Conclusie
Nummer23/00732
Het cassatieberoep
De zaak
Het eerste middel
Het oordeel van het hof
Artikel 46b
Beslissingen op het verzoek ingevolge artikel 62b RO en het verzoek aan de raadsheren om zich te verschonen
bevoegdheidvan het hof in het leven roept in die gevallen waarin het hof verwijzing
wenselijkacht. De formulering van deze bepaling wijst op een ruime mate van beslissingsvrijheid. De toetsing in cassatie is beperkt.
De bewijsoverwegingen van het hof
“6.2.3 Inleidende feiten en omstandigheden
het hof begrijpt: Opel Combo] van [medeverdachte] heeft geleend om een kinderwagen te vervoeren, en dat hij [medeverdachte] niet met een andere auto dan het witte busje heeft gezien. Ook [betrokkene 2] heeft verklaard dat [medeverdachte] beschikte over de Opel Combo; [betrokkene 2] is samen met [medeverdachte] naar de vuilstort in Zwaag gereden op 9 september 2019. Op 14 juli 2019 heeft [medeverdachte] , [betrokkene 3] en diens nichtje met de Opel Combo vervoerd. Overigens heeft ook [medeverdachte] verklaard weleens met de Opel Combo te hebben gereden.
[verdachte] slaapt nog moet ik hem wakker maken?”, alsmede uit het feit dat ene [betrokkene 15] in een uitgeluisterd gesprek met [verdachte] deze ‘ [verdachte] ’ noemt: De # [telefoonnummer 4] maakt voornamelijk gebruik van de [zendmast 4] , zoals aangegeven in de directe omgeving van de woning van [betrokkene 10] , terwijl het nummer verder meermaals contact heeft met het nummer # [telefoonnummer 16] , dat in gebruik is bij [betrokkene 9] . Het hof stelt dan ook vast dat het nummer # [telefoonnummer 4] in gebruik is bij [verdachte] .
Bro k kom zo” en “
Me tel staat uit laat hem in de auto op het zit nog daar vandaar!”. Een kennis van [verdachte] , [betrokkene 16] , heeft het nummer # [telefoonnummer 13] in zijn telefoon staan als ‘Maat’ en heeft verklaard dat [verdachte] dit nummer ook gebruikte. Het hof gaat er hierom en gelet op de inhoud van voornoemde berichten vanuit dat [verdachte] op dit moment de # [telefoonnummer 13] gebruikt. Om 03:07 uur probeert de # [telefoonnummer 2] tweemaal naar de # [telefoonnummer 3] te bellen. Nummer # [telefoonnummer 2] maakt op dat moment gebruik van een zendmast in Nieuwer ter Aa. Om 03:24:53 uur stuurt de #6054 een sms en maakt daarbij gebruik van de [zendmast 3] te Amsterdam Zuidoost. Het nummer # [telefoonnummer 3] ontvangt om 03:24:54 uur een sms en maakt daarbij gebruik van de [zendmast 1] .
Babe ben nu pas terug maar nu weer weg spreekje later ja”.
Babe als je me belt ben ik al weg slaap lekker love you” en straalt daarbij wederom de [zendmast 1] aan.
pap komt pas om half acht zo”. Het hof begrijpt dat met pap geld wordt bedoeld. Dat dit, zoals de verdachte ter zitting heeft verklaard, om pap – in de zin van poedermelk – voor zijn kind zou gaan, schuift het hof als ongeloofwaardig ter zijde. De verdachte heeft eerder al bij de politie bevestigd dat hiermee geld wordt bedoeld. Dat het ging om een bedrag dat hij uit een wietoogst zou hebben gekregen zoals hij tijdens dat verhoor verklaarde, is niet aannemelijk geworden.
wist ik maar minder” en “
kon ik alles maar uit mijn hoofd wissen”. Even later gaaf het gesprek als volgt verder:
Zijn jullie niet uitbetaald” waarop [betrokkene 10] antwoordt “
ja natuurlijk wel”.
Het tweede middel
Het derde middel
“6.2.11 Alibi [verdachte]
Het vierde middel
“6.2.10 Signalementen beide verdachten
Het vijfde middel
“6.2.12. Alternatieve scenario’s [verdachte]
Het zesde middel
10. Oplegging van straf
in de samenleving ontstane ontzettingstrafverzwarend werkt. Deze overweging is geenszins onbegrijpelijk. De ontzetting die dit misdrijf in de samenleving heeft veroorzaakt, behoefde geen nadere toelichting. De omstandigheid dat niet is vastgesteld dat de verdachte wist dat het slachtoffer de desbetreffende kroongetuige bijstond, doet daaraan niets af.