Niet-ontvankelijkheid van beroep inzake studiefinanciering en terugbetaling ov-boete
17 januari 2025
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres niet-ontvankelijk wegens het ontbreken van procesbelang, nadat haar studiefinanciering is toegekend en de ov-boete is terugbetaald.
Afwijzing studiefinanciering voor voorbereidend jaar tandheelkunde aan Universidad Europea te Madrid
15 januari 2025
Rechtbank Limburg verklaart het beroep ongegrond; eiser heeft geen recht op studiefinanciering voor de Foundation Course aan Universidad Europea te Madrid.
Beroep tegen ingangsdatum AOW-uitkering en schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn
14 januari 2025
Rechtbank Limburg oordeelt dat het beroep tegen de ingangsdatum van de AOW-uitkering ongegrond is en kent een schadevergoeding van € 1.500,- toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Herzieningsverzoek AOW-korting wegens niet verzekerde periode en schuldig nalatigheid
14 januari 2025
Beroep tegen AOW-korting wegens niet verzekerde periode en schuldig nalatigheid. De rechtbank verklaart het beroep deels gegrond en deels ongegrond, en draagt de Svb op een nieuw besluit te nemen.
Beroep tegen de vastgestelde aflossingsbedragen door de Sociale Verzekeringsbank
23 december 2024
Eiseres verliest haar beroep tegen de aflossingsbedragen van de SvB; de rechtbank oordeelt dat er geen sprake is van een kennelijk onredelijk resultaat.
Herziening en terugvordering AOW-uitkering van eiser met Duitse werkgeschiedenis
23 december 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser tegen de herziening van zijn AOW-uitkering ongegrond, omdat de Svb op basis van Duitse informatie de AOW-uitkering terecht heeft aangepast.
Beroep tegen de hoogte van het maandelijkse aflossingsbedrag van een geldschuld bij de Sociale Verzekeringsbank
23 december 2024
Rechtbank Limburg verklaart het beroep van eiser tegen het aflossingsbedrag van € 122,29 ongegrond, omdat hij niet heeft aangetoond dat dit bedrag onredelijk is.
Wetswijziging AOW en gevolgen voor schuldig nalatigheid bij premiebetaling
3 december 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang na wetswijziging AOW. Eiser krijgt geen griffierecht terug en geen proceskostenvergoeding.
Beroep tegen terugkeerbesluit en beoordeling van refoulementrisico in het licht van het Ararat-arrest
28 november 2024
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en wijst het verzoek om een ordemaatregel af, omdat eiser niet heeft onderbouwd waarom een actuele beoordeling van het refoulementrisico noodzakelijk was.
Voorlopige voorziening in asielzaak met betrekking tot verantwoordelijkheidsbepaling lidstaat
26 november 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat een uitspraak op het beroep is gedaan. Er is geen aanleiding voor proceskostenveroordeling.
Beoordeling van de status van migrerend werknemer in het kader van studiefinanciering
21 november 2024
De rechtbank oordeelt dat eiser niet als migrerend werknemer kan worden aangemerkt en dat de afwijzing van zijn aanvraag voor studiefinanciering terecht is.
Beoordeling van bijstandsrecht in relatie tot online gokken en inlichtingenplicht
7 november 2024
De rechtbank oordeelt dat de besluiten van het college over de bijstandsuitkering van eiser niet zorgvuldig zijn genomen, gezien de onrealistische eisen omtrent bewijsvoering bij online gokken. De beroepen zijn gegrond en de besluiten worden vernietigd.
Bewaring en inreisverbod in vreemdelingenrechtelijke procedure met betrekking tot asielaanvraag
1 november 2024
Rechtbank Den Haag bevestigt de rechtmatigheid van de bewaring en het inreisverbod van twee jaar voor eiser, ondanks enkele slordigheden in de procedure.
Herziening van studiefinanciering door onjuiste ouderlijke bijdrage
28 oktober 2024
Rechtbank Limburg oordeelt dat de herziening van de studiefinanciering van eiseres terecht is, omdat de ouderlijke bijdrage onjuist was vastgesteld. Eiseres krijgt geen gelijk en moet de teveel ontvangen beurs terugbetalen.
Herziening van studiefinanciering door onjuiste ouderlijke bijdrage
28 oktober 2024
De rechtbank oordeelt dat de herziening van de studiefinanciering van eiser terecht is, omdat het verzamelinkomen van zijn vader onjuist was vastgesteld. Eiser krijgt geen gelijk en moet de te veel ontvangen bedragen terugbetalen.
Beoordeling van asielaanvragen van een gezin met minderjarige kinderen in het kader van de Dublinverordening
25 oktober 2024
De rechtbank verklaart de beroepen van een gezin met minderjarige kinderen ongegrond, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor hun asielaanvragen op basis van de Dublinverordening.
Tussenuitspraak inzake asielaanvraag van een homoseksuele man uit Sierra Leone
18 oktober 2024
De rechtbank oordeelt dat de minister de homoseksuele gerichtheid van eiser niet voldoende gemotiveerd ongeloofwaardig heeft verklaard en geeft verweerder zes weken om dit opnieuw te beoordelen.
Beoordeling van de vordering wegens meerinkomen in het kader van de Wet studiefinanciering 2000
17 oktober 2024
Rechtbank Limburg oordeelt dat de minister terecht een vordering wegens meerinkomen heeft opgelegd aan eiseres, die niet in staat was haar studiefinanciering tijdig stop te zetten. Het beroep is ongegrond.
Beoordeling van het verzoek om loskoppeling van de aanvullende beurs door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
15 oktober 2024
De rechtbank oordeelt dat de minister het verzoek om loskoppeling van de aanvullende beurs terecht buiten behandeling heeft gesteld, omdat eiseres niet tijdig de benodigde informatie heeft aangeleverd. Het beroep is ongegrond.
Beoordeling van de niet-ontvankelijkheid van een bezwaarschrift tegen een besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met betrekking tot de prestatiebeursfase
14 oktober 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat het bezwaar tegen het besluit van de minister niet-ontvankelijk is verklaard wegens termijnoverschrijding zonder verschoonbare reden.
Beoordeling van asielaanvragen en interstatelijk vertrouwensbeginsel in het kader van Dublinverordening
18 september 2024
De rechtbank verklaart de beroepen van drie Iraanse asielzoekers ongegrond, oordelend dat Tsjechië verantwoordelijk is voor hun asielaanvragen en dat er geen bewijs is voor inadequate medische zorg voor hun minderjarige zoon.
Disciplinaire strafontslag van politieambtenaar wegens plichtsverzuim en schending van integriteit
23 juli 2024
De rechtbank bevestigt het onvoorwaardelijk strafontslag van een politieambtenaar wegens toerekenbaar plichtsverzuim, waaronder contacten met criminelen en schending van integriteit.
Uitzetting van niet-gedocumenteerde vreemdelingen naar Algerije en de rechtmatigheid van de maatregel van bewaring
5 juli 2024
Rechtbank Den Haag oordeelt dat er zicht op uitzetting naar Algerije is voor niet-gedocumenteerde vreemdelingen. Eiser's beroep tegen de maatregel van bewaring wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van het beroep tegen het niet in behandeling nemen van een asielaanvraag en de toepassing van het interstatelijk vertrouwensbeginsel bij Dublin-overdracht naar Kroatië
18 juni 2024
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond en bevestigt dat de asielaanvraag van eiser terecht niet in behandeling is genomen, omdat Kroatië verantwoordelijk is voor de aanvraag.
Beoordeling van asielaanvraag en interstatelijk vertrouwensbeginsel in het kader van Dublin-overdracht aan Bulgarije
11 juni 2024
Rechtbank Den Haag verklaart het beroep van eiser ongegrond; Bulgarije is verantwoordelijk voor de asielaanvraag op basis van het interstatelijk vertrouwensbeginsel.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening sluiting bedrijfspand op basis van Opiumwet
17 mei 2024
De voorzieningenrechter wijst het verzoek tot voorlopige voorziening af, omdat verzoeker geen spoedeisend belang heeft aangetoond en het besluit van de burgemeester niet evident onrechtmatig is.
Beoordeling van de aanspraak op energietoeslag voor studenten en minimahuishoudens in het kader van de Participatiewet
15 mei 2024
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij niet voldoet aan de voorwaarden voor energietoeslag als studente en er geen ongerechtvaardigd onderscheid is gemaakt tussen studenten en minimahuishoudens.
Beoordeling van de geboortedatum en meerderjarigheid van een Afghaanse asielzoeker in het kader van de verblijfsvergunning
13 mei 2024
De rechtbank vernietigt het besluit van de staatssecretaris over de geboortedatum van een Afghaanse asielzoeker, oordeelt dat het medisch advies onvoldoende is en draagt de staatssecretaris op een nieuw besluit te nemen.
Beoordeling van een opvolgende asielaanvraag op basis van seksuele geaardheid en de zorgvuldigheid van de staatssecretaris
12 april 2024
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van eiseres wegens onvoldoende motivering door de staatssecretaris en draagt deze op om opnieuw te beslissen.
Verlenging tijdelijke bescherming voor ontheemden uit Oekraïne en de rechtspositie van derdelanders
19 maart 2024
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de tijdelijke bescherming van eiser niet is geëindigd en vernietigt het terugkeerbesluit. Eiser blijft rechtmatig verblijf houden in Nederland.
Verlenging tijdelijke bescherming voor ontheemden uit Oekraïne en de rechtspositie van derdelanders
19 maart 2024
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de tijdelijke bescherming van ontheemden uit Oekraïne, inclusief derdelanders, niet van rechtswege eindigt door het Verlengingsbesluit. Het terugkeerbesluit van eiseres wordt vernietigd en haar SIS-signalering moet worden verwijderd.
Beroep tegen vaststelling eigen bijdrage zorg op basis van vermogensinkomensbijtelling in het kader van de Wet langdurige zorg
6 februari 2024
Rechtbank Limburg verklaart de beroepen van eiseres tegen de eigen bijdrage zorg ongegrond, bevestigt de 4% vermogensinkomensbijtelling en wijst verzoek om schadevergoeding af.
Afwijzing aanvraag bijstandsuitkering op grond van de Participatiewet wegens onduidelijkheid over hoofdverblijf
24 januari 2024
De voorzieningenrechter wijst het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn bijstandsaanvraag af, omdat hij niet aannemelijk heeft gemaakt dat zijn hoofdverblijf in Heerlen is.
Afwijzing van aanvragen om jeugdhulp in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb) op grond van de Jeugdwet (Jw)
23 januari 2024
De rechtbank vernietigt de afwijzing van aanvragen om jeugdhulp in de vorm van een pgb, oordeelt dat verweerder onvoldoende onderzoek heeft gedaan en draagt nieuwe besluiten op.
Tijdigheid van bezwaarschrift en ontvankelijkheid in bestuursrechtelijke procedure
15 januari 2024
Rechtbank Limburg oordeelt dat het bezwaarschrift van eiseres tijdig is ingediend, ondanks dat het college dit niet-ontvankelijk verklaarde. De rechtbank vernietigt het besluit van het college en draagt hen op binnen twaalf weken een nieuw besluit te nemen.
Bewaring van een Vietnamese vreemdeling in het kader van asielprocedure en de rechtmatigheid van de maatregel
29 december 2023
De rechtbank verklaart het beroep van een Vietnamese vreemdeling tegen de maatregel van bewaring ongegrond, oordelend dat de gronden voor bewaring feitelijk juist zijn en dat er geen lichter middel kan worden toegepast.
Intrekking van het Nederlanderschap wegens terroristisch misdrijf en de gevolgen voor privéleven en discriminatie
21 december 2023
Rechtbank Limburg verklaart beroep gegrond inzake intrekking Nederlanderschap wegens terroristisch misdrijf, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiser betoogde discriminatie en schending van privéleven, maar rechtbank oordeelt dat intrekking gerechtvaardigd is.
Afwijzing verzoek om omzetting van prestatiebeurs in een gift na afronding van meerdere opleidingen
16 november 2023
Rechtbank Limburg wijst het beroep van eiser af om twee jaren prestatiebeurs om te zetten in een gift, omdat deze buiten de diplomatermijn zijn behaald.
Toekenning van aanvullende beurs en ingangsdatum in het bestuursrecht
31 oktober 2023
De rechtbank oordeelt dat de minister de ingangsdatum van de aanvullende beurs op 1 augustus 2022 terecht heeft vastgesteld, zonder terugwerkende kracht, en verklaart het beroep ongegrond.
Beroep tegen buitenbehandelingstelling verzoek om loskoppeling van aanvullende beurs
31 oktober 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres tegen de buitenbehandelingstelling van haar verzoek om loskoppeling niet-ontvankelijk, omdat de minister het verzoek inmiddels heeft toegewezen.
Herziening en terugvordering van WIA-uitkering wegens schending van de inlichtingenplicht met betrekking tot pgb-inkomsten
10 oktober 2023
Rechtbank Limburg verklaart het beroep van eiseres ongegrond; herziening en terugvordering WIA-uitkering wegens schending inlichtingenplicht over pgb-inkomsten.
Sluiting van een woning voor zes maanden op grond van artikel 13b Opiumwet wegens aantreffen van harddrugs en overlast in kwetsbare wijk
4 oktober 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, waardoor de woning van verzoeker voor zes maanden gesloten blijft op basis van artikel 13b Opiumwet wegens aantreffen van harddrugs en overlast.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenplicht en onvoldoende financiële transparantie
29 september 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eisers de inlichtingenplicht hebben geschonden, waardoor de intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering terecht is. Beroep ongegrond verklaard.
Eervol ontslag en ontslagvergoeding bij impasse in arbeidsrelatie
27 september 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eiseres recht heeft op ontslagvergoeding na eervol ontslag wegens impasse in arbeidsrelatie, waarbij verweerder een overwegend aandeel had in de situatie.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending van de inlichtingenplicht met betrekking tot een bankkluis
12 september 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eisers de inlichtingenplicht hebben geschonden door een bankkluis niet te melden, wat leidt tot intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering. Beroep deels gegrond.
Afwijzing verzoek om schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke bijstandszaak
7 september 2023
De rechtbank Limburg heeft het verzoek om schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn afgewezen. Eiser kreeg geen gelijk in zijn beroep tegen de ingangsdatum van zijn bijstandsuitkering.
Herziening en terugvordering van uitkering ingevolge de Toeslagenwet na schending van de inlichtingenplicht
28 augustus 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eiseres de inlichtingenplicht heeft geschonden, waardoor het Uwv terecht haar toeslag heeft herzien en teruggevorderd. Het beroep is ongegrond.
Bewaring op grond van artikel 59, eerste lid, aanhef en onder a, van de Vw 2000 en voortvarendheid van uitzetting naar Marokko
17 augustus 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, oordelend dat voldoende voortvarend aan de uitzetting naar Marokko wordt gewerkt.
Heropening van het onderzoek naar de geboortedatum van een Afghaanse asielzoeker
16 augustus 2023
De rechtbank heropent het onderzoek naar de geboortedatum van een Afghaanse asielzoeker, zodat hij de originele tazkera kan inbrengen voor nader onderzoek.
