ECLI:NL:RBGEL:2021:4223
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling in het kader van de Wet zorg en dwang
28 juli 2021De rechtbank verleent een machtiging tot voortzetting van de inbewaringstelling van een cliënt op basis van de Wzd, vanwege onmiddellijk dreigend ernstig nadeel. De machtiging geldt tot en met 8 september 2021.
ECLI:NL:RBGEL:2018:5752
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Verzoek tot terugverhuizing van de moeder en wijziging van het gezag over de minderjarige
20 juli 2018De rechtbank wijst het verzoek van de vader om de moeder te verplichten terug te verhuizen af, en kent gezamenlijk gezag toe over de minderjarige.
Afwijzing vordering tot verlenging van de PIJ-maatregel voor een 20-jarige jongere na positieve ontwikkeling
26 september 2017De rechtbank Gelderland heeft op 26 september 2017 de vordering tot verlenging van de PIJ-maatregel voor een 20-jarige jongere afgewezen, gezien zijn positieve ontwikkeling en het lage recidiverisico.
Veroordeling voor diverse (pogingen tot) diefstal met geweld door minderjarige verdachten
21 maart 2017De rechtbank heeft een minderjarige verdachte veroordeeld tot 18 maanden jeugddetentie (6 maanden voorwaardelijk) voor diverse (pogingen tot) diefstal met geweld, met een werkstraf van 200 uur en schadevergoeding aan slachtoffers.
Vordering tot verlenging van de PIJ-maatregel voor een jeugdige verdachte
14 februari 2017De Raadkamer verlengt de PIJ-maatregel van een jeugdige verdachte met negen maanden, zodat hij voldoende tijd heeft voor behandeling en begeleiding.
Voorwaardelijke beëindiging van de PIJ-maatregel met opgelegde voorwaarden
14 februari 2017De rechtbank heeft de vordering tot voorwaardelijke beëindiging van de PIJ-maatregel toegewezen, met opgelegde voorwaarden zoals een locatieverbod en contactverbod.
Zware mishandeling met een glas tijdens carnaval in 's-Hertogenbosch
29 september 2015Verdachte veroordeeld voor zware mishandeling met een glas, resulterend in ernstig oogletsel bij [slachtoffer]. Werkstraf van 120 uur en schadevergoeding van € 23.116,72 opgelegd.
Jeugdstrafzaak met meerdere tenlasteleggingen waaronder diefstal van een auto, rijden zonder rijbewijs en afpersing
29 september 2015De rechtbank heeft een minderjarige verdachte schuldig bevonden aan diefstal van een auto en afpersing, en hem een jeugddetentie van 180 dagen opgelegd, waarvan 141 dagen voorwaardelijk.
Ontuchtige handelingen gepleegd door een dertienjarige met een vierjarige
21 april 2015Een dertienjarige jongen pleegt ontucht met een vierjarige. De rechtbank oordeelt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is en legt een voorwaardelijke werkstraf op.
Veroordeling minderjarige verdachte voor poging tot woninginbraak en heling van sieraden
24 april 2014De rechtbank heeft een minderjarige verdachte veroordeeld voor poging tot woninginbraak en heling van sieraden, met een deels voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf.
Veroordeling van verdachte voor heling van sieraden en andere goederen in Ede
15 april 2014Verdachte veroordeeld voor heling van sieraden en andere goederen, deels voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd.
ECLI:NL:RBGEL:2013:4113
Civiel recht; Personen- en familierechtUitspraak
Voortzetting behandeling verzoek ondertoezichtstelling en machtiging gesloten jeugdzorg voor minderjarige wegens vermoedens vertrek naar Syrië
2 september 2013De kinderrechter heeft op 2 september 2013 een verzoek tot gesloten jeugdzorg voor een minderjarige toegewezen voor vier weken, vanwege vermoedens van vertrek naar Syrië. Het verzoek voor een langere termijn werd afgewezen.
Beoordeling van een verzoek tot omgangsregeling na uithuisplaatsing van minderjarigen
20 januari 2011De rechtbank verklaart de moeder niet-ontvankelijk in haar verzoek om omgangsregeling met haar minderjarige kinderen na uithuisplaatsing, omdat zij niet binnen de wettelijke termijn heeft gereageerd op de aanwijzing van de stichting.
Omgangsregeling tussen grootmoeder en minderjarige na overlijden van de vader
11 oktober 2010De rechtbank stelt een omgangsregeling vast tussen de grootmoeder en haar kleinzoon, waarbij de grootmoeder elke veertien dagen contact heeft met de minderjarige.
Groepsverkrachting van een 14-jarig meisje door vier jongens
28 september 2010Vier jongens zijn veroordeeld voor de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje in Arnhem. Ze kregen jeugddetentie, reclasseringstoezicht en taakstraffen. De rechtbank benadrukte de ernst van de feiten en de impact op het slachtoffer.
Veroordeling van vier jongens voor groepsverkrachting van een 14-jarig meisje
28 september 2010Vier jongens zijn veroordeeld voor de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje, met straffen variërend van jeugddetentie tot taakstraffen.
Groepsverkrachting van een 14-jarig meisje door vier jongens
28 september 2010Vier jongens zijn veroordeeld voor de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje, met voorwaardelijke jeugddetentie en taakstraffen.
Groepsverkrachting van een 14-jarig meisje door vier jongens
28 september 2010Vier jongens zijn veroordeeld voor de groepsverkrachting van een 14-jarig meisje in Arnhem. Ze kregen jeugddetentie, reclasseringstoezicht en taakstraffen. De rechtbank wees ook schadevergoeding toe aan het slachtoffer.
Afwijzing asielaanvraag op grond van artikel 1F Vw 2000 met betrekking tot betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven
6 februari 2007Rechtbank 's-Gravenhage verklaart asielaanvraag van Iraakse eiser gegrond, omdat de Minister onvoldoende bewijs heeft geleverd voor betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven.
Asielaanvraag van Iraakse vrouw met Turkmeense afkomst en de beoordeling van risico's op schending van artikel 3 EVRM
6 februari 2007De rechtbank verklaart het beroep regulier van een Iraakse vrouw gegrond, omdat de afwijzing van haar verblijfsvergunning onterecht was. De vrouw heeft onvoldoende bewijs geleverd voor haar vrees op schending van artikel 3 EVRM.
Toepassing van artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag op asielaanvraag van een Afghaanse nationaliteit met betrekking tot mensenrechtenschendingen
1 februari 2007De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van een Afghaanse man op basis van onvoldoende bewijs van betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen, en oordeelt dat het rapport waarop verweerder zich baseerde niet voldoet aan de eisen van een deskundigenbericht.
Asielaanvraag van Noord-Koreaanse verzoekster met betrekking tot verblijfsvergunning en buitenlands vestigingsalternatief
12 juni 2006De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Noord-Koreaanse verzoekster gegrond verklaard en het besluit van de Minister vernietigd wegens onvoldoende motivering met betrekking tot de mogelijkheid van het verkrijgen van de Zuid-Koreaanse nationaliteit.
Afwijzing asielaanvraag Somaliër op basis van gewijzigde omstandigheden en interim measures EHRM
15 februari 2006De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Somalische eiser afgewezen, oordelend dat er geen nieuwe feiten waren die een herbeoordeling rechtvaardigden. De situatie in Somalië was niet zodanig veranderd dat de eiser een reëel risico liep bij terugkeer.
Asielaanvraag van Afghaanse journalist en beoordeling van de situatie in Afghanistan na de val van het Talibanregime
23 februari 2005De rechtbank oordeelt dat de Minister voor Vreemdelingenzaken in de asielprocedure van een Afghaanse journalist niet voldoende heeft gemotiveerd waarom geen verblijfsvergunning werd verleend, en verklaart het beroep gegrond.
Toetsing van de geloofwaardigheid van het asielrelaas van eiseres in het kader van de Vreemdelingenwet 2000
2 februari 2005De rechtbank oordeelt dat de IND de aanvraag van eiseres voor een verblijfsvergunning asiel terecht heeft afgewezen, omdat het asielrelaas ongeloofwaardig werd geacht door tegenstrijdige verklaringen en het ontbreken van ondersteunende documenten.
Beoordeling van asielaanvraag en verblijfsvergunning in het kader van medische noodsituatie
19 juli 2004De rechtbank 's-Gravenhage oordeelt dat het verlenen van een verblijfsvergunning wegens medische noodsituatie niet als rechtmatig verblijf kan worden aangemerkt. Het beroep van eiser is gegrond en het besluit van de IND is vernietigd.
Toepassing van artikel 1F VSV op asielaanvraag van een Afghaanse vluchteling
17 mei 2004De rechtbank vernietigt de afwijzing van de asielaanvraag van eiser, een Afghaanse man, omdat de minister onvoldoende bewijs heeft geleverd voor de toepassing van artikel 1F VSV. Eiser heeft niet gefaciliteerd of geweten van de misdrijven die aan hem worden verweten.
Toepassing van artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag op voormalig lid van het Afghaanse regeringsleger
17 mei 2004De rechtbank heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard, omdat hij op grond van artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag niet in aanmerking komt voor asiel, gezien zijn betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen als lid van het Afghaanse regeringsleger.
Asielaanvraag van Tsjetsjeense ontheemde en de beoordeling van verblijfsalternatieven in de Russische Federatie
9 februari 2004De rechtbank heeft de asielaanvraag van een Tsjetsjeense eiseres afgewezen, oordelend dat er geen eenduidige humanitaire noodsituatie is en dat er verblijfsalternatieven zijn in de Russische Federatie.
Afwijzing van een verzoek om voorlopige voorziening inzake asielaanvraag en rechtsgeldigheid
29 januari 2004De rechtbank wijst het verzoek om voorlopige voorziening af, omdat verzoeker geen rechtsgeldige asielaanvraag heeft ingediend. De IND wordt veroordeeld in de proceskosten van verzoeker.
Herziening van het besluit tot niet-verlenging van de voorlopige vergunning tot verblijf van een Sudanese asielzoeker
13 mei 2003De rechtbank vernietigt het besluit tot niet-verlenging van de vvtv van een Sudanese asielzoekster, omdat verweerder het bezwaar ten onrechte ongegrond verklaarde en de verblijfsaanspraak niet heeft betrokken.
Afwijzing aanvraag verblijfsvergunning op basis van mvv-vereiste en gemeenschapsonderdaan status
14 april 2003Eiser verzoekt om gezinshereniging bij zijn vader, maar zijn aanvraag wordt afgewezen wegens het ontbreken van een mvv. De rechtbank oordeelt dat de vader geen gemeenschapsonderdaan is en dat de afwijzing terecht is.
Weigering van WW-uitkering op basis van suppletieregeling en fictieve opzegtermijn
7 maart 2003De Rechtbank Arnhem heeft op 7 maart 2003 geoordeeld dat de suppletieregeling van eiser gelijkgesteld moet worden met doorbetaling van loon, waardoor hij geen recht had op een WW-uitkering tot 1 maart 2001. Het beroep is gegrond verklaard, maar de rechtsgevolgen zijn in stand gelaten.