Uitspraak
RECHTBANK Overijssel
1.[eiser 1],
2.
[eiser 2],
3.
[eiser 3],
4.
[eiser 4],
1.De zaak in het kort
2.De procedure
- de conclusie van antwoord met 1 productie;
- de e-mails van 19 december 2023 en 9 januari 2024 waarin een mondelinge (meervoudige) behandeling is bepaald;
3.De feiten
Van kinderwens naar kind van de rekening” uitgebracht. In dit rapport heeft de commissie op blz. 49 vastgesteld dat “
[betrokkene] inderdaad ook eigen semen en semen van donoren heeft gebruikt bij ouders waarmee een KIE-behandeling was afgesproken.” Voorts heeft de commissie in haar rapport onder meer het volgende geconcludeerd: “
De handelwijze van [betrokkene] is moreel verwerpelijk en was ook in de periode waarin hij werkzaam was in het Sophia ziekenhuis in strijd met geldende professionele richtlijnen en gedragsregels. Het was primair de verantwoordelijkheid van [betrokkene], hoewel het ziekenhuis destijds ook niet geheel vrij van blaam is. Het bestuur van Sophia ziekenhuis heeft zich op geen enkele wijze bemoeid met het opzetten van de fertiliteitsafdeling waaraan [betrokkene] leiding gaf. Punt is wel dat er destijds niet echt wettelijke regels zijn overtreden c.q. niet zijn nageleefd door het ziekenhuis; simpelweg omdat deze er nog niet waren.”
4.Het geschil
verwijt 1). [betrokkene] heeft daardoor niet gehandeld zoals van een redelijk bekwaam en redelijk handelend arts kan worden verwacht. Daarnaast drong [betrokkene] in strijd met de Gedragsregels voor artsen (KNMG, 1978) verder door in de privésfeer dan noodzakelijk was. Volgens [eisers] heeft [betrokkene] de zorgvuldigheidsnorm ook geschonden, omdat hij kon weten dat de kans op een door hem verwekte meerling aanzienlijk was met ernstige gezondheidsproblemen van de kinderen tot gevolg, zoals vroeggeboorte, groeiachterstand en ontwikkelingsproblemen. [eisers] stelt dat [eiser 1] met Stichting Sophia Ziekenhuis een geneeskundige behandelingsovereenkomst heeft gesloten en dat Isala als rechtsopvolger onder algemene titel in de nakoming hiervan toerekenbaar is tekortgeschoten dan wel onrechtmatig heeft gehandeld. Volgens [eisers] heeft Isala in verband daarmee ook onrechtmatig gehandeld jegens [eiser 2], [eiser 3] en [eiser 4]. [eisers] meent dat de aansprakelijkheid van Isala ook volgt uit het feit dat zij zich op geen enkele wijze heeft bemoeid met het opzetten, het beleid en de gang van zaken van de afdeling fertiliteit die door [betrokkene] werd geleid. Voorts stelt [eisers] dat Isala had moeten registreren dat [eiser 1] was geïnsemineerd met het semen van [betrokkene] en dat Isala haar over dit feit had moeten informeren. Door dit na te laten heeft Isala vanaf de conceptie op 3 april 1988 tot 21 oktober 2021 haar dossier-, informatie- en ook nazorgplicht doorlopend geschonden (
verwijt 2). [eisers] meent dat Isala aansprakelijk is voor de (im)materiële schade die zij daardoor heeft geleden en nog zal lijden, welke schade zij in eerste instantie buitengerechtelijk in kaart wil brengen.
5.De beoordeling
de aangesprokenekan worden verweten en dat is in dit geval Isala en niet [betrokkene]. Het ernstig verwijtbaar handelen van [betrokkene] kan niet worden gelijkgesteld met het handelen van Isala. De rechtbank overweegt hiertoe het volgende.
nog bepaald onzeker is of de verzekeraar wel dekking biedt voor een claim als de onderhavige” (zie randnummer 5.27 van de conclusie van antwoord), heeft zij ter zitting verklaard dat niet meer valt te achterhalen waar de aansprakelijkheid bij verzekering was gedekt. Isala heeft, hoewel dit gelet op het verloop van het partijdebat wel voor de hand lag, onvoldoende de gelegenheid benut om - voldoende onderbouwd - duidelijkheid te bieden over het al dan niet bestaan van verzekeringsdekking. Dit punt zal dan ook in haar nadeel worden meegewogen.
€ 178,00(plus de verhoging zoals vermeld in de beslissing)