Voorlopige voorziening inzake woningsluiting op basis van artikel 13b Opiumwet na aantreffen van harddrugs
20 juli 2023
De voorzieningenrechter schorst de woningsluiting van verzoekster op basis van artikel 13b Opiumwet, o.a. vanwege beperkte noodzaak en gevolgen voor haar kinderen.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening rijbewijs ongeldig verklaard na drugsmisbruik
18 juli 2023
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, waardoor het rijbewijs van verzoeker ongeldig blijft na drugsmisbruik.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting en onterecht ontvangen inkomen uit handel in oud ijzer
14 juli 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eisers hun bijstandsuitkering ten onrechte hebben ontvangen door schending van de inlichtingenverplichting. Het beroep is ongegrond en de terugvordering wordt bevestigd.
Bezwaarschrift tegen herziening en terugvordering studiefinanciering en oplegging boete
10 juli 2023
De rechtbank verklaart het bezwaar tegen de herziening van studiefinanciering niet-ontvankelijk, maar vernietigt de boete van € 1.322,21 wegens onvoldoende bewijs van niet-wonen op het brp-adres.
Aanpassing registratie alleenstaande met terugwerkende kracht in studieschuldkwestie
10 juli 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat de minister de registratie van eiseres als alleenstaande met terugwerkende kracht had moeten aanpassen, waardoor eiseres niet langer onterecht moest terugbetalen.
Afwijzing verzoek om voorlopige voorziening inzake sluiting woning op grond van Opiumwet
5 juli 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisend belang is voor verzoekers. De sluiting van de woning op grond van de Opiumwet blijft van kracht.
Bewaring van een gezin met een minderjarig kind in het kader van vreemdelingenrecht en de beoordeling van schadevergoeding
3 juli 2023
De rechtbank heeft de beroepen van een Moldavisch gezin tegen de maatregel van bewaring ongegrond verklaard en schadevergoeding afgewezen, met inachtneming van de belangen van hun minderjarig kind.
Beroep tegen niet tijdig beslissen op verzoek om herbeoordeling kinderopvangtoeslag
22 juni 2023
Beroep gegrond verklaard tegen niet tijdig beslissen Belastingdienst over kinderopvangtoeslag. Belastingdienst moet binnen 12 weken een besluit nemen en vergoedt griffierecht en proceskosten.
Sluiting van een woning op basis van de Opiumwet wegens aangetroffen hennep en de bevoegdheid van de burgemeester
20 juni 2023
De voorzieningenrechter heeft de sluiting van een woning in [plaats 1] voor drie maanden op basis van de Opiumwet bevestigd, omdat verzoeker niet aannemelijk maakte dat de aangetroffen hennep voor eigen gebruik was.
Sluiting van een woning op grond van artikel 13b Opiumwet wegens aanwezigheid van een hennepplantage in een kwetsbare wijk
20 juni 2023
De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester terecht de woning sluit op basis van artikel 13b Opiumwet wegens een hennepplantage. De sluiting is noodzakelijk en evenwichtig, ondanks de psychische klachten van een bewoner.
Persoonlijke betalingsregeling voor teruggevorderde zorgtoeslag en de wettelijke bepalingen omtrent betalingscapaciteit
12 mei 2023
Rechtbank Limburg verklaart het beroep ongegrond inzake de betalingsregeling voor teruggevorderde zorgtoeslag. Eiser had geen bijzondere omstandigheden aangedragen voor een lagere maandlast.
Terugvordering van zorgtoeslag en huurtoeslag na vaststelling van toetsingsinkomen
12 mei 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat de terugvordering van zorgtoeslag en huurtoeslag terecht is, omdat de vergoeding van eiseres niet als nabetaling kan worden aangemerkt. Beroep ongegrond.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens schending van de inlichtingenplicht door eiser als bestuurder van een stichting
12 mei 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eisers hun inlichtingenplicht hebben geschonden, waardoor hun bijstandsuitkering is ingetrokken en teruggevorderd. Beroep ongegrond verklaard.
Besluitvorming en dwangsom in kinderopvangtoeslagzaak na niet tijdig nemen van besluit door Belastingdienst Toeslagen
11 mei 2023
Rechtbank Limburg verklaart het beroep gegrond en legt de Belastingdienst Toeslagen een dwangsom op wegens niet tijdig nemen van een besluit over kinderopvangtoeslag.
Beroep tegen afwijzing verblijfsvergunning asiel op grond van nationaliteit en identiteit
9 mei 2023
De rechtbank Den Haag heeft het beroep van eiser gegrond verklaard en het bestreden besluit vernietigd, omdat verweerder het bewijsvermoeden van de Somalische nationaliteit niet heeft weerlegd.
Bezwaarschrift tegen definitieve vaststelling kinderopvangtoeslag en beroep wegens niet tijdig beslissen
4 mei 2023
Eiseres heeft bezwaar gemaakt tegen de kinderopvangtoeslag en beroep ingesteld wegens niet tijdig beslissen. De rechtbank oordeelt dat er één dwangsom kan worden verbeurd en stelt deze vast op € 1.442,00. Verweerder moet binnen twee weken beslissen en vergoedt proceskosten van € 627,75.
Bevoegdheid burgemeester tot sluiting van loodsen op basis van de Opiumwet
3 mei 2023
De rechtbank bevestigt de sluiting van loodsen door de burgemeester op basis van de Opiumwet, oordeelt dat de sluiting noodzakelijk en evenredig is, en verklaart het beroep ongegrond.
Afwijzing bijstandsaanvraag wegens onbetaald verlof en verblijf in het buitenland
31 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond, omdat zij geen recht op bijstand heeft tijdens haar verblijf in het buitenland en onbetaald verlof genoot.
Onbevoegdheid van de bestuursrechter bij verzoek om schadevergoeding door feitelijk handelen van politieambtenaren
17 maart 2023
De rechtbank Limburg verklaart zich onbevoegd in een verzoek om schadevergoeding door feitelijk handelen van politieambtenaren, omdat dit niet onder de Awb valt.
Onbevoegdheid van de bestuursrechter bij afwijzing schadevergoeding door gemeente
17 maart 2023
De rechtbank verklaart zich onbevoegd in de zaak van eiser die schadevergoeding vroeg voor een verstopping in de riolering, omdat de afwijzing door de gemeente geen besluit in de zin van de Awb is.
Herziening, intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens schending inlichtingenverplichting
16 maart 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eisers hun inlichtingenverplichting hebben geschonden, waardoor de intrekking en terugvordering van hun bijstandsuitkering terecht zijn.
Afwijzing van bijstandsaanvragen wegens onvoldoende financiële duidelijkheid en weigering tot medewerking aan huisbezoek
16 maart 2023
Twee beroepen tegen afwijzingen van bijstandsaanvragen zijn ongegrond verklaard. De aanvrager gaf onvoldoende financiële duidelijkheid en weigerde medewerking aan een huisbezoek.
Verantwoordelijkheid van de student voor het tijdig stopzetten van studiefinanciering en gevolgen van inschrijving
14 maart 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat eiser verantwoordelijk is voor het tijdig stopzetten van zijn studiefinanciering, wat resulteert in een ov-schuld van € 626,32. Het beroep is ongegrond.
Afwijzing aanvraag langdurige zorg op basis van psychische stoornis en somatische aandoening
10 maart 2023
Rechtbank Limburg wijst het beroep van eiser tegen de afwijzing van zijn aanvraag voor Wlz-zorg af. De rechtbank concludeert dat er geen blijvende behoefte aan 24-uurszorg is en dat de afwijzing door het CIZ terecht was.
Misbruik van recht door gemachtigde in bestuursrechtelijke procedures met betrekking tot AVG-verzoeken en belastingaanslagen
10 maart 2023
De rechtbank verklaart de beroepen van eiseressen niet-ontvankelijk wegens misbruik van recht door hun gemachtigde, die de besluitvorming heeft vertraagd.
Beroep tegen besluit tot verlaging van bijstandsuitkering op basis van niet meewerken aan arbeidsinschakeling
7 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser gegrond en vernietigt het besluit tot verlaging van zijn bijstandsuitkering, omdat het college onvoldoende bewijs heeft geleverd voor niet meewerken aan arbeidsinschakeling.
Bewaring van een Nigeriaanse asielzoeker en de beoordeling van de gronden voor inbewaringstelling
3 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep van een Nigeriaanse asielzoeker tegen zijn bewaring ongegrond, oordeelt dat er voldoende zicht op uitzetting is en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Beoordeling van de aanvullende beurs in het kader van de Wet studiefinanciering 2000
3 maart 2023
De rechtbank oordeelt dat de minister de aanvullende beurs van eiseres terecht op nihil heeft vastgesteld, omdat eiseres geen aanvraag tot loskoppeling heeft ingediend.
Bewaring en schadevergoeding in het kader van de Dublinverordening
2 maart 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiseres ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, omdat de maatregel van bewaring niet onrechtmatig was.
Sluiting van een pand op basis van de Opiumwet wegens drugshandel
28 februari 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, waardoor de sluiting van het pand voor zes maanden op basis van de Opiumwet gehandhaafd blijft.
Herziening en terugvordering studiefinanciering op basis van woonadres en bestuurlijke boete
21 februari 2023
Rechtbank Limburg oordeelt dat de minister terecht de studiefinanciering van eiser heeft herzien en een boete heeft opgelegd, omdat eiser niet op het brp-adres woonde. Beroep ongegrond.
Herziening en terugvordering van studiefinanciering op basis van woonadres
31 januari 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de minister terecht de uitwonendenbeurs heeft ingetrokken en het te veel betaalde bedrag aan studiefinanciering heeft teruggevorderd.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening voor sanitaire voorzieningen tijdens betoging
31 januari 2023
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat verzoekers onvoldoende spoedeisend belang hebben aangetoond en de burgemeester niet verplicht is de kosten voor sanitaire voorzieningen te vergoeden.
Beoordeling van een persoonlijke betalingsregeling voor teruggevorderde toeslagen
19 januari 2023
De rechtbank Limburg heeft op 19 januari 2023 het beroep van eiser ongegrond verklaard en de betalingsregeling van de Belastingdienst voor teruggevorderde toeslagen in stand gelaten.
Bewaring op grond van de Vreemdelingenwet 2000 met zicht op uitzetting naar Marokko
10 januari 2023
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond en wijst het verzoek om schadevergoeding af, met de conclusie dat er zicht is op uitzetting naar Marokko binnen een redelijke termijn.
Beoordeling van terugkeerbesluit en maatregel van bewaring in vreemdelingenrechtelijke context
5 januari 2023
Rechtbank Den Haag verklaart de beroepen van eiser ongegrond en bevestigt het terugkeerbesluit en de maatregel van bewaring. Eiser had asielaanvraag ingediend, maar dit leidde niet tot nietigverklaring van het terugkeerbesluit.
Afwijzing studiefinanciering op basis van nationaliteitseisen en migrerend werknemerschap
1 december 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat de afwijzing van studiefinanciering voor mei 2021 terecht was, maar dat de afwijzing voor november en december 2021 onterecht was, omdat eiseres als migrerend werknemer werd aangemerkt.
Weigering van de minister om te beslissen over studiefinanciering en de gevolgen daarvan
1 december 2022
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond omdat de minister op goede gronden geen besluit heeft genomen over de aanvraag voor studiefinanciering, aangezien er geen aanvraag voor de gevraagde periodes is ingediend.
Bestuursrechtelijke procedure inzake niet tijdig beslissen op AVG-verzoek door CAK
1 december 2022
Rechtbank Limburg verklaart het beroep van eiser gegrond wegens niet tijdig beslissen door CAK op AVG-verzoek en veroordeelt CAK tot betaling van € 1.442,- dwangsom en € 379,50 proceskosten.
Afwijzing aanvraag studiefinanciering voor een Portugese student op basis van stage-werkzaamheden en de status van migrerend werknemer
17 november 2022
Rechtbank Limburg wijst het beroep van een Portugese student af die studiefinanciering aanvroeg, omdat zijn stage-werkzaamheden niet als reële arbeid werden aangemerkt.
Beoordeling van de terugbetalingsregels voor studiefinanciering en de aflosfase van studieschuld
14 november 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat eiseres haar studieschuld binnen 15 jaar moet aflossen, omdat zij onder het oude stelsel studiefinanciering heeft ontvangen. Het beroep is ongegrond.
Afwijzing subsidieaanvraag ben Vitaal B.V. voor project duurzame inzetbaarheid
7 november 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat de afwijzing van de subsidieaanvraag van ben Vitaal B.V. voor het project "fit4thefuture duurzame inzetbaarheid" terecht is, ondanks dat het bestreden besluit wordt vernietigd.
Terugvordering van huurtoeslag en zorgtoeslag wegens overschrijding van inkomensgrenzen en het vertrouwensbeginsel
31 oktober 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat de terugvordering van huurtoeslag en zorgtoeslag terecht is, omdat het inkomen van de eiser boven de inkomensgrenzen lag. Het beroep op het vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Terugvordering zorgtoeslag na nabetaling Wajonguitkering
27 oktober 2022
Rechtbank Limburg vernietigt de terugvordering van zorgtoeslag van € 1.904,- na nabetaling Wajonguitkering, oordelend dat dit onredelijk is voor eiser.
Matiging van boete wegens te late afsluiting van zorgverzekering
26 oktober 2022
De rechtbank matigt de boete van € 426,24 wegens te late afsluiting van zorgverzekering naar € 142,08, rekening houdend met de omstandigheden van de eiser.
Verplichting tot betaling van ov-schuld door eiser na beëindiging studiefinanciering
28 september 2022
Eiser moet een ov-schuld van € 626,32 betalen omdat hij zijn studentenreisproduct niet tijdig heeft stopgezet na beëindiging van zijn inschrijving voor een opleiding. De rechtbank oordeelt dat eiser verantwoordelijk is voor het tijdig stopzetten van het product.
Toekenning schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure
15 september 2022
Rechtbank Limburg kent schadevergoeding van € 500,- toe wegens overschrijding redelijke termijn in bestuursrechtelijke procedure. Proceskostenvergoeding van € 759,- voor eiser.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake geluidsoverlast bij evenement in Maastricht
1 september 2022
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, waardoor het evenement 'MVV Charity Event 2022' kan doorgaan. Geluidsoverlast is acceptabel geacht.
Beoordeling van de verschuldigdheid van de eigen bijdrage in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz) en de rol van de zorgaanbieder
26 augustus 2022
De rechtbank oordeelt dat eiser een eigen bijdrage verschuldigd is voor Wlz-zorg en dat er geen aanleiding is om de invordering te matigen of kwijt te schelden. Het beroep is ongegrond.
Sluiting van een woning op grond van artikel 13b Opiumwet in Heerlen
18 augustus 2022
De voorzieningenrechter heeft de sluiting van een woning in Heerlen op basis van de Opiumwet voor twaalf maanden vernietigd en deze vastgesteld op zes maanden.
Uitleg van het begrip 'kind' in artikel 4 van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) en de leeftijdsgrens van 18 jaar
4 augustus 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat de zoon van eiser, ondanks zijn leeftijd van boven de 18 jaar, als 'kind' in de zin van artikel 4 Awir kan worden aangemerkt. Het bestreden besluit van de Belastingdienst wordt vernietigd.
Beoordeling van de rechtmatigheid van een boete opgelegd door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor overtredingen van het Arbobesluit en de openbaarmaking van inspectiegegevens
1 augustus 2022
Rechtbank Limburg bevestigt de boete van € 8.700,- voor overtredingen van het Arbobesluit door eiser. De rechtbank oordeelt dat de minister bevoegd was om de boete op te leggen en dat de openbaarmaking van inspectiegegevens rechtmatig was. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Beoordeling van de boete ingevolge de Participatiewet en de gevolgen van overschrijding van de redelijke termijn
12 juli 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat de boete van € 317,- terecht is opgelegd, maar matigt deze naar € 301,- vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening sluiting woning op grond van Opiumwet
8 juli 2022
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoekers geen spoedeisend belang hebben aangetoond en het besluit niet evident onrechtmatig is.
