Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
1.De procedure
- de dagvaarding van 21 juli 2020 met producties EP01 t/m EP13;
- de conclusie van antwoord met producties GP01 t/m GP24;
- het tussenvonnis van 3 november 2021, waarbij een mondelinge behandeling is bepaald;
- de brief van 4 november 2021 van de zijde van SES met producties GP25 t/m GP30;
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling van 26 november 2021 met als bijlagen de spreekaantekeningen van beide partijen.
2.De feiten
Partijen
refurbishedapparatuur aan. Op de website www.refurbo.nl staat onder meer vermeld:
3.Juridisch kader
4.Het geschil
refurbishmentin Nederland heeft vervaardigd vanaf 1 januari 2013 tot aan de datum van het vonnis;
refurbishmentproces, opgave te doen van elk voorwerp dat zij door middel van
refurbishmentvervaardigt en dat in het SONT-besluit 2018 is genoemd, met dien verstande dat SES ook gehouden zal zijn opgave te doen van vervaardigde voorwerpen genoemd in toekomstige SONT-besluiten of andere wet- en regelgeving inzake de thuiskopievergoeding, steeds vanaf het moment dat die besluiten en/of wetgeving in werking treden;
refurbishedapparaten verplicht is tot betaling van de thuiskopievergoeding als bedoeld in artikel 16c lid 2 en 3 Aw. Daarnaast, deels subsidiair, is SES als verkoper van (door haar
gerefurbishede, ingekochte en/of geïmporteerde) heffingsplichtige voorwerpen op grond van artikel 16ga Aw gehouden om aan te tonen dat de fabrikant of importeur de thuiskopieheffing heeft betaald en, indien zij dit niet kan aantonen of indien niet blijkt wie de fabrikant of importeur is, zelf verplicht tot betaling van de vergoeding.
5.De beoordeling
Rechtsverwerking/verjaring
refurbishmentmoet worden verstaan en de feitelijke beoordeling van de vraag wat SES precies doet. Partijen hebben ook niet aangestuurd op het stellen van prejudiciële vragen en het is bovendien in hun belang dat nu een beslissing wordt genomen. De rechtbank laat het stellen van prejudiciële vragen daarom achterwege en oordeelt als volgt.
refurbishmentzoals opgenomen in de toelichting bij het SONT-besluit 2021 (zie 3.13). Het gaat dan om aanpassen, vernieuwen, controleren en/of heropbouwen van het voorwerp zodanig dat het aan een nieuwe eindgebruiker kan worden verkocht.
refurbishmentvan vergoedingsplichtige voorwerpen wordt door de SONT
gelijkgesteldmet die fabrikant. Thuiskopie betoogt uiteindelijk dat met die gelijkstelling een richtlijnconforme uitleg wordt gegeven aan het begrip ‘fabrikant’ in artikel 16c Aw, omdat daarin besloten ligt dat het voorwerp door een nieuwe eindgebruiker kan worden gebruikt om thuiskopieën op te maken.
refurbishmentdie Thuiskopie verdedigt. Dat verhoudt zich niet tot artikel 16c lid 5 Aw waarin is bepaald dat de vergoeding slechts éénmaal per voorwerp is verschuldigd en tot artikel 16ga Aw dat aparte verplichtingen oplegt aan wederverkopers. Het zou ook tot een meervoudige en daarom meer dan redelijke vergoeding voor de rechthebbende kunnen leiden en daarmee het rechtmatig evenwicht verstoren dat wordt beoogd met de Arl.
refurbishmentwaarbij (onderdelen van) een apparaat zodanig worden (her)opgebouwd dat dat aangemerkt kan worden als fabricage in de zin van artikel 16c Aw. Dat SES dergelijke werkzaamheden uitvoert, heeft Thuiskopie echter onvoldoende onderbouwd. De in 2.2 geciteerde tekst op de Refurbo-website waarnaar zij verwijst is daarvoor onvoldoende. SES betoogt dat die tekst niet meer dan een – onjuiste – reclame is. Gelet op de uitgebreide uitleg van haar werkzaamheden door SES, heeft Thuiskopie onvoldoende gemotiveerd dat van uitgebreide heropbouw van apparatuur door SES sprake is.
refurbished) omdat daarover nog niet eerder de thuiskopievergoeding is betaald. SES is op grond van artikel 16f Aw verplicht opgave te doen aan Thuiskopie van het aantal door haar geïmporteerde voorwerpen en bescheiden ter inzage te geven, waarvan kennisneming noodzakelijk is voor de vaststelling van de verschuldigdheid en de hoogte van de vergoeding. Hoewel SES in 2014 al een deel van de door haar geïmporteerde voorwerpen aan Thuiskopie heeft opgegeven, zal de rechtbank het gevorderde onder III en IV in zijn geheel toewijzen, zodat SES verplicht is volledige opgave te doen – voorzien van de onderliggende bescheiden en een deugdelijke toelichting – van alle voorwerpen die zij heeft geïmporteerd vanaf 1 januari 2013 en nog zal importeren vanaf de datum van dit vonnis. Het is bij gebrek aan een sluitende toelichting namelijk niet duidelijk geworden of de opgave over 2013 compleet is en SES heeft erkend ook nadien nog enkele voorwerpen te hebben geïmporteerd.
assuranceheeft, die de accountant op grond van zijn beroepsregels alleen kan geven als aan specifieke vereisten is voldaan. Het is de rechtbank ambtshalve bekend dat toewijzing van een daarop gerichte vordering tot executieproblemen kan leiden, aangezien een accountant op grond van zijn beroepsregels niet zonder meer conclusies kan trekken die zekerheid geven over de juistheid en volledigheid van de opgave. [12] Daarnaast zal SES aanzienlijke kosten moeten maken voor een accountantsverklaring, die niet gerechtvaardigd zijn gezien de beperkte zekerheid dit Thuiskopie zal bieden, naast de op te leggen dwangsom.
refurbishment– naar het oordeel van de rechtbank wel om fabricage in de zin van artikel 16c Aw. SES heeft deze pc’s immers zelf uit (nieuwe) losse onderdelen opgebouwd en derhalve een nieuw voorwerp samengesteld. SES heeft aangevoerd dat over de harde schijven die zij (bij Gistron) heeft ingekocht en in de geassembleerde pc’s heeft ingebouwd al thuiskopievergoeding is betaald, omdat op de facturen van Gistron staat vermeld dat de af te dragen thuiskopievergoedingen in de artikelprijzen zijn verwerkt. Dit verweer gaat echter niet op, omdat ten tijde van het opstellen van die facturen geen thuiskopievergoeding werd geheven over losse, nog niet ingebouwde, harde schijven. De opmerking op de factuur betreft bovendien een generieke vermelding die Gistron kennelijk gebruikt voor de verkoop van voorwerpen die wel heffingsplichtig zijn. Nu de juistheid van de facturen voor het overige niet is bestreden, zal de rechtbank het gevorderde onder VII toewijzen, vermeerderd met de wettelijke rente zoals gevorderd.
refurbishment’ zoals hiervoor onder 5.9 t/m 5.12 overwogen, is afgewezen, komt de rechtbank toe aan de subsidiaire vorderingen voor zover die zien op opgave door SES van deze voorwerpen die zijn ingekocht bij leveranciers in Nederland.
refurbishedapparaten door SES gelijk gesteld kan worden aan fabricage, Thuiskopie in het ongelijk gesteld, waarmee de daarop gebaseerde vorderingen worden afgewezen. Daarom acht de rechtbank compensatie van de proceskosten hier gerechtvaardigd.
6.De beslissing
- alle voorwerpen die in het SONT-besluit 2018 en/of de daarvoor geldende AMvB’s van 23 oktober 2012 en 28 oktober 2014 zijn genoemd welke zij bij leveranciers in Nederland heeft ingekocht en die zij heeft verkocht vanaf 1 januari 2013 tot aan de datum van dit vonnis;
- facturen en/of andere documenten waaruit blijkt dat voor de voornoemde voorwerpen thuiskopieheffing is afgedragen of facturen en/of andere documentatie waaruit blijkt wie de importeur of fabrikant is van de voornoemde voorwerpen;
- alle voorwerpen die in het SONT-besluit 2018 en/of in toekomstige SONT-besluiten of andere wet- en regelgeving inzake de thuiskopievergoeding zijn genoemd welke zij bij leveranciers in Nederland inkoopt en die zij verkoopt;
- facturen en/of andere documenten waaruit blijkt dat voor de voornoemde voorwerpen thuiskopieheffing is afgedragen of facturen en/of andere documentatie waaruit blijkt wie de importeur of fabrikant is van de voornoemde voorwerpen;