Cassatie over de ontvankelijkheid van hoger beroep en notificatieberichten in bestuursrechtelijke procedures
31 januari 2025
Hoge Raad oordeelt over de ontvankelijkheid van hoger beroep en de ontvangst van notificatieberichten in bestuursrechtelijke procedures. Verwijzing volgt.
Cassatie over de ontvankelijkheid van hoger beroep en notificatieberichten in bestuursrechtelijke procedures
31 januari 2025
Hoge Raad oordeelt over ontvankelijkheid hoger beroep en notificatieberichten in bestuursrechtelijke procedures. Verwijzing volgt na onjuiste rechtsopvatting van het Hof.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake verzoek om vergoeding van kosten
10 januari 2025
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam, betreffende verzoek om vergoeding van kosten.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake onroerendezaakbelastingen en Wet waardering onroerende zaken
10 januari 2025
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X1] en [X2] tegen het COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE DEVENTER, betreffende onroerendezaakbelastingen en de Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake belastingaanslagen en waardering onroerende zaken
10 januari 2025
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in belastingzaak van belanghebbende tegen het dagelijks bestuur van de Belastingsamenwerking Oost-Brabant.
Cassatie over de belastingheffing van onroerende zaken en het werkelijke rendement in box 3
20 december 2024
Hoge Raad oordeelt dat ongerealiseerde waardeveranderingen van onroerende zaken in box 3 tot het werkelijke rendement behoren. Aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen voor belanghebbende verminderd tot € 746.
Cassatie over de belastingheffing van ongerealiseerde waardeveranderingen in box 3 en het werkelijke rendement van een tweede woning
20 december 2024
Hoge Raad oordeelt over belastingheffing in box 3 en ongerealiseerde waardeveranderingen van een tweede woning. Aanslag verminderd tot € 1.178 voor belanghebbende.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake onroerendezaakbelastingen en rioolheffing
20 december 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen het dagelijks bestuur van de Belasting-samenwerking Gouwe-Rijnland.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
20 december 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam, betreffende Wet waardering onroerende zaken 2015.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake onroerendezaakbelastingen
29 november 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen het COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE RHENEN.
Cassatieberoep tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Algemene Ouderdomswet
29 november 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank, zonder verdere motivering.
Cassatieberoep tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Algemene Ouderdomswet
29 november 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk op 29 november 2024, inzake uitspraak Centrale Raad van Beroep over Algemene Ouderdomswet.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie wegens niet-betaling griffierecht
29 november 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet-betaling griffierecht. Belanghebbende heeft geen gebruik gemaakt van de gelegenheid om te reageren op het niet betalen.
Cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaard in belastingzaak betreffende onroerendezaakbelastingen en rioolheffing
29 november 2024
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep niet-ontvankelijk in belastingzaak over onroerendezaakbelastingen en rioolheffing, zonder veroordeling in proceskosten.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie inzake belastingrecht
29 november 2024
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens het niet voldoen aan een verzoek om een afschrift van de bestreden uitspraak over te leggen.
Cassatie over box 3-heffing en werkelijk rendement in belastingzaken
29 november 2024
Hoge Raad oordeelt over box 3-heffing en werkelijk rendement; belanghebbende kan niet bewijzen dat zijn rendement lager was dan het voordeel uit sparen en beleggen.
Cassatie over box 3-heffing en werkelijk rendement in belastingzaken
29 november 2024
Hoge Raad oordeelt over box 3-heffing en bevestigt uitspraak Rechtbank, belanghebbende heeft niet bewezen dat werkelijke rendement lager was dan vastgesteld door Inspecteur.
Discriminatieverbod en ongelijke behandeling bij arbeidskorting voor WGA-uitkering
15 november 2024
Hoge Raad oordeelt dat ongelijke behandeling van WGA-uitkering in strijd is met discriminatieverbod. WGA-uitkering moet worden betrokken bij arbeidskorting.
Prejudiciële beslissing over de berekening van heffingskortingen voor belastingplichtigen met een gedeeltelijke belastingplicht in Nederland
15 november 2024
De Hoge Raad oordeelt dat heffingskortingen voor belastingplichtigen met een gedeeltelijke belastingplicht in Nederland alleen berekend moeten worden op basis van het inkomen uit de periode van binnenlandse belastingplicht.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
8 november 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] niet-ontvankelijk wegens gebrek aan wettelijke basis voor cassatie tegen uitspraak van de Raad van State.
Cassatieberoep tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Algemene Ouderdomswet
8 november 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk op 8 november 2024, inzake een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over de Algemene Ouderdomswet.
Cassatie over afvalstoffenheffing en rioolheffing door gemeente Sint-Michielsgestel
25 oktober 2024
Hoge Raad oordeelt over rechtmatigheid van afvalstoffenheffing en rioolheffing door gemeente Sint-Michielsgestel. Cassatie gegrond, uitspraak Hof vernietigd.
Prejudiciële beslissing over kostenverhaal bij naheffingsaanslag parkeerbelasting en de toetsing door de belastingrechter
25 oktober 2024
Hoge Raad oordeelt dat kosten bij naheffingsaanslag parkeerbelasting geen strafvervolging zijn en bevestigt de vrijheid van gemeenten in parkeerregulering.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake onroerendezaakbelastingen gemeente Westerveld
25 oktober 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Westerveld, betreffende onroerendezaakbelastingen.
Onroerendezaakbelastingen en coronamaatregelen: gebruik in de zin van de Gemeentewet
18 oktober 2024
Hoge Raad oordeelt dat coronamaatregelen geen belemmering vormen voor het gebruik van onroerende zaken in de zin van de Gemeentewet. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake naheffingsaanslag loonbelasting
18 oktober 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] B.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën ongegrond, betreffende naheffingsaanslag loonbelasting over 2014-2018.
Bewijsmaatstaf bij verzending bezwaar- of beroepschrift per post
11 oktober 2024
Hoge Raad vernietigt uitspraak Rechtbank Oost-Brabant over bewijsmaatstaf bij verzending beroepschrift per post; belanghebbende moet aannemelijk maken dat het beroepschrift ter post is aangeboden.
Cassatie tegen uitspraak over voorlopige aanslag in de zuiveringsheffing
11 oktober 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] B.V. tegen het Dagelijks Bestuur van het Waterschap De Dommel over voorlopige aanslag in de zuiveringsheffing.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake inkomstenbelasting en belastingrente
4 oktober 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën, betreffende aanslagen inkomstenbelasting en belastingrente.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen uitspraak voorzieningenrechter inzake Wet langdurige zorg
4 oktober 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens gebrek aan ontvankelijkheid op basis van de Wet op de rechterlijke organisatie en de AWR.
Cassatie over forensenbelasting en regulering woningmarkt
27 september 2024
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond in zaak over forensenbelasting voor 2018 en 2019, waarbij de hoogte van de belasting in strijd zou zijn met de Gemeentewet.
Prejudiciële beslissing over vergoeding immateriële schade en griffierechten in belastingzaken
27 september 2024
Hoge Raad oordeelt over vergoeding immateriële schade en griffierechten in belastingzaken, bevestigt geen maximering op pleitbaar belang en geen recht op griffierecht bij ongegrond beroep.
Cassatieberoep tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting gemeente Rotterdam
27 september 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de gemeente Rotterdam over een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep inzake verzoek om dwangsom
13 september 2024
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens gebrek aan wettelijke basis voor cassatie tegen de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Cassatie over de fiscale behandeling van certificaten van aandelen en de gevolgen voor het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
2 augustus 2024
Hoge Raad oordeelt over fiscale behandeling van certificaten van aandelen en bevestigt dat verlies niet als negatief loon kan worden aangemerkt. Beide beroepen in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie over aftrek collegegeld en discriminatieverbod in belastingzaken
12 juli 2024
Hoge Raad oordeelt over aftrekbaarheid collegegeld en discriminatieverbod in belastingzaken. Belanghebbende had collegegeld betaald voordat hij belastingplichtig werd. De zaak is terugverwezen naar de Rechtbank voor hernieuwd onderzoek.
Cassatie over de vaststelling van de WOZ-waarde van een hotel in aanbouw en de invloed van omzetbelasting op vervangingswaarde
28 juni 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak over de WOZ-waarde van een hotel in aanbouw en de invloed van omzetbelasting op vervangingswaarde.
Cassatie over invorderingsrente en immateriële schadevergoeding bij overschrijding van de redelijke termijn
14 juni 2024
Hoge Raad oordeelt dat geen recht op immateriële schadevergoeding bestaat bij een financieel belang van minder dan € 1.000. Cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie over vermogensrendementsheffing en werkelijk rendement in box 3
14 juni 2024
Hoge Raad oordeelt over vermogensrendementsheffing en werkelijk rendement in box 3, vernietigt uitspraak Hof en handhaaft aanslag zoals door Inspecteur verminderd.
Cassatie over rechtsherstel box 3 en de heffing van inkomstenbelasting
14 juni 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van de Staatssecretaris van Financiën tegen belanghebbende over de heffing in box 3 en rechtsherstel.
Vermogensrendementsheffing en rechtsherstel box 3 in relatie tot het EVRM
14 juni 2024
Hoge Raad vernietigt uitspraak Hof over navorderingsaanslagen IB 2017-2018; rechtsherstel box 3 en EVRM in geding. Zaak terugverwezen voor onderzoek naar vermogenswinst.
Cassatie over precariobelasting op nutsnetwerken en overgangsrecht
7 juni 2024
Hoge Raad verklaart cassatie ongegrond over precariobelasting aan [X] B.V. voor 2016 en 2017, bevestigt uitspraak Hof dat aanslagen niet rechtsgeldig zijn.
Toetsing van de Herstelwet op grond van het EVRM en het EP met betrekking tot de vermogensrendementsheffing in box 3
6 juni 2024
Hoge Raad oordeelt dat de Herstelwet inzake box 3 in strijd is met het EVRM en EP, en bevestigt de noodzaak van rechtsherstel voor belastingplichtigen.
Toetsing van de Herstelwet aan het EVRM en het EP met betrekking tot de vermogensrendementsheffing in box 3
6 juni 2024
Hoge Raad oordeelt dat de Herstelwet strijdig is met het EVRM en EP, omdat belastingplichtigen te maken krijgen met een heffing die hoger is dan het werkelijke rendement. De zaak wordt verwezen voor verdere behandeling.
Vermogensrendementsheffing en rechtsherstel onder de Herstelwet in relatie tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens
6 juni 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën gegrond en verwijst de zaak naar het Gerechtshof 's-Hertogenbosch voor verdere behandeling.
Cassatie over de vraag of een begroting een op de zaak betrekking hebbend stuk is en de wijze van indiening
31 mei 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond, kent € 500 immateriële schadevergoeding toe wegens overschrijding redelijke termijn, en veroordeelt de Staat in proceskosten.
Cassatie over de wijze van indienen van op de zaak betrekking hebbende stukken in bestuursrechtelijke procedures
31 mei 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in een zaak over de wijze van indienen van op de zaak betrekking hebbende stukken in bestuursrechtelijke procedures.
Vergoeding van immateriële schade wegens overschrijding van de redelijke termijn in belastingzaken
31 mei 2024
Hoge Raad oordeelt over vergoeding van immateriële schade wegens overschrijding van de redelijke termijn in belastingzaken. Vergoeding vastgesteld op € 1.000.
De fiscale behandeling van verstrekking van gezonde lunchmaaltijden aan werknemers in het kader van arbeidsomstandighedenbeleid
24 mei 2024
Hoge Raad oordeelt dat verstrekking van gezonde lunchmaaltijden aan werknemers onder gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen valt, en veroordeelt Staatssecretaris tot teruggaaf van € 62.999 aan loonheffing.
Recht op loonkostenvoordeel oudere werknemer bij overgang van onderneming
24 mei 2024
Hoge Raad oordeelt dat belanghebbende recht heeft op loonkostenvoordeel voor oudere werknemer na overgang van onderneming. Doelgroepverklaring blijft geldig. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie over eindheffingsloon en fiscale behandeling van tegemoetkomingen bij wijziging pensioenstelsel
5 april 2024
Hoge Raad oordeelt dat tegemoetkomingen aan werknemers niet als eindheffingsloon kunnen worden aangemerkt, omdat deze niet tijdig zijn aangewezen. Cassatie ongegrond verklaard.
Prejudiciële beslissing over de berekening van het PVV-deel van de ouderenkorting voor buitenlandse belastingplichtigen
22 maart 2024
Hoge Raad oordeelt over de berekening van het PVV-deel van de ouderenkorting voor buitenlandse belastingplichtigen, waarbij alleen het belastbare inkomen uit werk en woning in Nederland wordt meegenomen.
Cassatie over de verplichting tot verstrekking van gegevens in het kader van de Wet waardering onroerende zaken
15 maart 2024
Hoge Raad oordeelt dat de heffingsambtenaar niet verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende, omdat deze geen gebruik maakte van het inzagerecht. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Beoordeling van de toepasselijke socialezekerheidswetgeving voor werknemers die in meerdere lidstaten werkzaam zijn
15 maart 2024
De Hoge Raad heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie over de toepasselijke socialezekerheidswetgeving voor werknemers die in meerdere lidstaten werken, met name over de beoordeling van substantieel werk in de woonstaat.
Cassatie over de verplichtingen van de heffingsambtenaar bij het verstrekken van taxatiegegevens
15 maart 2024
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over verplichtingen heffingsambtenaar bij verstrekken taxatiegegevens; bevestigt uitspraak Rechtbank en veroordeelt College tot vergoeding van kosten.
Cassatie over de waarde van onroerende zaken en de verplichtingen van de heffingsambtenaar
15 maart 2024
Hoge Raad oordeelt over de waarde van onroerende zaken en verplichtingen van de heffingsambtenaar in cassatie. Belanghebbende betwistte de vastgestelde waarde en de informatievoorziening.
Cassatie over de waarde van onroerende zaken en de verplichtingen van de heffingsambtenaar
15 maart 2024
Hoge Raad vernietigt uitspraak Hof over WOZ-waarde woning; heffingsambtenaar voldeed niet aan informatieplicht. Proceskosten toegewezen aan belanghebbende.
Cassatie over de waarde van onroerende zaken en de verplichtingen van de heffingsambtenaar
15 maart 2024
Hoge Raad oordeelt over de waarde van onroerende zaken en verplichtingen van de heffingsambtenaar. Cassatie gegrond, uitspraak Hof vernietigd voor proceskosten en griffierecht.
Cassatie over de verplichtingen van de heffingsambtenaar inzake gegevensverstrekking onder de Wet WOZ
15 maart 2024
Hoge Raad oordeelt over de verplichtingen van de heffingsambtenaar inzake gegevensverstrekking onder de Wet WOZ en vernietigt de uitspraak van het Hof met betrekking tot proceskosten en griffierecht.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake Wet waardering onroerende zaken
8 maart 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] tegen het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Gemeentelijk Belastingkantoor Twente, betreffende de Wet waardering onroerende zaken voor 2020.
Schenking bij aangaan van huwelijkse voorwaarden en fraus legis in het belastingrecht
16 februari 2024
Hoge Raad oordeelt dat het aangaan van huwelijkse voorwaarden niet als schenking kan worden aangemerkt. De uitspraak van het Hof is vernietigd en de aanslag erfbelasting is niet in stand gebleven.
Cassatieberoep tegen uitspraak van de Rechtbank Den Haag inzake naheffingsaanslag parkeerbelasting
26 januari 2024
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van Den Haag, betreffende een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Cassatie over bewijslast bij naheffingsaanslag parkeerbelasting en postverzending
19 januari 2024
Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar onvoldoende bewijs heeft geleverd voor verzending naheffingsaanslag parkeerbelasting. Beroep in cassatie gegrond verklaard.
Cassatieberoep tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Algemene Kinderbijslagwet
22 december 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank, uitspraak op 22 december 2023.
Cassatie tegen uitspraak over naheffingsaanslagen speelvergunningsrecht
22 december 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over naheffingsaanslagen speelvergunningsrecht van [X] B.V. tegen Bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire.
Cassatie over de kwalificatie van een legaat als schenking in het kader van erfbelasting
22 december 2023
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond over legaat als schenking in erfbelasting. Belanghebbende ontving legaat van € 50.000, maar werd aangeslagen voor erfbelasting. Hoge Raad bevestigt dat legaat niet als schenking kan worden aangemerkt.
Cassatie tegen uitspraak over naheffingsaanslagen speelvergunningsrecht
22 december 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over naheffingsaanslagen speelvergunningsrecht door [X] N.V. tegen Bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire.
Afwijzing van wrakingsverzoek tegen leden van de Hoge Raad in belastingzaken
22 december 2023
De Hoge Raad wijst het verzoek om wraking van R.J. Koopman, J. Wortel en M.T. Boerlage af, omdat er geen objectieve aanwijzingen voor vooringenomenheid zijn.
Cassatie over de verbindendheid van verordeningen inzake zuiveringsheffing en bekendmakingseisen
15 december 2023
Hoge Raad oordeelt dat de verordeningen inzake zuiveringsheffing niet verbindend zijn door gebrekkige bekendmaking van NEN-normen. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie over kenbaarheidseisen van NEN-normen in verordening zuiveringsheffing
15 december 2023
Hoge Raad oordeelt over kenbaarheidseisen van NEN-normen in verordening zuiveringsheffing. Beroep in cassatie gegrond verklaard, eerdere uitspraken vernietigd.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie wegens overschrijding van de termijn
8 december 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] niet-ontvankelijk wegens overschrijding van de termijn voor indienen, die eindigde op 27 juli 2023.
Cassatie over verzuimherstel bij onjuiste adressering van beroepschrift in belastingzaak
24 november 2023
Hoge Raad oordeelt dat onjuiste adressering van beroepschrift niet leidt tot verkorting van termijn voor verzuimherstel. Beroep in cassatie gegrond verklaard.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch niet-ontvankelijk verklaard
24 november 2023
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van Bergen op Zoom niet-ontvankelijk op 24 november 2023.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake belastingbeschikking Stichting [X]
10 november 2023
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van Stichting [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën ongegrond, bevestigt uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie inzake griffierecht en betalingsonmacht
10 november 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens het niet voldoen van het griffierecht en het niet indienen van het benodigde formulier.
Verrekening van in Liechtenstein betaalde socialezekerheidspremies met in Nederland geheven premie volksverzekeringen
27 oktober 2023
Hoge Raad oordeelt over verrekening van in Liechtenstein betaalde socialezekerheidspremies met Nederlandse premie volksverzekeringen. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Verrekening van in Liechtenstein betaalde socialezekerheidspremies met in Nederland geheven premie volksverzekeringen
27 oktober 2023
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake verrekening van Liechtensteinse socialezekerheidspremies met Nederlandse premie volksverzekeringen.
Verrekening van in Liechtenstein betaalde socialezekerheidspremies met in Nederland geheven premie volksverzekeringen
27 oktober 2023
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake verrekening van Liechtensteinse socialezekerheidspremies met Nederlandse premie volksverzekeringen.
Cassatie over de ontvankelijkheid van bezwaar tegen WOZ-waarde en motiveringseisen
27 oktober 2023
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond over ontvankelijkheid bezwaar WOZ-waarde; Rechtbank oordeelt dat bezwaarschrift voldoet aan motiveringseisen.
Cassatie over de mogelijkheid tot vertaling van stukken in een vreemde taal in bestuursrechtelijke procedures
13 oktober 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in een zaak over de aan belanghebbende opgelegde aanslag in de inkomstenbelasting en de mogelijkheid tot vertaling van stukken in een vreemde taal.
Verzoek om herziening van eerdere arresten van de Hoge Raad met betrekking tot belastingrecht
6 oktober 2023
De Hoge Raad wijst het verzoek om herziening af en verklaart het niet-ontvankelijk, omdat er geen nieuwe feiten zijn die tot een ander arrest hadden kunnen leiden.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake belastingaanslagen en belastingrente
6 oktober 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën, betreffende belastingaanslagen voor 2015 en 2016.
Cassatieberoep tegen uitspraak Rechtbank Noord-Holland niet-ontvankelijk verklaard
29 september 2023
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] C.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk, zonder verdere motivering, op 29 september 2023.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie inzake griffierecht en betalingsonmacht
29 september 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] niet-ontvankelijk wegens het niet voldoen aan het griffierecht en het niet overleggen van benodigde gegevens.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake inkomstenbelasting en belastingrente
22 september 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende ongegrond, zonder verdere motivering, en ziet geen aanleiding voor proceskostenveroordeling.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake informatiebeschikking
22 september 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende ongegrond, zonder verdere motivering van de klachten over de uitspraak van het Gerechtshof.
Cassatie over proceskostenvergoeding in belastingzaak na intrekking beroep
8 september 2023
Hoge Raad oordeelt over proceskostenvergoeding na intrekking beroep door Staatssecretaris van Financiën in belastingzaak. Belanghebbenden krijgen € 1.674 voor rechtsbijstand.
Wrakingsverzoek tegen leden van de Hoge Raad in belastingzaak
29 augustus 2023
De Hoge Raad heeft het wrakingsverzoek van R.J. Koopman, M.T. Boerlage en A.E.H. van der Voort Maarschalk buiten behandeling gesteld wegens onvoldoende motivering en misbruik van procesrecht.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag niet-ontvankelijk verklaard
25 augustus 2023
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk op 25 augustus 2023, zonder verdere motivering.
Cassatie over de verplichting van de heffingsambtenaar tot verstrekking van gegevens bij WOZ-beschikking
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat de heffingsambtenaar verplicht is om aanvullende gegevens te verstrekken bij WOZ-beschikking. Beroep in cassatie gegrond verklaard.
Cassatie over de volgorde van verrekening van belastingkorting en heffingskorting in de inkomstenbelasting
18 augustus 2023
Hoge Raad bevestigt de volgorde van verrekening van belastingkorting en heffingskorting in de inkomstenbelasting, verklaart beroep in cassatie ongegrond.
Cassatie tegen uitspraak over afvalstoffenheffing en rioolheffing
18 augustus 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over afvalstoffenheffing en rioolheffing, uitspraak van Gerechtshof 's-Hertogenbosch bevestigd.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen
18 augustus 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van de erfgenamen van [X 1] en [X 2] tegen de Staatssecretaris van Financiën over aanslagen inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Beroep in cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Beroep in cassatie gegrond verklaard.
Cassatie over de verplichting tot verstrekking van gegevens door de heffingsambtenaar in het kader van de Wet WOZ
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat de heffingsambtenaar verplicht is om gegevens te verstrekken op verzoek van belanghebbende, vernietigt uitspraak Hof en verklaart beroep in cassatie gegrond.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Beroep in cassatie gegrond verklaard en uitspraak Hof vernietigd.
Cassatie over informatieverstrekking door heffingsambtenaar in WOZ-zaak
18 augustus 2023
Hoge Raad oordeelt dat heffingsambtenaar verplicht was om gegevens te verstrekken aan belanghebbende in WOZ-zaak. Cassatie gegrond verklaard en eerdere uitspraak vernietigd.
Betekenis van het Pottenbakkersarrest voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de erfbelasting
18 augustus 2023
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over erfbelasting en verwijst terug voor herbeoordeling van ondernemingsvermogen in het kader van de bedrijfsopvolgingsregeling.
Betekenis van het Pottenbakkersarrest voor de bedrijfsopvolgingsregeling in erfbelasting
18 augustus 2023
Hoge Raad verklaart het principale beroep van belanghebbende ongegrond en het incidentele beroep van de Staatssecretaris gegrond, met verwijzing naar het Gerechtshof 's-Hertogenbosch voor verdere behandeling.
Betekenis van het Pottenbakkersarrest voor de bedrijfsopvolgingsregeling in de erfbelasting
18 augustus 2023
Hoge Raad verklaart het principale beroep van belanghebbende ongegrond en het incidentele beroep van de Staatssecretaris gegrond, met verwijzing naar het Gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Beoordeling van sectorindeling voor werknemersverzekeringen en herzieningsverzoek
7 juli 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over sectorindeling werknemersverzekeringen van [X] B.V. tegen Staatssecretaris van Financiën.
Cassatie tegen uitspraak schenkbelasting door Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
7 juli 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen de Staatssecretaris van Financiën over schenkbelasting, met uitspraak op 7 juli 2023.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake navorderingsaanslag erfbelasting
7 juli 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen de Staatssecretaris van Financiën inzake navorderingsaanslag erfbelasting.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake navorderingsaanslag erfbelasting
7 juli 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen de Staatssecretaris van Financiën inzake navorderingsaanslag erfbelasting.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake navorderingsaanslag erfbelasting
7 juli 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen de Staatssecretaris van Financiën inzake navorderingsaanslag erfbelasting.
Uitleg van de wettelijke regeling over toerekening van afgezonderd particulier vermogen bij erfbelasting
7 juli 2023
Hoge Raad oordeelt dat het vermogen van een Liechtensteinse stichting discretionair is en bevestigt de toerekening aan de moeder van de belanghebbende bij erfbelasting.
Cassatieberoep tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting
30 juni 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Delft, betreffende een naheffingsaanslag parkeerbelasting.
Belastingheffing van piloot met werkzaamheden in het Verenigd Koninkrijk en de toepassing van het belastingverdrag Nederland-VK
23 juni 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in een zaak over belastingheffing van een piloot die in het VK werkte, met toepassing van het belastingverdrag Nederland-VK.
Belastingheffing van functionarissen werkzaam bij de Europese Octrooiorganisatie en de schending van het recht van vrij verkeer
23 juni 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak over belastingheffing van een functionaris bij de Europese Octrooiorganisatie, waarbij de schending van het recht van vrij verkeer niet is vastgesteld.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
9 juni 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] niet-ontvankelijk wegens gebrek aan wettelijke basis voor cassatie tegen de uitspraak van de Raad van State.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie in belastingzaken
9 juni 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in belastingzaak, omdat verzet gegrond is verklaard door de rechtbank. Proceskosten worden niet toegewezen.
Ontvankelijkheid van cassatieberoepen in belastingzaken
26 mei 2023
De Hoge Raad verklaart de beide cassatieberoepen van de Belastingsamenwerking Oost-Brabant en de belanghebbende niet-ontvankelijk, omdat er geen cassatie openstaat tegen een gegrond verklaard verzet.
Bevoegdheid belastingrechter bij ontbonden rechtspersoon en informatiebeschikking
21 april 2023
Hoge Raad oordeelt dat de belastingrechter bevoegd is om te oordelen over informatiebeschikkingen aan een ontbonden rechtspersoon. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Bevoegdheid belastingrechter en informatiebeschikking bij ontbonden rechtspersoon
21 april 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond en veroordeelt de Staatssecretaris van Financiën in de proceskosten van belanghebbende, vastgesteld op € 1.569,50.
Bevoegdheid belastingrechter en informatiebeschikking bij ontbonden rechtspersoon
21 april 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën ongegrond en veroordeelt hem in de proceskosten van belanghebbende, vastgesteld op € 1.569,50.
Cassatie over de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in schenkbelasting bij splitsing van onderneming
21 april 2023
Hoge Raad oordeelt over de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in schenkbelasting na splitsing van onderneming. Beroep in cassatie gegrond verklaard en zaak verwezen naar Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
De juridische kwalificatie van een antispeculatiebeding in het kader van overdrachtsbelasting
21 april 2023
De Hoge Raad oordeelt dat een antispeculatiebeding kan worden aangemerkt als een verkoopregulerend beding in de zin van artikel 9, lid 5, Wet BRV. Het beroep in cassatie van [X] B.V. wordt ongegrond verklaard.
Vervallenverklaring van eerder arrest in belastingzaak met wrakingsverzoek
21 april 2023
De Hoge Raad verklaart het arrest van 14 april 2023 vervallen vanwege een wrakingsverzoek dat nog niet was behandeld. Het geding wordt aangehouden totdat hierover is beslist.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen uitspraken van de bestuursrechter
21 april 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens gebrek aan wettelijke basis voor cassatie tegen uitspraken van de bestuursrechter.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam over aanmaningskosten en dwangbevelkosten
21 april 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende ongegrond tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam over aanmaningskosten en dwangbevelkosten.
Prejudiciële vragen inzake grondbelasting en wettelijke heffingssystematiek in Caribische context
14 april 2023
De Hoge Raad behandelt prejudiciële vragen over de aanslag grondbelasting 2019 en de wijziging van het belastingtarief in Aruba. De aanslag wordt niet als tweede aanslag aangemerkt, en de wijziging van het tarief vormt geen onaanvaardbare inbreuk op eigendomsrechten.
Aansprakelijkheid van bestuurders na faillissement en de rol van de curator en ontvanger in de invordering van loonheffingen
14 april 2023
Hoge Raad oordeelt over aansprakelijkheid van bestuurders na faillissement en rol van curator en ontvanger in invordering van loonheffingen. Ontvanger had contact moeten opnemen met curator.
Uitleg van het begrip lijfrente in het belastingverdrag Nederland-Australië met betrekking tot overbruggingsuitkeringen voor beroepsvoetballers
14 april 2023
De Hoge Raad oordeelt dat overbruggingsuitkeringen voor beroepsvoetballers niet als lijfrente kunnen worden aangemerkt, waardoor Nederland heffingsrecht heeft over deze uitkeringen.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen uitspraken van de bestuursrechter
14 april 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens gebrek aan wettelijke basis voor cassatie tegen de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie wegens niet-betaling griffierecht
14 april 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet-betaling van griffierecht. De belanghebbende heeft geen gebruik gemaakt van de gelegenheid om dit te verklaren.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake onroerendezaakbelastingen
31 maart 2023
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] B.V. ongegrond tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over onroerendezaakbelastingen.
Cassatieberoep tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Algemene Ouderdomswet
31 maart 2023
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk op 31 maart 2023, inzake een besluit van de Sociale Verzekeringsbank onder de Algemene Ouderdomswet.
Beoordeling van de redelijke termijn in belastingzaken tijdens de coronapandemie
24 maart 2023
De Hoge Raad oordeelt dat de coronapandemie geen algemene bijzondere omstandigheid is voor verlenging van de redelijke termijn in belastingzaken. De redelijke termijn is overschreden, en de Inspecteur moet € 500 schadevergoeding betalen.
Cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag inzake aanslagen inkomstenbelasting voor de jaren 2014, 2015 en 2016
17 februari 2023
Hoge Raad vernietigt eerdere uitspraken en verwijst de zaak terug naar de Rechtbank inzake aanslagen inkomstenbelasting voor 2014-2016, wegens onvoldoende gemotiveerde afwijzing van belanghebbendes stelling over ontvangst uitnodiging.
Vervallenverklaring van een eerder arrest van de Hoge Raad met betrekking tot een cassatieberoep
3 februari 2023
De Hoge Raad verklaart het arrest van 14 oktober 2022 vervallen en bepaalt dat de behandeling van de zaak wordt voortgezet in de stand waarin het zich bevond.
Verzoek om vergoeding van proceskosten in cassatie na intrekking van beroep tegen aanslag inkomstenbelasting
23 december 2022
Hoge Raad oordeelt over verzoek om proceskostenvergoeding na intrekking cassatieberoep inzake aanslag inkomstenbelasting; kosten vastgesteld op € 3.305.
Cassatie over procesbelang en verjaring van dwanginvordering in belastingzaken
16 december 2022
Hoge Raad oordeelt over verjaring van dwanginvordering en immateriële schadevergoeding in belastingzaak van [X] B.V. tegen Staatssecretaris van Financiën.
Hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders voor belastingschulden en de toepassing van overgangsrecht in Aruba
9 december 2022
Hoge Raad oordeelt over hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders voor belastingschulden en de toepassing van overgangsrecht in Aruba. De zaak is terugverwezen naar het Hof voor verdere beoordeling.
Cassatieberoep tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Participatiewet
9 december 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van Almere, betreffende een besluit op basis van de Participatiewet.
Cassatie in het belang der wet betreffende de verplichting tot gebruik van eHerkenning voor loonheffingen
2 december 2022
Hoge Raad oordeelt dat er een wettelijke basis is voor de verplichting tot gebruik van eHerkenning voor loonheffingen. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie over de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenkbelasting en het voortzettingsvereiste bij verhuur van een onderneming
2 december 2022
Hoge Raad bevestigt dat verhuur van een onderneming niet automatisch leidt tot staking voor de BOR in schenkbelasting; beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatieberoep tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Algemene Kinderbijslagwet
18 november 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank, uitspraak op 18 november 2022.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam over overdrachtsbelasting
18 november 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] B.V. tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam ongegrond, zonder veroordeling in proceskosten.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie inzake griffierecht
11 november 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] B.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk wegens niet-betaling van griffierecht binnen de gestelde termijn.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen uitspraken van de Centrale Raad van Beroep met betrekking tot militaire ambtenaren
11 november 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] tegen de Staatssecretaris van Defensie niet-ontvankelijk, omdat er geen wettelijke basis is voor cassatie tegen uitspraken van de Centrale Raad van Beroep in militaire zaken.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake aanslag landinrichtingsrente
28 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk, zonder verdere motivering, op 28 oktober 2022.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake aanslagen landinrichtingsrente
28 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën over aanslagen landinrichtingsrente voor 2018 en 2019.
Cassatieberoep tegen navorderingsaanslag inkomstenbelasting en belastingrente
28 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën over navorderingsaanslag inkomstenbelasting.
Toepassing van de no-riskbepaling bij gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers in de uitzendbranche
28 oktober 2022
Hoge Raad bevestigt toepassing no-riskbepaling bij gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer in uitzendbranche; ziekengeld niet aan werkgever toegerekend.
Cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaard in belastingzaak
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in belastingzaak van [X] tegen Staatssecretaris van Financiën, uitspraak op 21 oktober 2022.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen College van Burgemeester en Wethouders Amsterdam, betreffende Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake verzoek om beschikking op grond van de Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam, betreffende de Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen College van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam, betreffende Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen het COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE AMSTERDAM, betreffende Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam, betreffende Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake verzoek om beschikkingen op grond van de Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam, betreffende de Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam, betreffende de Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam ongegrond, zonder veroordeling in proceskosten.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam, betreffende de Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak [X] tegen het COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE AMSTERDAM, inzake Wet waardering onroerende zaken.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake verzoek om beschikking op grond van de Wet waardering onroerende zaken
21 oktober 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Amsterdam, betreffende de Wet waardering onroerende zaken.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam
21 oktober 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk wegens overschrijding van de beroepstermijn.
Cassatie over belastingplicht en werkgeverschap in internationale context
14 oktober 2022
Hoge Raad oordeelt dat belanghebbende geen recht heeft op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor werkzaamheden ten behoeve van een Duitse GmbH, bevestigt dat geen gezagsverhouding bestaat en dat beloning niet van een Duitse werkgever is ontvangen.
Cassatie over de kwalificatie van periodieke giften en de vereisten voor ANBI-status
7 oktober 2022
Hoge Raad oordeelt dat de eis van wezenlijke materiële onzekerheid voor periodieke giften niet strikt is. Beroep in cassatie gegrond verklaard, uitspraak Hof vernietigd en uitspraak Rechtbank bevestigd.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting en verblijf van kinderen bij ouders
30 september 2022
Hoge Raad bevestigt dat kinderen gedurende meer dan zes maanden bij belanghebbende verbleven, waardoor hij recht heeft op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
Loopt de redelijke termijn voor berechting door nadat het geschil over de belastingheffing in bezwaarfase is beëindigd?
30 september 2022
Hoge Raad oordeelt dat de redelijke termijn voor berechting pas eindigt na uitspraak in de hoofdzaak, ook als het geschil in bezwaarfase is beëindigd. Cassatie gegrond verklaard.
Cassatie over de kwalificatie van een onverdeeld aandeel in een woning als eigen woning voor de inkomstenbelasting
23 september 2022
Hoge Raad bevestigt dat een onverdeeld aandeel in een woning als eigen woning kan worden aangemerkt voor de inkomstenbelasting, ondanks dat het aandeel niet volledig in eigendom is.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake afvalstoffenheffing
23 september 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] te [Z] tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over afvalstoffenheffing.
Cassatie over motorrijtuigenbelasting en vrijstelling voor taxivoertuigen met terugwerkende kracht
2 september 2022
Hoge Raad oordeelt over motorrijtuigenbelasting en vrijstelling voor taxivoertuigen. Terugwerkende kracht van vrijstellingsbeschikkingen beperkt tot indieningsdatum verzoek. Verantwoordelijkheid belastingplichtige voor tijdige aanvraag.
Cassatie over vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor politievoertuigen en terugwerkende kracht
2 september 2022
Hoge Raad oordeelt over vrijstelling motorrijtuigenbelasting voor politievoertuigen en bevestigt terugwerkende kracht voor 29 voertuigen, terwijl de uitspraak voor 47 voertuigen wordt bevestigd.
Belastingheffing over eenmalig tekengeld van Belgische voetballer uitgeleend aan Nederlandse BVO
8 juli 2022
Hoge Raad oordeelt over belastingheffing van eenmalig tekengeld van Belgische voetballer uitgeleend aan Nederlandse BVO. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake onroerendezaakbelastingen en heffingen
8 juli 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over onroerendezaakbelastingen en heffingen, uitspraak Gerechtshof Den Haag blijft in stand.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake Wet waardering onroerende zaken
8 juli 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Rotterdam, betreffende de Wet waardering onroerende zaken.
Cassatieberoep tegen navorderingsaanslagen inkomstenbelasting en heffingsrente
8 juli 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën over navorderingsaanslagen inkomstenbelasting.
Herziening van een eerder arrest inzake naheffingsaanslag kansspelbelasting
17 juni 2022
De Hoge Raad verklaart het eerdere arrest vervallen en het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] B.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën over een naheffingsaanslag kansspelbelasting.
Ontvankelijkheid beroep in cassatie tegen uitspraak bestuursrechter
17 juni 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk wegens gebrek aan wettelijke basis. Griffierecht wordt teruggegeven.
Belastingheffing op eigen gebruik van onroerende zaak door inwoner van Mexico
27 mei 2022
Hoge Raad oordeelt dat eigen gebruik van onroerende zaak door inwoner van Mexico als exploitatie kan worden aangemerkt voor belastingheffing. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie over naheffingsaanslag kansspelbelasting en kenmerken van internetkansspelen
29 april 2022
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake naheffingsaanslag kansspelbelasting voor [X] B.V. en bevestigt dat het spel niet als internetkansspel kan worden aangemerkt.
Cassatie over de vermindering van de aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en specifieke zorgkosten
29 april 2022
Hoge Raad oordeelt over de vermindering van de aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen en specifieke zorgkosten, vermindert de aanslag tot € 17.990 en veroordeelt de Staatssecretaris in proceskosten.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie inzake griffierecht en betalingsonmacht
29 april 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet tijdige betaling van griffierecht door belanghebbende, die niet in verzuim was.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake onroerendezaakbelastingen gemeente Nijmegen
8 april 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] te [Z] betreffende onroerendezaakbelastingen van de gemeente Nijmegen, zonder veroordeling in proceskosten.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake belastingbeschikking
25 maart 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën, betreffende een belastingbeschikking.
Cassatie over de belastingheffing van schadevergoeding na arbeidsongeval
25 maart 2022
Hoge Raad oordeelt over belastingheffing van schadevergoeding na arbeidsongeval; vernietigt eerdere uitspraak en verwijst naar Gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Cassatieberoep erfgenamen tegen Staatssecretaris van Financiën inzake inkomstenbelasting en belastingrente
18 maart 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van erfgenamen van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën over inkomstenbelasting en belastingrente.
Parkeerbelasting en gedeeltelijk parkeren op verboden plaats
11 maart 2022
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in een zaak over parkeerbelasting voor een voertuig dat gedeeltelijk op een verboden plaats stond.
Cassatie tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting gemeente Delft
11 maart 2022
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake naheffingsaanslag parkeerbelasting gemeente Delft, maar bepaalt dat kosten en griffierecht vergoed moeten worden aan belanghebbende.
Cassatie over prijsgeven van pensioenverplichting en na-indexatie in loonbelasting
11 maart 2022
Hoge Raad oordeelt over prijsgeven van pensioenverplichting en na-indexatie in loonbelasting; vernietigt uitspraak Hof en verwijst naar Gerechtshof Amsterdam.
Cassatie over naheffingsaanslag parkeerbelasting en de verplichting tot aangifte na maximale parkeerduur
11 maart 2022
Hoge Raad oordeelt dat belanghebbende niet verplicht was om parkeerbelasting te voldoen na maximale parkeerduur, omdat hij voor het eerste uur had betaald. Naheffingsaanslag niet mogelijk. Beroep in cassatie gegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake onroerendezaakbelasting en Wet waardering onroerende zaken
25 februari 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond inzake onroerendezaakbelasting en Wet waardering onroerende zaken, uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigd.
Cassatie over de kwalificatie van managementovereenkomsten als arbeidsovereenkomsten en de premieplicht werknemersverzekeringen
18 februari 2022
Hoge Raad oordeelt dat managementovereenkomsten als arbeidsovereenkomsten moeten worden gekwalificeerd, met gevolgen voor premieplicht werknemersverzekeringen. Vernietiging van de uitspraak van het Hof en verwijzing naar Gerechtshof 's-Hertogenbosch.
Cassatie over niet-ontvankelijkheid bezwaar gemeentelijke heffingen en herstelmogelijkheid
18 februari 2022
Hoge Raad oordeelt dat bezwaar tegen gemeentelijke heffingen niet-ontvankelijk was, maar dat heffingsambtenaar verplicht was om herstelmogelijkheid te bieden. Cassatie gegrond verklaard.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake inkomstenbelasting
11 februari 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën, betreffende inkomstenbelasting 2015.
Ontvankelijkheid beroep in cassatie inzake griffierecht en betalingsonmacht
11 februari 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet tijdige betaling van griffierecht en onvoldoende onderbouwing van betalingsonmacht.
Cassatie over omzetting stakingswinst in lijfrente en de gevolgen voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
4 februari 2022
Hoge Raad oordeelt dat de premie voor stakingslijfrente niet in mindering komt op het bijdrage-inkomen voor de Zvw. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake informatiebeschikking
28 januari 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over informatiebeschikking. Geen veroordeling in proceskosten.
Cassatie over pseudo-eindheffing hoog loon bij toekenning aandelen aan werknemers door concernvennootschap
14 januari 2022
Hoge Raad oordeelt dat [X] B.V. inhoudingsplichtig is voor loonheffing over aandelen toekenning aan managers door concernvennootschap. Cassatieberoep ongegrond verklaard.
Cassatieberoep tegen navorderingsaanslag inkomstenbelasting en heffingsrente
14 januari 2022
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën, betreffende navorderingsaanslag inkomstenbelasting.
Cassatie over de kwalificatie van de Beverwijkse Bazaar als vermakelijkheid in het kader van de vermakelijkhedenretributie
24 december 2021
Hoge Raad bevestigt dat de Beverwijkse Bazaar niet als vermakelijkheid kan worden gekwalificeerd voor de vermakelijkhedenretributie, beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak over vermakelijkhedenretributie door gemeente Beverwijk
24 december 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over vermakelijkhedenretributie door gemeente Beverwijk, en veroordeelt het Dagelijks Bestuur van Cocensus in proceskosten.
Cassatie over de vermogensrendementsheffing in box 3 en de strijdigheid met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens
24 december 2021
Hoge Raad oordeelt dat de vermogensrendementsheffing in box 3 voor 2017 en 2018 in strijd is met het EVRM. Aanslagen worden verminderd tot € 5.260 en € 2.697.
Cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaard in belastingzaak
24 december 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in belastingzaak van [X] B.V. tegen Staatssecretaris van Financiën, zonder verdere motivering.
Emigratie en arbeidsinkomen: de impact op de arbeidskorting in de inkomstenbelasting
17 december 2021
De Hoge Raad oordeelt dat het arbeidsinkomen van een emigrant niet op wereldinkomen gebaseerd hoeft te zijn voor de arbeidskorting. Het beroep in cassatie van de Staatssecretaris van Financiën wordt ongegrond verklaard.
Cassatie inzake inkomstenbelasting en correctie van aftrekposten na controle aangifte met betrekking tot project 1043 en databank FSV
10 december 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake inkomstenbelasting en correctie van aftrekposten na controle aangifte, met betrekking tot project 1043 en databank FSV.
Wettelijke rente over de proceskostenvergoeding in bestuursrechtelijke en belastingrechtelijke context
3 december 2021
Hoge Raad oordeelt dat wettelijke rente over proceskostenvergoeding moet worden vergoed vanaf vier weken na uitspraak Hof. Cassatie gegrond verklaard en kosten vastgesteld op € 748.
Wettelijke rente over de proceskostenvergoeding in cassatie
3 december 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie gegrond en vernietigt uitspraak van het Hof over wettelijke rente proceskostenvergoeding. Gemeente en Minister moeten vergoeden.
Cassatie over overdrachtsbelasting en netwerkvrijstelling voor warmte-koude-opslaginstallaties
3 december 2021
Hoge Raad oordeelt dat de netwerkvrijstelling voor overdrachtsbelasting van toepassing is op warmte-koude-opslaginstallaties. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake onroerendezaakbelastingen
26 november 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie gegrond en vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof, bevestigt de uitspraak van de Rechtbank inzake onroerendezaakbelastingen.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam over rioolheffing gemeente Bergen
26 november 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over rioolheffing gemeente Bergen, waarbij klachten van belanghebbende niet leiden tot vernietiging van eerdere uitspraken.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam niet-ontvankelijk verklaard
26 november 2021
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk op 26 november 2021, zonder verdere motivering.
Schending van artikel 1 EP EVRM bij nieuwe wettelijke regeling en de fair-balance toets in belastingzaken
19 november 2021
Hoge Raad oordeelt dat het expireren van tax-holidayregelingen niet in strijd is met artikel 1 EP EVRM; belanghebbende maakt geen buitensporige last aannemelijk.
Rente eigenwoningschuld en de verplichting tot gegevensverstrekking in de aangifte inkomstenbelasting
19 november 2021
De Hoge Raad oordeelt dat de rente van een lening bij de vader van de belanghebbende niet aftrekbaar is, omdat zij niet tijdig de vereiste gegevens in haar aangifte heeft vermeld. Het beroep in cassatie wordt ongegrond verklaard.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie wegens niet-betaling griffierecht
19 november 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet-betaling van griffierecht. Belanghebbende heeft geen gebruikgemaakt van de geboden gelegenheid om te reageren op het niet tijdig betalen.
Cassatie tegen uitspraak belastingaanslagen vastgoedbelasting 2016
12 november 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond inzake vastgoedbelasting 2016. Klachten van belanghebbende niet gegrond. Proceskosten niet toegewezen.
Cassatie tegen naheffingsaanslagen loonheffingen en heffingsrente door [X] B.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën
12 november 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] B.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën over naheffingsaanslagen loonheffingen.
Cassatie tegen naheffingsaanslagen loonheffingen en heffingsrente
12 november 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] B.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën over naheffingsaanslagen loonheffingen.
Cassatie tegen naheffingsaanslagen loonheffingen en heffingsrente
12 november 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] B.V. tegen de Staatssecretaris van Financiën over naheffingsaanslagen loonheffingen.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie inzake griffierecht
5 november 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën niet-ontvankelijk wegens het niet voldoen aan het griffierecht.
Vertrouwensbeginsel en onjuiste informatie op de website van de Belastingdienst inzake revisierente bij afkoop lijfrente
5 november 2021
Hoge Raad bevestigt het vertrouwensbeginsel en oordeelt dat belanghebbende geen revisierente verschuldigd is bij afkoop lijfrente, gebaseerd op onjuiste informatie van de Belastingdienst.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake kosten van vervolging
5 november 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van Vennootschap onder firma [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën, betreffende kosten van vervolging.
Cassatie over de uitleg van artikel 5.4, lid 3, aanhef en letter a, van de Wet IB 2001 in relatie tot vruchtgebruik en bloot eigendom
22 oktober 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in een zaak over de uitleg van artikel 5.4, lid 3, aanhef en letter a, van de Wet IB 2001 met betrekking tot vruchtgebruik en bloot eigendom.
Ontvankelijkheid beroep in cassatie inzake griffierecht en betalingsonmacht
22 oktober 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende niet-ontvankelijk wegens niet-betaling van griffierecht en onvoldoende onderbouwing van betalingsonmacht.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake voorlopige aanslag inkomstenbelasting
22 oktober 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak van [X] tegen Staatssecretaris van Financiën over voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2015.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie wegens niet-betaling griffierecht
22 oktober 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet-betaling griffierecht. Belanghebbende heeft geen gebruik gemaakt van de gelegenheid om te reageren op de niet-betaling.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake rioolheffing gemeente Midden-Groningen
15 oktober 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake rioolheffing gemeente Midden-Groningen; middelen leiden niet tot vernietiging uitspraak Gerechtshof.
Aftrek hypotheekrente gezamenlijke eigen woning in België en de gevolgen voor buitenlandse belastingplichtigen
8 oktober 2021
Hoge Raad oordeelt dat negatieve inkomsten uit eigen woning in België geen gemeenschappelijk inkomensbestanddeel zijn voor buitenlandse belastingplichtigen. Beroep in cassatie ongegrond verklaard.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake navorderingsaanslagen inkomstenbelasting
8 oktober 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in zaak over navorderingsaanslagen inkomstenbelasting, uitspraak Gerechtshof Den Haag blijft in stand.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake navorderingsaanslagen inkomstenbelasting
8 oktober 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond inzake navorderingsaanslagen inkomstenbelasting voor jaren 2011 en 2012, zonder motivering van het oordeel.
Terugwerkende kracht van wijzigingen in sectorindeling voor werknemersverzekeringen en de gerechtvaardigde verwachtingen van werkgevers
24 september 2021
Hoge Raad oordeelt over terugwerkende kracht van sectorindeling voor werknemersverzekeringen en gerechtvaardigde verwachtingen van werkgevers. De uitspraak van het Hof werd vernietigd en de zaak werd terugverwezen.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake proceskostenveroordeling
24 september 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Huizen, betreffende proceskostenveroordeling.
Cassatie tegen informatiebeschikking door de gemeente Huizen
24 september 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Huizen, betreffende een informatiebeschikking.
Cassatie tegen informatiebeschikking door de gemeente Huizen
24 september 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] tegen het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Huizen, betreffende een informatiebeschikking.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie tegen bestuursrechtelijke uitspraak
24 september 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] tegen de Raad van Bestuur van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen niet-ontvankelijk, omdat er geen wettelijke basis is voor cassatie tegen de uitspraak van de Rechtbank.
Niet-ontvankelijkheid van het cassatieberoep in belastingzaken
17 september 2021
De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] tegen het COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS van de GEMEENTE MONTFERLAND niet-ontvankelijk op 17 september 2021.
Niet-ontvankelijkheid van het cassatieberoep in belastingzaak
17 september 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in belastingzaak van [X] tegen het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, uitspraak op 17 september 2021.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake inkomstenbelasting 2016
16 juli 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake aanslag inkomstenbelasting 2016. Klachten van belanghebbende niet gegrond. Proceskosten niet toegewezen.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie wegens niet-betaling griffierecht
9 juli 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet-betaling van griffierecht. Belanghebbende heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op het griffiebericht.
Immuniteit van de Centrale Bank van Suriname in het kader van inbeslagneming van geldbedragen
6 juli 2021
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank die de inbeslagneming van 19,5 miljoen euro in strijd met de immuniteit van de Centrale Bank van Suriname verklaarde. De zaak wordt verwezen naar het gerechtshof Amsterdam voor herbehandeling.
Niet-ontvankelijkheid van het cassatieberoep tegen de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep inzake de Algemene Ouderdomswet
2 juli 2021
De Hoge Raad verklaart het cassatieberoep van [X] niet-ontvankelijk wegens het niet slagen van de klachten over de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Cassatie over informatiebeschikkingen en de omkering van de bewijslast in belastingzaken
11 juni 2021
Cassatie over informatiebeschikkingen en omkering van bewijslast in belastingzaken; Hoge Raad bevestigt uitspraak Rechtbank en vernietigt uitspraak Hof.
Ontvankelijkheid van beroep in cassatie wegens niet volledig betaald griffierecht
11 juni 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet volledig betaald griffierecht. Belanghebbende heeft niet voldaan aan de betalingsverplichting binnen de gestelde termijn.
Ontvankelijkheid van beroep in cassatie wegens niet volledig betaald griffierecht
11 juni 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens niet volledig betaald griffierecht. Belanghebbende had niet binnen de termijn voldaan aan de betalingsverplichting.
Cassatie over informatiebeschikkingen in belastingzaken
11 juni 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende ongegrond en dat van de Staatssecretaris gegrond, bevestigt uitspraak Rechtbank en stelt termijn voor informatiebeschikking.
Overdrachtsbelasting en gezamenlijke verkrijging tussen samenwoners
11 juni 2021
De Hoge Raad oordeelt dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor gezamenlijke verkrijging ook geldt voor economische eigendom. De uitspraak van het Hof wordt vernietigd en de zaak wordt verwezen voor verdere behandeling.
Cassatie over de heffing van forensenbelasting en het gelijkheidsbeginsel in de gemeente Ommen
4 juni 2021
Hoge Raad oordeelt over de heffing van forensenbelasting door gemeente Ommen en bevestigt dat de aanslag in strijd met het gelijkheidsbeginsel was. De uitspraak van het Hof wordt vernietigd, maar die van de Rechtbank blijft staan.
Cassatie tegen naheffingsaanslag parkeerbelasting door gemeente Heerenveen
28 mei 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van de gemeente Heerenveen ongegrond en veroordeelt het College in de proceskosten van de belanghebbende, vastgesteld op € 1.068.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake proceskostenveroordeling
28 mei 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen ongegrond en veroordeelt hen in de proceskosten van belanghebbende, vastgesteld op € 1.068.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake proceskostenveroordeling
28 mei 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerenveen ongegrond en veroordeelt hen in de proceskosten van belanghebbende.
Cassatie tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Algemene Kinderbijslagwet
23 april 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] tegen de SVB ongegrond; klachten leiden niet tot vernietiging van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Cassatie over digitale zittingen en procesrecht in belastingzaken tijdens COVID-19
9 april 2021
Hoge Raad oordeelt over digitale zittingen en schending van procesrecht in belastingzaken tijdens COVID-19; vernietigt uitspraak Hof en verwijst zaak terug.
Niet-ontvankelijkheid van het beroep in cassatie wegens niet tijdige betaling van griffierecht
9 april 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende niet-ontvankelijk wegens niet tijdige betaling van griffierecht. Het griffierecht van € 131 wordt teruggegeven aan belanghebbende.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof over informatiebeschikking in belastingzaak
26 maart 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende ongegrond en geeft een termijn van vier weken om te voldoen aan de informatiebeschikking.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof over informatiebeschikking in belastingzaak
26 maart 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond in belastingzaak over informatiebeschikking; belanghebbende krijgt vier weken om te voldoen aan de beschikking.
Cassatieberoep tegen uitspraak Gerechtshof Amsterdam inzake inkomstenbelasting 2016
12 maart 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk in de zaak van [X] tegen de Staatssecretaris van Financiën over de aanslag inkomstenbelasting 2016.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van beroep in cassatie tegen uitspraak Centrale Raad van Beroep inzake Sectorale Arbeidsvoorwaarden Waterschappen
12 maart 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van [X] te [Z] niet-ontvankelijk wegens gebrek aan wettelijke basis voor cassatie tegen uitspraken van de Centrale Raad van Beroep.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake afvalstoffenheffing
26 februari 2021
Hoge Raad verklaart beroep in cassatie ongegrond inzake afvalstoffenheffing door gemeente Schiermonnikoog; kosten van belanghebbende vastgesteld op € 1.068.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over geheven leges
15 januari 2021
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van belanghebbende [X] te [Z] tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over geheven leges.
Cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake informatiebeschikking
8 januari 2021
Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie ongegrond in de zaak van [X] V.O.F. tegen de Staatssecretaris van Financiën, betreffende een informatiebeschikking.
Beoordeling van de strafbaarheid van het bezit van een aardappelschilmes in het licht van de APV Amsterdam en de Wet Wapens en Munitie
15 december 2020
De Hoge Raad vernietigt de strafbaarheid van het bezit van een aardappelschilmes op basis van de APV Amsterdam, oordelend dat het mes niet onder de Wet Wapens en Munitie valt en dat de APV niet van toepassing is.
Cassatie over hasjtransporten vanuit Marokko naar België en Nederland met falende bewijsklachten
1 december 2020
Cassatieberoep verworpen inzake hasjtransporten vanuit Marokko; falende bewijsklachten. Hoge Raad oordeelt dat klachten niet leiden tot vernietiging van de uitspraak.
Profijtontneming en verdeling van opbrengsten uit hasjtransporten in cassatie
1 december 2020
Hoge Raad verwerpt het beroep in cassatie inzake profijtontneming uit hasjtransporten. Klachten over de uitspraak van het hof leiden niet tot vernietiging.
Hawalah-bankieren en de kwalificatie van betaaldienstverlening zonder vergunning
10 november 2020
Hoge Raad oordeelt over hawala-bankieren en de kwalificatie van betaaldienstverlening zonder vergunning. De redelijke termijn is overschreden, wat leidt tot vermindering van de gevangenisstraf van 15 naar 14 maanden.
Cassatie over medeplegen gewoontewitwassen en deelname aan een criminele organisatie met betrekking tot hawala-bankieren
10 november 2020
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof enkel wat betreft de duur van de gevangenisstraf, vermindert deze van dertien naar twaalf maanden wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Herziening van de strafzaak inzake de Rosmalense flatmoord met betrekking tot nieuwe deskundigenrapportages en mededelingen van de huisarts
13 oktober 2020
De Hoge Raad verklaart de aanvraag tot herziening gegrond in de zaak van de Rosmalense flatmoord en verwijst deze naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor herbehandeling.
Cassatie over opzettelijk niet voldoen aan ambtelijk bevel in veiligheidsrisicogebied
6 oktober 2020
Hoge Raad bevestigt dat niet voldoen aan ambtelijk bevel in veiligheidsrisicogebied terecht is bewezen verklaard, en verwerpt het cassatiemiddel van de verdachte.
Cassatie over seksueel binnendringen van een vrouw in staat van lichamelijke onmacht na alcoholconsumptie
22 september 2020
Hoge Raad oordeelt over seksueel binnendringen van een vrouw in onmacht door alcohol. Bewijsklachten afgewezen, onttrekking iPhone onterecht. Gevangenisstraf verlaagd van 18 naar 17 maanden.
Beroep in cassatie tegen beschikking van de rechtbank Overijssel inzake klaagschrift ex art. 552a Sv met betrekking tot uitlevering en economische delicten
15 september 2020
Cassatie tegen beschikking rechtbank Overijssel inzake klaagschrift over uitlevering en economische delicten. Hoge Raad vernietigt beschikking en verwijst terug.
Culpoze milieuverontreiniging door asbestverwijderingsbedrijf in Nuenen
8 september 2020
Hoge Raad bevestigt dat asbestverwijderingsbedrijf gevaar voor de openbare gezondheid heeft veroorzaakt door ondeskundige werkzaamheden, ondanks dat grenswaarde niet werd overschreden. Geldboete verlaagd van € 100.000 naar € 97.500.
Beoordeling van kinderpornografie in relatie tot seksuele gedragingen van de verdachte met zijn kinderen
1 september 2020
Hoge Raad bevestigt dat foto's van verdachte met zijn kinderen, ondanks dat de kinderen niet naakt zijn, als kinderpornografie kunnen worden gekwalificeerd. Beroep verworpen.
Vernietiging van de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel na veroordeling voor hennepgerelateerde misdrijven
7 juli 2020
Hoge Raad vernietigt uitspraak gerechtshof Amsterdam over ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel wegens hennepgerelateerde misdrijven, omdat de wettelijke voorwaarden niet zijn nageleefd.
Vernietiging van de uitspraak van het gerechtshof Amsterdam inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel na veroordeling voor Opiumwet en artikel 310 Sr
7 juli 2020
Hoge Raad vernietigt uitspraak gerechtshof Amsterdam over ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel; toepassing artikel 36e lid 3 Sr onterecht.
Cassatie over opzettelijk aanwezig hebben van hennep en hasjiesj en de kwalificatie als misdrijf of overtreding
7 juli 2020
Hoge Raad oordeelt over de kwalificatie van het aanwezig hebben van hennep en hasjiesj. Vergissing hof over misdrijf of overtreding leidt niet tot cassatie. Beroep verworpen.
Cassatie over executieverjaring van voorwaardelijke straf bij overtredingen van de Wegenverkeerswet
30 juni 2020
Hoge Raad oordeelt over executieverjaring van voorwaardelijke straf bij verkeersdelicten. Termijn begint na rechterlijke uitspraak, niet bij oplegging. Cassatie verworpen.
Cassatie over opzetheling van een motor en overschrijding van de redelijke termijn in de strafprocedure
30 juni 2020
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof enkel wat betreft de duur van de gevangenisstraf, deze wordt verminderd van drie maanden naar twee maanden en drie weken vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Cassatie over medeplegen van diefstal met braak en de toepassing van vervangende hechtenis
30 juni 2020
Hoge Raad vernietigt gedeeltelijk de uitspraak van het hof en vermindert de gevangenisstraf wegens overschrijding van de redelijke termijn. Vervangende hechtenis wordt omgezet naar gijzeling.
Cassatie over medeplegen van diefstal en opzetheling met betrekking tot de redelijke termijn in de cassatiefase
30 juni 2020
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof en vermindert de gevangenisstraf wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatie. Vervangende hechtenis wordt omgezet naar gijzeling.
Herziening van een vonnis inzake medeplegen van hennep, diefstal en witwassen
30 juni 2020
Hoge Raad wijst aanvraag tot herziening af inzake medeplegen van hennep, diefstal en witwassen. Aanvrager kon niet aantonen dat OM niet-ontvankelijk zou zijn geweest.
Poging doodslag op baby door schudden (shaken baby syndroom) en de bewijsvoering van forensisch medisch rapport
23 juni 2020
De Hoge Raad bevestigt de verwerping van het verweer dat het forensisch rapport niet als bewijs mag worden gebruikt in de zaak van poging doodslag op een baby door schudden, en oordeelt dat de combinatie van letsels niet kan worden verklaard door genetische afwijkingen.
Oordeel over overschrijding van de redelijke termijn in strafzaak met uitkeringsfraude en valsheid in geschrift
23 juni 2020
Hoge Raad oordeelt dat de redelijke termijn in de strafzaak van de verdachte is overschreden en verwerpt het beroep. De zaak betreft uitkeringsfraude en valsheid in geschrift.
Cassatie over gekwalificeerde doodslag, vrijheidsberoving en verkrachting met betrekking tot onrechtmatig politieoptreden en gevolgen voor strafmaat
23 juni 2020
Hoge Raad oordeelt over onrechtmatig politieoptreden en vermindert gevangenisstraf van 28 jaar met 4 maanden in zaak van gekwalificeerde doodslag, vrijheidsberoving en verkrachting.
Cassatie over ne bis in idem-beginsel en gebiedsverbod in strafrechtelijke vervolging
23 juni 2020
Hoge Raad oordeelt over ne bis in idem-beginsel in cassatie betreffende gebiedsverbod. Vervolging verdachte niet in strijd met goede procesorde. Zaak terugverwezen naar hof.
Cassatie over openlijke geweldpleging en de motiveringsplicht van de rechter bij anonieme verklaringen
9 juni 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie over openlijke geweldpleging; hof gebruikte geen anonieme verklaring voor bewijs, identiteit centralist kon worden achterhaald.
Cassatie over gewoontewitwassen en redelijke termijn in strafzaak
9 juni 2020
Hoge Raad vernietigt gevangenisstraf wegens overschrijding redelijke termijn in cassatie over gewoontewitwassen. Gevangenisstraf verminderd van 4 naar 3 jaar en 7 maanden.
Cassatie over de behandeling van vorderingen van benadeelde partijen in een strafzaak met betrekking tot een gewelddadige woningoverval
2 juni 2020
Hoge Raad bevestigt dat behandeling van vorderingen van benadeelde partijen in een strafzaak een onevenredige belasting kan opleveren, maar vernietigt toepassing van vervangende hechtenis.
Cassatie over overschrijding redelijke termijn en schadevergoedingsmaatregel in strafzaak
2 juni 2020
Hoge Raad oordeelt over overschrijding redelijke termijn in hoger beroep en vermindert gevangenisstraf van 48 naar 44 maanden. Schadevergoedingsmaatregel met vervangende hechtenis vernietigd, gijzeling toegestaan.
Cassatie over verduistering en overschrijding redelijke termijn in hoger beroep
26 mei 2020
Hoge Raad vernietigt uitspraak hof wegens niet beslissen op beroep overschrijding redelijke termijn en past gijzeling toe in plaats van vervangende hechtenis.
Cassatie over overschrijding van de redelijke termijn in hoger beroep bij diefstal
26 mei 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie wegens overschrijding redelijke termijn in hoger beroep bij diefstal. Geen rechtsgevolg aan overschrijding, gevangenisstraf van 2 maanden blijft staan.
Beslag op sieraden onder ex-partner van klaagster t.z.v. verdenking van witwassen en voorhanden hebben van wapens
19 mei 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Oost-Brabant over beslag op sieraden van ex-partner klaagster, wegens onvoldoende onderzoek naar grondslag beslaglegging.
Herziening van veroordeling wegens verspreiding van kinderporno na schending van procesrechten
21 april 2020
Hoge Raad verklaart aanvraag tot herziening gegrond wegens schending van procesrechten bij veroordeling voor kinderporno. Zaak wordt verwezen naar gerechtshof Amsterdam voor herbehandeling.
Vernietiging van beslag op auto in het kader van strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrift en/of oplichting
21 april 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank Amsterdam over beslag op auto in strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrift en/of oplichting. De rechtbank oordeelde onjuist over het belang van strafvordering.
Rijden onder invloed van alcohol en zonder rijbewijs met betrekking tot strafmotivering en redelijke termijn in cassatie
14 april 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen veroordeling voor rijden onder invloed en zonder rijbewijs. Overschrijding redelijke termijn gegrond, maar zonder rechtsgevolg. Arrest op 14 april 2020.
Betekening van oproeping in hoger beroep in een strafzaak met betrekking tot diefstal met geweld in Curaçao
14 april 2020
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof en verklaart de betekening van de oproeping voor de terechtzitting in hoger beroep nietig, omdat deze niet rechtsgeldig was.
Cassatie over smaad door anonieme beschuldigingen aan werkgevers van aangevers
7 april 2020
Hoge Raad vernietigt arrest van hof over smaad door anonieme beschuldigingen aan werkgevers. Onvoldoende bewijs dat verdachte met brieven ruchtbaarheid wilde geven aan beschuldigingen.
Cassatie over de eis van contra-expertise bij bloedonderzoek onder invloed van alcohol
7 april 2020
Hoge Raad bevestigt dat de eis van drie laboratoria voor contra-expertise geen strikte waarborg is bij bloedonderzoek onder invloed van alcohol. Cassatie verworpen.
Bedreiging van vader met misdrijf tegen het leven gericht via Facebookbericht
31 maart 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen arrest van het hof over bedreiging van vader met de dood via Facebookbericht. Klachten leiden niet tot vernietiging van de uitspraak.
Herstelarrest inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel met betrekking tot betalingsverplichting
31 maart 2020
Herstelarrest van de Hoge Raad over de hoogte van de betalingsverplichting ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, vastgesteld op € 30.580.
Cassatie over beslag op auto in verband met verdenking van drugshandel en douanebeslag
17 maart 2020
Cassatie over beslag op auto in drugshandelzaak; klager niet-ontvankelijk in beroep tegen strafvorderlijk beslag, maar Hoge Raad vernietigt beschikking voor overige.
Bevoegdheid politieagent tot voorhanden hebben van vuurwapen en munitie na schorsing
17 maart 2020
De Hoge Raad oordeelt dat een politieagent, na schorsing van zijn functie, niet bevoegd is om een vuurwapen en munitie voorhanden te hebben. Het beroep van de verdachte wordt verworpen.
Vernietiging van beschikking inzake beslag ex art. 94 Sv op geldbedrag in verband met verdenking van witwassen
17 maart 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking van Rechtbank Amsterdam inzake beslag op geldbedrag, oordeelt dat onjuiste maatstaf is toegepast bij beoordeling van klaagschrift.
Cassatie over bewezenverklaring van medeplegen van vrijheidsberoving, poging tot afpersing en mishandeling in mensenhandelzaak
17 maart 2020
Hoge Raad vernietigt uitspraak hof over bewezenverklaring van vrijheidsberoving, poging tot afpersing en mishandeling; zaak wordt terugverwezen voor herbehandeling.
Cassatieberoep tegen arrest van het gerechtshof ’s-Hertogenbosch inzake mensenhandel gepleegd door verenigde personen
17 maart 2020
Cassatieberoep verworpen door de Hoge Raad inzake mensenhandel, gepleegd door verenigde personen. Klachten over de uitspraak van het hof leiden niet tot vernietiging.
Medeplegen van opzettelijk iemand wederrechtelijk van de vrijheid beroven en mensenhandel met overschrijding van de redelijke termijn
17 maart 2020
Hoge Raad vernietigt de strafoplegging wegens onvoldoende motivatie over de overschrijding van de redelijke termijn en verwijst de zaak terug naar het hof.
Beslag op mobiele telefoon in het kader van witwasverdenking en de status van de beslagene
17 maart 2020
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank die het klaagschrift van de klager ongegrond verklaarde, omdat de klager niet als beslagene kon worden aangemerkt. De zaak wordt terugverwezen naar de rechtbank voor herbehandeling.
Verlaten van de plaats van een verkeersongeval en hulpeloze toestand
10 maart 2020
Hoge Raad bevestigt dat de verdachte de bromfietser in hulpeloze toestand heeft achtergelaten na een ongeval, ondanks aanwezigheid van omstanders. Verwerping van het cassatiemiddel.
Cassatie over medewerking aan ademonderzoek en de toereikendheid van vordering door opsporingsambtenaar
10 maart 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte die weigerde medewerking te verlenen aan ademonderzoek. De vordering van de opsporingsambtenaar was toereikend volgens de Hoge Raad.
Cassatie in het belang der wet over de mogelijkheid van hoger beroep bij niet-naleving van algemene voorwaarden van voorwaardelijke straffen na invoering van de Wet USB
6 maart 2020
Hoge Raad bevestigt dat hoger beroep mogelijk is tegen afwijzing van tenuitvoerlegging voorwaardelijke straf bij niet-naleving algemene voorwaarden, ondanks Wet USB.
Medeplegen van Opiumwet-delicten en deelneming aan een criminele organisatie met betrekking tot vordering tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde straf
3 maart 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen hofuitspraak over vordering tot tenuitvoerlegging van voorwaardelijk opgelegde straf wegens Opiumwet-delicten en criminele organisatie.
Cassatie over witwassen, oplichting en valsheid in geschrift met betrekking tot hypotheekaanvraag
3 maart 2020
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof enkel wat betreft de duur van de gevangenisstraf in een zaak van witwassen, oplichting en valsheid in geschrift.
Cassatie over bewijsuitsluiting van camerabeelden in verkeerszaak onder invloed van alcohol
3 maart 2020
Hoge Raad oordeelt over bewijsuitsluiting van camerabeelden in verkeerszaak onder invloed van alcohol. Veroordeling tot 23 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.
Vernietiging en terugwijzing van ontnemingsvordering wegens onjuiste rechtsopvatting over niet-fiscaal verantwoorde verdiensten uit privéhandel in auto’s
3 maart 2020
Hoge Raad vernietigt uitspraak hof over ontnemingsvordering; onjuiste rechtsopvatting over niet-fiscaal verantwoorde verdiensten uit privéhandel in auto’s.
Cassatie over disproportionaliteit van conservatoir beslag op vermogensbestanddelen in strafzaak
18 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over disproportionaliteit van beslag op vermogensbestanddelen in strafzaak en wijst zaak terug voor herbehandeling.
Eendaadse samenloop van witwassen en het verbergen van geldbedrag in terrarium met krokodillen
18 februari 2020
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte in een zaak van eendaadse samenloop van witwassen, waarbij € 201.000 werd verborgen in koffers in een terrarium met krokodillen.
Verkeersongeval met dodelijke afloop en het verlaten van de plaats van het ongeval
11 februari 2020
De Hoge Raad oordeelt dat de verdachte de plaats van het ongeval heeft verlaten zonder haar identiteit kenbaar te maken, wat in strijd is met de Wegenverkeerswet 1994. Het cassatieberoep wordt verworpen.
Cassatie over teruggave van inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh
4 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over teruggave inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh en wijst zaak terug voor herbehandeling.
Cassatie over teruggave van inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh
4 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking van rechtbank over teruggave inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh en verwijst terug naar rechtbank voor nieuwe behandeling.
Cassatie over teruggave van inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh
4 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over teruggave inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh en wijst terug naar rechtbank voor herbehandeling.
Cassatie over teruggave van inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh
4 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over teruggave inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh en verwijst terug naar rechtbank.
Cassatie over teruggave van inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh
4 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over teruggave inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh en wijst zaak terug voor herbehandeling.
Cassatie over teruggave van inbeslaggenomen goederen in strafzaak OMG Caloh Wagoh
4 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over teruggave inbeslaggenomen goederen in strafzaak OMG Caloh Wagoh en verwijst terug naar rechtbank voor herbehandeling.
Cassatie over teruggave van inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh
4 februari 2020
Hoge Raad vernietigt beschikking rechtbank over teruggave inbeslaggenomen gegevensdragers in strafzaak OMG Caloh Wagoh en wijst zaak terug voor herbehandeling.
Medeplegen poging tot woninginbraak en diefstal bij oudere slachtoffers in Hengelo
4 februari 2020
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen veroordeling voor medeplegen van woninginbraken bij ouderen in Hengelo, oordelend dat er sprake was van nauwe samenwerking.
Vordering tot schorsing van rechterlijk ambtenaar op basis van Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren
31 januari 2020
De Hoge Raad verklaart de procureur-generaal niet-ontvankelijk in zijn vordering tot schorsing van een rechterlijk ambtenaar, gezien het verleende ontslag.
Beoordeling van een aanhoudingsverzoek in het strafrecht met betrekking tot de aanwezigheid van de verdachte
28 januari 2020
Hoge Raad vernietigt de afwijzing van een aanhoudingsverzoek door het Hof, omdat niet is vastgesteld dat de verdachte op de hoogte was van de zitting. De zaak wordt terugverwezen voor herbehandeling.
Toerekening van wederrechtelijk verkregen voordeel bij meerdere daders in het strafrecht
21 januari 2020
Hoge Raad oordeelt over toerekening van wederrechtelijk verkregen voordeel bij meerdere daders en vermindert betalingsverplichting wegens overschrijding redelijke termijn.
Cassatie over (poging tot) gekwalificeerde diefstal en deelneming aan een criminele organisatie met betrekking tot de redelijke termijn van berechting
21 januari 2020
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof en vermindert de gevangenisstraf van 54 naar 48 maanden wegens overschrijding van de redelijke termijn van berechting.
Vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel
14 januari 2020
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof Amsterdam over ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel; verplichting tot betaling aan Staat vastgesteld op € 21.632,13.
Vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit hennepteelt
14 januari 2020
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch over ontneming van voordeel uit hennepteelt, omdat ten onrechte voordeel uit partiële vrijspraak is betrokken.
Medeplegen van betaalpasfraude door skimming en gebruik van valse betaalpassen
17 december 2019
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof en vermindert de gevangenisstraf van de verdachte wegens overschrijding van de redelijke termijn in de cassatiefase.
Cassatie over skimmen en betaalpasfraude met betrekking tot bankpasgegevens
17 december 2019
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Hof en vermindert de gevangenisstraf van de verdachte wegens overschrijding van de redelijke termijn in de cassatiefase.
Poging tot ontucht met misbruik van gezag in medische context
17 december 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van een arts die werd beschuldigd van poging tot ontucht met misbruik van gezag. De zaak betreft een patiënt die tijdens een consult toezeggingen deed aan de arts.
Cassatie over skimming en manipulatie van e.dentifiers in bankshops
17 december 2019
Hoge Raad oordeelt over skimming met gemanipuleerde e.dentifiers; bevestigt dat deze als geautomatiseerd werk kunnen worden aangemerkt en vermindert gevangenisstraf.
Weigering van medewerking aan bloedonderzoek na eenzijdig ongeval en de gevolgen van procedurele fouten
17 december 2019
Hoge Raad oordeelt over weigering bloedonderzoek na eenzijdig ongeval. Procedurele fouten zijn niet voldoende voor verwerping van de zaak. Beroep verworpen.
Medeplegen van bedreiging met terroristisch misdrijf door het bellen van alarmcentrale 112 na aanslagen in Parijs
10 december 2019
Verdachte bedreigt met terroristisch misdrijf door 112 te bellen na aanslagen Parijs. Hoge Raad oordeelt dat geen terroristisch oogmerk vereist is voor veroordeling.
Belediging van moslims in het openbaar door uitlatingen in Eindhoven
3 december 2019
De Hoge Raad verwerpt het beroep van de verdachte die moslims beledigde met de uitlating 'Moslims are terrorists' in Eindhoven, bevestigend dat dit onder groepsbelediging valt.
Herziening van een strafzaak betreffende voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie
3 december 2019
De Hoge Raad wijst de aanvraag tot herziening af, omdat de nieuwe getuigenverklaring geen ernstig vermoeden wekt dat het oordeel van het Hof onjuist is.
Cassatie over ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel uit drugshandel met kennelijke vergissing in verdeling
3 december 2019
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel uit drugshandel en corrigeert kennelijke vergissing in bedrag.
Beleggingsfraude en oplichting door middel van een samenweefsel van verdichtsels in de context van vastgoedobligaties
3 december 2019
Hoge Raad oordeelt over beleggingsfraude en oplichting door verdachte in vastgoedobligaties. Cassatie verworpen, gevangenisstraf verminderd wegens overschrijding redelijke termijn.
Gedeeltelijke vernietiging van een arrest inzake oplichting door een basisschooldirecteur met betrekking tot het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
3 december 2019
Hoge Raad vernietigt arrest Gerechtshof over oplichting door basisschooldirecteur van Ministerie van OCW; zaak wordt terugverwezen voor herbehandeling.
Beleggingsfraude en afwijzing getuigenverzoeken in cassatie
3 december 2019
Hoge Raad vernietigt gedeeltelijk de uitspraak van het Gerechtshof in een zaak van beleggingsfraude en oordeelt dat de afwijzing van getuigenverzoeken niet begrijpelijk was.
Misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht bij seksuele verleiding van een minderjarige
3 december 2019
Hoge Raad bevestigt dat handbalcoach door misbruik van zijn machtspositie een minderjarige heeft bewogen tot ontuchtige handelingen. Cassatie verworpen.
Onvoldoende zorg voor gevaarlijk huisdier leidt tot vernietiging niet-ontvankelijk verklaring hoger beroep
19 november 2019
Hoge Raad vernietigt niet-ontvankelijk verklaring van het Hof in hoger beroep wegens onjuiste rechtsopvatting over einduitspraak en schadevergoedingsmaatregel.
Cassatie over teruggave inbeslaggenomen sieraden en voorwaardelijke ongegrondverklaring klaagschrift
12 november 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking Rechtbank over teruggave inbeslaggenomen sieraden aan klaagster; belang van strafvordering verzet zich niet tegen teruggave.
Witwassen en teruggave van inbeslaggenomen geldbedrag in cassatie
5 november 2019
Cassatie over witwassen en teruggave van inbeslaggenomen geldbedrag van € 37.350,-. Hoge Raad oordeelt dat teruggave is gelast, maar verwerpt het beroep.
Feitelijke aanranding van eerbaarheid en de betekenis van dwingen in het strafrecht
5 november 2019
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over feitelijke aanranding; onvoldoende gemotiveerd dat verdachte het slachtoffer heeft gedwongen tot dulden van ontuchtige handelingen.
Lokaalvredebreuk door overtreding winkelverbod van supermarkt
29 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt dat het binnendringen in een supermarkt na ontvangst van een winkelverbod wederrechtelijk is, tenzij bijzondere omstandigheden dit anders maken. Het winkelverbod kan ook zonder strafbaar feit rechtmatig zijn.
Bepaling van de duur van vervangende hechtenis bij taakstraf in het strafrecht
29 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt dat het Hof verzuimde de duur van de vervangende hechtenis bij een taakstraf vast te stellen en corrigeert dit door de vervangende hechtenis op twintig dagen te bepalen.
Vernietiging van de bewezenverklaring van medeplegen van witwassen en terugwijzing naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
15 oktober 2019
Hoge Raad vernietigt de bewezenverklaring van medeplegen van witwassen en wijst de zaak terug naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor herbehandeling.
Cassatie over valsheid in geschrift en bewijsvoering bij bedrijfsafvalstoffen
8 oktober 2019
Hoge Raad vernietigt gedeeltelijk de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag over valsheid in geschrift en onvoldoende bewijs van opzet bij bedrijfsafvalstoffen.
Cassatie over valsheid in geschrift en bewijsvoering in economische strafzaak
8 oktober 2019
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake valsheid in geschrift en bewijsvoering in economische strafzaak, met terugwijzing voor herbehandeling.
Cassatie over vergunningen voor werkzaamheden met bedrijfsafvalstoffen en schepen
8 oktober 2019
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag enkel wat betreft de hoogte van de geldboete voor het zonder vergunning uitvoeren van werkzaamheden met bedrijfsafvalstoffen.
Profijtontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit hennepteelt in woning met betrekking tot de tweede ruimte
8 oktober 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie in zaak over profijtontneming uit hennepteelt in woning. Verweer over tweede ruimte niet toereikend. Advocaat-Generaal concludeert tot verwerping.
Afdreiging door bedreiging met openbaarmaking van geheim in het strafrecht
8 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt over afdreiging door bedreiging met openbaarmaking van geheim. De verdachte dreigde de echtgenote van een klant in te lichten over diens wens om een prostituee te bezoeken. De Hoge Raad verwerpt het beroep en bevestigt de reikwijdte van 'openbaring' in artikel 318 Sr.
Cassatieberoep tegen arrest van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake schuldwitwassen
1 oktober 2019
Cassatieberoep verworpen inzake schuldwitwassen; verschil in hoogte tussen bewijsoverweging en contante geldstorting. Hoge Raad oordeelt dat het middel niet tot cassatie leidt.
Beoordeling van de noodzaak van beperking van het recht op vrijheid van godsdienst in het kader van de Opiumwet met betrekking tot ayahuasca
1 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt dat invoer van ayahuasca-thee in strijd met de Opiumwet een noodzakelijke beperking vormt van de vrijheid van godsdienst ter bescherming van de volksgezondheid.
Cassatie over medeplegen van diefstal met geweld en eerdere veroordeling in België
1 oktober 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen veroordeling voor diefstal met geweld en eerdere levenslange gevangenisstraf in België. Hof heeft rechtmatig rekening gehouden met eerdere veroordeling.
Cassatie in het belang der wet betreffende de beëindiging van strafzaken en de redelijke termijn
1 oktober 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking van Rechtbank over beëindiging strafzaak; verduidelijkt voorwaarden voor verklaring dat zaak is geëindigd en rol van redelijke termijn.
Cassatie over opzettelijke schending van ambtsgeheim door parlementslid in Curaçao
1 oktober 2019
Hoge Raad oordeelt over schending ambtsgeheim door parlementslid in Curaçao; bevestigt geheimhoudingsplicht als wettelijk voorschrift en verwerpt beroep.
Cassatie tegen afwijzing aanhoudingsverzoek in beslagzaak
17 september 2019
Cassatieberoep tegen afwijzing aanhoudingsverzoek in beslagzaak wegens verdenking van (gewoonte)witwassen. Hoge Raad verwerpt het beroep op 17 september 2019.
Cassatie over BTW-fraude en overschrijding redelijke termijn in strafzaak
10 september 2019
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof en vermindert de gevangenisstraf van 21 naar 19 maanden wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatie.
Cassatie over BTW-fraude en criminele organisatie met betrekking tot fictieve leveringen
10 september 2019
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof en vermindert de gevangenisstraf van de verdachte wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Cassatie over BTW-fraude en overschrijding redelijke termijn in strafzaak
10 september 2019
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof en vermindert de gevangenisstraf van 24 naar 22 maanden wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatie.
Herziening van een strafzaak inzake uitkeringsfraude en valsheid in geschrift
10 september 2019
Hoge Raad wijst aanvraag tot herziening af inzake uitkeringsfraude en valsheid in geschrift, oordelend dat nieuwe getuigenverklaringen geen novum vormen.
Vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam inzake rijden met ongeldig rijbewijs
9 juli 2019
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof Amsterdam over rijden met ongeldig rijbewijs; bewijsvoering onvoldoende dat verdachte wist van ongeldig rijbewijs.
Medeplegen poging tot diefstal uit sportschool en de toepassing van taakstrafverbod bij vordering tot tenuitvoerlegging van voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf
25 juni 2019
Hoge Raad vernietigt de strafoplegging in verband met de vordering tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf, wegens ontoereikende motivering door het Hof.
Cassatie over uitsluiting van bloedonderzoek bij rijden onder invloed
25 juni 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie over uitsluiting van bloedonderzoek bij rijden onder invloed. Uitslag bloedonderzoek kan niet als bewijs worden uitgesloten. De eerdere uitspraak van het Gerechtshof blijft in stand.
Uitleg en toepassing van de Leerplichtwet 1969 in relatie tot inschrijfplicht en vrijstelling
18 juni 2019
De Hoge Raad verwerpt het beroep van de verdachte inzake inschrijfplicht en vrijstelling onder de Leerplichtwet 1969, met bevestiging van eerdere jurisprudentie.
Schending van het aanwezigheidsrecht door gebrek aan vertaling van de appeldagvaarding in een strafzaak
18 juni 2019
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Hof wegens het ontbreken van een Spaanse vertaling van de appeldagvaarding aan de verdachte in Curaçao, wat in strijd is met het aanwezigheidsrecht.
Vernietiging en terugwijzing van beschikking inzake beslag ex art. 94 Sv met betrekking tot belanghebbenden
18 juni 2019
Hoge Raad vernietigt beschikking van Rechtbank Den Haag inzake beslag op auto’s, omdat belanghebbenden niet zijn opgeroepen voor de raadkamerbehandeling.
Partiële vernietiging en terugwijzing in cassatie wegens onbegrijpelijkheid van verbeurdverklaring van inbeslaggenomen voorwerpen in witwaszaak
18 juni 2019
Hoge Raad vernietigt gedeeltelijk de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam over verbeurdverklaring van inbeslaggenomen voorwerpen in een witwaszaak en vermindert de gevangenisstraf.
Cassatie over schuldwitwassen en schade door phishing
11 juni 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie in zaak over schuldwitwassen en schade door phishing. Geen rechtsvragen van belang voor rechtseenheid of rechtsontwikkeling.
Openlijke geweldpleging in portiek van flat; uitleg van 'openlijk' geweld volgens art. 141 Sr
28 mei 2019
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Hof over openlijke geweldpleging in een portiek, oordeelt dat de motivering onvoldoende is en wijst de zaak terug naar het Gerechtshof Den Haag.
Cassatie over opzetheling van een registratietag voor toegang tot appartementencomplex
28 mei 2019
Cassatie over opzetheling van een registratietag voor toegang tot appartementencomplex in Rotterdam. Hoge Raad verwerpt het beroep en bevestigt de bewezenverklaring van de verdachte.
Aanhouding van een anti-zwarte-pietdemonstrant tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda en de rechtmatigheid van de politieoptreden
28 mei 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de aanhouding van een anti-zwarte-pietdemonstrant tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda rechtmatig was, ondanks de discussie over de beperkingen op het demonstratierecht.
Rijden onder invloed door beginnend bestuurder en gevaar op weg veroorzaken door te proberen te ontkomen aan aanhouding
28 mei 2019
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van verdachte wegens rijden onder invloed en gevaar op weg veroorzaken. Redelijke termijn overschreden, maar geen rechtsgevolg.
Cassatie over opzetheling, oplichting en diefstal met braak met betrekking tot overschrijding redelijke termijn
28 mei 2019
Hoge Raad vernietigt de strafoplegging wegens overschrijding van de redelijke termijn en vermindert de gevangenisstraf van vier maanden naar drie maanden en drie weken.
Cassatie over rijden onder invloed en ontzegging van bevoegdheid motorrijtuigen te besturen
28 mei 2019
Cassatieberoep verworpen inzake rijden onder invloed en ontzegging van bevoegdheid. Aanhoudingsverzoek afgewezen. Redelijke termijn overschreden, maar geen rechtsgevolg.
Vernietiging van de bewezenverklaring van rijden met ontzegging van rijbevoegdheid
28 mei 2019
Hoge Raad vernietigt de bewezenverklaring van rijden met ontzegging van rijbevoegdheid en wijst de zaak terug naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden voor herbehandeling.
Vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake rijden met ongeldig rijbewijs
21 mei 2019
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over rijden met ongeldig rijbewijs; onvoldoende bewijs dat verdachte wist van ongeldigverklaring.
Gekwalificeerde doodslag in Limburgs drugsverslaafden circuit met beroving
21 mei 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de bekennende verklaringen van de verdachte betrouwbaar zijn, maar vermindert de gevangenisstraf wegens overschrijding van de redelijke termijn in de cassatiefase.
Cassatie over bedreiging met zware mishandeling en wijziging van de tenlastelegging
14 mei 2019
Cassatie over de wijziging van de tenlastelegging in een zaak van bedreiging met zware mishandeling. De Hoge Raad bevestigt dat de juridische aard van de feiten identiek is en verwerpt het beroep.
Witwassen door gebruik van onjuiste aangiften omzetbelasting in onderneming
14 mei 2019
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over witwassen door gebruik van onjuiste aangiften omzetbelasting en wijst zaak terug voor herbehandeling.
Cassatie over levenslange gevangenisstraf en gebruik van kroongetuigenverklaringen in het Passageproces
23 april 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte in het Passageproces, bevestigt de levenslange gevangenisstraf en oordeelt dat de kroongetuigenverklaringen rechtmatig zijn gebruikt.
Cassatie over levenslange gevangenisstraf en gebruik van kroongetuigenverklaringen in Passageproces
23 april 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte in het Passageproces, bevestigt de levenslange gevangenisstraf en het gebruik van kroongetuigenverklaringen als toelaatbaar.
Cassatie over levenslange gevangenisstraf in Passageproces met betrekking tot kroongetuigen en herbeoordeling
23 april 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte in het Passageproces, oordeelt dat de kroongetuigenovereenkomsten rechtmatig zijn en bevestigt de levenslange gevangenisstraf als niet in strijd met het EVRM.
Cassatie over levenslange gevangenisstraf en gebruik van kroongetuigenverklaringen in Passageproces
23 april 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte in het Passageproces, oordeelt dat de levenslange gevangenisstraf en het gebruik van kroongetuigenverklaringen rechtmatig zijn.
Cassatie over het gebruik van kroongetuigenverklaringen in het Passageproces
23 april 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte in het Passageproces, oordelend dat de afspraken met kroongetuigen toelaatbaar zijn en de klachten niet slagen.
Cassatie over overschrijding redelijke termijn en verjaring in strafzaak van diefstal en vernieling
23 april 2019
Hoge Raad oordeelt over overschrijding redelijke termijn en verjaring in strafzaak van diefstal en vernieling. Gevangenisstraf verminderd vanwege verjaring en overschrijding termijn.
Vernietiging van strafoplegging in verband met onwettige combinatie van straffen
23 april 2019
De Hoge Raad vernietigt de strafoplegging van de verdachte wegens onwettige combinatie van straffen en wijst de zaak terug naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Cassatie over valsheid in geschrift en witwassen met betrekking tot schadevergoeding in buitenlandse valuta
9 april 2019
Hoge Raad oordeelt dat schadevergoeding in buitenlandse valuta mogelijk is; verwerpt cassatie tegen veroordeling tot betaling van £ 120.000,- voor valsheid in geschrift en witwassen.
Medeplegen hennepteelt en diefstal van elektriciteit met betrekking tot verklaringen van medeverdachte
9 april 2019
Cassatieberoep tegen veroordeling voor hennepteelt en diefstal van elektriciteit. Hoge Raad oordeelt dat het Hof onvoldoende gemotiveerd is afgeweken van het verweer over de betrouwbaarheid van verklaringen van de medeverdachte, wat leidt tot vernietiging en terugwijzing.
Profijtontneming en de afweging van kosten bij hennepteelt
9 april 2019
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof over ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel uit hennepteelt, omdat kosten van elektriciteitsverbruik niet in mindering zijn gebracht.
Cassatie over poging moord en overschrijding redelijke termijn in strafzaak
9 april 2019
Hoge Raad vernietigt de strafoplegging in cassatie wegens overschrijding van de redelijke termijn en vermindert de gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden naar 5 jaar en 5 maanden.
Vernietiging van beslag op goederen in het kader van witwassen
2 april 2019
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant inzake beslag op goederen in een witwaszaak en wijst de zaak terug voor herbehandeling.
Verschillende overtredingen van de Opiumwet en deelneming aan een criminele organisatie met betrekking tot hennep
26 maart 2019
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch enkel wat betreft de duur van de gevangenisstraf, en vermindert deze tot veertien maanden en drie weken, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
Cassatie over deelname aan criminele organisatie en overschrijding redelijke termijn in strafzaak
26 maart 2019
Cassatie over deelname aan criminele organisatie en overschrijding van de redelijke termijn in strafzaak; gevangenisstraf verminderd van 27 naar 26 maanden.
Cassatie tegen arrest Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake overtredingen van de Opiumwet en criminele organisatie
26 maart 2019
Cassatieberoep tegen arrest Gerechtshof 's-Hertogenbosch inzake Opiumwet. Hoge Raad oordeelt dat redelijke termijn is overschreden en vermindert taakstraf van 180 naar 171 uren.
Verplichting tot schoolbezoek en overschrijding redelijke termijn in cassatie
19 maart 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van een moeder die niet zorgde dat haar zoon geregeld naar school ging, ondanks overschrijding van de redelijke termijn.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor overtreding van de Leerplichtwet door een minderjarige
19 maart 2019
Cassatieberoep van een 16-jarige jongen wegens overtreding van de Leerplichtwet. De Hoge Raad verwerpt het beroep en constateert overschrijding van de redelijke termijn zonder rechtsgevolg.
Mishandeling van een levensgezel en de juridische kwalificatie daarvan
5 maart 2019
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof inzake de mishandeling van de levensgezel door de verdachte, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor de kwalificatie als levensgezel volgens art. 304 Sr.
Verzoek om geldelijke tegemoetkoming na onttrekking aan het verkeer van een personenauto met gestolen onderdelen
19 februari 2019
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van het Gerechtshof Amsterdam omdat deze niet heeft beslist op het verzoek om geldelijke tegemoetkoming na onttrekking van een auto. De zaak wordt terugverwezen voor herbehandeling.
Strafrechtelijke veroordeling en strafmotivering bij recidive en professionele misdaad
29 januari 2019
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte tegen de strafoplegging van vier maanden gevangenisstraf voor meermalen gepleegde diefstal, waarbij recidive en professionele misdaad zijn betrokken.
Opzetheling van een drone en de kennis van de verdachte over de herkomst van het goed
29 januari 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen veroordeling voor opzetheling van een drone. Verdachte wist dat de drone van misdrijf afkomstig was. Bewijsvoering door het Hof was toereikend gemotiveerd.
Beoordeling van opzetheling van een auto en de rol van de verdachte in de bewijsvoering
29 januari 2019
De Hoge Raad verwerpt het beroep van de verdachte tegen de bewezenverklaring van opzetheling van een gestolen auto, omdat hij geen geloofwaardige ontlastende verklaring heeft gegeven.
Herzieningsverzoek inzake mishandeling en ontvankelijkheid van de aanvraag
22 januari 2019
De Hoge Raad verklaart het herzieningsverzoek van een gewezen verdachte niet-ontvankelijk, omdat het verzoek niet correct was ingediend volgens de wet.
Mishandeling en belediging van een ambtenaar tijdens kaartcontrole in de trein
22 januari 2019
Cassatie over mishandeling en belediging van een ambtenaar tijdens kaartcontrole in de trein. De Hoge Raad bevestigt het gebruik van een schriftelijke vordering tot schadevergoeding als bewijs.
Cassatie over vervaardigen en verspreiden van kinderporno met betrekking tot bestaande beelden
22 januari 2019
Cassatie over vervaardigen en verspreiden van kinderporno. Hoge Raad bevestigt dat enkel kopiëren van bestaande beelden niet gelijkstaat aan vervaardigen. Beroepen van OM en verdachte worden verworpen.
Cassatie over vrijspraak deelname aan terroristische organisatie en de vereisten voor veroordeling op basis van artikel 140a Sr
8 januari 2019
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen vrijspraak van verdachte voor deelname aan terroristische organisatie, oordelend dat niet is bewezen dat de organisatie terroristische misdrijven wilde plegen.
Verjaring van strafvervolging voor ernstige delicten in de Opiumwet
8 januari 2019
Hoge Raad oordeelt dat de verjaring van strafvervolging voor cocaïne-invoer en -aflevering is vervallen, en verklaart de Officier van Justitie niet-ontvankelijk in de vervolging.
Aansprakelijkheid van de Staat voor onrechtmatige rechtspraak en prejudiciële vragen aan het HvJEU
21 december 2018
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van eisers die de Staat aansprakelijk stellen voor onrechtmatige rechtspraak, omdat de Hoge Raad niet verplicht was prejudiciële vragen te stellen aan het HvJ EU.
Cassatie in belang der wet betreffende het recht van slachtoffers op inzage in processtukken bij uitblijven van vervolging
18 december 2018
Hoge Raad oordeelt dat slachtoffers geen recht hebben op inzage in processtukken bij uitblijven van vervolging. De wettelijke regeling biedt voldoende waarborgen voor slachtoffers om hun belangen te behartigen.
Cassatie over medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven en VN-wapenembargo's tijdens Liberiaanse burgeroorlog
18 december 2018
Cassatie over de vraag of de Liberiaanse amnestieregeling de vervolging van Guus K. voor oorlogsmisdrijven in Nederland belemmert. De Hoge Raad oordeelt van niet en bevestigt de verplichting tot vervolging op basis van internationale verdragen.
Verduistering en feitelijk leidinggeven aan overtreding van de Wet toezicht kredietwezen 1992
18 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen veroordeling voor verduistering en overtreding Wet toezicht kredietwezen 1992. Oordeel Hof over 'anders dan door misdrijf' niet onjuist.
Cassatie over witwassen, hennephandel en valsheid in geschrift met betrekking tot grote geldbedragen
18 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen arrest Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake witwassen, hennephandel en valsheid in geschrift. Verdachte verwierf en verhandelde grote geldbedragen, waarvan de herkomst uit misdrijven niet kon worden verhuld.
Vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel met betrekking tot Opiumwetdelicten en witwassen
18 december 2018
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel bij Opiumwetdelicten en wijst zaak terug voor herbehandeling.
Vernietiging van de niet-ontvankelijkverklaring van een klaagschrift inzake beslag ex art. 94 Sv
18 december 2018
Hoge Raad vernietigt de niet-ontvankelijkverklaring van een klaagschrift inzake beslag ex art. 94 Sv en wijst de zaak terug naar de Rechtbank Den Haag voor herbehandeling.
Cassatie over opzettelijke overtreding van vergunningsvoorschrift in milieuzaken
18 december 2018
Cassatie over de opzettelijke overtreding van een vergunningsvoorschrift in milieuzaken, waarbij de Hoge Raad het oordeel van het Hof bevestigt en het beroep verwerpt.
Cassatie over de vraag of de Liberian amnestiewet de vervolging van de verdachte in Nederland kan uitsluiten
18 december 2018
Hoge Raad bevestigt dat de Liberian amnestiewet de vervolging van de verdachte in Nederland niet uitsluit, gezien internationale verplichtingen om oorlogsmisdaden te vervolgen.
Ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in vervolging bij recidive t.z.v. rijden onder invloed
18 december 2018
Hoge Raad bevestigt dat het Openbaar Ministerie ontvankelijk is in vervolging bij recidive t.z.v. rijden onder invloed, ondanks verlies rijbewijs op grond van WVW 1994.
Cassatie in het belang der wet betreffende de voorwaarden voor gevangenneming en gevangenhouding in voorlopige hechtenis
18 december 2018
Hoge Raad oordeelt dat gevangenneming voor een ander feit mogelijk is, maar niet kan worden bevolen als verdachte al in voorlopige hechtenis is. Beschikking van het Hof vernietigd.
Poging zware mishandeling tijdens politieachtervolging met hoge snelheid en remmanoeuvres
18 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen arrest Gerechtshof Amsterdam inzake poging zware mishandeling tijdens politieachtervolging. Vordering tot tenuitvoerlegging in hoger beroep aan de orde, beroep niet-ontvankelijk.
Cassatie over rijden onder invloed en recidiveregeling in het verkeer
18 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen Gerechtshof over rijden onder invloed en recidiveregeling. Ontvankelijkheid OM niet in geding, geen nadere motivering vereist.
Wettelijk niet toegestane combinatie van taakstraf en onvoorwaardelijke gevangenisstraf in strafzaak
11 december 2018
Hoge Raad vernietigt de combinatie van taakstraf en onvoorwaardelijke gevangenisstraf; zaak wordt terugverwezen naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Profijtontneming en ambtshalve opmerking over ontbrekende pleitnota in cassatie
11 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. Geen nadere motivering nodig volgens art. 81 RO.
Wettelijk niet toegestane combinatie van straffen bij veroordeling tot gevangenisstraf en taakstraf
11 december 2018
Hoge Raad vernietigt de strafoplegging van het Hof wegens een wettelijk niet toegestane combinatie van straffen en wijst de zaak terug voor herbehandeling.
Valse aangifte van diefstal en de toepassing van artikel 188 Sr
4 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen arrest Gerechtshof Den Haag inzake valse aangifte van diefstal. Artikel 188 Sr blijft van toepassing, ook bij intrekking van de aangifte.
Strafrechtelijke aansprakelijkheid van feitelijke leidinggevers bij milieudelicten
4 december 2018
Hoge Raad bevestigt strafrechtelijke aansprakelijkheid van feitelijke leidinggever voor milieudelicten, waaronder asbestverwijdering en bodemverontreiniging.
Bedreiging van baliemedewerkster gemeente Rotterdam en de objectieve vrees voor fysiek geweld
4 december 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen veroordeling voor bedreiging baliemedewerkster gemeente Rotterdam. De gebruikte bewoordingen wekten objectieve vrees voor fysiek geweld op.
Overname tenuitvoerlegging van een in Noorwegen opgelegde straf voor drugshandel
20 november 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen overname tenuitvoerlegging van een in Noorwegen opgelegde straf voor drugshandel. Klachten over persoonlijke omstandigheden en toepasselijke wetsbepalingen worden niet gehonoreerd.
Cassatie over de kwalificatie van dierenwelzijnsdelicten en de relatie tussen verschillende wetgeving
20 november 2018
De Hoge Raad verwerpt op 20 november 2018 het cassatieberoep van een verdachte in een dierenwelzijnszaak, waarbij de kwalificatie van het feit en de relatie tussen verschillende wetgeving centraal stonden.
Herziening van de veroordeling in de Rosmalense flatmoordzaak met betrekking tot doodslag en zelfdoding
13 november 2018
Herziening van de veroordeling in de Rosmalense flatmoordzaak. De Hoge Raad onderzoekt nieuwe deskundigeninzichten die wijzen op zelfdoding door het slachtoffer, wat de eerdere veroordeling in twijfel trekt.
Cassatie over opzettelijk gebruik maken van een niet op naam gesteld reisdocument en de uitleg van het begrip 'gebruik maken'
6 november 2018
Cassatie over gebruik van een niet op naam gesteld reisdocument; Hoge Raad verwerpt beroep en constateert overschrijding van de redelijke termijn zonder rechtsgevolg.
Overschrijding van de redelijke termijn in cassatie en niet-ontvankelijkverklaring van de verdachte in hoger beroep
6 november 2018
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte tegen de niet-ontvankelijkverklaring in hoger beroep, ondanks overschrijding van de redelijke termijn.
Rijden met ongeldig verklaard rijbewijs en kennisgeving aan verdachte
6 november 2018
De Hoge Raad oordeelt dat niet kan worden afgeleid dat de verdachte wist dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De uitspraak wordt gedeeltelijk vernietigd en de zaak terugverwezen naar het Gerechtshof Den Haag.
Profijtontneming uit hennepkwekerij en motiveringsklacht over eerdere oogst
16 oktober 2018
Hoge Raad verwerpt het beroep in cassatie tegen ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit hennepkwekerij. Geen nadere motivering nodig volgens art. 81 RO.
Cassatie in een strafzaak betreffende mensenhandel en de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen
16 oktober 2018
Hoge Raad bevestigt de afwijzing van verzoeken tot het horen van getuige A in een mensenhandelzaak, oordeelt dat het Hof voldoende geïnformeerd was en dat de verklaringen van getuige A met terughoudendheid moeten worden bezien.
De zaak betreft een poging tot doodslag waarbij de verdachte met een vuurwapen op twee slachtoffers schoot in Amsterdam. De Hoge Raad bevestigt de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen en de motivering van de strafoplegging van vijf jaar gevangenisstraf.
Cassatie over afwijzing vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel na ontslag van rechtsvervolging
16 oktober 2018
Hoge Raad vernietigt afwijzing ontnemingsvordering na ontslag van rechtsvervolging. Vordering tot ontneming afgewezen omdat betrokkene geen strafbaar feit heeft begaan.
Mishandeling van levensgezel in ziekenhuis na geboorte van hun kind
9 oktober 2018
Verdachte mishandelt zijn levensgezel in ziekenhuis na geboorte van hun kind. Hoge Raad vernietigt eerdere uitspraak wegens onvoldoende bewijs voor de status van 'levensgezel'.
Cassatie over valsheid in geschrift bij visfraude door rechtspersoon
18 september 2018
Cassatie over valsheid in geschrift bij visfraude door A. B.V. De Hoge Raad vermindert de geldboete van € 25.000,- naar € 23.750,- en verwerpt het beroep voor het overige.
Visfraude en valsheid in geschrift door rechtspersoon
18 september 2018
De Hoge Raad oordeelt over visfraude en valsheid in geschrift door A. B.V. De geldboete wordt verlaagd van € 1.800,- naar € 1.710,- en de vervangende hechtenis van 28 naar 27 dagen.
Cassatie in strafzaak wegens visfraude en valsheid in geschrift
18 september 2018
Cassatie tegen veroordeling voor visfraude en valsheid in geschrift. Geldboete verminderd van € 9.000,- naar € 8.550,- en hechtenis van 80 naar 77 dagen.
Visfraude en valsheid in geschrift door rechtspersoon met terugwijzing
18 september 2018
Hoge Raad vernietigt arrest van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake visfraude en valsheid in geschrift door rechtspersoon, met terugwijzing voor herbehandeling.
Witwassen door voorhanden hebben en gebruik maken van schepen gekocht met misdrijf geld
11 september 2018
Hoge Raad oordeelt over witwassen door voorhanden hebben en gebruik maken van schepen gekocht met misdrijf geld. Gevangenisstraf verminderd van 18 naar 16 maanden.
Vermindering van gevangenisstraf wegens overschrijding redelijke termijn in cassatiefase
11 september 2018
De Hoge Raad vermindert de gevangenisstraf van de verdachte van tien naar negen maanden wegens overschrijding van de redelijke termijn in de cassatiefase.
Bevoegdheid van verbalisanten tot vorderen van identiteitsbewijs in verband met voorhanden hebben van wapen en munitie
11 september 2018
Hoge Raad oordeelt over de rechtmatigheid van de vordering tot inzage van het identiteitsbewijs van de verdachte in verband met het voorhanden hebben van een wapen. Vordering was noodzakelijk voor de politietaak, ondanks onduidelijkheid in de motivering van het Hof.
Gewoontewitwassen door betalingen aan spelers en trainers van een voetbalvereniging in Haarlem
4 september 2018
Cassatieberoep tegen veroordeling voor gewoontewitwassen door betalingen aan spelers en trainers van een voetbalvereniging. Hoge Raad vernietigt uitspraak wegens ontoereikende motivering.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie van de verdachte
4 september 2018
De Hoge Raad verklaart de verdachte niet-ontvankelijk in het beroep in cassatie wegens het niet indienen van middelen van cassatie binnen de wettelijke termijn.
Uitleveringszaak van Venezolaanse nationaliteit naar de Verenigde Staten wegens deelname aan criminele organisatie en invoer van cocaïne
4 september 2018
Uitlevering van Venezolaanse man naar de VS voor cocaïne-invoer; Hoge Raad bevestigt dat er geen dreigende schending van het recht op een eerlijk proces is.
Vernietiging van de afwijzing van vergoeding van kosten rechtsbijstand voor politieambtenaar na sepot
4 september 2018
Hoge Raad vernietigt afwijzing van vergoeding kosten rechtsbijstand voor politieambtenaar na sepot. Kosten door werkgever betaald, maar recht op vergoeding blijft bestaan.
Vernietiging van de bewezenverklaring van gekwalificeerde diefstal en vrijspraak van verdachte
10 juli 2018
Hoge Raad vernietigt de bewezenverklaring van gekwalificeerde diefstal en spreekt verdachte vrij van het onder 6 tenlastegelegde feit, terwijl de overige bewezenverklaarde feiten intact blijven.
Vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam wegens nietigheid van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep
10 juli 2018
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam wegens nietigheid van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep, omdat niet is aangetoond dat de appeldagvaarding correct is betekend.
Afwijzing verzoek tot schriftelijke conclusiewisseling in ontnemingsprocedure
10 juli 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie tegen afwijzing verzoek schriftelijke conclusiewisseling in ontnemingsprocedure. Oordeel Hof niet onjuist of onbegrijpelijk.
Jeugdzaak betreffende gekwalificeerde diefstal en strafmotivering
10 juli 2018
De Hoge Raad verwerpt het beroep in cassatie tegen een jeugddetentie van 63 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk, en bevestigt de strafmotivering van het Hof.
Witwassen van geldbedrag en kwalificatie-uitsluitingsgrond in strafrecht
3 juli 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie in zaak van witwassen van EUR 15.679, oordeelt dat bewezenverklaring voldoende is en geen zelfstandige betekenis aan 'voorhanden hebben' is toegekend.
Cassatie over de Leerplichtwet en de holistische levensovertuiging van ouders
3 juli 2018
Hoge Raad verwerpt cassatie van vader die zijn zoon niet inschreef op school vanwege holistische levensovertuiging. Bezwaren voldoen niet aan wettelijke criteria voor vrijstelling van inschrijving.
Cassatie over vrijstelling van het verbod op het storten van afvalstoffen in het kader van de Wet milieubeheer
3 juli 2018
Hoge Raad vernietigt gedeeltelijk de uitspraak van het Hof over vrijstelling van het verbod op het storten van afvalstoffen en verwijst de zaak terug voor herbehandeling.
Cassatie tegen arrest Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake vrijstelling van verbod op storten van afvalstoffen
3 juli 2018
Cassatie door het Openbaar Ministerie tegen Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over vrijstelling van verbod op storten van afvalstoffen. Hoge Raad vernietigt uitspraak en verwijst terug.
Cassatie over seksueel corrumperen van minderjarigen en schennis van de eerbaarheid in het kader van SM-handelingen
26 juni 2018
Hoge Raad bevestigt vrijspraak voor seksueel corrumperen van minderjarigen, maar veroordeelt voor schennis van de eerbaarheid. Oordeel over 'ontuchtig oogmerk' niet onjuist.
Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in vervolging wegens schending aanwezigheidsrecht verdachte na uitzetting
26 juni 2018
Hoge Raad vernietigt niet-ontvankelijkverklaring OM in vervolging wegens schending aanwezigheidsrecht verdachte na uitzetting. Zaak wordt terugverwezen naar Gerechtshof Amsterdam.
Ne bis in idem-beginsel in strafrechtelijke vervolging van visserijdelicten
12 juni 2018
Hoge Raad oordeelt dat schorsing visvergunning als 'criminal charge' geldt, waardoor vervolging voor dezelfde feiten in strijd is met ne bis in idem-beginsel. Zaak terugverwezen naar Gerechtshof Amsterdam.
Cassatie over niet voldoen aan vordering ex art. 21 en 24a WED bij controle van vissersboot
12 juni 2018
Cassatie over niet voldoen aan vordering ex art. 21 en 24a WED bij controle van vissersboot leidt tot partiële vernietiging en terugwijzing naar Gerechtshof Amsterdam.
Vernietiging van een arrest inzake schuldwitwassen en de verjaringstermijnen
5 juni 2018
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof inzake schuldwitwassen en wijst de zaak terug voor herbehandeling, vanwege onjuiste toepassing van verjaringstermijnen.
Verantwoordelijkheid voor schade door gevaarlijk huisdier en de beoordeling van opzet
29 mei 2018
Hoge Raad bevestigt dat hondenbezitters verantwoordelijk zijn voor hun dieren. Verdachte liet drie honden onaangelijnd lopen, wat leidde tot ernstige verwondingen bij een andere hond. Taakstraf verminderd.
Witwassen van geldbedrag door contante uitgaven aan vakanties, voertuigen en woningverbeteringen
22 mei 2018
Hoge Raad vernietigt uitspraak Hof over witwassen van 162.990,70 euro door onvoldoende motivering van bewezenverklaring. Zaak terugverwezen voor herbehandeling.
Vernietiging en terugwijzing van ontnemingsmaatregel wegens wijziging grondslag in aanvulling op verkort arrest
22 mei 2018
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof wegens wijziging grondslag ontnemingsvordering in aanvulling op verkort arrest. Zaak wordt teruggeworpen voor herbehandeling.
Vernietiging van de opgelegde gevangenisstraf in een zaak van poging tot gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld
15 mei 2018
Hoge Raad vernietigt gevangenisstraf van tien jaren tot negen jaren en zeven maanden in zaak van poging tot gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld, wegens overschrijding redelijke termijn.
Herziening van een veroordeling wegens ontucht gepleegd door een arts met een patiënt in een ziekenhuis
15 mei 2018
Hoge Raad wijst aanvraag tot herziening af van een arts die veroordeeld was voor ontucht met een patiënt, omdat deskundigenrapporten geen voldoende steun boden voor onbetrouwbaarheid van verklaringen.
Herziening van een strafzaak betreffende medeplegen van opzettelijk overtreden van de Wet op de accijns
15 mei 2018
De Hoge Raad wijst de aanvraag tot herziening af, omdat de aangevoerde verklaring niet leidt tot een ernstig vermoeden van een andere uitkomst in de strafzaak.
Herziening van de gewoonteregel omtrent ambtshalve beperking van cassatieberoep in strafzaken en de beoordeling van witwassen
24 april 2018
Hoge Raad heroverweegt de gewoonteregel voor ambtshalve beperking van cassatieberoepen en oordeelt over de herkomst van € 13.451,81 in een witwaszaak. Partiële vernietiging en terugwijzing naar Gerechtshof Amsterdam.
Poging zware mishandeling met voorwaardelijk opzet op zwaar lichamelijk letsel
24 april 2018
De Hoge Raad bevestigt dat de verdachte opzet had op zwaar lichamelijk letsel bij het stompen van het slachtoffer, maar vermindert de gevangenisstraf vanwege overschrijding van de redelijke termijn in de cassatiefase.
Cassatie tegen afwijzing verzoek tot schorsing onderzoek in gekwalificeerde diefstal met geweld
24 april 2018
Cassatieberoep tegen afwijzing verzoek tot schorsing onderzoek in een zaak van gekwalificeerde diefstal met geweld. De Hoge Raad vernietigt het arrest van het Hof wegens onvoldoende motivering.
Betekening inleidende dagvaarding en rechtsgeldigheid bij onbekende verblijfplaats verdachte
17 april 2018
De Hoge Raad behandelt de rechtsgeldigheid van de betekening van de inleidende dagvaarding aan een verdachte zonder bekende verblijfplaats. Het Hof oordeelt dat de dagvaarding rechtsgeldig is betekend, wat de Hoge Raad bevestigt.
Cassatie over groepsbelediging en vrijheid van meningsuiting in het publieke debat
10 april 2018
Hoge Raad vernietigt vrijspraak van verdachte voor groepsbelediging; oordeelt dat Hof onjuiste uitleg gaf aan beoordelingskader voor vrijheid van meningsuiting.
Belediging van gemeenteraadslid door een collega via sociale media in het kader van een politiek debat
10 april 2018
Hoge Raad vernietigt veroordeling van gemeenteraadslid voor belediging van collega op sociale media, oordeelt dat het Hof onvoldoende motiveerde dat uitlatingen onnodig grievend waren in het politieke debat.
Cassatie tegen beschikking inzake beslag ex art. 94 Sv op auto onder klager t.z.v. verdenking van witwassen
3 april 2018
Hoge Raad vernietigt beschikking van rechtbank inzake beslag op auto wegens onvoldoende verdenking van witwassen. Zaak wordt terugverwezen voor herbehandeling.
Vernietiging bevel tot dadelijke uitvoerbaarheid bijzondere voorwaarden in strafzaak wegens belaging en vernieling
27 maart 2018
Hoge Raad vernietigt bevel tot dadelijke uitvoerbaarheid van bijzondere voorwaarden in strafzaak wegens belaging en vernieling, omdat het Hof niet voldeed aan de motiveringsverplichting.
Vernietiging van de opgelegde gevangenisstraf wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatie
27 maart 2018
De Hoge Raad vernietigt de gevangenisstraf van acht jaren wegens overschrijding van de redelijke termijn en vermindert deze naar zeven jaren en tien maanden.
Verwijzing ter verdere behandeling van een strafzaak en de gebondenheid aan eerdere beslissingen
27 maart 2018
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte, oordelend dat het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden niet gebonden was aan eerdere beslissingen van het Gerechtshof Den Haag na verwijzing.
Aftrek van voorarrest bij voorwaardelijke gevangenisstraf en ontvankelijkheid van cassatie
20 maart 2018
Hoge Raad verklaart het cassatieberoep niet-ontvankelijk wegens onvoldoende belang bij de vernietiging van de uitspraak van het Hof, dat verzuimde aftrek van voorarrest te bevelen.
Medeplegen van poging tot gekwalificeerde doodslag tijdens gewapende woningoverval
20 maart 2018
Cassatieberoep tegen veroordeling voor poging tot gekwalificeerde doodslag tijdens gewapende woningoverval. Hoge Raad verwerpt het beroep op 20 maart 2018.
Ontvankelijkheid van het beroep in cassatie door de Hoge Raad in een strafzaak
20 maart 2018
De Hoge Raad verklaart de verdachte niet-ontvankelijk in het beroep in cassatie wegens het niet indienen van middelen van cassatie binnen de wettelijke termijn.
Partiële vernietiging van een arrest van het Gerechtshof Amsterdam inzake openlijke geweldpleging en noodweerexces
13 maart 2018
Hoge Raad vernietigt gedeeltelijk arrest Gerechtshof Amsterdam over openlijke geweldpleging en noodweerexces, en wijst de zaak terug voor herbehandeling.
Vernietiging van ontnemingsvordering wegens vrijspraak van telen van hennepplanten
13 maart 2018
Hoge Raad vernietigt ontnemingsvordering wegens betrokkenheid van vrijspraak van telen hennepplanten. Zaak wordt terugverwezen naar Gerechtshof voor herbeoordeling.
Strafrechtelijke immuniteit van gemeenten bij nalaten van wegonderhoud en verkeersmaatregelen na dodelijk verkeersongeval
20 februari 2018
Hoge Raad oordeelt over strafrechtelijke immuniteit van gemeente Stichtse Vecht na dodelijk ongeval door nalaten van wegonderhoud en verkeersmaatregelen.
Vernietiging van de uitspraak inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit witwassen
20 februari 2018
Hoge Raad vernietigt uitspraak Gerechtshof Den Haag over ontneming van € 9.002,77 wegens onvoldoende motivering van het wederrechtelijk verkregen voordeel uit witwassen.
Verduistering door penningmeester van voetbalclub met overboekingen naar eigen rekening
20 februari 2018
De Hoge Raad bevestigt de veroordeling van de verdachte voor verduistering als penningmeester van een voetbalclub, waarbij hij geldbedragen naar zijn eigen rekening overboekte.
Discrepantie tussen strafoplegging en strafmotivering in cassatie
13 februari 2018
De Hoge Raad constateert een discrepantie tussen de strafoplegging en strafmotivering van het Hof en past de straf aan. De redelijke termijn is overschreden, wat leidt tot vermindering van de gevangenisstraf.
Cassatie over vrijspraak van het doen binnenkomen van een luchtdrukwapen vanuit de Verenigde Staten
6 februari 2018
Hoge Raad bevestigt vrijspraak van verdachte voor het doen binnenkomen van luchtdrukwapen vanuit de VS, oordelend dat het wapen geen sprekende gelijkenis vertoonde met een vuurwapen.
Vernietiging van de opgelegde gevangenisstraf wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatiefase
30 januari 2018
Hoge Raad vernietigt de opgelegde gevangenisstraf van twintig maanden wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatiefase en vermindert deze naar negentien maanden.
Medeplegen van medeplichtigheid aan poging tot moord door verschaffen van inlichtingen
23 januari 2018
Hoge Raad oordeelt over medeplichtigheid aan poging tot moord. Verdachte verschaft inlichtingen, opzet op dood slachtoffer vastgesteld. Gevangenisstraf verminderd.
Medeplegen van medeplichtigheid aan opzettelijk uitlokken van poging tot moord met schending van redelijke termijn
23 januari 2018
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam enkel wat betreft de duur van de gevangenisstraf, vermindert deze tot twee jaren en acht maanden en verwerpt het beroep voor het overige.
Voortgezette handeling van medeplegen van voorbereiding van moord en medeplegen van uitlokking van poging tot moord; eendaadse samenloop van poging tot afpersing in vereniging en medeplegen van poging tot afdreiging
23 januari 2018
Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam enkel wat betreft de duur van de gevangenisstraf, vermindert deze van 9 naar 8 jaren en 5 maanden.
Verstekverlening en aanhoudingsverzoek in strafzaak met betrekking tot artrose verdachte
23 januari 2018
Hoge Raad vernietigt verstekverlening in strafzaak wegens onjuiste mededeling over aanhoudingsverzoek. Zaak wordt terugverwezen naar Gerechtshof Den Haag voor herbehandeling.
Falende bewijsklachten met betrekking tot feitelijk leidinggeven aan verduistering en witwassen van grote contante geldbedragen
23 januari 2018
De Hoge Raad verwerpt het beroep in cassatie van de verdachte tegen een arrest van het Gerechtshof Den Haag, met betrekking tot verduistering en witwassen.
Vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag inzake ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit witwassen
23 januari 2018
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag over ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit witwassen en wijst de zaak terug voor herbehandeling.
Aanwezigheidsrecht en verstek in strafzaken met betrekking tot adresopgave van raadsman
16 januari 2018
De Hoge Raad verwerpt het beroep van de verdachte tegen verstek verleend door het Hof, omdat geen afschrift van de appeldagvaarding naar het kantooradres van de raadsman was verzonden, wat geen schending van het recht opleverde.
Niet-ontvankelijkverklaring van het beroep in cassatie wegens gebrek aan processtukken
16 januari 2018
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens gebrek aan processtukken, omdat de raadsman geen verzoek om aanvulling heeft ingediend.
Toepasselijkheid van het verbod op deelname van de rechter-commissaris aan het onderzoek in hoger beroep
9 januari 2018
De Hoge Raad oordeelt dat het verbod voor een rechter-commissaris om deel te nemen aan het onderzoek in hoger beroep niet van toepassing is, en verwerpt het beroep van de verdachte.
Cassatie in het belang der wet inzake de tenuitvoerlegging van voorwaardelijk opgelegde jeugddetentie
19 december 2017
Hoge Raad bevestigt bevoegdheid van de rechter om tenuitvoerlegging van voorwaardelijk opgelegde jeugddetentie te gelasten, ook als de uitspraak nog niet onherroepelijk is.
Eenvoudige belediging door spugen in gezicht buschauffeur en de toepassing van het noodzakelijkheidscriterium bij afwijzing verzoek getuigen
19 december 2017
Cassatie tegen veroordeling voor eenvoudige belediging door spugen in gezicht buschauffeur. Hoge Raad verwerpt het beroep, middelen niet tot cassatie leidend.
Profijtontneming en schatting wederrechtelijk verkregen voordeel in ontnemingszaak
19 december 2017
Hoge Raad bevestigt schatting van wederrechtelijk verkregen voordeel op € 1.046.345,95, ondanks gebruik van zwijgrecht door betrokkene. Beroep verworpen.
Vernietiging van een arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inzake poging tot zware mishandeling met terugwijzing
19 december 2017
Hoge Raad vernietigt arrest Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wegens onvoldoende motivering bij veroordeling van verdachte voor feiten waarvan hij eerder was vrijgesproken.
Noodweer en de beoordeling van een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding in een conflictsituatie
12 december 2017
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het Hof over noodweer, omdat het Hof niet voldoende heeft gemotiveerd of er sprake was van een onmiddellijk dreigend gevaar voor een aanranding. De zaak wordt terugverwezen voor herbehandeling.
Vernietiging van de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in een strafzaak betreffende taxivervoer zonder vergunning
12 december 2017
Hoge Raad vernietigt de niet-ontvankelijkheid van het OM in een zaak over taxivervoer zonder vergunning, oordelend dat geen sprake is van ne bis in idem.
Vernietiging van de afwijzing van een getuigenverzoek in een zaak van zware mishandeling in een discotheek
12 december 2017
Hoge Raad vernietigt de afwijzing van een getuigenverzoek in een zaak van zware mishandeling in een discotheek, oordeelt dat het Hof onvoldoende motiveerde.
Beoordeling van de rechtsgeldigheid van een gebiedsontzegging in het kader van de Algemene Plaatselijke Verordening Maastricht
5 december 2017
De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van de verdachte tegen zijn veroordeling voor het overtreden van een gebiedsontzegging in Maastricht, oordelend dat de bekendmaking van de verbodsbepaling rechtsgeldig was.
Ontvankelijkheid van beroep in cassatie tegen beschikking in strafzaak
5 december 2017
De Hoge Raad verklaart de betrokkene niet-ontvankelijk in het beroep in cassatie tegen een beschikking van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, omdat er geen wettelijke basis is voor cassatie.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor diefstal door ongewenst verklaarde vreemdeling met overschrijding van redelijke termijn
28 november 2017
Cassatieberoep tegen veroordeling voor diefstal door ongewenst verklaarde vreemdeling; overschrijding van redelijke termijn leidt tot vermindering van gevangenisstraf van 50 naar 47 maanden.
Uitlokking van medeplegen van dubbele moord in drugsmilieu op Bonaire
14 november 2017
De Hoge Raad bevestigt de veroordeling voor uitlokking van medeplegen van dubbele moord in het drugsmilieu op Bonaire, waarbij de verdachte opzet had op de moord op B en de kans aanvaardde dat ook A zou worden vermoord.
Oplegging onvoorwaardelijke gevangenisstraf na overtreding van inreisverbod en terugkeerrichtlijn
14 november 2017
Hoge Raad oordeelt over onvoorwaardelijke gevangenisstraf na overtreding van inreisverbod. Terugkeerprocedure is doorlopen. Gevangenisstraf verminderd wegens overschrijding redelijke termijn.
Oordeel over overschrijding van de redelijke termijn in strafzaken en de gevolgen voor strafoplegging
7 november 2017
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk wegens het ontbreken van belang bij de klacht over overschrijding van de redelijke termijn.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van het hoger beroep en de gevolgen van niet-naleving van artikel 407 Sv
7 november 2017
De Hoge Raad oordeelt over de ontvankelijkheid van het hoger beroep en de gevolgen van niet-naleving van artikel 407 Sv. De gevangenisstraf van de verdachte wordt verminderd vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Afwijzing aanhoudingsverzoek in strafzaak met verdachte in Suriname
17 oktober 2017
Hoge Raad verwerpt het verzoek tot aanhouding van de behandeling van de strafzaak, omdat de verdachte in Suriname verblijft en geen contact heeft gehad met zijn raadsvrouw.
Hoger beroep inzake invaliditeitspensioen en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
10 augustus 2017
Hoger beroep over invaliditeitspensioen van een gewezen militair. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en wijst verzoek om deskundige af. Schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn vastgesteld op €1000,-.
Beoordeling van de vaststelling van invaliditeit en de rol van verzekeringsartsen in het bestuursrecht
10 augustus 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de beëindiging van het militair invaliditeitspensioen van de appellant, waarbij voldoende informatie voor zorgvuldige besluitvorming aanwezig was.
Hoger beroep inzake bezoldiging operationeel specialist A en salarisschaal 9
20 juli 2017
Hoger beroep van appellante tegen de korpschef over bezoldiging als operationeel specialist A. De Raad oordeelt dat appellante recht heeft op salarisschaal 9 per 1 december 2012 en vernietigt eerdere besluiten.
Waardering en inpassing van ambtenaar in functie na wijziging organisatiestructuur
20 juli 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak rechtbank en verklaart beroep ongegrond. Functiebeschrijving en waardering blijven in stand, betrokkene wordt ingepast in salarisschaal.
Ontslag wegens onbekwaamheid of ongeschiktheid voor vervulling van de functie anders dan door ziekte; beoordeling van procesbelang
20 juli 2017
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroepen niet-ontvankelijk wegens gebrek aan procesbelang; appellante heeft nieuwe functie en geen financieel nadeel.
Beoordeling functiewaardering en indeling functie binnen het Functiegebouw Rijk
20 juli 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellant in salarisschaal 12 is ingedeeld, na beoordeling van de functiewaardering door de CABF.
Hoger beroep inzake arbeidsongeschiktheid en herplaatsing van een werknemer bij het Erasmus MC
20 juli 2017
Hoger beroep van de Raad van bestuur van het Erasmus MC over de arbeidsongeschiktheid en herplaatsing van een werknemer. De Centrale Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de Raad van bestuur een nieuw besluit moet nemen.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaarschrift inzake vervroegde repatriëring
13 juli 2017
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van bezwaarschrift inzake vervroegde repatriëring. De Raad bevestigt dat de termijnoverschrijding niet verschoonbaar is en het hoger beroep niet slaagt.
Hoger beroep inzake gebruik privéauto voor dienstreizen en overgangsbeleid NVWA
13 juli 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat appellant verplicht is over te stappen naar een dienstauto, zonder toepassing van de hardheidsclausule.
Afwijzing verzoek om bevordering naar functie met hogere rang op basis van functie-eisen en beleidsregels
13 juli 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van verzoek om bevordering naar hogere functie; appellant voldeed niet aan functie-eisen en er waren geen bijzondere omstandigheden.
Beoordeling van plichtsverzuim en onvoorwaardelijk ontslag van ambtenaar na strafrechtelijke veroordeling
13 juli 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim na strafrechtelijke veroordeling. Appellant's intrekking van bekentenis werd als ongeloofwaardig beschouwd.
Tenuitvoerlegging van een voorwaardelijke disciplinaire maatregel en plichtsverzuim van een ambtenaar
13 juli 2017
Hoger beroep over de tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk strafontslag wegens plichtsverzuim. De Raad oordeelt dat de voorwaarden voor tenuitvoerlegging niet zijn vervuld en vernietigt de eerdere uitspraak.
Beoordeling van de hoogte van het invaliditeitspensioen van een gewezen militair en de toepassing van de Regeling Ereschuld
29 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de hoogte van het invaliditeitspensioen van een gewezen militair, vastgesteld op 30% per 1 juni 2012, en wijst het hoger beroep af.
Hoger beroep inzake rang en aanstelling van politieambtenaar in relatie tot functie en bevoegdheid
22 juni 2017
Hoger beroep van politieambtenaar over rang en aanstelling. Appellante heeft geen recht op rang van [rang] omdat zij niet is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak. De uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd.
Hoger beroep inzake rangtoekenning aan politieambtenaar in relatie tot aanstelling en functieomschrijving
22 juni 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen aanspraak heeft op rang van [rang] omdat hij niet aangesteld is voor de uitvoering van de politietaak.
Beoordeling van de aanstelling en rang van een politieambtenaar in het kader van de uitvoering van de politietaak
22 juni 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet recht heeft op de rang van [rang] omdat hij niet aangesteld is voor de uitvoering van de politietaak.
Afwijzing verzoek om erkenning als burgeroorlogsslachtoffer onder de Wubo
22 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellante ongegrond, omdat haar verklaringen onvoldoende concreet zijn voor erkenning als burgeroorlogsslachtoffer onder de Wubo.
Afwijzing aanvraag erkenning als burger-oorlogsslachtoffer onder de Wubo en AOR
22 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellant ongegrond, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor erkenning als burger-oorlogsslachtoffer onder de Wubo en AOR.
Afwijzing verzoek om aanstelling in FPS-fase 3 en de toepassing van het AMAR
22 juni 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek appellant om aanstelling in FPS-fase 3; AMAR biedt geen mogelijkheid voor doorstroming vanuit tijdelijke aanstelling.
Afwijzing verzoek om erkenning als burgeroorlogsslachtoffer onder de Wubo
22 juni 2017
Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek van appellante om erkenning als burgeroorlogsslachtoffer onder de Wubo af, omdat niet is voldaan aan de voorwaarden van directe betrokkenheid en levensbedreigende omstandigheden.
Bepaling ingangsdatum periodieke uitkering en voorzieningen op basis van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945
22 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep oordeelt over de ingangsdatum van een periodieke uitkering voor appellante, die in 1999 aanvragen indiende. De ingangsdatum wordt vastgesteld op 1 maart 2015, conform de Wuv, en de beroepen worden ongegrond verklaard.
Ontslag wegens verstoorde arbeidsverhouding en niet tijdig nemen van een besluit op bezwaar
22 juni 2017
Hoger beroep over ontslag wegens verstoorde arbeidsverhouding. Raad vernietigt eerdere uitspraak en bevestigt ontslag. Gemeente in gebreke bij besluitvorming, dwangsom vastgesteld op € 1.260,-.
Toekenning militair invaliditeitspensioen en verband met middelengebruik
1 juni 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt toekenning van militair invaliditeitspensioen van 20% aan appellant, geen verband aangetoond tussen middelengebruik en dienst.
Beoordeling van de mate van invaliditeit van een militair met PTSS en de toepassing van het PTSS Protocol
1 juni 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de invaliditeit van een militair met PTSS en de toepassing van het PTSS Protocol.
Hoger beroep inzake toekenning militair invaliditeitspensioen en beoordeling van seksuele problematiek en slaapmedicatie
1 juni 2017
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroepen tegen besluiten Minister van Defensie ongegrond inzake invaliditeitspensioen, seksuele problematiek en slaapmedicatie.
Afwijzing verzoek om huishoudelijke hulp op grond van de Algemene Oorlogsongevallenregeling (AOR) en schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn
1 juni 2017
Centrale Raad van Beroep wijst verzoek om huishoudelijke hulp af en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding redelijke termijn.
Afwijzing van voorzieningen op grond van de Wet uitkeringen burgeroorlogsslachtoffers 1940-1945 (Wubo) en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
1 juni 2017
Centrale Raad van Beroep wijst verzoek om voorzieningen op basis van Wubo af; schadevergoeding voor overschrijding redelijke termijn vastgesteld op € 1.000,-.
Afwijzing hernieuwd verzoek om aanspraken op grond van de Algemene Oorlogsongevallenregeling (AOR)
1 juni 2017
Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellant ongegrond, omdat eerder is vastgesteld dat hij vóór zijn 70ste jaar geen causale invaliditeit had, waardoor geen aanspraak op AOR kan worden gemaakt.
Afwijzing van voorzieningen op basis van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945
1 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellante ongegrond, omdat de gevraagde voorzieningen niet in verband staan met de uit de vervolging voortvloeiende klachten.
Erkenning als burger-oorlogsslachtoffer in de zin van de Wubo; weigering uitkering en voorzieningen
1 juni 2017
Appellante verzocht erkenning als burger-oorlogsslachtoffer, maar kreeg geen uitkering. De Raad oordeelde dat er geen blijvende invaliditeit was en verklaarde het beroep ongegrond.
Oordeel over de afwijzing van een aanvraag op grond van de Algemene Oorlogsongevallenregeling en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
1 juni 2017
De Centrale Raad van Beroep heeft het beroep van de appellant ongegrond verklaard en de Staat der Nederlanden veroordeeld tot schadevergoeding van € 500,- wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Beroep tegen vaststelling van periodieke uitkering op € 0,00 bruto per maand na overlijden van vervolgde
1 juni 2017
Appellante verzet zich tegen de vaststelling van haar periodieke uitkering op € 0,00 bruto per maand na het overlijden van haar partner. De Raad oordeelt dat de wet verplicht tot verrekening van alle inkomsten, waardoor het beroep ongegrond wordt verklaard.
Beoordeling van de afwijzing van een aanvraag voor een stimuleringspremie in het kader van vrijwillig ontslag bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie
18 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van aanvraag stimuleringspremie voor vrijwillig ontslag, omdat appellant al ontslag had genomen en niet voldeed aan de criteria.
Beoordeling van de ambtenaarsverhouding van appellant bij de gemeente Heerlen en de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar
18 mei 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat er geen ambtenaarsverhouding is ontstaan tussen appellant en de gemeente Heerlen. Het bezwaar tegen het besluit van 15 mei 2014 is terecht niet-ontvankelijk verklaard.
Toekenning en overgang naar de LFNP-functie Operationeel Expert Intelligence met betrekking tot verschillende uitgangsposities
18 mei 2017
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de korpschef voldoende heeft gemotiveerd dat de uitgangsposities van betrokkene en B verschilden, waardoor de matching op verschillende functies gerechtvaardigd is.
Ontslag wegens wangedrag van een ambtenaar na mishandeling van vriendin en collega
19 januari 2017
Hoger beroep van ambtenaar tegen ontslag wegens mishandeling van vriendin en collega. Ontslag is bevestigd, geen psychisch defect aangetoond, alcoholgebruik niet verontschuldigend.
Beoordeling van schorsing en ontslag van ambtenaar wegens verstoorde arbeidsverhouding en ongepast gedrag
12 januari 2017
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat schorsing en ontslag van ambtenaar gerechtvaardigd zijn door verstoorde arbeidsverhouding en ongepast gedrag. Eerdere uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd.
Ongeschiktheidsontslag en verstoorde arbeidsverhoudingen in bestuursrechtelijke context
29 december 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt ongeschiktheidsontslag van appellant wegens onvoldoende motivatie door dagelijks bestuur en geen verstoorde arbeidsverhouding. Nabetaling van bezoldiging en wettelijke rente toegewezen, verzoek om belastingschade afgewezen.
Ongeschiktheidsontslag en verstoorde arbeidsverhouding bij Veiligheidsregio Groningen
29 december 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt ongeschiktheidsontslag van appellant bij Veiligheidsregio Groningen, maar bevestigt verstoorde arbeidsverhouding door heimelijk opnemen van gesprekken.
Ontslag wegens ongeschiktheid anders dan op grond van ziels- of lichaamsgebreken
29 december 2016
Hoger beroep tegen ontslag wegens ongeschiktheid. Appellant had herhaaldelijk problemen met autoriteit en hiërarchie. De minister bood verbeterkansen, maar appellant benut deze niet. Ontslag werd bevestigd.
Rectificatie van uitspraak inzake schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
29 december 2016
Centrale Raad van Beroep rectificeert uitspraak van 14 juli 2016 inzake schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn. Rectificatie is uitgesproken op 29 december 2016.
Toekenning van en overgang naar de LFNP-functie van Functie F
29 december 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant recht heeft op LFNP-functie van Sectorhoofd in domein 2, met terugwerkende kracht vanaf 31 december 2009. Korpschef wordt veroordeeld in proceskosten van € 2.976,-.
Hoger beroep inzake toekenning militair invaliditeitspensioen en de beoordeling van psychische aandoeningen
22 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat geen oorzakelijk verband bestaat tussen de psychische aandoening van de appellant en zijn militaire dienst, en weigert toekenning van militair invaliditeitspensioen.
Ontslag van een ambtenaar wegens plichtsverzuim en onterecht tijdregistratie
22 december 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een ambtenaar wegens plichtsverzuim en onterecht tijdregistratie, gezien de ernst van de gedragingen en het negeren van dienstopdrachten.
Afwijzing verzoek om herziening van besluiten inzake uitkeringen voor vervolgingsslachtoffers en schadevergoeding wegens overschrijding van de redelijke termijn
22 december 2016
Centrale Raad van Beroep wijst verzoek om herziening van besluiten inzake uitkeringen voor vervolgingsslachtoffers af en kent schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Hoger beroep tegen uitspraken van de rechtbank Den Haag inzake beoordelingen en ontslag van ambtenaar
22 december 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraken van de rechtbank over beoordelingen en ontslag van ambtenaar, met uitzondering van één uitspraak die werd vernietigd.
Ontslag op grond van omgekeerd anciënniteitsbeginsel en rechtsgeldigheid van ontslagbesluit
22 december 2016
Appellant is eervol ontslagen op basis van het omgekeerde anciënniteitsbeginsel. De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag en oordeelt dat de functie van appellant is opgeheven.
Terugvordering van onverschuldigd betaalde bezoldiging na stopzetting van de uitbetaling
22 december 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de terugvordering van onverschuldigd betaalde bezoldiging aan appellante, die na stopzetting van haar bezoldiging deze onterecht ontving.
Hoger beroep tegen disciplinaire maatregel wegens plichtsverzuim van politieambtenaar
15 december 2016
Hoger beroep van politieambtenaar tegen ontslag wegens plichtsverzuim. Appellant heeft valse verklaringen afgelegd over afwezigheid. Raad bevestigt ontslag en wijst schadevergoeding af.
Afwijzing aanvraag om een AOR uitkering toe te kennen op basis van onvoldoende bewijs van oorlogscalamiteiten
8 december 2016
De aanvraag van appellante voor een AOR-uitkering is afgewezen wegens onvoldoende bewijs van oorlogscalamiteiten. De Raad verklaart het beroep ongegrond.
Afwijzing aanvraag voor een voorziening voor de aanschaf van een auto op basis van psychische klachten
8 december 2016
De Centrale Raad van Beroep heeft de aanvraag van appellante voor een auto afgewezen, omdat zij in staat wordt geacht om van een taxi gebruik te maken, ondanks haar psychische klachten.
Toepassing van inkomstenkorting en herziening van de hoogte van de garantie-uitkering in het kader van de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940-1945
8 december 2016
Appellant heeft beroep ingesteld tegen de inkomstenkorting en de hoogte van de garantie-uitkering. De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep ongegrond en bevestigt de toepassing van de inkomstenkorting.
Afwijzing verzoek om uitbreiding van de vergoeding voor huishoudelijke hulp op basis van medische noodzaak
8 december 2016
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellant ongegrond, omdat er geen medische noodzaak is voor meer dan één dagdeel huishoudelijke hulp per week.
Herzieningsverzoek en verzoek om voorlopige voorziening in ambtenarenrechtelijke zaak
8 december 2016
Verzoekster vraagt om herziening van een eerdere uitspraak en om een voorlopige voorziening. Beide verzoeken worden afgewezen, omdat de grieven niet voldoen aan de vereisten voor herziening.
Afwijzing verzoek om vergoeding van kosten voor gebitsrehabilitatie na vervolging
8 december 2016
De Centrale Raad van Beroep heeft het beroep van de appellant ongegrond verklaard, omdat de kosten voor een tweede gebitsrehabilitatie niet vergoed konden worden, gezien de eerdere behandeling en het beleid van de Sociale verzekeringsbank.
Beoordeling van geschiktheid voor seniorfunctie binnen de politie en de rol van ontwikkelpunten
18 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van verzoek om doorstroming naar seniorfunctie binnen de politie op basis van ontwikkelpunten en geschiktheidsoordeel.
Toekenning van buitengewoon pensioen op basis van psychische invaliditeit en de relatie met verzetsactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog
17 november 2016
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellant ongegrond, waarbij de toekenning van een buitengewoon pensioen op basis van psychische invaliditeit van 30% wordt bevestigd.
Hoger beroep tegen afwijzing verzoek om doorstroming naar seniorfunctie binnen de politie
17 november 2016
Hoger beroep van een politieambtenaar tegen afwijzing van verzoek om doorstroming naar seniorfunctie. De korpschef oordeelt negatief over de verwachte geschiktheid van appellant, ondanks een 'voldoende' beoordeling. De Centrale Raad bevestigt de afwijzing.
Beoordeling van de opleidingseisen voor functies binnen het gemeentebrede generieke functiegebouw van de gemeente Amsterdam
10 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de gemeente Amsterdam HBO-opleidingseisen mag stellen voor functies, ook als medewerkers op WO-niveau functioneren.
Hoger beroep inzake herplaatsingskandidaat en stopzetting bezoldiging
10 november 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Minister van Defensie terecht het verlof en de bezoldiging van appellante stopzette, omdat zij haar verplichtingen als herplaatsingskandidaat niet nakwam.
Hoger beroep niet-ontvankelijk wegens ontbreken procesbelang na tegemoetkoming door de minister
10 november 2016
Hoger beroep van appellant niet-ontvankelijk verklaard wegens ontbreken procesbelang na tegemoetkoming door de minister. Proceskosten van € 1.488,- vergoed.
Onvoorwaardelijk strafontslag van ambtenaar wegens actieve betrokkenheid bij het verwijderen van kentekens uit digitale registratie
10 november 2016
Hoger beroep van ambtenaar tegen onvoorwaardelijk strafontslag wegens betrokkenheid bij het verwijderen van kentekens. Ontslag bevestigd door de Centrale Raad van Beroep.
Afwijzing herzieningsverzoek inzake bevordering binnen het Loopbaanbeleid van assistent A tot en met senior binnen de GGP
10 november 2016
De Centrale Raad van Beroep heeft op 10 november 2016 het verzoek om herziening van een eerdere uitspraak afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten of omstandigheden waren die herziening rechtvaardigden.
Hoger beroep inzake invaliditeitspensioen en dienstgerelateerde PTSS van een voormalig beroepsmilitair
3 november 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant 1 geen recht heeft op een invaliditeitspensioen wegens niet-dienstgerelateerde PTSS. De eerdere uitspraak van de rechtbank wordt vernietigd en het beroep ongegrond verklaard.
Afwijzing aanvraag erkenning als burger-oorlogsslachtoffer onder de Wubo
3 november 2016
De Centrale Raad van Beroep wijst de aanvraag van appellante om erkend te worden als burger-oorlogsslachtoffer af, omdat onvoldoende bewijs is geleverd van betrokkenheid bij oorlogsgeweld.
Afwijzing aanvraag toekenningen op grond van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv)
3 november 2016
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep ongegrond. Appellante kan niet gelijkgesteld worden met een vervolgde omdat zij ten tijde van de Japanse capitulatie ouder was dan 20 jaar.
Toekenning van fysiotherapeutische behandelingen op basis van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945
3 november 2016
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellante ongegrond, omdat 24 fysiotherapeutische behandelingen voldoende zijn voor haar psychosomatische klachten.
Afwijzing aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van ongeval op school en termijn voor mededeling aan bevoegd gezag
27 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante niet tijdig aansprakelijkheid heeft gemeld na ongeval op school, waardoor haar claim wordt afgewezen.
Toekenning en overgang naar LFNP-functie met betrekking tot de matching en motivering door de korpschef
27 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de toekenning van een LFNP-functie aan appellante, waarbij de motivering van de korpschef voldoende is geacht.
Hoger beroep inzake niet-ontvankelijkheid van bezwaren tegen ministeriële besluiten over FLO-garantie
27 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de minister de bezwaren van appellanten terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard, omdat de brieven geen besluiten zijn in de zin van de Awb.
Hoger beroep inzake overgang naar LFNP functie en matching van functies binnen de politie
27 oktober 2016
Hoger beroep over de overgang naar LFNP functie en de matching van functies binnen de politie. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en wijst verzoeken van de appellant af.
Ontslag van ambtenaar wegens verlies BOA-bevoegdheid en criminele contacten
20 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat ontslag van ambtenaar wegens verlies BOA-bevoegdheid en criminele contacten rechtmatig is. Beroep van betrokkene gegrond verklaard, primair ontslag herroepen.
Beëindiging vergoeding voor experimentele therapie bij leverkanker na volledige remissie
13 oktober 2016
Hoger beroep van W.F. Kloosterboer tegen de Minister van Defensie over beëindiging vergoeding voor experimentele therapie na leverkanker. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak, geen bijzondere omstandigheden voor vergoeding.
Toekenning van toeslag op basis van blijvende psychische invaliditeit als gevolg van oorlogsgeweld
13 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellante recht heeft op toeslag wegens blijvende psychische invaliditeit door oorlogsgeweld, met ingang van 1 maart 2013. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Beoordeling van invaliditeitspercentage en toepassing van WPC-codes in het bestuursrecht
13 oktober 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt invaliditeitspercentage van 20% voor appellant, voormalig dienstplichtig militair, en past WPC-code 0243 toe. Hoger beroep afgewezen.
Afwijzing verzoek om uitbreiding van de vergoeding voor huishoudelijke hulp op basis van medische noodzaak
13 oktober 2016
De Centrale Raad van Beroep heeft het beroep van appellant ongegrond verklaard en de afwijzing van de aanvraag voor uitbreiding van de vergoeding voor huishoudelijke hulp bevestigd, omdat appellant in staat is lichte huishoudelijke werkzaamheden te verrichten.
Oplegging van een disciplinaire maatregel van ontslag aan een ambtenaar wegens plichtsverzuim door het verzenden van negatieve recensies
6 oktober 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een ambtenaar wegens plichtsverzuim door het verzenden van negatieve recensies. Appellant heeft niet aannemelijk gemaakt dat het plichtsverzuim hem niet kan worden toegerekend.
Herstel van een gemaakte fout door het bestuursorgaan en de rechtsgeldigheid van het ontslagbesluit van een militair
22 september 2016
Hoger beroep van een militair tegen ontslagbesluit wegens ontheffing van opleiding. De Raad bevestigt dat de minister bevoegd was tot ontslag en dat herstel van een gemaakte fout mogelijk was.
Disciplinaire straf van onvoorwaardelijk ontslag wegens ernstig plichtsverzuim van een ambtenaar bij de Belastingdienst
22 september 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het onvoorwaardelijk ontslag van een ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim, waarbij hij herhaaldelijk zijn fiscale verplichtingen niet nakwam.
Weigering van periodieke salarisverhoging op basis van functioneren en beoordeling
22 september 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van salarisverhoging op basis van onvoldoende functioneren. Appellante had geen bewijs van gezondheidsproblemen en eerdere signalen waren niet begrepen.
Juridische beoordeling van vakantiedagen bij pensionering en de rol van vaststellingsovereenkomsten in het ambtenarenrecht
22 september 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de vaststelling van vakantiedagen bij pensionering correct was en dat appellante niet kon aantonen dat haar verlofrechten onjuist waren geregistreerd.
Hoger beroep inzake disciplinaire maatregel van ontslag wegens plichtsverzuim bij gemeente Rotterdam
22 september 2016
Hoger beroep over ontslag wegens plichtsverzuim bij gemeente Rotterdam. Betrokkene nam goederen mee die aan de gemeente toebehoorden. Ontslag niet onevenredig. Nieuwe besluitvorming door college vereist.
Hoger beroep inzake sollicitatieprocedure en beoordelingsvrijheid bestuursorgaan
22 september 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond inzake sollicitatieprocedure en beoordelingsvrijheid van de minister.
Disciplinair ontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim door het wegnemen van goederen van de gemeente
22 september 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat betrokkene zich schuldig heeft gemaakt aan plichtsverzuim door goederen van de gemeente weg te nemen. Ontslag niet onevenredig. Nieuwe besluitvorming door college vereist.
Beoordeling van de afwijzing van een sollicitatie binnen de context van reorganisatie en beoordelingsvrijheid van het bestuursorgaan
22 september 2016
Hoger beroep tegen afwijzing sollicitatie. Centrale Raad bevestigt dat bestuursorgaan beoordelingsvrijheid heeft en dat appellante geen voorrangskandidaat was. Beroep op vertrouwensbeginsel slaagt niet.
Aansprakelijkheid van de Minister van Defensie voor gezondheidsschade door asbestblootstelling van een voormalig piloot
22 september 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Minister van Defensie niet aansprakelijk is voor gezondheidsschade van een voormalig piloot door asbestblootstelling, omdat er geen langdurige blootstelling was en de zorgplicht niet geschonden is.
Verrekening van schadevergoeding met bijzondere uitkering op basis van de Regeling Ereschuld
18 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat schadevergoeding voor invaliditeit verrekend moet worden met bijzondere uitkering, zoals voorgeschreven door de Regeling Ereschuld.
Hoger beroep tegen ontslag en stopzetting bezoldiging wegens weigering van re-integratieverplichtingen
11 augustus 2016
Hoger beroep van appellant tegen stopzetting bezoldiging en ontslag wegens weigering re-integratie. Centrale Raad bevestigt dat minister op goede gronden handelde.
Beoordeling van strafontslag wegens plichtsverzuim van een ambtenaar na winkeldiefstal en niet melden van strafrechtelijk onderzoek
11 augustus 2016
Hoger beroep over onvoorwaardelijk ontslag van ambtenaar wegens winkeldiefstal en niet melden van strafrechtelijk onderzoek. Ontslag niet onevenredig bevonden.
Strafontslag wegens plichtsverzuim en nevenactiviteiten tijdens ziekteverzuim
4 augustus 2016
Hoger beroep over strafontslag wegens plichtsverzuim door nevenactiviteiten tijdens ziekteverzuim. De Raad bevestigt dat de korpschef recht had op openheid en dat het plichtsverzuim toerekenbaar was.
Beoordeling van het verzoek tot bevordering naar functie Specialist Ontwikkeling SO 2 na afwijzing door het college
4 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek tot bevordering naar functie SO 2; appellant maakt niet aannemelijk dat hij voldoet aan de criteria voor bevordering.
Beoordeling van het verzoek om vergoeding van reiskosten door een militair in het kader van het 19-uurscriterium
4 augustus 2016
Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van een militair ongegrond inzake vergoeding van reiskosten, omdat de opgegeven reizen niet voldoen aan het 19-uurscriterium.
Afwijzing verzoek om vergoeding van reiskosten voor behandeling van geneesmiddelenverslaving in religieus behandelcentrum
28 juli 2016
Centrale Raad van Beroep wijst verzoek om vergoeding van reiskosten voor behandeling in religieus centrum af, o.a. omdat alternatieven dichterbij beschikbaar zijn.
Herziening van militair invaliditeitspensioen en beoordeling van beperkingen in relatie tot PTSS
28 juli 2016
De Centrale Raad van Beroep herzien de invaliditeit van een militair van 55,42% naar 50% na beoordeling van PTSS en andere beperkingen, en bevestigt de eerdere uitspraak voor het overige.
Herziening van afwijzing aanvraag buitengewoon pensioen op basis van nieuwe feiten
28 juli 2016
Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep ongegrond; appellant heeft geen nieuwe feiten aangedragen voor herziening van de afwijzing van zijn pensioenaanvraag.
Ontslag van directeur bij de Stadsbank Oost Nederland en de rechtsgeldigheid van de ontslaggrond
14 juli 2016
De Centrale Raad van Beroep vernietigt het ontslag van de directeur van de Stadsbank Oost Nederland, oordeelt dat er geen deugdelijke grond was voor ontslag en veroordeelt het Algemeen Bestuur tot schadevergoeding.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland inzake functieonderhoud en functiebeschrijving van een projectleider binnen de politie
14 juli 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en besluit van de korpschef inzake functieonderhoud van appellant, oordeelt dat werkzaamheden wezenlijk afwijken van functiebeschrijving.
Hoger beroep inzake aansprakelijkheid voor schade door vermeend pestgedrag binnen het Kadaster
14 juli 2016
Appellant stelde de Raad van Bestuur van het Kadaster aansprakelijk voor schade door vermeend pestgedrag. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dat er geen sprake was van pestgedrag en bevestigde de uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake functieonderhoud en functiebeschrijving van een ambtenaar bij de politie
14 juli 2016
Hoger beroep van appellant tegen de korpschef over functiebeschrijving en werkzaamheden. De Raad oordeelt dat de functiebeschrijving niet overeenkomt met de werkzaamheden en dat appellant als hulpofficier van justitie functioneerde. Schadevergoeding van € 1.500,- toegekend.
Toekenning van militair invaliditeitspensioen en beoordeling van medische eindtoestand
12 juli 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van een militair invaliditeitspensioen van 70% en oordeelt over de medische eindtoestand van appellant.
Vaststelling van de status als oorlogsslachtoffer en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid op basis van de Algemene Oorlogsongevallenregeling
7 juli 2016
De Centrale Raad van Beroep heeft het beroep van appellant ongegrond verklaard, waarbij de status als oorlogsslachtoffer en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid op basis van de AOR zijn bevestigd.
Ingangsdatum Wubo-toeslag en voorzieningen; schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn
7 juli 2016
Appellante verzocht om toekenning van Wubo-voorzieningen met terugwerkende kracht. De Raad oordeelde dat de ingangsdatum correct was vastgesteld en kende schadevergoeding toe wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Toepassing van de WPC-schaal in het kader van militair invaliditeitspensioen en de beoordeling van medische grondslagen
7 juli 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van een invaliditeit van 30% aan een voormalig militair, waarbij de WPC-schaal als richtlijn werd toegepast. De argumenten van de appellant werden verworpen.
Onvoorwaardelijk ontslag wegens plichtsverzuim van ambtenaar met betrekking tot onjuiste gegevensverstrekking aan de Waarderingskamer
30 juni 2016
Hoger beroep over onvoorwaardelijk ontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim door onjuiste gegevensverstrekking aan de Waarderingskamer. De Raad vernietigt eerdere uitspraak en verklaart beroep ongegrond.
Herplaatsing kandidaten in het kader van reorganisatie binnen Defensie en toepassing van sociaal beleidskaders
30 juni 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de herplaatsing van appellanten onder SBK 2012 correct was, zonder ongelijke behandeling ten opzichte van anderen.
Hoger beroep inzake ontslaguitkering en re-integratieverplichtingen van een ambtenaar
23 juni 2016
Hoger beroep over beëindiging ontslaguitkering van een ambtenaar wegens niet-naleving re-integratieverplichtingen. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak.
Schorsing en ontslag van een leerkracht bij de Almeerse Scholen Groep
23 juni 2016
Hoger beroep van een leerkracht tegen schorsing en ontslag door de Almeerse Scholen Groep. Centrale Raad bevestigt dat de schorsing niet onevenredig lang was en dat de ASG voldoende gronden had voor het ontslag.
Afwijzing verzoek om ziekte aan te merken als beroepsziekte met betrekking tot psychische klachten van een ambtenaar
23 juni 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van verzoek om ziekte als beroepsziekte; appellant maakt omstandigheden niet aannemelijk als buitensporig.
Herplaatsingskandidaat en geschiktheid voor functie in het kader van reorganisatie
26 mei 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en herroept ontslag van appellant, oordelend dat herplaatsing in een passende functie niet voldoende is aangetoond.
Hoger beroep over afkoop van wachtgeld en startsubsidie in het ambtenarenrecht
26 mei 2016
Hoger beroep over afkoop van wachtgeld en startsubsidie. Appellant heeft geen recht op verdere uitbetaling van wachtgeld na keuze voor startsubsidie. Hoger beroep niet geslaagd.
Ontslag wegens verregaande nalatigheid van een ambtenaar in de luchtvaarttechniek
26 mei 2016
Hoger beroep van een ambtenaar tegen ontslag wegens verregaande nalatigheid in de luchtvaarttechniek. Ontslag terecht, gezien niet-geregistreerde verlofdagen en onjuiste uitvoering van onderhoudswerkzaamheden.
Beëindiging tijdelijke aanstelling van een Universitair Hoofddocent na onvoldoende functioneren binnen een loopbaantraject
19 mei 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging tijdelijke aanstelling van Universitair Hoofddocent wegens onvoldoende functioneren binnen loopbaantraject.
Bevordering van een politieagent en de mobiliteitseis binnen de Gebiedsgebonden Politie
19 mei 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant, een politieagent, voldoet aan de mobiliteitseis voor bevordering naar Politieagent C, schaal 8, en vernietigt eerdere afwijzingen van de korpschef.
Beoordeling van de medische indicatie voor vervoersvoorzieningen voor gewezen militairen
12 mei 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de minister van Defensie voor tegemoetkoming in vervoerskosten van een gewezen militair, omdat geen medische indicatie aanwezig is voor de gevraagde voorzieningen.
Erkenning als burger-oorlogsslachtoffer en betrokkenheid bij oorlogsgeweld
12 mei 2016
Appellant verzocht erkenning als burger-oorlogsslachtoffer, maar de Raad oordeelde dat onvoldoende bewijs was voor betrokkenheid bij oorlogsgeweld. Het beroep werd ongegrond verklaard.
Causaal verband tussen psychische klachten en oorlogsgeweld in het kader van de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers
12 mei 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat psychische klachten van betrokkene niet in causaal verband staan met internering tijdens de Bersiap-periode, beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake plaatsing op functie Adviseur EB 11 bij Uitvoeringsbeleid
12 mei 2016
Hoger beroep over plaatsing op functie Adviseur EB 11. Centrale Raad bevestigt dat appellante niet geschikt was voor Adviseur EB 12 en bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam inzake de plaatsing van appellante bij reorganisatie van het ministerie van Economische Zaken
12 mei 2016
Hoger beroep van appellante tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over haar plaatsing bij reorganisatie van het ministerie van Economische Zaken is afgewezen. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en ziet geen aanleiding voor proceskostenveroordeling.
Ontslag wegens zeer ernstig plichtsverzuim van een politieambtenaar met criminele contacten
12 mei 2016
Hoger beroep tegen ontslag van politieambtenaar wegens zeer ernstig plichtsverzuim, waaronder criminele contacten. Ontslag bevestigd door Centrale Raad van Beroep.
Bevordering politieambtenaar en ingangsdatum in strijd met uitvoeringsafspraken
12 mei 2016
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep gegrond, waarbij de ingangsdatum van de bevordering van appellant op 20 september 2012 wordt vastgesteld.
Beoordeling van de functiewaardering en bevordering van een politieambtenaar in hoger beroep
28 april 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de bevordering van de betrokkene naar schaal 9 niet kon worden geweigerd, en veroordeelt de appellant in de proceskosten.
Beoordeling van de functiewaardering en bevordering van een politieambtenaar in hoger beroep
28 april 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de korpschef de bevordering van een politieambtenaar naar schaal 9 niet kon weigeren, gezien de eerdere toekenning van een waarnemingstoelage en gebrek aan deugdelijke motivering voor schaal 8.
Centrale Raad van Beroep bevestigt uitspraak rechtbank Gelderland; indicatiebeschikking WSW niet van rechtswege vervallen, appellant niet bevoegd tot intrekking.
Beoordeling van functioneren van politieambtenaar en geschiktheid voor seniorfunctie
21 april 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de beoordeling van de politieambtenaar als voldoende is gewaardeerd en dat hij niet heeft aangetoond dat hogere scores gerechtvaardigd zijn.
Schadevergoeding in de vorm van wettelijke rente na ontslag wegens ongeschiktheid
21 april 2016
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat college ten onrechte wettelijke rente heeft geweigerd bij uitbetaling van outplacementvergoeding van € 3.500,- aan appellante.
Disciplinaire maatregel en ontslag van burgerambtenaar wegens plichtsverzuim en diefstal van eigendommen
7 april 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt ontslag van burgerambtenaar wegens plichtsverzuim en diefstal, oordeelt dat straf onevenredig is aan de ernst van het vergrijp.
Ontslag wegens volledige arbeidsongeschiktheid van een ambtenaar na langdurige ziekte en re-integratie-inspanningen
31 maart 2016
Hoger beroep over ontslag wegens volledige arbeidsongeschiktheid na langdurige ziekte. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en afwijzing schadevergoeding.
Hoger beroep inzake ontslagbesluit en wijzigingsbesluit van een docente
31 maart 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraken en verklaart het beroep van de docente ongegrond, omdat er onvoldoende samenhang is tussen het ontslag- en wijzigingsbesluit.
Niet-ontvankelijkverklaring hoger beroep wegens ontbreken van procesbelang in bestuursrechtelijke zaak
15 maart 2016
Centrale Raad van Beroep verklaart het hoger beroep niet-ontvankelijk wegens ontbreken van procesbelang, nadat betrokkene postuum een tegemoetkoming heeft ontvangen.
Ontslag op grond van onherstelbare vertrouwensbreuk door onjuiste urenregistratie van ambtenaar
10 maart 2016
Hoger beroep van ambtenaar tegen ontslag wegens onjuiste urenregistratie. Ontslag bevestigd door Centrale Raad van Beroep op grond van onherstelbare vertrouwensbreuk.
Ontslag wegens duurzaam verstoorde verhouding tussen ambtenaar en gemeente
10 maart 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van ambtenaar wegens duurzaam verstoorde verhouding met gemeente; geen recht op aanvulling Duitse werkloosheidsuitkering tot Nederlandse WW.
Bevoegdheid van de minister tot eervol ontslag van een ambtenaar na reorganisatie
3 maart 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt het eervol ontslag van appellante door de minister, oordelend dat voldoende herplaatsingsinspanningen zijn verricht.
Verboden onderscheid op grond van leeftijd bij plaatsingsbesluit na reorganisatie
3 maart 2016
Centrale Raad bevestigt dat de Minister van Defensie verboden onderscheid op grond van leeftijd heeft gemaakt bij plaatsingsbesluit na reorganisatie. De uitspraak van de rechtbank blijft in stand.
Beoordeling van de intrekking van de Wsw-indicatie wegens weigering van passende arbeid
3 maart 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de Wsw-indicatie van appellant wegens weigering van passende arbeid, inclusief een proefplaatsing.
Beoordeling van de toekenning van een militair invaliditeitspensioen en de mate van invaliditeit
25 februari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de toekenning van een militair invaliditeitspensioen van 10% aan appellant, na beoordeling van medische gegevens en het bestreden besluit van de minister.
Herziening van besluit inzake uitkeringen voor vervolgingsslachtoffers 1940-1945
25 februari 2016
Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep van appellant ongegrond inzake herziening van uitkeringen voor vervolgingsslachtoffers, met nadruk op gebrek aan causaal verband tussen psychische klachten en het overlijden van zijn vader.
Herziening van een eerder besluit inzake militair invaliditeitspensioen en de afwijzing daarvan
25 februari 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van het verzoek om herziening van een eerder besluit inzake militair invaliditeitspensioen. Geen nieuw gebleken feiten of veranderde omstandigheden.
Afwijzing van een Wubo-aanvraag wegens gebrek aan relevante gebeurtenissen
25 februari 2016
De Centrale Raad van Beroep heeft de aanvraag van appellant om erkend te worden als burger-oorlogsslachtoffer afgewezen, omdat hij zelf geen relevante gebeurtenissen heeft meegemaakt die onder de Wubo vallen.
Afwijzing van een aanvraag op grond van de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940-1945 (Wuv) wegens onvoldoende bewijs van vervolging
25 februari 2016
De Centrale Raad van Beroep verklaart het beroep ongegrond, omdat niet is komen vast te staan dat de vader van appellante door vervolging is omgekomen.
Afwijzing herhaalde Wubo-aanvraag op basis van psychische klachten en oorlogsgebeurtenissen
25 februari 2016
Appellante's aanvraag voor Wubo-toekenning werd afgewezen; psychische klachten niet veroorzaakt door internering maar door andere levensgebeurtenissen. Beroep ongegrond verklaard.
Toekenning van en overgang naar de LFNP functie in het vakgebied Leiding met bijbehorende schaal 10
28 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de toekenning van de LFNP functie aan appellant correct is verlopen en dat de hardheidsclausule niet van toepassing is.
Toekenning en overgang naar LFNP functie in het vakgebied Leiding met bijbehorende schaal 10
28 januari 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over de toekenning van de LFNP-functie in het vakgebied Leiding, waarbij de beroepsgrond van de appellant niet slaagt.
Toekenning en overgang naar LFNP functie in het vakgebied Leiding met bijbehorende schaal 10; beoordeling van matching en toepassing van de hardheidsclausule
28 januari 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Zeeland-West-Brabant over de toekenning van LFNP functie en de matching; beroepsgrond van appellant slaagt niet.
Hoger beroep inzake gelijkheidsbeginsel en opleidingseisen voor benoeming in groepsfunctie F
28 januari 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet gelijkgesteld kan worden aan K en V zonder HBO-opleiding voor benoeming in groepsfunctie F. Beroep op gelijkheidsbeginsel slaagt niet.
Weigering erkenning aansprakelijkheid na dienstongeval door val van defecte stoel
28 januari 2016
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de korpschef om aansprakelijkheid te erkennen na een dienstongeval, omdat onvoldoende causaal verband is aangetoond tussen de val en de rugklachten van appellant.
Onzorgvuldige conversie van functies binnen HR21 systeem door college van burgemeester en wethouders
28 januari 2016
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluiten van college over conversie functies HR21, oordeelt dat deze niet zorgvuldig zijn voorbereid en dat de juiste procedure niet is gevolgd.
Afwijzing verzoek om letselschadevergoeding door leraar basisonderwijs wegens gehoorschade door gebruik scheidsrechtersfluit
21 januari 2016
Centrale Raad van Beroep wijst verzoek om letselschadevergoeding af; appellant kan causaal verband tussen werkomstandigheden en gehoorschade niet aannemelijk maken.
Beoordeling van plichtsverzuim en bewijsvoering in ambtenarenrechtelijke context
21 januari 2016
Centrale Raad van Beroep bevestigt onvoorwaardelijk ontslag van appellant wegens plichtsverzuim, oordeelt dat korpschef voldoende bewijs heeft geleverd.
Vernietiging van besluiten inzake plaatsing in risicodragend deel van de formatie van leerkrachten bewegingsonderwijs
24 december 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt besluiten van Stichting Openbaar Onderwijs 3Primair over plaatsing leerkrachten bewegingsonderwijs in risicodragend deel van de formatie, wegens onvoldoende motivering.
Beoordeling van de toepassing van korting op salarissen van aspiranten in het politiebeleid
17 december 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de korpschef geen vrijheid heeft in de toepassing van salaris kortingen voor aspiranten, en dat regionale uitgangspunten niet meer golden ten tijde van het verzoek.
Hoger beroep inzake functieonderhoud en functiebeschrijving binnen het Grensoverschrijdend Politieteam
10 december 2015
Hoger beroep over functieonderhoud en functiebeschrijving binnen het GPT. De Raad oordeelt dat betrokkenen recht hebben op een gelijkluidende functiebeschrijving en dat debriefings expliciet vermeld moeten worden.
Ontslag wegens plichtsverzuim van ambtenaar met langdurige ziekte en onvoldoende medewerking aan re-integratie
10 december 2015
Hoger beroep van ambtenaar tegen ontslag wegens plichtsverzuim. Centrale Raad oordeelt dat plichtsverzuim bewezen is en ontslag standhoudt. Eerdere uitspraak van rechtbank vernietigd.
Hoger beroep inzake schadevergoeding en rechtsbijstand in ambtenarenrechtelijke context
10 december 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant recht heeft op hogere vergoeding voor rechtsbijstandskosten, maar fiscale schade niet kan worden vergoed.
Bevordering politieambtenaar en de toepassing van uitvoeringsafspraken
26 november 2015
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de korpschef appellant ten onrechte pas per 1 januari 2013 heeft bevorderd, terwijl hij per 1 november 2010 aan alle voorwaarden voldeed. De Raad herroept het besluit en stelt de ingangsdatum van de bevordering vast op 1 november 2010.
Bevordering politieambtenaar en de toepassing van uitvoeringsafspraken
26 november 2015
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de beslissing van de korpschef over de ingangsdatum van de bevordering van appellant naar de functie van [naam functie B] en stelt deze vast op 4 mei 2012, met veroordeling van de korpschef in de kosten van appellant.
Bevordering naar de functie van senior GGP en de ingangsdatum daarvan
26 november 2015
De Centrale Raad van Beroep heeft de ingangsdatum voor de bevordering naar senior GGP vastgesteld op 1 oktober 2011, na vernietiging van de eerdere datum van 1 november 2010. De betrokkene voldeed aan alle voorwaarden voor bevordering.
Niet-ontvankelijkverklaring hoger beroep inzake hypothecaire geldlening en bezwaarschrift
19 november 2015
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep niet-ontvankelijk. Brief van 26 juli 2005 is geen bezwaarschrift. Verzoek om schadevergoeding afgewezen.
Hoger beroep inzake functiebeschrijving en functiewaardering bij Rijkswaterstaat
19 november 2015
Hoger beroep over functiebeschrijving en waardering bij Rijkswaterstaat. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en herroept eerdere besluiten van de Minister.
Koppeling van functie ‘adviseur juridische zaken’ aan functietypering juridisch adviseur B versus A in het kader van reorganisatie en functiewaardering
12 november 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de koppeling van de functie ‘adviseur juridische zaken’ aan functietypering juridisch adviseur B en veroordeelt het bestuur tot vergoeding van griffierecht en proceskosten.
Koppeling van functie ‘adviseur juridische zaken’ aan functietypering juridisch adviseur B versus A
12 november 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de koppeling van de functie ‘adviseur juridische zaken’ aan functietypering juridisch adviseur B, en niet A, en vergoedt het griffierecht aan appellant.
Ontslag wegens ongeoorloofde afwezigheid van een ambtenaar met een vertrouwensfunctie
12 november 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een psychiater wegens ongeoorloofde afwezigheid, gezien de ernst van het plichtsverzuim en herhaalde waarschuwingen.
Afwijzing aanvraag studiefaciliteiten voor de bacheloropleiding Toegepaste Psychologie bij de politie
12 november 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van studiefaciliteiten voor bacheloropleiding Toegepaste Psychologie, wegens gebrek aan ontwikkelafspraken met bevoegd gezag.
Ontslag wegens ongeschiktheid van ambtenaar bij de Belastingdienst na niet melden van hennepkwekerij
12 november 2015
Hoger beroep van ambtenaar bij de Belastingdienst die ontslagen is wegens ongeschiktheid na niet melden van hennepkwekerij. De Raad bevestigt dat geen verbeterkans geboden hoefde te worden.
Beoordeling functiewaardering van wijkchefs binnen de politie
12 november 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de functiewaardering van wijkchefs op schaal 10, oordeelt dat deze niet onhoudbaar is en verwerpt de beroepsgronden van de appellanten.
Beoordeling van de plaatsing van een ambtenaar in een nagenoeg overeenkomstige functie na gemeentelijke herindeling
22 oktober 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de plaatsing van appellant in de functie van medewerker Beleidsuitvoering I terecht was, gezien de nagenoeg overeenkomstige functiekenmerken.
Beoordeling van de uitvoering van een ontslagregeling door Loyalis in het kader van ambtenarenrecht
15 oktober 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Limburg dat Loyalis de ontslagregeling correct heeft uitgevoerd. Hoger beroep van de appellant slaagt niet.
Verrekening van te veel opgenomen verlofuren bij eervol ontslag van ambtenaar
15 oktober 2015
Hoger beroep over verrekening van te veel opgenomen verlofuren bij eervol ontslag van ambtenaar. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de verrekening rechtmatig is op basis van de Ambtenarenwet.
Beoordeling van voorwaardelijk strafontslag wegens plichtsverzuim van ambtenaar
15 oktober 2015
Hoger beroep van ambtenaar tegen tenuitvoerlegging van voorwaardelijk strafontslag wegens plichtsverzuim. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het college bevoegd was tot tenuitvoerlegging.
Ontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim en de evenredigheid van de disciplinaire maatregel
8 oktober 2015
Hoger beroep van ambtenaar tegen ontslag wegens plichtsverzuim. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat het ontslag niet onevenredig is aan de gedragingen.
Vaststelling van vergoeding voor gemaakte reiskosten ten behoeve van woon-werkverkeer
17 september 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de appellant geen recht heeft op een hogere vergoeding voor reiskosten, omdat hij geen Excelbestand met gegevens heeft ingediend.
Onvoorwaardelijk ontslag wegens ernstig plichtsverzuim van een ambtenaar van de Belastingdienst/Douane door alcoholgebruik onder werktijd
17 september 2015
Hoger beroep van een ambtenaar van de Belastingdienst/Douane tegen onvoorwaardelijk ontslag wegens alcoholgebruik onder werktijd. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de straf niet onevenredig is.
Samenloop ziekteverlof en vakantieverlof en de gevolgen voor ambtenaren
3 september 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt over de samenloop van ziekteverlof en vakantieverlof voor ambtenaren. Korting op vakantieverlof van 21,6 uren door korpschef is niet in geschil. De rechtbank heeft ten onrechte het besluit vernietigd.
Hoger beroep inzake inschaling in salarisschaal 14 van de Belastingdienst en het gelijkheidsbeginsel
2 september 2015
Appellante verzocht om inschaling in salarisschaal 14 bij de Belastingdienst, maar dit werd afgewezen. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond. In hoger beroep werd de uitspraak bevestigd, er was geen strijd met het gelijkheidsbeginsel.
Disciplinair ontslag van een behandelfunctionaris bij de Belastingdienst wegens plichtsverzuim en onjuiste aangiften
27 augustus 2015
Hoger beroep over disciplinair ontslag van een behandelfunctionaris bij de Belastingdienst wegens plichtsverzuim en onjuiste aangiften. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake tijdsevenredige gratificatie ambtsjubileum en leeftijdsdiscriminatie
27 augustus 2015
Appellant komt niet in aanmerking voor tijdsevenredige gratificatie ambtsjubileum. De Raad oordeelt dat het college niet in strijd heeft gehandeld met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid.
Strafontslag van een politieman wegens ernstig plichtsverzuim en grensoverschrijdend gedrag
27 augustus 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt uitspraak rechtbank en bevestigt strafontslag van politieman wegens ernstig plichtsverzuim en grensoverschrijdend gedrag.
Aansprakelijkheid van de Minister van Defensie voor schade na ongeval met dienstauto zonder winterbanden
20 augustus 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank dat de Minister van Defensie niet aansprakelijk is voor schade na een ongeval met een dienstauto zonder winterbanden, omdat de weersomstandigheden niet onveilig waren.
Rectificatie van uitspraak inzake proceskostenveroordeling en griffierechtheffing in bestuursrechtelijke zaak
13 augustus 2015
Centrale Raad van Beroep rectificeert uitspraak van 2 juli 2015 inzake proceskosten en griffierecht. Appellant wordt veroordeeld tot € 980,- proceskosten en € 478,- griffierecht.
Ontslagbesluit en herbeoordeling van arbeidsverhouding van ambtenaar
13 augustus 2015
De Centrale Raad van Beroep vernietigt het ontslagbesluit van appellante, omdat het college niet bevoegd was om haar te ontslaan. Er was geen sprake van verstoorde verhoudingen. De Raad herroept het ontslag en oordeelt dat appellante recht heeft op kostenvergoeding.
Disciplinair ontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim en het niet melden van inverzekeringstelling
13 augustus 2015
Hoger beroep tegen disciplinair ontslag van ambtenaar wegens niet melden van inverzekeringstelling en bezit van hennepplantage. Hoger beroep ongegrond verklaard.
Hoger beroep inzake herplaatsing ambtenaar en toepassing Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte
23 juli 2015
Hoger beroep over herplaatsing ambtenaar; rechtbank heeft beroep op Wgb/CZ terecht buiten beschouwing gelaten. Geschiktheid voor functies commercieel manager en manager detachering niet aangetoond.
Tussenuitspraak inzake zorgplicht van de Minister van Defensie ten aanzien van appellant met PTSS na uitzending naar voormalig Joegoslavië
23 juli 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Minister van Defensie niet heeft aangetoond dat hij zijn zorgplicht ten aanzien van appellant met PTSS is nagekomen. Minister moet binnen 12 weken gebreken in besluit herstellen.
Disciplinaire straf van ontslag wegens schending van integriteitseisen door politieambtenaar
16 juli 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van politieambtenaar wegens schending van integriteitseisen. Appellante meldde niet dat haar partner betrokken was bij strafbare feiten.
Beoordeling van een dienstongeval tijdens een dienstreis en de zorgplicht van de minister
16 juli 2015
Hoger beroep over de kwalificatie van een dienstongeval en de zorgplicht van de minister. De Raad bevestigt dat het ongeval niet als beroepsincident kan worden aangemerkt en dat de zorgplicht niet is geschonden.
Afwijzing verzoek om terug te komen van eerder besluit inzake salariëring ambtenaar
16 juli 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing verzoek om salarisverhoging naar schaal 9; appellant berustte in schaal 7 en er waren geen nieuwe feiten voor herziening.
Hoger beroep inzake functiebeschrijving en functieonderhoud binnen de politie
9 juli 2015
Hoger beroep van appellant tegen de korpschef over functiebeschrijving en functieonderhoud. De Raad vernietigt de eerdere uitspraak en verklaart het beroep gegrond, maar het beroep tegen het nadere besluit ongegrond.
Korting op bezoldiging vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid en de beoordeling van arbeidsongeschiktheid in en door de dienst
9 juli 2015
Hoger beroep over korting op bezoldiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Geen arbeidsongeschiktheid in en door de dienst vastgesteld. Begeleiding door psycholoog was voldoende.
Ontslag van een ambtenaar wegens verstoorde verhoudingen en de rol van de griffier in het ontslagproces
2 juli 2015
Hoger beroep over ontslag van een ambtenaar wegens verstoorde verhoudingen. De griffier had geen overwegend aandeel in de situatie die tot ontslag leidde. De ontslagregeling werd als voldoende beoordeeld.
Hoger beroep inzake aansprakelijkheid voor schade door PTSS na militaire missie in Libanon
2 juli 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat Minister van Defensie aansprakelijk is voor schade door PTSS na militaire missie, uitspraak vernietigt eerdere beslissing op basis van verjaring.
Ongeschiktheidsontslag en beoordeling van ambtenaar in hoger beroep
2 juli 2015
Hoger beroep over ongeschiktheidsontslag van ambtenaar. Centrale Raad bevestigt dat beoordeling conform regelgeving was en dat appellante voldoende verbeterkansen had.
Hoger beroep inzake aansprakelijkheid van de Minister van Defensie voor schade door PTSS na uitzending in Libanon
2 juli 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat de Minister van Defensie aansprakelijk is voor schade door PTSS na uitzending in Libanon, en dat de aansprakelijkstelling tijdig was.
Afwijzing verzoek om herziening van een eerdere uitspraak inzake ambtenarenrecht
25 juni 2015
De Centrale Raad van Beroep wijst het verzoek om herziening af, omdat verzoekster geen nieuwe feiten of omstandigheden heeft aangedragen die tot herziening kunnen leiden.
Beoordeling van de inpassing van een ambtenaar in een functiefamilie binnen het Concernbrede Functiehuis van de gemeente Rotterdam
25 juni 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de inpassing van een ambtenaar in een functiefamilie, waarbij de bezwaren van appellante ongegrond werden verklaard.
Beëindiging van loonsuppletie en dwangsom bij aanvraag loonsuppletie voor onderwijspersoneel
18 juni 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt beëindiging loonsuppletie voor appellant, geen recht meer na 5 juli 2012. Dwangsom niet verschuldigd, minister tijdig beslist.
Ontslag van een lid van de commissie regionaal overleg luchthaven Schiphol wegens onverenigbare dubbelfunctie
18 juni 2015
Appellant is ontslagen als lid van de CROS vanwege onverenigbare dubbelfunctie met zijn raadslidmaatschap. De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag en de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Disciplinaire strafoplegging wegens plichtsverzuim en tijdfraude door ambtenaar
18 juni 2015
Hoger beroep over disciplinaire straf wegens plichtsverzuim en tijdfraude door ambtenaar. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak en oordeelt dat straf evenredig is aan het vergrijp.
Hoger beroep tegen niet-ontvankelijk verklaring van beroep inzake ontslag en salarisspecificatie
18 juni 2015
Hoger beroep van appellante tegen niet-ontvankelijk verklaring van haar beroep inzake ontslag en salarisspecificatie. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat er geen gronden zijn voor proceskostenvergoeding.
Niet verlengen van een tijdelijk dienstverband en de gevolgen van buitengewoon verlof in het ambtenarenrecht
4 juni 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt uitspraak rechtbank en verklaart beroep ongegrond. Niet verlengen tijdelijk dienstverband is rechtmatig, betrokkene voldeed niet aan redelijke eisen.
Terugvordering voorschot door dagelijks bestuur na afschaffing voorschotsysteem
4 juni 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt de terugvordering van een voorschot van € 150,- door het dagelijks bestuur van WSD, omdat niet is bewezen dat het voorschot aan appellant is betaald.
Eervol ontslag en bovenwettelijke werkloosheidsuitkering in het ambtenarenrecht
4 juni 2015
Hoger beroep over eervol ontslag en bovenwettelijke werkloosheidsuitkering. De minister had geen overwegend aandeel in de impasse die tot ontslag leidde. Hoger beroep afgewezen.
Ontslag op grond van ongeschiktheid tot het verrichten van arbeid wegens ziekte en de re-integratieverplichtingen van de werkgever
4 juni 2015
Hoger beroep over ontslag wegens ongeschiktheid tot arbeid door ziekte. De Centrale Raad bevestigt dat de minister niet kon verwachten dat appellant duurzaam zou re-integreren.
Beoordeling van de zorgplicht van de korpschef bij een dienstongeval tijdens een training voor politiemedewerkers
4 juni 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de korpschef zijn zorgplicht niet heeft geschonden bij een dienstongeval tijdens een training.
Evenredigheid van ontslag bij plichtsverzuim van ambtenaar
28 mei 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het onvoorwaardelijk ontslag van betrokkene niet in strijd is met het evenredigheidsbeginsel, ondanks eerdere uitspraak van de rechtbank.
Intrekking van de garantietoelage voor ambtenaar na bereiken maximum salarisschaal
28 mei 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de intrekking van de garantietoelage van appellant, die het maximum van salarisschaal 9 had bereikt, en oordeelt dat de minister bevoegd was om deze te beëindigen.
Uitbetaling van verlofuren aan ambtenaar van de Universiteit van Amsterdam na beëindiging dienstverband
28 mei 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de Universiteit van Amsterdam 466 verlofuren aan betrokkene moet uitbetalen, omdat hij niet in staat was deze op te nemen voor het einde van zijn dienstverband.
Onvoorwaardelijk strafontslag wegens ernstig plichtsverzuim bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
21 mei 2015
Appellant krijgt onvoorwaardelijk strafontslag wegens ernstig plichtsverzuim bij HHNK. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de straf niet onevenredig is.
Uitleg en uitvoering van een vaststellingsovereenkomst in het ambtenarenrecht met betrekking tot ontslag en FPU-regeling
7 mei 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over de uitleg van een vaststellingsovereenkomst in het ambtenarenrecht met betrekking tot ontslag en FPU-regeling.
Buitenfunctiestelling en schorsing van politieambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim en strafontslag
30 april 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de schorsing en het strafontslag van een politieambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim, waaronder misbruik van inloggegevens en het verstrekken van onjuiste informatie.
Ontslag op andere gronden en verstoorde verhoudingen binnen de gemeente Vlissingen
30 april 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat ontslag van betrokkene niet gerechtvaardigd was. Appellant moet proceskosten vergoeden.
Eervol ontslag met toekenning van WW-uitkering en scholingsbudget na verstoorde arbeidsverhouding
23 april 2015
Hoger beroep over eervol ontslag van appellant met WW-uitkering en scholingsbudget na verstoorde arbeidsverhouding. Centrale Raad bevestigt bevoegdheid college tot ontslag.
Hoger beroep inzake functiebeschrijving en werkzaamheden van een ambtenaar bij de politie
23 april 2015
Hoger beroep over functiebeschrijving van een politieambtenaar. Appellant maakt niet aannemelijk dat zijn werkzaamheden afwijken van de functiebeschrijving. De Raad bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Eervol ontslag en beëindigingsovereenkomst in het ambtenarenrecht
16 april 2015
Hoger beroep over eervol ontslag en beëindigingsovereenkomst. Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant niet onder druk is gezet en dat er geen wilsgebreken zijn.
Terugvordering ten onrechte uitbetaalde bovenwettelijke uitkering en WW-uitkering
2 april 2015
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de terugvordering van een ten onrechte uitbetaalde uitkering terecht is, omdat betrokkene geen dringende redenen heeft aangetoond om van terugvordering af te zien.
Beëindiging van bovenwettelijke aansluitende uitkering bij werkloosheid na onterecht verleende WW-uitkering
2 april 2015
De Centrale Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van de rechtbank en verklaart het beroep tegen het besluit van 21 september 2011 ongegrond, omdat de bovenwettelijke uitkering ten onrechte was verleend.
Weigering van ziekmelding en recht op doorbetaling van bezoldiging na ontslag van een ambtenaar
2 april 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van ziekmelding en het ontbreken van recht op doorbetaling van bezoldiging na ontslag van een ambtenaar.
Ontslag op grond van gewichtige redenen door ernstig verstoorde werkrelatie bij regionale scholengemeenschap Pantarijn
2 april 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van docent bij Pantarijn wegens ernstig verstoorde werkrelatie. Geen aanleiding voor rehabilitatie of schadevergoeding.
Toekenning van de rang van commandeur binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden en de gevolgen van de overgangsregeling
26 maart 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de rang van commandeur voor appellant binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden, ondanks bezwaren over verlies van eerdere rang.
Ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie en bevoegdheid van de stichting
26 maart 2015
Hoger beroep over ontslag wegens verstoorde arbeidsrelatie. De Raad bevestigt dat de stichting bevoegd was tot ontslag en dat een onafhankelijke mediator niet noodzakelijk was.
Weigering schadevergoeding wegens gederfde neveninkomsten en aanvullende vergoeding van proceskosten in bestuursrechtelijke context
26 maart 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van schadevergoeding voor gederfde neveninkomsten en aanvullende proceskostenvergoeding. Geen causaal verband met onrechtmatig besluit.
Hoger beroep over functiewaardering en bevordering van een burgerambtenaar binnen de defensieorganisatie
26 maart 2015
Hoger beroep van de Minister van Defensie over functiewaardering van een burgerambtenaar. De rechtbank heeft de functie herzien naar schaal 9. De Raad bevestigt deze uitspraak en stelt de ingangsdatum van de bevordering vast op 7 december 2009.
Vergoeding van schade door niet nagekomen zorgplicht van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag
19 maart 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Den Haag zijn zorgplicht niet heeft geschonden en verklaart het beroep van betrokkene ongegrond.
Aansprakelijkheid van de werkgever voor reputatieschade van een ambtenaar na schending van zorgplicht
19 maart 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college aansprakelijk is voor reputatieschade van appellante door schending van zorgplicht, maar geen materiële schadevergoeding toekent.
Aansprakelijkheid van de werkgever voor immateriële schade door reputatieschade na rapportage
19 maart 2015
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college van burgemeester en wethouders van Zevenaar aansprakelijk is voor immateriële schade door reputatieschade van de appellant na een onzorgvuldige rapportage.
Tussenuitspraak over de plaatsing van leerkrachten bewegingsonderwijs in het risicodragende deel van de formatie
12 maart 2015
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de plaatsing van leerkrachten bewegingsonderwijs in het risicodragende deel van de formatie onvoldoende gemotiveerd is en draagt de stichting op om dit binnen acht weken te herstellen.
Disciplinair ontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim door herhaalde loonbeslagen en overtreding van ziekteverzuimregels
5 maart 2015
Hoger beroep tegen disciplinair ontslag van ambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim door loonbeslagen en overtreding van ziekteverzuimregels. Hoger beroep afgewezen.
Loonsuppletie en de verwachtingen van ambtenaren bij salarisverlagingen
26 februari 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellant geen recht heeft op loonsuppletie na salarisverlaging, omdat de voorwaarden in het Sociaal Plan dit niet toestaan.
Ontslag op andere gronden bij de AIVD na verstoorde arbeidsrelatie
26 februari 2015
Hoger beroep van appellante tegen ontslag door de minister van Binnenlandse Zaken wegens verstoorde arbeidsrelatie bij de AIVD. De Raad bevestigt de bevoegdheid van de minister om ontslag te verlenen.
Ontslag wegens ernstig plichtsverzuim en boventalligheid na reorganisatie bij Technische Universiteit Delft
26 februari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt ontslag van appellant wegens ernstig plichtsverzuim en boventalligheid na reorganisatie bij de Technische Universiteit Delft.
Disciplinair ontslag en plichtsverzuim van politieambtenaar na bedreigende verkeerssituatie
12 februari 2015
Hoger beroep over disciplinaire straf van politieambtenaar wegens plichtsverzuim na bedreigende verkeerssituatie. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank.
Hoger beroep inzake aanvraag om na te dienen door een luitenant der mariniers
12 februari 2015
Een luitenant der mariniers verzoekt om na te dienen, maar zijn aanvraag wordt afgewezen. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing en verklaart het beroep tegen de eerdere besluiten niet-ontvankelijk.
Beroep tegen naheffingsaanslag omzetbelasting en toepassing van kosten voor gemene rekening
11 februari 2015
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van de belanghebbende ongegrond en handhaaft de naheffingsaanslag omzetbelasting, omdat geen sprake is van kosten voor gemene rekening.
Beoordeling van managementvergoedingen als arbeidsvergoedingen in belastingzaken
11 februari 2015
De Raad van Beroep vernietigt de belastingaanslagen van J.M. van Schaijk, oordeelt dat managementvergoedingen niet als persoonlijke arbeidsvergoedingen zijn aan te merken en bevestigt de aftrekbaarheid van rente op rekening-courantschuld.
Interpretatie van het begrip 'inwoner' en 'opbrengst' in de Belastingwet BES met betrekking tot vastgoedbelasting
11 februari 2015
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de projectontwikkelingsmaatschappij recht heeft op vrijstelling van vastgoedbelasting op basis van de Belastingwet BES, omdat 'inwoner' niet beperkt is tot natuurlijke personen.
Vastgoedbelasting bij niet afgebouwd woonhuis en voordelen uit onroerende zaak
11 februari 2015
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat vastgoedbelasting terecht is opgelegd voor een niet afgebouwd woonhuis, ongeacht het ontbreken van werkelijke voordelen.
Bevoegdheid tot ontslag van een militair wegens niet-uitzendbaarheid
5 februari 2015
De Centrale Raad van Beroep vernietigt het ontslag van appellant, omdat de Kroon niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij niet-uitzendbaar was. Het beroep is gegrond en het ontslagbesluit wordt herroepen.
Beëindiging tijdelijke proeftijdaanstelling wegens ongeschiktheid voor de functie
5 februari 2015
Beëindiging tijdelijke proeftijdaanstelling wegens ongeschiktheid voor de functie. Appellant heeft onvoldoende verbeterd na concrete verbeterpunten. Hoger beroep niet geslaagd.
Weigering WSW-indicatie op basis van noodzakelijke persoonlijke begeleiding
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de WSW-indicatie voor appellant, die meer dan 15% begeleiding nodig heeft, op basis van deskundigenrapportages.
Ontslag van ambtenaar en recht op aanvullende en na-wettelijke uitkering volgens CAR/UWO
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat het college ten onrechte een aanvullende en na-wettelijke uitkering heeft onthouden aan de appellant na ontslag. De Raad kent deze uitkeringen alsnog toe.
Eervol ontslag op eigen verzoek en de vergewisplicht van de werkgever
29 januari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt dat appellante eervol ontslag op eigen verzoek heeft gekregen. Werkgever voldeed aan vergewisplicht; psychische klachten stonden niet in de weg aan wilsbepaling.
Ongeschiktheidsontslag van een politieagent na onvoldoende functioneren en begeleiding
22 januari 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ongeschiktheidsontslag van een politieagent wegens onvoldoende functioneren, ondanks begeleiding en verbetertrajecten.
Ontslag op andere gronden en garantie op uitkering ingevolge de WW bij verstoorde arbeidsverhouding
22 januari 2015
Hoger beroep over ontslag op andere gronden en garantie op WW-uitkering bij verstoorde arbeidsverhouding. Centrale Raad oordeelt dat college overwegend verantwoordelijk is voor de situatie.
Toewijzing aanvraag om functieonderhoud en vaststelling functiebeschrijving voor de functie van groepschef Verkeers Ongevallen Analyse
22 januari 2015
Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak rechtbank Overijssel en verklaart beroep tegen besluit van korpschef ongegrond. Functiebeschrijving van groepschef Verkeers Ongevallen Analyse is deugdelijk.
Afwijzing aanvraag om functieonderhoud in het kader van de Politiewet 2012
22 januari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van de aanvraag om functieonderhoud; werkzaamheden appellant vallen onder functiebeschrijving Specialist 8.
Afwijzing aansprakelijkheidsverzoek na dienstongeval tijdens BTO-training
22 januari 2015
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing aansprakelijkheidsverzoek na dienstongeval tijdens BTO-training; geen onrechtmatige gedraging van collega H vastgesteld.
Toekenning van studiefaciliteiten voor loopbaangerichte opleiding binnen de politieorganisatie
15 januari 2015
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat rijopleiding appellant als loopbaangerichte opleiding moet worden aangemerkt, waardoor hij recht heeft op studiefaciliteiten.
Beoordeling van invaliditeitspensioen voor beroepsmilitair met PTSS
15 januari 2015
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank die het invaliditeitspensioen van een beroepsmilitair met PTSS verhoogt van 15% naar 17,9% en later naar 20%.
Beoordeling van hoger beroep inzake schriftelijke berisping en functievolging van ambtenaar
24 december 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt eerdere uitspraken over schriftelijke berisping en functievolging van ambtenaar. Appellant had geen recht op vervroegd pensioen en zijn communicatie was ongepast.
Tenuitvoerlegging van voorwaardelijk strafontslag van politieambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim
24 december 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de tenuitvoerlegging van het voorwaardelijk strafontslag van een politieambtenaar wegens ernstig plichtsverzuim, ondanks zijn PTSS.
Tenuitvoerlegging van voorwaardelijk strafontslag van een ambtenaar wegens plichtsverzuim en ongepast gedrag
24 december 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de tenuitvoerlegging van het voorwaardelijk strafontslag van appellante wegens plichtsverzuim en ongepast gedrag tijdens een verbetertraject.
Ontslag wegens ongeschiktheid voor functie door verschil in inzicht over urenbeperking
18 december 2014
Ontslag van betrokkene wegens ongeschiktheid voor zijn functie door onwil om roosterwijzigingen te accepteren. Centrale Raad bevestigt eerdere uitspraak.
Disciplinair ontslag wegens ernstig plichtsverzuim door het opmaken van valse documenten voor hypotheekverstrekking
18 december 2014
Disciplinair ontslag van een politiemedewerker wegens het opmaken van valse documenten voor hypotheekverstrekking. De Centrale Raad bevestigt het ontslag als niet onevenredig aan het gepleegde plichtsverzuim.
Ontslag en schorsing van een ambtenaar wegens verstoorde verhoudingen en de beoordeling van de rechtsgeldigheid van besluiten
18 december 2014
Hoger beroep van een ambtenaar tegen schorsing en ontslag wegens verstoorde verhoudingen. De Raad vernietigt eerdere besluiten en oordeelt dat het college de schorsing en het ontslag terecht heeft opgelegd.
Benoeming en rechtspositie van ambtenaar bij tuchtcollege
11 december 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat appellant als ambtenaar moet worden aangemerkt, ondanks het ontvangen van vacatiegelden. De minister's niet-ontvankelijkverklaring van het bezwaar wordt vernietigd.
Strafontslag van een vrijwilliger bij de politie wegens nevenwerkzaamheden tijdens ziekteverzuim
11 december 2014
Hoger beroep over strafontslag van een vrijwilliger bij de politie wegens nevenwerkzaamheden tijdens ziekteverzuim. De Raad bevestigt de straf en wijst het verzoek om schadevergoeding af.
Beoordeling van functieonderhoud binnen de Politiewet 2012
20 november 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank over functieonderhoud van een politieambtenaar, waarbij de feitelijke werkzaamheden wezenlijk afwijken van de functiebeschrijving.
Heffing van speelvergunningsrecht over pokeropbrengsten door de Raad van Beroep voor Belastingzaken
20 november 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat poker een hazardspel is en dat een casino speelvergunningsrecht verschuldigd is over pokeropbrengsten. Naheffingsaanslagen over 2002 en 2003 zijn rechtmatig, maar boeten worden verminderd.
Ontslag van een Kmar-militair wegens wangedrag tijdens aanhouding van arrestant
13 november 2014
Hoger beroep van Kmar-militair tegen ontslag wegens wangedrag tijdens aanhouding. De Raad bevestigt het ontslag en oordeelt dat de gedragingen als offensief geweld gekwalificeerd zijn.
Beoordeling van de plaatsing van een functie in functieboek 1b binnen een reorganisatie
13 november 2014
Hoger beroep van appellant tegen de plaatsing van zijn functie in functieboek 1b binnen een reorganisatie. De Centrale Raad van Beroep bevestigt de uitspraak van de rechtbank en oordeelt dat de plaatsing gerechtvaardigd is.
Hoger beroep inzake buitenlandtoelage voor docenten in Duitsland
13 november 2014
Hoger beroep over buitenlandtoelage voor docenten in Duitsland. De Raad bevestigt dat betrokkenen recht hebben op de toelage en vernietigt eerdere besluiten van de minister.
Afwijzing aanvragen om functieonderhoud door de korpschef van Politie
30 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt afwijzing van functieonderhoud aanvragen door korpschef, appellanten maken niet aannemelijk dat werkzaamheden wezenlijk afwijken van functiebeschrijving.
Ontslag van brugwachter wegens alcoholgebruik en onbekwaamheid
30 oktober 2014
Hoger beroep over ontslag van brugwachter wegens alcoholgebruik. Centrale Raad van Beroep vernietigt eerdere uitspraak en verklaart het beroep ongegrond.
Militair ontslag wegens wangedrag buiten de dienst met betrekking tot kinderporno en feestvuurwerk
23 oktober 2014
Hoger beroep van een militair die onterecht ontslagen zou zijn wegens wangedrag. De Raad bevestigt het ontslag vanwege aangetroffen kinderporno en feestvuurwerk in zijn woning.
Hoger beroep tegen de korpschef van politie inzake verzoek om disciplinair onderzoek en dwangsombesluit
23 oktober 2014
Appellant verzocht om een extern disciplinair onderzoek naar een politieagent. De Raad verklaart het beroep tegen het niet tijdig nemen van een beslissing op het bezwaar niet-ontvankelijk en bevestigt de eerdere uitspraak van de rechtbank voor het overige.
Onvoorwaardelijk ontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim door niet-zakelijke raadpleging van vertrouwelijke gegevens
16 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep bevestigt onvoorwaardelijk ontslag van ambtenaar wegens plichtsverzuim door niet-zakelijke raadpleging van vertrouwelijke gegevens.
Weigering van een tijdelijk dienstverband na afloop van de proeftijd en de impact van bezuinigingsmaatregelen op de aanstelling
16 oktober 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de weigering van de gemeente Rotterdam om het tijdelijk dienstverband van appellante voort te zetten na de proeftijd, vanwege bezuinigingsmaatregelen.
Ontslag wegens onbekwaamheid of ongeschiktheid voor het beklede ambt
9 oktober 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt het ontslag van de appellant wegens onbekwaamheid of ongeschiktheid voor zijn functie, na herhaaldelijk gebrek aan inzicht en onvermogen om zich in de ambtelijke hiërarchie te schikken.
Afwijzing van de aanvraag tot functieonderhoud door de korpschef van Politie
9 oktober 2014
De Centrale Raad van Beroep bevestigt de afwijzing van de aanvraag tot functieonderhoud door de korpschef van Politie, oordelend dat de werkzaamheden van appellanten niet wezenlijk afwijken van hun functiebeschrijving.
Toewijzing functieonderhoud in het kader van de Politiewet 2012
9 oktober 2014
Centrale Raad van Beroep oordeelt dat de werkzaamheden van de appellant wezenlijk afwijken van zijn functietypering en wijst de aanvraag om functieonderhoud toe.
Tussenuitspraak over premieheffing AVBZ en de toepassing van belastingtarieven
19 september 2014
Tussenuitspraak over de premieheffing AVBZ waarbij de Raad oordeelt dat de berekening van belanghebbende niet juist is en het beleid van de belastingdienst redelijk voorkomt.
Verzuimboete berekening over verschuldigde belasting voor verrekening van voorheffingen en voorlopige aanslagen
1 september 2014
De Raad van Beroep verklaart het beroep ongegrond en oordeelt dat verzuimboetes terecht zijn berekend over de verschuldigde belasting zonder rekening te houden met voorheffingen.
Belastingplichtigheid van een general partner in een limited partnership en naheffingsaanslagen BBO
1 september 2014
De Raad van Beroep vernietigt naheffingsaanslagen BBO voor AX N.V. en oordeelt dat de general partner niet zelfstandig belastingplichtig is. Verzoek om proceskostenvergoeding wordt afgewezen.
Belastingheffing en verzuimboetes in de advocatenpraktijk op Curaçao
1 september 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van Advokatenpraktijk X N.V. gegrond, vermindert de naheffingsaanslagen en veroordeelt de Inspecteur tot schadevergoeding van Naf 250,- voor gemaakte bezwaarkosten.
Ontvankelijkheid van bezwaar tegen navordering van accijnzen en invoerrechten
1 september 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat het bezwaar van belanghebbende tegen de navordering van accijnzen en invoerrechten ontvankelijk is. De Inspecteur heeft de bevoegdheid om ontdoken belasting te vorderen, ondanks het ontbreken van expliciete bepalingen in de wetgeving.
Ontvankelijkheid bezwaar en hoogte aanslag AOV/AWW voor belanghebbende in belastingzaak
1 september 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het bezwaar van belanghebbende ontvankelijk en handhaaft de aanslag AOV/AWW, met een kostenvergoeding van Naf. 100.
Belastingplichtigheid van een limited partner in een limited partnership en de heffing van BBO over management fees en payroll expenses
11 juli 2014
De Raad oordeelt dat de belanghebbende, als limited partner, zelfstandig belastingplichtig is voor de BBO over management fees en payroll expenses. De naheffingsaanslagen worden gehandhaafd, maar het beroep is gegrond voor het niet tijdig doen van uitspraak op bezwaarschriften.
Beroep tegen vergunning voor de bouw van een horecapier in het Bonaire Marine Park
10 juni 2014
Het Gerecht vernietigt de vergunning voor de bouw van een horecapier in het Bonaire Marine Park, omdat het negatieve advies van STINAPA niet is meegewogen. Verweerder moet opnieuw beslissen op het bezwaarschrift.
Beroep tegen afwijzing handhaving bouw horecapier in Bonaire Marine Park
10 juni 2014
De rechtbank vernietigt de afwijzing van handhaving van de bouw van een horecapier in het Bonaire Marine Park, omdat de derde-belanghebbende geen vergunningen had.
Beroep tegen de afwijzing van de intrekking van een bouwvergunning voor een horecapier in het Bonaire Marine Park
10 juni 2014
Eisers verzetten zich tegen de afwijzing van de intrekking van een bouwvergunning voor een horecapier in het Bonaire Marine Park. Het Gerecht verklaart het beroep niet-ontvankelijk en wijst de proceskosten toe aan het Openbaar Lichaam Bonaire.
Beroep inzake belastingaanslagen en aftrek ter voorkoming van dubbele belasting
2 juni 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over belastingaanslagen en aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor belanghebbende, met een kostenvergoeding van Naf. 5.000 voor de bezwaarfase.
Aftrekbaarheid van managementvergoeding door NV voor werkzaamheden aandeelhouder
2 juni 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat een NV in Aruba geen recht heeft op aftrek van een managementvergoeding aan een aandeelhouder in Nederland, omdat niet is aangetoond dat de werkzaamheden zijn verricht.
Toekenning van imputatiebetaling in verband met dividend over het jaar 2009
2 juni 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken heeft het beroep van X NV ongegrond verklaard, omdat de Inspecteur terecht de imputatiebetaling voor dividend over 2009 heeft geweigerd op basis van niet voldane voorwaarden.
Vergrijpboete en administratieplicht in belastingzaken
2 juni 2014
De Raad voor de Rechtspraak oordeelt dat [X] Praktijk (Aruba) N.V. opzettelijk onjuiste aangifte heeft gedaan en legt een vergrijpboete op, die uiteindelijk wordt verminderd tot Afl. 93.380 wegens overschrijding van de redelijke termijn van berechting.
Belastingplicht van een stichting voor winstbelasting en de beoordeling van winstoogmerk
2 juni 2014
De Raad van Beroep oordeelt dat een stichting belastingplichtig is voor winstbelasting vanwege winstoogmerk, ondanks het verweer dat zij geen winstoogmerk heeft. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Aftrekbaarheid van door belanghebbende betaalde schulden van de vennootschap onder firma van zijn echtgenote
14 mei 2014
De Raad verklaart het beroep ongegrond en handhaaft de aanslagen, omdat belanghebbende geen recht heeft op aftrek van door hem betaalde schulden van de vof van zijn echtgenote.
Recht op aftrek van rente en kosten door economisch eigenaar van een woning
14 mei 2014
De Raad van Beroep oordeelt dat de economisch eigenaar van een woning recht heeft op aftrek van rente en kosten, ook zonder juridische eigendom. De aanslag inkomstenbelasting wordt verlaagd tot Naf. 15.630.
Toepassing van het bijzondere tarief op afkoopsom bij dga
14 mei 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat belanghebbende geen recht heeft op het bijzondere tarief op de afkoopsom, omdat er in materiële zin geen sprake was van ontslag.
Bewakingskosten in rekening gebracht aan belanghebbende voor binnenkomend schip zonder vergunning actieve veredeling
14 mei 2014
De Raad van Beroep verklaart het beroep van [X] N.V. ongegrond, omdat bewakingskosten terecht zijn opgelegd voor een schip zonder vergunning actieve veredeling.
Onterecht afwijzen van aftrekbaarheid van franchise fees door de Inspecteur
14 mei 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van X N.V. ongegrond, omdat de franchise fees niet als zakelijke kosten zijn aangetoond en er geen bewijs van betaling is overgelegd.
Vrijstelling van invoerrechten voor personenauto bij langdurig gebruik in het land van herkomst
28 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken heeft het beroep van de belanghebbende gegrond verklaard en de vrijstelling van invoerrechten voor een personenauto toegewezen, omdat deze ten minste een jaar in gebruik was bij de belanghebbende of haar gezin.
Ontvankelijkheid van een voortijdig ingediend bezwaarschrift en beroep tegen niet tijdig doen van uitspraak op bezwaar in belastingzaak
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat het voortijdig ingediende bezwaarschrift ontvankelijk is en verklaart het beroep tegen het niet tijdig doen van uitspraak op bezwaar gegrond. Winst uit aanmerkelijk belang vastgesteld op Afl. 14.033.250.
Aftrekbaarheid van onderwijskosten voor ex-patriates in belastingzaken
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat een ex-patriate zonder vergoeding van schoolgelden geen recht heeft op aftrek van onderwijskosten. De beroepen zijn ongegrond verklaard.
Belastingaanslagen en aftrekbaarheid van kosten bij verhuur van onroerend goed
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de bezwaren van de belanghebbende tegen de belastingaanslagen terecht zijn en vermindert de aanslagen voor 2008 en 2009. Boetes worden vernietigd.
Beroep tegen niet-ontvankelijkverklaring van bezwaar inzake aanslagen inkomstenbelasting en premie AOV/AWW
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat het bezwaar tegen de aanslag inkomstenbelasting voor 2006 ten onrechte niet-ontvankelijk is verklaard, maar handhaaft de aanslag. Beroepen voor 2005 en 2007 zijn ongegrond.
Ontvankelijkheid en belastingheffing bij huurinkomsten in Sint Maarten
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over de ontvankelijkheid van bezwaren tegen aanslagen inkomstenbelasting en de berekening van belastbare huurinkomsten in Sint Maarten.
Beroep tegen aanslagen grondbelasting over de jaren 2002 tot en met 2005
24 maart 2014
Beroep van belanghebbende tegen aanslagen grondbelasting over 2002-2005 ongegrond verklaard. Aanslagen zijn tijdig vastgesteld en verjaring van invordering is niet aan de orde.
Beroep tegen naheffingsaanslagen omzetbelasting en de ontvankelijkheid van bezwaar
24 maart 2014
De Raad verklaart het beroep van X NV tegen naheffingsaanslagen omzetbelasting niet-ontvankelijk, omdat bezwaar niet tijdig is gemaakt en de brief van 6 december 2004 niet als bezwaarschrift kan worden aangemerkt.
Omzetbelasting en de kleineondernemersregeling: rechtsgeldigheid en voorwaarden
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de naheffingsaanslag omzetbelasting terecht is opgelegd, maar vermindert deze tot NAf. 1.500. De boete wordt vernietigd. De kleineondernemersregeling vervalt bij overschrijding van de omzetgrens van NAf. 30.000.
Tijdigheid van aanslagen grondbelasting en verjaring van invordering
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van belanghebbende ongegrond, oordelend dat de aanslagen grondbelasting over 2002-2004 tijdig zijn vastgesteld en dat de invordering niet is verjaard.
Oordeel over aftrekbaarheid van persoonlijke lasten en kosten van een creditcard in belastingaanslag
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat kosten van een creditcard niet aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Het belastbaar inkomen wordt vastgesteld op NAf. 25.637.
Aftrekbaarheid van verduisterde gelden door ondernemer in belastingzaken
24 maart 2014
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat ondernemer X verduisterde gelden mag aftrekken van de winst, ondanks toezegging tot terugbetaling door ex-werknemer Y. Aanslagen inkomstenbelasting worden verminderd en kostenvergoeding toegekend.
Ouderdomspensioen en gelijke behandeling tussen Caribisch en Europees Nederland
12 maart 2014
Eiser verzoekt om een ouderdomspensioen gelijk aan de AOW in Europees Nederland. Het Gerecht oordeelt dat het onderscheid gerechtvaardigd is en verklaart het beroep ongegrond.
Ontslag op staande voet van de Rector Magnificus van de University of Curaçao en de ontvankelijkheid van het beroep
21 januari 2014
Het Gerecht oordeelt dat de termijnoverschrijding van eiser verschoonbaar is en draagt de RvT op om binnen twee maanden te beslissen op de bezwaarschriften van eiser tegen zijn ontslag als Rector Magnificus.
Naheffingsaanslagen loonbelasting en premieheffing AOV/AWW en AZV opgelegd aan belanghebbende voor de jaren 1999 tot en met 2001
24 oktober 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken vernietigt de naheffingsaanslagen loonbelasting voor belanghebbende over 1999-2001, oordelend dat de Inspecteur onvoldoende bewijs heeft geleverd voor loondienst.
Beroep tegen niet-ontvankelijkheid van belastingaanslagen en tijdigheid van aanslagen
24 oktober 2013
De Raad verklaart het beroep van belanghebbende tegen de aanslagen inkomstenbelasting 1998 ongegrond, maar gegrond voor 1999, 2000 en 2001, waarbij de aanslagen voor 2000 en 2001 worden vernietigd.
Belastingheffing over pensioeninkomsten uit Nederland voor ingezetenen van Curaçao
7 oktober 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de aanslagen voor belasting over pensioeninkomsten uit Nederland niet te hoog zijn vastgesteld en verwerpt het beroep van belanghebbende.
Vrijstelling van invoerrechten voor brandstof in binnenkomende schepen
30 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende geen invoerrechten verschuldigd is voor brandstof in de tank van zijn schip, omdat deze niet in Aruba is gelost. De Inspecteur heeft onvoldoende bewijs geleverd voor zijn standpunt.
Beroep tegen aanslag winstbelasting en verzuimboete
30 september 2013
Beroep tegen aanslag winstbelasting en verzuimboete, waarbij de Raad het beroep gegrond verklaart en de aanslag en verzuimboete handhaaft na vermindering.
Beroep tegen navordering van invoerrechten op ingevoerde nectars
30 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van de belanghebbende ongegrond inzake navordering van invoerrechten op ingevoerde nectars, omdat de gebruikte goederencode onjuist was.
Toepassing van basiskorting en ouderentoeslag in de inkomstenbelasting
30 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep ongegrond inzake de toepassing van basiskorting en ouderentoeslag in de inkomstenbelasting voor het jaar 2008.
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en dubbele belasting over terugontvangen premie AOV/AWW
30 september 2013
Beroep van belanghebbende tegen aanslag inkomstenbelasting 2010. Raad verlaagt belastbaar inkomen van NAf. 124.162,00 naar NAf. 124.160,00 en verklaart beroep gegrond.
Aftrekbaarheid van betalingen voor grondbelasting en premies inboedelverzekering in relatie tot persoonlijke lasten
30 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat betalingen voor grondbelasting en inboedelverzekering niet aftrekbaar zijn. Premies voor brand- en overlijdensrisicoverzekering zijn pas aftrekbaar wanneer deze door de bank aan de verzekeraar zijn betaald. Het beroep van belanghebbende is ongegrond.
Aftrekbaarheid van bijdragen aan politieke partijen als gift of bedrijfslast
30 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat een bijdrage aan een politieke partij niet als bedrijfslast kan worden aangemerkt, maar als aftrekbare gift. Het beroep van de belanghebbende is ongegrond verklaard.
Navorderingsaanslag inkomstenbelasting 2002 en bewijsvoering door de Inspecteur
30 september 2013
De Raad van Beroep vernietigt de navorderingsaanslag inkomstenbelasting 2002, omdat de Inspecteur geen nieuw feit kon aantonen en onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de winstcorrectie.
Belastingheffing op uitkering uit stamrechtverzekering door inwoner van Curaçao
30 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat een uitkering uit een stamrechtverzekering door een inwoner van Curaçao in Nederland belast mag worden, en dat Curaçao belastingvermindering moet verlenen.
Beoordeling van de dienstbetrekking van therapeuten/masseurs bij schoonheidsinstituut
30 september 2013
De Raad van Beroep oordeelt dat therapeuten/masseurs bij een schoonheidsinstituut niet in dienstbetrekking staan, waardoor naheffingsaanslagen loonbelasting en premies ongeldig zijn.
Tariefindeling van ingevoerde vruchtensappen en vitaminedranken door de Douane
30 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat ingevoerde vruchtensappen en vitaminedranken niet onder tariefpost 20.09 vallen, maar onder 22.02, en verklaart het beroep ongegrond.
Aftrekbaarheid van alimentatiebetalingen en hypotheekrente in het belastingrecht
27 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat alimentatiebetalingen en hypotheekrente aftrekbaar zijn als persoonlijke lasten. Het beroep van belanghebbende wordt gegrond verklaard en de aanslag inkomstenbelasting wordt verminderd tot NAf. 141.335.
Aftrekbaarheid van alimentatie en hypotheekrente in belastingzaken
27 september 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat alimentatie en hypotheekrente aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting, en vermindert de aanslag tot NAf. 278.086,00.
Waarde van de belastbare onroerende goederen en bezwaar tegen aanslag grondbelasting
26 juli 2013
De Raad van Beroep verklaart het beroep gegrond en vernietigt de uitspraak van de Inspecteur, waarbij belanghebbende niet-ontvankelijk wordt verklaard in zijn bezwaar tegen de grondbelasting.
Kwijtschelding van invoerrecht en het vertrouwensbeginsel in belastingzaken
1 februari 2013
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende niet kan vertrouwen op een mondelinge toezegging voor vrijstelling van invoerrechten. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Onverbindendheid van ministeriële regeling inzake loonbelasting en teruggaaf van te veel ingehouden belasting
16 januari 2013
De Raad van Beroep oordeelt dat de ministeriële regeling inzake loonbelasting onverbindend is, waardoor te veel belasting is ingehouden. De belanghebbende krijgt Awg 45 terug.
Verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van levenslang veroordeelde op basis van artikel 1:30 Sr
21 september 2012
Het Hof heeft het verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling van een levenslang veroordeelde afgewezen, gezien de aanzienlijke recidivekans en de belangen van de nabestaanden.
Beroep tegen voorlopige aanslag winstbelasting en vrijstelling op basis van tax-holiday
24 augustus 2012
Belanghebbende heeft met succes beroep aangetekend tegen een voorlopige aanslag in de winstbelasting voor 2008, waarbij de Raad oordeelt dat de verleende vrijstelling tot en met 31 december 2008 geldt.
Beroep tegen voorlopige aanslag winstbelasting en uitleg tax holiday regeling
24 augustus 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken vernietigt de voorlopige aanslag winstbelasting voor 2008, oordelend dat de tax holiday regeling ook het jaar van ingebruikname omvat.
Vergoeding voor proceskosten in belastingzaken na vernietiging aanslag en boete
16 augustus 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over de vergoeding van proceskosten na vernietiging van een belastingaanslag en boete. Het verzoek om vergoeding wordt afgewezen, omdat het niet tijdig is ingediend en de wet geen grondslag biedt voor vergoeding in belastingzaken.
Toepassing van het leerstuk van kosten voor gemene rekening in belastingzaken
16 augustus 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat belanghebbende geen bewijs heeft geleverd voor vooraf overeengekomen verdeelsleutels voor doorbelaste personeelskosten, waardoor omzetbelasting verschuldigd is. De beroepen worden ongegrond verklaard.
Belastbaarheid van giften ontvangen door vrijwilligers van een stichting in het kader van de Landsverordening op de inkomstenbelasting 1943
15 augustus 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat giften ontvangen door vrijwilligers van een stichting niet als belastbaar inkomen kunnen worden aangemerkt, en vernietigt de aanslagen inkomstenbelasting over 2006-2008.
Beroep tegen naheffingsaanslag en boete inzake cessantia-voorziening
15 augustus 2012
Beroep tegen naheffingsaanslag en boete inzake cessantia-voorziening. De Raad verklaart het beroep gegrond, vernietigt de boete en handhaaft de naheffingsaanslag.
Afkoopsom van partneralimentatie niet aftrekbaar bij betaler
15 augustus 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de afkoopsom van partneralimentatie niet aftrekbaar is voor de betaler, omdat deze niet als persoonlijke last kan worden aangemerkt volgens de LIB 1943.
Oordeel over ondeugdelijke administratie en belastingaanslagen
13 augustus 2012
De Raad van Beroep verklaart de beroepen van de belanghebbende ongegrond, wegens ondeugdelijke administratie en niet voldoen aan fiscale verplichtingen.
Belastingrechtelijke geschil over boekwinst en verkoopprijs bij sale and lease back transactie van een hotel
13 augustus 2012
Belastingrechtelijk geschil over de boekwinst en verkoopprijs bij een sale and lease back transactie van een hotel. De Raad vernietigt de aanslag en stelt deze op nihil vast.
Ontvankelijkheid van bezwaar en beroep tegen naheffingsaanslagen loonbelasting en premies
23 juli 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart de beroepen van belanghebbende ontvankelijk, ondanks termijnoverschrijding, en houdt verdere beslissingen aan.
Tussenbeschikking inzake ontvankelijkheid van beroep tegen naheffingsaanslagen loonbelasting en premies
12 juli 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart de beroepen van belanghebbende ontvankelijk en houdt verdere beslissingen aan in afwachting van een mondelinge behandeling.
Bevoegdheid van de Raad van Beroep in Ambtenarenzaken inzake aanstelling als ambtenaar
8 juli 2012
De Raad van Beroep bevestigt dat de appellant geen ambtenaar is, omdat er geen aanstellingsbesluit is en de formele regels voor aanstelling niet zijn nageleefd.
Beoordeling van de ontvankelijkheid van bezwaarschriften tegen besluiten van algemene strekking in het ambtenarenrecht
29 juni 2012
De Raad van Beroep verklaart appellanten niet-ontvankelijk in hun verzoek om herwaardering van hun functie, omdat zij zich richten tegen een besluit van algemene strekking en niet tegen een beschikking.
Benoeming en herziening van bezoldiging van ambtenaar in hoger beroep
29 juni 2012
Hoger beroep over de herziening van bezoldiging van een ambtenaar. De Raad vernietigt de uitspraak van het Gerecht en verwijst de zaak terug, met schadevergoeding van fl. 2800,- aan appellante.
Beoordeling van een dienstopdracht aan een ambtenaar in het kader van het ambtenarenrecht
29 juni 2012
De Raad van Beroep in Ambtenarenzaken vernietigt de dienstopdracht aan [ambtenaar] en kent een schadevergoeding toe van fl. 2800,-, oordelend dat de opdracht een demotie inhield en niet voldoende was gemotiveerd.
Ontslag van politieambtenaar wegens ontuchtige handelingen met minderjarige
29 juni 2012
De Raad van Beroep bevestigt het ontslag van een politieambtenaar wegens ontuchtige handelingen met een minderjarige. De appellant beschikte niet over de vereiste eigenschappen voor zijn functie.
Ontslagbesluit van ambtenaar wegens ongeschiktheid en geweldsincident
29 juni 2012
Appellant is ontslagen wegens ongeschiktheid na herhaaldelijke waarschuwingen en een geweldsincident. De Raad bevestigt het ontslag en oordeelt dat appellant niet geschikt is voor zijn functie.
Kosten vliegcursus als verwervingskosten voor belastingplichtige inwoner van Engeland
13 april 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep ongegrond; kosten van een vliegcursus kunnen niet als verwervingskosten worden afgetrokken, omdat belanghebbende niet inwoner van Curaçao was tijdens de cursus.
Vrijstelling van invoerrechten voor motorvoertuig uit verhuisboedel
13 april 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende geen recht heeft op vrijstelling van invoerrechten voor een auto uit zijn verhuisboedel, omdat deze niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden.
Intrekking aanstelling waarnemend hoofd Dienst LVV en motiveringsplicht van de overheid
28 februari 2012
De Raad van Beroep in Ambtenarenzaken vernietigt de intrekking van de aanstelling van appellant als waarnemend hoofd van de Dienst LVV wegens gebrek aan motivering en kent een schadevergoeding toe.
Niet-ontvankelijk verklaring van beroep wegens termijnoverschrijding in ambtenarenrechtelijke zaak
28 februari 2012
De Raad van Beroep verklaart het beroep van appellant niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding, waarbij de wens om een principiële uitspraak niet volstaat als procesbelang.
Verzoek om herziening van uitspraak inzake ambtenarenrecht
28 februari 2012
De Raad van Beroep in Ambtenarenzaken heeft op 28 februari 2012 het verzoek om herziening van een eerdere uitspraak afgewezen, omdat geen nieuwe feiten of omstandigheden zijn aangetoond.
Vrijstelling van invoerrechten en omzetbelasting voor staal en conserveringsmiddelen in het kader van een project
24 februari 2012
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep ongegrond inzake vrijstelling van invoerrechten en omzetbelasting voor staal en conserveringsmiddelen, omdat deze niet bestemd waren voor industriële doeleinden.
Toegangsontzegging en terbeschikkingstelling van ambtenaar in het kader van plichtsverzuim
14 februari 2012
De Raad bevestigt de uitspraak van het Gerecht dat de toegangsontzegging en terbeschikkingstelling van de ambtenaar nietig zijn, wegens gebrek aan juridische grondslag.
Fictieve weigering tot beslissen op verzoek om bevordering in ambtenarenrecht
28 oktober 2011
De Raad van Beroep vernietigt de uitspraak van het Gerecht en verklaart het bezwaarschrift van de ambtenaar niet-ontvankelijk wegens termijnoverschrijding.
Herbeoordeling van bestuursbesluit inzake concessieverlening mobiele telefonie aan Scarlet AACR N.V.
16 september 2011
Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft de Minister opgedragen binnen twee weken te beslissen op het verzoek van Scarlet AACR N.V. voor een concessie mobiele telefonie, onder verbeurte van een dwangsom van Naf. 10.000 per dag.
Beroep tegen aanslag winstbelasting en aftrekbaarheid van geïmputeerde rente
14 september 2011
Belanghebbende verzet zich tegen de aanslag winstbelasting en de niet-acceptatie van geïmputeerde rente. De Raad verklaart het beroep ongegrond, oordelend dat de rente niet voldoet aan zakelijke voorwaarden.
Navordering van belastingaanslagen en kwade trouw van belanghebbende
14 september 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende te kwader trouw heeft gehandeld door rente-inkomsten niet op te geven, waardoor navordering van belastingaanslagen gerechtvaardigd is. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Belastingheffing op dividenduitkeringen tussen Aruba en Curaçao
14 september 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat Aruba dividendbelasting mag heffen op uitkeringen aan een Curaçaose vennootschap, ondanks afspraken uit 1983 over vrij verkeer van kapitaal.
Aftrek van buitengewone lasten voor levensonderhoud kinderen en discriminatieverbod in belastingrecht
9 september 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over de aftrek van buitengewone lasten voor levensonderhoud van kinderen en discriminatie in belastingrecht. Het beroep is ongegrond voor de inkomstenbelasting, maar gegrond voor de premieheffingen.
Terugwerkende kracht van premie-inkomensgrens AOV/AWW en de gevolgen voor belanghebbende
9 september 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de aanslag AOV/AWW 2005 op basis van een premie-inkomen van Afl. 49.296 terecht is, ondanks bezwaar van belanghebbende.
Vrijstelling voor diensten in zee- of luchthavengebied in Aruba en de toepassing van de Landsverordening Belasting op Bedrijfsomzetten
9 september 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de vrijstelling voor diensten in een zee- of luchthavengebied in Aruba niet van toepassing is op de diensten van belanghebbende, die niet rechtstreeks verband houden met binnenkomende of uitgaande goederen en personen.
Recht op kinderaftrek en aftrek van buitengewone lasten voor ouders van wettige en natuurlijke kinderen
9 september 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat belanghebbende recht heeft op kinderaftrek voor zijn dochters, maar niet op aftrek van buitengewone lasten. Het beroep inzake de aanslag in de inkomstenbelasting is ongegrond, maar het beroep tegen de premieheffingen is gegrond.
Handhaving van milieuvoorschriften door de Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur met betrekking tot de Refineria Isla Curaçao
1 september 2011
Het Gerecht vernietigt de beschikking van de Minister inzake handhaving van milieuvoorschriften bij Refineria Isla en legt dwangsommen op voor overtredingen.
Naheffing van invoerrechten wegens verkeerde goederencode en beginselen van behoorlijk bestuur
28 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende te weinig invoerrechten heeft betaald door een verkeerde goederencode. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Recht op aftrek van persoonlijke en buitengewone lasten voor penshonado met inkomen uit binnenlandse en buitenlandse bronnen
28 juli 2011
De Raad voor de Rechtspraak oordeelt dat een penshonado recht heeft op aftrek van persoonlijke en buitengewone lasten van zijn inkomen uit binnenlandse bronnen. De beroepen voor de jaren 2003 en 2004 worden gegrond verklaard, het beroep voor 2005 ongegrond.
Beroep tegen afwijzing vrijstelling invoerrechten motorvoertuig als onderdeel van verhuisboedel
28 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken heeft het beroep van belanghebbende ongegrond verklaard, omdat de vrijstelling van invoerrechten voor een motorvoertuig terecht is geweigerd. Het voertuig behoorde tot het werkzaamheidsvermogen in Nederland.
Beroep tegen aanslag grondbelasting 2007 en eigendomsoverdracht onroerende zaken
28 juli 2011
Beroep ongegrond verklaard; belanghebbende was terecht belastingplichtig voor grondbelasting 2007, ondanks verkoop aan B N.V. voor inschrijving op 1 januari 2007.
Nietigheid van aanslag grondbelasting door onduidelijke omschrijving van belastingobject
28 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken vernietigt de aanslag grondbelasting wegens onduidelijke omschrijving van het belastingobject en gebrekkige motivering door de Inspecteur.
Beroep tegen naheffing invoerrechten op vruchtensappen
28 juli 2011
Beroep ongegrond; naheffing invoerrechten op vruchtensappen is rechtmatig. Belanghebbende gebruikte verkeerde goederencode, waardoor te weinig invoerrechten zijn betaald.
Beroep tegen aanslagen inkomstenbelasting en bewijsstukken voor aftrekbaarheid van kosten
28 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken heeft de aanslagen in de inkomstenbelasting van belanghebbende verlaagd, omdat de Inspecteur niet kon aantonen dat bewijsstukken tijdig moesten worden overgelegd. De beroepen zijn gegrond verklaard.
Separate heffing van echtgenoten en persoonlijke lasten in de inkomstenbelasting
27 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van de belanghebbende niet-ontvankelijk, omdat persoonlijke lasten niet aan de afzonderlijke inkomens van echtgenoten kunnen worden toegerekend.
Proceskostenvergoeding in belastingzaken en ernstige onzorgvuldigheid van de inspecteur
22 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over proceskostenvergoeding in belastingzaken en ernstige onzorgvuldigheid van de inspecteur. De aanslag in de premie AOV/AWW wordt vernietigd en de belanghebbende krijgt een kostenvergoeding van Naf. 400 toegekend.
Vernietiging naheffingsaanslagen wegens schending van de Algemene landsverordening landsbelastingen
22 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart de beroepen ongegrond en bevestigt de niet-ontvankelijkheid van de bezwaarschriften wegens overschrijding van de bezwaartermijn.
Beroep tegen niet-ontvankelijkheid van bezwaar en naheffingsaanslag winstbelasting
20 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over de ontvankelijkheid van bezwaar en handhaving van een naheffingsaanslag winstbelasting van Naf 5.000, ondanks een vaststellingsovereenkomst.
Vaststelling belastbaar inkomen uit handel in verdovende middelen en huuropbrengsten
20 juli 2011
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende onterecht lage belastbare inkomens heeft opgegeven uit drugshandel en huuropbrengsten. De beroepen worden ongegrond verklaard.
Beoordeling van het bezwaar tegen het inschalingsbesluit van een ambtenaar in de functie van Hoofd Afdeling Preventie
15 april 2011
De Raad van Beroep vernietigt de niet-ontvankelijk verklaring van het bezwaar tegen het inschalingsbesluit van een ambtenaar en kent schadevergoeding toe.
Toelage in bezoldiging en incorporatie van meerurentoeslag voor brandweerpersoneel in Curaçao
17 maart 2011
De Raad bevestigt dat er geen verplichting is om de meerurentoeslag van brandweerman in Curaçao in de bezoldiging op te nemen, gezien de langdurige toekenning en financiële implicaties.
Rechtsopvolging van bestuursorganen en de aanpassing van wet- en regelgeving na de opheffing van de Nederlandse Antillen
14 maart 2011
Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao oordeelt dat de Minister van Sociale Ontwikkeling de rechtsopvolger is van het Bestuurscollege en dat de bezwaarschriftenprocedure niet correct is gevolgd. Eiseres krijgt gelijk en de Minister moet binnen vier maanden een nieuwe beschikking nemen.
Ontvankelijkheid en belastingplicht van een inwoner van Aruba met een woning in Venezuela
24 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van de belanghebbende tegen de aanslagen inkomstenbelasting en premie AZV voor 2002 niet-ontvankelijk en voor de overige jaren ongegrond.
Beroep tegen aanslag winstbelasting door pensioenfonds
24 september 2010
Belanghebbende, een pensioenfonds, verzet zich tegen een aanslag in de winstbelasting voor 1997. De Raad oordeelt dat belanghebbende niet als pensioenfonds kwalificeert en verklaart het beroep ongegrond.
Bevoegdheid tot verrekening van belastingschulden en eigenmachtige verrekening door een belastingschuldige
24 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de eigenmachtige verrekening door de belanghebbende niet geduld kan worden, maar vermindert de opgelegde boete tot nihil wegens ernstige onzorgvuldigheid van de ontvanger.
Beroep tegen niet-ontvankelijkheid bezwaar en restitutie van voorheffingen in belastingzaak
24 september 2010
Belanghebbende is in beroep gegaan tegen de niet-ontvankelijkheid van zijn bezwaar en heeft recht op restitutie van voorheffingen. De Raad verklaart het beroep gegrond en gelast de Inspecteur om de voorheffingen te verrekenen en een bedrag van Naf 35.159 te restitueren.
Beroep tegen afwijzing belastingaangifte door culturele instelling
24 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van een culturele instelling ongegrond, omdat zij als ondernemer wordt aangemerkt en niet voldoet aan de criteria voor vrijstelling van BBO.
Belastingplicht en woonplaats van belanghebbende in relatie tot inkomsten uit werkzaamheden op Bonaire
3 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende in 2006 belastingplichtig is in Curaçao voor zijn inkomsten uit werkzaamheden op Bonaire, ondanks zijn verblijf in de VS.
Ontvankelijkheid beroep tegen navorderingsaanslag inkomstenbelasting en pensioenpremie
3 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van belanghebbende tegen de navorderingsaanslag inkomstenbelasting niet-ontvankelijk en het beroep tegen de uitspraak op bezwaar ongegrond.
Vrijstelling van invoerrechten voor ledite blokken in ziekenhuiscontext
3 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van een ziekenhuis ongegrond inzake vrijstelling van invoerrechten voor ledite blokken, omdat deze niet uitsluitend voor ziekenhuisgebruik zijn bestemd.
Vrijstelling van invoerrechten voor motorfiets bij verhuizing naar Curaçao
3 september 2010
De Raad voor de Rechtspraak heeft vrijstelling van invoerrechten verleend voor een motorfiets bij verhuizing naar Curaçao, oordelend dat de schorsing van het kentekenbewijs tijdens de winter niet in strijd was met normaal gebruik.
Compromis tussen belanghebbende en de Inspecteur der Belastingen inzake naheffingsaanslagen loonbelasting
3 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep van belanghebbende gegrond en vermindert de naheffingsaanslagen loonbelasting zonder boetes, conform het compromis tussen partijen.
Bevoegdheid tot het opleggen van aanslagen winstbelasting en renteaftrek bij onzakelijke lening
3 september 2010
De Raad verklaart het beroep van belanghebbende ongegrond, bevestigt de aanslagen winstbelasting 2003 en 2004 en weigert de renteaftrek op basis van onzakelijke lening.
Aftrekbaarheid van belastingpremies en onderhoudskosten in de inkomstenbelasting
3 september 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over de aftrekbaarheid van belastingpremies en onderhoudskosten. Het beroep is gedeeltelijk gegrond, de aanslag wordt verminderd tot Naf 59.316.
Poging tot doodslag op leden van het Arrestatieteam tijdens aanhouding op Curaçao
12 augustus 2010
Verdachte schoot op leden van het arrestatieteam tijdens zijn aanhouding. Het Hof verwierp zijn beroep op noodweer en verminderde de straf tot 5 jaar en 9 maanden.
Onzorgvuldigheid inspecteur en vergoeding kosten bezwaarfase/beroepsfase
22 maart 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het beroep ongegrond en wijst verzoeken om vergoeding van kosten af, wegens onzorgvuldigheid van de Inspecteur, maar niet van ernstige aard.
Ontvankelijkheid bezwaar en ongemotiveerde afwijking inspecteur in belastingzaken
19 maart 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken verklaart het bezwaar van belanghebbende voor het jaar 2001 niet-ontvankelijk en het beroep voor de jaren 1999, 2000 en 2005 ongegrond.
Navorderingsaanslag inkomstenbelasting en bewijsvoering bij catochi-verkopers
19 maart 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de navorderingsaanslag in de inkomstenbelasting van belanghebbende terecht is opgelegd, met een vastgesteld belastbaar inkomen van Afl. 222.127 en vernietiging van de boete.
Beoordeling van de verbindendheid van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten en de ontvankelijkheid van het beroep
17 maart 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat het beroep van belanghebbende tegen naheffingsaanslagen niet-ontvankelijk is en bevestigt de verbindendheid van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten.
Beroep tegen de berekening van belasting op bedrijfsomzetten (BBO) over doorberekende bedragen
20 januari 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de BBO over de totale omzet, inclusief doorberekende bedragen, verschuldigd is. Het beroep van de belanghebbende wordt ongegrond verklaard.
Beroep tegen de berekening van de BBO over bedrijfsomzetten in Aruba
20 januari 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de BBO over de omzet in Aruba moet worden berekend inclusief de op de facturen vermelde bedragen, maar verleent teruggaaf voor te veel betaalde BBO in april 2007.
Recht op proceskostenvergoeding en hoorplicht in belastingzaken
14 januari 2010
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de belanghebbende recht heeft op proceskostenvergoeding van Naf 350, omdat de Inspecteur haar niet heeft gehoord en de naheffingsaanslag onterecht was opgelegd.
Ondernemerschap en belastingplicht in het kader van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten in Aruba
13 november 2009
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat belanghebbende niet als ondernemer kan worden aangemerkt onder de LBBO, en heeft recht op teruggaaf van de BBO voor maart 2007.
Vervroegde afschrijving en investeringsaftrek m.b.t. winst bepaalt op forfaitaire basis, ontvankelijkheid
3 november 2009
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt over vervroegde afschrijving en investeringsaftrek voor een levensverzekeringsbedrijf. Beroep voor 2002 en 2003 gegrond, voor 2005 ongegrond.
Overname van studieschuld door werkgever en fiscale gevolgen voor de winstbelasting
3 november 2009
De Raad van Beroep voor Belastingzaken oordeelt dat de studieschuld van een werknemer niet ten laste van de winst kan worden gebracht, maar dat de vergoeding van de aflossing als loon(kosten) moet worden aangemerkt. Het beroep is gegrond.
Hoger beroep van politieambtenaren tegen de fictieve weigering van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen om een beschikking te nemen over hun inschaling
21 oktober 2009
Hoger beroep van politieambtenaren tegen de fictieve weigering van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen om een beschikking te nemen over hun inschaling. De Raad bevestigt de eerdere uitspraak en oordeelt dat de bezwaren ongegrond zijn.
Weigering vergunningen voor discotheek op basis van Wet Bibob
8 juli 2009
Rechtbank Amsterdam vernietigt besluiten tot weigering vergunningen voor discotheek, maar bevestigt dat weigering op basis van Wet Bibob gerechtvaardigd is.
Weigering exploitatievergunning horeca op basis van Wet Bibob en strafbare feiten
8 juli 2009
Rechtbank Amsterdam weigert exploitatievergunning horeca op basis van Wet Bibob vanwege strafbare feiten van eiseres en derde. Beroep ongegrond verklaard.
Bewijskracht getuigenverklaringen bij gezamenlijke huishouding
25 juni 2009
De rechtbank oordeelt dat eisers in de periode van 19 augustus 2003 tot 13 december 2004 een gezamenlijke huishouding voerden, waardoor zij ten onrechte bijstand ontvingen. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Interpretatie van de leidster-kind-ratio in de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang
16 juni 2009
De rechtbank verklaart het beroep van Kindergarden Nederland BV ongegrond en bevestigt de aanwijzing van verweerder inzake de leidster-kind-ratio, die aan het einde van de berekening dient te worden afgerond.
Intrekking van ligplaatsvergunningen voor woonboten in het Entrepotdok en verlening van nieuwe ligplaatsvergunningen
28 mei 2009
De rechtbank schorst de intrekking van ligplaatsvergunningen voor woonboten in het Entrepotdok voor twee ligplaatsen, maar wijst de meeste verzoeken om voorlopige voorzieningen af.
Beoordeling van de gelijkstelling van Marokkaanse onderhoudsuitkering met partneralimentatie onder de Algemene nabestaandenwet
7 mei 2009
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat Marokkaanse onderhoudsuitkering niet gelijkgesteld kan worden met partneralimentatie, waardoor eiseres geen recht heeft op nabestaandenuitkering.
Uitsluiting van deelname aan de vrijwillige verzekering ingevolge de ANW op basis van nationaliteit en woonplaats
23 april 2009
De rechtbank wijst het beroep van eiseres af, omdat de uitsluiting van deelname aan de vrijwillige verzekering voor de ANW niet discriminerend is en geen onrechtmatige ontneming van eigendom vormt.
Schadevergoeding bij overschrijding redelijke termijn door bestuursorgaan en rechter
24 februari 2009
Rechtbank Amsterdam oordeelt over schadevergoeding wegens overschrijding redelijke termijn door bestuursorgaan en rechter, kent € 4.000,- toe aan eiser.
Exportbeperkingen op toeslagen voor in het buitenland wonende uitkeringsgerechtigden
10 februari 2009
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiser gegrond en vernietigt het besluit van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen over de afbouw van de toeslag voor in Spanje wonende uitkeringsgerechtigde.
Aanspraak op kinderbijslag voor in Ghana wonende kinderen en de toepassing van de Wet BEU
30 januari 2009
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat eiseres geen aanspraak heeft op kinderbijslag voor in Ghana wonende kinderen op basis van de Wet BEU. Geen sprake van verboden discriminatie.
Vernietiging van een 14-dagenverwijderingsbevel wegens niet voldoen aan wettelijke voorwaarden
13 januari 2009
De rechtbank vernietigt een 14-dagenverwijderingsbevel omdat niet voldaan is aan de wettelijke voorwaarden van drie 24-uursverwijderingsbevelen binnen zes maanden. Eiser krijgt proceskosten vergoed.
Woonplaatsvereiste en eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening in strijd met EG-Verdrag
12 januari 2009
Rechtbank Amsterdam vernietigt besluiten over eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening wegens strijd met EG-Verdrag; woonplaatsvereiste niet gerechtvaardigd.
Bijdrageplicht van gepensioneerden in de EU met een sociale zekerheidsuitkering uit Nederland
17 december 2008
De rechtbank oordeelt dat gepensioneerden in de EU met een sociale zekerheidsuitkering uit Nederland bijdrageplichtig zijn onder de Zvw, ondanks hun woonplaats in het buitenland. De beroepen van de eisers worden ongegrond verklaard.
Beëindiging van vrijwillige AWBZ-verzekering en de gevolgen voor eigendomsrechten
16 december 2008
De rechtbank verklaart het beroep van eisers ongegrond en oordeelt dat de beëindiging van hun vrijwillige AWBZ-verzekering op goede gronden is gebeurd, zonder schending van eigendomsrechten of Europees recht.
Toeslagenwet en exportbeperkingen van sociale uitkeringen binnen de EU
16 december 2008
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de Toeslagenwet niet exporteerbaar is naar de EU/EER. De afbouw van de toeslag is rechtmatig en eisers hebben geen recht meer op toeslag vanaf 1 januari 2010.
Weigering AWBZ-zorg aan niet-verblijfsvergunninghouder in verband met internationale verdragen
3 december 2008
De rechtbank oordeelt dat de weigering van AWBZ-zorg aan een niet-verblijfsvergunninghouder geen strijd oplevert met het internationale recht. Het beroep wordt ongegrond verklaard.
Intrekking en terugvordering van subsidie wegens onjuiste gegevens en niet-naleving verplichtingen
24 november 2008
Rechtbank Amsterdam oordeelt over intrekking en terugvordering subsidie wegens onjuiste gegevens. Bezwaar voor jaren 2000-2006 niet-ontvankelijk, bezwaar voor 2004 ontvankelijk maar ongegrond. Verzoekster slaagt niet in bewijsvoering.
Beëindiging van WW-uitkering bij verhuizing naar het buitenland en de toepassing van Verordening 1408/71
12 november 2008
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat de beëindiging van de WW-uitkering van eiseres bij verhuizing naar België terecht was, omdat zij niet voldeed aan de voorwaarden van Verordening 1408/71.
Toepasselijkheid van de Tijdelijke regeling eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening op basis van Verordening 1408/71
30 oktober 2008
De rechtbank verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat de Tijdelijke regeling eenmalige tegemoetkoming pensioenverevening niet onder de werkingssfeer van Verordening 1408/71 valt.
Toepassing van de AOW-regels op vrijwillige verzekering en huwelijkse tijdvakken in het kader van het Verdrag met Marokko
30 oktober 2008
Rechtbank Amsterdam verklaart het beroep van eiser ongegrond, omdat hij niet voldoet aan de AOW-wooneisen en de vrijwillige verzekering niet kan worden gelijkgesteld met wonen in Nederland.
Weigering Nederlandse WW-uitkering aan eiser woonachtig in Duitsland
30 oktober 2008
Eiser komt niet in aanmerking voor een Nederlandse WW-uitkering omdat hij buiten Nederland woonde. Deze weigering is niet in strijd met het vrij verkeer van werknemers of het Unieburgerschap.
Terugvordering van bijstand en intrekking wegens schending van inlichtingenverplichting
21 oktober 2008
Rechtbank Amsterdam oordeelt over terugvordering en intrekking van bijstand wegens schending van inlichtingenverplichting. Eiser slaagt er niet in recht op bijstand te bewijzen. Besluit vernietigd voor bepaalde periode, maar rechtsgevolgen blijven voor andere periodes.
Afwijzing verzoek voorlopige voorziening bijstandsuitkering op basis van gezamenlijke huishouding
24 september 2008
De voorzieningenrechter heeft het verzoek om een voorlopige voorziening afgewezen, omdat verzoeker een gezamenlijke huishouding voert en niet als zelfstandig subject van bijstand kan worden aangemerkt.
Beroep tegen indicatie voor extramurale zorg afgewezen wegens onvoldoende procesbelang
8 september 2008
Eiser heeft beroep ingesteld tegen een indicatiebesluit van het CIZ. De rechtbank verklaart het beroep niet-ontvankelijk wegens onvoldoende procesbelang, aangezien de gewenste zorg tot 1 januari 2009 is gegarandeerd.
Intrekking en terugvordering van bijstand wegens verzwegen vermogen
22 augustus 2008
Rechtbank Amsterdam vernietigt bestreden besluiten over bijstandsintrekking, maar laat rechtsgevolgen in stand. Eiser had verzwegen vermogen, waardoor bijstand ten onrechte is ontvangen.
Weigering exploitatievergunning voor een coffeeshop op basis van onvoldoende bewijs van ernstig gevaar volgens de Wet Bibob
30 mei 2008
Rechtbank Amsterdam vernietigt de weigering van een exploitatievergunning voor een coffeeshop, oordelend dat het advies van het LBB onvoldoende bewijs biedt voor ernstig gevaar volgens de Wet Bibob.
Weigering evenementenvergunning voor het Kwakoefestival 2008 aan de Stichting Kwakoe Events
29 mei 2008
De Rechtbank Amsterdam weigert de evenementenvergunning voor het Kwakoe Zomerfestival 2008 aan de Stichting Kwakoe Events vanwege eerdere overtredingen en onvoldoende waarborgen voor een goed verloop van het evenement.
Weigering subsidie uit het Europafonds voor het project EU Founding Fathers-Sicco Mansholt
29 april 2008
Rechtbank Amsterdam weigert subsidie uit het Europafonds aan een natuurlijke persoon omdat alleen rechtspersonen in aanmerking komen. Eiseres krijgt proceskosten vergoed.
Intrekking woningonttrekkingsvergunning op basis van de Huisvestingswet
21 april 2008
Rechtbank Amsterdam vernietigt intrekking woningonttrekkingsvergunning, oordeelt dat feitelijke verbouwing tot hotelkamers onttrekking van woonruimte is.
Vergunning tot woningonttrekking en financiële compensatie in bestuursrechtelijke context
25 maart 2008
Eiser verzocht om een vergunning tot woningonttrekking voor zijn prostitutiebedrijf, maar kreeg een financiële compensatie opgelegd. De rechtbank verklaarde het beroep ongegrond, oordelend dat de voorwaarden in lijn waren met het beleid.
Bijstandsverlening en de rol van persoonsgebonden budgetten in de sociale zekerheid
13 december 2007
De rechtbank oordeelt dat PGB-gelden niet als inkomen worden aangemerkt en vernietigt het besluit van de gemeente Amsterdam, die eiseres ten onrechte had teruggevorderd.
Bestuursdwang en nadeelcompensatie in verband met Sail 2005
19 november 2007
Rechtbank Amsterdam oordeelt over bestuursdwang en nadeelcompensatie in verband met Sail 2005. Beroep gegrond, kosten voor verplaatsing schip vergoed, maar geen schadevergoeding voor gederfde winst.
Onvoldoende beslissing op verzoek om schadevergoeding na wegslepen voertuig
13 november 2007
Rechtbank Amsterdam oordeelt dat verweerder ten onrechte niet heeft beslist op verzoek om schadevergoeding na wegslepen voertuig. Beroep gegrond verklaard.
Terugvordering huursubsidie en inlichtingenplicht bij adreswijziging
13 november 2007
De rechtbank verklaart het beroep gegrond, vernietigt het besluit tot terugvordering van huursubsidie en herroept het primaire besluit. Eiseres heeft voldaan aan haar inlichtingenplicht en kon niet begrijpen dat de huursubsidie ten onrechte was toegekend.
Afwijzing aanvragen investeringssubsidie op grond van de Regeling Structuurverbetering glastuinbouw 1997 bij een negatief inkomen
8 november 2007
Rechtbank Amsterdam verklaart de beroepen van drie vennootschappen onder firma ongegrond inzake afwijzing investeringssubsidie op basis van de Regeling Structuurverbetering glastuinbouw 1997.
Intrekking en terugvordering bijstandsuitkering vanwege gezamenlijke huishouding
8 november 2007
Rechtbank Amsterdam vernietigt gedeeltelijk de intrekking en terugvordering van bijstandsuitkering wegens gezamenlijke huishouding, oordeelt dat geen zorgbehoefte is aangetoond en dat discriminatieverbod van toepassing is.
Beëindiging van reguliere en bijzondere bijstand van minderjarige vreemdelingen in Nederland
8 november 2007
De rechtbank heeft de beëindiging van de bijstand van twee minderjarige vreemdelingen vernietigd, omdat de bijzondere bijstand voor huisvesting en energie niet op juiste gronden was ingetrokken.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: