Ontucht door zorgcoach en de bewijsmotivering in strafzaken
28 januari 2025
De Hoge Raad oordeelt over een cassatieberoep inzake ontucht door een zorgcoach. Het hof heeft de bewijsmotivering correct uitgevoerd. Het beroep wordt verworpen.
Hoger beroep tegen veroordeling voor openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen
28 januari 2025
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte tegen de veroordeling voor openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen, oordelend dat er geen sprake is van een beschermde vrijspraak.
Medeplichtigheid aan diefstal in vereniging met geweld door (vlucht)auto te besturen
7 januari 2025
De verdachte is veroordeeld voor medeplichtigheid aan diefstal met geweld. Het hof oordeelde dat hij opzettelijk behulpzaam was door de (vlucht)auto te besturen. De Hoge Raad heeft de straf verminderd vanwege overschrijding van de redelijke termijn in de cassatiefase.
Medeplegen van moord, overtreding WWM, brandstichting en diefstal in vereniging
7 januari 2025
Verdachte veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf voor medeplegen van moord, brandstichting en diefstal. Cassatie verworpen, schadevergoeding aan benadeelde partij toegewezen.
Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in vervolging van politieagent wegens verloren bewijsmateriaal
7 januari 2025
Het hof verklaart het openbaar ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging van een politieagent wegens verloren bewijsmateriaal, wat een inbreuk op het recht op een eerlijk proces oplevert.
Hennep en CBD-olie: juridische implicaties van THC-gehalte en Europese regelgeving
7 januari 2025
De verdachte werd veroordeeld voor het bezit van hennep met mogelijk een THC-gehalte onder de 0,2%. Het hof verwierp de cassatiegronden en oordeelde dat de Opiumwet niet afhankelijk is van het THC-gehalte.
Strafbepaling en cassatie in hoger beroep na terugwijzing door de Hoge Raad
10 december 2024
De zaak betreft de strafbepaling van een verdachte na terugverwijzing door de Hoge Raad. Het hof bepaalde de straf op 23 maanden gevangenisstraf. De procureur-generaal concludeert tot verwerping van het cassatieberoep.
Seksueel misbruik van minderjarig zusje door broer over een periode van bijna 10 jaar
10 december 2024
Verdachte veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn minderjarige zusje over bijna 10 jaar. Cassatie ingesteld, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat de gevangenisstraf niet in overeenstemming is met de wetgeving voor minderjarigen.
Cassatie in een strafzaak betreffende vrijspraak van rijden met een motorvoertuig met beplakte voorzijruiten
10 december 2024
Cassatie tegen vrijspraak van verdachte voor rijden met beplakte voorzijruiten. Procureur-generaal stelt dat vrijspraak onvoldoende gemotiveerd is. Conclusie strekt tot vernietiging en terugverwijzing.
Niet-ontvankelijkverklaring in hoger beroep en de rol van ingediende grieven
3 december 2024
De Hoge Raad vernietigt de niet-ontvankelijkverklaring van de verdachte in hoger beroep, omdat er wel grieven waren ingediend. De zaak wordt terugverwezen naar het gerechtshof Amsterdam voor herbehandeling.
Deelneming aan terroristische organisatie en opruiing tot terroristisch misdrijf
26 november 2024
Verdachte veroordeeld voor deelname aan terroristische organisatie en opruiing. Cassatieberoep leidt tot strafvermindering door overschrijding inzendtermijn.
Vernietiging niet-ontvankelijkverklaring verdachte in hoger beroep wegens indienen appelschriftuur
26 november 2024
De Hoge Raad vernietigt de niet-ontvankelijkverklaring van de verdachte in hoger beroep, omdat de verdediging wel degelijk een appelschriftuur had ingediend.
Aanvullende conclusie van de procureur-generaal over de niet-ontvankelijkheid van de vordering van de benadeelde partij in een verkrachtingszaak
12 november 2024
De procureur-generaal concludeert dat de vordering van de benadeelde partij in een verkrachtingszaak gedeeltelijk niet-ontvankelijk is verklaard, omdat deze onvoldoende is onderbouwd en de behandeling een onevenredige belasting van het strafgeding zou opleveren.
Aanvullende conclusie van de procureur-generaal over verkrachting door meerdere personen en de ontvankelijkheid van de benadeelde partij
12 november 2024
Aanvullende conclusie over verkrachting door meerdere personen en ontvankelijkheid benadeelde partij. Vordering gedeeltelijk niet-ontvankelijk verklaard, immateriële schade toegewezen.
Cassatie over belaging en vrijheidsbeperkende maatregelen
12 november 2024
De Hoge Raad behandelt cassatie over belaging en vrijheidsbeperkende maatregelen. De veroordeling blijft in stand, maar er is ruimte voor strafvermindering door overschrijding van de redelijke termijn.
Uitlevering aan Zwitserland en de vereisten van de Uitleveringswet
12 november 2024
De zaak betreft de uitlevering van een persoon aan Zwitserland voor verdovende middelen. De Hoge Raad oordeelt dat de rechtbank voldoende stukken heeft ontvangen en de uitlevering toelaatbaar is.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor meerdere diefstallen met braak en pogingen daartoe
5 november 2024
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor diefstal met braak en poging daartoe, waarbij klachten over bewezenverklaringen zijn besproken en verworpen.
Schending van het gemeenschappelijk artikel 3 van de Verdragen van Genève en deelname aan een terroristische organisatie tijdens gewapend conflict in Syrië
5 november 2024
De zaak betreft de verdachte die is veroordeeld voor schending van de Verdragen van Genève en deelname aan een terroristische organisatie in Syrië. De Hoge Raad verwerpt de cassatie.
Verbeurdverklaring van een personenauto en de draagkracht van de verdachte in het strafrecht
4 juni 2024
De Hoge Raad bevestigt de verbeurdverklaring van een personenauto van de verdachte en oordeelt dat er geen rekening is gehouden met de draagkracht van de verdachte. De klachten worden verworpen en de redelijke termijn is overschreden, maar er is geen grond voor vernietiging.
Faillisementsfraude door bestuurder van rechtspersoon tijdens faillissement
4 juni 2024
De verdachte, bestuurder van [A] B.V., is veroordeeld voor faillissementsfraude door niet de vereiste administratie aan de curator te verstrekken. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 180 uren.
Conclusie van de Advocaat-Generaal over deelneming aan een criminele organisatie en afwijzing getuigenverzoeken
4 juni 2024
De zaak betreft de verdachte die is veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. De Hoge Raad oordeelt dat de afwijzing van getuigenverzoeken niet onbegrijpelijk is en dat de redelijke termijn is overschreden, wat leidt tot strafvermindering.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor diefstal met geweld in trein
16 april 2024
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor diefstal met geweld in trein. Ontvankelijkheid bevestigd, pleegplaats onvoldoende gemotiveerd, strafvermindering door overschrijding redelijke termijn.
Poging tot zware mishandeling en voorwaardelijk opzet in verkeerssituatie met politievoertuig
16 april 2024
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof over poging tot zware mishandeling en verwijst de zaak terug voor herbehandeling, wegens onduidelijke bewijsmiddelen.
Mishandeling en proceskostenveroordeling in strafzaak
9 april 2024
De Hoge Raad behandelt een cassatieverzoek inzake mishandeling en proceskostenveroordeling, waarbij het hof is afgeweken van het liquidatietarief zonder motivering. De Hoge Raad verwerpt het beroep.
Falende bewijsklachten mensenhandel en de rol van de verdachte in de facilitering van prostitutie
16 januari 2024
De verdachte is veroordeeld voor mensenhandel en het faciliteren van prostitutie. Cassatieklachten over bewijsvoering en medeplegen falen. De conclusie strekt tot verwerping van het beroep.
Cassatie in een zaak van seksueel misbruik van een minderjarige dochter met betrekking tot de betrouwbaarheid van verklaringen en bewijsvoering
16 januari 2024
Hoge Raad verwerpt cassatie in zaak van seksueel misbruik van minderjarige dochter; betrouwbaarheid verklaringen aangeefster en kwalificatie van het feit besproken.
Levenslange gevangenisstraf voor verdachte in Caribische schietzaak met meerdere slachtoffers
9 januari 2024
De verdachte is veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor zijn rol in drie schietincidenten in Sint Maarten, waarbij meerdere slachtoffers vielen. De Hoge Raad heeft alle cassatiegronden verworpen.
Aanvullende conclusie van de procureur-generaal over bedreiging met zware mishandeling in het kader van de coronapandemie
9 januari 2024
De zaak betreft een verdachte die tijdens een aanhouding bedreigende woorden uitsprak richting verbalisanten, wat leidde tot vrees voor zwaar lichamelijk letsel. De procureur-generaal concludeert tot vernietiging van de uitspraak en terugwijzing naar het hof.
Medeplegen van opzettelijk invoeren van cocaïne vanuit Venezuela naar Curaçao
9 januari 2024
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van opzettelijk invoeren van cocaïne. Hof oordeelt dat verdachte wetenschap had van de drugs. Cassatieberoep wordt verworpen.
Moord op zwangere vrouw in Enschede met voorbedachte raad
5 december 2023
Verdachte veroordeeld voor moord op zwangere vrouw in Enschede. Het hof oordeelt dat hij met voorbedachte rade heeft gehandeld. Veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf.
Cassatie over strafoplegging en onttrekking aan het verkeer van een jammer in een doodslagzaak
5 december 2023
Cassatie over strafoplegging en onttrekking aan het verkeer van een jammer in een doodslagzaak. De Hoge Raad vernietigt de onttrekking aan het verkeer en vermindert de straf.
Ontucht begaan tegen minderjarige bediende of ondergeschikte met bewijsminimum en betrouwbaarheid getuigenverklaring
5 december 2023
Verdachte veroordeeld voor ontucht met minderjarige bediende. Betrouwbaarheid getuigenverklaring en bewijsminimum aan de orde. Cassatieberoep verworpen.
Afwijzing verzoek getuigenverhoor in strafzaak met betrekking tot bedreiging en spugen
7 november 2023
De Hoge Raad vernietigt de afwijzing van het hof om drie verbalisanten als getuigen te horen in een strafzaak wegens bedreiging en spugen, en verwijst de zaak terug.
Cassatieberoep tegen arrest en herstelbeslissing hof in strafzaak betreffende Opiumwet en Wegenverkeerswet
10 oktober 2023
Cassatieberoep van verdachte tegen arrest en herstelbeslissing hof. Overschrijding beroepstermijn niet verontschuldigbaar. Niet-ontvankelijkverklaring van verdachte in cassatieberoep.
Beoordeling van de bewezenverklaring van witwassen en andere strafbare feiten in het kader van een cassatieprocedure
10 oktober 2023
De Hoge Raad beoordeelt de cassatie van een verdachte die is veroordeeld voor belaging, mishandeling, bedreiging en witwassen. De uitspraak van het hof wordt deels vernietigd, met een vermindering van de gevangenisstraf.
Profijtontneming in Caribische zaak met betrekking tot wederrechtelijk verkregen voordeel uit geldswapping
5 september 2023
De Hoge Raad verwerpt het beroep in een zaak over profijtontneming, waarbij de veroordeelde geld verdiende met omwisselen in Curaçao. De verklaring van de veroordeelde werd als betrouwbaar beschouwd, ondanks de afwezigheid van een raadsman.
Veroordeling wegens doodslag op kickbokstrainer en voorhanden hebben van vuurwapen met falende middelen over verwerping beroep op putatieve noodweer(exces)
29 augustus 2023
De verdachte is veroordeeld voor doodslag op een kickbokstrainer en het voorhanden hebben van een vuurwapen. Het hof verwierp het beroep op noodweer en noodweerexces, wat door de Hoge Raad werd bevestigd.
Cassatieberoep inzake overschrijding maximumsnelheid en verzoek tot inzage bodycambeelden
29 augustus 2023
Cassatieberoep van verdachte wegens overschrijding maximumsnelheid en afwijzing verzoek tot inzage bodycambeelden. Eerste middel slaagt, tweede middel behoeft geen bespreking.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor diefstal in vereniging en vernieling van benzinepomp
29 augustus 2023
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor diefstal in vereniging en vernieling van benzinepomp. Het middel faalt; betrokkenheid verdachte blijkt uit bewijsmiddelen.
Conclusie van de Advocaat-Generaal over de afwijzing van getuigenverzoek in moordvoorbereiding zaak
29 augustus 2023
De zaak betreft de afwijzing van het verzoek om politioneel informant A-4186 te horen in een moordvoorbereiding zaak. De advocaat-generaal concludeert dat de afwijzing niet onterecht was en dat het recht op een eerlijk proces gewaarborgd blijft.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor moord en poging tot moord met betrekking tot schietincidenten in Amsterdam-Zuidoost
11 juli 2023
Cassatieberoep tegen veroordeling voor moord en poging tot moord in Amsterdam-Zuidoost, waarbij de Hoge Raad de afwijzing van getuigenverzoeken en de bewijsvoering van voorbedachte raad bevestigt.
Cassatie over witwassen, omkoping en invoer van cocaïne via Rotterdamse haven
4 juli 2023
De Hoge Raad behandelt cassatie van een verdachte veroordeeld voor witwassen, omkoping en invoer van cocaïne. De conclusie strekt tot vernietiging van de strafoplegging en vermindering van de gevangenisstraf.
Voorbereiding van invoer van cocaïne in georganiseerd verband via Rotterdamse haven
4 juli 2023
De zaak betreft de verdachte die is veroordeeld voor de voorbereiding van cocaïne-invoer via de Rotterdamse haven. Het hof heeft verklaringen van niet-ondervraagde getuigen als bewijs gebruikt, wat door de verdediging werd betwist. De conclusie is dat de gevangenisstraf moet worden verminderd.
Conclusie van de Procureur-Generaal in een Caribische zaak over passieve ambtelijke omkoping en de rol van de verdachte
4 juli 2023
De Procureur-Generaal concludeert dat de klachten van de verdachte over passieve ambtelijke omkoping falen en dat het Hof het vonnis terecht heeft bevestigd.
Cassatie in een strafzaak betreffende passieve ambtelijke omkoping en het recht op vrije advocaatkeuze
4 juli 2023
Cassatieberoep van verdachte in zaak van passieve ambtelijke omkoping. Klachten over schending van het recht op vrije advocaatkeuze en verwerping van alternatief scenario door het Hof.
Cassatie in een strafzaak betreffende passieve ambtelijke omkoping en het recht op vrije advocaatkeuze
4 juli 2023
Cassatieberoep van verdachte in zaak van passieve ambtelijke omkoping, waarbij het recht op vrije advocaatkeuze en de afwijzing van een alternatief scenario aan de orde zijn.
Vernietiging van uitspraak wegens verzuim in verzoek tot schouw in strafzaak
4 juli 2023
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof wegens verzuim in het verzoek tot schouw en wijst de zaak terug naar het gerechtshof Den Haag voor herbehandeling.
Vernietiging en terugwijzing van de uitspraak inzake onbruikbaar maken van beschoeiing
4 juli 2023
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof inzake onbruikbaar maken van beschoeiing en wijst de zaak terug naar het gerechtshof Den Haag voor herbehandeling.
Conclusie van de Advocaat-Generaal over de veroordeling voor drugshandel en gewoontewitwassen
4 juli 2023
De verdachte is veroordeeld tot 68 maanden gevangenisstraf voor drugshandel en gewoontewitwassen. De AG concludeert dat het hof de bewijsconstructie correct heeft toegepast, maar wijst op overschrijding van de redelijke termijn.
Medeplegen van uitvoer van cocaïne en amfetamine en deelneming aan een criminele organisatie
4 juli 2023
De verdachte is veroordeeld voor medeplegen van de uitvoer van cocaïne en amfetamine en deelname aan een criminele organisatie. De Hoge Raad heeft de straf verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatie.
Poging tot doodslag tijdens onbegeleid verlof TBS-maatregel met klachten over bewijs en strafmotivering
27 juni 2023
De Hoge Raad bevestigt de veroordeling voor poging tot doodslag, maar vermindert de gevangenisstraf wegens overschrijding van de redelijke termijn in cassatie.
Cassatie in strafzaak betreffende mishandeling met camerabeelden als bewijs
13 juni 2023
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte in een zaak van mishandeling, waarbij camerabeelden en getuigenverklaringen als bewijs zijn gebruikt.
Uitlevering aan Turkije ter fine van strafvervolging en terugkeergarantie
23 mei 2023
De zaak betreft de uitlevering van een persoon aan Turkije voor moord. De rechtbank verklaarde de uitlevering toelaatbaar, maar de verdediging klaagt over het ontbreken van advies aan de Minister over de terugkeergarantie.
Medeplegen van voorhanden hebben van wapens en munitie met betrekking tot een verkeerscontrole in Breda
16 mei 2023
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van voorhanden hebben van wapens en munitie, ondanks verweer over onrechtmatige doorzoeking. Hoge Raad vernietigt strafoplegging wegens schending inzendtermijn.
Medeplegen van voorhanden hebben van wapens en munitie met DNA-bewijs
16 mei 2023
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van voorhanden hebben van wapens en munitie, DNA-bewijs leidde tot bewezenverklaring. Schending inzendtermijn in cassatie resulteerde in vernietiging van strafoplegging.
Beoordeling van de dadelijke uitvoerbaarheid van vrijheidsbeperkende maatregelen in een belagingzaak
7 maart 2023
De zaak betreft de veroordeling van een verdachte voor belaging, met een opgelegde vrijheidsbeperkende maatregel. De Hoge Raad verwerpt de cassatiegronden van de verdachte.
Zedenzaak met DNA-onderzoek en bewijsminimum in hoger beroep
21 februari 2023
Zedenzaak waarbij DNA-onderzoek steunbewijs biedt voor verklaring slachtoffer. Cassatie door verdachte faalt, hof oordeelt dat bewijsminimum is gehaald.
Onrechtmatige doorzoeking en bewijsuitsluiting in wapenbezitzaak
14 februari 2023
De zaak betreft een verdachte die werd aangehouden voor het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie, na een onrechtmatige doorzoeking. Het hof oordeelde dat de vondst van het geweer rechtmatig was, maar de munitie niet. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep.
Uitlevering aan Servië en schending van artikel 3 EVRM
24 januari 2023
Uitlevering aan Servië werd aangevochten op basis van schending van artikel 3 EVRM. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was voor onmenselijke detentieomstandigheden.
Cassatie over openlijke geweldpleging en noodweer in Nijmegen
24 januari 2023
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte wegens openlijke geweldpleging en noodweer, met constatering van overschrijding van de redelijke termijn.
Niet-ontvankelijkverklaring van verdachte in hoger beroep wegens termijnoverschrijding en detentie in Frankrijk
17 januari 2023
De verdachte is niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep wegens termijnoverschrijding, ondanks detentie in Frankrijk. De Hoge Raad verwerpt het beroep.
