2.1.Verweerder heeft het primaire besluit en het bestreden besluit gebaseerd op twee rapporten van bevindingen van 7 februari 2020.
In het eerste rapport, dat is opgesteld door een toezichthouder met toezichthoudernummer 38760, staat onder meer het volgende:
“Bevinding(en):
Datum en tijdstip van de bevinding: 7 februari 2020, omstreeks 11:35 uur.
Ik zag tijdens mijn inspectie op het pluimveeslachthuis bij de AM- screening dat er veel karkassen van een koppel kuikens ernstig tot zeer ernstig (vleugel)letsel vertoonden. Tevens zag ik in dit koppel een kuiken met volledig gebroken snavel en ernstige gezwollen kop (zie foto 1). Ik zag meerdere vleugelbeknellingen en een kopbeknelling in 3 verschillende containers. Ik zag een container met open klep. Ik heb daarom besloten een letseltelling uit te voeren.
Tijdens mijn inspectie bevond ik mij in de afdeling panklaar vóór het eerste keurbordes, voor het uitvoeren van een vangletselcontrole van koppel [nummer 1] afkomstig van pluimveehouder [naam eiseres] uit [plaatsnaam] (registratienummer [registratienummer] ), zie bijlage VKI.
Het betrof hier een koppel kuikens uit stal 5; deze stallocatie bevindt zich op de
[adres] . De identiteit van dit koppel heb ik geverifieerd door
de actuele slachtinformatie te vergelijken met de aanvoerplanning en de VKI van
deze slachtdag. Daarnaast heb ik dit nagevraagd bij de exploitant en deze
bevestigde mij dat het koppel afkomstig was van [naam eiseres]
Tijdens de letseltelling, uitgevoerd volgens de werkinstructie uit bijlage 7 van deKPL-WLZ-WV01 van de NVWA, zag ik dat er veel bloedingen aanwezig waren op de karkassen. Deze varieerden van donkerrood tot paarsrood. Ik stelde vast dat de meeste bloedingen ter hoogte van de vleugels en de borststreek zaten.
Ik heb van stal 5 in totaal twee tellingen uitgevoerd. Beide controles duurden tweeminuten. De bandsnelheid tijdens de controle was 12.000 kuikens per uur. De bandsnelheid heb ik geverifieerd op de snelheidsmeter van de slachtlijn. In totaal heb ik per controle van twee minuten 400 kuikens gecontroleerd er vanuit gaande dat alle haken bezet waren.
Koppel [nummer 1] stal 5: ik heb de tellingen respectievelijk omstreeks 11:35 uur en 12:55 uur uitgevoerd. Tijdens de eerste controle heb ik 13 letsels geteld, tijdens de tweede controle 9. Uit deze tellingen kwamen scores van respectievelijk 3.25% en 2.25% wat een gemiddelde score geeft van 2,75%. Hieruit bleek mij dat de interventiegrens van 2% die de NVWA hanteert, overschreden was.De letsels bestonden bij beide tellingen uit grote(>3 cm) donkerrode tot paarsrode bloedingen ter hoogte van de vleugels en de borststreek (zie foto’s 2 t/m 6).
Bloedingen van deze aard zijn in de laatste 12 uur voorafgaand aan het doden van de dieren ontstaan door het vangen van de dieren. Vertrektijd van de houderij van de eerste auto was 08:05 uur en van de laatste auto 11:25 uur.
• Aanvang laden van eerste auto 06:15 uur tot laatste auto 09:45 uur.
• Aankomst slachthuis van de eerste auto was 08:25 uur en van de laatste auto 11:40 uur (zie de gegevens op de koppelbegeleidingsformulieren).
• Tijd inspectie was om 11:35 uur en 12:55 uur.
Hieruit valt te concluderen dat het letsel niet ouder was dan 12 uur. De kuikens zijn gevangen door middel van een vangmachine (zie bijlage koppelbegeleidingsformulieren).
Uit niets is gebleken dat er tijdens het transport en het onderbrengen in het slachthuis een calamiteit is geweest wat letsels van deze aard heeft kunnen doen ontstaan. Naar mijn deskundige mening als dierenarts is het welzijn van de kuikens ernstig geschaad tijdens het vangen van de dieren en plaatsen in de vervoerscontainers wat aanleiding heeft gegeven tot erge pijngewaarwording en stress bij de kuikens tijdens transport en in de tijd daarna tot aan het bedwelmen.
Vanuit mijn professionele ervaring als dierenarts concludeer ik uit bovenstaande feiten dat hier sprake was van ernstig dierenletsel ten gevolge van onaanvaardbaar verwijtbaar handelen tijdens het vangen van de kuikens.
De houder van het pluimvee op de plaats van vertrek heeft er niet voor gezorgd dat de voorschriften met betrekking tot het behandelen van de dieren tijdens het vangen zijn nageleefd, waardoor de dieren onnodige pijn en ernstig lijden is berokkend.”
In het tweede rapport, dat is opgesteld door een toezichthouder met toezichthoudernummer [nummer 2] , staat onder meer het volgende:
“Bevinding(en):
Datum en tijdstip van de bevinding: 7 februari 2020 omstreeks 13:48 uur.
Tijdens mijn inspectie bevond ik mij in de panklaarafdeling voor de post-mortem keuring. Ik bevond mij op het keurbordes voor de PM-screening van de kuikens van koppel [nummer 3] afkomstig van pluimveehouderij [naam eiseres] i.o. uit [plaatsnaam] (registratienummer [registratienummer] ), zie VKI in bijlage “VKI [naam eiseres] stal 5 en 7” en “ [naam eiseres] ”.
Het betrof hier een koppel kuikens uit stal 7 van de bedrijfslocatie op [adres] . De identiteit van dit koppel heb ik geverifieerd door de actuele slachtinformatie te vergelijken met de aanvoerplanning en de VKI van deze slachtdag. Daarnaast werd ik door de exploitant op de hoogte gebracht dat de begintijd van aanhangen van bovengenoemd koppel 13:12 uur was. Dit zag ik later ook op het registratieformulier van het slachthuis in het kantoor van de panklaarafdeling. Ik zag toen ook dat er geen andere koppels tussendoor waren geslacht, zie bijlage 1 foto 2.
Tijdens de PM-screening, omstreeks 13:48 uur, zag ik dat er meerdere karkassen ernstig tot zeer ernstig vleugelletsel hadden variërend van (grote) bloeduitstortingen tot luxatie in het schoudergewricht of ellebooggewricht en/of gesloten/open fracturen van vleugels waarbij ik de botjes zag uitsteken. Tevens was bij de voorgaande stal van deze pluimveehouder, stal 5, die voor dit koppel geslacht werd op dit slachthuis meer dan 2% vangletsel vastgesteld door een collega toezichthouder.
Dit was voor mij aanleiding om tellingen uit te voeren in de panklaarafdeling voor de overhanger van de slachtlijn naar de panklaarlijn, waarbij ik specifiek op letselheb gelet. Tijdens de letseltelling, uitgevoerd volgens de werkinstructie K-PLWLZWV01 bijlage 7 van de NVWA, zag ik dat er veel bloedingen aanwezig waren op de karkassen. Deze varieerden van donkerrood tot paarsrood. Ik stelde vast dat de meeste bloedingen ter hoogte van de vleugels en de borststreek zaten. Ik heb van stal 7 in totaal twee tellingen uitgevoerd. Beide controles duurden twee minuten. De bandsnelheid tijdens de controle was 12.000 kuikens per uur. De bandsnelheid heb ik afgelezen op snelheidsmeter van de slachtlijn, zie foto 1 in bijlage 1. Bij een bandsnelheid van 12.000 kuikens per uur zag ik 400 kuikens per controle van twee minuten voorbij komen.
Tellingen respectievelijk omstreeks 14:09 uur en 15:00 uur uitgevoerd. Tijdens de eerste controle heb ik 14 letsels geteld, tijdens de tweede controle 15. Ik zag daarbij veel donkerrode tot paarsrode bloedingen op de vleugels waarvan een deel uitgelopen was naar de borst. Daarnaast zag ik meerdere (open en gesloten) vleugelfracturen met uitgebreide donkerrode tot paarsrode bloedingen en een enkele luxatie met paarsrode donkerrode tot paarsrode bloedingen. Uit deze tellingen kwamen scores van respectievelijk 3,50% en 3,75% wat een gemiddelde score geeft van 3,63%. Hieruit bleek mij dat de interventiegrens van2% die de NVWA hanteert, overschreden was (zie video’s gemaakt na de tellingen).Tijdens de ante-mortem beoordeling van het koppel is mij bij de dieren in de aanvoercontainers geen grote afwijkingen opgevallen met betrekking tot de koppelbegeleidingsformulieren dat bij de controle na laden door de chauffeur en bij de welzijnscheck op het slachthuis veel beknellingen waren vastgesteld, maar voornamelijk bij stal 5. Ik zag dat bij de combinatie 75-BJT-6//19-WR-LB, waarop stal 5 en 7 waren geladen, bij de welzijncheck op het slachthuis een opmerking was gemaakt over 2 te volle lades. Zie bijlage “ [naam eiseres] ”. Een medewerker van het slachthuis vertelde me dat men naar aanleiding van de vele beknellingen al contact had opgenomen met de pluimveehouder.
Tussen de tellingen door heb ik op de aanvoerafdeling de dieren beoordeeld op een positie na het ophangen en voor de waterbadverdover. Ik zag daar meerdere kuikens met afhangende vleugels aan de slachtlijn hangen. Bij nadere inspectie zag ik grote donkerrode tot paarsrode bloedingen. Ik zag dat de kuikens tijdens het kantelen en in de carrousel rustig bleven en niet heftig reageerden. Hierdoor bleef vleugelschade door heftig met de vleugels slaan uit.
Uit niets is gebleken dat er tijdens het transport en het onderbrengen in het slachthuis een calamiteit is geweest wat letsels van deze aard heeft kunnen doen ontstaan. Zie Koppelbegeleidingsformulieren in bijlage “ [naam eiseres] ”.
Naar mijn deskundige mening als dierenarts is het welzijn van de kuikens ernstig geschaad tijdens het vangen van de dieren en plaatsen in de vervoerscontainers wat aanleiding heeft gegeven tot erge pijngewaarwording en stress bij de kuikens tijdens transport en in de tijd daarna tot aan het bedwelmen.
Pagina 3 van 3
De letsels bestonden uit grote (>3 cm) donkerrode tot paarsrode bloedingen ter hoogte van de vleugels en de borststreek. Bloedingen van deze aard zijn in de laatste 12 uur voorafgaand aan het doden van de dieren ontstaan door het vangen van de dieren.
• Vertrektijd van de houderij is vanaf 11:25 uur tot 14:10 uur;
• Tijd inspectie is vanaf 13:48 uur;
Het laden van de kuikens is vanaf ongeveer 09:45 uur begonnen (de eerste wagen was een combinatie vracht van stal 5 en 7) en duurde tot 14:00 uur. De auto’s zijn op volgorde van binnenkomst gelost en geslacht. Volgens de registratie van het slachthuis is men om 13:12 uur begonnen met het aanhangen van dit koppel. Zie bijlage “ [naam eiseres] ” en het registratieformulier. Het letsel is dan tussen 3 kwartier en hooguit 4 uur oud.
De kuikens zijn gevangen door middel van een vangmachine, zie bijlage “ [naam eiseres] ”.
Vanuit mijn professionele ervaring als dierenarts concludeer ik uit bovenstaande feiten dat hier sprake is van ernstig dierenletsel ten gevolge van onaanvaardbaar verwijtbaar handelen tijdens het vangen van de kuikens.
De houder van het pluimvee op de plaats van vertrek heeft er niet voor gezorgd dat de voorschriften met betrekking tot het behandelen van de dieren tijdens het vangen zijn nageleefd waardoor de dieren onnodige pijn en ernstig lijden is berokkend.”