Uitspraak
en bij de rechtbank optrad als: verweerder,
1.Het verloop van de procedure in hoger beroep
2.De kern van de zaak
3.Het oordeel van het hof
Het staat op de planning(!!!), hebben we vorige week besproken(!!!) wanneer we het zouden laten produceren, met PRIO (!!!)
Daarom hebben wij aangenomen dat de reden van ziekmelding de oorzaak vindt voor aanvang van het dienstverband met NWT(toevoeging hof: Novochem)”. Ten aanzien van de communicatie is in de e-mail de afspraak vastgelegd dat [appellant] één keer per twee weken, voor het eerst op 26 november 2021, verslag zal doen van hoe het met hem gaat.
fifty-fifty oorzaak”. Verder heeft [appellant] in het verslag aandacht besteed aan de werkomstandigheden bij Novochem en de manier waarop er vanuit Novochem met hem is gecommuniceerd in het kader van zijn verzuim. De verzuimbegeleider van Novochem heeft in haar reactie van 1 december 2021 hierop aangegeven dat het niet nodig was om een dergelijk omvangrijk verslag op te stellen en dat zij het betreurt dat dit [appellant] veel stress heeft opgeleverd. Zij schrijft dan ook dat het volgens haar daarom beter is om direct met het versturen van dergelijke updates te stoppen. Ook geeft zij aan dat zij het verslag aan de bedrijfsarts zal sturen, waarop [appellant] opmerkt dat dat volgens hem niet in lijn is met privacyregels.
(…) Achteraf gezien lijkt het erop dat jij met voorbedachte redenen bij ons bent gekomen en je na het verstrijken van de proeftijd jezelf ziek hebt gemeld. En dat je daar spreekwoordelijk naartoe gewerkt hebt.
(…) Hoe jij je opstelt in deze kwestie is toch echt heel erg apart. Maar laat ik positief beginnen, dat je het Plan van Aanpak hebt ondertekend en dat dit plan nu staat, vind ik een goede zaak. Voor het overige kan ik weinig tot geen begrip op brengen voor je houding en je gedrag. Het is mij echt een raadsel waarom je deed en doet wat je deed en doet. Het heeft er de schijn van dat jij niet weet wat het woord gezagsverhouding betekent. Ook lijk je niet te begrijpen dat jij naar mij en het bedrijf moet luisteren en dat jij mijn instructies en bevelen moet opvolgen, als ik die in redelijkheid geef. Het gaat nu even niet om jou, het gaat om het bedrijf. Dus stop met jezelf te profileren en stop met activiteiten die je genezing en je terugkeer belemmeren. Misschien dat het op punten allemaal wat moeilijk voor je is, maar ik zal proberen wat helderheid te scheppen. Het is natuurlijk niet zo dat de verkoop van je huis voor je arbeidsrelatie gaat. Ook niet in de mails. Ook niet in onze contact momenten.
We gaan het loon stopzetten”.
Vervolgens heeft [appellant] zich op 7 september (de tweede dag van mijn vakantie ) ziekgemeld. Dit heeft voor het nodige onbegrip gezorgd binnen de afdeling. Met name voor mijzelf: ik kreeg er weer een taak bij die ik niet naar behoren beheers (naast alle andere werkzaamheden) en hoe kan in binnen zo’n korte termijn uitvallen als je ergens zo kort gewerkt hebt, subjectief maar wel iets om over na te denken. [appellant] heeft indertijd aangegeven dat zijn uitval met name te wijten was privéomstandigheden. Het verbaast mij nu overigens dat deze visie medio november omsloeg in een zoals hij het zelf noemt 50-50 verhouding (50% werk! 50% privé).” en “
Een ander aspect is het feit dat we als afdeling maar beperkt vrij hebben kunnen nemen (voor mij waren dat zo’n 10 dagen) en voor [naam2] en [naam3] was het meer regel dan uitzondering dat er structureel overgewerkt werd.” Ook collega’s [naam4] en [naam5] verklaren: “
[appellant] zou ons komen helpen met de werkdruk. Door zijn ziekte werd de werkdruk bij ons gelijk weer hoger. Dit heeft bij ons veel stress opgeleverd en helaas ook ten koste van het thuisfront doordat er geen vrij genomen kon worden en zelfs overuren gedraaid werden.” Daarbij komt dat [appellant] niet aan de verwachtingen van Novochem lijkt te kunnen voldoen. Zo schrijft zijn leidinggevende in zijn verklaring onder andere: “
Na deze periode bleek dat [appellant] ’s productiviteit een andere was dan we verwachtten. Zo bleek dat zijn productie en planning zo’n week in beslag namen (terwijl hier 2 dagen max voor nodig kunnen zijn) en het dan nog niet betrouwbaar was (de nodige correcties hebben plaatsgevonden). Ook bleek dat de exportorders op zijn bureau waren blijven liggen en ik heb toen besloten om die weer op te pikken zodat hij zich volledig op de productie en planning kon richten.” En [appellant] ’ collega’s van general support schrijven: “
Het inwerken van [appellant] duurde ook langer dan gedacht en hij was nog niet volledig ingewerkt toen hij ziek werd. Hij heeft dus bij ons weinig credits opgebouwd in die 2,5 maand dat hij echt aanwezig was. Helaas is op dit moment de werkdruk nog steeds heel erg hoog en hebben wij echt iemand nodig die kan aanpakken en doorpakken en er met ons vol voor wil gaan. Wij hebben weinig vertrouwen in [appellant] dat dit deze keer beter zal gaan en willen hier liever geen energie meer instoppen.” Dat het handelen van Novochem niet was gericht op een beëindiging maar op herstel dan wel voorzetting van de arbeidsrelatie met [appellant] en dat zij zich daarvoor serieus heeft ingespannen, heeft zij in het licht van het voorgaande onvoldoende concreet gemaakt.
4.De beslissing
€ 10.816,- bruto, te vermeerderen met de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 BW over dit bedrag vanaf het tijdstip van opeisbaarheid tot aan de dag van de gehele betaling;