Conclusie
middelbevat de klacht dat de last tot tenuitvoerlegging van de eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf onbegrijpelijk is, althans onvoldoende met redenen is omkleed.
Beslissing na voorwaardelijke veroordeling;
(…)
Motivering beslissing op vordering tenuitvoerleggingBij op tegenspraak gewezen vonnis van de politierechter te Den Haag d.d. 10 oktober 2018 is de verdachte ter zake van winkeldiefstal veroordeeld tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf, te weten een voorwaardelijk deel van 17 dagen, met een proeftijd van twee jaar.
- een uittreksel Justitiële Documentatie d.d. 17 augustus 2020, betreffende de verdachte;
- de stukken van het voorbereidend onderzoek en alle overige stukken van onderzoek.
Ten aanzien van de vordering tenuitvoerlegging vordert de advocaat-generaal dat de proeftijd wordt verlengd.
Op dit moment loopt zij onder behandeling bij Fivoor. Ze heeft geprobeerd zich op te laten nemen in een detox, maar daar was geen plek. Cliënte wil graag ambulant behandeld worden.
De namens de verdachte ter terechtzitting in hoger beroep aangevoerde persoonlijke omstandigheden vormen geen aanleiding om te komen tot een ander oordeel, mede omdat de juistheid daarvan door de verdachte noch door de raadsman op enigerlei wijze is gestaafd.
(On)herroepelijke zaken betreffende misdrijven met lopende proeftijd
1. Conclusie[verdachte] een 43-jarige vrouw die reeds veelvuldig met justitie in aanraking is gekomen. Het gaat met name om winkeldiefstallen. Haar laatste twee veroordelingen in 2018 betroffen winkeldiefstallen en in de afgelopen zes weken is ze voor de derde maal aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Alcoholgebruik speelt hierin een grote rol. Betrokkene pleegde de delicten onder invloed van alcohol. Zij is sinds 2008 bekend met periodiek excessief alcoholgebruik en is hiervoor eerder behandeld. De behandeling verliep moeizaam vanwege de houding van betrokkene. Zij zou nu zes jaar abstinent zijn van alcoholgebruik en zes weken geleden zijn teruggevallen. Het lijkt erop dat ze hierdoor ook ontslagen is op haar werk, maar betrokkene draait het om en zegt na haar ontslag te zijn gaan drinken. Recent zou ze nieuw werk hebben gevonden en dat zou dan weer een reden zijn geweest om alcohol te drinken. Al met al lijkt er sprake van verslavingsproblematiek met onderliggende psychische problematiek. Betrokkene maakt melding van stress en nachtmerries. Zij woont alleen in een sociale huurwoning. Betrokkene had de afgelopen periode geen inkomen en heeft schulden. Haar vier kinderen zijn uit huis geplaatst. De twee minderjarigen verblijven in pleegzorg.
2. Advies
Ambulante behandelingBetrokkene laat zich behandelen door Antes verslavingszorg of een soortgelijke zorgverlener, te bepalen door de reclassering.
Betrokkene houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Het innemen van medicijnen kan onderdeel zijn van de behandeling.
Meewerken aan middelencontroleBetrokkene werkt mee aan controle van het gebruik van alcohol om het middelengebruik te beheersen. De reclassering kan urineonderzoek, ademonderzoek (blaastest) en een Alcoholmeter gebruiken voor de controle. De reclassering bepaalt hoe vaak betrokkene wordt gecontroleerd.
(…)
3. Analyse delict
4. Delictverleden
5. Analyse risico’s en beschermende factoren(…)Middelengebruik en verslaving(…)
6. Reclasserings- en hulpverleningscontacten
[verdachte] heeft sinds 2008 problemen met alcohol. Ze is sinds die tijd meerdere keren klinisch opgenomen. In de zomer van 2013 in onder toezicht gestelde (otg) drie weken opgenomen geweest in de Boumankliniek om haar gebruik te doorbreken. Na deze opname tot begin 2014 heeft [verdachte] niet meer opengestaan voor behandeling gericht op verslaving. Het Forensisch ACT-team van Bouman GGZ heeft vanwege de passief-agressieve houding van otg en het niet nakomen van haar (urinecontrole)afspraken de begeleiding per eind december 2013 stopgezet.
7. Responsiviteit
U houdt mij voor waarvan ik word verdacht en u bespreekt met mij mijn strafblad en het rapport van de Reclassering.Ik blijf bij mijn verklaring die ik bij de politie heb afgelegd. Na lange tijd zonder alcohol ben ik in de problemen geraakt en ontslagen door mijn moeders en broers door toedoen omdat ook in de familie problemen ontstonden ben ik erg verdrietig geworden. In die verdrietige situatie ben ik weer gaan drinken en teruggevallen in mijn verslaving. Ik heb vorige week zelf tegen [betrokkene 1] van de reclassering gezegd dat ik heb aangeklopt bij hulpverlenende instanties, maar dat ik heb begrepen dat de wachttijd 8 weken kan duren. Met [betrokkene 1] kwamen ook twee medewerkers van Antes en van hen begreep ik dat zij gingen proberen om mij met spoed te laten opnemen. Ik zou die mensen vandaag weer spreken over een opname. U zegt mij dat u een e-mail heeft gekregen van de reclassering waarin dat ook wordt bevestigd. Ik heb zelf hulp gezocht omdat ik bang ben dat ik me dood zal drinken als ik niet snel kan worden opgenomen.
(…)
Standpunt van de verdediging
Beslissing rechter-commissaris
(…)
De rechter-commissaris deelt de verdachte mede dat hij de vordering tot inbewaringstelling toewijst. Het verzoek tot schorsing wijst hij af.
De rechter-commissaris zegt verdachte en raadsman toe dat hij bereid is de bewaring te schorsen met ingang van het moment waarop een detox of klinische opname mogelijk is.’ [1]