Beoordeling van maatwerkvoorschriften voor geluid in relatie tot een horeca-inrichting en de status van een woning
16 januari 2025
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond en oordeelt dat het college rechtmatig maatwerkvoorschriften voor geluid heeft opgelegd aan de horeca-inrichting, waarbij de status van de woning niet als bedrijfswoning kan worden gekwalificeerd.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een appartementencomplex met 20 appartementen in Ermelo
15 januari 2025
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de omgevingsvergunning voor de bouw van 20 appartementen in Ermelo terecht is verleend. Beroepsgronden van eisers over strijdigheid met bestemmingsplan en brandveiligheid slagen niet.
Weigering omgevingsvergunning voor het realiseren van drie zelfstandige appartementen met motiveringsgebrek en vernietiging van de beslissing op bezwaar
19 december 2024
De rechtbank vernietigt de weigering van de omgevingsvergunning voor drie appartementen en draagt het college op opnieuw te beslissen, wegens motiveringsgebrek.
Intrekking van last onder dwangsom en bevoegdheid van het college
12 december 2024
De rechtbank vernietigt de intrekking van de last onder dwangsom door het college, omdat deze niet bevoegd was. Het college moet opnieuw beslissen op het bezwaar van eisers en vergoedt griffierecht en proceskosten.
Niet-ontvankelijkheid van beroep tegen omgevingsvergunning voor bouw van woontoren in Natura 2000-gebied
5 december 2024
Rechtbank Gelderland verklaart beroep van eiseres niet-ontvankelijk en beroep van eisers ongegrond, omgevingsvergunning voor woontoren blijft in stand.
Beoordeling van een omgevingsvergunning voor de bouw van kalverenstallen met betrekking tot bestemmingsplan en milieuaspecten
5 december 2024
Rechtbank Gelderland vernietigt omgevingsvergunning voor kalverenstallen wegens motiveringsgebrek, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiser krijgt griffierecht vergoed.
Herroeping omgevingsvergunning voor toegangspoort en kwalificatie belanghebbende
5 december 2024
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de herroeping van de omgevingsvergunning voor een toegangspoort onterecht was, omdat de omwonende geen belanghebbende is. Eiser krijgt proceskosten vergoed.
Beoordeling van het beroep tegen de omgevingsvergunning voor de realisatie van een zonnepark in Ede
20 november 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eisers ongegrond en bevestigt de omgevingsvergunning voor een zonnepark in Ede, waarbij de belangen van de eisers niet onevenredig worden aangetast.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor boomkwekerij met betrekking tot archeologische waarden
7 november 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af wegens gebrek aan spoedeisend belang, maar bepaalt dat het college het griffierecht van € 371,- aan verzoekster moet vergoeden.
Niet-ontvankelijkheid van beroep tegen projectplan Waterwet door termijnoverschrijding
30 oktober 2024
De voorzieningenrechter verklaart het beroep van eisers tegen het projectplan Waterwet niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding. Het verzoek om voorlopige voorziening wordt afgewezen.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen omgevingsvergunning voor vestiging van bedrijven in bedrijfsverzamelgebouw
29 oktober 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat het bezwaar tegen de omgevingsvergunning geen redelijke kans van slagen heeft.
Beoordeling van het beroep tegen het Projectplan Waterwet ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’
28 oktober 2024
De rechtbank Gelderland verklaart het beroep van eisers tegen het Projectplan Waterwet ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’ ongegrond, oordelend dat het college zorgvuldig heeft gehandeld en de gevolgen voor de betrokken percelen adequaat heeft beoordeeld.
Buiten behandeling stellen aanvraag omgevingsvergunning na niet voldoen aan grondwateronderzoekseisen
8 oktober 2024
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep ongegrond en bevestigt het buiten behandeling stellen van de aanvraag voor een omgevingsvergunning wegens ontbrekend grondwateronderzoek.
Afwijzing aanvraag machtiging voor voorlopig verblijf van Syrische eiser op basis van gezinsleven en bijkomende elementen van afhankelijkheid
12 september 2024
De rechtbank verklaart het beroep van een Syrische eiser ongegrond, omdat er geen gezinsleven is in de zin van artikel 8 EVRM. De minister heeft de mvv-aanvraag terecht afgewezen.
Weigering handhaving PAS-melder en intern salderen in bestuursrechtelijke context
28 augustus 2024
De rechtbank Gelderland heeft het beroep van eisers gegrond verklaard wegens motiveringsgebrek van het college over handhaving van de Wet natuurbescherming. De rechtsgevolgen van het vernietigde besluit blijven in stand.
Weigering handhaving PAS-melder en intern salderen in bestuursrechtelijke context
28 augustus 2024
De rechtbank verklaart het beroep gegrond wegens motiveringsgebrek en laat de rechtsgevolgen van het besluit in stand, waardoor handhaving tegen de veehouderij niet plaatsvindt.
Weigering handhaving PAS-melder en intern salderen in bestuursrechtelijke context
28 augustus 2024
De rechtbank Gelderland heeft het beroep gegrond verklaard wegens motiveringsgebrek in handhaving tegen een veehouderij. De rechtsgevolgen blijven in stand, college niet bevoegd tot handhaving.
Weigering handhaving PAS-melder en intern salderen in bestuursrechtelijke context
28 augustus 2024
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het college onvoldoende heeft gemotiveerd dat de activiteiten van een veehouderij geen overtreding van de Wet natuurbescherming opleveren, waardoor het beroep van eisers gegrond is verklaard.
Weigering handhaving PAS-melder en intern salderen in bestuursrechtelijke context
27 augustus 2024
Rechtbank Gelderland verklaart beroep gegrond wegens motiveringsgebrek handhaving PAS-melder. Rechtsgevolgen blijven in stand; college niet bevoegd tot handhaving.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen last onder dwangsom voor opslag in garageboxen ten behoeve van supermarkt
15 augustus 2024
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom voor opslag in garageboxen ten behoeve van een supermarkt, omdat het bezwaar een redelijke kans van slagen heeft.
Voorlopige voorziening voor verstrekking van een laissez passer voor een kind geboren uit draagmoederschap
6 augustus 2024
De voorzieningenrechter heeft een verzoek om voorlopige voorziening toegewezen en de minister opgedragen een laissez passer te verstrekken voor een kind, geboren uit draagmoederschap, zodat het naar Nederland kan inreizen.
Beoordeling van planschade als gevolg van het provinciaal inpassingsplan Windpark Bommelerwaard A2
5 juli 2024
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het beroep van eisers tegen de planschadevergoeding ongegrond is. De rechtbank bevestigt dat het college in redelijkheid de tegemoetkoming van € 10.500,- heeft toegekend.
Beoordeling van een omgevingsvergunning voor de bouw van woningen en een supermarkt in strijd met het bestemmingsplan
5 juli 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eisers ongegrond, waardoor de omgevingsvergunning voor de bouw van woningen en een supermarkt in stand blijft. Eisers krijgen geen griffierecht terug en geen proceskostenvergoeding.
Beoordeling van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een agrarisch bedrijf met vleeskalveren en de toepassing van intern salderen
18 juni 2024
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een agrarisch bedrijf, omdat er geen verklaring van geen bedenkingen is aangevraagd en de natuurvergunning niet passend is beoordeeld.
Last onder dwangsom opgelegd voor bouwwerken zonder omgevingsvergunning bij recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
31 mei 2024
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de last onder dwangsom voor bouwwerken zonder vergunning terecht is opgelegd, omdat deze in strijd zijn met het bestemmingsplan.
Beoordeling van het beroep tegen wijziging van grondwateronttrekkingsvergunning in het kader van de Waterwet en Omgevingswet
29 mei 2024
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake wijziging van grondwateronttrekkingsvergunning met extra monitoringsvoorschriften.
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken om een voorlopige voorziening af, omdat de bezwaren van verzoekers tegen de omgevingsvergunning voor een tijdelijk gronddepot geen redelijke kans van slagen hebben.
Beoordeling van planschadevergoeding en normaal maatschappelijk risico in het kader van bestemmingsplanwijziging
1 mei 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres gegrond en vernietigt de beslissing op bezwaar inzake planschadevergoeding. De drempel voor het normaal maatschappelijk risico wordt vastgesteld op 3%.
Afwijzing verzoek om medenaturalisatie van een minderjarige na bereiken meerderjarigheid
30 april 2024
Rechtbank Gelderland wijst het beroep van eiseres om medenaturalisatie af, omdat zij meerderjarig werd tijdens de procedure. Schadevergoeding voor overschrijding van de redelijke termijn wordt toegekend.
Beoordeling van de afwijzing van een naturalisatieverzoek en de toepassing van het documentvereiste
30 april 2024
Rechtbank Gelderland vernietigt de afwijzing van het naturalisatieverzoek van eiser wegens onvoldoende motivatie van de staatssecretaris en kent schadevergoeding toe voor overschrijding van de redelijke termijn.
Verlenging van de Dublin-overdrachtstermijn en het ontbreken van een rechtsmiddelenclausule
25 april 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de verlenging van de Dublin-overdrachtstermijn ongegrond, omdat het ontbreken van een rechtsmiddelenclausule niet leidt tot vernietiging van het besluit.
Beoordeling van een omgevingsvergunning voor de plaatsing van een kleine windturbine in strijd met het bestemmingsplan
25 april 2024
De rechtbank Gelderland oordeelt dat het college terecht heeft afgeweken van het bestemmingsplan voor de omgevingsvergunning van een kleine windturbine, omdat er sprake is van een goede ruimtelijke ordening.
Beoordeling van het beroep tegen de afwijzing van een verzoek om ontheffing van de wekelijkse meldplicht door het COa
15 april 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn verzoek om ontheffing van de wekelijkse meldplicht niet-ontvankelijk, omdat eiser geen procesbelang meer heeft.
Beoordeling van de aanvraag tot splitsing van een woning in twee zelfstandige woningen en de rechtsgeldigheid van de beslissingen op bezwaar
26 maart 2024
Rechtbank Gelderland vernietigt de besluiten van het college inzake de omgevingsvergunning voor woning splitsing, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiser krijgt proceskosten vergoed.
Beoordeling van het beroep inzake de tijdige beslissing op de asielaanvraag van eiseres
22 maart 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres gegrond, legt de staatssecretaris een beslistermijn van acht weken op en bepaalt een dwangsom van € 100 per dag bij overschrijding, met een maximum van € 7.500.
Beoordeling van het beroep inzake niet tijdig beslissen op asielaanvraag en oplegging van dwangsom
22 maart 2024
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de staatssecretaris niet tijdig heeft beslist op de asielaanvraag van eiser, legt een beslistermijn van acht weken op en een dwangsom van € 100 per dag op tot max. € 7.500.
Afwijzing wrakingsverzoek tegen rechter in belastingzaken
21 maart 2024
Wrakingsverzoek tegen rechter afgewezen; verzoekers hadden geen vertrouwen in onpartijdigheid. Volgende verzoek tot wraking wordt niet in behandeling genomen.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen tijdelijke opvang van statushouders en asielzoeker in strijd met omgevingsplan
19 maart 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, o.a. vanwege het grote maatschappelijke belang van de opvang van statushouders en asielzoeker.
Toewijzing van een verschoningsverzoek in een strafzaak met betrekking tot een drugslab
14 maart 2024
De rechtbank heeft een verschoningsverzoek toegewezen in een strafzaak over een drugslab, omdat de rechters eerder betrokken waren bij een andere zaak over hetzelfde onderwerp, wat de onpartijdigheid in gevaar bracht.
Beoordeling van planschadeverzoek na wijziging planologisch regime en afwijzing door college
8 maart 2024
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het college de afwijzing van planschade niet voldoende heeft gemotiveerd. Beroep van eiseres is gegrond, beslissing van 7 februari 2022 wordt vernietigd.
Beoordeling van een verzoek om tegemoetkoming in planschade na wijziging van bestemmingsplan met betrekking tot woningen op de begane grond
8 maart 2024
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van eisers ongegrond inzake hun verzoek om planschadevergoeding na wijziging bestemmingsplan. De rechtbank oordeelt dat de wijziging geen significante waardedaling heeft veroorzaakt.
Voorlopige voorziening in vreemdelingenrechtelijke zaak betreffende overdracht aan Duitsland
6 maart 2024
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening toegewezen, waardoor verzoeker niet aan Duitsland mag worden overgedragen totdat op zijn beroep is beslist.
Toewijzing voorlopige voorziening inzake omgevingsvergunning voor aanleg boomgaard met betrekking tot woon- en leefmilieu en archeologische waarden
29 januari 2024
De voorzieningenrechter schorst de omgevingsvergunning voor de aanleg van een boomgaard vanwege onvoldoende onderbouwing van het woon- en leefmilieu en archeologische waarden. Het verzoek wordt toegewezen.
Bestuursrechtelijke geschillen over Wob-verzoeken en misbruik van recht door de gemeente Montferland
17 januari 2024
Eiser heeft meerdere Wob-verzoeken ingediend bij de gemeente Montferland. De rechtbank oordeelt dat de bezwaren tegen het niet tijdig beslissen ten onrechte niet-ontvankelijk zijn verklaard en vernietigt de besluiten van de burgemeester en het college.
Openbaarheid van informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaltbommel
12 januari 2024
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Zaltbommel aanvankelijk onvolledig heeft gezocht naar documenten op basis van een Wob-verzoek, maar laat de rechtsgevolgen van het besluit in stand.
Beoordeling van openbaarmaking van documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur door het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland
12 januari 2024
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland voldoende heeft gezocht naar documenten op basis van de Wob. Eiser slaagt er niet in aan te tonen dat er meer documenten zijn. Beroep ongegrond verklaard.
Beoordeling van het beroep inzake de openbaarmaking van milieu-informatie over emissies in het milieu op basis van de Wet openbaarheid van bestuur
18 december 2023
De rechtbank vernietigt het besluit van het college inzake de openbaarmaking van milieu-informatie en oordeelt dat persoonsgegevens niet voldoende zijn gemotiveerd. Het college moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Bestuursrechtelijke geschillen over geurvoorschriften en rapportageverplichtingen in omgevingsvergunning
13 december 2023
De rechtbank verklaart de beroepen tegen het besluit van 20 april 2021 gegrond, vernietigt dit besluit, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Het college moet griffierechten vergoeden aan eisers.
