Uitspraak
1.[geïntimeerde1] B.V.
2. Killiberry B.V.
3. Kwekerij De Westerbouwing B.V.
4. [geïntimeerde4]
5. [geïntimeerde5]
[geïntimeerde4] en [geïntimeerde5]
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
aardbei-moederplantenheeft PTSL
primairgevorderd:
subsidiair:
framboos-productieplantenheeft PTSL
primairgevorderd:
subsidiair:
3.Het oordeel van het hof
non-conformiteitmoeten de vorderingen van PTSL worden afgewezen voor zover zij de door [geïntimeerde1] geleverde framboos-productieplanten betreffen. Met betrekking tot de geleverde aardbei-moederplanten acht het hof ten aanzien van de leveringen 1, 5 (2013), 7, 12 (2014) en 15 (2016) in het overzicht leveringen op pagina 4 van het bestreden vonnis voorshands bewezen dat de schimmels Fusarium en Rhizoctonia daarop al op het moment van risico-overgang (de afgifte aan de eerste vervoerder in Rossum) aanwezig waren en bij de aardbei-moederplanten (en de dochter- en productieplanten) tot ziekte en sterfte hebben geleid. [geïntimeerden] zullen tot het leveren van tegenbewijs worden toegelaten. Het verweer dat PTSL de aardbei-moederplanten niet binnen een zo kort mogelijk termijn heeft gekeurd of laten keuren en niet binnen een redelijke termijn (althans twee jaar na afgifte) over dit gebrek heeft geklaagd, slaagt niet. Dat bij de hiervoor genoemde leveringen ook anderszins sprake is geweest van (schade als gevolg van) non-conformiteit is niet gebleken. Dat bij andere leveringen sprake is geweest van (schade als gevolg van) non-conformiteit evenmin. Slagen [geïntimeerden] niet in het te leveren tegenbewijs, dan betekent dat niet zonder meer dat de schade die van de non-conformiteit het gevolg is (volledig) voor vergoeding in aanmerking komt. PTSL is geadviseerd bestrijdingsmiddelen in te zetten tegen Fusarium en Rhizoctonia. Dat heeft PTSL niet gedaan. Daarmee heeft PTSL niet voldaan aan haar verplichting haar schade te beperken. Het nadeel dat daarvan het gevolg is moet zij zelf dragen. Het hof heeft in verband daarmee behoefte aan een deskundige voorlichting over de mogelijkheid bestrijdingsmiddelen in te zetten en het te verwachten resultaat dat inzet van bestrijdingsmiddelen zou hebben gehad. Voor zover de vorderingen van PTSL zijn gegrond op
productaansprakelijkheidkunnen zij niet worden toegewezen. Voor zover de vorderingen van PTSL zijn gegrond op een gestelde
tekortkoming in de adviesrelatiemet [geïntimeerde1] zal het hof daaraan bij gebrek aan belang voorbijgaan. Het hof acht voorts voorshands bewezen dat [geïntimeerde1] in de persoon van [geïntimeerde4] een rapportage van [naam1] van 3 december 2015 heeft vervalst en de vervalste rapportage aan PTSL heeft toegezonden. Ook in zoverre zullen [geïntimeerden] tot het leveren van tegenbewijs worden toegelaten. Slagen [geïntimeerden] niet in het te leveren tegenbewijs, dan zijn de vorderingen van PTSL ten aanzien van [geïntimeerde1] en [geïntimeerde4] als middellijk bestuurder toewijsbaar voor zover zij zijn gegrond op dit
onrechtmatig handelen en bestuurdersaansprakelijkheid. Voor zover het principaal en incidenteel hoger beroep betrekking heeft op de
vordering in reconventietot betaling van openstaande facturen van [geïntimeerde1] , zal de beslissing daarover worden aangehouden tot na bewijslevering. Het hof zal dit oordeel hierna motiveren.
Indonesië(versie 1.3)” van de NVWA. In dit landenoverzicht staat als een van de specifieke producteisen opgenomen dat Fragaria Elite materiaal minimaal van klasse EE moet zijn.
“De produktie van de rasberries is enorm gestegen..we zitten nu op 300 kg per dag...(…).
”En op 7 december 2015 schrijft PTSL aan [geïntimeerde1] :
“Onze omzet cijfers stijgen gestaag, dankzij fors hogere prijzen, betere frambozen oogst(…)
.”Haar stelling dat dit komt door eigen onderzoek en verbeteringen, heeft PTSL onvoldoende concreet toegelicht, zodat het hof daaraan voorbijgaat.
“Op basis van deze bevindingen is het aan te bevelen een bestrijding uit te voeren tegenRhizoctonia
met een middel zoals Rovral aquaflo (iprodion).(…)
TegenFusarium
zijn op het moment geen bestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van aardbei.”
“Advies:U kuntRhizoctonia
bestrijden met een fungicide zoals Rovral aquaflo (iprodion).”
“U kunt overwegen een behandeling uit te voeren tegenRhizoctonia (…)
met een fungicide zoals Rovral aquaflo (iprodion).”
“Rhizoctonia (…) [kan]
worden bestreden met Rovral aquaflo (iprodion).”
“You can consider to apply a treatment againstRhizoctonia
with a fungicide like Signum (boscalid, pyraclostrobin) or Rovral (iprodione).”
“Fusarium
can be treated with Topsin M (thiofanaat-methyl).”
“Fusarium
can be treated with Topsin M (thiofanaat-methyl).Rhizoctonia
can be treated with Rizolex (tolclofos-methyl) or Rovral aquaflo (iprodion).”
- Levering 1 (2013) is op 3 februari 2013 in Indonesië aangekomen. Op 25 september 2013 heeft PTSL bij [geïntimeerde1] over uitval geklaagd:
- Levering 5 (2013) en levering 7 (2014) zijn op 16 december 2013, respectievelijk 25 april 2014 in Indonesië aangekomen. Ook na deze leveringen heeft PTSL bij [geïntimeerde1] geklaagd. Een e-mail van 22 augustus 2014 houdt, voor zover hier van belang, het volgende in:
- Levering 12 (2014) is op 15 december 2014 in Indonesië aangekomen. In een mail van 20 augustus 2015 heeft PTSL opnieuw over sterfte geklaagd:
- Levering 15 (2016) is op 3 maart 2016 in Indonesië aangekomen. PTSL heeft na aankomst drie monsters door [naam1] laten testen. Na ontvangst van de rapportage van 28 april 2016 heeft zij [geïntimeerden] op 29 april 2016 van de uitkomst in kennis gesteld.
“Zoals in de rapportage beschreven is, is door middel van het veiligstellen van de specifieke mail met als onderwerp “uitslag” met bijlage ‘Scan0762.pdf’ uit de e-mail box van hans@allseasonsholland.com geëxtraheerd. De email header op pagina 20 van de rapportage geeft voor Digital Investigation voldoende bevestiging dat onderhavige email inclusief bijlage tegelijkertijd zijn verzonden naar hans@allseasonsholland.com. Om een en ander te verduidelijken is het bewijsmateriaal “uitslag.msg” op 11 september j.l. nogmaals met forensische software onderzocht. We hebben hiertoe andere software gebruikt waaruit wellicht beter blijkt dat de bijlage van de betreffende email Scan0762 heet en dat deze daadwerkelijk bij email met als onderwerp uitslag gevoegd was. (…) Er was en is voor Digitial Investigation (DataExpert) geen enkele reden om te twijfelen aan de authenticiteit van de email met .pdf. Digital Investigation heeft toentertijd zelf rechtstreeks op forensisch verantwoorde wijze de email met .pdf Scan0762 uit de mailbox van hans@allseasonsholland.com veiliggesteld. Hierdoor is de integriteit van zowel de e-mail als de bijlage gewaarborgd.”
4.De beslissing
8 oktober 2024in het geding dienen te brengen;
1 oktober 2024, waarna dag en uur van het verhoor (ook indien voormelde opgave van een of meer van partijen ontbreekt) door de raadsheer-commissaris zullen worden vastgesteld;
- de persoon van de te benoemen deskundige;
- de aan de deskundige te stellen vragen, en
- de hoogte van het voorschot van de deskundige;