9.6.In het proces-verbaal van verhoor van persoon 1 is op bladzijden 4, 6, 7, 18, 29, 33 en 34 onder meer te lezen:
“[Persoon1]:
Eh ... als het niet goed is, dan gaat het artikel met eh het formulier naar de klantenservice toe. De klant reageert, dus…
Mevrouw VAN DER SPEK:
Dus daar wordt op gewacht…
[Persoon 1]:
Daar wordt op gewacht, op de reactie van de klant en dan zeg je, oké, wij hebben artikel dit en dat terug ontvangen, dus wij zoeken in het systeem op, wat is daar nou mee, is het artikel teruggekomen? Ja, het is teruggekomen. Mevrouw, helaas heeft u het formulier niet goed ingevuld. Wij hebben uw bankgegevens niet. Een hele bewuste keus van ons. Wij hebben uw bankgegevens niet. Als u, u krijgt op voorhand krijgt u al een waardebon. Als die klant dan zegt, ja, maar ik wil geen waardebon, maar ik wil toch alsnog mijn geld terug, dan wordt die waardebon, wordt gedeactiveerd zoals dat heet – dat kan [naam] u laten zien en dan wordt alsnog via de hand, dat is een aparte lijst, die van de klantenservice dagelijks naar [naam] toegaat en dan wordt zeg maar, toch nog het geld terugbetaald. Dat is de weg
zoals wij die bewandelen, zeg maar.
Mevrouw VAN DER SPEK:
Waarom eh ... heeft u dan als een klant een formulier terugstuurt zonder bankrekeningnummer, waarom vraagt u dan niet aan de klant, wat is uw bankrekeningnummer?
[Persoon 1]:
Ja, dat is nog meer werk voor ons. Dan zouden wij nog meer moeten gaan doen en wij wachten gewoon af tot, elke klant, tenminste de meeste klanten die reageren wel als ze iets teruggestuurd heb ben en ze zien het geld niet. Dan krijgen ze binnen een dag, hebben ze van ons een mailtje en dan krijgen ze daar een antwoord op, Maar dan zou ik nog iemand erbij moeten gaan zetten om dat nog allemaal eh…
[Persoon1]:
Ja. De klant die krijgt dan een mail ... geachte heer, geachte mevrouw, wij hebben inderdaad uw bestelling retour ontvangen. Wij kunnen hem helaas, wij konden hem helaas niet in behandeling nemen, omdat u bent vergeten of een ruiling aan te geven of eh ... dat u eh het banknummer hebt u er niet bij gezet. Wij keren u op voorhand al een waardebon uit en hopen dat daarmee het probleem opgelost is. Dan zijn er, dan hebben wij het zo ingebouwd, als de klant dan niet akkoord gaat met de waardebon, dan zeggen wij, oké, dan krijgt die klant, die stuurt, ja, maar ik wil geen waardebon want ik wil een bankrekeningnummer en die mailt alsnog zijn bankrekeningnummer door, dan hebben wij het wel. Op dat moment dan deblokkeren wij die waardebon en dan wordt alsnog het geld terugbetaald en dan gaat hij op de lijst van de klantenservice, de daglijst van de klantenservice. Daar staat dan op retour eh ... en dan het factuurnummer erbij en het bedrag en die gaat dagelijks naar [naam] toe en [naam] doet dan die betalingen.
(…)
De heer KETTENIS:
Klantenservice. En dan heeft de consument een mailtje gekregen van nou ja, wij kunnen u geen geld teruggeven, u krijgt voorlopig eventjes een …
De heer KETTENIS;
U krijgt in ieder geval een waardebon.
Mevrouw VAN DER SPEK:
Wacht even, hoor, sorry dat ik je onderbreek, maar dat was dus pas nadat de klant….
[Persoon1]:
Gereageerd heeft.
Mevrouw VAN DER SPEK:
Ja. Dus dat gebeurt niet vanzelf.
[Persoon1]:
Gebeurt niet vanzelf.
De heer KETTENIS:
Moet de klant ook in uw ogen dan uitdrukkelijk toestemming geven dat hij die waardebon wil of als hij niet reageert, dan is het gewoon die waardebon?
[Persoon1]:
Nee, hoor, de klant die kan aangeven op drie manieren hoe een retour, hoe hij de retour behandeld wil hebben. Hij kan ruilen voor een ander product, hij kan kiezen voor een waardebon. Dat doen heel veel klanten die bij ons wekelijks bestellen. Wij hebben heel veel klanten, met name op onderdelen op fietsengebied, die wekelijks hij ons bestellen, die ook een account aangemaakt hebben en die gewoon zeggen, je hoeft niet te crediteren, geef maar gewoon een waardebon, wordt de volgende keer verrekend. Of men kan kiezen voor geld terug en men geeft het bankrekeningnummer. Dat zijn de drie manieren. Krijgt een klant van ons op voorhand, heeft hij een klacht, krijgt hij meteen een waardebon. Daarmee willen wij aangeven, kijk, wij doen het netjes, wij zorgen. wij hebben uw gegevens. Heb je, die klant zegt, ik wil die waardebon dan niet, dan krijgt hij van [naam] meteen, oké, dan gaan wij zorgen dat u als u uw bankrekeningnummer doorgeeft, dan wordt de waardebon geblokkeerd en dan krijgt hij netjes centen terug.
Mevrouw VAN DER SPEK:
Ja. Eh, nou ja, u dacht al, dat is hoe u handelt, dus dat onderstreept dit eigenlijk wel. Eh … dan wil ik toch nog een keer vragen, bent u zich ervan bewust dat u wettelijk wel verplicht bent om die bezorgkosten ook terug te betalen?
Mevrouw VAN DER SPEK:
Dat wist u niet.
Mevrouw VAN DER SPEK:
Ja. U moet, ja, u moet alle betalingen terugbetalen die een consument heeft gedaan om het artikel te ontvangen.
[Persoon1]:
De consument moet toch op zijn rekening of op zijn kosten, ik ga het even, ik probeer het even duidelijk op een rijtje te krijgen, op zijn kosten moet de consument toch eh ... de goederen naar ons terug sturen?
Mevrouw VAN DER SPEK:
Dat klopt Dat klopt.
[Persoon1]:
Want hij kan de verzendkosten dan toch niet bij ons verhalen?
De heer KETTENIS:
Nee, maar de verzendkosten om het naar hem toe te krijgen. Dus de consument bestelt hij u iets.
Mevrouw VAN DER SPEK:
En hij betaalt 6,95.
De heer KETTENIS:
Hij betaalt 6,95 om het van u naar hem te laten sturen.
[Persoon1]:
Ja, dat klopt ja.
De heer KETTENS:
Die 6,95, die moet u ook terugbetalen.
[Persoon1]:
Maar daar heeft die consument toch die goederen voor gehad?”