Databankenrecht en inbreuk op databankrechten in de zaak van Stichting Nederlandse Top 40 tegen [geïntimeerde]
5 november 2024Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] geen inbreuk heeft gemaakt op de databankrechten van de Stichting Nederlandse Top 40, omdat deze niet heeft aangetoond dat hij de hitlijsten uit haar databank heeft opgevraagd of hergebruikt. De vorderingen van de Stichting worden afgewezen.
Bevoegdheidsverdeling tussen Unierechters en nationale rechters in kort geding over marktbescherming van geneesmiddel Tecfidera
20 augustus 2024Het hof bevestigt de geldigheid van het Uniebesluit en wijst de vorderingen van Biogen toe tegen Glenmark over marktbescherming van Tecfidera.
Merkinbreuk, handelsnaaminbreuk en auteursrechtinbreuk in kort geding tussen Cito B.V. en Smartie B.V.
21 mei 2024Cito B.V. en Stichting Cito hebben Smartie B.V. aangeklaagd wegens merkinbreuk, handelsnaaminbreuk en auteursrechtinbreuk. Het hof oordeelt dat Smartie inbreuk maakt op de merkrechten en handelsnaamrechten van Cito, maar niet op alle auteursrechten. Vordering tot verbod op inbreuk wordt toegewezen, maar niet volledig.
Onrechtmatige uitlatingen en belangenafweging tussen artikel 8 en artikel 10 EVRM in een civiele zaak
9 januari 2024Hoger beroep over onrechtmatige uitlatingen van [appellant] jegens Stichting [geïntimeerde]. Het hof oordeelt dat de uitlatingen onvoldoende feitelijke basis hebben en toewijzing van vorderingen van [geïntimeerde] volgt.
Hoger beroep kort geding over schending geheimhoudingsverklaring en inbreuk auteursrecht
5 september 2023Hoger beroep over schending geheimhoudingsverklaring en auteursrechtinbreuk door Merch Factory c.s. Het hof bevestigt grotendeels het vonnis van de voorzieningenrechter en legt proceskostenveroordeling op.
Internationaal auteursrechtgeschil tussen Jaguar Land Rover Limited en Ineos Automotive Ltd over de bescherming van de vormgeving van de Land Rover Defender
6 september 2022Internationaal auteursrechtgeschil tussen JLR en Ineos over de bescherming van de vormgeving van de Land Rover Defender. Het hof wijst de vorderingen van JLR af en bevestigt de proceskostenveroordeling.
Auteursrechtelijke vordering en opheffing van beslag op powerboat
25 mei 2021Het hof bekrachtigt het vonnis van de voorzieningenrechter en oordeelt dat Marell voldoende aannemelijk maakt dat de MC900 een inbreuk maakt op haar auteursrechten. Atlantic wordt veroordeeld in de proceskosten.
Civielrechtelijke letselschadezaak met causaal verband tussen klachten en ongeval
26 januari 2021Het hof oordeelt dat er causaal verband bestaat tussen de klachten van de appellante en het motorongeval in 1999, en dat zij volledig arbeidsongeschikt is. De schadebegroting wordt in haar voordeel vastgesteld.
Geschil over intellectuele eigendomsrechten en onrechtmatige uitingen tussen jachtbouwers
26 januari 2021Geschil over onrechtmatig gebruik van intellectuele eigendomsrechten tussen jachtbouwers, waarbij het hof de rectificatie buitenproportioneel acht en het vonnis voor het overige bekrachtigt.
Inbreuk op merkrecht en rechtsverwerking in hoger beroep
14 juli 2020Het hof oordeelt dat [geïntimeerde] inbreuk maakt op het merkrecht van Sinvest en wijst de vorderingen van Sinvest toe, inclusief de overdracht van domeinnamen.
Inbreuk op auteursrecht door kledingontwerp met vergelijkbare kenmerken
23 juni 2020Het hof oordeelt dat The Sting inbreuk maakt op het auteursrecht van Krakatau c.s. door de Distrikt Foxy parka te verkopen, die te veel lijkt op de Qw183. Proceskosten vastgesteld op € 23.220,83.
Misleidende reclame en prijsadvertenties in online verkoop via Google Shopping
18 februari 2020Het hof oordeelt dat Media Concept niet misleidend handelt met haar advertenties op Google Shopping, omdat consumenten voldoende geïnformeerd worden over prijsbeperkingen. De vorderingen van Digital Revolution worden afgewezen.
Vernietiging van management- en productieovereenkomsten in de muzieksector met betrekking tot deejay Martin Garrix
24 december 2019Het hof vernietigt de management- en productieovereenkomsten van Martin Garrix niet op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden, maar bevestigt zijn status als fonogrammenproducent.
Geschil over de uitvoering van een overeenkomst tussen ProRail B.V. en Nonaf betreffende de Nonaf-goot en de vrijgave van het auteursrecht
10 december 2019ProRail en Nonaf zijn in geschil over de Nonaf-goot en de vrijgave van het auteursrecht. Het hof oordeelt dat ProRail in redelijkheid heeft kunnen besluiten dat de goot niet voldoet aan de eisen. Een deskundige wordt benoemd om de metingen te onderzoeken.
Prejudiciële vragen over handelsnaaminbreuk en bijkomende omstandigheden
4 oktober 2019Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vraagt de Hoge Raad om uitleg over de toepassing van de Handelsnaamwet in een zaak tussen DOC Dairy Partners B.V. en Dairy Partners Limited, met betrekking tot beschrijvende handelsnamen en bijkomende omstandigheden.
Prejudiciële vragen over aanvullende voorwaarden bij handelsnaamrecht en verwarringsgevaar
14 juni 2019Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt prejudiciële vragen over aanvullende voorwaarden bij het handelsnaamrecht in een geschil tussen DOC Dairy Partners B.V. en Dairy Partners Limited.
Auteursrechtelijke bescherming van een natuurgetrouwe kopie van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn
19 maart 2019Het hof oordeelt dat er geen auteursrecht rust op de natuurgetrouwe kopie van de Nachtwacht. De vorderingen van de appellante worden afgewezen en het vonnis van de rechtbank wordt bekrachtigd.
Uitleg licentieovereenkomst en toepasselijk recht in geschil tussen Marecon PTY LTD en Robusta B.V.
15 januari 2019Marecon PTY LTD vordert in hoger beroep dat Robusta B.V. royalty's betaalt voor geleverde lusjesdoek. Het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank en wijst de vorderingen van Marecon af.
Benoeming deskundigen in letselschadezaak met betrekking tot ongeval en schadevergoeding
14 augustus 2018Tussenuitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden over de benoeming van deskundigen in een letselschadezaak na een ongeval in 1999, met focus op de medische situatie van [appellante] en de aansprakelijkheid van OVZ.
Toepassing van de afstemmingsregel in kort geding tussen Glaxo Group Limited en Sandoz N.V. inzake merkinbreuk en kleurmerk
22 mei 2018Hoger beroep kort geding tussen GSK c.s. en Sandoz c.s. over merkinbreuk en de geldigheid van een kleurmerk. Vonnis van de rechtbank Brussel wordt bekrachtigd, vorderingen GSK c.s. afgewezen.
Onrechtmatige uitzending en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer in een burenruzie
19 december 2017Het hof oordeelt dat AVROTROS onrechtmatig heeft gehandeld door [geïntimeerde] negatief in beeld te brengen in een uitzending, en bevestigt de noodzaak van rectificatie en verwijdering van een specifiek fragment.
Beoordeling van een inzagevordering in het kader van auteursrechtelijke bescherming van een levensverhaal
20 september 2016Het hof heeft de inzagevordering van [appellant] afgewezen, oordelend dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat auteursrechtinbreuk plaatsvond. De eerdere vonnissen zijn bekrachtigd.
Slaafse nabootsing van sieraden en onderscheidend vermogen op de markt
24 november 2015All Round vordert dat Simstars haar hangers als slaafse nabootsingen van de Mi-Monedahanger stopt. Het hof wijst de vordering af, omdat All Round niet kan aantonen dat haar hanger een eigen plaats op de markt had.
Inbreuk op auteursrechten door Kirs B.V. op Mix2Win software van Akzo Nobel c.s.
14 juli 2015Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat Kirs B.V. inbreuk heeft gemaakt op auteursrechten van Akzo Nobel c.s. door Mix2Win software te kopiëren en te verspreiden. Kirs wordt veroordeeld tot verwijdering van de software en rectificatie.
Conversie van verboden cessie tot overdracht in (stil)pandrecht met betrekking tot octrooirechten en toekomstige vorderingen
10 februari 2015Hoger beroep over conversie van verboden cessie tot stil pandrecht. Appellant vorderde inzage in financiële gegevens en vergoeding op basis van octrooi. Vonnis van rechtbank bekrachtigd.
Hoger beroep kort geding over concurrentiebeding en spoedeisend belang
30 december 2014Hoger beroep over concurrentiebeding; vordering afgewezen wegens gebrek aan spoedeisend belang. Vonnis van de voorzieningenrechter bekrachtigd.
Toepassing van de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken in relatie tot consumenten en dwaling
13 mei 2014Het hof bevestigt dat de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken niet van toepassing is op Stichting Gilde, die niet als consument kan worden gekwalificeerd. De dwaling van Stichting Gilde wordt gegrond verklaard, en het hof bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
ECLI:NL:GHARL:2013:6389
Civiel recht; Intellectueel-eigendomsrechtUitspraak
Slaafse nabootsing van het uiterlijk van een product dat deels is bepaald door functionele en technische eisen
27 augustus 2013Hoger beroep over slaafse nabootsing van de 'Fun City' door KMG. Het hof bevestigt verwarringsgevaar en bekrachtigt het vonnis van de rechtbank.
Afwijzing schuldsaneringsverzoek wegens mogelijkheid tot betaling van schulden
6 juni 2000De rechtbank wijst de verzoeken tot schuldsanering af, omdat verzoekers in staat zijn hun schulden te betalen.
Afwijzing verzoek tot toepassing van de schuldsaneringsregeling wegens niet te goeder trouw zijn en recent faillissement
5 juni 2000De rechtbank wijst de verzoeken tot schuldsanering af wegens niet te goeder trouw zijn en recent faillissement van verzoekers X. en Y.