4.2.Werkroosters
Op grond van de CAO voor de horeca moeten werkroosters worden opgemaakt. Deze moeten op grond van de fiscale regelgeving bij de administratie bewaard blijven.
Door belastingplichtige worden werkroosters gemaakt. Deze zijn niet bewaard gebleven. Dit met uitzondering van het rooster wat op 9 juli 2015 bij de doorzoeking van het restaurant is aangetroffen. Dit aangetroffen rooster heeft betrekking op een periode van vier weken. Niet blijkt op welke weken deze betrekking heeft omdat er geen weeknummers of een datum op vermeld staat. Maar aannemelijk is dat dit een aaneengesloten periode betreft rond de datum dat de doorzoeking heeft plaatsgevonden (9 juli 2015).”
En:
“4.3 Camerabeelden periode 11 mei tot en met 15 juni 2015
Door Inspectie SZW is een analyse gemaakt op basis van de registratie van de door hen geplaatste camera's over de periode 11 mei tot en met 15 juni 2015 (5 weken, 36 dagen).”
En:
“4.3.2 Gewerkte uren over de periode 11 mei tot en met 15 juni 2015
Op basis van de camerabeelden is, zover daarop deze persoon te herkennen is, een naam vastgesteld en de aanvang- en eindtijd van de werkzaamheden. Op basis van de aanvang- en eindtijd is het aantal gewerkte uren vastgesteld afgerond op halve uren.
Op basis hiervan zijn de totaal gewerkte uren per werknemer, inclusief [naam 1] , vastgesteld over de periode 11 mei tot en met 15 juni 2015. Enkele namen zijn op een later tijdstip wel bekend geworden en in het onderstaande overzicht verwerkt.
(…)
Het totaal gemiddeld gewerkte uren per week exclusief [naam 1] over de waargenomen periode komt uit op 421 uur per week.”
En:
“4.4 Uren verantwoording werknemers
Bij de doorzoekingen op 9 juli 2015 zijn op meerdere plekken urenbriefjes aangetroffen en meegenomen. Over het jaar 2015 is een deel hiervan in het woonhuis van [naam 1] aangetroffen en daarnaast een pakketje in de bovenwoning bij het restaurant. Verder is in de bovenwoning bij het restaurant een plastic doosje aangetroffen vol met urenbriefjes. In het restaurant zijn geen urenbriefjes aangetroffen.
Een aantal van de in het plastic doosje aangetroffen urenbriefjes is in pakketjes bij elkaar geniet of worden door een ander briefje bij elkaar gehouden. Gezien het aantal briefjes in de pakketjes lijken deze betrekking te hebben op een periode van één week. Indien op een van de briefjes een datum is vermeld is door ons aangenomen dat de in dat pakket opgenomen briefjes betrekking hebben op de week waarin die datum valt. Maar het kan zijn dat het briefje van die werknemer waarvan de datum is vermeld geen betrekking heeft op dezelfde periode van de andere briefjes in het pakket maar op een eerdere periode. Omdat diverse pakketjes op basis van de vermelde data elkaar nagenoeg opvolgen maakt dit voor een eventuele toerekening van de briefjes aan een andere periode geen verschil. Eenduidigheid bij het opbergen is er niet. Evenmin zijn de briefjes in een chronologische volgorde opgeborgen en is geen (aanvullende) administratie gevoerd waaruit blijkt op welke periode de betreffende urenbriefjes daadwerkelijk betrekking hebben.
Door de werknemers worden per week de gewerkte uren op een briefje geschreven met vaak de aanvang- en eindtijd. Daarnaast wordt op nagenoeg alle briefjes het nettoloon per uur vermeld en het totaal over die week te betalen nettoloon. Indien er gegevens ontbreken zijn deze gegevens aangevuld (ander handschrift), vermoedelijk door [naam 1] of [naam 6] . De gewerkte dagen per week gaan van maandag tot en met zondag. Op een aantal briefjes zijn extra bedragen vermeld maar ook kleine inhoudingen. Waar de ingehouden bedragen betrekking op hebben is niet bekend. De extra betaalde bedragen hebben in onze ogen betrekking op meer betaalde uren van mogelijk andere weken, soms wordt dit ook expliciet vermeld. Het totaal verschil tussen het nettoloon op basis van de gewerkte uren en het uurloon ten opzichte van de totaal vermelde bedragen is van alle aangetroffen briefjes omstreeks € 4.500 wat meer is betaald. Met dit bedrag is in onze verdere berekening geen rekening gehouden.
Door de werknemers wordt niet altijd de naam op de briefjes vermeld. Als dit wel gebeurd is dit de voornaam en vaak is deze in een Arabische taal of is dit een handtekening of paraaf. Verder wordt maar door een enkele werknemer een datum op het briefje vermeld waarop de gewerkte uren betrekking zouden hebben.
Door ons is een overzicht gemaakt van de gegevens vermeld op de urenbriefjes. Indien het pakketjes waren zijn per pakket afzonderlijke codes toegevoegd. Zie het overzicht in hetexcelbestand "urenbriefjes totaal 2013-2015". Op basis van de verzamelde gegevens is een berekening gemaakt van de in onze ogen gewerkte uren en uitbetaalde nettolonen. Verder zijn de gegevens van de urenbriefjes die in een pakketje opgeborgen zijn als basis gebruikt voor het berekenen van het gemiddeld aantal gewerkte uren per week en het betaalde (uur)nettoloon.
Een groot deel van de urenbriefjes was los opgeborgen zodat hiervan niet is vast te stellen welke briefjes bij elkaar horen en wegens het ontbreken van een datum, op welke week of periode deze betrekking hebben. Omdat ook namen ontbreken of deze niet te lezen zijn, is niet vast te stellen op welke werknemer deze betrekking hebben.
Op basis van de data die wel op de briefjes vermeld staan is aannemelijk dat de aangetroffen briefjes betrekking hebben op de jaren 2013, 2014 en 2015. Er zijn geen urenbriefjes aangetroffen met een datum van vóór 1 januari 2013. Op één urenbriefje van de werknemer [naam 8] staat de datum 27 oktober 2012 maar dit urenbriefje is opgenomen in een pakket waarbij drie andere urenbriefjes zijn opgenomen met een datum in oktober 2013. Wij zijn er daarom vanuit gegaan dat op het urenbriefje van [naam 8] het jaartal 2012 onjuist is en het jaartal 2013 bedoeld is.