Bewijsklachten over beschikkingsmacht en wetenschap van valsheid in strafzaak
17 januari 2023
Het hof bevestigt de veroordeling van de verdachte voor het in voorraad hebben van vervalste waren, met een voorwaardelijke gevangenisstraf en taakstraf. De conclusie van de procureur-generaal is dat het hof niet onbegrijpelijk oordeelde over de beschikkingsmacht en wetenschap van de verdachte.
Cassatie over beschikkingsmacht en bewijsvoering bij vervalste merkkleding
17 januari 2023
Hoge Raad bevestigt veroordeling van verdachte voor het in voorraad hebben van vervalste merkkleding. Bewijsvoering en beschikkingsmacht zijn correct beoordeeld. Cassatie verworpen.
Cassatieberoep tegen niet-ontvankelijk verklaring in hoger beroep wegens onjuiste betekening van de dagvaarding
17 januari 2023
Cassatieberoep van verdachte tegen niet-ontvankelijk verklaring in hoger beroep wegens onjuiste betekening van de dagvaarding. Hoge Raad verwerpt het beroep.
Verwerping cassatieberoep op grond van opzettelijk vervoeren van verdovende middelen
13 december 2022
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte, die was veroordeeld voor het opzettelijk vervoeren van verdovende middelen. Het hof oordeelde dat de verdachte wetenschap had van de drugs in zijn auto.
Cassatieberoep tegen veroordeling voormalig minister Aruba wegens ambtelijke corruptie en verduistering
13 december 2022
Cassatieberoep van voormalig minister Aruba wegens ambtelijke corruptie en verduistering. Veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 8 jaar ontzetting uit ambt.
Actieve ambtelijke omkoping en bewijsvoering in cassatie
13 december 2022
De verdachte is veroordeeld voor actieve ambtelijke omkoping. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep, o.a. wegens voldoende bewijsvoering en overschrijding van de inzendtermijn.
Cassatieberoep tegen strafoplegging voor ontuchtige handelingen met minderjarige
29 november 2022
De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep tegen de veroordeling van de verdachte voor ontucht met een minderjarige, en bevestigde de opgelegde straf van zes maanden gevangenisstraf en een taakstraf van honderdtachtig uren.
Cassatie over de tijdige verzending van bloedmonsters in verkeerszaken
1 november 2022
Cassatie over de tijdige verzending van bloedmonsters in verkeerszaken. De Hoge Raad oordeelt dat de verzending van bloedmonsters niet in strijd is met de regelgeving, en verwerpt het beroep.
Hennepteelt en diefstal van elektriciteit door verdachte in huurwoning
18 oktober 2022
Verdachte veroordeeld voor hennepteelt en diefstal elektriciteit. Ontkent betrokkenheid, maar verklaring wordt ongeloofwaardig geacht. Hoge Raad bevestigt veroordeling.
Verwerping beroep op noodweer en noodweerexces na vernieling van autoruit
20 september 2022
De Hoge Raad verwierp het beroep op noodweer en noodweerexces van de verdachte die de autoruit van de aangever vernielde. Het hof oordeelde dat de gedragingen van de verdachte aanvallend waren en niet als verdediging konden worden aangemerkt.
Conclusie van de Advocaat-Generaal in een strafzaak betreffende feitelijk leidinggeven aan ongebruikelijke transacties
20 september 2022
De zaak betreft een verdachte die is veroordeeld voor feitelijk leidinggeven aan het niet onverwijld melden van een ongebruikelijke transactie. De middelen van cassatie falen en de bewezenverklaring is voldoende gemotiveerd.
Cassatie over de meldplicht van ongebruikelijke transacties in het Caribisch gebied
20 september 2022
Hoge Raad bevestigt veroordeling van verdachte voor niet onverwijld melden van ongebruikelijke transacties, ondanks verweer over onwetendheid van gewijzigde wetgeving.
Intrekking van hoger beroep en de betekenis van het ontbreken van een akte van intrekking in het strafrecht
30 augustus 2022
De zaak betreft de intrekking van een hoger beroep door de verdachte, waarbij het hof oordeelt dat het ontbreken van een akte van intrekking niet ten nadele van de verdachte mag strekken. De Hoge Raad bevestigt dat het hoger beroep tijdig is ingetrokken op basis van een verzendbevestiging van de fax.
Beoordeling van de bewezenverklaring van oplichting in een restaurantcontext
5 juli 2022
Cassatieberoep tegen veroordeling voor oplichting in restaurant. Bewezenverklaring 'verlenen van een dienst' bevestigd. Conclusie strekt tot verwerping.
Cassatie over bewijsminimum en betrouwbaarheid van verklaringen in zedenzaken
10 mei 2022
Hoge Raad bevestigt veroordeling voor feitelijke aanranding; bewijsminimum en betrouwbaarheid van verklaringen van de aangeefster zijn voldoende onderbouwd.
Uitlokking van moord op Curaçaose politicus en valsheid in geschrift door voormalig Minister van Financiën
12 april 2022
De verdachte, voormalig Minister van Financiën van Curaçao, is veroordeeld voor uitlokking van de moord op politicus H.M. Wiels en valsheid in geschrift. De Hoge Raad bevestigt de veroordeling tot dertig jaar gevangenisstraf.
Medeplegen van oplichting en witwassen in hypotheekfraudezaak
12 april 2022
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van oplichting en witwassen door valse inkomensverklaringen bij SNS-Bank. Hypotheek van € 100.000,- verkregen op basis van onjuiste informatie.
Conclusie AG inzake veroordeling wegens opzettelijk aanwezig hebben van cocaïne, oplichting, witwassen en deelneming aan criminele organisatie
12 april 2022
De zaak betreft de veroordeling van de verdachte voor oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het hof heeft de bewezenverklaring van oplichting ontoereikend gemotiveerd, wat leidt tot vernietiging en terugwijzing.
Medeplegen van valsheid in geschrift en oplichting in hypotheekfraudezaak
12 april 2022
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van valsheid in geschrift en oplichting in hypotheekfraude. Valse inkomensverklaringen ingediend bij SNS Bank, leidend tot hypothecaire leningen.
Cassatieberoep tegen veroordeling wegens Opiumwetdelicten, witwassen en deelname aan een criminele organisatie
12 april 2022
Cassatieberoep tegen veroordeling wegens Opiumwetdelicten, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Veroordeling gehandhaafd, maar niet-ontvankelijkheid voor verjaring feit.
Medeplegen van valsheid in geschrift, oplichting en witwassen in hypotheekfraudezaak
12 april 2022
Verdachte veroordeeld voor valsheid in geschrift, oplichting en witwassen in hypotheekfraudezaak. Valse inkomensverklaring en taxatierapport overgelegd aan SNS-Bank.
Schennis van de eerbaarheid en de vereisten van artikel 239 Sr
12 april 2022
De verdachte is veroordeeld voor schennis van de eerbaarheid. Het hof oordeelde dat de handelingen van de verdachte, hoewel niet zichtbaar, wel degelijk kwetsend waren voor het schaamtegevoel. De Hoge Raad bevestigde de veroordeling en benadrukte dat zichtbaarheid niet altijd vereist is.
Conclusie van de Advocaat-Generaal over de afwijzing van getuigenverzoeken en de bewezenverklaring van valsheid in geschrift
12 april 2022
De AG concludeert dat de klachten over de afwijzing van getuigenverzoeken en de bewezenverklaring van valsheid in geschrift niet slagen en adviseert tot verwerping van het cassatieberoep.
Overschrijding van de redelijke termijn bij verstekmededeling in strafzaak
22 maart 2022
De Hoge Raad oordeelt dat de redelijke termijn is overschreden door een te late verstekmededeling, maar leidt niet tot cassatie vanwege de korte gevangenisstraf.
Vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel en betekening dagvaarding in hoger beroep
22 maart 2022
De zaak betreft de rechtsgeldigheid van de betekening van de dagvaarding in hoger beroep en de toepassing van vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel. De Hoge Raad vernietigt de uitspraak voor zover het de vervangende hechtenis betreft.
Uitlevering aan Rwanda wegens betrokkenheid bij genocide in 1994
15 maart 2022
De Hoge Raad oordeelt dat uitlevering aan Rwanda voor genocide toelaatbaar is, ondanks bezwaren over mensenrechten en identiteit van de opgeëiste persoon.
Cassatie in een zedenzaak met betrekking tot ontuchtige handelingen gepleegd door een grootouder met zijn kleindochter
8 maart 2022
Hoge Raad oordeelt in cassatie dat de verklaring van de aangeefster voldoende steun vindt in ander bewijsmateriaal en bevestigt de veroordeling van de verdachte voor ontuchtige handelingen.
Conclusie van de Advocaat-Generaal in de Posbank-zaak met betrekking tot medeplegen van moord en brandstichting
8 maart 2022
De zaak betreft de Posbank-zaak waarin de verdachte is veroordeeld voor medeplegen van moord en brandstichting. De Hoge Raad behandelt cassatieberoep en verwerpt de klachten, met uitzondering van de duur van de gijzeling.
Cassatieberoep tegen vrijspraak van verdachte voor rijden onder invloed van cannabis en cocaïne met betrekking tot de naleving van strikte waarborgen in bloedonderzoek
22 februari 2022
Cassatieberoep tegen vrijspraak van verdachte voor rijden onder invloed van cannabis en cocaïne, met focus op naleving van strikte waarborgen in bloedonderzoek.
Overval op snackbar met bewijsproblemen en cassatieberoep
15 februari 2022
De zaak betreft een overval op een snackbar waarbij de verdachte werd veroordeeld op basis van de verklaring van de aangeefster. Het hof oordeelde dat er voldoende bewijs was, ondanks de verdediging die de betrouwbaarheid van de verklaring betwistte.
Herziening van veroordeling wegens poging tot doodslag met nieuwe getuigenverklaringen
15 februari 2022
Aanvraag tot herziening van veroordeling wegens poging tot doodslag afgewezen; nieuwe getuigenverklaringen onvoldoende om eerdere uitspraak te herzien.
Cassatie over strafmotivering bij fietsendiefstal met recidive
15 februari 2022
Cassatie over de strafmotivering bij fietsendiefstal, waarbij het hof rekening houdt met eerdere veroordelingen van de verdachte. De middelen falen en het beroep wordt verworpen.
Cassatie over strafmotivering en bewijsvoering bij fietsendiefstal
15 februari 2022
Cassatie over strafmotivering en bewijsvoering bij fietsendiefstal. De Hoge Raad verwerpt de middelen van de verdediging en bevestigt de veroordeling van de verdachte.
Aanvullende conclusie van de Advocaat-Generaal over de strikte waarborgen bij bloedonderzoek in verkeerszaken na wijziging van de werkwijze door de politie
21 december 2021
Aanvullende conclusie van AG D.J.M.W. Paridaens over de strikte waarborgen bij bloedonderzoek in verkeerszaken na wijziging van de werkwijze door de politie.
Vernietiging van de uitspraak van het gerechtshof Den Haag inzake gebruik van een vals identiteitsbewijs en de toepassing van het Vluchtelingenverdrag
23 november 2021
Hoge Raad vernietigt uitspraak gerechtshof Den Haag over vals identiteitsbewijs en toepassing Vluchtelingenverdrag; onvoldoende motivering van verwerping verweer.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor diefstal door twee of meer verenigde personen en vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregelen
9 november 2021
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor diefstal en vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregelen. Eerste middel faalt, tweede middel slaagt.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor deelname aan criminele organisatie en heling van gestolen voertuigen
9 november 2021
De Hoge Raad behandelt een cassatieberoep tegen een veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie en heling van gestolen voertuigen. De benadeelde partijen hebben recht op schadevergoeding. Vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregelen wordt vernietigd.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor deelname aan criminele organisatie en witwassen
9 november 2021
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor deelname aan criminele organisatie en witwassen, met verwerping van verweren over legale inkomsten en beginsaldo.
Beoordeling van het verzoek tot het horen van verbalisanten in een strafzaak met betrekking tot vuurwapens
19 oktober 2021
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof wegens ontoereikende motivering van de afwijzing van het verzoek tot het horen van verbalisanten in een strafzaak.
Beleggingsfraude en oplichting in de context van beleggingsfondsen met betrekking tot vastgoed in Duitsland
19 oktober 2021
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van oplichting en valsheid in geschrift in beleggingsfraudezaak. Hoge Raad bevestigt veroordeling, maar vermindert straf wegens schending redelijke termijn.
Medeplichtigheid aan oplichting en gewoontewitwassen in beleggingsfraudezaak
19 oktober 2021
Verdachte veroordeeld voor medeplichtigheid aan oplichting en gewoontewitwassen in beleggingsfraudezaak. Hoge Raad bevestigt eerdere uitspraak, maar vermindert straf wegens schending redelijke termijn.
Controle van voertuig en bestuurder door verbalisanten op basis van art. 160 WVW 1994 en de ontvankelijkheid van het cassatieberoep
14 september 2021
De Hoge Raad oordeelt dat de verdachte ontvankelijk is in zijn cassatieberoep en vernietigt de uitspraak van het hof, met terugwijzing voor herbehandeling.
Medeplichtigheid aan hennepteelt en voorwaardelijk opzet
7 september 2021
Verdachte veroordeeld voor medeplichtigheid aan hennepteelt. Hoge Raad vernietigt uitspraak van het hof wegens onvoldoende motivering van de bewezenverklaring.
Mishandeling van minderjarige zoon met een riem door verdachte
31 augustus 2021
Verdachte is veroordeeld voor mishandeling van haar minderjarige zoon met een riem. Cassatieberoep verworpen, hof oordeelt dat verklaring van het slachtoffer geloofwaardig is en voldoende steunbewijs aanwezig is.
Bevestiging van de schadevergoedingsmaatregel door het hof ondanks vernietiging van de vordering van de benadeelde partij
31 augustus 2021
Het hof bevestigt de schadevergoedingsmaatregel ondanks de niet-ontvankelijkheid van de benadeelde partij, wat leidt tot vragen over de begrijpelijkheid van deze beslissing.
Vordering tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde taakstraf en de voorwaarden van kennisgeving
18 mei 2021
De zaak betreft de vordering tot tenuitvoerlegging van een voorwaardelijk opgelegde taakstraf. Het hof oordeelt dat de kennisgeving niet in persoon hoefde te worden betekend en dat de verdachte op de hoogte was van de veroordeling. De Hoge Raad bevestigt de beslissing van het hof.
Cassatieberoep tegen verwerping van verweer inzake vormverzuim en geweldsgebruik door politie
18 mei 2021
Cassatieberoep van verdachte tegen verwerping van verweer over vormverzuim en geweldsgebruik door politie. Het hof verwierp het verweer en oordeelde dat het geweld correct was gerapporteerd. Beroep wordt verworpen.
Gedeeltelijke vernietiging en terugwijzing in zaak van schuldwitwassen en mishandeling
18 mei 2021
Hoge Raad vernietigt gedeeltelijk arrest van het hof Den Haag inzake schuldwitwassen; onvoldoende bewijs dat verdachte moest vermoeden dat bromfiets uit misdrijf afkomstig was.
Eendaadse samenloop en meerdaadse samenloop in strafrechtelijke context met betrekking tot bedreiging en poging tot diefstal
18 mei 2021
De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van het hof over eendaadse en meerdaadse samenloop in een zaak van bedreiging en poging tot diefstal, waarbij de verdachte onvoldoende belang heeft bij cassatie.
Uitlevering aan Oekraïne en schending van mensenrechten
11 mei 2021
De zaak betreft de uitlevering van een persoon aan Oekraïne, waarbij de verdediging zich beroept op schending van mensenrechten. De rechtbank heeft de uitlevering toelaatbaar verklaard, ondanks de argumenten over detentieomstandigheden.
Mensensmokkel naar Groot-Brittannië en de gevolgen van het vertrek van het VK uit de EU
13 april 2021
De zaak betreft de veroordeling van een verdachte voor mensensmokkel naar Groot-Brittannië, waarbij de advocaat-generaal concludeert dat de veroordeling geldig blijft ondanks het vertrek van het VK uit de EU.
Bevestiging van een mondeling vonnis door het hof zonder vermelding van bewijsmiddelen in hoger beroep
6 april 2021
Het hof bevestigde een vonnis zonder bewijsmiddelen te vermelden, terwijl vrijspraak was bepleit. De conclusie strekt tot vernietiging en terugwijzing.
Conclusie AG in strafzaak met fatale schietpartij in Curaçao
30 maart 2021
De zaak betreft een fatale schietpartij in Curaçao waarbij de verdachte is veroordeeld voor poging tot doodslag. De Hoge Raad behandelt de cassatie en verwerpt het beroep op noodweer. De redelijke termijn in cassatie is overschreden, wat leidt tot strafvermindering.
Oplegging van de maatregel strekkende tot gedragsbeïnvloeding of vrijheidsbeperking in het strafrecht
16 maart 2021
De Hoge Raad bevestigt de oplegging van een maatregel tot gedragsbeïnvloeding aan de verdachte, zonder dat een reclasseringsadvies specifiek deze maatregel adviseert. De wettelijke vereisten zijn voldoende gemotiveerd door het hof.
Ongeldig verklaard rijbewijs en rijden onder invloed
16 maart 2021
Verdachte reed op 6 juli 2017 in Almere terwijl hij wist dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. De Hoge Raad bevestigt de bewezenverklaring en verwerpt de klachten van de verdachte.
Medeplegen van witwassen en overtredingen van de Landsverordening bestrijding witwassen en terrorismefinanciering in Aruba
16 maart 2021
De Hoge Raad behandelt de cassatie van een verdachte die is veroordeeld voor medeplegen van witwassen en overtredingen van de Landsverordening bestrijding witwassen in Aruba. De bewijsvoering en strafmotivering worden als voldoende beoordeeld.
Medeplegen van witwassen en overtreding van de Landsverordening bestrijding witwassen en terrorismefinanciering in Aruba
16 maart 2021
De zaak betreft medeplegen van witwassen en overtreding van de Landsverordening bestrijding witwassen in Aruba. De Hoge Raad oordeelt dat de bewijsvoering voldoende is en verwerpt de klachten over de verbeurdverklaring van in beslag genomen voorwerpen.
Verbeurdverklaring van inbeslaggenomen fiets na weigering medewerking aan ademonderzoek
16 maart 2021
De Hoge Raad bevestigt de verbeurdverklaring van een fiets na weigering van de verdachte om mee te werken aan een ademonderzoek, met voldoende bewijs dat het feit met betrekking tot de fiets is begaan.
Noodweer(exces) en de verplichting tot vluchten in strafzaken
2 maart 2021
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof over noodweer(exces) en oordeelt dat onvoldoende is gemotiveerd waarom de verdachte had moeten vluchten.
Vernietiging van strafoplegging wegens onjuiste motivering met betrekking tot eerdere veroordeling
2 maart 2021
De Hoge Raad vernietigt de strafoplegging wegens onjuiste motivering met betrekking tot een eerdere veroordeling die nog niet onherroepelijk was ten tijde van het feit.