Sluiting van een woning op grond van artikel 13b Opiumwet wegens aantreffen van harddrugs
8 juli 2022
De voorzieningenrechter wijst de verzoeken om voorlopige voorziening af, waardoor de sluiting van de woning voor drie maanden op basis van artikel 13b Opiumwet in stand blijft.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake bescherming oud klooster Mariabosch in Baexem
27 juni 2022
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om een voorlopige voorziening af, omdat er geen spoedeisendheid is en de plannen voor sloop van het klooster voorlopig zijn.
Terugvordering bijstandsuitkering op basis van erfenis en de relevantie van schulden
14 juni 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat eiseres feitelijk kon beschikken over haar erfdeel en dat de gemeente terecht € 43.315,55 terugvorderde, omdat eiseres niet aannemelijk maakte dat haar schulden relevant waren voor de vermogensvaststelling.
Intrekking bijstandsuitkering wegens vermoedelijke onderverhuur en laag elektraverbruik
14 juni 2022
De rechtbank heeft de intrekking van de bijstandsuitkering van eiser bevestigd, omdat hij vermoedelijk zijn woning had onderverhuurd en laag elektraverbruik had, wat duidt op een ander hoofdverblijf.
Intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering op basis van onduidelijke financiële situatie
14 juni 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat de intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering van eisers terecht zijn, vanwege onduidelijke financiële situatie en schending van de inlichtingenplicht.
Niet tijdig beslissen op verzoek om herbeoordeling kinderopvangtoeslag
31 mei 2022
De rechtbank oordeelt dat de Belastingdienst Toeslagen niet tijdig heeft beslist op het verzoek om herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag. Beroep gegrond verklaard en termijn van twaalf weken gegeven voor een nieuw besluit.
Herziening van studiefinanciering voor een voorbereidend schakeljaar in het hoger onderwijs
23 mei 2022
De rechtbank Limburg oordeelt dat het International Year Zero geen recht geeft op studiefinanciering, omdat het een voorbereidend jaar is. Het beroep van eiseres wordt ongegrond verklaard.
Niet tijdig beslissen op verzoek om herbeoordeling kinderopvangtoeslag
19 mei 2022
Rechtbank Limburg verklaart beroep gegrond wegens niet tijdig beslissen op verzoek om herbeoordeling kinderopvangtoeslag. Verweerder moet binnen twaalf weken alsnog beslissen en verbeurt een dwangsom van € 100,00 per dag bij overschrijding.
Terugkeerbesluit en inreisverbod in verband met terroristisch misdrijf
17 mei 2022
Rechtbank Den Haag bevestigt terugkeerbesluit en inreisverbod van 20 jaar voor eiser wegens terroristisch gedrag, ondanks lopende rechtszaken over zijn nationaliteit.
Afwijzing asielaanvraag wegens ernstig gevaar voor openbare orde en nationale veiligheid
17 mei 2022
De rechtbank heeft de asielaanvraag van eiser afgewezen wegens ernstig gevaar voor de openbare orde, gezien zijn veroordelingen voor terroristische misdrijven en de dreiging bij terugkeer naar Irak.
Intrekking van toestemming voor beveiligingswerkzaamheden wegens betrokkenheid bij hennepplantage
28 april 2022
De rechtbank bevestigt de intrekking van de toestemming voor beveiligingswerkzaamheden van eiser wegens betrokkenheid bij hennepplantages, ondanks zijn beroep op dwang.
Weigering vergunning particuliere beveiligingsorganisatie wegens twijfel aan betrouwbaarheid door betrokkenheid bij hennepplantage
28 april 2022
De rechtbank weigert de vergunning voor een particuliere beveiligingsorganisatie aan eiser wegens twijfels over zijn betrouwbaarheid door betrokkenheid bij een hennepplantage. Eiser's claim van dwang werd niet voldoende onderbouwd.
Asielaanvraag en overdracht aan Duitsland onder de Dublinverordening
8 april 2022
De rechtbank heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard, omdat Duitsland verantwoordelijk is voor de behandeling van zijn asielaanvraag op basis van de Dublinverordening.
Verzoek om voorlopige voorziening tegen aantekening in het register Wkkgz
11 februari 2022
De voorzieningenrechter verklaart zich onbevoegd om het verzoek om voorlopige voorziening te behandelen, omdat de aantekening in het register geen besluit is in de zin van de Awb.
Compensatie transitievergoeding voor langdurig zieke werknemer en de uitleg van artikel 7:673e BW
18 januari 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat compensatie voor transitievergoeding aan langdurig zieke werknemer niet op € 0,- mag worden vastgesteld, ondanks beëindiging opzegverbod vóór 1 juli 2015.
Compensatie transitievergoeding voor langdurig zieke werknemer en de uitleg van artikel 7:673e BW
18 januari 2022
Rechtbank Limburg oordeelt dat compensatie voor transitievergoeding aan langdurig zieke werknemer niet op € 0,- mag worden vastgesteld, in strijd met artikel 7:673e BW. Beroep gegrond, bestreden besluit vernietigd.
Beoordeling van de afwijzing van een mvv-aanvraag voor verblijf als familie- of gezinslid onder het Jongvolwassenenbeleid
9 december 2021
De rechtbank vernietigt de afwijzing van de mvv-aanvraag voor verblijf als familie- of gezinslid, oordelend dat onvoldoende is gemotiveerd waarom de verbroken gezinsband niet hersteld kan worden.
Sluiting van een woning wegens handelshoeveelheid drugs met bijzondere omstandigheden
30 november 2021
De rechtbank oordeelt dat de sluiting van de woning van eiseres voor drie maanden op grond van de Opiumwet rechtmatig is, ondanks de aanwezigheid van minderjarige kinderen.
Vaststelling NOW 1.0 en referentie-loonsom in bestuursrechtelijke context
15 november 2021
Rechtbank Limburg oordeelt dat verweerder bij de vaststelling van de NOW-tegemoetkoming de incidentele loonbetalingen niet had mogen uitsluiten. Beroep gegrond, bestreden besluit vernietigd.
Toerekening van voorschotten op WIA-uitkeringen aan eigenrisicodrager
6 oktober 2021
Rechtbank Limburg oordeelt dat het UWV onterecht voorschotten op WIA-uitkeringen aan HAGO Nederland B.V. heeft toegerekend. De toerekenbesluiten zijn herroepen en het UWV moet de proceskosten vergoeden.
Herhaalde sluiting van een woning op grond van de Opiumwet met betrekking tot hennepteelt en harddrugs
25 augustus 2021
Rechtbank Limburg oordeelt over de sluiting van een woning op basis van de Opiumwet. Eerste sluiting voor drie maanden vernietigd, tweede sluiting voor twaalf maanden gehandhaafd. Eiser krijgt waarschuwing en proceskostenvergoeding.
Herziening en terugvordering van bijstand wegens niet melden van verblijf in het buitenland en de beoordeling van pintransacties als bewijs voor recht op bijstand
23 augustus 2021
Tussenuitspraak over de intrekking van bijstand wegens verblijf in het buitenland en de beoordeling van pintransacties. De rechtbank oordeelt dat de gemeente onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de intrekking.
Verzoek om verstrekking van persoonsgegevens uit het kentekenregister voor incassodoeleinden door Kroatische parkeerbedrijven
23 juli 2021
De rechtbank heeft het verzoek om persoonsgegevens uit het kentekenregister afgewezen, omdat deze niet voor gerechtelijke procedures in Nederland zouden worden gebruikt. Het beroep is ongegrond verklaard.
Toewijzing exploitatievergunning speelautomatenhal na loting en procesbelang van eiseres
20 juli 2021
De rechtbank heeft het beroep van eiseres ongegrond verklaard en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen, omdat de vergunning aan RTTG terecht is verleend na een loting.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaar tegen afwijzing exploitatievergunning speelautomatenhal
20 juli 2021
De voorzieningenrechter oordeelt dat het bezwaar van Fair Play Centers B.V. tegen de afwijzing van haar exploitatievergunning ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard. Het beroep is gegrond en het bestreden besluit wordt vernietigd.
Tussenuitspraak over herziening en terugvordering van uitkering en boete wegens onrechtmatig verkregen bewijs
2 juli 2021
Tussenuitspraak over herziening en terugvordering van uitkering en boete wegens onrechtmatig verkregen bewijs. Verweerder moet motiveren waarom dit bewijs gebruikt mag worden.
Intrekking verklaring van geen bezwaar en procesbelang bij bestuursrechtelijke procedures
22 juni 2021
De rechtbank verklaart het beroep van de eiser niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang, aangezien de intrekking van de verklaring van geen bezwaar geen gevolgen meer heeft voor de eiser.
Weigering evenementenvergunning voor Koerdisch Culturele Festival door onvoldoende informatie
22 juni 2021
De rechtbank verklaart het beroep van de Vereniging Democratisch Koerdische Gemeenschappen ongegrond, omdat de aanvraag voor een evenementenvergunning niet in behandeling is genomen wegens ontbrekende informatie.
Afwijzing verzoek om voetgangersoversteekplaats bij station Kerkrade voor blinden en slechtzienden
21 mei 2021
Rechtbank Limburg wijst verzoek om voetgangersoversteekplaats bij station Kerkrade af. Belangenafweging van verweerder is niet onredelijk; geen veilige plek voor vop en hoge kosten voor verplaatsen bushalte.
De rechtbank Limburg heeft op 9 december 2020 een verdachte veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor verkrachting, gepleegd op 9 april 2020 in Roermond. De verdachte dwong het slachtoffer tot seksuele handelingen, ondanks haar duidelijke afwijzing.
Openlijk geweld en wangedrag jegens politie; toepassing adolescenten strafrecht
4 november 2020
Verdachte pleegde openlijk geweld tijdens een braderie, trachtte een agent te schoppen en beledigde agenten. De rechtbank paste jeugdstrafrecht toe en legde een taakstraf op.
Openlijk geweld gepleegd in vereniging tijdens een braderie te Afferden
4 november 2020
De rechtbank oordeelt dat de verdachte openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tijdens een braderie in Afferden en legt een taakstraf van 110 uren op, met schadevergoeding aan de benadeelde partij.
Openlijk geweld en wangedrag jegens politie tijdens vechtpartij in Afferden
4 november 2020
Verdachte veroordeeld voor openlijk geweld en wangedrag jegens politie tijdens vechtpartij in Afferden op 12 augustus 2018. Taakstraf van 200 uren en voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand opgelegd.
Bevel tot klinische observatie in verband met psychische problematiek van verdachte
21 oktober 2020
De rechtbank beveelt klinische observatie van de verdachte in het Pieter Baan Centrum vanwege psychische problematiek en concludeert dat het vervallen van artikel 37b Sr een vergissing van de wetgever is.
Intrekking van een natuurvergunning op basis van onjuiste gegevens en de noodzaak van een passende beoordeling
20 augustus 2020
Rechtbank Limburg vernietigt de intrekking van een natuurvergunning, oordeelt dat de aanvraag compleet was en dat de intrekking niet op onjuiste gegevens was gebaseerd.
Gevangenisstraf voor gekwalificeerde diefstal en bedreiging met geweld in het kader van de coronacrisis
5 augustus 2020
De rechtbank heeft een verdachte veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf voor gekwalificeerde diefstal en bedreiging met geweld, waarbij hij spugend en hoestend riep dat hij corona had.
Veroordeling voor tien winkeldiefstallen met ISD-maatregel
29 juli 2020
De verdachte is veroordeeld tot een ISD-maatregel voor het medeplegen van tien winkeldiefstallen in de periode van 31 oktober 2019 tot en met 9 december 2019.
Verlenging van de terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege voor de duur van één jaar in verband met het ontbreken van de 4-jaarsrapportage
22 juni 2020
De rechtbank verlengt de terbeschikkingstelling van de verdachte met één jaar vanwege het ontbreken van de 4-jaarsrapportage, ondanks de vordering van het OM voor twee jaar.
Vrijspraak voor poging zware mishandeling in vereniging, maar veroordeling voor mishandeling en wapenbezit
11 juni 2020
De rechtbank sprak de verdachte vrij van zware mishandeling, maar veroordeelde hem voor mishandeling in vereniging en wapenbezit tot 3 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 maand voorwaardelijk, en een schadevergoeding van 750 euro aan het slachtoffer.
Vrijspraak voor poging zware mishandeling in vereniging; veroordeling voor mishandeling in vereniging met taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf
11 juni 2020
De rechtbank sprak de verdachte vrij van zware mishandeling, maar veroordeelde hem voor mishandeling in vereniging tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand, met schadevergoeding van €750 aan het slachtoffer.
Winkeldiefstallen door recidivist met onvoorwaardelijke ISD-maatregel
23 april 2020
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een onvoorwaardelijke ISD-maatregel van twee jaar voor meerdere winkeldiefstallen, gezien zijn recidive en het hoge risico op herhaling.
Wederrechtelijke vrijheidsberoving van een zesjarig meisje in de kofferbak van een auto
13 maart 2020
Verdachte heeft een zesjarig meisje in de kofferbak van zijn auto gestopt. Hij is veroordeeld tot 365 dagen gevangenisstraf, waarvan 182 dagen voorwaardelijk, en een schadevergoeding van € 1.000,- aan het slachtoffer.
Veroordeling voor afpersing na winkeloverval met mes
28 februari 2020
De rechtbank veroordeelt de verdachte tot twee jaar gevangenisstraf voor afpersing na een winkeloverval met een mes, waarbij de kassamedewerker werd bedreigd.
Veroordeling van verdachte voor belediging en diefstal met recidive
11 februari 2020
De verdachte is veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf voor belediging van politieagenten en vier diefstallen. De rechtbank wees schadevergoedingen toe aan de benadeelde partijen.
Beroep tegen omgevingsvergunning voor windpark in Kookepan door omwonenden
1 juli 2019
Eisers hebben beroep ingesteld tegen omgevingsvergunning voor windpark Kookepan. De rechtbank verklaart het beroep gegrond, maar laat rechtsgevolgen in stand. Geluidnormen zijn nageleefd, geen onaanvaardbare hinder aangetoond.
Verzoek om nadeelcompensatie door eisers als gevolg van grondwaterpeilverhoging door werkzaamheden aan de Elsbemden
8 januari 2019
Eisers verzoeken om nadeelcompensatie wegens schade door grondwaterpeilverhoging door werkzaamheden aan de Elsbemden. De rechtbank oordeelt dat de schade niet kan worden toegeschreven aan de verhoging van 10 cm, en verklaart het beroep ongegrond.
Afwijzing verzoek om schadevergoeding en beroep op gelijkheidsbeginsel in bestuursrechtelijke context
21 december 2018
Rechtbank Limburg oordeelt dat het beroep op het gelijkheidsbeginsel slaagt en vernietigt de afwijzing van het verzoek om schadevergoeding na een schietincident.
Vergoeding van schade door mijnbouwactiviteiten en verjaringstermijnen
2 november 2018
Rechtbank Limburg oordeelt dat de verjaringstermijn voor schadevergoeding door mijnbouwactiviteiten pas begint te lopen bij het ontstaan van de schade. De rechtbank vernietigt de afwijzing van schadeverzoeken en verplicht de Minister nieuwe besluiten te nemen.
Voorwaardelijk strafontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim en niet nakomen van fiscale verplichtingen
11 oktober 2018
Rechtbank Limburg oordeelt dat voorwaardelijk strafontslag van eiseres wegens plichtsverzuim en niet nakomen van fiscale verplichtingen terecht is opgelegd. Beroep ongegrond verklaard.
Waardering van de functie klachtenfunctionaris bij het Maastricht UMC+
26 september 2018
De rechtbank verklaart de beroepen van klachtenfunctionarissen bij het Maastricht UMC+ ongegrond, de functie is correct gewaardeerd in salarisschaal 10.
Beoordeling van functioneren van universitair docent aan de Universiteit Maastricht met betrekking tot publicaties en onderzoekseisen
29 augustus 2018
De rechtbank heeft de beroepen van eiseres ongegrond verklaard, omdat de beoordelingen van haar functioneren als universitair docent op voldoende gronden berusten, met name door het ontbreken van publicaties.
Beroep van omwonenden tegen omgevingsvergunning voor evenemententerrein in Sittard
16 juli 2018
Omwonenden hebben beroep ingesteld tegen de omgevingsvergunning voor een evenemententerrein in Sittard. De rechtbank oordeelt dat de vergunning rechtmatig is en de geluidnormen voldoende bescherming bieden.
Weigering omgevingsvergunning voor legalisatie woningverhuur in bijgebouwen
16 februari 2018
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond tegen de weigering van de gemeente Maastricht om een omgevingsvergunning te verlenen voor woningverhuur in bijgebouwen, vanwege stedenbouwkundige bezwaren en consistent gemeentelijk beleid.
Oordeel over opgelegde boetes aan regionale publieke media-instelling wegens overtredingen van de Mediawet
31 januari 2018
Rechtbank Limburg oordeelt dat Stichting Omroep Limburg terecht boetes zijn opgelegd voor overtredingen van de Mediawet, waaronder het sponsorverbod voor gezondheidsprogramma's.
Afwijzing van verzoek om voorlopige voorziening in het kader van het schoolfruitprogramma
9 september 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af in de zaak van Fruit voor School B.V. tegen de Staatssecretaris van Economische Zaken, betreffende steun in het schoolfruitprogramma.
Voorlopige voorziening inzake vernietiging van kalveren op basis van AOZ-onderzoek
2 september 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat AOZ in de urinemonsters van kalveren is aangetroffen, wat leidt tot de verplichting tot vernietiging van de kalveren.
Nadere uitspraak inzake schadevergoeding na inbeslagname van dieren
12 juni 2014
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt over schadevergoeding na inbeslagname van dieren. De appellante ontvangt € 1.000,- voor immateriële en materiële schade en de staatssecretaris wordt veroordeeld tot proceskosten van € 243,50.
Verzoek om voorlopige voorziening inzake openbaarmaking boetebesluit door de Autoriteit Financiële Markten
21 februari 2014
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om schorsing van de openbaarmaking van een boetebesluit door de AFM af, omdat er geen aanleiding is om te twijfelen aan de rechtmatigheid van de boete.
Toepassing van spoedbestuursdwang en kostenverhaal in dierenwelzijnszaak
30 december 2013
Het College vernietigt de toepassing van spoedbestuursdwang en de kostenbeschikking in een zaak over dierenwelzijn, en heropent het onderzoek voor schadevergoeding.
Last onder bestuursdwang wegens overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren
30 december 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep ongegrond inzake de last onder bestuursdwang voor overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
Intrekking van chauffeurskaart en verzoek om voorlopige voorziening
12 september 2013
De voorzieningenrechter schorst de intrekking van de chauffeurskaart van verzoekster en veroordeelt de Minister tot vergoeding van proceskosten en griffierecht.
Afwijzing aanvragen S&O-verklaring voor speur- en ontwikkelingswerk door de minister van Economische Zaken
30 augustus 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven vernietigt de afwijzing van de S&O-verklaring voor het project 'wegen' en oordeelt dat de andere projecten niet voldoen aan de criteria voor speur- en ontwikkelingswerk.
Afwijzing aanvraag S&O-verklaring voor speur- en ontwikkelingswerk door de minister van Economische Zaken
30 augustus 2013
Het College vernietigt de afwijzing van de S&O-verklaring door de minister, maar laat de rechtsgevolgen in stand omdat de aanvraagperiode is verstreken en appellante geen aanvullende informatie heeft verstrekt.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening inzake vernietiging van runderen door aanwezigheid van chlooramfenicol
20 augustus 2013
De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat de vernietiging van vier runderen op basis van chlooramfenicol terecht was.
Intrekking van vergunning wegens niet voldoen aan vakbekwaamheidseisen in het kader van de Wet op het financieel toezicht
20 juni 2013
Hoger beroep over intrekking vergunning wegens niet voldoen aan vakbekwaamheidseisen; geen strijd met rechtsbeginselen of Europees recht. Uitspraak bevestigd.
Bestrijdingsmaatregelen tegen Xanthomonas arboricola pv. Pruni in de boomkwekerij
26 maart 2013
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de aangezegde bestrijdingsmaatregelen tegen Xanthomonas arboricola pv. Pruni gerechtvaardigd zijn en niet onevenredig bezwarend voor de appellant.
Kosten bestuursdwang wegens inbeslagname van 26 honden
22 november 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van appellante ongegrond inzake de kosten van bestuursdwang voor de inbeslagname van 26 honden.
Toepassing van spoedbestuursdwang bij verwaarlozing van een hond met een gebroken voorpoot
18 oktober 2012
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelt dat de Staatssecretaris bevoegd was tot spoedbestuursdwang bij verwaarlozing van een hond met een gebroken voorpoot. Het beroep van de eigenaar wordt ongegrond verklaard.
Herziening van intrekking Anw-uitkering en samenwoning
5 juni 2007
Hoger beroep van appellante tegen intrekking Anw-uitkering wegens vermeende samenwoning. Raad bevestigt eerdere uitspraak, oordeelt dat appellante onvoldoende bewijs heeft geleverd voor beëindiging van de samenwoning.
Niet-ontvankelijkheid van hoger beroep wegens ontbreken procesbelang in sociale zekerheidszaak
31 mei 2007
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep niet-ontvankelijk wegens ontbreken procesbelang in kinderbijslagzaak. Svb moet nieuw besluit op bezwaar nemen.
Beëindiging en terugvordering van ANW-uitkering met terugwerkende kracht
31 mei 2007
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de beëindiging van de ANW-uitkering van appellante met terugwerkende kracht en oordeelt dat de Svb in de proceskosten moet worden veroordeeld.
Beoordeling van de arbeidsongeschiktheid van appellant in het kader van de WAO
24 mei 2007
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de arbeidsongeschiktheid van appellant, die op 17 februari 2003 op 15 tot 25% werd vastgesteld. Hoger beroep niet geslaagd.
Hoger beroep inzake niet-ontvankelijkheid bezwaar tegen besluiten Sociale verzekeringsbank
11 mei 2007
Hoger beroep over niet-ontvankelijkheid van bezwaar tegen besluiten van de Sociale verzekeringsbank. De Raad bevestigt dat het bezwaar te laat is ingediend en geen verschoonbare termijnoverschrijding aanwezig is.
Schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn in de bestuurlijke fase van de besluitvorming bij WAO-beoordeling
13 april 2007
Hoger beroep over WAO-beoordeling en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn. Appellant krijgt € 1.500,- schadevergoeding en Uwv wordt veroordeeld in proceskosten van € 1.288,-.
Heropening WAO-uitkering en medewerking aan onderzoek
23 maart 2007
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en het besluit van het Uwv over de WAO-uitkering van appellant, omdat onvoldoende is gemotiveerd waarom de arbeidsongeschiktheid buiten aanmerking is gelaten.
Weigering van kinderbijslag met terugwerkende kracht zonder bijzondere omstandigheden
26 januari 2007
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van kinderbijslag door de Svb, omdat er geen bijzondere omstandigheden zijn en het hoger beroep vergeefs is ingesteld.
Weigering WAO-uitkering en geschiktheid voor geselecteerde functies
12 januari 2007
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak over weigering WAO-uitkering; Uwv kan geschiktheid functies niet aantonen. Proceskosten van € 644,-- vergoed aan appellant.
Recht op kinderbijslag en toepassing van de hardheidsclausule met terugwerkende kracht in het kader van volksverzekeringen
8 december 2006
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Svb de hardheidsclausule niet correct heeft toegepast bij de afwijzing van kinderbijslag aan appellante, en vernietigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Beëindiging WAO-uitkering en niet-ontvankelijkheid van bezwaar wegens termijnoverschrijding
8 december 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar van appellante tegen de beëindiging van haar WAO-uitkering wegens termijnoverschrijding.
Toekenning van tweevoudige kinderbijslag op basis van uitwonend zijn en onderwijs
8 december 2006
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Svb ten onrechte geen tweevoudige kinderbijslag heeft toegekend aan appellante, omdat er voldoende causaal verband is tussen het uitwonend zijn van de kinderen en het volgen van onderwijs.
Weigering kinderbijslag op basis van relatie tot het kind
17 november 2006
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de weigering van de Svb om kinderbijslag toe te kennen aan appellant voor zijn dochter Salima en verplicht de Svb om opnieuw te beslissen over de aanvraag voor bepaalde kwartalen.
Ontvankelijkheid van bezwaar tegen intrekking WAO-uitkering na termijnoverschrijding
17 november 2006
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat bezwaar tegen intrekking WAO-uitkering ontvankelijk is, ondanks termijnoverschrijding. Uwv moet nieuw besluit nemen en vergoedt proceskosten van appellant.
Recht op kinderbijslag en de criteria voor onderwijs volgens de Algemene Kinderbijslagwet
10 november 2006
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over het recht op kinderbijslag voor appellant's kind Moaz. De Raad vernietigt de weigering van kinderbijslag voor het tweede en derde kwartaal van 2001, maar bevestigt de weigering voor andere kwartalen. De Svb wordt veroordeeld in de proceskosten.
Bevestiging van de intrekking van de WAO-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheidsschatting
27 oktober 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de WAO-uitkering van appellante, oordelend dat de schatting van arbeidsongeschiktheid correct is en dat begeleiding bij reïntegratie niet relevant is voor de vaststelling van de mate van arbeidsongeschiktheid.
Hoger beroep inzake WAO-schatting en psychische klachten van appellant
13 oktober 2006
Hoger beroep over WAO-schatting; Uwv heeft psychische klachten van appellant niet meegenomen. Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard, beroep tegen besluit Uwv gegrond verklaard en vernietigd.
Herziening van arbeidsongeschiktheidsuitkering op basis van medische en arbeidskundige beoordeling
13 oktober 2006
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en besluit van Uwv over arbeidsongeschiktheid, maar laat rechtsgevolgen in stand. Appellant had psychische beperkingen die niet voldoende zijn meegewogen.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en WAO-uitkering na medische beoordeling
13 oktober 2006
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat het Uwv terecht geen WAO-uitkering aan appellante heeft toegekend, omdat haar arbeidsongeschiktheid minder dan 15% bedroeg.
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid na detentie en de noodzaak van medisch-specialistisch onderzoek
13 oktober 2006
Centrale Raad van Beroep vernietigt de intrekking van de WAO-uitkering van appellant na detentie, oordeelt dat Uwv nader medisch onderzoek had moeten laten uitvoeren en veroordeelt Uwv in proceskosten.
Oplegging eigen bijdrage AWBZ in verband met arbeidsongeval en beroepsziekte
8 september 2006
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat eigen bijdrage AWBZ niet kan worden opgelegd aan verzekerde door arbeidsongeval. Eerdere uitspraak en besluit Achmea vernietigd.
Vernietiging van de uitspraak van de rechtbank Arnhem inzake WAO-uitkering en proceskostenvergoeding
14 juli 2006
Centrale Raad van Beroep vernietigt uitspraak rechtbank Arnhem over WAO-uitkering, verklaart beroep gegrond en wijst proceskostenvergoeding toe aan appellant.
Weigering toekenning ouderdomspensioen op basis van onvoldoende bewijs van verzekerde periode in Nederland
14 juli 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de Svb om appellant een AOW-pensioen toe te kennen wegens gebrek aan bewijs van een verzekerde periode in Nederland.
Hoger beroep inzake niet betalen griffierecht door appellant
14 juli 2006
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Amsterdam dat appellant niet-ontvankelijk is wegens niet tijdig betalen van griffierecht.
Korting op AOW-uitkering wegens onverzekerde tijdvakken
14 juli 2006
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat korting van 12% op AOW-pensioen van appellant terecht is toegepast wegens onverzekerde tijdvakken. Hoger beroep niet-ontvankelijk verklaard.
Toekenning kinderbijslag en terugwerkende kracht in het kader van de Algemene Kinderbijslagwet
14 juli 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van kinderbijslag voor Annie met ingang van het eerste kwartaal van 2002, zonder verdere terugwerkende kracht, en oordeelt dat appellant zijn verplichtingen niet is nagekomen.
Weigering van WAO-uitkering wegens niet voldoen aan voorwaarden voor arbeidsongeschiktheid
23 juni 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van een WAO-uitkering aan appellant, die niet voldeed aan de voorwaarden van 52 weken onafgebroken arbeidsongeschiktheid.
Weigering kinderbijslag en terugvordering onverschuldigd betaalde kinderbijslag na herhaalde aanvraag
23 juni 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de Svb om terug te komen van een eerder besluit over kinderbijslag, omdat er geen nieuwe feiten zijn die dit rechtvaardigen.
Beoordeling van de WAO-schatting en geschiktheid voor arbeid na arbeidsongeschiktheid
23 juni 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Arnhem en het besluit van het Uwv om appellant geen WAO-uitkering toe te kennen, op basis van een deugdelijke medische grondslag.
Onvoldoende zorgvuldige voorbereiding van WAO-besluit door UWV
23 juni 2006
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en oordeelt dat UWV WAO-besluit onvoldoende zorgvuldig is voorbereid. Proceskosten van € 644,- worden vergoed.
Weigering kinderbijslag en de rechtmatigheid van de 3-maanden eis van de Sociale verzekeringsbank
23 juni 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van kinderbijslag aan appellant, oordelend dat de 3-maanden eis van de Svb rechtens standhoudt en niet in strijd is met internationale verdragen.
Toekenning WAJONG-uitkering met terugwerkende kracht en de beoordeling van bijzondere omstandigheden
23 juni 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat er geen bijzondere omstandigheden zijn voor een eerdere ingangsdatum van de WAJONG-uitkering dan één jaar voor de aanvraag.
Herziening van WAO-uitkering en de beoordeling van psychische problematiek
26 mei 2006
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het hoger beroep van appellant ongegrond, waarbij onvoldoende rekening is gehouden met psychische problematiek.
Schuldig-nalatigheid verklaring AOW-premie en zorgvuldigheid van het onderzoek door de Sociale verzekeringsbank
26 mei 2006
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de schuldig-nalatigverklaring van de Svb voor de AOW-premie, oordeelt dat het onderzoek onzorgvuldig was en draagt de Svb op een nieuw besluit te nemen.
Verplichtstelling tot verzekering onder de AOW na verhuizing naar België en werkzaamheden in Nederland
3 maart 2006
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat gedaagde na verhuizing naar België mogelijk nog verplicht verzekerd was onder de AOW, en vernietigt het besluit van de Sociale verzekeringsbank.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: