Geldigheid van een Europees octrooi voor mirabegron bij de behandeling van overactieve blaas
14 januari 2025
Het Gerechtshof Den Haag bevestigt de geldigheid van Europees octrooi EP 427 voor mirabegron bij de behandeling van overactieve blaas, en wijst de vorderingen van Sandoz af.
Inbreuk op octrooirechten met betrekking tot toiletpapier dispensers en producten
16 oktober 2024
Essity Operations France SAS heeft M.T.S. Euro Products B.V. aangeklaagd voor inbreuk op octrooirechten met betrekking tot toiletpapier en dispensers. De rechtbank heeft MTS verboden om indirecte inbreuk te maken en verschillende bevelen opgelegd, waaronder terugroepacties en schadevergoeding.
Verzoek tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor in een civiele procedure met betrekking tot zakelijke en persoonlijke banden tussen partijen
11 juni 2024
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 11 juni 2024 het verzoek van MetaCorp om een voorlopig getuigenverhoor toegewezen, om [betrokkene] te horen over zakelijke en persoonlijke banden met [verweerder].
Vernietiging van octrooi EP (NL) 187 wegens gebrek aan inventiviteit in hoger beroep tussen Galenicum Health S.L.U. en Insud Pharma S.L.
16 april 2024
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 16 april 2024 het octrooi EP (NL) 187 vernietigd wegens gebrek aan inventiviteit, en het vonnis van de rechtbank bekrachtigd.
Uitleg van een ontbindende voorwaarde in een koopovereenkomst tussen professionele partijen met betrekking tot onroerend goed
9 april 2024
Het hof oordeelt dat De Nieuwe Norm ten onrechte een ontbindende voorwaarde inriep bij de koop van een kantoorpand. De koopovereenkomst blijft van kracht en de overeengekomen boete is niet disproportioneel. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Schadestaatprocedure inzake distributie-overeenkomst tussen Interelectronics N.V. en Vialis Verkeer en Mobiliteit B.V.
19 maart 2024
Het hof oordeelt dat een groot deel van de schadeposten van Interelectronics speculatief is. De schade voor gederfde winst van zes VRI's wordt vastgesteld op AWG 104.735,75, met wettelijke rente vanaf 25 juni 2010. Overige schadeposten worden afgewezen.
Inbreuk op Europees octrooi EP 1 795 479 B1 door M.T.S. Euro Products B.V. met betrekking tot eindpluggen voor rolmateriaal
13 maart 2024
Essity Hygiene and Health AB vordert inbreukverbod tegen M.T.S. Euro Products B.V. op Europees octrooi EP 1 795 479 B1. Rechtbank Den Haag oordeelt dat M.T.S. inbreuk maakt en wijst vorderingen van Essity toe.
Octrooirecht en uitleg van schikkingsovereenkomsten in civiele rechtszaken
13 maart 2024
Rechtbank Den Haag oordeelt over octrooirecht en schikkingsovereenkomsten in twee civiele zaken. GISKIT vordert nakoming van schikkingsovereenkomsten, MEDICAL DEVICE wordt vrijgesproken, MEDICAL SWAN veroordeeld tot betaling van boetes.
Merkenrechtelijke geschil over het gebruik van de term 'nitro' in hardloopschoenen
12 maart 2024
Hoger beroep tussen Puma SE en Brooks Sports B.V. over het gebruik van 'nitro' in hardloopschoenen. Hof bevestigt dat Brooks de term beschrijvend gebruikt en bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van Puma.
Aansprakelijkheid voor schade door ondeugdelijke installatie van zonnepanelen en gevolgen van omzettingsverklaring
20 februari 2024
Het hof oordeelt dat Innodura aansprakelijk is voor schade door ondeugdelijke installatie van zonnepanelen door Solarmere, en wijst schadevergoeding toe aan [verweerder 1] cs.
Uitleg samenwerkingsovereenkomst voor ontwikkeling software na beëindiging samenwerking
6 februari 2024
Hoger beroep over samenwerkingsovereenkomst voor softwareontwikkeling. Hof oordeelt dat [appellante] kosten moet vergoeden aan [geïntimeerde] omdat deze niet tekort is geschoten in de overeenkomst.
Vordering vervangende schadevergoeding voor verborgen gebreken bij aanneming van werk met schadebegroting door gewijzigde marktomstandigheden en hogere materiaalkosten
23 januari 2024
Hoger beroep over schadevergoeding voor verborgen gebreken bij renovatie. Hof verhoogt schadevergoeding tot € 27.000 en bevestigt betalingsverplichting van [appellante].
Vordering tot doorhaling hypotheekinschrijving in kort geding
12 december 2023
Appellanten vorderen in kort geding de doorhaling van een hypotheekinschrijving. Het hof oordeelt dat NatWest niet verplicht is om mee te werken aan de doorhaling, omdat het hypotheekrecht nog van waarde is.
Burengeschil over plaatsing van een jacuzzi in een houten tuinhuis en de gevolgen voor de afspraken uit een vaststellingsovereenkomst
10 oktober 2023
Burengeschil over een jacuzzi in een tuinhuis. Het hof bekrachtigt de afwijzing van de vorderingen van de appellanten, omdat onvoldoende bewijs is geleverd voor gevaarzetting of hinder.
Vonnis inzake de nietigheidsprocedure van octrooi EP 685 tussen VerifyIP B.V. en CRYSTAL CLEAR CODEC, LLC
20 september 2023
De rechtbank Den Haag heeft op 20 september 2023 de vordering van VerifyIP B.V. tot vernietiging van octrooi EP 685 afgewezen, oordelend dat het octrooi nieuw en inventief is. Proceskosten zijn toegewezen aan CRYSTAL CLEAR CODEC, LLC.
Verstek in hoger beroep over ontbinding van operational leaseovereenkomst en schadevergoeding voor toekomstige leasetermijnen
5 september 2023
Grenke vordert in hoger beroep betaling van toekomstige leasetermijnen na ontbinding van een leaseovereenkomst. Het hof wijst de vorderingen toe en vernietigt het eerdere vonnis.
Verstek in hoger beroep over ontbinding operational leaseovereenkomst en schadevergoeding toekomstige leasetermijnen
5 september 2023
Grenke vordert in hoger beroep volledige toewijzing van toekomstige leasetermijnen na ontbinding leaseovereenkomst. Hof oordeelt dat deze verschuldigd zijn en wijst vordering toe.
Verstek in hoger beroep over ontbinding van operational leaseovereenkomsten en schadevergoeding voor toekomstige termijnen
5 september 2023
Grenke vordert in hoger beroep volledige toewijzing van haar vorderingen na ontbinding van leaseovereenkomsten. Het hof oordeelt dat toekomstige leasetermijnen verschuldigd zijn en vernietigt het eerdere vonnis.
VvE-recht: Appartementseigenaar vordert schadevergoeding en opschorting VvE-bijdrage wegens vochtproblemen
5 september 2023
Appellant vordert schadevergoeding en opschorting VvE-bijdrage wegens vochtproblemen. Hof wijst vorderingen VvE af en veroordeelt VvE tot schadevergoeding aan appellant.
Vordering tot nakoming van een licentieovereenkomst en rapportageverplichtingen
12 april 2023
Rechtbank Den Haag oordeelt over vordering tot nakoming van een licentieovereenkomst door Signify tegen Luxiona. Tussenvonnis afgewezen, eindvonnis gewezen met dwangsommen en proceskostenveroordeling.
Herstelvonnis in kort geding tussen Polmos Zyrardów SP. ZO. O. en Top Logistics B.V. betreffende verbetering van een eerder vonnis
6 april 2023
Herstelvonnis van 6 april 2023 in kort geding tussen Polmos Zyrardów SP. ZO. O. en Top Logistics B.V. betreft verbetering van een eerder vonnis van 29 maart 2023.
Kort geding over namaak wodka-producten en merkinbreuk met betrekking tot GREY GOOSE
29 maart 2023
Kort geding tussen Bacardi en Top Logistics over namaak GREY GOOSE wodka. Top Logistics moet opgave doen van herkomst en distributie van namaakproducten en medewerking verlenen aan monsterneming.
Kort geding over namaak-wodka producten en merkinbreuk door een logistiek dienstverlener
29 maart 2023
Kort geding tussen Polmos en Top Logistics over merkinbreuk en informatieplicht inzake namaak-wodka producten. Top Logistics moet opgave doen van herkomst en distributiekanalen.
Merkenrechtelijke geschil tussen Cantina Mexicana B.V. en McIlhenny Company over inbreuk op merkrechten en nietigheid van merken
15 maart 2023
Merkenrechtelijk geschil tussen Cantina Mexicana B.V. en McIlhenny Company over inbreuk op merkrechten en nietigheid van merken, waarbij de rechtbank oordeelt dat Cantina Mexicana inbreuk maakt op het merk TABASCO.
Bevoegdheidsincident in intellectuele eigendomsgeschil tussen Voy.nl B.V. en E-Hoi GmbH
1 maart 2023
De rechtbank verklaart zich onbevoegd in het geschil tussen Voy.nl B.V. en E-Hoi GmbH over een verklaring van niet-inbreuk en veroordeelt Voy in de proceskosten van E-Hoi.