Oplegging van terbeschikkingstelling met dwangverpleging en de toepassing van vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel
2 maart 2021
Het hof legt TBS met dwangverpleging op aan de verdachte vanwege gebrekkige ontwikkeling van geestvermogens en hoog recidivegevaar. Vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregel kan worden omgezet in gijzeling.
Strafmotivering en onschuldpresumptie bij strafoplegging in woninginbraakzaak
2 maart 2021
De Hoge Raad vernietigt de strafoplegging in een woninginbraakzaak wegens schending van de onschuldpresumptie. De zaak wordt terugverwezen naar het hof voor herbeoordeling.
Vernietiging van de afwijzing van een aanhoudingsverzoek wegens ziekte van de verdachte
16 februari 2021
De Hoge Raad vernietigt de afwijzing van een aanhoudingsverzoek wegens ziekte van de verdachte, omdat het hof onvoldoende heeft gemotiveerd waarom de ziekte niet aannemelijk was en de belangenafweging niet begrijpelijk is.
Schending van het nemo tenetur-beginsel in het kader van betalingsverplichtingen en strafvervolging
9 februari 2021
De verdachte werd vervolgd voor witwassen na het overhandigen van € 27.080,34 aan de politie ter voldoening van een schadevergoedingsmaatregel. De Hoge Raad oordeelt dat er geen schending van het nemo tenetur-beginsel is en bevestigt de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie.
Gevolgen uitspraak EHRM voor het horen van getuigen à charge in strafzaken
2 februari 2021
De Hoge Raad oordeelt dat de afwijzing van het verzoek om getuigen à charge te horen in strijd is met het recht op een eerlijk proces, wat leidt tot vernietiging van de veroordeling.
Oplegging van TBS met verpleging van overheidswege ter zake van bedreiging en belaging
12 januari 2021
De Hoge Raad oordeelt over de oplegging van TBS met verpleging van overheidswege aan de verdachte voor bedreiging en belaging, waarbij de noodzaak van de maatregel wordt onderbouwd door het recidivegevaar en de bescherming van de maatschappij.
Poging tot moord op ex-vriendin met voorbedachten rade
12 januari 2021
Verdachte veroordeeld voor poging tot moord op ex-vriendin met voorbedachten rade. Hof oordeelt dat verdachte voldoende tijd had om na te denken over zijn daad. Cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaard.
Rijden onder invloed van amfetamine en de strikte waarborgen voor bloedafname
12 januari 2021
De verdachte is veroordeeld voor rijden onder invloed van amfetamine. De bloedafname vond plaats na de wettelijke termijn van 90 minuten, wat leidde tot een discussie over de strikte waarborgen en de gevolgen van termijnoverschrijding.
Cassatie tegen veroordeling voor diefstal en oplichting door middel van babbeltruc
15 december 2020
Cassatie tegen veroordeling voor diefstal en oplichting door middel van babbeltruc, waarbij de Hoge Raad gedeeltelijk vernietigt en gijzeling in plaats van vervangende hechtenis oplegt.
Uitlevering van een opgeëiste persoon aan de Verenigde Staten in verband met identiteitsfraude en bankfraude
15 december 2020
Uitlevering van een opgeëiste persoon aan de VS voor identiteitsfraude en bankfraude; verwerping van verweer over onvoldoende bewijs en ne bis in idem-beginsel.
Procesbevoegdheid van verdachte wiens vermogen onder bewind staat en schadevergoedingsmaatregel
17 november 2020
De zaak betreft de procesbevoegdheid van een verdachte wiens vermogen onder bewind staat en de toepassing van een schadevergoedingsmaatregel. De Hoge Raad vernietigt de uitspraak voor zover vervangende hechtenis is toegepast.
Motivering van de strafoplegging en procesbevoegdheid van de verdachte onder bewind in het strafrecht
17 november 2020
De Hoge Raad behandelt de motivering van de strafoplegging en de procesbevoegdheid van een verdachte onder bewind. De uitspraak bevestigt de ontvankelijkheid van de benadeelde partij en wijst op de mogelijkheid van gijzeling in plaats van vervangende hechtenis.
Productie en handel in synthetische drugs in georganiseerd verband vanuit verschillende locaties in Heerlen en Kerkrade
17 november 2020
De zaak betreft de productie en handel in synthetische drugs door de verdachte in Heerlen en Kerkrade. De Hoge Raad oordeelt dat het hof ten onrechte artikel 22b Sr niet toepaste op feiten die voor de inwerkingtreding van deze wet zijn gepleegd. De verdachte kreeg 30 maanden gevangenisstraf, die werd verminderd vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Productie en handel in synthetische drugs in georganiseerd verband met betrekking tot Opiumwetdelicten
17 november 2020
De zaak betreft de productie en handel in synthetische drugs door de verdachte in georganiseerd verband. De Hoge Raad behandelt de cassatie en oordeelt dat de strafoplegging ontoereikend gemotiveerd is, maar leidt niet tot cassatie.
Oplichting door het voorspiegelen van rendementen en de gevolgen van getuigenverhoren in het strafproces
17 november 2020
Verdachte veroordeeld voor oplichting door het voorspiegelen van rendementen. Pogingen om getuige te horen mislukten, wat leidde tot afwijzing van verzoek. Hoge Raad bevestigt veroordeling en constateert overschrijding van redelijke termijn.
Cassatie over belaging en schadevergoeding in strafrechtelijke procedure
17 november 2020
Cassatie over belaging en schadevergoeding; verdachte veroordeeld tot 210 dagen gevangenisstraf en schadevergoeding voor stelselmatige inbreuk op persoonlijke levenssfeer.
Deelneming aan een criminele organisatie en oplichting door middel van een samenweefsel van verdichtsels
17 november 2020
Verdachte betrokken bij criminele organisatie en oplichting via samenweefsel van verdichtsels. Hoge Raad oordeelt over stelselmatige observatie en opzet op oplichting. Veroordeeld tot 26 maanden gevangenisstraf.
Noodweer en de beoordeling van getuigenverklaringen in strafzaken
17 november 2020
De Hoge Raad behandelt een beroep op noodweer in een strafzaak waarbij de verdachte een mes gebruikte. Het hof verwierp het beroep, oordelend dat de verdachte niet aannemelijk maakte dat hij zich verdedigde tegen een wederrechtelijke aanranding. De Hoge Raad bevestigt dit oordeel en vernietigt de vervangende hechtenis bij de schadevergoedingsmaatregel.
Niet-ontvankelijkheid van de verdachte in het cassatieberoep wegens termijnoverschrijding
17 november 2020
De verdachte is niet-ontvankelijk verklaard in het cassatieberoep wegens termijnoverschrijding. De schriftuur met middelen van cassatie werd te laat ingediend bij de Hoge Raad.
Cassatie over stelselmatige observatie en vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregelen in criminele organisatiezaak
17 november 2020
Hoge Raad oordeelt over rechtmatigheid stelselmatige observatie en vervangende hechtenis bij schadevergoedingsmaatregelen in criminele organisatiezaak.
Deelneming aan een criminele organisatie en woninginbraken in Den Haag
17 november 2020
Verdachten zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en woninginbraken in Den Haag. De Hoge Raad behandelt de cassatie van D.P. en oordeelt dat de bewijsvoering en motivering van schadevergoedingsmaatregelen voldoende zijn, maar vermindert de straf wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld in het verkeer door als automobilist vanuit parkeerhaven de weg op te rijden om te keren ten gevolge waarvan aanrijding met motor is veroorzaakt
17 november 2020
Verdachte veroordeeld voor schuld aan verkeersongeval waarbij motorrijder omkwam en passagier gewond raakte. Geen richting aangegeven bij keren, onvoldoende oplettendheid.
Intrekking van hoger beroep en strafmotivering in strafzaken
17 november 2020
De zaak betreft de intrekking van hoger beroep door de verdachte en de strafmotivering door het hof. De verdachte heeft per e-mail aangegeven het hoger beroep in te trekken, maar het hof heeft de zaak inhoudelijk behandeld. De Hoge Raad oordeelt dat de strafmotivering niet onbegrijpelijk is, ondanks de overschrijding van de redelijke termijn.
Roekeloosheid bij verkeersdelict met dodelijke afloop en zwaar lichamelijk letsel
3 november 2020
Verdachte trok aan de handrem van een rijdende auto, leidend tot dodelijk ongeval en zwaar letsel. Hoge Raad bevestigt roekeloosheid en verwerpt cassatie.
Medeplegen gewoontewitwassen en medeplegen valsheid in geschrift met betrekking tot verhoorbijstand en EVRM-rechten
22 september 2020
De zaak betreft de verdachte die beschuldigd wordt van gewoontewitwassen en valsheid in geschrift, met klachten over verhoorbijstand en EVRM-rechten. De Hoge Raad oordeelt dat de verwerping van de klachten door het Hof terecht is, maar vermindert de straf wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Oplichting, gewoontewitwassen en verduistering door middel van valse hoedanigheid en namen
22 september 2020
Verdachte veroordeeld voor oplichting, gewoontewitwassen en verduistering door zich voor te doen als vertegenwoordiger van verschillende bedrijven en gebruik te maken van valse namen.
Uitleg van het begrip geweld tegen personen in de zin van artikel 141 Sr
22 september 2020
De zaak betreft de uitleg van "geweld tegen personen" in art. 141 Sr. De verdachte heeft zich agressief gedragen tegenover politieagenten, wat door het hof als openlijke geweldpleging is gekwalificeerd.
De Hoge Raad heeft het arrest van 12 mei 2020 ingetrokken en de verdachte een nieuwe termijn gegeven voor het indienen van een cassatieschriftuur, omdat de betekening van de aanzegging niet rechtsgeldig was.
Medeplegen van moord in de Enschedese voogdijmoordzaak met betrekking tot de verdachte en haar ex-vriend
25 augustus 2020
De verdachte is veroordeeld voor het medeplegen van moord op haar ex-vriend, waarbij zij een intellectuele bijdrage heeft geleverd aan het delict. Het hof oordeelt dat de verklaringen van de medeverdachte betrouwbaar zijn en dat de verdachte een aanzienlijke rol heeft gespeeld in de voorbereiding en uitvoering van de moord.
De juridische implicaties van de goedkeuring van ademanalyseapparaten in het kader van alcoholcontroles
23 juni 2020
De Hoge Raad bevestigt dat de goedkeuring van ademanalyseapparaten door het NMi voldoende is voor de betrouwbaarheid van ademonderzoeken, ook als het apparaat niet bij ministeriële regeling is aangewezen.
Profijtontneming en de motivering van de verwerping van het verweer inzake wederrechtelijk verkregen voordeel
16 juni 2020
De zaak betreft de profijtontneming van de betrokkene, waarbij het hof de verwerping van het verweer inzake wederrechtelijk verkregen voordeel als toereikend gemotiveerd beschouwt. De AG concludeert tot verwerping van het beroep.
Veroordeling politieambtenaar wegens poging tot doodslag tijdens aanhouding met vuurwapengebruik
16 juni 2020
Politieambtenaar veroordeeld voor poging tot doodslag na gebruik van vuurwapen tijdens aanhouding. Beroep op strafuitsluitingsgrond faalt; handelen voldeed niet aan proportionaliteit en subsidiariteit.
Ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in vervolging bij sociale zekerheidsfraude
16 juni 2020
De zaak betreft de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in de vervolging van een verdachte van sociale zekerheidsfraude. Het hof oordeelt dat de vervolging rechtmatig is, ondanks herziening van het benadelingsbedrag naar € 0,-.
Ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in de vervolging van verdachte in sociale zekerheidsfraudezaak
16 juni 2020
De Hoge Raad oordeelt dat het Openbaar Ministerie ontvankelijk is in de vervolging van de verdachte in een sociale zekerheidsfraudezaak, ondanks een herziening van het benadelingsbedrag naar € 0,- na bezwaar.
Vernietiging van de bestreden uitspraak inzake vervolging voor overtreding van de Wegenverkeerswet 1994 na eerdere veroordeling
16 juni 2020
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof wegens onterecht ontvankelijk verklaren van het OM in vervolging na eerdere veroordeling van de verdachte voor hetzelfde feit.
Mensenhandel en bewijsvoering in relatie tot uitbuiting
16 juni 2020
Verdachte veroordeeld voor mensenhandel door misbruik te maken van de kwetsbare positie van de aangeefster, die al haar verdiensten aan hem moest afstaan.
Ontvankelijkheid van cassatieberoep na te late indiening
12 mei 2020
Cassatieberoep te laat ingesteld; verdachte was op 16 mei 2019 op de hoogte van de uitspraak, waardoor het beroep op 27 juni 2019 niet ontvankelijk is.
Medeplegen van gewoontewitwassen door het verstoppen van grote geldbedragen in gemalen kip/kiprollade en transport naar Aruba en Venezuela
14 april 2020
Verdachte betrokken bij gewoontewitwassen van grote geldbedragen, verstopt in kipproducten, van Nederland naar Aruba en Venezuela. Hoge Raad oordeelt dat detentietijd in Venezuela in mindering moet worden gebracht op gevangenisstraf.
Medeplegen van gewoontewitwassen met grote geldbedragen verstopt in gemalen kip vanuit Nederland naar Aruba
14 april 2020
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van gewoontewitwassen door geldbedragen verstopt in kip/kiprollade van Nederland naar Aruba te transporteren. Cassatie door verdachte faalt op alle klachten.
Profijtontneming en schatting wederrechtelijk verkregen voordeel in Caribische zaak met betrekking tot witwassen
14 april 2020
De Hoge Raad behandelt een ontnemingsvordering in een Caribische zaak over witwassen. Klachten van de betrokkene over de motivering van het ontnemingsbedrag worden verworpen. Het beroep in cassatie wordt niet-ontvankelijk verklaard.
Mensenhandel en de rol van de verdachte in de uitbuiting van slachtoffers
14 april 2020
De zaak betreft de veroordeling van de verdachte voor mensenhandel, waarbij hij slachtoffers dwong hun verdiende geld af te staan. De Hoge Raad heeft de eerdere veroordeling bevestigd, met uitzondering van de strafoplegging, die is verminderd.
Medeplegen van poging tot invoer van cocaïne in Nederland
7 april 2020
Verdachte heeft geprobeerd 250 kilo cocaïne in Nederland te brengen, maar de uitvoering is niet voltooid door politie-ingrijpen. Het hof oordeelt dat de gedragingen gericht waren op voltooiing van het misdrijf.
Beoordeling van de kwalificatie van een creditcardmes als verboden wapen onder de Wet wapens en munitie
7 april 2020
De Hoge Raad bevestigt dat een creditcardmes kan worden aangemerkt als een verboden wapen onder de Wet wapens en munitie, omdat het uiterlijk gelijkt op een ander voorwerp dan een wapen.
Gebruik van YouTube-informatie als feit van algemene bekendheid in strafrechtelijke bewijsvoering
31 maart 2020
De zaak betreft de vraag of het hof YouTube-informatie als feit van algemene bekendheid mocht gebruiken in de bewijsvoering. De conclusie is dat, hoewel het hof dit ten onrechte deed, de bewezenverklaring toereikend was gemotiveerd, waardoor cassatie niet werd toegewezen.
Oordeel over noodweer en bewijsvoering in strafzaak met poging tot zware mishandeling
31 maart 2020
De zaak betreft een poging tot zware mishandeling waarbij de verdachte zich beroept op noodweer. Het hof oordeelt dat de verdachte de agressor was en verwerpt het beroep op noodweer. De Hoge Raad vermindert de straf wegens overschrijding van de redelijke termijn in de cassatiefase.
Ontvankelijkheid van verzet na vrijwillige betaling van strafbeschikking en de implicaties daarvan
31 maart 2020
De Hoge Raad oordeelt dat verzet tegen een strafbeschikking niet ontvankelijk is na vrijwillige betaling. De verdachte had moeten begrijpen dat betaling afstand deed van het recht op verzet.
Aanwezigheid van MDMA en amfetamine in loods en verwerping van alternatief scenario
31 maart 2020
De verdachte werd veroordeeld voor het aanwezig hebben van MDMA en amfetamine in zijn loods. De Hoge Raad oordeelt dat het hof de verwerping van een alternatief scenario voldoende heeft gemotiveerd en de verweren van de verdachte niet slaagden. De straf wordt verminderd wegens overschrijding van de redelijke termijn.
Phishing-fraude en computervredebreuk met betrekking tot meerdere slachtoffers
31 maart 2020
De verdachte is veroordeeld voor phishing-fraude en computervredebreuk, waarbij hij samen met mededaders toegang verkreeg tot bankrekeningen van slachtoffers. De Hoge Raad bevestigt de veroordeling, maar vernietigt de verbeurdverklaring van een breekijzer.
Diefstal d.m.v. valse sleutel door het winnen van vertrouwen van een oudere dementerende vrouw
31 maart 2020
Verdachte veroordeeld voor diefstal met valse sleutel van een dementerende vrouw. Verzoek om haar als getuige te horen afgewezen door het hof. Hoge Raad bevestigt de afwijzing en vernietigt vervangende hechtenis.
Ontvankelijkheid hoger beroep en vertaling mededeling uitspraak voor verdachte die de Nederlandse taal niet voldoende beheerst
10 maart 2020
De zaak betreft de ontvankelijkheid van het hoger beroep van een verdachte die de Nederlandse taal niet voldoende beheerst. Het hof oordeelt dat de verdachte op de hoogte moest zijn van de uitspraak en dat de overschrijding van de beroepstermijn niet verontschuldigbaar is.
Opzettelijke schending van ambtsgeheim door politieambtenaar
18 februari 2020
De zaak betreft de opzettelijke schending van een ambtsgeheim door een KMar-wachtmeester die informatie voor privégebruik heeft geraadpleegd. De Hoge Raad oordeelt over de kwalificatie van deze handeling als schending van een geheim.
Vrijwillige terugtred bij poging tot doodslag en de beoordeling van recidivegevaar
18 februari 2020
De zaak betreft de beoordeling van vrijwillige terugtred bij poging tot doodslag en de oplegging van TBS met dwangverpleging aan de verdachte, die heeft geprobeerd een slachtoffer te wurgen. Het hof verwierp het beroep op vrijwillige terugtred en oordeelde dat er recidivegevaar is, wat leidde tot de maatregel van TBS.
Zedenzaak met betrekking tot vleselijke gemeenschap met minderjarige
18 februari 2020
Verdachte veroordeeld voor vleselijke gemeenschap met dochter onder de twaalf jaar. Hoge Raad bevestigt de bewezenverklaring en de straf van 28 maanden gevangenisstraf.
Beoordeling van smaad door het aanbrengen van beschuldigingen aan de directie van werkgevers
18 februari 2020
De zaak betreft een verdachte die is veroordeeld voor smaad door beschuldigingen aan de directie van werkgevers van drie personen. De Hoge Raad oordeelt dat het hof mogelijk een verkeerde rechtsopvatting heeft gehanteerd.
Medeplegen van opzettelijke overtreding van een verbod en gebruik van een vals geschrift
18 februari 2020
Verdachte heeft opzettelijk gebruik gemaakt van een valse Bill of Lading om onveraccijnsde sigaretten in te klaren. Het hof heeft de verdachte hiervoor veroordeeld. De Hoge Raad heeft het beroep verworpen.
Aanzetten tot gewelddadig optreden tegen Armeniërs tijdens demonstratie
18 februari 2020
Verdachte heeft tijdens een demonstratie in Almelo aangezet tot gewelddadig optreden tegen Armeniërs. Het hof bevestigt de veroordeling op basis van de context van de uitlatingen.
Herstelbeslissing in jeugdzaken en de gevolgen voor hoger beroep
18 februari 2020
De Hoge Raad bevestigt de niet-ontvankelijkheid van de verdachte in hoger beroep na een herstelbeslissing van de rechtbank, omdat het hoger beroep te laat was ingesteld.
Vernietiging van strafoplegging en terugwijzing naar het hof na overschrijding van de redelijke termijn in belastingfraudezaak
4 februari 2020
De Hoge Raad vernietigt de strafoplegging in een belastingfraudezaak wegens overschrijding van de redelijke termijn en verwijst de zaak terug naar het hof.
Beoordeling van belaging en bedreiging met misdrijf tegen het leven
4 februari 2020
De zaak betreft belaging en bedreiging met misdrijf tegen het leven. De verdachte is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een contactverbod van drie jaren. Cassatieverzoeken zijn verworpen.
Vordering tot verstrekking van gegevens ex art. 177s Sv in een Caribische strafzaak met betrekking tot verkeersdood
7 januari 2020
De zaak betreft een vordering tot verstrekking van gegevens ex art. 177s Sv in een strafzaak over verkeersdood. De Hoge Raad oordeelt dat de schriftelijke vordering de mondelinge vordering bevestigt en zelfstandig betekenis heeft. De cassatie wordt verworpen en de straf verminderd.
Medeplegen van diefstal van een motor met strafverzwarende omstandigheden en strafmotivering
17 december 2019
De zaak betreft de verdachte die samen met een ander een motor heeft gestolen. De Hoge Raad oordeelt dat de bewezenverklaring van medeplegen en de strafmotivering terecht zijn, en verwerpt alle middelen van cassatie.
Zedendelicten binnen een geloofsgemeenschap en de bewijsvoering
17 december 2019
De verdachte, geestelijk leidsman, is veroordeeld voor zedendelicten tegen leden van zijn geloofsgemeenschap. De Hoge Raad bevestigt de veroordeling en oordeelt dat de bewijsvoering voldoet aan de wettelijke eisen.
Medeplegen van opzettelijk brandstichten, openlijke geweldpleging en opruiing tijdens ongeregeldheden in Den Haag
17 december 2019
De verdachte is veroordeeld voor medeplegen van brandstichting, openlijke geweldpleging en opruiing tijdens ongeregeldheden in Den Haag in 2015. De Hoge Raad heeft de bewijsvoering bevestigd en de straf verminderd.
Poging tot mensenhandel en bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht in Curaçao
17 december 2019
Verdachte en partner betrokken bij mensenhandel en bedreiging van een vrouw uit Venezuela die naar Curaçao kwam voor prostitutiewerkzaamheden. Verdachte bedreigde haar met 'of aan de dood'.
Medeplegen poging tot mensenhandel in Curaçao met een vrouw uit Venezuela
17 december 2019
De zaak betreft een poging tot mensenhandel waarbij de verdachte een vrouw uit Venezuela naar Curaçao liet komen voor prostitutiewerk. De Hoge Raad oordeelde dat de verdachte wist dat de vrouw geen werkvergunning had.
Schending van het recht op ondervraging van anonieme getuigen in verkeersdelict
17 december 2019
De Hoge Raad behandelt de cassatie van een verdachte die is veroordeeld voor het verlaten van de plaats van een verkeersongeval. De verdediging betwist het gebruik van bewijs van een anonieme getuige. De Hoge Raad oordeelt dat het hof dit bewijs niet had mogen gebruiken, maar dat er voldoende ander bewijs is voor de veroordeling.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor bedreiging met zware mishandeling en poging tot moord
26 november 2019
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor bedreiging met zware mishandeling en poging tot moord, waarbij de Hoge Raad oordeelt dat de middelen falen en de verdachte niet-ontvankelijk wordt verklaard in zijn beroep tegen het tussenarrest.
Bewijsvoering en bewustheid bij het voorhanden hebben van vuurwapens in het strafrecht
29 oktober 2019
De zaak betreft de vraag of de verdachte zich bewust was van het voorhanden hebben van een pistoolmitrailleur. Het hof oordeelde dat de verdachte zich bewust was van het wapen, ondanks zijn verweer van onbewustheid. De conclusie strekt tot verwerping van het beroep.
Opzettelijke uitgave van valse bankbiljetten en de vereisten voor (voorwaardelijk) opzet
29 oktober 2019
De zaak betreft de opzettelijke uitgave van valse bankbiljetten door de verdachte op 9 en 17 september 2016. De Hoge Raad oordeelt dat de bewijsvoering onvoldoende is voor (voorwaardelijk) opzet op de valsheid van het geld.
Medeplegen van invoeren en transformeren van vuurwapens zonder toestemming
29 oktober 2019
De verdachte is veroordeeld voor het medeplegen van het invoeren en transformeren van vuurwapens zonder toestemming. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep en bevestigde de kwalificatie van de wapens als categorie III.
Hoger beroep en oproeping in strafzaak met betrekking tot verkeersovertredingen en aanwezigheidsrecht
29 oktober 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de oproeping voor de zitting correct is verzonden, ondanks dat de verdachte niet was ingeschreven in de BRP. Het beroep wordt verworpen.
Vordering tot uitlevering van verdovende middelen en cautieplicht in het strafrecht
29 oktober 2019
De zaak betreft de vordering tot uitlevering van 680 hennepstekken door opsporingsambtenaren aan de verdachte. Het hof oordeelt dat de vordering niet voorafgaand aan een vraag naar de aanwezigheid van verdovende middelen vergezeld hoefde te gaan van een cautie.
Opzettelijk gebruik maken van niet op naam gesteld identiteitsbewijs en de vraag naar hetzelfde feit in het strafrecht
29 oktober 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de wijziging van de tenlastelegging van de verdachte, die opzettelijk een niet op naam gesteld identiteitsbewijs gebruikte, toelaatbaar was en dat er geen sprake was van een schending van het recht op een eerlijk proces.
Beoordeling van de bewezenverklaring van lichamelijk letsel in het kader van wederspannigheid
1 oktober 2019
De zaak betreft de beoordeling van lichamelijk letsel in een wederspannigheidszaak. De Hoge Raad concludeert dat de verdachte geen belang heeft bij cassatie, ondanks onvolledige bewijsvoering.
Klacht over het niet stellen van prejudiciële vragen inzake de deelname van een advocaat aan politieverhoren
1 oktober 2019
De zaak betreft een klacht over het niet stellen van prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie over de deelname van een advocaat aan politieverhoren. De Hoge Raad oordeelt dat het hof niet verplicht was om deze vragen te stellen en bevestigt de eerdere veroordeling van de verdachte.
Verjaring en opzet bij gekwalificeerde doodslag en diefstal met geweld
24 september 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de vervolging voor diefstal is verjaard en verklaart het openbaar ministerie niet-ontvankelijk, maar laat andere veroordelingen in stand.
Openlijke geweldpleging in schoolgebouw door verdachte met zoon en zwager
17 september 2019
Verdachte veroordeeld voor openlijke geweldpleging in school, maar Hoge Raad vernietigt uitspraak wegens ontoereikende motivering over 'openlijk' geweld.
Bewezenverklaring van inbraak in Waspik en de rechtsgeldigheid van bewijsvoering
9 juli 2019
De zaak betreft de bewezenverklaring van een inbraak in Waspik door de verdachte, die werd veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf. Het hof oordeelde dat de bewijsvoering voldoende was, ondanks de ontkenning van de verdachte.
Verwerping van het beroep inzake getuigenverzoek in strafzaak
28 mei 2019
De Hoge Raad verwerpt het beroep inzake een getuigenverzoek in een strafzaak. Het hof oordeelt dat de voorwaarde voor het verzoek niet is vervuld, waardoor geen beslissing op het verzoek nodig was.
Bewijsvoering en getuigenverklaringen in strafzaak omtrent voorhanden hebben van vuurwapen en munitie
28 mei 2019
De zaak betreft de bewijsvoering in een strafzaak tegen [verdachte] voor het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie. Het hof bevestigt de veroordeling ondanks inconsistenties in getuigenverklaringen.
Wederspannigheid na persoonsverwisseling door politie bij aanhouding
28 mei 2019
De zaak betreft de aanhouding van de verdachte die per abuis werd aangehouden in plaats van zijn broer. De Hoge Raad oordeelt dat de aanhouding niet onrechtmatig was, ondanks de persoonsverwisseling.
Bewijsconstructie en psychische overmacht in hennepkwekerij-zaak
28 mei 2019
De zaak betreft de verdachte die samen met haar medeverdachte een hennepkwekerij heeft opgezet. Het hof oordeelt dat de verdachte actief betrokken was en verwerpt het beroep op psychische overmacht.
Profijtontneming en niet-ontvankelijkheid in cassatieberoep
28 mei 2019
De betrokkene is niet-ontvankelijk in zijn cassatieberoep wegens het niet indienen van middelen binnen de wettelijke termijn, zoals vereist door de wet.
Medeplichtigheid aan het telen van hennepplanten in een doorverhuurd pand
23 april 2019
De Hoge Raad vernietigt de uitspraak van het hof over medeplichtigheid aan het telen van hennepplanten, omdat onvoldoende bewijs is voor opzet van de verdachte.
Cassatieberoep tegen bewezenverklaring van medeplegen van diefstal met geweld
16 april 2019
Cassatieberoep verworpen; bewezenverklaring van medeplegen van diefstal met geweld blijft staan. Afwijzing getuigenverzoeken door het hof is begrijpelijk en voldoende gemotiveerd.
Salduz-verweer en spontane verklaring van aangehouden verdachte in strafzaak
26 maart 2019
De zaak betreft de verwerping van een Salduz-verweer, waarbij de verdachte spontaan verklaarde zonder voorafgaand verhoor. Het hof oordeelde dat er geen verhoorsituatie was, waardoor het recht op consultatie niet was geschonden.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor het voorhanden hebben van valse identiteitsdocumenten en rijbewijs
26 maart 2019
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor valse identiteitsdocumenten. Klachten over bewijsvoering en strafmotivering falen. Hoge Raad verwerpt het beroep.
Diefstal van kentekenplaten en de bewijsvoering in het strafrecht
26 maart 2019
De Hoge Raad bevestigt de veroordeling van de verdachte voor diefstal van kentekenplaten, ondanks het verweer dat een ander de diefstal had gepleegd. De combinatie van bewijs leidde tot de conclusie dat de verdachte schuldig was.
Oordeel over de motivering van het hof inzake het besturen van een voertuig met ongeldig rijbewijs
26 maart 2019
De zaak betreft de motivering van het hof over het besturen van een voertuig met een ongeldig rijbewijs. De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep van de verdachte.
Veroordeling voor mensenhandel met betrekking tot kwetsbare slachtoffers en de beoordeling van schadevergoeding
26 maart 2019
De zaak betreft de veroordeling van een verdachte voor mensenhandel en de beoordeling van schadevergoeding aan het slachtoffer. De Hoge Raad bevestigt de schadevergoeding, maar constateert overschrijding van de redelijke termijn.
Verwerping beroep op afwezigheid van alle schuld in zedenzaken met minderjarigen
26 maart 2019
Verdachte verwerpt beroep op afwezigheid van alle schuld wegens dwaling over de leeftijd van het slachtoffer. Hoge Raad bevestigt dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de leeftijd.
Afwijzing getuigenverzoeken en gebruik van getuigenverklaringen in strafzaak
26 maart 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de afwijzing van getuigenverzoeken door het hof begrijpelijk was en dat de getuigenverklaringen niet de enige bewijsmiddelen waren voor de veroordeling. Het beroep wordt verworpen.
Uitlevering aan de Verenigde Staten en de beoordeling van mensenrechtenschendingen in uitleveringsprocedures
26 maart 2019
De zaak betreft de uitlevering van een persoon aan de VS voor witwassen. De Hoge Raad oordeelt dat er geen dreigende schending van artikel 6 EVRM is en verklaart de uitlevering toelaatbaar.
Openlijk geweld gepleegd aan de openbare weg te Nijmegen met gebruik van een hockeystick
26 maart 2019
De zaak betreft openlijk geweld gepleegd aan de openbare weg te Nijmegen, waarbij de verdachte met een hockeystick het slachtoffer heeft aangevallen. De Hoge Raad bevestigt de openlijkheid van het geweld en verwerpt het beroep.
Medeplegen van diefstal met geweldpleging en overschrijding van de inzendtermijn
26 maart 2019
De verdachte is als medepleger van een overval op de Plusmarkt in Rotterdam aangemerkt. De overschrijding van de inzendtermijn leidt tot strafvermindering.
Poging tot zware mishandeling en verwerping beroep op noodweer en noodweerexces
26 maart 2019
De verdachte is veroordeeld voor poging tot zware mishandeling. Het beroep op noodweer en noodweerexces is verworpen. De redelijke termijn in de cassatiefase is overschreden, maar leidt niet tot strafvermindering.
Cassatie over rechtsbijstand en medeplegen van onttrekking aan wettig gezag
26 maart 2019
De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van de verdachte, oordelend dat er geen schending van rechten was en dat de bewezenverklaring van medeplegen terecht was.
Medeplegen van diefstal met braak en de bewijsvoering
12 februari 2019
Verdachte is aangehouden na inbraak bij een bedrijf. In zijn auto werden gestolen goederen aangetroffen. Het hof oordeelt dat de bewijsvoering voor medeplegen voldoende is, ondanks de verdediging.
Diefstal van blikken bier en energiedrank uit supermarkt met onduidelijke bijzondere voorwaarde voor dagbesteding
29 januari 2019
De Hoge Raad behandelt de onduidelijkheid van een bijzondere voorwaarde voor dagbesteding opgelegd aan een verdachte die is veroordeeld voor diefstal. De voorwaarde wordt als een inspanningsverplichting gezien en het beroep wordt verworpen.
Bewijswaardering en herkenning op basis van fotomateriaal in diefstalzaken
29 januari 2019
De Hoge Raad behandelt de bewijswaardering in een diefstalzaak waarbij foto’s als bewijs zijn gebruikt. De verdachte stelt dat de herkenning door verbalisanten niet betrouwbaar is. De Hoge Raad verwerpt het beroep en bevestigt de uitspraak van het hof.
Toelaatbare correctie van bewijsoverwegingen in aanvulling bewijsmiddelen bij bedreiging met zware mishandeling
29 januari 2019
Cassatieberoep tegen veroordeling voor bedreiging met zware mishandeling. Aanvulling op verkort arrest met correctie van bewijsoverwegingen is toelaatbaar. Beroep wordt verworpen.
Medeplegen van valsheid in geschrift en de rol van consultatiebijstand in het strafproces
29 januari 2019
De zaak betreft de bewezenverklaring van medeplegen van valsheid in geschrift door de verdachte en een medeverdachte. De verdediging betwist de betrouwbaarheid van de verklaring van de medeverdachte vanwege vermeende schending van het recht op effectieve rechtsbijstand. Het hof verwierp deze klachten en bevestigde de bewezenverklaring.
Effectiviteit van rechtsbijstand en bewijsuitsluiting in strafzaken
29 januari 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de verklaringen van de verdachte voor het bewijs kunnen worden gebruikt, ondanks de claims van ineffectieve rechtsbijstand. Het beroep wordt verworpen.
Bevoegdheid van de Kustwacht tot aanhouding op volle zee en vervolging in Aruba
29 januari 2019
De zaak betreft de bevoegdheid van de Kustwacht om de Oceanic I op volle zee aan te houden en de verdachte in Aruba te vervolgen. De Hoge Raad bevestigt de rechtmatigheid van de aanhouding en vervolging.
Bevoegdheid van de Kustwacht tot aanhouding op volle zee van een schip onder Hondurese vlag en de vervolging in Aruba
29 januari 2019
De zaak betreft de bevoegdheid van de Kustwacht om een schip onder Hondurese vlag op volle zee aan te houden en de vervolging van de verdachte in Aruba. De Hoge Raad oordeelt dat de Kustwacht bevoegd was en dat de vervolging rechtmatig was.
Bevoegdheid van de Kustwacht tot aanhouding op volle zee van een schip onder Hondurese vlag en de vervolging in Aruba
29 januari 2019
De Hoge Raad bevestigt de bevoegdheid van de Kustwacht om een schip onder Hondurese vlag op volle zee aan te houden en de vervolging in Aruba, ondanks verweer van de verdachte.
Medeplegen van poging tot doodslag en opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet en Wet wapens en munitie
22 januari 2019
Verdachte veroordeeld voor medeplegen van poging tot doodslag en andere feiten. Geweld tegen 16-jarige jongen leidde tot ernstig letsel. Cassatieberoep verworpen.
Hoge Raad over de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen in drugszaken en het recht op een eerlijk proces
22 januari 2019
De Hoge Raad oordeelt dat de getuigenverklaringen in een drugszaken betrouwbaar zijn en dat het recht op een eerlijk proces niet is geschonden, ondanks het ontbreken van ondervraging van getuigen.
Vernietiging van de beschikking inzake klaagschrift tot opheffing van beslag op geldbedragen
8 januari 2019
De Hoge Raad vernietigt de beschikking van de rechtbank Noord-Holland inzake een klaagschrift tot opheffing van beslag op geldbedragen en verwijst de zaak terug voor herbehandeling.
Cassatie in strafzaken betreffende verkeersdelict en schuld in de zin van artikel 6 Wegenverkeerswet 1994
8 januari 2019
Cassatieberoep door OM tegen vrijspraak verdachte in verkeerszaak. Hoge Raad bevestigt oordeel hof dat geen schuld bewezen is in de zin van art. 6 WVW 1994.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor terroristische aanslag op moskee Enschede
8 januari 2019
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor terroristische aanslag op moskee Enschede niet-ontvankelijk verklaard wegens het niet indienen van middelen binnen de wettelijke termijn.
Belastingfraude en valsheid in geschrift met valse vluchtfacturen en een Luxemburgse bankrekening
4 december 2018
De zaak betreft belastingfraude en valsheid in geschrift met valse vluchtfacturen. De Hoge Raad bevestigt de veroordeling van de verdachte tot 24 maanden gevangenisstraf.
Afstand van rechtsmiddel en rechtsbijstand in hoger beroep na veroordeling door politierechter
27 november 2018
De verdachte deed afstand van zijn recht op hoger beroep zonder rechtsbijstand. Het hof verklaarde hem niet-ontvankelijk, wat door de Hoge Raad werd bevestigd. Er waren geen bijzondere omstandigheden die de afstand ongeldig maakten.
Eenvoudige belediging van een ambtenaar in het kader van rechtmatige uitoefening van zijn bediening
27 november 2018
De zaak betreft de veroordeling van een verdachte voor eenvoudige belediging van een politieagente, met een gevangenisstraf van één maand. De Hoge Raad oordeelt dat de strafmotivering voldoende is en verwerpt het cassatieberoep.
Winkeldiefstallen en de motivering van strafoplegging in het strafrecht
27 november 2018
De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van de verdachte inzake winkeldiefstallen, oordelend dat het Hof de strafoplegging voldoende had gemotiveerd en eerdere veroordelingen correct had meegenomen.
Beoordeling van opzetheling en bewijsvoering in strafzaken
27 november 2018
De Hoge Raad bevestigt de veroordeling van de verdachte voor opzetheling van een gestolen auto, oordelend dat het hof terecht het ontbreken van een geloofwaardige verklaring van de verdachte heeft meegewogen in de bewijsvoering.
Smaadschrift via Facebook en de vereisten voor telastelegging van een bepaald feit
6 november 2018
De Hoge Raad oordeelt dat de verdachte op Facebook een smaadschrift heeft geplaatst dat de eer van de aangeefster aantast. De redelijke termijn in de cassatiefase is overschreden, maar dit leidt niet tot vernietiging van de uitspraak.
Vernietiging van de beslissing ter zake van de duur van de opgelegde gevangenisstraf in een mensenhandelzaak met betrekking tot overschrijding van de redelijke termijn
6 november 2018
De Hoge Raad vernietigt de beslissing van het hof over de duur van de gevangenisstraf in een mensenhandelzaak vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Mensenhandel en criminele organisatie: beoordeling van uitbuiting en overschrijding van redelijke termijn
6 november 2018
Verdachte veroordeeld voor mensenhandel en deelname aan criminele organisatie. Klachten over bewezenverklaring en overschrijding redelijke termijn. Hoge Raad vernietigt uitspraak enkel m.b.t. gevangenisstraf.
Mensenhandel en het recht op ondervraging van getuigen in strafzaken
6 november 2018
De Hoge Raad behandelt cassatie in een mensenhandelzaak, waarbij de verdediging klaagt over het gebruik van getuigenverklaringen zonder ondervragingsrecht. De Hoge Raad verwerpt de klachten en bevestigt de veroordeling.
Schending van het recht op een eerlijk proces in het strafrechtelijke hoger beroep met betrekking tot getuigenverklaringen en pleitnotities
2 oktober 2018
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor mishandeling. Hoge Raad oordeelt dat er geen schending van het recht op een eerlijk proces is en verwerpt het beroep.
Hoge Raad over de rechtmatigheid van dwangmiddelen en bewijsvoering in drugszaken
2 oktober 2018
Hoge Raad bevestigt veroordeling verdachte voor opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet. Cassatie middelen over rechtmatigheid dwangmiddelen en bewijsvoering verworpen.
Beoordeling van verzoeken tot het horen van getuigen in hoger beroep en de toepassing van het noodzakelijkheidscriterium
2 oktober 2018
De Hoge Raad oordeelt dat het hof de juiste maatstaf heeft aangelegd bij de afwijzing van het verzoek tot het horen van getuigen in hoger beroep. Het beroep wordt verworpen.
Afwijzing verzoek tot horen getuige in hoger beroep en cassatie
2 oktober 2018
Hoge Raad verwerpt cassatieberoep van verdachte tegen afwijzing verzoek getuige te horen. Hof heeft juiste maatstaf toegepast en afwijzing is voldoende gemotiveerd.
Verlofrecht tot tenuitvoerlegging van een buitenlands vonnis inzake drugshandel met betrekking tot de WOTS
2 oktober 2018
De Hoge Raad verwerpt het beroep inzake de tenuitvoerlegging van een buitenlands vonnis voor drugshandel, oordeelt dat de strafmotivering toereikend is en dat het ontbreken van de wetsvermelding geen nietigheid oplevert.
Bedrieglijke bankbreuk en feitelijk leidinggeven met betrekking tot onttrekking aan de boedel
2 oktober 2018
Hoge Raad oordeelt over bedrieglijke bankbreuk en feitelijk leidinggeven aan [A] B.V. De verdachte werd verworpen in zijn cassatie, waarbij het hof voldoende bewijs vond voor zijn betrokkenheid bij het onttrekken van goederen aan de boedel.
Inbreuk op het ondervragingsrecht door beroep op het verschoningsrecht en het ontbreken van compenserende maatregelen
2 oktober 2018
De Hoge Raad oordeelt dat er geen inbreuk is op het ondervragingsrecht van de verdediging, omdat de raadsman passief is gebleven en niet heeft geprobeerd de getuige te ondervragen. Het cassatieberoep van de verdachte wordt verworpen.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor het voorhanden hebben van een luchtdrukwapen in strijd met de Wet wapens en munitie
2 oktober 2018
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor het voorhanden hebben van een luchtdrukwapen. Het hof heeft de argumentatie van de verdediging niet als uitdrukkelijk onderbouwd aangemerkt, wat leidde tot verwerping van het beroep.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor het voorhanden hebben van een luchtdrukwapen in strijd met de Wet wapens en munitie
2 oktober 2018
Cassatieberoep van verdachte tegen veroordeling voor het voorhanden hebben van een luchtdrukwapen. De verdediging stelt dat de regelgeving onduidelijk is en in strijd met het lex certa-beginsel. Het hof heeft de argumentatie niet als uitdrukkelijk onderbouwd aangemerkt. Het beroep wordt verworpen.
Cassatie over de bewijswaarde van een niet-ondertekend dactyloscopisch rapport in een vuurwapenzaak
2 oktober 2018
Cassatie over de bewijswaarde van een niet-ondertekend dactyloscopisch rapport in een vuurwapenzaak. De Hoge Raad oordeelt dat het rapport als 'ander geschrift' kan worden aangemerkt en dat de bewezenverklaring voldoende is gemotiveerd.
Bedreiging met zware mishandeling door aannemen gevechtshouding en maken slaande beweging
4 september 2018
Verdachte bedreigt verbalisanten met zware mishandeling door gevechtshouding aan te nemen en slaande beweging te maken. Hoge Raad bevestigt eerdere veroordeling.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet en diefstal van elektriciteit
26 juni 2018
Cassatieberoep verworpen; verdachte veroordeeld voor telen van hennep en diefstal elektriciteit. Betwisting van bewijs door verdediging niet gehonoreerd.
Motiveringseisen bij strafbepaling in het strafrecht en de toepassing van artikel 423, vierde lid, Sv
26 juni 2018
De Hoge Raad bevestigt de beslissing van het hof en verwerpt het cassatieberoep, waarbij de motiveringseisen van artikel 359 Sv niet van toepassing zijn bij strafbepaling op grond van artikel 423, vierde lid, Sv.
Verwerping beroep op noodweerexces in poging tot doodslag
26 juni 2018
De Hoge Raad verwerpt het beroep op noodweerexces in een zaak van poging tot doodslag, omdat de verdachte niet in een noodweersituatie verkeerde op het moment van de steekpartij.
Beoordeling van de strafmaat in hoger beroep en de motivering daarvan
26 juni 2018
De Hoge Raad oordeelt over de motivering van de strafmaat in hoger beroep en bevestigt dat het hof niet verplicht is om persoonlijke omstandigheden van de verdachte in detail te motiveren. Het beroep wordt verworpen.
Cassatie over jeugdprostitutie en ondervragingsrecht in strafzaken
26 juni 2018
Cassatie over ontucht met een minderjarige en ondervragingsrecht. De Hoge Raad verwierp het beroep en bevestigde de veroordeling tot negen maanden gevangenisstraf.
Verstoring van een gemeenteraadsvergadering door demonstranten en de juridische implicaties van fundamentele rechten
26 juni 2018
De zaak betreft de verstoring van een gemeenteraadsvergadering in Zeist door demonstranten, waarbij de verdachte werd veroordeeld tot een geldboete. Het hof verwierp de klachten over schending van fundamentele rechten.
Verstoring van een gemeenteraadsvergadering door demonstranten en de juridische implicaties van de vrijheid van meningsuiting
26 juni 2018
De zaak betreft de verstoring van een gemeenteraadsvergadering in Zeist door demonstranten, waarbij de verdachte werd veroordeeld tot een geldboete. Het hof oordeelde dat de rechten van de verdachte niet onterecht waren ingeperkt.
Verstoring van een gemeenteraadsvergadering door demonstranten en de juridische implicaties van de vrijheid van meningsuiting
26 juni 2018
De zaak betreft de verstoring van een gemeenteraadsvergadering in Zeist door demonstranten. De Hoge Raad oordeelt dat de aanhouding en vervolging van de verdachte niet disproportioneel zijn en bevestigt de veroordeling tot een geldboete van € 350,-.
Verstoring van een gemeenteraadsvergadering door demonstranten en de juridische implicaties van de vrijheid van meningsuiting
26 juni 2018
De zaak betreft de verstoring van een gemeenteraadsvergadering in Zeist door demonstranten, waarbij de verdachte werd veroordeeld voor het opzettelijk verstoren van de vergadering en het niet voldoen aan de vordering van de bevoegde ambtenaar. De Hoge Raad bevestigde de veroordeling en oordeelde dat de aanhouding en vervolging proportioneel waren.
Cassatie in strafzaak met betrekking tot de verwerping van getuigenverzoeken en de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie
26 juni 2018
Cassatie in strafzaak over verwerping getuigenverzoeken en ontvankelijkheid OM. Verdachte veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf. Hof oordeelt dat geen schending van eerlijk proces heeft plaatsgevonden. Beroep verworpen.
Cassatieberoep tegen veroordeling voor afpersing, diefstal en gijzeling met geweld
26 juni 2018
Cassatieberoep tegen veroordeling voor afpersing, diefstal en gijzeling met geweld. Veroordeling door het hof Den Haag, middelen falen, beroep strekt tot verwerping.
Poging tot oplichting en de rol van de aangever in de strafrechtelijke beoordeling
15 mei 2018
De zaak betreft een poging tot oplichting waarbij de aangever samen met de politie de verdachte ontmaskert. De Hoge Raad oordeelt dat de intentie van de aangever om de verdachte aan te geven geen belemmering vormt voor de veroordeling.
Medeplegen van opzettelijk telen van hennep in een woning te Breda
17 april 2018
De zaak betreft de verdachte die is veroordeeld voor medeplegen van hennepteelt. Het hof oordeelt dat er voldoende bewijs is voor de betrokkenheid van de verdachte bij de hennepkwekerij. Het beroep in cassatie wordt verworpen.
Cassatie over de toewijzing van vorderingen tot wijziging van de tenlastelegging en de beoordeling van immateriële schadevergoeding in strafzaken
17 april 2018
Hoge Raad oordeelt over cassatie in strafzaak, bevestigt kwetsbaarheid slachtoffers en toewijzing schadevergoeding, maar constateert overschrijding redelijke termijn.
Bewijsklacht mishandeling en gebruik van anonieme getuigenverklaring in strafzaak
17 april 2018
Cassatieberoep tegen veroordeling voor mishandeling na aanrijding. Klachten over bewijsvoering en gebruik anonieme getuige. Hoge Raad verwerpt middelen, voldoende bewijs aanwezig.
Mishandeling met dodelijke afloop in uitgaansgelegenheid; beoordeling van noodweer en strafmotivering
17 april 2018
De zaak betreft een mishandeling met dodelijke afloop in Yerseke. De Hoge Raad verwierp het cassatieberoep van de verdachte, die stelde dat het hof zijn beroep op noodweer ten onrechte had verworpen.
Verweermiddelen van een politieagent bij gebruik van dienstwapen tijdens een alcoholcontrole
17 april 2018
Politieagent schiet tijdens alcoholcontrole op bestuurder. Cassatie ingesteld na veroordeling door hof. Verwerping van middelen over redelijk vermoeden en putatief noodweer.
Medeplegen van hennepteelt door het geven van water aan hennepplanten in een kwekerij
17 april 2018
Verdachte heeft samen met anderen hennepplanten geteeld door deze water te geven in een kwekerij. De Hoge Raad oordeelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan medeplegen van hennepteelt en legt een gevangenisstraf van tien weken op.
Dwang door bedreiging met feitelijkheden, gericht tegen kwetsbare slachtoffers, en toewijzing van schadevergoeding aan benadeelde partijen
17 april 2018
De Hoge Raad oordeelt over dwang door bedreiging met feitelijkheden en toewijzing van schadevergoeding aan benadeelde partijen. De redelijke termijn is overschreden, wat leidt tot vermindering van de gevangenisstraf.
Openlijke geweldpleging in voortuin woning, beoordeling van openlijk geweld in relatie tot art. 141 Sr.
17 april 2018
De zaak betreft openlijke geweldpleging in de voortuin van een woning. Het Hof oordeelt dat het geweld openlijk was, ondanks de verdediging dat dit niet het geval was. Cassatieberoep wordt verworpen.
Medeplegen van opzettelijk aanwezig hebben van hennep en productie van amfetamine met ontoereikende motivering
10 april 2018
Verdachte betrokken bij hennepplantages en amfetaminelaboratorium, onvoldoende bewijs voor druk en medeplichtigheid, Hoge Raad bevestigt eerdere oordelen.
Verbetering van de naam van de benadeelde partij in een strafzaak betreffende vernieling
27 maart 2018
De Hoge Raad verbetert de naam van de benadeelde partij in een strafzaak over vernieling, waardoor het cassatiemiddel vervalt. De vordering van de benadeelde partij wordt terecht toegewezen.
Profijtontneming en ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in ontnemingsvordering na overschrijding van de termijn
20 februari 2018
Het hof Amsterdam oordeelt dat het openbaar ministerie ontvankelijk is in de ontnemingsvordering. De ontnemingsvordering is tijdig ingediend en het hof legt een verplichting op tot betaling van € 621.696,90 aan de Staat.
Profijtontneming van daadwerkelijk behaald voordeel uit afpersingen met een totaalbedrag van 900.000 euro en 17 miljoen euro, waarbij de rol van de andere veroordeelde en de bewijsvoering van de afpersingen centraal staan.
13 februari 2018
Het hof Amsterdam oordeelt dat de veroordeelde 900.000 euro moet ontnemen, maar de 17 miljoen euro niet, omdat dit bedrag door een andere veroordeelde is verkregen zonder overleg met de veroordeelde.
Profijtontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit afpersing en witwassen
13 februari 2018
Het hof Amsterdam oordeelt dat de veroordeelde € 24.493.121,78 moet betalen aan de Staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit afpersing en witwassen.
Bewijs opzetheling en waardering ontkennende verklaring verdachte
6 februari 2018
Het hof bevestigt de veroordeling van de verdachte voor opzetheling en legt een taakstraf van 180 uren op, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.
Hoger beroep tegen vonnis politierechter inzake opzettelijk aanwezig hebben van amfetamine
6 februari 2018
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van het opzettelijk aanwezig hebben van amfetamine, omdat onvoldoende bewijs was voor de wetenschap van de verdachte over de aanwezigheid van de middelen.
Witwassen van een horloge en ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel
6 februari 2018
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en legt de veroordeelde een betalingsverplichting op van € 16.380,00 ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit witwassen van een horloge.
Afwijzing ontnemingsvordering wegens onvoldoende relatie met strafbare feiten
26 september 2017
Het hof Amsterdam heeft de ontnemingsvordering afgewezen omdat er geen relatie was tussen het onverklaarde vermogen en de strafbare feiten. De vordering tot betaling aan de Staat werd verworpen.
Vernietiging van inbeslaggenomen administratie en onherstelbaar vormverzuim in profijtontnemingszaak
26 september 2017
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en legt de veroordeelde een betalingsverplichting op van € 135.779,61 ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, na vaststelling van het voordeel op € 166.279,61.
Afwijzing verzoek tot terugwijzing naar rechtbank in hoger beroep inzake opzettelijke overtreding van de Flora- en faunawet
19 september 2017
Het hof wijst het verzoek tot terugwijzing naar de rechtbank af en bevestigt de veroordeling van de verdachte voor opzettelijke overtreding van de Flora- en faunawet met een geldboete van € 250,00.
Hoger beroep tegen vonnis economische politierechter inzake niet tijdig deponeren jaarrekening door rechtspersoon
5 september 2017
Het hof Amsterdam heeft de verdachte, een rechtspersoon, veroordeeld tot een geldboete van € 300,00 voor het niet tijdig deponeren van de jaarrekening over 2012, in strijd met artikel 394 lid 1 Boek 2 BW.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in hennepkwekerij
29 augustus 2017
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 29 augustus 2017 de verplichting tot betaling van € 37.896,56 aan de Staat opgelegd aan de veroordeelde voor ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit een hennepkwekerij.
Hoger beroep in ontnemingszaak met betrekking tot wederrechtelijk verkregen voordeel en de aftrek van vorderingen van benadeelde derden
25 augustus 2017
Het hof vernietigt de eerdere beslissing en legt de veroordeelde de verplichting op tot betaling van € 27.628,79 aan de Staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Hoger beroep ontnemingsvordering op basis van kasopstelling zonder invloed van vrijspraak
18 augustus 2017
Het hof bevestigt de ontnemingsvordering van € 37.687,--, ondanks verweer van de veroordeelde dat vrijspraak invloed zou hebben op de hoogte van de vordering.
Mishandeling tijdens verkeersruzie met voorwaardelijke geldboete en schadevergoeding
15 augustus 2017
Het hof vernietigt het vonnis van de politierechter en legt een voorwaardelijke geldboete op voor mishandeling tijdens een verkeersruzie, met niet-ontvankelijkheid van de schadevergoeding.
Hoger beroep tegen vonnis politierechter inzake wederspannigheid en geweld tegen ambtenaren
15 augustus 2017
Hoger beroep tegen vonnis politierechter over wederspannigheid en geweld tegen ambtenaren. Verdachte niet strafbaar verklaard, maar moet schadevergoeding betalen aan benadeelde partij.
Verzoek tot vrijspraak wegens onherstelbaar vormverzuim en prejudiciële vraag aan het Europees Hof van Justitie
15 augustus 2017
Het hof oordeelt dat de verdachte niet is gewezen op zijn recht op tegenonderzoek, maar dat dit geen verzuim oplevert. De verdachte wordt schuldig bevonden aan rijden onder invloed en overschrijding van de snelheid.
Vrijspraak voorhanden hebben valse rijbewijzen na hoger beroep
22 juni 2017
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 21 juni 2017 de verdachte vrijgesproken van het voorhanden hebben van valse rijbewijzen, omdat niet bewezen kon worden dat hij wist dat deze vervalst waren.
Vrijspraak voor opzettelijk aanwezig hebben van cocaïne na onderzoek in hoger beroep
22 juni 2017
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 21 juni 2017 de verdachte vrijgesproken van het opzettelijk aanwezig hebben van cocaïne, omdat er onvoldoende bewijs was voor de tenlastelegging.
Bevestiging van het vonnis in hoger beroep tegen de politierechter in de rechtbank Amsterdam
21 juni 2017
Het gerechtshof Amsterdam bevestigt op 21 juni 2017 het vonnis van de politierechter in hoger beroep, waarbij een gevangenisstraf van twee weken is opgelegd aan de verdachte.
Bevestiging van het vonnis in hoger beroep tegen de politierechter in de rechtbank Amsterdam
21 juni 2017
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt op 21 juni 2017 het vonnis van de politierechter in de zaak tegen een verdachte, met een gevangenisstraf van 2 maanden.
Medeplegen van diefstal telefoon (zakkenrollerij) bewezen
21 juni 2017
Het hof bevestigt het medeplegen van diefstal van een telefoon door de verdachte en medeverdachte, en wijst de vordering van de benadeelde partij toe tot € 150,00.
Medeplegen van diefstal van een mobiele telefoon met nauwe en bewuste samenwerking
21 juni 2017
Het hof bevestigt de veroordeling voor medeplegen van diefstal van een mobiele telefoon, met nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachte en medeverdachte. Schadevergoeding van €150,00 aan benadeelde partij toegewezen.
Hoger beroep tegen vonnis politierechter inzake wapenbezit met balletjespistool
21 juni 2017
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 21 juni 2017 de verdachte veroordeeld voor het voorhanden hebben van een balletjespistool, met een taakstraf van 20 uren en 10 dagen hechtenis.
Hoger beroep inzake telen en voorhanden hebben van hennepplanten
13 juni 2017
Het hof Amsterdam sprak de verdachte vrij van het telen van hennep, maar achtte het voorhanden hebben van hennepplanten bewezen. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en een taakstraf van 180 uren opgelegd.
Vrijspraak in hoger beroep wegens onvoldoende bewijs en gebrek aan nader onderzoek door opsporingsinstanties
30 mei 2017
Het hof vernietigt het vonnis van de politierechter en spreekt de verdachte vrij wegens onvoldoende bewijs en gebrek aan nader onderzoek door opsporingsinstanties.
Vrijspraak doodslag en zware mishandeling van zwangere ex-vriendin; veroordeling valsheid in geschrift
17 mei 2017
Het hof sprak de verdachte vrij van doodslag en zware mishandeling van zijn zwangere ex-vriendin, maar veroordeelde hem voor valsheid in geschrift tot twee maanden gevangenisstraf.
Hoger beroep tegen vonnis economische politierechter inzake overtreding Natuurbeschermingswet 1998 door vissersschip in Natura 2000-gebied
9 mei 2017
Hoger beroep tegen vonnis van de economische politierechter; verdachte veroordeeld voor opzettelijke overtreding van de Natuurbeschermingswet 1998 door vissen in Natura 2000-gebied.
Hoger beroep tegen vonnis kantonrechter inzake overtreding Scheepsvaartwet en internationale bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee
9 mei 2017
Hoger beroep tegen vonnis kantonrechter over overtreding van de Scheepsvaartwet en internationale voorschriften. Verdachte als kapitein van zeilschip belemmerde veilige vaart van containerschip. Veroordeeld tot € 2.000,00 boete en 30 dagen hechtenis.
Hoger beroep tegen vrijspraak en onrechtmatig binnentreden door politie in drugszaken
31 maart 2017
Hoger beroep tegen vrijspraak van verdachte in drugszaken; politie mocht onrechtmatig binnentreden niet uitsluiten van bewijs. Verdachte deels vrijgesproken, maar overige tenlasteleggingen bewezen verklaard. Taakstraf van 240 uren opgelegd.
Veroordeling voor mishandeling en vernieling in horecagelegenheid met gevangenisstraf als gevolg van ernst van de feiten
11 januari 2017
Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 2 maanden gevangenisstraf voor mishandeling en vernieling, gepleegd op 28 mei 2016, en wijst een schadevergoeding toe aan de benadeelde partij.
Bevestiging van vonnis in ontnemingszaak met betrekking tot verduistering in dienstbetrekking en overschrijding van redelijke termijn
16 december 2016
Het gerechtshof Amsterdam bevestigt het vonnis van de rechtbank Noord-Holland in een ontnemingszaak wegens verduistering, ondanks overschrijding van de redelijke termijn.
Verlof tot tenuitvoerlegging van lijfsdwang in ontnemingszaak
16 december 2016
Het Gerechtshof Amsterdam verleent verlof tot tenuitvoerlegging van lijfsdwang voor 1.080 dagen, wegens niet-naleving van betalingsverplichtingen door de veroordeelde.
Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in vordering lijfsdwang wegens gebrek aan ondertekening
16 december 2016
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vordering tot lijfsdwang wegens gebrek aan ondertekening van de vordering.
Poging tot verkrachting met bewijsvoering door geluidsopname en verbeurdverklaring van het gebruikte bewijsstuk
16 december 2016
Het hof oordeelt dat de verdachte poging tot verkrachting heeft gepleegd, maar spreekt hem vrij van de volledige verkrachting. Hij krijgt 15 maanden gevangenisstraf en de iPhone wordt verbeurd verklaard.
Verduistering van parkeergelden door receptiemedewerker in ziekenhuis
16 december 2016
Het hof bevestigt de veroordeling van een receptiemedewerker voor verduistering van parkeergelden, maar matigt de straf van 12 naar 11 maanden gevangenisstraf.
Hoger beroep inzake medeplichtigheid aan hennepteelt en diefstal van elektriciteit
9 december 2016
Het hof Amsterdam heeft de verdachte vrijgesproken van medeplichtigheid aan hennepteelt, maar wel medeplichtigheid aan diefstal van elektriciteit bewezen verklaard. De verdachte is veroordeeld tot 150 uren taakstraf en 75 dagen hechtenis.
Hoger beroep tegen vonnis van de rechtbank Noord-Holland inzake oplichting, valsheid in geschrift en gewoontewitwassen
9 december 2016
Hoger beroep tegen vonnis van de rechtbank Noord-Holland. Verdachte veroordeeld voor oplichting, valsheid in geschrift en gewoontewitwassen, met een schade van ongeveer € 958.164. Veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf.
Mishandeling van partner met verwerping van het verweer van geen opzet en toepassing van artikel 9a Sr
18 november 2016
Het hof Amsterdam oordeelt dat de verdachte opzet had bij mishandeling van zijn partner en haar moeder, maar legt geen straf op vanwege verbeterde relatie en persoonlijke omstandigheden.
Profijtontneming in verband met hennepkwekerij en de beoordeling van wederrechtelijk verkregen voordeel
18 november 2016
Het hof vernietigt het vonnis van de politierechter en legt de veroordeelde een betalingsverplichting op van € 53.968,00 ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit hennepteelt.
Strafrechtelijke vervolging na bestuursrechtelijke sanctie in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
19 oktober 2016
Het hof Amsterdam oordeelt dat een randvoorwaardenkorting in het kader van het GLB geen strafvervolging in de weg staat. De verdachte wordt veroordeeld tot een geldboete van € 10.000 en 85 dagen hechtenis.
Hoger beroep tegen vonnis economische politierechter inzake niet deponeren jaarrekening door rechtspersoon
19 oktober 2016
Hoger beroep tegen vonnis van economische politierechter; verdachte niet tijdig jaarrekening gedeponeerd; beroep op psychische overmacht verworpen; geldboete van € 900 opgelegd.
Vrijspraak in hoger beroep inzake openbaarmaking jaarrekeningen en depotverplichting
11 oktober 2016
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 11 oktober 2016 de verdachte vrijgesproken van het niet voldoen aan de verplichting tot openbaarmaking van jaarrekeningen, omdat deze tijdig zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel.
Medeplegen van bedrijfsinbraak en wederrechtelijke vrijheidsberoving met geweld
4 oktober 2016
Het hof bevestigt de veroordeling van de verdachte voor medeplegen van bedrijfsinbraak en wederrechtelijke vrijheidsberoving met geweld, opgelegd door de rechtbank Amsterdam, en legt een gevangenisstraf van vier jaar op.
Vrijspraak in hoger beroep voor poging tot zware mishandeling en bedreiging na tegenstrijdige verklaringen
4 oktober 2016
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 4 oktober 2016 de verdachte vrijgesproken van poging tot zware mishandeling en bedreiging, omdat de verklaringen van verdachte en slachtoffer wezenlijk verschilden en niet buiten redelijke twijfel bewezen konden worden.
Vrijspraak voorhanden hebben vals of vervalst paspoort na onderzoek van echtheid
4 oktober 2016
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van het voorhanden hebben van een vals paspoort, omdat hij niet wist of redelijkerwijs moest vermoeden dat het paspoort vals was.
Hoger beroep inzake overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren met betrekking tot slachtschapen
29 september 2016
Het hof Amsterdam heeft de verdachte schuldig verklaard voor het aanvoeren van slachtschapen, maar geen straf opgelegd vanwege deelname aan een pilot die dit onder bepaalde voorwaarden toestond.
Hoger beroep tegen vonnis van de economische politierechter inzake overtreding van milieuwetgeving
29 september 2016
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 29 september 2016 een verdachte veroordeeld tot een geldboete van € 130,00 voor het achterlaten van papier op straat, wat een overtreding is van de Wet Milieubeheer.
Hoger beroep tegen vonnis economische politierechter inzake registratie en identificatie van schapen
13 september 2016
Hoger beroep over niet correcte registratie van schapen. Verdachte vrijgesproken van opzet, maar wel schuldig aan overtreding registratievoorschriften. Geldboete van € 2.500,- per overtreding opgelegd.
Verduistering door penningmeester van een stichting met voorwaardelijke gevangenisstraf en terugbetalingsverplichting
6 september 2016
Het hof Amsterdam heeft de verdachte, penningmeester van een stichting, veroordeeld voor verduistering van € 182.500. Hij krijgt een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan een groot deel voorwaardelijk, met de verplichting het bedrag binnen drie jaar terug te betalen aan de stichting.
Openlijke geweldpleging in en rondom een café met ernstige verwondingen als gevolg
12 juli 2016
Het hof heeft de verdachte schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging en veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, na een vechtpartij in een café waarbij het slachtoffer ernstig gewond raakte.
Veroordeling na vrijspraak in zaak van opzettelijke invoer van cocaïne op Schiphol
28 juni 2016
Het gerechtshof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf voor opzettelijke invoer van cocaïne op Schiphol, na vernietiging van een eerdere vrijspraak door de rechtbank.
Verantwoordelijkheid van een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf voor nalatigheid bij asbestsanering en de gevolgen voor het milieu
10 juni 2016
Het hof Amsterdam oordeelt dat de verdachte, een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf, nalatig is geweest in de asbestsanering, wat leidde tot het achterlaten van asbesthoudend materiaal. De verdachte wordt veroordeeld tot geldboetes van € 7.500 en € 22.500 voor overtredingen van de Wet milieubeheer en de Arbeidsomstandighedenwet.
Vrijspraak van rechtspersoon in asbestzaak; ontvankelijkheid openbaar ministerie in hoger beroep
10 juni 2016
Het hof sprak de rechtspersoon vrij van asbestgerelateerde overtredingen en verklaarde de dagvaarding gedeeltelijk nietig. Het openbaar ministerie was ontvankelijk in het hoger beroep.
Verantwoordelijkheid en nalatigheid bij asbestsanering in Amsterdam
10 juni 2016
Het hof Amsterdam sprak de verdachte vrij van valsheid in geschrifte, maar oordeelde dat hij met grove onachtzaamheid handelde bij asbestsanering, wat leidde tot een taakstraf van 100 uur en 50 dagen hechtenis.
Hoger beroep inzake milieudelicten en afvalstoffen op openbare weg
10 juni 2016
Het hof Amsterdam sprak de verdachte vrij van het primair ten laste gelegde, maar veroordeelde hem voor het subsidiair ten laste gelegde tot een geldboete van € 200,- en vier dagen hechtenis.
Vrijspraak in hoger beroep wegens ondeugdelijke geluidsmetingen en bewijsvoering
10 juni 2016
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij wegens ondeugdelijke geluidsmetingen die niet voldeden aan de wettelijke eisen, waardoor bewijsvoering ontbrak.
Hoger beroep tegen vonnis van de rechtbank Noord-Holland inzake voorbereidingshandelingen voor drugshandel
4 mei 2016
Het hof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf voor voorbereidingshandelingen ten behoeve van drugshandel, met herroeping van voorwaardelijke invrijheidstelling.
Witwassen en opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet
4 mei 2016
Het hof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor witwassen en opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet, met inachtneming van eerdere vrijspraken. De vordering tot herroeping van de voorwaardelijke invrijheidstelling is toegewezen.
Hoger beroep beschikking ex artikel 591a Sv inzake verzoek om schadevergoeding in ontnemingsprocedure
26 april 2016
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart verzoekster niet-ontvankelijk in haar verzoek om schadevergoeding in ontnemingsprocedure, omdat deze procedure niet als afzonderlijke zaak wordt beschouwd.
Verantwoordelijkheid van deskundig toezichthouder asbestverwijdering bij saneringswerkzaamheden in woningen
22 april 2016
De verdachte, een deskundig toezichthouder asbestverwijdering, werd vrijgesproken van het onzorgvuldig verwijderen van asbest tijdens saneringswerkzaamheden in Hilversum. Het hof oordeelde dat niet bewezen kon worden dat er gevaar voor de openbare gezondheid was.
Vrijspraak van laborant in asbestsanering wegens gebrek aan bewijs van asbestaanwezigheid en valsheid in geschrifte
22 april 2016
Het hof sprak de verdachte vrij van het opzettelijk in de lucht brengen van asbest en valsheid in geschrifte, wegens gebrek aan bewijs van asbestaanwezigheid.
Vrijspraak van laborant in asbestsanering wegens gebrek aan bewijs van asbestaanwezigheid en valsheid in geschrifte
22 april 2016
Het hof sprak de verdachte vrij van het opzettelijk in de lucht brengen van asbest en valsheid in geschrifte, omdat niet bewezen was dat er zichtbaar asbest aanwezig was in de vrijgegeven containments.
Verantwoordelijkheid werkgever bij asbestsanering en vrijgave van containments
22 april 2016
De verdachte is vrijgesproken van het ten laste gelegde asbestdelict, omdat niet bewezen is dat de inspecties en vrijgaven onjuist waren. Het hof vernietigt het eerdere vonnis.
Hoger beroep tegen veroordeling voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel
25 maart 2016
Het hof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel, waarbij het slachtoffer blind is geraakt aan één oog. De verdachte kreeg een taakstraf van 240 uren en 120 dagen hechtenis, en moet € 11.271,95 schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Hoger beroep tegen vrijspraak van diefstal in vereniging en poging daartoe
25 maart 2016
Het hof heeft de verdachte veroordeeld voor diefstal in vereniging en poging daartoe, met een gevangenisstraf van 12 maanden. De verdachte werd vrijgesproken van een ander feit wegens gebrek aan bewijs.
Belediging van agenten en mishandeling in Amsterdam met betrekking tot de relatie tussen verdachte en slachtoffer
29 januari 2016
Het hof Amsterdam heeft de verdachte schuldig bevonden aan mishandeling van zijn vriendin en belediging van politieagenten, en opgelegd een taakstraf van 80 uur.
Hoger beroep tegen vonnis van de politierechter inzake mishandeling van een medeleerling op school
29 januari 2016
Hoger beroep over mishandeling van een medeleerling; verdachte krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken en schadevergoeding van €300 aan slachtoffer.
Poging zware mishandeling met moker door licht verstandelijk beperkte dader
29 januari 2016
Hoger beroep over poging zware mishandeling met moker; verdachte vrijgesproken van poging tot doodslag, maar wel veroordeeld voor zware mishandeling. Gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, en schadevergoeding van € 1.675,00 aan slachtoffer.
Ongegrondverklaring klaagschrift inzake teruggave in beslag genomen voertuig
29 januari 2016
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het klaagschrift van de moeder om teruggave van een in beslag genomen voertuig ongegrond, omdat de auto verbeurd was verklaard in de strafzaak tegen haar zoon.
Hoger beroep tegen vonnis van de rechtbank Amsterdam inzake opzettelijk gebruik van valse papieren
22 januari 2016
Hoger beroep tegen vonnis rechtbank Amsterdam over opzettelijk gebruik van valse papieren; gevangenisstraf van 7 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.
Vernietiging vonnis ontnemingszaak wegens gebrek aan rechtsbijstand
8 januari 2016
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de rechtbank Noord-Holland wegens gebrek aan rechtsbijstand in de ontnemingszaak en verwijst de zaak terug.
Witwassen van geldbedragen afkomstig uit enig misdrijf met onvoldoende bewijs van opzet
18 december 2015
Het hof Amsterdam oordeelde dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan schuldwitwassen van geldbedragen, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een taakstraf van 80 uur.
Faillissementsfraude en administratieve verplichtingen van statutair directeur
18 december 2015
Het hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat Johannes Evenboer faillissementsfraude heeft gepleegd en legt hem een gevangenisstraf van 12 maanden op, met bijzondere voorwaarden.
Vernietiging vonnis en ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel in strafzaak
27 november 2015
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de politierechter en legt de veroordeelde de verplichting op tot betaling van € 47.850 aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel na gewapende overval op juwelier
27 november 2015
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de veroordeelde wederrechtelijk voordeel heeft verkregen na een gewapende overval op een juwelier en legt een betalingsverplichting van € 593,42 op.
Hoger beroep tegen vrijspraak oplichting en opzetheling met bewezenverklaring van schuldheling
27 november 2015
Het hof Amsterdam sprak de verdachte vrij van oplichting en opzetheling, maar achtte schuldheling bewezen. Geen straf opgelegd vanwege persoonlijke omstandigheden en tijdsverloop.
Hoger beroep tegen vrijspraak van poging tot diefstal met geweld
10 september 2015
Het hof verklaart de verdachte niet-ontvankelijk in het hoger beroep tegen de vrijspraak en veroordeelt hem tot 10 maanden gevangenisstraf voor poging tot diefstal met geweld.
Hoger beroep inzake milieudelicten en de status van afvalstoffen
19 augustus 2015
Het hof Amsterdam oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het onrechtmatig storten van afvalstoffen en legt een voorwaardelijke geldboete op van 2000 euro.
Hoger beroep tegen vonnis van de economische politierechter inzake professioneel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik
10 juli 2015
Het hof Amsterdam oordeelt dat de verdachte professioneel vuurwerk voorhanden had, legt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand en een taakstraf van 60 uur op, en spreekt hem vrij van het bezit van Cobra 6.
Veroordeling van directeur van gemeentelijke rechtspersoon wegens passieve ambtelijke omkoping
3 juli 2015
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt een directeur van een gemeentelijke rechtspersoon voor passieve ambtelijke omkoping tot 180 uren werkstraf en een geldboete van €20.000.
Vrijspraak van pogingen tot doodslag in het verkeer na terugwijzing door de Hoge Raad
2 juni 2015
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van pogingen tot doodslag in het verkeer, omdat niet bewezen kon worden dat hij opzettelijk de kans op letsel had aanvaard.
Hoger beroep tegen vonnis politierechter inzake diefstal met geweld en beschadiging van eigendom
2 juni 2015
Het gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de politierechter en veroordeelt de verdachte tot drie maanden gevangenisstraf voor diefstal met geweld en beschadiging van eigendom.
Het hof Amsterdam oordeelt dat de verdachte opzettelijk cocaïne heeft ingevoerd via sinaasappels op Schiphol en legt een gevangenisstraf van 25 maanden op, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.
Hoger beroep tegen veroordeling voor poging tot uitvoer van heroïne
2 juni 2015
Het hof sprak de verdachte vrij van poging tot uitvoer van heroïne, maar veroordeelde hem voor het opzettelijk afgeven en vervoeren van 4,5 kg heroïne tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.
Bedreiging en hennepteelt in georganiseerd verband met diefstal van elektriciteit
2 juni 2015
Het hof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 12 maanden gevangenisstraf voor bedreiging en hennepteelt, met een schadevergoeding van € 20.272,76 aan Liander N.V.
Medeplegen van witwassen en opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet
29 april 2015
Het hof oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan medeplegen van witwassen en het opzettelijk aanwezig hebben van hasj, en legt een gevangenisstraf van 7 maanden op.
Afwijzing ontnemingsvordering wegens gebrek aan bewijs van wederrechtelijk voordeel
24 april 2015
Het hof Amsterdam wijst de ontnemingsvordering af wegens gebrek aan bewijs van wederrechtelijk voordeel voor de veroordeelde, ondanks eerdere veroordelingen voor valsheid in geschrift.
Zware mishandeling met snijwond en afwijzing getuigenverzoek in hoger beroep
21 april 2015
Het hof oordeelt dat de verdachte opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht aan het slachtoffer met een mes, en verhoogt de straf en wijst schadevergoeding toe aan het slachtoffer.
Vrijspraak in hoger beroep voor valsheid in geschrifte bij hypotheekaanvraag
3 april 2015
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van valsheid in geschrifte bij een hypotheekaanvraag, wegens onvoldoende bewijs van opzet en betrokkenheid.
Hoger beroep inzake mishandeling en bezit van munitie met betrekking tot geweldpleging op het Leidseplein te Amsterdam
3 april 2015
Het hof Amsterdam heeft de verdachte vrijgesproken van primair geweld, maar hem schuldig bevonden aan mishandeling en bezit van munitie, met een taakstraf van 100 uren en schadevergoeding aan het slachtoffer.
Vrijspraak in hoger beroep voor valsheid in geschrifte bij hypotheekaanvraag
3 april 2015
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van valsheid in geschrifte bij een hypotheekaanvraag, wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs.
Medeplegen van de invoer van cocaïne met gebruik van telefoongegevens en telecominstructies
3 april 2015
Het hof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 42 maanden gevangenisstraf voor het medeplegen van de invoer van 6.870,30 gram cocaïne op Schiphol, met gebruik van telefoongegevens en instructies aan koeriers.
Vrijspraak van telen van hennep na terugwijzing door de Hoge Raad
1 april 2015
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van telen van hennep en andere feiten, maar legde een gevangenisstraf van 150 dagen op voor een ander feit.
Veroordeling voor diefstal met geweld, afpersing, mishandeling en wapenbezit
27 maart 2015
Het hof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 8 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor diefstal met geweld, afpersing, mishandeling en wapenbezit, na een reeks gewapende overvallen in 2011.
Ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in ontnemingsvordering na termijnoverschrijding
13 maart 2015
Het hof oordeelt dat het OM ontvankelijk is in de ontnemingsvordering, ondanks termijnoverschrijding, omdat de rechtszekerheid van de veroordeelde niet is geschonden.
Vernietiging vonnis en ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel in strafzaak
6 februari 2015
Hof vernietigt vonnis rechtbank en legt veroordeelde verplichting op tot betaling van € 204.123,00 ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Veroordeling voor gewoonte witwassen door middel van hawala bankieren en overtreding van artikel 2:3a Wft
30 januari 2015
Het hof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor gewoontewitwassen en het zonder vergunning uitoefenen van betaaldiensten, met een gevangenisstraf van 30 maanden.
Veroordeling voor overtreding van artikel 2:3a Wft, medeplegen van het opzettelijk zonder vergunning uitoefenen van het bedrijf van betaaldienstverlener
30 januari 2015
Het hof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 10 maanden gevangenisstraf voor het zonder vergunning uitoefenen van het bedrijf van betaaldienstverlener, maar spreekt hem vrij van witwassen.
Hoger beroep inzake voorbereidingshandelingen en aanwezig hebben van heroïne en cocaïne
30 januari 2015
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor voorbereidingshandelingen en het aanwezig hebben van heroïne en cocaïne, met een gevangenisstraf van 2 jaar.
Het gerechtshof Amsterdam oordeelt dat de verdachte schuldig is aan belaging van zijn ex-man en legt een taakstraf van 80 uren op, na vrijspraak van enkele onderdelen van de tenlastelegging.
Witwassen van een aanzienlijk geldbedrag met onduidelijke herkomst
19 december 2014
Het hof bevestigt het vonnis van de rechtbank in een zaak van witwassen van € 499.900, waarbij de verdachte onvoldoende bewijs voor legale herkomst kon leveren.
Hoger beroep tegen vrijspraak van politierechter in strafzaak betreffende hennepteelt en stroomdiefstal
10 december 2014
Hoger beroep tegen vrijspraak van politierechter in een zaak over hennepteelt en stroomdiefstal. Verdachte werd niet-ontvankelijk verklaard in hoger beroep tegen vrijspraak, maar wel veroordeeld tot taakstraf voor hennepteelt.
Gewoontewitwassen en vrijspraak van meerdere feiten in hoger beroep
21 november 2014
Het hof spreekt de verdachte vrij van meerdere feiten, maar veroordeelt hem tot 8 maanden gevangenisstraf voor gewoontewitwassen en het in bezit hebben van een vervalst paspoort.
Hoger beroep tegen veroordeling voor taxivervoer zonder vergunning
14 november 2014
Het hof vernietigt het vonnis van de rechtbank en veroordeelt de verdachte tot een taakstraf van 40 uren voor taxivervoer zonder vergunning, na eerder een geldboete opgelegd te hebben gekregen.
Ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in vervolging van taxivervoer zonder vergunning
14 november 2014
Het hof Amsterdam verklaart het openbaar ministerie ontvankelijk in de vervolging van de verdachte voor taxivervoer zonder vergunning, maar spreekt de verdachte vrij van de beschuldiging.
Hoger beroep tegen veroordeling voor taxivervoer zonder vergunning
14 november 2014
Het gerechtshof Amsterdam bevestigt de veroordeling van een verdachte voor taxivervoer zonder vergunning en legt een geldboete van € 1500,00 en 25 dagen hechtenis op.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in hennepkwekerij
10 oktober 2014
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 10 oktober 2014 de verplichting tot betaling van € 6.944,08 aan de Staat opgelegd aan de veroordeelde voor wederrechtelijk verkregen voordeel uit hennepteelt.
Terugwijzing van ontnemingszaak naar rechtbank Noord-Holland wegens schending van het recht op een onpartijdige rechter
30 september 2014
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de ontnemingszaak teruggeworpen naar de rechtbank Noord-Holland wegens schending van het recht op een onpartijdige rechter, na uitlatingen van de voorzitter in de media.
Hoger beroep tegen vonnis politierechter inzake hennepteelt en diefstal elektriciteit
19 september 2014
Het hof vernietigt het vonnis van de politierechter en veroordeelt de verdachte tot een werkstraf van 100 uren voor hennepteelt en diefstal van elektriciteit.
Het hof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor het organiseren van illegale kansspelen en deelname aan een criminele organisatie, met een taakstraf van 150 uren en verbeurdverklaring van een deel van het in beslag genomen geld.
Voordeelsontneming met betrekking tot illegale lotto en illegaal kansspel
6 juni 2014
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 6 juni 2014 de veroordeelde verplicht tot betaling van € 161.018,00 aan de Staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit illegale kansspelen.
Bagagediefstallen in openbaar vervoer en herkenning verdachte aan de hand van camerabeelden
23 mei 2014
Het hof Amsterdam heeft de verdachte schuldig bevonden aan diefstal in het openbaar vervoer en ongewenst verblijf in Nederland, en bevestigde een gevangenisstraf van 16 maanden.
Schikking in ontnemingszaak na hoger beroep tegen vonnis rechtbank Alkmaar
25 april 2014
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 25 april 2014 een schikking bekrachtigd in een ontnemingszaak, waarbij de veroordeelde EUR 341.967,00 aan de Staat moet betalen ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Hoger beroep inzake hennepteelt en diefstal van elektriciteit
11 april 2014
Het hof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor hennepteelt en diefstal van elektriciteit tot een taakstraf van 120 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden.
Ontnemingsvordering wegens meermalen telen van hennep in woning
11 april 2014
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 11 april 2014 de veroordeelde verplicht tot betaling van € 39.924,34 aan de Staat wegens ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit hennepteelt.
Verwerping beroep op noodweer en noodweerexces in strafzaak
4 april 2014
Het hof Amsterdam verwierp het beroep op noodweer en noodweerexces van de verdachte, oordelend dat het geweld niet proportioneel was. Het vonnis van de rechtbank werd bevestigd.
Niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in vervolging wegens belaging en vrijspraak van bedreiging
4 april 2014
Het hof verklaart het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging wegens belaging en spreekt de verdachte vrij van bedreiging, wegens overschrijding van de klachttermijn en gebrek aan bewijs.
Vrijspraak van verdachte in mensensmokkelzaak na onvoldoende bewijs
28 maart 2014
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van mensensmokkel wegens onvoldoende bewijs. De verdachte was niet op de hoogte van de aanwezigheid van Albanese personen in zijn aanhanger tijdens een controle op 12 april 2013.
Aanmerkelijk onvoorzichtig verkeersgedrag met zwaar lichamelijk letsel als gevolg
21 maart 2014
Het hof Amsterdam oordeelt dat de verdachte zich aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gedragen in het verkeer, wat leidde tot een ongeval met zwaar letsel voor een motorrijder. De verdachte krijgt een taakstraf van 100 uren en een ontzegging van 6 maanden.
Bewijsvoering gewelddadige woninginbraak met geweld tegen slachtoffers
21 maart 2014
Het gerechtshof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf voor gewelddadige woninginbraak, waarbij het slachtoffer werd vastgepakt en tegen een hek werd gegooid. De vordering van de benadeelde partij is gedeeltelijk toegewezen.
Vrijspraak in hoger beroep voor medeplegen van beroving met geweld
14 maart 2014
Het gerechtshof Amsterdam spreekt de verdachte vrij van medeplegen van een gewapende overval, omdat onvoldoende bewijs aanwezig is voor zijn betrokkenheid.
Medeplichtigheid aan gewapende overval op supermarkt
14 maart 2014
Het hof oordeelt dat de verdachte medeplichtig is aan een gewapende overval op een supermarkt, omdat hij de dader naar de locatie heeft gereden en op hem heeft gewacht.
Vrijspraak voor taxivervoer zonder vergunning na gebrek aan bewijs
17 december 2013
Het gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van taxivervoer zonder vergunning wegens gebrek aan bewijs. Het vonnis van de rechtbank werd vernietigd.
Fraude met beleggingen in een commanditaire vennootschap en oplichting van participanten
29 november 2013
Het hof Amsterdam oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting van participanten in commanditaire vennootschappen door valse informatie te verstrekken over fiscale voordelen en terugbetalingen. De verdachte krijgt een werkstraf van 240 uren en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.
Vrijspraak van de verdachte in zaak van voorwetenschap met betrekking tot koersgevoelige informatie
22 november 2013
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 22 november 2013 de verdachte vrijgesproken van het meedelen van voorwetenschap, omdat de informatie reeds eerder openbaar was gemaakt.
Vrijspraak van verdachte in zaak van voorwetenschap met betrekking tot koersgevoelige informatie van beursgenoteerd bedrijf
22 november 2013
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 22 november 2013 de verdachte vrijgesproken van het meedelen van voorwetenschap, omdat de informatie al eerder openbaar was gemaakt.
Vermogenscriminaliteit en oplichting door feitelijk leidinggever van een rechtspersoon
12 november 2013
Verdachte veroordeeld voor oplichting, verduistering en witwassen als feitelijk leidinggever van een rechtspersoon, met een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden.
Het hof spreekt de verdachte vrij van zware mishandeling, maar veroordeelt hem voor poging tot zware mishandeling met een bierglas tot 160 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.
Veroordeling voor het opzettelijk invoeren van cocaïne met gebruik van een shampoo-mengsel
13 september 2013
Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 7 maanden gevangenisstraf voor het opzettelijk invoeren van cocaïne, waarbij het hof het brutogewicht van 766,2 gram in aanmerking neemt.
Milieucriminaliteit en aansprakelijkheid van rechtspersoon voor lozing van gevaarlijke stoffen in zee
25 januari 2013
Het Gerechtshof Amsterdam spreekt de verdachte vrij van opzet bij lozing van pesticide in de Noordzee, maar veroordeelt wel voor niet opzettelijke overtreding van milieuwetgeving en legt een geldboete op van € 45.000,-.
Veroordeling in vastgoedfraude met gevangenisstraf en voorwaardelijke straf
7 december 2012
Gerechtshof Amsterdam veroordeelt verdachte tot 16 maanden gevangenisstraf voor vastgoedfraude, met 8 maanden voorwaardelijk, na bewezenverklaring van valsheid in geschrifte en witwassen.
Ram/plofkraak bij bankgebouw met explosief en brandstichting
4 september 2012
Verdachte veroordeeld voor ram/plofkraak bij bank in Zaandam, met explosief en brandstichting. Veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.
Overtreding van de Scheepvaartverkeerswet door schipper op de Noordzee
23 maart 2012
Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt een schipper tot een voorwaardelijke geldboete van € 1.200,00 voor het niet in rechte hoek kruisen van vaarbanen op de Noordzee, in strijd met de Scheepvaartverkeerswet.
Vernietiging vonnis en ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel in witwaszaak
23 maart 2012
Het gerechtshof Amsterdam heeft op 23 maart 2012 het vonnis van de rechtbank vernietigd en de veroordeelde verplicht tot betaling van € 923.250 aan de Staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit witwassen.
Veroordeling van een warenhuis wegens opzettelijke milieuverontreiniging door asbestvervuiling
24 januari 2012
Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt een warenhuis tot een geldboete van EUR 30.000 wegens opzettelijke milieuverontreiniging door asbestvervuiling, waarbij onvoldoende maatregelen zijn genomen om de gezondheid van werknemers en klanten te beschermen.
Hoger beroep tegen veroordeling voor taxivervoer zonder vergunning
24 januari 2012
Hoger beroep tegen veroordeling voor taxivervoer zonder vergunning. Verdachte zelf initiatief genomen, geen uitlokking door verbalisanten. Werkstraf van 80 uren opgelegd.
Profijtontneming van veroordeelden in criminele organisatie voor hennepteelt
17 januari 2012
Het hof Amsterdam oordeelt over de ontneming van € 392.194,00 aan wederrechtelijk verkregen voordeel van veroordeelden in een criminele organisatie voor hennepteelt.
Veroordeling van Trafigura Beheer B.V. voor het in strijd met de EEG-verordening overbrengen van afvalstoffen naar Ivoorkust
23 december 2011
Trafigura Beheer B.V. werd veroordeeld tot een geldboete van € 1.000.000,00 voor het in strijd met de EEG-verordening overbrengen van gevaarlijke afvalstoffen naar Ivoorkust.
Strafrechtelijke aansprakelijkheid van Amsterdam Port Services B.V. voor overtreding van de Wet Milieubeheer
23 december 2011
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat Amsterdam Port Services B.V. niet strafbaar is voor het terugpompen van afvalstoffen in de Probo Koala, omdat zij mocht vertrouwen op de toestemming van DMB.
Strafrechtelijke immuniteit van de Gemeente Amsterdam in het kader van milieuwetgeving
23 december 2011
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart de Gemeente Amsterdam niet strafrechtelijk aansprakelijk voor het verlenen van toestemming aan APS om gevaarlijke afvalstoffen terug te pompen in het schip Probo Koala, vanwege strafrechtelijke immuniteit.
Vrijspraak van poging tot moord en zware mishandeling, diefstal met geweld en wapenbezit
30 september 2011
Het hof sprak de verdachte vrij van poging tot moord, maar vond hem schuldig aan zware mishandeling, diefstal met geweld en wapenbezit, en legde een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden op.
Bevoegdheid van de economische kamer van de rechtbank bij samenhangende economische en commune delicten
1 juli 2011
Het hof oordeelt dat de economische kamer van de rechtbank niet bevoegd is om louter commune delicten te berechten, ook al zijn deze samenhangend met economische delicten die aan medeverdachten zijn ten laste gelegd.
Hoger beroep tegen veroordeling voor poging tot doodslag. Verdachte steekt slachtoffer met mes in Heemstede. Veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf en schadevergoeding aan slachtoffer.
Veroordeling wegens poging tot doodslag na door de Hoge Raad gecasseerde vrijspraak
15 maart 2011
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 16 maanden gevangenisstraf voor poging tot doodslag na een gecasseerde vrijspraak door de Hoge Raad.
Interlocutoir arrest inzake de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in vervolging na bevel tot voeging van geweldsrapportage
18 februari 2011
Interlocutoir arrest van het Gerechtshof Amsterdam over de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in vervolging, met heropening van het onderzoek en verwijzing naar de raadsheer-commissaris.
Invoer van cocaïne en onvoorzichtig handelen van de verdachte
9 februari 2011
Het hof oordeelt dat de verdachte onvoorzichtig heeft gehandeld bij de invoer van cocaïne, maar geen voorwaardelijk opzet had. De straf wordt verlaagd naar 6 maanden hechtenis.
Hoger beroep inzake mishandeling en huisvredebreuk
9 februari 2011
Het hof sprak de verdachte vrij van de omstandigheid dat hij zijn levensgezel zou hebben mishandeld, maar veroordeelde hem voor mishandeling en huisvredebreuk tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in drugszaken
1 februari 2011
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de veroordeelde € 13.000,- moet betalen ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit drugshandel, ondanks verweer over eigen gebruik.
Witwassen van geldbedrag afkomstig uit misdrijf met gebruik van smurftechniek en valse verklaringen
10 september 2010
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf voor witwassen van 389.740 euro, afkomstig uit een misdrijf. De verdachte had het geld op Schiphol voorhanden en gebruikte smurftechniek om de herkomst te verbergen.
Ontnemingszaak met betrekking tot wederrechtelijk verkregen voordeel uit drugstransporten
3 september 2010
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt in een ontnemingszaak dat de veroordeelde € 252.500,- moet betalen aan de Staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel uit drugstransporten.
Georganiseerde cocaïnehandel in Amsterdam met betrekking tot verdachten uit de Diamantbuurt
29 juni 2010
Verdachten betrokken bij georganiseerde cocaïnehandel in Amsterdam. Het hof oordeelt dat de start van het onderzoek rechtmatig was en bevestigt de veroordeling tot 22 maanden gevangenisstraf.
Veroordeling voor bedreiging en mishandeling in het kader van een conflict rondom een partij hasj
18 juni 2010
Het hof sprak de verdachte vrij van zware mishandeling en vrijheidsberoving, maar veroordeelde hem tot 9 maanden gevangenisstraf voor bedreiging van [E] in het kader van een conflict rondom een partij hasj.
Veroordeling voor medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en zware mishandeling met dodelijke afloop
18 juni 2010
Verdachte veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor medeplegen van vrijheidsberoving en zware mishandeling, leidend tot de dood van het slachtoffer [E].
Teruggeven van in beslag genomen goederen en ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel
27 april 2010
Het hof oordeelt dat de teruggave van in beslag genomen goederen aan de veroordeelde in strijd is met de wet. Het wederrechtelijk verkregen voordeel wordt vastgesteld op € 2.239,50 en de verplichting tot betaling aan de Staat wordt opgelegd.
DNA-profiel en bewijswaarde in strafzaak met opzetheling
13 april 2010
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat het DNA-profiel van de verdachte, hoewel ten onrechte in de databank, bruikbaar was voor bewijs. De verdachte werd schuldig bevonden aan gewoonteheling en kreeg 24 maanden gevangenisstraf.
Hoger beroep tegen vonnis rechtbank Amsterdam inzake gevangenisstraf en proeftijd
13 april 2010
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 13 april 2010 de gevangenisstraf van 48 maanden bevestigd, met aanpassing van de proeftijd naar 2 jaren en herziening van de strafmotivering.
Doodslag met mes in Amsterdam: beoordeling van noodweer en strafmaat
9 maart 2010
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag, wijst het beroep op noodweer en noodweerexces af, en kent schadevergoeding toe aan de benadeelde partij.
Hoger beroep inzake inbraak in auto met schadevergoeding aan benadeelde partij
9 maart 2010
Het hof bevestigt de veroordeling van de verdachte voor inbraak in een auto, maar vernietigt de strafoplegging. De verdachte moet schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Moord in relationele sfeer met vuurwapen en bewijsuitsluiting door Salduz-verweer
5 maart 2010
Verdachte veroordeeld voor moord op partner met vuurwapen. Salduz-verweer gehonoreerd, leidend tot bewijsuitsluiting. Veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf.
Vrijspraak medeplegen en medeplichtigheid verduistering; veroordeling voor medeplegen schuldwitwassen
26 februari 2010
Het hof sprak de verdachte vrij van medeplegen en medeplichtigheid aan verduistering, maar veroordeelde haar voor medeplegen van schuldwitwassen. Geen straf opgelegd vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Vrijspraak medeplegen en medeplichtigheid verduistering; veroordeling voor medeplegen schuldwitwassen
26 februari 2010
Het hof sprak de verdachte vrij van medeplegen van verduistering, maar veroordeelde hem voor medeplegen van schuldwitwassen. Geen straf opgelegd vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Valsheid in geschrift en opzettelijk gebruik van valse bescheiden in een investeringsfraude
16 februari 2010
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 11 maanden gevangenisstraf voor valsheid in geschrift en opzettelijk gebruik van valse bescheiden, ondanks verweren van de verdediging.
Lijfsvisitatie en controlebevoegdheden van de douane in relatie tot de Opiumwet
24 november 2009
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de lijfsvisitatie van de verdachte rechtmatig was en legde een gevangenisstraf van 5 maanden op voor het invoeren van 700 gram cocaïne.
Onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor medeplegen van skimming door het verrichten van handelingen in samenhang met het skimproces
2 oktober 2009
Gerechtshof Amsterdam legt 42 maanden gevangenisstraf op voor medeplegen van skimming. Verdachte betrokken bij organisatie die betaalpassen skimmde. Vrijspraak voor enkele feiten, maar bewezenverklaring voor andere. Ernstige inbreuk op vertrouwen in elektronisch betalingsverkeer.
Hoger beroep inzake het gebruik van dierlijke meststoffen volgens de FIR-methode en de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie
25 september 2009
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de verdachte in strijd met de wet dierlijke meststoffen had aangewend. Het verweer van de verdachte werd verworpen, en het hof legde geen straf op, rekening houdend met de omstandigheden.
Medeplegen van mishandeling met dodelijke afloop in Amsterdam
28 augustus 2009
Het hof oordeelt dat de verdachte medeplegen van mishandeling met dodelijke afloop heeft gepleegd, en legt een gevangenisstraf van 27 maanden op, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.
Vrijspraak van overtreding voorbereidingshandelingen Opiumwet en veroordeling voor mishandeling
28 augustus 2009
Het hof sprak de verdachte vrij van voorbereidingshandelingen Opiumwet, maar veroordeelde hem tot 3 maanden gevangenisstraf voor mishandeling en schadevergoeding aan benadeelde partijen.
Uitreiking van oproeping aan verdachte in Brazilië en rechtshulpverzoek
28 augustus 2009
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 28 augustus 2009 geoordeeld over de oproeping van een verdachte in Brazilië. Rechtstreekse toezending is niet mogelijk zonder instemming van Braziliaanse autoriteiten. De zaak is aangehouden voor minimaal 9 maanden voor rechtshulpverzoek.
Uitreiking van oproeping aan verdachte in Brazilië en rechtshulpverzoek
22 augustus 2009
Het Gerechtshof Amsterdam heeft geoordeeld dat rechtstreekse toezending van een oproeping aan een verdachte in Brazilië niet mogelijk is zonder instemming van de Braziliaanse autoriteiten. De zaak is geschorst tot 27 augustus 2010.
Ontheffing voor LNG-installatie en mededingingsaspecten in de Gaswet
27 mei 2009
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven verklaart het beroep van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water ongegrond, betreffende de ontheffing voor LionGas voor een LNG-installatie, en oordeelt dat de ontheffing voldoet aan de Gaswet.
Poging tot doodslag en zware mishandeling met vuurwapen in Amsterdam
26 mei 2009
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 7 jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag en zware mishandeling met een vuurwapen, met schadevergoeding aan de slachtoffers.
Deelname aan een criminele organisatie met betrekking tot de Opiumwet
10 maart 2009
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 10 maanden gevangenisstraf voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de in- en uitvoer van verdovende middelen, met aftrek van uitleveringsdetentie.
Vervoer van levende dieren met ernstige aantasting van welzijn en gezondheid
3 maart 2009
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte voor het onrechtmatig vervoeren van dieren met ernstige aantasting van welzijn en gezondheid, met een geldboete van €4000 en een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Vervoer van levende dieren met ernstige aantasting van welzijn en gezondheid
3 maart 2009
Verdachte veroordeeld voor het onrechtmatig vervoeren van dieren met ernstige aantasting van welzijn. Veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en €4000 boete.
Niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in strafvervolging wegens gewijzigd vervolgingsinzicht
17 februari 2009
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het openbaar ministerie niet ontvankelijk in zijn strafvervolging wegens gewijzigd vervolgingsinzicht, waarbij de rederij niet langer verantwoordelijk wordt gehouden voor de handelingen van de kapitein.
Beoordeling van hoger beroep inzake economische delicten en export zonder vergunning
30 januari 2009
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigde op 30 januari 2009 de veroordeling van de verdachte voor het feitelijk leidinggeven aan de export van strategische goederen zonder vergunning, maar matigde de straf tot 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
Hoger beroep inzake export van strategische goederen zonder vergunning
30 januari 2009
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de veroordeling van een rechtspersoon voor het exporteren van strategische goederen zonder vergunning, maar matigt de geldboete van € 125.000 naar € 85.000.
Export van strategische goederen zonder vergunning en de gevolgen voor de rechtspersoon
30 januari 2009
Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de veroordeling van een rechtspersoon voor het exporteren van strategische goederen zonder vergunning, maar matigt de geldboete tot € 50.000,- vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Veroordeling van verdachte voor een reeks gewelddadige straatroven met gebruik van een auto
9 januari 2009
Verdachte veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor gewelddadige straatroven in Amsterdam, waarbij slachtoffers op fietsen werden beroofd met gebruik van een auto.
Ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in hoger beroep bij gelede tenlastelegging
19 december 2008
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in hoger beroep wegens onjuiste volgorde van beoordeling van de tenlastelegging.
Onttrekking van een minderjarige aan het wettig gezag door de vader
9 december 2008
Vader onttrekt zijn minderjarige dochter aan het wettig gezag door haar zonder toestemming naar Iran te brengen. Het hof veroordeelt hem tot 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uren.
Oordeel over niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in vervolging wegens overschrijding van redelijke termijn en ne bis in idem-beginsel
5 december 2008
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk is in de vervolging wegens overschrijding van de redelijke termijn en ne bis in idem-beginsel, maar heropent het onderzoek voor verdere behandeling.
Niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie wegens forse overschrijding van de redelijke termijn in strafzaak
28 november 2008
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het openbaar ministerie niet-ontvankelijk in de strafvervolging wegens forse overschrijding van de redelijke termijn, vastgesteld op 23 oktober 1997.
Beroep tegen heffingen opgelegd door het Hoofdproductschap Akkerbouw
26 november 2008
Appellant A heeft beroep ingesteld tegen heffingen van het Hoofdproductschap Akkerbouw. Het College oordeelt dat de heffingen rechtmatig zijn en verklaart de beroepen ongegrond.
Ontslag van rechtsvervolging wegens contractvervoer zonder taxameter
11 november 2008
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de verdachte ontslagen van alle rechtsvervolging, oordelend dat het aangeboden vervoer onder de uitzonderingsbepaling van contractvervoer valt en geen strafbaar feit oplevert.
Niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie door zoekraken strafdossier
24 oktober 2008
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het openbaar ministerie niet ontvankelijk in zijn vervolging wegens het zoekraken van het strafdossier, waardoor verder onderzoek niet mogelijk is.
Niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie door zoekraken strafdossier
24 oktober 2008
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het openbaar ministerie niet ontvankelijk in zijn vervolging wegens het zoekraken van het strafdossier, waardoor geen onderzoek kon plaatsvinden.
Ontvankelijkheid van hoger beroep bij schriftelijke machtiging door ambtenaar
30 september 2008
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart de verdachte niet ontvankelijk in hoger beroep omdat het rechtsmiddel niet correct was ingesteld volgens de vereisten van het Wetboek van Strafvordering.
Veroordeling van stichting wegens illegaal lozen van verontreinigd fotografisch afvalwater
26 september 2008
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt een stichting tot een geldboete van EUR 10.000 voor het illegaal lozen van verontreinigd fotografisch afvalwater tijdens een bevolkingsonderzoek naar borstkanker.
Poging tot doodslag tijdens woninginbraak met geweld en diefstal
26 september 2008
Het hof heeft de verdachte veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag en diefstal met geweld tijdens een woninginbraak, met schadevergoeding aan de slachtoffers.
Doodslag met bewijs op basis van DNA-sporen en bloedsporen in Amsterdam
15 juli 2008
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte tot 9 jaar gevangenisstraf voor doodslag, gebaseerd op DNA- en bloedsporen. De verdachte ontkent, maar het hof acht de verklaringen niet geloofwaardig.
Niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie in vervolging van verdachte wegens schending van de beginselen van een behoorlijke procesorde
27 mei 2008
Het Gerechtshof Amsterdam verklaart het openbaar ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging van de verdachte wegens schending van de beginselen van een behoorlijke procesorde.
Vrijspraak van medeplegen van verlengde invoer van cocaïne door gebrek aan strafrechtelijke aansprakelijkheid
9 mei 2008
Het Gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van medeplegen van verlengde invoer van cocaïne, omdat de cocaïne al uit de koffer was verwijderd voordat de verdachte handelde.
Hoger beroep tegen veroordeling voor straatroof met geweld
9 mei 2008
Hoger beroep tegen veroordeling voor straatroof met geweld; verdachte aangehouden na melding van straatroof. Vonnis bevestigd met 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.
Vrijspraak poging tot moord, bewezenverklaring poging tot doodslag na steekincident
8 april 2008
Het hof heeft de verdachte vrijgesproken van poging tot moord, maar bewezen verklaard poging tot doodslag na een steekincident. De verdachte is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, en moet €10.000,- schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.
Poging tot doodslag met een auto, meermalen gepleegd, onder invloed van alcohol
25 maart 2008
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor poging tot doodslag met een auto, onder invloed van alcohol, en hem een gevangenisstraf van zes maanden opgelegd, met een werkstraf van 240 uur en ontzegging van rijbevoegdheid voor twee jaar.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in het kader van criminele activiteiten
14 maart 2008
Het hof te Amsterdam oordeelt over de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel van € 888.355,87, na eerdere veroordelingen van de veroordeelde voor criminele activiteiten.
Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel in het kader van strafrechtelijke veroordeling
14 maart 2008
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 14 maart 2008 de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel vastgesteld op € 11.344,51, maar het te betalen bedrag verlaagd tot € 10.436,95 vanwege overschrijding van de redelijke termijn.
Hoger beroep over medeplegen van poging tot doodslag; verdachte steekt slachtoffer met mes. Veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, 6 maanden voorwaardelijk.
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de verdachte medeverantwoordelijk was voor de poging tot doodslag op het slachtoffer, gepleegd door mededaders. De straf werd verlaagd tot 3 jaar, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de verdachte medeplichtig was aan poging tot doodslag door het slachtoffer met een mes te steken. Hij kreeg 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
Vrijspraak van verdachte in milieuzaken betreffende de overbrenging van afvalstoffen naar Nigeria
5 februari 2008
Het Gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van het overbrengen van een afvalstof naar Nigeria, omdat niet bewezen was dat zij de overtreding had begaan.
Vernietiging vonnis en verwijzing naar rechtbank wegens ontbreken proces-verbaal
25 januari 2008
Het Gerechtshof Amsterdam vernietigt het vonnis van de rechtbank wegens het ontbreken van een proces-verbaal en verwijst de zaak terug naar de rechtbank.
Vrijspraak van verdachte in zaak over arbeid vreemdelingen zonder vergunning
22 januari 2008
Verdachte vrijgesproken van het laten verrichten van arbeid door vreemdelingen zonder vergunning. Hof oordeelt dat geen werkgeverschap aanwezig was volgens de Wet arbeid vreemdelingen.
Poging tot doodslag en ontuchtige handelingen met minderjarigen door inwonende partner
22 januari 2008
Het hof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor poging tot doodslag en ontucht met minderjarigen, met een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.
Poging tot doodslag en diefstal met geweld in Amsterdam
27 november 2007
Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 27 november 2007 de verdachte veroordeeld voor poging tot doodslag en diefstal. De verdachte stak het slachtoffer vijf keer met een mes. Het beroep op noodweer werd verworpen. De straf is 12 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.
Oplichting en witwassen door een beleggingsfraudeur met valse geschriften
20 juli 2007
Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelt de verdachte voor oplichting en witwassen, waarbij hij investeerders misleidde met valse rendementen en valse geschriften.
Vrijspraak voor verdachte in oplichtingszaak met misleidende mailing
15 juni 2007
Het Gerechtshof Amsterdam sprak op 15 juni 2007 de verdachte vrij van oplichting, oordelend dat de mailing niet misleidend genoeg was om als bedrog te kwalificeren.
Hoger beroep inzake vergunning voor inrichting en milieubeheer in Wieringermeer
8 mei 2007
Het hof oordeelt dat de verdachte zonder vergunning een inrichting voor baggerwerkzaamheden heeft opgericht en spreekt haar vrij van andere beschuldigingen. Geen straf of maatregel opgelegd.
Poging tot doodslag en openlijk geweld in vereniging
8 mei 2007
Het hof oordeelt dat de verdachte schuldig is aan openlijk geweld en bevestigt een gevangenisstraf van 42 maanden, met schadevergoeding aan de slachtoffers.
Hoger beroep inzake brandstichting met gemeen gevaar voor goederen en levensgevaar
15 december 2006
Het Gerechtshof Amsterdam heeft de verdachte veroordeeld voor brandstichting met gemeen gevaar, met een gevangenisstraf van 27 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, en schadevergoeding aan benadeelde partijen.
Houden van dieren zonder identificatie en registratie volgens de Regeling identificatie en registratie van dieren 2003
31 oktober 2006
Het hof oordeelt dat de verdachte geen straf of maatregel opgelegd krijgt voor het houden van dieren zonder registratie, gezien de uitzonderlijke omstandigheden.
Hoger beroep in de KB Lux-zaak met betrekking tot onrechtmatig verkregen bewijs en overschrijding van de redelijke termijn
28 februari 2006
Het Gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij in de KB Lux-zaak, oordeelde over onrechtmatig verkregen bewijs en overschrijding van de redelijke termijn.
Vrijstelling van strafvervolging voor fuikenvisserij op het IJsselmeer
31 januari 2006
Het Gerechtshof Amsterdam sprak de verdachte vrij van alle rechtsvervolging, omdat hij als lid van een producentenorganisatie onder de vrijstelling viel voor de fuikenvisserij op het IJsselmeer.
Hoger beroep inzake opzettelijke overtreding van voorschriften voor het gebruik van dierlijke meststoffen
28 december 2005
Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de verdachte opzettelijk de Wet bodembescherming overtrad door dierlijke meststoffen niet-emissiearm aan te wenden. De opgelegde geldboete werd verlaagd van 650 naar 400 euro.
Hoger beroep inzake onjuiste aangiften inkomstenbelasting en belastingontduiking
11 november 2005
Verdachte is veroordeeld voor het indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting, wat resulteerde in belastingontduiking. Het hof legt een geldboete van € 2.000,- op, bij gebreke van betaling 40 dagen hechtenis.
Herkenning van verdachte door getuige via lens in celdeur
21 oktober 2005
Het hof oordeelt dat de herkenning van de verdachte door een getuige via een lens in de celdeur geldig is. De verdachte wordt veroordeeld tot 5 maanden gevangenisstraf voor diefstal en poging tot diefstal.
Juridische AI-assistent
Lexboost helpt je bij al je juridische werk. Stel vragen in natuurlijke taal en krijg direct: