Uitspraak
1.Cito B.V.
1.Smartie B.V.
2. Stichting CitoMateriaal (ontbonden stichting)
3. CitoMateriaal (ontbonden vennootschap onder firma)
4. [de bestuurder New Future Holding BV]
5. New Future Holding B.V.
6. [de bestuurder Sky Holding BV]
7. Sky Holding B.V.
8. [geïntimeerde8]
9. [geïntimeerde9]
10. [de bestuurder Atlas Holding BV]
11. Atlas Holding B.V.
12. [de bestuurder Stichting CitoMateriaal1]
13. [de bestuurder Stichting CitoMateriaal2]
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
de tekens) in strijd met de merkrechten van Cito handelt. Volgens Smartie is geen sprake van inbreuk op de merkrechten van Cito, omdat Cito en Smartie verschillende diensten aanbieden en zich richten op verschillende doelgroepen. Volgens Cito maakt Smartie inbreuk op de door haar genoemde Cito-merken door het (online) aanbieden, publiceren en leveren van (papieren) toetsmateriaal met daarop de tekens Cito( Materiaal(.nl) en de reclame-uitingen waarin de tekens door Smartie werden of worden gebruikt. Cito heeft niet toegelicht waarom zij een beroep doet op een hele portefeuille van zowel woordmerken als beeldmerken met daarin het element ‘CITO’. Cito heeft de door haar gestelde inbreuk ook niet uitgewerkt per merk. Het hof gaat bij de beoordeling van de merkinbreuk daarom alleen uit van het meest relevante merk, te weten het woordmerk CITO. Omdat de inbreukvordering zal worden toegewezen heeft Cito geen belang bij verdere toetsing aan de andere ingeroepen merken.
Ga door op de volgende bladzijde.” Echter bevat de volgende pagina een kopie van een colofon van het boekje. Productie 25.7 begint met een pagina waar alleen een beeldmerk van Cito zichtbaar is. Dan volgen pagina’s 16 tot en met 18 en dan een pagina met (waarschijnlijk) een kopie van een voorkant van een ‘Opgaveboekje M3 Rekenen-Wiskunde’ met daarna pagina’s 2 en 4 tot en met 12 en 14 tot en met 23, gevolgd door een kopie met een colofon.
begrijpend lezenen beoordelen of dit auteursrechtelijke werken zijn in de zin van artikel 10 Aw. In het opgavenboekje E3 Start [13] staat onder meer het hieronder afgebeelde tekstje met opgaven (waarbij de markering door Cito in het kader van deze procedure is aangebracht).
rekenen-wiskunde. In deel 2 van het Opgavenboekje M5E5 uit Rekenen-Wiskunde 3.0 voor groep 5 [15] staan op pagina 11 onder meer de hieronder afgebeelde twee opgaven (met toegevoegde markering van Cito):
spellingstaan in het Opgavenboekje E6 Vervolg 1 voor groep 6 op de enige overgelegde pagina van dat boekje [17] onder meer de onderstaande opgaven (met toegevoegde markering van Cito).
woordenschatvoor groep 8 staan in het Opgavenboekje B8M8 [19] op pagina 6 (met toegevoegde markering van Cito) de hieronder afgebeelde opgaven.
woordenschaten
spellingvan oordeel dat deze opgaven in hun geheel, vanwege de concrete woordkeuzes in de vraagstelling en de concrete woordkeuzes in de antwoordmogelijkheden een voldoende eigen intellectuele schepping van de maker vormen, zodat zij kwalificeren als auteursrechtelijk werk in de zin van artikel 10 Aw. Ook hier geldt dat de opgaven ook elementen bevatten die banaal of triviaal zijn of uitsluitend worden bepaald door didactische doelstellingen, zoals de opbouw, de indeling en de volgorde van de vragen, het gebruik van witregels, het aantal antwoorden en het gebruik van dikgedrukte woorden of stippellijnen.
Mooi, mooier, mooist” met vragen uit het Opgavenboekje B8/M8 Vervolg van Begrijpend lezen van Cito (links) met nagenoeg dezelfde tekst en vragen uit het oefenboekje van CitoMateriaal. Vervolgens staat in de derde kolom ‘Herziene opgaven’, waarvan Smartie aanvoert dat de eerdere tekst en vragen daardoor is vervangen. Ter illustratie wordt een deel hiervan hieronder weergegeven:
begrijpend lezenvoor groep 7 (hieronder afgebeeld boven de streep) en een tekst met vragen van begrijpend lezen groep 7 van Smartie (hieronder afgebeeld onder de streep). De markering heeft Cito in het kader van deze procedure toegevoegd: [22]
begrijpend lezenvoor groep 3 (hieronder boven de streep afgebeeld en zie ook hiervoor in 3.41) en een tekstje met vragen van begrijpend lezen groep 3 van Smartie (hieronder onder de streep afgebeeld). [23] De markering heeft Cito in het kader van deze procedure toegevoegd.
Lees de zin met
ervoor” een inbreuk vormt op haar auteursrecht.
rekenen-wiskundevoor groep 8 van Cito [24] (hieronder afgebeeld boven de streep) met een opgave uit het boekje rekenen-wiskunde voor groep 8 van Smartie (hieronder afgebeeld onder de streep) met de door Cito toegevoegde markering:
volledigerekenopgave, inclusief de afbeelding en de concrete woordkeuze in de vraagstelling. De totaalindruk van de opgave van Smartie wijkt zodanig af van de totaalindruk van deze opgave van Cito dat hier geen sprake is van een ongeoorloofde verveelvoudiging. Dat de inhoud van de opgave (de som die de kinderen moeten maken) en het voorbeeld dat daarbij gebruikt wordt (het maken van een cake) gelijk is, maakt de opgave van Smartie nog geen inbreuk op het auteursrecht van Cito op haar opgave. Ook bij de onderstaande vergelijking van een opgave van rekenen-wiskunde voor groep 5 van Cito (hierna afgebeeld boven de streep met de door Cito toegevoegde gele markering en handgeschreven tekst) met een opgave uit het boekje rekenen-wiskunde voor groep 5 van Smartie (hierna afgebeeld onder de streep met de door Cito toegevoegde markering) geldt dat de totaalindrukken zodanig verschillen dat geen sprake is van inbreuk. [25]
spellingvoor groep 6 van Cito (hieronder afgebeeld boven de streep) met een opgave uit het boekje spelling voor groep 6 van Smartie (hieronder afgebeeld onder de streep), met markering van Cito. [26]
woordenschatvoor groep 8 van Cito (hieronder links afgebeeld) met een opgave uit het boekje woordenschat voor groep 8 van Smartie (hieronder rechts afgebeeld), met markering van Cito: [27]
3.6,
3.66en
3.68gegeven beoordelingen van de daar getoonde opgaven brengen mee dat het hof voorshands van oordeel is dat Cito voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat Smartie
inbreukmaakt op haar auteursrechten als de tekst van een opgave in een oefenboekje van Smartie hetzelfde is als de tekst van een opgave van Cito, dan wel als die tekst slechts minimaal afwijkt door bijvoorbeeld de meerkeuze antwoorden in een andere volgorde te plaatsen of een paar zinnen of woorden in de titel, in de vraagstelling of in de antwoordmogelijkheden te wijzigen. Smartie heeft toegegeven dat zij die opgaven heeft ontleend aan de opgaven van Cito, waardoor sprake is van inbreuk op de auteursrechten van Cito op die opgaven.
3.62en
3.64gegeven beoordelingen van de daar getoonde opgaven brengen mee dat het hof voorshands van oordeel is dat Smartie
geen inbreukmaakt op de auteursrechten van Cito als in haar opgaven alleen de structuur van de opgave overeenstemt met de structuur van de opgave van Cito. Ook het gebruik door Smartie van standaard vraagzinnen, zoals “
Lees de zin met
ervoor”, “
Zoek de eerste zin”, “
Wat is goed?”, “
Wat past het best op plaats …”, “
Wat is een ander woord voor …”, “
Wat betekent …?” en “
Maak de zin af” maken op zichzelf geen inbreuk op de auteursrechten van Cito. Datzelfde geldt voor het gebruik van een (stippel)lijn waar een antwoord op moet worden ingevuld of het hanteren van een nummering voor of in een tekst. Als een opgave van Smartie voor het overige (de tekst, de afbeelding en de woordkeuze in de vragen en antwoorden) zodanig verschilt van de opgave van Cito dat de totaalindrukken duidelijk van elkaar afwijken, dan is geen sprake van een ongeoorloofde verveelvoudiging in de zin van artikel 13 Aw en dus geen sprake van inbreuk.
volledigeopgaven die Cito in deze procedure heeft overgelegd en alleen voor zover Smartie die opgaven ook nagenoeg helemaal heeft overgenomen zoals toegelicht in 3.69.
3.6,
3.62,
3.64,
3.66en
3.68opgenomen beoordeling van de daarbij getoonde voorbeelden om te kunnen bepalen welke opgaven van Smartie wel en welke opgaven van Smartie niet onder het verbod vallen. Het hof gaat daarom ook voorbij aan het subsidiaire verzoek van Smartie om nog een termijn van twee weken te krijgen na een concrete aanzegging van auteursrechtinbreuk door Cito. Wel zal het hof een termijn van één week geven om te kunnen voldoen aan deze veroordeling. Het hof zal het verbod ook beperken tot Nederland, omdat Cito niet heeft gesteld of onderbouwd dat ook buiten Nederland sprake is van een (dreiging van) inbreuk door Smartie op haar auteursrechten.
te onthouden van ieder onrechtmatig handelen jegens eiseressen, zoals vermeld in het lichaam van de dagvaarding”. De voorzieningenrechter heeft deze vordering afgewezen en Cito heeft zich in haar tweede grief gericht op de aansprakelijkheid van gedaagden in hoger beroep onder 2 tot en met 13. Zoals hiervoor in 3.4 is weergegeven heeft Cito haar vordering tegen gedaagden in hoger beroep onder 3, 8 en 9 ingetrokken. Hiervoor in 3.16 en 3.17 heeft het hof geoordeeld dat Cito onvoldoende heeft onderbouwd dat zij een spoedeisend belang heeft bij haar vorderingen tegen gedaagden 2, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12 en 13, zodat deze vordering tegen hen wordt afgewezen.
4.De beslissing in dit kort geding
volledigeopgaven van Cito die in deze procedure zijn overgelegd, door het - op welke wijze dan ook - verveelvoudigen of openbaar maken van identieke, dan wel sterk gelijkende opgaven, zoals, maar niet beperkt tot de voorbeelden die zijn getoond en beoordeeld in rechtsoverweging
3.59, 3.60, 3.65en
3.66tot en met
3.68van dit arrest, zoals toegelicht in
3.69;
- het totaal aantal exemplaren van uitgaves (waaronder boeken) waarop het teken/de naam CitoMateriaal.nl en/of daarmee overeenstemmende tekens/namen is aangebracht en/of waarin opgaven zitten die inbreuk maken op de auteursrechten van Cito, dat Smartie heeft verkocht en/of anderszins heeft geleverd, en/of laten verkopen en/of leveren, onder opgave van de volledige namen en adressen van de afnemers ervan, waaronder hun e-mail adressen, voor zover dit geen natuurlijke personen (consumenten) zijn, één en ander onder overlegging van facturen en/of andere deugdelijke bewijsstukken en met opgave van aantallen per verkoop en/of levering uitgesplitst per uitgave, oefenmateriaal, groep en jaar;
- het totaal aantal exemplaren van uitgaves (waaronder boeken) waarop het teken/de naam CitoMateriaal.nl en/of daarmee overeenstemmende tekens/namen is aangebracht en/of waarin opgaven zitten die inbreuk maken op de auteursrechten van Cito, dat Smartie in voorraad houdt of laat houden, onder vermelding van de locatie waar deze voorraad zich bevindt, met vermelding van plaatsnaam, adres van opslag en naam van de bewaarder, onder overlegging van deugdelijke bewijsstukken over deze voorraad, uitgesplitst per uitgave, oefenmateriaal, groep en jaar;
- de volledige naam en adresgegevens, telefoon- en faxnummers en web- en emailadressen van alle bij het aanbieden en/of anderszins gebruiken van het teken/de naam CitoMateriaal.nl en/of daarmee overeenstemmende tekens/namen en/of bij het Inbreukmakende Materiaal betrokken derden, voor zover dit geen natuurlijke personen (consumenten) zijn;
4.6op eigen kosten permanent en definitief te (doen) vernietigen en verwijderen: alle bij Smartie in bezit zijnde of ter beschikking staande digitale (bron)bestanden, gegevensdragers of andere dragers, bestanden en materialen waarin of waarop het teken CitoMateriaal.nl en/of daarmee overeenstemmende tekens/namen voorkomen en/of waarin opgaven zitten die inbreuk maken op de auteursrechten van Cito door het verwijderen ervan, en gelast Smartie binnen dezelfde termijn, van deze vernietiging aan de advocaten van Cito sluitend en volledig bewijs te verstrekken waaronder een deugdelijke specificatie van hetgeen is vernietigd en verwijderd telkens uitgesplitst per uitgave (per boek), per groep en per jaar;
4.2tot en
4.7weergegeven veroordelingen, tot een maximum van € 100.000,00 is bereikt;