4.13.1.In de verklaring van [eiser] staat vermeld:
‘(…).
a.
Hoe was in de betreffende periode de samenstelling van het gezin van de contractant en de echtgenoot, en wat was hun beroep en leeftijd (en het beroep/de opleiding en leeftijd van eventuele kinderen)?
In mei 1998 was ik 45 jaar oud, gehuwd met [naam echtgenote] en samen hebben wij een zoon en dochter gekregen. Zij zijn geboren in 1980 (zoon) en 1978 (dochter). Onze dochter woonde toen al op zichzelf. Ik was werkzaam als kapper. Mijn vrouw had geen beroep.
Op welke wijze is (zijn) het (de) in de procedure betrokken effectenleasecontract(en) (hierna: de contracten) tot stand gekomen? Is in verband daarmee een tussenpersoon thuis op bezoek gekomen? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig?
Bij het afsluiten van de overeenkomsten is geen tussenpersoon betrokken geweest. Naar aanleiding van ontvangen folders/brochure heb ik de overeenkomsten schriftelijk afgesloten. Ik heb daar in die tijd weleens met mijn broer over gesproken, maar niet met mijn vrouw. Mijn doel met de overeenkomsten was om meer vermogen op te bouwen. Financiën binnen ons huishouden regelde ik zelf zonder overleg. Zij wilde zich daar ook niet mee bemoeien.
Uit welke bron(nen) en van welke bankrekening(en) kwam het geld voor de inleg vandaan?
De inleg heb ik betaald vanaf mijn ING-rekening. Op die rekening ontving ik mijn salaris. Die rekening was feitelijk een gezamenlijke en/of rekening.
Op welk tijdstip, op welke wijze en op welke plaats kreeg de echtgenoot (niet zijnde de contractant) wetenschap van het bestaan van de contracten?
Het eerste moment dat wij echt inhoudelijk over deze overeenkomsten heb gesproken was pas in 2015 bij onze scheiding. Tijdens de scheiding moest ik zogezegd met de billen bloot en kwam alles op tafel waaronder de nog openstaande schuld bij Dexia. U zegt mij dat de vernietigingsbrief van mijn vrouw al is verzonden in 2006. Dat klopt, na alle negatieve berichten in de media heb ik mij aangesloten bij Leaseproces. Op aanraden van Leaseproces heb ik mijn vrouw die brief toen laten ondertekenen. Maar toen heeft zij nog niet begrepen dat ik had belegd met geleend geld. Zij heeft toen wel begrepen dat het een overeenkomst was waar zij voor had moeten meetekenen.
Welke bankrekeningen hadden de contractant en de echtgenoot? En per bankrekening:
- op welke na(a)m(en) was deze gesteld?
- wie had daarvan een pas?
- voor welke uitgaven/betalingen werd deze bankrekening gebruikt?
Mijn vrouw had zelf een eigen bankrekening. Ik meen dat zij oorspronkelijk een girorekening had en dus later bij de Postbank terecht is gekomen. Dat was een rekening die zij sinds kind zijnde al had. Mijn vrouw kreeg van mij contant huishoudgeld en daar deed zij haar betalingen mee. Er was wel een tweede bankpas van de gezamenlijke rekening, maar die werd vrijwel nooit gebruikt.
Welke inkomsten(bronnen) hadden de contractant en de echtgenoot en op welke bankrekening(en) werden deze inkomsten gestort?
Mijn salaris kwam binnen op de gezamenlijke ING-rekening. Verder hadden wij geen inkomsten.
Wie verzorgde in het betreffende huishouden de financiële administratie en op welke wijze gebeurde dat?
De financiële administratie verzorgde ik volledig. Daaronder versta ik het doen van alle betalingen en overboekingen. Regelen van de verzekeringen en belastingen. Mijn vrouw had daar niets mee van doen. Alleen de huishoudelijk uitgaven met contant geld.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) deed welke soort betalingen?
Ik verzorgde alle betalingen behalve de huishoudelijke zoals ik zojuist al zei.
i.
Wie van beiden (contractant en echtgenoot) opende(n) enveloppen met bankdagafschriften? Waar werden deze opgeborgen? Wie van beiden heeft ooit (hetzij na ontvangst, hetzij op een later tijdstip) inzage gehad in een of meer bankafschriften?
De bankafschriften opende ik en borg ik op in mijn bureau. Mijn vrouw kon daar wel bijkomen, maar daar had zij werkelijk geen interesse in. Zij wist niets van de betalingen die ik aan [naam 2] verrichte.
Wie verzorgde de belastingaangifte van de contractant en de echtgenoot, en wie ondertekende deze?
De belastingaangifte verzorgde ik zelf. Mijn vrouw hoefde deze niet te ondertekenen.
Hebben de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een hypothecaire lening of andere lening afgesloten? En is daarbij de aanwezigheid van de contracten aan de orde gekomen?
Ik had toen wel een hypothecaire lening, maar ik kan mij niet herinneren dat ik door de overeenkomsten problemen heb ondervonden. Die hypotheek heb ik rond 1990 afgesloten en is daarna niet gewijzigd en inmiddels volledig afgelost.
Hadden de contractant en/of de echtgenoot in de betreffende periode een pensioenvoorziening, een lijfrentepolis, een belegging in aandelen of een soortgelijke vermogensvoorziening?
Nee, behalve pensioen het dat ik bij het kapperspensioenfonds heb opgebouwd.
Over welke uitgaven beslisten de contractant en de echtgenoot gezamenlijk?
Grotere uitgaven zoals een nieuwe wasmachine, daar hadden wij wel overleg over. Ik wist dan wel budget beschikbaar was. Maar over de overeenkomsten of de inleg daarvoor heb ik nooit inhoudelijk overleg met haar gehad.
(…).’.
4.13.2.In de verklaring van Eega staat vermeld:
‘(…).
a.
Is de overeenkomst tot stand gekomen? Is dat aan u verteld? Weet u wat het doel van de overeenkomst was?
Mij is bij afsluiting overeenkomst niets verteld en ik wist dus ook helemaal niets in die tijd van een afsluiting.
Wie beheerde de financiën? Keek u op de rekening waar de betalingen vanaf werden geschreven? Was dit een eigen rekening of een en/of rekening? Is een betaling opgevallen?
Mijn man beheerde de financiën en de afrekeningen zag ik ook nooit en zodoende nooit wat opgevallen.
Wie opende de post? Is post van Dexia u opgevallen?
Post die aan mijn man is geadresseerd opende ik nooit, postgeheim.
Wie deed de belastingaangifte? Las u deze door?
Mijn man deed de belastingaangifte.
Waren er andere aandelen of beleggingen?
Wat is het moment dat u voor het eerst gehoord heeft over de overeenkomst en de risico’s daarvan? Dit moment moet voor een geslaagd beroep ná 13 maart 2000 liggen. Een specifieke datum is niet nodig. Vaak kan dit in de tijd geplaatst worden aan de hand van een gebeurtenis of andere aanleiding (bijvoorbeeld de media-aandacht, eindafrekening of aanmelding bij Leaseproces).
Tijdens mijn scheiding in 2015 heb ik hier pas wat van gehoord en dat het geld ook weg was.
In die tijd had ik het druk met de verzorging van de kinderen en de huishouding. De taken waren toen nog wat anders verdeeld als wat nu gebruikelijk is. Het is zo het is en ik heb verder ook niets meer toe te voegen.
(…).’.