Beoordeling van de afwijzing van een aanvraag voor een machtiging voor voorlopig verblijf in het kader van gezinshereniging
8 december 2023
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris de hoorplicht heeft geschonden bij de afwijzing van de mvv-aanvraag van eiseres. Het beroep is gegrond, het bestreden besluit wordt vernietigd en de staatssecretaris moet opnieuw beslissen.
Beoordeling van asielaanvraag en interstatelijk vertrouwensbeginsel in het kader van Dublinverordening
8 december 2023
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser gegrond, maar laat de rechtsgevolgen van de afwijzing van de asielaanvraag in stand. Eiser krijgt een proceskostenvergoeding van € 1.674,- toegewezen.
Beoordeling van asielaanvraag en verantwoordelijkheidskwesties onder de Dublinverordening
8 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Zweden verantwoordelijk is voor de aanvraag volgens de Dublinverordening.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
7 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Bulgarije verantwoordelijk is volgens de Dublinverordening.
Beoordeling van de afwijzing van een aanvraag voor een machtiging voor voorlopig verblijf in het kader van gezinsleven
15 november 2023
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de mvv-aanvraag van vier eisers, oordeelt dat de staatssecretaris de belangenafweging niet correct heeft uitgevoerd en draagt hem op een nieuw besluit te nemen.
Afwijzing asielaanvraag van Somalische vrouw met betrekking tot geloofwaardigheid en risico's bij terugkeer
15 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van een Somalische vrouw tegen de afwijzing van haar asielaanvraag ongegrond, o.a. vanwege onvoldoende bewijs en geloofwaardigheid van haar verklaringen.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag op basis van de Dublinverordening
15 november 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat de staatssecretaris de asielaanvraag terecht niet in behandeling heeft genomen op basis van de Dublinverordening.
Voorlopige voorziening tegen last onder dwangsom wegens aanwezigheid recreatieverblijven zonder omgevingsvergunning
19 oktober 2023
De voorzieningenrechter schorst de last onder dwangsom wegens onvoldoende motivatie van het college over de hoogte van de dwangsom en het ontbreken van legalisatiemogelijkheden.
Afwijzing handhavingsverzoek tegen paardenbakken en de beoordeling van herhaalde aanvragen
12 oktober 2023
De rechtbank vernietigt de afwijzing van het handhavingsverzoek tegen paardenbakken, omdat het college onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de situatie. Een nieuw besluit moet binnen zes weken worden genomen.
Weigering omgevingsvergunning voor splitsing woning in appartementen wegens parkeernorm
6 september 2023
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de weigering van de omgevingsvergunning voor het splitsen van een woning in appartementen wegens niet voldoen aan de parkeernorm.
Last onder dwangsom wegens bouwen zonder omgevingsvergunning en beoordeling van het achtererfgebied
15 augustus 2023
De voorzieningenrechter vernietigt het besluit van het college over de last onder dwangsom wegens bouwen zonder vergunning, maar laat de rechtsgevolgen in stand. De begunstigingstermijn wordt verlengd.
Oplegging van gedoogplicht op grond van de Waterwet voor dijkversterking Gorinchem-Waardenburg
10 augustus 2023
De voorzieningenrechter verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, waardoor de gedoogplicht voor dijkversterking in stand blijft.
Weigering intrekking omgevingsvergunning windmolenpark in het kader van het Nevele-arrest
4 augustus 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt over de weigering van het college om de omgevingsvergunning voor een windmolenpark in te trekken. De rechtbank vernietigt het besluit, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Beoordeling van asielaanvraag en interstatelijk vertrouwensbeginsel in het kader van de Dublinverordening
27 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Oostenrijk verantwoordelijk is volgens de Dublinverordening.
Beoordeling van asielaanvraag en verantwoordelijkheidsverdeling onder de Dublinverordening
27 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen het niet in behandeling nemen van zijn asielaanvraag ongegrond, omdat Oostenrijk verantwoordelijk is volgens de Dublinverordening.
Vernietiging van omgevingsvergunning voor arbeidsmigrantenhotel wegens onvoldoende onderbouwing ontsluiting
18 juli 2023
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor een arbeidsmigrantenhotel vanwege onvoldoende onderbouwing van de ontsluiting. De rechtbank legt zelf voorschriften op over het maximum aantal arbeidsmigranten en de verblijfsduur.
Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake handhaving bouwwerken en procesbelang
17 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk, omdat zij geen procesbelang meer heeft na toewijzing van het handhavingsverzoek door het college.
Verzoek om handhaving door Stichting [A] tegen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Epe, met betrekking tot de ontvankelijkheid van het bezwaarschrift
17 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van Stichting [A] ongegrond, omdat zij niet als belanghebbende kan worden aangemerkt in het handhaving verzoek tegen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Epe.
Verzoek om handhaving door Stichting [A] en de ontvankelijkheid van het bezwaar
14 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van Stichting [A] ongegrond, omdat eiseres niet als belanghebbende kan worden aangemerkt. Het college heeft het bezwaar terecht niet-ontvankelijk verklaard.
Verzoek om handhaving en ontvankelijkheid van bezwaar in omgevingsrechtelijke procedure
14 juli 2023
De rechtbank verklaart het beroep van Stichting [A] ongegrond, omdat zij geen belanghebbende is in de omgevingsrechtelijke procedure. Het college heeft het bezwaar terecht niet-ontvankelijk verklaard.
Schorsing van kostenverhaal bestuursdwang wegens onduidelijkheid over verkoop en opslagkosten
13 juli 2023
De voorzieningenrechter schorst het kostenbesluit van het college wegens onduidelijkheid over verkoop en opslagkosten, en wijst het verzoek om voorlopige voorziening toe.
Beoordeling van de last onder dwangsom opgelegd aan eiseres wegens overtreding van de Waterwet met betrekking tot het brengen van stoffen in een oppervlaktewaterlichaam
10 juli 2023
De rechtbank vernietigt de last onder dwangsom opgelegd aan eiseres wegens overtreding van de Waterwet, oordelend dat de minister onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de overtreding.
Handhaving verzoek om airco-unit zonder omgevingsvergunning
28 juni 2023
Eiser verzocht om handhaving tegen een airco-unit zonder vergunning. De rechtbank oordeelt dat geen vergunning nodig is, maar het college heeft de geluidsbeoordeling niet onderbouwd, wat leidt tot een motiveringsgebrek. Beroep gegrond.
Afwijzing wrakingsverzoek wegens gebrek aan objectieve gerechtvaardigde vrees voor partijdigheid
12 juni 2023
De wrakingskamer heeft het verzoek tot wraking van verzoekster afgewezen, omdat de gronden niet voldoen aan de zware toets voor rechterlijke vooringenomenheid.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor uitbreiding van een varkenshouderij met 2880 varkens en 2880 biggen
9 juni 2023
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor uitbreiding van een varkenshouderij vanwege gebreken in het geluidonderzoek en onvoldoende motivatie over milieu-impact.
Omgevingsvergunning voor uitbreiding varkenshouderij met 4.384 vleesvarkens en juridische beoordeling geur- en geluidseisen
8 juni 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt over omgevingsvergunning voor uitbreiding varkenshouderij. Beroep van omwonenden gegrond, maar vergunning blijft in stand. Geen strijd met geur- en geluidseisen.
Beroep tegen last onder dwangsom en invordering in verband met huisvesting van arbeidsmigranten
9 mei 2023
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake last onder dwangsom voor huisvesting arbeidsmigranten. Eiseres krijgt geen griffierecht terug.
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoeker in strijd heeft gehandeld met de omgevingsvergunning voor zijn monumentale boerderij. De bouwstop blijft gehandhaafd.
Beoordeling van een omgevingsvergunning voor de wijziging van een rundveehouderij naar een pluimveehouderij met betrekking tot bestemmingsplan en milieueffecten
18 april 2023
De rechtbank vernietigt de omgevingsvergunning voor de wijziging van een rundveehouderij naar een pluimveehouderij, omdat de buitenuitloop niet is betrokken bij de beoordeling van de milieugevolgen. Het college moet een nieuw besluit nemen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake vergunningaanvraag voor kinderdagverblijf in strijd met bestemmingsplan
13 april 2023
De voorzieningenrechter verklaart het beroep van eiseres ongegrond en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de aanvraag voor een kinderdagverblijf in strijd is met het bestemmingsplan.
Tussenuitspraak inzake aanvullende geurvoorschriften en rapportageverplichtingen in omgevingsvergunning
4 april 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt over gebreken in het besluit van het college inzake aanvullende geurvoorschriften en rapportageverplichtingen. Het college krijgt acht weken om deze gebreken te herstellen.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor de bouw van 18 woningen in Culemborg
29 maart 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de omgevingsvergunning voor 18 woningen in Culemborg niet in strijd is met het bestemmingsplan. De beslissing op bezwaar wordt vernietigd, maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Beoordeling van de omgevingsvergunning voor de bouw van een appartementencomplex in Culemborg
29 maart 2023
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers ongegrond en bevestigt de omgevingsvergunning voor de bouw van een appartementencomplex in Culemborg, oordelend dat de belangen van eisers niet onevenredig worden geschaad.
Toetsing van een bouwplan aan het bestemmingsplan en de gevolgen voor parkeernormen in Arnhem
21 maart 2023
De rechtbank oordeelt dat de omgevingsvergunning voor het verbouwen van een schoolgebouw tot kamerverhuurbedrijf terecht is verleend, maar vernietigt de vergunning voor gebruik in strijd met het bestemmingsplan.
Last onder dwangsom en omgevingsvergunning voor laanboomkwekerij in bestemmingsplan
20 maart 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de last onder dwangsom voor laanboomkwekerij terecht is ingetrokken na verlening omgevingsvergunning. Beroep ongegrond, verzoek proceskosten afgewezen.
Last onder dwangsom met betrekking tot laanboomkwekerij en omgevingsvergunningen
20 maart 2023
De rechtbank Gelderland verklaart het beroep ongegrond en herroept de last onder dwangsom met betrekking tot laanboomkwekerij. Geen overtredingen vastgesteld.
Last onder dwangsom en intrekking door college van burgemeester en wethouders met betrekking tot laanboomkwekerij
20 maart 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de last onder dwangsom voor laanboomkwekerij ten onrechte is ingetrokken, maar dat oppervlakteverhardingen in strijd zijn met de planregels. Beroep gegrond verklaard.
Herroeping last onder dwangsom voor laanboomteelt en omgevingsvergunning voor tonkinstokken
20 maart 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de last onder dwangsom voor laanboomteelt terecht is ingetrokken. Geen overtreding en geen omgevingsvergunning nodig voor tonkinstokken. Beroep ongegrond.
Last onder dwangsom en omgevingsvergunning voor laanboomteelt in teeltvrije zone
20 maart 2023
De rechtbank Gelderland oordeelt dat de last onder dwangsom voor laanboomteelt terecht is herroepen, omdat er geen overtreding was. Beroep ongegrond en verzoek om proceskosten afgewezen.
Herstel van motiveringsgebreken in besluit omtrent maatwerkvoorschriften geur door college van burgemeester en wethouders
10 maart 2023
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders motiveringsgebreken heeft hersteld in het besluit omtrent geurmaatregelen, verklaart beroep tegen bestreden besluit 1 niet-ontvankelijk en beroep tegen bestreden besluit 2 ongegrond.
Herstel van motiveringsgebreken in revisievergunning na tussenuitspraak
10 maart 2023
Rechtbank Gelderland verklaart beroep tegen revisievergunning ongegrond na herstel motiveringsgebreken. College moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Oplegging van maatwerkvoorschriften voor geluid aan een fruithandel en de beoordeling van de redelijkheid daarvan
13 februari 2023
Rechtbank Gelderland verklaart het beroep van eiser ongegrond en bevestigt de maatwerkvoorschriften voor geluid aan de fruithandel, gebaseerd op het Activiteitenbesluit.
Last onder dwangsom voor het wijzigen van een pand naar kamerbewoning in strijd met het voorbereidingsbesluit
9 februari 2023
Rechtbank Gelderland vernietigt de last onder dwangsom voor kamerbewoning, oordelend dat de transformatie al vóór 5 juli 2019 plaatsvond en er geen overtreding was.
Last onder dwangsom voor het wijzigen van een pand naar kamerbewoning in strijd met het voorbereidingsbesluit
9 februari 2023
Rechtbank Gelderland vernietigt de last onder dwangsom opgelegd aan eiser voor kamerbewoning, oordelend dat er geen sprake is van woningomzetting in strijd met het voorbereidingsbesluit.
Natuurvergunning voor varkenshouderij met betrekking tot stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden
9 februari 2023
Rechtbank Gelderland vernietigt natuurvergunning voor varkenshouderij vanwege onjuiste toepassing van emissiefactoren en oordeelt dat stikstofdepositie opnieuw moet worden beoordeeld.
Beroep tegen omgevingsvergunning voor woon-zorgcomplex in Epe
1 februari 2023
De rechtbank Gelderland verklaart de beroepen tegen de omgevingsvergunning voor een woon-zorgcomplex in Epe ongegrond. De rechtbank oordeelt dat het college de vergunning terecht heeft verleend en dat er geen strijd is met de goede ruimtelijke ordening.
Omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een diervoedersbedrijf in Gelderland
26 januari 2023
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond in de zaak over de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een diervoedersbedrijf, waarbij de rechtbank oordeelt dat de vergunninghouder voldoet aan de geldende normen voor luchtkwaliteit, geluid en geur.
Verzoek om voorlopige voorziening en beroep tegen omgevingsvergunning voor recreatie met volwaardige horeca
26 januari 2023
De voorzieningenrechter verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af in de zaak over een omgevingsvergunning voor recreatie met volwaardige horeca.
Verzet tegen ongegrond verklaard beroep inzake stikstofuitstoot en vergunningverlening
16 januari 2023
De rechtbank verklaart het verzet van opposante ongegrond, waardoor de eerdere uitspraak in stand blijft. Geen nieuwe redenen aangedragen door opposante.
Voorlopige voorziening inzake last onder dwangsom voor permanente bewoning van recreatiewoning
13 januari 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake een last onder dwangsom voor permanente bewoning van een recreatiewoning, oordelend dat het college terecht handhavend heeft opgetreden.
Beroep tegen last onder dwangsom en invorderingsbesluit wegens permanente bewoning van recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
21 december 2022
Rechtbank vernietigt last onder dwangsom en invorderingsbesluit wegens permanente bewoning recreatiewoning, oordeelt dat college niet in redelijkheid handhavend mocht optreden.
Onterecht opgelegde lasten onder dwangsom voor afvalstoffenadministratie door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant aan schrootverwerker AVI
29 november 2022
Rechtbank vernietigt last onder dwangsom aan AVI voor afvalstoffenadministratie, oordeelt dat deze niet evenredig is en college moet nieuw besluit nemen.
Vernietiging van handhavingsbesluit inzake opslagcapaciteit schroot door Auto Verschrotings Industrie (AVI) na branden
21 november 2022
Rechtbank vernietigt handhavingsbesluit college Noord-Brabant tegen AVI inzake opslagcapaciteit schroot na branden, oordeelt dat handhaving niet altijd evenredig is.
Beroep tegen last onder dwangsom wegens kamerverhuur in strijd met de beheersverordening
9 november 2022
De rechtbank heeft het beroep van eiser gegrond verklaard en de last onder dwangsom wegens kamerverhuur vernietigd, omdat er geen strijdigheid met de beheersverordening is vastgesteld.
Beroep tegen afwijzing handhaving kamerverhuur in strijd met bestemmingsplan
8 november 2022
De rechtbank vernietigt de afwijzing van het verzoek om handhaving wegens kamerverhuur, oordeelt dat het college onvoldoende onderzoek heeft gedaan en draagt het college op een nieuw besluit te nemen.
Last onder dwangsom opgelegd aan eiser wegens bouwwerken zonder omgevingsvergunning in bestemmingsplan Groen
17 oktober 2022
De voorzieningenrechter heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard en de last onder dwangsom bevestigd, omdat er geen omgevingsvergunning was voor de bouwwerken op grond met bestemming Groen.
Beoordeling van de last onder dwangsom en de heroverweging in bezwaar met betrekking tot agrarisch gebruik van een bijgebouw
16 augustus 2022
Rechtbank Gelderland oordeelt dat het college onterecht de last onder dwangsom heeft uitgebreid. Het beroep van eiser is gegrond, het bestreden besluit wordt vernietigd en het college wordt veroordeeld in de proceskosten.
Last onder dwangsom wegens bewoning dienstwoning in strijd met bestemmingsplan op recreatiepark
12 augustus 2022
Rechtbank Gelderland vernietigt last onder dwangsom wegens bewoning dienstwoning in strijd met bestemmingsplan; eisers hebben rechtmatig gebruik gemaakt van omgevingsvergunning.
Beoordeling van de last onder dwangsom en schadevergoeding in bestuursrechtelijke procedure
28 juli 2022
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de last onder dwangsom terecht is opgelegd en kent eiser schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Beslissing op verzoek om voorlopige voorziening en beroep tegen last onder dwangsom met betrekking tot bestemmingsplan en gebruik van perceel
27 juni 2022
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen en het beroep gegrond verklaard, de hoogte van de dwangsom verlaagd naar € 10.000,- per overtreding met een maximum van € 100.000,-.
Weigering van de omgevingsvergunning voor het wijzigen van het gebruik van bedrijfsgebouwen en terrein ten behoeve van op- en overslag van goederen
22 juni 2022
De rechtbank Gelderland weigert de omgevingsvergunning voor wijziging van bedrijfsgebouwen ten behoeve van op- en overslag van goederen. Eiseres 1's beroep is ongegrond, eiseres 2's beroep is niet-ontvankelijk.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen last onder dwangsom wegens strijdig gebruik van gronden en/of bouwwerken met bestemmingsplan
22 juni 2022
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening toe en schorst de last onder dwangsom wegens strijdig gebruik van gronden. Verzoekster 1 krijgt proceskosten vergoed.
Tussenuitspraak over motiveringsgebrek bij revisievergunning voor geur bij leerlooierij
1 juni 2022
De rechtbank Gelderland stelt een motiveringsgebrek vast in de revisievergunning voor een leerlooierij, omdat het aspect geur onvoldoende is beoordeeld. Verweerder krijgt zes weken om het gebrek te herstellen.
Tussenuitspraak inzake maatwerkvoorschriften geur bij leerlooierij en groothandel in kalfsleer
1 juni 2022
Tussenuitspraak over maatwerkvoorschriften geur bij leerlooierij; rechtbank oordeelt dat motivering van het besluit tekortschiet en geeft verweerder zes weken om gebreken te herstellen.
Adoptie van een meerderjarige onder bijzondere omstandigheden die inbreuk op family life rechtvaardigen
7 april 2022
De rechtbank heeft de adoptie van [naam meerderjarige] door haar pleegouders toegewezen, ondanks haar meerderjarigheid, vanwege bijzondere omstandigheden die een inbreuk op family life rechtvaardigen.
Afwijzing verzoek tot ondertoezichtstelling van minderjarigen in verband met huiselijk geweld en contactverboden
1 december 2021
De kinderrechter wijst het verzoek tot ondertoezichtstelling van drie minderjarigen af, omdat er geen ernstige bedreiging van hun ontwikkeling is en de moeder in staat is om voor hen te zorgen.
Beroep tegen klachtenprocedure inzake dwangmedicatie en verzoek tot schadevergoeding
30 september 2021
Rechtbank Gelderland verklaart de klacht van verzoeker ongegrond en wijst verzoek tot schorsing en schadevergoeding af. Dwangmedicatie in combinatie met begeleiding is passend en evenredig.
Verzoek tot vervallenverklaring van schriftelijke aanwijzing door de vader in het kader van de zorg voor minderjarige kinderen
26 juli 2021
De kinderrechter wijst het verzoek van de vader tot vervallenverklaring van de schriftelijke aanwijzing af, omdat het belang van de kinderen om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen zwaarder weegt dan het belang van de vader.
Toepassing van Nederlands recht in echtscheidingskwestie met vaststellingsovereenkomst
14 juli 2021
Rechtbank Gelderland oordeelt dat Nederlands recht van toepassing is in echtscheidingskwestie. Vaststellingsovereenkomst is bindend; vrouw kan geen beroep doen op dwaling. Vorderingen van de vrouw afgewezen.
Vervangende toestemming voor vakantie met minderjarige naar Turkije
14 juli 2021
De voorzieningenrechter verleent de moeder vervangende toestemming om met het kind naar Turkije te gaan voor een familiebezoek van 20 juli tot 24 augustus 2021.
Gezag en omgangsregeling in een complexe ouderschapszaak met langdurige frustratie van contact tussen kind en vader
17 juni 2021
De rechtbank beslist over gezag en omgangsregeling tussen vader en moeder, waarbij frustratie van de omgang door de moeder centraal staat. De vader krijgt gezamenlijk gezag, en de omgang met het kind vindt plaats zonder de moeder.
Verlening van een zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) wegens ernstige persoonlijkheidsstoornissen en risico op ernstig nadeel voor anderen
21 mei 2021
Rechtbank Gelderland verleent op 21 mei 2021 een zorgmachtiging op basis van de Wvggz wegens ernstige persoonlijkheidsstoornissen en risico op ernstig nadeel voor anderen.
Afwijzing zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)
12 februari 2021
De rechtbank heeft het verzoek tot zorgmachtiging afgewezen, omdat onvoldoende ernstig nadeel is aangetoond, ondanks de psychische stoornis van de betrokkene.
Afwijzing zorgmachtiging op basis van vrijwillige behandeling en psychische stoornissen
12 februari 2021
De rechtbank heeft het verzoek tot zorgmachtiging afgewezen, omdat betrokkene bereid is tot vrijwillige behandeling en de psychiater dit prefereert boven verplichte zorg.
Rechterlijke machtiging tot opname en verblijf op grond van de Wet zorg en dwang voor een cliënt met een neurocognitieve stoornis
22 januari 2021
De rechtbank verleent een rechterlijke machtiging tot opname en verblijf voor een cliënt met een neurocognitieve stoornis, ondanks het ontbreken van een diagnose Korsakov. De machtiging geldt tot 21 juli 2021.
Toewijzing zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
1 oktober 2020
De rechtbank heeft op 1 oktober 2020 een zorgmachtiging toegewezen voor betrokkene op basis van de Wvggz, vanwege een paranoïde waanstoornis en het ontbreken van vrijwillige zorg.
Toewijzing zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in het kader van psychische stoornis en gevaar voor de algemene veiligheid
25 september 2020
Rechtbank Gelderland verleent op 25 september 2020 een zorgmachtiging op basis van de Wvggz voor een betrokkene met schizofrenie, ondanks zijn verblijf in Italië.
Verzoek tot zorgmachtiging Wvggz aangehouden wegens onvolledige dossierstukken
25 september 2020
De rechtbank heeft het verzoek tot zorgmachtiging aangehouden wegens onvolledige dossierstukken en geeft de officier van justitie de kans om een nadere toelichting te geven.
Verlenging ondertoezichtstelling in familiezaken met betrekking tot minderjarigen
4 september 2020
De kinderrechter heeft het verzoek tot verlenging van de ondertoezichtstelling van de minderjarigen afgewezen, omdat er geen dringende zorgen zijn over hun ontwikkeling.
Beschikking inzake gezagskwesties en schoolkeuze van een minderjarige in een complexe co-ouderschapsrelatie
11 juni 2020
De rechtbank Gelderland heeft op 11 juni 2020 beslist over de schoolkeuze van een minderjarige en de zorgregeling tussen ouders, waarbij de vader toestemming kreeg voor inschrijving op school 2 en de huidige zorgregeling werd vastgesteld.
Rechterlijke machtiging tot opname en verblijf op basis van de Wet zorg en dwang
30 april 2020
De rechtbank heeft de beslissing op het verzoek tot rechterlijke machtiging aangehouden, omdat niet is voldaan aan de eisen van de Wzd. Het CIZ moet een geldige medische verklaring overleggen voor 11 mei 2020.
Toewijzing verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
30 maart 2020
De rechtbank verleent een zorgmachtiging op basis van de Wvggz voor betrokkene, die lijdt aan een psychische stoornis en middelenmisbruik vertoont, voor de duur van zes maanden.
Echtscheiding, partneralimentatie en huwelijksvermogensrecht met toepassing van Iers recht
20 februari 2020
De rechtbank spreekt de echtscheiding uit en bepaalt dat de vrouw € 5.665,31 aan de man moet betalen voor eigenaarslasten. Verzoeken om partneralimentatie en € 50.000,- worden afgewezen.
Verlenging uithuisplaatsing van een minderjarige met verstandelijke en fysieke beperkingen
22 juli 2019
De kinderrechter heeft de uithuisplaatsing van een minderjarige verlengd en het verzoek van de ouders om de ondertoezichtstelling op te heffen afgewezen, vanwege de kwetsbaarheid van de minderjarige en de onduidelijkheid over de opvoedingscapaciteiten van de ouders.
Echtscheiding en alimentatiekwesties met betrekking tot minderjarige kinderen en huwelijkse voorwaarden
3 juli 2019
De rechtbank Gelderland heeft op 3 juli 2019 de echtscheiding uitgesproken en alimentatie vastgesteld. De huwelijkse voorwaarden zijn niet vernietigd. De man moet € 306,- per maand voor kinderalimentatie en € 400,- per maand voor partneralimentatie betalen.
Erkenning en omzetting van adoptie van een minderjarige uit Haïti
26 maart 2019
De Rechtbank Gelderland heeft op 26 maart 2019 de erkenning en omzetting van de adoptie van een minderjarige uit Haïti toegewezen, inclusief wijziging van geslachtsnaam en voornamen.
Erkenning en adoptie van een overleden minderjarige met Nigeriaanse nationaliteit
19 december 2018
De rechtbank erkent de adoptie van een overleden minderjarige uit Nigeria door verzoekers en stelt de geboortegegevens vast, ondanks het ontbreken van de verzorgingstermijn van een jaar.
Verlenging van de uithuisplaatsing van een minderjarige in het kader van jeugdbescherming
27 september 2018
De kinderrechter verlengt de uithuisplaatsing van een minderjarige tot 1 juli 2019, in het belang van zijn verzorging en opvoeding, na afweging van de hechting aan het huidige pleeggezin en de rol van de GI.
Beëindiging van het ouderlijk gezag van minderjarigen na ernstige mishandeling en verwaarlozing
22 januari 2018
Rechtbank Gelderland beëindigt het ouderlijk gezag van ouders over drie minderjarigen wegens ernstige mishandeling en verwaarlozing. De GI wordt benoemd tot voogd.
Vernietiging erkenning vaderschap op basis van DNA-onderzoek
4 januari 2018
De rechtbank oordeelt dat de DNA-test van de vader niet betrouwbaar is en gelast een nieuw DNA-onderzoek. De erkenning kan pas worden vernietigd na aanvullend bewijs.
Oplegging en verlenging van een tijdelijk huisverbod in het kader van huiselijk geweld
3 juli 2017
De rechtbank oordeelt dat de burgemeester terecht een tijdelijk huisverbod heeft opgelegd aan verzoeker in het kader van huiselijk geweld. Het verzoek om voorlopige voorziening wordt afgewezen.
Adoptie van meerderjarige met bijzondere omstandigheden en de bescherming van het recht op familieleven
24 april 2017
Rechtbank Gelderland spreekt op 24 april 2017 de adoptie uit van [naam kind 1] door [naam adoptiefvader], ondanks haar meerderjarigheid, vanwege bijzondere omstandigheden en de bescherming van het recht op familieleven.
Verzoek tot doorhaling aantekening gezamenlijke gezagsuitoefening in het gezagsregister na misbruik van DigiD-gegevens
20 april 2017
De rechtbank Gelderland heeft op 20 april 2017 het verzoek van de moeder tot doorhaling van de aantekening gezamenlijke gezagsuitoefening toegewezen, omdat de vader misbruik heeft gemaakt van haar DigiD-gegevens.
Herroeping van adoptie na lange termijnoverschrijding en de impact op de identiteit van de verzoeker
16 december 2016
De rechtbank herroept de adoptie van verzoeker door zijn adoptiefvader, ondanks termijnoverschrijding, vanwege de impact op verzoekers identiteit en het ontbreken van een substantiële band met de adoptiefvader.
Verkeersongeval onder invloed van amfetamine met zwaar lichamelijk letsel als gevolg
23 februari 2015
Verdachte reed onder invloed van amfetamine en veroorzaakte een ongeval met zwaar letsel voor de bijrijder. De rechtbank legde een voorwaardelijke gevangenisstraf, werkstraf en rijontzegging op.
Diefstal met geweld tegen oudere vrouw en poging tot zware mishandeling tijdens vluchtpoging
23 februari 2015
Verdachte veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor diefstal met geweld tegen een oudere vrouw en poging tot zware mishandeling van twee anderen tijdens vluchtpoging op 7 juni 2014.