Vonnis inzake inbreuk op Europees octrooi EP 2 426 287 B1 door HSD ECO SCREEN B.V.
8 februari 2023
Rechtbank Den Haag oordeelt dat HSD ECO SCREEN B.V. geen inbreuk maakt op octrooi EP 2 426 287 B1 van Sunconfex B.V. en wijst de vorderingen van Sunconfex af.
Merkinbreuk en onrechtmatig faciliteren merkinbreuk door logistiek dienstverlener in twee procedures
25 januari 2023
Converse Inc. klaagt over merkinbreuk door Alpi International en andere gedaagden. De rechtbank oordeelt dat Converse bewijs heeft geleverd van namaak en dat Alpi International en [Bestuurder 1] onrechtmatig hebben gehandeld door deze inbreuken te faciliteren. Schadevergoeding wordt toegewezen, maar moet nog worden vastgesteld.
Inbreuk op het 3L Triplelock-Uniemerk en vorderingen tot vervallenverklaring van het 3L Triplelock-Uniemerk en nietigverklaring van de Beneluxmerken
28 december 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Reflin inbreuk maakt op het 3L Triplelock-Uniemerk. Vordering tot vervallenverklaring van het merk door Reflin wordt afgewezen. Verbod op gebruik van 3G Triplelock-tekens opgelegd met dwangsom.
Inbreuk op Uniemerken en onrechtmatig handelen door verhandeling van Freestyle test strips in namaak Amerikaanse verpakkingen
30 november 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Kamstra en PHI inbreuk maken op Abbott Uniemerken door Freestyle test strips in namaak Amerikaanse verpakkingen te verhandelen. Bevelen tot staking van inbreuk en informatieverstrekking zijn opgelegd.
Vordering tot betaling van thuiskopievergoeding door Stichting de Thuiskopie aan SES Computers B.V. in verband met refurbished apparatuur
26 oktober 2022
Thuiskopie vordert betaling van thuiskopievergoeding van SES voor refurbished apparatuur. De rechtbank oordeelt dat SES als importeur moet opgeven welke voorwerpen zijn geïmporteerd en veroordeelt tot betaling van € 2.128,50, maar wijst andere vorderingen af.
Octrooirechtelijke geschil tussen Google LLC en Sonos Europe B.V. en Sonos Inc. over inbreuk op Europees octrooi EP 2 764 491
12 oktober 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Sonos geen inbreuk maakt op het octrooi van Google. Vorderingen van Google afgewezen en proceskosten van € 150.000 aan Sonos toegewezen.
Octrooizaak over opslag bloemen met betrekking tot ethyleenregulering en inbreuk op octrooi
10 augustus 2022
De rechtbank oordeelt dat RFH geen inbreuk maakt op het octrooi van Floration betreffende de opslag van bloemen, omdat de verpakkingen niet voldoen aan de eisen van ethyleenregulering.
Vonnis in kort geding over octrooi-inbreuk en geldigheid van aanvraag EP 894
21 juni 2022
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Novartis af in kort geding over octrooi-inbreuk door Mylan c.s. en oordeelt dat er gerede kans is dat octrooi EP 894 nietig wordt verklaard.
Inbreuk op Gemeenschapsmodel door McCain Foods en Simplot
23 maart 2022
De rechtbank oordeelt dat McCain inbreuk maakt op het Gemeenschapsmodel van Simplot met hun Rustic Twist frieten. Vonnis omvat inbreukverbod, recall en schadevergoeding.
Voorlopig oordeel over markttoetreding generieke farmaceut en octrooi
22 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat markttoetreding door Mylan met generiek geneesmiddel niet onrechtmatig is, ondanks verwachte octrooi-verlening aan Novartis.
Inbreuk op formstripmerken van Puma door Monshoe Fashion B.V.
2 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Monshoe inbreuk maakt op de formstripmerken van Puma. Vorderingen van Puma worden grotendeels toegewezen, waaronder staking van gebruik en terughalen van inbreukmakende schoenen.
Inbreuk op octrooi NL 1024003 door ESC Dronten en Roof & Tool
2 maart 2022
Rechtbank Den Haag oordeelt dat ESC Dronten en Roof & Tool inbreuk maken op octrooi NL 1024003 van Ossenberg. ESC wordt verboden om inbreuk te maken en moet schadevergoeding betalen.
Vordering tot betaling van thuiskopievergoeding en informatieverplichting van Qwerty B.V. aan Stichting De Thuiskopie
16 februari 2022
Stichting De Thuiskopie vordert betaling van thuiskopievergoeding van Qwerty B.V. De rechtbank wijst de vorderingen toe en legt Qwerty verplichtingen op.
Bevoegdheidsincident in auteursrechtelijke geschil tussen PANArt en Ayasa
9 februari 2022
De rechtbank verklaart zich onbevoegd voor vorderingen van PANArt tegen Ayasa inzake auteursrechtinbreuk in Duitsland en Nederland, en houdt de hoofdzaak aan tot uitspraak in Zwitserland.
Inbreuk op Europees octrooi EP 1 579 621 door Sonos Europe B.V. en Sonos Inc.
26 januari 2022
Rechtbank Midden-Nederland wijst vorderingen van Google af inzake inbreuk op octrooi EP 1 579 621 door Sonos, en veroordeelt Google in proceskosten van € 200.000.
Schorsing van geding op grond van rechtsopvolging bij splitsing rechtspersoon
24 november 2021
De rechtbank schorst het geding op grond van rechtsopvolging bij splitsing van rechtspersoon, waarbij rechten en verplichtingen zijn overgegaan op Stichting RUMC.
Executiegeschillen en merkinbreuk in de Bacardi-zaak met Van Caem en DelicaSea
22 september 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt over merkinbreuk door Van Caem en DelicaSea in de Bacardi-zaak, met verbeurdverklaring van dwangsommen en opgaveverplichtingen.
Octrooirechtelijke geschil tussen Koninklijke Douwe Egberts B.V. en Belmoca BVBA over inbreuk op Europees octrooi EP 521
21 juli 2021
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Belmoca geen inbreuk maakt op octrooi EP 521 van KDE. Vorderingen van KDE afgewezen, verklaring voor recht in reconventie toegewezen aan Belmoca.
Auteursrechtelijke vordering tot betaling van vergoeding voor muziekgebruik en oplegging van dwangsommen
21 juli 2021
Vonnis van de Rechtbank Den Haag over auteursrechtelijke vordering van Buma tegen The Music Factory Sound & Events, met oplegging van dwangsommen en proceskostenveroordeling.
Merkenrechtelijke geschillen over Stolichnaya en Moskovskaya in meerdere landen
16 juni 2021
De rechtbank oordeelt dat FKP rechthebbende is op de merken Stolichnaya en Moskovskaya, en beveelt Spirits International om de merkregistraties op naam van FKP te zetten. Inbreukverboden en schadevergoeding worden toegewezen.
Bevoegdheid en spoedeisend belang in kort geding inzake octrooi-inbreuk en onrechtmatig handelen
4 juni 2021
De rechtbank heeft de vorderingen van Idemia afgewezen wegens gebrek aan bevoegdheid en spoedeisend belang in een kort geding over octrooi-inbreuk door Vision-Box.
Rolbeslissing in een octrooi nietigheidsprocedure met betrekking tot het Europese octrooi EP 1 835 861 B1
31 maart 2021
Tussenbeschikking van de Rechtbank Den Haag over de afstand van het Nederlandse deel van het octrooi EP 1 835 861 B1 door Amo, met verwijzing naar de enkelvoudige kamer en proceskosten.
Octrooirecht en onrechtmatige mededinging in een geschil tussen twee landbouwmachinefabrikanten
16 december 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat [Mechanisatiebedrijf A] niet de rechthebbende is op octrooi NL590, waardoor hun vorderingen worden afgewezen. Ook de vorderingen van [B B.V.] in reconventie worden afgewezen.
Vonnis inzake octrooi-inbreuk en onrechtmatig wapperen met intellectuele eigendomsrechten
9 december 2020
Rechtbank Den Haag verklaart octrooi EP 948 niet inventief en nietig, afwijzing van schadevergoeding en proceskosten door Tinnus c.s. en toewijzing van nietigverklaring door Koopman.
Inbreuk op auteursrechten en persoonlijkheidsrechten door de Staat der Nederlanden met betrekking tot het Werkboek 'Stoppen met Criminaliteit'
18 november 2020
De rechtbank oordeelt dat de Staat inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van [gedaagde sub 1 c.s.] door geen naamsvermelding te geven in uitgaven van hun werk. De Staat wordt veroordeeld tot betaling van € 70.000 en proceskosten.
Inbreuk op handelsnaamrecht tussen A+ Care en A+ Care B.V. in kort geding
6 november 2020
A+ Care vorderde in kort geding dat A+ Care B.V. het gebruik van de handelsnaam 'A+ Care' en de domeinnaam 'aplus-care.nl' staakt. De rechtbank oordeelde dat er gevaar voor verwarring bestond en wees de vorderingen toe.
Strijdigheid van het Nederlandse stelsel van thuiskopievergoeding met het Unierecht
30 september 2020
De rechtbank oordeelt dat het Nederlandse stelsel van thuiskopievergoeding in strijd is met het Unierecht, omdat het ook vergoedingen voor illegale kopieën omvat. Thuiskopie moet onverschuldigd betaalde vergoedingen terugbetalen aan de eiseressen.
Strijdigheid van het Nederlandse stelsel van thuiskopieheffing met het Unierecht en schadevergoeding
30 september 2020
De rechtbank oordeelt dat het Nederlandse stelsel van thuiskopieheffing in strijd is met het Unierecht en veroordeelt de Staat tot schadevergoeding aan Imation.
Verzoek tot verbetering en aanvulling tussenvonnis en openstellen hoger beroep in octrooi- en handelszaak
8 juli 2020
Rechtbank Den Haag wijst verzoek tot verbetering en aanvulling van tussenvonnis af, maar staat tussentijds hoger beroep toe in octrooi- en handelszaak.
Beslissing over gedeeltelijke behandeling achter gesloten deuren in civiele procedure met betrekking tot vertrouwelijke documenten uit Amerikaanse discovery
22 juni 2020
De rechtbank gelast behandeling achter gesloten deuren op 24 juni 2020 voor vertrouwelijke stukken in civiele procedure.
Nietigheid van octrooien EP 099 en EP 140 van DTS International B.V. tegen Samsung Electronics c.s. in verband met inbreuk op intellectuele eigendomsrechten
13 mei 2020
Rechtbank Den Haag verklaart octrooien EP 099 en EP 140 van DTS International B.V. nietig wegens toegevoegde materie, waardoor vorderingen van DTS in conventie worden afgewezen.
Schorsingsincident in intellectueel eigendomsgeschil tussen Multi Access Limited en Oriental Europe/Sin Wah Foods
6 mei 2020
De rechtbank schorst de procedure in het intellectueel eigendomsgeschil tussen Multi Access Limited en Oriental Europe/Sin Wah Foods tot uitspraak door het Bureau over de nietigheidsprocedures.
Herstelvonnis inzake verbetering kennelijke fout in merkenrechtelijk verbod
20 april 2020
Herstelvonnis van 20 april 2020 waarin een kennelijke fout in een eerder vonnis wordt verbeterd, specifiek een merkenrechtelijk verbod dat niet aansloot op de rechtsoverwegingen.
Inbreuk op merkrechten en databankrechten in de context van muziekevenementen en sociale media
4 maart 2020
Eiser vorderde dat gedaagden stopten met het gebruik van 'Vestival'. De rechtbank oordeelde dat eiser niet de houder was van de merkrechten, waardoor zijn vorderingen niet toewijsbaar waren, maar een vordering tot opgave van omzetgegevens werd toegewezen.
Inbreuk op auteursrecht en merkrecht door verkoop van pelletkachels
25 februari 2020
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Pelletkachel Lemmer inbreuk maakt op de auteursrechten en merkrechten van Nordic Fire door de verkoop van de WENDY pelletkachel, die een verveelvoudiging is van de STYLO.
Auteursrechtinbreuk en merkenrechtelijke vorderingen in kort geding tussen JAMI B.V. en Dominidesign Furniture LTD
11 februari 2020
JAMI B.V. wint kort geding tegen Dominidesign Furniture LTD wegens auteursrechtinbreuk op de Orange Slice fauteuil. Dominidesign moet inbreuk staken en stoelen terughalen en vernietigen.
Schorsing van de tenuitvoerlegging van een eindvonnis in een octrooi-inbreukzaak met betrekking tot de verkoop van gekleurde orchideeën
24 januari 2020
De voorzieningenrechter schorst de tenuitvoerlegging van een eindvonnis in een octrooi-inbreukzaak en legt VG Colours een verbod op om een onrechtmatig bericht verder te verspreiden.
Vordering tot exhibitie in kort geding met betrekking tot octrooirecht en verjaring
21 januari 2020
VUB en Ablynx vorderden in kort geding afgifte van documenten van [gedaagde] wegens vermeende octrooi-inbreuk. De rechtbank wees de vorderingen af wegens verjaring en onvoldoende rechtsbetrekking.
Octrooirecht en inbreuk op octrooi in kort geding tussen Tomra Sorting Limited en Kiremko B.V.
17 januari 2020
Rechtbank Den Haag wijst de vorderingen van Tomra af in kort geding tegen Kiremko over octrooi-inbreuk, oordelend dat er een serieuze kans is dat het octrooi ongeldig is.
Inbreuk op Gemeenschapsmodelrechten en auteursrechten door gedaagde in kort geding
20 december 2019
Eichholtz B.V. vorderde in kort geding een verbod op inbreuk op haar Gemeenschapsmodelrechten en auteursrechten door de gedaagde, die meubels aanbiedt die inbreuk maken op deze rechten. De rechtbank wees de vorderingen van Eichholtz grotendeels toe.
Inbreuk op octrooi door Xiaomi en anderen met betrekking tot telecommunicatieantennes
10 december 2019
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Fractus af inzake octrooi-inbreuk door Xiaomi. Stralingsarmen voldoen niet aan octrooikenmerken. Fractus veroordeeld in proceskosten.
Inbreuk op auteursrechten en modelrechten in de gereedschapsset van Vibropac B.V. door Hubitools S.A.
13 november 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Vibropac geen auteurs- of modelrechten heeft op haar gereedschapsset. Vordering tot schadevergoeding en proceskosten afgewezen.
Bevoegdheidsincident en incident schorsing uitvoerbaarheid bij voorraad in verzetprocedure tussen Hikvision en Light in the Box
25 september 2019
De rechtbank heeft de bevoegdheid beperkt tot Nederland voor de vorderingen van Hikvision China tegen LITB HK en de executie van het verstekvonnis geschorst voor inbreuken buiten Nederland.
Octrooirecht en inventiviteit van combinatiepreparaat voor de behandeling van coccidiose en anemie bij biggen
17 september 2019
Bayer c.s. vorderde een verbod op inbreuk op hun octrooi voor een combinatiepreparaat voor biggen. De rechtbank oordeelde dat het octrooi niet inventief was en wees de vorderingen af.
Herstelvonnis in kort geding over proceskosten en griffierecht in intellectuele eigendom
12 september 2019
Herstelvonnis van 12 september 2019 over proceskosten en griffierecht in kort geding, waarin een fout in de berekening van het griffierecht werd gecorrigeerd.
Vonnis in kort geding over merkinbreuk en auteursrechtinbreuk met betrekking tot het SALAM-logo
30 augustus 2019
Kort geding over merkinbreuk en auteursrechtinbreuk met betrekking tot het SALAM-logo. Vorderingen afgewezen wegens gebrek aan spoedeisend belang en onvoldoende aannemelijkheid van merkinbreuk.
Incident zekerheidstelling in civiele procedure over intellectueel eigendom en proceskosten
14 augustus 2019
De rechtbank oordeelt dat eisers Foshan, KIWA en Nikki.Amsterdam zekerheid moeten stellen voor proceskosten in een intellectueel eigendomsgeschil, met een termijn van vier weken voor een bedrag van € 20.639,-.
Bevoegdheidsincident en negatieve verklaring voor recht inzake octrooiaanvragen tussen Pfizer en Roche
8 mei 2019
De rechtbank Den Haag oordeelt dat zij bevoegd is in de zaak tussen Pfizer en Roche over octrooiaanvragen, en wijst de vorderingen van Roche tot onbevoegdverklaring af.
Internationale bevoegdheid en schorsing van procedures in geschillen over Gemeenschapsmodellen tussen McCain en Simplot
27 maart 2019
De rechtbank oordeelt dat zij internationaal bevoegd is in geschillen over Gemeenschapsmodellen tussen McCain en Simplot, maar schorst de procedure in afwachting van een nietigheidsprocedure bij het EUIPO.
Vonnis in vrijwaring en ondervrijwaringen inzake intellectueel eigendomsrecht en bewijsopdracht
20 maart 2019
De rechtbank heeft de vorderingen van Van Caem Sports in drie onderling verbonden vrijwaringszaken afgewezen wegens onvoldoende bewijs en haar veroordeeld in de proceskosten.
Auteursrechtelijke inbreuk en oneerlijke handelspraktijken in de concurrentiestrijd tussen rijschool aanbieders
13 maart 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Turbo Theorie inbreuk heeft gemaakt op de auteursrechten van Nu Theorie, maar wijst andere vorderingen van Nu Theorie af. Turbo Theorie moet inbreuk staken en € 177,50 schadevergoeding betalen.
Tussenuitspraak over thuiskopievergoeding en onrechtmatige daad van de Staat
13 februari 2019
Tussenuitspraak over thuiskopievergoeding en onrechtmatige daad van de Staat, met prejudiciële vragen aan de Hoge Raad en beoordeling van verjaringstermijnen.
Onrechtmatige vaststelling en uitvoering van thuiskopievergoeding door de Staat
13 februari 2019
Tussenuitspraak over ontvankelijkheid van Stobi in collectieve actie tegen de Staat over thuiskopievergoeding. De rechtbank oordeelt dat Stobi ontvankelijk is en behandelt verjaring en implementatie van de richtlijn.
Incident tot zekerheidstelling in intellectueel eigendomsgeschil afgewezen
6 februari 2019
De rechtbank heeft het incident tot zekerheidstelling afgewezen, omdat de eiser, woonachtig in Turkije, zich kan beroepen op een uitzondering in de wet. De gedaagden zijn veroordeeld in de kosten van het incident.
Geldigheid merk en kleureigenschap zool in het licht van de Merkenrichtlijn
6 februari 2019
De rechtbank oordeelt dat het Beneluxmerk van Christian Louboutin geldig is en dat Van Haren inbreuk heeft gemaakt. Vorderingen van Louboutin worden toegewezen, terwijl die van Van Haren in reconventie worden afgewezen.
Kort geding inzake inbreuk op Uniemerken door Nolte c.s. met betrekking tot de PHOENIX-productlijn van Arpa Industriale S.P.A.
5 februari 2019
De voorzieningenrechter oordeelt dat Nolte inbreuk maakt op de merkrechten van Arpa met de PHOENIX-producten en beveelt onmiddellijke staking van het gebruik van deze naam en het X-teken in de EU.
Inbreuk op merkrecht door verkoop van Ray-Ban zonnebrillen via Facebook
30 januari 2019
Rechtbank Den Haag oordeelt dat gedaagde inbreuk maakt op merkrechten van Luxottica door verkoop van Ray-Ban zonnebrillen via Facebook. Vordering tot staken van inbreuk en afdracht van winst toegewezen.
Octrooirecht en uitvinderschap in de context van een R&D overeenkomst tussen AIMM Therapeutics B.V. en Crucell Holland B.V.
21 november 2018
De rechtbank oordeelt dat de medewerkers van AIMM de uitvinders zijn van de octrooien en dat Crucell hen als zodanig moet erkennen. AIMM heeft recht op milestone-betalingen van Crucell en de rechtbank wijst de vorderingen van Crucell in reconventie af.
Exhibitievordering in octrooi-inbreukzaak tussen Tomra Sorting Ltd. en Kiremko B.V.
2 november 2018
Tomra vorderde inzage in documenten van Kiremko wegens vermeende octrooi-inbreuk. De rechtbank oordeelde dat er een redelijk vermoeden van inbreuk was en wees de vordering toe, met proceskosten voor Kiremko.
Vordering tot betaling van Milestone vergoedingen in het kader van een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van Apoptin
17 oktober 2018
Curator vordert Milestone vergoedingen van Bayer voor de ontwikkeling van Apoptin. De rechtbank wijst de vordering af wegens wetenschappelijke redenen voor het staken van de ontwikkeling en niet-ontvankelijkheid van de curator.
Auteursrechtinbreuk en slaafse nabootsing van Philips scheerapparaat door Lidl
10 oktober 2018
Philips vorderde een verbod op Lidl wegens auteursrechtinbreuk en slaafse nabootsing van hun scheerapparaat. De rechtbank oordeelde dat Lidl geen inbreuk maakte en verklaarde zich onbevoegd ten aanzien van Lidl Stiftung en Kompernaß.
Aansprakelijkheid van de Staat voor onrechtmatige uitingen over downloaden uit illegale bron door filmproducenten
5 september 2018
De rechtbank oordeelt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door het downloaden uit illegale bron als geoorloofd te beschouwen, en stelt de Staat aansprakelijk voor schade aan filmproducenten.
Inbreuk op merk en handelsnaam door gebruik van Mexx-merken in beddengoedsector
24 juli 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Globa Sleep inbreuk maakt op de merk- en handelsnaamrechten van Mexx International door gebruik van 'Mexx Bedding' voor matrassen en boxsprings. Verbod en vernietiging van inbreukmakende elementen opgelegd.
Distributierecht en uitputting in de context van tweedehands e-books en auteursrecht
28 maart 2018
De rechtbank Den Haag behandelt de vraag of het distributierecht van e-books uitgeput is na de eerste verkoop. Er zijn prejudiciële vragen gesteld aan het HvJEU over de toepassing van de Auteursrechtrichtlijn op digitale kopieën.
Bevoegdheidsincident in intellectueel eigendomsrecht tussen EasyGroup en Carrefour
28 februari 2018
De rechtbank Den Haag verklaart zich bevoegd voor de vorderingen van EasyGroup tegen Carrefour S.A., maar onbevoegd voor Carrefour Belgium. EasyGroup vordert nietigverklaring van merken van Carrefour c.s. die het woord 'EASY' bevatten.
Bevoegdheidsincident en voorlopige voorzieningen in merkinbreukzaak Tommy Hilfiger
24 januari 2018
De rechtbank Den Haag oordeelt in een merkinbreukzaak over bevoegdheid en voorlopige voorzieningen. Tommy Hilfiger Licensing LLC en Tommy Hilfiger Europe B.V. vorderen tegen Premium Distribution Corp. De rechtbank bevestigt bevoegdheid voor Uniemerken, maar wijst vorderingen van Tommy Hilfiger Licensing LLC af. Voorlopige voorzieningen worden toegewezen.
Inbreuk op merkrechten en vrijwaringen in de schoenenhandel
3 januari 2018
Rechtbank Den Haag oordeelt over merkinbreuk door Van Caem Sports en Goeiemode, en wijst vorderingen van Converse c.s. toe, inclusief schadevergoeding en verbod op inbreuk.
Inbreuk op Europees Octrooi 1 799 083 B1 door Vialli met K5 dispensers voor toiletpapier
27 december 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Vialli inbreuk maakt op Europees Octrooi 1 799 083 B1 door K5 dispensers aan te bieden. Vordering SCA tot verbod en informatieverstrekking toegewezen, vordering Vialli tot nietigheid afgewezen.
Auteursrechtelijke bescherming van de Eames DSW stoel en slaafse nabootsing door Kwantum
13 december 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Vitra geen auteursrechtelijke bescherming kan claimen voor de Eames DSW stoel in Nederland en België, en dat Kwantum c.s. geen inbreuk maakt op deze rechten.
Inbreuk op octrooirecht op sfeerhaarden en spoedeisend belang in kort geding
14 november 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt in kort geding over inbreuk op octrooi van Basic Holdings ULC door Ruby Decor en Nijhof. Verbod en recall opgelegd, proceskosten toegewezen aan eiseres.
Executiegeschil en uitleg reikwijdte exhibitiebevel in merkenrechtelijke procedure
27 oktober 2017
In een kort geding vordert L.B. 11 BV opheffing van een exhibitiebevel in een merkenrechtelijke procedure. De voorzieningenrechter bevestigt de verplichting tot exhibitie, maar schorst de dwangsom tot 9 december 2017.
Handelsnaamrecht en verwarringsgevaar tussen ondernemingen in de chiropractie
29 september 2017
American Chiro vordert in kort geding dat [gedaagde] het gebruik van de handelsnaam 'AmeriChiro' staakt wegens verwarringsgevaar. De rechter oordeelt dat American Chiro eerder haar handelsnamen heeft gebruikt en gebiedt [gedaagde] om te stoppen met het gebruik van 'AmeriChiro'.
Vonnis inzake de nietigheid van het Nederlandse deel van Europees octrooi EP 1 714 229 B1, met betrekking tot een veiligheidsmodule voor personal computers
20 september 2017
Rechtbank Den Haag vernietigt het Nederlandse deel van EP 1 714 229 B1 wegens gebrek aan nieuwheid en inventiviteit, en wijst de vorderingen van [A] af.
Octrooirecht en parallelimport van geneesmiddelen: rechtsvraag over het Specifiek Mechanisme en bescherming voor tweede medische indicaties
15 september 2017
Allergan vorderde een verbod op de parallelimport van Botox-producten door Orifarm uit Polen. De rechtbank oordeelde dat het Specifiek Mechanisme niet van toepassing was, waardoor Allergan geen recht had om de import te verbieden. Vorderingen afgewezen en Allergan veroordeeld in proceskosten.
Tussentijds hoger beroep in octrooi-inbreukzaak met bijzondere omstandigheden
6 september 2017
De rechtbank Den Haag staat tussentijds hoger beroep toe in een octrooi-inbreukzaak tussen Carl Zeiss en VSY c.s., vanwege bijzondere omstandigheden die proceseconomie bevorderen.
Kort geding inzake inbreuk op merkrechten door niet verschenen gedaagde
22 augustus 2017
Vonnis in kort geding over merkrechten tussen Sabon Shel Pa'am Industries Ltd. en Orion Retail BV, waarbij gedaagde niet verscheen. Verbod op inbreuk en proceskostenvergoeding toegewezen.
Vordering tot schadevergoeding en verbod op onrechtmatig gebruik van geheime knowhow in het kader van een vaststellingsovereenkomst
12 juli 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt over vorderingen van Cavotec tegen gedaagde wegens schending van een vaststellingsovereenkomst en onrechtmatig gebruik van geheime knowhow. Gedaagde wordt veroordeeld tot schadevergoeding en een verbod op het gebruik van de knowhow.
Auteursrechtelijke inbreuk door de verkoop van tweedehands e-books en prejudiciële vragen aan het HvJEU
12 juli 2017
De rechtbank Den Haag behandelt de auteursrechtinbreuk door Tom Kabinet op het aanbieden van tweedehands e-books en stelt prejudiciële vragen aan het HvJEU over het distributierecht en de status van digitale werken.
Bevoegdheidsincident en exhibitie-incident in faillissementszaak met internationale aspecten
12 juli 2017
De rechtbank verklaart zich onbevoegd in het bevoegdheidsincident tussen [X] Beheer en Bayer, en beveelt een comparitie van partijen in het incident ex artikel 843a Rv.
Vonnis in kort geding over merkinbreuk en exhibitie in de zaak van Hennessy c.s. tegen VCKG
7 juli 2017
Hennessy c.s. vorderde in kort geding een verbod op merkinbreuk en inzage in documenten van VCKG. De rechtbank oordeelde dat LB11 inbreuk maakte op de merkrechten en wees de vorderingen toe, maar wees de vorderingen tegen JMN, DelicaSea en KFW af.
Schorsing van de procedure in een octrooizaken met betrekking tot intellectuele eigendom
28 juni 2017
De rechtbank schorst de procedure in de hoofdzaak tot de uitkomst van een hoger beroep over octrooi-inbreuk, waarbij de geldigheid van de octrooien aan de orde is.
Incident tot schorsing in herroepingsprocedure betreffende octrooi-inbreuk
28 juni 2017
De rechtbank schorst de procedure in de hoofdzaak tot het eindarrest in hoger beroep is gewezen, vanwege de invloed daarvan op de herroepingsprocedure.
Bevoegdheidsincident in intellectuele eigendomsgeschil tussen vennootschappen uit Malta en Liechtenstein
28 juni 2017
De rechtbank verklaart zich onbevoegd in een bevoegdheidsincident tussen MVU (Malta) en MFL (Liechtenstein) over auteursrechten. MVU kan niet aantonen dat schade in Nederland is geleden.
Inbreuk op merkrechten en onrechtmatig handelen in de handel van alcoholhoudende dranken
10 april 2017
De rechtbank oordeelde dat gedaagden inbreuk maakten op merkrechten van alcoholhoudende dranken en legde bevelen op om deze inbreuken te staken, met dwangsommen voor niet-naleving.
Inbreuk op Uniemerk HIGH FIVE door gebruik van de naam HIGH45 in de fitnesssector
30 maart 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat HIIT45 inbreuk maakt op het Uniemerk HIGH FIVE door gebruik van de naam HIGH45. Verbod opgelegd en proceskosten vergoed.
Beslag op merkgoederen en handhaving van merkrechten door sublicentienemer
22 maart 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Underwear niet kan aantonen dat zij de rechtmatige licentiehouder is van de betrokken merken, waardoor haar vorderingen worden afgewezen en het beslag op de goederen wordt opgeheven.
Vordering tot restitutie van teveel betaalde thuiskopieheffing en prejudiciële vragen aan de Hoge Raad
8 maart 2017
Imation vordert restitutie van teveel betaalde thuiskopieheffingen. De rechtbank vraagt de Hoge Raad om prejudiciële beslissing over de toewijsbaarheid van vorderingen aan eindverwerver versus betalingsplichtige.
Opeising octrooirecht en vordering naamsvermelding uitvinders in geschil tussen AIMM Therapeutics B.V. en Crucell Holland B.V.
8 februari 2017
AIMM vordert erkenning als uitvinder van octrooien en stelt dat Crucell onrechtmatig handelt. De rechtbank wijst de vorderingen van AIMM af en bevestigt dat de Research Agreement ook op de resultaten van AIMM van toepassing is.
Vordering tot uitkering van naburige rechtenvergoeding voor Muziekopname en vrijwaringszaken
8 februari 2017
AMP en [eiser 2] vorderen van SENA naburige rechtenvergoedingen voor de Muziekopname "Lolly". De rechtbank oordeelt dat de Muziekopname commercieel is en dat AMP en [eiser 2] recht hebben op vergoeding. SENA en RTL worden aansprakelijk gesteld voor het niet correct aanleveren van playlists.
Merkenrechtelijke geschillen over Jack Daniel's-producten en parallel-import door Kamstra c.s.
11 januari 2017
Jack Daniel's vorderde een verbod op merkinbreuk door Kamstra c.s. wegens parallel-import van Jack Daniel's-producten. De rechtbank oordeelde dat gedaagden inbreuk maakten op de merken en hen veroordeelde tot schadevergoeding en winstafdracht.
Aansprakelijkheid voor het beschikbaar stellen van radiostreams via embedded hyperlinks en de toepassing van naburige rechten
11 januari 2017
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Nederland.FM geen billige vergoeding verschuldigd is aan SENA voor het beschikbaar stellen van radiostreams via embedded hyperlinks, omdat er geen sprake is van een mededeling aan een nieuw publiek.
Onbevoegdverklaring in intellectueel eigendomsrecht geschil tussen Brite Strike Technologies Inc en Brite Strike Technologies SA
23 november 2016
Rechtbank Den Haag verklaart zich onbevoegd in geschil tussen Brite Strike Technologies Inc en Brite Strike Technologies SA en veroordeelt eiser in proceskosten van € 5.809,00.
Auteursrechtelijke bescherming van educatieve methoden en de rol van didactische keuzes
9 november 2016
De rechtbank oordeelt dat Snappet c.s. geen auteursrechtinbreuk heeft gepleegd op educatieve uitgaven van GEU c.s. omdat de gemaakte keuzes voornamelijk didactisch zijn en niet creatief. GEU c.s. wordt veroordeeld tot schadevergoeding aan Snappet c.s. wegens onrechtmatig beslag.
Inbreuk op Gemeenschapsmodelrecht door Leen Bakker en Blokker met betrekking tot partytent
2 november 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Leen Bakker en Blokker inbreuk maken op het Gemeenschapsmodel van Zhengte met hun Le Sud partytent en beveelt hen het gebruik te staken.
Exhibitie kort geding inzake inbreuk op Amerikaans octrooi door Quest Integrity USA LLC tegen A. HAK INDUSTRIAL SERVICES B.V.
21 september 2016
Quest Integrity USA LLC vordert in kort geding inzake inbreuk op octrooi door A. HAK INDUSTRIAL SERVICES B.V. De voorzieningenrechter wijst de vorderingen af wegens onvoldoende aannemelijkheid van inbreuk en oordeelt dat de geldigheid van het octrooi ter discussie staat.
Onbevoegdheid voorzieningenrechter Den Haag in geschil tussen Scoezh, Buma en Sena over uitzendrechten en billijke vergoedingen
13 september 2016
De rechtbank verklaarde zich onbevoegd in de vorderingen tegen Buma en wees de vorderingen van Scoezh tegen Sena af, waarbij de voorwaarden van Sena voor uitzending niet onredelijk werden geacht.
Geschil over naburige rechten van fonogrammenproducent en auteursrechten van de band Tee Set
7 september 2016
Geschil over naburige rechten en auteursrechten van de band Tee Set, met uitspraak dat [eiser] rechthebbende is op de fonogrammenrechten, maar niet op de auteursrechten.
Vonnis inzake octrooirecht en inventiviteit van gewijzigde conclusies in een octrooizaken tussen Teva Pharmaceuticals Europe B.V. en Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co.KG
7 september 2016
De rechtbank vernietigt de gewijzigde conclusies van het octrooi EP 1 379 220 wegens gebrek aan inventiviteit en veroordeelt Boehringer in de proceskosten van Teva.
Vonnis in incident tot voeging en tussenkomst in civiele procedure tussen Stichting FOCWA Garantiefonds en Vereniging FOCWA Schadeherstel
17 augustus 2016
De rechtbank staat de Federatie FOCWA toe om in de hoofdzaak tussen te komen, maar wijst de voeging af. De Stichting vordert inbreuk op haar rechten door de gedaagden.
Octrooirecht en internationale bevoegdheid bij negatieve verklaringen voor recht met betrekking tot staalproduct
20 juli 2016
Tata Steel vordert negatieve verklaringen voor recht over de beschermingsomvang van octrooi EP 0 971 044 B1. De rechtbank oordeelt dat Tata Steel niet heeft aangetoond dat een staalproduct met minder dan 4,5 ppm boor niet onder het octrooi valt, en wijst de vorderingen af.
Inbreuk op merkrechten door gebruik van adwords in internetadvertenties
20 juli 2016
Fleurop AG vorderde een verbod op het gebruik van het adword 'fleurop' door Topbloemen, wat leidde tot een uitspraak van de rechtbank dat er sprake was van merkinbreuk. Topbloemen werd veroordeeld tot schadevergoeding en het staken van het gebruik van het adword.
Vordering tot wapperverbod en rectificatie in kort geding tussen Massive Air B.V. en Fatboy The Original B.V. inzake intellectuele eigendomsrechten
14 juli 2016
Massive Air vorderde een wapperverbod en rectificatie tegen Fatboy c.s. inzake inbreuk op modelrechten. De voorzieningenrechter wees de vorderingen van Massive Air af, maar gaf Fatboy c.s. gelijk in hun vordering tegen Massive Air.
Misbruik van wanprestatie door selectief distributeur? Merkenrecht en auteursrecht in geschil
1 juni 2016
Atag c.s. vorderde dat de gedaagde onrechtmatig handelde door producten van ATAG, ETNA en PELGRIM te verkopen zonder toestemming. De rechtbank oordeelde dat de merkrechten waren uitgeput en dat er geen deloyaal handelen was, behalve voor ETNA. Auteursrechtinbreuk door de gedaagde werd wel vastgesteld.
Inbreuk op Gemeenschapsmodelrechten door ligzakken met luchtscheppen
13 mei 2016
De voorzieningenrechter oordeelt dat de KAISR ligzak inbreuk maakt op de modelrechten van de LAMZAC Hangout en beveelt Massive Air om de productie en verkoop van de KAISR te staken.
Merkenrechtelijke geschil over domeinnaamgebruik en inbreuk op Uniemerkenrechten
22 april 2016
Rechtbank Den Haag oordeelt dat ITT Controls inbreuk maakt op de merkrechten van Karl Dungs door gebruik van de domeinnaam 'dungs.nl'. ITT Controls wordt bevolen het gebruik te staken en een dwangsom opgelegd.
Prejudiciële vraag over restitutie van teveel betaalde thuiskopieheffing in het Nederlandse rechtsstelsel
13 april 2016
De rechtbank overweegt een prejudiciële vraag aan de Hoge Raad te stellen over de restitutie van teveel betaalde thuiskopieheffing, waarbij de rol van eindverwerver en betalingsplichtige centraal staat.
Vonnis inzake intellectueel eigendomsrecht en deskundigenonderzoek in handelsgeschil
6 april 2016
Vonnis van 6 april 2016 in handelsgeschil tussen Converse Inc. en Alpi International Forwarders B.V. over echtheidskenmerken van in beslag genomen schoenen, met benoeming van deskundige en waarborging van vertrouwelijkheid.
Geschil over auteurs- en merkrechten tussen Stichting Stophersentumoren.nl en Stichting Ventoux3
23 maart 2016
In deze zaak vorderde SSH dat SV3 zou stoppen met het gebruik van de naam 'Ventoux3' en het logo. De rechtbank oordeelde dat SSH onvoldoende bewijs had geleverd voor haar auteursrechten en wees de vorderingen af.
Merkenrechtelijke geschillen tussen Piloxing LLC, Piloxing Academy LLC en Californian Classic Cars B.V. over inbreuk en uitputting
16 maart 2016
Piloxing LLC en Piloxing Academy LLC vorderen van CCC een verbod op merkinbreuk en afgifte van voorraad. De rechtbank oordeelt dat er geen uitputting van merkrechten is en wijst de vorderingen toe.
Prejudiciële vraag over het begrip 'vorm' in de Merkenrichtlijn met betrekking tot het Louboutin merk
9 maart 2016
De rechtbank stelt een prejudiciële vraag aan het HvJEU over de reikwijdte van het begrip 'vorm' in de Merkenrichtlijn, in het kader van de Louboutin zaak.
Merkinbreuk en aansprakelijkheid curator in faillissement van Sporttrading Holland B.V.
17 februari 2016
Tommy Hilfiger Licensing en Tommy Hilfiger Europe vorderen merkinbreuk door Sporttrading Holland. De rechtbank oordeelt dat Sporttrading Holland inbreuk maakt en beveelt hen om te stoppen met de inbreuk en informatie te verstrekken. De curator wordt gedeeltelijk niet-ontvankelijk verklaard.
Domeinnaamgeschil en onrechtmatige daad van merkhouder in procedure bij WIPO
16 december 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt in domeinnaamgeschil dat gebruik van 'dungs.nl' door [X] c.s. inbreuk maakt op merk DUNGS. Vorderingen afgewezen, proceskosten toegewezen aan Karl Dungs.
Geschil over overname en doorstart na faillissement van Milieu 123
11 december 2015
In kort geding vorderden Value8 en AquaServa inzage in bescheiden van M123 en Rentacs c.s. De rechtbank verleende toestemming voor inzage, maar wees de vorderingen tot schadevergoeding af. M123 moet gebruik handelsnaam staken.
Bevoegdheidsincident in civiele procedure tussen Sandoz B.V. en Leo Pharmaceutical Products Ltd A/S met betrekking tot onrechtmatige tenuitvoerlegging van een vonnis
9 december 2015
De rechtbank Den Haag heeft in een bevoegdheidsincident geoordeeld dat zij bevoegd is om kennis te nemen van de vorderingen van Sandoz tegen Leo Pharma, ondanks het verzoek van Leo Pharma tot onbevoegdverklaring.
Bevoegdheidsincident in merkenrechtelijke en modelrechtelijke vorderingen tussen Crocs en Real
18 november 2015
De rechtbank Den Haag bevestigt haar bevoegdheid in een incident tussen Crocs en Real over inbreuk op merk- en modelrechten, en wijst de incidentele vordering van Real af.
Bevoegdheid van de voorzieningenrechter in executiegeschil tussen V.d. Heuvel en Altrex
17 november 2015
V.d. Heuvel vordert matiging van dwangsommen in executiegeschil met Altrex. De voorzieningenrechter verklaart zich onbevoegd en verwijst de zaak naar de rechtbank Overijssel.
Bevoegdheidsincident in merkinbreukzaak tussen Underwear Società A’ Responsabilità Limitata en Overseas Logistics Europe B.V.
30 september 2015
De rechtbank Den Haag wijst het verzoek van OLE tot onbevoegdverklaring af en bevestigt haar bevoegdheid in de merkinbreukzaak tussen Underwear en OLE.
Incident zekerheidstelling in de zaak Piloxing LLC en Piloxing Academy LLC tegen Californian Classic Cars B.V. met betrekking tot proceskosten
23 september 2015
De rechtbank heeft de incidentele vordering van Californian Classic Cars B.V. tot zekerheidstelling voor proceskosten afgewezen, omdat Piloxing LLC en Piloxing Academy LLC op grond van een verdrag vrijgesteld zijn van deze verplichting.
Herziening van een verbod in kort geding inzake merkrechten en rectificatie van onrechtmatige uitlatingen
3 augustus 2015
De voorzieningenrechter herzag een eerder verbod van SSH inzake het merk 'Ventoux3' en oordeelde dat SSH onrechtmatige uitlatingen over de eisers had gedaan, waarvoor rectificatie werd bevolen.
Merkinbreuk en verwarringsgevaar tussen Playgro en Playgo in kort geding
31 juli 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Playgro onvoldoende spoedeisend belang heeft bij vorderingen tegen Playgo wegens merkinbreuk. Vorderingen afgewezen, proceskosten € 35.673,63.
Vonnis in kort geding over handelsnaamrecht tussen De Vries Schoenen V.O.F. en Schoenmakerij De Vries
16 juli 2015
Vonnis in kort geding over handelsnaamrecht tussen De Vries Schoenen V.O.F. en Schoenmakerij De Vries, waarbij gedaagden worden verboden de handelsnaam 'Schoenmode [voornaam ged 2] de Vries' te gebruiken.
Schadestaatprocedure inzake octrooi en schadevergoeding tussen Inno Nautic Holding B.V. en Cuckoo Company B.V.
15 juli 2015
Vonnis van 15 juli 2015 in schadestaatprocedure tussen Inno Nautic Holding B.V. en Cuckoo Company B.V. over schadevergoeding wegens niet tijdige overdracht van octrooi, met schade vastgesteld op € 150.000,-.
Vonnis inzake de nietigheid van het Benelux woordmerk 'Brite-Strike' en de bevoegdheid van de rechtbank
13 mei 2015
De rechtbank oordeelt over de nietigheid van het merk 'Brite-Strike' en stelt prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de EU over de bevoegdheid van de rechtbank.
Vordering tot staking van inbreuk op merk- en handelsnaamrechten in kort geding
30 april 2015
Byelex vordert in kort geding staking van inbreuk op merk- en handelsnaamrechten door Galjoenstaete, die gebruik maakt van 'Storgrid' en bijbehorende domeinnamen. De rechtbank beveelt staking van deze inbreuk.
Geschil over opdrachtovereenkomst en licentieovereenkomst met betrekking tot LACE-technologie en octrooirechtelijke bescherming
15 april 2015
Secureview vordert vernietiging van de overeenkomsten met TNO op grond van dwaling, maar de rechtbank wijst de vorderingen af en veroordeelt Secureview in de proceskosten.
Inbreuk op auteursrechten en persoonlijkheidsrechten door gebruik van bestekken
8 april 2015
De rechtbank oordeelt dat gedaagde inbreuk maakt op de auteursrechten van Vendrig door delen van haar bestekken te gebruiken. Gedaagde wordt verboden om deze inbreuk voort te zetten en veroordeeld in de proceskosten.
Merkenrechtelijke geschillen tussen Bacardi en verschillende vennootschappen over inbreuk op merkrechten en dwangsommen
1 april 2015
Bacardi klaagt verschillende vennootschappen aan wegens merkinbreuk en verbeurde dwangsommen. De rechtbank houdt verdere beslissingen aan in afwachting van prejudiciële vragen aan het HvJ EU.
Merkinbreuk en geldigheid van het Beneluxmerk van Louboutin
1 april 2015
Louboutin vordert dat Van Haren inbreuk maakt op zijn Beneluxmerk voor de rode zool van damesschoenen. De rechtbank oordeelt dat het merk geldig is en dat er verwarringsgevaar bestaat.
Auteursrechtelijke geschil over juwelenrekje tussen [A] c.s. en Blokker c.s.
25 maart 2015
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Blokker c.s. inbreuk maakt op de auteursrechten van [A] c.s. op een juwelenrekje en beveelt hen de verkoop te staken en schadevergoeding te betalen.
Vonnis in incident over vrijwaring in intellectuele eigendomszaak
25 februari 2015
De rechtbank wijst de vordering van [A] tot oproeping in vrijwaring af, omdat onvoldoende is aangetoond dat [B] Retail en Mandemakers verplicht zijn om [A] te vrijwaren.
Octrooi-inbreuk en nietigheid in de zaak tussen [A] Beton B.V. en Livingroof V.O.F.
28 januari 2015
De rechtbank heeft de vorderingen van [A] Beton B.V. tegen Livingroof V.O.F. afgewezen wegens geen inbreuk op het octrooi voor een steun voor een tegelvloer.
Executiegeschil over dwangsommen wegens inbreuk op octrooirecht
9 januari 2015
Vonnis in kort geding over dwangsommen wegens inbreuk op octrooirecht. Ventraco heeft verbod overtreden door product aan te bieden, ondanks eerdere verbod. Proceskostenveroordeling en verhoging dwangsommen tot € 300.000,-.
Toewijzing van inzage in documenten in het kader van een licentieovereenkomst
10 december 2014
Rechtbank Den Haag wijst de vordering van RITM tot inzage in documenten van Kosmed toe, met waarborgen voor vertrouwelijke informatie, in het kader van een geschil over licentievergoedingen.
Verplichtingen van importeurs met betrekking tot thuiskopievergoeding en de rol van de Stichting de Thuiskopie
3 december 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Verbatim als importeur van blanco informatiedragers thuiskopievergoeding moet betalen aan de Thuiskopie, en veroordeelt tot betaling van € 11.731.704,83.
Bevoegdheidsincident in geschil over merkregistratie tussen Brite Strike Technologies Inc en Brite Strike Technologies SA
22 oktober 2014
Bevoegdheidsincident tussen Brite Strike Technologies Inc en Brite Strike Technologies SA over merkregistratie. De rechtbank onderzoekt de bevoegdheid en overweegt prejudiciële vragen te stellen.
Misleidende reclame en merkinbreuk in de verkoop van babyaccessoires
22 oktober 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt over misleidende reclame en merkinbreuk door gedaagden in de verkoop van babyaccessoires, met gedeeltelijke toewijzing van de vorderingen van eiseressen.
Onrechtmatige slaafse nabootsing van jassen tussen Nickelson en Cool Cat
8 oktober 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt over onrechtmatige slaafse nabootsing van jassen tussen Nickelson en Cool Cat. Model Krebel is een slaafse nabootsing van model Selene, terwijl andere modellen geen verwarringsgevaar opleveren. Cool Cat moet gegevens over Krebel jassen verstrekken en een dwangsom is van toepassing bij niet-naleving.
Voeging van zaken ex artikel 222 Rv in auteursrechtinbreuk en slaafse nabootsing
17 september 2014
De rechtbank voegt de hoofdzaak van Europlex c.s. met een andere aanhangige zaak wegens verknochtheid, met betrekking tot auteursrechtinbreuk en slaafse nabootsing.
Voeging van zaken ex artikel 222 Rv in civiele procedure tussen Europlex en Markant International
17 september 2014
De Rechtbank Den Haag heeft de hoofdzaak tussen Europlex en Markant International gevoegd met een andere aanhangige zaak, op basis van artikel 222 Rv, vanwege verknochtheid van de geschilpunten.
Gedeeltelijke vernietiging van een octrooi voor de productie van aminozuren met behulp van micro-organismen
10 september 2014
De rechtbank vernietigt delen van het octrooi van Ajinomoto voor de productie van lysine, oordeelt dat Global niet inbreuk maakt en wijst de vorderingen van Ajinomoto af.
Octrooirechtelijk geschil over inbreuk op Nederlands octrooi en merkrechten
5 september 2014
In een kort geding oordeelde de Rechtbank Den Haag dat Ventraco inbreuk maakte op het octrooi van VWS door het product RheoFalt HP-EM te verhandelen. Ventraco werd verboden dit product aan te bieden en moest een opgave doen van afnemers.
De juridische implicaties van e-books en het leenrecht in Nederland
3 september 2014
De rechtbank Den Haag heeft op 3 september 2014 geoordeeld over de vraag of e-books onder het leenrecht vallen en heeft deze kwestie voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.
Toewijzing incidentele vordering tot voeging van zaken in octrooizaken
20 augustus 2014
De rechtbank heeft de incidentele vordering tot voeging van zaken toegewezen in een octrooizaak tussen Samsung en Yorcom. De vordering tot zekerheidstelling door Yorcom werd ingetrokken. De beslissing over proceskosten wordt aangehouden.
Toewijzing incidentele vordering tot voeging van zaken in octrooirechtszaak
20 augustus 2014
De rechtbank heeft de incidentele vordering tot voeging van zaken toegewezen in een octrooirechtszaak tussen Samsung en Maxperian. De vordering tot zekerheidstelling is ingetrokken.
Incidentiële vordering tot voeging van zaken in octrooi-inbreukzaak
20 augustus 2014
De rechtbank heeft op 20 augustus 2014 de incidentele vordering tot voeging van zaken in een octrooi-inbreukzaak toegewezen en de vordering tot zekerheidstelling ingetrokken verklaard.
Incidentiële vordering tot voeging van zaken in octrooirechtszaak tussen Samsung en Digital Revolution
20 augustus 2014
De rechtbank heeft de incidentele vordering tot voeging van zaken in een octrooirechtszaak tussen Samsung en Digital Revolution toegewezen en de beslissing over proceskosten aangehouden.
Toewijzing incidentele vordering tot voeging van zaken in intellectueel eigendomsrecht geschil
20 augustus 2014
De rechtbank heeft de incidentele vordering tot voeging van zaken toegewezen in een geschil over intellectuele eigendomsrechten tussen Samsung en Digital Revolution. De vordering tot zekerheidstelling is ingetrokken.
Vonnis inzake octrooirecht tussen Bayer Pharma AG en Sandoz B.V.
23 juli 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Sandoz geen inbreuk maakt op de octrooien van Bayer Pharma AG inzake drospirenon. Alle vorderingen van Bayer worden afgewezen en Bayer wordt veroordeeld in de proceskosten.
Executiegeschil over dwangsommen en inbreuk op Gemeenschapsmodelrechten in kort geding tussen Gembird Europe B.V. en Shenzhen Rapoo Technology Co. Ltd.
18 juli 2014
Gembird Europe B.V. vorderde in kort geding een verbod op executie van dwangsommen door Rapoo Shenzen. De voorzieningenrechter oordeelde dat Gembird geen dwangsommen had verbeurd en verbood executie van de maatregelen, maar wees de vordering tot opheffing van dwangsommen in een andere aanzegging af.
Merkinbreuk op Gemeenschapsmerken van True Religion door Kaan Discounter
25 juni 2014
GURU DENIM INC. vorderde schadevergoeding wegens merkinbreuk door [X]. De rechtbank oordeelde dat [X] inbreuk maakte op de TRUE RELIGION merken en wees de vorderingen van GURU DENIM toe, inclusief schadevergoeding en dwangsommen.
Incident in auteursrechtelijke geschil tussen Zoorobotics B.V. en Labelsoft Clinical IT B.V. over vermeende inbreuk op software
11 juni 2014
Zoorobotics vorderde inzage in documenten van Labelsoft wegens vermeende auteursrechtinbreuk. De rechtbank wees de vordering af wegens gebrek aan 'redelijk vermoeden van inbreuk'.
Conservatoir bewijsbeslag op grond van artikel 1019c Rv
6 juni 2014
De voorzieningenrechter verleent verlof voor conservatoir bewijsbeslag op documenten van Cavotec Germany GmbH, met voorwaarden, wegens dreigende inbreuk op rechten.
Incident tot zekerheidstelling voor proceskosten in civiele procedure tussen Novicol Life Sciences Ltd. en [A]
9 april 2014
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Novicol zekerheid moet stellen voor proceskosten van € 25.000,-- in incident tegen [A] over domeinnamen. Vonnis van 9 april 2014.
Incident tot zekerheidstelling voor proceskosten in civiele procedure tussen Novicol Life Sciences Ltd. en gedaagde
9 april 2014
De rechtbank heeft Novicol Life Sciences Ltd. verplicht om zekerheid te stellen voor proceskosten van € 25.000,-- in een incident tegen gedaagde, die domeinnamen van Novicol weigert over te dragen.
Vernietiging en vervallenverklaring van Beneluxmerken OYSTER LEAVES en SHISO
2 april 2014
Rechtbank Den Haag verklaart de merken OYSTER LEAVES en SHISO nietig en vervallen wegens beschrijvende aard en verwording tot soortnaam, en veroordeelt Koppert Cress in proceskosten.
Vervallenverklaring van Altunis-merken wegens niet normaal gebruik in de Benelux
26 maart 2014
Rechtbank Den Haag verklaart Altunis-merken vervallen wegens niet normaal gebruik in de Benelux. Hotel [A] vorderde vervallenverklaring en kreeg gelijk. Altunis werd veroordeeld in proceskosten van € 1.569,64.
Nietigverklaring van octrooi EP 0 566 709 B3 voor tramadol en acetaminofen
11 december 2013
Mylan vorderde de nietigverklaring van octrooi EP 0 566 709 B3 voor tramadol en acetaminofen. De rechtbank oordeelde dat de combinatie niet inventief was en verklaarde ABC 300152 nietig, maar wees de vordering tot vernietiging van EP 709 af.
Kort geding over thuiskopievergoeding tussen Stichting De Thuiskopie en Acer Computer B.V.
22 november 2013
In kort geding vorderde De Thuiskopie betaling van thuiskopievergoedingen door Acer. De voorzieningenrechter oordeelde dat Acer 50% van de vergoedingen moest betalen en opgave moest doen van geïmporteerde voorwerpen, met een dwangsom bij niet-naleving.
Vonnis inzake merkinbreuk en nietigheid van merkinschrijvingen in de zaak tussen Screentime en SBS Broadcasting
23 oktober 2013
De rechtbank heeft de vorderingen van Screentime inzake merkinbreuk afgewezen en de Screentime-merken gedeeltelijk nietig verklaard wegens gebrek aan onderscheidend vermogen.
Beroepsaansprakelijkheid en zorgplichten van merkgemachtigde in het kader van merkregistratie en -bescherming
25 september 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat gedaagde merkgemachtigde beroepsfouten heeft gemaakt in de advisering over merknaam TASK24, wat heeft geleid tot schade voor eiseres. Gedaagde is aansprakelijk en de zaak wordt doorverwezen naar een schadestaatprocedure.
Tussenvonnis over billijke vergoeding voor kabeldoorgifte en etheruitzending door Fresh FM
24 juli 2013
Tussenvonnis over billijke vergoeding voor kabeldoorgifte en etheruitzending door Fresh FM, met afwijzing van etheruitzendingen en beoordeling van hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders.
Eindvonnis inzake aansprakelijkheid Shell-vennootschappen voor olielekkage in Nigeria
30 januari 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Shell-vennootschappen niet aansprakelijk zijn voor schade door olielekkage in Nigeria, veroorzaakt door sabotage. Vorderingen van Milieudefensie en Dooh afgewezen.
Eindvonnis inzake aansprakelijkheid Shell-vennootschappen voor olielekkage in Nigeria
30 januari 2013
Rechtbank Den Haag wijst vorderingen van Nigeriaanse boeren en Milieudefensie af inzake schade door olielekkage, oordelend dat de lekkage door sabotage is veroorzaakt.
Aansprakelijkheid van Shell-vennootschappen voor schade door olielekkages in Nigeria
30 januari 2013
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Shell-vennootschappen aansprakelijk zijn voor schade door olielekkages in Nigeria, veroorzaakt door sabotage. SPDC moet schadevergoeding aan Akpan betalen, overige vorderingen afgewezen.
Vordering van curator in faillissement van HTZ Properties B.V. tegen Westelijke Investment B.V. met betrekking tot geldlening en verrekening
8 augustus 2012
De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat de curator van HTZ Properties B.V. een vordering heeft op Westelijke Investment B.V. van € 55.561,-, vermeerderd met rente en proceskosten, en verklaart het vonnis uitvoerbaar bij voorraad.
Vernietiging van besluiten inzake bonus en statutenwijziging binnen een vennootschap
1 augustus 2012
F.A.M. Holding B.V. vorderde vernietiging van besluiten over bonus en statutenwijziging bij Vanka-Kawat. De rechtbank vernietigde enkele besluiten, maar verklaarde het bonusbesluit onaantastbaar.
Onrechtmatige publiciteit en journalistieke zorgvuldigheid in de zaak Pretium Telecom tegen Tros
11 juli 2012
De rechtbank oordeelt dat de Tros niet onrechtmatig heeft gehandeld in haar berichtgeving over Pretium Telecom, en wijst de vorderingen van Pretium Telecom af.
Vordering tot vernietiging van arbitrale vonnissen tussen Ecuador en Chevron Corporation
2 mei 2012
De rechtbank wijst de vorderingen van Ecuador tot vernietiging van arbitrale vonnissen af en bevestigt de geldigheid van de arbitrageovereenkomst op basis van het BIT.
Inbreuk op auteursrecht en niet-geregistreerd Gemeenschapsmodelrecht op een bed
7 december 2011
De rechtbank heeft de vorderingen van Golden Dream B.V. en anderen afgewezen, omdat geen inbreuk op auteursrechten en Gemeenschapsmodelrechten kon worden vastgesteld. De eisers werden veroordeeld in de proceskosten van de gedaagde.
Aansprakelijkheid van Shell-vennootschappen voor schade door olielekkages in Nigeria
14 september 2011
De rechtbank oordeelt over de aansprakelijkheid van Shell-vennootschappen voor schade door olielekkages in Nigeria en wijst incidentele vorderingen tot exhibitie af.
Aansprakelijkheid van Shell-vennootschappen voor schade door olielekkage in Nigeria
14 september 2011
Eisers vorderen schadevergoeding van Shell-vennootschappen voor olielekkage in Nigeria. De rechtbank oordeelt dat de aansprakelijkheid naar Nigeriaans recht beoordeeld moet worden en wijst incidentele vorderingen tot exhibitie af.
Aansprakelijkheid van Shell-vennootschappen voor schade door olielekkages in Nigeria
14 september 2011
De rechtbank oordeelt over de aansprakelijkheid van Shell-vennootschappen voor schade door olielekkages in Nigeria en wijst incidentele vorderingen tot exhibitie af.
Onbehoorlijk bestuur en aansprakelijkheid van bestuurders in faillissement van ZHG Beheer en dochtervennootschappen
11 mei 2011
De rechtbank oordeelt dat de bestuurders van ZHG Beheer aansprakelijk zijn voor onbehoorlijk bestuur door onterecht hoge managementvergoedingen uit te betalen, wat heeft bijgedragen aan het faillissement. De bestuurders worden hoofdelijk veroordeeld tot betaling van het boedeltekort.
Wederzijds beroep op opschortingsrecht en onzekerheidsexceptie in civiele overeenkomst tussen aannemer en opdrachtgever
20 april 2011
Civiele zaak over opschorting en ontbinding van een overeenkomst tussen aannemer en opdrachtgever. Eiseres vordert betaling van openstaande facturen, gedaagde beroept zich op tekortkomingen. Rechtbank oordeelt in het voordeel van eiseres.
Verzoek tot vaststelling van de Nederlandse nationaliteit en de rol van stiefmoeder bij optieverklaring
7 april 2011
De rechtbank wijst het verzoek van verzoekster tot vaststelling van de Nederlandse nationaliteit af, omdat de optieverklaring niet geldig was en verzoekster niet meegenaturaliseerd is met haar vader.
Afwijzing verzoek tot vaststelling Nederlandse nationaliteit en gevolgen voor EU-burgerschap
7 april 2011
De rechtbank wijst het verzoek van een Somaliër af om vast te stellen dat hij de Nederlandse nationaliteit bezit, omdat hij niet als geadopteerd kind kan worden beschouwd. Er is geen sprake van verlies van EU-burgerschap.
Verzoek tot vaststelling van het Nederlanderschap van een in Egypte geboren kind
7 april 2011
De rechtbank wijst het verzoek van [verzoeker] tot vaststelling van het Nederlanderschap af, omdat niet is aangetoond dat zijn ouders ten tijde van zijn geboorte met elkaar waren gehuwd.
Herstel van Nederlanderschap na gebruik van valse personalia
7 april 2011
De rechtbank wijst het verzoek van verzoeker om herstel van zijn Nederlanderschap af, omdat hij gebruik heeft gemaakt van valse personalia en geen bijzondere omstandigheden zijn vastgesteld die zijn identificatie rechtvaardigen.
Verbod op merkinbreuk door Formula One Licensing B.V. en Formula One Administration Limited tegen Holding [X] B.V., [X] en IMAX B.V.
14 juli 2010
De rechtbank oordeelt dat de gedaagden inbreuk maken op de merkrechten van de eiseressen en legt een verbod op merkinbreuk op, met dwangsommen en schadevergoeding.
Onrechtmatige daad door Kamer van Koophandel door aanbieden van software voor ondernemingsplannen
16 september 2009
Easystart B.V. vorderde schadevergoeding van de Kamer van Koophandel wegens onrechtmatig aanbieden van concurrerende software voor ondernemingsplannen. De rechtbank oordeelde in het voordeel van Easystart.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: