024
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Hollands Kroon over het bestemmingsplan voor Agriport A7, vanwege onzorgvuldige regelgeving omtrent nooddieselaggregaten.
Bestemmingsplan Noordzijde Bodegraven en rechtszekerheid bij kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten
19 juni 2024
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan "Noordzijde ten oosten van [locatie], Bodegraven" en het herstelbesluit wegens motiveringsgebrek en strijd met de rechtszekerheid. De raad moet proceskosten vergoeden.
Weigering handhaving tegen acculaadstation voor elektrische auto’s op terrein van Hotel Princeville
19 juni 2024
De Raad van State oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Breda terecht heeft gesteld dat het acculaadstation vergunningvrij is, maar vernietigt het besluit wegens onvoldoende akoestisch onderzoek.
Afwijzing verblijfsvergunning asiel en regulier door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
17 juni 2024
De Raad van State bevestigt de afwijzing van de verblijfsvergunning asiel van een vreemdeling door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
14 juni 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf ongegrond verklaard. Uitspraak bevestigd door Raad van State op 14 juni 2024.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor vreemdelingen met Syrische nationaliteit
14 juni 2024
Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing mvv-aanvraag. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank, waarbij de belangenafweging in het nadeel van de vreemdelingen uitvalt.
Hoger beroep en verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak
12 juni 2024
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die het beroep van een vreemdeling om een verblijfsvergunning asiel ongegrond verklaarde. Het verzoek om voorlopige voorziening wordt afgewezen.
Bestemmingsplan Stadshagen I, uitbreiding winkelcentrum en de gevolgen voor het woon- en leefklimaat van omwonenden
5 juni 2024
De Raad van State oordeelt dat het bestemmingsplan "Stadshagen I, uitbreiding winkelcentrum" van de gemeente Zwolle rechtmatig is vastgesteld, ondanks bezwaren van omwonenden over woon- en leefklimaat.
Bestemmingsplanwijziging en detailhandel op bedrijventerrein De Tweeling in Emmen
5 juni 2024
De Raad van State verklaart het beroep van [appellant] ongegrond inzake de herziening van het bestemmingsplan voor detailhandel op bedrijventerrein De Tweeling in Emmen.
Hoger beroep inzake afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor Iraakse vreemdelingen
29 mei 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris tegen de afwijzing van een mvv-aanvraag voor Iraakse vreemdelingen, waarbij de rechtbank oordeelde dat de staatssecretaris onvoldoende had gemotiveerd waarom het jongvolwassenenbeleid niet van toepassing was.
Hoger beroep inzake afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor vreemdeling in kader van nareis
29 mei 2024
Hoger beroep van vreemdeling en referent tegen afwijzing mvv-aanvraag. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en verplicht staatssecretaris tot herbeoordeling.
Afwijzing aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf voor vreemdeling in kader van nareis
29 mei 2024
De Raad van State bevestigt de afwijzing van de mvv-aanvraag van een vreemdeling, maar oordeelt dat de staatssecretaris haar moet horen in een nieuw besluit op bezwaar.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende afgifte document rechtmatig verblijf
27 mei 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende machtiging tot voorlopig verblijf
24 mei 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een vreemdelingenzaak totdat het hoger beroep is beslist.
Wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke procedure
22 mei 2024
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 22 mei 2024 het wrakingsverzoek van een verzoeker afgewezen, omdat er geen aanwijzingen waren voor partijdigheid van de staatsraden.
Hoger beroep inzake vergunning voor wijziging recreatiebedrijf in Natura 2000-gebied
22 mei 2024
Hoger beroep van Duinoord Helvoirt B.V. tegen vernietiging vergunning voor wijziging recreatiebedrijf in Natura 2000-gebied. De Afdeling oordeelt dat de vergunning niet op de juiste wijze was verleend en vernietigt deze.
Hoger beroep inzake intrekking omgevingsvergunning voor veehouderij in Bladel
22 mei 2024
Hoger beroep over intrekking omgevingsvergunning veehouderij in Bladel. De Raad van State oordeelt dat het college bevoegd is om de vergunning gedeeltelijk in te trekken wegens onvoldoende gebruik.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening en bevestiging uitspraak rechtbank inzake verblijfsvergunning asiel
16 mei 2024
De voorzieningenrechter bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak van een vreemdeling die geen verblijfsvergunning asiel kreeg.
Hoger beroep inzake afwijzing verstrekkingen aan vreemdeling door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers
15 mei 2024
Hoger beroep van het COa tegen uitspraak rechtbank Den Haag over afwijzing verstrekkingen aan vreemdeling. Raad van State verklaart hoger beroep gegrond en vernietigt eerdere uitspraak.
Hoger beroep van vreemdeling tegen uitspraak rechtbank Den Haag over terugkeerinspanningen naar Suriname
15 mei 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen uitspraak rechtbank Den Haag over terugkeerinspanningen naar Suriname. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Wraking van staatsraden in bestuursrechtelijke procedure
15 mei 2024
Verzoeker vroeg om wraking van staatsraden vanwege medische redenen, maar het verzoek werd afgewezen omdat er geen bijzondere omstandigheden waren die de onpartijdigheid in twijfel trokken.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
14 mei 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank die aanvraag verblijfsvergunning asiel gegrond verklaarde. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Schorsing bestemmingsplan Rietstok, Gemonde wegens onvoldoende toetsing aan grondwaterstand en duurzame verstedelijking
8 mei 2024
De voorzieningenrechter schorst het bestemmingsplan "Rietstok, Gemonde" wegens onvoldoende toetsing aan grondwaterstand en duurzame verstedelijking. De raad moet proceskosten vergoeden.
Hoger beroep omgevingsvergunning splitsing woning in Den Haag
8 mei 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing omgevingsvergunning voor splitsing woning in Den Haag. De Raad van State bevestigt dat de aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan.
Hoger beroep tegen last onder bestuursdwang opgelegd aan woning in Brielle
8 mei 2024
Hoger beroep van [appellante] tegen last onder bestuursdwang door gemeente Brielle ongegrond verklaard. Kosten voor bestuursdwang blijven voor rekening van [appellante].
Hoger beroep staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank Den Haag inzake asielaanvraag vreemdeling met Amerikaanse nationaliteit
8 mei 2024
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de staatssecretaris een land van terugkeer moet noemen in het terugkeerbesluit van een vreemdeling die zijn nationaliteit en herkomst niet aannemelijk heeft gemaakt.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag vreemdeling voor verblijfsdocument op basis van schijnrelatie
3 mei 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de afwijzing van een verblijfsdocument voor een vreemdeling op basis van een schijnrelatie.
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake vreemdelingenrecht en verblijfsrecht
3 mei 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de rechtbankuitspraak die de afwijzing van de verblijfsaanvraag van de vreemdeling vernietigde. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen bestemmingsplan "Buitengebied 2" van de gemeente Valkenswaard
2 mei 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is bij schorsing van het bestemmingsplan "Buitengebied 2" van de gemeente Valkenswaard.
Bestemmingsplan wijziging en belangenafweging bij bouw vrijstaande woning in Holten
1 mei 2024
De Raad van State verklaart het beroep van de appellant ongegrond inzake het bestemmingsplan voor de bouw van een vrijstaande woning in Holten, waarbij de belangen van de appellant onvoldoende gewicht hebben gekregen.
Bestemmingsplan Gemeentekantoor Monster en verzoek om voorlopige voorziening
30 april 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen in de zaak over het bestemmingsplan "Gemeentekantoor Monster". De verzoeker vreest voor aantasting van zijn woonklimaat, maar de voorzieningenrechter oordeelt dat de raad voldoende maatregelen heeft genomen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot overdracht aan Frankrijk
29 april 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in een asielzaak, waarbij de vreemdeling niet wordt overgedragen aan Frankrijk totdat het hoger beroep is beslist.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan Buitengebied Someren - Deelgebied 2 en parapluplan huisvesting arbeidsmigranten
24 april 2024
De Raad van State heeft op 24 april 2024 een tussenuitspraak gedaan over het bestemmingsplan Buitengebied Someren - Deelgebied 2, waarbij gebreken in de motivering zijn vastgesteld. De raad moet binnen 20 weken de gebreken herstellen of een nieuw besluit nemen.
Bestemmingsplan 150 kV Hoogspanningsleiding Zuidplaspolder en de gevolgen voor appellanten
24 april 2024
De Raad van State oordeelt over het bestemmingsplan "150 kV Hoogspanningsleiding Zuidplaspolder" en de gevolgen voor appellanten. Het beroep van appellant sub 1 is ongegrond, terwijl het beroep van appellant sub 2 gegrond is, wat leidt tot vernietiging van het besluit voor zijn perceel.
Schorsing bestemmingsplan Godfried Bomansstraat door voorzieningenrechter Raad van State
23 april 2024
De voorzieningenrechter schorst het bestemmingsplan 'Godfried Bomansstraat' in Rijswijk vanwege onvoldoende onderbouwing van de parkeerbehoefte en hoge parkeerdruk in de omgeving.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag staatssecretaris Justitie en Veiligheid
19 april 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af en veroordeelt de staatssecretaris tot vergoeding van proceskosten van € 875,00.
Hoger beroep tegen afwijzing van machtiging tot voorlopig verblijf voor vreemdelingen
18 april 2024
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid van de aanvragen om machtiging tot voorlopig verblijf voor vreemdelingen vernietigde. Hoger beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening in hoger beroep tegen uitspraak rechtbank Overijssel inzake besluit op bezwaar van het college van burgemeester en wethouders van Zwolle
15 april 2024
De Raad van State schorst de uitspraak van de rechtbank Overijssel en bepaalt dat het college van Zwolle geen nieuwe beslissing op bezwaar hoeft te nemen totdat de Afdeling uitspraak doet in de bodemzaak.
Bestuursrechtelijke handhaving van dwangsommen wegens verontreiniging met drugsgerelateerde stoffen
10 april 2024
De Raad van State oordeelt dat Manege Sneek B.V. verantwoordelijk is voor verontreinigde mest met drugs en bevestigt de handhaving door het college van burgemeester en wethouders van Noardeast-Fryslân.
Hoger beroep inzake handhaving omgevingsvergunning en overgangsrecht bestemmingsplan
10 april 2024
Almere Invest B.V. gaat in hoger beroep tegen handhaving door het college van Almere. De Raad van State vernietigt eerdere uitspraken en besluit dat het college onvoldoende gemotiveerd heeft waarom handhaving noodzakelijk was, ondanks gewekte verwachtingen.
Schorsing van besluit tot oplegging van last onder dwangsom met betrekking tot gebruik mestbak
9 april 2024
De voorzieningenrechter schorst het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Voorne aan Zee tot oplegging van een last onder dwangsom voor het gebruik van een mestbak.
Hoger beroep inzake intrekking verblijfsvergunning asiel en verlenging aanvraag
5 april 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen intrekking verblijfsvergunning asiel en niet-in behandeling name verlengingsaanvraag. Hoger beroep ongegrond, uitspraak rechtbank bevestigd.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
5 april 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat de Afdeling op het hoger beroep beslist.
Noodzaak van natuurvergunning voor exploitatie Bio Energie Centrale Cuijk in het kader van de Wet natuurbescherming
3 april 2024
De Raad van State bevestigt dat de Bio Energie Centrale Cuijk een natuurvergunning nodig heeft voor haar exploitatie vanwege stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden, en vernietigt eerdere besluiten van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant.
Bestemmingsplan Nieuwegein - Structuurbaan en de gevolgen voor cultuurhistorische waarden
3 april 2024
De Raad van State verklaart het beroep van Stichting Overeind Nieuwegein ongegrond inzake het bestemmingsplan "Nieuwegein - Structuurbaan". De raad heeft voldoende rekening gehouden met cultuurhistorische waarden en de gekozen bouwmogelijkheden zijn aanvaardbaar.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring bezwaar omgevingsvergunning voor woningbouw in Almelo
3 april 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar tegen omgevingsvergunning voor woningbouw in Almelo. De rechtbank oordeelt dat de overschrijding van de bezwaartermijn niet verschoonbaar is. Hoger beroep ongegrond.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen de bouw van windturbines in Kamperland
2 april 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af tegen de bouw van windturbines in Kamperland, waarbij de belangen van de vergunninghouder zwaarder wegen dan die van de verzoekers.
Hoger beroep staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank Den Haag inzake verblijfsrecht vreemdeling
28 maart 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank Den Haag over verblijfsrecht vreemdeling. Hoger beroep gegrond, uitspraak rechtbank vernietigd.
Bestemmingsplan kamerverhuur gemeente Nijmegen en de gevolgen voor het woon- en leefklimaat
27 maart 2024
De Raad van State verklaart de beroepen tegen het bestemmingsplan kamerverhuur in Nijmegen ongegrond, oordelend dat het plan voldoende waarborgen biedt voor het woon- en leefklimaat.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
22 maart 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de gegrondverklaring van de aanvraag van een vreemdeling voor een verblijfsvergunning asiel, waarbij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank vernietigt en de zaak terugverwijst.
Hoger beroep inzake verblijfsvergunning asiel en ingangsdatum
20 maart 2024
Hoger beroep over ingangsdatum verblijfsvergunning asiel; ingangsdatum vastgesteld op 7 oktober 2020; staatssecretaris veroordeeld tot proceskostenvergoeding van € 1.750,00.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
19 maart 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op het hoger beroep is beslist en dat de staatssecretaris de proceskosten moet vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitzetting en opvang van vreemdeling
19 maart 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten van € 875,00 vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak van vreemdeling tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
14 maart 2024
De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft op 14 maart 2024 een verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak afgewezen, waarbij de vreemdeling niet-ontvankelijk werd verklaard in zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning.
Bestemmingsplan Recreatieterrein de Oude Molen in Groesbeek
13 maart 2024
De Raad van State heeft het beroep van appellanten tegen het bestemmingsplan "Recreatieterrein de Oude Molen" ongegrond verklaard, omdat de raad de bedrijfswoning opnieuw als zodanig mocht bestemmen.
Hoger beroep tegen de maatregel van bewaring van een vreemdeling met Russische nationaliteit
6 maart 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag die de maatregel van bewaring van een Russische vreemdeling opheft. De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en vernietigt de eerdere uitspraak.
Bestemmingsplan Kern Aalten, herziening 2022 en de gevolgen voor woningbouw
6 maart 2024
De Raad van State heeft het beroep van [appellant A] en [appellant B] ongegrond verklaard, omdat het bestemmingsplan "Kern Aalten, herziening 2022" slechts één woning toestaat op hun perceel, wat in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.
Bestemmingsplanwijziging voor fruitteeltbedrijf in Ingen met bezwaren van omwonende
6 maart 2024
De Raad van State verklaart het beroep van een omwonende ongegrond tegen het bestemmingsplan voor een fruitteeltbedrijf in Ingen, vastgesteld door de gemeente Buren.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag vreemdeling voor document rechtmatig verblijf
1 maart 2024
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in een vreemdelingenzaak vernietigde. Proceskosten van € 875,00 moeten worden vergoed.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
28 februari 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in asielzaak totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Bestemmingsplanwijziging van natuurbestemming naar agrarische bestemming in de gemeente Tynaarlo
28 februari 2024
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan van de gemeente Tynaarlo voor perceel K nummer 928 vanwege onvoldoende afweging van belangen en gebrek aan passende beoordeling voor Natura 2000-gebieden.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor woningverbouwing in Wolvega
28 februari 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen de weigering van een omgevingsvergunning voor woningverbouwing in Wolvega. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en bepaalt dat het college een nieuw besluit moet nemen.
Tussenuitspraak inzake bestemmingsplan 'Waelpolder' en herstelbesluit door de raad van de gemeente Westland
28 februari 2024
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Westland tot vaststelling van het bestemmingsplan 'Waelpolder' wegens strijd met de Awb, maar verklaart het herstelbesluit ongegrond.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan "Bruine gebieden" in Winterswijk met betrekking tot bouw- en gebruiksmogelijkheden
28 februari 2024
Tussenuitspraak over bestemmingsplan "Bruine gebieden" in Winterswijk; Raad van State oordeelt dat het plan in strijd is met rechtszekerheid en zorgvuldigheid, en draagt de raad op om gebreken binnen 12 weken te herstellen.
Hoger beroep inzake invordering van dwangsom door college van burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem
28 februari 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen invordering dwangsom van € 75.000,00 door college van Kaag en Braassem. De rechtbank oordeelt dat niet volledig aan de last is voldaan. Afdeling bevestigt uitspraak.
Tussenuitspraak over bestemmingsplanwijziging in Nijkerk met betrekking tot agrarische bestemming
28 februari 2024
Tussenuitspraak over wijziging bestemmingsplan in Nijkerk; appellante verzet zich tegen agrarische bestemming van haar perceel. Raad moet binnen 12 weken besluit herstellen.
Gedeeltelijke vernietiging van omgevingsvergunning voor transformatie van schoolgebouw tot appartementencomplex in Leiden
21 februari 2024
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag en bevestigt de omgevingsvergunning voor de transformatie van een schoolgebouw in Leiden tot appartementen, met uitzondering van de activiteit 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor woongebouw in Groningen
21 februari 2024
Hoger beroep over omgevingsvergunning voor woongebouw in Groningen; college heeft vergunning eerst verleend, later ingetrokken. Rechtbank oordeelt dat college niet tijdig nieuw besluit nam. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep tegen handhaving van bouwregels en dwangsom opgelegd aan perceeleigenaar
21 februari 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen handhaving van bouwregels en dwangsom opgelegd door het college van burgemeester en wethouders van Zeist. De Afdeling oordeelt dat [appellant] gerechtvaardigd vertrouwen mocht hebben op informatie van het bouwloket.
Hoger beroep inzake invordering dwangsom door college van burgemeester en wethouders van Enschede
21 februari 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen de invordering van een dwangsom van € 30.000,00 door het college van burgemeester en wethouders van Enschede. De Afdeling bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat [appellant] niet tijdig aan de last heeft voldaan en dat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij financieel niet in staat is de dwangsom te betalen.
Handhaving van een last onder dwangsom opgelegd aan horeca-inrichting wegens strijdig gebruik en bouwwerkzaamheden zonder vergunning
14 februari 2024
Hoger beroep over handhaving last onder dwangsom aan horeca-inrichting wegens strijdig gebruik en bouwwerkzaamheden zonder vergunning. Hoger beroepen ongegrond verklaard.
Bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor herontwikkeling van Scheepswerf Bodewes in Zwartewaterland
14 februari 2024
De Raad van State verklaart het beroep van de appellant ongegrond tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van Scheepswerf Bodewes.
Hoger beroep vreemdeling tegen besluit staatssecretaris van Justitie en Veiligheid inzake verblijfsvergunning asiel
7 februari 2024
Hoger beroep van vreemdeling tegen uitspraak rechtbank over ingangsdatum verblijfsvergunning asiel. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en besluit staatssecretaris.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
5 februari 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende machtiging tot voorlopig verblijf
1 februari 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een vreemdelingenzaak totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning regulier voor vreemdelingen
31 januari 2024
Hoger beroep van de staatssecretaris tegen de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van een verblijfsvergunning voor vreemdelingen vernietigde. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de staatssecretaris een nieuw besluit moet nemen.
Beroep tegen exploitatie- en uitwerkingsplannen in woongebied Pelgrimsche Hoeve te 's-Hertogenbosch
31 januari 2024
De Raad van State oordeelt dat het uitwerkingsplan voor Pelgrimsche Hoeve niet in strijd is met de Woonvisie en verklaart het beroep van het kerkgenootschap tegen het exploitatieplan gegrond vanwege een te korte termijn voor het indienen van een plan van aanpak.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
26 januari 2024
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in een asielzaak, waarbij de staatssecretaris werd veroordeeld tot vergoeding van proceskosten.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor fustenopslag in Swifterbant
17 januari 2024
Hoger beroep van [appellante] tegen omgevingsvergunning voor fustenopslag in Swifterbant ongegrond verklaard. Belangenafweging tussen [appellante] en [bedrijf] bevestigd.
Handhaving van lasten onder dwangsom bij strijdig gebruik van bedrijfsloods als woning
17 januari 2024
Hoger beroep van [appellant] tegen lasten onder dwangsom voor gebruik van bedrijfsloods als woning. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat handhaving gerechtvaardigd is.
Hoger beroep inzake invordering dwangsom door college van burgemeester en wethouders van Den Haag
17 januari 2024
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag en verklaart het beroep van [appellant] tegen de invordering van een dwangsom ongegrond.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitzetting en proceskostenvergoeding
11 januari 2024
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op haar hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten van € 875,00 vergoeden.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
10 januari 2024
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in een vreemdelingenzaak, waarbij de staatssecretaris geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank tot de Afdeling beslist op het hoger beroep.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak na niet in behandeling nemen verblijfsvergunning aanvraag
8 januari 2024
De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft op 8 januari 2024 het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen en de uitspraak van de rechtbank bevestigd, waarbij de aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel niet in behandeling werd genomen.
Handhaving van bouwregels en omgevingsvergunning bij woonunit in Drijber
27 december 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen handhaving van het college van Midden-Drenthe betreffende een zonder vergunning geplaatste woonunit. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
22 december 2023
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing machtiging tot verblijf. Staatssecretaris moet vreemdeling horen voor nieuw besluit. Proceskostenvergoeding van € 2.511,00.
Verzoek om voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende tijdelijke bescherming
20 december 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de vreemdeling tot een groep derdelanders behoort die onder een eerdere staatssecretaris mededeling valt.
Voorlopige voorziening inzake beëindiging tijdelijke bescherming voor derdelanders uit Oekraïne
20 december 2023
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een vreemdeling om voorlopige voorziening afgewezen, omdat hij tot de groep derdelanders behoort die onder de mededeling van de staatssecretaris valt.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende tijdelijke bescherming
20 december 2023
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van een vreemdeling om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat zij onder de groep valt die tijdelijk in Nederland mag blijven.
Voorlopige voorziening inzake beëindiging tijdelijke bescherming voor derdelanders uit Oekraïne
20 december 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van de vreemdeling om voorlopige voorziening af, omdat hij onder de groep derdelanders valt die in Nederland mogen blijven.
Bestuurlijke procedure en rechtsgeldigheid van de aanwijzing van een locatie voor een ondergrondse restafvalcontainer in Delft
20 december 2023
De Raad van State heeft het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Delft vernietigd wegens schending van de Awb en de Bekendmakingswet, en de procedure moet opnieuw worden doorlopen.
Bestemmingsplan Rhenen Keldermanspad en de gevolgen voor de woon- en leefomgeving
20 december 2023
De Raad van State verklaart het beroep van appellante tegen het bestemmingsplan "Rhenen Keldermanspad" ongegrond, o.a. vanwege zorgvuldige afweging van belangen en aanvaardbaarheid van het overstromingsrisico.
Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure
20 december 2023
De Raad van State heeft op 20 december 2023 schadevergoeding toegewezen aan verzoekers A en B wegens overschrijding van de redelijke termijn in hun bestuursrechtelijke procedure.
Aanwijzing van locaties voor afvalcontainers door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam
13 december 2023
Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft een locatie aangewezen voor afvalcontainers. Tegen dit besluit hebben [appellant] en anderen beroep ingesteld. De Raad van State verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor appartementencomplex in Geldrop en de rol van belanghebbenden
13 december 2023
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart de molenaars geen belanghebbenden. De omgevingsvergunning voor het appartementencomplex blijft in stand.
Aanwijzing van locaties voor afvalcontainers door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam
13 december 2023
De Raad van State verklaart het beroep van de VvE ongegrond en bevestigt de aanwijzing van de locatie voor afvalcontainers door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam.
Hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank Den Haag over de bewaring van een vreemdeling
12 december 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de bewaring van een vreemdeling. De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en vernietigt de eerdere uitspraak.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende intrekking verblijfsvergunning en inreisverbod
11 december 2023
De voorzieningenrechter heeft op 11 december 2023 een voorlopige voorziening getroffen in een vreemdelingenzaak, waarbij de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op zijn hoger beroep is beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot niet in behandeling nemen van verblijfsvergunning aanvraag
29 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
29 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank Den Haag inzake asielaanvraag vreemdeling
23 november 2023
De Raad van State heeft het hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid gegrond verklaard en de uitspraak van de rechtbank vernietigd. Het verzoek om voorlopige voorziening is afgewezen en het beroep van de vreemdeling is ongegrond verklaard.
Hoger beroep tegen vrijheidsontnemende maatregel opgelegd aan vreemdeling door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
20 november 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank die vrijheidsontneming vreemdeling gegrond verklaarde. Raad van State vernietigt uitspraak en verklaart beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitzetting en opvang van vreemdeling
20 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op zijn hoger beroep is beslist en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel op basis van seksuele geaardheid
17 november 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de afwijzing van een asielaanvraag op basis van seksuele geaardheid. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
15 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten vergoeden.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor renovatie van cultuurhistorisch pand in Zijerveld
15 november 2023
Hoger beroep over omgevingsvergunning voor renovatie van cultuurhistorisch pand in Zijerveld ongegrond verklaard; cultuurhistorische waarde behouden en geen belemmering voor bedrijfsactiviteiten.
Handhaving van bestemmingsplan en invordering van dwangsom in bestuursrechtelijke procedure
15 november 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen handhaving van bestemmingsplan en invordering van dwangsom door college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Bestemmingsplan III Binnenstad (VDMA-terrein) en de gevolgen voor de woon- en leefomgeving van omwonenden
15 november 2023
De Raad van State verklaart de beroepen van omwonenden tegen het bestemmingsplan III Binnenstad (VDMA-terrein) ongegrond, o.a. vanwege voldoende participatie en onderzoek naar hittestress en parkeerdruk.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitzetting en proceskostenvergoeding
13 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende afgifte document rechtmatig verblijf
10 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank tot de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Hoger beroep tegen overplaatsing vreemdeling naar Handhavings- en Toezichtlocatie
9 november 2023
Hoger beroep van een vreemdeling tegen de overplaatsing naar een Handhavings- en Toezichtlocatie, ongegrond verklaard door de Raad van State op 9 november 2023.
Hoger beroep tegen vrijheidsontnemende maatregel opgelegd door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
9 november 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank Den Haag over vrijheidsontnemende maatregel. Hoger beroep gegrond, uitspraak vernietigd, beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel voor vreemdeling
8 november 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag die de afwijzing van een asielaanvraag vernietigde. De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en vernietigt de verplichting tot verlening van een verblijfsvergunning.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
8 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor bedrijfswoning in strijd met bestemmingsplan
1 november 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen de rechtbank Noord-Nederland over omgevingsvergunning voor bedrijfswoning. De Raad van State oordeelt dat de aanvraag van [appellant] terecht is en vernietigt de eerdere uitspraak.
Voorlopige voorziening in asielzaak na niet in behandeling nemen aanvraag verblijfsvergunning
1 november 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat het hoger beroep is beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
30 oktober 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op haar hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten van € 837,00 vergoeden.
Hoger beroep vreemdeling tegen uitspraak rechtbank Den Haag inzake asielverzoek en voorlopige voorziening
27 oktober 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van de vreemdeling om een voorlopige voorziening af, omdat de staatssecretaris de uitzetting heeft geannuleerd op basis van gewijzigde omstandigheden die aan de vreemdeling zelf waren toe te rekenen.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor appartementen in Hoogeveen
25 oktober 2023
Hoger beroep over omgevingsvergunning voor 16 appartementen in Hoogeveen; rechtbank vernietigt vergunning, maar Raad van State herstelt deze in hoger beroep.
Bestemmingsplan Oud Roosteren en de gevolgen voor de woon- en leefomgeving
25 oktober 2023
De Raad van State heeft op 25 oktober 2023 het beroep van [appellant sub 1] en Akom B.V. tegen het bestemmingsplan "Oud Roosteren" ongegrond verklaard, waarbij de raad de belangen van de betrokken partijen heeft afgewogen en de uitvoerbaarheid van de wijzigingsbevoegdheid heeft bevestigd.
Hoger beroep inzake last onder dwangsom voor intensieve veehouderij in strijd met bestemmingsplan
25 oktober 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen last onder dwangsom voor intensieve veehouderij. De Raad van State bevestigt dat de scharrelvarkenshouderij in strijd is met het bestemmingsplan en dat handhaving door het college gerechtvaardigd is.
Hoger beroep tegen last onder dwangsom vanwege huisvesting arbeidsmigranten in strijd met bestemmingsplan
25 oktober 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen last onder dwangsom voor huisvesting arbeidsmigranten. De Raad van State bevestigt dat de last terecht is opgelegd, er was geen zicht op legalisering.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf voor nareis
20 oktober 2023
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf voor nareis. De rechtbank oordeelde dat de vreemdeling geen belang meer had, maar de Raad van State vernietigt deze uitspraak en oordeelt dat de vreemdeling wel degelijk belang heeft.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor Syrische vreemdelingen
18 oktober 2023
Hoger beroep van Syrische vreemdelingen tegen afwijzing machtiging tot verblijf. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en besluit, staatssecretaris moet opnieuw beslissen.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot niet in behandeling nemen aanvraag verblijfsvergunning
18 oktober 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, na een verzoek om voorlopige voorziening.
Bestemmingsplan Rotterdam Central District en geluidhinder door nieuwbouwprojecten
18 oktober 2023
De Raad van State heeft op 18 oktober 2023 het bestemmingsplan 'Rotterdam Central District' goedgekeurd, ondanks bezwaren van omwonenden over geluidhinder en bezonning.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor scootmobielberging in Den Haag
18 oktober 2023
De Raad van State bevestigt de omgevingsvergunning voor een scootmobielberging in Den Haag, ondanks bezwaren van de appellant over andere ongebruikte bergingen en hoorplicht.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvragen machtiging tot voorlopig verblijf door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
17 oktober 2023
Hoger beroep van vijf vreemdelingen tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf door staatssecretaris ongegrond verklaard; uitspraak rechtbank bevestigd.
Bestemmingsplan 'Achter de Sleutel' en de bescherming van waardevolle bomen in Bergeijk
11 oktober 2023
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Bergeijk tot vaststelling van het bestemmingsplan 'Achter de Sleutel' wegens onvoldoende bescherming van waardevolle bomen en gebrekkige verkeersafwikkeling.
Tussenuitspraak inzake bestemmingsplan Lichthoven fase 1 en hittestress in Eindhoven
11 oktober 2023
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Eindhoven over het bestemmingsplan 'Lichthoven fase 1' wegens strijd met de wet, maar verklaart het beroep van SBE tegen het gewijzigde besluit niet-ontvankelijk.
Bestemmingsplan Zilverackers, Kransackerdorp en verkeersknippen in Veldhoven
11 oktober 2023
De Raad van State heeft het bestemmingsplan "Zilverackers, Kransackerdorp" van de gemeente Veldhoven vernietigd vanwege onvoldoende borging van verkeersknippen en onzorgvuldige bijgebouwenregeling.
Omgevingsvergunning voor het vellen van bomen in Roermond
4 oktober 2023
De Raad van State verklaart de beroepen ongegrond over de omgevingsvergunning voor het vellen van 12 bomen in Roermond, waarbij de belangen van woningbouw zwaarder wegen dan de bezwaren van appellanten.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning regulier voor vreemdelingen met Chinese nationaliteit
27 september 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris tegen de vernietiging van de afwijzing van een verblijfsvergunning voor een Chinees gezin. De Raad van State oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de vreemdelingen.
Tussenuitspraak over verkeersveiligheid en parkeergelegenheid in bestemmingsplan Ter Apel Dorp
27 september 2023
De Raad van State oordeelt over verkeersveiligheid en parkeergelegenheid in bestemmingsplan Ter Apel Dorp. Beroepen van appellanten gegrond verklaard, besluit vernietigd maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan en bezwaren van appellant tegen bouwmogelijkheden
27 september 2023
De Raad van State heeft op 27 september 2023 een tussenuitspraak gedaan over het bestemmingsplan 'Noordzijde ten oosten van [locatie 1], Bodegraven', waarbij bezwaren van appellant tegen de bouwmogelijkheden zijn behandeld. De raad is opgedragen een gebrek in het besluit te herstellen.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan 'Waelpolder' en de bouw van een woontoren in 's-Gravenzande
27 september 2023
De Raad van State heeft op 27 september 2023 uitspraak gedaan over het bestemmingsplan 'Waelpolder', waarbij de bouw van een woontoren van 50 meter ter discussie staat. De raad is opgedragen om gebreken in het besluit te herstellen binnen 16 weken.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor omzetting melkrundveehouderij naar geitenhouderij
20 september 2023
Hoger beroep van Kannes B.V. tegen vernietiging omgevingsvergunning voor geitenhouderij. Raad van State oordeelt dat vergunning niet in strijd is met bestemmingsplan en geen MER nodig is. Beroepen van omwonenden ongegrond verklaard.
Bestemmingsplan Nijmegen Vossenpels Noord en de beroepen van omwonenden
20 september 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan "Nijmegen Vossenpels Noord" vanwege onvoldoende zorgvuldigheid in de besluitvorming en de belangen van omwonenden.
Afwijzing aanvraag verblijfsvergunning asiel en verzoek om voorlopige voorziening
13 september 2023
De Raad van State heeft op 13 september 2023 een verzoek om voorlopige voorziening afgewezen na afwijzing van een verblijfsvergunning asiel door de staatssecretaris.
Bestemmingsplan Buitengebied Noord, herziening Brielsedreef-Kettingdreef en de landschappelijke inpassing van woningen
13 september 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan van de gemeente Breda wegens strijd met de Interim Omgevingsverordening, maar verklaart het beroep tegen het gewijzigde besluit ongegrond.
Hoger beroep omgevingsvergunning transformatie industriegebouw naar commerciële ruimten te Almelo
13 september 2023
Hoger beroep over omgevingsvergunning voor transformatie van industriegebouw naar commerciële ruimten in Almelo. De Afdeling vernietigt eerdere uitspraak en bevestigt vergunning, oordeelt dat voldoende parkeerruimte is.
Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
12 september 2023
Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, bevestigd door Raad van State op 12 september 2023.
Hoger beroep tegen de inbewaringstelling van een vreemdeling door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
6 september 2023
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag en verklaart het beroep van de vreemdeling ongegrond, waarbij het verzoek om schadevergoeding wordt afgewezen.
Handhaving van lasten onder dwangsom opgelegd aan eigenaar van agrarisch perceel met speeltoestellen en trampolines
6 september 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen lasten onder dwangsom opgelegd door het college van De Bilt. De Afdeling bevestigt de uitspraak van de rechtbank en vernietigt het invorderingsbesluit van € 7.500,00.
Hoger beroep tegen verwijderingsbesluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
31 augustus 2023
Hoger beroep van een vreemdeling tegen het verwijderingsbesluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. De Afdeling heeft het hoger beroep gegrond verklaard en de vertrektermijn herzien van 28 dagen naar een maand.
Bestemmingsplan Harlingen-Almenum wooncentrum en de gevolgen voor woon- en leefklimaat van omwonenden
30 augustus 2023
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake het bestemmingsplan 'Harlingen-Almenum', dat de sloop van 162 appartementen en de bouw van 155 nieuwe appartementen mogelijk maakt, ondanks bezwaren van een omwonende.
Bestemmingsplan Helmond voor zorgwoningen en kantoorruimte
23 augustus 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan van de gemeente Helmond voor zorgwoningen en kantoorruimte wegens onvoldoende motivering en zorgvuldigheid in de ruimtelijke onderzoeken.
Hoger beroep van vreemdeling tegen overplaatsing naar Handhavings- en Toezichtlocatie
18 augustus 2023
Hoger beroep van vreemdeling tegen overplaatsing naar HTL; Raad van State verklaart zich onbevoegd voor vrijheidsbeperkende maatregel en bevestigt uitspraak rechtbank.
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake de aanvraag van een verblijfsvergunning asiel
18 augustus 2023
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag en verklaart het beroep van de staatssecretaris ongegrond, omdat de vreemdeling niet heeft aangetoond dat zij risico loopt in Venezuela.
Beoordeling van het inpassingsplan en omgevingsvergunningen voor het Porthos-project met betrekking tot CO2-opslag en stikstofdepositie
16 augustus 2023
De Raad van State oordeelt dat de rechtsgevolgen van de vernietigde besluiten inzake het Porthos-project in stand blijven, waardoor het project kan worden uitgevoerd. MOB's beroep is gegrond, maar significante gevolgen van stikstofdepositie zijn uitgesloten.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende machtiging tot voorlopig verblijf
15 augustus 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank tot de Afdeling inhoudelijk op zijn verzoek heeft beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitzetting en proceskostenvergoeding
15 augustus 2023
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in een asielzaak, waarbij de uitzetting van de vreemdeling wordt stopgezet tot de beslissing op het hoger beroep. De staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor zorg-recreatiewoningen in Zonnemaire
9 augustus 2023
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland tegen de vernietiging van een omgevingsvergunning voor zorg-recreatiewoningen. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het college een nieuw besluit moet nemen.
Hoger beroep tegen omgevingsvergunning voor geitenstal en opfokstal in Lottum
9 augustus 2023
Hoger beroep tegen omgevingsvergunning voor geitenstal in Lottum. De Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en besluit, oordeelt dat college onterecht aannam dat uitbreiding geen nadelige milieu-effecten heeft.
Hoger beroep tegen de bewaring van een vreemdeling door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
31 juli 2023
Hoger beroep van een vreemdeling tegen zijn bewaring, waarbij de rechtbank de bewaring ongegrond verklaarde. De Raad van State vernietigt de uitspraak en veroordeelt de staatssecretaris tot vergoeding van proceskosten.
Hoger beroep tegen terugkeerbesluit en inreisverbod van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
28 juli 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over een terugkeerbesluit en inreisverbod. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep tegen de maatregel van bewaring ongegrond.
Hoger beroep tegen kostenbesluit spoedbestuursdwang door college van burgemeester en wethouders van Leudal
26 juli 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen kostenbesluit spoedbestuursdwang; kosten vastgesteld op € 38.132,25. De rechtbank vernietigt eerdere besluiten en oordeelt dat kosten voor steigers niet meer in rekening mogen worden gebracht na 31 augustus 2018.
Bestemmingsplan Ambachtstraat 43-45 Brummen en de rechtsgeldigheid daarvan
26 juli 2023
De Raad van State verklaart het beroep van appellanten A en B ongegrond inzake het bestemmingsplan Ambachtstraat 43-45 in Brummen, dat de bouw van 24 studio’s mogelijk maakt.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
19 juli 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de uitspraak van de rechtbank niet hoeft uit te voeren totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
18 juli 2023
De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft op 18 juli 2023 bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat het hoger beroep is beslist.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
12 juli 2023
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van de verblijfsvergunning asiel door de staatssecretaris vernietigde. Staatssecretaris moet proceskosten vergoeden.
Hoger beroep inzake bestuursdwang en kostenverhaal bij omgevingsvergunning voor recyclingbedrijf
12 juli 2023
Hoger beroep over bestuursdwang en kostenverhaal bij omgevingsvergunning voor recyclingbedrijf. [appellant sub 1] wordt als overtreder aangemerkt. Uitspraak bevestigd.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
11 juli 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op zijn hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
5 juli 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de uitspraak van de rechtbank niet hoeft uit te voeren totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Bestemmingsplan Fort Geldersoord Westervoort 2021 en de betrokkenheid van omwonenden
5 juli 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan "Fort Geldersoord Westervoort 2021" wegens onvoldoende motivering van cultuurhistorische waarden en gebrek aan betrokkenheid van omwonenden.
Bestemmingsplan Piushavengebied 2009, 7e herziening (Galjoenstraat Noord) en de gevolgen voor het woon- en leefklimaat
5 juli 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan "Piushavengebied 2009, 7e herziening" vanwege onvoldoende motivering over de geluidbelasting in de tuinen van woningen in woonblok C, maar verklaart het beroep van [appellant sub 1] ongegrond.
Bestuurlijke herziening van bestemmingsplan met betrekking tot agrarische gronden in Oosterhout
5 juli 2023
De Raad van State verklaart het beroep van [appellant] ongegrond inzake de wijziging van agrarische gronden naar 'Tuin' in Oosterhout, met afwijzing van proceskosten.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
3 juli 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de uitspraak van de rechtbank niet hoeft uit te voeren totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
29 juni 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op het hoger beroep is beslist en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
28 juni 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op zijn hoger beroep is beslist en dat de staatssecretaris de proceskosten moet vergoeden.
Hoger beroep tegen handhaving last onder dwangsom voor opslag op agrarisch perceel
21 juni 2023
Hoger beroep van [appellant A] en [appellant B] tegen last onder dwangsom voor opslag op agrarisch perceel. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de last terecht is opgelegd.
Bevoegdheid college om last onder dwangsom op te leggen voor overschrijding toegestane hoogte woonboot
21 juni 2023
Hoger beroep van [appellante] tegen last onder dwangsom voor overschrijding hoogte woonboot. Bevoegdheid college bevestigd, geen bijzondere omstandigheden voor handhaving.
Bestemmingsplan en de gevolgen voor bestaande bedrijven in Uden
21 juni 2023
De Raad van State vernietigt delen van het bestemmingsplan "Kleuterweg ong. Uden" vanwege onvoldoende zorgvuldigheid en de impact op bestaande bedrijven.
Tussenuitspraak inzake bestemmingsplan "Sportlaan Westzijde" en de motivering van de raad van de gemeente Hoeksche Waard
21 juni 2023
De Raad van State vernietigt het oorspronkelijke bestemmingsplan "Sportlaan Westzijde" van de gemeente Hoeksche Waard, maar verklaart het beroep tegen het gewijzigde plan ongegrond. Proceskosten van Bonaventure worden vergoed.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot niet in behandeling nemen aanvraag verblijfsvergunning
19 juni 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten van € 837,00 vergoeden.
Handhaving van een last onder dwangsom met betrekking tot een ponton zonder omgevingsvergunning in strijd met bestemmingsplan
14 juni 2023
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de ponton met opbouw als bouwwerk moet worden aangemerkt en dat handhaving door het college rechtmatig was.
Verlening omgevingsvergunning voor het verplanten van monumentale platanen nabij het Delftseplein in Rotterdam
7 juni 2023
De Raad van State heeft de beroepen van Stichting de Bomenridders en anderen tegen de omgevingsvergunning voor het verplanten van platanen nabij het Delftseplein ongegrond verklaard. Alleen boom 7 is als monumentaal aangemerkt.
Hoger beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek inzake bouwwerkzaamheden en brandveiligheid in Den Haag
7 juni 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing handhavingsverzoek door college Den Haag inzake bouwwerkzaamheden en brandveiligheid, ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om naturalisatie op basis van niet onafgebroken samenwonen met een Nederlander
7 juni 2023
Hoger beroep van [appellante] tegen afwijzing naturalisatieverzoek wegens niet onafgebroken samenwonen met haar Nederlandse echtgenoot. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Tussenuitspraak inzake bestemmingsplan Rozenbuurt en de geconstateerde gebreken in het besluit tot vaststelling
7 juni 2023
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Hoorn tot vaststelling van het bestemmingsplan 'Rozenbuurt' wegens geconstateerde gebreken, maar verklaart het herstelbesluit ongegrond.
Bestemmingsplan Recreatiepark Watertuin 1e herziening en de uitoefening van aan-huis-gebonden beroepen
7 juni 2023
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Teylingen over het bestemmingsplan "Recreatiepark Watertuin 1e herziening" wegens onvoldoende motivering van de belangenafweging.
Hoger beroep tegen de niet-in behandeling name van een asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
1 juni 2023
De Raad van State vernietigt het besluit van de staatssecretaris om de asielaanvraag van de vreemdeling niet in behandeling te nemen, en oordeelt dat er een reëel risico is op materiële deprivatie bij overdracht aan Italië.
Intrekking van het Nederlanderschap en ongewenstverklaring van een persoon die zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie
17 mei 2023
De Raad van State bevestigt de intrekking van het Nederlanderschap van een appellant die zich bij een terroristische organisatie heeft aangesloten, maar oordeelt dat zijn recht om gehoord te worden is geschonden.
Bestuurlijke rechtszaak over bestemmingsplan en landschappelijke inpassing in Oosterhout
17 mei 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan van de gemeente Oosterhout vanwege gebreken in landschappelijke inpassing, maar verklaart het beroep tegen het gewijzigde plan ongegrond.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak na hoger beroep staatssecretaris
16 mei 2023
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening in een asielzaak afgewezen, omdat de Afdeling op dezelfde dag uitspraak deed in het hoger beroep van de staatssecretaris.
Afwijzing asielaanvraag en voorlopige voorziening in het kader van Dublinverordening
16 mei 2023
De voorzieningenrechter bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af. De staatssecretaris moet proceskosten van € 837,00 vergoeden.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
15 mei 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de uitspraak van de rechtbank niet hoeft uit te voeren totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Afwijzing verzoek om Nederlanderschap wegens gevaar voor openbare orde
10 mei 2023
De Raad van State bevestigt de afwijzing van het verzoek om Nederlanderschap van [appellant] wegens gevaar voor de openbare orde, na eerdere veroordeling.
Handhaving van bestemmingsplan en dwangsommen bij recreatieverblijven voor arbeidsmigranten
10 mei 2023
Oostappen Vakantiepark Droomgaard B.V. gaat in hoger beroep tegen een last onder dwangsom voor het gebruik van recreatieverblijven voor arbeidsmigranten. De Raad van State bevestigt de bevoegdheid van het college om handhavend op te treden en vernietigt de uitspraak van de rechtbank voor het migrantengedeelte.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
10 mei 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat het hoger beroep is beslist.
Bestemmingsplan Schieveste 2021 en beroepen van DELTA Fiber Nederland B.V. en Roc Vastgoed 2 C.V.
3 mei 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan "Schieveste 2021" na beroep van Roc Vastgoed 2 C.V. en verklaart het beroep van DELTA Fiber Nederland B.V. ongegrond.
Bestemmingsplan Zandstraat 16a en de gevolgen voor natuurwaarden en recreatie in Moergestel
3 mei 2023
De Raad van State oordeelt dat het bestemmingsplan 'Zandstraat 16a' in Moergestel, dat de omschakeling van agrarisch naar verblijfsrecreatie mogelijk maakt, niet leidt tot significante aantasting van natuurwaarden. Het beroep van de Vereniging Het Groene Hart Brabant is ongegrond verklaard.
Verzoek tot wraking van de staatsraad in bestuursrechtelijke procedure
26 april 2023
Verzoeker vraagt om wraking van staatsraad S.F.M. Wortmann wegens vermeende partijdigheid. Verzoek wordt afgewezen; geen aanwijzingen voor vooringenomenheid.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan 'Achter de Sleutel' in Riethoven met betrekking tot bouwmogelijkheden en omgevingsimpact
19 april 2023
Tussenuitspraak over bestemmingsplan 'Achter de Sleutel' in Riethoven, waarbij de Raad van State oordeelt dat de raad onvoldoende heeft gemotiveerd waarom het plan in overeenstemming is met de structuurvisie en de impact op de omgeving. De raad moet binnen 16 weken gebreken herstellen.
Bestemmingsplan 'Omloop, Laan van Chartroise' en de gevolgen voor de parkeersituatie in Utrecht
12 april 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan 'Omloop, Laan van Chartroise' wegens onzorgvuldige parkeerberekening, maar laat de rechtsgevolgen in stand, zodat de woningbouw kan doorgaan.
Bestemmingsplan 'De Twee Gebroeders' en omgevingsvergunning voor herontwikkeling van voormalig kantoorgebouw in Nieuwerkerk aan den IJssel
12 april 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan 'De Twee Gebroeders' en de omgevingsvergunning voor herontwikkeling in Nieuwerkerk aan den IJssel vanwege onvoldoende onderzoek naar parkeerdruk en gebrekkige borging van extra parkeerplaatsen.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor de herontwikkeling van de Minister Bongaertsstraat in Roermond
12 april 2023
De Raad van State heeft op 12 april 2023 uitspraak gedaan over het bestemmingsplan "Herontwikkeling Minister Bongaertsstraat" in Roermond, waarbij de meeste beroepen ongegrond zijn verklaard, maar de raad is opgedragen een gebrek in de motivering over privacy te herstellen.
Voorlopige voorziening in asielaanvraag door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 april 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de uitspraak van de rechtbank niet hoeft uit te voeren totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 april 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in de asielzaak totdat het hoger beroep is beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 april 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 april 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in de asielzaak totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 april 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 april 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat er op het hoger beroep is beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot uitzetting en opvang van vreemdeling
7 april 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure
5 april 2023
De Raad van State heeft op 5 april 2023 schadevergoeding toegewezen aan [appellant A] en [appellant B] wegens overschrijding van de redelijke termijn in de procedure rond het bestemmingsplan 'Motorcrossterrein De Prikkedam'.
Bestemmingsplan Chalonhof in Soest en de gevolgen voor het woon- en leefklimaat van omwonenden
5 april 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan "Chalonhof" in Soest vanwege onvoldoende maatregelen tegen wateroverlast, ondanks dat de raad aan publicatievereisten voldeed en stedenbouwkundige aspecten aanvaardbaar waren.
Beoordeling van het bestemmingsplan 'Woningbouw De Kleine Aarde' en de gevolgen voor de ruimtelijke ordening in Boxtel
5 april 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan 'Woningbouw De Kleine Aarde' vanwege onzorgvuldige voorbereiding en onvoldoende bescherming van groenvoorzieningen.
Bestemmingsplan Lichthoven fase 1 (kavels C en D) gemeente Eindhoven
5 april 2023
De Raad van State heeft op 5 april 2023 het bestemmingsplan "Lichthoven fase 1" van de gemeente Eindhoven goedgekeurd, maar de raad moet gebreken in de groenvoorzieningen binnen 16 weken herstellen.
Bodemverontreiniging met PFAS op bedrijfsterrein Custom Powders in Helmond
5 april 2023
De Raad van State oordeelt dat Custom Powders B.V. verantwoordelijk is voor de sanering van ernstige bodemverontreiniging met PFAS in Helmond. De beroepen van Custom Powders en andere appellanten zijn ongegrond verklaard.
Hoger beroep tegen de bewaring van een vreemdeling en de beoordeling van de noodzaak van de maatregel
3 april 2023
Hoger beroep van een vreemdeling tegen zijn bewaring, waarbij de Raad van State oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd dat de bewaring noodzakelijk was. De uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd en de vreemdeling krijgt recht op schadevergoeding.
Hoger beroep inzake asielaanvraag van een Jezidi uit Irak na niet-ontvankelijk verklaring door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
30 maart 2023
Hoger beroep van een Jezidi uit Irak tegen niet-ontvankelijk verklaring van asielaanvraag. De Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en verplicht staatssecretaris tot inhoudelijke beoordeling van de aanvraag.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak met betrekking tot uitstel van vertrek
30 maart 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op het hoger beroep is beslist en de staatssecretaris moet proceskosten vergoeden.
Bestemmingsplan Multifunctionele Accommodatie Zwammerdam vernietigd wegens gebreken in besluitvorming
22 maart 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan 'Multifunctionele Accommodatie, Zwammerdam' wegens gebreken in de besluitvorming, maar laat de rechtsgevolgen van het gewijzigde besluit in stand.
Afwijzing naturalisatieverzoek en hoger beroep staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
22 maart 2023
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant en verklaart het hoger beroep van de staatssecretaris gegrond, waarbij het verzoek om naturalisatie van de wederpartij opnieuw wordt afgewezen.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
17 maart 2023
Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf; rechtbank oordeelt onterecht over emotionele banden; staatssecretaris moet nieuw besluit nemen.
Tussenuitspraak inzake het bestemmingsplan Ringerskwartier en de parkeervraag in Alkmaar
15 maart 2023
De Raad van State oordeelt dat de raad van de gemeente Alkmaar het gebrek in het bestemmingsplan Ringerskwartier heeft hersteld, maar vernietigt het besluit van 24 juni 2021. De rechtsgevolgen blijven in stand en de raad moet proceskosten vergoeden.
Hoger beroep inzake intrekking omgevingsvergunning Givaudan Nederland B.V. en gevolgen voor nabijgelegen bedrijven
15 maart 2023
Hoger beroep over intrekking omgevingsvergunning Givaudan Nederland B.V. door college van gedeputeerde staten, waarbij de Raad van State de eerdere uitspraak van de rechtbank bevestigt.
Beëindiging opvang vreemdeling op grond van Bed-Bad-Brood-Begeleiding-regeling en hoger beroep tegen uitspraak rechtbank Rotterdam
2 maart 2023
De Raad van State bevestigt de beëindiging van de opvang van een vreemdeling door het college van Rotterdam, oordeelt dat er geen rechtmatig verblijf is en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag vreemdeling voor document rechtmatig verblijf
2 maart 2023
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing aanvraag document rechtmatig verblijf; rechtbank oordeelt dat redelijke termijn is overschreden; schadevergoeding toegewezen.
Beëindiging opvang vreemdeling in de Landelijke Vreemdelingenvoorziening en hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam
2 maart 2023
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de beëindiging van de opvang van een vreemdeling in de LVV. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om Nederlanderschap op basis van openbare orde
22 februari 2023
Hoger beroep van [appellant] tegen afwijzing Nederlanderschap wegens gevaar voor openbare orde. Afwijzing bevestigd, geen bijzondere omstandigheden aangetoond.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
6 februari 2023
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet wordt overgedragen totdat op het hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet proceskosten van € 837,00 vergoeden.
Bestemmingsplan Buitengebied Noord, herziening Brielsedreef-Kettingdreef en de strijd met de Interim Omgevingsverordening Noord-Brabant
1 februari 2023
De Raad van State oordeelt dat het bestemmingsplan "Buitengebied Noord, herziening Brielsedreef-Kettingdreef" in strijd is met de IOV vanwege onvoldoende landschappelijke inpassing, maar dat er wel sprake is van aanzienlijke winst van omgevingskwaliteit. De raad moet binnen 20 weken het gebrek herstellen.
Bestemmingsplan vaststelling en rechtsgeldigheid in de gemeente Bergeijk
1 februari 2023
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan "Voorderstraat-Heiereind Ong." van de gemeente Bergeijk wegens strijd met de Interim Omgevingsverordening. De raad moet binnen vier weken het plan aanpassen en proceskosten vergoeden aan appellant.
Hoger beroep tegen boete opgelegd wegens niet naleven van de Wet inburgering
18 januari 2023
Hoger beroep van [appellante] tegen boete van € 500,00 wegens niet naleven Wet inburgering. Boete gematigd naar € 200,00. Uitspraak van rechtbank vernietigd.
Vervallenverklaring van uitspraak inzake asielaanvraag vreemdeling
12 januari 2023
De Raad van State verklaart de uitspraak van 18 mei 2022 in de asielzaak van een vreemdeling vervallen, omdat deze ten onrechte niet-ontvankelijk was verklaard.
Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep in vreemdelingenzaak
12 januari 2023
De Raad van State verklaart zich onbevoegd om kennis te nemen van het verzet van de vreemdeling tegen de niet-ontvankelijk verklaring van zijn hoger beroep.
Milieu-effectrapportage en bestemmingsplan Rotterdam Central District
11 januari 2023
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake het bestemmingsplan 'Rotterdam Central District' en bevestigt dat geen milieueffectrapport nodig is.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan 'Sportlaan Westzijde' en de gevolgen voor omwonenden en caravanpark
11 januari 2023
De Raad van State oordeelt over het bestemmingsplan 'Sportlaan Westzijde' en de gevolgen voor omwonenden en Caravanpark Bonaventure. Beroep van omwonenden ongegrond, beroep Bonaventure gedeeltelijk gegrond.
Hoger beroep inzake afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor vreemdeling en haar minderjarige kinderen
9 januari 2023
Hoger beroep van vreemdeling en haar kinderen tegen afwijzing machtiging tot verblijf; staatssecretaris moet nieuw besluit nemen na vernietiging eerdere uitspraak.
Bevestiging van de uitspraak van de rechtbank Den Haag inzake de afwijzing van een aanvraag voor een machtiging tot voorlopig verblijf
9 januari 2023
De Raad van State bevestigt op 9 januari 2023 de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de afwijzing van een aanvraag voor een machtiging tot voorlopig verblijf door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.
Hoger beroep tegen de niet-in behandeling name van een asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
5 januari 2023
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de vernietiging van de niet-in behandeling name van een asielaanvraag. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank, maar corrigeert de grond voor de verantwoordelijkheid van Nederland.
Hoger beroep staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen uitspraak rechtbank Den Haag inzake verblijfsrecht vreemdeling
23 december 2022
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de rechtbankuitspraak die een aanvraag voor verblijfsdocument goedkeurde, werd gegrond verklaard en de eerdere uitspraak vernietigd.
Hoger beroep inzake omgevingsvergunning voor hotelverbouwing in Amsterdam
21 december 2022
Hoger beroep van Plan 7 Vastgoedontwikkeling B.V. tegen uitspraak rechtbank Amsterdam over omgevingsvergunning voor hotelverbouwing. De Raad van State bevestigt dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan en het Overnachtingsbeleid.
Bestuurlijke boete voor woningonttrekking door vakantieverhuur in Amsterdam
21 december 2022
Hoger beroep over bestuurlijke boete voor woningonttrekking door vakantieverhuur in Amsterdam. Boete verlaagd tot € 32.800,00 per persoon wegens overschrijding redelijke termijn.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
16 december 2022
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van de staatssecretaris om een voorlopige voorziening in een asielzaak afgewezen en hem veroordeeld tot proceskostenvergoeding van € 759,00.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
13 december 2022
De voorzieningenrechter heeft een voorlopige voorziening getroffen in een asielzaak, waarbij de voorgenomen overdracht van de vreemdeling op 14 december 2022 is stopgezet.
Hoger beroep tegen de omgevingsvergunning voor het verbouwen van een rijksmonument in Leeuwarden met betrekking tot vleermuizen en milieueffecten
7 december 2022
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep van Stichting Vlietvaardig gegrond, vanwege onvoldoende motivering van het college over de zorgvuldigheid van het ecologisch onderzoek.
Bestemmingsplan Dorst, herziening 3 (Dorst Oost) en de gevolgen voor privacy en natuurwaarden
7 december 2022
De Raad van State heeft het bestemmingsplan "Dorst, herziening 3 (Dorst Oost)" vernietigd wegens strijd met de wet en onvoldoende motivering van woningbehoefte en natuurwaarden.
Bestemmingsplan Buitengebied 2013 herziening 28 en de gevolgen voor de ruimtelijke ordening in Oosterhout
7 december 2022
De Raad van State oordeelt dat het bestemmingsplan voor vijf woningen in Oosterhout niet voldoet aan de eisen voor landschappelijke inpassing en draagt de raad op om gebreken te herstellen.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
7 december 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris, ongegrond verklaard door Raad van State op 7 december 2022.
Hoger beroep tegen besluit staatssecretaris van Justitie en Veiligheid over verblijfsrecht van vreemdeling
5 december 2022
De Raad van State vernietigt het besluit van de staatssecretaris dat een vreemdeling binnen 28 dagen Nederland moet verlaten, en stelt de vertrektermijn vast op een maand.
Hoger beroep inzake afwijzing verblijfsvergunning asiel op basis van identiteit en geloofwaardigheid
28 november 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel. Raad van State vernietigt uitspraak rechtbank en oordeelt dat staatssecretaris opnieuw moet beslissen.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel op basis van seksuele gerichtheid
23 november 2022
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep van de vreemdeling ongegrond, waardoor de afwijzing van de verblijfsvergunning asiel in stand blijft.
Bestemmingsplan Woningbouwplan Noenevershof in Buggenum en de gevolgen voor woon- en leefklimaat
23 november 2022
De Raad van State heeft het beroep van [appellant A] tegen het bestemmingsplan "Woningbouwplan Noenevershof" ongegrond verklaard, o.a. omdat de raad voldoende rekening heeft gehouden met de belangen en de behoefte aan woningen is aangetoond.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van asielaanvraag door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
17 november 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen niet-ontvankelijk verklaring asielaanvraag. Proceskostenvergoeding vastgesteld op € 4.942,66 na vernietiging van eerdere uitspraak.
Bestemmingsplan 't Haantje - H1.3c en omgevingsvergunningen voor de bouw van drie woongebouwen in Rijswijk
16 november 2022
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan 't Haantje - H1.3c, maar laat de rechtsgevolgen in stand, waardoor de bouw van drie woongebouwen kan doorgaan. Proceskosten worden vergoed aan appellanten.
Hoger beroep asielaanvraag en niet tijdig nemen van besluit door staatssecretaris
14 november 2022
Hoger beroep van een Venezolaanse vreemdeling tegen de afwijzing van zijn asielaanvraag. De rechtbank verklaarde zich onbevoegd, maar de Raad van State oordeelde dat dit onterecht was en verklaarde het beroep gegrond.
Beoordeling van de niet-ontvankelijkheid van een asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
14 november 2022
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de niet-ontvankelijkheid van de asielaanvraag van de vreemdeling handhaaft. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Tussenuitspraak inzake het bestemmingsplan "Oostbroek I" van de gemeente Barneveld
9 november 2022
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Barneveld tot vaststelling van het bestemmingsplan "Oostbroek I" en verklaart het beroep tegen het herstelbesluit ongegrond.
Hoger beroep tegen omgevingsvergunning voor technische units op dak Sociëteit 'De Vereeniging' te Utrecht
9 november 2022
Hoger beroep ongegrond verklaard tegen omgevingsvergunning voor technische units op dak Sociëteit 'De Vereeniging' te Utrecht; geluidsbelasting van Mammoni niet betrokken in eerdere besluiten.
Tussenuitspraak over de uitbreiding van het motorcrossterrein met een beginnerscrossbaan in de gemeente Ooststellingwerf
9 november 2022
De Raad van State heeft op 9 november 2022 het beroep van [appellant A] en [appellant B] tegen het bestemmingsplan "Motorcrossterrein De Prikkedam" ongegrond verklaard, maar het eerdere besluit van 7 oktober 2019 vernietigd wegens onvoldoende motivering.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan en horeca-activiteiten in Eindhoven
9 november 2022
De Raad van State heeft op 9 november 2022 een tussenuitspraak gedaan over het bestemmingsplan "Tongelre buiten de Ring (IJzeren Man)" in Eindhoven, waarbij gebreken zijn vastgesteld in de parkeerbehoefte en de definitie van "evenementen". De gemeente moet deze binnen 26 weken herstellen.
Hoger beroep tegen verlening omgevingsvergunning voor uitbreiding melkrundveehouderij in Woubrugge
2 november 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen de verlening van een omgevingsvergunning voor uitbreiding van een melkrundveehouderij in Woubrugge. De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank, dat de vergunning terecht is verleend.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening asielaanvraag staatssecretaris Justitie en Veiligheid
1 november 2022
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening in de asielzaak afgewezen en de staatssecretaris veroordeeld tot proceskostenvergoeding van €759,00.
Vernietiging van de afwijzing van een verblijfsvergunning asiel en proceskostenvergoeding
31 oktober 2022
De Raad van State vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning asiel en veroordeelt de staatssecretaris tot proceskostenvergoeding van € 2.277,00.
Bestuursdwang opgelegd aan eigenaar van woonboten in Amsterdam wegens ontbreken vergunningen
26 oktober 2022
De Raad van State bevestigt de bestuursdwang opgelegd aan [appellant] voor het verwijderen van woonboten in Amsterdam wegens het ontbreken van vergunningen. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
20 oktober 2022
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat er op zijn hoger beroep is beslist, na een verzoek om voorlopige voorziening.
Hoger beroep inzake afwijzing verblijfsvergunning asiel op basis van geloofwaardigheid asielrelaas
20 oktober 2022
Hoger beroep van de staatssecretaris tegen de goedkeuring van een asielaanvraag door de rechtbank, waarbij de geloofwaardigheid van het asielrelaas van de vreemdeling centraal staat.
Intrekking van het Nederlanderschap van een persoon die terroristische misdrijven heeft gepleegd
5 oktober 2022
De Raad van State bevestigt de intrekking van het Nederlanderschap van [appellant] wegens terroristische misdrijven, oordelend dat dit niet in strijd is met de wet en de rechten van de betrokkene.
Beoordeling van de geschiktheid van locatie voor ondergrondse afvalsorteerstraatjes in Den Haag
5 oktober 2022
De Raad van State vernietigt het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag over de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers op locatie CE-47A wegens onvoldoende motivering en zorgvuldigheid.
Bestemmingsplan Appartementen Harrie Carisstraat in Nederweert en de gevolgen voor het woon- en leefklimaat van omwonenden
5 oktober 2022
De Raad van State verklaart de beroepen van omwonenden tegen het bestemmingsplan 'Appartementen Harrie Carisstraat' ongegrond, oordelend dat de raad voldoende rekening heeft gehouden met de woningbehoefte en de belangen van de omwonenden.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd
3 oktober 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning; rechtbank oordeelt onterecht over emotionele banden; staatssecretaris moet nieuw besluit nemen.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf voor vreemdelingen
3 oktober 2022
Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf; rechtbank oordeelt onterecht over emotionele banden; staatssecretaris moet nieuw besluit nemen.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
27 september 2022
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid geen uitvoering hoeft te geven aan de uitspraak van de rechtbank in een asielzaak totdat het hoger beroep is beslist.
Voorlopige voorziening in asielzaak tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
26 september 2022
De voorzieningenrechter schorst de voorgenomen overdracht van een vreemdeling op 27 september 2022 en veroordeelt de staatssecretaris tot vergoeding van proceskosten van € 759,00.
Voorlopige voorziening in asielzaak na niet in behandeling nemen aanvraag verblijfsvergunning
26 september 2022
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de voorgenomen overdracht van de vreemdeling op 27 september 2022 achterwege blijft en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Beoordeling van de geschiktheid van locaties voor ondergrondse afvalsorteerstraatjes in Den Haag
21 september 2022
De Raad van State verklaart het beroep van de appellant ongegrond, omdat de aangewezen locatie CE-39B voor ondergrondse afvalsorteerstraatjes geschikt is en alternatieve locaties niet beter zijn.
Aanwijzing van aanbiedlocaties voor minicontainers in Midden-Delfland en de geschiktheid daarvan
21 september 2022
De Raad van State verklaart het beroep van appellanten tegen de aanwijzing van aanbiedlocaties voor minicontainers ongegrond, oordelend dat de gekozen locatie geschikt is en verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan en verkeersveiligheid in Ter Apel
21 september 2022
Tussenuitspraak over bestemmingsplan in Ter Apel; Raad van State oordeelt dat de raad onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar verkeersveiligheid en parkeeroverlast. Opdracht tot herstel binnen 26 weken.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van de staatssecretaris om een voorlopige voorziening af, omdat de uitspraak van de rechtbank geen onomkeerbare gevolgen heeft.
Hoger beroep tegen boete en waarschuwing opgelegd aan werkgever wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
14 september 2022
Hoger beroep van [appellante] tegen boete en waarschuwing wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Raad van State vernietigt eerdere uitspraken en stelt boete vast op € 3.000,00.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf en belangenafweging onder artikel 8 EVRM
7 september 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing machtiging tot verblijf; rechtbank oordeelt onterecht over emotionele banden; staatssecretaris moet belangenafweging maken.
Hoger beroep tegen omgevingsvergunning voor hondenkennel in agrarisch gebied
7 september 2022
Hoger beroep tegen de omgevingsvergunning voor een hondenkennel in agrarisch gebied. De Raad van State bevestigt eerdere uitspraken van de rechtbank en oordeelt dat de hoger beroepen ongegrond zijn.
Hoger beroep tegen afwijzing machtiging tot voorlopig verblijf op basis van artikel 8 EVRM
1 september 2022
Hoger beroep van een Syrische weduwe tegen afwijzing van haar aanvraag voor een machtiging tot voorlopig verblijf. De Raad van State vernietigt de eerdere uitspraak en verplicht de staatssecretaris tot een nieuwe belangenafweging.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor woning Granpré Molièrestraat 7 te Amersfoort
31 augustus 2022
Hoger beroep over omgevingsvergunning voor woning Granpré Molièrestraat 7, waarbij de Afdeling oordeelt dat de kapverdieping geen bouwlaag is en de vergunningen in stand blijven.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor woningbouw in strijd met bestemmingsplan te Amersfoort
31 augustus 2022
Hoger beroep over omgevingsvergunning voor woningbouw in strijd met bestemmingsplan te Amersfoort. Hoger beroep ongegrond verklaard, vergunning blijft in stand.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor woningbouw te Amersfoort met geschil over bestemmingsplan en bouwlagen
31 augustus 2022
Hoger beroep over omgevingsvergunning voor woningbouw in Amersfoort. Appellant vreest aantasting woonklimaat. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak rechtbank en oordeelt dat vergunningverlening niet in strijd is met bestemmingsplan.
Bevoegdheid burgemeester tot sluiting van loodsen op basis van de Opiumwet
31 augustus 2022
Hoger beroep van de burgemeester van Asten over de sluiting van loodsen wegens vermoedelijke hennepteelt. De Raad van State oordeelt dat de burgemeester bevoegd was tot sluiting, maar dat de sluitingsduur van zes maanden niet evenwichtig was en deze beperkt tot drie maanden.
Hoger beroep omgevingsvergunning voor parkeerterrein Veldpost te Badhoevedorp
31 augustus 2022
Kennemerland Beheer B.V. verzocht om een omgevingsvergunning voor een parkeerterrein. De rechtbank verklaarde het beroep niet-ontvankelijk. De Raad van State bevestigde deze uitspraak en verklaarde het hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel en inreisverbod
29 augustus 2022
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de staatssecretaris verplicht om een land van terugkeer te vermelden in het terugkeerbesluit van een vreemdeling.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan Rozenbuurt in Zwaag met betrekking tot bouwhoogten en bomenplantplicht
24 augustus 2022
Tussenuitspraak over bestemmingsplan Rozenbuurt in Zwaag; gebreken vastgesteld in bouwhoogten en bomenplantplicht, raad moet binnen 12 weken herstellen.
Beroep tegen lasten onder dwangsom opgelegd aan groenrecyclingsbedrijf met betrekking tot afvalstoffenregistratie
24 augustus 2022
De Raad van State vernietigt lasten onder dwangsom opgelegd aan Wagro voor het niet correct registreren van afvalstoffen. Het college was niet bevoegd om de lasten op te leggen. Proceskosten worden vergoed.
Bestemmingsplan herziening en gevolgen voor natuurwaarden en leefomgeving in Valkenburg aan de Geul
24 augustus 2022
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan voor Résidence Valkenburg vanwege onvoldoende afweging van natuurwaarden en stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
19 augustus 2022
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op haar hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd
18 augustus 2022
Hoger beroep van de staatssecretaris tegen afwijzing van een verblijfsvergunning. De Raad van State oordeelt dat de ingangsdatum van de vergunning terecht is vastgesteld op 1 oktober 2020.
Hoger beroep inzake ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming voor de aanleg van de westelijke ontsluitingsweg in Amersfoort
10 augustus 2022
Hoger beroep van Stichting Woonklimaat Berg en anderen tegen ontheffing voor aanleg westelijke ontsluitingsweg in Amersfoort. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de ontheffing terecht is verleend.
Herziening bestemmingsplan Westelijke ontsluiting door de gemeente Amersfoort
10 augustus 2022
De Raad van State vernietigt het besluit van de gemeente Amersfoort om het verzoek tot herziening van het bestemmingsplan 'Westelijke ontsluiting' af te wijzen, wegens strijd met de zorgvuldigheidseisen van de Awb.
Bestemmingsplan Delversduin vastgesteld door de raad van de gemeente Bergen (NH) en de gevolgen voor omwonenden
27 juli 2022
De Raad van State verklaart de beroepen ongegrond en bevestigt het bestemmingsplan "Delversduin" van de gemeente Bergen (NH) voor 162 woningen, ondanks bezwaren van omwonenden.
Bestemmingsplan Buitengebied - Streeckerij De Betuwe en de gevolgen voor omwonenden
27 juli 2022
De Raad van State verklaart het beroep tegen het bestemmingsplan "Buitengebied - Streeckerij De Betuwe" ongegrond, o.a. vanwege onvoldoende bewijs voor de noodzaak van een milieueffectrapportage.
Bestemmingsplan Sumar 2019 en de gevolgen voor woonbestemming en agrarisch gebruik
27 juli 2022
De Raad van State heeft op 27 juli 2022 de beroepen van appellanten tegen het bestemmingsplan "Sumar 2019" ongegrond verklaard, waarbij de raad geen woonbestemming toekende aan een perceel nabij Sonac en geen groenstrook naast een schouwsloot voorzag.
Bestemmingsplan Olst, Fietstunnel Ter Stegestraat en de gevolgen voor verkeersveiligheid en leefbaarheid
27 juli 2022
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond en bevestigt het bestemmingsplan voor de fietstunnel in Olst, ondanks bezwaren van bewoners over verkeersveiligheid en leefbaarheid.
Weigering omgevingsvergunning voor aanbouw op monumentaal pand in Amsterdam
20 juli 2022
De Raad van State vernietigt de weigering van een omgevingsvergunning voor een aanbouw op een monumentaal pand in Amsterdam en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Beoordeling van de sluiting van een woning wegens aangetroffen harddrugs
13 juli 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen sluiting woning door burgemeester wegens aangetroffen harddrugs. Sluiting voor zes maanden bevestigd door Raad van State.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verblijfsvergunning
1 juli 2022
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op haar hoger beroep is beslist, en de staatssecretaris moet de proceskosten vergoeden.
Hoger beroep van vreemdelingen tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
13 juni 2022
Hoger beroep van Iraanse vreemdelingen tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd dat er geen risico is bij terugkeer naar Iran.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag vreemdeling voor verblijfsdocument en inreisverbod
9 juni 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsdocument en inreisverbod. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak rechtbank, hoger beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening in asielzaak van vreemdeling tegen staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
9 juni 2022
De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de vreemdeling niet mag worden uitgezet totdat op haar hoger beroep is beslist en dat de staatssecretaris proceskosten moet vergoeden.
Beroep tegen niet tijdig nemen van besluit over bestemmingsplan 'Algemene herziening Borne, Hertme, Zenderen'
8 juni 2022
Beroep van [appellant sub 2] tegen niet tijdig besluit over bestemmingsplan 'Algemene herziening Borne, Hertme, Zenderen' niet-ontvankelijk; andere beroepen ongegrond.
Bestemmingsplanwijziging en hobbymatig gebruik van paarden in Valkenburg aan de Geul
8 juni 2022
De Raad van State vernietigt het bestemmingsplan van de gemeente Valkenburg aan de Geul voor hobbymatig gebruik van paarden wegens onvoldoende motivering van de raad.
Afwijzing verzoek om uitwerkingsplan voor woningbouw op locatie 'n Stet in Borne
8 juni 2022
Appellanten verzochten om een uitwerkingsplan voor woningbouw, maar het college wees dit af. Door een nieuw bestemmingsplan is er geen procesbelang meer, waardoor het beroep niet-ontvankelijk is verklaard.
Bestuursrechtelijke procedure inzake omgevingsvergunning voor uitbreiding bedrijfsgebouw in De Bilt
8 juni 2022
De Raad van State oordeelt dat de omgevingsvergunning voor uitbreiding van een bedrijfsgebouw in De Bilt gegrond is, maar vernietigt het eerdere besluit van 22 oktober 2020 wegens onvoldoende borging van voorwaarden. Beroepen tegen het herstelbesluit zijn ongegrond.
Hoger beroep tegen vrijheidsontnemende maatregel opgelegd door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
1 juni 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen vrijheidsontnemende maatregel. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank, ondanks gegronde klachten over consulaire bijstand.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan Ringerskwartier in Alkmaar met betrekking tot parkeerbehoefte en ruimtelijke ordening
1 juni 2022
De Raad van State heeft de gemeente Alkmaar opgedragen om binnen 16 weken het gebrek in het bestemmingsplan 'Ringerskwartier' te herstellen, met name met betrekking tot de parkeerbehoefte.
Bestuurlijke rechtszaak over het uitwerkingsplan 'Limmer Linten fase 3a Westerweg-Kapelweg' in Limmen
1 juni 2022
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake het uitwerkingsplan 'Limmer Linten fase 3a' in Limmen, dat 30 woningen omvat, en oordeelt dat de verkeerssituatie niet onaanvaardbaar wordt aangetast.
Hoger beroep tegen besluit van het Waterschap De Dommel over de herziening van beschermingszones voor oppervlaktewaterlichamen
25 mei 2022
Hoger beroep van [bedrijf] tegen uitspraak rechtbank Oost-Brabant over herziening beschermingszones door Waterschap De Dommel. Hoger beroep ongegrond verklaard, uitspraak bevestigd.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan en hogere waarde geluidhinder in Alphen aan den Rijn
25 mei 2022
De Raad van State heeft op 25 mei 2022 uitspraak gedaan over het bestemmingsplan "Multifunctionele Accommodatie, Zwammerdam" en de hogere waarde voor geluidhinder. Het beroep van appellant sub 1 is ongegrond, terwijl het beroep van appellant sub 2 gegrond is verklaard vanwege onzorgvuldige voorbereiding. De raad moet binnen 16 weken de gebreken herstellen.
Weigering bestemmingsplan voor uitbreiding van een familiecamping in Schin op Geul
4 mei 2022
De Raad van State verklaart het beroep van [appellante] ongegrond, omdat de raad van de gemeente Valkenburg aan de Geul terecht het bestemmingsplan voor uitbreiding van de camping niet heeft vastgesteld.
Afwijzing Verklaring Veilig Gebruik Luchtruim voor zweefvliegcentrum Brabant
26 april 2022
De Raad van State verklaart het beroep van Aeroclub Nistelrode niet-ontvankelijk inzake de afwijzing van de VVGL voor het zweefvliegcentrum Brabant, en veroordeelt de minister tot vergoeding van proceskosten.
Tussenuitspraak over bestemmingsplan "Oostbroek I" en de gevolgen voor de bedrijfsvoering van appellante
20 april 2022
Tussenuitspraak over bestemmingsplan "Oostbroek I"; appellante vreest belemmering van haar bedrijfsvoering door geluidsbelasting. Raad moet gebreken herstellen binnen 12 weken.
Intrekking van het Nederlanderschap en ongewenstverklaring van een persoon die zich heeft aangesloten bij jihadistische organisaties
13 april 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen intrekking van zijn Nederlanderschap en ongewenstverklaring wegens aansluiting bij jihadistische organisaties. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Instemming met winningsplan voor gasveld Oldelamer door de minister van Economische Zaken en Klimaat
6 april 2022
De Raad van State heeft op 6 april 2022 de instemming van de minister met het winningsplan voor gasveld Oldelamer bevestigd, ondanks beroep van omwonenden en een stichting.
Hoger beroep tegen wijziging van omgevingsvergunning voor mestverwerkingsbedrijf in Nistelrode
23 maart 2022
Hoger beroep van [appellante] tegen vernietiging van wijziging omgevingsvergunning voor mestverwerkingsbedrijf. De Raad van State bevestigt dat de wijziging niet in het belang van het milieu was en de grondslag van de aanvraag is verlaten.
Hoger beroep tegen last onder dwangsom opgelegd aan mestverwerkingsbedrijf wegens overtreding van omgevingsvergunning
23 maart 2022
Hoger beroep van een mestverwerkingsbedrijf tegen een last onder dwangsom wegens overtreding van de omgevingsvergunning. De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van asielaanvraag door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
21 maart 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen niet-ontvankelijk verklaring asielaanvraag door staatssecretaris, ongegrond verklaard en uitspraak rechtbank bevestigd op 21 maart 2022.
Hoger beroep tegen afwijzing uitstel van vertrek vreemdeling met medische klachten
21 maart 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing uitstel van vertrek wegens medische klachten. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en besluit van staatssecretaris.
Bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor uitbreiding bedrijfsgebouw op bedrijvenpark Larenstein
16 maart 2022
De Raad van State heeft het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een bedrijfsgebouw op bedrijvenpark Larenstein goedgekeurd, maar opgedragen een gebrek in de omgevingsvergunning te herstellen.
Beroep tegen besluit tot vaststelling van hogere waarden in het kader van de Wet geluidhinder voor toekomstige woning in Nieuwkoop
16 maart 2022
Beroep van appellanten A en B tegen besluit tot vaststelling van hogere waarden voor toekomstige woning in Nieuwkoop ongegrond verklaard; appellanten zijn geen toekomstige bewoners.
Bestemmingsplan wijziging en ontsluiting woningbouwproject Buytewech-Noord te Nieuwkoop
16 maart 2022
De Raad van State heeft het beroep tegen het bestemmingsplan "Nieuwveenseweg 29A" ongegrond verklaard, dat voorziet in de ontsluiting van het woningbouwproject Buytewech-Noord te Nieuwkoop.
Intrekking verblijfsvergunning asiel en terugkeerbesluit van een Eritrese vreemdeling
14 maart 2022
De Raad van State bevestigt de intrekking van de verblijfsvergunning asiel van een Eritrese vreemdeling en het terugkeerbesluit, ondanks het risico op schending van artikel 3 EVRM.
Hoger beroep tegen verlenging bewaringsmaatregel vreemdeling door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
1 maart 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen verlenging bewaringsmaatregel. Raad van State vernietigt uitspraak rechtbank en kent schadevergoeding toe aan vreemdeling.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van verblijfsvergunning asiel
11 februari 2022
Hoger beroep van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag, die de aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel gegrond verklaarde. De Raad van State bevestigt de uitspraak en veroordeelt de staatssecretaris tot proceskostenvergoeding.
Hoger beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek met betrekking tot gebruik pand als B&B
9 februari 2022
Hoger beroep van [appellante sub 1] en incidenteel hoger beroep van [appellant sub 2] ongegrond; gebruik pand als B&B toegestaan volgens omgevingsvergunning.
Bevoegdheid en handhaving bij illegaal innemen van ligplaats in Natura 2000-gebied
9 februari 2022
Hoger beroep van [appellant] tegen handhaving door college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren wegens illegaal innemen ligplaats. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep tegen afwijzing aanvraag opheffing inreisverbod door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
8 februari 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing aanvraag opheffing inreisverbod. Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en veroordeelt staatssecretaris tot vergoeding van proceskosten en griffierecht.
Hoger beroep tegen inbewaringstelling van vreemdeling en rechtsbijstand tijdens gehoor
18 januari 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen inbewaringstelling ongegrond verklaard; staatssecretaris heeft wachttijd van twee uur gerespecteerd voor rechtsbijstand.
Hoger beroep asielaanvraag en afwijzing verblijfsvergunning door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
14 januari 2022
Hoger beroep van vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel. Raad van State oordeelt dat staatssecretaris niet zorgvuldig heeft gehandeld. Uitspraak vernietigd en proceskosten vergoed.
Bestemmingsplan 'Elspeet - Noordwest' en de bouw van een appartementengebouw in Elspeet
12 januari 2022
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake het bestemmingsplan 'Elspeet - Noordwest', dat de bouw van 85 woningen, inclusief een appartementengebouw, mogelijk maakt.
Hoger beroep tegen inbewaringstelling van vreemdelingen en schadevergoeding
23 december 2021
Hoger beroep van vreemdelingen tegen inbewaringstelling. De Raad van State oordeelt dat de inbewaringstelling onrechtmatig was en kent schadevergoeding toe.
Bestemmingsplan 'Forepark-Rhône' en de rechtsgevolgen van reactieve aanwijzing
22 december 2021
De Raad van State verklaart de beroepen van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland en appellante niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding en gebrek aan beroepsgronden.
Beoordeling van de naturalisatietermijn bij identiteitswijziging van asielhouders
23 september 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de naturalisatietermijn voor asielhouders niet opnieuw begint bij identiteitswijziging. Eiser's verzoek tot naturalisatie werd afgewezen, beroep ongegrond verklaard.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een antennemast en stikstofdepositie in Natura 2000-gebied Veluwe
22 september 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de omgevingsvergunning voor een antennemast geen significante gevolgen heeft voor Natura 2000-gebied Veluwe. Het bestreden besluit wordt vernietigd, maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Weigering omgevingsvergunning voor wijziging van een rijksmonument met dakkapellen
17 september 2021
De rechtbank heeft de weigering van de omgevingsvergunning voor het aanbrengen van dakkapellen op een rijksmonument bevestigd, omdat de monumentale waarden in het geding zijn.
Afwijzing asielaanvraag van een minderjarige Marokkaanse vreemdeling en de kwalificatie van Marokko als veilig land van herkomst
9 september 2021
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een minderjarige Marokkaanse vreemdeling, omdat Marokko als veilig land van herkomst wordt aangemerkt, maar geen terugkeerbesluit is opgelegd.
Afwijzing asielaanvragen van Guinese zussen en de juridische implicaties van terugkeerbesluiten
3 september 2021
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvragen van twee Guinese zussen, oordeelt dat geen terugkeerbesluit mag worden opgelegd zonder adequate opvang in Guinee, en veroordeelt de staatssecretaris in proceskosten.
Asielaanvraag van Turkse politiefunctionaris in verband met mensenrechtenschendingen
2 augustus 2021
De rechtbank bevestigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Turkse politiefunctionaris wegens betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen, oordelend dat hij een actuele bedreiging voor de openbare orde vormt.
Belanghebbendheid van eiser in bestuursrechtelijke procedure omtrent omgevingsvergunning
30 juli 2021
De rechtbank Gelderland oordeelt dat eiser geen belanghebbende is in de zin van de Awb, omdat hij geen feitelijk belang heeft bij de omgevingsvergunning die aan derde-partij is verleend. Het beroep van eiser is ongegrond verklaard.
Last onder dwangsom tegen speelveld bij school en kinderopvang wegens strijd met artikel 2.17, eerste lid, van het Activiteitenbesluit
26 juli 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt over last onder dwangsom wegens geluidsoverlast van speelveld. Last is uitvoerbaar en handhaafbaar. Beroepen van school en omwonenden ongegrond, beroep ouders niet-ontvankelijk.
Bestuursrechtelijke geschil over planschade en inkomensschade na wijziging bestemmingsplan
16 juli 2021
De rechtbank vernietigt het besluit van het college van burgemeester en wethouders over planschade en inkomensschade, oordeelt dat onvoldoende is gemotiveerd dat er geen inkomensschade is, en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Tussenuitspraak inzake watervergunning en norm voor koper in relatie tot de Regeling monitoring Kaderrichtlijn Water
25 juni 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt over watervergunning en norm voor koper. Beroep tegen eerder besluit niet-ontvankelijk verklaard. Verweerder moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Handhaving van bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor grondverzetbedrijf na vernietiging van legaliserend bestemmingsplan
17 juni 2021
De rechtbank Gelderland verklaart het beroep gegrond en vernietigt het bestreden besluit inzake handhaving van een grondverzetbedrijf, omdat het college het vernietigde bestemmingsplan niet heeft betrokken in de heroverweging.
Vernietiging van bestreden besluit inzake omgevingsvergunning voor wasplaats en sleufsilo’s
17 juni 2021
De rechtbank vernietigt het bestreden besluit inzake de omgevingsvergunning voor wasplaats en sleufsilo’s, oordelend dat deze bouwwerken niet vergunningsvrij zijn.
Intrekking van het Nederlanderschap van een Syrië-ganger en voorlopige voorziening
4 juni 2021
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van het Nederlanderschap van verzoeker, een Syrië-ganger, tot vier weken na de beslissing op bezwaar, en veroordeelt verweerder in de proceskosten.
Handhaving van bestemmingsplan en omgevingsvergunning in geschil over poppentheater en buitenopslag
18 mei 2021
Rechtbank Gelderland vernietigt besluiten over handhavingsverzoek poppentheater en buitenopslag, oordeelt dat college onterecht splitste in besluitvorming.
Tijdelijke omgevingsvergunning voor een jeugdontmoetingsplaats en de gevolgen voor geluidsoverlast en ruimtelijke inpassing
18 mei 2021
Rechtbank Gelderland vernietigt de tijdelijke omgevingsvergunning voor een jeugdontmoetingsplaats vanwege procedurele fouten en onvoldoende onderzoek naar geluidsoverlast.
Beoordeling van maatwerkvoorschriften voor laagfrequent geluid in de context van een omgevingsvergunning
9 april 2021
Rechtbank Gelderland vernietigt het bestreden besluit van het college van burgemeester en wethouders inzake maatwerkvoorschriften voor laagfrequent geluid, omdat het Activiteitenbesluit een uitputtende regeling bevat.
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor de bouw van een antennemast met betrekking tot soortenbescherming en stikstofdepositie
1 april 2021
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor antennemast; beroepsgronden over soortenbescherming en stikstofdepositie slagen deels. Verweerder krijgt gelegenheid gebreken te herstellen.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake last onder dwangsom voor gebruik houtschuur voor begrafenissen
19 maart 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het gebruik van de houtschuur voor begrafenissen in strijd is met het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning.
Beroep tegen invorderingsbesluit dwangsom wegens onjuiste kennisgeving gevaarlijke stoffen onder Brzo 2015
12 maart 2021
Rechtbank Gelderland vernietigt invorderingsbesluit dwangsom wegens onjuiste kennisgeving gevaarlijke stoffen. Eiseres voldeed aan de last onder dwangsom. Verweerder niet aannemelijk gemaakt dat kennisgeving onjuist was.
Omgevingsvergunning voor een biologisch pluimveebedrijf en de ontvankelijkheid van een belanghebbende in het bestuursrecht
5 maart 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt dat eiseres als belanghebbende kan worden aangemerkt in de zaak over een omgevingsvergunning voor een biologisch pluimveebedrijf. Het beroep van eiseres wordt ongegrond verklaard.
Omgevingsvergunning voor een biologisch pluimveebedrijf met 13 stallen en de gevolgen voor omwonenden
5 maart 2021
De rechtbank oordeelt dat de omgevingsvergunning voor een biologische pluimveehouderij met 13 stallen niet in strijd is met de wetgeving en dat de eisers als belanghebbenden kunnen worden aangemerkt.
Omgevingsvergunning voor een biologisch pluimveebedrijf met 13 stallen en de beoordeling van geurbelasting en belanghebbendheid
5 maart 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt dat eiser als belanghebbende kan worden aangemerkt in de zaak over een omgevingsvergunning voor een biologisch pluimveebedrijf. Het beroep van eiser wordt ongegrond verklaard.
Voorlopige voorziening inzake vergunning voor aanpassing varkenshouderij onder de Wet natuurbescherming met betrekking tot stikstofdepositie
16 februari 2021
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in een zaak over een vergunning voor een varkenshouderij, waarbij twijfels over stikstofdepositie zijn geuit.
Weigering handhavend optreden met betrekking tot vergunningvoorschriften geur en de motiverings- en zorgvuldigheidsbeginselen
10 februari 2021
Rechtbank Gelderland vernietigt de weigering van handhavend optreden wegens onvoldoende onderzoek naar geurverspreiding en oordeelt dat het beroep van eiseres gegrond is.
Afwijzing aanvraag toepassing artikel 64 Vreemdelingenwet 2000 in verband met medische behandeling in Iran
1 december 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser gegrond en vernietigt de afwijzing van de aanvraag om toepassing van artikel 64 Vreemdelingenwet 2000, omdat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de toegang tot medische zorg in Iran.
Weigering van de intrekking van een milieuvergunning voor een varkenshouderij in Arnhem
30 november 2020
De rechtbank heeft het beroep van eisers ongegrond verklaard en de weigering van de intrekking van de milieuvergunning voor een varkenshouderij in Arnhem bevestigd, omdat de geurbelasting binnen de wettelijke normen blijft.
Oordeel over boetes opgelegd wegens overtredingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit in asbestsaneringswerkzaamheden
4 november 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt over boetes voor overtredingen van het Arbobesluit bij asbestsaneringswerkzaamheden. Boetes worden verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Voorlopige voorziening handhaving tegen gebruik van recreatiewoningen door arbeidsmigranten op recreatiepark De Groene Heuvels
19 oktober 2020
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom tot 1 december 2020, om te voorkomen dat bewoners van recreatiewoningen tegelijkertijd moeten verhuizen, terwijl de bodemzaak loopt.
Voorlopige voorziening handhaving tegen gebruik recreatiewoningen door arbeidsmigranten op recreatiepark
19 oktober 2020
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom tot 1 januari 2021, om te voorkomen dat bewoners van recreatiewoningen tegelijkertijd moeten verhuizen.
Weigering van intrekking van een milieuvergunning voor een varkenshouderij na verzoek van omwonenden
22 september 2020
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van omwonenden tegen de weigering van intrekking van een milieuvergunning voor een varkenshouderij ongegrond.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een uitvaartcentrum en crematorium in Zevenaar, beroep door concurrent
17 september 2020
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep ongegrond inzake omgevingsvergunning voor crematorium in Zevenaar, omdat eiseres geen belanghebbende is volgens het relativiteitsvereiste.
Beoordeling van een herhaalde Wajong aanvraag en de verplichtingen van het Uwv
3 september 2020
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de Wajong-aanvraag van eiseres omdat het Uwv onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar haar situatie op 18-jarige leeftijd.
Terugvordering Wajong-uitkering en schorsende werking van hoger beroep
3 september 2020
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, oordelend dat het hoger beroep de werking van de eerdere uitspraak schorst, waardoor het Uwv onderzoek naar afloscapaciteit mag doen.
Verzoek om proceskostenveroordeling en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in het kader van de Wmo 2015
27 juli 2020
Eiser verzocht om proceskostenvergoeding en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in het kader van de Wmo 2015. De rechtbank heeft dit verzoek toegewezen en verweerder veroordeeld tot betaling van € 1.050,- en € 500,- schadevergoeding.
Beroep tegen besluit over hoogte pgb-tarief voor ondersteuning vanuit sociaal netwerk in het kader van de Wmo 2015
27 juli 2020
Rechtbank Gelderland vernietigt besluit over pgb-tarief, oordeelt dat tarief niet correct was vastgelegd, en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding redelijke termijn.
Lasten onder dwangsom voor verharding, ophoging en schuilgelegenheid in strijd met bestemmingsplan
15 juli 2020
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van eiser ongegrond en bevestigt de lasten onder dwangsom voor verharding, ophoging en schuilgelegenheid in strijd met bestemmingsplan.
Invordering van een last onder dwangsom wegens bewoning van een recreatiewoning met ambtshalve inschrijving
13 juli 2020
De rechtbank Gelderland oordeelt dat eisers de last onder dwangsom hebben overtreden door hun recreatiewoning voor niet-recreatief verblijf te gebruiken. Het bestreden besluit wordt vernietigd en er wordt € 20.000,- aan dwangsommen ingevorderd.
Verantwoordelijkheid Nederland voor asielaanvraag na verstrijken overdrachtstermijn onder Dublinverordening
6 juli 2020
De rechtbank oordeelt dat Nederland verantwoordelijk is voor de asielaanvraag van eiser na verstrijken van de overdrachtstermijn onder de Dublinverordening. Het bestreden besluit wordt vernietigd.
Toepassing van artikel 3.6ba van het Vb 2000 bij asielaanvraag na terugkeer naar land van herkomst
6 juli 2020
De rechtbank Den Haag oordeelt dat de asielaanvraag van eiser, na terugkeer naar zijn land van herkomst, als een eerste aanvraag moet worden beschouwd onder artikel 3.6ba Vb 2000. Het bestreden besluit wordt vernietigd en de staatssecretaris moet opnieuw beoordelen of er sprake is van schrijnende omstandigheden.
Ontvankelijkheid van het beroep inzake asielaanvraag in het licht van coronamaatregelen en nieuw beleid
3 juli 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep gegrond en legt verweerder een beslistermijn van acht weken op voor de asielaanvraag, met een dwangsom van € 100,- per dag bij overschrijding.
Omgevingsvergunning voor een tijdelijk informatiecentrum in Meinerswijk met betrekking tot de bescherming van de bever
2 juli 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de omgevingsvergunning voor een informatiecentrum in Meinerswijk terecht is verleend, er zijn geen aanwijzingen voor verstoring van de bever.
Sluiting van woonhuis en kapsalon wegens hennepkwekerij; belangenafweging burgemeester
24 juni 2020
De voorzieningenrechter schorst de sluiting van de kapsalon, maar bevestigt de sluiting van de woning wegens een hennepkwekerij. De burgemeester moet het griffierecht vergoeden.
Voorlopige voorziening inzake afsluiting en asfaltering van een weg zonder omgevingsvergunning
27 mei 2020
De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot voorlopige voorziening toegewezen en het besluit om de weg af te sluiten en te asfalteren geschorst, omdat mogelijk een omgevingsvergunning vereist is.
Voorlopige voorziening inzake wijziging acceptatiereglement voor PFAS en PFOS houdende baggerspecie
18 mei 2020
De voorzieningenrechter schorst de afwijzing van de aanvraag tot wijziging van het acceptatiereglement voor PFAS en PFOS houdende baggerspecie, waardoor verzoekster deze stoffen mag accepteren.
Omgevingsvergunning voor de aanleg van een zonnepark en de ontvankelijkheid van eisers
11 mei 2020
Rechtbank Gelderland verklaart de beroepen van eisers niet-ontvankelijk in hun beroep tegen de omgevingsvergunning voor een zonnepark, omdat zij geen gevolgen van enige betekenis ondervinden.
Voorlopige voorziening inzake inbewaringstelling en herplaatsing van een hond met deskundigenonderzoek
17 april 2020
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening toegewezen inzake de inbewaringstelling van een hond, en bepaald dat de eigenaar een tegenonderzoek mag laten uitvoeren.
Afwijzing verzoek om herziening van een eerdere uitspraak inzake handhaving op stortplaats De Belt
3 april 2020
De rechtbank heeft het verzoek om herziening van een eerdere uitspraak afgewezen, omdat de aangevoerde feiten niet nieuw waren en niet tot een andere uitspraak zouden hebben geleid.
Omgevingsvergunning voor aanplant van bomen en hagen in Oosterbeek
3 april 2020
De rechtbank verklaart het beroep van de Vereniging Vijf Dorpen in't Groen ongegrond en bevestigt de verlening van de omgevingsvergunning voor het aanplanten van bomen en hagen in Oosterbeek.
Beoordeling van de niet in behandeling name van een asielaanvraag en de verantwoordelijkheid van Italië onder de Dublinverordening
20 maart 2020
Rechtbank Den Haag vernietigt de niet in behandeling name van de asielaanvraag van eiseres, oordeelt dat Nederland verantwoordelijk is voor de behandeling en veroordeelt verweerder in proceskosten.
Bevoegdheid van de rechtbank inzake beroepen tegen het beheerplan Rijntakken
5 maart 2020
De rechtbank Gelderland verklaart zich onbevoegd om kennis te nemen van de beroepen tegen het beheerplan Rijntakken, omdat de ingediende beroepen niet onder de bevoegdheid van de rechtbank vallen volgens de Wet natuurbescherming.
Afwijzing nareisaanvraag van een meerderjarige referent in het bestuursrecht
21 februari 2020
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond in de zaak van een nareisaanvraag van een meerderjarige referent. De aanvraag werd afgewezen omdat referent niet meer als alleenstaande minderjarige kon worden aangemerkt.
Beoordeling van de feitelijke gezinsband in het kader van nareis voor een meerderjarig kind
17 februari 2020
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft aangetoond dat de eiser in zijn eigen levensonderhoud voorzag, waardoor de feitelijke gezinsband niet verbroken is. Beroep gegrond.
Omgevingsvergunning voor fruitteelt met gebruik van bestrijdingsmiddelen, beregeningsinstallatie, windhaag en hekwerk
13 februari 2020
Rechtbank Gelderland vernietigt de beslissing op bezwaar over omgevingsvergunning voor fruitteelt, beregeningsinstallatie, windhaag en hekwerk, omdat de reguliere procedure niet is gevolgd en onvoldoende onderzoek is gedaan naar stikstofdepositie.
Omgevingsvergunning voor de realisatie van een zonnepark in strijd met bestemmingsplan en de beoordeling van belanghebbendheid van eisers
6 februari 2020
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de omgevingsvergunning voor een zonnepark in Brummen rechtmatig is verleend en verklaart het beroep van eisers ongegrond.
Beëindiging bewoning van een zorgcentrum in strijd met bestemmingsplan
5 februari 2020
De voorzieningenrechter heeft het beroep van eiseres ongegrond verklaard en de last tot beëindiging van de bewoning van een zorgcentrum in Arnhem bevestigd, omdat deze in strijd is met het bestemmingsplan.
Intrekking verblijfsvergunning regulier van Turkse vreemdelinge en de gevolgen van verblijfsgat
20 januari 2020
Rechtbank Den Haag vernietigt intrekking verblijfsvergunning Turkse vreemdelinge; onvoldoende motivatie staatssecretaris over verblijfsrecht op basis van artikel 7 Besluit 1/80.
Ontheffing van de inburgeringsplicht op grond van de Regeling inburgering en het Besluit inburgering
31 december 2019
Eiser vraagt ontheffing van de inburgeringsplicht, maar wordt afgewezen omdat hij niet tien jaar onafgebroken in de Brp staat ingeschreven. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.
Beoordeling van de werkwijze van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid bij asielaanvragen en de vereiste informatieverstrekking door de vreemdeling
16 december 2019
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris de asielaanvraag van de vreemdeling terecht buiten behandeling heeft gesteld wegens onvoldoende informatieverstrekking door de vreemdeling.
Beoordeling van de werkwijze van de staatssecretaris bij asielaanvragen en de gevolgen van de veiligheidssituatie in Sri Lanka voor Tamils
16 december 2019
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris de asielaanvraag van eiser ten onrechte buiten behandeling heeft gesteld en vernietigt het besluit. Eiser heeft voldoende informatie verstrekt over de veiligheidssituatie in Sri Lanka.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake permanente bewoning recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
13 december 2019
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat permanente bewoning van de recreatiewoning in strijd is met het bestemmingsplan.
Beoordeling van Wob-verzoeken en misbruik van recht door de overheid
9 december 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de Wob-verzoeken van eisers ontvankelijk zijn en vernietigt de besluiten van verweerder over misbruik van recht. Verweerder moet binnen vier maanden nieuwe besluiten nemen en wordt veroordeeld in de proceskosten van € 3.390,40.
Herziening van de begunstigingstermijn in bestuursrechtelijke last onder dwangsom
18 november 2019
Rechtbank Gelderland oordeelt dat verweerder in bezwaar de begunstigingstermijn van een last onder dwangsom kan heroverwegen, ook als dwangsommen zijn verbeurd. Bestreden besluit vernietigd.
Gegrond beroep niet tijdig in asielzaak met betrekking tot de beslistermijnen en dwangsommen
14 november 2019
De rechtbank verklaart het beroep gegrond en draagt verweerder op om binnen acht weken een eerste gehoor te houden in de asielprocedure, met een dwangsom van € 100 per dag bij overschrijding van de termijnen, tot maximaal € 7.500.
Vernietiging van vergunning voor bioraffinage-installatie in verband met stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden
14 november 2019
Rechtbank Gelderland vernietigt vergunning voor bioraffinage-installatie vanwege ontoereikende stikstofberekening en oordeelt dat nieuwe besluit nodig is.
Besluit tot ongeldigverklaring van rijbewijs na psychiatrisch onderzoek en verzoek om voorlopige voorziening
8 oktober 2019
De voorzieningenrechter draagt het CBR op binnen acht weken na medische herkeuring een besluit te nemen over de geldigheid van het rijbewijs van verzoeker, die afhankelijk is van zijn rijbewijs voor werk.
Sluiting van een discotheek op basis van de Opiumwet en intrekking van de Drank- en Horecawetvergunning
4 oktober 2019
De rechtbank heeft de sluiting van discotheek [Bedrijf B] en de intrekking van de Drank- en Horecawetvergunning bevestigd, op basis van de verkoop van harddrugs en de bevoegdheid van de burgemeester onder de Opiumwet.
Besluitvorming omtrent aanleg voetgangersoversteekplaats zonder vergunning
3 oktober 2019
De voorzieningenrechter heeft de voorlopige voorziening opgeheven en geoordeeld dat voor de aanleg van de voetgangersoversteekplaats geen besluit nodig is.
Besluit tot teruggave rijbewijs na medische herkeuring en lange wachttijden bij CBR
27 september 2019
De voorzieningenrechter draagt het CBR op binnen 8 weken na herkeuring van de verzoeker te beslissen over de teruggave van zijn rijbewijs, gezien de lange wachttijden en zwaarwegende belangen.
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat gebreken in de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een supermarkt in Nijkerk in bezwaar hersteld kunnen worden.
Vernietiging van natuurvergunningen op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de rechtbank Gelderland
5 september 2019
Rechtbank Gelderland vernietigt 80 natuurvergunningen op basis van het PAS, verwijzend naar een uitspraak van de Raad van State. De vergunningen waren niet rechtsgeldig en moeten opnieuw beoordeeld worden.
Buiten behandeling stellen van opvolgende asielaanvraag en de beslispraktijk van verweerder
30 augustus 2019
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris de asielaanvraag van eiser terecht buiten behandeling heeft gesteld wegens onvoldoende verstrekte informatie. Het beroep is ongegrond.
Asielaanvraag van Eritrese jongere en de beoordeling van geloofwaardigheid van verklaringen over militaire dienstplicht en illegale uitreis
22 augustus 2019
Rechtbank Den Haag vernietigt afwijzing asielaanvraag van Eritrese jongere, oordeelt dat ongeloofwaardigheden in verklaringen niet direct de illegale uitreis in twijfel trekken.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening evenementenvergunning festival ‘Have a nice day’ in Borculo
22 augustus 2019
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, waardoor het festival ‘Have a nice day’ in Borculo kan doorgaan, ondanks bezwaren van omwonenden.
Handhaving van geluidshinder door verkeer van en naar een bedrijf en de toepassing van maatwerkvoorschriften
19 juli 2019
De rechtbank oordeelt dat verweerder niet tot handhaving is overgegaan vanwege het ontbreken van voorschriften, maar dat een later maatwerkvoorschrift wel terecht is opgelegd. Het bezwaar van de eiseres is gegrond verklaard.
Beoordeling van het interstatelijk vertrouwensbeginsel in asielaanvraag van Gülenist met verblijfsrecht in Bulgarije
18 juli 2019
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris zich op het interstatelijk vertrouwensbeginsel mag baseren en dat er geen risico is op uitzetting van eiseres naar Turkije. Beroep ongegrond.
Asielaanvraag en eerwraak: beoordeling van nieuwe elementen in opvolgende aanvraag
12 juli 2019
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en oordeelt dat de opvolgende asielaanvraag terecht niet-ontvankelijk is verklaard, omdat eiser geen nieuwe relevante elementen heeft aangedragen.
Afwijzing aanvraag machtiging tot voorlopig verblijf voor buitenechtelijk kind uit Eritrea
12 juli 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat er geen duurzame relatie tussen de vader en de moeder van het buitenechtelijke kind is aangetoond, en de vader onvoldoende invulling heeft gegeven aan zijn relatie met zijn dochter.
Overdracht van gezinnen met minderjarige kinderen naar Italië onder de Dublinverordening
4 juli 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond in de zaak over de overdracht van een gezin met minderjarige kinderen naar Italië onder de Dublinverordening.
Afwijzing asielaanvraag wegens internationale bescherming in andere EU-lidstaat met verwijzing naar arrest Gnandi
4 juli 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat eiser onvoldoende heeft aangetoond dat hij bij terugkeer naar Griekenland te vrezen heeft voor een behandeling in strijd met het EVRM.
Asielaanvraag en rechtsgevolgen van terugkeerbesluit in het licht van arrest Gnandi
27 juni 2019
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser tegen de niet-ontvankelijk verklaring van zijn asielaanvraag ongegrond, met verwijzing naar het arrest Gnandi.
Omgevingsvergunning voor mestverwerkingsinstallatie en milieueffectrapportage
27 juni 2019
De rechtbank Gelderland vernietigt de omgevingsvergunning voor een mestverwerkingsinstallatie wegens onvoldoende onderbouwing van milieueffecten en ontvankelijkheid van eisers.
Watervergunning voor lozing van afvalwater van een mestverwerkingsinstallatie in de Leerinkbeek
27 juni 2019
Rechtbank Gelderland vernietigt watervergunning voor lozing afvalwater mestverwerkingsinstallatie; onvoldoende motivatie voor afwezigheid m.e.r. en voorschriften.
Tegemoetkoming in planschade door geluidsoverlast van windturbines
10 april 2019
Eisers verzochten om planschadevergoeding door geluidsoverlast van windturbines. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond, oordelend dat de geluidstoename niet leidde tot een significante waardedaling van de woning.
Voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor geitenhouderijen in Gelderland
8 april 2019
De voorzieningenrechter schorst handhavingsbesluiten tegen geitenhouders in Gelderland en wijst verzoeken om voorlopige voorzieningen toe, met proceskostenvergoeding voor verzoekers.
Voorlopige voorziening inzake handhaving geitenstop in Gelderland
19 maart 2019
De voorzieningenrechter schorst de handhaving van de geitenstop in Gelderland tot zes weken na de beslissingen op bezwaar, vanwege belangenafweging in het voordeel van de geitenhouders.
Intrekking verblijfsvergunning regulier wegens verplaatsing hoofdverblijf naar het buitenland
30 januari 2019
Rechtbank Den Haag vernietigt intrekking verblijfsvergunning van Turkse eiser wegens onvoldoende bewijs van verblijf in Nederland. Eiser heeft sterke banden met Nederland en verblijft al meer dan 25 jaar rechtmatig in Nederland.
Afwijzing aanvraag bekostiging internationaal georiënteerd basisonderwijs door de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
22 januari 2019
De rechtbank heeft de aanvraag van De Basis voor bekostiging van IGBO voor de schooljaren 2016-2017 en 2017-2018 afgewezen, omdat deze niet tijdig was ingediend. Het beroep is ongegrond verklaard.
Omgevingsvergunning voor de wijziging van een rundveehouderij naar een biologische pluimveehouderij en de bouw van een pluimveestal
17 januari 2019
De rechtbank Gelderland heeft geoordeeld dat de omgevingsvergunning voor de wijziging van een rundveehouderij naar een biologische pluimveehouderij en de bouw van een pluimveestal rechtmatig is, zonder dat een milieueffectrapport nodig was.
Voorlopige voorziening inzake milieuvergunning voor uitbreiding varkensbedrijf met betrekking tot ammoniak en geuroverlast
12 november 2018
De voorzieningenrechter heeft de schorsing van de milieuvergunning voor de bouw van stallen opgeheven, maar gehandhaafd voor het in gebruik nemen vanwege geuroverlast. Verweerder is veroordeeld in proceskosten.
Afwijzing verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd op basis van onvoldoende middelen van bestaan en arbeidsongeschiktheid
6 november 2018
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning van eiseres wegens onvoldoende middelen van bestaan en onvoldoende motivering van de staatssecretaris over arbeidsongeschiktheid.
Beoordeling van de toets Jaarrekeninglezen door de Examencommissie voor de Beroepsopleiding Advocaten
6 september 2018
De rechtbank Gelderland vernietigt het besluit van de Examencommissie over de toets Jaarrekeninglezen wegens het ontbreken van een vakkamer, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Nadeelcompensatie als gevolg van een peilbesluit met advies van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak
9 juli 2018
Rechtbank Gelderland oordeelt over nadeelcompensatie voor agrariërs door peilbesluit. Bestreden besluiten vernietigd, rechtsgevolgen in stand. Schadevergoeding en wettelijke rente vastgesteld.
Planschade door windmolens in Netterden: beoordeling van planologisch nadeel en geluidsoverlast
2 februari 2018
Rechtbank Gelderland oordeelt over planschade door windmolens in Netterden. Uitzicht en geluidstoename worden beoordeeld. Beroepen van eisers ongegrond verklaard.
Planschade door windmolens in Netterden en de beoordeling van planologisch nadeel
1 februari 2018
De rechtbank oordeelt dat eisers geen planologisch nadeel ondervinden door uitzichtverlies, maar wel door geluidstoename van windmolens. De bestreden besluiten worden vernietigd en verweerder moet opnieuw beslissen.
Toepassing van terugkeerbesluit in asielprocedure en de juridische implicaties voor asielzoekers
31 januari 2018
De rechtbank oordeelt dat een terugkeerbesluit kan worden opgenomen in het afwijzingsbesluit van een asielaanvraag. Eiser's beroep wordt ongegrond verklaard.
Niet-ontvankelijkheid van beroep wegens niet tijdige indiening van gronden in asielzaken
22 december 2017
De rechtbank verklaart de beroepen niet-ontvankelijk wegens niet tijdige indiening van gronden in asielzaken. De gronden zijn pas op 29 augustus 2017 ingediend, terwijl de deadline op 24 en 25 augustus 2017 lag.
Beoordeling van vestigingsalternatief voor Iraakse asielzoeker in Bagdad
18 december 2017
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie ten onrechte een vestigingsalternatief in Bagdad heeft tegengeworpen aan een Iraakse asielzoeker. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Intrekking van omgevingsvergunningen en deskundigenadviezen in bestuursrechtelijke context
13 november 2017
Rechtbank Gelderland vernietigt het besluit van de minister van Economische Zaken om omgevingsvergunningen niet te actualiseren, omdat de aanvraag te beperkt was opgevat.
Vernietiging van een besluit tot verlening van een omgevingsvergunning voor interne verbouwing met betrekking tot een pand in Nijmegen
1 november 2017
Rechtbank Gelderland vernietigt de omgevingsvergunning voor een interne verbouwing in Nijmegen wegens onvoldoende parkeerruimte en schending van de Bouwverordening.
Weigering omgevingsvergunning voor supermarkt in strijd met bestemmingsplan
23 oktober 2017
Rechtbank Gelderland weigert omgevingsvergunning voor supermarkt, oordeelt dat vergunning niet van rechtswege is verleend en verklaart beroep ongegrond.
Intrekking verblijfsvergunning op basis van EU-status als langdurig ingezetene
10 oktober 2017
Rechtbank Den Haag vernietigt intrekking verblijfsvergunning van eiser, die als langdurig ingezetene EU-status had, wegens onvoldoende bewijs van zelfstandigheid.
Asielaanvraag van Iraanse eiser en de beoordeling van de geloofwaardigheid door de Immigratie- en Naturalisatiedienst
25 september 2017
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Iraanse eiser wegens ondeugdelijke motivering en onvoldoende beoordeling van geloofwaardige elementen.
Beroep op Unierecht vanwege gezinsleven en afwijzing verblijfsaanvraag
6 september 2017
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een Guinese eiser ongegrond, omdat zijn verblijf niet noodzakelijk is voor het gezinsleven met zijn Nederlandse partner.
Planschadevergoeding en normaal maatschappelijk risico in bestuursrechtelijke context
16 augustus 2017
Eisers verzochten om planschadevergoeding na de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond en bevestigde de beslissing van het college.
Beëindiging van verblijfsvergunning na langdurig verblijf in Nederland wegens gepleegde misdrijven
13 juli 2017
Rechtbank Den Haag vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning van eiser na 31 jaar verblijf in Nederland, o.a. wegens onvoldoende motivering door de IND.
Beëindiging maatwerkvoorziening op grond van de Wmo 2015 en de beoordeling van de zorgbehoefte van eiser met Alzheimer
5 juli 2017
Rechtbank Gelderland vernietigt de beëindiging van de maatwerkvoorziening van eiser met Alzheimer, oordeelt dat onvoldoende bewijs is voor een Wlz-indicatie en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Vernietiging van het bestreden besluit inzake omgevingsvergunning voor leisurecentrum in Ede
3 juli 2017
De voorzieningenrechter vernietigt het bestreden besluit inzake de omgevingsvergunning voor een leisurecentrum in Ede, omdat geen sprake is van een stedelijk ontwikkelingsproject.
Bestuurlijke boete wegens overtreding van het Arbeidsomstandighedenbesluit met betrekking tot asbestwerkzaamheden
1 juni 2017
Rechtbank Gelderland vernietigt bestuurlijke boete voor overtredingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit inzake asbestwerkzaamheden. Eiseres heeft niet in strijd gehandeld met de regels. Openbaarmaking inspectiegegevens onrechtmatig.
Toepassing van artikel 139 Gemeentewet op publicatie van beheersverordening en handhaving van detailhandel
31 mei 2017
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de last onder dwangsom ten onrechte was opgelegd, omdat de beheersverordening niet in werking was getreden. Beroep gegrond verklaard.
Voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor mestbassin in strijd met bestemmingsplan
21 maart 2017
De voorzieningenrechter heft de voorlopige voorziening op inzake de omgevingsvergunning voor een mestbassin, oordelend dat de vergunning niet in strijd is met het bestemmingsplan.
Omgevingsvergunning voor bouwen supermarkt en gebruik van gronden in strijd met bestemmingsplan
21 maart 2017
Rechtbank Gelderland vernietigt omgevingsvergunning voor supermarkt; eisers sub 2 en 3 niet ontvankelijk verklaard. Parkeerbesluit niet duidelijk onderbouwd.
Last onder dwangsom voor bouwen van diverse bouwwerken binnen bestemming Natuur, met betrekking tot speeltoestellen en handhaving
16 maart 2017
Rechtbank Gelderland vernietigt last onder dwangsom voor speeltoestellen, maar handhaving voor overige bouwwerken blijft staan. Proceskosten worden vergoed.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een Action in ’s-Heerenberg en de rechtsgevolgen van het besluit
28 februari 2017
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor de bouw van een Action in ’s-Heerenberg vanwege het ontbreken van een verklaring van geen bedenkingen, maar laat de rechtsgevolgen in stand omdat deze later alsnog is verkregen.
Voorlopige voorziening inzake kapvergunningen voor bomen in Epe
10 februari 2017
De voorzieningenrechter heft de voorlopige voorziening op en wijst de verzoeken om voorlopige voorziening af, waardoor de kap van bomen in Epe is toegestaan.
Bestuurlijke boete voor overtredingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit met betrekking tot asbestverwijdering
26 januari 2017
Rechtbank Gelderland bevestigt bestuurlijke boete van € 75.600 voor veertien overtredingen van het Arbeidsomstandighedenbesluit door bedrijf zonder certificaat voor asbestverwijdering.
Weigering persoonsgebonden omgevingsvergunning voor permanente bewoning van recreatiewoningen
24 november 2016
Rechtbank Gelderland vernietigt de weigering van de gemeente om persoonsgebonden omgevingsvergunningen te verlenen voor permanente bewoning van recreatiewoningen, wegens onredelijkheid van de beleidsregel.
Weigering omgevingsvergunning voor varkenshouderij door gemeenteraad en de gevolgen voor goede ruimtelijke ordening
25 oktober 2016
Rechtbank Gelderland vernietigt de weigering van de omgevingsvergunning voor een varkenshouderij, omdat de gemeenteraad onvoldoende motiveerde dat het project in strijd is met de goede ruimtelijke ordening.
Opheffing van voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor bouwproject met parkeerbehoefte
23 september 2016
De voorzieningenrechter heft de voorlopige voorziening op, nu het bouwplan voldoet aan de parkeernorm. Het college wordt in de proceskosten veroordeeld.
Beroep tegen het niet tijdig bekendmaken van een omgevingsvergunning van rechtswege
21 juli 2016
RetailPlan B.V. heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig bekendmaken van een omgevingsvergunning. De rechtbank oordeelt dat de brief van 21 mei 2015 geen aanvraag is, waardoor geen vergunning van rechtswege is ontstaan. Het beroep is ongegrond.
Bestuurlijke boete en vervallenverklaring studiefinanciering wegens recidive en hoorplicht
12 juli 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat eiser ten onrechte niet is gehoord, bevestigt boete van 100% maar herroept vervallenverklaring studiefinanciering wegens gebrek aan belangenafweging.
Niet-ontvankelijk verklaring van bezwaar wegens termijnoverschrijding en analoge toepassing van artikel 6:9 Awb
7 juli 2016
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep gegrond en vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaar van eiser, omdat verweerder niet ondubbelzinnig heeft gewezen op de toepasselijkheid van artikel 6:9 Awb.
Beroep tegen besluit over verantwoording persoonsgebonden budget en kosten hotelovernachtingen
14 juni 2016
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de afwijzing van kosten voor pgb en hotelovernachtingen. De rechtbank verklaart het beroep gegrond en vernietigt het bestreden besluit.
Toekenning van WW-uitkering en de gevolgen van het gewijzigde Dagloonbesluit werknemersverzekeringen
7 juni 2016
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, oordelend dat de wijziging in het Dagloonbesluit niet in strijd is met de WW en dat er geen compensatieregeling nodig is.
Voorlopige voorziening inzake dwangsombesluiten van de gemeente Apeldoorn betreffende handhaving van bestemmingsplan en vergunningen
31 mei 2016
De voorzieningenrechter schorst de dwangsombesluiten voor de zwemvijver en het hekwerk, verlengt de begunstigingstermijn voor andere lasten, en veroordeelt de gemeente tot vergoeding van proceskosten.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op aanvraag voor maatwerkvoorziening huishoudelijke hulp Wmo 2015
26 mei 2016
Eiser heeft beroep ingesteld tegen het niet tijdig beslissen op zijn aanvraag voor huishoudelijke hulp. De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt het besluit van verweerder en kent eiser vier uren huishoudelijke hulp per week toe.
Beoordeling van de verantwoording van persoonsgebonden budgetten en terugvordering door zorgkantoor
19 april 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt dat eiseres recht heeft op inhoudelijke beoordeling van haar verantwoording van pgb's voor 2013 en 2014, vernietigt het bestreden besluit en draagt verweerder op een nieuw besluit te nemen.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een basisschool en buitenschoolse opvang met afwijking van parkeernormen
14 april 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt over omgevingsvergunning voor basisschool en opvang. Bepaalde eisers zijn niet ontvankelijk, overige eisers wel. Parkeerbalans en geluidseisen voldoen aan wetgeving. Proceskosten toegewezen aan eisers.
Terugvordering heffingskortingen op basis van de Participatiewet
12 april 2016
Rechtbank Gelderland vernietigt het besluit tot terugvordering van heffingskortingen, oordeelt dat eiseres de inlichtingenplicht niet heeft geschonden en herroept het besluit voor 2013.
Herziening studiefinanciering en oplegging van een boete in het kader van de Wet studiefinanciering 2000
31 maart 2016
Rechtbank Gelderland oordeelt over herziening studiefinanciering en boete. Eiser ontkent overtreding, maar bewijs is onvoldoende. Boete wordt verlaagd.
Beroep tegen intrekking WGA-uitkering en omzetting naar IVA-uitkering
12 november 2015
Rechtbank Gelderland vernietigt het besluit van het UWV om de WGA-uitkering van de werkneemster in te trekken en om te zetten naar een IVA-uitkering. Eiseres is niet verplicht loon door te betalen. Proceskosten van € 1225 worden toegewezen aan eiseres.
Voorlopige voorziening inzake last onder dwangsom en begunstigingstermijn in bestuursrechtelijke procedure
11 november 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, maar schorst het besluit tot invordering van dwangsommen tot zes weken na de uitspraak op het beroep. Verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten van verzoeker.
Tussenuitspraak over de geuremissie van een mestdrooginstallatie en de vergunningverlening voor een legpluimveebedrijf
29 oktober 2015
Tussenuitspraak over de geuremissie van een mestdrooginstallatie en vergunningverlening voor een legpluimveebedrijf. Gebreken in besluit moeten hersteld worden.
Verlenging van de verjaringstermijn van dwangsommen door uitstel van betaling
25 september 2015
De voorzieningenrechter verlengt de verjaringstermijn van dwangsommen door uitstel van betaling, zodat de bevoegdheid tot invordering niet verjaart voordat de bodemzaak is behandeld.
Geschil over voorschriften verbonden aan omgevingsvergunning en de noodzaak van een nieuwe vergunning
18 augustus 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat geen nieuwe vergunning nodig is voor wijziging van Euralcode van afvalstoffen. Bestreden besluit vernietigd en proceskosten vergoed.
Boete opgelegd aan werkgever wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
18 augustus 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat eiseres een boete van € 48.000 terecht kreeg opgelegd voor het in dienst nemen van vreemdelingen zonder tewerkstellingsvergunning. Boete gematigd tot € 41.500.
Boete opgelegd aan werkgever wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen met betrekking tot Bulgaarse werknemers
18 augustus 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat een boete van € 24.000 voor een werkgever wegens overtreding van de Wav terecht was, maar vermindert deze tot € 17.100 vanwege procedurele vertraging.
Preventieve last onder dwangsom in verband met het voornemen om grond te storten in ontgrondingenplas
16 juli 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt over een preventieve last onder dwangsom voor grondstorting in een ontgrondingenplas. Beroep gegrond, besluit vernietigd, rechtsgevolgen in stand gehouden.
Planschadeprocedure met passieve risicoaanvaarding en onvoldoende onderbouwing van kapitalisatiefactor en verbouwingskosten
16 juli 2015
De rechtbank Gelderland oordeelt in een planschadeprocedure dat de passieve risicoaanvaarding niet terecht is tegengeworpen en dat de kapitalisatiefactor en verbouwingskosten onvoldoende zijn onderbouwd. Verweerder moet een nieuw besluit nemen.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake Wet openbaarheid van bestuur
7 juli 2015
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk inzake de Wet openbaarheid van bestuur, omdat er al een besluit was genomen door de gemeente.
Schorsing van een omgevingsvergunning voor een motorcrossterrein in Zelhem na belangenafweging
2 juli 2015
De voorzieningenrechter schorst de omgevingsvergunning voor een motorcrossterrein in Zelhem na belangenafweging, maar staat de wedstrijd van 15 en 16 augustus 2015 toe onder voorwaarden.
Toerekening van winstuitkering en werkgeversbijdrage in het kader van de WAO
23 juni 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt over de toerekening van een winstuitkering en werkgeversbijdrage aan de WAO-uitkering van eiseres. De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder en draagt op een nieuw besluit te nemen.
Schorsing van omgevingsvergunning voor de bouw van appartementen in Ede
19 juni 2015
De voorzieningenrechter schorst de omgevingsvergunning voor de bouw van appartementen in Ede, o.b.v. strijd met bestemmingsplan. Verweerder moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Weigering omgevingsvergunning voor houtmotsilo en ketelhuis in strijd met bestemmingsplan
26 mei 2015
Rechtbank Gelderland weigert omgevingsvergunning voor houtmotsilo en ketelhuis, oordeelt dat deze in strijd zijn met het bestemmingsplan en niet als bijbehorend bouwwerk kunnen worden aangemerkt.
Beoordeling van de verjaring van invorderingsbesluiten in bestuursrechtelijke context
26 mei 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de verjaring van de mogelijkheid tot invordering van dwangsommen is ingetreden, waardoor de beroepen van eiser niet-ontvankelijk zijn.
Handhaving van een zonder vergunning gebouwd ketelhuis en de beoordeling van de dwangsom
26 mei 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt dat handhaving van een zonder vergunning gebouwd ketelhuis gerechtvaardigd is en dat de opgelegde dwangsom van € 50.000 redelijk is. Eiser's beroep wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van het beroep inzake omgevingsvergunning en last onder dwangsom
26 mei 2015
Rechtbank Gelderland vernietigt het bestreden besluit inzake omgevingsvergunning, oordeelt dat eiser niet als overtreder kan worden aangemerkt en verklaart het bezwaar gegrond.
Weigering omgevingsvergunning voor oprichting van bedrijfsgebouwen ten behoeve van recreatieve verblijfsrecreatie in Natura 2000-gebied Veluwe
31 maart 2015
Rechtbank Gelderland weigert omgevingsvergunning voor bedrijfsgebouwen in Natura 2000-gebied vanwege gebrek aan passende beoordeling van ecologische gevolgen.
Beoordeling van de toekenning van hulp bij het huishouden op basis van de Wmo en de onverbindendheid van de gemeentelijke verordening
24 maart 2015
Rechtbank Gelderland vernietigt de toekenning van 5 ½ uur hulp bij het huishouden aan eiseres, oordeelt dat de verordening onverbindend is en kent tijdelijk 7 uur hulp per week toe.
Planschadevergoeding en herstel van planologische mogelijkheden in Maasdriel
12 maart 2015
Rechtbank Gelderland oordeelt over planschadevergoeding en inkomensschade in Maasdriel. Eiser krijgt € 330.000 voor planschade en € 1.293,25 voor inkomensschade. Besluit van 1 april 2014 vernietigd.
Verzoek om regularisatie op grond van het Verdrag betreffende de sociale zekerheid van Rijnvarenden
19 februari 2015
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de aanvraag voor regularisatie van eiser op grond van het Verdrag betreffende de sociale zekerheid van Rijnvarenden en verklaart het beroep gegrond.
Verplichting tot inzet van een gezinsmanager in het kader van bijstandsverlening en de rechtsbescherming van de betrokkenen
17 februari 2015
Rechtbank Gelderland vernietigt de verplichting tot inzet van een gezinsmanager, oordeelt dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de noodzaak hiervan en verklaart het beroep van eiseres gegrond.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening omgevingsvergunning voor biomassacentrale Zutphen
2 februari 2015
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is aangetoond in de zaak rondom de omgevingsvergunning voor een biomassacentrale in Zutphen.
Schorsing van betaling AOW-pensioen en medewerkingseisen aan de Sociale Verzekeringsbank
20 januari 2015
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep ongegrond inzake de schorsing van de AOW-betaling van eiser, die weigerde medewerking te verlenen aan de Sociale Verzekeringsbank.
Beëindiging WW-uitkering en inkomstenaftrekregeling bij meerdere dienstbetrekkingen
9 september 2014
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij niet in aanmerking komt voor de inkomstenaftrekregeling na beëindiging van haar WW-uitkering.
Bestuurlijke rechtszaak over omgevingsvergunning en akoestisch onderzoek voor horecagelegenheid
3 juli 2014
Rechtbank Gelderland vernietigt omgevingsvergunning voor horecagelegenheid wegens onzorgvuldigheid en onvoldoende akoestisch onderzoek. Verweerder moet binnen drie maanden opnieuw beslissen.
Beoordeling van inkomsten uit een persoonsgebonden budget (PGB) als arbeid in het kader van de WIA
24 juni 2014
De rechtbank oordeelt dat inkomsten uit een PGB als arbeid moeten worden aangemerkt en dat eiser geen recht heeft op een uitlooptermijn van één jaar. Het beroep is ongegrond, maar het UWV wordt veroordeeld in de proceskosten van eiser.
Afwijzing verblijfsvergunning asiel en inreisverbod voor vreemdeling met ernstige misdrijven
29 april 2014
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een vreemdeling tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel niet-ontvankelijk, maar het beroep tegen inreisverbod gegrond; rechtsgevolgen blijven in stand.
Afwijzing handhavingsverzoek antennespriet op antennemast in Hoog Soeren
15 april 2014
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van eiser 1 ongegrond, het beroep van eiseres 9 niet-ontvankelijk en het beroep van eisers 2-8 gegrond. Het bestreden besluit wordt vernietigd omdat de antennespriet als bouwwerk moet worden aangemerkt en een omgevingsvergunning vereist is.
Verzoek om openbaarmaking naam arbodienstverlener in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur
27 maart 2014
De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak over openbaarmaking van de naam van een arbodienstverlener.
Einduitspraak inzake bestuursdwang en invordering dwangsom in omgevingsrechtelijke context
11 maart 2014
Rechtbank Gelderland vernietigt het bestreden besluit inzake bestuursdwang en invordering dwangsom, oordeelt dat de last is overtreden en herroept het primaire besluit II.
Bevoegdheid tot invordering van een verbeurde dwangsom en de rol van de bestuursrechter
25 februari 2014
De rechtbank oordeelt dat de bevoegdheid tot invordering van een verbeurde dwangsom is verjaard en vernietigt het invorderingsbesluit. Het beroep tegen het dwangsombesluit wordt ongegrond verklaard. Verweerder wordt veroordeeld in de proceskosten van eiser.
Tussenuitspraak inzake omgevingsvergunning voor onbemand tankstation in Epe
18 februari 2014
Tussenuitspraak over omgevingsvergunning voor onbemand tankstation in Epe. De rechtbank stelt dat de voorschriften gebreken vertonen en geeft verweerder zes weken om deze te herstellen.
Intrekking van certificaat SC-530 voor asbestwerkzaamheden en de rechtsgeldigheid van de categorisering van afwijkingen
13 februari 2014
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond en bevestigt de onvoorwaardelijke intrekking van het SC-530 certificaat wegens afwijkingen in asbestwerkzaamheden.
Onrechtmatige omgevingsvergunning voor tijdelijke fietsenstalling bij station Elst
13 februari 2014
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken om voorlopige voorziening af, oordelend dat de belangen van vergunninghouder zwaarder wegen dan die van verzoekers in de zaak rondom de tijdelijke fietsenstalling bij station Elst.
Onbevoegdheid van de rechtbank in bestuursrechtelijke geschillen omtrent omgevingsvergunningen en watervergunningen
21 januari 2014
Rechtbank Gelderland verklaart zich onbevoegd in geschil over omgevings- en watervergunningen voor zandwinproject Geertjesgolf, beroepen worden doorgezonden naar de Raad van State.
Vernietiging van de afwijzing van de asielaanvraag van een Armeense eiseres op basis van twijfel aan de betrouwbaarheid van het individuele ambtsbericht
17 januari 2014
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Armeense eiseres vanwege twijfel aan de betrouwbaarheid van het individuele ambtsbericht van de Minister van Buitenlandse Zaken.
Weigering veranderingsvergunning en voorlopige voorziening in het bestuursrecht
22 november 2013
De voorzieningenrechter heeft de weigering van de veranderingsvergunning aan Ekro B.V. bevestigd, maar de handhaving van de last geschorst tot tien weken na de uitspraak.
Herhaalde asielaanvraag van Tamil uit Sri Lanka met beroep op veiligheidssituatie van terugkerende Tamils
15 oktober 2013
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een Tamil uit Sri Lanka ongegrond, omdat er geen nieuwe feiten zijn die de eerdere afwijzing van zijn asielaanvraag ondermijnen.
Intrekking verblijfsvergunningen kennismigranten en loonbegrip in het bestuursrecht
24 september 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de intrekking van verblijfsvergunningen van kennismigranten rechtmatig is, omdat het loon van eiser onder de norm ligt. De werknemersbijdrage Zvw telt niet mee als loon.
Afwijzing verzoek tot bemiddeling door het College voor zorgverzekeringen op grond van de Zorgverzekeringswet
19 september 2013
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van een niet-rechtmatig verblijvende vreemdeling ongegrond, omdat het CVZ terecht het verzoek om bemiddeling afwees en geen besluit nam.
Opheffing van een ordemaatregel in het bestuursrecht inzake medische zorg voor vreemdelingen
28 augustus 2013
De voorzieningenrechter heft de ordemaatregel op die op 16 augustus 2013 was getroffen, omdat de toegankelijkheid van de medische zorg in een andere kliniek is gewaarborgd.
Toezegging staatssecretaris medische behandeling in land van herkomst na uitzetting
16 augustus 2013
De Rechtbank Den Haag heeft op 16 augustus 2013 een voorlopige voorziening toegewezen voor Guinese verzoekers, waarbij verweerder de kosten van medische behandeling vergoedt tot drie maanden na uitzetting.
Omgevingsvergunning voor het bouwen van een bedrijfshal en gerelateerde werkzaamheden in Lochem
15 augustus 2013
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep ongegrond en handhaaft de omgevingsvergunning voor Atop Recycling B.V. voor het bouwen van een bedrijfshal in Lochem.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een inreisverbod van tien jaar voor een vreemdeling met een strafblad
27 juni 2013
Rechtbank Den Haag vernietigt een inreisverbod van tien jaar voor eiser, oordelend dat de motivering van verweerder onvoldoende is en dat zwaardere eisen gelden voor inreisverboden langer dan vijf jaar.
Bestuursrechtelijke procedure inzake aanvraag en bezwaar Liander N.V. tegen de Minister van Infrastructuur en Milieu
18 juni 2013
Rechtbank Gelderland vernietigt het besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu inzake de aanvraag van Liander N.V. en verklaart het beroep gegrond.
Wijziging van omgevingsvergunningen met betrekking tot geurvoorschriften in het belang van milieubescherming
11 juni 2013
Rechtbank Gelderland vernietigt besluit tot wijziging van omgevingsvergunningen voor geurvoorschriften, oordeelt dat wijziging noodzakelijk is voor milieubescherming en veroordeelt verweerder in proceskosten.
Omgevingsvergunning voor gebruik van een pand in strijd met het bestemmingsplan ten behoeve van een jongerencentrum
7 mei 2013
Rechtbank Gelderland vernietigt omgevingsvergunning voor jongerencentrum in Wageningen wegens strijd met bestemmingsplan en onvoldoende motivering voor parkeerplaatsen.
Beoordeling van asielaanvraag van Sri Lankaanse Tamil in verband met risico op vervolging bij terugkeer naar Sri Lanka
26 april 2013
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Sri Lankaanse Tamil, o.b.v. nieuw gebleken feiten over risico's bij terugkeer naar Sri Lanka.
Voorlopige voorziening inzake bestuursdwang en kostenbeschikkingen Waterwet
26 april 2013
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is aangetoond in de zaak betreffende bestuursdwang en kostenbeschikkingen onder de Waterwet.
Maatwerkvoorschriften voor geluidsnormen in horecabedrijf te Apeldoorn
24 april 2013
De rechtbank verklaart het beroep van een horecabedrijf ongegrond, waarbij maatwerkvoorschriften voor geluidsnormen zijn opgelegd. De eis om deuren gesloten te houden tijdens muziek is niet onredelijk bevonden.
Omgevingsvergunning voor het verplaatsen van een inrit en het veranderen van een milieu-inrichting ten behoeve van de politieacademie in Apeldoorn
24 april 2013
Rechtbank Gelderland vernietigt omgevingsvergunning voor politieacademie in Apeldoorn wegens onzorgvuldige voorbereiding en onjuiste verkeersgegevens. Beroep van eisers gegrond verklaard.
Gebruik van een helihaven in strijd met bestemmingsplan en de rol van luchthavenregelingen
12 februari 2013
Rechtbank Oost-Nederland verklaart het beroep van een B.V. niet-ontvankelijk en het beroep van de eiser ongegrond, wegens gebruik van een helihaven in strijd met het bestemmingsplan.
Schotpoort Milieu Service B.V. en Schotpoort Traffic Center B.V. tegen het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland over vergunningplicht en lasten onder dwangsom
19 december 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat Schotpoort Milieu Service B.V. vergunningplichtig is voor afvalstoffenactiviteiten, maar dat Schotpoort Traffic Center B.V. niet als één inrichting met haar kan worden beschouwd. Lasten onder dwangsom voor Schotpoort Milieu worden niet geschorst, maar die voor Traffic Center wel.
Toepassing van richtlijnbepalingen inzake verblijfsvergunning voor studenten en rechtszekerheid
24 november 2012
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van een verblijfsvergunning voor een studente wegens onvoldoende studievoortgang, omdat de relevante richtlijn niet correct is omgezet in nationale wetgeving.
Bezwaar tegen aanhoudingsbesluit bouwvergunning eerste fase en mededeling bouwvergunning van rechtswege
22 november 2012
Rechtbank Arnhem verklaart bezwaar tegen aanhoudingsbesluit bouwvergunning niet-ontvankelijk, maar vernietigt mededeling bouwvergunning van rechtswege. Eiseres krijgt gelijk in bezwaar en proceskosten worden vergoed.
Oplegging van een last onder dwangsom in het kader van milieuvergunningen en het verbod van détournement de pouvoir
23 oktober 2012
Rechtbank Arnhem vernietigt de last onder dwangsom opgelegd aan B.V. wegens overtreding van milieuvoorschriften, oordeelt dat verweerder handelde in strijd met het verbod van détournement de pouvoir.
Afwijzing asielaanvraag op basis van verblijfsrecht in Malta en toepassing van de Vreemdelingenwet 2000
2 oktober 2012
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt afwijzing asielaanvraag van eiser, oordeelt dat verblijfsrecht in Malta niet kan worden tegengeworpen en beveelt nieuw besluit.
Toepassing van richtlijn 2004/38/EG op aanvragen inreisvisum voor minderjarige kinderen van partner van EU-burger
27 september 2012
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de aanvragen voor inreisvisum van minderjarige kinderen van een EU-partner ten onrechte zijn afgewezen. Beroep gegrond verklaard, besluit vernietigd maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Beoordeling van de wijziging van het beleid inzake vrijstelling van het paspoortvereiste voor naturalisatie
4 september 2012
De rechtbank Arnhem verklaart het beroep van eiser ongegrond, die betoogde dat hij ten onrechte niet was vrijgesteld van het paspoortvereiste voor naturalisatie. De rechtbank oordeelt dat de minister voldoende heeft gemotiveerd waarom de vrijstelling niet meer geldt en dat eiser onvoldoende bewijsnood heeft aangetoond.
Handhaving van omgevingsvergunning en vergunningplicht voor metaalrecycling
3 juli 2012
Rechtbank Arnhem verklaart beroep ongegrond inzake handhaving omgevingsvergunning voor metaalrecycling. Eisers konden niet aantonen dat vergunningplicht van toepassing was.
Asielaanvraag van een Mandeeër uit Irak en de beoordeling van mensenrechtenschendingen
29 juni 2012
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Mandeeër uit Irak gegrond verklaard, omdat onvoldoende is aangetoond dat hij niet systematisch wordt blootgesteld aan onmenselijke behandelingen in Irak.
Beroep tegen inreisverbod gelijktijdig met asielbesluit
24 mei 2012
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het inreisverbod ongegrond, oordelend dat het inreisverbod onderdeel uitmaakt van de afwijzing van de asielaanvraag en dat de opgelegde duur van tien jaar rechtmatig is.
Afwijzing van aanvragen voor machtiging tot voorlopig verblijf op basis van tegenstrijdige verklaringen
24 mei 2012
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de aanvragen voor een machtiging tot voorlopig verblijf wegens schending van artikel 4:7 Awb, en veroordeelt de verweerder in proceskosten.
Gedeeltelijke opheffing bouwstop en preventieve last onder dwangsom in verband met omgevingsvergunning
3 mei 2012
De voorzieningenrechter heeft de bouwstop en preventieve last onder dwangsom niet opgeheven, omdat er geen bijzondere omstandigheden zijn. De schorsing wordt verlengd tot zes weken na bekendmaking van het besluit op bezwaar.
Beoordeling van noodzakelijke kosten voor contra-expertise dactyloscopie in asielprocedure
26 april 2012
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een asielzoeker ongegrond over de vergoeding van kosten voor contra-expertise dactyloscopie, oordelend dat deze kosten niet noodzakelijk zijn volgens de Rva 2005.
Wijziging van last onder dwangsom in last onder bestuursdwang en schadevergoeding bij bestuursdwang
24 april 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de last onder dwangsom onrechtmatig was en wijzigt deze in bestuursdwang. Kosten van bestuursdwang kunnen niet op eiser worden verhaald. Schadevergoeding wordt afgewezen.
Beroep tegen invorderingsbesluit dwangsommen wegens bouwen zonder omgevingsvergunning
24 april 2012
Beroep ongegrond verklaard tegen invorderingsbesluit dwangsommen wegens bouwen zonder omgevingsvergunning. Eiser kan worden verweten dat hij de last heeft overtreden.
Afwijzing asielaanvraag op basis van interstatelijk vertrouwensbeginsel met betrekking tot Hongarije
20 april 2012
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Ethiopische eiser afgewezen, oordelend dat Hongarije verantwoordelijk is voor de behandeling en dat er geen bewijs is van schending van verdragsverplichtingen.
Bouw van een windturbinepark met vrijstelling op basis van de Crisis- en herstelwet
15 maart 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt over de bouw van een windturbinepark en vernietigt de vergunning voor de meest oostelijke turbine vanwege afstandseisen, maar laat andere rechtsgevolgen in stand.
Asielaanvraag van Somaliër in verband met humanitaire situatie en risico op vervolging door Al Shabaab
27 januari 2012
De rechtbank verklaart het beroep van een Somaliër ongegrond, die vreesde voor vervolging door Al Shabaab en een verslechterde humanitaire situatie aanvoerde als reden voor zijn asielaanvraag.
Planschadevergoeding en compensatie in natura bij bestemmingsplanwijziging
26 januari 2012
Rechtbank Arnhem oordeelt over planschadevergoeding en compensatie in natura. Eiseres krijgt € 3.500 voor overschrijding redelijke termijn en proceskosten van € 874 vergoed.
Beoordeling van vrijstellingsbesluit en bouwvergunningen voor woningbouw nabij hotel in Renkum
17 januari 2012
Rechtbank Arnhem vernietigt vrijstellingsbesluit en bouwvergunningen voor woningbouw nabij hotel in Renkum wegens overschrijding van bevoegdheid door verweerder.
Vergewisplicht van de reisvoorwaarden bij overdracht van vreemdelingen naar een Dublinland
11 november 2011
De rechtbank oordeelt dat de vergewisplicht niet geldt voor vreemdelingen die op basis van de Dublinverordening worden uitgezet. Eiser's betoog faalt, en de rechtsgevolgen van het bestreden besluit blijven in stand.
Toepassing van artikel 64 van de Vreemdelingenwet 2000 inzake feitelijke toegankelijkheid van medische zorg voor vreemdelingen
11 november 2011
De voorzieningenrechter wijst het verzoek van een Ghanese vreemdeling om uitzetting te voorkomen af, omdat hij onvoldoende bewijs heeft geleverd dat medische zorg in Ghana niet toegankelijk is.
Afwijzing asielaanvraag van Afghaanse vreemdeling op basis van ongeloofwaardigheid en onvoldoende bewijs van gevaar in herkomstgebied
13 oktober 2011
De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Afghaanse vreemdeling afgewezen wegens ongeloofwaardigheid van het asielrelaas en onvoldoende bewijs van gevaar in de provincie Herat.
Tijdelijke omgevingsvergunning voor jongeren ontmoetingsplaats in strijd met bestemmingsplan
6 oktober 2011
De voorzieningenrechter schorst de tijdelijke omgevingsvergunning voor een jongeren ontmoetingsplaats in de gemeente Buren wegens strijd met het bestemmingsplan en onvoldoende onderbouwing van tijdelijke behoefte.
Aanwijzing van een pand als gemeentelijk monument en de beoordeling van de bouwkundige staat
4 oktober 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt over de aanwijzing van een pand als gemeentelijk monument. Eiseres betwist de aanwijzing op basis van de bouwkundige staat en oorspronkelijke vorm. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de aanwijzing.
Woonvoorziening en persoonsgebonden budget voor keukenaanpassing in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning
20 september 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat eiseres recht heeft op een pgb van € 12.612,88 voor keukenaanpassing, vernietigt het besluit van verweerder en wijst schadevergoeding toe.
Beoordeling van de bouwvergunning voor agrarische nevenactiviteiten en de rechtsgeldigheid van het bestemmingsplan
15 september 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt over de bouwvergunningen voor agrarische nevenactiviteiten en concludeert dat de werkplaats/kantoor niet in overeenstemming is met de agrarische bestemming.
Beoordeling van nieuwe asielmotieven in het kader van de Vreemdelingenwet 2000
8 september 2011
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat nieuwe asielmotieven niet in de procedure kunnen worden beoordeeld en de intrekking van de verblijfsvergunning terecht was.
Niet-ontvankelijkheid van beroep wegens niet tijdig betalen griffierecht
14 juli 2011
De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk wegens niet tijdig betalen van griffierecht, wat doorwerkt naar het beroep van rechtswege tegen het invorderingsbesluit.
Afwijzing asielaanvraag op basis van interstatelijk vertrouwensbeginsel en de situatie in Italië
30 juni 2011
De rechtbank verklaart het beroep van een Somalische moeder ongegrond, omdat niet is aangetoond dat Italië zijn verdragsverplichtingen niet naleeft, ondanks gebreken in de asielprocedure.
Weigering bouwvergunning voor een Forensisch Psychiatrisch Centrum in Zetten
21 juni 2011
De rechtbank heeft de weigering van de bouwvergunning voor een Forensisch Psychiatrisch Centrum in Zetten bevestigd, omdat het plan in strijd was met de bestemming 'bijzondere doeleinden'.
Verzoek om handhaving met betrekking tot bewoning door buitenlandse werknemers van een voormalig klooster
24 mei 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de tijdelijke huisvesting van buitenlandse werknemers in een voormalig klooster niet in strijd is met het bestemmingsplan. Beroep tegen eerdere besluiten niet-ontvankelijk en ongegrond verklaard.
Planschadevergoeding en voorzienbaarheid bij bouwprojecten
24 mei 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de planschadevergoeding terecht is vastgesteld. Eiser betoogt dat de bouw van een woning voorzienbaar was, maar de rechtbank wijst dit af en verklaart het beroep ongegrond.
Beoordeling van asielaanvragen van vreemdelingen uit Somalië en de toepassing van vestigingsalternatieven
14 april 2011
De rechtbank vernietigt de besluiten van de Minister voor Immigratie en Asiel inzake de asielaanvragen van twee Somaliërs, o.a. vanwege onvoldoende motivering van het vestigingsalternatief in Centraal- en Zuid-Somalië.
Toetsing van een bouwvergunning voor een woning op de grens van bestemmingsplannen van Nijkerk en Barneveld
29 maart 2011
Rechtbank Arnhem weigert bouwvergunning voor woning op perceel in Nijkerk en Barneveld, o.a. vanwege bestemmingsplanvoorschriften en beleid tegen extra woningen in het buitengebied.
Afwijzing asielaanvraag van Roma-eisers uit Macedonië op grond van veilig land van herkomst
24 maart 2011
De rechtbank heeft de asielaanvraag van Roma-eisers uit Macedonië afgewezen, oordelend dat Macedonië een veilig land van herkomst is en dat er geen bewijs is dat de verdragsverplichtingen niet worden nageleefd.
Onvoldoende gemotiveerd geloofwaardigheidsoordeel in asielprocedure
8 maart 2011
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag wegens onvoldoende gemotiveerd geloofwaardigheidsoordeel en schending van de motiveringsplicht.
Tegemoetkoming Scholieren en bijstandsaanvraag in het kader van de Wwb
27 januari 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de Wtos niet toereikend is voor de kosten van levensonderhoud van eiseres, waardoor haar aanvraag voor bijstand ten onrechte is afgewezen. Beroep gegrond verklaard.
Toetsing van de geloofwaardigheid van het asielrelaas en de beoordeling van vermoedens in het vreemdelingenrecht
13 januari 2011
De rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning asiel van eiser, omdat de geloofwaardigheid van zijn asielrelaas niet correct is beoordeeld.
Bepaling van de hoogte van het planschadebedrag en de toepassing van de staffelmethode in bestuursrechtelijke procedures
4 januari 2011
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de staffelmethode voor planschadevergoeding niet zonder nadere motivering kan worden toegepast en verklaart het beroep gegrond.
Afwijzing verblijfsdocument voor derde lander als familielid van gemeenschapsonderdaan
9 december 2010
Rechtbank 's-Gravenhage wijst de aanvraag van een Ghanese eiser voor een verblijfsdocument af, omdat zijn Nederlandse echtgenote niet als gemeenschapsonderdaan wordt erkend. Eiser heeft geen rechtmatig verblijf als familielid van een gemeenschapsonderdaan.
Strijdigheid van het beleid voor Turkse zelfstandigen met de standstillbepaling in het Aanvullend Protocol
16 november 2010
De rechtbank oordeelt dat het beleid voor Turkse zelfstandigen in strijd is met de standstillbepaling van het Aanvullend Protocol, waardoor de aanvraag voor een verblijfsvergunning ten onrechte werd afgewezen.
Inhouding van uitkering aan asielzoeker wegens niet-naleving meldplicht
16 november 2010
De rechtbank verklaart het beroep van een asielzoeker ongegrond, die € 15,- inhouding op haar uitkering kreeg wegens niet-naleving van de meldplicht bij het COA.
Strijdigheid van het beleid voor Turkse zelfstandigen met de standstillbepaling in het Aanvullend Protocol
16 november 2010
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat het beleid voor Turkse zelfstandigen in strijd is met de standstillbepaling, waardoor de afwijzing van de verblijfsvergunning onterecht was.
Beoordeling arbeidsmarktaantekening voor geestelijk voorganger in het vreemdelingenrecht
11 november 2010
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de onjuiste arbeidsmarktaantekening van eiser, geestelijk voorganger, en oordeelt dat deze moet voldoen aan de WAV en Vw 2000.
Vergoeding van medische kosten voor asielaanvraag en de toepassing van de Opvangrichtlijn
11 november 2010
Eiseres verzocht om vergoeding van medische kosten voor haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelt dat de Opvangrichtlijn geen recht op vergoeding biedt, omdat eiseres niet in de TNV verbleef. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Toetsing van de taalanalyse in asielprocedure en de vergewisplicht van de verweerder
11 november 2010
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt het besluit van de Minister van Justitie om de asielaanvraag van eiser af te wijzen, maar laat de rechtsgevolgen in stand vanwege onvoldoende onderbouwing van de taalanalyse.
Weigering verblijfsvergunning op grond van de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet
12 oktober 2010
De rechtbank 's-Gravenhage weigert eisers een verblijfsvergunning op grond van de Regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet, omdat hen artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag is tegengeworpen. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Last onder dwangsom wegens strijd met het Gebruiksbesluit en brandveiligheidseisen
1 oktober 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt over handhaving brandveiligheidseisen en last onder dwangsom aan Vrije Markt Tiel. Beroepen gedeeltelijk gegrond, maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Asielaanvraag en Eurodac-gegevens in vreemdelingenrechtelijke procedure
7 september 2010
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij niet ononderbroken in Nederland heeft verbleven en de Eurodac-gegevens voldoende bewijs leveren voor de afwijzing van zijn asielaanvraag.
Bouwen van beperkte betekenis en handhaving van de Woningwet
3 augustus 2010
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de constructie met doek geen overtreding van de Woningwet is. Eiseres is geen overtreder van de vlaggenmasten, maar de rechtszekerheid verzet zich tegen handhaving. Beroep gegrond, besluit vernietigd.
Verlening verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd en rechtszekerheidsbeginsel
3 augustus 2010
Rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep gegrond en vernietigt het besluit van de Staatssecretaris inzake de verblijfsvergunning, met veroordeling in proceskosten.
Bevoegdheid tot uitgifte van WKK-certificaten door CertiQ en niet-ontvankelijkheid van vorderingen van Dow en Elsta
14 juli 2010
De rechtbank verklaart Dow en Elsta niet-ontvankelijk in hun vorderingen tegen CertiQ over WKK-certificaten, omdat deze aan de bestuursrechter voorgelegd moeten worden.
Beëindiging van categoriale bescherming voor Somalië en de bekendmaking daarvan
4 mei 2010
De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder om de asielaanvraag van eiseres af te wijzen, omdat de beëindiging van het categoriale beschermingsbeleid voor Somalië niet correct bekend was gemaakt.
Beoordeling van de geloofwaardigheid van een asielrelaas van een Iraakse vreemdeling met betrekking tot vervolging door een gewapende groepering
29 april 2010
Rechtbank 's-Gravenhage vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Iraakse vreemdeling, oordeelt dat de geloofwaardigheid van zijn asielrelaas niet correct is beoordeeld en veroordeelt de Staatssecretaris in de proceskosten.
Vernietiging erkenning van een kind door de niet-biologische vader
27 april 2010
De rechtbank Arnhem vernietigt de erkenning van een kind door de niet-biologische vader, omdat de moeder niet ontvankelijk is in haar verzoek. De bijzonder curator kan wel het verzoek indienen, wat leidt tot de vernietiging van de erkenning.
Besluit tot gegrondverklaring van bezwaar en gevolgen van niet tijdig beslissen door bestuursorgaan
27 april 2010
Rechtbank Arnhem verklaart het beroep van eiser gegrond, vernietigt de weigering van verweerder om tijdig te beslissen en legt een dwangsom op voor overschrijding van de termijn.
Asielaanvraag en de 48-uurstermijn in het kader van de Definitierichtlijn en Vreemdelingenwet
23 april 2010
Rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de 48-uurstermijn voor asielaanvragen niet correct is toegepast en dat er onvoldoende rekening is gehouden met de situatie in Somalië, waardoor het beroep gegrond wordt verklaard.
Toetsing van de afwijzing van een verblijfsvergunning voor Turkse zelfstandige op basis van wezenlijk Nederlands economisch belang
1 april 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Turkse zelfstandige ongegrond, omdat zijn aanvraag voor een verblijfsvergunning niet voldoet aan het criterium van wezenlijk Nederlands economisch belang.
Toekenning van verblijfsrecht aan Turkse werknemer op basis van besluit nr. 1/80
19 maart 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Turkse werknemer ongegrond, omdat hij geen verblijfsrecht kan ontlenen aan artikel 6 van besluit nr. 1/80, gezien het ontbreken van voortgezette werkgelegenheid na 1 september 2003.
Asielaanvraag Somalië en motiveringsgebrek bij afwijzing door de Immigratie- en Naturalisatiedienst
5 maart 2010
De rechtbank 's-Gravenhage verklaart het beroep van een Somaliëse eiseres gegrond wegens motiveringsgebrek bij afwijzing van haar asielaanvraag. De IND moet een nieuw besluit nemen.
Onterecht afwijzen van subsidieaanvraag voor rijksmonument door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
12 november 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een subsidieaanvraag voor een rijksmonument ten onrechte niet heeft afgehandeld. Beroep gegrond verklaard en bestreden besluit vernietigd.
Verlaging van bijstandsuitkering wegens onvoldoende medewerking aan arbeidsinschakelingstraject
8 oktober 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de verlaging van de bijstandsuitkering van eiser terecht was wegens onvoldoende medewerking aan een arbeidsinschakelingstraject. Eiser had bezwaren geuit, maar de rechtbank concludeert dat er geen sprake was van dwangarbeid.
Weigering van intrekking drank- en horecavergunning door gemeente Doesburg
26 augustus 2008
Rechtbank Arnhem vernietigt de weigering van de gemeente Doesburg om de drank- en horecavergunning van Sportclub Doesburg ’65 in te trekken, wegens onvoldoende onderzoek en gebrekkige motivering.
Weigering van het college om drank- en horecavergunning in te trekken
26 augustus 2008
Rechtbank Arnhem verklaart beroep gegrond en vernietigt de weigering van het college om de drank- en horecavergunning van Schuttersvereniging [X] in te trekken, wegens onvoldoende onderzoek naar leidinggevenden.
Dagloonberekening WW-uitkering en nabetaling garantietoelage
7 juli 2008
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de nabetaling van de garantietoelage buiten de referteperiode valt en niet in de dagloonberekening kan worden meegenomen.
Beperking van de toeslag tot 10% van minimumloon wegens woningdeling en de toepassing van de Wet werk en bijstand
7 juli 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt over de beperking van de toeslag tot 10% van het minimumloon wegens woningdeling en de toepassing van de WWB, waarbij de categoriale benadering en vermogensvaststelling aan de orde komen.
Bezwaar tegen niet-ontvankelijk verklaring van straatnaam toekenning
3 juli 2008
De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaar tegen straatnaam toekenning en wijst de gemeente Westervoort aan voor proceskostenvergoeding.
Intrekking van drank- en horecavergunning wegens slecht levensgedrag van de exploitant
3 juli 2008
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, wegens intrekking van de drank- en horecavergunning van eiser vanwege slecht levensgedrag.
Schadevergoeding door het Faunafonds voor schade door woelratten aan fruitbomen
2 juli 2008
De rechtbank Arnhem oordeelt dat het Faunafonds bij de schadevergoeding voor woelratten schade aan fruitbomen niet de bijzondere omstandigheden heeft meegewogen. Beroep gegrond verklaard.
De Rechtbank Arnhem weigert een standplaatsvergunning voor een viskraam nabij winkelcentrum Parijsch, o.b.v. een beleidsregel die concurrentie met gevestigde ondernemers voorkomt.
Buiten behandelingstelling aanvraag kinderopvangtoeslag en afwijzing op grond van wettelijke bepalingen
25 juni 2008
De rechtbank vernietigt de buiten behandeling stelling van de aanvraag kinderopvangtoeslag, omdat deze ten onrechte is afgewezen. De aanvraag had afgewezen moeten worden op grond van wettelijke bepalingen.
Verkeersbesluit en de zorgvuldigheid van het bestuursorgaan bij verkeersmaatregelen
25 juni 2008
Rechtbank Arnhem vernietigt verkeersbesluit van gemeente Renkum wegens onvoldoende onderzoek naar verkeersmaatregelen. Eiseres is belanghebbende en krijgt gelijk in beroep.
Onverbindendheid van de Regeling uitbreiding doelgroep verlenging tegemoetkoming TRI
24 juni 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de TRI-regeling niet onverbindend is en vernietigt het bestreden besluit I. Eiser's bezwaar wordt niet-ontvankelijk verklaard. Proceskosten van € 322,- worden toegewezen aan eiser.
Beoordeling van de boete opgelegd aan een vennootschap onder firma wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
16 juni 2008
Rechtbank Arnhem bevestigt boete van € 16.000 aan v.o.f. wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Eiseres kan zich niet verenigen met de hoogte van de boete en de aanmerkingen als werkgever, maar de rechtbank oordeelt dat de boete terecht is opgelegd.
Oplegging van bestuurlijke boetes aan een loonwerkersbedrijf wegens overtredingen van de Meststoffenwet
12 juni 2008
Rechtbank Arnhem vernietigt het besluit tot oplegging van acht boetes aan een loonwerkersbedrijf wegens overtredingen van de Meststoffenwet, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Herhaalde aanvraag Wajong-uitkering na intrekking AAW-uitkering
22 mei 2008
Rechtbank Arnhem oordeelt dat een aanvraag voor Wajong-uitkering geen herhaalde aanvraag is na intrekking AAW-uitkering. Beroep gegrond, besluit vernietigd.
Weigering van openbaarmaking van gegevens door de minister van LNV met betrekking tot varkensslachterijen
21 mei 2008
Rechtbank Arnhem vernietigt de weigering van de minister van LNV om gegevens over varkensslachterijen openbaar te maken, oordeelt dat onvoldoende onderbouwing is gegeven voor onevenredige benadeling van derden.
Toepassing van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek bij rijksbijdrage voor studenten
29 april 2008
Rechtbank Arnhem verklaart het beroep van de Stichting Aeres Groep ongegrond inzake rijksbijdrage voor studenten, bevestigt toepassing van de WHW door de minister.
Beoordeling van het belang bij maatmaninkomen in het kader van arbeidsongeschiktheid onder de Wet WIA
25 april 2008
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk wegens gebrek aan belang, aangezien zij 100% arbeidsongeschikt is geacht en geen actueel belang heeft bij de beoordeling van het maatmaninkomen.
Intrekking bouwvergunning en de toepassing van artikel 59 van de Woningwet
17 april 2008
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond inzake de intrekking van de bouwvergunning, omdat de vergunning niet op basis van onjuiste gegevens is verleend.
Intrekking van WAO-uitkering en de beoordeling van bijzondere belasting in functieomschrijving
8 april 2008
Rechtbank Arnhem vernietigt de intrekking van de WAO-uitkering van eiseres wegens onvoldoende motivering van de bijzondere belasting in functieomschrijving.
Vrijstelling voor aanleg parkeerterrein en ontsluitingsweg in Ede; beoordeling van verkeersoverlast en luchtkwaliteit
29 augustus 2007
Rechtbank Arnhem verklaart het beroep ongegrond inzake vrijstelling voor aanleg parkeerterrein en ontsluitingsweg in Ede; geen onevenwichtige belangenafweging aangetoond.
Planschade en passieve risicoaanvaarding in het omgevingsrecht
7 augustus 2007
Rechtbank Arnhem vernietigt besluit gemeente Barneveld over planschade, oordeelt dat eisers niet konden voorzien dat planologische mogelijkheden zouden veranderen en kent schadevergoeding toe.
Beoordeling van indicatie zorg door CIZ voor ondersteunende begeleiding en verblijf
7 augustus 2007
Rechtbank Arnhem verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake de indicatie zorg door CIZ. Eiseres, 12 jaar, kreeg lagere indicaties dan verzocht. Geen medewerking aan onderzoek door ouders leidde tot beslissing op basis van beschikbare gegevens.
Bouwvergunning en vrijstelling voor appartementencomplex te Wijchen; toetsing bij exceptie en belangenafweging
1 augustus 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de bouwvergunning voor appartementen in Wijchen terecht is verleend. De eisers hebben geen gegronde redenen aangevoerd tegen de vrijstelling en de belangenafweging van de gemeente is niet onevenwichtig. Beroepen ongegrond verklaard.
Bouwvergunning voor erfafscheiding en functionele relatie met woning
2 juli 2007
Rechtbank Arnhem verklaart het beroep van eisers ongegrond en oordeelt dat de bouwvergunning voor een erfafscheiding vereist is, omdat er geen functionele relatie bestaat met de woning.
Onterecht niet volgen van bezwarenprocedure bij aanvraag verklaring van geen bezwaar
14 juni 2007
Rechtbank Arnhem verklaart beroep niet-ontvankelijk wegens onterecht niet volgen van bezwarenprocedure bij aanvraag verklaring van geen bezwaar. Verweerder veroordeeld in proceskosten van € 644 en moet griffierecht van € 141 vergoeden.
Handhaving van bouwvergunning bij aanleg van vijvers en zwembad
13 juni 2007
Rechtbank Arnhem oordeelt dat de aanleg van vijvers als bouwwerk moet worden aangemerkt, waardoor handhaving door de gemeente gerechtvaardigd is. Eiser's beroep wordt ongegrond verklaard.
Planschadevergoeding op grond van artikel 49 WRO en de beoordeling van waardevermindering van onroerend goed
19 april 2007
Rechtbank Arnhem verklaart beroep ongegrond in zaak over planschadevergoeding op basis van artikel 49 WRO. Eiser kon niet aantonen dat hij in een nadeliger positie is gekomen door nieuw bestemmingsplan.
Hoger beroep inzake afwijzing verblijfsvergunning asiel voor vreemdeling
28 februari 2003
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de afwijzing van de verblijfsvergunning asiel voor een vreemdeling vernietigde. De minister wordt veroordeeld in de proceskosten.
Hoger beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel door de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie
26 februari 2003
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel. Raad van State bevestigt uitspraak voorzieningenrechter, oordeelt dat geen schending van procesrecht heeft plaatsgevonden.
Goedkeuring bestemmingsplan Mahler 4 door gedeputeerde staten van Noord-Holland
11 december 2002
De Raad van State vernietigt de goedkeuring van het bestemmingsplan "Mahler 4" door Noord-Holland, omdat geen milieu-effectrapportage is gemaakt, wat in strijd is met de wet.
Beoordeling van de afwijzing van de aanvraag tot wijziging van de aanwijzing van het militaire luchtvaartterrein Soesterberg
13 november 2002
De Raad van State vernietigt de afwijzing van de aanvraag tot wijziging van de aanwijzing van het militaire luchtvaartterrein Soesterberg, omdat het besluit onbevoegd was genomen.
Goedkeuring van het uitwerkingsplan voor woondoeleinden in Ypenburg-Nootdorp
6 november 2002
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake de goedkeuring van het uitwerkingsplan voor Ypenburg-Nootdorp, vastgesteld door de gemeente, en oordeelt dat de procedure correct is verlopen.
Goedkeuring bestemmingsplan Zwarte Paard in Kinderdijk
6 november 2002
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake de goedkeuring van het bestemmingsplan "Zwarte Paard" in Kinderdijk, vastgesteld door de gemeenteraad van Alblasserdam.
Goedkeuring bestemmingsplan Westeinde door de gemeenteraad van Voorburg
6 november 2002
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake de goedkeuring van het bestemmingsplan Westeinde, waarbij geen ligplaats voor de woonboot van appellant is opgenomen.
Beroep tegen goedkeuring bestemmingsplan Grachtengordel 1998 door gedeputeerde staten van Noord-Holland
6 november 2002
De Raad van State verklaart het beroep van appellant tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan Grachtengordel 1998 niet-ontvankelijk, omdat hij niet tijdig een zienswijze had ingediend.
Herziening van eerdere uitspraken inzake vergunningen Ontgrondingenwet door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
6 november 2002
De Raad van State heeft op 6 november 2002 verzoeken tot herziening van eerdere uitspraken afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden waren die herziening rechtvaardigden.
Goedkeuring bestemmingsplan voor appartementencomplex nabij voormalige gasfabriek in Bovenkarspel
24 juli 2002
De Raad van State heeft op 24 juli 2002 het beroep van appellanten tegen de goedkeuring van een bestemmingsplan voor een appartementencomplex in Bovenkarspel ongegrond verklaard.
Bestemmingsplan Drouwenerzand en goedkeuring door gedeputeerde staten van Drenthe
24 juli 2002
De Raad van State vernietigt de onthouding van goedkeuring aan het bestemmingsplan "Drouwenerzand" voor de woning van appellanten, wegens onvoldoende rekening houden met eerdere gemeentelijke toezeggingen.
Goedkeuring bestemmingsplan Dorpscentrum 2000 door de gemeenteraad van Wognum
24 juli 2002
De Raad van State verklaart het beroep van de stichting tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan "Dorpscentrum 2000" ongegrond, omdat het plan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.
Bestemmingsplan goedkeuring en rechtsgevolgen bij vernietiging
26 juni 2002
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake de goedkeuring van het bestemmingsplan "Het Museumplein 1995". Appellant had geen recht op een afschrift van het besluit en de goedkeuring is rechtmatig verleend.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: