Uitspraak
1.Procesverloop
- cliënt, bijgestaan door zijn advocaat;
- [naam psychiater] , als psychiater verbonden aan Pro Persona;
- [naam] , als manager van de behandeldienst en specialist ouderengeneeskunde verbonden aan Zorggroep Maas en Waal, bijgestaan door mr. I.P.V. Sindram, advocaat te Nijmegen.
2.Beoordeling
- ernstige verwaarlozing;
- maatschappelijke teloorgang;
- het oproepen van agressie van een ander door het vertonen van hinderlijk gedrag;
- gevaar voor de algemene veiligheid van personen of goederen.
De advocaat van cliënt verzoekt de rechtbank primair om het CIZ niet-ontvankelijk te verklaren in haar verzoek, omdat cliënt in een instelling verblijft zonder rechtsgeldige titel. Hij verblijft namelijk in een Wvggz-instelling op grond van een inbewaringstelling. De advocaat verzoekt subsidiair om afwijzing van het verzoek, omdat het onmiddellijk dreigend ernstig nadeel ontbreekt. Cliënt is momenteel rustig, de situatie is enigszins gestabiliseerd en hij wil naar huis toe. De advocaat verzoekt meer subsidiair om afwijzing van het verzoek, omdat een voortzetting van de inbewaringstelling niet uitgevoerd kan worden op de huidige afdeling of bij Maria Mackenzie. Indien de rechtbank het verzoek toewijst, dan dient cliënt per vandaag overgeplaatst te worden naar een Wzd-accommodatie.
De advocaat van Zorggroep Maas en Waal voert aan dat er in het verpleeghuis een fors agressie incident heeft plaatsgevonden, waarbij er acht politieagenten betrokken zijn geweest. Volgens de advocaat is de verpleeghuissector volstrekt niet toegerust op dergelijke situaties. Cliënt heeft daarnaast een voorgeschiedenis, waarbij er in de thuissituatie sprake was ernstige agressie. Zijn vrouw heeft zich in paniek opgesloten op de zolder, waarna de politie is gewaarschuwd. De advocaat vraagt zich af of het niet aangeboren hersenletsel ten gevolge van de CVA zich al in de chronische fase in de zin van het Besluit van 20 april 2020 (Staatsblad 2020, 129), houdende wijziging van het Besluit zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapten cliënten in verband met het aanwijzen van ziekten en aandoeningen die gelijkgesteld worden met een psychogeriatrische aandoening of verstandelijke handicap bevindt. Volgens de advocaat is het te vroeg voor een terugkeer naar een verpleeghuis en is het niet in het belang van cliënt om in een setting terecht te komen waar men niet is voorbereid op dergelijk gedrag. Er is geen enkele aanwijzing dat cliënt niet opnieuw zo agressief zal reageren, aldus de advocaat.
3.Beslissing
8 september 2021.