Terugvordering van wederrechtelijk verkregen voordeel uit drugshandel door twee broers
23 februari 2015
Twee broers uit Zutphen moeten € 66.118,60 terugbetalen aan de staat wegens wederrechtelijk verkregen voordeel uit drugshandel, vastgesteld door de Rechtbank Gelderland op 23 februari 2015.
Machtiging gesloten jeugdhulp met instemming van ouders; mandaatverlening door college aan GI in strijd met Jeugdwet
16 februari 2015
De rechtbank verleent een machtiging gesloten jeugdhulp voor de minderjarige [naam minderjarige] en oordeelt dat mandaatverlening door het college aan de GI in strijd is met de Jeugdwet.
Herziening van studiefinanciering voor thuiswonende studerende
29 maart 2013
Rechtbank Oost-Nederland oordeelt dat de herziening van studiefinanciering voor eiser onterecht was, omdat de verweerder onvoldoende bewijs had dat eiser niet voldeed aan de verplichtingen van de Wsf 2000.
Herziening studiefinanciering op basis van feitelijke woonomstandigheden van de student
29 maart 2013
Rechtbank Oost-Nederland oordeelt over de herziening van studiefinanciering van eiser. Voor de periode november 2008 tot en met december 2011 wordt de herziening vernietigd, maar voor januari 2012 tot en met maart 2012 wordt deze bevestigd. Eiser krijgt een boete van € 190,54 opgelegd.
Toekenning van een huisnummer aan een woonvoorziening in het kader van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen
19 december 2012
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de toekenning van een huisnummer aan een woonvoorziening, oordelend dat deze voldoet aan de definitie van verblijfsobject volgens de Wet bag.
Beroep tegen last onder dwangsom opgelegd aan Stichting Nederlands Elektriciteitsmuseum
15 november 2012
De Rechtbank Zutphen heeft het beroep van Stichting Nederlands Elektriciteitsmuseum gegrond verklaard en de last onder dwangsom voor de aanbouw vernietigd, maar de overige onderdelen in stand gelaten. Het verzoek om voorlopige voorziening is afgewezen.
Bouwvergunning en vrijstelling voor horeca-inrichting aan de Houtmarkt 66 te Zutphen
10 oktober 2012
Rechtbank Zutphen vernietigt het bestreden besluit over de bouwvergunning voor horeca-inrichting Houtmarkt 66, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiseres niet gehoord over akoestisch onderzoek.
Afwijzing verzoek om herziening van uitspraak inzake UMTS-mast door rechtbank Zutphen
3 oktober 2012
De rechtbank Zutphen heeft het verzoek om herziening van de uitspraak inzake de UMTS-mast afgewezen, omdat de nieuwe feiten redelijkerwijs bekend hadden kunnen zijn voor de eiser.
Beroep tegen bouwvergunning voor mobiele telecommunicatiemast in Aalten
29 augustus 2012
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de ontheffing voor de bouw van een mobiele telecommunicatiemast in Aalten, ondanks bezwaren van de eiseres.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening tegen handhaving detailhandel in niet ter plaatse geproduceerde producten
17 augustus 2012
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de detailhandel niet in overeenstemming is met de planvoorschriften en er geen zicht op legalisatie is.
Toezicht en handhaving brand- en bouwveiligheid in woningen
4 juli 2012
Rechtbank Zutphen oordeelt dat de burgemeester van Epe rechtmatig een machtiging tot binnentreden heeft verleend voor inspectie van een woning in het kader van brand- en bouwveiligheid.
Vergunningverlening voor de (ver)bouw van een Welkoop aan het Polplein in Zutphen
20 juni 2012
De rechtbank verklaart het beroep van V.O.F. Pets Place ongegrond en bevestigt de vergunningverlening voor de (ver)bouw van een Welkoop aan het Polplein in Zutphen.
Handhaving bestemmingsplan en bouwvergunning in Oldebroek
23 mei 2012
Rechtbank Zutphen oordeelt dat de gemeente onvoldoende heeft gemotiveerd waarom niet tot handhaving wordt overgegaan met betrekking tot een te hoog toegangshek. Beroep van eiser sub 1 niet-ontvankelijk, beroep van eiser sub 2 gegrond. Bouwvergunning voor schuilstal terecht verleend.
De Rechtbank Zutphen heeft op 21 mei 2012 het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat er concreet zicht op legalisatie bestaat voor de kleiduivenschietvereniging in Didam.
Bouwvergunning en ontheffing voor tuinmeubilair in voortuin; belangenafweging en welstandsadvies
9 mei 2012
Rechtbank Zutphen oordeelt dat de bouwvergunning voor tuinmeubilair in de voortuin rechtmatig is verleend, ondanks bezwaren van eisers over uitzicht en verkeersveiligheid. De belangenafweging door verweerder wordt als voldoende beschouwd.
Weigering handhavend op te treden tegen het gebruik van een pand als lunchroom in strijd met het bestemmingsplan
2 mei 2012
Rechtbank Zutphen verklaart het beroep gegrond en vernietigt het besluit van verweerder om handhavend op te treden tegen het gebruik van een pand als lunchroom, in strijd met het bestemmingsplan.
Weigering omgevingsvergunning voor uitbreiding van bijgebouwen in strijd met bestemmingsplan
11 april 2012
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de weigering van de omgevingsvergunning voor uitbreiding van bijgebouwen, omdat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan.
Weigering omgevingsvergunning voor uitbreiding van bijgebouwen in strijd met bestemmingsplan
11 april 2012
De Rechtbank Zutphen weigert de omgevingsvergunning voor uitbreiding van bijgebouwen, omdat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.
Toetsing van de belangenafweging bij kapvergunningen en herplantplicht
11 april 2012
De rechtbank oordeelt dat de kapvergunning voor 16 elzen in Aalten rechtmatig is verleend, na een zorgvuldige belangenafweging. Het beroep van eisers is ongegrond verklaard.
Weigering omgevingsvergunning voor onbemand tankstation in Schalkhaar vanwege milieu- en veiligheidsrisico's
28 maart 2012
De rechtbank heeft het beroep van Tinq Nederland B.V. ongegrond verklaard en de weigering van de omgevingsvergunning voor een onbemand tankstation in Schalkhaar bevestigd, vanwege milieu- en veiligheidsrisico's.
Bestuurlijke rechtszaak over de bouwvergunning voor een sportmedisch centrum in Lochem
28 maart 2012
De rechtbank vernietigt besluiten van het college van Lochem over een bouwvergunning voor een sportmedisch centrum, omdat activiteiten niet passen binnen de bestemming van het perceel.
Bevoegdheid en rechtmatigheid van gedoogplicht voor gastransportleiding A-662
21 maart 2012
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers ongegrond en bevestigt de gedoogplicht voor de aanleg van de gastransportleiding A-662, waarbij de Gasunie bevoegd was om de gedoogbeschikking aan te vragen.
Tussenuitspraak inzake ontheffing en bouwvergunning voor UMTS-mast te Winterswijk
7 maart 2012
Rechtbank Zutphen oordeelt dat de ontheffing en bouwvergunning voor een UMTS-mast onvoldoende gemotiveerd zijn. Verweerder krijgt 8 weken om het gebrek te herstellen.
Weigering van bouwvergunning voor gezondheidscentrum in Brummen
25 januari 2012
De Rechtbank Zutphen weigert de bouwvergunning voor een gezondheidscentrum in Brummen, o.a. vanwege gewijzigde omstandigheden en het afhaken van huisartsen. Het beroep is ongegrond verklaard.
Vernietiging besluit tot verruimde openingstijden van midgetgolfbaan met horecavoorzieningen te Epe
11 januari 2012
De rechtbank vernietigt het besluit van de burgemeester van Epe tot verruiming van openingstijden van een midgetgolfbaan met horeca, wegens strijd met de APV en onvoldoende onderbouwing van de gevolgen voor de woonomgeving.
Herziening eigen bijdrage Zorg en Verblijf met terugwerkende kracht en rechtszekerheid
29 november 2011
Rechtbank Zutphen oordeelt dat herziening eigen bijdrage Zorg en Verblijf met terugwerkende kracht niet in strijd is met rechtszekerheid, maar dat invordering over de gehele periode onterecht is.
Vernietiging besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
9 november 2011
Rechtbank Zutphen vernietigt besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiser krijgt proceskosten vergoed.
Beëindiging permanente bewoning van recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
9 november 2011
Rechtbank Zutphen oordeelt dat eisers de permanente bewoning van hun recreatiewoning in Epe moeten beëindigen, omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan. Beroep ongegrond verklaard.
Vernietiging besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
9 november 2011
Rechtbank vernietigt besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning, maar laat rechtsgevolgen in stand. Gemeente heeft rechtmatig gehandeld volgens bestemmingsplan.
Vernietiging van besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
9 november 2011
Rechtbank vernietigt besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning, omdat gemeente in strijd met eigen beleid handelde door eisers niet tijdig duidelijkheid te geven.
Vernietiging besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
9 november 2011
Rechtbank Zutphen vernietigt besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning, oordeelt dat besluit niet deugdelijk gemotiveerd is en dat handhaving in strijd met bestemmingsplan is.
Vernietiging besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in strijd met bestemmingsplan
9 november 2011
Rechtbank vernietigt besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning, oordeelt dat besluit niet deugdelijk gemotiveerd is, maar laat rechtsgevolgen in stand.
Vernietiging van besluit inzake zorgindicatie voor meervoudig gehandicapte eiser
21 september 2011
De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder inzake de zorgindicatie voor eiser, oordeelt dat het besluit onvoldoende is gemotiveerd en beveelt een nieuw besluit aan.
Rechtbank vernietigt besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in Epe, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiseres krijgt proceskosten vergoed.
Vernietiging besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in Epe
7 september 2011
Rechtbank vernietigt besluit tot beëindiging permanente bewoning recreatiewoning in Epe, maar laat rechtsgevolgen in stand. Beroep op vertrouwens- en gelijkheidsbeginsel slaagt niet.
Vernietiging van besluit tot vergoeding van planschade in verband met bouwproject Wannehofje te Zutphen
31 augustus 2011
De rechtbank vernietigt het besluit van de gemeente Zutphen tot afwijzing van planschadeverzoeken van eisers en geeft de gemeente zes weken om het motiveringsgebrek te herstellen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening en ongegrondverklaring beroep inzake illegale bouwwerken zonder vergunning
7 juli 2011
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen en het beroep ongegrond verklaard, omdat eiser illegale bouwwerken had opgericht zonder vergunning.
Weigering gemeenteraad Zutphen om referendum te houden over IJsselsprong onvoldoende gemotiveerd
22 juni 2011
De rechtbank vernietigt het besluit van de gemeenteraad van Zutphen om geen referendum te houden over de IJsselsprong, omdat de motivering onvoldoende is.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening tegen verbouw en uitbreiding van een bankgebouw in Hattem
8 juni 2011
De Rechtbank Zutphen heeft op 8 juni 2011 het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat er geen spoedeisend belang was voor de stillegging van de bouw van een bankgebouw in Hattem.
Onverbindendheid van de verordening reclamebelasting van de gemeente Voorst en willekeurige belastingheffing
8 juni 2011
Eiseres B.V. verzet zich tegen de aanslagen reclamebelasting van de gemeente Voorst. De rechtbank oordeelt dat de verordening verbindend is en dat er geen sprake is van willekeurige belastingheffing. De beroepen worden ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning hotel in recreatiegebied Bussloo
31 mei 2011
De rechtbank heeft het beroep tegen de bouwvergunning voor een hotel in Bussloo ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen.
Tussenuitspraak over permanente bewoning van recreatiewoningen in Epe
25 mei 2011
Tussenuitspraak van de Rechtbank Zutphen over permanente bewoning van recreatiewoningen in Epe. De gemeente moet het gebrek in de motivering herstellen of een ontheffing verlenen.
Vernietiging van besluit inzake permanente bewoning van recreatiewoningen door de gemeente Epe
25 mei 2011
De rechtbank vernietigt het besluit van de gemeente Epe over permanente bewoning van een recreatiewoning, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor de overtreding.
Tussenuitspraak over permanente bewoning van recreatiewoningen in Epe
25 mei 2011
Tussenuitspraak van de Rechtbank Zutphen over permanente bewoning van recreatiewoningen in Epe. De gemeente moet motiveren waarom geen ontheffing kan worden verleend, gezien de lange periode van gedogen.
Afwijzing aanvullende subsidieaanvraag Stichting Gemeenschapshuis Aalten door gemeente Aalten
20 april 2011
Rechtbank Zutphen verklaart het beroep van Stichting Gemeenschapshuis Aalten ongegrond, de gemeente Aalten heeft de aanvraag voor aanvullende subsidie terecht afgewezen.
Bouwvergunning en vrijstelling in overeenstemming met bestemmingsplan voor woningbouwproject te Doetinchem
26 januari 2011
De rechtbank verklaart de beroepen van eiseressen ongegrond en bevestigt de bouwvergunningen voor woningbouwproject te Doetinchem, in overeenstemming met het bestemmingsplan.
Weigering drank- en horecavergunning op basis van de Wet bibob
1 december 2010
De rechtbank bevestigt de weigering van een drank- en horecavergunning op basis van de Wet bibob, gezien het gevaar van strafbare feiten door een samenwerkingsverband met een veroordeelde drugshandelaar.
Weigering van een aanlegvergunning voor het planten van houtopstanden op agrarisch gebied met landschapswaarden te Gaanderen
15 september 2010
De rechtbank heeft de weigering van een aanlegvergunning voor het planten van houtopstanden op agrarisch gebied te Gaanderen bevestigd, omdat de beplanting niet ten dienste stond van de bestemming.
Vergoeding van kosten voor de ruiming van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog door de Minister van Binnenlandse Zaken aan de gemeente Apeldoorn
8 september 2010
Rechtbank Zutphen oordeelt dat de gemeente Apeldoorn recht heeft op vergoeding van kosten voor verkeersmaatregelen en verkeersborden in het kader van de ruiming van explosieven, en vernietigt het besluit van de minister van Binnenlandse Zaken.
Vernietiging bouwvergunning horeca-inrichting door onvoldoende akoestisch onderzoek
7 juli 2010
De rechtbank vernietigt de bouwvergunning voor een horeca-inrichting vanwege onvoldoende akoestisch onderzoek naar geluidsoverlast voor het naastgelegen filmtheater Luxor.
Beroep tegen besluit vrijstelling voor woningbouw en infrastructuur op uitbreidingslocatie Lombok Zuid te Eerbeek
30 juni 2010
De rechtbank verklaart de beroepen van eisers tegen de vrijstelling voor woningbouw en infrastructuur op Lombok Zuid ongegrond, oordelend dat de vrijstelling op een toereikende ruimtelijke onderbouwing is gebaseerd.
Vernietiging van besluit tot weigering terrasvergunning door de Rechtbank Zutphen
14 april 2010
Rechtbank Zutphen vernietigt besluit tot weigering terrasvergunning en herroept het primaire besluit. Burgemeester is bevoegd, college niet. Eiseres niet-ontvankelijk, eiser gegrond. Proceskostenvergoeding van € 635,73 aan eiser.
Vernietiging projectbesluit voor parkeren grote voertuigen in Vorden wegens onbevoegdheid college van burgemeester en wethouders
7 april 2010
Rechtbank Zutphen vernietigt projectbesluit voor parkeren grote voertuigen in Vorden wegens onbevoegdheid college van burgemeester en wethouders. Eiser wordt als belanghebbende aangemerkt.
Toepassing van het overgangsrecht op bedrijfsactiviteiten in de autohandel
31 maart 2010
Rechtbank Zutphen oordeelt dat de autohandel van eiseres onder het overgangsrecht valt. Het bestreden besluit van verweerder wordt vernietigd en eiseres krijgt proceskosten vergoed.
Ongegrondverklaring beroep Stichting Gelre Ziekenhuizen tegen subsidiebesluiten Minister van VWS
27 januari 2010
De rechtbank Zutphen verklaart het beroep van Stichting Gelre Ziekenhuizen tegen subsidiebesluiten van de Minister van VWS ongegrond, o.a. vanwege de spiegelbeeldeis in de Subsidieregeling zorgopleidingen.
Ongegrondverklaring van beroepen tegen subsidiebesluiten van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door Stichting Gelre Ziekenhuizen
27 januari 2010
De rechtbank Zutphen verklaart de beroepen van Stichting Gelre Ziekenhuizen tegen subsidiebesluiten van de Minister van VWS ongegrond, met betrekking tot opleidingsplaatsen in de zorg.
Verlening bouwvergunning onder vrijstelling voor de bouw van 10 vrijstaande woningen in Vorden
10 december 2009
De rechtbank heeft de beroepen van eisers tegen de verlening van een bouwvergunning voor 10 woningen in Vorden ongegrond verklaard, oordelend dat de vrijstelling rechtmatig was en geen onevenredige hinder voor omwonenden opleverde.
Herziening van nabestaandenuitkering en AOW-pensioenen in verband met gezamenlijke huishouding en zorgbehoefte
25 november 2009
Rechtbank Zutphen verklaart het beroep van eiser 2 tegen de herziening van zijn nabestaandenuitkering ongegrond, maar de beroepen van beide eisers tegen de herziening van hun AOW-pensioenen zijn gegrond. Artikel 17, lid 2, van de AOW is in strijd met artikel 14 van het EVRM.
Weigering ontheffing voor het houden van edelherten, damherten en wilde zwijnen op landgoed Deelerwoud
14 oktober 2009
Rechtbank Zutphen weigert ontheffing voor het houden van edelherten, damherten en wilde zwijnen op landgoed Deelerwoud. Geen sprake van in gevangenschap gehouden dieren. Beroep ongegrond verklaard.
Handhaving bouwverbod en afwijzing verzoek om voorlopige voorziening voor illegaal gebouwde carport
9 september 2009
Rechtbank Zutphen verklaart beroep ongegrond en wijst verzoek om voorlopige voorziening af. Eiseres moet illegaal gebouwde carport verwijderen, gebruik in strijd met bestemmingsplan.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen vrijstelling bestemmingsplan voor bioscoopcomplex in Tilburg
20 juni 2008
De Raad van State wijst het verzoek van Bioscoop Exploitatie Minerva B.V. om een voorlopige voorziening af, omdat de bouw van het bioscoopcomplex nagenoeg voltooid is.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning en vrijstelling voor agrarisch bouwplan in Bergen
13 juni 2008
De voorzitter van de Raad van State heeft op 13 juni 2008 de verzoeken om voorlopige voorzieningen afgewezen inzake bouwvergunningen in Bergen, omdat er geen aanleiding was om aan te nemen dat de eerdere uitspraak niet in stand zou blijven.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen bouwvergunning voor scoutinggebouw te Apeldoorn
13 juni 2008
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af tegen de bouwvergunning voor een scoutinggebouw in Apeldoorn, omdat de bouw al voltooid is.
Beoordeling van handhaving van activiteiten in een garagebox als kapsalon
19 maart 2008
Hoger beroep van [appellant] tegen de afwijzing van handhaving door het college van burgemeester en wethouders van Almelo. De Raad van State bevestigt dat de garagebox voldoet aan het Bouwbesluit en dat handhaving niet mogelijk is.
Beroep tegen bouwvergunning en vrijstelling voor wijziging postkantoor naar kantoor en bovenwoning
12 maart 2008
Hoger beroep van [appellant] tegen de ongegrondverklaring van zijn bezwaar tegen een bouwvergunning voor de wijziging van een postkantoor naar een kantoor met bovenwoning. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Bouwvergunning en vrijstelling voor dakkapel en loggia in strijd met bestemmingsplan
12 maart 2008
Hoger beroep tegen de verlening van een bouwvergunning voor een dakkapel en loggia in strijd met het bestemmingsplan. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning voor ligboxenstal in Ooststellingwerf
6 maart 2008
De voorzitter van de Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de bouwvergunning voor een ligboxenstal in Ooststellingwerf, oordelend dat het college bevoegd was om vrijstelling te verlenen.
Hoger beroep inzake vergunningverlening voor containerteelt en handhaving door het college van burgemeester en wethouders van Haaren
7 februari 2008
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Haaren tegen uitspraken van de rechtbank over vergunningverlening voor containerteelt. De Raad van State bevestigt dat de werkzaamheden in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Bouwvergunning en vrijstelling voor appartementengebouwen in Joure
9 januari 2008
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden over bouwvergunning voor appartementengebouwen in Joure. De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en vernietigt eerdere besluiten.
Hoger beroep tegen vrijstelling voor gebruik van perceel als werkplaats en showroom
12 december 2007
Hoger beroep tegen vrijstelling voor gebruik perceel als werkplaats en showroom ongegrond verklaard. Vrijstelling verleend door college van Brunssum is rechtmatig.
Hoger beroep tegen weigering handhavend optreden tegen botenloods in Noordwijk
5 december 2007
Hoger beroep tegen de weigering van het college van Noordwijk om handhavend op te treden tegen een botenloods. De Raad van State oordeelt dat de botenloods als bouwwerk moet worden aangemerkt en verklaart het hoger beroep gegrond.
Bestuursdwang en handhaving van bouwvergunningen in Giessenlanden
24 oktober 2007
Hoger beroep tegen afwijzing bestuursdwang door college Giessenlanden. Raad van State bevestigt eerdere uitspraken, oordeelt dat geen sprake is van bouwen in strijd met vergunning. Hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep tegen afwijzing handhavend optreden door college van burgemeester en wethouders van Noordenveld
24 oktober 2007
Hoger beroep van de 'Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie, afdeling Roden' tegen afwijzing handhavend optreden door het college van Noordenveld. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat college opnieuw moet beslissen.
Handhaving bouwvergunning en overgangsrecht bij verbouwing van een schuur
24 oktober 2007
Hoger beroep van appellant tegen de uitspraak van de rechtbank Zutphen over handhaving van een bouwvergunning en de toepassing van het overgangsrecht bij verbouwing van een schuur.
Handhaving van bestuursdwang bij bouw zonder vergunning in Moordrecht
17 oktober 2007
Hoger beroep over bestuursdwang voor verwijdering van een zonder vergunning gebouwde schuur in Moordrecht. De Raad van State oordeelt dat er zicht op legalisatie is en vernietigt eerdere uitspraken.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor woningbouw in Meppel
10 oktober 2007
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Meppel om een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor woningbouw, omdat het plan niet voldoet aan het bestemmingsplan.
Voorlopige voorziening inzake illegale bewoning van inpandige woonruimte in manege te Liessel
1 oktober 2007
De Raad van State schorst het besluit van het college van Deurne om illegale bewoning te beëindigen, en veroordeelt het college tot vergoeding van proceskosten aan T.R. Ranch B.V.
Weigering reguliere bouwvergunning voor herbouwen van schuur en hooiberg tot woning
26 september 2007
De Raad van State oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Bronckhorst binnen drie weken een nieuw besluit op bezwaar moet nemen inzake de geweigerde bouwvergunning voor een woning.
Beroep tegen bouwvergunning voor koelmachine met geluidsscherm in Leeuwarden
1 augustus 2007
Hoger beroep tegen bouwvergunning voor koelmachine in Leeuwarden ongegrond verklaard; rechtbank oordeelt dat college vrijstelling kon verlenen op basis van welstandsadvies en geluidsmetingen.
Bouwvergunning en vrijstelling voor bijgebouw in Hardenberg
25 juli 2007
Hoger beroep over bouwvergunning en vrijstelling voor bijgebouw in Hardenberg. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat college terecht vergunning verleende.
Beoordeling van handhaving van bestemmingsplan en vrijstelling voor autohandel in Zaandam
25 juli 2007
Hoger beroep van appellante tegen handhaving van bestemmingsplan voor autohandel in Zaandam. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak, geen zicht op legalisatie.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor woninguitbreiding in Anna Paulowna
25 juli 2007
Hoger beroep tegen weigering bouwvergunning voor woninguitbreiding in Anna Paulowna ongegrond verklaard. College mocht welstandsadvies volgen en vrijstelling verlenen.
Hoger beroep van appellant tegen weigering wijzigingsbevoegdheid agrarisch bouwblok door college Beuningen. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak rechtbank Arnhem, oordeelt dat college in redelijkheid kon weigeren.
Beroep tegen bouwvergunning en vrijstelling voor woningbouw in Heerde
27 juni 2007
Hoger beroep tegen de ongegrondverklaring van een bouwvergunning voor een woning in Heerde. De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en het besluit van het college, en veroordeelt tot proceskostenvergoeding.
Handhaving van bestuursdwang bij illegale bouwwerken in Onderbanken
27 juni 2007
Hoger beroep over bestuursdwang bij illegale bouwwerken in Onderbanken. De Raad van State bevestigt dat de zwembadoverkapping en tuinhuisjes niet vergunningsvrij zijn en dat handhaving gerechtvaardigd is.
Weigering van vrijstelling en aanlegvergunning voor erfverharding in agrarisch gebied
27 juni 2007
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg om appellanten een vrijstelling en aanlegvergunning te verlenen voor erfverharding, omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan.
Handhaving van bestuursdwang bij illegaal gebruik van melkstal als woning
27 juni 2007
Hoger beroep tegen bestuursdwang voor illegaal gebruik van melkstal als woning. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank en oordeelt dat handhaving terecht was.
Bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders bij oplegging van een dwangsom voor de verkoop van fietsen
20 juni 2007
Hoger beroep van appellant tegen de oplegging van een dwangsom door het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard voor de verkoop van fietsen. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de voorzieningenrechter en oordeelt dat het college bevoegd was om te handelen.
Handhaving van bestemmingsplan en gebruik van stacaravan als woonruimte
20 juni 2007
Hoger beroep van appellant tegen besluit college om gebruik stacaravan als woonruimte te staken. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat gebruik in strijd is met bestemmingsplan.
Weigering vrijstelling voor vestiging makelaarskantoor in strijd met bestemmingsplan
20 juni 2007
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Amersfoort om vrijstelling te verlenen voor een makelaarskantoor, omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan.
Weigering bouwvergunning voor woonhuis met garage in Hilversum
20 juni 2007
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank die de weigering van de bouwvergunning voor een woonhuis in Hilversum vernietigde. Hoger beroep van het college en appellant sub 1 is ongegrond.
Bestuursdwang en handhaving van bestemmingsplannen in Moordrecht
13 juni 2007
Hoger beroep tegen bestuursdwang opgelegd door het college van burgemeester en wethouders van Moordrecht voor het verwijderen van zeecontainers en portocabins. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Weigering bouwvergunning voor rijhal met paardenboxen in Wûnseradiel
13 juni 2007
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Wûnseradiel om een bouwvergunning voor een rijhal met paardenboxen te verlenen. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Beoordeling van handhavend optreden tegen vervanging van melkglas door helder glas in appartementencomplex
13 juni 2007
Hoger beroep tegen afwijzing handhavend optreden door college Weert inzake vervanging melkglas door helder glas. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank Roermond.
Bouwvergunning voor vrijstaande woning op perceel in Boekel
13 juni 2007
Hoger beroep tegen bouwvergunning voor vrijstaande woning in Boekel ongegrond verklaard. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak van voorzieningenrechter.
Hoger beroep tegen handhaving van bouwvergunning en bestemmingsplan in Wûnseradiel
13 juni 2007
Hoger beroep over handhaving van bouwvergunning en bestemmingsplan in Wûnseradiel. Raad van State oordeelt dat college niet kon afzien van handhaving tegen illegale wagenberging.
Handhaving van bestemmingsplan en bestuursdwang bij strijdig gebruik van agrarisch perceel
13 juni 2007
Hoger beroep over handhaving van bestemmingsplan door college van burgemeester en wethouders van Moordrecht. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak dat er geen zicht op legalisatie was en handhaving gerechtvaardigd was.
Weigering bouwvergunning voor dakopbouw op aanbouw in strijd met bestemmingsplan
25 april 2007
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Haarlem en verklaart het beroep van de verzoeker ongegrond, omdat de weigering van de bouwvergunning in overeenstemming was met het bestemmingsplan.
Intrekking bouwvergunning door college van burgemeester en wethouders van Leiderdorp
25 april 2007
De Raad van State bevestigt de ongegrondverklaring van het beroep tegen de intrekking van een bouwvergunning door het college van burgemeester en wethouders van Leiderdorp.
Hoger beroep tegen handhaving van een last onder dwangsom met betrekking tot een tuinhuisje
25 april 2007
Hoger beroep van Stichting Hogenenk tegen college Brummen over handhaving tuinhuisje. Geen procesbelang meer, hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor bijgebouw in Epe
25 april 2007
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Zutphen en verklaart de beroepen van [wederpartij] ongegrond, wegens weigering bouwvergunning en vrijstelling voor een bijgebouw in Epe.
Handhaving bouwvergunning en dwangsom bij afwijkende dakbedekking
25 april 2007
Hoger beroep over handhaving van een bouwvergunning en dwangsom voor afwijkende dakbedekking. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Bouwvergunning en vrijstelling voor garage/berging in Margraten
18 april 2007
Hoger beroep van appellant tegen bouwvergunning voor garage/berging in Margraten. Voorwaarde dat het gebouw alleen als bijgebouw mag worden gebruikt, werd bevestigd. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Weigering intrekking bouwvergunning door college van burgemeester en wethouders van Zaanstad
4 april 2007
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Haarlem die het college van Zaanstad verplichtte om de intrekking van een bouwvergunning te heroverwegen, omdat relevante belangen niet zijn afgewogen.
Handhaving van bouwvoorschriften en bestemmingsplannen in Enschede
28 maart 2007
Hoger beroep van appellant tegen besluit college Enschede om stacaravan en stallen te verwijderen. Raad bevestigt uitspraak rechtbank, hoger beroep ongegrond.
Bouwvergunning voor appartementengebouw met winkelruimte en parkeergelegenheid te Nijmegen
14 maart 2007
Hoger beroep van de VVE tegen de bouwvergunning voor een appartementengebouw in Nijmegen. De Raad van State oordeelt dat de VVE als belanghebbende moet worden aangemerkt en vernietigt de eerdere uitspraak.
Beroep tegen bouwvergunning voor antennemast in Lonneker
14 maart 2007
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Enschede tegen de vernietiging van een bouwvergunning voor een antennemast. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de voorzieningenrechter en oordeelt dat de vergunning in strijd is met het bestemmingsplan.
Hoger beroep tegen bouwvergunning voor vestiging van een hostel in Maastricht
14 maart 2007
Hoger beroep van Botel Maas Cruises Company tegen bouwvergunning voor hostel in Maastricht ongegrond verklaard. Vrijstelling verleend door college is rechtmatig.
Bouwvergunning voor winkelruimte te Bleiswijk en bezwaar van appellanten
7 maart 2007
Hoger beroep tegen de verlening van een bouwvergunning aan Lidl voor een winkelruimte in Bleiswijk. De Raad van State vernietigt eerdere uitspraken en oordeelt dat het college opnieuw moet beslissen op bezwaar.
Bestuursdwang en de rechtsgevolgen van vernietigde besluiten in het bestuursrecht
7 maart 2007
Hoger beroep tegen bestuursdwang opgelegd door college van Roerdalen. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank, oordeelt dat college terecht handelde en dat appellant kosten bestuursdwang moet dragen.
Bouwvergunning en vrijstelling voor appartementen en patiowoningen in strijd met bestemmingsplan
14 februari 2007
Hoger beroep tegen de vrijstelling en bouwvergunning voor 14 appartementen en 7 patiowoningen in Heerlen. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de vrijstelling rechtmatig was.
Handhaving bestemmingsplan en dwangsom door college van burgemeester en wethouders van Laarbeek
13 december 2006
Hoger beroep tegen handhaving van bestemmingsplan door college van burgemeester en wethouders van Laarbeek. Hoger beroep ongegrond verklaard, uitspraak bevestigd.
Bouwvergunning voor woningen op Delpad 1 en 3 te Aalst, gemeente Zaltbommel
13 december 2006
Hoger beroep tegen de bouwvergunning voor woningen op Delpad 1 en 3 te Aalst, gemeente Zaltbommel. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Arnhem en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Bouwvergunning voor renovatie van woningen in Zaltbommel
13 december 2006
Hoger beroep tegen de bouwvergunning voor renovatie van woningen in Zaltbommel ongegrond verklaard. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Arnhem.
Bouwvergunning en vrijstelling voor woninguitbreiding in Langedijk
13 december 2006
Hoger beroep over bouwvergunning en vrijstelling voor woninguitbreiding in Langedijk. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank, maar verbetert de gronden.
Weigering bouwvergunning voor legalisering botenloods in Ter Aar
29 november 2006
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Ter Aar om een bouwvergunning te verlenen voor een botenloods, omdat deze als gebouw wordt aangemerkt en niet voldoet aan de bestemmingsplanvoorschriften.
Bouwvergunning voor verbouwing van schoolwoningen tot woningen voor dementerende bejaarden
29 november 2006
Hoger beroep over bouwvergunning voor verbouwing van schoolwoningen tot woningen voor dementerende bejaarden. De Raad van State bevestigt dat er geen sprake is van nagenoeg zelfstandige bewoning, waardoor de vergunning in strijd is met het bestemmingsplan.
Handhaving bouwvergunning en afwijkingen in garageconstructie
25 oktober 2006
Hoger beroep over handhaving bouwvergunning. Raad van State bevestigt dat college niet handhavend op mocht treden wegens geringe afwijkingen. Hoger beroep ongegrond verklaard.
De Raad van State heeft op 6 oktober 2006 de verzoeken om voorlopige voorziening afgewezen inzake een bouwvergunning voor een zorgcentrum in Zwijndrecht, o.a. omdat er geen inbreuk op het woongenot was aangetoond.
Weigering vrijstelling voor detailhandel in chocoladeproducten door college van burgemeester en wethouders van Amstelveen
13 september 2006
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen om vrijstelling te verlenen voor detailhandel in chocoladeproducten, omdat dit niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan.
Weigering bouwvergunning voor zelfstandige zolderwoning in Amsterdam
13 september 2006
De Raad van State bevestigt de weigering van een bouwvergunning voor een zelfstandige zolderwoning in Amsterdam, oordelend dat de aanvraag niet voldeed aan de nieuwbouweisen van het Bouwbesluit 2003.
Handhaving van bouwvoorschriften en vergunningplicht voor tuinhuis op perceel in Brummen
13 september 2006
Hoger beroep over handhaving van bouwvoorschriften voor een tuinhuis in Brummen. Appellant betoogt dat het tuinhuis vergunningsvrij is, maar de Raad van State oordeelt dat het college terecht handhavend heeft opgetreden. Hoger beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake handhaving bouwvergunning voor erfafscheiding
13 september 2006
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Maasdonk tegen uitspraak rechtbank over vergunningplicht erfafscheiding. Hoger beroep ongegrond verklaard, uitspraak bevestigd.
Handhaving bouwvergunning en dwangsom bij recreatiewoning in Maarn
6 september 2006
Hoger beroep over handhaving bouwvergunning en dwangsom voor recreatiewoning in Maarn. Hoger beroep ongegrond verklaard, uitspraak rechtbank bevestigd.
Hoger beroep tegen last onder dwangsom voor onrechtmatige plaatsing van zeecontainers
6 september 2006
Hoger beroep ongegrond verklaard; appellanten moeten zeecontainers verwijderen. De rechtbank oordeelde terecht dat zij als overtreder kunnen worden aangemerkt.
Bestuursdwang en verwijdering van zonder vergunning gebouwde constructies
9 augustus 2006
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Haaren tegen de uitspraak van de rechtbank 's-Hertogenbosch over bestuursdwang en verwijdering van een zonder vergunning gebouwde bak. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Handhaving van bestemmingsplan en overgangsrechtelijke bescherming bij detailhandel in auto's
9 augustus 2006
Hoger beroep tegen handhaving van bestemmingsplan door college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch. Raad van State bevestigt dat geen overgangsrechtelijke bescherming geldt voor detailhandel in auto's in showroom.
Handhaving van bestuursdwang bij afwijkingen van bouwvergunning voor recreatiewoning in Ermelo
2 augustus 2006
Hoger beroep van appellant tegen bestuursdwang voor recreatiewoning in Ermelo ongegrond verklaard. Afwijkingen van bouwvergunning zijn terecht vastgesteld. Geen rechtsverwerking en geen grond voor vergunningsvrij bouwen carport.
Bestuursdwang en handhaving van bouwvergunningen in recreatiewoningen
2 augustus 2006
Hoger beroep tegen besluit van college van burgemeester en wethouders van Ermelo over bestuursdwang voor recreatiewoning. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank Zutphen en verklaart hoger beroep ongegrond.
Toepassing van bestuursdwang bij afwijkingen van bouwvergunning voor recreatiewoningen in Ermelo
2 augustus 2006
Hoger beroep van Corvus Exploitatiemaatschappij B.V. tegen bestuursdwang voor recreatiewoningen in Ermelo. Raad van State bevestigt dat college bevoegd was om handhavend op te treden en dat er geen uitzicht op legalisatie was.
Bouwvergunning en vrijstelling voor winkelcentrum met woningen in Oude-Tonge
26 juli 2006
Hoger beroep tegen de bouwvergunning voor een winkelcentrum in Oude-Tonge. De Raad van State oordeelt dat het college onterecht heeft gesteld dat er voldoende parkeerplaatsen zijn en dat luchtkwaliteit geen probleem vormt. Hoger beroep gegrond, uitspraak rechtbank vernietigd.
Weigering vrijstelling en bouwvergunning voor uitbreiding woonhuis in Hilversum
26 juli 2006
De Raad van State oordeelt dat het college van Hilversum terecht vrijstelling en bouwvergunning voor een woning weigerde, omdat het bouwplan in strijd was met het bestemmingsplan.
Hoger beroep tegen besluit college van burgemeester en wethouders van Boskoop inzake vrijstelling bestemmingsplan Sierteeltgebied
26 juli 2006
Hoger beroep van appellant tegen besluit college van burgemeester en wethouders van Boskoop over vrijstelling bestemmingsplan. Hoger beroep ongegrond, besluit vernietigd en college veroordeeld tot proceskostenvergoeding.
Afwijzing verzoek om medewerking aan splitsing perceel en woonbestemming door college van burgemeester en wethouders van Hoorn
19 juli 2006
Hoger beroep van appellant tegen afwijzing verzoek splitsing perceel door college van Hoorn. Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard omdat verzoek was ingetrokken.
Handhaving van bouwvergunning bij stacaravan zonder vergunning in Aalten
19 juli 2006
Hoger beroep over handhaving van een dwangsom voor het verwijderen van een stacaravan zonder vergunning in Aalten. De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor kantoorunit in Eindhoven
12 juli 2006
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Eindhoven om een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor een kantoorunit, omdat het college niet bevoegd was om vrijstelling te verlenen.
Weigering lichte bouwvergunning voor erfafscheiding in Echt-Susteren
12 juli 2006
De Raad van State bevestigt de weigering van een lichte bouwvergunning voor een erfafscheiding in Echt-Susteren, omdat deze in strijd is met het bestemmingsplan en redelijke eisen van welstand.
Weigering vrijstelling voor gebruik als architectenbureau in woning te Amersfoort
5 juli 2006
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Utrecht en verklaart het beroep van [wederpartij A] ongegrond, waarbij het college terecht vrijstelling voor gebruik als architectenbureau weigerde.
Handhaving bestuursdwang bij illegaal tuinhuis in Woudrichem
5 juli 2006
Hoger beroep van appellant tegen bestuursdwang voor illegaal tuinhuis in Woudrichem. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak, geen vergunning en geen zicht op legalisatie.
Hoger beroep tegen weigering handhaving kunststof kozijnen in 's-Hertogenbosch
5 juli 2006
Hoger beroep over handhaving kunststof kozijnen in 's-Hertogenbosch. De Raad van State oordeelt dat de bouwvergunning van rechtswege is verleend, vernietigt eerdere uitspraken en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Bouwvergunning en vrijstelling voor uitbreiding fitnessruimte bij zwembad Reeshof in Tilburg
28 juni 2006
Hoger beroep van Multifit tegen bouwvergunning en vrijstelling voor uitbreiding fitnessruimte bij zwembad Reeshof in Tilburg. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Weigering vrijstelling voor vestiging mortuarium in strijd met bestemmingsplan
7 juni 2006
Hoger beroep van appellante tegen weigering vrijstelling voor mortuarium in Kerkrade. Raad van State bevestigt dat gebruik in strijd is met bestemmingsplan. Hoger beroep ongegrond.
Voorlopige voorziening inzake bouwvergunning voor winkelcentrum met woningen in Oude-Tonge
19 mei 2006
De Raad van State schorst de bouwvergunning voor een winkelcentrum in Oude-Tonge vanwege twijfels over parkeercapaciteit en luchtkwaliteit. Proceskosten worden vergoed aan verzoekers.
Bouwvergunning en vrijstelling voor agrarische bedrijfswoning in Heiloo
26 april 2006
Hoger beroep over bouwvergunning en vrijstelling voor agrarische bedrijfswoning in Heiloo. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank dat college onterecht vrijstelling verleende zonder goede ruimtelijke onderbouwing.
Weigering handhavend optreden tegen geluidscherm bij appartementengebouw
26 april 2006
Hoger beroep tegen weigering handhavend optreden tegen geluidscherm. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat geen overtreding is vastgesteld.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning voor sociaal cultureel centrum/moskee te Ede
26 april 2006
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de bouwvergunning voor een moskee in Ede, oordelend dat het college bevoegd was om vrijstelling te verlenen.
Beoordeling van handhaving van bestemmingsplan in relatie tot kweek van koikarpers
26 april 2006
De Raad van State bevestigt de handhaving van het bestemmingsplan door het college van Westland, waarbij appellant werd gelast de kweek van koikarpers te beëindigen. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Voorlopige voorziening inzake bouwvergunningen en vrijstellingen door het college van burgemeester en wethouders van Gouda
18 april 2006
De Raad van State schorst de bouwvergunningen voor een vrijstaande woning in Gouda vanwege twijfels over de rechtmatigheid, maar wijst het verzoek voor de bedrijfsloods af.
Tijdelijke vrijstelling en bouwvergunning voor kinderdagverblijf in strijd met bestemmingsplan
29 maart 2006
Hoger beroep tegen vergunning voor kinderdagverblijf in strijd met bestemmingsplan. Vrijstelling en bouwvergunning ten onrechte verleend. Uitspraak vernietigd.
Beroep tegen bouwvergunning voor gsm-antenne-installatie in beschermd stadsgezicht
15 maart 2006
Hoger beroep tegen bouwvergunning voor gsm-antenne-installatie in beschermd stadsgezicht ongegrond verklaard. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het college zorgvuldig heeft gehandeld.
Hoger beroep tegen vrijstelling bestemmingsplan voor oprichting bouwwerk in Roggel en Neer
1 maart 2006
Hoger beroep tegen vrijstelling bestemmingsplan voor bouwwerk in Roggel en Neer. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat college onvoldoende gemotiveerd heeft waarom bouwplan in overeenstemming is met bestemmingsplan.
Weigering bouwvergunning voor erfafscheiding in Haarlemmermeer
1 maart 2006
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Haarlemmermeer om vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor een erfafscheiding, oordelend dat de aanvraag in strijd is met het bestemmingsplan.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor overkapping mestsilo's en bedrijfsgebouw in Middelharnis
1 maart 2006
De Raad van State vernietigt de weigering van het college van Middelharnis om vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor een bedrijfsgebouw en mestsilo's, wegens onvoldoende motivering.
Weigering verklaring van geen bezwaar voor bouwproject in agrarisch gebied
22 februari 2006
Hoger beroep tegen weigering verklaring van geen bezwaar voor bouwproject in agrarisch gebied. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat college terecht weigerde op basis van bestemmingsplan en goede ruimtelijke ordening.
Weigering handhaving tegen bedrijfsactiviteiten en bouwwerk op agrarisch perceel in Oldebroek
22 februari 2006
Hoger beroep over handhaving tegen bedrijfsactiviteiten en bouwwerk op agrarisch perceel in Oldebroek. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak van de rechtbank Zutphen.
Handhaving bouwvergunning en legalisatie bijgebouw in Someren
22 februari 2006
Hoger beroep van appellant tegen besluit college Someren om bijgebouw te verwijderen wegens ontbreken bouwvergunning. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank en verklaart hoger beroep ongegrond.
Weigering tijdelijke vrijstelling en bouwvergunning voor erfafscheiding in Steenwijkerland
15 februari 2006
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank Zwolle-Lelystad en oordeelt dat de weigering van het college van Steenwijkerland om een bouwvergunning voor een erfafscheiding te verlenen in strijd is met de wet.
Weigering bouwvergunning voor vernieuwing bergingen in strijd met bestemmingsplan
15 februari 2006
Hoger beroep van appellant tegen weigering bouwvergunning voor vernieuwing bergingen. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep gegrond.
Weigering vrijstelling bestemmingsplan voor bouw vrijstaande woning op Terschelling
8 februari 2006
De Raad van State bevestigt de weigering van de gemeenteraad van Terschelling om vrijstelling te verlenen voor de bouw van een woning, oordelend dat de gemeenteraad in redelijkheid heeft gehandeld.
Bouwvergunning en vrijstelling voor woongebouw te Rotterdam
1 februari 2006
Hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter over de bouwvergunning voor een woongebouw in Rotterdam. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Hoger beroep tegen besluit van het college van burgemeester en wethouders van Asten inzake dwangsom voor opslag stacaravans
25 januari 2006
Hoger beroep van appellante tegen besluit college Asten over dwangsom voor stacaravans. Hoger beroep gegrond, uitspraak vernietigd, bezwaar niet-ontvankelijk verklaard.
Bouwvergunning voor voetbalkooi in woongebied Dordrecht
28 december 2005
Hoger beroep tegen bouwvergunning voor voetbalkooi in Dordrecht ongegrond verklaard. De Raad van State bevestigt dat de voetbalkooi geen gebouw is volgens de Woningwet.
Bouwvergunning voor herontwikkeling van magazijn tot studentenkamers in Eindhoven
28 december 2005
Hoger beroep tegen de verlening van een bouwvergunning voor het herontwikkelen van een magazijn tot studentenkamers in Eindhoven. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen bouwvergunning voor garage in Apeldoorn
23 december 2005
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af tegen de bouwvergunning voor een garage in Apeldoorn, omdat er geen aanleiding is om aan te nemen dat de vergunning in de bodemprocedure niet in stand zal blijven.
Bestuursrechtelijke handhaving en bevoegdheid tot bestuursdwang in het geval van strijdig gebruik van een kelder
21 december 2005
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmerliede en Spaarnwoude tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter die een dwangsom oplegde voor het buiten gebruik stellen van een kelder. De Raad van State vernietigde de uitspraak en herroepte het eerdere besluit.
Weigering bouwvergunning voor garagedeur in carport door gemeente Rotterdam
21 december 2005
De Raad van State vernietigt de weigering van de gemeente Rotterdam om een bouwvergunning voor een garagedeur te verlenen, oordeelt dat de gemeente onvoldoende heeft gemotiveerd en bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Bouwvergunning voor lichtreclame aan lichtmast in Vroomshoop
7 december 2005
Hoger beroep van Nationaal Publiciteitsbureau B.V. tegen de rechtbank Almelo over een bouwvergunning voor lichtreclame. Hoger beroep ongegrond, vergunning bevestigd.
Weigering bouwvergunning voor vleesvarkensstal en zeugenstal door college van burgemeester en wethouders van Boxmeer
30 november 2005
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Boxmeer om bouwvergunning te verlenen voor een vleesvarkensstal en zeugenstal, oordelend dat de gemeente de intentie heeft om het perceel voor bedrijfskavels uit te geven.
Vergunningverlening voor sloop van recreatiewoningen door college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten
30 november 2005
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Almelo en verklaart het hoger beroep ongegrond inzake de vergunningverlening voor de sloop van recreatiewoningen door het college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten.
Weigering medewerking aan verplaatsing lasinrichting door college van burgemeester en wethouders van Bladel
30 november 2005
Hoger beroep van appellanten tegen de weigering van het college van Bladel om medewerking te verlenen aan de verplaatsing van hun lasinrichting. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Hoger beroep tegen verlening aanlegvergunning voor kappen en rooien van bomen in Rijssen-Holten
30 november 2005
Hoger beroep tegen de verlening van een aanlegvergunning voor het kappen van bomen in Rijssen-Holten. De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraken van de rechtbank en verklaart de hoger beroepen ongegrond.
Hoger beroep inzake bouwvergunning voor woninguitbreiding in Wageningen
2 november 2005
Hoger beroep over afwijzing bouwvergunning voor woninguitbreiding in Wageningen. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat college proceskosten moet vergoeden.
Bouwvergunning en vrijstelling voor woninguitbreiding in strijd met bestemmingsplan
2 november 2005
Hoger beroep over bouwvergunning en vrijstelling voor woninguitbreiding in strijd met bestemmingsplan. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak rechtbank en verklaart beroep ongegrond.
Beroep tegen bouwvergunning voor appartementencomplex in Zandvoort
2 november 2005
Hoger beroep tegen bouwvergunning voor appartementencomplex in Zandvoort ongegrond verklaard. Raad van State bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat college in redelijkheid vrijstellingen heeft verleend.
Handhaving van bouwvoorschriften en dwangsom bij afwijking van bouwvergunning
2 november 2005
Hoger beroep tegen besluit van het dagelijks bestuur van Amsterdam Oud Zuid om bouwwerken te verwijderen wegens afwijking van bouwvergunning. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Weigering vrijstelling voor exploitatie als ijssalon met zitgelegenheid in strijd met bestemmingsplan
28 september 2005
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Veere om vrijstelling te verlenen voor de exploitatie van een pand als ijssalon, in strijd met het bestemmingsplan.
Weigering bouwvergunning voor botenhuis in Krimpen aan den IJssel
28 september 2005
De Raad van State bevestigt de weigering van een bouwvergunning voor een botenhuis in Krimpen aan den IJssel, oordelend dat het botenhuis een bouwwerk is en dat het college terecht geen vrijstelling van het bestemmingsplan verleende.
Bouwvergunning voor uitbouw aan achtergevel van woonhuis in strijd met bestemmingsplan
28 september 2005
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Deurne tegen uitspraak rechtbank 's-Hertogenbosch over bouwvergunning voor uitbouw. Raad van State bevestigt uitspraak en wijst proceskosten toe aan wederpartij.
Weigering bouwvergunning voor zwembadoverkapping door college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren
7 september 2005
Hoger beroep tegen weigering bouwvergunning voor zwembadoverkapping door college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren. Raad van State verklaart hoger beroep gegrond en vernietigt eerdere uitspraken.
Hoger beroep tegen afwijzing handhaving verkoop huisdierbenodigdheden in tuincentra
7 september 2005
Hoger beroep van appellante tegen afwijzing handhaving verkoop huisdierbenodigdheden in tuincentra. De Raad van State verklaart het hoger beroep gegrond en vernietigt de eerdere uitspraak.
Bouwvergunning voor woningen met geïntegreerd kantoor in Heerlen
7 september 2005
Hoger beroep over bouwvergunning voor woningen met kantoor in Heerlen. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank, oordeelt dat vrijstelling WRO terecht is verleend en dat ruimtelijke onderbouwing voldoende is.
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Texel om een bouwvergunning voor een zomerhuis te verlenen, o.b.v. restrictief beleid en redelijke belangenafweging.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor garage op woonwagenterrein
27 juli 2005
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren om appellant een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor een garage op een woonwagenterrein, omdat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan.
Handhaving bouwvergunning en bestuursdwang bij afwijkingen in Winterswijk
27 juli 2005
Hoger beroep tegen handhaving bouwvergunning door college van Winterswijk ongegrond verklaard. Appellant moet strijdige veranderingen aan zijn garage ongedaan maken.
Handhaving bestemmingsplan en gebruik van agrarisch perceel
27 juli 2005
Hoger beroep van appellante tegen handhaving van bestemmingsplan door college van burgemeester en wethouders Sint-Oedenrode. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor tijdelijke opslagloods in strijd met bestemmingsplan
20 juli 2005
Hoger beroep over weigering bouwvergunning en vrijstelling voor tijdelijke opslagloods. De Raad van State bevestigt dat de bouw in strijd is met het bestemmingsplan en dat er onvoldoende gegevens zijn voor tijdelijke vrijstelling.
Bezwaarschrift tegen niet-ontvankelijk verklaring door college van burgemeester en wethouders inzake milieuvergunning
20 juli 2005
Appellante diende een bezwaarschrift in tegen het niet-ontvankelijk verklaren van haar verzoek om terugdraaien van een collegebesluit inzake milieuvergunning. De Raad van State bevestigde de eerdere uitspraak en wees het verzoek om schadevergoeding af.
Hoger beroep tegen besluit van het college van burgemeester en wethouders van Renkum inzake erfafscheiding zonder bouwvergunning
20 juli 2005
Hoger beroep van appellant tegen besluit Renkum over erfafscheiding zonder vergunning. Raad van State oordeelt dat meting niet correct was. Hoger beroep gegrond, kostenvergoeding aan appellant.
Intrekking van last onder dwangsom door college van burgemeester en wethouders van Amersfoort
13 juli 2005
Hoger beroep tegen intrekking last onder dwangsom door college van burgemeester en wethouders van Amersfoort. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en besluit van het college, oordeelt dat intrekking niet rechtmatig was.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning lichtreclame Tilburg
24 juni 2005
De Raad van State wees het verzoek om een voorlopige voorziening af inzake een bouwvergunning voor lichtreclame in Tilburg en veroordeelde de gemeente tot proceskostenvergoeding van € 322,00.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning voor zorgappartementen in Appingedam
17 juni 2005
De Raad van State wees het verzoek om een voorlopige voorziening af inzake de bouwvergunning voor zorgappartementen in Appingedam, o.a. vanwege het algemeen belang en de ruimtelijke onderbouwing.
Handhaving van de verwijderingsplicht van een windmolen door het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde
16 juni 2005
De Raad van State bevestigt de handhaving van de verwijderingsplicht van een windmolen door het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde en wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af.
Bestuursdwang en aanschrijving door het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord
15 juni 2005
Hoger beroep tegen aanschrijving door dagelijks bestuur van deelgemeente Feijenoord. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank en verklaart hoger beroep ongegrond.
Bouwvergunning en vrijstelling voor uitbreiding Joris de Witteschool te Oegstgeest
14 juni 2005
De Raad van State bevestigt de bouwvergunning en vrijstelling voor de uitbreiding van de Joris de Witteschool in Oegstgeest, ondanks bezwaren van omwonenden.
Handhaving van bestemmingsplan en dwangsom bij autohandel op woonwagenstandplaats
8 juni 2005
Hoger beroep van appellant tegen handhaving van bestemmingsplan door college van burgemeester en wethouders van Laarbeek. Raad van State bevestigt dat autohandel in strijd is met bestemmingsplan en verklaart beroep ongegrond.
Weigering handhavend optreden tegen mestverwerkingactiviteiten in agrarisch hulpbedrijf
8 juni 2005
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Zutphen dat het college van burgemeester en wethouders van Voorst terecht weigerde handhavend op te treden tegen mestverwerkingactiviteiten in een agrarisch hulpbedrijf.
Bouwvergunning voor chalet-caravans op recreatiepark in Amersfoort
1 juni 2005
Hoger beroep tegen bouwvergunning voor chalet-caravans in Amersfoort ongegrond verklaard. Ruimtelijke onderbouwing voldoende, geen negatieve impact op natuur aangetoond.
Bouwvergunning voor woongebouw in Enschede en ontvankelijkheid van beroep
25 mei 2005
Hoger beroep over bouwvergunning in Enschede. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Almelo en oordeelt dat het beroep ontvankelijk is, ondanks te late indiening van gronden.
Hoger beroep tegen bouwvergunning en vrijstelling WRO door college van burgemeester en wethouders van Vaals
18 mei 2005
Hoger beroep van appellanten tegen de bouwvergunning en vrijstelling WRO door het college van burgemeester en wethouders van Vaals. De Raad van State vernietigt de eerdere uitspraak en verklaart het beroep gegrond.
Beoordeling van het gebruik van bedrijfsruimte voor niet-agrarische activiteiten in strijd met bestemmingsplan
18 mei 2005
Hoger beroep over gebruik bedrijfsruimte voor niet-agrarische activiteiten. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en herstelt collegebesluit, waardoor gebruik wordt toegestaan.
Weigering bouwvergunning voor omzetting restaurant naar woonhuis in Midden-Delfland
18 mei 2005
De Raad van State vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep gegrond, waarbij de weigering van de bouwvergunning voor omzetting van restaurant naar woonhuis in Midden-Delfland wordt gehandhaafd.
Beëindiging verkoopwerkzaamheden aan particulieren in de voormalige Eiermijn te Roermond
18 mei 2005
Hoger beroep van appellant tegen besluit college Roermond om verkoop in Eiermijn te beëindigen. Hoger beroep ongegrond, handhaving planvoorschriften bevestigd.
Weigering wijziging bestemmingsplan voor nieuw landgoed in Uffelte
18 mei 2005
Hoger beroep tegen weigering wijziging bestemmingsplan 'Buitengebied Havelte' voor nieuw landgoed bij Uffelte. Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en verklaart bezwaar niet-ontvankelijk.
Handhaving bouwvergunning en bestuursdwang bij illegaal gebouwde bijgebouwen
4 mei 2005
Hoger beroep over handhaving van een last onder dwangsom voor een illegaal gebouwd bijgebouw. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Weigering vrijstelling bestemmingsplan voor autocosmetische activiteiten en verkoop motorvoertuigen in Olst-Wijhe
4 mei 2005
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe om vrijstelling te verlenen voor autocosmetische activiteiten en verkoop van motorvoertuigen, gezien de verkeers- en parkeeroverlast.
Bouwvergunning voor woongebouw met commerciële ruimten en stallingsgarage in Amersfoort
27 april 2005
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Utrecht over de bouwvergunning voor een woongebouw in Amersfoort. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Beoordeling van het gebruik van garageboxen in strijd met bestemmingsplan Benschop Dorp
27 april 2005
Hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Lopik tegen uitspraak rechtbank Utrecht over gebruik garageboxen. De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het gebruik niet strijdig is met het bestemmingsplan.
Beroep tegen bouwvergunning voor appartementencomplex aan D. Hofstedepark te Langeraar
22 april 2005
De Raad van State heeft op 22 april 2005 het hoger beroep van het college van burgemeester en wethouders van Ter Aar gegrond verklaard en de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter vernietigd, waardoor de bouwvergunning voor een appartementencomplex aan het D. Hofstedepark te Langeraar is bevestigd.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake handhaving bouwkundige splitsing woning te Amersfoort
20 april 2005
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake handhaving van een bouwkundige splitsing van een woning in Amersfoort, na eerdere afwijzing door de voorzieningenrechter.
Voorlopige voorziening inzake opslag van stacaravans door college van burgemeester en wethouders van Asten
19 april 2005
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de opslag van stacaravans door het college van burgemeester en wethouders van Asten.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning voor dakopbouwen in Badhoevedorp
19 april 2005
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake de bouwvergunning voor dakopbouwen in Badhoevedorp, vastgesteld door het college van Haarlemmermeer.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake vrijstelling voor plaatsing caravans voor seizoensmedewerkers op Texel
14 april 2005
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake vrijstelling voor caravans voor seizoensmedewerkers op Texel, omdat er geen noodzaak is voor een voorlopige maatregel.
Bouwvergunning voor woonhuis in Valkenswaard en verzoek om voorlopige voorziening
13 april 2005
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af inzake een bouwvergunning voor een woonhuis in Valkenswaard, uitspraak op 13 april 2005.
Weigering bouwvergunning voor verbouwing kantoorruimte tot woning in Loenen
30 maart 2005
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Loenen om een bouwvergunning te verlenen voor de verbouwing van een kantoorruimte tot woning, omdat dit in strijd is met het bestemmingsplan.
Hoger beroep tegen weigering vrijstelling bouw woning door college van burgemeester en wethouders van Ambt Montfort
22 december 2004
Hoger beroep tegen de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Ambt Montfort om vrijstelling te verlenen voor de bouw van een woning. De Raad van State oordeelt dat appellanten als belanghebbenden moeten worden aangemerkt.
Voorlopige voorziening inzake bouwvergunning en monumentenvergunning in Zutphen
21 december 2004
De Raad van State oordeelt over voorlopige voorzieningen inzake bouw- en monumentenvergunningen in Zutphen. Verzoekster sub 1's verzoek wordt afgewezen, terwijl verzoekster sub 2's vergunning wordt opgeheven.
Weigering bouwvergunning voor tweede agrarische bedrijfswoning in Landerd
15 december 2004
Hoger beroep van appellanten tegen de weigering van een bouwvergunning voor een tweede agrarische bedrijfswoning in Landerd is ongegrond verklaard. De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Weigering bouwvergunning en vrijstelling voor tweede woning in Egmond aan Zee
15 december 2004
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Bergen om een bouwvergunning en vrijstelling te verlenen voor een tweede woning in Egmond aan Zee, omdat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan.
Hoger beroep tegen besluit college van burgemeester en wethouders van Moerdijk inzake bouwvergunning voor bedrijfsloods
24 november 2004
De Raad van State bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep van appellante ongegrond inzake de bouwvergunning voor een bedrijfsloods.
Beroep tegen bouwvergunning en vrijstelling voor winkels en appartementen in Wierden
17 november 2004
Hoger beroep tegen bouwvergunning en vrijstelling voor winkels en appartementen in Wierden ongegrond verklaard. Parkeerbehoefte correct berekend, vrijstelling terecht verleend.
Bouwvergunning voor legalisatie afmeerplaats in Moerdijk
10 november 2004
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Breda over een bouwvergunning voor een afmeerplaats in Moerdijk. De Raad van State bevestigt de uitspraak en verklaart het hoger beroep ongegrond.
Stillegging bouwwerkzaamheden door college van burgemeester en wethouders van Moerdijk
10 november 2004
Hoger beroep van appellanten tegen stillegging bouwwerkzaamheden door college van burgemeester en wethouders van Moerdijk ongegrond verklaard. De rechtbank had terecht geoordeeld dat de werkzaamheden zonder vergunning plaatsvonden.
Hoger beroep tegen besluit college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende inzake verkoop atelier als zelfstandig appartement
3 november 2004
Hoger beroep van appellant tegen besluit college Heeze-Leende over verkoop atelier als zelfstandig appartement. Hoger beroep ongegrond, uitspraak bevestigd.
Hoger beroep tegen vrijstelling en bouwvergunning voor tankstation in Helden
20 oktober 2004
Hoger beroep ongegrond verklaard tegen vrijstelling en bouwvergunning voor tankstation in Helden. Ruimtelijke onderbouwing voldoende, termijn voor hoger beroep correct vastgesteld.
Weigering handhavend optreden tegen herinrichting sportcomplex te Laren
8 september 2004
Hoger beroep tegen weigering handhavend optreden door college van Laren inzake herinrichting sportcomplex ongegrond verklaard. Geen aanlegvergunning vereist, college verleende vrijstelling.
Handhaving bestemmingsplan en bestuursdwang bij autoverhuurbedrijf in agrarisch gebied
31 augustus 2004
De Raad van State bevestigt de handhaving van het bestemmingsplan door het college van Rucphen, waarbij appellant werd gelast bouwwerken te verwijderen. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake bouwvergunning woonzorgcomplex Zederik
25 augustus 2004
De Raad van State wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af inzake de bouwvergunning voor een woonzorgcomplex in Zederik, omdat er geen reden is om aan de geldigheid van de vergunning te twijfelen.
Voorlopige voorziening inzake vrijstelling bestemmingsplan voor aanleg Stroomweg De Tol te Utrecht
11 juni 2004
De Raad van State heeft op 11 juni 2004 de schorsing van een vrijstelling voor de aanleg van de Stroomweg De Tol opgeheven, gezien het maatschappelijk belang van het project.
Bouwvergunning voor agrarische doeleinden in Venhuizen
2 juni 2004
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Alkmaar over bouwvergunningen in Venhuizen. De Raad van State vernietigt de uitspraak en oordeelt dat het college onvoldoende zorgvuldigheid heeft betracht.
Bouwvergunning en vrijstelling bestemmingsplan voor onderkelderde woning in Putten
2 juni 2004
Hoger beroep over bouwvergunning voor onderkelderde woning in Putten. De Raad van State vernietigt eerdere uitspraak en verklaart het beroep ongegrond.
Hoger beroep inzake vrijstelling en bouwvergunning voor verbouwing carport in Hoogezand
19 mei 2004
Hoger beroep over vrijstelling en bouwvergunning voor carport in Hoogezand. Raad van State bevestigt uitspraak rechtbank Groningen en veroordeelt appellant in proceskosten.
Hoger beroep tegen vrijstelling bestemmingsplan en bouwvergunning voor dienstwoning en bedrijfshal in Nieuwerkerk aan den IJssel
19 mei 2004
Hoger beroep ongegrond verklaard; vrijstelling bestemmingsplan en bouwvergunning voor Nieuwerkerk aan den IJssel bevestigd. Geen proceskostenveroordeling.
Hoger beroep tegen besluit van het college van burgemeester en wethouders van Hoogeveen inzake handhaving bedrijfsactiviteiten
21 april 2004
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Assen en verklaart het hoger beroep van appellant ongegrond, met betrekking tot handhaving van bedrijfsactiviteiten in Hoogeveen.
De Raad van State bevestigt de weigering van het college van Epe om bouwvergunning te verlenen voor zomerhuisjes, ondanks dat de rechtbank ten onrechte buiten het geschil trad. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Bevoegdheid tot opleggen van dwangsom bij strijdig gebruik van agrarisch perceel
21 april 2004
De Raad van State oordeelt dat het college bevoegd was een dwangsom op te leggen voor het strijdig gebruik van een loods als caravanstalling. De eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter werd vernietigd.
Beoordeling van handhavingsmaatregelen door het college van burgemeester en wethouders van Soest met betrekking tot bestemmingsplan en gebruik van agrarische gronden
13 april 2004
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Utrecht dat het gebruik van een perceel als grasland in strijd is met het bestemmingsplan, en dat handhaving door het college van burgemeester en wethouders van Soest gerechtvaardigd is.
Beoordeling van handhaving van bestemmingsplan en verzoek om voorlopige voorziening in bestuursrechtelijke procedure
13 april 2004
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de rechtbank Utrecht en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat het gebruik van het perceel voor grasland in strijd is met het bestemmingsplan.
Bouwvergunning voor konijnenstal in strijd met bestemmingsplan
7 april 2004
De Raad van State bevestigt de weigering van de bouwvergunning voor een konijnenstal, omdat deze in strijd is met het bestemmingsplan. Het bedrijf van appellant is terecht gekwalificeerd als niet-grondgebonden agrarisch bedrijf.
Beoordeling van bestuursdwang en voorlopige voorziening inzake erfafscheiding in Breukelen
25 maart 2004
De Raad van State bevestigt de uitspraak van de voorzieningenrechter en wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de erfafscheiding van de appellant niet voldeed aan de bouwvoorschriften.
Beëindiging permanente bewoning recreatieverblijf door college van burgemeester en wethouders van Lochem
24 maart 2004
De Raad van State bevestigt de beëindiging van de permanente bewoning van een recreatieverblijf door het college van burgemeester en wethouders van Lochem, oordelend dat dit in strijd is met de bestemmingsplannen.
Weigering bouwvergunning voor timmerwerkplaats in Heythuysen
24 maart 2004
De Raad van State bevestigt de weigering van de bouwvergunning voor een timmerwerkplaats in Heythuysen, omdat de negatieve adviezen van de welstandscommissie aan legalisering in de weg staan.
Bestemmingsplan De Eijken en goedkeuring door de gemeenteraad van Nuth
11 februari 2004
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond inzake de goedkeuring van het bestemmingsplan "De Eijken" door de gemeenteraad van Nuth, waarbij geen strijd met de goede ruimtelijke ordening is vastgesteld.
Schorsing van besluit college van gedeputeerde staten van Gelderland inzake bestemmingsplan Maasdriel
29 januari 2004
De Voorzitter schorst het besluit van de provincie Gelderland inzake het bestemmingsplan Maasdriel vanwege mogelijke onomkeerbare gevolgen voor verzoeker.
Bestemmingsplan Lichtenvoorde-West, Herziening 44, Girl Scouting en voorlopige voorziening
29 januari 2004
De Raad van State wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak over het bestemmingsplan "Lichtenvoorde-West, Herziening 44, Girl Scouting".
Vergunningverlening voor het uitzaaien van oesters en mosselen in het staatsnatuurmonument Oosterschelde-buitendijks
19 januari 2004
De Raad van State heeft vergunningen voor het uitzaaien van oesters en mosselen in de Oosterschelde verleend, ondanks bezwaren van verzoeksters en de Stichting Faunabescherming. De opschortende werking van de bezwaarschriften is opgeheven voor het uitzaaien van mosselen.
Schorsing van besluit gemeenteraad Ede inzake bestemmingsplan Ede-Centrum, Omgeving Zonneberg
5 december 2003
De Raad van State schorst het besluit van de gemeenteraad van Ede inzake het bestemmingsplan Ede-Centrum, Omgeving Zonneberg, om onomkeerbare gevolgen te voorkomen. Proceskosten worden vergoed aan verzoekers.
Herziening van de uitspraak inzake het bestemmingsplan 'Markt-Maas' van de gemeente Maastricht
27 augustus 2003
De Raad van State wijst het verzoek tot herziening van de uitspraak inzake het bestemmingsplan 'Markt-Maas' van de gemeente Maastricht af, omdat de nieuwe feiten niet relevant zijn voor herziening.
Goedkeuring bestemmingsplan en economische uitvoerbaarheid in Apeldoorn
16 april 2003
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de goedkeuring van het bestemmingsplan "Kanaaloevers Welgelegen-Haven" door de provincie Gelderland, ondanks bezwaren van appellante over de economische uitvoerbaarheid.
Bestemmingsplan goedkeuring en geschil over bedrijfswoning in Winterswijk
19 februari 2003
De Raad van State vernietigt de goedkeuring van een bestemmingsplan in Winterswijk wegens onvoldoende onderzoek naar de noodzaak van een bedrijfswoning.
Goedkeuring bestemmingsplan Stationsomgeving 2000 door de Raad van State
12 februari 2003
De Raad van State verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de goedkeuring van het bestemmingsplan "Stationsomgeving 2000" door de gemeenteraad van Middelburg.
Goedkeuring bestemmingsplan voor bedrijventerrein in Heythuysen
5 februari 2003
De Raad van State verklaart het beroep van de Coöperatie Cehave Landbouwbelang U.A. ongegrond, en bevestigt de goedkeuring van het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Heythuysen.
Voorlopige voorziening voor mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee
4 december 2002
De Raad van State verleent een voorlopige voorziening voor mechanische kokkelvisserij in de Waddenzee, terwijl bezwaren van natuurorganisaties worden overwogen.
Goedkeuring bestemmingsplan Onderbanken en geschil over parkeerplaatsen in Schinveld
27 november 2002
De Raad van State verklaart het beroep van OZOO en OOO ongegrond inzake de goedkeuring van het bestemmingsplan 'Woonkernen' en de parkeerplaatsen in Schinveld.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: