Uitspraak
1.De kern van de zaak en de uitkomst
2.Het verloop van de procedure bij het hof
3.De beoordeling in hoger beroep
kangebruiken ten behoeve van zijn nieuwe werkgever, of de groep waartoe de nieuwe werkgever behoort, is voldoende om van aantasting van het bedrijfsdebiet te spreken. WBB wijst daarbij op een eigen, specifieke wijze van het bouwen van haar dakkapellen, anders dan andere spelers in dezelfde markt doen, terwijl Scheer de dakkapellen nu ook op die manier produceert. Het gaat dan om de manier van de opbouw van het dak van een dakkapel, het gebruik van dampdoorlatende folie en groene platen in plaats van sandwichplaten. Daardoor kan op een betere manier worden geïsoleerd en is de mogelijkheid toegenomen om zonnepanelen te plaatsen op een dakkapel. [de werknemer] was een soort spin in het web bij WBB en was betrokken bij en heeft meegedacht over het opzetten van nieuwe bouwtechnieken. Hij heeft uit dien hoofde kennis van dossiers, kennis van klanten, kennis van de werkvoorbereiding van WBB en kennis van de digitale gegevens die vanuit werkvoorbereiding naar de CNC-machines worden verzonden. Ook heeft hij daarin opleiding genoten. Omdat WBB en Scheer gebruikmaken van dezelfde CNC-machines kan [de werknemer] met de opgedane en ontwikkelde essentiële relevante technische informatie van de unieke werkprocessen van WBB, Scheer in een concurrentieslag op voorsprong brengen. [de werknemer] was ten slotte bezig om langzaamaan de functie van voorman van de werkplaats aan te leren/over te nemen. Ook een belangenafweging moet in het voordeel van WBB uitvallen, ook omdat er geen sprake is van een positieverbetering van [de werknemer] . Omdat het concurrentiebeding dus ten onrechte is vernietigd, is het van kracht gebleven. [de werknemer] heeft het concurrentiebeding overtreden door in dienst te treden bij Scheer en daarmee heeft hij boetes verbeurd aan WBB.
[de werknemer] is het niet eens met de argumenten van WBB, waarop het hof hieronder zo nodig verder ingaat.
[de werknemer] heeft er op gewezen dat WBB bij de kantonrechter en in hoger beroep alleen boetes vordert wegens overtreding van het concurrentiebeding en het geheimhoudingsbeding. Omdat het relatiebeding een vorm van concurrentiebeding is, hoeft het relatiebeding niet apart meer te worden behandeld. Met de vernietiging van het concurrentiebeding is ook het relatiebeding van tafel.
[de werknemer] heeft aangevoerd dat hij niets aan Scheer openbaar heeft gemaakt waarmee hij aan WBB schade zou kunnen berokkenen. Die kennis had hij niet en Scheer heeft ook nooit aan hem informatie gevraagd, bijvoorbeeld over de manier waarop WBB werkte. De CNC-machine stond al bij Scheer toen [de werknemer] daar ging werken. Bovendien kan zo’n grote dure machine niet zo maar ‘van de plank’ worden geleverd. De usb-stick heeft [de werknemer] op zijn laatste werkdag ingeleverd.
omdat[de werknemer] haar in strijd met zijn geheimhoudingsbeding iets verteld zou hebben. Hiervoor is immers al vastgesteld dat WBB niet duidelijk heeft gemaakt dat het werken met een bepaalde opbouw van het dak op dakkapellen en het gebruik van dampdoorlatende folie en/of van groene platen is aan het merken als een uniek werkproces. De vergelijkbare niet-unieke werkwijze hoeft dus niet te komen door overtreding van het geheimhoudingsbeding door [de werknemer] . Ook anderszins heeft WBB, tegenover de betwisting van [de werknemer] , geen aanwijzingen naar voren gebracht dat [de werknemer] iets zou hebben verteld waardoor Scheer haar werkwijze heeft aangepast, in de grofweg tweeëneenhalve maand dat [de werknemer] daar heeft gewerkt.
nu ook dezelfde CNC en dezelfde afkortzaag heeft staan’. Daarmee is echter onvoldoende onderbouwd dat die machines pas bij Scheer zijn geplaatst na de komst van [de werknemer] , laat staan dat dat zou komen vanwege informatie die [de werknemer] over die machines gedeeld zou hebben. Dat is ook onaannemelijk vanwege het niet weersproken argument dat met het bestellen en leveren van een CNC-machine geruime tijd gemoeid is. Een overtreding van het geheimhoudingsbeding is op grond van al het voorgaande dan ook niet gebleken.