5.2Het standpunt van het OM
Het OM heeft zich – samengevat – op het standpunt gesteld dat klagers niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in hun klaagschrift, en wel om de volgende redenen.
Het OM stelt zich in de eerste plaats op het standpunt dat er geen beslag meer rust op de op 19 november 2018 onder klagers in beslag genomen stukken, nu alle gegevensdragers, documenten en (digitale) bestanden waarover de langlopende beklagprocedure is gevoerd aan klagers zijn teruggeven. Het beslag is dus geëindigd, wat maakt dat het klaagschrift van klagers op grond van artikel 522a Sv in zoverre reeds niet-ontvankelijk moet worden verklaard.
In de tweede plaats heeft het OM naar voren gebracht dat de gemaakte kopieën van de geheimhouderstukken waarover klagers een beklagprocedure hebben gevoerd daadwerkelijk zijn vernietigd, ook al zien klagers dit anders. Daarbij geldt dat de artikel 552a Sv-procedure er niet voor is bedoeld om nakoming van een door de raadkamer gegeven last tot vernietiging te bewerkstelligen. Een beklagprocedure op grond van artikel 552a Sv is ten aanzien van de gemaakte kopieën niet (meer) mogelijk, zodat klagers niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in hun klaagschrift.
In de derde plaats heeft het OM zich op het standpunt gesteld dat de stukken die zich in het (opgeschoonde) strafdossier in de strafzaak tegen [naam 1] bevinden en waarnaar klagers verwijzen andere stukken zijn dan waarover klagers een beklagprocedure op grond van artikel 552a Sv hebben gevoerd. De stukken/gegevens in dat dossier vinden hun oorsprong niet in de geheimhoudersstukken waarvoor klagers een (afgeleid) verschoningsrecht toekomt. Het is aan de zittingsrechter (nu het gerechtshof, omdat het OM tegen het vonnis van de rechtbank in de strafzaak tegen [naam 1] in hoger beroep is gegaan) om in het kader van de te beantwoorden vragen van artikel 348 en 350 Sv eventueel te oordelen of sprake is van
fruits of the poisonous tree(onrechtmatig bewijs), maar het OM is van mening dat dit niet het geval is. Hierover kunnen klagers op grond van artikel 552a Sv geen procedure voeren en dus moeten klagers ook om deze reden niet-ontvankelijk worden verklaard in hun klaagschrift.
Om het voorgaande te verduidelijken, heeft de officier van justitie op de zitting het volgende toegelicht over de documenten waarover in het vonnis in de strafzaak tegen [naam 1] wordt gesproken.
Het betreft hier:
1. documenten, door de rechtbank in dat vonnis aangeduid als een analyse door het opsporingsteam van de aangetroffen geheimhoudersinformatie, onderscheidenlijk een proces-verbaal van bevindingen met een tijdlijn dat (mede) is gebaseerd op geheimhoudersinformatie.
Deze documenten zijn door de politie opgesteld aan de hand van informatie en documenten die verdachte [naam 1] zelf met de politie heeft gedeeld, dan wel door hem zelf zijn opgesteld. Het gaat dus niet om stukken die op 19 november 2018 onder klagers in beslag zijn genomen en die dus, anders dan klagers stellen, niet geretourneerd of vernietigd dienden te worden;
2. documenten, door de rechtbank in dat vonnis aangeduid als tapverbalen van gesprekken met ouderlingen.
Deze documenten zijn evenmin geheimhoudersstukken die op 19 november 2018 onder klagers in beslag zijn genomen. Het gaat om getuigen die zijn getapt en die gesprekken hebben gevoerd met personen, waaronder ouderlingen. Het gaat niet om ouderlingen die betrokken zijn geweest bij de langlopende beklagprocedure. Of de tapgesprekken waar deze ouderlingen wél bij zijn betrokken zijn vernietigd, is geen vraag die in het kader van deze beklagprocedure op grond van artikel 552a Sv dient te worden beantwoord;
3. documenten, door de rechtbank in dat vonnis aangeduid als de brieven van verdachte [naam 1] aan de ouderlingen en hun reactie daarop.
Deze documenten zijn door verdachte zelf aan de politie overhandigd, waarna deze in beslag zijn genomen. Het kan zo zijn dat deze documenten dezelfde informatie bevat als de documenten die op 19 november 2018 onder klagers in beslag zijn genomen, maar deze documenten heeft de politie ontvangen van verdachte [naam 1]. Deze documenten zijn niet onder klagers in beslag genomen. Het gaat dus feitelijk om andere documenten.