2.3Het proces-verbaal van het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep van 9 maart 2023 houdt in dit verband in:
“De voorzitter maakt melding van de volgende bij het hof ingekomen stukken:
een proces-verbaal van bevindingen van het Kabinet Raadsheer-Commissaris van 12 augustus 2022, inhoudende de mededeling dat het na meerdere pogingen niet is gelukt [getuige] te horen;
een e-mailbericht van de raadsman van 21 februari 2023, inhoudende het verzoek [getuige] als getuige op te roepen voor de inhoudelijke behandeling van heden;
een e-mail van de advocaat-generaal van 23 februari 2023, inhoudende een reactie op het bericht van de raadsman van 21 februari 2023 inhoudende dat zij zich verzet tegen toewijzing van het verzoek van de raadsman;
een uittreksel uit de Justitiële documentatie van de verdachte van 22 februari 2023;
een e-mail van de raadsman van 6 maart 2023, inhoudende een geluidsfragment tussen de verdachte en [getuige] , en:
een e-mail van mr. Stam, advocaat van [getuige] ,van 8 maart 2023, inhoudende de mededeling dat de benadeelde partij haar vordering handhaaft.
Deze stukken worden in het dossier gevoegd.
De voorzitter bespreekt het proces-verbaal van het de raadsheer-commissaris van 12 augustus 2022.
De raadsman van de verdachte overhandigt een op schrift gesteld verzoek en draagt dit voor, kort gezegd inhoudende het verzoek tot het horen van de [getuige] .
De advocaat-generaal wordt in de gelegenheid gesteld op het verzoek te reageren:
Ik verzet me tegen het opnieuw horen van [getuige] Het dossier bevat voldoende stukken om de kwetsbaarheid van [getuige] vast te stellen. Er zijn medische stukken, de moeder van [getuige] heeft daarover verklaard en [getuige] is gescreend in het [huis] . Daarnaast merk ik op dat de rechter-commissaris destijds heeft beslist [getuige] in een verhoorstudio en door speciale rechercheurs te laten horen. [getuige] is uitgebreid gehoord toen het contactverbod gold, welk verbod van belang was om het risico van beïnvloeding te verminderen. Uiteindelijk is zij zesmaal gehoord: ze komt telkens terug op haar loyaliteit aan de verdachte en als ze niet in contact met hem staat, onttrekt ze zich aan een verhoor blijkens het proces-verbaal van de raadsheer-commissaris van 12 augustus 2022. Er is geen zicht op nieuwe verhoormogelijkheden en na deze lange tijd is niet vast te stellen of ze is beïnvloed. Het door de verdediging toegestuurde geluidsfragment werkt in het nadeel van de verdachte. Door de verdachte worden op een zeer dwingende en sturende manier vragen aan [getuige] gesteld en onduidelijk is hoe dat gesprek tot stand is gekomen, of het wel een telefoongesprek is, van welke datum het fragment is, enzovoort. Mocht uw hof van oordeel zijn dat [getuige] wel opnieuw moet worden gehoord, dan vraag ik u de nodige zorgvuldigheid te betrachten en het verhoor door gespecialiseerde verhoorders te laten plaatsvinden.
De verdachte verklaart over het betreffende geluidsfragment:
[getuige] had mij opgebeld. Ze zocht altijd contact met mij, ook via Facebook: Toen ze deze keer belde, heb ik het opgenomen. We spraken vaker over deze gebeurtenis. De vragen die ik stelde waren van levensbelang voor mij. U, voorzitter, zegt mij dat het niet als een telefoongesprek klinkt. [getuige] wist niet dat ik het opnam. Het gesprek is uit 2019.
Op vragen van het hof antwoordt de raadsman van de verdachte:
U, oudste raadsheer, vraagt mij of - ondanks voornoemd proces-verbaal van de raadsheercommissaris - mijn verzoek inhoudt dat [getuige] opnieuw moet worden gehoord. Ja, ik ben van mening dat niet alle middelen zijn gebruikt om [getuige] op te roepen. Er kunnen omstandigheden worden gecreëerd zodat zij op juiste wijze wordt verhoord. Uit de eerdergenoemde e-mail van mr. Stam blijkt dat de advocaat contact heeft gehad met haar cliënt en dat contact dus wel mogelijk is.
De advocaat-generaal reageert:
Het is niet zo dat mr. Stam [getuige] ‘aan een lijntje’ heeft. Er is sprake geweest van een kort contact. De raadsman voert aan dat niet alle middelen zijn uitgeput. Er zou theoretisch gezien nog een bevel medebrenging kunnen worden afgegeven of ze kan worden opgehaald, maar gezien het grote tijdsverloop en het belang van een snelle afdoening vraag ik u het verzoek af te wijzen en de zaak heden inhoudelijk te behandelen.
Het hof onderbreekt het onderzoek voor beraad.
Na hervatting van de behandeling deelt de voorzitter van het hof mee dat het (hernieuwde) verzoek [getuige] als getuige te horen wordt afgewezen. Uit het proces-verbaal van de raadsheer-commissaris van 12 augustus 2022 blijkt dat de getuige tweemaal heeft afgezegd in verband met (langer) verblijf in het buitenland. Uit de brief van mr. Stam van 8 maart 2023 blijkt dat [getuige] niet op de terechtzitting wil verschijnen omdat ze (citaat e-mail)
“een deel van haar ervaringen op dit moment emotioneel onder controle heeft”en dat
“confrontatie met verdachten en het feitencomplex in deze zaak [...] bij haar teveel onrust [zal] oproepen”. Dit, in combinatie met het feit dat de raadsheer-commissaris vanaf november 2020 heeft getracht een getuigenverhoor van [getuige] doorgang te laten vinden, maakt dat het hof tot de conclusie komt dat ze niet binnen een aanvaardbare termijn kan worden gehoord. Het hof is van oordeel dat, gelet op de bijzondere psychische gesteldheid van de getuige en het feitencomplex, de raadsheer-commissaris terecht heeft afgezien van een bevel tot medebrenging van de getuige. Het hof heeft bij zijn beslissing ook rekening gehouden met de ouderdom van de feiten, het tijdsverloop in deze strafzaak en het belang om strafzaken binnen een redelijke termijn af te doen. Het hof zal tot besluit, indien verklaringen van [getuige] voor het bewijs worden gebezigd, in de eindbeoordeling de toets van artikel 6 van het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden toepassen.
De raadsman wordt in de gelegenheid gesteld het woord te voeren en doet dit aan de hand van zijn pleitnotities. Deze pleitnotities worden aan het hof overgelegd en in het dossier gevoegd.”