Verrekening van proceskostenvergoedingen met terugvordering WIA-voorschot
9 april 2024
De rechtbank verklaart de beroepen van eiser ongegrond, waarbij de verrekening van proceskostenvergoedingen met een terugvordering van een WIA-voorschot rechtmatig is bevonden.
Beoordeling van het beroep van TotalEnergies Marketing Nederland N.V. tegen de beperking van de geldigheidsduur van de Wbr-vergunning voor energielaadpunten
19 maart 2024
TotalEnergies Marketing Nederland N.V. verliest beroep tegen beperking van Wbr-vergunning voor energielaadpunten tot 17 november 2031. Rechtbank oordeelt dat minister in redelijkheid heeft gehandeld.
Beoordeling van de vergunningverlening voor elektrische laadplaatsen bij een benzinestation
19 maart 2024
De rechtbank verklaart het beroep van Fastned tegen de vergunningverlening aan BP voor laadplaatsen ongegrond, oordelend dat de vergunning in overeenstemming is met het beleid en geen functionele afbreuk doet aan de hoofdactiviteit van het benzinestation.
Beoordeling van een omgevingsvergunning voor een uitbouw en kelderbouw in Amsterdam met betrekking tot privaatrechtelijke belemmeringen en grondwaterneutraal bouwen
8 maart 2024
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep ongegrond inzake omgevingsvergunning voor kelder en uitbouw. Eisers krijgen geen gelijk en geen proceskostenvergoeding.
Aanwijzing van kantoorgebouwen als gemeentelijk monument door de gemeente Amsterdam
1 maart 2024
De rechtbank verklaart het beroep van Peper & Zout Beheer B.V. ongegrond, waardoor de aanwijzing van de panden als gemeentelijk monument door de gemeente Amsterdam blijft staan.
Toetsing van naheffingaanslagen parkeerbelasting en evenredigheidsbeginsel
15 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen vijf naheffingsaanslagen parkeerbelasting ongegrond, oordelend dat deze niet in strijd zijn met het evenredigheidsbeginsel.
Naheffingsaanslag parkeerbelasting en de vraag naar instappen van personen
15 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de naheffingsaanslag parkeerbelasting ongegrond, omdat niet is aangetoond dat er sprake was van instappen van personen.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een omgevingsvergunning voor het vellen van een berk in Amsterdam
4 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eisers tegen de kapvergunning voor een berk ongegrond, oordelend dat het college deze in redelijkheid heeft verleend.
Beoordeling van vergunningen voor energielaadpunten op verzorgingsplaatsen in het kader van de Tijdelijke beleidsregel
2 januari 2024
Rechtbank Amsterdam oordeelt over vergunningen voor energielaadpunten; Fastned's beroepen deels gegrond, minister moet opnieuw beslissen over vergunning Vissers Retail.
Beoordeling ontvankelijkheid beroep tegen vergunning op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken
2 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van Fastned tegen de vergunning voor BP niet-ontvankelijk, omdat Fastned geen zienswijze heeft ingediend. De rechtbank oordeelt dat Fastned redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend, waardoor het beroep niet inhoudelijk wordt behandeld.
Beoordeling van de vergunningverlening voor een energielaadpunt op verzorgingsplaats langs rijksweg met betrekking tot de tijdelijke beleidsregel en de looptijd van de vergunning
2 januari 2024
De rechtbank verklaart het beroep van Fastned tegen de vergunningverlening voor een energielaadpunt ongegrond, oordelend dat de minister in redelijkheid de vergunning met een looptijd tot 22 juli 2030 heeft verleend.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening om omgevingsvergunning wegens ontbreken spoedeisend belang
21 december 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af wegens het ontbreken van spoedeisend belang. De vergunning van rechtswege vervalt met de Omgevingswet, maar verzoeker heeft niet tijdig gegevens aangeleverd.
Beroep tegen handhavingsverzoek en last onder dwangsom inzake stutwerk en bouwverordening
8 december 2023
Rechtbank Amsterdam verklaart beroepen van eiser ongegrond inzake handhavingsverzoek en last onder dwangsom voor gebrekkig stutwerk. Eiser is verantwoordelijk voor veiligheid en naleving van bouwvoorschriften.
Beroep tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting en de eigen verantwoordelijkheid van de eiser
7 december 2023
De rechtbank verklaart de beroepen van eiser tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting ongegrond, oordeelt dat eiser zelf verantwoordelijk is voor het parkeerregime en dat de kosten van de naheffingsaanslagen terecht zijn.
Beoordeling van naheffingsaanslagen parkeerbelasting en de verplichtingen van de heffingsambtenaar
7 december 2023
De rechtbank verklaart de beroepen van eiser tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting ongegrond. De heffingsambtenaar heeft correct gehandeld en de kosten zijn rechtmatig doorberekend.
Vernietiging van een bestreden besluit inzake omgevingsvergunning met tijdsduurbeperking voor buitenspelen
30 oktober 2023
De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en laat de omgevingsvergunning in stand met een tijdsduurbeperking voor buitenspelen van maximaal 40 kinderen gedurende 3,5 uur per dag.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een last onder dwangsom en invordering door de gemeente Amsterdam met betrekking tot de bedrijfsvoering van Getir Netherlands B.V.
2 augustus 2023
De rechtbank Amsterdam oordeelt dat de last onder dwangsom aan Getir terecht is opgelegd, omdat de bedrijfsvoering niet voldoet aan de definitie van detailhandel. Het beroep van Getir wordt ongegrond verklaard.
Beroep tegen verlening omgevingsvergunning voor verbouwing casco ruimte tot hotel in Pontsteigergebouw
25 juli 2023
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de omgevingsvergunning voor het verbouwen van een casco ruimte tot hotel in het Pontsteigergebouw terecht is verleend. Beroep van de Vereniging van Eigenaars is ongegrond verklaard.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de betaling van een dwangsom door het Uwv aan eiseres
25 juli 2023
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat het Uwv bevrijdend heeft betaald aan eiseres, ondanks dat de dwangsom op een andere rekening is gestort. Het beroep van eiseres is ongegrond verklaard.
Weigering Wajong-uitkering na laattijdige aanvraag en beoordeling van ziekteoorzaken
20 juni 2023
De rechtbank heeft de aanvraag van eiseres voor een Wajong-uitkering afgewezen, omdat zij niet aannemelijk heeft gemaakt dat haar beperkingen voortkwamen uit een andere ziekteoorzaak dan op haar 18e verjaardag. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beoordeling van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een dakopbouw met lift in Amsterdam
25 mei 2023
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de omgevingsvergunning voor een dakopbouw met lift terecht is verleend. Beroepen van eisers zijn ongegrond, en twee beroepen zijn niet-ontvankelijk verklaard.
Beoordeling van maatwerkvoorschriften opgelegd aan horecabedrijf wegens geluidsoverlast
11 april 2023
De rechtbank verklaart het beroep van Café The Corner Amsterdam BV ongegrond, bevestigt de maatwerkvoorschriften van het college wegens geluidsoverlast en ziet geen aanleiding voor proceskostenvergoeding.
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat stichting ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard in bezwaar tegen omgevingsvergunning splitsing woning. Beroep van stichting gegrond, beroep van eiser ongegrond.
Handhaving van een last onder dwangsom voor het innemen van een ligplaats zonder vergunning
1 maart 2023
De rechtbank oordeelt dat de last onder dwangsom aan eiser terecht is opgelegd voor het innemen van een ligplaats zonder vergunning. Eiser krijgt geen proceskostenvergoeding en het beroep is ongegrond.
Afwijzing aanvraag om omgevingsvergunning voor dakopbouw en dakterras in Amsterdam
27 februari 2023
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eisers tegen de afwijzing van hun aanvraag om een omgevingsvergunning voor een dakopbouw en dakterras ongegrond.
Intrekking van de verklaring van geen bedenkingen (VGB) op basis van een veiligheidsonderzoek door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
15 februari 2023
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van [eiser] tegen de intrekking van zijn VGB ongegrond, o.a. vanwege onvoldoende waarborgen voor zijn vertrouwensfunctie.
Afwijzing aanvraag vergoeding HBO-V opleiding door het Uwv wegens overschrijding maximale scholingsduur
25 januari 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat het Uwv haar aanvraag om vergoeding van de HBO-V opleiding mocht afwijzen wegens overschrijding van de maximale scholingsduur.
Handhaving tegen bedrijven voor overtreding importvoorschriften exotische muggen
25 januari 2023
Rechtbank Amsterdam oordeelt over handhaving tegen bandenbedrijven voor overtreding importvoorschriften exotische muggen. Beroep ongegrond in AMS 22/507, gegrond in AMS 22/2705.
Toepassing van de hardheidsclausule bij afwijzing urgentieverklaring voor huisvesting van een moeder met minderjarige kinderen
22 december 2022
De rechtbank oordeelt dat de afwijzing van de urgentieverklaring voor een moeder met kinderen onterecht was, gezien de schrijnende omstandigheden. De rechtbank vernietigt het besluit en draagt verweerder op een urgentieverklaring te verstrekken.
Terugvordering van teveel verstrekte Bbz-uitkering en de betrokkenheid van TOGS
20 december 2022
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en bevestigt de terugvordering van € 4.821,79 aan Bbz-uitkering, waarbij de TOGS terecht als inkomen is aangemerkt.
Bevoegdheid van de minister om bestuursdwang op te leggen aan Vattenfall voor stillegging warmtekrachtcentrale ter bescherming van schieraal
16 december 2022
De rechtbank verklaart het beroep van Vattenfall ongegrond en bevestigt de rechtmatigheid van de last onder bestuursdwang voor stillegging van de warmtekrachtcentrale ter bescherming van schieraal.
Boete opgelegd aan Holland & Barrett B.V. wegens verkoop van geneesmiddelen zonder vergunning
6 december 2022
Holland & Barrett B.V. kreeg een boete van € 191.250,- voor het verkopen van geneesmiddelen zonder vergunning en het maken van vergunningsloze reclame. De rechtbank matigde de oorspronkelijke boete van € 255.000,-.
Verrekening van buitenlandse inkomsten uit arbeid met WIA-uitkering en de toepassing van anticumulatiebepalingen
18 november 2022
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiseres ongegrond; verrekening van buitenlandse inkomsten uit arbeid met WIA-uitkering is rechtmatig volgens artikel 61 Wet WIA.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van een arts in opleiding tot huisarts en de vraag of sprake is van medische afzakkerij
11 november 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres, een arts in opleiding, op medische gronden haar uren heeft verminderd en dat het UWV dit onvoldoende heeft gemotiveerd. Beroep gegrond verklaard en UWV moet nieuw besluit nemen.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en geschiktheid voor eigen werk bij indiensttreding
4 november 2022
Eiseres heeft beroep ingesteld tegen de afwijzing van een Ziektewetuitkering voor de werkneemster. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat niet is aangetoond dat de werkneemster bij indiensttreding al ongeschikt was voor haar functie.
Afwijzing kinderbijslag aanvraag op basis van onderhoudseis en overgangsregeling NMV
1 september 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond omdat eiser niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij voldeed aan de onderhoudseis voor kinderbijslag over het vierde kwartaal van 2020.
Tijdelijke toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs en procesbelang bij toelating tot reguliere school
25 augustus 2022
Rechtbank Amsterdam verklaart beroep ongegrond inzake TLV voor speciaal onderwijs; voldoende onderbouwing door Samenwerkingsverband en geen steun voor onvoldoende ondersteuning reguliere school.
Ongegrond beroep tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting wegens onvoldoende bewijs van onmiddellijk in- en uitstappen
9 augustus 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond. Eiser heeft onvoldoende bewijs geleverd voor onmiddellijk in- en uitstappen, waardoor de naheffingsaanslag parkeerbelasting terecht is opgelegd.
Ongegrond beroep tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting wegens niet voldoen aan voorwaarden parkeervergunning
9 augustus 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond tegen de naheffingsaanslag parkeerbelasting, omdat eiser niet voldeed aan de voorwaarden van de parkeervergunning.
Ongegrond beroep tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting wegens gebrek aan bewijs voor onmiddellijk laden of lossen
9 augustus 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond wegens gebrek aan bewijs voor onmiddellijk laden of lossen van goederen, waardoor de naheffingsaanslag parkeerbelasting terecht is opgelegd.
Bezwaarschrift te laat ingediend; telefoongesprekken niet als bezwaarschrift aangemerkt
29 juli 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond omdat het bezwaarschrift te laat is ingediend en telefoongesprekken niet als bezwaarschrift kunnen worden aangemerkt.
Bestuursrechtelijke procedure inzake de Basisregistratie Kadaster en de rol van de bewaarder
27 juli 2022
Eiser verliest beroep tegen de bewaarder van het kadaster over de Basisregistratie Kadaster; de bewaarder heeft geen onderzoek hoeven doen naar de notariële akte.
Bestuursrechtelijke procedure over het wegslepen van een voertuig en de kosten daarvan
27 juli 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiser verantwoordelijk is voor de kosten van het wegslepen van zijn auto, die in overtreding geparkeerd stond. Eiser had moeten zien dat hij daar niet mocht parkeren.
Buitenbehandelingstelling van aanvragen bijzondere bijstand en hersteltermijnen
21 juli 2022
De rechtbank oordeelt over de buitenbehandelingstelling van aanvragen bijzondere bijstand en de toekenning van hersteltermijnen. Twee van de drie zaken worden ongegrond verklaard, terwijl in één zaak het college een tweede termijn had moeten geven.
Omgevingsvergunning voor renovatie en uitbreiding van een woongebouw in Amsterdam met bezwaren van omwonenden
6 juli 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de omgevingsvergunning voor renovatie en uitbreiding van een woongebouw terecht is verleend, ondanks bezwaren van omwonenden. Beroepen van eisers zijn ongegrond.
Buiten toepassing laten van bestemmingsplanregel vanwege strijd met het Activiteitenbesluit
17 juni 2022
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser ongegrond en laat de omgevingsvergunningen voor de bouw van woningen in stand, ondanks bezwaren over strijd met het bestemmingsplan.
Weigering omgevingsvergunning voor dakverhoging in strijd met bestemmingsplan Tuin-3
10 juni 2022
Rechtbank Amsterdam weigert omgevingsvergunning voor dakverhoging vanwege strijd met bestemmingsplan 'Tuin-3'. Belang van behoud groen karakter weegt zwaarder dan belangen eiser.
Bestuursrechtelijke procedure inzake informatieverzoek staatssecretaris van Financiën met betrekking tot substance-eisen voor belastingplichtigen
10 juni 2022
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiseres ongegrond inzake informatieverzoek staatssecretaris over substance-eisen voor belastingplichtigen. Bestuursbesluiten niet in Nederland genomen, geen proceskostenvergoeding.
Omgevingsvergunning voor de bouw van woningen in strijd met bestemmingsplannen in Amsterdam Zuidoost
1 juni 2022
Rechtbank Amsterdam verklaart beroep ongegrond tegen omgevingsvergunning voor 69 woningen in Amsterdam Zuidoost; geluidshinder en parkeerproblemen niet gegrond.
Herziening van een omgevingsvergunning voor dakopbouw en dakterras in strijd met bestemmingsplan
24 mei 2022
De rechtbank vernietigt het bestreden besluit over een omgevingsvergunning voor een dakopbouw en dakterras, omdat het bestuursorgaan ten onrechte afweek van de hoofdregel voor heroverweging in bezwaar.
Herzieningsverzoek van eisers tegen besluiten van de gemeente Amsterdam inzake woningonderhoud
3 mei 2022
Eisers vragen herziening van besluiten van de gemeente Amsterdam inzake woningonderhoud. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en verklaart het bezwaar ongegrond, maar wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Bezwaar tegen aanwijzing ziekenhuis voor gedwongen isolatie van covid-19 patiënten niet-ontvankelijk verklaard
22 april 2022
Rechtbank Amsterdam verklaart bezwaar tegen aanwijzing ziekenhuis voor gedwongen isolatie van covid-19 patiënten niet-ontvankelijk. Eiser is geen belanghebbende.
Herziening bijstandsuitkering en terugvordering door college van burgemeester en wethouders van Amsterdam
14 maart 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres haar mede-eigendom van een woning niet heeft gemeld, waardoor de bijstandsuitkering terecht is herzien en terugvorderingen zijn gedaan. Beroep ongegrond.
Omgevingsvergunningen voor evenementen bij de Gaasperplas in Amsterdam, strijd met bestemmingsplan en goede ruimtelijke ordening
20 januari 2022
Rechtbank Amsterdam bevestigt de rechtmatigheid van omgevingsvergunningen voor evenementen in 2019 bij de Gaasperplas, ondanks overschrijding van termijnen. Eiseres heeft procesbelang voor 2019, maar niet voor 2018.
Omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air festival en de status van belanghebbende Stichting Natuurbescherming Zuidoost
20 januari 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat Stichting Natuurbescherming Zuidoost geen belanghebbende is in de zaak over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air festival, waardoor haar beroep ongegrond is.
Verlening tijdelijke omgevingsvergunningen voor digitale Mupi's in strijd met bestemmingsplannen
10 januari 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat tijdelijke omgevingsvergunningen voor digitale Mupi's in Amsterdam rechtmatig zijn, ondanks strijd met bestemmingsplannen.
Verlening tijdelijke omgevingsvergunning voor digitale Mupi in strijd met bestemmingsplan
10 januari 2022
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de tijdelijke omgevingsvergunning voor een digitale Mupi in strijd met het bestemmingsplan, maar verleend op basis van de Wabo.
Beroep tegen besluit van de Sociale Verzekeringsbank inzake verlaagde nabestaandenuitkering en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
6 januari 2022
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van [eiseres] ongegrond, maar kent een schadevergoeding van € 500,- toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Afwijzing van een aanvraag voor een nabestaandenuitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (Anw)
18 november 2021
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond; de aanvraag voor een nabestaandenuitkering is afgewezen omdat de echtgenoot van eiseres niet verzekerd was voor de Anw.
Handhaving van last onder dwangsom voor verwijdering steiger achter Hilton Hotel Amsterdam
21 oktober 2021
Rechtbank Amsterdam bevestigt last onder dwangsom voor verwijdering steiger achter Hilton Hotel. Beroep ongegrond, dwangsom van € 25.000,- blijft in stand.
Onbevoegdheid van de rechtbank in geschil over betaling dwangsom
6 oktober 2021
De rechtbank verklaart zich onbevoegd in een geschil over de betaling van een dwangsom, omdat de brief van de Svb geen besluit is in de zin van de Awb.
Toepassing van de woonlandfactor op kinderbijslag voor uitgezonden ambtenaren
6 oktober 2021
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de woonlandfactor van 40% voor kinderbijslag correct is toegepast op basis van de feitelijke woonplaats in Oeganda, zonder uitzondering voor uitgezonden ambtenaren.
Omgevingsvergunning voor de bouw van een winkel en kantoor in Amsterdam, met beroep tegen de verleende vergunning
29 september 2021
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep ongegrond tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van een winkel en kantoor. Geen onaanvaardbare aantasting van het woon- en leefklimaat aangetoond.
Toekenning loonaanvullende WGA-uitkering en geschil over duurzaam arbeidsongeschiktheid
31 augustus 2021
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat [eiseres] terecht een loonaanvullende WGA-uitkering heeft gekregen en niet duurzaam arbeidsongeschikt is. Beroep ongegrond verklaard.
Verzekering voor de Wet langdurige zorg en de beoordeling van ingezetenschap
31 augustus 2021
De rechtbank oordeelt dat eiser niet verzekerd is voor de Wlz, omdat hij geen duurzame band met Nederland heeft en sinds 2016 niet meer als ingezetene is ingeschreven.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en WIA-aanvraag van eiseres
5 augustus 2021
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiseres tegen de WIA-afwijzing ongegrond, bevestigt dat zij minder dan 35% arbeidsongeschikt is en kent proceskosten toe.
Toekenning AOW-pensioen met korting en terugwerkende kracht
2 augustus 2021
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat AOW-pensioen met 88% korting terecht is en geen terugwerkende kracht van meer dan één jaar kan worden toegekend. Eiser toont geen bijzondere omstandigheden aan.
Last onder bestuursdwang voor woonboten wegens ontbreken omgevingsvergunningen en afwijzing ligplaatsvergunningen
14 juli 2021
Rechtbank Amsterdam bevestigt last onder bestuursdwang voor woonboten wegens ontbreken omgevingsvergunningen en wijst beroepen tegen afwijzing ligplaatsvergunningen af.
Bezwaar tegen niet-ontvankelijk verklaring van aanvraag remigratie-uitkering na verzending via Berichtenbox
22 juni 2021
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep gegrond en vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van de Svb inzake de remigratie-uitkering, omdat de verzending via de Berichtenbox niet correct was.
Herziening AIO-aanvulling en terugvordering door de Sociale Verzekeringsbank
10 mei 2021
De rechtbank verklaart het beroep van [eiseres] ongegrond en bevestigt de herziening van de AIO-aanvulling door de Svb en de terugvordering van € 10.400,22.
Afwijzing aanvraag nabestaandenuitkering op grond van de Anw wegens gebrek aan verzekering
15 april 2021
Rechtbank Amsterdam wijst de aanvraag van eiseres voor een Anw-uitkering af, omdat haar echtgenoot niet verzekerd was voor de volksverzekeringen in Nederland of Marokko. Beroep ongegrond.
Bestuursrechtelijke procedure inzake last onder dwangsom voor geurhinder door restaurant
31 maart 2021
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de last onder dwangsom voor geurhinder door restaurant Bigshots Famous Burger terecht is opgelegd. Eiseres heeft niet aangetoond aan de eisen te voldoen, beroep ongegrond.
Beroep tegen WOZ-waarde vaststelling van onroerende zaak ongegrond verklaard
30 maart 2021
De rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van de eiser tegen de WOZ-waarde van zijn woning ongegrond. De heffingsambtenaar heeft de waarde correct vastgesteld op € 1.266.000.
Uitbreiding parkeerterrein Schipholparkeren op bedrijventerrein Green Park Aalsmeer
17 februari 2021
De rechtbank Amsterdam oordeelt over de uitbreiding van een parkeerterrein voor Schipholparkeren. De vergunning wordt vernietigd wegens onzorgvuldige besluitvorming, maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Terugvordering van bijstand na intrekking op basis van schending inlichtingenplicht
21 september 2020
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, omdat de intrekking van de bijstandsuitkering in rechte vaststaat en eiseres geen bezwaar heeft gemaakt tegen deze intrekking.
Parkeerbelasting en de definitie van parkeren in de Gemeentewet en Verordening
9 september 2020
De rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiser tegen de naheffingsaanslag parkeerbelasting ongegrond, omdat de auto niet op een verboden plaats stond geparkeerd.
Wajong-uitkering; beoordeling van arbeidsvermogen en nova
12 augustus 2020
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiser geen recht heeft op Wajong-uitkering, omdat er geen nieuwe feiten zijn (nova) en hij niet duurzaam geen arbeidsvermogen heeft.
Beroep tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting en de status van laad- en losplekken
10 augustus 2020
De rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiseres tegen de naheffingsaanslag parkeerbelasting ongegrond, omdat zij op een fiscale parkeerplaats geparkeerd stond.
Toepassing van anticumulatievoorschriften bij samenloop van WGA-uitkering en Poolse arbeidsongeschiktheidsuitkering
3 maart 2020
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat het Uwv terecht anticumulatievoorschriften toepaste op de WGA-uitkering van [eiseres] in samenloop met haar Poolse arbeidsongeschiktheidsuitkering. Beroep ongegrond.
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht, waardoor de loonsanctie terecht is opgelegd. Het beroep is ongegrond verklaard.
Weigering omgevingsvergunning voor onderkeldering en uitbouw van een hotel in strijd met bestemmingsplan en beleidsregels
18 februari 2020
De rechtbank heeft het beroep van eiseres ongegrond verklaard, omdat de omgevingsvergunning voor onderkeldering en uitbouw van een hotel in strijd is met het bestemmingsplan en het A2-beleid.
Kapvergunning voor het kappen van 110 bomen in het Beatrixpark te Amsterdam, ondanks verzet van buurtbewoners
31 januari 2020
Rechtbank Amsterdam verleent kapvergunning voor 110 bomen in Beatrixpark, ondanks verzet van buurtbewoners. Bomen zijn niet op beschermlijst, belangen woningbouw wegen zwaarder.
Weigering omgevingsvergunning voor dakterras in strijd met bestemmingsplan en welstandscriteria
19 december 2019
De rechtbank heeft de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een dakterras afgewezen, omdat deze in strijd is met het bestemmingsplan en welstandscriteria. Het beroep van de eiser is ongegrond verklaard.
Toetsing van de vestiging van een Domino's pizza in het bestemmingsplan Haarlemmerbuurt/Westelijke eilanden
18 december 2019
De rechtbank verklaart de beroepen tegen de vestiging van Domino's pizza ongegrond, oordelend dat deze onder detailhandel valt volgens het bestemmingsplan. De omgevingsvergunning voor de afvoerpijp is rechtmatig verleend.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en benutbare mogelijkheden in het kader van de Wet WIA
17 december 2019
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, bevestigt het UWV-besluit over haar arbeidsongeschiktheid van 70,62% en oordeelt dat het medisch onderzoek zorgvuldig is uitgevoerd.
Terugvordering AIO-aanvulling en beroep op vertrouwensbeginsel
11 december 2019
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep ongegrond inzake terugvordering AIO-aanvulling. Eiser kan geen geslaagd beroep doen op het vertrouwensbeginsel.
Beroep tegen bestuurlijke boetes opgelegd aan TTS Security B.V. door de minister voor Rechtsbescherming
4 december 2019
Rechtbank Amsterdam verklaart beroep van TTS Security B.V. gegrond en herroept boete van € 6.800,- naar € 3.800,- voor overtredingen van de Wpbr en Rpbr.
Inreisverbod van tien jaar opgelegd aan Albanese vreemdeling wegens drugsdelict en bedreiging van openbare orde
17 oktober 2019
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt het inreisverbod van tien jaar voor een Albanese vreemdeling wegens een drugsdelict en bedreiging van de openbare orde.
Afwijzing van verblijfsvergunning en verzoek om voorlopige voorziening in vreemdelingenzaak
24 september 2019
De rechtbank verklaart het beroep van een Nigeriaanse man ongegrond, die zijn verblijfsvergunning verloor door langdurig verblijf in Nigeria. Verzoek om voorlopige voorziening afgewezen.
Asielaanvraag van Tamil uit Sri Lanka afgewezen op grond van artikel 1(F) Vluchtelingenverdrag
20 september 2019
De rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Tamil uit Sri Lanka, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiser loopt geen risico op schending van artikel 3 EVRM bij terugkeer.
Terugverwijzing van asielaanvraag van Iraakse nationaliteit met onvoldoende onderbouwd nieuw asielmotief
19 september 2019
Rechtbank Den Haag verklaart asielaanvraag van Iraakse eiser ongegrond wegens onvoldoende onderbouwd nieuw asielmotief en ongeloofwaardigheid van het relaas.
Toetsing van de aanvraag tot afgifte van een verblijfsdocument EU/EER en de afhankelijkheidsrelatie met een minderjarig kind
19 september 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd dat er geen afhankelijkheidsrelatie is tussen eiser en zijn dochter. Beroep gegrond verklaard en besluit vernietigd.
Verlies van duurzaam verblijfsrecht door langdurige afwezigheid uit Nederland
27 augustus 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat eiseres haar duurzaam verblijfsrecht heeft verloren door meer dan twee jaar afwezigheid uit Nederland, ondanks sporadische bezoeken.
Afwijzing verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene als zelfstandige op basis van onvoldoende bewijs van duurzame en zelfstandige middelen van bestaan
18 juli 2019
Rechtbank Den Haag wijst aanvraag verblijfsvergunning voor zelfstandige af wegens onvoldoende bewijs van duurzame en zelfstandige middelen van bestaan.
Beoordeling van de actuele bedreiging voor de samenleving door een vreemdeling met een inreisverbod
11 juni 2019
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris terecht het inreisverbod van de eiser handhaaft, omdat hij nog steeds een actuele bedreiging voor de samenleving vormt. Het beroep is gegrond verklaard, maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Verkeersbesluit snorfietsers naar de rijbaan met helmplicht in Amsterdam
29 mei 2019
De rechtbank oordeelt dat het verkeersbesluit van de gemeente Amsterdam, dat snorfietsers naar de rijbaan met helmplicht verplaatst, rechtmatig is. Het beroep van eisers is ongegrond.
Afwijzing van aanvragen tot verlening van een machtiging tot voorlopig verblijf voor nareis door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
15 mei 2019
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de mvv-aanvragen voor nareis door de staatssecretaris, oordeelt dat DNA-onderzoek mogelijk moet zijn via een EU-ambassade, en kent eisers vrijstelling van griffierecht toe.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de maatregel opgelegd aan een Afghaanse asielzoeker door het COA
15 april 2019
De rechtbank verklaart het beroep van een Afghaanse asielzoeker ongegrond, waarbij het COA rechtmatig een maatregel van vier weken inhouden van verstrekkingen heeft opgelegd.
Herziening van een feitelijke uitzetting naar Rwanda en verzoek om schadevergoeding
5 april 2019
Eiser verzoekt om herziening van zijn uitzetting naar Rwanda en schadevergoeding. De rechtbank wijst dit verzoek af, oordelend dat de uitzetting rechtmatig was en er geen nieuwe feiten zijn die herbeoordeling rechtvaardigen.
Beoordeling van aanvragen om verblijfsvergunning op humanitaire gronden en de toepassing van discretionaire bevoegdheid
1 maart 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt over aanvragen verblijfsvergunningen van Armeense eisers en de toepassing van discretionaire bevoegdheid. Beroep gegrond verklaard, maar rechtsgevolgen in stand gelaten.
Afhankelijk verblijfsrecht van minderjarige bij Unieburgers in Nederland
24 januari 2019
De rechtbank oordeelt dat eiseres, een 12-jarig meisje van Kameroense nationaliteit, een afhankelijk verblijfsrecht heeft in Nederland bij haar Unieburgers halfzusjes. Het beroep is gegrond en het bestreden besluit is vernietigd.
Bestuurlijke boete opgelegd aan horecagelegenheid wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
22 januari 2019
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat een horecagelegenheid terecht een boete van € 16.000,- is opgelegd wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. De vreemdeling werd als vreemdeling aangemerkt en de werkgever voldeed niet aan de controleplicht.
Beoordeling van de status van adressen als woningen of bedrijfsruimten in het kader van de Huisvestingswet
9 januari 2019
De rechtbank oordeelt dat de adressen woningen zijn en dat het verhuren aan toeristen een overtreding van de Huisvestingswet vormt. De opgelegde boetes zijn bevestigd en de bezwaren van de eisers zijn ongegrond verklaard.
Weigering extra rechtsbijstand voor verdachte van ondersteuning van IS
29 november 2018
De Rechtbank Amsterdam heeft de weigering van de Raad voor Rechtsbijstand om 50 extra uren rechtsbijstand te vergoeden voor een verdachte van IS-ondersteuning bevestigd. Het beroep is ongegrond verklaard.
Beroep op uitstel van vertrek voor kinderen met aangeboren afwijkingen en medische noodsituatie
13 november 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat uitzetting van Ghanese kinderen met aangeboren afwijkingen medische noodsituatie kan veroorzaken. Beroep gegrond, bestreden besluiten vernietigd.
Terugvordering van onterecht ontvangen bijstandsuitkering na ontdekking van onroerend goed in het buitenland
5 november 2018
De rechtbank oordeelt dat de gemeente Amsterdam terecht bijstandsuitkering introk en € 97.764,96 terugvorderde van eiseres, die onroerend goed in het buitenland bezat.
Asielaanvraag van een Iraakse non-conformist en atheïst in het licht van veranderde omstandigheden in Irak
1 november 2018
De rechtbank verklaart het beroep van een Iraakse asielzoeker, die zich als non-conformist en atheïst identificeert, ongegrond. De situatie in Irak is veranderd en er is geen reëel risico op vervolging.
Vernietiging van de afwijzing van een asielaanvraag van een Afghaanse man door de Rechtbank Den Haag
7 september 2018
De Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Afghaanse man, oordelend dat de IND onvoldoende onderbouwing heeft gegeven voor de afwijzing en dat de veiligheidssituatie in Kunduz niet goed is beoordeeld.
Afwijzing aanvraag verblijfsvergunning voor zelfstandige arbeid op basis van negatief advies RvO
6 september 2018
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de staatssecretaris zich mocht baseren op het negatieve advies van de RvO over de levensvatbaarheid van zijn onderneming.
Afwijzing aanvragen verblijfsvergunning voor Turkse zelfstandigen op basis van RvO adviezen
2 augustus 2018
De rechtbank verklaart het beroep van Turkse zelfstandigen ongegrond, omdat de aanvragen voor verblijfsvergunningen zijn afgewezen op basis van negatieve RvO adviezen. Er is onvoldoende bewijs voor levensvatbaarheid en didactische kwaliteiten.
Bestuurlijke boete opgelegd aan werkgever wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen met recidive
1 augustus 2018
Rechtbank Amsterdam vernietigt de verhoging van een bestuurlijke boete van € 18.000,- wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen en stelt deze vast op € 12.000,-.
Tussenuitspraak over de vordering tot overlevering van een persoon aan Portugal in verband met detentieomstandigheden
26 juli 2018
De Rechtbank Amsterdam heeft op 26 juli 2018 een tussenuitspraak gedaan over de overlevering van een opgeëiste persoon aan Portugal, waarbij ernstige zorgen over de detentieomstandigheden in Portugese gevangenissen zijn geuit.
Weigering van overlevering op grond van artikel 12 van de Overleveringswet in verband met niet verschenen opgeëiste persoon
26 juli 2018
De Rechtbank Amsterdam weigert de overlevering van een opgeëiste persoon op grond van artikel 12 van de OLW, omdat hij niet in persoon is verschenen op de bekrachtigingszitting en niet op de juiste wijze is gedagvaard.
Weigering van overlevering op basis van onvoldoende verzetgarantie in het kader van een Europees aanhoudingsbevel
12 juli 2018
De Rechtbank Amsterdam weigert de overlevering van een opgeëiste persoon op basis van onvoldoende verzetgarantie in het kader van een Europees aanhoudingsbevel.
Weigering van overlevering op grond van artikel 12 van de Overleveringswet in het kader van een Europees aanhoudingsbevel
12 juli 2018
De Rechtbank Amsterdam weigert de overlevering van de opgeëiste persoon op grond van artikel 12 van de Overleveringswet, omdat niet is voldaan aan de vereisten voor een eerlijke rechtsgang.
Intrekking verblijfsvergunning regulier voor onbepaalde tijd op grond van de glijdende schaal en strijd met het rechtszekerheidsbeginsel
8 juni 2018
Rechtbank Den Haag vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning van eiser, oordeelt dat deze in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel en herroept het besluit van de staatssecretaris.
Intrekking verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd op grond van de openbare orde met toepassing van de Kwalificatierichtlijn
29 mei 2018
Rechtbank Den Haag vernietigt de intrekking van de verblijfsvergunning asiel van eiser, omdat de staatssecretaris niet bevoegd was om de vluchtelingenstatus los van de verblijfsvergunning in te trekken en onvoldoende heeft gemotiveerd dat er een bedreiging voor de openbare orde was.
Afwijzing aanvraag maatwerkvoorziening op grond van de Wmo 2015 voor vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf
4 mei 2018
Rechtbank Amsterdam wijst het beroep van eiser ongegrond, die een maatwerkvoorziening op grond van de Wmo 2015 vroeg, maar geen rechtmatig verblijf heeft in Nederland.
Toegang tot opvang voor vreemdelingen en procesbelang bij bezwaar
4 mei 2018
Eiser heeft bezwaar gemaakt tegen de weigering van toegang tot de VBL. De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk omdat eiser toegang heeft gekregen, waardoor hij geen procesbelang meer heeft.
Beëindiging van 24-uursopvang voor vreemdelingen na maximale termijn en toepassing van buitenwettelijk beleid
4 mei 2018
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de beëindiging van zijn 24-uursopvang na 12 maanden volgens het Programma Vreemdelingen terecht was.
Asielaanvraag en ingangsdatum verblijfsvergunning bij herhaalde aanvraag
26 april 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de ingangsdatum van de asielvergunning van eiser terecht is vastgesteld op 19 juli 2017, niet op 10 februari 2017. Eiser's beroep wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van aanvragen om verblijfsvergunning op basis van discretionaire bevoegdheid in schrijnende gevallen
6 april 2018
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de aanvragen van eisers voor verblijfsvergunningen niet in behandeling zijn genomen. De rechtsgevolgen van de vernietigde beslissing blijven in stand.
Beoordeling van de discretionaire bevoegdheid bij aanvragen om verblijfsvergunningen in schrijnende gevallen
6 april 2018
De rechtbank oordeelt dat de aanvraag van een Angolese vreemdeling om een verblijfsvergunning op basis van schrijnende omstandigheden niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Het beroep wordt gegrond verklaard, maar de rechtsgevolgen blijven in stand.
Beoordeling van de discretionaire bevoegdheid bij aanvragen om verblijfsvergunningen in schrijnende omstandigheden
6 april 2018
De rechtbank vernietigt het besluit van de staatssecretaris om de aanvraag van eiser voor een verblijfsvergunning buiten behandeling te stellen, omdat onvoldoende rekening is gehouden met zijn schrijnende omstandigheden.
Toepassing van de discretionaire bevoegdheid in schrijnende zaken met betrekking tot verblijfsvergunningen
6 april 2018
De rechtbank vernietigt het besluit van de staatssecretaris om de verblijfsvergunning van eiser af te wijzen, omdat onvoldoende rekening is gehouden met zijn schrijnende omstandigheden.
Vernietiging van het besluit tot afwijzing van de aanvraag tot uitstel van vertrek op grond van medische noodsituatie
20 februari 2018
Rechtbank Den Haag vernietigt het besluit van de staatssecretaris tot afwijzing van de aanvraag tot uitstel van vertrek van een Ghanese eiseres op medische gronden, wegens onvoldoende onderzoek naar de beschikbaarheid van medicatie in Ghana.
Afwijzing asielaanvraag van Iraanse vrouw wegens gebrek aan geloofwaardigheid van bekering tot het christendom en mishandeling door politie
5 december 2017
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Iraanse vrouw, oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de bekering niet geloofwaardig is en dat mishandeling door de politie niet als afzonderlijk element is beoordeeld.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep inzake asielaanvraag door termijnoverschrijding
31 oktober 2017
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding bij het indienen van gronden. Er zijn geen bijzondere omstandigheden die dit verzuim rechtvaardigen.
Asielaanvraag en de vaststelling van staatloosheid in bestuursrechtelijke context
17 oktober 2017
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk, omdat hij geen procesbelang heeft bij de vaststelling van zijn staatloosheid in de asielprocedure, die al succesvol was afgerond met de afgifte van de asielvergunning.
Beroep tegen de oplegging van de maatregel van bewaring en de vereisten voor elektronische indiening
3 oktober 2017
De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk omdat het beroepschrift niet langs elektronische weg is ingediend, ondanks de mogelijkheid tot herstel.
Duurzaam verblijf voor EU-burger met derdelander echtgenoot en de toepassing van Richtlijn 2004/38
16 juni 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de aanvraag voor duurzaam verblijf van een EU-burger met een derdelander echtgenoot terecht is afgewezen, omdat niet voldaan is aan de voorwaarden van de Richtlijn 2004/38.
Asielaanvraag van homoseksuele man uit Kameroen en de beoordeling van de geloofwaardigheid door de IND
18 mei 2017
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van eiser, maar laat de rechtsgevolgen in stand. De IND heeft het iMMO-rapport ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming.
Asielaanvraag van voormalig MEK-lid uit Iran en de beoordeling van het ambtsbericht door de rechtbank
8 mei 2017
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een voormalig MEK-lid uit Iran, omdat er twijfels zijn over de juistheid van het ambtsbericht. De staatssecretaris moet binnen acht weken een nieuw besluit nemen.
Afwijzing verblijfsvergunning voor alleenstaande minderjarige vreemdeling uit Irak in verband met veiligheidssituatie in Bagdad
18 april 2017
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van een alleenstaande minderjarige vreemdeling uit Irak ongegrond, oordelend dat de afwijzing van zijn verblijfsvergunning terecht was, gezien de veiligheidssituatie in Bagdad.
Afwijzing aanvraag verblijfsvergunning regulier op basis van onvoldoende middelen van bestaan
6 april 2017
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de verblijfsvergunning voor eiseres, omdat de staatssecretaris onvoldoende heeft aangetoond dat de referent niet over voldoende middelen van bestaan beschikt.
Toewijzing verzoek voorlopige voorziening verblijfsvergunning voor arbeid als zelfstandige
4 april 2017
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om voorlopige voorziening toegewezen en de uitzetting van verzoeker verboden, omdat de afwijzing van de verblijfsvergunning onvoldoende was onderbouwd.
Bestuurlijke boete wegens overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag
27 februari 2017
Rechtbank Amsterdam bevestigt boete van € 5.000,- voor overtreding Wmm. Eiseres kon geen tegenbewijs leveren voor het vermoeden van arbeid door vreemdeling. Beroep ongegrond verklaard.
Onterecht in vreemdelingenbewaring gestelde jongeman moet worden vrijgelaten en ontvangt schadevergoeding
8 februari 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat een jongeman onterecht in vreemdelingenbewaring is gesteld en moet worden vrijgelaten, met een schadevergoeding van € 1.145,--.
Ongewenstverklaring van een Dublinclaimant en de toepassing van de Vreemdelingenwet
10 januari 2017
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond tegen de ongewenstverklaring van een Algerijnse man, die onder de Dublinverordening valt. De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris terecht heeft gehandeld en de opgelegde duur van tien jaren voor de ongewenstverklaring niet onredelijk is.
Ongewenstverklaring van een staatloze derdelander in Nederland en de toepassing van de Terugkeerrichtlijn
21 december 2016
De rechtbank vernietigt de ongewenstverklaring van een staatloze derdelander, oordelend dat de Terugkeerrichtlijn van toepassing is en dat de staatssecretaris geen ongewenstverklaring kon uitvaardigen.
Ongewenstverklaring van een derdelander met Spaans verblijfsrecht
20 december 2016
Rechtbank Den Haag vernietigt de ongewenstverklaring van een Nigeriaanse derdelander met Spaans verblijfsrecht, oordelend dat de Vw 2000 en de Terugkeerrichtlijn niet correct zijn toegepast.
Toegangsweigering en vrijheidsontnemende maatregel van een vreemdeling met psychische problemen
2 december 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de vrijheidsontnemende maatregel van eiser, met psychische problemen, onvoldoende gemotiveerd is. Beroep gegrond verklaard en schadevergoeding toegewezen.
Bijstandsaanvraag voor bewindvoerdersalaris in het kader van schuldsaneringsregeling
25 november 2016
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres recht heeft op bijzondere bijstand voor bewindvoerdersalaris, ondanks afwijzing door verweerder. Beroep gegrond verklaard.
Toetsing van asielaanvraag en de rol van nationaliteit in het Vluchtelingenverdrag en artikel 3 EVRM
26 oktober 2016
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag wegens onvoldoende toetsing aan het Vluchtelingenverdrag en artikel 3 EVRM, en beveelt nieuw besluit binnen tien weken.
Verzoek om wedertoelating tot Nederland van Amerikaans echtpaar met langdurig verblijf in de VS
18 oktober 2016
De rechtbank verklaart het beroep van een Amerikaans echtpaar om wedertoelating tot Nederland ongegrond, oordelend dat de VS het meest aangewezen land is voor hen.
Toepassing van vrijheidsontnemende maatregel in asielprocedure en kennisgeving aan de rechtbank
18 oktober 2016
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de vrijheidsontnemende maatregel rechtmatig was en de kennisgeving aan de rechtbank niet nodig was.
Beroep tegen de vrijheidsontnemende maatregel en verkrijging van het Nederlanderschap
14 oktober 2016
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat eiser niet van rechtswege het Nederlanderschap heeft verkregen en de vrijheidsontnemende maatregel rechtmatig was.
Bewaring en zicht op uitzetting naar Palestina in bestuursrechtelijke procedure
21 juli 2016
De rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, oordelend dat er zicht op uitzetting naar Palestina is en dat de vrijheidsontnemende maatregel gerechtvaardigd was.
Beoordeling van de rechtsgrondslag voor vergoedingen in cassatiezaken onder de Wet Bopz
30 maart 2016
De rechtbank oordeelt dat zaken onder de Wet Bopz voor vergoedingen als strafzaken moeten worden gerekend, waardoor de bestreden besluiten van de Raad voor Rechtsbijstand standhouden.
Oplegging van vrijheidsontnemende maatregel en motiveringsgebrek in bestuursrechtelijke procedure
30 maart 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de vrijheidsontnemende maatregel aan eiser lijdt aan een motiveringsgebrek. Eiser ontvangt € 640,-- schadevergoeding en de proceskosten worden vergoed.
Toepasselijkheid van artikel 1(F) van het Vluchtelingenverdrag en inreisverbod voor eiser van Afghaanse nationaliteit
26 februari 2016
Rechtbank Den Haag bevestigt de toepasselijkheid van artikel 1(F) van het Vluchtelingenverdrag op eiser, die een inreisverbod van tien jaar heeft gekregen. Eiser loopt geen reëel risico bij terugkeer naar Afghanistan. Beroep ongegrond verklaard.
Proceskostenvergoeding na intrekking van beroep tegen besluit Sociale verzekeringsbank
12 februari 2016
Rechtbank Amsterdam oordeelt over proceskostenvergoeding na intrekking van beroep tegen de Sociale verzekeringsbank. Verweerder wordt veroordeeld tot € 992,00 aan kosten en vergoeding van griffierecht.
Beoordeling van de rechtmatigheid van de inbewaringstelling van een minderjarige vreemdeling
29 januari 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inbewaringstelling van een minderjarige vreemdeling onterecht was en beveelt onmiddellijke opheffing, met schadevergoeding voor eiser.
Toepassing van de kostendelersnorm in het kader van de Participatiewet en de gevolgen voor bijstandsuitkeringen van niet rechtmatig verblijvende partners
9 december 2015
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de toepassing van de kostendelersnorm op de bijstandsuitkering van eiser, die samenwoont met een partner zonder rechtmatig verblijf, rechtmatig is en geen onevenredige last oplevert.
Toepassing van de kostendelersnorm in het kader van de Participatiewet voor EU-onderdaan als partner
9 december 2015
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de kostendelersnorm niet van toepassing is op de bijstandsuitkering van eiser, omdat zijn Tsjechische echtgenote als bijstandsgerechtigde wordt aangemerkt.
Toepassing van de kostendelersnorm op bijstandsuitkering van eiser en de proportionaliteit daarvan
26 november 2015
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de toepassing van de kostendelersnorm op de bijstandsuitkering van eiser, die samen met zijn moeder woont, rechtmatig en proportioneel is. Eiser's beroep wordt ongegrond verklaard.
Ambtshalve aanpassing bijstandsuitkering en kostendelersnorm in bestuursrechtelijke context
19 november 2015
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de kostendelersnorm onterecht is toegepast op de bijstandsuitkering van eiseres, omdat de huurprijs als commercieel kan worden aangemerkt en de overgelegde kwitanties voldoende bewijs vormen.
Afwijzing asielaanvragen en oplegging inreisverbod wegens personal participation in niet-politieke misdrijven
6 november 2015
Rechtbank Amsterdam wijst asielaanvragen af wegens personal participation in niet-politieke misdrijven door eiser. Inreisverbod van tien jaar opgelegd.
Afwijzing asielaanvragen en oplegging inreisverbod op basis van artikel 1F Vluchtelingenverdrag
6 november 2015
De rechtbank heeft de asielaanvragen van een Syrische man, zijn Filipijnse vrouw en hun kind afgewezen en een inreisverbod van tien jaar opgelegd aan de man op basis van zijn betrokkenheid bij niet-politieke misdrijven tijdens zijn dienstplicht.
Intrekking van verblijfsvergunningen wegens schijnconstructie en onjuiste gegevensverstrekking
3 september 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat verblijfsvergunningen van eisers zijn ingetrokken wegens schijnconstructie en onjuiste gegevensverstrekking. Beroep ongegrond verklaard.
Bestuurlijke boetes opgelegd aan bouwbedrijven wegens illegale tewerkstelling van vreemdelingen
16 juli 2015
Rechtbank Amsterdam oordeelt over boetes aan bouwbedrijven voor illegale tewerkstelling van vreemdelingen. Boetes gematigd en enkele besluiten vernietigd.
Intrekking van bijstandsuitkering op basis van onjuiste informatie door eiseres
13 juli 2015
Rechtbank Amsterdam vernietigt de intrekking van de bijstandsuitkering van eiseres wegens onvoldoende bewijs van schending van de inlichtingenverplichting.
Beoordeling van de geloofwaardigheid van lesbische gerichtheid in asielaanvraag
18 juni 2015
De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gemotiveerd dat de lesbische gerichtheid van eiseres ongeloofwaardig is. Het bestreden besluit wordt vernietigd en de staatssecretaris moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen.
Onrechtmatige inbewaringstelling van vreemdeling na onrechtmatige aanhouding
5 maart 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inbewaringstelling van eiser onrechtmatig was vanwege een onrechtmatige aanhouding. Eiser ontvangt € 1.675,-- schadevergoeding en de bewaring wordt opgeheven.
Verlaging van bijstandsuitkering na weigering mee te werken aan re-integratieverplichtingen
8 januari 2015
Rechtbank Amsterdam vernietigt besluit tot verlaging bijstandsuitkering van eiser na weigering mee te werken aan re-integratieverplichtingen. Bijstand wordt verlaagd met ingang van 12 november 2013. Eiser krijgt griffierecht en proceskosten vergoed.
Toekenning bijzondere bijstand en proceskostenvergoeding in bezwaar
19 december 2014
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres geen recht heeft op proceskostenvergoeding in bezwaar, omdat zij zelf contact had kunnen opnemen met verweerder. Beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor rechtsbijstand en uitleg van het beleid
19 december 2014
Rechtbank Amsterdam vernietigt afwijzing aanvraag bijzondere bijstand voor rechtsbijstand van € 76,--. Eiseres heeft binnen 12 maanden aangevraagd en het bedrag wordt als klein aangemerkt.
Oordeel over de evenredigheid van een boete opgelegd wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen
28 augustus 2014
Rechtbank Amsterdam vernietigt de boete van € 24.000,- opgelegd aan eiser wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen, maar laat de rechtsgevolgen in stand. Eiser heeft niet aangetoond dat de boete onevenredig is.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een opgelegde bestuurlijke boete in het bestuursrecht
17 juli 2014
Rechtbank Amsterdam oordeelt over de rechtmatigheid van een bestuurlijke boete van € 590,-, verlaagt deze tot € 150,- en vernietigt het eerdere besluit.
Beoordeling van participatieplaatsen en bijstandsverlaging onder de Wet werk en bijstand
17 juli 2014
Rechtbank Amsterdam vernietigt de bijstandsverlaging van eiser wegens onvoldoende bewijs van participatieplaatsen, maar verklaart het beroep tegen de oriëntatieperiode ongegrond.
De Rechtbank Amsterdam heeft de aanvraag van een Ghanese eiser om bijstandsuitkering afgewezen wegens het ontbreken van een geldige verblijfstitel. Het beroep is ongegrond verklaard.
Toepassing van het Kinderpardon en de rechtvaardiging van onderscheid tussen asielzoekers en reguliere vreemdelingen
7 mei 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat het onderscheid in de Kinderpardonregeling tussen asielzoekers en reguliere vreemdelingen gerechtvaardigd is. De aanvragen van eisers voor een verblijfsvergunning zijn afgewezen, maar de rechtbank verklaart de beroepen gegrond en vernietigt de besluiten.
Afwijzing mvv-aanvraag voor gezinshereniging door de minister van Buitenlandse Zaken
25 maart 2014
Rechtbank Den Haag vernietigt de afwijzing van de mvv-aanvraag voor gezinshereniging, oordeelt dat de belangen van het gezin onvoldoende zijn meegewogen en draagt de minister op een nieuw besluit te nemen.
Oplegging van een inreisverbod aan een vreemdeling op basis van artikel 1(F) van het Vluchtelingenverdrag
11 maart 2014
De rechtbank vernietigt het inreisverbod van tien jaar voor een Afghaanse vreemdeling, omdat de Staatssecretaris onvoldoende rekening heeft gehouden met de belangen van de vreemdeling en zijn gezin.
Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in asielprocedures
11 maart 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt over schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in asielprocedures. Eisers krijgen € 3.500,-- tot € 4.000,-- per persoon.
Beoordeling van de oplegging van een Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG) na verkeersovertredingen
23 januari 2014
Rechtbank Amsterdam vernietigt de oplegging van een EMG aan eiser wegens spookrijden, oordelend dat de overtredingen als één gedraging moeten worden gezien. Verweerder moet griffierecht en proceskosten vergoeden.
Afwijzing verblijfsvergunning langdurig ingezetene op basis van middeleneis
24 december 2013
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond inzake de afwijzing van de verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene, omdat eiseres niet voldoet aan de middeleneis.
Beoordeling procesbelang bij afwijzing asielaanvraag na oplegging inreisverbod
20 december 2013
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang, aangezien de afwijzing van de asielaanvraag niet kan leiden tot een verblijfsvergunning door het bestaande inreisverbod.
Afwijzing asielaanvraag op basis van ambtsbericht AIVD en geloofwaardigheid van de vrees voor Chinese autoriteiten
18 december 2013
De Rechtbank Den Haag heeft de asielaanvraag van eiser afgewezen, o.b.v. een ambtsbericht van de AIVD. De rechtbank oordeelde dat de vrees van eiser voor de Chinese autoriteiten niet plausibel was en verklaarde het beroep ongegrond.
Vernietiging van een terugkeerbesluit en inreisverbod wegens schending van het verdedigingsbeginsel
4 september 2013
De rechtbank vernietigt het terugkeerbesluit en inreisverbod van eiser wegens schending van het verdedigingsbeginsel en oordeelt dat de staatssecretaris schadevergoeding moet betalen.
Ligplaatsvergunningen voor woonboten in Amsterdam en de voorwaarden voor legalisering
20 augustus 2013
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiser recht heeft op ligplaatsvergunningen voor zijn woonboten, ondanks eerdere afwijzingen door verweerder. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en herroept de primaire besluiten.
Medeplegen van moord op neef met ingeslagen schedel en gewikkeld in een vloerkleed
11 juni 2013
Verdachte en medeverdachte veroordeeld voor medeplegen van moord op neef, met DNA-bewijs en getuigenverklaringen. Veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.
Medeplegen van moord op neef met ingeslagen schedel en gewikkeld in een vloerkleed
11 juni 2013
Verdachte en medeverdachte veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor medeplegen van moord op slachtoffer, die met ingeslagen schedel en gewikkeld in een vloerkleed is gevonden.
Vrijspraak van verdachte in moordzaak met DNA-bewijs
11 juni 2013
De verdachte is vrijgesproken van moord, gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld. DNA op het slachtoffer was onvoldoende bewijs voor aanwezigheid op de plaats delict.
Vrijspraak van verdachte in moordzaak met DNA-bewijs en inconsistente verklaringen
11 juni 2013
De rechtbank Amsterdam sprak de verdachte vrij van moord, gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld. Er was onvoldoende bewijs voor betrokkenheid bij de feiten, ondanks DNA-sporen en inconsistente verklaringen.
Betrokkenheid bij onjuiste aangifte vennootschapsbelasting door opname herinvesteringsreserve
20 december 2012
Verdachte [X] is door de Rechtbank Amsterdam veroordeeld voor het opzettelijk doen van een onjuiste aangifte vennootschapsbelasting door Interstate International NV, met een geldboete van € 47.500,-.
Veroordeling voor handel met voorkennis en niet melden van wijzigingen in aandelenpakket
4 december 2012
De rechtbank veroordeelt de verdachte voor het gebruik maken van voorwetenschap en het niet melden van wijzigingen in zijn aandelenpakket, met een geldboete van € 18.000,-.
Vonnis van de meervoudige economische strafkamer van de rechtbank Amsterdam inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel
4 december 2012
De rechtbank Amsterdam oordeelt dat [verdachte] € 9.405,- aan wederrechtelijk verkregen voordeel moet betalen aan de Staat, voortvloeiend uit handel met voorkennis.
Veroordeling voor het opzettelijk in vereniging aanwezig hebben van hasjiesj en vrijspraak van witwassen
1 november 2012
Verdachte veroordeeld voor het opzettelijk aanwezig hebben van 1,94 kg hasjiesj, vrijgesproken van witwassen. Gevangenisstraf van 90 dagen, 46 dagen voorwaardelijk.
Vrijspraak van bedreiging via Facebook door verdachte
15 augustus 2012
De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van bedreiging via Facebook, omdat de teksten niet aan specifieke personen waren gericht en geen redelijke vrees voor een misdrijf konden oproepen.
Bevel tot medebrenging van verdachte bij inhoudelijke behandeling in strafzaak
5 juli 2012
De rechtbank beval de medebrenging van de verdachte voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak, ondanks zijn afwezigheid en afstand van aanwezigheid.
Oplichting door zich voor te doen als advocaat en valsheid in geschrifte
12 april 2012
Verdachte is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte, nadat hij zich jarenlang als advocaat voordeed en slachtoffers financieel benadeelde.
Beleggingsfraude en wapenbezit met veroordeling tot gevangenisstraf
23 maart 2012
Verdachte [verdachte] werd veroordeeld voor beleggingsfraude en wapenbezit. De rechtbank legde 10 weken gevangenisstraf op en wees vorderingen van benadeelde partijen toe.
Beleggingsfraude en oplichting met Financial Guarantee Bonds
22 maart 2012
Verdachte schuldig aan het aantrekken van geld zonder vergunning; vrijspraak voor oplichting en valsheid in geschrift. Veroordeeld tot 6 weken gevangenisstraf en schadevergoeding aan benadeelden.
Deelname aan een criminele organisatie met als doel witwassen en zonder vergunning als wisselkantoor optreden
15 maart 2012
Verdachte veroordeeld voor deelname aan criminele organisatie en gewoontewitwassen, met een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
Deelname aan een criminele organisatie met als doel witwassen en het zonder vergunning als wisselkantoor optreden
15 maart 2012
Verdachte veroordeeld voor deelname aan criminele organisatie en gewoontewitwassen vanuit wasserette in Amsterdam, met een gevangenisstraf van 36 maanden.
Oplichting door gebruik van valse facturen in samenwerking met medeverdachten
15 december 2011
Verdachte is veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf voor het oplichten van Ymere met valse facturen, samen met medeverdachten. Schadevergoeding van € 485.407,31 aan Ymere toegewezen.
Oplichting en gebruik van valse facturen door medewerkers van Ymere Ontwikkeling BV
15 december 2011
Verdachte is veroordeeld voor oplichting van Ymere Ontwikkeling BV door gebruik van valse facturen, met een schade van € 537.853,92. Hij krijgt 9 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 voorwaardelijk, en moet € 485.407,31 schadevergoeding betalen aan Ymere.
Veroordeling voor meerdere strafbare feiten, waaronder poging tot diefstal en afpersing, met geweld en bedreiging
28 november 2011
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot 3 jaar gevangenisstraf voor poging tot diefstal, afpersing en verkoop van cocaïne, met een schadevergoeding van €450,- aan de benadeelde partij.
Beleggingsfraude met oplichting, verduistering, gewoontewitwassen en overtreding van de Wet op het financieel toezicht
29 juli 2011
Verdachte veroordeeld voor beleggingsfraude, oplichting, verduistering en gewoontewitwassen. Totale schadevergoeding van € 8.021.428,62 aan benadeelde partijen.
Vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in een strafzaak tegen een veroordeelde voor gewoontewitwassen en drugshandel
14 april 2011
De Rechtbank Amsterdam heeft op 14 april 2011 beslist dat een veroordeelde voor gewoontewitwassen en drugshandel 16 miljoen euro aan de Staat moet betalen als wederrechtelijk verkregen voordeel.
Vrijspraak voor misleiding en veroordeling voor aanbieden van beleggingen zonder vergunning
10 maart 2011
De rechtbank heeft [verdachte] vrijgesproken van misleiding, maar veroordeeld voor het aanbieden van beleggingen zonder vergunning. Hij krijgt een taakstraf van 180 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.
Vrijspraak voor misleiding en veroordeling voor aanbieden van beleggingen zonder vergunning
10 maart 2011
Rechtbank Amsterdam spreekt verdachte vrij van misleiding, maar veroordeelt haar voor het aanbieden van beleggingen zonder vergunning tot een taakstraf van 180 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.
Bijstandsfraude en niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie door onrechtmatige huisbezoeken
13 december 2010
Verdachte werd veroordeeld voor bijstandsfraude, maar het openbaar ministerie werd niet-ontvankelijk verklaard voor een deel van de tenlastelegging vanwege onrechtmatige huisbezoeken. De rechtbank legde een taakstraf op van 40 uren.
Bijstandsfraude en medeplegen van het niet voldoen aan de inlichtingenplicht
13 december 2010
De Rechtbank Amsterdam heeft op 13 december 2010 een verdachte veroordeeld voor bijstandsfraude en medeplegen van het niet voldoen aan de inlichtingenplicht. De verdachte kreeg een geldboete van € 1.000,00 met een voorwaardelijke straf van 10 dagen hechtenis.
Medeplegen van bijstandsfraude door het niet voldoen aan de inlichtingenplicht
13 december 2010
De Rechtbank Amsterdam heeft op 13 december 2010 een verdachte veroordeeld voor bijstandsfraude door opzettelijk noodzakelijke gegevens niet te verstrekken. Hij kreeg een taakstraf van 200 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.
Onrechtmatig huisbezoek en bewijsuitsluiting in bijstandsfraudezaak
13 december 2010
Verdachte veroordeeld voor bijstandsfraude na onrechtmatig huisbezoek. Bewijsuitsluiting voor huisbezoek, maar andere onderzoeksresultaten blijven geldig. Strafvermindering door schending Salduz-recht.
Bijstandsfraude en de eisen van informed consent bij huisbezoeken
13 december 2010
De Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de verdachte bijstandsfraude heeft gepleegd door opzettelijk relevante informatie over haar woonsituatie niet te verstrekken. De rechtbank legt een werkstraf van 170 uren op.
Bijstandsfraude en de rechtmatigheid van huisbezoek met informed consent
13 december 2010
De Rechtbank Amsterdam oordeelde op 13 december 2010 dat de verdachte bijstandsfraude had gepleegd door een tweede bankrekening niet te melden. Het huisbezoek was rechtmatig en de verdachte kreeg een deels voorwaardelijke werkstraf van 170 uren opgelegd.
Belediging en mishandeling van een homoseksueel slachtoffer tijdens Koninginnedag
6 december 2010
De rechtbank Amsterdam veroordeelt een jeugdige verdachte voor belediging en mishandeling van een homoseksueel slachtoffer tijdens Koninginnedag, met een werkstraf van 60 uren.
Belediging en mishandeling van politieambtenaar tijdens aanhouding
6 december 2010
Verdachte beledigde een politieagent en mishandelde hem tijdens zijn aanhouding. De rechtbank oordeelde dat de verdachte schuldig was aan groepsbelediging en mishandeling, en legde een taakstraf op.
Geweldpleging door voetbalsupporters tegen leden van de Mobiele Eenheid tijdens een wedstrijd
6 december 2010
Drie voetbalsupporters zijn veroordeeld voor geweldpleging tegen de Mobiele Eenheid tijdens een wedstrijd. Twee verdachten werden vrijgesproken van antisemitische uitlatingen, maar het openlijk geweld werd bewezen. De rechtbank legde een voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf op.
Geweldpleging door voetbalsupporters tegen politieambtenaren tijdens een wedstrijd
6 december 2010
Drie voetbalsupporters werden veroordeeld voor geweldpleging tegen de Mobiele Eenheid tijdens een wedstrijd. De rechtbank legde een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een werkstraf van 60 uren op, met een stadionverbod.
Geweldpleging en groepsbelediging door voetbalsupporters tijdens wedstrijd
6 december 2010
Drie voetbalsupporters zijn veroordeeld voor geweldpleging en groepsbelediging tijdens een evenement in Amsterdam. De rechtbank oordeelt dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het schoppen tegen een hek en het roepen van antisemitische leuzen.
Brandstichting van een auto met gemeen gevaar voor goederen
23 september 2010
Verdachte veroordeeld voor brandstichting in een auto, met gemeen gevaar voor goederen. Gevangenisstraf van 48 dagen en 6 maanden voorwaardelijk opgelegd, met toezicht van Reclassering Nederland.
De Rechtbank Amsterdam heeft op 10 augustus 2010 de verdachte veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord bij het Okurahotel in Amsterdam in 1998.
Witwassen en uitvoer van verdovende middelen met behulp van een drugskoerier
28 juli 2010
De rechtbank Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 18 maanden gevangenisstraf voor witwassen en het uitvoeren van verdovende middelen, met verbeurdverklaring van € 29.500,-.
Lozen van schadelijke afvalstoffen op zee en de interpretatie van het begrip 'en route' volgens MARPOL 73/78
1 juni 2010
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat Navig8 Shipmanagement Pte. Ltd. niet strafbaar is voor het lozen van schadelijke stoffen in zee, omdat het schip zich aan de MARPOL-voorschriften heeft gehouden.
Lozen van schadelijke afvalstoffen op zee en de uitleg van het begrip 'en route' in het kader van MARPOL 73/78
1 juni 2010
De Rechtbank Amsterdam heeft op 1 juni 2010 geoordeeld dat de verdachte niet strafbaar is voor het lozen van schadelijke vloeistoffen in zee, omdat zij zich aan de voorschriften van MARPOL 73/78 heeft gehouden.
Vuurwerkzaak: Bewijswaarde van algemene verklaringen van het NFI in strafzaak tegen verdachte
4 mei 2010
De rechtbank Amsterdam oordeelde dat de verdachte opzettelijk illegaal vuurwerk had gebracht en voorhanden had gehad. Hij werd veroordeeld tot 120 uren taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand.
Putatief noodweer en putatief noodweerexces bij geweld tegen politieagenten tijdens aanhouding van verdachten
22 april 2010
De rechtbank oordeelt dat de verdachte, die zijn zoons te hulp schoot tijdens hun aanhouding door politieagenten, niet strafbaar is wegens putatief noodweer. Hij handelde in een hevige gemoedsbeweging en besefte niet dat hij met politieagenten te maken had.
Vrijspraak voor verdachte in voorwetenschap zaak met betrekking tot aandelen Qurius N.V.
31 maart 2010
De rechtbank Amsterdam sprak de verdachte vrij van het gebruik maken van voorwetenschap bij de aankoop van aandelen Qurius, omdat niet kon worden aangetoond dat hij de intentie had om deze informatie te gebruiken.
Oplichting, valsheid in geschrift en witwassen door medewerkers van een financieel adviesbureau
25 februari 2010
Verdachte is veroordeeld voor oplichting, valsheid in geschrift en witwassen door klanten van een financieel adviesbureau te misleiden en hen aanzienlijke bedragen afhandig te maken.
Oplichting en valsheid in geschrift door medewerkers van een financieel adviesbureau
25 februari 2010
Verdachte en medeverdachte hebben klanten van een financieel adviesbureau opgelicht door hen te adviseren hypotheken over te sluiten en verzekeringen af te sluiten die nooit tot stand kwamen. De rechtbank heeft hen schuldig bevonden aan oplichting, valsheid in geschrift en witwassen, en veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf.
Gevangenisstraf voor gewapende overvallen in Noord-Holland
23 december 2009
De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor gewapende overvallen in Noord-Holland, waarbij geweld en bedreiging met vuurwapens zijn gebruikt.
Vrijspraak van feitelijk leidinggeven aan verduistering en witwassen door gerechtsdeurwaarders in Amsterdam
14 oktober 2009
De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van feitelijk leidinggeven aan verduistering en witwassen, omdat hij niet bevoegd was om in te grijpen in de maatschap.
Overtreding van de meldingsplicht door bestuurder van beursgenoteerde vennootschap
16 september 2009
De rechtbank veroordeelt de bestuurder van een beursgenoteerde vennootschap tot een geldboete van € 60.000 voor het niet onverwijld melden van wijzigingen in aandelen, wat de transparantie van de effectenmarkt heeft verslechterd.
Verzoek om informatie op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) betreffende demonstratie Nationalistische Volksbeweging
16 juli 2009
Eiser verzocht om documenten over de demonstratie van de NVB. De rechtbank verklaarde het beroep gegrond wegens motiveringsgebrek en oordeelde dat verweerder een nieuw besluit moet nemen.
Weigering van een kansspelvergunning op basis van het niet uitsluitend dienen van een algemeen belang
24 juni 2009
De Rechtbank Amsterdam heeft op 24 juni 2009 het beroep van de Stichting Nederland doet mee ongegrond verklaard inzake de weigering van een kansspelvergunning, omdat de loterij ook een particulier belang diende.
Mensenhandel en uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie
9 juni 2009
Verdachte veroordeeld voor mensenhandel en uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie, met een gevangenisstraf van 30 maanden en schadevergoeding van € 80.719,31 aan slachtoffer.
Medeplegen van afpersing en gewoontewitwassen met bedreiging
18 maart 2009
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van afpersing en gewoontewitwassen, met een gevangenisstraf van 36 maanden en schadevergoeding van € 1.123.000,- aan het slachtoffer.
Medeplegen van afpersing en gewoontewitwassen door verdachte en medeverdachte
18 maart 2009
Verdachten veroordeeld voor medeplegen van afpersing en gewoontewitwassen, met een gevangenisstraf van 34 maanden en schadevergoeding van € 1.123.000,- aan benadeelde partij.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in afpersingszaak
18 maart 2009
De rechtbank heeft € 1.123.000,- ontnomen van de verdachte in een afpersingszaak, maar € 95.150,- niet, omdat dit bedrag voortkwam uit een zakelijk geschil.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in afpersingszaak
18 maart 2009
De rechtbank oordeelt dat de verdachte € 1.123.000,- aan wederrechtelijk verkregen voordeel moet ontnemen, maar wijst een aanvullend bedrag van € 95.150,- af, omdat dit voortkwam uit een zakelijk geschil.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel terzake witwassen
9 maart 2009
De rechtbank oordeelt dat [verdachte] wederrechtelijk voordeel heeft verkregen uit witwassen en legt een verplichting tot betaling van € 1.961.515,80 aan de Staat op.
Besluit over geluidwerende voorzieningen in het kader van het derde geluidsisolatieproject Schiphol
19 februari 2009
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat de geluidsbelasting niet met 3 dB(A) is gestegen, en er geen aanleiding is voor geluidwerende voorzieningen.
Weigering van een verbouwingsvergunning voor een woonboot vanwege ordeningsbelangen en rechtszekerheid
12 februari 2009
De rechtbank vernietigt de weigering van de verbouwingsvergunning voor een woonboot, oordeelt dat de overschrijding van afmetingen niet het gevolg is van de verbouwing en benadrukt rechtszekerheid.
Handhavingsverzoek aan minister van Verkeer en Waterstaat jegens luchtvaartmaatschappij Martinair vanwege compensatie bij vertraagde vlucht
21 januari 2009
Eisers verzochten handhaving tegen Martinair vanwege compensatie bij vertraagde vlucht. De rechtbank oordeelde dat er geen overtreding was en verklaarde het beroep ongegrond.
Openbaarheid van milieu-informatie en bedrijfsbelangen in emissieverslagen
23 december 2008
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat milieu-informatie in emissieverslagen openbaar moet zijn, en dat bedrijfsbelangen niet zwaarder wegen dan het algemeen belang van openbaarmaking.
Weigering van vrijstelling voor het veranderen van bestemming van een pand in de Utrechtsestraat te Amsterdam
16 december 2008
Rechtbank Amsterdam weigert vrijstelling voor het veranderen van bestemming van een pand in de Utrechtsestraat, oordelend dat dit in strijd is met het bestemmingsplan en het beleid van de gemeente.
Bouwvergunning voor container als opvangplek voor jongeren in strijd met bestemmingsplan?
5 december 2008
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat bouwvergunning voor container als jongerenopvang niet in strijd is met bestemmingsplan. Beroep ongegrond verklaard en proceskosten toegewezen aan eiser.
Beoordeling van de rechtspositie van een werknemer in het kader van de re-integratievisie en de intrekking van WAO-uitkering
26 november 2008
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de intrekking van de WAO-uitkering van eiseres, omdat zij niet heeft aangetoond dat zij meer beperkt is dan aangenomen.
Aanvraag om heropening van beëindigde beroepsprocedures wegens bedreiging en dwaling
13 november 2008
De rechtbank verklaart de aanvraag om heropening van beëindigde beroepsprocedures niet-ontvankelijk, omdat de wetgever geen mogelijkheid biedt voor heropening na intrekking.
Weigering bouwvergunning voor dakterras op basis van welstandscriteria en gelijkheidsbeginsel
5 november 2008
De rechtbank vernietigt de weigering van de bouwvergunning voor een dakterras, oordeelt dat de welstandscriteria onzorgvuldig zijn toegepast en draagt de gemeente op een nieuw besluit te nemen.
Oordeel over handhaving van nachtvluchten op Schiphol en de rol van communicatie
25 augustus 2008
Rechtbank Amsterdam vernietigt de afwijzing van handhaving van nachtvluchten op Schiphol en oordeelt dat de Minister een nieuw besluit moet nemen, met proceskostenvergoeding aan eisers.
Afwijzing verzoek om restitutie van leges bouwvergunning door de Rechtbank Amsterdam
28 juli 2008
De Rechtbank Amsterdam heeft het beroep van de Nederlandse Omroep Stichting ongegrond verklaard inzake restitutie van leges voor bouwvergunningen, omdat niet voldaan was aan de voorwaarden voor restitutie.
Weigering bouwvergunning en toetsing aan bestemmingsplan met parkeernorm
11 juli 2008
Rechtbank Amsterdam vernietigt de weigering van de bouwvergunning voor een botenhuis, oordeelt dat toetsing aan het oude bestemmingsplan moet plaatsvinden en legt een dwangsom op aan de gemeente Aalsmeer.
Weigering van vrijstelling voor illegale bewoning van een loods in strijd met bestemmingsplan
10 juli 2008
Rechtbank Amsterdam weigert vrijstelling voor illegale bewoning van een loods, oordelend dat planologische belangen prevaleren boven financieel-economische belangen van eiseres.
Beroep tegen weigering bouwvergunning voor winkelbestemming in Amsterdam
27 mei 2008
Rechtbank Amsterdam vernietigt de weigering van een bouwvergunning voor winkelbestemming, oordeelt dat de aanduiding 'winkelconcentratiegebied' op het gehele bestemmingsvlak van toepassing is en veroordeelt verweerder in proceskosten.
Verlening van een monumentenvergunning voor kunstobjecten bij het Indiëmonument in Amsterdam Oud-Zuid
4 maart 2008
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiseres gegrond en vernietigt het bestreden besluit inzake de monumentenvergunning voor kunstobjecten bij het Indiëmonument, maar laat de rechtsgevolgen in stand.
Inlichtingenverstrekkingen ex 7 Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen aan de bevoegde autoriteiten van Italië en Japan
14 januari 2008
Dumatrust Management Services B.V. heeft beroep ingesteld tegen de informatieverstrekking door de Minister van Financiën aan Italië en Japan. De rechtbank verklaart de beroepen niet-ontvankelijk, omdat eiseres geen belang heeft bij een oordeel over de wijze van verstrekking.
Beroep Stichting de Faunabescherming tegen ontheffing doden wilde dieren op Kroondomein Het Loo
21 december 2007
De rechtbank verklaart het beroep van Stichting de Faunabescherming ongegrond tegen de ontheffing voor het doden van wilde zwijnen op Kroondomein Het Loo, oordelend dat de ontheffing rechtmatig is verleend.
Ontheffingen voor bestrijding van verwilderde duiven met luchtdrukgeweer en kunstmatige lichtbron
18 december 2007
Rechtbank Amsterdam verklaart de beroepen van Stichting De Faunabescherming ongegrond inzake ontheffingen voor bestrijding van verwilderde duiven met luchtdrukgeweer.
Kap- en bouwvergunning voor de bouw van een dependance van de Calsschool te Bussum, beroep van omwonenden ongegrond verklaard
4 december 2007
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van omwonenden tegen de kap- en bouwvergunning voor de Calsschool ongegrond, oordeelt dat vergunningen terecht zijn verleend en vernietigt het besluit voor eiser sub 1.
Weigering van openbaarmaking van persoonlijke beleidsopvattingen in WOB-verzoek
9 oktober 2007
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat verzoek om openbaarmaking van rapport met persoonlijke beleidsopvattingen terecht is afgewezen. Beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing verzoek om verklaring van vakbekwaamheid voor fysiotherapeut op basis van buitenlandse opleiding
9 oktober 2007
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiseres ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de afwijzing van de verklaring van vakbekwaamheid voor fysiotherapeut op basis van een buitenlandse opleiding rechtmatig is.
Nadeelcompensatie voor schade door funderingsherstel ten gevolge van de aanleg van de Noord-Zuidlijn
5 september 2007
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de schadevergoeding voor café bistro De Fles B.V. ten onrechte is vastgesteld op vijf maanden. De rechtbank vernietigt het besluit van de gemeente Amsterdam en verplicht hen een nieuw besluit te nemen, met vergoeding van proceskosten en griffierecht.
Afwijzing van de claim van de Nederlandse Omroep Stichting op uitzendrechten van Talpa Media Holding N.V.
25 juli 2007
De rechtbank wijst het beroep van de NOS tegen Talpa af, omdat artikel 71t van de Mediawet geen verplichting voor Talpa inhoudt om met de NOS te onderhandelen over uitzendrechten.
Beoordeling van de vrijstelling voor het verleggen van wegen in de Bijlmermeer
7 juli 2007
De rechtbank vernietigt het besluit van verweerder om vrijstelling te verlenen voor het verleggen van wegen in de Bijlmermeer, omdat onvoldoende is aangetoond dat voldaan wordt aan het Besluit Luchtkwaliteit.
Vergunningverlening voor evenementen tijdens Gay Pride Amsterdam en de rol van de Algemene Plaatselijke Verordening
20 juli 2006
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de vergunningverlening aan Pro Gay voor het Rembrandtplein niet onredelijk was en verklaart het beroep van eiseres ongegrond.
Afwijzing aanvraag ESF-subsidie en bezwaar tegen subsidieplafond
7 juli 2006
Rechtbank Amsterdam vernietigt afwijzing ESF-subsidie aanvraag en oordeelt dat bezwaar tegen subsidieplafond ontvankelijk is. Verweerder moet nieuw besluit nemen en vergoedt proceskosten.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: